__MAIN_TEXT__

Page 1

2014#1

Borås vill bli modets

Mecka

TV-profilen Ellinor Persson:

”Jag vill vara

min egen chef” Torghandlare ogillar nya regler

Ljubo

”pØlsemannen” – investerar i Rosengård The Shirt Factory –arbetsprovet blev succéföretag

TEMA: Resa i tjänsten En tidning från företagarförbundet Fria Företagare


2013 betalade SmåA ut drygt 440 miljoner kronor i ersättning till ca 8 000 arbetslösa företagare

Fullspäckat med förmåner!

Många av dem hade inte en tanke på att de skulle behöva vår hjälp

Företagarförbun

det Fria Föret

agare

Som anställd är det en självklarhet att vara medlem i en a-kassa, även företagare och familjemedlemmar verksamma i företaget har samma rätt. För en låg medlemsavgift får du ersättning om det värsta skulle hända och du inte kan fortsätta bedriva verksamhet i företaget. Vi ersätter vid tillfälligt uppehåll, vid avveckling eller konkurs.

2466 454 5 4602 2 515

FÖRETAGET AB JOHN DOE

Skulle du bli arbetslös har SmåA som mål att handlägga din ansökan så snabbt, effektivt och rättssäkert som bara möjligt.

MONTH-YE

AR

11-14

Vill du veta m er om kopplade till les kortet och andra förmåner som är smore, gå in på www.lessmor e.se/ff *Medlemskorte t ski

Våra medlemmar finns spridda runt hela Sverige och är verksamma inom drygt 130 branscher. Det ger våra handläggare en bred och viktig kunskapsgrund när SmåA som myndighetsutövare skall följa de lagar och regler som Sveriges Riksdag beslutar om. På SmåA har vi fokus på att, inom ramen för dessa lagar, alltid se till våra medlemmars bästa.

ckas till dig efte r att du betalt den nya medle msavgiften för 2013.

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

Dunbar Direct

VALID THRU

Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat och kan ta del av bra samt kvalificerade medlemstjänster och förmåner. Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

KaLLELSE

KALLELSE

Förbundsstämma

ÅRSMÖTE

Lördagen den 26 april 2014 Clarion Grand Hotel, stortorget 8, 251 11 Helsingborg

Fria Företagare Företagarförbundet Skåne

Program 11.30–12.00 12.00–13.00 13.00–

Härmed kallas Du till årsmöte enligt ovan torsdagen den 29 april 2014 kl. 18.00

Registrering av deltagande medlemmar Lunch Förbundsstämma – närvaro endast för medlemmar

Plats: Elite Hotel Mollberg i Helsingborg.

Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 31 mars 2014 och skickas till: Företagarförbundet Fria Företagare, Box 1132, 262 22 Ängelholm.

Efter årsmötet ca: kl. 19.30 bjuder vi på en lättare måltid.

AnMälAn lämnas enligt nedan senast den 31 mars 2014.

AnmälAn lämnas enligt nedan senast den 15 april 2014. Anmälan är bindande.

Handlingar till förbundsstämman kommer att finnas tillgängliga på www.ff.se för anmälda deltagare en vecka innan själva stämman. Kontakta medlemskansliet för att få inloggningsuppgifter.

Ej avanmält deltagande, senast 28 april, debiteras kostnad för mat.

Välkomna! Företagarförbundet Fria Företagares styrelse

Anmäl Dig genom att faxa in talongen senast 31 mars 2014 till kansliet på fax 0431-831 85 eller skicka ett mail med uppgifterna nedan till: info@ff.se

❲ ❳ Jag /vi

kommer på Företagarförbundets Fria Företagare Förbundsstämma den26 april 2014 Medlemsnr

Telefon dagtid

Varmt välkomna!

Anmäl Dig genom att faxa in talongen senast fredagen den 15 april 2014 till kansliet på fax 0431-831 85 eller skicka ett mail med uppgifterna nedan till: skane@ff.se

❲ ❳ Jag /vi kommer på Företagarförbundet Fria Företagare i Skånes årsmöte 29 april 2014 Medlemsnr

Företag

Företag

Namn

Namn

Telefon dagtid


[innehåll]

”Bra för småföretagen – bra för Sverige!” D

TV-KÄND FÖRETAGARE – Ellinor Persson gillar friheten med att driva eget. sid 4-5

en 14 september är det dags att rösta igen, då är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Fria Företagare kommer under året att fortsätta jobba med opinionsbildning för att lyfta betydelsen av småföretagen för Sverige.

ENSAM ELLER MED FAMILJEN – sex av tio nyföretasid 6-7

gare startar på egen hand.

THE SHIRT FACTORY

FÅRVALLNING

“Lärlingssystem är oslagbart i de flesta hantverksyrken” . sid 12-13

Marianne använder fyrfota vänner för grupputveckling. sid 22

TEMA Resa I tjänsten!

V

illkoren för Sveriges småföretagare har stor betydelse för utvecklingen i Sverige både vad det gäller tillväxt och nya arbetstillfällen. Småföretagen (de som har 49 eller färre anställda) är Sveriges största arbetsgivare i den privata sektorn och ca 80 procent av alla nya jobb i landet de senaste 20 åren kommer från dessa.

F

Kapa kostnader på hotell och transport eller res som en rockstjärna!

ria Företagare fokuserar på de allra minsta av dessa företag, de med upp till 10 anställda och som representerar över 96 procent av alla företag i Sverige (lantbruk undantaget). 68 procent är soloföretag och här finns den största tillväxtpotentialen; allt från nyföretagande till utvecklingen i att gå från att vara soloföretagare till att anställa fler och fler. De minsta företagen måste få bästa möjliga förutsättningar att starta, äga, driva och utveckla företag. Det är av stor betydelse för alla medborgare i Sverige. För jobben, för skolan och sjukvården, för välfärden.

BILAGAN

EFTER DRAKAR & PÖLSER

NYA REGLER

Nu lägger Ljubo sitt fokus på Rosengård.

– kassakrav på torghandeln bara en av många nya regler. sid 10-11

 sid 16-17

DIGITALT

OFFENTLIG UPPHANDLING – överprövning kan löna sig. sid 21

V

i vet också att en av huvudfrågorna i valet kommer att vara primärt sysselsättningen, kanske även skolfrågan hamnar i fokus. I vår undersökning tillsammans med Visma rankade 6 000 småföretagare dessa förbättringsområden högst:

– Manuel öppnar nya reklamplatser för småföretagare. sid 27

INKUBATOR PÅ MODET – Borås satsar på nischad sid 18-19

inkubator.

1. Sjuklönesystemet 2. Arbetsgivaravgifterna 3. Enklare regelsystem 4. Lagen om anställningsskydd 5. 3:12-reglerna 6. Beskattning av risk- och investeringskapital

Visste du att... Med företagarförbundet Fria Företagares samarbete med Lessmore får du som medlem tillsammans med 40 000 andra småföretagare, tillgång till mycket gynnsamma storkundsrabatter från hundratals välkända leverantörer och varumärken.Förutom förmånerna via Lessmore kan du som medlem även ta del utav er–bjudanden från följande företag: Tele2, OKQ8, Office Depot, DB Schenker och Partner Försäkringar.

ordförande Företagarförbundet Fria Företagare

>>kontaktinfo

>>Vill du bli medlem?

Kerstin Nilsson

>>Artiklar

FöretagarFörbundets åsikter.

Fria Företagare är organ för

Tel: 020–760 761 (anknytning 1)

Sölve Dahlgren

Skickas till info@dahlgren.net.

Det är fritt att citera Fria

företagarförbundet Fria Företa-

Fax 0431–831 85

>>säljansvarig

Märk mailet med Fria Företagare.

Företagare, källan ska dock alltid

gare.

>>Tryckeri

Vendator

>>övrigt

uppges.

Box 1132, 262 22 Ängelholm

Bold Printing

>>layout/original

Åsikter uttryckta i denna publika-

>>webben

www.ff.se

>>Ansvarig utgivare

LT Mediacenter Sverige AB

tion är antingen skribenternas

Facebook: FöretagarFörbundet

e–post: info@ff.se

Mats Assarsson

>>redaktör

egna eller de intervjuades och

www.ff.se

Telefon: 020–760 761

>>Redaktionsråd

Sölve Dahlgren

speglar nödvändigtvis inte den

>>omslagsfoto

Fax: 0431–831 85

Mats Assarsson

info@dahlgren.net

ansvarige utgivararens eller

Peter Fredriksson

3


[kändisföretagaren]

satsar på företagsuppdrag Med 1500 direktsändningar i bagaget är Ellinor Persson en riktig ringräv inom tevebranschen. Numera ligger allt fokus på uppdragen som moderator och debattledare. – Det är en stabil marknad med kunder som ofta återkommer, säger hon. 

För den breda publiken slog hon igenom redan i slutet på 1980-talet i Unga tvåan och därefter rullade programledaruppdragen på i en strid ström. I hennes CV finns allt ifrån Vi i femman, Vilda Djur och Uppdrag Musik till redaktörsjobb för Robinson och Kanal 5:s Lotta. Dessutom har hon tävlat i SVT:s På Spåret, bland annat knep hon förstaplatsen 2013 tillsammans Dick Harrisson och det var ett stort ögonblick som dock kostade henne två kunder. – Ja, jag blev faktiskt lite överraskad över att jag tappade dem. Men ibland är det faktiskt en belastning att vara teveaktuell, säger hon med ett skratt när vi får ett kort samtal med henne mellan två olika möten.

Närmast till hands står moderatoruppdrag för bland andra Martin & Servera samt Svensk Byggtjänst och just nu handlar det mesta om att läsa in sig på de olika företagen. – Jag vill känna mig säker och trygg i det jag gör. Därför lägger jag ned otroligt mycket tid på förberedelserna, och det är något som jag vet att mina kunder uppskattar och är villiga att betala för, säger hon och tillägger att hon ser det som en stor fördel att de flesta av uppdragen går av stapeln hemma i Stockholm.

En annan fördel med företagskunder är att det i nästan samtliga fall handlar om uppdrag på kontorstid, det är ytterst sällan hon behöver stå scenen på kvällar eller helger. – Men därmed inte sagt att jag inte jobbar då. För mig är den riktig stora lockelsen med att driva eget företag att jag själv kan disponera min tid, säger Ellinor Persson som konstaterar att så har det varit sedan hon som tonåring jobbade extra på ICA.

4

Text & foto: Peter fredriksson

Då kunde hon inte förstå varför man fick betalt per timme och inte efter vad man utförde. Den som gick och drog benen efter sig fick lika mycket i lönekuvertet som den som verkligen ansträngde sig. – Sen kunde jag heller inte förstå vitsen med stämpelklocka, för mig var det ett sätt att visa att man inte litade på sina anställda. Redan då bestämde jag mig för att den dag jag blir vuxen, då skulle jag minsann inte bli anställd utan istället driva ett eget företag. Och på den vägen blev det.

Efter att ha kommit på andra plats i Fröken Sverige 1988 jobbade hon under en period som konferencier innan hon blev programledare på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö. Vid 25 års ålder registrerade hon sin enskilda firma och 2006 bildade hon sitt aktiebolag Ellinor Persson AB. – Visst har jag blivit erbjuden flera anställningar, men jag har hållit fast vid mitt ungdomsbeslut om att aldrig någonsin ha en chef som bestämmer över mig. Och det är jag väldigt glad över. Det har rullat på bra genom åren, jag har alltid kunnat bestämma hur mycket eller lite jag vill jobba, säger hon men tillägger att hon alltid sett till att ta bra betalt. Att sänka priset för att få uppdrag har aldrig varit ett alternativ, och det har visat sig vara en vinnande strategi även under lågkonjunkturer. – I dagsläget arbetar jag halvtid för att ha mer tid för min familj, men på sikt kommer jag troligen att växla upp till heltid. Däremot har jag inga planer på att anställa, det räcker med mig själv i bolaget, säger hon och tilläg-

ger att hon ser aktiebolaget som den absolut bästa bolagsformen.

Dels är det enkelt att separera den privata ekonomin från företagets, men sedan hoppas hon även att revisorns underskrift minskar risken för krångel med Skatteverket. – Ja, jag måste säga att jag är livrädd för Skatteverket. Även om jag är lite av ett kontrollfreak tycker jag att det känns mycket lugnare när jag vet att räkenskaperna gåtts igenom av min revisor. Det är väl investerade pengar för att kunna sova gott om natten.

Ellinor Persson om... ...att vara företagare ”Är både bra och dåligt att vara känd från teve. Det kan öppna många dörrar, men det kan även göra att vissa kunder drar öronen åt sig. Jag förlorade två uppdragsgivare när jag vann På Spåret 2013.” ...kändisskapet ”Jag har aldrig varit anställd. Och det är jag väldigt glad över. Att själv kunna styra över sin tid är guld värt, det tror jag de flesta företagare är överens om.”

...att sänka priset Det ska man aldrig någonsin gå med på. Om kunderna vänjer sig vid låga priser blir det väldigt svårt att öka dessa i efterhand. Om man har något att erbjuda ska man inte vara blyg utan istället se till att få rätt betalt redan från början.

Ellinor Persson Ålder: 48 Familj: Sambo och två barn Bakgrund: Född i Sveg, uppvuxen i Sundsvall Gör: Moderator och debattledare


”Jag har aldrig varit anställd. Och det är jag väldigt glad över”

1988 Programledare Unga tvåan 1990  Kosmopol, SVT 1991  Vi i femman, SVT 1995  Resumé Direkt, TV3

1996 Programledare för ishockeyVM från Wien, TV3

2001 Programledare för SVT:s  Upp till bevis

1998 Programledare TV3:s Vilda djur

2006 Tävlande i SVT:s Otroligt antikt

1999 Programledare för SVT:s  Uppdrag: Musik

2013 Vann SVT:s På spåret för andra gången

5


[medlemspanelen]

Småföretagare startar på egen hand De svenska nyföretagarna tycks vara lite av ensamvargar , sex av tio startar nämligen på egen hand. När det gäller företag med flera ägare startas dessa oftast tillsammans med en nära släkting. 

Text: Anna svensson

Fria Företagare har tillsammans med ekonomiföretaget Visma via utskick med e-post frågat 5 860 småföretag inom flera branscher om de startade företaget själva eller tillsammans med någon annan.

I mailskörden framgick det ett mycket tydligt mönster, och det är att den absoluta majoriteten, hela 58 procent, hade varit ensamma. Lika tydligt var mönstret när det gällde företag med flera ägare, där svarade

19 procent att de hade startat verksamheten med en familjmedlem.

På tredje plats med 12 procent av rösterna svarade man att företaget etablerats tillsammans med en tidigare kollega medan nio procent uppgav att de hade gjort det tillsammans med en kompis. På femte och sista plats svarade tre procent av de tillfrågade att man antingen ärvt familjeföretaget eller att man gjort ett utköp från en tidigare arbetsgivare.

VISSTE DU ATT...

...svenska småföretagare ofta driver flera verksamheter i olika företag parallellt. Av Sveriges cirka en miljon småföretag finns det endast hälften så många ägare, vilket innebär att man i genomsnitt driver två företag.

... i den här undersökningen uppgav närmare vart tredje tillfrågad att det senaste företaget de startat är det andra för dem, medan 15 procent uppgav att de startat fler företag än så. Resterande 57 procent nöjde sig än så länge med att driva ett företag.

...gotlänningarna fördrar oftare att starta företag tillsammans med släktingar än i resten av landet, medan blekingarna toppar listan med största andelen ensamstarter. I Dalarna är det vanligare att starta med tidigare kollegor.

tre korta

6

80 miljoner att söka

15 kilo elskrot per svensk Vindkraft i medvind

Nu kan små företag (2-49 anställda, omsättning >1 milj) söka pengar för att utveckla varor och tjänster (50 000-500 000 kr) och bredda sin marknad internationellt (50 000250 000 kr). Totalt fördelas sammanlagt 80 miljoner kronor till små företag i hela landet av Tillväxtverket. Företagen ska själva medfinansiera sin insats med lika mycket pengar.

Svenskarna återvinner allt fler uttjänta elprodukter. 2013 återvanns hela 146 919 ton elavfall, lampor och batterier. Det motsvarar 15,31 kilo per person – långt över EU-direktivet på fyra kilo per person. Antalet insamlade elprodukter ökade med nästan fyra procent jämfört med 2012, enligt ny insamlingsstatistik från El-Kretsen och Sveriges kommuner.

Aldrig tidigare har vindkraftsproduktionen i Sverige varit så hög som förra året. Sammanlagt stod den för över sex procent av den totala elproduktionen vilket är nästan två procentenheter mer än 2012. Dessutom visar en undersökning, som nyligen genomförts av elbolaget Bixia, att 56 procent av svenskarna tycker att Sverige ska satsa mer på vindkraft.


[medlemspanelen]

Marita & Dietmar Aiff gör tummen upp för att driva företag tillsammans.

Makarna Aiff köpte hotell tillsammans Snabba beslut största fördelen Marita & Dietmar Aiff köpte Hotell Rådmannen av ett konkursbo. Tack vare förädling av verksamheten och skicklig marknadsföring lyckades de göra hotellet lönsamt. Text: peter fredriksson

Hotellet ligger 100 meter från Alvestas centralstation, som är en viktig knutpunkt för järnvägen och busstrafiken i södra Sverige. Just läget var en avgörande faktor när paret Aiff efter moget övervägande bestämde sig för att köpa ett hotell som inte bara precis hade gått i konkurs. Året var dessutom 1992 och tidningarnas löpsedlar handlade mest om ekonomisk kris och allmänt elände. – Ja, det var kanske inte det bästa året att bli hotellägare. Men samtidigt ville vi passa på, det var inte speciellt många intressenter att konkurrera med, säger Dietmar Aiff.

foto: peter fredriksson

När de tillträdde låg beläggningsgraden på 17 procent och det första året verkade allt gå åt pipan. Men så inträffade det en tågolycka som gjorde att hotellet fylldes upp under lång tid av personal från Banverket som skulle laga de trasiga järnvägsspåren. – Då vände det, och sedan dess har vi bara haft ett enda förlustår. Men vi har fått jobba för framgången, säger Marita Aiff som redan från början valde att försöka sticka ut med kaxig marknadsföring.

Med reklambudskap om att grannstaden Växjös bästa hotell sannolikt ligger

i Alvesta har de fått en hel del syrliga kommentarer från konkurrenter, men samtidigt menar paret att det är just sådan marknadsföring som gör att kunderna stannar upp och tänker efter. – Framförallt radioreklamen har visat sig ha bra genomslag, så vi har lagt mycket pengar på att nå ut i främst Mix Megapol.

Hotellet är nu ett familjeföretag. – Den kanske största fördelen med att driva ett företag inom familjen är att vi kan fatta snabba beslut, det krävs inga speciella möten eftersom vi träffar varandra hela tiden.

Aiff Hotell & Restaurang AB Hotel Rådmannen Anställda: 17 Omsättning: 15,7 miljoner kronor Ort: Alvesta

7


[insänt]

”Låt äldre företagare bli mentorer” Läser ibland om de projekt som staten genomför med satsningar på att öka tillväxten genom olika satsningar. Jag får en känsla av att det är många konsulter med höga arvoden inblandade och att mycket pengar försvinner i administration av de pengar som skjuts till. Varför inte använda äldre och erfarna företagare lite mer? Leta upp företagare som vill ställa upp som mentorer åt nystartade bolag under det första året, betala dem motsvarande lön för tolv heldagar.

En dag i månaden som den rutinerade företagaren kan ägna åt det nystartade bolaget för att diskutera strategier och rent allmänt. Låt sedan ALLA nya företag få möjlighet att ta del av detta stöd. Jag är helt säker på att det hade gett enorma effekter i överlevnad och tillväxt. Dessutom hade säkert de rutinerade företagarna fått lite nytändning av att träffa nya småföretagare fyllda av entusiasm! Jessica Nilsson

Foto: mostphotos

Hur ska företagen stoppa förkylningar? Vintern är här med förkylningar och influensor. Vårt lilla företag har flera småbarnsföräldrar med dagisbarn. Det innebär mycket vabbande (vård av sjukt barn) då föräldrarna tvingas vara hemma för att ta hand om sjuka barn. Många veckor blir det. Men föräldrarna får ersättning av Försäkringskassan i form av tillfällig föräldrapenningoch det är sällan som företaget behöver fylla i intyg, bara enstaka stickprov tydligen. Det stora problemet uppstår dock när föräldrarna själva blir sjuka, får vinterkräksjuka eller någon av de förkylningar som barnen tar med sig hem. Då får de först en karensdag och sedan är det dags för mig som företagare att betala sjuklönen, 80 procent av den vanliga lönen i upp till 14 dagar. Här handlar det ju sällan om mer än en vecka. Däremot kan det gå en månad och sedan är de sjuka på nytt. Vi har en småbarnsförälder som blivit sjuk fem gånger på ett halvår och vi räknade ut tillsammans att det motsvarar en hel arbetsmånad som vi betalat ut sjuklön för. Om man inte ska avskaffa sjuklönen helt för alla så borde man börja med att avskaffa den för alla anställda som har barn under tolv år. Även om vi småföretagare är duktiga på att trolla med knäna kan vi inte bota sjukdomar. Lisa småbarnsförälder och småföretagare

5:2 och 3:12 – är det inte bara trams? Det har skrivits mycket om 5:2-dieten, som innebär att man kraftigt begränsar intaget av kalorier två dagar i veckan och äter normalt de övriga fem dagarna. Enkelt att förklara och enkelt att leva efter, även om jag tvivlar på metoden i längden. Däremot har jag fortfarande efter många år inte lyckats hitta någon som kan förklara 3:12-reglerna på ett lika enkelt sätt. Men vad jag kan utläsa med hjälp av Google och Wikipedia: “Syftet med 3:12-reglerna är att förhindra att inkomsterna för ägare av fåmansföretag, vilka härrör från ägarens arbetsinsatser (inkomst av tjänst), beskattas lindrigare som kapitalinkomst.” Kort sagt, man ska inte få ta ut utdelning istället för lön.

8

Men ärligt talat, är det inte bara trams? Den som tar ut lägre lön får ju också lägre pension, lägre sjukpenning osv. Och även det som tas ut som aktieutdelning har ju beskattats i företaget först med bolagsskatt och sedan även senare med kapitalskatt.De få procent det handlar om i skillnad är det inte mer än rimligt att småföretagare får i kompensation för det arbete och de risker som de lägger ner. Dessutom skapar vi arbetstillfällen.Undrar om politiker vet att vi har 5:2-arbetstid? Två dagar i veckan försöker vi jobba mindre och då blir det bara halvtid. Fem dagar i veckan jobbar vi mer än alla anställda. Eskil


Foto: mostphotos

”Jag är helt säker på att det hade gett enorma effekter i överlevnad och tillväxt.”

[insänt]


Torghandlare på Hötorget i Stockholm erbjuder kunderna kvitto, även vid små köp. Flera handlare betraktar kassaregisterlagen som en belastning, men ser fördelarna utifrån kundens perspektiv.

[lagar & regler]

Kravet på obligatoriskt kassaregister innebär att samtliga torg- och marknadshandlare med en årlig omsättning på minst fyra basbelopp, ca 176 000 kronor, ska använda en kassaapparat och kunna lämna kvitto. Syftet med lagändringen är att minska fusket med oredovisade intäkter.

Kassaregisterkrav väcker känslor hos torghandlare Medför en risk att svenska företag flyr utomlands Den 1 januari infördes en lagändring med krav på kassaregister inom torgoch marknadshandeln. När lagen om obligatoriskt kassaregister infördes 2010 undantogs torg- och marknadshandlare. Det undantaget har nu tagits bort, vilket orsakar upprörda känslor bland många torghandlare. Text:: Annika Wihlborg

– Utlandsregistrerade företag slipper kravet på kassaregister. Det medför en risk att svenska företag flyr utomlands, säger torghandlaren Guido Carinci, ordförande i Tomer, Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening. –Vi ser gärna att kravet skjuts upp till 2015, då får tillverkarna av kassaapparater tid på sig att utveckla utrustning som kan möta torghandlarnas förutsättningar vad gäller väder och vind, säger Guido Carinci.

10

foto: annika wihlborg:

Han menar att kravet på kassaregister innebär en kostnad på drygt 20 000 kronor för torghandlare som behöver investera i ny utrustning. Kassaapparaterna drivs på el, vilket skapar problem på torg, marknader och andra platser som saknar elförsörjning.

Guido Carinci påpekar att det i dagsläget saknas kassaapparater som tål minusgrader och regn, vilket är en del av torg- och

marknadshandlarnas vardag. Investeringen i kassaregister kan dessutom vara svår att ta för mindre torghandlare och marknadsknallar. – De kassaregister som finns är inte utprovade i vår arbetsmiljö. Vi vill att Skatteverket gör en konsekvensanalys av de nya reglerna. Det kan leda till att vi får kassaregister som utformats utifrån den ambulerande handens villkor, säger Guido Carinci.

På Hötorget i Stockholm är torghandlarna överlag negativt inställda till kravet på kassaregister, inte minst eftersom få kunder ber om kvitton. Samtidigt medför införskaffandet av ett kassaregister en viss investeringskostnad.


[lagar & regler]

2014 träder flera lagändringar som påverkar småföretagares vardag i kraft. Vi har sammanfattat 2014 års viktigaste lagändringar.

Viktiga lagändringar för småföretag 2014 Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt Den 1 januari ändrades bestämmelserna för deklaration av mervärdesskatt, vilket innebär att mervärdesskattedeklaration samordnas med inlämningen av inkomstdeklaration. Foto: mostphotos

Sjukpenning för tid före sjukanmälan Från 1 januari kan sjukpenning betalas ut upp till sju dagar före sjukanmälan. Det är alltså inte längre nödvändigt att göra sjukanmälan samma dag som man blir sjuk.

Förstärkt egenavgiftsnedsättning Den 1 januari förstärktes nedsättningen av egenavgifter. Avdraget vid avgiftsberäkningen höjs med 2,5 procentenheter till 7,5 procent av avgiftsunderlaget. Det maximala avdragsbeloppet höjs från 5 000 till 15 000 kronor per år.

Ändringar i 3:12-reglerna Löneunderlagsregeln i 3:12-reglerna förändrades den 1 januari, genom ett kapital– andelskrav, ett tak och en dotterföretagsdefinition. Dessutom införs en lättnad avseende löneuttagskravet och en utvidgning av det lönebaserade utrymmet.

Frivillig skattskyldighet vid uthyrning av verksamhetslokaler 1 maj ändras mervärdesskattelagens regler om frivillig skattskyldighet vid uthyrning av verksamhetslokaler. Fastighetsägare som ställer ut en faktura med mervärdesskatt för uthyrningen kan istället bli frivilligt skattskyldig.

Slopad skattefrihet för inkomster från specialbyggnader Skattefriheten för löpande fastighetsinkomster från specialbyggnader och vissa lantbruksenheter slopades den 1 januari.

Krav på kassaregister inom torg- och marknadshandeln Från 1 januari ska all torg- och marknadshandel föra kassaregister. Ändringen avses all handel utom sådan som drivs i eller i anslutning till permanenta lokaler.

Tulpaner hetare än rosor Karriär före fritid?

Nyföretagar-samarbete

Hos Interflora minskade röda rosorna till förmån för tulpanerna när svenska blomsterkunder beställde sina Alla hjärtans dag-Blommogram på Interflora.se. Storsäljaren: en vårig bukett med blandade tulpaner och blåbärsris.

NyföretagarCentrum Sverige och Almi har tecknat ett samarbetsavtal om nyföretagarrådgivning. Syftet är att öka nyföretagandet i Sverige genom att erbjuda ett komplett och högkvalitativt utbud av tjänster över hela Sverige.

Varannan svensk kan tänka sig att byta fritidsintresse om det skulle gynna deras karriär, enligt Manpower. Meest hårresande är kanske att var tredje svensk är redo att byta umgänge om det innebär ett extra kliv i karriären.

11


[lärlingsjobb]

Skjortdrottning

välkomnar lärlingssatsningar Skulle kunna ge en riktig vitamininjektion Linnéa Brauns inträdesprov till Beckmans blev så bra att hon istället fick jobb. Sedan dess har hon arbetat sig till den kunskap som ligger till grund The Shirt Factory. – Därför blir jag så glad när det förs fram konkreta förslag till lärlingsutbildningar, säger hon. Text: peter fredriksson

Som ung trodde hon inte att hon skulle leda ett företag med 35 anställda och 50 miljoner kronor i omsättning, då var siktet inställt på att komma in på Beckmans. Det första avslaget gjorde att hon sydde upp en egen skjorta som skulle fungera som ett arbetsprov vid nästa ansökan, men skjortan blev istället en succé och hon struntade i utbildningen. Sedan dess har det rullat på ordentligt och med närmare 26 år i modebranschen vet hon vad som är gångbart. – Vi har hållit fast vid ursprungskonceptet,

foto: Daniel stigefelt

och det är att göra en enda produkt riktigt bra, säger Linnea Braun.

Hon menar att inom de flesta hantverksyrken är lärlingssystemet oslagbart. Här går det inte att läsa till sig kunskapen, det enda sättet att bli duktig är att gå parallellt med erfarna yrkesmän och kvinnor. – För flera år sedan plockade jag in min nuvarande assistent, Åsa Norin, som fick lära sig yrket från grunden. I dag är hon fullärd och kompetent, säger Linnea Braun som är övertygad om att den svenska industrin är

mogen för mer omfattande lärlingsprogram. — Även om jag inte hunnit sätta mig i in de nya yrkesintroduktionsavtalet tycker jag att detta låter som en riktigt bra idé.

Samtidigt menar hon att reglerna kring provanställning är alldeles för rigida och hämmar rörligheten på arbetsmarknaden. – Om man gjorde om dessa regler skulle många företagare våga anställa fler personer, och även det skulle kunna ge en riktig vitamininjektion inom det svenska näringslivet. För vår del skulle det kunna innebära att vi kunde bli ännu bättre på det vi gör.

The Shirt Factory AB Anställda: 35 Omsättning: 50 miljoner kronor Ort: Stockholm

Nytt avtal skapar jobb En ny form av ungdomsanställning syftar till att skapa nya jobb. 

Text: Anna svensson

Arbetsmarknadens parter inom ett antal branscher har tecknat ett så kallat yrkesintroduktionsavtal, med start i januari 2014. Tanken är att detta ska skapa fler jobb

till ungdomar i åldrarna 15-24 år. Avtalet är utformat så att ungdomar ska få möjlighet till utbildning och handledning under en del av sin arbetstid. Därmed ska de kunna skapa kontakter inom arbetslivet samtidigt som arbetsgivarens kostnader för löner minskar. Kravet för att få en så kallad YA-anställning är personen måste ha varit arbetslös i tre månader och dessutom sakna yrkeserfaren-

het för det aktuella jobbet. Arbetsgivaren får en ersättning som motsvarar arbetsgivaravgiften, med ett lönetak på 18 750 kronor i månaden. Till det kommer sedan ett handledarstöd på cirka 2 500 kronor i månaden. Subventionerna gäller som längst tolv månader och endast för de arbetsgivare som har branschavtal samt kollektivavtal.

Upprop för modern välfärd Danmark vann turistpris Saknar krisberedskap Vårdföretagare startar upprop mot kritikerna för att visa hur dagens system med valfrihet leder till bättre vård och omsorg. I dag finns 11 000 privat drivna vård- och omsorgsföretag, varav 93 procent är småföretag.

12

För åttonde året i rad och vann VisitDenmark första pris i kategorin ”Bästa utländska Turistbyrå” på Grand Travel Award på Grand Hotel – resebranschens egen Oscarsgala.

Brand, olycka, uppsägning eller rån. En kris på arbetsplatsen kan se ut hur som helst och slå till när som helst. Men fortfarande saknar 7 av 10 småföretag rutiner för krishantering, enligt en undersökning från Visma.


[ lärlingsjobb ]

”Om man gjorde om dessa regler skulle många företagare våga anställa fler.”

Linnéa Braun.

13


[3:12-reglerna]

Skatteexperter s ”Riv upp och inför en De nya 3:12-reglerna blev en vinstlott för många. Men alla gillar inte upplägget. – Riv upp regelverket och inför en enhetlig beskattning, säger skatterådgivaren Hans Peter Larsson på PWC. text & foto: peter fredriksson

Tillsammans med kollegan Staffan Sundkvist går han hårt åt 3:12-reglerna i en debattartikel i Dagens Industri. De båda författarna sågar delar av det nya regelverket vid fotknölarna. – Dels finns det en djup orättvisa som i sig snedvrider konkurrensen. Utdelningen till ägare som har företag med liknande inriktning och finansiering kan beskattas med allt ifrån 20 till 57 procent. – Men sen är regelverket även förvirrande för de flesta företagare, säger Hans Peter Larsson som hellre vill se en enhetlig beskattning av utdelning och kapitalvinst. Inom OECD ligger nivåerna på i genomsnitt 17 procent, och detta bör vara något att sträva efter.

– Men vi har inga synpunkter på exakt var själva skattesatsen hamnar, det vi efterlyser är ett enhetligt system, säger han.

I debattartikeln för man fram krav på en ny ägarskatteutredning, och det är ett arbete som regeringen borde påbörja skyndsamt. – Nu vet vi att det är en ny utredning på gång om personaloptioner, och om regelverket utformas rätt kan detta på sikt skapa nya incitament för dem som drabbas av de nya 3:12-reglerna i dag. Men oavsett om det blir förmånliga skatteregler kring optioner behöver 3:12-reglerna fortfarande justeras, säger han.

Hans Peter Larsson, skatterådgivare på PWC. Foto: PWC

Några förlorare:

14

>> Alla fåmansföretag med ägarandelar under 4 procent av kapitalet. I dessa företag får de större ägarna en skatt på 20 procent på sin utdelning och de mindre ägarna upp till 57 procent.

>> Äldre familjeföretag där ägandet i nuvarande generation på vissa håll understiger 4 procent av kapitalet. Dessa ägare får utdelning beskattad med upp till 57 procent, medan skatten för de större ägarna blir 20 procent.

>> Nyckelpersoner som inte har 4 procent av kapitalet. >> Optionsinnehavare som genom teckningsoptioner är på väg att få ett ägande under 4 procent av kapitalet. Källa: PWC

Jämföra bolag på nätet

Företagare i PR-samarbete

Oroade för sjukdom

Kristoffer Norén är civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg ligger tillsammans med IT-konsulten Squeed bakom den webbaserade jämförelsetjänsten Bolagskompassen. Utvecklad för de 99,4 % av Sveriges dryga miljon företag som har färre än 50 anställda. Tjänsten, som lanserades i december, hjälper småföretagare att snabbt och enkelt analysera sin verksamhet.

Kommunikationsbyrån PR-kiosken ska fungera som PR- och informationsavdelning för ett nätverk av tio småföretag i helt olika branscher. Det är ett pilotprojekt i samarbete med ett nätverk för företagande kvinnor i Västernorrlands län. Under ett halvår ska byrån utbilda, coacha och stötta företagsledarna i att marknadsföra sin verksamhet med hjälp av PR.

Småföretagare fortsätter att leva under pressade villkor. Nära en femtedel arbetar över 51 timmar i veckan och många oroar sig för att stressa sig sjuka, störst är oron bland kvinnor. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. Men få blir faktiskt sjuka. Bara sju procent uppger att de har varit långvarigt sjukskrivna under det senaste året.


[3:12-reglerna]

sågar 3:12-regler

enhetlig beskattning” Hur påverkar de nya 3:12-reglerna dig och ditt företag? Louise Munthe, Extended Stay Hotels AB – För mig som inte kan ta ut så hög ägarlön gör det ingen skillnad. Men rent allmänt tycker jag att informationen från Skatteverket skulle kunna göras mer lättförståelig för oss småföretagare. 3:12-reglerna är väldigt komplicerade och jag hoppas att de blir enklare. Foto: Privat

Hans Johansson, Bröderna Johanssons Maskintjänst AB – Ja du, jag kan inte alls detaljerna i hur reglerna kommer att påverka oss, det är något vi får ta med vår revisor längre fram. Men vad jag förstått spelar det hela ingen större roll för oss, vi har hittills inte tagit ut någon utdelning. Allt överskott stannar i verksamheten där vi använder det till investeringar i ny maskinutrustning. 

Magnus Gustavsson, ForesTree AB. – Jag ska vara helt ärlig, jag är inte så insatt i hur 3:12-reglerna fungerar. Men för min egen del verkar det i alla fall bra att det går att ta ut ett belopp som motsvarar halva lönen i lågbeskattad utdelning. Som småföretagare får man vrida och vända på varje krona, så alla former av skattelättnader är välkomna.

Färre konkurser

Miljoner kontrolluppgifter

Sänkt moms mindre fusk

Konkurserna (506) bland svenska aktiebolag minskade i januari med hela 15 procent, visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Konkursstatistiken domineras som vanligt av aktiebolag med få anställda. Totalt berördes 1 677 anställda. Medelomsättningen för de konkursdrabbade bolagen var 5,6 miljoner kronor.

Har du skickat in kontrolluppgifter för dina anställda i januari? Du är inte ensam. Arbetsgivare, banker, bostadsrättsföreningar, gåvomottagare med flera har nu skickat in cirka 65 miljoner kontrolluppgifter till Skatteverket inför årets deklaration. Skatteverket uppmanar alla att kontrollera uppgifterna som man fått hem.

Skatteverket skriver i en slutrapport till regeringen om vilka effekter den sänkta restaurangmomsen har haft på skattefusket inom restaurang- och cateringbranschen. Rapporten visar att fusket har minskat med 700 miljoner kronor efter införandet. Ungefär sju procent av företagens omsättning har tidigare redovisats med för låg moms.

15


[entreprenören]

har flytt sitt näste För den breda allmänheten är Ljubo Mrnjavac mest känd som en av investerarna i Draknästet. Men själv menar han att det här med teve är ett överspelat kapitel. – Det kommande året ligger allt mitt fokus på att skala upp Rosengård Invest AB. Vi har hittat flera affärsmöjligheter som ska sjösättas de kommande månaderna, säger han. Text: peter fredriksson

Det är inte helt lätt att boka in en tid med malmöföretagaren Ljubo Mrnjavac som gärna ser till att ha en fulltecknad agenda. Som före detta elitidrottsman är han van vid att hålla ett högt tempo såväl privat som i sitt yrke, och trots att han precis passerat 50 år har han inga planer på att ta det lugnare. – Ska man lyckas som företagare handlar det om att ha energi, jag skulle våga påstå att den viktigaste framgångsfaktorn är den egna drivkraften. Det dyker hela tiden upp problem som måste lösas, och då gäller det att man är motiverad, säger han och tillägger att hans egen företagarbana började i mycket unga år. Redan i den yngre tonåren insåg han att det gick att kränga billiga produkter från Kina på olika marknader, och under en tid var tennisbollarna en riktig storsäljare. – Det här gav mig blodad tand och direkt efter gymnasiet startade jag tillsammans med en kompis handelsbolaget Triumfbågen. Vår affärsidé var att köpa upp konkurspartier eller defekta varor och sen sälja dessa vidare, ungefär som på en outlet. Efter att ha gjort militärtjänstgöring startade han sitt andra bolag, en gatuköksrörelse tillsammans med sin bror och det var då han började fundera på varför det inte fanns någon som sålde danske pölser i Sverige. Efter några turer till den danska huvudstaden hade han bestämt sig och 1986 drog han igång Pölsemannen, som snabbt blev en succé.

16

foto: Carl-Johan Söder/SvT/TT)

Det var då jag insåg vilken outnyttjad resurs det finns i Sverige. – Men jag måste säga att jag blev mest överraskad över de som ville jobba för oss, vi mötte övervägande invandrarungdomar som hade en enorm drivkraft och hög IQ. Trots det hade de inte lyckats att få jobb ens som taxichaufförer, och det var då jag verkligen insåg vilken outnyttjad resurs det finns i Sverige.

Ljubo Mrnjavac tog med sig den insikten när han några år senare tillsammans med Trelleborg, Swedbank och E.O.N. startade Rosengård Invest AB vars affärsidé är att investera i invandrarledda bolag med internationell tillväxtpotential. – Vi söker efter personer med samma drivkraft som hos dem jag mötte på Pölsemannen och jag måste säga att våra investeringar hittills slagit mycket väl ut. Det här är absolut ingen välgörenhet utan vi ser på det hela ur rent affärsmässiga perspektiv. Vi ska tjäna pengar och att vi sedan kanske gör en viss samhällsinsats är bara en bonus. För Ljubo Mrnjavac som själv har kroatisk bakgrund har det ofta känts konstigt

när man klumpar ihop en mängd olika nationaliteter och kallar dem kort och gott invandrare. – De flesta har inget annat gemensamt än att de har namn som upplevs som konstiga och att de har svårt att få arbete. Vad många infödda svenskar missar är att här finns det killar och tjejer som är duktiga på flera språk, som har kunskap om olika kulturer och att de vill etablera sig på arbetsmarknaden. Det är ganska korkat att inte ta tillvara på deras potential, säger han.

Ambitionen med Rosengård Invest är att man ska skala upp verksamheten ordentligt under det kommande året och för närvarande är han i slutfasen att genomföra tre större investeringar som ska vara klara till sommaren. Det löpande arbetet handlar sedan om att ta sig tid för engagemanget i de portföljbolag som man har. – Vi är som vilket investmentbolag som helst, men vårt fokus ligger på att hjälpa driftiga entreprenörer med utländsk bakgrund att driva och utveckla företag i Sverige. Vi är mycket selektiva i vårt urval och letar efter dem som inte bara har en imponerande företagshistoria utan som även har den personliga drivkraften och motivationen som vi anser är så viktig.

Ljubo Mrnjavac Ålder: 51. Familj: Fru och tre barn. Bakgrund: Född i Kroatien, kom till Sverige som treåring. Utbildning: MBA Lunds universitet. Gör: Vd Rosengård Invest AB, investerar privat i renhållningsbolag, klädföretag och restauranger. Intressen: Familjen och träning i alla dess former.


[entreprenören] ”Ska man lyckas som företagare handlar det om att ha energi.”

1975 Börjar sälja tennisbollar från Kina på marknader. 1980 Startar handelsbolag och handlar med konkurspartier. 1984 Första gatuköket startas tillsammans med min bror. 1986 Den 23 december öppnar jag Pölsemannen. 1993 Äntligen får de danska korvarna vara röda i Sverige. 1999 Säljer halva Pölsemannen till Steff Houlberg. 2002 Tulip köper upp den andra halvan av Pölsemannen, jag blir anställd av Tulip. 2009 Startar Rosengård Invest AB tillsammans med Trelleborg, Swedbank och E.O.N. 2014 Skalar upp verksamheten i Rosengård Invest AB.

17


[utveckling]

Inkubatorer på modet Vi kan kapital och har kompetens Hur modet ser ut i Sverige styrs till stor del från – Borås. Här startar nya klädföretag i parti och minut. Modeinkubatorn, som är till för att stötta, är en av få i Europa. 

Emma Ivarsson är modeinkubator i Borås. Just kläder och mode går som en röd tråd genom staden. I trakten finns mängder av svenska klädföretag som slagit utomlands. – Vi flyttade hit till Textile Fashion Center i november, förklarar Emma Ivarsson när hon visar oss runt. Satsningen på klädföretag är enorm och den har byggts på under många år. För tillfället arbetar modeinkubatorn med 19 småföretag. – Vår uppgift är att hjälpa företag att etablera sig. Vi är inte med i själva uppstartsfasen utan kommer alldeles efteråt. De som är med ska ha en vilja att bygga ett företag, säger Emma Ivarsson.

Företagen består av en eller två, i sällsynta fall tre, personer. Oftast kommer de med en provkollektion och modeinkubatorn försöker hjälpa till med hur man får pengarna att rulla.

18

Text & foto: Tobias sandblom

– Det är inte vårt uppdrag att säga nej till idéer vi inte tror på, det ska vi inte utvärdera. Mycket beror på hur duktig man är som entreprenör. En del kan sälja disktrasor och är väldigt drivna. Modeinkubatorn har funnits i den nuvarande formen i två år. Emma Ivarsson märker att företagsidéerna blir allt mer kvalitativa. – I textilbranschen dör många firmor redan efter tre år. Det gäller att ta sig förbi den tröskeln. Modet är en stark exportör och viktigt för landet. Branschen omsätter 229 miljarder årligen i Sverige, säger Emma Ivarsson.

Hon berättar att den vanligaste frågan som poppar upp från företagen de jobbar med är ”hur lyckas jag få betalt?” – De flesta är inte ekonomer. Vi kan kapital och har kompetens inom modebranschen. Samtidigt är det svårt att attrahera affärsänglar.

Emma Ivarsson berättar med viss stolthet att något av företagen på kort tid har gått från en omsättning på ett par hundratusen kronor till över en miljon. Ett annat företag har slagit internationellt. – Vi samarbetar oftast med entreprenörerna i två år. Har det inte hänt något innan dess behöver det inte betyda att det är en dålig idé, men då kanske man hittar andra vägar, säger Emma Ivarsson.


[utveckling]

Joakim Molander lever sin dröm. Han har startat ett eget klädmärke. Här visar han upp en tröja för Modeinkubatorn, Emma Ivarsson.

Från skolan till mode Joakim Molander är rektorn som blev egenföretagare. Hos Modeinkubatorn får han hjälp med sitt eget klädmärke. 

Han kommer från skolvärlden, men har även ett företag som arbetar med affärsutveckling. – Fast mode är en helt annan bransch. Den är väldigt komplex och det är skönt att det finns kunnigt folk att få hjälp av. Man får en bra förståelse för hur det fungerar, säger Joakim Molander. Hans företag, Strandbacka, har varit hos Modeinkubatorn i tre, fyra månader. En ganska kort period.

Text: & foto: Tobias sandblom

– För små företag är detta en mycket bra branscherfarenhet att få. Jag gillar entreprenörsdelen och min dröm har varit att skapa ett eget klädmärke. Nu har jag gjort det.

Joakim Molander berättar att Strandbacka är ett livsstilsmärke, inspirerat av kustlivet. – Planen är att det ska bli ett fungerande företag som står sig bra både i Sverige och internationellt.

Emma Ivarsson är modeinkubator på Textile fashion center i Borås. Hon hjälper småföretagare att komma igång i modebranschen.

19


[ff tipsar]

Glider Gloves pekskärmsvantar är perfekt för dig som behöver kunna använda din smartphone utomhus även nu under vintern – utan att frysa om fingrarna. Material: 43% nylon, 40% akrylfiber, 15 koppar, 2% lycra. Pris: 149 kr (Coolstuff)se) 

Vårens hetaste

prylar

Tech Tips Precision Stylus är en liten fingertuta i gummi som du sätter på din fingertopp för att öka precisionen när du använder din smartphone. Perfekt för oss med stora klumpiga fingrar. Pris: 65 kr 

usetechtips.com

Plexgear Silent Cool är en kylplatta för din laptop som innehåller två tystgående fläktar. Förlänger livslängden på din laptop, ansluts till USB-port. Bra vid tyngre användning som bild- och videoredigering. Pris: 179 kr Kjell & Company

Logitech ConferenceCam CC3000e ska göra videokonferenser enklare och överkomliga även för små företag. Med vidvinkelkamera som kan vridas 260 grader med fjärrkontrollen och en smart mikrofon kan upp till tio personer delta i rummet. Intregrerad med Skype. Pris: 7 500 kr 

komplett.se

MeTime Foot Massager kan ge dina fötter en välbehövlig massage efter en hård arbetsdag. Ökar blodcirkulationen, har tre nivårer på intensiteten. 

 Pris: 1 440 kr unikia.com

20


[ff tipsar]

”Det kan löna sig att begära överprövning av offentlig upphandling!” Högsta Domstolen, HD, slår i en dom fast att skäliga rättegångskostnader vid framgång i en överprövningsprocess om offentlig upphandling ska kunna ersättas som skadestånd. Text: Thorbjörn Hilleskog, advokat/delägare Wistrand Advokatbyrå thorbjorn.hilleskog@wistrand.se. Foto: mostphotos

Huvudregeln i mål som prövas av förvaltningsdomstol är att parterna står sina respektive rättegångskostnader, oavsett utgången. Detta har inneburit att den leverantör som tidigare vunnit en överprövningsprocess inte har ansetts berättigad till ersättning. I målet genomfördes två upphandlingar av polititransporter. Bolaget lämnade anbud i båda upphandlingarna, men tilldelades inte kontrakt. Bolaget begärde då överprövning och hävdade att övriga anbud inte uppfyllt kraven. Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att bolaget var den enda anbudsgivaren som uppfyllde kraven och dömde till bolagets fördel på sätt att rättelse skulle ske och övriga anbud förkastas. Upphandlingen avbröts sedan då endast en anbudsgivare fanns kvar. Bolaget begärde då skadestånd i allmän

domstol dels för utebliven vinst genom att inte ha tilldelats kontraktet, dels för kostnaderna för att delta i upphandlingarna, dels för sina rättegångskostnader i den tidigare överprövningsprocessen. I HD fick bolaget varken rätt till ersättning för utebliven vinst eller för kostnaderna att delta i upphandlingarna. Fråga blev då om skadestånd kan utgå för de rättegångskostnader som uppkommit i samband med överprövningen. I lagen om offentlig upphandling (LOU) saknas bestämmelser om detta.

Enligt HD finns det ingen inskränkning i omfattningen av den skada som kan ersättas om en upphandlande myndighet inte följer regelverket. HD menade att, om det saknas möjlighet att få ersättning för rättegångskostnader vid en framgångsrik överprövningsprocess, är risken stor att

en anbudsgivare undviker att ansöka om överprövning, till men för en sund konkurrens. HD ansåg därför att kostnaden som en anbudsgivare haft för att driva en överprövningsprocess kan utgöra en ersättningsgill skada. Bolaget erhöll drygt 140 000 kronor i skadestånd. (HD:s dom, mål nr T 3576-1, meddelad den 18 juli 2013.)

Eric fick Wall-stipendium

En av tre utan försäkring Färre bluffakturor?

2014 års Anders Wall-stipendium för landsbygdsutveckling har tilldelats Eric Westerberg, 34, med företaget Westmech Industri, Ånäset, ”för att han som egen företagare sedan 20-årsåldern kombinerat utbildning med eget företagande och därigenom utvecklat sitt maskintekniska kunnande till spetskompetens som genererat ett flertal uppfinningar av stor betydelse för företag i ett flertal branscher inom de gröna näringarna”.

Många småföretagare, står utan försäkring. En av tre saknar idag skydd mot händelser som skadeståndsanspråk, inbrott, brand eller vattenskador som kan ge avbrott i verksamheten, det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. – Många småföretagare är idag inte medvetna om de risker det innebär för verksamheten att stå utan företagsförsäkring och framförallt ansvarsförsäkring, säger IngMarie Gustafsson, Trygg-Hansa.

Antalet anmälningar om bluffakturor minskade med 20 procent förra året. Den här typen av kriminell verksamhet, som i huvudsak riktas mot företag, kom därmed ner på den lägsta nivån under de senaste fem åren. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Efter rekordåret 2011 (17 000 anmälningar), sjönk antalet 2012 till drygt 16 000 och 2013 knappt 13 000 anmälningar.

21


[ff tipsar]

boktipset David och Goliat –konsten att slåss mot jättar Av: Malcom Gladwell Förlag: Volante

Alla känner till sagan om David och Goliat. En sedelärande historia om att det inte alltid är givet att störst är starkast och att även den lille kan vinna. Ett uppmuntrande perspektiv för småföretagare, inte minst. Malcolm Gladwell, känd som författaren bakom bästsäljarna Tipping Point, Blink och Framgångsfaktorn, ger oss i David och Goliat en ny förståelse av vad det innebär att vara en underdog. Återigen genom att hitta nya infallsvinklar.

100 svenska ledare berättar – en inspirationsresa i ledarskap

Mariannes kunder får valla får Fårvallning är den bästa me-

toden för grupputveckling, menar Marianne Klima. Text: peter Fredriksson

foto: time2learn

I sitt företag Time2learn tar hon emot andra företag som vill ägna sig åt grupputveckling. – Bäst är om gruppen stöter på rejält med motstånd redan från början. Och det gör man garanterat vid fårvallning, säger hon och tillägger att det går väldigt snabbt identifiera hur väl en grupp fungerar när de ska lösa ett avancerat problem tillsammans. – Fåren läser av gruppen inom loppet av

Av: Ola Jönsson Bergström & CarlJohan Björklund Förlag: Liber

Vad kan 100 spännande svenska ledare med sammanlagt nästan 2 000 års erfarenhet från ledande befattningar ha lärt sig om ledarskap? Vad anser ledare som Pia Sundhage, Rune Andersson, Kay Pollak, Anitra Steen, Pär Mårts, Hans Stråberg, Angeles Bermudez-Svankvist, Tommy Söderberg och 92 andra svenska ledare ligga bakom ett riktigt bra ledarskap? Det är idén till boken “100 svenska ledare berättar”. Författarna hittade sju gemensamma framgångsfaktorer: 1) Passionen 2) Självinsikten 3) Drivet 4) Lagbygget 5) Tydligheten 6) Delaktigheten 7) Modet.

22

Time2learn Anställda: 0 Omsättning: 500 000 kr Ort: Lund

ett par sekunder och utnyttjar sedan de eventuella svagheterna som finns till sin egen fördel. Det underlaget tillsammans med grupprofiler och andra övningar använder jag sedan för vidareutveckling av gruppen, säger hon.

Företaget startades 2010 och sedan dess har drygt 150 grupper testat den lite annorlunda metoden med gott resultat. – Syftet är att skapa en insikt i gruppens totala potential och att ge alla en chans att lära känna sig själva och varandra. På så sätt går det att stärka beslutsprocesser, kommunikation och teamets effektivitet.


[ff tipsar]

Nutidens t-reparatörer. Tommy Andersson och Niclas Hansson skruvar isär och ihop telefoner och surfplattor i högt tempo. Först lagade de endast iPhones. Nu har de breddat sig och tar nästan alla smartphones.

apptipset Med en smartphone kan du bli mer produktiv. Vi tipsar om bra appar till Android, iPhone och andra smarta tele– foner.

Doodle Easy Scheduling

Framtidens tv-reparatörer fixar nutidsteknik

”Känslan för service finns inte längre” Tommy Andersson startade sitt företag med 5 000 kronor. Det blev en omedelbar succé. Hans företag, Ipunkten, lagar kraschade smartphones. – Jag ser mig som nutidens tv-reparatör, säger han. Text: Tobias Sandblom

Tommy Anderssons granne tappade sin iPhone i marken. Det blev bara glasskärvor kvar. I plånboken hade det också blivit skärvor kvar om hon valt att lämna in den till en reparatör. – De skulle ta 2 400 kronor. Jag tyckte det lät galet mycket och lyckades laga den själv, jag har en del kontakter inom tekniksvängen, säger Tommy Andersson. Dagen efter stod fem, sex personer i kö utanför hans bostad. De ville alla ha sin telefon lagad. – Företagare ringde och ville att jag skulle laga deras iPads. Det blev mycket jobb. Jag kom hem från mitt ordinarie arbete på Volvo klockan fem och arbetade sedan till midnatt. Förra året tog han det drastiska beslutet att säga upp sig från Volvo och starta eget. – Naturligtvis kändes det lite i magen när man släppte det trygga snöret. Men min fru

foto: Tobias sandblom

påpekade att jag inte fick plats i bostaden, säger Tommy Andersson.

I våras anställde han en medarbetare, Niclas Hansson. Duon huserar på 14 kvadratmeter på Smörhålevägen. – Siffrorna för företaget pekar uppåt hela tiden. Jag startade det med 5 000 kronor. De pengarna rullar fortfarande. Jag får ofta en klapp på axeln när jag kommer in på banken. Jag ser oss som nutidens radio- och tv-reparatörer. Han säger att folk rent generellt är mycket oaktsamma om sina tekniska prylar. De åker ofta i marken. – Krossade glas är det vanligaste, men folk vill ha hjälp med det mesta. De lite äldre vill helst ha vanlig support. Det erbjuder inte de stora telefonikedjorna, vilket jag tycker är konstigt. Känslan för service finns inte längre.

Har du försökt få till ett möte internt eller externt med en evighetslång mejltråd som följd? Med den här appen (som även finns som webbtjänst) skickar du enkelt ut en förfrågan med ett antal alternativa dagar och folk kan kryssa i när de kan. Därigenom kommer man överens om mötesdatum och tid. (Finns för iOS och Android).

Yast Time-tracker

Vet du vad du lägger din tid på? Eller har du krav på dig att tidrapportera? DÅ ska du testa den här appen för att hitta tidstjuvar och samtidigt kunna fakturera kunderna rätt antal timmar. Finns både gratisoch betalversion. (iOS och Android)

Trello

Trello är en app (och webbtjänst) som hjälper dig att organisera vad som helst med vem som helst. Du skapar projekt, bryter ned dem i uppgifter och fördelar ansvar. När något är slutfört så ser du och resten av teamet det direkt. Kan användas på många olika sätt. (iOS och Android)

Zoho CRM

En app som egentligen är ett CRMverktyg. En gemensam adressbok där du kan hålla koll på alla kunder och fördela uppgifter inom företaget eller ditt team. Samtidigt som du får uppdateringar när det händer något. Du kan även logga telefonsamtal. Själva appen är gratis men det krävs också ett abonnemang på webbtjänsten. (iOS och Android)

23


[spelmissbruk ]

Spelmissbruk som affärsidé Vi måste börja våga prata om spelberoende

Magnus Rydeving fick hjälp mot sitt spelmissbruk. Nu hjälper han andra genom sitt företag, Spelnykter. Text & foto: Tobias sandblom

Han spelade på allt så illa att det till slut blev en besatthet. Till slut gick han på pumpen. – Det tog tio år för mig att utveckla ett missbruk kring spel. Men det är dolt, ingen hade en aning om att jag levde med detta och jag är inte unik, säger Magnus Rydeving. Till slut sprack bubblan vilket medförde allvarliga konsekvenser, nu har han lagt det bakom sig. Han är spelnykter som han kallar det själv. – Snabba spel är farligast. Det vill säga att det är en kort tid mellan insats och att spelet är avgjort. Onlinespel är väldigt beroendeframkallande. Sen i våras är spelberoende i diagnos man kan få. Sen återstår frågan vem som ska hjälpa: kommunen eller landstinget. – Tidigare var jag chef på en bank. Där fanns en pärm om hur man gör om någon dricker för mycket, men det finns ingen motsvarande för spelmissbrukare. Magnus Rydeving berättar att det skett en fördubbling av antalet spelmissbrukande män mellan 18 och 24 år. De siffrorna är dessutom några år gamla. – Jag är ganska säker på att det är ännu fler

Spelnykter Föreläser och utbildar om spelberoende

24

Magnus Rydeving var spelmissbrukare, men slutade för sju år sedan och hjälper nu andra att komma ur sitt missbruk. ”Det här kommer att eskalera om inget görs”. nu. Det här kommer att eskalera om inget görs.

En proposition om ny spellagstiftning diskuterades tidigare i år, men den lär dröja till efter valet. Rydeving, som kallar sig coach, tror att Sverige kommer att välja den danska modellen där man kräver spellicenser från de företag som vill vara aktörer på marknaden. Då kan man utkräva ett tydligare spelansvar av de som vill verka på svensk spelmarknad, vilket är bra. – Hittills har jag hjälpt ungefär 50 personer. Det finns oerhört mycket att göra. Jag vill fånga folk som ännu inte hunnit krascha helt. Mig är det inte synd om, jag fick hjälp,

Coachar spelmissbrukare och anhöriga

men det finns många där ute där det slutar i total katastrof. Vi måste börja våga prata om spelberoende, säger Magnus Rydeving.

Visste du att...

>> >>

0,5 procent av svenskarna har ett svårt spelmissbruk.

>>

2 procent har problem av något slag.

5 procent har en förhöjd risk att dras in i ett svårare spelmissbruk.

Rådgivning om spelansvar till spelföretag. Debatterar spelpolitiska frågor


[ rådgivningspanelen ]

” Hiss ur funktion? ” fråga: Jag hyr en lokal på tredje våningen i ett femvåningshus. Det senaste halvåret har det varit mycket problem med hissen. Den stannar nästan varannan dag och det tar varje gång ungefär tre timmar innan hissen är igång igen efter avhjälpande. Min verksamhet förutsätter verkligen att hissen fungerar. Vi kan inte bära alla varor i trappan och de bud vi anlitar dagligdags kräver hiss. Jag har därför haft diverse utlägg för en flyttfirma som har hjälpt mig med ”bärandet” inom fastigheten. Jag har klagat hos hyresvärden men de ställer sig bara kallsinniga. Vad har jag för rättigheter? Elisabeth Svar: Såsom hyresgäst har du rätt att kräva 100% dispositionsrätt till din lokal och det som ingår i din förhyrning, t ex som i ditt fall hissen. Självklart kan hissar fallera ibland, men i detta fall verkar det vara ett återkommande fel på hissen som måste avhjälpas på allvar en gång för alla. Eftersom hyresvärden inte tar saken på allvar föreslår jag att du tillskriver värden och förklarar vilka svårigheter och extra kostnader din verksamhet drabbas av på grund av hissproblemet. Förklara därvid att du anser att hissproblemet medför minskad nytta för din lokal och att du avser att kräva ersättning och deponera del av hyran, t ex 20%, hos länsstyrelsen så länge problemen kvarstår. Förhoppningsvis innebär ett sådant besked att värden inser vidden av ditt problem.

” Butik nekade fullmakt ” fråga: Jag gav häromdagen en anställd en skriftlig fullmakt att för mitt bolags räkning teckna ett mobilabonnemang för min anställdes räkning. Mobiloperatörens handläggare var emellertid kallsinnig när min anställde uppvisade fullmakten i butiken. Handläggaren i butiken sade att ”de accepterar inte” fullmakter. Jag ställer mig nu mycket frågande till deras agerande. Vad gäller egentligen om fullmakter? Sten Svar: Fullmakter är normalt i den allmänna handeln och tanken är naturligtvis att förekomsten av dem skall underlätta köp och försäljning i det vardagliga livet. En skriftlig fullmakt fungerar normalt sett alldeles utmärkt för att identifiera den part som slutligen är ansvarig för avtalet och den person som företräder parten genom fullmakt. Fullmakter i post- och banksammanhang är mycket vanliga. Anledningen till att denna mobiloperatör inte accepterade fullmakten förstår jag inte. Antingen förstod handläggaren inte vad en fullmakt är, eller uppstod något annat missförstånd. Ett företag är i och för sig inte skyldiga att sälja såklart utan kan tacka nej i det enskilda fallet. Förklaringen att de inte kan sälja på grund av att de ”inte accepterar fullmakter” förefaller dock mycket märkligt eftersom avtalslagens regler i denna del är mycket tydliga. Jag föreslår att du tillskriver mobiloperatörens VD (inte kundtjänsten) och begär förklaring till det inträffade.

” Avdrag för friskvård?” fråga: Jag är en egenföretagare (enskild firma) och undrar om jag kan tillämpa reglerna om avdrag om friskvård. Jag hade tänkt köpa ett Sats-kort och undrar alltså om jag kan göra avdrag för det i min rörelse. Jimmy Svar: Dessvärre är regelverket sådant att du med enskild firma inte har rätt till detta avdrag i rörelsen. Det gäller för övrigt även bolagsmän i handels- och kommanditbolag. Är du däremot ensam ägare till et aktiebolag går det bra att gör avdrag för friskvården. Samtliga svar från: advokat Johan Engborg, Advokatfirman NOVA

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem.

ADVOKATER >> Lars Andersson Rosenberg Advokatbyrå, Helsingborg >> Thorbjörn Hilleskog Wistrand Advokatbyrå, Malmö >> Bertil Strid Amber Advokatbyrå, Värnamo >> Magnus Hedenberg Bring & Bergkvist HB, Göteborg >> Lars Halldin Advokatfirman Halldin AB, Göteborg >> Johan Engborg Advokatfirman Nova, Stockholm >> Lasse Gärdlund Advokataktiebolaget Gärdlund AB, Norrtälje >> Göran Smedberg Cross Advokater, Stockholm >> Per Larsson Per Larsson AB, Sundsvall >> Lars–Håkan Lindberg Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå >> Lennart Campenhausen, Campenhausen Advokat AB, Göteborg

PATENT OCH VARUMÄRKEN >> Lars Göransson Groth & Co, Stockholm

FÖRSÄKRINGAR >> Lennart Berg Advise Risk & Försäkring AB, Malmö

LOKALER >> Lona Forslid Auktoriserad fastighetsmäklare, Stockholm

25


[annorlunda affärer]

Rockfoto har gått från ett hobbyprojekt till en riktig bildbyrå. Här Coldplay i ett konsertögonblick. Emma Svensson

Emmas affärsidé: konsertbilder Rockfoto har seglat upp som en nischad bildbyrå med konsertbilder som specialitet. Text: peter fredriksson

Bakom konceptet står Emma Svensson som knutit till sig 75 fotografer över hela landet.

foto: mikael dahl/rockfoto

– I början var det ett rent hobbyprojekt, men från 2005 och framåt har vi utvecklats till en riktig bildbyrå. Våra största kunder

är de stora dagstidningarna som DN, Aftonbladet, Expressen och SvD, säger Emma Svensson och tillägger att även skivbolag och förlag köper in bilder. Samtidigt konstaterar hon att konkurrensen ökat eftersom flera sajter som påminner om Rockfoto startats under de senaste åren. – Men det ser jag inte som en nackdel, ju större fotointresset är desto större blir även efterfrågan på bra bilder. Vi försöker vara bäst på det vi gör och det leder förhoppningsvis till att kunderna väljer oss framför någon annan.

Parallellt med Rockfoto har hon startat en ny verksamhet som fokuserar på resor där kunderna får följa med till spännande platser för att fotografera. – Intresset för foto har exploderat nu när alla har tillgång till den senaste tekniken, säger hon.

Rockfoto Omsättning: 1 miljon kronor Ort: Stockholm Företagsnamn: Rockfoto Bildbyrå AB Anställda: 75 anslutna fotografer

Grön mat går åt som ekologiskt smör i solen Elisabet Knutsson satsar på en extrem miljöprofil. Nu rankas pensionatet som ett av de grönaste alternativen i Sverige. 

Text: & foto: peter fredriksson

Det här har lockat en hel del besökare från när och fjärran, vilket gästboken vittnar om. Här är det fullt med glada tillrop på danska och tyska. Redan från början var ambitionen att få verksamheten miljömärkt, och det gav snabbt resultat. På väggen hänger ett diplom från 2012 som visar att detta är det mest ekologiska pensionatet i Sverige. – Visst är råvarorna något dyrare, men det

26

är enkelt att räkna hem merkostnaden. Om det kostar mig 20 kronor extra att laga till en huvudrätt med miljömärkta alternativ som kunden sedan är villig att betala 180 kronor för ser jag det inte som ett problem. Själva miljömärkningen i sig gör att gästen är beredd att betala lite mer, säger Elisabet Knutsson som konstaterar att det blir en del extraarbete med att leva upp till miljökraven. Bland annat måste bokföringen ordnas så att det tydligt framgår vilka inköp som är miljömärkta och vilka som inte är det.

Pensionat Strömbäcken Företag: Pensionat Strömbäcken Omsättning: 200 000 kronor Säte: Näsum

Elisabet Knutsson vill slå ett slag för miljömärkta alternativ.


[annorlunda affärer]

– framtidens melodi Vanliga teveskärmar kommer att bli framtidens skyltfönster. Det hoppas Manuel Astudillo på OptimalBits. Företaget har utvecklat ett program, Castmill, som är molnbaserat och enkelt att använda. 

Text: & foto: peter fredriksson

– Vår lösning gör det möjligt även för små aktörer att använda sig av moderna informationslösningar. Det går att köra Castmill på till exempel en Samsung Smart TV eller på vilken androidapparat som helst, säger han. En HDMI-sticka kostar runt Enkel teknik skapar nya 300 kronor och kan användas möjligheter. Manuel Astuför att omvandla dillo gillar digitala skyltar.

en vanlig TV till en digital skylt. I dag använder flera småföretag i Skåne programmet, och Manuel Astudillo är övertygad om att det här även öppnar möjligheter att sälja reklamplatser.

– Istället för att näringsidkarna i området går omkring och stoppar lappar under bilarnas vind-rutetorkare kan de istället lägga ut informationen där alla ser den, och då är till exempel lunchrestaurangernas menyer ett utmärkt ställe. Samma sak gäller andra offentliga utrymmen där människor står i köer, som till exempel vid kassorna i matbutiken.

Optimal Bits Sweden Anställda: 3 Omsättning: 1,2 miljoner Ort: Lund

Maria Wirén menar att hälsotrenden kommit för att stanna.

En miljon juicer & smoothies per år Naked Juicebar är ett svenskt juicekoncept som sprider sig i södra och mellersta Sverige. Text: peter Fredriksson

foto: naked juicebarBakom företaget står Maria Wirén, som fick idén när hon var på resa i Australien. – Det sägs att vi svenskar dricker mest juice i Europa, men ofta handlar det om paketerade produkter. En juice ska drickas inom 20 minuter, då smakar den som bäst och innehåller mest enzymer, säger hon. För sju år sedan öppnade hon den första baren i Lund och i dag finns det 19 enheter

ganska så jämnt fördelade i mellersta och södra Sverige. – Intresset för färskpressade juicer har exploderat, jag måste säga att jag är glatt överraskad. Vår försäljning ökade med 25 procent det senaste året.

Maria Wirén tror att den främsta anledningen är att det finns en tydlig hälsotrend. Istället för att sörpla i sig kaffe och bakverk väljer många att ta sig en fräsch juice som mellanmål eller fika. – Vi säljer en miljon juicer och smoothies per år, vilket motsvarar 450 000 liter. Omräknat i råvaror bli innebär det att vi köper in 250 ton apelsiner, säger Maria Wirén.

Naked Juicebar AB Anställda: 18 Omsättning: 20,9 miljoner kronor Ort: Stockholm

27


Om du kan läsa det här får du 10 % rabatt som belöning. För det betyder förmodligen att du är med i FöretagarFörbundet. Hos oss får alla medlemmar 10 % i rabatt på månadsavgiften för mobiltelefoni. Dessutom bjuder vi på fritt inträde och ett antal fria månadsavgifter, och du kan även kostnadsfritt ringa internt inom företaget. Om du behöver en mobiltelefon löser vi förstås det också. Ring oss på 0200-23 23 23 eller besök någon av våra återförsäljare, så får du veta vad vi har för erbjudanden just för dig. Glöm inte att ange avtalsnumret 895010-T. Välkommen till Tele2!


TEMA: RESA I TJÄNSTEN

In Flames

rockband on the road Så hittar du

billigaste

hotellnätterna

5 RESAN udda tips för

Res billigt

MED TÅG


[tema resa i tjänsten]

Metalbandet In Flames om turnélivet Metalbandet In Flames är Sveriges stolthet inom den musikgenren. De är flitiga resenärer - och småföretagare. – Som längst har vi varit borta i nio månader, säger trummisen, Daniel Svensson. Text: Tobias sandblom

In Flames är, som namnet visar, heta just nu. Bandet har totalt sålt över 2,5 miljoner album och fansen väntar på nästa. När det är släppt inleds en ny turnécykel. – Hur lång en sådan är varierar från skiva till skiva. På den senaste började vi turnera i maj 2011 och hade sista spelningen i början av september 2013, säger Daniel Svensson. Han sitter längst bak med sina trumpinnar och öser på. – Själva resandet är väl det som är tråkigast med att vara på turné.w In Flames är i stort sett lika stora över hela världen. Det innebär att framgångarna har tagit Daniel Svensson och hans kollegor jorden runt. – Vi har haft förmånen att få vara i alla världsdelar och spelat. Jag har sett platser som jag aldrig annars skulle ha varit på och vi har sett saker som man annars aldrig skulle få se. Men det är jobbigt att vara utan

foto: press

familjen länge, säger Daniel Svensson. Dessutom saknar han att vara från Ullevi. När favoritlaget IFK Göteborg spelar, vill Daniel Svensson vara nära en uppkoppling. – Jag missar ganska sällan en match, de flesta går att streama. Om jag är hemma går jag på alla matcher, även de som är på bortaplan. Man pratar om att idrottare sällan hinner se något av de platser de kommer till. Har ni någon möjlighet till det? – Ja, faktiskt. Ofta reser vi med buss på natten efter en spelning. Det innebär att vi har rätt mycket tid över på dagen när vi kommer till nästa ställe. Då brukar jag försöka utforska städerna vi ska spela i.

Man kan tycka att en trumslagare bara har ett par pinnar att packa ned. Men inte ens det behöver Daniel Svensson ombesörja. – Faktum är att jag bara packar ner mina kläder och min laptop. Alla instrument och

allt annat tar vår crew hand om. De transporterar all utrustning i stora långtradare. Har det hänt att bagaget kommit bort? – Ja, det har väl hänt ett par gånger att ens vanliga bagage kommit på villovägar, men vi har aldrig behövt ställa in någon spelning för det. Är det slitsamt att åka på turné och ”nöta” på varandra? – Vi har spelat ihop så länge och känner varandra utan och innan. Klart det blir tjafs ibland, det är nästan som ett äktenskap fast vi är fem personer i det istället. Men jag tycker vi klarar det bra. Det gäller att vara tålmodig och visa hänsyn bara, säger Daniel Svensson. Sedan 1997 drivs In Flames som en ekonomisk förning. Jesper Strömblad (som var med och startade bandet) har en bror som är ekonom. Han la upp riktlinjerna för olika företagskonstruktioner. Två år senare startade bandmedlemmarna enskilda firmor. – Vi har kunnigt folk som hjälper oss med det administrativa när vi är i väg på spelningar, säger Daniel Svensson. Han driver dessutom en möbel- och inredningsfirma tillsammans med sin fru.

In flames >> In Flames bildades 1990 i Göteborg. De ses som pionjärer inom den melodiska death metal-grenen. >> Till våren kommer bandets elfte album. >> In Flames fick regeringen ”Exportpris” under Grammisgalan, 2005. Det var första gången ett hårdrocksband fick priset. Bandet har även fått tre Grammisar. >> In Flames består av: Anders Fridén, sång. Björn Gelotte, gitarr. Daniel Svensson, trummor. Peter Iwers, elbas. Niclas Engelin, gitarr.

2


[tema affärsnätverk]

”Resorna med långa flygtimmar och sega övernattningar på hotell är rätt påfrestande”

3


[tema resa i tjänsten]

Så åker du billigast Ska du resa en längre sträcka? Då lönar det sig att låta bilen stå . Alternativen heter tåg, buss eller flyg. Text: Anna Svensson

Den främsta fördelen med att åka kollektivt är att det går att använda arbetstiden till annat än att köra bil. Med en bärbar dator eller en smartphone kan du sköta en hel del administrativa sysslor. Även kostnadsmässigt blir det ofta en riktig vinstlott att välja ett annat transportmedel, speciellt om man räknar på en bils TCO, det vill säga totalkostnad. En vanlig tjänstebil, som till exempel en ny Volvo V70 D4 med operationell leasing som rullar 2500 mil om året snittar in på cirka 40 kronor milen inklusive drivmedel. Det här innebär att en bilresa mellan stad-

4

foto: Stefan nilsson/SJ

skärnorna i Stockholm och Malmö kostar 2440 kronor enkel väg. Räknar vi enbart på drivmedelskostnaden hamnar vi på lite drygt 500 kronor.

För den som hellre tar flyget går det att hitta biljetter för så lite som 199 kronor vissa avgångar. Här tillkommer dock kostnaderna för terminalresor till och från flygplatserna, men tidsvinsten är avsevärd. Den som är klimatsmart tar dock tåget, och här går det att finna biljetter i andra klass för cirka 200 kronor. Resan tar något längre tid än flyget men

å andra sidan kommer man direkt till centrum. Mellan många orter kan bussen vara det billigaste alternativet, men på den här rutten kostar en enkelresa cirka 500 kronor, och dessutom tar resan längre tid än i de andra alternativen.

Tänk på miljön! Tåget slår alla andra transportmedel ur miljösynpunkt. Det menar Martin Prieto Beaulieu på Gröna Bilister. – Näst bästa alternativet är en fullsatt buss, därefter följer biogasdriven bil, dieselbil och på klart sista plats flyget, säger han.


[tema resa i tjänsten]

Vad gäller skattemässigt? En hotellövernattning som sker i tjänsten är avdragsgill för företaget och fri från förmånsskatt för dig. Dessutom går det i de flesta fall även att ta ut ett skattefritt dagtraktamente för inrikes resor på 220 kronor. Beloppet gäller under förutsättning att frukosten inte ingår i hotellpriset, i sådana fall räknas dagtraktamentet ned.

Bo billigare – på hotell Det finns flera bokningssajter som utlovar billigare hotellövernattningar. Men det är inte alltid säkert att det stämmer i praktiken. Det visar ett test som Fria Företagare gjort genom att boka hotellrum i Malmö, Göteborg och Stockholm. När vi jämförde hotell fann vi att det ibland kunde bli billigare eller mer förmånligt att boka direkt på hotellens hemsidor än via de olika bokningssajterna. I några fall fick vi det absolut bästa priset genom att ringa hotellet och helt enkelt pruta, inte sällan gick det att få rummen billigare eller till exempel frukost inklud-

erad, som ofta inte ingår i de allra billigaste rummen.

De lägre priserna var ofta enklare att förhandla fram när det gäller bokningar samma dag, eftersom hotellen då blir mer benägna att fylla de rum som står tomma. En annan fördel med att boka direkt med hotellet är att vissa har mer generösa avbokningsregler. Om man till exempel bokat två nätter men behöver avboka den sista efter att man

checkat in går det ofta att få pengarna tillbaka hos vissa hotell.

Det har blivit allt vanligare med mängdrabatter, som till exempel att vart tionde hotellnatt är gratis. För den som bor mycket på hotell i tjänsten kan det vara en bra idé att gå med i någon av bokningsajternas bokningsprogram eller de kundklubbar med liknande erbjudanden som de större hotellkedjorna erbjuder. Då går det att spara den fria hotellnatten till antingen en framtida tjänsteresa eller varför inte utnyttja den på semestern.

Så här prutar du på hotellnotan 1

Jämför olika hotell på en bokningssajt.

2

Kolla direkt på hotellets hemsida om aktuellt pris.

3

Ring hotellet och pruta.

5


[tema resa i tjänsten]

Skippa mobilen i bilen Låt telefonen vara när du kör bil. I december förra året skärptes reglerna. 

Text & foto: Anna svensson

I stort sett alla som kör yrkesmässigt använder telefonen och gps:en flitigt. Men samtidigt som användningen ökat har också allt fler börjat varna för att det är trafikfarligt att sitta och pilla med knappar och touch-

screens under färd. De nya reglerna innebär att du kan få böter eller fängelse i upp till två år, om det går att bevisa att du använt den tekniska utrustningen så att det inverkar menligt på bilkörandet. I praktiken innebär

Att sms:a vid bilkörning innebär stora risker.

detta att du kanske vinglat över i fel körfält, missat väjningsplikt eller orsakat en olycka.

Många kritiker menar att de nya reglerna är för luddigt utformade och att detta öppnar upp för tolkningar och tvister. I flera andra europeiska länder finns det tydliga lagar om exakt hur man får använda mobiltelefoner vid bilkörning, inte sällan handlar det om att man inte får hålla i själva mobilen utan i istället måste ha någon form av handsfree. Enligt VTI, Statens väg och transportforskningsinstitutet, finns det dock studier som visar att det är lika farligt att tala i telefon även om man använder handsfree, vilket beror på att koncentrationen minskar och reaktionstiden ökar.

Det är med andra ord själva samtalet som är det störande och som gör att vi får svårt att fördela uppmärksamheten på trafiken och den vi talar med. Däremot är det naturligtvis enklare att köra med två händer istället för en, som blir fallet när man håller i telefonen.

Nya reglerna >> Det är inte förbjudet att tala i mobiltelefon när du kör. >> Det är däremot inte tillåtet att köra dåligt (menligt) på grund av att du använder mobilen. >> Den som kör trafikfarligt kan dömas till dagsböter eller upp till två års fängelse.

6

Clarion bästa hotellkedja Billigt flyg viktigast

Internet kan locka till tåg

Sveriges resebyråer har sagt sitt; Clarion Hotel är Sveriges bästa hotellkedja. För femte året i rad fick Clarion Hotel ta emot utmärkelsen vid Grand Travel Award 2014. - Jag är övertygad om att vårt nya restaurangkoncept Kitchen & Table med Marcus Samuelsson har bidragit till årets seger. Det har verkligen blivit en succé både i Sverige och i Norge, säger Katalin Paldeak, koncerndirektör Clarion Hotel.

Mer än en tredjedel tror att deras tågresande kommer att öka under de närmaste två åren, enligt konsultbolaget WSP:s studie. - De mest utmärkande faktorerna för att få tågresandet att öka är väl fungerande och gratis internet samt fasta biljettpriser. För tjänsteresor skulle tågresandet öka om det fanns möjlighet att boka liggfåtöljer i vilovagn första klass, säger Lotta Schmidt, trafikanalytiker på WSP.

När affärsresenärer väljer flygbolag menar nio av tio resenärer, 88 procent, att priset är ett avgörande kriterium. Antal avgångar är anger sex av tio, 66 procent, som ett av de viktigaste kriterierna. Det visar Vismas undersökning bland affärsresenärer. Andra viktiga kriterier: antalet avgångar (66 procent), bra service (54 procent), komfort (27 procent) och miljöhänsyn (17 procent) som dock ökar.


[tema resa i tjänsten]

Genom att köra smartare kan du spara mycket pengar.

Tusenlappar att tjäna med Det går att spara en hel del på att köra klimatsmart. Tester visar att så kallad ecodriving kan minska bränslenotan med upp till 20 procent. 

Ju längre du kör desto större anledning finns det att försöka minska drivmedelsförbrukningen. Förutom självklara åtgärder som att köra en bränslesnål bil finns det mycket att vinna på att köra smartare. Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) har sedan länge arbetat med att lära svenska bilförare att köra mer energisnålt, och sedan 2007 finns detta med som ett obligatorisk moment vid uppkörningen. Åtskilliga trafikskolor erbjuder även kompletteringsutbildningar för dem tagit körkort tidigare.

A och O för en låg bränsleförbrukning är att däcken har rätt luftryck, och detta är något som många bilägare slarvar med. För

Text & foto: Anna svensson

lågt tryck innebär att däcken slits snabbare, vägegenskaperna försämras samtidigt som bränsleförbrukningen stiger. Men även själva körsättet spelar stor roll. Genom att köra på ettans växel max två billängder och sedan växla upp går det åt mindre bränsle vid själva starten. Därefter ska man växla upp så fort som möjligt och ofta går det även att hoppa över växlar.

Genom att köra med god framförhåll-ning går det att undvika onödiga stopp, idealet är att bilen rullar hela tiden även i stadstrafik. Moderna bilar har en funktion där bränsletillförseln helt stryps när man motorbromsar, och detta kan spara en hel del dyra droppar.

Tänk på det här! Släpp gasen i tid Gasa inte i onödan Accelerera bestämt och raskt Använd så hög växel som möjligt Lyft blicken och planera din körning Kör klokt i med- och motlut

Exempel Du kör 3 000 mil per år och din bensinbil drar en liter milen. Sänker du bränsleförbrukningen med 20 procent sparar du 600 liter bränsle, vilket motsvarar drygt 8 000 kronor.

7


[tema resa i tjänsten]

Nordic Grip Galoshes är ett alternativ för den som vill slippa vinterkängor eller stålhätta med spikar när det är isgata. Perfekt på resa eftersom du kan dra dessa utan på dina vanliga skor. Skapar friktion mot isen utan spikar. Finns även i svart. Pris: 360 kr nordicgrip.com

5

La Fonction är en portabel arbetsplats för dig som är på resande fot och behöver lite mer än bara din laptop. Den skapar lite skydd mot omvärlden ifall du måste jobba bland andra. Dessutom fickor för pennor, telefon, block mm. Fälls ihop till en diskret och elegant läderväska. Pris: 7 500 kr la-fonction.com

Resetips

som underlättar på resande fot Wind-Up Accordion Lantern innehåller en dynamo som gör att du kan ladda upp batteriet för hand. Har även USB-kabel så att du kan ladda i bilen eller via datorn. Perfekt som ficklampa i handskfacket - kan även dras ut som ett dragsel och blir då en lampa som kan lysa upp en större yta. Pris 185 kr momastore.org

Briefcase Fitness Center ger dig i princip ett helt gym förpackat i en väska. Perfekt när man är på resande fot, hemma eller på kontoret när du inte hinner åka till gymmet för att träna. Pris 2 000 kr hammacher.com

Brookstone’s Portable Power Supply ger dig sju timmars ström för nödsituationer. Koppla in den bärbara datorn om den är urladdad, mobiltelefoner – ja, det finns till och med startkablar så att du kan starta en bil. Laddas i vägguttaget – eller med vev. Pris 990 kr brookstone.com

8


Fullspäckat med förmåner! Företagarförb

undet Fria Föret

agare

2466 454 5 4602 2 515

FÖRETAGE T AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YEA

R

11-14

Vill du veta m er om kortet och andra för kopplade till le måner som ä ssmore, gå in r på www.lessm o r e .se/ff *Medlem skortet skicka s till dig efter att du betalt den nya medle msavgiften fö r 2013.

Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat och kan ta del av bra samt kvalificerade medlemstjänster och förmåner. Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60


Om du kan läsa det här får du 10 % rabatt som belöning. För det betyder förmodligen att du är med i FöretagarFörbundet. Hos oss får alla medlemmar 10 % i rabatt på månadsavgiften för mobiltelefoni. Dessutom bjuder vi på fritt inträde och ett antal fria månadsavgifter, och du kan även kostnadsfritt ringa internt inom företaget. Om du behöver en mobiltelefon löser vi förstås det också. Ring oss på 0200-23 23 23 eller besök någon av våra återförsäljare, så får du veta vad vi har för erbjudanden just för dig. Glöm inte att ange avtalsnumret 895010-T. Välkommen till Tele2!

Profile for Fria Företagare

Fria Företagare 2014 #1  

Ur Innehållet: Borås vill bli modets Mecka Jag vill vara min egen chef Ljubo - investerare i Rosengård

Fria Företagare 2014 #1  

Ur Innehållet: Borås vill bli modets Mecka Jag vill vara min egen chef Ljubo - investerare i Rosengård

Advertisement