Page 1

05 - 2017

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 05

groot

IN DEZE UITGAVE

De nieuwe centrummanager

PETER DE VRIES

heeft de Heerenveense trots in z'n lijf! OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GOUDEN EN EVENEMENT UITGELICHT!

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 05 • 2017

HET LEVEN IS EEN FESTIVAL “De weereld is een speeltooneel, Elck speelt zyn rol en kryght zyn deel” schreef onze grote Vaderlandse dichter Joost van den Vondel zo’n 400 jaar geleden. Anderen hebben er later ‘Schouwtoneel’ van gemaakt, want taal moderniseert zichzelf nu eenmaal. Anno 2017 zou ik het begin van de regel hertalen als: “Het leven is een Festival.”

Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag, het Heaven Open Air Dancefestival op Hemelvaartsdag, en de dag erna het ROES Festival in Jubbega, het Multi-Culti Festival, het dweilfestival bij de Night of the Koemarkt, het Heerenveens UITfestival aan het begin van het cultureel seizoen, met daarin het Foodtruckfestival en het Van Rock tot Roll Festival…

een vloer, afkomstig van het klik-laminaatfestival van de bouwmarkt. En in één of ander weiland verschijnt binnenkort vast ook een aankondiging van een pompoenfestival.

Een Festival! Met name in de zomerse helft van het jaar kom je ze onherroepelijk overal tegen, te pas en te onpas. Heerenveen heeft ze ook, in alle soorten en maten. Iedereen heeft wel gehoord van het Oranjewoud Festival, maar we hebben meer: het Bigband Festival tijdens de Outletmarkt, het

Het zou me niet verbazen als ook de traditionele oogstfeesten in de dorpen binnenkort ‘Festival’ gaan heten. ‘Festival’ klinkt groots, zelfs als je er een willekeurig woord voor zet. Zo kwam ik op de zaterdagmarkt een stoffenfestival tegen, in de supermarkt een prijzenfestival en thuis heb ik

Wij wensen u alvast veel plezier!

opmerkelijk...

In deze editie van GROOTHEERENVEEN Krant leest u welke Festivals u zoal kunt bezoeken deze periode.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl een onderbord met het opschrift “verkeersexamen”. Verder waren er op de route gele pijlen op het wegdek aangebracht, zodat het voor de leerlingen duidelijk was dat ze nog op de juiste route fietsten. Er waren op de route zes controleposten ingericht die werden bemand door mensen van VVN.

PANNENKOEKEN VAN EIGEN MEEL BIJ KORENMOLEN WELGELEGEN

CENTRUM HEERENVEEN “BEZET” DOOR DE LANDMACHT

BESTRIJDING BERENKLAUW LE ROY TUIN MET KOKENDHEET WATER

Zaterdag was tijdens Nationale Molendag Korenmolen Welgelegen aan de Tjepkemastraat in Heerenveen open voor publiek. De molen draaide de gehele dag. Het publiek kreeg uitleg van de molenaars hoe alles in de korenmolen in zijn werk gaat. Men mocht de molen bezichtigen en de winkel was open voor verkoop van meel, bakmixen, muesli, honing en andere producten. Volgens traditie werden er weer pannenkoeken gebakken van eigen gemalen meel. De molendag kon ook dit jaar weer rekenen op grote publieke belangstelling.

Het leek er zaterdag op dat het centrum van Heerenveen bezet was door het leger. In het kader van de Landmachtdagen 2017 was de Landmacht met veel materieel en manschappen aanwezig in het centrum. Het Gemeenteplein was omgetoverd tot militair terrein. Militairen liepen patrouilles door het centrum en maakten op die manier contact met de samenleving, net zoals ze dat doen in missiegebieden. Op straat gingen de mannen en vrouwen in gesprek met het publiek en vertelden hun persoonlijke verhaal.

LENTEMARKT VOOR HET GOEDE DOEL IN OUDEHASKE

Er stonden diverse militaire voertuigen opgesteld in het centrum zoals het gevechtsvoertuig CV90 en het gepantserde wielvoertuig Boxer. Er waren diverse demonstraties en kinderen konden hun gezicht laten schminken als een echte militair. Op een klimtoren kon je je grenzen verleggen en er waren andere sportieve activiteiten zoals rugzaklopen. De stand met wapens was een grote publiekstrekker bij de kinderen. Wie wil er nu niet eens een machinegeweer, pistool of heus antitankwapen vasthouden?

Afgelopen week is het bedrijf Abbema uit Idaerd gestart met de bestrijding van de Berenklauw rond de Le Roy tuin aan de Europalaan. De afgelopen jaren bleek dat de Berenklauw op wel heel veel hinderlijke plekken naar boven kwam. De gemeente Heerenveen heeft in overleg met de stichting TIJD besloten om de gevaarlijke plant aan te pakken. Met kokendheet water wordt de plant gedood. Hiervoor heeft Abbema een speciaal voertuig. Bestrijdingsmiddelen komen er niet aan te pas. De planten sterven door de behandeling met het hete water binnen enkele uren af. Wat overblijft is een dor bosje bladeren. De omwonenden van de Le Roy tuin zijn blij met de aanpak van de Berenklauw.

Op zondag 21 mei a.s. vindt voor de zesde maal de “Lentemarkt” in Oudehaske plaats. Deze keer wordt de markt georganiseerd voor Stichting Jetty van Aalsum. Deze stichting geeft kinderen uit de krottenwijken van Colombia een kans op een toekomst in hun geboorteland. Dit onder meer door scholing. Op de markt ook dit jaar weer een grote diversiteit aan kramen. U vindt er o.a. brocante, huis-en tuindecoratie. Maar ook op het gebied van persoonlijke verzorging en lekkernijen is er een ruime keuze. Op het terras serveert men koffie met iets lekkers en er is muziek en dans (uit Colombia). U bent van harte welkom, bij de familie Broersma, Lange Ekers 11 te Oudehaske, op zondag 21 mei van 10 tot 16 uur. De entree is gratis! Onder meer het standgeld en de terrasopbrengsten komen ten goede aan de projecten van de stichting Jetty van Aalsum.

Het oog van onze fotograaf viel afgelopen week op een wel erg mooi tafereel. Moeder zwaan met haar jongen op een nest in een vijver langs de Oranje Nassaulaan. De fotograaf kon het tafereel van afstand vastleggen zonder de vogels te storen. Dit leverde een aantal mooie lentebeelden op! Toch hield pa zwaan de fotograaf goed in de gaten.

Maar liefst 2 weekenden staat Gersloot in het teken van de meest populaire sport in de autoracerij, de cross. Hoogtepunt zal het weekend van 10 juni zijn. Dan strijkt het NK circus neer op Tijnjeweg te Gersloot. Vanwege het feit dat het de 40e keer is dat de Geitefok (GFTO) een cross organiseert, kregen zij de eer om ook een NK- wedstrijd te mogen organiseren. Dit belooft een spektakel te worden! Gemiddeld staan er bij een NK 3000 bezoekers aan de baan die de 200 coureurs aanmoedigen. Aan de start verschijnen verschillende klassen waaronder de Sprint 2000, Superklasse, Divisie V en Keverklasse.

510 LEERLINGEN DOEN PRAKTISCH VERKEERSEXAMEN

MOEDER ZWAAN LAAT ZICH FOTOGRAFEREN MET HAAR KROOST

TWEE WEEKENDEN AUTOCROSS IN GERSLOOT

Vorige week deden 510 leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisscholen het praktisch verkeersexamen in Heerenveen en Akkrum. Van maandag 8 mei t/m donderdag 11 mei waren de verkeersexamens in Heerenveen en op vrijdag 12 mei in Akkrum. In totaal deden er dit jaar 510 leerlingen mee van 23 scholen. De organisatie was net zoals voorgaande jaren weer in handen van VVN, de gemeente Heerenveen en de Politie. De start en finish vond plaats bij het Abe Lenstra stadion. Voor de leerlingen gelden natuurlijk de al aanwezige verkeersborden, maar daarnaast waren er op allerlei punten in de route extra verkeersborden bijgeplaatst. Deze stonden op standers en waren voorzien van

De Geitefok organiseert dus al voor de 40e keer een cross. Dit is normaliter een clubcross in samenwerking met de Drentse Autocross Club (DAC). Daarom is het weekend na het NK, op 18 juni, clubcross in samenwerking met de DAC. Hierbij is ook nog sprake van een regioklasse! Na een daling in de afgelopen jaren zit dit weer helemaal in de lift! Deze dag zullen naast de regiorijders ook de sprint 2000, kever-, vrije standaard-, super-, junior- en de standaardklasse aantreden. Ondanks het feit dat het op 18 juni dan wel geen NK is, is dit natuurlijk ook gewoon spektakel! Men rijdt immers op een NK-baan, dus de coureurs zullen ook hier willen laten zien wat ze waard zijn!

KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


GROOTHEERENVEEN.NL

3

NIEUWE ATTRACTIES OP PINKSTERKERMIS IN HEERENVEEN Van 31 mei t/m 5 juni wordt het Burgemeester Kuperusplein in het centrum van Heerenveen weer omgetoverd tot een pretpark voor jong en oud. De Heerenveense Pinksterkermis staat bekend als de grootste kermis van Friesland. Dit jaar zijn er weer vele bekende attracties, maar er zullen ook 4 nieuwe attracties naar Heerenveen komen. Het gaat om loopspookhuis Das Omen, Airrace Bungee, the Rock it en Rue de Paris.

ESCAPEROOM LUINJEBERD VERHUIST NAAR ALDEBOARN

Al enige tijd is er in Luinjeberd een Escaperoom gevestigd. “Maar 20 mei gaan we verhuizen naar Aldeboarn (Café de Post) en komt er een 2e kamer bij (paranoia room)”: aldus eigenaresse Jantine de Jong. Zondag 28 mei is de (opening) van 15:00 tot 17:30 uur, voor de kinderen is er een kleurwedstrijd waar ze leuke prijzen mee kunnen winnen, ze kunnen ze geschminkt worden en krijgen ze een suikerspin cadeau. Escaperoom is de trend van deze tijd! Probeer binnen een uur te ontsnappen door sleutels te zoeken, opdrachten uit te voeren, sommen op te lossen en out of the box te denken. Voor de volwassenen is er een speurtocht naar 1 van de sleutels. Vanaf 6 uur ‘s ochtends 28 mei kunnen mensen meedoen aan een speurtocht door Aldeboarn, diegene die een sleutel bemachtigt, kan hem tussen 15 uur en 17 uur inleveren bij Café de Post, daar hangt een ketting met een slot en diegene die DE sleutel heeft die past en het slot opent, wint een entree voor max 6 personen in 1 van de Escaperooms.

Daarnaast komt er een nieuw evenement op de kermis, dit betreft het Fairground kermis straatfestival. Verschillende

straatartiesten laten hun act zien. Humor, spanning en sensatie. Op de openingsmiddag, woensdag 31 mei is er weer de welbekende kindermiddag met clown Mischa en worden de kids gratis geschminkt. Op de zaterdag is er de welbekende Kermisloterij met dit jaar als hoofdprijs een Ballonvlucht. Ook wordt op deze dag van 10.30 tot 13.00 uur een prikkelarme kermis gehouden.

ELKE AUTO HUREN NIEUW IN JOURE Elke Auto Huren is sinds kort gevestigd bij Auto Joure XL. Elke Auto Huren zegt te willen inspelen op de snel veranderende mobiliteitsbehoefte voor zowel de korte, als de lange termijn. “Mensen willen flexibel kunnen beschikken over die mobiliteit. Elke Auto Huren vervult die behoefte door middel van transparantie”, zegt Bram van der Zee. In de vaste huurvloot zitten vijf nieuwe Volkswagen Up’s met vijf deuren, airco en desgewenst navigatie. Hiervoor geldt een dagtarief van €30. Dat is volledig kilometervrij, wat volgens Elke auto Huren uniek is. Voor verhuur langer dan een week gelden ook speciale tarieven. Daarnaast kunnen personen en bedrijven kiezen uit de grote (verkoop) voorraad van Auto Joure Xl. Van der Zee: “Verhuur voor een langere periode geeft het meeste financiële voordeel. Op die manier willen wij inspelen op private lease voor particulieren en shortlease voor bedrijven.”

THIALF STELT ZICH BESCHIKBAAR VOOR ‘ISU CENTERS OF EXCELLENCE’

IJSWINKEL 53 VOOR EEN AMBACHTELIJK IJSJE

De ISU overweegt tot het wereldwijd vaststellen van een beperkt aantal ISU Centers of Excellence (CoE) voor het langebaanschaatsen.

Cafetaria De Greiden in het gelijknamige winkelcentrum heeft onlangs een flinke verbouwing ondergaan. Ook is het cafetaria uitgebreid met een ijssalon genaamd IJswinkel 53. Hier kun je terecht voor de lekkerste ambachtelijke en verse ijsjes. Na de grondige verbouwing is eigenaar Gerard Hulsker trots op de nieuwe inrichting en uitbreiding van zijn zaak.

Op Pinkstermaandag 5 juni zullen dj Dee.D en dj Gerard Noordhof, de dj’s van oud discotheek Tonight, je mee terugnemen naar de jaren 90. De Kermis Heerenveen hanteert ook dit jaar weer maximale ritprijzen voor Grootvermaak Maximaal €2,50 en kinderzaken maximaal €2,-

Een dergelijk CoE brengt schaatsers, coaches, officials en experts uit verschillende landen samen, waardoor dezen profiteren van de topfaciliteiten en de expertise ter plaatse. De opgedane kennis en ervaring moeten bijdragen aan de lange termijn ontwikkeling voor de internationale

schaatsport voor de betrokken landen.

Als schaatshart van de wereld wil Thialf uiteraard graag in aanmerking komen voor een kwalificatie als CoE. Deze wens heeft Thialf afgelopen week met een uitgebreide motivatie overgebracht aan de ISU. De kandidaatstelling wordt ondersteund en is medeondertekend door de aandeelhouders van Thialf, de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

PROFESSIONALISERINGSSLAG CLAFIS ZORGT VOOR VERDUBBELING WINST Het ingenieursbureau CLAFIS Ingenieus heeft haar winst afgelopen jaar ruimschoots zien verdubbelen. Ook de omzet laat een flinke stijging) zien ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt uit de resultaten die CLAFIS onlangs presenteerde. De verdubbeling van de winst komt met name door een verbetering van de nettomarge. Procentueel gezien zijn de bedrijfskosten ten opzichte van de omzet gedaald als gevolg van slimme investeringen en het benutten van synergie-effecten. De autonome groei van de diverse CLAFISentiteiten draagt een flinke steen bij. Ook de overname van JVR legde Clafis geen windeieren.

3JUNI: OPEN DAG NATUURBEGRAAFPLAATS FRYSLÂN In het kader van de Week van de Begraafplaats opent Natuurbegraafplaats Fryslân op zaterdag 3 juni 2017 haar poort voor alle belangstellenden. Het stijgende aantal reserveringen op Natuurbegraafplaats Fryslân markeert een ontwikkeling op het gebied van bewust afscheid nemen. Men bereidt zich steeds vaker liever zelf voor op het onvermijdelijke. Soms komt een afscheid erg onverwacht, maar vaker kan men met dierbaren het naderend afscheid overdenken. Erover praten creëert duidelijkheid en verschillende zaken op voorhand regelen geeft rust, zo blijkt. Samen met bevlogen en creatieve ondernemers vertelt de organisatie geïnteresseerden graag meer over groene alternatieven voor rouwvervoer, urnen van waddenklei en waddenhout, akoestische uitvaartmuziek, duurzame bloemsierkunst, kisten van organisch materiaal en kleurrijke waden om in begraven of gecremeerd te worden. Daarnaast zijn een opruimcoach, afscheidsfotograaf, ritueel begeleider en speltherapeut aanwezig om u kennis te laten maken met nieuwe ontwikkelingen op creatief en therapeutisch gebied. Als u graag meer wil weten over allerlei aspecten van een ecologische en duurzame uitvaart, bent u van harte welkom. Wanneer: zaterdag 3 juni 2017 van 11 tot 15 uur Waar: Achtste Wijk 7, Nieuwehorne Informatie: www.natuurbegraafplaatsfriesland.nl


heerenveen

4

Centrummanager Peter de Vries heeft de Heerenveense trots in z’n lijf!

Per 1 mei is Peter de Vries aan de slag gegaan als centrummanager in Heerenveen. De Vries is aangesteld door Stichting Centrum Promotie Heerenveen. Maar wie is Peter de Vries eigenlijk? Wat gaat hij doen als centrummanager? GrootHeerenveen ging op bezoek bij deze Heerenvener in hart en nieren, die vervolgens maar liefst twee uren op de praatstoel zit. Het enthousiasme spat ervan af als hij het over Heerenveen heeft. Te veel om allemaal in een interview weer te geven. De conclusie dat met het benoemen van Peter de Vries tot centrummanager van Heerenveen een goede keuze is, lijkt dan ook zeker een gerechtvaardigde.

EENTJE VAN DE MELKBOER! Peter is er letterlijk ‘eentje van de melkboer’! Het ondernemersbloed zit hem in de genen, als zoon van een Heerenveens winkeliersechtpaar. “Mijn vader Jacobus is als boerenzoon opgegroeid in de buurt van Grou en werd op zijn 18e Nederlands kampioen schaatsen op de 500 meter. Mijn moeder Annie is een kappersdochter uit Bitgum en beiden hebben ze keihard moeten werken om de kost te verdienen. Heit had er geen zin in om de boerderij van zijn ouders over te nemen en toen mijn ouders trouwden hebben ze een huisje aan de Sieger van der Laanstraat in Heerenveen gekocht. Daar zijn mijn broer en ik geboren. Heit had een SRV-wagen, waarmee hij de klanten van z’n eigen wijk van onder andere zuivelproducten voorzag. Dat heeft hij een aantal jaren gedaan en was mooi te combineren met z’n sport. Ze noemden hem altijd de snelle melkboer, want hoe eerder hij thuis was, hoe eerder hij kon trainen voor het schaatsen.”

HEERENVEENS CENTRUMKIND “Ik ben op 6 oktober 1967 in een sportgek middenstandsgezin geboren. Mijn vader was niet ‘sportminded’ maar echt sportgek. Nog altijd! Het enig wat hij van jongs af aan wilde, was een eigen sportwinkel. In 1974 kon hij op het Breedpad een pand huren. Mijn ouders hebben toen het huis aan de Sieger van der Laanstraat verkocht en hebben letterlijk de stoute sportschoenen aangetrokken om daar hun sportzaak te beginnen. We hebben daar twee jaar gezeten en toen kwam het pand van De Haan Sport aan de Dracht 32 vrij. Na een aantal slapeloze nachten, volgens mijn moeder, hebben ze het pand gekocht. Ik ben dus opgegroeid in het centrum van Heerenveen! We woonden boven de zaak. Achteraf bezien is de aankoop van het winkelpand aan de Dracht, de beste investering van hun leven geweest. Het pand is twee jaar geleden verkocht aan Jan Steenwijk, hun buurman op de Dracht”, vertelt Peter.

MAATSCHAPPELIJKE CARRIÈRE IN EEN NOTENDOP Na de Coehoorn van Scheltingaschool, gaat Peter naar de RSG in Heerenveen. Na 4 jaar havo aan het Fedde Schurerplein, maakt hij de overstap naar het middelbaar middenstandsonderwijs, waar hij een commerciële richting volgt. Het diploma wordt behaald en vervolgens

"Ik wil er met alle ondernemers en gemeente iets moois van maken!"

ziet Peter z’n maatschappelijke carrière er als volgt uit. Na de middelbare school komt hij 10 jaar bij z’n ouders in de sportzaak. Vervolgens wordt hij hypotheekadviseur bij DSB van Dirk Scheringa om vanuit die positie over te stappen naar die van accountmanager bij voetbalclub AZ. Een volgende stap is die van manager bij Schuurman Schoenen en na dat avontuur wordt de ondernemende Heerenvener accountmanager bij sc Heerenveen. Voordat Peter als centrummanager in Heerenveen wordt aangesteld staat hij nog op de loonlijst als accountmanager bij Telecom Service Groep. Al met al geen kleurloos cv!

ONGELUK Op 10 oktober 1987 krijgt Peter een zwaar auto-ongeluk, tussen Jubbega en Bontebok, waarbij zijn scheenbeen werd verbrijzeld. De gevolgen voor zijn sportcarrière zijn gigantisch. Over zijn leven als schaatser verscheen het boek ‘Doorgaan’ van Bram Buruma. Peter vertelt tijdens ons gesprek uitgebreid over de impact die dat ongeluk op zijn verdere leven heeft gehad. Later breekt hij opnieuw zijn been tijdens een schaatstraining. De titel van Buruma’s boek is alleszeggend. We besluiten om in deze publicatie niet verder achterom te kijken, maar juist vooruit. Want dat Peter erg veel zin heeft aan de klus van centrummanager in zijn geboorteplaats wordt al snel duidelijk.

CENTRUMMANAGER Na een uur uitgebreid praten over Peter zijn maatschappelijke en sportcarrière komen we aan bij het item centrummanager van Heerenveen. Hoe ben jij aan deze baan gekomen? “Twee maanden geleden zag ik op Linkedln het functieprofiel van centrummanager voor Heerenveen. ‘Hé verrek, dat is wat voor mij’, wist ik meteen. Een job van in eerste instantie plusminus twintig uren per week. Ik heb toen uiteraard eerst geïnformeerd hoe het precies zat. Is het iemand die in dienst komt van de gemeente of bij de stichting Centrum Promotie Heerenveen op de payrol. Of is het iemand die als zelfstandige freelancer, ZZP-er, die job krijgt. Dat laatste is dus het geval. ZZP-er met de intentie wel lang bij elkaar te blijven, dat betekent dat je het beiden naar je zin hebt.” Wat is de taak van de centrummanager Heerenveen? “Het moet een persoon zijn die de spil wordt tussen drie partijen, die de belangen behartigt van een brede groep ondernemers in het centrum. Die drie partijen zijn: Koninklijke Horeca Heerenveen, de Heerenveense Ondernemers Vereniging met 200 winkeliers en de Gemeente Heerenveen. Tevens zal de centrummanager samen met alle betrokkenen de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het centrum voor zowel ondernemers als burgers moeten waarborgen en doorontwikkelen. Op zoek gaan naar vernieuwende evenementen met toegevoegde waarde in combinatie met bestaande succesvolle evenementen. Wat zal je eerste taak zijn als centrummanager? “Allereerst, een problematiek die voor meer centra geldt, het tegengaan van de leegstand en waar mogelijk met elkaar tot een oplossing zien te komen. Een ander belangrijk aandachtspunt is het parkeerbeleid. Er is een aantal werkgroepen dat zich hier mee bezig houdt. Daar moet ik mij in gaan mengen. De eerste weken als centrummanager zal ik daarom ook veel vergaderen met die partijen. Ik moet mijn weg daarin zien te vinden. Het is dus belangrijk om eerst met alle partijen die er toe doen om tafel te gaan en ik ga dat op verschillende plaatsen doen, want ik heb geen vaste werkplek in Heerenveen.”

Wat wordt de grootste uitdaging voor deze centrummanager? “De grootste uitdaging zal zijn om de neuzen van de ondernemers allemaal dezelfde kant uit te krijgen. We moeten het besef krijgen dat we in een andere tijd leven dan nog niet eens zo lang geleden. Als je je als centrumondernemers wilt onderscheiden en competitief wilt zijn ten opzichte van de online verkoop en andere winkelcentra dan moet je in mijn beleving luisteren naar wat de consument graag wil. Dienstbaar zijn en op het moment dat je als winkeliers bijvoorbeeld met elkaar afgesproken hebt dat je twaalf keer per jaar een koopzondag hebt, dan is dat een uitdaging om te laten zien dat we dat ook daadwerkelijk doen. Niet 70% van de zaken open en 30% gesloten.” En het parkeerbeleid? “Dat is in Heerenveen een onderwerp waar inmiddels 1,5 jaar over gesproken wordt met de gemeente. Betaald parkeren is onder meer ontstaan doordat een kwart van alle parkeerplaatsen werd ingenomen door het winkelpersoneel dicht bij de kern van het centrum. Er is besloten om het betaald parkeren in te voeren, met als achterliggende gedachte dat het winkelpersoneel hun auto dan wel buiten het centrum zou parkeren. Dat is ook gebeurd, zodat het winkelend publiek de auto dichter bij de kern kon parkeren, waarvoor dan wel betaald moest worden. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat er na het ophalen van een kleine boodschap een ‘gele prent’ onder de ruitenwissers zit omdat de betaalde parkeertijd erop zit. Dit geeft frustratie bij de consument en is in zekere zin ook niet competitief met omringende plaatsen, waar geen parkeergeld wordt gevraagd. Om met name de frustratie van te veel betalen, lopen naar de parkeermeter en boetes te voorkomen zou ik graag de gratis parkeerapp van Parkmobile samen met de ondernemers en gemeente willen promoten” Naast zijn functie als centrummanager heeft Peter, gelukkig getrouwd met Janine Koudenburg en vader van Jordi (21), Jacco (17) en Krista(14), ook nog een betaalde deeltijdbaan als coach van het Okay Fashion & Jeans Schaatsteam die hij prima kan combineren. “Ik ben centrummanager geworden omdat ik een geboren en getogen Heerenvener ben. Ik heb de Heerenveense trots in mijn lijf en wil er met alle ondernemers en gemeente iets moois van maken! Dat lijkt mij een geweldige uitdaging!”


FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

5


PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM HEIDEBUREN 49 HEERENVEEN

WERKEND TE ZIEN IN ONZE SHOWROOM!

ACTIE! NÚ BIJ ONS! SHOWROOMKEUKENS TEGEN EEN HOGE KORTING!

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL

NEFF INBOUWAPPARATUUR TIJDELIJK 30% KORTING!

BEKIJK ONS COMPLETE AANBOD OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

3 ETAGES VERLICHTING!

www.wenloads.nl

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

DE BOER LICHRT! BESTAAT 50 JAA

1967-2017

JUBILEUMAANBIEDING Sierlijke vloerlamp uitgevoerd in brons met zacht geel glas. Incl. 10W halogeen en vloerdimmer.

Van € 299,95... nu met 50% korting,

voor € 149,95

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

NÚ 25% KORTING

Vloeren - gordijnen - zonwering

- zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

OP PVC VLOEREN* *VRAAG NAAR DE ACTIE VOORWAARDEN.

- zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

25% 25% Korting Korting opop * WijPVC leveren onder andere: tapijt -*gordijnen PVC Vloeren Vloeren vitrages - zonwering (binnen en buiten)

Vloeren - gordijnen - zonwering

25% Korting o PVC Vloeren

-marmoleum - laminaat - vinyl

AlP.V.C. vanaf Al vloeren vanaf € 35,00 35,00 per per m² m² -€ projectstoffering incl.incl. leggen leggen en egaliseren. en egaliseren. *Vraag naar *Vraag de actie naar voorwaarden. de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar *Vraag de aktie naar de voorwaarden. aktie voorwaarden. @vandermeer1 @vandermeer1 • Like ons • Like op Facebook ons Facebook @vandermeer1 Like ons opop Facebook! Wij leveren onder Wij leveren andere: onder tapijt -andere: gordijnen tapijt - zonwering - gordijnen(binnen - zonwering en buiten) (binnen - vitrages en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat marmoleum - vinyl - laminaat - P.V.C. vloeren - vinyl - -P.V.C. projectstoffering vloeren - projectstoffering

Vloeren - gordijnen - zonwering Dracht 34 - 8442 BR Heerenveen - 0513-625593 info@vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl

Al vanaf € 35,00 per m incl. leggen en egaliser

Het begrip thuis is voor iedereen anders. Maar thuiskomen in een huis dat echt als een thuis voelt, willen we allemaal. De aankleding wat betreft vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding is allesbepalend voor de sfeer in uw huis. Woninginrichter Van der Meer in Heerenveen is specialist in het aankleden van huizen. Gaat het om een nieuwbouw huis dat van de gang tot en met de zolder gestoffeerd moet worden of om vervanging van een vloer of gordijnen: bij Van der Meer krijg je advies volgens de laatste trends!”

*Vraag naar de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenvee *Vraag naar de aktie voorwaarden.

@vandermeer1 • Like ons op Facebook


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

VINDEN, BINDEN, SCOREN MET TJALLING EN BERBER

Na 20 jaar strak in de structuur, stelt ze in haar ‘tweede leven’ nog steeds doelen, maar laat dingen meer gebeuren: “Ze is een vlinder”, zegt hij liefdevol over haar. Hij is messcherp en noemt zichzelf een dwarsligger: “Maar soms denk ik: ‘hoor ik het nou goed en geeft hij me gelijk?’ Hij wordt wat milder”, meent zij over hem. Vader en dochter Van den Berg interviewen? Zet ze tegenover elkaar en er ontstaat een geweldig gesprek. Ontwikkelingswerk noemt Tjalling zijn veertig jaar als turncoach: “Wat we hier bereikt hebben, was een cultuuromslag. Van oude gymlokalen met antieke toestellen, gingen we over op het leukere ‘softturnen’, ontwikkelden leerplannen en zetten zonder geld de turnschool neer, alle regels overtredend. Dames en heren trainen in één zaal, kon nergens anders. Meerdere disciplines bij elkaar brengen, vergrootte mogelijkheden. Dat was managen als een politieagent. Samen met het CIOS leidden we de beste coaches op. Niet persé turners, maar de nieuwsgierige leerlingen die wilden vernieuwen.” Nationale kampioenen kwamen er en daarna internationale toppers. De vrouwen waren de keizerinnen van het turnen, maar het heren turnen nam een vlucht: “Dat was uit puur chagrijn om hun succes. Zo ontstond het idee tot samenwerken en elkaar stimuleren.” Epke Zonderland op Olympisch niveau, noemt hij de reis van een held.

LEVEN ALS EEN MONNIK Berbers droom, de Olympische Spelen in Athene van 2004, ontglipte haar net: “Ik sprong de nodige limiet, maar na mij haalde een meisje net iets hoger op de brug, dus ik mocht niet door. Dat was heftig, want ik had er alles voor gedaan en gelaten, als een monnik geleefd. Voor de rest van mijn leven heb ik dat meegenomen: heb je een doel, zorg dan dat je je volledig inzet, zodat je jezelf achteraf niets hoeft te verwijten.” Een vroege les voor een zestienjarige? “In het turnen wordt je jong volwassen. Ga je voor de top, dan kom je in een strak stramien. School doe je erbij, verder niets.”

Tjalling bewondert haar omdat ze het atheneum haalde. “Verbazingwekkend dat het lukte, dat kwam doordat ik neurochirurg wilde worden. Toen ik besloot te stoppen met turnen, was ik de liefde voor sporten even kwijt. Mijn horeca-bijbaantje zag ik mezelf niet blijven doen. Van het ene op het andere moment begreep ik dat ik het denkproces en gedrag van mensen interessanter vond, dan ze opereren. Ik wilde Psychologie studeren.” Hals over kop vertrok ze naar Maastricht, want de opleiding was al gestart. Omdat ze niet meer lekker in haar vel zat, pakte ze het hardlopen op: “Wel met een wedstrijdschema, ik moet ergens naartoe kunnen werken.”

ZWEINSTEIN Tjalling: “Toen ging je naar een soort Zweinstein in Wales met allemaal Willy Wortels, om sportpsychologie te studeren. Zo boeiend.” Voor Berber was Bangor University een geweldige ervaring. Naast studeren, ging ze in het weekend op avontuur. Haar tweede leven werd daarmee een stuk minder vast gestructureerd. Ook daarvan heeft ze nog steeds profijt. “Uiteindelijk stond je na vijf jaar weer op onze stoep. Nietsdoen was geen optie, dus ik zei dat je wel mee kon naar de turnhal. “ “Binnen de kortste keren was ik er dagelijks. Je vond dat ik tussen de sporters en coaches in moest als psychologe, het anders moest doen dan iedereen.”

SPORTPSYCHOLOGE IN TRAININGSPAK “Zo werd je de eerste sportpsychologe in trainingspak. Je had een goede klik met de sporters, ging bijvoorbeeld kickboksen met voetballers in plaats van een introduc-

tiegesprek”, aldus Tjalling: “Berbers ontwikkeling opende mijn ogen. We trainden afhankelijke sporters, met het gevaar dat ze na de top in het ravijn stortten. Toen zij de mentale kant van sport coaching ging studeren, realiseerde ik me dat we trainers moesten opleiden die de sporters vooropstellen, in plaats van een trainingsprogramma. ‘Coach’ was een containerbegrip, ik bedacht het vak ‘ECO-coach’: mensen coachen om zelf te beslissen van wieg tot euthanasie.” Wat Berber op school meekreeg, leerde Tjalling in de praktijk. Soms vond hij het wel moeilijk om door zijn dochter te worden aangesproken. Berber: “We kregen inzicht in elkaars aanpak en ontwikkelden een kruisbestuiving tussen het fysieke en het mentale. Dat bieden we nu sporters in alle disciplines, maar ook het bedrijfsleven, met een team vakmensen, die helemaal niet allemaal uit de sport komen.” Hij bedacht er een slogan bij: vinden, binden, scoren. “Het vinden van de kracht in jezelf, jezelf binden aan een doel in je leven. En hoewel je op veel vlakken kunt verliezen,

kun je doorgaan en scoren door van tegenslagen te leren. Zoek je identiteit onder het etiket van sporter. Zo deed ik het zelf en dat heb ik jou ook zien doen, Berber.”

DWARSLIGGER Knokken voor zichzelf deed hij al als kosterszoon tegen de kastes in Witmarsum: “In de kerk zaten de notabelen altijd hoger. Rijke kinderen gingen naar de Hogere Burgerschool. Het gevecht om daaruit te komen was groot, ik werd een dwarsligger en roeide mezelf er doorheen. In dienst werd ik commando, wat afzien was en grenzen verleggen. In die tijd deed ik geweldige dingen. Ik kreeg mensen verder dan ze ooit konden of wilden gaan en leerde leidinggeven. Mijn discipline kwam er daar helemaal uit. Dat, samen met mijn prima conditie, zorgde ervoor dat ik op de ALO werd aangenomen.” Hij overwon non hodgkin: “Het eerste wonder, ik werd versie 1.0. Toen vijf jaar geleden een melanoom nog net op tijd werd weggenomen, realiseerde ik me dat ik al aan 2.0 toe was. Laatst bleken er weer lymfeklieren aangestoken. Ik heb net

mijn vierde chemo gehad. Gelukkig was ik mooi op tijd, na de derde chemo bleek er totale remissie te zijn. Ik heb er niet echt last van. Of ik ontken het.” Berber springt op: “Zo wat een zelfinzicht, als jij zegt ‘of……’, dan blijkt dat vaak ook zo te zijn.” Rustig aan doen kent hij niet: “Ik werk niet, ik oefen mijn hobby uit. Niemand moet me vertellen dat ik met pensioen moet, daar zit het woord ‘oen’ in. Ik ben nu Tjalling 3.0.” Hoe onze zondagmiddag eruitziet? “Jij begint gerust over het werk, waartegen mama dan protesteert en waarvan ik zeg: ‘Dat komt morgen wel.’ Momenteel werken we aan ons boek over ECO-coachen. Daarin ben jij al aan het einde en ik nog bezig met details. ‘Hoor Jut en Jul eens’, lacht mijn zus dan.” Hoe mooi kunnen twee volslagen verschillende mensen elkaar aanvullen? Ze doen het met liefde, respect en de nodige wrijving. De een meer fysiek, de ander meer mentaal. “365 dagen per jaar”, zegt Tjalling. “Maar ik moet ook kunnen dagdromen en reizen”, vindt Berber. Wat een koppel.


Begraven in gemeente Heerenveen Een begraafplaats is een plek waar u naar toe kunt gaan om te herinneren en te voelen dat uw dierbare nog heel dichtbij is. De gemeente Heerenveen kent acht algemene begraafplaatsen waar begraven wordt en waar mogelijkheden zijn voor het plaatsen van de as van de overledene. Iedere begraafplaats heeft een eigen charme en vormt een oase van rust in het groen.

S B H A

Schoterhof Begraafplaats Schoterhof in Nieuweschoot is een groene, parkachtige begraafplaats met een authentiek monumentaal kerkje en klokkenstoel. Het kerkje kan gebruikt worden voor uitvaartdiensten.

Binnenweg Heerenveen Midden in Park ten Woude ligt de “nieuwe begraafplaats”. Een moderne door hagen omsloten plek met een fraaie open inrichting en strakke vormgeving met warme kleuraccenten.

Haskerdijken Op een rustige plek in het open polderlandschap buiten het dorp en omsloten door bomen ligt begraafplaats Haskerdijken. Met een eenvoudige zaalkerk die stamt uit 1818 en die gebruikt kan worden voor rouwdiensten.

Akkrum

Lage hagen, bomen en veel watergangen geven begraafplaats Akkrum een open karakter met een rustige ruimtelijke uitstraling.

D A N A

De Knipe In het polderlandschap langs de Schoterlandse Compagnonsvaart ligt begraafplaats De Knipe. Door de lage hagen een overzichtelijke begraafplaats met als extra dimensie een klokkenstoel uit 1920.

Aldeboarn Omgeven door watergangen vormt “nieuwe” begraafplaats Aldeboarn een eiland aan de rand van het dorp. De begraafplaats heeft een parkachtige uitstraling in een weelde van groen.

Nes

Begraafplaats Nes ligt op een terp, een unieke plek waar ooit een klooster stond. Sinds 2015 zijn de contouren van dit klooster weer zichtbaar in de vorm van wandelpaden. Op het hoogste punt staat een karakteristieke klokkenstoel.

Tsjerkebuorren Rond de Hervormde kerk in Aldeboarn bevindt zich de traditionele open begraafplaats. Uniek door de combinatie van kerk, graven en groen. Hier wordt niet meer begraven. Wel kunt u een urn bij laten zetten.

Heeft u vragen? Neem contact op met de gemeente op telefoonnummer 14 0513. Voor algemene informatie kunt u terecht bij de begraafplaatsadministratie. Met persoonlijke vragen en specifieke vragen over de locatie of onderhoud vraagt u naar de beheerder, Hendrik Althuisius. Kijk ook op www.heerenveen.nl en ga naar “begraafplaatsen”. U bent van harte welkom op de begraafplaatsen om de sfeer te ervaren.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Op de koffie bij..

Hans Broekhuizen Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij wethouder Hans Broekhuizen

“VAN CULTUUR WORD JE BLIJ” Vraag een willekeurige voorbijganger waar hij Heerenveen van kent en het antwoord zal tien tegen een zijn: de schaatskampioenschappen in Thialf, sc Heerenveen, Sportstad. Opvallend daarbij is dat het gemeentelijke budget voor sport (ca € 3 miljoen) net zo groot is als dat van de cultuurnota 2018-2022, die op 10 april 2017 door de gemeenteraad van Heerenveen is vastgesteld. De eerste vraag die bij ons opkomt aan wethouder Hans Broekhuizen, die cultuur in zijn portefeuille heeft, of dat de ambities van Heerenveen op dat gebied weerspiegelt. “Dat mag je wel zo stellen” aldus Broekhuizen. “We hebben een uitgebreid voortraject doorlopen van een jaar en er alle ‘stakeholders’ bij betrokken om uiteindelijk te komen tot een breed gedragen, robuust en consistent cultuurbeleid voor de periode 2018 – 2022.” “Cultuur is een belangrijk onderdeel van de Heerenveense samenleving. Het is een verrijking en draagt bij aan levendigheid van de plaats Heerenveen en de andere kernen. Daarnaast is cultuur ook goed voor de economie en de aantrekkelijkheid van Heerenveen voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Cultuur is er voor iedereen in de samenleving, jong of oud, arm of rijk, voor ons allemaal.”

CULTUURNOTA 2018 – 2022 Als je je verdiept in de nieuwe cultuurnota voor de gemeente Heerenveen, dan zie je dat er drie aspecten of programmalijnen prominent voor het voetlicht komen: Het kennismaken met en meedoen aan cultuur in de gemeente Heerenveen in de breedste zin van het woord, het culturele DNA van Heerenveen en tenslotte het samen zichtbaar maken van cultuur in Heerenveen.

KENNISMAKEN MET EN MEEDOEN AAN “Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen kennismaken met diverse vormen van cultuur, zowel binnen als buiten de school. De combinatiefunctionaris voor cultuur van Heerenveen speelt daarin als spil tussen vraag en aanbod een belangrijke rol. Vandaar dat deze ‘spelverdeler’ in de nieuwe nota ruimere financiële mogelijkheden krijgt om de leerlingen van het basisonderwijs met cultuur in de breedste zin van het woord in aanraking te brengen. En daarnaast niet te vergeten ook speciale doelgroepen, zoals de nieuwkomers uit andere landen, laaggeletterden, mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een beperking.”

Oranjewoudfestival (foto: Ronald Knapp)

“Een spilfunctie hierin is weggelegd voor Ateliers Majeur, Bibliotheken Mar en Fean en de combinatiefunctionaris. Ateliers Majeur bijvoorbeeld moet, meer nog dan nu al het geval is, een netwerkorganisatie worden van de cultuuraanbieders in Heerenveen en daarnaast een model ontwikkelen waarin ieder basisschoolkind een ‘kind budget cultuur’ krijgt en ook voor het voortgezet onderwijs maatwerkarrangementen ontwikkelen.” “Een speciale vermelding verdienen de amateurverenigingen. Die vormen eigenlijk het cement, de sociale cohesie van de maatschappij en krijgen als zodanig in de nieuwe cultuurnota meer aandacht, net als een aantal jaarlijkse culturele activiteiten tijdens landelijke feestdagen en herdenkingen.”

Museum Heerenveen

HET CULTURELE DNA VAN HEERENVEEN Het culturele DNA van Heerenveen wordt in de cultuurnota gedefinieerd als het beheer, behoud en presentatie van het culturele erfgoed van Heerenveen. Waarin het Museum Heerenveen een centrale rol speelt. Ten aanzien van het beperkte bereik en uitstraling van het museum had de raad bedenkingen. Met het museum is de afspraak gemaakt dat er voor 1 juni 2017 een plan ligt, waarin zij aangeeft hoe het museum invulling wil geven aan ‘de nieuwe koers’ om laagdrempelig, eigentijds, toekomstbestendig en interactief het ‘Verhaal van Heerenveen’ te vertellen. Daarbij zal het ook op zoek moeten maar alternatieve financieringsbronnen naast de gemeentelijke subsidie. “Ik vind het niet alleen belangrijk om het culturele DNA te beheren, behouden en presenteren, maar ook dat het ook verder kunt uit-

bouwen richting nieuwe potentiele bezoekersgroepen. Denk bijvoorbeeld aan het Museum Belvédère en het Oranjewoud Festival, die hebben aangetoond een bijzondere meerwaarde te hebben voor het culturele klimaat en aanbod van de gemeente. Die worden dan ook structureel met extra middelen ondersteund."

ZICHTBAAR MAKEN VAN CULTUUR IN HEERENVEEN “Daarmee wordt bedoeld dat de samenwerking tussen enerzijds de professionele culturele instellingen en anderzijds de amateurverenigingen verder moet worden versterkt en uitgebouwd. Niet alleen kunnen de professionele instellingen effectiever en efficiënter te werk gaan door waar mogelijk van een gezamenlijke programmering gebruik te maken, maar ook kan bij bijvoorbeeld ten aanzien van het cultuuronderwijs een beroep worden gedaan op de amateurverenigingen. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van innovaties en onderwijs aan speciale doelgroepen.” Tot zover in de notendop ‘cultuurwethouder’ Hans Broekhuizen over de cultuurnota. Museum Belvédère

CULTURELE HOOFDSTAD 2018 “Naast het Oranjewoud Festival, dat in 2018 echt groots gaat uitpakken, merken we dat er steeds meer initiatieven gaan leven onder de bevolking, amateurverenigingen, culturele instellingen dorps- en wijkverenigingen en ondernemersgroepen om Heerenveen in 2018 op de kaart te zetten. En dat is een mooie ontwikkeling, want extra projecten betekent meer bezoekers en daarmee ook een economische stimulans voor Heerenveen.” Daar trekt de gemeente Heerenveen dan ook de beurs voor in de vorm van een subsidie van in totaal € 115.000,- in 2018. Daarvan is € 60.000,- beschikbaar voor culturele projecten en € 55.000,- voor projecten met een meer economische toeristische insteek. Daarnaast neemt Heerenveen deel aan de provinciale marketingcampagne voor Culturele Hoofdstad 2018 in de vorm van een bijdrage van € 1 per inwoner, net als de meeste van de andere Friese gemeenten. Voor beide bovengenoemde subsidieregelingen heeft de gemeente criteria opgesteld waaraan de projecten moeten voldoen. Deze zijn te vinden op de gemeentelijke site van Heerenveen. Aanvragen kunnen tot en met 30 juni 2017 worden ingediend. “Vooral doen” besluit wethouder Hans Broekhuizen, “Want van cultuur word je blij, het maakt je leven completer en niet te vergeten het betekent een verrijking van het leven in Heerenveen en het is daarnaast goed voor de lokale en regionale economie.”


10

NUMMER 05 • 2017 FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk...

CHRISTINE SCHLETTE

“Kijk, daar hangt het portret van Anne Zernike, dat Jan Mankes van haar maakte. Zij was de eerste vrouw die theologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1911 werd ze hier de eerste vrouwelijke dominee. Kun je je voorstellen hoe dat was, hier bij de Doopsgezinde Gemeente Bovenknijpe? Ze had een fijne stem, maar was een vrouw niet te gevoelig voor dit ambt?” In het kleine, sfeervolle kerkgebouw waaraan je makkelijk voorbijrijdt, is het goed praten met dominee Christine Schlette.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

Christine Schlette is zichzelf GROOTS BEGIN De Doopsgezinde Gemeente wil geen kerk zijn, maar een beweging met een platte organisatie, een filosofie die prima aansluit bij de ideeën van de dominee. Daarbij voelt ze zich goed: “Mijn enige ‘uitstapje’ was drie jaar werken bij de Thuiszorg, maar verder ben ik mijn hele leven dominee. Het is gewoon het leukste werk dat er is. Theologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam paste bij me, zonder dat ik toen bedacht om dominee te worden. Ik deed interessante vakken, zoals Hebreeuws, geschiedenis, filosofie. Mijn weg liep anders dan gebruikelijk: waar anderen in een kleine plaats begonnen en daarna doorgroeiden, startte ik op mijn 25e in mijn ‘eigen’ stad Amsterdam.” Dominee achter een klein deurtje aan het Singel, tussen cultuurpaleis Odeon en de enorme Krijtbergkerk, een van de grootste Doopsgezinde Gemeenten van Nederland. “Tijdens je opleiding leer je, weliswaar heel nuttig, objectief te kijken naar hoe de Bijbel is ontstaan. Maar je leert niets over God en jouw relatie met de Eeuwige.” Als nieuwbakken predikant was dat ook wat ze deed, objectieve dingen verkondigen. Dat het helemaal niet het belangrijkste was om de mensen te vertellen, leerde ze in de daaropvolgende jaren. Na Amsterdam werkte ze in Landsmeer, waarna een tijd aanbrak die ze zelf ‘zoekend’ noemt. “Het was rond mijn veertigste, ik ging scheiden, wist niet of ik mijn werk nog leuk vond. Een tijdje was ik samen met een vrouw en dat was moeilijk voor iedereen, zowel voor mijn dochters als voor de gemeenschap. Ik brak uit, op zoek naar waarachtigheid.”

GODS KIND Binnen haar werk voor de Thuiszorg had ze bijzondere gesprekken met de mensen bij wie ze wekelijks schoonmaakte: “Ze zeiden weleens: ‘Laat de stofzuiger maar, we nemen nog een kopje koffie.’ Het was nodig voor mij om dat mee te maken. Ik ging het domineeswerk missen, de diensten op zondag, het kunnen praten met groepen. Klinkt het oubollig als ik zeg dat er niets leukers is dan gesprekken in een Bijbelkring, de pastorale gesprekken? “ Christine peinst, vindt de reden moeilijk in woorden te vatten: “De verdieping naar dat wat onder het alledaagse zit, weten dat je Gods kind bent, ondanks wat er elke keer weer gebeurt. Uiterlijke dingen kunnen in elkaar donderen en je kunt alles verliezen, maar hoeft daarbij jezelf niet te verliezen. De pijn, het verdriet en het afscheid in die tijd brachten me juist dichter bij mezelf. Dat was toen mijn ontdekking. Ik kan niets met de uitdrukking: ‘Dat ik dat nog moet meemaken’. Waar halen we het recht vandaan te denken dat ons niets meer kan gebeuren, als we onze zaakjes denken voor elkaar te hebben? Alles kan als een kaartenhuis instorten. Zo heb ik dat ervaren in mijn leven, zoals ik heb ervaren dat je dan bij je kern uitkomt. Ik heb het gevoel dat de Eeuwige onze werkelijkheid draagt, is ingebed in iets dat ons overstijgt en waarvan soms een tipje van de sluier wordt opgelicht.”

KOM, STARKO! Lang was Christine dominee in Haarlem. De opleiding tot geestelijk begeleider die ze recent

deed, bracht haar bij de mystiek: “De verbindende en verdiepende laag, waarin je merkt dat eigenlijk iedereen een is. Ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Ontdekken dat ik niet alleen met God bezig ben, maar Hij ook met mij, was een opluchting.” Ze ging mee met een medestudent die met paarden werkt en kreeg de opdracht om paard Starko in beweging te krijgen: “Zonder hulpmiddelen dacht ik dat ik hem wel zover kreeg door hem te roepen: ‘Kom op, Starko!’ Maar zelfs een pets op zijn kont bracht geen resultaat. Ik rende door de bak, niets. Toen ik de wanhoop nabij was en maar gewoon naast hem ging staan, voelde ik het gebeuren: Starko werd vrolijk, ging lopen en draven. En ik hoorde de woorden van een van mijn docenten: ‘Zolang je nog denkt dat jij het moet doen, gebeurt het niet’. Het ultieme loslaten en overgeven dus.” Er gewoon zijn, was een belangrijke les die ze meenam. “Het betekent trouwens niet dat je moet stoppen met ‘doen’. Het gaat er alleen om dat we in deze tijd zo bezig zijn met alles organiseren en inkleden naar eigen wens, dat ons eigen willen ons in de weg zit.”

IK BEN Dat Anne Zernike haar was voorgegaan, vond Christine een eer, toen ze drie jaar geleden naar De Knipe kwam: “Hoe zij spiritualiteit, kunst en emancipatie uitdroeg, is een erfenis die ik graag doorgeef. Het is eigenlijk een kwestie van de uitstraling en de sfeer van deze plek niet in de weg zitten. Hier kun je in contact komen met het Eeuwige, het Stralende, geef er maar woorden aan. In de tweewekelijkse zondagsdiensten is het altijd weer de uitdaging om de mensen weer in contact te brengen met hun eigen lijntje met de Eeuwige. In de Bijbelkring vertellen we elkaar daarover. Er is ook een speciale kring, Kerend Tij, waarbij geen programma is, niets is voorgeschreven, waarin komt wat verteld wil worden. Heel ontroerend.” Lezingen vinden er ook plaats. Zo kwam Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, in het najaar met een schilderij van Jan Mankes onder de arm, vertellen over de kunstenaar. Die zat bij Anne Zernike vooraan in de kerk en vond in haar zijn echtgenote, met wie hij op zoek kon gaan naar de diepte achter dingen. “Het Tsjerkepaad brengt altijd veel mensen binnen, die de kerk niet kennen, terwijl iedereen welkom is. Het gaat hier niet om ‘buitenkantdingen’, maar om wie je werkelijk bent. Er is nu een Jan Mankes-route in wording, die ook het kerkje zou moeten aandoen. We moeten eigenlijk meer aan onze PR gaan doen”, zegt ze gekscherend. Het is fijn in De Knipe, waar Christine met haar man Maurits Stakenburg woont: “Je kunt hier van alles als je je openstelt, je mag meedoen. Zo ben ik lid geworden van de gymnastiekvereniging, Vrouwen van Nu, hebben we een leeskring opgezet en houden we van onze buren.” Een diepe wens van Christine is om te starten met een kring van christenen, niet-christenen en moslims, kortom: ons allemaal. Om vanuit de Bijbel en de Koran van elkaar te leren en ons met elkaar te verbinden. “Ik ben er en wil er zijn.”

11


12

NUMMER 05 • 2017

HET DORP binnen HET DORP Anneke Venema toont het officiële naambord dat zij even later aan de gevel zal spijkeren. (FOTO UIT BOEK WIJ(K)GEVOEL

“Onze buurtvereniging ontstond in 1947 na een detaillistententoonstelling. Na de moeilijke jaren van de Tweede Wereldoorlog had iedereen wel behoefte aan een feestje. Een aantal mensen richtte toen ‘Flora’ op. Er werd veel toneel gespeeld, wat we nog steeds jaarlijks doen in het Posthuis Theater.” Aan het woord Lammert Woudstra, voorzitter van het eigen shantykoor van de buurt, de ‘FloraShanty’s’: “Nou ja, voorzitter. Daarvan hebben we er maar één, dat is Herman van Dijk van ons bestuur.” Meteen wordt duidelijk hoe gestructureerd de organisatie is. Herman wijst in de Florant de 11 commissies aan, die allemaal hun eigen pakket hebben, van kinder- tot volleybalactiviteiten. In elke commissie zit een bestuurslid: “Zo hebben we als bestuur altijd een terugkoppeling van wat er in de groepen speelt en andersom. Mensen zijn actief in deze buurt. We hebben dan ook 600 adressen in ons ledenbestand, wat betekent dat er tussen de 1.200 en 1.600 leden zijn. Die bedenken van alles: een fotografiecursus, alleenstaandengroep, bingo, bloemschikken, alles kan.”

GOEDE RELATIES De activiteiten breidden zich uit vanaf 1992, toen buurthuis Focus er kwam. Het gebouw ligt er vrolijk bij aan het enorme grasveld aan de Rozenstraat. Herman: “De grond is van de gemeente, het gebouw van onszelf. Destijds hebben we barakken opgekocht, zelf neergezet en helemaal opgeknapt. Dat kon alleen door vele vrijwilligershanden. In de loop van de jaren hebben we inmiddels al dingen aangepakt, zoals het storten

van een betonvloer en de afscheiding tussen veld en gebouw. En het wordt nog beter, want we gaan een grote investering doen: alle buitenwanden worden van kunststof, inclusief de kozijnen.” Dat scheelt een tweejaarlijkse schilderbeurt, levert een energiebesparing op en heel belangrijk: “Het voorkomt geluidsoverlast. We willen namelijk geen problemen met onze buren als er bijvoorbeeld jeugddisco is, of een ander feestje.” De buurtvereniging investeert in goede relaties. Nieuwbouw verving de verouderde duplexwoninkjes rondom, wat een reden was om iedereen uit te nodigen voor een goed gesprek. Flora is dan ook populair: “We zijn in de loop van de jaren uitgebreid. Het begon met een paar straten en een groot gebouw in een weiland, het ziekenhuis. Nu wordt onze buurtvereniging aan de zuidkant begrensd door de Lindengracht en westelijk door de Fok en Schans. De Leliestraat en de Begoniastraat sloten als laatste. De rest van Heerenveen Noord hoort er niet bij. We krijgen wel lidmaatschapsverzoeken van straten buiten de buurt, maar die houden we af. Want dan worden we te groot.” De heren grappen dat er dan een verdieping op moet bij Focus. Herman noemt de buurt weleens ‘het dorp binnen het dorp’.

GEBOORTE VAN EEN KOOR “Als koor horen we regelmatig ‘Hoezo, FloraShanty’s?’ Dat is 20 jaar geleden ontstaan. Tijdens het vijftigjarig jubileum hadden we een revueavond, waarvoor een groepje bedacht dat het shanties, matrozenliederen, wilde zingen. Dat beviel zo goed, dat ze ermee doorgingen.” Een daverend

Hoe groots kan een buurt zijn? Bladerend door wijkblad de ‘Florant’ gaat er een wereld van activiteiten en betrokkenheid voor je open. In buurthuis ‘Focus’, als hart van zowel wijk als verenigingsleven, is er altijd iets te doen. Al 70 jaar.

succes, want toen Lammert ook wilde aansluiten, moest hij anderhalf jaar wachten vanwege een ledenstop. Er was een ware run op het shantykoor.” “Elke woensdag serieus repeteren, met een goede derde helft”, aldus Lammert. Gemiddeld heeft het koor een optreden per maand: “We hebben wel jaren gehad dat we dachten dat we reclame moesten gaan maken, maar dat is dit jaar niet het geval. Dat komt natuurlijk ook door ons jubileum. Zo komen we 2 juni in ‘Noardewyn’ van Omrop Fryslân.” Hij vertelt dat ze twee keer naar Ierland zijn geweest, waar ze deelnamen aan een festival: “De tweede keer met zijn allen gezellig in een bus, we hebben van alles bezocht. Ook de Cliffs of Moher, waarover Gurbe Douwstra zingt tijdens ons jubileumconcert op 8 juni. Geweldig, omdat we daar echt zijn geweest.”

LID OF BUITEN-LID Ze hebben veel plezier, zijn ook een vriendengroep. Waar overigens nieuwe leden van harte welkom zijn, ook als ze niet uit de buurt komen: “Dan wordt je ‘buiten-lid’, net als onze leden die uit de buurt zijn verhuisd maar nog betrokken willen blijven. Daardoor kun je meezingen én ben je welkom bij alle activiteiten van de buurtvereniging”, legt Herman uit. Wat bijzonder is, is dat de FloraShanty’s een van de inkomstenbronnen is van Flora: “Alles wat we verdienen met optredens, gaat in de verenigingskas. Een grote aanschaf als onze aanhangwagen, krijgen we van sponsoren. Daarnaast hebben Herman en ik kortgeleden een succes geboekt: onze aanvraag bij het Coöperatiefonds van de Rabobank is goedgekeurd en daarmee hebben we de nieuwe geluidsinstallatie kunnen bekostigen die het koor nodig had.” Herman: “We zijn er wijs mee, we doen verder alles zonder subsidies. Leden betalen een kleine contributie, we hebben sponsoren en we verkopen advertenties in de Florant, die zeven keer per jaar uitkomt. Verder verhuren we Focus. De verbouwing bekostigen we helemaal zelf, omdat we daarvoor de laatste jaren een potje

Een paar van de activiteiten, die Flora organiseert (FOTO'S: HANS VAN DER LEI)

hebben opgebouwd.” Ze vertellen nog over de verkoop van kerstrollades en het houden van de jaarlijkse barbecue, waarvan de opbrengsten ook terugvloeien in de kas.

JUBILEA Het jubileumfeest komt eraan, wat speciaal is. Een buurtvereniging die zeventig jaar bestaat en een buurtkoor dat zijn twintigjarig bestaan viert. ‘Wij(k)gevoel’ is het boek dat werd uitgegeven toen ze hun 60-jarig jubileum vierden. Nu komt er een knalfeest op 8, 9 en 10 juni. Herman: “We hebben een programma met alles erop en eraan. De eerste avond staat in het teken van de FloraShanty’s, dat is hun avond. Verder zijn er activiteiten als een lunch met optredens tot ‘Flora got Talent’. Het jaarlijkse buurtvolleybaltoernooi belooft groots te worden.” En heel Heerenveen is welkom.

De heren blaken van motivatie voor hun buurtvereniging en koor. Lammert ziet het als werk dat hij graag doet: “Ik ben met pensioen en heb er alle tijd voor om de spin in het web voor het koor te zijn, al 15 jaar. Is de dirigente ziek, dan ga ik ook gerust voor het koor staan. We zijn ook al acht jaar de motor achter het Heerenveense Shantyfestival.” Ook voorzitter Herman blijft zich sterk maken voor de buurt, ondanks zijn baan. Want drukke mensen hebben altijd tijd voor extra dingen. Of, zoals Lammert het zegt: “De actiefste mensen hebben het beste timemanagement.” Ze weten waarvoor ze het doen. De gezamenlijke ledeninzet leverde ze de vrijwilligersprijs Zilveren Duim 2016 op. “Het ergste wat ons is overkomen, is regen tijdens het Stratenvolleybal. Het gaat niet om inkomsten verwerven of belangenbehartiging. Ons doel is plezier maken door saamhorigheid.” En daardoor floreren we.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA

EVENEMENTEN BIJLAGE MEI - JUNI 2017 Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

GOUDEN EVENEMENTEN UITGELICHT

25.05 26.05 26 t/m 30.05 27.05 27.05 01 t/m 05.06 16 t/m 18.06 24.06

Oldtimer Festival - Hoornsterzwaag , , ROES Festival Rรปs op ,e Slรปs - Jubbega Survivalrun - De Knipe Outletmarkt & Big Bandfestival - Heerenveen Reuzedei - Akkrum Oranjewoud Festival - Oranjewoud Zomerfeest - Katlijk/Mildam Night of the Koemarkt - Heerenveen

en verder... AGENDA met alle evenementen!

www.ngoudenplak.nl DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN:

heerenveen


nieuwe collectie banken!

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

BODYLESS | Zwartstraat 13 | 8441 GH | Heerenveen

BODYLESS BODYLESS | |Zwartstraat Zwartstraat13 13 || 8441 8441 GH GH || Heerenveen Heerenveen

kinderwoud.nl

T 0513-633233 | www.bodyless.nl | info@bodyless.nl

TT0513-633233 0513-633233 | |www.bodyless.nl www.bodyless.nl || info@bodyless.nl info@bodyless.nl

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie

Op maat Proactief Betrokken Deskundig Samen Persoonlijk Snel Praktisch Betrouwbaar Direct Dichtbij

NIEUW EIN EN! HEERENV

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0514-627405 www.ijswinckel53.nl

T 0514 - 533007 IJSWINCKEL53

E info@meiwurkje.nl

Ambachtelijk & Vers

I www.meiwurkje.nl

Houtsaachmole 13a 8531 WC Lemmer


ngoudenplak.nl

heerenveen

3

OLDTIMER FESTIVAL - 25.05.17

FILE OP HEMELVAARTSDAG

IN HOORNSTERZWAAG Op donderdag 25 mei 2017 vindt de 22e editie van het Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag plaats. Op een terrein van 15 hectare en in het dorp zijn er de hele dag vele klassieke auto’s, motorfietsen, sport- en racevoertuigen, bromfietsen en stationaire motoren te bewonderen. En daar houdt het niet mee op, want er zijn veel andere festival-activiteiten zoals: een vliegdemonstratie, een markt, een luchtballon en Circus Salto maakt die dag haar opwachting in het dorp onder de rook van Heerenveen. Een dag dus waar voor iedereen iets te beleven is, traditioneel op de Hemelvaartsdag. “Je kunt gerust zeggen dat er eenmaal per jaar een file staat in Hoornsterzwaag en dat is op Hemelvaartsdag, want het is dan en komen en gaan van duizenden bezoekers uit de hele Benelux.”, aldus de heer de Haan, die aan wieg stond van het evenement

Historie Het zal in 1985 zijn geweest toen De Haan begon met de verkoop van motoren, waarna hij in begin jaren

negentig importeur werd van het toentertijd bekende merk Jawa. “In deze jaren was dit motormerk erg populair en al snel kreeg ik het idee om een beurs te organiseren waar mensen artikelen konden ruilen.” De ruilbeurs groeide uit tot een ruilen onderdelenmarkt en de populariteit steeg. Reden om eens na te denken over een klein festival met een paar oldtimers, races en muziek. En dat is uiteindelijk uitgegroeid tot wat het nu is, een oldtimer Festival met een breed festivalprogramma en jaarlijks duizenden bezoekers.

snelste voertuig maar om de meest ludiek verbouwde of gepimpte auto en/of truck. De onderdelenmarkt wordt aangevuld met een jaarmarkt met allerlei handel, er is een kermis voor de kinderen en is er straattheater en livemuziek. “Al die mensen in Hoornsterzwaag, daar kan ik echt van genieten”, zegt de Haan, die zijn vrouw en 4 kinderen ook al heeft betrokken bij de organisatie die uit 60 vrijwilligers bestaat. “Het doel is uiteraard dat iedereen een plezierige dag mag beleven maar ook hopen we stiekem weer op een vermelding in het landelijke fileoverzicht”, zegt hij fijntjes glimlachend.

Want naast de oldtimers, de grote publiekstrekker, worden er ook races gehouden met klassieke brommers en motoren, een grasbaanrace, stunts op brommers en motoren en de ‘zwarte gekke race’. Bij de ‘zwarte gekke race’ gaat het niet om het

OLDTIMER FESTIVAL HOORNSTERZWAAG 25 MEI 2017 V.A. 9.30 UUR

ZOMERFEEST KATLIJK-MILDAM - 16 T/M 18.06.17

ZOMERFEEST KATLIJK MILDAM ZORGT VOOR VERBINDING “Dit feest op de grens van Katlijk en Mildam is verbindend”, zijn de eerste woorden van Berend Krekt van Stichting De Blêde Teppers, wanneer Groot Heerenveen hem ontmoet in zijn kantoor van Krekt Dijksma Reclame in Gorredijk. Het driedaagse Zomerfeest Mildam Katlijk, vindt plaats op 16, 17 en 18 juni van dit jaar, maar de organisatie is inmiddels al maanden bezig met de voorbereidingen. Het regelen van een feesttent, bands, toiletten en vele vrijwilligers. De hele organisatie wordt in eigen hand gehouden. De stichting bestaat uit zowel inwoners van Katlijk als van Mildam en dat zorgt voor verbinding tussen de twee dorpen. Het doel is om gezamenlijk op trekken bij de organisatie richting dit evenement. Het feest in de huidige vorm, met een feesttent waar alle activiteiten plaatsvinden, aan de Schoterlandseweg precies op de grens van beide dorpen, bestaat sinds 2005. Daarvoor was het zomerfeest kleinschalig en vond het plaats in het café van het dorp. Nu de dorpen steeds meer samenwerken, bijvoorbeeld de basisscholen en sportverenigingen, werd er na een informatierondje onder de inwoners van de dorpen gekozen voor een tentfeest voor jong en oud.

ZOMERFEEST KATLIJK/MILDAM 16,17 & 18 JUNI 2017

Na de opening op vrijdagmorgen is het in de middag tijd voor Kindermuziekfestival. De jeugd heeft maanden geoefend voor dit optreden en vindt het reuze spannend. “Dit levert altijd hele mooie momenten op”, geeft Krekt aan. Op de avond wordt de tent omgetoverd tot een Ierse pub en treedt de Alice Springs op, waarna de Jeugdcommissie de volgende ochtend alweer

vroeg aanwezig is bij de tent voor de nieuwe vorm van de zeskamp.

Expeditie Robinson en zaterdagmiddag matinee Nieuw in het programma van het feestweekend is Expeditie Robinson. Het onderdeel, dat de naam van het gelijknamige tv-programma heeft meegekregen, is voor de kinderen vanaf groep 5 van de basisschool. Tijdens Expeditie Robinson doen de kinderen allemaal spelletjes, zoals behendigheid en lopen over een evenwichtsbalk. “Het lijkt op het ouderwetse zeskamp maar dan meer van deze tijd”, vult Krekt aan. De zaterdagmiddag wordt afgesloten met een optreden van De Hûnekop, waarna het feest 's avonds door gaat met de band X-Static en DJ Nicky Lorenzo. Zondag, wanneer iedereen weer beetje bij de tijd is, wordt het feestweekend afgesloten met een kerkdienst en

gekostumeerd volleybal. “Tijdens de feestavonden in de tent is natuurlijk iedereen welkom”, sluit Krekt af. Het volledige programma van het Zomerfeest Katlijk Mildam staat op: www.dorpsfeestkatlijkmildam.nl


4

GOUDEN EVENEMENTEN UITGELICHT

ROES FESTIVAL - 26.05.17

ROES FESTIVAL IN JUBBEGA IS EEN WARE BELEVENIS

In het komende lange Hemelvaartsweekend zijn er tal van activiteiten in en rondom gemeente Heerenveen. Zo is er op vrijdag 26 mei op de derde sluis in Jubbega het festival ROES. Ondernemer en voorzitter van ondernemersvereniging, Pieter Hessels, heeft er zin in. Groot Heerenveen zocht de voorzitter op om meer te weten te komen over het nieuwe ROES Festival. en ze anderzijds geen tijd hadden om dat zelf te doen.

De 52-jarige Pieter Hessels is in het dagelijkse leven ondernemer. Hij is directeur van HPS techniek, een innovatief en flexibel bedrijf, gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van gereedschappen en apparatuur om lichamelijke belastingen, veroorzaakt door bedrijfsmatige activiteiten, te beperken en van HPS Motoren. Vanuit deze ondernemingen is hij jaren geleden betrokken geraakt bij de ondernemersvereniging in Jubbega en Hoornsterzwaag. In eerste instantie vanwege het netwerk maar gaandeweg steeds meer de dorpen Jubbega en Hoornsterzwaag ‘op de kaart te zetten’. Sinds enkele jaren is hij voorzitter van deze club ondernemers, organiseert hij de MidzomerMeeting, een motor-, fiets- en wandeltocht met barbecue en livemuziek in Hoornsterzwaag, en ieder jaar het evenement Kompenije Rock. Kompenije Rock vindt plaats in november in de sporthal van MFG De Kompenije. Dit jaar wordt en bijzondere editie want er wordt onder andere een Canadese rockzangeres verwacht, als hoofdact en daarnaast staat coverband Rock the Night geprogrammeerd. “Ik hou van evenementen, die goed zijn voor de inwoners van Hoornsterzwaag en Jubbega, maar evenementen moeten ook bezoekers trekken die hier niet vandaan komen”, zegt Hessels. Vandaar ook dat hij enkele jaren geleden samen met de groep ondernemers uit het dorp, de handschoen oppakte om de jaarlijkse Meimarkt in Jubbega nieuw leven in te blazen.

De markt De Meimarkt in Jubbega wordt al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw vaste prik georganiseerd op de dag na Hemelvaart. Met als omlijsting

de markt en de kermis. In de jaren negentig kwam daar het muziekfestival “Rûs op ‘e Slûs” bij. Dit muziekfestijn bracht muziekprogrammering in de plaatselijke kroegen en was de eerste jaren een groot succes. Met het teruglopen van het aantal bezoekers die naar markt kwamen, stopte het muziekfestival en was er alleen nog maar een kleinschalige markt overgebleven. De ondernemers kwamen al snel tot de conclusie dat dit moest anders, dit om mee te kunnen in het brede aanbod van markten en evenementen in de regio. Zij gingen op zoek naar ideeën om de Meimarkt een nieuwe impuls te geven. In de omliggende dorpen bleek er veelal een festival element te worden toegevoegd aan de jaarmarkt en het dorpsfeest. Niet alleen maar kraampjes van ondernemers, maar ook muziek, om er een totaalbeleving van te maken voor jong en oud. “En zo geschiedde. Wil je bezoekers trekken, vooral nieuw publiek, dan moet er een muzikaal element in het feest worden ingebouwd. Een markt met toegevoegde waarde zeg maar”, aldus Hessels die blij is met de keuze om de markt te transformeren in een totaalbeleving.  

“Je moet doen waar je goed in bent. En als je het goed wilt aanpakken, moet je dat laten doen door een persoon of organisatie die daarin is gespecialiseerd. Dus hebben we besloten om Unplug and Play in de arm te nemen” motiveert Hessels het besluit van de ondernemersvereniging. We hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen, want alleen al de naam waarmee ze aan kwamen zetten was een schot in de roos: ROES festival. Lekkere korte naam, goed ‘bekkend’ en een acroniem van Rûs op ‘e Slûs, de oude naam van het muziekfestival. Rûs op ‘e Slûs betekent bovendien in het Nederlands vertaald, levendigheid en plezier rond de sluis, en die vertaling dekt de lading voor honderd procent. Dit jaar vindt het festival voor de tweede keer plaats.

Programma “Wat bezoekers mogen verwachten? Leuke activiteiten, sfeervolle muziek en een ouderwetse vlooienmarkt. Daarnaast is het festival de start- en finishplek van de traditionele rit voor oude bromfietsen en motoren. Deze zijn tussen de ritten door te bezichtigen op de markt. Er staan foodtrucks, er is kermis en een kinderprogramma. Ik sta zelf ook op de markt met motoren dus kom maar langs”, nodigt Hessels iedereen uit. “Muziek is ervan onder andere meer Murk Aukema, Koperdraad en Fanfare Excelsior.”

Unplug and Play De ondernemersvereniging ging daarbij overigens niet over een nacht ijs. Er was een aantal vergaderingen voor nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een aantal praktische bezwaren weg te nemen. De markt moest omringd worden door activiteiten, straattheater en muziek, met als doel meer mensen van buiten Jubbega te trekken. Daar waren ze unaniem in. De organisatie van het nieuwe evenement is uitbesteed aan muzikantenvereniging Unplug and Play. Dit, omdat de ondernemers enerzijds geen idee hadden waar te beginnen

ROESFESTIVAL JUBBEGA 26 MEI 2017 11.00 - 17.00 UUR


ngoudenplak.nl

heerenveen

5

SURVIVALRUN - 26 T/M 30.05.17

Survivalrun De Knipe

vijf dagen lang survival epicentrum van Nederland Vijfduizend fanatiekelingen rennen, kruipen, klimmen en klauteren door het water, door de modder en over klimwanden. Eind deze maand is De Knipe niet alleen maar een plaatsje van ruim 1500 inwoners, maar dé survivalrun ‘hoofdplaats’ van Nederland. In vijftien jaar tijd is het evenement uitgegroeid tot het grootste survivalrun evenement van Nederland. Het is zelfs zo succesvol dat er met wachtlijsten gewerkt wordt. “Er kan niemand meer bij, we zitten tot de nok toe vol”, aldus Marcel de Jong, voorzitter Stichting Survival De Knipe.

Run op de survivalrun Vorig jaar beleefde de Survivalrun De Knipe haar 15-jarige jubileum. Met de slechtste start die je je maar kunt bedenken is het een evenement van formaat geworden. De allereerste run namelijk, die ooit begon met slechts een paar fanatieke ‘survivalaars’, heeft namelijk nooit plaats gevonden. In het eerste jaar mocht het evenement niet doorgaan vanwege de mond-en-klauwzeer. Nu is het één van de best gewaardeerde survivalruns van Nederland, met een enorme populariteit. “Binnen twee uur na het openen van de inschrijvingen zaten we voor 80% vol. Binnen twaalf uur zaten ook de recreatieve categorieën vol. Dit jaar lag onze website er zelfs even uit, door de enorme run op de survival run”, zegt De Jong tevreden.

Survivalrun Maar waarom is de run in het dorpje naast Heerenveen zo’n ongekend succes? Survival is een sport in opkomst. Inmiddels zijn er op meer dan 30 plaatsen survivalrunevenementen in Nederland. Deelnemers worden tijdens een survivalrun op vijf punten uitgedaagd. Dat zijn: conditie en uithoudingsvermogen; kracht; techniek; inzicht

en doorzettingsvermogen. Voor de topwedstrijdlopers ligt in De Knipe een 18 kilometerlang parcours klaar waar al deze factoren van belang zijn om de run überhaupt te kunnen volbrengen. Haal je een hindernis niet? Dan is de jury onverbiddelijk. Je polsbandje wordt doorgeknipt en dat levert een straftijd van 2 uur op. Tijdens het vijf dagen durende evenement komen alle categorieën aan bod en zijn er verschillende afstanden. “Iedereen kan bij ons meedoen, zelfs de allerkleinsten”, legt De Jong uit.

Onwaarschijnlijk populair Waar elk sportevenement van droomt is bij survivalrun De Knipe een doodgewone werkelijkheid. Met bijna vijfduizend deelnemers zit het evenement vol en hanteert de organisatie een wachtlijst. Hoe dat kan? “Dat heeft verschillende redenen”, denkt De Jong. “Ten eerste staat het evenement als een huis, hebben we een mooi uitdagend parcours en kunnen alle categorieën bij ons terecht. Jong en oud, recreant of wedstrijdloper en ook scholieren, iedereen is welkom. Daarnaast maakt de sport de laatste jaren een enorme groei door. Alleen vorig jaar al groeide de survivalrunbond met 1500 leden.”

Een groeiende sport, een leuk parcours en een goede organisatie zijn uiteraard een goed fundament voor een succesvol evenement, maar de kracht van de survivalrun in De Knipe is vooral de gemeenschap, het dorp zelf. “Een derde van het dorp is vrijwilliger van het evenement. Is er iemand ziek, dan staat de volgende al weer klaar. De inwoners willen er deel vanuit maken, het is het gevoel om er gezamenlijk een fantastisch evenement van te maken.” Aldus De Jong. Tijdens het evenement zijn er zeker 10.000 mensen op de been in het dorp, dat slechts 1500 inwoners telt. Een flinke belasting, maar juist door een goede samenwerking met alle betrokken partijen is dat geen probleem. “We werken nauw samen met Staatsbosbeheer, de landeigenaren, leerwerkboerderij It Wolwêzen, Scoren voor Gezondheid en sponsoren. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we het deelnemersaantal aankunnen.” Toch ambieert de stichting geen verdere groei. ”De vijf dagen is wat we aankunnen. Wat de organisatie, vrijwilligers, de natuur en het parcours aankunnen. Veiligheid is ontzettend belangrijk voor ons en meer mensen op het parcours is uitgesloten, want dat is vragen om problemen.”

Verrassing aan het einde Met in totaal 50 hindernissen staat de deelnemers aan de survivalrun een gevarieerd en uitdagend parcours te wachten. Met onderdelen als boomstamtillen, kanoën, een apenhang en boogschieten worden de vaardigheden van de deelnemers flink op de proef gesteld. Als de deelnemers het parcours bijna hebben volbracht, dan wacht er dit jaar een verrassende eindhindernis als ‘uitsmijter’. “Hoe die er precies uitziet houden we nog even geheim”, zegt De Jong. “Maar ik kan al wel vast verklappen dat de eindhindernis flink is veranderd ten opzichte van de laatste jaren en dat zal een mooie uitdaging vormen voor de deelnemers.”

Open Nederlands Kampioenschap Lange Survival Run naar de Knipe Een leuke primeur is het feit dat survivalrun De Knipe volgend seizoen het ONK mag organiseren voor de topklasse. “Daar zijn we heel blij mee en vinden het een grote eer dat wij zijn verkozen om dit evenement te organiseren. We zien dat toch als een enorme waardering voor het evenement vanuit de survivalrun bond.” Programma: 26 mei - Krûmels 27, 28 mei - W  edstrijden en recreanten 29, 30 mei - Scholieren

SURVIVAL RUN DE KNIPE 26-30 MEI 2017


• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols

Dé autospecialist voor In- & verkoop APK keuring Reparatie Onderhoud Deskundig advies U bent van harte welkom! Het Meer 58G in Heerenveen

Kijk ook eens op: www.autoplus-heerenveen.nl

Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

M 06 2198 8002 T 0513 624 549

“PROFESSIONALS IN POETSEN”

Voor als het snel en goed moet!!

Het Meer 58f 8448 gk Heerenveen t: 0513-627200 M: 06 25044650 info@ ppkpoetsbedrijf.nl

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES

www.ppkpoetsbedrijf.nl

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

s e k t n u K s o J

d

n a l s e i r F m pijtcentru

Ta

C V P , T A A N I L, LAM Y N I V , T J I P TA

NU UW TRAP VOLLEDIG OPNIEUW BEKLEED VOOR DE SPECIALE ACTIEPRIJS VAN:

€199,-

INCLUSIEF TAPIJT! KOORNBEURSWEG 38, HEERENVEEN

VERHUISBERICHT! VANAF DINSDAG 16 MEI KUNT U ONS VINDEN AAN DE K.R. POSTSTRAAT 6 B el vo o r m ee r i n fo 0513 - 744140 w w w . t ap i j tce n trum fri e s l a n d .n l


ngoudenplak.nl

heerenveen

7

Outletmarkt & Big Bandfestival - 27.05.17

ZATERDAG 27 MEI IS HET DUBBEL FEEST IN HEERENVEEN De Outletmarkt en het Bigband Festival hebben voor zaterdag 27 mei de handen ineengeslagen. Dit betekent dat het dubbel feest is. De twee evenementen versterken elkaar en er is verbinding in het centrum van het ‘Friese Haagje’. “Bovendien is het gezellig dat er door het hele centrum iets te beleven is op die dag”, zeggen Lenie Soeten van de Outletmarkt en Jelle Roeper van het Bigband Festival, de initiators en organisatoren van de respectievelijke evenementen. Actieve dame voor Heerenveen Het is 2013 wanneer de actieve Lenie Soeten, van Ledenwarenhuis Pasveer, in de winkel in gesprek raakt met een collega winkelier Esther Rens van de verderop gevestigde drogisterij Etos. Het gesprek gaat over de levendigheid in het centrum van Heerenveen en de dames zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren om meer reuring in het centrum te bewerkstelligen. Dit is ze overigens wel toevertrouwd, want ze doen al jaren overal actief aan mee om meer publiek naar de winkelstraten van Heerenveen te trekken. Zo zitten ze in de organisatie van de jaarlijkse Kerstmarkt, de Turfstekersmarkt en de Outletmarkt.

het eerste weekend van juni plaats vindt. “De reacties op de eerste editie waren positief”, aldus Lenie. Desondanks werd besloten om voor de tweede editie van de markt uit te wijken naar het laatste weekend van mei. Dit, omdat dan de maandelijkse koopzondag samen zou vallen met de markt. Dit jaar echter valt de zondag af en wordt de markt alleen op zaterdag georganiseerd. Personele problemen bij veel winkeliers blijken de boosdoener. Gelukkig werd een alternatief gevonden.

Dat actieve zat er al vrij vroeg in bij Lenie. “Ik ben een kind uit een gezin van tien, dus je moest assertief zijn om jezelf staande te houden en dat komt nu goed van pas.” Samen met Esther stond zij aan de basis van de Outletmarkt. De reactie van de Heerenveense Ondernemersvereniging op het initiatief van de dames was dermate positief dat ze in 2013 zijn gestart met de organisatie van de eerste editie van dit evenement. Intussen hadden ze de hulp ingeroepen van marktmeester Koos de Wilde, die ook meteen enthousiast was.

Lenie en Esther zijn al weer maanden druk met de organisatie. Van vergaderen en bellen met marktkraamhouders tot het regelen van het dweilorkest Bjusterbaarik. Van alles komt voorbij. “Onze Koos gaat bijna met Pensioen” vertelt Lenie, “En dat betekent dat de organisatie van de markt volledig op onze schouders rust. We zijn dus zelf met zijn tweeën op de dag van het evenement rond 6.00 uur in het centrum om alle kraamhouders te voorzien van de juiste informatie en een plekje. Ook zorgen we er voor dat de oud-Hollandse spelletjes voor de jeugd op de Dracht goed zijn opgesteld.” De overige muziek wordt geregeld door Jelle Roeper van het Bigband Festival Heerenveen.

Verbinding met...

Bigband Heerenveen

Om optimaal aansluiting met het publiek te krijgen had het organisatiecomité al snel door dat ze samen zouden moeten werken met een bestaand evenement. Dat werd in eerste instantie het Multi Culti Festival, dat ieder jaar in

Roeper is altijd bezig is met het zoeken en ontwikkelen van culturele initiatieven om de regio Heerenveen ook op een andere manier op de kaart te kunnen zetten. “Ik ben altijd in voor iets nieuws. Dan zet ik mijn tanden erin en zodra het goed staat, laat ik het los.” Zo stond hij aan de wieg van de Bigband Heerenveen. Na een zoektocht naar een ‘club’

JELLE ROEPER

waarbij hij zich aan zou kunnen sluiten om zijn hobby, muziek maken, te kunnen beoefenen, merkte hij dat er gewoon niets bestond in Heerenveen op dit gebied. Dus werd er een oproep op Facebook geplaatst, met als gevolg vele reacties en de geboorte van de Bigband Heerenveen was niet lang daarna een feit. Het bleef niet bij oefenen alleen, want Jelle ging om zich heen kijken of er geen gelegenheden waren waar de Bigband kon spelen. In een gesprek met Nico Zeldenthuis van de gemeente werd het idee geopperd om de Outletmarkt te combineren met een Bigband Festival, zodat meer Bigbands de kans zouden krijgen om op te treden. De koppeling zou een verrijking zijn van het bestaande centrumprogramma volgens Zeldenthuis. Dus werd de koe bij de horens gevat en werden de dames Esther en Lenie van de Outletmarkt benaderd met het idee.

Samenwerking

DAG PROGRAMMA Outmarkt Heerenveen 10.00-17.00 uur in het centrum van Heerenveen

Line-up Bigband Festival 2017

LENIE SOETEN (L) EN ESTHER RENS

13:00 Bigband Heerenveen 14:00 Faya 14:20 Ananazz 15:20 Faya 15:40 Bigband Drachten 16:40 Faya 17:00 Bigband CUE

In 2016 volgde de eerste editie. De evaluatie

gaf reden tot vrolijke gezichten, want er was gezien de positieve reacties van het publiek, geen enkel beletsel om er een ‘blijvertje’ van te maken. En zo geschiedde. “Begin dit jaar ben ik dan ook weer gestart met het vastleggen van de vier bands: Bigband Heerenveen, Bigband Drachten, Bigband Cue en Jazzband Ananazz aangevuld met Dansschool Faya en zangers van Vocalliezz voor op het gemeenteplein”, zegt Jelle die zich op het ‘moment suprême’ ook niet onbetuigd laat en de handen flink laat ‘wapperen’ als ‘super-regelneef’. Daarnaast beklimt hij met de Bigband Cue geval met enige regelmaat het podium. De symbiose tussen de Outletmarkt en het Bigband Festival is er dus een die in de categorie vruchtbaar valt. “Het kan niet anders dat het een muzikale markt wordt”, lachen Lenie en Jelle samen.

OUTLET MARKT & BIGBAND FESTIVAL HEERENVEEN 27 MEI 2017


8

GOUDEN EVENEMENTEN UITGELICHT

REUZEDEI - 25 EN 26.05.17

REUZEDEI AKKRUM

Een duurzaam feest! ‘We gaan terug naar het jaar 1300. Een oude sage vertelt dat er toen twee reuzen leefden. Deze reuzen, te weten Manke Meine en Kromme Knilles, groeven een sloot om verschillende nederzettingen met elkaar te verbinden. Ter hoogte van het tegenwoordige Akkrum ontdekte Knilles dat de sloot verre van recht was en riep tegen Meine: “Ach, Krom!” De boeren in de nederzetting hoorden dit en vonden het een mooie naam voor hun dorp en Ackrom, later Akkrum, vond zijn oorsprong. De naam Reuzedei refereert naar Manke Meine en Kromme Knilles en dus niet naar wat veel mensen denken aan reuze gezellig of reuzeleuk’. Reus 2017 “Een veel gehoorde misvatting”, zegt Harry Haitsma met een grote glimlach op zijn gezicht vanuit ’t ‘Reuze Honk’ in Akkrum. De woning van Harry en Christina Haitsma is tijdens de voorbereidingen van de Reuzedei vaak het centrale punt van de Reuzeteams. Harry en Christina wonen al 26 jaar op deze stek, waarachter het “Reuzehonk”, een woonhuis schuil gaat waar ze wonen met hun jongste zoon Thomas. De andere twee kinderen zijn al uitgevlogen. “Vroeger konden de kinderen hier heerlijk spelen en wij vergaderden in de avond vaak als de kinderen op bed lagen. Ideaal, want zo hoefde je nooit oppas te regelen.” Harry Haitsma is al meer dan 30 jaar vrijwilliger in het dorp en één van de grote motoren in de organisatie van verschillende evenementen, zoals de Reuzedei.

Ras-ondernemer versus vrijwilliger Harry Haitsma is een echte ondernemer. Harry en Christina namen twee jaar geleden de Hubo over in het dorp. Zijn tomeloze inzet als vrijwilliger en zijn werk als ondernemer lijken op het eerste gezicht niet echt een logische combinatie. “Juist wel’, vindt Haitsma. “Je hebt geen kans als ondernemer, als je je niet sociaal opstelt in het dorp. Als je denkt dat alles zomaar naar je toekomt, dan

Elk jaar heeft de organisatie een spreker van formaat. Dit jaar is Diederik Samsom de Duurzame Reus. Samsom, van 2003 tot 2011 woordvoerder milieubeleid, zal op 27 mei om 11:00 zijn visie geven over duurzaamheid in de Terptsjerke.

heb je het mis. Daar geloof ik niet in en ik doe het daarom exact andersom, maar soms sla ik daar weleens wat in door. Maar dat is wel de basis voor mij en daar voel ik mij heel goed bij.”

Reuzedei In 2010 ontstond de Reuzedei. In eerste instantie zou de Reuzedei vooral de opening vormen van het watersportseizoen, want Akkrum kende in tegenstelling tot veel andere Friese watersportdorpen geen officiële opening van het seizoen. Nu is de Reuzedei een themadag over duurzaamheid en heeft Akkrum een andere dag gekozen voor de opening van het watersportseizoen. De Reuzedei groeide uit tot een tweedaags evenement. Harry: “Met de zonneboten in het eerste jaar van de Reuzedei kregen we met het thema duurzaamheid te maken, op zich een mooi thema, maar dat was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling. De zonneboten bleken aantrekkingskracht te hebben en later mochten we het NK Zonnebootrace in Akkrum organiseren. Dat is uitgegroeid tot Eneco NK Zonnebootrace. Ook kreeg het thema duurzaamheid steeds meer aandacht.” Tijdens het Eneco NK Zonnebootrace strijden diverse teams in vijf verschillende klassen. Dit brengt veel actie en spektakel op het water. Met de Young Solar Challenge is het NK compleet. De Young Solar Challenge is ontsproten uit de ’grote’ race en laat middelbare scholieren kennismaken met de techniek van zonnebootracen, met een eigen zelfbouwpakket, de V5 klasse.

Dagprogramma

HARRY HAITSMA (ZITTEND) EN HET BESTUUR VAN REUZEDEI

* L okatie: Terptsjerke, Om e Toer 6, 8491 CV Akkrum Doorlopend zijn er presentaties in de tent in de kleine Kanadeeskestrjitte. Op diverse plaatsen is er livemuziek en er is dit jaar weer een braderie in het centrum van Akkrum. Een duurzaam feest!

Leef De Kolk, nabij de spoorbrug in Akkrum, is dé centrale locatie waar alle evenementen plaatsvinden. Hier komen bedrijven, organisaties, stichtingen, scholen én bezoekers samen die alles weten of willen weten over duurzaam wonen, werken en leven. Elk thema komt aan bod: energie, groen rijden, elektrisch varen, eerlijk

11.00 uur Start van de Reuzedei met een lezing van de Reus 2017 Diederik Samsom* 11.45 uur Uitreiking van de duurzaamheidsprijs aan een duurzame Reus van Akkrum* 12.00 uur Aftrap Elfwegentocht* 12.00 uur Start van de Young Solar Challenge 13.45 uur Start van de Eneco Zonnebootrace 15.45 uur Sprint van de Eneco Zonnebootrace en Young Solar Challenge 17.00 uur Einde van de themapleinen 18.30 uur Prijsuitreiking van de Eneco Zonnebootrace en Young Solar Challenge 19.30 uur Watermuziekspektakel 21.30 uur Live muziek op de Frisian Queen, in de kolk

voedsel, hergebruik en bewust leven. Vooral dat bewust leven is dit jaar een speerpunt op de Reuzedei. “Je merkt dat ook duurzaamheid verschuift”, geeft Haitsma aan. Zes jaar geleden hadden we en heel plein vol staan met bedrijven in zonnepanelen, boilers en

de isolering van huizen, maar dat is niet sexy meer, niet echt nieuw. Nu zie je dat bewust leven en gezond voedsel heel erg aan het opkomen is in de maatschappij. Mensen zijn daar mee bezig, het is actueel en wij zetten daar dan op in. Het hele Reuzeparcour en organisatie is duurzaam en zoveel mogelijk fossielvrij. Over enkele jaren is dat vast weer anders, maar duurzaam houden wij als thema.”

REUZEDEI AKKRUM 25 EN 26 MEI 2017


ngoudenplak.nl

heerenveen

9

ORANJEWOUDFESTIVAL - 01 T/M 05.06.17

ORANJEWOUD FESTIVAL LAAGDREMPELIG KLASSIEK VOOR IEDEREEN

FOTO: HANS JELLEMA

FOTO: RONALD KNAPP

‘Oranjewoud Festival is een paradijselijke plek waar heden en verleden samenkomen. Oranjewoud Festival is veel meer dan een muziekfestival. Verspreid over tientallen spannende, mooie en verrassende binnen- en buitenlocaties spelen zo’n 120 topmusici uit Nederland en daarbuiten de mooiste klassieke en andere muziek in een kleinschalige, intieme setting: van Trio Wander tot Fuse.’

Eerst maar even voorstellen. Wie is Anne Madrid Y Lopez, die nu voor het tweede jaar actief is als een van de leden van het Oranjewoud Festival team. “Ik ben Anne, en woon in Gaasterland, in Hemelum. Samen met mijn man Erik Hanenburg en onze drie kinderen van drie, zes en negen jaar. Sinds tien jaar woon ik in Friesland en daarvoor in Amsterdam. De laatste jaren werk ik vooral voor festivals zoals Oranjewoud Festival, UITfestival en Explore the North. Daarvoor was ik agent voor acteurs en deed ik marketing en publiciteit voor boeken en theaterproducties.” Anne, die reclame en communicatie in Utrecht heeft gestudeerd, is zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op locatievormgeving en culinaire concepten binnen de culturele sector.

Klassieke muziek laagdrempelig maken “Dat geldt bijvoorbeeld voor het Oranjewoud Festival. Ik heb daar een gedachte en gevoel bij en dat probeer ik te visualiseren in bijvoorbeeld de locatievormgeving. Ik creëer dat voor musici en bezoekers. Ik wil dat verhaal graag vertellen. Voor mij gaat dat verhaal over de muziek, in allerlei vormen, niet alleen maar in de klassieke zin. Klassieke muziek kan op vele manieren overgebracht worden. Voor mij is dat een kunstvorm zoals een sprookje dat is, dat wil ik graag overbrengen in het festival. Ik wil graag dat onze bezoekers samen met de musici er onderdeel van worden. Klassieke muziek wordt nog vaak gezien als iets wat een drempel heeft. Voor mij is Oranjewoud Festival juist laagdrempelig, maar wel met de hoogste kwaliteit. De hele ambiance van het festival is bijzonder. De natuur, de sfeer, het eten en drinken.” Het Oranjewoud Festival wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en volgens Anne is het succes aan meerdere factoren te danken.

Gedrevenheid “Het team dat op dit festival zit, gelooft er écht in, de gedrevenheid is enorm. Iets met elkaar willen creëren. Langzaam opbouwen, zodat het verhaal Oranjewoud Festival zich positief gaat verspreiden, mensen er nieuwsgierig naar zijn en ernaar terug willen komen. Ik

gebracht. Je ziet in de Proeftuin veel jonge gezinnen, klassieke muziekliefhebbers en mensen die het festival nog niet zo goed kennen. Het zijn mensen die nieuwsgierig zijn en daar juist letterlijk en figuurlijk gaan proeven.” “Wat ik in De Proeftuin heel belangrijk vind, is het vertellen van een verhaal met mensen uit Heerenveen en omgeving. Ik heb er gedachten over en wil deze graag met anderen delen en het uitwerken. We hebben veel ondernemers uit Heerenveen die er bij betrokken zijn. Ik vraag hen ook wat voor producten we uit de regio kunnen halen. Sinds vorig jaar zijn we ook een samenwerking aangegaan met Heerenveen ‘n Gouden Plak om te kijken hoe we de ondernemers bij het festival kunnen betrekken.”

ANNE MADRID Y LOPEZ

kan je nu al vertellen dat we nog heel lang door zullen gaan. De mensen die het festival organiseren komen uit en buiten Friesland vandaan. Ze hebben affiniteit met het onderwerp en willen samen het verhaal vertellen en er ook nog eens trots op zijn. Bij veel andere festivals is het vaak massaler met grote podia. Hier proberen wij de locaties onderdeel van de programmering te laten zijn.”

Lokale betrokkenheid

FOTO: HANS JELLEMA

“Vers van de pers”, zegt Anne Madrid Y Lopez. Ze heeft net de programma’s, waar bovenstaand proza in te vinden is, bij de drukker vandaan gehaald. Anne maakt als ‘coördinator van De Proeftuin, medewerker marketing en sponsorrelaties’ deel uit van het festivalteam. Met haar hebben we een gesprek over het Oranjewoud Festival dat dit jaar van 1 t/m 5 juni zal plaatsvinden.

“Het onderdeel waar ik verantwoordelijk voor ben is De Proeftuin. De Proeftuin is het gratis toegankelijke festivalhart in de Overtuin. Je kunt er op een laagdrempelige manier met klassieke muziek in aanraking komen. Het is heel ongedwongen, je kunt er lekker eten en drinken met je gezin of met je vrienden, je hoeft niet bij een podium te gaan zitten om in aanraking te komen met iets heel moois. Iets waar je misschien wel nieuwsgierig naar bent, maar waarvoor het kopen van een concertkaartje op dat moment net een brug te ver is. En in die Proeftuin word je er op een hele relaxte manier mee in contact

In het Rabobank Paviljoen zal dit jaar het openingsconcert plaatsvinden en ook de andere grote concerten. Dan zijn er nog Luilekkerland, de vroegere moestuin van het Landgoed Oranjewoud, het Landgoed Oranjewoud zelf, Museum Belvédère, Orangerie Oranjestein en de bossen van Oranjewoud waar concerten zullen worden georganiseerd. Yoram Ish-Hurwitz is artistiek leider van het festival. “Het Oranjewoud Festival is onderdeel van Leeuwarden 2018. Volgend jaar duurt het festival elf dagen. We willen dan nog meer aandacht voor kinderen en lokale betrokkenheid. We zouden er dan bijvoorbeeld een atelier kunnen bouwen waar kinderen elke dag bezig kunnen zijn. Ik zou het prachtig vinden op die manier het festival nog verder te ontwikkelen.” Wie nog meer wil weten: www.oranjewoudfestival.nl


Ieder jaar kijk ik reikhalzend uit naar rokjesdag. Die eerste dag van het jaar dat je je zomerkleding weer aankunt en de winterkleren Ieder jaar kijk ik naar reikhalzend uitplek naarachterrokjesdag. Die eerste dag van langzamerhand een verre en bovenin de kast Ieder jaar kijk ikzomerkleding reikhalzend uit naaraankunt rokjesdag. Diewinterkleren eerste dag van het jaar dat je je weer en de verhuizen. Maar dit jaar pakte dat voor mij anders uit. Dat leuke het jaar jeik jenaar zomerkleding weer aankunt de winterkleren langzamerhand een verre achterenen bovenin de geen kast kijk reikhalzend uit naar rokjesdag. Die eerste dag van Ieder jaardat reikhalzend uitplek naar rokjesdag. Die eerste dagvan van Ieder kijk ik reikhalzend uit naar rokjesdag. Die eerste dag rokjejaar dat me vorig jaar nog perfect paste, kreeg ik nu met langzamerhand naar een verre plek achteren bovenin de leuke kast verhuizen. Maar dit jaar pakte dat voor mij anders uit. Dat je je zomerkleding weer aankunt en de winterkleren het jaar dat zomerkleding weer aankunt en de winterkleren het jaar dat je je zomerkleding weer aankunt en de winterkleren mogelijkheid meer aan. verhuizen. dit jaar pakte dat voor mij anders uit.met Dat leuke rokje dat meMaar vorig jaar nog perfect paste, kreeg ik nu langzamerhand naar een verre plek achteren bovenin de kast verre plek achterenbovenin bovenin degeen kast langzamerhand naar een verre plek achteren de kast rokje dat me vorig jaar nog perfect paste, kreeg ik nu met geen mogelijkheid meer aan. Maardit ditjaar jaarpakte pakte dat voor mij anders uit. Dat leuke verhuizen. pakte dat voor mij anders uit. Dat leuke verhuizen. Maar dat voor mij anders uit. Dat leuke En inderdaad, een kritische blik op mijn spiegelbeeld leerde me dat ik de afgelopen mogelijkheid meerjaar aan. me vorig nog perfect paste, kreeg ik nu met geen rokje dat perfect paste, kreeg ik nuweet metikgeen geen rokje dat me vorig jaarkilo's nog perfect paste, ik nu met maanden toch echt wel wat was aangekomen. Alskreeg ik eerlijk ben, ook best meer aan. En En inderdaad, inderdaad, een een kritische kritische blik blik op op mijn mijn spiegelbeeld spiegelbeeld leerde leerde me me dat dat ik ik de de afgelopen afgelopen mogelijkheid mogelijkheid meer aan. hoe dat komt. Ik ben dol op zoetigheid en heb me daar teveel in laten gaan. Aangezien

En inderdaad, een blik op mijn spiegelbeeldAls leerde me dat ikweet de afgelopen maanden maanden toch toch echt echtkritische wel wel wat wat kilo's kilo's was was aangekomen. aangekomen. ik ik eerlijk eerlijk ben, ben, weet ik ook ook best best ik een hartgrondige hekel aan sporten heb en ik eenAls dieet nooit langer danik drie weken maanden toch echt wel wat kilo's was aangekomen. Als ik eerlijk ben, weet ik ook best hoe hoe dat dat komt. komt. Ik Ik ben ben dol dol op op zoetigheid zoetigheid en en heb heb me me daar daar teveel teveel in in laten laten gaan. gaan. Aangezien Aangezien Eninderdaad, inderdaad, kritische blik op mijn spiegelbeeld leerde me dat de afgelopen volhoud, was een ikeen bang dat ikblik afscheid moest nemen van En inderdaad, een kritische blikop opmijn mijn spiegelbeeld leerdeme medat datikikikde deafgelopen afgelopen En kritische spiegelbeeld leerde hoe dat komt. Ik ben dol op zoetigheid en heb me daar teveel in laten gaan. Aangezien ik ik een een hartgrondige hartgrondige hekel hekel aan aan sporten sporten heb heb en en ik ik een een dieet dieet nooit nooit langer langer dan dan drie drie weken weken maanden tochrokje echt wel wat kilo's was aangekomen. Als eerlijk ben, weet ook best mijn favoriete en diekilo's andere leuke zomerkleding die nogben, in mijn kast lag. maanden toch echtwel welal wat kilo's was aangekomen. Alsikikik eerlijk ben, weet ookbest best maanden toch echt wat was aangekomen. Als eerlijk weet ikikikook ik een hartgrondige hekel sporten hebheb en ik een dieet nooit langergaan. dan drie weken volhoud, volhoud, was was ik ik bang bang dat datmaar ik ikaan afscheid afscheid moest moest nemen nemen van van hoe dat komt. Ik ben dol op zoetigheid en me daar teveel in laten Aangezien Om over mijn bikini nog te zwijgen. Met die vetrolletjes durfde ik me niet meer hoedat datkomt. komt.IkIkben bendol dolop opzoetigheid zoetigheiden enheb hebme medaar daarteveel teveelininlaten latengaan. gaan.Aangezien Aangezien hoe volhoud, was rokje ik bang dat ik afscheid moest nemen van mijn mijn favoriete favoriete rokje en en al al die die andere andere leuke leuke zomerkleding zomerkleding die die nog noglanger in in mijn mijndan kast kastdrie lag. lag.weken ik een hartgrondige hekel aan sporten heb en een dieet nooit op het strand te vertonen. een hartgrondige hekelaan aansporten sportenheb heben enikik ikeen eendieet dieetnooit nooitlanger langerdan dandrie drieweken weken ikik een hartgrondige hekel mijn favoriete rokje en al die andere leuke zomerkleding die nog in mijn kast lag. Om Om over over mijn mijn bikini bikini nog nog maar maar te te zwijgen. zwijgen. Met Met die die vetrolletjes vetrolletjes durfde durfde ik ik me me niet niet meer meer volhoud,was wasikik bang dat afscheid moest nemen van volhoud, was ikbang bangdat datikik ikafscheid afscheidmoest moestnemen nemenvan van volhoud, Om over mijnte bikini nog die maar te zwijgen. Met die vetrolletjes durfde ik me niet meer op op het het strand te vertonen. vertonen. mijn favoriete rokje en andere leuke zomerkleding die nog in mijn kast lag. Toen ikstrand later, natuurlijk helemaal vervuld van zelfmedelijden, mijn beklag deed bij mijn mijn favoriete rokjeen enalal aldie dieandere andere leuke zomerkleding dienog nog in mijnkast kast lag. mijn favoriete rokje leuke zomerkleding die in mijn lag. op het strand te vertonen. Omover over mijnbikini bikini nog maar te zwijgen. Met die vetrolletjes durfde me niet meer beste vriendin kwam zij maar met goede raad. Haar buurvrouw haddurfde goedeikikervaringen met Om over mijn bikini nog maar tezwijgen. zwijgen. Metdie dievetrolletjes vetrolletjes durfde ikme meniet nietmeer meer Om mijn nog te Met Toen Toen ik ik later, later, natuurlijk natuurlijk helemaal helemaal vervuld vervuld van van zelfmedelijden, zelfmedelijden, mijn mijn beklag beklag deed deed bij bijte mijn mijn op het strand te vertonen. Easyslim.nu en zou beslist ook iets voor mij zijn. Afslanken terwijl je niet hoeft op het te vertonen. op hetstrand strand tedat vertonen. Toen vriendin ik later, natuurlijk helemaal vervuld van zelfmedelijden, mijn beklag deed bijmet mijn beste beste vriendin kwam kwam zij zij met met goede goede raad. raad. Haar Haar buurvrouw buurvrouw had had goede goede ervaringen ervaringen met lijnen of te sporten. Hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Het duurde beste vriendin kwam zij met goede raad. Haar buurvrouw had goede ervaringen met Easyslim.nu Easyslim.nu en dat datvoordat zou zou beslist beslist ook ook iets iets voor voor mij mij zijn. zijn. Afslanken Afslanken terwijl terwijl je je niet niet hoeft hoeft te te Toen iklater, later, natuurlijk helemaal vervuld van zelfmedelijden, mijn beklag deed bij mijn dan ook nieten lang ik mijn eerste afspraak had gemaakt. Toen ikik natuurlijk helemaal vervuld van mijn Toen later, natuurlijk helemaal vervuld vanzelfmedelijden, zelfmedelijden, mijnbeklag beklagdeed deedbij bijmijn mijn Easyslim.nu en dat zou beslist ook iets voor mij zijn. Afslanken terwijlik jewerd. niet hoeft te lijnen lijnen of of te te sporten. sporten. Hoe Hoe langer langer ik ik erover erover nadacht, nadacht, hoe hoe enthousiaster enthousiaster ik werd. Het Het duurde duurde bestevriendin vriendinkwam kwam zij met goede raad. Haar buurvrouw had goede ervaringen met beste zij met goede raad. Haar buurvrouw had goede ervaringen met beste vriendin kwam zij met goede raad. Haar buurvrouw had goede ervaringen met lijnen ofniet te sporten. Hoe langer ikeerste eroverafspraak nadacht,had hoegemaakt. enthousiaster ik werd. Het duurde dan dan ook ook niet lang lang voordat voordat ik ik mijn mijn afspraak had gemaakt. Easyslim.nu en dat zou beslist ook iets voor mij zijn. Afslanken terwijl jeniet niethoeft hoeft te Intussen is die eerste rokjesdag aleerste weer even geleden en bezoek ik regelmatig de te afEasyslim.nu en dat zou beslist ook iets voor mij zijn. Afslanken terwijl je Easyslim.nu en dat zou beslist ook iets voor mij zijn. Afslanken dan ook niet lang voordat ik mijn eerste afspraak had gemaakt.terwijl je niet hoeft te lijnen of te sporten. Hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Het duurde slankstudio van Easyslim.nu. lijnen of te sporten. Hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Het duurde lijnen of te sporten. Hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Het duurde Intussen Intussen is isiedereen die dielang eerste eerste rokjesdag rokjesdag al aleerste weer weer even even geleden geleden en en bezoek bezoek ik ik regelmatig regelmatig de de afafdan ook niet voordat mijn afspraak had gemaakt. Ik kan het aanraden, wat een geweldig concept is dit! Die zomerkleding zit dan ook niet lang voordat ikik eerste afspraak had dan ook niet lang voordat ikmijn mijn afspraak hadgemaakt. gemaakt. Intussen is die eerste rokjesdag aleerste weer even geleden en bezoek ik regelmatig de afslankstudio slankstudio van van Easyslim.nu. Easyslim.nu. weer als gegoten en ik durf me ook weer in bikini te vertonen. Afslanken was nog nooit van Easyslim.nu. Ik Ikslankstudio kan kan het hetisiedereen iedereen aanraden, aanraden, wat wat een een geweldig geweldig concept concept is is dit! dit! Die Die zomerkleding zomerkleding zit zit Intussen dieeerste eerste rokjesdag weer even geleden en bezoek regelmatig de afzo makkelijk! Intussen isisdie rokjesdag alal even en ikikikregelmatig de Intussen die eersteaanraden, rokjesdagwat alweer weer evengeleden geleden enbezoek bezoek regelmatig deafafIk kan het iedereen een geweldig concept is dit!Afslanken Die zomerkleding zit weer weer als als gegoten gegoten en en ik ik durf durf me me ook ook weer weer in in bikini bikini te te vertonen. vertonen. Afslanken was was nog nog nooit nooit slankstudiovan vanEasyslim.nu. Easyslim.nu. slankstudio slankstudio van Easyslim.nu. weer als gegoten en ik durf me ook weer in bikini te vertonen. Afslanken was nog nooit zo zo makkelijk! makkelijk! Ik kan het iedereenaanraden, aanraden, wateen een geweldigconcept concept is dit!Die Die zomerkledingzit zit IkIk kan het kan hetiedereen iedereen aanraden,wat wat eengeweldig geweldig conceptisisdit! dit! Diezomerkleding zomerkleding zit zo makkelijk! weer als gegoten en ik durf me ook weer in bikini te vertonen. Afslanken was nog nooit weer weerals alsgegoten gegotenen enikikdurf durfme meook ookweer weerininbikini bikinitetevertonen. vertonen.Afslanken Afslankenwas wasnog nognooit nooit zo makkelijk! zo zomakkelijk! makkelijk!

- Angela (54) uit Almere -- Angela Angela (54) (54) uit uit Almere Almere Angela (54) uit ---Angela Angela(54) (54)uit uit Almere Almere

LEENNTTEE LLLALEEECNNNTTTTIIEEEElanken! CeeTTrdIaEfscm n! ndC GegaraA

*

A lannkkeen! fssE a d r I e E e T I d n C T a l r C A GeeggaaraA rd af an enn! ! e e d n G erd aafsflsalankokoer *

8 * Tussen de 4-2 mdeling ** * 4b-2 h88accnm e d n f e e s o s r u p T & e Intak de 4-2 nnúdveling h8a8cm GGeeggInsaaatrmaarTkaenuennssd&ssvdeeeapnneenrndoer€edder5fed4bb9-24ee,--2 cd,m e-lionogr anú h f s e s v 9 o u u r 3 T T p n € & ,s e 9 t k 5 a h In lienlioDegnzre g nadnved-o satmeenns&lvveaapncnr o€r€eo5fe9bfe,-bhenahú 9,,v-ovooDDeezzoere r atm In sIn atkaeksele&cpht5s9,-€n33n9 ú 9,- ú Deze ann€t€5s95,-€ ammeenensnlvveavncah ssaasm € 39,-,- e

sslelechchtsts€€3399

Verlies gegarandeerd direct na de 4 enna28decm! proefbehandeling tussen dedirect Verlies gegarandeerd Verlies gegarandeerd No cure, no pay! proefbehandeling tussen dedirect 4 enna28decm! 4direct enna 28 proefbehandeling tussen dedirect Verlies gegarandeerd direct na decm! Verlies de No cure, no pay! Verliesgegarandeerd gegarandeerd na de No cure, no pay! 4 en 28 cm! proefbehandeling tussen de cm! proefbehandeling tussen proefbehandeling tussendede4 4enen2828 cm! Moeilijk? Nee,Nojoh! cure, no pay! NoNocure, cure,nonopay! pay!

Moeilijk? Nee, joh! joh! Moeilijk? Nee, Afslanken is vaak zo moeilijk Moeilijk? omdat je je levensstijl aan moet Nee, Moeilijk? Nee,joh! joh! Afslanken is vaak zo moeilijk passen. Anders eten en meer Afslanken is vaak zo moeilijk omdat je je aan moet Voordelen: bewegen is levensstijl niet iets wat vanzelf omdat je je levensstijl aan moet passen. Anders eten en meer Afslanken is vaak vaak zo moeilijk Afslanken is zo gaat en vooral als je het druk Afslanken is vaak zomoeilijk moeilijk ✔ direct verlies van centimeters passen. Anders eten en meer Voordelen: bewegen is niet iets wat vanzelf omdat je je levensstijl aan moet omdat je je levensstijl aan moet hebt, dreig je in je oude gedrag Voordelen: ✔ vet definitief weg omdat je je levensstijl aan moet bewegen is nietals iets vanzelf gaat en vooral je wat het druk passen. Anders eten en meer meer ✔ ✔ direct direct verlies verlies van van centimeters centimeters passen. Anders eten en terug te vallen. ✔ vermindering/verwijdering cellulite passen. Anders eten engedrag meer gaat en vooral als je het druk Voordelen: ✔ direct verlies van centimeters hebt, dreig je in je oude bewegen is niet iets wat vanzelf ✔ ✔ vet vet definitief definitief weg weg Voordelen: bewegen is niet iets wat vanzelf ✔ overmatig vocht wordt uit het bewegen isjeniet wat vanzelf hebt, dreig inals jeiets oude ✔ vet definitief weg terug tevooral vallen. gaat en je het gedrag druk maal moeilijk. middel van ultrasound soundniet gaat gaat het vet vetDoor uit uit de de vetcel vetcel en enhelewordt wordt worden ook jeEasyslim.nu spieren, door middel van Afslanken bijhet echter Afslanken bij Easyslim.nu echter sound gaat het vet uit deisis vetcel enhelewordt Afslanken bij Easyslim.nu is echter helevia via het het lymfe lymfe stelsel stelsel afgevoerd. afgevoerd. Daarnaast Daarnaast elektrostimulatie, nog eens maximaal maal niet moeilijk. Door middel van ultramaal niet moeilijk. Door middel van ultravia het lymfe stelsel afgevoerd. Daarnaast worden worden ook ook je je spieren, spieren, door door middel middel van van maal niet moeilijk. Door middel van ultragetraind. Het apparaat doet dus het sound gaat het vetuit uit de vetcel en wordt sound gaat het vet de vetcel en wordt worden ook je spieren, door middel van elektrostimulatie, elektrostimulatie, nog nog eens eens maximaal maximaal sound gaat het vet uit de vetcel en wordt werk voor je terwijl jij relaxed via hetlymfe lymfestelsel stelselnog afgevoerd. Daarnaast via afgevoerd. Daarnaast elektrostimulatie, eens getraind. getraind. Het Hetjeligt. apparaat apparaat doet doetmaximaal dus dus het hetvan viahet hetbank lymfe stelsel afgevoerd. Daarnaast op een worden ook spieren, door middel worden ook je spieren, door middel getraind. Het apparaat doet dus hetvan werk werk voor voorook je je terwijl terwijl jij jij relaxed relaxed worden je spieren, door middel van elektrostimulatie, nog eens maximaal werk voor je terwijl jij relaxed elektrostimulatie, nog eens maximaal op op een een bank bank ligt. ligt. elektrostimulatie, nog eens maximaal getraind. Hetligt. apparaat doet doet dus dus het het op een bank getraind. Het apparaat getraind. Het apparaat doet dus het werk voor je terwijl jij relaxed werk voor jeje terwijl jij jij relaxed werk voor terwijl relaxed opeen eenbank bankligt. ligt. op op een bank ligt.

enboek boek simpeleen een afspraak! en en boeksimpel simpel eenafspraak! afspraak!

ezze e DDe Dez

me r nd ezo me #zini nd r ezo ini #z r me ezo nd ini #z #z merr ezome ndezo inind #zini

Afslanken bij Easyslim.nu is echter helegaat gaaten en vooralals alsjejehet hetdruk druk terug tevooral vallen. maal niet moeilijk. Door middelgedrag van ultrahebt, dreig je in in je oude oude gedrag hebt, dreig je je hebt,gaat dreig je uit in de je isvetcel oude gedrag Afslanken Afslanken bij Easyslim.nu Easyslim.nu is echter echter helehelesound het vet en wordt terug tebij vallen. terug te vallen. Afslanken bij Easyslim.nu is echter heleterug te vallen. maal maal niet niet moeilijk. moeilijk. Door middel middelDaarnaast van van ultraultravia het lymfe stelselDoor afgevoerd.

! w u !! NieuwDownload de Easyslim.nu app w NNiieeuw en een afspraak! Download de Easyslim.nu app !!! boek simpel w Download de Easyslim.nu app u e u w i e u i en boek simpel een afspraak! N N en boek simpel een afspraak! Download deEasyslim.nu Easyslim.nu app Nie Download Downloadde de Easyslim.nuapp app

acatc act a act c it ie act eieisigs g ie is gtie is ie i eledlidg eldi gel is gel di s ge igt/tm/ g t/dmig ldig m3030aua 3t0/mau3 g t/m 30 guugst g201ua7stuugsu2st017august t/m u u st s 2 u 0 s 017 us 2017 us 2017 30 au gustus 2017

'Ik durf weer 'Ik durf weer 'Ik durf durf weer naar het strand' 'Ik weer naar het strand' naar het strand' naar het strand'

Slank de Slank de Slank de Slank de Slank de zomer in? zomer in? zomer in? zomer in? zomer in? Het kan! Het kan! Het kan! Het Het kan! kan!

✔ ✔ direct vermindering/verwijdering vermindering/verwijdering cellulite cellulite ✔ verlies van centimeters centimeters lichaam verwijderd ✔ direct verlies van ✔ vermindering/verwijdering cellulite ✔ direct verlies van centimeters ✔ ✔ vet overmatig overmatig vocht vocht wordt wordt uit uit het het ✔ definitief wegen ✔ versterking huid bindweefsel ✔ definitief weg ✔ overmatig vocht wordt uit het ✔vet vet definitief weg lichaam lichaam verwijderd verwijderd ✔ vermindering/verwijdering cellulite ✔ vermindering/verwijdering spieropbouw ✔ cellulite verwijderd ✔lichaam vermindering/verwijdering cellulite ✔ ✔ versterking versterking huid huid en en bindweefsel bindweefsel ✔ overmatig vocht wordt uit het ✔ overmatig geheel pijnloos ✔ vocht wordt uituit hethet ✔ versterking huid en bindweefsel ✔ overmatig vocht wordt ✔ ✔ lichaam spieropbouw spieropbouw verwijderd ✔ totaal veilig lichaam verwijderd ✔ lichaam verwijderd ✔ spieropbouw geheel geheel pijnloos pijnloos ✔ versterking huid en en bindweefsel bindweefsel ✔ huid ✔✔versterking geheel pijnloos versterking ✔ spieropbouw totaal totaal veilig veilig huid en bindweefsel ✔ ✔ ✔✔spieropbouw totaal veilig spieropbouw ✔ geheel geheel pijnloos pijnloos ✔ ✔ geheel pijnloos ✔ totaal veilig ✔✔totaal veilig totaal veilig

Maak direct een afspraak Maak direct een een afspraak afspraak Maak direct Maak direct een afspraak Maak afspraak Berber Könning • Easyslim.nu Maakdirect directeen een afspraak

Heerenveen • Leeuwarden • Lemmer • Sneek Berber Könning • Easyslim.nu

Berber Könning • Easyslim.nu

Heerenveen • Leeuwarden • Lemmer • Sneek Heerenveen • Leeuwarden • Lemmer • Sneek Berber Könning Easyslim.nu Berber Bel of Könning app 06 - ••20 96 67 23, Berber Könning •Easyslim.nu Easyslim.nu Heerenveen • Leeuwarden • Lemmer Sneek Heerenveen • Leeuwarden •• Sneek Heerenveen • Leeuwarden •96 Lemmer • Sneek Bel of app 06 - 20• Lemmer 67boek 23, mail berber@easyslim.nu of via

Bel of app 06 - 20 96 67 23, mail berber@easyslim.nu of boek via Bel ofwww.easyslim.nu app 06 06 -- 20 20 96 96 of 67boek 23, via mail Bel berber@easyslim.nu of app 67 23, Bel of app 06 - 20 96 67 23, www.easyslim.nu mail berber@easyslim.nu of boek via via www.easyslim.nu mail mailberber@easyslim.nu berber@easyslim.nuofofboek boek via www.easyslim.nu www.easyslim.nu www.easyslim.nu


ngoudenplak.nl

heerenveen

11

NIGHT OF THE KOEMARKT - 24.06.17

NIGHT OF THE KOEMARKT VOL VERRASSINGEN

Achter de schermen is de organisatie van de Night of the Koemarkt alweer druk bezig met de voorbereidingen van de 21ste editie van het grootste, gratis toegankelijke, muziekevenement van Friesland. Het belooft een mooi feest te worden. Onder andere Romy Monteiro, One Two Trio, Edward Reekers (Kayak) en Erica Greenfield staan ingepland op het grote podium. En natuurlijk zijn sfeermakers Ferry van Leeuwen, Nick Bult en Brassband ProRege ook van de partij op zaterdagavond 24 juni. Mister Night of the Koemarkt

Erica Greenfield terug op Night of the Koemarkt

Ferry van Leeuwen is al sinds 2002 vaste gast op de Night of the Koemarkt. Hij heeft de naam ‘Mister Night of the Koemarkt’ dan ook dubbel en dwars verdiend. Ferry is in het dagelijks leven beroepsmuzikant en speelt al vijftien jaar in de Edwin Evers band.

Ook zangeres Erica Greenfield spettert dit jaar weer op de bühne. Voorgaande jaren overviel Erica het publiek met haar prachtige stem en schitterende outfits. Erica: “Ik vind het een eer dat ik opnieuw ben uitgenodigd in Heerenveen. De Night

Ferry: “De Night of the Koemarkt is voor mij bijzonder, omdat ik het elke keer weer als een warm bad ervaar. Er wordt enorm goed voor de artiesten gezorgd en dat blijft speciaal. Ik zie het evenement zich jaarlijks verder ontwikkelen en dat proces maak ik van heel dichtbij mee. De samenwerking met de andere artiesten is top! Iedereen doet z’n best om een mooie show neer te zetten en daarnaast wordt er veel gelachen en genoten.” “Douwe van der Glas van de organisatie bepaalt welke nummers er tijdens het Promsconcert ‘voorbijkomen’. Dat gaat altijd in goed overleg”, aldus Ferry. “We lopen samen de setlijst door om te zien of er nog iets geoptimaliseerd kan worden. Douwe heeft in de loop der jaren een goed gevoel ontwikkeld over wat wel en niet werkt.” “Ik heb een goede band met iedereen van de organisatie, maar met Douwe van der Glas en Tjarda van der Wal (secretariaat) in het bijzonder. Ik ben in de loop der jaren echt van dit evenement gaan houden. De komende editie ga ik wat ongewoons doen, maar daar zeg ik nu nog niets over. Voor een duet met Erica Greenfield houd ik me warm aanbevolen. Maar of dat gaat lukken? Kom vooral kijken!”

of the Koemarkt is voor mij persoonlijk één van de hoogtepunten van het jaar.” Het samenwerken met een keur aan artiesten en de muzikale ondersteuning van Brassband ProRege spreken Erica erg aan. “Ik ben van plan om het publiek écht te verrassen.

Niet alleen met mooie outfits, maar hopelijk ook met mijn songs. Het leuke is dat ik mijn nieuwe single live ga presenteren op de Night of the Koemarkt. Deze is vanaf 24 juni overal verkrijgbaar. Daarnaast heb ik nog een spectaculaire verrassing, maar dat blijft nog even geheim. Het zou leuk zijn om een mooi duet te zingen met een van de andere artiesten.”

Vrijdagavond en zaterdagmiddag

FERRY VAN LEEUWEN

Evenals vorig jaar gaan de festiviteiten al op de vrijdagavond van start op de Oude Koemarkt. “Het feest begint met ‘Kleintje Koemarkt’ op vrijdagavond. Wegens het succes van vorig jaar hebben we The Originals weer weten te strikken. De band speelt alleen maar verzoeknummers uit het publiek. Een mooie start van het muzikale weekend”, aldus Carin Hoekstra van de organisatie. De zaterdagmiddag zal er deze editie anders uitzien dan voorheen. Naast de dweilorkesten die traditioneel in het centrum van Heerenveen hun opwachting maken, is er een muzikaal programma voor jongeren. De organisatie verklapt echter nog niet hoe dit er precies uit gaat zien.

markt’. De Nightwalk 2 the Koemarkt is een avondwandeling door Heerenveen. Onderweg genieten wandelaars van alle bezienswaardigheden, waarbij vooral sport en cultuur centraal staan. De Nightwalk eindigt – hoe kan het ook anders met een feestelijk onthaal op de Oude Koemarkt. Tjarda van der Wal: ”Het geld van de verkochte tickets voor de Nightwalk 2 the Koemarkt wordt gebruikt om het Promsconcert te bekostigen. Het is ieder jaar moeilijker om genoeg sponsoren te vinden om het plaatje financieel rond te krijgen. Omdat we het muziekfeest heel graag gratis toegankelijk willen houden, moesten we iets bedenken. De Nightwalk leek ons een mooie aanvulling, aangezien sportieve activiteiten en een feestje vieren prima hand in hand gaan in Heerenveen.” “Eerst kijken we uit naar een geweldige 21ste editie van de Night of the Koemarkt op 24 juni. Wij hebben er zin in!”, sluit de organisatie af.

Nightwalk 2 the Koemarkt

ERICA GREENFIELD

Als aanvulling op de Night of the Koemarkt, organiseert Stichting NOTK op vrijdagavond 8 september 2017 de ‘Nightwalk 2 the Koe-

NIGHT OF THE KOEMARKT HEERENVEEN 24 JUNI 2017


GOUDEN EVENEMENTEN UITGELICHT

Agenda Theater & Concert

Tentoonstelling

Algemeen/Diversen

Doe - Activiteit

Cultuur-beoefening

Lezing & Cursus

regio Heerenveen mei - juni

Sport - Evenement

30e Clafis Triathlon Heerenveen/Oranjewoud

Dik Trom

Posthuis Theater

11:00-16:00

15:00

20:00

Outletmarkt

20

Bigband Festival

20

Koopzondag

mei

Ateliers Majeur-musical

Frysk LeerOrkest met FJO Kompenije Jubbega

20 mei

Triathlon

mei

Ateliers Majeur

Heerenveen centrum

27 mei

Winkelen

Heerenveen centrum 10:00-17:00

13:00-19:00

27 mei

Muziek

28 mei

Winkelen

Heerenveen centrum 13:00-17:00

Friese waterlinie wandeltocht

20+21

Johnny Mars & Jan Scheffer

28

NEVOBO Beachvolleybal

20+21

Hanne Postma: Fotografie

28

Nationale Beachvolleybal competitie

mei

Heerenveen Museum

mei

Springtijd op zondag

15:30

Pronk Keamer expositie

mei

Gezondheidsbeurs Friesland

21

Presentatie ‘As a Matter of Sound’

Lana Wolf and Friends

21

Van Grutter tot Groter

21

Kermis

25

Oranjewoud Festival

01-05

25

NK Inline Skaten

02-04

vanaf

09:00

Posthuis Theater

25

Workshops Hands On (instrumenten)

02-05

t/m

Sportstad Buiten

mei

Wandeltocht

t/m

langs o.a. de Tjonger

25

Workshops Educatieve Kunstzinnige Vorming

02-05

ROES Festival / Rûs op ‘e Slûs

26

Sound Trip Orkest

Survivalrun De Knipe

26-30

Lezing: Op reis naar de Himalaya

07

Eneco Zonnebootrace

26-27

Lus van Akkrum

07

Paperladies

27

ZML Sportdag

27

Nachtswalkerstocht

15:30

i.s.m. Blokhuispoort Leeuwarden

Oldtimer Festival Hoornsterzwaag

Yamato

Posthuis Theater

09:30

met o.a. De Zwarte Gekke Race

20:15

Challengers (Chousensha)

Heaven Open Air

Dance Festival (18+)

P6 terrein Heerenveen 14:00-00:00

Gaasterlandse fotoclub Bibliotheek Heerenveen (H.I.P.)

Jubbega

mei

Springtijd op zondag

Gevangen achter Crackstate Heerenveen Museum

mei

Beurs

Expositie

11:00-17:00

Rommelmarkt & straatfestival

REUZEDEI Akkrum

Groepstentoonstelling

vanaf 11:00

mei

mei

mei

mei mei

Akkrum

Kunsthuis LOOF Jubbega

mei

mei

Survivalrun

De Knipe

mei

De duurzaamste dag in Friesland

mei

mei

Overtuin Oranjewoud

Bibliotheek Heerenveen (H.I.P.)

Heerenveen centrum

Oranjewoud, div. locaties

Sportstad Buiten

Overtuin Oranjewoud

Overtuin Oranjewoud

Overtuin Oranjewoud

Bibliotheek Heerenveen

Akkrum

Sportstad Heerenveen

Oudehorne

19:00

30+31

mei

Ateliers Majeur

Expositie Werkgroep Oud Heerenveen

t/m

Posthuis Theater

11:00

t/m

Sportstad Heerenveen

vanaf

12

De grootste Kermis van Friesland

Klassiek concert festival

11:00-19:00

11:00-19:00

10:15

Ateliers Majeur

Ateliers Majeur

Ateliers Majeur

door Froukje Nijholt

19:00

hardlopen & wandelen

10:00

Sportdag voor kinderen

17:00

mei

31 mei 05 jun

jun

jun

09:00

12:00

31

Avondwandeling Oudehorne e.o.

jun jun

04 jun

jun

jun

08 jun

09 jun


ngoudenplak.nl

13

10 van Heerenveen

10

Stationaire Motorendag

Finale The Voice of Heerenveen 2017

10

Merke Akkrum

Miriam Knibbeler

t/m

11

Streetball Masters

t/m

18

10

11

Heerenveens Dweilfestival

24

t/m

heerenveen

12

Ateliers Majeur Eindpresentatie

24

16

Night of The Koemarkt

24

Heerenveen centrum

10:00-17:00

jun

Markt en optredens

NK Autocross

jun

Gersloot

De Rinkelbom

Museum Belvedere

19:30

Ateliers Majeur

Expositie

Jacques van Alphen Museum Belvedere

Expositie

Elly Sijbrandij: Keramiek Galerie Alde Tsjerkje Mildam

Expositie

Schoolbattle Pop in de School De Rinkelbom

19:00

Museum Belvedere

100% NL LIVE Abe Lenstra Stadion

Groepstentoonstelling

19:00

De Gelaarsde Poes Posthuis Theater

20:00

muziekfeest

Ateliers Majeur

jun

jun

16-18

jun

Dorpenfeest

vanaf

On the Spot

jun

jun

Ateliers Majeur

Zomerfeest Katlijk & Mildam Katlijk & Mildam

jun

Heerenveen

10:00

Jubbega

jun

hardlopen

18 jun

10:00

Akkrum

Sportstad

10:00

Heerenveen centrum

Posthuis Theater

Heerenveen centrum

Koopzondag

Heerenveen centrum

22-25

jun

Dorpsfeest

24 jun

basketbal

13:00-17:00

17:00+19:00

jun

Dweilorkestenfeest

Eindpresentaties 2016/2017

13:00-17:00

jun

jun

Muziekfeest

25 jun

Winkelen

17

Ateliers Majeur Danspresentatie

29

17

Christiaan Kuitwaard

09

17

De Masters

jun

jun jun

Posthuis Theater

19:00

Overzichtstentoonstelling

Museum Belvedere

Kaatsvelden Heerenveen

15:30

jun

Klassiek en Moderne dans

t/m

MultiCulti Festival

Hoofdklasse Kaatsen Heren

jul

30 jun

Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


euwe bril ril gratis. in een en in een neer u een aft krijgt u Eyescreen af krijgt u van de alleen de krijgt u 60,- op de n* of e glazen*.

Ret

Bij aanschaf van een nieuwe bril krijgt u een Eyescreen bril gratis. De Eyescreen bril is er in een enkelvoudige uitvoering GRATIS en in een multifocale variant. Wanneer u een IL BR N EE CR ES EY enkelvoudige bril aanschaft N u P VAkrijgt OO BIJ AANK een M enkelvoudige BRIL PLETE Eyescreen N CO EEgratis bril en bij aanschaf van een multifocale bril krijgt u de multofocale variant van de Eyescreen bril. Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst krijgt u van ons een korting van € 60,- op de enkelvoudige glazen* of € 100,- op de multifocale glazen*.

De Eyescreen bril is de ideale oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken.

Al jaren maken we gebruik van allerlei digitale apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen is dat topsport omdat allemaal goed en ontspannen te kunnen zien. Klachten als hoofdpijn,tablet, slapeloosheid, vermoeide De Eyescreen bril is de ideale oplossing voor de computer, smartphone en branderige tv’ kijken.ogen maar ook toenemende oogproblemen door blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. Dit komt dat onze ogen nog niet oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken. Al jaren maken we nieuwe gebruik van apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones enzijn Bij aanschaf van een brilallerlei digitale mee geëvolueerd zijn, zij staan nog in de jagers stand dus vooral allerlei digitale apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen is dat topsport omdat allemaal en ontspannen tete krij gt u een Eyescreen bril gratis. veraf! De afgelopen jaren is er veelgoed onderzoek naar gedaan om ogen is dat topsport omdat allemaal goed en ontspannen te dpijn, slapeloosheid, vermoeide- branderige ogen maar ook achterhalen waar deze klachten vandaan komen en maar hoe weook ze kunnen kunnen zien. Klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidebranderige ogen oor blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. oplossen. De Eyescreen bril is er in een et zijn mee geëvolueerd zijn, zij staan nog in de jagers stand

toenemende oogproblemen door blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. en in een introduceert Optieknog Zienin & de Horen de Eyescreen Dit komt dat onze ogenunog geëvolueerd zijn,Empel zij staan jagers stand bril. multifocale variant. Wanneer eenniet zijn meeDaarom l Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril. Deze bril is speciaal enkelvoudige aanschaft krijgt u jaren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar dus vooral veraf! De afgelopen Deze is speciaal ontwikkeld voor onze nieuwe manier van werken en manier van werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een gratis een enkelvoudige Eyescreen bril erkte om ervoor te zorgen dat het schadelijke blauwe lichtdeze wat klachten vandaan komen en hoe we ze oplossen. vrijetijdsbesteding. De kunnen bril heeft een speciale coating, materiaal en

aren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar enkelvoudige uitvoering ndaan komen en hoe we ze kunnen oplossen.

aanschaf een multifocale bril weg gefilterd en daten u zo bij veel meer ontspannenvan kunt kijken. en nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met krijgt u de multofocale variant van de meer ontspannen te doen.

sterkte om ervoor te zorgen dat het schadelijke blauwe licht wat van de schermen af komt wordt weg gefilterd en Daarom de ontspannen Eyescreenkunt bril. Deze is speciaal Eyescreen bril. introduceert Empel Optiek Zien dat u&zoHoren veel meer kijken.

n. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

ontwikkeld voor onze nieuwe manier van werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een

OF GRATIS EEN ZONNEBRIL OP STERKTE!

Ook wanneer u geen bril of lenzen nodig Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst speciale coating, materiaal en sterkte om ervoor tede zorgen dat bril hethelpen schadelijke heeft kan Eyescreen om uw blauwe licht wat krijgt u van ons een korting van € 60,werk met meeruontspannen te doen. van de schermen af komt en dat zo veel meer ontspannen kunt kijken. op de enkelvoudige glazen* of wordt € 100,-weg gefilterd een | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl op de multifocale Ook wanneerglazen*. u geen bril of lenzen nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met

meer ontspannen te doen.

* Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw * Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar. zorgverzekeraa

Lindegracht 27 | 8441 GK Heerenveen | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

27

VAN KROEGBAAS TOT MODEL EN VOLKSZANGER Hij is zanger, model, acteur en komt zo nu en dan een dagje schilderen in Heerenveen. Het gaat goed met de 33-jarige Danny Diëgo. Danny is geboren in Delft en verhuisde in zijn jonge jaren naar Friesland. Als kleine jongen zat hij bij jeugdcircus Salto in Sneek. Toen was al bekend dat hij graag in de spotlights staat. We kennen Danny in Heerenveen allemaal van café De Swetser. Op zijn 17e liep hij De Swetser in Heerenveen binnen. In zijn eentje stond hij op de dansvloer en dat viel op bij het personeel van het café. Hij raakte in gesprek met eigenaar Luberto Agricola en van het een kwam het ander. “Ik ging aan de slag als barman in De Swetser. Ik had gelijk als doel om de baas te worden van dit café. Dit was altijd al mijn jongensdroom. Toen ik 27 was kon ik mij inkopen en werd ik mede-eigenaar” vertelt Danny onder het genot van een kop koffie in ’t Gerecht.

"Tijdens het Tros Muziekfeest in Heerenveen stond ik als eerste op het podium. Prachtig mooi toch?”

EVENEMENTEN ORGANISEREN In de jaren die volgen ontplooit Danny zich tot een enthousiaste hardwerkende kroegbaas. Vele evenementen werden er georganiseerd. Van het Koningsdagfeest op de Oude Koemarkt tot de Sunday Funday party’s in De Swetser, het waren allemaal ideeën van Danny. “Het is mooi om te zien dat deze evenementen er nog steeds zijn. Ik heb toch mooi even mijn handtekening achtergelaten. Iets waar ik erg trots op ben” lacht Danny terwijl hij een filmpje maakt van twee vechtende kreeften in het aquarium bij ’t Gerecht. Na bijna veertien jaar later is het mooi geweest voor Danny. Er zit voor hem geen uitdaging meer in het café. Danny; “De markt klapte in en er kwamen steeds meer regels waar ik me aan moest houden. Ook veranderde de mentaliteit van de jeugd. Het maakte mij niet meer gelukkig. In overleg met Luberto besloot ik het nog een jaar te probe-

een gekkenhuis. Ik moet allerlei studio’s langs om de nieuwe single te promoten, en ik kan zeggen dat dit heel erg goed gaat. Steeds meer radiostations pikken het op. De agenda staat helemaal vol. Ook heb ik een aanbieding gekregen voor een leuke acteerklus. Ik vermaak me dus prima.

HOOFD LEEG MAKEN ren in de Swetser in Emmen. Hier kon ik niet aarden. De mentaliteit in Emmen is anders. Het botste en ik raakte steeds minder gemotiveerd. Ik heb van het ene op het andere moment besloten om te stoppen. Dit natuurlijk wel in goede samenspraak met Luberto. Hij vond het jammer, maar had begrip voor mijn keuze”.

ZINGEN EN ACTEREN Na een korte periode van rust meldt Danny zich aan voor het tvprogramma Utopia. Hier verblijft

hij enkele dagen en wordt vervolgens weggestemd. Toch heeft dit korte avontuur hem veel bekendheid gegeven. Hij besluit een singletje te maken. “Zingen is altijd mijn hobby geweest. Mensen zeiden weleens tegen mij dat ik daar iets mee moest doen. Ook kreeg ik weer veel aanbiedingen voor modellenwerk. Dit deed ik ook al naast mijn werk in de Swetser. Mijn eerste single was het vrolijke nummer Oyalela. Tijdens het Tros Muziekfeest in Heerenveen stond ik als eerste op het podium. Prachtig mooi toch?” verteld de goedlachse zanger. Er volgt een periode met veel modellenwerk en er worden meerdere singles door Danny gemaakt. Tevens krijgt hij een relatie met 'zijn' Linda, die hij al zestien jaar kent. Samen gaan ze in Almere wonen. Linda is een echte Heerenveense. “Weet je wat ook erg gaaf is? Ik word vader. Mijn lieve Linda is zwanger, en ja dit is gepland!” roept Danny ineens tijdens het interview. Dat Danny flink aan de weg timmert zal niemand ontgaan zijn. Hij is ‘het gezicht’ in de commercials van het biermerk Grolsch, is te zien in vele reclameblaadjes en heeft inmiddels vijf singles uitgebracht. Onlangs kwam de single “zij steelt de show” uit. Dit blijkt een schot in de roos te zijn. “Het is momenteel

Op de vraag hoe hij al zijn werkzaamheden combineert antwoordt Danny; Het is bijna niet te combineren, maar het lukt me toch. Ik weet zelfs tijd te vinden om Luberto een dagje te helpen met schilderen in ’t Gerecht. Dat heb ik dus vandaag ook gedaan. Schilderen geeft mij rust. Daarnaast is het leuk om mijn contacten in Heerenveen te kunnen onderhouden. Als het wel even te veel wordt, dan merk ik dit snel. Ik word dan onrustig en afwezig. Dat is voor mij het teken om het even rustig aan te doen. Heb hier trouwens momenteel geen last van. Ik moet het natuurlijk straks wel even wat rustiger aan doen omdat Linda en ik een kleine krijgen”. De toekomst lacht Danny tegemoet. Er staan vele leuke dingen op het programma op het gebied van zingen, acteren en modellenwerk. “Mijn doel is om een goede vader te worden en daarnaast knallen op het podium met veel publiek. Jullie zullen nog veel van mij horen en zien” Sluit Danny af. Wil je belevenissen van Danny volgen. Bezoek dan zijn social media en website. Hier schrijft hij regelmatig een blog!


De specialist voor uw gezinsauto.

Auto Joure XL is het adres voor een gezinsauto van elk merk in de populaire prijsklassen. Station-, ruimtewagen, MPV of een compacte SUV. Stuk voor stuk ruime gezinsauto’s voor 5 of 7 personen. Ben je voor je werk of met je gezin veel onderweg? Dan heb je een efficiënte auto nodig die ruim en comfortabel is en waarin u zonder moeite lange afstanden mee kunt afleggen. Kies dan voor één van onze scherp geprijste en ruime gezinsauto’s.

Voordelen van een Auto Joure XL gezinsauto. Lage aanschafprijs | Direct rijden | Groot aanbod in de populairste prijsklassen. Kosteloze (Inruil en inkoop) taxatie en afhandeling van uw huidige auto. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

Snel en vertrouwd je auto verkopen! Vanwege de grote vraag naar occasions zoekt Autogroothandel Friesland met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometer-stand. Bij Autogroothandel Friesland kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring! Ook kunt u mailen naar info@autogroothandelfriesland.nl, graag zoveel mogelijk informatie over uw auto zoals: kenteken evt. extra’s en zoveel mogelijk foto’s en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Als u uw huidige auto zelf verkoopt kunt u op nieuw of jong gebruikte auto’s vaak een behoorlijke korting bedingen. Zo bent u vaak een stuk voordeliger uit. Onze jarenlange ervaring met in- en verkoop van occasions aan handelsbedrijven en merkdealers staat garant voor een betrouwbaar en deskundig advies. (wel inkoop maar geen verkoop aan particulieren).

Direct uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Firmawei 3, 8501 XL Joure, 0513-48 57 77, (groothandel Friesland ligt achter Auto Joure XL) info @ autogroothandelfriesland.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

29

SD TRAPET YN NICO’S BLUF

De befrijiing wie oansteande begjin april 1945, de NBS stie klear om de earste aksjes fan it wêromlûken fan de Dútsers sa dreech as mooglik te meitsjen. Mar it boadskip om yn aksje te kommen op tiisdei 10 april, pakte min út. Nico(Dic. 111) kommandant fan de NBS en syn adjudant waarden oppakt yn Aldehaske en oerbrocht nei it beruchte SD-sit Crackstate op It Hearrenfean. It wie net dúdlik hoefier’t de alliearden opsketten wiene; mar it kanon gebulder waard hieltiten lûder. De blydskip dat de befrijing oansteande wie koene de minsken foar har eigen feilichheid better binnenshûs hâlde. Se moasten oppasse, de lêste stûptrekkings fan macht en geweld koene gefaarlik wêze. Op plakken dêr ‘t se tidens de besetting noch hast nea in Dútser sjoen hiene, doken se no op. Har taktyk wie om brêgen en alles wat har tsjinstanners kearde koe te fernielen. Op de earste mobilysaasje dei, snein 8 april, wiene der yn garaazjes auto’s klearmakke foar180 man om de alliearden by te stean en te fersterkjen. Mar dat is net troch gien om’t dat dochs te gefaarlik like yn ferhâlding ta it nuttich effekt. Yn Eaststellingwerf wiene de Dútsers in sekere Slim te slim ôf west. Alle wapens wiene yn beslach naam en de hiele organisaasje rûn yn it hûndert. Tinus , ien fan de NBS, gie der hinne mei in nije foarrie wapens. De seksjes dy’t oan de kavelstrook leine, hiene har yn Lúnberd opsleine wapens, driuwend nedich. Dy moasten helle wurde út in boerepleats dêr’t ek Dútsers ynkwartiere wienen. Mar om’t de wapens sa driuwend nedich wiene moast it al trochgean. Sa waarden oan de iene kant fan de pleats de wapens der úthelle, wylst oan de oare kant de Dútse soldaten, wurch fan it werom lûken, leine te snoarkjen. Oer de geheime stjoerders kamen belangrike fersleutele boadskippen troch. ’De fles is leeg’ en ‘Mijn fiets is kapot’, opdrachten foar de sabotaazje groep om it werom lûken

Leden van de BS zijn op weg naar Heerenveen.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

Rottemerwei by it Hearrenfean ferskine moatte. Sa hopen de SD-ers om Dirk, de man foar wa’t se skitend benaud wiene, yn ‘e hannen te krijen.

fan it Dútske leger te sabotearjen. Alles like geunstich. Yn Appelskea holden Frânske parasjutisten in brêge beset. En doe ynienen dy swiere klap; op tiisdeitemoarn 10 april stienen kommandant Nico en syn adjudant Wiebe vlak by harren kwartier op de dyk te oerlizzen doe’t ynienen út de rjochting fan it Hearrenfean in oerfalwein mei grutte haast en de mitrailleurs yn stelling oanriden kaam. De beide mannen waarden oppakt en nei Crackstate brocht, Nico mei in bliedende wûne oan de holle troch in klap mei in sten. Nei alle gedachten wiene dy arrestaasjes tafallich, de Dútsers wiene ûnderweis nei in boer om dêr ferbeane materialen en in parasjute op te heljen. Se krigen argewaasje doe’t se dy twa mannen op de dyk seagen. Op Crackstate hiene se al gau troch dat se in bêste fangst dien hienen. De moffen hienen in aardich argyf opboud en dêrtroch kamen se te witten dat Nico distriktkommandant wie. Herr-oberterrorist neamde de SD him en dy erenamme spile him yn de kaart.. It ferhoar wie swier en dreech, om it healoere út de sel, mar hy waard net mishannele. Wiebe hie it swierder. De SD-ers dienen krekt as oft se de wrâld noch regeare koenen, mar ûnderwilens sille se ek net blyn west ha , de alliearden kamen hieltiten tichter by. En it eigen werom lûken fan harren troepen, lieten wol trochskimerje dat de sabotage harren net min útkaam.. Yn de earste nacht fan Nico’s finzenskip leinen se by Nijskoat beammen dwers oer de dyk en blaasden se in spoarline op.

Nico sei alles grif ta op syn erewurd. En sa barde it wûnder, op woansdei alve april kaam hy as Dic wer op it nije stafkwartier, om de lieding wer op him te nimmen. Dêr wiene se by de NBS tige mei ynnaam. It earste beslút wie fansels dat je tsjinoer banditen je erewurd net hoegden te hâlden.

Dertroch tocht de SD, dat de operaasjes yn syn gehiel yn hannen fan de kommunisten wie. Neffens harren wie Dirk(DOL111) de echte liedsman, se neamden him de grutste kommunist fan Den Helder. Dêr hie Dirk nammentlik by de marine west. Nico spile der op yn troch te sizzen dat as hy dat foarsjoen hie, hy him nea ynlitten hie mei dizze affêres. Hy sei: ‘Jimme soene d’r belang by ha kinne dat ik wer frij man wêze soe, no’t ik de troep net mear yn’e hân hâlde kin. As de NBS heart dat jimme my deasjitte, dan giet it hurd tsjin hurd en wurde der as represaille 10 SD-ers of NSB-ers op de korrel naam’.

Een Canadees gevechtvoertuig maakt een rit door Heerenveen.

Sinnetafel

Sinnetafel. Het woord staat als “sinnetafel” in het persbericht van de gemeente Heerenveen. Terecht. Het woord sinnetafel bestaat namelijk niet. Het is ambtelijke taal van Crackstate. Ze willen praten met omwonenden, bedrijven, ontwikkelaars en deskundigen om grote parken zonnepanelen aan te leggen bij klaverblad Heerenveen. Die gesprekken noemen ze sinnetafel. Eigenlijk zonnetafel, maar aan de tafel wordt geouwehoerd, dus zo zonnig is het niet aan die tafel. In elk geval minder zonnig dan de bestuurders van Heerenveen het zich voorstellen. Ik begrijp ze wel, dat is wat anders. In Heerenveen waait het nooit, dus in de windmolens doen ze niet mee. Nou ja, dan ben je het lachertje van de provincie natuurlijk. En je kunt ook al geen energie opwekken via zout en zoet water,

Inkele oeren letter waarden hûnderten brânbommen lein, fan Haskerdiken oant Willemsoord. Der waard in wiere slachting oanrjuchte ûnder de Dútske auto’s en by de Tsjongerbrêge fleach in Reade Krústrein út de rails. Ingelske jagers makken letter fan de lokomotyf in seef. Wat sille de Dútsers op Crackstate harren besodemitere field ha. En fan harren plan om Dirk te pakken, kaam neat te lâne. In briefke fan Dirk holp ek al net om harren gerêst te stellen. Dêr stie yn dat, as de SD finzenen dea sjitte soenen, der dan 30 Dútske kriichsfinzenen it selde lot ûndergean soenen. It gerucht gie nammentlik dat as Nico net werom kaam, dat de Dútsers dan fuortendaliks tritich finzenen fan Crackstate deasjitte soene. It wie grutspraak fan Dirk, om’t er mar trije Dútske kriichsfinzenen hie. Mar in bytsje bluf koe gjin kwea, sa soene de Dútsers witte dat Dirk de touwtsjes noch fêst yn hannen hie.

Mar der binne doe op Crackstate gjin represailles mear naam. Hiel ûnferwachts Undertusken joech hy heech op binne de Dútsers ferdwûn en op oer it oantal manskippen en de saterdeitemoarn 14 april giene de seldoarren bewapening. Der soe gjin Dútser iepen. De marteling fan de finzenen wie mear feilich oer de strjitte rinne foarby. Dy selde jûns wiene de earste Kanadese tanks op ’e Dracht. Snein de fyftjende april wie kinne. it Fean befrijd. De SD trape der yn, op dúdlike TROCH JANGERBEN MULDER. betingsten woene se him wol frijlitte. Oan de sabotaazje Dit ferhaal stie yn april 1954 yn in taheakke moast dan fuortendaliks in fan de ‘Friese Koerier,’ skreaun troch Abe de ein komme en op freedtejûn Vries. It is fanút it Hollânsk oerset nei it Frysk. soe er dan mei Dirk op de

de Waddenzee ligt wat ver weg van de Tjonger. En als daar in Den Haag intussen ondernemers heel luid om duurzaamheid roepen dan moet je als energievretende Thialf-gemeente ook wel wat doen. Dus je bedenkt een nieuw woord en bouwt sinnetafels bij het klaverblad. En je bespreekt aan de sinnetafel de opties daartoe. Bewoners vinden sinnetafels beter dan de rotzooi die er nu ligt en je kunt er mooi over heen kijken. Bedrijven kan het ook geen moer schelen; ontwikkelaars doen alleen wat als er (genoeg) subsidie op blijft zitten en deskundigen hebben altijd twee en dus geen meningen. Maar de lui die aan het hoofd van de sinnetafel zitten hebben niet opgeschreven dat ze ook hogere bestuurders aan die tafel willen hebben.

Want die zouden, als ze goed functioneren, moeten zeggen dat onderzoeken inmiddels hebben uitgewezen dat de A7 straks één grote file is. En misschien dat ze ook nog weten dat hun voorgangers indertijd een supergevaarlijk klaverblad hebben gemaakt, dat bij een simpel voetbalwedstrijdje van de plaatselijke club al files geeft op de snelweg. En als Heerenveen daar nu dan zonnepanelen neerzet, dan moet de regering dat straks weer opruimen om een groter en beter geheel te maken. Doe dan de sinnetafels maar bij Jubbega. De turf is daar op, maar ze kunnen het vast ook met zon. Lang zo veel werk niet.


30

NUMMER 05 • 2017

INTERIEURTIPS DOOR:

Buitenleven gaat beginnen! Het buitenseizoen staat weer voor de deur. We gaan met zijn allen weer volop genieten van onze tuin. Natuurlijk willen we dat deze er tiptop uitziet. Dus schoonmaken van terras en tuinmeubelen is het eerste wat er moet gebeuren.

erf Odilia van der W .nl lp www.huyzedetu

Als alles dan schoon is gaan we de balans opmaken; de bank ziet er niet al te mooi meer uit, de bloempotten en kussens mogen ook wel worden vervangen, enzovoort. Kortom, tijd om de buitenboel een flinke “boost” te geven. Ik geef je graag een update van de trends zodat jou tuin weer klaar is voor de zomer!

DESIGN-ACHTERTUIN ACHTERTUIN-WERELDTUIN HET GEVOEL DAT JE OP VAKANTIE BENT, MAAR TOCH GEWOON THUIS IN JE EIGEN TUIN. DIT CREËER JE MET DE WERELDSE INVLOEDEN VAN EXOTISCHE PLANTEN MET TERRACOTTA BLOEMPOTTEN EN ROTAN TUINMEUBELEN EN WARME KLEUREN. EEN HANGMAT OF -STOEL MAG HIERBIJ NATUURLIJK NIET ONTBREKEN.

WIL JE NIET TEVEEL WERK HEBBEN AAN JOU TUIN, MAAR VOORAL ER VEEL VAN GENIETEN? DAN IS DEZE STIJL WELLICHT IETS VOOR JOU! GROTE TERRASSEN MET MOOIE GROTE TEGELS EN STRAKKE OVERKAPPINGEN. LOUNGESETS IN ZWART-, WIT- OF GRIJSTINTEN. MET TOEVOEGING VAN HOUTEN OVERKAPPINGEN VOOR HET WARME ACCENT. DIT ALLES OMRINGD DOOR STRAKKE BORDERS WAAR ONDERHOUDSVRIENDELIJKE BEPLANTING IN STAAT ZOALS BIJVOORBEELD SIERGRAS.

HOLLANDSE TUIN WIJ HOLLANDERS HOUDEN VAN GEZELLIGHEID! DAT ZIE JE TERUG IN DEZE TUINTREND. KRONKELENDE PAADJES, PLANTEN DIE WAT OVER HET PAD HEEN GROEIEN. DAT MAAKT HIERBIJ NIET UIT. DAARDOOR WORDT HET JUIST GEZELLIGER. DE MOOIE HOUTEN LOUNGESETS PASSEN PERFECT BIJ DEZE TUINSFEER.

KLEUREN TOEVOEGEN!

Heb je een buitenmuur die er niet meer zo mooi uit ziet of waar je graag een kleurtje op zou willen zien om net de juiste sfeer in je tuin te krijgen? Passend bij de bovengenoemde thema’s zijn de kleuren terra, oker, oudroze en zwart .

SHOP IN

STYLE!

Ook advies...?!

DE ONDERSTAANDE INTERIEURTOPPERS ZIJN TE KOOP BIJ:

Odilia van der Werf staat iedere derde zaterdag van de maand in de KARWEI van Sneek. Zij geeft daar advies over kleur, interieur, verlichting en raamdecoratie. (Reserveren is mogelijk tussen 13-17 uur)

TUIN TOPPER 1

TUIN TOPPER 2

• H  angstoel Franjes beige € 69,95 • Relaxstoel Ursula naturel € 89,95 • S chaduwdoek vierkant zand € 58,95 • B  loempot Calais aardewerk rood € 17,95

• Loungeset Curinga € 1249,00 • Zweefparasol Havana Taupe € 99,95 • Buitenlamp Koblenz € 34,95 • Kussen geweven fluweel olijfgroen € 18,95


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

31

E STYL LIFE TIPS & TRENDS DRIE HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, INTERIEUR EN WIJN...

! r e m o z e d Bubbels in De zomer is (eindelijk) in aantocht! De perfecte tijd voor een lekkere verkwikkende fles bubbels. Prosecco heeft heel Nederland voorgoed aan de bubbel gebracht. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Prosecco, Cava, Vonkelwyn en Champagne?

Champagne komt uit Frankrijk, Cava uit Spanje, Vonkelwyn uit Zuid-Afrika en Prosecco uit Italie. Elke mousserende wijn heeft zijn eigen specifieke smaak. Die hangt af van de gebruikte druivenrassen, de herkomst, maar ook de manier waarop de wijn mousserend wordt gemaakt. Het begint altijd met een stille wijn, meestal een droge witte wijn.

METHODE TRADITIONNELLE

LAURA VAN DEN AKKER Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

Deze methode is uitgevonden in Frankrijk en wordt onder andere gebruikt voor Champagne, Vonkelwyn en Cava. Er vindt een tweede gisting in de fles plaats. Deze methode kost veel tijd, aandacht en handelingen. Dat maakt deze wijnen duurder en kwalitatief de beste mousserende wijnen. Champagne mag alleen Champagne heten als de wijn uit de streek Champagne komt.

VERTICAAL TUINIEREN! In een kleine tuin of op een balkon kun je alle ruimte die er is wel gebruiken om te zitten. Efficiënt tuinieren is hier een must. Met steigerhout kun je een mooi verticaal plantenrek maken. (zoek online voor werkbeschrijvingen) Door deze houten plantenbak in een passende kleur te verven zorg je dat het geheel niet echt opvallend aanwezig is FOTO: WWW.BLOEMPOTWEBSHOP.NL en de planten volledig tot hun recht komen. Ook kun je bij de bouwmarkt betongaas halen en dat bevestigen op de muur. Vervolgens hang je daar bloempotten aan met jou favoriete planten. Ben je kookgek? Dan vul je de potten natuurlijk met je meest gebruikte kruiden. Wil je het wat luxer aanpakken? Dan kun je ook een hele wand bekleden met bepaalde panelen waar een assortiment planten in wordt gezet. Dit kunnen hangplanten, zomerbloeiers, vetplanten etc. zijn. Er zijn tuinbedrijven die gespecialiseerd zijn in deze manier van tuinieren. En kun je optimaal genieten van een oase van groen!

ODILIA VAN DER WERF - Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

CHARMAT METHODE OF TANKMETHODE

Prosecco en veel sparkling wines uit de nieuwe wijnwereld krijgen hun bubbels tijdens een tweede gisting met dit verschil dat de tweede gisting niet in de fles maar in een afgesloten tank plaats vindt. Pas daarna vindt de botteling plaats. Prosecco wordt meestal op deze manier gemaakt.

KOOLZUUR TOEVOEGEN Het kan allemaal veel simpeler. Er worden ook mousserende wijn gemaakt door koolzuur in de basiswijn te spuiten. De belletjes zijn groter en grover. Dit is de goedkoopste manier om mousserende wijnen te produceren. De kwaliteit is echter ook het minste.

Uiterlijke Schoonheid “Ieder mens heeft behoefte aan zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid”, aldus Elisabeth Sigmund. Ze is de oprichtster van een prachtige lijn biodynamische, natuurzuivere cosmetica. Dit credo past goed bij de trend van dit moment: Natuurlijk. Zowel in onze voeding als in onze cosmetica, kiezen we hiervoor.

NATUURLIJKE SCHOONHEID Vaak wordt er gedacht dat we met natuurlijke ingrediënten geen dekkende en langdurige make-up kunnen aanbrengen. Het tegendeel is bewezen. De natuur biedt veel ingrediënten waarmee gecertificeerde natuurcosmetica-merken schitterende make-up kan maken. De samenstelling van heilzame plantenextracten en plantaardige wassen en oliën, helpt je huid gehydrateerd te blijven en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De kleuren van minerale pigmenten in combinatie met de natuurlijke tinten van je gezicht, creëren een persoonlijke teint die past bij jou huidskleur. Het is je uitstraling die jou zo mooi maakt. Laat je uiterlijke schoonheid stralen met natuurlijke cosmetica. ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


HaskerPoort

HaskerPoort HaskerPoort

ruimte voor afscheid

ruimte voor ruimte afscheidvoor afscheid

LIKE ONS OP FACEBOOK:)

Een groene uitvaart, hoe doe je dat? Geef ook vorm aan een groen afscheid, laat u inspireren op onze informatiedag op zaterdag 20 mei!

• Van der Zwaag uitvaartzorg • Natuurbegraafplaats Friesland • Het nieuwe crematorium HaskerPoort • De Kistemakker • Afscheidswaden • Duurzame bloemsierkunst • De DraagBaar • Wikkelgoed/Kr8stof • Uitvaartspeelgoed • Uitvaartmuziek • Waddenwood

• Praktijk voor rouw- en ziekteprocesbegeleiding en speltherapie • (Rouw) Ritueelbegeleider • Rouwkoets • Nuvema uitvaartverzekeringen • Onora uitvaartkisten • Staatsbosbeheer uitvaartkisten • Gevlochten uitvaartkisten • Uitvaart- en afscheidsfotograaf • Boerenwagen • Uitvaartbakfiets

LUNCH, DINER EN BORREL www.lafontaineheerenveen.nl Openingstijden: maandag 09.00 - 18.00 uur | dinsdag 09.00 - 18.00 uur woensdag 09.00 - 22.00 uur | donderdag 09.00 - 22.00 uur | vrijdag 09.00 - 22.00 uur zaterdag 09.00 - 22.00 uur | zondag 11.00 - 22.00 uur La Fontaine | Gemeenteplein 59, 8442 MB Heerenveen | 0513 683950 | info@lafontaineheerenveen.nl

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken!

Afscheidshuis

Cissy van Marxveldtlaan 11, Oranjewoud Zaterdag 20 mei • 11.00 tot 15.00 uur

Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-five mentaliteit.

Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe ondernemingsplannen uit te werken.

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

Meubels op maat!

Word jij onze nieuwe Leerling Verzorgende IG?

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie Overal en altijd inzicht in actuele cijfers Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik Altijd het advies van uw accountant bij de hand Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen

Wil je kennismaken met de zorg of heb je al een tijdje niet gewerkt, dan is dit een mooie kans voor je! Bij Meriant gaan we samen voor goede zorg aan ouderen. Bij Meriant óf aan huis. Jij kunt hieraan bijdragen als Leerling Verzorgende IG. Je volgt de opleiding tot MBO Verzorgende IG en leert alles in de praktijk. De opleiding is kosteloos en start in oktober.

Iets voor jou? Graag zien we je reactie voor 22 mei 2017 tegemoet. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.meriant.nl


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

33

Marianet Achtien is besmet met het Myosotis-virus Myosotis verzorgt al meer dan 35 jaar iedere maandag een gezellige clubavond voor mensen met een verstandelijke beperking uit Heerenveen en omgeving. Myosotis wordt gerund door vrijwilligers. Marianet Achtien is een van die vrijwilligers. We zochten haar op en stelden een aantal vragen over Myosotis en wat haar beweegt om zich voor deze groep mensen als vrijwilligster in te zetten.

‘Myosotis’, is de naam! Waarom hebben jullie voor deze Latijnse naam gekozen en wat is de betekenis ervan’, luidt onze eerste vraag aan Marianet. “Het betekent Vergeet-me-nietje”, antwoordt de vrijwilligster om eraan toe te voegen “Wij hebben die naam niet bedacht. Myosotis bestaat inmiddels 48 jaar en meteen na de oprichting ervan is er toen al voor die naam gekozen. Myosotis zat toen in het buurtcentrum De Oude Stoof, dat ondertussen al niet meer bestaat. Ik ben al achttien jaar bij Myosotis betrokken en vanaf het moment dat ik bij de groep zat, zaten we al in de Kempenaar, een gebouw dat vroeger een oude school is geweest. Ik ben een van de begeleidsters van deze groep mensen met een verstandelijke beperking die elke maandagavond bij elkaar komt. De jongste deelnemer is op dit moment 20 en de oudste is 65 jaar. Het is een heel breed scala, waarbij de mensen op hele verschillende niveaus functioneren. Er zijn mensen bij die onder ‘begeleid wonen’ vallen en er is een grote groep die vanuit verschillende instellingen komt, zoals Maeykehiem in Sint Nicolaasga en uit Beetsterzwaag. Zij worden elke maandagavond naar Heerenveen gebracht. Op dit moment hebben we achttien leden, we hebben er wel meer gehad. Maar het is nog altijd een mooie groep.”

Wat maakt Myosotis nu zo bijzonder? “Het bijzondere aan deze club mensen is dat ze juist op die verschillende niveaus met elkaar om kunnen gaan, allemaal op hun eigen manier. Albert, een van de deelnemers, zit nu al zeker 40 jaar bij Myosotis. En alles mag op deze maandagavonden en daar bedoel ik dan mee dat ze mogen knutselen, tekenen, spelletjes spelen. Muziekavonden zijn ook heel geliefd. Een buurman van een van onze vrijwilligers is accordeonist en dat vinden ze echt geweldig! Elk jaar vieren we ook het Carnaval, Sinterklaas en Kerstfeest. En natuurlijk onze jaarlijkse playbackshow die door de leden zelf wordt georganiseerd. Dan hebben we ook nog ons jaarlijkse reisje, waar iedereen elke keer weer naar uitziet. Al deze activiteiten organiseren we van augustus tot eind mei.” Hoe ziet een doorsnee avond van Myosotis eruit? “Officieel zijn onze avonden van halfacht tot tien uur. Maar de meeste leden komen hier al tussen zeven en kwart over zeven binnen. We maken dan eerst even een praatje met elkaar en daarna zoekt iedereen zijn of haar plaats. Sommigen doen niets, maar genieten er al van om anderen bezig te zien. Sinds we de sjoelbak hebben, wordt daar heel actief gebruik van gemaakt. We zijn hier meestal met een stuk of zes à zeven vrijwilligers om te begeleiden. Sommige deelnemers hebben een op een begeleiding nodig. Een van onze leden mag een keer in de 14 dagen zijn accordeon meenemen om erop te spelen. Hoe de andere leden daarop reageren is geweldig. Al met al zijn we heel divers op een plezierige manier bezig.

Waar gaan deze avonden vanuit? “We zijn onderdeel van Caleidoscoop, de welzijnsorganisatie in Heerenveen. Caleidoscoop begeleidt de vrijwilligers. In wezen houdt Caleidoscoop alleen de financiën bij voor ons. Mochten er problemen zijn dan kunnen we bij hen terecht, maar gelukkig lukt het ons zonder hulp wel. De mensen die in onze groep het vrijwilligerswerk doen, hebben een hele diverse achtergrond. Verschillende mensen hebben een baan met een zorgachtergrond, maar er is er ook iemand bij die z’n brood verdient met het aanleggen van tuinen. Ik bedoel maar. Ook zijn er vaak stagiaires die bij ons hun maatschappelijke stage lopen. Een aantal van deze stagiaires bleef ons na hun stage helpen.” Wat is jouw drijfveer om je als vrijwilligster in te zetten voor Myosotis? “Ik kom zelf uit de verstandelijk gehandicapten zorg, waar ik heb gewerkt. Werken met mensen uit deze doelgroep heeft altijd een heel speciaal plaatsje bij mij gehad. Omdat ze bij Myosotis toen mensen te kort kwamen, heb ik mij aangemeld. Ik verzorgde er achttien jaar geleden de bingoavonden al. In eerste instantie ben ik er eens gaan kijken en ik ben er blijven hangen, het is net een virus waarmee je besmet raakt. Het leuke is dat de mensen jou vertrouwen en dat het helemaal niet uitmaakt wie of wat je bent. Mensen accepteren je zoals je bent en omgekeerd, die wisselwerking. Uiteraard is het fijn dat je wat voor deze mensen kunt doen, iets voor hen kunt betekenen buiten de instelling. Het is vaak zo aan de instelling verbonden wat ze kunnen doen en Myosotis niet. Het zijn schatten van mensen, die je vaak moet helpen omdat ze zelf geen keuzes kunnen maken, ze zijn in die zin afhankelijk van anderen Wat is het meest voorkomende probleem bij het op de rails houden van Myosotis? “Zonder twijfel de financiën, dat is op het ogenblik echt een ramp. We hebben het afgelopen jaar brieven naar bedrijven gestuurd

om sponsorgeld te genereren. Dagje Harderwijk, het jaarlijkse reisje, als we alle kosten aan de leden zouden doorberekenen dan zijn ze al snel 100 euro kwijt. Gelukkig heeft de oude stichting van de Kempenaar dit jaar de buskosten nog voor haar rekening genomen. We hebben een bus van het Busmuseum, zodat de kosten in die zin ook nog beperkt blijven, maar moet je alles door berekenen

aan de leden dan zijn het best forse bedragen. Gelukkig hebben de vrijwilligers gratis entree in Harderwijk. De grootste uitdaging voor ons is om weer meer leden te krijgen en meer financiële armslag via sponsoring door bedrijven. We moeten misschien nog wel wat meer aan onze pr doen. Vrijwilligerswerk voor Myosotis hoeft je niet af te schrikken, het is gewoon hartstikke fijn om te doen! Bij Myosotis kan iedereen zichzelf zijn binnen de groep!”


34

NUMMER 05 • 2017

CLIËNTENRAAD: GROTE WAARDE EN INVLOED OP BELEID TJONGERSCHANS - GEEF OOK UW MENING! Patiënten en cliënten die gebruik maken van ziekenhuis Tjongerschans kunnen meepraten en meedenken over het ziekenhuisbeleid. Dit kan via de Cliëntenraad. De Cliëntenraad vertegenwoordigt patiënten en cliënten en praat mee over onderwerpen als kwaliteit van zorg, veiligheid, privacy en gastvrijheid. De Cliëntenraad bestaat uit 8 leden. Zij voelen zich nauw betrokken bij de zorg in de regio. Ieder levert vanuit zijn eigen ervaring, opleiding en achtergrond een bijdrage aan de inspraak namens de cliënten. De ontwikkelingen in de zorg volgen elkaar snel op. Daarom is het van groot belang dat het cliëntenperspectief continue benadrukt wordt en een blijvende centrale rol speelt in alle veranderingsprocessen.

WILT U UW MENING GEVEN OVER UITEENLOPENDE ONDERWERPEN? Meld u dan aan voor het Cliëntenpanel. Een aantal keer per jaar leggen wij u een stelling of vraag voor. Zo wordt voor ons duidelijk wat u vindt. De stelling ontvangt u via e-mail en u kunt anoniem reageren. Aanmelden kan via clientenraad@tjongerschans.nl.

EI!

KOM LANGS OP 20 M

OPEN DAG BOUWPLAATS

WOONZORGCOMPLEX DE WERF IN JOURE TJONGERSCHANS FIETST MEE TIJDENS NATIONALE FIETS NAAR JE WERK DAG Op donderdag 18 mei 2017 fietst Nederland naar het werk tijdens de Nationale Fiets naar je Werk Dag.

Tijdens de Dag van de bouw op zaterdag 20 mei 2017 wordt de bouwplaats van het nieuwe woon- zorgcomplex De Werf aan de Sluisdijk 30 in Joure opengesteld voor publiek. Medewerkers van Bouwgroep Dijkstra Draisma, Zijlstra architecten, De Waard grondverzet en C. van der Hauw betonbouw vertellen over hun werkzaamheden op deze bouwplaats. Maar ook de opdrachtgever (Zorggroep Hof en Hiem) en de zorgverleners van het anderhalvelijnscentrum

geven u graag een kijkje in hun nieuwe onderkomen. Dat zijn Ziekenhuis Tjongerschans, alle Jouster huisartsen, Fysio-Actief, Diëtistenpraktijk Hester Visser, Praktijk Oefentherapie Cesar, BENU Apotheek en Hof en Hiem Thuiszorg. Een unieke kans om op een bouwplaats te kijken en alvast een voorstelling te maken van De Werf.

U bent van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. De koffie en thee staat voor u klaar! U kunt ook een kijkje nemen op de website van De Werf: www.dewerfjoure.nl.

Ziekenhuis Tjongerschans schenkt volop aandacht aan vitaliteit en gezondheid. Vandaar dat veel medewerkers al op de fiets naar het ziekenhuis komen. Door zich aan te melden bij Nationale Fiets naar je Werk Dag steunen zij ook nog eens de Hartstichting. Gelukkig overleven steeds meer mensen een hart- of vaatziekte door een snellere diagnose en een betere behandeling. Maar er is een grote groep patiënten met hartfalen bijgekomen. Onderzoek doen blijft noodzakelijk om te werken aan oplossingen om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en beter te behandelen.

Reden genoeg om op de fiets te stappen! Doe ook mee en ervaar hoe het is om fit en energiek op het werk te verschijnen!

Meld u aan via www.fietsnaarjewerkdag.nl


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

35

GROOTHEERENVEEN.NL

OVER HET EUREKA-GEVOEL VAN LOES MEIJER

ADEMEN, DAT DOE JE TOCH GEWOON? Over iets dat heel gewoon lijkt, zegt Loes Meijer enthousiast: “Het is uniek voor de regio!” Mensen met een soms groot probleem kan ze helpen met een eenvoudige oplossing: adem- en ontspanningstherapie. Het gaf Loes Meijer bijna een eureka-gevoel toen ze ermee kennismaakte.

FOTO'S TEAM HORSTHUIS

Het zinde haar niet dat ze haar cliënten soms niet de juiste oplossing kon bieden; Loes Meijer werkt als logopedist bij ouderenzorgorganisatie Meriant. Nu kan ze oud én jong helpen bij klachten door lichamelijke of psychische spanning. Met een driejarige post-HBO-opleiding bekwaamde Meijer zich in de methode van Dixhoorn oftewel Ademen ontspanningstherapie.

“Door spanning hield ik het hoesten in stand” KUCH Mensen beseffen niet altijd dat hun klachten te maken hebben met spanning. “Zoals een man die iedere ochtend na het opstaan moest overgeven”, vertelt Loes Meijer. De oorzaak bleek verrassend genoeg spanning in zijn onderrug. Sinds hij bepaalde oefeningen doet voor hij opstaat, is het over. Of de inwoonster van Heerenveen die door haar huisarts werd doorverwezen met een nare hoest. “Ik had al een poos medicijnen wegens longklachten. Toch ging die kuch maar niet weg”, vertelt zij. “Door de therapie kwam ik

erachter dat ik door spanning het hoesten in stand hield. Het gaat nu veel beter.”

OORZAAK EN GEVOLG “Dit is het!”, dacht Loes Meijer toen ze kennismaakte met de methode van Dixhoorn. De adem- en ontspanningstherapie helpt bij klachten door lichamelijke of psychische spanning. De spanning kan zowel een oorzaak als gevolg zijn, bijvoorbeeld bij rugklachten, stress, chronische pijn, hyperventilatie, burnout, vermoeidheid, hartkloppingen of slaapproblemen. Het gaat eerst om het herkennen van de spanning. Loes Meijer:“Gewoonlijk is er een afwisseling van ontspanning en spanning en soms is de spanning wat hoger. Maar door gewenning kan iemand een steeds hogere spanning als normaal gaan ervaren.” De behandeling helpt bij het herstellen van het evenwicht, door de gevolgen en de oorzaak aan te pakken.

“Adem- en ontspanningstherapie is beslist niet zweverig!” vaak dat er één juiste ademhaling is, bijvoorbeeld buikademhaling, maar dat is niet zo. Je ademhaling past zich aan de situatie aan, zoals wanneer je hardloopt. Mensen kunnen zich wel een verkeerde ademhaling aanleren. Dat zie je veel bij astma of de longziekte COPD.”

GUNNEN Loes Meijer gunt het mensen zo om hun klachten te verhelpen of verlichten. Voor zover ze weet is ze op dit moment – naast logopedist - de enige Adem- en ontspanningstherapeut in Heerenveen en Wolvega en omgeving. “Vanuit Meriant bieden we deze therapie daarom niet alleen aan cliënten van Meriant, maar aan iedereen met spanningsgebonden klachten.” “Het gaat voor een groot deel om naar jezelf luisteren. Maar”, verzekert Loes Meijer lachend, “al valt de therapie bij zorgverzekeraars onder alternatieve geneeswijzen, het is beslist niet zweverig!”

GEEN PRAATTHERAPIE “Het is geen praattherapie”, licht Loes Meijer toe. “Het is ook geen yoga, mindfulness of meditatie, al is er wel een overlap. De behandeling bestaat uit makkelijk uit te voeren oefeningen – zittend, liggend of staand - en eventueel handgrepen: zachte manuele technieken. Op de een of andere manier geeft het ook zelfinzicht en zo kan toch een gesprek op gang komen.” Wat ademhaling betreft: “Mensen denken

Kijk voor meer informatie op www.meriant.nl/behandeling.

Loes Meijer: “Mensen beseffen niet altijd dat hun klachten te maken hebben met spanning.”


DE LEUKSTE EVENEMENTEN BIJ U IN DE BUURT! ert: e t n e pres

O U T L E T M A R K T

Eneco Zonnebootrace 26 en 27 mei in Akkrum

CENTRUM HEERENVEEN

10.00 tot 17.00 uur Meer dan 80 kramen!

• •

27 5 2017

Vrijdag 26 mei, een dag voor de Reuzedei wordt er al een start gemaakt met het Nederlands Kampioenschap voor zonneboten; de Eneco Zonnebootrace. Een spectaculaire race waarbij snelheden tot wel 50 km/h door de smalle wateren van Akkrum worden gehaald.

Muzykkapel Bjusterbaarlik zorgt voor een gezellige sfeer in het centrum

De Young Solar Challenge zal dit jaar met 24 boten aan de start verschijnen. Start en finish bij It Gearstalt, naast de spoorbrug, in Akkrum. Zaterdag 27 mei • 12.00 uur start Young Solar Challenge • 13.45 uur start Eneco Zonnebootrace • 15.45 uur start sprint Young Solar Challenge en Eneco Zonnebootrace

Line-up:

Bigband Heerenveen - Jazzband ANANAZZ Bigband Drachten - Bigband CUE

Wiep.frl - grafische vormgeving

Vrijdag 26 mei • 10.30 uur: start duurrace, 55 km over de prachtige Friese wateren rondom Akkrum

Oud hollandse spelletjes voor de kinderen LIVE MUZIEK!

ZATERDAG 27 MEI

Special guests: VOCALIEZZ + DanceCenter FAYA Locatie: Gemeenteplein Heerenveen-Centrum Tijd: 13:00 - 19:00 www.enecozonnebootrace.nl In het hele centrum: OUTLETMARKT

1

t/m

25 MEI 2017 KLASSIEKE RACES & GROTE ONDERDELENMARKT

juni

ORANJEWOUDFESTIVAL.NL hoofdprogramma


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

37

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

“FEANSTER” SOCIETY AAN DE SCHOTERLANDSE COMPAGNONSVAART Museum Heerenveen heette voorheen Museum Willem van Haren. Het museum is destijds vermoedelijk vernoemd naar het pad waar het museumgebouw aan lag. Het Van Harenspad ontspruit, vanaf de dracht, uit het Breedpad in oostelijke richting langs de Schoterlandse compagnonsvaart. Al vanaf 1571 wordt er melding gemaakt van huisvesting door notabelen uit de “Feanster” society, waaronder de Cracks, van Dekema’s, van Heloma’s en van Harens. Bij de kruising met de Van Kleffenslaan gaat het pad over in de Nieuweburen. De eerder aangehaalde notabelen bestonden uit Grietmannenfamilie’s die verantwoordelijk waren voor de rechtspraak en handhaving van regels in de gemeenten. Wat je ziet gebeuren is dat mensen die deze rechtspraak en de handhaving van regels ondersteunden, zich gaan vestigen rondom de Grietmannenfamilie’s . Hierbij valt te denken aan executeurs, notarissen en andere uitvoerenden. Praktische motieven (het werk dichtbij huis), status en financiële mogelijkheden zullen vast een rol hebben gespeeld bij deze overwegingen. Over het ontstaan van de naam Nieuweburen weten we weinig. In 1739 staat in een lijst van lidmaten van de Nederlands Hervormde kerk, die langs de compagnonsvaart wonen, de aanduiding: “Na booven opt Dieps-wal aen beide zijde”. De term Nieuweburen lijkt dan nog niet in zwang te zijn. Op 14 Juli 1745 blijkt dit wel het geval te zijn, schipper Wypke Jans verwijst dan bij bekendmaking van een koop naar “Nijeburen”. Later komen we de termen “Nieuwebuuren”, “Nubueren” of “Nuwe Buren” tegen.

Nieuweburen rond 1880

In de Leeuwarder Courant van 15 Februari 1811 komen we de “Nieuweburen” tegen in de vorm die we nu kennen. De straat ligt aan de Schoterlandse Compagnonsvaart, voorheen een belangrijke verbinding voor de afvoer van het bruine goud ‘de turf’. Voor de waterregulering werden er zelfs vier schutsluizen aan gebracht.

Nieuweburen met op de achtergrond de watertoren, 1935

Helaas is er veel veranderd. Medio jaren zestig werd met de aanleg van rijksweg 32 een viaduct aangelegd en de Schoterlandse Compagnonsvaart werd vanaf het Meer tot aan het eind van de Knipe gedempt. De Hoofdbrug en de Garstenbrug verdwenen en werden vervangen door brede overkluizingen. In Heerenveen onderging de vaart een versmalling en de kaden werden verhoogd. Dit alles kwam beslist niet ten goede van het lommerijke beeld, wat het van Harenspad en de Nieuweburen zo kenmerkte. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog!

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Noodbrug over de Schoterlandse Compagnonsvaart, 1946

www.heerenveenmuseum.nl

FOTO BOVEN: Arken in de Schoterlandse Compagnonsvaart FOTO RECHTS: Schilderwerk aan brug bij 't Meer met uitzicht op viaduct van de Rijksweg 32

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


DE LEUKSTE EVENEMENTEN BIJ U IN DE BUURT! : eert t n e pres

• •

GROOTHEERENVEEN MAG TICKETS WEGGEVEN VOOR NOSTALGIE (60’S 70’S 80’S) IN HEERENVEEN! Win tickets voor jou en je vrienden voor Nostalgie in Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof in Heerenveen! Na een succesvolle editie in 2016 komt het concept Nostalgie op zaterdag 20 mei 2017 terug met fantastische coverbands uit de regio. De avond wordt ingevuld met heerlijke muziek uit de jaren 60, 70 en 80, gespeeld door o.a. Rauzer, L&G, Funky Rootz en Murk & Friends.

WIL JIJ JE VRIENDEN VERRASSEN MET TICKETS VOOR DEZE NOSTALGISCHE AVOND? Mail naar tickets@fletcher.nl met daarin de reden waarom jij samen met je vrienden langs wilt komen en het aantal personen die je wilt aanmelden voor deze winactie. Wellicht tot dan!

Line-up:

Bigband Heerenveen - Jazzband ANANAZZ Bigband Drachten - Bigband CUE

Wiep.frl - grafische vormgeving

27 5 2017

Special guests: VOCALIEZZ + DanceCenter FAYA Locatie: Gemeenteplein Heerenveen-Centrum Tijd: 13:00 - 19:00 In het hele centrum: OUTLETMARKT

I00%NL

en op: t r a a k e Bestel j l eltlive.n e p s . w ww

ABE LENSTRA STADION • HEERENVEEN

17 JUNI 2017

MET O.A. GERARD JOLING • LEE TOWERS • NIELSON SYB VAN DER PLOEG • DIGGY DEX • LANGE FRANS • KENNY B RUTH JACOTT • SHARON DOORSON • FRANS DUIJTS NEDERPOP ALL-STARS • VANVELZEN

WWW.SPEELTLIVE.NL

Produced by Creative Event Company Advertentie SpeeltLive - Groot Heerenveen 260x395mm.indd 1

11-04-17 16:55


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

39

DONDERDAG 25 MEI AS. IS HET WEER ZOVER!

wordt hemels

Het is inmiddels traditie dat het parkeerterrein P6 bij het Abe Lenstra Stadion op Hemelvaartsdag verandert in een grote hemelse dansarena voor Heaven Open Air. Op donderdag 25 mei kunnen bezoekers genieten van nationale topacts en wordt het weer een hemels festival. DJ Gerrit Kooystra, alias DJ Praia del Sol, staat ook dit jaar aan het roer van de organisatie en is er samen met zijn team druk mee. Groot Heerenveen zocht de organisator op en sprak met hem over de komende editie van Haven Open Air. Wat ooit begon als klein dansfeestje op de Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen, is inmiddels uitgegroeid tot een Dancefeest van formaat waar Heerenveen trots op kan zijn. Er is destijds voor Heerenveen gekozen omdat er in Heerenveen nog niet zo veel voor de jeugd werd georganiseerd. “Wij willen graag Heerenveen in de spotlights zetten. Heerenveen als een plaats waar ook een goed dancefeest georganiseerd kan worden”, aldus Kooystra die trots is op de line-up van de 2017-editie. Er wordt het hele jaar hard gewerkt om de beste namen naar Heaven Open Air te krijgen. Dit jaar wordt festivalterrein verdeeld in drie area’s, zodat er voor ieder wat wils is.

DRIE AREA’S De eerste area heeft de naam ‘De Mengelmoes Stage’ meegekregen en is het podium van verschillende muziekstijlen: van house tot r&b. Rapper Jonna Fraser maakt hier onder andere zijn opwachting. Deze Nederlandse rapper met Surinaamse roots is verkozen tot 3FM talent van het jaar en heeft een brede nederhopstijl, die varieert van gangstarap tot zwoele soul. Ook zal Alex van der Zouwen uit Groningen, bekend onder zijn artiestennaam Kraantje Pappie, dit podium betreden. Kraantje Pappie heeft op dit moment een hit

“Pompen & de Manier” en zal dit jaar ook optreden op Pukkelpop en het Oerol festival. Naast deze rappers maken ook Jody Bernal, van de Spaanstalige zomerhit “Que sí que no”, en DJ Dave Roelvink hun opwachting in deze area. Gerrit zal als DJ Praia del Sol zelf ook achter de draaitafels gaan plaatsnemen om de bezoekers te vermaken. “Daar kijk ik naar uit en daar doe ik het voor”, geeft Kooystra aan. Iets verderop kan de liefhebber van hard style volledig losgaan in de ‘harder styles’ area. In dit gebied van het festivalterrein zal

Info & tickets www.heavenopenair.nl Kaarten kosten € 28,50 Tijd: 14:00 - 00:00

het tempo van de muziek flink hoger liggen dan in de andere area’s. Dat kan ook niet anders met optredens van artiesten zoals DJ Paul Elstak, Warface & Darkraver, Outsiders en Dutch Movement. Dutch Movement is een dj-act die bestaat uit 2 Dj's en een MC uit Sneek. Dit trio, waarvan de originele namen Richard, Ralph en Dennis zijn, zijn samen gekomen door een spontaan gezamenlijk optreden tijdens het Beachrockers Rockers Festival in Recreatiepark De Ulesprong in Sint Nicolaasga. Dit eenmalige optreden smaakte naar meer en het trio veranderde al snel de naam naar Dutch Movement. “Ze zijn nu echt een nationale act die op menig feest staan te rocken”, zegt de trotse organisator. Dutch Movement verzorgt ook de presentatie in deze area. De derde area van Heaven Open air heeft de naam ‘Bruut’ meegekregen en wordt aangekleed door Bruut event. Hier staan topartiesten uit de R&B en hiphop en dit zijn onder andere Zefanio, Eva Amamidis, Sam Blans en Johnny 500. Johnny 500 staat bekend om zijn djvaardigheden en de looks van een echte ladykiller. De ex van Fajah Lourens heeft alles in huis om

iedereen op elke dansvloer ter wereld te vermaken. “En dat gaat hij met zijn stijl van moderne eclectische muziek ook zeker op Heaven Open air doen”, glimlacht Kooystra.

GEZOND ETEN Ten aanzien van de catering, tenslotte dansen maakt hongerig, gaat Heaven Open air mee met haar tijd met lekkere en gezonde snacks. Er is dit jaar dan ook, meer dan tijdens voorgaande edities, diversiteit aan gezond eten in de ‘food court’ van het festival. Waarbij ook is gedacht aan de vegetariërs. Dit alles uiteraard zonder de traditionele de traditionele snacks te vergeten. “Het verwachtingspatroon van de bezoekers ligt steeds hoger en daar willen wij graag aan voldoen”

antwoordt Kooystra, die voor het ultieme festivalgevoel gaat.

VAKANTIEGEVOEL Heaven Open Air is een complete dag uit, die jaarlijks duizenden feestgangers trekt naar het P6 terrein in Heerenveen. “Wat ik vorig jaar ook aangaf en daar streef ik dit jaar opnieuw naar: bezoekers moeten het gevoel hebben dat ze een dag op vakantie zijn”, geeft Kooystra aan die uitkijkt naar de goede sfeer en saamhorigheid van de organisatie, ruim 150 vrijwilligers en de bezoekers. Het kan niet anders dan dat Hemelvaartsdag 2017 een swingende dag wordt op Heaven Open air!


Vanaf nu kunt u bij Audio Tempel de mooiste audiosystemen per maand betalen.

"The ar t of ar listening and watching" "The t of listening"

BIJ AUDIOTEMPEL TEMPEL IN IN DE DE OUDE BIJ AUDIO OUDEWIJNHOEVE WIJNHOEVE

r Night Audio Show Zaterdag 17 juni Midsummer Night

CambridgeAudio Audio Show 20:00 u. - 23:00 u.

Midsummer Audio ZATERDAGNight 17 JUNI - 20:00 - 23:00 Show UUR De CX-serie van Cambridge Audio is een geheel nieuw ontwikkelde lijn, die bestaat uit twee stereoversterkers, een netwerkspeler, een CDloopwerk en twee AV-receivers (surround). De CX-serie combineert moderne technologie en een uitstekende, gedetailleerde muziekweergave met een nieuwe, strakke vormgeving. Omdat de meeste muziekbronnen tegenwoordig digitaal zijn, hebben alle CX-versterkers een hoogwaardige DAC aan boord. Alle apparaten van de CX-lijn zijn gebouwd op een stevig, resonantie-dempend metalen chassis dat bijdraagt aan de excellente audioprestaties.

Producten van:

Zaterdag 17 juni PRODUCTEN VAN: u. - 23:00 u. Nu20:00 Prime Producten van: Nu Prime

Scansonic

Scansonic Nu Prime Melco Melco Scansonic

Acoustic Signature Melco Acoustic Signature en meer! Acoustic Signature

Cambridge Het noordelijke midzomer audio feest met wijn proeverij en hapjes Het noordelijke midzomer audio feest met wijn proeverij en hapjes CXR200Entree € 5,- • Laat weten of je komt via mail of een telefoontje! Entree € 5,- • Laat weten of je komt via mail of een telefoontje!

Marktweg 46 • 8451 CG • Oudeschoot/Heerenveen Zuid • Tel: 0513 - 62 66 60

De CXR200 is de topreceiver van info@audiotempel.nl • www.audiotempel.nl Marktweg 46vermogen • 8451 CG • Oudeschoot/Heerenveen Zuid • Tel: 0513 - 62 66 60 Cambridge met een van 200 hifi-watt. Hij heeft een info@audiotempel.nl • www.audiotempel.nl schitterende geluidskwaliteit, HDMI Zone 2 en ondersteuning voor de nieuwe 4K / UHD-videostandaard. Elegant aluminium ontwerp.

De award winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf € 9,50 per maand

Vanaf Vanaf nu nu kunt kunt u u bij bij Vanaf nu kunt TEMPEL Audio Tempel de Audio Tempel deu bij AUDIO Nuprime IDA-16 Een fantastisch klinkende versterker al twee jaar achter elkaar product mooiste demooiste audiosystemen per mooiste audiosystemen audiosystemen van het en of Editors Choise! Vanaf € 20,- per maand per maand betalen. maand betalen!

Bluesound

Soundbar HeroShot De beste soundbar! niet alleen film maar ook muziek en streaming.

De De award award winning winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf PER € 9,50MAAND per maand VANAF € 9,50

Scansonic MB-5 Luidsprekers 66,- per maand VANAF €Vanaf 66,-€PER MAAND

De Rega Planar 3

Nuprime IDA-16 IDA-16 Een fantastisch klinkende Nuprime versterker al al twee twee jaar achter elkaar product versterker van het het en en of of Editors Editors Choise! van VanafPER € 20,-MAAND per maand Met de Rega Planar 3 platenspeler zien we de terugkeer VANAF € 20,-

platenspeler, verfijning van perfectie van een legende, de Planar 3 is namelijk de platenspeler waar het voor RegaAUDIO allemaalTEMPEL mee is begonnen en waardoor 46 het merk is waar het Marktweg nu is. De opvolger hiervan, de RP3 heeft 58451 jaar op de What-HiFi turntable of the year CGrijOudeschoot/Heerenveen Zuid awardinfo@audiotempel.nl gewonnen. De nieuwewww.audiotempel.nl Rega Planar 3 is de nieuwste incarnatie van deze legendarisch productlijn.

AUDIO TEMPEL Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl - www.audiotempel.nl 10:00 - 18:00 10:00 - 17:00 zijn open op afspraak ook s’avonds zijn afspraken mogelijk!

THE ART OF LISTENING LISTENING

Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/ Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl

AUDIO TEMPEL

www.audiotempel.nl Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot Tel: 06-46736557 www.audiotempel.nl

Audio Tempelheeft heeftAudiotempel traditionele hifi /audio Muziekisiseen een universele universele taal. taal. Een Daarnaast een ruimeleveranciers keuze in gebruikte Muziek Een taal taal die die iedereen iedereenter ter in haar portfolio maar ook nieuwe merken dieom meer wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs door de wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 Scansonic MB-5 Luidsprekers gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën. Daarnaast grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de Scansonic MB-5 vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u Luidsprekers terecht om de Vanaf € 66,- per maand Audiotempel een ruime keuze in gebruikteonder en nieuwe nieuwsteontwikkelingen ontwikkelingen van van beeld Vanaf € 66,- heeft per maand luisteren en met andere muziekliefhebbers, een nieuwste beeld en en geluid geluidte teontdekken. ontdekken. LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde van de mooiste hifi producten. Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, producten. D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand AUDIO TEMPEL boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw AUDIO TEMPEL van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk. luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze Marktweg 46 Bij ons zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en luidsprekers, home theater, Beamers, TV’s en audio Marktweg 46 luidsprekers, inbouw luidsprekers,8451 home theater, Beamers, CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en 8451zijn CGde Oudeschoot/Heerenveen Zuid TV's en audio accessoires. Nog nooit mogelijkheden info@audiotempel.nl www.audiotempel.nl pop tot jazz. Alles is er mogelijk. uitgebreid geweest. Audio Tempelinfo@audiotempel.nl levert audioproducten in OPENINGSTIJDEN zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levertwww.audiotempel.nl alle prijsklassen. Maandag t/mOOK donderdag afspraak (ook in de avond). audioproducten in alle prijsklassen. VOLG ONS OPopFACEBOOK! Vrijdag: 10:00 18:00 uur Zaterdag: 10:00-17:00 uur Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers Zondag: 13:30-17:00 uur in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

41

INSCHRIJVEN VOOR 11 JUNI A.S.!

HET POSTHUIS THEATER HOUDT AUDITIES VOOR

DE KERSTMUSICAL ‘DE MAGIËR VAN MILDAM’ De zomer moet nog beginnen, maar de culturele instellingen in Heerenveen zijn al volop bezig met de winterprogrammering. Eén van de grote evenementen komend seizoen wordt de Kerstfamiliemusical van het Posthuis Theater. Inmiddels een traditie, want dit jaar wordt de kerstmusical alweer voor de achtste keer geproduceerd. Een titel is er al, en ook de schrijver is bekend. De musical heeft alleen nog spelers nodig: professionele acteurs en amateurs. Het Posthuis Theater houdt 24 juni audities voor de jonge en volwassen amateuracteurs en actrices. Zeven jaar geleden, in 2010, was het 125-jarig bestaan van het Posthuis Theater (het huidige gebouw aan de Fok staat er sinds 1885) reden voor een publieksfeestje. Het theater gaf Rients Gratama en Clara Rullmann de opdracht om een heuse Kerstfamiliemusical te maken, speciaal voor Heerenveen.

giër? Wat doen die Zeven Wolven in de tuin van de Magiër? En waarom gedragen de Mantelzorgers zich zo verdacht? Weten zij meer of hopen zij dat het deze Kerst wél zal sneeuwen?

AANMELDEN VÓÓR 11 JUNI ‘De Magiër van Mildam’ zal in de kerstvakantie zo’n tien maal worden opgevoerd. Na de serie voorstellingen in het Posthuis Theater volgen nog twee optredens in Theater De Koornbeurs in Franeker. Het Posthuis Theater houdt op zaterdag 24 juni audities voor de rollen in de voorstelling. Iedereen tussen de acht en achtentachtig, die mee wil doen aan deze achtste kerstmusical van Heerenveen, en kan zingen en acteren en/of dansen, kan zich vóór 11 juni aanmelden bij het Posthuis Theater. Dat kan via de post (Posthuis Theater, t.a.v. Kerstmusical 2017, Fok 78, 8441 BR Heerenveen) of via de mail (aafje@posthuistheater.nl).

SCROOGE & MARLEY Rients Gratama bewerkte toen de klassieke Kerstvertelling ('A Christmas Carol') van Charles Dickens, onder de titel 'Scrooge op de Fok'. Het verhaal werd van Londen naar Heerenveen gebracht en naast hoofdrolspelers Rients Gratama en Freark Smink stonden er bijna twintig kinderen en volwassenen op het podium om het bekende verhaal van Scrooge & Marley al acterend, zingend en dansend in te vullen. De voorstelling werd in eerste instantie vier keer opgevoerd, maar er moest in allerijl een vijfde uitvoering bij wegens overgrote belangstelling. En daarmee was het éénmalig bedoelde feestje gevierd, dacht iedereen.

Vermeld in beide gevallen: naam, m/v, adres, mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en vertel iets over jezelf, je ervaring en waarom je mee wilt doen. Iedereen die zich aanmeldt, doet in principe mee aan de audities. Je krijgt daarover tijdig bericht van het theater. Wie meer wil weten over de audities kan contact opnemen met het Posthuis Theater, Aafje Dijkhuizen (productieleidster van de kerstmusical is te bereiken op werkdagen via 0513-619492 of via het hierboven eerder vermelde e-mailadres).

HET PAKTE ANDERS UIT… Het publiek vroeg om meer, dus schreven Gratama en Rullmann nog vijf kerstmusicals voor het Posthuis Theater. Met in 2015 ‘De Sterren van Bethlehiem (of Bartlehiem)’ als slotakkoord van deze reeks. Scrooge & Marley (Rients Gratama en Aart Staartjes) ontmoetten in Bethlehiem de betover-achter-over-achter-kleindochter van Ebenezer Scrooge en een nazaat van Jacob Marley, waarmee de cirkel rond was. Naast Rients Gratama, Freark Smink en Aart Staartjes stonden onder meer Joop Wittermans, Elske DeWall en Syb van der Ploeg in de Posthuis-kerstmusicals en deden er tientallen kinderen, jongeren en volwassenen mee. Enkele jongeren en kinderen uit deze eerste reeks hadden er zo’n plezier in, dat ze inmiddels zelf in het acteurs vak zijn beland of op een theateropleiding zijn aangenomen. Afgelopen jaar, in 2016, is de tweede reeks begonnen, met Ronald Smink als schrijver. Ronald Smink is, net als Rients Gratama, cabaretier en tekstschrijver ‘uit het Friese’.

De eersteling van Ronald heette ‘Afke’s Elfde, de geboorte van Grutte Pier’ en was een hilarische sketch over de Friese Verlosser, die door toedoen van een Engel in het gezin van Afke’s Tiental terecht komt.

GEBROEDERS WILHELM EN JACOB Dit jaar schrijft Ronald Smink ‘De Magiër van Mildam’, een Sprookje over de Gebroeders Wilhelm en Jacob. Over dit sprookje mogen we hetvolgende al melden:

Wilhelm en Jacob zijn twee broers die gek zijn op het wakker kussen van jonge vrouwen. Wilhelm doet dat omdat hij er rijk mee hoopt te worden. Jacob probeert via de kus over zijn schaamte en verlegenheid heen te komen. En nu zijn ze op reis naar Mildam. Want daar woont ‘de Magiër’. Het verhaal gaat dat ‘De Magiër van Mildam’ het geheim van Fryslân kent en dat hij dat geheim voor iedereen verborgen houdt omdat hij de Friezen wil beschermen tegen kwade invloeden

van buitenaf. Daar willen de broers Wilhelm en Jacob het fijne van weten, “En,” zo zegt Wilhelm tegen zijn broer, “Misschien is dat geheim wel een mooie vrouw die wakker gekust moet worden.” Dat heb je wel vaker in dat soort verhalen, weet Jacob en dus is hij meegegaan. Goede kans dat het helemaal anders zit, want waarom fietst Marga Treintas (“Met een korte ij” zoals ze zelf zegt) elke avond langs de woning van de Ma-

Vooral talenten die nog niet eerder hebben meegedaan worden met nadruk uitgenodigd zich aan te melden. Het Posthuis Theater zoekt bewust naar níeuw talent. Meedoen aan deze kerstmusical is niet vrijblijvend. Tussen 13 december en 6 januari moet je sowieso beschikbaar zijn en een repetitie mag je alleen in heel bijzondere gevallen missen. Er wordt gerepeteerd vanaf september. In het begin eenmaal per week, in de herfstvakantie vaker, en vanaf december intensiever. De Première is op gepland op woensdag 20 december.


42

NUMMER 05 • 2017

SKEELERAAR LUC TER HAAR

“HEERENVEEN IS ECHT MIJN BAANTJE” Luc ter Haar, van oorsprong uit Zeewolde, maar al zes jaar woonachtig in Heerenveen, is momenteel de beste skeeleraar in Nederland op de baan als het gaat om lange afstanden. Vorig jaar werd hij tweemaal Nederlands kampioen en dit jaar heeft hij zijn zinnen gezet op minimaal dezelfde prestatie. Een prestatie die hij wil neerzetten op de nieuwe piste van Heerenveen, want daar vinden de kampioenschappen plaats op 2 en 3 juni.

en de begeleiding is hier gevestigd en dat was voor mij het belangrijkste motief om hier te gaan wonen.”

WERELDKAMPIOEN In 2014 pakte de jonge Ter Haar zijn grootste prijs tot dusver in zijn carrière. In het Argentijnse Rosario werd hij wereldkampioen op de aflossing. De aflossing is een soort relay-wedstrijd met drie rijders over een afstand van vijf kilometer. Ter Haar deed dat met Mark Horsten en Michel Mulder, beiden ook woonachtig in Heerenveen. Ter Haar: “Ik maakte destijds deel uit

FOTO: TIMSIMAGING

Zes jaar geleden verhuisde de 23-jarige Ter Haar naar Heerenveen. “De belangrijkste reden was mijn sport. Vanuit Zeewolde is het een hele reis naar Heerenveen en dat kost nu eenmaal veel tijd en energie. In Heerenveen kwam ik in aanmerking voor de talentacademie Noord en kon ik mijn Havo afmaken.” Hoewel er in Heereveen tot vorig jaar (nog) geen skeelerbaan was, koos hij toch voor Friesland. “De nationale selectie werkte vanuit Heerenveen en alle faciliteiten, behalve dan de baan, zijn hier. De groep waar we elke dag mee trainen

van het winnende team en dat was fantastisch. Voor mij is dat reden geweest om nog meer energie te steken in mijn sport en hopelijk ook een dergelijke prestatie te leveren als individuele rijder.”

“MIJN BAANTJE” Vorig jaar werd bij Sportstad Heerenveen de nieuwe skeelerpiste geopend. Een piste met een zogenaamde Vesmaco toplaag die voldoet aan alle internationale eisen. Vesmaco is een coating die de skeeleraars extra grip geeft om nog harder door de bochten te gaan. “De baan in Heerenveen is een absolute zegen voor mij. Op de fiets ben ik er in twee minuten en dat scheelt een heleboel tijd en bovendien een heleboel reiskilometers. Nederland telt één andere baan met Vesmaco en die ligt in Heerde. Dat is toch bijna een uur rijden. Daarnaast heeft de baan in Heerenveen ook een dak en dat is met het vaak regenachtige weer in Nederland natuurlijk een uitkomst. Nu kunnen we altijd trainen, ongeacht het weer, want skeeleren op een natte baan is geen optie.” In een jaar tijd heeft Ter Haar zich de baan in Heerenveen helemaal eigen gemaakt. “Hoewel de skeelerbanen aan bepaalde eisen moeten voldoen en er op de wereld behoorlijk wat van deze banen zijn is elke baan toch net even anders. Naarmate je meer op een baan kunt trainen word je er automatisch beter in, ken je elk


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

FOTO: TIMSIMAGING

MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA

NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN SKEELEREN PISTE EN WEG SKEELERBAAN HEERENVEEN VRIJDAG 2 JUNI 2017 12:00 300 meter finales Kadetten en Junioren B 13:20 300 meter finales Junioren A en Senioren Aansluitend huldiging 300 meter 15:15 1000 meter 1/2 finales Junioren B, junioren A en senioren 16:15 1000 meter 1/2 finales Junioren B, junioren A en senioren Aansluitend huldiging 1000 meter 17:30 Puntenkoers 3 km Kadetten en Junioren B 18:45 Afvalkoers 15 km Junioren A en Senioren

13:00 500 meter 1/2 finales 13:32 500 meter 1/2 finales -- PAUZE -14:30 500 meter finales 14:50 500 meter finales -- PAUZE -16:15 Afvalkoers 5KM 16:15 Afvalkoers 10 KM 17:20 Punten/afvalkoers 10KM 18:45 HULDIGINGEN

Kadetten en Junioren B Junioren A en Senioren Kadetten en Junioren B Junioren A en Senioren Kadetten en Junioren B Junioren B Junioren A en senioren

Programma ondervoorbehoud.

ZATERDAG 3 JUNI 2017

"De skeelerbaan van Heerenveen is een zegen voor mij. Door het dak kun je altijd trainen." hobbeltje en kun je de bochten wel dromen. De baan in Heerenveen, die niet heel erg lastig is, is behoorlijk breed en nog niet heel snel. Dat komt vaak later als de baan helemaal uit ‘uitgehard’.“

NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN Op 2 en 3 juni vinden de nationale kampioenschappen plaats op de piste in Heerenveen. Op 4 juni verplaatst het toernooi zich naar Wolvega voor de wegonderdelen. Voor Ter Haar is het toernooi uiteraard belangrijk en vooral ook beslissend voor de rest van het seizoen. “Vorig jaar won ik de punten-afvalkoers en de afvalkoers. Ik ga dit seizoen voor minimaal hetzelfde resultaat. Daarnaast vind ik de 1000 meter ook erg belangrijk. De 1000 meter is een afstand waar de pure sprinters en de lange afstand specialis-

ten elkaar tegenkomen en dat is altijd een interessante strijd.” Het voorseizoen verloopt voor Ter Haar tot nu toe erg goed. “Het gaat eigenlijk beter dan in de voorgaande jaren. Ik kom altijd wat traag op gang. Dat heeft vooral ook te maken met de periodisering. Tot eind april werken wij veel extensieve trainingen af en vanaf mei gaan we vooral meer in de ‘wedstrijdmodus’. De belangrijkste wedstrijden voor mij starten vanaf begin juni en tot die tijd moet de basis zo breed mogelijk zijn.”

IK GA VOOR EEN MEDAILLE OP HET EUROPEES KAMPIOENSCHAP Ter Haar start begin juni als de grote favoriet op de lange afstanden en hij is zich daar van bewust. “Als je titelverdediger bent en in

de voorbereiding is niets raars gebeurd, dan behoor je automatisch tot de topfavorieten, dat is logisch. Op de lange afstanden is de concurrentie niet zo hevig als op de korte afstanden en dat is misschien aan de ene kant jammer, maar dat geeft mij ook weer mogelijkheden om mij nog meer te focussen op de grote internationale toernooien.” Met deze internationale toernooien doelt Ter Haar op de Europese- en wereldkampioenschapen. “Op het NK moet ik mij zien te kwalificeren voor het Europees kampioenschap in Portugal. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit gaat lukken. Mijn doel is om tijdens de Europese kampioenschappen een individuele medaille te winnen.”


De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

Rixt Meijer in actie tijdens de Ronde van Gelderland.

Wielrenster Rixt Meijer

FOTO'S ERICK BOUWMAN

“Ik droom van Vlaanderen” Halverwege de dertig en versleten rugwervels. Die combinatie zorgt veelal dat een sporter de keuze maakt om uit de sport te stappen. Maar dat geldt niet voor Rixt Meijer. De 35-jarige sportvrouw stapte over van het schaatsen naar het wielrennen en weet zich elk jaar te verbeteren. Stoppen? Nog lang niet. Eerst de Ronde van Vlaanderen maar eens fietsen, tenminste als het aan Rixt zelf ligt. Het is een onstuimige natte dag. In het Hajé restaurant aan de A7 komt Rixt natgeregend binnen van het stukje fietsen naar het restaurant. Een lunchafspraak kwam de Heerenveense het beste uit. “Iedereen moet eten toch?” Naast haar sport werkt Meijer ook nog eens een ‘gewone’ werkweek van 40 uur voor Distil, een technische groothandel.

HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN In februari 2015 stopte Meijer als marathonschaatsster. De Nederlands kampioene van 2012 wilde wel door, maar een slepende rugblessure maakte een heel seizoen lang marathonschaatsen onmogelijk. “Versleten rugwervels, zei de dokter. Niks aan te doen, dat gaat niet over. Hoe dat komt? Ja, dat is moeilijk te zeggen. Er zijn meerdere mogelijke redenen aan te wijzen. Ik heb als langebaanschaatser op jonge leeftijd veel krachttraining gedaan, daardoor zou het kunnen komen, maar als ik in mijn familie kijk zou het ook zo maar erfelijk kunnen zijn. Het is gissen en het is zoals het is, dus daar wil ik niet te lang bij stilstaan.” Toch maakt Meijer, met versleten rug, aankomend winterseizoen haar comeback in het marathonpeloton bij de ploeg van Distil. “Ik ga niet heel veel schaatsen hoor, dat kan gewoon niet meer, maar ik pik mijn wedstrijden uit. Ik heb een hele brede basis en ben heel fit, dus het schaatsen pak ik gemakkelijk op.”

“WINNEN IS HEERLIJK” In 2004 begon Meijer naast het langebaanschaatsen ook als wielrenster. “Als schaatsers fietsen we natuurlijk best veel. Ik merkte dat mij dat wel lag en de overstap naar het fietsen

van wedstrijden is dan snel gemaakt.” De laatste jaren is het wielrennen steeds belangrijker geworden voor de Heerenveense. Dit seizoen maakte ze de overstap van het Stouwdam Ladies Cycling Team naar de ploeg van Jan van Arckel. “Het is wel bekend dat als je meer wedstrijden wil rijden, die hoog aangeschreven staan met een sterke ploeg en goede faciliteiten, dat het team van Jan van Arckel daar goed bij past. Na een goed gesprek was de overstap na het vorige seizoen dan ook snel gemaakt.” Meijer is als renster actief in de clubcompetitie. De hoogste competitie net onder de professionals. Op 17 april won ze de Ronde van Gelderland. “Het was wel een wedstrijd waar ik mijn zinnen op had gezet. En als je dat dan zo mag afronden, dat is fantastisch. We raakten voorop met een kopgroep van zeven rensters waaronder een ploeggenote van mij. In de finale spraken we af dat ik zou proberen te ontsnappen, en mijn ploeggenote zou sprinten. Ik viel aan en zag de rest van de kopgroep pas weer na de finish. Een heerlijk gevoel.”

DROMEN VAN DE RONDE VAN VLAANDEREN De ploeg van Meijer staat ook ingeschreven in de topcompetitie en rijdt verschillende klassiekers in België. In de topcompetitie rijdt Meijer tegen de professionals en dat is een heel verschil met de clubcompetitie. De wedstrijden zijn langer en gaan vaak een stuk harder. “Ik ben toch al redelijk op leeftijd als wielrenster en dat brengt een stuk taaiheid met zich mee die goed van pas komt in de finales van lange wedstrijden. Als het dan ook nog eens heel hard waait en we over kasseien mogen rijden ben ik in mijn element.” De

ploeg van Meijer mag in principe aan alle wedstrijden deelnemen, behalve de wedstrijden van de World Tour. Aan de World Tour mogen alleen de continentale- en pro-continentale ploegen deelnemen. De Ronde van Vlaanderen, Gent Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik zijn wedstrijden die deel uitmaken van de World Tour. Meijer zou ze maar wat graag eens willen rijden. “Ja dat blijft toch wel een droom om aan één van deze klassiekers te mogen deelnemen. Ik moet dan de overstap maken naar een team dat deze wedstrijden mag rijden en dat zou ik heel erg graag willen.”

“IK STOP NIET MET WERKEN” Meijer is sinds januari begonnen als programmeur bij Distil. Daarvoor werkte ze tien jaar lang bij Schoolmaster. Als marathonschaatser en nu ook als wielrenster heeft ze altijd haar sport op hoog niveau gecombineerd met werken. ‘Gewoon’ 40 uur per week werken en in de avonden trainen, soms ook in de ochtend voor het werk. “Ik vind programmeren gewoon heel erg leuk en kan mijn creativiteit daarin kwijt. Ik wil daar niet zonder en dat heb ik altijd goed weten te combineren met mijn sport. Het is een bewuste keus, ik zou niet anders willen. Als ik meiden hoor zeggen dat ze naast het sporten geen tijd hebben voor andere dingen als werk of studie begrijp ik dat niet. Wat doe je dan de hele dag?” Mocht er na dit seizoen een professionele ploeg komen die Meijer graag wil contracteren, dan zegt ze zeker ja. “De kans om de grote klassiekers te fietsen pak ik dan zeker met beide handen aan, maar daar kan ik heus ook wel bij blijven werken. Dat heb ik altijd al gedaan.”


46

NUMMER 05 • 2017

TSH TURNTALENT SARAI HUITEMA

‘Ik maak dingen mee die leeftijdsgenootjes niet beleven’ Vijf jaar nu turnt de 13-jarige Sarai Huitema bij Turncentrum Sportstad Heerenveen (TSH). Ondertussen traint zij achtentwintig uur per week. “Ik probeer wel zoveel als mogelijk buiten trainen en school om leuke dingen te doen.” Het verhaal van Sarai is er een als van nagenoeg elke andere jongere topturnster of topturner. Veel trainen, school, wedstrijden, bijkomen en nagenoeg geen sociaal leven. Voor de buitenwereld lijkt dat een zwaar en eenzaam bestaan. De juniore, die haar eerste jaar als eredivisieturnster beleeft, kent dezelfde geluiden. “Ik maak juist dingen mee die leeftijdsgenootjes niet beleven en stop die in mijn ‘rugzakje’. Zoals trainingsstages, wedstrijden in het buitenland en bijvoorbeeld regelmatig slapen in hotels. Bovendien, ondertussen ben ik niet anders gewend. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik iets mis. Hoewel het lastig is vanwege trainen en school, probeer ik wel met vriendinnen af te spreken. Ook ga ik als het kan naar een verjaardag toe”, zegt Sarai, die op woensdagmiddag en zaterdag geen turnverplichtingen heeft.

VERHUIZEN Ondertussen woont Sarai weer bij haar ouders. Die zijn voor hun dochter verhuisd naar Heerenveen. De turnster zelf woonde vanwege het turnen sinds haar achtste jaar bij diverse gastgezinnen in en om het Friese Haagje. Op vrijdagavond werd zij dan door haar ouders opgehaald, zodat zij haar vrije zaterdag kon doorbrengen thuis in Bovenkarspel. “Je bent toch liever thuis bij je ouders, dan in een gastgezin. Voorheen ‘facetimeden’ we elke avond. Dit is prettiger. Want thuis kan ik beter mij ei kwijt”, zegt Sarai, die dankzij een workshop in Heerenveen terechtkwam. “Ik sportte bij GTS Grootebroek en was toe aan meer uitdaging. Die kon de club niet bieden. Toen ben ik hier gaan kijken, omdat hier een workshop was. Ik was gewend om in een soort garage te turnen. Dan kom je hier en

zie je die enorme hal van Sportstad. Dat was heel cool voor mijn leeftijd. Van de trainers Janneke Bloembergen en José van der Veen mocht ik vervolgens blijven, nadat ze mij in actie hadden gezien.”

AFSCHEID NEMEN Voor Sarai betekende trainen in Heerenveen ook wonen en naar school gaan in Heerenveen. In een klap moest zij afscheid nemen van alles en iedereen in haar Bovenkarspel. Een beslissing waar zij geen seconde spijt van heeft gehad. “Natuurlijk, het was in het begin zwaar. Ik miste mijn ouders, twee zussen, zusje en mijn broertje. Daarnaast klikte het wederzijds niet altijd met mijn gastgezinnen. Dat was bij het laatste gastgezin wel het geval. Dat was bij de ouders van mijn medeturnster Michelle van der Wal. Dat voelde echt als thuiskomen.” Sinds de herfst van 2016 woont Sarai weer thuis. Niet in Bovenkarspel, maar in Heerenveen. Haar ouders zijn namelijk mede voor haar dochter verhuisd naar Friesland. Haar vader John en moeder Nancy willen de verhuizing echter niet puur aan het turnen ophangen. “Onze twee oudste dochters gaven aan weer bij Sarai te willen zijn. Dan kun je twee dingen doen. Of Sarai laten stoppen met turnen of verhuizen. Daarnaast wil onze oudste dochter graag studeren in Groningen. Dat is vanuit Heerenveen beter bereisbaar, dan vanuit Bovenkarspel. Terwijl een andere dochter graag de muziek in wil. Dat kan in

Heerenveen op de OSG. Daarnaast wilden wij al langer een huis laten bouwen. Het is een stuk voordeliger om dat hier in de regio te doen.” Of, zoals moeder Nancy het omschrijft: “Sarai moest en moet niet het gevoel hebben dat de verhuizing vanwege haar is en dat dit onnodig druk op haar turnen legt.” Zelf is zij nog docent op een middelbare school in Grootebroek en reist zij elke dag vijf kwartier heen en terug. “Natuurlijk legde de verhuizing druk op ons. Zeker omdat we eerst ook nog in een tijdelijke woning zitten. Maar ons motto is: ‘Niet lullen, maar poetsen’. Wel ben ik in de regio aan het solliciteren.” Terwijl haar man sales consultant is bij NLDC. Dat is het voormalige datacenter van KPN. Vanuit die functie was hij naar eigen zeggen al gewend om te reizen.

‘VLIEGEN’ IS HET MOOISTE Sarai zit geconcentreerd en duidelijk vol bewondering te luisteren naar hoe haar ouders vertellen over de verhuizing en hoe zij in Heerenveen een sociaal leven aan het opbouwen zijn. “Ik vind het heel fijn dat mijn ouders geen druk op mij leggen dat ik moet presteren en moet turnen. Zij zeggen ook altijd dat als ik wil stoppen, ik mag stoppen.” Het woordje stoppen zal duidelijk geen moment bij de turnster opkomen. “Als ik stop, word ik nog drukker. Ik heb namelijk ADHD”, klinkt het ineens. Zonder er verder op in te gaan, praat Sarai door over haar grote passie

turnen. “Ik houd vooral van het vliegen. Je voelt je dan vrij, los van de wereld.” Dat vliegen komt vooral terug op haar favoriete onderdeel brug. Daarop werd zij in haar leeftijdscategorie in 2014 Nederlands kampioen. Afgelopen jaar nog werd zij op het ‘vliegonderdeel’ sprong eveneens Nederlands kampioen. “Dit jaar wil ik het podium halen op de meerkamp bij het NK in Ahoy in juni. Zelf ben ik namelijk een meerkampturnster.” Voor de toekomst heeft het lid van de Oranje Jong Talent Selectie zich ook al diverse doelen gesteld. Te beginnen bij de International Age Group Competition in mei. Bij dat internationale toernooi kunnen landenteams zich bij de junioren voor het eerst plaatsen voor de Flanders Cup van 2017. “Daarnaast had ik eerst deelname aan de Olympische spelen van Tokio 2020 in gedachten. Maar omdat er een hele goede lichting Nederlandse turnsters is, is in overleg met de trainers besloten om ons te richten op de spelen van 2024. Waar die zijn, is nog niet bekend.” De turnogen van Sarai glinsteren zichtbaar bij al het moois wat zij op sportgebied hoopt te bereiken. Het feit dat zij dat mag beleven te midden van haar familie in Heerenveen, maakt het er voor haar alleen maar leuker op. “Ik ben heel blij dat ik het turnen mag meemaken. Ik vind dat ik een mooi leven heb.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

47

CLAFIS INGENIEUS TRIATLON HEERENVEEN - 20 MEI A.S.

TRIATLON WERKT VERSLAVEND Voor een stukje hardlopen draaien de meeste mensen hun hand tegenwoordig niet meer om. Maar om eerst een stuk te zwemmen, dan met je natte pak op de fiets te zitten en vervolgens van je fiets stappen om een stuk te gaan hardlopen, dat is andere koek. Toch nemen steeds meer mensen deze horde, want de triatlonsport wint enorm aan populariteit. In Heerenveen zagen ze de laatste jaren het deelnemersaantal flink stijgen en is inmiddels het maximale aantal deelnemers bereikt. “Triatlon werkt als een verslaving”, weet voorzitter Arjen van der Krieke.

“Toen ik acht jaar geleden instapte was de wedstrijd op sterven na dood. We hadden toen nog maar 90 deelnemers. Je moet je voorstellen dat we ook werken met eenzelfde aantal vrijwilligers en enkele sponsoren. Dan wil je graag een mooi en groot deelnemersveld aan de start zien. De toekomst van de triatlon in Heerenveen stond toen echt onder druk, maar we hebben het hoofd boven water kunnen houden en zijn inmiddels op de goede weg.”

OUDE WEDSTRIJD De triatlonsport is in Nederland een relatief jonge sport. Toch bestaat de wedstrijd in Heerenveen al 31 jaar. In deze periode ging de wedstrijd eenmaal niet door. Daarmee is de triatlon in Heerenveen één van de oudste triatlonevenementen van Nederland. De wedstrijd en oprichting van de vereniging werd geïnitieerd door vijf fanatieke triatleten. Sinds die dag is triatlon Heerenveen, met wat diepe dalen en mooie pieken, inmiddels uitgegroeid tot een evenement van formaat met 100 vrijwilligers. “Het is een hechte groep”, zegt Van der Krieke.

FOTO: KEVIN DAMSTRA

Op zaterdag 20 mei organiseert AV Heerenveen voor de 30e keer de Clafis Ingenieus Triatlon. Een jubileumeditie en tevens kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap later dit jaar in Rotterdam. Met in totaal 350 deelnemers zit het evenement vol en dat maakt voorzitter Arjen van der Krieke trots.

Voorzitter Arjen van der Krieke (rechts) is er klaar voor.

“Jan van der Heide bijvoorbeeld, is iemand die er al vanaf de start bij betrokken is en nog steeds zijn steentje bijdraagt. Hij helpt bij de opbouw van het parcours en is daarnaast nog steeds een bijzonder fanatieke deelnemer aan triatlons. Het organisatieteam bestaat uit een kleine maar hechte groep. We hebben aan één blik genoeg en dat werkt enorm plezierig.”

“ALLES WAT JE NODIG HEBT IS EEN HELM EN ZWEMBRIL” Waar sporten als hockey en golf een toch wel een beetje ‘kakkineus’ beeld bij mensen oproepen, heeft de triatlon sport een imago van onbereikbaarheid. Iets voor sporters die heel veel trainen en op duur materiaal rijden. Niks is echter minder waar stelt Henk Onsman, medeor-

ganisator en fanatiek triatleet. “Het enige wat je nodig hebt is een helm en een zwembril.” Henk vervolgt zijn verhaal met enkele mooie anekdotes. “Een jaar of drie geleden hadden we drie jongens die mee wilden doen. Ze kwamen met de trein naar Heerenveen en huurden een OV fiets. Je weet wel, zo’n geel, loodzwaar stalen monster. Daarmee hebben ze meegedaan. Vorig jaar hadden we nog een dame die meedeed op een fiets met kinderzitje. We moesten wel enige aanpassingen maken omwille van de veiligheid, maar in principe kan dat gewoon.” Van der Krieke vult aan. “Eigenlijk heeft nagenoeg iedereen wel een fiets, een paar sportschoenen een shirt en een broekje; meer heb je niet nodig. Het enige wat je wellicht echt speciaal moet aanschaffen is een helm, want dat is verplicht tijdens het fietsen, en een zwembril. Natuurlijk kun je het allemaal veel gekker maken, met

fietsen van zeven- of achtduizend euro, maar dat hoeft niet.”

VERSLAVING Hoewel de sport gerekend kan worden tot een bucket-list activiteit, heeft de triatlon dikwijls een verslavende werking op mensen. “Je hoort vaak nieuwkomers bij ons zeggen dat ze dit één keer willen doen en daarna nooit meer. Diezelfde mensen informeren vaak meteen na de finish wanneer de volgende wedstrijd is”, zegt Van der Krieke lachend. “De triatlon is een strijd tegen jezelf, zonder dat de andere deelnemers echt belangrijk zijn. Natuurlijk zijn er atleten die louter mee doen voor de overwinning, maar die groep is klein. Jezelf extra uitdagen, je grens opzoeken, nieuwe dingen doen en vitaal zijn, hoort bij de huidige tijd en daarvan plukt de triatlonsport momenteel de vruchten. “Mensen willen vanuit de eentonigheid van het hardlopen of lange afstanden fietsen meer uitdaging. En die vinden ze dan vaak in de triatlon of trailrunning. Trailrunning is een vorm van hardlopen door de natuur op onverharde paden.”

LAGE INSTAP Triatlon moet voor iedereen bereikbaar zijn vindt Van der Krieke. Daarom is er naast de Olympische afstand (1500 meter zwemmen, 36 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen) en de 1/8 triatlon (500 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vijf kilometer lopen) ook de 1/16 triatlon in Heerenveen. “Een paar jaar geleden hadden we een vrouw uit Amsterdam die dolenthousiast was over de triatlon, maar ze vond dat de instapafstand van 1/8 triatlon nog best wel pittig was. Daarom hebben we dit jaar de 1/16 triatlon opengesteld voor alle leeftijden. Dit is voor nieuwkomers een mooie kennismaking met onze fantastische sport.”


con ne ..... con ne .....

..... en noch folle meer

..... en noch

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer

..... en noch

..... en noch folle meer

23 & 24 JUNI E

21 of42KM HARDLOPEN WANDELEN

f

WANDE KM M K 5 , 7 10 RUN

to

STARTE

F

UWT!AD E I N ! W U NIE ILAND WATERSLING

AG 7 D R E ZAT-6-201 24

ie D us en rs cl r in TTe he LS e SP nis VA uur fiESTtI01:00

VRIJDA0G17 23-6-2

rond het Sneekermeer

InFoRMaTIe en INSCHRIJVEN op WWW.MaR-aTHon.CoM 1/2PAG-LIGGENDMAR-ATHONSNEEK2017.indd 1

05-04-17 10:38


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

49

LIONS CLUB HEERENVEEN

SPORT IS VOOR JONG EN OUD, ARM EN RIJK Alle kinderen zouden moeten kunnen sporten. Jong, oud, arm en rijk. Sport draagt er onder andere aan bij dat een kind zich fysiek, mentaal en sociaal beter kan ontwikkelen. Daarom organiseert de dit jaar jubilerende - 50 jaar - Lionsclub Heerenveen e.o. in de eigen gemeente een sportmiddag voor kinderen, voor wie sporten financieel niet bereikbaar is. “In september stellen we de kinderen in de gelegenheid om deel te nemen aan een sportmiddag in en rondom sportstad Heerenveen. Onze ambitie is om uiteindelijk 100 kinderen een jaar lang aan het sporten te krijgen, waarvoor ze niet hoeven te betalen”, zegt Jerry Speel als drijvende kracht achter die activiteit.

GOLFTOERNOOI IN SINT-NICOLAASGA Om zoveel kinderen te kunnen laten sporten is er geld nodig. In maart werd er daarom al een tennistoernooi georganiseerd voor bedrijventeams. Het vervolg daarop is een groots opgezet midzomer golftoernooi op 23 juni op de fraai gelegen en goed voorziene baan bij St. Nicolaasga. Het welslagen daarvan staat en valt bijna vanzelfsprekend met de medewerking van het bedrijfsleven, waarvoor in de vorm van sponsoring en/of inschrijving van teams diverse pakketten zijn samengesteld. “Tot dusver, en we spreken vanaf begin mei, hebben 12 teams zich hiervoor ingeschreven, maar dat is zeker nog niet genoeg. De golfbaan kent 18 holes, dus nog zes extra teams zijn gemakkelijk te plaatsen. Mochten er nog meer teams zich in willen schrijven en zo hun steentje willen bijdragen aan dit initiatief van de Lions Club, dan kunnen we daar zeker een mouw aan passen”, aldus Speel.

SPORTEN FINANCIEEL ONBEREIKBAAR De Lions Club in Heerenveen erkent het belang van sport in de opvoeding van de kinderen en streeft ernaar om ieder kind de mogelijkheid te geven om te kunnen sporten. In eerste instantie is het symbolische getal van 100 kinderen gekozen. “Lions Club bestaat landelijk 100 jaar, dus 100 kinderen de kans geven om een jaar lang gratis te kunnen laten starten leek ons een mooi beginpunt, maar uiteraard willen we dat zoveel mogelijk uitbreiden en we zullen ons daar in ieder geval voor een periode van drie jaar voor in blijven zetten.”

Hierbij wordt samengewerkt met het Jeugdsportfonds en diverse sportverenigingen. Kinderen die zich bij een van de sportverenigingen in de gemeente Heerenveen inschrijven en uit gezinnen komen die niet draagkrachtig genoeg zijn om gedurende een jaar contributie te betalen, komen in aanmerking voor een jaar lang gratis sporten. Om die opzet meerjarig te kunnen realiseren, is het streven gericht op structurele samenwerking met de betrokken organisaties. “Deze sportverenigingen hebben goede contacten met het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat de gelden bij de sportverenigingen komt indien een kind hiervoor in aanmerking komt. Dit is een uiterst discreet proces waarbij verschillende instanties, zoals scholen en de Stichting Leergelden betrokken zijn”, geeft Speel aan.

goede aan de ontwikkeling en de toekomst van het kind, aan het gezin en uiteindelijk ook aan onze samenleving”.

SPORTDAG ALS STARTPUNT Inmiddels is een organisatie, bestaande uit de Lions Remco van der Weide, Jur Moorlag, Piet Stoelwinder, Paul de Jong en Erwin Pijlman, in het leven geroepen om de sportdag voor kinderen in goede banen te leiden. Speel: “Hoewel er nog hard wordt gewerkt aan het programma, belooft het een mooie dag te worden met een rondleiding in het Abe Lenstra stadion en een persconferentie met enkele spelers en trainer van sc Heerenveen. Verder zullen enkele sportverenigingen acte de présence geven om er een bijzondere

belevenis van te maken. Op deze manier kunnen de kinderen ook meteen kennismaken met verschillende sporten uit de regio en wellicht meteen doorstromen naar de betreffende vereniging.” “De sportdag op 20 september geldt als startpunt voor dit initiatief. Vanaf deze datum willen wij elk jaar voor ten minste drie jaar 100 kinderen, die zonder onze hulp niet kunnen sporten bij een vereniging, laten participeren in een vereniging. Wij doen dat bewust voor meerdere jaren, omdat we denken dat we in een langere periode meer resultaat kunnen behalen en echt iets kunnen betekenen voor de kinderen en hun ontwikkeling.”

Om 100 kinderen een jaar lang gratis aan het sporten te krijgen is 25.000 euro nodig, een flink bedrag, maar Speel gelooft dat dit haalbaar is. “We hebben voor het golftoernooi al 12 pakketten verkocht voor minimaal 800 euro per pakket. Daarnaast hebben we een financiële bijdrage gekregen van 10.000 euro van onze ‘eigen’ organisatie Lions Quest. Dat geeft ons extra motivatie en erkenning voor ons werk en bevestigt ons gevoel dat we de juiste stappen zetten.” Het kerndoel van Lions Quest is het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. Daarmee wordt beoogd dat die groep zich sociaalvaardig ontwikkelt, op dat vlak relaties kan aangaan en die weet te onderhouden. Een nobel streven, waaraan in dit geval dus via sportbeleving in Heerenveen gestalte wordt gegeven. Jerry Speel: “Een bijdrage daaraan komt ten

Delegatie Lions: Jan de Kroon, Jon Mulderije (manager golfbaan), Otto Hoekstra, Jerry Speel, Aad Kant en Remco van der Weide (Van links naar rechts)


30 30 JAAR JAAR

UWMAKELAAR MAKELAAR FRYSLAN UW ININ FRYSLAN

30 JAAR

UW MAKELAAR IN FRYSLAN

BINNENKORT BIJ ONS IN DE VERKOOP!

DEZE RECENTE NIEUWBOUWPROJECT IN HEERENVEEN! Kijk voor meer informatie over deze projecten op: www.makelaardijhoekstra.nl

VOORINSCHRIJVING

START VERKOOP

JE HUIS WORDT PAS JE THUIS ALS JE HET DEELT MET ANDEREN!

DE CREEK (RIZOEM)

SINDS ZATERDAG 13 MEI 2017

HOEKSTRA VASTGOEDBEHEER IS UITGEROEPEN TOT BESTE KANTOORBEHEERDER VAN NEDERLAND

UW AANKOOPMAKELAAR MET EEN GEMIDDELD CIJFER VAN 9,2

WONEN AAN DE SINGEL (HEIJMANS) ZATERDAG 20 MEI 2017

START VERKOOP

9 WONINGEN IN HEERENVEEN (J&R) WOENSDAG 31 MEI 2017

MET 65 MEDEWERKERS DE GROOTSTE MAKELAAR VAN NOORD NEDERLAND SNELST VERKOPENDE MAKELAAR VAN FRIESLAND

GRATIS WAARDEBEPALING KLANTEN GEVEN ONS GEMIDDELD EEN 8,5

WAT IS DE WAARDE VAN MIJN HUIS? DE NIEUWBOUWSPECIALIST

“Wilt u uw huis verkopen u over te gaan tot de verkoop van uw huis? Dan is een vrijblijvende waardebepaling van uw woning een goede eerste stap. Bij de waardebepaling van uw BESTE of overweegt VAN FRIESLAND woning krijgt u niet alleen inzicht in de waarde van uw huis maar ook een helder beeld van het verwachte verkooptraject. Onze makelaars komen uiteraard graag kosteloos bij u langs voor VASTGOEDMANAGER een geheel vrijblijvend verkoopgesprek van uw woning waarin de gratis waardebepaling wordt uitgevoerd. Let op! Een taxatie van uw huis is iets anders dan een vrijblijvende waardebepaling. VAN 2015

Zijn wij uw makelaar? WIJ KENNEN

AL BIJNA 1000 WONINGEN VERKOCHT IN 2016

Makelaardij Hoekstra is al meer dan 30 jaar actief in de markt, door de vele bezichtigingen, aankopen en taxaties kunnen wij als geen ander inschatten wat de consument aanspreekt. Ook online UW KOPER zitten wij niet stil. We hebben een enorm groot bereik op social media door ons omvangrijke online netwerk. Door de waarde van uw woning door één van onze ervaren makelaars te laten bepalen kunnen wij u moeiteloos vertellen wat u kunt verwachten en welke indruk uw woning achterlaat bij een potentiële koper. Een waardebepaling is een effectief hulpmiddel om beter inzicht te krijgen in de verkoop van uw huis.”

U bent altijd van harte welkom op ons kantoor, wij hebben de koffie klaar staan! Of bel ons nu voor een gratis verkoopgesprek. 30 JAAR

Westersingel 32 - 8601 EN Sneek T 0515 430 006 E sneek@makelaardijhoekstra.nl - I www.makelaardijhoekstra.nl

Nieuwstraat 29, 8441 GC Heerenveen T 0513 628 300 | M heerenveen@makelaardijhoekstra.nl I www.makelaardijhoekstra.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

51

JAN WIJNSMA 25 JAAR CHAUFFEUR SPELERSBUS SC HEERENVEEN

‘RIJDEN EN VOETBAL MIJN TWEE GROTE PASSIES’ Op de kop af vijfentwintig jaar is Jan Wijnsma dit jaar chauffeur van de spelersbus van sc Heerenveen. De geboren en getogen Heerenvener zegt in de wandelgangen al te hebben vernomen dat de voetbalclub het jubileum niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. “Van mij hoeft dat niet. Ik ben allang trots dat ik de bus mag besturen.” De nu 68-jarige Wijnsma is ondertussen zevenenveertig jaar chauffeur. Met dat beroep - in zijn ogen het mooiste wat er is - kwam hij na zijn militaire dienst in aanraking. “Een kennis van mijn ouders was buschauffeur. Op zaterdag sleutelde ik altijd onder auto’s voor mijn werk. Dan had ik enorme zwarte handen. Hij zei: ‘Kom toch bij ons, het is mooi en schoon werk. Van het een kwam het ander. Dat was wel het laatste wat ik eigenlijk had verwacht. Tijdens mijn militaire dienst was ik gestationeerd in Assen. Als ik dan vrijdagsmiddags met de lijnbus naar huis ging, vond ik het verschrikkelijk om bij al die haltes te stoppen. Ik dacht toen nog: ‘Ik word nooit buschauffeur’. Dat liep dus anders. Wel moest ik er enorm aan wennen. Want ineens had ik best veel vrije tijd. Dan hielp ik bijvoorbeeld mijn zwager op de boerderij in Oudehaske.” Eigenlijk had Wijnsma al met pensioen gekund. Stilzitten is er bij hem echter niet bij. “Mijn vrouw Jolanda werkt ook nog. Zij werkt in de Feansjop. Als je dan met pensioen gaat, zit je ook maar wat alleen thuis. Daarnaast moet ik iets om handen hebben waar een motor in zit. Zoals ik mij nu voel, ga ik nog heel lang door.”

veel, kijk gratis voetbal en word er ook nog eens voor betaald. Of ik zelf nog voetbal? Ik ben net gestopt. Ik voetbalde altijd bij Nieuweschoot. Daar was ik laatste man.”

OPGROEIEN Wijnsma werd chauffeur van de spelersbus nadat de toenmalige busmaatschappij FRAM Friesland Tours overnam. “De toenmalige chauffeur gaf toen te kennen te stoppen. Daarop werd ik gevraagd. Ik heb meteen ja gezegd. Op mijn dertiende zat ik namelijk al bij sc Heerenveen op de tribune. Nu zie ik alle uit- en thuiswedstrijden, plus wedstrijden van de jeugd, beloften en de vrouwen. Wat wil je nog meer, rijden en voetbal zijn mijn twee grote passies. Ik rijd

In de kwart eeuw als chauffeur op de bus sc Heerenveen heeft Wijnsma tal van talenten en later ook grote sterren de revue zien passeren. Zoals Tomasson, Alves, Van Nistelrooy. “Maar ook Daley Sinkgraven en Hakim Ziyech. Die heb ik als kleine jongens nog in de bus gehad. Nu spelen ze bij Ajax. Prachtig vind ik dat.” Met elk van de spelers en ook met de staf en andere betrokkenen heeft

hij een goed contact. Dat kan ook niet anders met zijn voorkomen. “Ik ben altijd vrolijk. Als ze de bus uitstappen voor de wedstrijd wens ik ze altijd succes. Omgekeerd zeggen ze dat voor de grap ook als ze mij tegenkomen. Ik kan heel goed met al die jongens.” Wel ziet Wijnsma een verschil met de periode van voor de smartphones. “Vroeger zaten er twee tafels in de bus. Dan was het bij wijze van spreken altijd vechten om een tafeltje, om te kunnen kaarten. Tegenwoordig zitten er vier tafels in de bus. Er worden nog wel spelletjes gedaan, maar de meeste spelers zitten of met een iPad of bijvoorbeeld met een hoofdtelefoon op. Zelf heb ik vroeger onderweg ook nog wel zitten meekaarten, als er een tweede chauffeur mee was.” Overigens wordt de bus gehuurd van Arriva. Die levert bovendien elke vijf jaar een nieuwe. Wijnsma vind dat als liefhebber van het chauffeursvak alleen maar mooi. “Ik rijd altijd met het nieuwste materiaal rond.” De bus zelf wordt daarnaast regelmatig ook ingezet voor andere doeleinden. Zoals studentenvervoer van en naar Groningen. Terwijl ook Leeuwarden wordt aangedaan. “In Groningen is er nooit wat aan de hand, als mensen daar de bus zien. Dat is in Leeuwarden wel anders. Middelvingers zijn dan niet van de lucht.”

Onlangs nog is de bus ingezet voor een scholierentrip naar Normandië. Dat was met een groep leerlingen van het Bogerman College uit Sneek. “Vond ik wel mooi. Ik was nog nooit bij de stranden geweest, waar de invasie in de Tweede Wereldoorlog plaats heeft gevonden. Dat de bus voor andere doeleinden wordt gebruikt, snap ik goed. Er moet wel geld mee worden verdiend. Ik heb trouwens nog nooit meegemaakt dat er iets kapot is gemaakt. Ik vraag de mensen bij reisjes van tevoren altijd om zuinig te zijn op de bus. Dat ben ik zelf ook”, zegt Wijnsma over de bus, die beschikt over achtendertig zitplaatsen. “Hele grote groepen kunnen er dus niet mee weg. Voor kleinere groepen is de bus erg geschikt.”

REIZEN Zelf mogen Wijnsma en zijn vrouw ook graag reizen. Sterker nog, hij is net terug van een weekje Gambia. Ook in de tijd dat hij voor FRAM Specials reed, een voormalige touroperator, zag hij al veel van de wereld. Zo zat hij bijvoorbeeld zelfs al eens twaalfhonderd kilometer boven de Oeral in Rusland. “Er was altijd een reisleider mee. Voor mij zelf was het ook een soort vakantie. Ik heb heel veel toeristische attracties gezien. Ik ben denk ik ook wel een globetrotter, houd van avontuur. Trek graag samen met mijn vrouw de wereld in. Zo hebben we

ook al een rondreis met een camper in Canada gemaakt en staat onder andere Amerika nog op ons lijstje.” Toch was het niet altijd zonneschijn. De tot dan heerlijk vrolijk pratende Wijnsma vertelt over een gitzwarte periode in het leven van hem en zijn familie. Samen met zijn toenmalige vrouw, zoon Jaap en schoondochter Patricia zat hij in de bus die in 1996 betrokken was bij een zwaar ongeluk in Turkije. Bij dat ongeluk stierven elf mensen. Waaronder zijn schoondochter. Zoon Jaap liep een dwarslaesie op en is sindsdien verlamd vanaf zijn middel. “Jaap doet het hartstikke goed. Hij heeft ondertussen een nieuwe vrouw en heeft twee kinderen. Hij doet veel voor voetbalvereniging Mildam en komt ook altijd bij sc Heerenveen. Ik kan heel makkelijk praten over het ongeluk. Wel hebben we als gezin veel zelf verwerkt. Mensen zeiden nog na de tijd: ‘Jij rijdt denk ik nooit weer op een bus. Zelf heb ik nooit getwijfeld. Een jaar later reed ik weer op de lijndienst en kort er op weer op de tourdienst. Ik heb daarna nooit angst gekend. Wel dacht ik soms op smalle weggetjes: ‘Oppassen’. Ik ben blij dat ik ben doorgegaan. Want een mooiere baan dan deze is er denk ik haast niet.”


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

www.sportstad.nl


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

53

SPEKTAKEL TIJDENS TRACTOR-PULLING DE KNIPE Zaterdag 20 mei om 11.00 uur begint de Trekkertrek. Dit jaar duurt het bijzondere sportevenement tot 23.00 uur. Er zijn weer verschillende klassen: Standaard, Hobbysport, Sportklasse, Supersport, Oldstocks en een Demoklasse. En ook dit jaar weer de Duitse Klasse. Deze trekkers trekken meer gewicht en staan hoger op de wielen waardoor ze meer steigeren. Volgens de liefhebbers is dit nog spectaculairder dan de ‘gewone’ trek. De Hobbysport is voor de creatieve jongens. De klasse zit tussen de standaard en sportklasse in. Hier geen limiet voor de PK’s. De inschrijving is inmiddels gesloten. Vanaf 16.00 uur kan het publiek met de voetjes van de vloer. Feestduo Nice Party speelt in de tent. Boerenrock en klassiekers

FRIESE HOCKEYDERBY EINDIGT IN GELIJKSPEL Zondagmiddag werd onder grote publieke belangstelling op de velden van HHC Quick Stick de enige echte Friese derby gespeeld. De Dames 1 van Quick Stick namen het op tegen Leeuwarden Dames 1. Helaas zat er deze week geen winst in voor de Heerenveners. Na een 0-2 achterstand voor de rust wisten de dames zich terug te knokken naar 2-2.

moeten voor een feestje gaan zorgen. De organisatie heeft natuurlijk ook weer gedacht aan liefhebbers van oude trekkers en de jeugd. De Old Timer Club De Knipe maakt een toertocht door de omgeving en stalt daarna hun trekkers uit op het terrein. Voor de jeugd is er de skeltertrek, een springkussen en een reuzenzandbak.

WETHOUDER JELLE ZOETENDAL OPENT SCHOOLKORFBALTOERNOOI Vorige week woensdag organiseerde KV Heerenveen het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi. Op de kunstgrasvelden van KV Heerenveen speelden maar liefst 80 teams

ZATERDAG 20 MEI A.S.

30E CLAFIS INGENIEUS TRIATLON

van 11 scholen uit Heerenveen. Het gaat om leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8. Ruim 600 kinderen waren woensdag actief en dat is een fantastisch aantal. Wethouder Jelle Zoetendal opende het toernooi. Hij sprak de deelnemers toe en hierna floot hij het toernooi open. Er werd de gehele middag onder een lekker lentezonnetje gestreden om de eerste prijs. Het schoolkorfbaltoernooi is mede mogelijk gemaakt door molendrift en de kinderen zijn voorzien van fruit door Albert Heijn Heerenveen.

Maar liefst 175 jeugdrijders kwamen zaterdag in actie in de tweede KNSB baancompetitie van het seizoen. Op de duizend meter en afvalkoers ging het uiteraard om de overwinningen, maar daarnaast is de wedstrijd in Heerenveen ook een kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands kampioenschap op de baan.

Op dit moment heeft de organisatie al ruim 300 inschrijvingen mogen noteren. Er is ruimte voor maximaal 350 deelnemers. Dit betekent opnieuw een groei ten opzichte van de deelnemersaantallen van de voorgaande jaren. De Triatlon Heerenveen heeft ook dit jaar weer vijf afstanden te weten de 1/16e, heren en dames 1/8ste, de estafette en de Olympische afstand. De triatlon is toegankelijk voor een ieder die deze sport een warm hart toedraagt. Voor zowel de geoefende sporter als de recreatieve sportieveling is er voldoende uitdaging.

23E RONDE VAN ORANJEWOUD

ONDER IDEALE OMSTANDIGHEDEN

VAN DEN BOS EN BOTMAN WINNAAR KNSB BAANCOMPETITIE JUNIOREN

Op zaterdag 20 mei 2017 organiseert AV Heerenveen voor de 30e keer de Clafis Ingenieus Triatlon van Heerenveen. Om 11.00 uur zal die dag het eerste startschot bij het Belvédère Museum in Oranjewoud klinken. Het is de 30e editie van dit nog altijd groeiende sportevenement.

FOTO ONTBREEKT

Anna van den Bos won zowel de duizend meter als de afvalkoers. Janno Botman

was de grote winnaar bij de junioren B jongens. Op 2 en 3 juni worden de Nederlandse kampioenschappen baan verreden in Heerenveen. Op iets minder dan een maand voor deze kampioenschappen kan deze wedstrijd van zaterdag gezien worden als generale repetitie voor het NK (zie ook pagina 42-43 in deze uitgave).

Vorige week zaterdag werd onder ideale omstandigheden de 23e Ronde van Oranjewoud georganiseerd. Voorheen was dit alleen voor hardlopende atleten maar sinds vorig jaar zijn er ook verschillende (mooie) routes voor wandelaars. Start en finish waren weer op de Abe Lenstraboulevard bij Sportstad Heerenveen. Het evenement is georganiseerd door de atletiekvereniging AV Heerenveen. Deze editie kon weer rekenen op veel deelnemers onder zowel de atleten als de recreanten. Het weer was perfect voor de deelnemers die konden kiezen uit verschillende afstanden. Na de finish lag er voor iedere deelnemer een leuke herinnering klaar.

65 JAAR KAATSEN IN HEERENVEEN Kaatsvereniging De Pompeblêdden is sinds 15 mei 1952 actief in Heerenveen. Nadat Henk Schipper en Ypke Landstra het initiatief hadden genomen om een kaatsvereniging in Heerenveen op te richten, dit gebeurde in een kamertje van de gevangenis die toentertijd achter Crackstate was gevestigd. Destijds was de contributie 2 gulden per jaar. Inmiddels wordt er 65 jaar gekaatst, dit jaar nog op de velden bij de Heerenveense Boys, maar vanaf volgend seizoen op een eigen kaatsveld aan de Binnenweg te Heer-

enveen, naast tennisvereniging Ten Woude. Er wordt door een fanatieke groep kaatsers getraind op maandag en competitie gespeeld op de woensdagen. De jeugdtrainingen vinden plaats op de dinsdag. Dit seizoen worden er 12 kaatspartijen georganiseerd door De Pompeblêdden, waarvan 3 grotere partijen: • Zaterdag 20 mei om 13:00 uur, viert kaatsvereniging De Pompeblêdden zijn 65 jarig jubileum met de Schipper / Wiersma Jubileum partij. Leden + Niet leden.

• Zaterdag 24 juni om 10:00 uur, het Nederlands Kampioenschap Pupillen Meisjes Afdeling. • Vrijdag 30 juni om 15:30, de Masters, Heren hoofdklasse vrije formatie.


54 17

8

17

14

11

22

23

24

25

26

19

21

9

9

H

17 2

15

22

17

24

9

15

6

22

15

22

17

11

12

15

10

6

17 19

22

6

12

6

14

22

8

17

6

18

17

14

10

10

19

17 8

2

22

22

10

15

8

17

10

1

14

2

7

6

PUZZELPAGINA NR 05 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

17

7

2

14

4

17

14

26

4

18

9

18

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

7

17

10

20

22

19

7

9

13

8

12

7

11

6

18

18

8

14

11

18

17

5

17

6

D C

16

15

14

NUMMER 05 • 2017 5

4

3

2

1

17

22

7

6

18 17

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

ik heb het gevonden!

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 05-2017 – tot uiterlijk 5 juni 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier! zwaardwalvis

uitbouw

kniesoor

uit elkaar bijwoord

weggebruiker

koetswerk

harnas

8

P I G R A V I T A T I E

opgeld

4

streling

betoog

stof

speling

vochtbehoefte

olm

6

tochtje Chinese munt laaghartig geloofsbelijdenis

beknopt grappenmaker

11

twijfel kleur hekeldicht

vogel

volk in NieuwZeeland

keukengerei

planeet

Engelse titel

1

vet

huidziektenleer

gegevens

weidevogel

extreem

land in Azië

wiel

insect

handvat

7 deciliter (afk.) soort kruid

N E A R E C L R N E G N

E R R N K O E A V A S A

L H T R T K B R M E B T

E E T S O S E X I M N S

K L O G L E E N U N R B

K P G O S T P R L E E U

A E P D I L R E F R I S

W N E I A A Z D N A L V

K E S N I H I L A V K E

© www.puzzelpro.nl

verlies schuw

godin v.d. vrede

riv. in Frankrijk in memoriam boerenwerktuig

9

zangnoot

bijbelse figuur

hoge berg

propaganda

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

anti

3

sportman opdracht halfduister

H V A V Y L U A T D B T

verfstof schil

vrachtvrij

F M N L I T A M A N J I

2

interval

vrouwelijk dier

dochter v. Cadmus

staat in Amerika

lofspraak

AMATI APOSTOLAAT BEVREESD FLUIM GLYCERINE GRAVITATIE

HALTE HERROEPEN INTREK KLIER KOGGE KWAKKELEN

NEKKRAMP NIHIL POLSBANDJE RUMBA SUBSTANTIE TALENT

TRAAN TURVEN VAREN VERHELPEN VIEUX ZAAIEN

zweep riv. in Rusland

tweegevecht

looizuur

troefkaart

droog noodzakelijk tijdelijk (afk.)

5

dunne lat

elektrisch geladen deeltje

traag

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

worp

12

10

meisje

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

PUZZEL EN WIN

12

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 05, VÓÓR 5 JUNI A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 04 - 2017

heerenveen

W. Agricola uit de Knipe heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


De nieuwe SEAT Ibiza.

Start moving. KOm naar de SneaK Preview bij van den brug dOnderdag 18 mei 2017 tuSSen 19-21 uur In juni wordt hij pas landelijk onthuld, maar wij hebben de nieuwe SEAT Ibiza al heel even op bezoek voor een sneak preview. Want donderdag 18 mei 2017 - tussen 19 en 21 uur- kun je de nieuwe Ibiza bij ons in de showroom voor het eerst in het echt bewonderen! Natuurlijk vieren we deze sneak preview met tapas en drankjes, want bijzondere momenten zijn een feestje waard. Dus zorg dat je erbij bent en vraag ons het hemd van het lijf over alle opties van de nieuwe SEAT Ibiza. Olé!

zien we je tijdenS de SneaK Preview?

Prijzen nieuwe ibiza al vanaf €15.900*

PS Donderdagavond verhinderd? Dan hebben we goed nieuws, want ook vrijdag 19 en zaterdag 20 mei staat de nieuwe Ibiza nog in onze showroom.

Stoere en strakke lijnen, sportieve looks en de nieuwste technologie; de nieuwe SEAT Ibiza is eind juni 2017 ‘here to stay’, maar nu al bestellbaar.

Gemiddeld brandsofverbruik Ibiza 4,7-4,9l/100 km (1:20/l - 1:21/l). Gemiddelde CO2 emissie: 106-112 g/km. De vermelde consusmentenadviesprijs geldt voor de SEAT Ibiza 1.0 MPI Reference en is incl. btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingsbijdrage en leges. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid.

Autoland van den Brug Zilverweg 3 • Heerenveen (0513) 63 30 54 vandenbrug.nl/seat


START P O O K R E V FASE 2

R START VERKOOP FASE 2 Datum:

zaterdag 10 juni 2017

www.tellepark.nl

Wilt u ook wonen in deze parkachtige omgeving, op steenworp afstand van het centrum van Heerenveen? In Résidence Tellepark mag u samen met de architect uw eigen plattegrond uitwerken en u door onze styliste laten inspireren wat betreft kleur en inrichting van uw appartement. Een uniek concept op één van de mooiste locaties in Heerenveen!

In het park tussen de Coehoorn van Scheltingaweg en de Europalaan worden in totaal drie woongebouwen gerealiseerd onder de naam Résidence Tellepark. Na een succesvolle start verkoop van fase 1, gaan we nu starten met de verkoop van fase 2. In dit derde en laatste appartementengebouw zullen acht appartementen en één penthouse worden gerealiseerd. De indeling en uitstraling van Sinnegreide is gelijk aan de eerste twee gebouwen.

Tijdstip: 10.00 - 13.00 uur Locatie: Restaurant Het Ambacht Burg. Falkenaweg 56 Heerenveen

Verkoopprijs: vanaf € 389.000,- v.o.n.

In de sfeervolle en kleinschalig opgezette gebouwen kunt u rekenen op alle gewenste en mogelijke luxe en comfort. Fraai en natuurlijk vormgegeven, veel raampartijen en buitenruimtes met een gunstige zonligging. Elke woonruimte krijgt een ruime berging en twee overdekte parkeerplaatsen, die met een sedumdak worden geïntegreerd in het glooiende park. Wilt u meer weten over wonen in Résidence Tellepark? Kijk dan op www.tellepark.nl.

Verkoop / informatie

Nieuwstraat 28, Heerenveen T 0513 - 61 03 03 E info@tellepark.nl I www.tellepark.nl

Grootheerenveen 5 - 2017  
Grootheerenveen 5 - 2017  
Advertisement