Fria Företagare 2018 #4

Page 1

WWW.FF.SE

2018 #4

EN TIDNING FRÅN FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

FRIA FÖRETAGARE NYÅKERS CHRISTOFFER ÖHBERG OM KATASTROFEN INNAN FRAMGÅNGEN:

52 sidor!

För dig som småföretagare

”Jag var ett monster ärligt talat” SÅ VÄLJER DU RÄTT ELBIL HACKARE UTPRESSAR FÖRETAGARE – TUSENTALS ANMÄLNINGAR Svenska lönekostnader näst högst i Europa!

TEMA LANTBRUK

SÅ OLIKA SLOG REKORDVÄRMEN MOT BÖNDERNA

SERIEENTREPRENÖRENS RÖDA TRÅD:

”Hållbarhet och svensktillverkat”


INNEHÅLL ENTREPRENÖRER OCH AKTUELLA FRÅGOR

04 05 06

10 11

Svenska lönekostnader sticker iväg rejält. Hackare utpressar – allt är bara en bluff.

Pepparkaksentreprenören om den guppiga resan från katastrof till supersuccé.

18 19

Möt bonden vars skörd faktiskt klarade sommarens torka galant. Sommaren 2018 höll på att utvecklas till en mardröm för djurbönderna. Vad händer nu?

Vad får en nyfiken ex-vd göra och när är det läge för ett non-disclosure-agreement – Rådgivningspanelen ger svar direkt. Ökat fokus på träning och motion kan i själva verket få motsatt effekt. Författarens överraskande tips: ”Gör kunderna till dina bästa säljare!”

ANNORLUNDA AFFÄRER

33 45

R

iksdagsvalet i höstas slutade verkligen med ett antiklimax när den parlamentariska situationen gjorde att inget block fick majoritet. De senaste veckorna (i skrivande stund) har därför handlat väldigt mycket om mandat och vem som ska bilda regering med vem. Däremot har det talats väldigt lite om sakfrågor och vilken sorts politik som ska drivas. För småföretagare (och egentligen för alla företag oavsett storlek) så har flera frågor därför lämnats hängande i luften då den gamla regeringen sitter kvar för att administrera driften av Sverige.

I VISSA FALL är det positivt för småföretagare då en ny regel inte genomförs till årsskiftet som politikerna hade hoppats, i andra fall är det negativt då man får vänta ännu längre på genomförandet av utlovade reformer. I flera fall skapar det istället en fortsatt osäkerhet eftersom vissa partier sagt ja och andra nej.

TIPS OCH INSPIRATION

12

Politiker sneglar på 3:12regler igen oavsett regering

Snickare låter kunderna designa bordsskivorna på egen hand – online. Egenföretagaren med högtflygande planer.

DET FINNS TYDLIGA tecken på att 3:12-reglerna är på väg upp på den po-

litiska agendan igen, oavsett vilket block som slutligen kommer att regera. Det innebär att vårt arbete på förbundet inte är över, vi kommer att fortsätta slåss för att det då blir en förbättring av villkoren för småföretagens ägare och grundare istället för en försämring som föreslogs senast.

ETT LED I detta är att vi nu försöker lyfta fram alla de positiva effekter som småföretagarna har för Sverige, inte bara som jobbskapare och stora skattebetalare utan även det lokala engagemang som många företag tar i sin omgivning. Inte sällan är det många små företag på en ort som stöttar det lokala föreningslivet eller som tack vare kärleken till orten väljer att inte flytta sin fabrik eller sitt kontor till en större stad. Vi behöver få både politiker att anställda att bättre förstå småföretagens vardag och allt de bidrar till som man inte alltid tänker på. Åtta av tio nya jobb skapas i mindre företag. Men många lokala samhällen är beroende av sina företagare även på andra sätt än bara för arbetstillfällena. God Jul och ett Gott Nytt År! MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

OMSLAGSFOTO

ÖVRIGT

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Pressfoto

Åsikter uttryckta i denna publikation är

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

REDAKTIONSRÅD

antingen skribenternas egna eller de

Fria Företagare.

WEBBEN

Mats Assarsson

intervjuades och speglar nödvändigtvis inte

Box 1132, 262 22 Ängelholm

Facebook: FöretagarFörbundet

Bo Furevi

den ansvarige utgivarens eller Företagar-

www.ff.se

www.ff.se

Sölve Dahlgren

Förbundets åsikter. Det är fritt att citera Fria

e-post: info@ff.se

REDAKTÖR

Petri Savolainen

Företagare, källan ska dock alltid uppges.

Telefon: 020-760 761

Sölve Dahlgren

ANSVARIG UTGIVARE

Förbundet har julstängt V52-V01.

BLI MEDLEM?

redaktion@ff.se

Mats Assarsson

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

ARTIKLAR

LAYOUT/ORIGINAL

TRYCKERI

Skickas till info@dahlgren.net. Märk med

T Media

V-TAB

Fria Företagare.

VISSTE DU ATT...

50 2

Askungens spridda aska höjer ph-värdet i skog och mark.

...Vi på Företagarförbundet Fria Företagare har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Som medlem kan du ta del av erbjudanden från t ex: Tele2, Hallon Företag, OKQ8, Shell/St1, Office Depot, Fortnox och Partner Försäkringar. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

TIPS!

Läs hela unde rsökningen ww w.ff.s sa-far-foreta e/ genbetalt/

Hur bra är du på att ta betalt i tid? Fyra av tio småföretagare har minst en kundfordran som är 2-6 månader gammal. Bara en tredjedel skickar påminnelse senast en vecka efter förfallodagen, visar FF:s medlemsundersökning. Fakturering är himmel och helvete för småföretagare. Tillfredsställande att skicka faktura efter utfört jobb. Den sköna känslan av ett första steg till pengar på kontot. Men för många är det jobbigt att fakturera. Det upplevs som tråkig administration som tar tid från det ”riktiga jobbet”. Ibland känns det obekvämt att ta betalt för sitt jobb (”tänk om kunden tycker det är dyrt”).

SAMTIDIGT ÄR DET livsviktigt för företaget att man fakturerar i tid och även att kunderna betalar i tid. Tänk på att det är du som ligger ute

med pengar för varor du köpt in och sålt vidare, eller att du ligger ute med pengar som ska gå till löner. I Företagarförbundet Fria Företagares medlemsundersökning ställdes därför flera frågor om hur medlemmarna – småföretagarna – faktiskt får betalt. Hur många gamla fordringar ligger och skvalpar och hur snabbt betalar kunderna? Svaret: 40 procent har fordringar som är 2-6 månader gamla med ett snittvärde på 16 000 kr. MÅNGA SMÅFÖRETAGARE VÄNTAR med att

fakturera, var tredje mer än en vecka och 15 www.ff.se

info@ff.se

3 TIPS PÅ HUR DU FÅR BETALT!

ETT. Skicka fakturan så fort du gjort jobbet eller levererat. TVÅ. Skicka påminnelse direkt när fakturan förfallit. TRE. Om kund ej betalar inom 14 dagar efter påminnelse - ring.

procent mer än två veckor efter utfört arbete. Hela 92 procent av dem som svarade på undersökningen sköter fakturering och påminnelsehantering själva utan hjälp av extern part. Bara en av tre (32 procent) skickar påminnelse på obetald faktura inom en vecka från förfallodagen. TYCKER DU DET känns jobbigt att påminna?

Tänk att fakturan försvunnit på vägen och att din kund kanske sitter och väntar och undrar var den blir av. De flesta kunder är ju nöjda och vill göra rätt för sig. TEXT: SÖLVE DAHLGREN

3


FF-FRÅGA I FOKUS

LÖNEKOSTNADER

SVERIGE HAR NÄST HÖGST AVGIFTER I EUROPA Lönekostnaderna i Sverige är höga, men det beror till stor del på våra höga sociala avgifter. De är näst högst i Europa, enligt siffror från Eurostat. Företagarförbundet Fria Företagare har länge drivit på för att sänka arbetsgivaravgifterna och göra det billigare att anställa.

500

ser vanliga anställda sällan trots att den utgör en stor del av lönekostnaden för ett företag. I förbundets förslag sänks arbetsgivaravgiften för de allra minsta företagen (upp till 10 anställda) med 10,72 procent, motsvarande den allmänna löneavgiften, via ett grundavdrag på årslönesummor upp till en miljon kronor. Detta för att göra det lönsammare att starta och driva företag för den enskilde företagaren samt underlätta för och stimulera till anställning av medarbetare.

200

MEN ÄR verkligen de svenska lönekostnaderna så höga vid en internationell jämfö-

4

Sociala avgifter

Total arbetskraftskostnad. SEK per arbetad timme 2017, fördelad på kostnadskomponenter. Källa: Ekonomifakta.se

400

Lön

300

relse? Ja, siffror från Eurostat avseende 2017 visar att det är dyrt att anställa i Sverige. Vi har Europas femte högsta lönekostnader. Det beror dock inte främst på höga timlöner utan höga sociala avgifter, näst högst i hela Europa faktiskt.

I SIFFRAN för sociala avgifter är den lagstadgade arbetsgivaravgiften på 31,42 pro-

cent den största posten. Utöver det inkluderas avtalade sociala avgifter som i Sverige bestäms i kollektivavtalen och viss personalutbildning.

SÖLVE DAHLGREN

www.ff.se

Storbritanien

EU-28

Italien

Irland

Euroområdet

Finland

Nederländerna

Österrike

Tyskland

Frankrike

Luxemburg

SVERIGE

Belgien

Danmark

0

Island

100

Norge

DENNA dolda skatt

Högst lönekostnader i Europa

Värt att notera är att diagrammet inte visar hur stor andel av lönen som går till inkomstskatter och därför inte visar vad anställda i de olika länderna får utbetalt av de totala kostnaderna. Statistiken tar inte heller hänsyn till prisnivå och skillnader i köpkraft. Däremot kan växelkursvariationer påverka utfallet. Då Eurostat mäter arbetskraftskostnader i euro kan en svag svensk växelkurs leda till lägre arbetskraftskostnader även om lönerna i svenska kronor ökar. Källa: Ekonomifakta

”I förbundets förslag sänks arbetsgivaravgiften för de allra minsta företagen med 10,72 %” info@ff.se


TÄNK PÅ DET HÄR!

XX

1. Använd aldrig samma lösenord på mer än en sajt. 2. Skaffa en lösenordshanterare (ett program) där du kan lagra dina lösenord krypterat med ett långt lösenord. 3. Se till att ha uppdaterat virusprogram på dator och mobiltelefon.

Hackare kräver bitcoins i utpressningsmejl – allt är en stor bluff Allt tydde på att hans mejlkonto blivit hackat. Göran bestämde sig för att betala de 800 dollar som hackaren krävde i bitcoins. Några dagar senare insåg han att det var en bluff. – Jag borde förstås ha blivit misstänksam men det var väldigt övertygande. Mejlet var skickat från mitt eget mejlkonto och i mejlet stod dessutom ett lösenord som jag brukar använda på flera andra sajter, säger småföretagaren Göran.

AVSÄNDAREN KRÄVDE ATT Göran inom 48 timmar betalade in 805 dollar i bitcoins annars skulle hans mejl och surfhistorik avslöjas. Visserligen skrev utpressaren något om att Göran hade besökt porrsajter, vilket inte stämde. – Nej, det har jag aldrig gjort och det var förstås en varningssignal. Samtidigt så kände de till

ett lösenord som ingen annan kunde veta så jag tänkte att de måste ha hackat mig, säger Göran som bestämde sig för att betala.

MEN EFTERSOM DET skulle göras till en bitcoin-plånbok och instruktionerna var väldigt svåra att förstå så misslyckades han, vilket gjorde honom rejält nervös. Några dagar senare kom ett liknande mejl och sedan ett till. Inom loppet av en vecka hade han fått mer än tio olika utpressningsmejl, några svenska och några engelska, som alla krävde mellan 600 och 800 dollar. Han valde då att kontakta polisen.

Spärra obehörig adressändring Har du anslutit dig till e-tjänsten ”Spärra obehörig adressändring”? Då spärras möjligheten till adressändring på papper, så att det enbart går att ändra adress inloggad med e-legitimation på skatteverket. se. Tjänsten har funnits i två år och drygt 900 000 personer är anslutna. Viktigt för företagare.

– De berättade att jag blivit lurad. Utpressarna har egentligen inte hackat mitt mejlkonto utan någon sajt där jag varit registrerad med min epostadress där de kommit över lösenorden. Sedan skickar de mejl till miljoner människor och tyvärr är vi några som gått på det. En dyr läxa. Men samtidigt skönt att veta att de inte haft tillgång till min mejl, säger Göran. POLISEN HAR DET senaste halvåret fått in tusentals anmälningar om utpressningsmejlen och råder folk att inte betala och inte svara på mejlen. Fotnot: Göran heter egentligen något annat.

TEXT: SÖLVE DAHLGREN

2,4 % Inflationstakten enligt KPIF uppgick till 2,4 procent i oktober, vilket var en nedgång med 0,1 procentenheter jämfört med föregående månad. Inflationen enligt KPI uppgick till 2,3 procent.

www.ff.se

info@ff.se

5


NYÅKERS PEPPARKAKOR AB Säte: Umeå Omsättning: 118 Mkr (2017) Resultat: 6,6 Mkr (2017) Anställda: 58

6

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

NYÅKERS PEPPARKAKOR ERÖVRAR

VÄRLDEN Nyåkers pepparkakor har klarat både generationsskiften och kriser. Men stora skulder, en arvstvist och obefintligt förtroende från de anställda höll på att sätta stopp för arvtagaren Christoffer Öhbergs planer. Just nu går affärerna bra. Allt fler av kakorna som tillverkas i fabrikerna i Västerbotten säljs i andra länder. Smaker har anpassats till olika delar av världen, och mottagandet har varit varmt. Christoffer Öhberg tycker att lanseringen av pepparkakor utomlands har varit lätt. – I det här företaget finns kunskapen. Vi kan vår produkt och testar fram nya smaker själv. Jag har aldrig sett världen global, utan väldigt lätt att ta för sig av, säger han. GRUNDEN TILL NYÅKERS pepparkakor lade

bröderna Bengt och John Åström, som växte upp i Nyåker i Västerbotten på 30-talet. Som bagarlärlingar fick de kunskap om yrket och de tog 1952 gemensamt över det bageri som senare blev Nyåkers. De skaffade en modern brödbil att leverera bröd och kakor till kunder direkt vid dörren med, och insåg snart att det var deras pepparkakor som uppskattades mest. De valde att satsa på produkten och reste ut och träffade grossister för att sälja in pepparkakorna.

REDAN 1955 VAR produktionen så pass stor att

bageriet behövde byggas ut, och en pedaldriven maskin började stansa ut pepparkakorna på löpande band. Framtiden såg ljus ut, men Nyåkers motgångar började inte på 2010-talet. 1960 inträffade en enorm katastrof som kunde ha blivit företagets slut.

DET OFÖRSÄKRADE BAGERIET brann ner till

grunden. På kort tid lyckades dock bröderna få ihop ett startkapital via en företagarorganisation, och dra igång verksamheten i nya lokaler. Därefter har bageriet byggt ut ett antal gånger. Till samlingen av kakor har mandelkubb och småskorpor lanserats, men som pepparkakeföretag är Nyåkers världens näst största. 1997 tog Lennart Öhberg, Christoffers far, över verksamheten. – Han skapade förutsättningar, och lade grunden för ett modernt bageri, säger Christoffer Öhberg.

HAN VAR SJÄLV i tioårsåldern när fadern tog över, och började tidigt arbeta i företaget. – Jag delade pappas visioner. Från början ville jag göra precis som han, men snart förstod jag att världen är föränderlig. Jag visste att det gick att göra mer, säger han.

info@ff.se

DÄREFTER HAR HAN även gått en finansutbildning på Harvard i USA. Examen tog han 2016. – Den utbildningen var min plan B. Det var mitt i arvstvisten och jag visste inte om jag skulle vinna den, säger Christoffer Öhberg. Efter att Lennart Öhberg gick bort i cancer i januari 2013 bröt alltså ett stort bråk ut i familjen. Änkan Ingegerd Öhberg stämde de gemensamma adoptivbarnen Christoffer och Sofie och anklagade dem för att ha lurat till sig företaget. Ärendet slutade så småningom med en förlikning och syskonen står nu som ägare. Men när Christoffer tog över som VD så stod han inför stora problem. – Bolaget var konkursfärdigt. Det var underfinansierat med 58 miljoner och kassaflödet var noll. Mitt namn var förstört och mina anställda saknade förtroende för mig. Det var inte detta jag hade drömt om som ung, när jag ville ta över Nyåkers, säger han.

”Jag har aldrig sett världen global, utan väldigt lätt att ta för sig av”

HAN BESKRIVER SIN pappa som en auktoritär chef och medger att han själv hade stora brister som ledare. – Jag misskötte relationen till de anställda. Jag visste vad jag ville men kunde inte hantera det. Jag var ett monster, ärligt talat, säger han. Christoffer Öhberg fick 21 år gammal i upp-

www.ff.se

drag att ta över Kakbagaren i Vingåker. Tanken var att lära sig från grunden, få kunskap om bageriets hårdvara, och bygga ut Nyåkers. Uppdraget misslyckades och fabriken i Vingåker lades ner. Christoffer Öhberg flyttade tillbaka till Nyåker och började arbeta tillsammans med Lennart Öhberg igen. – Pappa var traditionell. Han krävde att jag hade en ordentlig utbildning i botten, så jag pluggade ekonomi i Umeå, och tog en Master i Stockholm, säger Christoffer Öhberg.

7


ENTREPRENÖREN

”Bolaget var konkursfärdigt. Det var underfinansierat med 58 miljoner och kassaflödet var noll. Mitt namn var förstört och mina anställda saknade förtroende för mig. Det var inte detta jag hade drömt om” Christoffer Öhberg om sitt intåg i företaget.

HAN MEDGER ATT han ett tag i den vevan ägnade sig åt att ”supa skallen av sig”, men han hade krafter kvar och reste sig igen. Förutom att be om ursäkt till de anställda så tog han också tag i de ekonomiska problemen. Han lyckades över förväntan. Redan 2015 hade resultatet vänt från förlust till vinst. Strategin för att öka omsättningen var att satsa stenhårt på export. – För att få högre lönsamhet och kunna betala av skulder var vi tvungna att sälja utomlands, säger Christoffer Öhberg.

Christoffer Öhbergs utbildning på Harvard Business School, var en av nycklarna till att han lyckades vända katastrofåret 2013.

HAN TACKAR BÅDE sin utbildning och sin arbetslivserfarenhet för att ha lyckats vända företaget efter katastrofåret 2013. – Verkligheten är en hård skola. Det tillsammans med en högre utbildning är en amazing kombo, säger Christoffer Öhberg. Just nu rullar verksamheten på. – Vi har ett generationsskifte i fabriken nu, och vi bakar på. Det är nog med dramatik. Vi vill ha lugn nu, säger Christoffer Öhberg. TEXT: MIA SANDBLOM

Moa Jonsson, fabrikschef, Christoffer Öberg, VD och Gabriella Lindqvist, strategisk inköpare & miljöansvarig.

SEX VIKTIGA ÅR

1952

Nyåkers Pepparkakor grundas av bröderna Bengt och John Åström.

8

1956

Det hemliga recept som pepparkakorna fortfarande bakas utifrån, arbetas fram och kakorna stansas numera ut i en maskin.

1965

Nyåkers Pepparkakor blir marknadsledande tillsammans med konkurrerande Pricks.

www.ff.se

1997

Lennart Öhberg tar över Nyåkers Pepparkakor och under hans ledning börjar kakorna gå på export.

info@ff.se

2013 2015--

Lennart Öhberg avlider, kort efter att fabriken i Bjurholm tagits i bruk. Sonen Christoffer Öhberg tar över som VD.

Nyåkers går återigen med vinst, efter en finansiell kris. 40 % av kakorna exporteras, främst till USA och Japan.


INSÄNT

”Om en företagsledning bråkat som politikerna hade de gått i konkurs” MAN SKULLE KUNNA säga att det började i valrörelsen men egentligen

har det väl hållit på så här i fyra år nu. Bråk, bråk, bråk. Politikerna bråkar om makten och pratar om vad som ska hända om de andra får makten, mycket mer än att prata om vad de själva vill göra när de får makten.

SENASTE NUMRET AV Fria Företagare var ett undantag när vi för en gångs skull fick läsa lite om vad de olika politikerna tänker sig att göra för småföretagen. Nu kändes det som väldigt mycket av det där var vallöften som de aldrig tänkte sig att förverkliga. Dessutom kunde man genom att läsa vad de olika partierna tyckte snabbt inse att vissa förslag aldrig kommer att bli verklighet.

vd:n/grundaren/styrelseordföranden blivit inlagd på sjukhus och dennes närmaste medarbetare försöker sköta driften samtidigt som hela styrelsen (familjen) bråkar om vem som ska få ärva makten trots att vd:n inte är död. Ingen av dem pratar heller om vad de vill göra utan istället säger de saker som ”om ni gör Lisa till vd så kommer hon att driva företaget i botten” eller ”om Kalle får leda företaget så blir det katastrof”.

”Värst av allt är att det inte direkt är företagens villkor som står högst på agendan när vem det nu blir kan bilda regering”

NÄR JAG SKRIVER dessa rader har politikerna nu käbblat ända sedan valet om vem som ska regera ihop med vem. Alla de valfrågor som var så viktiga före valet är nu som bortblåsta. Den gamla regeringen sitter kvar som övergångsregering och sköter det mest akuta. Det känns lite som ett familjeföretag där

”Hur kan tv-avgiften vara en viktigare fråga än arbetsgivaravgiften?” DET ÄR EN SAK som fascinerar mig när jag läser medias bevakning av

politiken. Det är hur man lägger väldigt mycket fokus på frågor som faktiskt är rätt irrelevanta. Som den gamla radio- och tv-avgiften som nu ersätts av en Public Service-avgift. Beslutet att nu låta Skatteverket administrera avgiften istället för att ha ett helt företag (Radiotjänst) som hanterar den till dyra kostnader (över 150 miljoner kronor varje år) och rättvist fördela den utifrån inkomst så att ingen smiter är väl helt lysande?

FRAMFÖR ALLT är det skönt att komma bort från den diskussion som

fanns med det gamla systemet och som gjorde alla innehavare av tv-apparater betalningsskyldiga – exempelvis vi företagare. Nu är det privatpersoner med inkomst som betalar avgift, punkt slut. Så varför alla dessa rubriker och artiklar? För att de som smiter nu plötsligt tvingas betala trots att de kanske inte tittar på tv? Eller för att det är en avgift som tidningsläsare faktiskt ser och förstår? Till skillnad från arbetsgivaravgiften som handlar om betydligt större belopp och som nästan inga anställda har koll på att vi företagare betalar in varje månad.

ALLA VET ATT ett företag som drabbas av en sån där

intern maktkamp riskerar att gå i konkurs väldigt fort eftersom man tappar fart och fokus på att vara bättre än konkurrenterna. Värst av allt är att det inte direkt är företagens villkor som står högst på agendan när (vem det nu blir?) kan bilda regering. ANNA

RESULTAT – PROVA TVÅ NUMMER GRATIS Resultat vänder sig till dig som företagare och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Du får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företags­ aktuella ämnen. I en prenumeration ingår: • 6 nr av tidningen papper/digitalt • 10 nyhetsbrev • Löpande nyhetsflöde på tidningenresultat.se • 2 lathundar

PS!

I varje nummer hittar du exklusiva erbjudanden för dig som prenumerant.

Gå in på tidningenresultat.se och anmäl dig!

SÅ MEDIA FOKUSERAR på den här pyttenyheten om förändrad tv-avgift

men blundar helt för den jättelika förändring som sker vid årsskiftet när företag ska skicka in uppgifter om varje anställds inkomster varje månad istället för en gång om året. Men det är klart, det är ju inget som varken tidningsläsare eller journalister ser.

Tidningen Resultat ges ut av

ALLAN

www.ff.se

info@ff.se

9


TEMA LANTBRUK

Rekordskörd för vinodlare När andra bönder lidit svårt i hettan, har vinbönderna haft sitt livs skörd. Claes Bartoldsson, vinmakare på Ästad vingård i Halland, är mycket nöjd. – Vi har aldrig mått bättre, säger han. Mardrömmen för en vinodlare är regnigt och kallt väder runt midsommar. Då sker blomningen som är väldigt väderberoende. En riktigt fin svensk sommar brukar ge bra skördar, men sommaren 2018 var extrem och rekordet Ästad satte var lika extremt. – Vi skördade 12,5 ton i år. Vårt gamla rekord låg på 5 ton, säger Claes Bartoldsson. ODLINGARNA LIGGER PÅ inlandet, och tem-

peraturen kan skilja flera grader från kusten, där havet reglerar värmen. Vid Ästad är nätterna ofta kalla. – Jag brukar säga under guidningarna att vi

Judoträning mot fallolyckor Fallolyckor från stående är den vanligaste typen av arbetsolycka i Sverige. Särskilt drabbade är personal inom vården och byggindustrin. Men ett nytt projekt försöker tackla problemet på ett oortodoxt sätt – med judoträning på arbetstid. Personalen får lära sig falla på rätt sätt, skriver DN.

10

aldrig behöver vattna här i Halland. Men i år fick vi faktiskt göra det vid fyra tillfällen. Vi har ett frostbevattningssystem som vi annars använder under kalla nätter på våren, men det fungerar även vid torka.

Claes Bartoldsson, vinmakare på Ästad vingård i Halland

VINODLINGEN PÅGÅR FRÅN maj och fram till att druvorna är mogna någon gång mellan augusti och oktober. I år redan i augusti. På Ästad vingård är man nöjd med den rikliga skörden. Värdena är bra, och Claes Bartoldsson intygar att musten än så länge smakar gott, men resultatet är ännu inte klart. Ungvinerna behöver mogna fram till våren och innan dess vet man inte vad en extrem svensk sommar gjort med smaken. – Så här varmt behöver det absolut inte vara. En vanlig svensk drömsommar räcker. Anledningen till att vi ens har kunnat ta hand om hela skörden i år är att året innan var ovanligt kallt. Vädret påverkar ett år framöver, så det blir intressant att se hur nästa års odling blir, säger Claes Bartoldsson. TEXT: MIA SANDBLOM

620 000 Enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU) var 620 000 personer i åldern 20–64 år ofrivilligt utan arbete år 2017. Av dem var 300 000 arbetslösa och 320 000 var utanför arbetskraften.

www.ff.se

info@ff.se

Swisha till Skatteverket Privatpersoner kan nu betala in skatt till Skatteverket via Swish. Enkelt, mindre risk för fel och snabbare att betala – tre fördelar som Skatteverket tror att många kommer att uppskatta. Men det går inte att betala mer än 15 000 kronor per dygn. För större belopp gäller fortfarande bankgiro.


TEMA LANTBRUK

Hösten räddade Peters lantbruk från

KATASTROF Sommaren 2018 höll på att utvecklas till en mardröm för djurbönderna. Foderbristen var stor när skörd på skörd torkade bort. Men efter solsken kom regn, och räddade lantbruket i Halland från en fullständig katastrof.

Peter Andersson, mjölkbonde i Idala i norra Halland, har oroat sig under den rekordtorra sommaren. I mitten av juli såg det mörkt ut. Väderprognosen visade på fortsatt torrt väder, och följderna såg ut att bli katastrofala. HAN BERÄTTAR ATT den första

skörden bara gav 70 procent av det normala, och den andra så lite som 30 procent av hur den brukar bli, på grund av den varma sommaren. Men det var också vädret som räddade hans tredje skörd. – Regnet som kom räddade min sista skörd, och den blev jättefin, eftersom hösten blev så mild. September och oktober var varma och det gav bra fjärdeskördar för dem som har det, säger Peter Andersson.

”Det finns inga lager nu. Det blir väldigt svårt om nästa sommar också blir torr”

DET SVÅRASTE HAR varit att få ihop foder till

djuren. – Där har bondekåren hjälpts åt. Sämre hav-

Hoppet lever hos lantbrukarna Drygt 30 procent av Sveriges lantbrukare upplever att deras lönsamhet är mycket god eller ganska god, enligt Lantbruksbarometern – höst 2018. I våras gav 50 procent samma svar. Tillbakagången är en effekt av sommarens brist på regn men man tror att lönsamheten förbättras kommande år.

re och korn har skördats som en typ av ensilage, för att få större mängd, men med mindre energi och näring. Det fungerar som bukfylla till korna, säger han.

HAN PÅPEKAR ATT gris- och fågelbönder har en svårare situation, med djur som kräver spannmål. Med mindre mängder tröskat foder har priserna gått upp. Dessutom är bön-

3 200 000 Sommarens torka resulterade i den lägsta spannmålsskörden sedan 1959, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Totalt endast 3,2 miljoner ton, 46 procent lägre än i fjol.

dernas framtid påverkad av extremhettan 2018. Peter Andersson har ännu inte kunnat beställa inför vårsådden. Det svenska utsädet är slut, och priserna på den europeiska marknaden är extremt höga. – Det finns inga lager nu. Det blir väldigt svårt om nästa sommar också blir torr, säger Peter Andersson. TEXT: MIA SANDBLOM

”Det ekonomiska läget på grund av torkan är bekymmersamt med fleråriga effekter för många av företagarna. Däremot är det stora variationer mellan företag och i olika delar av landet om hur torkan har påverkat” Jimmy Larsson, Segmentschef Skog och Lantbruk på LRF Konsult.

www.ff.se

info@ff.se

11


FÖRMÅNSPROGRAMMET

Några aktuella förmåner

Medlemmar sparar tusenlappar med förmånsprogrammet

DAGENS INDUSTRI Erbjuder 25 procent rabatt på papperstidning eller helt digitalt – ger dig obegränsad tillgång till di.se med nyheter och analyser, E-tidningen – redan kvällen innan, innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev samt Di Weekend, lyxigt helgmagasin med intervjuer, bilar, hotell- och krogtester samt vinguide, digitalt varje fredag.

RESULTAT FINANS Resultat Finans erbjuder förbundets medlemmar förmånliga inkassotjänster. Gör det du är bäst på och låt Resultat Finans driva in dina pengar. Medlem kan kostnadsfritt skicka in alla gamla fordringar och förfallna fakturor för inkasso. På nya ärenden betalar medlem 49 SEK per ärende samt 0% i provision (ord. pris 350 kr/ ärende samt 3% provision).

SHELL OCH ST1

Företagarförbundet Fria Företagare fyller på förmånsprogrammet med fler samarbetspartners och ännu bättre rabatter. Ditt företag kan spara tusenlappar – varje år. – En stor del av förbundets arbete handlar om att jobba med att förbättra förutsättningarna för att starta och driva företag i Sverige. Som medlem stöttar du detta arbete. Men tack vare våra samarbetspartners kan vi även erbjuda rabatter som innebär att ditt företag kan tjäna in medlemsavgiften och mer därtill, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet Fria Företagare.

FÖRBUNDET HAR ERBJUDIT dig som medlem fina förmåner i form av rabatterade avtal under många års tid.

12

”En stor del av förbundets arbete handlar om att jobba med att förbättra förutsättningarna för att starta och driva företag i Sverige. Som medlem stöttar du detta arbete. Men tack vare våra samarbetspartners kan vi även erbjuda rabatter som innebär att ditt företag kan tjäna in medlemsavgiften och mer därtill” I snitt så sparar de medlemmar som utnyttjar några av våra rabatter ca 4750 kr per år, vilket är en bra affär då medlemsavgiften endast är en femtedel av detta.

ENLIGT DE SVAR vi fick i en medlemsenkät som gjordes i våras så passar sex av tio av medlemmarna på att utnyttja förmånerna. – Det innebär att vi sparar 42 miljo-

www.ff.se

ner tillsammans med våra medlemmar varje år. Det är vi riktigt stolta över! På den här sidan kan du läsa mer om fyra av våra partners och deras aktuella erbjudanden till medlemmar. Mer information om aktuella medlemsförmåner och rabatter hittar du på www.ff.se/medlemsformaner/ där vi även lägger till nya förmåner efterhand som vi skriver avtal med nya partners.

info@ff.se

Som medlem hos Företagarförbundet Fria Företagare har du möjligheten att ta del av en attraktiv helhetslösning som innefattar alla Shell- och St1-stationer i hela Sverige. Tillsammans 500 stationer att tanka på. Fina rabatter: 75 öre rabatt på diesel, 42 öre rabatt på bensin och 15 procent rabatt på biltvätt.

PEUGOT

Peugeot är ett anrikt, väletablerat och stadigt växande bilmärke i Sverige. Modellprogrammet är ett av marknadens bredaste och omfattar såväl person- som transportbilar. Bilförsäljningen i Sverige bedrivs genom ett 70-tal fristående återförsäljare från Malmö i söder till Luleå i norr och servicenätet täcks av ett 90-tal auktoriserade verkstäder. Fram till årsskiftet erbjuder Peugot rejäla rabatter då du köper någon av dessa modeller: Peugeot Partner (26 %), Peugeot Expert (25 %) eller Peugeot Boxer (25 %).


RÅDGIVNINGSPANELEN

”Extern ex-VD ställer en massa frågor”

J

ag och mina syskon är verksamma i ett familjeföretag som startades av våra föräldrar. För några år sedan togs en extern VD in och i samband med det fick såväl vi syskon som VD:n tillfälle att bli aktieägare. VD:n har sedan dess gått vidare till annan arbetsgivare men äger fortfarande tolv procent av bolaget och vi och våra föräldrar äger resten. Nu har den före detta VD:n börjat ställa en massa frågor till VD och styrelsen (oss syskon). Vad gäller? MARIE

SVAR: Frågan är vid och underlaget lite för begränsat för att man ska kunna lämna ett helt uttömmande svar. I korthet så regleras styrelsens informationsplikt i aktiebolagslagens sjunde kapitel som handlar om bolagsstämman eftersom det är på den aktieägare ytterst utövar sin rätt. På (års-)stämman behandlas frågor som genomgång av redovisning och ansvarsfrihet och om det rör något förhållande som kan ”inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen” eller rör ”förhållanden som kan inverka på bedömningen av bolagets ekonomiska situation” så ska styrelsen och VD lämna upplysningar om de ”anser att det kan ske utan väsentlig skada för bolaget”.

”Måste jag underteckna non-disclosure-agreement?”

J

ag för samtal med en kund i Asien om utvidgat samarbete. Häromdagen lade de fram ett dokument ”non-disclosure-agreement” som de vill att vi ska underteckna för att fortsätta våra diskussioner. Avtalet innehåller bland annat en vitesbestämmelse som jag inte är så förtjust i. Måste jag underteckna handlingen? MAGNUS

SVAR: NEJ, SJÄLVKLART måste du inte underteckna någon handling alls.

Men det handlar ju möjligen till slut om huruvida ni kan få till stånd ett samar-

Det finns ytterligare en bestämmelse som rör aktiebolag med fåtal aktieägare som säger att om man är tio eller färre aktieägare så krävs det att det ska vara ”en påtaglig risk för allvarlig skada för bolaget att aktieägaren får del av uppgifter om bolagets verksamhet” för att man ska neka att lämna informationen. Om vederbörande nu jobbar för en konkurrent finns ju anledning till försiktighet. Oftast dyker denna fråga upp när det är en konflikt mellan aktieägarna eller grupper av aktieägare, där ena sidan kontrollerar bolaget genom att ha alla styrelseplatser + VD. Om man tillhör minoriteten och inte får den information man vill ha har man bland annat möjlighet att på en ordinarie bolagsstämma, eller en stämma där det särskilt är upptaget på dagordningen enligt kallelsen, begära att en särskild granskare utses. Om ägare till minst tio procent av aktierna i bolaget (eller minst en tredjedel på stämman) biträder förslaget så ska Bolagsverket utse en särskild granskare varför den f.d. VD:n kan räkna med att få igenom det eftersom han eller hon äger tolv procent. ADVOKAT MATS LEKMAN ADVOKATFIRMAN NOVA

bete eller inte om du inte undertecknar sekretessavtalet. I sekretessförbindelser är vitesklausuler vanliga eftersom det kan vara väldigt svårt att visa storleken på den ekonomiska skadan till följd av ett sekretessavtalsbrott. Ett vite är till beloppet bestämt i förväg och därför behöver man vid tvist inte tvista om beloppet som sådant, bara om huruvida sekretess röjts eller inte. Min uppfattning är att det är viktigt som företag att man försöker hålla sin kunskap och affärshemligheter så slutna inom företaget som möjligt. Detta för att hålla konkurrenterna bakom sig. Mitt råd till dig är att göra sekretessförbindelsen ömsesidig och att noggrant gå igenom vilka uppgifter som kunden, men även ni, önskar ska omfattas av sekretessen. Därefter är det viktigt att denna information också når ut till alla i er organisation, anställda och konsulter, som framöver kommer att befatta sig med uppgifterna. ADVOKAT JOHAN ENGBORG ADVOKATFIRMAN NOVA

RÅDGIVNINGSPANELEN

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem. FÖRSÄKRINGAR

ADVOKATER LARS ANDERSSON Advokataktiebolaget Janson & Partners, Helsingborg

LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB, Norrtälje

LENNART BERG Advise Risk & Försäkring AB, Malmö

THORBJÖRN HILLESKOG Advokat Thorbjörn Hilleskog, Malmö

GÖRAN SMEDBERG Advokatfirman Göran Smedberg AB

Skicka in din fråga till kansliet! E-post: info@ff.se

MAGNUS HEDENBERG Bring & Bergkvist HB, Göteborg

PER LARSSON Per Larsson AB, Sundsvall

JOHAN ENGBORG Advokatfirman Nova, Stockholm

MARIA LIDSTRÖM Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå

www.ff.se

info@ff.se

13


14

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

SUSANNE LILJENBERG – FRÅN

GRANIT TILL HUD Susanne Liljenberg beskrivs som serieentreprenör och affärsidéerna har skiftat genom åren. Mest känd är butikskedjan Granit som startades 1997. Sedan dess har företagen fortsatt gå i miljöns tecken. – Hållbarhet och svensktillverkat är den röda tråden, säger företagaren som erbjuder allt från hus till hudkräm.

F

ör tillfället tar Crêperie & Logi mycket av Susanne Liljenbergs tid. En ny restaurang öppnas nämligen i Vasastan i dagarna. Stället finns sedan tidigare både i Visby och Åre. Annars är det hudvårdsmärket HynE AB som pockar på uppmärksamhet. Det handlar om anti aging-produkter som innehåller hyaluronsyra, som Susanne Liljenberg tror starkt på. – Det är ett högteknologiskt serum som är otroligt fuktgivande. Vi jobbar hårt på att få in investerare till detta för vi vill göra avtryck och bli internationella med det. Så det är mitt största projekt just nu. HENNES VÄG SOM företagare startade tidigt.

Som 16-åring började hon sälja klänningar till vänner. Hon sydde dem själv, av gamla lakan hon fått från ett hotell hon städade på. – Jag är uppvuxen med en mamma och en mormor som alltid har matat mig med att jag kan bli vad jag vill, och att jag duger som jag är. Allt är möjligt, det är det jag fick lära mig och det har gett mig modet att kasta mig utför, säger Susanne Liljenberg.

HON HADE ALLTSÅ tidigt ett modeintresse, och

det ledde henne in i klädbranschen. Efter några år på stora varumärken började tankarna på något eget gro. Hon började tillsammans med vännen och kollegan Anett Jorméus spåna på ett hållbart företag som förenklade livet för kunderna.

”Förenkla livet: få tid att leva”, blev mottot för Granit. Företaget som startade krig mot högarna. – 1997 fanns det inga andra som sålde småförvaring, för videoband, kontorsprylar och sådant. Vi öppnade på Götgatan 31 och det blev en riktig solskenshistoria, med två personer utan en spänn på fickan, som lyckas bygga upp något otroligt, säger Susanne Liljenberg. GRANIT HADE EN tydlig linje,

”Mitt tips är att man ska hålla sig till sin grundidé, följa upp affaräsidén och förankra den hos personalen”

med en medveten strategi. Här kommer serieentreprenörens bästa tips in: – Vi hade en butik, men det skulle kännas som att det fanns tio. Vi hade en logga, ett koncept, egna produkter, vi var tydlig med vår historia, säger hon. Företaget gjorde omedelbar succé, och så småningom öppnade nya butiker, i Göteborg, Oslo, fler i Stockholm. 2006 hade Granit vuxit till något stort. Susanne Liljenberg kände att hon ville vidare. Hon och Anett Jorméus sålde företaget för 120 miljoner, men Liljenberg fortsatte som konsult i företaget i nästan tio år till.

DÄREFTER BYTTE HON bransch helt när hon tillsammans med kompisar startade Crêperie &

www.ff.se

info@ff.se

Logi på Gotland. Sedan följde några år av hårt arbete i kök, innan ännu en ny affärsidé kom till Susanne Liljenberg, via Helena Bloom. LEVA står för Levande Ekologisk Visionär Arkitektur och är en miljövänlig mötesplats med restaurang/café och gårdsbutik i Visby, men delar också namn med LEVA Husfabrik som säljer miljövänliga hus i massivt trä.

SERIEENTREPRENÖREN Susanne Liljenberg håller föredrag om hur man bygger ett varumärke med enkla medel. Hon föreläser om hur man går från dröm till verklighet, med sitt företagande. LEVAs varumärke är tätt förknippat med miljövänlighet och hållbarhet. – Mitt tips är att man ska hålla sig till sin grundidé, följa upp affärsidén och förankra den hos personalen. Man ska fråga sig varför företaget finns, bortsett från ekonomiska skäl. Ett annat tips är att beskriva varumärket med fem ord, precis som personlighetsdrag på en människa, säger Susanne Liljenberg.

HON HAR HITTILLS varit förskonad från konkurser, men knappast från motgångar. – Jag har varit med om många osäkra lägen och är det fortfarande då och då. Det har inte varit en dans på rosor alltid, men då jobbar man vidare, försöker hitta andra vägar, tänka nytt. Mormor gav mig mitt mantra, ”låt inte lusten vila”. Det lever jag efter, säger Susanne Liljenberg. TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: PRESS

15


ENTREPRENÖREN

SEX VIKTIGA ÅR

1980

En tonårig Susanne Liljenberg tar första steget som entreprenör när hon säljer hotellakan omsydda till klänningar till sina vänner.

16

1997

Granit grundas och första butiken öppnas på Götgatan 31 i Stockholm.

2006

Susanne Liljenberg och Anett Jorméus säljer Granit. Liljenberg grundar Visby Crêperie & Logi.

www.ff.se

2010

Susanne Liljenberg grundar tillsammans med Helena Bloom LEVA Kungslador och LEVA Husfabrik, ett hållbart koncept.

info@ff.se

2015

Grundas Åre Crêperie & Logi, och den ska inte bli den sista filialen i kedjan.

2017

HynE grundas, med hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra. Målet är att nå ut internationellt med företaget.


NYTT FRÅN TIDNINGEN

Julklappar till personalen – det här kan du dra av Kommer tomten med klappar i år? Resultat uppdaterar dig på vad som gäller kring gåvor till de anställda och kunder. Snart är det jul. Funderar du på att ge din personal lite extra uppskattning i form av en gåva? Tänk då på att Skatteverket sätter gränser för din generositet. VILL DU ATT gåvan ska vara skattefri för dina

anställda gäller det att komma ihåg att du inte får ge bort pengar, kontantkort eller presentkort. Alltså inga gåvor som kan bytas till pengar. I så fall räknas inte gåvan som skattefri. (Det är dock helt okej att ge bort presentkort till de anställda – men då är gåvan inte avdragsgill.) Men inga regler utan undantag. En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan ses som skattefri gåva enligt ett ställningstagande från Skatteverket.

FÖR ATT JULKLAPPAR till personalen ska vara

skattefria måste de dessutom ges till alla anställda, eller en större grupp inom personalen. Även styrelseledamöter omfattas av reglerna. Gåvans värde får inte överstiga 450 kronor inklusive moms. I värdet räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transport av gåvan in. Om julklappen är dyrare än 450 kronor inklusive moms beskattas hela gåvan och sociala avgifter tillkommer. Att ge julgåvor i form av att pengar skänks till

VISSTE DU ATT ... ... tidningen Resultat ges ut av FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen kommer ut sex gånger om året och finns även på www. tidningenresultat.se.

välgörande ändamål blir allt vanligare. Även där finns några saker att hålla ordning på. Om den anställde själv vill att arbetsgivaren hellre skänker pengar till ideell verksamhet än ger en julgåva ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. I ett sådant fall jämställs nämligen gåvan med kontanter. Om det däremot är arbetsgivaren som bestämmer att pengar ska skänkas istället för att personalen får julgåvor uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Arbetsgivaren får i det fallet inte heller göra avdrag för gåvorna.

NÄR DET KOMMER till julgåvor till kunderna är

det också viktigt att vara noggrann. Är gåvorna för dyra kan de räknas som mutor. Avdrag medges för enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde, om de till exempel har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar. Även här gäller att gåvorna ska lämnas till ett större antal personer/kunder för att vara avdragsgilla. TEXT: CHARLOTTA MARTÉNG FOTO: MOSTPHOTOS

Lättare att registrera rörliga varumärken

Förändringar av punktskatter

Reglerna för varumärkesskydd EU-anpassas. Förändringarna börjar gälla 1 januari 2019. Lagstiftningen blir mer teknikneutral vilket i praktiken innebär att det kommer att bli lättare att registrera till exempel ljudvarumärken eller varumärken som rör sig.

Riksdagen ändrar lagarna som rör punktskatter. Bland annat ändras reglerna som gäller skatt på kemikalier i elektronik och punktskattekontroll av transporter av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter. De flesta av de nya reglerna börjar gälla 1 januari 2019.

www.ff.se

info@ff.se

17


FF TIPSAR TRE BRA BÖCKER

1

När företaget går vidare i familjen – guide till ett lyckat generationsskifte Av: Annika Hall Alla familjeföretag ställs förr eller senare inför frågan – hur ska vi göra generationsskiftet? Det är många och känsliga frågor när det handlar om att lämna över ett livsverk till en ny generation. Ofta inleds diskussionerna alldeles för sent och kanske när det inte längre finns något val eller blivit akut. Utmaningar som vilken roll en äldre avgående vd ska ta och ifall barnen faktiskt inte vill ha en aktiv roll i företaget. Liksom hur man gör det rättvist mellan syskon. Den här boken vänder sig till företagarfamiljer, styrelseledamöter, revisorer och andra rådgivare men kan även vara läsvärd för företagare som närmar sig pensionsåldern.

2

”Sluta jämföra dig med andra, motionera utifrån dina egna förutsättningar”

Mästarnas metoder. Framgång Av: Timothy Ferriss Succéförfattaren gjorde sig känd med böckerna om 4-timmars arbetsvecka och 4-timmarskroppen som handlade mycket om hur man kunde jobba effektivt genom att jobba smart. Under de senaste två åren har Timothy Ferriss ägnat sig åt att intervjua fler än 200 personer som presterar på topp inom sina områden: allt från artister, atleter och militärer till forskare och vetenskapsmän. Han var nyfiken på vilka knep de har, hur de inleder dagen, hur de tränar och mycket mer. Framgång är en av tre böcker i serien där han samlar det bästa från den egna podcasten The Tim Ferriss Show.

3

Pengar på hjärnan : feltänk, fallgropar och smartare strategier Av: Dan Ariely och Jeff Kreisler Den här boken handlar om pengar och människor. Om de märkliga beslut som vi människor tar när det gäller pengar. När man jämfört olika processer ser det plötsligt väldigt irrationellt ut när vi köper en resa för tiotusentals kronor men samtidigt kan lägga 20 minuter på att leta efter en gratis parkeringsplats. Det är välkänt att vi kan lägga mer tid på att jämföra priser inför ett inköp av en kaffebryggare än räntorna på ett miljonlån till en bostad. Vi jagar extrapriser i mataffären men betalar tiotusentals kronor för tillbehör vid ett bilköp. Som företagare kan man förstås dra nytta av psykologin, men också granska sitt eget beteende och kanske fatta klokare ekonomiska beslut.

18

Hälsokulten kan vara ohälsosam Allt fler ägnar sig åt träning och motion i olika former, men det ökade fokuset på att må bra kan få motsatt effekt. Det menar Göran Svedsäter som är lektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle. – Vi översköljs med information från tidningar och teve om hur vi ska träna, äta och hur vi ska göra för att se bättre ut. Även på sociala medier hetsar vi varandra att visa upp hur duktiga vi är på att ta hand om våra kroppar. Den som inte kan visa upp att han eller hon gör sitt bästa för att hålla sig i form kommer till ett moraliskt tillkortakommande, säger han och tillägger att denna våldsamma fokusering på hälsofrågor i själva verket kan få motsatt effekt. Den som försöker följa alla råd om hur man ska vara och hur man ska göra hamnar lätt i ett www.ff.se

info@ff.se

neurotiskt tillstånd som kan bryta ned den egna självkänslan.

GÖRAN SVEDSÄTER ANSER att det finns en stor skillnad mellan dagens fixering vid träning och den som fanns förr i tiden. Den moderna fitnesskulturen har blivit en miljardindustri som slår mynt av den osäkerhet som de flesta människor bär på. – Alla funderar vi över vårt utseende, är vi tillräckligt vackra, tillräckligt bra och tillräckligt populära. Detta i kombination med att det är så lätt att jämföra sig med andra, till exempel via sociala medier, skapar en osund prestationshysteri som gör att vi i själva verket mår sämre av något som vi trodde skulle göra oss glada och friska.

TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON


FF TIPSAR

Gör kunderna till dina bästa säljare Överträffa kundernas förväntningar är ett sätt att förvandla kunderna till företagets bästa säljare, menar Pia Anderson. Samtidigt som hållbarhet blir viktigare för alla företag – oavsett storlek. – Vi kunder är för det mesta nöjda, och vi förväntar oss att bli nöjda. De få gånger ett företag överträffar mina förväntningar brukar jag alltid berätta om det för mina vänner, det kan vara allt från att hantverkare dammsuger och städar efter sig till att restaurangvärden tar hand om mina kläder och väskor för att hjälpa mig att få med mig min lunchbricka till matbordet, säger Pia Anderson som skrivit boken Bygg det goda varumärket med undertiteln ”Så blir kunden er bästa säljare”.

Consulting Group 2017 visar att företag som integrerar hållbarhet genom hela företagets affärsstrategi är mer lönsamma. – Det öppnar upp nya marknader och kundsegment, skapar nya produkter och tjänster, reducerar kostnaden i produktionen, ökar kundernas lojalitet och förtroende, ökar försäljningen och möjligheten till premiumprissättning, attraherar och behåller medarbetare och stärker relationen till samhället, säger hon.

FÖRETAG MED FLER än 250 anställda behöver varje år hållbarhetsrapportera – vilket gör att de ställer samma krav på småföretag som är underleverantörer. – Kraven på hållbara lösningar kommer att hjälpa de små företagen att börja jobba mer

FABULOUS: MOTIVATE ME! En app som ska motivera dig att förbättra din hälsa, hjälpa dig att uppnå viktmål, hitta din sömncykel och upptäcka mindfulness för att minska din oro. Fokus ligger på att hitta små enkla vanor som förbättrar din hälsa. Innehåller 7-minuters träningsprogram, meditation, arbets- och vilosessioner, yoga och mängder av små rutiner/vanor. Finns för iOS och Android.

FLIPBOARD Flipboard erbjuder personaliserade nyheter från mängder av olika källor, både nyhetssajter och sociala medier, baserade på dina intressen. Du kan bläddra (flip) och läsa det senaste. Ett sätt att hänga med i nya trender i din bransch. Finns för både iOS och Android.

GOOGLE TRANSLATE

”Jag är verkligen förväntansfull inför den utveckling som kommer att ske i samhället då de små lokala företagen hittar nya hållbara lösningar”

HON BERÄTTAR ATT en studie från Boston

FYRA ANVÄNDBARA APPAR

Pia Anderson

FOTO: ÅSA SILLER

strategiskt och jag är verkligen förväntansfull inför den utveckling som kommer att ske i samhället då de små lokala företagen hittar nya hållbara lösningar på dagens problem, säger Pia. TEXT: SÖLVE DAHLGREN

Tre tips för att få kunden att älska ditt företag

1

Med en vision, för ditt företag som visar hur ni är med och bidrar till ett eller fler av de 17 globala målen (www.globalamalen.se), attraherar ni inte bara er själva som ägare utan medarbetarnas engagemang och kundernas förtroende för er ökar.

2

Beskriv er drömkund och låt sedan alla medarbetare sätta på sig kundhatten för en dag och undersöka vilka problem och behov de har och vilka förväntningar de har på hållbarhet.

3

Gå sedan igenom samtliga kontaktytor med kund 5P (Promotion, Plats, Produkt/tjänst, Pris och Personer) och undersök vad ni kan göra i varje P som möter kundens behov/problem och gör kunden överraskat nöjd.

www.ff.se

info@ff.se

Du har säkert använt Google Translate på webben, men det finns även en app som ger nya möjligheter. Exempelvis att använda kameran för att få översättningen av ord och meningar. Eller använda konversationsläget med direkt översättning av tal på två språk. Finns för iOS och Android.

MEDIUM Medium är en bloggplattform som används av flera kända journalister, författare och andra personligheter. Det innebär att det finns gott om artiklar av hög kvalitet att läsa och som ofta går på djupet i ett ämne. Finns för iOS och Android men även på webben.

Tech-entreprenörer startade utbildning I slutet av november tog den första klassen från utbildningen </salt> (School of applied technology) examen på Epicenter Campus i Stockholm. Bakom står entreprenörer och techbolag. 1000 personer sökte till 30 platser på en kostnadsfri utbildning i avancerad programmering. Under tre månader har de utbildats i programmeringsspråket Full Stack JavaScript. Efter examen garanteras utvecklarna jobb i tolv månader med 30 000 kr i ingångslön. Efterfrågan på utvecklare är stor och växande i Sverige.

19


FF TIPSAR DAKBOARD WALL DISPLAY V2 PLUS är typ en digital väggalmanacka i form av en 24-tums skärm. Inbyggd processor och uppkoppling både via Wifi och Ethernet är den kompatibel med Google Calendar, iCloud Calendar, Facebook Events och Microsoft Office365. Den kan därför användas för att visa mötesbokningar men även extraknäcka som digital fotoram. Pris: 3 000 kr

NIKON COOLPIX W100 är en vattentät (ner till 10 meters djup) och stötsäker kamera (fall upp till 1,8 meter). Ska även klara damm och ner till 10 minusgrader. Även om alla mobiltelefoner idag har kamerafunktion är en renodlad digitalkamera bra på företaget vid vissa tillfällen. Kamera på 13,2 MP, filma i full HD med stereoljud. Pris: 1 400 kr

SONY WH-1000XM3 utsågs i ett test till världens bästa brusreducerande hörlurar. Bakgrundsljud dämpas effektivt och anpassas efter om du sitter still eller rör dig. Batteritid på hela 30 timmar och snabbladdning via USB-C (10 minuters laddning ger 5 timmars lyssning). Pris: 4 000 kr

5

smarta prylar IKETTLE 3 är en smart vattenkokare. Effekten på 3 000 Watt gör att vattnet värms upp på nolltid till vald temperatur 20100 grader. Kapacitet 1,8 liter. Kolla vattennivå och status via app i mobilen. Schemalägg så att det alltid finns varmt vatten när du kommer till kontoret. Pris: 1 300 kr.

FRAMERY O är en telefonhytt som passar företag med öppna kontorslandskap eller kanske bullriga lokaler. Finns även i större varianterna Q och 2Q som kan användas som mötes- eller arbetsrum för flera personer. Ljudisolerade med rörelsestyrd fläkt och LED-belysning. Pris: från 90 000 kr

20

www.ff.se

info@ff.se

SANDISK EXTREME PORTABLE SSD är en serie portabla hårddiskar som ansluts via USB-C eller USB-A. Lösenordsskyddad och krypterad (128 bitar) och konstruerad för att tåla stötar samt är vatten- och dammskyddad (IP55-klassad). Lagringsutrymme från 250 GB upp till 2 TB. Ryms i fickan. Pris: 1 300-7 000 kr.


TEMA BIL

”En stor fördel är det ingår gratis el hos Teslas laddare”

DRÖMMEN BLEV SANN

Nils slog till och köpte en Tesla – ett köp han inte ångrat Beslutet att köpa en Tesla väckte en hel del förvåning bland vänner och bekanta, men för Nils som sedan länge vurmat för miljöfrågor var det ingen större tvekan. Det var nu eller aldrig som han skulle bli elbilsägare. – Jag testade Nissan Leaf och Renault Zoe och gillade båda bilarna, men det var först när jag hittade till Teslas hemsida som jag fann vad jag sökte, säger han och berättar att han blev förvånad över hur många valmöjligheter det fanns.

EFTER EN SNABB huvudräkning kom han fram till att han kunde lägga på utrustning för drygt

65 000 kronor, och det var en bra bit över vad han hade tänkt sig. – För mig var det här med luftfjädring, autopilot och alla de andra paketen inte så viktiga. Däremot kostade jag på mig metalliclack och det största batteriet som fanns tillgängligt vid beställningen.

TOTALT KOSTADE HANS bil 963 000 kronor och

det var i stort sett samma belopp som han fick för sin segelbåt som han sålde för några år sedan. – En mer lättkörd bil finns inte, det är ju bara att gasa och bromsa, säger han och tillägger att han är nöjd med inköpet och har egentligen bara haft ett enda problem, och det var att energiappen plötsligt lade av.

Visst kan det vara frestande att leasa en riktigt dyr miljöbil som till exempel en Tesla, inte minst med tanke på att kalkylerna för den skatt du som förare ska betala för själva förmånen ser riktigt låga ut vid en första anblick. Men driver du eget företag får du i slutändan betydligt mindre kvar i plånboken. Först och främst ska du som privatperson betala skatt på själva förmånen. Om bilen uppfyl-

NORMALT LADDAR HAN i kommunens ladd-

stolpar eller på någon av Teslas Supercharger eller Fastcharger. Hemma i villan har han dessutom ett trefasuttag som gör att han kan tanka cirka fem mils räckvidd i timmen, men det uttaget har han i stort sett inte behövt använda mer än vid några enstaka tillfällen.

TIPS!

Vill du leasa e n överväg privat ny bil leasing och ta sedan skattefr i mile ning för de m rsättil ler kraven för reducering av förmånsvärdet är du kör i tjänsten. det bra. Ännu bättre är det om förmånsvärdet

Vad kostar förmånsbilen – egentligen? Se upp för bilhandlarnas generella kalkyler. De utgår nämligen från att du är anställd hos någon annan.

– Då blev jag lite orolig eftersom jag har 20 mil till närmaste servicecenter. Men felet gick att rätta till genom en uppdatering och det hela tog bara två minuter, och sedan dess har bilen rullat utan några som helst driftstörningar.

för den dyra elbilen baseras för vad en motsvarande och billigare fossilt driven modell kostar. Men vad som är lätt att missa är att därefter tillkommer de höga leasingavgifterna som ditt företag ska betala, och sedan tillkommer även arbetsgivaravgifterna på själva förmånen. Allt sammantaget sänker detta företagets vinst och därmed minskar också utrymmet för dig att ta ut lön eller utdelning. TEXT & FOTO: ANNA SVENSSON

www.ff.se

info@ff.se

TÄNK PÅ ATT ... ... schablonmässigt beräknas en skatt på förmånen på 55 procent. Om du marginalskatteplanerar smart betalar du inte så mycket.

Det är inte bara skatten på förmånsvärdet som kostar.

21


TEMA BIL

SÅ KAPAR OLGA BILKOSTNADERNA Olga Palm på Skura AB anlitar hellre en bilpool än köper in tjänstebilar till sitt företag. – Det är både enklare och billigare, säger hon. Till vardags driver hon Skura AB som är specialister på hem- och företagsstädning. Eftersom majoriteten av kunderna finns i centrala Stockholm fanns det tidigare inget större behov av att ha egna bilar, medarbetarna åkte istället med buss eller tunnelbana mellan uppdragen.

MEN I TAKT med att kundstocken

vuxit har behovet ökat av att ha åtminstone en bil för att de anställda ska kunna ta sig mellan kunder som inte finns centralt. Och i somras blev det extra aktuellt när man fick in en stor kund som bodde en bra bit utanför staden.

22

– Jag funderade länge på att köpa eller leasa en företagsbil, men insåg att det skulle bli för höga fasta kostnader med tanke på att bilen inte skulle användas dagligen. Det finns ju ingen anledning att betala leasingavgifter, skatter och servicekostnader för en bil som mest står stilla. – Sedan är det även väldigt svårt att hitta parkeringsplatser här i Stockholm, säger hon och tillägger att hon är mycket nöjd med att vara med i en bilpool.

”Jag insåg att det skulle bli för höga fasta kostnader med tanke på att bilen inte skulle användas dagligen ”

VALET FÖLL PÅ Sunfleet som har fle-

ra stationer med bilar spridda över hela Stockholm, vilket underlättar logistiken för hennes egen del. När det behövs en bil till ett uppdrag kollar hon först var i staden hon har tillgänglig och ledig personal, sedan bokar hon en bil som de enkelt kan hämta upp. Medarbetaren kör sedan bilen till kunden www.ff.se

info@ff.se

Olga Palm Skura AB gillar bilpoolens bilar och Sunfleet har många bilar att välja mellan. och återlämnar den på samma plats när uppdraget är klart. Är det mindre än halv tank kvar i bilen ska föraren tanka den full med Sunfleets eget drivmedelskort som finns i bilen. – Jag är mycket nöjd och vi kommer att använda oss ännu mer av bilpoolens tjänster framöver, säger hon. TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: PRESSBILD/SUNFLEET


TEMA BIL

Behöver du två bilar i familjen?

Köp ut förmånsbilen efter tre år – sälj den privat efter ytterligare tre år Många småföretagare med familj har en dyr förmånsbil som de använder privat och i tjänsten, medan andrabilen är en billig slit- och slängbil som övriga familjemedlemmar får hålla till godo med. Även om riktigt gamla bilar i bästa fall kan ge något lägre milkostnader är det inte helt säkert att det blir så i slutändan. Dyra reparationer, hög drivmedelsförbrukning och inte minst en hög fordonsskatt gör att kalkylen inte alltid går ihop. Tänk även på att en gammal bil nästan alltid har betydligt sämre aktiv och passiv krocksäkerhet än en motsvarande ny bil. Tidigare kalkyler som bland annat tidningen Vi Bilägare gjort visar på att det absolut mest ekonomiska för privatpersoner är att köpa en tre år gammal bil som gått cirka 6 000 mil. Den behålls i tre år, eller tills den gått 10 000 mil, innan den säljs och ersätts med en annan bil som är tre år gammal. För dig som företagare går det att kopiera detta upplägg på ett mer fiffigt sätt.

TÄNK PÅ ATT ...

... du måste betala ditt företag minst ett marknadsmässigt pris. Annars kommer Skatteverket inte att godkänna transaktionen.

SÅ HÄR GÖR DU:

Leasa en ny eller lättare begagnad förmånsbil. Efter tre år, när de första årens extremt höga värdeminskning är avklarad, låter du ditt företag köpa ut den från leasingföretaget. Självklart passar du på att betala fordonsskatten samt göra den kommande servicen och eventuella reparationer med företagets pengar, innan du själv köper ut bilen från ditt företag och använder den som andrabil i ytterligare tre år innan den säljs vidare. I samband med att du köper loss bilen från ditt eget företag leasar du en ny förmånsbil som sedan får rulla tre år. Fördelen med detta upplägg är att familjen alltid har en tre till sex år gammal andrabil, medan ditt företag har en ett till tre år gammal förmånsbil. TEXT: ANNA SVENSSON ILLUSTRATION: MOSTPHOTOS

Långa leveranstider på elbilar Dagens Industri kollade i oktober leveranstider på elbilar och laddhybrider. Volkswagen Passat GTE har minst 6 månader, Volvo 4 månader. Endast Kia och Mitsubishi erbjöd direkt leverans. Efterfrågan har ökat snabbare än produktionskapaciteten. För vissa märken handlar det om brist på batterier.

Skippa bilfirman, köp istället din egen förmånsbil efter tre år.

”Hur länge ska vi skattesubventionera den norska elbilsmarknaden?” Lasse Swärd i DN om hur begagnade svenska elbilar och laddhybrider körs över gränsen och säljs där trots brist i Sverige.

www.ff.se

info@ff.se

Prenumerera på din bil ”Care by Volvo” heter konceptet med bekymmersfritt abonnemang på bilen. Volvo tror att år 2025 kommer hälften av privatkunderna att prenumerera på sin bil och redan nästa år blir uppåt tio procent av de nya Volvobilarna abonnerade, skriver DN. Ett alternativ till företagsleasing.

23


TEMA BIL

Begagnade elbilar kan bli ett klipp Nya elbilar har en sak gemensamt, och det är att de tappar mycket i värde de första åren. Desto trevligare är det för dem som köper eller leasar en elbil som varit i trafik tre eller fyra år. Vill du komma riktigt billigt undan och inte har så stora krav på vare sig utrymmen eller prestanda kan VW e-up! vara ett alternativ. VW hävdar att de första modellerna av bilen skulle kunna rulla 16 mil innan det är dags att ladda, men räkna med cirka hälften i verkligheten så slipper du bli besviken.

VINTERTID GÅR DET åt en hel del energi för att värma upp kupén, men i VW e-up! har konstruktörerna lyckats väl med att minska behovet av kupévärme. Stolsvärmen är till exempel mycket effektiv samtidigt som vindrutan är elvärmd, dessutom går det att förvärma bilen medan den står på laddning.

NÄR MITSUBISHI LANSERADE sin laddhybrid

Outlander PHEV med ett listpris på cirka 400 000 kronor, blev den högintressant för de förmånsbilister som själva slapp stå för inköpet. Även om många tycks ha blivit nöjda finns de flesta nu ute på begagnatmarknaden. Många av dem har rullat långt och här går det att göra riktiga fynd för mindre än hälften av nypriset. Även om Mitsubishi gjort några facelifts av

Leasing lönar sig nästan alltid Men se till att få en hög förhöjd första månadsavgift och lågt restvärde. Har du en äldre bil är det oftast bäst att äga den privat och istället ta ut skattefri milersättning för tjänsteresorna. Vill du istället köra en ny och dyrare bil, som dessutom uppfyller kraven för reducerat förmånsvärde, är valet solklart. Då ska ditt företag äga den. Men även om ditt företag har gott om pengar lönar det sig ofta att leasa bilen istället för att

24

VAD KOSTAR EN BEGAGNAD ELBIL PÅ BLOCKET? VW E-UP! Modellår: 2016 Mil: 1 540 Pris: 160 000

De starkt lysande LED-ljusen i fronten avslöjar att här kommer den eldrivna versionen av VW Up.

modellen de senaste åren är själva grundkonstruktionen i stort sett densamma.

DE ÅKANDE SITTER högt, har bra sikt och hyf-

sad komfort och med lite god vilja går det att komma cirka tre mil på eldrift innan bensinmotorn behöver gå in och stötta. Bakom ratten är det enkelt att trivas när bi-

betala den kontant, detta eftersom halva momsen på leasingavgifterna är avdragsgill.

JUST DÄRFÖR SKA du försöka få ett så lågt restvärde som möjligt eftersom det ökar ditt momsavdrag. På en bil i 400 000-kronorsklassen där restvärdet sätts till 20 procent innebär att du får en total avdragsgill moms på 32 000 kronor under leasingperioden. Samtidigt finns det en stor nackdel med att leasa en bil om det egna företaget ändå har pengar på banken, och det är att i leasingavgiften ingår det ränta.

ATT LÅNA PENGAR till en högre ränta än den

som man kan få på bolagets sparade pengar på ett bankkonto kan låta som ett dåligt upplägg. För att minska räntekostnadernas andel och www.ff.se

info@ff.se

MITSUBISHI OUTLANDER PHEV Mitsubishi Outlander Modellår: 2014 PHEV är byggd för att Mil: 16 300 användas i lite tuffare Pris: 175 000 miljöer. len relativt sävligt men väldigt mjukt accelererar upp till motorvägsfart. En stor fördel med Outlandern är att det går att köra den på el även i höga hastigheter, men då drar den å andra sidan ur batteriet snabbt. TEXT & FOTO: ANNA SVENSSON

därmed storleken på de månatliga leasingavgifterna bör man begära att få betala en så hög första förhöjd leasingavgift som möjligt.

VÄRT ATT TÄNKA på är att Skatteverket kräver att bolagets leasade bil används minst 100 mil om året för tjänsteresor, detta för att hälften av momsen på leasingavgifterna ska vara avdragsgill. TEXT: ANNA SVENSSON

Tänk på att ... ... ta in offerter från flera leasegivare. Villkoren kan skilja sig, det är inte säkert att bilhandlaren erbjuder det bästa alternativet.


TEMA BIL Eldrivna eHofftrac 1160 är som skräddarsydd för inomgårdsarbete.

Nu kommer de batteridrivna

LANTBRUKSMASKINERNA De svenska lantbrukarna ligger i startgroparna för att ersätta sina dieseldrivna fordon med eldrivna alternativ. I ett stort forskningsprojekt testas fyra stycken batteridrivna kompaktlastare i det dagliga arbetet runt om i landet. – Resultaten ser mycket lovande ut. Förutom den rena miljövinsten minskar energikostnaderna med 75 procent, säger Ola Pettersson på JTI. Ola Pettersson är Redan på 1920-talet testades olika typer av eldriv- projektledare på JTI.

na lantbruksmaskiner för bland annat tunga arbetsuppgifter som plöjning, men då var det fast anslutning via kabel som gällde. Även om resultaten såg lovande ut blev det tvärstopp för den elektriska utvecklingen när förbränningsmotorerna blev billigare och mer tillförlitliga. Sedan ett halvår finns fyra batteridrivna lastmaskiner utplacerade på mindre gårdar i Rättvik, Skara, Lysekil samt Kalmar och dessa ska hårdtestas i det dagliga arbetet. – Vi har bara fått positiva reaktioner från användarna som menar att maskinerna fungerar alldeles utmärkt på djurgårdar där de används vid inomgårdsarbete, säger Ola Pettersson. TEXT & FOTO: ANNA SVENSSON

80 mils räckvidd nästa generation?

Förmånscykel ersätter bil?

Utvecklingen av batterier går snabbt framåt. Nästa generation batterier ska ge elbilar en räckvidd på 55 mil (2025) och i ett andra skede 80 mil (2030) genom att man klämmer in allt fler wattimmar per kilo. Dessutom utvecklas systemen för snabbladdning. Både i Tyskland och Sverige byggs batterifabriker.

En förmånscykel är, precis som namnet antyder, en skattepliktig förmån som arbetsgivaren kan tillhandahålla. Arbetstagaren betalar skatt på förmånen och arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter. En cykel för 15 000 kronor kan kosta den anställde 250 kr netto i månaden (36 månader). www.ff.se

info@ff.se

25


TEMA BIL

Fyra typer – så väljer du rätt i

ELBILSDJUNGELN

Den tekniska utvecklingen går rasande snabbt och i dag finns det fyra olika typer av elbilar, som alla har sina föroch nackdelar.

Den renodlade elbilen har ett stort batteri som måste laddas regelbundet. Under de senaste åren har batterierna förbättrats, och i dag går det att med de bästa och dyraste bilarna komma upp till cirka 50 mil i verklig körning innan det är dags att stanna och ladda.

JUST LADDNINGEN ÄR den stora akilleshälen eftersom det tar betydligt längre tid att fylla en tom ”tank” jämfört med vanliga fordon. Flera biltillverkare som Toyota och Hyundai satsar därför på vätgasdrivna bilar, där batteriet är utbytt mot en vätgastank och bränsleceller. I bränslecellen omvandlas vätgasen till elström som driver en elmotor, medan avgaserna består av vanlig vattenånga. En vätgasbil går att

tanka på bara några minuter, men det finns bara en handfull stationer i Sverige som säljer vätgas.

VILL MAN KOMMA bort från laddproblematiken men ändå köra lite kortare sträckor på el kan en laddhybrid vara lösningen. Denna har ett mellanstort batteri som kan laddas från elnätet, och i de bästa modeller som finns på marknaden i dag kan man räkna med att komma cirka fem mil på enbart el. Därefter tar den vanliga förbränningsmotorn över, vilket gör att man inte behöver stanna och ladda. DEN FJÄRDE OCH hittills vanligaste elbilstypen

är den så kallade fullhybriden, där Toyota med sin Prius varit föregångare. Den här biltypen har ett litet batteri som främst används för att stötta den vanliga motorn, men bilen kan även gå på el några kilometer i lägre hastigheter. De här bilarna går inte att ladda med sladd, utan det är återvinning av bromskraften som laddar upp batteriet. En del fullhybrider har en

motor med annorlunda förbränningscykel, vilket gör att elmotorn driver på låga varv medan den vanliga motorn tar över på högre varv. På så sätt minskar bränsleförbrukningen och därmed även utsläppen. TEXT & FOTO: ANNA SVENSSON

Tesla – tummen upp för udda fågel Inte nog med att bilen är hundraprocentigt eldriven, har måsvingedörrar för passagerarna i baksätet, två rymliga bagageutrymmen och sju sittplatser. Det finns knappast någon annan tjänstebil som accelererar snabbare. TESLA MODEL X 70D PRIS: Från cirka 1 miljon kronor exklusive miljöbilspremie. FÖRMÅNSVÄRDE: 93 000 kronor per år. ELFÖRBRUKNING DEKLARERAD: 2,1 kWh/ mil, räckvidd 48,9 mil.

Det här är en ganska osannolik skapelse och passar dig som verkligen vill sticka ut. Måsvingedörrarna väcker en hel del uppmärksamhet.

26

www.ff.se

info@ff.se

Teslas Model X är en udda fågel i dagens fordonsflotta, och vi ger tummen upp för helheten. Även om Model X påminner väldigt mycket om Model S rent tekniskt så kan man lugnt säga att den förstnämnda väcker betydligt mer uppmärksamhet tack vare sin design.

SJÄLVKLART ÄR DET de stora måsvingedörrar för baksätespassagerarna, som med Teslas terminologi kallas falkvingedörrar, som syns. Dessa skapar inte bara ett väldigt enkelt och rymligt insteg, de behöver endast 30 centimeter i sidled och gör det möjligt att parkera väldigt nära andra bilar utan att dörrarna slår emot.

SAMTIDIGT KRÄVER DEN udda lösningen u rymme ovanför bilen, men tack vare sensorer så öppnas dörrarna inte fullt om man parkerar till exempel i ett garage eller om man monterat en takbox. Den här lösningen minskar även risken för att till exempel ivriga barn slänger upp dörrarna så att de slår emot andra bilar. TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: TESLA


TEMA BIL

Hybrid för dig som vill ladda Den som är van att köra elbilar har ofta högt ställda förväntningar på vad som ska hända när man trycker på gaspedalen. Men redan när vi rullar ut med Prius laddhybrid i trafiken står det klart att det här är en bil som inte kommer att ha en chans vid rödljusen.

ACCELERATIONEN ÄR MINST sagt måttlig och en snabb titt i faktabladet anger att den behöver mer än 11 sekunder för att komma upp i 100 km/h. I ärlighetens namn känns det som om bilen behöver ytterligare några sekunder för att lyckas med den bedriften.

TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID Prius har en fräck design och härlig drivlina. Å ANDRA SIDAN rullar den fantastiskt mjukt och fint, och jag skulle vilja påstå att det inte finns någon biltillverkare som lyckats få till samma samspel mellan elmotor och växellåda som Toyota. Bilen rullar klippstabilt i högre farter och det är en ren fröjd att köra Prius. Det är bara att peta in D-läget och sedan rullar bilen iväg utan att släppa ut vare sig avgaser eller oljud så länge det finns kräm kvar i batteriet.

NÄR VÄL BENSINMOTORN behöver gå in och stötta efter cirka fem mil blir det ett brutalt upp-

vaknande, motorn skorrar oskönt vid gaspådrag och mycket av den avspända känslan går förlorad. Designen är väldigt speciell, bilen ser låg och sportig ut och väcker uppmärksamhet, vilket är ovanligt för att vara en bil från Toyota.

PRIS: 378 000 exklusive miljöbilspremie. FÖRMÅNSVÄRDE: 25 900 kronor per år. BENSINFÖRBRUKNING: 1l/100 km ELFÖRBRUKNING: 0,54 kWh/mil. RÄCKVIDD ELDRIFT: 63 km.

TEXT & FOTO: ANNA SVENSSON

Audi A3 Sportback g-tron – alternativet för gasglada Audi A3 Sportback g-tron lockar med rabatterat förmånsvärde, ovanligt lång räckvidd på gas och rekordlåg förbrukning. Gasbilarna har hamnat lite i skymundan, men är fortfarande ett bra alternativ för den egna plånboken och miljön. Förmånsvärdet rabatteras och alla är överens om att biogas är ett mycket klimatsmart bränsle. TILL SKILLNAD FRÅN efterkonverterade gas-

bilar som till exempel nya Volvo V90 är lastutrymmet i Audi A3 i stort sett intakt. Visst saknas det lite utrymme under själva golvet i bagageutrymmet där man förr i tiden hade reservhjulet, men annars ser bilen ut precis som de fossildrivna modellerna. För att hålla vikten nere är de båda gastuberna som vardera rymmer sju kilo gas tillverkade i

lätta plastmaterial som väger 70 procent mindre än konventionella gastankar av stål.

UNDER HUVEN SITTER

AUDI A3 SPORTBACK G-TRON PRIS: Från 250 000 kronor. FÖRMÅNSVÄRDE: 28 000 kronor per år. BRÄNSLEFÖRBRUKNING: 5,2 l/100 km bensin, 3,3 kg/100 km CNG.

samma 1,4 liters turbomotor som finns i VW-koncernens bensinversioner, men här har tillkommit en elektronisk gastrycksreglering. Denna anpassar gastrycket i två steg för att ge motorn optimal prestanda, lågt tryck vid snålkörning i lägre fart medan trycket ökar när föraren gasar och vill ha mer kraft. TEXT & FOTO: ANNA SVENSSON

www.ff.se

info@ff.se

A3 är en trevlig bil i det mindre formatet.

27


TEMA BIL

EN HANDHÅLLEN GPS har flera fördelar framför en fast och fordonsmonterad. Dels är den enkel att ta med sig mellan olika fordon, men sedan är även priset betydligt lägre. Inte sällan blir det dessutom billigare att köpa en ny GPS efter några år istället för att betala för dyra uppdateringar.

Lagen kräver VINTERDÄCK vid halt väglag under den kalla årstiden, men trots det brukar dessa sällan ingå när du tecknar avtal om en ny bil. Då är det tur att du som egenföretagare och förmånsbilist kan dra av kostnaden och lyfta hela momsen.

DRAGKROKEN är kanske det smartaste extratillbehöret. För att undvika framtida problem med Skatteverket är det bra om inköpet av kroken samt monteringen av den faktureras separat, så att den inte ingår i beloppet från inköpet alternativt i avtalet om leasing för själva bilen.

Det blir allt vanligare med ALKOLÅS, och ofta går det att få en betydligt billigare försäkring om detta är installerat. Som en trevlig bieffekt är att alkolåset håller koll på dig så att du inte kör iväg med alkohol i kroppen, mycket värdefullt till exempel dagen efter nyårsfirandet.

TAKBOXEN ger ett värdefullt extra lastutrymme för skrymmande men inte så tunga prylar, som till exempel extra kläder till semesterresan. Även om nyttan av boxen i de flesta näringsverksamheter kanske borde ifrågasättas så brukar Skatteverket ändå inte ha några synpunkter på inköpet.

Passa på att pimpa förmånsbilen! Här är biltillbehören som är avdragsgilla och momsfria

28

www.ff.se

info@ff.se


FRIA FÖRETAGARE

Vi har en* enda uppgift – att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. * Och erbjuda våra medlemmar kvalificerade medlemstjänster och ett stort utbud av förmåner.

FÖRETAGARFÖRBUNDET Fria Företagare

www.ff.se

info@ff.se

47


ANNORLUNDA AFFÄRER

Snickare online fixar kundens design Simon Ekstrand på Onlinesnickeriet.se har utvecklat en ny tjänst för beställning av skräddarsydda träprodukter som till exempel skrivbord, soffbord och matbord på nätet. Affärsidén går ut på att privatpersoner eller företag enkelt kan utforma en produkt som de vill ha ur ett stort sortiment av olika skivmaterial, som till exempel mdf, björkplywood och limfog. Kunden har full koll på priset genom hela beställningsprocessen och de färdiga produkterna levereras hem till dörren med DHL.

Simon Ekstrand

www.ff.se

info@ff.se

33


ANNORLUNDA AFFÄRER

REPARBETE

–inget för höjdrädda

Rope Access Sverige AB satsar sedan 1997 på att vara marknadsledande inom industriellt reparbete eller industriklättring. Förutom att klättra och själva utföra reparbete utbildar de sedan 2012 även andra yrkesgrupper som takläggare, byggarbetare och räddningspersonal i sina kurslokaler i Solna och Göteborg eller ute hos kunderna. En växande marknad är vindkraftverk (bilden) där företaget har ett 40-tal medarbetare ute som bland annat reparerar blad som skadats av blixtnedslag, fallande is eller vanlig förslitning. Först undersöks skadan med drönare och därefter klättrar man. Vid större skador kan man hissa upp en plattform. Rope Access omsätter idag 65,7 Mkr (2017). Reparbete är miljövänligt och används idag till allt från fönsterputs på höghus till avancerade inspektioner på byggnader och broar.

38

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

Fotograf med drönare ligger inte på latsidan

44

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

Fotograf Jonas Arneson är verksam i Varberg. De senaste åren har allt fler uppdrag utförts i luften. Det är nu fyra år sedan han införskaffade sin första drönare. – Jag kom helt rätt i tiden. Det var en chansning, drönare hade börjat bli hajpade, men man visste inte hur stort intresset var. Men snabbt uppgraderade jag utrustningen, säger han. Förra året stod drönarjobben för 15 procent av omsättningen. Mest är det till mäklare, reklamjobb och företagspresentationer han fotograferar ovanifrån, men det händer även att privatpersoner vill plåta exempelvis bröllop med drönare. – Jag upplevde en snabb ökning i början, men nu tror jag att taket är nått och att det kommer ligga ungefär på den här nivån fortsättningsvis, säger Jonas Arneson. www.ff.se

info@ff.se

45


FRIA FÖRETAGARE

Privata vårdföretag anställde fler Mellan 2007 och 2016 ökade antalet arbetande i Sverige med 435 000 personer, varav 106 000 anställdes inom vård och omsorg. Privata företag stod för den större delen av ökningen. År 2007 jobbade 19 procent av alla vårdanställda i privat sektor – nu är det 28 procent. KÄLLA: VÅRDFÖRETAGARNA

Personer som startar eget mår bättre Egenföretagare tar mer risk och jobbar ofta mer än anställda. Belöningen är inte främst ekonomisk utan ett allmänt ökat välbefinnande. Frihet och att få bestämma själv ger en extra kick till arbetet jämfört med att vara anställd, enligt en forskningsrapport från Handelshögskolan i Stockholm.

Klart för dunderhonung i baren Barkedjan Shotluckan har fått rätt av PRV att använda namnet Dunderhonung på en av sina shots, trots protester från Bamseförlaget som inte vill att Bamse förknippas med sprit. Den som läst tidningen vet att alla utom Bamse får ont i magen av dunderhonung, så kanske namnet inte är det bästa?

2,4 %

Inflationstakten enligt KPIF uppgick till 2,4 procent i oktober, vilket var en nedgång med 0,1 procentenheter jämfört med föregående månad. Inflationen enligt KPI uppgick till 2,3 procent.

PantaPåsen – årets Sociala företag PwC:s pris ”Socialt entreprenörskap” gick till PantaPåsen. Deras digitala app med patenterad teknik erbjuder varumärkesägare att ansluta sina förpackningar till ett digitalt pantsystem. Varje förpackning får en unik streckkod som kan scannas vid återvinningsstationen för att få tillbaka panten.

48

EFFEKTIVARE SOPS www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

EWF ECO AB startades 2008 i Rimbo och drivs av familjen Järnebrink. Företaget har bland annat agenturen för BigBelly i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Dessa smarta, solcellsdrivna avfalls- och återvinningsstationer dyker upp runtom i världen. Varje BigBelly läser själv av och rapporterar in när det är dags att tömma den så att kommuner och köpcentrum kan effektivsera skräphanteringen. Enheterna har även inbyggd komprimator som gör att de rymmer 5-8 gånger så mycket skräp som en vanlig papperskorg. EWF ECO omsatte 30,5 Mkr (2017).

SORTERING MED SMART TUNNA www.ff.se

info@ff.se

49


ANNORLUNDA AFFÄRER

DE ÅTERFÖR ASKAN

Bara en bråkdel av de enorma mängder aska från värmeverken återförs till skogen. Det här skapar nya affärsmöjligheter för de mindre svenska skogsentreprenadföretagen. Med hjälp av en skotare som modifierats med askspridare och balja går det att göra jobbet både snabbt och smidigt. Askungen Vital är en av pionjärerna på området. Resultatet efter spridningen innebär att marken får ett förhöjt pH-värde. Dessutom tas tillförseln av askans kalium och spårämnen upp av träden vilket gynnar utvecklingen och vitaliteten. 50

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

TILL SKOGEN TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: PRESSBILD

www.ff.se

info@ff.se

51


Nytt förbättrat avtal med OKQ8! Vi ger dig som medlem i Företagarförbundet Fria Företagare med OKQ8 Företagskort generösa rabatter när du svänger in på någon av våra 700 serviceställen. Läs mer på www.ff.se Välkommen!

Företagarförbundet Fria Företagares rabatter* med OKQ8 Företagskort: Bensin ............... 43 öre/liter Etanol E85 ....... 43 öre/liter Trafikprodukter ........... 15 % Diesel ................ 78 öre/liter Smörjmedel .................. 15 % Fordonsgas ...... 35 öre/kg Biltvätt .......................... 15% * Rabatterna är inkl. moms och gäller tillsvidare på OKQ8s gällande företagspriser. Aktuellt företagspris finns på www.okq8.se