Page 1

03- 2017

heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 03

groot

HEERENVEENSE LISETTE

leeft voor mode van Overdiep & Liz! 1 APRIL VAN OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? 11:00 TOT 15:00 Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

K?

O KOM JE O

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 03 • 2017

VERLANGEN NAAR… ‘OLDE KOEIEN’ ? “Op mijn 15e wilde ik in New York wonen, op mijn 25e in Parijs, op mijn 35e in Amsterdam, op mijn 45e op Terschelling. Steeds dichter bij thuis,” twitterde ik een tijdje geleden. Ik heb altijd een sterk verlangen gehad naar andere plekken, maar dan wél gecombineerd met andere tijden. Het New York van de jazz, het Montparnasse van de kunst, het Amsterdam van de vrijheid. Dat verlangen naar andere plaatsen en tijden, naar vroeger (zelfs naar een vroeger toen ik er nog niet eens was), maakt dat ik regelmatig met gelijkgestemden urenlang een boom kan opzetten over grote en kleine belangwekkende

gebeurtenissen in de historie, met inbegrip van de mythische wereld. Op kleiner niveau, thuis voor de televisie, kan dat betekenen dat ik geniet van programma’s als ‘Memories’ of van dvd-beelden uit de tijd van het Polygoon bioscoopjournaal. “Olde koeien” zegt mijn schoongrootvader van honderd, als ik over die programma’s begin. “Olde koeien zijn taai, daar heb je niks meer aan.” Mijn schoon-opa is van deze tijd en kijkt altijd vooruit. Je moet verder. Binnenkort ga ik zelf terug naar vroeger dagen

opmerkelijk...

in Haskerdijken. Naar een reünie van mijn oude lagere school. Het vroegere schoolgebouw is allang opgeslokt door de vierbaansversie van Rijksweg 32. Het dorp zelf is inmiddels Het Dorp uit het bekende lied van Wim Sonneveld. Compleet met het tuinpad van mijn vader, dat weg is. Het verlangen naar andere plaatsen en tijden… Verlangen naar ‘Olde koeien’ of naar ‘een thuis’? Ik hou het op het laatste.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl zien was in het Tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. In dit programma werden haar foto’s als de mooiste zwart/wit foto’s aangemerkt. De tentoonstelling ‘Nieuwe Mensen en Oude Meesters’ is te zien van 2 maart t/m 30 maart 2017 in Museum Heerenveen in de Pronkkeamer.

EXPERIMENT BUITENGEWOON IN WIJK DE GREIDEN In de wijk De Greiden zijn de inwoners zelf aan zet. Want niet de gemeente Heerenveen gaat de plannen maken om daar de openbare ruimte aan te pakken, maar de wijkbewoners. Het experiment BUITENgewoon De Greiden ging zaterdagmiddag van start met een aftrap midden in de wijk. Op het plein bij het winkelcentrum stond een wensboom. Er waren kaartjes om je wens op te schrijven om daarna de kaartjes in de wensboom te hangen. Meer over het experiment BUITENgewoon in de rubriek ‘Op de Koffie bij …., waarin GrootHeerenveen met wethouder Jelle Zoetendal een uitgebreid interview heeft over dit experiment met lokale democratie.

KUNSTWERK ZONDER TITEL? De journalisten van Groot Heerenveen Krant komen graag bij de mensen thuis voor een interview. En dat levert soms onverwachte beelden op. Neem nou bovenstaand ‘onverwacht beeld’, aangetroffen ergens in het centrum van Heerenveen. Je zou er een afgedankt reclamebord in kunnen zien, maar onze redacteur ter plekke hield het liever op een kunstwerk. Een schilderachtig doorkijkje. Gevraagd naar de titel van het kunstwerk kwam de suggestie: “Woutersbergje”.

“SCHOENENKUNST” IN TUIN VAN LE ROY

TIEN MUZIKALE ZONDAGMIDDAGEN IN HET POSTHUIS THEATER Het is voorjaar, lente, SPRINGtijd… En dit voorjaar worden de zondagmiddagen in Heerenveen nog leuker. In het Posthuis Theater zijn tien muzikale zondagmiddagen mee te maken, waar je zo naar toe kan. Geen entreegeld, geen reservering, vrije inloop. Met een aanvangstijd van 15:30 uur en een eindtijd die rond 18:00 uur zal liggen, afhankelijk van wat er gebeurt tijdens “SPRINGtijd op zondag”. Tien zondagmiddagen met muzikale bijdragen van tien verschillende solisten, duo’s en trio’s. Op zondagmiddag 19 maart trapt de band Corner Boy af. De uit Wexford, Ierland afkomstige band Corner Boy (opgericht door de jonge Ierse singer-songwriter Mick D’Arcy) combineert traditionele instrumenten zoals de banjo, fiddle en mandoline met de hedendaagse (Ierse) Folkmuziek.

NA 25 JAAR SPEELT KLEM BLUES BAND WEER IN CAFÉ IT HOUTSJE

BIGBANDFESTIVAL OP HEERENVEENSE OUTLETMARKT Heerenveen heeft altijd al een popcultuur gehad, maar vlak de jazz ook niet uit het in het Friese Haagje. Bigband Heerenveen laat van zich horen! Dit nieuwe orkest is twee jaar geleden ontstaan en speelt lekker in het gehoor liggende muziek. Bigband Heerenveen bestaat uit een mix van jonge en iets minder jonge muzikanten en geeft vooral nieuwe talenten een kans. De band presenteert zich aan het publiek met een heus Bigband Festival. Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse Outletmark op zaterdag 27 mei, met medewerking van Jongeren-jazzorkest Ananazz, Bigband Drachten en Bigband Cue. De ambitie is om dit muziekfestijn elk jaar te organiseren en uit te breiden met een avondprogramma.

Precies 25 jaar geleden heeft de Klem Blues Band de CD “Make My Day” uitgebracht. De presentatie vond plaats op 16 mei 1992 in het toenmalige jeugdcentrum Sfinx te Heerenveen. “Om dit heugelijke feit nog eens ‘dunnetjes’ te vieren is op verzoek van Tom Mulder van Café ’t Houtsje besloten om in zijn café te spelen op zondag 2 april” laat bandlid Henk Kuyper weten. De band bestaat voor deze schone gelegenheid uit de oorspronkelijke bezetting, te weten Jan Scheffer (zang/gitaar), Henk Kuyper (zang/gitaar/mondharp), Wietze van der Meulen (basgitaar) en Otto van der Heide (drums). Otto werd destijds vervangen door Jan Roeper en later Steven Coppens. Een ieder is vanaf 16.00 uur harte welkom om het feestje mee te vieren in It Houtsje. De entree bedraagt slechts 5 euro.

Een bijzondere vorm van kunst in de tuin van Le Roy aan de Europalaan in Heerenveen. In een aantal bomen hangen op grote hoogte diverse paren schoenen. Is dit een nieuwe vorm van kunst? Of is het de plaatselijke hangjeugd die de bomen versiert met schoeisel? Wie het weet mag het zeggen.

WIL JIJ ERVAREN HOE HET IS OM ONDER INVLOED TE AUTORIJDEN? GRATIS BIOBAKJE VOOR INWONERS

“NIEUWE MENSEN EN OUDE MEESTERS” IN DE PRONKKEAMER Fotografe Reiny Bourgonje heeft een duidelijk doel, want zij fotografeert om te laten zien hoe krachtig mensen zijn. Zij wil het beste, het sterkste en het mooiste in hen naar voren halen en dat vertaalt zich in haar werk. Reiny werd voor het grote publiek bekend, nadat haar werk te

Een gratis biobakje van 100% gerecycled kunststof voor de inwoners van Heerenveen. Hoe zorg je ervoor dat groente-, fruit- en keukenafval ook écht in de Biobak verdwijnt? Door het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dus heeft Omrin, samen met gemeenten en de industrie, een uniek Biobakje ontwikkeld van gerecycled kunststof uit ons eigen plastic afval. Naast de bestaande ‘grote’ Biobak zorgt dit speciale, gerecyclede Biobakje – geschikt als keukenafvalbakje op het aanrecht – voor extra gemak, zodat er een betere scheiding van gft-afval komt. Dit bakje kunt u vanaf 20 maart gratis ophalen bij de Milieustraat, De Ynfeart 10 in Heerenveen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Ben jij altijd al nieuwsgierig geweest naar de invloed van alcohol en drugs op jouw rijgedrag? Dan is dit je kans om daar achter te komen. Op woensdagavond 22 maart van 19:00 – 22:00 is de 3D Tripping simulator aanwezig in jongerencentrum Casa. Tijdens deze avond kan je beleven hoe het is om onder invloed naar huis te rijden. Ook kun je samen met je vrienden je kennis testen tijdens de Kahootquiz of gewoon lekker chillen en een potje tafelvoetballen. Ben jij hierdoor enthousiast geworden, en ben jij 16 jaar of ouder? Meld je dan aan via de facebookpagina van Casa! Durf jij het aan? Nodig je vrienden uit, meld je aan en wees welkom op woensdagavond 22 maart in jongerencentrum Casa Heerenveen!


GROOTHEERENVEEN.NL

3

MEER WETEN OVER GASWINNING ONDER DE GEMEENTE HEERENVEEN? Dat kan: op donderdag 23 maart organiseert de gemeente in Fean Plaza in Heerenveen een informatiebijeenkomst. Er is géén vast programma.

RECTIFICATIE PRAKTIJK PYRETTA In het artikel over Pratijk Pyratta in Heerenveen in de februari uitgave van de GrootHeerenveen krant is een zeer storende fout geslopen. In de subkop staat vermeld dat het interview is gehouden met Pyretta de Haan. Dat is niet het geval, de achternaam van de eigenaresse van Pratijk Pyretta Pyretta van der Woude-Winia. Wij betreuren deze fout. Meer informatie over Praktijk Pyretta kunt u vinden op: www.praktijkpyretta.nl

CAFETARIA DE GREIDEN UITGEBREID MET IJSSALON Wie een patatje wil halen bij Cafetaria De Greiden moet het tijdelijk doen met een mobiele snackwagen. Het cafetaria ondergaat een grondige verbouwing en wordt uitgebreid met een ijssalon. Vanaf medio maart kunt u weer terecht in het cafetaria en kunt u kiezen uit diverse soorten ambachtelijk en vers ijs.

Tussen 17.00 en 21.00 uur kan iedereen inlopen om in gesprek te gaan met verschillende partijen. Kijk voor meer informatie op www.heerenveen.nl

ONDERNEMERSPLEIN ‘MADE IN HEERENVEEN’ OP BCDN In het WTC Expo in Leeuwarden vinden op dinsdag 21 en woensdag 22 maart weer de jaarlijkse Business Contact Dagen Noord (BCDN) plaats. De BCDN is het netwerk- en zakenevent in Noord Nederland waar ondernemers en organisaties zichzelf presenteren in een platform voor hen om nieuwe kansen en markten aan te boren. Made in Heerenveen Bezoekers van de BCDN treffen daar het plein ‘Made in Heerenveen’ aan. In een prachtig decor dat doet denken aan een expositieruimte presenteren zo’n twintig ondernemers uit de gemeente Heerenveen zich met hun producten. Een gouden kans voor bijvoorbeeld ondernemers die anders misschien niet aan een beurs deelnemen. Bezoekers worden op deze wijze aangenaam verrast door diverse producten die worden geproduceerd in de gemeente Heerenveen. Initiatief van Ondernemerskring Heerenveen Het plein ‘Made in Heerenveen’ is een initiatief van Ondernemerskring Heerenveen in samenwerking met de gemeente Heerenveen, regiomarketingorganisatie Heerenveen ’n Gouden Plak, standbouwer Overall Design, Qviv Video Producties en Bliksem Reclame. Horeca en proeverijen worden verzorgd door Restaurant De Koningshof uit Heerenveen, Café Kromme Knilles uit Akkrum en restaurant Het Ambacht uit Heerenveen. Op de stand kunnen zowel leden als niet-leden van de Ondernemerskring Heerenveen zich presenteren. Gratis toegang tot beurs Bezoekers kunnen de BCDN gratis bezoeken. Zij dienen zich dan wel vooraf aan te melden met de speciale code ( ondernemerspleinheerenveen ) via de website van de BCDN (www.bcdn.nl ). En hebben dan beide dagen gratis toegang tot de beurs.

KINDERWOUD OPENT DEUREN IN MFC DE AKKERS WITTE KRUIS NEEMT VERVOER HUISARTSEN DOKTERSWACHT OVER Het Witte Kruis neemt heeft onlangs het vervoer voor de huisartsen van Dokterswacht Friesland overgenomen van vervoerder Kijlstra. Witte Kruis en Dokterswacht Friesland hebben vertrouwen in een goede samenwerking. Het merendeel van de huisartschauffeurs van de voormalige vervoerder van Dokterswacht Friesland heeft een baanaanbod van Witte Kruis gekregen. Er is een aantal nieuwe voertuigen in gebruik genomen. Dokterswacht Friesland heeft samen met de huisartsen gekozen voor een Mercedes GLC 220D, na onder andere uitgebreide proefritten. Deze Mercedes heeft volgens de Dokterswacht goede wegligging, is betrouwbaar, heeft een grote bagageruimte en veel beenruimte, ook achterin. De medische inventaris verandert nauwelijks. Nieuwe voertuigen met dezelfde betrouwbare huisartsenzorg.

Op woensdag 1 maart opende Kinderwoud Kinderopvang de deuren van peuteropvang en buitenschoolse opvang (BSO) De Akkers in multifunctioneel centrum (MFC) De Akkers in Heerenveen. Het gebouw huisvest naast Kinderwoud ook de twee scholen CBS Spring (De Akker) en OBS Route 0513 (Commanderije/ Letterbeam) en een wijkcentrum. Kinderwoud krijgt een centrale plek tussen de beide scholen in. De rijke speelleeromgeving van Kinderwoud is spel en taal uitlokkend, stimuleert de brede ontwikkeling van kinderen en sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Bovendien wordt op de peuteropvang een doorlopende leerlijn naar het basisonderwijs gelegd. Nu de peuteropvang wordt gehuisvest tussen beide scholen kan eenvoudig worden aangesloten bij de activiteiten op school. Voor de BSO bestond de samenwerking met het onderwijs al. Echter is er door de centrale ligging tussen beide scholen en het pand met meer mogelijkheden (keuken, speellokaal etc) nog meer mogelijk qua activiteiten en naschoolse activiteiten. Met een gevarieerd aanbod van leeftijdsgerichte activiteiten en onder de juiste begeleiding leert een kind uit grote en kleine dagelijkse ervaringen iets waardevols. Al het goede dat een kind op jonge leeftijd thuis, op school of in de opvang krijgt aangereikt, is een verrijking voor de rest van zijn of haar leven.

heerenveen KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

STOELEN RABOBANK GEVEN KLEUR AAN JONGERENCENTRUM CASA

Een tiental verstelbare bureaustoelen van de Rabobank krijgt een goed tweede leven in Jongerencentrum Casa. Vanwege een groeiend aantal jongerenwerkers, vrijwilligers en 5 nieuwe stagiaires een prima plek voor de stoelen. “Hier zijn we ontzettend blij mee, en de stoelen zitten heerlijk”, aldus Sjoukje Werkman, hoofdredactrice Jongerenwebsite WhatTheFean.nl.

PRAXIS SCHENKT KRUIWAGEN EN HANDSCHOENEN AAN STICHTING TIJD

Om gemakkelijker stenen en andere voorwerpen te kunnen verplaatsen ontvangt Stichting TIJD een handige kruiwagen en werkhandschoenen van de Praxis. De stichting kreeg ook een 2e hands kruiwagen van particulier Tiemen Stuiver. Stichting TIJD beheert de Ecokathedraal in Mildam en de Le Roy tuin in Heerenveen waar een groep vrijwilligers wekelijks stenen stapelt en paden vrijhoudt. “We stellen graag een kruiwagen ter beschikking”, aldus vestigingsmanager Albert Berends van Praxis Doe-Het-Zelf Center Heerenveen. Bij de Praxis kon bouwmeester Siebe Homminga (rechts op de foto) een nieuwe kruiwagen in ontvangst nemen. De kruiwagen was gevuld met enkele werkhandschoenen die eveneens kosteloos ter beschikking werden gesteld. Ook kreeg Stichting TIJD een 2e hands kruiwagen van particulier Tiemen Stuiver. “Beide gulle gevers worden hartelijk bedankt voor hun bijdrage aan de realisatie van de Ecokathedraal!”, reageert Peter Wouda van Stichting TIJD enthousiast. Als tegenprestatie biedt de stichting een interessante rondleiding door de Le Roy tuin en nodigt de gulle gevers van harte uit voor het feestelijke symposium in Heerenveen rond 31 oktober (geboortedag van Louis Le Roy).


heerenveen

4

Heerenveense Lisette

leeft voor mode van Overdiep & Liz! De naam Overdiep is onlosmakelijk verbonden met het kloppend winkelhart in het centrum van Heerenveen. Daar aan de Dracht zetelt de familie Overdiep al bijna een eeuw in de gelijknamige modewinkel. Ooit, in 1926, begonnen daar Yme Bernardus en Elizabeth Overdiep met een winkel waar je alleen hoeden, petten en dassen kon kopen. Sinds de oprichting is er natuurlijk wel het een en ander veranderd, niet alleen in het straatbeeld maar ook in de mode. De familie Overdiep is steeds met de tijd mee gegaan, inmiddels staan Bernard en Lisette Overdiep aan het denkbeeldige roer van de familieonderneming. GrootHeerenveen ging op bezoek bij Lisette Overdiep om te luisteren naar een bevlogen onderneemster, die ondertussen ook al weer tien jaar de leiding heeft over ‘Liz Mode’ en sinds kort ook mede-eigenaresse van ‘een snoepwinkeltje voor vrouwen, ‘De Buuf’ is. Op een koude regenachtige donderdagmorgen in maart worden we heel gastvrij door Lisette ontvangen in het pand van Overdiep Herenmode aan de Dracht nummer 85. “ Vies weer, maar hier is het warm! Zullen we maar achter in de winkel aan de tafel gaan zitten”, nodigt Lisette haar bezoek uit. Wij hebben het zicht op een stelling die modieus ingericht is met allemaal hoeden. Dat kan geen toeval zijn! Opa en oma zijn toch ooit begonnen met deze tak van modesport? “Jazeker! Mijn grootouders, Yme Bernardus en Elizabeth Overdiep begonnen hier op deze plek in 1926 de winkel. Ze verkochten inderdaad alleen maar hoeden en petten. Het was nog een heel klein winkeltje, tot waar nu de voorste pilaar van de huidige zaak is. De hele familie met acht kinderen woonde hier. Achter het winkelgedeelte was een groot pakhuis.” In een notendop vertelt een trotse Lisette de geschiedenis van haar ondernemende (groot-) ouders en aan alles is te merken dat ze zich verbonden voelt met de Dracht.

KIND VAN DE DRACHT “Ik ben in 1968 geboren op de Coehoorn van Scheltingaweg, achter de ABN Amrobank. Toen ik een jaar werd ben ik met mijn ouders Ids en Akke Overdiep naar de Dracht verkast. Mijn ouders gingen boven de winkel wonen. Mijn vader woont er trouwens nog steeds, hij hoopt dit jaar twee en tachtig te

worden. Mijn moeder is helaas al in 1988 overleden, ze is niet eens vijftig jaar geworden. Ik ben op de Dracht opgegroeid en ik bewaar er allemachtig leuke herinneringen aan. Ik ben de oudste van ons gezin met twee kinderen. Niet dat wij als kinderen continu in de winkel meehielpen hoor, maar in de weekenden was het natuurlijk ‘skitterend’ om in de winkel verstoppertje te spelen. Ik had een zorgeloze jeugd.” Na de middelbare school gaat Lisette eerst voor een tussenjaar naar Zwolle om daar een secretaresseopleiding te volgen. Het jaar daarna vindt ze haar studiebestemming in Doorn, waar dan net de Textiel en Management Opleiding gevestigd is. Na de tweejarige

TMO-studie vertrekt Lisette naar het Duitse Nagold waar ze een half jaar op een vergelijkbare school zich verder bekwaamt in het textielmanagement. Bij Amici Damesmode in Leeuwarden vindt Lisette haar eerste baan in de branche, ook al omdat ze niet meteen thuis in de zaak wil. Uiteindelijk komt ze terecht bij Modecentrum Westen in Musselkanaal waar ze onder andere heren- en damesmode verkoopt en ze het enorm naar haar zin heeft. In 1996 vinden haar vader Ids en broer Bernhard, die dan al in de zaak zit, het tijd worden dat Lisette ‘naar huis komt’.

THUIS “Ik vond er eerst héééélemaal geen donder aan toen ik weer thuis was! Kun je het je voorstellen? Al die klanten die er in de winkel kwamen, die kwamen voor mijn vader en voor Bernhard die hier ook al wat jaren rondliep en voor een vaste damesploeg die hier werkte. Zij waren de gezichten van de zaak. Als er klanten binnen kwamen en ik ‘goedemorgen’ zei, keken ze mij niet eens aan. Ik wilde wel kruipende terug naar Musselkanaal, waar ik iets had opgebouwd. Op een gegeven moment verdiende ik het vertrouwen en begon ik het hier veel leuker te vinden dan waar ook. Wat ik vanaf het begin wel in mijn hoofd had was ooit met een eigen leuk vrouwen modewinkeltje te beginnen.” In april nu precies tien jaar geleden wordt Lisette haar droom werkelijkheid als zij eigenaar wordt van het pandje schuin tegenover Modezaak Overdiep, op de Dracht 114, waar voorheen Kras de elektronicawinkel zat.

“Ik heb er toen al bewust voor gekozen om niet de naam Overdiep op de gevel te zetten. Ik wilde helemaal iets nieuws beginnen. De naam Lisette vond ik ook overdreven dat ik heb gewoon voor ‘Liz’ gekozen, mooi kort. Met de start had ik tien jaar geleden het idee om een winkel te beginnen in nettere damesmode, dat was in eerste instantie mijn doel. In de afgelopen tien jaar ben ik wel een beetje gaan veranderen het is allemaal iets sportiever geworden. Dat is ook het beeld van de hele modewereld. Toen ik in Musselkanaal in de winkel stond mochten wij bijvoorbeeld nooit een broek met een jasje aan, het moest een pak zijn. Alles mag nonchalanter. Voor alle duidelijkheid,’ Liz.’ is ook van mijn broer. Ik sta dan ook om en om in ‘Liz’ en ‘Overdiep’, dat was in het begin nog best een beetje lastig. Als Attie Vellinga, mijn collega die vanaf dag één bij ‘Liz’ in de zaak staat, dan belde omdat het druk was, dan kon ik natuurlijk niet zomaar de Dracht oversteken en de klanten bij ‘Overdiep’ staan laten. Gelukkig word ik nu niet meer zenuwachtig als het druk is bij ‘Liz’ en ik gevraagd word om aan de overkant te helpen. Zowel de klanten bij ‘Overdiep’ als bij ‘Liz’ krijgen volledig mijn aandacht!”

SAMENWERKING Omdat Lisette zo langzamerhand een van de oudgedienden op de Dracht is vragen wij haar hoe de samenwerking gaat tussen de verschillende ondernemers. “ Ik heb heel veel gezamenlijke acties met andere ondernemers gedaan, de laatste met Roberto Violante, een Italiaanse specialiteitenwinkel. Zo hadden we een modeshowtje in beide winkels, kortom heel aardig allemaal en kregen de klanten bij ‘Liz’ lekker Italiaanse hapjes. Ook met bloemsierkunst HE-AS hebben we een hele fijne samenwerking gehad. Dat was in het voorjaar, dan kregen mijn klanten een vaas en konden ze die laten vullen bij HE-AS. Ook met Wijn & Spijs heb ik zo’n samenwerking gehad net zoals met Hotel Tjaarda in Oranjawoud. Daar stond een etalagepop in de hal met kleding van ons, dat werkte heel goed. Na de verbouwing moesten die poppen jammer genoeg even plaats maken, ik hoop dat ze er straks weer naar toe mogen. Ik denk dat het heel belangrijk is die onderlinge samenwerking.”


GROOTHEERENVEEN.NL

5

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

"Ik leef en werk met veel plezier in Heerenveen, we mogen best trots op onze plaats zijn!”

MODESHOW 2 APRIL A.S. “Op 2 april gaan we ter gelegenheid van ons tienjarig jubileum een modeshow doen bij de Koningshof. Er zal dan ook een speciaal magazine verschijnen waarin we met tien van onze klanten een interview hebben. Het zijn tien willekeurige vrouwen die geïnterviewd zijn, met als rode draad het getal tien en het verhaal achter deze vrouwen. In dat magazine is ook weer reclame voor andere Heerenveense ondernemers. Die bedrijven gaan we ook in de modeshow meenemen, het wordt een hele feestelijke zondagmiddag, zeker niet een duffe recht toe recht aan show, zeker niet! Vanaf halfdrie is er ontvangst, daarna begint om drie tot kwart over vier de show en daarna nog gezellig hapje & drankje met muziek. Ik heb er zin in!” Wat zijn de plannen Lisette? “Daar ben ik eigenlijk helemaal niet mee bezig, ik hoop dat ik gewoon nog op een leuke manier in de winkels ben. Ik heb ook geen ambities om nog tien winkels te beginnen. Dat we nu sinds kort samen met ‘Esther van de Etos’ met ‘De Buuf’ begonnen zijn kwam spontaan op ons pad. ‘De Buuf’ is een winkeltje met Etos-invloed, zo staat er een wand met 60 verschillende parfums, make-up, sieraden en wat nonchalantere mode dan Liz. verkoopt. Het is een snoepwinkeltje voor vrouwen.” “Gezondheid is heel belangrijk, dat heb ik van dichtbij al heel vroeg ervaren. Ik heb in Henk een hele fijne levenspartner, die mij eerlijk gezegd ook wel eens op mijn donder geeft dat ik niet met hem maar met de winkels getrouwd ben. Ik heb in die zin dan ook niet zoveel met de Koopzondagen, we zijn er met ‘Overdiep’ en ‘Liz’ mee gestopt. Als ik mensen op zondagmiddag op de Dracht zie lopen denk ik eerlijk gezegd vaak ‘heb je niets anders te doen’? Ga toch op de fiets naar Oranjewoud of doe een rondje Nannewiid! Maar verder leef en werk ik met veel plezier in Heerenveen, we mogen best trots op onze plaats zijn!”


Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

Nieuw: Laviesage

Supplementen voor een stralende huid

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

3 ETAGES VERLICHTING! Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud!

JUBILEUMAANBIEDING

DE BOER LICAHRT!

• dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

Luxe leeslamp in brons inclusief dim-to-warm led. Verandert van kleur tijdens het dimmen van 2700 naar 2200K.

BESTAAT 50 JA

1967-2017

U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Van € 239,95... nu met 50% korting

voor € 119,95

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Gezellig Bowlen & lekker smullen Kids Par t y 10 banen gezelligheid

Elke woensda

in de gezellig

g- en zaterda

ste bowling va

gmiddag:

n Heerenvee

+ +

Stamppottijd

n e.

o.! Magic bowle n & smikkele n en smullen, al va naf 5,75 per kind.

+ +

bij Bowling Heerenveen al vanaf

Jarige Jet en Jo b die weten w el wat ze wille bowlen met vr n: Magic iendjes en vrie ndinnetjes. En daarna smikk meteen elen en smulle n met ranja, pa of frikandel, ijs tat, kr en een verrass ing voor de jarig oket Reserveer of kij e toe. k op onze web site.

eten Onbeperkt geni liaanse spaghetti, tagliaIta e lijk er td he n en 2e Kers ag kumntacaroni of farfalla! va Op 1e fu e, penn silli, , en s de, olijven en geraspte teulle van eonsa geniet la rs ve f ie us cl In ebreid Tafelgrill-buffet, tg ui kaas.e-buffet, aardappeldessert salad tomatensoep en etlijk mer nn he de ei br t te ee uirn -ga en ituur f 18 pers na ef!en vage chon -na recht àt 6la pa sta’s ui s3 - kie ebsite! p.p. Kijk op onze wart out for: he Eat your

21,50

21,45

p.p.

+

Sportief vermaak en lekker genieten gaan prima samen. Als u nu een stamppotarrangement boekt bij Bowling- en Partycentrum Heerenveen, kunt u 1 uur bowlen en daarna smullen van de 3 lekkerste soorten stamppot. Deze kiest u vooraf uit een stamppotaanbod van maar liefst 25 soorten. Met desgewenst een toetje toe. Al te boeken

vanaf 12 personen, vanaf 21,45 per persoon (toeslag toetje: 4,50 p.p.). Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond krijgt u 10% korting. Reserveer nu. Of vraag naar andere leuke en betaalbare mogelijkheden, zoals: Tafelgrillen, Pastabuffet, Dolle Donderdag Deal, BBQ, Satéfeest, koffietafel of warme en koude buffetten.

Tot en met 35 personen kiest u 3 stamppotten, vanaf 35 personen mag u er 4 uitkiezen die wij u met veel plezier & smaak serveren.

Heerenveen - tel. 0513 632 363 Heremaweg 20b, naast Thialf

Heerenveen!

Kijk op onze website voor nog meer mogelijkheden.

Altijd GRATIS parkeergelegenheid. www.bowlingheerenveen.nl - www.bowlingdrachten.nl

Keuze uit 25 stam pp

amppotten!! •• Pr Preis eista tam mpp ppot ot m ke met et Kerri rrieeen en ou Oude deka Kaas as •• Sn Snijb ijbon onen m ensta pp stamppot ot m met et Ita Italia liaan anse kru se kruide idenn •• Blo Bloem emko kooleis ol-Pr ta Preistam mpp ppot ot m met et m Mas asca carp rpon onee •• Zu Zuur urko kools olsta pp ot tam mppot m met et ap appe pell •• An Andij dijvie viesta stam mpp ppot o •• Hu tsp Hutspot ot m met et sp spek ek en en pic Picca callil llilyy •• Sp Sper ercie ciebo bone nens m nsta ta mpp m ppot et ot an m et Anan •• Pr anas eis as Preista tam mpp ppot ot m met et pe Pesto sto •• He Hete te Bli em Bliks ksem •• Sp Spits itsko kools olsta tam mpp ppot ot m met et ke Ketja tjappm •• Sp Man anisis Spina inazie ziesta stam mpp m ppot ot met pr et pa ika Pa en pr ika en ro om ka Roomkaas as •• Bie Bieten tensta stam mpp ppot ot •• W Witlo itlofst fstam ampp ppot ot m met et ge gera rasp spte te ka •• An Kaas as Andij dijvie viesta stam mpp m ppot ot met et pe kk en Perzi rzi en sh rm Shoa a oarma •• Sa Stavo moie ppko ot ols mpp vantaSa ot en vooie keen rrieKerrie kool •• He Hete te Bli Bliks ksem et em m m et pe en Peer ro er zijzijne en Ro •• Hu nenn Hutsp tspot ot •• Sta Stam ot mpp ppot m met et bla Blads dspin pinaz azie ie && ro rook okwo worst rst •• Bo Boer ko eren ols enkoolsta tam mpp ppot ot m met et sa Satés tésau •• Zu auss Zuur urko kools olsta ot tam mpp m pp et ot ab m rik et Ab en rikoz oz •• Ch en Chine ko inese ols se koolsta tam mpp ppot ot m met et an Anan •• An anas as Andij dijvie viesta stam mpp m ppot et ot pa m pr et ika Pa pr ika en en len lentete-ui ui •• Pit Pittig tigee hu hutsp tspot ot m met et na nasik sikru ruide idenn •• Ra Rauw uwee wo worte rtel/m l/mais sta ais stam ot mpp pp ot •• An vie Andij dijviesta stam mpp m ppot et ot sp m ek et jes sp ,, ek jes ge geite itenk nkaa aass en ho en honin ning/ g/thi thijm jmjus jus Oo Ookk op op loc locat atie! ie! W Wijij ca cater teren en va vana naff 15 15 pe perso rsone nen, n, co ple com m pleet et m bo met rd et en bo rd be en,, k beste etc stek etc.. Gr Grat atisis br bren n enge en gen en ha halen len bin binne nenn He Heer eren enve veen en..


heerenveen

7

GROOTHEERENVEEN.NL

SENIORENKOOR ‘WY DOGGE ÚS BÊST’

"WIE JARIG IS, TRAKTEERT" Donderdagmiddag om 14.00 uur in Heerenveen. Bij het binnenlopen van kerkgebouw Pniël aan de Leliestraat, komt een gezellig geroezemoes je tegemoet. Dirigent Lars Mulder roept de aanwezigen gemoedelijk tot de orde, want er gaat gerepeteerd worden. De 45 dames en heren van gemengd koor ‘Wy dogge ús bêst’ willen best in het gareel. Want binnenkort vieren ze feest en dan moet het repertoire er goed in zitten.

“We vormen dan wel een seniorenkoor, maar het zingen houdt ons jong. Je mag dan ook al vanaf je vijftigste bij ons aansluiten.” Bij voorzitter Hessel Brandenburg en PR-man Jaap Woudstra spat het enthousiasme voor hun koor er vanaf. Brandenburg zingt vanaf zijn 18e: “Ik lees geen noot, alles gaat op het gehoor. En bij sommige nummers speel ik mondharmonica.”

KOSTELIJKE VERWARRING 70 jaar bestaat het koor. Het ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog in de vorige eeuw. “Een tijd waarin de mensen de chaos achter zich wilden laten en dingen weer voor elkaar wilden maken”, meent Woudstra: “Het koor was toen onderdeel van sociëteit Het Posthuis, net als onder andere de sjoelvereniging, handwerkclub en de kaartspelers. ‘Wy dogge ús best’ werd tien jaar later zelfstandig, maar we stonden al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in 1947.” Er bleek een tijdlang verwarring te hebben bestaan over de leeftijd van het koor en daar kunnen de heren kostelijk om lachen. Iedereen is het tegenwoordig met elkaar eens: “In april vieren we ons zeventigjarig jubileum.” Over de naam is inmiddels veel gezegd: “Een tijd lang gingen er stemmen op om die te veranderen. Maar we zijn al ons hele bestaan overal bekend onder onze eigen naam. Die zit in het hoofd van de mensen. Het is helemaal niet handig om die te veranderen. En waarom zouden we onszelf bijvoorbeeld ‘For Ever Young’ noemen? Dat zijn we niet. Er is niets mis met ouder worden.”

BLIJFT ER JONG BIJ Woudstra: “Het koorseizoen loopt van eind augustus tot midden juni en in die tijd treden we zo’n zeven à acht keer op. Dat doen we

bijvoorbeeld in verpleeghuizen en rusthuizen, of waar we verder ook worden uitgenodigd. We vinden het fijn om te doen, mensen kijken vaak uit naar onze uitvoeringen. Ons gebied bestrijkt Heerenveen en de wijde omgeving. Omdat we niet elk jaar ons hele repertoire willen vervangen, proberen we wel steeds naar andere plekken te gaan. Maar soms willen mensen ons persé volgend jaar terug.” Kijk, dan weet je waarvoor je repeteert. Tijdens elk optreden zingt het koor zo’n 20 liederen en daarin zit veel variatie. Dat beaamt ook dirigent Lars Mulder: “Het is zo’n gezellige groep. Ik doe altijd mijn best om de goede balans te vinden tussen die

gezelligheid en streng repeteren. Voor de pauze is het vaak serieus studeren, daarna oefenen we met andere opstellingen, komen de losse secties eens aan de beurt, oefenen we stemvastheid. Ik vind dat mensen soms een verkeerd idee hebben bij een seniorenkoor: hier worden echt niet alleen maar de oudere liedjes gezongen. Er komen allerlei genres voorbij, van musical tot pop, en ja, soms zitten er meezingliedjes tussen. We zingen in allerlei talen, momenteel oefenen we een Maleisisch en een Surinaams liedje. Je moet er rekening mee houden dat binnenkort de Beatlesgeneratie in de verzorgingstehuizen woont, we gaan met de tijd mee.”

TENOREN GEZOCHT! “We zijn blij dat we nog bestaan”, menen de heren: “De laatste tijd moeten we wat meer mensen missen, vooral onder de tenoren. Daar zijn we dan ook hard naar op zoek.” Iedereen is trouwens welkom die wil komen zingen. Volgens Woudstra doet het koor iets met je gevoel van saamhorigheid: “Het is meer dan zingen. We zijn er ook voor elkaar. Zorgen dat leden vervoer hebben naar de repetities en de uitvoeringen. Als er een paar rollators in de achterbak moeten, is dat nooit een probleem. Er is onderlinge binding en dat is fijn.” Leden komen dan ook niet alleen uit Heerenveen, maar ook uit omliggende dorpen en Joure. “Ons oudste lid belde vorig jaar op, want ze wilde weten wanneer onze uitvoering in haar eigen huis zou zijn. ‘Ik moet namelijk worden geopereerd, maar heb tegen de chirurg gezegd dat het moet wachten tot we in Marijkehiem hebben gezongen.’ Dat is toch een enorme betrokkenheid?”

BEST HIP Waarom hij dit zelf zo leuk vindt? “Ik blijf er jong bij”, zegt de lachende 44-jarige Mulder. Het koor is al vanaf 2001 blij met zijn dirigent. “Hij ziet ons helemaal niet als ouderen, we hebben een goede band met hem. Dat hij ons bijhoudt met de nieuwste technieken, is een van zijn krachten. Bijna al onze leden hebben e-mail en zijn daarmee aangesloten op onze website www. wydoggeusbest.nl. Daar zet Mulder oefenprogramma’s op. Oefenboek erbij en dan kun je makkelijk thuis repeteren, als je dat wilt.” Brandenburg en zijn vrouw zingen beiden en dan moet een van de twee wel eens even de mond houden, als de ander zijn partij repeteert: “Ik vind het best wel hip, dat we zo werken met ons koor.”

HET IS FEEST EN IEDEREEN IS WELKOM Nog even luisteren naar de dames en heren, die mooi zijn uitgedost in hun koorkleding: chique zwart, de mannen met een rode das, de dames met een rode roos. “Op donderdag 20 april vieren we om 14.30 uur ons 70-jarig bestaan met een uitvoering in de Doopsgezinde Vermaningskerk in de Vermaningsteeg. Iedereen is van harte uitgenodigd

Donderdag 20 april 2017, 14.30 uur. seniorenkoor

Dirigent Lars Mulder m.m.v. Harpiste Nienke van Leijden.

Locatie: doopsgezinde Kerk Vermaningsteeg ingang Kerkstraat 36 8441 EZ Heerenveen.

om daarbij te zijn. Het concert is gratis en je krijgt er een kopje koffie met iets lekkers bij. Er is ook mooie muziek. Naast de piano en de gitaar die ons begeleiden, speelt er ook een harpiste. En wie weet, stapt onze dirigent nog even achter het orgel. Ja, we pakken uit, want: wie jarig is trakteert. Dat is de moeite waard om te komen, nietwaar?“


Friese natuur heelt,

ervaar het bij Tjaarda Oranjewoud G! OPEN DmA aart Zondag 19 13.00 – 17.00 uur

Voor de eerste 25 bezoekers ligt er een goodybag klaar.

Fysica Faroun,

Friese natuur heelt! Kom helemaal tot rust in ons wellness centrum zodat u weer vol energie in het leven staat! Ons wellness centrum ligt midden in de prachtige bossen van Oranjewoud. Door onze kleinschaligheid bieden wij volop persoonlijke aandacht in een ongedwongen sfeer. U kunt bij ons terecht voor losse behandelingen, dag- en meerdaagse arrangementen. Wij werken met de producten van Dr.Hauschka wat uitstekend past binnen ons nieuwe concept Fysica Faroun.

Fysica Faroun is Grieks voor ‘de natuur heelt’.

LEZERSAANBIEDING

Een Klassieke Dr.Hauschka gezichtsbehandeling (120 min.) van € 92,voor € 75,- (geldig tot en met 31 mei 2017)

Fysica Faroun maakt deel uit van de vergeten genezings en hersteltraditie van de oude Grieken en hun voorgangers.

Ons lichaam en geest hebben een natuurlijk herstelsysteem. Dat werkt uitstekend mits we er goed gebruik van maken. Fysica Faroun leert ons om onszelf open te stellen voor het helende en alles doordringende energieveld dat ons omringt. Als we, door ons daar bewust op te richten, weer synchroon zijn, merken we het direct. Aan onze fysieke energie, onze emotionele gesteldheid, de helderheid van ons rationele denken en ons geluksgevoel. We putten onze reserves niet meer uit, ons immuunsysteem krijgt weer de kans te doen waar het voor bedoeld is.

OPEN DAG!

Benieuwd wat Fysica Faroun voor u kan betekenen? Kom zondag 19 maart naar onze open dag (13.00-17.00 uur). Voor de eerste 25 bezoekers ligt er een goodybag klaar.

FYSICA FAROUN CLUB MEMBER

,- per half Wordt Club Member! Voor € 125 ons van jaar mag u vrij gebruik maken n. eite zwembad, sauna-en fitnessfacilit

FYSICA FAROUN WELLNESS & SPA TJAARDA ORANJEWOUD Koningin Julianaweg 98, 8453 WH Oranjewoud tel: 0513 433533 - email: reserveringen@tjaarda.nl www.tjaarda.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

REÜNIE OP ZATERDAG 8 APRIL A.S.

DE DORPSSCHOOL VAN HASKERDIJKEN Een jaar geleden is hij opgeheven, hun oude basisschool. Sytse en Hette Knypstra, Wiebe de Jong en Wander Hoen hebben goede herinneringen aan de plek waar ze zes mooie jaren doorbrachten. ‘Tijd voor een reünie’, dachten de heren, en ze vormden de reüniecommissie. Over dingen die voorbijgaan, een mooie geschiedenis...… Haskerdijken en Nieuwebrug waren tweelingdorpen, hoewel het ene hoorde bij Haskerland en het andere bij Heerenveen: “Toen we op school zaten, was het een eind fietsen naar het gemeentehuis in Joure. Ach, we wisten niet beter, we fietsten altijd. Onze vader had als een van de weinigen een auto. Maar die werd niet gebruikt voor de dagelijkse ritten naar en van school.” Sytse en Hette herinneren zich nog de sneeuwduinen op oude Rijksweg naar school tijdens de strenge winters.

Wander: “Bij toeval troffen Hette en ik elkaar. Niet lang daarna ontmoette ik Sytse bij hem. Tijdens een bezoek aan Sytse bekeken we oude foto’s en bedachten we hoe leuk het zou zijn om Wiebe weer eens te zien. Met zijn drieën waren we toch de jongensafdeling van onze klas.” De nostalgie kwam boven en werd versterkt door de sluiting van de school. Ze vroegen zich af hoe het met de anderen zou gaan. Daarmee groeide het idee voor een reünie en sloegen de heren aan het organiseren.

VEILIGE WERELD Scholen hadden in die tijd vrijwel nooit namen. Ze werden naar de hoofdmeester vernoemd, of kregen simpelweg een nummer. Tot de sluiting vorig jaar heette de Iepenbiere Legere Skoalle nog gewoon ‘It Fiifde Sté’, de vijfde plek waar de school in 1984 werd gebouwd. Sytse vertelt dat het allemaal begon bij de Kapelle: “Wanneer precies weten we niet, maar ‘It Earste Stee’ was ongeveer 200 jaar geleden in het huisje ernaast, waarin de hoofdmeester woonde. Daarna kreeg de school nog vier keer een andere plek.” “Wij waren van de klas van 1951, Hette kwam vier jaar later achter ons aan. Zo’n 60 kinderen zaten er op school. De eerste drie jaar bij juffrouw Goed en daarna drie jaar bij meester Broersma, of Van der Laan. Had je geen klik met ze, dan had je pech. In die tijd hoefde je echt niet aan te komen met commentaar op je leraar bij je ouders.” Die gevoelsmatige afstand namen ze mee naar de middelbare school, vertelt Wander. Toch hadden ze het prima, ze groeiden op in een veilige wereld. Wiebe: “Iedereen was arm, dus niemand was een uitzondering. Er waren grote gezinnen, met in een enkel geval 12 kinderen. Iedereen ging met elkaar om. Kinderen uit de heel christelijke gezinnen gingen

De leerlingen van 1951.

KOMT ALLEN!

Sytse, Wiebe, Wander en Hette (v.l.n.r.) hebben zin in de reünie.

op school in Heerenveen, maar die kwamen we weer tegen bij de korfbalvereniging.” Die club was een sterk verbindende factor in het dorp.

BELEVENISSEN School was gratis, alleen het schoolreisje hoefde te worden betaald. Een broodje ei mee van huis en school trakteerde op ranja uit meegebrachte schone melkbussen. “Ons eerste schoolreisje ging naar Tuk, bij Steenwijk. Dat heuvelachtige, ik dacht echt dat ik in het buitenland was beland in de bergen.” Wiebe vond het een avontuur. Typisch voor die tijd was de eerste schooldag. Die viel op 1 april: “De kleuterschool bestond niet en achteraf gezien was die tijd tot de zomervakantie een gewenningstijd voor de jongsten. Wel moesten we direct aan het werk met letterbakjes en –plankjes. Aap-Noot-Mies vergeten we nooit meer.”

Het had ook een praktische kant: op 1 april werd de kachel uit de school gehaald en er werd schoongemaakt. Een andere datum die in het geheugen staat gegrift, is 12 mei. Dan gingen de koeien van stal het land weer in, de contracten met de boerenarbeiders werden vernieuwd, huuropzeggingen gebeurden op deze datum. En het was de dag van de huwelijken van de knechten. Op 12 november kwamen de beesten weer op stal, raakten boerenarbeiders soms hun werk kwijt en pachten liepen af. Dat leidde wel tot boerenboeldagen, waarop een heel bedrijf ter plekke werd uitverkocht.

SLIMME JONGENS Hun leven veranderde toen ze naar de mulo en hbs gingen: “Dat was helemaal niet vanzelfsprekend”, aldus Wiebe: “We waren kinderen van ongeschoolde boerenknechten en turfarbeiders die in De Deelen werkten. Vaak was er in de winter geen

werk. Mijn vaders droom was dat ik timmerman werd. Die droom ging aan diggelen.” Weg uit hun simpele, geborgen wereldje, kwamen ze in het grote Heerenveen kinderen uit andere milieus tegen. Dat was wennen. “We waren slimme jongens en hebben laten zien dat het voor de rest van je leven niet bepalend is of je van een dorpsschooltje komt.” Allemaal kwamen ze goed terecht. Hette woont nog dichtbij in Terherne en heeft zijn bedrijf in Terband. Hij is degene die veel weet van de geschiedenis van de omgeving. Sytse komt nooit meer in Haskerdijken: “Op mijn achttiende vertrok ik voor mijn studie naar Groningen en daarna doceerde ik statistiek aan de universiteiten van Wageningen, Amsterdam en Groningen.” Ook Wander vertrok, doordat zijn ouders verhuisden; later werd hij makelaar in de Friese Wouden. Omdat hij als voetballer verbonden was aan sc Heerenveen, bleef onderwijzer Wiebe: “Het mooiste vak van de wereld, dus na mijn pensioen werd ik interim.”

Op zaterdag 8 april gaat het gebeuren! In dorpshuis "It Deelshûs" aan het Tolvepaed 2 komen ze bijeen: oud-leerlingen en voormalige onderwijzers. Hette vertelt dat er al ongeveer 180 aanmeldingen zijn en natuurlijk hopen ze dat het dorpshuis helemaal vol komt: "Aanmelden kan nog steeds. We hebben heel veel mensen bereikt, maar niet iedereen. De oudste is van 1935 en de jongste van 2012. Via onze website kunnen belangstellenden een aanmeldformulier invullen, of schrijven via ons mailadres of de Facebook-pagina. Bellen kan natuurlijk ook.” Wat er op het programma staat? “Vanaf 10.30 uur staan koffie en gebak klaar en tussen de middag lunchen we met zijn allen. Tussen 12.00 en 13.00 uur kunnen we de school bezichtigen, of een dorpswandeling maken met de beheerders van het dorpsarchief. En natuurlijk is er alle gelegenheid om bij te praten. De entree is gratis, want we hebben een royale sponsor. Voor de fotogalerie zoeken we nog fotomateriaal, dus iedereen die iets wil meebrengen of opsturen kan dat gerust doen.”

Belangstelling? www.reunie-obs-haskerdijken.nl of mail: org@reunie-obs-haskerdijken.nl Facebook Obs/ols Haskerdijken


10

heerenveen


GROOTHEERENVEEN.NL FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk...

DIEDERIK SLEURINK Hoe wonderlijk kan een leven lopen? Diederik Sleurink weet er alles van. Als ondernemer en landbouwjournalist combineert hij twee werelden. Hij geniet van de wisselwerking tussen de kleine schapenwereld en de ‘grote’ buitenwereld die hij induikt om een goed stuk te kunnen schrijven. Een positief mens in toch wel pittige tijden.

Over de boer en de schrijver De bedrijfskantine aan de Haudmare 5 in Gersloot noemt hij gekscherend zijn studentenkamer: “We zitten volop in de drukke lammertijd. Daarom ben ik hier nu bijna continu. Om 5 uur ga ik kijken hoe het ervoor staat in de stal. Gaat alles goed, dan maak ik een lijstje voor de stagiaire en medewerker, en duik zo mijn bed weer in. Na de koffie sluit ik weer aan en rond het middaguur houd ik het voor gezien en ga naar ons gezin in Tjalleberd, waarna ik na het Achtuurjournaal weer naar ‘mijn kamer’ verdwijn.” Nog even rustig aan het werk met zijn schapen en honden, een stukje schrijven, rond twaalf uur een laatste blik in de stal en dan? Onder de wol. ’s Nachts is hij er snel bij als er een ooi lammert. Soms neemt zijn zoon het over, of draait een werknemer de weekenddienst. ROMANTIEK VS ZAKELIJKHEID Het klinkt zo romantisch, schaapherder zijn. Maar begrazingsbedrijf ‘Wylde Weide’ is een echte onderneming met zo’n 1.100 schapen. Die eten in de winter het overtollige gras op van de melkveehouders. De hoogdrachtige ooien en lammetjes zijn op het eigen bedrijf onder dak: “Ik concentreer me op de bedrijfsvoering en de stal, terwijl de vaste medewerker de verantwoordelijkheid heeft over de schapen buiten. In april vormen we weer kuddes van 250 tot 300 schapen en daarmee gaan de herders op pad.” Een schitterend vak, maar het is hard werken voor weinig, beaamt Diederik: “De natuur is hard en vee houden gaat niet altijd van een leien dakje. Het mooie is wel dat je elk jaar bijstuurt op wat je leert. Deze lammerperiode gaat lekker, je zou bijna denken dat ik er goed in word.” Hij baalt ervan dat hij in de publiciteit over herders heel zakelijk wordt genoemd. “Ik geniet ervan dat onze kuddes het gereedschap zijn om de natuur een eindje vooruit te helpen. Maar je moet gewoon je kosten kennen en goede contractafspraken maken. Ik heb dan ook niet veel op met herders die allerlei oneconomische keuzes maken en dan een inzamelingsactie nodig hebben om de winter door te komen.” LIEFDE VOOR DE DIEREN “Kijk, dit zijn onze Milka-lammetjes.” Diederik kroelt liefdevol een beige-metcaramelkleurig ukkie door de vacht in wat hij noemt ‘het geboortehuis’. Intussen krijgt even verderop een schaap een tweede en zelfs een derde lammetje. Enorme liefde voor de dieren spreekt uit de manier waarop hij met ze omgaat en erover praat. “Schaapherder worden?

Dat was nooit in me opgekomen. Na de Landbouwuniversiteit in Wageningen ging ik de landbouwjournalistiek in. Wel had ik al interesse in ecologie en landschapsbeheer.” Teveel binnen zitten als journalist noopte hem naar buiten te kijken. Door het Venlose bedrijf ‘de Wassum’ werd hij enthousiast over het beheren van de natuur met schapen. Dat wilde hij ook wel in Friesland doen. Eigenaar Sjraar van Beek had er wel oren naar om hem daarin te begeleiden. Een mooie samenwerking ontstond, toen hij Friese gemeenten enthousiast kreeg en een eerste kudde kon kopen. “Toen ik er op die manier in rolde, kon ik niet bedenken dat mijn bedrijf de eerste vijf jaar zo zou groeien. Elk jaar kwam er een kudde en een medewerker bij. Nu het winter is, zie je niet hoe veel mooier ons portret nog is in de zomer: een schaapskudde in het Ketliker Skar aan het werk, of op een mooi gemeenteterrein.” Soms wel romantisch eigenlijk. POSITIEVE FLOW Ze kwamen in een positieve flow toen organisaties als It Fryske Gea en Staatsbosbeheer de voordelen ontdekten van een schaapskudde op de hei. De provincie maakte geld vrij voor onderzoek: “Toen bleek wat een kudde schapen kan betekenen voor de heidevelden. Zo bleek bijvoorbeeld dat de heidesabelsprinkhaan meelift met de schapen en zo een groter leefgebied heeft. Dat geldt ook voor zaden. Op die manier zijn de kuddes een soort witte ecologische zone van de ene naar de andere plek. Ik ben blij en dankbaar voor de bijdrage die we zo leveren aan de natuur.” Zuur is het dan ook dat diezelfde overheden en organisaties steeds meer overgaan tot aanbestedingsbeleid, waardoor herders met elkaar in een concurrentieslag raken: “Door dertigjarige ervaring als begrazingsexpert van Van Beek, werden we in aanbestedingen vaak gehonoreerd om onze kwaliteit.” Maar daarin kwam ineens verandering. Zijn eigen gemeente Heerenveen maakte de keuze om aan te besteden voor de laagste prijs: “Dat vond ik stuitend, want daarmee leg je de schaapskuddes onder de citroenpers. Ik weigerde eraan mee te doen.” Door weer een aanbesteding ging afgelopen jaar ook het werk bij Natuurmonumenten verloren. STOELENDANS “De waarde van het werk dat verschillende Friese herders zo vakkundig en zorgvuldig hadden neergezet en doorontwikkeld, werd

beschadigd door het moeten inschrijven op elkaars werk. Gedwongen worden elkaar zo weg te concurreren heeft geleid tot een schadelijke stoelendans. Natuurbeheer is een kwestie van de lange adem: terreinkennis opbouwen over bewoners en vegetatie. En daarop jaar na jaar ervaring stapelen. Dat lukt niet met wisselende kuddes.” Het bedrijf kreeg klappen. Terwijl hij uitkeek op de gestage bouw van grote zuivelfabrieken, werd de pacht op zijn stallen gestopt. Het terrein werd verkocht, de hele beestenboel moest verhuizen en het bedrijf kwam een paar honderd meter verder terecht: “Een kleinere plek met gelukkig alle voorzieningen voor elkaar. Daarvoor moesten we investeringen doen, terwijl het elke winter onzeker is hoeveel werk we komend seizoen hebben. Dat is ‘retespannend’. We hebben wel wat kritische massa nodig om te kunnen bestaan. Een schaapskudde kun je niet een jaartje werkeloos aan de kant zetten in afwachting van eventueel werk in een ander jaar. Dat betekent dat je je dieren moet afstoten. We hebben geïnvesteerd in prima personeel en goede kwaliteit. Die verlies je zo.” Hij kan nog furieus worden over de beleidsmakers; afgeserveerd voelt hij zich. Het was een reden om mee te dingen naar het herderswerk in Leeuwarden. Daar gebeurt nu iets dat hij zelf helemaal niet wil. Nog nooit heeft hij iemand weggeconcurreerd, onder de meeste begrazingsbedrijven in het Noorden geldt een goede ‘understanding’: “Dat wij van de drie aanbestedende partijen wonnen, is pijnlijk voor de huidige herder. Ik heb Sam Westra uitgenodigd om samen te werken als onderaannemer. Samen kunnen we het qua planning en ecologie goed regelen. Onder druk wordt alles vloeibaar. Maar hij wil het nog niet zomaar opgeven en vecht nog door. Dat maakt de situatie voor ons ook nog onzeker.” “We moeten de tegenslag maar vergeten en vooruitkijken met opdrachtgevers met wie we wel continuïteit hebben in een prettige sfeer. Ecologische waarde en duurzaamheid moeten het gaan winnen op den duur. Ik wil niet in de klaagzang blijven, ben ondernemer en dat vind ik leuk. Gisteren was hier nog een kleuterklas bij de lammetjes. Ze zaten er midden tussenin. En toen werd er ook nog een geboren. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt, helemaal enthousiast. Daar geniet ik ook enorm van. Ja, mooi vak hè.”

11


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Verantwoord houtstoken.

Zonder rookoverlast!

Klaar voor de toekomst NEN-EN15250 gecertificeerd. Kom 1 april naar onze

HOUTSTOOKDAG

in Heerenveen. Wij gaan dan 2x een houtkachel voor u stoken; om 11.00u een Tigchel finoven en om 14.00u een Tigchelkachel.

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

Tinweg 6 Heerenveen T 0513 820990

www.tigchelkachels.nl

Voor als het snel en goed moet! BEL: 0641207430

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES HEERENVEEN • 0641207430 Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

24 uur service

Je droomhuis vinden

en meteen weten waar je staat.

1 april is het NVM Open Huizen Dag. Als je je droomhuis bent tegengekomen, loop dan meteen even binnen op het Hypotheek Inloopspreekuur van de Rabobank. Onze adviseur beantwoordt vrijblijvend al je woonvragen, zodat jij direct weet waar je aan toe bent.

Kijk voor locaties en tijden op rabobank.nl/inloopspreekuur Een aandeel in elkaar


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij.. Jelle Zoetendal

Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij bij wethouder Jelle Zoetendal.

“BUITENgewoon is de ultieme vorm van lokale democratie” Dat de gemeente Heerenveen niet wars is van bestuurlijk vernieuwende projecten, mag als bekend worden verondersteld. Het project BUITENgewoon, dat begin maart van start is gegaan, is daar een mooi voorbeeld van. In dit experiment geven het college en de gemeenteraad een deel van hun bevoegdheid uit handen aan een representatief bewonersforum van de wijk De Greiden met betrekking tot de herinrichting van de openbare ruimte. De ultieme vorm van lokale democratie.

ACHTERGROND VAN DE WIJK DE GREIDEN De Heerenveense wijk De Greiden is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan. Het is de eerste woonwijk die ten westen van de spoorlijn Leeuwarden - Zwolle werd gebouwd. Er hebben in de afgelopen vijftig jaar de nodige verschuivingen plaats gevonden in de demografische samenstelling van de wijk. De Greiden, oorspronkelijk gebouwd voor 10.000 inwoners, telt anno 2017 ruim 7000 inwoners, verdeeld over 3300 huishoudens. De gemiddelde omvang van de huishoudens is kleiner geworden en de leeftijdsopbouw van de bevolking is veranderd. Daarnaast is het autobezit onder de twee- en meerpersoons huishoudens door de jaren heen

gestegen. Twee auto’s zijn eerder regel dan uitzondering. “Kortom, het gebruik van de openbare ruimte ‘matcht’ niet meer met de karakteristieken van de wijk” verduidelijkt Jelle Zoetendal. “Om dat weer met elkaar in evenwicht te brengen moet er een herinrichting plaats vinden van de openbare ruimte. Daarbij hebben het College van B en W en de gemeenteraad een deel van hun bevoegdheden uit handen gegeven richting het bewonersforum, dat uit betreffende wijk wordt samengesteld.”

BUITENGEWOON Begin maart ging het experiment BUITENgewoon van start met de kick-off bijeenkomst op het plein bij het winkelcentrum in de wijk. Als vervolg op dit startmoment wordt er een bewonersforum samengesteld, dat uiteindelijk een plan van aanpak voor de herinrichting van de openbare ruimte van de wijk maakt. Een voorstel waarvan de uitkomsten voor de gemeenteraad van Heerenveen bindend zijn, mits democratisch besloten. De leden van het panel worden aselect geloot uit de (kiesgerechtigde) inwoners van deze wijk. “Het lijkt een beetje op de G1000 initiatieven,

die in verschillende gemeenten en provincies hebben plaatsgevonden” verduidelijkt Zoetendal. “Hierbij bepalen 1000 inwoners uit een gemeente of provincie wat voor de komende jaren de speerpunten moeten worden. Maar dit is een proef op lokaal niveau, die nog een stapje verder gaat, zeg maar de democratie in zijn zuiverste vorm, want de uitkomsten van dit project zijn voor ons bindend.”

interessant experiment. Het is de bedoeling dat deze proef ons als gemeente een stuk input geeft of, en zo ja op welke manier, we in de toekomst met het fenomeen lokale democratie verder kunnen. Medewerkers van de gemeente kunnen wanneer nodig ondersteuning bieden om het proces op gang te helpen, maar met de nadruk op ‘wanneer nodig’, want we gaan er in principe heel ‘open’ in.”

Ben je niet bang voor het ‘snoeptrommeleffect’, dat er financieel irreële en volstrekt onhaalbare plannen worden gemaakt? “Neen. Ik denk dat dat koudwatervrees is. Uit ervaringen met soortelijke projecten in andere steden en uit gesprekken met bewoners, kwamen in ieder geval twee zaken heel duidelijk naar voren. Ten eerste dat de wijkbewoners heel goed beseffen dat we niet over een onuitputbare zak geld beschikken en ten tweede dat er onder de bevolking een enorm stuk expertise zit, niet in de laatste plaats omdat ze de wijk als hun broekzak kennen. Maar nogmaals, het is een proces waarbij de gemeente langs de zijlijn staat en desgewenst faciliteert in de vorm van advies en procesbegeleiding, maar waarvan we de uitkomst vooraf niet weten. Ik vind het dan ook een razend

KUNSTGRASVELDEN “Een ander onderwerp dat de gemoederen van de bevolking, overigens niet alleen in Heerenveen, bezighoudt, zijn de kunstgrasvelden. Op dit moment zijn we in gesprek met de voetbalvereniging in Akkrum over een kunstgrasveld. Akkrum heeft een kleiachtige ondergrond, met als gevolg dat het veld halverwege het seizoen helemaal ‘aan gort’ is gespeeld. Wil je dat probleem te lijf gaan, dan moet daar dus een compleet nieuw kunstgrasveld worden aangelegd, inclusief goede onderlaag en drainage om het hemelwater af te voeren.” “Zoals bekend ontstond er na de uitzending van Zembla over de gevaren van rubbergranulaat op kunstgrasvelden forse onrust onder de bevolking. Waarbij ik wel moet zeggen dat de sportclubs in Heerenveen nuchter reageerden. Na uitgebreid onderzoek door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) werd het sein ‘veilig’ gegeven. Wij hebben daarna op basis van deze uitkomsten en in goed overleg met vv Akkrum besloten te gaan voor een kunstgrasveld met rubbergranulaat. Er zijn weliswaar alternatieven in de vorm van kurk- en kunststofgranulaat, maar daar is ook nog niet veel over bekend en daarnaast blijken deze soorten kunstgrasvelden in de praktijk blessuregevoeliger.”

UNIS FLYERS LANDSKAMPIOEN

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Dit experiment, een mogelijke opmaat naar een verder doorgevoerde vorm van lokale democratie, valt binnen de portefeuille van de 40-jarige PvdA wethouder Jelle Zoetendal. Zoetendal is sinds 2014 wethouder in Heerenveen en heeft een brede en zware portefeuille. Zo is hij verantwoordelijk voor Financiën, Grondbedrijf, WMO, Sport en Leefbaarheid en meedoen. Hij geeft een toelichting op het experiment.

Tenslotte wilde Zoetendal nog wel even kwijt dat hij ontzettend trots is op het landskampioenschap van de Unis Flyers. In de Final Four verwezen de Flyers Den Haag in een fantastische finale met 5-2 naar de tweede plaats. “Ik ben er het hele weekend bij geweest en heb met volle teugen genoten van niet alleen de sportieve verrichtingen, maar zeker ook de fantastische sfeer in Thialf.”


Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-five mentaliteit.

23 MAART

WIJN & SPIJS P RO E V E R I J

CAFÉ - RESTAURANT

SPOORZICHT SPOORZICHT Dé zaak voor iedereen Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe ondernemingsplannen uit te werken.

Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie Overal en altijd inzicht in actuele cijfers Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik Altijd het advies van uw accountant bij de hand

[

Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

Ook voor uw familiefeesten, bedrijfsfeesten en Spoorzicht thema-avonden!

]

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag v.a. 16.00 uur Woensdag t/m vrijdag v.a. 11.00 uur Zaterdag en zondag v.a. 16.00 uur Maandag - Gesloten

Parallelweg 48 8441 AS, HEERENVEEN T: 0513 – 792 002

www.spoorzichtheerenveen.nl

MOOI ZONDAG

14 MEI 2017 BINNENSTAD SNEEK

FOTO:JOLANDA SIEMONSMA FOTOGRAFIE

DE MOOISTE 4 MIJL VAN FRIESLAND!

SNEEK

FASHION • BEAUTY • LIFESTYLE • FOOD

CULINAIR SHOPPEN

FASHION & FOOD

Zaterdag 1 april 16.00 - 19.00 uur Stadscentrum Sneek POWERED BY

INDIVIDUEEL: 4 MIJL + RABO KIDSRUN TEAMS: SCHOLENLOOP + VERENIGINGSLOOP + BUSINESS RUN

DOE OOK MEE! schrijf je in op de website!

14 MEI 2017 MARKTSTRAAT • SNEEK

ROZE LOPER EVENT

Zondag 2 april 14.00 - 16.00 uur Stadscentrum Sneek - gratis parkeren 20% KORTING OP

KORTING OP VAN MIZUNO* 12:45 UUR Warming-up Rabo kidsrun - bij20% Theater Sneek SCHOENEN SCHOENEN VAN MIZUNO*

13:30 UUR Start Rabo kidsrun (7 t/m 9 jaar)

13:45 UUR Start Rabo kidsrun (10 t/m 12 jaar) 14:15 UUR Prijsuitreiking Rabo kidsrun 15:00 UUR Start 4 Mijl 16:00 UUR Prijsuitreiking 4 Mijl

SNEKER NEXT TOPMODEL

Doe mee met Sneker Next Topmodel en win een mannequin opleiding! VOLG ONS OOK OP FACEBOOK EN INSTAGRAM!

* Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen. * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen.

SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97 Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97

WWW.4MIJLVANSNEEK.NL

KOOP ZONDAG 12-17u

www.sneekismeer.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

Petra wil niets missen Al jong was ze ondernemend: “Zodra ik ergens iets in zie, ga ik ermee aan de slag. En dan zet door tot ik het binnen heb.” Stilstaan vindt ze eigenlijk een beetje achteruitgaan. Petra Westra, een stralende, sportieve vrouw van 44, voelt zich geen bijzonder mens. Daar denkt GrootHeerenveen anders over. “Ik was begin 20 en nog bezig met mijn kappersopleiding. De salon waar ik toen werkte, wilde ik wel overnemen, maar het kwam financieel niet rond met mijn baas. ‘Toch ga ik voor mezelf beginnen’, zei ik. Hij geloofde het niet. Maar ik weigerde natuurlijk mijn plan op te geven.” Van haar spaargeld startte ze ‘Petra’s Rijdende Kapsalon’ in Tjalleberd, want een eigen salon was te duur en een handige auto had ze toch al voor het huis staan. Het liep geweldig, de zaak voorzag in een behoefte bij de mensen die niet van huis weg konden, kinderen die te druk waren om netjes in een kappersstoel te zitten en iedereen die het gemak van de thuiskapper inzag. Al snel had Petra een paar kapsters langs de weg en liep de zaak prima. “De wens om een vaste plek te hebben werd uiteindelijk toch groter en ik trok me wat terug uit de rijdende zaak. Ook al was het me afgeraden, toch kocht ik het pand aan de Jan Mankeslaan. Een puinhoop was het.” Haar iets minder avontuurlijke man zag het niet zo zitten, maar ze zette door, huurde een aannemer en haar kapsalon kreeg gestalte. “Ik wilde dat avontuur aangaan. Met twee meiden in de salon en drie op de weg, begon ik Petra’s Kapsalon.” In 2006 nam haar zus de mobiele tak over en ging dat boek voor haar dicht.

HET LEVEN OP ZIJN KOP Alopecia is een ziekte aan de haarwortels, die blijvende haaruitval veroorzaakt. Net als mensen met kanker die hun haar verliezen, hebben alopeciapatiënten vaak behoefte aan een haarwerk. “Vanaf 2008 deed ik er haarwerken bij in de salon. Dat is zo bijzonder

om te doen, heel dankbaar. Je bent intensief met de mensen bezig, er gaat veel tijd en aandacht in zitten. Haarwerkmensen zijn kwetsbaar, kruipen vaak in hun schulp. Door ze mooi de deur uit te laten gaan, steun ik ze om daaruit te komen. Een mooi haarwerk kan helpen om het grote verdriet over hun ziekte wat te verzachten.” Bij haar eerste jongere haarwerkklant ging ze wel nadenken. Haar conclusie was dat ze zichzelf ook maar eens moest controleren, hoewel ze dat met haar 39 jaar eigenlijk wat onnodig vond. “Tot ik voelde dat er iets in mijn borst zat. We stonden vlak voor een wintersportvakantie en ik dacht nog ’Als ik het niet weet, is het er ook niet’. Na de vakantie zat het er nog en de huisarts verwees me direct door naar het ziekenhuis voor een foto en vier onderzoeken. Ik ontkende het nog wat, het was vast niets verkeerds.” Het werd een lang weekend wachten voor ze naar de oncoloog kon. “Toen bleek dat ik borstkanker had, moest ik thuis vreselijk huilen. Wat had ik verkeerd gedaan? Altijd gezond geleefd, gesport en goed voor mezelf gezorgd, in mijn lichaam kon zoiets toch niet groeien? Het raakte mijn gezin verschrikkelijk. En mijn rugzak was inmiddels wel vol genoeg. Ik was boos op de hele wereld, mijn leven stond op zijn kop.” Ineens kwam de dood dichtbij.

SWITCH Vanaf dat moment ging ze als kapper achter de schermen werken en richtte zich helemaal op de haarwerken. Ze had schade in

haar lichaam, waardoor ze niet meer genoeg energie had om alle klanten te kappen: “En kiezen wie wel en wie niet knippen, dat wilde ik niet. Het was alles of niets. De buitenwereld denkt altijd dat je doodziek wordt van de chemo. Ik was er ook wel beroerd van, maar de momenten waarop het goed ging, gaven me zoveel kracht. Dan kon ik bijvoorbeeld weer alleen winkelen. Zo ben ik: ik zie altijd het positieve.” “Werken deed me goed. Na de chemo was ik een paar dagen thuis, waarna ik mijn haarwerk weer op zette en als ik klaar was met mijn make-up, een selfie stuurde naar mijn man: ‘Kan ik zo de deur uit?’. En hup, op mijn fiets naar de salon, al was het maar om de telefoon aan te nemen.” Omgaan met mensen die haar sneu vonden en zeiden dat ze er toch nog zo goed uitzag, kon ze niet goed. De medicijnen beïnvloedden haar stemming wel, maar toch ging ze er altijd weer voor. “Werkgevers zouden mensen met kanker vaker moeten steunen om op de werkvloer te blijven, ook al zijn ze minder productief. In je eigen tempo in het werkproces zijn, is goed voor je gezondheid.” Ze maakte uitbreidingsplannen en die werden werkelijkheid in 2016: “Met mijn man bekeek ik het pand aan de Gedempte Molenwijk waarin voorheen de pizzeria zat. Te groot. Maar toen ik in toevallig ernaast keek, wist ik het. ‘Haarwerk Plus’ zit nu op een prima plek sinds september vorig jaar. We hadden een feestelijke opening, waarbij de gastvrouwen van De Skulp me hielpen. Ik blijf natuurlijk

ook verantwoordelijk voor de kapsalon, maar de acht kapsters daar redden het prima.” Iedere ochtend gaat ze er koffiedrinken, voor ze bij Haarwerk Plus begint.

IK BEN ER NOG Elke klant wacht bij haar een warme ontvangst. Na een eerste kennismaking en het gesprek over de wensen, verwachtingen en mogelijkheden, doet Petra een zichtbestelling. Die wordt tijdens een volgende afspraak gepast, waarna de klant een keuze maakt. “Daarna is het afwachten wanneer het eigen haar eruit gaat, want dan halen we de rest weg en komt het haarwerk ervoor in de plaats.” Ze blijft vernieuwen. Bij De Skulp, het centrum voor leven met kanker, is ze gastvrouw en ambassadrice. Ze is trots op haar recente status van Steunpunt voor Stichting Haarwerk, waardoor kinderen voor wie een haarwerk onbetaalbaar is, er toch ook een kunnen krijgen. “De mensen die ik ontmoet geven zoveel energie. Van alles dat ik meemaak, word ik sterker. Ik ben er nog. Ja, ik ben elke dag bang dat de kanker terugkomt. Maar als die te genezen is zoals de afgelopen keer, dan ga ik daar weer helemaal voor. Van de dood vrees ik alleen het achterlaten van mijn gezin en wat ik moet missen. Ik wil altijd alles meemaken. Dat had ik al toen ik als meisje uitging: altijd blijven totdat het licht weer aanging.”


16

NUMMER 03 • 2017

YN HOARNSTERSWEACH HAT IN FROU BESOCHT HAR MAN TE FERGIFTIGJEN.

Oan de achtste wyk yn Hoarnstersweach wenne de famylje Jongsma. Jan Jongsma wie in flinke arbeider dy’t goed foar syn húshâlding wie. Troch dat er hast altiten wurk hie, wie der ek yn de gelegenheid om in hokkeling te hâlden. Hy wie ek faak de hiele wike fan hûs te arbeidsjen, sadat syn wiif Anna allinne mei de bern thús siet.De buorman, in widner dy’t syn wiif ferlern hie, kaam wol gauris by har oer de flier en dat spûn ferkeard jern. Hja krigen in yntime ferhâlding. Dit koe fansels net stil bliuwe tsjin oer de buert en in goekunde warskôge Jan oer wat de geande wie mei syn wiif en de buorman. Mar Jan woe der eins net oan, dat syn wiif him ûntrou wie.Mar nei in tiidsje krieg er it dochs troch en hat hy syn wiif ter ferântwurding roppen. Ek oan Ruurd de buorman hat er it mannewaar opsein en him ferbean syn hûs te betrêdzjen. Anna sei him ta dat it út wêze soe, mar nei in poaske sochten se dochs wer kontakt mei elkoar.

Se hiene ôfpraat dat as Jan jûns net thús wie, dat dan de gerdinen ticht sieten.Efter it hûs fan Jongsma stie in appelbeam mei in gat yn de stamme, dat waard as briefebus brûkt om elkoar boadskippen troch te jaan. Se hiene sels ek wol troch dat it sa net troch gean koe. Jan libbe harren yn de wei. Se besluten plannen te meitsjen om fan him ôf te kommen. Yn it earst waard der oer tocht om him yn de sliep te fermoardsjen en soe Ruurd him de kiel troch snije, mar dat wie harren dochs te mal. Der waard letter wol in skearmes fûn by Ruurd.Doe soene se him mar fergiftigje mei rottekrûd. Sa tôge Ruurd nei de Gordyk om by in apotheker rottekrûd te keapjen ûnder it mom dat it foar syn sike hûn wie. Ruurd hie it har allegear moai foarspegele: as Jan dea wie krige se hûndert gûne en by de hokkeling fan har soe Ruurd syn ko bringe en foar dy hûndert gûne soene se dan in tredde bist keapje sadat Ruurd moai thús bliuwe koe. Dat like Anna skoan ta. Op in moandeitejûn kaam Jan wurch thús en skoade oan

tafel foar de jûnsbrogge. Anna hie yn’t foar syn broggen al smard mei rottekrûd. Ruurd hie sein dat alles der op moast, mar Anna doarst dat net oan en die der mar in kwart op. De oare moarns fielde Jan him net sa goed, hy moast oerjaan ,mar hy gie dochs nei syn wurk. Mar it wurkjen gie net, dat hy kaam ek al gau wer thús. Anna wie mei de buorfrou yn petear en doe se Jan oankommen seach, sei se: ”Dêr komt Jan oan, dy leave stimper, hy is lang net goed , hy kin fêst net arbeidzje”. “Hoe is’t je, wol it net ?” frege se. Hy rekke op bêd. Mar it waard net better en nei ferrin fan in pear dagen hat Anna de dokter der by helle. Dy hat him ûndersocht , mar koe neat fine. Jan bleau de hiele wike thús , hy hie noch in soad lêst fan de mage.De sneontejûns wie Ruurd efkes te jûnpraten by Jan Achtien , dy wenne net sa fier by him wei. Frou Achtien hie doe wol sjoen dat Ruurd in papierke yn’e bûse hie. De oare moarns sêach se dat ien fan har bern in briefke yn de hân hie. Wêr komt dat no wei, tocht se en pakte har it papierke ôf. Doe seach se dat der mei in potlead wat opkrabbele wie. Ek har man kaam der by en mei harren twaen besochten se it te lêzen.

Mijn lieve Ruurd. De kaas heeft mij lekker gesmaakt en u schrijft, dat het nu eerst weer uit is. Nu dat spijt mij, want ik verlang weer zo naar U, mijn schat. En dat de vijand (blijkbaar haar man) weer wat bekomt, dat is zoo niet, lieveling. Wij hebben naar de dokter geweest en die zei, mijn schat,wat hij gegeten had. Ik was al bang, maar hij heeft er niets van gemaakt. Hij zei van op bed blijven, en de dokter komt Zaterdag terug. Was hij maar dood. Dat had ik liever, mijn schat. Maar als hij morgenavond op bed ligt,klop dan maar even op het glas,dan kom ik er uit, dan kan ik nog even met u spreken, mijn lieve Ruurd. Wat verlang ik naar U en als hij wat opknapt, kan hij de volgende week naar de Boornbergumer Petten te werken. Maar dat hoop ik niet. Mijn wensch is ga maar dood. Maar dan kan U wel een dag bij mij komen, als hij weer naar zijn werk gaat.

niet heeft kan ik er ook niks aan doen. Daarom hoop ik dat u morgenavond toch wel komt,tenminste als Jan op bed ligt. Dat kan u dan wel zien. En als u wat voor mij had, dan zou ik graag, dat u het in die boom doet en een briefje er bij , hoe of wat. Anders weet ik van niets mijn lieveling. Heeft uw vader het gezien dat ik u de wenk gaf, mijn schat? Nu kan ik u niets meer schrijven, mijn lieveling. Een kus van mij. Uw liefhebbende Anna. Nei dat se it lêzen hiene tochten se, dit doocht net. Wy geane der mei nei de plysje.Anna en Ruurd waarden beide arrestjearre en oerbrocht nei Ljouwert. Nei it ferhoar, die bliken dat as Jan ferstoarn wie, se him dan ophingje soene. It moast dan sa lykje dat er dêr ta kaam wie om’t syn wiif it mei in oar hold. It fonnis fan de rjuchtbank wie dat se allebei 10 jier sitte moasten. Dit stie wiidweidich yn de Hepkema fan 21 oktober 1927.

Maar, mijn schat, zou U morgenavond ook een gulden voor mij hebben ? Ik TROCH JANGERBEN MULDER. heb geen cent meer; als hij weer werkt zal ik het U direct weer geven. Mijn MEI TANK OAN H.I.P.JOBBEGEA FOAR schat ik zit er raar toe. Maar als U het DE FOTO’S.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Landje-prikkers Gas wordt gewonnen. Dat doet de NAM. En de NAM is van de Shell. Maar voor je kunt winnen, moet je prikken. Dan snuif je even. Ruik je dan gas, dan komt er winst. Voor dat prikken heeft de Shell het bedrijf Vermillion in dienst. Vroeger prikten die stiekem, niemand kende Vermillion. En iedereen wilde toen ook graag winnen aan gas. Het zal maar net onder jouw weilandje gesnoven worden. Bingo! Na 20 jaar is Vermillion ontmaskerd als de gemene voorbode van wat ooiteens-winning-zou-kunnen-worden. En winning mag niet meer. Want dan krijg je aardbevingen. Dus werd Vermillion een scheldnaam. Sociale media melden woedend rondkijkende Vermillionjongens. Die worden dan weggestuurd, want tegenwoordig doen regeringen precies wat sociale media zeggen.

Vermillion moet het dus wat anders doen. Ze scheurden alle oude toezeggingen uit de kast en prikten waar ze nog mochten prikken. Bijvoorbeeld in Langezwaag. Dat ligt in de gemeente Opsterland. In die gemeente zijn ze enkel bezig elkaar het politieke hoofd in te slaan. Dus ze vonden dat prikken wel goed. Ze vroegen nooit ergens weer naar. Nu blijkt dat ze vanuit Langezwaag al twee jaar gas onder de bodem van Skoatterwâld weghalen. Ons gas! Ik bedoel: Onze bodem! Stiekeme schuinprikkers. Een postzegel erop en stuur ze terug naar Shell. Maar we weten nu al dat het jaren gaat duren voordat het zover is. En waarom?: omdat er blijkbaar gemeentegrenzen zijn. Volstrekt overbodige grenzen. Laatst over Caparis ook al. Dat is een samenwerkingsverband van acht gemeenten. Wethouder Van der Laan:

“… en dan doen die vier ineens wat we niet besproken is met de andere vier. Nou daar moeten we het nog maar eens over hebben”. Nee Coby. Je moet het hebben over dat je die kleine gemeenten, onverschillig over de grotere belangen, de nek om gaat draaien. Heerenveen wordt nu keihard gestraft voor dat ze nooit een standpunt wilden innemen over herindeling. En nu loop je elke keer maar weer aan tegen dit soort belachelijke zaken. En verwijder je, net als nu die van Skoatterwâld, alle bewoners van je bestuur en is het vertrouwen helemaal weg.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

HUIZENMARKT IN HEERENVEEN IN DE LIFT

VLOTTE DOORSTROOM KOOPWONINGEN GEMEENTE HEERENVEEN

Het gaat goed met de huizenverkoop in de gemeente Heerenveen. Daarbij zijn vooral twee-onder-een-kapwoningen en nette hoekwoningen in trek. Terwijl er ook sprake is van een doorstroming naar vrijstaande huizen. Dat zeggen Jos Slippens van Makelaardij Hoekstra uit Heerenveen, Kees Wondergem van Makelaardij Friesland uit Heerenveen en Wieb Zandberg van Makelaardij Wieb Zandberg uit Akkrum. woning elders of ze blijven langer thuis wonen. Ik denk dan ook dat er een kans ligt voor nieuwbouwwoningen in de categorie tussen de 160.000 en 170.000 euro. Ik begreep dat er plannen zijn voor nieuwbouw in Skoatterwâld. De prijsklasse daarvan is echter nog niet bekend.” Daarnaast is er volgens de makelaar van Makelaardij Hoekstra een grote categorie die zich richt op Skoatterwâld en HeerenveenNoord. Vooral de categorie tot 250.000 euro is volgens Slippens in die wijken in trek. “Ook dan geldt dat kopers vooral nieuwe en gemoderniseerde hoekwoningen of twee-ondereen-kapwoningen zoeken.” Voor wat betreft huurwoningen durft Slippens geen uitspraken te doen. “Daar heb ik niet veel ervaring mee. Er is op dat vlak best wat beschikbaar in Nijehaske. Maar dan in het hogere prijssegment. Onder de huurtoeslaggrens van 710 euro is niets te huur. Maar een ding kun je in elk geval wel concluderen. Dat is dat het goed gaat met de huizenverkoop in Heerenveen.”

EVENWICHTIGE SITUATIE

JOS SLIPPENS

KANSEN Slippens weerlegt de berichtgeving door te stellen dat de jeugd juist wel wil kopen. Zij richten zich vooral op starterswoningen en dan het liefst ook al gemoderniseerde huizen tot 140.000 euro. “Daarvan staan er in Heerenveen echter nooit veel te koop. Wij merken dat wanneer deze woningen op de markt komen er snel een tiental bezichtigingen is en de huizen vervolgens snel zijn verkocht. Lukt het de jongeren niet om in Heerenveen een huis te zoeken, dan richten zij zich of op een

Kees Wondergem van Makelaardij Friesland beaamt de woorden van Slippens dat het goed gesteld is met de huizenverkoop in Heerenveen. Hij spreekt eveneens tegen dat kopers steeds ouder zouden worden. “Er is hier juist sprake van een evenwichtige markt. Daarbij staan huizen gemiddeld 72 tot 73 dagen te koop en zijn er ongeveer vier tot vijf bezichtigingen in die periode. Daarnaast is volgens cijfers van NVM Makelaars de verkoopprijs gemiddeld met 2,8 procent gestegen in het vierde kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.” Wondergem: “De gemiddelde verkoopprijs in Heerenveen zelf bedraagt 210.000 euro. Wat wij zien is dat huizen tot 250.000 euro sowieso goed verkopen. Dat geldt ook voor de categorie huizen van 150.000 tot 160.000 euro. De duurdere huizen verkopen minder

Zo zien wij een doorstroming van tweeonder-een-kapwoningen en hoekwoningen naar vrijstaande woningen. Je kunt namelijk meer geld lenen en toch goedkoper uit zijn vanwege de lage rente.”

CEES WONDERGEM

FOTO: MARGRIET FOTOGRAFIE

Dat de huizenmarkt al enige tijd in de lift zit, merken ook makelaars in de regio Heerenveen. De makelaars zeggen zich niet te herkennen in geluiden die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster verspreidden. Volgens het CBS en het Kadaster zou de gemiddelde huizenkoper steeds ouder worden. Die leeftijd bedroeg volgens hen 39,4 jaar. Dat is de hoogste leeftijd sinds het CBS in 1995 begon daar statistieken over bij te houden. Vergeleken met 2010 betekent dat een toename van vier jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van alle Nederlanders in diezelfde periode met 1,6 jaar steeg. De gestegen leeftijd komt volgens het hangt het CBS onder andere door strengere hypotheekregels die de laatste jaren van kracht zijn geworden. Starters moeten daardoor meer eigen geld meebrengen en dus langer sparen voordat zij een woning kunnen kopen.

Net als in Heerenveen is er in Akkrum daarnaast ook sprake van een moeilijke markt op de startersmarkt. Volgens De makelaardij uit Akkrum liggen de huizenprijzen op die markt tussen de 150.000 en 160.000 euro. “Die woningen verkopen goed. Wel willen kopers over het algemeen dat deze huizen al gemoderniseerd zijn en kant-en-klaar voor gebruik zijn.”

goed, maar ook die verkoop loopt wel door.” Ook is de makelaar van mening dat de huidige lage hypotheekrente goed is voor doorstroming op de huizenmarkt. “Zo kiezen eigenaren van een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning nu bijvoorbeeld voor een vrijstaande woning. De lage hypotheekrente heeft daar een enorme invloed op.” Wondergem constateert daarnaast voor starters een probleem op de huizenmarkt in Heerenveen, vanwege de grote vraag naar woningen tot 150.000 euro. “Daar is heel veel vraag naar. Voor starters wordt het dan ook steeds moeilijker om een huis te vinden.” Net als voor starters ziet Wondergem ook dat er op het gebied van huurwoningen krapte is. “Zo kunnen werkenden met een inkomen in het middensegment geen aanspraak maken op een hypotheek en komen ze niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dat betreft een grote groep starters, zzp’ers en jonge gezinnen. Misschien dat de politiek zich hier meer in zou kunnen bewegen.”

LAGE RENTE Volgens Wieb Zandberg van Makelaardij Zandberg is er ook in Akkrum en omstreken sprake van een goede doorstroming op de huizenmarkt. “Ik herken mij niet in de cijfers van het CBS en het Kadaster. Mensen zien juist kansen vanwege de lage hypotheekrente.

WIEB ZANDBERG

Op het gebied van huurwoningen is het echter ook in Akkrum kommer en kwel. “Het is op dat vlak triest gesteld. Vanwege de herstructurering van de Sinnebuorren moesten de bewoners van die huurhuizen tijdelijk elders wonen. Zij zijn in beschikbare huurwoningen ondergebracht. Daardoor is er al zes tot zeven jaar sprake van krapte. Wij hebben wel goede hoop dat wanneer de bewoners terugkeren naar de Sinnebuorren er meer huurwoningen beschikbaar zullen zijn. Maar ook dan zal het nog niet meevallen, omdat er minder huurwoningen zijn gebouwd, dan dat er eerst stonden in de wijk. Wat wij echter horen is dat een categorie die aanvankelijk wilde huren, nu vanwege de krapte gaat kopen. En ja, dan is het natuurlijk verstandig om een makelaar in te schakelen”, besluit Zandberg met een knipoog.


De specialist voor uw gezinsauto.

Auto Joure XL is het adres voor een gezinsauto van elk merk in de populaire prijsklassen. Station-, ruimtewagen, MPV of een compacte SUV. Stuk voor stuk ruime gezinsauto’s voor 5 of 7 personen. Ben je voor je werk of met je gezin veel onderweg? Dan heb je een efficiënte auto nodig die ruim en comfortabel is en waarin u zonder moeite lange afstanden mee kunt afleggen. Kies dan voor één van onze scherp geprijste en ruime gezinsauto’s.

Voordelen van een Auto Joure XL gezinsauto. Lage aanschafprijs | Direct rijden | Groot aanbod in de populairste prijsklassen. Kosteloze (Inruil en inkoop) taxatie en afhandeling van uw huidige auto. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

Snel en vertrouwd je auto verkopen! Vanwege de grote vraag naar occasions zoekt Autogroothandel Friesland met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometer-stand. Bij Autogroothandel Friesland kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring! Ook kunt u mailen naar info@autogroothandelfriesland.nl, graag zoveel mogelijk informatie over uw auto zoals: kenteken evt. extra’s en zoveel mogelijk foto’s en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Als u uw huidige auto zelf verkoopt kunt u op nieuw of jong gebruikte auto’s vaak een behoorlijke korting bedingen. Zo bent u vaak een stuk voordeliger uit. Onze jarenlange ervaring met in- en verkoop van occasions aan handelsbedrijven en merkdealers staat garant voor een betrouwbaar en deskundig advies. (wel inkoop maar geen verkoop aan particulieren).

Direct uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Firmawei 3, 8501 XL Joure, 0513-48 57 77, (groothandel Friesland ligt achter Auto Joure XL) info @ autogroothandelfriesland.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

Geert en Hillie Woudstra

Besmet met het brandweervirus

Het is zaterdagochtend tien uur als Geert en Hillie Woudstra aan een kopje koffie zitten in de kantine van de brandweerkazerne in Heerenveen. Vandaag staat er een oefening van de ‘Feanster Fjoerfretters’ op het programma. Dit is de wedstrijdploeg van de Heerenveense brandweer. Geert en Hillie zijn nog steeds zeer betrokken bij deze ploeg. Jarenlang speelde Geert zelf mee als bevelvoerder, waarna hij enkele jaren geleden hij het stokje overdroeg aan collega Cor Kramp. Geert is beroepsbrandweerman op de afdeling planvorming van brandweer Fryslân. Zijn vrouw Hillie werk al haar hele leven in de thuiszorg. Geert werkte vanaf 1979 bij de PTT/ KPN. In 1999 werd hij beroepsbrandweerman. Over vier jaar zit het erop voor Geert en mag hij gaan genieten van zijn welverdiende vrije tijd.

BRANDWEERVIRUS “Ik was op een middag oude bankafschriften en papieren aan het ‘opfikken’ in mijn tuin, toen ik samen met mijn buurman besloot om te solliciteren bij de vrijwillige brandweer. Ondanks het feit dat we ver van de kazerne woonden zijn we toen aangenomen door Johannes Klaren. Vanaf dat moment raakte het hele gezin besmet met het brandweervirus” vertelt Geert na de oefening van de wedstrijdploeg. Na zijn opleiding ging Geert al snel bij de wedstrijdploeg. Als ze een wedstrijd moesten spelen gingen de vrouwen mee. Zij zorgden voor koffie, broodjes en natuurlijk veel gezelligheid. “Sinds die tijd is mijn betrokkenheid bij het brandweergebeuren groot” voegt Hillie toe. In 1999 krijgt Geert de kans om beroeps te worden bij de brandweer. Sindsdien bestaat

het leven van de familie Woudstra voor een nog groter deel uit de brandweer. In zijn brandweercarrière maakte hij een hoop mee. Van zeer ernstige ongevallen tot een enorme brand op de Dracht in mei 1997.

AANPASSINGEN IN GEZINSLEVEN “Naast beroepsmatig brandweerman ben ik ook vrijwillig bevelvoerder van groep 2. De burger heeft vaak niet in de gaten dat we elke week 24/7 paraat staan. Na deze week heb je een week ‘standby’ en vervolgens een week vrij. Deze cyclus herhaalt zich het hele jaar door. Dit vergt nogal wat aanpassingen in het gezinsleven. Je moet altijd rekening houden met een ‘uitruk’, want die komt per definitie altijd onverwachts. Gelukkig staat Hillie dag en nacht klaar om mij op gang te helpen als de pieper gaat. Midden in de nacht stapt ze uit bed en geeft ze de autosleutels aan en doet ze in haar pyjama de garagedeur voor me open. Ook onze kinderen hebben altijd achter me gestaan. Al was dat niet altijd even makkelijk voor ze. ” legt Geert uit. Het is niet zo dat een brandweerlid zonder de verkeersregels in acht te nemen naar de kazerne mag scheuren. Hij of zij dient zich gewoon aan de regels te houden. “Binnen vijf minuten moeten we rijden met onze tankautospuit. Dit kan een enorme uitdaging zijn. Ook wij worden gewoon geflitst en moeten de bekeuring zelf betalen als we te hard richting kazerne rijden. Als dit je een keer gebeurt dan wordt je wel voorzichtiger. Want 250 euro is een hoop geld kan ik je vertellen” lacht Geert. Toen tien jaar geleden de nieuwe kazerne aan het Hege Stik in gebruik genomen werd kwam Hillie steeds meer in beeld. Samen met nog een aantal brandweerfamilies

zit ze in de kantine-commissie. Hillie: “We regelen de catering bij feesten en partijen en beheren de bar in de kantine van de kazerne. Hier zijn we best veel tijd aan kwijt, maar het is erg leuk om te doen”. Geert is tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie verantwoordelijk voor een foto-jaaroverzicht. Het gehele jaar verzamelt hij de meest gekke foto’s en verwerkt deze in een PowerPointpresentatie. Menig brandweerman en -vrouw is door de jaren heen gefotoshopt voorbij gekomen.

FEANSTER FJOERFRETTERS In april spelen de Feanster Fjoerfretters een wedstrijd in Beilen en Lemmer. Hiervoor moet er flink geoefend worden door de ploeg. De laatste jaren zijn Geert en Hillie druk met de wedstrijdploeg. Ze zijn een belangrijke spil in deze ploeg. Samen met een aantal enthousiaste brandweerlieden zetten ze oefeningen uit voor de ploeg, zorgen voor de catering tijdens wedstrijden en bemannen ze de bar na een oefening of wedstrijd.

Geert: “Het is iedere keer weer een uitdaging om een mooie leerzame oefening uit te zetten voor de ploeg. Vandaag hebben we een brand in een GGZ-instelling in scene gezet. Een pittige kluif voor de Fjoerfretters. Ze moesten drie slachtoffers redden en de brandhaard zoeken in een groot gebouw vol rook. De klus moet met zes personen binnen drie kwartier geklaard zijn. Na de oefening geven we de nodige feedback en bespreken we wat goed en fout gegaan is. Hillie vervult diverse rollen tijdens de oefeningen. De ene keer is ze slachtoffer en de andere keer is ze ambulancebroeder. Het moet allemaal zo realistisch mogelijk”. Het sociale aspect is voor Geert en Hillie ook erg belangrijk. “We vinden dat een stukje gezelligheid erbij hoort. Er worden jaarlijks diverse gezamenlijke activiteiten georganiseerd door de wedstrijdploeg. We kennen elkaar door en door en weten veel van elkaar. Het voelt dan ook bijna als familie wanneer we met de groep bij elkaar zijn. Nu is het hopen dat het oefenen zijn vruchten afwerpt tijdens de wedstrijden in april.


20

NUMMER 03 • 2017

Gewoan Lutz Jacobi Geboren in het Heerenveense Katlijk en opgegroeid op de boerderij. Niet zeuren maar poetsen, er is altijd wel werk te doen. Net als in de Tweede Kamer, waar de nuchtere Friese politica Lutz Jacobi na de verkiezingen op 15 maart 2017, niet meer terugkeert. Op haar jaren als parlementslid ziet ze terug met een positief gevoel. “Het waren hele mooie jaren, maar nu is het tijd om iets anders te gaan doen”, reflecteert Jacobi na ruim 10 jaar als volksvertegenwoordiger van de Partij van de Arbeid (PvdA). Op één van haar laatste werkdagen in Den Haag zocht GrootHeerenveen haar op in haar kantoor met uitzicht op het bekende torentje, om terug te blikken en vooruit te kijken.

MENSEN POSITIEF BETREKKEN BIJ POLITIEK

zichtbaar plezier op terugkijkt was de inhuldiging van Koning Willem Alexander, waarbij ze de eed in het Fries aflegde.

De interesse voor de politiek was er bij Lutz Jacobi altijd al, reden voor haar om zich op 30-jarige leeftijd aan te melden als lid van de PvdA. De eerste jaren was ze gewoon lid, totdat ze in 2006 naar voren werd geschoven voor een positie in de Tweede kamer. “Natuurlijk volgde ik de politiek op de voet, maar echt actief was ik tot op dat moment niet. Ik werkte als directeur van de GGD Fryslân en aan een politieke functie had ik nooit gedacht”.

FRACTIEVOORZITTERSCHAP Richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stelde de Friese politica zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap en het partijleiderschap van de PvdA. Wat volgde was een kermisachtige situatie van zaaltje-in-zaaltje-uit, om samen met haar promotieteam tegenover de PvdA leden te duiden hoe zij de sociaaldemocratie zag.

De kiezers dachten daar blijkbaar anders over, want de als 24e op de PvdA kieslijst geplaatste Jacobi mocht in 2006 na de verkiezingen als vertegenwoordiger van ‘haar’ Fryslân plaats nemen op het pluche van de Tweede kamer. Ook in 2010 en 2012 stond ze op een verkiesbare plaats op de PvdA lijst. In 2012 kreeg ze zelfs 16.082 voorkeursstemmen, goed voor een voorkeurzetel in de Tweede Kamer. Elke periode gaf ze zichzelf de opdracht om de politiek op een positieve manier dichter bij de mensen te brengen, een rode draad door haar politieke carrière, die ze tot op de dag van vandaag heeft gevolgd. Dit betekende dat ze jaarlijks een groot aantal bezoeken aflegde in den lande. Daarnaast kwamen er elk jaar meer dan 1000 Friezen naar Den Haag om een dag met haar mee te lopen. “Die mensen waren oprecht geïnteresseerd en wilden graag een indruk krijgen van het werk dat wordt verricht in de Tweede Kamer”, vult ze aan. Ze is veruit recordhouder ten aanzien van bezoekers die ze

“Heel Amerikaans natuurlijk die manier van campagnevoeren, maar ik heb er wel enorm van genoten. Een fantastische periode in mijn politieke loopbaan en eentje waar ik geen moment spijt van heb gehad.” Ze verloor de verkiezing weliswaar, maar het leverde haar veel respect en herkenbaarheid op.

TOEKOMST heeft ontvangen in ‘de Kamer’. Voor de politica zelf waren deze bezoekjes een kans om voeling te houden met de bezoekende plattelandsvrouwen, commerciële clubs, sportverenigingen tot en met colleges van diverse gemeentes en alles daartussenin. Om helder te krijgen wat er speelde bij deze mensen, waar ze zich zorgen over maakten en waar ze aandacht voor wilden. Het toonde ook haar betrokkenheid en creëerde verbinding en herkenbaarheid bij deze mensen; ze voelden zich gehoord en serieus genomen. Lutz heeft dat altijd met veel passie gedaan omdat vind dat ze er voor de mensen moet zijn als volksvertegenwoordiger. Daarnaast

schreef ze elke week een column over een onderwerp in het ‘Haagse’.

HERINNERINGEN Bij het opruimen van haar kantoor in Den Haag komen er herinneringen boven over de afgelopen tien jaar in het epicentrum van de Nederlandse politiek. Er dat zijn er veel. Ze noemt als voorbeeld de initiatiefwet “Mooi Nederland”, die later model heeft gestaan voor de huidige natuurwetgeving. Hierin worden natuur, landschap en de gemeenschap dichter bij elkaar gebracht. Ook was Jacobi, die al die jaren woordvoeder voor ‘de Wadden’ is geweest, betrokken bij het behoud van de bezetting van

de vuurtorens. Politiek Den Haag wilde die functies schrappen en de mensen vervangen door camera’s op de vuurtorens. “Ik word in Den Haag ook wel de ‘Waddenkoningin’ genoemd. Dit vanwege de vele moties die ik met betrekking tot verbeteringen op de Waddeneilanden heb ingediend”, zegt ze glimlachend. In 2009 en 2012 werd Jacobi de ‘Groenste Politicus van het jaar’ en in 2012 mocht ze zich ook Fryske Politicus van het jaar noemen. Terugkijkend op de jaarlijkse ‘hoedjesparade’ die Prinsjesdag heet, zegt ze lachend: “Normaal heb ik ook geen hoedje op dus waarom op die dag wel. Een ander moment waar ze met

“Ik wil het eerst even rustig aan doen om een beetje bij te komen van de hectiek in Den Haag, maar stoppen met de politiek kan ik toch niet.” Zo overweegt ze om zich namens de PvdA kandidaat te stellen in de gemeente Leeuwarden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Onlangs werd bekend gemaakt dat Lutz Jacobi vanaf dit voorjaar zitting neemt in de Raad van Advies van IVN Noord (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Zeker is wel dat deze betrokken en gedreven politica, in welke vorm dan ook, binnen nu en niet al te lange tijd weer opduikt in de politiek.


heerenveen • LIFESTYLE

E STYL LIFE TIPS & TRENDS DRIE HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, INTERIEUR EN WIJN...

GROOTHEERENVEEN.NL

21

Beauty

supplementen Een trend op beautygebied: beautysupplementen. Wat zijn ze precies, werken ze en waarvoor gebruik je ze? Ik heb me hierin voor jullie verdiept en antwoorden gevonden op deze vragen. SPECIALISTISCHE SUPPLEMENTEN Beautysupplementen, of te wel nutricosmetics, zijn specialistische supplementen voor cosmetische doeleinden zoals antiaging, huidverjonging, huidverbetering en het oplossen van huidproblemen. Ze bevatten bouwstoffen, vitaminen, mineralen en essentiële vetten voor het beschermen, voeden en verbeteren van de huid. Daarmee ondersteunen ze het lichaam bij het onderhoud en de aanmaak van nieuw bindweefsel, collageen en elastine. Met een mooie, gezonde en stralende huid als resultaat.

GEZOND VAN BINNEN, STRALEND VAN BUITEN Voeding en rust zijn heel belangrijk voor ons lichaam. Maar zeker ook voor onze huid. Ons lichaam heeft veel vitamines, mineralen en essentiële vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Gelukkig zijn we ELINA ZELDENRUST Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

steeds bewuster van onze voeding. Dat zorgt ervoor dat ons lichaam het al makkelijker krijgt. De huid is altijd als laatste aan de beurt wat voedingsstoffen betreft. Die krijgt altijd de kruimeltjes, wat in veel gevallen niet genoeg is. Met als resultaat een disbalans in de huid. Bijvoorbeeld een gevoelige huid met onzuiverheden, een huid die snel veroudert in een korte tijd, gesprongen adertjes, een vale huid, etc. als gevolg.

In combinatie met de juiste behandelingen geeft dit als resultaat een strakkere huid met minder diepe lijtjes. Maar ook huidproblemen, zoals bijvoorbeeld eczeem, acne en rosacea. De oorzaak ligt vaak ergens anders, maar kan in veel gevallen niet opgelost worden zolang er tekorten zijn. Het lichaam krijgt er dan de kans niet voor om het zelf aan te pakken.

Beautysupplementen zijn er speciaal om ervoor te zorgen dat de vitaminen, mineralen en essentiële vetten ook daadwerkelijk bij de huid terecht komen. Zelfs collageen, elastine en bindweefsel kan worden gestimuleerd.

We hebben geen stralende huid nodig om 100 te worden. Maar het is een wens die veel van ons aangaat.

Voorjaarskrans DIY Het is voorjaar. Mooie tijd om een krans te maken en het voorjaar in huis te halen.

BENODIGDHEDEN Gips // Mal, bijv. een cakevorm, flexibel/eivorm // Lepel // IJzerdraad // Krans // Bloembolletjes (blauwe druif) // Juteband // Krijtverf + evt. goudverf // Lijm voor gips

WERKWIJZE: Maak het gips in een bakje klaar (zie verpakking). Giet het in de mal met een lepel. Schud eventuele luchtbelletjes eruit. Doe een stukje ijzerdraad (15 cm) in het gipsmengsel. Laat het uitharden. Haal de gipseitjes uit de vorm en plak ze op elkaar. Verf de eitjes en het juteband met krijtverf in kleuren naar keuze. Indien gewenst kun je op de eitjes wat goudverf doen voor wat ‘bling’. Laat het drogen. Knip het juteband in stukken van ± 12 cm.Bind de bloembolletjes, eitjes en het juteband op de krans. Verdeel het gelijkmatig en naar wens. Klaar!

r en Veel plezie

Tijdens proeverijen krijg ik vaak de vraag hoe lang een fles wijn geopend bewaard kan blijven. Over het algemeen is een geopende fles 3 à 4 dagen prima goed te houden. Het maakt daarbij niet uit of het een rode of witte wijn betreft. Als de wijn al een aantal jaren oud is, kan het soms wat korter zijn. Belangrijk is wel dat de wijn na het inschenken weer gesloten wordt met de kurk of schroefdop en op een donkere koele plek weg gezet wordt. Soms hebben (jonge) wijnen nog wat tannine (dit geeft een drogend gevoel in de mond) en dan is het prettig om de wijn even geopend te laten staan zodat er wat zuurstof bijkomt en de wijn wat zachter wordt van smaak. Ook kun je dit soort wijnen goed decanteren. Dit betekent overschenken in een karaf.

Je kunt de krans; op tafel neerzetten met een windlicht, ophangen aan de voordeur, of op een sidetable plaatsen met bijpassende accessoires. ODILIA VAN DER WERF - Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

Hoe lang is een open fles wijn houdbaar?

Feit blijft natuurlijk als de wijn goed op dronk is en heerlijk smaakt, de fles waarschijnlijk na 1, hooguit 2 avonden, wel leeg is!

succes!

LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn


..... en noch folle meer

con ne .....

..... en noch

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer

con ne .....

..... en noch

..... en noch folle meer

De Suzuki Rij-Rijker-Weken! Meer luxe voor de helft van het geld. Voordeel tot wel € 1.750,-!

Suzuki Celerio

Suzuki Baleno

Suzuki Vitara

Suzuki S-Cross

Voordeel tot

Voordeel tot

Voordeel tot

Voordeel tot

€ 700,-

€ 1.000,-

€ 1.750,-

€ 1.500,-

Rijklaar v.a.

Rijklaar v.a.

Rijklaar v.a.

Rijklaar v.a.

€ 10.799,-

€ 15.499,-

€ 21.499,-

Meer luxe voor de helft van het geld.

€ 21.799,-

Met Suzuki rijd je rijker. Veel rijker. Want bij aanschaf van een nieuwe Suzuki naar keuze krijg je nu meer luxe voor de halve prijs! Ga ook rijker rijden, kies een luxere uitvoering en betaal de helft. Deze actie geldt op de Suzuki Celerio, Baleno, Vitara én S-Cross, dus de keuze is enorm. Liever een nieuwe Suzuki via Privé-Lease? Wij rekenen u graag voor wat uw voordeel is op uw maandbedrag.

Strikwerda Suzuki Heerenveen

Businesspark Friesland West 53, Heerenveen, Tel. (0513) 767 200, www.strikwerda.nl Gemiddeld brandstofverbruik gecombineerd: 3,7-6,8 l/100 km; 27,0-14,7 km/l; CO₂-uitstoot: 84-130 g/km. Genoemde prijzen zijn inclusief btw, bpm, kosten rijklaar maken en exclusief metallic lak. Getoonde afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties. Getoonde modellen zijn niet in alle gevallen de instapmodellen. Aanbiedingen geldig tot uiterlijk 30-04-2017 of zolang de voorraad strekt. Wijzigingen en type- en drukfouten voorbehouden. Vraag altijd naar uw voordeel en hoge inruilprijs in de showroom. © 03-17


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

23

Open Dag op alle locaties van Meriant op 18 maart DEELNEMENDE LOCATIES

Meriant nodigt bewoners, familie, vrijwilligers, nieuwe medewerkers, buren, scholieren en studenten van harte uit om op zaterdag 18 maart van 13.00 tot 16.00 uur kennis te maken met Meriant en de ouderenzorg. Graag maakt Meriant kennis met haar buren! Natuurlijk is het ook een mooie gelegenheid voor de familieleden van bewoners om een kijkje te nemen op de locaties en met eigen ogen te zien wat voor fantastisch werk daar wordt gedaan.

ACTIVITEITEN

OPEN DAG MERIANT HIERNAAST VINDT U PER LOCATIE EEN GREEP UIT HET ACTIVITEITENAANBOD TIJDENS DE OPEN DAG VAN ZORG EN WELZIJN. VANZELFSPREKEND KUNT U PER LOCATIE UITGEBREID GEÏNFORMEERD WORDEN OVER HET REGULIERE (ZORG) AANBOD. DIT ONDER HET GENOT VAN EEN LEKKER HAPJE EN DRANKJE. U BENT VAN HARTE WELKOM!

Alle locaties van Meriant in Heerenveen openen hun deuren tijdens de Open Dag van Zorg en Welzijn en organiseren diverse leuke en interessante activiteiten, zoals het bezichtigen van de nieuwe huiskamer en appartement in Coornhert State, een meezingbijeenkomst van het Geheugenkoor in Anna Schotanus, High tea met interactief gesprekskaartenspel in Herema State en terugblikken op de historie met ‘oudgedienden’ in Marijke Hiem.

LINDESTEDE - Ontvangst in het restaurant. Onder het genot van een kopje koffie/thee kunt u al uw vragen stellen over wonen en werken in Lindestede - Fotopresentatie - Demonstratie van tovertafels en de theravital: een mooi bewegingssysteem voor fitnessoefeningen vanuit bijvoorbeeld de rolstoel - Stands met informatie over projecten zoals het Sta Bij huisdierbezoek, Ouderen en Kunst, Theater Veder - Een kijkje op de kinderboerderij - Wat kan ons team van Advies & Behandeling voor u betekenen? - Informatie over vrijwilligerswerk en vacatures - Kennismaken met onze Zorgbemiddeling

Kijk voor het complete overzicht van activiteiten op www.meriant.nl/opendag.

OPEN DAG ZORG EN WELZIJN De open dag van Meriant vindt plaats in De Week van Zorg en Welzijn van 13 tot en met 18 maart 2017. Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om Nederland te laten kennismaken met de sector Zorg & Welzijn.

WILGENSTEDE -B ezichtigen van een modelwoning -B eleefroute door de locatie met gebeurtenissen gekoppeld aan 2016 BERKENSTEDE/WILGENSTEDE -D e ins- en outs over personenalarmering - Informatie over onze servicepas, waarmee een groot scala aan activiteiten kan worden bezocht -W at kan ons Wijkzorgteam voor u betekenen? COORNHERT STATE -O ptreden van shantykoor - Infomarkt met o.a. Woonzorg Nederland en Wijkteam Meriant -B ezichtigen van de nieuwe huiskamer en (model) appartement

Welkom bij Meriant

ANNA SCHOTANUS - Ontvangst in ons restaurant. Onder het genot van een kopje koffie/ thee kunt u ons al uw vragen stellen over wonen en werken in Anna Schotanus - Meezingbijeenkomst van het Geheugenkoor, het muziekproject van Cityproms - Demo's en zelf uitproberen van de Duo- en Rolstoelfiets - Zelf actief meedoen met behulp van de beweegbox, tovertafel en de fiets met beeldscherm - Presentatie van de plannen van de nieuwbouw - Maak een rondrit langs de andere locaties van Meriant in Heerenveen met de Meriantbus. Vertrek 13.30 en 14.30 uur

HEREMA STATE -D iverse demo's van onder andere de theravital, de duofiets en de tovertafel -H igh tea met interactief gesprekskaartenspel WENWEARDE EN WENTE -S amen koken en bakken -S portief meedoen met de beweegbox - Rondleiding MARIJKE HIEM -P resentatie van de plannen van de nieuwbouw -S tukje historie en terugkijken met 'oudgedienden'

Welkom bij Talant

Zaterdag 18 maart 2017 van 13.00 tot 16.00 uur Ook als u ouder wordt, wilt u zelf bepalen hoe uw leven eruit ziet. Dat kan bij Meriant. Meriant organiseert de zorg in kleine teams, met vertrouwde gezichten. Samen met familie en vrijwilligers helpen wij u uw leven te leiden, Alle locaties zijn open. Kijk op zoals u het gewend www.meriant.nl/opendag voor het bent. Bij Meriant of overzicht van activiteiten per locatie gedurende de week. De koffie staat klaar bij u thuis. en we hebben een leuke attentie voor u!

Zaterdag 18 maart 2017 van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Bij Talant zijn we trots op het werk dat we doen! Tijdens de open dag laten onze collega’s je graag zien hoe het is om te werken in de zorg in het algemeen en bij Talant in het bijzonder. We nemen je mee voor een rondje ‘over De Velden’ bij Talant in Drachten. Kijk voor meer informatie op www.talant.nl/opendag.

Kom naar: Ontmoetingscentrum Carré De Velden 1, 9204 WH Drachten

Meriant maakt deel uit van Zorggroep Alliade

Tel. 088 - 60 30 335 www.meriant.nl

T 0513 - 64 38 00 I www.talant.nl Talant maakt deel uit van Zorggroep Alliade


24

NUMMER 03 • 2017

TJONGERSCHANS EN ANTONIUS SLAAN HANDEN INEEN VOOR KWETSBARE OUDEREN

Ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en het Antonius in Sneek gaan samenwerken om de zorg voor kwetsbare ouderen in de regio te verbeteren. Beide ziekenhuizen hebben ouderengeneeskunde – ook wel klinische geriatrie genoemd – hoog op de agenda staan. Vooral door vergrijzing komen steeds meer kwetsbare ouderen terecht op vrijwel alle afdelingen in de ziekenhuizen. Voor de kwetsbare oudere patiënt is het belangrijk de zorg in een vertrouwde omgeving te ontvangen. Grietje van Buiten, sectormanager in Tjongerschans: “Zorg voor deze patiënten vereist een optimale coördinatie tussen diverse vakgebieden. Door toename van zowel het aanbod als de complexiteit speelt het vakgebied Geriatrie een steeds belangrijkere rol.” Door de samenwerking profiteren Antonius en Tjongerschans van elkaars sterke kanten en zorgen zij ervoor dat deze groep patiënten optimale zorg krijgt.

Gastvrijheid in ziekenhuis Tjongerschans begint al op het voorterrein Vanaf februari kunt u op het voorterrein bij ziekenhuis Tjongerschans gastheren en –vrouwen tegen het lijf lopen. Deze gastheren en -vrouwen zijn er voor u! Om het ziekenhuisbezoek voor patiënten en bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken door bijvoorbeeld te helpen de auto in en uit te stappen of een rolstoel voor u op te halen. Deze gastheren en –vrouwen staan buiten voor de entree en heten de aankomende patiënten en bezoekers welkom. Ze dragen herkenbare, oranje jassen en zijn op de hoogte van alle zaken bij het ziekenhuis. Bezoekers met vragen krijgen direct antwoord en de medewerkers zorgen voor een schoon en gastvrij voorterrein. Zo wordt er toegezien op het parkeer- en rookbeleid en zorgen de gastheren en –vrouwen ervoor dat het terrein netjes blijft. De gastheren en –vrouwen zijn op werkdagen aanwezig van 8.00 – 16.30 uur.

Angeline v/d Berg, hoofd Hotelservices in Tjongerschans: “In deze tijd van digitalisering moeten mensen steeds zelfredzamer worden. Ook wij werken sinds kort met aanmeldzuilen zodat patiënten zichzelf kunnen aanmelden voor hun afspraak. Mensen moeten zich niet verloren voelen in een ziekenhuis, de inzet van een team enthousiaste gastvrouwen en – heren zorgt ervoor dat patiënten én bezoekers de mensgerichte en gastvrije ontvangst krijgen die ze mogen verwachten.”

In zowel de regio Heerenveen als Sneek wordt intensief samengewerkt met huisartsen, de ouderenzorg en de thuiszorg. Het streven is dat de patiënt zo lang mogelijk zorg kan ontvangen in de thuissituatie. Wanneer de kwetsbare oudere ziekenhuiszorg of poliklinische geriatrische zorg nodig heeft, dan kan deze zowel in Tjongerschans als Antonius geboden worden. Als blijkt dat een patiënt moet worden opgenomen voor de klinische geriatrie, dan zal dit in Tjongerschans zijn.

Tjongerschans participeert in innovatief woon- en zorgcomplex Joure Aan de Sluisweg in Joure wordt De Werf, een innovatief woonen zorgcentrum, gebouwd. Ziekenhuis Tjongerschans, apotheek Mediq en alle Jouster huisartsen zullen hier met ingang van 2018 brede medische zorg aanbieden. In het complex komen tevens een fysiotherapeut, een caesartherapeut, een diëtist, thuiszorg en een wijkcentrum voor ouderen. De groep ouderen wordt in de toekomst groter, waardoor de vraag naar zorg toeneemt. Met de innovatieve plannen wordt hier proactief op ingespeeld. Tjongerschans heeft al enige ervaring op het gebied van samenwerken in de regio, in Steenwijk en Lemmer. Woon- en zorgcomplex De Werf krijgt een anderhalvelijnscentrum (schakel tussen huisarts en ziekenhuis) met medische voorzieningen. Specialisten van het ziekenhuis zullen in nauwe samenwerking met huisartsen van Joure spreekuren verzorgen. Grietje van Buiten, sectormanager van Tjongerschans: “We ontwikkelen samen zorgpaden, bijvoorbeeld voor mensen met chronische pijn of diabetes waardoor de behandeling kwalitatief goed is, dicht op de mensen zit en uiteindelijk ook goedkoper wordt.” De bouw vordert gestaag. De vloer van de eerste verdieping is inmiddels gelegd. De verwachte opleverdatum is december 2017.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

25

VOEDINGSPROJECT ANNA SCHOTANUS

MEER LUSTEN, MINDER LAST “Het wordt steeds groter!” zegt Claudia Pel verheugd. Een voedingsproject in woonzorgcentrum Anna Schotanus waar zij werkt, werd al gauw uitgebreid van twee naar zes huiskamers. Nog leuker: leerlingen van de Friese Poort hebben de gelederen versterkt. Deze jongeren gaan menu’s bedenken voor de ouderen. “Voeding heeft zoveel invloed op hoe je je voelt.” Het enthousiasme van Claudia Pel werkt aanstekelijk. Ze wil dan ook graag de boodschap verspreiden wat eten met je doet. “Mensen die zorg nodig hebben voelden zich na verandering van hun voeding zó goed, dat ze weer actiever werden en hierdoor uit hun isolement kwamen!” noemt ze als voorbeeld dat gebleken is uit een aantal onderzoeken.

EXTRA OPLETTEN Ouderen moeten extra opletten met voeding. “De maaltijden zijn voor ouderen een absoluut hoogtepunt, zeker in een zorginstelling”, zegt Claudia Pel. Ze is verzorgende in Anna Schotanus, een woonzorgcentrum van ouderenzorgorganisatie Meriant in Heerenveen. “Er wordt halsreikend uitgekeken naar wat er op het menu staat. Het samenstellen van de menu’s is een sport op zich.” De leeftijd heeft met die sport alles te maken: als je ouder wordt, eet je minder, dus wát je eet is dan nog belangrijker.

DIVERZIO Claudia Pel is daarom blij met de hulp van Diverzio. Deze stichting helpt gezond, smakelijk, en duurzaam eten en drinken beschikbaar te maken bij instellingen voor zorg, overheid en onderwijs. Er was bij Meriant al aandacht voor gezonde voeding, maar hoe maak je van de maaltijden een nog groter feest en hoe maak je de juiste keuzes? Na een

masterclass bij Diverzio brengt Claudia Pel de kennis in praktijk op haar werk, een afdeling met twee huiskamers. Al snel sloot een andere afdeling met vier huiskamers zich aan. Claudia Pel hoopt op verdere uitbreiding. Voor wie haar kent is haar belangstelling voor gezond eten niet verrassend.“Ik was drogist en heb ook een opleiding orthomoleculaire voedingsleer gedaan. Nu studeer ik vanuit Meriant voor verpleegkundige. Maar”, benadrukt ze, “dit gaat niet om mij maar om de bewoners.”

eetlust door medicatie of depressie. Terwijl andersom voeding veel invloed heeft op je lichamelijk en geestelijk welzijn.”

WAT IS GEZOND? Wat gezond dan inhoudt? “Eiwitrijk en vezelrijk met veel groente, fruit en volkoren producten, met minder zout en suiker en volgens de schijf van vijf. Zo verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Volkoren producten dragen bij aan een verbeterde stoelgang, die bij ouderen vaak een probleem is door min-

“Als je ouder wordt, eet je minder. Wát je eet is dan nog belangrijker.” Net als op de andere kleinschalige afdelingen binnen Meriant koken de medewerkers tegenwoordig zelf, met hulp van de bewoners die dat willen. Het brengt reuring, bezigheden en lekkere geuren. Alleen daardoor al eten veel bewoners meer. Nee, meer eten is zeker niet erg. “In instellingen blijkt ondervoeding vaak voor te komen. Wel bij een kwart!”, zegt Claudia Pel. “Dat is een onderschat probleem. In hun eten zit dan niet genoeg van wat ze nodig hebben of ze eten gewoon te weinig. Dat kan komen door ziekte of verminderde

der beweging. Door extra natuurlijke vitamine C aan te bieden versnelt wondherstel. En met minder zout en suiker in de maaltijden en tussendoortjes is te hoge bloeddruk en diabetes goed te sturen. Meer fruit bijvoorbeeld en minder snoepjes en chocolaatjes die ouderen vaak op hun kamer hebben. Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Je kunt iemand met andere voeding niet genezen, maar wel veel verbeteren. Behalve gezonder, maakt het mensen ook actiever en opgewekter.”

HOLLANDSE POT Om te zorgen dat er genoeg van het gezonde eten wordt gegeten, moet het wel goed smaken. De bewoners is daarom gevraagd waar zij van houden. “Dat is voor de meesten gewoon Hollandse pot. Sommigen houden wel van buitenlands eten, dat zijn de wat jongere bewoners van in de zeventig.”

HULP VAN LEERLING-KOKS FRIESE POORT Het zijn de medewerkers die het voortouw moeten nemen. Niet alle medewerkers hebben echter evenveel affiniteit met voeding en koken. En daar komt de samenwerking met onderwijsinstelling de Friese Poort zo mooi om de hoek kijken. Voor een derde klas met leerling-koks zocht de school nog een project. “We konden ze niet blijer maken! De leerlingen stellen de komende maanden in groepjes per toerbeurt gezonde menu’s samen. We gaan testen wat wel en niet in de smaak valt. Wij houden er menu’s met ingrediëntenlijsten en recepten aan over.” Dat er twee heel verschillende afdelingen meedoen, komt goed uit. Op de ene afdeling is het heel duidelijk: wat ze niet lekker vinden, eten ze niet. De andere bewoners kunnen juist goed verwoorden wat ze vinden. “Daarbij moeten we er wel achter komen wat ze écht vinden. Ze zijn heel fatsoenlijk en zeggen niet snel dat ze iets niet lusten”, lacht Claudia Pel.

FOTO TEAM HORSTHUIS

"Voeding heeft zoveel invloed op hoe je je voelt”, zegt Claudia Pel. Samen met collega’s, leerling-koks én ouderen zet Claudia Pel zich in voor gezond, duurzaam en lekker eten.


PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM HEIDEBUREN 49 HEERENVEEN

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

KEUKENS

ALLE BOSCH PRODUCTEN

AL VANAF € 1349,00

NU TIJDELIJK 35% KORTING

BORETTI PRODUCTEN

NU 10 % EXTRA KORTING OP DE WEBSHOPPRIJS BIJ BEZOEK SHOWROOM

BEKIJK ONS COMPLETE AANBOD OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

nieuwe collectie banken!

• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

van bouwplan... info@hommesiebengabouw.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

27

Feandichter Edwin de Groot

FIELT HIM FRIJ OM TE SKRIUWEN WAT ER WOL Yn april 2016 waard Edwin de Groot(1963) út Aldehaske beneamd as Feandichter en hy folge hjirmei Harry de Jong op. Wat hat in jier Feandichterskip him en de gemeente It Hearrenfean brocht? Foldocht it De Groot om Feandichter te wêzen? Makket er ek gebrûk fan de opsje om noch in jier de funksje fan Feandichter út te oefenjen? Oer dat lêste kinne we koart wêze: “Ik haw mij noch in jier beskikber steld”, fertelt Edwin thús yn Aldehaske oan GrootHeerenveen. Oars wol in bytsje apart dat de Feandichter buten de gemeentegrizen wennet, want Aldehaske heart dochs echt by de gemeente De Fryske Marren. Neffens Edwin sil it te meitsjen hawwe dat in kollega fan him út it Tsjongerskânssikehûs foardroegen hat, want It Hearrenfean is syn wurkplak al! En de dichter is fansels hikke en tein op It Hearrenfean. It Feandichterskip befalt him better as er yn’t foar tocht hie. “Ja, it befalt my better as dat ik tocht hie. Doe’t se my fregen seach ik earst wol even nei myn eigen wurkwize. Dat is net yn opdracht. Dat is gewoan wat op dyn paad komt en dêr dochst wat mei of dêr dochst niks mei. Asto Feandichter bist, moatsto seis kear yn’t jier in gedicht ôfleverje en twa kear fan dy seis kear kin in opdracht fan de Gemeente wêze. Yn earste ynstânsje tocht ik dus dat ik troch myn wize fan wurkjen dizze klus net oannimme moatst.” “Oan ’e oare kant tocht ik letter doe’t se my wer fregen, ‘tsja do moatst dy sa no en dan ris útdaagje’. Om it mar ris populêr te sizzen ‘out of the box’ gean. Ik ha doe tasein, mei it betingst dat we it nei in jier evaluearje soene, sadat we beide fan mekoar ôfkinne. Dy evaluaasje hawwe we hân en it is ús beide goed befallen. It iennige dat ik spitich fyn, en dat is los fan myn persoan, dat it ynstitút Feandichter te min omtinken krijt. It wurk komt te min ûnder de minsken en dan haw ik it oer de kranten. De fersen stean wol op’e

site fan de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen en de Heerenveense Courant, mar hoefolle minsken lêze dy sites? De SLAH is de inisjatyfnimmer fan it ferhaal, dy hawwe de Heerenveense Courant frege om gearwurking mar dy is net ferplichte om it wurk te publisearjen”, fertelt De Groot. En om syn wurk op social media te pleatsen? “Op dat platfoarm bin ik net sa betûft…!”

KRITEARIA Hat dizze Feandichter ek in idee oan hokker kritearia in stedsdichter of in gemeentedichter foldwaan moat? “Ik soe it earlik sein net witte. Do soest op it earste gesicht sizze dat it wurk fan de Feandichter te krijen hawwe moat mei ‘lokale gebeurtenissen’. Dat soe in referinsje foar de minsken wêze kinne. Ik sels sit der persoanlik wat breder yn. Wat my op it paad komt as Minsk, wol ik diele mei de ynwenners en at der in linkje mei de gemeente is, prima! Mar it hoecht om mij perfoarst net. Om mar ris in foarbyld te neamen, at Foppe de Haan ôfskied nimt hoech ik der net sa noadich in gedicht oer te skriuwen. It soe wol kinne en at men seit dat it dy kant út moat mei it Feandichterskip, ik fyn it bêst, mar dat kin ik dus net sa goed. Ferline jier haw ik it politieke jier ôfsletten bij in gemeenterie gearkomste. Dat haw ik dien troch in Domela-gedicht dat ik sa goed as skreaun hie, foar te dragen. Domela en dizze omkriten binne mei elkoar ferbûn, dat is myn ferbining dan. It gedicht

Under it oerflak‘45 it hat út noch yn net raast noch bile spoeke tjirge it siet der inkeld mar en wy wisten derfan dienen der evensagoed it swijen ta skynber lei it him net swier op it hert breanochteren siet er as in geduldich fiskerman fêst fan wil en deugdlik útleade pas op it stuit dat syn stoel leech foel die it bliken dat der dochs wat lekkaazje west hat – 80% fan it brein is wetter – suntsjes by de stoelpoaten del ûnder de sitting – dêr ha´ wy ek nea sjoen – stikem yn puoltsje foarme stil wetter wy ha´ der weevjend reid en sjongers by betocht spektakulêr moaie bloedreade glêzewaskers ûntelbere reedriderkes en op wûnderlike wize driuwende skriuwerkes. Edwin de Groot

dat ik skreaun haw om it tema deadebetinking hinne, hat alles te meitsjen mei 4 maaie, mar is net spesifyk skreaun op It Hearrenfean. It binne de algemienere dingen dêr’t ik op ynstek. Omreden fan it strakke tiidskema koe ik gjin oardel minút fan de organisaazje krije om dat fers by de deadebetinking foar te lêzen, dat fûn ik wol spitich.” “Ik haw gelokkich alle frijheid om te skriuwen wat ik wol, útsein de twa opdrachten wêr’t ik mij oan hâlde moat. At se wolle dat in gedicht oer de SC Heerenveen skriuwe moat, dan moat ik oan ’e bak. Soks soe foar mij ûnbekend terrein wêze. Oant no ta hawwe se my frijlitten en dêr bin’k wol wiis mei!” Edwin fertelt dat er wol in gedicht skreaun hat, dat feitlik yn opdracht fan de SLAH wie, oer de iepening fan it Poëzypaad yn Oranjewâld. Yn dat fers lizze al syn ‘hersenspinsels’ en dan makket er ek gebrûk fan sinnen en wurden dy’t er noch lizzen hie om der fuortendaliks oan ta te foegjen dat hij úteinlik wer hielendal op’e nij mei dat gedicht begûn is. Sa’n fers moat dan ek retoarys wurkje, omdat it foardroegen wurde moast yn’e iepen loft. Sa’n fers hoecht dan ek net persé yn in bondel, neffens de dichter. “Ik fyn dat fers wol ridlik slagge en ik hie doe even it idee hie dat ik mysels op’e nij útfûn hie. Hiel beskieden mar doch!”


28

NUMMER 03 • 2017

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

TURFSCHEPEN IN HET CENTRUM ”Wat zag ’t er vroeger toch anders uit aan den Heerenwal met zijn “Holderhûskes” zeggen de oudjes onder ons. “De schipperij had er veel relaties, maakte goede zaken en zooals ’t nog gaat, verdient de een, dan verdient ook de ander. Als er ’s winters werd opgelegd, zoodat de geheele wal van begin tot eind was ingenomen, soms met twee en drie naastliggers, dan was ’t voor de neringdoenden daar een besten tijd”. Aldus een citaat van gewaardeerd historicus Jacob Hepkema.

Dit citaat geeft weer hoe lange tijd turfschepen en turfhandel bepalend waren voor het beeld van het centrum van Heerenveen.

Tjalken, pramen, trekschuiten en vele typen andere binnenvaartschepen lagen door de eeuwen heen langs de herenwal en andere plaatsen in het centrum. Met name de Tjalk kan worden beschouwd als het werkpaard van de Nederlandse binnenvaart in de 18e en 19e eeuw. Lange smalle platbodems met aan weerszijden lijzwaarden. Ten gevolge van de scheepsvaart woonden veel schipperfamilies aan de Heerenwal, waardoor winkels en bedrijfjes een bestaan wisten te vinden. De meeste ‘Heerenveense turf’ was bestemd voor “de Hollanders”. Zij lieten zich de turf liever brengen. De Friese en Groninger schippers leverden de turf af in de ‘grotere’ plaatsen of plaatsen aan de Zuiderzee kust. Drentse en Overijsselse schippers brachten het turf over de Zuiderzee. In het centrum van Heerenveen was “It Hearrenwalsterbrechje” (in de volksmond: “Het kippenloopje”) een bottleneck voor passerende schepen. Over dit eeuwenlange twistpunt tussen de gemeenten Haskerland en Schoterland werd bij de grietenijen regelmatig geklaagd.

FOTO BOVEN: Schepen in De Kolk, 1920 FOTO ONDER: Scheepvaart in de Heeresloot, 1955

In 1801 werd een smeekbede ingediend bij de instanties. Door de smalte van de brug zouden dat jaar 2 plaatsgenoten zijn verdronken. De toestand van de heren, die nog even om een ‘letste slokje’ gingen in de gemeente Haskerland, nadat de kroegen in Schoterland waren gesloten, zal zeker hebben meegespeeld.

Feanetië In Groot Heerenveen nr. 5 was er al een artikel over te lezen. Zes initiatiefnemers zijn gestart met het plan ‘Feanetië’ met als doel het water door het centrum van Heerenveen weer bevaarbaar te maken. Denk aan ouderwetse ophaal-en draaibruggen, historisch aandoende verlaagde kades en een toeristische passantenhaven. Watertoeristen krijgen een reden om koers te zetten naar Heerenveen. Die turfschepen komen niet meer terug, maar gondels, fluisterbootjes en zelfs waterfietsen zullen het historische beeld van bedrijvigheid te water weer doen herleven.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

FOTO BOVEN: Turfschipper in de Heeresloot FOTO RECHTSBOVEN: Lindegracht en De Kolk FOTO RECHTS: Skutsje op de Heeresloot, 1922.

www.heerenveenmuseum.nl MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen - www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

SPRINGTIJD: 10 ZONDAGMIDDAG CONCERTEN IN POSTHUIS THEATER

CULTUUR COÖPERATIE WELBEGREPEN ORGANISEERT

SPRINGTIJD OP ZONDAG

‘SPRINGtijd op zondag’, dat zijn tien vrij toegankelijke concerten op tien verschillende zondagmiddagen in de lente. Met als doel ontmoeting, mogelijkheid tot netwerken tijdens laagdrempelige culturele activiteiten, en kennis maken met bedrijfs-producten, want bij elk concert wordt ook een lokaal of regionaal bedrijf gepresenteerd. “Een soort ‘vrijdagmiddagborrel’-idee, maar dan aan het eind van het weekend”, volgens Regien Flapper, woordvoerster van de Cultuur Coöperatie Welbegrepen, die deze tien SPRINGtijd-concerten organiseert. Regien: “‘SPRINGtijd op zondag’ wordt gehouden in het Heerenveense Posthuis Theater, maar de Cultuur Coöperatie Welbegrepen kan overal waar het mogelijk is haar culturele activiteiten presenteren, zolang er maar ergens iets van een podium gebouwd kan worden. Dat kan in een Grand Café zijn, maar voor hetzelfde in een boerenschuur.” Doel is niet zozeer om de cultuur zelf te laten zien, maar om die cultuur vooral ook breder te trekken en om samen met andere partijen de samenleving in Heerenveen levendig te houden. “Het idee van vrije inloop en sociale ontmoeting, gecombineerd met cultuur, netwerken en kleine bedrijfspresentaties is helemaal van deze tijd,” volgens Regien Flapper. “ De Cultuur Coöperatie organiseert deze eerste serie zondagsconcerten dan wel in het theater, maar we willen hiermee een ander publiek bereiken dan alleen de traditionele theaterbezoekers. Natuurlijk zijn die óók van harte welkom, maar bij ‘SPRINGtijd op zondag’ zijn er geen gebruikelijke theater-regels. Je kunt als bezoeker geen kaarten kopen en van tevoren reserveren is bij ons ook niet mogelijk. De concerten beginnen om half vier en iedereen kan gewoon vrij naar binnen lopen.”

CORNER BOY UIT IERLAND De Cultuur Coöperatie Welbegrepen stelde met muziekkenners Douwe Dijkstra en Paul Kaptein een aantrekkelijk concertprogramma samen en Regien Flapper zoekt daar deze maand passende lokale en regionale bedrij-

CORNER BOY - 19 MAART 2017

ven bij voor proeverijen en demonstraties. Ze kreeg vrijwel direct enthousiaste bijval van enkele ondernemers en daarom konden die al snel worden gekoppeld aan de SPRINGtijd concerten. De Ierse band Corner Boy uit Wexford trapt op zondag 19 maart de concertserie af. Corner Boy bestaat uit oprichter, gitarist en singer-songwriter Michael (Mick) D'Arcy, Matthew O’Brien (banjo en mandoline), Michael Sutherland (drums), James O Sullivan (fiddle) en Leo Staples (bas). Dit Ierse vijftal mixt traditionele folk met catchy popmelodieën en hiermee trekt Corner Boy het publiek al snel mee in de gezelligheid van de Ierse pub. De muziek is uitbundig! Tijdens de concerten in eigen land wordt er volop gezongen, hand geklapt en met voeten gestampt. De band kreeg in Nederland naamsbekendheid dankzij het TV-programma ‘Nick en Simon in Ierland’. Na de uitzending kwam de band binnen op nummer 3 in de Nederlandse ranglijsten. Regien Flapper: “Bij dit concert hoort natuurlijk een whisky-proeverij, dus onder de 18 jaar mag je wél naar het concert, maar niet meedoen aan de proeverij.” De zondag daarna (26 maart) is Haytham Safia aan de beurt. Haytham Safia geldt als een virtuoos op de Arabische luit. Hij wordt begeleid door Osama Mileegi op Djembé. De fabelachtige techniek van Osama gecombineerd met de virtuoze klanken van Haytham zorgen voor een muziek met Blues-, Balkanén Jazzinvloeden.

Op zondag 2 april komt Jodymoon naar Heerenveen. Jodymoon wordt gevormd door singer-songwriters Digna Janssen en Johan Smeets. De muziekstijl van Jodymoon is een spannende combinatie tussen folk, pop en klassiek, tussen diepe emotie en levendige performance. Het eerder dit seizoen nieuw geopende tapasrestaurant Pata Negra uit Heerenveen zal dan de hapjes verzorgen, weet Regien te melden.

FOTO: ERIC VAN NIEUWLAND

ID-KAART MEE Het Pauni Trio komt op 9 april langs. Het Pauni Trio neemt een unieke plaats in binnen de Nederlandse muziekwereld. Het trio is gespecialiseerd in de Bulgaarse polyfonie en staat bekend om JODYMOON - 2 APRIL 2017 haar frisse en vernieuwende benadering van de folkloremuziek. Hun zang roept associaties op met het bekende Le groovend Hammond orgelgeluid, scheuMystère des Voix Bulgares. rende en piepende saxofoonkreten en back beats waarbij stilzitten praktisch onmogelijk Regien: “Deze middag is er een bierproeverij is, dat is wat het publiek mag verwachten van gepland, met allemaal verschillende Friese The Preacher Men. Voor deze middag wist en andere regionale biertjes. Dat betekent Regien Flapper Nurcan Aksel te krijgen, van dat er ook hier naar je ID-kaart kan worden het bedrijfje Afiyet Olsun. Nurcan komt met gevraagd. De proeverij wordt verzorgd door een proeverij van Turkse hapjes. Mitra Slijterij Duursma uit Heerenveen.” (Een leeftijdsverklaring wordt zelfs al gevraagd Food is in, Food is lekker, Food is hot! Mirjam bij een bezoek aan de website van de Mitra van Dam bezingt op 14 mei de liefde die Slijterij, merkten wij als Groot Heerenveendoor de maag gaat: Chocolade, Black Cofredactie op). fee, Chili Con Carne, Scotch and Soda, Sweet Patato Pie, Cookies en nog veel meer… ‘Abgefackt’, zo heet het performance-collectief van Élénie Wagner en Mirjam van Dijk, Op 21 mei staan Lana Wolf and Friends op die met installaties en theater visueel en de bühne. Lana Wolf schitterde in theatermuzikaal grip proberen te krijgen op hun shows als 'Those Were The Days' en 'A Tribute onmacht tegenover de gecompliceerde to the Bee Gees' en vertolkte een hoofdrol in wereldproblematiek. Abgefackt is zondag 23 de spetterende theaterproductie 'Rockopera april te zien. in Concert'. Ze zong in uitverkochte stadions en trad meerdere malen op met het MetroOp 30 april speelt het Trio Thomas Hilpole Orkest. Laura van den Akker en Gonnie brandie, met naast Hilbrandie Hans Lass en Bouwer van de Wijn & Wonen winkel in Jelle Douma. Het trio vormt de ritme sectie Heerenveen gaan voor dit concert een wijnvan Northern European Jazz Orchestra. Een proeverij geven en verzorgen een creatieve luisterconcert voor de liefhebber van Jazzworkshop. muziek. Het slotconcert in de serie ‘SPRINGtijd op The Preacher Men komen op 7 mei. The zondag 28 mei, is voor het bluesduo Jan Preacher Men, dat zijn Efraïm Trujillo, Rob Scheffer & Johnny Mars. Mostert en Chris Strik. Drie gerenommeerde jazzmuzikanten die hun liefde voor klassieke Hammond trio’s delen. Gruizig diep-


NUMMER 03 • 2017

Acis & Galatea Posthuis Theater

20:15

BarokOpera Amsterdam

20:00

20:15

Out of the box (try-out)

11:00 & 13:30 & 14:30

Matilde Castro

sc Heerenveen - Feyenoord Abe Lenstra Stadion

12:30

15:30

15:30

Springtijd op zondag

Muziekcollectief Nootstroom

SamenSpelWeek De Rinkelbom

10:00

20:15

20:15

19

Roodkapje (4+)

mrt

African Sunset

De Rinkelbom

19:00

Lenette van Dongen Posthuis Theater

20:15

Koopzondag Centrum Heerenveen

13:00 t/m 17:00

Stan van Steendam: Kosmos Kunsthuis LOOF Jubbega Expositie

Haytham Posthuis Theater

15:30

Springtijd op zondag

sc HeerenveenTalentendagen 2017 Sportpark Skoatterwâld

Maarten van Rossem Bibliotheek Heerenveen

19:30

Boekenweek

15:00

Heerenveen Museum

Alde Tsjerkje Mildam

Posthuis Theater

Thialf IJsstadion

Galerie Mildam

Expositie

13:30

Maud Mulder e.a.

18:30

WK Finales

IJsspeedway Thialf IJsstadion

18:30

De Stroatklinkers

24

Jodymoon Posthuis Theater

mrt

31 mrt

31 31

15:30

Groninger bluegrass

15:30

Springtijd op zondag

01 apr

apr

02 apr

02 apr apr

25

SLAH Filmhuis: Gekkenbriefje (1981)

26

sc Heerenveen - Sparta

26

Trekschuiten en beurtschippers

26

Conny Janssen Danst

mrt

mrt

26 mrt 02 apr

27 mrt

Abe Lenstra stadion

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

PronkKeamer expositie

20:45

10:15

Thema: Ons koloniale verleden

Eredivisie voetbalcompetitie

Lezing door Meindert Seffinga

20:15

Home

20:15

Volle bloei

Karin Bloemen Posthuis Theater

Boekstart inloopochtend Bibliotheek Heerenveen

10:00

apr

02

Duo tentoonstelling

19:30

01 01

Aebele Trijsburg: Sculptuur

Posthuis Theater

mrt apr

25

Heerenveen Museum

mrt

01

WK Finales

Piet Dieleman & Ton van Kints Melklokaal Heerenveen

31

11:00 t/m 15:00

22

Terbantster Tsjerke

mrt

Expositie

20-24

Regio Heerenveen

29

Knutselen, voorlezen, schminken

PronkKeamer expositie

Open huizen dag

mrt

mrt

Winkelen

Roelof Thijs Bokaal

19

mrt

Tegenwind

18:30

Elly Sijbrandij: Keramiek

mrt

Ateliers Majeur

Bibliotheek Heerenveen

Cursus Vrije Universiteit

19

Boekenweek: 25 maart - 1 april Under Construction

Thialf IJsstadion

19:30

IJsspeedway

mrt

Tegenwind

Bibliotheek Heerenveen

19

mrt

Lenette van Dongen Posthuis Theater

Beelden van Ann van Deijl

mrt

Ateliers Majeur

Abafazi Posthuis Theater

18

mrt

Serenade Gran Partita (Mozart) Terbantster Tsjerke

Reiny Bourgonje: fotografie

mrt

Eredivisie voetbalcompetitie

Corner Boy Posthuis Theater

18 mrt

Matilde’s babyconcerten Posthuis Theater

Kikker in de bieb (4-8 jaar)

mrt

Jubileum concert

Ronald Smink Posthuis Theater

17 mrt

15:00

Kromme Knilles Sjongers Terpstjerke Akkrum

IJsspeedway

mrt

Inloopmiddag hoogbegaafdheid Bibliotheek Heerenveen

17

mrt

t/m

Naar het boek van Carry Slee

t/m

19:15

Slank in zicht VU1

vanaf

Posthuis Theater

15

t/m

Razend (12+)

regio Heerenveen maart - april

vanaf

Agenda

t/m

30

Voor ouders, baby’s & peuters

02 apr

03 apr

03 apr

04 apr

05 apr

05 apr

06 apr

07 apr


heerenveen • CULTUUR

19:00

20:00

Ateliers Majeur

Inge Schenke Kunsthuis LOOF Jubbega Solo-tentoonsteling

Daniël Lohues 20:15

Hans Hoekstra: ‘Postures/poses’ Melklokaal Heerenveen

Solotentoonstelling

De Voorbeschouwing ‘t Gerecht

Informatieve ‘talkshow’

15:00

Bartho Braat, Jet van der Meij

Pauni Trio 15:30

Springtijd op zondag

Collectie Anoniem Museum Belvédère

Harmen Abma, Armando e.a.

Scholenvoetbal 2017 George van Houts Theatercollege Posthuis Theater

20:15

Coderdojo (jeugd) Christiaan Kuitwaard Museum Belvédère

Expotitie

Bekerfinale ManMeerCup Sportstad Heerenveen

In dei út it libben fan in pûdsje (4+) 14:00

Tryater + voorprogramma

Jouke Woudstra Bibliotheek Heerenveen Schilderijen expositie

20:00

Eredivisie voetbalcompetitie

19:15

Hoera voor Hans!

21 apr

21 apr

22

SLAH Filmhuis: Suikerfreule (1935)

09

Joods leven in H’veen en Z-Friesland

09

L’Histoire du Soldat

09

Koningsdag

apr

apr

09 apr

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

Centrum Heerenveen

20:15

15:30

19:30

20:00

20:15

23 Thema: Ons koloniale verleden

William Vermaning i.s.m. WOH

Lieneke Le Roux e.a.

14:00

De Grote Plons

Shantykoren

14

Gevangen achter Crackstate

Posthuis Theater

Centrum Heerenveen

Heerenveen Museum

28

Pot, Baumgarten & Friends

15

Trio Thomas Hilbrandie

15

Die-Dee-Abstract Oude Liefde Heernveen

apr apr

15

Posthuis Theater

29 29

Veteranen

Terbantster Tsjerke

apr

i.s.m. Blokhuispoort Leeuwarden

15:00

15:30

15:30

apr

apr

Muziek

14

Posthuis Theater

25

27

Feestdag

20:15

apr

apr

Powervrouwen 3 Posthuis Theater

24

26

Wieteke van Dort e.a.

12

apr

apr

Springtijd op zondag

Peppa Pig (2+)

apr

apr

The American Dream

12

apr

t/m

Posthuis Theater

apr

09

apr

Waterpolo

Posthuis Theater

19

Geen Paniek!

Groep Abgefackt

apr

15:00

vanaf

Bibliotheek Heerenveen

Abe Lenstra stadion

20:15

apr

08

apr

apr

Kom Plot

Posthuis Theater

19

Poppentheater Inkipinki

Motel Westcoast

apr

Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen 15:00

08

apr

t/m

Posthuis Theater

Introdans (6+)

apr

12:30

Gare de Lyon Posthuis Theater

07

apr

Moi

vanaf

Posthuis Theater

sc Heerenveen - Willem II

apr

20 jaar mannenhumor ...

vanaf

20:15

07 apr

Ateliers Majeur

Vrouw Holland Posthuis Theater

Marjolijn van Kooten & Bram Bakker

apr

Maxistars: De club van lelijke kinderen De Rinkelbom

07

apr

Hovenier Pieter Jansma

Midistars: De Koning is boos De Rinkelbom

Feetje en de verdwenen kleuren

t/m

13:00

07

mei apr

30 apr

Peter Pot e.a.

30 apr

Springtijd op zondag

Groepstentoonstelling

21 30

Toneelgroep Het Volk

t/m

Advies voor een tuin vol leven Bibliotheek Heerenveen

31

GROOTHEERENVEEN.NL

30 apr

Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


Alleen geldig in maart!

EXCUSES AAN DE CONCURRENTIE... ABD NISSAN GEEFT DE VOORRAAD WEG VOOR DE

INKOOPPRIJS! INRUILWAARDE:

Bereken direct uw inruilwaarde op ABDNISSAN-ACTIE.NL

19x 13 QASHQAI

9x 7 NOTE

6x 4 PULSAR

FULL OPTIONS

INCL. MET. LAK & FULL OPTIONS

INCL. MET. LAK

Normaal

Normaal

€19.590

Normaal

ABD korting

ABD korting

ABD korting

Nu rijklaar

Nu rijklaar

Nu rijklaar

TEKNA GLASS ROOF

BLACK EDITION

€33.590

€29.990 €349

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

/maand

vanaf

€285

/maand

PRIVATE LEASE vanaf

€299

/maand

0P = 0P!

#3

Gegarandeerd de beste service.

€18.890

PRIVATE LEASE

DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD NISSAN:

#1

- €3.600

€15.990

PRIVATE LEASE

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

€22.490

- €3.600

- €3.600

vanaf

VISIA DIG-T 115

DRACHTEN HEERENVEEN

DE HEMMEN 1

Tel: 0512 - 571 671

SKRYNMAKKER 26

Tel: 0513 - 633 775

Genoemde prijzen o.b.v. de meest recente prijslijsten, incl. btw, bpm, recyclingbijdrage, landelijke kortingsacties en kosten rijklaar maken. De maximale kortingen zijn inclusief BTW en BPM en gelden op een nieuwe Nissan uit voorraad. Alle acties zijn uitsluitend geldig op nieuwe Klantorders t/m 31/03/2017, niet geldig voor fleet en (private) lease orders,niet geldig i.c.m. met andere acties en niet inwisselbaar tegen contanten. NOTE: Korting €3.600 geldig op Black Edition uitvoeringen. PULSAR: Korting €3.600 geldig op de Visia uitvoeringen QASHQAI: Korting €3.600 geldig op Tekna uitvoeringen. Informeer naar de korting op andere uitvoeringen. Private Lease vanafprijzen o.b.v. 60 maanden, 10.000 km/jaar. Geleverde uitvoering kan afwijken van afbeeldingen.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

HARRY HAITSMA

“VRIJWILLIGERS ZIJN DE KERS OP DE TAART BIJ AVC ‘69” Wie Akkrum via de oude rijksweg binnenkomt, komt langs de sporthal die het thuishonk vormt van volleybalvereniging AVC '69. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze volleybalvereniging opgericht in 1969. Met een ledenaantal van circa 220 leden is het één van de grotere volleybalverenigingen uit de directe omgeving van Heerenveen. Sinds twee jaar is de 49-jarige Harry Haitsma voorzitter van AVC '69. GrootHeerenveen ging bij hem op bezoek om zowel de voorzitter als de volleybalclub uit Akkrum beter te leren kennen. Haitsma steekt van wal met zijn motivatie om een bestuursfunctie bij de club te vervullen: “Ik steek als vrijwilliger een deel van mijn vrije tijd in AVC ’69 omdat ik het belangrijk vind dat de club voor Akkrum wordt behouden. Dat komt de leefbaarheid van het dorp ten goede, creëert verbinding tussen de inwoners van Akkrum en heeft daarnaast een niet te onderschatten invloed op het sociale leven in de dorpsgemeenschap.”

HISTORIE

te dragen aan de leefbaarheid van ons dorp.”

Volleybalvereniging AVC’69 is zoals gezegd opgericht in 1969 door enkele leden van de kaatsvereniging in Akkrum. Deze leden wilden ook in de wintermaanden een sport beoefenen. In het begin, toen er nog maar een stuk of twintig leden waren, trainden de dames en heren nog gezamenlijk, zodat er tijdens de training ook een partijtje kon worden gespeeld. Inmiddels, het vijftigjarig jubileum van de vereniging komt al in zicht, is dat al lang niet meer het geval. Er spelen er dames-, heren- en jeugdteams van AVC ’69 binnen de competitie van de volleybalbond NeVoBo. Het speelniveau van de verschillende teams varieert. Bij de dames speelt het vlaggenschip in de eerste klasse en de andere teams een tot meerdere klassen lager. Bij de heren varieert dat van de promotieklasse tot de vierde klasse. “Zowel het eerste team bij de dames als bij de heren doen goed mee in de competitie. De dames staan op een derde plek en de heren op een vierde plek”, aldus de voorzitter. De allerjongsten spelen ‘Cool Moves Volleybal’. Deze relatief jonge volleybalvariant is door de NeVobo ontwikkeld voor de kleinsten en kent zes verschillende spelniveaus, zodat de jonge sportertjes niet in een keer in het diepe worden gegooid, maar stapsgewijs al spelend de basistechnieken van de sport onder de knie krijgen. Cool Moves Volleybal is landelijk geïmplementeerd en wordt ook al internationaal omarmd.

DE VOORZITTER Voorzitter Harry Haitsma, die zelf ook nog steeds geniet van ‘het spelletje’, is al 30 jaar betrokken bij de volleybalclub in Akkrum. “Ik speel nog steeds graag zelf een potje volleybal samen met mijn team. Daar

Naast zijn voorzitterschap van AVC zet Harry Haitsma zich in bij DAN, Duurzaam Akkrum Nes en is hij voorzitter van ‘de Reuzedei’. De Reuzedei is een een themadag rondom duurzaamheid, die voor het eerst werd gehouden in 2010. Inmiddels is de themadag uitgegroeid tot een tweedaags evenement dat zo’n 7.000 bezoekers naar Akkrum Nes trekt. In 2017 vindt het plaaats op 27 en 28 mei.

DOELEN Terug naar de volleybalvereniging. AVC wil op termijn met zowel het eerste dames- en herenteam uitkomen in de promotieklasse. Een tweede doelstelling van de enthousiaste voorzitter is dat er bij AVC voldoende doorgroei plaats vindt van de jongste groepen volleyballers naar de hogere teams zodat de continuiteit van de vereniging niet in gevaar komt.

geniet ik van”. In het dagelijkse leven is Haitsma als eigenaar van het Hubo filiaaal in Akkrum druk met zijn bedrijf zodat het voorzitterschap van AVC voor hem een welkome afleiding is, waarbij het sociale aspect een belangrijke rol speelt. AVC is een vereniging met een stevig organisatorisch fundament en een grote groep vaste vrijwilligers, waarmee het goed werken is volgens de voorzitter.

“Deze vrijwilligers zijn de kers op de taart. Zij maken het mogelijk dat anderen zich sportief en sociaal uit kunnen leven in hun sport. Zoals bij iedere club is het ook bij ons best moeilijk om genoeg vrijwilligers te krijgen, maar de groep die we hebben staat altijd paraat en doet een reusachtige klus.” Het plezier dat hij zelf uit deze sport haalt, heeft hij ook doorge-

geven aan zijn gezin. Zo zijn beide zonen actief bij de heren en zijn vrouw en dochter bij de dames. Zijn oudste zoon heeft de overstap gemaakt naar een vereniging in Groningen, vanwege de studie. “Het belangrijkste is dat ze er plezier aan beleven”, vertelt hij. “Ik kreeg twee jaar geleden de vraag of ik voorzitter wilde worden en heb daar niet lang over getwijfeld, want ik vind het belangrijk om mijn steentje bij

“En daarnaast moeten we natuurlijk een vereniging blijven waarin het plezier voorop staat. Waar naast het sportieve element de sport een stuk verbinding tussen mensen tot stand brengt. Dat is goed voor de mensen, maar ook voor de leefbaarheid van kleinere gemeenschappen. Het behoud van leden is net zo belangrijk als het werven van nieuwe leden om een eventueel verloop op te vangen en voldoende schaalgrootte te creëren om je ambities waar te kunnen maken.” “Want een volleybalvereniging als deze, kan alleen overleven in deze hectische tijd van vele alternatieve keuzemogelijkheden, als er een duidelijke structuur is waarin zaken zoals organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden duidelijk zijn geregeld en daar werk ik graag aan mee.”


“ZO KLINKT ANALOOG”

BIJ AUDIO TEMPEL IN DE OUDE WIJNHOEVE

Al sinds enige jaren is vinyl/Lp’s weer populair. Afgelopen jaar was in de UK de verkopen van lp’s beter dan YouTube voor de gemiddelde Britse artiest, maar ook in Nederland stijgen de verkopen in vinyl. Afgelopen jaar was de verkoop van lp’s het hoogst van de afgelopen 25 jaar. Alle nieuwe albums komen nu ook weer uit op lp.

FINALÉ - THE NIAGARA

VERSTERKER

Op 24, 25 en 26 maart kunt u bij Audio Tempel terecht voor het event “Zo klinkt analoog” daar kunt u kennis maken met de nieuwste ontwikkeling van draaitafels, naalden/elementen, buizenversterkers, analoge versterkers en luidsprekers die daar perfect op zijn afgestemd. U kunt terecht met uw vragen en daarnaast zijn er doorlopend demo’s van diverse hifi opstellingen van verschillende draaitafels, versterkers en luidsprekers. Zo kunt u zelf ervaren waarom vinyl, analoog zo populair aan het worden is.

1. Zonder mm phono: € 3.750,00 2. Met mm phono: € 3.995,00

AUDIO TEMPEL Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid VRIJDAG 10:00 - 18:00 ZATERDAG 10:00 - 17:00 ZONDAG 13:30 - 17:00 ANDERE DAGEN zijn open op afspraak ook s’avonds zijn afspraken mogelijk! Vanaf april zijn we op zondag gesloten.

THE ART OF LISTENING Muziek is een universele taal. Een taal die iedereen ter wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de nieuwste ontwikkelingen van beeld en geluid te ontdekken. Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw luidsprekers, home theater, Beamers, TV's en audio accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levert audioproducten in alle prijsklassen.

Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën. Daarnaast heeft Audiotempel een ruime keuze in gebruikte en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi producten. Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk.

VOLG ONS OOK OP FACEBOOK!


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

BOOTCAMP FITNESS 2.0

HIPPER DAN OOIT

“Opdrukken, rennen door het gras, over de stoep, ‘STOP’. Buikspieroefeningen op het grasveldje, 1,2,3… opstaan en weer rennen”. Het is hipper dan ooit. In grote groepen van jong tot oud wagen ze zich er wekelijks weer aan, ‘de bootcampers’. De hype is overgewaaid uit Amerika, maar werd eeuwen geleden op dit continent al gedaan door de oude Romeinen. Bootcamp is een soort fitness 2.0, maar dan in de buitenlucht. Tijdens zo’n sessie word je flink afgemat om in een korte tijd veel calorieën te verbranden. Of je nu als fanatiek sporter een andere uitdaging zoekt of op een verfrissende manier je overgewicht wil verliezen, op ieder niveau zorgt het voor een flinke dosis energie. Twee jaar geleden startte Wilco Tigchelaar met Bootcamp Heerenveen en zag meteen dat de belangstelling groot was. “In maart 2015 begon ik op advies van een ondernemer uit Lemmer. Als fitnessinstructeur was de stap naar het verzorgen van Bootcamp trainingen voor mij een logische. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en buiten te sporten. Binnen ben je toch vaak overgeleverd aan bepaalde ruimten, apparaten en tijden. Buiten zijn de mogelijkheden oneindig, kun je gaan en staan waar je wilt en heb je het gevoel van vrijheid. Voor de bootcampers is dat heerlijk, maar voor mij als instructeur natuurlijk ook.”

ALS ZZP”ER DOE JE EEN STAPJE EXTRA De 33-jarige Tigchelaar startte na het afronden van zijn opleiding aan het Cios in Heerenveen meteen met zijn eigen bedrijf. Als ZZP’er verzorgde hij zwemlessen, fitnesstrainingen, spinninglessen en verhuurde hij zichzelf als personal trainer. “Ik had het eigenlijk meteen al best druk. Als ZZP’er was ik mij er van bewust dat ik er nooit de kantjes van af kan lopen en zet ik mij voor de volle 100% in. Voor mij waren er immers tien anderen.”

SPRONG IN HET DIEPE Hoewel Tigchelaar zijn eigen bedrijf goed op orde had koos hij in maart 2015 voor een nieuwe stap en zette hij Bootcamp Heerenveen op poten. “Dat was exact twee jaar geleden. Ik heb voor mijn Cios nog een ICT opleiding gedaan en dat kwam goed van pas. Ik zette mijn eigen website op en probeerde klanten te werven. Dat lukte eigenlijk best wel goed, want voor mijn eerste bootcamptraining had ik 27 inschrijvers. Die

avond reed ik naar de afgesproken locatie en had een man of 20 verwacht. Je zit toch altijd met mensen die niet kunnen komen of afhaken. Eenmaal ter plaatse bleken er 33 gretige sporters klaar te staan om eens flink afgemat te worden. Behoorlijk onverwacht, maar zeker een fantastisch begin.” Sinds de eerste avond ging het snel met Bootcamp Heerenveen. Van één avond in de week zijn er nu drie trainingen per week; op donderdagavond en tweemaal in het weekend. Met Jelmer Toonstra haalde Tigchelaar de nodige versterking in huis om de trainingen te kunnen verzorgen. “Ik kon het alleen niet meer allemaal behappen en daarom heb ik Jelmer gevraagd om me te helpen. Hij doet het ontzettend goed en pakt vaak de sessies in het weekend, waardoor ik tijd overhoud voor andere dingen.”

AFZIEN, MAAR OOK SOCIALIZEN Een bootcamp training is zwaar, het is afzien en je krijgt geen moment rust. In korte tijd word je volledig afgemat, maar heb je wel nagenoeg alle spieren in je lichaam getraind en dat ook nog eens in de buitenlucht. De korte maar intensieve training past als gegoten in de hedendaagse drukke wereld waar er nooit tijd is om te sporten en waar alles snel en kort moet. Toch is een bootcamp training ook een sociaal gebeuren vindt Tigchelaar. “Het is geen avondje uit, maar er is zeker wel ruimte voor plezier en er wordt veel gelachen. Anders dan vaak in

de sportschool hebben mijn trainingen buiten bijna altijd ook een spelvariant en moet er samengewerkt worden in een oefening. Het hoeft niet altijd heel serieus te zijn, maar het gaat er wel vaak ontzettend fanatiek aan toe. Hoe fanatieker de deelnemers zijn hoe zwaarder de sessie wordt. Daarnaast is er voor en na de sessies altijd wel even tijd voor een praatje.”

GROEIEN Tigchelaar zou graag de komende jaren gestaag doorgroeien met zijn bedrijf en daarin is hij erg ambitieus. Naast Heerenveen bekijkt hij ook locaties in andere steden en heeft hij serieuze plannen om te starten in onder andere Drachten en Leeuwarden. “Er zijn al wel wat gesprekken geweest, maar tot dusver zijn het vooral plannen. Het probleem voor mij is om goede

mensen vinden. Ik kan niet alle trainingen zelf verzorgen, dus ben ik op zoek naar trainers die dat voor mij kunnen doen, maar dat blijkt in de praktijk helemaal niet eenvoudig. Ik zoek mensen die met veel enthousiasme en met de juiste vakkennis voor een ‘grote’ groep kunnen staan. Misschien ben ik te kritisch, maar ik heb ze tot dusver, naast Jelmer dan, nog niet kunnen vinden. Ik blijf echter zoeken en ik hoop dan ook op korte termijn de werkzaamheden uit te breiden. Je merkt dat mensen het onwijs leuk vinden. Vooral de combinatie van oefeningen spreekt ze aan. Het is niet een eenzijdige krachttraining of een toch vaak saaie hardlooptraining, maar een combinatie van verschillende trainingsvormen. Bootcamp blijft hierdoor altijd uitdagend en is uitvoerbaar voor elk niveau.”


euwe bril ril gratis. in een en in een neer u een aft krijgt u Eyescreen af krijgt u van de alleen de krijgt u 60,- op de n* of e glazen*.

Ret

Bij aanschaf van een nieuwe bril krijgt u een Eyescreen bril gratis. De Eyescreen bril is er in een enkelvoudige uitvoering GRATIS en in een multifocale variant. Wanneer u een IL BR N EE CR ES EY enkelvoudige bril aanschaft N u P VAkrijgt OO BIJ AANK een M enkelvoudige BRIL PLETE Eyescreen N CO EEgratis bril en bij aanschaf van een multifocale bril krijgt u de multofocale variant van de Eyescreen bril. Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst krijgt u van ons een korting van € 60,- op de enkelvoudige glazen* of € 100,- op de multifocale glazen*. De Eyescreen bril is de ideale oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken. maken wetablet, gebruik smartphone van allerlei digitale apparaten De Eyescreen bril is de ideale oplossing voorAldejaren computer, en tv’ kijken.

zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen zoals; is dat topsport omdat allemaal goed oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken. Al jaren maken we nieuwe gebruik van apparaten Tv’s, tablets, smartphones en Bij aanschaf van een brilallerlei digitale en ontspannen te kunnen zien. Klachten als hoofdpijn, allerlei digitale apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen is dat topsport omdat allemaal goed en ontspannen te u een bril gratis. slapeloosheid, vermoeide branderige ogen maar ook ogen is dat topsportkrij omdatgt allemaal goed en Eyescreen ontspannen te dpijn, slapeloosheid, vermoeide- branderige ogen maar ook toenemende oogproblemen door blauw ogen licht zijn de ook kunnen zien. Klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidebranderige maar oor blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. laatste jaren explosief toegenomen. Dit komt dat onze Dezijn, Eyescreen bril er in een et zijn mee geëvolueerd zij staan nog in de jagersis stand toenemende oogproblemen door blauw licht zijn laatste explosief toegenomen. ogen nogde niet zijn meejaren geëvolueerd zijn, zij staan nog in aren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar enkelvoudige uitvoering en in een ndaan komen en hoe we ze kunnen oplossen. de jagers standzijn, dus vooral veraf!nog De afgelopen jaren stand is er Dit komt dat onze ogenunog zij staan in de jagers multifocale variant. Wanneer eenniet zijn mee geëvolueerd veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar deze l Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril. Deze bril is speciaal enkelvoudige aanschaft krijgt u jaren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar dus vooral veraf! De afgelopen klachten vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen. manier van werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een

gratis een enkelvoudige bril deze Eyescreen klachten vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen.

erkte om ervoor te zorgen dat het schadelijke blauwe licht wat aanschaf een multifocale bril weg gefilterd en daten u zo bij veel meer ontspannenvan kunt kijken. en nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met krijgt u de multofocale variant van de meer ontspannen te doen.

Daarom introduceert Empel Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril.

Daarom Eyescreen bril. introduceert Empel Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril. Deze is speciaal

n. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Deze is speciaal ontwikkeld voor onzeDe nieuwe ontwikkeld voor onze nieuwe manier van werken en vrijetijdsbesteding. brilmanier heeftvan een werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een speciale Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst speciale coating, materiaal en sterkte om ervoor te zorgen datenhet schadelijke wat coating, materiaal sterkte om ervoor blauwe te zorgenlicht dat het krijgt u van ons een korting van € 60,schadelijke licht wat van de schermenkunt af komt wordt van de schermen af komt en dat ublauwe zo veel meer ontspannen kijken. op de enkelvoudige glazen* of wordt € 100,-weg gefilterd een | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl weg gefilterd en dat u zo veel meer ontspannen kunt kijken. op de multifocale Ook wanneerglazen*. u geen bril of lenzen nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met Ook wanneer u geen bril of lenzen nodig heeft kan de meer ontspannen te doen. Eyescreen bril helpen om uw werk met meer ontspannen te

* Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de doen. voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw * Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar. zorgverzekeraa

Lindegracht 27 | 8441 GK Heerenveen | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

FOTO: TIMSIMAGING

DOUWE DE VRIES

ALS GOEDE WIJN, HOE OUDER HOE BETER Vierde van de wereld op de vijf kilometer, in een nieuw persoonlijk record van 6.13,70. Maar ook: in een rechtstreeks duel verloren van de Nieuw-Zeelander Peter Michael, die toch wel verrassend het brons voor zijn neus wegkaapte. Moest Douwe de Vries blij zijn of niet, op de eerste dag van de WK afstanden op het snelle ijs van de Gangneung Oval, waar hij volgend jaar opnieuw wil schitteren bij de Olympische Winterspelen? Daar is meteen na afloop in de catacomben zijn lach, die veel zegt. De Vries (34) kan de nederlaag tegen Michael hebben, al had hij natuurlijk liever gewonnen. “Een nomade uit Nieuw-Zeeland die een medaille pakt, wie verzint dat? Je verwacht rugbyers uit dat land, geen schaatsers. Is er ineens een hippe gast met zo’n staartje in zijn nek. Ja, leuk voor het schaatsen. Maar we hebben er knap last van, dat is wel minder.”

Douwe de Vries is als wijn: hoe ouder hoe beter. Kopman Kramer noemt hem “onmisbaar” voor de succesvolle LottoJumbotrein. Eind december, na de NK afstanden, tekende De Vries al een lucratief contract dat hem aan de ploeg bindt tot en met de Spelen van Pyeongchang 2018. Zijn geheim van succes op latere leeftijd? “Weinig talent en heel veel trainen”, stelt de afgestudeerd celbioloog droog.

GANGNEUG GOLD RUSH

Ooit gedacht dat je dit op je 34ste nog zou meemaken? “Nee joh. Ik heb nooit in Jong Oranje gezeten, maar één keer NK junioren gereden, één keer de Vikingrace. En dan allemaal achterin, nooit voorin. Mijn eerste jaren langebaan was ik hooguit middenmoot, reed ik net NK’s. Mijn talent is niet schaatstechnisch maar meer het talent dat ik altijd maar ben doorgegaan. Uiteindelijk is dat wel mijn lifestory.”

Een dag later pakt de Fries als motor van de Nederlandse ploeg op de team pursuit alsnog zijn medaille. Goud nog wel, vlak voor het opnieuw verrassende Nieuw-Zeeland. “Voor de derde keer op rij goud op de TP”, jubelde De Vries op twitter. Top-WK, met in totaal zes keer goud voor zijn ploeg Lotto-Jumbo. Naast ‘zijn’ gouden plak waren er ook wereldtitels voor Jan Smeekens (500 meter), Kjeld Nuis (1000 en 1500 meter) en Sven Kramer (vijf en tien kilometer). De ‘Gangneung Gold Rush’, heet dat in de ploeg van coach Jac Orie.

Hoe belangrijk is Kramer voor het hoge niveau van jullie hele ploeg? “Sven is dit seizoen van superhoog

niveau, heeft bijna geen blessures. Totaal anders dan voor de vorige Spelen, toen ik ook bij hem in de ploeg zat. Hij is gewoon onherkenbaar vergeleken met toen. Dat scheelt een heleboel. Toen was hij periodes een week weg of ging hij twee weken wat anders doen. Hij had elke keer wat. Last van zijn rug, uitstraling hier of daar. Nu helemaal niet. Dat is ook voor ons een grote vooruitgang, dat hij er altijd is. Patrick Roest heeft ook een grote stap gemaakt, op hem kun je bouwen. En Alexis Contin heeft ons met skeeleren echt pijn gedaan.” Best bijzonder, tweehonderd dagen per jaar in het spoor van Kramer. “Sven kan in Nederland niet anoniem over straat, al zal het in Bangkok nog gaan. Ik vind het wel chill dat ze naar hem kijken. Misschien ben ik anders dan anderen. Een beetje aandacht vind ik leuk hoor, maar ik zou echt niet met hem willen ruilen. Op het vliegveld wil ik hem er nog wel eens mee dollen. Dan roep ik: ‘Ho, hier is Sven Kramerrr!’ Zie je Sven kijken. ‘Stil nou.’ Voor je het weet duikt ie-

Sven is wel eens wat asociaal tegenover mensen die hij niet kent. Maar de mensen die hij heel goed kent, daar doet hij alles voor. Zoals Chris. (Christijn Groeneveld, die in 2014 na een val op de training in een rolstoel belandde en nu langzaam opkrabbelt.) Sven doet superveel voor hem, maakt zich er op momenten ook heel druk om. Zijn moeder en zusje, zijn vader, daar doet hij ook heel veel voor. Mensen willen dat soms niet zo zien. Maar het is echt zo.”

dereen bovenop hem. Laatst zat hij in het vliegtuig twintig rijen voor me, probeerde voor me iemand een foto te maken. Van het achterhoofd van Sven Kramer. Ja, mensen doen soms raar.” Zijn er mensen die Kramer beter kennen dan jij? “Nou ik hoop toch dat Naomi (Van As) hem wel een beetje beter kent.

Als trainingsmaat van Kramer op weg naar olympische medailles, zoals in 1994 de Noor Kjell Storelid in het spoor van kopman Johann Olav Koss? “Ik hoop het joh, daar ga ik voor.” Of is er stiekem in het achterhoofd nog een gedachte aan zelf winnen, Kramer verslaan? “Dat is wel de ambitie. Maar ik heb hem er op training nog niet vaak afgereden hoor.”


38

NUMMER 03 • 2017

‘Als gastgezin een thuis voor jeugdspelers sc Heerenveen creëren’

Drie jaar nu is de familie Janssen gastgezin voor sc Heerenveen. Zowel Hans, Trientsje, als hun zoon Ids heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. Het is een bijzonder innemend beeld. Net als moeder Janssen de koffie aan wil zetten, haar man aan tafel wil gaan zitten en hun zoon Ids de kamer binnenloopt, komt ook Tristan Borges het huis van de Heerenveense familie binnenlopen. Het welkom dat hij krijgt is er een dat ieder ander kind krijgt, als hij thuiskomt bij zijn of haar ouders. Het tekent de warmte die er heerst in het gezin en waar de 18-jarige jeugdspeler van sc Heerenveen onder 19 jaar zich als een vis in het water voelt.

GASTGEZIN

Hans Janssen, Ids Janssen, Tristan Borges en Trientsje Janssen (van links naar rechts)

B1 speelt, het zegt: “Ik vind het hartstikke gezellig. Je hebt iemand om mee te ouwehoeren, te voetballen en bijvoorbeeld te gamen.” Het gezin Janssen is blij met de keus die ze hebben gemaakt. “Deze buitenlandse spelers hebben geen thuis als ze hier komen. Als gastgezin probeer je dat voor ze te creëren”, zegt Trientsje Janssen. “Het enige is dat er meer was bij komt kijken.” “Qua eten hoefden wij ons niet veel aan te passen”, vult haar man aan. “Wij aten namelijk al behoorlijk gezond, omdat wijzelf ook sportminded zijn.”

FOTO MUSTAFA GUMUSSU - FPH.NL

Toen Ids in de puberteit kwam, kreeg hun zoon de vraag voorgelegd door te gaan met de opvang of als gastgezin voor sporters op te treden. “Pleegkinderen zijn vaak toch kinderen met een rugzakje. Dat in combinatie met een zoon in de puberteit heeft ons doen besluiten om te stoppen als pleegouders. Ids vond de keus niet zo moeilijk. Hij was wel blij met een voetballer in huis”, zegt Trientsje Janssen. Of zoals de 15-jarige Ids, die zelf als linksachter bij Heerenveense Boys

FOTO HOOGMEDIA

Voor de familie Janssen is het opnemen van andere kinderen al jaren een vanzelfsprekendheid. Zij deden dat eerst als pleegouders voor kinderen van 1 tot 10 jaar. “Je kunt op deze kinderen vaak allerlei etiketten plakken. Maar zij verdienen ook een thuis om in op te groeien. Wij zijn heel wijs met onze zoon. Aangezien wij ruimte over hadden, hebben mijn vrouw en ik met elkaar overlegd. Wij kwamen tot de conclusie dat wij de wil en zin hadden om iets voor anderen te willen doen”, zegt Hans Janssen.

AANPASSEN

Eric Boersma van sc Heernveen

De uit Canada afkomstige Borges vroeg overigens expliciet naar de familie Janssen, nadat hij eerst als testspeler bij hen logeerde en later mocht blijven bij sc Heerenveen. “Ik ben de familie Janssen heel dankbaar dat zij mij wilden opnemen. Toen ik net

in Nederland was, was het voor mij een stuk moeilijker dan nu. Alles is nieuw, ik kende niemand, je mist thuis, je familie, je vrienden. De familie Janssen heeft mij door dat proces van gemis heen geholpen. Zij hebben mij het gevoel van thuis gegeven. Dat gevoel is voor iemand van mijn leeftijd erg belangrijk, ook om als tiener te kunnen opgroeien. Ik merk aan mijzelf ook dat ik mij steeds meer aanpas aan Nederland. Ik hoor ook van mijn coaches dat ik als persoon ben gegroeid.” Om Borges het gevoel te geven dat hij bij de familie hoort en om hem te laten wennen aan Nederland, worden regelmatig uitstapjes gemaakt. Zo is bijvoorbeeld de Afsluitdijk bekeken en zijn typische Hollandse plaatsen als Volendam en Giethoorn bezocht. “De wereld van een voetballer is anders redelijk klein. Zij zijn namelijk zeven dagen per week met hun sport bezig”, zegt Hans Janssen, die wel van mening is dat er een wederzijdse klik moet zijn. “Je leeft als gezin op een bepaalde manier. Sporters moeten zich daar wel aan kunnen aanpassen. Bij Tristan hebben wij daar absoluut geen last mee gehad. Bovendien, het is denk ik honderd procent eenvoudiger om een sporter in huis te hebben, dan pleegouder te zijn.”

BELANGRIJK Eric Boersma, spelersbegeleider

krijgen in ruil daarvoor een onkostenvergoeding, worden aangemeld als vrijwilliger en worden van daaruit uitgenodigd voor bijeenkomsten. Verder zijn er onder andere workshops voor hen.

bij sc Heerenveen, hoort het verhaal met blijdschap aan. Een dergelijke warme thuissituatie is volgens hem precies datgene wat aansluit bij de voetbalclub. “De jeugdspelers die van ver komen moeten de zorg en liefde van thuis opgeven om bij ons te komen spelen. Dan is het belangrijk dat zij dat gevoel terugkrijgen in een gastgezin. Daarbij is ook rust en regelmaat belangrijk. Wel bepaalt een gezin de normen en waarden. Wij als sc Heerenveen proberen gastgezinnen te krijgen waarvan wij denken dat zij bij ons passen.” Jeugdspelers komen bij sc Heerenveen vanaf JO15 in een gastgezin. Dat betreft Nederlandse voetballers die in het weekend weer naar hun ouders gaan. Vanaf 16 jaar komen de spelers ook uit het buitenland. Die verblijven fulltime bij een gastgezin. De gastgezinnen zelf

Boersma: “Wij als sc Heerenveen zien geen heil in internaten. Gastgezinnen vormen dan ook een enorm belangrijk deel van onze jeugdopleiding. Het stelt ons in staat om voor goede jeugdvoetballers over de provincie- en landsgrenzen heen te kijken. Dat zorgt er weer voor dat wij op hoog niveau kunnen blijven voetballen.”

NIEUWE GASTGEZINNEN Overigens is sc Heerenveen volgens Boersma doorlopend op zoek naar nieuwe gastgezinnen. Wie interesse heeft, kan een e-mail sturen naar eric.boersma@sc-heerenveen. nl. Potentiële gastgezinnen moeten sportminded zijn, affiniteit met sc Heerenveen hebben en woonachtig zijn in Heerenveen of in een straal van ongeveer vijf kilometer rond Heerenveen. Boersma: “Als een gezin zich heeft aangemeld, volgt zo spoedig mogelijk een gesprek bij hen thuis. Dan gaan we het er eens op een gemoedelijke manier over hebben in een huiselijke omgeving. Precies de sfeer die past bij sc Heerenveen.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

EERSTE LUSTRUM VAN UNIVÉ VOETBALDAGEN: 24, 25 EN 26 APRIL

VV MILDAM PAKT UIT RONDOM JUBILEUM UNIVÉ VOETBALDAGEN VV Mildam staat aan de vooravond van de vijfde editie van de jaarlijkse Univé Voetbaldagen. Het eerste lustrum vindt plaats op 24, 25 en 26 april. De voetbalclub uit Mildam wil dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan en is dan ook druk met de organisatie van dit event.

De voetbaldagen worden sinds 2008 gehouden in Friesland, Drenthe, Groningen en Overijssel. Al snel werd het fenomeen voetbaldagen ongekend populair bij de voetballende jeugd. Ruim vijf jaar geleden ontstond het plan bij vrijwilliger en voormalig trainer Bouwe Roodbergen en de huidige trainer Sjoerd Hoekstra om deze dagen ook bij VV Mildam te organiseren. Dit plan werd destijds meteen omarmd door de voetbalclub. De voetbaldriedaagse is voor kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot en met 13 jaar en staat voor veel voetballen, flink lachen en plezier maken met leeftijdsgenoten. Het evenement bij VV Mildam trekt nog ieder jaar meer deelnemers. Vijf jaar geleden werd er gestart met 48 kinderen, terwijl de teller vorig jaar op 68 deelnemende kinderen stond. “Met een dergelijk evenement laten wij de vereniging ook van een andere kant zien en het zorgt voor verbinding”, zegt Hoekstra die zelf al ruim 28 jaar actief is binnen de voetbalvereniging in Mildam. De kinderen komen niet alleen uit Mildam en Katlijk, maar ook uit de omliggende dorpen: Oldeberkoop, Oldeholtpade, de Knipe en Heerenveen. “De reacties van de deelnemers zijn altijd zeer positief en daar doen wij het voor”, vult Hoekstra aan.

SVEN KRAMER

EINDZEGE

Zoals gezegd laat VV Mildam de vijfde editie niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo heeft de voetbalvereniging de hulp ingeroepen van René Mast. Hij is de bedenker van de voetbaldagen. Hij gaat er samen met de vrijwilligers van VV Mildam voor zorgen dat het een onvergetelijk feest wordt voor de deelnemers. Ook wordt geprobeerd om toppers van Mildam, die de club al enkele jaren geleden hebben verlaten, voor even terug te halen. “Het doel is ook om Sven Kramer, die bij ons in de jeugd heeft gespeeld en oud-trainer Gert Jan Verbeek aanwezig te laten zijn. Of dat lukt, is nog even afwachten”, zegt Hoekstra.

Tijdens het voetbaltoernooi en het programma er omheen wordt gestreden om de hoogste trede van het podium in de eigen leeftijdscategorie. Ook krijgen de deelnemers nieuwe voetbaltechnieken aangeleerd van ervaren trainers. Dat alles om de jeugd te stimuleren in sport en bewegen. De voetbaldagen worden gehouden op ongeveer 40 verschillende locaties in vier provincies. Tijdens deze dagen worden de kinderen ingedeeld in groepen van 12 tot 14 kinderen per groep. Voor ieder team zijn er twee trainers beschikbaar om met de kinderen oefeningen te doen. Daarin komen de verschillende technieken en wedstrijdtactieken van het voetbal aan bod. Verder verzorgt VV Mildam iedere dag een aantal voelbalspelletjes, die door alle leeftijdscategorieën kunnen worden gespeeld. Zodat er aan het eind van het evenement in elke categorie een winnaar uit de bus komt. Ook wordt er een voetbaltoernooi afgewerkt.

WARMING UP De voetbaldagen starten iedere dag om 10.00 uur met een gezamenlijke warming up. Daarna gaat de groep uiteen. Rond het middaguur zijn de eerste partijtjes achter de rug en is er een lunch voor de deelnemers. Vervolgens wordt de training hervat met het aanleren van diverse voetbaltechnieken en het spelen

van partijtjes. Aan het einde van iedere middag is het programma afgelopen en kunnen de kinderen weer worden opgehaald. De winnaars van het toernooi en de spelletjes ontvangen een prijs, die beschikbaar wordt gesteld door VV Mildam. Elke deelnemer ontvangt op de slotdag een medaille. “Deze medailles nemen de kinderen altijd met veel trots in ontvangst”, glundert Hoekstra.


URITY

SPORTSTAD

g en beveiliging

ecialist in PHOENIX SECURITY ntenbeveiliging SECURITY PHOENIX SECURITY PHOENIX SECURITY

altijd het beste voor jou!

T Bewaking 0513 62 24 en beveiliging Bewaking en - beveiliging aking en beveiliging Bewaking en06 beveiliging M 06 - 51 56 46 07

Specialist in Specialist Specialist Specialist in in in E: p.dijksma@chello.nl nementenbeveiliging evenementenbeveiliging evenementenbeveiliging evenementenbeveiliging F 0513 - 62 06 24

T 0513 - 62 06 24 M 06 - 51 56 46 07 Kattebos 100 Kattebos 100

Kattebos 8446 100 CX Heerenveen 8446 CX Heerenveen 8446 CX Heerenveen

F 0513 - 62 06 24 E: p.dijksma@chello.nl

T 0513 - T62 0513 06 24- 62 06 24 T 0513 - 62 06 24 M 06 - 51M560646- 07 51 56 46 07

M F 060513 - 51- 56 07 62 46 06 24

F 0513 - 62 06 24 www.sportstad.nl F E:0513 - 62 24 p.dijksma@chello.nl E: 06 p.dijksma@chello.nl

E: p.dijksma@chello.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

41

Marco en Ria Kramer – Jump XL

Onze kinderen zijn de ervaringsdeskundigen Ronkende kettingzagen en werklui met zweetdruppels op hun voorhoofd, die ruimte maken op een stuk braakliggend terrein tussen Thialf en de vestiging van De Vries indoor karting aan de Griend in Heerenveen. Hier moet in drie maanden tijd de nieuwe vestiging van Jump XL verrijzen. Op 20 april gaat de eerste paal de grond in. Komende zomer gaan de deuren open en kan Heerenveen kennis maken met Jump XL.

Marco en Ria Kramer uit Bolsward hebben het idee opgevat om een trampolinepark te vestigen in Heerenveen. Marco runt in het dagelijks leven een schildersbedrijf en Ria is werkzaam bij de Jumbo in Bolsward. Marco zijn schildersbedrijf zal naast zijn Jump XL vestiging blijven bestaan. “We waren op een zondag naar het strand toen het weer van het ene op het andere moment omsloeg. We besloten toen om met onze kinderen naar de vestiging van Jump XL in Haarlemmermeer te gaan. Terwijl de kinderen lekker aan het springen waren bedacht ik me dat we in Friesland nog geen trampolinepark hebben.” vertelt Marco onder het genot van een kopje koffie in het restaurant van IJsstadion Thialf.

GEMEENTE WELWILLEND In de weken erna gingen Marco en Ria op onderzoek naar de mogelijkheden om een trampolinepark te vestigen in Friesland. Diverse gemeentes zijn door het duo benaderd. “De gemeente Heerenveen kwam als beste locatie uit de bus. Het park sluit naadloos aan bij alle andere sportmogelijkheden die Heerenveen al te bieden heeft. “De gemeente Heerenveen stond heel welwillend tegenover ons plan. Ze boden ons een stuk grond aan naast Thialf aan de Griend. Een perfecte locatie met voldoende parkeermogelijkheden. Ook op de fiets zijn we prima te bereiken voor schoolkinderen”. Legt Ria uit. Tijdens hun onderzoek kwamen Marco en Ria in contact met Jump XL. Dit concept is door het gehele land te vinden. Een samenwerking was al snel geboren. Het bedrijf draagt de naam Jump XL, maar Marco en Ria hebben de vrije hand in de inrichting van hun eigen vestiging.

ONZE KINDEREN ZIJN ERVARINGSDESKUNDIGEN ”We zijn met onze kinderen Sven (7) en Wessel (11) bij 16 vestigingen van het trampolinepark wezen springen. De kinderen hebben grote invloed gehad op de inrichting van onze vestiging in Heerenveen. Zij zijn de ervaringsdeskundigen. Na ieder bezoek vroegen we hen wat ze ervan vonden en wat gaaf is. Al deze informatie hebben we meegenomen in de inrichting van ons trampolinepark. We zijn hier heel wat weekenden voor op pad geweest. De kinderen vonden dit natuurlijk schitterend” Legt Marco uit.

De nieuwe vestiging van Jump XL in Heerenveen krijgt maar liefst 38 aaneengeschakelde trampolines. Het park in Heerenveen wordt ruim 1000 m2 en krijgt een luxe ingericht horecagelegenheid met een panorama terras van 150 m2. Ouders hebben een geweldig uitzicht over het gehele park en kunnen onder het genot

van een drankje genieten van de sprongen die hun kinderen maken. Het terras wordt ingericht met lounge banken en krijgt een sfeervol, maar stoer uiterlijk. De trampolinehal zal donker ingericht worden met veel graffiti op de muren. Een lekkere beat en de nodige lichteffecten moeten het geheel nog spectaculairder maken.

MEER DAN SPRINGEN “Ons doel is om meer te bieden dan een ander trampolinepark. We organiseren kinderfeestjes, bedrijfsuitjes, freerunning lessen, trampo fitness en puppy jump”. Deelnemers kunnen er Funjumpen, Dodgeball spelen, in de Foampit springen, vette tricks leren, basketballen en vanaf een stunttoren in een Bigairbag springen. Eveneens komt er een Tumbling Lane van 18 meter. Wie wil komen springen doet er goed aan om van tevoren even telefonisch te reserveren. Op de internetsite is te zien wat de bezetting van het park is. Marco en Ria zoeken zoveel mogelijk de samenwerking op tussen scholen, instellingen en sportverenigingen. Ook een samenwerking met het CIOS ziet het tweetal wel zitten. Jump XL Heerenveen is tevens de uitgelezen locatie voor een sportdag of een teambuilding-middag.

VEILIGHEID De veiligheid van de bezoekers staat bij Jump XL hoog in het vaandel. “We hebben goed geschoolde instructeurs die de kinderen begeleiden. Voordat ze gaan springen krijgen ze een duidelijke uitleg. Er zullen te allen tijde twee instructeurs op het park aanwezig zijn om de zaken in goede banen te leiden” aldus het enthousiaste tweetal. Wat Marco en Ria betreft kan de bouw niet snel genoeg gaan. “We hebben er ongelofelijk veel zin in. Een mooie nieuwe uitdaging en een mooie aanvulling voor de sportgemeente van Friesland” sluiten Marco en Ria af.


Privé-lease al per maand va

€389

**

5-DEURS

Golf Comfortline €3.860 Actieprijs Voordeel tot

1.0 TSI Executive | Benzine | 115pk

• Airconditioning • Navigatiesysteem • Radio/CD-speler • Cruise Control • Elektrische ramen • ESP • Bluetooth • Lichtmetalen velgen

OP=OP!

Privé-lease al per maand va

€22.665 €389

**

rijklaar

“Speciaal voor u ingekocht, dus uit voorraad leverbaar. OP=OP!” Richard Lodenstijn, Paulus Tjeerdsma, Sjoerd Hekstra, Kristian van der Heide, uw Volkswagen verkoopadviseurs bij Autoland van den Brug Heerenveen. Genoemde vanaf-prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de genoemde Golf 7 pre-facelift uit voorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. **Het Volkswagen Abonnement is een privé-lease abonnement voor een vast maandbedrag, aangeboden door Volkswagen Bank. Tarief is op basis van Full Operational Lease, 10.000 km per jaar, een eigen risico van € 500 en een looptijd van 48 maanden, exclusief brandstof . Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten,

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

Voor onderhoud, service en reparatie kunt u ook terecht bij onze vestigingen in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

SCHAATSTALENT MICHELLE DE JONG

TALENTEN VAN DE TOEKOMST IN ACTIE TIJDENS VIKINGRACE Langs de baan in het nieuwe Thialf is het een drukte van jewelste. Op het ijs is het ogenschijnlijk nog drukker en krioelt het er van talentvolle piepjonge schaatsers uit allerlei verschillende landen die niet kunnen wachten tot ze aan de start mogen verschijnen. Allemaal dromen ze er van om de nieuwe Sven Kramer of Ireen Wüst te worden. Vol zenuwen, met schreeuwende coaches langs de baan en ouders die nog zenuwachtiger zijn dan de sporters zelf, proberen de schaatsers op het wonderijs van Thialf harder te rijden dan ze ooit deden. Velen lukt dat, want het ene persoonlijke record volgt het andere in rap tempo op. Op 2 en 3 maart stond Thialf volledig in het teken van de helden van de toekomst. Kinderen in de categorieën van 11 tot en met 17 jaar streden tegen leeftijdsgenoten in de internationale Viking Race. In deze leeftijdscategorie is de Vikingrace voor veel schaatsers de eerste kennismaking met schaatsers uit andere landen.

MICHELLE DE JONG VIKING RACE 2017 500 meter: 39,28 PR (Viking record) 1000 meter: 1.19,21 PR 1500 meter: 2.06,16 3000 meter 4.45,59 Eindklassement 5e

Deelnemers uit o.a. Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Wit-Rusland, Roemenië, Groot-Brittannië en Denemarken stonden aan de start. Het toernooi, dat sinds 1989 wordt georganiseerd door STC Rutten, wordt door veel schaatsers gezien als een Europees kampioenschap voor jeugd. De officiële status van een EK heeft het toernooi echter niet, maar dat neemt niet weg dat het niveau tijdens dit toernooi bijzonder hoog is en dat zorgt vaak voor vele persoonlijke-, nationaleen baanrecords.

wedstrijden afzeggen omdat het echt niet ging. “Dat was frustrerend,’’ zegt ze. “Ik moest soms rust houden, terwijl ik eigenlijk wilde trainen. Als C1 heb ik geen NK gereden en dat vond ik jammer.’’ Van opgeven wilde de Jong echter niet weten. “Ik ben in deze periode mentaal gegroeid,’’ zegt ze. “Dat komt ook door mijn zus Antoinette. Ik heb veel bewondering voor haar. Zij heeft op haar achttiende al aan de Olympische Spelen mee gedaan en dat wil ik ook. Van haar weet ik hoe ver je kunt komen, als je maar hard blijft werken. Dat maak ik van dichtbij mee.’’

RECORD BLIJFT IN DE FAMILIE Bij de meisjes junioren B werd enorm hard gereden. Harder zelfs dan ooit tevoren, want op de vijfhonderd meter verbrak Michelle de Jong het record uit 2012. Een bijzonder record, want in 2012 reed zus Antoinette een recordtijd van 40,14. Michelle wist de toptijd flink aan te scherpen en won de vijfhonderd meter op de eerste dag van de Vikingrace in een tijd van 39,28. Dat betekende meteen ook een nieuw persoonlijk record. “Onverwacht, maar wel heel blij”, zegt de kersverse houdster van het Vikingrecord vol ongeloof. “Tijdens het NK won ik al in een lage 39’er en ik had niet gedacht dat ik dat hier nu ook kon doen. Dit is echt een supertijd en ik ben er supertrots op.” Dat Michelle het record van haar grote zus uit de boeken rijdt is vooral een leuk detail vindt ze, maar niet meer dan dat. “Ik wilde gewoon zo hard mogelijk rijden en ik wist dat we dit weekend sowieso de tijd van Antoinette wel zouden

Volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea is De Jong 18 en zou ze dolgraag net als haar grote zus schitteren op de Olympische Spelen. “Maar dat is nog wel een flinke stap”, weet ook De Jong. Met een tijd van 39,28 zou ze bij het NK voor senioren achtste zijn geworden en het gat met winnares Jorien ter Mors is nog 0,8 seconden.

verbeteren, want ik had hier al eerder een 39’er gereden. Het is in ieder geval mooi dat het record nu in de familie blijft.” Met haar tijd van 39,28 reed Michelle bovendien harder dan haar grote zus ooit deed. Antoinette haar persoonlijke record op de

vijfhonderd meter staat op 39,42. “Ik ben meer een sprinter en mijn zus is een echte allrounder met de voorkeur voor de lange afstanden”, aldus Michelle.

ZERE KNIEËN Michelle de Jong draait dit seizoen mee met de absolute top van Ne-

derland, maar dat is de afgelopen jaren zeker niet het geval geweest. Ze wilde wel, heel graag zelfs, maar problemen met haar knieën stonden haar ambities in de weg. De Jong kampte met zogenaamde groeiknieën en kon twee jaar lang nauwelijks trainen en moest veel

“Natuurlijk zou ik dolgraag de stap maken naar de top bij de dames en dan komen de Olympische Spelen automatisch in zicht, maar ik ben daar nu eerlijk gezegd nog helemaal niet mee bezig. Ik ben vooral heel blij en opgelucht dat het nu eindelijk goed gaat, dat is voor mij het allerbelangrijkste. "


44

NUMMER 03 • 2017

HOSPITALITYTEAM GEZICHT VAN SPORTSTAD HEERENVEEN

ALTIJD WARM WELKOM Wie er ook binnenkomt lopen bij Sportstad Heerenveen, het voelt altijd als een warm bad. En dat is precies waar de dames van het hospitality team voor staan. Maar wie zijn zij eigenlijk en waar bestaan hun werkzaamheden uit? Het team bestaat uit zo’n tien medewerkers. Eén van deze dames, Sandra Zwolle, legt uit waarom haar werk zo ontzettend leuk is om te doen. “Wij doen dit werk echt als een team. Wij zijn denk ik als eerste aanspreekpunt de spin in het web. Hospitality is ervoor zorgen dat mensen zich meteen welkom voelen en graag terugkomen”, zegt Zwolle. Zelf werkt de 47-jarige Heerenveense sinds drie jaar in deze functie bij Sportstad. Daarvoor zat zij bewust veertien jaar thuis om haar beide dochters groot te brengen. “Ik sportte bij Sportstad en daar kwam ik in gesprek met Rosalie den Heijer, die ik al kende. Zij is verantwoordelijk voor de hospitality bij Sportstad en was op dat moment op zoek naar uitbreiding van het team. Dat was drie jaar geleden. Omdat zij mij onder andere door mijn vrolijkheid en enthousiasme vond passen in de functie, vroeg zij mij om hier te komen werken. Ik werk hier vierentwintig uur verdeeld over maandag, woensdag, vrijdag en af en toe in het weekend.”

GASTVRIJHEID EN ENTHOUSIASME Voordat Zwolle bij Sportstad kwam werken, werkte zij 12,5 jaar als cliëntadviseur bij de Rabobank op diverse kantoren. “Toen de jongste werd geboren heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met werken. Op mijn leeftijd is het, zeker als je ook nog eens lang thuis hebt gezeten, moeilijk om weer in het werkproces te komen. Dat dit op mijn pad kwam, was puur toeval. Ik ben er hartstikke blij mee. Het is namelijk een hele afwisselende baan. Bovendien vind ik het leuk om mensen te helpen. Als je dat dan ook nog eens in een sportieve omgeving mag doen, is dat helemaal fantastisch.”

Het enthousiasme waarmee Zwolle haar verhaal doet, past precies bij deze functie. Dat probeert zij met een glimlach uit te stralen naar de bezoekers. “Ik probeer zoveel mogelijk vaste bezoekers bij naam te kennen. Je merkt dat ze dat waarderen. Na de verbouwing in 2014 staat de balie centraal in de hal, waardoor er voor de bezoeker geen drempel meer is om bijvoorbeeld een vraag te stellen. We zijn nu zichtbaarder dan voorheen en daar zijn mijn collega’s en ik erg blij mee.”

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN…. Een doordeweekse dag begint voor het hospitality team om 6.45 uur. Het zwembad en het fitnesscentrum gaan om 7.00 uur open. De dienst van de dames eindigt om 22.00 uur, maar de balie wordt bemand totdat de laatste sporter het pand heeft verlaten. “Geen dag is hier hetzelfde. Je hebt natuurlijk vaste doelgroepen, maar je weet nooit hoe een dag loopt. Dat maakt het juist zo leuk! We proberen echt een wij-gevoel te creëren, dat maakt dat de sfeer in Sportstad als gemoedelijk en gezellig wordt ervaren.” Andere werkzaamheden van het hospitality team zijn onder andere: binnenkomende telefoongesprekken en e-mails afhandelen en verwerken, bezoekers van bijvoorbeeld Ziekenhuis De Tjongerschans de weg wijzen, kaartverkoop voor het zwembad, de squashbanen, het inline-skatecentrum en de beachvelden, het informeren, verkopen en verwerken van fitnessabonnementen en het inplannen van reserveringen voor alle sportaccommodaties van Sportstad.”

Sandra Zwolle (links) met haar collega's Sophie Potijk en Aline Kampherbeek (v.l.n.r.)

“Of iets speciaals er uit springt in al die jaren? Niet een speciaal geval, maar het mooie is vooral dat je iets kunt betekenen voor een ander. Wat dat betreft doe ik precies wat ik leuk vind en krijg ik van iedere dag nieuwe energie. Incidenten zijn er weleens. Bijvoorbeeld als er een ambulance nodig is. Maar als dat dan vervolgens tot een goed einde komt, geeft dat voldoening. Overigens moet je wel stressbestendig zijn. Vooral op momenten dat het chaotisch druk is. Dan moet je het overzicht kunnen bewaren. Zelf ben ik enorm positief ingesteld en dat probeer ik op mijn werk ook uit te stralen. En dat begint ’s morgens al, als de wekker gaat. Dan spring ik uit bed en ben ik klaar voor de dag die komen gaat.”

JONG EN SCHERP Het werk houdt de dames volgens Zwolle ook jong en scherp. “Vooral omdat je hier tussen veel jonge mensen zit en dat ook nog eens in een sportieve omgeving.

Ik heb het idee dat ik dit werk óók over tien jaar nog kan doen”, zegt de Heerenveense, die zelf ook niet kan stilzitten. “Ik ben wat dat betreft een hele bezige bij. Als ik thuis ben, mag ik graag lezen. Dan vooral literaire thrillers. Daarnaast houd ik van tuinieren, leuke uitjes met het gezin en sport ik regelmatig. Sporten houdt mij fit en scherp. Ook krijg ik er energie van. Het is voor mij een stuk ontspanning en een sociaal moment. Zo heb ik op dinsdagavond een moeder/dochtermoment. Dan ga ik met mijn oudste dochter van 19 jaar fitnessen. Verder heb ik een seizoenkaart bij sc Heerenveen. Die had ik in het oude stadion al. Affiniteit met sport is denk ik belangrijk als je hier werkt, zodat je weet waar je over praat” zegt Sandra.

Zwolle kreeg het sporten zelf al van huis uit mee. Zo was haar vader Geert Hoekstra een begenadigd kaatser. Hij won in zijn jonge jaren bijvoorbeeld al de Freule. Dat is de belangrijkste kaatspartij voor jongens van 14 tot 16 jaar. Ook nu nog speelt sport in huize Zwolle een belangrijke rol. Zo is de jongste dochter (16) atlete bij het Regionaal Topsport Centrum (RTC). Dat Zwolle zelf een mensenmens is en daarom net als haar collega’s goed past in het hospitality team, blijkt uit haar dienstbare en oplossingsgerichte instelling. “Ik vind het leuk om met mensen de werken en ik wil graag iets betekenen voor een ander. Dat vind ik heel belangrijk en dat komt weer terug in mijn functie.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

FOTO: JENNY BEENEN

FRIES KAMPIOENSCHAP MASTKLIMMEN IN AKKRUM STOPT NA 48 JAAR

Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en omstreken organiseert jaarlijks het traditionele Fries Kampioenschap Mastklimmen op de 1e zaterdag van juli. Na 48 jaar heeft het bestuur moeten besluiten om te stoppen met dit evenement. Organisatorische problemen en de tanende belangstelling van deelnemende senioren hebben tot dit besluit geleid.

VV HEERENVEEN EN HOOFDTRAINER

MARCEL VALK VERLENGEN

Hoofdklasser VV Heerenveen staat ook in het komende voetbalseizoen onder leiding van Marcel Valk. De club en haar hoofdtrainer hebben de samenwerking met een jaar verlengd.

NK SCHOLEN PLOEGENACHTERVOLGING IN THIALF Het NK scholen-ploegenachtervolging (SPA) wordt ook in 2017 weer georganiseerd. Door het hele land gaan scholieren en studenten strijden om een plek in de finale, op

23 maart 2017 in het vernieuwde Thialf in Heerenveen. Op woensdag 15 maart vindt er een voorronde plaats in Thialf. De ploegenachtervolging voor scholieren uit het voortgezet en hoger onderwijs is een jaarlijks evenement, waaraan meer dan 2.000 jongeren meedoen. Het NK SPA is er voor iedereen, want zowel licentiehouders als niet-licentiehouders kunnen strijden om de hoogste eer. De SPA helpt het schaatsen en de scholen al decennia om jongeren die graag schaatsen en samenwerken te stimuleren meer te doen met sport. Plezier staat voorop, maar met dat plezier komen teamgeest, tactiek, gezondheid en beweging.

FOTO: FRANK VINK

Valk trad in 2014 aan bij de amateurs van Heerenveen dat toen in de tweede klasse speelde. Onder leiding van Valk (51) promoveerde VV Heerenveen naar de eerste klasse en daaropvolgend naar de Hoofdklasse in 2016. Als debutant in deze klasse presteert het jonge team, dat grotendeels uit eigen jeugd bestaat, wisselvallig en bevindt het zich momenteel net boven de degradatiestreep. Handhaving in de Hoofdklasse is het doel voor dit seizoen. De verlenging onderstreept het vertrouwen van VV Heerenveen en Marcel Valk in elkaar en in verdere groei van het eerste team.

“Wij hebben ons best gedaan om de organisatie bij andere partijen in Akkrum onder te brengen, maar deze pogingen

zijn helaas mislukt. Mede door de vele activiteiten in Akkrum moet te vaak een beroep worden gedaan op dezelfde vrijwilligers” aldus Plaatselijk Belang. Plaatselijk Belang spreekt haar dank uit aan alle vrijwilligers, de middenstand en sponsoren in en buiten Akkrum, die in de afgelopen 48 jaar hun medewerking in welke vorm dan ook hebben verleend om dit evenement te laten slagen.

CIOS’ERS LEREN GRENZEN KENNEN TIJDENS

OBSTACLE RUN

PITTIGE AFSLUITING FABER SPORT WINTERCOMPETITIE De Faber Sport Wintercompetitie 2017 is afgesloten met de Knipecross. Het parcours van de Knipecross is altijd lastig en de regenval van de laatste dagen had het er niet makkelijker op gemaakt. Jan Sytze Jonker was weer ongenaakbaar en boekte zijn vierde overwinning in de competitie op de langste afstand, na evenveel deelnames. In het eindklassement was hij al onbereikbaar voor de concurrentie. Kerst Wind eindigde in De Knipe als tweede. Bij de dames op de langste afstand boekte Yvonne Knijn haar eerste overwinning. Zij eindigde ook in de eerdere wedstrijden steeds voorin en zo werd zij winnares in het eindklassement bij de dames. Linda Peereboom kwam afgelopen zaterdag op ruim een minuut als tweede over de finish. Op de kortste afstand bij de dames kon de eindoverwinning Debora Peter al niet meer ontgaan en ook in De Knipe was zij weer de sterkste. Debora finishte bijna een minuut eerder dan nummer 2 Anna Mazereeuw uit Urk. Op de korte afstand bij de heren was het Impala-trio Henri Harmsen, Folkert Visser en David Hofstee, in die volgorde, de rest van het veld te vlug af was. Johannes Bessell uit Appelscha was de meest regelmatige loper en werd eerste in het eindklassement.

WK IJSSPEEDWAY IN THIALF 31 MAART T/M 2 APRIL A.S. In het weekend van vrijdag 31 maart tot en met zondag 2 april is Thialf het decor van racende ijsmotoren. Samen met stichting IJsspeedway en ambassadeur Rintje Ritsma werd woensdag het startsein gegeven voor het WK IJsspeedway en kreeg de aanwezige pers de kans om alvast kennis te maken met de sport.

Afgelopen jaar zijn Thialf BV en de Motorclub Assen e.o. overeengekomen dat het WK IJsspeedway de komende drie jaar plaatsvindt in Heerenveen. Met dit besluit kan het vernieuwde Thialf haar activiteiten verbreden en zorgt het samen met Stichting IJsspeedway voor de uitvoering van het driedaagse evenement.

IJsracers Simon Reitsma, Jasper Iwema, Jimmy Tuinstra en Bart Schaap waren hierbij aanwezig en presenteerden hun motoren. Deze motoren halen tijdens wedstrijden snelheden van boven de 100 km/uur en hebben geen remmen.

De afgelopen 45 jaar werd het WK IJsspeedway in ijsstadion de Bonte Wever in Assen verreden en doordat deze ijsbaan afgelopen jaar gesloten moest worden leek er een einde te komen aan dit spectaculaire WK in Nederland.

Bikkels werden vorige week aardig op de proef gesteld in Heerenveen tijdens een heuse ‘obstacle run’. Het evenement is georganiseerd door studenten van CIOS, school voor Sport & Bewegen voor hun eerste- en tweedejaars studiegenoten. Vooraf was een ding al zeker: hen allen wacht een hardloopevenement waarin ze zich geconfronteerd zien met hun eigen fysieke en mentale grenzen. De obstacle run vond plaats rond de locatie van CIOS Heerenveen aan de Abe Lenstra boulevard (Sportstad). De deelnemers stonden voor een pittige en uitputtende uitdaging, met hindernissen als sloten, klimwanden, touwladders, enzovoort, enzovoort. Dit bij een temperatuur van zeven graden. Extra moeilijkheid was dat de deelnemers als klas van start gingen en ook als klas weer moesten finishen. Een uiterst sportieve vorm van teambuilding. Aan de run zijn ook prijzen verbonden. Waarbij als simpele regel geldt dat het team dat het snelst compleet over de finish komt, wint.

START LEKKER FIT! FRYSLÂN OP SPECIAAL ONDERWIJS

Bij ‘Lekker Fit! Fryslân’ draait het niet om de kilo’s. De bedoeling van Lekker Fit is om basisschoolleerlingen op een leuke manier bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl. Het aanleren van gezonde keuzes en het belang van bewegen is belangrijk voor alle basisschoolleerlingen. Oók voor de leerlingen die om wat voor reden dan ook speciaal onderwijs volgen. De Duisterhoutschool (ZML) is met het lespakket Lekker Fit! Fryslân gestart met een bijzondere kick off! Onder leiding van vakleerkracht gymnastiek Klaasje van der Spoel en groepsleerkracht Roos Siemonsma werd een sponsorloop georganiseerd. Op het parkeerterrein P6 (van het Abe Lenstra Stadion) werd er in de stromende regen na elk rondje een kruisje op de stempelkaarten van de leerlingen gezet. Langs de kant moedigden veel ouders/verzorgers hun kinderen aan. Met de sponsorloop hebben de leerlingen geld opgehaald wat ingezet wordt voor sportieve doeleinden, zoals nieuwe speelpleinmaterialen. De leerlingen van de Duisterhoutschool (ZML) gaan de komende weken aan de slag met ‘Lekker Fit! Fryslân’. De leerlingen van 5 tot 20 jaar hebben naast bewegen ook aandacht voor voeding. Sport Fryslân ondersteunt de Duisterhoutschool bij de uitvoering van het lesprogramma.


46 3

1

2

14

15

16

D C

24

25

26

20

23

9

9

H

15

18

22

17

24

17 22

22 9

15

22

6

15

8

22

12 14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

12

15

14

10

10

19

17

22

19

6

10

15

8

6

17

1

14

2

10

17

7

6

PUZZELPAGINA NR 03 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

10 17

7

2

14

4

17

14

26

17

18

9

8

7

4 14

20

7

15

11

17

5

8

10

14 14

7

5

17

11

22

17

15

22

6

8

2

17

15

4

17

14

11

17

11

22

14

14

7

7

10

21

8

8

14

11

9

13

8

12

7

22

18

18

19

17

19

18

17

5

17

6

NUMMERW03 • 2017

6

5

4

22

7

6

18 17

4 14

17

19

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 03-2017 – tot uiterlijk 5 april 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

misdrijf

zwemvogel brilframe

Europese hoofdstad

deel v.d. mond

onwaar- imaginair heid

3

hoogmoed

houtsoort

bereden soldaat

interval

naarstig

snedig

zandheuvel

oude munt kleurentelevisie

14

8

24

34 40

tegenwerking

vetplant

koordans

4

vogelnaam

geslacht

30

27 31

33 36

41

37

42 47 52

38

43

44

48 53

54

55

39 45

49

50 56

58

59

Ned. rivier

60

© www.puzzelpro.nl

gast

smart

26

2

eethuis

afschrift

11

22

57

droog

10

18

25

35

51

9

21

29

46 coupé

8

17

32

scheersteen

vanaf

7 13

28

eikschiller

handeling

6

20

seniel

kleinood

5

16

wandkleed

pl. in Italië

4

15

23

parelduikster extra large (afk.)

neerhangend

rekening

Europese vrouw

6

34

oude geneeswijze

8

49

14

60

17

57

27

39

4

geleerd

10

ik heb het assistent gevonden! uitstalkast

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

spuitwater traag

HORIZONTAAL: 1 beroep 6 soort gebak 12 tegen 13 op die plaats 14 alsmede 17 overblijfsel 19 muziekteken 20 pl. in Frankrijk 22 afslagplaats bij golf 23 riv. in Spanje 25 niemendal 27 verlichting 28 huisvuil 30 gereedschap 32 verdwenen 33 deel v.e. naald 35 mannelijk dier 37 gemene opmerking 40 profeet 42 plant 44 wreed heerser 46 serie 48 een weinig 50 doortochtgeld 51 moerasgas 54 onvruchtbaar 57 verharde huid 58 gesneden hengst 59 insect 60 vleesgerecht.

tuingerei brandgang deel v.e. wet het beu zijn

vuurwapen

vod

ruzie

Chinese munt Griekse godin

getijde bevreesd waarnemend

aartsvader

borg

slaapje

1

eetgerei

3

19

muziekinstrument uitroep v. vreugde

afmeting

2 12

Noorse godheid

9

gevouwen boekje

1

half (in samenst.)

7

sportvrouw

VERTICAAL: 1 molentrechter 2 Spaans gerecht 3 riv. in Oostenrijk 4 schrede 5 vogelverblijf 7 loflied 8 vruchtbare plaats 9 knaagdier 10 vulkaanmond 11 octrooi 15 roofdier 16 as 17 bijbelse vrouw 18 nieuw (in samenst.) 21 assistent-econoom (afk.) 24 vaat 25 deel v.d. hand 26 riv. in Frankrijk 27 telwoord 29 voedingsstof 31 afgemat 34 knaagdier 35 kerkbewaarder 36 zuiver 37 bedrukt katoen 38 deel v.h. oog 39 vreemde munt 41 Chinese deegwaar 43 Frans lidwoord 45 strafwerktuig 47 land in Afrika 49 toegang 52 pers. vnw. 53 onheilsgodin 55 brandgang 56 tochtje.

lof bewijzen

ui

5

11

beschamend

PUZZEL EN WIN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 02 - 2017

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

Naomi van Dijk uit Mildam heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

heerenveen

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 03, VÓÓR 5 april A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


30 JAAR

Paulus potterstraat 19, d Wolvega

Het meer 123, Heerenveen

UW MAKELAAR IN FRYSLAN

Biezenkamp 26, Oosterwolde

Tsjerkepaed 13, Hoorsterzwaag

Hendrik de Vosweg 20, Jubbega

Veluwelaan 48A, Heerenveen

J. H. Kruisstraat 23, Heerenveen

Zonnedauwstraat 12, Haulerwijk

Zet u uw woning bij ons in de verkoop voor 1 mei? Dan ontvangt u een gratis professionele schoonmaakbeurt van de buitenkant van uw woning! Breewei 38, Tijnje

Hoofdweg 54b, Elsloo

Hoopstede 52, Heerenveen

Bovenstaande woningen kunt u op de NVM Open Huizen Dag tussen 11:00 en 15:00 uur vrijblijvend bezichtingen

U bent 1 april van 11:00 tot 15.00 uur van harte welkom op ons kantoor in Heerenveen, wij hebben de koffie klaar staan! Nieuwstraat 29, 8441 GC Heerenveen T 0513 628 300 | www.makelaarhoekstra.nl


OPEN HUIS 1 APRIL HEERENVEEN LARK 55

In de woonwijk de Greiden op een hoek gelegen goed onderhouden en royale eengezinswoning met dakterras op de tweede verdieping. De woning ligt in een rustige straat nabij de Engelenvaart en op loopafstand van winkelcentrum de Greiden. Het woonhuis staat op 207 m² eigen grond. De woning heeft een mooie lichte living en een moderne half-open keuken. Verder drie slaapkamers, een moderne badkamer en een tweede badkamer welke eventueel gebruikt kan worden als wasruimte. De woning is voorzien van kunststof kozijnen.

VRAAGPRIJS € 179.500,- K.K.

HEERENVEEN

HEERENVEEN

HEERENVEEN

Een smaakvol ingericht vier-kamer-hoekappartement op de vierde woonlaag in appartementencomplex 'Romsicht'. Binnen enkele minuten ben je in de omliggende natuurgebieden van Heerenveen, het centrum en de sportcomplexen en de supermarkt bevindt zich om de hoek. Uitvalswegen en de snelweg liggen op steenworp afstand. Het gehele appartement is vrijwel geheel voorzien van dubbele beglazing en geïsoleerde gevelplaten. De badkamer is gemoderniseerd en vergroot. Moderne keuken met inbouwapparatuur. Kortom, een compleet appartement waar je goedkoop en toch zeer comfortabel woont.

Deze royale tussenwoning is gelegen in de kindvriendelijke wijk de Akkers, nabij de bossen van Oranjewoud en ijsstadion Thialf. De wijk staat garant voor lekker rustig wonen. De woning staat op een royaal perceel en heeft een ruime achtertuin met houten veranda waar het heerlijk vertoeven is. Voorzien van een royale tuingerichte woonkamer, eetkamer, half-open keuken, vier slaapkamers en een badkamer met stortdouche, tweede toilet en wastafelmeubel. Verder zijn in de wijk diverse lagere scholen, speeltuintjes, supermarkt, slager, bloemist etc. op loopafstand.

Nabij het centrum en aan rustige straat gelegen halfvrijstaande woning met stenen garage. De woning beschikt over een perceeloppervlakte 252 m² en een oprit voor twee auto's. Het bouwjaar van de woning is 2000 en in 2003 is deze aan de achterzijde verlengd/ aangebouwd. Hier zit nu de eetkamer met openslaande tuindeuren. CV-verwarmd (Nefit HR-ketel). Het woonhuis is volledig geïsoleerd (vloer/dak/muren en glas). In 2016 is de woning buitenom geschilderd. Aan de voorzijde uitzicht op openbaar groen.

MUNT 18

OOSTERGO 20

SURINAMESINGEL 23

VRAAGPRIJS € 100.000,- K.K.

VRAAGPRIJS € 165.000,- K.K.

VRAAGPRIJS € 225.000,- K.K.

HEERENVEEN

HEERENVEEN

HEERENVEEN

ORANJEWOUD

Deze zeer goed afgewerkte en ruime twee-onder-eenkapwoning met vrijstaande stenen garage is gelegen in de woonwijk de Greiden en op loopafstand van het centrum, het station, scholen en supermarkten. Het woonhuis staat op 268 m² eigen grond en beschikt over een ruime achtertuin met achterom. Verder een fijne doorzonwoonkamer, moderne dichte keuken met inbouwapparatuur, een bijkeuken, vier slaapkamers en badkamer met vaste wastafel en douche. Kortom, een ideale woning voor het hele gezin op korte afstand van de voorzieningen!

Ruime en robuuste 2/1-kapwoning met verlengde garage gelegen aan een rustige straat in de woonwijk 'Skoatterwâld'. De woning is gebouwd in 2004 in de karakteristieke stijl van de dertiger jaren (hoge gootlijn, dakoverstek, erkers, rode steen, etc.). Niet ver van deze woonwijk ligt het bos Oranjewoud, waar u heerlijk kunt wandelen. De verlengde garage biedt mogelijkheden voor aan huis gebonden beroepen. Parkeren is mogelijk op eigen erf met halve carport. Een ander pluspunt aan deze woning is de tuin, deze ligt namelijk op het zuiden.

Op de hoek van de Burgemeester Falkenaweg en Jan Mankeslaan en nabij het centrum gelegen bijzondere woning met praktijk c.q. kantoorruimte. Dit gemeentelijk monument van architectuurhistorische waarde is ontworpen door het toonaangevende architectenbureau van den Broek en Bakema uit Rotterdam. Het pand leent zich uitstekend voor een combinatie van wonen en werken. Perceel 812 m2. Riante achtertuin op het zuiden en kenmerkt zich door verrassend veel privacy.

Op schitterende locatie, bij de bossen van Oranjewoud, gelegen zeer luxe villa met riante garage en bijgebouw op een kavel van 1.360 m² eigen grond. Met een zeer verzorgde en onder architectuur aangelegde riante achtertuin op het zuiden. Deze zeer luxe, traditioneel energiezuinige gebouwde en hoogwaardig afgewerkte villa met garage en bijgebouw is in 2009 gebouwd en zeer goed onderhouden. Fraai kruisverband metselwerk met snijvoeg, houten meranti kozijnen, hardstenen raamdorpels en HR++ glas.

OPEN HUIS 1 APRIL WEDERIK 11

VRAAGPRIJS € 185.000,- K.K.

LIJFWACHT 2

O

S

NG

A NL

HT

C KO

R VE

OPEN HUIS 1 APRIL HEERENVEEN

HEERENVEEN

Aan open vaarwater, duurzaam gebouwde eco-woning, gelegen in de woonwijk Nijehaske. De riante achtertuin grenst aan het open vaarwater dat aansluit op de van Engelenvaart en het Heerenveense kanaal. Deze woning is qua indeling ook anders dan anders! Het heeft een speelse split-level indeling met half onder het maaiveld de drie slaapkamers en de badkamer. Op de eerste verdieping een living met open keuken en een 'opkamer'. Vanuit deze ruimtes heeft u fraai uitzicht op het vaarwater.

Op prachtige locatie gelegen riant appartement in complex 'Golfstaete' met parkeerplaats en berging in de kelder van het gebouw. Bouwjaar 2001 en fraai uitzicht op het golfresort. Recreatiegebied de Heide, de bossen van Oranjewoud en IJsstadion Thialf zijn nabij. In de directe omgeving kunt u heerlijk wandelen, fietsen of lekker een dagje golfen! Volledig gemoderniseerd en geïsoleerd drie-kamer-appartement op de tweede woonlaag. CV-verwarmd (Atag combiketel; 2013. Videocom en liftinstallatie aanwezig.

DE KIMEN 11

VRAAGPRIJS € 265.000,- K.K.

GOLFLAAN 2-12

VRAAGPRIJS € 399.500,- K.K.

BURGEMEESTER FALKENAWEG 85A

VRAAGPRIJS € 365.000,- K.K

KONINGIN JULIANAWEG 58

VRAAGPRIJS € 1.275.000,- K.K.

Kantoorvilla 'De Kluis' - eerder bekend als het kantoor De Friesland Bank- ligt centraal tussen het bus-en treinstation en het centrum van Heerenveen. Gunstig gelegen op slechts twee autominuten van de autosnelwegen A32 en de A7. De plek waar u zich als ondernemer snel thuis gaat voelen. Iedere ondernemer heeft zijn eigen (afgesloten) kantoor. Het kantoor is 24/7 tot je beschikking. Uw kantoorruimte is al volledig gestoffeerd. • Uw eigen kantoor al vanaf € 195,- per maand all-in • Centraal gelegen in Heerenveen • Minimale huurperiode is 3 maanden • Maandelijks opzegbaar • Géén waarborgsom KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP:

www.makelaardijfriesland.nl

HOEVEEL IS UW WONING IN WAARDE GESTEGEN?

WIJ WETEN HET! WILT U UW WONING SUCCESVOL VERKOPEN? VRAAG NAAR DE VERKOOPSTRATEGIE VAN MAKELAARDIJ FRIESLAND.

NIEUWSTRAAT 2 8441 GD HEERENVEEN - T: 0513 - 23 21 80 E: HEERENVEEN@MAKELAARDIJFRIESLAND.NL

WWW.MAKELAARDIJFRIESLAND.NL

GrootHeerenveen 3 - 2017  
Advertisement