Page 1

02- 2017

heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 02

groot

BEPPE BEEST gaat haar eigen gang OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 02 • 2017

BARRE WINTERPRET Elke zijde heeft een keerzijde. Dat geldt niet alleen voor voorwerpen als medailles en munten, dat geldt ook voor glazen die voor de één halfvol en voor de ander halfleeg zijn. Het geldt zelfs voor de seizoenen. Wat de één ervaart als een barre winter, betekent voor de ander winterpret. Alles heeft twee kanten. “Nee hoor,” roepen de voetballiefhebbers onder ons nu: “de bal is rond.” Dat is waar, maar een voetbal kan dan wel weer twee kanten op: de goede en de verkeerde. Ik hou er wel van, van dat dubbele. Je moet de

zaken nooit eenzijdig bekijken, maar altijd pas oordelen als je iets van twee kanten hebt bekeken. Soms zijn er zelfs meer dan twee kanten, dan heet het ‘veelzijdig’. Dan doe je er nog langer over om iets of iemand te begrijpen. Zelf doe ik er mijn hele leven lang al over. Over de mensen begrijpen, bedoel ik. En ik begrijp tot nog toe elke dag wel iemand níet. Omdat ik dan die andere kant niet ken. Mensen willen zich in gezelschap graag alleen maar van hun beste kant laten zien. De andere kant blijft verborgen tot ze thuis zijn, in hun eigen omgeving. Daarom is de GrootHeerenveen Krant

opmerkelijk...

DRUKKE TIJDEN VOOR STROOIPLOEGEN Het zal u niet ontgaan zijn de afgelopen weken. De wagens en tractoren van Wijkbeheer die de wegen in Heerenveen voorzien van een laagje pekel tegen de gladheid. De strooiploegen zijn dit winterseizoen al vaker uitgereden dan de afgelopen twee jaar. Het maakt niet uit of het dag of nacht is, feestdagen of weekenden. De mannen van Wijkbeheer staan 24/7 klaar om ervoor te zorgen dat u veilig de straat op kunt.

deel in haar eigen stroombehoefte te voorzien. CDA Heerenveen wil de mogelijkheden onderzoeken om de ‘werkloze’ zandwinpunt op bedrijventerrein Haskerveen te gebruiken voor een drijvend zonnepark. “Het opofferen van vruchtbare landbouwgrond voor dergelijke zonneparken vinden wij onacceptabel als er alternatieven denkbaar zijn. En die zijn er. Aan de andere kant moeten we lokale initiatieven voor duurzame energieopwekking wel stimuleren. Daarom komen wij zelf met dit plan”, legt raadslid Amarens Reitsma uit.

DE GLASBLAZERS ZETTEN CURAÇAO OP STELTEN

ROEKENPLAAG ROND WOONTOREN AAN DE NIEUWBUREN Iedere dag aan het einde van de middag verzamelen honderden roeken zich in de omgeving van de woontoren aan de Nieuwburen in Heerenveen. Met veel lawaai strijken ze neer in de bomen, op de daken en velden rond de woontoren. Menig bewoner wordt hoorndol van het dagelijkse gekraai. Het lijkt erop dat de groep roeken elke dag groeit. Het probleem is bij de gemeente bekend. Het is dan weer niet bekend of er wat gaat gebeuren aan de overlast die de zwart gevederde ‘vrienden’ veroorzaken.

Dweilorkest De Glasblazers uit Heerenveen zet dit weekend Curaçao op stelten. Afgelopen vrijdag bracht het dweilorkest een bezoek aan twee scholen voor moeilijk lerende kinderen. De kinderen mochten zelf ook een deuntje spelen op de instrumenten van De Glasblazers. Zaterdagmiddag speelden de Heerenveners op de bekende Pontjesbrug, zoals ‘In Nije Dei’ van de Kast. Daarnaast verzorgen de muzikanten nog enkele besloten optredens op het eiland. De optredens vinden plaats in een speciaal ontworpen tropische Glasblazers outfit. Ook op Curaçao weet het Heerenveense dweilorkest een prachtig mooi feestje te bouwen.

Het gebied rondom Ecopark De Wierde heeft de potentie om een energiecluster te worden, dat Heerenveen in staat stelt om voor een

Ook deze maand is het ons weer gelukt echte mensen aan u voor te stellen, met echte verhalen. Namens de redactie veel leesplezier gewenst.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

TENTOONSTELLING GEVANGEN ACHTER CRACKSTATE Vanaf 26 februari toont Museum Heerenveen, een tentoonstelling over de gevangenis achter Crackstate en de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland. De tentoonstelling laat zien hoe de Heerenveense gevangenis eruitzag en welke straffen in verschillende perioden werden gebruikt. Hoe voelt het om opgesloten te zitten en is een gevangenis een hotel? De tentoonstelling is te zien van 26 februari tot en met 21 mei 2017 in Museum Heerenveen Minckelersstraat 11 Heerenveen en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Stichting Museum Blokhuis Poort en Werkgroep oud Heerenveen.

In de afgelopen weken konden liefhebbers van een winterse wereld hun hart ophalen. Gewapend met fototoestel gingen veel mensen de natuur in om de witte wereld vast te leggen op de gevoelige plaat. Zo ging ook Yvonne de Jong met de camera op pad in Mildam en Oranjewoud. Ze kwam thuis met een geheugenkaart vol prachtige beelden uit de omgeving. (Foto: Yvonne de Jong)

LIEFDE TE KOOP AAN DE LINDEGRACHT Het oog van Henk de Vries viel afgelopen week op een opmerkelijk bord bij een winkel aan de Lindegracht in het centrum van Heerenveen. ‘Love for sale’ stond er te lezen op het stoepbord. Van rode lampen en schaars geklede dames achter de etalageruiten was geen sprake. De tekst op het bord is bedoeld als leus voor Valentijnsdag. Of de tekst daadwerkelijk een Valentijnsdagbelletje doet rinkelen is een tweede….

KLEURRIJK VROUWENFEEST IN HEERENVEEN

FEANSTER FJOERFRETTERS TRAINEN VOOR WEDSTRIJDEN De wedstrijdploeg (Feanster Fjoerfretters) van de Heerenveense brandweer is onlangs weer gestart met het oefenen voor de komende vaardigheidstoetsen (wedstrijden). De Feansters spelen evenals vorig jaar mee in de Hoofdklasse en de klasse TAS-HD.

GENIETEN VAN WINTERSE LANDSCHAP

CDA WIL DRIJVEND ZONNEPARK IN ‘WERKLOZE’ ZANDWINPUNT

ook zo leuk. Wij zoeken mensen op in hun eigen omgeving en willen laten zien wie ‘de mens’ is achter een naam die we kennen.

Het team oefent geregeld om alle procedures te doorlopen en verschillende incidenten te bestrijden. Naast de zes spelers in het team is er een flinke club mensen actief rond de wedstrijdploeg. Deze mensen bedenken scenario’s voor oefeningen, zetten oefeningen uit, spelen slachtoffer en beoordelen de oefeningen. Na iedere oefening is er een nabespreking. Hier wordt de inzet kritisch besproken. Na de oefening is er standaard even tijd voor een hapje en een drankje in de brandweerkazerne. Naast het wedstrijd spelen is een stukje gezelligheid ook erg belangrijk binnen de groep.

Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen is opgezet in de jaren 70 van de vorige eeuw voor Turkse en Marokkaanse vrouwen, waarvan de mannen naar Nederland waren gekomen om te werken. Tegenwoordig is het Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen multicultureel en voor iedere vrouw toegankelijk. Er worden aan vrouwen taal-, fiets-, handwerk- en zwemlessen gegeven. Ook worden elk jaar enkele kleurrijke activiteiten georganiseerd. De basishouding van de vrouwen naar elkaar, is wederzijds respect en acceptatie van elkaars religie en levensvisie. Ze reageren op elkaar vanuit hun hart en niet alleen vanuit religie, kleur of afkomst. Het doel van het Vrouwennetwerk is dat vrouwen kunnen participeren in een kleurrijke samenleving. Op zaterdag 11 maart 2017 is het 100e Internationale Vrouwendag. Dit wordt door Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen gevierd met veel dansmuziek uit de hele wereld en door kleurrijke culturele activiteiten, zoals het maken van henna versieringen, mooie nagels en haarkunst. Het Vrouwenfeest is zaterdag 11 maart van 19.30-23.00 uur in de St. Jozefschool, aan de van Dekemalaan, in Heerenveen. Het motto is: 'women only'. Toegang is voor vrouwen en meisjes vanaf 10 jaar en de entree is € 3,- p.p..


GROOTHEERENVEEN.NL

3

RABOBANKLEDEN STEUNEN 300 LOKALE VERENIGINGEN EN STICHTINGEN

BODY & FIT

OVERGENOMEN DOOR GLANBIA Afgelopen week zijn het beursgenoteerde Glanbia plc uit Ierland en Body & Fit Sportsnutrition bv uit Heerenveen een overname overeengekomen. Glanbia krijgt via Body & Fit direct toegang tot de snelgroeiende online consumentenmarkt in Europa. Glanbia zal investeren in de verdere groei van Body & Fit in Europa, waarbij het huidige management van Body & Fit aanblijft. De transactie is onderworpen aan goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en zal naar verwachting in de eerste helft van 2017 worden afgerond. Body & Fit is sinds haar oprichting in 1995 uitgegroeid tot een gezond e-commerce bedrijf met 190 medewerkers. Onder een sterk eigen merk en meer dan 300 andere topmerken verkoopt het bedrijf ruim 15.000 verschillende producten sportvoeding, dieetproducten en voedingssupplementen. Met dit omvangrijke assortiment, geleverd vanuit het distributiecentrum in Heerenveen, heeft Body & Fit zich ontwikkeld tot een toonaangevende marktpartij in de Benelux en Duitsland. Glanbia is wereldwijd marktleider op het gebied van sportvoeding, met onder andere eigen merken als BSN en Optimum Nutrition. De belangrijkste productlocaties bevinden zich in Ierland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China. De groep als geheel behaalt een omzet van bijna € 3,7 miljard in 130 landen wereldwijd.

Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland heeft tijdens de finale-avond van de actie Rabo Ledensponsoring ruim twintigduizend euro uitgekeerd aan bijna 300 verenigingen en stichtingen uit de regio. Tijdens de finaleavond werd de uitslag van de actie bekend gemaakt. FC Wolvega was de vereniging met de meeste stemmen en ging met een cheque van 455 euro naar huis. Ook was er een speciale prijs voor de vereniging die op de meest originele wijze campagne heeft gevoerd om stemmen te werven. Die prijs ging naar de schooladviescommissie van de Sint Radboud in Jirnsum.

Op de feestelijke avond werden niet alleen cheques uitgereikt. Jan Willem Delfsma van korfbalvereniging SCO in Oldeholtpade nam de aanwezigen mee in de vereniging van de toekomst. Vervolgens vertelde algemeen directeur van sc Heerenveen, de heer Luuc Eisenga, een boeiend verhaal over de ontwikkeling van sportmarketing. Verenigingen en stichtingen die klant zijn bij Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland en voldoen aan de criteria konden zich inschrijven voor Rabo Ledensponsoring.

EXPANSIE FESTIVAL VERDER ZONDER CONSUMENTENBEURS

Voor de editie van 2017, heeft het bestuur van de stichting Expansie besloten om de consumentenbeurs niet meer in het programma op te nemen. Een voor het bestuur moeilijke beslissing. De consumentenbeurs “Expansie” was één van de eerste familiebeurzen die in Fryslân werden gehouden. De beurs trok bij de laatste edities nog 20.000 tot 25.000 bezoekers. “It hat ek jierrenlang de grutte lûker fan de Expansie west”, aldus voorzitter Edwin Stoelwinder. “Mar de tiden binne feroare. Bedriuwen ha no safolle oare mooglikheden om harrensels sjen te litten. Der is folle minder ferlet fan sa’n beurs. Fiif jier lyn by de lêste Expansie wie it ek al dreech om genôch dielnimmers te finen al binne we dêr doe noch wol hiel goed yn slagge”. De Expansie krijgt met deze aanpassing in het programma ook een nieuwe uitstraling, een nieuw logo en een nieuwe naam: Expansiefestival.

KINDERWOUD

NEEMT VOORSCHOLEN HARLINGEN OVER

De voorscholen vormen samen met de openbare basisscholen en kinderopvang, gehuisvest op één locatie, integrale kindcentra. Het kindcentrum is de ontmoetingsplaats van de wijk; een maatschappelijk centrum waarin meerdere partners samenwerken en een geïntegreerd aanbod bieden voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De overname is in goede harmonie verlopen. De arbeidscontracten van de pedagogisch medewerkers zijn bij de overname behouden. De medewerkers blijven werkzaam op dezelfde locaties, op dezelfde tijden en ook het aanbod voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) blijft gelijk.

heerenveen KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

Sinds 1962 wordt één keer in de vijf jaar in Jubbega de Expansie georganiseerd. De Expansie is vanaf de eerste editie uitgegroeid tot een evenement met een bovenlokale uitstraling. Belangrijke pijlers van het evenement waren tot en met de laatste editie een grootschalig evenementenprogramma, optredens van tientallen artiesten, de aankleding van het dorp en een consumentenbeurs.

Zoals de aankleding/versiering van het dorp en diverse evenementen met dit jaar “ Das Bierfest”, “Neisimmer”, en “Rocky Farmers”. Het festival is daarmee een bundeling van op zichzelf staande activiteiten. De eerste artiesten die op zullen treden bekendgemaakt. Op de line up staan o.a. Direct, Jannes, Bökkers, Boulevard, Pappa Di Grazzi, Stonegood, Die Tolle Leute, Vangrail en tributebands van Abba, The Cats, en Doe Maar.

Als gevolg van de ontwikkelingen op het gebied van Integrale Kindcentra heeft Kinderwoud Kinderopvang uit Heerenveen per 1 januari 2017 de voorscholen (peuteropvang) ’t Wad, Het Noorderlicht en Middelstein in Harlingen en Midlum overgenomen van St. Peuterspeelzalen Harlingen (SPH).

Vervolgens hebben zij de leden van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland opgeroepen om hun stem uit te brengen. Iedere stem stond voor 5 euro, dus hoe meer stemmen, hoe meer geld voor de vereniging.

VERMILION ENERGY SCHENKT 2000 EURO AAN VOEDSELBANK De Voedselbank Heerenveen werd vorige maand verrast door een gift van 2000 euro uit het Omgevingsfonds van het bedrijf Vermilion Energy die een vestiging in Harlingen heeft. In Nederland richt Vermilion zich op de opsporing, ontwikkeling en productie van conventioneel aardgas. Het bedrijf exploiteert onder andere kleine gasvelden in Friesland. Graag wil het bedrijf een bijdrage leveren aan de samenleving. Het doel van deze gift was een ondersteuning voor het betalen van de hoge energierekening. In verband met de voedsel- en warenwet dient namelijk al het aan de voedselbank gedoneerde voedsel gekoeld of ingevroren te zijn tot het moment van uitdelen. Hiervoor heeft de Voedselbank Heerenveen 7 vrieskisten en 4 koelkisten in gebruik. Dankzij subsidie van de gemeente, donaties van particulieren, verenigingen, kerken en bedrijven kan de voedselbank “het hoofd koel houden”. De gift van 2000 euro van het bedrijf Vermilion Energy was daarom ook zeer welkom.

CALEIDOSCOOP EN STENDEN HOGESCHOOL STARTEN GEZAMENLIJK LEERBEDRIJF Deze week zijn vijf studenten van Stenden Hogeschool een leerbedrijf gestart in jongerencentrum Casa in Heerenveen. Casa maakt deel uit van het jongerenwerk binnen welzijnsorganisatie Caleidoscoop en zet in op talentontwikkeling van jongeren in de gemeente Heerenveen. De samenwerking tussen Caleidoscoop en Stenden Hogeschool versterkt deze ontwikkeling, door een omgeving te creëren waarbij professionals, studenten en inwoners door, van en met elkaar leren. Onder het motto ‘Samen leven is samen leren en doen’ verruilen deze studenten het klaslokaal voor een leerwerkplek in de praktijk. De wijze van leren sluit aan bij het opdoen van kennis en vaardigheden, die als de studenten later werk zoeken ook daadwerkelijk van hen worden gevraagd. Niet alleen de leerlingen verplaatsen zich van de school naar de samenleving, ook de docent is beschikbaar en aanwezig. Door allemaal bij te dragen aan het opdoen van leerervaringen ziet Caleidoscoop in deze samenwerking duidelijk de win-win situatie waar de organisatie steeds naar streeft. De samenwerking tussen Stenden Hogeschool en Caleidoscoop is een pilot. Op basis van ervaringen is er komende zomer een evaluatie met alle deelnemers van dit experiment, om te kijken wat het beide organisaties heeft opgeleverd.


4

heerenveen FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Beppe Beest

gaat haar eigen weg Beppe Beest, zo noemen de mensen haar. Ze heeft een eigen kroeg aan de Lindegracht in Heerenveen. Café ‘t Kannet. Een donkerbruin café met een zeer opvallend interieur, compleet met een rariteitenkabinet. Er hangen zwarte klompen aan het plafond. En het stikt er van de doodskoppen, omdat Beppe Beest iets met doodskoppen heeft. Mensen zeggen dat ze Beppe Beest allemaal kennen. Maar is dat wel zo? Wie is Beppe Beest werkelijk? GrootHeerenveen ging bij haar op bezoek. Het werd een bijzonder gesprek in het rookhok van het café, een rookhok dat in feite groter is dan het café zelf. Bij Beppe Beest is alles anders, maar wel heel echt!

BEPPE BEEST

wel een mooie fantasie als mensen denken dat er na de dood iets is van een hemel of een hel. Boven is ook een Café ’t Kannet! Voor de hemelpoort moet je links afslaan en daar zitten de mensen die hier voorheen allemaal zaten. Ik wil daar ook weer naar toe. Moet ik wel opnieuw aan het werk!”

“Lia, dat is mijn officiële naam. Lia Schaap. Toen ik een jaar of vijftien, zestien was hoorde ik min of meer bij twee groepen. De ene groep noemde mij ‘Beppe’, dat was eigenlijk gekaanstekerij. Dat komt omdat je mijn tanden niet zo goed ziet. Het andere groepje, van hardrockers en punkers, sprak mij aan met ‘Beest’, ik weet ook niet hoe ze daar op kwamen. Dat ik mij als een beest gedroeg, viel eigenlijk wel mee. Ik heb die namen zelf bij elkaar gevoegd. Ik dacht ‘dan zal ik jullie krijgen ook’, ik bepaal zelf dat ik Beppe Beest heet en zo ging die naam een eigen leven leiden. Mijn leven!”

EIGEN DOODSKIST EN GRAFZERK Een schaterlach volgt. En Beppe Beest vertelt mij ook nog dat ze haar eigen doodskist al heeft. Op de kop getikt via een kleine krantenadvertentie. De kist had op een vakbeurs gestaan. Toen de houtworm in de kist kwam heeft ze er een nieuwe bodem in laten zetten. Bij boekhandelaar Binnert Overdiep kocht Beppe Beest een kartonnen bouwpakket van skeletten op ware grootte. Die liggen op een tijgervelletje in de kist. Trouwens een eigen zerk, een stenen kruis met de naam Beppe Beest er op is ook al in Lia’s bezit.

Lia Schaap wordt op 16 mei 1966 geboren in Rottum, waar het gezin een beetje achteraf in het land woont. Heit Wiebe Schaap en mem Corrie de Vries krijgen vijf kinderen. Lia is de middelste van het arbeidersgezin. Froukje en Pietsje zijn haar oudere zusters. Na Lia volgen nog twee jongens, Pier en Cor. Lia gaat na de lagere school naar de Huishoudschool in Heerenveen. Dat wordt geen succes. “Kinderen van arbeiders werden naar de Huishoudschool gestuurd. Toen ik er net op school was vroegen ze nog wat ik daar moest. Maar het was zo bepaald en ik was al vrij snel ingeburgerd, ik wilde ook niet meer anders. Maar ik had het er niet echt naar mijn zin. Ik verveelde me er stierlijk en ik spijbelde dan ook veel. ’s Morgens ging ik wel naar school, omdat ‘mem’ het rooster had. En in Heerenveen was er ’s morgens ook weinig te doen. In de pauze ging ik dan naar Sjoerd van Bar Oase en ook wel naar Anton in Café Bak. Ik bleef dan in de kroeg hangen. Ik kwam zo nu en dan even op school om mijn tas op te halen, verder lieten ze mij gewoon mijn gang gaan. Ze hadden mij er geloof ik liever ook niet bij.” Haar eigen gang gaan doet Lia al snel in de kroegen. Uitgaan begint meestal op donderdagavond in Heerenveen. Op vrijdag had mem liever dat haar dochters thuisbleven, maar Lia dacht daar anders over en als ze het voor elkaar kan krijgen is ze dan ook in de bruine cafés van Heerenveen te vinden. En op zondagmiddag is café De Vrolijkheid vaste prik. “Ik kreeg ruim zakgeld van mem, 25 gulden in de week. En twee pakjes Drum-shag. Dat was best wel veel. En als ik flessen naar de kruidenier bracht was het statiegeld voor mij. En wisselgeld zagen ze ook niet weer, ik had niks te klagen. Mijn oudste zuster kon ervan sparen, onze Pietsje kon er mee rondkomen en ik had altijd te weinig.” Na de Huishoudschool is Lia via allerhande

baantjes uiteindelijk in de Koekfabriek van Jan Modderman in Rotsterhaule terecht gekomen. Daar blijft ze een aantal jaren ‘hangen’ en werkt er hard, zeker als er pepernoten gebakken worden. Dagen van 12 uur zijn dan geen uitzondering. Geld zat om volop te genieten van het leven. En dat doet ze, het liefst met vrienden van verschillende motorclubs, veelal rijdend op zogenaamde ‘barebone choppers’, motoren waar de overbodige onderdelen vanaf zijn gehaald.

CHOPPERRIJDERS EN EEN MISLUKTE LACHKICK “Op Terschelling kwam ik voor het eerst in aanraking met die chopperrijders. De ogen vielen mij bijna uit de kassen. Dat zoiets bestond! Het waren allemaal van die idioten net zoals ik. Het voelde als thuiskomen. Niet alleen op Terschelling. We gingen overal naar toe. Ik kan mij nog een keer herinneren dat ik met mijn vriendin Bettie in Ede bij een motorclub was. Daar blowden ze nogal stevig. Dat had ik nog nooit eerder gedaan. Toch maar een keertje proberen. Aan de ronde tafel waar we zaten ging de joint rond. Paffen om het leven en omdat ze steeds nieuwe blowtjes rolden hield het ook niet op. We kregen een lachkick. Ik was er op het laatst misselijk van. Voordat het feest begon wilden Betty en ik even een tukje doen op de bank in het slaaphok. Het was acht uur ’s avonds en we werden de volgende morgen acht uur wakker, toen de laatste gasten nog aan de bar hingen. Niks geen feest en ik heb nooit weer geblowd. Geen ‘go with the flow’, het werkt niet bij mij en ik heb het na Ede

ook nooit weer geprobeerd. Als je blowen wilt, dan blow je maar. Ieder zijn eigen.”

CAFÉ ’T KANNET Op een gegeven moment, eind jaren negentig van de vorige eeuw, komt Lia voor het eerst in Café ’t Kannet aan de Lindegracht. Het zou haar stamkroeg worden. Het café is dan nog van haar oude schoolvriendin Ruth Meerding. Later is Marcel Overmeer nog even eigenaar, maar die komt er al snel achter dat er een levensgroot verschil bestaat tussen voor of achter de bar staan. Uiteindelijk neemt Lia op 19 mei 1999, de trouwdag van haar ouders, de kroeg over. Ruth gaf de naam ‘It Kannet’ aan het café. Lia zorgt voor de toevoeging ‘Oars as oars’. Ze geeft haar gasten het idee dat alles kan, maar ze zorgt er ondertussen wel voor dat ze de touwtjes strak in handen heeft. Ook haar oudere zuster Pietsje steekt geld in het bedrijf, dat ‘oars as oars’ is, zeker als het om de inrichting gaat. Overal zijn doodskoppen te zien. Wat heeft Beppe Beest met doodkoppen? “Ik vind doodskoppen gewoon mooi, dat was vroeger al zo. Toen ik 18 jaar was liet ik een doodskop op mijn linkerschouder zetten bij de bekende ‘Tattoo Karel’ in Groningen. Ik betaalde er zestig gulden voor. Mijn twee vriendinnen kozen voor een vlinder. Mem had liever gezien dat ‘Tattoo Karel’ er bij mij ‘tatoe-atie’ van een ‘roaske’ op had gezet. ‘Elk en ien hat sa’n kop at we it fel der ôfstroepe’, om het zo maar eens uit te drukken. Het is

Naast de vele doodskoppen in het café, vallen Lia haar zwarte klompen (‘ik verslijt er vier paar in een jaar’) op die aan het plafond gespijkerd zijn. Het is haar levensweg op zijn kop. En dan nog het rariteitenkabinet, dat in het gangetje staat, met de meest bizarre voorwerpen. Het is gemaakt door Joop Holterman (79), kunstenaar en oudste stamgast. “Kijk hier staat een potje met de galstenen van een vriendin van mij. Had ze erg veel last van. Na de operatie mocht ik de galstenen in bruikleen van haar hebben!”

VIJFTIG EN EEN GROOT GEMIS Beppe Beest is vorig jaar vijftig geworden. “Het zou groot feest zijn, maar mijn planning van niks was weer eens in de war. Dan kon die niet en dan kon die niet. Ze kwamen allemaal op verschillende tijdstippen. Al met al heb ik 14 dagen feest gehad.” Wie er niet bij was op het feest was haar zuster Pietsje. Zij overleed in een oudejaarsnacht, terwijl de beide zusters afgesproken hadden om die Oud & Nieuw samen uit te zitten. “Maar Pietsje lag dood op bed. Hartstilstand. Pietsje was toen voor mij een ‘party pooper’. Haar sterfdag zullen we nooit vergeten.” Als vrijgezelle Lia haar verhaal verteld heeft, valt er een stilte. Haar manier van vertellen is soms rauw, maar de ondertoon is heel erg zacht. Aan alles is te merken dat ze haar zuster vreeslijk mist. Het overlijden van Pietsje heeft hier en daar voor chaos gezorgd in haar leven. Toch geniet ze elke dag als uitbaatster van haar eigen café, waar het ‘oars as oars’ is. Net zoals Beppe Beest. Of is het toch Lia?


GROOTHEERENVEEN.NL

5


heerenveen

Een notaris is, volgens Wikipedia, ‘een persoon die bevoegd is om authentieke akten op te maken in de gevallen waarin de wet aan hem die bevoegdheid toekent of een partij dit van hem verlangt.’ Een simpel vak lijken wij dus eigenlijk te hebben. Gewoon opschrijven wat mensen afspreken en vastgelegd willen hebben. Het staat dan ook bekend als een enigszins stoffig, saai, humorloos, beroep. En, om alle clichés op tafel te gooien, we schenken slechte koffie en drinken dat zelf de hele dag. Om met het laatste te beginnen: onze koffie is prima en ik drink maximaal vier kopjes per dag. Uiteraard met melk, want ik mag niets zwart doen… Gewoon saai afspraken vastleggen is een beetje kort door de bocht en lachen doen we veel en graag. We zijn net mensen… Zo moest ik jaren geleden als executeur (degene die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van een erfenis) het huis van een overledene inspecteren. Je dient dan te beoordelen of er nog waardevolle zaken in de nalatenschap aanwezig zijn. Beneden was het duidelijk. De gebruikelijke inrichting: tv, bankstel, eethoek, wandmeubel en de spullen die men in een mensenleven verzamelt. De bovenverdieping is over het algemeen spannender. Komt de oude sok met cash tevoorschijn? Bewaarde de overledene een aap op sterk water? Of was hij in het bezit van een Kalashnikov?

PYRETTA DE HAAN

HET IS DE KUNST OM ÉCHT TE LUISTEREN NAAR HET KIND “Heb ik toch net een paard gekregen, vind je dat niet mooi?” Van een paard kun je niet zeggen dat het je in de schoot komt vallen, maar zo ging het eigenlijk wel. Een cadeau van mensen wier Friese paard een nieuwe plekje nodig had. Verbaasd en blij is ze, want het was een grote wens: “Teske heet ze, wat ‘beschermer van het volk’ betekent. Hoe toepasselijk.” In 2016 behaalde ze haar diploma als paardencoach en Teske komt als geroepen in haar praktijk. PRATEN EN SPELEN “Ik houd niet van alleen maar met elkaar praten, juist de combinatie met doen is belangrijk. Daardoor ga je dingen ervaren. Zo werkt dat ook als je de manegebak ingaat met een paard. Dat kan best indrukwekkend zijn, maar het paard voelt goed aan hoe het zit bij de mens.” Om dat te laten ervaren zet ze ook graag sport en beweging in bij de behandelingen en trainingen die ze geeft. Ze merkt dat niet hoeven praten voor kinderen soms zo fijn is. Via spelvormen leert ze ze beter met hun gevoelens omgaan, contact maken en samenwerken. Een ster in scherp waarnemen en ‘positive thinking’ is Pyretta van der WoudeWijnia. Ze denkt er even over na, voor ze vertelt wat belangrijk is voor haar: “Met heel mijn hart vind ik het fijn om mensen bewustzijn bij te brengen. Eigenlijk gaat het daarover in mijn praktijk. Mijn trainingen zitten niet in hokjes gegoten, zijn niet aan regeltjes gebonden. Ze hebben een begin en een einde en het midden is voor iedereen en elke groep anders. Niets is gestandaardiseerd, alles is maatwerk.” Zo werkt ze met kinderen, maar ook met bijvoorbeeld een groep van 20 directeuren. Na het uitzetten van de lijnen, gebeurt de rest vanzelf.

DE MOEDER In dit geval vond ik de verrassing op de bovenste plank van de kledingkast in de masterbedroom: een heuse vleeskleurige armprothese. Compleet met stevige biceps, slanke pianovingers en een buigzaam ellebooggewricht. Helaas was er geen belangstelling voor, zelfs niet van de Kringloopwinkel.

Kopje koffie? Mr. Pieter de Boer Groenewegen advocaten & notarissen Heerenveen

www.groenewegenadvocaten.nl

7

“Ik werkte bij Talant als secretaresse en later bij de afdeling onderwijs & advisering. Want hoewel ik vroeger al mensen wilde begeleiden, luisterde ik naar mijn vader en deed een secretariële opleiding. Dat is nog steeds nuttig voor mijn zaak.” Het voortdurend afstemmen en verbindingen leggen ging haar in dit werk al goed af. Moeder worden van haar kinderen van nu 8 en 10, versterkte haar verdieping in kinderen. Een opleiding als kinder- en jeugdtherapeut en later als psychosociaal therapeut voor volwassenen verder, kon ze zich helemaal aan haar passie wijden: haar eigen praktijk aan de Herenwal. “‘Het is niet de kunst om volwassen te worden, maar om het kind in jezelf te behouden’, leerde ik in mijn opleiding. Het gaf me het inzicht dat we met zijn allen écht naar kinderen mogen luisteren, want achter elk gedrag zit een verhaal. In 2015, tijdens de Week van de Opvoeding van het CJG, Centrum voor Jeugd en Opvoeding, startte ik met mijn zelfvertrouwenprogramma ‘Ik kan het’. Dat zette mezelf ook weleens aan het denken hoor, want ik dacht best regelmatig ‘wat kan ik zelf dan eigenlijk?’.” Steeds vaker komt in mijn praktijk en tijdens de trainingen naar voren dat pesten een enorm issue is onder kinderen. En dat het voor scholen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

DE KUNSTARM

GROOTHEERENVEEN.NL

niet altijd makkelijk is aan te pakken: “Het sociaal-emotionele stuk waarmee je dan te maken krijgt, daarover leer je niet genoeg op een lerarenopleiding.”

PYRETTA EN MR HEERENVEEN “Toen ik vorig jaar 46 werd, stelde ik mezelf twee doelen: profvoetballers coachen en kinderen binnen het basisonderwijs helpen die gepest worden of zelf pesten. Inmiddels zitten ex-voetballer Maarten de Jong en ik er middenin. Met ons antipestprogramma komen we op scholen om het pesten op te lossen. Uiteindelijk draait het om gelukkige kinderen en vertrouwen. Je veilig voelen in de groep, je durven uitspreken, grenzen herkennen bij jezelf en anderen, angsten overwinnen, voor elkaar opkomen en samenwerken horen daar allemaal bij. In de lessen combineren we een therapeutische aanpak met spelvormen.” Pyretta legt uit dat kinderen zich in de theorielessen nog een beetje kunnen verstoppen, maar dat in de praktijkdelen de zere plekken onherroepelijk zichtbaar worden: “De teamvorming gebeurt daar en daarbij komen veel emoties los. Spelenderwijs zien ze zelf de rol die ze hebben aangenomen naar andere kinderen toe. Dat moment van bewustwording is zo bijzonder voor iedereen. Tijdens de lessen wordt ook de bekroonde documentaire van mr. Toshi Kanamori ‘Children full of life’ gekeken. Hij is de man van het inzicht ‘als één kind niet gelukkig is, dan is niemand gelukkig’. ”De leraren krijgen de studieboeken ‘Gelukkige kinderen in een gelukkige klas’ en ‘De gelukkige klas begint bij de leerkracht’. De combinatie tussen haarzelf en Maarten, Mister Heerenveen, die zelf ook net zijn be-

drijf is gestart, noemt ze een prima match: “Een man en een vrouw, de manier waarop we hulpverlening en sport verenigen. Het werkt voor de kinderen, maar ook voor de ouders en de schoolteams.” Want net zoals ze in haar verdere werk voortdurend ziet, als er gedragsverandering bij kinderen optreedt, heeft dit er vaak mee te maken dat ze niet gelukkig zijn. “Als volwassenen mogen we deze signalen serieus nemen, om daarna goed naar de kinderen te luisteren. En dat geldt al voor het moment dat ze nog in de buik van hun moeder zitten. Dat en de manier waarop een kind ter wereld komt en zijn leven hier start, zijn heel bepalend.”

TOEKOMST De Rabobank is een belangrijke samenwerkingspartner in het anti-pestproject, door de sponsoring ervan op vijf scholen: “Een grote waardering voor het effect van wat we doen. Zelf zie ik allerlei kansen tot samenwerken in Heerenveen. Met buurtsportcoaches, JOGG, dus Jongeren Op Gezond Gewicht, noem de mogelijkheden maar op. En natuurlijk op nog veel meer scholen.” En intussen gaat ze lekker door met Praktijk Pyretta, waarbij ze samenwerkt met een enthousiaste groep trainers, coaches en acteurs: “Waar naast kinderen, ook jongeren en volwassenen welkom zijn, net als onderwijsinstellingen en andere organisaties. Met het kind in jezelf als basis, toewerken naar zelfstandig verder kunnen.” Samen met het paard, in een goed gesprek of desnoods op de trampoline bij haar praktijk. Vrolijk word je in elk geval van de mens Pyretta. www.praktijkpyretta.nl


28 FEBRUARI

D U I TS E

SCHIPHOL VOORDEEL TAXI

THEMA-AVOND

Boek eenvoudig online je taxi 24 uur per dag

MET PROEVERIJ

Ook via IDeal te betalen!

CAFÉ - RESTAURANT

Luchthaventaxi

SPOORZICHT SPOORZICHT

Bereken snel en gemakkelijk uw prijs op www.schipholvoordeeltaxi.nl

Voordelig van en naar de luchthaven

Dé zaak voor iedereen

TOT WEL

70% voordeliger

Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

www.schipholvoordeeltaxi.nl

Nu! Gratis huidanalyse met onze nieuwe huidscan!

[

Ook voor uw familiefeesten, bedrijfsfeesten en Spoorzicht thema-avonden!

]

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag v.a. 16.00 uur Woensdag t/m vrijdag v.a. 11.00 uur Zaterdag en zondag v.a. 16.00 uur Maandag - Gesloten

Parallelweg 48 8441 AS, HEERENVEEN T: 0513 – 792 002

www.spoorzichtheerenveen.nl

con ne ..... con ne .....

..... en noch folle meer

..... en noch

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer

..... en noch

..... en noch folle meer


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

MAINTEC LEERBEDRIJF

9

BRENGT JONGE TECHNISCHE VAKLIEDEN EN WERKGEVERS BIJ ELKAAR

In Heerenveen, op Businesspark Friesland West 27 E (‘ja we hebben hier allemaal nummers en geen echte straatnaam’) is het kantoor van Maintec gevestigd. Maintec? Iets met techniek & zo? Daar op de tweede verdieping van het kantoorgebouw spraken wij met Lex Ensing, projectmanager bij ‘Maintec Leerbedrijf’. Ensing vertelt enthousiast over wat Maintec voor bedrijf is en dan met name wat het Maintec Leerbedrijf doet voor jongeren. ONDERSCHEIDEN

“Maintec is een uitzend- en detacheringorganisatie en we selecteren en detacheren technisch personeel uit onze ‘toolkit for talent’. Binnen Maintec hebben wij vanaf 2002 een speciale tak op poten gezet waarin we mensen beroeps begeleid opleiden. Als je een technisch vak wilt leren, maar je wilt ook graag onmiddellijk aan het werk dan kan dat via ons met het BBL-traject. Wij bieden bijvoorbeeld vier dagen leren aan terwijl je werkt. Je gaat dan een dag naar school. Wij zorgen voor een leerwerkplek. En vaak ook niet onbelangrijk je gaat meteen een salaris verdienen en als werknemers dat willen zorgen wij ook nog voor aanvullende praktijktrainingen.” “Wij zijn ooit begonnen als uitzenddetacheringbureau voor mensen die een vak geleerd hebben en dat doen we nu ook voor leerlingen. Als leerlingen een BBL-plek zoeken komen wij in beeld. Wij ondersteunen en zoeken met de leerling naar een baan. Onze ondersteuning bestaat overigens uit meerdere pijlers, zo gaan wij langs de VMBO’s om voorlichting te geven over wat je na het VMBO kunt doen. Veel scholen staan daar open voor dat wij ook ons presenteren. Wij brengen de leerlingen en het leerbedrijf bij elkaar. Het leerbedrijf moet ook

Ensing is wel zo eerlijk dat hij vertelt dat de BBL-plekken dunner gezaaid zijn dan een stageplek van een Mbo-opleiding. “Iemand gaat aan het werk en heeft recht op een arbeidsovereenkomst en salaris. Een school is er in mijn optiek om leerlingen te laten leren, dat is hun kerntaak en niet dat ze op zoek moet gaan naar banen.” Doordat de markt, ook op technisch gebied, weer aantrekt heeft dat wel gevolgen voor een detacheringbureau als Maintec. Het aanbod aan vakkrachten neemt af, de kandidaten hebben het weer meer voor het zeggen. De vakkracht kan weer kiezen. Toch is Ensing niet ontevreden over die ontwikkeling, hij ziet er door de veranderende marktwerking ook een uitdaging in. Maintec wil zich nog meer dan in het verleden onderscheiden.

zorgen dat er een praktijkbegeleider is. Op die stoel gaan wij niet zitten, maar wij komen wel weer langs om de voortgang te bewaken en eventueel extra praktijktrainingen aan te bieden.”

BREED NETWERK Ensing weet ook dat een bepaalde match ook weleens mislukt en hij

geeft een voorbeeld van een jongen die in eerste instantie niet op zijn beoogde arbeidsplek terecht kwam. “Deze jongen zat op een plek waar hij het helemaal niet naar zijn zin had. Hij leerde voor eerste autotechnicus, maar er was geen goede begeleiding. Hij had zelf al in de gaten dat hij op dat adres geen volwaardig monteur zou worden. Hij is met zijn verhaal bij ons gekomen en we hebben een nieuw plekje voor hem kunnen vinden. Dat kunnen wij doen omdat we een heel breed netwerk hebben waar we uit kunnen putten. Deze jongens krijgen bij ons een langer dienstverband, voor de duur van de opleiding. De opleiding duurt vaak maximaal twee jaar en dan heb je niveau twee of drie behaald.” Na de Open Dagen, waar Maintec aanwezig is geweest, is er de nodige informatie gegeven en zijn de

visitekaartjes uitgedeeld. Volgens Ensing kun je de klok erop gelijk zetten dat de leerlingen daarna langs komen. Hoe gaat dat nu in de praktijk? “Ik geef je een voorbeeld. Donderdag komt hier een vader met zijn zoon van 16 jaar bij ons op kennismakingsgesprek. Hij wil bedrijfswagentechniek gaan doen. Voor ons is dan belangrijk om te weten waarom zo’n jongen dat wil, wat hem zo aanspreek in het beroep. Of hij er misschien al enige ervaring mee heeft. We kijken vooral naar zijn positieve eigenschappen voor de werkgever, maar ook naar z’n ontwikkelpunten. Soms zijn dat best lastige vragen voor een zestienjarige, door ervaring wijs geworden hebben we al snel een beeld van zo’n jongen. Uiteindelijk is het aan ons om deze jongen zo breed mogelijk aan te gaan bieden bij onze opdrachtgever zodat hij in een mooie BBL-plek kan instromen.”

”Het is onze taak om de mooiste banen te kunnen presenteren en de juiste keus te maken in overleg met de vakkrachten. Wij bieden mooie leerwerkplekken aan met prima Cao-voorwaarden. En nogmaals de begeleiding hebben wij hoog in het vaandel staan, we komen langs op de werkvloer om de voortgang ook werkelijk te monitoren. Heel vaak plakken leerlingen er bij ons nog twee jaar aan vast. We hebben sinds een jaar Maintec Interim Professional concept. Dat betekent dat wij technische vaklieden op voorhand detacheren zonder dat daar werk tegenover staat. Als wij denken ‘goh dit is de man of vrouw die past bij ons werk’ dan krijgt hij of zij een contract van een jaar aangeboden en wij gaan daar werk bij zoeken. Wij binden goede vakkrachten aan ons.” Voor meer info over Maintec zie op www.maintec.net/nl

Beroepenfeest On Stage in het Abe Lenstrastadion Duizend vmbo-leerlingen uit Heerenveen, Joure, Wolvega en Lemmer komen 2 maart 2017 naar Fryslân Fean Plaza in het Abe Lenstrastadion voor het Beroepenfeest van On Stage. Op het Beroepenfeest komen de leerlingen kennismaken met beroepsbeoefenaren. Als dat ‘matcht’, dan maken zij een afspraak voor de Doe Dag, twee weken later. De leerling komt dan langs op het bedrijf of de werkplek om een ‘kijkje in de keuken’ te krijgen. Het mooiste is natuurlijk als ze zelf een handje mogen uitsteken.

HeerenveenJoure On Stage zoekt vakmensen uit alle sectoren, van automonteur tot en met de advocaat Heerenveen/Joure On Stage zijn welkom, want veel vmbo-ers groeien door. Wie twijfelt of zijn of haar branche vertegenwoordigd is kan gerust contact opnemen met projectleider Steffen Pilkes via 06 22289232 of mail@ heerenveenjoureonstage.nl.

Aanmelden kan ook via: www.heerenveenjoureonstage.nl.


10

NUMMER 02 • 2017 FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk... MARK MULLER

Op zijn eerste jaar als ondernemer kijkt hij met trots terug. Serious business waarmee hij een gok waagde en zich kwetsbaar opstelde. Maar Mark Muller heeft een boodschap en die draagt hij van harte uit.

Spelen mag Het was een feestje, het eenjarig bestaan afgelopen 4 februari: “Zo leuk om te merken dat we echte fans hebben, mensen die graag in de winkel komen en ons een warm hart toedragen. Sommigen komen van verre, maar inmiddels laat ook Heerenveen zich niet onbetuigd. We begonnen met de helft van wat er nu in de winkel ligt. Blijven investeren in nieuwe spullen en publiciteit, heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen.” Een frisse jongeman van 28 met verstand van zaken, voor iedereen een passend verhaal en twinkelende ogen. “Altijd in een mooi bloesje, want ik houd wel van een goede uitstraling. In de supermarkt, waar ik hiervoor negen jaar werkte, moest alles altijd keurig recht staan. In Euphoria kan ik me uitleven in verkooppresentatie. Hier ben ik op mijn plek, ik weet veel over wat ik aanbied en daardoor kan ik het goed verkopen. Elke dag houd ik de cijfers bij, dat motiveert. ‘Hoe kan ik het nog beter doen?’ denk ik dan.” ERVARING IN LEVEN Spelen en onderzoeken zitten in zijn aard, net als humor: “Die hoeft niet plat te zijn. Ik bezorg mensen graag een glimlach. Maar ik kon mijn zaak niet beginnen zonder de kennis die ik in mijn leven heb opgedaan. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in seksualiteit en heb daarom van alles geprobeerd, ik had zoveel uit te zoeken. Ik heb sowieso altijd graag geleerd. Vroeger thuis was er een open sfeer en ook met mijn vrouw Fardau kan ik goed praten en delen. Dat dat niet voor iedereen geldt, realiseer ik me nu pas. Terwijl ik juist vind dat het voor alle mensen normaal hoort te zijn om te kunnen praten.” OPSCHRIJVEN EN DOORSTREPEN Hoe kom je van supermarktmedewerker tot eigenaar van een erotische shop aan de Lindegracht? “Toen ik me realiseerde dat ik iets anders wilde doen, ben ik mezelf op een A4-tje gaan zetten in steekwoorden. Daarna ging ik strepen en er bleef over dat ik een eigen erotiekwinkel wilde starten. Spannend, dus eerst ben ik goed gaan praten met Fardau over hoe ik dat aan moest pakken. Het was eind 2014.” 2015 werd een jaar van voorbereiden: “Zoveel onderzoek heb ik gedaan,

internet bleek een onuitputtelijke bron van kennis. We zitten niet in een wereldstad, maar Heerenveen is juist een leuk dorp met een bestuur dat mijn plannen niet meteen in de taboesfeer plaatste. Ik wilde niet in een hokje worden neergezet als louche zaak en dat is gelukkig niet gebeurd.” In 2016 starten op een toplocatie, droeg daaraan bij. Mark vindt het centrum gezellig en compact, en waardeert alle verschillende specialistische winkels: “Het is wel tijd voor gratis parkeren, dat zou een hoop klanten schelen.” SPELEN MET MUZIEK Mocht je nu denken dat je hem kent van een ander soort spelen, dan klopt dat: “Ik speel ook graag met muziek, als bassist in twee wezenlijk verschillende bands. Iets heel anders, maar een belangrijk onderdeel van mijn leven. Druk? Jazeker, maar ik krijg er zoveel energie van. Met het jonge, energieke Pasted Copies is het altijd feest. Met Dr. Bee & The Kingmen spelen we alles van ballads tot Hazes. Dat het klikt tussen al die unieke muzikale ego’s, vind ik leuk. Al ben ik geen magnifieke bassist, ik heb wel een uitgesproken eigen stijl en voel me de verbindende factor.” Ook hierin gaat hij zijn eigen pad, terwijl hij goed kijkt wat de mensen om hem heen willen. Wel zou hij er meer tijd aan willen besteden, maar dat kan nu eenmaal niet als ondernemer. NERGENS OMHEEN DRAAIEN Terug naar zijn bedrijf. Laverend tussen de vibrators, exclusieve lingerie en andere erotische toppers, legt hij uit dat het helpt dat hij van openheid houdt: “En van eerlijkheid. Dat is zo belangrijk om prettig te kunnen leven, ik kan ook echt niet liegen. Mensen hebben zo vaak een mening over anderen, maar dat zal me een zorg zijn. Door die houding kan ik ook doen wat ik nu doe. Ik kan oprechte aandacht geven aan een doorgewinterde klant die zijn verzameling komt uitbreiden, maar ook aan jongeren die in groepjes binnen komen. Ze mogen allemaal hun vragen stellen, ik draai nergens omheen. Soms vraag ik me wel af hoe het kan, dat mensen in deze tijd zo weinig weten over seks. Ik vind dat ongelooflijk.” Jezelf zijn werkt: “Mensen zijn soms helemaal opgelucht als ze met iets leuks vertrekken, vooral als ze in eerste instantie helemaal niet naar binnen

durfden. ‘Kom maar lekker binnen, de prijsjes staan achterop de spullen en als je koffie of thee wilt bij het sneupen, kan dat’, zeg ik vaak. In mijn oude baan namen klanten nooit afscheid met een hand, hoor. Maar hier wel. Ik krijg ook weleens drie túten, zo blij zijn ze dan.” Dat hij niemand kan veranderen behalve zichzelf, weet hij allang. Maar zijn motto is wel dat hij mensen bewuster kan maken en ervoor kan zorgen dat ze meer zelf gaan ervaren. “Ik heb het hart wel op de tong liggen, daar baal ik soms van. Dat ik denk ‘wat heb ik nu weer gezegd?’. Maar aan de andere kant moet je het jezelf ook niet te moeilijk maken. Toch vind ik dat niet alles in de openheid hoeft, sommige dingen zijn gewoon privé. In de winkel vertel ik weleens mijn eigen mening, maar ik zet geen reviews op de social media over wat ik in mijn nachtkastje heb liggen.” En dat is een duidelijke mening voor de man die gerust met een dildo in de hand op Facebook staat. Wat wel weer zijn vrolijke kant laat zien. Speelsheid in een branche die wereldwijd de grootte van de smartphone-markt benadert. Hij is nog lang niet klaar met het uitdragen van zijn boodschap: “Wat is er nou leuker dan seks? Bijna iedereen doet het en allang niet meer alleen om kinderen te krijgen. Het is natuurlijk, brengt ontspanning en de meeste mensen vinden het fijn. Het zou de normaalste zaak van de wereld kunnen zijn, want er zijn al zoveel taboes geslecht. Bij het uitdelen van flyers hoor ik nog weleens ‘Dat hebben wij helemaal niet nodig’. Voor een snuisterij uit een woonwinkel geldt dat toch ook? Maar het is wel leuk om te hebben.” Dit jaar is Euphoria op maandag dicht. Want er is na een jaar alles op alles zetten, meer mogelijk naast winkel en webshop. Homeparty’s, het geven van voorlichting aan groepen mensen, hij heeft collega Diana kortgeleden in de zaak opgenomen. Mark heeft plannen genoeg. En het leven biedt meer: “Ik zit in de leukste branche die er is. Maar regelmatig loop ik met Fardau een rondje buiten. Dan bespreken we ons leven en krijgen helderheid. We moeten ook tijd voor onszelf hebben. Want wees eerlijk, soms leven we best in een gekke wereld.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11


Wij zoeken: Balink Glas & Aluminium heeft een leidende positie in Nederland als innovatieve topleverancier van glasspecialiteiten en toepassingen van glas in combinatie met aluminium. Hierbij richten wij ons zowel op de zakelijke als de particuliere markt.

monteur en leerling monteur Bij Balink maken wij met een groep van 60 medewerkers stoer en mooi werk in glas en aluminium. Aluminium winkelpuien, automatische glazen deuren, bruggen van beloopbaar glas, glazen balustrades, glazen badkamers, serres. Noem maar op. We hebben een vacature voor een monteur en een leerling monteur. Het lukt zelden om iemand met glas en aluminium ervaring te vinden, dus het glas en aluminium vak leren onze meesterlijke monteurs met al hun kennis en ervaring je. Dat gaat een stuk makkelijker als je techniek leuk vindt en er ervaring mee hebt. Welke techniek maakt ons niet uit. Let op: we zoeken niet perse diploma’s. Onze nieuwe leerling monteur is nieuwsgierig en heeft gevoel voor techniek. Onze nieuwe monteur heeft in een bouw gerelateerde werkomgeving enige jaren montage ervaring. Medewerkers die het naar de zin bij ons hebben en graag bij ons werken hebben vaak een aantal van deze eigenschappen: • Ze komen op tijd en zijn echte vroege vogels als dat nodig is • Ze gebruiken hun hersens in hun werk: ze maken iedere dag weer het beste en mooiste werk dat ze kunnen • Ze zijn graag buiten en kijken niet op een uurtje meer • Sommige zaten met veel tegenzin op school • Ze hebben een rijbewijs B en soms een E achter B.

Lijkt je het wat? Stuur een mailtje naar: goedhart@balink.nl Voor onze andere vacatures kijk je op onze site: www.balink.nl

www.balink.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij..

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Jeroen van Leeuwestijn Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij bij gemeentesecretaris Jeroen van Leeuwestijn.

“VAN DIRIGEREN NAAR FACILITEREN” “We ontwikkelen ons van een bepalende en controlerende naar een faciliterende organisatie.” Aan het woord de 43-jarige Jeroen van Leeuwestijn, sinds 1 januari de nieuwe gemeentesecretaris van de Gemeente Heerenveen. Hij is een exponent van een nieuwe generatie jonge, goed opgeleide en communicatief vaardige ambtenaren die de bestuurlijke ‘burelen’ in de Nederlandse gemeenten ‘bestormt’. Hij neemt het stokje over van Febo Perdok, die betreffende functie vijf jaar bekleedde en ruim 35 jaar in dienst was bij de gemeente Heerenveen. Een portret van de hoogste ambtenaar van de gemeente Heerenveen. Van Leeuwestijn werd in 1973 geboren in een arbeidersgezin in Den Haag als oudste van twee kinderen. Hij studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Is getrouwd, heeft drie kinderen en is met name langs de lijn bij zijn sportende kinderen bij sport betrokken. Hij beschrijft zijn stijl van leidinggeven als open; hij heeft er behoefte aan om meningen van anderen te horen, te weten wat voor ‘vlees hij in de kuip heeft’ om samenwerking te zoeken. Hij is volgens eigen zeggen besluitvaardig en heeft gevoel bij de gemeente Heerenveen. “Het is een gemeente met ambitie” verduidelijkt hij. “Denk aan sc Heerenveen, aan Thialf, samen de schouders eronder. En die uitstraling heeft het ook. Mijn familie in Den Haag denkt dat ik gemeentesecretaris ben van een gemeente van minimaal 100.000.” Zijn eerste schreden op het ‘bestuurderspad’ zette hij in de gemeente Utrecht in 1996, waar hij een aanstelling kreeg als bestuursadviseur stedelijke vernieuwing. Na twee jaar maakte Van Leeuwestijn een kort uitstapje naar het bedrijfsleven, waar hij managementtrainingen verzorgde om daarna in de gemeente Helmond zijn ambtelijke carrière te vervolgen. “Dat was een interessante en leerzame periode” vertelt hij. Helmond was vanouds een stad waar de textielindustrie, de metaalnijverheid en de voedingsmiddelenindustrie een bolwerk vormden. Maar de textielindustrie verdween naar de Aziatische landen en de metaalnijverheid naar Oost-Europese contreien, met als gevolg dat de werkloosheid toesloeg en er achterstandswijken ontstonden. Ik werd daar verantwoordelijk voor een project om een dergelijke wijk naar een hoger niveau te tillen, dus onderwijs, economische ontwikkeling, huisvesting en ruimtelijke ordening. Dat heb ik twee jaar gedaan.” Toen hij een Friese vrouw tegenkwam werd Joure hun uitvalsbasis en de stoel van adviseur van de gemeentesecretaris van de gemeente Lelystad zijn werkplek. Tot in 2004 de functie Raadsgriffier in de gemeente Heerenveen vacant kwam. “Deze functie kun je op talloze manieren invullen en de manier waarop ik dat zag matchte eigenlijk naadloos met de denkbeelden die de gemeenteraad van Heerenveen daarover had. Om een lang verhaal kort te maken: daar waren we snel over uit.”

GEVANGENIS “Een van de besluitvormingsprocessen die me

nemers opgerichte ‘Werkgroep Leegstand’ neemt contact op met het onderwijs om meer stageplaatsen te creëren, bekijkt of leegstaande winkelpanden daarvoor gebruikt kunnen worden, zit aan tafel met woningbouwcorporaties die binnenstadpanden hebben die wel een kwaliteitsimpuls kunnen gebruiken. Met als doel om de binnenstad van Heerenveen mooier en aantrekkelijker te maken. Als gemeente kunnen we dergelijke initiatieven faciliteren door ervoor te zorgen dat de benodigde wijzigingen in de bestaande bestemmingsplannen snel en zonder al te veel administratieve rompslomp worden gerealiseerd, dat de vergunningen vlot loskomen. Wij denken met ze mee en leveren de ‘handjes’ om het die werkgroep mogelijk te maken hun werk te doen. Hoe mooi is dat? En het criterium voor mijn functioneren is in mijn beleving de mate van tevredenheid van de ondernemers over de rol van de gemeente in deze processen.” nog helder op het netvlies staat in die periode als raadsgriffier was het voornemen van Justitie om in Heerenveen, pal naast een woonwijk, een halfopen jeugdgevangenis (Het Poortje) te vestigen. Het hoeft geen betoog dat dit plan veel inwoners van Heerenveen, maar de woonwijk in kwestie in het bijzonder, in het verkeerde keelgat schoot. Tijdens de gemeenteraadsvergaderingen over dit onderwerp was de belangstelling zo groot dat we een verbinding met de tegenover het gemeentehuis gelegen kerk moesten maken om iedereen toch de mogelijkheid te bieden de discussie en de besluitvorming over dit onderwerp live te volgen. Uit de impact die een dergelijke inrichting voor de wijk zou hebben, blijkt hoe belangrijk de lokale overheid is voor inwoners”

BEZUINIGINGEN Daarna werd Van Leeuwestijn in 2010 gevraagd om de overstap te maken naar de hoofddirectie en bestuursondersteuning ten behoeve van het College van Burgemeester en Wethouders. “In die periode hield ik me voornamelijk bezig met bezuinigingsmaatregelen. Heerenveen was door diverse oorzaken, waaronder forse verliezen op grondexploitatie, onder ‘financiële curatele’ van de Provincie gesteld en moest de broekriem stevig aanhalen om haar zaakjes financieel weer op orde te krijgen. Vandaar dat veel mensen mij zullen associëren met bezuinigingen.” In 2014 maakte hij zijn volgende stap op de ambtelijke ladder als gemeentelijk directeur met de ruimtelijke ordening en grondbedrijf,

vergunningen, handhaving en middelen in zijn portefeuille om uiteindelijk op 1 januari 2017 gemeentesecretaris, het ‘opperhoofd’ van alle ambtenaren in de gemeente Heerenveen te worden.

GEMEENTESECRETARIS Veel mensen hebben bij de term gemeentesecretaris de associatie met een notulist, iemand die allerlei administratieve klussen verricht. “Die vlag dekt de lading inderdaad niet helemaal” lachend. “Voor een deel wel, want ik ben de secretaris van het College van B en W. Ik zit bij alle collegevergaderingen en notuleer wat er wordt besproken. Maar daarnaast is de gemeentesecretaris de hoogste baas van de ambtelijke organisatie van een gemeente. Dat houdt in dat ik ervoor moet zorgen dat de ambtenaren effectief en efficiënt te werk gaan en dat de besluiten die de gemeenteraad en het college hebben genomen worden uitgevoerd.” “Daarnaast heeft het college, en ik ook, de ambitie om waar mogelijk de samenwerking te zoeken met partijen buiten de gemeentelijke organisatie. Er zijn bewoners die iets van de gemeente willen, er zijn ondernemers die plannen hebben, er zijn andere gemeentes die initiatieven ontplooien. Een voorbeeld: het centrum in Heerenveen heeft te maken met leegstand en daar zijn we natuurlijk niet uniek in. Maar waar we in mijn beleving wel uniek in zijn is de manier waarop de ondernemers dat probleem als een uitdaging oppakken en van de nood een deugd maken. De door onder-

COMMUNICATIE De communicatieve vaardigheden en het inlevingsvermogen van ambtenaren voor dergelijke specifieke problematiek worden dus in toenemende mate belangrijk. Met aan de andere kant van de medaille soms voorschriften van de rijksoverheid die weleens haaks op de initiatieven staan. Het komt dus voor dat de gemeentelijke organisatie in een spagaat zit tussen willen en kunnen. “In de traditionele situatie vervulde de gemeente de rol van toezichthouder, worden de regels wel nageleefd, terwijl met genoemde initiatieven een beroep wordt gedaan op de creativiteit en het inlevingsvermogen van onze medewerkers. De knop gaat dus om en dat vraagt aanpassing en flexibiliteit van de ambtelijke organisatie, die niet van de ene op de andere dag gerealiseerd kan worden. We proberen onze medewerkers waar mogelijk te ondersteunen in deze omslag, met gesprekken, opleiding etc. Complicerende factor daarbij is dat een gemeente een zeer divers ‘bedrijf’ is, met een frontoffice, backoffice en vele ondersteunende diensten, zodat er geen standaardreceptuur bestaat.” “Het is overigens, mocht je die indruk hebben gekregen, niet allemaal halleluja. We hebben mede door de decentralisatie van de zorg, de omslag die we qua organisatie moeten maken en het broze economische herstel genoeg uitdagingen waar we de komende jaren onze tanden in kunnen zetten.” “Maar dat maakt mijn baan juist zo leuk.”


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

PIET DIJKSMA

TWEE METER PLUS 120 KG OVERTUIGINGSKRACHT

Zo interessant vindt hij zichzelf helemaal niet: “Wat ik doe is wél interessant. Voor mijn vak is veel vertrouwen nodig, weten wat je aan elkaar hebt en voor elkaar door het vuur gaan.” Hij is de man van het overzicht en de rustige blik over de menigte, maar ook degene die ingrijpt als het nodig is. Een echte Heerenvener is hij, hoewel hij zich ook ver hierbuiten makkelijk onder de mensen begeeft. Van Pinksterkermis tot in De Kuip heeft hij zijn sporen verdiend: “Het verbaast me soms dat zoveel mensen me kennen. Ik word joviaal begroet en groet vriendelijk terug. Dat ik niet altijd weet waarvan ik mensen ken, komt doordat ik altijd een blik op de omgeving hou, als ik ze spreek. Als ik in mijn vrije tijd eens ergens kom, doe ik hetzelfde als onder werktijd: me afvragen waar de uitgangen zich bevinden en wat de veiligheidsmaatregelen zijn.” “32 jaar werkte ik in de accountancy-wereld. In ’86 ging ik in het oude voetbalstadion als beveiliger aan de slag in mijn vrije tijd, in wat we ‘de kooi’ noemden, de tribunes voor de gasten. Eigenlijk ben ik daarna nooit meer weggegaan bij sc Heerenveen.” Een van zijn beveiligingscollega’s richtte een eigen bedrijf op. Hijzelf was daar nog niet aan toe, want hij had het prima in loondienst. Toch nam hij uiteindelijk twee jaar later definitief afscheid van de accountancy toen zijn collega, die voor zichzelf was begonnen hem bij zijn be-

En dat brengt hij nieuwkomers graag bij: “Tegenwoordig hoort er een stage bij het leertraject. Gisteren nog had ik leerlingen van Friese Poort in het stadion, die steward willen worden. Omdat het tijdens een wedstrijd zo druk is, hebben we er nu een oefendag voor gemaakt. Goede uitleg, een rondleiding in de commandoruimte en het stadion, oefenen met de portofoons. Ze moeten goed kijken, want nu kan dat nog en niet als het vol zit.”

veiligingsbedrijf nodig had en het uitgroeide tot zo’n 100 man.

ALS FENIX VANUIT DE AS “Van groot naar groter gingen we. Maar het verschil in aanpak tussen mij en mijn partner bleek te groot. Door die samenwerking te stoppen, had ik helemaal niets meer. Van sc Heerenveen kreeg ik de beveiliging van de club onder mijn hoede en dat was de basis van mijn nieuwe bedrijf.” In november 2002 richtte hij Phoenix Security op. Dat hij overal eerst langs ging voor een goed gesprek, voordat hij een klus aannam, viel in goede aarde: “Ik reisde gerust naar Ameland, of naar Uithuizermeeden, voor koffie en een praatje. En dan kwam ik weer thuis met goede afspraken. Je neus laten zien geeft vertrouwen.” Offertes maakt hij vrijwel niet. Een bevestigend antwoord op de vraag of hij een event in zijn agenda wilde zetten, was doorgaans genoeg.

eens mis. Dan draait een event uit op slaande ruzie. Beginners denken dan vooraf dat ze er klaar voor zijn, maar op zo’n moment heb je ervaren mensen nodig waar je van op aan kunt, een vriendenclub die voor elkaar op de bres staat.”

HOED EN RAND Vertrouwen blijkt zijn leidraad: “Mensen die een jaar lang werken om een tentfeest tijdens een feestweek te organiseren willen op de avond zelf ook graag een biertje drinken. Dat kan als ze zich geen zorgen hoeven te maken doordat er ten aanzien van de beveiliging een bekende werkt, die weet van de hoed en de rand.” Bij een karwei komt ook nog eens het onderlinge vertrouwen tussen zijn mensen kijken. Hij ziet graag dat die elkaar goed kennen en voor elkaar door het vuur gaan. “Helaas noodzaak, want het gaat vaak goed, maar ook wel-

Met alleen een beveiligersopleiding ben je er niet, meent Piet: “Naast uitstekende communicatie, voorbeeldgedrag en een goede benadering, is ook uitstraling een hoop waard. Iemand van 20 die je aanspreekt of een doorgewinterde volwassene, dat maakt verschil. Nieuwelingen moeten eerst meelopen, het klappen van de zweep leren.” En uiteindelijk helpen een postuur van twee meter en 120 kg Piet altijd bij het in de kiem smoren van smeulende conflicten.

BONTE HOND “Op Oerol werk ik al veertien jaar. Met 130 leerling beveiligers van 18, 19 jaar en negen eigen mensen, hebben we dan 11 dagen werk. Altijd starten met een briefing bij de politie, die me soms op pad stuurt om invallende agenten ‘van de wal’ op weg te helpen.” Met elk jaar 2.700 km per Oerol-festival op de teller op een eiland van 13 km lengte, kan iedereen bedenken dat hij ook daar niet stil zit. Toch een beetje ‘de bonte hond’ uit Heerenveen, daar op Terschelling: “Het is een geweldige klus. Ja, het is wel een vak om van te houden.”

Hij wil niet zeggen dat zijn beroep een hoog aanzien heeft: “Soms verwijten mensen ons dat we de hele avond stilstaan. Ja, dat lijkt zo zolang het rustig is. Wat we allemaal hebben voorbereid en wat er op zo’n moment op de achtergrond meedraait, zien ze niet.” Gelukkig heeft Piet een prima contact met de politie. Zo zit hij samen met hen en de zorg in het Veiligheidshuis Fryslân.

ALTIJD DRUK RONDOM DE FRIESE DERBY Piet vindt het jammer dat Cambuur is gedegradeerd, want hij beveiligt graag dat potje voetbal met ze: “Ze mogen me alleen niet met een auto dwars voor mijn huis en de handen op de rug afvoeren voor een vergadering. Grappig, maar we hebben ook nog buren.” Mooi druk heeft Piet het, hij zou niet anders willen. Zijn vrouw Jellie beaamt dat hij zijn werk goed buitenshuis kan laten: “Dat was in mijn baan wel anders. Daar komt trouwens mijn geslotenheid wel vandaan. Toen strooide ik al niet met gegevens van mensen en zag dat je je weg vaak niet kunt uitstippelen. Kijk, je moet als beveiliger wel van de actie houden. En zorgen dat je fit blijft.” “Ook ik ga mee met de tijd. Kinderen op Terschelling legden me de Pokémon-app uit. En dan sta ik zomaar ‘s nachts na de beveiliging van de Surhuisterveense profronde jongeren uit te leggen waar een vindplek is. Ik kan niet altijd alles serieus benaderen, soms is het nodig dat je die lach laat zien. ”


16

NUMMER 02 • 2017

TUORKEMJITTERS EN LYNTSJESNIDERS. San trije ieuwen lyn, yn 1737, koene de ynwenners fan Tsjom der grut op gean dat hja de heechste tsjerketoer fan Fryslân hiene. En fansels wiene der doarpen dy’t dêr oergeunstich op wiene. Ien dêrfan wie Aldeboarn. Dêr wiene se ta oan in nije toer, de âlde wie troch in tongerynslach in bouwfal wurden. “Dit is ús kâns”, redenearre de tsjerkerie, no kinne wy moai de heechste tsjerketoer fan Fryslân bouwe. Mar dan moasten se der earst wol efterkomme hoe heech oft de toer fan Tsjom wie. Yn in gearkomste waard besletten dat der twa Boarnsters mei in line nei Tsjom ta soene te mjitten. Sa reizgen de Boansters mei in lange line nei it doarp mei de heechste toer.Dêr oankaam fregen hja oan de Tsjommers oft se de toer mjitte mochten.Yn it earstoan wiene de Tsjommers wol fergulde mei de

belangstelling foar harren toer. “Mar wat is hjir de bedoeling fan, wêrom wolle jimme dat witte?”, waard der frege.“No”, wie it antwurd, “wy wolle yn Aldeboarn in nije toer bouwe en no wolle wy de heechste fan Fryslân hawwe. Wy ha in lange line mei naamd en dêr woene we him mei mjitte. Wy wolle him in jelne (69 sm) heger bouwe as jimmes”. Dêr wiene de Tsjommers fansels net sa wiis mei, mar de Boarnsters mochten dochs nei boppe. Dat wie noch in hiele ûndernimming, want de toer wie 72 meter heech. Mar dat wisten de mannen fansels net.Doe’t se einlings boppe wiene, hiene se de pipe aardich út.Oan de ein fan de line waard in stien fêstbûn en doe lieten se him sakje oan’t er de grûn rekke.

Undertusken wiene de Tsjommers mei-inoar oan it rieplachtsjen. Hoe moasten se hjir mei oan? Der waard besletten dat se de Boarnsters útnoegje soene om yn de herberch der ien op te nimmen. “Jimme sille ek wol wurch wêze fan dy klimmerij nei boppe”, seine se, “sille we der ien op nimme yn de herberch?” Sa barde it dat se mei de Boarnsters oan de stamtafel kamen te sitten.De kastlein sette harren wat te iten foar en der waard ryklik ynskonken. Under ynfloed fan de drank waard it petear hieltiten drokker, sadwaande hiene de Boarnsters net troch dat immen fan it selskip stikem in ein fan de line ôfsnie. In skoft letter teagen de mannen wer nei Boarn. No koe der mar boud wurde. De toer soe hiel oars wurde as dy fan Tsjom. Net sa stoer en stevich, mar mear wat iepener en loftiger en in jelne heger as dy fan Tsjom. Teminsten dat tochten se.Doe’t de toer klear wie rôpen de Boarnsters grutsk: ”Wy ha de heechste toer fan Fryslân”. Mar de Tsjommers laken harren slop, hja wisten wol better. Se hiene in hiel ein fan de line ôfsnien en sa wie de toer mar 47 meter wurden, wylst harres 72 meter wie. Fansels hiene in soad minsken yn Fryslân ek nocht oan de Boarnster ûnnocht. Beide doarpen ha der in bynamme fan oerholden. De Tsjommers waarden de “lyntsje-

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

sniders” en de Boarnsters krigen de bynamme fan “De tuorkemjitters”. Mar de Boarnsters seagen dochs sels de humor der ek wol fan yn. Dat docht wol bliken út it feit dat se in byldsje fan in tuorkemjitter op de Doelhof pleatst ha en ek de doarpskrante hat de namme tuorkemjitters krigen. Yn de fjirde klasse fan de legere skoalle fan Berkeap hat master Kerkhof ús dit ferhaal ferteld, dat wie yn 1950. Der efteroan hie er dit rymke noch: Oldeboorn, hoog van toren, Arm van geld, Zo is het met Oldeboorn gesteld.

Doe’t de toer klear wie, is de tsjerke der tsjin oan bouwd. Dy krige in prachtige Lodewyk de 14ᵉ yngong, makke troch stienhouwer Lars Hardenberg út Ljouwert. Mar dy moast de deurwaarder ynskeakelje om syn jild te krijen. Fandêr dit rymke. De tsjerke is yn 1753 iepene. De fundearring fan de toer fan Aldeboarn koe it gewicht net drage en sadwaande is hy skeef sakke. Yn 1900 stie er 70 sm út it lead. Yn 1991 ha se de fundearring fersterke, hy stie doe al 150 sm út it lead.

TROCH JANGERBEN MULDER.

Troch L v/d Ven út Boarn is my ferteld hoe dit rymke de wrâld ynkaam.

Toespraken “Uit de ontvangst, die mij in de Kamer te beurt viel, wordt het beweren bevestigd, dat er geen walgelijker parlement bestaat op de hele beschaafde wereld dan het Nederlandse”. Wilders zou het gisteren gezegd kunnen hebben. Het is echter een uitspraak van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Die leefde van 1846 tot 1919. Hij was in 1888 in de Tweede Kamer terecht gekomen dankzij het gewest Schoterland, een gemeente tussen Jubbega en St. Johannesga, waarin ook een deel van Heerenveen lag.

zich niet schikken in hun hopeloze situatie. Zijn eerste verhaal in de Kamer was dan ook: schaf de winkelnering af. Arbeiders moesten in die tijd in de dure winkel van de (turf)baas meteen hun loon weer besteden. Het voorstel werd door de rest van de Kamer in de prullenbak gesmeten.

Hier en in de omstreken van Nij Beets was Domela Nieuwenhuis een groot man. Ze noemden de oorspronkelijke dominee die later geheel opging in het socialisme: de Ferlosser.

Net als alle andere voorstellen van Domela, die bedoeld waren om de arbeiders een beter en sociaal waardiger bestaan op te leveren. Maar de Kamer deed steeds niets, vandaar dat Domela Nieuwenhuis het een walgelijk instituut vond. Hij hield het in 1891 dan ook voor gezien. Zijn gevecht bleef wel bestaan. Alle arbeiders lazen Recht voor Allen, het orgaan van Domela. Toen hij in 1919 stierf waren er 12.000 sympathisanten die in de rouwstoet meeliepen.

Hij liep dan langs alle turfwerken, en sprak de uitgebuite arbeiders toe. Ze moesten

Het museum van de Ferlosser is een onderdeel van het Museum Heerenveen.

Terecht, hier had Ferdinand Domela Nieuwenhuis zijn meest enthousiaste aanhang. Domela wordt daar geëxposeerd samen met de andere zaken uit het verleden van Heerenveen die de moeite waard zijn. Maar nu zegt de gemeente in de cultuurnota dat ze opnieuw willen bekijken hoe dat moet met Museum Heerenveen en dat de elitaire kunst in Belvédêre de voorkeur verdient. Dat mag allemaal, daar wordt je vanzelf wel weer wel op afgerekend. Maar de woorden die Domela in1891 sprak, gelden ook voor een gemeentebestuur dat de arbeider opnieuw laat verliezen.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

Klaas Tigchelaar

“Met een Tigchelkachel einde aan stank-, rook- en fijnstof-overlast” Er hangt een potdichte mist als we op dinsdag 24 januari onze auto parkeren voor de showroom van Tigchelaar Tegelkachels aan de Tinweg in Heerenveen. Weersomstandigheden die garant staan voor smogvorming en waar mensen houtkachels stoken is dat bij mistig weer van verre te ruiken. Echter niet bij het bedrijf van Klaas en Klaasje Tigchelaar. Even verdenken we de Tigchelaars ervan dat zij het mistige weer voor deze dag besteld hebben om te bewijzen dat hun kachels de rookoverlast tot nul reduceren. Het is Klaasje die ons van harte welkom heet in de 100 vierkante meter grote en vooral gezellige showroom. Terwijl Klaasje de thee inschenkt schuift haar man Klaas aan om met ons te praten over het familiebedrijf. Over de historie eerst.

in de lucht terechtkomt. En dat is uiteraard prima voor het milieu en de buren. De vlamtemperatuur in een stenen kachel wordt veel hoger dan in een ijzeren kachel. In een stenen kachel zorgt de steenmassa dat de warmte wordt opgevangen. Deze kachel kan daarom ook altijd volop branden omdat het totaalgewicht van de kachel de warmte beschermt en opneemt die op dat moment vrijkomt van het houtvuur. We praten altijd over een volledige verbranding. Bij een ijzeren kachel is dat niet het geval omdat ijzer meteen de warmte afgeeft aan de kamer. Hierdoor moet de kachel geregeld worden met luchttoevoer en omdat de luchttoevoer dan wordt afgeremd krijg je geen volledige verbranding en dat is wat je dan ruikt met als gevolg rookoverlast. De bron is dus de veroorzaker van die overlast”, legt Klaas uit.

EN WE NOEMEN HET KINDJE… “Dertig jaar geleden begon mijn vader Fetze met het bedrijf, dat was nog in Reduzum. In 1985 ging heit op week-cursus in België bij een Finse ingenieur, die lesgaf over Finse accumulerende kachels. Toen mijn vader die zondagavond erna thuiskwam was hij laaiend enthousiast over wat hij in België allemaal had gezien en gehoord. Daar is toen het kindje geboren dat luisterde naar de naam Finoven." De maandagmorgen na die bewuste week ging de decoupeerzaag de grond al in om een fundering te maken voor de eerste finoven. Heit was altijd al gepassioneerd van vuur, als een na jongste uit een boerengezin mocht hij het afval verbranden op de boerderij. Dat was zijn taak. Hij werd overigens geen boer, maar ging al snel aan de slag als zelfstandig ‘klusjesman’. Om het eufemistisch uit te drukken, heit had twee rechterhanden. Een korte bevlieging om zich als klusjesman in Frankrijk te vestigen duurde negen maanden, maar toen keerde ons gezin terug in Reduzum en daar werd in 1985 begonnen met wat uit zou groeien tot Tigchelaar Tegelkachels. De eerste finovens werden gebouwd bij kennissen en vrienden, een folder werd ontworpen en verspreid. De productie van kachels loopt al snel op van twee kachels per jaar tot tien,

TOEKOMSTGERICHT

zodat uiteindelijk ‘senior’ besloot om met zijn klussenbedrijf op te houden en zich helemaal te richten op het bouwen van kachels. Klaas Tigchelaar vertelt hoe het familiebedrijf zich verder ontwikkelde.

lijk te plaatsen is, met toch hetzelfde rendement en accumulatie als een Finoven. Met dat laatste bedoelen we dat de kachel de warmte opneemt op het moment dat hij brandt en daarna gedurende 12 tot 24 uur een behaaglijke stralingswarmte afgeeft.”

FINOVENS “Heit bouwde daarna alleen maar finovens, maar hij merkte al snel dat er eigenlijk een kachel bij moest komen, naast de finoven. Het verschil tussen een Finoven en een ijzeren kachel is enorm, zeg maar van 0 tot 100%. Daartussenin zocht mijn vader een kachel die in plaats van een bestaande ijzeren kachel gemakke-

Na de middelbare school is Klaas eerst een paar jaar chauffeur, maar vanaf 1999 raakt hij betrokken bij het familiebedrijf, nadat mem Geartsje Klaas vroeg heit even te helpen. Dat ‘even’ is intussen 18 jaar geworden. Achter de schermen was Klaas zijn vrouw Klaasje al lange tijd actief maar sinds 2015, het jaar dat

de ouders afscheid van de onderneming namen en het stokje aan hun kinderen doorgaven, is ook zij officieel binnen het bedrijf actief. Waarom veroorzaken de Tigchelkachels geen stankoverlast? “De kachel die wij maken is een eerlijk product en goed en voor een duurzame toekomst, daarom heb ik er ook altijd licht in gezien. Met een eerlijk product bedoel ik dat de mensen een toestel in huis krijgen waar ze heel veel aan hebben. Behaaglijke stralingswarmte, gebruiksgemak, gasbesparing, zuinig in houtgebruik en, erg belangrijk, de kachel rookt niet zodat de buren er geen last van hebben. De Tigchelkachels zorgen ervoor dat er slechts een minieme hoeveelheid fijnstof

DeTigchelkachel en de Tigchel Finoven zijn toekomstgericht volgens een enthousiaste en gedreven Klaas. “Omdat de kachels nu al goedgekeurd zijn volgens de strenge Europese richtlijnen(NEN-EN 15250) die over vijf jaar van kracht worden. Sterker nog, onze kachels scoren al onder die norm. Daarin mag een kachel maximaal 0.40 milligram fijnstof uitstoten en onze kachels zitten op 0.28 milligram per kubieke meter lucht. We zijn dus cum laude geslaagd voor de test!” De showroom en de werkplaats van Tigchelaar Tegelkachels is sinds 2015 gevestigd aan de Tinweg in Heerenveen. Wie meer over de Tigchelkachels wil weten wordt van harte uitgenodigd op de site van de onderneming te kijken: www.tigchelkachels.nl


euwe bril ril gratis. in een en in een neer u een aft krijgt u Eyescreen af krijgt u van de alleen de krijgt u 60,- op de n* of e glazen*.

Ret

Bij aanschaf van een nieuwe bril krijgt u een Eyescreen bril gratis. De Eyescreen bril is er in een enkelvoudige uitvoering en in een IS AT GR multifocale variant. Wanneer u een IL BR N EE CR ES EY enkelvoudige bril aanschaft N u P VAkrijgt OO BIJ AANK een M enkelvoudige BRIL PLETE Eyescreen N CO EEgratis bril en bij aanschaf van een multifocale bril krijgt u de multofocale variant van de Eyescreen bril. Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst krijgt u van ons een korting van € 60,- op de enkelvoudige glazen* of € 100,- op de multifocale glazen*. De Eyescreen bril is de ideale oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken. maken wetablet, gebruik smartphone van allerlei digitale apparaten De Eyescreen bril is de ideale oplossing voorAldejaren computer, en tv’ kijken.

zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen zoals; is dat topsport omdat allemaal goed oplossing voor de computer, tablet, smartphone en tv’ kijken. Al jaren maken we nieuwe gebruik van apparaten Tv’s, tablets, smartphones en Bij aanschaf van een brilallerlei digitale en ontspannen te kunnen zien. Klachten als hoofdpijn, allerlei digitale apparaten zoals; Tv’s, tablets, smartphones en computerschermen. Voor onze ogen is dat topsport omdat allemaal goed en ontspannen te u een bril gratis. slapeloosheid, vermoeide branderige ogen maar ook ogen is dat topsportkrij omdatgt allemaal goed en Eyescreen ontspannen te dpijn, slapeloosheid, vermoeide- branderige ogen maar ook toenemende oogproblemen door blauw ogen licht zijn de ook kunnen zien. Klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidebranderige maar oor blauw licht zijn de laatste jaren explosief toegenomen. laatste jaren explosief toegenomen. Dit komt dat onze Dezijn, Eyescreen bril er in een et zijn mee geëvolueerd zij staan nog in de jagersis stand toenemende oogproblemen door blauw licht zijn laatste explosief toegenomen. ogen nogde niet zijn meejaren geëvolueerd zijn, zij staan nog in aren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar enkelvoudige uitvoering en in een ndaan komen en hoe we ze kunnen oplossen. de jagers standzijn, dus vooral veraf!nog De afgelopen jaren stand is er Dit komt dat onze ogenunog zij staan in de jagers multifocale variant. Wanneer eenniet zijn mee geëvolueerd veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar deze l Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril. Deze bril is speciaal enkelvoudige aanschaft krijgt u jaren is er veel onderzoek naar gedaan om te achterhalen waar dus vooral veraf! De afgelopen klachten vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen. manier van werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een

gratis een enkelvoudige bril deze Eyescreen klachten vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen.

erkte om ervoor te zorgen dat het schadelijke blauwe licht wat aanschaf een multifocale bril weg gefilterd en daten u zo bij veel meer ontspannenvan kunt kijken. en nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met krijgt u de multofocale variant van de meer ontspannen te doen.

Daarom introduceert Empel Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril.

Daarom Eyescreen bril. introduceert Empel Optiek Zien & Horen de Eyescreen bril. Deze is speciaal

en. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Deze is speciaal ontwikkeld voor onzeDe nieuwe ontwikkeld voor onze nieuwe manier van werken en vrijetijdsbesteding. brilmanier heeftvan een werken en vrijetijdsbesteding. De bril heeft een speciale Wanneer alleen de Eyescreen bril wenst speciale coating, materiaal en sterkte om ervoor te zorgen datenhet schadelijke wat coating, materiaal sterkte om ervoor blauwe te zorgenlicht dat het krijgt u van ons een korting van € 60,schadelijke licht wat van de schermenkunt af komt wordt van de schermen af komt en dat ublauwe zo veel meer ontspannen kijken. op de enkelvoudige glazen* of wordt € 100,-weg gefilterd een | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl weg gefilterd en dat u zo veel meer ontspannen kunt kijken. op de multifocale Ook wanneerglazen*. u geen bril of lenzen nodig heeft kan de Eyescreen bril helpen om uw werk met Ook wanneer u geen bril of lenzen nodig heeft kan de meer ontspannen te doen. Eyescreen bril helpen om uw werk met meer ontspannen te

* Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de doen. voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw * Niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Vraag naar de voorwaarden. Wij declareren ook de vergoeding van uw zorgverzekeraar. zorgverzekeraa

Lindegracht 27 | 8441 GK Heerenveen | T 0513 62 66 60 | info@empeloptiek.nl | www.empeloptiek.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

MFA IN WIJK DE AKKERS IS KLAAR VOOR DE KOMENDE 20 JAAR Op dit moment zijn bouwvakkers, schilders en stratenmakers druk bezig met de laatste werkzaamheden in en rond de nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA) in wijk De Akkers. Over enkele weken zullen de Openbare Basis School (OBS) Route 0513, Christelijke Basis School (CBS) De Akker en kinderopvang Kinderwoud hun intrek nemen in het hagelnieuwe pand aan de Veluwelaan in Heerenveen. In april 2016 is de bouw van het nieuwe complex van start gegaan. Dit was een heuglijk moment wat feestelijk gevierd werd door de leerlingen, de onderwijsteams, de ouders van beide scholen en de wijkbewoners. De bouwstenen voor de eerste muur werden aangedragen door de kinderen en leerkrachten van de scholen. Na negen maanden bouwen mag het resultaat er wezen. Er staat een fris en duurzaam pand. De energie komt grotendeels van de vele zonnepanelen die op het dak zijn aangebracht. Het ontwerp is van Inbo architecten uit Heerenveen en de bouw is uitgevoerd door Aannemer Hesco samen met een aantal onderaannemers. Het gebouw heeft zowel een schoolfunctie als een functie voor sportverenigingen en wijkbewoners. Het resultaat: een uniek gebouw waar zowel leerlingen, leraren en wijkbewoners de komende 20 jaar uitstekend mee uit de voeten kunnen.

SCHOLEN De nieuwe MFA De Akkers bestaat uit een schoolgebouw met 14 groepslokalen, een multifunctionele ruimte, een peuterspeelzaal/buitenschoolse opvang, een speellokaal en een gymnastieklokaal. De twee laatstgenoemde lokalen zijn naast elkaar gelegen, waarbij het speellokaal ook kan dienen als podium. De scholen bieden plek aan 350 leerlingen. De beide scholen zitten in hetzelfde pand maar behouden hun eigen uitstraling en identiteit.

“We zijn echt superblij met het nieuwe pand. We zaten in een flink verouderde school waar op het laatst 15 emmers in het peuterlokaal stonden om het water van de vele lekkages op te vangen. In mijn kantoor kon ik door de lekkages en schimmelvorming het laatste jaar niet meer werken. Ook het vernieuwde onderwijsconcept wat we gaan hanteren kunnen we in dit nieuwe pand beter vormgeven. Dit omdat het pand meer mogelijkheden biedt” vertelt Route 0513 directeur Moniek Bergsma. Op 1 maart zal de CBS De Akker haar intrek nemen in het nieuwe pand. Route 0153 volgt enkele dagen later op 6 maart. Rond deze tijd zal ook de nieuwe naam van CBS De Akker bekend worden gemaakt.

annex podium worden gebruikt voor allerlei wijkactiviteiten voor zowel jong als oud, overdag en in de avonduren. Hiermee wordt het een bruisend hart in de wijk.

VERKEER In de oude situatie gaf vooral het halen en brengen van kinderen met de auto naar school onveilige situaties en verkeersopstoppingen. De gemeente heeft hiervoor een oplossing bedacht door een “kiss en ride” strook op het terrein te realiseren. Door deze eenrichtingsverkeer te maken, worden de verkeersstromen beter geleid. De “kiss en ride” strook dient alleen te worden gebruikt bij het halen en brengen van kinderen. Daarbuiten wordt deze bij het schoolplein getrokken en afgesloten voor het verkeer.

WIJKRUIMTE De wijkruimte krijgt een eigen entree en kan samen met de gymzaal en het speellokaal,

Daarbij komt een aantal parkeerplaatsen op het eigen terrein van de school. Dit ter ont-

lasting van het parkeren in de doodlopende Sallandlaan.

VOOR EN DOOR DE WIJK Het is de bedoeling om eind mei een bijeenkomst te organiseren voor ouders van leerlingen, wijkbewoners en verengingen en organisaties in de wijk. Tijdens deze bijeenkomst is er gelegenheid om wensen en behoeften ten aanzien van activiteiten in de MFA kenbaar te maken en samen te kijken hoe je van dit prachtige nieuwe gebouw een levendig centrum voor de wijk De Akkers kunt maken. In juni zal het pand officieel geopend worden en is er een open dag. Het programma van deze dag blijft nog even geheim.


20

NUMMER 02 • 2017

INTERIEURTIPS DOOR:

het begint bij een goede basis! Goede woonbasics zijn onmisbaar voor je interieur. Ze combineren eenvoud met kwaliteit, hebben een tijdloze uitstraling en zijn multi-inzetbaar. Het zijn basisstukken waaraan je gehecht raakt en waarmee je steeds weer een andere look kunt creëren door ze nét anders te combineren.

erf Odilia van der W .nl lp www.huyzedetu

Bang dat het een beetje saai wordt? Niet nodig want ik laat graag zien hoe je basic ook spannend maakt door de basics in 3 sferen te tonen.
 Of je nu houdt van een frisse, Scandinavische uitstraling, het industriële karakter van beton en staal of juist het botanische type bent; alles kan én je kunt het ook heel goed mixen. Dat is het voordeel van deze interieurbasics: ze laten zich geweldig combineren!

BOTANISCHE SFEREN OPGERUIMD STAAT NETJES RUST IN HUIS BETEKENT RUST IN JE HOOFD. ZORG ER TE ALLEN TIJDEN VOOR DAT OPRUIMEN EN HUISHOUDEN ZO SIMPEL MOGELIJK KAN MET SLIMME BASICS. HANDIG IS OM ALLES EEN VASTE PLEK TE GEVEN, EEN METALEN INDUSTRIËLE STELLINGKAST OF TROLLEY MET EIKEN PLANKEN GEEFT VOLDOENDE OPBERGRUIMTE. HIPPE MANDEN, KRATTEN EN DOZEN ZIJN FIJNE OPBERGERS. ORDEN OP CATEGORIE OF NAAM EN JE VINDT ALLES MAKKELIJK TERUG. OM HET ALLEMAAL ALS EENHEID TE LATEN OGEN KIES JE VOOR ZWART WIT EN GRIJSTINTEN, DEZE TINTEN GEVEN VISUEEL RUST.

GRAFISCH INTERIEUR VOOR EEN SPANNEND GRAFISCH LIJNENSPEL COMBINEER JE ZWARTWIT PATRONEN EN KLEURVLAKKEN MET MEUBELEN DIE EEN OPVALLEND FRAME HEBBEN. LANG LEVE DE OPEN EN RANKE VORMEN! VOORAL IN DE KLEURSTELLING ZWART ZIJN ER VERRASSEND VEEL PRODUCTEN TE VERKRIJGEN, NEEM EEN WANDREK OF BIJZETTAFEL IN DRAADMAND VORM. ZWART WIT ZORGT VOOR DIEPTE: LEEF JE UIT MET VLAKKEN EN PATRONEN EN GEBRUIK DAARNAAST SUBTIELE ACCENTEN

EEN OPVALLENDE WOONTREND IS HET BOTANISCHE INTERIEUR. HIERBIJ ZIE JE VEEL PRINTS VAN BLADEREN, BLOEMEN EN INSECTEN OP BEHANG, ALS AFBEELDING OP KUSSENS OF ALS HANGEND WANDKLEED. PLANTEN EN BLOEMEN SPELEN OOK EEN BELANGRIJKE ROL BIJ DEZE GROENE TREND, DE CACTUS, VARENS, HANG- EN KLIMPLATEN MAAR OOK KRUIDEN MOGEN ER ZEKER WEZEN. GEBRUIK TERRACOTTA POTTEN, FLESSEN IN NATUURTINTEN ZOALS GROEN EN BLAUW OF OUDE APOTHEKERSFLESSEN. INGELIJSTE BLADEREN ZIJN OOK HELEMAAL HIP!

KLEUREN COMBINEREN!

Met de juiste kleur verf en een verfroller verander je in één keer de sfeer in huis. Ga je voor basic, dan heb je de keus uit een heel palet: van friswit tot matzwart en van zinkgrijs tot zand. Schilder een wand in één kleur of maak er een vlakverdeling op met twee of drie tinten. Heb je zwart toegepast in je interieur, trek dan de lijn door in de raamdecoratie. Ga voor zwarte roljaloezieën of horizontale lamellen.

SHOP IN

STYLE!

Ook advies...?!

DE ONDERSTAANDE INTERIEURTOPPERS ZIJN TE KOOP BIJ:

Odilia van der Werf staat iedere derde zaterdag van de maand in de Karwei van Heerenveen. Zij geeft daar advies over kleur, interieur, verlichting en raamdecoratie. (Reserveren is mogelijk tussen 11-15 uur)

INTERIEUR TOPPER 1

INTERIEUR TOPPER 2

• K  arwei rolgordijn natuurvezel € 69,95 • Le Noir & Blanc Charlestone € 39,00 • WOOOD draadfauteuil Otis zwart € 119,00 • F otobehang Berlin € 17,56 per rol

• • • •

Bijzet draadmand € 42,95 Hanglamp Chopper € 59,95 Hanglamp Tara € 99,95 VT wonen Loft laminaat beton € 24,99 m2 • Plantenbak € 37,95


heerenveen • LIFESTYLE

GROOTHEERENVEEN.NL

21

E STYL LIFE TIPS & TRENDS DRIE HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, INTERIEUR EN WIJN...

Kurk vs. Schroefdop De wereldwijde wijnconsumptie neemt nog ieder jaar toe. Alleen in Nederland drinken we, per hoofd van de bevolking, 14 liter wijn per jaar. De consumptie in Nederland is ongeveer 210 miljoen liter per jaar. Door deze toename zien we steeds meer wijnflessen die afgesloten zijn met een schroefdop. Dat is op zich niet zo moeilijk te verklaren. Kurk wordt gemaakt van de kurkeik. Met name in Spanje en Portugal staan veel kurkeiken aangeplant. Een kurkeik doet er maar liefst 30 jaar over voor er voor het eerst kurk “geoogst” kan worden. Met de huidige wijnconsumptie zijn er veel te weinig kurkeiken en dus kurken. Zo’n 20 jaar geleden begon de wijnindustrie met kunststofkurken die als vervelende eigenschap hebben dat ze na opening bijna niet meer terug willen in de fles. Nu is er een ware opmars van de schroefdop. Het produceren is veel goedkoper en het is erg handig in gebruik en nog een voordeel; de kans op kurk in een fles is veel kleiner (maar niet uitgesloten!). Kurk is een schimmel die ontstaat tijdens het bottelen van wijn en die zorgt dat de wijn ondrinkbaar is. Het geeft een hele muffe geur aan wijn. De meeste wijnen die we drinken zijn wijnen voor alle dag. Persoonlijk zie ik erg veel voordelen om deze wijnen te voorzien van een schroefdop. De Vin de Garde (oftewel bewaarwijnen) zijn wel beter af met een echte kurk. Dit zijn de wijnen die vaak jaren lang liggend bewaard kunnen worden in de kelder. Je bewaart deze wijnen liggend om te zorgen

LAURA VAN DEN AKKER Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

dat de kurk niet uitdroogt zodat er zuurstof bij de wijn kan komen. Als we uit eten gaan en een lekkere fles wijn bestellen is het natuurlijk ook een feestje als de gastheer of gastvrouw aan tafel uw fles wijn met kurk komt open maken. We zullen dit echter waarschijnlijk steeds minder gaan mee maken want er is een enorme toename in wijnen met een schroefdop. De kwaliteit van de wijn is in ieder geval niet slechter als er een schroefdop op zit in plaats van een kurk. Het is vooral een praktische oplossing voor het tekort aan kurken.

Kurk of schroefdop? Uiteindelijk gaat het om de inhoud van de fles. Ik wens u deze maand weer vele fijne flessen wijn toe!

GET ORGANISED! Teveel spullen in je huis en te weinig plek om het op te ruimen? Je kent het wel… Met enkele handige tips om extra opbergruimte te krijgen. 1. Heb je iets langer dan een jaar niet gebruikt? Weg ermee. Geef het weg en gooi weg wat kapot is; 2. Iets wat je zelden gebruikt kan op zolder, in de schuur of kelder; 3. Strijkplank,  tuinstoelen, grote pan? Hang ze op. Zo staan ze niet in de weg en krijg je er op de vloer ruimte bij; 4. Bij het aankopen van nieuwe krukjes, tafeltjes en bijzetters kun je voor een type kiezen waarin je kunt opbergen; 5. Met planken kun je ontzettend veel spullen opbergen. Rond een deur kun je heel makkelijk een soort boekenkast maken. Door boeken op kleur en hoogte uit te sorteren ziet het er mooi uit. Met mooie opbergdozen kun je er ook andere spullen in opruimen - SUCCES!!!

ODILIA VAN DER WERF - Interieurstylist, eigenaar Huyze de Tulp

DAGVERZORGING Je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf en voeden daar waar nodig? Dat kan door een goede dagverzorging te gebruiken die past bij jouw huidtype. In de praktijk kom ik vaak tegen dat dit verkeerd wordt gedaan. Hierdoor kunnen problemen verergeren, of klachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om je huidtype te weten en daar de verzorging op aan te passen. Om dit te bepalen, kun je om advies vragen bij een professional zoals een gediplomeerd schoonheidsspecialiste. Je huidtype is vaak met het blote oog goed te beoordelen, maar er is ook een manier om de huid te meten door middel van apparatuur. Dit doen we met een huidscanner. Zo kun je de conditie van de huid goed in beeld brengen. Op die manier heb je altijd een geschikte verzorging passend bij jou huidtype. Bescherm en voedt je huid met de juiste verzorging.

ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


"The art of listening and watching" BIJ AUDIO TEMPEL IN DE OUDE WIJNHOEVE

Vanaf nu heeft Audio Tempel ook de mooiste TV’s in de showroom van de merken LG, Samsung en Sony. Gedurende DE MAAND FEBRUARI krijgt u een extra korting op de al scherp geprijsde TV’s. OP=OP!

NU BIJ SON

LG Samsung UE55KU6400SXXN Oled55C6V UHD - Curved HDR UHD

Sony KD55XD8505 4K HDR Android

VAN € 1199,-

VAN € 1489,-

VAN € 2799,-

NÚ VOOR € 1149,- NÚ VOOR € 2699,-

Y!

ZIGGO KL A NTEN GRATIS 3 MA ANDEN FILM1!

NÚ VOOR € 1414,-

Kom ook eens bij ons langs voor het grote assortiment LP’s en CD’s, die wij in de showroom hebben. Volg ons op facebook. Voor de laatste acties en nieuws: Audio Tempel

THE ART OF LISTENING Muziek is een universele taal. Een taal die iedereen ter wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de nieuwste ontwikkelingen van beeld en geluid te ontdekken.

AUDIO TEMPEL

Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot Tel: 06-46736557 www.audiotempel.nl

Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw luidsprekers, home theater, Beamers, TV's en audio accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levert audioproducten in alle prijsklassen. Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën.

Daarnaast heeft Audiotempel een ruime keuze in gebruikte en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi producten. Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk.

OPENINGSTIJDEN Maandag t/m donderdag op afspraak (ook in de avond). Vrijdag: 10:00 18:00 uur Zaterdag: 10:00-17:00 uur Zondag: 13:30-17:00 uur


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

23

DE SKULP IN HEERENVEEN

"Als een ander binnenkomen en als jezelf weer weggaan" Een hartelijke ontvangst wacht de bezoekers. Uitgestalde hapjes van betrokken winkeliers, een lekker bakkie en de stralende glimlach van de gastvrouwen: Hoera, het is een bijzondere dag bij De Skulp! De organisatie bestaat één jaar: “De binnenkomst van onze gasten is altijd een belangrijk moment, we heten ze graag welkom. Zij zijn ons middelpunt.” Het team van De Sklup

GOED FUNDAMENT “Daarna gaan ze mee naar de huiskamer, maar die is vanwege ons feest vandaag in gebruik om lezingen te geven en te dansen.” Marijke Kramer laat zien hoe het licht er naar binnen stroomt en het uitzicht op de groene tuin de sfeer binnen versterkt: “Hier staat ook onze wensboom, vol bladeren met activiteiten die mensen willen doen. We organiseren net zo gemakkelijk een workshop vilten, als een fotografietraining, we gaan zoveel mogelijk in op ieders behoeften.” In Friesland horen jaarlijks 4.200 mensen dat ze kanker hebben. Wat er ook volgt op dat bericht, hun leven en dat van de mensen om hen heen, wordt nooit meer hetzelfde. Voor hen startte Marijke een jaar geleden het centrum voor leven met kanker: iedere vrijdagmorgen een plek van fijne activiteiten, zorgvuldig gebouwd op een goed fundament: “De een heeft informatie nodig, de ander wil actie ondernemen bij een van de activiteiten. We hebben een workshopruimte, die we nog aankleden met foto’s, wat een van de dingen was die voortkwamen uit het onderzoek dat we deden onder onze bezoekers. We vroegen waaraan ze nog behoefte hebben en daarmee gaan we samen aan de slag.” Ook voor alleen een gesprek ben je hier welkom, in de fijne kamer met grote planten.

SAMEN VERSCHIL MAKEN De deuren zwaaien bijna open, maar de vrijwilligers hebben nog even tijd voor uitleg over hun werk. Ze zijn betrokken, open en vrolijk. “In Friesland was geen plek waar ik terecht kon toen ik drieënhalf jaar geleden kanker bleek te hebben. Dus toen De Skulp bleek te starten en vrijwilligers zocht, meldde ik me aan”, vertelt Agatha: “Ik ben elke vrijdag gastvrouw

HENNY FOKKENS

en doe de gastenregistratie. Dat werk kan ik goed doen, ook op mindere dagen. Afgelopen oktober heb ik gehoord dat ik niet lang meer te leven heb, maar dat we zoveel voor anderen betekenen geeft energie. Soms doe ik ergens aan mee, pas heb ik nog sieraden gemaakt.” Terecht trots laat ze haar armbandjes zien. Jacqueline: “Bij de opening schreef ik me onmiddellijk in voor alle activiteiten. Ik ben meteen gebleven, want me op deze manier inzetten, dat wilde ik ook. Zelf had ik ervaren hoe het is als iemand zich over je ontfermt toen ik ziek was. Hier kom je toe aan nieuwe hobby’s en net als Agatha geniet ik van de contacten. Met haar, Marijke, Margot en Jeannette zit ik in de activiteitencommissie.” Ze vormen verder een team met Liesbeth, Baukje, Petra, Alien en Anna. Margot vind het prachtig als mensen opgefleurd weer weggaan: “Soms komt iemand binnenvallen na bijvoorbeeld een onderzoek in Tjongerschans aan de overkant. Een kop koffie en een praatje zijn dan genoeg.” En zo maken ze samen het verschil.

MOVE IT Sprankelend valt ze binnen in fancy legging. Annemarie Kloezen ontwikkelde Zumba Gold, het rustige zusje van Zumba: “Bewegen en samen plezier hebben, ook al kun je maar één arm meebewegen of heb je weinig energie. Toen ik zelf melanoom kreeg, leerde ik hoe belangrijk het was om in beweging te blijven tijdens het hele proces. Om lichaam en geest in balans te houden en anderen te ontmoeten. Drie Zumbathons organiseerde ik daarna, met een mooie opbrengst voor het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.” En aan gaat de boom box. Voor het raam danst een stralende Jacqueline.

Thijsje Oenema (links) in gesprek met Marijke Kramer.

Jeannette vindt het spijtig dat mensen met kanker niet altijd goed worden begeleid: “In ziekenhuizen is vaak weinig aandacht voor psychische gevolgen door tijdgebrek. Het fysieke staat voorop. Voor professionals is dat ook frustrerend, ik zou hen graag helpen.” De wil hebben om te overleven, daar heeft ze bewondering voor: “Soms maak je je druk over dingen, waarvan je als je hier bent denkt ‘waar gaat het over?’. Mensen komen hier als een ander binnen, en gaan als zichzelf weer weg.” Ze komen echt uit hun schulp.

STERK Terwijl Marijke met schaatsster Thijsje Oenema haar presentatie voorbereidt, waarin ze gaat vertellen over haar leven als sporter met melanoom, schuift Henny Fokkens aan: “Ik had net een blaaswandoperatie gehad en schrok in februari 2011, toen ik iets voelde in mijn borst. Achter elkaar ging ik naar de huisarts, het ziekenhuis en onder het mes. Borstkanker. Gelukkig kwam ik alle behandelingen goed door. Mijn geloof dat het goed zou komen bleef ik houden, het kon niet zo zijn dat mijn werk in deze wereld al was gedaan.”

OOK MANNEN Kanker treft natuurlijk niet alleen vrouwen. De heren van de Prostaatkanker Stichting geven vandaag voorlichting: “Prostaatkanker komt vaak voor en heeft grote impact op je privéleven. De lichamelijke risico’s en je psyche doen iets met je gevoel van manlijkheid. Zelf ben ik onder het mes geweest, maar er waren kankercellen blijven zitten. Daarom volgden er 35 bestralingen.” Jan Cuperus is een en al optimisme als hij erover vertelt. Dat dankt hij aan zijn goede gezondheid, waarvoor hij dan ook veel doet: “Gezond leven, yoga en veel sporten. Ik wil wel van de daken schreeuwen hoe belangrijk het is dat mannen zich regelmatig laten controleren. Net als bij vrouwen zou een oproep tot onderzoek vanaf een bepaalde leeftijd goed zijn. Net als dat er meer mannen vrijwilliger worden om er voor anderen te zijn.” Iets wat de dames van De Skulp beamen.

JAN CUPERUS

Op haar twintigste was ze afdelingshoofd in een verzorgingstehuis en daarna is ze nooit gestopt met zorgen. Bij Humanitas ondersteunt ze als coördinator mantelzorgers. Maar dat gaat ze afbouwen: “De 20 jaar maak ik vol en dan ben ik ook 66. Een jaar na mijn operatie vond de arts kalkspatjes in mijn andere borst en ik brak mijn heup tijdens een val. Alles samen maakt dat ik eigenlijk niet meer zo goed tegen pijn kan. Aan de andere kant ben ik er ook sterker door geworden, krachtiger om door te gaan. Goed voor mezelf zorgen blijft belangrijk. En in De Skulp komen, want dat is steeds een warm bad.” Marijke: “Kanker blijkt een breuklijn in ieders leven. Dat raakt me steeds weer. Iedereen kent wel iemand die is getroffen. Dan gaat het erom daarin je weg en de balans weer te vinden.” Of ze een oproep mag doen aan gasten en mensen die vrijwilliger willen worden? Natuurlijk! Bij deze. www.deskulp.nl


24

NUMMER 02 • 2017

Ziekenhuis Tjongerschans helpt Innovatielab Thialf Op 27 januari opende Koning Willem-Alexander het vernieuwde Thialf. Onderdeel van dit nieuwe ijsstadion is het innovatielab, dat als doel heeft alles rond het schaatsen te verbeteren: van topsport tot supportersbeleving. Labmanager Inge Stoter denkt verder dan de sport. Samen met innovatiepartner Tjongerschans ziekenhuis wil het lab ook de zorg gaan verbeteren. Het innovatielab Thialf is nog in een opzetfase, maar Inge Stoter heeft afgelopen maand al twee partners aan het lab kunnen verbinden. "Het begint al ergens op te lijken", zegt Stoter. De samenwerking met de Imbema Groep en Ziekenhuis Tjongerschans is bedoeld om innovaties die in het lab worden ontwikkeld de markt op te brengen. "Dat is volgens mij essentieel bij sportinnovatie. Mijn uitdaging is om producten die hier worden ontwikkeld ook echt op de markt te brengen en daar zijn dit volgens mij een hele goede partijen voor. Met Imbema gaan we bijvoorbeeld werken aan de verbetering van de Zamboni ijsdweilmachine."

BEDRIJVEN AANHAKEN Stoter ziet dat innovatieproces in drie fasen. "Eerst ga je van heel veel ideeën naar één idee, dat ga je vervolgens testen waar dan een prototype uitkomt. In de de derde fase breng je dat naar de markt." Daar gaat het volgens haar vaak mis. "Daarom is het belangrijk dat je al in fase 1 en 2 een bedrijf hebt aangehaakt. Dat is het allerlastigste: het vinden van enthousiaste innovatiepartners die vanaf het begin mee willen investeren in innovaties. Daarom ben ik extra blij met deze twee bedrijven."

INNOVATIEF ZIEKENHUIS " Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen was al vanaf het eerste uur betrokken bij het innovatielab", vertelt Stoter. "Het is een innovatief ziekenhuis, maar het heeft nog geen afdeling die zich echt richt op innovaties. Hier, in Thialf, hebben ze nu een soort living lab waar zij innovaties kunnen ontwikkelen in een inspirerende omgeving, die ze daarna weer door kunnen ontwikkelen naar innovaties voor de reguliere patiënten.”

BEWEEGPROGRAMMA'S Op die manier hopen ze de zorg ook te kunnen verbeteren. Een eerste onderzoeksproject is gericht op lage rugklachten. "Dat is iets wat in het schaatsen veel voorkomt maar ook mensen die veel achter hun bureau zitten hebben daar last van. Zo iemand is niet meteen een patiënt, maar voor die mensen kan bijvoorbeeld vanuit een ziekenhuis een beweegprogramma worden gemaakt." Stoter denkt ook aan beweegprogramma’s na een kruisbandblessure. "Bij de revalidatie kunnen heel veel sporten niet, maar schaatsen is een cyclische beweging waarmee je ook je spieren rondom je knie traint. Het is nog maar een spinsel in mijn hoofd, maar ik zie het wel voor me dat mensen vanuit het ziekenhuis hier in Thialf onder begeleiding een beweegprogramma kunnen uitvoeren."

Patrick Vink, directeur van Tjongerschans (links) is blij met de samenwerking.

ONDERZOEK NAAR INSPANNINGSASTMA Vanuit Tjongerschans komt sportarts Jean Driessen voor vier uur per week in dienst bij het Innovatielab Thialf. Hij is gespecialiseerd in inspanningsastma bij kinderen en is al veelvuldig betrokken geweest bij schaatsonderzoek. "Schaatsen is een sport waarbij vrij diep wordt gegaan in een indoor omgeving. Daar wil hij onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld het 1.500 meter-kuchje: hoe werkt dat met astma-inhalers? Helpt dat? Die kennis kan ook nuttig zijn voor kinderen die gaan sporten met astma. Door het in een sport geconditioneerd te kunnen testen denk ik wel dat we daar verder in gaan komen, ook voor de reguliere patiënten."

Inge Stoker (midden) en sportarts Jean Driessen (2e van rechts) in het Innovatielab Thialf tijdens de officiële opening van Thialf op 27 januari jl.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

25

MET AALTJE EN KLAAS IN GESPREK OVER POLITIEK

“IK GA STEMMEN, MAAR IK VIND HET WEL LASTIG” “Nu begrijp ik het!” was een veelgehoorde reactie na het lezen van Talants Weetkrant over de Tweede Kamerverkiezingen; ook mensen die geen ondersteuning krijgen van Talant. Veel mensen stemmen niet, omdat ze niet begrijpen waarover het gaat. Dat is zonde, vindt Klaas Oenema die in Heerenveen woont, want iedereen vanaf 18 jaar mag stemmen en elke stem telt. Zijn vrouw Aaltje hoort bij de niet-stemmers.

Klaas en Aaltje bij wijkcentrum en stembureau De As in Heerenveen.

Thuis wordt er bij Klaas en Aaltje niet veel over politiek gepraat. “Daar ben ik helemaal niet mee bezig,” zegt Aaltje. Ze weet ook niet precies waar alle partijen voor staan. Haar man volgt via internet de lokale politiek in Heerenveen wel een beetje. Ook kijken ze samen naar het journaal, maar vooral Klaas vindt dat interessant.

OVER AALTJE EN KLAAS Dit creatieve stel is al bijna 17 jaar getrouwd en heeft vier poezen. Aaltje breit graag en maakt 3D-wenskaarten. Daarnaast is ze erg actief: ze fietst graag en is regelmatig bij de fitness te vinden. Klaas houdt

van muziek en werkt via Caparis in het Abe Lenstra stadion. Hij heeft bij verschillende lokale omroepen de techniek verzorgd en heeft een brede muzieksmaak.

“Anders heb je ook geen inspraak, dan kun je beter toch gaan stemmen.” Aaltje vindt dat iedereen dat zelf mag weten.

Aaltje en Klaas krijgen enige ondersteuning vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) via de organisatie WIL. Hiervoor kunnen zij terecht bij wijkcentrum De As in Heerenveen. Op woensdag 15 maart is De As ook een stembureau.

Op de vraag wat zij ervan vinden dat mensen met een verstandelijke beperking ook mogen stemmen reageren ze beiden enthousiast. “Mensen hebben nu zelf de keuze om wel of niet te gaan. Als ze willen kunnen ze gaan stemmen en als ze niet gaan, zoals ik, kan dat dus ook gewoon,” geeft Aaltje aan.

HET BELANG VAN STEMMEN

NAAR DE STEMBUS

Is het belangrijk dat mensen gaan stemmen? Klaas vindt van wel.

Waar hij op gaat stemmen weet Klaas nog niet. Hij vindt het lastig

“Als je niet gaat stemmen, heb je ook geen inspraak.” om te kiezen, omdat veel partijen toch hetzelfde lijken te willen. “Dan denk ik, waar moet ik nu op stemmen? Ik kijk naar wat ik op dit moment belangrijk vind en wat er volgens mij wat meer aandacht

verdient.” Als dat bijvoorbeeld dieren zijn, stemt hij op Partij voor de Dieren. Houdt hij geheim waar hij op gaat stemmen? Nee, dat niet. “Maar niet iedereen hoeft te weten waar ik op heb gestemd.”

Politiek lastig? De Weetkrant maakt het begrijpelijk! Voor veel mensen is politiek geen dagelijkse kost. Talant heeft een editie van de Weetkrant over de Tweede Kamerverkiezingen uitgebracht. Hiermee wil de organisatie ervoor zorgen dat iedereen zich goed kan voorbereiden op het stemmen op 15 maart. Wat doet de Tweede Kamer ook al weer? Waarom stemmen we en waar staan alle partijen voor? In eenvoudige taal legt de Weetkrant uit wat de Tweede Kamer doet, waarom we stemmen en hoe dit in z’n werk gaat. De informatie die hierover nu al beschikbaar is, is vaak te ingewikkeld voor laaggeletterden, mensen met een beperking of leerproblemen. Daarom staat deze Weetkrant in het licht van de Tweede Kamerverkiezingen.

MEER OVER DE WEETKRANT De Weetkrant is een gratis informatieve krant waarin actuele onderwerpen in eenvoudige taal worden uitgelegd. Vier keer per jaar verschijnt de krant met steeds een ander thema. De Weetkrant is een initiatief van Talant, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking.

De Weetkrant lezen? Dat kan digitaal via clienten.talant.nl/over-talant/weetkrant


UW TUIN VOORJAARS OF WINTERKLAAR MAKEN? Neem dan nu contact op en profiteer van onderstaande aanbieding !

NU

G N I T R O 15% K Een grote of kleine klus? Wij pakken alles aan!


heerenveen • CULTUUR

27

FOTO: GERT GORT.

GROOTHEERENVEEN.NL

THEATER OP EEN BIJZONDERE PLEK

Een belevenis om binnen te komen: zuivere muziekklanken en zacht zonlicht vloeien samen en maken van de ruimte een warme, welkome plek: “We hebben een prima akoestiek. Een goede zanger kan hier zingen zonder versterking,” meent Geert Sierdsma. Voor de verhoging naar de preekstoel, wijst een indrukwekkende vloerplaat erop dat Johannes Crack hier zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Als grietman van Aengwirden heeft hij heel wat teweeggebracht in zijn tijd. Op de plek waar voorheen de kapel van de Heilige Catharina had gestaan, kwam door zijn financiering in de 17e eeuw de Terbantster Tsjerke tot stand. Er gaat een kleine, fijne wereld voor je open aan het einde van de doodlopende Pastorielaan in Terband. “Tegenwoordig zijn er geen reguliere kerkdiensten meer. Wel kunnen passanten hier in juni, juli en augustus op zondag terecht voor een lekendienst. Want de kerk is al vijftig jaar een Onderwegkerk voor toeristen die in de omgeving verblijven. Daar komen toch al snel zo’n 40 mensen op af. Vroeger hing de vlag aan de toren, als uitnodiging naar heinde en verre.”

Geert vertelt ook over de begrafenissen, waarvan er ongeveer 10 vanuit de kerk worden gedaan en een enkele bruiloft die hier wordt gevierd: “Helaas is dat niet echt bekend bij mensen, maar we zijn een heuse trouwlocatie. Bruidsparen zijn hier van harte welkom.” Van de mogelijkheid om de kerk te huren, wordt ook gebruik gemaakt.

vanuit de tijd van Crack. Die was geschilderd, maar is nu weer in oude glorie hersteld.”

YOUTUBE EN GOOGLE De bekendste functie van deze Rotondekerk is inmiddels wel die van theater. De prachtigste uitvoeringen op muzikaal gebied worden er gegeven, want dat je hier akoestisch uitstekend tot je recht komt, wordt onder artiesten steeds bekender: “Naast de kerkelijke commissie die er is, vormen we met vier personen een culturele commissie: René Grobben is penningmeester en de buurman van de kerk, Auke Ykema, springt makkelijk in bij allerlei hand- en spandiensten,” vertelt voorzitter en spreekbuis Jelle de Jong.

GEERT SIERDSMA (LINKS) EN JELLE DE JONG VOOR DE SPREEKSTOEL

Op het originele 19e -eeuwse Van Dam-orgel speelt nog weleens iemand, hoewel er geen grote concerten mee worden gegeven: “Met 40 mensen op stoelen die naar het orgel gericht zijn, gaat een kleine uitvoering prima. Het is een bijzonder orgel. Voor de kenners: er zit een trompetregister op. Begin deze eeuw is het helemaal gerestaureerd. De lampen komen ergens anders vandaan. Een protestantse kerk die ging verbouwen, had er vijf over en daarvan kwamen er twee naar ons toe.”

NOFLIKE ZONDAGMIDDAG “Ikzelf houd me vooral met de programmering bezig en alles daaromheen. En daarnaast worden we geholpen door vrijwilligers, die komen als het druk is, bijvoorbeeld tijdens de concerten,” vult Geert aan. Hij vindt zijn werk binnen de commissie leuk: “Ons programma is licht klassiek tot wat algemener. Tussen oktober en april hebben we zo’n tien uitvoeringen en daarvoor ben ik vaak al een jaar van tevoren op zoek, of dienen zich al artiesten aan. Hoe ik dat doe? Ik ‘google’ veel en ook Youtube is een bron van inspiratie. De uitvoering moet natuurlijk bij de kerk passen en we hebben graag iets nieuws. In tien jaar ben ik er steeds bedrevener in geworden. Met voor de derde keer het koor Sânman & Sikke eind januari, wist ik bijvoorbeeld inmiddels dat we verzekerd waren van een uitver-

kocht theater. Gemiddeld komen er 40 tot 70 mensen, maar ook bij het concert van Di Gojim op 26 februari weet ik nu al dat we uit onze voegen gaan. Zo’n band komt niet zo snel naar een kleine locatie, maar gelukkig had ik uitgevonden dat ze graag eens in een kerk wilden spelen.” Een aankondiging van een groep als de Stroatklinkers vindt hij dan wel weer spannend. Hij heeft al gehoord hoe onverwachts leuk dat wordt: “Je kunt niet altijd op de naam af gaan.”

ORIGINELE ELEMENTEN Rondkijkend door het kerkje, zie je de kracht van eenvoud. “De buitenkant van de kerk valt onder de zorg van de stichting Alde Fryske Tsjerken, die eigenaar is. Het opknappen van de binnenkant regelen we helemaal zelf. We horen vaak dat de kerk er nog geweldig uit ziet, daarmee halen we mensen naar binnen”, legt Jelle uit: “Zo hebben we er anderhalf jaar geleden voor gezorgd dat alles werd geschilderd. De preekstoel is het oudste stuk in de kerk, daterend

En zo hebben de mannen het er uiteindelijk best druk met het reilen en zeilen van de culturele commissie: “Omdat we korte lijnen hebben met elkaar, kunnen we makkelijk praten en besluiten. Ruggensteun van elkaar is fijn. Het zorgt er onder andere voor dat we financieel onafhankelijk van de stichting kunnen werken. En zo krijgen we het voor elkaar dat de kwaliteit van de concerten nog steeds toeneemt en steeds meer bezoekers hun weg naar het kerkje weten te vinden.” Daarin speelt het Posthuis Theater een grote rol, want de voorverkoop en daarmee een deel van de PR, verloopt mede via hen.” Een fijn concert op zondagmiddag vanaf 15.30 uur, met een kopje koffie of een glaasje wijn, terwijl de schemering invalt. Crack had het goed bekeken, toen hij zijn stempel drukte op deze plek. Hoewel hij vast niet had voorzien, dat een paar eeuwen later de pannen van het dak zouden gaan door pittige Klezmer-muziek.


28

NUMMER 02 • 2017

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE VERMANING In het centrum van Heerenveen staat in de Vermaningsteeg - een zijstraat(je) van de Lindegracht - de Vermaning. Een Vermaning, ook wel genoemd Vermaanhuis, is een kerkgebouw van een doopsgezinde gemeente. In een Vermaning worden doopsgezinden vermaand, aangespoord, door de vermaner, de dominee. De doopsgezinde kerk in Heerenveen is een zaalkerk en staat op de monumentenlijst.

DOOPSGEZINDE GEMEENTEN IN HEERENVEEN Rond 1600 was er in Heerenveen één doopsgezinde gemeente. Zo’n vijftig jaar later was het aantal gegroeid tot vijf; er waren een Friese, een Jan Jacobsgezinde, een Vlaamse, een Oud-Vlaamse en een Waterlandse gemeente. De Jan Jacobsgemeente was hiervan de grootste. Toen de Vlamingen in 1741 nog maar 37 leden telde, sloot deze groep zich aan bij de Waterlandse gemeente. Al het bezit van de Vlamingen werd overgedragen aan de Waterlanders, inclusief het kleine Vermaanhuis in de Kakelsteeg. Later zou op deze plek de huidige Vermaning worden gebouwd. DE VERMANING In het jaar 1760 kwam een commissie van wijze mannen bij elkaar om een nieuwe Vermaning op de plek van het kleine oude gebouw, het Vermaanhuis, te bouwen. De vijf mannen waren de heren Ales, Bouwes, Brouwer, Hendriks en Hesseling. De eerste steen werd op 7 juni 1762 gelegd door de driejarige Grietje Bienema, dochter van apotheker en vervener Fokke Bienema. Boven de ingang van de Vermaning is een gedenksteen aangebracht met de familiewapens van de vijf stichters en daarboven het familiewapen van Bienema.

FOTO BOVEN: Voorkant Vermaning FOTO INZET: Voorgevel met gevelsteen.

Waarom de wapens op de anders zo sobere doopsgezinde Vermaning zijn aangebracht is onduidelijk. De naam van de steeg werd veranderd van Kakelsteeg in Vermaningsteeg. ORGEL Tijdens de Franse Revolutie (1789-1799) raakten ook de Heerenveense doopsgezinden verdeeld. De gedenksteen met familiewapens boven de deur van de Vermaning werd vernield. Onduidelijk is of doopsgezinde patriotten bij de vernieling betrokken waren. In 1838 is de gevel gerestaureerd. Vijftig jaar later, in 1888, werd een Van Dam-orgel geplaatst, gebouwd door de Leeuwarder firma Van Dam. In 1900 werd deze vervangen door een orgel gebouwd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. In 1985 werd dit orgel gerestaureerd. Kerkdiensten worden afwisselend in Tjalleberd en in de Heerenveense Vermaning gehouden.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

FOTO BOVEN: Ingang Vermaningssteeg in 1996 door Hendrik Spiekhout. FOTO RECHTS: Westzijde (achterkant) van de Doopsgezinde kerk aan de Vermaningsteeg.

Interieur met zicht op orgel

www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen • CULTUUR

SAMENSPEL IN HET FRYSK LEERORKEST.

GROOTHEERENVEEN.NL

29

SAMEN VIOOL SPELEN

“KOM JE OOK CULTUREN?” KUNSTENCENTRUM ATELIERS MAJEUR MAAKT VAN ‘CULTUUR’ EEN WERKWOORD

Wie zelf graag muziek wil leren spelen, leren dansen, toneelspelen, zingen, beeldende kunst ontdekken of op een andere manier bezig wil zijn met kunst en cultuur, kan in Heerenveen terecht bij kunstencentrum Ateliers Majeur. Janita Baron, bureau-regisseur van Ateliers Majeur, licht de plannen voor de tweede helft van het seizoen toe. Naast het brede aanbod van lessen en cursussen op de vaste locaties (Muziekcentrum De Rinkelbom in de wijk De Greiden en de Heerenveense School in het centrum), is Ateliers Majeur actief op alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente Heerenveen en werkt het centrum samen met instanties uit de zorg-, welzijns-, onderwijssector en culturele ondernemers. Ateliers Majeur heeft kortom een verbindende rol binnen cultuureducatie in de gemeente. Daarbij is de doorgaande leerlijn voor Ateliers Majeur essentieel. Het kunstencentrum verzorgt cultuureducatie op maat op alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in gemeente Heerenveen. Kinderen oriënteren zich dus onder schooltijd op de diverse disciplines. Na schooltijd kunnen ze zich onder andere door de kunstateliers verder ontwikkelen, waarna ze

zich kunnen aanmelden voor een langdurige cursus in De Rinkelbom of bijvoorbeeld bij het Heerenveens Muziekcorps of een andere lokale cultuuraanbieder. Zo komt ieder kind in ieder geval in de basis in aanraking met de disciplines theater, muziek, dans en beeldende kunst.

KUNSTATELIERS OP SCHOLEN, IN WIJKEN EN DORPEN “In samenwerking met alle basisscholen en de naschoolse opvang in de gemeente Heerenveen bieden wij gratis zeventien verschillende kunstateliers aan” zegt Janita Baron. “Kunstateliers zijn er in soorten en maten, alle kunstzinnige disciplines komen aan bod. Zo kunnen kinderen nu op De Optimist (Obs De Optimist, de vroegere Van Kleffensschool – red.) meedoen aan een medialab waarin ze allerlei uitvindingen en ontdekkingen doen onder leiding van Mark Buitenwerf.

MAAK JE EIGEN PRENTENBOEK IN DE KNIPE.

SCHILDEREN IN MILDAM

Daarnaast zijn er kunstenaars capriolen, tekenlessen, maak je eigen prentenboek, theaterateliers, en ook het nog altijd populaire dansatelier. Voor iedereen is er wel een leuk atelier te vinden, fijn in de vertrouwde omgeving van het kind, vlakbij huis of op de eigen school.” Elk schooljaar biedt Ateliers Majeur vier rondes met deze gratis kunstateliers aan. De laatste ronde is in maart/april, met als start 14 maart. Een aantal weken voordat een nieuwe ronde start, staan alle kunstateliers online op de website www.ateliersmajeur.nl. Iedereen die in de gemeente Heerenveen woont en/ of naar de basisschool gaat, kan zich hiervoor opgeven. Wees er wel op tijd bij: de kunstateliers zitten regelmatig vol.

“Een goede ontwikkeling is, dat de kunstateliers bemand worden door lokale culturele aanbieders,” vindt Janita. “De kunstenaars-docenten die werken in deze kunstateliers zijn vrijwel allemaal zzp’ers die graag eens een nieuw project of een nieuwe techniek uitproberen. Ze gaan samen met de kinderen op ontdekkingsreis wat er allemaal mogelijk is binnen cultuureducatie. En dat is erg veel! Alle docenten zijn professioneel kunstenaar en/ of muzikant en didactisch goed onderlegd om met de jeugd aan de slag te gaan. Ze vertonen dus niet alleen een kunstje wat kinderen braaf na gaan doen, maar ze zijn vooral bezig met de ontwikkeling van talenten van het individuele kind. Elk kind heeft ontdekkingszin/ fantasie en door dat te prikkelen MULTIMEDIA NIJEHASKE ontstaan er prachtige (DE OPTIMIST). situaties tijdens deze kunstateliers.” “Een mooi voorbeeld vond een aantal maanden geleden in Oude- en

MUZIKALE PROEFTUIN ISM HMC.

Nieuwehorne plaats. Een aantal jongeren vond het gitaar spelen tijdens het kunstatelier zo leuk, dat ze spontaan zelf een gitaar aanschaften. Vervolgens bood de docent een opvolgende cursus aan.” En dit is slechts één van de vele voorbeelden van een geslaagd kunstatelier volgens Janita Baron. Kunstateliers zijn bedoeld als een hoogkwalitatief aanbod dat voor iedereen toegankelijk is. Of je nu in Jubbega, Oudeschoot of Akkrum woont, je kunt je talenten ontdekken en verder ontwikkelen tijdens deze gratis kunstateliers van Ateliers Majeur.

UNDER CONSTRUCTION Ateliers Majeur is dit seizoen begonnen met een drietal ‘SamenSpelWeken’. Komende maand is er weer zo’n week, van 20 tot 24 maart. Samenspel is belangrijk, is goed voor de ontwikkeling en geeft extra plezier volgens Janita Baron en daarom vormt samenspel een belangrijk onderdeel van het nieuwe lespakket van het kunstencentrum. Janita: “Alle muziekcursisten doen die week mee aan groepslessen en alle dans- en theatercursisten nemen deel in de vorm van speciale workshops of presentaties. We laten

het samenspel steeds meer centraal staan en creëren op deze manier een meerwaarde voor de cursisten. Ze krijgen letterlijk meer lestijd en in deze tijd zien ze hun blikveld groeien, ze horen en zien hun medecursisten, krijgen knowhow van andere instrumenten en disciplines, ze leren samenwerken en ze ontwikkelen verantwoordelijkheid. Uiteindelijk werken we met alle cursisten en docenten toe naar een spectaculaire eindpresentatie op zaterdag 24 juni in het Posthuis Theater. Op die eindpresentatie zullen alle disciplines in diverse samenwerkingen en cross-overs een mooie avond theater neerzetten.” Voordat die eindpresentatie werkelijkheid wordt, wordt aan het eind van de SamenSpelWeek, op zaterdag 25 maart om 19:00 uur in De Rinkelbom, alvast een eerste resultaat getoond van alle opgedane ervaringen. Een voorproefje, een soort try-out van de eindpresentatie, onder de naam ‘Under Construction.’

SAMEN CULTUREN! “Ateliers Majeur wil van het begrip ‘cultuur’ een werkwoord maken” besluit Janita haar verhaal. “Ik cultuur, cultuur jij ook? Zullen we samen culturen?” Dus… kom je ook culturen?


NUMMER 02 • 2017

Agenda Zacht van binnen

17

Bureau Sport TheaterCollege Posthuis Theater

20:15

feb

Frank Evenblij, Erik Dijkstra

Unis Flyers vs Red Eagles ‘s Hertogenbosch IJshockey

De Knipe troch de jierren hinne Bibliotheek Heerenveen

HIP

foto-tentoonstelling

Stan van Steendam Kunsthuis Loof Jubbega

Solo tentoonstelling

t/m

20:30

vanaf

Thialf IJsstadion

Onbekend Land (6+) Posthuis Theater

19:15

De slaap van Ondine De Koningshof

20:00

De Rinkelbom

t/m

KijkLesweek Ateliers Majeur

Joris Linssen & Caramba Posthuis Theater

15:00

Melklokaal Heerenveen

t/m

Milkshake 3 Expositie

Help Pake en Beppe de vakantie door Heerenveen Museum

Ik ga op reis en neem mee...

20:15

Between the dark & daylight

Crackstate: gevangenis in Heerenveen Heerenveen Museum

Expositie

Jandino Asporaat Posthuis Theater

20:15

20:45

Keihard (try-out)

Duo expositie

Koopzondag Centrum Heerenveen

14:00 & 16:00

Bobo’s verjaardagsshow

Di Gojim Terbantstertsjerke

15:30

Gein, dagboek van een duivelskind

SLAH Filmavond: Max Havelaar (1976) Posthuis Theater

19:30

Thema: ons koloniale verleden (3)

Jubbega

Bibliotheek Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

9:30

10:15

19:00

20:15

Boekstart inloopochtend

PronkKeamer expositie

Vikingrace 2017

21-24

Silvester Zwaneveld TheaterCollege

feb

Thialf IJsstadion

Posthuis Theater

25

Wëreldbänd

Abe Lenstra stadion

Posthuis Theater

19:45

Eredivisie voetbalcompetitie

20:15

Slapstick

Lezing Het universum

26

De Partizanen

26

O’G3NE

26

CoderDojo

26

De Sneeuwkoningin (7+)

27

Corrie Grupstra

feb

feb

feb

feb

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Bibliotheek Heerenveen

Posthuis Theater

Bibliotheek Heerenveen

19:30

Drs. Klaas Jan Mook

20:15

Welkom in Partizanië

20:15

Three times al lady

15:00

19:15

mrt

04 mrt

04 mrt

04

25

Bibliotheek Heerenveen

mrt

03

Schaatsen

sc Heerenveen - Go Ahead Eagles

feb

03 mrt

Een geschiedenis van bijna alles

25

mrt

03

Vikingrace 2017 Thialf IJsstadion

02 mrt

Schaatsen

20:15

mrt

02

voor ouders, baby’s en peuters

19 feb

mrt

1e editie Beroepenfeest

10:00

mrt

01

19

Bibliotheek Heerenveen

01 01

Een avond hoog voetbalentertainment

VMBO On Stage! Fean Plaza / Abe Lenstra

feb

mrt

Cursus vrije universiteit

19 feb

28 01

Uitleg door notaris H. Leerink

Reiny Bourgonje: fotografie Heerenveen Museum

feb

Ateliers Majeur

18

feb

13:00 - 17:00

Bobo Theater (3+) Posthuis Theater

FC De Rebellen

feb

Eredivisie voetbalcompetitie

Piet Dieleman / Ton van Kints Melklokaal Heerenveen

18

feb

sc Heerenveen - Roda JC Abe Lenstra stadion

Kies je kledingstijl VU 1

feb

feb

vanaf

Posthuis Theater

PronkKeamer expositie

18

23

Danny Vera & band

Heerenveen Museum

Seniorcafé: Erfrecht

feb

Serenade

Klaske Hiemstra

18 feb

27

Lezing door Arie Nauta

2e deelrepetitie Frysk Leerorkest

feb

feb

Mini Theater Friesland

19:30

17

feb

Het Houten Huis & Oorkaan

Bibliotheek Heerenveen

t/m

20:15

Zeilen over de Atlantische Oceaan

vanaf

Posthuis Theater

feb

regio Heerenveen februari - maart

mrt

06 mrt

08 mrt

09 mrt

10 mrt

Cursus programmeren jeugd

10 mrt

Alchemy Ensemble

Foto expositie

t/m

16

Peter Pannekoek

vanaf

30

11 mrt


heerenveen • EVENEMENTEN

11

20:15

Single Malt Folk

Lezing padden en kikkers in Friesland Bibliotheek Heerenveen

19:30

Door ecoloog John Melis

Start 4e ronde Kunstateliers wijken Heerenveen

Informatie-avond Studiekeuze Bibliotheek Heerenveen

20:00

Door Mirjam Rijpkema-Penders

Oranjewoud Sociëteit: Yoram Ish-Hurwitz Golden Tulip Tjaarda

10:30

Ateliers Majeur

Razend (12+) Posthuis Theater

19:15

Naar het boek van Carry Slee

Gelukkig, niet perfect VU 1 Bibliotheek Heerenveen

19:30

Schrijvers te gast: Arthur Japin Museum Belvédère

20:00

St. Literaire Activiteiten H’veen

Cruyff Courts kampioenschappen Cruyff Courts

Carrousel Posthuis Theater

20:15

NNT (met Club Guy & Roni)

Posthuis Theater

20:15

BarokOpera Amsterdam

schilderijen

Ronald Smink Posthuis Theater

20:15

Out of the box (try-out)

Posthuis Theater

11:00 & 13:30 & 14:30

Matilde Castro

sc Heerenveen - Feyenoord Abe Lenstra stadion

12:30

15 mrt

Boekenweek: 25 maart - 1 april

15

‘Under Construction’

mrt

Eredivisie voetbalcompetitie

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Posthuis Theater

De Rinkelbom

20:15

20:15

19:00

23

Koopzondag

15

Maarten van Rossem

16

Slank in zicht VU 1

mrt

Centrum Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen

19:30

mrt

25 mrt

26 mrt

19:30

27 mrt

Boekenweek

29 mrt

Cursus vrije universiteit

31

Kikkeractiviteiten (4-8 jaar) Bibliotheek Heerenveen

15:00

IJsspeedway

Alde Tsjerkje Mildam

Thialf IJsstadion

mrt

i.s.m. studenten FC

18 mrt

25

13:00 - 17:00

Beelden van Ann van Deijl

mrt

mrt

Tegenwind

18 mrt

24

Ateliers Majeur

15

20:15

mrt

Tegenwind

Lenette van Dongen Posthuis Theater

mrt

Theatertournee 16-17

15

19

Matilde’s babyconcerten

22

Lenette van Dongen

mrt

mrt

vanaf

Bibliotheek Heerenveen

African Sunset

14

17

Jouke Woudstra

20:15

mrt

Sjors van der Panne

mrt

Acis & Galatea

Ateliers Majeur

14

mrt

Voetbal

10:00

Abafazi

mrt

mrt

Cursus vrije universiteit

De Rinkelbom

20-24

13 mrt

Ateliers Majeur

SamenSpelWeek

Expositie

t/m

Posthuis Theater

mrt

Schaatsen

Collectie Anoniem Museum Belvédère

Harmen Abma, Armando e.a.

31 mrt

31 mrt 2 apr t/m

Scrum

31

GROOTHEERENVEEN.NL

09 apr

19 mrt

Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze website www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


Voordelen van een XL occasion

Laagste aanschafprijs | Direct rijden | Grootste aanbod in alle prijsklassen. De Auto Joure XL Group biedt het grootste aanbod occasions van Friesland, alle gewenste merken en voor elke portemonnee. Van al onze occasions is de kilometerstand bekend bij de database van het RDW. Wij hebben altijd minimaal zo’n 350 aantrekkelijk geprijsde occasions in voorraad.

‘Doe mij maar een occasion’ Nu vrijwel alle nieuwe modellen per 1 januari duurder zijn geworden door veranderingen in de autobelastingen, kopen Nederlandse automobilisten liever een occasion dan een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van De Telegraaf en Autovisie. Liefst 86 procent van de in totaal 2.990 deelnemers geeft aan dat de voorkeur uit gaat naar een tweedehands auto, in plaats van naar een nieuwe. Slechts 14 procent van de deelnemers zou een nieuwe auto kopen.

Zorgeloos rijden met een Autotrust Garantie Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL Group een scherp geprijsde Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden mogelijk. Garantie in heel Europa.

Auto’s gezocht. Vanwege de grote vraag naar occasions zoeken wij met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometerstand. Bij de Auto Joure XL Group kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring!

Ook kunt u online uw taxatie regelen bij Vul het taxatieformulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. wijkopenjeauto.nl is onderdeel van de Auto Joure XL Group (Auto Joure XL, Auto outlet XL en Auto Export XL).

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

Maquette van de nieuwbouw van het pand van Groeneveld & Top. De realisatie staat gepland voor medio april 2017.

SAMEN STERK IN EEN SPORTIEF FRYSLÂN Wie Heerenveen komt binnenrijden, via de KR Poststraat, komt langs het kantoor annex showroom van G&T/ Jakosportkleding.nl. Een aantal straten verder is Jako kledingsponsor van SC Heerenveen. Beide partijen dragen zorg voor de uitstraling en uniformiteit in de Friese Sportwereld. “Verenigingen, bedrijven, instellingen en evenementen weten ons te vinden voor het sportkledingmerk Jako”, begint Vincent Groeneveld, een van de eigenaren. Het is voor hen een uitdaging om ook de sporten waar het merk Jako nog niet wordt geleverd, te voorzien van deze kleding. Schaatsen is zo’n sport waar Groeneveld &Top graag binnentreedt. TOEN & NU Bij de oprichting van het bedrijf in 1999 stelden jeugdvrienden Vincent Groeneveld en Gabe Teun Top zich ten doel om zich duidelijk te onderscheiden van andere bedrijven. “Hadden we vroeger nog de wens een sportzaak te beginnen, we kwamen er al snel achter dat er voor een bedrijf in promotionele artikelen en textiel een markt was in het noorden”, blikt Vincent terug.

Al snel na de oprichting besloten ze om zich te gaan specialiseren in vier productgroepen: sportkleding, bedrijfskleding, gifts en promotionele textiel. Toonaangevende merken werden toegevoegd aan het assortiment en het klantenbestand werd hiermee vlot uitgebreid. Samen met een goede kennis van de markt waren dit de ingrediënten voor een snelle bedrijfsgroei. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een professionele groothandel in de vier productgroepen. Klanten gaan steeds meer voor kwaliteit, diversiteit en duurzaamheid. “Wij zijn dan ook trots dat wij een tal van toonaangevende kwaliteitsmerken mogen vertegenwoordigen”, geeft Vincent aan.

SPORTSPONSORING

VINCENT GROENEVELD

GABE TEUN TOP

“Door de jaren heen hebben wij regelmatig aanvragen voor sportsponsoring gehad. We voetballen zelf graag en zijn structureel te vinden bij de thuiswedstrijden van SC Heerenveen. Hierdoor weten we goed dat sport niet zonder zijn sponsoren kan”, vertelt Vincent. “Wij sponsoren tegenwoordig meerdere teams en individuele sporters met bedrukte sportkleding, materialen en/of financiële voordelen”. Door sportsponsoring wordt het netwerk van Groeneveld & Top uitgebreid, bouwen ze goodwill op en kan het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Als ik een goed gevoel heb bij een sporter, team of club, hoe klein of hoe groot de sport ook is, dan zal ik er naar streven om ondersteuning te bieden middels kleding of andere voorzieningen die de prestatie doen bevorderen. Dat is wat ons enorm veel voldoening geeft”, aldus Vincent.

Jakosportkleding.nl heeft in samenwerking met Jako Teamsport (kledingleverancier SC Heerenveen) voetbalvereniging Tijnje, kunnen toevoegen aan de reeks clubs die al onder contract staan. Het contract is getekend voorafgaand aan de wedstrijd van SC Heerenveen tegen FC Groningen.

AMBITIES Al een tijd heeft Jakosportkleding.nl de wens om ook voet aan de grond te krijgen in de schaatssport. Doordat de verkoop van sportkleding goed aanslaat in sporten als voetbal, handbal, volleybal, basketbal en tennis, is het voor hen een kleine stap naar de schaatssport. “Deze sport wil je uiteraard ook bedienen. Helemaal als je bedrijf in Heerenveen staat”, motiveert Groeneveld. Met de ambitie om ook actief te worden binnen de schaatswereld is vorig jaar professioneel schaatsster Jorien Voorhuis aangetrokken als medewerkster van Groeneveld & Top. Zij probeert de schaats-, skeeler- en

shorttracksport te overtuigen van het sportkledingmerk Jako. Daarnaast heeft Jakosportkleding.nl ambities om door te groeien en het klantenbestand uit te breiden naar landelijke dekking. Het uitbouwen van de showroom staat als eerste op de agenda, de oplevering hiervan staat in april van dit jaar gepland. Ook het uitbreiden van het succes van de website van dit bedrijf in België is een ambitie. “Al met al zijn wij altijd druk bezig om onszelf en het bedrijf verder te ontwikkelingen”, sluit Groeneveld af.


heerenveen • SPORT

35

GROOTHEERENVEEN.NL

Rianne de Vries

"Ik had mezelf onderschat" Totaal verrast was ze halverwege januari door haar onverwachte triomf op de 500 meter tijdens het Europees Kampioenschap Shorttrack in het Italiaanse Turijn. “Ik heb mezelf onderschat. Pas toen ik op het podium stond, geloofde ik echt dat ik had gewonnen”, zegt de 26-jarige inwoonster van Akkrum Rianne de Vries, die alweer druk aan het trainen is voor de volgende reeks wedstrijden. DE LIEFDE VOOR DE SCHAATSSPORT

door haar steeds betere prestaties. “En dat geeft een heerlijk gevoel van zelfvertrouwen” aldus de Europees kampioene.

Als klein meisje werd ze wekelijks naar Thialf gebracht voor schaatslessen bij het Jeugdschaatsen in Heerenveen. Haar ouders vonden het belangrijk dat Rianne en haar broer en zus konden schaatsen, want er zat in die jaren nogal eens een winter tussen met natuurijs. “En dan waren we met hele gezin op het ijs te vinden. Uiteraard moest ik dan wel kunnen schaatsen, dus mocht ik op les”, blikt Rianne terug.

DE DAG VAN DE 500 METER Zoals bij de meeste toernooien worden ook bij shorttrack eerst voorrondes gereden. Tijdens de kwalificatie voor de 500 meter finale zag ze tot haar verbazing dat ze in de voorronde de snelste tijd had neergezet op de Olympische baan in Turijn. Dat betekende een goede startpositie voor het hoofdtoernooi op zaterdag.

Nadat de eerste schreden met succes waren afgerond ging ze verder op de langebaan, waar haar talent al snel opviel. Met als gevolg dat ze zo’n vijf jaar voor het Friese gewest is uitgekomen. Deze plek raakte ze kwijt toen de diagnose ‘Ziekte van Pfeiffer’ bij haar werd vastgesteld. Na haar herstel kwam ze door haar vriend, shorttracker Daan Breeuwsma, en de opleiding IJs- en Skatesport van het CIOS in aanraking met de shorttracksport.

De eerste wedstrijd op de agenda was (op papier) een pittige kwartfinale. Mede door haar goede startpositie, won ze deze rit en was ze verzekerd van een plek in de halve finale, die ze ook winnend afsloot. Hierdoor mocht ze in de finale vanaf startpositie één vertrekken.

Waarom is die startpositie zo belangrijk? “Vanaf de eerste startpositie hoef je minder meters naar de eerste bocht af te leggen en in zo’n explosieve 500 meter finale telt elke meter. Bovendien is de kans dat hele snelle starters op eerste stuk bovenlangs komen dan kleiner. Ik was best zenuwachtig aan de start maar wist gelukkig mijn zenuwen goed in bedwang te houden door me helemaal op de race te focussen. Meteen na de start maakte ik zoveel mogelijk snelheid om daarmee mijn koppositie vast te houden. Met nog anderhalve ronde (een ronde bij shorttrack telt 111,11 meter; red.) te gaan kwam de verwachte aanval. De Italiaanse Arianna Fontana kwam buitenom en nam de kop over. Waarschijnlijk ten gevolge van haar passeerbeweging maakte ze een misslag en ging ze onderuit. Ik had de kop toen weer en kon de wedstrijd vanaf dat moment controleren. Doordat ik helemaal op de race was gefocust en niet aan een medailleplaats had gedacht duurde het even voordat het kwartje viel en ik besefte dat ik Europees Kampioen was geworden”, lacht Rianne.

EEN NIEUWE LIEFDE En dat betekende de opmaat voor een nieuwe liefde. Ze vond deze discipline van de schaatssport zo leuk dat ze gericht ging trainen bij onder andere trainer Henk Bos. In het schaatsseizoen 2011/2012 boekte ze een dermate grote progressie dat ze af en toe de kans kreeg om mee te trainen met de nationale shorttrack-selectie. “Hierdoor plaatste ik mij voor de laatste twee Worldcup series van dat seizoen en maakte ik in Moskou mijn internationale debuut”. Na afloop van dat seizoen ontving ze een officiële uitnodiging voor de Nationale selectie. “Als kersvers lid van de selectie heb ik toen veel moeten leren omdat ik ten eerste pas op mijn achttiende met de sport ben begonnen en ten tweede omdat shorttrack een combinatie is van kracht, techniek en vooral tactiek. Op het juiste moment toeslaan en je dan niet meer aan de kant laten zetten. Ik moest enorm wennen aan de manier van trainen, wat in het begin tot de nodige blessures heeft geleid. In 2014, het jaar van de Olympische Winterspelen in Sotsji, ging ik hard onderuit met een hardnekkige blessure aan mijn voet tot gevolg. Uiteindelijk heb ik vorig seizoen de knoop doorgehakt en me aan mijn voet laten opereren, waardoor ik wel het eerste deel van het seizoen miste. Maar dat is het mij wel waard geweest want ik kan nu pijnvrij schaatsen en mijn voet voelt stabiel aan”.

DOELEN? “Die medaille smaakt natuurlijk naar meer. Te beginnen bij de Worldcup series. Daarna volgt in maart het WK shorttrack in Rotterdam en daar moet ik pieken. Zowel op individueel niveau als met het aflossingsteam, waarmee we als Nederlands damesteam momenteel de tweede plek bezetten. En heel stiekem duiken de Olympische Winterspelen in 2018 in Korea af en toe op. Daarmee zou een droom in vervulling gaan.”

In het lopende seizoen viel ze tijdens elke wedstrijd van de ene in de andere verbazing

#06 22e JAARGANG 2016-2017 PRIJS: € 3,65

NOG ALTIJD VOL ENERGIE SVEN KRAMER HEEFT ZIN IN HET NIEUWE SCHAATSSEIZOEN

FOTO: TIMSIMAGING

HET SCHAATSMAGAZINE VOOR ÉN DOOR ECHTE SCHAATSLIEFHEBBERS!

// Tv-journalist Rob Hadders // Wielerfysio Durk Fabriek // Chinees avontuur Peter Kolder Edward van Dijk // Arjan Stroetinga gokt op Bonkevaart // Marathonsponsor Oud-bondscoach Sijtje van der Lende en nog veel meer!

www.proskating.nl

HET ÉNIGE SCHAATSMAGAZINE VAN NEDERLAND MET DE ECHTE VERHALEN UIT HET HART VAN DE SCHAATSSPORT! www.proskating.nl

WORD ABONNEE!

€ 19,50 per jaar

Snel en eenvoudig via www.proskating.nl


ZONDAG

14 MEI 2017 BINNENSTAD SNEEK

FOTO:JOLANDA SIEMONSMA FOTOGRAFIE

DE MOOISTE 4 MIJL VAN FRIESLAND!

POWERED BY

INDIVIDUEEL: 4 MIJL + RABO KIDSRUN TEAMS: SCHOLENLOOP + VERENIGINGSLOOP + BUSINESS RUN

DOE OOK MEE! schrijf je in op de website!

14 MEI 2017 MARKTSTRAAT • SNEEK 12:45 UUR Warming-up Rabo kidsrun

20% KORTING OP 20% KORTING OP VAN MIZUNO* - bij Theater Sneek SCHOENEN SCHOENEN VAN MIZUNO*

13:30 UUR Start Rabo kidsrun (7 t/m 9 jaar)

13:45 UUR Start Rabo kidsrun (10 t/m 12 jaar) 14:15 UUR Prijsuitreiking Rabo kidsrun 15:00 UUR Start 4 Mijl 16:00 UUR Prijsuitreiking 4 Mijl * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen. * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen.

SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97 Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97

WWW.4MIJLVANSNEEK.NL


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

“BOWLEN KUN JE LEREN, DE REST ZIT TUSSEN DE OREN” Wie denkt dat bowlen niet meer is dan, onder het genot van een biertje, even een balletje gooien op een gladde houten vloer komt bedrogen uit. De leden van Bowlingvereniging Heerenveen weten wel beter. De van oorsprong uit Amerika afkomstige sport is een bloedserieuze zaak. Het is maandagavond rond acht uur als een flink aantal leden van Bowling Vereniging Heerenveen het bowlingcentrum in Heerenveen betreedt. Dit is een van de drie wekelijkse competitie avonden. Dus geen training maar spelen in wedstrijdverband. Bowling Vereniging Heerenveen is in 1980 opgericht en telt 97 leden in de leeftijd van 10 tot 85 jaar. Al 37 jaar is Bowling Centrum Heerenveen de thuisbasis van de vereniging, Op maandag, dinsdag en donderdag wordt er in competitieverband gebowld. Op zaterdag is het de beurt aan de jeugdleden van de vereniging. De vereniging is evenals 122 andere clubs in Nederland aangesloten bij de NBF (Nederlandse Bowling Federatie).

SERIEUZE SPORT Voorzitter Martin Bakker speelt al 30 jaar en steekt er veel tijd in. “Bowlen is een serieuze sport waarbij techniek komt kijken. Een ‘spare’ of een ‘strike’ gooi je niet zomaar. Daarnaast is ook het sociale aspect met gezelligheid erg belangrijk voor me” vertelt hij terwijl de overige leden zich klaar maken om te gaan ingooien. De leden van de vereniging komen niet alleen uit Heerenveen. Sterker nog, het grootste deel komt van elders uit de provincie. Er komt zelfs een lid uit EmmerCompascuum. Een uur rijden van Heerenveen. Bakker: “We spelen een huiscompetitie oftewel een ‘league’. De 30 beste spelers uit de league spelen aan het eind van het seizoen een groot toernooi. Het gaat dan om 20 mannen en 10 vrouwen die deelnemen aan dit toernooi. Hier zijn flinke geldprijzen te verdienen.” Het bowlingseizoen loopt van september tot eind mei. Het eindtoernooi wordt dit jaar gehouden in Emmen. Intussen

maken de recreatieve spelers plaats voor de leden van de vereniging, die vanaf acht uur de beschikking hebben over alle banen.

INSPELEN OP DE CONDITIE VAN DE BAAN Bowler Arend Schokker is een oude rot in het vak. Hij heeft in zijn leven al veel toernooien gespeeld en komt twee keer per week naar de baan in Heerenveen. “Bowlen kun je leren, de rest zit tussen de oren. Iedereen heeft zijn eigen manier van gooien. Dat is het deel wat je kan leren. De rest is inspelen op de conditie van de bowlingbaan waar je speelt.

Er zijn veel zaken die de conditie van de baan kunnen beïnvloeden. De temperatuur en luchtvochtigheid kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op het spel. De olie waar de vloer mee wordt bewerkt is essentieel voor de bowlers. Er worden met een machine oliepatronen aangebracht op de baan. Deze patronen bepalen de moeilijkheidsdgraad. Hier dien je als bowler rekening mee te houden. Dit deel zit dan ook tussen de oren” legt een enthousiaste Schokker uit, die evenals Bakker vol zit van de bowlingsport.

weleens een bal in de goot naast de baan. “Dit kan de beste overkomen. Al is het wel flink balen. Je laat het dan wel niet zien, maar vanbinnen doet het zeer” lacht Schokker. Na een half uurtje ingooien is het tijd voor het echte werk en barst de strijd los. De gezichten van de bowlers staan ‘op serieus’ en het is goed te zien dat iedere bowler zijn eigen stijl heeft.

“Een baan heeft 44 houten latjes naast elkaar. Elk latje kun je met de machine afzonderlijk oliën. Per baan wordt ongeveer een borrelglaasje olie gebruikt”vult Bakker aan. Dat bowlen dus meer is dan ‘even een balletje gooien’ moge nu wel duidelijk zijn.

JONG ORANJE De Heerenveense Bowlingvereniging heeft een bijzonder talent in huis. Jeugdspeelster Tanja Havesman maakt deel uit van de voorselectie Jong Oranje voor het WK Jeugd 2018. “Het programma met Jong Oranje staat in het teken van het WK Jeugd in 2018, maar ook om verder te bouwen naar de toekomst en de stap van jeugd naar senioren te verkleinen. Een schitterende uitdaging voor onze Tanja” aldus Bakker die inmiddels wat ongedurig wordt, hij wil de baan op om te spelen. Inmiddels zijn de recreanten van de banen verdwenen en wordt er gestart met het ingooien. Tijdens het ingooien worden al de nodige strikes gegooid. Uiteraard verdwijnt er ook bij de meest geoefende bowler

NIEUWE LEDEN WELKOM In Nederland beoefenen ongeveer 10.000 mensen het bowlen als sport. In het verleden waren dit er 20.000. De belangstelling voor bowlen loopt dus terug. ”Wij hebben een mooi aantal leden, maar er kunnen er altijd een paar bij. Mensen die na het lezen van dit verhaal interesse hebben gekregen in bowlen zijn van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen bij onze vereniging. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Bowlen voor de sport kun je doen van 8 tot ruim 80 jaar. Wees welkom!”, sluit voorzitter Bakker van Bowlingvereniging Heerenveen af.


38

NUMMER 02 • 2017 TEKST: EVERT DE JONG / FOTO’S: TIMSIMAGING

JAN AMORAAL EEN HALVE EEUW GEPASSIONEERD KRUISPUNTWACHTER THIALF

‘IK WERD DOOR LEEN PFROMMER DE GROND INGEBOORD’ De baan zou pas in oktober 1967 officieel worden geopend, maar in december 1966 werden op het kersverse kunstijs van Thialf in Heerenveen – na de Jaap Edenbaan in Amsterdam en de baan in Deventer de derde 400 meter kunstijsbaan van Nederland - al de eerste wedstrijden gehouden. Jan Amoraal herinnert zich die bijzondere gebeurtenis nog heel goed. Hij was kruispuntwachter, die man die met een rood en een wit vlaggetje aangeeft naar welke baan de schaatser moet wisselen. Nu, een halve eeuw later, is hij nog steeds kruispuntwachter. Niet meer óp het ijs, maar tegenwoordig naast de baan. De gepassioneerde vrijwilliger wil van stoppen nog niks weten. ‘Zo lang ik me goed voel en zo lang ik het werk goed doe kan ik het nog wel even volhouden. Maar geen jaren meer. Dat is wel duidelijk. Ik wil voorkomen dat ik straks als een ouwe man op de kruising sta’, aldus de inmiddels 75-jarige Jan Amoraal. Hij woonde destijds in Leeuwarden, in de buurt van Jan Charisius, de succesvolle oudwielrenner en -schaatser, die na zijn actieve sportloopbaan verschillende functies in de sportwereld vervulde. Zo was hij onder meer chef d’équipe van de Nederlandse schaatsploeg op de Olympische Spelen van 1964 en 1968. Charisius kreeg later grote bekendheid als scheidsrechter bij grote internationale schaatswedstrijden. Hij was een kleine dertig jaar in die functie actief. ‘Jan woonde bij mij om de hoek. Hij gaf een cursus jurylid in Alkmaar. ’Dat is ook wat voor jou’ zei hij tegen me. Ik kwam uit de atletiekwereld. Ik was actief als crosser bij AV’55, die nu AV Heerenveen heet. Ik voelde wel wat voor het jurywerk in het schaatsen en zo tuften we wekenlang samen heen en weer over de Afsluitdijk.’

invitatiewedstrijden, bedrijvenwedstrijden, scholenwedstrijden en dus bij de grote, internationale toernooien.

De jonge, gediplomeerde Amoraal, debuteerde als jurylid op Thialf tijdens wedstrijden, vlak voor de kerst in 1966. ‘Ik ben begonnen in de noordbocht. Het was de tijd dat we zelf de blokjes moesten neerleggen. Mijn taak was om te controleren of de schaatsers de bochten correct namen. Nu staan daar vier man, destijds deed één persoon dat. Na een paar jaar werd ik kruispuntwachter en dat ben ik nog. Jarenlang stond ik op het wisselpunt midden op de baan, met een rood en een wit vlaggetje, dat ik na elke ronde wisselde. De hele dag deed ik niks anders dan de armen over elkaar slaan en weer terug. Je stond daar in weer en wind. Een en al kou en ellende.’

Dat Jan Amoraal nauw betrokken is bij ‘zijn’ Thialf moge duidelijk zijn. Naast het jurywerk geeft hij namens de koninklijke ijsvereniging Thialf cursussen, zorgt hij bij grote wedstrijden voor de uitrusting van de vijftig collega’s, de kleding, de bandjes, het rondebord en hij deelt de accreditaties uit. Na de kerst is hij alle dagen op zijn ‘buitenverblijf’ te vinden, in aanloop naar het NK-afstanden tussen kerst en nieuwjaar. Zijn laatste dag op Thialf dit seizoen is vrijdag 24 maart tijdens de bedrijvenachtervolging. Daarna het beruchte zwarte gat? ‘Oh nee,’ klinkt het met nadruk. ‘We passen een dag op de kleinkinderen, die ook in de sport actief zijn, en ik doe veel voor het toerfietsen, bij Frisia Leeuwarden. Ik zet tochten uit, zorg voor de bemensing van de controleposten. De Ronde van Friesland voor toerfietsers heb ik zelf bedacht en uitgezet.’’

AMORAAL IN 1971 WERELDNIEUWS Ongewild werd Jan Amoraal in 1971 wereldnieuws. Tijdens het Europees kampioenschap voor heren vergat Jan Bols op de 5000 meter te wisselen. Het incident zette bij de

‘Toen ik nog in Leeuwarden woonde ging ik met de trein naar Heerenveen. Dan met de bus naar het stadion. ’s Avonds laat thuis, soms zelfs in de nacht. En dan de volgende dag om 7 uur weer naar het werk. Is het een verslaving? Nee, het is een passie, die een groot deel van mijn leven heeft beheerst en nog altijd beheerst. Maar omdat ik een rasechte sportman ben heb ik het kunnen volhouden. Ik heb gevoetbald, ik deed aan atletiek, ik volleybalde, ik schaatste. Op de kortebaan en op houtjes. Sinds ik een nieuwe knie heb gekregen fiets ik veel. Het lichaam vraagt gewoon om inspanning, om beweging, het kan niet zonder.’

duizenden toeschouwers veel kwaad bloed. Bols werd gediskwalificeerd en liep daardoor de bijna zeker lijkende titel mis. Want na een goede 500 meter leek hij via zijn favoriete vijf kilometer eindelijk uit de schaduw te zullen treden van Ard Schenk en Kees Verkerk. Voor velen was wisselwachter Amoraal de boosdoener; hij had duidelijker aan moeten geven in welke baan Bols moest rijden. Volkomen onterechte aantijgingen, zo liet Jan Bols zelf naderhand weten. Hij gaf zichzelf de schuld. ‘Ik heb een fout gemaakt’, aldus Bols.

Maar nog regelmatig wordt Amoraal aan dit hoogst vervelende voorval herinnerd. ‘Vooral coach Leen Pfrommer wilde mij de schuld in de schoenen schuiven. ‘Je moest Jan de goede vlag geven’, brieste hij. Het gebeurde in de derde ronde. Het was heel slecht weer. Regen en harde wind. Jan zei tijdens de race tegen me dat hij scherp zou wisselen. Hij bleef lang in de luwte, dicht onder de west-tribune en sneed dan op het laatste moment naar binnen. Ik moest zelfs opzij stappen, zo scherp reed hij. Na de derde ronde bleef hij in de buitenbaan rijden. Hij kreeg daarna dus steeds het verkeerde vlaggetje. Na het EK ben ik door Pfrommer de grond in geboord. De volgende dag belde ik Jan Bols. Klopt het wat Pfrommer zegt? vroeg ik. Nee, zei Jan, het was mijn eigen schuld. Veel later waren er weer wedstrijden op Thialf. Scheidsrechter Folkert Brouwer zei: ik ga naar Leen, jullie moeten praten. Maar excuses heeft hij nooit aangeboden. Pfrommer zei wel dat hij het zo niet had bedoeld. Hij was gewoon teleurgesteld. Maar ik was wel de kwaaie pier.’

GEEN VERSLAVING Ieder winterseizoen staat de al weer jaren in Heerenveen wonende Jan Amoraal 25 dagen op de baan. Bij baanwedstrijden, clubwedstrijden, gewestelijke wedstrijden,

ONDERSCHEIDING Vier jaar geleden werd Jan Amoraal onderscheiden met een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. Bij de toekenning daarvan hebben ongetwijfeld ook zijn sociale activiteiten buiten de sport een rol gespeeld. Zo is hij wekelijks te vinden in verpleeghuis Anna Schotanus om met bewoners te gaan wandelen of fietsen. ‘Geweldig? Nee! Het is niet geweldig, het is het minste wat je kunt doen.’ Zijn sociale inborst kwam ook tot uiting in de verzameling knuffels, die na ieder groot evenement op Thialf op de baan werden gegooid. Amoraal zocht ze bij elkaar en zorgde ervoor dat de knuffels een prima bestemming kregen, zoals bij arme kinderen in Oost-Europese gezinnen of bij Afrikaanse kinderen. ‘Daar spelen ze met een plastic zak. Nu kregen ze een knuffel.’ Dat is Jan Amoraal ten voeten uit. Gepassioneerd wisselwachter op Thialf, maar evenzeer begaan met het lot van anderen.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

FINAL FOUR

STRIJD OM LANDSKAMPIOENSCHAP IJSHOCKEY IN THIALF Op zaterdag 25 en zondag 26 februari vindt in Thialf in Heerenveen voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands ijshockey de Final Four plaats. De Final Four is een finaleronde waarin vier Nederlandse teams strijden om het landskampioenschap. De plaatsing voor deze finaleronde is op basis van de eindstand in de BeNe-League, de hoogste divisie in het Nederlands en Belgisch ijshockey.

25&26 FEBRUARI A.S. THIALF HEERENVEEN

Vorig jaar werd het Nederlands kampioenschap nog uitgedeeld aan de Nederlandse ploeg die het verst kwam in de play-offs van de BeNe-League. Zo werd Heerenveen als verliezend finalist in de finale tegen Herentals toch Nederlands kampioen. Dit jaar is gekozen voor een andere opzet, waarbij de top vier op één locatie de slag aangaat om het kampioenschap. Het is de bedoeling dat de Final Four een jaarlijks terugkerend evenement wordt, waarbij de locatie jaarlijks in overleg met de clubs wordt bepaald. Geplaatste clubs voor de Final Four zijn de UNIS Flyers uit Heerenveen, HYS Hokij Den Haag, Eindhoven Kemphanen en Amstel Tijgers Amsterdam. Op zaterdag worden de twee halve finales gespeeld, op

zondag de strijd om het brons en de finale om het landskampioenschap. In de halve finales spelen op zaterdag 25 februari om 17.00 uur Eindhoven en Den Haag om een plek in de eindstrijd. Vanaf 20.30 uur bepalen Heerenveen en Amsterdam wie beslag gaat leggen op de andere finaleplaats.’ ‘Bij de opzet van IJshockey Nederland hebben we de ambitie uitgesproken om meer evenementen te organiseren om de sport beter op de kaart te zetten voor fans, media en sponsoren. De Final Four is zo’n evenement’, zegt bondsdirecteur Rob van Rijswijk in een toelichting. ‘We zijn erg blij met Heerenveen als gastheer voor deze eerste Final Four. Ik verwacht dat het een mooi ijshockeyfeest wordt in Thialf.’ De UNIS Flyers, gastheren van de Final Four, staan momenteel op plek één in poule B van de BeNeLeague. Het team van Michael Nason leed dit seizoen pas twee keer puntverlies. Één keer werd verloren van Den Haag en één keer wisten de Friezen pas in overtime van Amsterdam te winnen.

Tijdens de Final Four zal Heerenveen er alles aan doen om de goede lijn van dit seizoen door te trekken en het landskampioenschap binnen te halen. Heerenveen en IJshockey Nederland hopen samen op een prachtig evenement in Thialf, waar meer dan 2500 toeschouwers voor een geweldige ambiance zullen zorgen. Toeschouwers hebben zowel de mogelijkheid om een dagkaart als een passe-partout te kopen. Kaarten zijn nog steeds verkrijgbaar via Ticketpoint.

Één week nadat de landskampioen van Nederland bekend is, vinden tevens de finales om het landskampioenschap in de BeNe-League plaats. Op 3, 4 en 5 maart zullen Heerenveen, Geleen, Herentals, Eindhoven, Luik, Zoetermeer, Den Haag en Amsterdam het tegen elkaar opnemen in deze finaleronde. Voorbeschouwingen, wedstrijdbeschouwingen, verslagen en verdere informatie over de Final Four, is te vinden op IJshockeynederland.nl.


3 ETAGES VERLICHTING!

DE BOER50LJIACAHRT! BESTAAT

1967-2017

JUBILEUMAANBIEDING LED leeslamp incl.dimmer van € 119,-

Nu met 50% korting voor € 59,50

Garantie

Paneel-, glas- en spiegeldeuren

Stijldeuren, modern en klassiek

Interieurs en accessoires

Wenloads Meubelmakerij Pompmakker 5 - 8447 GJ Heerenveen Tel 0513-625381 - www.wenloads.nl

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! www.wenloads.nl

WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM HEIDEBUREN 49 HEERENVEEN

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

KEUKENS

ALLE BOSCH PRODUCTEN

AL VANAF € 1349,00

NU TIJDELIJK 35% KORTING

BORETTI PRODUCTEN

NU 10 % EXTRA KORTING OP DE WEBSHOPPRIJS BIJ BEZOEK SHOWROOM

BEKIJK ONS COMPLETE AANBOD OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

van bouwplan... info@hommesiebengabouw.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

41

KONING WILLEM ALEXANDER ONDER DE INDRUK VAN HET NIEUWE THIALF Met het startschot voor een shorttrack wedstrijd heeft koning Willem-Alexander op vrijdag 27 januari het vernieuwde ijsstadion Thialf geopend. Het gebouw onderging in de afgelopen jaren een metamorfose en is duurzamer gemaakt. Zo zijn er 5000 zonnepanelen op het dak geplaatst, ligt er een nieuwe ijsvloer, zijn de kleedkamers en tribunes gemoderniseerd en zijn er meer hospitality mogelijkheden. Ook is er ingezet om de beleving en de verbinding met het ijs, zo groot mogelijk te maken en is het zicht op de ijsbaan geoptimaliseerd. Daarnaast heeft Thialf nu een innovatie lab en een ijskenniscentrum. Vijftig jaar geleden was het zijn tante, Prinses Christina, die de openingshandeling verrichtte van de toenmalige openlucht kunstijsbaan Thialf in Heerenveen. De ijsbaan in Heerenveen was daarmee, naast de banen in Amsterdam en Deventer, de derde baan in Nederland. In 1986 werd Thialf, als eerste ijsbaan ter wereld, overdekt. Met als gevolg dat er aan de lopende band wereldrecords sneuvelden in Heerenveen.

SNELSTE LAAGLANDBAAN Dat bleef uiteraard niet onopgemerkt in de rest van de wereld, zodat er ook elders overdekte ijsbanen werden gerealiseerd. Maar Thialf bleef de beste en snelste laaglandbaan ter wereld. Op andere vlakken echter voldeed de accommodatie niet meer aan de eisen van deze tijd, Reden voor de KNSB om aan de bel te trekken. Na een, op zijn zachtst gezegd, chaotische en weinig heldere besluitvorming van de KNSB over welke baan de topsportlocatie zou krijgen, (Almere en Zoetermeer waren de grote concurrenten) ging Thialf voor vijftig miljoen euro op de schop, werd vernieuwbouwd en sloot Thialf een contract met de KNSB tot 2019. De rust was teruggekeerd en het schaats-Mekka van Nederland voldeed weer aan de meest moderne eisen. Er zijn al diverse belangrijke wedstrijden gereden en de baan lijkt zijn faam als snelste laaglandbaan met vlag en wimpel te bevestigen=. Na de opening kreeg de koning in gezelschap van onder andere burgemeester Tjeerd van der Zwan een rondleiding. Ter ere van de heropening vond de onthulling plaats van de ‘Tien van Thialf’, tien foto’s van iconen op en om het ijs die Thialf hebben gemaakt tot wat het is, het epicentrum van de schaatssport. Onder deze helden van de schaatssport onder meer Rintje Ritsma, Tonny de Jong en ijsmeester Beert Boomsma. Saillant detail was dat juist Rintje niet bij de opening aanwezig was. Hij was vergeten zijn komst te bevestigen en mocht het stadion niet in.

FRIESE BOCHT

PROTOCOL

Daarna bezocht koning Willem Alexander de zogenoemde ‘Friese bocht’, waar hij een aantal geanimeerde korte gesprekjes voerde met fans van het eerste uur en vele handen schudde. Dit alles onder begeleiding van de tonen van dweilorkest De Útlopers uit Sneek. Hij nam een kijkje in de atletenruimte, het innovatie lab en de technische ruimte waar hij werd ingewijd in de geheimen van de techniek van ijs maken. Op weg naar het volgende programmaonderdeel trof de koning aan de rand van de ijsbaan Sven Kramer, die voor het aanwezige publiek een aantal rondjes had geschaatst. Dit leverde een zichtbaar geanimeerd gesprek op.

Genodigden voor de heropening van Thialf waren via een strenge entreecontrole binnen gekomen. In aanloop naar deze speciale dag heeft iedere genodigde zich, volgens het protocol bij een Koninklijk bezoek, moeten aanmelden. Veelvuldig Nederlands, Europees en Wereldkampioen langebaan en winnaar van Olympisch eremetaal Rintje Ritsma, wiens portret nota bene tijdens de heropening werd onthuld als een van de tien gezichten van Thialf, was vergeten zich online aan te melden waardoor hij niet naar binnen mocht.

Bij zijn vertrek onthulde koning WillemAlexander een plaquette ter herinnering aan de heropening van Thialf.

Nadat hij was vertrokken met goede schaatsvriend Falko Zandstra heeft Rintje een Twitterbericht de wereld ingestuurd, wat breed is opgepakt door de nationale media. “Het was lastig om binnen te komen. Ik dacht even mijn gezicht te laten zien dan moet het goed komen, maar dat ging zomaar niet. Ik moest 45 minuten wachten en nadat iedereen bin-

nen was, zou ik ondervraagd worden door de politie vanwege het protocol. Daar had ik geen trek in en dus ben ik vertrokken”, lacht Ritsma achteraf nadat hij de hele vrijdagavond in verschillende tv- en radioprogramma’s uitleg heeft gegeven over dit incident. Thialf betreurde de gang van zaken en heeft excuses aangeboden. Gedeputeerde van provincie Fryslân, Klaas Kielstra, vertelde de genodigden in de businessruimte over het verloop en de tot standkoming van het vernieuwde Thialf. Technisch directeur van KNSB, Arie Koops, illustreerde het belang van Thialf voor de KNSB en het topschaatsen en IJsmeester van Thialf, Beert Boomsma, deed een verhaal over het ijs. Thialf kan terugkijken op een onvergetelijke Koninklijke heropening en kan met de realisatie van het vernieuwde Thialf weer jaren de internationale concurrentie aan.


SPORTSTAD

al 10 jaar het beste voor jou!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

heerenveen KIJK VOOR DE ACTUELE DAGELIJKSE NIEUWTJES IN HEERENVEEN OP: www.grootheerenveen.nl

www.sportstad.nl

Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-five mentaliteit.

Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe ondernemingsplannen uit te werken.

bij ATAG i-serie CV-ketel!

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie

r a a j 3 ook

Overal en altijd inzicht in actuele cijfers Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik Altijd het advies van uw accountant bij de hand

elijk, nu tijd t g n a v U ont aard r stand a ja 2 t naas tie... sgaran k ie r b a f

e aranti extra g rdelen! e op ond

i.c.m

-ser v . een B

iceabo

Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen

MEER WETEN? Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

KOM LANGS De Werf 1, Heerenveen BEL 0513 - 611 311 OF CHECK www.cvketelacties.nl

Klimaatmakers

nneme

nt


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

VOLLEYBALVERENIGING HEVOC ’89

"Niet voor niets 28 jaar blijven hangen" VOORZITTER MARCO BERENDSEN, ALLESDOENER ERIK POST EN CONTACTMAN WIM LEMSTRA (V.L.N.R.)

“Zeg maar Auke, hoor!” Meneer de Boer stond net nog met scherpe blik de dames te fluiten. Hand op de paal van het net, zijn karakteristieke pose. Maar nu is het tijd voor een pilsje in de kantine: “Naast fluiten, train ik Dames 10 en pas ik als materialenman een beetje op de ballen. Elk team heeft er vier of vijf voor de wedstrijden en daarnaast zijn er trainingsballen. Die moeten altijd in goede staat zijn.” Spelen doet de fitte zeventiger ook nog. Na een sportieve jeugd waarin voetbal en schaken een hogere prioriteit hadden dan volleybal, raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Pas op zijn 42e kwam het weer goed. Hij koos toen voor volleybal: “Sinds twee jaar zit ik bij de recreanten. Het is niet voor niets dat ik hier 28 jaar ben blijven hangen, het is zo’n leuke club.”

zouden volgen. En zo geschiedde.” Hun teamgevoel versterkt de inzet op het werven van sponsoren en onderhouden van contacten en contracten: “Een belangrijk onderdeel van de vereniging, want onze sponsors zijn, naast de contributie, de grootste inkomstenbron.” Erik doet het werk graag: “Ik ben een echte verenigingsman, vind het mooi om te trainen en hier elke vrijdag naartoe te kunnen. Daar heb ik wat voor over.”

SPONSORCOMMISSIE NIEUWE STIJL Hoe belangrijk vrijwilligers zijn, bewijst Heren 5. Van de negen spelers, zijn er twee trainer en een scheidsrechter. En het team leverde de driekoppige sponsorcommissie, bestaande uit voorzitter Marco Berendsen, allesdoener Erik Post en contactman Wim Lemstra: “De vorige sponsorgroep heeft veel goed werk verzet, maar lag al een tijdje stil. Het bestuur vroeg ons in oktober 2016 om hierop in te springen, vanuit de gedachte dat als er een uit ons vriendenteam over de brug zou komen, er meer

Volgens Marco worden ze altijd geholpen door veel vrijwilligers bij de organisatie van grote sponsoracties: “En verder zijn we bezig met het opzetten van een nieuwe manier van sponsoring. Wij gaan voor betrokkenheid, willen de mensen de kans geven om meer met de club te maken te hebben dan een jaarlijkse donatie. Het gaat daarbij om contact en verbinding, het Mienskips-gevoel. De vereniging wil ook iets beteken voor een sponsor, bijvoorbeeld door het aanbieden van een clinic voor het personeel. Samen met KV Heerenveen en enkele betrokken sponsoren werken we dit verder uit. ” Wim gelooft dat ze zich daarin onderscheiden van andere verenigingen: “We willen ze meenemen in onze gezellige familieclub, waarbinnen sportiviteit hoog in het vaandel staat. Dat laatste zie je in de groei van onze teams. Die worden steeds beter. Maar ook in de breedte groeien we, dus in aantal teams.”

COR DE HAAN

FOTO: JOHN VAN GEENEN • JOHNSPICTURES.NL

Er vertrekt een team naar een uitwedstrijd: “Straks zijn we er weer hoor, we sluiten de vrijdag altijd met zijn allen af in de kantine.” Op elk veld in de zaal een sportieve wedstrijd. Een en al gezelligheid in de kantine, waar iedereen elkaar kent. Zomaar een vrijdagavond bij Hevoc ’89.

DE ENERGIE VAN DE TRAINER “In mei 2015 kwam de vraag of ik een nieuw herenteam wilde opzetten. Van toen zeven individuen smeedde ik een hechte groep van elf spelers. Of ik nou trainer ben, coach of peoplemanager, ik krijg er energie van. Wat ik geef, krijg ik ook terug.” Cor beschrijft elke week de belevenissen van Heren 1. Deze zijn te lezen op de website van Hevoc'89: www.hevoc.nl.

“Nu alle seniorenteams een eigen teamsponsor hebben, gaan we ervoor om ook de jeugdteams op die manier te versterken. Met de plannen die we nu smeden, hopen we dat ook nieuwe sponsoren met ons in zee gaan.”

AUKE DE BOER

BOEIEND GEVECHT EINDIGT MET WINST VOOR HEVOC

Na weken door allerlei omstandigheden spelers moeten missen, kon HeVoC tegen SVI weer eens beschikken over de voltallige selectie van 11 spelers. Een selectie die zeker nodig is voor zulke potjes. HeVoC kwam in eerste set al snel met 7-0 achter. Een inhaalrace moest volgen. Dit gelukte ook, want na een volledige rotatie was het verschil nog maar één punt. Maar daar waar SVI in vervolg op elke serve minimaal twee punten scoorde, liet HeVoC dat na en was

het verschil op einde van de set weer zes: 25-19. Ook in set 2 keek HeVoC al snel weer tegen een gaatje aan. Na acht rotaties had HeVoC acht punten en SVI 13. SVI liet in vervolg HeVoC niet naderbij komen en pakte ook gedecideerd de tweede set met 25-19. Coach de Haan paste in derde set zijn basis-zes aan op drie plaatsen. Hiermee hoopte hij te bereiken dat er passend en verdedigend iets meer gebracht werd. Voorafgaand was de slogan ‘Met elkaar, is voor elkaar, is focus’. Specifieke opdrachten moesten beter of anders uitgevoerd worden en afsluiten van het rommelige arbitrale duo. HeVoC kreeg meer grip op SVI en bouwde gestaag aan een voorsprong, die halverwege de set uitmondde in een 8-16 voorsprong. Zaak was nu om geconcentreerd te blijven. Juiste beslissingen nemen, maar ook lef durven tonen. Evenwel dichtte SVI het gaatje in

FOTO: JOHN VAN GEENEN • JOHNSPICTURES.NL

Dat de ene week de andere niet is, werd maar weer eens bewezen in de derde divisieronde van afgelopen zaterdag. En dat in zin van dat iedereen van iedereen kan winnen, maar ook in de zin van beleving. Beide waren van toepassing op HeVoC. Winnen van SVI was zaak één, de beleving was zaak twee.

JURJEN KRAAMER AAN SLAG.

twee servicebeurten. Een dubbele wissel werd op tijd ingezet om de set binnen te slepen. HeVoC drukte in set 4 meteen door, met de intentie om er een vijfde set uit te slepen. SVI kwam passend nog meer onder druk. In de rally speelde HeVoC het daarna goed uit. SVI leek te forceren en dat speelde

HeVoC nog meer in de kaart. Het opgedane vertrouwen van winst in set 3 was een boost. SVI leek de tik niet boven te komen en HeVoC pakte de vierde set redelijk simpel. De vijfde moest de beslissing brengen in het bij tijd en wijlen boeiende gevecht, waarbij de tweede scheidsrechter een duidelijke stem-

pel op de wedstrijd drukte. HeVoC pakte de servicebeurt onmiddellijk terug van SVI en had bij veldwissel een marge van vier punten: 4-8. De Heerenveners drukten door naar 6-11 , waarmee de winst binnen bereik was. SVI stribbelde nog enigszins tegen, maar op het eerste matchpoint was het meteen raak: 12-15. Een winst die de ploeg zeer goed kon gebruiken na twee matige wedstrijden waarin het één en ander ontbrak. De mannen kunnen en mogen de winst pas weer een vervolg geven op 4 maart. Tot slot... iedereen is welkom om op vrijdag te komen kijken bij HeVoC in de Blauwwithal. Via de website kun je kijken welke teams er spelen. Er is ook altijd de mogelijkheid om dan vragen te stellen over volleyballen bij de club. www.hevoc.nl.


44

NUMMER 02 • 2017

HERDER VOETBALSCHOOL

WIL HET ALLERBESTE UIT JONGENS EN MEISJES HALEN Gedreven door een enorme passie voor sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder begon de tweeling Henk en Robert Herder (49) uit Heerenveen drie jaar geleden met hun ‘Herder Voetbalschool’. Inmiddels wordt er nu in de periode van maart tot en met juli al aan ruim honderd jongens en meisjes tussen de 7 en 14 jaar training gegeven. De jonge voetballertjes komen letterlijk van heinde en verre. Van de regio Emmeloord tot uit diverse hoeken van Friesland. Herder Voetbalschool wil op een positieve, leerzame, uitdagende en plezierige manier het allerbeste uit de kinderen halen. Daarbij staat voorop zeggen wat beter kan. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de jongens en de meisjes. “Als de reguliere voetbalcompetitie is afgelopen, gaat de voetbalschool door en kunnen de kinderen nog steeds bij ons trainen. Dat vinden ze prachtig”, zegt Henk Herder.

DOORSTROMING Ondertussen is er via de voetbalschool ook al een aantal kinderen doorgestroomd naar sc Heerenveen, Cambuur Leeuwarden en vertegenwoordigende KNVB-teams onder de 12 en 13 jaar. Die zijn vermeld in de eregalerij op de nieuwe website www.herdervoetbalschool.nl. Bij de trainingen ligt de nadruk niet alleen op dynamiek. Vooral het leren herkennen van situaties in

de positie waarin wordt gespeeld in een team, hoe die situaties op te lossen en wat heb je nodig in een bepaalde situatie komt aan bod. Daarmee onderscheidt de voetbalschool zich naar eigen zeggen van ‘concollega’s’. “Dat is ook waar voetballers naar op zoek zijn”, zegt Henk Herder, die samen met zijn broer de aanmeldingen via de website alweer ziet binnenstromen. De trainingen zelf zijn op vrijdag bij Heerenveense Boys en op zondag op het hockeyveld van Quick Stick in Heerenveen.

diverse spelers hun weg naar BVO’s en de KNVB hebben gevonden.”

SPORT MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN

De voetbalschool gaat bij de trainingen, die een uur duren, uit van een vast stramien. De oefenstof wordt daarbij aangepast aan het niveau van de kinderen en de verschillende trainingsgroepen. Daarin wordt gericht het technische niveau op allerlei gebieden aangepakt en naar een (veel) hoger plan gebracht.

In Heerenveen zijn Henk en Robert Herder geen onbekenden. Zelf groeiden zij op in Akkrum, waar ze sport van huis uit met de paplepel kregen ingegoten. Zo was hun moeder in haar tijd Noordelijk kampioene judo en turnen. Terwijl hun vader een bekende naam was in het (inter)nationale grasbaancircuit. Zelf speelden beide broers ook in het eerste van sc Heerenveen. Dat was in de tijd van onder meer Mario Been, Gert-Jan Verbeek en Rodion Camataru, om er maar een paar te noemen. “Voor ons is sport en dan vooral voetbal alles in ons leven. Daar zijn wij mee opgegroeid”, zegt de tweeling haast in koor.

VAST FORMAT Beiden hebben dus hun ‘voetbalvleugels’ verder uitgeslagen met Herder Voetbalschool. Het aantal van ruim honderd kinderen dat er gemiddeld traint, noemen zij super. “Kinderen willen allemaal naar ons toe komen en graag leren”, zegt Robert Herder, die wordt aangevuld door zijn broer: “De motivatie is er. Anders zouden ze niet komen trainen.”

Henk Herder was na zijn actieve voetbalcarrière eenentwintig jaar lang in diverse functies werkzaam bij sc Heerenveen, waaronder als assistent-trainer, vanaf 2014 als hoofd jeugdopleiding en assistenttrainer bij Panathinaikos en is momenteel trainer van Harkemase Boys, waar hij ook volgend jaar werkzaam zal zijn. “Vooral werken in Griekenland was een geweldige ervaring. Ik werd er letterlijk uit mijn comfortzone gehaald. Het is een hele andere cultuur, een andere omgeving, andere mensen. Het heeft mij veel gebracht. Je eigen wereld wordt er ook groter door, in alles. Daarnaast is Panathinaikos natuurlijk in alle opzichten een enorme grote club. Niet alleen als trainer, maar ook als mens krijg je er nieuwe en andere prikkels door.”

GEVANGENISWEZEN Broer Robert koos in 1992 voor het gevangeniswezen. “Dat wilde ik al toen ik samen met Henk op het Cios zat. Momenteel werk ik in de Tbs-inrichting Veldzicht in Balkbrug. Het is een geweldige baan. Je bent echt vanuit een behandeling bezig met mensen. Iedereen doet er daarbij alles aan om die persoon weer in de maatschappij te krijgen. Uiteraard moet je heel alert zijn. Ze zitten er niet voor niets. Het mooie aan het werk is bovendien dat je de hele dag met sport bezig bent.” Robert Herder is daarnaast sinds 2015 talentencoach bij de KNVB voor jongens onder de 14 en 15 jaar. “Wij proberen jongens die in eerste instantie niet zijn opgevallen bij Betaald Voetbalorganisaties (BVO’s) via oefenwedstrijden toch in beeld te brengen bij BVO’s. Dat is bijvoorbeeld ook een link met de voetbalschool, waarbij ondertussen al

Henk Herder: “Creativiteit op het veld moet bevorderd en gestimuleerd worden. Dat kan alleen als de speler de basistechnieken en bewegingen onder controle heeft en een actie durft te maken. Juist in de leeftijdscategorie van 7 tot 14 jaar leren kinderen het snelst op verschillende gebieden, het is de belangrijkste leerfase.” Robert Herder: “Tijdens de wedstrijdjes van hun eigen club zie je ook snel de progressie van de voetballertjes die op de Voetbalschool zitten. Hierdoor ontstaat er mond op mond reclame, waardoor we ook tijdens het seizoen steeds nieuwe aanmeldingen krijgen. Of, zoals de overtuiging is van de voetbaltweeling: “Iedereen heeft het recht om een betere voetballer te worden. Als je zelf vooruitgang merkt, is dat het mooiste. Want succes is de beste motivatie.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

BIJZONDER VOETBALTOERNOOI MET ALLEEN MAAR WINNAARS Afgelopen zaterdag organiseerde Sport Fryslân voor de 23ste keer het G-voetbaltoernooi 4 tegen 4 in Sportstad Heerenveen. Een toernooi met alleen maar winnaars.

QUICK STICK BLAUW IN ZUID-AFRIKA

Een bijzondere hockeyclinic in Townships “Orangefarm” bij Johannesburg door de familie Remmelts uit Oranjewoud. Vlak voor kerst 2016 vertrok de familie Remmelts naar Johannesburg, Zuid-Afrika. Met in de bagage 16 ‘oude’ Quick Stick outfits en 12 hockeysticks en veel hockeyballen. Het doel: een hockeyclinic verzorgen in Townships “Orangefarm” bij Johannesburg. Georganiseerd door een vriendin van de familie die zelf in Johannesburg woont en actief is in dit Township.

Er waren meer dan 300 deelnemers (49 teams) met een verstandelijk handicap vanuit scholen voor speciaal onderwijs, woonvormen, sportorganisaties en dagbesteding. Het was een spannend en sportief toernooi. Ruim 100 vrijwil-

ligers (scheidsrechters, spelbegeleiders, keepers, teambegeleiders en EHBO) en meer dan 300 toeschouwers maakten er samen met de deelnemers een onvergetelijke dag van. De deelnemers streden om de prijzen in de poules 4 tegen 4 en 7 tegen 7.

1200 HEERENVEENSE KINDEREN KRIJGEN JUDOLES In de afgelopen weken hebben ongeveer 1200 kinderen van groep 3 t/m 8 uit de gemeente Heerenveen een serie judoles-

Eerst aarzelend, maar steeds enthousiaster kwamen steeds meer kinderen af op het vreemde spel dat ze zagen op het zandveld. De meesten zullen nog nooit iets van hockey gezien hebben. Ze kregen een Quick Stick shirt en rokje of broek aan en een hockeystick. Mooi gezicht, het Quick Stick blauw op zo’n grote afstand van Heerenveen.

sen aangeboden gekregen. De lessen zijn gegeven door de buurtsportcoaches en studenten van het CIOS en de ALO. Na afloop van deze lessen konden de kinderen van groep 3 en 4 uit de wijk Skoatterwâld zich inschrijven voor nog eens drie judolessen na schooltijd. Afgelopen week was de eerste naschoolse les. Maar liefst zeventig kinderen verschenen op de mat. Onder leiding van judotrainer Stijn, hebben de kinderen een prachtige middag gehad waar ze spelenderwijs kennis maakten met de judosport. De naschoolse lessen worden aangeboden door Judoschool Edwin Steringa. Dit initiatief komt van Scoren voor Gezondheid Heerenveen. (Foto: Dennis Stoelwinder)

En wat eigenlijk voor alle kinderen geldt: geef ze een bal en ze schoppen er tegenaan, geef ze een bal en een stick en ze meppen er lustig op los. En er zat best talent tussen, natuurlijk eerst met de handen verkeerd om (zo zijn wij allemaal begonnen), maar na een paar korte lesjes bleek dat er best talent tussen zat.

OSG SEVENWOLDEN START MET INSTROOM

TALENTCENTRUM ZWEMMEN

ZEEMEERMINNENJUF IRIS VAN SPORTSTAD NEDERLANDS KAMPIOEN Zeemeerminnenjuf Iris van Sportstad Heerenveen is op 5 februari 2017 in Utrecht Nederlands Kampioen geworden bij de NK zeemeerminzwemmen op het onderdeel snelheid! Sportstad Heerenveen is natuurlijk super trots op deze fantastische prestatie van Iris! In maart start er weer een nieuwe lessenreeks zeemeermin zwemmen bij Sportstad. Aanmelden kan op de website van Sportstad Heerenveen.

OSG Sevenwolden is al vele jaren een Topsport Talentschool en biedt zowel onderwijs voor leerlingen die affiniteit hebben met sport als voor talentvolle (top) sporters. OSG Sevenwolden is inmiddels de samenwerking met verschillende sporten aangegaan in zogenoemde Instroom Talentcentra (=ITC) of Regionale Talentcentra (RTC). Hierbij biedt de school de mogelijkheid aan (talent) sporters sport en onderwijs te combineren. In schooljaar 2017/2018 wordt gestart met een ITC zwemmen, een lang gekoesterde wens vanuit de wedstrijdsport zwemmen.

Onder schooltijd: 07.30-09.30 uur worden extra zwemtrainingen aangeboden. Deze trainingen zijn gericht zijn op techniek/ Skills etc. en zijn een aanvulling op de trainingen bij de eigen vereniging. De trainingen op school zijn daarmee extra voor de trainingen die je bij je eigen vereniging doet!

In 2014 heeft OSG Sevenwolden een vernieuwd onderwijsprogramma ontwikkeld genaamd ‘SportLifeStyle’. De SportLifeStyle-stroom op de locatie Buitenbaan biedt deze sportieve leerlingen een uitdagend onderwijs- en sportprogramma. (Foto: Dennis Stoelwinder)

TURNLES VAN OLYMPISCH KAMPIOENE SANNE WEVERS Tijdens de kerstvakantie konden bezoekers van Sportstad hun wens in de wensboom ophangen. In totaal zijn er meer dan 300 wensen ontvangen! Het was dus ook erg moeilijk om een winnende wens te kiezen. Daarom heeft Sportstad besloten niet één winnaar, maar meerdere winnaars uit te roepen! Met allemaal dezelfde wens: turnles van niemand minder dan Olympisch kampioene en Sportvrouw van het jaar Sanne Wevers! Met dank aan Topsport Noord en natuurlijk Sanne Wevers zelf gaat Sportstad Heerenveen dit realiseren! De winnaars zijn : Dyanthe van Gellekom, Fleur en Romee Rispens, Silke Timmerman, Maud Verschut, Indy Smit en Yndy Broersma. Ook alle andere inzenders worden door Sportstad bedankt voor alle leuke wensen die in de wensboom zijn gehangen! (Foto: Dennis Stoelwinder)

heerenveen KIJK VOOR HET ACTUELE SPORTNIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

3 EN 4 MAART VIKINGRACE IN THIALF De Viking Race is een internationale schaatswedstrijd voor junioren van 11 t/m 17 jaar oud. Het toernooi wordt jaarlijks in ijsstadion Thialf georganiseerd. De 29ste editie wordt gereden op 3 en 4 maart, zet de datum alvast maar in je agenda. De jonge deelnemers komen uit verschillende landen als Italië, België, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Zweden en Zwitserland worden veelal ondergebracht in gastgezinnen. Veel schaatstalenten van nu reden ooit de Vikingrace. De entree is op beide dagen gratis!


46 2

14

15

D C

26

9

9

H

15 9

18

22

17

24

17 22

22 9

15

6

15

22

12 14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

12

15

14

10

10

19

17 8

22

22

19

6

10

15

8

6

17

1

14

2

10 17

7

2

14

4

6

10

PUZZELPAGINA NR 02 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

18

17

14

26

4 14

20

7

15

11

17

5

8

10

14 14

7

5

17

11

22

17

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

17

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

NUMMERW02 • 2017

6

5

4

3

1

17

7

22

7

6

18 17

4 14

17

19

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 02-2017 – tot uiterlijk 5 maart 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

Spaans gerecht

bars

pl. in Duitsland

stimuleren

rondhout

regenscherm

enige

2

4

verstand

7

ergens anders

spierkramp

vlak

vreemde munt

bijbelse vrouw goede eigenschap

1

schildpad droog

riv. in Rusland pl. in Frankrijk

selenium

berg op Kreta

mop

getijde

6

erudiet

5

plakken nepmedicijn

riv. in Spanje

Ierland identiek

13

kleding- muze v.h. maat minnedicht

geschei- persoon- pl. op den lijk Ameland

gevouwen boekje

schaakstuk

gast

zangstem

mannelijk dier

jaargetijde

3

7 9 4 2

deel v.h. oor

puntig

zuil paardje

tegenover

perceel

staat in Amerika

verwoorden

2 6

anders gezegd

deel v.h. lichaam

9

voormiddag ampère

treiteren

vogelproduct uitbarsting

treuzel

Bask. verzetsgroep

samengaan

8

Engelse titel

5 4 7 9 6 5

9 4

5 deel v.e. geweer producent

hetzelfde limonade geografische mijl

salva venia zonderling

traag pl. in Italië boomstomp

3

1

5 2

3 1 7

© www.puzzelpro.nl

tamelijk bloedarmoede deel v.e. fuik

12

gereed

waterplant

vaas

11

soort zeil

6 8 9

PUZZEL EN WIN loogzout

1

binnenschip

pl. in Amerika

10

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

spanning

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

heerenveen

Winnaars PUZZEL GrootHeerenveen 01 - 2017

Y. van den Bergs uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen. Fam Benschop uit Oudehaske heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Keurslager Zijlstra Heerenveen & Sneek, gewonnen"

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 02, VÓÓR 5 MAART A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Welkom BIJ PATA NEGRA *

Ben je een liefhebber van verse, verantwoorde Spaanse tapas (vlees, vis of vegetarisch)? Houd jij van lekker lang tafelen in een gezellig en ontspannen Spaans sfeertje? Dan zijn wij voor elkaar bestemd. Zorgeloos genieten van een ruim assortiment aan kwaliteitstapas voor een vast bedrag. Kortom, een compleet feest of zoals wij zeggen: es una fiesta!

reserveer nu online! AC H T E R D E K E R K 1 0 | W W W . PATA N EG R ATA PA S . N L


VAN DEN BRUG IS DE BESTE ŠKODA-DEALER VAN HEEL NEDERLAND.

U bent bij ons meer dan welkom! Onlangs heeft ŠKODA-importeur Pon Autoland van den Brug uitgeroepen tot de beste en meest klantvriendelijke ŠKODA-dealer in Nederland! Vorig jaar behoorden we met onze ŠKODA-vestigingen in Heerenveen, Sneek en Drachten al tot de drie beste ŠKODA-dealers in Nederland en nu zien we onze inzet beloond met de titel allerbeste ŠKODA-dealer van het jaar 2017. Bedankt! Natuurlijk zijn we als bedrijf ontzettend trots op al onze collega’s, die met elkaar hard gewerkt hebben om deze topprestatie te leveren. Via deze weg willen we u, onze klant, ontzettend danken voor uw waardering en vertrouwen. Daarnaast spreken we de belofte uit dat we ook komend jaar weer tot het uiterste zullen gaan voor u en uw ŠKODA. Directie en medewerkers Autoland van den Brug PS Uiteraard zullen we deze prijs vieren met leuke aanbiedingen en voordelen. Houd hiervoor ons website en advertenties dus in de gaten.

AUTOLAND VAN DEN BRUG Zilverweg 3, Heerenveen, T (0513) 63 30 54 skoda@vandenbrug.nl, vandenbrug.nl/skoda Voor onderhoud, service en reparatie kunt u ook terecht bij onze ŠKODA-vestigingen in Drachten en Sneek.

GrootHeerenveen 2 - 2017  
GrootHeerenveen 2 - 2017  
Advertisement