hkty.fi 2/2018

Page 1

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry

Jäsenlehti 2

2018

Tämän vuoden

POHJOISMAINEN KOKOUS ja mistä kaikki alkoi TULEVIA TAPAHTUMIA jäsenyrittäjille

JUHLAVUOSI


2

2018

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry Perustettu vuonna 1868

Sisällys

Henry Fordin katu 5 F 19 00150 Helsinki puhelin (09) 665 637 faksi (09) 664 695 hkty@hkty.fi www.hkty.fi

Pääkirjoitus ............................................................................ 3

Päätoimittaja/ taitto: Maria Ampuja maria.ampuja@hkty.fi hkty.fi on Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenlehti, joka ilmestyy vuoden 2018 aikana ensimmäinen numero paperisena juhlanumerona sekä verkkojulkaisuna ja muuten verkossa osoitteessa: www.hkty.fi/jasenlehdet

Pohjoismainen kokous ..................................................... 4 Pohjoismaisen kokouksen historia .............................................. 5 Valtuuston historiaa ............................................................ 6 HKTY onnittelee jäsenyrittäjiä ........................................................ 7 Hyvän kesän toivotus ............................................................... 8 Tulevia tapahtumia ja ohjelmaa jäsenille ................................... 8–9

Lehti esittelee eri käsityöaloja ja käsityöalojen yrittäjiä sekä yhdistyksen toimintaa. Ilmestymisajankohdat: huhtikuu, kesäkuu, lokakuu, joulukuu Aineisto oltava toimistolla edellisen kuukauden 15. päivään mennessä.

Etukannen kuva: HKTY arkisto Lehden tekstit ja kuvat, jos ei toisin mainittu: Maria Ampuja ja Laura Reunanen

VUOKRATAAN Katso yhdistyksen vapaat vuokratilat: www.hkty.fi/vapaat-vuokratilat/

Kansi: Yleinen Teollisuudenharjoittajien kokous Oulussa 1910 Oulun palokunnantalon edessä ja yhdistyksen puheenjohtaja Viktor von Wright edessä keskellä nuija kädessä.

sivu


Pääkirjoitus POHJOISMAISEN KOKOUKSEN TERVEISIÄ

yhdessä, kuinka mestarinarvon voisi brändätä kuluttajan tietoisuuteen ja nostaa sen arvostusta.

Yhdistysten vahvuudet ovat myös hyvin erilaisia:

Färsaaret ovat sitkeä saariryhmä, jolla on 50 000 asukasta ja 70 000 lammasta. 95% tuotannosta on kalataloutta, siitä 50% koostuu kasvatetusta kalasta. Myynti EU: n ulkopuolelle on kasvussa, etenkin Venäjälle viedään venäläisten rakastamaa makrillia. Työttömyys on todella alhainen, vain 2,5%. Työvoimasta on niin iso puute, että firmat ostavat toistensa työntekijöitä, mikä aiheuttaa omanlaistaan levottomuutta työmarkkinoilla.

Itse ymmärsin ensimmäistä kertaa, että kalatalous on

jotakin muuta kuin kuvitelmieni pikku veneet joista kalastajat heittävät nuottaa. Kävimme myös vierailulla färsaarelaisella telakalla, jossa tuotantolaitoksen mittasuhteet selvisivät: Kymmenten konemiesten hyörintää katsoessani tajusin, miten monen alan teknistä osaajaa täälläkin tarvitaan.

Pohjoismaisten kokousten hienoin anti on tiedon

vaihto, esimerkiksi tällä kertaa pohdittiin brändäämistä käsityöläisyhdistysten näkökulmasta. Suomessa vaatimattomat yrittäjät eivät aina osaa tuoda esiin mestarinkirjaa kilpailuetuna, ja siksi on tärkeää päästä pohtimaan

HKTY aloitti Facebookin käytön jo kymmenen vuotta sitten, ja olemme tuoneet pohjoismaisissa kokouksissa sosiaalisen median käyttöä esiin siitä lähtien. Muut pohjoismaat ovat lähteneet vasta nyt mukaan: Tanska kertoi innoissaan saaneensa 1000 klikkausta jutulle, joka kertoi kuningattaren kunnioittaneen mestarinkirjojen jakotilaisuutta läsnäolollaan. Se taas on tasavaltalaiselle suomalaiselle eksotiikkaa.

Kun olemme näyttelytoimikunnan kanssa uineet yh-

distyksen 150-vuotisessa historiassa koko kevään, oli hienoa huomata että se teki vaikutuksen myös pohjoismaisen kokouksen osallistujiin Tórshavnissa: Yhdistyksen historiikkivideo esimerkiksi sai todella paljon kehuja muiden pohjoismaiden edustajilta, jotka eivät meinanneet uskoa että se oltiin tehty ilman suurta budjettia tai apurahoja.

Juhlavuosi onkin meille mahdollisuus brändätä yhdistyksen vahvuuksia käsityöläisille ja käsityöläisyyttä kuluttajille. Olemmehan saaneet innostua färsaarelaisesta sitkeydestä! Valtuuston varapuheenjohtaja Kampaaja Hilkka Stenberg

hkty.fi 2�2018


Kokousosallistujat Färsaarten yhdistyksen toimistotalon edessä. Pieni kuva: Telekkavierailulla Hilkka Stenberg ja Petri Valve.

Pohjoismaisten pääkaupunkien Käsityö- ja Teollisuusyhdistykset kokoontuvat vuosittain. Tällä kertaa kokous pidettiin Färsaarilla kesäkuun alussa.

POHJOISMAINEN KOKOUS Färsaarilla kesäkuussa Kokouksessa pääaiheena oli brändäys, jota käsittelimme mm. alustuksissa sekä ryhmätöissä yhdessä keskustellen. Ennen kokouksen alkua vierailimme kuitenkin Färsaarten yhdistyksen toimitalossa the House of Industryssa, mitä muutkin järjestöt pitävät toimipisteenään. Kuulimme tietoiskun Färsaarista ja sen taloudesta kun talon toimitusjohtaja Marita Rasmussen otti ryhmän vastaan. Färsaaret koostuu 18 saaresta, jotka kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat asuttuja. Färsaaret kuuluvat Tanskalle mutta ovat oma itsehallintoalueensa ja heillä on oma kielensä, joka muistuttaa lähinnä muinaisnorjaa ja islannin kieltä. Karujen ja kauniiden

hkty.fi 2�2018

saarten talous perustuu kalastukseen ja on saarten suurin työllistäjä. Työttömyyttä ei juuri ole vaan päinvastoin työvoimapulaa. Kokous alkoi perinteisesti kun jokainen yhdistys kertoi lyhyesti viime tapaamisen jälkeen tapahtumistaan ja toiminnastaan. Me tietysti kerroimme juhlavuodestamme ja näytimme esityksemme loppuun videon historiastamme, minkä olimme julkaisseet 150-vuotisjuhlassamme. Kokouksen teemana ollutta brändäystä lähestyimme ryhmätöissä mm. miten yhdistyksemme sijoittuvat yhteiskunnissamme ja miten saisimme lisää näkyvyyttä ja huomiota tärkeisiin asioihin. Kokouksen jälkeen vierailimme telakalla,

joka sijaitsi aivan pääkaupunki Tórshavnin keskustassa. Tapaaminen on hyvä perinne vaihtaa ajatuksia ja toimintatapoja. Vaikka yhdistyksemme ovat erikokoisia, niin jaamme monet samat ongelmat, joten niihin on hyödyllistä etsiä ratkaisuja yhdessä. Kokouksessa oli noin 30 osallistujaa ja edustettuina olivat yhdistyksemme lisäksi kaikki Pohjoismaiset järjestöt eli Stockholms Hantverksförening, Oslo Håndverks- og Industriforening, Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn, Idnadarmannafélagid i Reykjavík sekä Färsaarten Vinnuhúsid – House of Industry. Yhdistystä edustivat kokouksessa varapuheenjohtaja Petri Valve, valtuuston varapuheenjohtaja Hilkka Stenberg ja toiminnanjohtaja Maria Ampuja. Ensi vuonna kokousjärjestelyistä vastaa Kööpenhaminan yhdistys.


Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen yhteistyö Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan käsityöläisyhdistysten kanssa alkoi jo vuonna 1924, kun yhdistys hyväksyttiin Pohjoismaisen konferenssin jäseneksi.

POHJOISMAISEN KOKOUKSEN HISTORIA Yhdistyksen puheenjohtaja Viktor von Wright oli lähetetty apurahan turvin tutkimaan Skandinavian maiden käsityöjärjestöjä. Koska matkan jälkeen yhdistys oli kokenut yhteistyön ja vuorovaikutuksen tärkeäksi, lähetettiin puheenjohtaja von Wright ja tehtailija V. W. Holmberg Osloon (ent. Kristiania) seuraavana vuonna Pohjoismaiden käsityöjärjestöjen konferenssiin. Yhdistys osallistui ensimmäiseen kokoukseen vuonna 1924. Seuraavan kerran pohjoismainen neuvosto kokoontui Tukholmassa vuonna 1928. Oletettavasti pohjoismainen yhteistyö on jatkunut noista ajoista tauotta 94 vuotta, ja nykyään yhdistykset kokoontuvat vuosittain. Ammattioppia ja ymmärrystä Pohjoismainen yhteistyö edisti samaa asiaa kuin yhdistyksen myöntämät opintomatkastipendit: Se mahdollisti ammattitaidon laajentamisen, mikä on aina ollut keskeinen asia käsityöaloilla. Toinen yhteistyön syy oli halu tutkia muiden pohjoismaiden ammattijärjestöjä, am-

mattiopetusta ja -lainsäädäntöä ja katsoa, olisiko Suomella niistä jotakin opittavaa. Tämä on edelleen pohjoismaisten konferenssien tärkeintä antia. Vanhat kuvat ihastuttavat Nykyään pohjoismaisessa yhteistyössä ovat mukana myös Reykjavik ja Färsaaret, ja käsityöläisyhdistykset tapaavat kerran vuodessa keskustellakseen yhteisistä asioista. Pitkästä iästään huolimatta HKTY on yhdistyksistä nuorimpia, vain Färsaarten yhdistys on nuorempi. Färsaarten pohjoismaisessa kokouksessa tänä vuonna (ks. viereinen sivu) esiteltiin HKTY:n historiikkivideo, jossa kerrotaan myös pohjoismaisen yhteistyön historiasta. Videossa ja HKTY:n kokousmateriaaleissa oli myös kuvia 1920-luvun pohjoismaisista kokouksista, ja ne herättivät laajaa ihastusta muissa järjestöissä, sillä ilmeisesti muilla järjestöillä ei ole sellaisista tietoakaan. Oslo Håndverks- og Industriforening jakoi vanhat kokouskuvat Oslosta 1924 omalla Facebook-seinällään.

Tämän sivun kuvat ovat yhdistyksen ensimmäisestä Pohjoismaisesta kokouksesta Oslossa (ent. Kristiania). Ylin kuva: Edessä keskimmäisen herran oikealla puolen yhdistyksen puheenjohtaja Viktor von Wright. Kuvat alla: Kokousosallistujat huviretkellä.

hkty.fi 2�2018


Stadin hantvärkkarit ja vapriikinpitäjät vuodesta 1868

VALTUUSTON HISTORIAA Yhdistyksen historiaa esittelevä juhlanäyttely valottaa myös yhdistyksen valtuuston historiaa. Tutustu vitriinien esineistöön. Yhdistyksen valtuustoon kuuluu nykyään 30 eri käsityöalojen yrittäjää, jotka kokoontuvat 7 kertaa vuoden aikana yhdistyksen toimitiloihin Hernesaareen suunnittelemaan tulevaa toimintaa ja pohtimaan yrittäjiä askarruttavia aiheita. Valtuuston jäsenistä koostuu kymmenhenkinen johtokunta, joka toimii yhdistyksen hallituksena.

mukaan valtuustolaisen paikka määräytyy hänen valtuustovuosiensa mukaan. Jokaiselle valtuustolaiselle on varattuna oma nimikyltein kaiverrettu tuoppi kokousjuomia varten.

Valtuuston henkilömäärä on vaihdellut vuosien varrella: Yhdistyksen perustamisen aikaan valtuustolaisia oli 20, kun taas 1900luvun alussa valtuustolaisia oli vain 12. Ylläolevassa kuvassa vuonna 1916 valtuutettujen lukumäärä on 16. Tuona vuonna valtuusto kokoontui peräti 21 kertaa, mikäli oli 1910luvulla ihan normaali kokousmäärä.

Kuvassa oleva tuoppi kuuluu kunniapuheenjohtaja Kari Apelle, joka toimi valtuuston puheenjohtajana 15 vuotta vuosina 1995– 2009. 1960-luvulla tuoppiin kiinnitettiin pieni laatta valtuutetun jokaiselta viisivuotiskaudelta. Kuvassa näkyy valtuuston puheenjohtajan (1969–94) Pentti Katajamäen laatta.

Valtuuston kokouksissa vuodesta 1965 lähtien on ollut käytössä istumajärjestys, jonka

hkty.fi 2�2018

Vuosina 1869–1929 valtuuston kokoukset pidettiin Helsingin raatihuoneella, jossa yhdistys oli vuokralaisena. Yläkuvassa kokous vuodelta 1916 ja tässä vuodelta 1929, hiukan ennen kuin yhdistys muutti oman katon alle Kansakoulukadulle.

Puheenjohtajan nuija on vuodelta 1917, ja

se on edelleen käytössä. Pienempää nuijaa käyttää kokouksissa valtuuston puheenjohtaja. Näyttely on siirtynyt HKTY:n omiin tiloihin Hernesaareen, jossa se on esillä koko juhlavuoden ajan. Avoinna sopimuksen mukaan.


HKTY onnittelee

jäsenyrittäjiä

EVOLUM 20 v. Jukka Isotalo www.evolum.fi

PARONE DESIGN 20 v. Janne-Caro Pykälä www.paronedesign.com

LEENA COLLECTION 10 v. Leena Vajanto www.leenacollection.fi

KIRJANSITOMO JOKINEN 90 v.

HELSINGIN OPTIIKKA 60 v.

5.6.1928 Väinö Jokinen perusti isänsä Kalle Jokisen kanssa kirjansitomon Ullanlinnaan. Rakastavasti ”Lafkaksi” kutsuttu Kirjansitomo V. & K. Jokinen jatkaa toimintaansa samoissa tiloissa jo neljännen sukupolven eli Vesa Jokisen hoidossa.

Helsingin Optiikka on toiminut Fredrikinkadulla jo vuodesta 1958. Nykyiset yrittäjät Teemu Jokipii ja Satu Kervinen ovat vetäneet liikettä vuodesta 2013 lähtien. Liikkeessä luotetaan perinteisiin kädentaitoihin, esimerkiksi kaikki linssien reunahionnat sekä korjaustyöt tehdään omassa pajassa. Valikoimassa on uusien kehysten lisäksi myös vintage-malleja eri vuosikymmeniltä. Helsingin Optiikka järjestää pieniä tapahtumia juhlavuotensa aikana. Ohjelmasta saa lisätietoa optikkoliikkeen Facebook-sivuilta ja Instagramista.

90-vuotiseen historiaan mahtuu paljon erilaisia tapahtumia. Kirjansitomolta kerrotaan, että hyvät ja pitkäaikaiset asiakassuhteet ovat pitkän iän salaisuus, mutta ansio kuuluu myös osaavalle ja uutteralle henkilökunnalle. Kirjansitomon kiehtovaan historiaan voi tutustua osoitteessa www.kirjansitomovkjokinen.fi

TITVI 70 v. – TITVI Ky 40 v. Titvi Ky on tänä vuonna toiminut 40 vuotta ja Titvi Ikäheimo-Hall on itse täyttänyt 70 vuotta. Titvi on ollut suunnittelijana vaatetus- ja tekstiiliteollisuudessa Suomessa, Sveitsissä ja Ranskassa ennen oman yrityksensä perustamista. Titvi on tehnyt kokeilevaa tekstiilitaidetta ja tekstiilikoruja. Hän on myös kirjailija ja keksijä: Patentoitu vaatekeksintö “Taikamallisto” yhdistää klassisen muotoilun moderniin modulaarisuuteen. Vuosien varrelle on mahtunut monenlaisia asiakkaita, mm. presidentti Tarja Halonen, tähtisopraano Kiri Te Kanawa ja Aerosmith -yhtyeen Steven Tyler. - Nämä vuosikymmenet ovat olleet täynnä haasteita, vastuullisuutta, luovuutta, onnistumisen iloa ja vastoinkäymistenkin voittamista, Titvi itse kertoo. - Kotimaisen käsityötaidon ja kekseliäisyyden lippu on aina liehunut kaikissa vaiheissa. Ja vieläkin se liehuu - tämä työ ei tekemällä lopu! Titvin työhön voi tutustua osoitteessa www.titvi.com.

hkty.fi 2�2018


HKTY toivottaa lukijoilleen

Mukavaa ja rentouttavaa kesää!

HAUTAUSMAAKIERROS Torstaina 20.9.2018 klo 17.30 Opastettu kierros Hietaniemen hautausmaalla, oppaana jäsenyrittäjä Pekka Lehtiö. Pekka on lupautunut esittelemään hautausmaata helsinkiläisen käsityö- ja pienyrittäjyyden näkökulmasta. Kierroksen aikana pysähdymme yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan läkkiseppämestari Adolf Fredric Bergmanin sekä yhdistyksessä pitkään vaikuttaneen merkkihenkilön ja pitkäaikaisen puheenjohtajan Viktor von Wrightin haudoilla. Kierros on osa yhdistyksen juhlavuoden ohjelmaa ja mukailee vuoden 2015 kesäretken hautausmaakierrosta, joka oli osallistujien kesken erittäin pidetty. Kun yhdistys juhli vuonna1968 100-vuotista toimintaansa, oli vierailu ensimmäisen puheenjohtajan haudalla osa virallisia juhlallisuuksia. Hinta: Ei maksua. Ilmoittautua voit sähköpostilla 17.9. asti: maria.ampuja@hkty.fi.

hkty.fi 2�2018

Olutmaistelu Torstaina 22.11.2018 klo 17.30 Mukavan jäsenillan merkeissä maistelemme pienpanimo-oluita ja vietämme aikaa yhdessä. Maistattajana ja makuoppaana toimii yhdistyksen jäsenilloista vuosien takaa tuttu viinikouluttaja Jarno Malmberg. Tarkoitus on myös tutustua samana iltana Sinebrychoffin komeisiin panimohevosiin Bulevardin talleilla mutta tämä vierailu varmistuu vasta myöhemmin. Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat jäsenet! Hinta: 20 €/hlö. Ilmoittautua voit sähköpostilla 15.11. asti: maria.ampuja@hkty.fi.

Kaikkiin tapahtumiin ovat jäsenyrittäjät seuralaisineen tervetulleita!

Kinky Boots SUURMUSIKAALI Torstaina 1.11.2018 klo 19 Helsingin Kaupunginteatteri Pop-ikoni Cyndi Lauperin säveltämä musikaali Kinky Boots juhlistaa erilaisuutta, ystävyyttä ja ennakkoluulojen voittamista. Kinky Boots on Kaupunginteatterin uusi musikaali, jossa on potkua suurella sydämellä! Avaa sydämesi, laita korkokengät jalkaan ja tule kokemaan fantastinen show joka on rakkauden asialla! Ensi-ilta on 30. elokuuta 2018 Kaupunginteatterin uusitulla suurella näyttämöllä. Hinta: 87 €/hlö. Hinta sisältää lipun ja väliaikatarjoilut. Yhdistyksen ryhmälle on varattuna 30 lippua ennakkoon ilmoittautuneille. Paikat sijaitsevat parvella rivillä 2, keskellä. Ilmoittautua voit sähköpostilla 28.9. asti tai niin kauan kuin paikkoja riittää: maria.ampuja@hkty.fi.


K E S Ä R E T K I  2 0 1 8 Tuusulanjärven taiteilijakodit Lauantaina 25.8.2018 Retken kohteina ovat taidemaalari Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi, säveltäjämestari Jean Sibeliuksen Ainola puutarhakierroksineen, kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin Ahola, Elävän veden kappeli (2012) Järvenpäässä, lounaana Krapihovin runsas pitopöytä ja iltapäiväkahvit Ainolan pihapiirin Kahvila Auliksessa. Ilmoittaudu 17.8. mennessä sähköpostilla: maria.ampuja@hkty.fi Retken hinta: Laskutetaan todellisten kulujen mukaan, noin 120 €/hlö. Retkelle ovat tervetulleita HKTY:n jäsenyrittäjät seuralaisineen ja perheenjäsenineen!

Tervetuloa mukaan!

Kuva Ainolasta: Maria Ampuja

Retkelle lähdetään klo 9 ja Helsinkiin palataan noin klo 19.

RAPUJUHLA Lauantaina 6.10.2018 klo 16–21

Rapujuhlaa vietetään tänäkin vuonna jäsenten toivomuksesta yhdistyksen toimistolla. Yhdistys järjestää mukavan illanvieton missä jäsenet tapaavat ja tutustuvat toisiinsa rapujen syönnin merkeissä. Ilta laskutetaan ns. omakustannehintaan.

Hinta: 89 €/hlö. Hinta sisältää alkuruuan noutopöydästä, ravut 10 kpl pääruokana ja jälkiruuan, snapsin ja puoli pulloa valkoviiniä.

Jos et syö rapuja, voit silti osallistua, rapujen tilalla on silloin herkullinen tapaslautanen.

Ravut tulevat pientuottajalta siksi osallistujamäärä pitää tietää ajoissa. Jos ilmoittaudut myöhemmin, ei rapujen saatavuutta voida enää taata.

Mukava jäsenilta tiedossa, tervetuloa mukaan!

Ilta Kansallisteatterissa TAIDEKIERROS JA ILLAN NÄYTÖKSENÄ: JULIA JA ROMEO Torstaina 25.10.2018 klo 16 alkaen Kansallisteatterissa on runsas muotokuvaaarteisto, jonka tekijänimiä ovat jopa kultakauden taiteilijat Albert Edelfeltistä Juho Rissaseen. Oopperalaulaja ja FM Katriina Pyrrö opastaa taidekierron Kansallisteatterissa, kierros kestää kaksi tuntia (klo 16–18).

Taidekierroksen jälkeen yhdistyksen ryhmälle on katettu iltapala teatterin lämpiöön, jonka jälkeen jäämme seuraamaan illan esitystä Julia ja Romeo. Shakespearen mestariteoksen uusi tulkinta on vahvasti tätä päivää ja ollut erityisen tykätty nuorten katsojien keskuudessa.

Sitova ilmoittautuminen 31.8. mennessä: maria.ampuja@hkty.fi.

Tervetuloa!

Hinta: 68 €/hlö. Yhdistyksen ryhmälle on varattuna 20 lippua ennakkoon ilmoittautuneille. Paikat sijaitsevat parvella riveillä 6 ja 7 keskellä. Hinta sisältää lipun esitykseen, opastuksen taidekierroksella ja välipalan (lohileipä ja lasi viiniä). Ilmoittautua voit sähköpostilla 21.9. asti tai niin kauan kuin paikkoja riittää: maria.ampuja@hkty.fi. hkty.fi 2�2018


Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenenä saat paljon hyviä jäsenetuja, muistathan hyödyntää niitä:

Näkyvyyttä ja yhteismainontaa Yhdistyksen jäsenenä saat yritystietosi kotisivuillemme ja pääset mukaan yhteismainoksiin. Jäsenlehdessä myös esittelemme yhdistyksen jäsenyrityksiä. Jäsenenä voit osallistua tapahtumiimme Käsityö on Designia! -tapahtumaan ja Yksilöllisen käsityön

Käsityöyrittäjä, tule jäseneksi! – Saat jäsenetuja ja näkyvyyttä Jäseneksi pääsee täyttämällä jäsenhakemuskaavakkeen, jonka saa tulostamalla kotisivuiltamme tai pyytämällä sen

päivät -näyttelytapahtumaan Kaapelitehtaalla.

postitse toimistoltamme. Jäseneksi hyväksytään pääkau-

Kursseja järjestämme jäsenten toivomusten mukaan, viimeksi on järjes-

punkiseudulla toimivat käsityö-, pienteollisuus- ja palvelu-

tetty mm. kotisivu-, valokuvaus- ja kuvankäsittelykurssit.

yritykset. Uudet jäsenet hyväksyy yhdistyksen johtokunta.

Kulttuuri- ja virkistystarjontaa Järjestämme jäsenyrittäjille perheineen virkistäviä retkiä, yritysvierailuja, opastettuja kiertokäyntejä sekä ooppera- ja teatteri-iltoja. Tapaamisilla tutustut myös muihin yrittäjiin.

Katso www.hkty.fi ja tulosta/ pyydä jäsenhakemuslomake! Lisätietoja: Maria Ampuja

Suomen Yrittäjien kaikki jäsenedut ja neuvontapalvelut kuuluvat myös

maria.ampuja@hkty.fi

jäsenmaksuumme. Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenenä

puh. (09) 665 637

olet myös Suomen Yrittäjien jäsen.

Katso myös www.facebook.com/hkty.fi

Katso edut www.yrittajat.fi/jasenedut

www.iesite.fi/hkty

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenille tarjottavat edut!

YRITTÄJYYTEEN ASIANTUNTEMUSTA! YRITTÄJYYTEENLIITTYVÄÄ LIITTYVÄÄ ASIANTUNTEMUSTA Jäsenenä saat asiantuntijan apua sosiaaliturvassa, yritysJäsenenä saat asiantuntijan apua sosiaaliturvassa, yritysjurijuridiikassa, sopimusasioissa, verotuksessa, markkina-, teollis- ja diikassa, sopimusasioissa, verotuksessa, markkina-, teollis- ja kilpailuoikeusasioissa, työelämän juridiikassa, ympäristöasioissa, kilpailuoikeusasioissa, työelämän juridiikassa, ympäristöasioissa, maksuliikenteessä, koulutusasioissa, sukupolvenja omistajanmaksuliikenteessä, koulutusasioissa, sukupolven- ja omistajan-

vaihdoksissa. Suomen Yrittäjien asiantuntijoiden lisäksi opastusta ja neuvontaa yritystoiminnassa. Suomen Yrittäjien omikäytössäsi on sadan ulkopuolisen ammattilaisen verkosto. en asiantuntijoiden lisäksi käytössäsi on lähes sata valtakunnan Soita maksuttomaan neuvontapalveluumme arkisin kello eturivin asiantuntijaa. 9–16 puh. 09 229 221. Puhelusi yhdistetään asiantuntijalle. Neuvontapalvelu toimii arkisin klo 8–20 numerossa 09 229 222.

AINUTLAATUISET VALTAKUNNALLISET JÄSENEDUT 2016! Varaudu kertomaan jäsennumerosi.

vaihdoksissa. Maksuton puhelinneuvonta antaa monipuolista

Yhteistyökumppanimme haluavat olla mukana yrittäjien viestintään, autopesuun, autonvuokraukseen, majoitus- ja menestystarinoissa. KäytäAINUTLAATUISET edut hyväksesi. Saat alennuksia kokouspalveluihin, kulttuuriin sekä säästöä polttoainekuluihin. VALTAKUNNALLISET JÄSENEDUT ja etuja mm. vakuutusturvaan, laivamatkustukseen, matkaKatso lisää www.yrittajat.fi/jasenedut Yhteistyökumppanit tarjoavat jäsenetuja, katso nämä ja muut edut www.yrittajat.fi/jasenedut