Page 1

07 - 2016

heerenveen

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

1e JAARGANG • NR. 07

groot

SKS SILER PIETER MEETER

"We doen dit jaar mee om te winnen!!" Makelaardij Hoekstra Heerenveen is verhuisd! Per 27 juni vindt u ons op de Nieuwstraat 29, Heerenveen

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 07 • 2016

STAMMENSTRIJD EN VERBROEDERING Als klein mannetje van een jaar of tien was ik – hand in hand met mijn vader - getuige van een merkwaardige stammenstrijd. De dorpen en steden in Fryslân streden in een groot toernooi tegen elkaar op een groot meer, met prachtige grote zeilschepen als inzet. Van het strijdveld begreep ik niets. Overal, links en rechts, laveerden de zeilschepen op het water voor mij en het was onmogelijk te bepalen wie er nu vooraan lag. Totdat de imponerende bruine en witte zeilen om een ton draaiden en één voor één voor ons langs voeren.

Dan hoorde je veel geraas en getier vanaf de schepen en het publiek langs de kant applaudisseerde in een soort verbroedering binnen die stammenstrijd voor elk schip dat langs kwam. Jarenlang nog zou ik met mijn vader het “Skûtsjesilen” bezoeken. Nu ga ik er met mijn eigen zoon naar toe, als we even kunnen. Op de dijk, tussen het publiek uit alle dorpen en steden, volgen we de heroïsche strijd op het water. Met het radio live-verslag erbij, want hoe het strijdtoneel er precies uitziet, blijft ook voor de beste

opmerkelijk...

stuurlui aan de wal soms een slagveld. De Proloog van het toernooi 2016 is achter de rug. Akkrum bereikte daarin de eerste plaats en Heerenveen eindigde als tweede. GrootHeerenveen zocht beide skûtsjes op en zette ‘Foarwedstriid’-winnaar Pieter Meeter van de ‘Eildert Sietez’ uit Akkrum op de cover. Gauw lezen, voordat de stammenstrijd op 30 juli weer losbarst… Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

lekkernijen die bij een feestje horen. Het bestuur van de El Fath Moskee kijkt terug op een prachtige middag.(Foto: Dennis Stoelwinder)

WEDEROM FRYSKE DEI IN AKKRUM OP ZATERDAG 6 AUGUSTUS A.S.

‘KINDERDAG MET EEN LACH’ WEER EEN GROOT SUCCES

HEERENVEENS CARNAVAL OP DE OUDE KOEMARKT

Het is voor de 23e keer dat dit evenement georganiseerd wordt door de Fryske Dei commissie. Aanvang: 10 uur tot 17.00 uur. Ook dit jaar zal het dorp gezellig versierd worden wat extra zal bijdragen aan de sfeer voor deze toch wel bijzondere dag. Als vanouds is er een grootse hobbymarkt met vele Friese ambachten, waaronder verschillende standhouders, die op traditionele wijze hun waren zullen aanprijzen.

Op woensdag 6 juli 2016 organiseerde JCI Heerenveen in samenwerking met ziekenhuis Tjongerschans en Sc Heerenveen de vierde editie van de ‘Kinderdag met een lach’. Het was weer een vrolijke en onvergetelijke middag voor de kinderen die langdurig onder behandeling van een arts staan en daardoor regelmatig moeten terugkeren naar het ziekenhuis. Wederom een gezellige familieactiviteit, want de broertjes, zusjes en ouders waren ook aanwezig.

Het was zondagmiddag 10 juli weer groot feest voorafgaand aan het jaarlijkse Horeca Volleybal op de Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen. Traditioneel presenteerden de teams van de Heerenveense horecabedrijven zich in een parade.

• Voor de sportief ingestelde bezoekers zijn er diverse demonstraties van verschillende Friese sporten, zoals Fries dammen, schaken en last but not Least de Friese volksport bij uitstek het kaatsen. U kunt een partijtje meeblazen als u dat wilt om zo kennis te maken met deze Friese sporten. • Clown`Auke zal de kinderen laten genieten van zijn grappen en grollen. Ook is er een overdekt springkussen, een suikerspin en andere lekkere versnaperingen. • Palingroken in de kleine Kanadeeskestrjitte, komt zien hoe deze bezeten hobbyisten hun vakmanschap tonen aan het publiek en u mag het proeven! • Een demonstratie carving, beeldhouwen met een kettingzaag in een blok met hout, dit moet u hebben gezien! Op de grote Kanadeeskestrjitte. • OP Fryske Dei de rasechte Friese artiest: van 13.30 t/m 17.00 uur Gurbe Douwstra • Diverse straatartiesten, springkussens en vermaak voor de kleintjes. • ‘s Avonds live -muziek bij cafe Kromme Knilles, verzorgd door de topartiest Piter Wilkens vanaf 18.00 uur. Tot ziens in Akkrum op de Fryske Dei op 6 augustus! (toegang gratis).

Een recordaantal van bijna 50 kinderen nam deel aan de autorondrit met snelle, stoere en klassieke auto’s. Er reden onder andere een aantal mooie Porsche, Ferrari en Audi R8 mee, maar ook de echte tankspuitauto van de brandweer was aanwezig! Bij sport- en ontspanningscentrum Kortezwaag in Gorredijk werd tijdens de pitstop aan alle deelnemers een drankje aangeboden. Alle vrijwillige bestuurders ontvingen ook een presentje van Wijn & Spijs Heerenveen. Na terugkomst bij ziekenhuis Tjongerschans was het tijd voor een meet & greet met sc Heerenveen. Speciaal voor deze middag was de gehele voetbalselectie aanwezig: 25 spelers, trainer Jurgen Streppel en de overige trainersstaf én natuurlijk mascotte Heero! De kinderen mochten vragen stellen, handtekeningen scoren en natuurlijk met iedereen op de foto! Daarnaast werden ook de kinderen op de kinderafdeling nog met een bezoekje verrast. Deze zeer geslaagde middag werd gezamenlijk afgesloten met een puntzak patat en een ijsje! De kinderen kregen een groepsfoto en een aandenken van sc Heerenveen mee naar huis! (Foto: Dennis Stoelwinder)

NAAMSVERMELDING

De foto's bij het artikel 'Coverband De Koffer op Oerrock 2016' in GrootHeerenveen 6 zijn gemaakt door Sandra den Boer. Dit was niet vermeld in het artikel.

Mede door het schitterende weer zaten de terrassen rond 13.00 uur al goed vol. De meest gekke acts kwamen voorbij. Het publiek genoot volop van het enige echte Heerenveense carnaval. Café de blauwe Kater werd met een baywatch act winnaar van de parade. Café De Swetser had we een heel bijzondere act. Een grote tractor met daarachter een enorme op hout gestookte hot tub die gemaakt was van een afgedankte giertank. Het feest werd afgesloten met een schuimparty op de oude Koemarkt. (Foto: Dennis Stoelwinder)

BADEENDJES ZWEMMEN 17.000 EURO BIJ ELKAAR VOOR FOPPE FONDS De Duckrace van JCI in het centrum van Heerenveen leverde zaterdagmiddag een bedrag van 17.000 euro op voor het Foppe Fonds. Wethouder Hans Broekhuizen kiepte om twee uur een shovelbak met ruim 4000 badeendjes in het water aan de Herenwal. De brandweer spoot de eendjes vervolgens richting de Overkluizing. Foppe de Haan was zelf aanwezig namens het Foppe Fonds. Nadat de nummers van de winnende eendjes bekend waren gemaakt mocht Foppe een cheque van 17.000 euro in ontvangst nemen. ,,Dit is geweldig mooi!” reageerde Foppe. Het bedrag kwam tot stand doordat de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) het bedrag verdubbeld heeft. (Foto: Dennis Stoelwinder)

FOTO: NIELS WESTRA

GEZELLIGE FEESTMIDDAG BIJ DE EL FATH MOSKEE OP DE AKKERS Het was zaterdagmiddag 9 juli een gezellige boel bij de El Fath Moskee in wijk De Akkers. Hier werd het einde van het schooljaar gevierd. De kinderen vermaakten zich met een levend voetbalspel en een groot springkussen. De politie was aanwezig met een auto en een motor. Iedereen mocht een rondje bij motoragent Peter achterop. De wachtrij voor deze activiteit was al snel enorm. Wijkagent Jan Graafstra reed rondjes door de wijk met kinderen in een politiewagen. Naast de activiteiten voor de kinderen was er voor de volwassenen en buurtbewoners een barbecue georganiseerd. Verschillende vleessoorten werden vakkundig op de grill bereid. Daarnaast kon men genieten van allerhande

PITER WILKENS OP 6 AUGUSTUS ALS AFSLUITER VAN FRYSKE DEI IN AKKRUM Op de Fryske Dei, 6 augustus 2016 wordt hij bijgestaan door een 4 man sterke band. Het repertoire zal gevarieerd zijn, solo en met band. Piter speelt eigen nummers, mooie covers en ook nog een fantastische verrassingsact zal deze avond niet ontbreken. Piter Wilkens is geliefd en gelauwerd als troubadour en singer- songwriter. Komt allen naar de Tsjerkebleek op 6 augustus aanstaande. Het concert begint om 18.00 uur en dan maken we er een groots feest van en een prachtige afsluiter van de Fryske dei ! Dit concert wordt u aangeboden door NSTB en eetcafé Kromme Knilles.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

LOKAAL VERVOER HEERENVEEN VERNIEUWD!

NIEUWE ZEILHUIK VOOR

Veel inwoners van Heerenveen weten van het bestaan van het lokaal vervoer Heerenveen. Deze vervoersvorm wordt dan ook door velen gebruikt om van A naar B te komen. Voor een laag tarief kan de klant met de taxi worden vervoerd van A naar B binnen de woonplaats Heerenveen, Oudeschoot, Nieuweschoot en Oranjewoud.

De Gerben van Manen, het skûtsje van Heerenveen, bestond 100 jaar in 2015. Ter gelegenheid hiervan heeft het college van B en W aangeboden om iets zichtbaars en bruikbaars voor het skûtsje aan te bieden. In overleg met bestuur, schipper en bemanning is er gekozen voor het aanbieden van een nieuwe zeilhuik. Voor de niet-kenners: dit is een stuk zeil dat gebruikt wordt om het grote zeil af te dekken. Het grote zeil wordt er in opgerold zodat het beschermd is tegen slecht weer en regen.

Het lokaal vervoer Heerenveen is voor al het vervoer in bovenstaande plaatsen de voordeligste. Het maakt niet uit waar de klant binnen deze plaatsen naartoe wilt. Niet alleen naar het ziekenhuis of voor een doktersbezoek kan gebruik worden gemaakt van het lokaal vervoer Heerenveen, ook voor een ritje naar het winkelcentrum, of bijvoorbeeld om bij familie of vrienden op visite te gaan. Kortom: voor alle activiteiten.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan onthulde woensdagavond 13 juli deze huik met de gebruikers van de Gerben van Manen. (Foto: Wiep Wierda)

Taxicentrale Heerenveen heeft het volledige lokaal vervoer Heerenveen op de schop genomen, en diverse veranderingen

GERBEN VAN MANEN

toegepast op dit vervoer, met als doel het voor de klant makkelijker en efficiënter te maken. Zo is het tarief aangepast, en betaalt men niet meer 5 euro per persoon. Enkel voor de eerste persoon betaalt men 5 euro, en ieder volgend persoon voor slechts € 2,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee, mits zij onder begeleiding zijn. Voorheen kon men gebruik maken van het lokaal vervoer Heerenveen tussen 09:00 s morgens en 22:00 uur s avonds. Vanaf heden is het lokaal vervoer Heerenveen al beschikbaar vanaf 08:00 uur s morgens, en beschikbaar tot 23:00 uur s avonds. “Op deze wijze kunnen doktersbezoeken, en ritten van en naar het station ook makkelijker gebruik maken van het lokaal vervoer

Heerenveen” aldus Dhr. Koster, directeur van Taxicentrale Heerenveen. “De klant staat bij ons centraal, en we staan graag voor eenieder klaar” Ook moest men voorheen minimaal 1 uur voorafgaande aan de rit een taxi bestellen om gebruik te kunnen maken van het lokaal vervoer Heerenveen. Ook dit is aangepast. Zo kan men ook al een lokaal vervoer Heerenveen bestellen als men bijvoorbeeld 20 minuten of een half uur vooraf belt.

METAMORFOSE DE BUURMAN FAIRTRADE TOT BAR & GRILLRESTAURANT CERTIFICATEN UITGEREIKT! Met een proeverij van gerechten uit de nieuwe Josper grill-oven heropende schaatsteam Victorie vrijdag 17 juni de Buurman in Heerenveen. De nieuwe naam van het restaurant is De Buurman Bar & Grill. Er kwam een open keuken, de kaart is vernieuwd, wanden, meubels en accessoires kregen een nieuw jasje maar ook de verlichting werd stevig aangepakt. De sfeer van het grillen zet zich ook door op het terras in het Oenemaparkje, waar groepen onder toezicht van een kok kunnen grillen en barbecueën op de “Ofyr” of een American BBQ/Smoker.

STEM RESTAURANT HET AMBACHT NAAR FINALE DUURZAAMHEIDSPRIJS

Restaurant Het Ambacht staat opnieuw op het verkiezingstoneel van een nationale wedstrijd. Als enige noordelijke restaurant haalde Henk Markus met zijn team de halve finale van de Gaia Green Awards 2016. “We zijn enorm trots op de nominatie”, vertelt Markus: “De organisatie richt zich specifiek op horecagelegenheden die er uit springen vanwege hun duidelijke visie op duurzaam ondernemen. Het Ambacht werkt al jaren op een duurzame manier qua locatie, gebruik van regionale producten en beleid.”

Eetcafé De Buurman is als eetcafé al meer dan 18 jaar een begrip in Heerenveen en wijde omstreken. Door de ontwikkelingen in de horeca werd het tijd om het roer om te gooien naar een meer eigentijdse formule. ‘Blijven vernieuwen’, is dan ook het credo van Buurman-eigenaar Henk Wolthuis: ‘Toen ik een paar jaar geleden de gerechten van de Josper-grill voor het eerst proefde, was ik erg onder de indruk van de smaakvariaties en van de vele mogelijkheden’. Kortom, Henk was verkocht en in de tijd daarna gaf

hij zijn ideeën steeds meer vorm. Hij betrok de Amerikaanse keuken erbij, verdiepte zich in diverse interieurs, ging proeven in bijna ieder Josper-restaurant in het land en geleidelijk vielen de puzzelstukjes op hun plek. Terras- en Café Top 100 Het resultaat was een nieuwe formule, met o.a. de sfeer van restaurants uit het New Yorkse Meatpacking district als inspiratiebron. Kenmerken van het vernieuwde restaurant zijn stoer, ambachtelijk, natuurlijk en eerlijk, maar duidelijk was dat het ‘Buurmangevoel’ moest blijven. Henk: ‘We zijn nu een paar weken open en de vaste gasten vertellen dat ze de nieuwe opzet erg waarderen. Tegelijkertijd zeggen ze dat het ook nog steeds De Buurman is zoals ze die kennen. Onze opzet is dus geslaagd.’ Een mooie toevoeging is dat De Buurman een plek heeft veroverd in de Terras Top 100 en is genomineerd voor de Café Top 100.

FEENSTRA IN DE ZOMER DRUK MET SCHAATSSCHOENEN

voor kleine aanpassingen” aldus Feenstra.

Horecagroothandel Hanos in Heerenveen kreeg een fairtrade certificaat uitgereikt. Zij hebben een enorm assortiment van Fairtrade producten: koekjes, chocolade, koffie, thee, broodbeleg, sappen, fruit en ijs. In Museum Belvédère in Oranjewoud, werd ook een certificaat uitgereikt. Het restaurant van het museum serveert veel fairtrade-producten. Dit gaat onder andere om koffie, thee en chocolade. Fairtrade betekent eerlijke handel. Het zorgt ervoor dat de boeren en producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en kunnen investeren in zichzelf, hun familie en in de gemeenschap waarin zij leven. Daarom is de campagne (H)eerlijk Heerenveen van start gegaan met als doel: zoveel mogelijk bedrijven en organisaties te stimuleren om Fairtrade te worden.

Op 19 september a.s. blijkt of Het Ambacht een van de drie uiteindelijke finalisten zal zijn. Markus hoopt dat alle Heerenveners het restaurant steunen: “Iedereen mag meestemmen. Dit kan door op de website van Gaia Green Awards je stem uit te brengen in de categorie Restaurants.” Het zou toch geweldig zijn als het duurzaamste restaurant van Nederland in Heerenveen blijkt te staan? Stemmen kan op: greenleisure.wix.com/gaiagreenawards

Buiten is het lekker warm en loopt het winkelend publiek veelal in een korte broek over de Dracht. Schoemaker Johannes Feenstra is achter in zijn winkel druk met custom made schaatsen van Viking. De top van het Nederlandse schaatsen loopt de deur bij hem plat. Veel schaatsers hebben onlangs nieuwe custom made schaatsen aangemeten gekregen door Feenstra. ,,Momenteel worden de nieuwe schaatsen getest tijdens de trainingen op het zomerijs in Leeuwarden. De schaatsers komen nu langs

Deze maand werd er weer een aantal fairtrade certificaten uitgereikt door wethouder Coby van der Laan.

Ireen Wüst Ook schaatsster Ireen Wüst heeft een kleine aanpassing laten doen. Woensdagmiddag kwam ze langs om haar schaatsschoenen weer af te halen. Met pijn en moeite wurmt ze haar voet in de schoen. ,,Das toch wel een nadeel van de zomer. Door de warmte zijn je voeten dikker waardoor je minder soepel in je schaatsschoen stapt” legt Wüst uit. Als ze de schoenen aan heeft blijken ze weer perfect te zitten en bedankt ze Feenstra voor zijn snelle service.

Heerenveen heeft zich ten doel gesteld om Fairtrade Gemeente te worden. Een enthousiaste locale werkgroep is in 2015 van start gegaan om dat doel te halen. De Wereldwinkel, De Trinitaskerk, gemeenteraadsleden, ondernemers en vrijwilligers zijn deelnemers van deze werkgroep. De gemeente ondersteunt de werkgroep. Restaurants, supermarkten, winkels en bedrijven die het (H)eerlijk Heerenveen certificaat hebben ontvangen (ruim 30), zijn de voorlopers die ongetwijfeld snel navolging krijgen. Dat maakt het voor de consumenten steeds makkelijker om (h) eerlijk te winkelen en te eten.


4

NUMMER 07 • 2016 FOTO’S: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Pieter Meeter is een vrije ondernemer “Drink ik dan bederf ik, drink ik niet dan sterf ik. Beter gedronken en bedorven dan niet gedronken en toch gestorven”, is het levensmotto van Pieter Meeter (45) uit Akkrum. Bekend als schipper van het Akkrumer skûtsje, het enige SKS-skûtsje dat particulier eigendom is. De Meeters zijn het liefst eigen baas. Pieter Meeter is mede-eigenaar van de Frisian Queen, de hekraderboot die door de familie Meeter ooit als casco werd gekocht en vervolgens in drie jaar verbouwd tot een uniek partyschip. Een gesprek met een zoon uit een oud schippersgeslacht. ‘Wie Pieter Meeter is’, herhaalt de Akkrumer de eerste vraag die hem wordt gesteld, al roerend in een vers gezet kopje bosvruchtenthee met honing. Om na enige seconden zorgvuldig zijn antwoord te formuleren. “Pieter is een combinatie van skûtsjeschipper en ondernemer. Een jongen die zich eigenlijk overal thuis voelt. Ik heb geen moeite met de lage klasse en geen moeite met de hoge klasse, ik voel mij wel bij een stratenmaker en bij een rechter.” Pieter is geboren Leeuwarder, groeide op in een ‘heel stabiel gezin’ van drie jongens, waar hij de tweede van is. Siete, die twee jaar eerder ter wereld kwam dan Pieter en Sander, die 11 jaar later als ‘nakommerke’ het levenslicht zag in het gezin van Eildert en Gerritje Meeter.

JEUGD “Ik ben op 17 september 1970 geboren aan de Schieringerweg in Leeuwarden, daar hebben we een tijdje gewoond. Mijn vader kocht vervolgens een casco en bouwde zijn eigen schip de Nautic. Dat werd toen ons thuis, maar nadat mijn moeder een oorbeschadiging had opgelopen en zij evenwichtsproblemen kreeg, verhuisden we later weer naar de Schieringerweg. Ik ben in Leeuwarden naar de christelijke school gegaan, we baden thuis ook voor het eten, maar zelf ben ik niet gelovig. Voor mij is er geen leven na dit leven, je moet het hier doen en je moet er hier wat van maken. We gingen thuis ook niet naar de kerk. Alleen toen ‘pake’ begraven werd heb ik een keer in de kerk gezeten. Maar ik heb respect voor mensen die er anders over denken. Ik heb een hele fijne jeugd gehad en we zijn wel streng opgevoed, iets wat aan mijn moeder overgelaten werd. Als we ondeugend geweest waren, dan gingen we ’s avonds bij pa over de knie. Ik heb er geen trauma’s aan overgehouden. Ik was wel een kleine driftkikker, die zijn zin moest hebben en ik liep weleens blauw aan. Ik kon en kan absoluut niet tegen onrecht. Je moet alles eerlijk kunnen oplossen, redelijkheid en billijkheid zijn hele goede woorden. We kregen wat we nodig hadden, geen tekortkomingen.” “Mijn vader had samen met pake Siete een bergings-en baggerbedrijf.

Ik was nog maar elf jaar toen ik op de mavo kwam, dat werd mede door mijn speelsheid geen succes. Ik ben na de tweede klas Mavo overgegaan naar de derde klas van de LTS en daarna na de MTS. Ik was toen zestien, zat meer in de kroeg dan op school. Ik had 22 vakken en na een half jaar MTS vertelde de klassenleraar dat het beter was dat ik iets anders ging doen. Ik stond op 19 vakken onvoldoende. In januari moest ik dus van school en omdat ik leerplichtig was zei pa dat ik de rest van het schooljaar maar aan het werk moest. Ik kwam bij oom Ynze op een binnenvaartschip, alleen maar werken en ik vond het gigantisch saai. Toen heb ik het licht wel gezien. Na dat half jaar ben ik naar het Kort Middelbaar Beroepsonderwijs gegaan, een voorloper op de MTS. Daar kwam ik uiteindelijk toch terecht en heb het MTS-diploma ook gehaald, elektrarichting.”

FRISIAN QUEEN In 1990 koopt de familie Meeter een cruiseschip dat met gasten op de Rijn voer. Dat schip wordt in drie jaar tijd omgebouwd tot wat nu de Frisian

Queen is. “Pake Siete zag het schip liggen op een werf in Duitsland. Er was brand aan boord geweest en het metaal van gedeelte boven water was helemaal verwrongen. Maar het casco was perfect en de familie heeft het toen gekocht en we zijn met elkaar aan de slag gegaan. We zijn begonnen met de sloop, al het verwrongen ijzer eraf, nieuwe kop en kont, nieuwe opbouw en daarna heb ik mij beziggehouden met de installatie. We hebben nog geprobeerd dat ik van de Frisian Queen mijn stageproject mocht maken, maar daar ging de school niet mee akkoord, dat vond ik toen een gemiste kans voor de MTS. Naast het Frisian Queenproject moest ik mijn stage dus ergens anders doen, dat waren lange dagen voor mij.” “In april 1993 was de Queen klaar en zijn we begonnen met ons bedrijf. Ik ben er vanaf het begin ingestapt, zodat ik kan zeggen dat ik nooit heb gesolliciteerd in mijn leven. Ik werk met erg veel plezier in deze zaak en ik heb mij nog geen dag verveeld. Yfke Zwerver, met wie ik getrouwd ben

geweest is na onze scheiding gewoon vennoot gebleven. Ik kwam Yfke tijdens het skûtsjesilen tegen, dat zal ergens in 1987 zijn geweest. In 1995 zijn we getrouwd, twee jaar geleden is het spaak gelopen. We hebben gelukkig geen ruzie en zakelijk horen wij nog bij elkaar. Yfke doet alle besprekingen en telefoontjes. We hebben een geadopteerde zoon, Jesse uit Ethiopië waar we enorm blij mee zijn. Sinds maart van dit jaar woon ik met mijn vriendin Debbie van Midlum samen.” “Ik ben bij pa en ma begonnen in loondienst, maar al snel heb ik mij in de VOF ingekocht. Ik kwam achter de bar te staan, ik ben een horecaman. Nadat we eerst koks inhuurden ben ik zelf in de keuken gaan staan. Ik vind dat werk letterlijk en figuurlijk heerlijk om te doen. Eten klaarmaken, experimenteren in de keuken is mijn ding. Ik heb geen koks-opleiding gedaan, wel cursussen gevolgd, maar ik heb het vak in de praktijk geleerd. Ik zie dingen en doe het goed na. Ik ben ook geen timmerman, maar heb wel mijn eigen kruiser gebouwd. En over de Frisian Queen? Kijk maar eens op onze site (www.frisian-queen.nl) wat voor mogelijkheden wij hebben, wat wij onze gasten kunnen bieden. Dat is heel veel!”

SKS Pieter Meeter is bij het grote publiek vooral bekend als schipper van het Akkrumer skûtsje, nadat het familieschip jarenlang voor Bolsward had gevaren. “Ik ben sinds 2007 schipper op ons eigen skûtsje. Pake Siete wilde eigen baas zijn, wel voor Bolsward varen maar zelf eigenaar van het skûtsje. Dat sprak mijn vader Eildert aan en dat spreekt mij ook nog steeds aan. Over de keuze om voor Akkrum te gaan varen is al genoeg geschreven en gezegd, wij wonen en werken hier dus de keuze om in 2014 voor dit dorp te varen was duidelijk. Overigens wel met een eigen zeilteken, een symbool met de familieletters.” “Wij steunen de SKS door dik en dun en naar buiten toe gedragen we ons hartstikkene netjes maar in de vergaderingen achter gesloten deuren doen wij wel ons ding zoals


GROOTHEERENVEEN.NL

5

FOTO: PETER VA

N EGMOND

"We doen dit jaar mee om te winnen."

wij denken dat het hoort en daar schamen wij ons ook niet voor. Ik ben overigens geen man die in wrok op bepaalde dingen terugkijkt. Wat vorig jaar is gebeurd, ben ik dit jaar weer vergeten.” “Ik had ons verleden jaar hoger ingeschat, we hebben wel constant gezeild zonder rare uitschieters. Ik heb er geen verklaring voor, het was altijd een beetje in de middenmoot. Geen goede start, allemaal heel tam. Ik had veel moeite met het zetten van het zeil, dat we al drie jaar hebben en wat ik zelf heb laten ontwikkelen. Ik moet wel zeggen dat het nu steeds beter gaat. Het heeft onder andere te maken met de doeksoort, waarbij mijn theorie niet altijd even goed uitkomt met de praktijk. Het is een zeil voor de lange termijn. We hebben er dit jaar een ander zeiltje bij, specifiek voor stil weer. Ik ben misschien weleens wat te zuinig, ik wil geen geld over de balk gooien. Als de wedstrijden voorbij zijn berg ik het zeil misschien wel te snel op en maak hierdoor te weinig meters om het goed te leren kennen. ‘Te súnich’, dat was twee jaar geleden zeker het geval.

Eildert Sietez Schipper Pieter Ezn. Meeter Eigenaar E. Meeter Bouwjaar 1910 Werf Roorda, Drachten Zeilteken PM Kleur wit

“We zeilen nu elke week een keer en als het kan twee keer. We zeilen met 14 mannen op ons skûtsje, ik heb wel de eindverantwoordelijkheid maar ik ben niet de directeur, ik luister wel degelijk wat de jongens ervan vinden. Ik ben een trimmer, ik voel meteen aan wat er op het skûtsje gebeurt, de boothandling is bij mij wel goed. Maar wat er om mij heen gebeurt? Ik heb soms geen flauw idee. Laat mij een schip maar op koers varen.” “Appie Boorsma is dit jaar voor het laatst mijn adviseur. We hebben dit jaar in de persoon van Tom Otte (een bekende wedstrijdzeiler in open eenheidsklassen, red.) de opvolger van Appie aan boord. Hij doet een week in de SKS mee en een week in de Sneekweek in zijn eigen boot. Ik heb behoefte aan een tacticus aan boord en dat is Tom nu dus, hij is voor de ‘finetuning’! We doen dit jaar mee om te winnen. Duidelijk!"


WIJ WENSEN DE SKS EN IFKS VLOOT VEEL SUCCES! TIJDENS DE KAMPIOENSCHAPPEN 2016

www.kromhout.com


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

JELLE WAGENAAR is besmet met het skûtsjevirus

Jelle Wagenaar uit Heerenveen is ziek, gelukkig is het ziektebeeld niet nadelig voor zijn gezondheid, sterker nog de patiënt in kwestie vindt het wel fijn dat hij besmet is met een virus. “Want skûtsjesilen is een hardnekkig virus, dat wanneer het je te pakken heeft, nooit meer verdwijnt”, zegt het enige echte Heerenveenster bemanningslid van de ‘Gerben van Manen’. Van de 14 bemanningsleden is Wagenaar de enige die als woonplaats Heerenveen achter zijn naam heeft staan. Een interview met een skûtsjefanaat. Wie de woonkamer van Jelle Wagenaar in Heerenveen binnenstapt, ontkomt er niet aan dat hij bij iemand in huis is, die affiniteit met het skûtsjesilen heeft. Aan de wand hangen twee fraaie grote foto’s waarop een skûtsje te bewonderen valt. Jelle Wagenaar geeft uitleg.

SKÛTSJES IN NEW YORK “Je ziet het IFKS-skûtsje Hoop en Vertrouwen waar ik mijn carrière als skûtsjebemanningslid op begonnen ben. In 2009 zijn wij naar New York geweest met twintig platbodems waaronder twee wedstrijdskûtsjes. De platbodems zijn er met een vrachtschip naar toe gebracht. Dat allemaal in verband met het vierhonderd jarig bestaan van New York. Je ziet ons hier voor het Vrijheidsbeeld langs varen, dat is een unieke gebeurtenis geweest. Het was echt een fantastische beleving. Op een morgen werd ik wakker en ik keek naar buiten, lag daar het cruiseschip The Queen Mary II, een bakbeest! Dat beeld vergeet je nooit weer. We zijn New York uiteraard ook in geweest, ik kreeg er gewoon een stijve nek van het omhoog kijken naar al die wolkenkrabbers. Alles is groot. Ik heb nog een mooi souvenir meegenomen uit New York, een bordje met verboden te parkeren. Het hing met twee boutjes los aan de muur. Skûtsjeeigenaar Sikke Heerschop maar brullen dat we er gedonder mee zouden krijgen. Ik ben blij dat ik het meegenomen heb, het hangt nu bij mij achter aan de schutting in de tuin. Met de foto’s een tastbare herinnering aan een onvergetelijke reis.”

GERBEN VAN MANEN Nadat Jelle een aantal jaren als bemanningslid in de IFKS-vloot mee heeft gevaren komt het moment

dat hij gevraagd wordt om aan boord te stappen van de Gerben van Manen. Jelle weet zich dat nog heel goed te herinneren. “Ik kwam Trynke Brouwer, de dochter van schipper Pieter Brouwer, tegen die aan mij vroeg of het niet iets was om bij haar vader aan boord te stappen. Dat was ergens in 2012 en ik dacht dat het een geintje was en ik ging er dan ook niet op in. In januari 2013 kwam ik haar weer tegen en ze stelde mij opnieuw de vraag of ik echt niet bij haar ‘heit’ aan boord wilde. Een maand later kom ik Pieter Brouwer in de kroeg tegen en hij vraagt mijn telefoonnummer. Weer een maand later, ik vergeet het nooit weer, kreeg ik een

telefoontje van Pieter Brouwer die mij vertelde dat ik aan boord van de Gerben van Manen kon komen. Ik was bezig met het ophangen van droge worsten in de slagerij van Wilmar Zijlstra in Sneek. Ik weet het moment en de plaats nog precies, ik zal het nooit vergeten. Als echte Feanster ben je dan zo trots als een pauw. Ik ben vernoemd naar mijn pake met wie ik vroeger al naar het skûtsjesilen ging. Die combinatie, van het ophangen van de droge worst waar mijn pake gek op was en de vraag of ik bemanningslid op Heerenveen wilde worden was voor mij heel bijzonder. Ik heb dat eerste jaar ook nog in de IFKS meegevaren. Toen die drie weken voorbij waren, was ik aan vakantie toe, maar dat had ik dus net gehad.”

zit vind ik ook heel belangrijk. De skûtsjes zijn hier en daar eens aangepast, verlengd en noem maar op maar in essentie zijn het nog dezelfde schepen waar tachtig tot honderd jaar geleden ook mee gezeild werd. Als ik in de roef kom en je beseft dat ze daar vroeger in woonden, dan spreekt mij dat aan. Als ik een deurtje opentrek en dan de spanten zie, verandert er niets aan dat beeld. Ik heb dat met skûtsjes maar ook een mooie oude sleepboot kan mij bekoren. Ik zeil nu sinds 2007 mee op een skûtsje, dat was een periode dat het zowel zakelijk als privé niet zo fijn ging allemaal. Om dan je kop letterlijk in de wind te gooien was wel fijn. Het is inderdaad een beetje vreemd dat ik als enige Feanster op de Gerben van Manen zit, maar dat is al een tijd zo.”

HISTORIE “Skûtsjesilen is voor mij een teamsport, het is ook folklore. Het stukje geschiedenis dat achter de skûtsjes

De jongens van Brouwer hebben overigens, na een uitstapje elders, hun hele leven op de Gerben van Manen meegezeild. Misschien heeft het er mee te maken dat Heerenveen geen watersportplaats is. Veel mensen kunnen het ook niet opbrengen om er zoveel tijd in te steken. Het zijn niet alleen de twee weken SKS, maar de trainingen in het voorseizoen vergen veel tijd. Wij hebben dan ook nog het geluk, en daar zijn we heel blij mee, dat er een soort schaduwbemanning is die veel werk aan het skûtsje verricht.”

Gerben van Manen Schipper Alco Reijenga Eigenaar St. Heerenveenster Skûtsje Bouwjaar 1915 Werf Roorda, Drachten Zeilteken H Kleur bruin www.gerben-van-manen.nl

JAAR VAN DE WAARHEID Het is een eufemisme om te stellen dat het met het Heerenveenster SKS-skûtsje de Gerben van Manen niet loopt zoals schipper Alco Reijenga, sinds 2014, wel zou willen. Het debuutjaar van Reijenga als schipper was een beschamende 14de plaats en vorig jaar werden de mannen van het vroegere kampioensskûtsje negende. “De druk is er bij Alco en ons zeer zeker om dit jaar goed te presteren. De skûtsjes liggen heel dicht bij elkaar. Alco zegt het niet, maar ik ben er wel zeker van dat hij een bepaalde druk voelt. Onbewust. Ons skûtsje hoort absoluut mee te doen voor het kampioenschap en we willen weer in het linker rijtje terecht komen!”


8

NUMMER 07 • 2016

AGENDA SKÛTSJESILEN 2016 WEDSTRIJDDATA SKS 2016 DATUM

#SKS2016

PLAATS LOCATIE

Zaterdag 30-07-2016 Grou Bij de Tijne Maaandag 01-08-2016 De Veenhoop Bij Iesicht Dinsdag 02-08-2016 Earnewâld Bij het Sânemar Woensdag 03-08-2016 Terherne Vanaf de pier Donderdag 04-08-2016 Langweer Vanaf het strand van het dorp Vrijdag 05-08-2016 Elahuizen Langs de oever voor het dorp Zaterdag 06-08-2016 Stavoren Vanaf de IJsselmeerdijk Maandag 08-08-2016 Woudsend Vanaf de Indyk Dinsdag 09-08-2016 Geen wedstrijd of inhaalwedstrijd Woensdag 10-08-2016 Lemmer Vanaf de pier bij het strand Donderdag 11-08-2016 Lemmer Vanaf de pier bij het strand Vrijdag 12-08-2016 Sneek Vanaf het Starteiland

AANVANGSTIJD: 14.00 UUR

DEELNEMENDE SKÛTSJES SKS SKÛTSJE

BJ SCHIPPER

PLAATS

Eildert Sietez Twee Gebroeders D’Halve Maen Twee Gebroeders Doarp Grou Gerben van Manen It Doarp Huzum Oeral Thús Twee Gebroeders Rienk Ulbesz Lemster Skûtsje De Sneker Pan Súdwesthoek Klaas van der Meulen

1910 1913 1912 1913 1909 1915 1925 1923 1914 1914 1930 1913 1923 1911

Akkrum Drachten Drachten Earnewâld Grou Heerenveen Huizum Joure Langweer Leeuwarden Lemmer Sneek Stavoren Woudsend

Pieter Ezn. Meeter Jeroen Pietersma Berend Mink Gerhard Pietersma Douwe Azn. Visser Alco Reijenga Lodewijk Hzn. Meeter Dirk Jan Reijenga Johannes Hzn. Meeter Siete Ezn. Meeter Albert Jzn. Visser Douwe Jzn. Visser Auke de Groot Teake Klaas vd Meulen

www.skutsjesilen.nl

WIJ HEBBEN BOUWVAKVAKANTIE VAN 1 TM 19 AUGUSTUS WIJ ZIJN ER WEL OP AFROEP OP VRIJDAG 19 AUGUSTUS! BEL 0651929732

NIEUW!

Winkelkasten: VANAF € 799,Burg. Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048 -

www.wenhus.nl

ZAND EN GRINTHANDEL BV


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

NIEUWE VOORZITTER SKS AAN HET WOORD

René Nagelhout

leeft niet als zijn to-do lijstje (te) leeg is De 50-jarige in Woudsend geboren en getogen René Nagelhout is, eufemistisch uitgedrukt, een ‘bezig baasje’. “En ik zou ook niet anders kunnen” vertelt hij lachend. “Ik voel me ‘senang’, wanneer ik veel en diverse dingen op mijn to-do lijstje heb staan”. In 2011 werd hij vennoot bij de Wind Financieel Advies Groep in Heerenveen. Daarnaast is hij sinds dit seizoen voorzitter van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en is hij fervent watersporter. Een portret. WATERSPORT

René Nagelhout komt uit een ondernemersgezin. Zijn vader Folkert was een van de drie firmanten in Aannemersbedrijf Nagelhout Woudsend, een gerenommeerd aannemingsbedrijf in weg- en waterbouw. Wat de jonge Nagelhout als een prachtige periode in zijn geheugen staat gegrift zijn de watersportvakanties met zijn ouders Folkert en Klaartje en zijn broers en zus. “Mijn vader was aannemer, dus er was altijd wel een boot beschikbaar. Weliswaar waren dat kale werkboten, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat maakte het avontuur alleen maar groter. Een week voor de vakantie werd de boot van een nieuwe verflaag voorzien en dat was het. Drie weken kamperen in de Friese natuur.

De liefde voor de watersport zat bij de familie Nagelhout, bestaande uit René, Alie-Maaike en twee dochters diep geworteld. René werd gevraagd door Henk Kooij, die het skûtsje De Zeldenrust (tegenwoordig in eigendom van de gebroeders Veenema uit Sneek) voor deelname aan de IFKS-wedstrijden had gekocht, om fokkenist bij hem te worden. “Ik had inmiddels al jaren zitting in de commissie Woudsend en had al eens in een gesprek met SKS-voorzitter Bouwe Westerdijk aangegeven dat ik mijn horizon wat wilde verbreden en wat bij de SKS wilde doen. Dat werd in 2011 gehonoreerd, want de post van secretaris kwam vrij. Bouwe Westerdijk stopte vrij onverwacht in 2012 en Peter de Jong uit Sneek werd zijn opvolger. Laatstgenoemde had in 2016 bij de voorjaarsledenvergadering zijn termijn van 4x4 jaar bij de SKS erop zitten en René nam in 2016 de voorzittershamer over.

ONDER PROTEST NAAR SNEEK Na zijn lagere schoolperiode op de RK Bonifatiusschool in Woudsend ging hij als enige van zijn jaargroep naar het gymnasium aan de RSG Magister Alvinus in Sneek. “Mijn protesten, dat ik veel liever met mijn vrienden naar Balk wilde, mochten niet baten. Dat heeft overigens volgens mij een stevig fundament gelegd voor mijn neiging om overal mijn eigen weg in te zoeken”.

Kunnen we veel veranderingen verwachten? “Absoluut niet. De SKS is een club die bol staat van de tradities om de originaliteit van de skûtsjes optimaal te houden. En die club heeft een bestuur dat gepokt en gemazeld is in deze tak van sport. FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

“Gedurende mijn periode in ’s Konings wapenrok was ik motor ordonnans bij de medische troepen en had ik eerlijk gezegd een luizenleven. Ik ging mijn eigen gangetje. Maar na militaire dienst moest ik keuzes maken: de HEAO in Leeuwarden of Groningen, of naar het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme (NWIT) in Breda”. Het werd geen van beide.

WOUDSEND VERZEKERINGEN “Ik had in die periode al verkering met mijn huidige vrouw Alie Maaike en voelde er eigenlijk niets voor om naar Groningen of Breda te gaan. Het toeval wilde dat Woudsend Verzekeringen, een belangrijke werkgever in Woudsend en omstreken en daarbij een bedrijf met een imago als een ‘massief rotsblok’, een acceptant vroeg. Dat is wat voor mij dacht ik op dat moment. Goed bedrijf, dicht bij mijn geliefde. Blijkbaar hadden nog 150 anderen een soortgelijke motivatie. Om een lang verhaal kort te maken, ik zat bij de laatste drie en kreeg de baan na een uitgebreid psychologisch onderzoek, tegenwoordig heet

dat assessment, met als commentaar van onderzoeksbureau Berenschot: ‘Een ongeslepen diamant’. “

keringen werd ik algeheel marketingmanager en uiteindelijk commercieel manager. Dat heb ik vijf jaar gedaan.

CARRIÈRE

FORTIS

Op 27-jarige leeftijd, hij had inmiddels vrijwel al zijn assurantiepapieren behaald, werd hij chef particulieren. Maar er doemden, zo zou later blijken, donkere wolken op aan de horizon. Woudsend werd onderdeel van ASR en de backoffice systemen van de drie verzekeringsmaatschappijen moesten op elkaar afgestemd worden, zodat ze ‘dezelfde taal spraken’. Daarna volgde eenzelfde traject met gespecialiseerde webapplicaties, zoals bijvoorbeeld een online ziektekosten module, die in de organisatie geïntegreerd moest worden.

En toen kwam Fortis in beeld, als een olifant in een porseleinkast denderde de financiële gigant door verzekeringsland. ASR bleef ASR maar alleen in naam. Woudsend, tot die tijd een verzekeraar met een duidelijke eigen identiteit, werd een label, net als overigens de andere bedrijven van ASR. ASR vertrok uit Woudsend, hetgeen bij alle Woudsenders een gevoel van ‘rokende puinhopen’ achterliet. Het gevoel van betrokkenheid en van trots was verdwenen. René besloot zijn heil elders te zoeken. Via twee relatief korte ‘uitstapjes’ bij respectievelijk Attentive een franchisetak van Fortis voor tussenpersonen en Interfinance uit Heerenveen, kwam hij in 2011 tenslotte als vennoot bij de Wind Financieel Advies Groep terecht, waar hij nu nog werkzaam is.

Ik had altijd al affiniteit met marketing gehad en van marketingmanager schadeverze-

“Zo werd er wat gesteggeld over de volgorde van de wedstrijd. Als SKS-bestuur zijn we toen uitgestegen boven de plaatselijke belangen van de commissies en hebben we gesteld dat er geen wijziging komt in de volgorde van de wedstrijdenreeks. Dat houdt wel in dat de procedure van de prijsuitreiking meer naar het publiek moest worden gebracht en sneller op de finalewedstrijd op het Sneekermeer plaats moet vinden. Daar gaan we dit jaar heel expliciet invulling aan geven. “Een punt van aandacht, dat we als bestuur zeker in de gaten moeten en gaan houden is de stand van de techniek. Er zit nog steeds ontwikkeling in bijvoorbeeld zaken als takels, staaldraad, zeildoek en andere technische zaken en dat moet binnen de grenzen blijven van het handboek over de originaliteit. Daarnaast is er ook op het communicatieve vlak het nodige gebeurd, denk aan track and trace, livestreaming, werken met drones en het gebruik van communicatiemiddelen (mobiele telefoons zijn tijdens de wedstrijd dan ook streng verboden).”

DE JEUGD Dat aspect heeft mijn blijvende aandacht. We leven in een Zap-maatschappij en de aandachtscurve van kinderen is maar van hele korte duur. We zullen het skûtsjesilen ook een educatieve lading mee moeten geven en wel op zo’n manier, dat het bij de jeugd blijft leven, want zeg nu zelf, dit is toch veel te mooi om in de vergetelheid te laten verdwijnen? Waarvan akte!


10

NUMMER 07 • 2016


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

Kleurrijk... Laika Mauricia

Vanuit haar huis keek ze uit op de plek waar Steunpunt De Barones voorheen was gehuisvest. “Ik zag daar regelmatig mensen in en uit lopen, waardoor ik nieuwsgierig werd en op de website opzocht wat de organisatie deed. Dat was reden om aan te kloppen en te vertellen dat ik werk zocht.” Laika gaf aan dat ze weer onder de mensen wilde zijn en zich graag zou inzetten voor anderen. Leergierig als ze was, had ze het administratieve werk al snel onder de knie en was ze tweeënhalf jaar hoofd administratie.

Ik put kracht uit mijn geloof dat dingen goedkomen” "

ONTWIKKELINGEN Inmiddels zit het steunpunt in wijkcentrum De Kempenaer. “Door alle cursussen vanuit het Fries Steunpunt Uitkeringsgerechtigden (FSU) in Leeuwarden, zag ik kansen om meer voor mensen te betekenen. Ik bied graag een luisterend oor en concrete hulp. Ik ben nieuwsgierig en ben de cursus voor spreekuurhouder gaan volgen, wat ik inmiddels twee jaar doe. Daarnaast ben ik gastvrouw. Ik leerde hoe ik optimaal met de grote variëteit aan cliënten bij De Barones kon omgaan, wat de basisregelgeving is, welke wetten er wijzigen en meer.” Ook de gemeente draagt haar steentje bij aan deze opleiding, door middel van kennisoverdracht.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

De zich uitbreidende organisatie heeft regelmatig overleg met de verschillende dienstverleners, zoals de Stichting Leergeld, de Voedselbank en de Meitinkers, om te kijken hoe ze samen gezinnen beter kunnen ondersteunen. “Regionaal vindt er ook overleg plaats, maar dat komt op de tocht te staan als het voortbestaan van het FSU wordt bedreigd. Dat zal ook invloed hebben op de trainingen.” Laika doet haar werk met veel plezier en is trots op haar persoonlijke groei: “Per maand help ik 20 tot 30 cliënten, die problemen hebben op het gebied van uitkeringen, schulden, belastingen en meer. Dat aantal is flink gestegen sinds ik hier begon en het blijft toenemen. Mensen van alle leeftijden en ook vanuit alle hoeken van de samenleving stappen bij ons binnen.” Twee middagen per week is ze paraat en daarnaast is ze vaste invaller. ZORGZAAMHEID Veel lof komt er van haar ruim 20 collega’s, die warm over haar inzet vertellen. Laika spreekt haar talen en staat tussen de mensen in, die haar vertrouwen. Op straat wordt ze begroet en ook vragen nieuwe cliënten soms speciaal naar haar, ‘die ene donkere mevrouw’. “En als we met het team bij elkaar komen, is ze de laatste die gaat zitten, wat ze niet doet voordat iedereen te eten en te drinken heeft.” Ze lacht verbaasd als ze hoort over die waardering, maar de drang om te

zorgen is wel herkenbaar voor haar: “Ik heb altijd voor iedereen gezorgd. Dat was al zo toen ik een meisje was, als oudste van zes kinderen. Als de familie op Curaçao bij elkaar was, hielp ik met de verzorging van mijn neefjes en nichtjes en ik was blij als ik kon meehelpen met eten maken. Mijn dochter zegt weleens tegen me: ‘Wanneer ga je nou eens gewoon zitten om iets te drinken en bij te praten?’ Want ook bij haar heb ik altijd de neiging om van alles aan te pakken.” VAN WARM NAAR KOUD Ze groeide op bij haar opa en oma, die beiden stierven toen ze 17 was: “Dat vond ik heel erg, ik mis ze nog iedere dag,” vertelt Laika. Op haar achttiende verhuisde ze van Curaçao naar Utrecht om te gaan studeren. “In het begin had ik veel heimwee, maar de tijd maakte veel goed. Hoewel ik nooit compleet gewend ben aan Nederland en dan vooral niet aan de kou. Regelmatig ga ik terug naar Curaçao. Intussen belandde ik via Amsterdam in 1995 in Leeuwarden.” En daarna kwam ze zes jaar geleden naar Heerenveen. Ze heeft bij allerlei bedrijven gewerkt, van een mortuarium tot in de horeca. “Maar mijn grootste voldoening heb ik altijd in de zorg gevonden en dan vooral in de verpleging van oudere mensen in het verzorgingstehuis. Dat is het allerleukste geweest om te doen. Ook mijn grootouders heb ik tot hun dood met liefde verzorgd. In mijn cultuur zijn we geen voorstander van tehuizen, maar als het dan toch moet, gun ik de mensen het beste.” En dat valt volgens Laika niet mee tegenwoordig: “Door de bezuinigingen komt er steeds meer terecht op de schouders van familie en vrijwilligers. Aan de ene kant vind ik familiebetrokkenheid belangrijk. Ze hebben vroeger voor jou gezorgd, dus nu ben je er voor hen.” Aan de andere kant ziet ze dat er soms echt professionele hulp nodig is. Ze vindt het erg dat ze door alle omstandigheden niet terug kan in haar vak, hoewel ze blijft solliciteren. “Door mijn administratieve werk voor de cliëntenraad van verpleegtehuis Anna Schotanus, zie ik veel zware

problematiek onder ouderen. Juist op hun leeftijd horen ze het rustig en gezellig te hebben, maar ze maken zich door de ontwikkelingen vaak zorgen over het stukje toekomst dat ze nog hebben. Ik hoor veel op de familiedagen waar ik bewoners en familie spreek, waardoor ik de cliëntenraad kan inlichten, die op haar beurt oplossingen kan zoeken. Er zijn veel verwachtingen en helaas kan niet alles worden opgelost.” Het raakt haar echt, want vroeg of laat wordt iedereen oud en ‘komt aan de beurt’. “De politiek zou zich moeten realiseren dat veel mensen hun leven lang hard hebben gewerkt en de huidige omstandigheden niet hebben verdiend”, meent ze. FAMILIE De Barones is in de loop der jaren haar familie geworden. Daar is ze blij om, want ze vond het wat moeilijker om in Heerenveen contacten op te bouwen dan eerder elders: “Heb ik zelf een probleem, dan kan ik altijd bij mijn collega’s terecht. Verder houd ik alles strikt gescheiden: als ik de deur uitga, laat ik mijn werk hier achter. Dat heb ik wel geleerd in eerdere functies, zoals bij nachtopvang de Terp, dus Zienn en de Wending, wat nu onder Fier Fryslân valt. Kun je dat niet, dan ben je niet geschikt voor dit werk. En natuurlijk is ons werk vertrouwelijk, alles blijft binnen deze vier muren.” Enthousiast vertelt ze over haar zoon en dochter. Haar derde kleinzoon is op komst: “Ik ben blij dat ik nog zo jong ben, waardoor ik met mijn kleinzoons kan voetballen of trampolinespringen.” Ze maakt daar graag tijd voor naast het sporten, lezen en muziek luisteren. “Verder kook ik graag. Ik heb zelfs kookworkshops gegeven en een boek gemaakt: ‘Laika’s kookboek’.” Een vrouw met veel kwaliteiten, die Laika. En wie zorgt er voor haar? “Dat doe ik zelf. Ik put kracht uit mijn geloof dat dingen goedkomen”.

11


FOTO: NIELS WESTRA

zaterdag 6 augustus Fryske Dei 2016 • 18.00 uur

Piter Wilkens

Piter Wilkens komt naar Akkrum! Een groots feest met de bekende Friese Troubadour. Een prachtige muzikale afsluiter van de Fryske Dei 2016! Komt allen naar de Tsjerkebleek! Het concert start om 18.00 uur.

CAFE KROMME KNILLES Heechein 42 8491 EM Akkrum Tel: 0566 - 65 13 81 www.krommeknilles.nl

Kromme Knilles, hét eet- en drink cafe van Akkrum

waar service en gemoedelijkheid hoog in het vaandel staan!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Op de koffie bij.. Siebren Siebenga Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving.

"WE WILLEN SAMEN MET DE INWONERS IETS VAN DE GROND TILLEN" “Of het nu gaat om het opwekken van duurzame energie of het verbeteren van de bereikbaarheid van Heerenveen, in het voortraject van ontwikkelingen bereiden we ons graag goed voor door het gesprek te voeren met alle belanghebbenden: WE WILLEN SAMEN MET DE INWONERS IETS VAN DE GROND TILLEN". Aan het woord is wethouder Siebren Siebenga, die uitlegt hoe belangrijk gemeente Heerenveen het vindt om samen met haar inwoners, ondernemers en instanties tot beslissingen te komen: “Door hun inbreng te inventariseren en mee te nemen in onze plannen, is er al een groot deel van de weg vrij om besluitvormingsprocessen te versnellen.” GRATIS BELANGRIJK ADVIES

BEREIKBAARHEID, EEN BELANGRIJK THEMA

Zo is er eind februari 2016 overleg geweest met o.a. vertegenwoordigers uit de agrarische sector, het bedrijfsleven, plaatselijke belangen en milieuorganisaties over het Conceptbeleidskader Zonneparken: “Het had de vorm van een workshop waarin we met elkaar hebben besproken wat er nodig is en waar we tegenaan lopen als het gaat om het creëren van zonneparken. Op deze manier kreeg de gemeente vanuit de inwoners wat ik altijd noem ‘gratis advies’ en dat is belangrijk om mee te nemen in het vervolg van het traject. Tegelijkertijd heeft er in de gemeenteraadscommissie Ruimtelijke ordening een ‘hardop-denkenproces’ plaatsgevonden over het onderwerp. Dit was een waardevol voortraject.” Het resulteerde in een unanieme instemming van de gemeenteraad met het beleidskader op 11 juli j.l. Zonnepanelen zijn hot, want Heerenveen wil op den duur onafhankelijk worden van energie uit fossiele brandstof en hiervoor in de plaats duurzame bronnen aanwenden. De wethouder: “We moeten tegelijk oog hebben voor zowel het zo goed mogelijk ruimte geven aan lokale initiatieven voor het ontwikkelen van zonneparken, als voor de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. Een groen oppervlak met koeien lijkt voor veel mensen nu eenmaal aantrekkelijker dan een industrieel aandoende akker met zonnepanelen. Daarom hebben we de duurzaamheidsladder opgenomen in de notitie, waarbij eerst gekeken wordt naar panelen op daken van bestaande gebouwen. Voorbeelden van dit dubbelgebruik zijn, naast het gemeentehuis, bijvoorbeeld een groot aantal bedrijven op het IBF.” Daarna is het zaak te zoeken naar plekken waar de aanleg van zonneakkers zo min mogelijk pijn doet. Als voorbeeld daarvan oppert hij oude vuilstortplaatsen, zoals ‘Kostverloren’ ten noorden van Heerenveen: “Een prima plaats waar dubbelgebruik waardevol kan zijn, omdat er met dit gebied verder toch niets wordt gedaan. Maar ook bij deze

Ook bij de ontwikkeling van de plannen om de bereikbaarheid van Heerenveen vanaf de A32 te verbeteren, spelen inwoners een grote rol: “We werken eraan om de verkeersstagnatie tijdens de spits op de Rijksweg rondom de K.R. Poststraat en afslag Oranjewoud aan te pakken. Daarvoor hebben we 27 miljoen euro op de plank liggen vanuit de Investeringsagenda Drachten-Heerenveen. Dit project voeren we samen met provincie en Rijkswaterstaat uit.” Na het doen van verschillende studies, ging de gemeente in overleg met omwonenden en bedrijven op wie het plan direct invloed heeft.

mogelijke keuze zullen we eerst overleggen met belanghebbenden. Misschien vinden die een bijenweide wel veel interessanter en dat moeten we dan ook overwegen.”

NIET MEEDOEN BETEKENT ACHTERAAN STAAN Daarnaast komen locaties in aanmerking waarvan de ruimtelijke kwaliteiten niet in het geding komen: “De Tjongervallei is bij voorbaat uitgesloten vanwege het natuurlijke belang. Binnen de ontwikkelingen is het gebied Klaverblad Noord Oost een bijzondere locatie, omdat we daar straks ook ruimte willen geven aan het groeiende bedrijfsleven. Dit najaar komen we met een voorstel waarin mogelijke nieuwe bedrijvigheid en zon worden gecombineerd.” De wethouder stipt hierbij nog de kansen aan van biovergisting en geothermie, die ook goed passen in het duurzaamheidsstreven. Dorpsgroottes worden zeker ook in acht genomen: “Er is een grens gesteld aan het mogelijke oppervlak per aantal dorpsbewoners: per tweeënhalfduizend inwoners past maximaal 1 ha zonnepanelen.” Daarbij wijst hij op het belang van het

faciliteren van dorpsinitiatieven, de inzet van ongebruikte gemeentegronden en samenwerking met boeren. Want zij zijn ook vaak de grondbezitters en hier komt het onderwerp voedselconcurrentie om de hoek kijken. Energiecoöperaties als ‘DAN’ in Akkrum en ‘Ús Aengwirden’ draagt hij een warm hart toe, net als initiatieven waarin bedrijfsleven en particulieren krachten bundelen: “Vanaf nu zullen de ontwikkelingen snel gaan”, meent hij: “De hobbels die nog moeten worden weggenomen, betreffen de grondprijzen, legeskosten en OZB, waarover na de vakantie verder wordt gepraat.” Hij vond een oude toespraak terug van vijf jaar geleden, waarin hij ondernemers aanraadde in duurzaamheid te investeren. En dat advies geldt nog steeds: “Overheden en andere bedrijven eisen daarin steeds meer bij hun inkoop. Als je niet meedoet, bestaat de kans dat je achteraan in de rij staat en geen partij wordt in het meedingen naar projecten.” Tenslotte betekent energie besparen niet hoeven produceren en dat is voor zowel gemeente als inwoners en bedrijven motiverend.

“Daarnaast organiseerden we vier bijeenkomsten in het Abe Lenstrastadion, waar mensen na uitleg over onze plannenmakerij, in groepjes hun soms sterk uiteenlopende meningen formuleerden. De input die we daaruit hebben gekregen was enorm en ook belanghebbend. Deze verwerken we komende zomer in een reactienota, die in september wordt gedeeld met alle deelnemers. Het is een heel karwei, want alle suggesties die zijn gedaan worden hierin voorzien van een reactie. Op deze manier wordt duidelijk dat het met voors en tegens soms gaat als met communicerende vaten: wordt het een groter gemaakt, dan moet het ander ondergeschikt worden en krimpen.” Wethouder Siebenga is ook hier blij met de gratis adviezen die worden meegewogen in de besluitvorming. Het doet recht aan de betrokkenheid van de inwoners. Siebenga: “Het is een groeiende ontwikkeling om zo samen te werken. Er moet nog veel gebeuren, maar er ontstaat een mooi eindplaatje. De ontwikkelingen zijn goed te volgen via heerenveenbeterbereikbaar.nl.”


Evenementen Heerenveen JULI 23

Oefenwedstrijd sc Heerenveen vs Genclerbirligi, 19.00, Langezwaag Fean Dei! Open Dag sc Heerenveen, 15.00, Abe Lenstra stadion Oefenwedstrijd sc Heerenveen vs Real Sociedad 19.30, Abe Lenstra stadion Koopzondag (gratis parkeren) 13.00-17.00, centrum Heerenveen

30 30 31

AUG 6 12 13 19+20 20 20-21 25 t/m 28 27 27 28 28

Fryske Dei, 10.00, Akkrum sc Heerenveen - FC Utrecht, 20.00, Abe Lenstra stadion Eventuele huldiging Skûtsje (kanshebbers Heerenveen en Akkrum!) Druiprock, Locatie: nabij de Dolten 5, Heerenveen Open Fries Kampioenschap Slingeraap, Akkrum Divisie Beachvolleybal toernooi, Sportstad Heerenveen Gondelvaart Aldeboarn, Aldeboarn Fries kampioenschap Palingroken. Kijk, ruik & proef!, Tjalleberd sc Heerenveen - PEC Zwolle, 19.45, Abe Lenstra stadion Feanrun, 14.00, Heerenveen Koopzondag (gratis parkeren!), Heerenveen

SEPT 1 3 3 3 3+4 8 t/m 10 10 10+11 10 15 t/m 18 17 17 17+18 22 t/m 24 25 25 28

Opening Sportstad Buiten, Sportstad Heerenveen Heerenveens UITfestival!, Heerenveen 1e Heerenveen Heerengracht Concert, 17.00, Heerenveeen Shantydag, 13.00, Akkrum Soul & Food Festival, Heerenveen Dorpsfeest Oranjewoud Taptoe streetparade (diverse drumbands) 13.00-17.00, Heerenveeen Open Monumentendag, Thema: Iconen & Symbolen Heerenveen sc Heerenveen - FC Twente, 18.30, Abe Lenstra stadion Lunberter merke, Luinjeberd Turfstekersmarkt, 10.00-17.00, Heerenveen Ribs, Wings & Blues, Oude Koemarkt, Heerenveen Kunstroute Heerenveen, Heerenveeen Flaeijelfeest, Nieuwehorne Autocross Luinjeberd De Voorbeschouwing. Locatie: ‘t Gerecht, Heerenveen Koopzondag (gratis parkeren!), Heerenveen

Abe Lenstra stadion Vakantie Stadiontours! JULI: 12, 14, 19, 21, 26, 28 juli. Aanvang: 14.00 AUG: 2,4,9,11,16,18,23,25 en 30 augustus. Aanvang 14.00 SEPT: 1 september. Aanvang 14.00 sc-heerenveen.nl/vakantiestadiontour

Feanrun. Foto: Max van Gelder

Evenement aanmelden? Info@ngoudenplak.nl Meer info: www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

HEERENVEENSE ARCHITECT JETZE SIPMA GEK OP WATER

"ALS HET MAAR VLOEIBAAR IS, SCHAATSEN BOEIT ME NIET" Hoewel uiterlijk niet zichtbaar, zegt hij van twee dagen met harde wind in de trapeze hangen tijdens een weekend wedstrijdzeilen wel wat krakkemikkig te zijn, zo op maandagmorgen. Samen met zijn goede vriend Johan Schuurman zeilde hij de derde prijs binnen tijdens de klassenwedstrijden bij KZV Oostergoo in Grou. Met Jetze Sipma blijkt het goed praten over zijn passies: het architecten vak en water. “Wedstrijdzeilen doe ik pas een jaar in mijn Valk, Johan stuurt en ik beman. Hij leert me daar alles over, het gaat steeds beter. De commando’s volgen elkaar snel op en dan moet ik snel zijn, anders struikel ik over alle lijnen.” De zeilboot tikte hij twee jaar geleden op de kop na een tip: ‘op een industrieterrein in Amsterdam ligt een oude Valk te vergaan’. Uit het nummer op het dekzeil leidde hij af dat deze van de originele bouwer was, Albert Wester uit Grouw. Hij kocht de boot uit 1975, maakte hem kaal en zette hem in de epoxy: “Een wedstrijdschip van de meesters, aan de boot kan het hem dus niet liggen.”

Sipma is nooit bang geweest voor de concurrentie en die attitude betaalt zich terug: “Ieder heeft eigen klussen, maar voor de uitwerking gaan ze naar mijn technische mensen. Ook het gezamenlijk inzetten van onze expertise, zoals voor de huisvesting van gemeente Súdwest-Fryslân, werkt fantastisch.” Hij heeft altijd vertrouwen in mensen. Als het mis gaat, is het meteen over en uit, dat wel: “Maar ik ben een voorstander van het optellen van 1 + 1 met als resultaat veel meer dan 2. Daarbij hoeft mijn aandeel in het proces niet groot te zijn, ik vind het prima om op afstand ondersteunend te zijn.”

GEK OP WATER

LEUKE DINGEN DOEN

“Zeilen kon ik al wel, ik ben opgegroeid in een Valk. Mijn vader had er een uit 1941, gebouwd van hechthout in de Bruynzeelfabrieken. Maar wedstrijdzeilen is een vak apart. Toen mijn vader dat nog deed, was ik te jong en te licht. Dus ging mijn buurman of oudere broer mee. Op en in het water zijn is wel mijn ding. Vroeger zwom ik ook veel.”

“Opdrachten moet ik altijd even op me laten inwerken. Ik wil graag het hele plaatje zien en ook de omgeving daarin meenemen. Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen die nog met de hand ontwerpt, vrijwel alles gaat tegenwoordig in 3D digitaal. Heel praktisch, want je haalt daarmee op voorhand fouten uit een ontwerp.” Maar er is een herwaardering van het tekenen met de hand op komst, voorspelt hij.

Omdat zijn vrouw rolstoel gebonden is, pasten ze hun sloep aan en zo varen ze van achter hun huis aan het kanaal makkelijk weg. “Uit en thuis over het water. We gaan ook regelmatig kijken bij het skûtsjesilen. Altijd naar de startwedstrijd in Grou, Terherne en de finalewedstrijd in Sneek. En vaak naar Langweer.” Alleen dat schaatsen en ijs, daarmee heeft hij dus niets.

VORMGEVING Met zijn 87-jarige vader heeft hij zijn andere passie gemeen, ruimtelijke vormgeving: “Of dat nou gaat over het concept van de Valk uit 1939, die nog steeds vooraan vaart, een schitterende geluidsinstallatie van B&O, of de vormgeving van gebouwen, ik ben erdoor geboeid.

Ook grafische vormgeving interesseert me. Architectuur is mijn vak, maar ook mijn hobby.” Zijn vader begon rond 1960 in Heerenveen als architect en zat al snel in ‘het gebouw op pootjes op de hoek van de Lyceumstraat’. Een typisch staaltje Kubisme. Voor hemzelf was er nooit enige twijfel over zijn beroep. “Ik zie nu bij mijn kinderen hoe moeilijk dat ‘moeten kiezen’ is. Is de keuze voor de oudste inmiddels wel helder, de jongste heeft er moeite mee om te ontdekken wat hij wil. Ik ben blij dat ik het zelf altijd al zeker wist.”

alles voor zich laten bepalen. Liever neemt hij zijn eigen beslissingen. De vervangende dienstplicht kwam er niet, want Jan de Vries schreef een brief over zijn onmisbaarheid voor het bedrijf: "Ik wilde best iets voor mijn medemens doen, maar op deze manier kon ik mijn studie afmaken en blijven werken.” Na drie jaar kwam hij terecht bij het gerenommeerde Architectenbureau Vegter in Leeuwarden: “Zijn vader was ooit zelfs Rijksbouwmeester. Ik leerde veel van de strenge, maar goede architect, van wie ik de vrijheid kreeg om dingen goed te onderzoeken.”

ZELF BESLISSEN “Na de HTS kon ik in 1985 aan het werk bij De Vries in Gorredijk, dat er helaas niet meer is. Ik startte op de afdeling calculatie. Ondertussen begon ik een deeltijdstudie aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en al snel werd ik ingezet voor het maken van renovatie- en gevelvoorstellen voor woningbouwverenigingen. Het maken van die schetsvoorstellen paste helemaal in mijn straatje.” Hij weigerde dienst, omdat hij totaal geen affiniteit heeft met

1 + 1 IS MEER DAN…. “Het is fijn dat mijn vader me altijd mijn eigen keuzes liet maken. ‘Als je ergens anders wilt werken is het goed, als je het hier wilt overnemen ook’, had hij gezegd.” Die kans greep Sipma in 1994. Zijn bedrijf kende voornamelijk een opgaande lijn: “In 2008 klapte de crisis erin. We gingen van tien naar drie vaste werknemers, twee projectleiders en ikzelf. De afgelopen jaren heb ik wel weer drie freelance architecten binnen gehaald, die een werkplek zochten.”

Daar waar anderen hem vernieuwend vinden, noemt hij zichzelf niet controversieel. “We maken leuke dingen. Trots ben ik op de renovatie van De Akkers, een proces dat geheel in overleg ging met de bewoners. De entree van Heerenveen vanaf het klaverblad is onze staalkaart. Het is een eer om het aangezicht van ons dorp voor de komende 40 jaar te hebben bepaald, met vijf van de tien kantoren aan de K.R. Poststraat van onze hand. En naar het bedrijvenpark toe hebben we ook veel panden ontworpen.” Het maakt hem niet uit om met respect iets ouds te verbouwen, of een machtig nieuw ontwerp te maken. “De afbraak van mooie, oude panden is bloedzonde, maar we moeten daar niet te krampachtig over doen. Geschikt kunnen maken naar de huidige standaard is wel leidend.” Zijn ontwerp van het crematorium in Oudehaske ligt bij de Raad van State, net als zijn aanpassingen rondom de Adelaarskerk in Leeuwarden en De Wielen in Langweer. “Maar we zijn goed bezig, we komen er wel.”


Voordelen van een XL occasion

Laagste aanschafprijs | Direct rijden | Grootste aanbod in alle prijsklassen. De Auto Joure XL Group biedt het grootste aanbod occasions van Friesland, alle gewenste merken en voor elke portemonnee. Van al onze occasions is de kilometerstand bekend bij de database van het RDW. Wij hebben altijd minimaal zo’n 350 aantrekkelijk geprijsde occasions in voorraad.

‘Doe mij maar een occasion’ Nu vrijwel alle nieuwe modellen per 1 januari duurder zijn geworden door veranderingen in de autobelastingen, kopen Nederlandse automobilisten liever een occasion dan een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van De Telegraaf en Autovisie. Liefst 86 procent van de in totaal 2.990 deelnemers geeft aan dat de voorkeur uit gaat naar een tweedehands auto, in plaats van naar een nieuwe. Slechts 14 procent van de deelnemers zou een nieuwe auto kopen.

Zorgeloos rijden met een Autotrust Garantie Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL Group een scherp geprijsde Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden mogelijk. Garantie in heel Europa.

Auto’s gezocht. Vanwege de grote vraag naar occasions zoeken wij met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometerstand. Bij de Auto Joure XL Group kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring!

Ook kunt u online uw taxatie regelen bij Vul het taxatieformulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. wijkopenjeauto.nl is onderdeel van de Auto Joure XL Group (Auto Joure XL, Auto outlet XL en Auto Export XL).

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl


heerenveen • LIFESTYLE

GROOTHEERENVEEN.NL

Op deze LIFESTYLE pagina geven drie Heerenveense specialisten iedere maand hun kijk op de laatste trends op het gebied van beauty, interieur en wijn...

17

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

” r e m o z e d n a v t e i n e “G

wijn

EEN MISVERSTAND...

Interieur

Deze keer wil ik u graag meenemen naar Duitsland. Het is namelijk een grote misvatting dat onze oosterburen alleen zoete, laffe witte wijnen kunnen maken. Dit misverstand is ontstaan in de jaren 70, toen de zoete Moezelwijnen niet aan te slepen waren.

Elina Zeldenrust

Tegenwoordig richt ook Duitsland zich op kwaliteitswijnen en worden de zoete Moezelwijnen steeds meer verdrongen door prima prijs-kwaliteits wijnen.

eigenaar van Elina’s salon.

Ik ben zelf erg enthousiast over Weingut Welter. Het zijn 100% Biologisch geproduceerde kwaliteitswijnen. Weingut Welter is eigendom van de familie Welter. Het bedrijf is opgericht door Willy Welter in 1950. De lange wijntraditie is gebaseerd op het principe van kwaliteit & waarde, die tot nu toe door alle volgende generaties wordt voortgezet. Er wordt met groot respect voor het milieu gewerkt en er worden geen chemische middelen en additieven, zoals bijvoorbeeld sulfiet, aan de wijn toegevoegd. De bodem waar de druivenstokken groeien bestaat uit löss, met daarop kalksteen en leisteen.

Schoonheidsspecialist,

Odilia van der Werf Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulip

SUMMERPARTYTIME Let’s go Bohemien!

Zomer! Tijd om een tuinfeest te geven. Ik hou er van! Erg leuk is het als je er bijvoorbeeld een themafeest van maakt… Neem nu ‘Bohemien stijl’; helemaal van deze tijd! Heb je een groot budget en past het in de tuin dan is een tipitent natuurlijk helemaal top! Een tarp of gewone partytent kan natuurlijk ook. Voor een vrolijke en feestelijke sfeer kies je lampionnen in meerdere kleuren. Hang ze op met een bijpassend lint onder de veranda, pergola of in een boom.

De Weissburgunder is elegant met een volle body, die zich prima staande houdt bij vele visgerechten en gerechten met varkensvlees en gevogelte. De lichtgouden kleur met subtiele aroma's van steenfruit, kweepeer en noten bevestigen haar geschiktheid als een veelzijdige eetwijn. Ook zeer aan te bevelen gekoeld met vrienden op het terras.

Zorg voor een grote tafel en stoelen in diverse kleuren. Leg op tafel een wit tafelkleed (of laken) met daarover gekleurde lopers of placemats. Door te kiezen voor een wit onderkleed zorg je ervoor dat de lopers of placemats extra opvallen en daarmee het geheel opfleuren. Gebruik kleurrijke bloemenboeketten in vazen en kaarsen op de tafel(s) om het geheel extra zomers en feestelijk te maken. Het servies bestaat uit witte borden en gekleurde kommetjes en glazen.

Laura van den Akker vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

beauty

Harsen versus Scheren

Tip: Voor naast de borden kun je het bestek met een wit servet bij elkaar binden.

Hoe gladder en haarlozer hoe beter, is de trend in ontharen. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, ook mannen moeten eraan geloven. Bij vrouwen is het ontharen van de benen, bikinilijn en oksels populair. Bij de mannen zijn de rug en borst favoriet. De meeste mensen ontharen door middel van scheren of harsen. Maar wat is nou het verschil? Ik heb een paar punten op een rij gezet:

Met kaarsen zorg je direct voor een prachtige feestelijke sfeer. Als je gekleurde windlichten neemt, krijg je ook een kleurrijke verlichting. Budgetvriendelijker zijn bijvoorbeeld lege jampotjes met een gekleurd lint erom geknoopt. Ook leuk om op te hangen in een boom of onder de veranda tussen de lampionnen. Als bijverlichting kun je een lampensnoer ophangen.

Scheren

Harsen

• Kan met korte haartjes • Makkelijk en snel thuis • Na een dag beginnen de haren te groeien • Pijnloos • Haren komen terug als donkere, stugge haartjes • Ook na het scheren voel je stoppels

• Haren moeten ongeveer een cm lang zijn • Voor goed resultaat bezoek een professional • Haren beginnen na ongeveer 3 weken te groeien • Voelt niet prettig • Haren blijven zacht terug komen • De huid voelt glad

Elina Zeldenrust Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

Voor de zomerperiode is het prettig om te harsen. Doordat de haren langer wegblijven, kun je de hele vakantie zorgeloos in de bikini. Het is ook een optie om definitief te ontharen. Je kunt dan denken aan IPL, laser of elektrisch ontharen. Laat je op dit gebied adviseren bij een Anbos schoonheidsspecialiste ( www.anbos.nl) of een huidtherapeut.

Fijne zomer!

Welcome to the summer!

Een heerlijke loungeplek maken met een vloerkleed en diverse kussens in het gras is passend bij het bohemien gevoel. Fakkels kunnen hierbij niet ontbreken. Je zult merken dat zo’n loungeplek extra sfeer brengt. Zorg voor voldoende plaids of fleecedekens in kleur, zodat je gasten het niet koud krijgen in de late uurtjes. Tot slot: Ben je op het laatste moment nog iets vergeten?? Geen nood. Als jij plezier hebt, hebben je gasten dat ook! Focus je vooral op je gasten en zorg dat ze zich welkom voelen. Als je dat doet, hebben ze niet eens in de gaten dat er nog iets ontbreekt…

Veel plezier!


18

NUMMER 07 • 2016

DE TSJOENSTER FAN BRONGERGEA WAARD FERRIFELE. Op ien fan de pastorypleatsen yn Brongergea buorke eartiids Jan Bearns, mei syn arbeider Jelle Jeips. Jelle wenne yn in lyts arbeiderswente njonken de pleats. By it hûske lei in grutte lape grûn, dêr’t Jelle earst bokweet en griente op boude, mar doe’t er àlder waard, 'hie er nei in dei bealgjen by syn boer gjin nocht mear oan túnkjen. . Dêrom plante er syn hiele hiem fol mei bjirkebeamkes. Hy wie fan doel letter de stamkes oan de boeren te ferkeapjen en fan it riis stalbiezems te meitsjen, want dêr wie doe rûnom ferlet fan. De beamkes waaksten hurd. Mar it foel Jelle al gau op dat der gauris tûken fan de beamkes skuord wiene. Soks. komt fansels it groeien net te goede. Dêrom sei Jelle op in moarn tsjin syn wiif: “It kin my allegearre neat skele, mar ik sil útfine wa't dat docht, al moat ik der ek bûtendoar foar oernachtsje". Omdat it altyd mei ljochtskynmoanne barde, ferskûle Jelle him op sa'n nacht yn in hok efter it hûs, mei it doel de dieder by't skriel te gripen. Troch dat er dy deis swier wurk dien hie, rekke er al gau yn ‘e slûme. Mar ynienen waard er kjel wekker fan it krêkjen fan tûken.

Hy seach in dûnkere figuer yn't boskje omdoarmjen en dat er tûken fan .de beamkes ôfbruts. Jelle die hoeden ien fan syn klompen út, slûpte op de ferskining ta en soe him krekt in slach mei de klompe op 'e harsens jaan, doe't de figuer ta syn ferbjustering ynienen de loft ynfleach en dêrby sa'n raar lûd makke, dat Jelle it hast fan benaudens bestoar. Hy seach de gedaante yn noardwestlike rjochting fleanen en ynienen krige er foar it ferstân dat it in tsjoenster op in biezem wie, dy't dêr troch de loft fleach. Jelle kaam efkes letter alhiel oerstjoer de keet ynrinnen, dêr't syn wiif earst tocht, dat er de duvel yn eigen persoan sjoen hie, sa ferwyldere seach har man der út en dat wie hja fan him net wend. It ferhaal fan Jelle syn aventoer waard al gau

buorkundich en sa koe it barre, dat de oare deis de buorlju by Jelle delkamen om te berieden, wat der barre moast. Want oan tsjoensters hie doe elts it mier. Ien fan de buorlju, in man dy't noch foar de duvel net benaud wie, bea oan om út te sykjen wêr't de tsjoenster weikaam. Dat slagge earst doe't er fjouwer ljochtmoannenachten yn 't fjild de wacht holden hie. Ut syn ferslach die bliken, dat de tsjoenster yn in hûske yn de "Kninebulten" tahold. Dy buorren leine eartiids tichteby It Fean. Dêr hied er by de buorlju fan de tsjoenster ynformearre, wa't der krekt wenne en hie doe 'as beskied krige, dat der in frommis mei wyt hier yn dat hûske wenne, dat net doogde. Se hearden dêr gauris sokke frjemde lûden dat de grize jin oer de grauwe at barde altyd yn dy nachten, dat de moanne aan de himel te sjen wie. No't de Brongergeasters wisten wêr't de tsjoenster wenne, moast der fansels wol wat barre' om foar te kommen, dat hja wer yn Brongergea kaam. De earder neamde man bea doe oan om as it nacht yn 'e nane is, nei it hûske fan de tsjoenster te slûpen om har biezem te sabotearjen. Sa sein sa dien en it gie foar wûnder. De tsjoenster siet yn har hûske te sjaalbreidzjen, doe't de Brongergeaster oanslûpen kaam, wylst de biezem bûten tsjin de doar fan it herntsje stie. Noch nea foartiid seach men in seage seagjen, lykas de seage fan de man út Brongergea seage, dat it putsje wie yn in omsjoch klear. De' biezemstok wie krekt yn 'e

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

midden foar de helte trochseage, doe't de man út Brongergea wer op hûs oangie. By de folgjende ljochtmoanne barde der yn Brongergea neat en doe’t hja op de Kninebulten ynformearren, die bliken dat men ek dêr de tsjoenster net mear sjoen hie. Wiken letter fûn immen yn it Mar in stikkene biezem, mei in deade swarte kat der njonken. De tsjoenster hie by it fleanûnk noch besocht om har libben te behâlden troch harsels gau yn in kat te feroarjen .Mar hoewol katten altiten op harren poatsjes telâne komme, hie de hichte dizze kear te heech west. Der hat yn Brongersgea nea wer in tsjoenster op bisite west, mar heksebiezems fynt men der hjoeddedei noch by it soad. Sjoch mar nei de bjirkebeammen dy produsearje se sels. Dit ferhaal is opmakke troch “Anders Japiks fan it Wâld”. Brongergea wie eartiids in boeremienskip (14e—16e ieu ) mei in tsjerke. It gebiet strekte him út fan De Knipe (Skoatterlânse feart) oant de Tsjonger, It is no in buorskip yn it park Oranjewâld. By it tsjerkhof is in grêfkelder fan de famylje Van Limburg Stirum út 1916. TROCH JANGERBEN MULDER.

Toezicht. De provincie Fryslân heeft er voor gezorgd dat de financiën van de gemeente Heerenveen weer op orde zijn... Nee, de provincie heeft de gemeente Heerenveren geen geld gegeven. De provincie heeft er enkel op toegezien dat de financiële situatie van de gemeente Heerenveen op orde kwam. Die financiële situatie was niet op orde. In 2013 kwam de gemeente Heerenveen met een negatieve begroting. Wij mensen, kopen ook wel eens teveel. Heerenveen had teveel grond aangekocht en dat konden ze niet kwijt. Wie wil er nou grond ten noorden van de A7. Er was immers genoeg grond op de mooie zichtlocatie aan de zuidkant. Daar lag al een groot industrieterrein. Het IBF. Het Internationaal Bedrijventerrein Friesland.

Dat was niet van Heerenveen, het was van Friesland. Dat stond immers in de naam. Als daar een MKB bedrijfje naar toe wilde, dan moest Heerenveen arrogant zeggen: nee, hier komen enkel multi-grote bedrijven. Die had Fryslân nooit. Het bleek ook dat Fryslân die nimmer zal krijgen en eigenlijk nu ook niet meer wil hebben. Wat van de computerjongens hebben een paar jaar wat gehad, maar daarna moest de provincie schoorvoetend de MKB bedrijven toegang geven. Heerenveen had intussen voor die MKB de noordelijke grond aangekocht. Waardeloos gemaakt door het provinciale beleid. Plus de crisis. Alles verminderde in waarde. Daarom moest Heerenveen een negatieve begroting maken. Toen greep de provincie in. Streng toezicht. Begin juni kwam evenwel de

brede glimlach van gedeputeerde Sander de Rouwe naast die van wethouder Zoetendal. Het toezicht was voorbij. Gelukt. De provincie heeft er op toegezien dat de financiële situatie van Heerenveen op orde kwam. Van achter de schermen heb ik begrepen dat Heerenveen niet eenmaal wél geld wilde uitgeven, wat dan weer niet mocht van de provincie. Dat toezicht stelde geen sodemieter voor. Heerenveen heeft door een zuinig beleid zijn eigen financiën op orde gebracht. En is daar nog niet helemaal klaar mee. De glimlach van Sander de Rouwe verstarde dan ook enigszins toen Jelle Zoetendal zei, dat Heerenveen in de komende tijd nog enorm moet bezuinigen. Want daarmee was Sanders electorale spelletje naar de bliksem.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

GONDELVAART ALDEBOARN: 26 AUGUSTUS A.S.

Al 71 jaar saamhorigheid in Aldeboarn

Vorig jaar was het groot feest: voor de zeventigste keer voeren met veel pracht en praal gondels over de Boorne, oftewel de Boarn. Geen reden om het dit jaar rustig aan te doen, het gonst alweer van de voorbereidingen voor de volgende Gondelvaart op 26 augustus, volgens bestuurslid Paul Menger van ‘Oranje Nationaal’. De Oranjevereniging zet zich al vanaf 1945 in voor het organiseren van deze happening. Sietse Jelsma doet het nu rustig aan, maar dat mag ook wel na ruim 50 jaar gondelbouwen en buurtversieren. “Ik ga altijd overal helemaal voor, dus ook voor de Gondelvaart”, vertelt de tachtigjarige Jelsma. De van oorsprong Stellingwerver groeide op even buiten Wolvega: “Ik fietste elke dag naar de landbouwschool en omdat mijn pake en beppe daar woonden, was ik veel bij hen. Van pake, een echte boerencoöperator, kreeg ik belangrijke levenslessen.” Hij nam ze mee toen hij in 1967 naar Aldeboarn verhuisde: ” ‘Het leven is heel mooi, maar het kan ook wreed wezen’, las ik in een boek van Bonne Speerstra en dat is waar.” Jelsma betrok zijn boerderij in het agrarische buitengebied de Zwette: “De boeren waren onder leiding van een enthousiaste buurvrouw fanatieke gondelbouwers. Mijn vrouw Lutske en ik raakten vanaf ’69 betrokken bij het hele dorpsgebeuren en dus ook bij de Gondelvaart.” Nog steeds kan de Gondelvaart niet zonder de boeren volgens Menger: “Ze hebben de materialen voorhanden. Trekkers, voorladers, aanhanger, schuren, allemaal belangrijk bij het bouwen. Maar ook binnen de bestuurscommissie is hun technische achtergrond belangrijk.”

ENCYCLOPEDIE Jelsma, die door Menger een wandelende encyclopedie wordt genoemd, weet het nog goed: “In eerste instantie waren de mensen uit het Goingahuizen-deel van de Zwette onbewust niet gevraagd mee te doen en dat gaf donkere gezichten. Nadat we goed met elkaar om tafel hadden gezeten, gingen we uiteindelijk met de hele buurt aan het bouwen. De eerste gondel waaraan ik meewerkte, maakten we in mijn schuur. Het werd de Klaagmuur in Jeruzalem en die moest in stukken naar de gondel worden gebracht. Het was een hele happening.”

partner er helemaal achter staat, want er gaat veel tijd en energie in zitten.” Volgens Jelsma ben je 14 dagen voor en 14 dagen na het feest min of meer single.

SIETSE JELSMA (LINKS) EN PAUL MENGER (RECHTS)

Doorgaans doen er jaarlijks tussen 10 en 15 gondels mee. In een dorp van 1.500 inwoners is dat heel wat. Menger: “Vorig jaar bestond de Gondelvaart 70 jaar en waren er 15 gondels gebouwd. Bouwen gebeurt per buurt en soms werken buurten samen. Er zijn 26 buurten, maar niet iedereen doet elk jaar mee. Het is enorm veel werk, mensen zijn er vaak al vanaf maart mee bezig. Eerst worden de ideeën aangedragen bij de gondelcommissie en na goedkeuring gaan de uitwerking en het bouwen van start. Alles mag, maar we vermijden politieke en religieuze onderwerpen.” Alle kunstwerken worden gebouwd op trekschuiten. “Dit waren voorheen melkschuiten en ze passen precies op de Boarn. Als de gondels door het dorp varen, kunnen de mensen op de wal ze bijna aanraken, zo smal is het. Jelsma vertelt dat hij een man is van brieke ongelukken, waardoor hij een

1951

1961

1961

keer niet kon meehelpen met bouwen: “Toen ik ging kijken hoe het verliep, vroeg ik ‘Wat hebben jullie nou gedaan?’ Ze hadden de gondel verkeerd om opgebouwd, waardoor ze achteruit moesten varen. Maar bij Aldeboarn moet je wel vooruit, dus lag ons werk achterstevoren.” Hij heeft avonturen meegemaakt in die 50 jaar. In de jaren tachtig kwam hij in het bestuur, net als Menger tegenwoordig. Er waren ook ontroerende momenten. Zo vertelt hij over hun gondel van 1989, toen de Arend was nagebouwd: “Dat was een oude, beroemde stoomlocomotief. Het werd een prachtboot, die eigenlijk op de derde plek in de optocht lag. Maar toen werd besloten dat hij vooraan mocht varen. Het leek of hij de hele gondelvaart trok, dat was zo mooi.” In 1998 kwamen Lutske en Sietse in het dorp wonen en hun jongste nam de boerderij over: “Toen stopte voor mij het bouwen en ging ik helpen met het versieren van de buurt.” Want achter de geraniums gaan zitten wachten, dat was niets voor hem. Ook niet qua werk, want tot vier jaar geleden was hij nog maaltijdbezorger voor Mienskipssintrum Leppenhiem, wat hij 13 jaar met veel plezier heeft gedaan. Toen zijn vrouw overleed, vond hij het moeilijk om met alle activiteiten door te gaan. “Maar met piepen kreeg ik haar niet terug. We hadden elkaar altijd gesteund in al onze vrijwilligersactiviteiten. Dat moet ook wel, anders kun je niet meewerken aan de Gondelvaart. Een van 1976 de eerste vereisten is namelijk dat je

Menger beaamt de drukte. Als Brabander stapte hij over van het bouwen van Carnavalswagens naar het optuigen van gondels, toen hij in de nieuwbouw van Aldeboarn kwam wonen met zijn vrouw. Ook zij heeft in het bestuur gezeten, van 1986 tot 1988. De Gondelvaart maakte indruk op hem en hij sloot aan: “Als bestuurslid ben je naast de Gondelvaart ook verantwoordelijk voor alles er omheen. De regelgeving is steeds strenger geworden, dus er is veel om rekening mee te houden. We hebben niet zomaar een feestje. Het begint donderdagavond met de Bonte Avond, op vrijdag hebben we een grote jaarmarkt, ‘s avonds de Gondelvaart en een groot feest.” Na een zaterdag vol spelletjes en de buurtkamp stijgt de spanning in de feesttent, want dan wordt de buurt gekozen die dit jaar heeft gewonnen. “Naast de gondelverkiezing, gaat het hierbij ook om de buurtversiering, de buurtkamp en de spelletjes”, legt Menger uit: “Naast de onafhankelijke officiële jury, is de publieksverkiezing minstens zo belangrijk.” Jelsma’s ogen glimmen als hij het heeft over de prijs: “Het gaat uiteindelijk allemaal om het schild, de wisseltrofee. De overbuurman hing het vorig jaar al aan het huis voor het feest was afgelopen. De trots van de buurt is het.” Afsluitend gaat het dorp op zondagavond naar de kerkdienst in de feesttent. Menger vindt het belangrijk dat culturele evenementen in dorpen blijven bestaan, die horen bij de historie. Al ruim 900 gondels werden er gebouwd. En wat nou het mooiste is van de hele Gondelvaart? Jelsma en Menger zijn het unaniem eens: “We staan er met zijn allen voor, de saamhorigheid is al 70 jaar enorm. De Gondelvaart is verbindend.” Samen op naar 26 augustus. www.gondelvaartaldeboarn.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

DE CREATIEVE KOK

VAN DE KOPPENJAN Als je er langsrijdt, vermoedt je niet nog vijf hectare vermaak achter Pannenkoekenboerderij De Koppenjan. Een gesprek met Alex Schermer leidt je langs chalets, safarigolf en drogend aardewerk. De ‘westerling’ die nooit meer terug wil, vertelt over zijn leven in Jubbega. “Ik ben hier echt puur toevallig gekomen. In mijn woonplaats Hellevoetsluis had ik niets meer wat mij nog bond. De buurman van mijn ouders, die een paar jaar eerder naar Nijeberkoop waren verhuisd, had een mini-camping waar mijn vader op dat moment aan het metselen was. De toenmalige eigenaren van Koppenjan, Sietse en Uilkje Koolstra, kwamen er folders uitdelen.” Op zijn vaders vraag of ze nog een kok nodig hadden, zeiden ze ‘Stuur maar langs’. Dus kwam zoon Alex op vrijdag naar Friesland, om op zaterdag het sollicitatiegesprek te voeren en zondag meteen te beginnen in de keuken. Dat is inmiddels 23 jaar geleden.

een koel drankje. Als we een stukje van huis zijn, voelen we ons al op vakantie.” En natuurlijk is een kijkje in andermans keuken leuk: “We leren er wel van dat we zelf een gezellige camping hebben. De laatste keer stonden we op een massacamping waar half Heerenveen in zou passen en dat is echt niet leuk meer.” Zelf hoeft hij niet zoveel voorzieningen tijdens de vakantie; liever gaat hij erop uit. Het is ook ongeveer het enige moment waarop hij fietst.

EIGEN AANPLANT

VERANDERINGEN

Lopende over het terrein valt op hoe groen het overal is: “Vrijwel alles is eigen aanplant. Vroeger was het hier weiland. Het levert wel een enorme hoeveelheid snoeiwerk op, maar daarin ben in nogal rigoureus. Wat in de weg zit, verdwijnt.” De midgetgolfbaan ligt er mooi bij in het groen, wat past bij het safari-thema: “Dat bedacht Cristel. Het houtsnijwerk is van een stagebegeleider en het schilderwerk van een oud-collega. Ook op de speelboerderij is het goed toeven tussen de dieren en met alle speeltoestellen.” De vijvers met vogels liggen er goed mooi bij.

“Wat er toen anders was? Het terrein was een stuk kleiner en alleen de pottenbakkerij was er. Toen de familie me aanbood het bedrijf over te nemen, realiseerde ik me dat het in mijn eentje niet te doen was en dat ik een team nodig had.” Zijn zakelijk partner Cristel de Vries diende zich 14 jaar geleden aan. Nog steeds hebben ze het er druk mee, ondanks 24 parttimers en een vaste kracht. In de zomer kan hij maar moeilijk weg: “Ik probeer altijd een weekje op vakantie te gaan met mijn gezin, maar dat lukt deze zomer niet.”

Menigeen zal zich zijn kinderfeestje hier herinneren en veel volwassenen vierden hier al vrijgezellenfeestjes of familiebijeenkomsten. Dat kan goed, al boogschietend of zeepkettingen makend met een hapje en drankje erbij. “Met het pottenbakken waren we gestopt, maar uiteindelijk hebben we het op veler verzoek weer in ons programma opgenomen. Ook leuk zijn de peuterspeelzalen, waar de jongsten langskomen om handafdrukjes te maken.”

Hij kwam daar als parttimer in dienst bij de familie Koolstra: “Toen hun dochter haar eerste kindje kreeg, nam ik haar baan over en ging ik fulltime werken. Dat werd veel uitgebreider dan alleen koken. Zo deed ik bijvoorbeeld ook de inkoop en het onderhoud. Ik kreeg het hier heel goed naar mijn zin. Naar het westen gaat volgens mij niemand voor de lol, daartoe moet je gedwongen worden.”

De vasten gasten hadden volgens Alex standaard laarzen en een zaklamp in de auto bij regen, omdat de onverharde parkeerplaats dan veranderde in een modderpoel. “Die hebben de nieuwe eigenaren als eerste aangepakt. Na het plaatsen van verlichting, kon door de aankoop van een stuk grond in 1996 de camping worden aangelegd. De midgetgolfbaan volgde en toen dat allemaal op de rit was, kwamen de kaarsenmakerij, een broodnodige aanpassing van de keuken, de zaal en de verplaatsing van de ingang in beeld.” Negen jaar geleden kregen ze de kans om er twee hectare grond bij te kopen. De speelboerderij werd een feit.

“David en Marleen Koppenjan, de oorspronkelijke oprichters, bekleedden de workshopruimte met tegels met handafdrukken. Eerst was dit gebouw een woning, maar die is verbouwd tot kaarsenmakerij en pottenbakkerij.” De hele begeleiding van het boogschieten, handafdrukjes maken met de allerkleinsten, glazuren en afbakken doet hij erbij: “Ik vind alles leuk wat ik doe, van koken en kaarsen maken tot snoeien. Alles heb ik mezelf eigen gemaakt.” Het is een hele ontwikkeling die hij in die ruim 20 jaar doormaakte.

HEKTIEK Soms wringt de drukte weleens wat met zijn gezin met drie kinderen en een werkende moeder met onregelmatige diensten. Voordeel is wel dat ze naast het bedrijf wonen met opa en oma aan de overkant. “Met hen heb ik afgesproken dat de oudste twee zichzelf thuis wel vermaken. De jongste blijft dan bij hen. Ze hebben vast een overkill aan pannenkoeken gehad, maar ze komen ze nog weleens eten. In elk geval de jongste, die als je vraagt wat hij wil eten, steevast ‘pannenkoeken’ zegt.” Inmiddels zijn er op de camping 30 staan-

plaatsen gecreëerd, staan er een trekkershut, een blokhut, en zijn er zes chalets. Om aan alle huidige wettelijke voorwaarden te voldoen, zetten ze er een tweede, modern toiletgebouw bij. Tot nu toe is 2016 een rustig jaar: “Als er elders in de wereld oorlog is, worden de tickets goedkoop. Het weer houdt de mensen ook niet hier. En bovendien mag tegenwoordig iedereen met een stukje grond

een camping beginnen. Daardoor wordt de spoeling dunner.” “Zelf houden we ook van kamperen. Dan laden we de bus vol, kinderen op de achterbank en fietsen op de aanhangwagen. Er is veel ruimte in onze tunneltent en de volle koelkast nemen we gewoon mee. Die staat vooraan en bij aankomst hebben we meteen

What’s next? Dat weet hij nog niet: “Eerst is het de bedoeling dat Cristel en ik alle onroerende goed dat we nu nog huren, gaan overnemen. Qua bedrijfsvoering is het van ons, en ook de chalets, speeltuin en het nieuwe toiletgebouw zijn van de VOF. Koolstra is nog heel betrokken, zo komt hij nog altijd de beestjes voeren en doet hij de reserveringen van de chalets, maar het totale reilen en zeilen van het bedrijf is onze zorg.” En van de zomer neemt hij eens wat vaker een dagje vrij. Dan gaat hij er met vrouw en kinderen even op uit. Toch een beetje vakantie vieren.


Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud!

15% ZOMERKORTING! (geldig tot 31 augustus 2016)

Schoonheidssalon-Anbos specialisaties

• dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

EM ST

Want we zijn een van de vijf finalisten in de landelijke duurzaamheidsverkiezing Gaia Green Awards 2016.

k! oo

TROTS ZIJN WE!

Daarmee zijn we er nog niet: de publieksstemmen maken een belangrijk deel uit van de verkiezing. Helpt u ons naar de eerste plaats?

Restaurant Het Ambacht

Burgemeester Falkenaweg 56 8442 LE Heerenveen 0513 232172 info@restaurant-hetambacht.nl www.restaurant-hetambacht.nl

Ga dan naar onze website en stem op Het Ambacht! www.restaurant-hetambacht.nl

Culinair genieten van regionale producten bereid met een internationale kookstijl!

WIJ BESTAAN 1 JAAR!

KLEDINGREPARATIE

MODRES Modres is 1 jaar! Dat vieren wij op 1 augustus a.s. U bent van harte welkom tussen 13:00 en 15:00 uur voor een hapje en drankje! Iedereen is welkom!

Gordijnen op maat Stomerij & wasserette 6 dagen per week geopend Maandag t/m zaterdag

HOOFDBRUG 3 - HEERENVEEN 06 22 70 64 64 www.kledingreparatie-modres.nl

Passion for grilling! ON OUR

JOSPER

GRILL

Ook diverse arrangementen ONTDEK ONZE

OFYR

BARBECUE

WWW.DEBUURMAN.COM INFO@DEBUURMAN.COM

INSTAGRAM: DEBUURMANBARGRILL // FACEBOOK DE BUURMAN BAR & GRILL


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

23

KLEERMAKER ALI SEPET IS OPGELUCHT

‘Görbeni, görüm seni’

ofwel 'wie goed doet, goed ontmoet' “Anderhalve maand geleden huilde ik en mensen vroegen mij waarom. Dat was van geluk, vertelde ik ze. Vorig jaar had ik helemaal niets meer en nu heb ik alles: een zaak, een huis en fijne mensen. Vroeger hielp ik altijd iedereen die dat nodig had en nu werd ik geholpen.” “Ik heb ook een kappersdiploma, wist je dat? En ik kan mooi tekenen. Portretten, en de adelaar is mijn favoriet. Dat komt door mijn sportclub Besiktas hè.” Ali Sepet loopt bedrijvig door zijn zaak Modres Tekstil aan de Hoofdbrug 3 in Heerenveen. Tussen het helpen van zijn klanten door, zet hij koffie. Want hij houdt van gastvrijheid. Hij mist zijn gezin in Istanbul: “Maar mijn dochter Almira (19) komt hier drie maanden werken, voor ze weer verder gaat met studeren. In september komen mijn vrouw Nur en dochter Aysim (23).” Aysim komt maar even, hij glimt als hij vertelt over haar werk bij een reclamebureau: “De dag dat ze van school kwam, had ze al een baan. Ook steunt ze mijn vrouw, die vanwege een nekhernia niet kan werken en haar studerende zusje.” Of hij en Nur jongens of meisjes kregen vond hij niet belangrijk. Wel of ze gezond waren en een goed stel hersens hadden. “En dat zit wel goed”, vertelt hij glunderend.

AUGUSTUS Nur leerde hij in augustus 1990 bij toeval kennen tijdens een bezoek aan haar vader, die een bedrijf had in melamine-artikelen. “Augustus is altijd een bijzondere maand geweest in mijn leven, want op 24 augustus trouwden we en het was ook de maand waarin ik naar Nederland kwam.” Dat gebeurde in 1975. “Mijn vader overleed toen ik 12 jaar oud was in Urgup, Kapadokia. Toen mijn zus en zwager twee jaar later naar Nederland zouden verhuizen, wilden ze me meenemen. Mijn nichtjes waren gek op me en bovendien had ik geen enkele toekomst in Turkije als kind uit een arm gezin met twee koeien en 30 kippen.” Zijn paspoort leverde wat problemen om, maar gelukkig kwam alles in orde en zo verhuisde hij 41 jaar geleden naar Amsterdam.

“Het was spannend, ik had nog nooit een grote stad gezien. Ik wilde gaan studeren en een groot man worden, want op school vertelden ze me altijd dat ik goed kon leren. Maar eerst moest er worden gewerkt.” Binnen een week zat hij in een confectieatelier, waar hij weer vertrok, toen bleek dat hij na een maand maar 40 gulden kreeg. Bij het volgende atelier werd het al beter. “Maar uiteindelijk ging ik schoonmaken in het ziekenhuis. Daar werkte ik van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond, maar ik verdiende wel 700 gulden. En in het weekend maakte ik schoon in het Sheratonhotel was.” Het waren andere tijden.

TURKSE TAK VAN C&A Ali ontdekte dat als je altijd werkt, je geen geld kunt uitgeven en hij spaarde 80.000 gulden. Toen hij in 1978 iemand tegenkwam, die vroeg of hij goed kon strijken, belandde hij weer ik de confectie: “Daar verdiende ik heel goed en leerde ik alles over de machines. Ik was er klaar voor om mijn eigen atelier te beginnen. Daarvoor was het wel nodig dat ik legaal werd.” In 1980 trad de wet in werking die dat mogelijk maakte. Hij is Beatrix nog altijd dankbaar. Hij deed het goed en werd opgemerkt door George Blase, wiens bedrijf dameskleding ontwierp voor C&A. “Daar werkte ik zo’n tweeënhalf jaar, waarna ik de vraag kreeg of ik wilde uitbreiden naar Turkije. Na mijn onderzoek vertrok ik met 2 miljoen gulden naar Istanbul om een

fabriek te realiseren met een flinke capaciteit en tussen de 300 tot 450 mensen in dienst. De stof kwam vanuit Nederland naar Turkije en de kleding ging op hangertjes weer terug.”

MULTIMILJONAIR Het waren gouden tijden, waarin hij heel hard werkte en iedereen dacht dat hij multimiljonair was: “Ik had het prima en sprak met iedereen, zelfs de president kwam langs. Ik stond wel tien keer in de krant.” De devaluatie van de lira werd in 2001 een feit, waarna er duizenden bedrijven failliet gingen, met vele zelfmoorden tot gevolg. “Ook ik kon amper aan mijn financiële verplichtingen voldoen in de daaropvolgende jaren en uiteindelijk raakte ik alles kwijt, wat ik in 30 jaar had verdiend. De schade was niet meer in te halen.” Fabriek, huizen, en auto’s moesten worden verkocht, om alle schulden af te lossen. “Ik had niets meer, maar kon uiteindelijk in 2014 terugkeren naar Nederland.”

OPNIEUW BEGINNEN Op zoek naar werk, kwam hij erachter dat hij nergens meer binnenkwam. “Volgens mijn nicht, die inmiddels advocate was, had ik recht op WW omdat ik 36 jaar via Nederland had gewerkt en Nederlander ben. Ik bleek me te laat te hebben gemeld, dat had ik binnen een maand na mijn werkeloosheid moeten doen. Mijn rechten vervielen en ik moest naar de bijstand, waarvan ik niet kon leven en een gezin onderhouden.” Hij was boos, want hij had er altijd hard voor gewerkt. Een bevriende pastoor, Christian Browne, hielp hem bij zijn plan om weer iets in de

kledingbranche op te zetten. “Toen kwam ik er achter dat de Randstad en ook België niet op mij zaten te wachten. Volgens Browne moest ik het eens in het voor mij onbekende Friesland proberen. Na een wanhopige zoektocht ging ik een harinkje eten in Heerenveen, waar de vrouw van ‘Neusje van de Zalm’ mij vertelde dat er hier aardig wat panden leegstonden.” En zo kwam hij terecht in zijn huidige pand, waar hij direct begon met schilderen en behangen. Met het geld van Browne, plus de opbrengst van het goud van Nur, ging hij aan de slag. Zonder starterskrediet, want dat kreeg hij niet. “Ik dacht: ‘Laat ik maar gewoon beginnen’.” Op 1 augustus viert hij zijn eerste jaar als Heerenveens kledingreparateur. “Marian was mijn eerste klant, die me direct veel werk bezorgde. Al snel volgden Hans Holwerda van Van der Kam voor wie ik nieuwe kleding vermaak. En ’t Gerecht waarvoor ik de gordijnen en bedrijfskleding naaide, en nog steeds verstel, was en strijk.” In september kreeg hij opdracht van sc Heerenveen om de voetbalkleding op maat te maken. “Ik kwam er bovenop en maakte goede vrienden, waaronder mijn beste vriend Geert Bosman, Wout de Jong die me zo hielp en Esger Toirhn die mijn huis meubileerde.” Hij is een blije, open man die alles doet, van reparaties en reiniging, tot het ontwerpen van kleding op aanvraag. Altijd staat de koffie klaar en in het bijzonder op 1 augustus. Met een borreltje en hapjes vanwege zijn jubileum. Iedereen is welkom vanaf 13.00 uur. “Met 35 jaar ervaring is dit mijn comeback en daarmee ben ik zielsgelukkig.”


sc Heerenveen Genclerbirligi SK zaterdag 23 juli - 19.00 uur Sportcomplex ‘t Paradyske Langezwaag Toegang volwassen €10,00 kinderen t/m 14 jaar €5,00

Ga naar www.grootheerenveen.nl en de eerste 10 bezoekers ontvangen een gratis entreekaart. Op vertoon van deze advertentie ontvangen de eerste 50 bezoekers 50% korting op hun tweede toegangskaart voor een volwassene of kind. www.grootheerenveen.nl #scHeerenveen


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

25

Met ruim 50.000 inwoners verspreid over 19 dorpen is Heerenveen een gemeente vol variatie. Elke plek heeft zijn eigen geschiedenis, tradities en ontwikkelingen. Maar ook bij de buren neemt GrootHeerenveen graag een kijkje. Deze keer maken we een uitstapje naar gemeente De Friese Meren...

HET DORP VAN JOHANNES EN NYNKE:

SINTJOHANNESGA

“Eigenlijk bestaat het dorp uit twee lange, rechte wegen. Het is een lintdorp dat wordt gevormd door de Streek en de Hoge Dijk, waarop we hier uitkijken. Deze weg bestond vroeger niet. Er liep een aftakking van de Van Engelenvaart naar het Tjeukemeer met een zandpad erlangs door het weiland heen. In 1962 werd het water gedempt en de weg aangelegd”, vertelt Johannes Kooistra. Volgens Nynke Vellinga de reden waarom hierlangs voornamelijk nieuwere huizen staan. De oude huizen vind je meer langs de Streek. Verder is er een gedeelte nieuwbouw, waaraan nog wordt gewerkt. Vanuit hun molen ‘De Hersteller’ hebben ze een weids uitzicht over het boerenland richting de rest van het dorp en ‘het Easterskar’ in het zuiden. Ze zijn beiden molenaar, maar Nynke heeft haar molen in goede handen achtergelaten toen ze vanuit Utrecht naar Sintjohannesga kwam: “We wonen hier al ruim acht jaar en het bevalt mij hier prima. Hoewel Utrecht een prachtige stad is, ben ik nooit zo’n stadsmens geweest. Hier geniet ik van de rust en de ruimte. En doorgaans zijn hier geen files.” Alleen als Heerenveen thuis voetbalt of als er wordt geschaatst, dan ziet het zwart van de auto’s. Op haar fiets gaat Nynke regelmatig naar Heerenveen, of naar het Nannewiid, waar ze weleens zwemt. Dat hoort eigenlijk bij Oudehaske, maar vrijwel het hele dorp kwam in opstand tegen de uitbreidingsplannen van de camping richting Sintjohannesga. Niemand wilde dat het natuurlijke gebied werd aantast. “En als ik hier de Hoge Dijk oversteek, loop ik zo het natuurgebied in.” ’s Avonds ziet ze er vaak reeën lopen.

BEZIG BAASJE Dat komt er bij Johannes niet echt van. Hij heeft het druk. Hij houdt niet alleen De Hersteller aan de praat, maar is ook molenaar op molens in Joure, Warfsum en Nijemirdum: “Hobby en werk lopen wel in elkaar over, ik ben zeven dagen per week met molens bezig. Ik ben molenbouwer bij de molenbouwers in Tzummarum, we herstellen molens of bouwen ze opnieuw op na bijvoorbeeld een brand. En soms wil een dorp zijn molen terug vanwege de historische waarde.” In de zomer helpt hij als hobby zijn broer met het ballonvaartbedrijf in Joure, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. De molen is er een van de oorspronkelijke zes, die tot 1930 het land moesten bemalen dat vroeger helemaal onder liep, het Onland. Het land dat vrijkwam werd verveend, waardoor de Sintjohannesgaster Veenpolder ontstond.

Johannes: “Doordat het veengrond is, verzakte het, waardoor de schroef van de molen niet meer diep genoeg kwam. Daarop werd hiernaast het eerste elektrische gemaal gebouwd in ’30, de Grie, dat tegenwoordig wordt beheerd door het Waterschap. Het is inmiddels ook al drie keer verbouwd, omdat de grond blijft inklinken.” Volgens Johannes werd de molenaar machinist en de molen bleef bedrijfswoning.

STICHTING Van 1953 tot 1979 bleef de molen kap-loos en zonder wieken, waarna een stichting De Hersteller onder haar hoede nam: “Ik las dat de molen werd aangeboden in een molenaarskrantje. Affiniteit met molens en dorp waren vereisten en aan beide criteria voldeed ik”, aldus Johannes: “We verbouwden het geheel en gingen hier samenwonen. Regelmatig draaien de wieken, wat nu nog niets teweegbrengt. Maar er ligt een plan om er energie mee te gaan opwekken voor eigen gebruik. Als het zover komt, komen er een generator en warmwaterapparaat onder de vloer. Zat zal ons veel

schelen in de kosten en het is beter voor het milieu.” Er staat dus nog wel wat te gebeuren.

over de buurtkamp en de afsluiting met een kerkdienst in de feesttent op zondag.

TWEELINGDORPEN

BAKKERSDORP

Nieuws horen ze op een positieve manier van de overbuurman, die hier al zijn hele leven woont en alles ziet. Verdere bronnen zijn de verderop gelegen kapper en de supermarkt, waar iedereen komt. “Die staat in tweelingdorp Rotsterhaule. Ik moest er in het begin wel even aan wennen, maar al snel wisten de mensen dat ik ‘die lange van de molen’ ben. Het is een fijne winkel, waar ze goed zijn voor hun klanten. Goed dat er nog middenstand ik het dorp kan blijven bestaan.”

Het is een echt bakkersdorp met de koekfabriek van Wieger Ketellapper, de roggebroodfabriek van Van Dijk en de koek- en pepernotenfabriek van Modderman in Rotsterhaule. “Die ruiken we als de wind uit een bepaalde hoek komt.” Daarnaast is het grote aantal kappers opmerkelijk. “Sinds twee jaar zit er in het café een nieuwe eigenaresse, die goed bezig is. Je kunt er even een bakje halen, maar ook goed eten.” ‘Rus’ an’ heet het en de uitbaatster blijkt een verbindende factor in het dorp te zijn.

“Er is veel samenwerking tussen de twee dorpen op verschillende gebieden, zoals scholen, kerken en verenigingen. Het Dorpsfeest, georganiseerd door een actieve Oranjevereniging, is net achter de rug en dat hebben we helaas gemist.” Het feest wordt ieder jaar georganiseerd en er is voor iedereen altijd iets te doen, van playbackshow tot ouderenmiddag, van pubquiz tot volleybalfestijn. Johannes vertelt

Johannes: “De weg is best druk. Doorgaans hebben we daarvan geen last, behalve als er ‘s nacht of ’s morgensvroeg belachelijk hard wordt gereden. Dan klapperen de ruiten weleens.” Aan de andere kant zit hij door de ligging ook makkelijk op de snelweg, wat handig is voor zijn werk. Eigenlijk vindt hij de centrale ligging een voordeel. In Heerenveen komt hij alleen als het echt nodig is: “Die parkeerautomaten staan me tegen en bovendien ben ik meer georiënteerd op Joure.” Bij de molen hebben ze een picknickbank gebouwd: “Nu kan iedereen die eerst in het gras ging zitten, even uitrusten of rustig een opdracht doen voor bijvoorbeeld een puzzeltocht of schooltripje. Want die komen nogal eens langs.” Ze voelen zich prettig in het dorp, met rondom aardige mensen. Op de jaarlijkse buurtbarbecue komen ze iedereen tegen. Johannes en Nynke hebben het hier goed, in Sintjut.


26

NUMMER 07 • 2016

TJONGERSCHANS

BIEDT NIEUWE BEHANDELING BIJ GOEDAARDIGE PROSTAATVERGROTING Sinds kort is ziekenhuis Tjongerschans gestart met een nieuwe laserbehandeling. Volgens urologen De Windt, Nunnink en Koolenbrander bevordert deze techniek de behandeling van patiënten met een goedaardige vergrote prostaat. “Het doel is om de patiënten hun kwaliteit van leven terug te geven”, aldus uroloog De Windt. DE VOORDELEN Ziekenhuis Tjongerschans heeft met de komst van de Green Light Laser zijn behandelingen voor (de oudere) patiënten met een goedaardige prostaatvergroting verder uitgebreid. Deze behandeling biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele manier van behandelen. Zo is er minder risico op complicaties, hoeft de inname van bloedverdunners niet altijd te worden gestopt en is de opnameduur korter. Daarnaast verkleint het de kans op blijvende incontinentie en impotentie, ontstaan

er minder bloedingen en verloopt het herstel voorspoedig.

HET RESULTAAT De Windt is enthousiast over de Green Light Laser. “Deze techniek betekent dat de patiënt weer snel zijn dagelijkse leven kan oppakken. We hebben inmiddels de eerste patiënten met de nieuwe laser behandeld. Het resultaat is naar verwachting.“ De vakgroep Urologie wil de laserbehandeling bij patiënten waar het nodig én mogelijk is, gaan inzetten.

SYMPTOMEN De symptomen van een vergrote prostaat zijn onder andere een slappe urinestraal en een toegenomen frequentie dan wel aandrang om te plassen. Veel patiënten laten zich vanwege het ongemak in het dagelijkse leven daarom opereren. Dat kan al door andere technieken die de urologen van het Tjongerschans toepassen, zoals TUR-P en Vaporisatie maar vanaf nu ook met de Green Light Laser.

Roze lintje voor ziekenhuis Tjongerschans KINDEREN EEN ROOKVRIJE START geen sigaret voor, tijdens en na zwangerschap Op 29 juni is de Taskforce Rookvrije Start gelanceerd. Clasien van der Houwen, gynaecoloog in ziekenhuis Tjongerschans is voorzitter van deze Taskforce. Zij presenteerde tijdens de lancering het plan aan staatssecretaris van Rijn (VWS). De Taskforce bestaat verder uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Zij willen met elkaar bereiken dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken. Van alle zwangere vrouwen rookt 8,6% de gehele zwangerschap door, onder lager opgeleiden is dit maar liefst 22%. Ook beginnen veel zwangere vrouwen die wel stoppen, na de bevalling weer met roken. Tijdens de lancering maakte de Taskforce haar plannen bekend.

Van der Houwen maakte samen met het Trimbos Instituut een wachtkamerfilmpje over een rookvrije zwangerschap, die vanaf vandaag in de wachtruimte van de polikliniek gynaecologie van Ziekenhuis Tjongerschans draait. Deze wachtkamerfilm is onderdeel van de film rookvrij zwangerschap, welke eerder met medewerkers van het ziekenhuis en een aantal Friese vrouwen is gemaakt.

Ziekenhuis Tjongerschans heeft het landelijk erkende roze lintje van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontvangen. Dit betekent dat het ziekenhuis in Heerenveen borstkankerzorg biedt op het hoogste niveau. Dit kwaliteitskeurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen die voldoen aan de eisen van patiëntgerichte borstkankerzorg. Mammachirurg Fennie Wit: “We zijn blij met de erkenning dat we goede patiëntenzorg bieden.” BVN heeft ook dit jaar de criteria van de Monitor Borstkankerzorg aangescherpt. Uit de monitor blijkt dat de persoonlijke aandacht voor de patiënt, de korte wachttijd en de goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners bijzonder wordt gewaardeerd.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

27

CITYPROMS EMBRACE WERKT SAMEN MET MERIANT AAN WORKSHOPS VOOR DEMENTERENDE OUDEREN

‘MUZIEK ZORGT VOOR HELDERE MOMENTEN’ Prachtig harpspel, gevolgd door het strijken van een viool en de geluiden van een panfluit. Dementerende bewoners van verpleeghuis Anna Schotanus van Meriant nemen de geïmproviseerde muziek in zich op en genieten zichtbaar. De inmiddels zevende workshop van CityProms Embrace gaat uit van muzikale improvisatie, wat contact op gang brengt waar taal niet meer vanzelfsprekend is. En met resultaat.

‘Muziek en dementie’ is een belangrijk onderdeel van CityProms Embrace. Samen met onder andere Meriant werken zij samen om workshops te bieden aan dementerende ouderen. De workshops zijn gebaseerd op een eerder onderzoek over de effecten van muziek. Het project 'Muziek en dementie' bestaat uit een voorlichtingsavond, een aantal workshops en achteraf een training voor medewerkers om inbedding te creëren binnen de instelling. De workshops zijn het meest intensief. “Samen met onze musici, bewoners en medewerkers ga je tijdens de acht workshops op ontdekkingsreis, aldus Philip Curtis, mededirecteur van CityProms. Hij vertelt dat het gevoel van veiligheid belangrijk is voor dementerende ouderen, zodat zij zich op hun gemak voelen tijdens de sessies.

ROUTINE Een aantal bewoners en medewerkers van Anna Schotanus zit in een kring. In het midden staat een tafel met verschillende instrumenten. Eén bewoner probeert voorzichtig alvast een instrument uit. Een andere bewoonster – mevrouw van der Vlught – pakt een eitje met rijst erin en schudt het zachtjes heen en weer. Er heerst een ontspannen en rustige sfeer. Na een paar minuten komen er drie muzikanten van CityProms binnen. Rachel Kieneker, Manja Smits en Melisa Delgado nemen rustig de tijd om iedere bewoner persoonlijk te begroeten met een hand en een kort praatje. “Onze musici spelen aan het begin van de workshop een korte compositie, een ’framing piece’. Deze is speciaal voor de groep gemaakt. Het framing piece wordt aan het einde ook weer gespeeld, wat zorgt voor herkenning. Dit stimuleert het kortetermijngeheugen,” aldus Philip Curtis.

AFLEIDING De workshop bestaat uit acht sessies. Tijdens de sessies zijn drie musici, bewoners, vrijwilligers en medewerkers aanwezig. Zo ook Freja Franken, clusterhoofd bij Meriant: “De workshops zijn voor een vaste groep geselecteerde bewoners. Tijdens de workshops zit naast iedere bewoner een medewerker. Om het mooie proces tijdens zo’n workshopsessie niet te verstoren, wordt ervoor gezorgd dat niemand de huiskamer zomaar binnenloopt.” Dat dit belangrijk is, blijkt als de fotograaf toch iets later binnenkomt. De bewoners merken dit direct en zijn afgeleid. Toch kan workshopleider Rachel de aandacht van de bewoners er goed bij houden.

”Iedereen kan dus gewoon meedoen!” TOON Er moest eerst gezocht worden naar de juiste toon van de workshops. Freja: “Na afloop van de eerste workshops brachten we de bewoners gelijk weer terug naar hun eigen huiskamer. Deze overgang bleek te groot. De bewoners zaten nog in de sfeer van de sessie, en het zogenaamde schakelmoment was te kort. Ze moesten echt acclimatiseren. Dit hebben we bijgesteld. We drinken nu na de workshop eerst nog samen een kopje koffie of thee. Hierdoor laten we de bewoners ervaren dat de workshop afgelopen is. Op dat moment werden namelijk alle attributen opgeruimd door de musici.

INITIATIEF Tijdens de workshops houden de musici de bewoners nauwlettend in de gaten en proberen met oogcontact de aandacht van iedereen erbij te houden. Iedereen wordt gestimuleerd

om mee te doen. Mevrouw van der Vlught krijgt een instrument aangereikt. “Dit zijn belletjes waarmee u muziek kunt maken. Probeert u het maar”, spoort Rachel haar aan. “Wat kost dat?” reageert mevrouw van der Vlught meteen. “Voor u helemaal niets”, lacht Rachel. Mevrouw van der Vlught fronst even en begint dan zachtjes muziek te maken. De harpist, violiste en panfluitist spelen op basis van het deuntje wat de bewoonster speelt. Zij krijgt even de leiding over de kring en lijkt dit ook door te hebben. Glunderend speelt ze mee. Niet alleen bewoners, maar ook medewerkers doen mee. “Vaak krijgen we als reactie van medewerkers ‘maar ik ben niet muzikaal’, maar dat is niet waar: iedereen is een ‘spookmusicus’”, vertelt Philip. “Iedereen zingt weleens onder de douche of trommelt een deuntje op de tafel, of maakt ergens anders ‘onbewust muziek’. Iedereen kan dus gewoon meedoen!”

EVALUATIE Het project geeft vele inzichten aan personeel in de dagelijkse omgang met bewoners. De musici laten een andere manier van opvallend respectvolle omgang met bewoners zien. Daarnaast heeft het ook een zichtbaar effect op de bewoners zelf. “In het begin reageerde mevrouw van der Vlught helemaal nergens op”, vertelt musicus Manja. “Haar armen zaten stijf over elkaar heen. Er was helemaal geen contact en ze wilde eigenlijk niet meedoen. Na verloop van tijd is ze opener geworden, zelfs enthousiast. En dat is prachtig om te zien. Muziek zorgt voor haar heldere momenten.” Meriant wil zeker verder met de workshops. “De toegevoegde waarde van de workshops is het contact dat er bijna altijd was tijdens de sessies. Er zijn waardevolle aanknopingspunten gegeven, waar we mee verder kunnen in de begeleiding,” aldus Freja. “Het is aan ons om de positieve elementen hier niet op te laten houden maar in te bedden in ons dagelijks werk.” CityProms Embrace is de maatschappelijke poot van stichting CityProms. CityProms is bekend van het grootste driedaagse klassieke muziekfestival van het Noorden.


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Ontdek de mooiste plekjes van Friesland Leeuwarden, of eigenlijk heel Friesland, is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Wij helpen u om nu alvast de mooiste plekjes van Friesland te ontdekken.

Jo komme dochs ek foar in Frysk bakje? Koffie/thee met oranjekoek voor slechts â‚Ź 3,50

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

SPORTSTAD

al 10 jaar het beste voor jou!

www.sportstad.nl

Vlakbij fietsknooppunt 27 vindt u Brasserie de Stal. Een plek waar werk en plezier op een mooie manier samen komen. Plezier voor de medewerkers - mensen met een verstandelijke beperking - maar zeker ook voor de bezoekers. Daarnaast is Brasserie de Stal een heerlijk rustpunt voor fietsers en wandelaars. Kom ook genieten van al het lekkers van onze kaart en onze unieke locatie!

Rotstergaastweg 42, Nieuweschoot Geopend op werkdagen: Maandag: 12.00-15.30 uur en dinsdag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

Creatieve samenwerking onder het kerkgewelf Dirk laat vaak de deur van het kerkje open staan als hij aan het werk is. Dan komen er regelmatig mensen binnen, die verbaasd zijn over wat ze aantreffen. ‘Dit hebben we nooit geweten’, is een veelgehoorde kreet. De verrassing van Mildam: ‘Galerie It Alde Tsjerkje’. “En dat terwijl deze plek al 30 jaar wordt gebruikt door kunstenaars”, vertellen Dirk Bruinsma en Geke Beenen. Met vijf collega’s huren ze de kerk als tentoonstellingsruimte en atelier. Het kunstenaarscollectief heeft er hard voor gewerkt om het er zo mooi uit te laten zien als het nu is. In de schitterende, rustgevende ruimte met een uitstekende akoestiek, komen de verschillende collecties tot hun recht. Geke: “Dat is wel anders geweest. Ik startte hier in 2012 en Dirk schoof aan in 2013, toen de verouderde inrichting met gaatjesboard op de muur en de lange donkerbruine tafels er nog waren.” Dirk was al eerder gevraagd om erbij te komen, maar zijn werk vroeg om een andere inrichting. “Mijn collectie paste niet bij de uitstraling en de kapotte stoelen. Omdat ik mijn eigen bedrijf had in de grafische industrie, wilde ik mijn kennis ook graag toepassen op deze plek.”

EVEN VOORSTELLEN

de loop van de jaren ontwikkeld en ik word vindingrijker in het toepassen van allerlei materialen.” Dat is te zien aan haar koperweefwerk en de verrassende stellage die ze maakte voor ‘Kunst aan de vaart’ in Assen.

Ze deden er een jaar of drie over om het interieur aan te passen, wat ook te maken had met de wisseling van kunstenaars. Geke weeft, Dirk is edelsmid en maakt beelden. Ook Ineke Matulewicz en Annie Meijer smeden sieraden, waarnaast Annie ook beeldend kunstenaar is. De glas- en mozaïekkunst komt van Foekje Bajema. Vorig jaar sloot schilder Mirjam Torenbeek zich aan en sinds kort heeft ook viltkunstenaar Nan Zuiderveld haar plek in de kerk gevonden. Volgens Dirk zijn ze nu op orde: “De kerk is in 1728 gebouwd en opgehouden te functioneren in 1969. Na tien jaar leegstand konden de vogels zo naar binnen vliegen. De stichting die het gebouw nu in eigendom heeft, vergaarde geld om het op te knappen, waarna het in 1983 in gebruik kon worden genomen door kunstenaars. In golven is het hier vanaf dat moment altijd in beweging gebleven.” De stichting is verantwoordelijk voor het gebouw en de buitenkant, verder was het aan het collectief om de boel op te knappen. Inmiddels is alles geschilderd, staan er tussenwandjes, is het licht en staan er tafels met daarop afgedrukt het werk en de handen van elke kunstenaar.

KUNST IN VEEL FACETTEN Naast de vaste kunstenaars, exposeert er ook regelmatig iemand in de wisselexpositie. Op dit moment is er een collectie van stellages uit metalen en gebruikte voorwerpen. “We hebben al een paar keer een concert georganiseerd, en een poëzieavond en lezingen. Over het algemeen komen er veel mensen op af”, aldus Geke. Ze houden er vaak warme contacten aan over. Er kun-

nen op zo’n moment 70 mensen in de kerk. “Daarvoor hebben we zelf 20 stoelen, de rest mogen we lenen van de ‘Hof van Schoterland’. En zo bieden we ook ruimte aan groepen die iets willen organiseren. Ze laten niet alleen hun kunstwerken zien, er wordt ook gewerkt aan nieuwe items. Geke zit regelmatig achter haar weefgetouw en Mirjam geeft in het kerkje schilderlessen. Ook Foekje heeft er af en toe een workshop. Dirk maakt zijn ontwerpen hier, die hij thuis verder uitwerkt. “Ook is een deel van onze collecties regelmatig elders te bezichtigen, zoals beelden van Foekje, die op dit moment in Witharen staan.” En Dirk is kortgeleden uitgenodigd om zijn sieraden te showen tijdens een beeldententoonstelling in Gees. Ze zijn tevreden over de unieke combinatie van kunstenaars met ieder een eigen stijl, die zo mooi samenwerken. “Het is wel belangrijk dat iedereen binnen een redelijke

afstand van Mildam woont, we hebben namelijk wisseldiensten. In de zomer is het kerkje open van donderdag- tot zondagmiddag en dan zijn we er om beurten. Elke eerste zaterdag van de maand zijn we er allemaal en dan beginnen we met een gezamenlijke maaltijd. We bespreken wat besproken moet worden en daarna gaan we open.” Daardoor is iedereen maandelijks al snel twee- tot driemaal aanwezig en dan is een grote reisafstand niet handig.

VINDINGRIJKHEID Een rondleiding langs de verschillende werken leidt tot boeiende gesprekken over keuzes en inspiratie. Ook over de afwezige kunstenaars spreken beiden lovend. Bij Geke hangt een prijswinnend kunststuk dat ze nooit zal verkopen: “Ik bedenk voortdurend hoe ik verschillende technieken en materialen kan combineren. Toen ik een blauw weefwerk met een randje keramiek combineerde, ontstond er Delfts blauw. Mijn manier van weven is in

“In de grafische wereld maakte ik een bepaald type werk en kwam ik regelmatig met kunstenaars in aanraking. Reden voor een van hen om me eens een stuk steen mee te geven met de opdracht ‘doe er iets mee’.” Dat deed Dirk en hij hield niet meer op. Het huis dat hij en zijn vrouw in Mildam kochten, werd uitgebouwd zodat hij er ook kon werken. “In mijn sieraden combineer ik allerlei materialen. Zo heb ik hortensiabloemen gestanst in zilver en rijstkorrels gegoten in metaal, wat een grillig effect geeft. Soms gebruik ik stenen, diamanten of parels.” Onder in zijn vitrines liggen foto’s van het werken in zijn ateliers, om mensen het maakproces te laten zien. Op de vraag of Dirk zich betrokken voelt bij Leeuwarden2018, komt onmiddellijk reactie: “Ondanks het feit dat we er na de bijeenkomst in hotel Tjaarda niets meer van hebben gehoord, heb ik wel allerlei ideeën om in samenwerking met andere kunstplekken, interessante dingen op te zetten. Wat mij betreft gaat dit van Jan Mankes tot een vervoersplan tot containerpresentaties over ludieke omgevingspunten. Ik ben 76 en heb inmiddels zoveel inspirerende dingen gezien. Maar ik moet het niet meer naar me toe trekken. Wel zou ik het graag delen.” Volop inspiratie dus, in dit kerkje aan de rand van Mildam.


30

NUMMER 07 • 2016

juli - augustus

vanaf

Heerenveen Museum

Expositie PronkKeamer

Vis schilderen (4+)

Bibliotheek Heerenveen 15:00

Knutselen in De Bieb

01

Abstracte natuur

02

Käthe Kollwitz - Getekend leven

12

Bijzondere momenten uit de geschiedenis

aug

Knutselen in De Bieb

Hans de Graaf

Zomer in het museum

jul

aug aug

Heerenveen Museum

Heerenveen Museum

Museum Belvédère

Diverse activiteiten voor kinderen

Expositie hedendaagse fotokunst

Overzichtstentoonstelling

Bibliotheek Heerenveen Historisch Informatie Punt (HIP)

t/m

Krokodillenfeest (4+) Bibliotheek Heerenveen 15:00

29

aug

26

t/m

Expositie PronkKeamer

19

Bibliotheek Heerenveen 15:00 Knutselen in De Bieb

28

t/m

Froukje Sikkema: De creatieve mens Heerenveen Museum

Piratenmiddag (4+)

jul

Knutselen in De Bieb t/m

Bibliotheek Heerenveen 15:00

25

25

t/m

Stokpaard maken (4+)

22

aug

aug sep okt

ZOMERVAKANTIE IN DE BIEB EN IN HET HEERENVEEN MUSEUM Op veel vakantieverblijven zorgen recreatieteams voor het nodige kindervermaak, zodat ook de ouders even kunnen genieten van hun vrije tijd. Voor de thuisblijvers (en voor de kinderen die in Heerenveen vakantie vieren) wordt echter ook gezorgd. In de bibliotheek en in het Heerenveen Museum is deze zomervakantie regelmatig wat leuks te doen voor kinderen vanaf vier jaar. In de bibliotheek kunnen de jonge gasten stokpaardjes maken, krokodillen knutselen, vissen schilderen en piratenschatkisten bouwen. In het Heerenveen Museum kun je van alles ontdekken tijdens een raadselen zoektocht langs allerlei mooie (soms ook lelijke) en grappige museumstukken.

VVV AGENTSCHAP Voor de ouders is er in deze zomerperiode een expositie te zien in de bibliotheek (in het HIP, het Historisch Informatie Punt) over bijzondere momenten uit de Heerenveense geschiedenis en het museum heeft een fototentoonstelling in huis van het abstracte in de natuur. Via het VVVagentschap dat in het Heerenveen Museum is gevestigd, verwijzen de medewerkers van het museum al vele toeristen naar de natuuromgeving rond Heerenveen, maar wie diezelfde natuur een keer met andere

ogen wil bekijken, kan het beste even de tijd nemen voor deze tentoonstelling met werk van natuurfotografen uit Friesland. In de expositie ‘Abstracte natuur’ staat juist niet het natuurlijke centraal maar de vormen, structuren, lijnen en kleuren al dan niet in onderling verband. Herkenbaarheid noch onherkenbaarheid is van belang. Uiteraard lenen steen, zand, hout, water en ijs zich hier bij uitstek voor, maar wie eenmaal door het idee van abstractie is gegrepen, ziet evenveel mogelijkheden in plant en dier.

Deelnemende fotokunstenaars van de Vereniging Natuurfotografen Friesland: Carel Akemann, Rob Blanken, Jan Boer, Lubbert Boersma, Gert Buter, Irma Cazemier, Hetto Hettema, Sjoerd Hogerhuis, Igor Hoveijn, Franke de Jong, Carel Knies, Jan van der Knokke, Wolter Kornet , Hennie Leijtens, Jannie Niehof, Jogchum Reitsma, Hans Schinkel, Harm Jan Smid, Jaap Veenstra, Wim Veenstra, Leo Vogelenzang, Bianca de Vries, Gerda de Vries, Jaap de Vries en Hans de Waard.

Jochem Reitsma: ”Oog-strelend”

posthuistheater.nl

bibliothekenmarenfean.nl

ateliersmajeur.nl

heerenveenmuseum.nl

museumbelvedere.nl

oranjewoudfestival.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

31

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

TERBANDSTERSCHANS:

een verdwenen verdedigingswerk Een straatnaambordje is momenteel het enige wat nog verwijst naar een vroeger verdedigingswerk dat tussen 1580 en 1672 een belangrijke rol heeft gespeeld in de verdediging van het toenmalige gewest Friesland. De plaats waar deze schans stond was een belangrijk kruispunt van een tweetal landwegen die gezien kunnen worden als middeleeuwse voorlopers van de huidige A32 en A7.

Bij de gemeente Heerenveen werkt momenteel een werkgroep aan plannen voor een reconstructie van de contouren van de Schans, terwijl de werkgroep OudHeerenveen ijvert voor het aanbrengen van een plaquette zoals bij de Schoterschans ter herinnering aan de voormalige schans.

80-jarige oorlog

FOTO BOVEN: De Schans in 1908. Van links naar rechts: café De Veehandel, De Herberg-logement en een uitspanning waarvan de naam onbekend is. De eerste twee gebouwen nog steeds bestaand, de laatste verdwenen door aanleg J.H. Kruisstraat in 1925. Alle gebouwen lagen vroeger binnen het grondgebied van de Schans

In 1580 viel Groningen en in 1582 Steenwijk in handen van de Spanjaarden. Friesland lag zowel vanuit het oosten als het zuiden open voor de vijand. Na de val van Groningen was op het dorpsgebied van Terband een schans opgericht die stropende vijandige benden vanuit het oosten de weg naar het westen en noorden moest belemmeren. Nadat in 1582 Steenwijk in de handen van de Spanjaarden was gekomen werd Friesland ook vanuit het zuiden bedreigd en werden ter beveiliging aan Linde en Tjonger schansen opgericht. Toen in de jaren 90 van de zestiende eeuw Steenwijk en Groningen waren heroverd, was het noorden snel vrij van Spaanse overheersing. Uiteindelijk werd in 1648 de vrede met Spanje getekend en kwam de republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tot stand.

Heerenveense schansen De drie schansen van Heerenveen, de Blesbrugschans aan de Linde bij de Blesse, de Schoterschans aan de Tjonger bij Oudeschoot en de Terbandsterschans aan de Heerensloot in Heerenveen Noord, zijn afgebeeld in het boek van Lambert van den Bosch “Toneel des oorlogs” uit 1675. Over de betrouwbaarheid van de afbeeldingen van de Blesbrugschans en de Schoterschans is weinig twijfel. Wat betreft de Terbandsterschans verschillen historici van mening. Dat er ooit een Terbandersterschans is geweest staat buiten twijfel. Ook moet de omvang behoorlijk zijn geweest, waar de bemanning van de meeste andere schansen hooguit in tientallen geteld kon worden, spreken bronnen over een bezetting van 300 man voor de schans. Erg comfortabel moet het er niet zijn geweest. Toen Johan Maurits van NassauSiegen er in 1673 zou worden ondergebracht zag hij daar toch van af omdat hij vreesde voor zijn gezondheid. Anders dan door ziekte en ongevallen zijn er trouwens geen slachtoffers gevallen bij de schans in tegenstelling tot de schansen aan Tjonger en Linde waar soms hevig is gevochten. ‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door: Terbandsterschans uit het Tooneel des oorlogs van L. van den Bosch 1675.

Bantsterschans Schotanus a Sterringa ca. 1685 (Vernieuwde uitgave Halma 1718)

Dit 'Verhaal van Heerenveen' is geschreven in samenwerking met de Werkgroep Oud-Heerenveen.

www.heerenveenmuseum.nl


32

NUMMER 07 • 2016

OUD HEERENVEEN SPELER PIET BOSKMA

Stoppen met sporten is geen optie Op het moment dat een voetbalspeler wordt gecontracteerd bij sc Heerenveen gaat deze meestal uit praktische overwegingen ook wonen in het ‘Friese Haagje’, waarna ze na afloop van het contract weer vertrekken naar een andere plaats. In het geval van Piet Boskma is het anders gelopen want hij is, samen met zijn gezin, in Heerenveen gebleven nadat hij in 1985 is gestopt als voetballer bij de plaatselijke voetbaltrots. In die tijd was het normaal dat je naast je voetbalcarrière ook maatschappelijk actief was. Zo ook bij Piet Boskma en zijn vrouw, die inmiddels verknocht zijn aan Heerenveen en omgeving. Het is een regenachtige dag in juni wanneer Piet, zijn vrouw en dochter in de huiskamer een wedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal zitten te kijken. Het moge duidelijk zijn dat de interesse voor het voetbal duidelijk is doorgegeven aan de rest van de familie. Ook schittert er een foto van hun kleinzoon met voetballer Henk Veerman op de boekenkast. “Onze kleinzoon Koen is ook al helemaal gek van voetbal. Als het even niet goed gaat met de club, zegt hij dat het allemaal wel goed komt”, lacht Piet Boskma, vader van twee dochters en opa van twee kleinzonen.

naar de Weissensee in Oostenrijk om de Alternatieve versie van de Elfstedentocht te schaatsen. Hier heeft hij ja tegen gezegd en zo gaat hij, sinds de laatste drie winters met zijn zwager naar het meer in de deelstaat Karinthië in Oostenrijk. Sinds 1990 werkt hij als ICT-medewerker bij het CJIB in Leeuwarden. “Ik ben naast het voetbal en al het sporten altijd blijven werken. De benadering van topvoetbal is toch heel anders dan tegenwoordig. De meeste betaalde voetballers zijn alleen bezig met voetbal en niet met een functie daarnaast. Waarschijnlijk hebben de professionalisering en de hoge salarissen in het voetbal hier mee te maken”, geeft Boskma aan.

SPORTEN Bewegen stond al vroeg centraal in het leven van de in 1952 geboren Leeuwarder. Al op zesjarige leeftijd begon Piet Boskma met voetbal bij de plaatselijke voetbalvereniging FVC . Op zijn 19e verhuisde hij naar Rood Geel, dat toen in de eerste klas van het amateurvoetbal uitkwam. Zijn ouders vonden het maar wat belangrijk dat de kinderen aan sport deden en stimuleerden dit dan ook. Het was, in zijn jeugd, niet het voetbal wat de klok sloeg maar ook judo, kaatsen en boksen hadden de interesse van de jonge Piet. Hij bokste zelfs nog twee officiële wedstrijden om de noordelijke titel. In 1974 kon hij op amateurbasis naar Cambuur. Na een gesprek met de toenmalige trainer Leo Beenhakker sloeg hij dit aanbod af en ging spelen bij tweedeklasser Nicator. Totdat hij op zijn tweeëntwintigste als spits werd gescout door Sc Heerenveen. “Ik heb in al die jaren op alle posities gestaan in het veld, alleen ben ik geen keeper geweest”, blikt Boskma terug op zijn sc Heerenveen periode. Vanaf zijn aantreden bij de club in 1975 heeft hij tien seizoenen gespeeld in het shirt van Sc Heerenveen. De rechtsbenige, die overigens ook prima met zijn linkerbeen uit de voeten kon, werd meestal ingezet op de positie van voorstopper oftewel centrale verdediger. Hij was sterk in de lucht en kon goed koppen. Hij bracht het in al die jaren tot maar liefst 277 officiële wedstrijden en heeft 30 keer gescoord. Hoogtepunten waren de 2 periodetitels en, hoewel sportief gezien niet, toch ook de verloren bekerwedstrijden begin jaren tachtig tegen Feijenoord met spelers als Van Hanegem, Gullit en Cruijff. Na Sc Heerenveen bouwde hij af bij W.K.E., Sc Joure, Heerenveense Boys, Nieuweschoot en v.v. Heerenveen. Nadat hij was

EN NU De oud-voetballer van sc Heerenveen geniet nog steeds van het spelletje van de plaatselijke trots en zit dan ook elke thuiswedstrijd met de hele familie op de tribune van het Abe Lenstra Stadion. Na een thuiswedstrijd zit hij meestal met oud sc Heerenveen spelers aan hun stamtafel in het spelershome nog even na te bomen over de gespeelde wedstrijd.

gestopt als voetballer bleef hij actief bewegen. Zo schaatste hij drie keer de Elfstedentocht, fietste deze tocht een keer en heeft hem ook al eens gewandeld, waardoor hij de gelukkige eigenaar is van het Elfsteden brevet. Ook is hij al vanaf 1990 een vaste kracht in het elftal van oud Heer-

enveen. Dit team speelt nog ieder seizoen een aantal wedstrijden. In de beginjaren van deze eeuw werd hij overgehaald door Piet van Dijk van AV Heerenveen om eens mee te lopen tijdens een training van de plaatselijke atletiekvereniging. Na wat tegenstribbelen heeft hij toch de stap gezet richting de baan en dit resulteerde in een deelname aan

FOTO RECHTS: Leeuwarden, 22 augustus 1976, SC Cambuur - Heerenveen 1-0. Op de openingsdag van de competitie is Piet Boskma (midden) in duel met Henk de Groot (rechts) van Cambuur. Reinder Dolstra kijkt toe. FOTO ONDER: Piet Boskma nog steeds actief. Hie rin acxtie tegen vv Nieuweschoot.

acht hele en vijftig halve marathons. “Dit voelde goed, ik had er een nieuwe passie erbij” concludeert Boskma. Met een absolute toptijd van 3.23 uur op de marathon mag hij zeker trots zijn. Een aantal jaar geleden heeft hij wat lichamelijke ongemakken gehad, waarna zijn zwager vroeg of hij niet mee wilde

Daarnaast geniet hij van zijn twee kleinkinderen Caz en Koen. Koen doet naast voetbal ook aan ijshockey en Caz speelt hockey. Terwijl dit wordt gezegd gaat de blik met twinkelende ogen opnieuw naar de fotolijstjes van de jongens op de boekenkast. Hij zelf doet het nu rustig aan, af en toe lopen en wellicht volgend jaar nog één keer de Elfstedentocht in Oostenrijk. Het motto van Piet blijft zo lang mogelijk bewegen, want stoppen is geen optie. Daar sluit de hele familie zich bij aan. Na deze laatste woorden voegt Piet zich bij zijn vrouw en dochter om de EK wedstrijd verder te kunnen volgen.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

JOHAN KNOESTER

HET LEVENDE BEWIJS DAT BEWEGEN GOED IS VOOR JE BREIN Volgens professor dr. Erik Scherder, bekend van onder meer het tv-programma ‘de Wereld draait door’, is bewegen goed voor je brein, zeker met het stijgen der jaren. De eenenzeventigjarige AV Heerenveen atleet Johan Knoester uit Oudehaske is daar het levende bewijs van. Knoester, mede-initiator van de ronde van het Nannewiid, is vrijwel dagelijks actief met sport, dan wel het organiseren daarvan.

GrootHeerenveen interviewde deze sporter in hart en nieren, geboren in Scheveningen als oudste van zeven kinderen, vlak na de tweede editie van ‘de Ronde van het Nannewiid’. In het café, nabij de start van deze loop, die sinds vier jaar door Johan, Jacob Visser, Arjen van den Krieke en Carolien de Vries wordt georganiseerd, kijkt hij tevreden terug op een goed verlopen tweede uitvoering van dit loopevenement.

DE HARDLOPER EN DE ORGANISATOR Als kind van een vader die in de harde wereld van de visserij werkte, had Johan een ander beeld over zijn toekomst dan het beroep van zijn vader. Hij wilde boswachter worden, of sportleraar of in de zeevaart. Het is het laatste geworden en dat heeft hij achtendertig jaar gedaan. “Ik kan me mijn eerste reis naar Suriname, vlak voor de kerst van 1964, nog goed herinneren”, blikt Knoester terug op zijn tijd als zeeman. Aan boord zat het organiseren er al in. Zo belegde hij iedere week een borrel voor zijn machine dienst team, in zijn hut aan boord. Hierdoor werd de saamhorigheid vergroot en bracht het sfeer aan boord. Tijdens zijn opleiding aan de Zeevaartschool in Den Haag is hij in aanraking gekomen met het hardlopen. In die tijd werd er jaarlijks een loopwedstrijd georganiseerd voor de studenten van alle zeevaartscholen, waar hij besloot aan mee te doen. Deze wedstrijden, over een afstand van 1500 meter, gaven Johan zoveel energie, dat hij lid is geworden van The Haque Road Runners. Binnen afzienbare tijd liep hij de 10 km, de 15 km en de halve Marathon. Na 2 jaar aan boord van de mv. ‘Jason’ van de KNSM maakte hij de overstap naar de ferrydienst tussen Hoek van Holland en Harwich. Bij binnenkomst in Harwich liep hij meestal een trainingsrondje van 10 km en tijdens een van die rondjes in Engeland kwam Johan in contact met een lid van de ‘Harwich Road

Runners’. Al pratend ontstond het idee om de ‘Discovery Run’ te organiseren. Deze loop sloeg enorm aan. Mede door de ‘High Speed Service’: binnen 24 uur uit en thuis, vonden vele lopers, waaronder menige Fries, de weg naar Harwich. Na 15 edities nam de animo wat af en is deze loop gestopt. Het hardlopen bracht hem in 1995 in New York voor de ‘New York Marathon’. Naast deze internationale marathon heeft hij in totaal 12 keer de afstand van 42.195 km hardgelopen, 1x de 60 km van Texel en de 80 km wandeltocht van de Kennedy mars. Ook de afgelopen editie van de Slachtemarathhon was hij van de partij. “Ik ben een laatbloeier wat lopen betreft. Ik liep op 42-jarige leeftijd de 10 km in 38.12 min. En in 1989 mijn snelste marathon in 3.11.12 uur. Daar ben ik stiekem toch best trots op”, vertelt Knoester.

DEN HAAG VERSUS OUDEHASKE

een loop komen door het unieke natuurgebied rondom het Nannewiid. Nadat hij een aantal mensen enthousiast had gemaakt, was de eerste editie van deze ronde snel geregeld. Een prachtige loop, met een relatief korte afstand en, minstens zo belangrijk, een samenkomst van de buren uit de straat van Knoester. Omdat deze hardloper op een steenworp van het parcours woont betrekt hij meerdere buurtbewoners bij de organisatie, een prachtig initiatief. “Het streven is dat er steeds meer lopers kunnen genieten van deze loop”, geeft de gemotiveerde Knoester aan.

ACTIEF De organisatie van de ronde van het Nannewiid is maar één ding van de vele zaken die deze man ontwikkelt dan wel promoot. Zo is hij verknocht geraakt aan de ‘Landgoed Twente Marathon (LTM)’. Inmiddels heeft hij

clubgenoten van av Heerenveen besmet met dat virus. Ook organiseert hij tweemaal per jaar een wandeling door Engeland: ‘The Essex Experience Way’ en zorgt hij ervoor dat dit arrangement afgenomen kan worden voor een zeer aantrekkelijke prijs. Daarnaast geeft hij meerdere keren per week les aan loopgroepen en promoot hij de halve marathon van Göteborg, die hij zelf al meerdere malen heeft gelopen. Een nieuwe uitdaging voor deze ‘loopgek’ is de ‘11-steden Challenge’, die komende winter op 14 januari plaatsvindt en waarbij hij deel uitmaakt van de organisatie. Dit gebeurt onder de bezielende leiding van onder andere Sierd Moll en winnares van de laatste Elfstedentocht bij de dames Klasina Seinstra. Zelf heeft hij de Elftedentocht in 1997 uitgereden en is in het bezit van het Elfsteden brevet. Ook heeft hij drie keer de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee geschaatst, als teamlid van Skate4air: schaatsen voor onderzoek naar ‘Cystic Fibrosis’ (taaislijmziekte – red.). “Als je gezond bent, dan lijkt alles normaal en dat wil ik zolang mogelijk blijven”, geeft Knoester aan. Helaas heeft hij moeten ervaren dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Eind januari 2014 kreeg hij een trombose, wat resulteerde in een longembolie en afgelopen december is hij getroffen door een herseninfarct. Door snel ingrijpen heeft hij hier geen blijvend letsel aan overgehouden.

Op vraag hoe de zeeman uit Scheveningen terecht is gekomen op het vaste land in Oudehaske antwoordt hij: “Een nicht van mijn vrouw had een woning gekocht in Oudehaske. Na het jaarlijkse verjaardag bezoekje zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: het is toch wel erg mooi wonen in Friesland”, waarna ze, nu drieëntwintig jaar geleden, de stap hebben gezet om neer te strijken in de prachtige omgeving rondom het Nannewiid.

Door zijn inzet, drive en zijn onstuitbare wil, kan hij alles nu weer zonder beperkingen doen. Samen met zijn vrouw fietstochten maken, ontspannen tochtjes lopen en tuinieren. Deze man is het ‘lopende’ bewijs dat de eerdergenoemde professor uit ‘de Wereld Draait door’ een duidelijk punt heeft met zijn uitspraak.

RONDE VAN HET NANNEWIID

Meer informatie over de The Essex Experience Way: www.jaapvaneyk.nl en de 11-steden Challenge: www.elfstedenchallenge.nl

Een paar jaar geleden dacht Johan, er moet


34

NUMMER 07 • 2016

REIN ZWART

AL ZESTIG JAAR EEN SUPER-VRIJWILLIGER Rein Zwart, bijna tachtig jaar, zet zich al zestig jaar in voor de gemeenschap, als vrijwilliger. Eerst bij het wielrennen, later ook bij het schaatsen, ijshockey en voetbal. Een indrukwekkend palmares is het resultaat. In 2002 ontving hij een Gouden Wiel als onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU), in 2010 werd hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn betrokkenheid op vele fronten waaronder bij wielervereniging Olympia in Heerenveen en de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB). Een jaar later kwam daar de benoeming bij tot Lid van Verdienste van de KNSB; voor zijn staat van dienst voor de schaatssport in het algemeen en het marathonschaatsen in het bijzonder. Een portret van een super-vrijwilliger. Bestuurlijk was hij jarenlang op vele fronten actief, onder andere bij de KNSB en wielervereniging Olympia. Begin jaren ’80 was hij medeorganisator van de officiële ‘Alternatieve Elfstedentocht’ in achtereenvolgens Finland, USA, Canada en Polen, waarna de jaarlijkse alternatieve versie van de ‘tocht der tochten’ in 1987 naar de Weissensee in Oostenrijk verhuisde. Het zal weinigen verbazen dat Zwart ook hier bij betrokken was. Bezoekers van ijsstadion Thialf zullen hem wellicht beter kennen als coördinator parkeren bij de grote wedstrijden. De ‘vrijwilligers-loopbaan’ van Zwart begint halverwege jaren vijftig van de vorige eeuw. In die tijd werd jaarlijks ‘de Ronde van Heerenveen’ georganiseerd, waar wielrenners streden om de titel van Heerenveen. “Toen er vanuit de organisatie werd gevraagd of ik misschien ook……..” lacht hij. “Daar kon ik geen neen tegen zeggen en zo is het allemaal begonnen”. In 1960 deed Rein Zwart een cursus om te mogen jureren op nationaal niveau, waarna hij scherprechter was tijdens meer dan 1800 wedstrijden. Van klassiekers tot criteriums en Nederlandse kampioenschappen, alles en iedereen heeft hij aan zijn ogen voorbij zien trekken. Inmiddels had hij ook zijn vrouw betrokken bij zijn vrijwillige werkzaamheden voor de wielersport. “Prachtig om dat samen met mijn vrouw te doen”, blikt Zwart terug.

THIALF Schaatsen en wielrennen zijn sporten die vaak door de atleten naast elkaar worden beoefend. Schaatsen in de winter en wielrennen in de zomer. Het was dan ook haast voorspelbaar dat hij ook in beeld kwam bij het schaatsen. Hij werd gevraagd om zich verdienstelijk te maken voor de organisatie rondom de ijsbaan in Heerenveen. Het woord ‘neen’ kwam niet voor in het vocabulaire van deze super-vrijwilliger, dus stond hij sinds de opening van Thialf op 14 oktober 1967, aanvankelijk als controleur van de kaartjes, later als coördinator van het parkeren, paraat. Daarnaast was hij controleur bij het ijshockey, scheidsrechter van vele marathonwedstrijden en steward in het Abe Lenstra Stadion. En ook bij andere evenementen in Thialf, zoals het historische optreden van Tina Turner en de sportgala’s, was Zwart van de partij.

ANEKDOTES Als we hem vragen naar anekdotes tijdens zijn meer dan zes decennia lange vrijwilligers-loopbaan, twijfelt hij geen moment. “Piet de Boer, een schaatser die deelnam aan de Alternatieve Elfstedentocht in Polen, vroeg mij voor de start of ik zijn reserve schaatsen wilde meenemen in de volgauto. Waarop ik wat verbaasd reageerde: Meneer de Boer met de volgauto blijf ik alleen bij de kopgroep. ‘Dat komt mooi uit want daar rij ik straks in, om als winnaar over de eindstreep te komen. Ik nam dus zijn schaatsen mee en Piet de Boer reed in de kopgroep en won de wedstrijd. IJzersterk.” “Nog een leuke, was mijn functie tijdens de laatste Elfstedentocht op 4 januari 1997. Ik was de rechterhand van verslaggever Geert van Tuinen van Omrop Fryslân. Niet omdat ik zo’n goede verslaggever was, maar omdat ik elke wedstrijdrijder herkende in schaatspak en veel feitjes wist. Je mag wel zeggen dat ik die tocht, inmiddels al weer bijna 20 jaar geleden, in dat jaar op een unieke manier heb beleefd.”

FOTO: MARTIN DE JONG

En zo zijn er talloze verhalen over de tochten, de omstandigheden waaronder werd gereden, de grappige, maar ook trieste dingen die hij in zestig jaar heeft beleefd.

VRAAGBAAK Twee jaar geleden heeft hij een punt gezet achter zijn vrijwilligerswerk in het wielrennen. De voormalige Tektronix medewerker vond het welletjes, maar het marathonschaatsen in Thialf kan hij nog niet loslaten. “Daar ben ik vraagbaak en adviseur voor de nieuwe generatie. Op die manier ben ik er toch nog een beetje bij betrokken” lacht Zwart. En het schaatsen nu verder afbouwen? “Ik hoop het niet. We zien wel wat de toekomst ons brengt en wat ik nog kan en wil doen. Het belangrijkste vind ik om samen met mijn vrouw, hopelijk nog lang en in goede gezondheid, van het leven te genieten en mijn verhalen te vertellen.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

FIERLJEPPER NIELS KOETSIER

“De kick bij het fierljeppen is met geen pen te beschrijven” In de verte staat de fierljepper klaar. Hij begint aan zijn aanloop. Met een felle sprint nadert hij de schans waar de pols in een steun op de juiste afstand/hoek is gezet. Een zweefmoment naar de pols. En meteen begint hij te klimmen. De pols lijkt bijna op een dood punt, het publiek houdt zijn adem in. Dan is de pols over zijn dode punt heen, de atleet probeert in de eindfase van zijn sprong de maximale hoogte in zijn pols te bereiken voor een zo ver mogelijke afsprong in het zandbed. Het publiek ziet gespannen toe hoe de ‘meters’ van de Frysk Ljeppers Boun (FLB) tot op de centimeter nauwkeurig de afstand bepalen. Dan gaat er een gejuich op; een nieuw Fries record. In de waterrijke gebieden van Nederland wordt al zeker duizend jaar de polsstok gebruikt om over sloten te springen. Zoals met elk transportmiddel werd ook de polsstok snel ingezet voor competities. Op 24 augustus 1767 werd de eerst bekende officiële wedstrijd gehouden in Baard, georganiseerd door de weduwe van kastelein Ype Gerbens. In Friesland worden sinds 1956 in georganiseerd verband wedstrijden gehouden. Tot rond 1975 werd hierbij gesprongen met houten polsstokken (maximale lengte 10 meter). Deze werden vervangen door aluminium polsstokken (maximale lengte 12,50 meter incl. verlengstuk). In 2006, precies 50 jaar na de eerste in Friesland georganiseerde wedstrijd, is de overstap gemaakt naar polsstokken van carbon (maximale lengte 13,25 meter, inclusief top).

SCHANS IN HEERENVEEN Sinds deze zomer staat er ook in Heerenveen een Fierljepschans. Deze is gerealiseerd in het nieuwe Sportstad Heerenveen buitenpark. Deze baan is aangelegd om het Sportstad park compleet te maken en de sensatie van deze sport te kunnen ervaren. “De kick, die je krijgt wanneer je los van grond komt en naar het hoogste punt van de stok klimt is onbeschrijfelijk”, zegt Niels Koetsier, de huidige nummer zeven in de hoogste klasse van de Friese Fierljepcompetitie. De achtentwintigjarige Koetsier staat al bij het hek te wachten wanneer we arriveren voor het interview. Zijn vader was 27 jaar lang een actief fierljepper en bracht destijds de nog maar acht jaar oude Niels in aanraking met de sport.

CARRIÈRE

Hij ging vaak mee naar wedstrijden en vond het reuze interessant dat zijn vader over het water sprong met een stok, waarna de afstand werd gemeten. Dit wilde hij ook en de rest is eigenlijk historie. Wekelijks was hij fanatiek aan het trainen om zo ver mogelijk te komen. Met een persoonlijke record van 19.33 meter doet hij aardig mee in de Friese top, alhoewel het nog een grote stap naar het Nederlands record van 21.64 meter.

Als fierljepper doet Niels al jaren goed mee. Dit seizoen legt hij de lat hoog want hij wil in de top drie eindigen tijdens het Fries- of Nederlands kampioenschap. Zijn hoogste notering tot nu toe was de derde plaats tijdens het Hollands kampioenschap. “Dit is het Fries Kampioenschap voor de rest van Nederland”, lacht hij. Om zijn doelstellingen van dit seizoen te behalen, moet er keihard worden getraind in deze moeilijkste vorm van atletiek.

DE BAAN IN HEERENVEEN Met de komst van de Fierljepbaan, met meerdere schansen, in Heerenveen hoopt de in Waddinxveen geboren fierljepper, dat deze sport meer gaat leven in deze regio. Met de aanleg van een goede baan met verschillende schansen zijn de randvoorwaarden aanwezig om het fierljeppen in Heerenveen op een hoger plan te brengen. “Alleen mist Heerenveen nog een Fierljepvereniging om je bij aan te sluiten”, geeft Koetsier aan. Bij de realisatie van deze baan is Niels, die in het dagelijkse leven fulltime werkt als projectleider bij Wetterskip Fryslân, gevraagd door de bouwer om mee te denken over de invulling van deze nieuwe baan. Dit verzoek heeft hij met een volmondig ja beantwoord, met als resultaat dat er nu een baan ligt, die toegankelijk is voor zowel de beginnende - als gevorderde fierljepper. Voor deze opdracht is hij naast zijn werk bij het Wetterskip zijn eigen bedrijfje gestart als adviseur op het gebied van sport- en projectmanagement en kan hij ingezet worden als gastdocent bewegingsonderwijs op het lager-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Ook is het mogelijk om wedstrijden te organiseren op

“Er komen veel facetten uit de atletiek in deze sport naar voren, denk alleen maar aan het lopen en de in- en uitsprong”, legt de gemotiveerde Koetsier uit. Gedurende het seizoen, dat van mei tot september loopt, wordt er twee keer per week 2,5 uur getraind en zijn er iedere week twee wedstrijden. In de training wordt veel aandacht besteed aan het lopen, kracht, klimmen en aan de sprong. Het omzetten van de aanloop naar de klim wordt dan keer op keer herhaald om in de wedstrijd zo goed mogelijk uit te komen. deze baan en is er een natuurlijke tribune gecreëerd. Koetsier traint zelf op het complex, maar verzorgt daarnaast ook lessen aan het Cios en clinics verzorgen voor geïnteresseerden, om op die manier meer mensen van deze sport te laten genieten.

Met de komst van een splinternieuwe fierljepbaan bij Sportstad Heerenveen, kan het niet uitblijven dat deze sport ook gaat leven in Heerenveen. Beleef de eerste fierljepwedstrijd op de Schans van Heerenveen op donderdag 1 september. Aan het einde van het gesprek staat Koetsier al in de startblokken om naar zijn volgende afspraak te gaan want de agenda staat barstensvol door de combinatie van baan, eigen bedrijf en topsportambities.

FOTO: FPH.NL


De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

SC HEERENVEEN OP 23 JULI TEGEN GLENCLERBIRLIGI IN LANGEZWAAG Als eerste club in de Eredivisie startte sc Heerenveen op zaterdag 18 juni de voorbereiding op ‘t Paradyske in Langezwaag. Zoals ze zelf aangeven in een knusse omgeving waar alles goed geregeld is. Dagelijks wordt er met veel passie getraind onder leiding van Jurgen Streppel en zijn assistenten.

WERKZAAMHEDEN SPORTPARK DE HEIDE VERLOPEN VOORSPOEDIG Het vervangen en opknappen van de kunstgrasvelden van de hockey- en korfbalvelden op sportpark De Heide verloopt voorspoedig. De velden zijn geheel gestript en inmiddels is er gestart met de aanleg van de nieuwe velden. Na de zomerstop kunnen de beide verenigingen weer jarenlang vooruit met opgeknapte velden. De meest opvallende verandering is het hoofdveld waar de hockeyers straks spelen op een snel en modern water hockeyveld. De toplagen van de kunstgrasvelden worden opgeknapt. Ook wordt een natuurgrasveld vervangen door kunstgras. (Foto: Dennis Stoelwinder)

CAFÉ IT HOUTSJE WINNAAR HORECA VOLLEYBAL 2016

Café It Houtsje werd zondagmiddag eerste tijdens het jaarlijkse horeca volleybaltoernooi op de Oude Koemarkt. De gehele middag streden de teams van de verschillende horecagelegenheden tegen elkaar. Onder toeziend oog van absoluut neutrale scheidsrechters werden tientallen wedstrijden gespeeld. De velden lagen evenals voorgaande jaren tussen de overvolle terrassen. Het publiek zat onder het genot van een koude versnapering eerste rang. Naast het volleybal werd het publiek getrakteerd op Spaanse dans en muziek. (Foto: Koos Lanting)

NIEUWE TEAMKLEDING

SC HEERENVEEN IN DE FEANSHOP

De nieuwe JAKO teamkleding is vanaf nu in de Feansjop verkrijgbaar. Dit jaar zijn er prachtige lijnen voor zowel de mannen als de vrouwen in de kleuren rood, blauw, oranje of paars. Het betreft trainingsjassen, sweaters, broeken en de keeperstenues. Behalve in de winkel, zijn alle producten in de loop van de week ook online verkrijgbaar. Supporters die graag het nieuwe thuisof uitshirt willen bemachtigen moeten nog even geduld hebben. Deze zijn vanaf 30 juli verkrijgbaar.

Op zaterdag 23 juli is ’t Paradyske de locatie voor een oefenwedstrijd tegen Glenclerbirligi. Een tegenstander die afgelopen seizoen op de 10e plaats in de Turkse Süper Lig wist te eindigen. De wedstrijd begint om 19:00 uur, vanaf 17:00 uur zijn de kassa’s open. Voor de wedstrijd, in de pauze en na afloop kan rondom het veld kan de stand van de Feansjop worden bezocht. Ook is er aan de inwendige mens gedacht. Zo is er een ijscokar aanwezig, koffie en fris worden op de hoeken van het veld verkocht. Op het terras wordt fris en alcohol geschonken en kan men terecht voor een broodje hamburger. Hier wordt men ook vermaakt door zanger/ entertainer DJ Appie.

Wie mee wil genieten van een avondje voetbal tussen twee gepassioneerde teams is van harte welkom op ’t Paradyske in Langezwaag. Entree is €10 voor volwassenen en €5 voor jeugd tot 14 jaar. Parkeergelegenheid is er volop en wordt met borden op de toegangswegen naar Langezwaag aangeduid.

IJSSPEEDWAY WELKOM IN IJSSTADION THIALF TE HEERENVEEN Als het aan Thialf en de Motorclub Assen en Omstreken ligt worden de komende drie jaar de ijsspeedwaywedstrijden in Heerenveen verreden. Thialf BV en de Motorclub Assen e.o. zijn dat overeengekomen. Het IJsstadion Thialf is op zoek naar verbreding van haar activiteiten na het voltooien van de grote verbouwing die deze zomer zal worden afgerond. De Motorclub Assen en Omstreken was opzoek naar een alternatieve locatie voor de tijd dat Assen, na de sluiting van de ijsbaan in De Bonte Wever, geen alternatieve baan heeft. Thialf is met 12.500 plaatsen voor toeschouwers en met haar overige accommodatie voor grote evenementen uitermate geschikt om dit Wereldkampioenschap te ontvangen. De Motorclub Assen e.o. is blij om na 45 jaar in Assen te

de FIM (Federation International Motorcycliste) worden gekeurd. Voor 2017 staat de datum van 31 maart tot en met 2 april op de kalender. Op 21 augustus tijdens de WK Longtrack in Eenrum wordt het contract officieel ondertekend. IJsspeedway fenomeen Roelof Thijs zegt daarover: Ik ben er stil van, geweldig nieuws voor alle ijsspeedwayers, rijders, helpers en publiek. Op 31 maart 2017 met zijn allen naar Heerenveen! Ik heb de prijs voor de beste rijder in de Roelof Thijs Bokaal al klaar staan. hebben georganiseerd in deze schaatstempel onderdak te vinden. Partijen sluiten voor de jaren 2017 tot en met 2019 een contract om gezamenlijk de organisatie op te pakken. De Stichting IJsspeedway Assen zal de uitvoering op zich nemen. Half augustus zal de baan door

Rintje Ritsma over de komst van de ijsspeedway gladiatoren naar Thialf, “Schaatsen en de motorsport zijn twee activiteiten die mij zeer dierbaar zijn. Ik ben verheugd dat Thialf dit mooie evenement naar Friesland heeft weten te halen. Ik ben dan ook zeker als ambassadeur maar ook als fan aanwezig.”

BINNENKORT SKEELEREN EN FIERLJEPPEN BIJ SPORTSTAD BUITEN De bouwwerkzaamheden van de buitensport faciliteiten bij Sportstad Heerenveen vorderen al flink. De schansen voor het Fierljeppen zijn inmiddels gereed en het terrein er omheen is ingezaaid. Ook de werkzaamheden aan de overdekte skeelerbaan schieten al aardig op. Het asfalt ligt er inmiddels in en de staalconstructie van de hal staat. Ook zijn er inmiddels een aantal skate faciliteiten gerealiseerd. Vanaf medio zomer 2016 kan er al gebruik gemaakt worden van de nieuwe faciliteiten. Skeeleren, freerunning, skaten, beachsporten en fierljeppen behoren dan tot het aanbod van Sportstad.

Indoor skeeleren In Heerenveen wordt de eerste overdekte skeelerbaan van Nederland geplaatst. Toegankelijk voor iedereen! Deze 200 meter baan is ook zeer geschikt voor nationale en internationale skeelertoernooien. Wist u bijvoorbeeld dat skeeleren een grote wereldsport is? Veel bekende schaatsers zijn naast hun schaatscarrière ook zeer succesvol in de skeelersport. Een goed voorbeeld hiervan is Michel Mulder. De overdekte skeelerbaan biedt vele mogelijkheden en kansen voor talentontwikkeling en topsport in Heerenveen. Het maakt niet uit wat voor weer het buiten is, hier kan altijd geskeelerd worden!

Fierljeppen Het Fryske sportaanbod in Heerenveen wordt vanaf de zomer aangevuld met fierljeppen. Deze traditionele sport kan beoefend worden op deze nieuwe sportaccommodatie in Heerenveen. Er kan gebruik gemaakt worden van een meisjesschans, een jongensschans en een C-schans. Beachsport De huidige beachvelden van Sportstad worden uitgebreid. Er komt een extra veld en er worden nieuwe materialen aangeschaft, waardoor dit veld zeer geschikt is voor veel verschillende beachsporten. Wist je bijvoorbeeld dat hier naast beachvolleybal ook beachsoccer, -voetbal, -korfbal, -tennis, -rugby, -hockey en nog veel meer beachsporten beoefend kunnen worden? Urban sports Volop kansen voor de sportieve jeugd! In het urbansportpark kunnen uitdagende buitensporten beoefend worden zoals skaten, freerunning en outdoor fitness.

HEEFT U OF UW VERENIGING OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN VIA REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL


38 3

1

2

14

15

8

14

7 17

14

11

10

11

22

23

24

25

26

20

21

9

9

H

17 2

15

22

17

24

17

15

8

15

9

22

17

6

15

8

22

11

12

15

6

17 12

6

14

22

8

17

6

18

17

14

6

10

7

17

7

6

22

19

6

10

10

19

17

10

2

22

22

10

1

14

2

PUZZELPAGINA NR 07 -2016 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

17

7

2

14

4

17

14

26

4

18

9

18

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

9

13

8

12

7

22

18 8

14

17

19

18

18

5

17 11

D C

17

16

17

6

NUMMER 07 • 2016 6

5

4

18 17

22

4 14

17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 07-2016 – tot uiterlijk 5 AUGUSTUS 2016. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

aanhangsel graansoort

8

vuurwapen

meubel

11

groente

lichameklein lijke opvoeding onderdeel

eensklaps

brandstof

onderricht

vogelbek

2

slurf

Europese hoofdstad

octrooi

loopvogel

verbod bergplaats erfelijk materiaal

gesloten

spinrag

8

buisverlichting

5

Europeaan politieman

avondkleding

12

specerij

15 uniek

bek Griekse letter adellijke vrouw mannelijk dier

prominent dwaling persoon

schrijfgerei

Europeaan eerste vrouw

brandverf

teugje enig

7

pl. in België vrouwelijk dier

emeritus

9

spot minnares

afgang

geestdrift dwingeland

gebaar oevergewas pl. in Frankrijk

koffer

6 1 9 4

watering

vrouwelijk dier

geraamte

dierengeluid veronderstelling

14

fossiele energie profeet

nauw

riv. in Afrika

1

Europese hoofdstad in plaats van

operatie

7

werkschuw

13

roem

10

angst

smeersel

schaakterm

9 2 7 4 8 3

1

3 7 1 4 8 2 6 5

grappenmaker dorpsweide

geografische mijl zonderling

draaikolk

4

7

4

© www.puzzelpro.nl

indianentent

voorspoed

6

Nederduits riv. in Duitsland Noorse godheid

3

bebouwd terrein vogel

Chinees gerecht

bloeiwijze

verzoekschrift

4

6

binnenkomst

PUZZEL EN WIN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Winnaars PUZZEL GrootHeerenveen 06 - 2016

Dhr. / Mw. W. Bloem uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 07, VÓÓR 5 AUGUSTUS A.S. PER EMAIL NAAR info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarte weg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer

Mustafa Gumussu FPH, Wim Walda, José vandeHoef en Henk van der Veer

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Ying Mellema, Bauke Thijsseling, Marianne Bouwman en Ewoud Hartog

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

HOOFDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Nieuw bij ABD Dacia

DACIA MET LPG

VOOR €200,- MINDER! NIEUW!

De Dacia

SANDERO €10.990,-!

De Dacia

LOGAN MCV €11.790,-! Nu met LPG vanaf:

Nu met LPG vanaf:

De Dacia

SANDERO STEPWAY €13.690,-! Nu met LPG vanaf:

Geen LPG?

Kies dan een Dacia met automaat. Normaal kost een automaat al snel heel wat meer, maar bij ABD Dacia kost een automaat maar €500,- meer op de benzine uitvoering!* DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD DACIA

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

SNEEK DOKKUM DRACHTEN HEERENVEEN LEEUWARDEN

KOLENBRANDERSTRAAT 7 DE BRÊGE 6 JADE 1 SKRYNMAKKER 26 HORTENSIASTRAAT 11

* Een LPG installatie is leverbaar in de uitvoering Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en de Logan MCV. Een LPG installatie is niet mogelijk op een automaat. Alle consumentenprijzen zijn inclusief BTW, BPM en exclusief kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en leges.

Tel: 0515 - 413 291 Tel: 0519 - 820 020 Tel: 0512 - 515 615 Tel: 0513 - 650 222 Tel: 058 - 266 3555

Welkom bij ABD


Doe mee aan de Gouden Plak Bedrijvenrun! Op zondag 28 augustus 2016 vindt de tweede editie plaats van de Kiwanis Feanrun; een sportieve en gezellige loop over 4 Engelse mijlen (ongeveer 6,4 kilometer), waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. De start is bij Sportstad Heerenveen, waarna koers wordt gezet richting Thialf om vervolgens te finishen in het gezellige centrum op de Koemarkt. Dit jaar is er een nieuw onderdeel: de Gouden Plak Bedrijvenrun: • Een sportieve en gezellige manier om als collega’s de vakantieperiode af te sluiten, de vakantiepondjes eraf te trainen en fris weer te beginnen aan het werk; • Na afloop gezellig een hapje en drankje samen en met andere deelnemende bedrijven; • Bijdrage aan het goede doel van de Kiwanis Feanrun. Wanneer u als bedrijf deelneemt aan de Gouden Plak Bedrijvenrun, kunt u rekenen op ’n Gouden Bedrijvenpakket: • Deelname van minimaal drie en maximaal vijf lopers per Bedrijventeam; • Een hardloopclinic in de periode voorafgaand aan de Feanrun; • Unieke hardloopshirts voor alle lopers van het Bedrijventeam met daarop ook uw eigen bedrijfslogo! • Een gezamenlijke ontvangstruimte en warming-up voorafgaand aan de start; • Teamfoto’s na afloop van de Bedrijvenrun; • Een eigen ‘borreltafel’ met Gouden munten voor hapjes en drankjes na afloop van de Bedrijvenrun;

• Vermelding in twee paginagrote advertenties (één voorafgaand aan de Feanrun in augustus, één na afloop van de Feanrun in september) in het huis-aan-huisblad Groot Heerenveen; • Vermelding op de website en social media van Heerenveen ’n Gouden Plak. De kosten van deelname bedragen 300 euro exclusief BTW per deelnemend team. Aanmelden kan via info@ngoudenplak.nl. Meerdere teams inschrijven is uiteraard mogelijk. Wees er snel bij, want er zijn maximaal 250 startnummers beschikbaar voor deelnemers aan de Bedrijvenrun. Wilt u als bedrijf tevens Gouden sponsor worden van de Feanrun 2016? Voor in totaal 500 euro exclusief BTW krijgt u naast deelname van uw Bedrijfsteam tevens een spandoek bij de finish. Dit is inclusief productie en de spandoek is na afloop van de Feanrun voor u. De Bedrijvenrun is een onderdeel van de Feanrun. Deelname is geheel voor eigen risico. Door het aanmelden voor de Bedrijvenrun gaat u automatisch akkoord met de voorwaarden voor deelname.

Meld je nu aan! info@ngoudenplak.nl

Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak

Grootheerenveen 7 - 2016  
Advertisement