Gezôarde#17

Page 1

3 maandelijks magazine - 2021 #17 www.gezoarde.be

Begijn Le Bleu

“DE KANS BESTAAT DAT IK STOP MET STAND-UP COMEDY.”

#17


Nee

advertentiepagina Ik ontwerp geen logo’s, ik tover ze uit mijn gat!

Sarcasme* werd gebruikt bij het ontwerp van deze communicatie * Sarcasme is de enige dienst die wij u GRATIS bieden. Dit telt niet voor ons grafisch ontwerp en communicatie


INTRO | 3

CRÈME DE LA FRUSTRATIE

B

Tekst Kim Speleman g Fotografie Luc De Herdt

eeld je even in ... iemand hangt met zijn arm door het vensterje van een knalrood 2pk'tje, om zo aan een touwtje van een koperen bel te trekken. Ting ting, ting ting ... De crèmekar van weleer. Venstertje open, een drietal smaken, meer was er niet, en je was als kind in de zevende hemel. Nu, als volwassene en vader ... is de crèmekar pure frustratie. Je hoort deuntjes zoals ‘Edelweiss' van verre. Onder impuls en aanmoedigingen van mijn kinderen, word ik dan met metale chantage gedwongen om met de startsnelheid van Usain Bolt (klein)geld te vinden. Dit is dezer dagen een zoektocht. Sinds het contactloosbetalend leven zit er nauwelijk nog cash in mijn portefeuille. Over naar plan B ... iedereen heeft wel ergens zo een potje kleingeld staan, dat je reeds meerdere malen uit de nood heeft geholpen. Ik probeer, dartelend zoals Maria Von Trapp door de bergen, me door de woonkamer te begeven. Maar de druk blijft hoog, volgens de kinderen althans. Sneller dan het licht en lichtelijk buiten adem begeef ik me richting straatkant. Ik ben niet de enige blijkbaar. Kinderen en hun volwassenen komen buiten gelopen. En dan ... rijdt die caloriebom op wielen onze straat voorbij. Het geluid van Edelweiss wordt zwakker en zwakker. Er heerst stilte in de straat ... iedereen verontwaardigd. Of is het omdat ik daar op mijn zeesletsen en in marcelleke sta.

www.gezoarde.be |


4 | IN BEELD

| www.gezoarde.be


IN BEELD | 5

W

ie in de Spletterenstraat passeert, heeft vast al gezien dat enkele bomen in rood of wit gemerkt zijn. Dat betekent dat fase 2 en 3 van de heraanleg van het Statieplein begonnen is. Jammer genoeg moeten hiervoor wat bomen sneuvelen (er zijn er ook al een deel vanzelf gesneuveld), maar het is niet anders. De bomen worden vervangen door een groen speelpark en laat ons eerlijk zijn, daar is ook nood aan. O ja, waarom sommige in het rood en andere in het wit? Misschien zijn de mannen van ’t stad vurige supporters van K.F.C. Eksaarde? Of ze zijn de tweede witte spuitbus in het magazijn vergeten, dat kan ook. Tekst Kwinten Van Campenhout Fotografie Luc De Herdt

www.gezoarde.be |


6 | BEKEND

"IK BEN EEN TROTSE WAASLANDER DIE HELEMAAL GEK IS VAN ONZE LOKALE NATUUR." Begijn Le Bleu

| www.gezoarde.be


BEKEND | 7

BEGIJN LE BLEU Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

B

egijn Le Bleu is bij het grote publiek ongetwijfeld bekend als 'Foute Vriend', die zich ooit onsterfelijk maakte met zijn hilarische act in 'So You Think You Can Dance'. Maar Begijn is uiteraard zoveel meer. Deze geboren en getogen Waaslander heeft een hart voor de koers, natuur en vogels. Hij schrijft boeken, maakt podcasts en speelt allerlei voorstellingen. Sinds kort is hij ook ambassadeur van vzw Durme. Wij spraken met hem af in onze Verre Kapel. Niet toevallig het startpunt van de Linie, onder beheer van de vzw.

Je bent ambassadeur van vzw Durme, maar wat doet deze organisatie zoal? “Vzw Durme is een natuurvereniging die probeert om hier in deze buurt natuurgebieden te beheren. Dat is enerzijds met een vaste beheerploeg, maar ook met heel veel vrijwilligers die meehelpen. Dat gaat van kleine jobs, tot grotere werken zoals hakken, maaien, zaaien en noem maar op. Ze hebben ondertussen al heel wat mooie gebieden in beheer zoals De Fondatie van Boudelo, de Daknamse Meersen en de Linie, bijvoorbeeld.”

Hoe is de samenwerking met jou tot stand gekomen?

“Heel simpel eigenlijk. Zij zochten iemand met een beetje bekendheid, uit het Waasland, met een groene mindset. Laat dat nu net een zeer goede persoonsbeschrijving van mij zijn. Ze vroegen me om een interview te doen voor vzw Durme. Nadien heb ik dan ook eens een filmpje gemaakt voor hen en van het een kwam het ander. Uiteindelijk klikte dat wel en zo zijn we een officiële samenwerking begonnen.”

Hoe komt het dat het zo goed klikte met vzw Durme?

“Ik heb het gevoel dat we echt wel op één dezelfde lijn zitten. Ik heb niks tegen 'Natuurpunt' of zo, maar die organisatie is voor mij iets te groot. Het feit dat vzw Durme zo lokaal verankerd en puur is, dat charmeert mij. Daarnaast vind ik het fantastisch dat ze de Wase karakterlandschappen proberen in ere te houden, ook al is dat tegenwoordig door de droogte wat moeilijker. Ik ben een trotse Waaslander die helemaal gek is van onze lokale natuur. Ik ben dus zeer blij dat ik via vzw Durme mee kan helpen om die schoonheid van het Waasland in stand te houden.”

DE SCHIZO’S Voor het grote publiek ben je bekend als stand-up comedian, hoe is dat begonnen? “Hier vlakbij, in Lokeren! Ik heb namelijk ooit nog bij 'de Schizo’s' gespeeld, met onder andere Alain Pringels (auteur, regisseur, vertaler, …, n.v.d.r.). Ik vroeg op een bepaald moment aan Alain of ik eens een solovoorstelling mocht spelen. Daar is dan 'Tante Tiet' uit ontstaan. Een cabaretshow waarin ik zélf alle rollen speelde. Blijkbaar viel dat toch goed in de smaak, want nadien heeft iemand mij ingeschreven voor de comedywedstrijd 'Humorologie' (oudste humor- en cabaretfestival van Vlaanderen, n.v.d.r.). Plots stond ik daar in de finale met onder meer 'Loslopend Wild' en Wouter Deprez. Zo is de bal een beetje aan het rollen gegaan, hoewel de echte doorbraak er eigenlijk pas in Nederland gekomen is.”

In Nederland?

“Ik heb in België nooit een grote wedstrijd gewonnen,

www.gezoarde.be |


8 | BEKEND

maar in Nederland wel. In Nederland heb je drie belangrijke comedywedstrijden, waaronder 'Cameretten'. Veel grote artiesten hebben daar gewonnen en kregen nadien een grote carrière. Winnaars waren onder andere Hans Teeuwen, Theo Maassen, Kommil Foo, Paul De Leeuw, … en dan den deze ook ze moatje (lacht)! Ik ben daar best wel trots op en het was goed voor mijn carrière, want in Nederland mocht ik sindsdien heel veel optreden.”

En wanneer is de doorbraak er in België gekomen?

“Aangezien ik de stap gezet had om mij fulltime met comedy bezig te houden, omdat het in Nederland wel heel goed liep, ben ik meteen ook terug van vooraf aan in België begonnen. Op pensenkermissen, in jeugdhuizen, ... om uiteindelijk dan ook in culturele centra te mogen spelen. Toch liep dat niet heel goed. Organisatoren waren best wel tevreden en gaven mij complimenten over de show. Helaas, omdat ik geen tv-bekendheid had, liepen mijn zalen niet vol en dat blijf t natuurlijk wel het belangrijkste voor een organisator. Dan ben ik toch beginnen twijfelen of ik niet beter zou stoppen om iets anders te gaan doen. Tot plots Thomas Smith belde …”

FOUTE VRIENDEN Ik vermoed om samen een tvprogramma te maken?

“Thomas belde inderdaad om te zeggen dat hij voor een project op zoek was naar drie collegacomedians voor een nieuw tvprogramma, genaamd 'Foute Vrienden'. Voor ons was dat een groot vraagteken, want niemand

| www.gezoarde.be

wist wat dat ging geven. Uiteindelijk bleken de mensen dat heel plezant te vinden en groeide 'Foute Vrienden' uit tot een succes. Van dag op dag zaten plots al mijn zalen vol, zeker na mijn befaamde dansje in 'So You Think You Can Dance' (zie YouTube, n.v.d.r.). De mensen wisten niet altijd goed wat ze moesten verwachten hoor, maar ik kwam op tv en dat telt.”

“Mijn echte doorbraak was in Nederland.”

nu ook bijna allemaal aan met Begijn. Dat deden ze eigenlijk zelfs al tijdens mijn schoolperiode. Ik heb er geen problemen mee, het is gelukkig nogal een zachte achternaam.”

Zoals bij vele artiesten heef t corona roet in het eten gestrooid, hoe zit dat bij jou?

“Ik was volop bezig met mijn laatste show 'Toch bedankt', maar die heb ik zoals velen vroegtijdig moeten beëindigen. Gelukkig had ik net daarvoor in Nederland deze show vrij veel gespeeld en dat is financieel een beetje mijn redding geweest, want hier in België stonden er nog heel wat shows op het programma. Normaal zou ik ondertussen ook al bezig moeten zijn met mijn best-off show, maar daar ben ik zelfs nog niet aan begonnen. Ik heb er eerlijk gezegd een beetje genoeg van, al die onzekerheid over het wel of niet kunnen spelen. Ondertussen heb ik ook een heel ander leven opgebouwd, waar ik enorm van geniet.”

Je hebt een nogal aparte artiestennaam, hoe ben je daar opgekomen? ROTJOB “Begijn is mijn familienaam. Mijn voornaam is Timothy. De artiestennaam is eigenlijk ontstaan in Lokeren, bij 'de Schizo’s'. We speelden 'Romeo and Juliet', waarin je twee families hebt. Om dat aan te tonen had de ene groep zijn haar rood geverfd en mijn groep had blauw haar. Op dat moment kwam ook de film 'Le Grand Bleu' uit. Ik was dan ook nog eens veruit de grootste van de hele bende. Als je al die zaken bij elkaar klutst, dan komt daar op een gegeven moment 'Begijn Le Bleu' uit. Die naam is dan blijven hangen en mensen spreken mij

Wat is er ondertussen allemaal veranderd?

“Ik werk nu halftijds bij een natuurstudiebureau en daarnaast steek ik heel veel tijd in mijn passies, waaronder vogels spotten. Ik heb er een boek over geschreven, ik heb een eigen podcast, ik geef lezingen en ondertussen heb ik ook een magazine uitgebracht. Mijn leven is helemaal veranderd en ik geniet er best wel van.”

Zeg je het comedy dan vaarwel?

“Er zal altijd wel comedy terug te vinden zijn in alles wat ik doe,


advertentiepagina “Neyt Trucks is een familiebedrijf en vaste waarde in de vrachtwagenwereld sinds 1965” 40 jaar MAN-dealer in Oost-Vlaanderen

www.neyt-man.be Tel. 09 348 88 11 Dijkstraat 11 | 9160 Lokeren


10 | BEKEND

maar die pure stand-up, dat zou wel eens gedaan kunnen zijn. Kijk, als je een goede show speelt, heb je een schitterende avond. Maar als het eens tegenvalt, amai, dan is ‘t echt een rotjob zeg. Dan lijkt de avond wel eeuwig te duren. Begrijp mij niet verkeerd hé, stand-up comedy is fantastisch hoor. Op een goede avond de mensen kunnen laten lachen en plezier laten maken, dat ga ik zeer hard missen, maar ik merk dat er gewoon ook een ánder leven is. Ik voel dat ik op een wipplank zit, maar de kans bestaat dus zeker dat ik stop met die pure stand-up comedy. We zien wel.”

In 2017 sloeg je ook al eens even een andere weg in door een boek te schrijven? “Ik heb toen inderdaad 'De Ronde van Begijn' geschreven, een boek over de koers. Dat was de eerste keer dat ik echt kon schrijven voor mijn werk, wat toch wel stiekem altijd een beetje mijn droom geweest is. En dan nog over mijn passie: de koers. Fantastisch. Nadien heb ik ook nog een show gemaakt, met onder andere José De Cauwer, Edwig Van Hooydonck, Paul Herrijgers en Freddy Maertens. Dat is trouwens ook echt een figuur zeg. Ik vroeg hem tijdens een show: ‘Freddy, je bent een sprinter pur sang, vertelt mij nu eens wat heeft een goede sprinter nodig om echt succesvol te zijn?’. (In zijn beste Freddy Martens-imitatie) ‘Ne vélo’. Dat is zó een grappige vent, echt een ongelooflijk figuur.”

FWIET Ondertussen is het tweede boek er ook al: 'Fwiet! Fwiet!'

“Opnieuw ben ik in mijn pen gekropen om te doen wat ik graag doe: schrijven over mijn passies. Het boek 'Fwiet! Fwiet!' is eigenlijk een rechtstreeks gevolg van mijn podcast, die dezelfde naam draagt. Ik had het niet verwacht, maar ook dát boek verkocht vrij goed. Ondertussen schrijf ik wat columns voor 'MO* Magazine' en natuurlijk ook artikels voor ons eigen tijdschrift. Ik verdien eigenlijk dus toch wel een beetje mijn brood met het schrijven en ik vind dat echt zalig. In mijn kot zitten, vanachter in den hof. De stoof aan. Een zjat kaffé erbij. Cd’tje opleggen en dan schrijven hé. ‘Papa is aan het werken kindjes, gelieve mij niet te storen de komende uren’. Hoe geniaal is me dat zeg (lacht). Ik heb daar écht van gedroomd om dit te kunnen doen.”

| www.gezoarde.be

Waarom heb je ervoor gekozen om het tijdschrif t in eigen beheer uit te brengen?

“Het is niet bepaald een vrije keuze geweest, maar eerder een laatste optie. Ik speelde al een tijdje met het idee, samen met Jeroen Denaeghel, die sommigen nog wel zullen kennen uit het eerste seizoen van 'Big Brother'. Hij is tevens woordvoerder voor 'Agentschap Natuur en Bos'. We wilden dolgraag zo’n tijdschrif t uitbrengen, maar geen enkele uitgever wou samenwerken met ons. Uiteindelijk hebben we tegen onszelf gezegd: ‘Foert, we doen het zelf wel’. We hebben dan een beetje geïnvesteerd en alles in eigen beheer gedaan. Ondertussen hebben we met enige fierheid onze eerste editie mogen aankondigen.”

“Ik heb een beetje genoeg van al die onzekerheid.” En lukt dat wat?

“Ik ben er echt van geschrokken hoe goed dat marcheert. Toen het magazine klaar was voor verkoop hebben we op Facebook onze omslagfoto aangepast, om de promo te beginnen. Die vrijdagavond zouden we samenkomen om alles verder in orde te maken. Plots zagen we dat er gewoon al bestellingen aan het binnenkomen waren, door die foto op Facebook alleen al. Onze monden vielen gewoon open. De dag erna lag de website zelfs al plat omdat er té veel bezoekers tegelijk waren. Wie had dat nu ooit gedacht dat je met een tijdschrift rond vogels zó veel succes zou hebben.”

SPOTTEN Is het voor iedereen of heb je toch een soort van basiskennis nodig?

“Je moet natuurlijk een beetje interesse hebben voor de natuur en voor vogels, maar dat lijkt mij de enige


BEKEND | 11

voorwaarde. We hebben geprobeerd om een magazine te maken dat verstaanbaar is voor iedereen. Het moet in de wachtzaal bij de kapper kunnen liggen, maar je zou het evengoed kunnen terugvinden op het bureau van een professor. Ik zie vaak wetenschappers die blijven hangen in hun 'kijk-eens-wat-ik-allemaal-weet-

“Ik kwam op tv en dat telt.”

mentaliteit'. Ze durven het niet verstaanbaar maken uit schrik om ordinair te zijn of te vulgariseren. Wij willen artikels verstaanbaar maken voor iedereen, doch die wetenschappelijke informatie wel meegeven. Dat is een grote uitdaging en wij hopen dat we daar toch in geslaagd zijn.”

Waar kan je hier in de buurt het best vogels spotten?

“Deze kanten zijn vooral heel bosrijk, dat is niet ideaal voor vogels. Voor ons, in het Waasland, is de Doelpolder echt top. Daar zitten zoveel vogels, dat is ongelooflijk. Daar moet je zeker eens naartoe als je op eenvoudige en makkelijke wijze veel wil zien. Lepelaars, kemphanen, kluten, wulpen, blauwborsten, kiekendieven, visdieven, zwartkopmeeuwen, roofvogels en noem maar op. De Doelpolder is zelfs op Europees vlak toonaangevend, omdat er gewoon zoveel verschillende soorten vogels zitten.”

Welke tips heb je voor beginnende vogelspotters?

“Begin vooral in uw eigen hof, echt waar. Kijk eens wat daar allemaal is. Hang wat voedersilo’s om zo de vogels te lokken. Daarnaast kan je alvast ook een klein gidsje kopen. Begin zeker niet met een te grote en uitgebreide gids, want daarin raak je gegarandeerd het noorden kwijt. Wat later, als je de smaak – hopelijk – ook te pakken hebt, kan je dan bijvoorbeeld nog een verrekijker kopen!”

Wie het boek en tijdschrif t graag in huis haalt, kan dit doen via www.fwiet.be. De podcast is integraal te beluisteren via o.a. 'Spotify'.

www.gezoarde.be |


12 | ONDERNEMER

| www.gezoarde.be


ONDERNEMER | 13

BES EN BLOEM Tekst Nathalie Vervaet g Fotografie Peter De Wolf

E

rgens tussen Eksaarde, Doorslaar, Daknam en Lokeren ligt een ware snoepwinkel voor bes- en bloemlief­ hebbers. Voor Reina, bezielster van de betoverende plek, werd geluk heel eenvoudig na de opening van haar biologische bloemenplukweide een jaar geleden. We spreken elkaar in mei, nog voor de ijsheiligen. Alle tulpen werden reeds geplukt voor en door blije mama’s. Nu is het hard werken, voorbereiden en spannend afwachten tot de machtige bloemenweelde van juni uit de grond ontwaakt.

Dag Reina, het is hier prachtig! Wie maakt de juiste keuze door jouw bloemenplukweide een bezoekje te brengen?

“Mensen die op zoek zijn naar rust, gaan het hier zeker plezant vinden. Je hebt hier alle tijd om zelf je boeketje te plukken en ik zie iedereen ook stralen wanneer ze dat doen. Het is hier ook echt een plek voor kinderen. Ze zijn grote fan van de smalle paadjes, die ik bewust zo aanleg, waardoor het op sommige plaatsen aandoet als een doolhof. Een deel van de tuin wordt bevolkt door schaapjes en de koeien van de boer lopen hier rondom rond. Die vinden de kinderen natuurlijk ook heel fijn! Ik vind het verder belangrijk om hen te laten zien hoe het hier allemaal groeit. Dat ze begrijpen dat vanuit een klein zaadje een bloem, plant of struik is uitgegroeid. Dit jaar gaan er voor de eerste keer ook frambozen te plukken zijn.”

Jouw bedrijf is bio. Wat houdt dat theoretisch precies in?

“Ik ben van opleiding tuinarchitect, florist en herborist en heb vijftien jaar voor een groot tuincentrum gewerkt. Toen ik

www.gezoarde.be |


14 | ONDERNEMER

programma. Mensen zijn vandaag vaak alleen, dat willen wij graag tegengaan met zo’n gezellige avond en een goed verhaal.”

Hoe ziet een typische dag er uit voor jou?

“Ik vertrek pas naar hier als onze kinderen naar school zijn. De tuin van Bes & Bloem is eigenlijk die van mijn ouders, die blij zijn om me elke dag te zien en te kunnen genieten van hun mooie plek waar ze vaak helpen, maar waar dat tegelijkertijd ook geen verplichting meer is. Hoe mijn dag verloopt, hangt volledig af van het seizoen. Ik maak elke week een planning op. Op dit moment moet ik bijvoorbeeld elke week twintig plantenbakken zaaien om er twintig te kunnen uitplanten. Ik moet dit nauwgezet volgen en blijven uitplanten, want anders geraak ik achter op schema. Het is hard werk, maar dit is mijn passie. De natuur wacht weliswaar niet op mij, dus het valt voor dat ik hulplijnen moet inschakelen.”

Jouw hulplijnen, wie zijn dat dan? een studie las over mensen in de bloemensector en de alarmerende hoeveelheden pesticiden die werden teruggevonden in hun urine, heb ik de knop omgedraaid. Zo wilde ik het niet meer. De laatste opleiding die ik volgde, was in 'Landwijzer' in Gent. Dat is een gespecialiseerd vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw. Bes & Bloem krijgt jaarlijks verschillende controles. De zaden moeten allemaal bio zijn, ik moet opletten met de grond te keren om een gezonde mix van de bo-

| www.gezoarde.be

dem te garanderen, enzovoort. Verder zorg ik voor herbruikbare verpakkingen zoals jute en geef ik bezoekers die van wat verder komen soms leuke adresjes door, bij hen in de buurt. Zo vermijden we onnodige kilometers en steunen we lokale handelaars. De zorg voor de natuur én de mens, die er tenslotte onderdeel van is, staat voor mij centraal. Daarom wil ik voor het totaalplaatje gaan. Als wij een workshop geven dan beperken we ons niet tot bloemen of bessen. In juni staat er een vertelavond op het

“Eerst en vooral mijn ouders. Mijn papa is een tachtiger, maar staat me als bioloog nog steeds bij met raad en daad. Hij rijdt het gras af omdat ik daar niet toe kom, mijn mama helpt me regelmatig met zaaien. Nóg belangrijker is hun gezelschap en warmte. Ik heb het geluk dat ik ’s middags kan blijven eten, me kan warmen bij het vuur in de koude wintermaanden. Door hen heb ik een babbeltje en rustpunt bij de koffie en kan ik overleggen. In nood doe ik ook wel eens een familie- en vriendenoproep, die gelukkig altijd enthousiast onthaald wordt.


KOM HET VOLLEDIGE GAMMA ACCUMACHINES ONTDEKKEN IN ONZE WINKEL Grasmaaiers

vanaf €499 incl.lader en accu

1 ACCU VOOR ALLE TUINKLUSSEN, GEEN GEDOE, GEEN LAWAAI EN GEEN UITSTOOT!

advertentiepagina Toonaangevende garantievoorwaarden We geven 5 jaar garantie op alle machines bij particulier gebruik en 3 jaar op de accu’s

Gentse Steenweg 249 - Lokeren - 09/355 07 22 - Maandag sluitingsdag


advertentiepagina


ONDERNEMER | 17

We maken het hier dan gezellig met eten en drinken en ze vinden het hier ook wel ‘zen’. Deze zomer zullen jullie mijn twee dochters aan het werk zien bij het afwegen van de frambozen. Mijn gezin helpt me trouwens ook om de gulden middenweg te blijven vinden, want dit mag voor mij dan misschien wel op een eeuwige vakantie lijken, voor hen is dat niet noodzakelijk hetzelfde. Tot slot heb ik ook een goed ‘bloemennetwerk’. Ik volg wat andere pluktuinen doen en we staan elkaar bij met tips en info. Een speciale vermelding gaat hier uit naar Lies van Fleur-Couleur in Landegem. Na mijn stage in haar bedrijf, bleef ik er bij de opstart van Bes & Bloem parttime aan de slag, tot het niet meer te combineren viel. Bij haar heb ik echt wel mijn basis opgedaan en ik kan er altijd terecht. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor.”

Het lijkt alsof je na al die opleidingen en ervaringen nog weinig bij te leren hebt. Zijn er dingen die je nog verrassen?

“Ja! De eerste bloemen die verschijnen. Dan maakt mijn hart een sprong. Dan zeg ik tegen de mensen dat ze die niet mogen knippen, dat is mijn geluk (lacht). Soms zit ik hier in de regen, met de koeien, de fluitende vogeltjes en mijn bloemen rondom mij en

denk ik: Zie mij hier nu zitten. Puur ‘contentement’! Wel met een goeie regenjas (lacht).”

Wat zijn jouw tips voor de mensen die een eigen pluktuintje willen aanleggen?

“Als je met éénjarigen werkt, is het allerbelangrijkste dat je ze niet in één keer zaait. Als de ene is uitgebloeid, komt dan de andere. Het gemakkelijkste en onderhoudsvriendelijkste is natuurlijk het werken met vaste planten. Dan moet je ervoor zorgen dat je in alle seizoenen een bloeier hebt. Als je graag verandering hebt, ga dan voor een combinatie: een paar vaste planten plus een serie éénjarigen waar je mee kan spelen. Een persoonlijke favoriet daarin is de Zinnia. Die bestaat in heel veel kleuren en hoe meer je ze knipt, hoe meer bloemen! Tips kan je trouwens vinden in de boeken van het Engelse ‘Floret Farm’. Voor de mensen zonder tuin, die graag willen plukken aan de kant van de weg: Als er genoeg staan: doen! Als er maar eentje staat: niet doen! Laat die eenzame schoonheden met rust (lacht).”

Mensen die interesse hebben om meer van Bes & Bloem te ontdekken, nemen best eerst een kijkje op hun Facebookpagina. Óf je kan hen voor meer info contacteren op 0496 37 98 40.

www.gezoarde.be |


18 | LITERATUUR

"ZONDER GEZÔARDE HAD IK DEZE BIOGRAFIE NOOIT GESCHREVEN." Peter Vervaet

| www.gezoarde.be


LITERATUUR | 19

Peter Vervaet brengt de biografie uit van marathonloper Bashir Abdi

GEZÔARS BOEK OVER EEN WERELDTOPPER B

Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

ashir Abdi is momenteel de beste marathonloper van België. De goedlachse Bashir verscherpte vorig jaar in Tokio nogmaals zijn eigen Belgisch record tot op 2u04'49". Naast zijn indrukwekkende prestaties in de atletiek, heeft Bashir ook al een heel erg indrukwekkend leven achter rug. Dat levensverhaal pende zijn voormalige leerkracht Peter Vervaet neer in zijn allereerste boek.

Vanwaar kwam het idee om een boek te schrijven over Bashir? “Tijdens de eerste corona-lockdown kreeg ik een berichtje van Bashir met de vraag of ik nog foto’s had vanop school voor een krantenartikel. Ik heb hem toen wat foto’s gestuurd die ik nog had liggen. Even later verscheen in de krant zijn levenslijn met als kop: ‘Een Hollywood-verhaal’. Toen is bij mij het idee beginnen insijpelen. En zoals altijd, als ik ideeën heb, ga ik eens lopen, zodat ik dat even kan laten bezinken. Ik heb mijn toertje gedaan en toen ik terugkwam, was ik helemaal zeker. Ik heb hem dan meteen een berichtje gestuurd met de vraag of ik zijn biografie mocht schrijven.”

Hoe reageerde hij daarop?

“Heel positief! We hebben eerst een paar berichtjes uitgewisseld en daarna een videogesprek in-

gepland samen met ex-atleet en één van zijn beste vrienden Bert Misplon. Ik legde uit dat ik niet alleen het verhaal van zijn sportcarrière wou vertellen, maar vooral ook alles wat daarvoor gebeurd is. Hoe hij moeten vluchten is naar hier. De moeilijke weg die hij heeft afgelegd. Zijn integratie in België. Bert was meteen te vinden voor dat idee en gaf me het goede nieuws dat ik er aan mocht beginnen. Zalig!”

Waar heb je Bashir eigenlijk leren kennen?

“Ik heb hem voor het eerst ontmoet in de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers, beter bekend als OKAN. Ik kwam net van de schoolbanken en gaf toen mijn tweede jaar les. Bashir is samen met zijn twee broers in mijn

klas terechtgekomen. Dat moet in 2002 geweest zijn. Hij was toen dertien jaar en amper vijf dagen in België. Hij viel meteen op door zijn guitigheid. Het was een heel vriendelijke goedlachse jongen. Een beetje een speelvogel ook, maar op een leuke manier. Mijn eerste indruk van hem was dus meteen goed, omgekeerd helaas net iets minder vrees ik (lacht).”

Oei, hoe kwam dat?

“Het is maar onlangs dat ik daarachter gekomen ben. In één van onze interviews vertelde Bashir dat hij me ‘Meneer Misschien’ noemde. Blijkbaar gebruikte ik dat woordje vaak in de klas. Zoals in: ‘Goed studeren jongens, want misschien is het morgen toets.’ Hij vertelde dat hij dan al wenend thuiskwam bij zijn moeder,

www.gezoarde.be |


20 | LITERATUUR

omdat de leerkracht hem uitgemaakt had. Wat blijkt, ‘misschien’ lijkt in het Somalisch heel sterk op hun woord voor ‘bedelaar’. Hij hoorde dus niet de zin: ‘Het is morgen misschien toets’, maar wel ‘Morgen is het toets, bedelaars!’. Zijn mama heeft hem dan gelukkig gerustgesteld en het taalmisverstand uitgeklaard met hem.”

Hoe ben je nadien met Bashir in contact gebleven?

“Eerst gaf ik enkel les aan kinderen, maar nadien ook aan anderstalige volwassen. De middelbare school van Bashir was daar vlak naast. Een van mijn collega’s had hem toen in zijn klas. Hij had in die periode ook net de stratenloop in Gent gewonnen, dus als we elkaar tegenkwamen, ging het al wel eens over hem. Nadien begon Bashir meer wedstrijden te winnen en zelfs records te verbreken. Dan stuurde ik hem af en toe eens een berichtje om hem proficiat te wensen. Zo zijn we het contact een beetje blijven onderhouden.”

Heb je een uitgever gezocht voor dit project?

“We hebben vrijwel meteen beslist om het in eigen beheer te doen. Vooral via de VZW Sportaround

dan. Bashir en Bert hebben die organisatie samen opgericht. Het is een VZW die zich inzet om sport te kunnen aanbieden aan kansarme kinderen. Een heel mooi project! Dan heb ik aan Kim, de oprichter van dit magazine, en Luc, één van de fotografen, gevraagd om respectievelijk met de grafische vormgeving en de foto’s te helpen. Het is dus eigenlijk echt een Gezôars boek geworden over een wereldtopper. Bashir vindt het hier trouwens prachtig in Eksaarde. Hij was meteen enthousiast.”

Het voorwoord in je boek is geschreven door zesvoudig wereldkampioen Mo Farah. Hoe ben je tot bij hem geraakt?

“Mo Farah is eigenlijk één van zijn beste vrienden en is tevens ook zijn trainingsmaatje in Ethiopië. Die mocht dus niet ontbreken. Ik had eerder een boek gelezen over Abdi Nageeye, een bekende Nederlandse marathonloper. Daarin kwam onder meer Eliud Kipchoge aan bod. Dat is nog steeds voor velen dé beste marathonloper ter wereld. Ik dacht: als Kipchoge het voorwoord van Nageeye doet, dan moet toch op zijn minst Mo Farah het voorwoord van Bashir doen hé. Bashir heeft hem dat dan gevraagd en zo heb ik de grote Mo Farah mogen interviewen.”

Had je stress?

“Ik zou liegen als ik het tegendeel zou beweren. Het blijf t natuurlijk echt wel een heel grote naam in de sport. De manier waarop, zorgde trouwens ook al voor de nodige stress. Bashir had al een paar keer geprobeerd om het interview vast te leggen, maar dat liep een beetje stroef. Tot hij op een dag plots stuurde: ‘Hey meneer Peter, interview om half 9 vanavond!’ Gezien Mo Farah op dat moment in de USA was om te trainen, was dat hier dus om half 6 in de ochtend. Ik heb mijn wekker gezet om 5 uur en kon die ochtend dan aan het interview beginnen! Super spannend, maar gelukkig viel het uiteindelijk heel goed mee en heb ik kunnen vragen wat ik wou vragen.”

Is het de eerste keer dat je een boek schrijf t?

“Ja, al denk ik daar misschien wel al twintig jaar over! Dat is altijd al een beetje mijn droom geweest. Het is maar door voor Gezôarde te beginnen schrijven dat ik eigenlijk de sprong gewaagd heb. Ik twijfelde eerst heel hard om mee te schrijven, maar Kwinten, die al langer voor het magazine schrijft, heeft me dan uiteindelijk overtuigd om het gewoon eens te proberen.

| www.gezoarde.be


sanitair verwarming

advertentiepagina keuring

onderhoud

0475 90 30 78 Vijverstraat 9 - 9160 Lokeren


Het leven is te kort om slecht te slapen. Dagelijkse pijn en vermoeidheid hebben een groot effect op ons welzijn en onze levenskwaliteit. Op zoek naar een natuurlijke manier om van dergelijke kwaaltjes verlost te zijn, zonder nevenwerkingen? De ontwikkeling van onze druk-verlagende, therapeutische kussens en matrassen wordt dé medische ontdekking van de afgelopen decennia genoemd. Omdat ze dagelijkse pijn (ontstekingen) kunnen verzachten en zorgen voor een betere nachtrust. Zodat we elke dag opnieuw volop van het leven kunnen genieten.

Biologisch duurzaenam!

Biotex drukverlagende therapeutische matrassen en kussens ON

D EN M

D

ISCH GEKEU ED R M

ING TEK SREM TS

welterusten RECHTSTRAAT 266 • 9160 EKSAARDE • WWW.WELTERUSTEN.BE • INFO@WELTERUSTEN.BE


LITERATUUR | 23

Ik kreeg precies wel goede reacties op mijn artikels en dat gaf de boost om aan het boek te beginnen. Zonder Gezôarde had ik nooit deze biografie geschreven.”

“Bashir vindt het prachtig in Eksaarde.” Heb je de smaak nu te pakken en denk je al na over een vervolg?

halve marathon georganiseerd in Gent, waar onder andere Bashir, Koen Naert, Dieter Kersten, en noem maar op aan deelgenomen hebben. Eigenlijk een beetje alle toppers die nadien naar de Olympische Spelen gaan. Op dat evenement werd het boek voor de eerste keer verkocht.”

Waar kunnen geïnteresseerden jouw boek aanschaffen?

“Het zal ook beschikbaar zijn via de websites www.opdeloop.be en www.sportaround.be en op tal van andere loopwedstrijden zoals de stratenloop tijdens de Lokerse Feesten, het BK Streetrace in Lokeren, de 10 miles in Waasmunster en uiteraard ook op

onze eigenste Blauwbuik Trail. Ook bij Spar Eksaarde zal het te koop aangeboden worden. En als je in een straal van 10 km rond Eksaarde woont en mij contacteert, dan kom ik het al lopend tot aan je deur brengen. Kwestie van een beetje in het thema te blijven (knipoogt). Een deel van de opbrengst gaat trouwens naar de vzw Sportaround. Dat is een organisatie die kansarme kinderen ook de kans wil bieden om te sporten."

Bedankt voor het gesprek, Peter! Je kan Peter contacteren via petervervaet@gmail.com.

“Ik ga beginnen met dit eerst allemaal even te laten bezinken, maar daarna … wie weet. Ik heb onlangs iemand leren kennen die al tien jaar met het idee speelt om een boek uit te brengen en die mij vroeg of ik interesse had om zijn levensverhaal neer te pennen. Hij is een Seven Summitter, iemand die de hoogste berg in elk continent beklommen heeft. Zo zijn er maar een achttal in België. Dat spreekt mij ook weer enorm aan. Ik ga eerst afwachten hoe dit boek ontvangen wordt en eerst weer even tijd voor het gezin en andere zaken vrijmaken. Daarna zou ik dat eigenlijk nog wel zien zitten.”

Vanaf wanneer zal het boek te koop te zijn?

“Op 8 juni was er een persconferentie waar het boek een eerste keer werd voorgesteld, samen met onder meer Bashir zelf en Bert. Een paar dagen later, op 13 juni, werd er een

www.gezoarde.be |


24 | INTERVIEW

"IK STEMDE DE INHOUD VAN MIJN LESSEN AF OP DE MANIER VAN LESGEVEN." Elke Van Grembergen

| www.gezoarde.be


INTERVIEW | 25

LESGEVEN IN CORONATIJDEN Tekst Stefanie D'Hooge g Fotografie Peter De Wolf

O

ok voor leerkrachten vanaf de tweede graad was de voorbije periode een aanpassing. Door corona moesten ze zich van hun flexibele kant tonen. We vroegen aan Elke Van Grembergen hoe zij dit ervaren heeft.

Elke, je bent een Gezôars gezicht. Stel jezelf eens even voor?

“Ik ben 43 jaar, geboren en getogen in Lokeren, maar ik woon al een aantal jaar in Eksaarde. Ik ben verloofd met Steven De Blieck en heb twee kinderen, Luna (12) en Ella (6). Ik ben eigenlijk vertaler EngelsSpaans, maar geef al jaar en dag les in het SintLodewijkscollege in Lokeren. Momenteel sta ik in de tweede graad ASO en geef ik Engels, maar ik heb ook al Nederlands gegeven in de tweede en derde graad. In mijn vrije tijd loop ik graag en binnenkort ga ik de nieuwe hype eens uitproberen … padel.”

Hoe heb je als leerkracht dit schooljaar reeds ervaren?

“Goh, ik denk dat het vorige schooljaar nog moeilijker was, omdat we toen echt ineens allemaal thuis zaten, inclusief man en eigen kinderen. We wisten ook nog niet goed hoe om te gaan met het afstandsonderwijs. Ik ben wel zo snel mogelijk gestart met echte online lessen in plaats van opdrachten mee te geven. Ik zag hoe moeilijk mijn oudste dochter het had met al die opdrachten te verwerken. En zij zat in het lager …”

Werd het afstandsonderwijs op een goede manier georganiseerd?

“Ik vond het systeem bij ons meer dan oké. De

tweede graad was de ene week aanwezig op maandag en vrijdag. Bij de derde graad was dit op dinsdag, woensdag en donderdag. De andere week was het andersom. Op die manier konden we nooit het contact verliezen en bleven we de vinger aan de pols houden. Dat is wel belangrijk. Ik stemde de inhoud van mijn lessen ook echt af op de manier van lesgeven: online of fysiek. Nieuwe grammatica heb ik bijvoorbeeld altijd uitgelegd in een fysieke les, de luchtigere zaken hield ik voor tijdens een online les. Tijdens een fysieke les zie je immers sneller of een leerling al dan niet mee is. Je loopt rond, stuurt bij, … Laat ons hopen dat het tijdperk van de online lessen nu gepasseerd is.”

Hoe ervaarde je het online lesgeven?

“Ik moet zeggen dat ik het al gewoon was. We werkten met Teams en ondertussen hebben we zelf ook al heel wat geleerd. Er was wel minder contact met de leerlingen. Niet iedereen kon of wou zijn camera aanzetten, waardoor je niet altijd wist of ze aan het opletten waren. Ik zei wel regelmatig hun namen, maar dat is toch anders ... Anderzijds heb ik de voorbije periode zoveel PowerPoint-presentaties gemaakt. Deze kan ik hen nu als back-up bezorgen wanneer ze moeten studeren. Daar hebben ze blijkbaar veel aan. Ik leerde ook online toetsen maken met 'BookWidgets', die kunnen nu dienen als oefeningen. Ik heb er uit geleerd, maar ik verkies toch het fysieke gebeuren. Je mist echt wel het sociale contact en de voeling met de leerlingen, wat toch ook superbelangrijk is in heel het lesgebeuren.”

www.gezoarde.be |


26 | INTERVIEW

Mensen maken zich zorgen over een leerachterstand of het niet behalen van de leerplannen. Hoe denk jij hierover? “Ik denk dat er vorig schooljaar wel wat achterstand opgelopen werd. We wisten toen nog niet goed hoe en wat. De leerstof die we online zagen, mochten we niet toetsen en dus ook niet terugkoppelen naar de leerlingen. Dat is nu net hoe leerlingen bijleren, door die individuele feedback. Ik had in september, en nu nog, echt wel het gevoel dat de leerlingen die wat minder taalgevoelig zijn hieronder geleden hebben. Gelukkig wordt er in het derde jaar voor Engels sowieso heel veel herhaald uit het tweede jaar, waardoor heel veel leerlingen alsnog konden aanpikken. Voor anderen blijft het spartelen en zien we dat er echt bijlessen nodig zijn om bij te benen. Voor een vak als Engels zullen de leerplandoelstellingen zeker behaald worden. Het is een graadplan en eind vorig schooljaar hebben we met de leerkrachten van alle jaren overlegd om te weten wat wel en niet gezien werd. Zo konden we dit schooljaar inspelen op de specifieke noden van de leerlingen.”

Anderen waren wel mee met de leerstof, maar misten echt het sociaal contact met de medeleerlingen. En nog anderen zitten in een thuissituatie die zich helemaal niet leende tot dit soort onderwijs, omwille van familiale, sociale, financiële redenen ... Ik denk ook dat het voor veel leerlingen stress teweeg bracht, want we werkten dikwijls met een heel strakke planning. Ze moesten hun digitale agenda in het oog houden. Sommige leerkrachten gaven online les, bij anderen moesten ze zelfstandig werken. Ik ben ook studiecoach op onze school, vooral daar merkte ik het. Ik zit onder de middag regelmatig samen met een leerling. Om te kijken hoe ze studeren, maar ook om samen met hen te leren plannen, wat geen evidentie is voor velen.”

“Je mist de voeling met de leerlingen.”

Vind je dat de ouders ook verantwoordelijk zijn voor het stuVolgens specialisten heef t de derende kind? coronacrisis een grote impact “Bij mijn leerlingen verwacht ik op het psychisch welzijn van de wel zelfstandigheid, maar dat is kinderen, wat is jouw mening niet iedereen gegeven. Daarom hierover? probeerden wij de ouders steeds “Ik volg hen hier wel in, al dat is niet voor elke leerling hetzelfde. Sommige leerlingen vonden afstandsonderwijs net hun 'cup of tea', omdat ze af en toe in hun eigen habitat zaten. Ze konden in alle rust de les volgen, zonder afleiding of storende elementen.

| www.gezoarde.be

te betrekken bij eventuele moeilijkheden bij het online gebeuren. Ik denk aan afwezigheden tijdens een online les, het niet indienen van online taken, … We mailen de leerlingen én hun ouders en overleggen ook regelmatig met de collega's om te kijken of dit een

terugkerend probleem is. Op die manier kunnen we er als team aan werken, samen met de leerling en zijn/haar ouders.”

Is de waardering in corona­ tijden veranderd t.o.v. leerkrachten?

“Moeilijke vraag. Als ik sommige reacties op sociale media lees, dan denk ik dat veel mensen nog steeds niet beseffen wat onze job allemaal inhoudt. Anderzijds ondervind ik toch ook appreciatie van ouders als ze merken dat je echt wel begaan bent met hun kinderen. De leerlingen zelf appreciëren soms wel meer bepaalde zaken denk ik. We hebben onlangs een dag georganiseerd waarbij er coachinggesprekken plaatsvonden om te polsen naar het welbevinden van de leerlingen in coronatijden. In zo'n éénop-één kom je natuurlijk heel wat meer te weten en achteraf bleek dat de leerlingen dit enorm zinvol vonden.”

Wat wens je de schoolgaande jeugd momenteel toe?

“Vrijheid. Ik vind het echt zonde dat jongeren zo beknot worden in hun vrijheid. Oké, het is geen oorlog en oké, ze hebben toch nog veel mogelijkheden. Maar ze moeten ook veel missen momenteel. Onze zesdes hebben bijvoorbeeld 'hun avond' niet aan iedereen kunnen showen, ze mogen niet op eindreis, hebben elkaar met moeite gezien dit schooljaar. Zonde toch, om zo je humaniora af te sluiten? Dus ik hoop met heel mijn hart dat ze elkaar binnenkort allemaal eens goed tegen elkaars gilet kunnen trekken en nog eens goed kunnen genieten van de vrijheid. Elk op zijn manier.”


nieuw concept

Weekend

MENU 3 GANGEN €55 MENU 4 GANGEN €60 KINDERGERECHTEN

À LA CARTE

zaterdag 17.30 u. tot 21 u. zondag 11.30 u. tot 14.30 u.

maandag - dinsdag 11.30 u. tot 14.30 u. vrijdag 17.30 u. tot 21 u.

PANNENKOEKENHUISJE

/restaurant.triphon

Week

PALING

maandag - dinsdag 15 u. tot 16.30 u.

Restaurant en feestzaal Triphon

Eksaardsedam 15 - 9180 Moerbeke-Waas T. 09 346 77 92 - www.triphon.handelsgids.be - willemsvanessa@skynet.be


The Art of Stillness tentoonstelling met recent werk van Sven Bullaert

UMU gallery - Amand De Vosstraat 3 - Eksaarde (naast Smatch) vr. 25 juni van 16-22u. / za. 26 juni van 11-18u. / zo. 27 juni van 11-18u. Voor het eerst komt Sven Bullaert, kunstenaar/ondernemer en medeinwoner van Gezôarde naar buiten met recent artistiek werk. Eénmalig zal er voor de vrienden, kennissen en bewoners van Gezôarde een lokale tentoonstelling zijn. (met mogelijkheid tot rechtsteekse aankoop) (Vanaf juli 2021 worden de werken van Sven Bullaert exclusief verdeeld door ‘The Boutique Gallery’, een internationale galerij met oa. vestigingen in Sint-Martens-Latem, Knokke en Johannesburg). www.umu.life


GEZÔARS SPAALEKE | 29

REBUS Los de rebus op en mail de oplossing (en eventueel een antwoord op de vraag) naar wedstrijd@gezoarde.be. Er worden drie winnaars gekozen. Zij ontvangen een tas, geschonken door I AM. Succes! De winnaars van #16 zijn: Els Tas, Kelly Van Acker en Patrick Geers. Proficiat!

Realisatie Cindy De Kegel

B=W -R

U=W

-SP

B=J

-U F=T

+ -N

E=A +E?

www.gezoarde.be |


30 | INTERVIEW

| www.gezoarde.be


INTERVIEW | 31

IK BEN EEN ECHT DORPSMEISJE Tekst Rogier Vervaet g Fotografie Luc De Herdt

'

Schoenmaker, blijf bij je leest’, ‘Wie de schoen past, trekke hem aan’ of ‘Daar wringt het schoentje' zijn allemaal gezegdes die bij dit interview passen. Het gaat inderdaad over schoenen, maar voornamelijk om de persoon áchter de schoen. We nemen jou graag mee naar een stukje uit het leven van Fien Van Damme. Een creatieve duizendpoot die van haar hobby en passie, de liefde voor schoenen, haar job heeft gemaakt én dit jaar zal afstuderen als schoenontwerpster.

Dag Fien. Laat ons beginnen met een korte voorstelling aan de lezers. Al vermoeden wij dat een groot deel je wel kent?

“Dat weet ik nog zo niet. Het is wel zo dat ik een echt dorpsmeisje ben. Ik ben hier naar school geweest, ik volleybal hier, ik ging naar de KSA en ik volgde hier muziekschool. Ik tracht ook altijd te helpen bij activiteiten van de Gezôarse Feesten. De kans dat je me al eens hebt gezien, is dus wel vrij groot.”

Van waar jouw interesse voor schoenen en mode?

“Ik ben altijd al creatief geweest. Eigenlijk is het hele gezin creatief en graag bezig. Stil zitten is geen optie. Als cadeau kreeg ik vroeger van mijn ouders meestal creatief werkmateriaal, zoals een naaimachine en zo. Ik vond dat fantastisch! In ieder geval, na mijn middelbaar ben ik een jaar in Peru gaan studeren. Daar heb ik kunnen nadenken over mijn toekomst. Ik kwam tot het besluit dat ik iets wou doen met mijn creativiteit in combinatie met gezondheidszorg. Tel daarbij de liefde voor schoenen en je komt uit bij de studie Podologie. Ik miste daar het creatieve aspect, dus toen ik afstudeerde ben ik dan de richting Orthopedische schoentechnicus gaan volgen, omdat dat vakmanschap is. Daar kon ik wel al met mijn handen beginnen werken, al miste ik ook daar nog die creativiteit. Een orthopedische schoen moet gewoon gemakkelijk zitten. Het uitzicht is van ondergeschikt belang. Daarom ben ik nu, in avonden weekendonderwijs, bezig met de opleiding Schoendesigner. Daar is het

www.gezoarde.be |


32 | INTERVIEW

uitzicht en vernieuwing de insteek. Met andere woorden, creativiteit staat op nummer één!”

Is het orthopedische en esthetische iets wat je nu combineert?

“Ja. Een schoen moet goed zitten én er goed uitzien. Niet enkel de functionaliteit telt, maar ook de schoonheid. Naast mijn studie werk ik momenteel als schoentechnieker. Ik kan daar mijn creativiteit ook gebruiken. Een orthopedische schoen esthetisch mooier maken en hem toch comfortabel laten zitten.”

Het ontwerpen en maken van een schoen neemt waarschijnlijk veel tijd in beslag. Is de combinatie werken en studeren haalbaar?

“Alleen daarvoor was corona voor mij even een geschenk. De volleybal lag zo goed als stil, ik kon niet weggaan met vriendinnen, ... Natuurlijk had ik wel mijn job. Je moet weten dat je, enkel al voor het ontwerpen van een schoen, 40 tot 50 uur bezig bent. De extra tijd die ik had door corona, had ik dus absoluut nodig om mijn schoenen af te krijgen. In een niet-coronatijdperk zou er in juni

een modeshow met 2000 mensen zijn. Dan zie je daar alle modellen op de catwalk met ónze schoenen. Dit jaar kan dit jammer genoeg niet doorgaan en hebben ze voor een alternatief gezorgd. We maken nu een film in plaats van een modeshow. Die film wordt uitgezonden op 26 juni en mensen kunnen in shiften komen kijken. De schoenen worden dan ook allemaal tentoongesteld zodat ze deze kunnen bewonderen. Het is geen show, maar het gaat toch de moeite waard zijn!”

“Een schoen moet goed zitten én er goed uitzien.” Is dit iets wat je jezelf ziet doen op zelfstandige basis?

“Niet onmiddellijk. Mijn focus ligt nu op afstuderen en dan zien we wel wat de toekomst brengt. Ik wil eerst al eens beginnen met voor mezelf een paar schoenen te maken. Ik ben drie jaar geleden begonnen en ze zijn nog steeds niet af. En mama vraagt ook al heel lang naar een paar sandalen. Tevens is het niet simpel om als zelfstandige orthopedische schoenen te maken. Er zijn veel grote bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en heel kwalitatief werken. Je kan daar niet mee concurreren als je ziet welke apparaten en machines je dan moet aankopen. Wat ik wél graag zou doen is een eigen schoenenlijn uitbrengen.”

| www.gezoarde.be


advertentiepagina VAKMANSCHAP

KWALITEIT

GEDEGENHEID

Peter Vercauteren g Sijpstraat 1A g 9160 Lokeren 0485 89 46 88 g info@renopeter.be g www.renopeter.be


Hoeveslagerij

DE VIERKLAVER Pieter Van Poucke & Annelies Marchand

Hormonenvrij vlees van eigen hoeve. Ambachtelijke salades en charcuterie. Fondue Gourmet Koude schotel Barbecue Wok Kaasschotel Specialiteit diepvriespaketten

advertentiepagina

Hemelseschoot 19 - 9160 Lokeren - T 09 348 15 76 - www.devierklaver.be


INTERVIEW | 35

Zie je een bepaalde evolutie bij het ontwerpen en maken van schoenen?

“Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar meer ecologische schoenen, want schoenen zijn echt heel vervuilend. Vroeger hadden de mensen twee paar schoenen. Wanneer er een paar kapot was, deden ze deze naar de schoenmaker om te herstellen. Nu draag je een paar schoenen één jaar en je smijt ze weg. Het leer, de lijmen en de rubbers die slijten zo goed als niet. Daarom is er nu meer onderzoek naar het gebruik van fruitleer. Leer van ananasschillen, sinaasappelschillen, schimmels, … Ze zijn echt op zoek naar materiaal om het leer te vervangen. Dus wie weet lopen we binnen enkele jaren allemaal met vegan schoenen rond.”

“Ik zou graag een eigen schoenenlijn uitbrengen.”

Merk je dat corona invloed heef t op de schoenindustrie?

“Ik merk vooral de vraag naar een ander soort schoen. Mensen willen stapschoenen en schoenen voor binnen. Door het telewerken blijf je binnen en dan heb je daar ook een oplossing voor nodig.”

Is jouw vakkennis iets dat je meedraagt in jouw vrije tijd?

“Ja! Verschrikkelijk vind ik dat soms. Als ik op stap ga met vriendinnen, kijk ik eerst naar de mensen hun schoenen. Tegen mensen die ik ken, durf ik zeggen dat ze een schoen aanhebben die niet gemaakt is voor hun voet. Al is dat ook afhankelijk van de situatie. De dagen dat je veel zal stappen, doe je best een goede schoen aan. Als je uit eten gaat, is dat weer iets anders. Je moet daarin kunnen schipperen. Stel jezelf de vraag hoeveel je moet stappen en kies dan je schoen.”

Wat zou je nog graag zeggen tegen onze lezers?

“Mensen zeggen soms dat ze graag eens willen doen wat ik doe. Ze willen een schoen maken, maar durven er niet aan beginnen. Gewoon doen! Neem er de tijd voor. Misschien is het niets voor jou, maar je hebt het dan toch geprobeerd!”

www.gezoarde.be |


Gevelrenovatie, schilderwerken, dakwerken ... Voor welk bouwproject u ook een stelling kan gebruiken, wij helpen u graag verder. Kontrimo is vaste waarde in de stellingbouw. Wij staan zowel ter beschikking van professionelen als van particulieren en dat voor kleine projecten van 20 m2 tot reusachtige projecten van 100.000 m2.

KONTRIMO FRANKRIJKSTRAAT 6 9140 TEMSE TEL. +32(0)3 710 57 18 INFO@KONTRIMO.BE

WWW.KONTRIMO.BE


GEZÔARSE GENEUGTEN THEMA | 37

SPELTWRAP MET INGREDIËNTEN VOOR 6 GROTE WRAPS:

gerookte zalm

Wraps: • 200 gram speltmeel • 400 ml water • 2 eieren • zwarte peper en zout Vulling: • 300 gram Philadelphia Knoflook & fijne kruiden • 200 gram zure room • gerookte zalm • cresson • scheuten: prei, luzerne, radijs

Tips voor een andere vulling:

• Rucola, Parmaham, zongedroogde tomaten, lente-uitjes • Guacamole, gerookte kipfilet, feta

Tekst Tania Ott g Fotografie Tania Ott

BEREIDINGSWIJZE

Wraps: 1. Meng alle ingrediënten. 2. Bak zoals een pannenkoek. Vulling: 1. Meng de Philadelphia met de zure room. 2. Besmeer de wrap volledig met het mengsel. 3. Strooi er de cresson en de andere scheuten over. 4. Leg daarbovenop 2 sneetjes gerookte zalm. 5. Rol de wrap nu goed op. 6. In 2 snijden als lunch met een slaatje of in schijfjes als hapje bij het aperitief.

Tips:

Bij tijdsgebrek kan je kant-enklare wraps kopen in de supermarkt. Volg je een koolhydraatarm dieet? Gebruik dan groentetortilla’s.

www.gezoarde.be |


38 | VAN THEMA BIJ ONS

‘MARIE VAN ’T VEER’ Tekst Peter Vervaet g Fotografie Luc De Herdt / archief

De meeste lezers zijn vertrouwd met het stukje natuurpracht op een steenworp van Spletterenbrug, genaamd ‘het Moervaartveer’. Maar de vele wandelaars, lopers en kanovaarders die het Moervaartveer passeren, zijn zich niet altijd bewust van het stukje geschiedenis dat onlosmakelijk verbonden is met de legendarische Marie Van ’t Veir die hier een veerdienst uitbaatte. De oudere lezer zal zich ‘de veervrouw’ vooral herinneren als een goedlachse, kranige dame die graag honderduit vertelde over de streek. Maar achter die glimlach schuilde een flinke portie persoonlijk leed. Marie van ’t Veer werd op 21 juli 1908 geboren als Marie Van Laere. In het voor-

| www.gezoarde.be

jaar van 1930 huwt ze met Arthur Bauwens. Zoals het in die tijd de gewoonte is, gaat ze inwonen bij ‘Tuur’ en zijn ouders aan het Moervaartveer. Samen met Arthur krijgt ze acht kinderen, waarvan er vier sterven. Het lot blijft haar ongunstig gezind. Wanneer Tuur op de laatste dag van het jaar 1965 sterft na een val met zijn motor, blijft ze alleen achter met de kinderen. Het is dezelfde Tuur die elke winter met zijn motorfiets de dikte van het ijs testte vooraleer hij de kinderen op het ijs liet. Marie neemt prompt de veerdienst over van haar schoonvader. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor het ’pompstation’ dat het water van de achterliggende meersen overpompt in de Moervaart.

Ze gebruikt de boot om haar eigen kinderen, die naar school gaan aan de Leebrug in Sinaai, over te zetten. Boeren uit de naaste omgeving laten zich door Marie meevoeren op de – bijwijlen wilde – baren van de Moervaart, toen nog onderhevig aan getijdenstroming. Marie, die zelf niet kan zwemmen, trotseert regen, wind en koude met haar houten sloep. Het is vooral druk op de wekelijkse marktdag om de marktgangers veilig naar de overkant te loodsen. Op zondag zijn het vooral de kerkgangers die van het veerpont gebruik maken om naar de kerk te gaan in Eksaarde en familieleden te bezoeken. Wanneer ‘gegoede burgers’ zich in de jaren ’50 een auto aanschaffen,


VAN BIJ THEMA ONS | 39

krijgt ze minder kalanten. Ze ziet haar cliënteel stilaan veranderen. In de jaren ’80 is het ‘natuurwandelen’ in (ze moesten ’s weten in 2020) en ziet ze meer en meer zwemmers opduiken. Op 11 juli 1980 wordt Marie van ’t Veer, op 72-jarige leeftijd, gehuldigd door toenmalig burgemeester Liebaut voor haar vijftigjarige dienst als veervrouw. Een paar jaar na de huldiging sterft Marie in het voorjaar van 1983 aan kanker. Haar oudste zoon, Frans Bauwens, neemt de veerdienst over. Hij zal dit doen tot het begin van de eeuwwisseling, tot wanneer zijn gezondheid er sterk op achteruit gaat, net als de conditie van het bootje. Met het verdwijnen van het veer, zinkt ook een mooi stukje Gezôarse geschiedenis tot op de bodem van de Moervaart. Maar we duiken het graag op voor u en varen dit artikel uit met een laatste groet aan Marie Van ’t Veer. Met dank aan: Madeleine Bauwens, dochter van ‘Marie van ’t Veer’, voor de inkijk in het leven van haar moeder, de legendarische Gezôarse veervrouw.

Noot: Tot de fusie met Lokeren in 1972 werden beide kanten van het water ‘Het Pieter Heydensveer’ genoemd. De veerdienst werd genoemd naar de eerste veerman Pieter Heyden. De oudste vermelding van de veerdienst is terug te vinden in een huurcontract van 1715 waarin de pacht van het veer en de aanpalende woning beschreven staan. In de volksmond wordt de plaats ook het ‘Piraveir’ genoemd. De naam ‘Piraveir’ zou afkomstig zijn van de omliggende akkers waar prei of ‘pirei’ werd geteeld.

www.gezoarde.be |


Herstel en verkoop van tuinmachines Kasteeldreef 90 9160 EKSAARDE 0498 33 38 18 DEBOCKMECHANIEK@GMAIL.COM


COLUMN THEMA | 41

MIJN STRAAT Ik vraag me al een hele tijd af wie nieuwe straatnamen in Eksaarde (en bij uitbreiding Lokeren) mag verzinnen. In mijn hoofd stel ik mij een commissie van oudere heren voor die onder het roken van sigaren en drinken van sloten whisky stemmen over deze belangrijke kwestie.* Op het gemeentehuis van Eksaarde (en tegenwoordig Lokeren) heeft de korte drank mijns inziens te veel gevloeid tijdens deze vergaderingen want we zitten hier met een aantal parels der saaiheid opgescheept. Ikzelf woon in de Noordstraat (u weet uiteraard dat deze grenst aan de Ooststraat, die op haar beurt weer grenst aan de Weststraat, die op haar beurt grenst aan de Zuidstraat), qua saaiheid kan dat tellen. Tel daarbij op dat ik opgroeide in de Kortestraat (die, jawel, grenst aan de Langestraat) en u snapt waar mijn afkeer van geesteloze straatnamen vandaan komt. Ook de Polenstraat stuit me tegen de borst. Deze straatnaam verwijst uiteraard naar de aanwezigheid van Poolse soldaten tijdens de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, maar dat had echt wel in een spannendere straatnaam mogen gegoten worden. In Aalter heb je de ‘Eerste Poolse Pantserdivisiestraat’ en je voelt van ver dat hier een fenomenaal verhaal achter zit. Ook de nieuw aangelegde Schansstraat verwijst naar de (Bedmar)linie ten tijde van de Spaanse Successieoorlog, maar dat weet geen mens. De Spaanse Successieoorlogstraat zou een veel epischere toevoeging geweest zijn aan ons stratenplan. Dat gezegd zijnde heb ik mijn straatnaam veranderd naar ‘Moordstraat’. Dat zorgt altijd voor verbaasde blikken en die ene letter maakt voor de facteur het verschil niet.** * Vervang in deze zin ‘oudere’ door ‘jongere’ en u weet meteen hoe de radactievergaderingen meestal eindigen. ** Bij wijze van experiment mag u altijd een kaartje sturen naar Moordstraat 2, 9160 Eksaarde.

Euclides II van Eksaarde

Euclides II van Eksaarde

www.gezoarde.be |


42 | GEZÔARSE THEMA JEUGD

WE DE GEZÔARSE JEUGD.

DAAROM GEVEN WE IN ELK ‘GEZÔARDE’ OOK HET WOORD AAN TWEE GEZÔARSE KIDS. LET’S MEET ZAKARIA EN RIAN.

Tekst Cindy De Kegel g Fotografie Luc De Herdt

Tekst Zhenya Speleman

Naam: Rian Mees Leef tijd: 9 jaar Studies: 3de leerjaar Staakte voetballen fietsen PlayStation skateboard broccoli spruiten Lokeren Eksaarde taal rekenen stinkende scheetjes snotneus tenen aan je handen vingers aan je voeten zee zwembad boek strip frietjes pizza vriendjes broers | www.gezoarde.be

Voor deze editie maken we kennis met de veertienjarige tiener Zakaria El Bakkali, Zaka voor vrienden en familie. MAROKKAANSE OORSPRONG

Zaka is veertien jaar jong en woont samen met zijn ouders en zijn vijftienjarige zus Loubna op de Bautschoot. Hij loopt school in het Sint-Teresiacollega, waar hij in het derde middelbaar zit en de richting Economie A volgt. “Ik doe, door de coronamaatregelen, deeltijds onderwijs. Ik zou veel liever terug elke dag naar school gaan. Nu hebben we soms veel toetsen op dezelfde dag. Alles komt samen. Het is op deze manier drukker, heb ik de indruk.” Zaka zijn familie is van Marokkaanse oorsprong. “Ikzelf, mijn zus en mijn mama zijn in België geboren. Papa is in Marokko geboren en is naar België verhuisd toen hij ongeveer mijn leeftijd had.”

BIG BROTHER

In de week is Zaka vooral bezig met het maken van taken en het voorbereiden en leren van toetsen. Als hij nog tijd over heeft, kan hij ervan genieten om 's avonds nog even tv te kijken met het gezin. Programma's zoals 'De Mol' en 'Big Brother'

staan op zijn favorietenlijstje. “Aan 'Big Brother' zou ik graag zelf ook eens deelnemen. Het lijkt me leuk om opgesloten te zitten met mensen die je niet kent. Ik vond vooral Michel en Nick leuk, de twee haantjes in het programma waar iedereen naar opkeek en naar luisterde. Dat wil ik ook.” Verder voetbalt hij bij FC Eksaarde, speelt af en toe eens op de Playstation en gaat ook graag skaten. “Ik spreek dikwijls af met vrienden. We skaten dan aan het rusthuis hier in Eksaarde of we rijden naar Lokeren. Ook gewoon chillen met vrienden vind ik leuk. Of muziek beluisteren, meestal Nederlandstalige of Engelstalige hip-hop of rap. Wat de voetbal betreft, blijf ik al even op mijn honger zitten, want het is al een tijdje geleden dat er nog een wedstrijd werd gespeeld. Gelukkig gaan de trainingen wel nog door.” Zakaria heeft ook een account op Instagram en TikTok, maar hij post er zelf amper iets op. “Niet iedereen heeft zaken met wat ik allemaal doe in mijn leven.”

CHILL

Zaka wil in zijn volwassen leven iets in de informatica of economie doen. “Ik wil wel sowieso als zelfstandige werken later. Ik


GEZÔARSETHEMA JEUGD | 43

wil niemand boven mij. Gewoon ... chill … mijn eigen werk regelen en naar niemand moeten luisteren.” Voor het zover is, moet hij eerst nog studeren. Universiteit of hogeschool, daar is hij nog niet over uit, maar hij wil wél graag op kot. “Ik denk wel dat het zou mogen van mijn ouders en ik heb ook genoeg verantwoordelijkheidsgevoel. Ik zou sowieso mijn best doen voor mijn studies.” Over de liefde kan hij nog niet veel zeggen. “Ik ben te jong om aan iets te beginnen waarvan ik weet dat er toch een einde aan komt”, zegt Zaka op ernstige toon.

DE SCHEPPER

Zaka is een moslim. Wanneer we dit interview afnemen, zit hij in de Ramadan. Hij mag overdag dus niet eten of drinken. “Als kind moet je daar niet aan meedoen. Ik ben beginnen meedoen vanaf mijn puberteit. Ik heb het er helemaal niet moeilijk mee.” Hij bidt ook vijf keer per dag. Dat is een vast gebed, het is dus niet zo dat je mag kiezen wat je zegt in jouw gebed. “Op school bid ik niet, enkel thuis. Ik zie het eigenlijk niet echt als bidden, meer een gesprek met de Schepper.” We hebben het tijdens ons gesprek ook over racisme. Gelukkig merkt Zaka er hier weinig van. “Ik heb er hier in Eksaarde nog nooit iets van ondervonden.” Op de vraag hoe zijn ouders zouden reageren wanneer Zaka naar huis zou komen met een niet-Moslima, antwoordt hij heel eerlijk … “Ik denk dat ze het er misschien even moeilijk mee zouden hebben, ook uit schrik voor het cultuurverschil dat er toch altijd is. Uiteindelijk willen ze toch vooral dat ik gelukkig ben. Dat is voor hen het belangrijkste.”

'T STAD

Als Zaka zich later settelt, zou hij dat het liefste in een stad zoals Gent of Antwerpen doen. “Als ik dan op pensioen ga, kom ik wel terug naar de rust van Eksaarde. Uiteindelijk woon ik hier wel graag en alles wat ik nodig heb, is hier.” Dat is een mooie afsluiter, Zaka. 'Gezôarde' wenst je veel succes en we hopen dat jouw dromen werkelijkheid mogen worden. www.gezoarde.be |


44 | THEMA DEN HUISNUMMER

Tekst Cindy De Kegel Fotografie Peter De Wolf

Het was een mooie lentedag toen we aanbelden bij Kirsten Van Remoortere. Zij woont, samen met haar man, op het Oosteindeken 17. Tijd voor een kennismaking. Dag Kirsten. Bedankt om ons te ontvangen. Kan je iets meer vertellen over jezelf?

“Ik ben 47 jaar en bijna 26 jaar getrouwd met Hans Jürgen Coppens. We hebben geen kinderen. Ik ben reeds vijftien jaar chronisch ziek. Ik heb CVS en fybromyalgie. Mijn ziekte gaat met ups en downs, maar de laatste twee jaar kan ik nog heel weinig. Ik slaap heel veel, heb veel pijn en veel andere problemen. Daardoor kan ik ook niet meer werken, wat ik hiervoor wel soms nog kon, zij het steeds in zeer beperkte mate. Vóór mijn ziekte waren we zelfstandig, we werkten als vegetarische traiteur ('t Labyrinth, n.v.d.r.) en

| www.gezoarde.be

gaven ook workshops rond gezonde voeding, creativiteit en innerlijke groei. Daar zijn we vijftien jaar geleden mee gestopt. We wouden een pauze om te bekijken wat we gingen doen, maar toen kwam mijn ziekte en is de pauze 'een altijd' geworden. De ziekte kwam er van dag op dag. Ik stond op het dak voor verbouwingen en de volgende dag raakte ik niet meer recht. Ineens kon ik niets meer ...”

Hoe gaat jouw man om met deze situatie?

“Eigenlijk heel positief. Híj doet alles in het huishouden. Hij zorgt ook voor me als ik weer eens niets kan


DEN HUISNUMMER | 45

en alleen maar kan liggen. Hij laat me ook vrij om zelf te zoeken hoe ik met dit alles omga en ondersteunt me dan daarin. Vroeger deden mijn man en ik echt álles samen. Ons huis verbouwen, de zaak, gelijke hobby’s, ... Nu moet hij alles alleen en zelf doen én daarbovenop ook nog voor mij zorgen. Hij doet nu ook de boodschappen. Een rolstoel en een winkelkar voortduwen, dat is nu eenmaal niet zo praktisch (lacht). Tweewekelijks komt er wel een poetsvrouw om te helpen.”

Je komt, ondanks alles, heel sterk over. Lijdt jouw mentale toestand niet onder jouw ziekte?

“Ik kan er redelijk goed mee om. Ik heb wel eens 'down-dagen', maar niet meer dan vroeger, voor mijn ziekte. In het begin had ik het er wel moeilijk mee. Je denkt dat het van voorbijgaande aard zal zijn, maar het ging niet voorbij. Dat zet je aan het denken, je komt in een crisis terecht, een rouwproces. Hoe moet het verder met mijn leven? Op een bepaald moment besliste ik dat ik mijn leven niet wou laten vergallen door de ziekte. Ik leerde ermee leven en kijken naar wat ik wél nog kan. Sommige mensen blijven maar testen ondergaan en dingen uitproberen, maar op de duur kost dat je meer energie dan je hebt. Ik heb in het begin ook veel onderzoeken laten doen, maar ze vinden niets. Op een bepaald moment stopt het. Aangezien ik door CVS allergisch reageer op veel medicijnen, zoals sterkte pijnstillers, kan ik me nog het beste helpen met kruiden, massages, kine, voedingssupplementen, … Er zijn ook geen reguliere medicijnen

voor CVS of fibromyalgie. Sommige periodes gaat het beter en kan ik een beetje werken. Ik ben creatief therapeut en gaf ook workshops rond zelfreflectie en innerlijke groei. Nu lukt dit niet meer en dat mis ik wel.”

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Ik sta sowieso heel laat op, meestal rond 12 uur. Dan doe ik eerst ademhalingsoefeningen en oefeningen voor mijn voeten. Dat duurt ongeveer een uurtje. Als het mooi weer is, heeft Hans Jürgen mijn stoel al buiten gezet. Ik kan heel erg genieten van de natuur. Na een uurtje of twee ben ik iets beter en kan ik iets op de computer doen, even creatief bezig zijn óf komt er al eens een vriendin op bezoek. Langer dan een uur is moeilijk, dan word ik al te moe. Ik probeer ook eten te maken voor 's avonds. Dat lukt helaas vaak niet en ik kook sowieso voor twee dagen, zodat ik niet elke dag moet koken. Ik doe ook elke dag zachte yoga-oefeningen om de verstijving tegen te gaan, wisselbaden voor mijn bloeddoorstroming en mindfulnessoefeningen. Voor de rest kijk ik films en lees ik heel graag. Tot drie maand geleden ging dit niet, maar nu kan ik weer een uurtje lezen. Joepie!”

Financieel is het toch ook allemaal niet te onderschatten?

“Toen ik ziek werd, hadden we net een kleine erfenis gekregen die ons toch even heeft geholpen om te overbruggen. Hans Jürgen heeft zich dan herschoold en is leerkracht geworden. Ondertussen werkt hij in de Kringwinkel als begeleider. Gelukkig ben ik sinds twee jaar erkend als chronisch ziek en krijg ik

een zorgbudget. Samen is dat ongeveer 240 euro per maand. Door de erkenning krijg ik ook een hogere terugbetaling bij dokters e.d. We hebben het geluk dat we niet zoveel moeten afbetalen, geen nood hebben aan luxe en geen kinderen hebben.”

Zo te horen ben jij een heel positief iemand …

“Ja, dat hoor ik vaak. Ik ben sowieso iemand die bij alles wat er gebeurt, kijkt hoe ik er op een positieve manier mee om kan gaan, zonder de lastige emoties uit de weg te gaan. Ik zie deze levensomstandigheden als een uitdaging. Uitdagingen doen je groeien. Groeien betekent voor mij een vervulling in het leven. Dus ik voel het niet alsof ik een minder leven kan leiden dan anderen. Iedereen heeft uitdagingen in het leven, de mijne liggen vooral op het fysieke vlak, blijkbaar. Ik ben hoogsensitief, wat soms lastig is, maar het helpt me nu ook. Zo kan ik intens genieten van de kleine dingen in het leven. De minieme verbeteringen die er zijn, maken me ook gelukkig. Ik kan nu bijvoorbeeld opnieuw één keer per week zelf naar de kine in de Rechtstraat fietsen. Twee keer per week lukt niet … Dan lig ik een week plat, letterlijk. Ik geniet dus van dat fietsen, ik voel me daar dankbaar voor. Het klinkt misschien raar, maar ik voel me eigenlijk nu beter in mijn vel dan vroeger, toen ik nog gezond was.”

Kirsten staat helemaal achter het meer zichtbaar maken van 'onzichtbare' ziektes. Meer info én een interessant filmpje vind je op www.12ME.be.

www.gezoarde.be |


46 | COLOFON

Vroeger hadden we geen WhatsApp of Instagram. Ook geen Netflix tegen het vervelen. Wíj stonden aan elkaars deur om te vragen of we samen zouden spelen.

COLOFON

GEZÔARDE is een driemaande-

REDACTIE

lijks magazine over, voor en door Eksaarde. Verspreiding is gratis.

redactie@gezoarde.be

UITGEVER + REALISATIE

Cindy De Kegel

NEWMONKEYS Kim Speleman Schuermansstraat 20A 9160 Eksaarde www.newmonkeys.be info@newmonkeys.be /newmonkeys #newmonkeys_grafischbureau

| www.gezoarde.be

EINDREDACTIE REDACTIE

Kwinten Van Campenhout, Brent De Borger, Arne D’hont, Marijke Diericx, Peter Vervaet, Tania Ott, Stefanie D'Hooge, Rogier Vervaet, Nathalie Vervaet, Cindy De Kegel, Zhenya Speleman

FOTOGRAFIE

Luc De Herdt, Peter De Wolf

OPLAGE MAGAZINE

3000

GEDICHT

POEMOJ /gedichtenPoemoj #_poemoj_ /gezoardemagazine #gezoardemagazine


contactee onze voordreolins voor uitzonderlijk ge en zeer e voorwaard en .

VERKOCHT: 87% 71%

advertentiepagina Op 4 weken:

Boven de vraagprijs:

VERHUURD:

Op 4 weken:

95%

Een woning verkopen of verhuren is meer dan een overeenkomst bereiken. Wij helpen U graag met raad en daad. Uw vastgoedmakelaar voor Gezôarde en omstreken. Bautschoot 1 | 9160 Eksaarde | 09 225 26 27 info@cardi-woonadvies.be | www.cardi-woonadvies.be /cardiwoonadvies | BIV: 512506

Like en deel onze facebookpagina en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en onze referenties.


Bouwen aan uw toekomst? Best met uw regionale vakman!

advertentiepagina , n e g n i w u lein o b r k e v n , e w t u o o o b ie gr w u e ni novat re ALGEMEEN AANNEMER 0468 29 00 85 • www.alfavaf.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.