Page 1

06 - 2017

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 06

groot

IN DEZE UITGAVE

NT LU S T R U M K R A I C K

Succesvolle Golfdiva blijft gewoon

‘IK BEN HELEEN UIT HEERENVEEN!’ OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

H H C Q U I C K ST

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 06 • 2017

PARKJE, BOSJE, BERGJE... "Wat een weertje, hè? Met dat zonnetje erbij? Echt terrasjesweer," zegt iemand naast mij op één van de terrassen op de Oude Koemarkt. Weertje, zonnetje, terrasje, ik hou van verkleinwoordjes. Ze maken de wereld een stukje aangenamer. Ogenschijnlijk belangrijke kwesties worden hooguit "wél een dingetje" en als je baas op je werk vraagt of je "even een momentje" voor hem hebt, klinkt dat in beginsel onschuldig. “Een beetje” valt ook onder die categorie onschuld. En dat is nu precies, wat Heerenveen óók zo leuk maakt. Heerenveen denkt graag groots, met stadse allures, maar blijft intussen een bijna vertederend dorps karakter houden, door

lieve verkleinwoordjes te gebruiken. Neem nou het “Amelius van Oenemapark” tegenover het Posthuis Theater. In de volksmond noemen we het gewoon "Parkje Achter de Kerk". En we maken wandelingen in Hepkema's Bosje. Eigenlijk begon dit al, toen we Heerenveen "het Friese Haagje" noemden. Heerenveen is groot in het klein zijn. Van een heuvel in Oranjewoud weten we nog “het Woutersbergje" te maken.

Daarom nodigen wij u graag uit om lekker ontspannen het GROOTHEERENVEEN Krantje te lezen.

En het is goed zo. Zeker met de warme zomerse periode voor de deur, waarin het tempo door de temperatuur toch al noodgedwongen iets minder gejaagd wordt, is het heerlijk om alles wat kleiner te maken.

Doe er rustig een hele maand over…

opmerkelijk...

GROOTHEERENVEEN Krant brengt géén nieuwtjes uit de regio (daar hebben we de webeditie voor). We brengen wél mooie interviews met mensen uit uw omgeving, mensen zoals u en ik.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl Je kunt de gewoonste dingen bijzonder maken door ze te doen met bijzondere mensen. Het is een kleine moeite om iemand met een verstandelijke beperking gelukkig te maken. Het zijn de kleinste gebaren die deze mensen doen stralen van geluk. Het was een groot feest op het terrein van Wierda aan de Mars. Alles werd uit de kast gehaald om deze doelgroep een onvergetelijke dag te bezorgen.

KLEINTJE KOEMARKT MET THE ORIGINALS

EXPOSITIE NELLEKE DIKKERBOOMBRUIN BIJ DIERENKLINIEK BORNEGO

Op vrijdagavond 23 juni organiseert de Stichting Night of te Koemarkt het traditionele ‘Kleintje Koemarkt’ in samenwerking met de Horeca Oude Koemarkt! Vanaf 22.00 uur treedt de Nederlandse band The Originals op de Oude Koemarkt op. The Originals spelen alles, op verzoek. En daarin is deze band absoluut uniek! Deze rasmuzikanten spelen namelijk echt alles en uitsluitend wat het publiek vraagt.

In de maanden juni t/m september 2017 exposeert Nelleke Dikkerboom-Bruin met een selectie van haar landschaps- en natuurfoto’s in de diverse ruimtes van Dierenkliniek Bornego in Nijehaske. In vrijwel alle werken staat rust en verstilling centraal.

The Originals is de meest muzikale interactieve live-act van Nederland. En dat maken de heren al jaren waar op vele podia in binnenen buitenland. Het begint met een muzikaal verzoek, en dat doe je op het zaalpodium. Op deze bescheiden showspot in het publiek, staat de opvallende microfoon waarmee iedereen zijn of haar favoriet kenbaar maakt aan band en publiek. Het publiek heeft dus een heel actieve en belangrijke rol in de show.

Nelleke is zelfstandig grafisch en conceptueel ontwerper. Zij woont en werkt in Heerenveen. Fotograferen doet ze hobbymatig en ter ontspanning, voornamelijk landschappen en (creatieve) natuurfotografie. Ze gaat er dagelijks op uit, de natuur in met haar honden. Fotografie is voor Nelleke vooral het in beeld brengen van datgene wat ze op die momenten ziet, voelt en ervaart.

DUIF IN DE LIFT BIJ ‘T GERECHT Een bijzonder tafereel bij Grand Café ’t Gerecht aan het Gemeenteplein. Een duif heeft een nest gemaakt in een bouwlift aan de zijkant van het pand. Moeder duif heeft hier één ei uitgebroed. Dit terwijl de lift met het nest dagelijks vele malen op en neer gaat met bouwmaterialen voor een lopende verbouwing in het pand. Inmiddels is de jonge tortelduif bijna klaar om uit te vliegen. “Iedere keer wanneer ik de lift gebruikte, vloog er een duif weg. Na een tijdje begon ik dit vreemd te vinden en ben ik op onderzoek gegaan. Als snel vond ik een nest achter de laadruimte. Hier zat een jonge duif in. Moeders maakt even een ommetje als wij de lift gebruiken. Als de lift weer stilstaat komt ze direct terug. Vanaf een afstandje houdt ze de boel in de gaten” laat bouwvakker Freerk Kleefstra weten aan onze reporter.

DRIJVENDE TUINTJES FLEUREN DE LINDEGRACHT OP

JONGE KAT ONDER MOTORKAP HOUDT BRANDWEER BEZIG De brandweer van Heerenveen rukte vorige week donderdagavond uit voor een bijzonder klusje. Een jonge kat was onder de motorkap van een geparkeerde auto gekropen in de parkeergarage achter het kantoor van Univé aan de Abe Lenstra Boulevard. Het diertje liet zich niet zomaar pakken door de te hulp geroepen brandweer en dierenambulance. Nadat de auto was opgekrikt en er onderdelen waren losgehaald, kon het jonge katje worden bevrijd. De klus was na drie kwartier geklaard. De dierenambulance heeft het diertje meegenomen en zorgt voor een goed opvangadres.

De Lindegracht in het centrum van Heerenveen is weer opgefleurd met tientallen drijvende tuintjes. De afdeling Heerenveen van Groei & Bloei heeft voor het vierde jaar op rij de tuintjes in de Lindegracht geplaatst. Leden van Groei & Bloei, leerlingen van basisscholen en studenten van het Nordwin College (VMBO-afdeling Groen) hebben de tuintjes ontworpen en beplant. De tuintjes staan in houten bakken die blijven drijven doordat de bodem van tempex is. In de bodem zit een gat waarin een oude kous hangt die water opzuigt. Hierdoor hebben de tuintjes vrijwel geen onderhoud nodig. De tuintjes zullen naar verwachting tot half september in de Lindegracht blijven liggen.

ACHTEROP BIJ DE POLITIE TIJDENS “ONBEPERKT SAMEN GENIETEN” Lekker een rondje scheuren in een politie- of brandweerwagen met zwaailampen en sirene aan, of zelf eens achter het stuur van een auto stappen om een stukje te rijden. Rondritten in vrachtwagens en op motoren. Muziek dans en veel meer. Het kon zaterdag allemaal tijdens “Onbeperkt Samen Genieten” in Heerenveen.

ROTARY HEERENVEEN WISSELT VAN BESTUUR IN BRASSERIE DE STAL Rotary Heerenveen wisselt ieder jaar van bestuur, zoals iedere Rotaryclub dat doet. Dit jaar hebben heeft Rotaryclub Heerenveen een zeer speciaal tintje gegeven aan die wisseling. Deze zal plaatsvinden in “Brasserie De Stal” en wordt verzorgd door een aantal deelnemers met een verstandelijke beperking. Rotary Heerenveen is daar te gast onder het genot van wat hapjes en wat drankjes. De avond start om 17.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Tussen 18.00 en 18.30 uur treedt dan de Rockband van de Muzikale Expressiegroep van Ateliers Majeurs op. Vier muzikanten met een licht verstandelijke beperking, verzorgen dit optreden met zang, djembé, basgitaar en drums. Verder wordt de avond muzikaal opgeluisterd door Twee Heren Met 10 Snaren, gitaar en viool, met een jazzy glimlach. Tijdens de bestuurswissel heeft Rotary Heerenveen nog een verrassing in petto! Ze hebben, als lokaal project, 40 restaurantstoelen uitgezocht en gekocht, omdat het restaurant in de Stal erg aan vernieuwing toe is. Deze stoelen worden op die avond aangeboden. Rotary Heerenveen blijft zich ook weer dit jaar actief inzetten voor de samenleving. Wordt vervolgd.

KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


GROOTHEERENVEEN.NL

24STE FRYSKE DEI

3

IN AKKRUM

MODRES VIERT 2-JARIG BESTAAN Op 15 juli viert kleermakerij en wasserij Modres haar 2-jarig bestaan. Eigenaar Ali nodigt eenieder uit om vanaf 14.00 uur langs te komen om te genieten van een (Turks) hapje en drankje. De kleermaker heeft binnen twee jaar een uitstekende naam opgebouwd. Zo vermaakt hij wekelijks kleding voor Van der Kam Mode, Fifty Six en doet hij de was voor Grandcafé ‘t Gerecht. “Ik heb in twee jaar een grote schare vaste klanten opgebouwd. Deze wil ik graag uitnodigen om samen met mij en mijn dochter het 2-jarig bestaan van de zaak te vieren. Ik heb het erg naar mijn zin in Heerenveen en ik ben gaan houden van de Friese cultuur. Vanaf eind juni start ik met een leuke stomerij actie voor mijn klanten.”

Voor de 24e keer organiseert de Fryske Dei commissie op 15 juli van 10:00 17:00 uur een Fryske dei in Akkrum. Ook dit jaar zal het dorp gezellig versierd worden wat extra zal bijdragen aan de sfeer voor deze toch wel bijzondere dag. Als vanouds is er vanaf 10.00 uur een grootse hobbymarkt met vele Friese ambachten, waaronder verschillende standhouders, die op traditionele wijze hun waren zullen aanprijzen. De gehele dag is er veel livemuziek van diverse Friese artiesten, welke over het gehele terrein zullen optreden en ook gezellig langs alle terrasjes gaan. Voor de

sportief ingestelde bezoekers zijn er diverse demonstraties van verschillende Friese sporten, zoals Fries dammen, schaken en last but not Least de Friese volksport bij uitstek het kaatsen. Clown`Auke zal de kinderen laten genieten van zijn grappen en grollen. Ook is er een overdekt springkussen, een suikerspin en andere lekkere versnaperingen. Een ‘mobiele’ kinderboerderij wordt op deze dag in het centrum van het dorp neergezet met

een diversiteit aan dieren voor zowel jong als oud! ‘s Avonds is er live -muziek bij café Kromme Knilles, verzorgd door So What de Akkrumer topband! Dit vanaf 18.00 uur met ook een nog mooi foodtruckplein!

SWIERINGA NEEMT JAN DE VOS AUTOMATERIALEN IN HEERENVEEN OVER Begin mei heeft Swieringa Automaterialen de vestigingen van Automaterialen Jan de Vos in Heerenveen en Sneek overgenomen. Swieringa automaterialen is al meer dan 40 jaar een begrip in Gorredijk en omstreken. Het bedrijf verkoopt auto-accessoires aan particulieren, automaterialen aan garages en daarnaast vindt er specialistische inbouw van elektronica plaats. “Swieringa staat voor klantenservice, kwaliteit en betrouwbaarheid. We wilden dit Swieringa-concept breder uitrollen. Toen we de kans kregen om de twee zaken in Heerenveen en Sneek over te nemen hebben we dit met beide handen aangepakt. Door de overname hebben we daarnaast meer ingangen bij leveranciers en dus een breder assortiment. Hierdoor kunnen we de klant nog beter van dienst zijn” aldus Erik Swieringa.

Tot nu toe werden er op deze locaties voornamelijk automaterialen aan garages verkocht. Deze activiteiten worden voortgezet waarbij de klant uit een nog groter assortiment aan onderdelen, banden, gereedschappen en equipment kan putten. Daarnaast wordt in Heerenveen en Sneek het accessoires-assortiment voor de particulier de komende tijd flink uitgebreid. Met

mooie merken zoals Thule en Meguiars. “We hebben een vakkundig team met medewerkers die veel plezier in hun werk hebben en dit ook uitstralen. De klant staat bij ons op nummer 1. Deze zien we graag terug dus hebben we klantenservice en kwaliteit hoog in het vaandel staan.” sluit salesmanager Jan Veenstra af.

CAFETARIA DE MUNT NIEUW AAN HET MOLENPLEIN

FEESTELIJKE OPENING MFC DE AKKERS OP 28 JUNI Met luid tromgeroffel wordt op woensdag 28 juni MFC De Akkers in Heerenveen feestelijk geopend. De verschillende partijen, OBS Route 0513, CBS Spring! en Kinderwoud hebben in maart hun intrek genomen in het gebouw. In de tussenliggende periode heeft iedereen zijn draai gevonden in de nieuwe huisvesting en is ook het plein ingericht. Daarmee is het moment aangebroken voor een officiële opening. Vanuit alle toegangswegen van MFC De Akkers is vanaf ongeveer acht uur tromgeroffel te horen. Kinderen, ouders en de wijk worden opgetrommeld om hun nieuwe multifunctionele centrum samen te openen. Burgemeester Van der Zwan van de gemeente Heerenveen opent rond 8.45 uur het gebouw op ludieke en passende wijze. Na de openingshandeling gaan alle kinderen aan de slag in (muzikale) workshops, in de middag gevolgd door een slotoptreden voor alle ouders. Vanaf vijf uur is er de mogelijkheid voor genodigden en wijkbewoners om het gebouw te bezichtigen.

NATUURBEGRAAFPLAATS FRYSLÂN OPENT POORTEN VOOR BELANGSTELLENDEN Onlangs opende Natuurbegraafplaats Fryslân in het kader van de Week van de Begraafplaats haar poort voor alle belangstellenden.

Het stijgende aantal reserveringen op Natuurbegraafplaats Fryslân markeert een ontwikkeling op het gebied van bewust afscheid nemen. Men bereidt zich steeds vaker liever zelf voor op het onvermijdelijke. Soms komt een afscheid erg onverwacht, maar vaker kan men met dierbaren het naderend afscheid overdenken. Erover praten creëert duidelijkheid en verschillende zaken op voorhand regelen geeft rust, zo blijkt.

Samen met bevlogen en creatieve ondernemers vertelden de medewerkers tijdens deze dag over groene alternatieven voor rouwvervoer, urnen van waddenklei en waddenhout, akoestische uitvaartmuziek, duurzame bloemsierkunst, kisten van organisch materiaal en kleurrijke waden om in begraven of gecremeerd te worden. Daarnaast was er een opruimcoach, afscheidsfotograaf, ritueel begeleider en speltherapeut aanwezig om mensen kennis te laten maken met nieuwe ontwikkelingen op creatief en therapeutisch gebied. De gehele dag kwamen tientallen belangstellenden langs om zich te laten informeren.

Het centrum van Heerenveen is een smaakvol ingericht cafetaria met veel zitplekken rijker. Vorige week opende cafetaria De Munt aan het Molenplein 10b. De verse friet, de speciale Döner-box en de lekkere ijsjes beloven een smaakvolle ervaring te worden voor de inwoners en bezoekers van Heerenveen. Eigenaar Adnan Yigit en bedrijfsleider Marcel Hankel zijn geen onbekenden in de Heerenveense horeca. Beide mannen hebben al jaren ervaring in de bereiding van snacks en shoarma. “Kwaliteit en service staan bij ons hoog in het vaandel. We nodigen eenieder uit om kennis te maken met onze zaak en uiteraard onze producten” laten Yigit en Hankel weten.


heerenveen

4

Succesvolle Golfdiva blijft gewoon

‘Ik ben Heleen uit Heerenveen!’ “Als ik door het land ga en mensen mij vragen wie ik ben, dan zeg ik altijd ‘Ik ben Heleen uit Heerenveen!’ Want dat bekt zo lekker, ik gebruik dat als marketing, omdat ze dat bijna nooit meer vergeten. Zal ik eerst vertellen wat ik op dit moment doe?” Een plezierige waterval van woorden overvalt ons wanneer op het kantoor van Heleen Kamphuis, Golfdiva uit Heerenveen, aanschuiven. Wel op een opmerkelijk tijdstip, de eerste zaterdagmorgen van juni, om 09.30 uur: “Ik ga vanmiddag met mijn dochter naar Justin Bieber, voor het eerst in mijn leven Pinkpop beleven. Volgende week zit ik ook helemaal vol met events”, had Heleen ons al eerder laten weten. EENTJE VAN DE MELKBOER! Met een ‘wat wil je weten’, is het Heleen die de eerste vraag stelt. Het antwoord laat zich raden: ‘Alles!’ Een schaterlach volgt, maar dan gaat de blonde Heerenveense ook goed los. “Ik ben 52. Fulltime moeder van twee kinderen, ik heb ze alleen, vandaar fulltime. Daarnaast heb ik een heel mooi eigen bedrijf, dat groeit en bloeit. Ik ben een echte Heerenveense, opgegroeid met muziek. Acht jaar pianoles gehad, toen als jong kind begonnen in Brassband Pro Rege, op de althoorn. Van jong meisje doorgegroeid naar het A-orkest. Eigenlijk is dat wanneer je terugkijkt misschien de basis voor mijn hele verdere leven geweest. Mijn hele jeugd bestond uit de Brassbandwereld. Ik groeide daarmee op als tiener, daar week alles voor op dat moment. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Daar had ik ook mijn vriendengroep. Op vakantie met de kerst? Nee, natuurlijk niet, want je hebt tien kerkdiensten met de Brassband. Dat was heel fanatiek.”

GIESSENBURG De ouders van Heleen komen van oorsprong uit Zuid-Holland, uit Giessenburg. Haar vader Tiemen Kamphuis, bedrijfsleider bij Bedrijfskleding De Zee, overlijdt als Heleen nog maar 16 jaar is. Moeder Johanna den Hartog is in de woorden van Heleen nog steeds ‘alive and kicking’, net 83 jaar geworden. In haar jeugd gaat

"Als je in de golfwereld mag werken is dat een feestje."

Heleen altijd op vakantie bij haar opa Den Hartog in Giessenburg. Daar is opa timmerman, waar hij in de polder ook een eendenkooi heeft met een eigenhandig gebouwd jachthuis. Als de ouders van Heleen de eendenkooi hebben overgenomen worden alle zomervakanties daar in de bungalow doorgebracht. Met een “Ik heb nog altijd een zwak voor eendjes en dat komt uit die periode vandaan”, ziet Heleen terug. Tot het overlijden van haar vader ook een ‘onbezorgde, beschermde jeugd in een Gereformeerd gezin’. Heleen heeft één broer. Na de lagere school gaat Heleen naar

het vwo aan het Nassau College en slaagt er met vlag en wimpel. Toch gaat ze na het ‘voortgezet wetenschappelijk onderwijs’ niet naar een universiteit om te studeren, maar volgt ze een directiesecretaresseopleiding in Zwolle met als doel om zo snel mogelijk haar eigen geld te gaan verdienen. Dat ze niet bij Pro Rege vandaan wilde heeft volgens Heleen een rol gespeeld om niet ver van Heerenveen te gaan studeren. Ook de thuissituatie speelde ongetwijfeld mee in de keuze om niet te gaan studeren. Na haar opleiding als directiesecretaresse vindt Heleen haar eerste parttime baantje bij de muziekuitgeverij van Jan de Haan uit Oudehaske, die dan net begonnen is met de uitgeverij.

hadden in de halve finale konden we ook nog aan kaartjes komen en waren we er in het stadion bij. Onvergetelijk. Ik heb die nacht na de wedstrijd op straat geslapen, met mijn jas als kussen!” Nog altijd is Heleen voetbalgek en heeft ze al jaren een seizoenkaart van SC Heerenveen.

“We hadden Jan de Haan, zijn vrouw en ik. Als een drie-eenheid stonden we in het kantoortje en dan maakten we de ordertjes op de strijkplank. Dat was prachtig om het eerste jaar mee te mogen maken. Helemaal als je ziet hoe groot het bedrijf van Jan de Haan daarna is geworden.”

“Israëlische handballers uit de zusterplaats van Heerenveen kwamen naar Heerenveen en zochten in 1982 gastgezinnen. Ik zei tegen mijn moeder ‘Dat is net wat voor ons, allemaal leuke jongens uit Israël’. Komt die bus aan, met allemaal van die mooie knappe donkere jongens en één wat kleine rossige handballer. Ja hoor, die kwam bij ons in het gezin. Dror was z’n naam! Maar we hebben zo’n leuke week gehad, het was een schat van een jongen. Er ontstond een intense vriendschap tussen ons en hij nodigde mij uit om naar Israël te komen. Een jaar later ging ik. Mijn moeder vond het wel goed. Israël, geloof? Ga maar naar het Heilige Land! Ik heb een geweldige vakantie gehad, we hebben het hele land door gecrost. Om een lang verhaal kort te houden, ik ben verschillende malen naar Israël terug geweest en heb altijd contact met Dror en zijn latere vrouw gehouden. En weet je waar mijn dochter nu overmorgen naar toe gaat? Juist ja, naar Dror!”

Na haar baan(tje) bij de muziekuitgeverij gaat Heleen aan de slag als secretaresse in het Tjongerschans Ziekenhuis bij internist Uunk. Ze zal dit werk negen jaar doen. Ondertussen leeft Heleen het lieve leven met volle teugen. Helemaal gek van sport, gaat ze bijvoorbeeld met een groep vrienden in 1988 op de bonnefooi naar de finale van het EK in München. “Omdat de Duitsers van ons verloren

Dat avontuurlijke heeft er bij Heleen van jongs af aan al in gezeten. Eigenlijk had ze na haar middelbareschooltijd een jaar naar het buitenland willen vertrekken. Door de thuisomstandigheden gaat het echter niet door. Wel krijgt Heleen contact met een Israëlische handballer, die een grote rol in haar verdere leven zal spelen.

DROR

Op haar 29ste gaat Heleen, ze woont dan al samen met een man die helemaal bezeten is van topzwemmen en als trainer werkzaam is in die sport, voor een jaar naar Israël. Daar maakt ze haar meisjesdroom waar. “Ik ben gaan werken als au pair bij een dokterfamilie, waar ik een eigen huis in hun achtertuin had. Het was in een badplaats iets ten noorden van Tel Aviv, met de mooiste stranden van Israël. Het was het ‘Jaar van mijn leven’!” Als Heleen op haar 30ste weer terugkomt in Nederland, begint voor haar een nieuw leven. Haar zesjarige relatie met de man waarmee ze voor het jaar Israël al samenwoonde eindigt. Heleen gaat werken als receptioniste en shopmedewerkster op de golfbaan van St. Nicolaasga. “Daar is begonnen wat mijn huidige leven helemaal bepaalt!”


GROOTHEERENVEEN.NL

5

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GOLFDIVA “Als je in de golfwereld mag werken is dat een feestje. Leuke mensen, mooie omgeving, heerlijk wereldje. Het is toch recreatief. Iedereen die daar komt doet het voor zijn lol. Dat is wat anders nadat ik jaren in het ziekenhuis had gewerkt, laten we wel wezen.” Heleen ontmoet golf pro Martin Wedema met wie ze trouwt en samen krijgen ze twee kinderen, waarvan de dochter nu 18 jaar is en de zoon 14. Het stel gaat werken op Golfclub Heidemeer en later ook op de grotere Leeuwarder Golfclub De Groene Ster, waar Martin golflessen en clinics geeft en Heleen de golfshop runt. “We hebben er prachtige jaren meegemaakt, golf zat toen nog helemaal in de lift, bedrijven deden er hun businessuitjes. Fantastisch. Keihard werken, maar ik beloonde mij tussen door met mooie tripjes. Naar Dubai bijvoorbeeld, kinderen mee en huppakee. In Dubai hebben we nog een clinic gekregen van Tiger Woods.” Na 18 jaar strandt het huwelijk, waarna Heleen op eigen benen komt te staan met Golfdiva. “Ik begon in 2011 met een kleine webshop Golfdiva.nl Op een camping in Italië gingen we golfen en daar zag ik die mooie Italiaanse dames. Toen wist ik wat de naam van mijn webshop zou worden en heb het meteen vast laten leggen. Het begon met een webshopje en toen kreeg ik steeds vaker het verzoek naar de golfclubs te komen, door heel Nederland. Er waren voorheen wel ‘proshops’ die geleid werden door professionele golfleraren, maar door de opkomst van internetshops en concurrentie verdwenen die steeds vaker. Ik voelde toen al aan dat ik naar die vrouwen op de golfbanen moest met mijn spulletjes. Even heb ik nog overwogen om met een omgebouwde SRV-wagen te gaan, maar die rijden te langzaam en kom ik niet door heel Nederland. In het voorjaar 2012 heb ik een tweedehands trailer voor promotiedoeleinden van hondenvoer op de kop kunnen tikken en dat is mijn karretje geworden. Ik was daar uniek mee! Ik heb die kar achter m’n auto gekoppeld en ben het gewoon gaan doen, terwijl ik nog nooit met een aanhanger had gereden.

GLASBLAZERS Ondertussen is Heleen een echte dame geworden, of liever een diva, die niet alleen prachtige golfkleding en golfproducten voor dames verkoopt, maar ook ‘golfevents’ organiseert. Als de onderneemster pur sang het verhaal over haar leven als golfdiva heeft verteld, volgt er nog een heel relaas over haar belevenissen als een van de oprichters van de Glasblazers (‘ik heb net afscheid van de Glasblazers genomen, het is te druk allemaal’) , over de organisatie van de Night of de Koemarkt, enz. enz. Te veel om allemaal in een interview te vangen. Misschien wordt het tijd voor een boek? De titel is al bekend: Golfdiva!


PROGRAMMA VRIJDAG 23 JUNI 22.00 uur  'KLEINTJE KOEMARKT' MET DE BAND 'THE ORIGINALS'

The Originals spelen alles, op verzoek.

ZATERDAG 24 JUNI 13 - 17 uur 'HEERENVEEN OP STELTEN' In het centrum van Heerenveen treden

dweilorkesten op waaronder straatorkest Toos, de Fedde Schurer Big Band en d'Drive van het Friesland college. Tevens zullen er diverse sport- en spelactiviteiten zijn.

21.00 uur PROMSCONCERT

Het grootste muziekevenement van Friesland dat gratis toegankelijk is!

HET PROMSCONCERT MET DIT JAAR ONDERMEER:

Plaatstaal (voorprogramma), Romy Monteiro, Yes-R, Bart Brandjes, Edward Reekers (Kayak), Erica Greenfield, One Two Trio Brassband Pro Rege, Frisian Starband olv Nick Bult en mister Night of the Koemarkt Ferry van Leeuwen!

HÉT MUZIEKFEEST VAN HEERENVEEN! WIJ WENSEN ALLE BEZOEKERS VEEL PLEZIER TIJDENS THE NIGHT OF THE KOEMARKT! www.nightofthekoemarkt.com

Achter de Kerk 18 8441 ET Heerenveen Tel.: 0513 654 535 www.debuurman.com

EN 3 GANG NU RKT) ME A M E O K ( 22,50 VOOR € Dracht 8, 8442 BP Heerenveen Telefoon: 0513 622 262 www.brasseriedecuyper.nl

Snackbar-IJssalon Oude Koemarkt 3 8441EV Heerenveen 0513-628348

Gespecialiseerd in Salades!

De thuishaven Koemarktspecial 23&24 juni: Onbeperkt tapas eten voor € 22,90!

Gemeenteplein 59, 8442 MB Heerenveen Telefoon: 0513 683 950 www.lafontaineheerenveen.nl

Vleesmarkt 9 • Heerenveen • T 0513 844 870 www.gustoheerenveen.nl

De Oase

café

happas

Spareribs €12,50 0513-610010 - Breedpad 11 - Heerenveen

heerenveen Voor al het actuele nieuws uit regio Groot Heerenveen

catering

Breedpad 9 • Heerenveen • Tel: 0513 624 963 info@cafedeoase.nl - www.cafedeoase.nl

www.grootheerenveen.nl

Muziekhandel De Snaar

WIJ ZIJN OPEN TIJDENS 'NIGHT OF THE KOEMARKT'!

Gitaarspeciaalzaak

Crackstraat 23 - Heerenveen - Telefoon:0513 622 083 Cafetaria 't Hoekske

Heideburen 11 - Heerenveen - Tel. 0513 624 128 www.desnaar.nl

LINDEGRACHT 33 • HEERENVEEN - TEL. 0513-842462

WWW.DEPREMIER.NL

"

"

RO PINTO TO

G

RILL

TP

TORO PINTO ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE 15% KORTING www.toropinto.nl • 0513-610519

Geldig t/m november 2017

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

met Broodje Night of the Koemarkt nk! dra fris of gratis kop koffie, thee Dracht 27 | 8442 BK Heerenveen | Tel:0513 640 078 www.lekkerzzz.nl

Nieuwstraat 1B, 8441 GC Heerenveen Telefoon: 0513 624 246


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

VRIJDAGAVOND 8 SEPTEMBER 2017

NIGHTWALK 2 THE KOEMARKT WORDT LEUK! Vol enthousiasme ontvangen worden in de Broedstoof aan de Koornbeursweg in Heerenveen, dat gebeurt als je binnenloopt bij Comunicare! van Carin Hoekstra. Blij beëindigt ze net een telefoongesprek: “Ik had weer een nieuwe sponsor voor Night of the Koemarkt aan de lijn. Het gaat zo leuk.” En dat geldt ook voor de organisatie van Heerenveens allernieuwste event: Nightwalk 2 the Koemarkt. “’Leuk’ lijkt wel een stopwoord van me, maar ik meen het echt. Mijn leven is leuk en ik doe allemaal leuke dingen. De laatste drie maanden komt het er echt op aan om de sponsoren binnen te halen voor Night of the Koemarkt, NOTK, en in de laatste week moet er altijd nog wel een sponsorpakket uit, of iets anders geregeld worden.” Hoewel het ieder jaar moeilijker wordt om genoeg sponsoren te vinden, is tot nu toe elke editie van het feest in onze sponsorlounge uitverkocht en sluit de begroting.

VOOR HEERENVEEN, DOOR HEERENVEEN Carin snapt dat wel: “Horeca, gemeente en het midden- en kleinbedrijf steunen ons ieder jaar. Maar er zijn in Heerenveen tegenwoordig zoveel mooie en kwalitatief goede evenementen waarin je je sponsorbijdrage kunt stoppen. En dat geld kun je maar een keer uitgeven.” Dus moest er iets gebeuren om geld te genereren. Samen met medebestuurslid Heleen Kamphuis en wat ze noemt een ‘heerlijke groep hysterische dames’ liep ze vorig jaar de Nightwalk in Leeuwarden: “Dat vonden we allemaal zo leuk, dat we het idee naar Heerenveen wilden halen. Dus we kwamen bij elkaar in november en daar ontstond iets.” Plannen voor de Nightwalk 2 the Koemarkt, ofwel NW2TK, waren snel geboren.

FINANCIEEL DOEL MET MAATSCHAPPELIJK STREVEN Carin vertelt dat de doelstelling van de Nightwalk is om geld te verdienen voor de volgende NOTK, vandaar het inschrijfgeld. Maar daarnaast heeft de avond ook een maatschappelijke inslag: “We vinden het fantas-

Carin Hoekstra op wandelschoenen achter het bureau

tisch hoe de vrijwilligers van de Voedselbank zich inzetten voor de medemens, vandaar dat we deelnemers oproepen om iets mee te nemen voor die organisatie. We houden een grote voedselinzamelactie.” Die inzet vindt ze in haar privéleven ook belangrijk: “Mijn man Pieter en ik hebben drie zoons en die voetballen. Dan zet je je als ouder vanzelfsprekend in voor de voetbalvereniging. En voor Pro Rege, waar onze oudste twee zonen meespelen.”

NIGHT WALK HEERENVEEN

11,5 km Avondwandeling met theatraal, muzikaal en sportief spektakel.

Loop je mee?

Sluit je aan bij het verlichte lint van wandelaars.

8 september 2017 vanaf 21:00 uur. Startlocatie Gemeenteplein 11,5 km wandeling door Heerenveen Deelname €10,00 per persoon

Help de voedselbank en neem iets mee.

INSCHRIJVEN: WWW.NIGHTWALKKOEMARKT.NL

GEZOND GEZAMENLIJK GEZELLIG

Haar vrijwilligerswerk voor NOTK doet ze nu negen jaar en ermee stoppen komt nooit in haar op: “Dat geldt voor alle bestuursleden trouwens, want we hebben het echt heel leuk samen. Alle neuzen staan dezelfde kant op en we zijn uitgegroeid tot een bijzondere vriendenclub. Daarom maken we van ons hart geen moordkuil. Als er iemand iets dwars zit, bespreken we het en we komen er altijd uit. Pieter vraagt me weleens of ik alweer ga vergaderen, maar dat doe ik graag.”

BESTE CITYMARKETING De organisatoren van de NW2TK vormen ook zo’n gezellige groep die de schouders eronder zet: “We zijn allemaal gemotiveerd. Ons dagelijks bestuur bestaat uit Marrit Bekkema, Anna Lise Bangma en Marijke Zeevenhoven. Daarnaast werken Margje Haveman, Hanny van Lunen, Heleen Kamphuis, Ben Takkenberg, Jan Wassens, José

Atsma en Kirsten Kappetein mee. Zelf ben ik de verbindende factor naar NOTK toe”, somt Carin haar collega’s op. Met het programma willen ze laten zien hoe mooi Heerenveen is:

plaats. Ben ik nodig op school, dan pas ik mijn werk erop aan. Dat werk is er namelijk altijd wel. Tijd moet je maken, er is altijd wel een momentje over. En steeds positief blijven helpt ook.”

“Nee, natuurlijk verklap ik er nog niets van, maar vanaf 21 uur gaan er steeds groepen lopers 11 km door buurten, gebouwen en bijzondere gelegenheden heen. Het wordt gezond, gezellig, mooi, ontroerend en vooral heel leuk. Er is ruimte voor muziek en cultuur, maar ook voor stilte, een lach en een traan. Alles komt voorbij, tot aan het eindfeest op de Koemarkt. Hopelijk kunnen we straks aan heel veel mensen op een sportieve manier laten zien hoe prachtig Heerenveen is. Juist ook in het donker, als de lichtjes overal branden en het een beetje spannend is.”

STRAKKE ORGANISATIE Hoe romantisch het allemaal ook klinkt, de organisatie wordt strak geregeld. Met 11 locatiemanagers en door ieders unieke capaciteiten, is de voorbereiding al ver: “Het meeste is eigenlijk wel in kannen en kruiken. Tijdens de Nightwalk zit ik samen met Ben Takkenberg in het commandocentrum, zodat we meteen kunnen handelen bij calamiteiten.” Niet meewandelen dus? “Nee, laat mij de boel maar in de gaten houden.”

HET FENOMEEN TIJD Een gezin, haar eigen telecombedrijf, al haar vrijwilligerswerk, hoe gaat dat? “Goed, want dat zijn allemaal leuke dingen. Organiseren gaat mij goed af”, geeft Carin aan: “Daarin komen mijn kinderen altijd op de eerste

VERDER NA HET GAT Na de enorme opbouw voor NOTK, het grote feest op de 24e juni en een zondag lang afbouwen en het plein weer ontruimen, val ik op maandag wel in een gat. Geen vergaderingen meer, geen telefoontjes of appjes. Elk jaar voelt het weer zo.” Tot de bouwvakvakantie is ze dan nog even extra druk met Comunicare! Waarna voor haar gezin de vakantie aanbreekt. Daarna heeft iedereen haar weer nodig als het gaat om voice over IP, mobiel bellen en energie, en ze weer volop aan het werk gaat. “Dan beginnen we alweer met de organisatie van de volgende NOTK. Maar eerst de Nightwalk 2 the Koemarkt op vrijdagavond 8 september. Ik kijk er nu al naar uit, ja, het wordt hartstikke LEUK!”


“Mensen die graag aan de slag willen, “Mensen diehelpen graag aan wij graag” de slag willen, helpen wij graag aan werk”

Wilt u ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen? Wilt u een bijdrage leveren aan de samenleving? De gemeente Heerenveen helpt u hier graag bij! Wij bieden een breed pakket aan mogelijkheden om u te ondersteunen, zoals: • Kosteloze werving selectie en bemiddeling • Werkvoucher (€ 3000,-) • Proefplaatsingen • Loonkostensubsidie (bij verminderde loonwaarde) • Jobcoaching • Werkplekaanpassingen Wilt u meer weten? Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met:

De huishouding van Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud heeft sinds twee jaar regelmatig werknemers in dienst die om verschillende redenen dringend behoefte hebben aan een plek op de arbeidsmarkt. Van jongeren die met school zijn gestopt tot ouderen die vanwege hun leeftijd niet zo gemakkelijk aan werk komen.

Miranda de With, Jobhunter, 06 25 26 92 63, m.dewith@heerenveen.nl Sies Douwenga, Jobcoach, 06 21 21 16 18, s.douwenga@heerenveen.nl

“Het bevalt ons heel goed om mensen die graag aan de slag willen op deze manier aan werk te helpen.”

Of kijk op www.heerenveen.nl/ondernemen

Directeur Tjitte de Wolff en hoofd huishouding Renie Kleefstra.

29-05-17 15:56

OOk

Gemeente Heerenveen

Bezoekadres

mee

Correspondentieadres

Crackstraat 2 Postbus 15000 Als F airtra www.heerenveen.nl 8441 ES Heerenveen 8440 GA Heerenveen d e Kijk o p fac bedrijf, o ons o ebook.co rganisat ie m p ftge meen /heerlijkh of vrijwi ll eeren tehee veen iger? renve o 3450000200 Participatiewet A5.indd 2 en@g f mail. mail com 14 0513

dOe

Heerenveen is Fairtrade gemeente Fairtrade betekent producten van ver waar een eerlijke prijs voor is betaald. Arbeiders en boeren kunnen hierdoor een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. De werkgroep (H)eerlijk Heerenveen staat voor (h)eerlijke producten van ver en uit de eigen streek.

• Van Fairplay naar Fairtrade • (H)eerlijke producten van ver en dichtbij • (H)eerlijke prijs - minder ongelijkheid • (H)eerlijke prijs - meer aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu • (H)eerlijke producten dichtbij - biologisch en minder CO2 uitstoot

n?

Mei 2017

3450000200 Participatiewet A5.indd 1

Wilt u weten waarom en hoe andere ondernemers dit aanpakken? Kijk voor meer informatie en praktijkvoorbeelden op www.opnaarde100000.nl en www.fryslanwerkt.nl.

29-05-17 15:56


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Op de koffie bij..

Coby van der Laan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij wethouder Coby van der Laan.

“HEERENVEEN IS EEN VAN DE BELANGRIJKSTE BANENMOTOREN VAN FRIESLAND” Coby van der Laan (PvdA, 1953) is wethouder sinds 2006. Ze is aan haar derde termijn bezig. Ze is onder andere verantwoordelijk voor economie en werkgelegenheid, recreatie en toerisme en de uitvoering van de Participatiewet. “Het leuke van de huidige collegeperiode is dat ik zowel de beleidsterreinen ‘Werk en Inkomen’ als de ‘Economische Ontwikkeling’ van de gemeente Heerenveen in mijn portefeuille heb. Enerzijds dus de ontwikkeling van de economie, lees het aantal banen, in de gemeente stimuleren en er anderzijds voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen, met een meer of minder grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag komen. Heerenveen is een van de belangrijkste banenmotoren van Friesland; zelfs in de periode van economische tegenwind bleef het aantal banen stabiel terwijl de werkgelegenheid zich op dit moment van economisch herstel erg goed ontwikkelt.”

‘VOLG HET WERK’ ‘Volg het werk’ heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van deze Friezin, die in Wolvega is geboren maar eigenlijk in Heerenveen haar ‘roots’ heeft. “Dat loopt inderdaad als een soort rode draad door mijn leven. Mijn grootvader had op de Dracht in Heerenveen een slagerij, die in de jaren dertig, de wereldwijde crisis, failliet ging. Het gezin moest verhuizen naar Steenwijk waar mijn opa een baan kreeg als voorman in een slagerij. Mijn vader is geboren in Heerenveen, maar verliet Friesland omdat hij in Gelderland een betere baan kon krijgen. Ze volgden dus het werk, dat hen buiten Friesland bracht. En dat is nog steeds bij veel jongeren het geval; na hun studie zoeken ze hun heil elders in Nederland. Friesland zou ook genoeg diversiteit aan branches en ontplooiingsmogelijkheden moeten hebben, zodat afgestudeerde jongeren hier blijven. Daarentegen ben ik juist naar Heerenveen gekomen omdat ik een mooie baan bij het CIOS kon krijgen. De regio Heerenveen was voor mij bekend, ik kwam er als kind vaak en het voelde goed aan”

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

En dat lukt nog niet voor iedereen, omdat de wereld steeds digitaler wordt, en recht evenredig daarmee het belang van digitale vaardigheden van werknemers. Het risico van een groeiende groep mensen, voor wie de kloof tussen vaardigheden en een baan steeds groter wordt, neemt daarmee toe. Dat vraagt dus om extra inspanningen van de overheid.

EXTRA INSPANNING Coby van der Laan stelt in de meerjarenbegroting 2018 – 2021, die eind juni in de gemeenteraad wordt behandeld, dan ook voor om structureel tot in ieder geval 2021 jaarlijks € 400.000 vrij te maken voor re-integratie en activering van alle uitkeringsgerechtigden. “Dat wil zeggen inzetten op beroepsgerichte opleidingen & ondersteuning naar werk voor iedereen in de bijstand, met daarbij een integrale inzet op onder andere schuldhulpverlening indien nodig. Mensen die geen werk meer hebben, veelal buiten hun eigen schuld, voelen zich vaak sociaal geïsoleerd. Daarom willen we deze mensen activeren om dat isolement van zich af te schudden en weer deel te nemen aan het maatschappelijke leven door bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk te doen.”

AANPAK (VERBORGEN) ARMOEDE

Coby van der Laan verricht de opening van tentoonstelling Bazen Verbazen

voorgesteld aan de raad om met een budget € 110.000 de werkwijze van de Stichting Leergeld in te zetten, waarbij overigens net als bij de bovenstaande regelingen maatwerk wordt geleverd.

Ze heeft in haar wethouders-periode talloze beleidsgebieden in haar portefeuille gehad, maar Economische Ontwikkeling was en is nog steeds een belangrijke vaste waarde in haar portefeuille. “Het gaat goed met de arbeidsmarkt in Heerenveen, maar dat is geen reden om achterover te leunen. De uitdaging zit hem voor mij in het vergroten van de kansen op werk voor mensen die een meer of minder grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

“We willen het probleem aan de basis aanpakken. Als je geen werk meer hebt, daalt je inkomen en is er vaak geen geld meer om de kinderen te laten sporten of een opleiding bij de muziekschool te laten doen. Met andere woorden, de kinderen, maar ook volwassenen in een dergelijke situatie dreigen ‘buiten de boot te vallen’ en dat is

BEREIK

Coby van der Laan in gesprek met initiatiefnemers van de tentoonstelling Bazen Verbazen.

een schrijnende situatie, die we koste wat het kost moeten voorkomen. Iedereen moet de kans krijgen om zich te ontwikkelen en deel te nemen aan het maatschappelijke leven.” “Heerenveen heeft met een budgetgids een wegwijzer gemaakt, zodat ook mensen die een laag inkomen hebben ‘mee kunnen doen’. Kinderen moeten gelukkig zijn en voldoende kansen krijgen. In de Budgetgids is op een rij gezet wat de mogelijkheden zijn, welke uitkeringen en regelingen er bestaan en welke instanties in voorkomende gevallen kunnen adviseren.”

KLIJNSMA GELDEN Heerenveen krijgt jaarlijks € 225.000 van de gelden, die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar heeft gesteld, om armoede onder kinderen te bestrijden. “Die willen we gebruiken om kinderen van ouders met een inkomen tot 120% van het minimum in natura een zetje in de goede richting te geven, zodat ze mee kunnen met dat schoolreisje, een goed gevulde schooltas hebben, lid kunnen worden van die volleybalvereniging of een muziekinstrument leren bespelen.” Maar niet alleen kinderen tot 18 jaar, want ook bij volwassenen met een laag inkomen komt het voor dat ze hun droom niet waar kunnen maken doordat bijvoorbeeld de opleiding waar ze graag heen willen, te duur is. Of dat ze niet in dat bandje kunnen spelen omdat ze de cursus aan de muziekschool niet kunnen betalen. Of dat ouderen niet in een koor kunnen zingen omdat hun inkomen niet toereikend is om de contributie van de vereniging te betalen. Ook hiervoor is

“We zijn dus op veel fronten bezig om iedereen in Heerenveen de kans te geven om mee te doen. En we zien resultaat. In 2016 hebben we bijvoorbeeld 713 van de 1280 kinderen in de doelgroep met een regeling geholpen. En dat is een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Aan de andere kant zijn er nog steeds 500 kinderen die we niet hebben bereikt en daar is dus werk aan de winkel. Dat betekent proberen te ontdekken waarom de ouders geen gebruik van de mogelijkheden maken. Heeft dat de maken met problemen rond bijvoorbeeld halen en brengen van de kinderen, heeft dat met laaggeletterdheid te maken, waardoor we ze via het geschreven woord niet bereiken, spelen er diepere problemen achter de voordeur. Zoals eerder gezegd werken we samen met veel organisaties, die stuk voor stuk hun antennes uit hebben staan en ook onderling regelmatig overleg hebben om eventuele witte vlekken te signaleren.”

SAAMHORIGHEID “Wanneer we iedereen mee willen laten doen moeten we ook die huidige witte vlekken bereiken. We hopen dus ook op een stuk saamhorigheid van buren, vrienden en bekenden om bijvoorbeeld laaggeletterden attent te maken op de regelingen die er zijn.” “Ik kom liever te kort dan dat ik aan het eind van het jaar geld terug moet storten omdat ik het niet heb kunnen gebruiken waarvoor het was bedoeld.”

FAIR TRADE “Onderdeel van die armoedebestrijding die niet direct gericht is op de inwoners van Heerenveen, maar naar mijn idee wel tot de maatschappelijke verantwoordelijkheid van iedereen die het zich kan permitteren behoort. En dat is het kopen en gebruiken van Fair Trade producten. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om zich een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Eerlijke handel voor een redelijke prijs, waardoor de kinderen uit ontwikkelingslanden naar school kunnen en de welvaart in die landen op een hoger peil komt.”


10

NUMMER 06 • 2017


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk... SJAAK VAN DER WAL

Zijn zilverwitte manen wapperen onder zijn roodgehoornde helm vandaan, als hij op zijn 'shovel' langs toert. Het is een van de dingen waarom hij bekend staat, Harley rijden en vooral ook eraan sleutelen. Een ander roept: ‘de brandweerman’, als zijn naam valt. Rechtvaardigheid staat als tweede hoog op zijn lijstje. Maar bovenal geldt:

SJAAK GAAT VOOR VRIJHEID Een mooi weerzien: lasser Sjaak van der Wal en fotograaf Mustafa Gumussu werkten ooit samen in het staal. Mustafa was erbij toen hij op het beton kwakte vanaf een hoge staalconstructie die afbrak door een rekenfout van de aannemer over de betonvloer. Beiden vergeten die ervaring uit 1985 nooit meer: “Zeven jaar vocht ik met een advocaat voor mijn zaak, tot bleek dat ik het nooit zou kunnen winnen van de veroorzaker. Mijn knie was toch al kapot en ik zou tot over mijn oren in de schulden komen met mijn toenmalige gezin met drie kleine kinderen. Beter werd ik er niet van.” Zeven keer ging hij onder het mes, waarbij twee jaar geleden zijn been doormidden ging om de stand te verbeteren en de pijn weg te nemen: “Een heftige actie die nodig was en die acht maanden later acuut herhaald moest worden. Ik werkte toen op therapeutische basis en deed veel zittend werk, maar bleef last houden. Twee jaar kon ik niet op de motor.” In november jubileert hij bij Van der Leegte, waar hij met plezier werkt.

ACHTER DE BRANDWEER AAN Sjaak: “Een hekel heb ik aan kou. Ik zeg weleens dat ik daarom brandweerman werd. Hoe ik daar echt bij kwam? Wij woonden vroeger aan de Van Dekemalaan, schuin tegenover de toenmalige brandweerkazerne, met achter ons machinefabriek Van Wijngaarden, waar mijn broer werkte. Van Wijngaarden was brandweercommandant, waardoor wel 50 % van de werknemers vrijwillig brandweerman was. Zo ook mijn broer. Was er alarm, dan draafden de jongens bij ons door de steeg naar de kazerne. Machtig, dan wilde ik mijn broer achterna.”

DOORZETTER “Zes inschrijvingen gingen de prullenbak in. Geen familieleden samen bij de brandweer, was het idee. Ik hield vol tot ik werd aangenomen. Op een gegeven moment zeiden ze bij calamiteiten: ‘doe jij maar ademlucht op en ga maar naar binnen’. Of: ‘knip jij de auto open?’ Ze wisten dat ik altijd rustig bleef en overzicht creëerde.” Zich druk maken doet hij nog steeds niet, dat leidt maar tot fouten. “Lekker achterin de wagen zitten en ter plekke het werk doen, dat wilde ik. Want ik ben een doener.” Twee keer weigerde hij het verzoek om leidinggevende te worden, tot de nieuwe brandweercommandant hem

zover kreeg. En daar zat hij drie jaar lang ‘s avonds achter de boeken om brandmeester te worden: “Negen jaar was ik bevelvoerder over een ploeg van 13 jongens. En ik vond het leuk. Behalve de koude kant, het vergaderen. Dat is nog steeds niet mijn hobby.”

‘BRAND’LUCHT “Als brandweerman maak je veel mee, hoewel ik dat zelf nooit mee naar huis nam. Daarin zou ik de jongens nog wel willen helpen: ze opvangen om traumatische gebeurtenissen te bespreken en te verwerken.” Desondanks kijkt hij op sommige ervaringen terug met een lach: “Het afbranden van café It Houtsje was een droevige zaak. Met man en macht werd er geblust. Ik begon alvast met het natspuiten van het buurpand, café Bleeker. Of ik de volle kluis daaruit wilde redden. Eenmaal buiten met het gevaarte stond de blije eigenaar klaar om hem aan te pakken. Die man kende ik helemaal niet, dus pas toen de politie bevestigde dat de juiste Bleeker voor me stond, gaf ik het ding af.” Omstanders weten nog wat hij toen zei. Sjaak dacht dat er tijdens de reddingsactie van de kluis een waterleiding was gesprongen, waardoor hij nat was. Buitengekomen hing er een stevige bierlucht om hem heen, die hem deed opmerken: “Goh, ik heb nog nooit zo naar Brand geroken tijdens het blussen.” Niet de leiding van het water, maar die van het bier bleek geknapt.

AFSCHEID EN BEGIN Zijn hele leven had hij midden in Heerenveen gewoond, toen hij en zijn vrouw Marina besloten dat ze toe waren aan een koophuis: “Daar moest een sleutelhok bij. Op internet vonden we ons huidige huis, waarnaar we meteen gingen kijken. Een adelaar met Harley Davidson eronder op de muur, het was meteen goed. Bleek dit het huis van een vroegere motorkameraad.” Nog steeds zijn ze blij in Luinjeberd. De verhuizing veroorzaakte zijn afscheid van de Heerenveense brandweer. Want, legt hij uit: “Bij alarm moet je in vijf minuten in de brandweerauto zitten. Dat lukte niet meer.” Zes jaar is hij er nu weg, maar volgens Marina legt hij nog elke avond zijn kleren in een bepaalde volgorde neer. Zijn auto staat zodanig op het erf, dat hij meteen kan wegrijden: “Dat heb ik 19 jaar zo gedaan en gaat er nooit meer uit. Bovendien kan

iedereen me altijd bellen als er iets aan de hand is. Ik kleed me blindelings aan en binnen een minuut sta ik buiten.”

GEEN MOTORCLUB “Inmiddels had ik ook wel genoeg mensen uit brandende panden en autowrakken gehaald, of van het spoor geraapt”, erkent Sjaak: “Bovendien wilde ik mijn vrijheid terug. Ik wilde weer mee met mijn vrienden motorrijden op een mooie dag. En meer leuke dingen doen.” Zo liet hij het uitrukken, de oefeningen, vergaderingen en 15 jaar wedstrijdploeg achter zich. Vanuit de liefhebberij om aan motoren te sleutelen, ontstond sleutelclub Escape: “Vrienden, die elke woensdagavond bij elkaar komen aan de Pastoriesingel in Tjalleberd. Sleutelen, potje bier aan onze bar, het breekt zo lekker de week.” Ze waren met dertien, maar 5 jaar geleden verloren ze kameraad Henk. Een droevige tijd, waarin ze probeerden zijn vrouw en kinderen bij te staan, meegingen naar het ziekenhuis en Henk de laatste eer bewezen in hun eigen honk. “Zijn hesje hangt er nog steeds en we zien hem terug in ons logo dat hij ontwierp met de letters ESC. Inderdaad, de toets op je toetsenbord, maar ook weer die vrijheid, en intussen ook klaar staan voor elkaar. Dat doen we bij ESC.”

ESC Die vrijheid vieren ze door hun levensvisie en door elke maand een zondag te toeren met iedereen die daar zin in heeft: “En we zijn net terug van een week Superrally in Tsjechië, op de motor. Elk half jaar geven we een feest, met bands en een omgebouwde caravan als foodtruck.” Wat iemand rijdt maakt Sjaak niet uit, maar zelf is hij een echte Harley-biker. Trots is hij op Marina, die al vroeg moeder werd van zijn pubers. En op al zijn kinderen en kleinkinderen. Dochter Vera trad in zijn voetsporen: “Als enige meisje won ze de noordelijke kampioenschappen lassen, ging door naar de Nederlandse finale en werd daar vierde. Jaren werkte ze in ons bedrijf en was een van de besten. Inmiddels heeft ze meer lasdiploma’s dan ik ooit zal halen.” Samen kwamen ze in het jubileumboek van VDL met een schitterende foto. Een man die mooi in het leven staat en van niemand afhankelijk is. Een zorgzame man ook. “Het woord TE past wel bij hem”, meent Marina: “Want hij is te goed voor iedereen.”

11


12

NUMMER 06 • 2017

“De actiefste jachtmakelaar van Nederland”

Onder de rook van Heerenveen, in het verlengde van de Hearesleat, is Jachtbemiddeling Heeresloot B.V. gevestigd in het dorpje Haskerdijken. Een rustige jachthaven met gemiddeld 70 jachten die liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. Onder de bezielende leiding van eigenaar Erwin van Schalkwijk (51) en provisiewerker Martijn Sier (44) floreert het bedrijf als nooit tevoren, is het drukker dan ooit en lijkt de crisis waar varend Nederland mee te maken kreeg absoluut tot het verleden te behoren. De regen komt met bakken uit de lucht op deze maandagochtend. Een perfecte timing voor een interview, want op zonnige dagen en zeker in het weekend is het druk op de jachthaven. Van Schalkwijk en Sier bestieren samen de dagelijkse werkzaamheden op de haven en dat zeven dagen in de week. Erwin startte het bedrijf op 2 januari 2005 en woont sindsdien samen met zijn vrouw Jeanette op de jachthaven. Na ruim 15 jaar verkoop- management- en marketingervaring bij een vooraanstaande internationale machinebouwer maakte hij van zijn hobby zijn werk. “Een sprong in het diepe, maar ik heb er tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt van gehad.”

HET ZIJN WATERSPORTERS Drie jaar voor de crisis begon Erwin in Haskerdijken en de zaken gingen van meet af aan zeer voorspoedig. In de crisis kende hij echter zware jaren. “Botenprijzen werden gehalveerd en dat had zijn uitwerking kan ik je vertellen. Waren de prijzen voorheen dan veel te hoog? Nee, dat denk ik niet. Het was een kwestie van vraag en aanbod en er was veel vraag, meer vraag dan de botenbouwers aankonden en dus gingen de prijzen omhoog.”

elkaar met vakantie. “Azië is vaste prik, zegt Erwin. Martijn heeft me aangestoken met het Azië virus.” Martijn lacht, maar kan niet ontkennen dat het klopt. “Vijf weken even helemaal weg, geen werk en geen bootjes. Van rust word ik vaak eerst een week ziek, want dat is het lichaam niet gewend. Dan even een weekje aansterken en daarna drie weken genieten. Heerlijk.”

Ook Martijn Sier maakte de crisis mee, maar had daar naar eigen zeggen weinig last van “Ik werkte destijds in Hattum en ik draaide prima. Ik werkte, en nu nog steeds op provisiebasis, en dan wil je wel hard werken.” Drie jaar geleden kwam de geboren Amsterdammer op de jachthaven in Haskerdijken. Martijn nam naast veel ervaring in de branche, die hij van huis uit mee kreeg, veel energie en een duidelijke klantenbenadering mee. “Kijk, hoe we jou hier onthalen, open en met veel enthousiasme, zo werken wij altijd.” “Wij zitten er bovenop en zijn zeven dagen in de week open.” vult Erwin aan. “In deze branche draait alles om klantvriendelijkheid, de aanschaf van een boot is grotendeels een emotionele beslissing. Mensen worden bij ons enthousiast ontvangen en serieus genomen. Als de service en het advies goed zijn en het aangeboden schip de juiste is gaan mensen snel over tot aanschaf. Je moet niet vergeten dat die mensen bij ons bezig zijn met hun hobby, hun plezier. En dat mag tijd kosten, heel veel tijd en wij accepteren dat.”

WACHTEN OP EEN ZAK MET GELD

WONEN OP JE WERK Zowel Martijn als Erwin wonen op de haven. Ze kunnen vanuit hun tuin letterlijk zien wie er binnenkomt en wie er weer weg gaat. Veel mensen zouden er niet aan moeten denken, maar zowel Martijn als Erwin zien er vooral de voordelen van in. “We zijn elke dag geopend maar werken natuurlijk niet de hele dag

door. Als het niet druk is dan kan ik rustig even mijn hek gaan schilderen of het gras maaien. Op het moment dat er een klant komt laat ik het even liggen om er later weer mee door te gaan”, zegt Martijn. Een flinke inbreuk op het privéleven van de twee zou je zeggen, toch zien beide heren dat niet zo. “Natuurlijk is het weleens vervelend, ben je ’s avonds net lekker aan het barbecueën en dan moet je weer even weg, maar mijn vrouw weet het, het hoort er bij. Ik werk op provisie dus dan is het ook beter uit te leggen.” In de wintermaanden, als het rustiger is gaan Erwin en Martijn na

Een schip moet netjes zijn, mensen willen niet direct aan het werk maar direct varen. Wachten vanachter een bureau op een zak met geld is er niet bij. Mensen willen meer, verwachten meer en kijken gewoon verder als het ze niet bevalt. Een volle haven, een website en een rekening om het geld naar over te maken zijn niet meer genoeg. Actieve marktbenadering, nette schepen tegen marktconforme prijzen aanbieden is wat mensen verwachten.

MEER KLANTEN Er stromen bootliefhebbers uit alle hoeken van de wereld naar het kleine dorpje Haskerdijken. Slechts 30% van kopers komt uit Nederland. De crisis bezorgde Jachthaven Heeresloot een zware periode, maar Erwin leerde ook veel. “Ik werk nu uitsluitend met ZZP’ers en lokale Jachtservicebedrijven en ik ben altijd op zoek naar de besten. Dat werkt veel beter, want in de wintermaanden als het wat rustiger is, zit ik niet met de hoge loonkosten. Daarnaast is mijn doelgroep door de crisis ook enorm veel groter geworden, want boten zijn in prijs gehalveerd. Wie het zich vroeger niet kon veroorloven om een boot aan te schaffen kan dat nu wel.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

ROELIEN POSTMA

“FLORALIA BONTEBOK HAT DE TAKOMST” Muziek, actie en veel vrijwilligers zijn de trefwoorden die Floralia Bontebok uitstekend karakteriseren. Tijdens dit jaarlijkse evenement in het circa vijfhonderd inwoners tellende dorp onder de rook van Heerenveen, staat Bontebok traditioneel bol van de feestelijke activiteiten voor jong en oud. Het epicentrum van het drie dagen durende evenement is het feestterrein; de bloemententoonstelling die de naamgever van Floralia is, vindt plaats in het dorpshuis.

Secretaris Roelien Post was meer dan bereid om GrootHeerenveen deelgenoot te maken van alles wat er tijdens het weekend van 7, 8 en 9 juli gebeurt in het kader van Floralia Bontebok. “Het dorpsfeest in Bontebok heeft de toekomst” zet zij meteen de toon van het gesprek. ”En wanneer je het over de toekomst hebt, kun je niet om het verleden heen. De oprichting van Floralia vond plaats in 1923, tegelijk met ons schooltje in Bontebok, zodat de Vereniging Floralia zich over zes jaar eeuweling mag noemen.” De doelstelling van de vereniging is de jaarlijkse organisatie van feesten, optochten en manifestaties op cultureel gebied. Het dorpsfeest in Bontebok was het eerste wapenfeit en sinds die tijd zijn de activiteiten uitgebreid met een viswedstrijd en een bliksemloterij. Daarnaast is Floralia qua organisatie met haar tijd meegegaan. De centrale vraag voor elke organisatie, die uit vrijwilligers bestaat, heeft alles te maken met het toekomstbestendig maken van de vereniging. Hoe zorgen we ervoor dat we een aantrekkelijk programma in elkaar draaien, waarbij kostenbeheersing uiteraard een belangrijke rol speelt, maar zeker ook het de aantrekkingskracht voor de bezoekers.

DIGITALE TICKETS Het plan van een van de nieuwe bestuursleden van Floralia om digitale ticketverkoop in te voeren werd dan ook met enthousiasme door de rest van het bestuur ontvangen. “Het voordeel van vers bloed in het bestuur is dat dat vaak een frisse kijk op de zaken oplevert en bovendien mensen met nieuwe vaardigheden die de eerdergenoemde toekomstbestendigheid een positieve impuls kunnen geven. De website werd op de schop genomen en kreeg een nieuwe huisstijl, frisser en moderner, met een nieuw logo en werd daarnaast geschikt gemaakt voor elektronische kaartverkoop en digitale betalingsmogelijkheden. Dat is niet alleen een extra stuk service naar de bezoekers toe, maar bespaart aan de andere kant ook een hoop sores met kaartverkoop, extra moeite om kaarten ter plaatse te krijgen enzovoorts. Het mes snijdt dus in dit geval aan twee kanten.”

NIEUW LOGO “De totstandkoming van het logo is een verhaal apart”, vertelt Roelien glimlachend. Omdat Floralia graag wat extra’s doet om nieuwe inwoners van Bontebok te verwelkomen is er een welkomstkaart met nuttige informatie voor de nieuwkomers ontwikkeld. Natuurlijk

Roelin Postma (derde van rechts) en het team van vrijwilligers, hebben weer zin in drie dagen feest.

inzetten om het dorp op de kaart te zetten een evenement van dit formaat neer te zetten. Daar onderdeel van uit te mogen maken.”

DE HÛNEKOP

moest op deze kaart ook het logo verschijnen van Floralia. Om daar een ontwerp voor te maken is Dapper design ingeschakeld, en er kwam er een logo uit de bus van een bok, refererend aan de naam Bontebok, met in zijn bek een bloem, waarmee de relatie met Floralia werd gelegd. Ergo: Floralia Bontebok. Het logo is vervolgens geïntegreerd in de huisstijl. Tijdens het feestweekend van Floralia Bontebok gaat de wekker van de vrijwilligers in het hele dorp, maar van de bestuursleden in het bijzonder, extra vroeg. Zo is Roelien elke dag voor dag en dauw aanwezig en functioneert ze het hele weekend als ‘vliegende keep’; van schoonmaakster tot kassa juffrouw voor de muntjes. “En dat alles met veel plezier”, zegt Roelien. “Ik vind het heerlijk om met ons bestuur en de vele vrijwilligers die zich

Op zaterdag 8 juli staat De Hûnekop geprogrammeerd als hoofdact. Het zal een van de laatste optredens van deze band worden, want eind van dit jaar trekt Hûnekop ‘de stekker er uit’. Reden voor de organisatie om dit jaar te kiezen voor een riantere maat feesttent, zodat er voldoende bezoekers in kunnen. “Wij zijn natuurlijk apetrots dat deze band naar Bontebok komt”, aldus Roelien. “Maar de rest van het programma moeten we niet vergeten. Het feestweekend begint op vrijdag begint met een touwtrekwedstrijd op het feestterrein aan de Eerste Compagnonsweg in Bontebok. Zanger Rintje Kas verzorgt tijdens de eerste avond van de driedaagse een optreden in de feesttent. Op zaterdag start de dag met een kinderprogramma, waarna er direct wordt overgegaan naar de ‘Stratenkamp’, een onderlinge strijd tussen de inwoners van Bontebok, over een uitdagend survival parcours met hindernissen en water.” ’s Avonds staat naast De Hûnekop ook multiinstrumentalist Folkert Hans op het podium. Op zondag wordt het weekend afgesloten met de brommertoertocht van 80 kilometer, is er een klassieke motorrace, een brommerbehendigheidswedstrijd, de traditionele bloemententoonstelling en is de eer van het slotakkoord aan Lytse Hille met een muzikale ‘uitsmijter’. Vorig jaar mocht Floralia Bontebok zo’n 1300 bezoekers verwelkomen en daar gaat de organisatie dit jaar dan ook minimaal voor. Waar een klein dorp met een enthousiaste vereniging en niet te vergeten erg veel vrijwilligershanden die het werk licht maken, groot in kan zijn. Klaar voor de toekomst, op naar de honderd.


PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM HEIDEBUREN 49 HEERENVEEN

WERKEND TE ZIEN IN ONZE SHOWROOM!

ACTIE! HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL

NÚ BIJ ONS! SHOWROOMKEUKENS TEGEN EEN HOGE KORTING!

NEFF INBOUWAPPARATUUR TIJDELIJK 30% KORTING!

BEKIJK ONS COMPLETE AANBOD OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

3 ETAGES VERLICHTING!

www.wenloads.nl

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

NÚ 25% KORTING OP ALLE BINNEN ZONWERING* - zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

DE BOER50LJIACAHRT! BESTAAT

1967-2017

ZOMER

OPRUIMING!

Heel veel lampen gaan nu weg met kortingen van maar liefst

10% t/m 50%!

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Vloeren - gordijnen - zonwering

ROLGORDIJNEN, JALOUZIEEN, DUETTE/PLISSÉ, - zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren DUOROLGORDIJNEN.

25% 25% Korting Korting opop * * PVC PVC Vloeren Vloeren

*VRAAG NAAR DE ACTIE VOORWAARDEN// GELDIG T/M 31 JULI 2017.

Wij leveren onder andere: tapijt - gordijnen vitrages - zonwering (binnen en buiten) Al -marmoleum vanaf Al vanaf € 35,00 35,00 per -per m² -€laminaat vinyl m² incl.P.V.C. incl. leggen leggen en egaliseren. en egaliseren. vloeren - projectstoffering *Vraag naar *Vraag de actie naar voorwaarden. de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar *Vraag de aktie naar de voorwaarden. aktie voorwaarden. @vandermeer1 @vandermeer1 • Like ons • Like op Facebook ons Facebook @vandermeer1 Like ons opop Facebook! Wij leveren onder Wij leveren andere: onder tapijt -andere: gordijnen tapijt - zonwering - gordijnen(binnen - zonwering en buiten) (binnen - vitrages en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat marmoleum - vinyl - laminaat - P.V.C. vloeren - vinyl - -P.V.C. projectstoffering vloeren - projectstoffering

Vloeren - gordijnen - zonwering Dracht 34 - 8442 BR Heerenveen - 0513-625593 info@vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl

Vloeren - gordijnen - zonwering

25% Korting o Dennis Jalving zegt: PVC Vloeren “ Het begrip thuis is voor iedereen anders. Maar thuiskomen in een huis dat echt als een thuis voelt, willen we allemaal. De aankleding wat betreft vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding is allesbepalend voor de sfeer in uw huis. Woninginrichter Van der Meer in Heerenveen is specialist in het aankleden van huizen. Gaat het om een nieuwbouw huis dat van de gang tot en met de zolder gestoffeerd moet worden of om vervanging van een vloer of gordijnen: bij Van der Meer krijg je advies volgens de laatste trends!”

Al vanaf € 35,00 per m incl. leggen en egaliser


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

JANGERBEN MULDER

WIE IS TOCH DE MAN ACHTER ONZE FRYSKE FERHALEN? “Toen GrootHeerenveen uitkwam, vond ik het meteen een mooie krant. Mijn bezwaar was dat er geen letter Fries in stond en daarover schreef ik een brief. Om mij heen vinden veel mensen, vooral de wat oudere, het toch echt leuk om Fries te lezen.” Vanaf dat moment verzorgt hij iedere maand een kostelijk Fries verhaal met mooie foto’s over onze eigen, nabije of iets langer geleden, geschiedenis. Best spannend, om het verhaal van de verhalenverteller te vertellen. Aan de Bûtenwei yn Nijhoarne opent een markante man met pretoogjes de deur van het huis dat hij 50 jaar geleden zelf bouwde, midden in wat toen nog de weidsheid was. Vlak voordat hij trouwde met Janke Hoekstra stonden de woonkamer, keuken en slaapkamer er. Volgens Jangerben Mulder snapte niemand wat ze zo’n eind van de bewoonde wereld te zoeken hadden: “De kei stiene noch yn it lân. Maar wij hadden het mooiste uitzicht en alle vrijheid. Later werd er steeds meer gebouwd tussen ons en de Schoterlandseweg. Dat we overburen kregen, was best even wennen.” In de loop der jaren werd het huis uitgebreid, kwam er zelfs een verzamelkamer en groeiden hun twee kinderen op. Nog steeds een heerlijk plekje, midden in het groen. Zijn oorsprong ligt aan het Schuinpad in Oldeberkoop, achter de fabriek. Niet de mooiste buurt van het toen aristocratische dorp, waar echte rangen en standen heersten: “Er werden toen veel meer verhalen verteld dan nu. Het ‘skimeroerke’ noemden we de tijd in de winter, tussen het donker worden en het moment dat de lamp aan mocht. Dat was na zes uur, om petroleum uit te sparen. We zaten om de kachel met glaasjes in de deur, waardoor het licht gezellig scheen. En dan kwamen de verhalen en liedjes. Op zaterdag hadden we ‘spulsjejûn’.” Hij was het nakomertje van de drie kinderen, geboren aan het begin van de oorlog. Daarvan herinnert hij zich nog de indrukwekkende geluiden van

aan boeken, waarvan er veel in het Fries zijn. Digitaal is veel te vinden. Verder heb ik een abonnement op It Nijs van de Fryske Beweging, de belange-organisaasje foar minsken dy’t wiis binne mei Fryslân. Daar zet ik zelf ook wel eens wat in. En ik heb mijn eigen archief, waarin ik bijvoorbeeld tijdschriften ‘Fen Fryske Groun’ heb, dat werd uitgegeven van 1924 tot 1948. Dat vind ik zo leuk.” En gelukkig vertellen veel mensen hem van alles.

overscherende vliegtuigen die de fabriek beschoten. Op klompen ging hij naar school en ook te voetballen: “Ik ben nooit echt een theoriemens geweest, meer iemand van de praktijk. Maar in de schoolbibliotheek was ik veel te vinden. Toen las ik al graag verhalen over mensen, dat vond ik mooi. En jongensboeken. Na de Ambachtsschool en de avondschool ging ik het leerlingstelsel in en werd timmerman.” Zijn interesse voor volksverhalen bleef en wat mensen te vertellen hebben, bleef hem boeien. Van daaruit begon hij met het schrijven van stukjes: “Maar wel in het Fries. Al dan niet met invloeden uit het Stellingwerfs of Drents. Tweetaligheid vind ik een verrijking. Willen we het Fries behouden, dan moeten de

Jangerben 8 jaar, voetballen op klompen.

Voor zijn andere verzamelingen moest het huis een stukje uitgebreid. Bij de klanken uit zijn originele Seeburg jukebox vertelt Jangerben: ´Jarenlang spaarde ik radio’s. En dat zijn geen postzegels hè, die je in een boekje stopt. Alles is inmiddels naar een handelaar in Jubbega, behalve een mooie platenspeler en mijn bakelieten platen.” Alfabetisch gerangschikt, je kijkt je ogen uit naar een stuk muziekgeschiedenis. Genoegzaam zit hij tussen al het moois: “Ik vind gewoon heel veel dingen leuk, verveel me nooit.”

scholen daarop inspringen. Kinderen worden er niet minder van om het Fries goed te leren.” Jangerben ziet wel de verwatering doordat veel niet-Friestaligen Friesland bevolken. “Zelf deed ik tien jaar geleden een cursus Fries bij Afûk om het schrijven nog beter te leren beheersen. Hoe meer stukjes ik maak, hoe beter ik word. En voor de puntjes op de i heb ik een oud-docente, Sjoerdje Veenstra, achter de hand. Zij kijkt graag mee. Van allerlei informatie die ik vind, maak ik een verhaal. Vaak moet ik het daarna omzetten van het Nederlands naar het Fries. Leuk, dat vertaalwerk.”

Zijn krantendebuut maakte hij bij de dorpskrant. Dat liep mis in november 2011, toen hij kritiek had op een artikel dat hij corrigeerde, wat hem kwalijk werd genomen. Zelf zegt Jangerben hierover: “Yn dy tiid diene 60 doarpen mei oan ‘Flagje foar taal’. Sa waard der bar foar bar oer in periode fan twa moannen per doarp in flagge útstutsen. De reden dêrfan wie dat it 60 jier lyn wie dat Fedde Schurer Vakantie in Ierland met de kamper, jaren '90 yn Ljouwet

foar it gerjucht ferskine moast foar it misledigjen fan rjuchter Wolters, hy woe gjin Frysk hearre yn in rjuchtsaak. Doe kaam der yn Ljouwert reboelje en feegden de plysje mei harren gummikneppels it plei foar de rjuchtseal leech. Fandêr ‘Kneppelfreed’. Dêrtroch is doe yn Den Haag besluten dat ik Frysk yn Fryslân tastien waard, fandêr dy betinkst ‘Flagje foar taal.’ Trich de redaksje waard dat oanhelle mar spitich genoch net goed. Doe’t ik dat ferbettere yn myn ynstjoerd ferhaal, krige ik fan de redaksje te hearren dat de lêzers net op sokke ferhalen siten te wachtsjen, wylts ze sels it artikel oer ‘Flagjen foar taal’ in de doarpskrante set hiene.”

VERZAMELKUNST Natuurlijk bleef hij schrijven voor allerlei media. Zijn informatievoorraad lijkt onuitputtelijk. Daarvoor komt de verzamelaar in hem goed van pas: “Ik lees nog steeds heel veel, heb zelf een grote bibliotheek

Het lijkt er ook wel op of hij reisverhalen verzamelt. Begint hij daarover, dan blijven de mooie, spannende, ontroerende anekdotes komen: “Voorheen reisden we heel Europa door, met onze tot camper omgebouwde bus. Als je ouder wordt en je wilt nog plekken zien, moet je dat niet uitstellen. Dus we maken soms ook grote reizen, naar China en Canada, en vorig jaar nog naar Zuid-Afrika. Andere werelden.” En graag passen ze op huizen van mensen die op vakantie gaan: “Gewoon in Nederland, want hier zijn ook veel mooie plekjes.” Hij vindt het leven mooi: “Al 50 jaar getrouwd, en fijne kinderen en kleinkinderen. Humor is voor mij belangrijk.” Wel vraagt hij zich af waar de tijd blijft. In hun huis hopen Jangerben en Janke samen oud te worden, tussen de boswallen, met de mooie Kiekenberg in de buurt en de reeën af en toe in de tuin.

Vakantie in Ierland met de kamper, jaren '90


16

NUMMER 06 • 2017

YLE EST LIF TIPS & TRENDS KOFFIE: DE DONKERE VERLEIDING! Elke ochtend begin ik met een lekker kopje koffie. Maar waarom doe ik dat eigenlijk? Ik bedenk me dat ik vroeger pure koffie nooit lekker heb gevonden, ik heb het echt moeten leren drinken. Koffiedrinken is een gewoonte geworden, iets wat we doen voor de gezelligheid, met vrienden, na het eten en tijdens het shoppen. Koffiedrinken is gewoon hip, lekker en we worden er blij van! Koffie kent een lange geschiedenis. Men kreeg al snel door dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid verdreef, maar ook nog eens heerlijk smaakte. Koffie is vandaag de dag één van de meest gedronken dranken wereldwijd! Wij Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 2,5 kopje per dag. Het is de laatste jaren echt een hype geworden. Er komen steeds meer speciaal gebrande koffies op de markt en de koffietentjes zijn hipper dan ooit. De cafeïne in de koffie heeft een licht stimulerende werking. Dit komt doordat cafeïne een vernauwing geeft van de vaten, het stimuleert de hartslag en de ademhaling waardoor je meer alert wordt. Maar als je zwanger bent, pas dan op. De cafeïne komt ook bij je baby terecht, waardoor het hartje sneller gaat kloppen en dit de baby stress geeft. Een baby reageert heftiger dan een volwassene. Kun je echt niet van je koffie afblijven? Het is dan aan te raden om decafé te drinken of om een vervanger van koffie te nemen, bijvoorbeeld Bambu koffie. Als je eenmaal van de smaak van koffie houdt dan denk ik dat de kans groot is dat je het blijft drinken. Net als wijn en bier. Een wijntje tijdens het eten, een biertje op een terrasje en ergens lekker koffie drinken met iets lekkers zit gewoon in ons systeem. En waarom ik koffie ben gaan drinken? Tja, uit pure nieuwsgierigheid naar smaak en beleving geloof ik.

SHAMÉ KEESMAN Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

Magniefiek Formentera, het kleine zusje van Ibiza

Prachtige natuur, relaxte sfeer, spierwitte zandstranden, authentieke dorpjes, dat is Formentera. Het vakantie eiland met haar bijna tropische stranden trekt vooral bezoekers die uit zijn op een rustige, ontspannen vakantie. De zee rondom het eiland is zo helder, dat je er wel tot 50 meter diep kunt kijken. De beste manier om het eiland te ontdekken is per fiets, die hier een even populair vervoermiddel is als in Nederland. Eén van de mooiste parken is Ses Salines met haar ontelbare prachtige wandel routes. Vanaf het hoogste punt van het eiland, Far de la Mola heb je prachtig uitzicht over de zee. De steile grote kliffen zijn indrukwekkend en bovenop de rotsen staat een vuurtoren met spectaculair uitzicht. Het oude vissersdorpje Es Calo moet je zeker niet overslaan. Het gezellige, sfeervolle dorpje is tevens de beste plek om verse vis te eten. Es Calo staat bekend om haar vele kleine lokale restaurantjes pal aan het strand. Met helder weer zie je Ibiza vanaf het strand liggen. een vakantie op Formentera is beslist anders! ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

HET BOS IN ORANJEWOUD IS EEN CADEAUTJE VOOR DE HARDLOPER! Hardlopen in het bos is toch wel elke keer een cadeautje en dat geldt eigenlijk voor elk seizoen. Het ruikt lekker, wordt nooit eentonig door alle verschillende paden en de demping door de bosgrond scheelt een hoop spierpijn. Bijna alle zintuigen komen aan bod door de geluiden en alles wat je ziet. Het gevoel goed bezig te zijn wordt alleen maar versterkt door al deze natuur en je hoofd voelt toch weer heerlijk leeg aan wanneer je klaar met je loopje of training bent. Door alle variatie in brede en smalle paden, het Woutersbergje en de rustige kant van het Reigerbos heb je zoveel mogelijkheden om lekker je gang te kunnen gaan op hardloopgebied. Regelmatig kom je andere hardlopers tegen. Soms alleen, maar vaak ook in groepen en dat is leuk en motiverend; er is ruimte genoeg. Het weer doet er meestal niet toe: als het droog is, is het fijn, maar ook hardlopen in de regen kan er heerlijk zijn; je spoelt vaak letterlijk alles van je af en kunt er weer fris tegenaan.

MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

CLEANSE & REVITALISE-KUUR

Een paar jaar geleden was Patty Brard een voorloper op de trend van nu; detox. In haar programma ‘Patty’s Posse’ deed ze een klisma-kuur om haar darmen schoon te spoelen. Er was veel ophef over. En nu… doet half Nederland een kuurtje. Ook ik doe mee.

Cleanse & Revitalise brengt je lichaam in 3 logische fasen binnen 11 dagen weer helemaal in balans. Het uitgekiende programma geeft het lichaam een complete reset, waardoor het daarna de bouwstoffen uit voeding weer eenvoudig, snel en doeltreffend kan opnemen.

Om eerlijk te zijn ben ik net weer begonnen met een kuurtje. Voor mij is het de tweede keer dat ik een detox volg. De vorige keer had ik vooral last van het ontwennen van mijn suikerverslaving. Dit uitte zich in duizeligheid, licht in mijn hoofd en licht trillen. Na de kuur voelde ik me energiek, schoon en bewust. Omdat ik merkte dat ik weer terugviel in mijn oude voedingspatroon, koos ik ervoor om de kuur nogmaals te volgen. Er zijn nogal veel verschillende manieren om je lichaam te reinigen; daarom deel ik graag mijn keuze. Met een druk leven (gezin, drukke baan, sporten etc.) is het onmogelijk om te vasten. Daarom heb ik gekozen voor een 11-daagsprogramma van Laviesage, waarbij heerlijke recepten horen met veel groente en fruit.

17

1.Voorbereidingsfase (2 dagen) De voorbereidingsfase zorgt ervoor dat je tijdens de cleansefase weinig hoofdpijn, duizeligheid en stemmingswisselingen ervaart. 2. Cleansefase (7 dagen) De Cleansefase stimuleert het ontgiften van de galblaas en lever, reinigt je nieren en je bloed en bevordert de doorbloeding en de lymfecirculatie. De supplementen en de afgestemde voeding maken afvalstoffen in de dunne en dikke darm los en voert deze af. De organen en weefsels worden tegen vrijkomende afvalstoffen beschermd door vitamine B, C en E, calcium, magnesium en zink, zodat het lichaam de afvalstoffen efficiënt en snel kan afvoeren. 3. Revitalisefase (2 dagen) De Revitalisefase zorgt ervoor dat het lichaam weer wordt voorbereid op het opnemen van zwaardere voeding. Na de kuur ervaar je een verbeterde voedingsopname, een optimale spijsvertering, een snellere vetverbranding, een betere doorbloeding en een mooie, goed gehydrateerde en gezonde huid (erg geschikt voor een probleemhuid bv: acne, eczeem of rosacea huid). Met Cleanse & Revitalise krijg je weer energie, je voelt je beter en geniet nog meer van het leven. Ben je na het lezen van mijn column gemotiveerd geworden om ook een detox-programma te volgen? Laat je dan goed informeren of het geschikt is voor je lichaam en kijk naar welke kuur het beste bij jou en je levensstijl past.

ELINA ZELDENRUST Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

STYLISH SPEELGOED! Kinderspeelgoed en -accessoires kom je steeds meer tegen in conceptstores. Ze doen het erg goed in deze winkels omdat het perfect past bij kleding, accessoires én woonaccessoires. Niet geheel vreemd, want naast kwaliteit, ontwerp en originaliteit moet het ook nog eens perfect in het interieur passen van de ouders van nu. Wil je aan deze trend meedoen? Kortom…vind jij het belangrijk dat het speel-goed van je kind in je interieur past? Kies dan voor blank houten speelgoed. Het is vaak eenvoudig van design, tijdloos, neutraal, milieuvriendelijk en duurzaam. Bo-vendien ziet het er vaak erg mooi uit. Wil je iets meer uitpakken en een statement maken met speelgoed? Er zijn tegenwoordig hele leuke nostalgisch ogende metalen loop- en trapauto’s. Ziet er erg mooi uit én je hebt gelijk een eyecatcher in het interieur. ODILIA VAN DER WERF - Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

DE ZOMERCOMBI BIJ UITSTEK!

Aardbeien & Champagne Van sommige wijn-spijs combinaties kan ik echt heel gelukkig worden. Deze tijd van het jaar zijn de aardbeien het allerlekkerst.

Aardbeien zijn het zomer fruit bij uitstek. Bijvoorbeeld bij de pannacotta, in een bavarois of gewoon zo met een heerlijke klodder slagroom. Champagne kennen we in Nederland vooral als een fles wijn die we Oudjaarsavond open trekken om te proosten op het nieuwe jaar. Eeuwig zonde want champagne hoef je echt niet alleen tijdens de jaarwisseling te drinken. In Frankrijk drinken ze al jaren een brut (droge) Champagne bij aardbeien maar ook een demi-sec (enigszins zoet) is een uitstekende keus. Juist in de zomer met een schaal heerlijke aardbeien onder handbereik is Champagne de zomerdrank bij uitstek. Champagne is een hele zuivere wijn waardoor een kater zo goed als uitgesloten is. Proost op een zomer vol sappige aardbeien en bruisende champagne! LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.


nieuwe collectie banken!

Nieuw: Laviesage

Supplementen voor een stralende huid

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

kinderwoud.nl

IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie NIEUW EIN EN! HEERENV

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

19

BODY STRESS RELEASE HEERENVEEN

PIJN IN ONS LICHAAM IS ALS HET RODE LAMPJE IN DE AUTO Moeilijk verklaarbare klachten, maar ze zijn er wel. Oorzaak? Stress, druk, emotie, hoge verwachtingen op school of werk, het kan van alles zijn. Het lichaam geeft een signaal dat het niet goed is en vraagt om aandacht. Toch steken we het liefst onze kop in het zand en gaan door. Tot het probleem weer over is, of tot het erger en erger wordt. Herman en Judith Kamp van Body Stress Release Heerenveen hebben er dagelijks mee te maken. “Het is schrijnend om te zien wat er soms bij ons binnenkomt”, zegt Herman (54). “Gelukkig kunnen we er in veel gevallen iets aan doen, ook al had een heleboel leed voorkomen kunnen worden. Mensen zijn vergeten om naar hun lichaam te luisteren, gaan maar door en door, terwijl het lichaam duidelijk protesteert.”

is vereist. Dat zijn we met elkaar een beetje vergeten, maar is voor iedereen herkenbaar”, zegt Herman. “Mensen gaan wel met de auto naar de garage voor een controlebeurt, maar bezoeken niet een dokter of therapeut om te bekijken wat er met hun lijf mis is. Geen tijd, het valt wel mee of het gaat wel weer over denken mensen dan. Nee, niet doen. Kijk om je heen, hoeveel mensen zijn er niet met een burnout, zijn gestrest of zijn vaak ziek.”

BURN-OUT EN SLAPELOOSHEID Herman en Judith Kamp hebben zelf aan den lijve ondervonden wat het is om je niet lekker te voelen. Weten dat er iets is, voelen dat het niet goed is, maar niemand die echt een oplossing heeft. “Ik kom oorspronkelijk uit het basisonderwijs” zegt Judith (51). Maar ik ben daar op een gegeven moment mee gestopt, ik kreeg een burn-out. Na van alles geprobeerd te hebben kwam ik terecht in Kraggenburg bij de Body Stress Release. Ik voelde meteen verschil met andere behandelmethodes en kwam weer boven uit een diep dal. ” Herman heeft een soortgelijk verhaal. “Ik sportte vroeger veel en was doodmoe als ik naar bed ging. Na een kwartier op bed gelegen te hebben was ik echter wéér klaarwakker, ik had grote slaapproblemen. Ik ben destijds overal geweest en niets hielp, tot ik samen met Judith bij de Body Stress Release kwam. Ik was in eerste instantie zeer sceptisch, want er werd wat zachtjes gedrukt op bepaalde punten en verder gebeurde er weinig, dat kon toch niet helpen? Tot de volgende dag, ik was doodziek. Dat duurde drie dagen

GOOI JE MOBIEL AAN DE KANT Naast emotionele spierspanning zien Judith en Herman steeds meer problemen door het overmatige gebruik van telefoons, tablets en computers. “Eigenlijk is dit, net als pijntjes in je lichaam, iets wat we wel weten maar het liefst ontkennen en negeren. Uren naar beneden in je mobiel staren of de hele dag achter je computer zitten is heel slecht en een houding die ons lichaam niet aan kan”, geeft Judith aan. “We zien steeds jongere mensen met klachten van deze aard en dat is uitermate zorgelijk. Mensen moeten zich er veel meer van bewust worden wat goed voor ze is en wat niet en daar ook naar handelen.” Herman sluit zich daar volledig bij aan.

en daarna was ik als herboren en na een serie behandelingen sliep ik beter dan ooit tevoren.” Gevangen door het wonder dat hun was overkomen besloten Herman en Judith in 2011 de opleiding tot practitioner in Body Stress Release te volgen in Zuid-Afrika. De enige plek ter wereld waar deze opleiding destijds was te volgen. “Een hele onderneming, geeft Herman aan, maar het was iets wat we beiden heel erg graag wilden.” Zoon Abel die in groep 8 zat, reisde mee naar Zuid-Afrika en ging daar ook school. In twee maanden sprak hij vloeiend Engels. Hij heeft er nu nog steeds veel profijt van.” Na een pittige opleiding van een half jaar openden ze in 2011 hun eigen praktijk in Heerenveen.

DRIE SOORTEN SPANNING Body Stress Release focust op spanning in de spieren. Daarin wordt onderscheid gemaakt in drie soorten span-

ning. Lichamelijke, chemische en emotionele. Bij lichamelijke spanning komen de klachten voort uit bijvoorbeeld een val met de fiets, verkeerde houding of intensief sporten. Bij chemisch zijn medicijnen, voedsel en allergieën vaak de oorzaak. Bij emotie, een steeds groter wordend probleem, bijvoorbeeld werkdruk, relaties en te hoge verwachtingen. Body Stress Release focust zich op deze spanning in de spieren en niet op de klachten van de patiënt. Judith: “Ons lichaam is fantastisch en kan tot op zekere hoogte alles zelf oplossen. Neem een open wond, die herstelt vanzelf wel weer, je lichaam weet exact

hoe dat moet. Zo is het in principe ook met andere klachten, waar bepaalde spanning vaak de oorzaak van is, ook. Er is alleen ergens een blokkade, een kink in de kabel en die proberen we tijdens een behandeling weg te nemen. Het lichaam doet daarna de rest.”

RODE LAMPJE VAN DE AUTO “Een rood lampje in je auto is niet goed. Je rijdt niet verder en onderzoekt wat er is of belt de garage. Pijn in ons lichaam is als het rode lampje in de auto. Er zit ergens iets niet goed en onmiddellijke aandacht voor het probleem

Wanneer er te veel spierspanning is, zal dit de flexibiliteit van het lichaam beïnvloeden. De spieren voelen stijver en strammer aan. Deze minder soepele spieren oefenen druk uit op de zenuwen met allerlei klachten als resultaat. Omdat het zenuwstelsel ook de organen aanstuurt, kan dat gevolgen hebben voor de maag, darmen, spijsvertering, blaas en het hart. Langzamerhand functioneert het lichaam niet goed meer en dat heeft ook zijn weerslag op het mentale/emotionele systeem. De gezondheid zal steeds verder afnemen omdat het zelf genezend vermogen niet voldoende actief kan zijn”.


20

NUMMER 06 • 2017

NIEUWE MRI IN TJONGERSCHANS

PATIËNTEN ERVAREN MINDER STRESS In ziekenhuis Tjongerschans is een nieuwe MRI-scanner in gebruik genomen. Bij de vervanging van het oude apparaat, dat afgeschreven was, is rekening gehouden met de spanning die patiënten soms ervaren voor een MRI-onderzoek. Doordat de MRI-scanner niet ruim is en daardoor benauwend aanvoelt, gaven patiënten aan dit een vervelend onderzoek te vinden.

RSCHANS in 2016

Tjongerschans wil de patiënt een prettige omgeving bieden om het onderzoek te ondergaan. Daarom is bij de aanschaf van de nieuwe MRI-

scanner gekozen voor een scanner met een grotere opening. Hierdoor voelt het minder claustrofobisch om in de scanner te liggen. Wat uniek is, is dat de patiënt tijdens het MRI-onderzoek televisie kan kijken. Hierbij heeft hij de keuze uit verschillende films, of selecteert zijn favoriete film via YouTube. Ook de ruimte waar de patiënt wordt ontvangen is aangepast. De MRI-scanner staat in een lichte kamer, die ruimtelijk aanvoelt. In het plafond is daglichtverlichting aangebracht die een wolkenhemel toont.

enthousiaste reacties van onze patiënten. Ze zijn blij met de ruimere scanner en het feit dat ze televisie kunnen kijken tijdens het onderzoek. Een MRI-onderzoek duurt toch snel 20 minuten. Gedurende deze tijd moet de patiënt zo stil mogelijk blijven liggen. De televisie is dan ook een welkome afleiding voor veel patiënten. Zij geven aan, dat ze minder nerveus zijn. En daar gaat het ons om. We zoeken altijd naar patiëntgerichte oplossingen.”

Wilma Eising, centrummanager Radiologie, vertelt: “We krijgen

TJONGERSCHANS in 2016 TJONGERSCHANS INin 20162016 ONGERSCHANS TJONGERSCHANS TJONGERSCHANS in 2016 in 2016 H H H2 GERSCHANS in 5 2016 8, 7,

e opzichten positief geweest. ie behaald waarmee we aantonen n te bieden. In patiënttevredenheidsenquêtes zitten we al enkele jaren bij de hoogst stevredenheid geldt sinds het jaar 2016 hetzelfde.

EDENHEID

et jaar 2016 is voor Tjongerschans in vele opzichten positief geweest. Met vlag en wimpel is de NIAZ-accreditatie behaald waarmee we aantonen veilige en goede zorg aan onze patiënten te bieden. In patiënttevredenheidsenquêtes zitten we al enkele jaren bij de hoogst Het jaar 2016 is voor Tjongerschans in vele opzichten positief geweest. Met scorende ziekenhuizen en voor de medewerkerstevredenheid geldt sinds het jaar 2016 hetzelfde.

is voor Tjongerschans et jaar 2016 is voor in vele Tjongerschans et jaar 2016 positief isisin voor vele Tjongerschans geweest. opzichten positief in vele geweest. opzichtenwaarmee positief geweest. vlag enopzichten wimpel de NIAZ-accreditatie behaald we aantonen veilige wimpelMet is devlag NIAZ-accreditatie en wimpel is Met debehaald vlag NIAZ-accreditatie waarmee wimpel is we behaald aantonen NIAZ-accreditatie waarmee webehaald waarmee we aantonen en goede zorgenaan onze de patiënten te bieden.aantonen In patiënttevredenheidsenquêtes oede zorg veilige aan onze en goede patiënten zorg veilige aan te bieden. onze en goede patiënten In patiënttevredenheidsenquêtes zorgte aan bieden. onze patiënten In patiënttevredenheidsenquêtes te bieden. zittenIn wepatiënttevredenheidsenquêtes al enkele jaren zittenbij wede alhoogst enkele jaren zitten bijwe dealhoogst enkele jaren bij de hoogst zitten we almedewerkerstevredenheid enkele jaren bijdehet de hoogst de hetzelfde. MEDEWERKERSTEVREDENHEID izen scorende en voor ziekenhuizen de medewerkerstevredenheid scorende en voor ziekenhuizen de geldt en voor sinds medewerkerstevredenheid jaar geldt 2016scorende hetzelfde. sinds het ziekenhuizen jaar 2016 geldthetzelfde. sindsen hetvoor jaar 2016

medewerkerstevredenheid geldt sinds het jaar 2016 hetzelfde.

MEDEWERKERSTEVREDENHEID MEDEWERKERSTEVREDENHEID MEDEWERKERSTEVREDENHEID

TJONGERSCHANS in 2016 TJONGERSCHANS in 2016 9 2 5 7, 8, 7, 9 9 9 2 2 2 5 5 5 7, 7, 8, 8, 8, 7, 7, 7, H H NGERSCHANS in 2016

MEDEWERKERSTEVREDENHEID gerschans in vele opzichten positief geweest. e NIAZ-accreditatie behaald waarmee we aantonen Betrokkenheid Tevredenheid n onze patiënten te bieden. In patiënttevredenheidsenquêtes zitten we al enkele jaren bij de hoogst r de medewerkerstevredenheid geldt sinds het jaar 2016 hetzelfde.

et jaar 2016 is voor Tjongerschans in vele opzichten positief geweest. ERKERSTEVREDENHEID

jaar 2016 is voor behaald Tjongerschans in vele opzichten positief geweest. Met vlag en wimpel is deetNIAZ-accreditatie waarmee we aantonen Met vlag en wimpel de NIAZ-accreditatie behaald waarmee we aantonen Bevlogenheid Betrokkenheid Tevredenheid veilige en goede zorg aan onze patiënten te is bieden. In patiënttevredenheidsenquêtes zitten we al enkele jaren bij de hoogst en goede zorg aan onze patiënten bieden. In patiënttevredenheidsenquêtes zitten we al enkele jaren bij de hoogst scorende ziekenhuizen en voorveilige de medewerkerstevredenheid geldt sindstehet jaar 2016 hetzelfde. scorende ziekenhuizen en voor de medewerkerstevredenheid geldt sinds het jaar 2016 hetzelfde. heid Bevlogenheid Bevlogenheid Betrokkenheid Betrokkenheid Betrokkenheid Tevredenheid Tevredenheid Tevredenheid

voor Tjongerschans in vele opzichten positief geweest. MEDEWERKERSTEVREDENHEID mpel is de NIAZ-accreditatie behaald waarmee we aantonen MEDEWERKERSTEVREDENHEID MILIEU e zorg aan onze patiënten te MENSEN bieden. In patiënttevredenheidsenquêtes zitten we al enkele jaren bij de hoogst n en voor de medewerkerstevredenheid geldt sinds het jaar 2016 hetzelfde. N MENSEN MENSEN Verbruik gas 642.345 m3 Medewerkers 1.320 Verbruik water 33.796 ltr Medewerkers man 17% Verbruik elektriciteit1.320 5.442.328 kWh EDEWERKERSTEVREDENHEID dewerkers Medewerkers 1.320 Medewerkers 1.320 Betrokkenheid Tevredenheid Medewerkers vrouw dewerkers man Medewerkers 17% man Medewerkers 17% man 17%83% CO2 uitstoot 3.658 ton Ziekteverzuim dewerkers vrouw Medewerkers 83% vrouw Medewerkers 83% vrouw 83%3,40% Stagiaires 86 teverzuim Ziekteverzuim 3,40% Ziekteverzuim 3,40% 3,40%

8,2

7,9

giaires

8 9.951 2.431 543 883 n240 2.602 uw

d

Stagiaires 86

Bevlogenheid 1.320

7,

83%

8,2

9

Stagiaires 86

8,2

8,4

MILIEU

86

7,

2 MILIEUMILIEU 5

8,

MILIEU

7,5

‘SAMEN BESLISSEN’ MET UW ARTS

Verbruik gas

5 7, € 3.000.000

642.345 m3

Verbruik gas Verbruik gas 642.345 m3 Verbruik gas 642.345 m3 642.345 m3 33.796 ltr Resultaat Verbruik water Verbruik water Verbruik water33.796 ltr Verbruik water 33.796elektriciteit ltr 33.796 ltr 5.442.328 kWh Verbruik Betrokkenheid Tevredenheid Betrokkenheid Tevredenheid Verbruik elektriciteit Verbruik elektriciteit 5.442.328 Verbruik kWh elektriciteit 5.442.328 kWh CO25.442.328 uitstootkWh 3.658 ton CO2 uitstoot CO2 uitstoot 3.658 ton CO2 uitstoot 3.658 ton 3.658 ton

Bevlogenheid

PRODUCTIE PRODUCTIE 17%

Beschikbare3,40% bedden Geopende DBC’s 86 Gesloten DBC’s Opnames Verpleegdagen Dagen dagverpleging Polikliniekbezoeken

7,5

PRODUCTIE

PRODUCTIE

Betrokkenheid

Beschikbare bedden Beschikbare 238 bedden Beschikbare 238 bedden 238 238 Geopende DBC’s 189.951 Geopende 189.951 DBC’s Geopende 189.951 DBC’s 189.951 Gesloten DBC’s 132.431 Gesloten 132.431 DBC’s Gesloten 132.431 DBC’s 132.431 Tevreden patiënten Opnames 13.543 Opnames 13.543 Opnames 13.543 13.543 Verbruik gas Medewerkers 1.320 Verpleegdagen 61.883 Verpleegdagen 61.883 61.883 Verpleegdagen 61.8831.320 MedewerkersVerbruik water Medewerkers man Dagen14.240 17% Dagen 14.240 dagverpleging dagverpleging 14.240 Dagen dagverpleging 14.24017% Medewerkers man elektriciteit Verbruik Medewerkers 83% Polikliniekbezoeken 232.602 vrouwPolikliniekbezoeken 232.602 232.602 Polikliniekbezoeken 232.602

Tevredenheid

Op 18 mei jl. organiseerde Resultaat Resultaat de Cliëntenraad van 642.345 m3 Tjongerschans een € 3.000.000 € 3.000.000 € 3.000.000 € 3.000.000 33.796 ltr discussieavond over het 4 4 5.442.3284 kWh 4 MedewerkersCO2 vrouw uitstoot 83% 3.658 ton MELDINGEN Ziekteverzuim 3,40% onderwerp ‘Samen beslissen’. Ziekteverzuim 3,40% erkers 1.320 MILIEU RODUCTIE Stagiaires 86 MILIEU ‘Samen beslissen’ betekent erkers man 17% Stagiaires 86 Tevreden Tevreden patiënten erkers vrouw 83% Totaal aantalpatiënten klachten Tevreden patiënten 413 Tevreden patiënten dat u samen Verbruik gas 642.345 m3 met uw arts bedden 238 3,40% erzuim Meldingen incidenten 1.805 Verbruik gas 642.345 m3 MILIEU Verbruik water 33.796 ltr welke zorg het BC’s 189.951 es 86 beslist over Resultaat DE GEMIDDELDE WACHTTIJD WACHTTIJD GEMIDDELDE WACHTTIJD Verbruik water 33.796 ltr Verbruik elektriciteit 5.442.328 kWh C’s 132.431 GEMIDDELDE WACHTTIJD Verbruikbij elektriciteit 5.442.328 kWh beste u past. MELDINGEN MELDINGEN MELDINGEN CO2 uitstoot 3.658 ton Verbruik gas 642.345 m3 13.543 MENSEN

MILIEU

MENSEN

8,

Polikliniek PRODUCTIE

Polikliniek Polikliniek en Behandeling 61.883 Behandeling %rpleging 1-5 weken 1-3 weken 78% 74% 1-5 weken 1-3 weken 78% 74% Behandeling 14.240 % 5-7 weken 3-4 weken 18% 9%5-7 3-4 weken 18% 1-5 weken weken 78%9% zoeken 232.602 Beschikbare bedden 7+PRODUCTIE weken 4+ weken 4% 17% 7+ 4+ weken4% 5-7weken weken 18%17%

Resultaat

8,

Resultaat

8,8,

€ 3.000.000

CO2 uitstoot MELDINGEN

3.658 ton

Verbruik water 33.796 ltr 1-3Polikliniek weken 74% Verbruik elektriciteit 5.442.328 Totaal aantal klachten Totaal aantalkWh klachten 413 Totaal aantal413 klachten Voor deze avond413 waren de leden 3-41-3 weken 9% 3.658 ton incidenten weken CO2 74%uitstootMeldingen incidenten Meldingen 1.805 MeldingenTotaal incidenten 1.805aantal klachten 1.805 413 238 4+ 3-4 weken 17% van het Cliëntenpanel uitgenodigd. weken 9%

8,

4

PRODUCTIE

Beschikbare bedden Geopende DBC’s 189.951 7+ weken 4% 4+ weken DBC’s 17% Geopende Gesloten DBC’s 132.431 Gesloten DBC’s 238 Opnames 13.543 Tevreden patiënten 189.951 Opnames Verpleegdagen 61.883 132.431 Verpleegdagen Dagen dagverpleging 14.240 13.543 Dagen dagverpleging Polikliniekbezoeken 232.602 61.883 Polikliniekbezoeken

238 189.951 132.431 13.543 Resultaat 61.883 14.240 232.602

Meldingen incidenten

Resultaat

1.805

Resultaatuit ca. 100 Het cliëntenpanel bestaat schikbare bedden mensen die zich betrokken voelen opende DBC’s sloten DBC’s bij Tjongerschans. Zij krijgen een names HTTIJD € 3.000.000 aantal malen per jaar een stelling rpleegdagen MELDINGEN gen dagverpleging 14.240 over de zorg voorgelegd. Zo houdt 4 ikliniekbezoeken 232.602 likliniek de Cliëntenraad voeling met de 3 weken 74% Tevreden patiënten Totaal aantal klachten 413 Tevreden patiënten 4 weken 9% achterban. Daarnaast is er periodiek Meldingen incidenten 1.805 Tevreden patiënten weken 17% een discussieavond om dieper in te GEMIDDELDE WACHTTIJD GEMIDDELDE WACHTTIJD MELDINGEN gaan op een belangrijk onderwerp. E WACHTTIJD MELDINGEN Behandeling Polikliniek MELDINGEN Behandeling Polikliniek 1-5 weken 78% 1-3 weken 74% Totaal aantal klachten 413 Polikliniek 1-5 weken 78% 1-3 weken 74% De avond werd Totaal aantalbezocht klachten door 15 413 5-7 weken 18% 3-4 weken 9% Meldingen incidenten 1.805 1-3 weken 74% 5-7 weken 18% 3-4 weken Totaal 9%aantal klachten 413 Meldingen incidenten 1.805 7+ weken 4% 4+ weken 17% mensen uit het Cliëntenpanel 3-4 weken 9% 1.805 7+ weken 4% 4+ weken Meldingen 17% incidenten 4+ weken 17% en leden van de medische en verpleegkundige staf.

8,

8,4

€ 3.000.000€ 3.000.000 4

8,

Het is belangrijk om met uw arts zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door drie goede vragen te stellen: 1. Wat zijn mijn mogelijkheden? 2. W  at zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? 3. Wat betekent dat in mijn situatie? Deze vragen zijn een eenvoudige manier om praktische invulling aan ‘Samen beslissen’ te geven en zorgen er voor dat zowel patiënten als zorgverleners zich nog meer bewust zijn van samen beslissen tijdens hun gesprek. De aanwezigen hebben in kleine groepen gediscussieerd en eigen ervaringen uitgewisseld. De antwoorden op de drie goede vragen

moeten in voor u begrijpelijke taal gegeven worden. Echt ‘Samen beslissen’ wordt het pas als er voldoende vertrouwen is tussen arts en patiënt. Verder bleek dat maatwerk per individu belangrijk is. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat het best bij u past.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

21

FOTO'S TEAM HORSTHUIS

Geluidsreis ‘Sound Trip Talant Edition’ maakt iets los tijdens Oranjewoud Festival Het publiek luisterde ademloos. In een volle tent op het Oranjewoud Festival gaven cliënten van Talant een bijzondere muziekvoorstelling – misschien is geluidsreis een betere omschrijving - waarbij het publiek werd uitgenodigd om mee te doen. En het publiek dééd mee, had plezier en een enkeling pinkte zo nu en dan zelfs een traantje weg. De Sound Trip Talant Edition maakte iets los. “Onze cliënten noemen en voelen zich echte ’Sound Trippers’,” vertelt Minke Aardema vlak voor het optreden enthousiast. Minke Aardema werkt als hoofd bij Talant en was samen met Pieter Jan Struik van het Heerenveense kunstencentrum Atelier Majeur initiatiefnemer van de Sound Trip Talant Edition. Deze voorstelling is speciaal gemaakt voor het Oranjewoud Festival.

METAFOOR

Onder leiding van dirigent Carlos Balemans had een twintigtal cliënten van Talant en professionele musici van Atelier Majeur hard gewerkt voor de Sound Trip Talant Edition. Online deelden de Rotterdammer dirigent en de Friese muzikanten hun muzikale ideeën. Vier avonden oefenden zij samen. Het werd niet zomaar een muziekstuk, maar een geluidsreis waarbij behalve voor de zangers, muzikanten en hun instrumenten ook een grote rol was toebedeeld voor technische vondsten en voor het publiek.

Na een korte introductie en uitleg voor het publiek begint de muzikale reis met een vertelling: "Er was eens een muzikant, die zoveel van muziek maken hield..." De muzikant wil samen muziek maken, want samen muziek maken is het allerleukst. Hij ontmoet een vogel en ze worden vrienden. En zolang ze samen muziek maken, kunnen ze samen vliegen. De muzikant en de vogel hebben dezelfde passie en ze versterken elkaars talenten. Het verhaal is een mooie metafoor voor wat er op het podium gebeurt: de interactie tussen de muzikanten met én zonder beperking. Tijdens de voorstelling is er ook nog eens de interactie met het publiek. Iedereen leert van elkaar en iedereen kan meedoen.

INSPIRATIE

ANANAS

Inspiratie voor de voorstelling kwam van de poster van het Oranjewoud Festival; al snel was duidelijk dat de natuur, dierengeluiden, de lucht en een gouden poort - de zon achter de trompettist op de poster - een rol moesten krijgen in de muzikale compositie. Samen werd er gecomponeerd en geïmproviseerd. Iedereen deed

Met borden werden instructies gegeven. Praktisch en duidelijk. Zodra het bord met de P omhoog gaat, is het de beurt aan het publiek. Er was al even geoefend, dus iedereen weet wat hem te doen staat. Afgaande op het geluid is het alsof er een zomerse regenbui op het tentdoek van het Rabo Paviljoen valt. In werkelijkheid is het het publiek dat

GELUIDSREIS

“Het is mooi om te zien wat er gebeurt als je mensen bij elkaar brengt"

waar hij goed in is; ieders talenten en passie werden gebruikt. Zo ontstond de verhaallijn voor de Sound Trip Talant Edition en zo maakten muzikanten en dirigent zich klaar voor hun opvallende optreden.

van het fruit, maakt elke ananas en meloen een bepaalde pianotoon. Zo ontstaat een ritme en een niet te voorspellen melodie. Op het podium niets anders dan vrolijke gezichten. Hetzelfde geldt voor het publiek. "Het is toch geweldig wanneer je zo in de belangstelling staat," merkt een mevrouw op.

‘SO BEAUTIFUL’ De vertelling eindigt ermee dat de muzikant en de vogel altijd samen muziek blijven maken. Juist omdat het zo leuk is. In de volle tent geniet ook iedereen van het samen muziek maken. Het nummer ‘So beautiful’ triggert om spontaan te gaan dansen.

door handen wrijven, vingers knippen, klappen op bovenbenen en stampen op de grond de regenbui indrukwekkend goed imiteert. In omgekeerde volgorde laten ze de geluiden nogmaals klinken en waait 'de bui' weer over.

Met bijzondere elektronica worden geluiden en muziek herhaald. Opvallend zijn ananassen en meloenen, verspreid in de tent. Ze zijn verbonden met snoeren. Door aanraking met een pinnetje op een met aluminiumfolie bedekt stukje

Iedereen in de tent deed mee aan de geluidsreis en dat maakte de Sound Trip bijzonder. Dirigent Carlo Balemans zorgde samen met de cliënten van Talant, de professionele muzikanten van Atelier Majeur en het publiek voor een muzikaal feest. Minke Aardema: “Het is mooi om te zien wat er gebeurt als je mensen bij elkaar brengt. Iedereen kan meedoen en iedereen kan zich ontwikkelen.”


Voor u gespot!

DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

KLEDINGREPARATIE

MODRES DEZE ACTIE IS GELDIG VAN 21JUNI T/M 31 JULI 2017

Zomervoordeel! ALLE WIJNEN... 5 + 1 GRATIS!

Geldig tot 1 augustus 2017 // Maximaal 1 coupon per transactie

Actie: Stomerij

HEERENVEEN SKS HOGEDRUKPOMP AIRWORX 10.0

20-40% korting

Modres is 2 jaar! Dat vieren wij op 15 juli a.s. U bent van harte welkom tussen 14:00 en 16:00 uur voor een hapje en drankje! Iedereen is welkom!

6 dagen per week geopend Maandag t/m zaterdag PLEINWEG 10 - HEERENVEEN - TEL 0513 628 511

www.wijnenspijs-online.nl

HOOFDBRUG 3 - HEERENVEEN 06 22 70 64 64 www.kledingreparatie-modres.nl

Kwaliteit

Bezoek Museum Belvédère!

elke dag opnieuw!

NU OOK ONLINE Kw! aliteit, TE BESTELLEN

Gratis kopje koffie.

elke dag opnieuw

U krijgt op vertoon van uw entreekaartje en deze bon, een gratis kopje koffie.

FRIESE DROGE WORST

frieseworst.nl

Deze actie loopt van 21 juni t/m 30 juli 2017

Kleef 9 Akkrum Tel. 0566

SPIJKERMAN

ORANJE NASSAULAAN 12, 8453 ORANJEWOUD - TEL 0513 644 999

KLEEF 9, 8491 BX AKKRUM - TEL. 0566 - 651353

www.museumbelvedere.nl

www.slagerijspijkerman.nl WIL JE HET HELEMAAL ANDERS AANPAKKEN?

Laat op tijd sleutels bijmaken!

3 halene=n 2 betal tegen inlevering van deze bon.

AFREKENEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? EEN DROOM REALISEREN?

ACTIVEER JE VERANDERKRACHT! Gratis intakegesprek in de hele maand juli check www.ikverandernu.nl

Coaching & Psychodynamische Therapie

DRACHT 80, 8442 BT HEERENVEEN

TEL. 0513-625 636

651353

KEURSLAGERIJ

Museum Belvédère

VAKANTIE TIP!

Dracht 9 8442 BJ Heerenveen 0513-650717

APOLLOVLINDER 11, SNEEK - TEL 06-47900562

www.ikverandernu.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

23

"IK VOEL ME BEVOORRECHT OM TE MOGEN WERKEN EN WONEN OP ORANJESTEIN" De buitenplaats Oranjestein is de enige nog bestaande particuliere buitenplaats van aanzienlijke omvang (ca. 28 ha.) in het uitgestrekte boscomplex Oranjewoud. Op de plek waar eens de rentmeesterswoning van het stadhouderlijk lusthof zich bevond, liet de Leeuwarder koopman Pieter Cats in 1821 een buitenplaats bouwen. Willia Homans is de beheerder van Oranjestein. Het oude gedeelte van de prachtige tuin die het neoclassicistische huis omringt, werd in 1822 ontworpen door tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard. In zijn ontwerpen maakten de rechthoekige vormen, die toentertijd gangbaar waren, plaats voor ronde vormen, slingerende paden en romantische priëlen en bruggetjes. Er zijn op het landgoed verschillende authentieke elementen en historische bouwwerken te bekijken. Er is een ijskelder en een menagerie waar vroeger de exotische vogels werden gehouden. Kinderen zullen met plezier kijken naar de herten en paarden in het hertenkamp of de witte koningspauwen bij de oranjerie.

SEIZOENEN In mei en juni is de tuin werkelijk schitterend door de bloeiende rododendrons en de heerlijk geurende azalea soorten. In de zomer zijn de bloemperken in het meest oorspronkelijke deel van de tuin een kleurenpracht en staan er verschillende bloeiende planten in de Victoriaanse kas. In de herfst zijn de bomen misschien wel op hun mooist, o.a. beuk, eik, esdoorn en kastanjeboom, vooral als er een herfstzonnetje wil schijnen! Wanneer er sneeuw ligt in de winter is de tuin als een kerstkaart…. “Bezoekers zeggen vaak na afloop van een wandeling als ze in de Oranjerie een kopje koffie drinken, het is net of de tijd hier

heeft stil gestaan” aldus beheerder van de Oranjerie Willia Homans.

ORANJERIE Willia Homans is verantwoordelijk voor de Oranjerie en een vakantiewoning op het landgoed. “Naast de Oranjerie staan er vier woningen, een vakantiehuis, een koetshuis, een Victoriaanse kas en een Lessenaarskas op het terrein. Alle woningen op Oranjestein worden bewoond. Ikzelf woon in een typisch Zwitsers huisje aan de rand van het landgoed. Ik zie mezelf als een bevoorrecht mens. Ik werk en woon op het prachtige Oranjestein. Mooier kan volgens mij niet” vertelt Willia onder het genot van een kop koffie in de Oranjerie. De oranjerie wordt met regelmaat verhuurd voor feesten, bruiloften, vergaderingen, lezingen of een afternoon tea met aansluitend een rondleiding. Willia ontvangt de gasten en legt hen in de watten. “Voor de catering werken we samen met lokale bedrijven zoals Tjaarda, de Koningshof en museumcafé Belvedère. De koude catering regel ik veelal zelf met een goede vriendin. Wist je trouwens dat we eigen hertenworst serveren bij de borrel? Dat is echt een delicatesse die je eens moet proeven” vertelt Willia die erg enthousiast is over haar werk.

Het landgoed is inmiddels al jarenlang eigendom van mevrouw A.V. De Beaufort van Sminia. Sinds oktober 2016 woont ze permanent in het grote landhuis bij de ingang van het landgoed. De zoon van Willia woont samen met zijn vriendin in de achterste vleugel van het landhuis. Aangezien mevrouw De Beaufort van Sminia niet meer de jongste is geeft haar dit een fijn en veilig gevoel.

ONDERHOUD De lange lanen, de paden, de planten en het gras zien er bijzonder goed onderhouden uit. Het onderhoud op Oranjestein wordt uitgevoerd door tuinman Berry Habers. Willia: “Berry zorgt ervoor dat alles er tiptop uitziet. Dit is een flinke klus en het onderhoud gaat natuurlijk het gehele jaar door. Drie dagen per week krijgt hij hulp van Sjors de tuinman. Samen pakken zij het 28 hectare grote landgoed aan. Ook zet Berry altijd het terras klaar als er een feest of partij is. We hebben een hele fijne samenwerking. We vullen elkaar goed aan in onze werkzaamheden.” Van hout dat vrijkomt na kap of storm maakt Berry meubels en van de overblijfselen brandhout. Dit kunnen mensen bij hem kopen.

VOL MET PLANNEN Het is in de zomermaanden en in de weekenden hard werken. In september en oktober is Oranjestein weer geopend voor publiek. Op zondagmiddag kan men vrij wandelen over de lanen en paden van het landgoed. Met ingang van dit jaar kan de Oranjerie ook in de wintermaanden gehuurd worden. Normaliter stonden in de wintermaanden alle kwetsbare planten uit de tuinen hier. Vanaf nu gaan die in een kas.

Willia zit vol met plannen voor de toekomst. Zo zou ze graag eens een fair houden met enkel en alleen biologische streekproducten. “Allemaal kramen in de tuin voor de Oranjerie waar men kan genieten van producten die onze streek rijk is. Dit sluit mooi aan op de visie die wij hier op het Landgoed hebben” sluit Willia af.


24

NUMMER 06 • 2017

DE MAÎTRESSE ‘Het is uit het leven gegrepen’ zong de roemruchte cabaretgroep Farce Majeur destijds. In het notariaat is het niet anders. Wij worden geconfronteerd met alle facetten van het menselijke bestaan, met de bijbehorende emoties. Van blijdschap tot droefenis. Van geboorte tot dood. Van huwelijk tot scheiding. Zo moest ik in een scheidingssituatie, de echtgenote was er naar verluidt vandoor gegaan met haar baas, de boedel verdelen. Partijen konden het samen niet meer eens worden, maar wilden, hoewel op gespannen voet, nog praten met ondergetekende als ‘scheidsrechter’.

DJ Kevin Terpstra

“Mensen vermaken zit mij in het bloed” DJ Kevin Terpstra, hij is nog maar 25 jaar oud en zit toch al tien jaar in het vak. Het vermaken van mensen zit hem in het bloed. Tien jaar geleden nam hij plaats achter de draaitafel om een feestje te bouwen. Ook was hij op jonge leeftijd al te vinden in de radiostudio van Smelne Fm. Door de jaren heen heeft Kevin zich ontwikkeld tot een graag geziene allround feest dj. Hij draait door het gehele land op festivals, in discotheken en feest cafés. Ook heeft hij al jarenlange ervaring als radio dj. Eerst bij Smelne Fm en sinds drie weken bij Radio Continu.

Ik kreeg een inventarislijst en maakte een globale verdeling. Bij de volgende bespreking bleek dat dit niet meer nodig was; de man des huizes had het initiatief al genomen. Hij had de huisraad met een kettingzaag ‘aangepakt’. De bank was verdeeld in twee gelijke delen, evenals de eetkamertafel, de bijbehorende stoelen en het dressoir… Een paar weken daarna kreeg ik bezoek van een meneer die, tegelijk met zijn echtgenote, onlangs zijn testament had laten opmaken. Hij wilde bij nader inzien alsnog een kleine aanpassing aan laten brengen. Zijn maîtresse moest in plaats van zijn vrouw in de nalatenschap worden opgenomen. De notaris legt slechts vast. Aldus geschiedde. Het zou natuurlijk fantastisch voor deze column zijn dat de bovenstaande anekdotes om dezelfde personen gaat. Theoretisch zou het kunnen. En misschien is het zelfs wel zo. Ik ken noch de nieuwe partner van de echtgenote uit het eerste verhaaltje, noch de maîtresse uit het tweede…

Notaris: never a dull moment

Mr. Pieter de Boer Groenewegen advocaten & notarissen Heerenveen

Vader Johan Terpstra is ook dj. Hij is momenteel werkzaam bij Omrop Fryslan radio. “Vroeger ging ik wel vaak met mijn vader mee als hij ergens moest draaien. Het is niet zo dat ik de kunst van hem heb afgekeken. We doen ieder helemaal ons eigen ding” vertelt Kevin aan de bar van café De Swetser, het café waar het allemaal ‘voor het eggie’ is begonnen voor hem.

BUITENLAND

DE SWETSER

Vorig jaar vloog hij even naar Abu Dhabi om drie uurtjes te draaien in een hotel voor een groep van 200 Nederlanders. “Dat was goed geregeld joh. Drie uurtjes party maken en vervolgens nog vijf dagen vakantie vieren. En dat allemaal op kosten van…. Een machtige ervaring!” grinnikt de jonge dj terwijl hij aan zijn glaasje wodka met Spa rood nipt.

Kevin: “Toen ik zeventien was belde Luberto van De Swetser mij met de vraag of ik bij hem in het café wou komen draaien. Dit heb ik gedaan. Vervolgens draaide ik een keer in zijn zaak in Emmen. Een maand daarna ging ik los als feest dj. Ik draai nu nog steeds met regelmaat in De Swetser. Hierna is het hard gegaan. Ik ben ieder weekend volgeboekt en werk daarnaast als radio dj. Ik moet net als ieder ander vroeg uit de veren en maak lange dagen”.

KONING VAN HET FEEST Door de jaren heen heeft Kevin veel van het Nederlandse uitgaansleven gezien. Iedere keer weet hij er met zijn vlotte babbel weer een feestje van te maken. “Interactie met het publiek is belangrijk. Als die klik er is, dan kunnen we los gaan” lacht Kevin.

www.groenewegenadvocaten.nl

Hij heeft een aantal vaste adressen waar hij draait. Zo bouwt hij al acht jaar met enige regelmaat een feestje in ‘Café Die Twee’ in Stadskanaal en draait hij al tien jaar op Oudejaarsavond bij ‘Ma Kelly’s’ in Frieschepalen. Op Koningsdag staat hij steevast op het podium van de gezamenlijke horeca van de Oude Koemarkt in Heerenveen. Hier staat hij dan ook bekend als ‘de koning van het feest’.

In 2009 draaide Kevin voor het eerst in het buitenland. “Ik mocht in ruil voor twee skipassen, een hotelletje en een bescheiden onkostenvergoeding komen draaien in Oostenrijk. Daar ben ik niet rijk van geworden. Wel heb ik veel ervaring opgedaan in die après skihut. Dat is ook veel waard. Ik had het voor geen goud willen missen.”

DE PRINS Vorig jaar kreeg Kevin de kans om bedrijfsleider te worden van discotheek De Prins in Bolsward. Hier sprong hij vol overgave in. Na een jaar keihard werken bleek dat zijn liefde voor het dj-vak te groot was. “Het was niet te combineren. Naast het werk in De Prins draaide ik nog bij Smelne Fm en deed ik ook nog de dj klussen als feest dj. Ik kwam tot de conclusie dat dit zo niet kon. Ik heb toen na een goed gesprek gekozen voor het dj-vak. Ik wil ooit graag zelf een mooie horecazaak. Maar nu nog niet.”

Het werk als allround feest dj en radio dj zijn twee totaal verschillende dingen. “De overeenkomst is dat je de mensen aan je wilt binden. Maar in een café of discotheek heb je live contact met je publiek en zie je wat het effect is van wat je doet en op radio zie je dit niet, maar moet je dit terug horen van de luisteraars via onder andere de social mediakanalen. Momenteel heb ik een Lunch programma bij Radio Continu. Hierin heb ik een ‘broodje aap’ rubriek. Da's ook lachen. Ik heb het hier goed naar mijn zin en krijg positieve reacties. Weet je wat het is. Ik vind eigenlijk beide dingen die ik doe erg gaaf. Voorlopig zal ik dan ook nog veel te zien en te horen zijn op zowel de radio als in de diverse uitgaansgelegenheden waar ik de boel op stelten kom zetten” sluit Kevin af.


Lustrumkrant

K C I T S K C I U HHC Q

SPECIALE UITGAVE | JUNI 2017 | QUICKSTICK.NL

vr 30 juni, za 1 juli & zo 2 juli

Feestelijk lustrumweekend! IN DEZE SPECIALE UITGAVE

• • • •

V  OORWOORD WETHOUDER & PROGRAMMA LUSTRUMWEEKEND WELKE HOCKEYVORM PAST BIJ JOU? OUDSTE LID HANS EDENS OVER QUICK STICK I NTERVIEW MET VOETBALVADER EN HOCKEYDOCHTER HERDER


26

OPEN BEDRIJVENDAG MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA

Ze zijn er weer....

NIEUWE HARING!! Vers gesneden pure ambacht! Onze snijtechniek kreeg een 9,7 en een 10! Molenplein 12 8442 LM Heerenveen, tel 0513-621754 email: hetneusjevdzalm@outlook.com

www.hetneusjevandezalm.frl

PROEFPUUR.NL

Hoofdbrug 4 | Dracht 105 H

E

E

R

E

N

V

E

E

N


1957-2017 | QUICKSTICK.NL

3

VOORWOORD

60 JAAR HOCKEY, e

EEN 12 LUSTRUM VOOR HHC QUICK STICK! 60 jaar hockey in Heerenveen heeft HHC Quick Stick tot een bloeiende vereniging gemaakt. Hard op weg naar 600 leden met de mooiste velden van Friesland. Quick Stick groeit, in tegenstelling tot vele andere sportverenigingen in het Noorden van Nederland. 60 jaar een echte jeugdclub waar jaarlijks mooie talenten worden opgeleid, waar ambitieus en toonaangevend hockey wordt gespeeld en waar jaarlijks diverse teams op landelijk niveau meespelen. Een vereniging waar voor junioren en senioren zowel prestatie- als vriendenteams zijn.

We heffen op 30 juni a.s. samen het glas tijdens ons 60 uur durende 12e Lustrumfeest!

Programma Hockeyclinics voor basisscholen* Open training F t/m D door Dames 1 Officiële opening lustrumweekend* VriMiBo en Grieks Buffet Jongste Jeugd Feest (F t/m D)

Zaterdag 1 juli 13.00-16.30 uur: Familiehockeytoernooi 16.00-19.00 uur: Borrelen & foodtruck op de club 21.00-01.00 uur: Lustrumfeest met DJ Hans Stroeve en saxofonist Stanley Medema**

Zondag 2 juli Robert Meijer Voorzitter HHC Quick Stick

11.00-12.00 uur: Urban hockey voor boys & girls* 12.00-16.00 uur: Reünie & Turfstekertoernooi** 16.00-17.00 uur: Afsluitende borrel** Alle onderdelen zijn uiteraard toegankelijk voor leden. Voor informatie over aanmelden en kaartverkoop: quickstick.nl. *) Ook toegankelijk voor niet-leden **) Leuk voor oud-leden

Een bolle kant en een platte, carbon en grip, bitjes, kickers en scheenbeschermers, strafcorners… Veldhockey, wie kent het niet? Eerlijk gezegd zijn de termen van hierboven vaak toch een soort inside-abracadabra voor de mensen die niet hockeyen. Je zapt naar Studio Sport waar je een snelle samenvatting bekijkt, en de vaktermen vliegen je om de oren. Dat doet me denken aan de ballen die je het liefst maar liet vliegen als de experts vroeger bij de gymles op je af kwamen. Moest die bolle kant nou voor, of de platte? Haak je de tegenstanders zoals je bij voetbal de tegenstander tackelt? Of wat doe je eigenlijk, in het hockeyveld? Hockey is een sportieve sport. Meer nog dan bij voetbal, en het is niet alleen Fair Play maar vooral ook de ‘Shake Hands’ voor sportiviteit en respect. Hockey is niet voor iedereen, dat was wat de mensen vonden van hockey. Vonden, want inmiddels is het roer om. En hoe komt dat dan, vraag je je af. Ik zie dat er nog meer dan vroeger op scholen wordt gehockeyd, en dat de jeugd veel eerder de spelregels kent dan voorheen. Iedereen kan meedoen en doet mee. De nationale teams presteren goed, zowel de mannen als de vrouwen, en zoals bij elke sport werkt dat als een magneet. Wie wil er nou niet net zo goed zijn als Naomi van As? De Heerenveense Hockey Club, de HHC, de Quick Stickers, spelen sinds vorig jaar op een watergevuld kunstgrasveld. Nog sneller, fijn om op te spelen en leuker om naar te kijken. Het enige minpuntje is misschien de concurrentie. Ook hier in Heerenveen: de concurrentie met vooral dat voetbal. Voor de meiden, de dames, valt dat misschien nog wel mee. Maar bij de jongens en de heren, ja, dan wordt dat anders. Daarom is het ook zo leuk te zien dat er bij jullie vereniging juist voor de jongens leuke onderdelen worden opgezet, de zondagochtend voor ‘boys only’. Je denkt toch niet direct aan ‘urban hockey clinics’ en street hockey? Hockey mag best wel stoer en snel en cool, en voor iedereen die daar zin in heeft is er een speciaal programma bij het jubileum. Klinkt goed!

Wethouder sport

HHC Quick Stick bestaat in 2017 precies 60 jaar. Dat vieren we met een weekend vol feestelijke momenten en evenementen. Naast het clubhuis wordt een grote feesttent neergezet. Daar, op de velden en op het terras kun je terecht voor alle activiteiten.

10.30-12.00 uur: 15.30-17.00 uur: 16.00-16.30 uur: 16.30-19.00 uur: 18.30-21.00 uur:

Hockey, wie kent het niet?

Jelle Zoetendal

Feestelijk lustrumweekend!

Vrijdag 30 juni

60 jaar hockeyhistorie geschreven door vrijwilligers op alle niveaus, van trainers en coaches, bestuursleden, commissieleden, scheidsrechters en sponsoren. Daarmee is deze vereniging meer dan een club waar je wekelijks een hockeytraining hebt en wedstrijd speelt. Het heeft een belangrijke en bewezen maatschappelijke rol, waar nu al 60 jaar, jaarlijks bijna 60 mensen dagelijks/wekelijks vrijwillig hun stinkende best doen om hun steentje bij te dragen om hockey in Heerenveen leuker en beter te maken. Namens het bestuur van Quick Stick bedank en feliciteer ik iedereen - leden, oud-leden, ereleden, leden van verdienste, vrijwilligers, sponsoren en alle andere stakeholders - die heeft meegeholpen om Quick Stick te brengen waar ze nu staat. Natuurlijk vieren we dit:

vr 30 juni, za 1 juli & zo 2 juli

Enne, naast bolle en platte kanten en kickers en legguards weet ik zeker dat de spelers blij zijn met het 60-jarig jubileum. Want zeg nou zelf: zo’n leuk shirt met een speciaal jubileumlogo past iedereen. Ik ben benieuwd hoe jullie vereniging zich in de komende jaren ontwikkelt. Voor nu: een heel fijn jubileumweekend!

Hockeyclinics voor basisscholen Alle groepen 1 tot en met 4 van basisscholen uit Heerenveen zijn via Scoren voor Gezondheid uitgenodigd om deel te nemen aan hockeyclinics. Op de velden van Quick Stick zullen de ruim 200 kinderen op een gezellige en speelse manier kennismaken met hockey. Natuurlijk ontvangen ze na afloop een diploma.

Officiële opening Burgemeester Tjeerd van der Zwan is op vrijdagmiddag present om het lustrumweekend officieel te openen. Leden, relaties en geïnteresseerden zijn hartelijk welkom bij dit moment. Lang en plechtig zal de opening niet zijn, graag heffen we het glas zo snel mogelijk op de komende zestig jaar van de club!

Urban hockey: iedereen welkom! Iedereen - van 7 tot 70 - die benieuwd is naar wat je nog meer met stick en hockeybal kunt doen, is zondagochtend 2 juli meer dan welkom bij Quick Stick. Of je nu lid bent of niet, je leert de coolste tricks en skills van urban- en streethockey-topper Boukje Smeets en de extreem behendige Luuk Klootwijk.

Luuk Klootwijk Boukje Smeets

Boukje Smeets is sport- en beweeginnovator, docent Sport en Bewegen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), leercoach en docent Funkey voor de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Haar free style-trainingen zijn een feestje. Kijk op facebook.com/ hhcquickstick (‘evenementen’) voor meer informatie! De toegang is gratis, aanmelden niet nodig. Neem een gebitsbeschermer mee en trek sportkleding/schoenen aan. Een stick hebben we op de club voor je!

Kijk ook op onze website: www.quickstick.nl


4

LUSTRUMKRANT HHC QUICK STICK | JUNI 2017

WELKE HOCKEYVORM PAST BIJ JOU? HOCKEY IS EEN PRACHTIGE, SNELLE EN MODERNE TEAMSPORT WAARMEE JE OP ELKE LEEFTIJD KUNT STARTEN. MISSCHIEN HEB JE AL EENS AAN HOCKEY GEDACHT. OF MISSCHIEN JUIST WEL HELEMAAL NIET. DAN IS HET GOED OM TE WETEN WAT DE VERSCHILLENDE MOGELIJKHEDEN ZIJN. ONTDEK ‘JOUW’ HOCKEY!

1. Van jongsaf aan

3. 18+ & fanatiek

Klaar met zwemles of op zoek naar een andere (team)sport? Hockey is de perfecte sport om jong mee te beginnen of later nog op over te stappen. Instromen kan altijd! Bij de ‘jongste jeugd’ (4/5 tot 10 jaar) is hockey vooral leuk, gezellig en leerzaam. Voor de allerjongsten (4/5 jaar) is er Funkey Hockey: veel fun en lekker bewegen. Je speelt bijvoorbeeld met grappige knotshockeysticks. Bij de F-jes (6/7 jaar) speel je 3-tegen-3 wedstrijdjes op een klein veldje. Langzaam groei je via zes- en achttallen naar een heel veld toe. Bij de elftallen (11 t/m 17 jaar) kun je fanatiek aan de bak. Maar dat hoeft niet! Er zijn altijd zowel prestatie- als vriendenteams. Bij iedereen staat spelplezier overigens voorop!

Twee van onze damesteams tellen regionaal en landelijk serieus mee. Dus als je fanatiek wil hockeyen en je bent ouder dan 18 jaar, dan zit in Heerenveen de club die bij je past. Ook handig om te weten als je bijvoorbeeld vanuit een ander deel van Nederland naar Friesland bent verhuisd! Vanaf seizoen ‘17-‘18 starten we weer met een Heren 1-team. We zetten bovendien met andere Friese hockeyclubs de eerste stappen naar een Fries Heren-1. Onder het motto: “alle goede hockeyheren verzamelen!”

Uitproberen?

Uitproberen? Heb jij de ambitie om volgend jaar in een Heren- of Damesteam te spelen? Meld je dan aan via info@quickstick.nl en hoor wat de mogelijkheden zijn!

Bij HHC Quick Stick kun je altijd 3 gratis proeflessen volgen. Pas dan hoef je te beslissen of je echt lid wilt worden. Na de zomervakantie kun je weer proeflessen volgen. Hoe? Door je aan te melden bij ledenadministratie@ quickstick.nl onder vermelding van ‘proeftrainen’, je naam en geboortedatum. Ook gedurende het seizoen zijn proeflessen mogelijk!

HOCKEY IS EEN TOPSPORT

Quick Stick biedt haar jeugd veel kansen om door te stromen naar selectieteams. Die teams spelen regelmatig bovenregionaal of zelfs landelijk! Frequent worden er daarnaast QS-spelers en -speelsters geselecteerd voor Noordelijke en landelijke talentteams. Wat ook leuk is, is dat OSG Sevenwolden heuse Hockeyklassen kent. Daardoor kun je als talent de sport optimaal combineren met de middelbare school!

OPEN TRAINING TRIMHOCKEY

Op woensdagochtend 5 juli is er van 09.0010.30 uur een speciale ‘open training’, waarbij er extra aandacht is voor startende hockeyers. Sportkleding en gebitsbeschermer even mee, een stick staat voor je klaar. Na afloop drinken we gezellig een kopje koffie met iets lekkers erbij! Aanmelden hoeft niet, maar mag wel (bij trimhockey@ quickstick.nl).

4. Op latere leeftijd beginnen of doorgaan

Wat is er fijner dan naast baan en/of gezin te werken aan je conditie, een leuke sport te spelen (of zelfs te leren!) en nieuwe mensen te leren kennen? Als je daarbij geen zin hebt om elke zondag een wedstrijd te moeten spelen, dan is Trimhockey ideaal. Geen hockeyervaring? Helemaal niet erg. Heel wat spelers binnen de trimhockeygroepen hadden voorheen nog nooit een hockeybal geslagen! En natuurlijk hebben we ook spelers en speelsters die vroeger wel hockeyden en de stick nu weer met plezier hebben opgepakt.

2. Urban hockey Denk je dat gewoon hockey niet bij je past? Urban hockey en streethockey zijn nieuwe vormen van hockey die cool en uitdagend zijn. Geschikt voor bijvoorbeeld op straat, in de tuin, op het strand en op een skatepark. Behendigheid, trucs en ‘challenges’ staan centraal. HHC Quick Stick organiseert sinds april 2016 urban hockey-inlooplessen voor jongens op zondagochtend.

Uitproberen? Speciaal voor het lustrum wordt op zondag 2 juli om 11.00 uur een urban hockey-event georganiseerd voor boys én girls! Iedereen leert die ochtend de coolste tricks en skills van de ervaren en bevlogen KNHB-trainer Boukje Smeets. Lees meer op pagina 3.

Vind je het juist wel leuk om competitie te spelen? Quick Stick telt twee Veteranen-herenteams (35+) en een damesteam met 30-plussers. Bij de wedstrijden gaat het er behoorlijk fanatiek aan toe. Maar gezelligheid en het vormen van een hechte groep zijn minstens zo belangrijk. Wellicht heb je vroeger gehockeyd en heb je zin om dit weer actief op te pakken. Of misschien smaakt de trimhockey naar meer? Dan is dit een mooie optie!

Uitproberen? Op dit moment hebben we twee trimhockeygroepen, op dinsdag (20.30-22.00 uur) en woensdag (09.00-10.30 uur). Een derde groep start binnenkort. De veteranenteams (dames/heren) trainen 1x per week en spelen competitie op zondag. Zoals bij alle teams en leeftijden kun je ook deze hockeyvormen gratis uitproberen! Kijk op quickstick.nl en maak je interesse kenbaar via info@quickstick.nl


1957-2017 | QUICKSTICK.NL

5

Clubhistorie

K C I T S K C I U HHC Q

BIJ LEVEN IN KAART GEBRACHT DOOR J.C. (KOOS) KOK 1957 1957 Heerenveense Hockeyclub Quick Stick wordt opgericht door Theo Bakker, gymnastiekleraar aan de Rijks HBS. Hij strikt wiskundeleraar Marten Buseman als voorzitter, ook al weet deze weinig van hockey. De wedstrijden worden bij Tjaarda gespeeld, op een veldje dat eigenlijk te klein is. Het begin is in alle opzichten moeizaam. Weinig leden, weinig geld. Alles moet in eigen beheer door vrijwilligers worden gedaan. Na wat omzwervingen wordt een beter onderkomen gevonden op een veldje bij de toenmalige ‘Stoof”, vlakbij de Kempenaer. Jaren ‘60 ‘60 JAREN Quick Stick groeit door tot een kleine vijftig leden. Hans Edens en Hans Oosterwerff worden in 1967 als eerste junioren lid. Bij de Bond wordt nog nauwelijks onderscheid gemaakt tussen standaard- en reserveteams. En ook verder gaat alles nog erg amateuristisch. Voor uitwedstrijden wordt verzameld bij de schouwburg (waar nu het Gemeentehuis is). Gevolgd door een rondje Heerenveen om het team op elf spelers te krijgen. Hierdoor beginnen de wedstrijden meestal te laat. Maar ‘gelukkig’: bij de tegenstanders is de situatie niet anders.

1969 & SEIZOEN 1969 & seizoen ’74-‘75 ’74-‘75 Quick Stick verhuist in 1969 naar een complex met twee velden op de Akkers, daar waar nu Heerenveense Boys gevestigd is. Het is het begin van de periode waarin QS iets begint te betekenen in de provincie en het Noorden. In seizoen ’74-’74 verhuist Quick Stick alweer, nu naar De Greiden, waar Voetbalvereniging Nieuweschoot zat en zit. De club krijgt van aannemersbedrijf Dikkerboom & Sybrandi een oude keet cadeau, die nog wel ‘even’ moet worden opgehaald uit Amsterdam.

Kampioen 1979

1980, Quick Stick 1

EIND JAREN ‘70 jaren & BEGIN JAREN ‘80 Eind jaren ‘70 & begin ‘80 QS groeit flink, de club speelt zelfs met vier herenteams in de competitie. VV Nieuweschoot en HHC Quick Stick groeien; de gemeente wil QS verplaatsen naar de huidige locatie. De club wil initieel niet weg. Maar de gemeente zet door en uiteindelijk wordt het bestuur heel blij van de tekeningen van het nieuwe complex. De burgemeester opent de nieuwe velden en het clubhuis op 24 september 1982. De opening markeert de start van de viering van het 25-jarige bestaan.

HAN S EDEN S, OUD STE LID QUIC K STIC K

“Ik ben met pensioen, maar mijn stick berg ik niet op” HANS EDENS, GEBOREN EN GETOGEN HEERENVENER, IS HET OUDSTE LID VAN HHC QUICK STICK. DIT JAAR IS HIJ EXACT 50 JAAR LID VAN DE VERENIGING, EEN JUBILEUM DUS ZOWEL VOOR HEM ALS VOOR DE CLUB. DE 64-JARIGE EDENS GING VORIG JAAR ALS CLUSTERHOOFD BIJ DE BRANDWEER MET PENSIOEN, MAAR STOPPEN MET HOCKEY? “NEE, DAT ZEKER NIET”, ZEGT EDENS LACHEND. “ZO LANG IK NOG FIT BEN EN MIJN GEZONDHEID HET TOELAAT, BEN IK OP HET HOCKEYVELD TE VINDEN.” In 50 jaar hockey bij Quick Stick maakte Edens nagenoeg de gehele geschiedenis van de vereniging mee en zag hij hoe Quick Stick uitgroeide tot een topclub in de regio. “Toen ik lid werd was er niet eens een jeugdteam. Als 12-, misschien 13-jarige jochies speelden we gewoon met de senioren mee. Dat was natuurlijk niet ideaal, maar zo ging dat. Pas later kwamen er jeugdteams en kon je hockeyen met je leeftijdsgenoten. Het was behelpen in die tijd, maar het hockeyvirus had me te pakken en met het verstrijken van de jaren werd de vereniging groter en serieuzer.” Door de jaren heen verhuisde Quick Stick meerdere malen en het duurde tot 1982 alvorens de club zich op haar huidige locatie vestigde. “Ach, in de beginjaren was het erg behelpen en waren de teams klein en de faciliteiten miniem. Een ‘echte’ kantine hadden we op de meeste locaties niet. Een bouwkeet en later een enorme keet van de tandartspraktijk dienden door de jaren heen als kantine.” “Waarom ik zo van hockey houd? Nou, dat is eigenlijk heel gemakkelijk. In het leven moet je je aanpassen, met de tijd meegaan en anticiperen op veranderingen. Hockey is de sport bij uitstek die dat door de jaren heen heeft gedaan en altijd zal blijven doen. Kijk naar het materiaal, de regels en de velden. We begonnen op gras, toen werd het kunstgras en nu spelen we op een waterveld. Wel even wennen hoor trouwens, dat nieuwe veld. Het balletje stuitert wat meer en dat vergt enkele

“Hockey is supermodern en blijft zich ontwikkelen”

aanpassingen in de techniek. Met hockey kennen we ook geen buitenspel en dat maakt het spel heel open.” Juist dat aspect, die veranderingen, maken de sport voor Edens zo leuk. “Het is echt een technische sport, niet zo fysiek en je moet tactisch goed zijn. De sport steekt veel tijd en energie in haar ontwikkeling en is dan ook daadkrachtig genoeg om die aanpassingen door te voeren. Bij veel andere sporten is dat heel anders.”

OP ZOEK NAAR HISTORISCH MATERIAAL

Lustrumfeest 2007

Seizoen ‘91-‘92 SEIZOEN ‘91-’92 De viering van het 7e lustrum wordt gecombineerd met de opening van het eerste kunstgrasveld. 2016 & 2017 2016-2017 Nadat er al flink wat jaren ideeën waren voor een extra (water-) veld, wordt dit in 2016 - met steun van gemeente, sponsoren en leden - daadwerkelijk gerealiseerd. HHC Quick Stick is anno nu een bloeiende en succesvolle vereniging met 150 volwassen- en 420 jeugdleden. Zestig jaar jong en klaar voor de toekomst!

Hans Edens maakt met het Historisch Informatiepunt Heerenveen een tentoonstelling over 60 jaar Quick Stick. Deze is in het lustrumweekend te bewonderen. Hebt u nog mooie herinneringen, foto’s of andere zaken die absoluut niet mogen ontbreken? Laat het Hans snel weten via lustrum@quickstick.nl

vr 30 juni, za 1 juli & zo 2 juli


ZATERDAG 19 NOVEMBER 2016 VAN 10.00 -16.00 UUR

OPEN BEDRIJVENDAG Huiswerk? Hoe? Zo! NHI Studiebegeleiding biedt hulp in de vorm van huiswerkbegeleiding, bijlessen of individuele begeleiding. Oplossingsgericht en afgestemd op jouw leerbehoefte! Informatie en inschrijven: www.studiecentra.nl Amstelveen • Drachten • Heerenveen Leek • Leeuwarden • Sneek

HHC Quick Stick,

eerd hartelijk gefelicit met jullie 60 jarig jubileum!

Op maat Proactief Betrokken Deskundig Samen Persoonlijk Snel Praktisch Betrouwbaar Direct Dichtbij

T 0514 - 533007 K.R. Poststraat 17 - 8441 EL Heerenveen 0513-627474 - info@kraakdonker.nl

E info@meiwurkje.nl

Houtsaachmole 13a 8531 WC Lemmer

I www.meiwurkje.nl

www.kraakdonker.nl

Tijd vinden, tijd maken, tijd krijgen.

Gezondheid is het allerbelangrijkst. Mr. Johan Heuker

Ook op financieel gebied. Nick de Jong Verdediger, UNIS Flyers

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is, bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

AN90 advertentie A5 staand FC_v1.indd 1

02/02/15 12:03

www.bentacera.nl


1957-2017 | QUICKSTICK.NL

7

FOTO: FPH.NL

HEN K EN BRIT T HER DER

DE VOETBALLER EN DE HOCKEYER

LEREN VAN ELKAAR

HOCKEY EN VOETBAL. AAN DE KEUKENTAFEL BIJ FAMILIE HERDER IN HEERENVEEN GAAT HET OVER WEINIG ANDERS. VADER HENK IS TRAINER BIJ HARKEMASE BOYS EN ZIJN TWEE JONGSTE KINDEREN VAN 14 EN 16 VOETBALLEN. DE 18-JARIGE BRITT HOCKEYT EN HAAR MOEDER IS MANAGER VAN HET TEAM. “JA, JE KAN WEL ZEGGEN DAT WE EEN ECHT SPORTIEVE FAMILIE ZIJN”, LACHT BRITT. VADER HENK KNIKT INSTEMMEND. OP ZATERDAG SPEELT HET VOETBALTEAM VAN HENK. ALS ZE THUIS SPELEN PROBEERT BRITT ALTIJD TE KOMEN KIJKEN. OP ZONDAG SPEELT BRITT HAAR COMPETITIEWEDSTRIJDEN EN VADER HENK IS VASTE SUPPORTER BIJ HÁÁR THUISWEDSTRIJDEN. Sporten zit in het bloed bij de familie Herder. Henk (49), hoofdtrainer bij Harkemase Boys, heeft een lange staat van dienst. Bij sc Heerenveen nam hij onder andere de jeugd onder zijn hoede en was hij assistent-trainer van het eerste elftal. Dochter Britt is net zo’n sportfanaat. Al sinds haar vijfde hockeyt ze en doorliep ze alle jeugdteams binnen de vereniging. Nu zit ze in het eerste elftal van Quick Stick. “We laten de kinderen gewoon hun gang gaan. Ze hoeven niks en mogen alles. We pushen niet, maar als ze iets willen weten of mijn advies nodig hebben, dan ben ik er voor ze”, begint Henk. Britt heeft de extra motivatie van Henk niet nodig en straalt een hoop energie en fanatisme uit. “Ik zou de hele dag wel kunnen hockeyen en kijk enorm uit naar de trainingen en wedstrijden. Ik baal er nu al van dat we straks weer zomerstop hebben.”

EEN VOETBALLER OP HET HOCKEYVELD “In veel opzichten lijken voetbal en hockey op elkaar”, vindt Henk. “Je speelt met 11 spelers en standaardsituaties zijn enorm belangrijk. Daarnaast is de tactiek ook min of meer gelijk. Je kunt veel bereiken door druk te zetten of het team juist te laten inzakken.” Twee jaar geleden trainde Henk, als voetbaltrainer, dan ook meerdere keren het team van Britt. “Puur op techniek kan ik de meiden natuurlijk niet zoveel leren, maar wel op tactiek. Daar zijn we toen ook mee aan de slag gegaan. Waar positioneer je je bij balverlies, wanneer voer je de druk op en hoe ga je om met tegenslag. Als je dat dan terugziet in de wedstrijd - het team voert het goed uit en ziet dat het resultaat oplevert - dan krijg je een succesbeleving in het team. Daar doe je het voor.” Voor Britt was het wel even wennen, papa langs de lijn die haar aanwijzingen gaf. “Ik neem eerder iets aan van een vreemde dan van mijn vader, tenminste op het veld dan. Dat was dus wel even wennen, maar achteraf kan ik wel zeggen dat het heel erg leuk was. We presteerden dat seizoen niet goed, maar door het druk zetten zoals geoefend in de training haalden we toch resultaat. We hadden er echt wat aan”, geeft Britt toe.

HOCKEY IS VEEL SNELLER Naast de overeenkomsten zijn er ook grote verschillen tussen de beide sporten. “Qua spelregels is buitenspel het grootste verschil, want bij hockey kennen ze dat niet”, legt Henk uit. Voetbal staat daarnaast bekend als een zeer conservatieve sport en hockey is juist veel vooruitstrevender. Waar de regels bij voetbal al decennialang gelijk zijn gebleven, veranderen de regels bij hockey regelmatig met als voornaamste doel om het spel attractief te houden voor het publiek. “Hockey is veel sneller en

moderner”, geeft Britt aan. “We hebben nu de self-pass waardoor het spel niet lang stilligt. Dit houdt in dat een speler de bal bij een inslag of vrije slag zelf mag nemen, mits de speler er eerst een tikje tegenaan heeft gegeven. En wij kennen de videoscheidsrechter, mogen constant doorwisselen en de tijd gaat meteen op pauze als het spel stil ligt. Dat is veel duidelijker dan bij voetbal, want op die manier kennen we geen blessuretijd.”

REGELS ZIJN REGELS Zowel Britt als Henk vinden dat er een groot mentaliteitsverschil zit tussen voetbal en hockey. Bij hockey worden regels veel strikter gehandhaafd, zowel door de scheidsrechter als door de spelers. “Neem nu een situatie bij een vrije bal”, zegt Britt. “Als wij na het fluitsignaal van de scheidsrechter de bal aanraken, meenemen of wegspelen volgt er meteen een straf, dus dat doe je niet. Je accepteert het en speelt verder. Doe je dat wel, dan moet je eruit voor vijf of tien minuten en benadeel je je team heel erg.” Bij voetbal is zeuren op de scheidsrechter, even de bal meenemen om weer in goede positie te komen of net de bal wegtikken meer regel dan uitzondering. “Bij voetbal gaat dat inderdaad anders”, geeft Henk toe. “Dat is in de sport geslopen en dat verander je niet zo snel meer.” Britt weet echter wel een oplossing. “Bij voetbal zouden ze ook met tijdstraffen moeten

werken, want net als in het hockey ben je dan in het nadeel als je met minder spelers op het veld staat. Ik denk dat voetballers het dan wel zullen laten.”

DAMES 1 Het team van Britt bezet op het moment van schrijven de zevende plaats in de competitie en heeft nog uitzicht op plaats vijf. “Onze doelstelling was top vijf, dus dat zouden we nog net kunnen halen. De laatste tijd gaat het supergoed en na de winterstop zijn we eigenlijk de tweede ploeg in de competitie, maar we hebben het in het eerste deel van het seizoen echt laten liggen.” Voor volgend seizoen heeft ze goede hoop op een hogere notering. “We doen het gewoon heel erg goed nu, het gaat super leuk. Ik denk dat we volgend jaar kampioen kunnen worden en gaan promoveren.”


328

LUSTRUMKRANT HHC QUICK STICK | JUNI 2017

OPEN BEDRIJVENDAG

COLOFON

Bestel nu!

uniek lustrumshirt

Deze speciale Quick Stick lustrumkrant verschijnt als bijlage van Groot Heerenveen. Oplage: 27.500 exemplaren, huis-aan-huis versrpeid in gemeente Heerenveen, Oudehaske en St. Johannesga.

Uitgeverij Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek T. 0515 745005 - E. info@yingmedia.nl

Ontwerp en opmaak

HHC QUICK STICK

Frans van Dam (Quod Media)

Lustrumlogo en -huisstijl Markyourdesign

Heerenveense Hockey Club Quick Stick is een bloeiende, gezellige, sportieve en goed presterende vereniging, met een groeiend aantal leden. De club richt zich zowel op recreatief als prestatiehockey. Het verenigingscomplex telt een spiksplinternieuw waterveld, een zandveld, een combiveld (samen met KV Heerenveen) en een oefenveldje.

Teksten Jan van Loon en Berber van Oyen. Met bijdragen van Robert Meijer, Jelle Zoetendal en Kathy Kraak

Eindredactie

De club draait voor een groot deel op vrijwilligers en betrokken (ouders van) leden. De steun van de gemeente Heerenveen en de bijdragen en hulp van diverse sponsoren (geldelijk en in natura) is onontbeerlijk voor de financieel gezonde club! CONTACTGEGEVENS It Hege Stik 11, Heerenveen Lustrumcommissie: lustrum@quickstick.nl Informatie over proeflessen & lid worden: ledenadministratie@quickstick.nl Algemeen mailadres: info@quickstick.nl STEUN QUICK STICK! Draagt u sport (in Heerenveen) een warm hart toe? Wilt u werken aan uw eigen zichtbaarheid en deel uitmaken van een interessant zakelijk netwerk? Word dan sponsor van HHC Quick Stick!

Ying Media BV en Berber van Oyen

Het Quick Stick-lustrumlogo is zo fraai, dat je ‘m wel wilt dragen!

Foto’s

Daarom kun je via Intersport De Leeuw prachtige Sweet 60-Reece-shirts (variërend van maat 152 tot XL) bestellen voor € 28,- per stuk. Bestel het shirt uiterlijk zaterdag 24 juni en je kunt ‘m al in het lustrumweekend dragen! Shirts kunnen tot uiterlijk woensdag 5 juli worden besteld. Pas- en voorbeeldshirts aanwezig bij Intersport De Leeuw. vr 30 juni, za 1 juli & zo 2 juli

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden. Van bijdragen in natura en ‘bonussen’ voor de club bij aankopen bij u door leden via teamsponsoring tot structurele bijdragen. Neem voor meer informatie contact op met Martin Koopman via sponsoring@quickstick.nl

Margon Mink, Wob van der Vegt, Peter van den Broek, Bullet-Ray, Dennis Stoelwinder e.a.

Lustrumcommissie Alexis Fischer, Ingeborg Hollak, Berber van Oyen, Ruth Rosenkrantz en Kirza Westerhof

Met veel dank aan de adverteerders en lustrumsponsoren! Deze uitgave is met de grootst mogelijk zorg gemaakt. De uitgevers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van gegevens in deze uitgave. Aan de inhoud van deze gids kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever en HHC Quick Stick.

Wij feliciteren HHC Quick Stick met het 60-jarige jubileum en wensen iedereen een fantastisch lustrumweekend!

Haarsma Foodimpuls: Groothandel in vers Pompmakker 2 - 8447 GJ Heerenveen Tel. 0513 623 945 • www.haarsma.nl

Hotel Wolvega - Heerenveen Atalanta 10 - 472CA Wolvega Tel. +31 561-692800 • www.hotelwolvega.nl

heerenveen BERBER communicatie De Oper 18- 8494 PK Nes Tel. 06 245 141 00 • www.berbercommunicatie.nl

quickstick.nl

Centrum Bijzondere Implantologie Thialfweg 44 - 8441 PW Heerenveen Tel. 0513 685 685 • www.cbi-heerenveen.nl

Kijk voor het actuele (sport-) nieuws op www.grootheerenveen.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

33

LIGT HET DNA VAN BONIFATIUS VERBORGEN IN DE KERK VAN ALDEBOARN? Sinds 2004 is op initiatief van de Raad van Kerken Friesland een groot aantal kerken gedurende de zomermaanden open op de zaterdagmiddagen. Jaarlijks gaan naar schatting 3000 vrijwilligers en 40.000 geïnteresseerde bezoekers ‘op Tsjerkepaad’. Wij gingen met twee van die vrijwilligers, Lykele van der Ven en Yde Wierda, op Tsjerkepaad in de prachtige Doelhofkerk van Aldeboarn om kostelijke verhalen over het godshuis te horen. Want verhalen daar draait het om tijdens Tsjerkepaad en vertellen kunnen beide heren! Overigens geeft Van der Ven al sinds eind tachtiger jaren van de vorige eeuw rondleidingen. De twee rondleiders die vanmiddag niet aanwezig zijn, maar toch zeker genoemd mogen worden zijn Anne de Groot en Wybren de Glee.

“Wij zijn sinds 2004 officieel bij het Tsjerkepaad aangesloten en dat betekent dat wij in ieder geval in de maanden juli, augustus tot en met de tweede zaterdag in september elke zaterdagmiddag rondleidingen verzorgen. Er is echter een uitzondering, dat is de zaterdag van de Gondelvaart, die zaterdag zijn we gesloten. Hiervoor in de plaats staan de kerkdeuren op de vrijdagmiddag voor de Gondelvaart wagenwijd open voor de bezoekers”, vertelt Van der Ven. “Dit jaar doen er weer 250 kerken mee aan het Tsjerkepaad, waar je dus op die zaterdagmiddagen de kerk kunt bezoeken. Rondleiders zijn dan aanwezig, er is schriftelijke informatie, kleine tentoonstellingen, orgelconcertjes, lezingen en ga zo maar door”, vervolgt Van der Ven, die al weer een aantal jaren van zijn pensioen geniet.

‘TUORKEMJITTERS’ Ongetwijfeld het bekendste verhaal, waar de inwoners van Aldeboarn hun bijnaam te danken aan hebben, is dat van de ‘Tuorkemjitters’(Torenmeters). ‘Toen in 1723 de toren van de Sint Pancraskerk door de bliksem werd verwoest, besloten de Boarnsters de

hoogste toren van Friesland te bouwen. Met een touw togen zij naar het dorp Tzum, waar op dat moment de hoogste toren van deze provincie stond. Na het meten van de toren werd er in de herberg een borrel genomen op de goede afloop. Ongemerkt sneden de inwoners van Tzum echter een stuk van het touw, zodat de Boarnster toren nooit hoger is geworden dan de toren van Tzum. De Boarnsters worden vanaf die tijd ‘Tuorkemjitters’ genoemd en de inwoners van Tzum gaan sindsdien als ‘Lyntsjesnijers’ door het leven.’

BONIFATIUS Communicatiemedewerker van gemeente de Fryske Marren Yde Wierda geniet net als Van der Ven van de verhalen die hij over de ‘Boarnster’ kerk vertellen mag. “Er zijn uiteraard verhalen met een knipoog, waar we dus niet zeker van zijn of het ook werkelijk zo gebeurd is. Een prachtig verhaal is dat over Bonifatius. Het komt er in het kort op neer dat deze bekende heilige in Aldeboarn aan de Boarne voet aan wal heeft gezet en gastvrij is onthaald. Het verhaal dat hij in 754 in Dokkum is vermoord kent iedereen. De oude Sint Pancraskerk zou gebouwd zijn boven een bron waaruit Bonifatius gedoopt zou hebben. Bij de restauratie van de huidige kerk in 1954 is er namelijk een put gevonden in het koor. Ja, en of het de bewuste bron is, kan niet met zekerheid worden gezegd!” Lykele van der Ven hoort het verhaal van zijn ‘collega’ met een glimlach aan en het is duidelijk dat de senior-rondleider nog altijd geniet van dergelijke verhalen. Van der Ven vult het Bonifatius-verhaal aan.

DNA “Kom maar eens even mee. Kijk, als je de planken weghaalt, dan begint hier het opstapje van het koor en daar is een hele diepe put gevonden. Timmerman Jelle Hofstra vertelde mij dat hij een panlat van twee en een

halve meter had waarmee hij de putbodem nog niet kon raken. Er is toen verder jammer genoeg geen aandacht meer aan besteed. Provinciaal archeoloog Herre Halbertsma heeft er wel over geschreven in de Vrije Fries, maar noemde het een gemiste kans dat er geen nader onderzoek gedaan is. Nu mogen we er niet meer naar zien, want het is een zogenaamd slapend monument volgens de Monumentenwet. En dat mag je niet wakker maken, alleen als er noodzaak voor is, bijvoorbeeld als je vloerverwarming aan zou willen leggen. Ik droom nog weleens van het feit dat we dan met een wattenstaafje langs de zijkanten van de put gaan en DNA van Bonifatius vinden. Dat zou toch een mirakel zijn?!” Niet alleen het verhaal over de legendarische heilige Bonifatius gaat er bij de vele bezoekers in als de welbekende preek bij een ouderling. Er valt nog veel meer te genieten. Van der Ven en Wierda vertellen enthousiast over het bijzondere beschilderde houten tongewelf, dat in 1967 herontdekt werd. Bijzonder omdat het om een beschildering gaat van na de reformatie. Te zien is een sterrenhemel bestaande uit 328 sterren, getooid met bladgoud, een aantal wolken, waarvan sommige met windstrepen. Verder zijn de zon, de maan, een Leeuwerikje en 46 primitieve engelenfiguren waar te nemen. Onder de zon is het enige vogeltje te ontdekken. Met uitzondering van de engel in het koor hebben alle engelenfiguren een attribuut, zoals

een weegschaal, zwaard, bloemen, bazuin, cello en andere muziekinstrumenten. “We weten niet wat het allemaal voorstelt, maar wat voor ons heel belangrijk is, wat het gekost heeft, dat weten we wel: 112 gulden en acht stuivers”, vertelt Van der Ven ons nog als extraatje bij de tekst van de informatieve folder. En opnieuw volgt een verhaal en declameert Van der Ven een oud rijmpje: “Oldeboorn, hoog van toren, slecht van geld, zo is het met Oldeboorn gesteld!” Als we de kerk uitlopen, zien we in het portaaltje een kist. Hier zit een prachtig koord in verborgen, een project van kunstenares Ardy Proot. Alle bewoners leverden in 2014 een stuk touw of lint met een eigen creatie in, waarmee opnieuw de toren van Aldeboarn gemeten werd. En inderdaad daar hoort een verhaal bij…! Lykele van der Ven en Yde Wierda weten het smakelijk te vertellen.


De specialist voor uw gezinsauto.

Auto Joure XL is het adres voor een gezinsauto van elk merk in de populaire prijsklassen. Station-, ruimtewagen, MPV of een compacte SUV. Stuk voor stuk ruime gezinsauto’s voor 5 of 7 personen. Ben je voor je werk of met je gezin veel onderweg? Dan heb je een efficiënte auto nodig die ruim en comfortabel is en waarin u zonder moeite lange afstanden mee kunt afleggen. Kies dan voor één van onze scherp geprijste en ruime gezinsauto’s.

Voordelen van een Auto Joure XL gezinsauto. Lage aanschafprijs | Direct rijden | Groot aanbod in de populairste prijsklassen. Kosteloze (Inruil en inkoop) taxatie en afhandeling van uw huidige auto. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

Snel en vertrouwd je auto verkopen! Vanwege de grote vraag naar occasions zoekt Autogroothandel Friesland met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometer-stand. Bij Autogroothandel Friesland kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring! Ook kunt u mailen naar info@autogroothandelfriesland.nl, graag zoveel mogelijk informatie over uw auto zoals: kenteken evt. extra’s en zoveel mogelijk foto’s en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Als u uw huidige auto zelf verkoopt kunt u op nieuw of jong gebruikte auto’s vaak een behoorlijke korting bedingen. Zo bent u vaak een stuk voordeliger uit. Onze jarenlange ervaring met in- en verkoop van occasions aan handelsbedrijven en merkdealers staat garant voor een betrouwbaar en deskundig advies. (wel inkoop maar geen verkoop aan particulieren).

Direct uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Firmawei 3, 8501 XL Joure, 0513-48 57 77, (groothandel Friesland ligt achter Auto Joure XL) info @ autogroothandelfriesland.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

35

IK HA ALTITEN SELS DE KONT RÊDDEN Imke Foppes oan de Skoatterlânske dyk wie yn it petear in gleonhastich man. Hy seach kâns om yn it tiidbestek fan in oere syn hiele libben te sketsen mei in sekure fermelding fan jiertallen en oereleanen. “Ik ha nea fan de genade fretten”, sei er. Want yn de 20- en 30ger jierren moasten jo je der goed byjaan om jo steande te hâlden. Hjir folget syn libbensferhaal.

“Op myn trettjinde wie ik al oan it ierpelskoffeljen en op myn fjirtjinde stie ik oer de Tsjonger yn ‘e baggelbak. Us heit en ik traapje en myn broer Simen spitte. Ik fiel it noch yn de bealich.

Ik wie doe njoggentjin. De earste trettjin wiken krige ik gjin lean, want ik wie learling, is’t net sa. Ik sei tsjin de direkteur: “ Ik woe dochs wol graach wat ha.”Hy sei: “Ik sil der mei it bestjoer oer prate.”

Wy moasten moarns earst oardeloere rinne, want wy wennen yn Nijhoarne. Simmerdeis gie ik my ús heit te meanen. Us heit koe goed harje en wy meanden deis in goed heal bunder.

De oare wyks sei er: Ja, ik ha it oprêd. Ik krige acht gûne wyks.

Turf yn it skip bringe ha’k ek in soad dien: 28 kuorfol op de karre, tsien oeren deis. En dan hie’k in gûne fertsjinne. De skippen leine yn de Tsjonger en de skipper stie altiten klear mei in kivytske, dan krigen we in lyts slokje. Myn heechste oerelean hat tritich sinten west, myn leechste in dûbeltsje. Ik koe it wurk wol dwaan, mar ik krige de aardichheid der ôf. Ik woe wat leare en dan masjinist wurde. It stoomgemaal yn Ter Idsard, dêr hie ik wol nocht oan, mar dêr koe ’k net komme. Doe bin ik op it bûterfabryk op de Bontebok oannaam as learling.

We stookten lange turf en ik mocht it wurk graach dwaan. Tuskentiden wie ik ek noch op de tsiissouder en dêr hie’k in kwartsje yn de oere fan, dat ik hie doe alve gûne wyks. Ik wie de kening te ryk. It wiene wol lange dagen, somstiden fan fjouwer oere moarns oan’t de jûns njoggen oere ta. Yn dy tiid ha ik it diploma foar masinist helle. Yn 1923 waard ik masinist yn Elsloo, mar dat wie in lijen. Ik koe min mei de direkteur, eltsenien hie spul mei dy man. Ik ha der in jier west, doe ha ik him de skeppe foar de poaten smiten en bin fuort gien.Ik wie dêr by in molkrider yn ’e kost. Dy man ried tegearre mei syn soan en fan dy molkrit hiene se simmerdeis njoggen gûne en winterdeis sân. Ik hie op it fabryk tweintich gûne wyks en ik joech by dy minsken acht gûne kostjild. Doe’t ik fuortgong skriemde dat minske. ” Ik kin jo net misse”, sei se. Doe nei de Bontebok, dêr koe’k wol wer komme, mar ik woe graach wat

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

der ek noch wat byfertsjinne. Dat wie fansels wol sa, mar ik wie tafallich thús doe’t dy mannen kamen. Yn Aldhoarne ha ik doe in winkeltsje sette litten. De fyftjen are grûn koste f 500. En it winkeltsje mei it hûs koste f 1400. Mar it like my dochs net goed ta, dat ik ha de winkel earst ferhierd oan in omke, dy’t der in slachterij yn ha soe. Mar doe’t dat neat waard is Mulder as grienteboer der ynkommen foar trije gûne wyks. Wy wennen doe by skoanheit mear fertsjinje. En dat koe dêr net. Dat slagge yn Hoarnstersweach. Dy hie in spultsje fan wol by Woltman op ’e Fok op it Fean. Dêr waard trije en in heale bunder en fiif kij en dêr koene ik masinist yn’e oaljeslagerij. Sân jier ha’k dêr wy fansels mei elkoar net fan libje. mei fernûgen west. In moaie masinekeamer mei in 365 p.k. lykstreammasine. Ik koe wer by Tijseling komme. De skonken yn de wynsels tsjin de hjitte, mar yn 1939 koe it Mar it fabryk koe net bestean, der wiene op net mear. it lêst mear direkteuren as personiel. Yn 1930 stie’k oan de dyk, rêd dyn kont mar wer. En it Yn 1941 kocht ik ûnderAldeholtpea in spulsje wie krisis. mei goed twa bunder lân. It moast f4367 Ik wie noch net troud, want ik woe earst in kostje. De earste beide kij kosten f267 en f250. pear sinten ha. Wy kochten ek noch in pear geiten. Ik koe wol mei de pispot te melken. Melke koe ik net, mar Ik ha doe efkes skilder west. De boeren woene myn frou wol en ik ha it doe noch leard fan my wol ha, want se mienden dat ik der mear har. Doe’t ik dat spultsje kocht, hie ik net sjoen op smarde as oare fervers. Mar dat wie sa net. dat der ek noch in stripe fean siet. Dat ha ik Oan ‘e ein fan it jier krige ik dochs wer yn de oarloch baggerje litten. Yn it earste jier wurk; dat wie yn Nijkerk by Tijseling, in kamer der 96.000 turven út. Ik ha der doe ek meubelfabryk. Se hiene dêr in lokomobyl noch wat lân by kocht. Yn 1946 ha ik in spultsje (stoommasine) en ik stookte mei rommel en op Den Hoeve kocht. Dêr wie goed sân bunder lange turf. Dat wie goai yn en helje mear. Drok by. Dêr hawwe wy oant 1962 op sitten en doe drok, gjin tiid om te pisjen. En altiten hyt, o sa wie’k 63 en binne wy opholden en nei in hûske hyt .Yn 1931 binne wy troud, ik hie doe 2200 op de Ketliker heide ferfard. De frou is yn 1972 gûne sparre en myn frou 400. Wy binne op in ferstoarn en it allinne wêzen foel net ta. Mar saterdei troud,want dan koste it neat. ik ha myn hiem, in pear skiep en in pony foar Yn 1936 krige ik tromboase. Dat kaam fan myn eigenmakke reau. Sa bring ik no myn de hjittichheid en it treprinnen, want wy dagen troch.” hiene der in foarfjûr by en jo moasten dus de treppen op. Oant safier it libbensferhaal fan Ymke Foppes sa as it yn de rubryk “Fries Mozaiek “ fan de Ik mocht dat wurk net mear dwaan, dat Ljouwerter krante stie. Ymke is ferstoarn yn wy rekken nei Nijhoarne. Ik hie tolve gûne 1982. ynfaliditeitsrinte en twa mannen kamen mei de auto út Grins wei om te kontrolearjen oft ik TROCH JANGERBEN MULDER.

Stamppot Wat een geweldig nieuws! De jarenlange wandeling die de gemeente Heerenveen had aan de financiële halsband van de provincie was amper afgelopen en hoppa: ineens een hele boel extra geld. Nu is dat ook weer niet zo heel verwonderlijk, want vrijwel elke gemeente hield geld over. De sociale premies konden immers in de kast blijven. Heerenveen haalt het er direct met groot gejuich weer uit. Meer dan 4 miljoen. Op de hele begroting van Heerenveen een belachelijk klein bedrag, maar alleen vreugdes worden op sociale media gekwakt. Feest! We zetten dat geld niet op de bank, we maken het direct op. Want er komen verkiezingen aan. Dus dat geld moet naar de inwoners van

Heerenveen toe. Dan zou je denken: 50.000 inwoners, iedereen 80 euro. Maar dat is te simpel voor de politiek. Elke (college) partij wil zijn eigen speerpunten toch in de schijnwerpers hebben. Dus maakten ze een stamppot aan vreugdes. Sportverenigingen hoeven de helft minder aan huur te betalen; de onroerend zaak belasting wordt vier procent minder; er komt wat steun voor baantjeszoekers; en er zijn een paar fietspaadjes wat eerder klaar. O ja: de hondenbelasting wordt aangepast. Als je een hele hond hebt hoef je daar maar de helft van te betalen. “Maar ik heb helemaal geen hond. Ik heb een hekel aan honden. Het is waardeloos dat de gemeente mensen helpt om een hond te houden. Die doet niks anders dan

de boel hier onderschijten. En dat domme geblaf altijd….”. “Ik heb al een baan. Dus geen tijd om te fietsen of te sporten. Ik heb geen zaak of ander onroerend goed, dus dat schiet ook geen sodemieter op. Ik eet geen gemeentelijke stamppot. Zit er echt niks lekkers voor mij in? Geld voor dorpen om eens te kijken of ze ook een toekomst hebben? Dus geld voor geouwehoer! Ik woon niet in een dorp. Ik woon in Heerenveen. Dat wil een vaarcentrum worden. En ik heb helemaal geen boot….. “ De volgende 4 miljoen zal worden besteed om eens te kijken hoe je een complete bevolking tegemoet kan komen.


heerenveen • AGENDA

36

AGENDA GOUDEN

EVENEMENTEN

JUNI - JULI - AUGUSTUS

Theater & Concert

Tentoonstelling

Algemeen/Diversen

Doe - Activiteit

Cultuur-beoefening

Lezing & Cursus

Sport - Evenement

Merke Akkrum

24

Van Grutter tot Groter

Dweilorkestenfestival

24

Kunst met een Opdracht

Eindpresentaties 2016/2017

24

Brommersprint Jubbega

01

Night Of The Koemarkt

24

Fietstocht Natuurgebied De Deelen

02

Koopzondag

25

Natural Kinds

Ballet- en Danspresentatie

29

Paperladies

De Masters

30

Mariënbosch Schilderclub

Posthuis Theater

Heerenveen centrum

Heerenveen centrum

Posthuis Theater

Basketbal

13:00 - 17:00 Heerenveen Op Stelten

17:00 + 19:00 Ateliers Majeur

21:00

Proms Concert

13:00 - 17.00 Winkelen

19:00 Ateliers Majeur

Velden Heerenveense Boys 15:30

Hoofdklasse Kaatsen Heren

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

Expositie Bornego College

Bibliotheek Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen HIP Expositie Historie Kruideniers

Expositie Kunst & Gemeenschap

Heerenveen Museum

Jubbega

Kromme Knilles

30 01 01

Kunsthuis LOOF Jubbega

Bibliotheek Heerenveen

Groepsexpositie

juli

juli

Startpunt Akkrum

Melklokaal Heerenveen Groepsexpositie

juli

juli

09:00 - 18:30

13:00

juni

vanaf t/m

Heerenveen centrum

10:00

juni

juni

02

vanaf t/m

Streetball Masters Sportstad

Kleintje Koemarkt

22:00

30

02

t/m

Heerenveen centrum

t/m

Once Upon a Time

The Originals

PronkKeamer Expositie

Heerenveen Museum

vanaf t/m

23

Dorpsfeest

Akkrum

t/m

Gré Bokhout-De Wit

juni

vanaf

22-25

04-22

Groepsexpositie van acht ouderen

juli

juli juli


37

GROOTHEERENVEEN.NL

18:30

08 juli

Open Fries Kampioenschap

Christiaan Kuitwaard Museum Belvédère

Expositie Licht & Stilte

IJsstadion Thialf

Fryske Dei Akkrum Akkrum

Heidemeer Heerenveen

FEAN DEI

AbeLenstra Stadion

17:00

Muziekfeest

15:00

Bibliotheek Heerenveen Expostie

Open Dag SC Heerenveen

Expositie

02 aug

06

09

Simmerpark Lazy Summerday

13

15

Simmerpark Lazy Summerday

20

15

Gondelvaart Âldeboarn

15

Koopzondag

22

Simmerpark Lazy Summerday

juli

juli

juli

juli

v.a. 10:00

juli

Simmerpark Lazy Summerday

25e editie

13:00

30

Winkelen

09

Horeca Straatvolleybal Toernooi Heerenveen centrum

It Alde Tsjerkje Mildam

13:00 - 17.00

t/m

Akkrum

Heerenveen centrum

t/m

SLINGERAAP!

juli

Zomerfeest

v.a. 10:00

Koopzondag

t/m

Bontebok

07-09

juli

juli

26 juli 26 aug

Amelius van Oenemapark

Amelius van Oenemapark

Amelius van Oenemapark

16:00

16:00

16:00

Pop & Cultuur live bij de terrassen

Pop & Cultuur live bij de terrassen

Pop & Cultuur live bij de terrassen

Heerenveen centrum

Amelius van Oenemapark

On The Spot

A Museum Belvédère

13:00 - 17.00

16:00

aug

aug

aug

25-27

aug

Âldeboarn

27 aug

Winkelen

Pop & Cultuur live bij de terrassen

Groepstentoonstelling

t/m

Floralia Bontebok

27 aug

17

sept

Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


..... en noch folle meer

f hcon ne .....

..... en noch folle meer

on ne .....

f hcon ne .....

hcon ne .....

nee.......... ohcnon n

hcon ne .....

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer

..... folle en noch ..... en noch meer

..... en noch folle meer

..... en noch folle

..... en meer ..... ennoch noch .....folle en folle noch meer folle meer

..... en noch folle meer

Voor als het snel ..... en noch folle meer ..... en noch folle en goed moet!

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer ..... en noch folle meer

..... en noch folle meer

..... en noch folle meer

BEL: 0641207430

..... en noch folle meer

f hcon ne .....

..... en meer ..... en noch folle meer ..... ennoch nochfolle folle .....meer en

noch folle meer

f hcon ne .....

..... en noch folle..... meer en

noch folle meer

hcon ne .....

folle meer

..... en noch ..... en folle noch meer folle .....meer en noch folle meer ..... en noch folle meer

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES HEERENVEEN • 0641207430 Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

www.fritskoopcentrum.nl

24 uur service


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

39

WEER OF GEEN WEER HET IS ALTIJD MUSEUMWEER Weer of geen weer, het is altijd museumweer. Zeker met de komende tentoonstellingsperiode van het Heerenveen Museum in het vooruitzicht, waarin het publiek een blik wordt gegund in de wereld van de beeldende kunst in de publieke buitenruimte. De kunstwerken, zoals die op straat, in het park en bij openbare gebouwen te vinden zijn, zeg maar. Of te zien waren, want “Buitenkunst staat in weer en wind, en overleeft de tijd soms niet,” zegt Linda Trip van het Heerenveen Museum. Linda Trip: “Wie kent nog de ‘3 Indianen’ bij de Muntflats in Heerenveen? En wie weet wie de maker van dat markante kunstwerk was? Je kunt het gaan opzoeken op Google, maar je kunt voor het antwoord – en een complete tentoonstelling over kunst in de openbare ruimte – ook een bezoek brengen aan het Heerenveen Museum”. Het Heerenveen Museum doet vanaf juli tot eind 2017, samen met vier andere Friese musea (Museum Opsterlân, Museum Dr8888, Tresoar en het Amelandse museum Sorgdrager) mee aan het project 'Kunst met een opdracht, kunst en gemeenschap.’

voor een beeldengroep met drie indianen, gemaakt van Frans aluminiumbeton. De beeldengroep bestond uit een opperhoofd in het midden, met twee krijgers aan zijn zijde.”

DE LAATSTE INDIAAN NIEUW PUBLIEK

“De beelden werden ook veel gebruikt als doelpalen voor de voetballende jeugd” vertelt Linda Trip. “Een misschien wat ongelukkige uiting van de gewenste samenwerking tussen sport en cultuur, maar in de buurt was weinig voor de jongeren te beleven in die tijd. In de loop der jaren verdween de eerste en daarna de tweede indiaan. Vernield. De gemeente besloot de laatste indiaan preventief te verwijderen.”

Het beheer van kunst in openbare ruimte is op zich geen taak voor de musea, maar door tentoonstellingen en andere activiteiten te organiseren verwachten de vijf Friese musea wel, dat ze het publiek kan betrekken bij de waardering van het erfgoed van beeldende kunst. Het project is daarmee vooral ook gericht op de versterking van de relatie tussen het museum en de lokale gemeenschap. Kort en goed: volgens Linda Trip gaan de samenwerkende musea met dit project een ander domein betreden, waardoor zij een nieuw en groter publiek gaan bereiken. Linda Trip: “In opdracht van de gemeente Heerenveen zijn in de jaren ’70 en ’80 tientallen buitenkunstobjecten verrezen, om het straatbeeld, parken en openbare gebouwen te verfraaien. Veel van die kunstwerken staan er nog steeds, maar sommige zijn ook verweesd of zelfs helemaal verdwenen. Vergaan door de tand des tijds of vernietigd omdat het bijbehorende gebouw gesloopt werd.”

JAAP VAN DER MEIJ Als een soort ‘studie-case’ nemen de musea het werk van één van die kunstenaars onder de loep. Een kunstenaar, van wie nog werk in de provincie te zien is, maar van wie ook werk verloren is gegaan. Zijn naam: Jaap van der Meij. Jaap van der Meij (1923-1999) was een van oorsprong Amsterdamse kunstenaar en zoon van Amelander

Glunderend: “Deze laatste indiaan is nu weer bij ons in het museum te zien, hersteld in zijn waardigheid.”

ouders. Van der Meij woonde en werkte ruim vierentwintig jaar in Friesland en maakte in de jaren ’70 veel monumentale betonplastieken. De markante beelden van Van der Meij zitten vaak wel in het geheugen van mensen gegrift, maar de omgeving is zich net zo vaak niet bewust van de achtergrond van het kunstwerk en weet in veel gevallen ook niet wie de maker is. De kunstwerken van Jaap van der Meij maken geen deel uit van de collectie van de vijf samenwerken-

de musea, maar omdat zijn beelden zo indrukwekkend zijn, hebben de musea hém uitgekozen voor het project ‘Kunst met een opdracht’ en willen ze de kennis bij het publiek over de kunstenaar en zijn kunstwerken onderzoeken en vergroten, om te kijken of hun relatie met de lokale gemeenschap hierdoor kan worden versterkt en of zo de waardering van het erfgoed van kunst in de openbare ruimte kan worden vergroot. Linda Trip: “Ook voor Heerenveen

maakte Jaap van der Meij van die markante beelden. Voor OSG Sevenwolden was dat ‘de Wasknijper’ en bij de Muntflats verrezen de ‘3 Indianen.’ In de jaren ’70 was in Heerenveen de nieuwe wijk De Greiden ontstaan, met de drie Muntflats, die ‘De drie gebroeders’ werden genoemd; in die tijd de hoogste van Friesland. Jaap van der Meij werd toen gevraagd om juist bij die Muntflats zijn grote sculpturen te plaatsen. Als tegenwicht tegen de drie torens, die welvaart en vooruitgang uitstraalden, koos hij

Er staan ook tentoonstellingen in de andere vier musea op het programma. Er wordt een kunstroute en een bustour georganiseerd en gedurende het project wordt er nog een documentaire gemaakt die in Friesland en ook landelijk uitgezonden gaat worden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een boek over de het project, en over het werk van Jaap van der Meij. Linda Trip hoopt dat ze met dit project veel nieuwe bezoekers kan begroeten, zowel binnen in het Heerenveen Museum bij de tentoonstelling, alsook buiten bij de nog bestaande kunstwerken van Jaap Van der Meij. En zoals gezegd, aan het weer kan het nóóit liggen, want je bent óf binnen, óf buiten. ‘De laatste Indiaan’ is in het Heerenveen Museum zien van 2 juli tot en met 17 september 2017.


or alle felicitaties Wij bedanken iedereen vo n voor ons die we mochten ontvange rijschool! 25 jarig jubileum van onze

Diner op z'n Italiaans! Terras aan het water! Sieger vd Laanstraat 44 - 8442 EB Heerenveen - Tel. 0513-623998

Vleesmarkt 3 - 8441 EW Heerenveen - 0513-620521

www.pizzeria-italia.nl

www.rijschooldickhielkema.nl

en ook in Sneek!

NU OOK IN

HEERENVEEN! SWIERINGA AUTOMATERIALEN niet

staat voor kwaliteit en klantenservice.

Acties geldig tot 31 juli 2017

alleen in Gorredijk maar nu ook in Heerenveen en Sneek. Met mooie acties!

SWIERINGA AUTOMATERIALEN

THULE INTRODUCTIEKORTING

15 % KORTING OP ALLE DAKDRAGERS!

THULE VELO

Wij zijn dealer van ondermeer Thule en Meguiars!

VAKANTIETOPPERS!

Thule, dit Zweedse merk staat voor een super kwaliteit en een prachtig design.

COMPACT 925 2-BIKE VOOR SLECHTS € 299,-

GORREDIJK

De Kromten 16 8401 JJ Gorredijk 0513 – 463284 Gorredijk@swieringa-automaterialen.nl

DE COOLFUN SC30 NU VOOR € 69,95 Een koelbox van Waeco. Niet alleen op 12 volt maar ook op 230 volt. Handig voor onderweg én op de camping!

TOMTOM START42 NU VOOR € 99,95 Navigatie in 45 landen met de “free lifetime maps” van TomTom!

MEGUIARS

15 % KORTING OP ALLES VAN MEGUIARS Mooi merk met professionele poetsmiddelen, voor iedereen die trots op zijn auto is!

HEERENVEEN

SNEEK

Pompmakker 3 8447 GJ Heerenveen 0513-623178 Heerenveen@swieringa-automaterialen.nl

Wagenmakersstraat 8 8601 VA Sneek 0515-411533 Sneek@swieringa-automaterialen.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

41

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

Henry Paul Emile de la Roche Busé (1857-1940)

EEN DUITSE FOTOGRAAF MET EEN FRANSE NAAM IN HEERENVEEN Veel Heerenveense fotoalbums uit de periode 1885 – 1919 bevatten foto’s van de fotograaf Busé. Volgens zijn eigen verhaal zou hij afstammen van een adellijke familie uit de Vendee, de streek ten zuiden van de rivier de Loire in Frankrijk. Het voorvaderlijk slot zou in 1793 zijn bij een opstand tegen de Franse revolutie zijn verwoest. Zijn overgrootvader Charles de la Roche Busé zou gevankelijk zijn overgebracht naar Parijs waar hij in dienst kwam in het Napoleons leger. Na de val van Napoleon vestigde hij zich, ondertussen gehuwd met een Duitse echtgenote, in Kassel als leraar Frans. Vraag blijft bij zijn verhaal in hoever hier sprake is van dichtung oder warheit. Feit is in ieder geval dat Busé zich graag voorstond op zijn adellijke afkomst. Op de achterkant van zijn foto’s staat naast zijn naam zijn familiewapen met een baronnenkroontje. De foto’s zijn veelal afgedrukt op dik hard fotokarton. Geboren 13 juni 1867 in Delfzijl, waar zijn vader, wolhandelaar in Leer Oost Friesland (Duitsland), op dat moment met zijn gezin verbleef. Vanaf 1870 verbleef Busé in Paderborn in Westfalen waar hij zich in de fotografie bekwaamde. Erg succesvol was hij daar niet in verband met de economische malaise die daar in die tijd heerste. Van lokale hannekemaaiers, een soort gastarbeiders die elke zomer naar Friesland trokken om daar in hooi en graanoogst werken, hoorde hij dat daar meer te verdienen viel. Zo kwam hij uiteindelijk in 1883 in Gorredijk terecht. Twee jaar later vestigde hij zich op nr. 20 in het Meer bij Heerenveen. Inmiddels gehuwd met een boerendochter Geertje Ponne uit Het Meer en vader van een dochtertje Maria, kwam hij in mei 1901 te wonen aan de Lindegracht, hoek Nieuwstraat waar tegenwoordig de horecagelegenheid het café “t kannet” gevestigd is. In het Friese Haagje viel Busé met zijn gedistingeerd voorkomen en hoffelijk optreden en niet in het minst door zijn “adelijke” afkomst goed in smaak. Zijn portretten, waren zelfs naar huidige maatstaven, van hoge kwaliteit (zie portret N. Landman – de Boer).

Kerkje van Terband omgeven door waterplassen ca. 1890.

Portret van mw. Landman (collectie mw. A. Lootsma).

Breedpad te Heerenveen, eind 19e eeuw.

Hoewel Busé vooral bekend is om zijn portretten is er ook een aantal buitenopnamen dat laat zien hoe goed hij ook dit genre beheerste. In het kunstcafé van Museum Heerenveen hangt een prachtige vergroting van een afbeelding van het Breedpad rond 1900. Een fraaie compositie met stil spiegelend water en deels omlijst door gebladerte. Van wat oudere datum (van voor 1890) het kerkje van Terband omgeven met door vervening ontstane plassen, die nog ingepolderd moesten worden. In 1919 vertrekt Busé met zijn gezin naar Apeldoorn waar hij op 83 jarige leeftijd zal komen te overlijden. Zijn fotografisch atelier aan de Lindegracht werd overgenomen door Christaan Weyer, diens zoon Philipus zette na het overlijden van zijn vader in 1947 de zaak tot in de jaren ’70 voort.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Bezoek koningin Wilhelmina aan Heerenveen in 1913.

www.heerenveenmuseum.nl Portret van vrouw met baby.

Wapenschildje op het visitekaartje van Busé.

MET DANK AAN:

Werkgroep Oud Heerenveen

www.werkgroepoudheerenveen.nl


Uitgeschakeld?

Op de Renault KADJAR of nieuwe CAPTUR nu een automaat cadeau!

1

Alleen tijdens het Crossover Festival bij ABD Renault

Nieuwe Renault KOLEOS vanaf

€ 42.790,-

2

Nieuwe Renault CAPTUR vanaf

€ 17.590,-

3

Nu met 4-cilinder, 120 pk benzinemotor

Ontdek ook de gloednieuwe Renault KOLEOS

Renault KADJAR vanaf

€ 24.990,-

4

15 t /m 25 juni

Drachten Jade 1, tel. (0512) 51 56 15 Dokkum (service & onderhoud) De Brêge 6, tel. (0519) 82 00 20 Heerenveen Skrynmakker 26, tel. (0513) 65 02 22 Leeuwarden Hortensiastraat 2, tel. (058) 266 35 55 Sneek Kolenbranderstraat 7, tel. (0515) 41 32 91 1 De upgrade naar automaat is alleen van toepassing op de Captur TCe 120 benzinemotor en de Kadjar Energy TCe 130 benzinemotor of de Energy dCi 110 dieselmotor. 2 Vanafprijs betreft KOLEOS Energy dCi 130 Intens. 3 Vanafprijs betreft de Renault CAPTUR Energy TCe 90 Life uitvoering inclusief € 1.600,- Festival Voordeel. 4 Genoemde vanafprijs betreft de Renault KADJAR Energy TCe 130 Life inclusief € 2.200,- Festival Voordeel. De genoemde vanafprijzen zijn consumentenadviesprijzen inclusief onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. De afbeelding kan afwijken van de daadwerkelijk geleverde auto en/of specificaties in Nederland en/of fiscale categorie waarin het model valt. Schrijf- en drukfouten voorbehouden. Voor meer informatie bel gratis 0800-0303 of kijk op www.renault.nl/verkoopvoorwaarden voor de verkoopvoorwaarden. Min./max. verbruik: 3,8-6,2 l./100 km. resp. 26,3-16,1 km./l. CO2: 99-156 gr./km.

www.abdrenault.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

43

ZATERDAG 15 JULI A.S. - DE HEIDE HEERENVEEN

UNIEKE EN GROOTS OPGEZETTE BEACH PARTY Een vlinder. Hij vormt de basis van dit creatieve, exotische festival. De vlinder verbindt en heeft een socialiserende functie. Hij fladdert naar waar hij het leuk vindt en wordt niet geremd door blokkades of vooroordelen rondom geslacht, ras of huidskleur. Een heerlijk gevoel moet dat zijn om te vliegen als een vlinder en juist dat gevoel streeft de organisatie van de allereerste Butterfly Beachparty na. Heerenveen werkt er hard aan om een eigen plek te veroveren in de Friese waterrecreatie. Voorbeeld hiervan is het grachtenconcert in 2016, een initiatief van de Lions 2.0 gezamenlijk met de Heerenveense Horeca. Op dit moment wordt gewerkt aan de uitrol van “Feanetië”, een initiatief van een groep Heerenveense ondernemers. Zij willen ervoor zorgen dat Heerenveen aantrekkelijker wordt als passanten locatie voor watersporters. En in juli komt daar een groots opgezette beachparty bij. Het festival vindt plaats op 15 juli op een unieke locatie aan de rand van Heerenveen, midden in het natuur- en recreatiegebied De Heide. Gekoppeld aan feest en plezier biedt het evenement de organisatie en de gemeente Heerenveen een unieke mogelijkheid om de potentie van De Heide in de schijnwerpers te zetten en de aantrekkelijkheid van Heerenveen als woon-, werk- en recreatiegebied onder de aandacht te brengen. De naam van het festival is Butterfly Beach Party. De dansende vlinder op het logo symboliseert vrijheid, liefde, lichtheid en vreugde maar is tegelijkertijd ook het symbool van de kortstondigheid van het leven.

SALSA, BACHATA EN MERENGUE Op het witte strand van De Heide en het aansluitende eiland zullen op een tweetal podia diverse artiesten optreden. Het eilandpodium wordt voorzien van een dansvloer voor de Salsa-, Bachata- en Merengue dansers. Zij kunnen dansen op onder andfere de muziek

van de Amsterdamse Salsa band ‘Sabor Latino’ en de in Peru geboren ‘DJ Caramelo’. Op het strandpodium kunnen optredens worden bijgewoond van de Reggae band ‘Friction & The Roots Drivers’, de combinatie ‘De Wall Street Live Coverband’ & ‘DJ Steff da Campo’. En Mr Beach himself; Praia del Sol. En dat allemaal in een sfeer die doet denken aan tropische strandfeesten met ballonnen, lampionnen, met riet en bamboe omklede bars, vuurkorven en parasols. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog vuurspuwers, een buikdanseres en bestaat de mogelijkheid om heerlijk te relaxen in de Sisha Lounge onder het genot van een waterpijp.

HECHTE VRIENDENGROEP Het festival wordt georganiseerd door Stichting Butterfly Beach Party, een initiatief van een Heerenveense vriendengroep die al 25 jaar bestaat. Hoewel het niet om een jubileumfeest gaat, maar iets veel groters dan dat, is voor de organisatie van het evenement volop gebruik gemaakt van de diversiteit binnen de groep. Die loopt uiteen van horeca-exploitant tot financieel expert en grootondernemer. Netwerken genoeg dus en dat helpt om zoiets groots als dit met succes van de grond te krijgen. Het unieke potentieel en karakter van de groep is voor de deelnemers zelf misschien nog wel het meest verbazingwekkend. Wat ooit, vele jaren geleden, begon als een groepje feestgangers op zoek naar plezier, bleek uiteindelijk een unieke verzameling aan karakters en talent. En dat zonder het gevoel voor humor en gezelligheid te verliezen. Want dat bestaat ook nog steeds. Uniek is ook dat de groep nog bij elkaar is. Hoeveel vriendengroepen vallen in de loop der jaren niet uiteen? Maar als het erop aan komt staan ze er voor elkaar. En dat was ook weer het geval bij de organisatie van dit feest.

Praia del Sol Wall Street Live Coverband

DJ Caramelo

Salsa & Bachata 100m2 dansvloer

& DJ Steff da Campo


44

NUMMER 06 • 2017 STEFANIE DE BOK STAAT HAAR MANNETJE IN BOLWERK HEREN TURNEN

‘Ik ben gedreven, bescheiden en supernieuwsgierig’ Als eerste vrouw is Stefanie de Bok doorgedrongen tot het bolwerk van het heren turnen. Die wereld staat er om bekend dat het er eentje is waar mannen de scepter zwaaien.

BONDSCOACH Dat De Bok de eerste vrouw aan de top van het heren turnen is vindt zij zelf wel bijzonder. Erbij stilstaan of er mee te koop lopen doet zij echter niet. “Ik geef met heel veel plezier les en wil nog elke dag beter worden. Zo volg ik de Master Coach opleiding van sportkoepel NOC*NSF. Die is voor coaches in dienst bij een sportbond. Daarnaast leer ik heel veel van Daniel. Ik ben heel blij met de baan en de wereld waarin ik werk. Uiteindelijk wil ik misschien aan het einde van mijn carrière zelfs wel bondscoach worden. Maar dan denk ik aan de junioren en dan vooral vanwege het neerzetten van de structuur.

Dat spreekt mij enorm aan”, zegt de trainster, die fulltime in dienst is bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Het verhaal is er een waarin school een rode draad speelt. Voordat zij in Heerenveen terechtkwam, moest de in Dronten opgegroeide De Bok een maatschappelijke stage (MaS) volgen toen zij op de middelbare school zat. “Ik werkte bij mijn opa en oma in de snackbar in Kampen en dacht daar de MaS er eventjes mooi bij te kunnen doen. Dat werd vanuit school afgekeurd. In die tijd deed ik ook aantrampolinespringen bij gymclub RK Dos Kampen. Michael Holland, een trainer bij de club, heb ik het verhaal verteld. Hij zei: ‘Dan kun je mooi hier helpen’. Ik ben er toen nooit meer weggegaan. Toen al hielp ik mee bij het heren turnen. Dat waren jongens van 8 tot 9 jaar. Het lesgeven liep enigszins uit de hand. Aan het einde van de middelbare school gaf ik vier keer per week les. Dan ging met de bus op en neer vanuit Dronten.” Na de eerste training die zij gaf, was er meteen de overtuiging om de sportopleiding CIOS te doen. “Als dat niet zou lukken, wilde ik in elk geval een opleiding sport en bewegen gericht op turnen. Ik ben ook heel blij dat ik uiteindelijk bij Daniel Knibbeler ben uitgekomen. Ik moet uitgedaagd worden om harder te gaan lopen. Als dat gebeurt, ga ik zeg maar rennen. Mijn moeder zegt nog altijd dat ondanks een hele slechte Cito-toets een leraar toch zei: ‘Doe

haar maar een niveau hoger’. Die leraar had goed in de gaten hoe ik in elkaar zit. Dat gedrevene vond ik ook meteen toen ik bij RK Dos Kampen ging lesgeven. Zelf ben ik ooit begonnen met turnen, maar heb ik op een gegeven moment de focus gelegd op trampolinespringen. Dat was gemakkelijker te combineren met lesgeven. Toen ik het CIOS ben gaan doen, heb ik turnen helemaal laten schieten en deed ik alleen nog trampolinespringen”, zegt De Bok, die haar gymcarrière begon bij GyJaTu in Dronten, voordat zij vanwege het trampolinespringen overstapte naar RK Dos Kampen.

COMMERCIËLE ECONOMIE Het CIOS zelf doorliep de gedreven De Bok met zevenmijlslaarzen. Zij was zelfs een van de eerste studenten en voltooide de opleiding in drie, in plaats van in vier jaar. “Daarna heb ik nog een jaartje gewerkt bij het Turncentrum van Sportstad waar Herre Zonderland toen manager was. Ik werkte op het evenementenbureau en deed een stukje administratie. Ik had op een gegeven moment in mijn hoofd gehaald dat ik commerciële economie wilde doen aan de NHL in Leeuwarden. Hoewel ik de eerste tentamenweek gemakkelijk haalde, moest ik veel moeite doen om me ertoe te zetten. Ik had behoorlijke heimwee naar het turnen. In die tijd bekeek ik veel YouTube filmpjes en zat ik vol met ideeën voor oefenstof. Alleen, ik had geen turners. Ik vond dat het voor mij, omdat ik heel jong was, goed was om er een jaartje uit te

(Foto Neeke Wassenbergh Timsimaging

Bij het Talentcentrum Topsport Noord, onderdeel van Topsport Noord Heerenveen dat meerdere talenten opleidingsprogramma’s aanbiedt, is dat anders. De 25-jarige De Bok behoort er ondertussen tot het interieur. Dat begon al toen zij op het CIOS zat. “Ik hielp al mee bij Daniel Knibbeler om les te geven en liep stage. Vanuit school was het op een gegeven moment verplicht om stage te lopen in Heerenveen. Ik wilde altijd al een stage doen bij topsport en heb toen, verlegen als ik was, aan Daniel gevraagd of ik in plaats van het meehelpen bij het lesgeven nu stage bij hem mocht lopen. Ik heb er dagen tegen aangehikt om het te vragen en ‘scheet in mijn broek’. Zijn antwoord was echter heel kort: ‘Ja, mag wel’. Dat was in 2010 en precies in de tijd dat Daniel Gerard Speerstra opvolgde als coach van Epke Zonderland.”

Stefanie de Bok samen met haar vriend Bart de Vries en hun dochter Lara.

" Ik moet uitgedaagd worden om harder te gaan lopen. Als dat gebeurt, ga ik zeg maar rennen." zijn. Ik kwam er in dat jaar achter wat ik echt wilde in het leven. Toen heb ik tegen mijzelf gezegd dat ik voor het turnen wilde gaan. Dat heb ik toen voorgelegd aan Herre en Daniel. Het toeval wilde dat Thijs van Loenhout (huidig talenttrainer jongens, red.) er net een half jaar tussenuit ging. Hij gaf toen les aan een groepje fanatieke wedstrijdturners. Ik miste bij die groep echter de gedrevenheid en ben toen vervolgens zelf de aanjager geworden dat ik jonge talenten mocht lesgeven. Maar veel geld om dat uit te bouwen was er niet.” Het geld kwam er wel toen Epke Zonderland in augustus 2012 goud won aan rek op de olympische spelen. “Toen was er ineens van alles mogelijk. Vlak voordat de trainingen voor het nieuwe seizoen van start gingen op 1 september, heb ik toen de kinderen opgebeld of ze mee wilden in een topsportprogramma, waarbij ze vier keer per week zouden moeten trainen. Dat seizoen zijn we gestart met vijf jongens. Daar is nu Sjouke van der Hem uit Hallum nog van over. Vervolgens ben ik meegegroeid in het heren turnen en is de groep veel groter geworden. Het is wel heel leuk om te zien dat je daar grootaandeelhouder van bent en het herenturnen nieuw leven hebt ingeblazen. De oudste die ik nu lesgeef is 14 jaar. Het mooie is vooral dat we met de turners aansluiting hebben kunnen vinden bij de top. We hebben echt een groep die medailles kan winnen

en ook nog eens het talent heeft om de volgende stap kunnen zetten.”

ZWANGER Ook privé gaat het de goedlachse De Bok voor de wind. Zij en haar vriend Bart de Vries, marathonschaatser bij Bouw en Techniek, zijn zwanger van hun tweede kind. “We hebben al een dochter, Lara. Het moederschap staat het lesgeven van mij en het schaatsen van Bart niet in de weg. Ik wist wel dat het lastig zou worden, maar vind ook dat werk niet leidend zijn mag zijn voor het moederschap. De tijd die je hebt en dingen die je doet kun je namelijk niet overdoen. Of ik wil weten wat het wordt? Absoluut, ik ben supernieuwsgierig aangelegd. Dat had ik vroeger al. Je moest geen cadeautjes verstoppen met Kerst. Dan ging ik er ’s nachts uit en zocht ik de cadeautjes op. Niet om ze uit te pakken, maar om mee te rammelen en te voelen, zodat ik ongeveer wist wat ik zou krijgen.” Nieuwsgierigheid speelt ook in turnen een grote rol. “Het leidt tot onderzoek hoe anderen werken en waarom. Daarnaast ben ik perfectionistisch. Dat zat mijzelf in het verleden in de weg als een training niet ging zoals ik wilde. Dat heb ik nu beter onder controle. Misschien heeft het er mee te maken dat je nu zelf moeder bent. Dan zie je dat het toch ook maar kinderen zijn.”


GROOTHEERENVEEN.NL

BC VRIJ UIT HEERENVEENBADMINTON HEEFT ALLES IN ZICH

45

FOTO'S KOOS LANTING

heerenveen • SPORT

Badminton is misschien wel het meest bekend als ‘campingsport’. Bij de tent, caravan of naast het vakantiehuisje zo vaak mogelijk het pluimpje in de lucht houden. “Nee, eerst 50 keer achter elkaar, dan gaan we pas naar het zwembad”. We kennen het allemaal, deden het allemaal en vonden het allemaal leuk. Eenmaal thuis gekomen worden de rackets vaak weer opgeborgen in de schuur om vervolgens tijdens de volgende vakantie, of een dag aan het strand weer afgestoft en gebruikt te worden. Badminton is echter zoveel meer dan alleen een campingsport. Het is de snelste racketsport ter wereld, dynamisch, tactisch en bovendien olympisch. De snelheid van een shuttle kan 200 km per uur halen. Badminton is, na ijshockey, de snelste sport ter wereld. Op een broeierige maandagavond in de sporthal van Sportstad Heerenveen zijn drie enthousiaste leden van BC Vrij Uit Heerenveen al druk in de weer. Ondanks de hitte wordt er in de hal druk gespeeld. De jeugd is bijna klaar met het trainingsuur en de eerste senioren druppelen binnen. We verplaatsen ons naar buiten, op het terras bij Sportstad Heerenveen, en daar vertellen Dirk Visser, Marleen van der Puijl, jeugdspeelster Klaske Stilma en bestuurder Hennie Poortinga over hun zo geliefde sport.

gen daar duidelijk over verdeeld, staat ook badminton. In de lijst met fysiek zwaarste sporten staat badminton namelijk op plaats drie, net achter boksen en squash. Wanneer de drie badmintonners geconfronteerd worden met het rijtje wordt er gelachen, maar ontkennen is er niet bij. “Het is gewoon fysiek echt zwaar”, zegt Marleen. “Vroeger tenniste ik, maar daar werd ik vaak genoeg niet echt moe van. Met badminton is dat volledig anders en kom ik altijd volledig moegestreden van het veld.”

ZWARE SPORTDirk Visser, actief wedstrijdspeler en al bijna 20 jaar lid van BC Heerenveen kan dat beamen. “Veel mensen associëren onze sport met het camping badminton, maar de enige overeenkomsten zijn het racket en het pluimpje. In tegenstelling tot de camping, waar je het pluimpje zo vaak mogelijk naar elkaar toeslaat, doen wij precies het tegenovergestelde in de zaal. Wij spelen met een net en willen de shuttle het liefst zo snel mogelijk buiten het bereik van de tegenstander op de grond slaan. De speler alle hoeken van het veld laten zien, lekker laten rennen, dat is gigantisch zwaar.”

Rijtjes, wij Nederlanders zijn er gek op. Rijtjes met opsommingen van leukste vakantiebestemmingen, lekkerste wijnen of beste films. In een dergelijk rijtje, ook al zijn de menin-

“LEKKER MEPPEN”

 Klaske Stilma, 15 jaar, is actief lid bij de badmintonvereniging en speelt in de competitie bij de jeugd. Klaske kwam via een open dag binnen en is sindsdien verslingerd aan de sport. “Wat ik het leukste vind? Euh, lekker hard meppen”, zegt ze met een grijns op haar gezicht. Enigszins verlegen maar fanatiek vertelt ze verder. “Ik vind badminton gewoon heel erg leuk en dan vooral de wedstrijden. In de trainingen leer je allemaal oefeningen en moet je doen wat je wordt gezegd, maar in de wedstrijden is het vooral lekker meppen. Of ik nu win of verlies, dat maakt mij eigenlijk niet uit, als ik maar lekker kan badmintonnen.” De sportbeleving van Klaske kenmerkt de sport badminton en de vereniging. Badminton is een toegankelijke sport en voor iedereen bereikbaar. Bij BC Heerenveen kan er in competitieverband worden gespeeld, maar dat hoeft niet. Elke maandag is er de mogelijkheid om vrij te spelen, maar ook om een training te volgen. Op elk niveau zijn er

Marleen van der Puijl, Dirk Visser en Hennie Poortinga (v.l.n.r.): "Badminton is gewoon het leukste wat er is"

tegenstanders beschikbaar op de trainingsavonden. Daarnaast worden er regelmatig toernooien georganiseerd en is er eens in de twee jaar een barbecue. “Erg gezellig”, zegt Hennie Poortinga. “Ook het nazitten na de trainingen en wedstrijden is voor velen vaste prik.”

TEAMSPORT

 BC Vrijuit in Heerenveen bestaat inmiddels 45 jaar en telt 124 leden. In totaal zijn er vijf competitieteams, maar het doel is om dat aantal uit te breiden. Dirk Visser maakt onderdeel uit van een gemengd team, twee mannen twee vrouwen. “Badminton is een echte teamsport en wil je wedstrijden spelen, dan heb je een team nodig. Tijdens een wedstrijd speel je weliswaar solo, of met je dubbelpartner, maar uiteindelijk bepaalt de eindscore van je team of er verloren of gewonnen wordt.”

Juist dat aspect spreekt Visser erg aan. “Het klinkt een beetje raar misschien, ik zou niet weten wat ik zonder zou moeten. Bij badminton gaat het natuurlijk om vaardigheid, maar ook om tactisch inzicht. Je moet overal rekening mee houden en je constant kunnen aanpassen. Op het moment dat mijn tegenstander zijn racket pakt ben ik alert en kijk ik wat hij doet. Is hij bijvoorbeeld linksof rechtshandig? Waar staat hij gepositioneerd? Hoe gaat hij om met een verliespunt? Als je verslapt in deze sport verlies je. Je doet dat als team, en knokt met elkaar. Ik vind het heerlijk om alleen op het veld te staan en het uiterste van mezelf te eisen in een wedstrijd, maar uiteindelijk moet je een teamprestatie neerzetten. Je motiveert elkaar en helpt elkaar naar een hoger niveau. Het is het leukste wat er is.”
Vanaf nu kunt u bij Audio Tempel de mooiste audiosystemen per maand betalen.

"The ar t of ar listening and watching" "The t of listening"

BIJ AUDIOTEMPEL TEMPEL IN IN DE DE OUDE BIJ AUDIO OUDEWIJNHOEVE WIJNHOEVE De award winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf € 9,50 per maand

Vanaf Vanaf nu nu kunt kunt u u bij bij Vanaf nu kunt TEMPEL Audio Tempel de Audio Tempel deu bij AUDIO Nuprime IDA-16 Een fantastisch klinkende versterker al twee jaar achter elkaar product mooiste audiosystemen de mooiste audiosystemen per mooiste audiosystemen van het en of Editors Choise! Vanaf € 20,- per maand per maand betalen. maand betalen!

Cambridge Audio

Bluesound

Soundbar HeroShot

De CX-serie van Cambridge Audio is een geheel nieuw ontwikkelde lijn, die bestaat uit twee stereoversterkers, een netwerkspeler, een CDloopwerk en twee AV-receivers (surround). De CX-serie combineert moderne technologie en een uitstekende, gedetailleerde muziekweergave met een nieuwe, strakke vormgeving. Omdat de meeste muziekbronnen tegenwoordig digitaal zijn, hebben alle CX-versterkers een hoogwaardige DAC aan boord. Alle apparaten van de CX-lijn zijn gebouwd op een stevig, resonantie-dempend metalen chassis dat bijdraagt aan de excellente audioprestaties.

De beste soundbar! niet alleen film maar ook muziek en streaming.

De De award award winning winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf PER € 9,50MAAND per maand VANAF € 9,50

25% KORTING!

OP ALLE VOORRAAD DALI EN TANNOY LUIDSPREKERS

Cambridge 25% CXR200

KORTING!

OPisNAD VOORRAAD De CXR200 de topreceiver van Cambridge met een vermogen van 200 hifi-watt. Hij heeft een schitterende geluidskwaliteit, HDMI Zone 2 en ondersteuning voor de nieuwe 4K / UHD-videostandaard. Elegant aluminium ontwerp.

OP=OP!

T758, C356BEE

Scansonic MB-5 Luidsprekers 66,- per maand VANAF €Vanaf 66,-€PER MAAND

De Rega Planar 3

Nuprime IDA-16 IDA-16 Een fantastisch klinkende Nuprime versterker al al twee twee jaar achter elkaar product versterker van het het en en of of Editors Editors Choise! van VanafPER € 20,-MAAND per maand Met de Rega Planar 3 platenspeler zien we de terugkeer VANAF € 20,-

platenspeler, verfijning van perfectie van een legende, de Planar 3 is namelijk de platenspeler waar het voor RegaAUDIO allemaalTEMPEL mee is begonnen en waardoor 46 het merk is waar het Marktweg nu is. De opvolger hiervan, de RP3 heeft 58451 jaar op de What-HiFi turntable of the year CGrijOudeschoot/Heerenveen Zuid awardinfo@audiotempel.nl gewonnen. De nieuwewww.audiotempel.nl Rega Planar 3 is de nieuwste incarnatie van deze legendarisch productlijn. US

AUDIO TEMPEL Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl - www.audiotempel.nl 10:00 - 18:00 10:00 - 17:00 zijn open op afspraak ook s’avonds zijn afspraken mogelijk!

IN AUGUST ALLEEN OP EN! AFSPRAAK OP

THE ART OF LISTENING LISTENING

Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/ Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl

AUDIO TEMPEL

www.audiotempel.nl Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot Tel: 06-46736557 www.audiotempel.nl

Audio Tempelheeft heeftAudiotempel traditionele hifi /audio Muziekisiseen een universele universele taal. taal. Een Daarnaast een ruimeleveranciers keuze in gebruikte Muziek Een taal taal die die iedereen iedereenter ter in haar portfolio maar ook nieuwe merken dieom meer wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs door de wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 Scansonic MB-5 Luidsprekers gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën. Daarnaast grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de Scansonic MB-5 vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u Luidsprekers terecht om de Vanaf € 66,- per maand Audiotempel een ruime keuze in gebruikteonder en nieuwe nieuwsteontwikkelingen ontwikkelingen van van beeld Vanaf € 66,- heeft per maand luisteren en met andere muziekliefhebbers, een nieuwste beeld en en geluid geluidte teontdekken. ontdekken. LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde van de mooiste hifi producten. Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, producten. D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand AUDIO TEMPEL boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw AUDIO TEMPEL van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk. luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze Marktweg 46 Bij ons zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en luidsprekers, home theater, Beamers, TV’s en audio Marktweg 46 luidsprekers, inbouw luidsprekers,8451 home theater, Beamers, CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en 8451zijn CGde Oudeschoot/Heerenveen Zuid TV's en audio accessoires. Nog nooit mogelijkheden info@audiotempel.nl www.audiotempel.nl pop tot jazz. Alles is er mogelijk. uitgebreid geweest. Audio Tempelinfo@audiotempel.nl levert audioproducten in OPENINGSTIJDEN zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levertwww.audiotempel.nl alle prijsklassen. Maandag t/mOOK donderdag afspraak (ook in de avond). audioproducten in alle prijsklassen. VOLG ONS OPopFACEBOOK! Vrijdag: 10:00 18:00 uur Zaterdag: 10:00-17:00 uur Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers Zondag: 13:30-17:00 uur in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën.


heerenveen • SPORT

47

GROOTHEERENVEEN.NL

Slingeraap Sigrid Eelsingh

Jildou Eelsingh De winnaar bij de dames senioren 2016, Jeske de Boer

Het geheim van de Slingeraap Nee, het is niet de nieuwe aanwinst van Aquazoo of een nieuw ontdekte apensoort ergens in Madagascar. Slingeraap is een heuse volkssport in Akkrum. Al 35 jaar slingeren hier kinderen en volwassenen aan een touw om zover mogelijk over de rivier de Boorne te springen. Wie het verste springt wint en is de Open Friese kampioen Slingeraap. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Louw Ybe de Vos weet er alles van. De Vos houdt zich al jaren bezig met het evenement en kent de klappen van de zweep. “Omgekeerd fierljeppen. Dat is wat Slingeraap eigenlijk is” aldus De Vos. “In plaats van een stok ín het water, slinger je aan een touw bóven water. Een spectaculaire sport die jaarlijks vele toeschouwers trekt en leeft onder de Akkrumers en haar toeristen.” Zaterdag 8 juli wordt Slingeraap voor de 35e keer georganiseerd. Deelnemers van alle leeftijden en vanuit alle windstreken nemen jaarlijks deel aan de Open Friese Kampioenschappen Slingeraap in Akkrum.

HET GEHEIM VAN DE SLINGERAAP

STILLE KRACHT

Slingeraap werkt als volgt. De slingeraap trekt het touw naar zich toe en slingert het richting de Boorne. Op dat moment rent de deelnemer naar achteren voor een extra lange aanloop. Op het moment dat het touw terugkomt en weer richting de rivier slingert moet de slingeraap in het touw springen en over de Boorne zien te geraken. Door de snelheid van het touw en de gemaakte snelheid van de aanloop te gebruiken moet de deelnemer zo ver mogelijk over de Boorne springen. Maar wat is nu de beste manier om zover mogelijk te springen? De Vos blijft even stil. “Eigenlijk weten we dat niet goed”, bekent hij.

“Slingeraap Akkrum is elk jaar weer een groot spektakel, voor zowel de deelnemers als het publiek.” De Vos is de technische man, de stille kracht achter het evenement. Hij zorgt voor de opbouw van het geheel en waarborgt de veiligheid. “In de aanloop moet er uiteraard van alles gebeuren en de dagen voor het evenement ben ik er dagelijks mee bezig. Het is een hele constructie, het decor voor Slingeraap. Zo zet Kielstra, die dat al 35 jaar doet, een grote kraan op zijn plek waar het touw aan komt te hangen en moet de aanlooproute en de zandbank aan de andere kant van de Boorne goed en veilig worden geprepareerd. Uiteraard moet het voor het publiek, waar je het uiteindelijk allemaal voor doet, goed te volgen zijn. We bouwen dan ook een echte arena waar de slingerapen centraal staan.”

“Theoretisch gezien moet je zo hard mogelijk aanlopen en zo laag mogelijk in het touw hangen om een zo groot mogelijke afstand te kunnen springen. Maar onze recordspringer hangt relatief hoog in het touw en hangt behoorlijk rechtop.” De Vos denkt na. “Ik denk dat het geheim zit in twee dingen. Zo hard mogelijk aanlopen en de timing. Zo hard mogelijk aanlopen spreekt voor zich, maar over de timing moet een deelnemer goed nadenken. Het eerste timingmoment is wanneer je in het touw springt. Het touw moet op zijn retour naar de Boorne om de snelheid van het touw mee te nemen. Daarna is de kunst vooral om het loslaten van het touw goed te timen. Je moet namelijk loslaten voor het touw op het dode punt aankomt, want

1986 Open Fries kampioenschap Slingeraap

In 2013 kwam Koning Willem Alexander en Koningin Máxima op bezoek in Akkrum. (Foto Ruud van Doorn)

als je dat niet doet ben je te laat en maak je geen snelheid in je afsprong. Je moet dus niet te laat zijn, niet te vroeg, maar precies op tijd en dat is het allermoeilijkst. Afzetten tegen het touw aan het einde van de sprong, zoals je kunt doen met bijvoorbeeld polsstokhoogspringen werkt ook niet. Je duwt dan in het luchtledige en dit werkt eerder averechts dan dat het je voordeel oplevert.”

HOOG ENTERTAINMENT GEHALTE Hoewel de deelnemers fanatiek zijn en het onderste uit de kan halen is het erg moeilijk om je voor te bereiden op de allesbeslissende sprong. “In de middag kunnen deelnemers een uurtje proefspringen, maar verder zijn er geen mogelijkheden om te oefenen. Alles moet dus eigenlijk in één keer goed gaan”, aldus Vos. “Gericht trainen voor de slingerapen is er niet bij.” Het publiek kan tijdens Slingeraap Akkrum genieten van enkele ervaren springers die elk jaar meedoen en grote afstanden, tot soms wel 16 meter, weten springen. Het entertainmentgehalte zit daarnaast vooral in de sprongen die misgaan. “Er zijn heel wat deelnemers die niet de overkant maar wel een nat pak halen. Of deelnemers die naast het touw grijpen. Dat zorgt steevast voor hilariteit, maar ook voor een flink applaus van het publiek.” Op 1 juli gaat de inschrijving van Het Open Fries Kampioenschap Slingeraap in Akkrum

open. Deelnemers hebben een week de tijd om zich in te schrijven. Het maximaal aantal deelnemers ligt op 230 en elk jaar wordt dat aantal gehaald. “We kunnen op een avond niet meer deelnemers aan”, zegt De Vos. “Dan duurt het allemaal veel te lang en raakt het publiek verveeld. Een oplossing zou zijn om kwalificatiewedstrijden te houden in de middag, maar dat sluit ook deelnemers uit die in de avond graag zouden willen springen. Ik denk dat we voorlopig gewoon maar zo blijven slingeren.”


SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

www.sportstad.nl

BODYLESS | Zwartstraat 13 | 8441 GH | Heerenveen

BODYLESS BODYLESS | |Zwartstraat Zwartstraat13 13 || 8441 8441 GH GH || Heerenveen Heerenveen T 0513-633233 | www.bodyless.nl | info@bodyless.nl

TT0513-633233 0513-633233 | |www.bodyless.nl www.bodyless.nl || info@bodyless.nl info@bodyless.nl

Alles willen weten over energiezuinige producten, verkoeling en verwarming? Kom naar de inloopdag op 30 juni! Onze adviseurs helpen u graag op weg! Zonneboilers (informeer naar de hoge subsidies/ besparing) Zonnepanelen (alle informatie over btw teruggave en de steeds snellere terugverdientijd) Airconditioning (zorgt voor verkoeling in de zomer en warmte in de winter!) CV-ketels - investeer nu in een nieuwe CV-ketels en voorkom een koude douche deze zomer!

Psychohapto therapie

Vrijdag 30 juni 2017

Tijd

10:00 – 17:00 uur

Adres

De Werf 1, Heerenveen

Telefoon

0513 - 611 300

Check

doedeenergiecheck.nl

Haptotherapie

Praktijkdagen: maandag en vrijdag Behandeling volgens afspraak

U kunt deze dag profiteren van diverse acties!

Datum

EMDR

Drs. R.K.J.M. van der Wielen GZ-Haptotherapeut- VVH Psycholoog Gezondheidszorg- NIP EMDR MASTER PRACTITIONER Dubbele Regel 2 - 8441 AP Heerenveen Klimaatmakers

Tel: 06-57784221 / 0513-845789

www.intact-hapto.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

49

ZATERDAG 22 JULI A.S. IS HET ZOVER!

‘FEANDEI KANS OM DICHT BIJ DE CLUB TE KOMEN’ De jaarlijkse gratis FeanDei van sc Heerenveen staat voor de deur. Die is ditmaal op zaterdag 22 juli en begint om 13.00 uur. Dan is ook de grootste opblaasbare stormbaan ter wereld aanwezig. Die kent een lengte van 325 meter.

Op de eerste dag van zomervakantie voor scholieren zijn er bij de FeanDei in en om het stadion van de voetbalclub uit het Friese Haagje daarnaast talloze activiteiten in samenwerking met sponsoren van sc Heerenveen. Daarnaast zijn er: rondleidingen, kan de businessclub worden bekeken, kan de spelersbus worden bekeken, is Heero aanwezig en staat er een stand van de Junior Heroes en Feanatics. Verder verschijnt er ook een huis-aan-huiskrant. Die wordt op de dag zelf eveneens uitgedeeld. Ook is er vanaf 16.00 uur waarschijnlijk een oefenwedstrijd tegen een internationale tegenstander. Wie dat is, wordt nog bekendgemaakt. Vlak voor het begin van de wedstrijd worden de spelers van sc Heerenveen opgenoemd en wordt, zoals het hoort, het Friese volkslied gespeeld. Het stadion voor het oefenduel gaat open om 15.00 uur. De wedstrijd is gratis te bezoeken voor seizoen-

kaarthouders en sponsoren. Losse kaartjes kosten vijf euro. Vervolgens begint rond 18.30 uur de handtekeningensessie. Die is, zoals het er nu naar uitziet, aan de noordkant van het stadion en gebeurt bij statafels. Daar zijn ook de meeste buitenactiviteiten. De toegang tot de activiteiten wordt gemarkeerd met een toegangsboog.

INTENSIEVE VOORBEREIDING De voorbereiding voor de jaarlijkse open dag, waarbij alle leeftijden worden bediend, begint al in januari. Een projectgroep onder leiding van Nicole Derwig maakt dan een plan en stelt een draaiboek op. Vervolgens wordt een voorstel gedaan aan de directie van sc Heerenveen, worden vergunningen geregeld, sponsors benaderd en onder andere spelers geregeld. Dat er veel voorbereiding aan vooraf gaat, komt omdat het voor sc Heerenveen jaarlijks het topevenement is. Daarbij wordt letterlijk het eigen huis opengesteld voor iedereen. Ook nu

getoond bij de seizoensafsluiting op 10 mei, staat ook op de website van sc Heerenveen.

weer worden er tussen de tien- en vijftienduizend bezoekers verwacht. Die komen uit heel Nederland en zelfs van buiten ons land. Voor de fans is het een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen bij hun club en rechtstreeks met spelers in contact te kunnen komen. Terwijl dat omgekeerd ook geldt voor sc Heerenveen. De voetbalclub kan zichzelf op die manier in de kijker zetten en jonge supporters bijvoorbeeld warm maken voor de Kidsclub.

het stadion. Waarbij het terrein zelf is afgezet met dranghekken. Momenteel wordt hard gewerkt aan de intekening van de plattegrond.

Dat laatste geldt ook voor oefenwedstrijden op weg naar het nieuwe seizoen. Daarbij is sc Heerenveen aanwezig met een promotieteam. De eerste training op weg naar het seizoen 2017/2018 begint overigens op zondag 25 juni. De datums van de oefenwedstrijden zijn, evenals de tegenstanders, nog niet bekend.

De organisatie zegt er ondertussen veel zin in te hebben en uit te kijken naar al die duizenden blije fans van sc Heerenveen. “Als alles goed is geregeld en de fans na afloop tevreden naar huis gaan, dan geeft dat ons ook een goed gevoel. Wij denken in elk geval dat het een heel compleet programma is voor iedereen”

GRONDLAK

RECORD

Ondertussen zit de FeanDei nagenoeg in de grondlak. Het complete programma wordt binnenkort bekend. Duidelijk is al wel dat de activiteiten plaatsvinden rondom

De FeanDei is een van de vele evenementen van sc Heerenveen. Afgelopen seizoen waren dat er in totaal meer dan dertig. Dat is volgens de voetbalclub een record. Van de activiteiten is ook een video gemaakt door Heerenveen.nl. De video, die is

Het meest recente evenement was zaterdag 10 juni. Toen werd er door kinderen gekampeerd op het veld van sc Heerenveen. In totaal stonden er dertig kartonnen tenten opgesteld. Daarnaast waren er voor de campinggasten diverse activiteiten, zoals barbecueën in de gracht tussen de tribunes en het veld. Het mooiste vonden de kinderen bij het jaarlijkse evenement ook nu echter weer het feit dat zij mochten slapen op het veld van hun favoriete voetbalclub. “Waar het ons bij evenementen omgaat, is dat mensen naar huis gaan met het gevoeld dat ze het niet hadden willen missen. Dat gebeurt volgens ons in negen van de tien gevallen. Het is daarnaast leuk als wij zelf ook feedback krijgen. Dat geeft ons ook weer energie.” Hou voor alle informatie over de FeanDei en andere evenementen van sc Heerenveen de website www.sc-heerenveen.nl in de gaten.


Fly out together into the summer!

15 juli 2017

Op het strand van De Heide Heerenveen

ta a h c a B & Salsa2 ansvloer 100m d

Jalaba B

rothers

Sabor Latino

DJ Caramelo ol

S Praia del

Wall Street Live Coverband

& DJ Steff da Campo

Friction & the Roots Drivers

Get your tickets now!

butterybeachparty.nl Partners De Beier Heerenveen

Butterfly Beach Party A3 poster 297x420 2017 06.indd 1

08-06-17 11:08


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

51

INSCHRIJVING FEANRUN 2017 GESTART Op zondag 3 september 2017 vindt in Heerenveen de derde editie plaats van de Feanrun! Dit is een sportieve en gezellige loop over 4 Engelse mijlen (ongeveer 6,4 kilometer) waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. Dit jaar is niet alleen de finish maar ook de start in het gezellige centrum van Heerenveen. De zomervakantie sportief en gezellig afsluiten? Die eerste extra vakantiekilo’s er alvast weer af trainen? En bijdragen aan een goed doel? De online inschrijving voor de Feanrun is inmiddels gestart. Inschrijven is mogelijk tot en met 2 september 22:00 uur. Na inschrijving op de dag zelf kan tussen 12:00-13:30 uur.

GOEDE DOELEN Een positieve ervaring met sport voor ieder kind in de Gemeente Heerenveen! Bewustwording van het belang van een gezonde

leefstijl en streven naar allemaal gezonde scholen in de Gemeente Heerenveen. Het team van buurtsportcoaches van Scoren voor Gezondheid Heerenveen gaat voor deze missie, samen met alle sportaanbieders en partners in de Gemeente Heerenveen. MOOFY zorgt voor beweging in én met de klas. Hierdoor wordt de schooldag leuker en actiever. In korte filmpjes op het digibord geven bekende sporters bewegingslessen die de kinderen in de klas kunnen doen. Oud-turner Herre Zonderland is een van de sporters die

les geeft op Moofy. Samen met de gymnastieklessen en spelen op het plein, zorgt bewegen in én met de klas voor een gezond, sportief en vitaal ‘beweegklimaat’ op school.

GOUDEN PLAK BEDRIJVENRUN Als onderdeel van de Feanrun is er ook weer de Gouden Plak Bedrijvenrun! Een mooie manier om de zomervakantie periode samen met collega’s op een sportieve en gezellige wijze af te sluiten en weer fris te beginnen aan het werk. Wanneer u als bedrijf deelneemt aan de Gouden Plak Bedrijvenrun, kunt u rekenen op het ‘Gouden Bedrijvenpakket’ en daarnaast ook Gouden Sponsor zijn. Aanmelden voor de bedrijvenrun kan tot 1 augustus 2017 via het aanmeldformulier op de website van ’n Gouden Plak.

3 SEPTEMBER 2017 14:00 UUR

MEER INFORMATIE Meer informatie over zowel de Feanrun als de Gouden Plak bedrijvenrun is te vinden op de website en de Social Media van Heerenveen ’n Gouden Plak of te verkrijgen via info@ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoude


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

53

STREETBALL MASTERS TOUR HEERENVEEN STAAT VOOR DE DEUR De Abe Lenstra Boulevard in Heerenveen staat op zaterdag 24 juni 2017 volledig in het teken van de Streetball Masters Tour, de 3×3 basketball tour van de Nederlandse Basketball Bond in samenwerking met Basketballvereniging Dyna’75.

VOETBALFEEST BIJ VV HEERENVEENSE BOYS

Op Sportpark ‘de Akkers’ organiseert de Soccer Academy 4 Girls samen met vv Heerenveense Boys op 25 augustus, een spetterende seizoensopening. Van 13.00 – 17.00 uur vinden er allerlei voetbalactiviteiten plaats. Denk daarbij aan voetbaldarts, bubbelvoetbal, hoe hard kun je schieten…… Daarnaast worden er frequent demonstraties gegeven, zoals voetbalfreestyle, loopcoördinatietraining, keepertraining….

Ook wordt er een 5×5 toernooi gespeeld voor meiden/vrouwen in 3 leeftijdscategorieën, te weten tot en met 12 jaar, 13 t/m 16 jaar en vanaf 17 jaar. Om 17.30 uur wordt de wedstrijd gespeeld tussen vv Heerenveense Boys VR1 en de beloftes van sc Heerenveen VR. Toegang tot het evenement is gratis. De opening wordt verricht om 13.30 uur door Salséro Mboka waarbij je niet stil kunt blijven staan! Noteer 25 augustus alvast in je agenda en geef je nu al op voor het 5×5 toernooi. CliniClowns is verbonden aan dit evenement. Voor meer informatie en opgave van teams aan het toernooi, mail naar stefanie@socceracademy4girls.nl.

heerenveen

Deze dag wordt de twaalfde voorronde van Streetball Masters Tour gehouden. Het is voor de achtste keer dat Heerenveen, met Basketballvereniging Dyna’75 als organisator, gastheer is van een voorronde in de 3×3 basketball tour van Nederland. Dyna’75 werkt bij de organisatie van Streetball Masters Heerenveen nauw samen met onder andere de Nederlandse Basketball Bond, Sportstad Heerenveen, diverse sponsoren en een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Dit jaar organiseert Streetball Masters Heerenveen ook een 3×3 toernooi voor de U10. Kinderen onder de 10 jaar kunnen meedoen in twee klassen, dit is voor het eerst en de primeur vindt plaats in Heerenveen.

Bij Streetball Masters in Heerenveen kunnen deelnemers tickets verdienen voor het landelijke finaleweekend in juli van dit jaar, waar in verschillende categorieën gestreden zal worden om de felbegeerde titel ‘Nederlands kampioen 3×3 basketball’. Streetball Masters Heerenveen begint om 10.00 uur op de Abe Lenstra Boulevard in Heerenveen.

LEERLINGEN VAN ZML-SCHOLEN MAKEN KENNIS MET DIVERSE SPORTEN Onlangs organiseerde Sport Fryslân in samenwerking met Sportstad Heerenveen de provinciale sportdag voor leerlingen van scholen voor Zeer Moeilijk Lerenden (ZML) in de leeftijdsgroep van tien tot en met achttien. Deze sportdag vond plaats in en rond de sportaccommodaties van Sportstad Heerenveen en telde ongeveer 350 leerlingen van zeven scholen in het ZML-onderwijs uit de provincie Fryslân. Tijdens deze provinciale sportdag hebben de leerlingen van ZMLscholen kennis gemaakt met diverse sporten waar zij normaal gesproken niet mee in aanraking komen (onder andere fierljeppen, freerunning, survival en inlineskaten). De leerlingen werden via deze sportdag gestimuleerd om het onvoldoende sporten en bewegen te doorbreken, waarbij het plezier in de sport voorop staat. Het was een zeer geslaagde dag en de leerlingen waren allemaal erg enthousiast.

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

DRINKWATERPUNT

Afgelopen week trainden de Freerunners van Eijer Producties buiten, in Heerenveen, Oosterwolde, Gorredijk, Jubbega en Noordwolde. Normaal trainen deze Freerunners altijd binnen in het gymlokaal, maar deze urban sport hoort natuurlijk buiten. Voordeel van binnen trainen is dat je gebruik kunt maken van matten voor het geval je valt en je geen rekening hoeft te houden met het weer.

BIJ SPORTSTAD HEERENVEEN

TWEE TEAMS OSG SEVENWOLDEN NEDERLANDS KAMPIOEN FLOORBALL Vijftien bedrijven en de gemeente schonken onlangs symbolisch het eerste watertappunt aan de buitensporters van Heerenveen. Dit watertappunt staat op het buitenterrein bij Sportstad Heerenveen en wordt eind juni aangesloten. De watertappunten maken onderdeel uit van de ‘Drink Water’ campagne die hoort bij de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Ze moeten spelende en sportende kinderen aanmoedigen om meer water te drinken.

FREERUNNERS OVERWINNEN DIVERSE HINDERNISSEN

Op vrijdag 9 juni kwamen alle districtskampioenen van heel Nederland in Amstelveen samen om uit te maken wie Nederlands Kampioen Floorball zou worden. Onder de deelnemende teams bevonden zich onder andere twee meisjesklassen teams van OSG Sevenwolden. Na de poulewedstrijden, halve finales en finales, bleken beide meisjesteams alle andere teams verslagen te hebben en dan win je GOUD. Zo werden zowel het meisjesteam klas 1-2, onder leiding van gymdocent Henk Attema, als het meisjes team

klas 3-4, onder leiding van gymdocent Marc Horsten, overtuigend Nederlands kampioen Olympic Moves Floorball. Het jongensschoolteam van OSG Sevenwolden behaalde overigens een niet onverdienstelijke derde plaats. Olympic Moves is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het is een jaarlijkse competitie tussen scholen uit het voortgezet onderwijs, waarbij scholieren elkaar op school, regionaal en daarna nationaal uitdagen om het kampioenschap voor scholen.

Maar buiten is natuurlijk het echte werk en daar hoort Freerunning van origine ook thuis. Freerunning is namelijk het overwinnen van hindernissen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier. Een goede sportieve manier om uit te zoeken wat je wel en niet kan, omdat scherp inzicht, het taxeren van risico’s en de juiste beslissingen nemen is vereist. Maandagavond gingen de Freerunners in Heerenveen aan de slag. Fotograaf Koos Lanting nam voor GrootHeerenveen een kijkje bij de hindernissen die door de Freerunners overwonnen werden. Eijer Producties geeft Freerunning op diverse locaties en verschillende leeftijden. Het is altijd mogelijk om twee gratis proeflessen te volgen.


54 17 14

11

18

17

8

14

17

14

11

22

23

24

25

26

19

21

9

9

H

17 2

15

17

9

2

22

22 15

22

17

6

15

8

22

11

15

12

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

14

17 10

10

19

17

10

15

8

17

24

10

1

14

2

17

17

7

2

14

4

7

6

10

PUZZELPAGINA NR 06 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

4

18

17

14

26

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

9

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

17

10

20

22

8

7

9

13

8

12

7

11

6

18

18

5

17

6

D C

16

15

14

NUMMER 06 • 2017 5

4

3

2

1

17

22

7

6

18 4

17

14 17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

liefdesgod doen alsof

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 06-2017 – tot uiterlijk 5 juli 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier! deel van Engeland bemoedigend

hees

14

jaarboek

kattensoort

Laus Deo

motief

6

10

huisdier

voordeel

snoep

oude lap

vliegenier

2

kleine plaats

Ierland

lidwoord

4

tegenover

jaartelling

gewicht

domina

17

mening volgeling

kluit heden

verbond

brandstof lieflijk tafereel

keet

recreatief reizen

dorp (Ind.)

laan

sportterm

8

afnemen

giftig materiaal

12

Europeaan adviesorgaan

zitbad

8

7

5 7 1

2

bezieling

aanwijzend vnw.

13

grove den

participeren

verstand

planeet

2

kledingstuk jong dier toneelspeler

water in Friesland bloemversiersel

15

8 4

ieder bitterheid

onruststoker

9

vent

5

silicium

2 5 4 9

1

riv. in Spanje incasseerder

indien

1 8

4

6 8

7 9 6 8 1 3 2 9

© www.puzzelpro.nl

omgeving priem gestremde melk

9

Europeaan

nageslacht

aanvang

aanwas

11

3

opschik

schrander

notabene

nikkel

klef

beminde van Zeus

handvat

knaagdier

keurig

brandgang

PUZZEL EN WIN

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

bijwoord

rugaandoening

aanvankelijk

hetzelfde

7

16

muziekstuk

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 06, VÓÓR 5 JULI A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 05 - 2017

heerenveen

Cathy Heller uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Take up! GP

5-DEURS

Voorraad voordeel

1.0 | Benzine | 60pk

vanaf

10.780

• Airconditioning • Radio-speler • LED dagrijverlichting • ESP • Centrale deurvergrendeling • Elektrische ramen

Ook op voorraad:

Rijklaar

Of privé-lease per maand va

€169*

Move up! 1.0 (60pk) 5deurs | Rijklaar va €11.480 | Private lease vanaf €189*

“Deze aanbiedingen zijn uit voorraad leverbaar. Maar wacht niet te lang. OP=OP!” Richard Lodenstijn, Paulus Tjeerdsma, Sjoerd Hekstra, Kristian van der Heide, uw Volkswagen verkoopadviseurs bij Autoland van den Brug Heerenveen.

Compleet nieuwe Polo Nog dit jaar in onze showroom

Genoemde particuliere vanaf-prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. *Dit privé-lease abonnement wordt aangeboden door Volkswagen Bank en dit vanaf-maandtarief is op basis van Full Operational Lease voor een Take up!, 10.000 km per jaar, een eigen risico van € 500 en een looptijd van 48 maanden, exclusief brandstof . Drukfouten voorbehouden. Prijzen en tarieven zijn geldig zolang de actievoorraad strekt, doch uiterlijk tot 31 augustus 2017. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten,

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

U vindt de overige Volkswagen-vestigingen van Van den Brug in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


Welkom BIJ PATA NEGRA

Ben je een liefhebber van verse, verantwoorde Spaanse tapas (vlees, vis of vegetarisch)? Houd jij van lekker lang tafelen in een gezellig en ontspannen Spaans sfeertje? Dan zijn wij voor elkaar bestemd. Zorgeloos genieten van een ruim assortiment aan kwaliteitstapas voor een vast bedrag. Kortom, een compleet feest of zoals wij zeggen: es una fiesta!

Onbeperkt tapas zo t/m do

18,50 p.p.

vr & za

23,50 p.p.

reserveer nu online! AC H T E R D E K E R K 1 0 | 0 5 1 3 – 6 4 5 1 5 0 | W W W . PATA N EG R ATA PA S . N L

gratis

churros dessert* *Geldig t/m 26 juli 2017, in de vestiging Pata Negra Heerenveen, i.c.m. onbeperkt tapas, 1 churros per coupon, tegen inlevering van deze coupon bij binnenkomst, niet geldig i.c.m. andere acties

pata negra vestigingen: sneek | leeuwarden | heerenveen | drachten

GrootHeerenveen 6 - 2017  
Advertisement