Page 1

1

Ekofrisör/ekokampaaja feko1301 FBC/Practikum Respodentti: Anniina Lehu Vastaväittäjä: Emilia Honkanen


2

Sisältö

Johdanto ………………………………………………

3

1. Hyppy pois oravanpyörästä ……………………… 2. Anna hyvän kiertää ………………………………. 3. Matkani ekokampaajaksi ………………………… 3.1 Vessankaappien tyhjennys …………………. 3.2 Ruokakaappien tyhjennys…………………. 3.3 Ekoilu kampaamossani ……………………..

4 5 6 6 7 8

4. Ja niin lähti matto jalkojen alta ………………….

8

5. Ekohiustuotteet kampaamoon ………………….

11

6. Synteettinen hoitoaine vastaan kaalinlehdet…….

12

7. Siirtyminen kemiallisista väreistä kasviväreihin……

13

7.1 Suuret odotukset……………………………….

12

7.2 Asiakkaat jotka olivat jo odottaneet……………

14

7.3 Allergiset asiakkaat …………………………….

15

7.4 Kasviväriä tavisasiakkaille …………………….

16

8. Käytännön ongelmakohdat ………………………….

16

9. Harmaiden peitto kasvivärein ………………………..

18

10. Mainonta ……………………………………………

20

Loppusanat………………………………………………

21

Lähteet …………………………………………………..

22


3

JOHDANTO

Miten oravanpyörästä pääsee hyppäämään pois ja kuinka rohkeita tekoja se minulta vaati. Miten ajauduin ekokampaajakouluun ja mitä sitten tapahtui? Kampaajille on ammattikoulusta lähtien syötetty tietoa kosmetiikan hyvyydestä ja eduista, mutta mitä tapahtuu kun avaa ensimmäisen inci-listan, ja alkaa perehtymään siihen mitä nämä hoitavat ihanuudet ovat todella syöneet? Miten kerron tämän asiakkaille, joita olen kymmenen vuotta neuvonut käyttämään näitä aineita? Miten tasapainoillaan ekokampaajuuden ja taviskampaajuuden välillä? Vieläkö pystyy hyvällä omalla tunnolla laittamaan kemiallisen värin asiakkaan hiuksiin ja myymään mukaan silikonipitoisen hoitoainetuubin sekä sulfaattitäytteisen shampoon? Mitä haasteita kemiallisista väreistä kasviväreihin siirtyminen tuo tullessaan? Kuinka markkinoin ekokampaamopalveluja jo olemassa oleville asiakkaille? Miten muuten ekokampaajuus vaikuttaa elämääni? Mitä muutoksia kampaamossa tehdään jotta ekokampaajan työt onnistuvat? Tässä teille lukijat, minun matkani.


4

1. Hyppy pois oravan pyörästä

Olen toiminut kampaajana yli kymmenen vuotta. Useita vuosia minulla on ollut sellainen olo, että työni on ristiriidassa aatemaailmaani. Tein töitä liikkeessä, jossa oli kiire kokoajan, eivätkä asiakkaat saaneet kampaamokäynneistään rentoutunutta fiilistä. Asiakkaita oli otettava lomittain, ja koskaan ei ollut aikaa hengähtää, saati sitten syödä taikka juoda kahvia rauhassa. Koko ajan oli olo, että tahtoisin antaa asiakkaalleni enemmän aikaa, tahtoisin tehdä työtä enemmän sydämellä. Ilmapiiri oli kireä, ja asiakkaita odotutettiin. Joka asiakkaan kampaamokäyntiin kuului mielestäni edes lyhyt hieronta pesupaikalla, edes tätä ei ollut aina aikaa tehdä. Huomasin olevani koko ajan itse väsynyt ja kiukkuinen, sekä aina ylitöissä. Töihin meneminen ei ollut enää kivaa, vaikka nautin työstäni, tajusin että jotain on tehtävä. Etsin omaa liikettä kauan, ainoat vapaana olevat liiketilat olivat ostoskeskuksissa tai isojen markettien yhteydessä. Sitä minä en halunnut. Halusin tilan jossa on hyvä henki.


5

Lopulta tajusin kampaamoni olevan naapuritalossani. Talo oli ollut heitteillä vuosikymmeniä, mutta kävellessäni yhtenä iltana siitä ohi, tajusin sen! Näin selkeästi silmissäni minun kauniin ja avaran kampaamoni. Vanhan sekatavarakaupan tiloissa kampaamo, ja yläkerrassa olisi oma kotini. Myin kerrostaloasuntoni, sulloin omaisuuteni äitini autotalliin, ja tein kaupat talosta. Papereissa lukee purkukunnossa, omistaja oli tuttu vanha rouva. Talon kunto oli järkyttävä, ja remonttia oli tiedossa paljon. Uskoin kuitenkin suunnitelmaani, vaikka ihmiset kauhistelivat tekojani. Sanoin itseni irti vanhasta työpaikastani ja lähdin 4kk vapaaehtoistyöhön lastenkodille Intiaan. Olin haaveillut siitä kauan, ja tajusin että se on nyt tehtävä jos koskaan. Talossa asuivat vuokralaiset joiden irtisanomisaika oli puoli vuotta. Minun olisi joka tapauksessa ollut odotettava ennen kuin pääsisin käsiksi projektiini. Intiassa alkoivat asiat saada vähän perspektiiviä, ja koko reissun ajan tein ajatustyötä millaisen haluan kampaamostani, ja mitkä asiat ovat tärkeitä. Koko projektille teki hyvää ottaa välimatkaa suomeen, välimatkaa arkeen. Intiassa ei tunneta sanaa kiire. Jokaiselle ihmiselle on aina aikaa, ei voi myöhästyä mistään, kyllä elämä odottaa. Intiassa opin pitämään töistäni taukoja ja syömään istuen. Intialaiset uskovat että ruoasta ei saa hyvää energiaa jos sen syö kiireellä. Pitää keskittyä siihen miten syö, ja mitä syö. Jollekin saattaa kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta minulle ei. Olin kahdeksan vuotta tehnyt töitä ilman ruokatunteja.

2. Anna hyvän kiertää Kampaamo saatiin kokoon suurella joukolla ystäviä, ja uskomattomalla talkoohengellä. Päivänä jolloin ostin tuon talon, luulin, etten tunne ketään remontointitaitoista ihmisiä. Puhuin yhdelle miespuoliselle ystävälleni, ja hän totesi että, kyllä me Ansku sinulle kampaamo saadaan talkoilla kokoon. Katsoin häntä pitkään ja hän vakuutti olevansa tosissaan. No, näin siinä sitten kävi. Parhaimmillaan meitä oli viikonlopun yli toistakymmentä ihmistä hommissa. Kaikki osaavat jotain, siivota, maalata, repiä pinkopahvia seinistä, ja niitä oikeasti remontointitaitoisiakin löytyi. Ja löysin itseni, en tiennyt että osaan suunnitella vanhan talon remontointia. En tiennyt että osaan tehdä lattiaa, tai maalata seiniä, tai eristää seiniä, mutta tekemällä oppii. Aina tuli joku visio jostain, ja kun niihin uskoi, muutkin uskoivat ja aina ne toimivat. Se vaati töitä paljon, mutta lopputulos on kaunein kampaamo jossa olen koskaan käynyt. Ihmiset eivät usko näinä aikoina talkoohenkeen, mutta uskovat kun näkevät kampaamoni. Ja minä uskon ihmisiin, uskon ystävyyteen, uskon yritteliäisyyteen ja tahdonvoimaan. Vanhan talo huokuu hyvää fiilistä, ja kampaamosta tuli kuin suuri viihtyisä ja kodikas olohuone.


6

3. Matkani ekokampaajaksi

Intiassa ollessani sain pitkän sähköpostin vanhalta asiakkaaltani. Hän oli lukenut jostain jutun ekokampaajista. Olin kuullut tästä ennenkin, mutta silloin se kuulosti liian hippeilyltä, tai jotenkin epäuskottavalta. Asiakkaani oli linkittänyt monta mielenkiintoista juttua minulle koskien ekokosmetiikkaa ja ekokampaajia, mistä yksi kertoi Mona Metheristä, nykyisestä opettajastani ja ekokampaajakoulutuksesta.

3.1

Vessan kaappien tyhjennys

Aloin lukemaan Kemikaalicocktail blogia, jota kirjoittaa Noora Shingler, ja hankin kirjan Marjoja ja maskaraa. Tästä alkoi muutos, josta ei paluuta ole. Luin läpi rasvapurkkien, suihkusaippuoiden, ja muun kosmetiikan incilistoja. Eihän se hyvältä näyttänyt. Olin aika järkyttynyt siitä että esimerkiksi vartalovoiteeni ensimmäinen ainesosa oli mineraaliöljy, eli bensa, ja tämä oli vasta alkua. Ensin ajattelin että käytän loppuun vanhat rasvat ja


7

kosmetiikkatuotteet ja ostan tilalle ekokosmetiikkaa kun myrkyt loppuvat, mutta kun olin päässyt selvyyteen mitä ihanat rasvani sisältävät, ei niitä halunnut enää iholle laittaa. Jakelin lähes täysiä purnukoita ystävilleni, jotka eivät vielä olleet kokeneet herätystä. Lopulta nekin pullot joita olin pitänyt elintärkeänä, saivat lähteä, en enää halunnut laittaa niitä iholleni. Kaapit alkoivat näyttää ihanan tyhjiltä, tilalle tuli vain muutama ekokosmetiikka purkki. Mihin minä niitä kaikkia purnukoita olin muka tarvinnut? Hiustuotteiden tuoteselosteeseen en halunnut katsoa vielä. Tuntui liian pelottavalta, että tiesin näiden purnukoiden kanssa käyvän samoin, enkä ollut vielä valmis luopumaan niistä. Tämä tapahtui vasta kun koulua oli kulunut jonkin aikaa.

3.2

Ruokakaappien tyhjennys

Samoihin aikoihin kun kauneudenhoitotuotteeni vaihtuivat ekologisiin, kävi ruokakaapissani myllerrys. Olin onneksi suosinut luomutuotteita aikaisemminkin, ja oli paljon ruoka-aineita joita ostin ainoastaan luomuna. Mutta en ollut ehkä koskaan ymmärtänyt selkeää eroa luomutuotteen, ja muun välillä, kuinka paljoon se vaikutti. Luin artikkelin Luomu-punaviineistä ja todellinen kuva alkoi hahmottua. Että jos ostan luomua, säästyn suurelta määrältä myrkkyjä. On ne myrkyt joilla viinikasvit saadaan kasvamaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, ja ne myrkyt joilla tapetaan kaikki tuholaiset. Kuinka paljon tästä päätyy viiniimme, se on aika paljon. Ja totta kai sama pätee kaikkeen ruokaan ja juomaan joita suuhumme pistämme. Ei vain se että luomumaidon ostamiseen oli syynä että lehmät saavat käyskennellä vapaasti ulkona, ja voivat paremmin. Tajusin sen seikan, että se on terveellisempää myös minulle itselleni. Sitten kävin e-koodien kimppuun. Ennen valitsin tuotteen ehkä hinnan tai ulkonäön perusteella, nyt vertailen tuotteiden sisällysluetteloja. En ole ennenkään syönyt karkkeja ja muita makeisia paljoa, mutta sen jälkeen kun aloin lukea niiden tuotesisällöt, on makeiseni rajautunut tummaan suklaaseen ja salmiakkiin.


8

3.3

Ekoilu kampaamossani

Intia oli avannut jo silmiäni muutenkin, ja tiesin että jotain kampaajan työssäni on muututtava. Itsestään selvää oli, että alan kierrättää kaiken mahdollisen. Suunnittelin kampaamoni niin, että pesupaikkojen taakse mahtuvat isot kierrätysastiat muoville, metallille ja kartongille. Takahuoneeseen sijoitettiin sekaroskis ja bioroskis. Päätin että kaikki mahdollinen kierrätetään. Hiusvärituubit ja foliot metallinkeräykseen, shampoopullot ja hapetepullot muovinkeräykseen, pahvilaatikot ja värituubien pakkaukset kartonkikeräykseen. Sekaroskia ei tule kampaamostamme juuri lainkaan. Onhan siinä oma vaivansa kantaa kierrätysroskat aina kierrätyspisteisiin, mutta kun sitä alettiin tehdä alusta alkaen, ja jokainen vie roskat vuoroviikoin, ei siinä ole suurta hommaa. Rakennusmateriaaleissa tahdoin ajatella kestävää kehitystä niin pitkälle kuin mahdollista. Käytimme paljon vanhoja materiaaleja, sekä puuta. Haluan kampaamoni palan rauhaa ja hyvää fiilistä. Kampaamossa käytetyt värit ovat lämpimiä ja luonnonläheisiä. Ruskeaa vanhaa hirttä on paljon näkyvillä, sekä vaaleaa puuta, poltetun oranssia tapettia on osassa seiniä, se tekee kotoisan tunteen kampaamooni. Puuseppä-ystäväni nikkaroi vanhoista hirsistä tuotehyllyt sekä asiakkaiden lehtitelineet ja jalkatuet. Kampaamon tiski tehtiin vintiltä löytyneestä vanhan kaupan ikkunasta ja puusta. Ainut missä oli tingittävä on työkärryt ja föönit. Muuta muovista ei kampaamossani sitten olekaan. Ekokampaajan opinnoista tuli luonnollinen jatkumo tunteelle, että paljon on muututtava. Remontti ja yrityksen perustaminen veivät kuitenkin niin paljon energiaa, että kouluun meno siirtyi. Vuonna 2011 sain kampaamon auki, ja vuonna 2013 aloin opiskelemaan ekokampaajaksi. Alusta lähtien kerroin ihmisille että olen menossa opiskelemaan ja mitkä ovat kampaamon tulevaisuuden näkymät. Otin liikkeeseen myyntiin yhden ekoshampoosarjankin, se oli jo pieni alku se.

4. Ja niin lähti matto jalkojen alta

Suurin shokki koko koulutuksen aikana tapahtui toisen lähijakson jälkeen. Kävimme läpi tuotteiden inci-listoja, eli tietoa siitä mitä tuotteet sisältävät. Katsoimme päänahkamme mikrokameralla, ja oma päänahkani oli todella pelottava näky. Hiustuppeni olivat aivan tukossa, ja punaista väriä oli tunkeutunut jopa päänahkani alle. Alkoi selvitä syy miksi päänahkani oli kutissut jo pidemmän aikaa. Tiesin heti kenestä puhutaan: suuresta rakkaudestani, Color Maskista. Color Mask on siis sävyttävä ja tehohoitava hiusnaamio, näin sanotaan purkin kyljessä. Olin vuosia punatukkaisena palvonut tuota tuotetta. Myin sitä asiakkaille ehkä eniten kaikista tuotteista, ja kehotin pitämään päässä pitkiä aikoja, kerroin vielä että itse nukun tuotteen kanssa kerran viikossa, ja että hiukset pysyvät kauniin värisinä, kiiltävinä ja hyvässä kunnossa. Olin kyllä


9

havainnut sen että hiukseni ohenevat ohenemistaan. Ennen minulla oli paksut hiukset, nykyään jäljellä on ehkä kolmasosa. Värjäämisen jälkeen raavin päätäni kaksi päivää, välillä jopa menetin yöunet tämän takia. Kemiallisen värin ja Colormaskin käytön jälkeen alkoi tulla sama reaktio, mutta en antanut itseni aiemmin miettiä asiaa sen enempää. Avattuani Colormaskin inci-listan silmäni aukenivat. Tässä inci, eli sisällysluettelo: Aqua = vesi  Cetearyl Alcohol= alkoholi C16-18, pehmentävä aine, emulgaattori, vaahdonvahvistaja, pintaaktiivinen aine, viskositeetin säätäjä. Tulee luonnosta, kasveista  Behentrimonium Methosulfate = antistaattinen aine, pinta-aktiivinen aine. Kemikaali  Panthenol = ihoa hoitava aine, hiuksia hoitava aine, antistaattinen aine, B-ryhmän vitamiini. Hydrolysed Vegetable Protein= hajoitettua kasviproteiinia, kosteuttaa hiuksia ja ihoa.  PEG-12 Dimethicone= silikooni. Luokitellaan kohtuullisen vaaralliseksi ja myrkylliseksi koskettaessa, ei saisi laittaa rikkinäiselle iholle.  Cetyl Alcohol= Rasva alkoholi jota käytetään pehmentävänä aineena.  Wheat Amino Acids =  Hydrolyzed Keratin= hiuksia hoitava aine, kalvonmuodostaja, antistaattinen aine, koostuu pääosin hydrolysoidusta keratiinista.  Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride= kalvonmuodostaja, antistaattinen aine, viskositeetinsäätäjä. Quaternium-70= antistaattinen aine  Amodimethicone= silikooni, antistaattinen aine.  C11-15 Pareth-7  Laureth-9= emulgaattori  Glycerin=  Trideceth-12= emulgaattori, pinta-aktiivinen aine, kemikaali  ,Propylene Glycol= säilöntäaine 


10

Imidazolidinyl Urea= säilöntäaine, allergisoiva, Vapauttaa formalehydiä (, Ihokontakti voi aiheuttaa eksemaa,luokiteltu todennäköiseksi karsinogeeniksi. (U.S Environmental Protection Agency)  Cetrimonium Chloride Methylchloroisothiazolinone= kemiallinen säilöntäaine allergisoiva, Methylisothiazolinone= säilöntäaine , yleinen allergeeni. Kielletty muista kuin poishuuhdeltavista ihon/hiustenhoitotuotteista, superallergeeni  Parfum= hajuste Basic Blue 99, Basic Red 76, Basic Brown 16, Acid Violet 43, Basic Yellow 57, Basic Yellow 87, Basic Brown 17, Basic Red 51=  PPD= Para Phenyleneddiamine; Erittäin allergisoiva, karsinogeeni,  Siellähän ne olivat, samat PPD:t ja muut myrkyt mitä kestoväreissäkin. Eipä ihme jos päänahka kutiaa ja hiukset haurastuvat. Avasin lähes kaikkien kampaamossani myynnissä olevien tuotteiden incit, ja kauhuissani olin. Ainesosia mitä ei saa laittaa meidän peltoihin tai venemaaleihin, saa laittaa hiuksiin ja päänahkaamme. Tässä olikin sulattelemista. Suurin osa asiakakkaistani oli kuitenkin tavis-asiakkaita, jotka olivat tottuneet käyttämään Color Maskeja ja perus kampaamotuotteita. Miten alan kumoamaan kaikkea, mitä olen heille vuosia opettanut hiustenhoidosta? Noh.. Aloitin siitä, että aloin pikkuhiljaa kertomaan asiakkaille, että olen oppinut enemmän, ja alan saada totuuden julki kosmetiikasta, sekä hiustuotteista. Aluksi sanoin että ei kannata laittaa päänahkaan asti tuotetta, ja pikkuhiljaa kerroin lisää. Asiakkaat sitten itse saavat tehdä ratkaisunsa mitä tuotteita käyttävät.


11

5. Ekohiustuotteet kampaamoon

Olin jo ennen kouluun menoa yrittänyt ottaa selvää ekologisista hiustenhoitotuotteista. Tämä maailma oli aivan uusi ja tuntematon. Olin vuosien varrella törmännyt lähes kaikkiin kemiallisiin hoitosarjoihin, ja tietämys tältä alueelta aika suuri, mutta ekologiset hiustenhoitotuotteet, mitä ne ovat? Koulun alussa tämä aihealue tuntui aina vaan sekavammalta. Erinäisiä tukkureita, eri paikkoja tilailla, ja suurinta osaa myivät myös vähittäistavarakaupat. Tuntui hulluudelta ottaa myyntiin samoja tuotteita, joita saa hakea myös Ruohonjuuresta tai muista vähittäiskaupoista. Saimme koululta erinäisiä testituotteita ja näimme monta eri tukkuria. Saimme testiin Am Naturalsin shampoita ja hoitoja, näytti hyvältä, mutta minun käsitellyssä tukassani, ei tyydyttänyt minua. Sitten sarja nimeltä Ekopharma. Nämä shampoo ja hoitoaine tuntuivat jo siltä että voisin käyttääkin, mutta ikävä kyllä pullot eivät näyttäneet myyviltä. Tuntuu pinnalliselta ajatukselta nyt. Mutta jos asiakkaani ovat tottuneet käyttämään tunnettujen firmojen kauniissa pulloissa olevia shampoita, tuntui siltä että halpis-shampoon näköinen pullo ei olisi kovin myyvä. Koulussa kävi myös Santen edustaja kertomassa että on tulossa uusi shampoosarja jossa on panostettu hoitavuuteen yms. Saimme liikkeisiimme ja itsellemme nämä testaukseen. Tunsin heti omassa päässäni, että se ei tunnu tarpeeksi hyvältä. Tahdoin täydellisen sarjan johon itse luotan ja uskon. Lopulta löysin sarjan nimeltä Less is More. Sarjalla ei ole ekosertifiointia, mutta tuotteet koostuvat yksinomaan luonnon raaka-aineista.


12

Sain testerit ja aloin kokeilemaan. Tämä oli ensimmäinen ekosarja, joka tuntui toimivan myös kemiallisesti käsiteltyyn hiukseen. Pullot olivat esteettisesti hyvännäköisiä ja myyviä, ja muotoilutuotteet toimivia. Less is Morelta löytyi myös muotoilutuotteet. Tilasin nämä kampaamooni. Ihanaa! Nyt pystyin myymään jotain hyvällä omalla tunnolla. Kasviväri-asiakkaat olivat helpoin ryhmä jotka sai siirtymään luonnon sarjaan. Se oli helposti perusteltavissa, että toimii hyvin kasvivärin kanssa.

6. Synteettinen hoitoaine vastaan kaalinlehdet

Olin tottunut siihen, että joka vaivaan otetaan eri tuubi käteen, ja tehdään asiakkaalle päänahan- tai hiustenhoito. Nyt kun ovesta sisään tulee asiakas jolla on joku ongelma, minä mietin ensiksi, että luonnon hoitoa, vai kemiallista? Alanko miettimään savea, merilevää, kaalia, yrttivesiä ja luonnon antimia, vai otanko purkin käteen? Jokaiselle asiakkaalle ei voi sanoa, että laitetaanpa kaalinlehti päähän, niin kyllä se siitä.


13

Hoidot ovatkin olleet ehkä vaikein alue ekokampaajan töistä päästä sisään, saati sitten myydä asiakkaalle. Ihmisille jotka tulevat hakemaan ekokampaajan palveluja se on helppoa, mutta ns. tavallisille asiakkaille myynnissä kynnys on korkeampi. Vaikka luulisi että jo tuhansia vuosia käytössä olevat luonnontuotteet olisivat uskottavimpia, kuin kemiallisesti valmistetut sekoitteet. Ekokampaajapalveluja hakevat osaavat vastaanottaa helposti myös holistisen puolen, ja sen että hoidot vaikuttavat syvemmälle kuin vain hiukseen. Ei ole helppoa yhtäkkiä kertoa asiakkaalle joka on tottunut että hoitoaine vaikuttaa vain hiuksiin ja hieronta vaan tuntuu hyvältä, että ekokampaajan hoidot voivat vaikuttaa myös energiatasoon taikka muihin ongelmiin. Tätä ongelmaa en osannut odottaa mennessäni ekokampaaja kouluun. En tajunnut kuinka kokonaisvaltaisesti se minuun vaikuttaa. Kuuntelen kadehtien koulukavereideni tarinoita jotka perustivat ekokampaamon, taikka ovat töissä ekokampaamossa. He saavat aloittaa tyhjältä pöydältä, ja heidän asiakkaansa tulevat aina ekokampaamoon, kun he astuvat ovesta sisään. Mutta minun liikkeeni on minun. Saan tehdä sille mitä haluan. Olenko kuitenkaan valmis muuttamaan kampaamoni toimintaa kertaheitolla? On ikävä kyllä ajateltava niin, että rahaakin työstä on saatava, ja paljon maksavia asiakkaita käy minulla tavis-kampaamo palveluissa. Anna itsellesi aikaa. Se on ehkä suurin sanoma tässä päättötyössä. Olen varma siitä että jo vuoden päästä suurin osa asiakkaistani hakee minulta ekokampaamopalveluja. Nyt olen vasta valmistumassa, ja yksi kolmasosa asiakkaistani on siirtynyt kemiallisesta väristä kasviväreihin.

7. Siirtyminen kemiallisista väreistä kasviväreihin 7.1 Suuret odotukset Ensimmäinen kosketukseni kasviväreihin oli koulussa. Omat hiukseni olivat niin muovisen kirkkaan punaiset, kuin kuvitella saattaa. Tyvikasvua oli jonkin verran, joten laitoimme hiuksiini kasvivärin. Odotin tietysti jotain räikeää ja punaista, joten pettymyshän tämä oli. Tyvi oli juuri ja juuri vähän punertava, ja latvat yhä muovisen punaiset. Odotin kuitenkin innoissani pääsyä tekemään kasvivärejä. Tässä tuntui olevan aluksi sama vaikeus kun hoitotuotteissa. Mistä ihmeestä tilata, ja mitkä ovat hyviä.


14

Olin ehkä vähän liiankin innokas, tilasin heti ensimmäisestä paikasta josta kuulin; Tetri Desingilta. Tein muutamia kokeiluja, ja tuntui että väriä ei tule lainkaan. Hieno kiilto hiukseen kyllä tuli, mutta itse väri ei muuttunut lainkaan. Värjäilin koetupsuja, ja totesin että jotain vikaa väreissä oli, väriä tuli hyvin heikosti vaaleaankin tupsuun. Seuraavaksi tilasin Mc Urthin hennaa ja aloitin testaamalla koekaniiniin. Mieheni ajelee normaalisti hiuksensa pois, ja hän suostui testipääksi. Värjäsin pienen lohkon aina erivärillä ja eri firmojen hennoilla niin näin kuinka ne toimivat.

7.2

Asiakkaat jotka olivat jo odottaneet

Minulla oli jo valmiiksi liuta asiakkaita, jotka ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa että alan tekemään kasvivärejä. Nämä ihmiset ovat helppoja, he ovat ottaneet asioista selvää, he tiedostavat kemiallisten värien vaarat, he tietävät että kasvivärit eivät toimi kuin kemialliset värit, eikä värejä katsota värikartasta. Tällaiset ihmiset ovat hyvin avoimia ottamaan vastaan kasvivärin sellaisena kun se tulee. Hyvin vähän oli kuitenkin asiakkaita joilla oli täysin luonnonväri päässään, joten kaikki olivat aikamoisia prosesseja, jotta saimme kasvivärjätyn tyven istumaan kemiallisesti värjättyyn latvaan. Monilla on myös omasta takaa harmaita, joten kasvivärillä värjätty tyvi jää aina kuultavammaksi kuin umpeen kemiallisella värillä värjätty latva.


15

7.3

Allergiset asiakkaat

Sitten tulevat allergisoituneet asiakkaat. He ovat värjänneet päitänsä kemiallisilla väreillä kunnes kroppa sanoi itsensä irti. Tuntuu että tämän kahden vuoden aikana, kun olen pyörittänyt omaa liikettä, olen törmännyt allergisoituneisiin asiakkaisiin enemmän kuin koko urani aikana yhteensä. On ollut muutama asiakas, joiden päänahka on alkanut kutisemaan niin paljon kemiallisen värin vaikutusajalla että väri on pitänyt huuhdella pois kesken kaiken. Yksi asiakas oli tulossa väriin niin kuin aina, ja ennen kuin aloin levittää kemiallista väriä hänen päähänsä, hän kertoi kuinka viimekerralla oli joutunut lääkäriin kun päänahka alkoi turvota samana iltana kun hiukset oli värjätty. Hän oli saanut antibiootteja ja tilanne oli rauhoittunut. Ja hän oli valmis ottamaan päähänsä vieläkin kemiallista väriä! Tässä kohtaa kannoin kipponi ja kuppini pois ja aloin puhumaan. Ja nyt tämä ihminen on onnellinen kasvivärin kantaja, ilman kutinaa ja päänahan turvotuksia. On asiakkaita joiden iho on turvonnut kemiallisen värin jälkeen, heitä joiden päänahan kutina on ollut jo sietämätöntä värjäyksen jälkeen, ja he joiden hengityselimet eivät kestä kemiallisten värien hajua. He ovat ryhmä, jotka ovat onnellisia kunhan saavat vain jotain väriä päähänsä joka ei kutise eikä oireile muutenkaan. Yleensä nämä ovat olleet niitä ainoita, joille pääsee tekemään väriä puhtaalle pohjalle. Näissä tilanteissa todella tuli voittaja fiilis! Asiakkaat hohtivat tyytyväisyyttään, väreistä tuli kauniita ja päänahat eivät reagoineet.


16

7.4 Kasviväriä tavis-asiakkaalle

Mutta miten sitten asiakkaat jotka ovat täysin tyytyväisiä kemiallisiin väreihin, eikä heillä ole minkäänlaista tietämystä vaaroista, heidän hiuksensa ovat hyvässä kunnossa ja päänahka voi hyvin. Kuinka heidät saa ymmärtämään että kasviväri on parempi vaihtoehto heillekin? Suurin osa asiakkaista on todella kiinnostunut kasviväreistä. Jos he näkevät asiakkaita joilla kasviväri on vaikuttamassa, tai näkevät valmiita kasvivärejä, aina he jäävät kyselemään. Facebook on loistava mainoskanava. Tein heti alusta asti kansion jonne laitoin kuvia ennen ja jälkeen kasvivärin. Ihmiset katselevat innoissaan ja pystyvät konkreettisesti näkemään tuloksia. Hiukset alkavat myös tuntua erilaiselta kasvivärjäyksen ja ekologisiin tuotteisiin siirtymisen myötä. Kasvivärjäyksestä jo enemmän ymmärtävät tietävät sen ja pitävät sitä positiivisena asiana. Kun hiuksesta puhdistetaan merileväpuhdistuksilla pois kemialliset aineet, kuten silikoni ja muut muovit alkaa hiuksen tuntu muuttua. Kemialliset värit myös turvottavat hiusta ja silikonipitoiset hoitoaineet tekevät hiuksen pinnasta muovisen kiiltävän ja valuvan oloisien. Kun hiuksiin ei enää laitetakaan lisää silikonia, eikä turvoteta sitä kemiallisin värein, alkaa hius käyttäytyä hyvin erilailla. Hiuksesta tulee taipuisampi kuin ennen, se saattaa jopa alkaa kihartumaan. Hiuksesta tulee kiiltävämpi ja ilmavampi. Osa asiakkaista on ollut hämillään tästä reaktiosta, kun hiukset ovat kuin muuttaneet kokonaan olomuotoaan. Heidän ennen muovisen näköisesti päätä myöden valuvat hiuksensa ovatkin ilmavat ja kiharat. En ole tyrkyttänyt tietoa kenellekään. Jo pelkästään kasviväripurkkien asettaminen kampaamoon näkyvälle paikalle saa aikaan mielenkiintoa ja kysymyksiä. Herkullisen värisiä kuivattuja kasveja sekä jauheita näkyvällä paikalla kampaamossani, voiko noilla todella saada hiuksiin väriä?

8. Käytännön ongelmakohdat

Heti koulun alettua aloimme harjoitella intialaista päähierontaa. Minulla on liikkeessäni vuokratuolilainen itseni lisäksi, eikä meillä ole selkeitä aukioloaikoja, vaan saatamme olla myöhäänkin illalla töissä. Intialainen päähieronta vaatii kuitenkin rauhallisen ympäristön ja rauhallista musiikkia. Vaikka toinen kampaaja tekisi töitä rauhassa, ja puhuisi hiljaisella äänellä, on aina kuitenkin föönien ja muiden koneiden äänet. En ole koskaan ajatellut kuinka meluisaa


17

liikkeessämme on, vaikka verraten edelliseen työpaikkaani desibelit laskevat varmasti puolella. Ei ollut helppo löytää sellaisia hetkiä jolloin sai tehdä hierontoja täydessä rauhassa. Tämä aiheutti taas sen, että huomasin viettäväni kampaamossa 12 -tuntisia päiviä, koska otin hierontoja kun muut olivat lopettaneet työnsä. Vaikka työ on mukavaa, ja nauttii harjoittelusta, ei ihminen määräänsä pidempää jaksa ilman kunnon lepoa. Olen ajatellut asian niin että olen matkalla. Koska siirryn tavallisista kampaamotöistä liukuen ekokampaajan töihin, minun on annettava itselleni aikaa. On helpompaa siirtää asiakas kasviväriin kemiallisesta väristä ilman pitkää intialaista päähierontaa, koska kasvivärien pitkät vaikutusajat kauhistuttavat heitä jo ilman hierontaakin. Luulenpa, että jos vain tekisin kaikille intialaisen päähieronnan, ei heitä enää haittaisi ajan kuluminen. Koska meluisessa ympäristössä hieronnan tekeminen ilman aiempaa aikataulujen suunnittelua on hankalaa, olen tehnyt niitä kovin vähän.


18

9. Harmaiden peitto kasvivärein

Ennen kasviväriä

Ensimmäisen kasvivärin jälkeen


19

Toisen kasvivärin jälkeen

Suuri joukko väriasiakkaistani on jo ainakin osittain harmaantuneita. Viisikymppisellä ihmisellä on luultavasti ollut kemiallista väriä jo kymmeniä, jopa satoja kertoja päässään. Kun olen puhunut kasviväreistä, moni alkaa miettiä sitä kemiallisen värien määrää, mitä heihin on laitettu. Yleensä he päätyvät siihen, että seuraavalla kerralla laitetaan kasviväri. Mutta harmaiden värjääminen piiloon ei ole helppoa. Varsinkaan jos latvassa on todella tummaa kemiallista väriä. Kerron asiakkaalle aina ensin että tämä on prosessi. Ensin haluan että jätetään yksi värjäyskerta väliin, jos asiakas on tottunut käymään viiden viikon välein värissä. Seuraavalla kerralla laitetaan merilevä puhdistus ja leikkaus, sitten vasta kasviväriä. Tämä on yleensä suunnitelma. Väri ei ole välttämättä hyvä vielä ensimmäisen värjäyskerran jälkeen. Luultavasti kun asiakas lähtee kampaamon ovesta, hänen tyvensä on vihreä, latva yhä umpeen maalatun mustan näköinen. Olen päästänyt asiakkaita ovesta pihalle niin kirkkaan vihreinä, etten edes kemiallisilla väreillä onnistu moisessa. Mutta kasvivärjäyksessä tärkeää on kertoa se asiakkaalle etukäteen. Että luultavasti hän tulee lähtemään kampaamosta vihreillä hiuksilla, mutta vihreys häviää yleensä iltaan mennessä, ja että vasta 48 tunnin päästä värjäyksestä väri on hapettunut ilman hapen ansiosta valmiiksi. Yksi haaste harmaiden värjäyksessä on aika. Se vie aikaa, ja se on kerrottava asiakkaalle. Yleensä he ovat valmiita siihen, kaikki eivät. Harmaiden värjäyksessä on tehtävä kaksoisvärjäys. Eli ensin punainen vaikuttaa tunnin, pestään se pois ja laitetaan indigo tai katami, ja annetaan vaikuttaa toinen tunti. Aikaa menee kolme tuntia, entisen puolentoista tunnin sijaan.


20

Mutta kun kasviväriä on laitettu kaksi, tai kolme kertaa alkaa asiakkaat huomata eron. Hiukset tuntuvat vahvemmilta ja paremmin voivilta. Päänahka ei kutia enää, ja tyvikasvu ei näy samalla tavalla kuin kemiallisen värin kanssa. Väri on luonnollinen, ja asiakkaat kertovat kuinka heidän hiuksiaan on kehuttu. Siinä kohtaa ei enää kukaan halua palata kemialliseen väriin.

10. Mainonta

Mainonta on tärkein asia yrityksen perustamisessa, sen tietävät varmasti kaikki. Mutta kun on jo olemassa oleva yritys jolla asiakkaita on riittävästi, miten mainostetaan ekokampaamo palveluja? Eli ongelma on se että oikeastaan uusia asiakkaita ei tarvita, mutta olemassa oleville asiakkaille pitäisi mainostaa ekokampaamo palveluja. Paras kanava ehdottomasti on Facebook. Kampaamoni Facebook-sivuilla on tykkäyksiä monta sataa, eli joka kerta kun laitan kuivia esimerkiksi loistavista kasviväreistä, sen näkee monta sataa ihmistä. Ja kun ihmiset näkevät kauniita kasveilla aikaansaatuja värejä, heitä alkaa kiinnostaa. Ja kun he alkavat kyselemään, yleensä he ovat jo päättäneet haluta seuraavaksi kemiallisen värin sijaan kasviväriä. Intialaisen päähieronnan ja hoitojen mainostaminen sen sijaan Facebookin kautta on hankalampaa. Kuvat kertovat parhaiten, mutta intialaisesta päähieronnasta tullutta kokonaisvaltaisen taivaallista oloa on vaikeaa näyttää kuvin tai sanoin. Samoin hoitojen mahtavuutta ei saa kuvin eikä sanoin kerrottua. Ajatukseni ensin oli järjestää avoin tapahtuma kampaamolla jossa kertoisin ekokampaamopalveluista. Mutta koska kollegani on aloittamassa ekokampaajakoulun ensi tammikuussa, päätimme että järkevää olisi pitää asiakas-ilta vasta kun kummaltakin meiltä saisi näitä palveluja. Jollain tapaa kuitenkin halusin että hoidot sekä hieronta saisivat näkyvyyttä, niin päätin että sen kunniaksi kun syyskuussa valmistun virallisesti ekokampaajaksi, teen mainoskampanjan. Syyskuussa kasviväriin ajan varaaville 20minuutin intialainen päähieronta kaupanpäälle. Siinä ajassa asiakas jo rentoutuu ja luultavasti seuraavalla kerralla haluaa intialaisen päähieronnan ennen kasviväriä, vaikka se maksaisikin vähän enemmän.


21

Loppusanat

Päättötyöni muuttui paljon matkan varrella. Ajatukseni oli alun perin keskittyä suunnittelemaan iltaa, jossa kerron kampaamolla ihmisille ekokampaajan työstä. Tämä ei kuitenkaan tuntunut vielä ajankohtaiselta, joten päättötyöstäni tuli enemmänkin tarina minun matkastani ekokampaajaksi, ja kampaamoni matkasta ekokampaamoksi. Suurin kiitokseni kuuluu asiakkaalleni ja ystävälleni Ursula Helsky- Lehtolalle joka sai minut tajuamaan että tämä on minun juttuni. Tuntuu että olen löytänyt tavan jolla tehdä rakastamaani työtä täydellä sydämellä. Ilman loistavia opiskelija-ystäviäni matkani ei olisi ollut näin antoisa. Vaikka opiskelimme vain muutamia viikonloppuja paikanpäällä Helsingissä, heistä on ollut apua jokapäiväisessä työnteossa. On ollut loistavaa kun on saanut soittaa jollekin kriisitilanteen tultua. On ollut monta tilannetta, kun ei ole ollut aivan varma värivalinnoista, nopea puhelu, ja kaksin pohdittu päätös tuntuu jo paljon varmemmalta.

Suuri kiitos kuuluu myös loistaville asiakkailleni jotka ovat uskoneet minuun ja olleet innokkaita koekaniineja värjäilyissä ja tietysti huikeille talkoolaisystävilleni. Luulenpa että samalla kun minun elämäni on muuttunut ekokampaajakoulun myötä, on myös suuren osan asiakkaitani elämä muuttunut. Ystäväni Maarit Penttilä on myös ollut suuri osa matkaani. Sen lisäksi että hän on majoittanut minua koulujaksojen ajan, hän on myös toiminut elävänä esimerkkinä siitä kuinka ekokampaamohoidoilla saadaan ihmeitä aikaan. Maarit oli kärsinyt usean vuoden hiustenlähdöstä, ja tilanne oli jo todella paha. Voisi sanoa, että hän näytti kaljuuntuneelta. Lääkärit olivat tutkineet tutkimistaan, ja minä olin tehnyt kaiken minkä osasin. Vaihdoimme tammikuussa 2013 Maaritin hiustenhoitotuotteet ekologisiin ja viimeinen kemiallinen väri laitettiin muistaakseni marraskuussa 2012. Kun aloimme tehdä koulussa hoitoja, Maarit oli heti koekaniinina. Intialaista päähierontaa tehtiin aina alle, jotta saatiin päänahan verenkiertoa elpymään. Ensimmäinen kasviväri hänelle laitettiin alkukesästä 2013 kun hän oli mallina koululla. Nyt kasviväriä on ollut jo muutamakerta, ja hiukset on leikattu energialeikkauksella. Uskomatonta mutta totta, Maaritin ei tarvitse enää peitellä kaljua, vaan hiukset ovat vahvistuneet niin että päänahkaa ei enää näe. Ja matkani on vasta alussa, mutta nyt jo tiedän, että suunta on oikea.


22

L채hteet: www.proluonnonkosmetiikka.fi www.sukupuutto.blogspot.fi www.truthinaging.com www.kemikaalikoktail.fi www.incihaku.fi www.greenlips.fi Noora Shingler: Marjoja ja maskaraa

Tavis kampaajasta ekokampaajaksi  
Tavis kampaajasta ekokampaajaksi  
Advertisement