GEZOARDE #6

Page 1

3 maandelijks magazine - 2018 #6 www.gezoarde.be

Frank Van Erum

“OP DE GEZÔARSE FEESTEN WAS IK EEN VASTE GAST.”

#6


2 10.000 M

SHOPPEN

bekijk onze openingstijden op www.tuincentruminterflower.be

Beleef de Zomer BIJ TU

INCEN TRUM INTERF LOWE R!

ZIN IN ZOMER!

Bezoek ons tuincentrum in Lokeren voor zomer-inspiratie, zomer-voordeel en kortingen! TUINCENTRUM INTERFLOWER • EEKSTRAAT 70 • 9160 LOKEREN T +32 934 806 03 • WWW.TUINCENTRUMINTERFLOWER.BE


INTRO | 3

VROEGER WAS ALLES BETER! Tekst Kim Speleman g Fotografie Luc De Herdt Vroeger was alles beter ... Toen de euro nog een frank was, toen de Twix nog een Raider was, toen je nog een gele briefkaart moest opsturen als je een wedstrijd wou winnen in plaats van iets te liken of sharen op Facebook. Vroeger toen het sneewde, was het gewoon winter, maar tegenwoordig als er enkele vlokken sneeuw uit de lucht vallen, ligt de helft van het land plat, verkeer is ontregeld, treinen rijden niet meer en vliegtuigen komen door ‘code rood’ niet meer van de grond. Ook het leven leek mij net iets goedkoper te zijn toen we de Belgische frank nog hadden. Met ons zakgeld van 20 frank kochten we een halve snoepwinkel leeg. We gingen naar de winkel en voor 1000 frank gingen we met een volle winkelkar naar huis. Als ik nu voor 25 Euro (=1000 frank) koop in de winkel, vraag ik me af of het de moeite was dat ik een winkelkar genomen heb ... We speelden nog buiten, bouwden kampen of speelden voetbal tot de zon onder ging. Tegenwoordig willen de kinderen gamen op hun spelcomputer of op hun tablet of gsm om hun social media bij te houden. Ik weet het: tijden veranderen en iedereen gaat en moet mee. Dat doe ik gelukkig ook. Vroeger praatten we meer met elkaar. We gingen op bezoek bij elkaar om bij te babbelen. Er werden echte kaarten verzonden met verjaardagen en/of kerst. Maar tijden veranderen en alles wordt ons een stuk makkelijker gemaakt. Zelf stond ik ook niet te springen om elk jaar al die kaarten te versturen. Maar tegenwoordig herinnert social media ons eraan wanneer er iemand uit je vriendenlijst jarig is. Superhandig! Mij hoor je niet klagen, maar soms is het erg leuk om terug te denken aan hoe het vroeger was en hoe we ons bezig hielden. Vandaag geniet ik van nieuwe dingen en ik ben benieuwd wat de toekomst ons nog zal brengen.

www.gezoarde.be |


4 | GEZÔARDE IN BEELD

I

n ons mooie dorpje tieren de bijen voorlopig nog we­ lig, vermoedelijk te danken aan de vele imkers die we hier nog rijk zijn. Jammer genoeg moeten we hier ook een kant­ tekening bij maken, want volgens verschillende weten­ schappers lopen we het ern­ stige risico dat de honingbij zal uitsterven binnen afzienbare termijn. Geen probleem, denkt u? Groot probleem, zeggen wij. De bijen zorgen voor de bestui­ ving van 80% van alle planten in Europa, en zonder bestuiving dragen planten geen vruchten en het gevolg kan u raden. De minst optimistische weten­ schappers beweren zelfs dat de mens twee jaar na de bij zal uitsterven en dat we dan enkel een ontredderde aarde zullen overhouden. De oplossing is echter simpel ... plant gewoon wat meer bloemetjes. De bijen zijn er goed mee, en uw hofken ziet er ook wat feestelijker uit!

Tekst Kwinten Van Campenhout Fotografie Kim Speleman

beeld met dank aan Joris Vercauteren

| www.gezoarde.be


GEZÔARDE IN BEELD | 5

www.gezoarde.be |


6 | INTERVIEW

Frank Van Erum

“HET IS DE BEDOELING DAT DE LEERLINGEN ÉCHT THEATER ZIEN.” | www.gezoarde.be


INTERVIEW | 7

FRANK

VAN ERUM Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

M

et Michael Vroemans lieten we eerder al iemand uit Familie aan het woord. Deze keer neemt Frank Van Erum ons mee achter de schermen van die andere populaire Vlaamse soap: Thuis. Het hoofdstuk van de goedlachse Renzo mag er voorlopig dan wel opzitten, de toekomstplannen van Frank zijn goed gevuld.

Je bent geboren in Genk, maar toch heb je ook een sterke band met Lokeren …

“Ik ben inderdaad afkomstig uit Limburg, maar al op jonge leeftijd verhuisde ik naar Lokeren. Na de scheiding van mijn ouders trok mijn moeder naar het Waasland. Mijn tante woonde hier toen ook, het was een evidente keuze voor haar.”

Beviel de Lokerse omgeving je?

“Zeker en vast. Ik ben naar school gegaan op ’t Heiende en later naar het Sint-Lodewijkscollege. Mijn oudste dochter gaat daar ook naar school, de tweede zal er binnenkort starten. Ik heb

daarna enkele jaren in Moerbeke gewoond, dus ook Eksaarde passeerde ik regelmatig. Met mijn muziekgroep Plan Be hebben we wel eens in het Uilennestje gespeeld en ook op de Gezôarse Feesten was ik een vaste gast.”

NERGENS BETER DAN … THUIS Ondertussen ben je wel al enkele jaren gesetteld in Hamme?

“Een jaartje of vier denk ik. Hier had ik de ruimte om een theaterzaal in te richten. Het Rotatheater is altijd mijn grote droom geweest. Bij me thuis cultuur aanbieden voor de mensen uit mijn omgeving. Ik probeer hier ook verschillende zaken te programmeren. Toneelstukken, comedy, muziek … Allemaal kleinschalig zodat er ruimte is voor contact met de artiesten in een huiselijke sfeer. Een hapje en een drankje erbij en ik kan de mensen een plezante avond aanbieden. Daar draait het tenslotte om.”

www.gezoarde.be |


8 | INTERVIEW

Speel je zelf ook voorstellingen in het Rotatheater?

“Af en toe eens, maar dat zijn eerder uitzonderingen. Met mijn productiehuis O’kontreir maken we toneelstukken voor jongeren, vooral in schoolverband dan. We spelen in heel Vlaanderen voorstellingen over thema’s uit de vakoverschrijdende eindtermen.”

verkeersveiligheid … Zodra we voelen dat er een bepaald verhaal in een thema zit, gaan we er mee aan de slag. Het moet zeker een educatieve waarde hebben, maar in de eerste plaats ook een theatrale waarde. Het is de bedoeling dat de leerlingen écht theater zien, waarover ze dan achteraf kunnen praten in de klas.”

Wat moet ik me daar juist bij voorstellen?

Vanwaar de visie om toneel te maken voor jongeren?

“Dat zijn onderwerpen die aan bod moeten komen volgens het beleidsplan. Pesten, drugs, seks,

“Het was eigenlijk De Sleutel die vragende partij was. Dat is een organisatie die rond drugs­

problematiek werkt. Samen met Mattias De Paep ben ik aan de slag gegaan om iets te schrijven rond dit onderwerp … en dat bleek gewoon keigoed te werken. Nadien hebben we ook samengewerkt met bijvoorbeeld Child Focus over sexting en Sensoa over seksualiteit. We doen dit zodat we de leerlingen achteraf iets kunnen aanbieden. Een forum waar ze terecht kunnen met eventuele vragen. Daar zorgen die organisaties dan voor. Ze maken bijvoorbeeld ook een educatief pakket rond het onderwerp van het toneelstuk dat de school nadien kan gebruiken tijdens de lessen.”

RENZO Bij velen zal je ongetwijfeld vooral bekend zijn als Renzo uit Thuis, maar voor de nietkijkers, wie is hij?

“Renzo was vroeger dé rebelse puber. Hij is de zoon van Nancy, maar niet van Eddy, wat vele kijkers wel denken. Hij heeft heel wat, laat ons zeggen, ‘zotte streken’ uitgehaald. Nadien is hij wel wat gekalmeerd. Renzo heeft eens een jaartje op Lanzarote gezeten, maar kwam dan terug naar België, omdat hij zijn vrouw en zoontje achterna ging. Hij is bovendien ook een positief ingestelde persoon. Erg optimistisch met een grote verantwoordelijkheidszin. Renzo keert voorlopig niet terug, want hij is verhuisd naar Frankrijk.”

Lijkt Renzo in het echte leven een beetje op jou?

“Meer dan je zou denken. Ik ben zelf ook een erg optimistische persoon die vrolijk in het leven

| www.gezoarde.be


ieder 3de weekend van de maand een menu aan

â‚Ź45,00

* hapjes * vo orgerecht * soep + â‚Ź5,00 * hoofdgerecht & dessert

p.p.

Reserveer tijdig!

16 en 17 juni

14 en 15 juli

15 en 16 september

20 en 21 oktober

17 en 18 november

15 en 16 december

Feestzaal Triphon - Eksaardsedam 15 - 9180 Moerbeke-Waas - www.triphon.handelsgids.be


Hoeveslagerij

DE VIERKLAVER

Pieter Van Poucke & Annelies Marchand

Hormonenvrij vlees van eigen hoeve. Ambachtelijke salades en charcuterie. Fondue Gourmet Koude schotel Barbeque Wok Kaasschotel Specialiteit diepvriespaketten

Hemelseschoot 19 - 9160 Lokeren - T 09 348 15 76 - www.devierklaver.be


INTERVIEW | 11

staat. Natuurlijk hebben ze in de serie alles uitvergroot, dat kan niet anders, maar de basis is dus zeker gebaseerd op mezelf.”

Viel het vertrek je zwaar?

“Toch wel. Het was namelijk zeer fijn om Renzo te spelen met bovendien een heel fijne ploeg om mee samen te werken. Het is ook erg jammer dat de manier waarop ik mijn ontslag kreeg een beetje respectloos was. Het zou leuker geweest zijn om in schoonheid afscheid te nemen.”

Wat is er juist gebeurd?

“Tegenwoordig deelt de VRT amper nog vaste contracten uit. De acteurs werken dus op freelancebasis, zoals ik ook doe. Je werkt dus eigenlijk voor onbepaalde duur. Als je uit de serie geschreven wordt, dan moet je vertrekken en dat kan zomaar gebeuren, gelijk wanneer. Zo staat het ook in het contract, ze doen dus niks verkeerd, maar het zou respectvoller geweest zijn mocht hier sneller over gecommuniceerd worden. Het theaterseizoen begint namelijk in september. Als je voorstellingen wil plannen, moeten die voor september opgenomen worden, zodat ze in het boekje kunnen verschijnen en het volgende theaterseizoen effectief gespeeld worden. Ik ben aan de deur gezet in december en ben dus een heel theaterseizoen kwijt. Als de VRT niet zo rond de

pot gedraaid had, konden ze me er tijdens de zomer laten uitstappen, mooi op tijd om van start te gaan met het theater.”

NIEUWE UITDAGINGEN Je hebt na je ontslag in de pers gereageerd met een ludiek filmpje. Waarom heb je dat gedaan?

“Enkel voor de fans. Renzo werd een tijdje geleden nog verkozen als het tweede populairste mannelijke personage uit Thuis. Hij had dus een hele resem fans achter zich. Daarvan zijn er ook een deel die mij als acteur willen blijven volgen. Via dat filmpje stuur ik hen richting mijn Facebookpagina. Daarop kunnen mijn fans me volgen en me bereiken. Ze zullen ook aankondigingen van mij meteen zien.”

Je hebt al verteld dat je goed lijkt op de positieve Renzo, blijf t jouw toekomst er ook rooskleurig uitzien?

“Natuurlijk! Het brengt niet op om achteruit te kijken en je blind te staren op een moeilijk moment. Met mijn productiehuis ga ik vol aan de slag en ook met het Rotatheater zijn mijn dagen goed gevuld. Daarnaast keer ik misschien ooit nog wel eens terug als Renzo of duik ik op in een nieuwe serie? Het kan allemaal!”

www.gezoarde.be |


12 | GEZÔARS SPAALEKE

Ik ga op reis en ik neem mee ... Zoek de woorden in de woordzoeker. Na het wegstrepen van alle woorden blijven er een aantal letters over. Deze letters vormen een zin. Mail de oplossing naar wedstrijd@gezoarde.be en win een cadeaubon t.w.v. € 25 geschonken door Welterusten. Succes! De winnaar van Gezôarde #5 is Magda Raes. Proficiat!

Z

L

M

K

O

T

B

A

D

P

A

K

T

R

I

H

S

T

K

R

G

E

U

O

S

B

A

T

T

E

R

I

J

L

A

D

E

R

V

O

O

T

S

U

J

R

T

A

F

W

O

E

S

C

H

O

E

N

E

N

E

S

I

S

I

L

N

N

R

O

A

G

L

E

J

D

E

E

L

K

N

R

V

E

W

E

A

D

S

A

T

S

R

I

I

T

O

P

J

E

Z

O

N

N

E

C

R

E

M

E

P

O

H

E

R

U

G

Z

A

K

A

B

E

E

B

T

O

N

I

B

J

P

T

A

D

B

H

E

M

D

K

O

T

K

J

U

D

B

R

T

P

K

A

O

N

N

M

P

L

A

D

S

N

E

I

U

O

O

T

M

A

K

E

R

E

D

O

E

V

D

O

N

E

O

R

R

E

R

O

A

S

C

N

I

E

S

J

O

W

R

E

A

M

D

B

K

D

S

R

T

N

R

I

U

T

E

T

E

L

Z

K

G

U

D

O

E

M

T

I

E

O

D

E

D

S

S

H

E

S

N

E

E

C

N

N

A

G

E

L

K

N

I

P

P

E

R

A

C

L

P

N

L

O

A

L

A

T

L

N

T

E

N

E

A

P

M

E

L

S

N

B

V

D

H

J

I

D

E

L

K

P

A

A

L

S

I

D

T

E

P

I

I

S

H

T

R

A

A

K

K

N

A

B

U

I

T

L

O

F

S

K

J

I

N

E

L

E

W

U

J

R

E

G

E

N

J

A

S

O

A

I

L

E

P

S

S

P

A

H

C

S

L

E

Z

E

G

D

I

E

N

N

D

R

E

T

A

E

W

S

R

E

S

R

E

T

S

I

E

L

P

I

N

Z

O

N

N

E

B

R

I

L

Z

W

E

M

S

H

O

R

T

aftersun badpak bankkaart batterijlader bikini borstel broek deodorant elastiekjes fototoestel geld gezelschapsspel

| www.gezoarde.be

handdoeken hemd identiteitskaarten juwelen kam kleedje kousen kredietkaart lectuur nagelknipper nagelvijl noodmedicatie

ondergoed pet pleisters regenjas reisdocumenten rijbewijs rok rugzak scheerapparaat schoenen slaapkledij slippers

sweater tandenborstel tandpasta topje tshirt visum washandjes zakdoeken zonnebril zonnecreme zwembril zwemshort


Timeless Jubileum

Lekker slapen. De normaalste zaak van de wereld.

Vlak 2895,-

1699,alle maten*

(140/160/180x200/210)

Elektrisch verstelbaar 3915,-

2599,-

Geheel compleet ∙ Originele Combispring® matras ∙ Latex topper ∙ Topper anti-slip ∙ Luxe achterwand ∙ Draadloos elektrisch verstelbaar ∙ Hoogwaardige meubelstof

alle maten* (140/160/180x 200/210)

Vakmanschap sinds 1884

Al 134 jaar gegarandeerde kwaliteit

Uitvinders van de CombiSpring®

Stabiel ligcomfort over de gehele breedte

Duurzaamheid, ondersteuning en ventilatie

Uitgezonderd maat 220

*

Alles voor uw slaapcomfort

RECHTSTRAAT 266 • 9160 EKSAARDE • WWW.WELTERUSTEN.BE • INFO@WELTERUSTEN.BE


14 | ONDERNEMER

DE HOND, MIJN VRIEND: DE ONDERNEMER IN INE CASTELEYN. Tekst Marijke Diericx g Fotografie Luc De Herdt

Ine Casteleyn baat sinds 2015 Catella College uit. Dé plek waar honden en (toekomstige) baasjes terecht kunnen voor training, begeleiding en een stevige portie positiviteit.

Hoi Ine! Je noemt jezelf een hondenmentor. Wat mogen we daaronder verstaan?

Als hondenmentor hou ik me eigenlijk met verschillende zaken bezig. Mijn voornaamste taak is de mensen begeleiden in de training van hun hond. Ze kunnen al bij mij terecht vanaf hun zoektocht naar een hond. Sommige mensen weten niet goed of een hond wel bij hen past en dan contacteren ze mij. Hierbij is het belangrijk om te luisteren naar het verhaal van de mensen: Wat is hun leefwereld, wat zijn de werkuren, hoe staat hun gezin er tegenover. Pas als ik een beeld geschetst heb van deze situatie, kan ik advies geven. “Ja, jullie zijn zeker geschikt voor een hond of nee, het zal niet werken.” Zo heb ik er ook al gehad.

Hoe reageren mensen daar dan op?

Er zijn mensen die me de deur wijzen, die kortaf zeggen dat “ze hunne plan wel zullen trekken”. Dan gaan we niet met elkaar verder. Andere personen zijn achteraf vaak dankbaar, zovele jaren later, als ze inzien dat het inderdaad geen goede keuze was voor hen. Ik ben altijd heel eerlijk. De mensen weten dat ook.

Met welke zaken kan men nog bij jou terecht?

Personen die al een nest op het oog hebben, maar niet weten welke hond te kiezen, kunnen bij mij terecht. Ook dan peil ik eerst naar hun situatie en luister ik naar hun verhaal. Ik maak kennis met de hondjes van het nestje en kijk welk karakter het best bij de mensen past. Dit is natuurlijk niet enkel beperkt tot puppy’s en hondjes van nesten ... ik werk ook samen met verschillende asielen. Want in Vlaanderen zitten die stamp­ vol hé, dus het is altijd wijs als mensen eentje willen adopteren. Bovendien geef ik ‘one-on-one’ lessen voor mensen die, om welke

| www.gezoarde.be


ONDERNEMER | 15

Ine Casteleyn

“IK BEN ALTIJD HEEL EERLIJK. DE MENSEN WETEN DAT OOK.”

www.gezoarde.be |


16 | ONDERNEMER

reden dan ook, geen hondenschool willen bezoeken. Het grootste voordeel van zo’n persoonlijke aanpak, is het feit dat honden echt leren wat het baasje belangrijk vindt. Ik ben geen hondenschool die met een lijstje afkomt hé. Als jij niet wil dat je hond in de mand gaat liggen, zal ik hem dat ook niet aanleren. En als je net wel wil dat je hond altijd naast u wan­ delt, zal ik hem dat wel leren. ’t Kan eigenlijk allemaal. Iets waar ik mij ook graag mee bezighoud, is het maken van veilige honden­ speeltjes uit fleece. Dit is veel veiliger dan rubberen speeltjes, want als ze fleece op zouden eten, komt het eruit zoals het erin is gegaan *lacht*. Last but not least: we hebben ook een zelfstandige hondentrim­ ster in dienst die de hondjes steeds doet stralen.

Je had hiervoor een vaste job. Was het een grote stap om de job achter te laten?

Mogen we je dan een hondenfluisteraar noemen, Ine?

Enkele jaren geleden kreeg ik bericht van een koppel waarvan de man een zware beperking had. Na het overlijden van hun vorige hond zochten ze een cho­ coladebruine labrador om te adopteren. Ik wist dat het niet eenvoudig zou zijn om aan zo’n specifieke vraag te beantwoorden, maar ik waagde het erop. Het duurde niet echt lang voor ik terecht kwam bij Mokka, een bruine labrador van 8 jaar, die was afge­ staan door een jong koppel met een kindje wegens tijdgebrek. De hond leek geschikt, maar je weet nooit hé. Van een jong gezin, naar een gepensio­ neerd koppel. Maar soit, ik waagde het erop en ik ga die dag nooit meer vergeten. Ik bracht Mokka naar het koppel en dat was liefde op het eerste gezicht hé. Tot op heden zijn ze een match made in heaven!

‘t Is niet dat je het niet mag zeggen, maar ik hoor het niet zo graag. Mensen leggen bij het horen van ‘hondenfluisteraar’ vaak de link met commerciële figuren die ze kennen vanop TV. Hun aanpak past niet bij de mijne, want ik werk beloningsgericht. Mijn motto is dan ook: Ik wil dat een hond iets doet omdat hij het graag doet. Omdat hij het leuk vindt. Niet omdat hij schrik heeft voor de gevolgen. Veel bekende honden­ fluisteraars werken eerder met die ‘schrik-methode’: Honden doen iets wel/niet omdat ze bang zijn van de gevolgen. Mijn positieve aanpak neemt meer tijd in be­ slag, maar levert veel meer op voor baasje en beestje. “Ik wil dat een hond iets doet omdat hij het graag doet. Omdat hij het leuk vindt. Niet omdat hij schrik heeft voor de gevolgen.”

| www.gezoarde.be

Eigenlijk niet. Mijn vorige job was enorm emotioneel belastend en ik was uiteindelijk al twintig jaar met honden bezig op vrijwillig vlak, in verschillende hondenscholen. Het was dus niet echt volledig nieuw, maar het voelde wel als een verademing om eindelijk fulltime met mijn droom bezig te zijn. Mijn man zei ook: “Ine, we zijn geen twintig meer hé. Het is nu of nooit.” Het was best een serieuze sprong om mijn job achter te laten, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om nog terug daar te gaan werken.

Je brengt wel vaker hond en mens bij elkaar. Wat was hierbij je meest bijzondere ervaring?

Merci, Ine. Veel succes nog met Catella College!


Ook om mee te nemen!

Authe overh ntiek en ee echt s rlijk, een tukje Italië in Eks aarde !

Salades Pizza’s & Pasta’s Vis- & vleesgerechten Per take away krijgt u 1 stempel 10 stempels = 1 pizza gratis Volg ons op facebook @spaccanapolieksaarde

Bautschoot 58 - 9160 Eksaarde - T. 09 220 93 16 open van dinsdag tot en met vrijdag van 12u00 tot 14u30 en van 18u00 tot 22u00


18 | WELZIJN

EXAMENSTRESS?! Tekst Heidi Verdurme g Fotografie Luc De Herdt Juni, de maand waarin de zomer begint! Maar ook de maand waarin velen onder ons proefwerken en examens afleggen. Dit loopt niet voor iedereen van een leien dakje. Sommigen hebben last van stress en panikeren. Ook slapeloosheid, te veel of niet eten, huilbuien en ruzie komen vaak voor. Uit een bevraging van een aantal studenten tussen 20 en 23 jaar blijkt dat uitstelgedrag en faalangst bij het studeren roet in het eten gooien. Hierbij spelen tijdsdruk en deadlines een grote rol. Ook medestudenten kunnen je hoofd op hol doen slaan door

| www.gezoarde.be

een spervuur aan vragen te stellen net voor een examen. Het is logisch dat extra drukte je in de war brengt. Probeer dan een rustigere plaats te zoeken en berichten op je smartphone te negeren. Stress kan ook positief zijn. Om goed te presteren is een gezonde dosis adrenaline nodig ... denk maar aan sporters. Zo kan ook tijdsdruk ervoor zorgen dat je harder gaat werken. Om goede resultaten te behalen heb je dus een zekere drive nodig. Teveel spanning kan zowel je lichaam als je hersenen blokkeren. De lichamelijke en psychische klachten die bij


WELZIJN | 19

de meeste van de bevraagde studenten voorkomen zijn ongeduld, verminderde concentratie, panie­ kaanvallen, huilbuien, huiduitslag, slapeloosheid of negatieve gedachten. Wat doet stress met mij? De hersenen zijn grofweg op te delen in drie delen: het reptielenbrein, zoogdieren­ brein en mensenbrein. Het zijn vooral de laatste twee die een rol spelen bij stressreacties. Het mensenbrein zorgt ervoor dat je kan nadenken en oplossingen verzinnen. Bij verhoogde stress kan het gebeuren dat je hersenen overschakelen op het zoogdierenbrein. Het mensenbrein wordt daarbij geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Wanneer het zoogdierenbrein is inge­ schakeld, ga je als reactie op de bedreigende situatie vechten, vluchten of verstarren. Zoals dieren doen wanneer ze zich bedreigd voelen. Natuurlijk word je niet bedreigd door een leeuw, maar je lichaam reageert wel alsof de leeuw voor je staat. Dit gebeurt vaak zonder het zelf goed te beseffen. Sommige men­ sen kunnen hun stressniveau heel goed reguleren en kunnen snel terug tot rust komen zodat hun men­ senbrein terug begint te werken. Zolang je niet tot rust komt, zal het moeilijk zijn om nog meer leerstof te blokken. Tijdens het examen kan je dan bepaalde stukken kwijt zijn, de zogenaamde blackout. Gelukkig kan je er iets aan doen. Eerst en vooral kan je op zoek gaan naar wat je stress bezorgt. Weet je niet wat je stress bezorgt, praat er dan over met vrienden en familie. Misschien helpen ze jou op weg. Zo kan je oplossingen verzinnen om examenstress tegen te gaan. Misschien kan je de volgende tips van studenten gebruiken: in de tuin of de omgeving gaan wan­ delen, eventueel met de hond, sporten, een bad nemen, ontspannen bij een rustig muziekje, praten met familie en vrienden of eens goed huilen. Je kan ook ontspanningsoefeningen op YouTube opzoeken. Maak jezelf een gezonde maaltijd klaar en drink veel water. Probeer in blokken te studeren en tussendoor veel te bewegen. Tot slot: vergeet die kleine tus­ sendoortjes niet. Een stukje chocolade helpt je vast door de laatste loodjes! Succes!

www.gezoarde.be |


20 | GEZÔARSE LANDBOUW

Astrid De Cock

“EEN JEUGDHUIS WAAR JONGEREN TERECHT KUNNEN, DAT MISSEN WE NOG.” | www.gezoarde.be


GEZÔARSE LANDBOUW | 21

EEN PIENTERE JONGEDAME MET EEN HART VOOR DE LANDBOUW Tekst Lucinda Fierens g Fotografie Kim Speleman De 21-jarige Astrid De Cock is voor vele Gezôardeneirs een bekend gezicht. Hoeveel van ons hebben immers al niet vol verbazing gekeken naar deze jongedame die met de grootste behendigheid haar tractor door de straten van Eksaarde loodst? Tijd om haar beter te leren kennen dus! Astrid is, wat je noemt, een rasechte Gezôarse. Na haar lagere schoolperiode op de Stedelijke Basis­ school Eksaarde, volgde ze Economie – Moderne Talen aan het Sint-Teresiacollege. Haar vrije tijd verdeelde ze tussen de KSJ en het landbouwbedrijf van haar ouders. Toen ze afstudeerde aan het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren, besloot ze bedrijfsmanagement te gaan studeren. In juni 2017 behaalde ze haar diploma en ging ze op zoek naar een job die haar hart kon stelen. Dit bleek echter moeilijker dan ze dacht. Dus besloot ze haar hart te volgen en mee te stappen in het landbouwbedrijf van haar ouders. Wanneer ik haar vraag waarom ze deze keuze maakte, vertelt Astrid: “Tijdens mijn eindstage miste ik de betrokkenheid bij het grotere geheel, iets wat ik zeer belangrijk vind. Weten voor wie en waarom je iets doet.” Het landbouwbedrijf van het gezin De Cock is ge­ specialiseerd in melkvee. Momenteel hebben ze 260 melkkoeien. Ook de akkerbouw is belangrijk, waarbij de klemtoon ligt op de aardappelteelt. Iedereen van het gezin, dus ook broer Sander en zus Angelique, werken mee. En niet omdat het moet. Daar zijn papa

Erwin en mama Christel steeds heel rationeel mee omgegaan ... het mag geen verplichting zijn voor de kinderen om mee in het bedrijf te stappen. Wel betrekken ze de kinderen steeds in alle stappen die ze zetten, of het nu gaat over de dagelijkse planning of over de aankoop van een nieuw machine. Ieders mening wordt gevraagd en mee in overweging genomen. Ieder kind heeft zijn talent en krijgt de kans om dit te benutten en te ontwikkelen. En het is net dat wat bij Astrid de liefde voor haar vak heeft aangewakkerd, samen met de drang naar een zelfstandig ondernemen. Op de boerderij bestaat geen afgelijnde taakverde­ ling. Astrid helpt mee in de stallen, melkt de koeien, werkt op de akkers, verzorgt de kalfjes en helpt mee met de administratie. Wanneer ik haar vraag naar de taak die ze het leukste vindt, moet ze even denken, maar antwoordt dan: “Het verzorgen van de kalfjes. Je ziet hoe ze groeien, je zorgt ervoor dat ze gezond blijven, hun vacht mooi blinkt ... En uiteindelijk zie je hoe ze als gezonde koeien melk geven. Je wil het steeds beter doen, zij zijn immers de toekomst van ons bedrijf. Dat vind ik superleuk!” En haar studies? Ook deze kan ze ruim toepassen in

www.gezoarde.be |


22 | THEMA

haar job: “Een landbouwbedrijf is zoals elke andere onderneming. Je moet een goed businessplan heb­ ben dat je regelmatig evalueert en bijstuurt. Je moet zeer doordacht investeren, constant mee zijn met de regelgeving, enz. Het voordeel van mijn opleiding is dat ik leren kijken heb vanuit verschillende invalshoeken. Dat ik kan verge­ lijken met hoe andere bedrijven te werk gaan en hoe ik alles best in de praktijk kan brengen in ons bedrijf.” Astrid geniet met volle teugen van haar leven op de boerderij. En hoewel het hard werken is, put zij er ontzettend veel voldoening en energie uit. En wat een energie, zo blijkt! Ze zet graag een stapje in de wereld met haar vrienden, over wie ze met enthousiasme spreekt, en houdt nog tijd over om zich in te zetten voor De Groene Kring, “Een vereniging voor jongeren met een hart voor de land- en tuinbouwsector”. Astrid is daar niet alleen secretaris en bestuurs­ lid, maar start binnenkort ook op in een werkgroep. Deze houdt zich bezig met het landbouwbe­ leid in Europa en formuleert hier standpunten rond. Op de vraag waarom ze dit doet, antwoordt ze: “Het is zo leuk, ik leer veel bij en ook de sociale contacten met de jongeren zijn super!” En dan zijn we nu bij de vraag gekomen die niet mag ontbreken: “Wat vind je leuk aan Gezôarde en wat zou je willen verande­ ren?”. Astrid denkt even na en antwoordt: “Wat ik leuk vind, is het sociale gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt aan de kassa staat of bij de bakker

| www.gezoarde.be

wacht op je beurt, ben je al snel met iedereen in gesprek over al­ lerlei onderwerpen. Ook de activi­ teiten die georganiseerd worden in het kader van de Gezôarse Feesten mogen niet mankeren. Dat is altijd weer supergezellig!”. Wat ze wil veranderen ligt moei­ lijker tot we babbelen over het aanbod voor de jeugd in ons dorp. En dan besluit ze: “Een jeugdhuis waar jongeren terecht kunnen, dat missen we nog. Voor de kin­ deren tot de leeftijd van ongeveer

vijftien jaar heb je de jeugdbewe­ ging. Maar daarna stopt het hier. Een ontmoetingsplaats waar je in het weekend terecht kan, waar af en toe een fuif georganiseerd wordt, dat mag er zeker komen!”. Tot slot rest mij nog maar één ding: Astrid, je bent een bijzondere jongedame. We zijn ontzettend fier dat we jou een Gezôardeneir mogen noemen! We wensen je alle succes toe in alles wat je onderneemt!24 | GEZÔARDE ONDER DE LAT

“ALLES IS BEGONNEN BIJ FC EKSAARDE.” Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

| www.gezoarde.be


GEZÔARDE ONDER DE LAT | 25

We hebben er lang op moeten wachten, maar Sporting Lokeren is eindelijk weer helemaal op dreef. Een teleurstellend seizoen werd gelukkig toch nog goedgemaakt met een mooie passage in Play-off 2. Wij onthouden vooral dat het tij keerde toen Ortwin De Wolf onder de lat verscheen.

Kan je met een goed gevoel terugkijken op je seizoen?

“Het seizoen voor mij was voornamelijk Play-off 2, waarin ik veel matchen heb mogen spelen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat ik weer wat meer wedstrijden achter mijn naam heb staan. Natuurlijk moet je er als doelman wel een heel seizoen kunnen staan, maar je weet nooit op voorhand wanneer je kansen gaat krijgen. Deze kans heb ik met beide handen gegrepen en hopelijk kan ik in de toekomst steeds meer laten zien.”

Hoe komt het dat je plots heel veel wedstrijden na elkaar mocht spelen?

“De eerste doelman, Davino Verhulst, moest onder het mes. Hij zou een hele tijd buiten strijd zijn, dus moest ik hem vervangen. Ik wist dus op voorhand dat ik in Play-off 2 veel matchen gingen mogen spelen, zo kon ik er optimaal naar toe leven en me goed voorbereiden.”

Heb je veel reactie gekregen?

“Meer en meer mensen spreken me aan. Ook van wie ik het niet verwacht en dat is wel een leuk gevoel. Of supporters die mijn naam scanderen, fantastisch! Ik ben ook peter van supportersclub ’t Moleken hier in Eksaarde. Ook daar voel ik heel veel steun. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk activiteiten bij te wonen. In de eerste plaats om dat ik dat gewoon graag doe en natuurlijk ook om hen te bedanken. Het mentale aspect voor een doelman wordt vaak erg onderschat, maar het betekent zo veel.”

Leg eens uit …

“De meesten verwachtten allemaal dat ik die matchen in Play-off 2 perfect ging afwerken, maar dat is echt niet zo vanzelfsprekend. Fysiek waren die matchen geen enkel probleem voor mij, maar mentaal is dat zwaar. Je telkens opnieuw opladen voor een wedstrijd vergt veel van jezelf. Als je wint is dat makkelijk, maar ook na een slechte match

moet je er weer staan. Keepen is in de eerste plaats mentaal sterk zijn!”

VEERTIG GOALS Hoelang speel je ondertussen voor Sporting Lokeren?

“Ik speel al mijn hele carrière hier, op één seizoen na. Ik ben begonnen bij FC Eksaarde, als spits nota bene, met een goal of veertig in dat seizoen. Daarna heb ik meteen de stap naar Lokeren gezet, waar ik eerst ook nog vier jaar als spits gespeeld heb.”

Van spits naar doelman, dat is een grote verandering? “Ik was nog heel jong, dus op die leeftijd kon dat nog wel. Na mijn periode als spits ben ik omgedoopt tot verdediger om uiteindelijk op mijn elf jaar als doelman te spelen. De toenmalige doelman van de ploeg was een keertje afwezig en ik gaf me op om in het doel te gaan staan. Dat bleek goed te lukken … uiteindelijk zelfs héél goed. Bij de U14 heb ik nog even geprobeerd om terug als verdediger te gaan spelen, maar dat werd een kort verhaal hoor, de conditie was al helemaal weg (lacht).”

Je bent al van op heel jonge leef tijd intensief met voetbal bezig, hoe reageerden je ouders daarop?

“Zij hebben de eerste stap voor mij gezet, toen Lokeren kwam aankloppen. Ik was veel te jong, dus dan wordt dat met de ouders geregeld. Ik mocht van hen bij Lokeren gaan spelen als ik dat wou. Ook toen het uiteindelijk duidelijk werd dat ik misschien toch wel een kansje had om bij Lokeren te blijven voetballen en misschien wel een carrière uit te bouwen, hebben ze me keihard gesteund. Ze hebben me altijd de keuze gelaten. Studeren, voetballen of de combinatie. Zodra ik zeker van mijn stuk was, stonden zij daar ook honderd procent achter.”

NIE ZEVEREN! Je kan ondertussen niet alleen zeggen dat je wedstrijden op het hoogste niveau achter je naam hebt staan, maar ook wedstrijden met de nationale jeugdploeg én een training met de Rode Duivels. Hoe ben je daar beland?

“Ik kreeg plots telefoon van Erwin Lemmens, de

www.gezoarde.be |


26 | GEZÔARDE ONDER DE LAT

keepers­trainer van Sporting Lokeren en de Rode Duivels. Hij zei dat ik moest komen meetrainen met de Rode Duivels, want ze hadden een vierde doelman te kort. Ik heb drie of vier keer geantwoord dat hij moest stoppen met liegen. Erwin is nogal ne zevereir, dus ik dacht echt dat hij me weer eens aan het beetnemen was. Plots drong het door … Ik legde de telefoon neer, werd lijkbleek en begon te beven. Mijn mama kwam al in paniek naar mij: ‘Oei, wat scheelt er?’. ‘Ik mag meetrai­ nen met de Rode Duivels’, riep ik! Een onbeschrijfelijk gevoel.”

Hoe was het om tussen al die vedettes rond te lopen? “Dat ga ik nooit meer vergeten. Ze hebben mij daar wel een paar keer serieus doen afzien, maar achteraf kwamen ze wel naar mij om me te feliciteren. Ze hadden het niet verwacht dat ik het er toch nog zo goed van ging afbrengen!”

Horen we binnenkort nu ook jouw naam als de bondscoach zijn selectie voorleest?

“Totaal niet! Ik ben daar ook niet mee bezig. Het was een supertoffe ervaring, maar voorlopig blijft het daar ook bij. Natuurlijk hoop ik dat ik ooit voor de Rode Duivels mag spelen, dat wil iedere voetballer, maar ik lig er nog niet van wakker.”

ITALIË Wat brengt de toekomst voor jou?

“Alvast geen enkele stap overslaan. Ik heb in Lokeren

| www.gezoarde.be

veel moeten doen om te staan waar ik nu sta. Als ik zou vertrekken moet ik weer van nul beginnen en maak ik het mezelf heel moeilijk. Ik hoop dus dat ik hier mijn kansen blijf krijgen om uiteindelijk eerste doelman te worden. Natuurlijk zal er wel een tijd komen dat het moet gaan gebeuren. Maar voorlopig heb ik er een goed gevoel bij. Ik kreeg ieder seizoen wat meer kansen en ook de club geeft me goede signalen.”

En als je mag dromen?

“Dan trek ik naar de Italiaanse competitie, in de voet­ sporen van de Braziliaanse doelman Dida. De Serie A ligt me wel. De mentaliteit is daar erg goed en veel jonge Belgen trekken tegenwoordig ook naar daar. Ik vergelijk mezelf trouwens ook een beetje met Dida. Hij was ook een grote doelman, niet te breed … het postuur dat ik heb. Pas op, als ik hem achterna wil qua carrière moet er wel nog héél veel gebeuren hé.”

Tot slot, als je ooit aan de top speelt, gaan we je nog terugzien in Eksaarde?

“Dat denk ik wel. Ik woon hier namelijk heel graag. Ik ben zelf een rustig persoon, dus wonen in een drukke stad, dat is niks voor mij. Een weekendje weg, dat doe ik graag, maar ik ben altijd blij als ik hier terug thuis ben. Moest ik later hier kunnen wonen, teken ik daar nu direct voor!”

Nog heel veel succes met je verder carrière Ortwin!


U weet het: een goede boekhouder bespaart u geld. Een erkend boekhouder-fiscalist zorgt voor een correcte boekhouding en uw administratieve verplichtingen.

En dat doen we ook. Maar wij doen meer. Bij ons bent u geen nummer. Bij ons krijgt u een persoonlijke begeleiding. Voor boekhouding, sociaal recht én fiscaliteit. Dankzij ons advies, onze opleiding en opvolging kunt u zich concentreren op uw doel: een succesvolle onderneming leiden. Of u nu start, groeit of uw onderneming wil overlaten.

Het stopt niet bij boekhouden. U rekent op ons voor uw fiscale optimalisatie, pensioen- en successieplanning en voor het opbouwen van uw privé- en bedrijfsvermogen.

Wij zijn mee. U dus ook. U wil een expert. Dat zijn we. Wij leiden zelfs experts op. Als de regels morgen veranderen, vertellen wij u dat vandaag al.

Expert. Persoonlijk. Eerlijk.

Contacteer ons geheel vrijblijvend voor een eerste gesprek SoBoFisc.ALL Burg. Comm. V. Nijverheidstraat 11 B 0003 - 9160 Lokeren 09 395 02 60 info@sobofiscall.be

Erkende Boekhoudvennootschap - BIBF nr. 70410074 - RPR Gent, afdeling Dendermonde – 0849 632 304


28 | GEBOREN EN GETOGEN

Bernard De Langhe

“BIJ EEN BOMBARDEMENT OP DE HEIRBRUG DOOK IK DE GRACHT IN.” | www.gezoarde.be


GEBOREN EN GETOGEN | 29

BERNARD DE LANGHE Tekst Arne D’hont g Fotografie Luc De Herdt

Voor zover we konden nagaan is Bernard De Langhe (98) de laatste Gezôarse oud-strijder. Nu woont hij in de Kasteeldreef, maar hij werd in 1920 in de Brielmolenstraat geboren. Een zorgeloze jeugd veranderde snel in een bewogen levensverhaal wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Voor serieus

“Tot mijn zevende woonde ik in de Brielmolen­ straat” zegt Bernard. “Dan zijn we verhuisd naar de Zeveneekskens met het hele gezin: ik, de oudste, en mijn drie zussen en een broer. We gingen te voet naar school in Doorslaar, op klompen. Ma hield een winkel open met voedingswaren en pa ging met die waren de baan op. We speelden voetbal op de wei tot de boer zich kwaad maakte.” Op zijn achttiende gaat Bernard uit werken en als hij twintig is begint hij aan zijn legerdienst. “Net de week voor we verlof hadden, brak de oorlog uit, op 10 mei. Er werd daarvoor al enkele keren verzamelen geblazen maar ik wist dat het deze keer serieus was: De vliegtuigen suisden boven mijn hoofd en in de verte hoorde ik al wapengekletter.”

Overleven op wijn

De Duitse tactiek bestond erin zo snel mogelijk op te rukken naar Frankrijk en ze slaagden daar ook in. Voor Bernard betekende dat dikwijls hetzelfde liedje van aankomen, bombardementen ondergaan en terugtrekken naar een andere positie. Op zijn

leeftijd weet Bernard niet exact zijn levensloop te reconstrueren, maar nog helder van geest diept hij enkele straffe herinneringen op. “Ik herinner me nog goed een treinrit van drie weken in een beestenwagon. Op een tussenstop was het mogelijk wijn te kopen, voedsel was enorm schaars. Een Fransman wierp ons eens een broodkorst toe, daar werd toen hard om gevochten. Wijn was het enige dat me toen in leven heeft gehouden. Ik drink nu nog dagelijks een glaasje wijn, ongezond is dat niet”, knipoogt Bernard. “In Parijs kwam ik aan tijdens een bombardement en de trein moest meteen keren. Waar vroeger een sta­ tion was, was er een enorme krater waar je een huis in kon passen. Bij het wegrijden uit Parijs explodeerde er een spoorbrug achter ons. Dat zal even voor de overgave van het Belgische leger geweest zijn. Na die treinrit droegen de officieren ons op ons voor te berei­ den op een mars van negentig kilometer, maar tijdens de tocht lieten ze ons in de steek. De Duitsers zaten ons dan op de hielen en ik weet nog dat ik twee dagen en nachten door heb gemarcheerd zonder eten.”

Gered door het gewas

Na de capitulatie van het Belgische en Franse leger in de zomer van 1940, werkte Bernard op boerderijen en wijngaarden in Zuid-Frankrijk voor kost en inwoon. Tot er uiteindelijk een repatriëring voor oud-strijders, waar hij toen al tot gerekend werd, op gang kwam. “Ik heb enorm veel geluk gehad dan. Niet iedereen

www.gezoarde.be |


advertentiepagina

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps


GEBOREN EN GETOGEN | 31

kon op de trein en er werden daarom soldaten uit­ geloot die rechtsreeks naar België konden gaan. De eerste 25 nummers mochten op de trein, ik had num­ mer 24. Ik ben dan in Brussel aangekomen met enkel de kleren om mijn lijf bij me. Voordat de Duitsers mij ook maar opmerkten sprong ik op een tram naar Mechelen en ging van daar uit naar station GentDampoort. Het geluk zat me daar weer mee want er stond een melkerijwagen uit Sinaai geparkeerd. De bestuurder heeft me dan afgezet bij mijn oom.” Daarna leefde Bernard ondergedoken in Gezôarde, werkend op het veld als hij kon. Wat niet zonder risico was. “Zo heb ik mijn spade eens in de kant moeten gooien om weg te vluchten van enkele Duit­ sers. Hadden de gewassen dan niet hoog gestaan,

was ik zeker gevangen genomen.” “In 1944 was er een kermis in de Bautschoot toen er een bombardement plaatsvond op de Heirbrug. Ik heb me meteen in de kant geworpen en lag vol angst in de gracht te wachten tot het voorbij was. Achteraf bleek dat het bombardement een vergissing was, dat ze het foute doelwit raakten. Gelukkig was de oorlog niet lang daarna voorbij.” Bernard De Langhe woont met zijn vrouw nog steeds in de Kasteeldreef in Eksaarde. Voor een uitgebreidere versie van zijn verhaal kan u terecht op onze website: www.gezoarde.be/2018/05/25/bernard-de-langhe

www.gezoarde.be |


32 | GEZÔARSE GENEUGTEN

HUISGEMAAKT CITRUS WATER Caloriearm, fris en vol vitaminen (ideaal voor de studenten tijdens de examenperiode)

INGREDIËNTEN VOOR 1 KAN

BEREIDINGSWIJZE

· 1 limoen · 1 citroen · 1 sinaasappel · 2 takjes munt · IJsblokjes · 1 liter water (plat of bruis)

·

VOORBEREIDING:

· ·

·

Het fruit en de kruiden wassen

· · ·

Snijd de limoen, citroen en sinaasappel in schijfjes en halveer deze vervolgens Doe het fruit en de munt in een grote kan of glas. Druk vervolgens met een stamper of houten lepel op het fruit en de munt zodat het sap vrijkomt Het fruit moet je niet tot moes stampen, er moet enkel wat sap vrijkomen Vul vervolgens aan met ijsblokjes en water Even roeren en klaar! Tekst Tania Ott g Fotografie Tania Ott

www.gezoarde.be | |www.gezoarde.be


CADEAUBONS VOOR BELEVINGEN

GENTSE STREEK PRODUKTEN BIEREN GINS

KALLIGRAFISCHE GESCHENKEN

GESCHENK MANDEN

DE KORF uw belevingswinkel

ONTBIJT AAN HUIS

KALLIGRAFIE WENSKAARTEN

OPEN VAN 13.30U TOT 19.00U GESLOTEN OP MAAN- EN DINSDAG

KOFFIE OR TEA?

... MET ALS TOEGEVOEGDE WAARDE “LIEFDE & PASSIE”

Belevingswinkel DE KORF, een plek waar het fijn vertoeven is. Een winkel vol artisanale vaak Genste producten, een ruimte vol kalligrafisch woordenplezier, kortom, dingen om te geven op momenten die er toe doen. Op zoek naar een uniek én origineel cadeau? Onze ontbijtmanden zijn zeker een aanrader! Ook met onze geschenkmanden gevuld met tal van lekkernijen kan je zeker scoren. ‘Beleving’ staat voor genieten van een verwenkoffie, Or tea, genieten van Gentse bieren, uitgebreid ontbijt op zaterdagmorgen en zoveel meer. Opgelet, hiervoor dien je te reserveren want de plaatsten zijn beperkt! Het beste wat u kan doen is zo nu en dan eens binnenwaaien en zien welke wind er nu weer door het huis waait. In elk geval, VAN HARTE WELKOM

De winkel zal gesloten zijn van 8 tot en met 24 juli. Ontbijt- en geschenkmanden kunnen wel worden besteld!

DE KORF

Frans Gevaertstraat 2 | 9040 St.-Amandsberg Tel. 09 251 51 14 | info@dekorf.be | www.dekorf.be


sanitair verwarming keuring onderhoud

0475 90 30 78 Vijverstraat 9 - 9160 Lokeren


ODE AAN DE HUISHOUDHULP | 35

20 JUNI: DAG VAN DE HUISHOUDHULP Tekst Lucinda Fierens Mijn terras, mijn plek onder de zon en mijn verkwik­ kende ‘plekje troost’ na een werkdag vol uitdagin­ gen. Mijn hond aan mijn voeten, een zacht briesje en prachtig vogelgezang op de achtergrond. Wat wil een mens nog meer? Twee kinderen die al wat groter zijn en dus ietwat hun plan kunnen trekken: check! Niet meer achter de kookpotten moeten staan omdat je de dag daarvoor een extra efforke hebt gedaan: check! Een echtgenoot die een avondje uit is: check! En tot slot, het allerbelangrijkste op een donder­ dagavond: de wetenschap dat morgen ons Jeanine komt om met veel liefde van mijn eigenste huisje een mini-paradijs te maken, mijn derde kind – onze hond Marie – te vertroetelen en mij een koningin te rijk laat voelen: CHECK! Kortom, ik voel me een gelukkig mens. En ja, ons Jeanine, mijn Jeanine, zit hier voor heel veel tussen. Ik geef toe, opgeruimd en netjes staat al een tijd niet meer in mijn woordenboek. Ik streef nog steeds naar 36 uur in een dag, maar de klok spreekt mij tegen. En naarmate ik ouder word en ervaar hoe broos het leven is, lijkt de definitie van ‘het huis aan de kant’ zijn betekenis te verliezen. Toch heb ik dat stemmetje in mij dat mij berispt en mijn innerlijke rust verbindt met orde en netheid. En, lieve lezer, dat is waar mijn Jeanine op de proppen komt. Elke vrijdag heb ik het vooruitzicht op thuiskomen in een oase van rust die mijn compulsieve trekjes tot be­ daren brengt. Properheid, de heerlijke geuren van kuispro­ ducten, alles op zijn plaats en het vooruitzicht van een zalig nietsdoen als gezin. Simpelweg gewoon … ZIJN. Niets moet, alles mag. En dan spreek ik nog niet over het

vrijdags ochtendritueel. Ons Marie staat al lang voor de deur enthousiast te kwispelen in afwachting van Jeanine’s liefdevolle groet. Het moment dat de deur opengaat en mijn ochtend plots overzichtelijk wordt. Mijn kids die haar als onderdeel van ons gezin beschouwen. En, tot slot, mijn zoon die vol respect vraagt: “Zal ik je een koffietje maken?”. Ach, wat kan zich gelukkig voelen toch zo gemakke­ lijk zijn! En neen, het is niet altijd perfect. Maar, wat verwacht ik dan ook, op vier uur tijd iets realiseren waar ik vroeger zeker vijf tot zes uur over deed? Neen, dat is gewoon menselijk niet mogelijk. Ik zie ons Jeanine bergen verzetten. En, dames en heren, met haar twee blote handen en een lach op haar gezicht! Ze doet dit al lange tijd, zonder morren en met veel zorg. Ze geeft mij wat ik nodig heb: tijd om te genieten. Dus, mijn lieve Jeanine, mijn lieve huishoudhulp, hoe zal ik het samenvatten? Met de enige woorden die mij te binnen schieten: duizend maal dank om voor mij en mijn gezin te zorgen! Je bent goud waard!

www.gezoarde.be |


36 | GEZÔARDE IN BEWEGING

GEZÔARSE

H

BOOTCAMP

eb je niet veel tijd om te bewegen maar wens je toch beweging in te plannen? Sport je niet graag in groep? Heb je nood aan iets effectief, zonder je te verplaatsen? Dan kunnen bijgevoegde oefeningen wel eens voor een gulden middenweg zorgen. Herhaal dagelijks, op de nuchtere maag, onderstaande oefeningen 30 seconden tot 1 minuut en je zal snel resultaat merken. Geen excuses. Weekend of niet, feestdag of niet … De sleutel tot succes is herhaling! Fitter, strakker, slanker en meer vitaliteit in slechts 7 minuten tijd!? Doe mee en ervaar zelf hoe kleine aanpassingen in je ochtendroutine je leven een compleet nieuwe wending kunnen geven. Veel succes! Tekst Rogier Vervaet g Fotografie Luc De Herdt

Jumping Jacks

Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte, buikspieren aangespannen en je armen hangend langs je zij. Spring nu met je benen uit elkaar, voeten iets breder dan schouderbreedte. Tegelijkertijd zwaai je jouw armen open, tot boven je hoofd. Spring nu weer terug naar de beginpositie. Let er tijdens deze oefening op dat je rug recht blijft en je knieën niet naar binnen draaien. Herhaal!

Plank

Ga op je buik liggen. Plaats je ellebogen op de grond, loodrecht onder de schouders. Tel tot drie, haal je knieën van de grond en strek jouw benen, met de voeten op schouderbreedte. Blijf zo staan, jouw lichaam horizontaal, de rug recht. Span ondertussen heel het lichaam op.

| www.gezoarde.be


GEZÔARDE IN BEWEGING | 37

Squat

Sta recht en plaats jouw handen achteraan in je nek. Je voeten staan iets wijder dan je schouders en de tenen wijzen een klein beetje naar buiten. Buig door de knieën tot jouw bovenbenen horizontaal zijn. Tijdens het naar beneden gaan, vallen jouw knieën niet naar binnen. Wanneer de buiging gedaan is, sta ja terug recht en herhaal je dit. Opletten dat je bij het rechtkomen de benen niet volledig strekt. Hou steeds een kleine buiging in de knieholte.

Crunch

Ga plat op je rug liggen, knieën gebogen en de voeten stevig op de grond. Haal enkel jouw schouders van de grond. Strek je naar je knieën toe, maar de onderrug moet altijd de grond blijven raken. Enkel hoofd, schouders en borst gaan dus naar de knieën. Ga zo naar de knieën en terug zonder dat je schouders de grond raken.

Push-up

Zet je neer op de knieën en plaats je handen onder de schouders, armen gestrekt. Ga nu met jouw knieën naar achter zodat deze achter jouw bekken staan. Maak daarna een holle rug. Buig nu door de armen. Herhaal. Voor de meer ervaren sporter hoeven de knieën niet op de grond geplaatst worden. Zet gewoon je voeten op schouderbreedte, span de buikspieren op en maak een rechte rug. Hang nooit door in een holle rug.

Lunge

Sta recht en plaats je handen in je zij. Stap met 1 been vooruit waarbij jouw knie gebogen is en boven de enkel staat. Jouw bovenbeen is nu evenwijdig met de grond. Stap nu terug zodat beide benen samen staan. Herhaal de oefening met het andere been.

www.gezoarde.be |


W W W . S U Z U K I . B E

2.0 OVERNAMES VAN HIER TOT IN TOKYO!

E R IS RE E DS E E N I G N IS O F E E N SWIF T VANAF 11 .1 99€ (1)

Ignis: CO2 : 104 - 114g/km

: 4,6l/100km Swift: CO2 : 90 - 114g/km

: 4,0 - 5,0l/100km

Swift en Ignis aan de promotionele prijs met maximale overnamepremie onderworpen aan voorwaarden en korting van € 1.000 afgetrokken van de adviescatalogusprijs van € 14.699 incl. btw. voor de Swift en € 14.199 Incl. btw. voor de Ignis. De overnamepremie is een bijkomende premie bij de restwaarde van uw voertuig berekend volgens de leeftijd ervan, premie enkel geldig in geval van overname van een voertuig dat minstens 6 maanden ingeschreven is op uw naam, inschrijving van het nieuwe voertuig dient te gebeuren op naam van de eigenaar van het overgenomen voertuig en vóór 31/8/2018. Actie uitsluitend voorbehouden voor particulieren. Niet-contractuele foto. Afgebeeld model met opties en accessoires. Milieu-informatie [KB 19/03/2004]: www.suzuki.be. Suzuki Belgium behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande kennisgeving wijzigingen aan te brengen aan de specificaties, kleuren en materialen. Prijs geldig van 1/05/2018 tot en met 31/05/2018.

(1)

www.garagevangoethem.be OFFICIEEL DEALER SPECIALITEIT TOYOTA - HYUNDAI - LEXUS ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN ALLE MERKEN Manta 19, 9250 Waasmunster garage.vangoethem@telenet.be

052 46 21 57


GEZÔARDE IN BEWEGING | 39

Zijwaartse plank

Leg je op de zij en steun op je elleboog. De arm ligt naar voor en de vingers wijzen in dezelfde richting als jouw tenen. Plaats je voeten op elkaar en haal je bekken van de grond. Blijf nu zo staan. Herhaal na jouw gekozen tijd de andere kant. Denk eraan: oefening baart kunst!! In het begin kan het zijn dat je de andere voet nog zal gebruiken als extra steun in plaats van ze op elkaar te plaatsen. Dit is geen probleem. Geef jezelf de nodige tijd!

Bootcamp Eksaarde

Sinds kort hebben we in Eksaarde, iedere zaterdag van 10 uur tot 11 uur aan het KSA-lokaal, onze eigen Bootcamp. Dit is een doeltreffende en leuke manier van beweging, in een gemotiveerde groep. Bovendien is deze bootcamp gratis en zonder verplichtingen. Een workout op maat van de sporter en gebouwd op drie pijlers: voeding, beweging en ingesteldheid. Je resultaat wordt 80% bepaald door wat je eet, 20% door wat je doet en 100% door jouw houding. De coach laat je inzien dat, als je in jezelf gelooft, je heel veel kan bereiken. Wie kilo’s kwijt wil, spiermassa wil winnen, een kledingmaat minder wil ... alles is mogelijk.


40 | GEZÔARSE JEUGD

WE

DE GEZÔARSE JEUGD.

DAAROM GEVEN WE IN ELK ‘GEZÔARDE’ OOK HET WOORD AAN 2 GEZÔARSE KIDS. LET’S MEET CONSTANTIJN EN MARIE.

Tekst Cindy De Kegel g Fotografie Luc De Herdt

Vandaag maken we kennis met Constantijn Martens. Een tienjarige vlotte babbelaar die in het vijfde leerjaar zit in de stedelijke basisschool op de Dam. Hij heef t twee zussen. Jozefien van zeven jaar en Noor van dertien jaar. Constantijn woont, samen met hen en hun ouders, in ons landelijke Gezôarde. Hobby’s

Eén van zijn hobby’s is paardrijden. Hij heeft zelf geen paard, maar hij doet dit in de manège, één keer per week. “Ik heb nog niet aan wedstrijden meegedaan, wel aan evenementen die door de manège zelf georganiseerd werden. In de toekomst wil ik wel eens proberen om echte wedstrijden mee te doen.” Verder doet hij ook aan atletiek, bij de AVLO. Hier moet hij twee keer per week voor gaan trainen. Het zijn veel verschillende sporten, vooral lopen, maar ook verspringen, hoogspringen ... “Lopen lukt mij het beste. Als ik moet kiezen tussen korte sprinten of lange afstanden, kies ik voor lange afstanden.” Wedstrijden heeft hij met de atletiek nog niet gedaan. “Ik heb wel al twee keer deel-

| www.gezoarde.be


GEZÔARSE JEUGD | 41

genomen aan oefenwedstrijden, samen met de AVLO.” Als Constantijn thuis is, houdt hij zich bezig met tekenen. Vooral dieren tekent hij graag. Ook op de trampoline kan je hem vinden, waarschijnlijk als hij net een salto aan het oefenen is. En net als vele andere kinderen, heeft ook hij een playstation. “Ik mag hier maar twee keer per week op spelen, en dit maar een uurtje.”

Hooggevoelig

Wie Constantijn ooit ziet lopen, vooral in de winter, zal één ding zeker opmerken ... Hij draagt altijd een korte broek. Winter of zomer, koud of warm, droog of nat. “Ik heb geen lange broeken. Deze zitten mij niet goed. Ik vertel dit normaal niet vlug, maar ik ben hooggevoelig. Sommige mensen zijn gevoelig voor smaken, geluiden, veranderingen ... Bij mij uit zich dit grotendeels in kleding. Ik draag ook altijd naadloze kousen. Iedereen thuis is hooggevoelig, dit maakt het wel makkelijker.”

School

“Op school heb ik het liefst turnen. Voor de rest doe ik taal het liefst, omdat we dan dikwijls in groep mogen werken. Dan nog het liefst samen met mijn beste vrienden, Lennert en Simon. In het middelbaar zou ik graag naar de Moerbei gaan in Moerbeke. We zijn daar eens naar een opendeurdag geweest. Ik heb daar

een boom geknutseld die licht gaf. Het lijkt een toffe school. Ik woon nochtans rechtover het Sint-Teresiacollega, dus dat zou eigenlijk wel makkelijker zijn. Later wil ik natuurwetenschapper of bioloog worden.”

Drie honden

Thuis hebben Constantijn en zijn gezin drie kippen en twee katten. Binnenkort misschien zelfs een kat extra. “Eén van onze katten is zwanger. Als het maar één kitten is, gaan we het houden, als het er meerdere zijn, gaan we ze wegdoen. Papa zou liever een hond hebben, maar mama ziet liever katten. Ik wil later liever een hond. Ik ga er drie hebben, denk ik.”

Respect

Tekst Zhenya Speleman

Naam: Marie Ongena Leef tijd: 13 Studies: 1e Latijn STC Samenwonen Trouwen Netflix Tv Chips Popcorn Volleybal Shoppen

“Ik kijk op naar mijn mama en papa. Ze zorgen al dertien jaar voor kinderen en al tien jaar voor mij en ik leef toch nog altijd.” Ze maken ook als gezin tijd voor elkaar. Zo gaan ze al eens samen een dag naar een pretpark. “Bobbejaanland is mijn favoriet.” Elk jaar maken ze ook een reis van twee tot drie weken. Ze zijn al in Nederland, Frankrijk, Engeland, Wales en Schotland geweest. “Dit jaar gaan we naar Zweden, maar voorlopig is Schotland mijn lievelingsland. Het is een mooie natuur daar.”

Onsterfelijk Opnieuw geboren worden als iemand anders

Je kan alvast beginnen af tellen naar Zweden, Constantijn. Het was een fijne, eerlijke babbel. Veel succes met alles wat je doet.

Strand Zwembad

Aardrijkskunde Geschiedenis Zoet Pikant Bellen Chatten Frituur Mc Donalds

Whatsapp Snapchat www.gezoarde.be |


advertentiepagina


COLUMN | 43

I

ALEA IACTA EST k heb lang getwijfeld over welke uitspraak uit het Latijn ik als titel zou gebruiken (‘Consuetudo altera natura est’ of ‘Domus dulcis domus’ zijn ook lang in de running geweest), maar uiteindelijk heb ik de woorden van Julius Caesar gebruikt om duidelijk te maken dat de teerling figuurlijk geworpen is.

Toen ik enkele maanden geleden duidelijk maakte dat ik (eigenlijk wij) op zoek was naar een huis in Eksaarde, had ik nooit gedacht dat het zo snel zo gaan. En zie nu, op het moment dat dit verschijnt, ben ik al bij de notaris langs geweest om mijn poot te zetten op een zeer of ficieel uitziend document dat mij voor vele jaren aan een bank zal binden en mij ook in een dak boven mijn hoofd zal voorzien. Eigenlijk hebben we niet lang getwijfeld, want het huis dat we kochten is exact wat ik in mijn vorige column omschreef. Een tuin, een rustige straat, vriendelijke buren én vier slaapkamers. Plaats voor (misschien) drie toekomstige kinderen die net als ikzelf in een rustig en aangenaam dorp kunnen opgroeien. Het vele werk dat ons nog te wachten staat, neem ik er met graagte bij. Omdat er bij zo’n gigantische beslissing toch wat twijfels beginnen komen, hebben we de kaarten eens duidelijk naast elkaar gelegd. Op wandelafstand: drie (!) scholen, drie bakkers (waarvan eentje zelfs tot aan de deur komt), een slager, twee supermarkten, een jeugdbeweging, enkele goede restaurants, een verbazingwekkend aantal sportclubs, een afdeling van de muziekacademie, een harmonie en een woonzorgcentrum (jawel, ik denk nu reeds ver vooruit). Al deze dingen samen hebben ons doen besef fen dat het in Eksaarde goed wonen is, en we hopen er gelukkig te worden. Desalniettemin besef fen we ook dat we ons zullen moeten integreren en ons steentje zullen moeten bijdragen. Het kan zomaar zijn dat we per ongeluk Lokerse woorden hebben overgenomen ten koste van Gezôarse, daar zal studie voor nodig zijn (ik kreeg afgelopen weekend al onder mijn voeten omdat ik het woord ‘verfurtelen’ verkeerd uitsprak). We zien wel hoe het gaat, en binnenkort zal ik u allen begroeten op straat! Lectori Salutem

Euclides II van Eksaarde

Euclides II van Eksaarde

www.gezoarde.be |


44 | GEZÔARS NETWERK

PAUL AUDENAERT Tekst Petra Laureys g Fotografie Luc De Herdt

“DE ZON SCHIJNT ALTIJD. OOK AL ZIE JE ZE NIET, DAN SCHIJNT ZE ACHTER DE WOLKEN.” | www.gezoarde.be

Paul, de meeste Gezôardeneirs kennen jou van Chris Ceramique. Je bent geboren en getogen in Eksaarde. Wat vind je zo bijzonder aan ons dorp?

Eksaarde is voor mij een natuurdorp. Ik vind het belangrijk om in eigen dorp een evenwicht te vinden tussen werken en ontspannen.

Hoe belangrijk is de natuur voor je?

Natuur is een rode draad in mijn leven. Ik ben een boerenzoon van een hardwerkende familie. Na mijn schooltijd op de universiteit van den Briel (lacht) en wetenschappen in het Sint-Lodewijkscollege, heb ik land­ bouwwetenschappen gestudeerd. Het eerste jaar op de unief viel tegen.


GEZÔARS NETWERK | 45

Ik voelde me een nummer in een grote groep studenten en de vrijheid in de grote stad was te verleidelijk. Uiteindelijk ben ik technisch ingeni­ eur geworden in de landbouw en ben ik gespecialiseerd in zuivel.

Heb je hier ook je job van kunnen maken?

Ik ben 23 jaar productieverant­ woordelijke geweest in een voe­ dingsbedrijf, Upeco in Grimbergen. Daar zijn trouwens de topproduc­ ten van Joyvalle geboren. In België waren we pioniers in de productie van Tetra Briks voor melkproduc­ ten. Ik heb daar hard gewerkt in een tof team waarin veel flexibili­ teit gevraagd werd als de restricties van de melk zouden overschreven worden. De laatste vijf jaar ben ik door een overname van Comelco naar Aalter verhuisd.

Onder de mensen zijn heeft een belangrijke plaats in je leven ...

Dat kan je wel zeggen. Op school was het al doorslaggevend om niet als nummer beschouwd te worden en dan op het werk met een groep van een veertigtal teamleden, dat was ideaal. Hard werken is belangrijk, maar het is voornaam dat je dit doet omdat je het graag doet. Als je elke dag gaat werken omdat het moet, dan kan je dat niet blijven volhouden.

Een man van de actie.

Ja, ook in mijn legerdienst zat ik in een gevechtsteam. Geef mij maar de actie, een bureaujob is niets voor mij.

Ik voel veel gedrevenheid en positiviteit als je spreekt.

Het kan al eens tegenzitten in het leven, maar dan kan je het nog altijd van de positieve kant zien.

Ik zeg altijd: “De zon schijnt altijd. Ook al zie je ze niet, dan schijnt ze achter de wolken.” Dat sterkt me in het leven. Zeuren mag, maar niet constant. Je kan er altijd zelf iets aan doen. Mijn vrouw, Chris Laureys, en ik hebben dit ook aan onze kinderen meegegeven.

Hoeveel kinderen hebben jullie?

We hebben vier zonen. Sommigen zeggen dat dit door de gestan­ daardiseerde stukproductie komt (lacht), maar ze zijn allemaal ge­ zond en wel: Piet (° 1978), Jan (° 1979), Bert (° 1985) en Wim (° 1986). Ze zijn allemaal goed terecht gekomen en zijn kunnen doorgroeien in hun ta­ lenten. Ze werken hard en gedreven zoals ze dat ook altijd thuis gezien hebben. Hun geheim is dat ze dit als koppel doen en dat vind ik zo belangrijk. Ondertussen hebben we ook al negen kleinkinderen.

Je was pionier in de Tetra Briks, maar dat was Chris Ceramique in zekere zin toch ook wat aardewerk betreft?

We waren ons daar niet van bewust, hoor. In 1992 zocht mijn vrouw een bezigheidstherapie want de kinderen waren al wat groter. Haar zus verblijft in NoordSpanje en toen we daar eens met ons gezin naartoe gingen, werden we meteen verliefd op de terracotta en aardewerk uit die omgeving. Het jaar nadien zijn we hier, op de hof van mijn ouders in de Rechtstraat, gestart met een camion potten aan te leveren. Het was meteen een schot in de roos want binnen de veertien dagen waren deze al­ lemaal uitverkocht. Twee jaar later was het echt een booming business waardoor ik mijn job heb gelaten voor wat het was en mee in de zaak

ben gestapt. Mijn vrouw deed de binnendecoratie en de buitende­ coratie was mijn terrein. Het was ongelooflijk hoeveel succes deze zaak kende. Het was nieuw in de wijde omgeving en ze kwamen van heinde en verre naar onze zaak. De mannen gingen een pint drinken in den Etbos en de vrouwen kwamen winkelen. Zeven dagen op zeven waren we open, twintig jaar lang.

Hoe lang is de zaak nu al gesloten?

Ondertussen zijn we vier jaar gestopt. We hebben ons samen voor 100% gesmeten en hebben er ook veel voor gelaten, zoals een sportman doet. Maar we deden het altijd heel graag. Samen hebben we die gedrevenheid nodig. Toen we stopten, hebben we vooral moeten leren wat een weekend was.

Heb je geen schrik om ouder te worden?

Ja en nee. Ik vind het belangrijk dat alles op zijn tijd komt. Ook in het verenigingsleven vind ik verjon­ ging belangrijk. Ik ben momenteel nog voorzitter van de Landelijke Gilde in Eksaarde, maar ik ben blij dat ik binnenkort vervangen word. Ook toneelspelen wil ik afbouwen omdat het instuderen van teksten niet meer zo evident is. Ik zou wel graag gezond willen blijven. Door het harde werken voelen we al wat fysieke kwaaltjes, maar ik zie het leven steeds positief in. Mijn moeder is ondertussen 92 jaar en voor mij een groot voorbeeld. Ook zij vindt die positiviteit en gedrevenheid heel belangrijk in alles wat ze doet.

Bedankt Paul voor de ontvangst en je enthousiasme.

www.gezoarde.be |


46 | COLOFON

HET VOLTALLIGE TEAM VAN GEZÔARDE WENST U EEN PRETTIGE VAKANTIE. COLOFON

GEZÔARDE is een driemaande­ lijks magazine over, voor en door Eksaarde. Verspreiding is gratis. UITGEVER + ART DIRECTION

Kim Speleman - NEWMONKEYS Schuermansstraat 20A 9160 Eksaarde www.newmonkeys.be /newmonkeys #newmonkeys_grafischbureau

| www.gezoarde.be

REDACTIE

Kim Speleman, Cindy De Kegel, Zhenya Speleman, Tania Ott, Lucinda Fierens, Brent De Borger, Kwinten Van Kampenhout, Marijke Diericx, Petra Laureys, Rogier Vervaet, Heidi Verdurme, Arne D’hont.

FOTOGRAFIE

Luc De Herdt

OPLAGE MAGAZINE

3000

REDACTIE

redactie@gezoarde.be

WEDSTRIJDEN

wedstrijd@gezoarde.be /gezoardemagazine #gezoardemagazine


Een woning verkopen of verhuren is meer dan een overeenkomst bereiken. Wij helpen U graag met raad en daad. Uw vastgoedmakelaar voor GezĂ´arde en omstreken.

Gratis schatting & advies W ij v e r k o p e n u w w o n in g o p 4 w e k en Bautschoot 1 | 9160 Eksaarde | 09 225 26 27 info@cardi-woonadvies.be | www.cardi-woonadvies.be /cardiwoonadvies | BIV: 512506

!

Like en deel onze facebookpagina en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en onze referenties.