__MAIN_TEXT__

Page 1

2014#2

RICKARD TAR SIG

ton RESTAURANGÄGARE:

"Höjd moms ett dråpslag" Valspecial

Personal och anställningar Arga kunden

– har inte alltid rätt!

SÅ TYCKER RIKSDAGSPARTIERNA I småföretagens huvudfrågor Det här är en tidning från företagarförbundet Fria Företagare


Fullspäckat med förmåner! Företagarförb

undet Fria Föret

agare

2466 454 5 4602 2 515

FÖRETAGE T AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YEA

R

11-14

Vill du veta m er om kortet och andra för kopplade till le måner som ä ssmore, gå in r på www.lessm o re.se/ff *M edlemskortet skickas till dig efter att du betalt din medlemsavgift en.

Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat och kan ta del av bra samt kvalificerade medlemstjänster och förmåner. Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60


[innehåll]

”Nu är det dags att välja småföretagen!”

Tar sig ton gör småföretagaren och världstenoren SID 4-5

Rickard Söderberg.

N

är den här tidningen landar hos tusentals småföretagare – och hundratals politiker – runtom i Sverige, är det mindre än två veckor kvar till valdagen, söndagen den 14 september. Har du bestämt dig för hur du ska rösta? Kanske får du lite vägledning i det här numret där vi frågat alla riksdagspartierna hur de vill göra i de frågor som förbundets medlemmar gång på gång har lyft fram som allra viktigast:

dET VILL partierna – så tänker partierna i småföretSID 6-9

agarnas viktigaste frågor.

aGGRESSIVA KUNDER har inte alltid rätt. Så hanterar du dem i din butik.  SID 12-13

TEMA

PRYLTIPS – Tvätta rent din mobil utan att använda en enda vattendroppe.  SID 20

Avskaffat sjuklöneansvar Sänkta arbetsgivaravgifter Modernisera arbetsrätten

PERSONAL & ANSTÄLLNING

Många utmaningar och praktiska regler när du vill rekrytera. annorlunda affärer – Fiskedrag på Facebook och Kroppkake-restaurang. sid 15

Småföretagen (de som har 49 eller färre anställda) är Sveriges största arbetsgivare i den privata sektorn och ca 80 procent av alla nya jobb i landet skapas sedan drygt 20 år tillbaka i dessa småföretag. Genom att minska trösklarna för dessa att växa skulle tiotusentals nya jobb kunna skapas. Jag hoppas verkligen att politikerna, oavsett vilka som kommer till makten efter valet, inser att det som är bra för småföretagen också är bra för Sverige. Det är något som lätt glöms bort i den politiska debatten. Det måste vara enkelt och lönsamt att starta och driva företag i Sverige. Annars är det risk att företagen flyttar ut eller kanske ännu troligare lägger ner sin verksamhet. Vi behöver både nya företag och personer villiga att ta över tusentals företag där ägarna är på väg att gå i pension de närmsta åren.

En het potatis inför valet är restaurangmomsen, ett hot mot krögarna. sid 15

Anna bråkenhielm är hjärnan bakom flera tv-succéer.  sid 16-17

envishet gav resultat – Stig kämpade i två år med sin uppfinning. sid 24

SPOTIFY I butiken – Nu kan Du använda Spotify även på jobbet med ny tjänst. SID 23

Men för att locka unga och duktiga människor att bli småföretagare så krävs att dessa frågor kommer högre upp på agendan. Annars är det lätt hänt att den enda debatt kring näringspolitik är frågan om företag i välfärdssektorn ska få lov att gå med vinst.Det viktigaste du kan göra är att gå och rösta den 14 september.

Visste du att... Med företagarförbundet Fria Företagares samarbete med Lessmore får du som medlem tillsammans med 40 000 andra småföretagare, tillgång till mycket gynnsamma storkundsrabatter från hundratals välkända leverantörer och varumärken.Förutom förmånerna via Lessmore kan du som medlem även ta del utav er–bjudanden från följande företag: Tele2, OKQ8, Office Depot och Partner Försäkringar.

Mats assarsson ordförande Företagarförbundet Fria Företagare

>>kontaktinfo

>>Vill du bli medlem?

Kerstin Nilsson

>>Artiklar

FöretagarFörbundets åsikter.

Fria Företagare är organ för

Tel: 020–760 761 (anknytning 1)

Sölve Dahlgren

Skickas till info@dahlgren.net.

Det är fritt att citera Fria

företagarförbundet Fria Företa-

Fax 0431–831 85

>>säljansvarig

Märk mailet med Fria Företagare.

Företagare, källan ska dock alltid

gare.

>>Tryckeri

Vendator

>>övrigt

uppges.

Box 1132, 262 22 Ängelholm

Bold Printing

>>layout/original

Åsikter uttryckta i denna publika-

>>webben

www.ff.se

>>Ansvarig utgivare

LT Mediacenter Sverige AB

tion är antingen skribenternas

Facebook: FöretagarFörbundet

e–post: info@ff.se

Mats Assarsson

>>redaktör

egna eller de intervjuades och

www.ff.se

Telefon: 020–760 761

>>Redaktionsråd

Sölve Dahlgren

speglar nödvändigtvis inte den

>>omslagsfoto

Fax: 0431–831 85

Mats Assarsson

info@dahlgren.net

ansvarige utgivararens eller

Andreas Paulsson

3


[kändisföretagaren]

Högljudd

operastjärna provocerar gärna Världstenoren, tevekändisen och inte minst småföretagaren Rickard Söderberg är inte rädd för att sticka ut hakan. Men att högljutt och i officiella sammanhang debattera HBT-frågor och dessutom ha mage att kalla sig operabög har sitt pris. – Ja herregud, jag utsätts för dödshot nästan varje dag. Men jag tycker att det är värt det, ytterst handlar det om vilken typ av samhälle vi vill ha. Text: peter fredriksson

foto: press

Till sin stora glädje konstaterar han att HBT-frågorna har hamnat i fokus i årets valdebatt, och det är något som han väntat och hoppats på i många år. – Vi är många som jobbat med att lyfta frågorna om mänskliga rättigheter, och nu verkar det som om vårt arbete börjar bära frukt. När till och med politikerna börjar debattera HBT-frågor med allt vad det innebär av öppenhet och tolerans har vi verkligen kommit en bra bit på vägen. Dessutom blir den politiska debatten så mycket mer spännande när man inte bara talar om olika skattenivåer eller andra plånboksfrågor, utan vågar lyfta blicken och tala om ideologi, säger han när vi når honom på mobilen när han ligger nedbäddad hemma i soffan.

Nyligen skadade han axeln i en olycka i samband med att han medverkade i Hov-

Rickard om...

...HBT-frågorna inför valet

Äntligen lyfts frågor om tolerans och medmänsklighet upp på den politiska agendan.

...Miljön

Den kanske mest grundläggande frågan av alla. Här kan vi alla bidra. Själv är jag exempelvis vegetarian sedan 26 år tillbaka och har ingen bil.

...Barockmusikens mästare...

Händel är helt klart störst, utan tvekan. Mer rock´n roll än så blir det inte.

4

turnén och den kommande tiden handlar det mesta om att döva smärtorna med värktabletter, vilket han också tydligt twittrar om. – Sociala medier har alltid varit viktiga för mig och självklart berättar jag alla detaljer kring olyckan, det är jag skyldig min publik och mina följare.

För den breda allmänheten är Rickard Söderberg sannolikt mest känd för sin medverkan i Körslaget 2013 där han med TeamRickard knep bronsplatsen. Han rör sig fritt mellan olika genrer som till exempel musikal och jazz men fortfarande finns hjärtat i operans värld, vilket det gjort sedan hans barndom. Rickard Söderberg beskriver sig som en avvikare och blev ett självklart offer för mobbarna i grundskolan. Det var också då han bestämde sig för att läsa in högstadiet i raketfart. Han avverkade åttan och nian under ett läsår och sedan tog han sig an hela gymnasiet nästa år. Målet var att komma in på Musikhögskolan så snart som möjligt för att få ägna sig åt musiken på heltid. Ursprungligen utbildade han sig till pianist med efter att ha börjat på Operaakademiet i Köpenhamn hamnade sången i fokus. Sedan dess har han stått på operahus i såväl Europa som Nordamerika, men nu är ambitionen att hålla sig inom Sveriges gränser.

– Jag hade som mest 300 resdagar i andra länder per år, vilket innebär alldeles för många ensamma nätter på hotellrum. Även om det är fantastiskt roligt att stå på nya scener innebär resandet att man bryts ned själsligt, och nu när jag börjar närma mig 40-årsstrecket känner jag att jag inte har den lusten längre. Andra saker har blivit viktigare. Framöver kommer jag att fokusera på Sverige och den svenska publiken, säger han.

Förutom ett flertal konserter, bland annat med Lill Lindfors, släpper han under hösten en ny skiva som spelats in i Hollywood där han kompas av Barbra Streisands egna musiker, vilket är en gammal dröm som gått i uppfyllelse. – Det är just detta som är tjusningen med att vara småföretagare, ibland kan man chansa vilt och hoppas på det bästa. När jag kontaktade musikerna trodde jag inte att de skulle ställa upp, men det gjorde de och jag fick en dag i studion med dem. Rickard konstaterar att han som kulturarbetare med eget företag verkar i en bransch där de flesta av kollegorna och konkurrenterna mer eller mindre förtränger att de faktiskt är företagare. – Tyvärr är det så att många kulturarbetare är fantastiskt duktiga på sin kärnverksamhet, men dessvärre sämre på att vara just företagare. Jag menar att vi borde omfamna våra företag och acceptera det faktum att vi driver verksamheter som måste gå med vinst, med allt vad det innebär av att till exempel marknadsföra sig. Det behöver inte vara opoetiskt att driva sitt företag, tvärtom. Låt oss mötas på mitten och göra den fyrkantiga företagsvärlden lite mer artistisk.


”Jag utsätts för dödshot varenda dag. Men jag tycker det är värt det”

1981

1998

1990

2000

Jag börjar på min första teaterskola.

Sjunger för första gången solo med orkester.

1994

Gör min första Tamino i Mozarts Trollflöjten.

1995

Börjar pianistutbildningen på Musikhögskolan i Göteborg.

Bygger min egen första hemsida.

Flyttar till Malmö och börjar operaskolan på Kgl Teater i Köpenhamn.

2004

2006

Skaffar min första företagssida på Facebook.

2009

Ger ut min egna första skiva på eget bolag, skaffar Twitter.

Debuterar på Malmö Opera och Drottningholms Slottsteater samt startar mitt företag. Ett bra år.

2010

2005

Startar ett upprop som sätter Ryssland på inrikespolitiska HBT-kartan.

Gifter mej med Anders.

Byter till mitt nuvarande Management.

2013

5


[inför valet ]

Partiernas svar Snart är det val. FF har frågat politikerna i riksdagspartierna hur de ställer sig i fem frågor som är viktiga för våra medlemmar. Så läs och jämför de olika alternativen.

1

Vad vill ert parti göra med arbetsgivaravgifterna?

4

Vill ni göra några förändringar i RUT/ ROT-reglerna?

2

Vad vill ert parti göra med företagens sjuklöneansvar?

5

3

Vad vill ni göra för att förbättra villkoren för småföretagen i Sverige och därmed skapa fler jobb?

Vill ni göra några förändringar i arbetsrätten (t ex LAS)?

Moderaterna 1. Vi har sänkt arbetsgivaravgifterna och unga under 26 har i dag en halverad arbetsgivaravgift. Vi försvarar dessa sänkningar och vi tror att Socialdemokraternas förslag om att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga skulle slå hårt mot ungas jobb i hela landet.

2. Alliansregeringen har föreslagit att ett nytt högkostnadsskydd ska träda i kraft 1 januari 2015. Företagens högkostnadsskydd ska gälla redan från de första dagarna när medarbetarna är sjuka och ersättningen betalas ut automatiskt. Det gynnar småföretagen och gör att de vågar anställa fler. 3. Alliansregeringen har tillsammans med parterna haft så kallade trepartssamtal med syftet har varit att nå överenskommelser om att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och stödja initiativ från parterna själva. Vi avser inte att genomföra några omfattande förändringar av arbetsrätten.

4. Moderaterna värnar de populära ROT- och RUT-reformerna. Dessa har båda lett till att jobben blivit fler samtidigt som fusket har minskat, svarta jobb har blivit vita och viljan att göra rätt för sig har ökat. Samtidigt förenklar RUT för människor att få ihop sina livspussel och ROT för människor att genomföra renoveringar och uppgraderingar av sina hem. 5. Vi vill underlätta generationsskiften i familjeföretag och se över reglerna för optioner, så att det blir lättare att rekrytera och behålla nyckelkompetens. Vi vill satsa på unga entreprenörer genom

6

Arbetsgivaravgifter, sjuklöneansvar, arbetsrätten, RUToch ROT-regler och villkor som skapar fler jobb är några viktiga frågor inför valet höjda anslag till Ung Företagsamhet och sänkt ålder för starta-egetbidrag. Vi vill också göra en bred översyn av förutsättningarna för att starta, driva och äga företag genom Entreprenörskapskommittén.


[inför valet]

på tal inför val Folkpartiet 1. Vi vill behålla den lägre arbetsgivaravgiften för unga.

2. Företagens sjuklöneansvar bör slopas på sikt, samtidigt som arbetsgivarnas incitament att förebygga arbetsrelaterade skador, sjukdomar och bidra till rehabilitering av anställda ska bli tydligare. I första hand bör ett avskaffande av den andra sjuklöneveckan prioriteras.

4. Folkpartiet vill behålla rut- och rot-avdragen, som har varit viktiga reformer. Skattereduktionen för arbete i hemmet – rut och rot – har sammanlagt skapat 22 000 nya arbeten sedan de infördes 2007 och 2008. Folkpartiet är öppna för att utvidga avdragen till att omfatta fler arbetsuppgifter.

3. Den svenska arbetsrätten behöver moderniseras. Folkpartiet vill att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd ska baseras på kompetens istället för som i dag på anställningstid.

5. Vi vill ha konkurrenskraftiga skatteregler och villkor, färre och enklare regler för företagande samt ett värnande av den fria konkurrensen. Dessutom behöver statens resurser till riskkapital användas mer effektivt så att inte minst små företag med bra idéer får bättre tillgång till riskkapital så att inte minst små företag med bra idéer får bättre tillgång till riskkapital.

Miljöpartiet

Socialdemokraterna

1. Miljöpartiet vill sänka kostnaden för att an-

1. Vi vill att sänkningen av arbetsgivara-

ställa med upp till 76 000 kronor per år och företag, genom sänkt arbetsgivaravgift. Vi vill sänka egenavgiften för egenföretagare med upp till 76 000 per år. Dessutom vill vi införa kraftigare subventioner för långtidsarbetslösa unga.

vgifter för unga tas bort liksom krogmomsen, vi menar att dessa företeelser varit ekonomiskt ineffektiva och bara bidrar till urholkningen av skattesystemet. Vi är beredda att se över de skatteförändringar som den borgerliga regeringen gjort enligt ovan samt få igång arbetet mot skattefusk, svartarbete och illojal konkurrens.

2. Miljöpartiet vill slopa första och andra sjuklöneveckan för företag med upp till tio anställda.

2. För att underlätta för småföretag att våga ta steget och

visstidsanställningar och timanställningar. Vi vill avskaffa delade arbetspass och utöka resurserna till Arbetsmiljöverket så att de kan bedriva ett mer aktivt tillsynsarbete.

anställa En undersökning som SKOP tagit fram på uppdrag av Företagarna visar att arbetsgivarnas ansvar för att betala sjuklön de två första veckorna av en sjukdomsperiod minskar företagens vilja att anställa. Därför föreslår vi att den andra sjuklöneveckan i sjukförsäkringen slopas.

4. Miljöpartiet vill utvidga ROT-avdraget så att det kan gå till

3. Vi socialdemokrater vill stärka rätten till fasta anställningar

att energieffektivisera hyreslägenheter och bostadsrättsföreningar. Vi vill införa ett särskilt ROT-avdrag för skolor som ska användas till att förbättra arbetsmiljön och minska klimatpåverkan. Miljöpartiet vill införa RUT-avdrag för reparation av cyklar, kläder och skor så att det blir billigare att laga istället för att köpa nytt. Vi vill avskaffa RUT-avdraget för läxhjälp.

och förhindra att visstidsanställningar staplas på varandra under lång tid. Vi vill riva upp Lex Laval och se över lagstiftningen när det gäller användandet av bemanningsföretag. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Det är viktigt att värna turordningsreglerna i LAS.

3. Miljöpartiet vill införa regler för att motverka missbruket av

5. Vi vill underlätta för forskningsintensiva företag att växa genom att satsa på företagsinkubatorer och skattelättnader för personaloptioner samt minska regelkrånglet. Miljöpartiet har en rad förslag som skulle göra det lättare för unga att starta företag; statligt företagslån, slopade egenavgifter under de första två åren för ägare av enmansföretag under 26 år, sänkt åldersgräns för starta-eget-bidrag och slopat krav på arbetslöshet.

4. Vi föreslår inga förändringar av ROT-avdraget. RUT-avdraget ska finnas kvar och man ska kunna dra av 25 000 kronor per år och person. Det är ett lägre tak än idag, men det är ingenting som berör merparten av Sveriges barnfamiljer eller pensionärer. 5. Vi föreslår att det inrättas en Nyföretagargaranti, där staten på vissa villkor kan dela risk med bankerna. Den ska även kunna nyttjas i samband med generationsväxling. Sen vill vi hjälpa företagen ut på exportmarknaden och därför föreslår vi ökat exportstöd för de små- och medelstora företagen.

7


[inför valet ]

Centerpartiet 1. Vi vill fortsätta sänka kostnaderna för företagen. Det handlar framförallt om sänkta arbetsgivaravgifter för små och medelstora företag. För att få fler unga i arbete vill vi sänka arbetsgivaravgifterna för unga ännu mer. 2. Centerpartiet har i vårbudgeten fått igenom ett nytt högkostnadsskydd för företagare som kommer att minska kostnaderna redan för de första dagarna när medarbetarna är sjuka. Av alla företag med anställda kommer 80 procent att få de mest fördelaktiga villkoren för ersättning med det här systemet. 3. Centerpartiet vill se en mer flexibel arbetsrätt. Många står

utanför arbetsmarknaden samtidigt som många inte vågar byta jobb av rädsla för att vara den som är sist anställd. Lagar som kom till för att skydda dem som jobbar stänger nu dörren till jobben. Vi vill att LAS ska utgå från den kompetens de anställda har istället för hur länge man jobbat.

4. Nej, vi ser att dagens system fungerar väl och har inneburit att en stor mängd människor som tidigare stod utanför arbetsmarknaden eller som jobbade svart idag har ett vitt jobb att gå till med allt vad det innebär i trygghet m.m.

5. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna för unga ned till tio procent så att ännu fler unga får ett jobb att gå till. Vi vill också genomföra riktade sänkningar av arbetsgivaravgifterna som gynnar små företag och nyanställningar så att det blir billigare att skapa jobb.

Kristdemokraterna

två personer kan undantas oavsett företagets storlek.

1. Under 2014 har vi sänkt egenavgifterna

4. RUT- och ROT-avdragen öppnar nya marknader och ska-

med 500 miljoner kronor för egenföretagare och har under vår tid i regeringen halverat de sociala avgifterna för unga anställda och därmed gjort det billigare att anställa ungdomar. De halverade arbetsgivaravgifterna ska behållas.

par förutsättningar för nya företag och vita jobb med social trygghet. Avdragen skapar förutsättningar för barnfamiljer och äldre att få avlastning med olika sysslor i hemmet. Kristdemokraterna vill värna ROT- och RUT-avdragen, undanröja dagens gränsdragningsproblem och utveckla avdragen till att omfatta även IT-tjänster.

2. Vi vill införa ett nytt, differentierat högkostnadsskydd vid sjukskrivningar som inriktar sig i första hand mot småföretagare. Det nya högkostnadsskyddet kommer att minska kostnaderna redan för de första dagarna när medarbetarna är sjuka. Av alla företag med anställda kommer 80 procent att få de mest fördelaktiga villkoren för ersättning med det här systemet.

3. Undantaget från turordningsreglerna i LAS bör utökas så att

Sverigedemokraterna 1. Sverigedemokraterna avser att sänka arbetsgivaravgifterna genom att helt avskaffa den allmänna löneavgiften för upp till 9 anställda, som idag utgör nästan en tredjedel av arbetsgivaravgifterna. För större företag ges en motsvarande schablonmässig avdragsrätt så att inga tröskeleffekter uppstår mellan den nionde och tionde anställde.

2. Vi anser att sjuklöneansvaret spelar stor roll i valet av att våga anställa ny personal. Därför vill vi underlätta för framförallt mindre företag genom att avskaffa löneansvaret upp till 10 anställda. Precis som med den allmänna löneavgiften ges en avdragsrätt för större företag.

3. Vi anser att LAS är en mycket viktig del i den svenska arbetsmarknadsmodellen och något Sverigedemokraterna värnar om.

8

5. Kristdemokraterna vill minska regelkrånglet och inrikta regelförenklingsarbetet på företagarnas vardagliga behov. Vidare vill vi fördubbla provanställningstiden från sex till tolv månader. Reformen skulle uppmuntra till tidigare anställningar. Vi vill utveckla investeraravdraget för att underlätta för privatpersoner att spara ihop till de minst 50 000 kronor i aktiekapital som krävs för att starta ett aktiebolag.

Däremot är det en balansgång mellan trygghet för de anställda och flexibilitet för arbetsgivarna så att nyanställningar uppmuntras. Vi avser därför att ändra reglerna för undantag av turordningsreglerna från dagens två till fem.

4. Vi vill utöka RUT-avdraget genom ett iförande av vad vi kallar för Senior-rut. Med detta menar vi att vi vill utveckla avdraget för personer som fyllt 67 och helt ta bort den skatt som seniorer (över 67 år) betalar för hushållstjänster. Senior-rut är dock inte tänkt att bli ett substitut för hemtjänsten, utan ett komplement. Reda idag utförs en fjärdedel av alla RUT-tjänster åt äldre.

5. Dels vill vi genomföra förändringarna med arbetsgivaravgifterna, sjuklöneansvaret samt turordningsreglerna. Men dels handlar också om att underlätta för bildandet av nya företag. Detta vill vi åstadkomma genom utökade starta-eget-bidrag. Vi vill även säkra tillgången på rätt kompetens genom bättre matchning mellan företagens behov kontra utbildningsväsendet.


FOTO: FOTOLIA

[inför valet]

Sjuklöneansvaret är en het fråga för många egenföretagare inför valet.

Vänsterpartiet 1. Den sänkta arbetsgivaravgiften för företag som har unga anställda har gett mycket få och dyra jobb. Vi menar att pengarna istället behövs till satsningar på välfärden och investeringar i till exempel bostadsbyggande och infrastruktur. Sådana satsningar skapar både jobb och löser viktiga samhällsproblem. Vänsterpartiet föreslår därför att nedsättningen tas bort

2. Vi föreslår att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Företag med upp till 10 anställda ska alltså omfattas fullt ut, medan en avtrappning sker i företag med 11–15 anställda. Genom förslaget avlastas företagen ekonomiskt samtidigt som utestängningseffekter på arbetsmarknaden minskar.

3. Vi föreslår en rad förändringar för att öka trygg-

heten på arbetsmarknaden. Bland annat en sammantagen tidsgräns för tidsbegränsade anställningar, avskaffande av allmän visstidsanställning och rätt till heltid.

4. Vi vill ta bort RUT-bidraget som i första hand används av höginkomsttagare. RUT-avdraget har inte gjort svarta jobb vita. Forskning visar tvärtom att den svarta marknaden för städtjänster växer parallellt med den vita. ROT vill vi tidsbegränsa och av fördelningspolitiska skäl göra mindre generöst.

5. Vi har stöd för generationsväxling och pengar till så kallad såddfinansiering och exportstöd. Vi avsätter också medel för att stimulera forskning och utveckling i små och medelstora företag. Vi vill också konsolidera de statliga insatserna vad gäller kapitalförsörjning till ett gemensamt bolag med uppgift att stimulera kapitalförsörjningen i de riktigt tidiga faserna.

9


"Vänstern föredrar svartjobb?"

Josefine

FOTO: FOTOLIA

Har följt debatten kring RUT-avdraget. Förhoppningsvis verkar det ju som om de flesta partierna har förstått att det är ett bra upplägg som gör att vanligt folk också har råd att köpa städtjänster. Ja, de köpte ju städtjänster även innan RUT, men då köpte man helst svart. Därför förstås jag inte varför vänstern är så nedlåtande och kallar dem som jobbar inom RUT-sektorn för “tjänstefolk”. Men var-

för stanna vid städning? Är det inte lika fult med någon som klipper gräsmattan, reparerar bilen? Eller för att gå över på ROT – att låta någon annan utföra tjänster på ditt hus. Lägga om taket eller bygga ett trädäck är visst finare än att städa. En del av utvecklingen mot ett modernt samhälle bygger på specialisering. Dagens bilar är mer avancerade och du själv kan nästan aldrig laga den själv. Ett bygge kräver specialverktyg och kunskaper. Om några år blir det lika naturligt att se städning på samma sätt. Någon som är proffs på att städa gör det på mycket färre timmar hemma hos någon som då kan lägga tid på sin familj eller att jobba med det som den är bra på. Bara för att man plockar bort RUT lär inte utvecklingen stoppas. Det enda som händer är att det blir för dyrt och fler väljer att anlita svart städhjälp.

Ungt Företagande där eleverna får testa på att driva så kallade UF-företag under ett läsår. Många av dessa företag som startas av ungdomar lever vidare som riktiga företag efteråt.Duktiga lärare stimulerar eleverna och väcker intresset för företagandet som sysselsättning. Du behöver inte vänta på att bli anställd, du kan själv ta ödet i egna händer och påverka din situation.Men av någon anledning finns inte samma inställning på högskolan. Egentligen finns det ju knappast en bättre tid att starta eget företag än när du är ung, har fritid och är van vid låga utgifter. Men tydligen så finns det många lärare på högsko-

10

"Det borde vara enklare att driva företag", anser insändarskribenten.

"Det kan aldrig bli för enkelt"

"Mer företagande på högskolan" På gymnasiet finns sedan många år

FOTO: FOTOLIA

[insänt]

lorna som ser ner på det där med företag och uppmuntrar elever att INTE skriva sina uppsatser i samarbete med privata företag med hänvisning till risken att det blir för låg akademisk nivå. Borde det inte snarare vara obligatoriskt för alla våra studenter på högskolorna att prova på företagandet och få grundläggande kunskaper i hur man startar och driver ett litet företag? Jag tror det skulle betyda mycket för förståelsen bland anställda för företagandets villkor. Exempelvis har de flesta riksdagspolitiker högskolepoäng, men betydligt färre erfarenhet av eget företag. Lennart

Vi som driver företag tycker att myndigheterna borde göra det enklare. Ta bort en massa onödiga blanketter och administrativa krav. Från stat och kommun nickar man instämmande men fortsätter sedan med andra handen att lägga till nya krav. Jag skulle vilja se ett parti som går på val med löftet att aldrig sluta förenkla regler och krav på företagen. Det kan aldrig bli för enkelt. Ju mindre tid vi småföretagare behöver lägga på administration, desto mer tid får vi åt att utveckla våra företag. Skatteverket är ett bra exempel på ett företag som jobbar vidare med att förenkla sin hemsida och göra den mer lättanvänd. Tänk om det arbetet kunde prägla även skattelagstiftningen och Försäkringskassan. Anita


Fullspäckat med förmåner! Företagarförbun

Nu finns vi på sociala medier!

det Fria Föret

agare

2466 454 5 4602 2 515

FÖRETAGET AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YE

AR

11-14

Vill du veta me r om kopplade till les kortet och andra förmåner som är smore, gå in på www.lessmor e.se/ff *Medlemskorte

”Mitt livs mest spännande resa”

t skickas till dig efter att du betalt din medlemsavgifte n.

Läs hela intervjun med Ahmed Hafez, ägare till Orientenresor.se samt medlem i SMÅA: www.smakassa.se/researrangoren Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat och kan ta del av bra samt kvalificerade medlemstjänster och förmåner. Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60

Med SMÅA vågar du satsa på ditt företagande. Ansök om medlemskap på www.smakassa.se redan idag!

HANDBOK Om Skatteverket kommer Småföretagarna hyllas ofta som Sveriges hjältar och vår tids tillväxtmotor. Men vardagen kan ibland vara tuff för många småföretagare. Och än tuffare blir det om man som oskyldig hängs ut som skattefuskare. Vi i Företagarförbundet Fria Företagare företräder småföretagare och arbetar för att Sveriges småföretagare ska få en enklare vardag. Vi kämpar hårt för att stärka den svaga rättssäkerheten på skatteområdet för företagare. Vi driver opinion för att de ska få ett bättre skydd och kunna kräva sin rätt. Vi är övertygade om att ett bättre företagsklimat är en förutsättning för att fler ska vilja bli företagare och dessutom våga växa.

Tills vi fått en tryggare lagstiftning på skatteområdet så har vi tagit fram denna handbok som enkelt beskriver de rättighet er och skyldigheter småföret agare har om de skulle bli skattegranskade.

Beställ boken här:

info@ff.se (Meddela ditt namn faktura/ leveransadress och hur många böcker du vill beställa).

Kostnad:

439 kr inkl moms + frakt. ”Det är vad det kostar att prata med en skattejurist i sex minuter”


[KUNDKUNSKAP]

Ökat kundfokus uppmuntrar jobbiga kunder I stort sett alla säger att de sätter kunden i fokus. Det här gör att vissa kunder tycker att de kan ta sig vilka friheter som helst.

mindre besvärliga, men som kan upplevas som jobbiga.  

text: PETER FREDRIKSSONFOTO: SCOTT

Det finns mycket som tyder på att det

bala kränkningar och otrevligheter uppstår ofta vid kassan när kunder ska betala, byta eller reklamera varor, säger han.

ökade fokuset på kunderna har gjort att arbetsmiljön försämrats inom handeln. – Att kunder får en viktigare roll och mer att säga till om är i sig en positiv utveckling, men detta kan i sin tur gör att en del beter sig riktigt illa när de ska handla, menar Nicklas Salomonson, docent vid Högskolan i Borås.   I den pågående studien ”Att jobba med jobbiga kunder” som blir klar 2015 har han tillsammans med Markus Fellesson vid Karlstads universitet intervjuat ett flertal personer. – De preliminära resultatet visar att ver-

Samtidigt finns det framgångsrika sätt att bemöta kunderna på ett sätt så att situationen inte urartar. – De vi intervjuat menar att det bästa brukar vara att förklara vad som gäller eller att låta kunden prata på och visa att man verkligen lyssnar. Vi har även exempel på personal som blir övertrevliga i otrevliga situationer, något som verkar överraskande och därmed tar udden av beteendet. Nicklas Salomonson konstaterar att det finns åtskilliga situationer som utåt ses som

Det kan handla om alltifrån kunder som inte vet vad de vill ha till att föräldrar släpper sina barn vind för våg i butiken, vilket gör att personalen ser sig tvungna att säga ifrån. Även kunder som kräver omedelbar uppmärksamhet, som inte kan eller vill vänta på sin tur, upplevs som ett problem.   – Det som efterfrågas bland personal, men även bland ägare och chefer vi pratat med, är mer utbildning i hur man kan hantera dessa situationer. Det finns vanligtvis instruktioner om hur man ska agera vid allvarliga situationer som våld, hot och rån. Men det saknas ofta utbildning i hur man praktiskt kan hantera och agera vid vardagstrakasserier och allmänt jobbiga situationer.  

Ulf Thor, Fenix Konditori AB

Johan Idermark, Bremersons AB

Daniel Nidler, DN Bilradio AB

– Visst har kunderna blivit mer medvetna, det måste jag hålla med om. De vet vad de vill ha och ställer gärna frågor. Men jag tycker inte att de blivit mer gnälliga eller aggressiva, vi har ju nästan uteslutande stamgäster så vi känner varandra sedan länge och det kan ju vara en förklaring. Skulle kunderna mot förmodan vara missnöjda försöker vi alltid lösa det, vi är inte knussliga med att ge kompensation. Det lönar sig alltid att ha nöjda kunder.

– Vi driver både restaurang och saluhall i samma lokal och när det gäller restaurangdelen får jag väl säga att det varit som det alltid varit, när det är alkohol med i bilden blir tyvärr en del gäster svårhanterliga. För saluhallsdelen märker vi att kunderna blivit allt mer prismedvetna och ofta har väldigt högljudda synpunkter på priserna. Det tycker jag är lite jobbigt eftersom många inte vill förstå att kvalitet kostar.

– Det händer alldeles för ofta att kunder beställer dyra produkter som vi tar hem från USA, men sen ångrar de sig när vi får varan i lager. När jag förklarar att jag inte kan skicka tillbaka produkterna eftersom de är skräddarsydda efter deras önskemål blir de irriterade och hotar med att de ska ge oss massor av problem genom att skriva om oss på olika sajter. Ofta försöker vi lösa det hela men ibland går det inte och då får vi ta smällen. Vi förlorar tusentals kronor men ibland kan missnöjda kunder kosta mer än så.

GRIESSEL, FOTOLIA

12


[ xx ]

SÅ BEMÖTER DU JOBBIGA KUNDER! 1

hÅLL DIG LUGN

Ge kunden tid och möjlighet att förklara varför denne är så arg.

2

VAR ÖVERTREVLIG

Bli övertrevlig i otrevliga situationer - tar ofta udden av kundens ilska.

3

VAR REDO

Förbered dig och dina anställda på hur olika situationer ska bemötas.

13


[inför valet]

Alla försvarar RUT – utom vänstern I ena ringhörnan: Vänsterpartiet. I den andra: Centerpartiet.  Text: Tobias Sandblom Målet för bataljen: RUT. I tv-debatten tände det till – rejält. Vänsterpartiets Ali Esbati liknade personer anställda inom Rut-sektorn med tjänstefolk. – Ta tillbaka det! krävde Centerns Martin Ådahl. Sju av åtta partier vill ha kvar RUT-avdraget oförändrat. Men Vänsterpartiet stretar emot. – Jag menar att det är ett avdrag som bör tas bort. Det är fördelningspolitiskt missriktat, och de resurser som används kan prioriteras mycket bättre, till exempel genom satsningar inom äldreomsorgen, säger Ali Esbati till FriaFöretagare. Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, hävdar att drygt 7 000 jobb riskerar att försvinna om man ändrar på RUT. – Det är starkt överdrivna siffror. Även utan subventioner kommer det att finnas en efterfrågan på tjänsterna. Men framför allt menar vi att de pengar som idag betalas ut i subventioner, skulle kunna användas till att skapa många fler jobb inom välfärden, där behoven är stora och uppenbara, säger Esbati. FriaFöretagare har sökt Martin Ådahl för en kommentar. I ett pressmeddelande står han fast vid att Vänsterpartiet bör be om

14

ursäkt, det gäller även partiledaren Jonas Sjöstedt, som de anser förminskat företagarna inom den här genren. – För oss som har följt debatten den senaste veckan blir det väldigt tydligt att detta

inte är några lösryckta citat eller felsteg. Vänsterpartiet tycker så här. De gör skillnad på jobb och jobb och nedvärderar uppenbarligen de kvinnor och män som arbetar på ett RUT-företag, säger Martin Ådahl.

Så vill partierna! Centerpartiet

Rut och Rot: 50 000 kronor. Vill öka avdragsrätten till 75 procent för personer över 75 år. Vill lägga till IT-tjänster.

Folkpartiet

Rut och Rot: 50 000 kronor. Vill öka avdragsrätten till 75 procent för barnfamiljer och äldre. Vill lägga till flytthjälp.

Miljöpartiet

Rut och Rot: 50 000 kronor. Vill lägga till reparationstjänster. Vill förändra Rot genom att lägga till hyreslägenheter och skolor och rikta in arbetet på energibesparing.

Moderaterna

Rut och Rot: 50 000 kronor. Inget i övrigt.

Socialdemokraterna

Kristdemokraterna

Rut: 25 000 kronor. Rot: 50 000 kronor. Vill ta bort läxhjälp i Rut.

Sverigedemokraterna

Rut: 0 kronor. Rot: 15 000 kronor. Vill avskaffa Rut och tidsbegränsa Rot till 2016.

Rut och Rot: 50 000 kronor. Vill lägga till exempelvis IT-tjänster.

Rut och Rot: Positiva till Rut och Rot, inga övriga besked.

VänsterpartietKälla: www.abouttime.se

”Mindre anställningsbara”

100 000 kronor i potten

Minskat nyföretagande i juli

Handlare har reagerat starkt på de

Show Up Fashion Award är en årlig

I juli 2014 registrerades 3 216 nya företag.

partier som vill slopa sänkt arbetsgivaravgift för dem under 26 år. – Visst vill vi hjälpa ungdomar in i arbetslivet men dagens unga är långtifrån lika anställningsbara som de var för en cirka 15 år sedan, säger Tomas Aronsson, handlare på Ica Kvantum Nacksta i Sundsvall.

nationell tävling för lovande modeentreprenörer. Tävlingen är öppen för dig som är i startgroparna av eller redan har påbörjat arbetet med ditt eget varumärke. I potten finns 100 000 kronor i kontanter, totalt kommer vinnaren att få ett entreprenörspaket till ett värde av ca 350 000 kr. (showupfashion.se)

Det ska jämföras med 3 363 nya företag motsvarande månad förra året, en minskning med 4,4 procent. Räknat från årsskiftet ligger nedgången i nyföretagandet på måttliga 0,7 procent jämfört med förra året. Totalt har det fram till och med juli registrerats 35 193 företag i år mot 35 452 i fjol.


[RESTAURANGMOMS]

Aziz Acar är mycket kritisk och orolig över Socialdemokraternas förslag att fördubbla momsen och arbetsgivaravgifter för yngre.

KROGÄGARE OROLIG FÖR HÖJD RESTAURANGMOMS Kommer inte löna sig ta in yngre Socialdemokraterna vill höja restaurangmomsen. Det får krogägaren Aziz Acar att se rött. – Det skulle slå hårt mot de unga, säger han. 

Text & foto: Tobias sandblom

och den lägre momsen och arbetsgivaravgiften har gjort att vi verkligen har kunnat ta in yngre. Om det här blir verklighet kommer jag att få jobba mer själv och vi tar bara in personal under själva ruschen. Som det är nu har vi haft folk som jobbar innan lunchen, under och efter. Det tjänar alla på, säger Acar.

Alliansen sänkte momsen på mat och dryck. Om Socialdemokraterna kommer till makten efter valet, har de gjort klart att de vill fördubbla densamma samt även fördubbla arbetsgivaravgiften för de unga. – Det kommer att få två effekter, dels kommer det inte att bli lika lätt att ta in extrapersonal och dels kommer vi att ta in folk med mer erfarenhet eftersom det inte kommer löna sig att ta in yngre, säger Aziz Acar. Han äger krogar längs hela västkusten: Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. – Den här branschen kräver mycket folk

Socialdemokraterna anser att den lägre restaurangmomsen inte ”har fungerat”. Något lägre lunchpris har det inte blivit. – Fast det tror jag ingen hade räknat med. Vi har oerhört små marginaler. Egentligen borde vi tagit mer betalt, men den tuffa konkurrensen tillåter inte det. Högre moms och arbetsgivaravgifter vore ett dråpslag, säger Aziz Acar. Protesterna mot oppositionens förslag har varit många. Bland annat då krogbranschen är många ungdomars inkörsport till yrkeslivet.

– Vi jobbar mycket med ungdomar och det är väldigt roligt och givande. Jag vill fortsätta ge dem chansen.

Visste du att... ...Socialdemokraterna vill fördubbla restaurangmomsen till 25 procent. På så sätt ska statskassan få in 5,4 miljarder kronor, enligt S. ...enligt en opinionsundersökning som TNS/Sifo gjort svarar 8 av 10 restauranger att de sannolikt måste säga upp personal om det blir verklighet. ...branschen tror att 6 000 personer riskerar sina jobb.

15


[ENTREPRENÖREN]

Superentreprenör startar nya projekt Det är en livsdröm som förverkligas Anna Bråkenhielm har kallats Sveriges mäktigaste tv-kvinna, och utan henne hade vi sannolikt inte fått se realityserier som Robinson. Samtidigt beskriver hon sig själv som en entreprenör och småföretagare på gott och ont. – Jag är ju väldigt rastlös och vill gärna starta nya projekt och företag hela tiden. Men det är något som jag tror att jag har gemensamt med många andra entreprenörer, säger hon när vi når henne på telefon i Tarifa i Spanien där hon kitesurfat den senaste veckan. Text: peter fredriksson

Karriären tog ordentlig fart när hon svarade på en jobbannons i tidningen Journalisten där Robert Aschberg och Pelle Törnberg sökte en researcher till sitt nystartade produktionsbolag Strix Television. Vid anställningsintervjun visade hon upp sitt gedigna researcharbete om de båda herrarnas obetalda parkeringsböter och skatteskulder, vilket gav henne jobbet och mer eller mindre en gräddfil in en bransch som vid den tiden var expansiv och full av möjligheter, framförallt tack vare det växande intresset för olika realityserier.

unghästchampionat det kommande året. – Jag sålde mina andelar i tv- produktionsbolaget Scandinavian Studios till majoritetsägaren Bonnier den 1 juli och nu blir det hästarna och affärsmagasinet Passion For Business som jag kommer att ägna mig åt den närmaste tiden, säger Anna Bråkenhielm men tillägger att hon tror att hon kommer att jobba med tv igen. Då helst med upphovsrättigheter på den internationella marknaden.

bransch, under hösten ligger allt fokus på en nystartad sporthästanläggning på Österlen. – Jag bygger upp ett utbildnings-, tävlingsoch försäljningsstall för dressyrhästar. Det är en livsdröm som förverkligas, att äntligen få jobba professionellt med hästar i egen regi. Jag har anställt tre unga duktiga ryttare som driver gården och jag har samarbete med två landslagsryttare, säger Anna Bråkenhielm som köpte den ganska så nedgångna gården för drygt ett år sedan.

Hon är övertygad om att det vanliga tvtittandet kommer att minska till förmån för nya tjänster via webben och on-demand lösningar. – Jag tittar själv inte på tv längre när programmen sänds utom möjligen på fotbollsVM och liknande stora event. Jag väljer som de flesta vad jag ska se när jag själv har lust att titta. Dessutom funderar jag på att starta en konsultverksamhet där jag representerar andras rättigheter från till exempel USA till Europa och vice versa. På så sätt skulle jag kunna få användning för mitt nätverk på den internationella tv-marknaden.

Nu är det omfattande renoveringsarbetet

Vid sidan om sporthästanläggningen

klart och de första hästarna har flyttat in. För några veckor sedan var hon i Tyskland och köpte in två lovande fyraåringar som ska gå

driver hon karriärmagasinet och affärsnätverket Passion for Business som en satsning för framtiden.

Nu handlar det mesta om en helt annan

16

foto: magnus magnusson

Magasinet vänder sig till kvinnor och syftar till att inspirera och peppa dem att ta för sig i karriären och att starta egna verksamheter. – Vi vill belysa samhällsnyttan med mångfald i affärslivet och på ett sakligt och engagerande vis försöka främja att fler kvinnor kommer fram och tar position, säger Anna Bråkenhielm som tycker att man hittat en bra form med flera välbesökta nätverksträffar. – Eftersom de frågor vi driver engagerar många, såväl toppolitiker som storägare, organisationer och bolag har vi haft lätt att hitta tunga talare och dessutom fått till bra samarbeten med sponsorer. De företag som engagerar sig i Passion for business evenemang gör dessutom indirekt nytta för jämställdheten i näringslivet. Det är en mycket viktig fråga för mig.

Anna om… …valet 2014

"Politikerna, oavsett parti, borde driva frågor som i ännu högre utsträckning gör det enklare och mer lockande att starta och driva bolag i Sverige."

…LAS

"Med LAS i nuvarande lite ålderdomliga form skapas en trögrörlig arbetsmarknad. Företag är rädda för att anställa och anställda är rädda för att byta jobb. Titta på Danmark där är allt mycket enklare och folk byter jobb oftare."

…kvotering

"Självklart är jag för en kvoteringslagstiftning av det enkla skälet att det tydligen inte går framåt utan rejäla tag. Det är viktigt att ta till vara på många olika sorters kompetens inom näringslivet."


[ENTREPRENÖREN] [xx]

1987

Flyttar till Stockholm efter studier på Växjö universitet och ett par frilansår på Smålandsposten.

1990

Börjar på Strix Television som redaktör för Ikväll med Robert Aschberg.

1995

Blir utvecklingschef på Strix

1996

Hittar och köper idén till Expedition Robson. Säljer in den till Sveriges Television och blir vd på Strix.

in-

1997

Expedition Robinson börjar under rasande kritikerstorm sändas på SVT och blir trots detta en tittarsuccé.

1998

Strix blir marknadsledande när det gäller utveckling och pro-duktion av så kallade reality program. Startar Strix i Norge och Danmark.

2000

Startar Strix i Holland. Egenutvecklade programmen Baren och Farmen blir storsäljare på den internationella marknaden.

2002

Blir utsedd till Årets svenska kvinnliga företagare.

2002

"Vill försöka främja att fler kvinnor kommer fram och tar position"

Får sonen Isak och två år senare kom dottern Tilda.

2005

Säger upp mig från Strix utan att veta vad som kommer härnäst.

2006

Startar Talpa Scandinavia med holländska mediamogulen John de Mol som back-up och majoritetsägare.

2006

Startar tidningen Passion for business.

2007

Köper ut John de Mol.

2008

Säljer bolaget till brittiska ITV.

2010

Slutar utan att veta vad som ska hända härnäst.

2011

Startar Scandinavian Studios tillsammans med Bonnier.

2014

Säljer mina andelar i bolaget till Bonnier.

17


[entreprenörskap]

Allt fler smiter från bensinnota "Macken tappade halva sin försäljning" Allt fler struntar i att betala bensinnotan. Nu höjs kraven på förskottsbetalning. Men det gillar inte Freddie Sylvenius, mångårig mackägare. 

Text & Foto: Tobias sandblom

Hittills i år har 7 700 stölder av drivmedel anmälts på landets stationer. Det är en ökning med 36 procent jämfört med året innan. Mörkertalet kan dock vara så stort att det totalt handlar om 46 000 stölder till en summa av 38 miljoner kronor. Allt fler mackar har infört förskottsbetalning, men många är fortfarande tveksamma. Freddie Sylvenius har varit i branschen till och från sedan 1972. – Om alla skulle göra detta med kraft, så skulle det kanske bli accepterat, men det har gjorts försök tidigare. Macken på Mölndalsvägen i Göteborg tappade halva sin försäljning, säger Sylvenius.

18

"Att smitningarna ökar hänger så klart ihop med priset till viss del", säger Freddie Sylvenius Smitare som inte betalar tankningen

Han har drivit bensinstationerna i Sandsjöbacka på båda sidorna, Ljungby och Angered bland annat. Nu basar han för den i halländska Åsa. – Antalet obemannade stationer ökar i landet. Jag vill ha en koppling mellan affär

och pump, ungefär som den lanthandel som fanns förut. Smitningar är inget nytt fenomen, men har ökat kraftigt. – Det har alltid funnits. Nu används stulna plåtar. En kille fyllde en stor van och försvann. När jag läste regnumret blev svaret från polisen ”Honom ska du inte försöka stanna”, säger Freddie Sylvenius,

slår hårt ekonomiskt mot mackägaren Förtjänsten per liter är 20 öre. En fulltank ger omkring 10 kronor och kostar cirka 750 kronor. – Det tar lång tid att tjäna ihop en smitning. Bensinbolagen tjänar väldigt bra med pengar, mer än tidigare. Att smitningarna ökar hänger så klart ihop med priset till viss del.

Jämför redovisningstjänster

Dålig belysning skrämmer

Mer miljöhänsyn i norska företag

Sveriges största jämförelsetjänst av

Dålig mat, dålig service och nu är det of-

Små och medelstora företag i Norge tar större

fastighetsmäklare går in i redovisningsbranschen och lanserar nu RedovisningsOfferter.se, en tjänst som hjälper företagare att hitta redovisningsbyråer och jämföra priser på redovisningstjänster. Man beskriver vilken typ av ekonomitjänster man behöver så blir man kontaktad av olika redovisningsbyråer.

ficiellt, dålig belysning kan förstöra en restaurangverksamhet, enligt en engelsk undersökning. Nästan har en tredjedel av britterna någon gång gått ut från puben eller matstället på grund av dålig belysning. 17 procent gick ut eftersom belysningen var alltför ljus, medan 12 procent gick ut av motsatt anledning.

miljöhänsyn vid inköp än företag av samma storlek i Sverige. I Norge tar drygt fem av tio företagare (56 procent) hänsyn till miljön när de gör inköp, medan knappt fyra av tio (38 procent) gör det i Sverige. Det visar den nordiska Affärsbarometern från Visma. Oslo-regionen toppar listan med 64,4 procent.


[entreprenörskap]

ute och cyklar Den kvarterspolis som inte längre finns kvar Polismannen Carl-Fredrik Gedda tröttnade på alla inbrott som drabbade orten. Han tog tjänstledigt och startade ett bevakningsföretag. – Vi ska cykla runt på orten och vara den kvarterspolis som inte längre finns kvar, säger han.

De fyra anställda kommer att cykla runt i områdena och skapa en trygghet. Tanken är att de även ska kunna hjälpa till med hjärt- och lungräddning om det skulle bli aktuellt. – Den fysiska närvaron är oerhört viktig. Vi kommer naturligtvis inte jaga någon på cykel, vi har andra fordon. Om tillfälle ges kommer vi att gripa personer, säger CarlFredrik Gedda.

Tillsammans med entreprenören Carl-Wilhelm Jonson har Gedda startat Home Security. De kommer att patrullera Särö och Kullavik i det allra nordligaste av Halland. En del av Göteborgs gräddhylla. – Särö och Kullavik är en sockerbit för de som vill stjäla konst och dyra bilar. Vi ska öka tryggheten, säger Carl-Fredrik Gedda.

Området har drabbats av sju inbrott på bara en vecka. Oron på orterna är stor. Gedda har arbetat som polis i 33 år, bland annat på ordningspolisen, narkotikaroteln och på piketen. – De som utreder inbrott gör ett gott jobb, men det är ingen prioriterad brottslighet hos polisen. Det gör att det finns en lucka för vårt företag.

Kunderna är privatpersoner och vägföreningar, men även företagare. Firman erbjuder dessutom personskydd. – De som tror sig behöva det, gör det oftast inte. Vi gör en säkerhetskonsultation och bedömer läget efter det. En del måste vi ordna personskydd åt, då gör vi det oftast dolt. Andra måste vi faktiskt hålla handen. Det kan handla om en affär som har gått snett. Personer som behöver personskydd är företagsledare, idrottsstjärnor eller kändisar. Men det är en mindre gren av vårt företag. Däremot ökar personskyddet ordentligt, säger Carl-Fredrik Gedda.

Ständigt uppkopplade företagare

Digital skiljedomstol ny tjänst

Lööf: Byt ut Arbetsförmedlingen

Nio av tio småföretagare har ständig koll

Swiftcourt lanserar en digitala skilje-

Centerpartiet vill ersätta dagens statliga

på sin verksamhet med hjälp av mobilen – även när de är lediga. Bara 11 procent kopplar ner helt och hållet. Det visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma. För att ha kontroll på verksamheten läser drygt var tredje, 36 procent, kontinuerligt mejl eller lyssnar av mobiltelefonen.

domstol där man kan hantera sin tvist online. Långa och dyra domstolsprocesser kan nu elimineras. Mängder av tvister som tidigare inte kunde bli lösta kan numera bli föremål för en rättvis prövning. Swiftcourt menar att de sänker barriären för privatpersoner och småföretag att ta tillvara på sin rätt.

Arbetsförmedling med en jobbfixarpeng där den arbetslöse själv väljer ideell, privat eller facklig förmedlare som får merparten av pengen när den jobbsökande är varaktig i jobb. – Det är inte åtgärderna på Arbetsförmedlingen som skapar jobb, det är småföretagen vi måste satsa på, säger Annie Lööf.Text & Foto: Tobias sandblom

19


[ff tipsar]

5

3

Superfiffiga prylar i

1. PhoneSoap är en liten låda som samtidigt laddar och rengör din telefon med hjälp av UVC-ljus. Det är ett ljus som används bland annat på sjukhus för att ta död på bakterier. Både fram- och baksida av telefonen strålas under 3-5 minuter. 

www.phonesoap.com pris ca 450 kr

2. Glödlampa som används av NASA för att hjälpa astronauterna att sova bättre? Hemligheten: reducerar blått ljus med 50% för att göra så att du somnar snabbare. Gäller att inte skruva i LED-glödlampan i kontorslampan bara...hammacher.com Pris: ca 390 kr

3. iBattz Mojo Battstation Optimus är en portabel laddstation för mobiltelefoner och surfplattor. Den innehåller ett högkapacitetsbatteri från Panasonic, av samma typ som används i elbilar. Hela 20.400 mAh ryms på den 360 gram tunga lådan som kan användas för att ladda två enheter samtidigt. Funkar även som ficklampa.

12

www.ibattz.com Pris: ca 850 kr4. LG G Watch är ett intelligent armbandsur med en 1,65 tums färgpekskärm och under skalet en 1,2 GHz processor, 4 GB minne, 512 Mb RAM och 400 mAh batteri. Skärmen är alltid på och via Bluetoth ansluter den till din mobiltelefon så att du kan se på klockan vem som ringer eller det senaste mejlet. Operativsystem är Googles Android Wear. 

4

20

Pris: 1 990 kr

5. Xplore XC6 är en surfplatta/PC gjord för tuffa miljöer, för dig som inte sitter på kontoret hela dagarna. Klarar temperaturer från -37 C till +60 C. Vattentät ner till en meters djup. Under skalet finns Intel Core i7, Windows 8.1, WiFi och 240 GB SSDdisk samt 4 GB RAM. Skärmen på 10,4 tum ska fungera bra även i direkt solljus.  Pris: ca 35 000 kr


[ff tipsar]

Ola Sars och Andreas Liffgarden.

Spotify

tjänsten för att spela musik i sina butiker. – Efterfrågan finns definitivt där. Vi ser främst just butiker och restauranger som tidiga kunder, säger han.

Stämningsfull musik sätter extra piff på besöket och kan även locka till köp. Hittills har Spotify inte varit tillgängligt för butiksägare. Nu lanseras en nyhet som gör det möjligt för småföretagare att spela musik i sin verksamhet.

– Det är många som tidigare inte förstått att ”vanliga” Spotify inte haft rättigheter att spelas i publika miljöer. Med Spotify Business kan företagare vara säkra på att de har de korrekta rättigheterna och att musiker får rätt betalt, säger Andreas Liffgarden, som tillsammans med Ola Sars grundat företaget Soundtrack Your Brand, som står bakom satsningen. Andreas arbetade tidigare på Spotify och stötte ofta på kunder som ville använda

Nytt för Spotify Business är att man kan schemalägga sin arbetsvecka. Ur den enorma musikkatalogen kan företagaren välja låtar som passar bäst vid varje tidpunkt och se till att de spelas när det passar. – På så sätt kan fokus läggas på att göra kunderna glada och nöjda istället för att stå och välja musik stup i kvarten, säger Andreas Liffgarden. Under hösten planerar han och Ola Sars att tillsammans med Spotify lansera en lösning för större kedjor där man kan fjärrstyra flera ställen samtidigt och se till att en kedja låter konsekvent. Målet är också att expandera till fler länder, först och främst i övriga Norden.

150 000 nya jobb

”Många onödiga hinder”

Vill tillåta tyngre lastbilar

Ett utvecklingsprojekt som finansierats av Tillväxtverket visar en stor tillväxtpotential bland de mindre ägarledda företagen i landet. Tillsammans skulle man kunna skapa omkring 150 000 nya jobb. Receptet är en utveckling av styrelsearbetet där styrelsen får en mer strategisk roll genom tillförandet av ny kompetens. Läs mer på www.agarledare.se

“Först blir du påhejad av personer som

Minskad miljöpåverkan och färre lastbilar på vägarna stärker industrins konkurrenskraft och förbättrar trafiksäkerheten, skriver Livsmedelsföretagen och 21 andra organisationer till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Budskapet är att de vill implementera 74 tons fordon (bruttovikt) av normallängd (25,25 m) i Sverige redan under 2014.

– även för butiker Spotify har blivit en succé – för privatpersoner. Nu erbjuds tjänsten även till butiksägare och frisörer. 

Text: & foto: Mia sandblom

ofta saknar egen erfarenhet av företagande. Sedan möts du av en byråkrati som om du vore ett storföretag. Det finns många onödiga hinder som dränerar dig på ork och energi.” (Folke Thuresson sammanfattar sin erfarenhet av att gå från anställd i globalt företag till att bli entreprenör och småföretagare).

21


[FF TIPSAR]

boktipset Den nödvändiga vinsten av Patrick Krassén (redaktör)

Inför valet lär debatten om vinst inom skola och vård rasa vidare. Den här antologin borde läsas av många politiker som inte förstått varför företag behöver visa vinst. Skribenterna visar tillsammans på ett lättillgängligt sätt vad ett företag är, hur det moderna företagsväsendet uppstod, vilken roll vinsten spelar för företagande hur allt hänger ihop med framväxten av välstånd. Det kan faktiskt vara nyttigt även för en del småföretagare för att förstå vikten av att ditt företag går med vinst, inte bara går runt.

Byte från enskild firma till aktiebolag – praktisk handbok för ombildningen

av Anette Broberg och Ulf Bokelund Svensson

Det här är en praktisk handbok som både beskriver fördelarna och nackdelarna med aktiebolag kontra enskild firma och visar hur det går till att byta från enskild firma till aktiebolag.Många startar sitt företag som enskild firma och efter några år övergår man till aktiebolag. Läs den här boken om du funderar på att ta steget så kan du förbereda dig i god tid, eller avvakta.

Busskungen av Kristian Lindell

Visste du att Greyhound Bus, ett av världens mest kända varumärken, grundades av en hittills okänd svensk entreprenör i klass med Ingvar Kamprad och Erling Persson? Med sextio dollar på fickan drog Martis-Jerk som artonåring över Atlanten, där han tog sig namnet Eric Wickman. Det är över hundra år sedan idag. Spännande entreprenörsskildring.

22

Konsten att prata med

idioter

Har du en tendens att dra till dig idioter? Folk som helt enkelt inte går att prata med? Kanske är kommunikationen själva problemet. – Du sparar mycket tid om du lär dig att kommunicera rätt, säger Thomas Erikson. Text: Mia sandblom

foto: Alex erikson

Han har skrivit boken ”Omgiven av idioter” som beskriver olikheterna mellan människor och ger verktyg för att hantera skillnaderna. – Egentligen riktar sig boken till alla som är intresserade av människor och som är nyfikna på sig själv och andra, säger Thomas Erikson. Han arbetar som coach och föreläsare och hjälper bland annat chefer att lyckas med sitt ledarskap. Erikson menar att boken är en utmärkt hjälp för en småföretagare som vill förstå sin personal och sina kunder. – Vid varje konflikthantering och varje utvecklingssamtal har du nytta av att kunna kommunicera på rätt sätt, säger han.

dynamiska möten, som leder till mycket gott, under förutsättning att de kan kommunicera med varandra.

Tips till chefen

1 2 3

Lyssna på din omgivning. Fråga dig vad du själv kan förändra. Fundera på vad du skulle kunna vinna på att förbättra kommunikationen med andra.

Läs mer om boken på www.omgivenavidioter.se

Thomas Erikson menar att det vanligaste felet folk gör är att alltid utgå från sig själv. – Både som chef och som människa är det lätt att tro att alla uppfattar det som sägs på just det sättet jag själv uppfattar det. Men så är det inte, säger han. Själv utgår han från fyra personlighetstyper. – Det finns röda, gröna, gula och blå människor. Alla har sina specifika drag. Olika typer behöver bemötas på olika sätt, säger Thomas Erikson. En chef som lär sig det slipper alltså många problem. Enligt Thomas så är det också bra att tänka på detta när man sätter samman grupper. Mixar man dessa olika typer av människor så kan det bli bra och

Thomas Erikson är coach och författare.


[FF TIPSAR]

apptipset Med en smartphone kan du bli mer produktiv. Vi tipsar om bra appar till Android, iPhone och andra smarta tele– foner.

Runkeeper

Alla är idag medvetna om risken att bli lurad när man köper och säljer via nätet. Viktor Rennéus Guthrie har gjort något åt det. 

troll, utan skickar varorna automatiskt, andra ringer varenda kund och verifierar köpet innan det går igenom. Det är ytterligheterna, säger Viktor Rennéus Guthrie.

Text: Mia sandblom

Att undersöka beställningarna tar "Han driver tillsammans med en kollega nätbutiken Billig Teknik, och har som många andra e-handlare råkat ut för bedragare". Tillvägagångsätten varierar, men ofta handlar det om stulen identitet eller att någon utnyttjar någon annans kreditvärdighet. Det är inte säkert att bedrägeriet går igenom. Ofta stoppas försändelsen vid utskänkningsstället till exempel om personen inte kan legitimera sig, men även returer kostar pengar för företaget som skickat produkten. Viktor Rennéus Guthrie tröttnade och bestämde sig för att bekämpa lurendrejeriet. Vissa kontroller kan man som företagare själv göra innan man sänder iväg sina produkter. – Vissa webbutiker gör inte en enda kon-

tid och är ibland krångligt. Viktor såg möjligheten att skapa en tjänst som kontrollerar de digitala spåren åt e-handlarna. – Med vårt säkerhetssystem ValiBox sker riskbedömningen automatiskt, säger Viktor Rennéus Guthrie. Stöter tjänsten på något misstänkt så stoppas leveransen och företaget som säljer varorna har möjlighet att ringa kunden för att kontrollera om allt står rätt till. På så sätt minskar risken att skicka iväg något man aldrig får betalt för. För privatpersoner har Viktor varit med och utvecklat tjänsten e-spärr, där vem som helst kan registrera sitt personnummer för att förhindra att någon använder det för att shoppa på Internet.  

Så skyddar du din e-handel! du använder betalningsleverantörer ska du kontrollera vilka krav 1 Om du behöver uppfylla för att inte behöva stå för risken vid en försäljning av en vara eller tjänst.

2

När privatpersoner beställer via faktura ska leveransadressen vara den samma som folkbokföringsadressen. Annars är det möjligt att beställa varor i någon annans namn.

3

När företag beställer via faktura ska du kontrollera att personen i fråga har tillstånd att lägga beställningar i företaget samt att leveransadressen tillhör företaget.

4

När du får speciella önskemål så sök på Internet, samma bedrägerimetoder används ofta och det finns mycket information på Internet.

Vill du hålla koll på din löpträning och kanske tävla mot vänner? Då är Runkeeper en bra app. Du kan sätta mål, välja träningsprogram och se statistik över hur du har skött din träning. Den håller koll på hur långt du sprungit och på vilken tid. På runkeeper.com kan man dessutom koppla ihop och hämta data från andra hälsoappar för att få en helhetsbild. Gratis. Finns till Android och iPhone.

Endomondo

Likt Runkeeper kan man sätta mål och tävla mot vänner, både individuellt och i grupp. Det finns en betalversion som även har inbyggd stegräknare samt mer detaljerad intervallträning. Kan användas för alla träningsformer där man förflyttas: cykling, kajakpaddling eller vad man nu gillar att göra för att röra på sig. Du kan även koppla in pulsmätare till telefonen och registera detta i appen.Gratis eller Pro. Finns till Android och iPhone.

Sleep Cycle

Känner du dig alltid trött när väckarklockan ringer? Då ska du testa appen Sleep Cycle som känner av hur djupt du sover – och väcker dig när du befinner dig i den ytligaste sömnfasen. Alltså då du naturligt har lättast att vakna och känna dig utvilad. Du sätter ett intervall på 30 minuter under vilken tid du vill bli väckt och sedan sköter din mobil resten. Betalapp. Finns till Android och iPhone.

23


[lyckad resa ]

Stig fick företaget att lyfta efter två tuffa år Betydde mycket att någon trodde på mig Stig Engström mötte stort motstånd när han utvecklade tiltrotatorn, en slags ”grävmaskinshandled”. Men produkten har lagt grunden för hans internationellt framgångsrika företag Engcon som numera har drygt 170 medarbetare. 

Text & foto: annika wihlborg

Resan mot en succé var lång och långtifrån självklar för Stig Engströms del. Han hade identifierat ett stort effektiviseringsbehov på grävmaskinsmarknaden och spenderade två år på att utveckla en prototyp. Utvecklingsarbetet ägde rum hemma i garaget i jämtländska Lidsjöberg, arbetsdagarna blev långa och konstruktionsarbetet drog ut på tiden. – Efter två år hade jag dragit på mig skulder på 500 000 kronor. Tiltrotatorn var ännu inte lanseringsklar. Jag började få ont om pengar, det utvecklingsbidrag jag fått från Länsstyrelsen höll på att ta slut. Jag kunde inte ta ut någon lön och stod inför ett vägskäl; att lägga ner eller arbeta vidare, trots knappa medel, berättar Stig Engström. Han bestämde sig för att satsa och flyttade till Strömsund. – Fastighetsägaren jag hyrde min lokal av trodde på idén och satsade 100 000 kr i företaget, säger Stig Engström. Fastighetsägaren hjälpte dessutom Stig att söka finansiering från Norrlandsfonden och Utvecklingsfonden, som i dag heter Almi. Efter många turer fick han till slut ett lån på en miljon kronor, vilket gjorde att företaget kom på fötter igen och utvecklingsarbetet fick ny fart. –Det betydde oerhört mycket att ha någon som trodde på mig just då, när jag lyckats dra på mig en stor skuld utan att ha fått in några

24

Stig Engström.

Så får du företaget att överleva – tills du har en produkt att sälja

1

Slutför det du påbörjat. Det är lätt att låta sig lockas av nya affärsmöjligheter och kanske börja utveckla en ny produkt innan man hunnit lansera sin första innovation. Fall inte för den frestelsen, var istället uthållig och löp linan ut, snarare än att ständigt hoppa på nya möjligheter.

2

Var beredd att ständigt prova nya vägar. Prova nya vägar tills du lyckas och satsa på en affärsidé som du verkligen tror på och kan stå bakom till hundra procent. Försök att betrakta problemen som utmaningar och var alltid beredd att prova alternativa vägar om det tillvägagångssätt du valt inte fungerar.

3

Renodla verksamheten. Involvera inte för många produktkategorier. Jag insåg tidigt fördelarna i att renodla Engcons verksamhet, att enbart fokusera på en sak och inte låta oss distraheras av andra produkter eller affärsområden. En av våra framgångsfaktorer är att vi enbart fokuserar på grävmaskinsmarknaden och har kunnat lägga allt vårt krut där. Om man blandar in för många olika typer av produkter och affärsområden finns det en risk att man aldrig hinner bli riktigt bra på något.

intäkter. Det tog tyvärr nästan ett halvår innan jag fick pengarna från Norrlandsfonden och Utvecklingsfonden, under tiden fick jag

hela tiden försöka skjuta upp mina leverantörsskulder för att undvika konkurs, säger Stig Engström.


[ rådgivningspanelen ]

” Hur ska vi dela aktiebolaget? ” Vi är två kompanjoner i ett aktiebolag som under sommaren har kommit överrens om att vi skall gå skilda vägar. Vi har inget kompanjonavtal skrivet och undrar nu hur vi skall dela upp företaget och gå vidare. En av oss vill ta över verksamheten och den andre har inte riktigt bestämt sig för vad hon skall göra framöver. Vi är ännu inte överens om priset.  A och K

Svar: Frågeställningen ni tar upp är inte ovanlig. Lika väl som att man kan äga tillgångar som en båt eller ett hus tillsammans, kan man ju äga ett aktiebolag tillsammans. De frågor som aktualiseras är i princip desamma, d v s delägande i en egendom, även om aktiebolagslagen har en del att tillföra vid delägande av ett aktiebolag. De frågor som blir mest aktuella vid en separation mellan kompanjoner är naturligtvis vad bolaget är värt, hur man hanterar bolagets kunder framöver och vilka möjligheter den avträdande kompanjonen skall ha att bedriva konkurrerande verksamhet. När det gäller priset så kan det vara hopplöst att fastställa utan ett kompanjonavtal, i vilket man normalt anger prisvariablerna. Självklart anser ju utträdande part att bolaget är värt en massa pengar, sett utifrån de senaste årens framgångar, medan den kvarvarande parten endast ser riskerna med att bli lämnad ensam, inte minst att kunderna kanske försvinner p.g.a. att kompanjonen lämnar företaget. Ett aktieägaravtal/kompanjonavtar tar oftast höjd för och reglerar dessa frågor så att kompanjonerna, innan någon av dem ”briserar bomben”, vet vad som gäller rent ekonomiskt. Utan sådant kompanjonavtal är emellertid situationen en helt annan. Utträdande part anser antagligen, återigen, att bolaget är värt så mycket mer än kvarvarande part. Samtidigt är det bisarrt nog mycket vanlig att utträdande part inte vill betala den andra parten det belopp som utträdande part anser bolaget vara värt (”Rysk roulette”). Antagligen baserar sig detta på en osäkerhet även hos utträdande part om bolagets ”verkliga värde”. Det mest rättvisande för ett fåmansbolag i denna situation är antagligen att fastställa bolagets värde till dess substansvärde, det vill säga i princip skillnaden mellan tillgångar och skulder vid en given tidpunkt. Det kan er revisor hjälpa er med. En värdepåverkande faktor är dock också vad utträdande parten skall ägna sig åt för verksamhet framöver. Utan ett kompanjonavtal med konkurrensklausul, står det ju denne fritt att efter delningen starta upp en identisk verksamhet och sonika ta över, eller i varje fall försöka ta över, sin forne kompanjons hela kundstock eftersom konkurrensen är fri. Även om kompanjonerna kommer överens om ett substansvärde, säger det värdet ingenting om framtida intäktsmöjligheter för bolaget. Detta är en risk kvarvarande kompanjonen tar. Det brukar nämligen vara svårt att få utträdande part att acceptera en konkurrensklausul om denne endast får betalt utifrån bolagets substansvärde. Men, även om ni saknar reglering av ert delägande i ett kompanjonavtal, är mitt råd att ni ändå försöker lösa värde- och konkurrensfrågan i samförstånd snarast. Det brukar bli bäst i det långa loppet även om endera kompanjonen kan känna sig missnöjd på kort sikt. Om ni inte kommer överens lamslås nämligen verksamheten till nackdel för er båda. Den yttersta konsekvensen av att ni inte kommer överens är att ni måste upplösa bolaget genom likvidation, vilket då direkt påverkar befintliga kundavtal mycket negativt, till nackdel för bolagets värde och därmed för dess delägare, det vill säga er båda.

” När det gäller priset så kan det vara hopplöst att fastställa utan ett kompanjonavtal"

 

Mvh advokat Johan Engborg Advokatfirman Nova

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem.

ADVOKATER >> Lars Andersson Rosenberg Advokatbyrå, Helsingborg >> Thorbjörn Hilleskog Wistrand Advokatbyrå, Malmö >> Bertil Strid Amber Advokatbyrå, Värnamo >> Magnus Hedenberg Bring & Bergkvist HB, Göteborg >> Lars Halldin Advokatfirman Halldin AB, Göteborg >> Johan Engborg Advokatfirman Nova, Stockholm >> Lasse Gärdlund Advokataktiebolaget Gärdlund AB, Norrtälje >> Göran Smedberg Cross Advokater, Stockholm >> Per Larsson Per Larsson AB, Sundsvall >> Lars–Håkan Lindberg Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå >> Lennart Campenhausen, Campenhausen Advokat AB, Göteborg

PATENT OCH VARUMÄRKEN >> Lars Göransson Groth & Co, Stockholm

FÖRSÄKRINGAR >> Lennart Berg Advise Risk & Försäkring AB, Malmö

25


[annorlunda affärer]

Företaget som ger många lax

Niklas Eliasson hittade en väg in I företagandet med sin Golf in sync.

Den handmålade jiggen las ut på Facebook. Och det blev napp direkt. Nu har de tre kompisarna startat ett eget fiskeföretag, som växer enormt. 

Uppfinnare synkar golfspelare Har gått långt över förväntan Niklas Eliasson är golfare – och uppfinnare. Hans senaste skapelse har tagit idrottsvärlden med storm. Text: & foto: Tobias sandblom

mina föräldrars garage. Jag köpte hem alla delar från Asien och satte ihop det. Efterfrågan var stor, det var enormt svettigt för att få ut produkten.

Tidigare arbetade Niklas Eliasson, från Vallda utanför Kungsbacka, med att lära ut det svåra spelet. – Jag noterade då att många använde handlederna när de chippade och pitchade, säger Eliasson. Han knåpade då ihop en pryl som gör det omöjligt att snärta till med handlederna. Istället tvingas man slå korrekt. – Första produktionen skedde hemma i

Nu använder flera Europatourspelare hans produkt, som heter Golf in sync. Bra PR för den nyblivne företagaren. – Nu köper jag in träningsprylen i sin helhet från Asien. Jag har marknadsfört den på flera stora tävlingar och det har gått långt över förväntan. Faktum är att jag har flera andra uppfinningar på gång, men det dröjer lite innan jag kan avslöja vad det är. Jag ser detaljer mest hela tiden, säger Niklas Eliasson.26

Text: Tobias sandblom

Henrik Persson, Christian Svensson och Karl Bane från Hedared utanför Borås har länge småpillat med att göra fiskedrag. De har gjort egentillverkade beten och airbrushat dem. – Tanken var att vi skulle lägga ut det på nätet, men en jigg råkade hamna på Facebook lite för tidigt, säger Henrik Persson. Det blev en mindre folkstorm. Kompistrion blev tagen på sängen. Flera butiker hörde av sig och ville ha deras produkt. – Det fanns målad jigg redan innan, men vår är mer avancerad och har en annan profil. Den är tjock i botten och skapar en annan silhuett i vattnet. Med den får man gös och gädda. Det är bra fiske med det draget. Kompisarna har nu bildat ett aktiebolag och säljer till åtta butiker i Sverige. De har även slagit sig in på den tyska marknaden. – En säljare där vill ha ensamrätt i Tyskland, Schweiz, Holland och Belgien. Vi tillverkar fortfarande allt själva eftersom vi vill hålla en hög kvalitet. Det ska vara handgjutet och handmålat, säger Henrik Persson.

Rejält drag efter drag blev det när Henrik Persson, Christian Svensson och Karl Bane la ut en jigg på Facebook.


[annorlunda affärer]

Glada miner i köket. Fr v: Sergiu Catriha, Annika Tobiasson, Sofia Thieu, Ceasar Cirja, May Olsson, Sophie Nyberg och Gillis Dahlström.Text & foto: peter fredriksson

För sex år sedan började han bygga på lokalen till Arontorps Kroppkakor & mat. – Då gällde det att vända på slantarna. Bankerna trodde ju inte på det här med att öppna en restaurang som ligger på en avlägsen åker på Öland.

Båtuthyrning vinstlott för Alexander Alexander Lindgren förvandlade sin hobby till ett vinstdrivande sommarföretag. 

Text & foto: peter fredriksson

När han för sex år sedan fick möjlighet att ta över Gräsö Kanotcentral efter dess tidig-

Först och främst fick han använda eget sparkapital, men sen fick han även hjälp företaget Nybyggarna. – De var nog de enda som trodde på min idé, säger han. 2010 slog Arontorps kroppkakor & mat upp sina portar, och då var de fyra anställda. – Det är klart att det var lite tufft i början. Men vi har vuxit så fort i både omsättning och lönsamhet att det varit svårt att hänga med. Som tur var har mina leverantörer trott på mig och ställt upp, och det är jag tacksam för.

are ägare passade han på att slå till. Företaget som har sin bas i idylliska Gräsö lockar mycket turister sommartid och Alexander Lindgren såg möjligheterna till att tjäna pengar på uthyrning av kajaker och småbåtar. – Jag har alltid drömt om att vara egenföretagare och här fick jag chans till en rivstart. Med tanke på företagets inriktning kommer i stort sett alla intäkter från sommaren, och det har gjort att Alexander under de senaste åren varvat företagandet med olika anställningar och nu senast studier. – Det passar mig utmärkt att jobba med detta under sommaren, sportfiske och paddling ju mina fritidsintressen. Dessutom kommer jag i kontakt med så mycket trev-

Förra året gick företaget äntligen med vinst, vilket Gillis Dahlström menar är att kvitto på att han satsat rätt. – Receptet för framgång är hårt arbete och ett bra kundbemötande.

Arontorps Kroppkakor & Mat AB Anställda: 15 Omsättning: 12,2 miljoner kronor Res. e. finansnetto: 820 000 kronor Säte: Färjestaden

Foto: Privat

Många skrattade åt Gillis Dahlström som ville starta kroppkakerestaurang på en åker i glesbygden. Men satsningen är nu inne på sitt fjärde år och går som tåget.

Båt & Kajak Boden Företagsform: Enskild firma Omsättning: 100 000 kronor Ort: Östhammar liga kunder från hela världen, säger han och tillägger att många kunder även deltar i de nybörjarkurser i paddling som han erbjuder.

27


ππ

Inget företag är för litet för en bra växel. Ge era kunder ett proffsigare bemötande. Med Tele2 Växel Mobil kopplar ni snabbt och enkelt samtal inom företaget. Ingen dyr hårdvara krävs, hela växeln ryms i en app. Kan du skicka ett SMS, kan du koppla ett samtal. Välkommen till en smartare växel!

Tele2 Växel Mobil från

44

kr / mån

för medlemmar i Fria Företagare (ord pris 49 kr)

Prata med våra säljare för att beställa redan idag, gå in på tele2.se/business eller ring 0200-23 23 23. Ange alltid avtalsnummer 895010-T vid beställning.


TEMA: PERSONAL & ANSTÄLLNINGAR

Tänk på det här vid

anställning

7

schyssta löneförmåner

anställ med stöd av Arbetsförmedlingen

Plus & minus med

TJÄNSTEPENSION Så funkar det!


[personal & anställning]

Hela gänget. Fr v Johan Lundqvist, Adam Arvidsson, Simon Olofsson, Jonas Olofsson och Anneli Olofsson.

Jocar gick från en till fem Jonas Olofsson hade tänkt sig att driva sitt företag Jocar på egen hand. Men livet blev inte som han hade tänkt sig. Kunderna strömmade till och snart blev han tvungen att anställa för att hinna med. Text & foto: peter fredriksson

Nu räknar lönelistan till fem personer. – En alldeles lagom personalstyrka, säger den lycklige entreprenören som haft stor nytta av olika former av offentliga stöd vid anställningar.

En kille fick praktisera på verkstadsgolvet under gymnasiet och honom såg han till att behålla. En annan kom hit via Arbetsförmedlingen som betalade lönen i sex månader.

– Det vi håller på med är väldigt speciellt och jag skulle inte kunna anställa någon rakt av. Tack vare praktikplatserna fick de vara här utan krav på att prestera. På så sätt kom de in i jobbet på ett bra sätt, säger han. De ursprungliga planerna på att gå ensam hemma och pula i garaget har därmed helt gått i stöpet. – Nu levererar vi karosser till hela världen.

Brist på kockar problem för restauranger Vi söker med ljus och lykta efter personal varje år Andreas Strömberg på Halltorps Gästgiveri dras med ett stort bekymmer. Det är väldigt svårt att hitta kompetenta kockar och kallskänkor. 

Text & foto: peter fredriksson

– Vi söker med ljus och lykta efter personal varje år. Och inte blir det bättre. På grund av politiska beslut har ett flertal restaurangskolor stängts, vilket innebär att det kommer att bli ännu svårare att rekrytera till de här yrkena i framtiden, säger han och tilläg-

2

ger att värst är det inför de större helgerna. Då behöver de 23 fast anställda få uppbackning av ungefär lika många visstidsanställda. – Vi anställer först och främst genom kontakter eller bland dem som tidigare anmält intresse, men generellt är läget förtvivlat för hela branschen. Andreas Strömberg menar att den svenska restaurangnäringen kan erbjuda hur mycket jobb som helst, och det saknas inte bara kockar och kallskänkor. Det råder även brist på servispersonal och vinkypare.

Andreas Strömberg, gästgivare.


Ola Svensson på Vedeby Bilrekonditionering är mån om sina anställda. Under de 19 år som han drivit företaget har endast sex personer slutat. I dag har han sju personer anställda varav de flesta varit med under lång tid. Text & foto: peter fredriksson

– Det strömmar igenom mängder med bilar här varje dag. Därför måste jag lita på att mina anställda gör ett bra jobb, jag kan inte

Fr v Andreas Hoberg, Jonas Pettersson, Dennis Byström, Joakim Söderberg, Ola Svensson, Tomas Nilsson och Mikael Andreasson. detaljkontrollera allt som de gör, säger han och tillägger att han aldrig haft problem med att rekrytera. I stort sett alla känner varandra sedan tidigare, och det är en fördel eftersom den sociala biten är viktig. – Det tar tid och energi att lära upp nyanställda. Den här branschen är lite speciell

och det är nästan omöjligt att hitta någon som kan jobbet, säger han.

För tio år sedan var åtta av tio kunder bilförsäljare, men i dag står privatkunderna för ungefär hälften av omsättningen. – Det gör att vi har betydligt fler kundkontakter än förr.

Henrik rekryterar på olika sätt När Henrik Wachtmeister på Skärva Gård genom ett arv fick möjlighet att köpa loss en del av en större jordbruksfastighet tog han chansen. Text & foto: peter fredriksson

– Byggnaderna var i dåligt skick och egentligen var det en usel idé att bli ägare till fastigheten. Själv hade jag varit utbränd och om det var något jag inte behövde var det att få ännu mer saker att göra, säger han. Samtidigt insåg han att den stora mängden arbete skulle kunna bli till en resurs för att hjälpa sjukskrivna eller långtidsarbetslösa att komma tillbaka.

Att driva en gård med tillhörande restaurangverksamhet där man använder sig av råvaror från de egna odlingarna kräver både arbetskraft och planering. I verksamheten finns det numera fyra ordinarie anställda och till det kommer såväl personer som arbetstränar, är på praktik eller som kommit hit som volontärer. – Det känns bra att ge människor den möjligheten.

Henrik Wachtmeister med dagens bemanning.

3


[personal & anställning]

Håll koll på semesterlagen Alla har rätt till minst 25 dagars semesterledighet. Men det är bara intjänad semester som ger rätt till lön. Dessutom går det att avtala bort ledigheten om det rör sig om en anställning som varar högst tre veckor. Men då ska den anställde istället få semesterersättning. 

4

rätt att spara upp till fem betalda semesterdagar till ett kommande semesterår.

Text & foto: Anna svensson

Visste du att...

Semesterlönen kan beräknas på två sätt. Antingen genom den så kallade sammalöneregeln, och används vid fast vecko- och månadslön. Då får den anställde sin lön plus ett tillägg med 0,43 procent.

Procentregeln används vid övriga former som till exempel provisionsbaserad lön, ej semestergrundande frånvaro eller ändrad sysselsättningsgrad. Semesterlönen i de här fallen blir då tolv procent. Alla anställda har

Brist på arbetskraft

Bemanning ökar

Utomhus utan avdrag

En fjärdedel av de svenska företagen

Under tredje kvartalet 2014 väntar

Effekten av fysisk aktivitet är större i

växer inte som planerat på grund av brist på utbildad arbetskraft. Inte sedan hösten 2011 har bristen varit ett större hinder i Sverige än nu, enligt en undersökning av Grant Thornton. Det är dock bara en knapp tredjedel (31 procent) av företagen som räknar med att öka antalet anställda under det kommande året.

sig 34 procent av bemanningsföretagen en ökad efterfrågan. 40 procent väntar sig att den blir oförändrad och 26 procent räknar med en minskad efterfrågan. Svensk ekonomi började återhämta sig under tredje kvartalet förra året, men Almega bedömer att återhämtningen kommer gå långsamt.

naturen än inomhus. Enligt Skatteverket är bergsklättring utomhus inte en avdragsgill friskvårdsförmån, medan klätterväggen inne är det. Avdragsgillt att cykla i fönsterlös källare på gym, men inte på fjället. Reglerna missgynnar folkhälsan, menar Sofie Jugård Löfgren, vd för Aktivut som erbjuder friskvård ute.

...alla företag omfattas av semesterlagen, även om det saknas kollektivavtal.


[personal & anställning]

Tjänstepension – attraktiv löneförmån Nio av tio anställda har i dag tjänstepension där upplägget styrs genom olika kollektivavtal. Samtidigt saknar många småföretagare kollektivavtal, vilket gör att det är upp till dem själva om de vill teckna en frivillig tjänstepension. Text: Anna svensson

foto: FOTOLIA

I den kollektivavtalade tjänstepensionen avsätter arbetsgivaren ofta 4,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp samt 30 procent på nivåerna mellan 7,5 och 30. Ofta ingår det även en sjukförsäkring samt en vårdförsäkring som innebär att de anställda kan komma tillbaka snabbare efter sjukdomar eller skador. I vissa fall går det att göra betydligt större avdrag för inbetalningar genom den så kallade kompletteringsregeln som används då kompensation ska ges för eftersatta pensionsavsättningar eller en förtida pensionering. Enligt huvudregeln får arbetsgivaren göra avdrag för premien upp till 30 procent av lönen, dock högst upp till 10 basbelopp. På avsättningarna till tjänstepensionen betalas särskild löneskatt medan den anställde beskattas för inkomst av tjänst när pengarna betalas ut. Flera skatteexperter menar att det kan

vara en nackdel ur en rent skattemässig synpunkt att ge sig själv som företagsledare tjänstepension eftersom det kan vara bättre att låta pengarna stå kvar i det egna företaget. Då kan man i framtiden välja att ta ut beloppet som till exempel utdelning, som i dagsläget ger en lägre beskattning.

Nio av tio trivs på jobbet

Skatteverket i samarbete Dags för BOT-avdrag?

Det kan kännas kämpigt att börja jobba

Ett nytt fenomen är att de som vill und-

BOT-avdraget – ett skatteavdrag för egen-

igen semestern – men de allra flesta gillar sitt arbete. En ny undersökning från hälsoföretaget Previa visar att nio av tio anställda trivs på jobbet. Bara en av hundra trivs inte alls. – Att ha ett meningsfullt jobb och bra arbetskamrater är avgörande för livskvaliteten, säger Per Larsson, beteendevetare på Previa.

vika skatt bildar bolag i Estland, men verkar i Sverige. Skatteverket samverkar därför med skattemyndigheten i Estland. "Vi har sett en aktiv marknadsföring från olika aktörer i Estland gentemot svenska företagare", säger Pia Bergman, nationell samordnare för Skatteverkets kontroll av grov ekonomisk brottslighet.

vård – är ett konkret förslag för att minska trycket på sjukvården. Det skulle hjälpa människor att få råd att förebygga ohälsa på sina egna villkor, föreslår Kroppsterapeuternas Yrkesförbund som i denna fråga via branschorganisationer representerar hela friskvårdsbranschen.

alternativ direktpension

Är ett mer flexibelt alternativ som inte låser in kapitalet. Lösningen omfattar en pensionsutfästelse och pantsättning till förmån för anställd/ägare.

5


[personal & anställning]

Förebyggande hälsovård ofta lönsamt för småföretagare Fram till 1993 fick folkhälsovården statliga bidrag, vilket gjorde att de kunde subventionera sina tjänster. I dag får arbetsgivarna betala de fulla kostnaderna, vilket gjort att det är ytterst få småföretagare som numera är anslutna. Många menar att de kan få samma hälsovård via den vanliga vården. Men det finns fortfarande vissa fördelar med att vända sig till företagshälsovården.

Andra tjänster som kan vara värdefulla för dig som arbetsgivare är att du kan få hjälp med det förebyggande arbetsmiljöarbetet samt arbetslivsinriktad rehabilitering, vilket i sin tur kan göra att sjukfrånvaron minskar. Skulle Skatteverket mot förmodan pröva frågan om förmån och avdragsrätt vid en eventuell skatterevision är det en fördel om fakturan kommer från just företagshälsovården och inte från den offentliga vården.

Text: Anna svensson foto: peter fredriksson

De flesta tjänster som företagshälsovården utför är skattefria för de anställda samtidigt som de är fullt avdragsgilla för arbetsgivaren. Men sen ingår det ofta en grundlig hälsoundersökning av samtliga anställda i samband med att man ansluter företaget. Många upplever att det är enklare att snabbt komma i kontakt med en läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast genom företagshälsovården än via den offentliga vården.

6

skatteregler Fri företagshälsovård är ofta en skattefri förmån för de anställda och avdragsgill för arbetsgivaren. Samma sak gäller för vård- och behandlingskostnader i samband med rehabilitering och förebyggande behandling.

Småföretag dominerar

S vill försämra LAS

Slipper tv-avgift för dator

Myten: Jätteföretag dominerar den privata vården och omsorgen. Verkligheten: Vård och omsorg är i huvudsak en småföretagarbransch. 93 procent av företagen har färre än 20 anställda. Det finns även stora företag verksamma. Inom exempelvis äldreboende är Attendo störst med 4,7 procent av marknaden.  Källa: Vårdföretagarna

Enligt dagens regelverk får två personer undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar på småföretag (max tio anställda). Miljöpartiet och de borgerliga genomförde undantaget. En månad före valet meddelade Ylva Johansson (s) att hennes parti vill ta bort undantaget. Det ger företag sämre möjlighet att behlla nyckelkompetens vid nedskärningar.

Radiotjänst hotade landets alla småföretagare och privatpersoner med att de var tvungna att betala tv-avgift för sina datorer och surfplattor med internetuppkoppling. En extra kostnad på 2000 kronor per år. Men Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat att en dator inte kan anses vara en tv-mottagare och Radiotjänst kan inte längre ta ut avgiften.


[personal & anställning]

Ny personal? Det finns flera stöd att få. Läs mer på arbetsförmedlingen. se, klicka på arbetsgivare och sedan arbetsgivarstöd.

Förmånliga ekonomiska stöd vid anställning Yrkesintroduktion, nystartsjobb, lönebidrag, instegsjobb, särskilt anställningsstöd och praktik.Arbetsförmedlingen erbjuder flera ekonomiska stöd för dig som vill anställa ny personal. Syftet med de olika stöden är att få ut olika kategorier av arbetslösa på arbetsmarknaden.

anställde, inklusive arbetsgivareersättning och semesterlön. Normalt går det att få lönebidraget i upp till fyra år.Yrkesintroduktion omfattar ungdomar mellan 15 och 25 år och som helt saknar erfarenheter av branschen. Här kan du få ersättning som motsvarar arbetsgivareavgiften i upp till tolv månader, men det krävs att du sätter av tid för handledning. Nystartsjobben riktar sig till långtidsar-

betslösa samt invandrare och ger en ersättning upp till den dubbla arbetsgivareavgiften i ett till tio år, beroende på personens ålder och bakgrund. Du kan få lönebidrag om du anställer personer med nedsatt arbetsförmåga och här handlar det om hela lönekostnaden för den

När det gäller långtidsarbetslösa som deltar i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin går det att få upp till 85 procent av lönen i stöd samt ett fast belopp för handledning. Det här stödet gäller i ett år med möjlighet till förlängning. Slutligen finns det även praktikplatser där Försäkringskassan betalar aktivitetsstöd i upp till sex månader, vilket innebär att praktikanten inte kostar ditt företag något.

Personalen i molnet

Supermiljöbilspremie

Fler hantverkare behövs

Företag i restaurang-, frisör- och tvätteribranscherna har tvingats noga anteckna i gröna boken vem som jobbar och vara beredda på Skatteverkets kontroller. Nu kan den ersättas av Sveriges första certifierade personalliggare i molnet från Hogia. Där registreras närvaro via dator eller surfplatta, enligt Skatteverkets regler, och lagras på säkra servrar.

Förlängning av supermiljöbilspremien (40 000 kr) till 2017. Det utlovar Alliansen i sitt valmanifest. Därefter ska de som köper miljövänliga bilar få en premie, som betalas av de bilar som släpper ut mest. Av de 2 554 nya supermiljöbilar som hade registrerats till och med juli i år, var mer än hälften, 1 393, Mitsubishis laddhybrid Outlander.  Källa: Ynnor

Efterfrågan på riktiga hantverkare växer. Samtidigt har antalet elever på landets lärlingsutbildningar halverats sedan 2010. – Att bredda yrkesintroduktionsanställningarna till våra småföretag är ett bra första steg, säger Johan T. Sterndal, VD Hantverkarna. Många småföretag saknar anställda och därmed kollektivavtal utestängs de från den jobbskapande reformen.

Text & foto: Anna svensson

7


Friskvård.

[tema ANSTÄLLA] [personal & anställning]

Enklare motion eller friskvård som till exempel ett gymkort, massage eller fotvård är skattefritt under förutsättning att det erbjuds alla anställda. Hit hör även enklare motionskläder som har arbetsgivarens reklamtryck.

Grupplivförsäkring.

En så kallad TGL (tjänstegruppliv) är skattefri om den motsvarar den som statligt anställda får. Normalt innebär detta ett dödsfallsbelopp på sex basbelopp till maka/sambo om den försäkrade avlider före 55 års ålder, därefter trappas basbeloppen av.

Förmånliga förmåner som är Har du aktiebolag? Grattis. De här avdragsgilla förmånerna kan du ge dig själv och dina anställda, utan att det uppstår förmånsbeskattning vid privat nyttjande.

Mobiltelefon.

Med ett fastprisabonnemang blir det ingen förmånsbeskattning för privata samtal, under förutsättning att telefonen behövs i arbetet.

Gåvor.

Alla som varit verksamma i företaget längre tid än sex år har rätt att få en minnesgåva för 15000 kronor inklusive moms när de fyller 50 respektive 60 år. Dessutom kan du ge alla anställda en julgåva för 450 kronor inklusive moms varje år.

Synhjälpmedel. Facktidskrifter.

Om dessa har en väsentlig betydelse för jobbet och har ett begränsat värde är de alltid skattefria. Men se upp med dagstidningar. Om hushållet endast har en dagstidning som arbetsgivaren bekostar blir den skattepliktig.

8

Synundersökning och bildskärmsglasögon är skattefria under förutsättning att dessa behövs i jobbet. Däremot är vanliga glasögon skattepliktiga.

Text: Anna Svensson

Fika.

Du kan alltid bjuda dig själv och dina anställda på enklare förtäring som inte motsvarar en måltid. I praktiken innebär detta fritt kaffe och kakor eller frukt. Värdet bör inte överstiga 35 kronor per arbetsdag.

Profile for Fria Företagare

Fria Företagare 2014 #2  

Ur innehållet: Rickard tar sig ton Höjd moms - ett dråpslag Så tycker riksdagspartierna.

Fria Företagare 2014 #2  

Ur innehållet: Rickard tar sig ton Höjd moms - ett dråpslag Så tycker riksdagspartierna.

Advertisement