Fria Företagare #4 2020

Page 1

WWW.FF.SE

2020 #4

FRIA FÖRETAGARE

Vi har gått igenom spanska sjukan, två världskrig och finanskris. Det här ska också gå” Jarl Tormalm, rutinerad krögare om den ekonomiska verkligheten i kölvattnet av corona.

Så tar du dig ur en kris på bästa sätt Korttidsarbete – det här är fallgroparna du bör se upp för

Entreprenörslinjen nya arbetslinjen!

SOL – LYSANDE AFFÄR ÄVEN FÖR SMÅFÖRETAG


INNEHÅLL Aktuella frågor

04 06

Familjeföretaget som grundades för över hundra år sedan biter ihop genom krisen.

Entreprenörslinjen måste få samma genomslagskraft som arbetslinjen hade 1920 och efter millenniet.

Corona – stöd – reformagenda

C

oronakrisen för företagen går in i en ny fas under hösten. När corona slog till i våras blev det naturligt panik, och oron över om och hur sjukdomen eventuellt kommer att drabba mig och mina närmaste var stor. Därtill kom oron över mitt företag eller mitt jobb. Hur ska jag klara av detta? Hur mycket riskerar jag att tappa i omsättning? Hur ska jag klara ansvaret för mina anställda? Behöver jag säga upp personal? En politisk karusell satte igång med oss och andra organisationer ivriga i att få till stödåtgärder för att rädda företag och jobb. Därefter har det kommit stöd för olika företag i olika omgångar. En del riktigt bra som gjort stor nytta, en del meningslösa ur ett småföretagarperspektiv.

Nu i september kom det äntligen b esked om stöd för de allra minsta företagen, de enskilda firmorna. Det är en skandal att alla dessa företag behövt vänta och leva i osäkerhet under nästan ett halvår medan andra företag fick riktigt snabba besked i våras om stöd. Den här nonchalansen för de minsta företagen från politiken är viktigt att få ändrat på. Ska vi skapa arbeten efter krisen så är det i de små och medelstora företagen detta kan ske. Fyra av fem jobb skapas i dessa närmare en miljon företag som sysselsätter närmare 2,7 miljoner medborgare. Medan de största företagen består endast av drygt 1000 företag och sysselsätter en dryg miljon. Med den bilden klar för sig så är det självklart var jobben ska komma ifrån.

12

Strålande tider för solenergi – även småföretag väljer allt oftare att investera i hållbar energi.

14

Det började i Sattajärvi 1929 – 91 år senare levererar Keros produkter till modeindustrins främsta.

Tema: Så klarar du kriser

18-23

Att ha en bra strategi kan vara direkt avgörande för att överleva en kris. Men vad ska man egentligen tänka på?

Men vi måste sänka trösklarna för att anställa. Att anställa en person är för ett enmansföretag ett lika stort steg som att Volvo skulle anställa 25 000 personer från en månad till en annan. Det måste vara möjligt att anställa på deltid och att den anställde kan kombinera denna anställning med kompetensutveckling. Vi har därför lagt fram konkreta förslag om Tillväxtjobb för politiken, en modern lärlingsutbildning som du kan läsa mer om på sidan 8-9. Tillväxtjobben är ett av tolv förslag i vår Reformagenda som vi presenterar för våra politiker för att redan nu kicka igång företagen så att dessa kan ställa om och börja leverera varor, tjänster och service till samhället igen. Och därmed också fortsätta att skapa fyra av fem nya jobb i Sverige.

Annorlunda affärer

32

38

Det började som en kul grej och utvecklades till en riktig höjdaridé – uppe bland trädkronorna.

2

KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

REDAKTÖR

LAYOUT/ORIGINAL

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Dennis Oscarsson Krook

New Copywriting

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

redaktion@ff.se

ÖVRIGT

Box 1132, 262 22 Ängelholm

ANNONSBOKNING

TIPS

Åsikter uttryckta i denna publikation är

www.ff.se

bo.furevi@ff.se

Skickas till redaktion@ff.se.

antingen skribenternas egna eller de

e-post: info@ff.se

WEBBEN

Märk med Fria Företagare.

intervjuades och speglar nödvändigtvis

Telefon: 020-760 761

Facebook: FöretagarFörbundet

REDAKTIONSRÅD

inte den ansvarige utgivarens eller

BLI MEDLEM?

www.ff.se

Mats Assarsson

FöretagarFörbundets åsikter. Det är

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

ANSVARIG UTGIVARE

Bo Furevi

fritt att citera Fria Företagare, källan

TRYCKERI

Mats Assarsson

Dennis Oscarsson

ska dock alltid uppges.

V-TAB

OMSLAGSFOTO

Petri Savolainen

Fantasifullt, utklippt och varsamt hopvikt – Fideli slår sig fram som papperskonstnär.

Tillbakablicken

42

MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET

Specialistservice med drag i lockar fingerfärdiga kunder från hela Norden.

Pressfoto

FÖRETAGAR FÖRBUNDET

Visste du att... ...Vi på Företagarförbundet har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Medlemmar som använder förmåner från våra partners sparar i genomsnitt 6100 kr per år på medlemskapet,. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


UPPSNAPPAT FOTO: MOSTPHOTOS

Färre konkurser men inget trendbrott än Totalt minskade andelen konkurser med 25 procent i augusti jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol, det visar färsk statistik från Creditsafe. Geografiskt sett är det Gotland, Kalmar och Jämtland som minskat mest. – Det vi vet sedan tidigare är att de bolag som hade det tufft innan pandemin fick det ännu tuffare och överlevde inte fram till sommaren, därav att de höga konkurstalen kom redan i våras, , säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe. Men det är fortfarande ett osäkert läge. – Augustis siffror är inget trendbrott utan bara en paus, många företag och branscher har det fortsatt väldigt tufft. Det är ytterst osäkert hur hösten kommer att utveckla sig och där pandemins utveckling och de statliga stöden troligen fortsatt kommer vara i fokus, säger Henrik.

FOTO: MOSTPHOTOS

Judoträning på företag ska ge färre fallskador

FOTO: MOSTPHOTOS

Lär dig falla som en kampsportare och ta dig igenom en fallolycka på bästa sätt. Det är tesen i ett samarbetsprojekt mellan Afa och Svenska judoförbundet som siktar på att förebygga och minska fallolyckor i arbetslivet – en av de vanligaste arbetsolyckorna i landet – och kostar samhället miljarder årligen. Stålproducenten Propolate i Oxelösund har verkligen anammat greppet och låter de anställda träna fallteknik under arbetstid varje vecka – en proaktiv satsning som ska minska skaderiskerna.

Jag förväntar mig att vi i slutet av detta år, eller säkert i början av nästa år, har två eller tre vacciner som får grönt ljus för nödanvändning. Bill Gates, världens numera näst rikaste man och en filantrop av rang, befarar en mörk höst i spåren av corona men tror samtidigt att ett vaccin är på plats inom en snar framtid. KÄLLA: DI

Bolagsskatten sänks – ska locka till investeringar Regeringens höstbudget innehöll skattesänkningar på 10 miljarder för företag, däribland en sänkning av bolagsskatten. Sänkningarna är tänkta att locka till investeringar och nyanställningar. Den största delen av sänkningen på 7 miljarder kronor innebär skattereduktioner för företag som investerar och köper inventarier.

Lägsta folkökningen på 15 år under coronapandemin Coronapandemin genomsyrar det mesta, så även befolkningssiffrorna. Hittills är folkökningen 2020 den lägsta på 15 år, visar ny statistik från SCB. – Det första halvåret har både invandringsoch födelseöverskottet halverats jämfört med samma period 2019, säger statistikern Tomas Johansson.

Ljusglimtar i ekonomin under sommarmånaderna

Kranmärkt verksamhet – blött val för en bättre miljö Kravmärkt är något som de allra flesta känner igen, men hur är det egentligen med kranmärkning? Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning från Svenskt Vatten, för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten och på så sätt tar större ansvar för miljön. Att välja en liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön och 250 gånger billigare jämfört med samma mängd flaskvatten.

KÄLLA: KRANMARKT.SE

www.ff.se

info@ff.se

I tuffa pandemitider är det välkommet bland företagare med lite ljusglimtar i den svenska ekonomin, och enligt statistik från SCB kan man skönja en ökning av aktiviteten i ekonomin med 3,2 procent under juli månad, jämfört med siffrorna för juni, som för övrigt också hade en positiv uppgång. Det innebär en positiv utveckling två månader i rad.

23 289 Så många företag sökte enligt Skatteverket omställningsstöd med anledning av coronapandemin. 17 700 av ansökningarna har redan beviljats och parallellt med beviljandet av ansökningar pågår efterkontroll för att fånga upp företag som ansökt på fel grunder. Hittills har 19 företag brottsanmälts. Hotell och restauranger har beviljats mest omställningsstöd.

3


4

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

I KÖLVATTNET AV CORONA

TVÄRNIT I PARADISET

”Vi har gått igenom spanska sjukan, två världskrig, bankkris och finanskris. Det här ska också gå” I ett gammalt anrikt hus vid hamnen i Torekov ligger en restaurang som andas tradition. G Swensons är ett familjeföretag som grundades för över hundra år sedan. Men verksamheten är allt annat än stillastående. ”Marknaden styr, och jag får hänga med”, säger ägaren Jarl Toremalm.

M

ed vinrankor i taket och en solid bardisk ger restaurangen ett vackert och värdigt intryck. Vinutbudet är enormt, servitriserna är enhetligt klädda i blommiga blusar och borden prydligt dukade. En solig vardag i augusti sitter dock lunchgästerna helst på någon av de två uteserveringarna. Den senaste byggdes som ersättning för de avstängda platserna under coronakrisen. Säsongen har varit tuff. Restaurangen i det lilla semesterparadiset håller öppet mellan mars och september, och i år försvann i stort sett alla kunder under första månaden. – I påskas tappade vi 92 procent. Restaurangchefen tog köket och jag tog allt här ute, och så jobbade vi utan personal de första helgerna, berättar Jarl Toremalm.

Långsamt återkom gästerna, ä ven om borden förstås glesades ut. Av 180 ursprungliga platser återstår nu 140. Sommaren har faktiskt varit bättre än någonsin, många som annars reser utomlands har besökt Torekov. Men alla bröllop och fester har avbokats, vilket innebär att ungefär 20 procent av G Swensons omsättning försvunnit. – I absolut bästa fall så kommer vi ha tappat

med ingredienser till maträtter som kunderna själv kan laga ihop. Den levererades till kunder i närheten, men också till Stockholm. Jarl såg en efterfrågan i huvudstaden och körde helt enkelt dit med bilen full av matlådor. – Släkten har ägt det här huset sedan 1907. Vi har gått igenom spanska sjukan, två världskrig, bankkris, finanskris och så vidare. Det här ska också gå.

Under sommaren har man a rrangerat sitdown

Visste du att... G Swensons har satsat på närodlat långt innan det blev trendigt. Potatis, sparris, kött, mejerier och rapsolja handlas i den mån det är möjligt av bönder i närheten av Torekov. ”Det är livskvalitet för mig att kunna åka ut till bonden och plocka sparris direkt ur landet, en lördageftermiddag om förrådet är tomt”, säger Jarl Toremalm.

30 procent av omsättningen när det här året är slut. Det har vi inte råd med. Men banken har fryst amorteringarna och jag hoppas på ekonomiskt stöd, säger Toremalm.

Samtidigt är han nöjd med de åtgärder företaget gjort. I våras plockade de snabbt ihop en låda

www.ff.se

info@ff.se

nightclub där dans är förbjuden, men extra bra service till sittande gäster erbjuds. I höst planeras den årliga gåsmiddagen, som alltid sker i november då många sommargäster återvänder en sista gång för att städa ur huset. Kanske blir det en matlåda till jul också. – Jag är företagare, men jag styr inte. Marknaden styr och jag får hänga med, säger Jarl Toremalm.

Han har visserligen ärvt huset, och namnet är hans farfars, men konceptet har han skapat själv. Farfar Gustaf Swenson kom från Småland till Torekov i början av 1900-talet och köpte alltså fastigheten som ännu finns i familjen. Där drev han till en början skeppsfurnering. Marknaden försvann i och med depressionen på 20-talet och Swenson öppnade istället lanthandel och så småningom sommarkiosk på samma plats.

5


ENTREPRENÖREN

Personligt Namn: Jarl Toremalm Ålder: 65 Bor: Torekov, ovanför restaurangen Familj: Tre barn, 30, 28 och 16 år gamla, samt ett nyfött barnbarn Yrke: Krögare och driver G Swensons. Intressen: Resor, golf, mat och vin.

Under 50-talet hade sonen Kjell tagit över verksamheten och ganska snart därefter dog begreppet lanthandel i stort sett ut. Istället satsades allt på att modernisera kioskutbudet. – Jag tog över 1985 och då startade jag café, säger Jarl som är Kjells yngste son.

Ett modernt café, utrustat m ed, enligt försäljaren, Skånes första espressomaskin. Samtidigt fick företaget först nu det klassiska namnet G Swensons. När Jarl gifte sig med Katarina, som är duktig på mat, blev stället en restaurang, som öppnades 24 maj 1990, samma dag som äldste sonen föddes. Sedan dess har inriktningen förändrats, i takt med samhällsutveckling och efterfrågan. Från flott restaurang till enklare brasserie, till finare igen. Idag är vinutbudet över 200 flaskor, ovanligt stort för en sommarrestaurang. Lunchrätterna är klassiska, köttbullar, fisksoppa och räktoast. På kvällsmenyn finns biff tartar, oxfilé och torskrygg.

I absolut bästa fall så kommer vi ha tappat 30 procent omsättning när det här året är slut. Det har vi inte råd med. Men banken har fryst amorteringarna och jag hoppas på ekonomiskt stöd. – Vi bjuder på en upplevelse, snarare än tradition. Men man ska känna igen sig, man ska känna igen servicen.

Konceptet bygger på en undersökning Jarl läste redan för 30 år sedan, som visade att maten kommer först på tredje plats vid val av restaurang. Priset på sjunde, medan upplevelsen och känslan kommer på första plats. – Jag har aldrig arbetat på någon annan restaurang än den här, men jag är uppvuxen inom service. Gästen ska känna sig välkommen och

sedd inom 20 sekunder, annars är det svårt att fånga in dem igen. Nu är Jarl 65 år och han tog n yligen in en managementkonsult som hjälpte till att strukturera framtiden med en konkret femårsplan. – Om barnen vill ta över så får de fria händer att göra de val de vill. Men jag lullar gärna runt här och pratar med gästerna. Jag hade min pension som ung då jag reste och spelade teater. Jag jobbar gärna nu, säger Jarl Toremalm och skrattar. TEXT & FOTO: MIA SANDBLOM

SEX VIKTIGA ÅR

1907

1950

1986

Gustaf Swenson köper hörnfastigheten vid hamnen i Torekov och installerar sin skeppsfurneringsverksamhet där. Det blir också lanthandel.

Sonen Kjell och hustrun Ewy tar över och driver kiosk.

Yngste sonen Jarl Toremalm tar över och startar ett modernt café och börjar sälja café au lait under namnet G Swensons.

6

www.ff.se

1990 Restaurangen öppnas. Ett par år senare anställs bröderna Dahlbom och krogen blir ett resmål.

info@ff.se

1997 Nyöppning av restaurangen som nu går åt det enklare hållet. Samtidigt arrangeras bröllop och större fester för slutna sällskap.

2020 Swensons lilla deli öppnar i källaren under sommaren. Barn och svärdöttrar kommer in i verksamheten med bred kompetens och potential att utveckla.


KORSORDET

ASK – Anagram Sudoku Korsord E F T Å

P N

N E

BEDRIVS FÖR DOFT OCH SKÖNHET

F

LÄGGA PÅ ETT KOL

R

P

HUGGER GÄDDAN PÅ OJÄMN

ARBETA MED GASEN

NYCKELDEL MATEMATIKER

SOM UPPRETAD

F VILAR VISSA BOLLAR PÅ

O P

GRÖN ÄR EN BORRAS DET LÄGGER PLIKT FRÅN TILL I GB FÖR

PIPPI MED HJÄRTFORMAT ANSIKTE

P E T

LEMURER

PETER BOR I DEN STORE STIA

© Kryss & Quiz AB

R T S Å Å

VERKAR VET JU HUR PÅ YTAN DJUR I KÖKET GÖR

VÄL GODKÄND

GÖR UR TIDEN

ORIGINELLA STRÖMMEN

SÄLLSYNTA

S

Å T

ÅKOMMA FÖRR SPOCKS ENTERPRISE

LEDD

RHENIUM

P

Å

I sudokut är siffrorna ersatta av bokstäver. De gula raderna bildar två olika ord som är varandras anagram. Du kan börja med antingen korsordet eller sudokut.

Lös korsorden och vinn bensincheckar från OKQ8!!! Skicka in lösningarna till info@ff.se och i ämnesraden skriver ni ”KRYSS FF NR 4”, glöm inte namn och telefonnummer.

NÄSLJUD KAN OMVANDLAS 10 X 10 TILL RA- METER DIANER

BASSHUNTERS ANNA

500

GÅR DET I MÅNGA FALL

1:a pris. Bensincheck 300 kr 2:a pris. Bensincheck 200 kr

Tävlingen sponsras av

MEDLEMSERBJUDANDE

Kostnadsfritt Inkasso På ALLA gamla obetalda fakturor

Resultat Finans erbjuder Företagarförbundets medlemmar förmånliga inkassotjänster. Gör det du är bäst på och låt Resultat Finans driva in dina pengar. sfritt skicka in Medlem i Företagarförbundet kan kostnad för inkasso. alla gamla fordringar och förfallna fakturor 1. Plocka fram dina förfallna kundfakturor, 2. Fota av dem med mobiltelefonen. 3. Maila dem till ff@resultatfinans.se tillsammans med dina kontaktuppgifter. 4. Vi kontaktar dig och lovar att göra allt vi kan för att du skall få dem betalda. Om du därefter fortsatt vill ha hjälp med inkasso betalar medlem i Företagarförbundet endast 49 SEK per ärende samt 0% i provision. (ord. 350 kr/ärende samt 3% provision)

www.ff.se

info@ff.se

7


MEDLEMSFOKUS

Experttipset

K

risen kom utan förvarning och satte världen i gungning. Politiken bevisade med sina krispaket att det är pengar till bankerna, börsen och storbolagen man prioriterar alternativt har kunskap om. 500 miljarder gick direkt till bankerna för att lugna börsen och börsbolagen samtidigt som alldeles för få miljarder satts av ännu för att stötta jobbskaparna. Vi entreprenörer måste nyttja vår rättighet i demokratin för att enas med politiken om en väg framåt för jobbskapande. Samt använda den handlingskraft som finns bland närmare 1 miljon entreprenörer runt om i Sverige för att ställa saker till rätta. Många villkor är skapade i en annan tid och för andra förutsättningar och ett annat näringsliv. Det är nu vår skyldighet att hjälpas åt att vrida om modellerna för ett bättre, tryggare, lönsammare Sverige.

MATHIAS REBANE, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

8

Reformagenda

EFTER KRISEN

Arbetslinjen myntades för drygt hundra år sedan efter första världskriget, Alliansen dammade av uttrycket för snart två decennier sedan och det fick nytt politiskt värde. Trots att det numera är lönsammare att arbeta jämfört med bidragsberoende hotas nu jobben av den pandemi som startade i mars. Ekonomin sätts under stor press och många medborgare riskerar att hamna i arbetslöshet och utanförskap. Med detta kommer stor problematik för landet på många plan. Efterhand har insikten kommit om att det är entreprenörskap, innovation och individuella initiativ som ska vända utvecklingen. Det är i entreprenörsföretagen som jobben måste skapas för att välfärden ska kunna bevaras. Entreprenörslinjen måste få samma genomslagskraft som arbetslinjen hade 1920 och efter millenniet. Sysselsatta i Sverige Företag Anställda Totalt 5 005 000 Vård, skola, Omsorg 1 314 000 Storföretag 1140 1 048 000 Små/medelstora & Mikroföretag 318 000 1 905 000 Enmansföretag 830 000 830 000

Arbetslinjen är viktig för att folk ska gå till jobbet – entreprenörslinjen är viktig för att det ska finnas jobb att gå till. 1 miljon entreprenörsföretag är nyckeln till att lösa krisen.Entreprenörslinjen Omsätter 3 000 miljarder vilket är 60 procent av Sveriges BNP. Entreprenörslinjen sysselsätter 2,7 miljoner människor.

Fyra av fem Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Politiken måste snabbt ser över incitament för att starta och driva företag, incitament för jobbskapande, att hinder för entreprenörskap undanröjs och att trösklar för entreprenörsföretag filas ner för att entreprenörslinjen ska fungera och jobben utvecklas igen. Individer, deras drivkraft och engagemang avgör framgången. En framgång som kollektivt blir Sveriges framgång vad det gäller arbetstillfällen, skatteintäkter och välfärd..

www.ff.se

info@ff.se


MEDLEMSFOKUS

ENTREPRENÖRSLINJEN 12-punktsprogrammet – för jobb, småföretag och tillväxt Tillväxtjobb

1

Tillväxtjobb sänker tröskeln för att anställa genom att en anställning kan ske på 25 procent (orange) under de första tolv månaderna och kompletteras med 75 procent kompetensutbildning (blå). Därefter kan steg för steg tas på ”trappan” till full anställning efter tre års tid. Kompetensutbildningen kan ske digitalt på plats på företaget och utvecklar på detta sätt både individen och företaget. Individen, företaget, miljön, ekonomin och Sverige blir vinnare!

Entreprenörssteget – ett nytt modernt starta eget-bidrag

2

Etablera Entreprenörssteget, ett stöd i tre steg för att stimulera ”steget till eget”. Steg 1. Starta eget-bidrag motsvarande A-kassa i 450 dagar. Med krav på entreprenörsutbildning under tiden. Steg 2. Stabilt företagande erbjuds genom möjlighet till en variant på ”CSN-lån” med låg ränta och lång återbetalningstid. Steg 3. Tillväxtjobb. Om åtta procent av de 600 000 arbetslösa startar ”Steget till eget” är det 50 000 nya företag, om 80 procent av dessa anställer en person i steg tre har 90 000 arbetstillfällen skapats.

3

Kapitaltillskott 1. Etablera lokala investeringsfonder med lokala banker som huvudmän och erbjud ”startkapital” eller ”tillväxtkapital” till entreprenörer. Staten blir garant för 70 procent av risken genom preferensaktie, Digitala emissionsprocesser

pensionssparande för entreprenörer. 3. Möjliggör mikrolån i kombination med nedtrappad A-kassa eller andra försörjningsbidrag.

7

Hållbart entreprenörskap ger kostnadseffektiv administration, bidrar till mer effektiv kapitalmarknad och lokal delaktighet. 2. Bygg ut investeringsavdraget till att omfatta större investeringar. Samtidigt som mindre investeringar görs avdragsgilla med 10 procent för att stimulera investeringar i de minsta företagen. 3. Öka möjligheten att avsätta vinst i periodiseringsfond till 100 procent de första tre åren.

En ny företagsform – kollaborativt företag

4

Vi föreslår att formerna handelsbolag och kommanditbolag fasas ut och att en ny företagsform – kollaborativt företag, skapas där ”giggare” och enskilda företagare kan kopplas samman med varandra i företagsprojekt och samäga projektet/företaget.

Skatteverket – som rådgivare!

5

Skattemyndigheten ges uppdraget att upprätta en rådgivningsfunktion för entreprenörer. Att betala rätt skatt och få rätt råd är ett av fundamenten för förtroendet för skattesystemet.

Mikrolån för jämlikhet

6

1. Erbjud mikrolån via CSN eller en systermyndighet till CSN. 2. Villkora amorteringar av dessa mikrolån med ett obligatoriskt

www.ff.se

1. Möjliggör större avsättning till periodiseringsfond för entreprenörsföretag som är certifierade. Eftersom de affärsmässiga fördelarna för småföretag ännu ofta är små avseende hållbarhet behöver dessa investeringar ett incitament. Det kan ske med att få sätta av 70-100 procent i periodiseringsfond under fem år. Det ger nystartade entreprenörsföretag möjlighet att både arbeta hållbart och lättare kapitalisera detta arbete. 2. Möjliggör avdrag på arbetsgivaravgiften liknande FoU-avdraget för de anställda som arbetar med utveckling av hållbarhet.

Smart beskattning – EVA-beskattning – för Entreprenörskap, Välfärd & Arbete

8

1. Gör det möjligt att dra av investeringar i det egna företaget i deklarationen för att låta intjänad lön finansiera nyföretagande. 2. Arbetsgivaravgiften görs om och delas upp i två delar – ”välfärdsavgift” och ”pensionsskatt”. 3. Den allmänna löneavgiften avskaffas med krav på att motsvarande belopp investeras i kompetensutveckling. 4. Skapa ett bruttolöneavdrag för investeringar i entreprenörsföretag med samma modell som för välgörenhetsstöd. 5. Reformera växastödet till en trappstegsmodell.

info@ff.se

A-kassa blir ”transfer” och ”transferersättning”

9

1. Döp om A-kassa till Transferersättning och skapa en aktiv meningsfull omställning istället för ett passivt stöd som riskerar att låsa fast människor i arbetslöshet till följd av krisen. 2. Möjliggör halv- eller deltidstransferersättning för entreprenörer med enskild firma nu!

10

Hyresstöd 1. Gör om akutstödet för hyror till en Etableringshyra. 2. Öppna upp avdragsrätt för hemmakontor.

Trygga framtidens pension för entreprenörer och företagare

11

Företagarförbundet föreslår att nystartade företag inte tillåts betala skatt förrän dessa fullgjort rimliga pensionsinbetalningar. En dedikerad andel av företagarens omsättning måste avsättas till dennes pension. På samma sätt får företaget avsätta större andel till periodiseringsfond vid fullgjorda pensionsinbetalningar.

Trygghet och minskad brottslighet

12

1. Utnyttja Tillväxtjobb för att ge unga ett meningsfullt alternativ till gängkriminalitet. 2. Tillsätt en Cyberkrim-enhet som kan erbjuda bredare och bättre kunskap om preventivt arbete på företagen mot cyberkriminalitet. 3. Fler resurser till polisen och rättsväsendet och prioritera preventivt arbete mot brott mot företag.

9


MEDLEMSFOKUS

Personligt ansvar och risk för Som VD eller styrelsemedlem har du ansvaret för att företaget drivs på ett korrekt sätt. Detta innebär ett personligt ansvar och risker för den privata ekonomin.

G

enom alla tider har de flesta levt efter tron att ”i ett aktiebolag riskerar jag inget privat, aktiebolaget är ju en egen juridisk person” och det stämmer. Aktiebolaget är en juridisk person MEN VD och styrelsemedlem har ett stort ansvar för de företag som företräds. Ni förväntas bland annat se till att lagar och regler följs (till exempel skatter och aktiebolagslagen med mera). Ansvarsområden som du inte kan undslippa är bland annat betalnings-, skadeståndsoch straffansvar. Uppdrag kan delegeras men i slutänden har styrelsen ett övergripande personligt ansvar för hela verksamheten även efter en ev. konkurs.

I dagens företagsklimat blir det allt vanligare att ställa styrelser till svars för verksamheten. Skadeståndskraven kan uppgå till mycket höga belopp som inte ersätts av ordinarie ansvarsförsäkring. Därför bör varje företagsledning ha en så kallad VD- och Styrelseförsäkring (VD/S). Vem kan ställa krav på en företagsledning? VD och styrelse granskas både av allmänhet och media men även av investerare och medarbetare. Krav kan därför komma både externt från tredje person men även internt av parter inom företaget. Via Säkra kan ni teckna en förmånlig VD & Styrelseansvarsförsäkring som ger er skydd, oavsett om kraven är helt eller delvis berättigade eller skulle visa sig vara fullständigt grundlösa. En VD/S-försäkring hjälper er med: ● Utreda om skadeståndsskyldighet föreligger ● Förhandla med den som kräver skadestånd ● Föra er talan vid rättegång och betala rättegångskostnader ● Betala skadestånd som ni är skyldiga att betala, med mera.

10

www.ff.se

info@ff.se


MEDLEMSFOKUS

dig som företagsledare MISSA INTE! Nyfiken? För mer information gå in på www.ff.se/ medlemsformaner/ forsakringar/ Eller ta kontakt med våra rådgivare på Säkra Tel: 060-61 25 30 E-post: stenstaden@sakra.se

Exempel arbetsmiljöbrott: En anställd skadar sig på sin arbetsplats på grund av att ledningen inte har sett till att de skyddsåtgärder som gäller inom branschen följs. VD blir åtalad och dömd till dagsböter. En VD/S-försäkring hjälper i detta fall till att betala för försvarskostnader.

www.ff.se

info@ff.se

11


MILJÖ & KLIMAT

Solenergi självklara valet för allt fler – även småföretag De senaste åren har den svenska marknaden för solenergi vuxit rejält. Både hållbarhet och ekonomi är idag starka argument när stora och små företag investerar i solcellspaneler. – För 7–8 år sedan var den svenska marknaden för solenergi nästan obefintlig, säger Carl-Johan Fredman, sälj- och marknadschef på Save by Solar, ett Uppsalabaserat företag som installerar solcellspaneler i hela landet. Runt 2012 började det gå att få lönsamhet i solcellsinstallationer i Sverige. Sedan dess har den installerade effekten vuxit med cirka 50 procent varje år. Save by Solar f okuserar på kommersiella aktörer och gör idag merparten av sina affärer med fastighetsbolag som exempelvis Castellum, Fabege, Klövern och Vasakronan. – Vi installerar främst större anläggningar där en takyta på mellan 1 000 och 1 500 kvm fylls med solceller. Snitteffekten på våra installationer ligger kring 120 kW, vilket kan jämföras med en normal villaanläggning på 7–8 kW.

De främsta argumenten för en solcellsinstallation är enligt Carl-Johan Fredman en kombination av lönsamhet och hållbarhet. – I ett företags hållbarhetsarbete börjar solcellsanläggningen bli något av en självklarhet. Förr var det mer av en wow-faktor, något många gjorde för att vara tidigt ute och få uppmärksamhet. För fastighetsägare idag kan det vara ett sätt att få nöjda hyresgäster, som känner att de bidrar till ett hållbart samhälle. Anläggningen gör det också möjligt att söka grön

Solcellsanläggning börjar bli något av en självklarhet. Förr var det mer av en wow-faktor. finansiering för fastigheten och att få den miljöklassad enligt olika certifieringar.

En större anläggning har en normal återbetalningstid på 9–11 år, om man jämför den egna elproduktionen med att köpa el.

FOTO: MOSTPHOTOS

Tänkbar ljus framtid för sol Trots att solcellsinstallationerna ökat kraftigt på senare år, utgör solel idag mindre än 1 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Energimyndigheten menar att förutsatt att åtgärder som främjar solel genomförs, skulle cirka 5–10 procent av Sveriges totala elanvändning kunna komma från solenergi år 2040.

12

I Sollentuna har Save by Solar installerat en solcellsanläggning på 135 kW och 1300 kvm åt fastighetsbolaget Klövern.

www.ff.se

info@ff.se

– Efter det är elen i princip gratis i 20–25 år, eftersom den tekniska livslängden för anläggningen är 30–35 år, säger Carl-Johan Fredman. Visst underhåll kan naturligtvis behövas, men det är små kostnader i sammanhanget. Den äldsta svenska nätanslutna anläggningen installerades 1984 av Riksbyggen i Huvudsta utanför Stockholm. Den producerar fortfarande el med samma paneler. TEXT: STEFAN HEDNER FOTO: SAVE BY SOLAR

Strålande potential i strålarna Rent teoretiskt har solenergi enorm potential. Den solenergi som når jordens yta under en och en halv timme motsvarar hela världens energianvändning under ett helt år. Det uppger det amerikanska statliga forskningslaboratoriet Sandia National Laboratories.


MILJÖ & KLIMAT

www.ff.se

info@ff.se

13


Vi har provat oss fram hela tiden. Ibland kanske vi har varit lite för tidiga med saker, men fem år senare har de sålt jättebra. Det handlar mycket om att marknaden ska vara mogen för produkten. 14

Emma Kero

www.ff.se

info@ff.se


KÄNT FÖRETAG

FRÅN BYAGARVERI TILL

VÄRLDSGARVERI

På Keros i byn Sattajärvi garvas hudar av ren och nötkreatur i stora kar. Och i lokalen bredvid förädlas hudarna till skor och lädervaror, som under företagets 91-åriga historia fått stor spridning.

N

är Yrjö Kero började ta hand om skinn för att göra läder i byn Sattajärvi i Tornedalen 1929 var det ingen märkvärdighet. På den tiden fanns små garverier i många byar och skinn från slakten av ren, nötkreatur och får omsattes ofta till vardagliga bruksföremål på nära håll. I bygden blev Yrjö Kero snabbt känd som en företagsam man, och efter att ha investerat i en A-ford kunde han börja besöka många av vintermarknaderna i Norrbotten. Där sålde han garveriets läderprodukter och det som inte blev sålt byttes bort mot varor som kunde säljas i Sattajärvi. När byagarverierna sedermera började försvinna blev Yrjö Kero intresserad av att starta en byasåg. Men fruns bror Kalle, som också var delaktig i bolaget, höll emot. – Lite hans förtjänst är det att garveriet och verksamheten finns kvar, berättar Emma Kero, som är en av delägarna i Kero försäljning.

När den tredje generationen i familjen Kero tog över verksamheten 2005 beslutades att dela på garveriet och tillverkningen av produkter i bolagen Kero Leather och Kero försäljning. – Det har varit väldigt lyckat. Tidigare har fokuset omväxlande varit garveriet och omväxlande skomakeriet. Men genom att göra så har vi kunnat satsa på våra delar separat och utveckla båda verksamheterna, säger Emma Kero.

Idag levererar garveriet läder till bland an– Vi förstod att det behövdes ett bra sätt nat modeindustrin, med kunder som Filippa K, att kunna bära mobiltelefonen, så vi tog fram och beredda renskinn till bland andra Åhléns. halsväskan och satte mönstret som vi använPå Kero försäljning har en av storsäljarna der till näbbskorna på den. Fortfarande idag genom tiderna varit näbbskorna. Modellen är säljer den bra. ursprungligen en typ av sko som tillverkades i Samtidigt har hon också sett sin beskärda många hem i området, men när småhantver- del av produkter som inte sålt lika bra. karna försvann såg skomakeriet i Sat– Vi har provat oss fram hela tiden. tajärvi en möjlighet. Ibland kanske vi har varit lite för Och när näbbskon på tidiga med saker, men fem år 1970-talet blev supertrensenare har de sålt jättebra. dig utgjorde den en stor Det handlar mycket om del av omsättningen. att marknaden ska vara Trenden höll i sig till mogen för produkten, början på 1980-talet. säger Emma Kero. De senaste åren har – Verksamheten har alltid gått i vågor näbbskon åter blivit och vi har hela tiden populär. haft annat än näbb– Den yngre målskorna med i sortimengruppen idag upplever ju att det är en ny sko, tet. Det handlar om att även fast deras föräldrar försöka utveckla nya produkter och hitta vad som kan haft samma modell. bli populärt. Samtidigt vill vi inte hoppa på kortsiktiga trender, Storsäljaren bland skorna har Samtidigt har produkten fortsatt utan vill kunna sälja en produkt länge varit näbbskon. Med sin kautvecklas. Nya modeller med i minst tio år. Och kanske i tio år raktäristiska form blev den super- urbanare influenser i form av till med en liten förändring, säger trendig i mitten på 70-talet, och tjockare gummisulor och färdärefter har populariteten gått i Emma Kero. ger som svart och vitt har lagts vågor. till. Men det innebär inte att arvet glömts bort. De gamla En produkt som blev en storsäljare 2007 var halsväskan för mobiltemodellerna säljs fortfarande. lefoner. – Vi tar också emot våra

www.ff.se

info@ff.se

15


KÄNT FÖRETAG gamla skor för reparation. Är bara lädret i bra skick och inte för torrt går det exempelvis att laga sömmar och byta sula. Vi har fått in skor från 1970-talet som vi har kunnat ge nytt liv, säger Emma Kero.

En av framgångsfaktorerna för Keros har varit en tidig digital närvaro. Redan 1996 började bolaget sälja sina produkter på nätet. – Vi har haft kunder över hela världen. Jag vet inte exakt hur, men på något sätt har de hittat till oss, säger Emma Kero.

Vi har haft kunder över hela världen. Jag vet inte exakt hur, men på något sätt har de hittat till oss.

Idag spelar hållbarhet en stor roll i många bolag. Men det är något som Keros alltid haft som en kärna. – För oss har det alltid varit naturligt. Här uppe lever du i liten skala, du odlar kanske din mat själv och finns nära naturen. Smutsar du ner här ser du ju direkt konsekvenserna av det. Att leva i samspel med naturen har alltid varit en stor grej för oss, säger Emma Kero.

TEXT & FOTO HANS L. OLOFSSON

När den tredje generationen tog över delades bolaget i två delar, garveriet och försäljningssidan, med tillverkning av läderprodukterna. En av storsäljarna från garveriet är beredda renskinn.

SEX VIKTIGA ÅR

1929

Startar Yrjo Kerö garveriet i Sattajärvi.

16

1935

Startar försäljning via postorder.

1974

Slår näbbskorna igenom på bred front i Sverige.

www.ff.se

1985

Börjar produktionen av renskinnsmocka som blir populär i modeindustrin i Europa.

info@ff.se

1996

Startar Keros läder webbshop.

2005

Tar tredje generationen över. Verksamheten delas i Kero Leather och Kero försäljning.


NYTT FRÅN TIDNINGEN FAR

Se upp för fallgroparna med korttidsarbete Särskilda regler gäller för statligt stöd för korttidsarbete om arbetsgivaren inte har kollektivavtal. Det finns också andra fallgropar att se upp för. En arbetsgivare som inte har kollektivavtal och som vill ta emot statligt stöd för korttidsarbete måste skriva en överenskommelse med minst 70 procent av de anställda på driftsenheten.

Visste du att... ... tidningen Resultat ges ut av FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen ges ut sex gånger om året och finns även på tidningenresultat.se och facebook.

Maria Manholm, senior manager payroll services på Grant Thornton, säger att bestämmelserna kring stöd för korttidsarbete är ett komplext regelverk som kräver kunskap. – Man måste veta hur man praktiskt hanterar de anställdas löner och hur de sedan ska redovisas i avstämningen. Vid avstämningen får vi många frågor från våra kunder kring hur frånvaron ska redovisas, säger Maria Manholm. Tre månader efter att företagets första stödmånad har påbörjats ska arbetsgivaren göra en avstämning. Då kan man också ansöka om ytterligare stöd. Om avstämningen inte skickas in i tid är arbetsgivaren skyldig att betala tillbaka stöd som tidigare har betalats ut.

Tillväxtverket skulle öppnat andra avstämningen 1 september men meddelade nyligen att avstämningen inte öppnas förrän en bit in i september. Den som ska göra avstämningen kommer sedan att ha fyra veckor på sig att rapportera. – Här är vi glada att Tillväxtverket har lyssnat på löneexperterna och ändrat från de först tänkta två veckorna till fyra veckor som rapporteringsperiod, säger Maria Manholm. I avstämningen redovisas det faktiska utfallet av korttidsarbetet under stödperioden. Avstämningen består av fyra delar:

• Företagsuppgifter. • Avstämning av utfallet under föregående stödperiod. • Eventuell ansökan om ytterligare stöd, till exempel om man har ändrat från 60 till 80 procent permitteringsgrad under perioden. • Förlängning. Vid första ansökan beviljas stöd i sex månader. Här kan man ansöka om stöd i ytterligare tre månader. Maria Manholm tipsar o m att under korttidsarbete kan anställda delta i kompetensut-

vecklande utbildning under arbetsbefriad tid, utan att det påverkar stödet. På så sätt kan företaget få ny värdefull kunskap som bidrar till att stärka konkurrenskraften. Mer information kring detta finns på Tillväxtverkets hemsida och på verksamt.se.

TEXT: BJÖRN DICKSON FOTO: MOSTPHOTOS

Näringslivskoden mot korruption reviderad

Det här krävs för skattefri gåva

Institutet Mot Mutor (IMM) har uppdaterat Näringslivskoden som hjälper företag och organisationer i arbetet mot korruption. ”Korruption står i direkt motsatsförhållande till sunda affärer”, säger IMM:s generalsekreterare Natali Engstam Phalén. Koden finns att ladda ner på institutetmotmutor.se.

Tidigare i år beslutades att gåvor värda upp till 1 000 kronor kan ges skattefritt till de anställda under hela 2020. För att gåvan ska vara skattefri måste den ges till alla, eller en större grupp anställda, har Skatteverket slagit fast i sin vägledning.

www.ff.se

info@ff.se

17


TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER

Glöm inte att driva verksamheten framåt och låt inte företaget ätas upp av krisen. Jeanette Fors-Andrée, krishanterare.

KRISHANTERAREN:

”Den här krisen liknar ingen annan och jag har sett en enorm oro” Som krishanterare har Jeanette Fors-Andrée haft ett hektiskt halvår. Hon har den senaste tiden hjälpt flera företag att hantera de utmaningar som uppstått i och med utbrottet av covid-19. – Den här krisen liknar ingen annan och jag har sett en enorm oro. Jeanette Fors-Andrée hjälper ofta företag att hantera mediedrev och förtroendekriser. Corona är en helt annan typ av motgång. – Den klassiska mediedramaturgin saknas helt här. Media driver inte krisen mot företaget, utan alla har en gemensam fiende, säger hon.

Det för med sig vissa f ördelar. Istället för att hamna i försvarsställning så kan företagets ledning få arbetsro och ägna sig åt medarbetarna.

18

– Många företag jag arbetat med har lyckats väldigt bra. De har fokuserat på medarbetarnas oro och skapat lösningar internt. I en exceptionell tid då många företag genomgår stora svårigheter och tvingats varsla eller säga upp personal eller i värsta fall lägga ner, så är förståelsen större än vid andra ekonomiska motgångar. I de fall då exempelvis uppsägningar är nödvändiga är det alltid viktigt att ge en förklaring. I den här situationen är det lättare, eftersom orsaken är så uppenbar. Individerna är redan införstådda i hotet.

hålla ut, berätta om konsekvenser och vad som är worst case scenario. Det är svårare för börsnoterade bolag, men kommunicera det som inte är hemligt, tipsar Jeanette Fors-Andrée.

Förutom att fokusera på medarbetarna trycker Jea-

Öppenhet och kommunikation är oavsett kris ledar-

nette Fors-Andrée på att satsa hårt på att få verksamheten att fungera. Även om en del behöver anpassas efter säkerhet och nya regler och lagar så bör man sträva efter att arbetsplatsen ska fortsätta fungera som vanligt i den mån det är möjligt. – Glöm inte att driva verksamheten framåt och låt inte företaget ätas upp av krisen.

skapets viktigaste redskap gentemot medarbetarna. – Gör en riskanalys och var öppen med den. Uppskatta ungefär hur lång tid företaget kan

TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

www.ff.se

info@ff.se


TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER

Gott snack med kunder – glöm inte det när det stormar som mest

I en kris gäller det att agera snabbt och ta situationen på allvar. I det ingår kommunikation med såväl kunder som övriga intressenter. Theo Martins ansvarar för kommunikationsbyrån Hallvarsson & Halvarssons team inom kriskommunikation. Han arbetar med strategisk rådgivning och är specialist på risk- och krissituationer. – Ett företag i kris ska naturligtvis kommunicera med sina kunder, säger Theo Martins. Speciellt viktigt är det om de problem som företaget har drabbats av även riskerar att påverka kunderna. Krisen har kanske gjort att en underleverantör har fått problem, vilket påverkar företagets leveranser till de egna kunderna. Då är det självklart att agera snabbt, kommunicera och förklara. Ett vanligt fel som många företag gör är att inte ta krisen på allvar. – Det är lätt att tro att krisen ska blåsa över och försvinna av sig själv. Men med dagens nättidningar och sociala medier går tiden

Tre tips

1. Ta krisen på allvar när den kommer. Hoppas inte enbart att allt ska blåsa över. 2. Kommunicera ärligt, öppet och brett med både kunder, media och personal. 3. Identifiera och eliminera risker som kan leda till kriser.

Man måste kommunicera, även om det är svårt och obekvämt.

blixtsnabbt. Media bestämmer agendan och påverkar förstås hur företagets kunder uppfattar det som har hänt. Därför måste man släppa det man har för händerna och kommunicera, även om det är svårt och obekvämt. Amerikanska undersökningar visar att en företagskris i 80 procent av fallen beror på något som hänt inom bolaget. Omvärldshändelser som finanskris och pandemier är undantag. – Normalt uppstår kriser för att en medarbetare har sagt eller gjort något olämpligt, säger Theo Martins. Eller för att företaget inte tagit

FOTO: MOSTPHOTOS

Bra att stötta kunder i kris Har du kunder som drabbats av en kris? Fundera på hur ditt företag kan stötta och bidra till att kunden kommer tillbaka till det normala igen. Med en liten insats har du kanske en ännu lojalare kund under lång tid framöver. Att skaffa en ny kund istället för den gamla kräver ofta betydligt mer arbete.

www.ff.se

info@ff.se

hänsyn till uppenbara risker i verksamheten. Det ÂÂ Theo Martins innebär att företag som kan identifiera och eliminera onödiga risker har betydligt större chans att undvika kriser. – Går det inte att ta bort riskerna bör man bygga upp ett försvar att ha redo om det smäller. Man ska helt enkelt veta vad man ska säga till sina kunder och till andra intressenter i olika frågor, om det skulle behövas. Theo Martins menar att vanliga råd som att lägga korten på bordet och säga sanningen naturligtvis är riktiga. Samtidigt är varje kris unik, vilket bör återspegla sig i kommunikationen. – Det är lätt för en enskild företagare att drabbas av tunnelseende när stormen blåser upp. Därför kan det vara en god idé att ta proffshjälp av någon som är expert på kriskommunikation och som kan se den stora bilden utifrån. TEXT: STEFAN HEDNER FOROT: MOSTPHOTOS

Eget initiativ till stor hjälp För några år sedan anklagades Skanska för att ha betalat mutor i samband med ett motorvägsbygge. På sin hemsida publicerade Skanska snabbt allt som hade med bygget att göra. Företaget inväntade aldrig stormen, utan tog på eget initiativ kontakt med media för att ge sin förklaring. Idag minns nästan ingen historien.

19


TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER

Andra kriser som slagit hårt

N

är New York-börsen kraschar torsdagen 24 oktober 1929 innebär det starten på en av de största ekonomiska kriser som världen sett. Inom en månad har 40 procent av börsens värde raderats ut. Småsparare och företag som investerat besparingar och lånade pengar på en skenande aktiemarknad drabbas hårt och många tvingas lämna sina hem. Under de inledande åren på 1930-talet sprider sig krisen till Europa. I Sverige får Den stora depressionen, som krisen kommit att kallas, omfattande effekter. Den pekas bland annat ut som en av de bidragande faktorerna till Kreugerkoncernens kollaps, som i sin tur ledde till ytterligare ekonomiska effekter i Sverige.

Under 1970-talet får bland annat kraftigt ökande

Den 15 september 2008 g år den amerikanska in-

oljepriser och nedgångar på börserna den ekonomiska tillväxten att stanna av. Många branscher drabbas hårt av minskad efterfrågan, bland annat stålindustrin. I Sverige devalveras kronan vid flera tillfällen för att stärka industrins export.

vestmentbanken Lehman Brothers i konkurs efter att USA:s statsmakt nekat banken ett räddningspaket. Vid det laget stod det klart att fattiga amerikaners bolån använts för att bygga luftslott av dåliga säkerheter. Banker hade lånat stora summor utan verkliga värden att sälja av. Effekten på den internationella ekonomin blev stor och kom snabbt. Handeln och produktionen föll kraftigt. I Sverige föll Stockholmsbörsen med närmare 60 procent på ett år och Swedbank var nära att gå i konkurs.

Under inledningen av 1990-talet drabbas Sverige av en finanskris. Fastighetssektorn, som under många år lånat stora summor för nybyggen och köp av fastigheter i bland annat Stockholm, drabbas hårt. Säkerheterna som legat till grund för lånen tappar stort i värde, och senare har bankernas kreditförluster under perioden uppskattats till 179 miljarder kronor. Staten, och därmed skattebetalarna, sköt till 65 miljarder kronor för att rädda bland annat Nordbanken och Gotabanken.

Säkerheterna som legat till grund för lånen tappar stort i värde, och senare har bankernas kreditförluster under perioden uppskattats till 179 miljarder kronor.

20

www.ff.se

info@ff.se

TEXT: HANS L OLOFSSON FOTO: MOSTPHOTOS


TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER

Det är omöjligt att se in i framtiden, men i kristider som dessa är det bra att skala av och fokusera på lönsamhet.

Konsulttipset: ”Vad vill kunden ha?” I en kris är det mer nödvändigt än någonsin att skala av och fokusera på lönsamhet. – Många företag har med åren kommit att bredda sig mer och mer från kärnfrågan. Man ska fråga sig vad uppdraget är, och förankra det så nära kunden som möjligt, säger Mikael Espenkrona.

längre bort från kunden när företaget växer. Man kan plötsligt upptäcka att man är för långt ifrån kunden och helt i onödan satsar pengar och tid på något som inte efterfrågas, säger Mikael Espenkrona.

Han har drivit elva företag och är affärskonsult och affärsutvecklare. Idag arbetar han dessutom som rektor. Han har tidigare erfarenhet av att arbeta i kris, även om det inte har rört sig om någon pandemi. – En kris är på ett sätt den andra lik, och det som måste göras är för det första att identifiera kunden och därefter fråga vad kunden vill ha, säger han.

förutsättningarna extremt snabbt är det viktigt att man inte genomför panikartade åtgärder. Mikael tycker att man kan tillåta sig att tycka synd om sig i 48 timmar, sedan är det dags att gå vidare, se framåt, finna lösningar och göra något åt situationen. Ett starkt ledarskap är viktigt när både omvärlden och arbetsplatsen svajar. – Den här pandemin kan stanna länge. Verksamheten måste fungera. Anpassa och skapa förutsättningar för flexibilitet, säger han. Som exempel tar han sin n uvarande arbetsplats, där gymnasieeleverna tvingats anpassa

Viktigast är att k ommunicera med de kunder som företaget har en nära och långvarig relation till. – Ett vanligt misstag är att besluten flyttas

Även om en kris kan komma p lötsligt och förändra

www.ff.se

info@ff.se

skolgången utefter lagförändringar. En lösning som ska fungera på lång sikt har varit nödvändig att finna. – I vårt fall handlar det om en sorts hybridundervisning eller vad man ska kalla det, som tack vare en teknisk lösning fungerar oavsett om alla eller några elever, eller läraren, inte är på plats fysiskt, säger Mikael Espenkrona.

TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: MOSTPHOTOS

Den här pandemin kan stanna länge. Verksamheten måste fungera. Anpassa och skapa förutsättningar för flexibilitet. 21


TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER

Krisen – även en möjlighet

”Kanske är Coronakrisen det skred vi har väntat på?” Inget ont som inte har något gott med sig. Det gamla ordspråket kan låta mer än lovligt hurtigt i dessa tider. Ändå finns det sanning i det för den företagare som blickar framåt. I sin nya bok ”Kris! Från Estonia till Corona” placerar idéhistorikern Sverker Sörlin Coronakrisen i ett större historiskt sammanhang. Han resonerar kring vad en kris är, hur vi ska förstå den och vad vi kan lära av den.

– Det är lätt att glömma bort att förändring sker hela tiden, säger Sverker Sörlin. Även när vi inte befinner oss i kris. Men en stor kris öppnar också ett fönster av möjligheter, där vi både tvingas till förändringar och aktivt söker något bättre än det gamla. Krisen hjälper oss helt enkelt att söka nya vägar.

Sverker Sörlin skriver i sin bok: ”Kanske är Coronakrisen det skred vi har väntat på? När en ordning ger vika och en annan stiger upp?”. – Grundtesen i boken är att vi inte går tillbaka till normalläge efter en stor kris, säger han. Det är heller inget vi bör eftersträva. Sverker Sörlin menar att det i samband med en stor kris finns ett intresse att göra upp med sådant man redan tidigare velat ta tag i, men kanske inte haft tid med eller brytt sig tillräckligt mycket om. – Jag tänker främst på hela miljöoch klimatproblematiken, men även hälsofrågorna. I den chockeffekt som följer på en kris är det naturligt att begrunda vad som är viktigt i livet, vad som verkligen spelar roll. Det hinner man normalt inte med när allt rusar på. Många ställer sig nu frågan hur de egentligen lever sina liv. Det är mycket möjligt att detta kan skapa nya möjligheter för många företag.

Kris som förändrade världen 1 ”När digerdöden drog fram i mitten av 1300-talet dog en tredjedel av Europas befolkning. En enorm tragedi för många människor, men samtidigt hjälpte förändringarna till att senare slå sönder det gamla feodala systemet och bidra till att den moderna världen kunde uppstå, med nationalstater och förändring i Europa”, säger Sverker Sörlin.

22

Sverker Sörlin tycker att känslan av gemensamt samhällsansvar har varit stor de senaste månaderna. – Det är tydligt att vi alla är inne i det här tillsammans. Just att alla har ett gemensamt ansvar blir nog enklare att tala om när vi har sett hur vårdpersoÂÂ Sverker Sörlin. nal har kämpat och hur tomma landets beredskapslager har varit. När tillräckligt många människor vill åstadkomma förändring uppstår nya möjligheter på olika marknader. De senaste åren har exempelvis många företag gett ökad tyngd åt miljömål, vissa har till och med likställt miljömålen med de finansiella målen. Även fokus på social hållbarhet och viljan att hitta affärsmöjligheter som bidrar till samhällsutvecklingen blir vanligare. – Jag tror att dagens företag ska vara mycket uppmärksamma på hur branscher och omvärld förändras, säger Sverker Sörlin. När forskare om 50 år tittar tillbaka på vår tid tror jag att de kommer vara överens om att den präglades av djupgående förändringar. TEXT: TEXT STEFAN HEDNER FOTO: MOSTPHOTOS

Kris som förändrade världen 2

Framtiden tillhör de som förbereder sig för den idag” Malcolm X, amerikansk medborgarrättskämpe.

www.ff.se

info@ff.se

”Krisen under mitten och slutet av 1700-talet i Frankrike och andra länder slutade med revolution. Även om det gick blodigt och våldsamt till så föddes den värld vi känner och uppskattar idag, med demokrati och internationellt samarbete, ur den stora omvandlingen”, säger Sverker Sörlin.


Det var bara att chansa, det är att vinna eller försvinna som gäller.

TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER

Virus inget hinder för hår(d)satsning Frisörsalongen Hair by Angels i Kungsbacka har ständigt nått nya mål. Sedan starten för sex år sedan har företaget bytt till större lokaler tre gånger. Senast det skedde såg dock utsikterna plötsligt mörka ut. – Det var bara att chansa, det är vinna eller försvinna som gäller, säger ägaren Madelene Bosma.

till Sverige och många vågade plötsligt inte gå ut. Människor över 70 år rekommenderades att stanna hemma, och frisörbranschen drabbades hårt. – Jag vet många kolleger som har haft otroligt svårt. Dels de som har lokal i köpcentrum, de har märkt stor förändring. Och dels de som har en äldre kundkrets, säger Madelene Bosma.

Senaste flytten var planerad till första april, mitt i corona-krisens svåraste period. Madelene hade fått reda på att lokalen bredvid salongen skulle bli ledig, och valt att skriva kontrakt. På bara sex år hade hon skaffat 14 anställda, en trogen kundkrets och en aldrig sinande kö på personer som ville bli klippta av någon av salongens frisörer. Vad kunde gå fel? Ett par veckor före nyöppningen kom covid-19

Många av hennes äldre kunder v alde att boka av sina tider i våras, och sedan dess har alltfler yngre hittat till salongen. – Vi fick chansen att ta in nya kunder i och med avbokningarna, och nu har många av de äldre kommit tillbaka, så under sommaren har vi haft mer än någonsin att göra, säger hon. Företagets taktik har alltid varit att använda sig av sociala medier för marknadsföring,

www.ff.se

info@ff.se

vilket gjort att följare kunnat se de lediga tider som finns. Dessutom har de satsat på extra mellanrum mellan stolarna under corona, och erbjudit personer i riskgrupp att klippa sig tidigt på morgonen.

Men trots att Hair by Angels klarat sig bra ekonomiskt genom den världsomfattande krisen betyder det inte att våren och sommaren varit enkel. – Vi har haft mycket sjukdom bland personalen, eftersom alla måste vara hemma vid minsta symtom. Halva styrkan har dessutom barn, så det har varit mycket vabb. Vi har haft en jobbig tid även om vi är jätteglada att det gått så pass bra som det gjort, säger Madelene Bosma. TEXT & FOTO: MIA SANDBLOM

23


TEMA: SÅ KLARAR DU KRISER Användbara appar I kristider är det bra att hålla lite i slantarna. Här är några appar som hjälper dig en bit på vägen, både kort- och långsiktigt.

TINK Undrar du varje månad var alla pengarna tog vägen? Med Tink får du hjälp att få lite bättre överblick över dina pengar. Efter att ha kopplat ditt bankkonto (kreditoch kontokort) till appen så kan du enkelt se vad du lägger dina pengar på varje månad. Uttag och insättningar kategoriseras, och skulle en viss kategori vara större än vanligt får du en varning via mejl eller notifikation – lite hjälp på vägen att hålla i slantarna! Finns för iOS och Android.

DREAMS Alla har vi drömmar, men hur ofta gör vi något åt att den där drömmen ska bli verklighet? Dreams är ingen önskemaskin, men den hjälper dig att sätta upp mål och hur mycket du behöver spara för att nå det målet med en viss tidsram. Du får hjälp att dra ner på onödiga utgifter och blir påmind om vad som krävs för att nå ditt mål.

HYGGLO Inte behöver du köpa allt när det går lika bra att hyra! Framför allt när det handlar om prylar som du kanske bara kommer att använda en eller ett fåtal gånger. Om det så rör sig om en borrmaskin eller en komplett lavinutrustning. Med hjälp av Hygglo kan du hyra saker av privatpersoner – eller varför inte hyra ut något själv och tjäna en slant?

GOMORE En smart app som gör det möjligt för smidig biluthyrning mellan privatpersoner i din närhet. Har du bilen stående där hemma? Varför inte passa på och tjäna en slant genom att hyra ut den? Bra för plånboken och för miljön, samtidigt som du hjälper en medmänniska i ”bilnöd”. Du kan även hitta och erbjuda skjuts genom appen.

STEVEN Brukar du vara den som tar notan och ligger ute med pengar i kompisgänget? Appen Steven hjälper er att hålla koll på vem som ska betala vad och när till vem. Och det bästa av allt, skulle någon ”glömma” betala så skickas det en påminnelse. Integrerat med Swish.

24

ÂÂ Monica Robertson

Tvärnit för artist – räddad av förskott Monica Robertson har kunnat försörja sig som artist och sångerska i elva år. I mars ställdes plötsligt alla bokningar in och inkomsterna stoppades helt. Ett filmgage som betalades ut i förskott har hittills räddat henne. – Jag har haft tur. Många i min bransch har tvingats lägga ner. Monica Robertson började som artist efter att hennes man Alf Robertson gick bort, 2008. Hon marknadsförde hans sista skiva som släpptes postumt, och började själv uppträda med makens låtar. De senaste åren har hon också skrivit egen musik och gjort turnéer runt om i landet. – Sista spelningen gjorde jag 14 mars i Närke. Det var precis vid gränsen av pandemin och jag märkte att en del inte vågade komma. Nästa spelning ställdes in och sedan dess har jag inte stått på scen, säger hon.

Premiären av föreställningen ”Möt Monica Robertson”, om hennes livs musikaliska resa var planerad till slutet av mars, men sköts upp till hösten. Föreläsningarna som hon skulle hålla för seniorföreningar, om att leva med en svårt sjuk familjemedlem sköts också på framtiden. – Nu ska jag ha två mindre föreställningar för 50 personer i grannens loge, men den arrangerar jag i egen regi. Jag har bokat ställen att spela på, men så länge gränsen för 50 perso-

www.ff.se

info@ff.se

ner gäller går det inte runt ekonomiskt. Skulle man flytta gränsen till 100 personer skulle jag kunna köra. Det senaste året har Monica deltagit i en dokumentär om Alf Robertson, som så småningom ska sändas i SVT. I våras erbjöd sig producenten att betala ut filmgaget i förskott, med tanke på den rådande situationen. – Det har räddat mig, för nu har jag ingen buffert kvar. Om jag ska stämpla måste jag lägga ner företaget.

Monica Robertson är orolig f ör hur branschen ska ta sig igenom krisen och känner människor bakom artisterna som redan tvingats i konkurs. – Det handlar om ljudtekniker till exempel. Det här är förödande för hela branschen, och jag tror att vägen tillbaka blir svår. Kanske når vi aldrig tillbaka till ursprungsläget, säger hon. Framtiden är fortfarande oviss. De uppdrag som flyttades till hösten har fortfarande inte fått några datum och så länge gränsen för 50 personer gäller går det inte att boka in något nytt. Samtidigt börjar pengarna ta slut. – Jag har inte fått något kulturbidrag, och jag tror inte att bidrag är vägen ut. Vi måste jobba. Jag tror på att öka stegvis och bevisa att vi kan lösa säkerhetsfrågan med avstånd och så vidare. Jag längtar till att gå upp på scen igen, säger Monica Robertson. TEXT & FOTO: MIA SANDBLOM


FF TIPSAR SWEDISH POSTURE FLEXI är en sele som ger ryggen lite extra stöd och motverkar dålig hållning, ett allt vanligare problem för alla som jobbar framför datorn. Fungerar lika bra på jobbet som i löparspåret och kan bäras både under eller ovanpå kläderna. Pris: 395 kr (swedishposture.se)

5

SATECHI ECO-LEATHER DESKMATE är en rasande elegant skrivbordsmatta som funkar fint som bordsskydd såväl som musmatta. Tillverkad av polyuretan-läder med sydda kanter och den vattenavvisande ytan gör rengöringen enkel. Storlek: 58x31 cm, finns i färgerna svart, brun och blå. Pris: 399 kr (iphonebutiken.se)

prylar att kolla in i höst

WACACO NANOPRESSO är en kompakt, portabel espressomaskin. Med en enkel knapptryckning kan du njuta av en kopp rykande espresso, precis när du vill, var du vill, oavsett hur långt du är från närmaste café. Vikt 336 gram med 80-milliliters kaffekopp. Pris: 929 kr (friluftsland.se)

DYSON PURE LINK TOWER är en luftrenande fläkt som både svalkar och renar luften i rummet. Med hjälp av en app kan du både styra och ha full kontroll över temperatur och luft, och har du Amazons Alexa kan du till och med styra tornet med rösten. Pris: 4 490 kr (dyson.se)

ASUS MX34VQ är ett ultrabrett alternativ för dig som har tröttnat på att jobba framför en pytteliten skärm. Den 34 tum stora skärmen är kurvad och har en responstid på fyra millisekunder med 21:9-bildförhållande. Med 35 procent mer skärmutrymme än andra Full HD-bildskärmar i liknande storlek, får du kanske till multitaskingen på bättre sätt? Och så blir ju pauserna framför skärmen lite roligare... Pris: 7 995 kr (dustinhome.se)

www.ff.se

info@ff.se

25


Äntligen! FF TIPSAR

...ett smart medlemskort med alla förmåner på plats i telefonen.

Hej kära medlem! Nu lanserar vi ditt digitala medlemskort, som en app i din smartphone. Med kortet/appen har du direkt tillgång till dina förmåner och kan spara tiotusentals kronor varje år på några av sveriges bästa förmåner. Du får också alla nyheter direkt i appen och har alltid våra experter i rådgivningspanelen nära till hands. Mats Assarsson ordförande

l l l l l

Aktuella medlemsförmåner Rådgivning direkt via appen Nyheter om företagande Medlemskort för att utnyttja dina förmåner Medlemsundersökningar

Du hittar den i App Store eller Google Play. Sök på Företagarförbundet. Logga in med din mailadress, eller ditt organisationsnummer.

26

www.ff.se

info@ff.se


RÅDGIVNINGSPANELEN

Hur stoppar man blufföretagen? Är vi skyddade? Ett företag fortsätter att skicka varuprover till oss trots att vi avsagt oss dessa leveranser många gånger sedan lång tid tillbaka. Dessutom kommer det fakturor och krav på proverna vilket jag då rakt inte är intresserad av att betala.Hur ska jag YNGVE göra för att bli av med bluffmakarna?

Vi har levererat varor till ett företag skrivit under mottagningskvitto. I efterhand påstår de att det saknas varor i leveransen och kräver prisavdrag med ett belopp som motsvarar de varor de påstår inte har levererats. Är vi skyddade mot ett sådant krav med hänvisning till mottagningskvittot?

Svar: Ta helst inte emot något – skicka tillba-

ka, bestrid alla betalningskrav, inkassokrav och krav via KFM (betalningsföreläggande) och låt i värsta fall ”blufföretaget” hänskjuta det hela till rättegång i domstol och såvitt jag erfarit hänskjuter dessa företag nästan aldrig dessa ärenden till rättegång. Då beloppen nästa alltid är mindre än ett halvt basbelopp hanteras målen i domstol som s.k. småmål och då uppkommer aldrig ansvar för motpartens rättegångskostnader med mer än cirka 1 800 kronor. ”Blufföretagen har alltid svårt att styrka sin påstådda fordran.Anmäl till svensk handel så företaget kan hamna på deras ”svarta lista”.

Svar. H ej och tack för din fråga. Som jag ser det har er kund, genom undertecknandet av mottagningskvittot, bekräftat att varorna har levererats. Detta hindrar dock inte att kunden, efter genomgång av leveransen och om han eller hon då anser att det saknas varor, gör gällande att leveransen är felaktig då den avviker från vad som avtalats. Om det skulle visa sig att ni har levererat färre varor än vad som är avtalat och om det inte är aktuellt med omleverans eller rättelse, eller om detta inte kan ske inom skälig tid, har köparen rätt att kräva prisavdrag.

LASSE GÄRDLUND ADVOKATAKTIEBOLAGET GÄRDLUND

ANONYM

ADVOKAT LARS ANDERSSON, ADVOKAT AB JANSSON & PARTNERS

RÅDGIVNINGSPANELEN Medlemmar i Företagarförbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem. LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB Norrtälje

THORBJÖRN HILLESKOG Advokat Thorbjörn Hilleskog Malmö

LARS ANDERSSON Advokataktiebolaget Janson & Partners, Helsingborg

PER LARSSON Per Larsson AB, Sundsvall

GÖRAN SMEDBERG Advokatfirman Göran Smedberg AB

MARIA LIDSTRÖM Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå

REBECCA EDMAN Säkra Stenstaden AB Stockholm

JOHAN ENGBORG Astra Advokater Stockholm

www.ff.se

FRÅGA OSS!

Skicka in din fr åga till kansliet! E-po st: info@ff.se

MAGNUS HEDENBERG Advokatfirman Hedenberg & Partner KB, Göteborg

info@ff.se

27


ANNORLUNDA AFFÄRER ANNORLUNDA AFFÄRER

Snacka om toppenidé Islanna trädhushotell startades som ett komplement till restaurang och caféverksamhet. På gården Islanna i Ugglum utanför Falköping bor makarna Bo och Ann-Charlotte Ottosson. Det var inför ett bröllopsarrangemang som frågan om övernattning väcktes. I samma veva lyssnade paret på ett radioprogram om boende i olika kulturer och begreppet trädhus lyftes fram. Så föddes idén, och en klassisk svensk stuga byggdes – i den stora ekens trädkrona. ”Andrum”, döptes huset till och det tog emot sina första gäster 2004. Snart utökades hotellet med ”Sjunde himlen” en lite större trädstuga byggd med synbar snickarglädje. – Det var mest en kul grej från början, men vi fick snabbt uppmärksamhet och blev omskrivna, berättar Bo Ottosson. Idag är han och hustrun pensionärer på pappret, och restaurangen och caféet är inte längre öppna. Mat serveras endast till hotellgästerna. Men intresset fortsätter växa. – Vi har alltid fullbokat under sommaren, men i år har vi fått neka extra många. Intresset för att semestra i Sverige har varit högt i år. Bo Ottosson vill inte helt avfärda möjligheten att bygga ytterligare ett boende, i ett annat träd. – Vi är 70+ och tänker oss för, men det här är väldigt kul, så man vet aldrig. TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: TUANA FRIDÉN

32

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER ANNORLUNDA AFFÄRER

”Vi har alltid fullbokat under sommaren, men i år har vi fått neka extra många. Intresset för att semestra i Sverige har varit högt i år. www.ff.se

info@ff.se

33


ANNORLUNDA AFFÄRER ANNORLUNDA AFFÄRER

Klippt och skuret – för hela världen Fantasifulla djur, växter, maträtter och hus. Sinnrikt uttänkta, exakt utklippta och varsamt hopvikta. Presenterade i två eller tre dimensioner. Fideli Sundqvist arbetar som papperskonstnär med egen verksamhet som omfattar reklamuppdrag, skyltningar, illustrationer, offentliga utsmyckningar, bokprojekt och andra konstnärliga engagemang. En agent sköter införsäljningen och uppdragsgivarna finns över hela världen – från franska Louis Vuitton till svenska kändisar som ICA, Åhléns, JM och KRAV. TEXT: TEXT STEFAN HEDNER FOTO: MAGNUS CRAMER

38

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER ANNORLUNDA AFFÄRER

En av flera bilder som Fideli Sundqvist skapade för en offentlig utsmyckning av en gångtunnel i Uppsala.

www.ff.se

info@ff.se

39


ÅTERBLICKEN

Det finns dragspel som kostat en hel årslön när de tillverkades.

42

www.ff.se

info@ff.se


ÅTERBLICKEN

50 ÅR SENARE

Fortsatt fullt drag i skogarna För 50 år sedan startades verksamheten som idag är Nordens största dragspelsbutik. Kunder från både Norge och Danmark letar sig ut i skogarna utanför Fjärås i Halland för att få personlig specialistservice av familjen Karlsson.

M

usik grundades av Ingvar Karlsson, nu 80 år, som en musikaffär bland andra. Han sålde skivor, bandspelare och lite dragspel. Fascinationen för det klassiska instrumentet gjorde dock att han snart valde att nischa sig och sedan många år ägnar han sig helhjärtat åt att sälja och renovera dragspel i alla åldrar. Hans fru är delaktig i rörelsen och de båda sönerna är numera delägare. Dragspel är komplicerade instrument, det tar väldigt många arbetstimmar bara att stämma dem, och i hela landet är det alltså bara några få som kan. – Det finns ingen utbildning i Sverige, utan vi måste lära upp alla från grunden. Min son är enormt duktig, han gick kurser i Italien när han var ung, men han jobbade även här på kvällar sedan han var i unga tonåren, berättar Ingvar. Det finns alltså en lång kö på instrument som väntar på att bli stämda eller renoverade, men på Karlssons Musik finns också möjlighet att förvärva ett nytt dragspel av högsta kvalitet. – Det finns dragspel som kostat en hel årslön när de tillverkades, berättar entusiasten Ingvar Karlsson. TEXT & BILD: MIA SANDBLOM

www.ff.se

info@ff.se

43


n till fossilfriheten e m m o k l ä V OKQ8 har varit med och format utvecklingen kring bilism och drivmedel under snart 100 år. Vi utvecklar och erbjuder en mångfald av hållbara drivmedel och energitjänster för olika behov – så att vi tillsammans med dig som kund kan göra skillnad här och nu och ställa om för en fossilfri framtid.

Hållbara drivmedel Med Sveriges bredaste nätverk av förnybara drivmedel* kan du som kund lättillgängligt tanka Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) och biogas samt snabbt ladda din elbil på våra stationer. Ju mer hållbara drivmedel som efterfrågas och används av våra kunder, desto mer sänks CO2eutsläppen vilket leder till att samhällets miljöpåverkan minskar.

Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) Genom vårt samarbete med Neste, världens största tillverkare av HVO100, kan vi erbjuda Sveriges bredaste nätverk av fossilfri diesel. Att tanka Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) sänker utsläppen med upp till 90 % jämfört med vanlig fossil diesel.

Elbilsladdning var du än är

Ta del av förmånliga företagsrabatter: Anslut ditt OKQ8-kort till Företagarförbundets avtal så får du ta del av våra förmånliga rabatter. Just nu får du 78 öre rabatt/liter på Go Easy Diesel samt Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Ansök smidigt via:

OKQ8.se/foretagare

Kör mer hållbart med OKQ8

Nu finns OKQ8 Elbilsladdning; en helhetslösning som ger dig möjlighet att snabbt och säkert ladda din elbil var du än befinner dig – på arbetsplatsen, hemma och längs vägen. OKQ8 Elbilsladdning erbjuder marknadsledande laddutrustning, installation och service samt enkel uppföljning av hur mycket som laddats i tjänsten och privat.

Laddutrustning för hemmet och på arbetsplatsen 1 000 laddplatser för elbilar över hela Sverige*

Business Basic El – alla drivmedel på samma faktura Med vårt nya kort Business Basic El vill vi underlätta övergången från fossildrivna till eldrivna fordon. Kortet är unikt på marknaden och möjliggör att samla alla drivmedelsköp, både flytande och el, på samma faktura. Aktivera laddning på någon av OKQ8:s eller våra partners publika laddare genom att blippa kortet på laddstationen. Kortet kan också användas på din uppkopplade laddbox från OKQ8 i hemmet, och möjliggör att kunna nyttja drivmedelsförmånen även där.

HVO100

Sveriges största nätverk* av HVO100, 100% fossilfri diesel

*Tillsammans med våra samarbetspartners


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.