Page 1

04 - 2017

heerenveen

De zon begint weer te schijnen voor

NIKLAS TARVAJÄRVI OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 04

groot

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 04 • 2017

DE NATUUR IN OP ZONDAG “De R is uit de maand” zei mijn moeder vroeger op 1 mei en ik wist nooit of dat een belofte inhield, of een dreiging. Het was in elk geval het teken dat het voorjaar was geworden. Dat was de belofte. De dreiging bestond vaak uit een lelijke korte broek en sandalen, die ik moest dragen. En uit boswandelen met mijn ouders. De natuur in op zondagmiddag, maar dan wél in nette kleren, waardoor je wel op de paden móest blijven. Gelukkig waren er ook vrije uren, door de week, na schooltijd. Dan zocht ik de natuur die ik zelf wilde en struinde ik in Nieuwebrug met vrienden

door manshoge rietvelden of we voeren door de vaarten met tot zeilboten verbouwde roeibootjes. Of we fietsten naar De Deelen, het afgegraven veengebied ten noorden van Haskerdijken.

heb ik De Deelen opnieuw leren kennen dankzij Thom Mercuur, die er galerie Het Tripgemaal had en dankzij kunstenaar Sjoerd de Vries, die prachtige schilderijen van het gebied maakte.

Ik kwam er niet vaak in mijn eentje. Het had iets onbestemd gevaarlijks. Half moerasland was het, en je moest zorgen dat je op het grasland bleef, al bewoog ook dát onder je voeten. Ik heb er altijd respect voor gehad, voor De Deelen. De rust die daar ogenschijnlijk heerste, was eerder onheilspellend en dat maakte zo’n indruk, dat je die in alle stilte weerstond. Eénmaal volwassen

GROOTHEERENVEEN Krant gaat in dit nummer met Hette Knypstra terug naar De Deelen. Ik ben benieuwd naar zíjn verhaal….

opmerkelijk...

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl minder dan het Nederlands gemiddelde (21 boetes per 1000 inwoners). Op de ranglijst van 388 gemeenten met het meeste huftergedrag staat Heerenveen op de 149e plaats. Opmerkelijk is dat het aantal verkeershufters erg hoog is (150). Wat tevens opvalt is dat er slechts 2 boetes zijn uitgeschreven voor hondenpoep. Dit terwijl achtergelaten hondenpoep ergernis nummer één is in Heerenveen. Blijkbaar hebben veel hondenbezitters daar schijt aan.

PETER DE VRIES NIEUWE CENTRUMMANAGER IN HEERENVEEN

HET FERDINAND DOMELA NIEUWENHUIS MUSEUM IS GERED

SPEELTOESTELLEN TJAARDA KRIJGEN PLEKJE IN PARK TEN WOUDE

Peter de Vries gaat vanaf 1 mei aan de slag als centrummanager in Heerenveen. Deze Heerenvener in hart in nieren zal de nieuwe spil zijn van de binnenstad. Peter zal in eerste instantie samen met KHN Heerenveen en HOV onder de naam “Stichting Centrum Promotie Heerenveen” inventariseren waar de kansen liggen voor de binnenstad en hier zal een duidelijke werkagenda uit naar voren komen.

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is voorlopig gered. Het museum mag haar subsidie behouden. Dat is de conclusie van de raadsbijeenkomst van vorige week maandagavond. De gemeenteraad besloot unaniem om de subsidie op Museum Heerenveen, het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum en Belvédère niet te korten. Er is in de raad besloten om 125.000 euro extra voor cultuur uit te trekken.

Afgelopen zomer zijn de speeltuin en de Oranjerie bij hotel Tjaarda afgebroken. Tjaarda heeft besloten om de speeltoestellen aan de gemeente Heerenveen te schenken voor park Ten Woude. Momenteel worden de speeltoestellen geplaatst. Een schommel, klimtoestellen, veerwip, glijbaan en wiebelbrug krijgen een mooie plek in het park.

De manager is aangesteld door retail- en horecaondernemers uit het centrum en financieel ondersteund door de gemeente Heerenveen. De centrummanager zet zich in om het centrum van Heerenveen bruisend, aantrekkelijk en economisch gezond te houden voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Directeur Linda Trip van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is ervan overtuigd dat de acties voor het behoud van het museum ervoor hebben gezorgd dat ook de andere musea behouden blijven. “We voelen ons enorm gesteund door zowel de burgers als de politiek. Nu gaan we verder met het maken van toekomstplannen. Er is een grote last van onze schouders gevallen”. Voorafgaand aan de raadsbijeenkomst werd er een manifestatie gehouden op het Gemeenteplein, waarbij een petitie met 4145 handtekeningen werd aangeboden aan burgemeester Tjeerd Van der Zwan.

STICHTING EGGRUN BEZOEKT KINDERAFDELING TJONGERSCHANS Traditiegetrouw bracht zaterdag voor de paasdagen een groot aantal motorrijders (100) een bezoek aan ziekenhuizen en/of instellingen met kinderen. De Stichting EggRun Nederland heeft ten doel het bevorderen van het (geestelijk) welzijn van in ziekenhuizen, instellingen of andere woonvormen opgenomen kinderen, patiëntjes en (volwassen) bewoners. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door: het jaarlijks op paaszaterdag organiseren van een motortreffen om aansluitend, uitgedost met zelf meegebrachte paasartikelen en dergelijke in groepen naar ziekenhuizen, instellingen en andere woonvormen te rijden om daar aan de opgenomen kinderen en volwassenen een groet te brengen namens de EggRunners, en paaseieren en knuffels te overhandigen!

406 BOETES VOOR HUFTERGEDRAG IN HEERENVEEN Agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben 406 boetes uitgedeeld voor huftergedrag in Heerenveen in 2016. Dat zijn er minder dan een jaar eerder. Toen werden er 447 boetes uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau, die Buurtfacts van RTL Nieuws analyseerde. In Heerenveen werden gemiddeld 8 boetes uitgedeeld op elke duizend inwoners. Dat is

ORANJEWOUD FESTIVAL ZOEKT FESTIVALHELDEN 1 tot en met 5 juni 2017 is het weer zover! Parklandschap Oranjewoud vult zich met tipi’s, er worden podia gebouwd, betoverende klanken klinken op de meest onverwachte plekken en mensen lopen van concert naar concert. Oranjewoud Festival #6 is begonnen!

Park Ten Woude is met de nieuwe speeltoestellen een ware trekpleister voor jong en oud. Kijken naar de dieren, spelen of een potje basketball spelen behoren nu tot de mogelijkheden.

Dit vereist een stevige organisatie die hier uiteraard al vele maanden druk mee is. Maar op het ‘moment suprême’ kan de organisatie niet zonder een groot aantal enthousiaste vrijwilligers dat het extra gezellig maakt en het werk verlicht.

PANIEK BIJ THUISHUIS ALLES KIDS “We hebben al een team van trouwe vrijwilligers waarvan er velen vorig jaar ook al aanwezig waren. Maar er zijn er ook die dit jaar andere plannen hebben en het festival groeit! Dat betekent dat we nog meer vrijwilligers nodig hebben voor de publieksbegeleiding, artiestenopvang, assistentie bij backstage-catering, lichtbouw, sjouwwerk en als runner” laat vrijwilligerscoördinator Kim Dekker weten.

Paniek bij Thuishuis Alles Kids aan de J.H Kruisstraat in Heerenveen-Noord. Er is brand uitgebroken in het kinderdagverblijf achter de woning van de eigenaresse. Drie kinderen zijn nog binnen en twee zitten gewond voor de deur van de woning. De eigenaresse is in paniek en schreeuwt om hulp. De brandweer komt met toeters en bellen de straat ingereden. De gehele buurt loopt uit om te kijken wat er aan de hand is.

Je werkt in een enorm gemotiveerd team aan een festival met prachtige muziek (die je uiteraard ook in alle rust kunt beluisteren) op de mooiste locatie in de buurt. Wat wil je nog meer? De organisatie zorgt voor eten en drinken, een T-shirt van het festival en een eindfeestje. Opgave via de website van het Oranjewoud Festival.

Dit alles is het doel van oefenen in de wijk in het kader van het Brandveilig Leven Project van brandweer Fryslân. Met regelmaat oefent de brandweer in woonwijken, bedrijven en instellingen. Buurtbewoners of ondernemers worden hierbij uitgenodigd. De bedoeling van de oefeningen is bewustwording van brandveilig leven en werken.

VOOR HET ACTUELE NIEUWS heerenveen KIJK IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


GROOTHEERENVEEN.NL

3

AKKRUM OPENT! HET WATERSPORTSEIZOEN OP ZATERDAG 6 MEI

COR EN HILLY FABER DRAGEN STOKJE OVER AAN MARCO KRAMER Na dertig jaar hebben Cor en Hilly Faber van Faber Sport het stokje afgelopen zaterdag overgedragen aan opvolger Marco Kramer. Marco gaat de zaak voortzetten met dezelfde drive als de familie Faber. “Qua bedrijfsvoering verandert er weinig. Onlangs hebben we ons aangesloten bij Sport 2000 en heeft de winkel een metamorfose ondergaan” aldus Marco Kramer. Faber Sport staat bij veel Friezen bekend als ijssportzaak. Schaatsers en ijshockeyers weten hun weg naar de winkel te vinden. Marco: “Daarnaast hebben we ook alles voor de voetballer, korfballer, lopers en zaalsporters. Ook voor een mooie sportprijs ben je bij ons aan het goede adres”.

Jong en oud kan zich op zaterdag 6 mei bijna letterlijk laten onderdompelen in alles wat Akkrum/Nes in het komende seizoen aan watersport te bieden heeft. Onder de nieuwe naam Akkrum Opent! organiseert watersportvereniging AWS Eendracht dan samen met een aantal lokale watersportbedrijven diverse activiteiten in Akkrum. De dag gaat om 11.00 uur van start met het Iepen Frysk Kampioenschap Klomkesilen. Een zeilwedstrijd waarbij kinderen al van oudsher met hun Friese zeilklomp in Akkrum strijden om de wisselbeker voor de ‘vrije’ en de ‘Scherjon’ klasse. Vanaf 13.00 uur presenteren diverse watersportbedrijven en andere Akkrumer ondernemers zich op een gezellige nautische markt. Hier is van alles op het gebied van watersport te vinden, van nautische kleding tot aan stoere rubberboten.

Een primeur dit jaar zijn de zogenaamde kajuit- en dekconcerten. Bezoekers kunnen vanaf 13.00 uur op verschillende klassieke en moderne schepen in een intieme setting genieten van diverse liveoptredens. Ook kan men aan diverse workshops meedoen, zoals suppen, jeugdzeilen en kanovaren. En is er een heuse skimboardbaan voor de echte durfals! Verder organiseert volleybalvereninging AVC’69 een spannend beachvolleybaltoernooi voor iedereen van 12 jaar en ouder. De kleine watersporters kunnen zich vermaken in de waterballen, op het springkussen en in de draaimolen.

De organisatie van Akkrum Opent! is in handen van AWS Eendracht i.s.m. Jachthaven Tusken de Marren, Jachtwerf Oost en eetgelegenheid De Koken.

WIJN & SPIJS BEHOORT TOT DE BESTE VIJF FOODSPECIALITEITENWINKELS

Zaterdag namen klanten en collega-ondernemers onder het genot van een hapje en een drankje afscheid van Cor en Hilly. Het stokje werd letterlijk en figuurlijk overgedragen aan Marco.

Acht jaar geleden openden Frank & Hester hun Wijn & Spijs winkel in Heerenveen. Opvallend, gewaagd en onderscheidend van het toen bestaande aanbod in hun woonplaats. En met succes, inmiddels bezitten zij 1 van de beste Foodspecialiteitenwinkels van Nederland. En daarmee bewijzen zij dat er in Friesland heus ruimte is voor een winkel voor echte Bourgondiërs, levensgenieters en lekkerbekken. Tijdens het jaarlijkse Branche-Event van het Vakcentrum, Kaas en Delicatessen heeft Wijn & Spijs in de strijd om de titel “Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkels 2017” de 4e plaats behaald. Twee bevlogen en betrokken ondernemers die, samen met hun vakbekwame en zeer vriendelijke medewerksters, een overzichtelijke winkel neerzetten met een onderscheidend assortiment kwaliteitsproducten. Een walhalla voor de echte Bourgondiërs.

UITBREIDING BRASSERIE & LOUNGE LA FONTAINE Een megasnelle verbouwing van Brasserie & Lounge La Fontaine aan het Gemeenteplein in Heerenveen. Binnen twee weken is de zaak compleet verbouwd en ziet deze er weer als nieuw uit. Het aantal zitplaatsen is flink uitgebreid doordat de naastgelegen kapsalon bij de zaak is getrokken.

Akkrum Opent! sluit vanaf 17.00 uur de dag feestelijk af op het horecaplein, waar men onder het genot van heerlijke zomerse drankjes en lekkere hapjes kan genieten van livemuziek van de reggaeband Boss Capone, de Nederlandstalige Indie Pop band Publiek geheim en DJ Soolz.

“DE MEEST SMERIGE SCHOENEN KRIJGEN WE WEER SCHOON” Bij Schoenmaker Feenstra in Heerenveen is het nu ook mogelijk om uw schoenen grondig te laten reinigen. Sinds deze week beschikt het bedrijf over een zogeheten ScarpaVapor. “In geheel Nederland zijn nu acht van deze machines in gebruik. Ik ben de eerste in Noord-Nederland. De meest vieze schoenen krijgen we met het nieuwe apparaat weer schoon.”aldus Johannes Feenstra.

AANHANGWAGENDIRECT ALLES VOOR UW AANHANGER!

“Met veel hulp en flink wat uren arbeid zijn we aan deze uitdaging begonnen. Het streven om binnen veertien dagen weer open te gaan is gehaald. Dit was ons niet gelukt zonder de hulp van ons personeel, vrienden en aannemers” laat Edwin Siksma van La Fontaine weten. La Fontaine is al 25 jaar een begrip in Heerenveen en heeft door de jaren heen al een aantal verbouwingen ondergaan. Nu is de zaak opnieuw uitgebreid en weer helemaal van deze tijd.

Als specialist in aanhanger onderdelen heeft Aanhangwagendirect.nl een grote voorraad in haar magazijn in Heerenveen. Sinds 2015 zijn is het bedrijf gevestigd aan de Kimslede 10 . Hiervandaan kunnen alle klanten in binnen- en buitenland snel beleverd worden. Met een team van productexperts kan Aanhangwagendirect.nl u als enige aanhangwagenspecialist vakkundig adviseren.

Donderdag 13 april ging de vernieuwde zaak weer open voor publiek.

Vanuit de webshop worden meer dan 15000 zendingen per jaar gedaan met een

gemiddelde klantbeoordeling van 9.1. ,,Voor alle premium originele merken hanteren wij een voordelige prijsstelling voor vervangende onderdelen en kunnen deze direct uit voorraad leveren. U kunt natuurlijk ook voor advies langskomen bij ons magazijn en de onderdelen afhalen. Tevens verzorgen wij graag een controle en essentieel onderhoud aan uw aanhanger en hebben wij een uitgebreide verhuurvloot van aanhangwagens voor u klaarstaan” aldus Agnes Egmond van Aanhangwagendirect.nl.

De ScarpaVapor is een professionele , sterke en betrouwbare stoomgenerator, waarmee complete reiniging van schoenen, van binnen en van buiten mogelijk is. Met het apparaat wordt stoom en reinigingsmiddel aangebracht. Vervolgens wordt met een speciale borstel in combinatie met stoom het vuil op en in de schoenen opgelost. Het meest hardnekkige vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon. Na de behandeling gaan de schoenen in een droogkast. Deze zorgt niet alleen voor het drogen van de schoenen, maar desinfecteert ook. De hete lucht zorgt voor een snelle droging en herstelt de zachtheid van de schoen. Ook slechte geurtjes zijn na behandeling verdwenen. ,,Wij maken uw schoenen weer als nieuw met dit mooie apparaat.”, sluit Johannes Feenstra af.


heerenveen

4

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

De zon begint weer te schijnen voor

Niklas Tarvajärvi

Midden in het centrum van Heerenveen wonen Niklas Tarvajärvi (34) en Janna Brouwers in een prachtig appartement samen met hun kinderen Maliek en Niilo. Niklas is oud-profvoetballer van onder andere sc Heerenveen en Janna is model. In de zomer van 2005 kwam de Finse voetballer naar het Friese Haagje om er zijn geluk te beproeven. Twee seizoenen draagt de sympathieke Fin het Pompeblêdshirt om zijn gespierde schouders. In totaal komt hij tot 30 duels voor de sc Heerenveen, waarin hij viermaal scoort. In het seizoen 2007/2008 wordt Tarvajärvi verhuurd aan De Graafschap en in de zomer van 2007 wordt zijn contract verlengd tot 2011. Vervolgens speelt hij nog bij Vitesse, Neuchâtel Xamax FC in Zwitserland, bij Karlsruher SC in de Tweede Bundesliga, TPS Turku om bij Go Ahead Eagles in 2012 zijn profcarrière te beëindigen. De combinatie tussen een maatschappelijke carrière en het ontbreken van perspectief in het betaalde voetbalwereldje doen Niklas besluiten zich te richten op topamateurvoetbal bij vv Staphorst. Het wordt geen gelukkige combinatie, Niklas belandt in het beruchte zwarte gat waarin zoveel andere topsporters hem al voor gingen. Gelukkig begint langzaam de zon weer in zijn leven te schijnen en treffen we een opgewekte Tarvajärvi aan, die openhartig met GrootHeerenveen praat over onder andere die inktzwarte periode. Ons gesprek kabbelt ruim twintig minuten voort over Niklas zijn carrière en alles wijst erop dat het het zoveelste cliché - voetbalinterview zal worden, tot we de Finse

ex-prof vragen hoe hij terugziet op zijn overgang van broodvoetballer naar het amateurvoetbal. Dan kijkt de blondgelokte Scandinaviër met zijn helderblauwe ogen secondenlang voor zich uit. Je ziet hem denken ‘moet ik dit verhaal nu wel of niet vertellen’. Hij besluit voor de eerste optie.

Ik ben ook nog in Thailand en Indonesië geweest, maar dat was het ook niet helemaal. En om daar met je gezin naar toe te verhuizen zagen we ook niet zitten. Daarna heb ik na lang nadenken besloten om te stoppen met het profvoetbal.”

WIE BEN IK?

“Ik realiseer me nu goed dat ik helemaal niet zo aardig was, thuis niet. Voor Janna en de kinderen niet. Alles draaide alleen maar om mij, die gedachten. Niks was meer leuk. Ik wist niet welke kant ik op moest. Sinds kort ben ik ben veel meer gaan praten, mijn gevoelens delen met Janna, die ik al tien jaar kende. Eigenlijk leefden we jaren langs elkaar heen, dat zie ik nu pas in. Nadat het voetballen op profniveau voorbij was, had ik ook geen sociaal leven meer. Achteraf denk ik wel, dat het toch goed geweest is dat ik naast het voetballen een studie heb opgepakt, iets wat mijn interesse had. Maar als er niemand is die zoiets tegen je zegt, sta je er zelf ook niet zo snel bij stil.

“Dat ik mij bij Staphorst had aangemeld, was op dat moment geen goede keuze. Ik kon toen het profvoetbal nog niet echt loslaten. Ik miste het prof zijn, het leven dat erbij hoorde. Ik had veel moeite met het slechts drie keer trainen per week, naar Staphorst rijden, in de kantine blijven hangen, een biertje drinken. Die manier van leven zat helemaal niet in mij, het paste niet in mijn systeem. Ik had er ‘soeperveel’ moeite mee. Ik was gewoon niet blij, ik ben een echte voetballiefhebber, ik houd van trainen. Maar ik stapte al met een lang gezicht in de auto om naar Staphorst toe te rijden, dat was natuurlijk niet goed. Ik ben er te lang mee door gegaan.” “Als profvoetballer draaide alles om mij. Toen die carrière voorbij was belandde ik in het zwarte gat, als je dat zo wilt noemen. Ik had nog heel lang het idee dat ik zou spelen. ’s Ochtends lekker naar de club

STUDIE AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE

gaan, keihard trainen, lunchen en weer trainen, dan was de dag weer voorbij. Daar putte ik mijn energie uit. Maar het was voorbij. ‘Wie ben ik?’, dat was de belangrijkste vraag waar ik mee bezig was. ‘Wat kun je nu eigenlijk Niklas?’ en ‘wat is mijn sterkte’, die vragen hielden mij constant bezig. Er waren heus wel mensen die anders naar mij keken dan ‘de profvoetballer’, die mij waardeerden als mens. Alleen zag ik toen niet dat heel veel mensen bereid waren om mij te helpen. Inderdaad, het ‘zwarte gat moment’, zo mag je het noemen.” Eerder al, toen hij bij Go Ahead speelde en voor de tweede keer zijn achillespees afscheurde, beleefde Niklas een inktzwart moment. Hij weet het zich nog goed te herinneren. “Ik was aan het revalideren in Heerenveen en reed steeds op en neer vanuit Deventer. Ik heb toen na de training mijn auto op een parkeerplek neergezet. Mijn hoofd voelde leeg, heel gek allemaal. Ik zette mijn telefoon uit en bleef urenlang roerloos in mijn auto zitten. Ik wist niet meer wat ik met mijn leven moest doen. Ik was heel eenzaam. Dat was misschien wel het dieptepunt in mijn

"Voetbal is mijn passie en ik heb veel ervaring. Dat wil ik delen!"

leven. Uiteindelijk heb ik de telefoon weer aangezet en ben in alle rust naar Deventer gereden.” Na deze woorden zwijgen we een moment. Het kost Niklas zichtbaar moeite om over deze periode te praten. Toch gaat hij verder met vertellen. “Na Go Ahead heb ik nog drie jaar lang als prof geleefd en op 4 januari 2015 mijn laatste goal als "prof" tegen Feyenoord gescoord in het shirt van FC Emmen, waar ik wou gaan spelen. Door KNVB-regeltjes werd ik niet speelgerechtigd voor Emmen.

Mijn vader heeft mij wel geholpen om het geld dat ik met voetballen verdiende goed te investeren, maar hij zat mij niet achter de broek om naast het voetballen nog iets te gaan doen. Nu weet ik dat het gewoon goed is om na te denken over wat je gaat doen na het voetballen. Ik studeer nu twee dagen per week ‘Master in Sportmanagement’ aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam. Ik ben vorig jaar juni met die studie begonnen en het gaat heel goed. Het is een hele praktische opleiding, ik vind het heel interessant. Door die studie krijg ik meer inzicht, zie nu ook de andere kant van het voetballen. Veel meer profvoetballers zouden zo’n opleiding moeten doen. Ik ben nu heel erg blij en tevreden met wat ik doe. Ik zie weer mogelijkheden in het leven, ik heb het verleden los kunnen laten. Er is veel meer dan voetballen in het leven.”


GROOTHEERENVEEN.NL

5

VOETBALSCHOOL TARVAPRO Samen met oud-teamgenoot Bart de Groot uit Emmen runt Niklas Tarvajärvie, die al in het bezit is van het diploma Oefenmeester 2, een voetbalschool bij vv Gorredijk. Ze doen dat onder de naam TarvaPro. Het duo geeft daar 12 zondagen trainingen aan de jeugd van zeven tot dertien jaar, waar Niklas zijn eigen twee kinderen ook mee naar toe neemt. Niklas geeft aan dat hij daar erg veel plezier aan beleeft. De trainingen worden verdeeld in verschillende thema’s. Voor meer info kijk op www.tarvapro.nl

SC HEERENVEEN Nog altijd bewaart Niklas een goed gevoel aan de periode dat hij bij sc Heerenveen voetbalde en probeert hij bij elke thuiswedstrijd aanwezig te zijn. Hij hoopt in de toekomst nog iets voor zijn oude club te kunnen betekenen en hij koestert de contacten bij zijn oudwerkgever. Niklas ziet duidelijk dat SC Heerenveen weer aan het groeien is met de komst van de nieuwe leiding. Zelf zou hij dolgraag iets betekenen voor de huidige generatie profvoetballers. Hij heeft al leerzame en inspirerende gesprekken met de technische en commerciële mensen van de club gehad. “Ik heb veel problemen gehad om mijn zorgen en gevoelens te kunnen delen. Ik dacht altijd dat ik sterk en slim genoeg was om alles op te lossen. Achteraf besef ik pas hoe lekker het is om met mensen, die je vertrouwt en die je respecteren, te praten. Het lucht op en ik leer van dergelijke gesprekken. Ik wil echt wat gaan betekenen voor het voetbal hier in Heerenveen en omgeving. Voetbal is mijn passie en ik heb veel ervaring, die ik graag wil delen. Daarnaast heb ik via een harde leerschool ook veel geleerd over hoe het er buiten het veld aan toe gaat. Dat wil ik eigenlijk gaan gebruiken bij sc Heerenveen. Ik zou het misschien nog wat beter moeten duiden, vertellen waar ik goed in ben. Dat is nu misschien nog wat mijn zwakte, maar het gaat me lukken om mijn kwaliteiten duidelijk te maken. Natuurlijk komen de leidinggevenden niet bij mij, zo werkt dat niet. Ik zal het zelf moeten doen. Ik merk nu dat ik het prachtig vind om met jeugd te werken en ook het promoten van de club lijkt mij geweldig. Ik hoop op die manier iets voor sc Heerenveen te gaan betekenen. Ik heb het nu gelukkig heel goed thuis, met Janna en de kinderen, dat is een basis waarop ik verder kan bouwen. Te vaak en te lang heb ik gedacht dat het leven draaide om ‘more is more’, maar ik ben er nu achter dat dat niet zo is. Ik wil genieten van de kleine dingen in het leven.”


PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM HEIDEBUREN 49 HEERENVEEN

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702

KEUKENS

SIEMENS INBOUWAPPARATUUR

AL VANAF € 1349,00

NU TIJDELIJK 35% KORTING

BORETTI PRODUCTEN

NU 10 % EXTRA KORTING OP DE WEBSHOPPRIJS BIJ BEZOEK SHOWROOM

BEKIJK ONS COMPLETE AANBOD OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

3 ETAGES VERLICHTING! Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

JUBILEUMAANBIEDING

DE BOER LICAHRT!

Moderne buitenlamp uitgevoerd in staal. Inclusief 9W Ledlamp.

BESTAAT 50 JA

1967-2017

Van € 29,95... nu

voor € 14,95

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Maak je huis af Vloeren - gordijnen - zonwering

MET VAN DER MEER

Het begrip thuis is voor iedereen anders. Maar thuiskomen in een huis dat echt als een thuis voelt, willen we allemaal. De aankleding wat betreft vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding is zonwering voor de sfeer in uw huis. Woninginrichter Van der Meer in Heerenveen is specialist in het aankleden van Vloeren - gordijnen -allesbepalend Dracht 34

8442 BR Heerenveen 0513-625593 n.nl info@vandermeerheerenvee n.nl www.vandermeerheerenvee

huizen. Gaat het om een nieuwbouw huis dat van de gang tot en met de zolder gestoffeerd moet worden of om vervanging ing

Vloeren - gordijnen - zonwer

van een vloer of gordijnen: bij Van der Meer krijg je advies volgens de laatste trends

ing

Vloeren - gordijnen - zonwer

25% Korting op * PVC Vloeren Al vanaf € 35,00 per m² ren. incl. leggen en egalise den.

*Vraag naar de actie voorwaar

.nl

nveen waarden. voorere aktiehe naar deeer nd ag erm *Vra www.va ons op Facebook @vandermeer1 • Like

en buiten) - vitrages - gordijnen - zonwering (binnen Wij leveren onder andere: tapijt g P.V.C. vloeren - projectstofferin marmoleum - laminaat - vinyl -

NÚ!

Het gaat om het totaalplaatje, aldus Dennis Jalving, eigenaar van Van der Meer. “In een nieuwbouw huis begin je met een leeg palet en kun je alle kanten op met de inrichting. Maar heb je te maken met een bestaande situatie, dan is het soms even

te kunnen inspireren vindt Dennis het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste trends. “In ons vak zijn we geen trendsetter, we zijn trendvolgers. Ik bezoek jaarlijks veel beurzen, en blijf op de hoogte door de vakbladen te volgen. Momenteel is er weer veel

structuur van tegels of hout niet van een echte tegelvloer of houten vloer te onderscheiden. “Echt schitterend mooi”, zegt Dennis die meteen de vele voordelen van een PVC vloer weet op te noemen. “PVC is harder dan vinyl, dus je krijgt nauwelijks beschadigingen.

zoeken naar de juiste combinaties.” De medewerkers bij Van der Meer kunnen zich met hun jarenlange ervaring specialist noemen in het stofferen van alle typen woningen. Maar het woord stofferen dekt niet helemaal de lading, vindt Dennis.

vraag naar een rustieke en landelijke sfeer qua inrichting. Een stukje nostalgie van vroeger, maar wel met de moderne technieken van nu.” Als voorbeeld laat hij strak vormgegeven jaloezieën zien die met een retro ophangingsysteem een landelijke

Het is onderhoudsvrij, warmer aan de voeten en geluiddempend. Loop je bijvoorbeeld met hakken op laminaat, dan tikt dat behoorlijk. Maar op een PVC vloer hoor je nauwelijks iets.” Hij voegt meteen de daad bij het woord en laat zijn sleutelbos

“Wij doen namelijk veel meer. Wij brengen mensen op nieuwe, creatieve

uitstraling krijgen.

achtereenvolgens vallen op een stukje laminaat vloer en een PVC vloer. Het

ideeën. En komt men er dan nog niet uit, dan beschikken we zelfs over een binnenhuisarchitecte.” Om klanten

Trend: PVC vloeren Eén van de nieuwste trends van dit moment zijn PVC vloeren. Met een

verschil is inderdaad verbluffend; op de PVC wordt het geluid meteen gedempt.

25% KORTING OP PVC VLOEREN! Vraag naar de actievoorwaarden!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

TRADITIE EN SFEER GAAN HAND IN HAND OP KONINGSDAG EN BEVRIJDINGSDAG Het belooft zowel op Koningsdag als op Bevrijdingsdag traditiegetrouw weer een mooi feest te worden in het centrum van Heerenveen. Naast de jaarlijkse vrijmarkt op Koningsdag zal er in de middag en avond weer een groots feest losbarsten op de Oude Koemarkt en Vleesmarkt.

VRIJMARKT De vrijmarkt in Heerenveen is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste van Friesland. Verkopers komen steeds vroeger om de mooiste stekjes te bemachtigen. Daags voor Koningsdag zitten de eerste verkopers al op hun plek. Gewikkeld in een slaapzak brengen ze de nacht door bij hun ‘handel’. Niet alleen de verkopers, maar ook de kopers die hopen op de vrijmarkt het buitenkansje van hun leven te ‘scoren’, zijn al in de avond en nacht voor Koningsdag op de ‘strún’. De winkelstraten zullen ook dit jaar weer goed gevuld zijn met verkopers van allerhande waar. Daarnaast zijn er attracties voor de kinderen. De oudere jeugd kan zich na het ‘sneupen’ op de vrijmarkt klaarmaken voor een feestje in het horecahart van Heerenveen.

KONINGSDAGFEEST “Het feest op Koningsdag is er in de loop der jaren een geworden waarbij de ‘pannen van het dak’ gaan. Ook dit jaar zal daarop geen uitzondering vormen, we maken er weer een dolle boel van. Zo

gaat Feest DJ Kevin Terpstra samen met collega’s Ivar en Larsz de boel weer flink op stelten zetten. De kroegen hebben allemaal een gezellige buitenbar en de dj’s sturen hun nummers de lucht in vanaf een groot podium op de Overkluizing” legt Erik Roelevink van Café De Swetser uit. Feest DJ Kevin staat al jaren bekend als de “Koning van het feest”. Door het hele land weet Kevin kroegen en feesten op zijn kop te zetten met zijn feestnummers. Met regelmaat doet hij dit ook in Heerenveen bij De Swetser. Een polonaise door het uitgaansgebied van Heerenveen zit er dan ook op voorhand in. Erik Roelevink heeft een aantal jaren geleden qua organisatie het stokje overgenomen van Danny Diego en trekt de feestkar op Koningsdag. Erik: “Natuurlijk doe ik het niet alleen. Vanuit de stichting Horeca Oude Koemarkt krijg ik alle medewerking. Alle horecaondernemers op de Oude Koemarkt zetten daar samen de schouders onder, alleen op die manier kun je zo’n feest neerzet-

ten en ik moet zeggen dat we daar de laatste jaren aardig in slagen.” Het feest op Koningsdag trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers. Coördinator Erik is de man die voor dag en dauw al druk bezig is om de ‘puntjes op de i’ te zetten en alles te coördineren. Hij regelt het podium, de dj’s en een deel van het barpersoneel. ”We zijn er klaar voor. Nu nog een mooi-weer-garantie en mijn Koningsdag kan niet meer stuk” sluit Erik lachend af.

podium te staan, waarop ’s middags de vermaarde ‘Sgt. Wilson’s Army Show’ z’n opwachting maakt. Het gaat hierbij om een stijlvolle theatermuziek productie met dans en muziek uit de jaren van de Tweede Wereldoorlog en daarna. Evergreens van Glenn Miller, Marilyn Monroe, The Andrew Sisters, Doris Day, Vera Lynn, ze passeren allemaal de revue. De groep treedt jaarlijks maar liefst 120 keer op in heel Europa en Canada. In 2015 stond de show ook al eens op Bevrijdingsdag in Heerenveen en vormde toen de grote publiekstrekker.

BEVRIJDINGSDAG Ook op Bevrijdingsdag is het feest in de binnenstad van Heerenveen. Deze keer niet alleen op de Oude Koemarkt. Ook in het parkje Achter de Kerk komt een

Liefhebbers van feestmuziek komen aan hun trekken op de Oude Koemarkt en Vleesmarkt. Vanaf een podium op de Overkluizing zullen dezelfde dj’s als op Koningsdag de sfeermakers zijn. Ook op Bevrijdingsdag staat de gezamenlijke horeca van de Oude Koemarkt weer voor u klaar met buitenbar en etenswaren. “Kortom, voor een gezellig dagje uit op Koningsdag of Bevrijdingsdag kom je naar Heerenveen” besluit Erik Roelevink.

7


nieuwe collectie banken!

ACTIESTUNT E-BIKE Vogue Elektrische fiets Basic Plus

NU 899,-

Normaal € 1.049,-

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud!

Actie is geldig tot 1 mei 2017!

• dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

kinderwoud.nl

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

START FIETSSEIZOEN HALFORDS HEERENVEEN Dracht 9 - Heerenveen Telefoon: 0513 650 717

Je moet naar Halfords toe!

DE GREIDEN CAFETARIA Heerlijke verse frites, groot assortiment snacks, belegde broodjes, lekker ijs en een ruime keuze in DAGplates IN ONS GEZELLIGE RESTAuRANT! ok BESTELINoE! ONL

Cafetaria De Greiden Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0514-627405 www.cafetariadegreiden.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

FOTO'S MARTIN DE JONG

Sytze Brouwer Trotse nieuwe skûtsjeschipper van Heerenveen Aan de vooravond van een ongetwijfeld weer spannend skûtsje seizoen ging GrootHeerenveen op bezoek bij Sytze Brouwer (34), de nieuwe schipper van de Gerben van Manen. Brouwer is in het dagelijks leven binnenvaartschipper op een vrachtschip, een Dortmunder van 70 meter, waarmee zand en grint wordt vervoerd. “Dat ik nu schipper op het skûtsje van Heerenveen ben geworden, voelt heel goed. Heerenveen ademt sport, mijn vriendin komt hier vandaan en ik heb natuurlijk al ervaring als bemanningslid op de Gerben van Manen. Ik ben weliswaar opgegroeid in Wartena, maar Heerenveen is voor mij een tweede thuis!”

heel belangrijk omdat daar veel te winnen maar ook veel te verliezen valt. Ik wil tijdens de trainingen zoveel mogelijk simuleren, dus met de normale boeien waarmee we ook de wedstrijden zeilen.”

HEERENVEEN “De Gerben van Manen is van en voor Heerenveen, ik kom er zelf veel en hoor de mensen erover praten. Zo nu en dan word ik weleens herkend, omdat ik er mijn sociale leven heb en er mijn boodschappen doe. Die doe ik zo veel mogelijk bij onze sponsoren! Het is niet om te slijmen dat ik zoiets zeg, het is puur ‘binding’ dat je jezelf ook laat zien in Heerenveen. Ik begrijp best dat het weleens teleurstellend is als de prestaties minder zijn. Maar we hebben het in het verleden ook vaak heel goed gedaan. Ik wil proberen het skûtsje van Heerenveen weer op de kaart te zetten. Ik zit vanaf 2009 als bemanningslid op de Gerben van Manen, daarvoor zeilde ik met mijn vader op Earnewâld en ik weet gewoon hoe goed we ons best hebben gedaan.”

Het is niet de eerste keer dat er een Brouwer aan het roer van het Heerenveenster skûtsje staat, immers Pieter Sietsezn Brouwer stond van 2004 tot 2014 aan het helmhout. Inderdaad de ‘heit’ van Sytze, die samen met zijn tweelingbroer Harm nu weer prominent aanwezig zal zijn op het kampioensskûtsje van weleer.

OUDE ROT “Heit gaat niet mee tijdens de wedstrijden, misschien weleens tijdens een voorwedstrijd, maar verder niet. Dat wil hij niet en dat wil ik misschien ook wel niet. Ik kan heel goed met mijn vader opschieten, maar samen op een skûtsje? Nee, dat soort grappen moeten we maar niet hebben. Bovendien vindt hij het ook veel te mooi om het zeilen van een afstand te bekijken. Uiteraard gaat hij ons wel helpen met tips tijdens bijvoorbeeld trainingen. We hebben een leuke jonge ploeg die van de aanwijzingen van zo’n oude rot nog heel wat kan leren, we zijn bloedfanatiek!”

SCHIPPER

Dat de resultaten van het Heerenveenster skûtsje de laatste jaren onder de maat waren is een understatement. Werd de Gerben van Manen met heit Pieter Brouwer in 2006, 2008 en 2010 nog kampioen, een dergelijk resultaat zat er in de voorbije seizoenen in de verste verte niet in. Dat laat onverlet dat Het Heerenveenster skûtsje met 17 kampioenswimpels nog altijd hét kampioensskûtsje van de SKS is.

BEMANNING Maar Sytze Brouwer heeft absoluut geen zin om terug te kijken. “Ik wil vooruitzien. Ik heb bewust niet gekozen voor een volledig nieuwe bemanning, omdat ik denk dat wij een goede ploeg mensen aan boord hebben. Er zijn drie oude bemanningsleden van boord gegaan, waar ik geen goed gevoel bij had. Je moet eerlijk voor jezelf, maar ook tegenover anderen, zijn en we hebben op een fatsoenlijke manier afscheid van elkaar genomen. Ik ben een

gevoelsmens en ik wil een bemanning om me heen hebben waar ik voor de volle honderd procent een goed gevoel bij heb, waar ik volledig op kan vertrouwen.”

bestuur, wanneer ik een bemanningslid op het oog heb die ik wil vragen om bij ons aan boord te komen. Maar ik neem uiteindelijk de beslissing of iemand bij ons zeilt.”

De jonge schipper zegt geen opdrachten van het stichtingsbestuur te hebben meegekregen en ook niet een termijn waarin hij zich moet bewijzen als schipper. “Met elkaar zijn wij het Heerenveenster skûtsje; schipper, bemanning en bestuur. Uit fatsoen overleg ik wel met het

MATERIAAL Niet alleen de schipper is ‘nieuw’ op het SKS-skûtsje, ook is er nogal wat geïnvesteerd in het materiaal. “In principe zeilen we weer met de oude formule, met wat aanpassingen. Hierdoor hebben we er een aantal vierkante meters zeil bij

gekregen. We krijgen dus een nieuw zeil en nieuwe fok, gemaakt door de firma Molenaar uit Grou.” Op 11 maart is het skûtsje voor het eerst opgetuigd en de dag erna werd er voor het eerst gevaren met de vernieuwingen. Vanaf die twaalfde maart wordt er elke zondag getraind. “Wij zullen zeker ‘kilometers maken’ op de start, omdat ik denk dat dat juist een onderdeel is dat goed trainbaar is. Verder uiteraard op de boeirondingen, ook

Nu Sytze de nieuwe schipper is op het voormalige kampioensskûtsje zal er ongetwijfeld het nodige voor hem veranderen. “Ik draag nu verantwoordelijkheid, het creëren van een team is mijn belangrijkste taak en die neem ik bloedserieus. Als schipper van het Heerenveenster skûtsje moet ik uitdragen waar we voor staan. Niet alleen richting de bemanning, maar ook naar de buitenwereld. Daar ligt voor mij een enorme uitdaging. Het gekke is dat ik daar nog niet echt veel over heb nagedacht, waarschijnlijk omdat ik denk dat zoiets vanzelf gaat bij mij. Dat is puur gevoel. Ik ben uiteraard supertrots dat ik schipper mag zijn op juist dít skûtsje en zal er mijn stinkende best voor doen om dit seizoen uit de dubbele cijfers te raken, want dat is Heerenveen onwaardig!” Naast Sytze Brouwer zijn ook Willem Zwaga (Leeuwarden) en Klaas Westerdijk (Drachten, ‘d Halve Maen) nieuw als schipper in de SKSvloot. Verder zijn Jaap Zwaga en Johannes Meeter benoemd als de nieuwe roergangers op de respectievelijke skûtsjes van Langweer en Huizum.


10

NUMMER 04 • 2017

Kleurrijk... DICK HIELKEMA

De grote man op de motor; iedereen heeft hem weleens zien rijden in ‘t Fean. Altijd alert en vrolijk zwaaiend naar de vele bekenden. Loopt hij eens over de Dracht en groet hij iemand enthousiast, dan wordt hij minder vaak herkend. Hij lijkt in zijn vrije tijd meer incognito dan op de weg.

Wie zit er onder die glanzende oranje helm? “In ons werk komen we zoveel mensen tegen en maken we zoveel mee, ik kan er wel boeken over schrijven. Ruzie komt in mijn vocabulaire niet voor. Niet met de leerlingen, niet met mijn vrouw Tineke en ook niet bij de Glasblazers, waar ik tot voor kort trompettist was.” Rijschoolhouder Dick Hielkema zit al zijn hele leven in het zadel. Samen met Tineke nam hij 25 jaar geleden de stap om hun rijschool te starten. Zij zegde haar baan bij de bank op en in hun woning aan het Rak gebeurde het: “We hadden maar een garage voor één auto en theorie gaven we op zolder. Onze gouden greep was om in 1993 in dit pand aan de Sieger van der Laanstraat te trekken. Zelf werk ik voornamelijk met leerlingen die hun motor- of scooterrijbewijs willen halen, Tineke, Trienco en inmiddels ook onze dochter Claudia, verzorgen de autorijlessen.” ALTIJD SAMEN Hij noemt henzelf een twee-eenheid: “Alles doen we samen, altijd. Het was zelfs zo dat toen we met de Glasblazers naar Curaçao gingen in februari, ik alleen meewilde als Tineke erbij was. Juist daar kwamen we er ook weer achter wat een unieke vriendenclub dat is. Daaraan ligt het niet dat ik er kortgeleden na 31 jaar mee ben gestopt. We willen in de zomer wat vaker met de boot wegkunnen. Alles waar je mee bezig bent, moet je voor 100 % kunnen doen.” Dat geldt ook voor zijn bedrijf. Hij heeft altijd gezegd dat als hij niet meer achter zijn werk kan staan, hij er onmiddellijk mee

stopt: “Ik ga hier niet chagrijnig rondlopen, want misschien bezorg ik mijn leerlingen wel de hobby van hun leven. Dat moet goed gaan.” Zijn leerlingen voelt hij perfect aan: “Van de mensen die hier binnenkomen, weet ik meestal direct welk type motorrijder diegene is. Stapt iemand voor het eerst op de motor zonder ervaring dan is er een motor die is uitgerust met een dubbele bediening, erg prettig voor het zelfvertrouwen van de leerling. Dan rijd ik achterop mee.” En daarna volgt hij met zijn eigen enorme BMW, die bijna lijkt op auto zonder dak. Zo voelt hij zich het dichtst bij degene die voor hem rijdt: “Ik kan eens even voorop gaan rijden om een kruising af te zetten en daarmee mijn leerling optimaal te beschermen. Vanuit een auto heb je minder grip op situaties.” EEN LESJE Maar even achterop dan bij de man met de oranje helm tijdens de rijles? Uw reporter wordt voorzien van volledige bepakking en een ‘oortje’. En dan de weg op achter Erik aan voor zijn tweede rijles. Op de BMW blijk je beter te zitten dan op menige kantoorstoel: “Ik leef op dit ding. Hierop heb ik nooit last van mijn rug.” Dick kent elke straathoek en putdeksel, en met volledig overzicht over het Heerenveense verkeer, meldt hij zich door de portofoon: “Heb je in deze straat familie wonen, jongen? Nee? Zet dan gerust je richtingaanwijzer uit.” Je ziet de voorganger grinniken. Door de helm kun je niet zeggen dat je de wind in je haren voelt, maar al rijdende door het buitengebied, wordt je wel een met de elementen. Soms schiet hij even naast Erik voor wat oogcontact en laveert dan weer verder: “Kun je me straks vertellen hoe jij aan die snelheidsontheffing komt? Ik mag hier maar zestig.” Op de motor is Dick net zo gezellig als aan de keukentafel: “Ik vertel het je allemaal wel, je kunt lekker toch niet terugpraten.” Als geen ander snapt hij dat een rijles spannend is. Soms komt hij handen en voeten te kort om alles in goede banen te leiden. Dan schiet hij van voor naar achter en wordt het een pittig ritje. Voor we het weten is dit lesuur voorbij en komt je terug uit even hele andere wereld. In Dick zijn omgeving zijn is prettig. Hij zegt het gerust als hij iets niet vindt kloppen, maar hij deelt ook scheutig uit vanuit zijn koker vol grappen en complimenten. PSYCHOLOGIE VAN HET RIJDEN “Ik zwaai niet de scepter, Tineke is onze spil. Vaak zeg ik dat ik het

domme werk doe en zij de rest. Hoe ze het eerste contact heeft met de mensen, is zo belangrijk. Naast haar rijlessen, die ze ook geeft aan mensen met een beperking, doet ze de administratie, planning en schoonmaak. Extra hulp vindt ze helemaal niet nodig. Trienco werkt hier al bijna 15 jaar als instructeur en onze dochter zit ook al zeven jaar in het vak. De allerjongste rij-instructrice was ze, toen ze begon. De dames snappen als geen ander de psychologie van de rijles. Iemand die net iets ergs heeft meegemaakt bijvoorbeeld, moet je niet laten fileparkeren. Daarmee moet je kilometers maken, ook daar leert diegene van.” Ook voor de docenten van zijn vaarschool, heeft hij veel waardering. Hij ziet het rijbewijs als een stukje vrijheid dat je de mensen geeft: “Iemand mobiel maken is geweldig. Als ze wat ouder zijn en ze gaan op de motor naar het werk, dan is hun koppie leeg na de terugrit. Rijden gaat om inspanning en ontspanning tegelijk.” Hij kan zich niet voorstellen dat hij ooit iets anders zal doen. Maar hij zat dan ook al als jongetje bij zijn vader achterin tijdens rijlessen. In militaire dienst haalde hij zijn papieren. “In het begin van onze rijschooltijd reed ik ook nog wel als versterkingschauffeur op een touringcar. Dan werd ik ingezet als de busdiensten tussen Lemmer en Groningen in de spitsuren de grote stroom reizigers niet aankonden.” KEUZES MAKEN Op het moment dat hij ’s nachts om twee uur de machines begon buiten te zetten, om maar op tijd klaar te zijn voor de volgende morgen, greep Tineke in. Keuzes moest hij maken. Ze richtten zich helemaal op de rijlessen, er kwam een instructeur bij en hun zaak is altijd bloeiend geweest. Een tijdlang was hij ook instructeur voor verschillende verkeerseducatie organisaties. Alles heeft hij intussen meegemaakt. Van ‘lessers’ die aan de overkant van de rijschool in de coniferen vlogen ‘omdat de motor wat fel bleek op de koppeling’, tot opbloeiende liefdes tijdens de rijles. De keer dat hij met zijn leerlingen samen een ongeluk kreeg door een olievlek op de weg, blijft hem wel voor altijd bij. Inmiddels sponsort hij motortalenten als Brigit Scheffer, die bij hem haar motorrijbewijs haalde, en Geert Bruinsma. Van het IJsspeedway in Thialf heeft hij genoten. Met zijn humor blijft hij flexibel en dat maakt dat hij achter zijn lijfspreuk kan staan: “Het gaat altijd goed, ik heb niets te klagen.” Na deze geweldige ontmoeting heeft uw reporter nog een motorrit op de speciaal verlaagde Honda in het verschiet. Samen met Dick de weg op, mooier kan het vast niet worden.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL


Een bedrijf wil gaswinnen Op deze pagina ziet u wat een bedrijf moet doen als het wil gaan gaswinnen en welke partijen betrokken zijn bij de besluitvorming.

Van plan tot gaswinning: het formele traject

Hoe gaat dat dan?

Verkennen Het bedrijf doet een eerste bodemonderzoek om te weten waar gas in de grond zit.

Indienen van het winningsplan Een gaswinningsbedrijf dient een winningsplan in bij het ministerie van Economische Zaken hierin staat: • Hoeveel gas wil het bedrijf winnen? • Voor hoe lang? • Hoeveel bodemdaling wordt er verwacht? • Is er kans op een aardbeving? Zo ja, hoe groot is die kans? • Wie vergoedt eventuele schade?

Reageren op het ontwerp instemmingsbesluit Iedereen kan reageren op het ontwerp instemmingsbesluit (in te zien op het gemeentehuis) Duur: 6 weken

Opsporen Voor een proefboring vraagt een bedrijf vergunningen aan: • Een opsporingsvergunning bij het ministerie van Economische Zaken • Een omgevingsvergunning bij het ministerie van Economische Zaken, hierop kunnen omwonenden een zienswijze indienen. Verwerken van de zienswijzen Verwerken van de zienswijzen door het ministerie van Economische Zaken Duur: 6 weken

Voorbereiding Is er ‘bij de proefboring’ gas gevonden? Dan ‘starten de’ voorbereidingen voor het gaswinnen: 1. Een winningsvergunning aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken 2. Een milieu effect rapportage indienen bij het ministerie van Economische Zaken 3. Een omgevingsvergunning aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken 4. Een winningsplan indienen bij het ministerie van Economische Zaken 5. Adviseurs waaronder decentrale overheden en Staatstoezicht op de Mijnen geven advies over het winningsplan Bij stappen 2, 3 en 4 kunnen omwonenden zienswijzen indienen.

Veilig en verantwoord Als gaswinning veilig en verantwoord kan, dan krijgt het bedrijf toestemming en begint de gaswinning. • Het bedrijf maakt de locatie klaar, en in overleg met omwonenden passend in de omgeving

Gas naar huishoudens en bedrijven Het gas wordt eerst vervoerd naar het landelijk gastransport netwerk en daarna naar huishoudens, bedrijven, de industrie en landbouw.

Advies over het winningsplan Advies over het winningsplan door: • Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen • Technische Commissie Bodembeweging • Betrokken provincies, gemeenten, waterschappen • Mijnraad: geeft eindadvies op basis van alle ingediende adviezen Duur: 21 weken

Definitief instemmingsbesluit

Ontwerp instemmingsbesluit Ontwerp instemmingsbesluit door het ministerie van Economische Zaken Duur: 4 weken

In beroep Iedereen die een zienswijze heeft ingediend kan in beroep gaan bij de Raad van State.

De nieuwe mijnbouwwet per 1-1-2017

Wat betekent dit voor bedrijven Het bedrijf moet alle veiligheidsrisico’s in kaart brengen: wat zijn de gevolgen voor omwonenden en de omgeving en hoe kun je die gevolgen verminderen? Onafhankelijke experts (zoals Staatstoezicht op de Mijnen) beoordelen deze informatie.

Wat betekent dit voor de omgeving? Zowel bij nieuwe plannen voor gaswinning, als bij een wijziging van een winningsplan kunnen betrokkenen reageren op de ontwerp besluiten met een zienswijze. Het ministerie van Economische Zaken betrekt deze bij het definitieve besluit.

Wat betekent dit voor de overheid? Uitbreiding van het aantal adviseurs dat een winningsplan beoordeelt met: • Provincies, gemeenten en waterschappen • Prominentere rol voor de Mijnraad die een eindadvies geeft na alle ingediende andere adviezen Bronmateriaal: ministerie van Economische Zaken

Meer informatie? Telefoon 14 0513, www.heerenveen.nl/gaswinning, www.facebook.com/GaswinningHeerenveen, gaswinning@heerenveen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij.. Jelle Zoetendal

Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij wethouder Siebren Siebenga

“IT IS NOCH HIELTYD NET ÚTITEN” Heerenveen staat sinds januari 2017 volop in het nieuws, toen bekend werd dat Vermilion Gas & Oil Netherlands BV zonder goedgekeurd gaswinningsplan al vanaf januari 2015 gas wint onder de Heerenveense woonwijk Skoatterwâld en later ook het IBF-bedrijventerrein. Dat heeft binnen korte tijd een dossier opgeleverd dat niet alleen een respectabele omvang heeft bereikt, maar ook bij inwoners van de gemeente onzekerheid en daardoor emotie heeft veroorzaakt. Mede dankzij berichtgeving in de media heeft het vertrouwen in de lokale overheid een deuk opgelopen. GrootHeerenveen zat bij VVD-wethouder Siebren Siebenga aan tafel om duidelijkheid te krijgen in de ingewikkelde materie rond de gaswinning. “Voor een goed begrip is het belangrijk om de gebeurtenissen even kort in een tijdlijn samen te vatten om het ‘speelveld’ af te bakenen”, begint Siebenga het gesprek. De hoofdrolspelers zijn Vermilion Oil & Gas Netherlands BV en de lokale en rijksoverheden. Vermilion Netherlands is in 2004 opgericht als werkmaatschappij van het Canadese Vermilion Energy Inc., met haar hoofdkantoor in het Canadese Calgary. Vermilion heeft van de Nederlandse overheid een vergunning gekregen om aardgasvelden op te sporen, te ontwikkelen en exploiteren.

TIJDLIJN GASWINNING LANGEZWAAG VELDEN • I n september 2011 werd bij een proefboring bij Langezwaag (gemeente Opsterland) de aanwezigheid van gas aangetoond. • In 2012 werd een omgevingsvergunning door het ministerie van EZ goedgekeurd om de proefboorinstallatie ter plaatse om te bouwen tot een productielocatie. • Nadat Vermilion een gaswinningsplan bij het Ministerie van Economische Zaken had ingediend, kon in 2013 worden begonnen met het winnen van het gas. Het gasveld werd in de documenten Langezwaag 01 genoemd. De normale gang van zaken is dat een energiebedrijf, in dit geval Vermilion, tijdens de productie al onderzoek doet naar aanpalende gasvelden. • Dat gebeurde ook in dit geval en in 2014 werd na een proefboring gas aangetoond in het veld Langezwaag 02; het gebied van de Heerenveense woonwijk Skoatterwâld tot en met ten zuiden van Bontebok. Een geactualiseerd gaswinningsplan werd ingediend bij het ministerie van Economische zaken. • In januari 2015 begon Vermilion met het winnen van gas uit het veld Langezwaag 02. • Minister Kamp stuurt Vermilion in juni 2016 een brief, waarin ze meldt dat Vermilion gas mag winnen uit de put Langezwaag 02. • In de zomer van 2016 werd na een proefboring gas aangetoond onder veld Langezwaag 03, gelegen onder Bedrijventerrein IBF. Vermilion dient een nieuwe actualisatie van het gaswinningspan in bij het ministerie van EZ. Het bedrijf wacht de goedkeuring van de minister niet af en start met het winnen van gas • Op 9 februari komt tijdens de Jaarvergadering van de wijkraad Skoatterwâld de gaswinning van Vermilion bij Langezwaag aan de orde. Vermilion verzorgt daar een

presentatie, waaruit blijkt dat er al sinds januari 2015 gas wordt gewonnen onder Skoatterwâld en sinds 2016 onder Bedrijventerrein IBF. Dit alles zonder een goedgekeurd gaswinningsplan van het Ministerie van Economische Zaken en zonder medeweten van de Gemeente Heerenveen.

Siebenga: “Uit gesprekken met het ministerie en Vermilion kwam naar voren dat er weliswaar geactualiseerde winningsplannen bij het Ministerie op de plank liggen, maar dat daar tot op heden nog geen ‘goedkeuringsstempel’ door de Minister op is gezet. Die heeft daarmee willen wachten tot na de invoering van de nieuwe Mijnbouwwet. De wet is uiteindelijk op 1 januari 2017 ingegaan, na verschillende keren te zijn uitgesteld. Maar aangezien Vermilion graag wilde beginnen met de gaswinning, is er op 16 juni 2016 een brief door de Minister aan Vermilion gestuurd dat ze, gezien de minimale risico’s en vooruitlopend op de definitieve goedkeuring, mochten beginnen met het winnen van gas. Volgens ons is dat ten eerste juridisch niet zuiver en ten tweede dateert de brief van 16 juni 2016, terwijl Vermilion al in januari 2015 is begonnen met de gaswinning onder Skoatterwâld. Let wel, zonder medeweten van de gemeente Heerenveen.”

HET STEEKT “Wat me daarbij bijzonder steekt is het antwoord van minister Kamp op vier rondes Kamervragen over deze kwestie: ‘De beeldvorming dat Heerenveen wel van de gaswinning op de hoogte was, omdat er in 2012 advies is gevraagd over het verlenen van een omgevingsvergunning voor een mijnbouwinstallatie bij Langezwaag’. ‘Heerenveen was gewaarschuwd’ kopte de Leeuwarder Courant de volgende dag. Maar ten eerste ligt Langezwaag planologisch in de gemeente Opsterland en ten tweede wisten noch de Minister, noch Heerenveen, noch Vermilion in 2012 van het bestaan van gasvelden onder Skoatterwâld en het IBF-terrein. Maar Kamp wekte daarmee wel de suggestie dat het College van B en W de inwoners willens en wetens voor de gek heeft gehouden. Daarmee loopt het vertrouwen van de inwoners in de politiek in het algemeen en in hun gemeentebestuur in het bijzonder een forse deuk op.” “Daarnaast ligt er nog een aandachtspunt. In de nieuwe Mijnbouwwet van 1 januari 2017 van het Ministerie krijgen gemeenten een adviesrol ten aanzien van de gaswinning. Maar een advies anno 2017 over een gaswinningsplan, dat al dateert van januari 2015 en sindsdien tweemaal is geactualiseerd,

voelt voor mij als een ‘dode letter’. Daarnaast weten gemeenten niet wat in de praktijk het gewicht van een dergelijk advies is, want het is splinternieuw en de voorlichting die gemeenten daarover zouden krijgen van het Ministerie van EZ heeft nog steeds niet plaatsgevonden.” “Maar wat er in ieder geval in komt te staan, is een zo goed mogelijk met argumenten omkleed advies omtrent de gaswinning onder Skoatterwâld en IBF, alsmede de juridische gang van zaken en het standpunt dat de gemeenteraad tegen alle toekomstige gaswinningsprojecten is op het grondgebied van onze gemeente. Alsmede de eis dat er een deugdelijke nulmeting plaats moet vinden voordat er toestemming wordt verleend.”

EMOTIE EN COMMOTIE Dat er emotionele reacties, bezorgdheid en onzekerheid over de toekomst bij de huidige en toekomstige bewoners van Skoatterwâld is ontstaan vindt Siebenga begrijpelijk. “De situatie van gaswinning is nieuw voor de gemeente Heerenveen en de ‘link naar Groningen’ is snel gelegd. Maar dat is appels met peren vergelijken. Want het Groninger veld is een paar duizend keer zo groot als de relatief kleine gasvelden onder Skoatterwald en IBF. Dat ‘kwartje is inmiddels ook wel gevallen’ bij de meeste bewoners. Mede dankzij de twee informatiebijeenkomsten die de gemeente heeft georganiseerd. Daarbij waren experts van het Ministerie van EZ, de Commissie Bodemdaling Friesland, Fugro, Staatstoezicht op de Mijnen en een afvaardiging van de Gemeente Heerenveen en Vermilion aanwezig om alle vragen te beantwoorden.” De stand van zaken: Vermilion pompt nog steeds door. Er ligt een weliswaar geactualiseerd maar nog steeds niet goedgekeurd gaswinningsplan (Langezwaag 01, 02 en 03) bij Economische Zaken, waarover de gemeente Heerenveen in het kader van de nieuwe Mijnbouwwet voor eind mei een advies moet uitbrengen. Daarnaast wordt door een onafhankelijk juridisch adviesbureau onderzocht of de handelswijze van Minister Kamp binnen de juridische bandbreedte valt. Net voor het ter perse gaan van deze Groot‐ Heerenveen krant werd bekend dat Vermili‐ on de gaswinning in veld Langezwaag 03 (IBF terrein) op straffe van een dwangsom moet staken.


van bouwplan... info@hommesiebengabouw.nl

Molenplein 12 8442 LM Heerenveen, tel 0513-621754 email: hetneusjevdzalm@outlook.com

www.hetneusjevandezalm.frl

OOK AANHANGER VERHUUR

KIMSLEDE 10 HEERENVEEN 0513 - 528707


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

PAUL HETTINGA

"IK BEN GEEN STILZITTER" “Het watersportseizoen breekt weer aan en ik ben een liefhebber. Als jongetje van tien hielp ik mijn vader al bij het bouwen van zijn schip. Platen vasthouden, schroeven aandraaien. In de zomervakantie waren we altijd met het gezin op het water. Dat was in Drachten, waar mijn vader bij Philips werkte. We legden de boot aan bij Smalle Ee en zo’n zes weken lang vermaakten we ons prima, terwijl mijn vader elke dag op zijn fiets naar zijn werk kon.” Leuke herinneringen heeft Paul Hettinga eraan, opgroeien op het water. MOOI FRIESLAND Toen hij zijn vrouw Julia leerde kennen, woonde zij in Akkrum. In Drachten beviel het niet, dus verhuisden ze naar Akkrum, waar ze schitterend wonen aan de kruising van spoor, water en wegen: “Er is altijd gezellige reuring, door de mensen op de bankjes en in de bootjes. Onze boot ligt bij huis, dus ben ik vrijdags klaar met werken, dan heeft Julia de tassen al ingepakt, stappen we op en varen weg. We zien wel waar we terecht komen.” Dat vindt hij fijn aan Friesland, dat je via het water naar zoveel mooie plekken kunt. Daarvoor hoeft hij niet naar het buitenland. “Varen helpt me ook met het leegmaken van mijn hoofd na een volle werkweek. Ik kan nog best eens denken aan mijn zaak als we weg zijn, maar dat verdwijnt op het water.” Paul runt met zijn vrouw Julia Hettinga-Deli Reclamestudio Hettinga, beheert de website Akkrum.net, de Akkrum App en samen met Akke Boschma van ABC service en Verspreiding heeft hij het magazine Middelpunt. Aankomend bij het verzamelgebouw aan It Patroan in Akkrum, spat de vrolijkheid af van de bloeiende bossen narcissen. Binnen is het verrassend mooi in de uitnodigende hal: “We hebben een geweldig pand en toen ik vorig jaar 60 werd, vond ik dat ik hier best mijn feest kon geven. We hebben goed uitgepakt, met behulp van het facilitaire bedrijf van Henk van der Meulen, die hier ook zit. Dat beviel zo goed, dat we dat nog eens deden op Julia’s verjaardag.”

EIGEN BAAS “25 jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en begon ik voor mezelf, nadat ik voor reclamebureaus had gewerkt. Als jongetje tekende ik al goed. Wat me toen eigenlijk stimuleerde, is de prijs die ik won met een tekening van ‘Deep Purple’ in een popblad. Zo kwam ik op mijn vijftiende al in de reclame terecht, met wandschilderingen in cafés en raambelettering in het centrum van Drachten. Op de motorkap van een buggy schilderde ik een grote leeuwenkop.” Wat is er veel veranderd in het vak, nu de computer het werk doet en zo een bedrukte folie oplevert die overal geschikt voor is. Dat scheelt dagen werk volgens Paul.

Van de ontwerpactiviteiten naar een krant? “Met die plannen liep ik al 15 jaar rond. Aan verenigingen vroeg ik om input, maar die hadden al moeite genoeg om de clubbladen te vullen. Ik ging er eens met drukkerij Van der Eems over praten. Toen Akke later met hetzelfde idee bij hen kwam, zeiden ze dat ze maar eens met mij moest praten.” En zo startten ze negen jaar geleden samen Middelpunt Media: Akke doet de administratie, acquisitie en verspreiding, terwijl Paul zich bezighoudt met de redactie, vormgeving en webbeheer.

oplage van 12.000 stuks wordt verspreid in de voormalige gemeente Boarnsterhim en alle randdorpen. “Iedereen kent me er wel door. Enig nadeel is dat mensen denken dat ik een soort trechter ben, waar ze alles in kunnen stoppen met het idee dat het wel op de goede plek komt. Nou heb ik een groot netwerk en vind ik het belangrijk dat het dorp zich goed profileert. Maar ik houd echt niet de agenda’s van de lokale ondernemersverenigingen bij en ik ga ook niet over de ingangsborden van het dorp.”

“Eerst als maandblad van 40 pagina’s, maar daarmee misten we de actualiteit. Het tweewekelijkse bevalt prima, we hebben een mooie formule, dus gaan we lekker eigenzinnig door. We schrijven het niet allemaal zelf, er zijn altijd mensen die stukken insturen. Van een makelaar met een nieuw project, tot de bieb die vrijwilligers zoekt. Nee, aan een veertigurige werkweek doen we niet.” Vaak zit hij ’s avonds nog lang te werken, rustig en geconcentreerd.

Wel beheert hij de website Akkrum.net en de Akkrum App:: “Onder de naam Akkrum.nl zette hij met een partner de ‘Akkrum Simmer 2000’-website op. De gemeente wilde de domeinnaam daarna terug hebben, waardoor ik ben overgegaan op Akkrum.net, inmiddels 17 jaar geleden.” Een ingenieus systeem met QR-codes verbindt het QR-symbool op de aluminimum paaltjes bij bij de bezienswaardigheden in het dorp, de inhoud van de evenementenfolder die hij maakt en de codes op de plattegrond die hij elke twee jaar vervangt, met de uitgebreide, veranderende informatie op de website. De app maakt alles overzichtelijk bereikbaar.

VAN ALLES MAAR NIET ALLES

ALTIJD ACTUEEL

De vrijdag en zaterdag voor Middelpunt naar de drukker gaat, verzamelt hij alles en maakt het magazine klaar voor de persen. Een

“Zo vind je in Akkrum altijd de actuele input over de vele activiteiten. Akkrum Opent, de opening van het watersportseizoen op 6 mei, wordt dit jaar breder opgezet. Er is hier zoveel te doen. De Palmpasenoptocht is zo’n terug-

kerend succes voor jong en oud. Weet je hoe oud dat is? Kortgeleden is er een filmpje over opgedoken uit 1956. Zo mooi. Bij het ridderen van de gebroeders Anker, zei burgemeester Van der Zwan dat er bij de gemeente 50 % meer evenementenaanvragen zijn binnengekomen, sinds Akkrum erbij hoort.” En daarnaast heeft hij nog zijn eigen, gevarieerde klantenkring, van evenement, shantykoor, semi-overheid tot plaatselijke brillenzaak. Flyers, visuals, banners, apps, hij draait er zijn hand niet voor om. Het is voortdurend plannen en altijd met deadlines werken. “Maar ik heb het prima naar mijn zin”, zegt Paul.

INSPIRATIE Steeds kijkt hij uit naar nieuwe ontwikkelingen. Hij houdt wel van risico’s en nieuwigheid: “Ik ben geen stilzitter. Hoe ik alles bijhoud? Mijn vader zei vroeger al dat ik altijd maar keek en nooit iets zei, waarna ik het voorbeeld nadeed. Nog steeds mag ik graag kijken naar documentaires over maakprocessen, heel inspirerend.” En zo gaat hij door. Hij wil nog iets met 3D-opnames en misschien komt er een drone. Wil hij echt alles loslaten, dan stapt hij alleen op de boot. Even naar de Wadden, met alleen een kompas op zak: “Ik dobber wat, kan met mijn ondiepe kiel over alle wantijen heen en zie wel waar ik beland. Daarvan word ik ook een blij mens.”


16

NUMMER 04 • 2017

DE SPOEKMOLE BY AKKRUM.

Oan in lyts smel dykje oan de súdkante fan Akkrum stie njonken it spoar de Spoekmole. In eintsje fierder wenne in boer dy’t net fan de faam ôfbliuwe koe. De faam stegere him ek net te resolút ôf, dat hja skeaten geregeld ‘t bedstee yn. Fansels wie syn wiif dan net thús. Mar it koe net útbliuwe: op in kear hie dy frijerij gefolgen. De boer lykwols seach daalks gjin swierichheden, salang mooglik stilhâlde, sei er, we fine der wol wat op. En wat it jild oanbelanget, ik stean efter dy. It waard hjerst , de faam wie al in moanne as fiif hinne. Trochdat er safolle wetter fallen wie moast de boer de mole mealle litte en de sleatten útheakkelje. Fuort nei it melken sette hy nei de mole ta. Hy hie tsjin de frou sein dat er net om kofje kaam, want dan moast er twa kear by dy polderdyk del knoffelje. De faam koe him wol in tsjetteltsje kofje bringe. It wie skier oer it fjild dy deis, sadwaande koene je de mole fanút de pleats net stean sjen. Om healwei tsienen sette de faam mei de kofje ôf.

in soad romte wie der dus net, dochs se koene wol efkes tegearre yn de smoute fan de mole sitte. En hy troande har mei troch it lytse doarke. Kwalik wie de faam troch it doarke as hy grypte har by de strotte en smoarde har. In sek mei stiennen hie er al klear lizzen. Dy bûn hy fêst oan it lyk en sa liet er har foar de mole yn it foarwetter sakje. It kofjetsjetteltsje en de kûm smiet er der efteroan.

Doe gie hy wer oan it wurk. Hy hekkele wat by de sleatswâl om, doe’t er in fisker oankloetsjen kaam. De boer rôp him oan en skrok doe’t de fisker him fertelde dat it al healwei tolven wie. De faam soe my om tsien oere al kofje bringe, mar no hat se der noch net west. Ik moat Se trof de boer by de mole oan en dy mar op hûs oan, sei er en hearre wat wie wakker op’t skik dat se der al wie. foar spul dit is. De wettermole wie in spinnekop,

Thús hong hy it selde ferhaal op. De frou koe wol beweare dat de faam al om healwei tsienen ôfset wie, mar hie har noait sjoen. Mei de frou sette hy de polderdyk út, by it wetter lans. De fisker lei der noch foar de wâl en se rôpen syn help yn. Dy kloete mei syn boatsje de reitkragen del, wylst de boer en syn frou by de polderdyk del rûnen. Se fûnen neat fansels. By de mole hoegden se net te sykjen, want dêr hie de boer hieltiten oan it wurk west. It bleau in frjemd spul. De oare deis hellen se de pylsje der by en dy drêge it hiele ein feart, útsein by de mole. De faam wie en bleau fuort. Alteast der waard gjin spoar fan har fûn, mar sûnt de hjerst mienden guon dat it by de mole wolris spoeke. Skippers en fiskers dy’t dêr foarhinne gauris kamen, fielden dat it dêr net doogde. By jûntiid en of mei skier waar wie it krekt as sweefde der by de mole in wite gedaante om, in frou, nei’t se seinen. Se die gjin ien kwea mar like goed hie elts der in hekel oan. Der gie in jier foarby. De hjerst kaam wer mei rein en tongerbuien, dat de mole mealde eltse dei. Op in moarn skrepte de boer by de mole om en doe glied er út op’e molebak, hy kriege op de klompen gjin skrep en hy skeat it wetter yn. Swimme koe er net dat hy kaam net wer boppe.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Doe’t de boer net thúskaam waard de frou ûngerêst. Mei in buorman gie se op ûndersyk út. Se koene wol sjen dat de boer by de mole oant wurk west hie. Doe waard de plysje warskôge en dy begûn te drêgjen by it útskot fan de mole. Der kaam fan alles boppe wetter, net alllinne it lyk fan de boer.De plysjes drêgen ek in kofjetsjetteltsje op en in kûm. Beide noch sa geef as kryt. Gjinien soe soks weismite, dat doe gie harren in ljochtsje op. Se drêgen noch wat troch en fûnen lang om let it lyk fan de faam. De sek mei stiennen makke alles dúdlik. “Fersûpt as in Jonge kat “seine se. Letter die út ûndersyk bliken dat se ek noch smoard wie en al in moanne as fiif yn ferwachting west hie. De boerinne wie der fansels raar mei oan . Se hie no wol troch hoe’t de foarke yn de stok siet, dat se gong net iens mei op de begraffenis fan de boer. Se ferkocht it spul en alles wat der by hearde. Se woe der út noch yn langer wenje. En de spoekerij ? De spoekerij by de mole feroare. De wite gedaante fan de jonge frou waard sûnd dy dei net mar sjoen, mar no ware de boer der sels by nacht en ûntiid. It earste spoek hie feitlik nea in minske kwea dien, mar mei de spoekjende boer waard dat oars. Hy wie in pleachgeast, dy’t by de lju net allinich de skrik der ynjage, mar folle slimmer noch. Sa lei der ris in fiskerman oan ‘e polderdyk oan de oare kant fan it wetter. Hy hie wat dobberkes útsmiten foar de nacht om in mieltsje iel te fangen. Yn it

kajútsje op de boat joech er him in pear oerkes del, dan koe er nachts de fisk noch ophelje foardat de iel der wer ôfkronkele. De man hie de wekker set en doe’t it safier wie, soe er fan’t skip op de wâl springe. Mar hy plûmpte yn it wetter en ferdronk. Hy hie net sjoen dat de boat no oan de oare kant lei, by de mole. Oare fiskers , dy’t spul de moarns by ljochtskyndei fûnen fernuveren harren der oer dat ien sa ticht by de mole lizzen gien. Dat wie net heal fertroud. Mar al ûntdutsen se dat it skipke fêstlei mei in boereknoop en doe krigen se troch wat der bard wie. De boer hie de nachts, doe’t de man lei te sliepen de boat nei de oare kant fearn. Doe miende de man yn it tsjuster dat er op de wâl sprong, mar hy rekke yn de feart. Ek yn de winter as der iis lei jage er de riders de ferkearde kant ut, sadat se yn in wek telâne kamen. Dan lake de boer sa aldermâlst dat se it yn Akkrum hearre koene. Gjinien wêge him op it lest yn de omkriten fan de mole en doe is it spoek ferdwûn, miskien wol om’t er gjin oanslach mear hie. Ut It kweade wiif fan Hylpen. Mindert Wijnstra. Útjouwerij Afûk. TROCH JANGERBEN MULDER.

Pop up Wethouder Zoetendal was laatst even een Jehova in een wijk van Heerenveen. Hij wilde mensen bewegen om mee te praten over de toekomst van die wijk. Klaarblijkelijk was dat geen succes. Want de gemeente doet het anders. In de zucht naar de mening van de boze witte kiezer hebben ze bedacht op verschillende plaatsen tijdelijk een pop-up restaurant te openen. Wat zijn pop-up restaurants? We geven nu eenmaal nieuwe onbekende dingen geen gewone Friese of misschien Nederlandse naam. Nee, het moet een Engelse naam zijn, zodat niemand weet wat echt de bedoeling is en er lekker veel minder mensen komen. Pop-up is in dit geval dat je alles wat je denkt ook uit kan braken. Niet een inneemrestaurant, meer een kotsgelegenheid. De gemeente wil wat horen. De burgemeester zat er even voor de foto,

verder zijn er luisterende ambtenaren. Dat kunnen ze heel goed. Ze luisteren naar wat iedereen vindt van een Van der Valk hotel bij de afslag Oranjewoud/De Knipe. “Come on and pop-up about Vanderfalcon” De andere restaurantondernemers in en rond Heerenveen hadden hun zwarte gal al gespuwd over de concurrent. En de gemeente had de Domela Nieuwenhuiszaak al verloren en wilde wel eens winnen. Iemand die wel een kopje wikelkoffie wilde? Misschien heeft iemand dat wel gezegd. Maar je gaat niet naar zo’n pop-up restaurant als je het wel goed vindt dat er een Van der Valk komt. Dat is de krukas van dit soort bijeenkomsten. Daar komen in het algemeen enkel degenen die iets niet zien zitten.

98 procent vindt het prima, blijft thuis en wordt niet gehoord. Tegenstrevers, de echte boze mannen, staan met opgestroopte mouwen op een protestvergadering. Zo gaat het ook met dit soort inspraak. Die luisteraars schrijven dus wel het een en ander wat op, en de boze mannen zijn hun grieven kwijt. Meer is het niet. En het gemeentebestuur moet alsnog straks zelf een beslissing nemen over wel of geen Van der Valk. Misschien dat ze dan zullen zeggen dat het prima is dat er een Van der Valk restaurant komt. Maar dan met een pop-up afdeling.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

HET WORDT MENENS MET FEANETIË!

Het wordt menens met ‘Feanetië’! Het ambitieuze plan om ‘samen het water door het centrum van Heerenveen weer bevaarbaar te maken’, van een groep ondernemende plannenmakers heeft vorige week maandagavond 10 april, een enorme boost gekregen. Een motie op initiatief van de VVD, waarin het college wordt opgeroepen om mee te doen in de projectgroep en de kosten te ramen van een haalbaarheidsonderzoek, werd met een overweldigende meerderheid aangenomen. Op de bewuste 10 april sprak GrootHeerenveen met Kees Koppenaal en Hans la Faille, twee leden van de werkgroep, over de actuele stand van zaken aangaande Feanetië.

DE VIJF DEELPROJECTEN VAN FEANETIË OP EEN RIJTJE DEELPROJECT 1

Vaarroute vanaf de Fok: naar het centrum van Heerenveen tot en met de Heideburen. Onbeperkte doorvaart tot en met het Gemeenteplein. insteekhaven met verlaagde kades in Gemeenteplein.

DEELPROJECT 2

Vaarroute vanaf de Heideburen: naar de passantenhaven ‘t Pompeblêd nabij Opslach. Tot hier kan dit deel van de vaarroute worden opgenomen in de Turfroute. Doorvaarhoogte: 2,5 à 3 meter.

DEELPROJECT 3

Het bericht dat de motie is aangenomen wordt dezelfde avond, nadat wij ons interview hebben gehad, met veel enthousiasme gedeeld: “Motie bijna unaniem, op 1 partij na, aangenomen. Grote stap voorwaarts richting plan Feanetië. Bedankt politiek voor het vertrouwen!”

DRAAGVLAKONDERZOEK “Het lijkt mij heel spannend om samen met de gemeente zo’n draagvlakonderzoek op te pakken. De presentaties die wij nu al houden blijven we doen om er echt voor te zorgen dat je goede feedback krijgt vanuit de bevolking en de ondernemers. Het is absoluut niet van ‘dit is het en wat vind je ervan’, het is veel meer van ‘denk met ons mee’. Wij hebben de wijsheid ook niet in pacht. Wij voelen ons misschien wel een beetje de geestelijk vader van het plan, maar zeker geen eigenaar. Feanetië wordt van Heerenveen”, had La Faille eerder op de avond al gezegd. “De burgemeester gaf eerder aan dat hij het mooi vond dat het plan uit de bevolking zelf komt. Het is niet door de gemeente opgelegd

Vaarroute vanaf de passantenhaven (locatie De Opslach): door Skoatterwâld. Doorvaarhoogte 1,2 meter.

maar het is jullie idee, koppelde hij terug nadat we bij hem geweest waren om over het plan te praten”, vult Koppenaal aan. De projectpresentatie van Feanetië vond op 28 februari jongstleden plaats, waarbij burgemeester Tjeerd van der Zwan en de wethouders Coby van der Laan en Siebren Siebenga aanwezig waren. Het drietal bestuurders was enthousiast over het pretentieuze plan. “Tijdens die bijeenkomst hadden we helemaal vers van de pers een maquette laten maken en uiteraard meegenomen. Het gaf een wat sprekender beeld”, vertelt Koppenaal. “Tijdens de presentatie hebben we duidelijk aangegeven dat het in feite om vijf deelprojecten gaat. Het is echter niet de bedoeling dat je dat in vijven knipt. Je kunt het wel in die volgorde uitvoeren, maar het geheel is meer dan de som der delen. Het versterkt elkaar wel degelijk. Als je er een stukje uit haalt, dan mis je gewoon de kansen die wij zien. Om het die enorme sfeerimpuls te geven moet je het werk voor het overgrote deel uit gaan voeren. An-

ders komt het er gewoon niet van”, weet La Faille. Hij was ook al betrokken bij het Drachtstervaartproject en is in die zin ervaringsdeskundige.

POWERPOINTPRESENTATIE “Opmaat voor de motie was eigenlijk de powerpointpresentatie die we op 30 maart voor de raadscommissie R.O.M. hebben gehouden. Daar werd toen inhoudelijk positief op gereageerd door een aantal fracties en dat was echt een verrassing voor ons”, aldus La Faille. Niet alleen B & W waren positief over het plan, ook na een powerpointpresentatie in Oranjewoud, tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang, werd er verrassend enthousiast gereageerd op Feanetië. ‘Draagvlak verbreed/ versterkt!’ postte Geert Bosman op de FB-site van Feanetië. De powerpointpresentatie laat zien welke de vijf deelprojecten het plan omvat. Dat er in de afgelopen maanden hard is gewerkt door de leden van de werkgroep is duidelijk. Ook dat er nog veel werk verzet moet worden, zo laten de initiatiefnemers in de presentatie weten. Binnen drie jaar realisatie Feanetië? “De initiatiefnemers hebben samen met een aantal deskundigen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit een aantal brainstormbijeenkomsten gehouden. De werkgroep realiseert zich terdege dat er voor het welslagen van het plan veel geld nodig is. Tegelijkertijd heeft de Werkgroep ervaren dat er een groot en groeiend draagvlak is, zowel bij ondernemers en

DEELPROJECT 4 Vaarroute vanaf Skoatterwâld: via Belvédère, landgoed Oranjewoud, Tjonger, Engelenvaart, terug naar centrum. Doorvaarhoogte 1,2 m. De rondvaart is nu compleet ca.20 km. DEELPROJECT 5

Vaarroute vanaf centrum Heerenveen naar Tjeukemeer, via De Veenscheiding en ’t Nannewiid. Rondvaart via de Tjonger is hiermee mogelijk. Deze route kan worden opgenomen in de Turfroute. Doorvaarhoogte 2,4 meter.

instellingen als bij de Gemeente Heerenveen. Ook Wetterskip Fryslân, Staatsbosbeheer en Gemeente De Fryske Marren zijn inmiddels op de hoogte gebracht over het plan Feanetië.” “Nader overleg moet nog plaatsvinden. De werkgroep is dan ook gestart met het bekend maken van het plan door netwerken deelgenoot te maken en door lokale publiciteit te zoeken. Zo zijn er historische beelden verzameld en er zijn foto’s gemaakt langs de beoogde route. Samen met een aantal schetsen van de gewenste situatie wordt deze informatie inmiddels gedeeltelijk gepubliceerd via een Facebookpagina en via de website www.feanetie.nl. Daarnaast is er overleg met de gemeente Heerenveen gestart. Tijdens een aantal bijeenkomsten werd het plan uiterst positief ontvangen. De werkgroep heeft bij de gemeente de wens geuit dit plan als stip op de horizon binnen drie jaar tot stand te brengen.”


06-05-2017

• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols

o p e n i n g wa t e rs p o rt s e i zo e n 2 0 1 7 PROGRAMMA 11.00 IFKK: Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 13.00 Middagprogramma met nautische markt en watersportactiviteiten 17.00 Eindfeest met food en live-muziek

Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

LOCATIES < Jirnsum | Sneek | Terherne

1

2 veerpont

10 6

8

11

7

P

Kromme Knilles

P

4

5 6

3

A32 | Drachten > Akkrum centrum >

P

Hét eet- en drink cafe van Akkrum waar service en gemoedelijkheid hoog in het vaandel staan!

wc

9

ACTIVITEITEN 1 Jachtwerf Oost: brandblusser keuring, gasinspectie aan boord [vooraf aanmelden] 2 Rubberbotenplein 3 AWS Eendracht: nautische vrijmarkt 3 Jachtwerf Oost: jachtbemiddeling 5 Kajuitconcerten 6 Watersportactiviteiten: waterloopballen, kanovaren, skimboarden, roeisloep, suppen, jeugdzeilen 7 Beachvolleybal 8 Marktplein met Akkrumer ondernemers 9 Horecaplein met live-muziek 10 Hulpdienstenplein: brandweer, politie en Varen doe je samen 11 Kinderzweefmolen en springkussen AWS Eendracht • Jachtwerf Oost • Jachthaven Tusken de Marren • De Koken • KNRM • Akkrumer skûtsje ANWB winkel • Boot Akkrum • Brandweer Akkrum Brunsman inspectie gasinstallaties • Dragonforce Dragon zeilboten • FRIS kleding en cadeau • Hotel Restaurant Goerres • Eetcafé Kromme Knilles • Het Heerenhuys • Boereiis • Kaashuys Akkrum • Kooistra n e g g le e n lb e e g e g Jachtschilders •DLOFT coaching en projecten • Miedele Deelbe f: ma Sails • palingroken Pean • Poltrail v : fZeilschool a•‘Kanniethex&’ na an va boottrailers • Roeiteam • Sup-a-way Grou Switch • Trewes roeisloep • Yoga Yourday • Zeilmaker Martin • VOAN • Zetzema verhuur • Kromme Knilles Sjongers • Jo hjir ek • It Freya koor • Strange Carrots • Combo Bokslag • CIOS watersport • Heer van Zuylen • Thuis Toko Mardjantie • Pitbrothers Ette Ploeg • Boss Capone • Publiek Geheim • DJ Soolz • Thijs Kevenaar

CAFE KROMME KNILLES Heechein 42 8491 EM Akkrum Tel: 0566 - 65 13 81 www.krommeknilles.nl

en Deelbelegg vanaf: € 35.000,-

ENERGIE-NEUTRALE VAKANTIELODGES

ENERGIE-NEUTRALE ENERGIE-NEUTRALE VAKANTIELODGE VAKANTIELODGE Kavels van 335 m tot 809 m op

,,-0 0 0 . 5 3 0 0 € 0 . 5 €3

2

2

eigen grond

Kavels van 335 m22 tot Kavels2 van 335 m tot 809 m2 op eigen grond Nette aangelegde tuin 809 m op eigen grond

Eigen aanlegsteiger en parkeerplaats Nette aangelegde tuin Nette aangelegde tuin 2

Luxe woningen v.a. 84 m BVO

Eigen aanlegsteiger Optimaal recreatiegenot! Eigen aanlegsteiger en parkeerplaats

en parkeerplaats Prima rendement door verhuur via Hogenboom

LUXE

Luxe woningen Luxe woningen v.a. 84 m22 BVO v.a. 84 m BVO RECREATIEVERBLIJVEN

IN HARTJEOptimaal FRIESLAND recreatiegenot! Optimaal recreatiegenot!

WWW.TUSKENDEMARREN.NL Prima rendement door Prima rendement door verhuur via Hogenboom verhuur via Hogenboom

Ook om uw vakantiewoning te boeken

o oo ok ko om mu uw w v a n t T 085 888 05 20g ie w va ak kantiewo on nin ing tte b o e k e e boeken n


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL FOTO'S: AGE HARTSUIKER

19

YOLANDA HARTSUIKER

EN DE KUNST VAN HET LEVEN

“Ik zeg weleens: ‘Wil je jezelf tegenkomen, ga dan op pianoles. Je zult versteld staan van wat er met jou en je lijf gebeurt’.” Dat je hele persoonlijkheid naar boven komt in de manier waarop je de pianotoetsen aanslaat, merk je bij Yolanda Hartsuiker. Pianodocente en galeriehoudster zijn, als geen ander kan ze veelvuldig switchen.

Als je muziek maakt, ben je kwetsbaar: ”Continu kijkt er iemand op je vingers. Dat vergt vertrouwen tussen mij en mijn leerlingen. Ik loop daarom weleens even weg om ze alleen te laten oefenen.” Midden in de huiskamer pronkt de glanzende vleugel, net zoals vroeger de piano al de centrale plek was. En aan die vleugel komen dingen naar boven die je niet kunt, of je nu jong bent of volwassen: “Simpel met je vinger een toets indrukken? Nou, dat dacht je maar. Daarom maken we ook pret over dingen als vingers die niet doen wat je wilt. Die behandel ik net als hondjes. Want hoewel ze vastzitten aan je lijf, moet je ze aan de piano allerlei nieuwe dingen leren. ‘Af’, ‘blijf’, ‘koest’. Humor is belangrijk.”

MUZIKALE GENEN Haar manier van lesgeven heeft ze door de jaren heen zelf ontwikkeld. Daaraan ging heel wat vooraf. Want hoewel ze vanaf haar zesde pianoles had, begon haar carrière met een baan in het welzijnswerk. “Op mijn tweede verhuisden we van Gouda naar Enschede, waar de katoen- en tentenindustrie zat. Mijn vader werd daar tentontwerper, in de tijd dat de familietenten in zwang kwamen. We kampeerden dan ook ieder jaar in een andere tent.” Naast het grote tekenbord van haar vader, was er ook de piano van haar muzikale moeder in het ouderlijk huis. “Die genen heb ik van haar, hoewel ik rond mijn veertiende de balen had van pianoles en daarmee stopte. Wel bleef ik altijd doorspelen. Piano studeren kwam niet in me op, want die wereld was conservatief. Dus speelde ik bijvoorbeeld bij de huurderscabarets in het Enschedese buurtcentrum, waar ik toen al fulltime werkte.”

VAN WELZIJN NAAR MUZIEK

ACHTER HET WERK AAN

De Sociale Academie rondde ze op haar achttiende af en vrij naïef stuurde ze haar eerste sollicitatiebrief naar het welzijnswerk in Hoogvliet via een vacature in de Volkskrant: “Direct aangenomen. En nee zeggen deed je niet. Omdat je gaat wonen waar je je geld verdient, verhuisde ik, met een gammele piano die ik van een kennis overnam.” Hoogvliet bleek verschrikkelijk ‘unheimisch’ met de altijd brandende gasaffakkeling, dus verhuisde ze naar Rotterdam.

Het conservatorium maakte ze met pijn en moeite af. Want samen met haar vriendin Alida was ze niet alleen ouder dan de anderen, ook hadden ze al een vrijer leven geleid. “Mijn zangleraar zag ik elke les verdrietig kijken. Samen met mijn stage op een lagere school, leerde ik daarvan dat ik met mijn lage stem schoolkinderen nooit goed zou kunnen begeleiden in het zingen. Dat kon dan wel met een blokfluit, maar ik heb een voorliefde voor snaarinstrumenten.”

“Toen ontdekte ik dat mijn opleiding onvoldoende was voor mijn eigen hoge lat en dat ik de muziek miste. Eenzijdig bezig zijn met een instrument en alle andere interesses opgeven, was echter niet mijn keuze. Maar ik ontdekte de conservatoriumopleiding Schoolmuziek, waardoor ik pianodocente kon worden en dus muziek met kinder- en volwassenenwerk kon combineren.” Een operazangeres begeleidde haar een jaar lang om op niveau te komen en daar ging Yolanda: solliciteren bij het Zwolse conservatorium.

Haar man Age kwam in beeld in de trein, zij naar Zwolle, hij naar de kunstacademie in Kampen. Uit die liefde volgde zoon Joris, die bij de diploma-uitreiking van zijn vader was. Brood moest er op de plank komen en Yolanda solliciteerde als kinderwerker bij Samba welzijnswerk in Jubbega: ”Geen idee waar dat lag, maar iedereen zwaaide hier meteen, het werk was voor 23 uur per week en weer gold dat we gingen waarheen de baan ons leidde. Binnen anderhalve maand verhuisden we naar het rijtje nieuwbouwhuurhuisjes. Ages atelier kwam op zolder en de piano in de huiskamer.” Age vaderde terwijl Yolanda werkte en hij schilderde als zij thuiskwam.

Door haar Marlene Dietrich-stem oefende haar docente bijpassende liederen van Brecht met haar: “Nietsvermoedend dat ik zou worden aangenomen, begeleidde ik mijzelf op de piano in de kille ruimte met kritische examinatoren. Op de terugweg in de trein dacht ik ‘Hemel, waarom ben ik deze uitdaging aangegaan? Wil ik dit eigenlijk wel? Ik werd aangenomen, zegde mijn baan op, verkocht mijn huisraad en ging met mijn piano in Meppel wonen, bij vrienden.”

RIJKDOM “Mijn werk werd ondoenlijk door de bezuinigingen. Onze dochter Annemee was op komst en toen Age ziek werd, verloren we zijn inkomen en atelier dat hij inmiddels in de oude ambachtsschool had. Zo werd ik weer pianodocente en kreeg ik een goede verstandhouding met de ambtenaar van de sociale dienst, die we toen veel bijbrachten over uitkeringsregelingen voor kunstenaars.” Met hem sprak ze af dat als ze het allemaal weer zelf konden redden, ze hem een gebakje zou

brengen. Helaas overleed hij voortijdig. Het was een tijd van financiële armoede: “We overleefden van week tot week. Hoe schrijnend het is te moeten kiezen tussen het kopen van brood of nieuwe tandpasta, is iets wat ik de overheid wel had willen uitleggen. Maar inmiddels was Age raadslid en als ‘vrouw-van’ hield ik mijn mond. De kinderen kwamen niets tekort. Annemee kwam zelfs eens thuis met een verrassing: ‘Mama, ze zeggen dat we de rijkste familie van Jubbega zijn!’ Bleek Omrop Fryslân een serie te hebben ‘rijk geestelijk leven’. Omdat bij ons de muziek altijd klonk, de muren vol kunst hingen en iedereen onze aftandse auto zo groot vond, werden wij rijk geacht. Geweldig.”

NIETS IS WAT HET LIJKT Inmiddels verdeelt Yolanda haar tijd tussen haar pianoleerlingen en het mededirecteurschap van Kunsthuis LOOF. Lesgeven maakt haar happy: “Dat doe ik ongedwongen en we lachen veel. Leerlingen krijgen hier te maken met de kunst van het pianospelen en de kunst aan de muur. Sommige bedenken namen voor Ages schilderijen. Allerlei verhalen komen er hier uit, maar die blijven onder ons. Ik blijk een typisch Yolanda-gezegde te hebben: ‘Vertrouw je ogen niet, niets is wat het lijkt.’ En zo is het. Leerlingen denken dat een partituur heel moeilijk is, als er veel noten op staan. En dat valt uiteindelijk mee als ik ze een voor een laat spelen.” We gaan, want haar kersverse kleinzoon wacht, die haar zojuist voor de tweede keer oma maakte. De kunst van het volgen van de golven van het leven.


20

NUMMER 04 • 2017

GERARD VAN DEN BERG VAN VIDOTRANS

“De wereld een stukje beter maken” “Voor ons is een transport meer dan alleen een vrachtwagen met goederen. We weten door onze betrokkenheid en kennis van locaties wat de hulp voor de bevolking ter plaatse kan betekenen.” Was getekend Gerard van den Berg (56), directeur van ‘Vidotrans HTG’, die een loods van 8000 vierkante meter aan de K.J. Hornstraweg op het industrieterrein van Heerenveen Zuid heeft. De letters HTG staan voor Humanitaire Transport Groep, want daar is het bedrijf in gespecialiseerd. Gerard ontvangt ons in het reusachtige bedrijfspand waar ziekenhuisbedden, matrassen, nachtkastjes en ga zo maar door, staan opgestapeld zo ver het oog reikt. “Vijfduizend ongeveer!” Als Gerard ons een korte rondleiding heeft gegeven gaan we in de auto naar de Gaastraweg, waar hij zijn kantoor, de werkplaats en nog eens een opslag van 2000 vierkante meter heeft. Daar vertelt de bewogen ondernemer, want dat is hij zeker, wat ‘Vidotrans’ doet.

gevoel dat de een zijn dood de ander zijn brood is. Toch overheerst dat gevoel niet. Een tijdje terug hebben we hier in Heerenveen een aantal couveuses gebouwd. Als je dan na vier maanden een foto uit Afrika krijgt waar kleine baby’s in diezelfde couveuses liggen doet dat je wel wat.” “Nog een voorbeeld. We zijn nu bezig met twee projecten in Congo, een voor een Belgische en een voor een Australische hulporganisatie. Wij mochten een container met hulpgoederen leveren. Die mensen moeten geweldig hun best doen om de centen bij elkaar te krijgen, terwijl de president van Congo er met twintig miljard vandoor is. Waar gaat het over? Ik doe dit werk echt niet alleen om het geld, absoluut niet!”

ZIEKENHUISBEDDEN “We zijn ooit begonnen als logistiek dienstverlener voor hulporganisaties. Dat betekent dat we hulptransporten doen voor die instanties. Daar zijn we in 1989 mee begonnen na het openen van het IJzeren Gordijn in Oost-Europa. Nu doen wij dat over de hele wereld. Op het Europese vasteland met onze eigen vrachtauto’s. Buiten het Europese vasteland doen we dat met containers op schepen of met vliegtuigen. Het hangt van de situatie af, wat van toepassing is. Inmiddels is het transport nog maar een klein onderdeel van het geheel, want we zijn ook een soort intermediair geworden als het gaat om medische projecten, ziekenhuizen, zorginstellingen in Nederland, België en Duitsland. Als in die landen ziekenhuisbedden over zijn, halen wij die op. Die bedden komen naar Heerenveen, waar wij ze helemaal reviseren, opknappen, spuiten en er een nachtkastje bij doen, kortom wat maar gebeuren moet. Vervolgens komen hulporganisaties hiernaartoe, waar ze bedden uitzoeken voor hun projecten in het buitenland.” Wat maakt Vidotrans tot zo’n uniek bedrijf? “Laat ik vooropstellen dat wij een gewone bv zijn waar geld verdiend moet worden. Ik heb twaalf mensen op de loonlijst staan. Het unieke zit hem volgens mij hierin: Hulporganisaties, die passen eigenlijk niet

bij een normale logistieke dienstverlener. Bij de hulporganisaties zitten mensen die verstand hebben van geld inzamelen, van hulpprojecten, maar ze hebben geen idee van hoe een vrachtauto eruitziet, wat douanedocumenten zijn en wat daar allemaal bij komt kijken. Die expertise hebben wij, gericht op de hulpverlening, want het is geen commerciële rekening met een documentje, maar een heel apart soort document. Dat betekent in de praktijk dat er vergunningen en vrijstellingen aangevraagd moeten worden en dat verzorgen wij dus allemaal. Zoals wij dit doen, met eigen vervoer en het hele beddenverhaal erbij op voorraad, zijn wij uniek in de hele wereld.”

ROEMENIË Gerard van den Berg maakte in 1989 deel uit van een hulptransport dat naar

Roemenië ging. Op basis van wat hij daar meemaakte ontstond als een klein zaadje, het idee om het anders te gaan doen; het zaadje groeide uit tot Vidotrans. “Ik ging als vrachtwagenchauffeur mee met een groep uit Schoonhoven. Ik was toen nog planner bij de busorganisatie de FRAM maar had wel mijn vrachtwagenrijbewijs. Ik heb toen twee weken vrij gevraagd en gekregen en vervolgens ben ik mee gegaan naar Roemenie. De organisatie had een auto gehuurd bij Runner en een oplegger bij Tip. Onderweg dure diesel betalen en met een lege auto weer teug, zonder retourlading. Dan doe je dat weliswaar met een vrijwillige chauffeur, maar uiteindelijk waren de kosten hoog.

Vanaf die tijd heb ik het anders geregeld, professioneler. Ik heb mijn vakdiploma’s voor het transportbedrijf gehaald. Ik heb mijn eigen materiaal gekocht. Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen.” “Door mijn vakdiploma en mijn transportvergunning kon ik retourladingen meenemen, voornamelijk meubels en riet. Ik was nog werkzaam als planner maar had ook al vier auto’s op de weg. Die auto’s reden met vrijwilligers heen met hulpgoederen. Als ze terugkwamen met commerciële lading, dan waren ze via het uitzendbureau bij mij in dienst als beroepschauffeur en betaalde ik hen uit volgens de CAO. Zo heb ik dus van mijn hobby mijn werk gemaakt. Soms wringt, schuurt het weleens bij mij. Doordat er zoveel ellende in de wereld is, hebben wij werk. Dan heb je het

“Je bent in al die jaren de eerste die dit vraagt en dat raakt me”, zegt een duidelijk geëmotioneerde Van den Berg. Hij zwijgt secondelang. “Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat ik moeilijk tegen onrecht kan. Door dit werk kan ik een beetje verandering in bepaalde situaties brengen. De wereld een beetje beter maken.” “Voorlopig heb ik voldoende werk, zie hoe de wereld er op dit moment bij ligt. Alle ellende die er in de wereld is zou eigenlijk niet nodig zijn als wij op een normale manier met elkaar om zouden gaan. Het mooiste zou zijn als wij niet meer nodig zouden zijn. Helaas is de realiteit heel anders.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

E STYL LIFE TIPS & TRENDS DRIE HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, INTERIEUR EN WIJN...

Kleur kiezen! Sta jij wel eens voor de kleurenwand bij de bouwmarkt of verfspeciaalzaak en denk je dan…wat nu? Heel logisch! Dat hebben de meeste mensen. Ze weten niet waar ze moeten beginnen bij het kiezen van de juiste kleur voor in hun interieur. Ik geef je enkele tips om de keuze eenvoudiger te maken. Heeft de ruimte waar jij een kleur voor kiest veel raampartijen en is het een lichte ruimte? Dan kunnen donkere kleuren prima worden toegepast. In een ruimte waar weinig licht binnenkomt is het beter om voor wat lichtere tinten te kiezen. Wat daar wel kan is een accentmuur die donkerder gekleurd is.

ODILIA VAN DER WERF Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

Ligt de kamer op het noorden? Dan kies je geen koele kleuren. Het licht aan de noordzijde is van zichzelf al koel. Kies hier voor warme kleuren. Roodtinten en okergeel doen het op het noorden helemaal goed. Hier kun je heel goed een grijstint aan toevoegen, mits het maar met een warme ondertoon is.

Zonbescherming Bij de lente denk ik aan de zon. Bij de zon denk ik aan bescherming: je huid beschermen tegen de UVA- en UVB-straling. Die, naast dat ze een positief effect hebben op je gezondheid door de aanmaak van vitamine D, ook schade aanrichten aan je huid.

Heb je een kamer op het zuiden? Kies hier dan niet voor geeltinten. Door geel toe te passen in een kamer waar gelig, warm licht binnenkomt, werkt dit dubbelop. In deze kamer kun je heel goed koele kleuren toepassen. Grijstinten met bijvoorbeeld blauw passen hier prima. Blijf je het lastig vinden om kleur te kiezen voor je interieur? Durf je niet? Naturelkleuren zoals zandkleuren, ecru en crêmetinten zijn heel veilig. Door ze in donker of lichtere tinten op de muur toe te passen kun je zelfs hiermee een mooi, sfeervol interieur maken. Heb je de kleuren uitgekozen? Neem dan de kleurstaaltjes mee naar huis en plak ze op de muur waar jij vind dat de kleur moet komen. Bekijk gedurende het verloop van de dag (ook ’s avonds bij lamplicht) wat de kleur doet op de muur. Klopt het met wat jij voor ogen had? Dan kun je vervolgens aan de slag met de verfklus.

Lente, zon & de beste rose Het klinkt als een titel van een goed boek, en eigenlijk is dat het ook. Iedereen is vrolijk en de terrassen zitten overvol. In de wereld van rosé is het altijd hollen of stil staan.

Huidveroudering, pigmentplekjes, couperose en huidkanker zijn allemaal vormen van zonbeschadiging. Dit kun je voorkomen door een zonnebrandcrème te gebruiken. Blijf kritisch welke crème je gebruikt. Koop een zonbescherming niet omdat deze goedkoop is, lekker ruikt of lekker aanvoelt. Het gaat om de werking.

Als de zon schijnt is het niet aan te slepen maar als de zon het laat afweten blijven de importeurs met grote hoeveelheden rosé zitten. Ik, als wijnhandelaar, kan deze “overgebleven” rosé altijd voor een prikkie kopen de zomer erna maar als specialist kies ik ervoor om alleen maar nieuwe jaargangen te kopen en te verkopen. Rose drink je namelijk altijd jong, bij voorkeur het jaar voorafgaand aan de zomer. De beste Franse rosé is de Aix Cote de Provence rosé.

Zinkoxide en titaniumdioxide zijn goede filters tegen UV-straling. Ook belangrijk zijn antioxidanten, zoals vitamine E en C, die nodig zijn om vrije radicalen tegen te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat de crème, net als de rest van je verzorging, geen parfum bevat. De zon veroorzaakt in combinatie met parfum namelijk pigmentvlekken.

Men noemt dit ook wel de Ferrari onder de rose’s . Deze rosé is gemaakt van de Syrah, Grenache en Cinsault. Een frisse droge bleekroze rosé met een heerlijke lange afdronk. In deze rosé proef je de Provence en de zomer; heerlijk bessenfruit, aardbeien, iets van karamel en een subtiel tikkeltje kruidigheid

TIP!

Breng na je huidverzorging een zonbescherming SPF 30 aan. Dan is je gezicht altijd beschermd tegen de straling van de zon.

ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

Gewonnen prijzen :

2015 ‐ Concours Général Agricole de Paris : gold 2015 ‐ Wine Spectator : gold 2015 ‐ Mundus Vini : gold

LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.


euwe bril ril gratis. in een en in een neer u een aft krijgt u Eyescreen af krijgt u van de alleen de krijgt u 60,- op de n* of e glazen*.

Ret

Bij aanschaf van een nieuwe bril krijgt u een Eyescreen bril gratis. De Eyescreen bril is er in een enkelvoudige uitvoering en in een IS AT GR multifocale variant. Wanneer u een IL BR N EE CR ES EY enkelvoudige bril aanschaft N u P VAkrijgt OO BIJ AANK een M enkelvoudige BRIL PLETE Eyescreen N CO EEgratis bril en bij aanschaf van een multifocale bril krijgt u de multofocale variant van de Eyescreen bril. Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst krijgt u van ons een korting van € 60,- op de enkelvoudige glazen* of € 100,- op de multifocale glazen*.

De Eyescreen bril is de ideale oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken.

Al jaren maken we gebruik van allerlei digitale apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen is dat topsport omdat allemaal goed en ontspannen te kunnen zien. Klachten als hoofdpijn,tablet, slapeloosheid, vermoeide De Eyescreen bril is de ideale oplossing voor de computer, smartphone en branderige tv’ kijken.ogen maar ook toenemende oogproblemen door blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. Dit komt dat onze ogen nog niet oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken. Al jaren maken we nieuwe gebruik van apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones enzijn Bij aanschaf van een brilallerlei digitale mee geëvolueerd zijn, zij staan nog in de jagers stand dus vooral allerlei digitale apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen is dat topsport omdat allemaal en ontspannen tete krij gt u een Eyescreen bril gratis. veraf! De afgelopen jaren is er veelgoed onderzoek naar gedaan om ogen is dat topsport omdat allemaal goed en ontspannen te dpijn, slapeloosheid, vermoeide- branderige ogen maar ook achterhalen waar deze klachten vandaan komen en maar hoe weook ze kunnen kunnen zien. Klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidebranderige ogen oor blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. oplossen. De Eyescreen bril is er in een et zijn mee geëvolueerd zijn, zij staan nog in de jagers stand

toenemende oogproblemen door blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. en in een introduceert Optieknog Zienin & de Horen de Eyescreen Dit komt dat onze ogenunog geëvolueerd zijn,Empel zij staan jagers stand bril. multifocale variant. Wanneer eenniet zijn meeDaarom l Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril. Deze bril is speciaal enkelvoudige aanschaft krijgt u jaren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar dus vooral veraf! De afgelopen Deze is speciaal ontwikkeld voor onze nieuwe manier van werken en manier van werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een gratis een enkelvoudige Eyescreen bril erkte om ervoor te zorgen dat het schadelijke blauwe lichtdeze wat klachten vandaan komen en hoe we ze oplossen. vrijetijdsbesteding. De kunnen bril heeft een speciale coating, materiaal en

aren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar enkelvoudige uitvoering ndaan komen en hoe we ze kunnen oplossen.

aanschaf een multifocale bril weg gefilterd en daten u zo bij veel meer ontspannenvan kunt kijken. en nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met krijgt u de multofocale variant van de meer ontspannen te doen.

sterkte om ervoor te zorgen dat het schadelijke blauwe licht wat van de schermen af komt wordt weg gefilterd en Daarom de ontspannen Eyescreenkunt bril. Deze is speciaal Eyescreen bril. introduceert Empel Optiek Zien dat u&zoHoren veel meer kijken.

en. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

ontwikkeld voor onze nieuwe manier van werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een

OF GRATIS EEN ZONNEBRIL OP STERKTE!

Ook wanneer u geen bril of lenzen nodig Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst speciale coating, materiaal en sterkte om ervoor tede zorgen dat bril hethelpen schadelijke heeft kan Eyescreen om uw blauwe licht wat krijgt u van ons een korting van € 60,werk met meeruontspannen te doen. van de schermen af komt en dat zo veel meer ontspannen kunt kijken. op de enkelvoudige glazen* of wordt € 100,-weg gefilterd een | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl op de multifocale Ook wanneerglazen*. u geen bril of lenzen nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met

meer ontspannen te doen.

* Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw * Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar. zorgverzekeraa

Lindegracht 27 | 8441 GK Heerenveen | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

23

DE JONGENS UIT DE DEELEN EEN BIJZONDER VERLEDEN

Ken je het paadje langs de huizen bij de Hooivaartsbrug van Haskerdijken niet, dan rijd je er voorbij. Het leidt naar het wonderlijke gebouw, dat vanaf 1921 het gemaal van veenlandschap de Deelen was. Waar voorheen de pompen draaiden, heerst nu de aangename rust van presentatie- en ervaringsplek Pomphûs. Hier tussen de bijzondere verzamelingen van eigenaar Hette Knijpstra, klinken amper geluiden van de vlakbij gelegen snelweg. Oude NSU-motoren, vele boeken, verzamelingen lepeltjes en een schat aan oude foto’s, herbergt de plek. Door de glazen wanden van het kantoor het meest adembenemende uitzicht naar de verte, terwijl vlak voor het gebouw de meerkoet een nest bouwt. Hier, aan het zuidwestelijke puntje van de Deelen, leef je met de wisselende seizoenen.

Water en baggel Samen met Gerrit Haagsma en Hendrik Waringa zit Hette klaar met koffie en, naar zijn bescheiden mening, wat kennis over het leven met de Deelen door de vorige eeuw heen: “Vroeger stroomde hieronder het water vanuit de achtergelegen veenpolder naar de Heafaert, vanwaar het via allerlei waterkanalen uiteindelijk in het IJsselmeer kwam.” Uit de enorme verzameling boeken vist Hette er een met oude landkaarten. De Deelen tussen Aldeboarn, Tijnje en Heerenveen, ging tot halverwege de twintigste eeuw op in de nog veel uitgebreidere Friese laagveenmoerassen. De huidige staat van het gebied is vrij nieuw. Want was er al vervening in de Middeleeuwen, pas rond 1920 werd begonnen met het winnen van ‘baggel’ op grote schaal: de turfindustrie vierde hoogtijdagen, hoewel het voor de arbeiders armoe-troef was. Ze weten het nog bijzonder goed, de drie ‘jongens’ voor wie de Deelen de wereld was. Gerrit en Hendrik wonen nog Aldeboarn. Hendriks

vader was melkrijder voor de melkfabriek en zette hem soms af bij Gerrit thuis. Dan bleef hij spelen, tot hij op de terugweg weer werd opgehaald: “Als je uit school kwam, was het thee en daarna meteen het land in. Er was van alles te doen. Eieren zoeken mocht niet van de opzichter, maar we kwamen weleens met een tas vol eendeneieren thuis. Of we gingen varen in de petgaten. De baggelmachine op stoom draaide in die tijd op volle toeren.” Gerrits ouders, van wie hij de boerderij overnam waarop nu zijn kinderen boeren, hadden er land: “De turf daar was zo zout, dat die wit uitsloeg.”

Jongensstreken Hettes vader verbouwde een Haskerdijker kippen- en varkensbedrijf, waarin hij een autosloperij begon. Kleine stap voor Hette om in brommers te gaan handelen. Daarvan kwam Gerrit er een halen en zo begon hun vriendschap: "Ik reed illegaal op mijn brommer door de Deelen in die jaren en aan de zuidelijke kant zag ik de arbeiders die bij de petgaten woonden in hokken, wagons en primitieve

woonarkjes. Op een zaterdagmiddag hebben we er eens eentje het petgat over gesleept, om er een hut van te maken. Voor we thuis waren had jachtopziener Rinsma Gerrits ouders al gewaarschuwd. Het arkje moesten we terugslepen, tegen de gure wind in. Wat hadden we het moeilijk!” “Op de kaart zie je de rechte wateren die door de afgravingen ontstonden. Langs de Hooivaart stonden zes ‘spinnekopkes’, kleine windmolens.” Hendrik en Gerrit kwamen wat meer aan de Boksloot-kant, in het noorden. Je kwam elkaar niet zomaar tegen, want de Deelen besloeg zo’n 400 ha: “We jaagden er ook, je was blij als er eens een eend in de pan lag. Ook zochten we patroonhulsen van de jagende Belgen. Daar zat geelkoper aan, handel.” Het viel niet altijd mee voor de verschillende kleine boertjes, die hun turf kwamen halen langs de slechte paden met gaten: “Er ging regelmatig een wagen om. Verder zijn er heel wat baggelpramen over de vaarten naar de Boorn gegaan. Echt beulen was dat soms, als zo’n vaart te ondiep was en de praam er amper doorheen kwam”, vertelt Hendrik.

de rietlanden te halen. Ze verkleumden daar in de verschrikkelijke winter, want het vuur kon overdag niet aan vanwege de rook.” In Gerrits museum hangt nu de Ausweis van Hettes vader, die zich moest melden om te werk te worden gesteld. Daar stak Duitse buurvrouw Lotte een stokje voor, door handtekeningen te verzamelen om zijn belang voor het machineonderhoud in de omgeving te bewijzen bij de Arbeitsansatz: “Niet iedereen kwam er zo vanaf. Mannen waren zo weinig mogelijk buiten en probeerden op tijd in de Deelen te komen als de Duitsers ze kwamen halen, wat niet altijd lukte.”

Ontroering Langs Hettes lagere schoolklas kwam altijd een echtpaar voorbij, een bakfiets vol turf langs de weg drukkend. Jaren later zag hij Hendrik, die al ouder was en naar de mulo in Heerenveen moest. Hendrik: “Zover kwam het niet op mooie dagen, want er moest gezwommen worden bij de brug." Hette: "Ik verbaasde me daarover, want ik zat elke dag in de schoolbanken.” Hendrik: “Als ik de kieviten hoorde, haakte ik af. En dan verdween ik en fietste aan het einde van de dag weer achter de groep aan naar huis.”

Oorlogsverleden

Hendrik, Hette en Gerrit voor Pomphus.

Zelf maakten ze het niet mee, maar de nasleep en verhalen kennen ze wel. Gerrit beheert zelfs een oorlogsmuseum: “We zijn geboren vlak na de Tweede Wereldoorlog, die veel invloed heeft gehad op het gebied. De Duitsers kenden de Deelen niet en waren als de dood om erdoor te trekken. Mijn buurman was NSB-er geworden, omdat hij dan zijn jachtgeweer mocht houden. Die moest met de Duitsers mee op razzia om de vluchtelingen uit hun hutjes in

“Oh Deelen mien plakje op aerde…..”, Vanaf de cd bezingt Hendrik zijn geschiedenis in de Deelen. De muzikant van de ‘Early Birds’ heeft net het nummer opgenomen over de plek waar hij nog steeds het liefst een paar keer per week vertoeft: “Een stukje Deelen is mijn eigendom. In een bootje mijmerde ik vroeger al over muziek. Nog steeds is het gebied mijn inspiratiebron.” Ontroerend, zijn nieuwste lied. Inmiddels is het geluid van de baggelmachine zo’n vijftig jaar verstomd, wachtend op restauratie. De arbeiders verdwenen naar de toenemende industrialisatie van Heerenveen. “De verveners moesten slikgelden betalen, zodat later de petgaten weer gevuld konden worden. Er zijn nog steeds boeren boos, omdat het geld is verdwenen. De vuilstort die er zou komen, ging gelukkig niet door.” Een Natura 2000-gebied, dit wetland met rietvelden, ‘stripen’, bijzondere flora en vele vogels. Naar buiten kijkend vanuit het markante gebouw, denkend aan Hendriks lied, verstilt de tijd. De Deelen, afdruk van een bijzonder verleden.


24

NUMMER 04 • 2017

Vitaliteit en gezondheid. Ziekenhuis Tjongerschans schenkt er volop aandacht aan

!

VOORLICHTINGSBIJEENKOMSTEN

De gemeente Heerenveen wil in het kader van ‘Heerenveen ‘n Gouden Plak’ de meest sportieve, gezonde en vitale regio van Nederland worden. Als grootste werkgever in de regio draagt ziekenhuis Tjongerschans hier graag haar steentje aan bij.

U BENT VAN HARTE WELKOM!

Het ziekenhuis schenkt volop aandacht aan het gezond en vitaal zijn van haar medewerkers. Want lekker in je vel zitten en een goede balans tussen privé en werk maakt, dat de beste kwaliteit van zorg aan de patiënt geleverd wordt.

Ziekenhuis Tjongerschans organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Hieronder vindt u een overzicht van bijeenkomsten die binnenkort plaatsvinden.

Om vitaal en gezond door het leven te gaan, is het belangrijk dat je verantwoord eet en zorgt voor voldoende beweging. De medewerkers van ziekenhuis Tjongerschans zijn zich hier bewust van en hebben daarom in april een Vitaliteitsweek georganiseerd. Tijdens deze week is extra aandacht geschonken aan gezonde voeding, beweging en vitaliteit. Dit is vorm gegeven in verschillende activiteiten zoals lunchwandelen, kookworkshops en sportlessen. Maar, vitaliteit en gezondheid stopt niet na deze week. Zoals gezegd is hier binnen het ziekenhuis structureel aandacht voor. Werknemers worden gemotiveerd om te gaan sporten, om te stoppen met roken, de trap te nemen in plaats van de lift. Ten onrechte wordt wel eens gedacht, dat bewegen meer tijd in beslag neemt. Vaak is

HERSENLETSEL TREFPUNT

Het Hersenletsel Trefpunt is voornamelijk een plek waar mensen elkaar kunnen treffen en praten over de situatie waarin men, na het doormaken van een beroerte (CVA/niet aangeboren hersenletsel) is terechtgekomen. Op DINSDAG 25 APRIL wordt een bijeenkomst gehouden. Deze is van 09.45 uur tot 11.15 uur, in de Abe Lenstrazaal op de eerste etage van het ziekenhuis. Aanmelding vooraf is niet nodig en de toegang is gratis.

men zich er ook niet van bewust, omdat er sprake is van een gewoonte, die is ontstaan. Maak van bewegen een gewoonte! Want bewegen is leuk.

Bent u verhinderd op 25 april? Deze bijeenkomst vindt vaker per jaar plaats. Kijk op www.tjongerschans.nl/ patiënten/voorlichtingsbijeenkomsten/hersenletseltrefpunt voor overige data.

BEVALLEN Bent u in verwachting en gaat u (mogelijk) in het ziekenhuis bevallen? Kom dan een keer alvast de afdeling en de verloskamers van ons ziekenhuis bezoeken. Op de voorlichtingsavond bevallen vertellen we u en uw partner alles over wat u kunt verwachten. De eerstvolgende voorlichtingsavond vindt plaats op MAANDAG 8 MEI, VAN 19.30 – 21.30 UUR, in de Abe Lenstrazaal op de eerste etage van het ziekenhuis. Tijdens deze avond heeft u de gelegenheid: - Informatie te krijgen over wat u kunt verwachten als u bij ons in het ziekenhuis bevalt; - Om vragen te stellen; - Tijdens de pauzes de verlofkamers op de afdeling te bekijken; - De kraam-/informatiemarkt te bezoeken. Bent u geïnteresseerd en rond de 24 weken zwanger? Meld u aan via www.tjongerschans.nl/vrouwmoederkind.

ZIEKE KNUFFELS GENEZEN IN DE KNUFFELPOLI VAN TJONGERSCHANS Op woensdag 29 maart 2017 vond de eerste knuffelpoli in ziekenhuis Tjongerschans plaats. Ruim 60 kinderen uit groep 3 van drie basisscholen in de buurt konden met hun gewonde of zieke knuffel in het ziekenhuis terecht.

De kinderen werden nauw bij de behandeling van hun knuffel betrokken en alles werd in overleg met de ‘ouders’ van de knuffel uitgevoerd. Ook stond er op het voorterrein van het ziekenhuis een ambulance waarin de kinderen een kijkje konden nemen.

Na een eerste diagnose door een ‘huisarts’ kwam het kind met zijn of haar knuffel bij de specialist terecht.

Een knuffelpoli is een mooie manier om kinderen op een laagdrempelige

Alle knuffels verlieten het ziekenhuis met een diagnose of behandeling en sommige waren zelfs genezen.

manier kennis te laten maken met het ziekenhuis. Ze komen hierdoor in aanraking met o.a. dokters en verschillende apparaten. Dit zorgt ervoor dat een eventueel ziekenhuisbezoek in de toekomst minder spannend voor ze is.

Kijk op www.tjongerschans.nl/voorlichting voor het programma en meer informatie over deze avond. Als u verhinderd bent op 8 mei, of nog niet 24 weken zwanger bent, staan hier de overige data overzichtelijk op een rijtje.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

25

BIJZONDERE VERJAARDAG VOOR JULIA HOFMAN Julia Hofman zal haar 70ste verjaardag niet zo snel vergeten. 's Avonds om 22.45 uur werd ze gebeld door niemand minder dan André van Duin die haar feliciteerde met haar verjaardag. Het was ook André van Duin zijn verjaardag: Ze zijn op dezelfde dag jarig en ook nog eens exact even oud.

steding. Het geeft structuur aan haar week en is vooral ook prettig omdat Harm ook nog werkt. Via organisatie Wil – net als Talant een dochterorganisatie van Zorggroep Alliade – heeft ze dagbesteding bij multifunctioneel centrum Us Kubus. Hier doet ze licht huishoudelijk werk bij de school en het kinderdagcentrum van Kinderwoud. Zo ruimt Julia de was op en verschoont ze de bedjes van de kinderen. Verder helpt ze zo nu en dan bij het schoonmaken in de klassen en het langsbrengen van koffie en thee.

Julia en Harm zijn altijd van de partij als er iets te beleven is in Heerenveen.

"Ik schrok ervan," vertelt Julia als ze terugdenkt aan het moment dat André van Duin haar belde. Als grote fan besloot Julia hem uit te nodigen voor haar verjaardag. Helaas kon André van Duin geen tijd vrijmaken om langs te komen voor haar verjaardagsfeest. Wel belde hij haar. "Het overviel me wel een beetje. Dan weet je niet zo goed wat je kunt zeggen."

DRUK SOCIAAL LEVEN Hun beperking belemmert Julia en Harm niet om mee te doen in de samenleving. Ze hebben een druk sociaal leven. Zo sporten ze wekelijks bij Samen Onderweg, een sportvereninging voor mensen met een beperking. Verder spreken ze regelmatig af met vrienden, bij hun thuis of in het centrum bij Lekkerzzz waar ze vaak geziene gasten zijn. Ook zijn ze altijd van de partij als er iets te beleven is in Heerenveen. FOTO: TEAM HORSTHUIS

“Het telefoontje van André van Duin was een enorme verrassing én een prachtig verjaardagscadeau voor Julia.” VERJAADAGSFEEST Haar zeventigste verjaardag heeft ze groots gevierd in een wokrestaurant, samen met familie en vrienden. Behalve haar eigen mijlpaal vierde ze ook dat het weer goed gaat met haar vriend Harm. Hij kreeg vorig jaar een hartinfarct en moest een zware operatie ondergaan. "We gingen naar het Wintercircus in het Posthuis theater. Vlakbij het hek viel hij zomaar ineens op de grond. Eerst wisten ze

niet goed wat er aan de hand was, maar het was een hartinfarct. Hij is toen in Leeuwarden geopereerd. Na de operatie ging de overbuurman met mij mee naar het ziekenhuis."

ONDERSTEUNING Buren en familie zijn heel belangrijk voor Julia en haar vriend Harm. Zij zorgen er mede voor dat ze

kunnen samenwonen in een eengezinswoning in Heerenveen. Julia en Harm hebben beide een licht verstandelijke beperking en door de hulp die ze krijgen van anderen gaat het goed met hen. Behalve hulp van familie en buren, krijgen ze ook dagelijks ondersteuning van Talant. "Als ze tegen problemen aanlopen, helpen wij hen

om ze samen op te lossen," vertelt begeleidster Antine van Talant. Een poosje kreeg het stel minder ondersteuning, maar dat bleek te weinig. Nu gaat het weer goed. “De familie is ook heel betrokken en dat is erg fijn.” Ondanks haar leeftijd gaat Julia nog twee keer per week naar dagbe-

MUSICALS EN THEATER Met Dalstra reizen hebben ze samen al veel reisjes gemaakt; seniorenreizen naar het buitenland en dagtrips, meestal voor een bezoek aan een musical. De grote producties hebben ze allemaal al wel gezien en onlangs bezochten ze samen nog de musical 'Soldaat van Oranje'. Julia houdt enorm veel van musicals en theater. André van Duin heeft ze ook al een paar keer zien optreden. De eerste keer was in de jaren 60. Gelukkig maar dat Harm net zo veel van musicals geniet als zijn vriendin Julia.


LA FONTAINE IS VERNIEUWD, LEKKERDER EN LEUKER Hoera! La Fontaine bestaat dit jaar 25 jaar. De zaak groeide uit van croissanterie tot een levendige en veelzijdige horecagelegenheid waar iedereen zich op zijn gemak voelt. Ons topteam staat zeven dagen per week enthousiast klaar om je een goede kop koffie, gezonde lunch, gevarieerde borrel of verrassend diner te serveren.

Verrassend De meeste mensen weten niet dat hier vroeger de Belastingdienst zat. Wat een verschil! Toen het gebouw te klein werd, greep de familie Zijlstra zâ&#x20AC;&#x2122;n kans en opende er op 1 februari 1992 een croissanterie. Een fijne plek voor koffie, een verse croissant, of een ander luxe broodje.

LIKE ONS OP FACEBOOK:)

Nieuwe uitstraling In 2005 nam de familie Siksma het roer over en verbouwde een paar keer flink. Het 25-jarig jubileum is een mooie aanleiding om weer een volgende stap te zetten. De nieuwe uitstraling past perfect bij ons en we hopen van harte dat dit ook voor onze gasten geldt! www.lafontaineheerenveen.nl

VERBOUWING 25 JAAR LA FONTAINE IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Bouwbedrijf Bruinsma | Installatiebedrijf v/d Wal | Bakker Professional | Woonwinkel de Wenloads | Media Groep Heerenveen | Sign & Media Groep Woonwinkel It WenhĂťs | Vloeren Lifestyle Roden | Helder Schilderwerken Hentech las- en constructietechniek | Horecawerf Noord-Nederland

Openingstijden: maandag 09.00 - 18.00 uur | dinsdag 09.00 - 18.00 uur woensdag 09.00 - 22.00 uur | donderdag 09.00 - 22.00 uur | vrijdag 09.00 - 22.00 uur zaterdag 09.00 - 22.00 uur | zondag 11.00 - 22.00 uur

La Fontaine | Gemeenteplein 59, 8442 MB Heerenveen | 0513 683950 | info@lafontaineheerenveen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

27

GERT HUNINK

VAN VERKOPER BIJ GAMMA TOT EIGENAAR VAN KEUKENPAKHUYS

Van verkoper bij Gamma in Enschede tot eigenaar en oprichter van Keukenpakhuys in Heerenveen. Tukker Gert Hunink bewandelde een bijzondere route, maar voor hem was deze route logischer en overzichtelijker dan menigeen doet vermoeden. “Niks komt vanzelf en je moet hard werken. Je moet ook goed werken, kwaliteit afleveren en dan zal je zien dat succes dan vanzelf komt.” Tenminste, dat heeft voor mij altijd zo gewerkt. Gert Hunink groeide op in Twente, in Enschede om precies te zijn. Op de vraag hoe oud hij is zegt hij lachend: “Ik hou al 16 jaar vol dat ik 29 ben, de rekensom moet je zelf maar maken.” In zijn tienerjaren kregen veel zaken zijn aandacht, maar het onderwijs en daarna zijn studie behoorden daar niet bij. “Ik was geen domme jongen, maar school was echt niks voor mij in die tijd. Ik heb de Mavo afgemaakt, dat wel, maar veel verder kwam ik niet en andere papieren had ik niet op zak toen ik begon met werken.” Hunink begon als verkoopmedewerker bij de Gamma en merkte al snel dat werken hem beter paste dan stilzitten in de schoolbanken. “Ik begon als simpele verkoper bij Gamma en dat vond ik oprecht harstikke leuk. Het klantcontact, de verschillende producten en de collega’s. Echt heerlijk.” Binnen een tijdsbestek van enkele jaren was Hunink gepromoveerd tot afdelingshoofd.

westen, maar voor de rust wilde ik naar Friesland. We hadden onze pijlen gericht op Drachten en ook Leeuwarden, maar konden niet vinden wat we zochten. Uiteindelijk belandden we in Heerenveen om een hapje te eten en voor ons kwam er een derde optie bij. Niet veel later, het was toen 2008, kochten we hier een woning.” Van de verhuizing heeft de familie tot op de dag van vandaag geen moment spijt. “Nee, we voelen ons hier echt thuis en ik kan wel zeggen dat we hier volledig zijn geïntegreerd. Zo heb ik hier jarenlang bij Hevoc gevolleybald en mijn dochter is ook lid. Pas achteraf kun je zeggen dat de kinderen de perfecte leeftijd hadden voor deze verhuizing.”

VAN VERKOPER NAAR ONDERNEMER Na 6 jaar Atag vertrok Hunink in 2013. “Dat ik vertrok had meerdere redenen. Er werd een aantal beslissingen genomen waar ik niet achter stond en dat zette mij aan het denken. Ik miste misschien wel de scherpte, mijn werk werd teveel een routine en ik kon niet meer doorgroeien.” Hunink leverde zijn contract in. Een nieuwe uitdaging diende zich aan. “Een collega in de keukenbranche adviseerde mij toen om een webwinkel te beginnen en al snel had hij mij overtuigd. Ik had inmiddels een flinke rugzak aan contacten en die kon ik goed gebruiken in mijn online winkel. Al snel merkte ik dat een showroom niet mocht ontbreken en die hebben we nu aan de Heidenburen 49.”

LIEFDE VOOR KEUKENS Al in zijn periode bij Gamma merkte Hunink dat vooral de keukenafdeling hem erg trok en daarom maakte hij in 1999 de overstap naar Horn Keukens in Almelo. Toen Horn Keukens werd overgenomen door Verkerk Keukens, vertrok Hunink naar Bouwcenter ECB. In zijn zes jaar bij Bouwcenter ECB werkte hij zich op tot hoofd van de keukenafdeling. Zijn liefde voor keukens, maar ook het verkopers vak was inmiddels diepgeworteld. “Mijn vader was bouwvakker en was vooral een echte arbeider, maar ik heb dat nooit in mij gehad. Als er bij mij thuis wat geschilderd moet worden maak ik gretig gebruik van de kunde van mijn vader. Bij toeval eigenlijk raakte ik besmet met ‘het keukenvirus’, maar dat had ook iets anders kunnen zijn. Nu weet ik niet beter en betrap ik mezelf er wel eens op hoe belachelijk veel ik van keukens afweet.”

GELAND IN HEERENVEEN Na zijn dertigste verjaardag drong het besef bij Hunink door dat hij enige scholing miste, zodat hij besloot om een hbo-avondstudie commerciële economie te volgen. “In mijn jeugd stond het ‘halen van papiertjes’ bepaald niet boven aan mijn prioriteitenlijstje en daar had ik later spijt van. Zeker als je hogerop

wilt binnen een bedrijf of wilt starten bij een ander bedrijf is een diploma van belang. Tijdens een studieopdracht kwam Hunink in aanraking met Atag. “Ze hadden een mooi nieuw product en daar heb ik destijds een opdracht van gemaakt. We raakten aan de praat en tijdens een van de gesprekken kreeg ik de vraag of ik er oren naar had om voor ze te komen werken. In het noordelijke rayon werd een accountmanager gezocht en mijn profiel sloot goed aan bij de openstaande vacature. De eis was dan wel dat ik ook in het gebied zou gaan wonen. In eerste instantie was ik terughoudend, maar tijdens mijn autorit naar

huis werd ik enthousiast. Mijn vrouw zag het echter niet zitten en zag veel obstakels. Onze twee kinderen waren op dat moment 6 en 7 jaar oud en we hadden niks in het noorden. Toch bleef bij mij het enthousiasme en uiteindelijk ging mijn vrouw overstag.” Na een aftastperiode van vier maanden kreeg Hunink een vaste aanstelling en begon de zoektocht naar een nieuwe woonplaats. “Ik wilde eigenlijk meteen al naar Friesland. Ik werkte weliswaar veel in Noord-Holland, maar ik zou daar niet kunnen wonen. Voor mijn werk hou ik van de dynamiek in het

Met zijn eigen bedrijf werd de stap van verkoper naar ondernemer gezet. “Ik ben nu nog steeds verkoper natuurlijk, ik ben hier zes dagen per week, maar door mijn verleden is het voor mij gemakkelijk om op de stoel van de accountmanager te gaan zitten. Dat helpt me enorm. Zo weet ik waar grote partijen keukens en keukenmaterialen liggen en hoever een accountmanager kan gaan om een deal te sluiten met een winkel. Als ondernemer kan ik met die kennis, en mijn netwerk, erg goedkoop inkopen. Het traject dat ik heb gelopen om uiteindelijk tot dit bedrijf te komen heb ik nodig gehad om succesvol te kunnen zijn.”


28

NUMMER 04 • 2017

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE LAAN VAN RIDDER PIETER De bouw van de woningen aan de Van Dekemalaan 5 t/m 75 is gebaseerd op het tuindorp- of tuinwijkconcept. Een concept dat opkwam na de jaren 20 van de vorige eeuw om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde arbeiderswijken. Het was het eerste plan voor sociale woningbouw in Heerenveen, toen nog in Schoterland gelegen. Het was gelegen aan de westkant van de plaats. De naamgeving heeft in eerste instantie nog geleid tot discussie: Ridder Pieter van Dekemastraat of Van Dekemalaan.

Ridder Pieter Hettes van Dekema was één van de oprichters van de veencompagnie in 1551. Geboren te Jelsum in 1513 en kleinzoon van de laatste potestaat(onderkoning) van Friesland: Juw Dekama. De raad nam een beslissing; het werd Van Dekemalaan. De aanleg begon in 1919 en werd gerealiseerd in 1921. In Hepkema’s Courant van 15 december 1937 werd alarm geslagen! Voor de woningen is ten tijde van de aanbouw verkeerde specie gebruikt! Grootscheepse renovatie is nodig! Soms moest men na het ontwaken aan de slag met benzine om gedruppeld hars uit haar en wenkbrauwen te verwijderen. Het duurt tot in 1948 voor dat de daadwerkelijke werkzaamheden klaar zijn. De foto van de Van Decemalaan in 1934 toont op de achtergrond de houtloods en molen van houtzager Siebenga. In het laatste huis, tweede van rechts, nam op 6 mei 1919 Willem Hendrik Bregman (1884 te Alkmaar), gasfitter, samen met zijn gezin de woning in gebruik. Bij bouwvergunning van 23 januari 1919 kreeg het huis als bestemming: type A-woning met winkel. In 1930 werd het adres Van Dekemalaan 75. In Hepkema’s Courant van 23 mei 1932 maakte Willem Hendrik de opening van zijn zaak bekend.

FOTO BOVEN: Ansicht van de Van Dekemalaan. FOTO ONDER: Compagnonsstraat met brug naar Van Dekemalaan, ca. 1930

Op 7 oktober 2014 maakte de gemeente Heerenveen een nieuw plan voor het Molenplein in Heerenveen bekend. Het vorige plan, met een parkeergarage en de renovatie van de woningen aan de Van Dekemalaan, bleek niet haalbaar. In het nieuwe plan werd de afbraak van 24 woningen (nr. 29 t/m 75) op de Van Dekemalaan aangekondigd. Misschien heeft men mede door deze afbraak de Compagnonsstraat met succes kunnen renoveren en daarmee behouden. Maar we hadden het toch over afbraak?! Volgens het Beeldkwaliteitsplan is de gemeente voornemens om het tuindorpconcept te handhaven. Het blijft jammer dat er in het straatbeeld van de Van Dekemalaan een gat is ontstaan. De vervangende nieuwbouw in de Sieger van der Laanstraat en omgeving sluiten echter wel aan bij dit concept. En zo komt het toch nog goed.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

FOTO BOVEN: Van Dekemalaan in 1934 FOTO RECHTS: Afbraak woning aan de Van Dekemalaan ten behoeve van een doorbraak naar het Molenplein in de zeventiger jaren.

www.heerenveenmuseum.nl MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen - www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

ATELIERS MAJEUR PRESENTEERT…

THE VOICE OF HEERENVEEN 2017 In Muziekcentrum De Rinkelbom in Heerenveen, de thuishaven van kunstencentrum Ateliers Majeur, vindt sinds 2014 met veel succes elk voorjaar “The Voice of Heerenveen” plaats, de regionale theatervariant van het televisie-talentenjachtprogramma “The Voice of Holland.” De editie 2017 is volop in de maak, met een Voorronde op 7 mei en een ongetwijfeld spannende Finale op 10 juni. Kandidaten kunnen zich nog tot 27 april opgeven. FOTO’S: JANITA BARON

Talentenjachten zijn van alle tijden, en ook op televisie komen ze in alle varianten voorbij. Niet voor niets, want wie droomt er níet van om in een talentenjacht ontdekt te worden en als winnaar of winnares uit de bus komen. Eind jaren vijftig begon dat op televisie al met het programma Nieuwe Oogst. Het programma werd in 1964 legendarisch, toen de op dat moment nog maar 17-jarige André van Duin de overtuigende winnaar werd. In de jaren tachtig brak de talentenjacht-televisie echt door, met de Soundmixshow van Henny Huisman, wat artiesten opleverde als Gerard Joling, Marco Borsato en Tooske Breugem. Na 2000 was er op de commerciële TV-zenders geen houden meer aan. Idols kwam (met Maud Mulder, die nu regelmatig in familievoorstellingen in het Posthuis Theater te zien is), X-Factor, Popstars en sinds 2010 de grootste: The Voice of Holland.

VOICE OF HOLLAND-ARTIESTEN IN HET POSTHUIS THEATER De populariteit van The Voice of Holland, kortweg The Voice, is zo groot, dat een aantal winnaars en finalisten ook regelmatig met eigen shows in de theaters optreden, ook in het Posthuis Theater. Pearl Jozefzoon speelde in Heerenveen in de Nederlandstalige Mattheus Passion van Jan Rot; ‘onze eigen’ Iris Kroes staat regelmatig op het Posthuis-podium; Leonie Meijer trad hier op en O’G3NE was dit seizoen compleet uitverkocht. Ook Sjors van der Panne komt nog langs, op 3 mei.

SAMENWERKENDE MUZIEKSCHOLEN En tegelijkertijd dit voorjaar is er in Muziekcentrum De Rinkelbom The Voice of Heerenveen te zien, georganiseerd door Ateliers Majeur, in samenwerking met Zangschool Vocaliezz, De Zangzolder, De Muziekbende en Muziekcentrum De Speeldoos. The Voice of Heerenveen heeft in wezen dezelfde opzet als het TV-format. Drie zangcoaches, Marcia van Eldik, Liesbeth Wijngaarden-Ruizendaal en Jasper Dijkstra, hebben deze wedstrijd uitgeschreven en roepen iedereen uit de omgeving van Heerenveen op om mee te doen. Zanger/gitarist Jasper Dijkstra speelde bij de KIM Stolker band en is docent bij Ateliers

Majeur en bij muziekschool De Muziekbende in Gorredijk/Ureterp. “De regio Heerenveen moet je ruim zien”, stelt hij. “De Muziekbende werkt vanuit Ureterp, Gorredijk en omstreken. Ook dit gebied willen we zien aan te spreken bij The Voice of Heerenveen. En de winnares van afgelopen jaar, Daphne Bos, woont in Lemmer.” Jasper Dijkstra doet een oproep: “Het wordt tijd om jezelf te laten zien. Je hebt lang genoeg onder de douche staan zingen, laat je stem horen! Dat is onze boodschap.” Volgens de coaches schuilt er talent in iedereen. Liesbeth Wijngaarden-Ruizendaal, docente aan zangschool Vocalliezz in Heerenveen (in gebouw De Kempenaer, Heerenveen-Midden): “The Voice of Heerenveen is meer dan een wedstrijd. Het is een zoektocht naar mensen die plezier beleven aan zingen, maar ook naar mensen die het spannend vinden om de stap te zetten naar een zangdocent. Kan ik wel zingen? Als je het leuk vind, kunnen wij het beste uit je stem halen.” Klassiek zangeres Marcia van Eldik heeft een praktijk voor zangles en stemvorming en geeft zangles bij Muziekcentrum De Speeldoos in Heerenveen. Van Eldik: “ik heb vele technieken en oefeningen achter de hand; die had ik vroeger zelf ook nodig om steeds beter te worden”.

Muziekcentrum De Speeldoos verhuisde recentelijk binnen het centrum van Heerenveen en zit nu aan het adres Crackstraat 1. Het is een kleinschalige muziekschool die volgens directeur Fedde Tuinstra veel aandacht heeft voor persoonlijke en individuele ontwikkeling. De wedstrijd wordt gehouden in Muziekcentrum De Rinkelbom aan de Zwanedrift in de wijk De Greiden. De Rinkelbom is van oudsher de door de gemeente Heerenveen gesubsidieerde muziek- en dansschool, en valt tegenwoordig onder de verantwoordelijkheid van Ateliers Majeur.

AANMELDEN Kandidaten die zich voor The Voice of Heerenveen willen opgeven, kunnen dit doen tot 27 april, door een audio/video sturen naar een speciaal e-mail adres: thevoiceofheerenveen@ gmail.com. De jury nodigt daarna kandidaten uit om mee te doen aan de Voorronde op zondag 7 mei. Daarna worden tien overgebleven kandidaten gecoacht, richting de Finale. In die coaching-periode volgen de kandidaten ook workshops voor de verdere muzikale ontwikkeling. De grote Finale vindt plaats op zaterdag 10 juni. De finalisten zullen dan strijden om de titel “The Voice of Heerenveen 2017”. Voor meer informatie volg je de wedstrijd via facebook: @Thevoiceofheerenveen.


heerenveen • AGENDA

30

Agenda Theater & Concert

Tentoonstelling

Algemeen/Diversen

Doe - Activiteit

Cultuur-beoefening

Lezing & Cursus

regio Heerenveen april - mei

t/m

30

vanaf

Sport - Evenement

02

Ateliers Majeur: MEX

19

Die-Dee-Abstract

Marjolijn van Kooten & Bram Bakker

19

Hanne Postma: Fotografie

Introdans (6+)

21

Lezing Jopie Yntema: Oorlogskind

03

sc Heerenveen - Willem II

21

Sjors van der Panne

03

Motel Westcoast

22

BoekStart inloopochtend

05

23

Akkrum OPENT!

06

SLAH Filmhuis: Suikerfreule (1935)

24

Ronde van Oranjewoud

06

Joods leven in H’veen en Z-Friesland

25

Brekbere Sirkel

06

L’Histoire du Soldat

26

Ateliers Majeur: The Voice of Heerenveen

07

27

The Preacher Men

07

28

Nieuwe Oogst

28

CoderDojo

29

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

12

29

POPstad Heerenveen

12

29

KNSB Inline baancompetitie

13

30

Junior Company Nationale Ballet

13

30

Mirjam van Dam

14

Trio Thomas Hilbrandie

30

Hans Hoeksra: ‘Postures/Poses’

Pot, Baumgarten & Friends

30

Inge Schenke

Posthuis Theater

20:00

20:15

Groep Abgefackt Posthuis Theater

Posthuis Theater

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

Koningsdag

Heerenveen Centrum

15:30

19:30

20:00

20:15

Sportstad Buiten

09:00

Powervrouwen 3 Posthuis Theater

Peppa Pig (2+) Posthuis Theater

Shantykoren

Heerenveen Centrum

Eredivisie voetbalcompetitie

20:15

14:00

Koopzondag

Heerenveen Centrum

Veteranen

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Terbantster Tsjerke

apr

Springtijd op zondag

Thema: Ons koloniale verleden

Willem Vermaning i.s.m. WOH

15:00

15:30

15:30

apr

Fenomenale vriendinnenrevue

apr apr

De Grote Plons

13:00 t/m 17:00

apr

apr

Jeugddag

apr

Muziek

PronkKeamer expositie

apr

apr

Wieteke van Dort e.a.

13:00 t/m 17:00

apr

apr

The American Dream

Aebele Trijsburg: Wolk Heerenveen Museum

apr

Hoera voor Hans!

Nationale Feestdag

Fryske Fierljepbond

apr

Winkelen

Toneelgroep Het Volk

Springtijd op zondag

Peter Pot, Philip Baumgarten e.a.

apr

apr

apr

apr

apr

PronkKeamer expositie

Heerenveen Museum

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

Bibliotheek Heerenveen

Akkrum

Sportstad Heerenveen

Posthuis Theater

De Rinkelbom

Posthuis Theater

Museum Belvedere

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

Bar Oase

Sportstad Buiten

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Melklokaal Heerenveen

Kunsthuis LOOF Jubbega

10:15

20:15

10:00

10:00

14:00

15:30

Voor ouders, baby’s en peuters

15:00

20:15

20:30

09:00

19:15

15:30

mei

mei

Tet Rozendaal e.a.

mei

Voorronde

mei

Springtijd op zondag

Cursus programmeren jeugd

Marjolijn van Heemstra

mei

12 mei

mei

mei

Inline schaatsen

mei

Juniors Go Dutch (8+)

mei

Springtijd op zondag

Solo-tentoonstelling

07

mei

Kort en Krachtig

Solo-tentoonstelling

mei

mei

Opening watersportseizoen

Illustratoren

mei

mei

Theatertournee 16-17

Hardlopen en wandelen

20:15

apr

mei

Seniorcafé

t/m

Abe Lenstra stadion

19:15

Geen Paniek!

Groepstentoonstelling

Oude Liefde Heernveen

t/m

Posthuis Theater

20:15

apr

Presentatie

14

t/m

Posthuis Theater

19:30

t/m

De Rinkelbom

14

mei mei


31

GROOTHEERENVEEN.NL

17

Survivalrun De Knipe

26-30

20

Wiel Wiersma

27

Friese waterlinie wandeltocht

20+21

Outletmarkt

NEVOBO Beachvolleybal

20+21

Bigband Festival

CIOS Heerenveen

vanaf 08:00

30e Clafis Triathlon Heerenveen/Oranjewoud

langs o.a. de Tjonger

Sportstad Buiten

vanaf 11:00

mei

Sportdag

mei

Triathlon

mei

Wandeltocht

09:00

Nationale Beachvolleybal competitie

15:00

Ateliers Majeur-musical

mei

mei

Sport

De Knipe

Kunsthuis LOOF Jubbega

Expositie

Heerenveen centrum 10:00-17:00

Heerenveen centrum

vanaf

Maximaal in Heerenveen

27 mei

Winkelen

10:00-17:00

mei

27 mei

Muziek

20

REUZEDEI

20

Koopzondag

Gezondheidsbeurs Friesland

21

Johnny Mars & Jan Scheffer

Lana Wolf and Friends

21

Presentatie ‘As a Matter of Sound’

Gevangen achter Crackstate

21

Van Grutter tot Groter

25

Kermis

25

Oranjewoud Festival

01-05

25

NK Inline Skaten

02-04

Frysk LeerOrkest met FJO

Posthuis Theater

Heerenveen Museum

11:00

15:30

Hoornsterzwaag

Yamato

Posthuis Theater

09:30

met o.a. De Zwarte Gekke Race

20:15

Challengers (Chousensha)

Expositie

Festival

ROES Festival / Rûs op ‘e Slûs Jubbega

11:00 t/m 17:00

rommelmarkt & straatfestival

mei

mei

mei

vanaf

Heaven Open Air Heerenveen

mei

Springtijd op zondag

Gaasterlandse fotoclub Bibliotheek Heerenveen (H.I.P.)

mei

Beurs

i.s.m. Blokhuispoort Leeuwarden

Oldtimer Festival

mei

Ateliers Majeur

t/m

Sportstad Heerenveen

20:00

t/m

Kompenije Jubbega

mei

25+26

mei

26 mei

Akkrum

vanaf 11:00

Heerenveen centrum 13:00-17:00

Posthuis Theater

Oranjewoud

15:30

19:00

Bibliotheek Heerenveen (H.I.P.)

Heerenveen centrum

Overtuin Oranjewoud

Sportstad Buiten

De duurzaamste dag in Friesland

28 mei

Springtijd op zondag

Ateliers Majeur - Oranjewoud Festival

30+31

mei

31 mei

31 mei 05 jun

De grootste Kermis van Friesland

jun

Klassiek concertfestival

jun

09:00

Elly Sijbrandij: Keramiek

Expositie

Christiaan Kuitwaard Museum Belvédère

mei

mei

Expositie Werkgroep Oud Heerenveen

Galerie Alde Tsjerkje Mildam

27+28

28

Winkelen

t/m

mei

Expositie

t/m

Posthuis Theater

12

t/m

Dik Trom

09

jun jul

Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


I00%NL

: p o n e t r a a k e j l Beste l n . e v i l t el e p s . w ww

ABE LENSTRA STADION • HEERENVEEN

17 JUNI 2017

MET O.A. GERARD JOLING • LEE TOWERS • NIELSON SYB VAN DER PLOEG • DIGGY DEX • LANGE FRANS • KENNY B RUTH JACOTT • SHARON DOORSON • FRANS DUIJTS NEDERPOP ALL-STARS • VANVELZEN

WWW.SPEELTLIVE.NL

Produced by Creative Event Company Advertentie SpeeltLive - Groot Heerenveen 260x395mm.indd 1

11-04-17 16:55


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

33

HANNO DE VRIES

“Als het je hobby is, voelt het niet als werk”

‘HDV Music’ staat voor Hanno de Vries Music en is de naam van het bedrijf van een man met een enorme liefde voor muziek. Hanno de Vries verzorgt gitaarlessen in Heerenveen, coacht bands en is in te huren als muzikant. ‘Spelenderwijs gitaar leren spelen’ is het adagium van Hanno. Zelf speelt hij in en schrijft hij muziek voor Coverband De Koffer. GrootHeerenveen zocht hem op in ‘zijn kantoor’, een van de oefenruimtes in de MusykFabryk. Als achtjarig jongentje, dus meer dan vijfentwintig jaar geleden, kreeg hij voor de eerste keer een gitaar in handen. Sinds die tijd is het eigenlijk een verlengstuk van zijn lichaam geworden. Elke dag, na schooltijd, pakte hij zijn gitaar om uren te oefenen. Die passie werd alleen maar groter toen er vanuit de muziekschool ook ‘band coaching’ werd aangeboden, dus samen met andere muzikanten samenspelen in een band. “Het was super om samen muziek te mogen maken”, blikt Hanno terug. Na zijn opleiding elektrotechniek ging hij dan ook, weinig verrassend, verder met de nieuwe opleiding ‘D’Drive Podiumkunsten’ in Leeuwarden. Een schot in de roos, want Hanno leeft voor de muziek.

Plezier in het spelen Gedurende zijn opleiding in Leeuwarden startte hij ook al met het geven van gitaarlessen. “Ik beschouwde het haast als een ‘mirakel’ dat mijn cursisten al na een paar lessen vanuit het niets eenvoudige wijsjes konden spelen en, wanneer ze er plezier in hadden, met sprongen vooruitgingen. Na het behalen van mijn D’Drive diploma heb ik me dan ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp-er. Ik had al snel een dagtaak aan het spelen, lesgeven en coachen van bandjes, zodat mijn huis te klein werd als lesruimte. Dus heb ik bij de Musykfabryk lesruimte gehuurd. In diezelfde periode werd er bij Muziekcentrum de Speeldoos in Heerenveen een gitaarleraar gezocht en daarmee zat mijn agenda wel vol.” “Wat ik als het allerbelangrijkste beschouw tijdens mijn lessen is het samen met de cursisten ontdekken waar ze plezier in hebben. Dat kan de klassieke Spaanse gitaar zijn, de basgitaar of de leadguitar. Maar hoe je het ook wendt of keert, ze zullen zich de basisprincipes eigen moeten maken. Dat betekent noten leren spelen of akkoorden. De een leert het liefst via ‘de noten’ en maakt vervolgens de stap naar akkoorden en/ of complete muziekstukken, in welk genre dan ook. De ander leert eerst akkoorden en verdiept zich vervolgens verder in vervolgaspecten het gitaarspel. Juist het plezier is in deze fase essentieel, want het komt je niet aanwaaien en je moet, om een goede gitarist te worden, ‘kilometers maken’, soms uren oefenen voor je een ‘loopje’ of zelfs een heel nummer onder de knie hebt. De leerlingen die ik heb, en dat zijn er een stuk of veertig, bepalen dus eigenlijk zelf wat ze willen spelen. Heel veel pop en blues nummers bestaan uit niet meer dan drie tot vier akkoorden, zodat je dan al heel snel resultaat ziet. Vooral als je cursisten dan al relatief snel in een bandje laat spelen. En dat motiveert ze om de lat voor zichzelf elke keer weer een stukje hoger te leggen. Zeg nu zelf, wat is er saaier dan eindeloos op noten of akkoorden te moeten oefenen zonder dat je begrijpt waarvoor je dat eigenlijk doet. Dan ben je snel je motivatie kwijt…”

Inspiratie De leraar in Hanno de Vries wordt naar eigen zeggen geïnspireerd en gemotiveerd door de momenten dat cursisten, bijvoorbeeld op een voorspeelavond, op het podium staan en een nummer, waar met bloed, zweet en tranen op is geoefend, met succes voor hun ouders en vrienden ten gehore brengen. “Ze staan dan soms bijna met het puntje van hun tong uit hun mond te spelen, zo geconcentreerd, om na de laatste noot triomfantelijk de zaal in te kijken. Je ziet ze dan groeien, en dat is prachtig om te beleven. Daar doe je het voor. Ik merk dat ook nog dagelijks aan mijn twee zoontjes die het gitaarspelen eigenlijk met de paplepel krijgen ingegoten. Spelenderwijs, domweg omdat ze er zo veel lol in hebben, leren kinderen met een snelheid waar ik soms versteld van sta. En daar haal ik mijn inspiratie uit. Zeg zelf, als je werk doet, dat je eigenlijk als je hobby beschouwt, voelt het toch niet als werken en wil je steeds beter worden in wat je met zoveel plezier doet.”

Optredens Zelf speelt hij met enige regelmaat en dito plezier in het akoestische duo dat hij samen met Lieke Boersma vormt. De twee maken hun eigen nummers en treden bij diverse gelegenheden op zoals onlangs tijdens ‘POPstad Heerenveen presenteert Kort en Lief’. Daarnaast speelt hij in ‘Coverband De Koffer’. “Het optreden dat mij daarbij nog steeds op het netvlies staat, was op het hoofdpodium tijdens Oerrock 2016 in Ureterp. Vooraf waren we best een beetje zenuwachtig, want we stonden wel geprogrammeerd tussen bands als Kensington en Racoon, maar ‘du moment’ dat we vanuit de coulissen het podium op moesten en al onthaald werden met een staande ovatie zonder dat we nog maar een noot hadden gespeeld, vielen alle zenuwen van ons af en hebben we de tent plat gespeeld” blikt hij glimlachend terug. De volgende leerling staat inmiddels een beetje ongeduldig te schuifelen; het is duidelijk dat hij er zin in heeft. “Je mag best vertellen dat iedereen, die eens keer wil proberen of gitaarspelen iets voor hem of haar is, een gratis proefles kan boeken” maakt hij ter afscheid nog even gratis reclame. En dat lijkt ons geen straf.


"The art of listening and watching" BIJ AUDIO TEMPEL IN DE OUDE WIJNHOEVE

Audio Tempel ook de mooiste TV’s in de showroom van de merken LG, Samsung en Sony.

Kom ook eens bij ons langs voor het grote assortiment LP’s en CD’s, die wij in de showroom hebben.

“ZO KLINKT ANALOOG” Al sinds enige jaren is vinyl/Lp’s weer populair. Afgelopen jaar was in de UK de verkopen van lp’s beter dan YouTube voor de gemiddelde Britse artiest, maar ook in Nederland stijgen de verkopen in vinyl. Afgelopen jaar was de verkoop van lp’s het hoogst van de afgelopen 25 jaar. Alle nieuwe albums komen nu ook weer uit op lp. Bij Audio Tempel kunt u kennis maken met de nieuwste ontwikkeling van draaitafels, naalden/elementen, buizenversterkers, analoge versterkers en luidsprekers die daar perfect op zijn afgestemd. U kunt terecht met uw vragen en daarnaast zijn er doorlopend demo’s van diverse hifi opstellingen van verschillende draaitafels, versterkers en luidsprekers. Zo kunt u zelf ervaren waarom vinyl, analoog zo populair aan het worden is.

AUDIO TEMPEL Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid 10:00 - 18:00 10:00 - 17:00 zijn open op afspraak ook s’avonds zijn afspraken mogelijk!

THE ART OF LISTENING Muziek is een universele taal. Een taal die iedereen ter wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de nieuwste ontwikkelingen van beeld en geluid te ontdekken.

www.audiotempel.nl

Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw luidsprekers, home theater, Beamers, TV’s en audio accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levert audioproducten in alle prijsklassen.

Audio Tempel heeft traditionele hifi /audio leveranciers in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën. Daarnaast heeft Audiotempel een ruime keuze in gebruikte en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi producten. Bij ons zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk.

VOLG ONS OOK OP FACEBOOK!


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

COR WIJNJA, VOORZITTER VAN DE RONDE VAN ORANJEWOUD

“Die magische grens van 1000 deelnemers moeten we doorbreken”

Sommige lopers krijgen in het zicht van de finish net dat extra stukje energie om er nog een eindsprintje uit te persen, maar de meesten van de ongeveer 1000 deelnemers aan de Ronde van Oranjewoud hebben andere zorgen dan hun looptechniek. Die laatste meters tot de bevrijdende finish aan de Abe Lenstra Boulevard overbruggen, dat is het doel. Het loopevenement dat de atleten over de bospaden van Oranjewoud voert, wordt dit jaar op zaterdag 6 mei voor de 23e keer georganiseerd. Traditiegetrouw vinden de start en finish van de Ronde van Oranjewoud plaats bij Sportstad Heerenveen. Naast hardloop afstanden, waarbij de lopers kunnen kiezen tussen vier afstanden (5,2 km, 10 km, 16,1 km en 26 km) komen de wandelaars ook aan hun trekken met de keuze tussen twee afstanden (15 km en 25 km). We praten met Cor Wijnja, al sinds 15 jaar bij ‘De Ronde’ betrokken, als voorzitter. Hij zegt er klaar voor te zijn en is meer dan bereid om ons een kijkje achter de schermen te geven. GrootHeerenveen zocht hem daartoe op bij atletiekvereniging AV Heerenveen, waar hij wekelijks ‘zijn eigen kilometers’ draait. Hij is al sinds maanden samen met zijn team van vrijwilligers, bezig met de voorbereidingen van dit loopevenement.

HOE HET BEGON Zeventien jaar geleden, in het jaar 2000, vroeg zijn loopmaatje Roel de Jong, of Cor ook wat voor de organisatie van de Ronde van Oranjewoud wilde betekenen. Roel zelf namelijk had de supervisie van de Joustermerkeloop in Joure al ‘op zijn bordje’ en bleek niet voldoende tijd over te hebben om zich daarnaast ook nog voldoende te kunnen concentreren op de Ronde van Oranjewoud. “Ik was vereerd door deze vraag van Roel, maar had op dat moment geen flauw idee waar ik ja tegen zei”, blikt Cor terug. Na twee jaar met zijn voorganger te hebben meegelopen, was hij er in 2002 klaar voor en nam hij de voorzittershamer van Roel de Jong over.

VOORBEREIDINGEN En dat is geen sinecure, want je moet eigenlijk al een jaar vooruitplannen. In november moeten alle praktische zaken voor de volgende editie al worden vastgelegd. Denk

hierbij aan de datum, de ruimtes in Sportstad en het maken de flyers. Ook begint de organisatie, in deze periode van het jaar, met het werven van ongeveer 75 vrijwilligers, een proces dat ieder jaar toch wel de nodige moeite kost. “Mochten mensen zich dus geroepen voelen om op deze dag een handje te helpen, en dat kan met van alles zijn, dan kan er contact met mij worden opgenomen”, zegt de voorzitter. Wanneer de dag van de loop nadert wordt het, als het goed is, steeds minder druk met het organiseren en ligt de nadruk op de spreekwoordelijke ‘puntjes op de i’ om vervolgens op de dag zelf te kunnen knallen. Dit loopevenement in Heerenveen trekt ieder jaar circa 1000 lopers en wandelaars. Iedereen met zijn eigen doel. De een wil een persoonlijke record neerzetten, de ander gaat voor een prijs, maar voor de meesten betekent het uitlopen van de ronde, een sportieve recreatieve prestatie, lekker bezig zijn met hun hobby.

ZWITSERS UURWERK De voorzitter zelf geniet het meest wanneer de organisatie loopt als een goed geolied Zwitsers uurwerk. “Wanneer alle deelnemers achter de startstreep staan te wachten op het startschot zie je waarvoor je het allemaal hebt gedaan. Puur genieten”, glimlacht Cor, die zelf ook meerdere keren heeft meegedaan voordat hij voorzitter werd. Een blijvende zorg voor de organisatoren van evenementen in de

Cor Wijnja

buitenlucht vormt het onvoorspelbare weer in Nederland. Wat te doen bij extreem warm weer of bij een wolkbreuk? Cor Wijnja: “De laatste jaren is het weer steeds prima geweest en dat is aan de ene kant natuurlijk mooi, maar tegelijkertijd spookt er stiekem weleens een duiveltje door je hoofd dat het ook anders kan. Maar we bekijken het van de positieve kant en vertrouwen erop dat de weergoden ons ook dit jaar weer goedgezind zijn.”  

ANEKDOTES In alle jaren dat Cor betrokken is bij de Ronde van Oranjewoud zijn er genoeg herinneringen gemaakt waar hij graag aan terug denkt. Hij hoeft dan ook niet lang na te denken over het antwoord op de vraag: wie de meest opvallende deelnemer is geweest. Dat is zonder twijfel de snelle Keniaan geweest,

een aantal jaren geleden. Voor de andere lopers was deze man, alleen te bewonderen bij de start. Na het startschot was de Keniaan meteen vertrokken en was niet bij de houden. Een andere anekdote, die Cor aanhaalt, is die van het verkeerd lopen van een aantal deelnemers. Dit gebeurde tijdens de eerste editie van de loop met de start en finish bij Sportstad. De verkeersregelaars stuurden de eerste lopers de verkeerde kant op omdat ze dachten dat de finish nog op de oude locatie was. “Dit leverde uiteraard veel hilariteit op want er liepen ineens lopers niet meer in de wedstrijd. Dit is allemaal goed gekomen en er wordt nog steeds hard om gelachen”, blikt Cor terug die, terwijl hij dit vertelt, opstaat en zijn stoel aanschuift om vervolgens afscheid te nemen waarna hij naar de baan gaat om zijn trainingsrondjes te maken.

INSCHRIJVEN Inschrijven voor de Ronde van Oranjewoud op zaterdag 6 mei 2017 is voor hardlopers alleen mogelijk via de voorinschrijving op www. mijninschrijving.nl. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 5 mei om 22.00 uur. De wandelaars worden geadviseerd om zich ook voor 6 mei in te schrijven, via dezelfde website. Daarnaast kunnen de wandelaars zich ook op de dag zelf, vanaf 8.00 uur, inschrijven bij de start bij Sportstad Heerenveen. Meer informatie over de Ronde van Oranjewoud is te vinden op www.avheerenveen.nl


Voor als het snel en goed moet! BEL: 0641207430

Kom speeddaten in Beetsterzwaag! 24 en 26 april vanaf 14.00 uur Locatie De Wissel, Wissel 1 in Beetsterzwaag

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES HEERENVEEN • 0641207430

Wij zoeken enthousiaste Begeleiders A voor de zomer! (mei t/m september - en misschien wel langer)

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

24 uur service

Kijk voor meer informatie op www.talant.nl/over-talant/nieuws

10 Wij werken met jou naar een mbo1-2 diploma! JAAR Erkende MBO1-2 Opleiding of cursus volgen bij It Wolwêzen! Extra begeleiding, prettige leeromgeving, ervaren praktijkopleiders en docenten. Meld je nu aan!

leren werken wonen

OPENDAG 13 mei 2017

10:00-15:00

ItWolwezen Ds. Veenweg 22 • 8456 HR De Knipe 0513-841118 • 06-384 770 29 www.wolwezen.nl • wolkom@wolwezen.nl


heerenveen • SPORT

Daan Zwertbroek

GROOTHEERENVEEN.NL

37

SPORT STAAT VOOROP OP TALENTEN COLLEGE Hoe combineer je topsport met het volgen van je opleiding? GrootHeerenveen nam een kijkje op het Talenten College van OSG Sevenwolden waar zwemmer Daan Zwertbroek, shorttracker Nathan Jansen en zwemster Marieke Tienstra hun middelbare schoolopleiding volgen.

Marieke Tienstra

Nathan Jansen

Onderwijs is voor veel topsporters vaak een struikelblok. Je wilt alles uit je topsportcarrière halen, maar ziet ook dat werken aan een maatschappelijke carrière vroeg of laat belangrijk is. Het normale onderwijs past niet altijd in de volle trainingsschema’s die topsporters draaien, waardoor ze genoodzaakt zijn een keuze te maken, óf voor school óf voor de sport. TAlentencollege Noord in Heerenveen kan het onderwijs zo aanbieden dat het past naast de sport en de ambities van de topsporter. In Nederland zijn vanaf september 2009 Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO) opgericht op vier plaatsen: in Amsterdam, Papendal, Eindhoven en Heerenveen. Uniek aan deze centra is dat trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs, (para)medische en andere specialistische begeleiding dicht bij elkaar te vinden zijn. Als topsporter kun je daardoor helemaal bezig zijn met trainingen en wedstrijden en wordt er geen tijd verspild aan reizen en het zoeken naar accommodatie en de begeleiding die je nodig hebt.

TALENTENCOLLEGE NOORD (TAN)

nale of internationale status hebben gekregen en trainen in een officieel bondsprogramma (Jong Oranje) van één van de bij CTO aangesloten sportbonden, kunnen worden toegelaten op de TAN. Alleen die sporters/ leerlingen komen voor de onderwijsvoorziening TAN in aanmerking.

SPORT OP ÉÉN Het is op woensdagmiddag lekker druk in de klas van het Talent College. Veel sporters hebben ’s morgens hun respectievelijke trainingen gevolgd en besteden de middag aan het behalen van hun schooldiploma. Daan en Marieke zwemmen beiden bij RTC Drachten. Nathan is shorttracker en heeft zijn trainingen veelal in Thialf. “Het sporten staat bij ons op nummer één, daarna school. Dit houdt niet in dat we op school de kantjes eraf lopen. We moeten net als iedere andere leerling op school gewoon toetsen, tentamens en examens doen. Alleen zien onze dagen er anders uit, omdat we het moeten combineren met sport” legt het drietal uit. In de ochtend en avond wordt er getraind en in het weekend zijn er vaak wedstrijden. Vanaf het einde van de ochtend is het drietal enkele uren op school.

Topsporters, die van NOC*NSF een natioAlle drie de leerlingen zitten in het examenjaar. Daan en Marieke doen gewoon net als iedere andere leerling examen en Nathan

Marieke, Daan en Nathan en hun dagelijkse portie fruit (v.l.n.r.)

doet dit gespreid. Elke leerling werkt zelfstandig, ondersteund door een persoonlijke studiecoach, aan een eigen leertraject. Het jaarprogramma van een studiejaar wordt in vier periodes verdeeld, evenals de te maken toetsen. Per week worden de leeractiviteiten gepland met als afsluiting de toetsen. Iedere leerling werkt op die manier aan zijn/ haar eigen weekprogramma op zijn/ haar eigen moment! Opvallend is een grote schaal fruit die bij de ingang van de klas op tafel staat. “Gezond leven is voor ons natuurlijk erg belangrijk. We letten op onze voeding, maar hebben geen dieet of zo. Het is gewoon een kwestie van discipline. Na een zwemtoernooi halen we echt weleens een Big Mac hoor” lacht Marieke. Ondertussen is het een komen en gaan van leerlingen. “We hebben niet dezelfde school en trainingstijden, dus het kan wat rommelig overkomen. Iedereen doet hier zijn eigen ding.

Het is voor ons echt een ideale situatie. Zonder het Talenten College is het vrijwel onmogelijk om topsport te combineren met school” aldus Daan. De leerlingen van het Talenten College hebben toch wel een beetje een aparte status binnen de school. “Andere leerlingen denken dat wij komen en gaan wanneer het ons uitkomt en dat we een vrij leven hebben. Niets is minder waar, dat kan ik je verzekeren. We hebben het door de combinatie van sport en onderwijs drukker dan een gewone leerling. Uiteindelijk zijn ze misschien wel gewoon een beetje jaloers” sluit het drietal af met en glimlach.


38

NUMMER 04 • 2017 FOTO'S TIMSIMAGING

JEROEN OTTER

de man achter de shorttrack successen Drie dagen lang was Rotterdam Ahoy stijf uitverkocht. Niet voor een popconcert van Justin Bieber of een theaterstuk van Jesus Christ Superstar. Nee, het was stijf uitverkocht voor het WK Shorttrack. Een weekend lang waren schaatsers als Sjinkie Knegt en Susanne Schulting de popsterren en was een 111 meter lange shorttrack baan het podium. Met goud op de vijfhonderd meter voor Knegt, brons op de duizend meter voor Schulting en wederom goud voor de heren aflossingsploeg was het een uitermate succesvol toernooi voor Nederland. Bondscoach Jeroen Otter stond aan de basis van dit succes. In zijn kantoor, tweehoog in de buitenring van het Thialf ijsstadion, ontmoeten we elkaar. Otter is hier kort geleden ingetrokken en dat is ook te zien. “Ja het is nog een rommeltje, maar nu, zo na het seizoen, heb ik tijd om er wat moois van te maken, want dit is een geweldig plekje.” Vanuit het raam heb je een prachtig uitzicht over de 400-meter ijsbaan.

EIGEN LOOPBAAN In de periode van 1985 tot 1990 behaalde Otter grote successen als shorttracker. Hij werd viermaal wereldkampioen op de relay en tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Calgary behaalde hij met de relayploeg de gouden medaille. Shorttrack was toen nog een demonstratiesport. “Dat was een mooie periode en ook in die tijd leefde de sport best wel in Nederland. Niet zoals als nu, maar er was zeker wel de nodige aandacht. Na 1990 zakte de populariteit van de sport in Nederland steeds verder weg.”

MADE IN THE USA In 1992 stopte Otter als shorttracker en ging hij aan de slag in Amerika. Hij werd hoofdcoach van de olympische shorttrackploeg, die als speerpunt de relay had. “Ik was een graag gezien figuur in de shorttrackwereld en met mijn achtergrond als succesvol schaatser op de relay werd ik in de VS gevraagd als hoofdcoach. Een mooie job in een land waar de mogelijkheden toen

groter waren dan in Nederland.” Nog geen 20 maanden na zijn aanstelling behaalde Otter meerdere medailles tijdens de Olympische Winterspelen in Lillehammer. “Ik was toen pas 29 jaar, maar wel de meest succesvolle Amerikaanse coach tijdens de Spelen.” In 1998 vertrok Otter uit Amerika en ging hij aan de slag bij de KNSB. Drie jaar later verruilde hij de KNSB voor het Belgisch Olympisch comité om daar aan de slag te gaan als prestatiemanager. “Daar heb ik niet lang gezeten, maar we hadden wel snel veel succes met de shorttrackploeg. Dat viel de langebaanploeg van DSB op en ik werd benaderd om trainer te worden. Daar reden toen onder andere Jan Bos en Stefan Groothuis. Twee jaar lang heb ik met Kosta Poltavets de ploeg geleid. Ik deed voornamelijk de sprinters. Na twee jaar viel deze ploeg uit elkaar en begon ik voor mezelf.” In deze periode, in 2003, kocht de Amsterdammer een huis in Heerenveen. Otter begon zijn eigen shorttrack-ploeg met buitenlandse toppers en vestigde zich voornamelijk in Calgary. Daar werkte hij onder andere met Japanners, Israëliërs, en Belgen toe naar de Olympische Spelen van Vancouver.”

BONDSCOACH NEDERLAND In 2010 startte Otter als bondscoach van de shorttrackploeg en verlengde hij zijn contract inmiddels al tot 2019. Na zijn aanstelling

was er direct succes, maar dat was niet alleen zijn verdienste geeft hij onmiddellijk toe. “De KNSB had mede met Arie Koops en de toenmalige bondscoach de shorttrack sport weten te centraliseren in Heerenveen. Dat leverde niet meteen resultaat op, maar toen ik in 2010 aan de slag ging kon ik daar wel de vruchten van plukken en daarop doorbouwen.” In de jaren erna volgden de successen elkaar in rap tempo op en kreeg Nederland langzaam maar zeker aansluiting bij de wereldtop.”

SJINKIE De meest succesvolle schaatser onder de hoede van Otter is Sjinkie Knegt. In een bomvol Ahoy won Knegt de wereldtitel op de vijfhonderd meter en gidste hij zijn relayploeg naar het goud. “Sjinkie is een fenomeen” vindt ook Otter. “De naam Sjinkie zal ook voor altijd onlosmakelijke verbonden zijn aan de

shorttracker. Daarnaast is het natuurlijk ook de persoon, maar zeker ook de schaatser. Sjinkie is rustig naast de baan, maar op het ijs is hij onnavolgbaar en barstensvol energie.” Knegt maakte grote indruk in Rotterdam en kreeg het publiek op de banken. Op het laatste, meest spectaculaire en misschien ook wel meest belangrijke, onderdeel van het WK Shorttrack werd Knegt met zijn ploeg op fabuleuze wijze wereldkampioen.

SUCCES OF PRESTATIE Voor shorttrackliefhebber Otter was het WK een absoluut hoogtepunt. “Als je ziet wat de organisatie daar heeft neergezet, een combinatie van topsport met entertainment, dan was het een schoolvoorbeeld van waar onze sport naar toe moet. Als liefhebber heb ik enorm genoten en was dit een ongeëvenaard toernooi. Als coach zet ik er echter nu een streep onder, ga ik

evalueren en kijken we uiteraard vooruit naar de Olympische Spelen van 2018.” Na een broodnodige vakantie is de ploeg op 3 april weer begonnen met de gezamenlijke trainingen en sinds 15 april volgen de sporters een fulltime programma. De voorbereiding en het komende seizoen staan natuurlijk in het teken van de Spelen. Na alle successen zijn de verwachtingen hoog gespannen, al wil Otter niet spreken over een mogelijk aantal te behalen medailles. “Ik maak verschil tussen succesvol zijn en het prestatieve. Het prestatieve is het krijgen van die medaille. Ik kijk meer naar het succes. Succes is als je in staat bent om zo dicht mogelijk bij je potentiële niveau te komen. Ik zorg voor het succes en als de rijders de volle potentie van het succes kunnen behalen dan zijn er rijders in mijn ploeg die medailles pakken. “


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

Jouke Jan Kraak (4e van links) in actie tijdens de Head in Amsterdam op de Amstel, die dit jaar werd gewonnen.

JAN JOUKE KRAAK

HEERENVEENSE ROEIMAKELAAR WIL WEER ELFSTEDENMARATHON WINNEN Al vanaf zijn twintigste jaar is Jan Jouke Kraak verslingerd aan roeien. De sportfanaat, die vroeger/en nog steeds ook aan zeilen, fietsen, kanoën en schaatsen doet, is dan ook meerdere malen per week te vinden op het water in de acht met stuurman, de ‘vier zonder’ en de skiff (1 persoons roeiboot). Na 29 jaar als roeier geniet hij nog steeds met volle teugen. “Misschien zelfs wel meer dan ooit”, vertelt hij vol passie en met een dosis energie in zijn makelaarskantoor in Heerenveen. Jan Jouke Kraak is één van de twee eigenaren van makelaarskantoor Kraak & Donker. De 49-jarige boomlange roeier maakt een enorm fitte indruk en begint vol overgave aan zijn verhaal. Om te beginnen laat hij zijn meest recente prijs zien. Een soort munt met daarop ‘Head of the River’. “Vorige weekend hebben we blik getrokken op de Amstel in Amsterdam (blik trekken is een term voor het winnen van een prijs). We wonnen de Head of the River, een prestigieuze roeiwedstrijd over 7,5 kilometer.” In de veteranendivisie vaart Jan Jouke in de acht met stuurman. In deze divisie varen 52 boten in verschillende leeftijdscategorieën. De gemid-

delde leeftijd van de roeiers bepaalt in welke categorie een boot thuishoort. De overwinning van het team van Jan Jouke is geen toevalstreffer, want de wedstrijd werd vorig jaar ook al door hen gewonnen. “Daarnaast hebben we als speciale wedstrijd vorig jaar in Boston (Amerika) de Head of the River Charles gevaren, de grootste roeiwedstrijd te wereld.”

RV AENGWIRDEN Sinds zijn twintigste is Jan Jouke bezig met roeien. In de beginjaren bij studentenroeivereniging Aegir in Groningen. “In 1988 begon ik met roeien en dat was vanaf het begin meteen behoorlijk fanatiek. We trainden zes keer per week minimaal twee uur lang. Heerlijk vond ik dat, maar het kostte erg veel tijd en naarmate de studie vorderde kwam er steeds minder tijd om te trainen. We kozen toen meer onze wedstrijden uit en trainden dan daar naar toe. Jan Jouke werd geboren in Harskamp, maar groeide vooral op in Broek-Noord bij Joure. Na zijn studententijd in Groningen belandde hij uiteindelijk in Heerenveen. Daar roeit hij bij de roeivereniging Rv Aengwirden. “In 1999 is deze vereniging opgericht en ik ben er vanaf de start bij betrokken geweest. We hadden al vrij snel een trouwe groep van 40 leden en door de jaren heen is dat aantal meer dan verdubbeld. Het

is een hechte en trouwe club en steeds meer roeiers, zelfs van buiten Heerenveen, komen naar ons toe omdat we een erg mooie mix van een fanatieke wedstrijdgroep en een toergroep hebben. Sinds kort zijn we ook met jeugd roeien begonnen.”

ELFSTEDEN ROEIMARATHON Op 26 mei vindt de Elfsteden Roeimarathon plaats. Een roeiwedstrijd in estafettevorm. Voor Jan Jouke is dit een speciale wedstrijd, want de laatste twee edities sloot hij winnend af met zijn team. “Als ik terugkijk op mijn verleden als roeier ben ik misschien wel het meest trots op de teamspirit die ik samen met mijn ploeggenoten ervaar tijdens de vele trainingen en wedstrijden. We hebben een ontzettend leuke ploeg, zijn een echt hecht team en als je dan na 200 kilometer roeien het Elfstedenkruisje als winnend team in ontvangst mag nemen dan ben ik daar erg trots op.” Voor Jan Jouke staat de datum van 26 mei al lange tijd rood omcirkeld in zijn agenda. Dan staan opnieuw de 200 roeikilometers in Friesland op het programma. “Daar trainen we nu wel echt naar toe. We maken extra uren en willen dit jaar weer proberen te winnen.” ”Tijdens de Elfsteden roeimarathon roeit ons team met vijf teams van twee roeiers en twee stuurvrouwen. Twee roeiers roeien tussen de zeven en tien kilometer alvorens ze worden afgewisseld door twee teamgenoten. Voor ons telt elke seconde dus er komt veel tactiek bij kijken. De wissels moeten vlot verlopen

en parcourskennis is essentieel. Daarnaast zijn er veel technische punten waar we rekening mee moeten houden. De Luts bijvoorbeeld is ondiep, dan wil je twee lichte roeiers in de boot hebben zodat er minder diepgang is. En in Hindeloopen is het vaak smal, dan gaan de riemen binnenboord en moet er met een kleine peddel (die de stuurvrouw bediend) snelheid worden gemaakt. Het is dan belangrijk dat er twee roeiers in de boot zitten die deze techniek in huis hebben en gemakkelijk kunnen manoeuvreren.” In 2016 won het team van Jan Jouke de Elfsteden roeimarathon in een tijd van 17 uur en 28 minuten. Een jaar eerder deed het team het nog 10 minuten sneller. De tijd is voor Jan Jouke wel degelijk van belang, al is winnen belangrijker. “Het weer is van grote invloed, en dan natuurlijk met name de wind. Op de grote meren heb je hier vooral mee te maken. Ook een goede start is belangrijk. Wanneer je niet goed van start bent gegaan dan heb je te maken met andere boten en daar kun je last van hebben. Als je als eerste weg bent, hoef je met niemand rekening te houden. Daarnaast moet je de boot ook heel houden. Als je schade krijgt dan kan repareren zo maar een half uur duren en dat is kostbare tijd.” Over het resultaat eind mei is Jan Jouke duidelijk. “We gaan echt voor de winst en dat zit er in. We zijn zo goed op elkaar ingespeeld en we maken een goede kans. Hopelijk zijn de omstandigheden goed en kunnen we een nieuw record varen.”


De specialist voor uw gezinsauto.

Auto Joure XL is het adres voor een gezinsauto van elk merk in de populaire prijsklassen. Station-, ruimtewagen, MPV of een compacte SUV. Stuk voor stuk ruime gezinsauto’s voor 5 of 7 personen. Ben je voor je werk of met je gezin veel onderweg? Dan heb je een efficiënte auto nodig die ruim en comfortabel is en waarin u zonder moeite lange afstanden mee kunt afleggen. Kies dan voor één van onze scherp geprijste en ruime gezinsauto’s.

Voordelen van een Auto Joure XL gezinsauto. Lage aanschafprijs | Direct rijden | Groot aanbod in de populairste prijsklassen. Kosteloze (Inruil en inkoop) taxatie en afhandeling van uw huidige auto. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

Snel en vertrouwd je auto verkopen! Vanwege de grote vraag naar occasions zoekt Autogroothandel Friesland met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometer-stand. Bij Autogroothandel Friesland kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring! Ook kunt u mailen naar info@autogroothandelfriesland.nl, graag zoveel mogelijk informatie over uw auto zoals: kenteken evt. extra’s en zoveel mogelijk foto’s en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Als u uw huidige auto zelf verkoopt kunt u op nieuw of jong gebruikte auto’s vaak een behoorlijke korting bedingen. Zo bent u vaak een stuk voordeliger uit. Onze jarenlange ervaring met in- en verkoop van occasions aan handelsbedrijven en merkdealers staat garant voor een betrouwbaar en deskundig advies. (wel inkoop maar geen verkoop aan particulieren).

Direct uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Firmawei 3, 8501 XL Joure, 0513-48 57 77, (groothandel Friesland ligt achter Auto Joure XL) info @ autogroothandelfriesland.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

FOTO'S COR POT FOTOGRAFIE

41

FROUKJE HOFMA NAMENS VROUWEN SC HEERENVEEN IN NIEUWE CEV

‘Meiden verdienen gelijke kansen in sport’ Froukje Hofma neemt namens de vrouwen van sc Heerenveen zitting in de nieuw op te richten Coöperatie Eredivisie Vrouwen (CEV). Naast belangenbehartiging richt de CEV zich op het professionaliseren van het vrouwenvoetbal in Nederland. Aanvankelijk zou de CEV al van start gaan op 1 januari. Door allerlei oorzaken, zoals het vastleggen van statuten, de gang naar een notaris en belangen van de afzonderlijke voetbalclubs, is de oprichting uitgesteld. Wel is het de bedoeling dat de CEV nog dit seizoen officieel van start gaat. Naast de oprichting van de CEV, worden binnenkort grote op handen zijnde veranderingen besproken binnen het vrouwenvoetbal. Die zouden komend seizoen al moeten ingaan. Hoe die veranderingen eruit komen te zien, wil Hofma nog niet kwijt. Wel geeft het volgens haar een enorme impuls aan het Vaderlandse vrouwenvoetbal.

letje. Het vraagt heel veel van deze ambitieuze meiden. Die instelling vind ik fantastisch en daar voel ik mij bij thuis. Ik begrijp er dan ook niets van dat er mensen zijn die het vrouwenvoetbal bekritiseren.”

naar de cijfers. Er voetballen nu 155.000 vrouwen en vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland. De groei van de KNVB is voornamelijk te danken aan het groeiende aantal vrouwen dat gaat voetballen; het aantal voetballende mannen neemt namelijk af. Ik denk dan ook dat de KNVB een groeidiamant in handen heeft met het vrouwenvoetbal. Er zijn nu zo’n drieduizend voetbalclubs. Als je dat deelt op het aantal voetballende meisjes is dat niet veel. Bovendien zijn er clubs met veel vrouwenvoetballers en clubs waar dat er weinig zijn. Wat dat betreft liggen er dus veel kansen.”

De droom van de Heerenveense, die door Dennis Klaster van PUUR werd gevraagd voor het bestuur, is dan ook dat vrouwenvoetbal breed geaccepteerd wordt en een professionele status krijgt. “Zaak nu is om het vrouwenvoetbal bij sc Heerenveen en vrouwenvoetbal in het algemeen beter op te tuigen door onder andere een gesprekspartner van sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen te worden en te strijden voor zaken als meisjeskleedkamers. Ik vind het te gek voor woorden dat meisjes zich nu bijvoorbeeld in scheidsrechtersruimtes moeten omkleden. Dat vind ik treurig.”

NAAR EEN HOGER PLAN EIGEN BROEK OP HOUDEN Ook is het de bedoeling dat de negen clubs, recentelijk is Excelsior Barendrecht toegetreden, die nu in de vrouweneredivisie zitten, zichzelf straks financieel kunnen bedruipen. Nu krijgen de clubs jaarlijks nog een x-bedrag van de voetbalbond KNVB. “Het is de uitdaging om als club te zorgen voor voldoende financiën, zodat we over een paar jaar nog bestaan. Want afgezien van Ajax en PSV kan het met de andere clubs morgen al gedaan zijn. Wij hebben twee grote sponsoren. Dat zijn Univé en sc Heerenveen. Daarnaast hebben wij inkomsten uit de KNVB en via lokale ondernemers. Als een van beide grote sponsoren stopt, dan is het gebeurd met het vrouwenvoetbal van sc Heerenveen”, zegt Hofma. Juist bij dat laatste wil Hofma zich niet zonder slag of stoot neerleggen. “Helemaal niet als je kijkt

De tweeënhalf jaar waarin Hofma nu in het bestuur van de vrouwen van sc Heerenveen zit, heeft zij er vanuit technische zaken, vanwege de groeipotentie, dan ook alles aan gedaan om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te krijgen. Juist de topsport is in haar ogen belangrijk voor de breedtesport. “Voor jonge meisjes moet er wat te dromen zijn. Topsporters hebben daarbij een voorbeeldfunctie. Om die reden vind ik ook dat het vrouwenvoetbal ingebed zou moeten zijn bij het herenvoetbal van de betaalde voetbalclubs. Nu hebben de vrouwen een amateurstatus. Dat zou, vind ik, een profstatus moeten zijn. Wat mij betreft zouden Nederlandse profclubs net als in België een bepaald percentage moeten investeren in vrouwenvoetbal om te kunnen werken aan professionalisering en het meer zichtbaar maken van vrouwenvoetbal.” De drive waarmee Hofma het

vrouwenvoetbal promoot is kenmerkend voor haar. In het ondernemersgezin waarin zij opgroeide leerde zij om voor zichzelf op te komen en te vechten voor gelijke kansen. “Ik ben, hoewel ik niet zo wil klinken, denk ik een idealistische, geëmancipeerde en ook wel feministische vrouw. Ik wil namelijk een betere wereld creëren voor meisjes in de sport. Ook hoop ik op meer gelijkheid in het bedrijfsleven. Het percentage meisjes op universiteiten bedraagt ondertussen achtenveertig procent. Maar als ik om mij heen kijk, denk ik: ‘Waar zijn ze allemaal?’. Zelf werk ik bij Novatech ook in een mannenwereld. Het percentage vrouwen is bij ons dertig procent. Maar als ik bij klanten over de vloer kom, word

ik niet behandeld als een vrouw, maar als een persoon met kennis van zaken. En zo hoort het, want mannen en vrouwen zijn gelijk”, zegt Hofma, mede-eigenaar van Novatech, leverancier van autoonderdelen, autogereedschappen en garage-uitrusting.

RARITEIT Hofma: “Helaas vinden te veel personen vrouwenvoetbal nog een rariteit. Of ze roepen dat het niet om ‘aan te gluren’ is. Daar wil ik van af. De vrouwen trainen elke dag, hebben op vrijdagavond een wedstrijd en op zaterdag een individueel programma. Daarnaast hebben ze een baan of studeren ze. Dat is hard werken voor een paar centen. Je moet dus echt gek zijn van het spel-

Hoewel Hofma naast haar werk net als de andere vrijwilligers veel privétijd kwijt is aan sc Heerenveen is dat haar elke seconde waard. “Ik denk dat ik er wekelijks tussen de tien en twintig uur aan kwijt ben, naast ons bedrijf Novatech. Maar dan kom ik bij mijzelf terug in wie ik ben en gelijke kansen wil voor vrouwen. Dat geldt zowel voor het bedrijfsleven, als ook in de sport. Ik vind dat meisjes het recht hebben op dezelfde sporten met dezelfde voorzieningen. Als je dan kijkt naar het enthousiasme van de vrouwen, dan is dat geweldig. Ik denk dan ook dat ik nog wel een paar jaar doorga.”


U wilt toch ook geld besparen op uw woning? Wij helpen u op weg tijdens onze inloopdag! ✓ Advies over wat u kunt doen en waar u begint ✓ Financieel adviseur ✓ Demonstratie zonnepanelen plaatsen (ieder uur) ✓ Zonnepanelen ✓ Zonneboilers, vacuümbuizen ✓ Warmtepompen ✓ Airconditioning A+ ✓ Energiezuinige CV-ketels ✓ Pelletkachels ✓ En meer...

Datum

vrijdag 21 april 2017

Tijd

10:00 – 17:00 uur

Adres

De Werf 1, Heerenveen

Telefoon

0513 - 611 311

Check

doedeenergiecheck.nl

SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

gs Kom lan u en laat end vrijblijv n! re informe

Klimaatmakers

www.sportstad.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

VTON UIT HEERENVEEN GEEFT IEDEREEN LEUKE EN LEERZAME TRAININGEN

VAN JEUGDAFDELING EEN JEUGDOPLEIDING VV Langezwaag is dit voorjaar gestart met de VTON (Voetbal Technische Ontwikkeling Nederland) voetbalmethode, die zich richt op de ontwikkeling van jonge voetballers tussen de 5 en 19 jaar oud. In Langezwaag trainen alle jeugdtrainers binnen de club nu volgens de schema’s van VTON en zijn de eerste bevindingen uiterst positief. WAT IS VTON? De VTON Voetbalmethode, opgestart in 2011, is een doorlopende leerlijn voor de jeugd van 5 tot 19 jaar. Trainers en spelers werken in een jaarplanning samen aan concrete doelstellingen. Alles komt daarin aan bod: technische, tactische, fysieke en mentale ontwikkeling. Gedurende het jaar werken trainer en spelers gericht aan deze doelen met meer dan 700 kant-en-klare trainingen. Coachtips, animaties van de organisatie op het veld en filmpjes van voetbalhandelingen ondersteunen de trainer. De spelers voetballen met meer plezier en ontwikkelen zich ‘spelenderwijs’ naar hun potentieel. Trainers worden ontzorgd op de inhoud en kunnen zich richten op het coachen. En binnen de verenigingen zijn visie, leerlijn en planning centraal geborgd. Daardoor is er continuïteit, zelfs als trainers elkaar afwisselen. De methode maakt van een jeugdafdeling een jeugdopleiding.

INTRODUCTIE Bij VV Langezwaag werd het VTON trainingssysteem na de winterstop geïntroduceerd. In de kantine van de kleine voetbalclub zitten we op een woensdagmiddag, net voor de training van de jongste pupillen, met voorzit-

ter Henk de Vries en jeugdtrainer Bareld van de Meer. De Vries licht kort de kennismaking met VTON toe. “Richard Elsinga van VTON heeft hier op de club een presentatie gegeven. Wij zochten naar een rode lijn in onze opleiding en het trainingssysteem dat VTON heeft ontwikkeld lijkt hier perfect bij aan te sluiten. In overleg met onze jeugdtrainers hebben we toen besloten om een half jaar proef te draaien. Onze 90 jeugdleden trainen nu volgens de schema’s van VTON.” De rode lijn die de club zocht in de trainingen voor hun jeugd werd gevonden en dat deze stap gezet werd is bij een vereniging die wil investeren in de jeugd volgens De Vries niet meer dan logisch” Ik vergelijk het eigenlijk met de basisschool. Je komt in groep 1 en gaat in groep 8 weer weg. In de periode heb je een bepaald pakket aan vaardigheden opgedaan. Je kan rekenen, schrijven, lezen en ga zo maar door. Je wordt als het ware klaargestoomd voor de middelbare school en daar weten de leerkrachten welke basiskennis de scholieren hebben. Bij VTON werkt het precies zo. Vanaf de jongste jeugd ligt de nadruk op techniek en balvaardigheid en dat wordt steeds verder uitgebreid. De voetballers krijgen hierdoor een zeer brede basis en kunnen na de jeugdopleiding hun vleugels uitspreiden.”

UITERST POSITIEF Jeugdtrainer Van der Meer ziet veel voordelen in het gebruik van het systeem. “Als voetballer heb je door de jaren heen soms wel zes verschillende trainers. Door dit systeem weet elke trainer het basisniveau en de trainingsmethodiek van de voetballers. Hierdoor word het eenvoudig om weer nieuwe dingen te leren en een stap voorwaarts te zetten in de ontwikkeling.“ Om een visueel beeld te krijgen van de mogelijkheden haalt Van der Veen zijn telefoon uit zijn broekzak en opent de app. Handig scrolt hij

door de verschillende menu’s en laat hij de training voor vanavond zien. Vijf oefeningen waarin techniek en partijvorm worden gecombineerd. Via een filmpje van een voetballend jongetje krijgen we een goed beeld van wat er precies de bedoeling is. “We moeten flink doorpakken in een training van een uur met deze vijf oefeningen”, vervolgt hij. “Wat ik ook een enorm pluspunt vind van deze manier van training geven is dat een trainer weet wat er van een voetballer verwacht mag worden op een bepaalde leeftijd. Voorheen vond ik dat altijd erg lastig in te schatten.”

WEINIG VOORBEREIDING EN GEMAKKELIJK VERVANGBAAR De schema’s worden door VTON kant en klaar aangeleverd. Dat kost de jeugdtrainers aanzienlijk minder tijd aan trainingsvoorbereiding dan in het verleden. Van der Meer: “Ik kijk thuis het schema wel even door, want dan word ik niet verrast op de training. Het scheelt wel een hele hoop werk en tijd natuurlijk. In het verleden was ik vaak lang op zoek op het internet voor leuke oefeningen, dat hoeft nu niet meer en dat is lekker als je een 40-urige werkweek hebt. Daarnaast komt het natuurlijk ook wel eens voor dat een trainer uitvalt of ziek is. Door deze app kan iemand anders heel gemakkelijk een training overne-

men en kunnen de jongens doorgroeien in hun ontwikkeling.” Al met al is VV Langezwaag erg tevreden over de eerste weken met het nieuwe trainingssysteem en voorzitter De Vries verwacht dan ook dat er voor langere tijd gewerkt zal worden op deze manier. “Volgende week gaan we evalueren met de trainers en het bestuur en dan zullen we zien hoe de bevindingen zijn, maar ik verwacht eigenlijk dat het de meeste trainers goed bevalt. Als dat zo is dan voorzie ik dat we deze trainingsmethodiek voor langere tijd gaan hanteren en de stap gaan zetten van een jeugdafdeling naar een echte jeugdopleiding.


44

NUMMER 04 • 2017

HEERENVEEN VITAAL ZET NU OOK VOL IN OP OUDERS VAN KINDEREN

‘DUIDELIJK MAKEN DAT SPORT VOOR IEDEREEN BEREIKBAAR IS’

De betrokken partijen die al langer samenwerken in Heerenveen Vitaal verleggen de focus nu ook naar andere doelgroepen. Zo wordt vol ingezet op het in beweging krijgen van ouders van kinderen. Tot nu toe lag de nadruk vooral op de jeugd zelf. Om de ouders in beweging te krijgen, worden zij bijvoorbeeld betrokken bij de jaarlijkse Mega Sportdag. Die vindt plaats in de herfstvakantie rondom het stadion van sc Heerenveen. Dat festijn voor jeugd uit Heerenveen en omgeving wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Heerenveen Vitaal is sinds haar oprichting in 2016 aangehaakt bij de Mega Sportdag, waaraan ruim 1200 kinderen van basisscholen meedoen

Heerenveen Vitaal is een stichting die zich in wil zetten om iedereen in Heerenveen in beweging te krijgen. Dat gebeurt onder andere door het faciliteren van beweegprojecten. Dat moet weer leiden tot een gezonde levensstijl. De deelnemers eraan zijn: Sportstad Heerenveen, ziekenhuis Tjongerschans, het Friesland College, Meriant en Thialf. De bekostiging komt uit geld van het Heerenveen Ondernemers Fonds. Dat fonds is door de gemeenteraad goedgekeurd in 2016 en heeft een looptijd van drie jaar. Half 2017 wordt het fonds geëvalueerd en wordt bekeken of het een vervolg krijgt. Heerenveen Vitaal loopt alvast vooruit op dat besluit en noemt het belangrijk dat het wordt voortgezet, om iedereen in de regio Heerenveen in beweging te kunnen blijven brengen. Het geld van het fonds zelf komt uit een kleine verhoging van het OZB-tarief voor bedrijfsgebouwen. Dat wordt besteed aan collectieve doeleinden. Aanvragen die binnenkomen, worden door de Stichting Heerenveen Ondernemers Fonds getoetst. Bij akkoord worden middelen ter beschikking gesteld.

en ligt een rol voor studenten van het CIOS. “Met de betrokken partijen bij Heerenveen Vitaal werken wij heel nauw samen. Onze studenten kunnen een centrale rol spelen om mensen in beweging te houden. Dat kunnen zij dan ook nog eens doen in hun toekomstige werkveld”, verklaart Anke Visser, directeur van het CIOS, onderdeel van het Friesland College. Of zoals Rinse Bleeker, directeur operationele zaken van Sportstad Heerenveen, zegt: “Actieve kinderen verdienen actieve ouders. Een neveneffect van het betrekken van ouders kan zijn dat het bijvoorbeeld extra leidinggevende vrijwilligers kan opleveren voor sportclubs. Daarnaast gaan we monitoren of de deelnemers zelf al sporten of van plan zijn te gaan sporten en zo ja, welke sport. Mogelijk worden ouders daardoor ook weer actiever betrokken bij de sportclub.”

UITDAGING Zowel Tromp, Visser, als Bleeker geven aan dat

GEZOND HOUDEN

Om dat te bereiken wordt er nagedacht over aanvullende activiteiten. Zoals een foodcongres. “De uitbouw van de Mega Sportdag is wat dat betreft de eerste stap. Naast een mogelijk foodcongres, willen wij meer contact met buurtsportcoaches. Daar wordt op dit moment nog niet veel mee gedaan door Heerenveen Vitaal”, zegt Bleeker over de buurtsportcoaches, die als doel hebben om de sportparticipatie te bevorderen.

MAXIMAAL IN HEERENVEEN Visser: “Daarnaast is er het evenement Maximaal in Heerenveen. Dat vindt dit jaar plaats op 17 mei. Studenten van het CIOS willen heel Heerenveen dan in beweging krijgen. Een activiteit die precies past bij de doelen van Heerenveen Vitaal. Bedrijven,

scholen en particulieren die willen meedoen, kunnen zich aanmelden via www.ciosevents. nl. Maximaal in Heerenveen wil iedereen, inwoners en werknemers, van jong tot oud, uit Heerenveen en omstreken, in scholen en in kantoren, dertig minuten per dag in beweging krijgen. Nog elke dag melden scholen en bedrijven zich aan om mee te doen. Het kan heel laagdrempelig zijn. Zoals sporten achter je bureau of achter een rollator. Als het maar past bij de doelgroep. Studenten begeleiden je daarbij die dag. Heerenveen Vitaal heeft ook een bijdrage geleverd om het evenement mogelijk te maken”

OPRICHTING Heerenveen Vitaal is opgericht op 1 mei 2016. Dat gebeurde op initiatief van toenmalig Thialf-directeur Eelco Derks en Rinse Bleeker. Sport, zorg en onderwijs waren en zijn de speerpunten. “De faciliteiten, kennis, sportclubs en verbinding. Alles is aanwezig om mensen in beweging te krijgen. Zo gaat Heerenveen ’n Gouden Plak bijvoorbeeld voor ons de marketing oppakken. Prachtig vinden wij dat.” Tromp: “We hebben toekomstplannen genoeg. Zoals aansluiten bij Jongeren op gezond gewicht (JOGG).” Dat project streeft naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. “Dus geen chips of energiedrankjes meer op scholen, zoals nu soms wel het geval is.”

“Wij willen inwoners uit Heerenveen en omstreken tot op hoge leeftijd vitaal houden. Dat wij nu ook op inzetten op ouders, heeft met hun voorbeeldrol te maken. Want als kinderen thuiskomen en hun ouders hangen onderuit gezakt op de bank, dan stimuleert dat niet echt om zelf te blijven sporten”, zegt Bert Tromp, namens de directie van ziekenhuis Tjongerschans betrokken bij Heerenveen Vitaal. Zelf komt hij uit een bekende Jouster voetbalfamilie. Sporten kreeg hij dan ook van huis uit met de paplepel ingegoten. “Er is zoveel energie en dynamiek in de regio Heerenveen. Ook bedrijven zijn enorm enthousiast, omdat zij hun werknemers gezond kunnen houden door ze in beweging te krijgen. Je gunt het bovendien iedereen om vitaal te zijn en daardoor lekker in je vel te zitten.” Om ouders bij de Mega Sportdag te betrekken, zijn zij benaderd via scholen. Daarin lag

het een uitdaging is om iedereen in beweging te krijgen. En liefst ook te houden. “Het is een grote cirkelbeweging. Als je de mensen gezond houdt, zijn ze minder ziek. Dat is weer beter voor de maatschappij”, zegt Tromp.

Rinse Bleeker (Sportstad Heerenveen), Bert Tromp (Tjongerschans) en Anke Visser (CIOS) (v.l.n.r.)

Het drietal hoopt dan ook vurig dat de gemeente Heerenveen besluit om na dit jaar het Heerenveen Ondernemers Fonds voort te zetten. “Niet alleen omdat het heel leuk is om hier mee bezig te zijn, maar ook om het enthousiasme bij iedereen die je spreekt”, zegt Bleeker. “Bovendien, via Heerenveen Vitaal kan de drempel om te gaan sporten worden verlaagd. Het maakt duidelijk dat sport voor iedereen toegankelijk is.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

71STE KONINGIN JULIANA WANDELTOCHT OP ZATERDAG 29 APRIL

Op zaterdag 29 april organiseert de Heerenveense Wandel Federatie de 71ste Koningin Juliana Wandeltocht. Ook dit jaar is de organisatie erin geslaagd om een mooie route uit te zetten. De routes voeren u door de mooie bosrijke omgeving van Oranjewoud en Heerenveen.

Deelnemers kunnen kiezen uit vijf afstanden. Namelijk de 5, 10, 15, 25 of 40 km. De routes zijn ook geschikt voor Nordic Walking. De start is bij de kantine van VV Heerenveen op Sportpark Skoatterwâld aan de Oranje Nassaulaan. Inschrijving individuele lopers: Op de dag van de tocht aan de start bij VV Heerenveen.

VV HEERENVEEN JO.15-1 KAMPIOEN VAN HOOFDKLASSE OSG HOCKEY MEISJES ‘OUD’ Na een kort verblijf in de hoofdklasse zijn de JO.15-1 op een indrukwekkende manier kampioen geworden. Slechts één wedstrijd werd verloren, de overige allemaal gewonnen! Een heel mooie prestatie van het team, maar ook van de trainers Bart Klapwijk en Jordy Veenstra, die voor het eerst een JO.15 team onder hun hoede hadden. Nadat het team Franeker had verslagen met 2-0 barste het feest op het veld los. Het was dan ook nog lang onrustig op het veld en in de kantine waar de overwinning werd gevierd.

NAAR NK SCHOOLHOCKEY

Voor het vijftiende jaar op rij organiseerde de KNHB, samen met 50 hockeyverenigingen, de Nationale Schoolhockeycompetitie voor scholen uit het voortgezet onderwijs. Deze competitie bestaat uit regionale voorronden en vervolgens uit een landelijke finaledag. Scholieren van het voortgezet onderwijs strijden in 4 categorieën om de titel ‘Kampioen Nationale Schoolhockeycompetitie’.

OSG Meisjes ‘oud’ met 100% Quick Stick speelsters is vrijdag kampioen van noordoost Nederland geworden. Zij strijden op 2 juni mee om het Nederlands kampioenschap schoolhockey in Amsterdam. OSG Jongens ‘jong’ en OSG-meisjes ‘jong’ hebben alle twee de finale bereikt. Voor hen beiden zat er een geweldige tweede plaats in.

SOCCERSQUASH NIEUW BIJ SPORTSTAD

Wist je dat de squashbanen van Sportstad ook te gebruiken zijn voor soccersquash? Soccersquash is een combinatie tussen het traditionele squashen en voetbal. Een goede training voor je balgevoel, reactie- en inschattingsvermogen. Reserveer een squashbaan en een speciale soccersquash bal en spelen maar! Kijk voor meer informatie of het reserveren van een baan op de website van Sportstad Heerenveen!

Onlangs vonden de regionale voorronden van de schoolhockeycompetitie plaats. De competitie is ingedeeld in een categorie Jong (geboren na 1 oktober 2000) en een categorie Oud (geboren na 1 oktober 1996). OSG Sevenwolden deed met drie teams mee bestaande uit hoofdzakelijk leden van Quick Stick.

KRUIT EN KV HEERENVEEN VERLENGEN SAMENWERKING Het bestuur van KV Heerenveen is zeer verheugd dat Riko Kruit ook volgend seizoen als hoofdtrainer verantwoordelijk zal zijn voor de selectie. De feedback vanuit de spelersgroep en de ambitie van Kruit om met Heerenveen de ingeslagen weg van verdere professionalisering te vervolgen geven wederzijds vertrouwen in een succesvolle voortzetting van de samenwerking.

De staf van de selectie zal de komende periode worden aangevuld met een trainer voor het tweede team en worden uitgebreid met een assistent voor de gehele selectie. Op deze manier denken vereniging en staf de selectie sterker te maken en spelers ook op individueel niveau te verbeteren. De ambitie van Heerenveen is om in de zaal zo snel mogelijk op overgangsklasse niveau terug te keren.

KENNISMAKINGSLESSEN T’AI CHI IN HEERENVEEN Voor iedereen die lenig wil worden of lenig wil blijven, geeft Sportclub F en F The Inner Way, vijf kennismakingslessen T’ai Chi in Heerenveen. Het goed beoefenen van T’ai Chi kan leiden tot het verdwijnen van rug- en nekklachten, (ouderdoms) kwaaltjes en hoofdpijn. Het helpt je lichamelijk en geestelijk in balans te komen. De kennismakingslessen staan onder deskundige leiding van de instructeurs van Sportclub F en F The Inner Way uit Sneek. De vijf lessen worden op donderdagavond 11, 18 mei en 1, 8, 15 juni gegeven van 19.15-20.15 uur in MFC de Spil Skoatterwâld (Heerenveen). T’ai Chi is een Chinese bewegingskunst die goed is voor lichaam en geest. Wie naar een T’ai Chi beoefenaar kijkt ziet deze grote, langzame, afgeronde bewegingen maken. Het lijkt een beetje op ‘zwemmen in de lucht’. Regelmatige T’ai Chi beoefening bevordert de gezondheid, balans en ontspanning doordat de doorstroom van gezonde chi (chi = Chinees voor energie) wordt geoptimaliseerd. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via info@sportclubfenf.nl of tel.: 0515-432030.

DRIEKWART SPORTVERENIGINGEN ZOEKT SPORTSTAD EN TJONGERSCHANS BRENGEN VRIJWILLIGERS SPORT, ZORG EN ONDERWIJS SAMEN Daarnaast is het lastig om vrijwilligers te vinden die zich langdurig in willen zetten voor de club. Dit blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) en Sport Fryslân over vrijwilligers bij sportverenigingen op basis van gegevens uit de Friese Sportverenigingsmonitor. Van de Friese sportverenigingen ziet 38% het werven en behouden van vrijwilligers als knelpunt. Ook zien verenigingen met een tekort aan vrijwilligers de toekomst minder zonnig tegemoet. Van de verenigingen die voldoende vrijwilligers hebben is dat 5%. Het opstellen en uitvoeren van vrijwilligersbeleid kan sportverenigingen helpen bij het werven en behouden van vrijwilligers.

Bij Sportstad Heerenveen bevinden zich sport, zorg en onderwijs onder één dak. Samen met Ziekenhuis Tjongerschans worden deze drie pijlers ook buiten de muren van Sportstad samengebracht. Deze maand hebben Sportstad en Tjongerschans op sportieve wijze de samenwerking op medisch- en opleidingsvlak officieel voortgezet. Al sinds 2014 trekken de partijen gezamenlijk op om studenten van de opleiding doktersassistent te kunnen faciliteren.

Deze samenwerking maakt het mogelijk dat studenten alle werkzaamheden tijdens dezelfde stageperiode kunnen uitvoeren bij het sportprogramma Caparis in Beweging. Caparis in Beweging is een sportprogramma van Sportstad Heerenveen dat zich inzet voor de fysieke en sociale ontwikkeling van de medewerkers van Caparis. Studenten van de opleiding doktersassistent kunnen hier hun medische kennis in de praktijk toepassen. De medewerkers van Caparis worden hierdoor zowel op het gebied van sport als dat van gezondheid begeleid.

FOTO FPH.NL


46 17

8

17

14

11

22

23

24

25

26

19

21

9

9

H

17 2

15

2 17

24

9

15

8

2 6

22

15

17

11

22

12

15

10

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

17

14

10

10

19

17

10

15

22

22

10

1

8

17

7

6

PUZZELPAGINA NR 04 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

17

7

2

14

4

14

4

18

17

14

26

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

9

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

7

17

10

20

22

19

7

9

13

8

12

7

11

6

18

18

8

14

11

18

17

5

17

6

D C

16

15

14

NUMMER 04 • 2017 5

4

3

2

1

17

22

7

6

18 17

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

hekeldicht hartstimulator

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 04-2017 – tot uiterlijk 5 mei 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier! logé

discussie

staatshoofd

toestel

nauwgezet

in model brengen

brandstof

2

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

14

1

4

20

4

19

22

12

19

24

1

2

14

20

B

bloeiwijze loog

onderwijskunde

4

inleidend deel

Europese taal

U

G

D

voordat

bijbelse vrouw

24

vreemde munt haars inziens

12

8

4 14

18

14

4

1

8

6

24

4

12 4

2

22 2

14

14 22

26

rob

scheepstouw

13

besef traagheid

pl. in Amerika

riv. in Spanje hondenras

3

1

palm

zangstem

Spaans eiland

groet bij carnaval

groente gebogen been vreemde munt

7

4

8

verlies

14

13 14

6

8 2

onderwerp verlaagde toon

diversen

3 14

zelfkant

5

riv. in Italië

puinhoop

status

8

4

4

4

22 13

9

14

5

8

8

9 4

5

8 14

13

14 14

3 14

24

8

22

8

6

14 22

22

14

3

9

9 9

6

5

4

14

8

22

9

6 8

13

4 14

22

22

12 14

11

8 26

vogel ad acta omheinen

2

11

aanvang

beschuldiging

22

strook dierengeluid

pl. in Zwitserland

10

1

pendelaar waterrijk land

bonbon

3

bijbelse figuur toegangsweg

lokspijs

14

26

6

4

12

5

9

9 14

1

4 24

5

14

6

14

1 8

14

14 24

22

rijstdrank

vrouwelijk dier

autodeur

14

14 per expresse

Europees land

22

autopech

Indisch heer

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

een zekere groot hert zuigspeen roofvogel insecteneter dochter v. Cadmus

verfstof achterstelling

golfterm

Europeaan

6

vogel

vrouwelijk dier

draaikolk

9

2

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

scheepsbedrijf

© www.puzzelpro.nl 1

PUZZEL EN WIN

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 04, VÓÓR 5 mei A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 03 - 2017

heerenveen

Jeltje Maat-Akkerman uit Sintjohannesga heeft een waardebon tw.v. € 25,00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen gewonnen.

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Take up! GP

5-DEURS

Voorraad voordeel

• Airconditioning • Radio/CD-speler • Navigatie via smartphone • ESP • Centrale deurvergrendeling • Elektrische ramen

Of privé-lease per maand va

Move up! 1.0 (60pk) 5deurs | Rijklaar va €11.980 | Private lease vanaf €225*

Polo Edition

5-DEURS

Voorraad voordeel

• Climatic airco • Cruise Control • Parkeersensoren voor en achter • Armsteun middenvoor • Elektrische ramen • Lichtmetalen velgen 5-DEURS

Golf Comfortline

Voorraad voordeel

vanaf

Of privé-lease per maand va

Rijklaar vanaf

Of privé-lease per maand va

* €393 €22.660

1.0 TSI | Benzine | 115pk

• Climatronic Airconditioning • Radio/CD-speler • Cruise Control • ESP • Navigatie • Middenarmsteun voor • Lichtmetalen velgen

Golf Variant | Rijklaar va €24.360

Rijklaar

* €322 €16.230

1.0 TSI Executive | Benzine | 95pk

Ook op voorraad:

vanaf

* €213 €11.780

1.0 | Benzine | 60pk Ook op voorraad:

Rijklaar

Golf Sportsvan | Rijklaar va € 25.080

“Speciaal voor u ingekocht, dus uit voorraad leverbaar. OP=OP!” Richard Lodenstijn, Paulus Tjeerdsma, Sjoerd Hekstra, Kristian van der Heide, uw Volkswagen verkoopadviseurs bij Autoland van den Brug Heerenveen. Genoemde vanaf-prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. **Het Volkswagen Abonnement is een privé-lease abonnement voor een vast maandbedrag, aangeboden door Volkswagen Bank. Tarief is op basis van Full Operational Lease, 10.000 km per jaar, een eigen risico van € 500 en een looptijd van 48 maanden, exclusief brandstof . Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten,

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

Voor onderhoud, service en reparatie kunt u ook terecht bij onze vestigingen in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

Profile for GrootHeerenveen

GrootHeerenveen 4 - 2017  

GrootHeerenveen 4 - 2017  

Advertisement