Page 1

groot

heerenveen

07 - 2017 GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 07

JE HUIS WORDT PAS JE THUIS ALS JE HET DEELT MET ANDEREN!

UW AANKOOPMAKELAAR MET EEN GEMIDDELD CIJFER VAN 9,2

MET 65 MEDEWERKERS DE GROOTSTE MAKELAAR VAN NOORD NEDERLAND SNELST VERKOPENDE MAKELAAR VAN FRIESLAND KLANTEN GEVEN ONS GEMIDDELD EEN 8,5

HANS HOLWERDA BESTE VASTGOEDMANAGER

DE NIEUWBOUWSPECIALIST VAN FRIESLAND

VAN 2015

AL BIJNA 1000 WONINGEN VERKOCHT IN 2016

"Ik voel mij een ondernemer in loondienst" WIJ KENNEN UW KOPER

ONTVANG EEN

N GRATIS TUINMA VOOR 2 UREN!

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

HOEKSTRA VASTGOEDBEHEER IS UITGEROEPEN TOT BESTE KANTOORBEHEERDER VAN NEDERLAND

30 JAAR

Nieuwstraat 29, 8441 GC Heerenveen T 0513 628 300 | M heerenveen@makelaardijhoekstra.nl I www.makelaardijhoekstra.nl Westersingel 32 - 8601 EN Sneek T 0515 430 006 E sneek@makelaardijhoekstra.nl - I www.makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 07 • 2017

EEN VAKANTIETAS VOL BOEKEN… EN EEN KRANT Ik heb thuis een boekenkast vol “woorden, woorden, woorden”, zoals mijn favoriete personage Hamlet placht te zeggen. Ik hou ervan. Van boeken, bedoel ik. Boeken verrijken je leven, en nemen je mee naar andere werelden en culturen. Boeken zeggen ook iets over de eigenaren ervan en daarom stap ik, als ik bij iemand op visite ben, meestal direct op de boekenkast af. Vaak levert dat aangename gespreksstof op.

bijna al die boeken had hij gelezen. Zo iemand verdient mijn grootste respect.

Soms verrassen boekenkasten me ook. Zo ontmoette ik ooit iemand, die alle vier wanden in de huiskamer van boven tot onder zoveel mogelijk tot boekenkastwand had vermaakt, en

Ik ben daar een beetje dubbel in. E-readers zijn dan wel erg praktisch, maar ik vind zo’n elektronische boekenkast op je tablet toch een soort sociale armoe hebben. Ik deel mijn passie

Ik ken ook mensen, die géén boekenkast bezitten. Vroeger vond ik dat sneu, maar in deze tijd kan dat natuurlijk een moderne uiting van lezen betekenen. Dan lees je boeken als e-reader. Het scheelt ruimte in de woonkamer, en op weg naar de camping hoef je niet met een zware vakantieboekentas te sjouwen.

voor boeken graag met anderen. Dus pak ik deze zomervakantie toch maar weer een tas vol boeken in. GROOTHEERENVEEN Krant gaat uiteraard mee in die tas. Met mooie verhalen over de mensen ‘thuis’, zodat ik die niet hoef te missen. Bij nader inzien… óók GROOTHEERENVEEN Krant is gewoon online op mijn tablet te lezen. Veel vakantieleesplezier!

opmerkelijk...

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl Business (Klas 2) – geld ingezameld voor kinderen van Terre des Hommes.

Café De Swetser was ook dit jaar weer vertegenwoordigd met een speciale hot tub. Het enorme op hout gestookte bad is gemaakt van een afgedankte giertank. Het rijdende zwembad zat de gehele middag vol.

ONTDEK MUZIEK IN DE BIBLIOTHEEK Voor muziekliefhebbers heeft de bibliotheek van Heerenveen sinds kort een speciale luisterhoek met aanraakscherm. Hier kunnen gratis de nummers worden beluisterd van Muziekweb, met ruim zes miljoen nummers de grootste muziekbibliotheek van Europa. Deze luisterplek is te vinden op de eerste verdieping van de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48. Binnen de bibliotheek kan iedereen ook naar de volledige tracks luisteren op een van de internetpc’s en op de eigen laptop of tablet. Ga hiervoor naar www.muziekweb.nl/luister. Via deze website kunnen ook alvast fragmenten worden beluisterd. Muziekweb is dé muziekgids van de bibliotheek, met uitgebreide informatie over artiesten, componisten en muziekstijlen. Zet de koptelefoon op en ga op ontdekkingsreis!

BRASSBAND PRO REGE HOORT BIJ DE WERELDTOP Op zaterdag 8 juli 2017 is het A-orkest van Chr. Brassband Pro Rege uit Heerenveen vice wereldkampioen geworden in de 1e divisie van het Wereld Muziek Concours (WMC).

HILARISCHE MOMENTEN TIJDENS STRATENKAMP IN BONTEBOK Bontebok stond vorige week in het teken van het jaarlijkse Floralia dorpsfeest. Op de zaterdagmiddag werd er op het feestterrein een stratenkamp gehouden. De dorpelingen gingen op sportieve wijze de strijd met elkaar aan. Diverse ludieke spelen moesten volbracht worden onder het oog van een jury. Zo moesten er flessen omgeslagen worden met een tennisbal die met een panty om het hoofd van de deelnemers zat. Ringrijden met kruiwagens en een parcours afleggen met een skippybal behoorden ook tot de onderdelen. Naast het sportieve leverde het schouwspel hilarische momenten op.

PUBLIEK GENIET VAN CARNAVAL OP DE OUDE KOEMARKT

OPEN TUIN MET VELE SOORTEN FUCHSIA’S IN OUDEHORNE

Het was weer groot een feest voorafgaand aan het jaarlijkse Horeca Volleybal op de Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen. Traditioneel presenteerden de teams van de Heerenveense horecabedrijven zich in een parade.

Evenals voorgaande jaren heeft de fam. Kuiper open tuin. Maar liefst 350 soorten fuchsia’s zijn zaterdag 29 en zondag 30 juli a.s. te bewonderen in de tuin aan de Schoterlandseweg 35 in Oudehorne. Van 10.00 tot 18.00 uur is de tuin open voor iedereen die al deze kleurige bloeiers wil bekijken.

Mede door het schitterende weer zaten de terrassen rond 13.00 uur al goed vol. De meest gekke acts kwamen voorbij. Van gabbers tot een canal parade, het kwam zondagmiddag allemaal voorbij. Uiteraard mocht ook in Heerenveen de veelbesproken president van de US of A Donald Trump niet ontbreken. Het publiek genoot dan ook volop van het enige echte Heerenveense carnaval.

De opbrengst uit het project met OSG Sevenwolden, een bedrag van € 1.488,80 gaat Terre des HommesHeerenveen inzetten voor Tanzania (Oost-Afrika). Maandagavond vond de overhandiging van de cheque plaats.

Naast de fuchsia’s zijn in de tuin diverse speciale hoekjes te vinden met o.a. geraniums, pelargoniums, kuipplanten, tropische planten en bamboesoorten. In de kas kan genoten worden van de druiven in rijping en in een tropische binnentuin staan o.a. de bromelia’s en de orchideeën in bloei. De tuin is gratis te bezichtigen.

De Heerenveense brassband onder leiding van dirigent Anne van den Berg kan terugkijken op een prachtige notering in een zeer sterk internationaal deelnemersveld van totaal 11 brassbands uit Zwitserland, Duitsland, België, Oostenrijk én Nederland, die net als Pro Rege spelen in de absolute top van de amateur blaasmuziek. De uitvoering van het verplichte werk ‘Dances and Arias’ een typisch brassbandstuk, en het vrije werk ‘A Lenda do Curupira’ een stuk met Latijns-Amerikaanse invloeden, werd beloond met een finale score van 93,50 punten. Het spel van Pro Rege A werd beoordeeld als overtuigend, met dynamische contrasten. Het orkest van ruim 30 muzikanten heeft volgens de jury als team een fantastisch, harmonieus en ritmisch zeer sterk samenspel laten horen, waarbij briljante solisten voor de sprankelende nuances hebben gezorgd. Het WMC wordt eens in de 4 jaar in Kerkrade gehouden. Dit jaar nemen er meer dan 20 duizend muzikanten (260 orkesten) uit 32 landen en 5 continenten aan deel.

VIDEOCLIP ERICA GREENFIELD OPGENOMEN IN HEERENVEEN De videoclip bij de nieuwe single ELEVATE van zangeres Erica Greenfield is grotendeels opgenomen in Heerenveen en omgeving. Tijdens de Night Of The Koemarkt presenteerde Erica haar nieuwe single op spectaculaire wijze aan het publiek. In een speciale constructie vloog Erica tijdens haar optreden enkele meters boven het grote podium. Tegelijkertijd werden er opnames gemaakt voor de videoclip. ,,Ergens in januari werd ik gevraagd of ik dit jaar weer mee wilde doen met de Night Of The Koemarkt in Heerenveen. Ik zei direct ja, want zelden kom je in zo’n warm bad terecht als bij dit geweldige evenement. Toen dacht ik: wat nou, als ik mijn nieuwe single daar live ga releasen? En die live ga filmen als videoclip? En hoe gaaf zou het zijn als ik dan ga vliegen? Nee daar gaan ze nooit mee instemmen. Maar niet geschoten is altijd mis. Dus de stoute schoenen aangetrokken en gewoon gevraagd. En guess what? De organisatie zei op alles volmondig JA. Hoe dan?!?! Mijn knotsgekke idee om te gaan vliegen, iets wat ik nog nooit op deze wijze gedaan heb, en direct een live videoclip te schieten. Het kwam gewoon uit!” Laat een trotse Erica weten. Ook in Heerenveen en omgeving werden daags na de Night Of The Koemarkt beelden geschoten voor de clip. De Ecokathedraal in Mildam, de Belvedère toren in Oranjewoud en ijsstadion Thialf komen voorbij in de clip.

KINDEREN VOOR KINDEREN IN HEERENVEEN Kinderen, lees leerlingen van Jena 1 en 2 van OSG Sevenwolden van locatie Buitenbaan, hebben middels twee projecten – te weten project Middeleeuwen (klas 1) en Starting a

KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


heerenveen KORT NIEUWS

VSP-AUTO BLIJFT BESCHIKBAAR VOOR HULPVRAGENDE INWONERS De VSP-auto blijft gegarandeerd weer een jaar beschikbaar voor hulpvragende inwoners uit de gemeente Heerenveen. Inaday-Merken & Patenten, Grand-Café ‘t Gerecht, Heerenveen Helpt, het VSP en Caleidoscoop Welzijnswerk nemen gezamenlijk de leasekosten op zich. “Met de VSP-auto kunnen wij veel mensen vooruithelpen”, aldus een blije coördinator Linda van de Poll. Vrijwillig chauffeur Aly Venema rijdt ruim 2 jaar in de VSP-auto. “De ene week rij ik 6 uur per week, de andere week wel 20 uur per week. Ik vind het uitpuzzelen van de verschillende ritten erg leuk."

GROOTHEERENVEEN.NL

UITBREIDING MACHINAAL TIMMERBEDRIJF DALKO

VERHUIZING VOLVO-DEALER JACOB SCHAAP HEERENVEEN

Machinaal Timmerbedrijf Dalko uit Luinjeberd heeft haar materiaal onlangs uitgebreid met een Vertongen Pennenbank Pentho5.

Volvo-dealer Jacob Schaap – met vestigingen in Lelystad, Dronten en Emmeloord – heeft in goed overleg met Volvo Car Nederland de vestigingen van Van der Schaaf Autobedrijven in Leeuwarden, Heerenveen, Drachten en Sneek overgenomen. Door de overname is Volvo Jacob Schaap nu de officiële Volvo-dealer voor heel Friesland en Flevoland.

Deze computergestuurde machine is aangeschaft voor de kopse kant bewerking van kozijnen. Ook de pennengaten worden door de machine aangebracht. ,,De pennenbank is computergestuurd en heeft ruimte voor wel 1500 programma’s. Door deze aanschaf kunnen we sneller werken en dus ook sneller leveren aan de klant” aldus Richard van Dalfsen van Dalko. Timmerbedrijf Dalko is gespecialiseerd in het fabriceren van kozijnen, ramen en deuren voor zowel bedrijven als de particuliere klant. Ook voor het schaven van planken kun je terecht bij Dalko. “Wij maken al onze producten van hout. Kozijnen worden hier in een spuitcabine voorzien van een laag grondverf. Daarnaast monteren wij ook het hang en sluitwerk. Het product wordt compleet afgeleverd bij de klant. Ook maken wij van uitzetramen een draai-kiep raam. Dit kunnen we monteren in een bestaand kozijn” sluit van Dalfsen af.

De vestigingen in Leeuwarden, Drachten en Sneek blijven Volvo Van der Schaaf heten. De vestiging in Heerenveen gaat verder onder de naam Volvo Jacob Schaap Heerenveen. Sinds 17 juli 2017 heeft de Volvo-dealer de deuren geopend in een groter en mooier pand aan het Businesspark Friesland-West 51 te Heerenveen. Hier is meer ruimte voor de nieuwste showmodellen. Volvo Jacob Schaap is al sinds 1976 gerenommeerd Volvo-dealer. De expertise en jarenlange ervaring worden verenigd met de Friese vestigingen. Hierdoor blijven de klanten verzekerd van een uitstekende service, die met zeven vestigingen flexibeler dan ooit is. Het personeelsbestand blijft hetzelfde. U ziet dus dezelfde vertrouwde gezichten die u al jaren bij Van der Schaaf aantreft. Professionele en goed opgeleide werknemers, die de klant centraal stellen. "In september volgt een feestelijke heropening, waarbij iedereen welkom is", aldus vestigingsmanager Romke de Leeuw.

VOORDELIG MET DE TAXI NAAR DE LUCHTHAVEN

Taxicentrale Heerenveen heeft sinds kort haar dienstverlening uitgebreid. Voordelig naar de luchthaven was volgens de Taxicentrale een groot gemis.

Mensen vonden de prijzen te hoog. Door een geheel nieuw concept heeft Taxicentrale Heerenveen een dochteronderneming opgezet met de naam “Airporttaxi Friesland” . Vanuit geheel Friesland en omgeving kan gebruik worden gemaakt van de speciale luchthaventaxi’s. Op de website www.airporttaxifriesland.nl kan men snel en eenvoudig berekenen wat een taxi kost van of naar de luchthavens. Ook direct reserveren kan online. Met een paar muisklikken reserveer je een taxi voor een scherpe prijs. Deze tarieven schelen soms wel 70% met de overige aanbieders.

DE HEEREN VAN RINSMA NIEUWE KLEDINGPARTNER SC HEERENVEEN DIVERSE ZORGVERLENERS De Heeren van Rinsma is de komende ONDER ÉÉN DAK drie seizoenen kledingpartner van sc

Parkeren op de luchthaven is ook een zeer dure aangelegenheid. Met daarbij de kans op beschadiging van je voertuig en alles wat meer te denken valt. Middels deze voordelig manier van vervoer kan hier ook een eind aan worden gemaakt. Comfortabel en voordelig naar de luchthaven is het motto van Airporttaxi Friesland.

Heerenveen. De herenmodezaak uit Gorredijk kleedt vanaf komend seizoen de eerste selectie, technische staf, bestuur en management, het personeel en de stewardorganisatie. Afgelopen week zetten eigenaren Oene Sake Rinsma en Wytze Peenstra namens de Heeren van Rinsma een handtekening onder de driejarige verbintenis. Algemeen directeur Luuc Eisenga verwelkomde vandaag de modezaak uit Gorredijk. ‘’We zijn blij dat we in De Heeren van Rinsma een nieuwe kledingpartner hebben gevonden. Het is mooi dat zo’n toonaangevende modezaak uit de regio zich aan ons wil verbinden. sc Heerenveen staat er ook de komende drie jaar weer goed gekleed op!’’ De beëindiging van het kledingsponsorcontract betekent niet het einde van de relatie tussen Van der Kam Mode en sc Heerenveen. Van der Kam Mode blijft als sponsor verbonden aan de Friese club.

3

Chiropractie Friesland, Cesartherapie Heerenveen en massagepraktijk Trimas hebben zich onlangs gevestigd aan de Burgemeester Falkenaweg 40 in Heerenveen. Een mooie samenwerking van drie zorgverleners die elkaar aanvullen in een modern nieuw pand met eigen parkeergelegenheid. Op de Burgemeester Falkenaweg 40 werken indien gewenst chiropractor, cesartherapeut en massagetherapeut samen met als doel de patiënt een betere gezondheid te geven. Een chiropractor richt zich op het opheffen van stoornissen in het bewegingsapparaat. Terwijl een Cesar oefentherapeut zich richt op het aanleren van optimaal houding- en bewegingsgedrag. Een massagetherapeut pakt een disbalans in de spieren aan ter voorkoming van klachten.

Patiënten met klachten in de (lage) rug, schouder, nek, armen en benen, maar ook hoofdpijn (migraine), whiplash, hernia, sportblessures en zwangerschapsklachten kunnen op deze locatie goed behandeld worden. Chiropractie is daarnaast ook uitermate geschikt voor onrustige/huil baby’s.Chiropractie, Cesar oefentherapie en Shiatsu/massagetherapie wordt vanuit de aanvullende verzekering door ziektekostenverzekeraars vergoed.

WIJN&WONEN FEESTELIJK HEROPEND Vorige week is de vernieuwde winkel Wijn & Wonen aan de Herenwal feestelijk heropend. In de afgelopen weken heeft de winkel een metamorfose ondergaan. Laura van den Akker en Romy Otter zijn de trotse eigenaren van de zaak. Laura heeft de afdeling wijn onder haar hoede en Romy de woonaccessoires en Annie Sloan verf. “Met deze verf kun je echt alles schilderen. Romy gaat in de toekomst workshops geven in het schilderen met Annie Sloan verf. Leuker gaat schilderen echt niet worden” lacht Laura. Het voorste deel van de winkel is ingericht met tientallen soorten wijn uit diverse landen. Halverwege de zaak vindt er een overgang plaats naar de leukste woonaccessoires. “We hebben accessoires voor een betaalbare prijs. Dit geldt ook voor de wijnen die we verkopen. Uiteraard liggen er ook wijnen uit het duurdere segment, maar in principe hebben we voor iedere wijndrinker wel een flesje. " Wijn & Wonen organiseert met regelmaat een VIP-middag op zaterdag. Onder het genot van een lekker hapje kunnen wijnen geproefd en gekozen worden, Ook worden er wijnproeverijen georganiseerd door Laura. Beide dames zijn erg trots op hun compleet vernieuwde winkel aan de Herenwal 49 in Heerenveen.


4

heerenveen

Hans Holwerda

‘Ik voel me een zelfstandig ondernemer in loondienst’ “De manier waarop je dingen in het leven ervaart, blijkt veel te vertellen over je eigen verleden. Hoe ik functioneer in de maatschappij, in mijn gezin en waar dan ook, dat vertelt je iets over jouw persoonlijke geschiedenis. Waar kom je vandaan? Wie zijn je ouders.” Aan het woord Hans Holwerda, inkoper en regiomanager bij Van der Kam, de ‘performers in fashion’ aan de Lindegracht in Heerenveen. Hij is al 28 jaar hét gezicht van Van der Kam. ‘Iedereen kent hem’, maar wie is toch die boomlange Hans Holwerda?


GROOTHEERENVEEN.NL

5

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

"Ik heb een niet te stuiten liefde voor kleding. Het zoeken naar trends vind ik prachtig." “We gaan even naar boven, naar kantoor, kom maar mee. Kom je ook nog eens in het oude woonhuis van de familie Van der Kam. Dat is toch best bijzonder”, zegt Hans als we hem een week voor zijn 52ste verjaardag ontmoeten in de kledingwinkel van het familiebedrijf in het centrum van Heerenveen. “Ik hoop volgende week 52 jaar te worden”, vertelt Holwerda. In die ogenschijnlijk ‘gewone’ zin schuilt al iets van zijn gereformeerde achtergrond. Het ontbreekt er nog maar aan dat Hans ‘Deo Volente’ zegt, oftewel ‘zoals God het wil’. Niets is zeker in dit aards bestaan, zelfs een verjaardag niet van een kerngezonde midlifer!

het dorp sterk meegemaakt, maar ook de ‘mienskip’ die er ondanks alles heerste. Ik ben nog altijd gereformeerd, maar hoe ik het nu beleef en hoe dat vroeger was, is natuurlijk wel veranderd. Van oorsprong ben ik dus vrijgemaakt gereformeerd, maar sinds twee jaar ben ik Nederlands gereformeerd. Het gereformeerde geloof is totaal anders dan zoals ik het in mijn jeugd heb ervaren, maar ik voel mij er nog altijd goed bij. Vroeger waren de gereformeerden naar binnen gericht, tegenwoordig is de kerk meer bezig om ook naar buiten te kijken, naar de ‘mienskip’. Ik vind dat heerlijk!”

GEREFORMEERD

Na al de bespiegelingen over het (geloofs-) leven gaat het gesprek over Hans Holwerda zijn maatschappelijke carrière. Hoe kwam deze ‘klaaiklút’ naar Heerenveen?

“Ik kom inderdaad uit een vrijgemaakt gereformeerd gezin”, lacht Hans als dat typisch gereformeerde trekje in zijn woordgebruik meteen wordt opgemerkt. “Ik ben er eentje van Jarich en Nolly Holwerda en ik kom uit een mooi degelijk gereformeerd gezin. Negen kinderen, waarvan ik de zevende was. Ik ben opgegroeid in een totaal andere omgeving dan Heerenveen. Ik ben namelijk geboren en getogen in Blija, dat ligt in de kop van Friesland, en ben dus een echte ‘klaaiklút’. Ik heb een prima jeugd gehad en mijn afkomst heeft alles te maken met hoe ik nu ben. Ik ben uitermate geïnteresseerd in mensen, het sociale staat bij mij hoog in het vaandel, het is een onderdeel van vroeger. " "Tenslotte was Blija een dorpsgemeenschap, waar het gemeenschapsgevoel, de ‘mienskip’, belangrijk was. Het dorp met zijn 900 inwoners was opgedeeld in drieën. Een gereformeerd, een hervormd en een synodaal gereformeerd gedeelte. Die driedeling had z’n weerslag in werkelijk alles in het dorp, de scholen, de kerken en de korpsen. Mijn vader was een van de oprichters van de fanfare ‘Prijs den Heer’, hoe kan het ook anders. Wij zijn letterlijk opgegroeid met muziek, alleen de laatste twee uit ons gezin hebben er niets aan gedaan. De eerste zeven zaten allemaal op het korps of speelden zondags achter het orgel. Ik heb het grootste gedeelte van mijn muzikale carrière op een trombone gespeeld. Aan de ene kant heb ik die driedeling in

prachtige dochters gekregen. En sinds vijf jaar ook twee kleinkinderen, waar ik wel uren over kan vertellen als trotse opa. Ik voel mij enorm bevoorrecht en gelukkig met een vrouw waar ik zielsveel van houd. Mijn levensmotto is dat ik zeer tevreden ben en dan komt het gereformeerde weer om de hoek door te zeggen dat ik God ontzettend dankbaar ben dat ik dit heb gekregen. Het is echt een zegen!”

FAMILIEBEDRIJF

“In 1989, vlak voordat ik met Gea de Jong trouwde, kwam ik aan het werk bij Harms in Dokkum. Daar bleef ik anderhalf jaar, want ik had al snel in de gaten dat daar mijn toekomst niet lag. Een uitermate sympathieke baas, maar ik kreeg daar niet de ruimte om mij te ontwikkelen. Ik trok toen als ‘broekje’ de stoute schoenen aan of liever het colbertje en de stropdas. Ik solliciteerde bij Van der Kam en werd aangenomen door Jaap van der Kam.”

“Van der Kam is een bijzonder familiebedrijf, waar op een sociale manier met het personeel wordt omgegaan, in dit geval ook met mij. Ik ben begonnen als verkoper, met de potentie om later in te kopen, iets wat ik inmiddels ook al lang doe. In de afgelopen 28 jaar ben ik door de Van der Kam’s als familielid aangenomen. Ik mocht een hele bijzondere band opbouwen met de oude ‘meneer’ en mevrouw Ytje Van der Kam-Numan. Meneer Jaap Van der Kam is inmiddels vijf jaar geleden overleden. Op zijn zestiende werd bij ‘meneer’ Van der Kam een been geamputeerd, naar ik meen na een kinderverlamming. Zijn manier van lopen was in Heerenveen ook bij iedereen bekend. Van der Kam was een sterkte persoonlijkheid en hij heeft zich moedig door het leven heen geslagen."

“Tijdens dat sollicitatiegesprek zat naast eigenaar Jaap Wouter van der Kam ook commercieel directeur Siemen Brinksma. En nu komt het, er zat ook een psycholoog bij tijdens dat gesprek! Ik kreeg van hen vragen over de zin van het leven, dat vond ik wel heel aardig en indrukwekkend. Het was allemaal uitermate serieus, ze hadden duidelijk over mijn functie nagedacht. Ik ben in 1989 bij Van der Kam gekomen en ook in dat jaar met mijn vrouw getrouwd. Het jaar 1989 was dus voor mij in meerdere opzichten gedenkwaardig, getrouwd, nieuwe baan en ik kwam in Heerenveen te wonen. Wonen in Heerenveen was een must voor Van der Kam. En dat terwijl wij net een huis in Drachten toegewezen hadden gekregen. Tranen bij mijn Gea! Achteraf is het een hele goede keuze gebleken, we hebben hier drie

"Toen ik bij het bedrijf kwam was hij in feite al niet meer in functie, maar hij kwam wel elke dag op de zaak. In de laatste jaren van zijn leven, toen het allemaal wat moeilijker voor hem werd, mocht ik meneer Van der Kam vervoeren. Als hij naar zijn clubjes ging, belde hij mij, dan kwam ik hem van huis halen en bracht hem waar hij naar toe wilde. Hierdoor kwam ik meer dan gemiddeld bij de familie thuis. We voelden elkaar goed aan en datzelfde goede gevoel heb ik ook met de huidige directie Okele en Nynke van der Kam. Dat al het personeel al zo lang bij Van der Kam werkt, zegt ook veel.

VAN DER KAM

Ze werken hier van ‘tien-plus tot twintig-plus jaar’, ik heb fantastische collega’s.”

SC HEERENVEEN “De druk van het familiebedrijf, al in 1865 opgericht, om te presteren is altijd aanwezig, maar er is een absolute redelijkheid binnen de zaak. Dat geldt voor alles wat er gebeurt en dat spreek mij in het bijzonder aan, dat past ook bij mij. Het DNA van dit familiebedrijf is ook mijn DNA. De normen en waarden van Van der Kam voelen als een maatpak. Ik heb natuurlijk in die afgelopen 28 jaar weleens gedacht of ik misschien iets anders moest gaan doen. Maar ik krijg zoveel ruimte van de familie om hier te opereren. Ik voel mij eigenlijk een zelfstandig ondernemer die in loondienst is. Die ruimte heb ik blijkbaar ook verdiend. Dat geeft een heel goed gevoel.” “Het mooiste, het allerleukste aan mijn werk, vind ik het omgaan met mensen. Ik heb een niet te stuiten liefde voor kleding, er zelf actueel uitzien en het zoeken naar trends vind ik prachtig. Uiteindelijk draait het bij mij om de relatie met mijn klanten. Wij hebben bij Van der Kam echte interesse voor mensen, eerst een sociaal gesprek en dan komt het verkoopproces wel. Dat is weer dat ‘mienskipsgefoel’ van Heerenveen dat je de mensen op een heel verschillende manier tegenkomt, vanuit de politiek, vanuit de kerk, de maatschappij en de sport. En over dat laatste, ik ben altijd een volleyballer geweest. Alleen de laatste twee jaar heb ik het even rustiger aan gedaan, maar het wordt misschien wel weer tijd om het volleyballen weer op te pakken! En verder ben ik erg in voetbal geïnteresseerd. We mochten drie jaar lang de staf, de begeleiders en spelers van SC Heerenveen kleden, je kwam daardoor dichtbij de mensen van de club!”


-50%

SUMMER

SALE

-30%

-40%

-50%

-40%

SPECTACULAIRE KORTINGEN -20% OP DE VOORJAARSCOLLECTIE UITGEZONDERD STANDAARD EN NIEUWE COLLECTIE

WOMEN- & MENSWEAR LINDEGRACHT • HEERENVEEN

-70%

-30%

www.vanderkam.nl

Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Nieuwe Tapaskaart Kom gezellig de nieuwe verrassende gerechten proeven zoals de: mini pita pulled pork of de balderdeeg met spinazie-feta en sesamzaadjes. Mmmmmm, heerlijk :) !

Onbeperkt tapas zo t/m do

18,50 p.p.

vr & za

23,50 p.p.

reserveer nu online! AC H T E R D E K E R K 1 0 | W W W . PATA N EG R ATA PAS . N L

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

ATZE RIENK DE LEEUW WIL GRAAG IN HET ‘LINKER RIJTJE’ MET DE GERBEN VAN MANEN Atze Rienk de Leeuw is een van de jongste bemanningsleden op het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen. De 23-jarige inwoner van Katlijk, hij woont al vanaf zijn eerste levensjaar in het dorp, is naast fanatiek skûtsjesiler ook voetballer bij Mildam. Het afgelopen seizoen promoveerden de Mildammers voor het eerst in de clubhistorie naar de derde klasse. Atze Rienk is een van de spelers van de gepromoveerde ploeg. Het is dan ook niet zo vreemd dat Atze Rienk met een typisch voetbalantwoord komt als hem gevraagd wordt wat zijn verwachtingen zijn over de klassering van de Gerben van Manen voor de komende SKS-wedstrijden. “We gaan voor het linker rijtje en hopelijk eens een dagoverwinning!” FOTO: MARTIN DE JONG

Vorig jaar stapte Atze Rienk de Leeuw voor het eerst aan boord van de Gerben van Manen, onervaren en onbekend was hij echter niet met het zeilen op een skûtsje. “Ik had al vier jaar meegezeild op het IFKS-skûtsje Lege Wâlden. Dat schip was van mijn vader Rienk en Piet Kamstra. Ze hadden het skûtsje vlak na de oprichting van de IFKS samen gekocht en begonnen ook meteen maar een charterbedrijf in Terherne. Toen Piet Kamstra verongelukte werd het charterbedrijf verkocht, inclusief het skûtsje. ‘Heit’ heeft toen wel steeds contact met de jongens gehouden die op het skûtsje voeren. Toen ik oud genoeg was, ben ik bemanningslid geworden dat was natuurlijk wel heel mooi voor mijn ‘heit’. Ik zat de eerste twee jaar bij de ‘grutskoat’ en was de laatste twee jaar lierenman. Willem Prins was schipper op de Lege Wâlden”, vertelt Atze Rienk.

Omdat Atze Rienk ook op een IFKSskûtsje heeft gezeild, kan hij misschien aangeven wat voor hem het verschil is om op een skûtsje uit die organisatie mee te zeilen en op de Gerben van Manen.

FOTO: MARTIN DE JONG

“Het skûtsje van Heerenveen op zich vind ik in vergelijking met de Lege Wâlden al veel mooier. Het gaat op Heerenveen allemaal veel professioneler dan bij de IFKS. De aanpak van de trainingen is bij ons echt heel anders. Hoe wij nu naar de wedstrijden toeleven is best wel professioneel. Het materiaal waar wij met omgaan is het beste van het beste. Natuurlijk vind ik het een eer om op zo’n mooi skûtsje als dat van Heerenveen mee te mogen zeilen. Maar ik vond het ook wel weer moeilijk om op te zeggen bij de Lege Wâlden, want daar zitten ook echte maten van mij aan boord. Echter het zeilen op dit SKS-skûtsje bevalt mij uitstekend. Ik ben ook een echte Heerenveenman, en dan heb ik het niet alleen over het skûtsje maar ook over het voetballen. Skûtsjesilen komt bij mij op de eerste plaats en voetballen op een goede tweede. En dan zeil ik zo nu en dan ook nog in een GWS-schouw, maar daar komt momenteel niet zoveel van.”

Zoals bekend is de schipper, Alco Reijenga, die Atze Rienk heeft aangenomen, dit jaar niet meer de man aan het helmhout van de Gerben van Manen. Atze Rienk mag na zijn debuutjaar verder onder leiding van schipper Sytze Brouwer. De ploeg van vorig jaar is eigenlijk voor het grootste deel gelijk gebleven. Eildert Meeter en Marco Pol zijn de twee nieuwe bemanningsleden op het schip, en ook dit duo neemt al de nodige ervaring mee.

FOTO: WWW.GERBEN-VAN-MANEN.NL

Hoe ben je op de Gerben van Manen terecht gekomen? “Via Jelle Wagenaar, hij is ook bemanningslid, ben ik op het Heerenveenster skûtsje terecht gekomen. Jelle had mij al eens gevraagd of ik in geval van nood mee wilde zeilen op de Gerben van Manen. Toen ze een mannetje te kort kwamen ben ik opgestapt en heb meegezeild. Ik vond het eerlijk gezegd ook wel wat een eer. Het SKS-skûtsjesilen spreekt mij als Fries sowieso al aan en ik vind dat Heerenveen een van de mooiste skûtsjes van de vloot heeft. Mijn plaats op het skûtsje is bij de lieren en ik zit ook wel op het voordek.”

LEMMER AHOY Wat is Atze Rienk de Leeuw tot nu toe opgevallen aan nieuwe schipper Sytze Brouwer? “Laat ik eerst zeggen dat ik de sfeer onder Alco goed vond en die is gelukkig nu ook nog steeds prima, daar mankeert niets aan. We hebben een leuke ploeg. Ik kon al goed met Sytze opschieten en ik vind het mooi dat Sytze schipper is geworden. Wat mij aan Sytze opvalt is dat hij heel gefocust is om er alles uit te halen. Hij is daar erg gemotiveerd voor en dat straalt hij ook uit, dat is mooi om te zien. Die uitstraling en die motivatie weet hij goed op de bemanning over te brengen.

De Gerben van Manen in actie tijdens Lemmer Ahoy.

Tijdens de trainingen zeilen we dit jaar langer en geconcentreerder in vergelijking met vorig jaar. Sytze geeft ons als bemanning zeker vertrouwen, hij laat ieder z’n eigen ding doen. Hij is bovendien erg gefocust op z’n eigen taak. Sytze is heel erg met zijn eigen functie bezig en daardoor komt hij als schipper goed tot z’n recht. Hierdoor verloopt alles misschien ook goed tot nu toe. " "Dat wij met Lemmer Ahoy een tweede plaats behaald hebben heeft mij wel een beetje verbaasd.

De trainingen gingen al goed, maar dat we zo hoog zouden eindigen ‘op Lemmer’ was wel wat een verrassing. Ik relativeer ook meteen omdat niet alle SKS-skûtsjes mee deden aan Lemmer Ahoy en er is ook een dag afgelast, dat speelt zeker mee in de klassering.” En hoe het zo meteen tijdens de SKS-competitie komt? “Het wordt Sytze zijn eerste jaar als schipper dat ik zeg een plekje in het linkerrijtje zou al mooi zijn!”


Tijd vinden, tijd maken, tijd krijgen.

Nick de Jong Verdediger, UNIS Flyers

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is, bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

www.bentacera.nl

HEERENVEEN

THULE FIETSDRAGER EASYFOLD XT 933

WE HOUDEN CONTACT

THULE DAKKOFFER PACIFIC 200 (M)

THULE DAKKOFFER PACIFIC 780 (L)

TWINNY LOAD DAKDRAGERS (TLU01)

Dracht 9 8442 BJ Heerenveen 0513-650717

Koornbeursweg 73-8 | 8442 DJ Heerenveen | 0513 64 68 15 WWW.COMUNICARE.NL | INFO@COMUNICARE.NL


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Jacobus de Vries ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE VOOR DE GERBEN VAN MANEN “Mijn ouders, die waren boer in Grou. Zij waren helemaal gek van het skûtsjesilen en ik was een jongen die met hen mee mocht naar de ‘silerij’. Vroeger had je in Grou twee wedstrijden, op vrijdag en op zaterdag. Ik moest natuurlijk ook op de boerderij helpen, maar tijdens het skûtsjesilen was ik vrij, dat skûtsjesilen hoorde gewoon bij de opvoeding!” Wie denkt dat hier een schipper aan het woord is, heeft het mis. Het is niemand minder dan Jacobus de Vries, ondertussen al 25 jaar voorzitter van de Stichting Heerenveenster Skûtsje, en bij vele ‘Feansters’ een bekende verschijning. Dit jaar neemt de 75-jarige Jacobus de Vries afscheid als preses, met pijn in het hart, want skûtsjesilen en de Gerben van Manen is een wezenlijk onderdeel van zijn leven. “Toen ik nog maar twintig jaar was heb ik een zaak in Heerenveen gekocht en ik was de eerste jaren dan ook fan van én het Grouster skûtsje én het skûtsje van Heerenveen. Dat gevoel voor Grou ebde in de loop der jaren weg. Ik vind het nog altijd een mooi skûtsje, maar ik ben nu écht supporter van Heerenveen. Ik heb mijn hele leven in BM’ers en later in de Olympiajol gezeild. Toen ik 48 jaar was kwam ik Homme Wester, ook een Grouster van oorsprong, tegen op de Gedempte Molenwijk. Hij wilde dat ik in de wedstrijdcommissie kwam. Toen ik antwoordde dat ik zelf wilde ‘hardzeilen’was zijn commentaar vernietigend. ‘Dat had ik wel gedacht, jullie zijn zo egoïstisch als de pest, als jullie maar kunnen zeilen’. Dat raakte mij echt. Ik heb erover nagedacht en kwam tot de conclusie dat Homme gelijk had. Ik ben toen in de wedstrijdcommissie gestapt als wedstrijdleider en dat heb ik meer dan twintig jaar met genoegen gedaan.”

oen werden, waren stuk voor stuk fantastische hoogtepunten. De samenwerking met de gemeente is al die jaren ook uitstekend geweest. We mogen ons gelukkig prijzen dat we een uithangbordje van de gemeente Heerenveen zijn. Die huldigingen waren heel bijzonder, als je met het skûtsje door de Stationbrug vaart en pastoor Alfrink, een skûtsjefanaat, de kerkklokken laat luiden en duizenden mensen op de kant staan, ja dan…” Jacobus zijn verhaal stokt hier, de emoties zorgen voor een brok in zijn keel; absoluut niet sentimenteel en ook de leeftijd van deze vitale sportman en bestuurder heeft er niets mee te maken. Zijn liefde voor het Heerenveenster skûtsje zit diep. Heel diep. Die tranen waren er vaker.

VOORZITTER “Na een jaar werd ik gevraagd om zitting te nemen in het bestuur van de Gerben van Manen en dat wilde ik heel graag. Iets terugdoen voor het skûtsjesilen, want het skûtsjesilen is een deel van mijn DNA geworden. Op een gegeven moment zaten we bij de toenmalige voorzitter Gunnar Elstrodt thuis te vergaderen. Gunnar meldde dat

hij ophield als voorzitter, hij had er geen tijd meer voor. Wij moesten daarom op zoek naar een nieuwe voorzitter. Alex Brinksma, oudvoorzitter maar nog wel bestuurslid zei ‘dat hoecht net’. Hij wees vervolgens naar mij en zei ‘dat is ús nije foarsitter!’ Ik kon geen ‘nee’ zeggen en er werd ook niet over gestemd of gedebatteerd. En dat ik al wedstrijdleider was, maakte niets uit. Brinksma zei dat hij ook weleens twee petten op had: ‘Do bist no foarsitter!’ Vervolgens liet hij Gunnar de romers pakken en kregen we een ‘slukje’en werd bedronken dat ik de nieuwe voorzitter was. ‘Sa is’t gien’!”

Nu, na 25 jaar voorzitterschap, overhandigt De Vries na de SKS wedstrijden dit jaar de voorzittershamer aan zijn opvolger, de huidige secretaris Robert van der Wal.

AFSCHEID “Mijn hart zegt dat ik nog wel wil doorgaan, maar mijn verstand zegt dat het na 25 jaar mooi is geweest, de nieuwe garde moet het nu doen. Dus het verstand prevaleert. Als je mij tien jaar geleden had gevraagd of 25 jaar voorzitter zijn niet te lang is, dan had ik volmondig met een ‘ja’ geantwoord. Ze hebben blijkbaar geen last van mij gehad, anders hadden ze mij er wel uitgeschopt. Samen met Klaas Boersma heb ik het langst in het bestuur gezeten; met hem zat ik praktisch altijd op dezelfde golflengte. Henk Gemser deed ooit een mooie uitspraak: ‘Als ze mij de sport afnemen dan nemen ze een gedeelte van mijn leven weg’. Ik kan wel achter die uitspraak staan. Ik heb het met zoveel plezier

gedaan en doe dat nog steeds. Ik vind het een eer om als bestuurder zo’n schip, dat al 100 jaar oud is, te behouden voor het nageslacht. Ik ben bevoorrecht geweest, in de 25 jaar dat ik voorzitter was mocht ik zeven kampioenschappen meemaken. We hebben uiteraard ook mindere perioden meegemaakt. Zorgde het ‘ploegjesilen’ vroeger voor de belangrijkste bron van inkomsten. In 1998 hebben we ‘de freonen fan it skûtsje’ van de grond getild en dat zorgde voor een andere geldstroom. We hoefden met de komst van ‘de freonen’ minder vaak met ploegjes te zeilen.”

HOOGTEPUNTEN “De zeven keren dat wij kampi-

“Toen Pieter Brouwer in 2006 voor het eerst kampioen werd, kneep hij mij in de hand en zag mij aan. Ook toen kwamen de tranen. Dat gevoel is dus niet onder woorden te brengen. Dat zie je nu bij mij! Is het gek dat ik daar nu nog steeds weer emotioneel van wordt?” Een dag na het interview belt Jacobus op, of de foto nog even overgedaan mag worden. “Ik was helemaal vergeten dat ik een prachtig schaalmodel van de Gerben van Manen heb. Daar wil ik graag mee op de foto. Trouwens heb ik wel genoemd dat we in 2007 het 50-jarig bestaan van de stichting groots hebben gevierd met zelfs een mooi jubileumboek. En twee jaar geleden het feest dat de Gerben van Manen 100 jaar was, moeten we het daar ook nog niet even over hebben?” Als de foto genomen is, geeft De Vries ons het prachtige ‘Gerben van Manen Magazine 2017’ mee, waarin hij voor het laatst als voorzitter het voorwoord in geschreven heeft. Het is mooi zo!


toerist v rondvaarten sneek 2017 vaarkalender juli

18 | M in i 11 -s t eden cruise 20 | E lf m e r entoch t 21 | Gr a cht entoch t Sneek & IJls t 2 4 | S ne e ktoch t (vanuit G rou) 26 | M in i 11 -s t eden cruise 27 | Midde n Fr ieslandtoch t

augustus

01 | D o r pe n toch t 03 | E lf m e r entoch t 14 | M idde n F r ieslandtocht 15 | Gr a cht entocht Sneek & IJls t 17 | S kûts j e silen Lemmer 18 | S kûts j e silen Sneek (finale) 21 | S n e e kto ch t (vanuit G rou) 23 | M in i 11 -s t eden cruise 2 4 | M idde n Fr ieslandtocht 28 | P r in ce nh of toch t 30 | Gr a cht entoch t Sneek & IJls t 31 | E lf m e r entoch t

Reserv eren oorko telv m eurs tellting

juni, juli & augustus

Uw actieve Jachtmakelaar! Eigen verkoophaven te Haskerdijken Gemiddelde verkooptijd 3 maanden

‘no cure, no pay!’

www.yachtsale.nl

Rondvaart Sneekermeer Data zie website

Jachtbemiddeling Heeresloot BV Rondvaartbedrijf M. van der Werf T. 0515 - 415379 info@rondvaartvanderwerf.nl

www.rondvaartvanderwerf.nl

WIJ WENSEN DE SKS EN IFKS VLOOT VEEL SUCCES! TIJDENS DE KAMPIOENSCHAPPEN 2017

www.kromhout.com

Tolvepaed 18, 8468 BJ Haskerdijken The Netherlands M: +31-(0)6 109 533 23 Yacht Brokerage: www.yachtsale.nl

OPEN!

MAANDAG T/M ZATERDAG

09:00-18:00 ZONDAG

11:00-17:00


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11

TOM OTTE IS MEER DAN ALLEEN MAAR ‘UITKIJK’ OP HET AKKRUMER SKÛTSJE Langzamerhand is het eerder regel dan uitzondering, een extra paar ogen naast die van de schipper op het achterdek van een skûtsje. Bij Heerenveen op de Gerben van Manen is dat Jens Jongsma, bij de Sneker Pan is Erik Kort de adviseur, om maar eens twee bekende namen te noemen. Klaas Westerdijk was de raadgever bij Woudsend, maar is nu ondertussen schipper van het Drachtster skûtsje d’Halve Maen. Wij spraken met Tom Otte (36), hij bekleedt de functie van, wat ze op het familieskûtsje van de Meeters zo mooi, ‘Uitkijk’ noemen. Otte, voormalig wereldkampioen in de Yngling-klasse, zeilde vorig seizoen de eerste week van het SKSkampioenschap al mee aan boord van het Akkrumer skûtsje om ‘het eens te proberen’. Blijkbaar is dat goed bevallen, want tijdens het komende SKS-seizoen zal Sneker Tom Otte opnieuw bij Pieter Meeter op het achterdek plaatsnemen. Wat is zijn rol als adviseur en hoe kijkt de ‘scherpe bootje zeiler’ tegen het traditionele skûtsjesilen aan? “Dat ze mij kwalificeren als ‘Uitkijk’ heeft uiteraard alles te maken met mijn positie aan boord. Die is op het achterdek, naast schipper Pieter Meeter. Bij de start doe ik zeker een stukje ‘uitkijk’, op de lijn passen, misschien bedoelen ze dat er wel mee. Aan de wind mag ik in overleg met de schipper onze strategie bepalen, hoe de wind staat, uit welke hoek hij komt, hoe de andere skûtsjes liggen en wat verstandig is om te doen”, somt Otte enkele van zijn taken aan boord op.

DYNAMISCH “Pieter vroeg mij vorig jaar om een week mee te gaan om te kijken of het wat voor mij zou zijn om mee te zeilen op een skûtsje. Ik heb toen tegen hem gezegd dat ik wel ‘ja’ of ‘nee’ kon zeggen, maar voor mij is belangrijk of ik gevoel voor het team heb. Is het een leuke club, heb je er een klik mee en staat men open voor vernieuwingen. Ik weet nu dat die ‘klik’ er is, het is een dynamische jonge groep en ze zeilen allemaal al jaren op een skûtsje. Ze

begrijpen wat ze doen, ik hoef niet vanaf nul te beginnen om ze bijvoorbeeld te leren wat aan of voor de wind zeilen is. Het gaat erom samen resultaten te bereiken en of ik dat nu doe op het skûtsje van Akkrum of de Sneker Pan, maakt voor mij niet zoveel uit. Sneek heeft mij bovendien niet gevraagd, al ben ik wel zo eerlijk om erbij te vertellen dat ik, voordat ik bij Akkrum opstapte, altijd wel oplette wat de Sneker Pan deed. We hebben bij ons op de zaak een monteur, Henk de Boer, die bij Sneek aan de grootschoot zit.” “Mijn toegevoegde waarde als adviseur bij Pieter is vooral de positie bepalen bij de start en het strategisch en tactische spel. In het voorjaar heb ik nog een stukje theorie gedaan met de bemanning,

dat heb ik samen met zeilmaker Sipko Zwart gedaan. We zijn met elkaar op de zaak van Sipko in Makkum geweest. Daar bij UKDe Vries Sails hebben de mannen gezien hoe een zeil gemaakt wordt, hoe de profielen zijn, de gedachtegang van een zeilmaker, hoe het zeil wordt getrimd. Daar hebben we een presentatie over gehad. Sipko is ook nog een aantal keren mee aan boord geweest, om de jongens te wijzen en te vragen wat ze doen. Verder hebben we een regelavond georganiseerd met Josje Hofland, het is gewoon heel leuk om mensen dingen over het zeilen te vertellen. De bemanningsleden zijn heel leergierig en dat geeft mij ook een stukje voldoening.” Dat er met de komst van adviseurs uit de wereld van ‘skerpe jachtjes’ op de skûtsjes iets aan het veranderen is moge duidelijk zijn. Opvallend in het gesprek is dat Tom het regelmatig over boten heeft, waar hij skûtsjes bedoelt. En de Sneker heeft het ook over ‘de klasse waar we in zeilen’.

jaar, weet je wel! Als je ziet hoe die kerels in de winter zo’n schip lopen te schuren en te schilderen, dat is mooi. Ik had nooit gedacht dat die harmonie er zou zijn. Die gedrevenheid heeft mij het meest verbaasd.”

EENHEID “Ja, ik zei klasse. Ik zie het als een eenheid, we hebben net de zeilformule weer aangepast. De vierkante meters zijn onder de loep genomen, de een krijgt er wat bij, de ander moet iets inleveren. We hebben sprintwedstrijden op Sneek gehad en dan zie je hoe dicht alles bij elkaar zit bij zo’n boei. Dat het elkaar bijna niks meer ontloopt, dat maakt dat stukje eenheid waar ik op doel. “Wat mij het meest verwondert aan boord van zo’n skûtsje is dat er twaalf tot dertien man bezig zijn, die volledig gefocust zijn op zo’n wedstrijd. Er is een enorme beleving, ze leven een jaar lang naar die wedstrijd toe. Voor mij is dat nu nog een wedstrijdserie die ik vaar, maar voor die jongens is de SKS het hoogtepunt van het

Er is overigens nog een aantal zaken binnen het SKS zeilen waar Tom Otte zich over verwondert en die wil hij ook wel kwijt, al zegt hij er meteen bij, dat het niet zijn bedoeling is om mensen te provoceren of zeer te doen. “Ik als zeiler heb met wedstrijden op de Veenhoop en Earnewâld niet zo heel veel. Als je door die ‘nauwte’ heen vaart, na een voordewindse of een sleep-start. Dat vind ik geen wedstrijdzeilsport, maar carrouselzeilen. Maar misschien moet ik dat helemaal niet zeggen. Dan valt er voor mij weinig eer te behalen, dan ben ik te veel wedstrijdzeiler. Pieter zegt dan tegen mij ‘dou must der wel bij weze, de hele twee weken’. Ik zie het skûtsjesilen toch echt als een sport, tenminste als je ziet hoe wij er mee bezig zijn. Er wordt heel wat geïnvesteerd om het topniveau te bereiken.”


12

NUMMER 07 • 2017


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk... ANNE VLIEG

Blueszanger en smid. In de auto onderweg naar Kameleondorp in Terherne probeer ik mij een voorstelling te maken van hoe Anne Vlieg er uit zou kunnen zien. In nog geen twee seconden heb ik een beeld. Dat moet toch een man zijn met een karakteristieke kop met een grote baard die, als hij aan het smeden is, gevoelig is om vlam te vatten, bedacht ik me. Wanneer ik het terrein op loop komt mijn denkbeeld op me aflopen. We schudden elkaar de hand. “Jij moet Anne zijn”, zeg ik en met een brede lach gaat hij mij voor.

NIET GEPENSIONEERD, MAAR GEPASSIONEERD IN EEN DIEPE PUT Anne Vlieg uit Heerenveen groeide in zijn eerste 13 levensjaren op in een boerengezin. Toen zijn vader door rugproblemen noodgedwongen moest staken met de boerderij, waren hij en zijn broers nog te jong om het bedrijf te runnen of over te nemen. Anne volgde de opleiding Mtswerktuigbouwkunde en ging daarna aan de slag als werkvoorbereider en technisch tekenaar. Tot drie jaar geleden. “Het bedrijf waar ik toen werkte kreeg nog een knauw mee van de crisis en mijn contract dat afliep werd niet verlengd. Ik was 50 en stond op straat. Op de arbeidsmarkt ben je dan bejaard. Toen zat ik wel even in een hele diepe put.”

OUDE LIEFDE ROEST NIET Door die tegenslag liet Anne zich niet uit het werkveld slaan. Een oude liefde trok zijn aandacht en de 50er ging er vol voor. “Vroeger op de boerderij gaf er weleens een machine de brui aan en met mijn vader ging ik dan naar de smid om de schade te laten repareren. Dat vuur, de geur en vooral het maken van dingen heeft me altijd al aangesproken. Ik besloot om op de Bataviawerf een introductiecursus smeden te volgen. Na 40 jaar kwam dat gevoel van vroeger weer boven. Heerlijk.” Van het een kwam het ander en het leven van de nieuwbakken smid kwam in een stroomversnelling. Als vrijwilliger staat hij regelmatig in de smidse bij Het Kameleondorp, werkt hij parttime bij schaatsfabrikant Maplez en maakt hij in zijn vrije uren vooral ‘mooie dingen’.

OP BROOD HOORT BELEG Na de bouwvakvakantie in 2016 vond de smid een parttimebaan

bij Maplez. Één van de grootste schaatsfabrikanten ter wereld op het gebied van schaatsijzers, gevestigd in Heerenveen. “Hier in de fabriek in Heerenveen maken we een fantastisch product dat zich onderscheidt in de schaatswereld. Ik ben blij dat ik deel uit mag maken van het productieteam.” Anne doet zijn werkzaamheden parttime en dat is een bewuste keus. “Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik het moeilijk vind om te renderen bij een vaste werkgever. Kiloprijzen of grote constructiewerken zijn niks voor mij. Het brood verdien ik hier bij Maplez, in de middagen moet ik zorgen dat er beleg komt voor op het brood met het maken van mooie dingen. Niet dat de schaatsen niet mooi zijn hoor,” verontschuldigd Anne zich bijna. “Maar met mooie dingen maken bedoel ik smeden en creatief zijn.”

VUUR EN LAWAAI MAKEN Met zijn mobiele smidse staat de Heerenvener in de weekenden regelmatig op ambachtsmarkten of andere plaatsen waar hij wordt uitgenodigd om zijn ambacht te demonstreren. Ook in Heerenveen en dan neemt hij vaak zijn 21-jarige dochter mee. “Mijn dochter heeft net de opleiding als bloemist afgerond en is zelf ook best handig. Samen vormen we een goed team en als we om beurten op het hete ijzer slaan ziet dat er al snel spectaculair uit. Mensen vinden dat mooi, vuur en lawaai. We hebben er dan ook vaak een kraam bij waar ik mijn werk verkoop. Het beleg op het brood”, zegt Anne lachend.

VERBORGEN TALENTEN Anne lijkt zijn talenten lange tijd verborgen te hebben gehouden. Naast het smeden is muziek maken zijn andere grote passie, die hij ook pas

later ontdekte. Enkele keren per jaar treedt hij op als zanger en gitarist van zijn blues-rock band en elke week wordt er gerepeteerd. “Na mijn 40e begon ik pas met zingen. Tijdens een playbackavond besloten we niet te gaan playbacken, maar gewoon te gaan zingen. Dat ging verrassend goed, waarna ik zanglessen ben gaan volgen. Tijdens een dorpsfeest in Haskerdijken stond er een band te spelen. Onze huidige bassist zei: dat kunnen wij toch beter? Zo gezegd, zo gedaan en de zes man sterke Left Hand Band werd geboren. Vanuit de band ontstond in Haskerdijken ook de DoDo Bluesnight. “Een bevriend bandje had nog geen avondvullend programma. Via via kwam ik toen op het idee om een blues avond te organiseren met meerdere bands om op die manier een avondvullend programma te krijgen. Met een fantastisch team hier uit de buurt hebben we dit opgezet. In het eerste jaar hadden we meteen vijf leuke bandjes die de kans kregen om op een podium op te treden en daar zaten echt verrassend leuke bands tussen. Ik vond het een groot succes.”

NIET GEPENSIONEERD, MAAR GEPASSIONEERD Anne ging van diep in de put naar een veelzijdige en authentieke kunstenaar. “Ik heb eigenlijk in drie jaar tijd een volledige ommezwaai gemaakt. In mijn muziek en werkzaamheden als smid kan ik mijn passie kwijt. Eigenlijk kun je wel zeggen dat ik na mijn 50e gepassioneerd ben geraakt.”


PROFITEER VAN ONZE

PAKHUYSAANBIEDINGEN!

VAN WIJ HETEN U OM

HARTE WELK OM! IN ONZE SHOWRO

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

ACTIE! HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

NÚ BIJ ONS! SHOWROOMKEUKENS TEGEN EEN HOGE KORTING!

KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

3 ETAGES VERLICHTING!

DE BOER50LJIACAHRT! BESTAAT

1967-2017

ZOMER

OPRUIMING!

Heel veel lampen gaan nu weg met kortingen van maar liefst

10% t/m 50%!

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

NÚ 25% KORTING

Vloeren - gordijnen - zonwering

- zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

OP PVC VLOEREN* *VRAAG NAAR DE ACTIE VOORWAARDEN.

- zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

25% 25% Korting Korting opop * WijPVC leveren onder andere: tapijt -*gordijnen PVC Vloeren Vloeren vitrages - zonwering (binnen en buiten)

Vloeren - gordijnen - zonwering

25% Korting o PVC Vloeren

-marmoleum - laminaat - vinyl

AlP.V.C. vanaf Al vloeren vanaf € 35,00 35,00 per per m² m² -€ projectstoffering incl.incl. leggen leggen en egaliseren. en egaliseren. *Vraag naar *Vraag de actie naar voorwaarden. de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar *Vraag de aktie naar de voorwaarden. aktie voorwaarden. @vandermeer1 @vandermeer1 • Like ons • Like op Facebook ons Facebook @vandermeer1 Like ons opop Facebook! Wij leveren onder Wij leveren andere: onder tapijt -andere: gordijnen tapijt - zonwering - gordijnen(binnen - zonwering en buiten) (binnen - vitrages en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat marmoleum - vinyl - laminaat - P.V.C. vloeren - vinyl - -P.V.C. projectstoffering vloeren - projectstoffering

Vloeren - gordijnen - zonwering Dracht 34 - 8442 BR Heerenveen - 0513-625593 info@vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl

Al vanaf € 35,00 per m incl. leggen en egaliser

Het begrip thuis is voor iedereen anders. Maar thuiskomen in een huis dat echt als een thuis voelt, willen we allemaal. De aankleding wat betreft vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding is allesbepalend voor de sfeer in uw huis. Woninginrichter Van der Meer in Heerenveen is specialist in het aankleden van huizen. Gaat het om een nieuwbouw huis dat van de gang tot en met de zolder gestoffeerd moet worden of om vervanging van een vloer of gordijnen: bij Van der Meer krijg je advies volgens de laatste trends!”

*Vraag naar de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenvee *Vraag naar de aktie voorwaarden.

@vandermeer1 • Like ons op Facebook


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

Op de koffie bij..

Tjeerd van der Zwan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij burgemeester Tjeerd van der Zwan.

“ZODRA HET OVER POLITIEK GAAT, KLAPT HET LUIKJE BIJ DE BEVOLKING DICHT” Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft het aandachtspunt ‘lokale democratie’ met stip bovenaan zijn prioriteitenlijstje staan. “We moeten de democratie terug naar de inwoners van gemeenten brengen. Want de huidige situatie, dat een selecte groep politici beslissingen neemt die veel impact hebben op het leven van de inwoners van de hele gemeente Heerenveen, past niet meer bij de tijd van vandaag en is allesbehalve representatief voor de democratie.” Tjeerd van der Zwan is sinds 2011 burgemeester van de gemeente Heerenveen en is voorvechter van een ingrijpende hervorming van de lokale democratie. Denk aan ontwikkelingen als de gekozen burgemeester, het invullen van (een deel van) de gemeenteraad door middel van loting en referenda, om maar een paar aandachtspunten te noemen. Hij is bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten. In 2011 werd hij uitgeroepen tot Fries politicus van het jaar.

DEMOCRATIE OP DE SCHOP “De democratie, zoals die nu werkt, moet op de schop” zet hij de toon. “In maart 2018 zijn er verkiezingen, waarbij de inwoners van Heerenveen hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad kiezen en pas vier jaar later mogen ze hun stem weer laten horen bij de volgende verkiezingen. Dat is niet meer van deze tijd. De maatschappij verandert in hoog tempo, waardoor het begrip lokale democratie een nieuwe invulling moet krijgen.” 1. “ Je kunt die veranderingen in de structuur zoeken. Denk daarbij aan zaken als een gekozen burgemeester, een gemeenteraad als representant van de bevolking die (gedeeltelijk) wordt samengesteld door middel van loting. Belangrijke beslissingen die door middel van referenda kunnen worden genomen. 2. J e kunt ze ook in de cultuur zoeken, waarbij er tussen de oren van inwoners, bestuurders, politici en ambtenaren een omslag plaats zal moeten vinden. Immers, zodra het woord ‘politiek’ valt, klapt bij veel mensen ‘het luikje dicht’. Uitspraken als ‘Ze doen maar wat’ vallen dan al snel.” “De regentencultuur, die in de hand wordt gewerkt door de bestaande structuur, moet dus worden omgevormd naar een democratischer proces door mensen bij de ontwikke-

Heerenveen zijn hierbij samen tot een oplossing gekomen. Als dit soort zaken lukt, dan hebben we draagvlak voor veranderingen en hoeven we niet met de wet in de hand ‘tegen de stroom' in te roeien.”

DEMOCRATIC CHALLENGE

lingen in de gemeente te betrekken. Er lopen onder de bevolking specialisten op vrijwel ieder aandachtsgebied rond, die een waardevolle bijdrage aan leven, wonen en werken zouden kunnen leveren. Bestuurders, gemeenteraadsleden en ambtenaren hebben de wijsheid niet altijd in pacht.”

VOORBEELDEN “Een representatief initiatief van lokale democratie is het experiment ‘BUITENgewoon De Greiden’. De wijk De Greiden is gebouwd in de jaren zeventig voor een andere doelgroep dan de huidige bewoners. Met als gevolg dat de openbare ruimte, parkeren, spelen, groen in de wijk, enzovoorts, niet meer aansluit bij de

behoeften van de bewoners. In het kader van het experiment ‘BUITENgewoon De Greiden’, gaan de wijkbewoners zelf aan de slag met plannen om de openbare ruimte in de wijk af te stemmen op hun behoeften.” “Een vergelijkbaar voorbeeld is dat van de zogenaamde ‘zomerserres’. Na het rookverbod in de horeca, zijn er bij talloze horecagelegenheid in het historische centrum van Heerenveen uitbouwtjes gemaakt voor de rokers. Daar kun je een welstands-comité op zetten, dat met het wetboek onder de arm gaat handhaven. Maar je kunt de belanghebbende partijen ook vragen: ‘Hoe zien jullie dat?’ Binnenstadbewoners, zakenlieden, horecaondernemers en de werkgroep Oud

Lokale democratie is dus een proeftuin, ook voor de landelijke democratie, om te kijken wat wel en wat niet werkt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarvan Van der Zwan bestuurslid is, heeft om lokale democratie handen en voeten te geven de zogenaamde ‘Democratic Challenge’ geïnitieerd. Dat is een driejarig project, dat van 2015 tot en met 2017 loopt om initiatieven op het gebied van lokale democratie aan te jagen. Met als eindresultaat een schat aan ideeën en inspiratiebronnen voor de nieuwe gemeenteraadsleden, die na de verkiezingen van maart 2018 op het pluche plaats nemen. Aan de Democratic Challenge is een wedstrijd verbonden, waaraan Heerenveen deelneemt. Van der Zwan: “We hebben gekozen voor een creatieve en speelse inzending, waarin de jeugd centraal staat. Een prachtige geënsceneerde foto waarbij

de verbeelding van de kijker wordt geprikkeld. Immers, een plaatje zegt meer dan duizend woorden.”

INZENDING HEERENVEEN “Op de achtergrond van de foto staat het oude gemeentehuis van Heerenveen met daarvoor prominent het gemeenteplein in beeld. Want juist buiten het gemeentehuis speelt het democratische proces zich af, in de samenleving. Op het plein loopt een bestuurder van de vorige generatie (Jurrit Visser, oud-wethouder van Heerenveen en tot 2013 burgemeester van Terschelling) met in zijn hand het boek ‘De Avonden’. Dat boek refereert aan de naoorlogse periode, toen de democratie opnieuw vorm moest worden gegeven. Hij kijkt goedkeurend toe hoe Tjeerd van de Zwan, vertegenwoordiger van de huidige generatie bestuurders, op het plein zijn ambtsketen overhandigt aan de nieuwe generatie, de jeugd. De jeugd gaat de zaken heel anders aanpakken dan de huidige formele bestuurders. Speels, creatief en informeel, gesymboliseerd door een jongen die een achterwaartse salto maakt. Op de achtergrond een wolkenlucht. Donkere wolken die de veranderingen symboliseren, maar daarbij ook het licht van de zon als lichtpunt aan de horizon. Daar moeten we naartoe, maar daarvoor moet wel wat gebeuren.” Met deze foto gaat Tjeerd van der Zwan naar de scholen in Heerenveen, met de centrale vraag: ‘Hoe zouden jullie de zaken aanpakken?’. “Om op die manier de verbeelding van de jeugd te prikkelen en een gesprek los te maken, legt Van der Zwan uit. “Want democratie moet leuk en speels zijn. Je moet je creativiteit er in kwijt kunnen. Dan komt die betrokkenheid vanzelf. Dat lukt niet van de ene op de andere dag. Dat vergt een lange adem. Maar ik ben ervan overtuigd dat de weg van geleidelijkheid en draagvlak beter werkt dan een van bovenaf opgelegd decreet.”

“Dus evolutie in plaats van revolutie.”


16

NUMMER 07 • 2017

EERSTE HULP BIJ

! n e z i u Verh In mijn laatste column voor de Lifestylepagina van Groot Heerenveen wil ik afsluiten met een onderwerp wat past bij mijn persoonlijke situatie: Verhuizen! Als je de verhuizing zelf wil regelen komt er heel wat bij kijken. Hierbij deel ik graag tips zodat je goed georganiseerd aan de slag kunt gaan.

ODILIA VAN DER WERF Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

1

Wijzig op tijd je adres!

2

Begin op tijd met inpakken! Zodra je verhuisdozen of opslagruimte hebt kun je al los met uitsorteren wat wel en niet meegaat. Doe dit kamer voor kamer zodat je een goed overzicht houdt. Schrijf op elke doos wat er in zit en geef deze een nummer. Maak vervolgens een lijst met welke nummers bij welke kamer horen. Zo weet je ook het precieze aantal verhuisdozen.

3

Meet grote spullen zoals een bank, tafel of kast op, zodat je weet of deze door de deur kunnen. Heel irritant als je hier op het moment van verhuizen pas achter komt.

4

Houd belangrijke papieren in een map bij elkaar in je handbagage.

5

Vul half volle dozen op met lichtgewicht vulmateriaal. Dit voorkomt dat je waardevolle spul-len gaan schuiven.

6

Wikkel je serviesgoed in papier en stop ze in kleine dozen. Gebruik keukendoeken en hand-doeken om het servies tegen schokken te beschermen.

In de zomer houd ik ervan om gekoelde rode wijn te drinken. Niet iedere wijn is hiervoor geschikt maar de meeste wijnen gemaakt van de Pinot Noir of Gamay druif en bepaalde Sangiovese wijnen zijn heerlijk als je ze gekoeld drinkt. Deze gekoelde wijnen zijn ook prima begeleiders van een lekker visje van de BBQ.

Santé, op een heerlijke zomer! LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

8

Spiegels en schilderijen kun je heel goed in noppenfolie inpakken.

9

Als je voor je pc, hifi de originele dozen nog hebt, kun je ze daar het beste in verpakken. Heb je die niet? Gebruik dan dozen en wikkel een laken, of fleecedeken om het voorwerp en plaats het dan in een doos. Pak snoeren apart in en doe een sticker op het zakje bij welk ap-paraat het hoort. Sluit alle dozen goed en tape ze dicht. Zorg ervoor dat de dozen niet te zwaar geladen zijn in verband met de bodem. Bijkomend voordeel is dat ze makkelijk te tillen zijn. Voor de rest hangt alles af van een juiste planning!

Succes en tot ziens!

Zomerkriebels

De meeste wijndrinkers drinken vanaf de herfst vaak rode wijn en richting de zomer stappen ze massaal over op witte wijn en rosé. Zelf ben ik een redelijk “hardnekkige” rode wijn drinker.

Een aantal columns geleden heb ik jullie verteld over de juiste serveertemperatuur van rode wijn. Kamer temperatuur hebben we bedacht toen er nog geen centrale verwarming was en het dus tussen de 15 en 17 graden in de gemiddelde woonkamer was.

Indien nodig verwijder je bij lampen de fittingen en lampenkappen. Rol het snoer op. Doe de lampenkappen rechtop in een doos, zodat ze niet kunnen vervormen. Pas op dat je geen krantenpapier om de kappen wikkelt, maar gebruik een rol keukenpapier om alles te omwikkelen.

10

RODE WIJN IN DE ZOMER! ’s Avonds is het vaak wel weer wat afgekoeld en dan heb ik zin in een goed glas rood. De zware, hout gelagerde wijnen laat ik in de zomer vaak even voor wat ze zijn maar een lekkere elegante rode wijn gaat er prima in.

7

De zomer is al een maand aan de gang. Wat vind ik dat toch genieten. Lekker buiten, lange avonden…. Heerlijk!! In de salon geven we behandelingen om je klaar te maken voor de zomerperiode. Maar wat is er eigenlijk allemaal mogelijk?

HARSEN 2 tot 4 weken gladde benen, bikinilijn en/of oksels. Tip: Op vakantie gladde benen? Wacht dan tot het laatste moment met harsen.

WIMPERS EN/OF WENKBRAUWEN Geen ‘blote billengezicht’ op het strand of bij het zwembad. Blijft ongeveer 4 tot 6 weken zichtbaar. Tip: Henna verf voor de wenkbrauwen. Natuurlijk en blijft langer zichtbaar.

REINIGINGSBEHANDELING Een gezonde, schone en gehydrateerde huid maakt deze weerbaarder tegen zon, zee en strand.

Een hele fijne zomerperiode toegewenst!

ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

HURTIGRUTEN

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

DE MOOISTE ZEEREIS TER WERELD

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

VAKANTIE! NEEM JIJ JE

HARDLOOPSCHOENEN MEE?

Sommige hardlopers laten hun hardloopschoenen thuis als ze op vakantie gaan en gebruiken de vakantie om helemaal uit te rusten en bij te komen, al dan niet gecombineerd met een andere vorm van bewegen zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Anderen vinden het juist heerlijk om

Hurtigruten zeereis, een unieke belevenis! Vaar per postboot langs de karakteristieke Noorse fjorden, diep in het hart van dit ruige landschap. Beleef de adembenemende mooie landschappen, de fascinerende dierenwereld en de lieflijke dorpjes.

hardlopend de vakantieomgeving te verkennen. Voor deze laatste categorie de volgdende tips:

EVEN WENNEN Trek na een lange reis niet meteen je hardloopschoenen aan, maar rust eerst lekker uit en neem de tijd om te acclimatiseren. WATER Drink voldoende water voor en na de training en neem een flesje water mee voor onderweg.

AANPASSEN TRAINING Loop bij warm weer in de ochtend of late avond en pas je tempo en afstand aan. Dit laatste geldt ook voor een verblijf in bergachtig gebied of hardlopen op het strand. VERDWALEN Plan je route, schrijf je vakantieadres op en neem wat geld en je telefoon mee.

Sinds 1893 zijn deze postschepen zijn een belangrijke verbinding tussen havensteden, afgelegen plaatsen en kleine dorpen. Dagelijks ga je aan wal en maak je fantastische excursies of spectaculaire wildsafari’s.

WAT JE ECHTER OOK KIEST... GENIET, LAAD JE BATTERIJ OP EN KOM GEZOND EN UITGERUST WEER THUIS. FIJNE VAKANTIE! MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Suiker, de sluipmoordenaar ! Zelf eet ik al een tijdje geen suikers, geen toegevoegde suikers en geraffineerde suikers om precies te zijn. Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Ook het eten van snelle koolhydraten zoals witbrood, witte pasta en witte rijst heeft hetzelfde effect als suiker. Het wordt in het lichaam afgebroken tot glucose. Doordat er snel veel glucose in het bloed komt, het zogenaamde glycemische effect, reageert het lichaam met de aanmaak van veel insuline. Insuline brengt de glucose als brandstof naar alle cellen. Maar het zorgt er ook voor dat de overtollige glucose, wat het lichaam niet kan verwerken, in de lever wordt omgezet in vet.

Kies zelf voor een traditioneel of modern schip en geniet van de uitstekende lokale keuken aan boord. In de winter ervaar je het magische Noorderlicht fantastisch en in de zomer is Noorwegen het land waar de zon niet onder gaat! Elk seizoen heeft haar charme en biedt talloze (actieve) excursie mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een husky safari in de sneeuw, een kayak tour over de Nidelv rivier, papegaaiduikers & andere bijzondere vogels spotten tijdens een zodiac boottocht of beleef een middernachtconcert in de IJszeekathedraal.

Deze reis is geschikt van iedereen die houdt van avontuur! Een reis om nooit te vergeten.

Wie langdurig veel suiker gebruikt, raakt ongevoelig voor insuline en loopt het risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Kies daarom die met een lage glycemische index, bijv. palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Of kies een natuurlijke suikervervanger zoals Stevia. X Kees SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

ODETTE HOLKEMA zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

De natuur, sfeer, excursies en medepassagiers uit alle windstreken maken deze zeereis tot een onvergetelijke ervaring!


Word jij mijn nieuwe

collega?

(Bijna) klaar met een zorggerelateerde opleiding en nog op zoek naar een zomerbaan? Word Begeleider A bij Talant!

Bekijk het filmpje en solliciteer:

www.talant.nl/zomerbaan


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

DE BOU EARTIIDS 1955 Yn 1955 haw ik it timmerdiploma op de ambachtsskoalle yn Jobbegea helle en bin doe daliks by in baas begûn. Doe waard der noch fyftich oere yn de wike wurke en ik fûn it doedestiids wiken mei in sturt. Ik wie doe fyftjin jier en it wie in hiele oergong sa fan skoalle ôf. Yn dy tiid waarden de learjonges faak ek noch troch de bazen útrûpele.

It kaam wol foar dat je dan wurk dwaan moasten dat neat mei timmerjen te meitsjen hie, bygelyks de opperman helpe om de mitselders foar te bliuwen mei stien en speesje, dat sparre dan in folwoeksen opperman út. Dat waard letter better doe’t ik nei de jûnsskoalle gie en ûnder it learlingstelsel foel. It wie yndertiid winters in echte lijerij yn de bou. Je moasten faak skoftsje yn in sigerige semintkeet sûnder kachel. It heucht my noch dat it winter wie en it frear in bytsje, dat der ien op it idee kaam om yn in speesjetonne fol mei skerp sân wat benzine fan de betonmûne (mingsmarring) te jitten en stek dêr de brân yn. It rikke fansels as in kalkûne, mar wy sieten dochs waarm. Doe waard der ek noch besunige op it semint. By in wenning moasten dan in x oantal sekjes semint brûkt wurde, wat berekkene wie neffens it oantal stiennen dat oan sa’n wenning op gie. As it mitseljen dien wie, kaam de gemeenteopsichter om de sekjes te tellen. Mar de bazen sparren dan wol wat lege sekjes op en diene dy der by. Der waarden dus minder brûkt, mar it oantal wie yn oarder. Sa hiene se in ekstra fertsjinst. Ik haw letter noch by in ûnderhâldsbaaske yn Boppeknipe west. Dêr wie ik de iennichste feint. Alles gie dêr noch mei hânkrêft. Speesje mei de hân meitsje, alles út de hân seagje (hy hie noch gjin sirkelseage). Alles út de hân skave, sponningje mei in ploechskaaf mei in hânfet fan foaren en efteren; dat diene je dan mei syn

De maaibeam stiet yn 'e nok

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

twaen. As der in raam makke wurde moast, skulpten je út in diel (3,6 x 20) mei in hânseage regels foar it raamhout út. Dêr hiene je in spesjale skulphânseage foar. Yn de wurkpleats hiene se doedestiids in bargepyst oan in toutsje te hingjen. Dêr waard de seage mei ynfette. Dat wie mei it skulpjen wol nedich. Datselde baaske hat ek noch twa dûbele wenningen boud oan it Swarte Dykje op ’e Knipe. Dêr kaam in stiennen ferdjippingsflier op te lizzen. It beton dat dêr oerhinne kaam, is allegear mei de hân mongen. Dan waard it op in steger skept en dêr wiene twa man dy’t it op de flier skepten en ferspraten. De mitselders dy’t dêr oan it wurk wiene, koene smout fertelle oer watfoar fiten se bytiden úthelle hiene. It heucht my dat se op ’e Dracht op it Hearrenfean by in winkelferbouwing wurke hiene. De lju dêr wiene net sa gastfrij, dat se krigen moarns gjin kofje. No siet dêr tusken twa winkels yn in lytse romte. Fan de binnenkant fan it gebou út hawwe se doe yn de muorre in stik of wat lege molkeflessen mei de hals nei bûten mitsele. As de wyn troch dy nauwe romte waaide, joech dat spûklûden. Se fertelden ek noch dat in bewenner net traktearje woe doe’t de maaibeam op syn hûs kaam. (In maaibeam kaam op in gebou as it heechste punt berikt wie.) It skoarstienkanaal gie rjucht nei boppen, dus as je fan de keamer út, ûnder de skoarstienmantel, omheech seagen, koene je de loft sjen. Dy smychten hiene boppe yn de skoarstien in stik glês

De veerploeg.

Actiefoto van twee personen met één veerploeg.

mitsele. No ja, de hurd derfoar en in keamer fol reek fansels; de hurd der foarwei, nei boppen sjen, no de skoarstien is ek wol iepen… hoe’t dat no kin? Yn dy tiid kamen de spielhúskes op, dy’t op it rioel oansletten wurde moasten. Op in boppeferdjipping waard de ôffierpiip faak oan de bûtekant fan de eftergevel nei ûnderen nei it rioel ta laat. Op in kear wie by in hûs it rioel ferstoppe rekke. Dan moast de buis fan de muorre loskeppele wurde om yn it rioel sjen te kinnen wêr’t dy ferstopping siet. Dat hold dan wol yn dat je ûnder de loskeppele piip oan it wurk wiene. De bewenster die boppe op it hûske in lyts boadskip, dat it spielde dejinge dy’t dêrûnder oan it wurk wie as in reinbui oer de holle. Se hiene der net by stilstien om de bewenster te warskôgjen dat se dermei oan it wurk wiene. As der ek noch loarten yn sitten hiene, hie it fansels smoarger west.

Actiefoto van twee personen meet één veer ploeg

By dit foarfal wurke ik by Jippe Hoogeveen oan de Gedemte Molenwijk. Selden san apart man meimakke. Bûtendat mocht er ek graach immen deltriuwe. Hy hie in timmerfeint oannaam dy’t in eigen bedriuw hân hie, mar fallyt gong wie. Dêrtroch hie Woltman boumateralen oan de Hearrenwâl syn jild net krigen. Dat wist Jippe

Schulpen.

en doe stjoerde hy dy man mei de bakfiets nei Woltman om materialen op te heljen. Dat dy man dat net woe kinne jo je yntinke, mar dêrtroch krige hy op steande foet ûntslach. Letter naam er in pear mitslers oan út Jobbegea foar mitselwurk, mar dat waard doe troch de klant útsteld. Doe moasten dy beide mannen timmerje. Mar ja it wiene fansels gjin timmerlju dat dat gie net. Doe ha se dien wurk krigen. Doe sei ien fan dy mannen “Ik ha oars al jierren yn de bou sitten” en dêr andere Jippe op: “Ja, bij de boer tink”. “Mar we hienen grutte bulten stien sjen moatten ‘, sei de oare. “ Ja”, sei jippe, “ om der efterwei te krûpen tink “. Sels bin ik ris troch Jippe nei in greide ta stjoerd, om in amer fol kowestront te heljen. Der waard net by sein wêr’t it foar wie, dat ik tocht, hy wol my foar de gek hâlde. Ik wie do santjen jier en leerjongens waarden al gauris foar de gek holden yn dy tiid. Mar it wie moai waar, dat ik op ’e fyts om in amer kowestront. Dat wie foar in keamersmuorre, dêr’t in skoarstien tsjinoan sitten hie en dêr’t yn de stiennen roetplakken sieten. Jippe klaude mei syn grutte hannen yn de amer stront om en kletste dy tsjin de muorre. “Sa,” sei er, “efkes droegje en dan kinne wy it oerstúkje en kin it roet der net mear trochkomme.”Dat wie doe. TROCH JANGERBEN MULDER.

Lokale democratie Burgemeester Tjeerd van der Zwan komt op een zondagmorgen het Gemeenteplein voor Het Gerecht oplopen. Hij ziet een soort Epke Zonderland kopsprongen maken. Verder is er een lezende en lopende man, ook al uniek. Maar gelukkig er zijn ook drie meisjes. Van der Zwan loopt daar met uitgestoken hand op af. Ik ben Tjeerd. Kom maar bij mij. Een beetje een vreemde foto. Maar het is dan ook een deelname aan een wedstrijd. De afdeling Democratic Challenge van de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft die uitgeschreven. Het gaat erom dat je moet laten zien hoe de lokale democratie verbeterd kan worden. Daarom heet die groep dan ook in het Engels Democratic Challenge Dan weet je dat de afstand met de burger groot blijft, niemand begrijpt dat.

Van der Zwan wel. College en raad van Heerenveen ook wel. Die laten zomaar mensen naar het gemeentehuis fietsen en die mogen dan de wethouder vertellen wat-ie zou kunnen gaan doen. Leuk, voor een filmpje, maar het heeft wat minder rendement dan de activiteiten die burgemeester en wethouders ontplooien op twitter. Daar horen ze veel meer wat de mensen zouden willen. Een twitterende @VanEgters, zo heet Van der Zwan op twitter, zou een veel beter en aansprekender foto zijn. Want dát is de toekomst van een soepel lopende lokale democratie. Dán komt wat mensen denken ook aan op Crackstate. Lokale democratie is namelijk communicatie. Op dat vreemde zondagmorgenbeeld was net geen plaats voor het beeld van Fedde

Schurer. Hoofdredacteur van de Friese Koerier. Wist als geen ander de mensen aan zich te binden, ook door zijn wijze van schrijven. Die daarmee een massale Kneppelfreed wist te organiseren zonder dat hij Wilders speelde. Er zijn mensen die dat beeld wel weg willen hebben van al die horecainstellingen, die daar verrezen zijn. Maar het beeld moet natuurlijk niet ergens bij Crackstate komen. Daar ziet geen mens het. Nu loopt iedereen er langs. Sommigen slaan Fedde Schurer dan zelfs even op het schouder. En zeggen dan dat die burgemeester van hem nog heel wat zou kunnen leren over hoe je bij de mensen komt.


Voor u gespot!

DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

GELDIG T/M MAART 2018

]

15% KORTING

ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TP

TORO PINTO

ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN - TEL 0513 628 511

www.toropinto.nl

Bioscoopkaartje voor maar

totaal Sinds 1 juli is onze winkel eau cad ige cht pra t me vernieuwd ires! sso cce ona wo en len ike art

Bij aankoop van min. € 35,in onze totaal vernieuwde winkel ontvangt u een heerlijk flesje wijn

GRATIS!

DE BIOS HEERENVEEN

Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com

(KNIP UIT EN LEVER DEZE BON IN)

Geldig t/m 23 augustus 2017 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film | max. 4 pers/bon GROOTHEERENVEEN 07-2017

HERENWAL 49 • HEERENVEEN TEL: 06-49925105 (ROMY) OF 06-51532728 (LAURA)

Bezoek Museum Belvédère!

PUNTZAK

VLAAMSE FRIET

€ 1,-

€ 7,-

Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Gratis kopje koffie.

inclusief saus

Geldig t/m november 2017

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m november 2017

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

TP

[

Gezellig naar De Bios?

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

U krijgt op vertoon van uw entreekaartje en deze bon, een gratis kopje koffie. Deze actie loopt van 20 juli t/m 23 augustus 2017

Museum Belvédère ORANJE NASSAULAAN 12 - 8453 ORANJEWOUD - TEL 0513 644 999

MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN - 0513-841143

www.museumbelvedere.nl

..... en noch folle meer


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

Gerben van der Veen

De brug tussen popmuziek en klassieke muziek is verdwenen Net buiten Haskerdijken aan de Spitsendijk woont Gerben van der Veen met zijn vrouw. Hun drie kinderen zijn inmiddels het huis uit. Vanuit zijn werkkamer, de Nootopvang, heeft hij een prachtig uitzicht over de weilanden. “Op een heldere dag, zoals nu, kun je heel ver kijken, dat is prachtig.” De 60-jarige Van der Veen is dirigent/ componist, maar haalt het meeste genoegen uit het dirigeren en leiden van verschillende koren. De muzikant groeide op in Osingahuizen waar hij muziek met de paplepel ingegoten kreeg. Vader was een verdienstelijk organist en zowel zijn vader als moeder zaten bij het koor. Ook de buren, oom en tante waren koorzangers. In Huize Van der Veen werd veel en vaak gerepeteerd. “Ons huis kende eigenlijk twee centrale plaatsen. De eettafel en het harmonium.” Het harmonium, wat vroeger bij de familie in de woonkamer stond, heeft nu een ereplaats gekregen in de werkkamer.

stond enkele maanden na het gesprek op straat. Dat was een zware periode en kostte mij flink wat slapeloze nachten.”

Al van kinds af aan kende Gerben een enorme liefde voor de muziek. “Het is een fantastisch fenomeen, muziek. Het is de structuur van de muziek, de kunst. Hoe zit de muziek nou in elkaar? Eigenlijk was dat meteen al wat me bijzonder boeide. Hoe doet een componist dat?”

De muzikant begon voor zichzelf en richtte in 2010 Collegium Vocalen Fryslân op. “Heel spannend, want ik zat in de duurste periode van het leven. Drie studerende kinderen, net het huis verbouwd. Maar nu, als ik terugkijk, had ik deze stap veel eerder moeten maken.” Nu kan ik ten volle dat doen wat mij het meest boeit, dirigeren, interessante projecten bedenken, uitvoeren en componeren. Zo is er op 30 september op mijn initiatief een concert waarbij de koren van Collegium Vocale Fryslân (CVF) naast een eigen programma ook twee werken gaan uitvoeren met het Nederlands Kamerkoor (NKK). In het voortraject zijn er workshops van zangers van het Nederlands Kamerkoor en er is een repetitie onder leiding van Peter Dijkstra samen met het NKK. Dat wordt voor de zangers een onvergetelijk ervaring.”

In een moment van stilte kijken we over de uitgestrekte weilanden achter de woning. De opvliegende weidevogels verstoren het stilstaande beeld een moment. “Mijn middelbareschooltijd was niet altijd even leuk”, gaat Gerben door. “Ik wilde zo snel mogelijk naar de MPA, later het conservatorium. Dat was mijn passie, mijn toekomst. Dat was mij volledig duidelijk, vanaf mijn jeugd.” Uiteindelijk studeerde hij af voor orgel en koordirectie en daarna vond hij meteen werk bij de muziekschool in Heerenveen.

“WAREN ZE MAAR EERDER FAILLIET GEGAAN” In zijn 30 jaar als docent aan de muziekschool in Heerenveen werkte Gerben altijd voor 70 tot 80 procent, geen full-time baan dus. In de uren naast zijn vaste baan componeerde hij zijn eigen werk en focuste hij vooral op koordirectie. Na 30 jaar kwam daar echter abrupt een einde aan. “In de herfstvakantie werd het personeel bij elkaar geroepen. De muziekschool, toen Centrum voor de Kunst A7, was failliet. Tenminste, ze hadden het failliet laten gaan. Toen was het wel even stil in de zaal. Ik was 53 jaar en

Centrum voor de Kunst A7 maakte een doorstart als Atelier Majeur, maar zonder Gerben. “Ze boden me wel een baan aan, maar ik had daar eigenlijk geen goed gevoel bij. Men wilde alleen maar de basis doceren en dan moesten de kinderen doorstromen naar particulier onderwijs, zo wilde ik geen lesgeven.”

MAESTRO Dirigeren, klassieke muziek, componeren. Voor veel mensen die niet echt thuis zijn in de muziek vaak een ‘ver van hun bed show’. Tot de komst van het programma Maestro bij de AVRO waar bekende Nederlanders de baton in eigen handen nemen en een volledig orkest in goede banen moeten leiden. “Puur entertainment en het stelt inhoudelijk natuurlijk niets voor”, zegt de dirigent lachend. “Het zou naïef zijn om te denken dat je een traject van vaak tien jaar, het bestuderen van een muziekinstrument en de opleiding tot dirigent, in een paar shows kunt leren.” Toch ziet hij het programma als zeer positief, terwijl zijn vak in het programma niet helemaal serieus genomen wordt. “Er is aandacht voor het vak, aandacht voor andere muziek en daar is Nederland heel lang verstoken van geweest. Een jaar of tien geleden hoorde je nooit klassieke muziek en galmde er alleen maar popmuziek uit de radio. De muur tussen de verschillende muzieksoorten is nagenoeg geslecht. Door internet, maar ook bijvoorbeeld door de Prinsengracht concerten komt klassieke muziek weer meer onder de aandacht bij de jongeren en kan iedereen beter voor zichzelf bepalen wat ze mooi vinden en wat niet.”

DODO FAN HASKA Een van de projecten waar Van der Veen momenteel veel tijd in steekt is het project Dodo fan Haska, onderdeel van Under de Toer. Under de Toer bestaat uit 32 manifestaties tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 in één van de meer dan 750 kerken in de provincie. Door toedoen van de dirigent uit Haskerdijken is het project Dodo fan Haska daarbij. “Ik had het verhaal van de heilige Dodo fan Haske al eens geopperd bij Eppie Dam. Ik vond dat we daar wat mee moesten, maar concreet werd het niet.” Nu, met Under de Toer wordt dat het wel. Dam schrijft het stuk, en Gerben doet de compositie. “Het wordt echt spectaculair, en het is fantastisch om dat te mogen componeren.” De Kapelle zal van 19 tot 23 september 2018 het toneel zijn voor de Friese openluchtopera Dodo fan Haska.


IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie NIEUW EIN EN! HEERENV

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers


heerenveen

Yvon... Bekend van haar onderneming YVON.NL wat staat voor (Yvon)-Mediation-Bewindvoering-Notariaat, maar het liefst zichtbaar als mensenmens met begrip en gevoel voor ieders persoonlijk verhaal.

TJIBBE EN IMRE Een column voor Groot Heerenveen? Leuk maar vooral niet ingewikkeld, gewoon de situatie van alledag, alsof je met YVON aan de keukentafel zit. Op dát moment belangrijk, op dát moment behoefte aan YVON. Daarom leven we een tijdje met zijn allen mee in het leven van Tjibbe en Imre. Getrouwd, 3 dochters en 1 zoon (Nynke, Sjoerdtje en Riekje, allen al uit huis, Hendrik 21 jaar nog thuis). Tjibbe is 63 jaar en Imre is 60 jaar. Samen hebben zij een eigen woning en een hypotheek die over 2 jaar is afgelost. Hun spaargeld is ongeveer 25.000 euro. Tjibbe's pensioen is inzicht: Imre heeft lang in de zorg gewerkt en gaat nu haar dochter Nynke helpen door op het kleinkind te passen. Het afgelopen jaar is de vader van Imre overleden. Er is nu zorg over de moeder van Imre. Samen met haar beide zussen probeert zij zo goed mogelijk voor hun moeder te zorgen. Moeder is inmiddels 89 jaar, slecht ter been. In de vorm van thuiszorg overdag lukt het om moeder nog een tijdje in hun huis te laten wonen waar ze al 40 jaar woont. Door de afnemende gezondheid van moeder, maar vooral ook haar geestelijke conditie, komen de zussen bij YVON terecht voor vragen. We beginnen met de feitelijke situatie inzichtelijk te krijgen. Blijft moeder thuis wonen met thuiszorg of is er een indicatie te verwachten voor 24 uurs zorg? Deze vragen zijn van belang om vervolgens te kijken welke zaken op korte termijn geregeld moeten worden en kan moeder dit zelfstandig of niet? Stel moeder verhuist naar een verpleegomgeving, hoe komt het dan met de woning? Wanneer kan deze worden verkocht? Kan moeder zelfstandig de koopovereenkomst tekenen? In het informatieve gesprek wordt ingegaan op deze vragen en samen met de zussen wordt gekeken naar welke zaken prioriteit hebben. Daarbij is doorslaggevend de conditie van moeder: Kan zij de gevolgen van haar handelen en b.v. handtekening overzien? Of met andere woorden: Is moeder in staat om een voorziening middels een volmacht te overzien, in gewone termen: Kan moeder aangeven dat zij graag wil dat haar drie dochters samen alles voor haar gaan regelen op financieel gebied? Dán kan er preventief een volmacht worden afgegeven aan de drie kinderen. Tevens wordt gekeken naar de gevolgen van moeder's eventuele opname in een verpleegomgeving. Wat betekent dit voor haar financieel? Hoeveel inkomen heeft moeder, spaargeld en wat is het gevolg van verkoop van de woning? Wat houdt de financiele bijdrage aan de zorg voor moeder in? Belangrijke vragen waar je als kind helemaal niet bij stil staat maar nu wel over moet beslissen! De drie kinderen gaan met veel informatie en vragen terug naar huis. Wordt vervolgd... Heeft u ook een vraag? Of wilt u meer weten? YVON.NL, K.R. Poststraat 100-1 8441 ER Heerenveen - Tel.0512 - 36 80 80 www.yvon.nl

GROOTHEERENVEEN.NL

23

COME TO MY ISLAND

Hij is een wereldburger met Heerenveense wortels en de aardbol als werkplaats. Zij ontmoette hem bij de Ecokathedraal, levensbouwwerk van Louis le Roy en hemzelf in Mildam. ENERGY!, was vanaf toen hun bindende factor. Sinds jaren ligt zijn basis op het eiland van de Griekse goden en godinnen. Het oude Nirikos, misschien het eigenlijke mythologische Ithaka, bekend als Lefkas. “Kom ook,” zei Peter Brinkman al jaren tegen GrootHeerenveens José vandeHoef. Afgelopen april boekte ze een ticket. “Rijd het eiland maar op. Je bent overal welkom en komt vanzelf een slaapplek tegen. Misschien ben ik er ook.” Met de ondergaande zon in de achteruitkijkspiegel verlaat ik Preveza. “Ga maar snel rijden”, zeiden ze nog: “Want in de bergen is het echt donker.” Na een rit waarin ik mijn rijbewijs haarspeldbochten-bij-nacht haal, lonken de lichten van het stadje Lefkas. Via de vlottende brug die het eiland verbindt met het vasteland, rijd ik erdoor en wordt overspoeld door vermoeidheid.

ënveldjes omzoomde beek, ben ik dankbaar dat ik toch op mijn intuïtie vertrouwde. Vanzelf kom ik zo op mijn eigen energieplek op Lefkas terecht. Ik kronkel een weg af even voorbij Ag Nikitas. Een volstrekt leeg wit strand met knalblauw water, ik barst in huilen uit. Kathisma Beach. Verderop wordt het komende drukke seizoen voorbereid, maar verder is er ultieme rust. “Je bent zo welkom, ik heb net een kamer klaar. Kom kijken.” Vassili mikt de deuren open en oh wonder: ingeklemd tussen strand en rotswand, mijn veranda boven de zee. “Ik blijf voor ‘the view’”, roep ik. “Welnee”, grijnst Vassili: “Jij komt voor ‘the energy’, dat zag ik meteen.”

HELEND SLAPEN “Tsoukalades?”, vraag ik toch. Verbazing, want wie wil die bergrit nou ’s nachts maken? Het dorpje Tsoukalades van amper 200 inwoners aan de noordwestkust van Lefkas is de bakermat van een van Peters projecten. In een oeroude boomgaard tegen de berghellingen verrijzen later dit jaar zijn slaaphutjes: “De energie van veel mensen is vervuild. Mensen zijn moe en komen niet meer tot hun recht. Ze hebben een plek nodig om weer heel te worden, door te slapen en Kairos, dus levensenergie op te doen.” ‘Helend slapen’, noemt Peter het. Volgens de Ecokathedrale gedachte worden de hutjes gestapeld en door de koepel bovenop zie je altijd de lucht. Er is een bed, je kunt douchen en op de veranda kook je in de buitenkeuken. Peter: “Het principe van de hutjes is dat je er niets anders hoeft dan slapen, totdat je bent uitgerust. De energie is hier zo goed, die vult je daarna, waardoor je tot je kern komt en van daaruit zie je de mogelijkheden op je levenspad weer. Wil je daarbij worden begeleid, dan kan dat.”

EFTIGIA Aangezien Peter is weggeroepen naar IJsland en ik ’s nachts geen plek vind, slaap ik in Lefkas-city. Verbazing over het schitterende uitzicht op de stad en jachthaven als ik ’s ochtends de luiken opengooi. Ik verhuis naar een allerlieflijkst plekje, halverwege Tsoukalades en de Ionische Zee, met een veranda badend in de ondergaande zon. “Ik heet Eftigia”, zegt de dochter des huizes: “En dat betekent dankbaar.”

Met de oefeningen die Peter me heeft meegegeven ga ik elke dag op pad: loslaten wat ik niet meer nodig heb en tot rust komen. Slapen! Daarna energie bijtanken en ervaren wat ik voel. Al doende avontuur ik het eiland over, steeds terugkomend in die oude boomgaard waar volgend jaar de huisjes staan, met zeezicht. Iedere morgen komen dorpsbewoners me ‘kalimeira’ wensen, goedemorgen. Een eitje te brengen. “Wat ga je doen vandaag?” “De bergen in.” “Weet je waar je heengaat?” “Welnee. Maar ik kom weer terug.” “Neem je een stok mee? Tegen de honden en de slangen.” Diep ademhalen en bedenken dat ik mag vertrouwen dat het goedkomt.

BEACHHOUSE “Lukt het met je oefeningen?”, vraagt Peter als ik weer eens wifi heb: “Wat verandert er? Voel je de energie? “Hij is er niet, maar toch een beetje wel. Dit is zijn land, ik ben zijn gast. Hebben jullie op jullie reizen ook altijd een steeds terugkerend woord? Het mijne is ‘eftigia’. Elke dag ervaar ik dankbaarheid. Soms klinkt wel dat stemmetje in mijn hoofd: “Stommerd, waarin ben je nu weer beland?” Als ik van een smal 20 % hellingweggetje recht de zee in lijk te rollen. Of als na 16 km bergwandeling het pad ophoudt aan een ravijnrand. Maar als ik dan beland op het meest paradijselijke strandje, achter de mooiste waterval of in een door orchidee-

VIER ELEMENTEN Bergen, water, zon en stilte, op enig moment alleen verstoorddoor een Griekse Adonis die strippend zijn parasol precies voor mijn neus zet en zijn tablet openklapt. Ik val ik slaap als hij vertelt over zijn dure auto. Als ik ontwaak zegt hij: “Ik kom morgen terug, dan ben je vast uitgeslapen.” Maar ‘morgen’ wacht een heel ander avontuur. Na me te hebben verbonden met de energie van de aarde en het water, ga ik onverwachts de lucht in. Samen met zijn vriendin Ageliki heeft Janni van paragliden zijn 'way of life' gemaakt. Of ik meega, de berg af. Wachtend op de top waar vanaf we gaan springen, voelen we de wind draaien en de zee vervlakken. “Run and smile!!!!” roept Ageliki, als ze Janni en mij het laatste zetje geeft. Een reis in een reis, zwevend over de bergen en de zee. Met de warmte van de zon erbij, heb ik energie opgedaan aan alle vier de elementen. Het is nog donker als ik voor de laatste keer door dierbaar Tsoukalades rijd. Volgend jaar staan hier Peters huisjes, zijn gasten welkom en geeft hij het dorp een economische impuls die het hard nodig heeft. Peter: “De mensen zijn hier zo fijn, ik gun iedereen het contact met hen en met de diepe energie van deze plek.” Mag ik nog eens komen? Dan lopen we samen.


24

NUMMER 07 • 2017

EEN WARME OVERDRACHT VAN TJONGERSCHANS NAAR KRAAMZORG

Op 1 juli jl. is ziekenhuis Tjongerschans het project ‘warme overdracht’ gestart. Het project is een initiatief van Middenin geboortezorg, het verloskundig samenwerkingsverband van Heerenveen e.o. en is uniek in Friesland. Bij de warme overdracht komt de kraamverzorgster naar Tjongerschans. Hier wordt, samen met de kraamvrouw, haar partner en de verpleegkundige van Tjongerschans, aan bed een overdracht gegeven aan de kraamverzorgende. Zij neemt de zorg over en gaat met de klant mee naar huis. Door de warme overdracht wordt continuïteit van de zorg gewaarborgd. Dankzij de warme overdracht zijn de ouders actief betrokken bij de overdracht en kunnen zij indien nodig aanvullingen geven. Ook eventuele onduidelijkheden of vragen worden op deze manier ondervangen.

De warme overdracht zorgt tevens voor een intensievere samenwerking in de geboortezorgketen, waarbij de klant centraal staat. Tjongerschans is continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De overdracht van zorg is een belangrijk en tevens kwetsbaar moment binnen de geboortezorg. Een juiste en complete overdracht is noodzakelijk om de continuïteit voor het kraamgezin zo goed mogelijk te borgen.

SAMENWERKING FRIESE ZIEKENHUIZEN ZORGT VOOR TOPZORG BIJ PATIËNTEN MET BORSTKANKER Friese patiënten met borstkanker kunnen straks voor hun operaties terecht in een expertisecentrum voor borstkanker. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat door een speciaal opgerichte projectgroep is gedaan.

EEN SUCCESVOLLE ‘KINDERDAG MET EEN LACH’ Speciaal voor kinderen die langdurig onder behandeling van een arts staan en daardoor regelmatig moeten terugkeren naar het ziekenhuis is de middag ‘Kinderdag met een Lach’ georganiseerd. De middag wordt georganiseerd door de Junior Kamer Heerenveen in samenwerking ijshockeyclub Unis Flyers en ziekenhuis Tjongerschans. Bijna 30 kinderen namen deel aan de autorondrit met snelle, stoere en klassieke auto’s. Zo reden er onder

andere een mooie oranje eend en een stoere Bugatti mee, maar ook een echte brandweerauto en de politie op de motor. In IJsstadion Thialf, waar de tussenstop was en iedereen een drankje kreeg aangeboden, werden de deelnemers getrakteerd op een uitzonderlijkheid. De deelnemende auto’s mochten geparkeerd worden op de ijshockeybaan, waar een aantal spelers en de mascotte van de Unis Flyers de kinderen stonden op te wachten. Dit was een waar cadeautje, voor de kinderen en de chauffeurs. Na terugkomst in

ziekenhuis Tjongerschans was het tijd voor een meet & greet met de ijshockeyers en zijn er tal van vragen afgevuurd op de spelers van de Unis Flyers. De geslaagde middag werd afgesloten met een zak patat en een ijsje waarna de kinderen naar huis gingen met een bijzondere goodiebag. Het was ondanks de regen een vrolijke en onvergetelijke middag voor kinderen.

Deze projectgroep is in het leven geroepen door de bestuurders van de vier Friese ziekenhuizen. Deze projectgroep is gevraagd te onderzoeken hoe de zorg voor Friese borstkankerpatiënten verder kan worden verbeterd. Bij de totstandkoming van dit advies is veel gebruik gemaakt van de ervaring van patiënten die zeer openhartig inzichten hebben gedeeld over wat werkelijk van belang is in de verschillende stadia in het ziektebeloop bij borstkanker. Patrick Vink, bestuurder ziekenhuis Tjongerschans: “Niet omdat er nu slechte zorg wordt geleverd, er zijn immers vier prima ziekenhuizen in Friesland met uitstekende medische staven en ziekenhuizen zijn steeds beter in staat om samen met verwijzers de zorg vorm te geven, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat onze zorg nog verder en sneller kan verbeteren door intensief met elkaar samen te werken. Juist dát is wat onze patiënten van ons mogen verwachten.”

Wat betekent dit voor de patiënt? In de praktijk zal dit voor de patiënt betekenen dat zij voor de diagnostiek (onderzoeken) terecht kan in alle vier Friese ziekenhuizen. Mocht blijken dat daarna een operatie moet volgen, zal deze plaatsvinden in Leeuwarden. Behandelingen als chemo- of hormoontherapie kunnen vervolgens weer in alle vier ziekenhuizen plaatsvinden.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

FOTO'S TEAM HORSTHUIS

GROOTHEERENVEEN.NL

25

Een stage voor een dag

“Weet je wat de kunst van koken is Richard?” vraagt Henk. “Praten en werken tegelijk.” De mannen lachen. Richard Edelenbos geniet van de reuring in de keuken van Peter’s Partyservice en doet ondertussen onverstoorbaar zijn ding. Hij is bezig om een enorme bak gekookte aardappelen in partjes te snijden. Op het magneetbord in de keuken hangt, behalve bestellingen voor deze week, ook een briefje met de notitie: ‘Donderdag Prokkelstage Richard. 1 opdracht per keer.’ Richard heeft een licht verstandelijke beperking. Zijn begeleidster Bianca zocht tijdens de landelijke Prokkelweek een stageplek voor hem. Bij Peter’s Partyservice reageerden ze direct enthousiast en gaven ze hem een warm welkom.

te houden bij zijn eerdere werkplekken. Desondanks denkt Bianca dat hij met goede begeleiding en afgebakende taken van meerwaarde kan zijn bij een bedrijf. Weliswaar niet voor een baan van vijf dagen per week, maar wel voor één dag per week. Voor Richard zou het bovendien een mooie afwisseling zijn van zijn werkweek en zijn de sociale contacten zeer waardevol.

LEREN VAN ELKAAR “Hij vindt dit machtig!” vertelt begeleidster Bianca Wilting van Talant. “Dankzij de Prokkelweek heb ik de stap gezet om een stageplek te zoeken, maar we moeten hier meer mee doen,” vervolgt ze enthousiast. Henk Post van Peter’s Partyservice beaamt dit: “We leren allemaal van elkaar.” De Prokkelstages zijn een mooie manier voor mensen met een beperking en bedrijven om met elkaar kennis te maken. Mensen met een beperking kunnen zich tevens oriënteren op werk, terwijl bedrijven kunnen verkennen welke werkzaamheden iemand met een beperking zou kunnen doen bij hun bedrijf. Bianca ziet veel mogelijkheden en benadrukt bij de bedrijven wat de cliënten kunnen. En dat is best veel, mits ze maar één opdracht per keer krijgen.

AANDACHT Geïnteresseerd vraagt Richard of ze ook olijfolie gebruiken en hoelang het bedrijf al bestaat. Al werkend beantwoordt Henk zijn vragen.

STAGEPLEKKEN

Richard heeft het zichtbaar naar zijn zin. “Ik vond het wel spannend, maar het zijn leuke mensen hier,” vertelt hij stalend. Het is een drukke dag voor de cateraar, maar dankzij de goede voorbereiding is het voor Henk Post en zijn collega Bart Stork geen enkel probleem om ook aandacht voor Richard te hebben. Van te voren bedachten ze de werkzaamheden voor Richard. Onervaren is Richard trouwens niet en dat scheelt. Op zijn dagbestedingsplek van Talant in Joure werkt hij ook in de keuken en zorgt hij voor koffie en thee. Ook kookt hij

meerdere dagen per week samen met een vrijwilliger een warme maaltijd voor acht cliënten, die ze vervolgens ’s avonds thuis kunnen eten. Eerder werkte Richard in de keuken van het Theresiahuis in Joure en bij een banketbakkerij van de Hema.

SOCIALE CONTACTEN Werken in een gewoon bedrijf kent ook risico’s voor mensen met een beperking. Mannen zoals Richard worden snel overvraagd en zijn vaak niet bestand tegen de hoge werkdruk. Om deze reden was het lastig voor Richard om zich staande

Behalve Richard hadden nog dertien andere cliënten van Talant een stageplek voor een dag. Het regelen van de stageplekken was best een klus, maar absoluut de moeite waard. Alle cliënten werden gastvrij ontvangen bij de verschillende bedrijven en kijken terug op een mooie stagedag. Er waren stageplekken bij Ouderenzorg Boerenblij, Houthandel Jan Sok, Dierenpension Matu, Voetbalclub SC Heerenveen, XL Carwash, Gemeente Fryske Marren, Peter’s Party Service, Dagbesteding Herema State, Manege De Hjouwer en Speelbos Joure.

OVER PROKKEL De Prokkelweek is in 2007 ontstaan vanuit het initiatief van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten waarin zij samen met zeven andere organisaties de ‘Verstandelijk gehandicapten 2-daagse’ organiseerde. Inmiddels is Prokkel uitgegroeid naar een Prokkelweek, vol prikkelende ontmoetingen in heel Nederland. Talant vindt het belangrijk dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving en is daarom full-partner van Prokkel.


1000m 2 spring plezier!

Trampolinepark Jumpstyle Heerenveen is de perfecte combinatie van sport, fun en gezelligheid in een stoere, industriÍle setting. Met meer dan 1000 m² is dit het eerste en vetste trampolinepark van heel Friesland!! Kom je lekker uitleven op de 38 geschakelde trampolines met obstakels, tumbling lane, foam pit area met spectaculaire trampolines, stunttoren met een big airbag en een slam dunk area.

23juli

2017

OPEN!

Wil je alvast reserveren om er zeker van te zijn dat je kunt komen jumpen? Dat kan!! Boek je jump-arrangement via www.jumpstyleheerenveen.nl! Volg ons ook op Facebook en Instagram.

Maak kans op Mooie priJzen, Meld Je nu al aan via:

www.jumpstyleheerenveen.nl/ikwiljumpen


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

27

een nieuwe blik op…

CULTUUREDUCATIE IN HET BASISONDERWIJS Sinds een jaar of 25 is er veel belangstelling voor de maatschappelijke effecten van kunst- en cultuuronderwijs. Barend van Heusden is professor aan de rijksuniversiteit Groningen en onderzoekt directe relaties tussen wat er in de hersenen gebeurt en welke lessen kinderen volgen. Maar er zijn meer onderzoekers die geboeid worden door het effect van kunst, theater en muziek op kinderen in het basisonderwijs. Bijna elk onderzoek bevestigt dat kunst- en cultuureducatie leidt tot meer zelfvertrouwen en tot een positief zelfbeeld. Maar, hoe werkt dat dan? We lazen wetenschappelijke onderzoeken en bezochten beeldend docent Jeannette Scheffer voor een nieuwe blik op dit onderwerp.

Als je in het basisonderwijs op bezoek gaat bij beeldende lessen zie je meer dan alleen knutselen. En als je een volgt dat langere tijd theater les heeft zie je de veranderingen in de houding. Cultuureducatie gaat over meer dan iets leuks maken of het ‘leuk hebben’. Er is een verdiepingsslag gaande. Professor Barend van Heusden doet onderzoek naar wat er op dat moment in je hersenen gebeurt en hij schrijft hier uitgebreid over. Volgens hem leren kinderen tijdens cultuur educatieve lessen, en dit kan zang, muziek, dans, theater, media, literair en beeldend onderwijs zijn, omgaan met materiaal. En dan niet alleen met letterlijk materiaal als in muziekinstrumenten of bijvoorbeeld klei, maar ook je eigen lichaam en je stem zijn jouw materiaal. En als je jouw materiaal goed wilt leren beheersen moet je kunnen waarnemen, luisteren, leren, spreken, schrijven én analytisch leren denken. Lessen die het kind vormen en de rest van zijn/haar leven kan meenemen. En daarmee grijpt cultuureducatie tegenwoordig in op de ‘normale’ vakken die worden gegeven in het onderwijs. Bij cultuureducatie komen woordenschat, begrip herkenning, geschiedenis en soms zelfs wiskunde kijken. En daarmee kan het aansluiten of een aanvulling bieden op alle andere vakken uit het curriculum van de school. Elk kind kan op zijn of haar eigen manier de wereld om zich heen ontdekken en een

Kleuters in de les over emoties.

zelfbeeld creëren door middel van cultuureducatie. Het kind wordt gestimuleerd om zelf na te denken, te onderzoeken en samen te werken als dat nodig is. De leerkracht is niet langer degene die iets maakt wat jij braaf nadoet, maar hij/zij bestudeert wat er gebeurt met het kind in het proces. Hij/ zij ziet met de handen op de rug toe op het proces van het individuele kind. Alsof ze een archeoloog is die ziet wat er onder de oppervlakte gebeurt. Dat is wat er op dit moment op steeds grotere schaal plaats vindt in de gemeente Heerenveen. In de veilige omgeving van de school. Waarom hanteren steeds meer scholen deze aanpak? ‘Omdat het noodzakelijk is om de kinderen en jongeren tot culturele zelfbewuste burgers op te voeden die in staat zijn om effectief bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkelingen van de 21ste eeuw’ zegt Barend van Heusden. Vele scholen in de gemeente Heerenveen huren hiervoor docenten van buitenaf in voor onder andere muziek, theater maar ook beeldende lessen. Een van hen is Jeannette Scheffer (45 jaar), docent beeldende vorming en tekentherapeut. Zij ging afgelopen jaar op de twee basisscholen in Akkrum aan de slag naar aanleiding van het verhaal ‘De Vuurvogel’ van Igor Stravinsky. Een sprookjesachtig verhaal over een gewone jongen, een slechterik en een vuurvogel. Een verhaal over goed en slecht. Over verstijven van angst, of angst die zo groot wordt als de reus. Er valt veel te ontdekken in dit verhaal en dat hebben alle

Kleuters bouwen een vuurvogel.

groepen 1 t/m 8 van de scholen in Akkrum samen met Jeannette gedaan. Jeannette ziet de lessen als een middel om meer over jezelf te leren. Want wat gebeurt er eigenlijk als jij bang bent? Verstijf je van angst zoals de prinsen in het verhaal die hun prinsessen wilden redden? Of wordt je angst zo groot dat het op de reus uit het verhaal begint te lijken? Hoe stevig sta jij eigenlijk in je schoenen? En hoe groot moet jouw moed zijn om je staande te houden? Vragen die in alle groepen anders tot uitdrukking kwamen. Alle leerlingen hadden hun eigen associaties en verhalen die ze graag wilden delen. De kinderen van beide scholen voelden zich vrij en veilig genoeg om te vertellen over angsten en pijnlijke herinneringen. Het beeldend werk werd naast de verhalen een manier om hun ‘ei’ kwijt te

kunnen. ‘Een bijzonder proces om mee te maken’ vertelt Jeannette. ‘Ik heb dan ook vele bijzondere momenten meegemaakt. Zo gaf ik een les aan groep 3 en 4 waarbij jongens uit groep 8 de kinderen begeleidden bij het maken ervan. Ze maakten in die les vogels van wijnflessen. Dat was op zich al een mooi proces. Aan het einde van de les kwamen de jongens naar mij toe omdat er zoveel lege flessen over waren. Of ze dezelfde les aan hun eigen groep mochten geven? Natuurlijk heb ik dat, in overleg met de groepsleraar, laten gebeuren. Ik hoorde achteraf dat het een goede les was.’ Er werden in Akkrum veren van moed gemaakt, er werd gedanst, vogels van hout en glas, ecoline werd bevroren en plastic werd verwarmd. Niets was te gek. En zo ontstond een prachtige expositie als afsluiting van dit bijzondere project. En de kinderen nemen voor de rest van hun leven deze ervaringen mee. En het kind met adhd waarvan iedereen dacht: die kan zich niet concentreren? Die was 20 minuten muisstil gefascineerd aan het werk met houtskool. Zo bewijst de praktijk direct alle wetenschappelijke onderzoeken: pas de onderwijsvorm aan het kind aan, en je hebt er geen kind aan! ‘Op naar een nieuw seizoen Atelier in de scholen, met nieuwe onderwerpen en nieuwe ontdekkingen. Ik kijk ernaar uit om na de zomervakantie weer aan de slag te gaan met de kinderen uit de gemeente Heerenveen!’

Werken aan de veer van moed.


Vanaf nu kunt u bij Audio Tempel de mooiste audiosystemen per maand betalen.

"The ar t of ar listening and watching" "The t of listening"

BIJ AUDIOTEMPEL TEMPEL IN IN DE DE OUDE BIJ AUDIO OUDEWIJNHOEVE WIJNHOEVE De award winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf € 9,50 per maand

Vanaf Vanaf nu nu kunt kunt u u bij bij Vanaf nu kunt TEMPEL Audio Tempel de Audio Tempel deu bij AUDIO Nuprime IDA-16 Een fantastisch klinkende versterker al twee jaar achter elkaar product mooiste audiosystemen de mooiste audiosystemen per mooiste audiosystemen van het en of Editors Choise! Vanaf € 20,- per maand per maand betalen. maand betalen!

Cambridge Audio

Bluesound

Soundbar HeroShot

De CX-serie van Cambridge Audio is een geheel nieuw ontwikkelde lijn, die bestaat uit twee stereoversterkers, een netwerkspeler, een CDloopwerk en twee AV-receivers (surround). De CX-serie combineert moderne technologie en een uitstekende, gedetailleerde muziekweergave met een nieuwe, strakke vormgeving. Omdat de meeste muziekbronnen tegenwoordig digitaal zijn, hebben alle CX-versterkers een hoogwaardige DAC aan boord. Alle apparaten van de CX-lijn zijn gebouwd op een stevig, resonantie-dempend metalen chassis dat bijdraagt aan de excellente audioprestaties.

De beste soundbar! niet alleen film maar ook muziek en streaming.

De De award award winning winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf PER € 9,50MAAND per maand VANAF € 9,50

25% KORTING!

OP ALLE VOORRAAD DALI EN TANNOY LUIDSPREKERS

Cambridge 25% CXR200

KORTING!

OPisNAD VOORRAAD De CXR200 de topreceiver van Cambridge met een vermogen van 200 hifi-watt. Hij heeft een schitterende geluidskwaliteit, HDMI Zone 2 en ondersteuning voor de nieuwe 4K / UHD-videostandaard. Elegant aluminium ontwerp.

OP=OP!

T758, C356BEE

Scansonic MB-5 Luidsprekers 66,- per maand VANAF €Vanaf 66,-€PER MAAND

De Rega Planar 3

Nuprime IDA-16 IDA-16 Een fantastisch klinkende Nuprime versterker al al twee twee jaar achter elkaar product versterker van het het en en of of Editors Editors Choise! van VanafPER € 20,-MAAND per maand Met de Rega Planar 3 platenspeler zien we de terugkeer VANAF € 20,-

platenspeler, verfijning van perfectie van een legende, de Planar 3 is namelijk de platenspeler waar het voor RegaAUDIO allemaalTEMPEL mee is begonnen en waardoor 46 het merk is waar het Marktweg nu is. De opvolger hiervan, de RP3 heeft 58451 jaar op de What-HiFi turntable of the year CGrijOudeschoot/Heerenveen Zuid awardinfo@audiotempel.nl gewonnen. De nieuwewww.audiotempel.nl Rega Planar 3 is de nieuwste incarnatie van deze legendarisch productlijn. US

AUDIO TEMPEL Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl - www.audiotempel.nl 10:00 - 18:00 10:00 - 17:00 zijn open op afspraak ook s’avonds zijn afspraken mogelijk!

IN AUGUST ALLEEN OP EN! AFSPRAAK OP

THE ART OF LISTENING LISTENING

Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/ Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl

AUDIO TEMPEL

www.audiotempel.nl Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot Tel: 06-46736557 www.audiotempel.nl

Audio Tempelheeft heeftAudiotempel traditionele hifi /audio Muziekisiseen een universele universele taal. taal. Een Daarnaast een ruimeleveranciers keuze in gebruikte Muziek Een taal taal die die iedereen iedereenter ter in haar portfolio maar ook nieuwe merken dieom meer wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 2 en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs door de wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m Scansonic MB-5 Luidsprekers gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën. Daarnaast grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de Scansonic MB-5 vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u Luidsprekers terecht om de Vanaf € 66,- per maand Audiotempel een ruime keuze in gebruikteonder en nieuwe nieuwsteontwikkelingen ontwikkelingen van van beeld Vanaf € 66,- heeft per maand luisteren en met andere muziekliefhebbers, een nieuwste beeld en en geluid geluidte teontdekken. ontdekken. LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde van de mooiste hifi producten. Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, producten. D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand AUDIO TEMPEL boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw AUDIO TEMPEL van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk. luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze Marktweg 46 Bij ons zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en luidsprekers, home theater, Beamers, TV’s en audio Marktweg 46 luidsprekers, inbouw luidsprekers,8451 home theater, Beamers, CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en 8451zijn CGde Oudeschoot/Heerenveen Zuid TV's en audio accessoires. Nog nooit mogelijkheden info@audiotempel.nl www.audiotempel.nl pop tot jazz. Alles is er mogelijk. uitgebreid geweest. Audio Tempelinfo@audiotempel.nl levert audioproducten in OPENINGSTIJDEN zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levertwww.audiotempel.nl alle prijsklassen. Maandag t/mOOK donderdag afspraak (ook in de avond). audioproducten in alle prijsklassen. VOLG ONS OPopFACEBOOK! Vrijdag: 10:00 18:00 uur Zaterdag: 10:00-17:00 uur Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers Zondag: 13:30-17:00 uur in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE CENTRALE BAKKERIJ AAN DE FOK In 1749 waren er twee bakkers aan de Heerenwal. Bijna 200 jaar later was het aantal, evenals dat van de inwoners van Heerenveen, behoorlijk gestegen. Zo waren er in 1920 minimaal twaalf bakkers in Heerenveen. Luinjeberd, Nieuwebrug, Oranjewoud en ’t Meer hadden elk ook hun bakkers. Het bakkersleven was een “slavenleven”. De werkdagen waren vaak lang doordat de bakker vroeg in de morgen moest beginnen om de broden op tijd klaar te hebben voor de vaak ver uiteen wonende klanten. Dagen van zeventien of achttien werkuren waren schering en inslag. De lage bedrijfsinkomsten lieten het meestal niet toe om voldoende personeel aan te nemen, waardoor zowel de vrouw als de kinderen werden ingeschakeld.

Van links naar rechts: artsenwoning - gemeentehuis Aengwirden – Centrale Bakkerij – notarishuis. Gevel van de bakkerij in 1961 door J.D. de Jong. Centrale Bakkerij in 1950.

Van regeringswege werd propaganda gemaakt voor “Samenwerkende Bakkerijen”. Na een lezing hierover in Heerenveen besloot een groep bakkers een Centrale Bakkerij in Dieren en Zutphen te bezichtigen. Zij kwamen vol lof terug en brachten enthousiast verslag uit. Zestien bakkers besloten om ook in Heerenveen een dergelijke bakkerij op te richten. De Telegraaf van 22 april 1919 meldde: ‘ In navolging van de bakkers te Dieren en Zutphen hebben de bakkers alhier besloten tot oprichting eener centrale bakkerij.’ In zekere zin hadden de bakkers voor de oprichting van een Centrale Bakkerij de wind in de zeilen, want de Arbeidswet van 1918 verbood nachtarbeid zonder speciale vergunning. Bovendien kon de toegenomen mechanisatie het arbeidsproces versnellen. Het terrein aan de Fok werd in 1920 “geregeld” door de gemeente-architect van de toen nog bestaande gemeente Aengwirden, de heer K.R. Post. Op 31 januari 1920 werd

FOTO BOVEN: Groepsfoto van oprichters. FOTO RECHTS: Groepsfoto van de opening van de Centrale Bakkerij in 1921.

door de N.V. “een huis met tuin, schuur en tuingrond aan de Fok te Heerenveen” gekocht van mevr. Cornelia Bosma te Groningen, weduwe van Karel J. Kalt, voor de prijs van fl. 14.500. Na sloop van deze woning is op dit terrein de bakkerij gebouwd. Het perceel lag naast het toenmalige gemeentehuis van Aengwirden. Aannemer was Joh. de Haan, die het werk in 1921 opleverde. De bouwkosten bedroegen ongeveer 150.000 gulden en voor alle vennoten werd een bedrag in het aandelenkapitaal vastgesteld. Er werd een obligatielening uitgeschreven en de Friese Bank zorgde voor een hypotheek.

gebakken. Als de oven afgekoeld was, waren de roggebroden ook klaar. De takkenbossen lagen achter de bakkerij opgeslagen.

De bakkerij had twee grote heetwaterovens en verder waren er vier roggebroodovens die met takkenbossen werden gestookt en waarvoor speciale bakkers waren aangesteld. Als de takkenbossen uitgebrand waren was de oven op de juiste temperatuur en werden, na verwijdering van de asresten, de roggebroden erin geschoven en als een soort vloerbrood

Ruim 70 jaar deed de bakkerij dienst in Heerenveen. De Leeuwarder Courant schreef op 5 juni 1993 over het einde van de Centrale Bakkerij. Het pand werd door Sjoerd van der Molen uit Rotstergaast gesloopt om plaats te maken voor een kantoorgebouw met appartementen. Dit werd gebouwd door Noppert uit Heerenveen.

Veel bakkers hielden hun winkel aan als “Depot Centrale Bakkerij” en kregen daar ’s morgens brood, koek en banket aangeleverd voor verkoop vanuit de winkel. Maar er waren ook bezorgers (bôlesutelers) die ’s morgens met gevulde bakfietsen hun wijk introkken. Er waren 10 personeelsleden van de bakkers mee overgenomen en in het begin waren er nog 5 paarden met bakkerswagens in gebruik.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl

Sloop van de Centrale Bakkerij aan de Fok in 1993.


30

NUMMER 07 • 2017

FEANRUN VOOR HET GOEDE DOEL

Op zondag 3 september 2017 vindt om 14:00 uur in Heerenveen de derde editie plaats van de Feanrun! Dit is een sportieve en gezellige loop over 4 Engelse mijlen (ongeveer 6,4 kilometer) waarvan de opbrengst bestemd is voor het Goede Doel. Dit jaar is niet alleen de finish maar ook de start in het gezellige centrum van Heerenveen. De exacte route wordt binnenkort bekend gemaakt.

De online inschrijving voor de Feanrun loopt tot en met 2 september 22:00 uur. Na inschrijving op de dag zelf kan tussen 12:00-13:30 uur.

Bedrijventeams inschrijven kan TOT 1 AUGUSTUS 2017 via het aanmeldformulier op de website van Heerenveen ’n Gouden Plak.

GOUDEN PLAK BEDRIJVENRUN

GOEDE DOELEN

De Gouden Plak Bedrijvenrun is een onderdeel van de Feanrun. Samen met collega’s op een sportieve en gezellige manier de zomervakantieperiode afsluiten en weer fris aan het werk beginnen? En bijdragen aan het Goede Doel? Als deelnemend bedrijf kunt u rekenen op het ‘Gouden Bedrijvenpakket’ en ook Gouden Sponsor zijn.

Levens veranderen - en daardoor bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en woongemeenschappen in Zuid Afrika - door middel van sport! Dat is de visie van SCORE Changing Lives Through Sport. Via sport leren kinderen en jongeren immers waardevolle vaardigheden. Dit biedt niet alleen kansen voor henzelf, het helpt hen ook om een waardevolle bijdrage te kunnen

leveren aan het dorp of de gemeenschap waarin ze leven. MOOFY zorgt voor beweging in én met de klas. Hierdoor wordt de schooldag leuker en actiever. In korte filmpjes op het digibord geven bekende sporters bewegingslessen die de kinderen in de klas kunnen doen. Oud-turner Herre Zonderland is een van de sporters die les geeft op Moofy. Samen met de gymnastieklessen en spelen op het plein, zorgt bewegen in én met de klas voor een gezond, sportief en vitaal ‘beweegklimaat’ op school.

3 SEPTEMBER 2017 • 14:00 UUR HEERENVEEN

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN!

www.ngoudenplak.nl/feanrun of Social Media Heerenveen ’n Gouden Plak

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoude


31

GROOTHEERENVEEN.NL

Agenda regio Heerenveen 20

sc Heerenveen - Heracles Almelo

19

22

Simmerpark LIVE

20

22

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

22

Simmerpark LIVE met Teak

23

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

24

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

25

Simmerpark LIVE

27

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

27

Gondelvaart Aldeboarn

25

Simmerpark LIVE met Henk Kuyper

30

Cursisten(14) FRB Fotografie Jubbega

26

Koopzondag

30

Fries Kampioenschap Palingroken

27

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

01

Koopzondag

27

Schilderijen Bert Wieldraaier

02

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

29

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

03

J.W. Jansen in De Pronkkeamer

31

Simmerpark LIVE

06

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

08

On The Spot

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

10

De Laatste Indiaan

t/m

Simmerpark LIVE

13

Zicht op Heerenveen

t/m

juli-augustus

This Matters

13

Schilderclub Mariënbosch

Bibliotheek Heerenveen Expositie / tentoonstelling

Amelius van Oenemapark

Abe Lenstra stadion

Abe Lenstra stadion

sept.

juli

15:00 Open Groepstentoonstelling Dag sc Heerenveen

15:00 Live muziek bij de terrassen (bij mooi weer)

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Amelius van Oenemapark 15:00 Live muziek bij de terrassen (bij mooi weer)

Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Galerie It Alde Tsjerkje - Mildam Expositie

Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Amelius van Oenemapark 15:00 Live muziek bij de terrassen (bij mooi weer)

Abe Lenstra stadion

Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

t/m

Amelius van Oenemapark 15:00 Live muziek bij de terrassen (bij mooi weer)

Kunsthuis LOOF Jubbega Expositie / tentoonstelling

Stadiontour Abe Lenstra Stadion Abe Lenstra stadion

juli

juli

juli

aug

aug

aug

aug

aug

aug

aug

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Amelius van Oenemapark 15:00 Live muziek bij de terrassen (bij mooi weer)

Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Abe Lenstra stadion

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Amelius van Oenemapark 15:00 Live muziek bij de terrassen (bij mooi weer)

Aldeboarn

v.a. 21:00

Theaterspektakel op het water

Bibliotheek Heerenveen Expositie

Tjalleberd

Abe Lenstra stadion

Abe Lenstra stadion

Expositie / tentoonstelling

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Museum Belvédère

Museum Heerenveen

aug

aug

aug

aug

aug

13:00 -17:00 Winkelen

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

Museum Heerenveen

aug

aug

v.a.12:00 Kijk, Ruik & Proef!

Heerenveen centrum

aug

Groepstentoonstelling

Expositie / tentoonstelling

aug

aug

31 aug

17

sept

17

sept

24

sept

Museum Heerenveen

Expositie / tentoonstelling

Theater

Sport - sportief

Lezing/cursus

Expositie/tentoonstelling

Overig/divers

Cultuur beoefening

aug

15

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion aug.

Stadiontour Abe Lenstra Stadion Abe Lenstra stadion

juli

juli

13:00 -17:00 Winkelen

t/m

Heerenveen centrum

juli

aug

20:45 Voetbal

t/m

Museum Abe Lenstra Belvédère stadion

t/m 17

Abe Lenstra stadion

t/m

ON THE FEAN DEI SPOT

juli

14:00 Rondleiding Abe Lenstra stadion

t/m

Abe Lenstra stadion

t/m

Stadiontour Abe Lenstra Stadion

17 aug

Ook een evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak.

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


32

NUMMER 07 • 2017

FOTO: TOIN DAMEN

Topturner Justen Zuidema laveert tussen ambitie en droom

Justen Zuidema hoopt net als tal van zijn collega topturners op een plaats in het WK-team van Nederland dat in oktober naar Montreal wordt uitgezonden. Dat het een hele klus wordt, daar is de 21-jarige Fries meer dan van overtuigd. Zuidema houdt momenteel namelijk meerdere ballen in de lucht. Zo is hij sinds augustus student Automotive Engineering aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en staat hij aan de vooravond van een kijkoperatie aan zijn linkerenkel. Daarnaast woont hij tegenwoordig ook in de hoofdstad van Gelderland en is hij door de week voor trainingen op zichzelf aangewezen in een gymzaal in Elst. In het weekend traint hij bij zijn coach Daniel Knibbeler bij TSH in Sportstad Heerenveen. Wel realiseert Zuidema zich dat de combinatie studie en sport zijn eigen aspiraties om de Olympische Spelen te halen er niet gemakkelijker op maakt. “Ik wil altijd laten zien dat niks onmogelijk is. Als ik kan laten zien dat ik een voltigespecialist ben en boven de 15.000 punten kan scoren, denk ik dat ik wel kans maak op het team.”

SCHOUDERPROBLEMEN Zuidema richt zich al ruim twee jaar op voltige vanwege schouderproblemen. Die problemen zijn nu, zoals hij het zelf noemt, op een controleerbaar niveau. “Ik ben nu weer bezig om de meerkamp op te pakken. Dat heb ik in het verleden ook weleens geprobeerd, zonder succes. Nu gaat het echter beter dan verwacht. Brug en rek zijn daarbij het prettigst voor mijn schouders. Ringen juist weer niet vanwege kracht en de vele rollen die je maakt.” Daarnaast slaat de turner bij de opbouw van de meerkamp vloer en sprong nog over. Dat heeft te maken met een blessure die hij opliep in 2014. Bij het Nederlands kampioenschap kwam hij destijds op sprong verkeerd neer en scheurde daarbij de enkelband van zijn linkervoet.

“Er loopt wel een coach rond. Maar die is voor de lagere niveaus. Soms vraag ik hem wel om mee te kijken en aan te geven wat niet goed gaat. En ja, dat maakt mijn aspiraties wel moeilijker. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging om en te turnen en te studeren”, zegt Zuidema, die zijn studie wel tijdelijk op een lager pitje zet als er wordt toegewerkt naar het WK-traject. “In die periode train ik volledig in Heerenveen. Dat heb ik ook gedaan tijdens het EK-traject. Ik woon dan thuis bij mijn ouders in Minnertsga. Dat is veertig minuten met de auto van Heerenveen.”

VAN KLEINS AF AAN

KIJKOPERATIE “Op de vrijdag voor het NK ben ik onder het mes gegaan voor een soort kijkoperatie in het AMC in Amsterdam. Die is uitgevoerd door prof. dr. Kerkhoffs. Hij heeft er stukjes zwevend bot uitgehaald en het bot iets bijgeslepen. Begin juli mag ik weer lopen. Vervolgens kan het nog een half jaar duren voordat ik weer op mijn oude niveau zit. Omdat ik op vloer en sprong momenteel niet train, loop ik daar geen achterstand op. Die onderdelen moet ik van begin af aan opbouwen. Wel ken ik in mijn hoofd de elementen voor deze toestellen al. Ik hoop gezien het herstel dat de operatie zo snel mogelijk plaats kan vinden. Dan kan ik weer opbouwen en toewerken naar mijn doel om als meerkamper een bijdrage te leveren aan het team.” De operatie stond aanvankelijk gepland voor 11 juli. Dat vond Zuidema echter te lang duren. “Ik heb gebeld of het niet eerder kon. Toen bleek het op 16 juni te kunnen. Ik dacht, doe

maar. Het was wel jammer van het NK. Aan de andere kant betekent het wel dat ik eerder kan beginnen met opbouwen. Op het NK wilde ik trouwens alleen voltige doen. Als daarnaast het WK niet lukt vanwege de ingreep, richt ik mij volgend jaar als meerkamper op het EK. Mocht de meerkamp niet haalbaar zijn, dan ligt mijn focus meer op de World cups”, zegt Zuidema, die nog wel bij het NK had willen langskomen. “Dat ging helaas niet, omdat ik nog helemaal suf van de narcose was.”

TRAININGSPROGRAMMA Om zijn doelen te halen traint Zuidema door de week naast zijn studie zeven uren in een gymzaal in Elst -en in het weekend, op vrijdag en zondag vijf uren in Heerenveen en probeert hij, als het kan vanwege zijn studie, extra trainingsuren te maken in Den Bosch. In overleg met zijn coach Daniel Knibbeler is een trainingsprogramma samengesteld. De turner is voor de uitvoering ervan zo goed als op zichzelf aangewezen.

Ondanks het heen en weer laveren tussen zijn droom om de olympische spelen te halen en zijn studie, heeft Zuidema geen seconde spijt gehad van zijn keus. “De liefde voor auto- en motortechniek zit er al van kleins af aan in. Ik kluste toen al veel met mijn vader bij ons thuis in het hok. Toen ik 16 jaar was heb ik mijn eerste projectauto gekocht, een Toyota Celica TA28. Die heb ik volledig gestript en roestvrij gemaakt. Als ik tijd heb, sleutel ik er nog steeds aan om de auto weer in nieuwstaat te krijgen. Daarvoor was ik al met motoren in de weer.” Het knutselen is volgens hem ook het mooie aan de Engelstalige hbo-opleiding. “Je ontwikkelt nieuwe technische mogelijkheden in de automotive branche. Dit kan de ontwikkeling zijn van een nieuwe elektrische auto tot een nieuwe supercar. Ik ben er hoe dan ook van overtuigd dat de studie mijn sport niet in de weg staat. Epke Zonderland heeft bewezen dat studie en sport goed is te combineren. Hij turnt op topniveau en is bijna afgestudeerd”, zegt Zuidema vol zelfvertrouwen.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

Over the way of life van toen en nu RINSE BLEEKER EN JELTE PIETER DIJKSTRA Als voor het kaatsen in 1853 de ondergang dreigt, grijpen Franeker notabelen in. Ze vormen een commissie die de sport weer op de kaart krijgt en zorgen voor de opleving van het kaatsen als jaarlijks Fries event zonder weerga. Hun commissie blijft bestaan en krijgt de naam Permanente Commissie, ofwel PC. Elke vijfde woensdag na 30 juni is het sindsdien raak. De één gaat erheen om letterlijk een gooi te doen naar het koningschap. De ander was ooit koning en gaat nog steeds niet op vakantie rondom de meest prestigieuze kaatsdag van het jaar: de PC. Met de paplepel kregen ze het kaatsen ingegoten. TWEE SMAKEN

weg vanuit Minnertsga ging mijn mobiel: of ik wilde samenwerken. Voor ik thuis uit de auto stapte, was onze nieuwe partuur gevormd.”

Op 3 augustus staat ook opslager Jelte Pieter Dijkstra (27) weer op het Franeker Sjûkelân voor zo’n 5.000 man publiek. “In mijn geboortedorp Oosterend was het simpel: in de winter voetbalde je en in de zomer ging je kaatsen. Ik kan me echt niet herinneren hoe oud ik was toen ik ermee begon. Nog steeds kaats ik zomers en in de winter voetbal ik drie keer in de week.” Perkspeler Rinse Bleeker (49) herkent het: “Ook in Tzummarum hadden we twee smaken. Als je iets wilde bereiken ging je kaatsen, vanwege de goede faciliteiten en trainers.” Beiden kaatsten door toen ze naar Heerenveen verhuisden. “Ik woonde hier nog geen week, toen de kaatsvereniging al aanbelde. Blij dat ik hier was komen wonen en of ik zin had om voor Heerenveen uit te komen. Bij vier grote wedstrijden speel je altijd voor je eigen dorp”, zegt Jelte Pieter. Dat kaatsen hier minder is doorgedrongen dan elders ten westen van de lijn Heerenveen-Leeuwarden, bleek een feit. Rinse: “De buren kwamen vroeger vragen of je had gewonnen als je thuiskwam. Het hield iedereen in het dorp bezig, het was 'een way of life'. Hier hing ik mijn krans naast de deur en de buren kwamen voorzichtig polsen wie was overleden.” Jelte Pieters omgeving zag in hem een hockeywinnaar bij zijn eerste Heerenvener krans.

FOTO BOVEN Rinse Bleeker tijdens de PC van 1993 (foto Jan Tromp Schalsum)

FOTO RECHTS Rinse Bleeker (links) als winnaar van 1991 (foto Bauke Postma)

Over de toekomst zijn de heren het eens: “De zachte bal is in opkomst. Ook geschikt voor minder ervaren kaatsers. Zie het als het verschil tussen volleybal en beachvolleybal. Door de komst van beachvolleybal kwam de sport dichterbij de mensen. Nu heeft het Olympische allure. Dat zien we als het voorland voor het kaatsen.” Rinse is voor: eens per jaar viert hij een kaatsweekend met vrienden op Ameland: “Met een zachte bal, ja. Op deze manier kun je nog een leuke partij spelen.” Hoewel hij het kaatsen wel mist, begint hij niet meer aan wedstrijden. Jelte Pieter grapt dat het best kan, volgend jaar, bij de vijftigplussers.

KANSEN

Jelte Pieter Dijkstra (links) hoopt de PC te winnen, samen met Rinse Bleeker, voormalig winnaar van de PC.

CONCURRENTIE Kaatsen houdt spelers van april tot oktober flink bezig. Het vergt veel geregel met werk en aanhang. Rinse herinnert zich uit zijn begintijd dat de vrouwen van de hoofdklassespelers elke wedstrijd keurig langs het veld zaten. Voor kaatsen liep de omgeving uit. Mensen namen er toen vrij voor. Jelte Pieter gaat tijdens het kaatsseizoen nooit uit: “Na mijn werk als fulltime inkoper bij een groente- en fruithandel in Sint Annaparochie, train ik dagelijks, behalve op vrijdagavond. Dus eet en slaap ik ook regelmatig daar. Het hele weekend draaien we wedstrijden.” Gelukkig is zijn vriendin sportief en vindt ze kaatsen kijken leuk, bijna leuker dan hij: “Ben ik klaar met spelen, wil zij die goede partij

nog zien die speelt. Dan blijven we nog even.” Verschil met eerdere generaties kaatsers ziet hij wel: “Het aanbod aan sporten en leuke events concurreert nu steviger met het kaatsen. Je kunt meer uitgaan, nu pak je nog weleens een festival mee bijvoorbeeld. Dat was er vroeger gewoon niet.” Hoewel het een traditionele sport is, veranderden er wel dingen. “Begin jaren ’80 kwam er een nieuw type handschoen. Daarmee konden perkspelers directer scoren en werd het spel explosiever. Bracht de opslager daarvoor het bal even in het spel en werd er meer heen en weer gespeeld, vanaf toen werd het eerder een wapen om te scoren”, aldus Rinse. Dit soms tot ergernis van een deel van het publiek, dat de oude manier van spelen beter vond. “Maar ja, er zijn nu eenmaal mensen die vinden dat alles vroeger beter was. Ik ben gestopt in 2000 en al bijna 20 jaar lijk ik in de verhalen elk jaar beter te worden.” Jelte Pieter herkent dat wel, dat romantiseren van het goede. Het hoort erbij. Toch blijft het een familiesport.

MENTALE SPORT Wat hetzelfde bleef, ook al zitten er twee generaties tussen hen, is het grote mentale aandeel van de sport.

Verbaal kunnen twee parturen elkaar flink de pan uitvegen in het veld, wat het spel sterk beïnvloedt: “Tweemaal per weekend sta je tegenover elkaar tijdens de wedstrijden, maar daarna drink je weer zij aan zij in de tent een biertje.” Kaatsen verbroedert nog steeds. “Nu ik wat ouder ben, zie ik beter dat er onder kaatsers veel respect is voor elkaars situatie. Ben je jong, dan ervaar je het als verschrikkelijk als je niet in vorm bent. Dan komt er weerstand, wat je wel ziet bij kaatsers in de leeftijd van Jelte Pieter. Zijn ze wat ouder, dan krijgen ze meer het inzicht dat je niet het hele seizoen in topvorm kunt zijn en het soms even niet loopt”, zegt Rinse. Zo ook Jelte Pieter: "Door een enkelblessure ging het maar half half en dat knaagde. Je haakt een week af, of traint eens bij een ander. Daarna kan het er zomaar weer zijn.”

Of Rinse als voormalig koning nog tips heeft voor Jelte Pieter? “Nee, want daaraan heeft hij niets. Hij is al eens tweede geweest, dus dan kan hij ook zomaar een keer winnen. Soms komen kaatsers vanuit het niets en winnen. Soms zijn ze de beste spelers van hun generatie, maar winnen die PC niet.” Beiden staan ze intussen in de PC-modus. Voor Rinse de 38e in zijn leven, nu als toeschouwer. Jelte Pieter traint zich intussen zijn 10e seizoen door, klaar om straks te winnen. Intussen trekt hij van plaats naar plaats met wat ze noemen het ‘rondreizende circus’. Een ding staat vast: dat zal nooit veranderen.

ONTWIKKELING Driemaal per seizoen kiezen kaatsers met wie ze de volgende periode spelen. Soms valt de keuze niet op de beste spelers, maar op een goede rolverdeling. Dan ervaart Jelte Pieter de nieuwe tijd wel: “Dit jaar stopte mijn partuur na de eerste cyclus. Op

Jelte Pieter Dijkstra in actie tijdens de partij in Berlicum en is klaar voor de PC.


Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

nieuwe collectie banken!

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

kinderwoud.nl

Voor als het snel en goed moet!! Zomer in Elina’s salon!

VAKANTIEAANBIEDINGEN! • Wimpers en/of wenkbrauwen verven en wenkbrauwen epileren of harsen € 2,50 KORTING • Benen, bikinilijn en/of oksels harsen 10% KORTING!

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

In Friesland kunnen ze het dak op!

SPORTSTAD

altijd het beste Investeer in zonnepanelen! voor jou! Wij bieden: • Maatwerk • Kwaliteit • GRATIS regelen btw teruggave • GRATIS aanmelding netbeheerder

De Werf 1 Heerenveen 0513-611 300 www.energieservice.nl

Zonnig ! s w u e i N Salde r blijft ingsregelin in ied g van k er geval racht 2023 tot !

www.sportstad.nl Klimaatmakers


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

FOTO'S: MUSTAFA EN ALPER GUMUSSU • FPH.NL

VOETBALDIER MICHEL VLAP AAN VOORAVOND BELANGRIJK SEIZOEN BIJ SC HEERENVEEN

Voor de Sneker Michel Vlap breekt er een belangrijk seizoen aan bij sc Heerenveen. De 20-jarige centrale middenvelder heeft nog een contract tot juni 2018 en moet dit seizoen minuten maken om na volgend seizoen ook nog te bewonderen te zijn in het Abe Lenstra Stadion. HECHT GEZIN

Het verhaal van Vlap is er een dat geldt voor nagenoeg elke voetballer. Als klein jochie stond hij op met voetbal en ging hij er mee naar bed. Toen hij vijfenhalf jaar oud was viel zijn talent al op bij sc Heerenveen. “Ik speelde op dat moment bij VV Sneek Wit Zwart in de D-tjes. Onze overbuurman bleek scout te zijn. Hij kwam bij mijn ouders om te vertellen dat ik naar de toenmalige voetbalschool van sc Heerenveen mocht. Dat hij scout was, wisten wij trouwens niet.”

De steun van zijn familie is tekenend voor het hechte gezin. “Zonder de mensen die dicht bij mij staan was ik niet zover gekomen. Zij houden mij met beide voeten op de grond. Dat geldt ook voor mijn grote vriendengroep. Dankzij hun steun ben ik geworden wie ik ben. Ik denk dat ik spontaan, grappig, bescheiden, beleefd en totaal niet arrogant ben. Wel kan ik heel slecht tegen mijn verlies. Niet alleen qua voetbal, maar ook als ik spelletjes doe.”

In die periode werd er getraind bij de voetbalschool en bij de eigen club. In huize Vlap betekende dat ineens meerdere ritjes op en neer naar Heerenveen vanuit Sneek. “Ik weet nog wel dat wij in de E-tjes vijf jongens hadden die bij de voetbalschool speelden. We werden dat jaar dik kampioen. Naast mijzelf waren dat: Patrick van der Veen, Daan Daniels, Tieme Schuurmans en Max de Boom.” Ondertussen is de droom van Vlap om profvoetballer te worden uitgekomen. Zijn eerste contract bij sc Heerenveen tekende hij op 17 februari 2015. Afgelopen seizoen maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Ajax zijn debuut. Daarbij verving hij in de 89ste minuut Arber Zeneli. “Ik ben er echter nog lang niet. Ik moet nu minuten maken. Daarom moet dit mijn jaar worden en moet ik mijn visitekaartje afgeven.”

GROEISPURT Het debuut smaakte bovendien naar meer. “Echt een kippenvelmoment. Niet alleen omdat ik met Doke Schmidt de enige Fries in de selectie ben, maar ook als je ziet wat ik heb meegemaakt. Geen ernstige blessures nog, gelukkig. Maar in de C-tjes heb ik een hele

Naast het voetbal heeft hij dan ook een zo normaal mogelijk leven. “Zo draait mijn broer binnenkort in de Garden of Dance tijdens de Sneekweek. Dan sta ik vooraan met mijn vrienden en ga ik helemaal uit mijn dak. Daarnaast hou ik van andere leuke dingen doen. Zoals op een terras zitten met mijn ouders of vrienden, gamen met mijn broer of bijvoorbeeld golfen met mijn vader.”

erge groeispurt gehad. Ik had overal last van, niks wilde. Het voetbalplezier was verdwenen. Ik had zoiets van: ‘Vind ik het nog leuk? Wil ik dit nog wel?’ Ik heb toen een hoop met papa en mama gesproken. Tieme Klompe is toen ik eerstejaars B-junior werd goed met mij aan de slag gegaan. Onder leiding van Ronnie Pander heb ik het jaar erna veel gespeeld. Toen was het plezier weer helemaal terug. Ondertussen heb

Michel Vlap (staand, tweede van links) in zijn jeugdtijd bij VV Sneek Wit Zwart. Foto: Familie Vlap

ik in drie verschillende selecties gezeten van Oranje: O18, O19 en O20. Daarnaast heb ik met O19 het EK in Griekenland en Duitsland gespeeld. Welke Friese jongen kan dat zeggen? Daar ben ik best trots op.”

LINKSBACK Vader Jan, die bij het gesprek onder de strakblauwe hemel in de tuin bij hen thuis aanwezig is, luistert aandachtig mee. Hij is duidelijk trots op zijn zoon. “Hij kon met die groeispurt niet eens meer waterpas lopen. Heerenveen wist echter daarvoor al wat hij kon. Bij ons in het gezin staat alles in het teken van voetbal. We hebben Michel nooit gepusht. We hebben gezegd dat als hij er geen zin meer in had, hij mocht stoppen. Ik kom zelf uit de voetbalwereld en weet hoe het werkt. Daarnaast heeft hij nog een oudere broer, Patrick, die ook aandacht nodig heeft. Als je trouwens ziet hoe die twee met elkaar omgaan, dat is echt heel mooi.” Jan Vlap zelf speelde tussen 1988 en 1990 als linksback bij sc Heerenveen. Hij maakte in het seizoen

1989/1990 ook de promotie naar de eredivisie mee onder leiding van trainer Fritz Korbach. Na de 16e plaats in de eerste divisie werd er dat jaar promotie afgedwongen via de nacompetitie. Sinds jaren organiseert hij evenementen en is hij eigenaar van uitgeverij Mimicry. “Als zelfstandig ondernemer had ik de tijd om met Michel van en naar Heerenveen te rijden. Net als zijn opa. Ik denk dat als je als ouder een vaste baan hebt, zo veel kilometers voor de sport van je kind rijden bijna niet te doen is.”

Ondertussen kijkt hij al over zijn tijd bij sc Heerenveen heen. In eerste instantie zegt Michel en volwaardige eredivisiespeler te willen worden en dan te vertrekken naar het buitenland. “Het liefst naar Arsenal. De historie, het stadion, het voetbal dat zij spelen, de legendes. Dat maakt het een prachtige club. Daarnaast hoop ik ooit het CIOS af te maken. Daar moest ik vorig jaar helaas mee stoppen, omdat het niet te combineren was met voetbal. Ik zou heel graag het diploma trainer/coach 3 willen halen.” Eerst wacht er echter de opdracht om minuten te maken in het eerste elftal. “Ik voetbal naar eer en geweten en doe mijn best. Uiteindelijk zien we wel wat er gebeurt. Ik zal echter altijd een liefhebber blijven. Wat dat betreft ben ik nog steeds dat voetbaljochie van vroeger.”


36

NUMMER 07 • 2017

Jan

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING!

Dertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart is de 31-jarige sporter daarmee gestopt en sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor Grootheerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente.

DE AFTRAP IS BIJ FREE RUNNING HEERENVEEN...

FREERUNNING VEEL MEER DAN ALLEEN OVER MUURTJES SPRINGEN Freerunning ken je misschien van freerun-shows uit talentenjachten. Met spectaculaire ‘moves’ springen, vliegen en dansen ze met een zelfbedachte choreografie over het podium. Ook op YouTube zijn de meest gewaagde sprongen te zien, al dan niet met een foutieve afloop. Een sprong die net niet wordt gehaald, een muurtje dat iets te hoog blijkt of een landing die volledig mislukt, kunnen steevast rekenen op flink wat views en leedvermaak. ”Freerunning krijgt de laatste jaren steeds meer media-aandacht”, zegt freerunning trainer Thomas Dijkmeijer. “Maar eigenlijk staan die shows en video’s ver van de ‘echte’ freerun-sport af.” Bij Free Running Heerenveen, dat valt onder Eijer Producties, verzorgt Thomas elke maandagavond de training voor drie leeftijdsgroepen. De 25-jarige trainer doet dat daarnaast op andere avonden in Gorredijk, Oosterwolde, Noordwolde, Jubbega en Wolvega. Thomas kwam in aanraking met de sport tijdens zijn studie bedrijfskunde in Groningen.

freerunnende jongen uit het park en werd hij gevraagd om training te komen geven. “Ik was wel even verbaasd dat ik werd herkend, maar het leek mij meteen een leuke uitdaging. Het training geven nam al snel zoveel tijd in beslag dat mijn studie een jaar vertraging opliep. Ik heb mijn studie wel afgemaakt, maar ben nu fulltime freerunning trainer.”

“Dat is nu ongeveer zeven jaar geleden. Ik begon met trainen in parkjes en sprong over alles heen wat ik tegenkwam. Dan word je weleens raar aangekeken. Van veel mensen krijg je negatieve reacties, want ze snappen niet wat je aan het doen bent. Ze zien je vooral als een hangjongere die iets probeert te slopen. De parkwachter vond het echter allemaal prima, want die wist dat ik niet bij de hangjeugd hoorde, maar juist sportief bezig was.” In de sportschool werd hij herkend als de

ENORME BOOST De populariteit en bekendheid van de sport is de laatste jaren flink gestegen. “Dat heeft verschillende redenen”, legt Thomas tijdens een training uit. “Je ziet freerunners vaak bij talentenshows, YouTube staat vol met freerunning filmpjes en ook in films en commercials wordt regelmatig een freerun-act verwerkt.” Toch staat het fenomeen freerunning, zoals Nederland daar de laatste jaren steeds meer mee in aanraking komt, behoorlijk ver af van hoe freerunning is ontstaan “Bij freerunning denken

mensen nu vooral aan salto’s maken, een mooie of spectaculaire show. Maar freerunning is als een ‘jam’, zoals muzikanten doen. Je hebt je eigen lichaam, een inspirerende omgeving en samen met anderen bedenk je ‘vette’ dingen om te doen, sprongen die je zou kunnen maken en hindernissen die je zou kunnen nemen. Dit probeer je dan. Een inspirerende omgeving is vaak een soort park, maar kan ook midden in de stad zijn, op en rondom gebouwen.”

DE TRAINING

om samen beter worden. Thomas stelt ondertussen enkele banken op, waarop we sprongen gaan oefenen. “Het is belangrijk dat je hele lichaam meebeweegt, zowel je armen als je benen en bij alles land je op je tenen.”

Trainer Thomas Dijkmeijer

De oudste groep freerunners staat klaar in sporthal MFA de Spil. Deze avond wordt er niet buiten, op het speciale freerunning parcours bij Sportstad, getraind. “We gaan weleens naar het freerunning parcours”, legt Thomas uit. “Maar hier in de zaal kunnen we trainen met matten en dat maakt een groot verschil. Als we bezig zijn met het aanleren van een sprong wil je veiligheid inbouwen. Voor deze jongens is dat belangrijk, maar zeker ook voor de echt jonge kinderen. Stapsgewijs leer ik de kinderen de juiste techniek en dat gaat soms letterlijk met vallen op opstaan.” De training met een tiental freerunners tussen de 13 en 20 jaar oud begint met een warming-up. Even

de spieren warm maken, de enkels en polsen losschudden en vooral de hamstrings flink oprekken met een aantal oefeningen. “Bij de training draait alles om lichaamsbeheersing, bewustwording van je omgeving en zuinig zijn op je lichaam. Techniek speelt daarin een essentiële rol en dat is wat ik mijn groepen meegeef. Anders dan bijvoorbeeld met turnen landen we niet gestrekt, maar op de tenen. Dit voorkomt veel blessures, maar is meteen ook de basis van heel veel sprongen. Je kan echt enorme hoge sprongen maken, als je maar vaart maakt door op je tenen te landen en door te rollen.” Na de warming-up gaan de freerunners aan de slag met verschillende spectaculair uitziende oefeningen. Terwijl de ene na de andere salto mij om de oren vliegt, leert Thomas mij enkele basissprongen. Het valt mij meteen op dat de freerunners elkaar helpen

De banken gaan steeds verder uit elkaar en al springend vlieg ik van bank naar bank. Dat gaat mij prima af en Thomas besluit dat het tijd is voor fase twee: een obstakel. Met diverse technieken leer ik om over een kast op navelhoogte te springen. Tijd voor de vierde oefening. Thomas doet het voor: een ‘three sixty’, ofwel een zwaai van 360 graden in de rondte. Het lijkt eenvoudig en ik denk ‘dat kan ik ook’. Met de linkerhand als eerste op de kast, vervolgens met de rechterhand een zwaaiende beweging maken en deze achter de linkerhand plaatsen. De praktijk blijkt toch best weerbarstig. Fysiek lukt het wel, maar twee handelingen tegelijkertijd uitvoeren is moeilijk. “Blijven oefenen”, lacht Thomas. “Als je dit vijf dagen in de week zou doen gaat het al snel als vanzelf. Nu denk je te veel na, dat hoeft dan niet meer.” Na een uur is de training afgelopen en begint bij mij de spierpijn. Dat freerunnen ‘gewoon’ over muurtjes springen is, neem ik maar even terug. Is jouw sport een leuke uitdaging voor Jan? Nodig hem uit door een e-mail te sturen naar info@ grootheerenveen.nl en te vertellen waarom Jan juist bij jou sportvereniging moet komen sporten.


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA CLUBKAMPIOENSCHAPPEN TENNISVERENIGING ORANJEWOUD DRUKBEZET

UNIS FLYERS VERLENGT CONTRACTEN UNIS Flyers heeft een drietal contracten verlengt. Coach Mike Nason verlengt zijn contract als hoofdcoach met nog twee seizoenen. Ook Adam Bezak speelt de komende twee seizoenen in Heerenveen. Sjoerd Idzenga, Yan Turcotte en Tony Demelinne hebben hun contract met één seizoen verlengt. Na twee succesvolle seizoenen wil Mike Nason graag nog twee seizoenen het succes volhouden: “Het doel is om het niveau van afgelopen seizoenen te evenaren. Het gaat niet gemakkelijk worden, want iedereen wil ons verslaan. We zijn gemotiveerd en willen het opnieuw laten zien”, aldus Nason. Net als Nason wordt ook het contract verlengd van de 29-jarige International Sjoerd Idzenga. De goalie van UNIS Flyers zal voor het twaalfde seizoen uitkomen voor het eerste team van de Flyers. Een ander contract wat verlengd wordt, is dat van de Canadese verdediger Yan Turcotte. Hij zal komend seizoen zijn derde seizoen spelen in de Beneliga. Voormalig Slowaaks jeugdinternational Adam Bezak maakte afgelopen seizoen veel indruk en tekent voor 2 seizoenen bij in Heerenveen.

Van 26 juni tot 7 juli zijn de Clubkampioenschappen dubbel en enkel gespeeld bij Tennisvereniging Oranjewoud in Heerenveen. Met 70 deelnemers werd er gestreden in 4 verschillende categorieën op verschillende niveaus. Binnen de dubbelcategorieën waren de leeftijden mooi verdeeld. Er deden enkele oudere jeugdspelers mee, maar ook senioren. Ook waren er verschillende ouder -kind koppels en mocht Rein van der Laan zelfs tegen zijn kleinzoon Mart de Vries spelen. Nadat de laatste poulewedstrijden waren afgerond, konden de deelnemers zich opmaken voor de kwart- of halve finales in hun categorie. Deze werden gespeeld van dinsdag tot donderdag in de tweede wedstrijdweek. Na twee weken strijd was er op vrijdagavond 7 juli een barbecue. Die werd dan ook druk bezocht; naast de deelnemers waren er meerdere niet-spelende leden en familieleden aanwezig die gezellig mee aten.

Het niveau lag hoog. Nadat alle finalepartijen gespeeld waren was er voor de winnaars een mooie wisselbeker en voor alle finalisten een dinercheque van de Buurman in Heerenveen. Tv Oranjewoud kan terugkijken op een succesvol toernooi en bereidt zich inmiddels alweer voor op de Clubkampioenschappen mix die plaats zullen vinden van 15 juli tot 22 juli.

UITREIKING CHEQUE AAN PARAZWEMMEN NOORD-NEDERLAND In aanwezigheid van een groot aantal parazwemmers, ouders en belangstellenden heeft een delegatie van de Stichting Waterpolo Fryslân vorige week een cheque ter waarde van 450 euro overhandigd aan de organisatie Parazwemmen Noord-Nederland.

KIJK VOOR HET ACTUELE SPORTNIEUWS IN DE REGIO HEERENVEEN OP: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

Elk jaar zetten de waterpoloërs zich rondom de ManMeer!-Cup in voor een goed doel. Vorig jaar ging hetzelfde bedrag naar de ‘Stichting Milou’ en dit jaar was het de beurt aan een nieuwe organisatie in het Noorden. Doordat er voorafgaand aan dit evenement veel aandacht werd besteed aan het Parazwemmen was het op 15 april een komen en gaan van toeschouwers uit alle hoeken van Nederland die massaal Friese suikerbroden en chocolade kochten. Eerder ontvingen de zwemmers uit naam van Sport Fryslân en de Leeuwarder Courant al een mooie outfit voor het team en begeleiders.

STADIONTOUR BIJ SC HEERENVEEN IN DE VAKANTIE

Heb je altijd al eens in de spelerstunnel van het Abe Lenstra stadion willen staan? Ben je benieuwd hoe het veld er uitziet vanuit de zakenloges en hoe het is om in de dug-out te zitten? Geef je dan op voor de Vakantie Stadiontour van sc Heerenveen! Met de Stadiontour van sc Heerenveen is dit allemaal mogelijk. En daarmee houdt het niet op, want de rondleiders van sc Heerenveen bieden je een volledige inkijk in het thuisdomein van sc Heerenveen. Je krijgt alles te zien, van zakenloges, wasruimtes, perskamer, tribunes tot aan het veld! De Stadiontour wordt verzorgd door rondleiders die al van jongs af aan bij sc Heerenveen zijn betrokken. Zij praten je op boeiende wijze bij over de sportieve historie van de Friese voetbalclub en de dagelijkse gang van zaken bij een betaalde voetbalorganisatie. De Vakantie Stadiontour van sc Heerenveen wordt van week 28 t/m 35 op iedere dinsdag en donderdag georganiseerd. Aanmelden via de website van sc Heerenveen.

heerenveen

TWAN VERSEPUT WERELDKAMPIOEN SPEEDSURFEN OP FUERTEVENTURA

EERSTE ADVENTURE TRAIL RUN IN JUBBEGA Op zondagmorgen 10 september wordt er vanuit MFG De Kompenije in Jubbega voor het eerst in Fryslân een Adventure Trail Run georganiseerd. Een adventure trail is een uitdagende nieuwe manier van hardlopen en is een mix van een loop door de natuur en een survival run. Er kan op 10 september gestart worden op drie afstanden: 6, 12 en 21.5 km. Een adventure Trail Run is een nieuwe poot binnen de duursport. Het is een mix van een trail (een loop door de natuur) en de survival. Een adventure trail run kent wel obstakels maar deze zijn zonder veel moeite te nemen. Zo zijn er geen klimpartijen maar wel moeten er soms sloten (wijken) worden overgestoken. Zo is ook het zwembad van Jubbega in het parcours opgenomen.

De Wiken adventure Trail voert de deelnemers langs en door de vele wijken die zo kenmerkend zijn voor het gebied rond Jubbega en Hoornsterzwaag. Een gebied dat ook bekend is als De Frije Wiken. Voor beginners aan de trail run is 6 km een mooie afstand om ervaring op te doen! De 12 en 21 km zijn ideale trainingsrondes voor survivallers en langeafstandslopers. De inschrijving voor deze adventure trail is inmiddels geopend. Minimale leeftijd is voor de 6 km 8 jaar, voor de 12 km 12 jaar en voor de 21 km 16 jaar (leeftijd op de dag van de TrailRun). Alle deelnemers krijgen bij het volbrengen van de trail een herinnering in de vorm van een T-shirt. Inschrijven kan via www.mijninschrijving.nl

Twan Verseput mag zich Wereldkampioen speedsurfen noemen! Het surftalent uit Oudehaske, vlakbij Heerenveen, heeft de afgelopen dagen meegedaan aan het WK Speedsurfen op Fuerteventura, met als resultaat de felbegeerde titel. Tot de laatste heat werd hij op de voet gevolgd door 42-voudig wereldkampioen Markus Emanuelsson en Bjorn Dunkerbeck. Vorig jaar werd Twan al wereldkampioen in de leeftijdsklasse 20-29 jaar, maar nu is hij overall kampioen. Een enorme opsteker voor de 24-jarige speedsurfer. Dolblij is hij met zijn overwinning. Twan: “Ik wist dat ik kans maakte, maar dat het zó goed zou gaan, had ik nooit verwacht. Doordat de wedstrijden verdeeld zijn over 6 dagen, moet je continu gefocust blijven. Na 3 wedstrijddagen had ik een aardige voorsprong op de rest, maar dat zegt nog niks. Twee keer een fout maken en je bent je koppositie kwijt.”


38 2

14

15

D C

17

26

9

9

H

15

17

24

17

15

9

22

15

22

12

22

12 14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

15

14

10

10

19

17 8

6

6

17 19

6

15

8

22

22

10

1 10

10

17

17

7

2

14

4

17

14

4

18

9

2

17

14

20

7

15

7

6

PUZZELPAGINA NR 07 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

14 14

5

8 11

22

17

7

5

17

10

14

26

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

6

5

4

3

1

NUMMER 07 • 2017

22

17

7

6

18 4

17

14

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 07-2017 – tot uiterlijk 5 augustus 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

19

17

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

huishouden

gierigaard

zaadje

revolverheld

uitstoot

20

7

1

kleur

14

keurig

10

en omstreken (afk.)

watervlakte

5

6

16 20

23

8

9

10

11

13

15

24

5

7

28

17

18

21

22

25

26

29

27

30

31

kleur

1

halteplaats

21

gast

grappenmaker soort hagedis

maat van Noors hout

18

bestanddeel van bloed

32 34

wapen vak

4

19

lor

waternimf

3

12

dameskous

pl. in Frankrijk

kiezelzandsteen

2

papegaai

voorteken industrieel

2

bijdrage

hervormingsleer

clubbijdrage

vrucht

mager

beroep

16

deel v.e. bijenkorf

herfstbloem

35

40

vaardigheid

42

46

47 52

winters voertuig

heester

36

41

51

15

snijwerktuig

33 37

38

43

44

48

49

53

54

57

55

39 45

50 56

58

ellende kledingstuk boom terts

12

part

wapenoefening

59

klaar

© www.puzzelpro.nl

kunstmest ambtsrust

familielid

19

34

eikschiller

vervoering

schaakstuk

pronkkastje

riv. in Frankrijk

14

adviesorgaan

make-up

3

Ierse verzetsgroep

positieve elektrode

13

voormalig Myanmar

9

rubidium (afk.)

ingenieur (afk.)

pl. in Engeland plezier

drom

adellijke titel

bitterheid

gewas

8

11

staat in Amerika

Ned. rivier

17

3

4

5

51

12

35

1

44

58

22

48

33

HORIZONTAAL: 1 gejaagd 6 systeem 12 klank 13 bijbelse figuur 14 vakgenoot 17 liniaal 19 vragend vnw. 20 koordans 22 stapel 23 gast 25 ongeveer 27 schaakstuk 28 driekroon 30 bijbelse figuur 32 pl. in België 33 cilinder 35 geschrift 37 man van adel 40 deel v.e. trap 42 vrouwelijk dier 44 naarling 46 veerkracht 48 profeet 50 mager 51 discipel 54 vechten 57 Germaans teken 58 werelddeel 59 Europees land 60 koningsstaf.

4

medemens

PUZZEL EN WIN

© www.puzzelpro.nl 2

29

VERTICAAL: 1 vleesgerecht 2 sportman 3 zangnoot 4 destijds 5 titel 7 afslagplaats bij golf 8 schildergerei 9 stuk hout 10 Arabische titel 11 kwetsuur 15 wilde haver 16 zangstuk 17 mineraal 18 oude vochtmaat 21 bijwoord 24 spotfiguur 25 botsing 26 planeet 27 woesteling 29 autokeuring (afk.) 31 strafwerktuig 34 lichtbundel 35 deficit 36 pl. in Gelderland 37 azijn 38 opplakbriefje 39 ober 41 opschudding 43 namelijk 45 soort hert 47 vulkaan op Sicilië 49 kleur 52 sukkel 53 lidwoord 55 Ned. voetbalclub 56 vogel.

zitje

overmaat

49

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

eiergerecht

vulkaan op Sicilië

7

6

mak

1

60

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 06 - 2017

Minke van der Meer uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 07, VÓÓR 5 AUGUSTUS A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

heerenveen

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Jan van Loon, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Meine van der Vlugt en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Voorraad voordeel

Volkswagen Take up! 1.0 | Benzine | 60pk

Voorraad voordeel

Private lease per maand va

€169*

5-DEURS

Private lease per maand va

€275*

Volkswagen Polo BMT Edition 1.0 | Benzine | 95pk

5-DEURS

• Airconditioning • Radio-speler • LED dagrijverlichting • ESP • Centrale deurvergrendeling • Elektrische ramen

• Airconditioning • Cruise control • Parkeersensoren voor en achter • 15 inch lichtmetalen velgen • Telefoonvoorbereiding

Nu rijklaar uit voorraad vanaf €11.280 Private lease vanaf €169*/maand

Nu rijklaar uit voorraad vanaf €16.480 Private lease vanaf €275*/maand

n private De voordelen van Volkswage lease bij Autoland van den Brug: n onverwachte kosten Vast bedrag per maand*, dus gee ratie Inclusief dealer-onderhoud en repa verzekering Inclusief wegenbelasting en all risk bijna heel Europa Internationale pechhulp, 24/7 in rde-risico Geen grote investeringen of restwaa Private lease keurmerk U regelt de brandstof, wij de rest

“Rij nu zorgeloos de zomer in met deze prive lease-acties op een nieuwe up! en Polo!” De Volkswagen Arteon

Richard Lodenstijn, Paulus Tjeerdsma, Sjoerd Hekstra, Kristian van der Heide, uw Volkswagen verkoopadviseurs bij Autoland van den Brug Heerenveen.

Nu in onze showroom.

Genoemde particuliere vanaf-prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. *Dit privé-lease abonnementen worden aangeboden door Volkswagen Bank en deze vanaf-maandtariefven zijn op basis van Full Operational Lease, 10.000 km per jaar, een eigen risico van € 500 en een looptijd van 48 maanden, exclusief brandstof . Drukfouten voorbehouden. Prijzen en tarieven zijn geldig zolang de actievoorraad strekt, doch uiterlijk tot 31 augustus 2017. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten,

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

U vindt de overige Volkswagen-vestigingen van Van den Brug in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


START VERKOOP 26 WONINGEN

IN DE CREEK- SKOATTERWALD UNIEK IN HEERENVEEN: ONTWERP SAMEN MET RIZOEM JE WONING IN MEDE-OPDRACHTGEVERSCHAP.

DE CREEK ÂLD SKOATTERW

t

circa 355 m2

circa 310 m2

circa 270 m2

circa 255 m2

01 14

15 circa 225 m2

16

17

18

circa 225 m2

circa 225 m2

circa 225 m2

19 circa 225 m2

20 circa 225 m2

circa 230 m2

13

circa 230 m2

12

11

circa 230 m2

10

circa 230 m2

09

circa 230 m2

08

02

circa 295 m2

circa 230 m2

07

circa 230 m2

04

06

05

NIEUWBOUW DE CREEK-SKOATTERWÂLD Ontwerp je eigen woning tussen water en groen

circa 260 m2

circa 240 m2

circa 255 m2

circa 240 m2

26

Vrij wonen midden in Skoatterwâld Skoatterwâld, Heerenveen

|

Situatie, schaal 1:600

dinsdag 11 juli 2017

Ligging aan het water of aan het veld Tuin of vlonder op het zuiden Realiseer met de architect en bouwfysisch adviseur jouw woonwensen

8 VELDWONINGEN

START VERKOOP!

KOM MORG EN LANGS EN ONTVANG EEN UITGEB REID INFORMATIE PAKKET!

KOM 20 JULI TUSSEN 19.00 EN 21.00 UUR LANGS! Naar aanleiding van de voorinschrijving op 13 mei hebben veel belangstellen zich gemeld. Morgen start daarom de officiële verkoop van de 26 woningen in De Creek. Je bent van harte welkom tussen 19.00 uur en 21.00 uur (vrije inloop) bij het kantoor van Makelaardij Hoekstra aan de Nieuwstraat 29 in Heerenveen.

Graag tot morgen!

Tijdens deze avond ontvang je een uitgebreid informatiepakket over de 26 woningen.

DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 WAAR: MAKELAARDIJ HOEKSTRA, NIEUWSTRAAT 29 TE HEERENVEEN TIJD: 19.00- 21.00 UUR

www.decreek.nl

25

bouwnummers 14 t/m 21 Veldwoningen (2^1 kap)

circa 320 m2

8 WATERWONINGEN

Initiatief en ontwikkeling

24

bouwnummers 01 t/m 05 22 t/m 26 Rietwoningen (vrijstaand geschakeld) bouwnummers 06 t/m 13 Waterwoningen (2^1 kap)

21

03 circa 275 m2

Verkoop & informatie

23

circa 290 m2

circa 275 m2

10 RIETWONINGEN

22

Projectmanagement

Architect

Verkoop 30 JAAR

T 0513 628 300 M heerenveen@makelaardijhoekstra.nl

GrootHeerenveen 6 - 2017  
GrootHeerenveen 6 - 2017  
Advertisement