Page 1

ROVATCÍM

IDOLATER 1. SZÁM

2 0 16 . j ú n iu s

MI AZ A K-POP? DESCENDANT OF THE SUN

AVAGY A ‘SONG JOONG KI LÁZ’

SZÖUL

Gwanghwamun tér

TUTI DIVAT TIPPEK

BŐRÁPOLÁS KÖRÖMDIVAT

MAGAZIN

A HÓNAP CSILLAGA

SONG JOONG KI

Az új felfedezettek?

SEVENTEEN KERESZTREJTVÉNY

NYEREMÉNY: BTS ‐ The Most Beautiful Moment In Life, Part 1 album

Interjú az IDOLATER két alapítójával

LUCIÁVAL és WICKYVEL 1


KEDVES OLVASÓ! Köszöntünk olvasóink közt!

Az Idolater útjára indítja első online maga‐ zinját, mellyel egy újabb platformon igyek‐ szik elérni a rajongókat. Cikkeinkkel szeretnénk megismertetni a koreai kultúrát, friss hírekkel és történel‐ mi áttekintéssel szolgálunk a K-pop sze‐ relmeseinek, szépségápolási tanácsokkal kedveskedünk a Koreában is használt ter‐ mékek, tippek segítségével, valamint be‐ tekintést engedünk az Idolater és más - a kultúrával foglalkozó Magyarországon és Dél-Koreában élő személyek, szervezetek munkájába. Bízunk benne, hogy Te is megtalálod a szá‐ modra kedves irományokat, izgalmas in‐ formációkkal leszel gazdagabb, és ha ked‐ ved tartja, játszol velünk! Kellemes böngészést! AZ IDOLATER CSAPATA

2


TARTALOM

2

INTERJÚ

ÖNARCKÉP - LUCIA, WICKY

4

ÚTICÉL

SZÖUL, GWANGHWAMUN TÉR

6

SOROZATFÜGGŐ

DESCENDANT OF THE SUN

10

A HÓNAP CSILLAGA

SONG JOONG KI

12

KULTÚRA

MI AZ A K-POP?

14

BEKÖSZÖNTŐ

FELFEDEZŐ SEVENTEEN 16 SZÖVEGELŐ

VIXX, TAEYEON

18

BEHARANGOZÓ

K­POP WORLD FESZTIVÁL 2016 BUDAPESTI KÖZÉPDÖNTŐ 20

TUTI DIVAT

BŐRÁPOLÁS, KÖRÖMDIVAT

22

CSINÁLD MAGAD

DÍSZÍTSD A KEDVENC BANDÁD NEVÉVEL CUCCAID!

24

KIK APCSOLÓ

KERESZTREJTVÉNY, KÖSD ÖSSZE

26

FAN-SAROK 28 CREDITS 30

3


Első számunkban az Idolater két igazgatóját faggattuk arról, hogy is alakult meg a csapat, kik ők és mik a terveik? K: Sziasztok, hogy jött az ötlet, hogy megalapítsátok az Idolatert? LUCIA: Sziasztok! Mindketten rajongunk a ko‐ reai kultúráért és a K­-pop­ért. Wicky már évek óta jelen volt a hazai K­pop életben, én pedig javában rendezvényeket szerveztem amikor megismerkedtünk. Személyiségünkből fakadóan fontos szá‐ munkra, hogy olyasmivel foglalkozzunk, amit szeretünk és legyen értékteremtő és hasznos amit csinálunk. Mindketten szerettünk volna valami saját do‐ logba kezdeni, ami ezen az alapon nyugszik. Wicky már a tapasztalataiból tudta hol szorul segítségre a hazai K­-pop közösség én pedig pont egy olyan projekten dolgoztam, ami il‐ lett a képbe. A magánéletünk közben úgy alakult, hogy összeköltöztünk. Onnantól nem volt megál‐ lás. Már csak egy kezdő lökés és egy név hiányzott az induláshoz. WICKY: Nem, de most komolyan. A legvicce‐ sebb a névválasztás volt! Nem voltunk akkor nagyon elemünkben, meg már tényleg na‐ gyon késő volt, de kitaláltuk, hogy kihúzunk egy kalapból betűket és az internet segítségé‐ vel szavakat alkotunk. Éljen a Scrabble betű‐ összerakó program! [nevet] LUCIA: Igen, ez tényleg így történt. A Google segítségével született meg a név. Honnan jöttetek, mit csináltatok az Idolater előtt? Honnan ismeritek egymást?

4

WICKY: Mint már említettük lakótársak vol‐ tunk 1 évig. Én személy szerint egy irodában dolgoztam pénzügyi asszisztensként 8 évig.

Emellett egy Musical Ének Stúdió növendéke‐ ként végeztem így a zene és a színpad mindig is közel állt hozzám. LUCIA: A rendezvényszervezés volt az éle‐ tem 8 évig. Elvégeztem az egyetem után egy zenei menedzser képzést is, így mond‐ hatjuk, hogy mindkettőnket a zene éltetett. Először egészen pontosan 2010. November 25­ én találkoztunk a PPKE­-BTK Gólyabálján, ahol Wicky fellépőként, én pedig szervezőként vol‐ tam jelen. Mik az idei tervek? WICKY: Nagyon színes évnek nézünk elébe. Hamarosan újra K­-pop World Fesztivál lesz, melyet minden évben nagyon várunk, hisz rengeteg fiatal tehetség mutatja meg, hogy mit tud. A nyár végén ismét táborozhatnak a K­pop­ot szeretők, de idén tartogatunk egy nagy meglepetést is azoknak, akik velünk töltik ezt az 5 napot Velencén. Ősszel pedig a Koreai Kulturális Fesztiválon lesz nagy szere‐ pünk. Erről még sokat nem árulhatunk el, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor nagy bulit csapunk. Jaj és hát el ne felejtkezzek az évzáró Hungarian K-­pop Music Awards­ról se. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is szavaz‐ hatnak a magyar fanok kedvenceikre. LUCIA: Idén először Magyarország is szerepel a K-­pop Academy állomásai közt, ami óriási si‐ ker. A rendezvények mellett pedig természete‐ sen folytatjuk a megkezdett munkát a ma‐ gyar fan bázissal is. Ebben most már nyolc, újonnan felvett tagunk lesz a segítségünkre. Idén is beadtuk a pályázati anyagunkat a KOFICE kiírására és természetesen igyek‐ szünk kibővíteni vagy éppen még szorosabb‐ ra fűzni a megszerzett kapcsolatainkat itthon és határon túl. Ezek mellett ahogy eddig is a rajongók érdekeit képviseljük a különböző szervezetek felé. Jelenleg például a My Music Taste kampá‐ nyokkal dolgozunk.

Ö

N

A

R

C

K

É

P


Ö

N

A

R

C

INTERJÚ

Hány tagból áll az Idolater és ki mivel foglalkozik? LUCIA: Mint említettem Áprilisban bővült a csapat nyolc taggal, így immáron 10 fős az Idolater családja. A rendezvények szervezésé‐ ben mindenki közreműködik, ezen kívül pedig leosztottuk a napi feladatokat és mindenki hozzáteszi a magáét az adott területen, ami‐ ben jó. Sokan tagok vagy adminok különbö‐ ző fan bázisokban, így könnyebben moz‐ gatják meg az embereket, nagyobb esély van a segítségükkel az összefogásra. Ettől függetlenül persze alapfeltétel volt a felvétel során, hogy minden más fan bázist is segíte‐ nek, nincs kivételezés. :) Van köztük tehetséges grafikus, akinek ezt a magazint is köszönhetjük és a továbbiak‐ ban is nagyszerű munkákkal fog hozzájárulni az Idolater „látványvilágához”. De ­ha mond‐ hatom így­ kaptunk a sorstól tehetséges és ígéretes rendezvényszervezőket, pr és marke‐ ting szakembert és egy olyan asszisztenst, aki munkájával nem csak a kapcsolatainkra, de

az idegállapotunk egészséges szinten tartásá‐ ra is jó hatással lesz. :) Egy szó mind száz, nagyon örülünk a csapat‐ nak, nagy reményeket fűzünk hozzájuk. Mik a jövőbeli tervek? WICKY: Már amikor megalakultunk tudtuk, hogy ez nem csak egy hobbi, hanem hos�‐ szútávon akár hivatás is. Mindketten szere‐ tünk alkotni és emberekkel foglalkozni. Van egy álmunk, ami felé haladunk lassan és remé‐ lem, hogy már nem kell sok hozzá, és elérjük, amit szeretnénk. Az Idolater a gyerekünk, a lelkünk és mindent megteszünk azért, hogy boldogságot hozzunk a magyar embereknek a koreai kultúrán keresztül. LUCIA: Így van. Nem állunk meg. Mindig van‐ nak új ötletek és mindig van mit csinosítani a már hagyománnyá vált dolgainkon is. Igyekszünk évről évre emelni a tétet, egyenlő‐ re nincs felső határ.

K

É

P

LUCIA

WICKY

5


ÚTICÉL

SZÖUL, GWANGHWAMUN TÉR

Egy átlag turista számára az első akadály, amibe ütközik, hogy túl sok a látnivaló, de kevés a rászánt idő, és végül csalódottan „Bárcsak ezt is megnéztem volna!” gondolattal utazik haza. Aki Dél-Koreába tervez utazást készüljön minimum két hétre vagy többre, de ha csak kevesebb időt szeretne ott eltölteni, a Gwanghwamun teret semmiképpen se hagyja ki! A Gwanghwamun tér több mint 20,000 négy‐ zetméteren terül el, 43 méter széles és 557 méter hosszú sétány. Nevét a Gwanghwamun kapuról kapta, jelentése „gwang – fényes, hwa – elterül, mun – kapu, nyersfordításban tehát kb. „a felvilágosodás fénye terítse be a világot”. 2004-ben kezdték megtervezni, az akkori‐ ban még 16 sávos sugárút helyére, majd 6 sávot elvéve a forgalomtól 2009. augusztus elsején adták át a nagyközönségnek. A cél

6

egy emberközpontú terület létrehozása volt, ami gyönyörűen harmonizál az előtte fekvő Gyeongbok palotával és Bukak heggyel. A sé‐ tány egyébként hat kisebb területre van fel‐ osztva „funkciója” szerint. Na de milyen látni‐ valókat is találunk ezen a hatalmas sétányon? Ha a felfedezőútra indulunk a téren, akkor a következő látnivalók várnak minket sorrend‐ ben, kisebb kitérőkkel. Persze csak akkor, ha a palota irányából kezdtük meg utunkat.


ÚTICÉL

GWANGHWAMUN KAPU A Gyeongbok palotát körbe vevő négy kapu egyike, a főkapu. 1395-ben építették, a Joseon kor korai időszakában. Nemcsak fontos szerepéről a korban, hanem szomorú múltjáról is híres. A japán háború idején (Imjin háború) és a koreai háború idején is a tűz áldozata lett. Ezután fa helyett betonból újjáépítették, ami 2006-ig fennált. Azonban 2010-re restaurálták az eredeti fa szerkezetet.

YI SUNSHIN ADMIRÁLIS SZOBRA Yi Sunshin nagyon fontos személy a koreaiak számára. Az Imjin háborúban a saját tervezé‐ sű hajójával a „teknős hajóval” (Geobukseon) győzte le a japán hajókat. A 17 méteres bronz szobor lábánál is található egy replika belőle. 1968 óta áll rendíthetetlenül a helyén.

7


ÚTICÉL

SEJONG SZOBOR ÉS ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS A terv a Doksu palotában lévő Sejong szobor áthelyezése volt a térre, azonban tárgyalások után végül egy pályázatot hirdettek a szo‐ bor elkészítésére. A szobrász Kim Youngwon nyerte a pályázatot, és készítette el a 6,2 méteres 20 ton‐ nás bronz szobrot. 2009. október 9-én a Hangeul Napján adták át. A szobor mögött egy út vezet le a föld alá, ahol megnézhetjük a Sejong Iyagi, vagyis Sejong története kiál‐ lítást, megismerhetjük a hangeul születésének történetét, és Sejong király találmányait.

GOJONG KIRÁLY MEGKORONÁZÁSÁNAK/TRÓNRA EMELÉSÉNEK 40. ÉVFORDULÓJA EMLÉKMŰ Gojong a Joseon dinasztia 26. uralkodója volt, 11 évesen (1863) került a trónra. Mivel uralkodni még képtelen volt, így apja Heungseon régens uralkodott 1873 ig helyette. Ő volt az, aki előszőr magára vette a császári címet, és megalapította a Koreai Császárságot. 1902-ben épült meg az emlékműve.

8


ÚTICÉL

TAVASZ SZOBOR, CHEONGYE TÉR ÉS CHEONGYECHEON PATAK A tér vége felé közeledve láthatunk egy furcsa, kék-piros csigaház alakú szobrot; ez a Tavasz szobor. Készítői nem koreaiak; Coosje Van Bruggen és Claes Oldenburg. A szobor reprezentálja a Cheongye patak helyreállítását. A Cheongye egy 8,4 km hosszú patakocska, ami nyugatról-ke‐ letre folyik keresztül Seoul külvárosán, majd találkozik a Jungnang patakkal, és együtt tovább folytatva útjukat csatlakoznak a Han folyóhoz, hogy eljussanak a Sárga-tengerbe. A Cheongye patak a koreai háború után annyira rossz állapotba került, hogy végül 1958-ban betonnal bete‐ mették és felhúztak rajta egy autós utat. 2003-ban Seoul polgármestere indítványozta a patak helyreállítását, 2005-ben pedig már át is adták. A felújított patak felett 20 kis hidacska vezet át. 2012-ben Lámpás Fesztivált is tartottak itt.

Bár a legfontosabb műemlékeken áthaladtunk, a látnivalóknak még nincs vége. A tér köze‐ lében még mindig rengeteg olyan hely akad, amit érdemes belezsúfolni már így is bőséges listánkba. Itt van például az U.S Embassy (Amerikai Nagykövetség), a Sejong Center, a legna‐ gyobb művészeti és kulturális központ a városban, koncertekkel, kiállításokkal, művészeti aka‐ démiával várva a látogatókat, a már sokat emlegetett Gyeongbokgung, és a téren elhelyezett szökőkutak és emléktáblák óriási élményt nyújthatnak nekünk. BETTY

BŐRÖNDÖKET ELŐ ÉS IRÁNY KOREA! Láttad már ezeket a nevezetességeket? Esetleg van selfie-d is velük? Küldd el nekünk képeidet a magazin@idolaterevents.com e-mail címre „úticél” jeligével.

9


SOROZATFÜGGŐ

Descendant of the Sun avagy a ’Song Joong Ki láz’ Azt hiszem a koreai filmek és sorozatok kedvelőinek nem ismeretlen ez a cím, hiszen Dél-Korea legújabb mindent el‐ söprő sikerű sorozata a hazai nézőket is magával ragadta. Nem is ok nélkül. A megszokott k-drámáktól sok tekintet‐ ben eltérő Descendant of the Sun hatal‐ mas népszerűségének okait vizsgálva, talán a szerencsés szereplőválogatás, a nem megszokott történet és forgatási helyszín, mind közrejátszhatott abban, hogy sokan váltak a rabjává.

Láttad már a Descendants of the Sun drámát? Ha neked is van véleményed, írd meg nekünk

10 a magazin@idolaterevents.com e-mail címre „DOTS” jeligével.


SOROZATFÜGGŐ

A néző érzelmi hullámvasúton érezheti magát a sorozat nézése közben. Humoros szerelmi kapcsolatok, drámai részek, akció, sokkoló jelenetek váltakoznak egy-egy részen belül is akár. A történet alapvetően a női főszerepet alakító színésznő, az itthon is sokak számára ismerős Song Hye Kyo, egy lelkiismeretes or‐ vos, és férfi partnere, az eddig talán kevésbé ismert, ezúttal dél-koreai katonát alakító Song Joong Ki kapcsolatát mutatja be. Párosunkat Urukba küldik missziós feladataik ellátására. A főszereplők mellett érdemes megemlíteni a színvonalas mellékszereplőket is, Song Joong Ki hű katona társát Jin Goo személyesíti meg, aki egy bonyolult szerelmi kapcsolatot ápol női társával a katonaorvos Kim Ji Wonnal. Mellettük számos szórakoztató karakter je‐ lenik meg a sorozatban, és a K-Pop kedvelők igényeit is kielégítik, mivel a népszerű koreai fiú csapat, a SHINee vezető tagja, Onew is sze‐ repet kapott, mely első sorozatbeli alakítása volt, ennek el‐ lenére drámai jeleneteivel el‐ nyerte a nézők támogatását. A Descendant of the Sun egyik fő érdekessé‐ ge, hogy koreai helyszínek mel‐ lett a jelenetek nagy részét Gö‐ rögországban forgatták,

hetekig ingáztatva a stábot a két ország kö‐ zött. Minőségileg növelte a produkció színvo‐ nalát, hogy egy teljesen előre felvett sorozat volt, azaz a vetítés elkezdése előtt már befe‐ jezték a filmezéseket, és így volt idő minden apróságra odafigyelni és elkerülni az esetle‐ ges hibákat, amik sajnos gyakoriak a sugár‐ zással párhuzamosan történő forgatásoknál a feszített munkatempó miatt. Ezek mellett meg kell említeni a sorozat kiemelkedő nép‐ szerűségnek örvendő albumát is. Összesen 10 dallal büszkélkedhet, melyek hetekig vezet‐ ték a zenei listák élmezőnyét. Az előadók közt olyan hírességeket hallhatunk, mint Gummy, K.Will, Davichi, JYJ Junsu vagy Yoon MiRae. A sorozat tehát minden tekintetben hatalmas sikert ért el, egyes részek rekord nézettséget produkáltak. Nem csak Dél-Koreát hódította meg, de Ázsián belül Észak-Koreában is is‐ mert lett, Kínában pedig egyenesen extrém‐ nek nevezhető a népszerűsége. Hogy valóban jogos-e ez a siker azt mindenki eldöntheti maga a sorozat megtekintése után. Minden‐ esetre egy újabb legenda született a drámák világában, ami talán sokáig rivaldafényben marad még, hiszen már második évad forga‐ tását fontolgatják a rendezők. Úgy gondolom a többi drámarajongó nevében is mondha‐ tom, hogy az első évad hatására magas elvá‐ rásokkal ugyan, de kíváncsian nézünk elébe, hogy legközelebb mivel sikerül lekötni minket a képernyő elé hétről hétre. ADRI

11


A

HÓNAP

CSILLAGA

SONG JOONG KI

12


A

HÓNAP

CSILLAGA

Ha valakinek még ismeretlen lenne a sorozat férfi főszereplőjét alakító színész, néhány mondatban mindenképpen bemutatnám őt.

1985. szeptember 19-én született Daejeonban, Dél-Koreában. Joong Ki kezdetben verseny‐ szerűen sportolt, rövidpályás gyorskorcsolyát űzött, melyben sikereket ért el, azonban olyan sportsérüléseket szenvedett, hogy abba kel‐ lett hagynia az élsportot. Ezután kezdett a tanulásra koncentrálni, több szakkörön részt venni, és ekkor döntötte el, hogy színészettel szeretne foglalkozni. 2008-ban kapta meg első kisebb szerepét a ’Frozen Flower’ című törté‐ nelmi időkben játszódó filmben. Innentől kezd‐ ve indult be a pályája. Több apróbb szereplései között, a KBS zenei showját a ’Music Bank’-et vezette, illetve az SBS népszerű műsorában a ’Running Man’-ben volt állandó tag. Nagyobb népszerűséget a ’Sungkyunkwan Scandal’ című drámában szerepelve ért el, de az iga‐ zán nagy áttörést először az ’A Werewolf boy’ című film főszerepe okozott, ami Dél-Korea legsikeresebb melodrámájaként lett elköny‐ velve. A történetben egy vérfarkast játszik, aki szerelembe esik egy lánnyal, azonban sok nehézséggel kell szembenézniük a különbö‐ zőségük miatt. Következő siker produkciója, első főszerepe egy sorozatban, az ’Innocent Man’ volt. Ez után nem sokkal eldöntötte, hogy teljesíti koreai állampolgári kötelessé‐ gét, és bevonult katonaságba. Pár hónappal a leszerelés előtt megkapta a Descendant of the Sun forgatókönyvét, és úgy döntött bele‐ vág a sorozatba, ezzel ez lett az első sorozata a katonaság után. Először nem főszereplőnek szánta a rendező, azonban több híres szí‐ nész is visszautasította a szerepet, így kapta meg végül Joong Ki Yoo Si Jin karakterét, el‐

nyerve lányok millióinak szívét és kialakítva a ’SongJoongKi láz’ nevezetű őrületet. A so‐ rozat extrém sikerét követően Joong Ki ma az egyik legfelkapottabb reklám arc, kiemelkedő mennyiségű márkát képvisel. A rendkívül sokszínű színész ezek mellett több valóság showban is szerepelt, jótékony célokat képviselt, valamint íróként is meg‐ mutatkozott a közönségnek mikor kiadta a ’Beautiful Skin Project’ című könyvét, mely férfiaknak szól a helyes, egészséges életmód‐ ról. Nem sokat kell azonban várni a színész rajongóinak, ugyanis máris folyamatban van a következő filmje, ami 2017-ben várható a mozikban. ADRI

13


KULTÚRA

MI IS AZ A K-POP? Nyilván első reakciója az embernek, hogy mi más lenne, mint koreai pop zene, ami igaz is, hiszen a K-Pop a koreai pop (korean pop) rövidített elnevezése. Azonban természetesen többről van szó, amit nehéz jellemezni, de talán sikerül ebben a rövid kis szövegben bemutatni mi is ez a műfaj, miért és hogyan lett ennyire népszerű a világ minden táján.

A K-Pop történetében, mai értelmezésében talán az első együttesként a Seo Taiji & Boys nevezetű csapatot említhetjük meg, akik 1992-ben hatalmas sikerrel robbantak be, ezzel új korszakot nyitva és új lehetősé‐ geket teremtve a K-pop fejlődé‐ sében és alakulásában. Ezt a bandát tekinthetjük a va‐ lódi első generációs csapatnak. Ma már a harmadik generációs előadókkal is találkozhatnak a rajongók.A K-Pop, mint ze‐ nei műfaj, elektronikus, hip hop, pop, rock és R&B stílusokból épül fel. A k-popperek (k-pop stílus követői) mégis úgy vélik, hogy hiába olyan jegyeket hordoz, ami minden ország‐ ban hasonló hangzást takar, mégis más, mint mondjuk egy nyugati, amerikai zene. Érdekes állítás, azonban hogy mégis miben tér el ze‐ neileg, arra nem lehet pontos választ adni. Ta‐ lán a nyelv maga is okozza, hogy úgy érezzük,

14

hogy nem megszokott, nem hasonlít nyugat‐ hoz. Egy dolgot tudunk biztosan amiben más, és ez a zene ’tálalása’. A videoklipek, a koreo‐ gráfiák, az előadók külseje, öltözéke, hajvise‐ lete és sminkje mind valóban egyedinek szá‐ mit. A klipek esetében általában törekednek arra, hogy mielőtt élő fellépések keretein be‐ lül fény derülne a fanok által várva-várt teljes koreográfiára, a főbb mozdulatokat már a videókban megcsillogtassák. Emellett, mint említettem nagy hangsúlyt fektetnek az elő‐ adók megjelenésére. Egészen extrém ruháza‐ ti stílussal és hajszínnel jelennek meg egyes tagok, gyakran szokatlan kiegészítőkkel, me‐ lyek látványilag befolyásolják és növelik az előadás szintjének mértékét. A K-Pop egyik fő erőssége, hogy folyama‐ tosan változik, tömegesen jönnek az újabb csapatok, mindig tud újat mutatni az egyre nagyobb igényű közönségnek. Fontos meg‐


említeni, hogy nagyon komoly üzletágról van szó. Cégek százai jönnek létre abból a célból, hogy fiatalkorú tehetséges gyerekeket meg‐ hallgatások során felvegyenek és képezzék őket éveken keresztül, különböző zenei is‐ mereteket elsajátítva és, hogy egyéb órákon felkészítsék őket arra, hogy később tökéletes tagjai legyenek egy újonnan megalakuló csa‐ patnak - pontos megnevezésén idol csapat‐ nak, akiknek lényege az lenne, mint ahogy neve is mutatja, hogy valóban példaképet ál‐ lítsanak fel általuk. Ezen kívül a K-Pop különb‐ ségeként említhetjük meg a nyugati társaihoz képest, hogy sokkal inkább rajongó-orientál‐ tabb. A „Mindent a fanokért” elven működik, melynek lényege, hogy értékeli és tiszteli a rajongókat. Az ő kiszolgálásukra jött létre a fanservice. Ez a szolgáltatás a fanok kívánsá‐ gait, igényeit figyelembe véve eléri, hogy még inkább magukhoz közelinek érezzék kedven‐ ceiket. Talán az eddig felsoroltak mind okai lehetnek miért is lett ennyire népszerű ez a műfaj, és később minden bizonnyal a tech‐ nológia és internet fejlődése segített abban, hogy globálisan elterjedjen, és közkedvelt műfajjá váljon, hiszen így ma már bárhol bárki számára könnyen elérhető, rendelkezésre áll minden információ a világhálónak köszönhe‐ tően. Ezek hatására alakultak ki nemzetkö‐ zileg is, a stílus követőinek lelkesedését be‐ mutatva, a ’cover’ csapatok, akik többnyire az adott K-Pop csapattal azonos öltözékkel

és létszámmal rendelkez‐ ve betanulják a dalokat, koreográfiákat és előadják azokat különböző rendez‐ vényeken, illetve számos versenyen is megmutathat‐ ják tudásukat, köztük a ha‐ zánkban is évente megren‐ dezésre kerülő KBS K-Pop World Festival középdön‐ tőjén is.

KULTÚRA

Tehát ez a sokszínű és gyorsan fejlődő zenei stílus egyre nagyobb teret harcol ki magának a világon, lelkes követői mindenhol megtalál‐ hatóak, akik szinte észrevétlenül, de mégis nagy számban képviselik ezt a műfajt. Nyu‐ gati országokban ugyan még nincs annyira köztudatban, de itt talán PSY nevét említhet‐ jük meg, mint egyedüli ismert K-Pop előadó. Nevét az is hallotta már, aki egyáltalán nem tud, vagy legalábbis PSY előtt nem tudott a K-Pop létezéséről, hiszen ő tartja a rekor‐ dot ’Gangnam Style’ című dalával, mint legné‐ zettebb videó a YouTube-on, a több mint 2,5 milliárdot meghaladó megtekintéssel. Hogy meddig fog növekedni a K-Pop népszerűsége azt nem lehet tudni, minden bizonnyal még a világot tekintve kezdeti szakaszban jár, így okozhat még bőven meglepetéseket a zenei iparban. ADRI

Írd meg nekünk, hogy Te mikor lettél igazán rajongója a K-pop-nak. A történeteiteket a magazin@idolaterevents.com e-mail címre várjuk “K-pop Fan” jeligével.

15


FELFEDEZŐ

SEVEN T E E N A Seventeen az After Schoolt is magáénak tudható Pledis Entertainment 2015 májusá‐ ban debütált fiúcsapata, amelynek 13 tagja van. Jogosan merülhet fel a kérdés: Akkor mi‐ ért Seventeen a nevük? Erre ők egy egészen egyszerű magyarázatot adtak: 1 banda + 13 tag + 3 alcsapat az egyenlő 17-el. Mivel tudom, hogy egyszerre nagyon sok len‐ ne 13 tagot megemészteni, ezért a fentebb is említett alcsapatokon keresztül szeretném nektek bemutatni őket, kezdve a talán leg‐ népszerűbbel, a rapért (is) felelős hip-hop unittal.

16

A hip-hop unit négy taggal rendelkezik. Ott van S.Coups, aki mind az alcsapat, mind pedig az egész Seventeen vezetője. Vernon, aki talán az egyik legismertebb tag köszönhe‐ tően annak, hogy feltűnt a Show Me The Mo‐ ney negyedik szériájában, illetve annak, hogy félig amerikai, ezért hamar megakad rajta az ember szeme. Illetve Wonwoo és Mingyu, aki mindketten visualok a csapatban.


FELFEDEZŐ

Az ötfős Vocal Unit, akik hangukkal varázsol‐ nak el bennünket. A Vocal Unit tagjai közül elsőként szeretném kiemelni Woozit, aki a Seventeen dalainak je‐ lentős részét tudhatja saját szerzeményének. Seungkwan és DK a csapat legfőbb vokálosai, nem véletlenül, hiszen mindketten remek hanggal rendelkeznek. Joshua aki Los Ange‐ les szülötte, és 2013 óta él csal Koreában. És Jeonghan, a csapat „angyala”, akiről bizton állíthatom, hogy a maradék 12 tagot már ré‐ ges-rég a kisujja köré csavarta.

Végül, de nem utolsósorban pedig a Perfor‐ mance Unit kerül terítékre. Ennek a unitnak a tagja Hoshi, ő kreál‐ ta a Seventeen több koreográfiáját is, sőt, a Nu’Est I’m bad című dalához tartozó tánc is az ő műve. A Seventeen két kínai tagja, Jun és The8 is ebben a csapatban mutathatja meg mit tud. A Seventeen legifjabb tagja, Dino is ide tartozik, aki már most nem egy koreográ‐ fia létrejöttében működött közre, illetve több dalszöveget is írt már a csapatnak az elmúlt időben.

Bár alig egy éve debütáltak a fiúk, ők már rengeteg ideje vannak együtt és debütálásuk alatt már méretes rajongói bázissal rendel‐ keztek, köszönhetően annak, hogy 2013 óta figyelemmel követhetjük őket a 17tv adása‐ iban. Ez a rajongói bázis folyamatosan csak nő, ezt mi sem bizonyíthatja jobban, hogy már most túl vannak 2 teltházas koncerten, több díjat is nyertek a tavalyi év végén, illetve az idei év elején, és a nemrégiben megjelent Pretty U-val még a hétvégi zenei műsorokban is a toplisták élére sikerült kerülniük. Mindezt pedig csak a kemény munkába fektetett idő‐ nek köszönhetik, illetőleg a végtelen kreati‐ vitásuknak, és annak, hogy még akkor is, ha két órájuk jut alvásra éjjel, látszik rajtuk, hogy tényleg élvezik és szeretik azt, amit csinálnak, és ez szerintem egyre kevesebb újonnan de‐ bütált csapatról mondható el, ezért rengeteg régebb óta rajongó ember fedezi őket fel ma‐ gának, és lesz ennek a 13 fiúnak a rabja. RIKA

17


SZÖVEGELŐ [Leo] [N] [Hyuk] [Leo] [Ravi]

VIXX – DYNAMITE [Ravi]

Túl késő már, kislány Teljesen az enyém Teljesen az enyém Teljesen az enyém Talán csak féltékeny vagyok

[Ken]

Mit bámulsz? Engedj el! Ne mondd, hogy nyugodjak meg, mi értelme? Már úgyis látom ennek a végét

[Hongbin] [Ravi] [Hongbin] [Ravi] [Hyuk] [Ravi]

Csapos, még egy piát, még több kell (egy feles) na még egyet (két feles) Hadd essek szét [Ravi] (Engedj!) Hagyj békén (Le fogom rázni)

[N] [Hyuk] [Ken] [Ravi]

Te vagy a döntött Hold odafenn Aki csak eltűnik az éjszakában Túl késő van már, megpróbálom visszafordítani az időt Egy éjszakám van, engedjük hát el magunkat Gyerünk, kislány

Dinamit [Leo] Tüzes leszek ma neked Dinamit [N] Őrülj meg, ugorj, csinálj felfordulást és rázd le Dinamit [Ken] Még ha az egész világot is a feje tetejére kell állítanom [Leo] Kérlek, ne hagyj ma egyedül [Hongbin]

18

Abrakadabra, váljon hát valóra, minden legyen enyém Abrakadabra, juttasd vissza hozzám

Ezt nem hiszem el, valami baj történhetett

Nem tudsz te semmit Az enyém kellett volna hogy legyen Ez az álom inkább rémálom Valaki szórakozik velem Hiányoztunk egymásnak, megpróbálom visszafordítani az időt Egy éjszakám van, engedjük el magunkat Gyerünk, kislány

Dinamit [Ken] Megőrülök ma a kedvedért Dinamit [Hongbin] Lökd, dobd, rázd és engedd el Dinamit [Leo] Még ha meg is kell változtatnom az egész világot, kislány [Ken] Kérlek, ne hagyj ma egyedül [Ravi] Ez az egész egy álom (igen, az hát) Egy rémálom a rémálmomban, még ha lázadok is Akkor is valaki mindig visszaránt álmomba Valaki egy mágikus altatót énekel nekem [Hyuk] Még ha a világ összes gazembere gyűlne is össze Akkor se működne ez a kegyetlen vicc, [Ravi] nem ám Egy éjszaka alatt Hófehérkéből a gonosz boszorkánnyá változott Tuti, hogy valami nincs rendben [N] [Ken] [Leo]

Ha eljő a holnap, kénytelen leszek elfogadni ezt a valóságot Bár egy kicsit keserű, már tudom Egyetlen éjszakám van, így hát nem ereszthetlek el Ez egy végtelen történet

Dinamit [Ken] Nekem kellett volna a hősnek lennem Dinamit [Hyuk] Ehelyett a gonosztevő lettem Dinamit [Leo] Még ha a rossz szándék is vezérelt, kislány [Ken] Akkor is el akarlak rabolni, így ne hagyj magamra Dinamit [Leo] Tüzes leszek ma neked Dinamit [Hyuk] Őrülj meg, ugorj, csinálj felfordulást és csak rázd le Dinamit [Ken] Még ha az egész világot is a feje tetejére kell állítanom [Leo] Kérlek, ne hagyj ma egyedül [Hongbin] Abrakadabra, váljon hát valóra, minden legyen enyém Abrakadabra, Abrakadabra [N] Abrakadabra, juttasd vissza hozzám


ÉNEKELD VELEM

SZÖVEGELŐ EREDETI ELŐADÓ: TaeYeon EREDETI CÍM: I MAGYAR SZÖVEG: Wicky (Raprész nélkül)

A szívem még vár Bár egyhelyben áll Az álmokkal száll Egy váratlan érzés Megint egy új, furcsa, különös vágy Ami felkelt most, pedig unalmas lett már Ez a hely, ugyanaz nap, nap után Nem értem miért tart fogva ez a táj Jó ég, már leszállt az éj Lelkem most útjára lép Miért ne, én engedem, Hadd szálljon el innen Hisz jobb ott a semminél Míg itt él, az ennyit ér Bár ébren tart, álmodom Nappalon, alkonyon A tegnaptól elvonul A holnapra ráborul De ma még most itthagyott Álmodón A szívem még vár Bár egyhelyben áll Az álmokkal száll Egy váratlan érzés Egy váratlan érzés Pille súly, hanvadó A széllel könnyen száll Ez az érzés bennem jár Tudom mit kíván A lelkem tudja jól Ez a boldogságról szól A szívem így már Nem egyhelyben áll Most érzi mit várt Az álmokkal száll Még száll, elszáll Egy páratlan érzés Így ma rám talál Tündöklőn ragyog rám A boldogság útján

Küldd el a TaeYeon - I címû dalát, amint magyar szöveggel énekeled és értékes K-pop ajándékot nyerhetsz! (akár videó vagy mp3 file-ban is küldheted) A produkciókat a jatek@idolaterevents.com e-mail címre 19 várjuk „ÉN-EK” jeligével.


BEHARANGOZÓ

20


BEHARANGOZÓ

K­POP WORLD FESZTIVÁL 2016 BUDAPESTI KÖZÉPDÖNTő A K­-pop­ért rajongók idén sem maradnak ki az izgalmakból, hiszen harmadszorra kerül meg‐ rendezésre a KBS K­pop World Festival budapesti középdöntője, ahol Te is, akár versenyzőként, akár nézőként részt vehetsz! Az idei verseny azonban merőben más lesz az eddig megszokottaktól, ugyanis a jelentkezők‐ nek 3 fordulón kell teljesíteniük, hogy esélyt kapjanak arra, hogy Magyarországot képviseljék, azon a világlistán, amiből majd a koreai zsűri kiválasztja, ki vehet részt élőben a hatalmas dél­ koreai döntőn. Akinek - valljuk be - minden álma valóra válhat, hisz 20 ezer ember előtt léphet színpadra híres idolokkal. Az előző években fellépett a versenyzők mellett például az EXO, a BTS, a 4Minute, a GOT7 vagy a B.A.P is. A tét tehát hatalmas! Ne maradj le te sem!

JELENTKEZNI 2016. JÚLIUS 3. (VASÁRNAP) 20:00-­IG LEHET.

Részletek az Idolater honlapján, vagy a verseny hivatalos magyarországi Facebook oldalán.

21


TUTI DIVAT

Szépség bőrápolás

A Benton az egyik legnagyobb koreai kozmeti‐ kumokat gyártó cég és legnépszerűbb termékei:

Benton csiga-méh arcmaszk: Nagy hatékony‐ ságú, különleges összetevőket tartalmazó maszk, mely azonnali és látványos segítséget nyújt az érzékeny, károsodott vagy aknés bőr‐ nek. Kinek ajánljuk? MINDENKINEK!

Két testvér alapította a Bentont 2011-ben. Mivel a kozmetikumok fejlesztéséért fele‐ lős alapító maga is bőrproblémákkal küzdött (seborrhea), ezért a problémás, érzékeny bőr‐ re keresett elsősorban megoldást. Minden‐ képpen kerülni akarta a kemikáliák felhaszná‐ lását, és a természetes alapanyagok mellett döntött. A csiganyál-méhméreg és az aloe termékvonal teljessé tétele a jelenlegi céljuk, az eddigi termékeik kivétel nélkül kimagasló‐ an sikeresek lettek.

22

De elsősorban akkor, ha - érzékeny bőrre - aknés vagy problémás bőrre - zsíros, olajos bőrre - száraz bőrre -irritált bőrre - „törékeny” bőrre (ha nem bírod a nehéz vagy kémiai összetevőket tartalmazó kozme‐ tikumokat) - ráncmegelőzésre Használata nagyon egyszerű: Arctisztítás és tonizálás után simítsd fel a maszkot az arcod‐ ra úgy, hogy mindenhol fedje. 20-30 perc múl‐ va távolítsd el a maszkot, és finom ütögető mozdulatokkal segítsd a maradék hatóanyag beszívódását. A szemrész eltávolítható, így csukott és nyitott szemmel is használhatod.


TUTI DIVAT

és divat körömdivat

Tavaly év vége felé, Koreában felütötte fejét egy új körömdivat a shattered glass nail azaz a „törött üveg” annyira népszerű volt hogy idolok is szívesen viselték.

Elkészítése otthon is pofon egyszerű! Fontos hogy a körmeink rendezettek legyenek, ezért a manikűrözés folyamata kihagyhatatlan lépés a design elkészítéséhez. Ajánlott a körömágybőr ápolása kutikula olajjal és egy körömerősítő vagy egy alaplakk felvitele a körmeinkre. Amire szükséged lesz: 1. kedvenc fekete körömlakkod 2. top coat vagy fedő lakk 3. kristályfel‐ szedő ceruza 4. üveghatású transzferfólia körömre 5. olló Különösebb kézügyességre nem lesz szükség az elkészítéséhez, csak a fent említett dolgok‐ ra. Első lépésként fesd ki a körmödet kedvenc fekete lakkoddal, majd vágd fel a celofánt apró, háromszög alakú darabokra. Vigyél fel egy réteg fedőlakkot, majd helyezd a háromszög alakú celofánt a körmeidre a ceruzával. Törekedj arra, hogy a háromszögek nagyjából illeszkedje‐ nek egymáshoz, de nem kell túlságosan precíz munkát végezned, itt most nem ez a lényeg. Óvatosan simítsd ki ujjbegyeiddel a fóliát, végül vigyél fel egy újabb réteg fedőlakkot, amire valójában csak azért van szükség, hogy még tartósabb legyen az alkotásod :) ANCSA Kipróbáltad a cikkben szereplõ körömfestési technikát? Oszd meg velünk az eredményt. Küldj képet a magazin@idolaterevents.com e-mail címre „Tuti körmök” jeligével.

23


CSINÁLD

MAGAD!

Díszítsd a kedvenc bandád nevével a cuccaid! Az alábbi lépések segítségével elkészítheted a saját mintádat, mellyel feldíszítheted a táskádat, pólódat, tolltartódat vagy még akár a díszpárnád huzatát is! Szükséges kellékek: - amit díszítesz (az én esetemben ez egy vászontáska) - 2 db papírlap: egy vékonyabb és egy keményebb rajzlap vagy kartonpapír - olló vagy szike - pár db gombostű - ragasztó - textilfilc (bármelyik hobbiboltban kapható)

24


CSINÁLD

MAGAD!

1

Sablonkészítés: Nyomtasd ki a kívánt mintát a vékonyabbik lapra, majd egy keményebb rajzlapra vagy kartonpa‐ pírra ragaszd rá. Így a sablon tartó‐ sabb lesz, többször is felhasználhatod és a minta átrajzolása is könnyebb lesz. Ha ezzel meg vagy, vágd ki a mintát és már készen is vagy az első lépéssel. Tipp: Ha olyan szöveget választasz, ahol a be‐ tűknek van egy kis pocakja, (pl.: b) figyelj a sablon kivágásánál! Vágd ki teljesen a szárát, de a pocak tetejénél és aljánál hagyj pár mil‐ liméternyi helyet, ami kapcsolatban marad a sablonpapírral. Így nem fogsz nagyobb részt kivágni véletlenül, a maradék pár milliméter‐ nyi helyet pedig a végén, szabad kézzel is be‐ színezheted.

3

Vasalás: Miután eltávolítottad az anyagról a sablont, következhet a vasalás. Ez egy fontos lépés, hiszen ez után moshatóvá válik a díszített tárgy! Mindenképpen nézd meg a textilfilcen, hogy mi‐ lyen hőfokon ajánlják a vasalást illetve a ké‐ sőbbiekben a mosást! El is készültél és már használhatod is a vado‐ natúj, saját kpop témás kiegészítőd! ZSANI

Rajzolás: Gombostűkkel rögzítsd a mintádat a kiválasztott anyagod‐ hoz. Ezután rajzold körbe a sablont a textilfilccel és jó alaposan színezd is ki vele! (Természetesen, ha jó a kézügyességed, az első lépést nyugodtan kihagyhatod és akár szabadkézzel is felrajzolhatod a mintádat!)

2

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz és meg is mutatnád nekünk az elkészült munkádat, fényképezd le és küldd el nekünk a magazin@idolaterevents.com e-mail címre.

25


REJ

KIKAPCSOLÓ

A keresztrejtvény megfejtéseként egy híres koreai színész nevét kaphatjátok meg.

Ha megvan, hogy kire gondoltunk, küldjétek el a megfejtést a jatek@idolaterevents.com e‐mail címre „MEGFEJTÉS” jeligével, nevetek‐ kel és postacímetekkel együtt. A helyesen vá‐ laszolók között egy BTS ‐ The Most Beautiful Moment In Life, Part 1 albumot sorsolunk ki.

VÉNY

KERESZT

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

26

Az F.T. Island tagja, nemrég jelent meg első szóló albuma is Az eredetileg 6 tagú fiú csapat 2016 áprilisától 5 taggal folytatja tovább pályafutását Egy „józan dal” címe a BigBang‐től Ismert koreai étel, sokan hívják koreai sushi‐nak is Lány duó, nemrégiben Magyarországon forgatták klippjeiket A Girls’ Generation debütáló dalának címe Fiú csapat, egyik legismertebb számuk a Might Just Die Az SM entertainment legfőbb mestere


KIKAPCSOLÓ

KÖSD ÖSSZE A MOSOLYOKAT A TULAJDONOSUK NEVÉVEL. LEE JONG SUK

AILEE

TAEMIN (SHINEE)

HYUNA (4MINUTE)

J-HOPE (BTS)

LEE SEUNG GI

DONGWOO (INFINITE)

TIFFANY (GIRLS’ GENERATION)

27


FAN-SAROK

FAN-SAROK Ehavi FanArt­unk készítője, STAFF tagunk Gina, aki egyik kedvenc csapatát, az INFINITE-­et rajzolta le.

Te is megmutatnád fan rajzaidat, vagy írásaidat? Itt a lehetőség, hogy a TE munkád legyen a következő lapunkban. Küldd el műved a magazin@idolaterevents.com e­mail címre “FAN-SAROK” jeligével és a kiválasztott szerencsést megjelenítjük a következő számunkban.

28


CIKKÍRÓ KERESTETIK Szeretnél Te is cikket írni az Idolater Magazinjába? Itt a lehetőség. Jelentkezz a magazin@idolaterevents.com e-mail címen CIKKÍRÓ jeligével és felvesszük Veled a kapcsolatot. Szólaljon meg a Te hangod is a sorok közül!


CREDITS

IMPRESSZUM

FOTÓK

Idolater Magazin I. évfolyam / 1. szám / 2016. június

1TheK cutepolish K Wave SM Entertainment www.anasianchickonboard.blogspot.com www.bentoncosmetic.com www.bntnews.co.uk www.Exploringkorea.com www.facebook.com/bangtan.official www.facebook.com/BIGBANG www.facebook.com/exok www.facebook.com/girlsgeneration www.facebook.com/harperbazaarkorea www.facebook.com/kbsworld www.facebook.com/officialpsy www.facebook.com/shinee www.ihcahieh.com www.jelly-fish.co.kr www.koreatimes.co.kr www.miikegreen.com www.rjkoehler.tumblr.com www.rollingluggagers.blogspot.com www.zzachela.blogspot.sg

Felelős kiadó Idolater Főszerkesztő Molnár Viktória Kép-és tervezőszerkesztő Katona Barbara Vezető szerkesztő Koczúr Lucia Közreműködők Úticél - Tábori Bernadett Sorozatfüggő - Hajdu Adrienn A hónap csillaga - Hajdu Adrienn Kultúra - Hajdu Adrienn Felfedező - Tóth - Godó Adrienn Szövegelő - Molnár Viktória Beharangozó - Molnár Viktória Tuti divat - Pásztor Anikó Csináld magad - Martinovszky Zsanett Kikapcsoló - Molnár Viktória Fansarok - Piller Gyöngyi

ELÉRHETŐSÉG www.idolaterevents.com E-MAIL magazin@idolaterevents.com contact@idolaterevents.com Az Idolater online magazint az Idolater csapata szerkeszti. Az Idolater gazdasági tevékenységet nem folytat, a magazin kiadásából bevétele nem származik. A magazin elérhető oldalainkon ingyenesen, bárki számára.

30


Idolater Magazin  

I. évfolyam / 1. szám / 2016. június

Idolater Magazin  

I. évfolyam / 1. szám / 2016. június

Advertisement