Fria Företagare #5 2021

Page 1

2021 #5 WWW.FF.SE

FRIA FÖRETAGARE

VACCINKRAV diskriminering?

• Hemarbete ny konkurrensfördel i jakten på personal • Vaccinkrav diskriminering? • Ny byggstandard väger in hälsa och välmående • Arbetslöshet viktigaste valfrågan • Satsning på delningsekonomi bar frukt • Jämställdhet i offentliga upphandlingar


INNEHÅLL Aktuella frågor

4-6

Stora utvecklingsmöjligheter för självbemannat Lifvsprojekt.

Avsaknaden av visioner för hur Sverige tillsammans ska skapa riktiga jobb är nästintill total. Arbetslösheten – den viktigaste frågan inför stundande val. SIDAN 8-9

10 12-13 14

Lönsamt och innovativt i den offentliga affären. Liten järnhandel tar upp kampen med jättarna – genom att låna ut grejer. Tillväxtverket backar om korttidsstöd – utreder möjlighet att söka anstånd.

Tema: Arbetsmiljö

16-17 20 22

43 2

A

tt vara småföretagare är lite som att åka berg- och dalbana, sa en kund till mig för några år sedan. ”Antingen är det uppförsbacke, där vagnen långsamt kämpar sig uppåt, eller så går det i rasande fart utför på ett bra sätt.” På vägen ner funderar redan småföretagaren på nästa uppförsbacke … De senaste två åren har verkligen bjudit på berg- och dalbana. För många små företag har det varit mest uppför, brant uppför! För andra har det paradoxalt nog varit bra fart utför och affärerna har gått bättre än någonsin. Förutsättningarna har ändrats på ett eller annat sätt för nästintill alla företag; med restriktioner och hänsyn, tillgång på varor, helt nya sätt att kommunicera med människor, samt helt nya sätt att arbeta helt eller delvis på distans. Arbetsmiljön i det nya landskapet förändras i och med detta. Helt plötsligt har arbetsgivaren ansvar för personal och arbetsmiljö i dennes hem? Nu ska man som ledare och chef leda och entusiasmera medarbetare på distans, det ställer helt nya krav på både företagare och anställda. Inne i tidningen reder vi ut några utmaningar med den nya arbetsmiljön, inte minst frågan om vad man kan ställa för krav på vaccinering bland medarbetare. Arbetsmiljö i all ära, men det som utmanat och fortsätter utmana många företagare är såklart ekonomin i kölvattnet efter den värsta tiden av pandemin. Hållbarhet hade de flesta talat lite om före pandemin och kanske funderat över vad man kan göra för att bli ett hållbarare företag. Nu är läget ett helt annat, nu talar snart alla om hållbarhet och omställning. Det ställs nya krav från kunder och partners på hållbarhetsarbete vilket påverkar ekonomin på ett eller annat sätt. Ofta kostar investering i hållbarhet något på kort sikt för att betala sig på lång sikt. Precis som de flesta andra investeringar. Mitt råd till er som funderar över frågorna kring ekonomi, arbetsmiljö och hållbarhet är att ta hjälp! Prata med vänner, kollegor eller rådgivare om de frågor som ni undrar över. Den som ber om hjälp får oftast hjälp, ganska ofta från oväntat håll. Jag vill avsluta med att tacka er för de insatser ni gjort under krisen, alla småföretagare som bidrar med tjänster och produkter som samhället förväntar sig, utan er skulle Sverige bokstavligen stanna. TACK och fortsatt lycka till med ert företagande. PS. Ni kan också vända er till förbundets rådgivningspanel om ni vill ha hjälp i frågor som ni känner er osäkra på. Ni hittar den i FF-appen eller på www.ff.se. DS.

Motion, kost och välbefinnande viktigt i byggkonceptet Well. Hemarbete en ny konkurrensfördel i jakten på personal. Krav på vaccination på arbetsplatsen – diskriminering eller inte?

Annorlunda affärer

34-35

Hjälp! Vi åker berg- och dalbana!

Ejes prylar får rutor att bågna.

Julmusten – en lång och svårslagen tradition.

MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET

KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

REDAKTÖR

ÖVRIGT

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Dennis Oscarsson

Åsikter uttryckta i denna publikation är

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

redaktion@ff.se

antingen skribenternas egna eller de

Box 1132, 262 22 Ängelholm

ANNONSBOKNING

TIPS

intervjuades och speglar nödvändigtvis

www.ff.se

bo.furevi@ff.se

Skickas till redaktion@ff.se.

inte den ansvarige utgivarens eller

e-post: info@ff.se

WEBBEN

Märk med Fria Företagare.

FöretagarFörbundets åsikter. Det är fritt

Telefon: 020-760 761

Facebook: FöretagarFörbundet

REDAKTIONSRÅD

att citera Fria Företagare, källan ska dock

www.ff.se

Mats Assarsson, Bo Furevi

alltid uppges.

BLI MEDLEM?

ANSVARIG UTGIVARE

Dennis Oscarsson, Petri Savolainen

• Jul-och Nyårsstängt alltså mellan

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Mats Assarsson

LAYOUT/ORIGINAL

24/12 till 9/1.

TRYCKERI

OMSLAGSFOTO

New Copywriting

V-TAB

Foto: Adobe Stock

FÖRETAGAR FÖRBUNDET

Visste du att... ...Vi på Företagarförbundet har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Medlemmar som använder förmåner från våra partners sparar i genomsnitt 6100 kr per år på medlemskapet,. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


Antal äldre per arbetsföra ökar Det bor närmare 36 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder i Sverige. Det är en ökning med över sex personer i den äldre gruppen jämfört med år 2000, enligt en undersökning från SCB. – Andelen av befolkningen som är 65 år eller äldre har blivit större de senaste 20 åren. Antalet äldre växer i förhållande till antalet personer som kan arbeta, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB. Skillnaderna är stora runt om i landet, i Borgholms kommun på Öland bor det nästan 79 personer i pensionsålder per 100 i arbetsför ålder, medan motsvarande siffra i Sundbyberg är 19. – Generellt har storstäderna många inflyttare som är unga vuxna samt personer runt 50 år. Samtidigt är många som flyttar därifrån över 65 år, säger Lena Lundkvist.

40%

Under pandemin har det blivit allt vanligare att jobba hemifrån. En tredjedel av personerna i arbete i åldern 15–74 år arbetade hemifrån i augusti, som allra mest rörde det sig om över 40 procent. Källa: SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU).

Sötsugna svenskar Svenskarna är ett sötsuget folk. Försäljningen av sötsaker har ökat tre gånger så mycket som fruktförsäljningen sedan år 2000. – Sötsaker har helt enkelt blivit billigare i förhållande till frukt. Om vi justerar statistiken för prisökningar så har fruktförsäljningen ökat med 28,2 procent sedan 2000 medan försäljningen av sötsaker stigit med 83,7 procent, säger Daniel Wester, statistiker på SCB.

UPPSNAPPAT

Av det vi såg pekar mycket mot att det finns exploatering av arbetskraft inom nagelvårdsbranschen. Magnus Winberg, nationell samordnare Skatteverket och ansvarig för den nyligen utförda granskningen av nagelsalonger.

Svart swishrekord

Över 5 000 betalningar i minuten swishades när trycket var som allra högst under Black Week. Den 26 november slogs swishrekordet då 3,6 miljoner Swish-betalningar genomfördes. Källa: ehandel.se

Många fall av misstänkt bedrägeri vid korttidsstöd Sedan april 2020 har cirka 37 miljarder kronor beviljats i korttidsstöd till fler än 76 000 företag. Stödet som är tänkt att hjälpa företag under coronapandemin har gjort stor nytta, men det visar sig även i Tillväxtverkets kontroller att en hel del sökt stöd under falska premisser. Hittills har kontrollarbetet landat i över 200 brottsanmälningar av misstänkta bedrägerier och fler än 600 återkrav har gjorts. – De allra flesta företag vill göra rätt, men tyvärr finns det ett fåtal aktörer som försöker utnyttja de statliga krisstöden, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket. Andelen återbetalningar till Tillväxtverket uppgår till över 30 000 (2,9 miljarder kronor). Majoriteten av dessa avser justeringar av stödnivåer efter avstämning. 97 procent av återkraven har betalats i tid till Tillväxtverket.

Vasaloppet

Vasaloppet tog hem Stora Turistpriset 2021 på 100 000 kronor. En del av motiveringen löd: ”Som en motor för motion och hälsa i Sverige inspirerar Vasaloppet människor till rörelse året runt”. Ett hederspris gick till Åstad Vingård i Hallands län.

Så här skulle svenskarna rösta om det vore val idag Källa: SCB

Nytt vaccin skulle vara klart på 100 dagar. Svenske Pfizerchefen om senaste tidens orosmoln kring den nya omikron-varianten och testerna kring ett uppdaterat vaccin.

www.ff.se

info@ff.se

3


ENTREPRENÖREN

Autonom

Av grekiska autonomos ’som lever efter sina egna lagar’, ’självständig’, Nationalencyklopedin

4

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

OBEMANNAT

EN LOKAL FRAMGÅNGSSAGA Obemannade butiker har funnits sedan 1940-talet. En liten lanthandel där man betalar själv i ett kassaskrin, en bonde som säljer sina varor lokalt eller ett byalag som tillsammans sörjer för att byn har en butik. Den lokala lojaliteten gör att det fungerar i kombination med låga, eller inga, kostnader för personal.

D

aniel Lundh, som utvecklat ett självbetjäningssystem med mobiltelefonen för identifiering, nyckel, kassaapparat och plånbok, har med hjälp av Storekey startat matvarukedjan Lifvs enligt samma princip – den lokala självbetjäningen. Bakgrunden är att mer än 4 000 lokala små livsmedelsbutiker lagts ner sedan 90-talet samtidigt som matvaruhandeln flyttat till stora centrala köpcenter. Det har lämnat många mindre orter utan egen butik och med en obemannad modulbutik, en eller två inredda containrar, som kan placeras centralt på en mindre ort kan den lokala servicen återuppbyggas samtidigt som den lokala butiken återigen blir en mötesplats.

Mindre än tre år efter att den första butiken öppnade är Lifvs idag västvärldens största autonoma livsmedelskedja med sina 27 butiker runtom i landet. Daniel konstaterar dock ödmjukt att Amazon med sina 25 butiker i USA sannolikt snart kommer att ha passerat. Daniel tror dock inte att Lifvs kommer att etablera 4 000 butiker utan bedömer potentialen till runt 1 000 modulbutiker runtom i

landet. De första 20 etablerade de själva men sedan i våras har de öppnat upp för franschisetagare att etablera lifvskonceptet på sin egen ort.

En modulbutik är 27 kvm stor och inrymmer drygt 500 olika artiklar, vilket kan jämföras med ett hushåll som har ungefär 300 artiklar i sitt kylskåp och skafferi. Sedan drygt ett år tillbaka har de även en ny konstruktion som de kallar generation 2 som erbjudDaniel har aldrig jobbat i livsmedelser 54 kvadratmeters butik, inte ens extra på ett skollov. butiksyta. Dessa har Daniel Lundh, grundare och delägare i Kanske är det detta som ligger bakom Lifvs och Storekey. överraskat med att sälframgången, att företaget inte haft ja drygt 50 procent mer förutfattade meningar om hur trots att antal artiklar tiker som de flesta bekantat sig med saker ”ska vara”. på Coop, Ica eller Ikea. inte är fler. En erfarenhet som växt fram • Obemannade butiker där mobilen eller under etableringarna är hur olika läkontokortet låser upp butiken för in och utgen kräver olika sortiment. En butik utanför gång. Där ingår Lifvs. ett studentboende i Uppsala erbjuder således • Amazons butiker med kameraspårning. Där avsevärt mycket mer semifärdig mat än en bu- kameror följer dig runt i butiken och registtik på landet i Dalarna, där självklart Löfbergs rerar allt som du plockar med dig och debiLila föredras framför Zoégas. Som däremot terar ditt kontokort direkt i samband med att du går ut. skåningarna har svårt att klara sig utan.

Tänkvärt

Idag ser man tre trender inom obemannade bu-

I och med att generation 2, med dubbel butiksyta

tiker. • Obemannad utcheckningskassa i vanliga bu-

etablerades, släpptes även shop-in-shop in i Lifvs koncept. Bokus är först ut med att erbju-

www.ff.se

info@ff.se

5


FRIA FÖRETAGARE

Butiken i Evertsberg inrymms i befintliga lokaler istället för modul.

Generation 1 modulbutik med 500 artiklar på 27 kvadratmeter

al potenti e s n n i f t ad De bemann o n e s u t för t ker run i t u b s v f Li erige. om i Sv

da pocketböcker i dessa butiker. I framtiden kan man tänka sig elektronik, kläder, accessoarer med mera. Konceptet är inte heller låst att enbart använda moduler. I Evertsberg i Dalarna har Lifvs etablerat i en befintlig lokal och runtom i landet står det mängder med tomma lokaler. I samband med att Daniel och kollegorna startade sina första butiker under 2019 ifrågasatte många om detta verkligen kunde fungera. Numera har skeptikerna tystnat och branschkollegan Coop redan etablerat flera obemannade butiker i egen regi och nyligen gick även Ica ut med att de också planerar etableringar.

Lifvs erbjuder främst mat, men hjärtat i konceptet är systemet Storekey där du ger tillgång till ett sortiment via kundernas mobil där de dels kan låsa upp sin butik med denna och sedan betala och

checka ut med densamma. Detta kan överföras på andra kedjor och sortiment, här sätter fantasin gränserna och Daniel avslöjar att de redan har skrivit avtal med ett par kedjor.

Att utveckla ett så komplicerat system med säkerhet, funktionalitet och enkelhet kan tyckas som en svår och tidsödande uppgift. Ändå är det inte det som varit de stora utmaningarna i Lifvs resa enligt Daniel. Istället har det varit ”enkla” saker som att få bygglov för en modul. Detta har på vissa platser varit smidigt och tagit tre veckor, medan de på andra platser fått vänta i snart två år, vilket i en snabbfotad entreprenörs huvud är både obegripligt och irriterande. Elförsörjning har också visat sig svårare än de trodde. Att få en strömförsörjning med trefas och 16 ampere har ibland tagit sex månader, vilket också överraskat negativt.

FEM VIKTIGA TIDPUNKTER

2019

Första butiken öppnar i mars. I juli skalar man upp och startar en butik i månaden.

6

2020 2020

Pandemin slår till. Toapapper sålde slut, men obemannat uppskattades där man kunde slippa trängas med andra människor.

Lifvsbutik Generation 2 med dubbelt så stor yta, 54 kvm, som generation 1 etableras i november.

www.ff.se

2021

Under våren börjar Storekey licensiera ut tekniken till andra kedjor.

info@ff.se

2021

Lifvs vinner priset ”årets nytänkare” på svenska franschisegalan i oktober.

TEXT: DENNIS OSCARSSON FOTO: PRESS


FRIA FÖRETAGARE

www.ff.se

info@ff.se

7


NÄRINGSPOLITIK

Arbetslöshet huvudfrågan Sverige har på tok för hög arbetslöshet, det finns få eller ingen som inte håller med om detta. Arbetslösheten är den fråga som löser många eller kanske till och med de flesta av alla andra viktiga politiska frågor vi har i landet. Med en lägre arbetslöshet kommer fler skattekronor till statsbudgeten och med det fler satsningar på skola, vård, klimat, vägar, bredband med mera. Ändå så talas det för lite om konkreta insatser och lösningar för att få ner arbetslösheten. Istället handlar samtalen om vem som ska hållas utanför politiken och vem som inte ska få vara med och bestämma. Det handlar ofta om vem som har gjort fel hit och fel dit …

och det skulle dessutom belasta statsbudgeten med över 100 miljarder. Det är svårt att se hur en vänsterregering skulle lyckas övertala oppositionen att skapa en budget med den satsningen eftersom man numera regerar på den ”andra sidans” budget allt som oftast.

Det är mindre än ett år kvar till val 2022 och

Sveriges viktigaste politiska uppgift är att få ner arbetslösheten från de högsta nivåerna i Europa till de lägsta. För att detta ska bli verklighet måste samverkan ske mellan myndigheter, politik och företag. När politiken ser potentialen i de små företagen som jobbskapare och förstår att förenkla och förbättra villkoren för att anställa och kompetensutveckla i dessa kan vi på allvar sätta verkligt många svenskar i arbete.

avsaknaden av visioner för hur Sverige tillsammans ska skapa riktiga jobb är nästintill total. Företagarförbundet har lagt fram ett konkret förslag för hur jobb kan skapas i de över 1 miljon små och medelstora företagen, genom att trösklarna för att anställa sänks och kombineras med konkret utbildning på plats i företagen. I kombination med sänkta arbetsgivaravgifter till åtminstone EU-nivå (20,4 procent) ges företagen en tydlig och konkret möjlighet att bidra stort till att få ner arbetslösheten. Om vart femte litet företag vågade eller klarade ta steget att anställa en person, om så bara på deltid, så skulle arbetslösheten halveras från cirka 400 000 arbetslösa till 200 000.

De andra alternativen för att sätta så många människor i arbete ter sig högst osannolika. Storindustrin med sina 1 182 företag måste öka bemanningen på varje företag med 25 procent. Det är inte troligt att vi får se rubriker som ”Volvo Cars anställer 6 000 personer”, eller att 200 000 anställs i vård, skola och andra statliga eller kommunala institutioner. Det är inte heller troligt

8

Företagarförbundets modell för tillväxtjobb tar de hänsyn som behövs för att företagen ska komma igång med anställningar och samtidigt kompetensutvecklas många av de

www.ff.se

info@ff.se

Viktig frågan valet 20


NÄRINGSPOLITIK

inför nästa års val arbetslösa på plats i företagen. Men arbetslösheten måste fram som en av de viktigaste valfrågorna och synas mitt i politikernas fokus annars riskerar andra insatser fylla upp deras vallöften och arbetslösheten glömmas bort eller nedprioriteras. Det vore förödande för Sverige.

MATHIAS REBANE NÄRINGSPOLITISK TALESPERSON FÖRETAGARFÖRBUNDET FOTO: MOSTPHOTOS

Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet.

gaste inför 022!

Artikel 23.1 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

Sysselsättningsgrad eller arbetslöshet? Istället för att tala om arbetslöshet hörs politiker allt oftare tala om sysselsättningsgrad. Sysselsättningsgrad är måttet på hur stor andel av befolkningen som är sysselsatt. Oftast används gruppen 15-74 år då det är denna grupp som oftast mäts internationellt. I oktober var sysselsättningsgraden 67,5 procent i Sverige. Samma månad var 7,6 procent arbetslösa.

418 000

svenskar var arbetslösa i oktober enligt SCB

Tillväxtjobb Trappstegsmodell för att möjliggöra för mindre företag att anställa en person på deltid som på resterande tid ges möjlighet att kompetensutveckla sig på plats i/på företaget. Efterhand som den anställda ökar sin kompetens och kan bidra med mer i företaget trappas anställningen upp successivt samtidigt som utbildningen trappas ner. Efter 12-18 månader kan personen vara färdigutbildad för jobbet och kan övergå i heltid.

5 060 000 svenskar var sysselsatta i oktober enligt SCB.

Kommentar Skillnaden mellan i att vara arbetslös eller att ha ett jobb är stor. Att ha ett arbete är ofta mer än en inkomst. Det är att ha en plats i samhället, att vara behövd, att göra nytta, att förhoppningsvis vara uppskattad. Att få beröm för sin insats på arbetet, och på andra ställen såklart genererar dopamin i hjärnan som får oss att må bra. Att ha ett arbete är också att ha arbetskamrater, ett nätverk av vänner eller kollegor. Ett arbete fyller livet med någon sorts mening och det mår de flesta bra av. Motsatsen och avsaknaden av ett jobb under längre tid kan leda till depression och nedstämdhet. Känslan av att inte vara behövd förminskar människor och kan leda till isolering och utanförskap. Ett arbete kräver personlig utveckling och bidrar till ett mer eller mindre livslångt lärande. Arbetslösheten handlar oftast om att människor hamnar i bidragsställning till samhället eller om de bidrar till samhället, och då pekar samtalet på skatteintäkter eller bidragskostnader. Men att människor har ett arbete är mycket mer än en fråga om kostnader för samhället, det handlar om utanförskap, människors psykiska och fysiska hälsa, att tillhöra ett sammanhang. Det handlar om självkänsla i att kunna försörja sig själv på ett hederligt sätt, istället för att riskera att hamna på fel stig med svartarbete och eventuell kriminalitet för en del. Alla dessa värden sammantaget gör arbetslösheten till valets viktigaste fråga som spänner över de flesta politikområden. MATHIAS REBANE, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

www.ff.se

info@ff.se

9


PENSION

Jämställdhet allt viktigare krav i den offentliga affären – men också lönsamt och innovativt Krav på uppfyllande av jämställdhet och andra former av social hållbarhet blir allt vanligare och viktigare i offentliga upphandlingar. – Det är därför avgörande att även små och medelstora företag skaffar sig kunskap om hur den egna verksamheten ska ledas för att inte missa viktiga affärsmöjligheter, säger Liselott Vahermägi, vd på Leda20 som guidar ledare till ökad kunskap i ämnet.

L

eda20 är ett konsultbolag med lång erfarenhet av att utveckla ledarskap och verksamheter i social hållbarhet. Dess verksamhet är fokuserad på att utbilda chefer och ledare i det etablerade JGL-konceptet där de tre bokstäverna står för jämställdhet, genus och ledarskap. – Jämställdhet är ett av de globala målen för hållbar utveckling inom Agenda 2030. Det gör att allt fler offentliga aktörer kommer att ställa krav på detta. Att inte vara trygga i att uppfylla jämställdhetskrav i offentlig upphandling ska ses som ett ”varningstecken”, säger Liselott Vahermägi.

Rapporter visar att företag som tar jämställdhet på allvar har högre sannolikhet för lönsamhet.

Hon menar att det gäller att inte stirra sig blind på att bara uppfylla kraven. Enligt henne, och medgrundaren av Leda20, Charlotte Axelsson, ska arbetet med jämställdhet och inkludering ses i sin helhet.

Charlotte och Liselott in action.

10

www.ff.se

info@ff.se

– Det är viktigt att förstå att det inte handlar om åsikter utan om kunskap. Och att jämställdhet inte bara handlar om ett rättviseperspektiv. Det handlar även om lönsamhet, attraktivitet som arbetsgivare, tryggare rekrytering, bättre arbetsmiljö och att bygga värdegrund som skapar innovation, säger Charlotte Axelsson och fortsätter: – Dessutom blir det roligare på arbetsplatsen när du som ledare börjat arbeta med de här frågorna. Liselott menar att det är viktigt att utmana företaget och sig själv som ledare. – Framtidens medarbetare vill veta vad företaget vill mer än att sälja och leverera produkter eller tjänster. De vill arbeta för ett högre syfte och känna att deras företag är ett föredöme för andra.

Liselott Vahermägi är medveten om att det kan kännas som svåra frågor att ta sig an, men att hjälp finns att få – ofta med omvälvande resultat som följd. – Rapporter visar att företag som tar jämställdhet på allvar har högre sannolikhet för lönsamhet. Motsvarande siffra för en arbetsplats präglad av jämlikhet, alltså mångfald, ligger ännu högre. Att ta sig an norm- och värdegrundsfrågor ger ofta stora framgångar i form av ökad innovation, men också fler affärer och nya kunder, säger Liselott Vahermägi. TEXT: ERIK SÄFVENBERG FOTO: CHARLOTTE FRIBERG.


NYHETER FRÅN TIDNINGEN RESULTAT

Nya spelregler för korttidsstödet

OM RESULTAT

Stödåtgärderna som funnits under pandemin har hjälpt många företagare, men också väckt en hel del frågor. Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor på branschorganisationen FAR, har koll på vilka frågor företagarna brottas med.

Det har kommit besked om att korttidsstödet förändrades 1 oktober. Vad ska jag som företagare tänka på? – Många företag som fått stöd under pandemin kommer inte längre att ha rätt till stöd. Enligt lagen som nu trätt i kraft finns karens på 24 månader från den sista månaden man erhållit stödet. Detta gäller bara för dem som fått stöd under 2020 enligt 2020 års lagstiftning, men inte för dem som erhållit stöd enligt den tillfälliga lagen som gäller för 2021. Det är också andra förutsättningar och regler som skiljer den permanenta lagen från de tillfälliga stöden som funnits under pandemin (se faktaruta). Hur vet jag om företaget har fått korttidsstöd enligt 2020 års lagstiftning eller 2021 och vad som gäller? − Har företaget fått stöd under 2020 gäller 2020 års lagstiftning. Har företaget fått stöd under 2021 gäller 2021 års lagstiftning. Men det finns ett undantag, och det är december 2020. Om företaget fick fått stöd då och december varit den sista stödmånaden så gäller 2020 års lagstiftning. Men om företaget fått stöd i december 2020 och december var den första stödmånaden är det istället 2021 års lagstiftning som gäller. Har företaget enbart december 2020 som stödmånad behöver du veta när ansökan gjordes. Gjordes den i mars 2021 eller senare gäller 2021 års lagstiftning, gjordes den under 2020 gäller 2020 års lagstiftning. I det här sammanhanget är det en god idé att diskutera frågan med sin rådgivare! Vad innebär förslaget på nya reglerna kring avstämningen kopplad till stödet vid korttidsarbete? – Den som har fått ett preliminärt stöd måste lämna in en avstämning till Tillväxtverket för att det slutliga stödet ska kunna fastställas. Finansdepartementet har haft frågan på sitt bord

Tidningen Resultat ges ut FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen kommer ut sex gånger om året, uppdateras löpande på webben, tidningenresultat.se. För att inte missa senaste nytt – följ oss på LinkedIn.

en längre tid och i slutet av september lämnade slutligen regeringen över en proposition till riksdagen. Förslaget riktar sig till arbetsgivare som lämnat in sin avstämning för sent och därför fått besked från Tillväxtverket att de måste betala tillbaka hela det preliminära stödet. Enligt förslaget får dessa företag chansen att lämna in en ny anmälan om avstämning. Denna ska behandlas på samma sätt som enligt bestämmelserna i lagen om stöd vid korttidsarbete. Om arbetsgivaren har rätt till slutligt stöd ska denne få det. Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2022. Vad händer om jag inte lämnar in en avstämning? − Enligt det förslag som lagts från regeringen ska en arbetsgivare som inte lämnat in en avstämning i rätt tid föreläggas att lämna in en sådan. Arbetsgivaren blir skyldig att betala tillbaka allt preliminärt stöd först om ett sådant föreläggande inte följs. Dessa ändringar trädde i kraft 1 november 2021, men lagen kommer också gälla för anmälningar om avstämning som kommit in till Tillväxtverket före 1 november 2021 och som myndigheten ännu inte fattat beslut om.

Jag vill begära omprövning av jämförelsemånad hos Tillväxtverket – vad gäller? Sara Lissdaniels, auktorise– Tillväxtverket får, rad revisor på FAR. med vissa begräns- Foto: Christian Gustavsson ningar, ändra ett beslut om jämförelsemånad om det inte är korrekt, trots att beslutet vunnit laga kraft. Företag som begär omprövning gällande jämförelsemånad i både stödet 2020 och 2021 ska tänka på att två olika kompletteringar behöver skickas in. En för respektive stöd. Vid begäran om omprövning måste företaget kunna styrka giltig frånvaro för arbetstagare som var frånvarande i den nya jämförelsemånaden. Det är också bra att komma ihåg att ett byte av jämförelsemånad inte behöver innebära ett högre stöd. TEXT: CHARLOTTA MARTÉNG & SOFIA HADJIPETRI GLANTZ FOTO: GETTY IMAGES

Avdrag på skatten

Viktigt moms-mål avgjort

Företag som köpt in inventarier under 2021 kan göra avdrag på skatten. Skattereduktionen gäller materiella inventarier och varorna behöver ha köpts in och levererats under 2021 och det måste finnas skatt att räkna av skattereduktionen mot. Vilka har då rätt att göra skatteavdrag? Jo, alla fysiska och juridiska personer som har inkomst av näringsverksamhet.

En skattskyldig som har blivit momsregistrerad för en verksamhet kan lita på att verksamheten är momspliktig och på att momsen på de inköp som gjorts till verksamheten är avdragsgill. På den punkten kan Skatteverket inte ändra sig i efterhand. Det är innebörden i en färsk dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

www.ff.se

info@ff.se

11


HÅLLBARHET

Delad glädje kan bli lönsam Matti Jokela satsade på delningsekonomin för elva år sedan. Då började hans butik Malmö Järnhandel låna ut verktyg gratis. Idag tackar Matti sin idé ToolPool för att citybutiken fortfarande finns kvar och är lönsam.

En liten järnhandel mitt inne i en stad, i en tid när de flesta söker sig till stora byggvaruhus? Javisst, i alla fall om servicen och utbudet är det rätta. – ToolPool är ett citykoncept där jag lånar ut slagborr, vinkelslip och andra verktyg till mina kunder helt gratis, säger Matti Jokela. De flesta som bor i lägenhet i city har inte så mycket verktyg eller maskiner. Matti lanserade ToolPool ett år efter att han

12

öppnat sin järnhandel. Det tog ett tag för ryktet att sprida sig, men idag är det full fart. 60 procent av lånekunderna är kvinnor. – Jag lånar ut 2 500–3 000 verktyg varje år, säger han. Det innebär ett tiotal utlån per dag. På helgerna är det ofta tomt på hyllan och självklart får vi sälja en hel del skruvar, slippapper och annat som behövs för det som kunderna ska göra.

Idag är Matti tacksam över att han vågade satsa på ToolPool. – Många tycker att det är fantastiskt att kunna låna verktyg gratis. Sedan har det också blivit allt populärare att dela på resurser i takt med att fokus på hållbarhet har ökat. Utan www.ff.se

info@ff.se

ToolPool hade butiken knappast klarat sig i konkurrensen. Ett annat och vanligare exempel på en verksamhet där delningsekonomin fungerar väl är bilpooler. På senare tid har antalet aktörer vuxit i antal. OurGreenCar startade för några år sedan och erbjuder fordonspooler med elbilar och elcyklar till bland annat företag. – Bilpooler ses alltmer som ett självklart alternativ för privatpersoner och företag, säger Thomas Droben, vd på OurGreenCar. Att vi enbart erbjuder elfordon beror på att de är utsläppsfria vid drift och alltså bidrar till ett bättre klimat och en renare stadskärna. Det är lätt att tro att delningsekonomi är ett nytt fenomen, men riktigt så enkelt är det inte.


HÅLLBARHET Cirkulär ekonomi I cirkulär ekonomi är syftet att minska onödigt avfall. Avfall ses istället som en råvara och produkter utformas för att kunna återanvändas eller återvinnas. Exempel: Överskottsvärme från industrier som blir fjärrvärme, klädtillverkare som återvinner textilier samt appar som gör att krogar och caféer kan sälja mat som håller på att bli gammal till nedsatt pris.

Delningsekonomi I begreppet delningsekonomi ingår olika möjligheter att hyra, dela eller låna något istället för att själv köpa och äga. Även erbjudanden för att ta del av tjänster, byta och ge bort något räknas in i delningsekonomin. Exempel: Boklån på bibiliotek, privat bostadsuthyrning på Airbnb, elskotrar som hyrs ut per minut samt musiklyssnande på Spotify.

Många tyck er att det är fantastis kt att kunna låna verkty g gratis. Sed an har det ocks å blivit allt populärare att dela på resurser i ta kt med att fokus på hå llbarhet har ökat.

glädje Bibliotek och uthyrning av högtidskläder är bara ett par exempel på gamla sätt att dela resurser. I takt med utvecklingen av smartphones och appar har det dock blivit enklare och billigare att erbjuda och administrera nya tjänster.

Matti Jokela och Malmö Järnhandel har ännu inte några digitala hjälpmedel för ToolPool. – Det skulle ju vara smidigt, säger Matti. Men eftersom vi också ger rådgivning för att varje kund ska få rätt verktyg till rätt arbete och material är det fortfarande telefon och besök i butiken som gäller.

Under namnet ToolPool lånar Matti Jokela på Malmö Järnhandel ut verktyg till sina kunder helt gratis.

TEXT: STEFAN HEDNER ILLUSTRATION: ADOBE STOCK

www.ff.se

info@ff.se

13


FRIA FÖRETAGARE

Tillväxtverket backar om sena avstämningar Företag som lämnat in sin avstämning om korttidsstöd för sent, men haft godtagbara skäl för det, kan slippa återkrav. Nu utreder Tillväxtverket möjligheten att söka anstånd. Problemet med sena avstämningar rörande korttidsstödet identifierades tidigt av Tillväxtverket tillsammans med olika branschorganisationer, däribland FAR. I slutet av maj vände sig myndigheten till regeringen för att få till en lagändring för att underlätta för företag som lämnat in sin avstämning för sent, men som haft godtagbara skäl för det. Tillväxtverket ansåg att dessa företag inte skulle återkrävas på hela stödbeloppet.

Det ledde till att regeringen la en proposition med ett förslag som ger företag som missat, eller skickat in en avstämning för sent, en möjlighet att skicka in en ny avstämning. Riksdagen antog lagändringarna 20 oktober, och dessa trädde i kraft 1 november 2021, även om den nya lagen träder i kraft först 1 januari 2022.

Tillväxtverket kommer även att återkalla en del

Det är möjligt att ansöka om Niklas Kjellberg anstånd, vi utreder just nu frågan om vilka omständigheter som krävs för att faktiskt få det. − Eftersom regeringen beslutat att underlätta för företag som inkommit för sent med sin avstämning vidtar vi nu ett antal åtgärder för att möjliggöra detta. Förvaltningsrätten har redan börjat återförvisa pågående ärenden om sen avstämning, så dessa ärenden kommer nu att kunna handläggas enligt de nya reglerna, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket.

överklaganden från kammarrätten, eller medge att kammarrätten återförvisar dem. Några nya överklaganden på domar från förvaltningsrätten planeras inte heller av Tillväxtverket, avseende sen avstämning om det inte är viktigt för att få rättspraxis i frågan. Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor på FAR, välkomnar beskedet från Tillväxtverket. − Det här visar att myndigheten tagit till sig av synpunkter och kritik som kommit från FAR och andra. Beskedet underlättar för företag som berörs av möjligheten att lämna in en ny avstämning efter årsskiftet, säger hon. Vad som gäller de företag till vilka Tillväxtverket redan skickat ut besked om återkrav är ännu inte klart. − Det är möjligt att ansöka om anstånd, vi utreder just nu frågan om vilka omständigheter som krävs för att faktiskt få det, säger Niklas Kjellberg. TEXT: CHARLOTTA MARTÉNG FOTO: TILLVÄXTVERKET

Bokföring – redan för 5 000 år sedan Många småföretagare kan uppfatta bokföring som ett nödvändigt ont. Men att plita ner korrekta siffror i spalterna debet och kredit är ändå ett måste. De första indikationerna på företeelsen kom från förteckningar från Babylonien redan 2 600 år före Kristus. Då i form av historiska dokument och lertavlor. Både handelsmän och statsmän insåg tidigt vikten av att kunna kontrollera handel för att dels effektivisera handelsrutter och prisnivåer, samt för att kunna beskatta verksamheter rätt. Den första moderna boken om bokföring skrevs av Luca Pacioli i Venedig 1494. Boken ”Summa de arithmetica, geometerica, proportioni et proportionalita” beskrev hur handelsmän i Venedig bokförde affärsverksamheten via journaler, konton, debiteringar och kredi-

14

teringar. Det systemet är i princip detsamma som vi använder idag.

I Sverige infördes den dubbla italienska bokföringsprincipen på 1620-talet av Abraham Cabiljau. De regler som reglerar hur redovisning ska utföras går att finna i bokföringslagen – BFL – i denna framgår också vilka som har bokföringsskyldighet. Sedan ett antal år tillbaka kan bokföringen fortfarande göras manuellt – eller via molnet och digitala system, samt via digital bokföring. Just nu är en modernisering av bokföringslagen på gång. Något som är önskat av många, då reglerna är kraftigt undersatta och inte alls hängt med i den utveckling som skett i samhället avseende främst digitalisering. TEXT: JOAKIM LÖWING

www.ff.se

info@ff.se

Visste du att? • När Luca Pacioli skrev sin bokföringsbok i Venedig 1494 hade man inte uppfunnit negativa tal ännu. Därför använde han sig av debet och kredit i stället för plus och minus. • De två metoder som används i bokföring är faktureringsmetoden och kontantmetoden – där den sistnämnda är en något förenklad variant som bara får användas av mindre företag och föreningar.


RÅDGIVNINGSPANELEN ILLUSTRATION: MOSTPHOTOS

träde ur bolaget eller om det tillkommer en eller flera aktieägare. Man kan avtala om parternas arbetsuppgifter i bolaget, fördelningen av eventuellt aktieägartillskott och vad som händer vid eventuell konkurs. Det kan även vara bra att reglera konkurrens, sekretess och vad som händer vid avtalsbrott.

Anställd vill fortsätta hemma Hur kan vi undvika konflikter? FRÅGA: Jag och min barndomskompis har ett företag tillsammans, vad ska vi tänka på och hur kan vi undvika framtida konflikter?

SVAR: När man är flera delägare i ett aktiebolag kan det vara bra att skriftligen komma överens om vad som ska gälla vid framtida uppkomna situationer. Det kan man lämpligen göra i ett så kallat aktieägaravtal. Om det är aktieägare som även arbetar i bolaget är det värdefullt att i aktieägaravtalet främst reglera vad som ska hända vid arbetsoförmåga, död och hur beslutsförheten ska se ut. I avtalet kan man reglera nästan vad man vill, men man kan inte avtala bort tvingande regler i aktiebolagslagen. Man kan således avtala om man får sälja sina aktier till utomstående utan medgivande av de andra aktieägarna. Vad som ska gälla vid ut-

FRÅGA: Vad har jag för ansvar som arbetsgivare när en anställd vill fortsätta jobba hemifrån på heltid nu efter pandemin?

SVAR: Du som arbetsgivare är ansvarig för arbetsmiljön även när arbetstagaren arbetar hemifrån. Gällande skador uppkomna när den anställde utför arbete ansvarar arbetsgivaren oavsett var arbetet utförs. Det står klart att skador uppkomna efter olyckor som har ett samband med arbetet är att anses som arbetsskada även när arbetet har utförts hemma. Men det råder just nu osäkerhet gällande skador som har sin grund i ”det dagliga livets faror”. Förarbetena har föranlett att en viss försiktighet ska iakttas vid bedömningen av samband mellan olyckan och arbetet när arbetet skett hemifrån. Men i en kammarrättsdom som kom i juni i år ansågs en skada uppkommen på en tand, som orsakats av en leksaksbil som den anställde

fick kastad på sig, vara en arbetsskada. Kammarrätten motiverade utgången med att eftersom arbetet hemifrån endast var tillfälligt och på uppdrag av arbetsgivaren, skulle inga höga krav ställas på sambandet mellan arbetet och olyckan i detta fall.

Bra med aktiebolag som enskild egendom? FRÅGA: Mina vänner är på mig om att jag måste se till att mitt aktiebolag är min enskilda egendom, varför är det bra om mitt aktiebolag är enskild egendom?

SVAR: Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning göras för att fördela egendomen mellan makarna och i bodelningen ingår endast giftorättsgods. Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom, vilket innebär att om aktiebolaget inte är enskild egendom kommer det ingå i bodelningen och värdet av aktiebolaget kommer därmed fördelas lika. Under förutsättning att makarna inte har några särkullbarn påverkas inte arvsrätten av om aktiebolaget är enskild egendom eller inte. Efterlevande make kommer att ärva den make som avlidit. LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB

RÅDGIVNINGSPANELEN Medlemmar i Företagarförbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem. LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB Norrtälje

THORBJÖRN HILLESKOG Advokat Thorbjörn Hilleskog Malmö

PER LARSSON Per Larsson AB, Sundsvall

GÖRAN SMEDBERG Advokatfirman Göran Smedberg AB

REBECCA EDMAN Säkra Stenstaden AB Stockholm

JOHAN ENGBORG Astra Advokater Stockholm

www.ff.se

LARS ANDERSSON Advokataktiebolaget Janson & Partners, Helsingborg

MARIA LIDSTRÖM Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå

FRÅGA OSS!

Skicka in din fr åga till kansliet! E-po st: info@ff.se

MAGNUS HEDENBERG Advokatfirman Hedenberg & Partner KB, Göteborg

info@ff.se

15


EKONOMI

Småföretag skjuter digitalisering på framtiden Digitala klyftan mellan små och stora företag ökar Många beskriver coronapandemin som en katalysator för företagens digitala utveckling, men faktum är att den digitala klyftan mellan högdigitala och lågdigitala företag har ökat under pandemin. Gapet mellan de företag som tar till sig digitala arbetssätt och de som inte gör det har blivit större. Bland de företag som riskerar att halka efter i digitaliseringsutvecklingen och därmed bromsa tillväxttakten finns många småföretag.

Trots att samhällets digitaliseringstakt har accelererat de senaste åren finns det fortfarande många småföretagare som ännu inte har inlett sin digitaliseringsresa. Det kan bero på att många tror att det är svårt, krångligt eller dyrt. – Många småföretagare skjuter digitaliseringen framför sig eftersom de inte ser affärsnyttan. Många anser sig inte heller ha tid att implementera digitala tjänster i den dagliga verksamheten, men det är en paradox eftersom digitaliseringen faktiskt innebär att man

16

effektiviserar och spar mycket tid. Jag vill att vi förändrar bilden av att teknik är krångligt. Idag finns många vinster att hämta utan att det blir ett stort projekt som är tidskrävande och dyrt, säger Daniel Stark, strategi- och affärsansvarig för små och medelstora företag på Telia.

Enligt Telias Digitala Index, som årli-

Jag vill förändrar b att vi teknik är kr ilden av att å finns mång ngligt. Idag a hämta utan vinster att a ett stort pro tt det blir jek är tidskräva t som nde och dyrt.

gen kartlägger hur långt svenska företag kommit med sin digitalisering, använder även många småföretag digitala verktyg som Teams och Zoom mer nu, men det innebär inte att digitaliseringsgraden i resten av deras verksamhet har ökat. – Digitala lösningar underlättar i allt från interna rutinuppgifter som fakturering och orderhantering, till handläggning av kundärenden som underlättas eller kan automati-

www.ff.se

info@ff.se

seras helt. Ofta räcker det att ta små steg och exempelvis börja automatisera fakturahanteringen eller att använda verktyg som möjliggör ett mobilt kontor. Små insatser som sätter fart på digitaliseringen gör ofta stor nytta. Även de minsta företagen kan digitalisera genom att exempelvis investera i färdigpaketerade eller molnbaserade tekniklösningar som inte är särskilt dyra eller krångliga att komma i gång med, säger Daniel Stark. TEXT: ANNIKA WIHLBORG FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESS


EKONOMI

Kräv att redovisningskonsulten ska kunna rapportera och visa ekonomiska sammanhang på ett pedagogiskt vis.

Redovisningskonsult kan fungera som personlig tränare En duktig redovisningskonsult kan i sin roll som bollplank och rådgivare spela en avgörande roll för företagets ekonomiska planering och utveckling. Genom att våga ställa krav och vara en målmedveten kund kan relationen med redovisningskonsulten lyftas till nästa nivå. Den ekonomiska rådgivningen kan nämligen vara guld värd för dig som företagare. –För att företagets ekonomiska rapportering verkligen ska fungera som ett kraftfullt beslutsunderlag är det förstås avgörande att du som kund förstår hur saker och ting hänger ihop och kan tolka siffrorna i exempelvis en balanseller resultaträkning. Kräv att redovisningskonsulten ska kunna rapportera och visa ekonomiska sammanhang på ett pedagogiskt vis, säger Anna Nord, rådgivare och redovisningskonsult på branschorganisationen FAR. Hon påminner om att man som kund kan leja ut redovisningsuppgiften, men aldrig det övergripande ansvaret för företagets redovisning. Välj därför en redovisningskonsult du verkligen känner förtroende för.

Visst ägnar sig redovisningskonsulter åt ren bokföring, men det främsta värdeskapandet ligger i deras rådgivande roll. Ekonomisk rådgivning kring budgetering, skatte- eller moms-

frågor samt avdrag kan spara mycket pengar i slutänden. Se därför till att välja en redovisningskonsult som agerar proaktivt och har rätt kompetens för att agera bollplank. Om du väljer en auktoriserad redovisningskonsult fungerar auktorisationen som en kvalitetsstämpel och garanti för att konsulten exempelvis har rätt kompetens för att kunna erbjuda kvalificerad ekonomisk rådgivning. Om du däremot väljer en redovisningskonsult eller en bokföringsbyrå som inte är auktoriserad gäller det att istället fråga sig fram så du kan skilja mellan äpplen och päron.

Fråga även hur redovisningskonsulten kommer att lägga upp sitt arbete, vilken prissättningsmodell de använder, vad som förväntas av dig som kund och om det kan vara en god idé om du exempelvis hanterar den löpande bokföringen på egen hand via ett ekonomiprogram.

www.ff.se

info@ff.se

Anna Nord, rådgivare och redovisningskonsult på branschorganisationen FAR.

Var också tydlig med vilka krav du ställer på redovisningskonsulten och vad du vill få ut av er relation. TEXT: ANNIKA WIHLBORG FOTO: PRESS

17


ARBETSMILJÖ

WELL utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Mycket ljusinsläpp och gemensamhetsytor som bland annat bistro och café ingår i konceptet.

I Malmö har Castellum byggt Nordens första WELL-certifierade kontorshus.

Den gemensamma takterrassen med utsikt över Öresund nyttjas av fastighetens hyresgäster.

18

www.ff.se

info@ff.se


ARBETSMILJÖ Av alla olika byggstandarder i världen är det bara en som väger in människans hälsa och välmående i arbetslivet. Det globala certifieringssystemet WELL är grundat kring forskning på hur en byggnad kan utformas för att människor ska trivas bättre.

WELL – fastigheter byggda för hälsa Det svenska fastighetsbolaget Castellum var först i Norden att bygga ett WELL-certifierat kontorshus. Fastigheten heter Eminent, ligger i Hyllie i Malmö och reser sig i sju plan om totalt cirka 10 000 kvm. Den största hyresgästen är näthandlaren Boozt.com. – WELL utgår från sju koncept som påverkar hälsan, säger Ola Gunnefur, projektutvecklare på Castellum. Fyra av dessa – luft, vatten, ljus och ljud – lever de flesta nya fastigheter upp till. Men de övriga tre, som är kost, motion och välbefinnande, är unika för WELL. När det gäller kosten har Eminent en bistro och ett café, med menyer som går åt det mer hälsosamma hållet. Bistron har också en od-

lingslott på taket av fastigheten för närodlade kryddor. – Beträffande motion så är trapphuset något av det första man ser när man kommer in i fastigheten, säger Ola Gunnefur. Istället för att gömma trapporna bakom en dörr har vi valt att lyfta fram dem, smycka med konst och design och inspirera till vardagsmotion. Vi underlättar också för cykelpendlare med ett cykelgarage där det finns reparationsmöjligheter och omklädningsrum med dusch. Hyresgästerna har även tillgång till gym samt aktiviteter som yoga på takterrassen och gemensamma joggingrundor. Välbefinnandet återkommer i det mesta som

www.ff.se

info@ff.se

är typiskt för huset. En gemensam reception som sköts av husets co-workingaktör Mindpark tar exempelvis hand om många serviceuppgifter. Det går även att jobba från en innergård och på takterrassen. Bikupor och gräsytor på taket gynnar den biologiska mångfalden. – Eminent var Castellums första WELL-projekt, avslutar Ola Gunnefur. Men vi har även fattat ett beslut om att alla våra nya projekt ska utvärderas för att se om de bör WELL-certifieras. Ett stort WELL-projekt just nu för oss är Eons nya nordiska huvudkontor här i Malmö, som ska stå klart 2023. TEXT: ANNIKA WIHLBORG FOTO: PRESS

19


ARBETSMILJÖ

64%

64 procent kan tänka sig att byta arbetsgivare för att få jobba hemifrån.

HEMARBETE

– har blivit en konkurrensfördel Under pandemin har många uppskattat möjligheten till hemarbete. Till och med i sådan grad att hemarbete numera är en konkurrensfördel för många företag i jakten på kompetens. Ett av Europas största undersökningsföretag, Netigate, undersökte nyligen hur svenska anställda har upplevt hemarbete och hur deras känslor för att återvända till kontoret ser ut. Undersökningen visar att av de personer som tidigare alltid var på kontoret, har ungefär en tredjedel fortsatt att vara det under pandemin. En tredjedel har arbetat hemifrån och en lika stor del har kombinerat kontor med distansarbete. – Av de anställda som inte fick eller inte kunde jobba hemifrån hade 59 procent velat göra det, säger Sophie Hedestad, marknadschef på

Netigate. Efter att Folkhälsomyndigheten i slutet av september tog bort rådet om hemarbete, har 40 procent inte fått möjlighet att berätta för sin arbetsgivare hur man vill arbeta. Hela 64 procent kan till och med tänka sig att byta arbetsgivare för att få jobba hemifrån, så det här är en viktig fråga att tänka på. – En slutsats är att det är viktigare än någonsin att lyssna på sina anställda. Att låta personalen vara med och påverka, i de fall där det är möjligt, kan vara ett sätt att skapa konkurrensfördelar och fortsätta vara en attraktiv arbetsplats. Sophie Hedestad berättar att vid samtliga av de nyrekryteringar på Netigate som hon själv deltagit i den senaste tiden, har den som sökt jobb hört sig för om möjligheten att delvis få jobba hemifrån.

Att erbjuda möjlighet till hemarbete kan vara ett sätt att konkurrera om ny personal, menar Sophie Hedestad, marknadschef på Netigate.

– Det är ett trendskifte, säger hon. Före pandemin hade vi inga sökande som ställde den frågan. En del av det som människor har tyckt om med hemarbetet, som en lugnare miljö och ökad koncentration, kommer sannolikt ge avtryck även i kontorsmiljöerna. – Många efterfrågar möjligheten till eget rum eller tysta ytor, säger Sophie Hedstad. En vd som deltog i Netigates undersökning menar att det egentligen inte handlar om att tillåta eller neka medarbetare att jobba hemifrån. Istället handlar det om ”hur vi som arbetsgivare skapar en miljö där var och en av våra kollegor kan uppnå sin fulla potential och bidra till bolagets resa på bästa sätt”.

Positivt hemma?

Utmaning hemma?

Svaren i Netigates undersökning kring vad som har varit mest positivt med att jobba hemifrån under pandemin: 1) Att slippa restiden. 2) En mer flexibel vardag med bättre balans mellan arbete och fritid. 3) Större lugn och mindre stress. 4) Känner sig mer effektiva. 5) Trygga för att inte bli smittade. Källa: Netigate.se

När det gäller utmaningarna med hemarbete svarar deltagarna i Netigates undersökning: 1) Det sociala. 2) Att ha en bra disciplin, fokus och att hålla motivationen uppe. 3) Kommunikationen med kollegor och kunder. 4) Tekniska problem. 5) Pauser och att avsluta jobbet efter arbetsdagens slut. Källa:Netigate.se

20

www.ff.se

info@ff.se

TEXT: STEFAN HEDNER ILLUSTRATION: MOSTPHOTOS


ARBETSMILJÖ Coronapandemin innebär för många ett paradigmskifte vad gäller synen på kontoret som arbetsplats. Det är även arbetsgivarens skyldighet att göra allt som behövs för att förebygga att medarbetaren utsätts för ohälsa eller olycksfall i arbetet. När många jobbar hemma är det därför viktigare än någonsin med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöansvar vid hemarbete stor utmaning för företagare Det är av naturliga skäl svårt att säkerställa en god arbetsmiljö för medarbetarna när de jobbar hemifrån. – Även när det gäller hantering och lagring av företagskänslig information har många arbetsgivare ett jobb att göra. Gränserna suddas lättare ut när man jobbar hemifrån. Agera proaktivt genom att tydligt kommunicera. Det ökar riskmedvetenheten och förebygger att information så som kundregister, offertunderlag, strategiska dokument och annat sprids på ett otillbörligt sätt, säger Adam Gullstrand, biträdande jurist på Advokatfirman VICI. TEXT: ANNIKA WIHLBORG FOTO: PRESS

Tipsen som får hemarbetet att funka bättre!

1 2 3

Enas mellan arbetsgivare och anställda om vilka rutiner som gäller för till exempel avstämningar och andra samtal, mötestider samt regler för digitala möten. Skapa och behåll era rutiner. Sträva efter att behålla den vanliga arbetstiden och upplägget av arbetet. Kom ihåg ta pauser, promenader, luncher och fikaraster. Rensa upp” hemmakontoret när dagen är slut. Se till att hemmet fortfarande är ett hem även om det just nu används som en arbetsplats.

4 5

Regelbundna korta pauser där du rör eller sträcker dig kan göra stor skillnad i längden. Se även till att du återkommande rör på hela kroppen, exempelvis genom promenadmöten eller liknande om möjligheten finns. Se över möjligheten att låna ut, eller låna, utrustning som tangentbord, arbetsstol och bildskärm till hemmet.

Källa: Arbetsmiljöverket

www.ff.se

info@ff.se

21


ARBETSMILJÖ

Diskriminering att kräva vaccination? Som arbetsgivare ska du göra vad du kan för att förebygga olycksfall och ohälsa i arbetet. Innebär det också att du kan kräva att personalen vaccinerar sig för att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatsen? Först frågan om diskriminering. När man talar om diskriminering avser man särbehandling på grund av exempelvis kön, ras, hudfärg eller sexuell läggning. Eftersom även funktionsvariation ingår i diskrimineringsgrunderna skulle det kunna vara diskriminerande att kräva vaccination av någon som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig.

vägrar vaccinera sig. I varje fall har man definitivt långtgående skyldigheter att först försöka finna andra lösningar än uppsägning. I samband med nyanställningar finns större möjligheter att ställa krav, åtminstone när kraven inte är diskriminerande. – Sedan kan naturligtvis arbetsgivaren uppmana sina anställda att vaccinera sig samt underlätta vaccinationen på olika sätt, säger Annika Blekemo. Till exempel genom att låta medarbetarna vaccinera sig på betald arbetstid.

Om kravet på vaccinering inte är diskrimineran-

Om arbetsgivaren anser att

de, samtidigt som vaccineringen är nödvändig för verksamhetens behov, kan det eventuellt finnas möjlighet att ställa krav inom den privata sektorn. Det menar Annika Blekemo, som är docent, adjunkt och lärare i arbetsrätt vid Stockholms universitet. – Eftersom det här till stor del är nya frågor, och rättsläget är osäkert, är det också komplicerat att förutse avvägningarna mellan arbetsledningsrätten och arbetstagarnas integritet. Jag har svårt att se att en arbetsgivare skulle kunna sätta hårt mot hårt om en arbetstagare

verksamhetens art kräver vaccination, och en eller flera medarbetare inte vill vaccinera sig, kan det vara möjligt för arbetsgivaren att använda sin omplaceringsrätt. Det gäller även när någon inte vill berätta om de är vaccinerade eller ej. – Hemarbete kan vara en möjlighet, säger Annika Blekemo. Går det inte att utföra arbetsuppgifterna hemifrån kan det eventuellt finnas grund för

I samband med nyanställningar finns större möjligheter att ställa krav på vaccination” säger Annika Blekemo, docent och lärare i arbetsrätt vid Stockholms universitet.

uppsägning. Det förutsätter dock god dokumentation och att man har ägnat stora ansträngningar åt att först försöka lösa situationen på alla tänkbara sätt. Och, som sagt, rättsläget är fortfarande högst osäkert, men vi kommer säkert få en rikhaltig praxis på området när olika intressen föranleder tvist.

Mer info! Läs gärna Annika Blekemos text ”Återgång till arbetsplatsen och frågan om krav på vaccination”, som återfinns på www.jpinfonet.se.

22

www.ff.se

info@ff.se


FF TIPSAR

5

MIDI BLACK EDITION PINGISBORD från Stiga, ett medelstort pingisbord som fixar underhållningen på kafferasten. Tidlös svart design gör det till en smakfull inredningsdetalj som kan stå framme utan att störa. Även lätt att fälla ihop. Nät och nätställning ingår – även dessa i svart. Pris: 1 999 kr, stigasports.se

VÄGGABSORBENT TELL-US ECOSUND VÄRLDSKARTA förbättrar akustiken i de flesta rum och bidrar dessutom till en snyggare inredning med 3D-effekt då världsdelarna sticker upp ur havet. Kärnmaterial i EcoSund®. Finns i två olika storlekar: längd 1600 eller 2400 mm höjd 1200 mm samt djup 50 mm. Pris från 5 908 kr, konfac.se

prylar för en bättre jobbmiljö NANOLEAFS. Lys upp arbetet med dessa tunna, dekorativa LED-ljuspaneler i hexagonformat. Styrs enkelt med iPhone och fungerar utan extra hubb. Finns i olika startpaket som sedan kan byggas på med andra former i Nanoleafs system. Belysning och konst i ett och med 16 miljoner färger får du en belysningskonstellation som sticker ut. Fungerar med Apple HomeKit och Google Assistant. Pris: från 1 299 kr, iphonebutiken.se Vintertid och risk för ännu en ny coronavåg gör den här sensorstyrda handdesinfektiondispensern med golvstativ självklar på jobbet. Hygienisk med automatisk dispenserhållare för flytande desinfektion. Stativet har även plats för informationsskylt i A3-format där du enkelt kan förmedla det du önskar. Behållare: 1 200 ml / 1 000 doser. Pris: från 1 199 kr/st exkl. moms, Kontorsgiganten

Litet höj- och sänkbart skrivbord lätt att flytta till önskad plats – perfekt för den flexibla arbetsplatsen. Kräver dessutom ingen el eftersom det höjs och sänks med hjälp av gasfjäder. Vit bordsskiva med maguttag. Höjd från 75 till 112 cm. Pris: från 3 600 kr, dpj.se

www.ff.se

info@ff.se

23


ANNORLUNDA AFFÄRER

Storstjärna på fyra hjul lockar kunder

H

emma hos familjen Åkeson finns en riktig filmstjärna, en Volvo PV61 från 1948 som spelat en viktig roll i den svenska storfilmen ”Den bästa sommaren”.

Men det var inte därför som de köpte den eleganta bilen, som nu renoverats till toppskick. – Det är många som uppskattar vackra gamla bilar och vår förhoppning är att den kommer att få medverka vid begravningar och processionskörningar, säger Git Åkeson som berättar att redan när hon startade sin begravningsbyrå 2012 ville hon ha en veteranbil som kunde användas i verksamheten.

26

– Det är vanligt att man har fina bilar vid studenten och bröllop, så varför skulle man inte kunna ha det även vid begravningar. Men det var lättare sagt än gjort, det finns av naturliga skäl inte så många veteranbilar kvar av det fåtal som en gång byggdes. – Vi visste dock om att denna fanns med tanke på filmen Den bästa sommaren, och vi hittade till slut den på Öckerö där vi efter en längre väntan fick möjlighet att köpa den, säger Lennart Åkeson som tillsammans med veteranbilsentusiasten Stig Olsson renoverat bilen till ett alldeles strålande fint skick. Numera används bilen vid begravningar där de anhöriga önskar få en värdig inramning. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

www.ff.se

info@ff.se

27


ANNORLUNDA AFFÄRER

Maken till pizzabagare svårt att hitta T

vå äkta makar som bakar pizzor tillsammans – varför då inte döpa restaurangen till Pizzamakarna?

Den fyndiga idén på företagsnamn kan paret faktiskt tacka yngsta dottern Nomi för. – I samma veva som vi skulle dra i gång verksamheten och som bäst funderade över vad den skulle heta sa Nomi att hon ville bli tårtmakare när hon är stor. Och det snappade vi förstås upp direkt, ler Vivi Hallström. De renoverade den gamla handelsboden från 1872, som tillhörde deras hus i lilla Igelfors på den östgötska landsbygden, och startade våren 2020 en neapolitanskinspirerad vedugnspizzeria med öppet bara på lördagar.

30

Eftersom pizzabottnarna är gjorda på surdeg och ska mogna tre dygn börjar förberedelserna redan på onsdagen varje vecka. Maxantalet är egentligen satt till 50 pizzor per lördag. Därför gäller det att förbeställa i tid. Kunderna har från söndagen veckan innan till tisdagsförmiddagen på sig. Vissa gånger är det ungefär samma rusning som då Håkan Hellström släpper konsertbiljetter … – Haha, ja, rekordet vad gäller att sälja slut på de förbokade pizzorna till kommande lördag är tre minuter, skrattar Victor. – Vi vill jobba hållbart med närodlade och ekologiska råvaror, samt minska matsvinnet. Skönt att förbeställningarna gör att vi slipper slänga en massa, tycker Vivi.

TEXT & FOTO: JOAKIM LÖWING

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

Topping som sticker ut! Pizzamakarnas topping på pizzorna är deras egen unika – här är några exempel: Fru Alströmer: Creme fraiche/Västerbottensost/Tunt skivad potatis /Karamelliserad gul lök/Gräslök/Svartpeppar. Lax: Creme fraiche/Mozzarella/Kallrökt lax/Rödlök/ Västerbottensost-flingor/Dill/Tångkaviar/Julita Rapsolja Citron. - Dessertpizza Ciao Äpple: Surdegsbotten/Vaniljcreme/ Svenska äpplen med kanel/Mandel/Lönnsirap från Blaxsta/Citronzest /Vaniljglass.

www.ff.se

info@ff.se

31


ANNORLUNDA AFFÄRER

Eje fixar festliga festen

N

yårsafton är årets festligaste tillfälle, menar många. En plåga, menar andra som oroas över smällandet som får fönsterrutorna att bågna.

För småföretagaren och pyroteknikern Eje Berglund är det dock högsäsong, men han har inte mycket till övers för det vilda skjutandet som många ägnar sig åt. – Man ska ha respekt för fyrverkerierna, det är lätt att pjäsen blir till ett livsfarligt vapen. Som en av Sveriges mest erfarna pyrotekniker, bland annat var det Eje som ansvarade för det stora millenniefyrverkeriet i Stockholm där han brände iväg pjäser motsvarande åtta tons krutvikt, har han under årens lopp skaffat sig en bred repertoar. Nu är han Nordens ende fyrverkerisolist och brukar stå på scen och fyra av pjäser i samma takt som musiken, bland annat under Rhapsody in Rock. – Det är oerhört effektfullt att kombinera musik och fyrverkerier. Rätt utfört lyfter de varandra till nya höjder, säger han och tillägger att hans kunder ofta har en rejält tilltagen budget. – De inser att det är bättre att anlita proffs istället för att själva sätta ihop fyrverkeriet. Då slipper de dels lägga tid och energi på att få alla sakerna på plats, dessutom blir resultatet ofta mycket bättre. TEXT: PETER FREDRIKSSON

34

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

www.ff.se

info@ff.se

35


FRIA FÖRETAGARE

Tryggare skall alla vara...

Att vara företagare innebär att ta risker. Det handlar om att våga tro på sin idé och att riskera både pengar och tid för något man brinner för. Det gör våra medlemmar och hundratusentals andra småföretagare i Sverige varje dag, varje vecka, varje månad. Men även om företagande handlar om risktagande, så kan man skapa trygghet för företaget och företagaren på många sätt. Det finns ingen poäng med att riskera saker i onödan. Företagarförbundet erbjuder sedan 2019 tre helt nya trygga försäkringar anpassade för dig som småföretagare. Försäkringarna erbjuds i samarbete med stabila partners för att skapa en långsiktig trygghet för dig som företagare.

Anpassad för småföretag! ...men vi finns med dig när företaget växer! l Låga självrisker och generösa försäkringsbelopp. l Försäkringsställe – Glöm det, med vår försäkring behöver ni inte ange detta. l 10 % rabatt på fordonsförsäkringar om du tecknar företagarförbundets försäkring.

Hela 6 försäkringar i 1 För att du ska slippa ekonomiska bekymmer om något händer har vi tagit fram en förmånlig gruppförsäkring, Liv & Hälsa som består av 6 olika försäkringar. Liv-, sjuk-, sjuk och olycksfall-, olycksfall, barnförsäkring och vårdförsäkring.

På 5 minuter kan du teckna en företagsförsäkring anpassad efter din verksamhet. Säkra Stenstaden hjälper dig att identifiera ditt behov.

Ditt smarta medlemskort som app med alla förmåner på plats i telefonen. Du hittar den i App Store eller Google Play. Sök på Företagarförbundet. Logga in med din mailadress, eller ditt organisationsnummer.

42

www.ff.se

info@ff.se

En av de mest prisvärda sjukvårdsförsäkringarna! Du som medlem i FF har möjlighet att teckna en sjukvårdförsäkring. Försäkringsgivare är SEB. Med försäkringen får du snabb tillgång till privat vård genom ett stort nätverk av specialister i hela landet. I (bifogade) ansökningsblanketter finner du information om pris och innehåll i vårdförsäkringen för dig och ev. medförsäkrad.


I BACKSPEGELN

Julmusten har en given plats på de flesta svenska julbord. Foto: Spendrups

JULMUSTEN

Första upplagan av boken om julmustens historia har redan sålts slut.

– svensk bestseller sedan mer än 100 år Julmusten har en given plats på alla julbord. Men det är inte många som vet hur den kom till. Anna Carlstedt har gjort en djupdykning i ämnet och skrivit en bok om dryckens historia. – Det finns nog inte någon dryck som så många förknippar med glädje, trygghet och samhörighet. Jag har själv tydliga minnen från när jag var liten och vi firade jul hemma i mormors lilla röda stuga. Då bjöds det alltid på julmust, så ämnet ligger mig varmt om hjärtat, säger hon och tillägger att när hon började göra research blev hon först förvånad över hur litet som det överhuvudtaget hade skrivits om musten.

Men så fick hon god kontakt med Roberts i Örebro som är det företag som levererar i stort sett alla essenser till de olika tillverkarna, och då uppdagades en fascinerande historia. Allt började strax efter förra sekelskiftet när

den utåtriktade och engagerade nykterhetskämpen Robert Roberts tyckte att det inte fanns några riktigt bra alkoholfria alternativ till den tidens julbord. Han skickade sin son Harry till Tyskland för att snappa upp nya idéer och för att studera hur olika typer av läsk tillverkades och marknadsfördes i Tyskland, som på den tiden låg långt före Sverige.

Från början var tanken att man skulle ta fram en ny sorts alkoholfri öl som var så pass välsmakande att folk skulle välja den framför vanliga ölsorter. Snart kom sonen hem med både recept och essenser som förfinades och kom att bli till den succé som spred sig över hela landet som en löpeld. Från början kallades drycken dock julöl men snart bytte man namn till julmust, och resten är historia.

www.ff.se

info@ff.se

Men till skillnad från många andra svenska innovationer har det under årens lopp visat sig vara svårt att exportera drycken, försök har gjorts men något riktigt uppsving i andra länder har låtit vänta på sig. – Det är väl ingen som riktigt vet varför, säger Anna Carlstedt som tror att en orsak till den inhemska succén är att den passar såväl ihop med det som finns på de svenska julborden. Fet och kryddstart mat gifter sig väldigt bra med den fylliga drycken som kompletterar och lyfter smakerna till nya nivåer. TEXT: PETER FREDRIKSSON FOTO: PRESS

Veta mer? Julmustens historia, Anna Carlstedt, Gidlunds förlag. www.roberts.se

43


re företagsbil på 5 minut a t r a er tsm a m i l K – Din dieseldrivna företagsbil, ja hela företagets dieselbilsflotta, kan reducera sitt klimatavtryck avsevärt på bara fem minuter. Välj pumpen med Neste MY Förnybar Diesel HVO100 när du tankar, då hjälper du till att minska växthusgasutsläppen markant jämfört med vanlig diesel, säger Erik Stenströmer Moglia, Fuel Manager på OKQ8.

Idag ser många eldrift som enda vägen till en hållbar fordonsflotta, något som kan innebära en kostsam omställning. Men det finns ett enklare sätt att göra skillnad redan här och nu, med befintliga resurser. – När du tankar bilen, bussen, lastbilen eller annat dieseldrivet fordon med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100), minskar fordonets utsläpp av växthusgaser markant jämfört med vanlig diesel, säger Erik Stenströmer Moglia, Fuel Manager på OKQ8 och fortsätter: – Du behöver varken byta bil eller motor och kan snabbt ställa om mot ökad hållbarhet. Samtidigt som du gör en viktig insats för miljön kan detta också vara en konkurrensfördel i till exempel upphandlingar.

Finns över hela Sverige Drivmedlet HVO100 har funnits hos OKQ8 sedan 2014. Tack vare ett samarbete med finska Neste, världens största tillverkare av förnybar diesel, kan OKQ8 nu erbjuda Sveriges bredaste stationsnätverk* med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100), från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

Neste MY Förnybar Diesel (HVO 100) Producerat av 100 procent förnybara råvaror som vegetabiliska oljor, avfalls-, rest-, och animaliska fetter

Så hjälper vi dig att göra skillnad Laddutrustning för hemmet och på arbetsplatsen

Minskar utsläpp av växthusgaser markant jämfört med vanlig diesel Gör dieselbilen till ett mer hållbart fordon utan investering i ny bil eller motor

+ 1 000 laddplatser för elbilar över hela Sverige*

Konkurrensfördel i upphandlingar Kan tankas på mer än 200 stationer från norr till söder i OKQ8:s stationsnätverk*

Hyrbilar som körs på el, biogas och HVO100

Krav för att kunna tanka Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)

Solpaneler som ger dig 100 % fossilfri elförsörjning

» Fordon som går på diesel » Bilmodell med märkning XTL (se tanklock eller instruktionsbok) » Allt fler dieselfordon godkänns för Neste MY Förnybar Diesel i takt med att fordonstillverkare blir färdiga med sina tester för kompabilitet

Sveriges största nätverk* för biogas med 71 stationer HVO100

Sveriges största nätverk* av Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)

*Tillsammans med våra samarbetspartners

Medlemserbjudande Företagarförbundet

1 kr i rabatt/liter på diesel och Neste MY Förnybar Diesel vid ansökan om OKQ8 Företagskort: OKQ8.se/foretagarforbundet-kampanj