__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 25

Kei In Sport nummer 12 - juli 2021

25

Met een fluitje naar top van Olympus eerst als jurylid een team vormde met Kristian Halbersma en Mariska van Nijen”, vertelt Van Apeldoorn. „Wij waren daar zelfs de technical officials tijdens de finale. Ook tijdens het WK in 2019 was ik als zodanig actief.” Zijn functioneren kreeg navolging. In januari 2020 nomineerde de FIBA een officialsteam voor de Olympische spelen. Uit een pool van tien genomineerden werden Halbersma, Marc Deegens en Van Apeldoorn aangewezen om als International Technical Official naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan. „Ik ben verantwoordelijk voor de scoresheet, Kristian voor het scorebord en Marc voor de 12 seconden klok”, legt hij uit. „Tijdens de wedstrijden ben ik 200% gefocust op de wedstrijd en alles wat daar gebeurt. Wie heeft er gescoord, welk team krijgt een fout, wat beslist de scheidsrechter, etcetera. Ik kan me volledig afsluiten van randzaken en geluiden om me heen.” Natuurlijk hoopt Van Apeldoorn dat hij uiteindelijk in de jury zit voor de finale. „Het moet een fantastische ervaring zijn. We kijken wel of er tegen die tijd in Tokio publiek op de tribunes zit. Dat zou de stemming op het 3x3 basketbalfeestje waar het Nederlandse mannenteam onderdeel van uitmaakt, kunnen verhogen.”

Feitelijk lijkt 3x3 basketbal een reddingsboei waarmee ook in ons land het zieltogende basketbal van een nieuwe impuls wordt voorzien. Bovendien is het een urban sport die in nog geen veertig jaar zelfs onderdeel is op de komende Olympische Spelen waar Marco van Apeldoorn uit Amersfoort zijn debuut maakt: als technical official. Door: Arjan Klaver De roots van urban sports liggen dus in de straatcultuur. Het zijn dus veelal geëvolueerde vormen van reguliere sporten; grootstedelijke sportieve uitingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de omgeving. Veertigers en vijftigers onder ons weten hoe makkelijk het is om twee doeltjes met jassen uit te zetten op het plantsoen. Voetbal erbij en klaar. Toen wisten zij nog niet dat zij aan de basis stonden van wat tegenwoordig is gelabeld met urban sport. De jonge sportieveling heeft tegenwoordig een scala van mogelijkheden om het gamen af te wisselen met skaten, calisthenics, capoeira, slacklinen en boulderen terwijl de waaghalzen op hun beurt het gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht beleven met freerunning. Natuurlijk bestaat de kans dat zij ooit worden opgenomen in het programmaboekje van de Olympische Spelen. Waarom niet? 3x3 basketbal maakt tenslotte in Tokio ook haar debuut. Kon ook niet uitblijven. 3x3 basketbal is dé grootste urban teamsport ter wereld met circa 250 miljoen beoefenaars. Door deze straatsport op te nemen in het Olympische programma proberen de grijze muizen van het IOC een jongere generatie aan te spreken. Niet alleen de jonge Nederlandse kijkbuiskinderen zullen straks op het puntje van hun stoel zitten. Ook sportminnend Amersfoort. Van Apeldoorn is de zesde keistedeling die naar Tokio gaat. 200% gefocust Een aantal jaren geleden zag de bewoner van Kattenbroek voor het eerst 3x3 basketball toen Crackerjacks het zogenoemde Streetball Masters toernooi organiseerde. Deze sport beklijfde want vanaf dat moment werkte Van Apeldoorn zich op tot 3x3 scheidsrechter die op landelijk niveau wedstrijden kon fluiten. Ook tijdens de jaarlijkse finales in Amsterdam was hij als scheidsrechter aangesteld. „In 2017 kwam het EK 3x3 naar het Museumplein in Amsterdam, waar ik voor het

Kronkelweggetje „Mijn sportieve route richting Tokio was een kronkelweggetje”, vervolgt Van Apeldoorn. „Vroeger was ik actief voetballer bij CDN in Driebergen en Hoogland om vervolgens 13 jaar als voetbalscheidsrechter te acteren voor KNVB. Een achillespees- en rugblessure maakte daar een einde aan. Toen onze kinderen kozen voor basketbal, heb ik en mijn vrouw Jeannette een aantal functies bekleed bij Crackerjacks. Ik ben onder meer wedstrijdsecretaris geweest, kantinehulp plus trainer en coach. In 2009 heb ik mijn eerste scheidsrechtersdiploma behaald. Ik had de smaak te pakken want na een aantal vervolgopleidingen was ik gerechtigd om landelijke 5x5 wedstrijden te fluiten. Daarnaast was ik al enkele jaren vrijwilliger bij de NBB: herplanner van scheidsrechters voor wedstrijden in de afdeling West, lid van de afdelingscommisie arbitrage, lid van commissie beoordelingen van afdeling West, scheidsrechtersbeoordelaar en scheidsrechtersbegeleider. En nu FIBA technical official.”

Marco van Apeldoorn

Profile for Jaap Hengeveld

Kei In Sport_editie juli 2021  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded