__MAIN_TEXT__

Page 1

2013 #3

NU BYTER VI

NAMN!

Företagarförbundet blir Fria Företagare

tema

Lyckas med

E-HANDEL! SEMESTER

JOHANNA LARSSON tennisproffs & småföretagare

– en dröm för många

Bryggerikungen

som kunde blivit hajmat

Kommunen som vill få fler att starta företag

Så når du lönsamhet

GENOM FOKUS En tidning från Företagarförbundet Fria Företagare


Fullspäckat med förmåner! Företagarförbu

ndet Fria Föret

agare

2466 454 5 4602 2 515

FÖRETAGE T AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YEA

R

11-14

Vill du veta m er om kortet och andra för kopplade till le måner som ä ssmore, gå in r på www.lessm ore.se/ff *Medlem skortet skick as till dig efte r att du betalt den nya medle msavgiften fö r 2013.

Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat och kan ta del av bra samt kvalificerade medlemstjänster och förmåner. Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60


[innehåll]

”Nytt namn och ny profil ska lyfta förbundet”

JOHANNA LARSSON är tennisproffs och småföretagare som har många bollar i luften. SID 4-5

D

u håller i din hand tidningen Fria Företagare. Det är ett namn som många verkligen gillar. Det symboliserar mycket av det positiva som förknippas med företagandet. När jag pratar med folk som driver egna företag är det många som lyfter fram friheten som en av de verkligt positiva aspekterna. Att få möjlighet att bestämma över sin arbetsdag och själv ta beslut om olika satsningar som görs i företaget.

TRYGGARE kan småföretagarna vara än med da- FRÅN HAJMAT TILL ÖL gens system. Medlemmar – Peter Bronsman räddade tycker till i Medlemspan- Kopparbergs bryggeri. SID 16-17 elen. SID 6-7

M

ånga undersökningar säger samma sak, det är inte i första hand pengarna som lockar folk att starta företag utan friheten att förverkliga sina egna idéer. Därför föddes tanken på att göra ett namnbyte på förbundet. Därför har vi tagit beslutet att kalla oss Företagarförbundet Fria Företagare. På samma gång ser vi även över förbundets logotype och formspråk i alla kommunikation. (läs mer på sid 11)

INSTÄLLD SEMESTER är SOV BÄTTRE genom att inget ovanligt för småföre- lämna jobbet på jobbet, motagare. SID 8-9 tionera och vara utomhus. SID 23

del

tema e-han

Dra nytta av webben för att göra nya affärer. Möt framgångsrika e-handlare och få tips av experter.

V

i fortsätter precis som tidigare vårt arbete med att driva företagarnas frågor och jobba för att bättre klimat för företagande i Sverige. Även om vi nått flera framgångar återstår det mycket jobb inte minst inom frågor som: sjuklöneansvaret, trygghetssystemen för företagare, regelkrångel hos myndigheter, arbetsgivaravgiften och arbetsrätten.

A

FOKUS LÖNSAM strategi ANNORLUNDA – möt tvför många. Vi möter två kändisarna som också är småföretagare som nischat småföretagare. SID 26-27 sig. SID 18-19

lla fem punkterna ovan kopplar också tillbaks till önskan om att vara fria företagare. Sjuklöneansvaret och arbetsrätten är tungt för små företag, liksom krångliga regler som skapar extra administration. En hög arbetsgivaravgift blir en tröskel för att anställa och brister i trygghetssystemen innebär att småföretagare betalar lika mycket som anställda men inte kan nyttja systemen i samma utsträckning vid exempelvis sjukdom.

Visste du att... Med FöretagarFörbundets samarbete med Lessmore får du som medlem tillsammans med 40 000 andra småföretagare, tillgång till mycket gynnsamma storkundsrabatter från hundratals välkända leverantörer och varumärken. Förutom förmånerna via Lessmore kan du som medlem även ta del utav er-

Mats Assarsson M

bjudanden från följande företag: SmåA, SHA, Tele2, OKQ8, Office Depot, mySafety,

ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

DB Schenker och Partner Försäkringar.

»KONTAKTINFO

»VILL DU BLI MEDLEM?

Kerstin Nilsson

»ARTIKLAR

garFörbundets åsikter.

Fria Företagare är organ för

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Sölve Dahlgren

Skickas till info@dahlgren.net.

Det är fritt att citera Fria Företagare,

FöretagarFörbundet

Fax 0431-831 85

»SÄLJANSVARIG

Märk mailet med Fria Företagare.

källan ska dock alltid upp-ges.

Box 1132, 262 22 Ängelholm

»TRYCKERI

Vendator

»ÖVRIGT

»WEBBEN

www.ff.se

Bold Printing

»LAYOUT/ORIGINAL

Åsikter uttryckta i denna publika-

Facebook: FöretagarFörbundet

e-post: info@ff.se

»ANSVARIG UTGIVARE

LT Mediacenter Sverige AB

tion är antingen skribenternas

www.ff.se

Telefon: 020-760 761

Mats Assarsson

»REDAKTÖR

egna eller de intervjuades och

»OMSLAGSFOTO

Fax: 0431-831 85

»REDAKTIONSRÅD

Sölve Dahlgren

speglar nödvändigtvis inte den

Emil Nordin, XP/Scanpix

Mats Assarsson

info@dahlgren.net

ansvarige utgivararens eller Företa-

3


[kändisföretagaren]

elitidrott på världsnivå JOHANNA LARSSON siktar på att komma in på tennisens tio-i-topplista. Receptet för framgång heter en järnhård vilja och en orubblig tro på den egna förmågan. – Som företagsidé betraktat är det väldigt riskabelt. Vissa veckor tjänar jag inget alls, andra veckor kan det handla om prispengar på betydande summor, säger hon när vi får en kort pratstund med henne hemma i Helsingborg. text: peter fredriksson Hon har precis kommit tillbaka från Wimbledon och inom kort är det dags att packa resväskan igen för att ge sig av till Budapest. Att ständigt vara på resande fot har blivit en vanesak för Johanna Larsson som konstaterar att hon bara varit hemma tre dagar det senaste halvåret. – Normalt blir det 30 resveckor om året, så det blir en hel tid som jag tillbringar på hotell, konstaterar hon med ett stort leende men tillägger att hon inte kan tänka sig en bättre tillvaro.

EN VANLIG TRÄNINGSVECKA har stora likheter med ett vanligt jobb. Väckarklockan ringer tidigt och efter en rejäl frukost är det dags för två timmars träning. Efter lunch blir det ytterligare två timmar på tennisplanen och därefter ett fyspass innan hon är hemma vid 18-tiden. När det är tävling är dagarna inte alls lika inrutade. Här handlar det ofta om att sitta av tid i väntan på match, som sällan har en fast tid utsatt. Man spelar i turodning och skulle matcherna dra ut på tiden är det bara att bita i det sura äpplet. – Det gäller att vara peppad och beredd, matchen kan starta likväl klockan 14 som klockan 19, säger hon. REDAN SOM UNG var siktet inställt på att försöka bli en av världens bästa tennisspelare, och nu hoppas hon att kunna nå det målet inom de kommande åren. Men samtidigt är konkurrensen mördande och den ekonomiska situationen högst riskabel.

4

foto: bersa

PROFFSTENNISENS FÖR- OCH NACKDELAR

+

Jag lever min dröm varje dag.

+

Jag får se mycket av världen, där jag kan samla på mig otroliga erfarenheter.

Resandet i sig, flyg, väntan, tåg och släpa på bagage. Är riktigt flygrädd dessutom.

Ibland önskar man att man kunde vara där mer för familj och vänner på hemmafronten.

– För några år sedan levde jag på bidrag från förbundet, men när prispengarna började trilla in 2010 bestämde jag mig för att starta aktiebolag, dels för att få bättre koll på ekonomin men framförallt för att kunna göra avdrag. Nu har jag dragit in cirka 900 000

dollar, men att spela tennis på proffsnivå är en väldigt dyr sysselsättning, säger hon och räknar upp utgiftsposterna.

AV NATURLIGA skäl reducerar hotell- och restaurangnotorna vinsten på ett påtagligt sätt. Till det kommer utgifter för tränare och försäkringar som även de gräver djupa hål i bolagets ekonomi. – Men jag tänker inte så mycket på pengar, även om det kan kännas tufft de veckor när jag inte lyckats kamma hem några priser. De dåliga veckorna vägs ofta upp av perioder när det går bra, då kan det handla om hundratusentals kronor. Till skillnad från många andra proffsidrottare, som till exempel fast avlönade hockeyeller fotbollsspelare, innebär tennistillvaron fler risker men även möjligheter. För den som kvalar in bland de tio högst rankade i världen finns det fantastiska möjligheter. FÖR JOHANNA LARSSON, som just nu rankas som nummer 63, handlar det fortfarande om att mödosamt kämpa sig mot toppen. – Förr kunde många proffsspelare leva bra på sina sponsorkontrakt, men i dag är tennisen inte lika het. Speciellt för oss som spelar damtennis är det svårt att hitta sponsorer. Jag är väldigt tacksam för Head, Casall, Läkerol, Alibi och Mina Fonder som valt att backa upp mig, säger hon.

JOHANNA LARSSON ÄR 25 år och hoppas kunna hålla på med proffstennis i många år till. Normalt brukar de flesta välja en annan karriär efter att de fyllt 30 år, men håller kroppen och om framgångarna fortsätter kan hon tänka sig att spela ytterligare några år. – Sen beror det helt på min finansiella status vad jag gör. Om jag lyckas bli en av världens tio högst rankade spelare kan jag tänka mig att fortsätta med uppvisningsmatcher, men det får framtiden utvisa.


[kändisföretagaren]

Om företaget Företag: Johanna Larsson Tennis AB Anställda: 1 Omsättning: 1,5 miljoner kronor (2011) Säte: Helsingborg

2000 Flyttar från Boden i Norrland till Varberg. 2001 Vinner SALK Open, Båstad Tennis och SM i 12-års klassen. Blir uttagen till förbundsresor och får åka till Sydafrika och spela utomlands, första gången i Nike Junior Masters. 2003 Vinner Salk Open i 14-årsklassen samt Kalle Anka Cup. Fortsätter att åka utomlands med förbundet, nu på EM. 2004 Flyttar till Båstad med pappa för att gå i skola och träna med Båstad Tennis Akademi. 2005 Team Twilfit bildas för mig och tre andra tjejer. Första gången jag börjar tävla internationellt på damnivå. Vinner min första 10 000-dollarstävling i Falkenberg, senare samma år en lika stor summa i Kroatien. 2006 Blir uttagen till Fed Cup i Turkiet där jag direkt får förtroendet på andra singeln. Slår där min första topp 100-spelare.

” Som företagsidé betraktat är det väldigt riskabelt. Vissa veckor tjänar jag inget alls.“

2010 Kvalar själv in på topp 100, vinner första WTA titeln i dubbel i Quebec. Slog Na Li då hon var rankad 5:a i världen i Miami, det är den högst rankade spelaren jag slagit. 2012 Vinst i Biella, 100 000 dollar. Det är min största individuella vinst hittills.

foto: daniel ohlsson

2007 Kvartsfinal i individuella EM och 3:e plats i dubbel.

5


[medlemspanelen]

Regelkrånglet – en fortsatt börda

Över 7 av 10 småföretagare anser att den nuvarande regelbördan från myndigheter är stor eller mycket stor, visar Fria Företagares Medlemspanel. – REGELKRÅNGEL FRÅN myndigheter hämmar tillväxten och skapandet av fler jobb hos Sveriges småföretagare. Problemet är störst hos de med anställda. Då ca 80 procent av alla nya jobb skapas i småföretagen måste regelkrånglet minskas i snabbare takt än vad som sker nu” säger Företagarförbundets ordförande Mats Assarsson. Regelkrånglet är en av de viktigaste frågorna för Företagarförbundets medlemmar.

är stor eller mycket stor. 62 procent anser att regelbördan ökat de senaste fyra åren. Drygt 4 av 10 är irriterade över att det skiljer i regler och förordningar mellan olika kommuner. De tre mest betungande regelverken som företagarna anger i undersökningen är:

och största arbetsgivare, där det allmänna regelkrånglet är ett mycket stort tillväxthinder och inverkar i negativ riktning för de som vill bli företagare

» Skatteregler » Uppgiftslämnande till myndigheter » Arbetsmarknadsregler

I SLUTET AV AUGUSTI 2013 genomfördes en undersökning bland förbundets medlemmar kring hur de ser på regelbördan från myndigheter och hur det påverkar dem. Över 7 av 10 småföretagare anser att den nuvarande regelbördan från myndigheter

FÖRETAG I SVERIGE måste varje år hantera en massiv administrativ och finansiell börda orsakad av hanteringen av lagar och regler. Kostnaden uppgår till totalt uppåt 90 miljarder kronor årligen. Hårdast drabbas småföretagen, Sveriges tillväxtmotor

Ett permanent kostnadstak för företagens administrativa regelbörda införs, med fokus på småföretagen, och som fastställs av ett Regelråd. Detta Regelråd ska även se till att kommuner har enhetliga regelverk, kostnader, handläggningstider mm och övervaka att de efterföljs.

Fria Företagare vill:

Kommentarer ur undersökningen:

”Det som ökat är krav, dokumentationskrav på olika egenkontroller” “Mycket irriterande med momsredovisningen vid försäljning inom EU” “Det är väldigt mycket byråkrati med ROT-avdrag” ”SCB bör sluta skicka ut blanketter eller betala oss. Vad gäller Skatteverket och Bolagsverket så måste de minska allt som måste göras. Detta gäller framför allt Skatteverket. De kräver för mycket och har för krångliga regler som bara storföretag har kraft att ta sig förbi. Så det gynnar de stora och förstör för de små.”

6


[medlemspanelen]

7


[semester]

Stressen ökar e Handen på hjärtat. Hur många ” Den främsta orsaken är att de upplever att de inte hunnit varva ned under ledigheten “

FöretagarFörbundet gjorde tillsammans med Visma en stor undersökning av småföretagarnas arbetsvillkor inför sommaren. Man fann att ledigheterna tycks bli allt kortare samtidigt som arbetsdagarna blir längre. Undersökningen i korthet presenteras nedan. Samtidigt finns det mycket som tyder på att såväl anställda som företagare upplever sig mer stressade efter semestern än innan. – Den främsta orsaken är att de upplever att de inte hunnit varva ned under ledigheten, säger Kerstin Jeding som är psykolog vid Stressmottagningen. En orsak till stressen är att många har väldigt höga förväntningar om att de verkligen ska kunna återhämta sig under semestern. När de sen kommer tillbaka efter ledigheten inser de att det inte fungerat. – Ett tips kan vara att försöka att tillvara de lugna perioderna som finns i vardagen. Försök lägga den begränsade tid du har på det som du anser är meningsfullt. Och låt detta ta den tid det tar, säger hon.

Visste du att...

1

...var tredje småföretagare unnade sig inte mer än en semestervecka i sommar medan varannan småföretagare tog ut tre semesterveckor eller mer. Sju av tio uppger att de önskar att de kunde vara lediga längre perioder. Anställda har rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Endast en av tre småföretagare gör det.

8

2

...småföretagare jobbar även under de lediga sommarveckorna, endast 15 procent stänger sina verksamheter helt. Åtta av tio uppger att de har sitt företag i tankarna när de är lediga. Främst handlar det om oro för framtiden och hur olika problem ska lösas, men även om nya möjligheter att vidareutveckla verksamheten. Tre av tio läser kontinuerligt mejl eller lyssnar av mobiltelefonen.

3

...ytterst få småföretagare har normala arbetsdagar. Sex av tio jobbar mellan 41 och 60 timmar i veckan, medan två av tio jobbar mer än 60 timmar. Endast 20 procent uppger att de har normala arbetstider, det vill säga upp till 40 timmar i veckan. Detta innebär att 400 000 aktiva småföretagare har längre arbetsveckor än vad heltidsanställda har.


[semester]

efter sommaren dagar tog du ledigt i somras? Jessica Karlsson och Lars Emvall på Uråsa Bilservice.

Om företaget Företag: Uråsa Bilservice AB Antal anställda: 2 Omsättning: 3,3 miljoner kronor Säte: Uråsa

Kort semester på Uråsa Bilservice En och en halv vecka. Mer semester blev det inte för LARS EMVALL och JESSICA KARLSSON. – Det var rusning till verkstaden, säger de. text & foto: anna svensson PARET DRIVER EN bilverkstad långt ute på landet. Men tack vare god service och konkurrenskraftiga priser hittar kunderna ändå hit. I år ramlade det in ovanligt mycket jobb i början av sommaren. – Det var många kunder skulle åka på lång-

resor och ville att deras bilar skulle ses över. Men sen spelade nog skatteåterbäringen en stor roll, konstaterar Jessica Karlsson. Den höga beläggningen i år gjorde att de bara kunde ta ledigt sammanlagt tio arbetsdagar, och det är ett mönster som upprepat sig de senaste somrarna. Sen brukar det bli samma sak lagom till julhelgen, även då har de mer än fullt i verkstaden. Lars Emwall konstaterar att det lantliga läget har både för- och nackdelar, men att plussidan väger tyngst. Här är det först och främst nära till jobbet, verkstaden ligger vägg i vägg med bostadshuset. Det här gör att de

slipper ägna tid åt att pendla. – Vi jobbar mellan klockan 08 och 17, det är tider vi försöker hålla. Men visst kan det bli övertid vissa dagar om det är något akutärende, säger han.

FÖRETAGET HAR INGA anställda utöver dem själva, och det gör att de kan vara flexibla och anpassa sig efter hur jobben flyter in. – Det händer att vi bommar igen tidigt någon fredag för att ta långhelg. Om vi skulle haft flera anställda hade de löpande kostnaderna ökat, och då hade vi varit tvungna att planera på väldigt lång sikt, säger han.

9


[debatt]

” Stärkt trygghet för företagare ” Moderaterna och Alliansen driver en reformprocess där tryggheten för företagare i sjukförsäkrings- och arbetslöshetsförsäkringen successivt förbättras. Med en stärkt social trygghet för företagare kan det bli mer attraktivt för fler. Kvinnor till exempel är underrepresenterade i företagandet.

Regeringen reformerar graviditetspenningen så att även gravida egenföretagare får samma möjligheter som anställda till graviditetspenning vid risker i arbetsmiljön. I både sjukförsäkringen och tillfälliga föräldrapenningen får nu egenföretagare villkor som mer liknar anställdas. Vidare har den så kallade ”jämförelseinkomsten” för egenföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen slopats för att en eventuell ersättning bättre ska spegla företagarens inkomst. I arbetslöshetsförsäkringen har företagare fått en längre tid att pröva sin affärsidé utan förändringar i ersättningen, som också beräknas mer förmånligt än tidigare. Det har också blivit mer förmånligt att driva företag som bisyssla. Också trygghet ger företag bättre förutsättningar att starta och växa. Gunnar Axén (M), ordförande riksdagens socialförsäkringsutskott Gunilla Nordgren (M), ledamot riksdagens socialförsäkringsutskott

” LOV öppnar dörren för kvinnors företagande ” Möjligheten att driva välfärdsföretag är en av de viktigaste jämställdhetsreformerna på den här sidan millennieskiftet I Äldrecentrums rapport “Valfrihetens LOV” beskrivs hur äldre uppskattar att själva välja hemtjänst. Lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) tillämpas på bla hälso- och sjukvårdstjänster, äldreomsorg och personliga assistenter och innebär just valfrihet. LOV har införts i alla landsting, men inte i mycket mer än hälften av alla kommuner. Genom sina låga inträdeströsklar jämfört med upphandling ger LOV både valfrihet för patient eller brukare och en mångfald av framför allt mindre företag sida vid sida. Inte ens var tredje företagare är kvinna i Sverige. Branchorganisationen Företagarna beräknar att skillnaderna utjämnas först år 2100. Inom vård om omsorg ägs eller drivs däremot nära 80 procent av företagen av kvinnor. LOV kan inspirera och skynda på utvecklingen mot jämställt företagande. LOV behövs. Sverige måste öppna dörren för kvinnors företagande. Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson Liberala Kvinnor

Tyck till du också! Skicka din debattartikel till info@dahlgren.net. Märk mailet med Fria Företagare “Debatt”.

10

” Dags för en arbetsgivarlinje ” Lönande att jobba, lönande att anställa. Svårare än så är det inte. Ändå satsar politiker gång på gång fel. Socialdemokraternas förslag på lika hög lön till långtidsarbetslösa utan utbildning som till den vårdutbildade med mångårig erfarenhet är ett sådant exempel. Detta är något vi ändrat, genom arbetslinjen. Idag är det inte längre lönande att sitta hemma och vänta på att samhället fixar jobb. Men det måste också bli mer lönande att anställa, starta och driva företag, investera och växa. Det är dags för en arbetsgivarlinje. Skatter behöver förändras och sjukförsäkringen reformeras. Kommuner måste sluta driva affärsverksamhet som slår ut företagare. Arbetsgivare ska ta ansvar för en god arbetsmiljö, men att tvingas betala anställdas förkylning är inte ett bra sätt. Även arbetsrätten behöver ändras. Det måste bli lättare att få tjänstledigt för att prova på företagande. Det måste bli lättare att ge anställningstrygghet för en som är sist anställd. Man måste kunna anställa utan oro för höga oförutsedda kostnader, exempelvis för att säga upp en person som inte gör sitt jobb. Arbetslinjen har varit en framgång. Men det måste också finnas jobb att söka. Därför behövs en arbetslinje. Hans Backman (FP), riksdagsledamot

Svar på insändare i FF nr 2/13 Margareta Cederfelt, du har helt rätt när du skriver att staten skapar inga företag. Det är vi människor som står för utvecklingen. Det är just genom närhet till kompetent rådgivning, coachning och finansiellt stöd som uppfinningar kan växa till innovationer. Att ge fristående uppfinnare denna möjlighet gör att vi med säkerhet kommer att öka företagandet och antalet anställda och därmed skapa ett bättre och starkare Sverige. Lena Nyström Ordf i Göteborgs uppfinnareförening


[företagarförbundet]

Fria Företagare blir även förbundets namn FöretagarFörbundet tar nu upp tidningsnamnet Fria Företagare även i andra sammanhang. – Det finns en inneboende positiv klang i både ordet fri och företagare, säger förbundets ordförande MATS ASSARSSON. text: sölve dahlgren DET BLIR EN ansiktslyftning på flera håll samtidigt. Framöver kommer man att kalla sig Företagarförbundet Fria Företagare. En ny hemsida tillsammans med en ny logotype presenteras i dagarna. – Det gamla varumärket har många år på nacken och det var dags att fräscha upp det, säger Mats Assarsson. EFTERSOM MEDLEMSTIDNINGEN du håller i din hand under många år haft namnet Fria Företagare och ofta fått spontana positiva reaktioner så föddes tanken på att bredda användningen av Fria Företagare. – Det finns en inneboende positiv klang i både ordet fri och företagare. En företagare blir företagare just för att få vara fri och obunden, kunna förverkliga sig själv, sina ideer och ta ansvar för sig själv och sin familj, medarbetare och företag. Precis som tidigare är förbundets syfte att driva opinion för att skapa bästa möjliga förutsättningar att starta, driva, äga och utveckla företag.

” Det finns en inneboende posivit klang i både ordet fri och företagare ” – Vårt nya namn Fria Företagare avspeglar detta på ett positivt och naturligt sätt, även för de nya unga företagarna som nu etablerar sig och kanske inte känner sig hemma i traditionella förbundssammanhang. Fria Företagares devis blir Bättre – Enklare – Tryggare. Det nya namnet passar ihop med själen hos den enskilde företagaren och entreprenören. Samtidigt byter man också färgskala och orange kommer att användas som dominerande färg. Orange förknippas med optimism, glädje, värme, rörelse och kraft. – Vi tror på fri företagsamhet och ett fritt företagande. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att stärka förutsättningarna för detta, säger Mats Assarsson.

» tre korta Färre konkurser i augusti

Inga månadsuppgifter

Sänkta egenavgifter

MINSKNING. Totalt 387 svenska aktiebolag gick i konkurs i augusti, vilket är 11 procent färre jämfört med året innan, enligt konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Det är den lägsta månadssiffran sedan september 2011.

STOPP. Regeringen kommer inte att lägga fram det hårt kritiserade förslaget om månadsgiftsupplämmning. Det hade blivit kostsamt, byråkratiskt och en besvärlig procedur. Det här är en stor framgång för småföretagarna, som nu kan andas ut, menar Annie Lööf.

FÖRÄNDRING. Nedsättningen av egenavgifterna utökas med 2,5 procentenheter som ger 180 000 småföretag lägre kostnader. Med Centerpartiets förslag sätts egenavgifterna ned med totalt 7,5 % upp till ett maxbelopp på 15 000 kronor per år. Från 1 januari 2014.

11


[entreprenörskap]

Kungsbacka tror på entreprenörskap KUNGSBACKA kommun satsar stort på unga företagare. Nu ska även förskolebarn utbildas i entreprenörskapsanda. FÖRETAGANDE ÄR stort i Kungsbacka. Kommunen ligger på 13:e plats i Sverige vad gäller nystartade bolag.Antal nystartade företag växer och ökningen är bland de bästa i landet. Kommunen näringslivsstrateg, Carin Ternön har all anledning att se nöjd ut. – Att få folk att starta företag är den enskilt viktigaste frågan för oss. Det genererar fler arbetstillfällen och det är ett driv man kan ha nytta av även i övrigt. De som är med i UF (Ung företagsamhet) har också lättare att få jobb, säger Carin Ternön.

Kommunen har nu gjort en extra satsning på entreprenöriellt lärande i förskolan och grundskolan. – För den som är traditionell låter det kanske galet, men inte annars. Vi försöker ta till vara på de drivkrafter som finns inom företagande, mod och liknande. Den drivkraften riskerar man att tappa genom skolgången, men vi vill att den ska leva hela livet, säger Lena Salomonsson.

Carin Ternön berättar mer om entreprenörskapet i Kungsbacka: – Företagandet här är ganska unikt eftersom vi har så mycket småföretag och dessutom 500 branscher. Även där placerar vi oss högt upp i Sverige. Det förhållandet gör också att vi klarar oss rätt bra i en lågkonjunktur, vi blir inte lika beroende av stora företag, säger Carin Ternön.

HON VILL EGENTLIGEN passa på frågan hur många egenföretagare hon ser hos förskolebarnen. – Vi vill ha entreprenöriell förmåga överallt. Förhoppningen är att det leder till att fler vågar satsa på sina idéer, säger Lena Salomonsson.

KUNGSBACKA ÄR BÄST i Halland vad gäller antal företagsamma personer. I arbetsför ålder ansvarar 17,6 procent för ett företag – alltså nästan var femte. – Jag ser ingen risk med att det skulle startas för många företag.

”Företagandet ligger i släkten” Släkten är värst. Brorsan var bara 13 när han startade sitt företag. JOEL GEORGY från Onsala är 16 och säljer longboards. – Hela familjen har företag utom mamma. Det är det här jag vill syssla med, säger han. text: tobias sandblom foto: mia sandblom VISITKORTEN ÄR SLUT. Ett gott tecken. Joel Georgy startade företaget Boggi longboard förra året då han var sommarlovsentreprenör. Men intresset för företagande fanns långt tidigare. – När jag var elva höll jag på med simning och fick testa min tränares longboard. Jag ville ha en själv, men de kostar runt 3 000 kronor och då hade jag inte de pengarna, säger Joel Georgy.

12


[entreprenörskap]

Grunderna till företagandet fick han förra året när han gick kursen som sommarlovsentreprenör som Kungsbacka kommun anordnade. – Under introduktionsveckan lärde jag mig allt. Man fick en övergripande koll på vad det innebär att vara företagare. Efter det gick jag kurs hos Skatteverket. Under hela sommaren fick vi handledning från kommunen.

NU HAR HAN förnyat hela konceptet. Med hjälp av brorsan Jonathan, som designar webbsidor och pysslar med reklam, har han kommit på en unik idé. – Det är ett system som gör att du kan designa din egen bräda helt. Jag har kollat runt och det finns inte någon annanstans vad jag kan se, säger Joel Georgy. Han börjar snart andra året på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka, tekniska programmet. Men det är företagare han vill bli. – Men jag vill köra något som jag tycker om. Longboards får man nog ha vid sidan om eftersom det är ett hårt tryck på marknaden, säger Joel Georgy.

Fakta Kungsbacka Antal invånare i kommunen: 76 786. Antal företag: 8 225 (2012) Andelen småföretag med 1-49 anställda: 27,8 (Sverige: 26,3) Andelen företagsamma kvinnor av den arbetsföra befolkningen 2012, 16-74 år, i Kungsbacka: 10,5 % Antalet privata arbetsplatser med minst en anställd per tusen invånare: 36,5 (Sverige: 33,7) Antalet nystartade företag september 2011-september 2012: 669. Utbildningsnivå: 45 procent av kvinnorna och 38 procent av männen har en eftergymnasial utbildning.

” Att få folk att starta företag är den enskilt viktigaste frågan för oss.”

13


[nytänkande]

Magnus hittade rätt under finanskrisen Ökade omsättningen med 26 miljoner Det är tufft för de mindre ÅKERIERNA. Men med nya idéer går det att hitta flytet även i bistra tider.

let för 60 ton var det som att köra huvudet i väggen, det hjälpte inte ens att jag tog hjälp av jurister, säger han men tillägger att tack vare en rejäl portion envishet har åkeriet nu fått dispens.

text & foto: peter fredriksson FÖRR SJU ÅR SEDAN tog Magnus Bodenäs över familjeföretaget AK Ekbergs Åkeri AB, mitt under finanskrisen. – Ja, det var kanske inte den bästa tillfället, säger han med ett skratt men tillägger att sedan dess har han lyckats öka bolagets omsättning från 18 till 44 miljoner kronor. Även om AK Ekbergs fortfarande kör kemikalier till massaindustrin, precis som man gjorde när åkeriet drevs av hans föräldrar, insåg han tidigt att det var alldeles för riskabelt att förlita sig på bara en typ av körningar. – Massaindustrin påverkas snabbt och kraftfullt av konjunktursvängningar, vilket spiller över på oss. Istället satsade vi på lite tristare transporter, i form av vattenkemiska medel till framförallt kommuner. Folk använder vatten oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur, och det beslutet visade sig vara ett lyckokast. Ett annat lyckat beslut var att satsa på

DE TYNGRE EKIPAGEN innebär att drivmedelsförbrukningen ökar om man enbart ser till antalet liter per mil, men slår man ut det per transporterat ton innebär det rejäla besparingar. – Vi räknar med att vi förbrukar 25 procent mindre drivmedel per transporterat ton, så när det gäller ekonomin och emissionerna är det här helt klart en fullträff. Inom fem år hoppas han kunna omsätta 100 miljoner kronor och ha 60 anställda, och den tillväxten ska ske genom att man knyter till sig nya kunder när det gäller andra transporter än kemikalier.

“Det gäller att tänka utanför boxen”, säger Magnus Bodenäs.

Om företaget

större ekipage än vad som tidigare varit tillåtna i Sverige. – Men när jag kontaktade dåvarande Vägverket om att få köra 74-tonsekipage istäl-

Företag: AK Ekbergs åkeri AB Anställda: 27 Omsättning: 44 miljoner Säte: Helsingborg

» tre korta

14

Dålig täckning ett problem

Lägre nyföretagande

44% fler bluffakturor

RING. Drygt två av tre småföretagare upplever att dålig mobiltäckning är ett hinder, visar en undersökning från Visma. Mobilen är numera ofta den enda telefonen hos företagaren och dessutom blir mobilt bredband allt vanligare som den enda internetuppkopplingen.

MINSKNING. När hela sommaren sammanfattas minskade nyföretagandet i Sverige från 13 403 under perioden juni till och med augusti i fjol till 11 889 i år, vilket ger ett minus på 11,3 procent. Nyregistreringarna hamnar därmed på sjätte plats räknat över de senaste tio åren.

FALSKT. Antalet anmälningar om bluffakturor ökade med 44 procent under det första halvåret i år jämfört med motsvarande period förra året. I Skåne och Stockholms län är dessa bedrägeriförsök vanligast, enligt Visma som sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.


Fullspäckat med förmåner! Företagarförbun

det Fria Föret

agare

2466 454 5 4602 2 515

FÖRETAGE T AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YE

AR

11-14

Vill du veta me r om kopplade till les kortet och andra förmåner som är smore, gå in på www.lessmor e.se/ff *Medlemskorte t skic kas till dig efte r att du betalt den nya medle msavgiften för 2013.

Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på! För en låg medlemsavgift på 150 kronor i månaden får du ersättning om det värsta skulle hända och du inte kan fortsätta bedriva verksamhet i företaget. Vi ersätter vid tillfälligt uppehåll, vid avveckling eller konkurs. Skulle du bli arbetslös har SmåA som mål att handlägga din ansökan så snabbt, effektivt och rättssäkert som bara möjligt. Våra medlemmar finns spridda runt hela Sverige och är verksamma inom drygt 130 branscher. Det ger våra handläggare en bred och viktig kunskapsgrund när SmåA som myndighetsutövare skall följa de lagar och regler som Sveriges Riksdag beslutar om. På SmåA har vi fokus på att, inom ramen för dessa lagar, alltid se till våra medlemmars bästa. Under 2012 betalade SmåA ut drygt 400 miljoner kronor i ersättning till 8 000 arbetslösa företagare.

Som medlem bidrar du till ett bättre småföretagarklimat och kan ta del av bra samt kvalificerade medlemstjänster och förmåner.

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

Ring vår medlemstjänst på 0770-45 75 60

SmåA

Småföretagarnas Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Arbetslöshetskassa Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

HANDBOK Om Skatteverket kommer Småföretagarna hyllas ofta som Sveriges hjältar och vår tids tillväxtmotor. Men vardagen kan ibland vara tuff för många småföretagare. Och än tuffare blir det om man som oskyldig hängs ut som skattefuskare. Vi i FöretagarFörbundet företräder småföretagare och arbetar för att Sveriges småföretagare ska få en enklare vardag. Vi kämpar hårt för att stärka den svaga rättssäkerheten på skatteområdet för företagare. Vi driver opinion för att de ska få ett bättre skydd och kunna kräva sin rätt. Vi är övertygade om att ett bättre företagsklimat är en förutsättning för att fler ska vilja bli företagare och dessutom våga växa.

Tills vi fått en tryggare lagstiftning på skatteområdet så har vi tagit fram denna handbok som enkelt beskriver de rättighet er och skyldigheter småföret agare har om de skulle bli skattegranskade.

Beställ boken här:

info@ff.se (Meddela ditt namn faktura/ leveransadress och hur många böcker du vill beställa).

Kostnad:

439 kr inkl moms + frakt. ”Det är vad det kostar att prata med en skattejurist i sex minuter”


[entreprenören]

Sjömannen som blev

Bryggerikung ”Vi kommer att ha mycket att göra de närmaste hundra åren vare sig vi vill det eller inte ” Han höll på att bli hajmat i Indiska oceanen. Istället tog han över ett utdömt företag – och blev Sveriges bryggerikung. – Vårt nya samarbete innebär att vi har att göra åtminstone de kommande hundra åren, säger Peter Bronsman. text: tobias sandblom I flera år arbetade Peter Bronsman som sjöman på de sju haven. Upplevelserna och äventyren var många. Ett av dem var på väg att kosta honom livet. – Jag ramlade av en båt som var på väg till Taiwan. Det var egentligen god natt, säger Peter Bronsman. I fallet bröt Peter Bronsman armen och simmade endast med en arm. Fartyget, 220 meter långt, försvann i fjärran. Han blev ensam kvar med hajarna. – Jag såg något mörkt komma och var säker på att det var en haj, berättar Bronsman. Men det var en säck. Med hjälp av den kunde han hålla sig flytande. Någon på färjan hade hört hans skrik och båten kunde vända och rädda honom och ytterligare en besättningsmedlem som också hade fallit i plurret. Där och då bestämde sig Peter Bronsman för att göra något annat. – Att jobba på sjön var ju alldeles för farligt och kanske inte riktigt min grej, säger Peter Bronsman med ett leende.

Han har ändå positiva minnen av sjömanslivet. – I dag finns ju allt på internet, men då kunde man fortfarande komma hem med saker som ingen hade hört talas om. Blott 29 år gammal köpte han och brodern

16

ledningen till framgångarna. – Mycket tillfälligheter och hårt arbete ligger bakom det här. Det gäller att tro på sin idé och sedan aldrig ge upp. Bara hoppas att det håller.

foto: peter jönsson Dan-Anders Kopparbergs bryggeri efter att ha sett en annons i nu nedlagda Bryggeritidningen. – Kopparbergs bryggeri var egentligen stängt, men vi trodde stenhårt på vår idé. Köpesumman var fem miljoner kronor. En del av pengarna hade vi sparat ihop, resten hade vi lånat. Man tänkte inte så mycket på den tiden. Vi jobbade dag för dag för att få det att gå runt.

”Jag såg något mörkt komma och var säker på att det var en haj ” Nu är Kopparbergs päroncider fyra i världen. Företaget omsätter i dag två miljarder kronor. – Vi hittade ett nytt segment och tog en position. Tidigare fanns bara torr cider, men vår lite sötare cider blev en succé. Det är lite som att säga att det förut bara fanns rött vin, vi kom med något nytt, säger Peter Bronsman. Via Sofiero säljer företaget dessutom flest öl i Sverige. Peter Bronsman är ödmjuk vad gäller an-

Den 1 oktober inleder Kopparbergs bryggeri ett samarbete med SABMiller, världens näst största bryggeri. Där finns kända märken som Grolsch, Fosters, Pilsner Urquell, Miller och Peroni, sammanlagt 94 bryggerier i 40 länder. – Våra produkter kommer att lanseras i hela världen. Just nu finns vi i 40 länder. Vårt företag kommer att växa stort med nyanställningar, hur många är svårt att säga. Vi kommer att ha mycket att göra de närmaste hundra åren vare sig vi vill eller inte, säger Peter Bronsman. Han har ett enormt idrottsintresse och är allätare inom sport. Bland annat därför har han satsat pengar inom damfotbollen, Kopparberg/Göteborg. – Sport betyder mycket för mig. Tidigare var jag engagerad i den lokala innebandyklubben, när dottern spelade där. Jag gillar fotboll, hockey, innebandy och flera andra sporter. Jag har även suttit med i styrelsen i Göteborg FC och IFK Fjärås. Han arbetar hårt och mycket, men anser inte att det sliter på honom nämnvärt. – Jag jobbar så länge som det behövs på dagarna. Men jag tycker det är roligt hela tiden. I juli var en stor högtidsstund, kunde man tro. Då fyllde bryggerikungen 50 år. – Vi reste bort. Att fylla år är inte riktigt min grej, säger Peter Bronsman.


[entreprenören]

” Man tänkte inte så mycket på den tiden. Vi jobbade dag för dag för att få det att gå runt. “

1882 Kopparbergs bryggeri grundades 1988 Kopparbergs köptes av schweiziskt bolag 1994 18 mars köptes företaget av bröderna Bronsman 1994 I oktober kunde första starkölen presenteras på Stockholms ölfestival. 1996 Kopparbergs päroncider gjorde entré 2012 Företaget omsätter cirka 1,3 miljarder kronor

Ålder: 50 Yrke: VD Bor: Fjärås Familj: Gift, två barn Intressen: Bryggeri och idrott Äter: Grillat Dricker: Öl och cider Läser: Dagstidningar och bryggerihistoria Ser på tv: Sport

17


[ökad lönsamhet]

Anders Nilsson gör en hjulinställning på en nästan ny Mercedes Aklasse.

Anders satsade på lönsam nisch Valde att fokusera på hjulen Det finns mängder med däckverkstäder, men nästan inga som enbart sysslar med hjulinställningar. ANDERS NILSSON har hittat en lönsam text & foto: peter fredriksson nisch. HAN FICK IDÉN TILL SITT företag när han behövde göra en hjulinställning på sin egen bil. Trots att han sökte med ljus och lykta fann han ingen som hade rätt utrustning för att göra det. – En modern hjulinställningsmaskin är en stor investering, och det är få däcksverkstäder som vill satsa så mycket. Så där fanns helt klart ett behov, säger han. HAN BESÖKTE SAMTLIGA verkstäder i närområdet för att se om de kunde hitta olika former av samarbete. De flesta var positiva

18

till att leja bort hjulinställningarna, och då var det inte så mycket att tveka om. Han investerade i en paketlösning från HPA som inklusive lift gick loss på närmare en halv miljon kronor.

– DEN FÖRSTA TIDEN var det lite oroligt, men sedan dess har det rullat på riktigt bra. Som mest är det att göra på hösten och våren när bilägarna skiftar sina däck och upptäcker att de är snedslitna. Inte sällan kommer de hit på rekommendation av något däckföretag. Anders Nilsson har satsat på att marknads-

föra verksamheten på olika sätt, dels genom annonser men även genom att lägga ut visitkort på verkstäderna i närområdet. Eftersom han erbjuder fri upphämtning och lämning av kundernas bilar innebär det att hans firmabil fungerar som en rullande reklampelare.

Om företaget Företag: Hjulinställning i Kalmar KB Antal anställda: 1 Omsättning: Tillräcklig Säte: Kalmar


[ökad lönsamhet]

Han driver gården med ANDERS OLSSON satsar på specialgrödor. Han menar att det är viktigt att nischa sig inom lantbruket. text & foto: peter fredriksson

ANDERS OLSSON ÄR SJÄTTE generationen på gården. Som en följd av ständigt minskade avräkningspriser på mjölken bestämde han sig för att bli den förste ägaren som inte har mjölkproduktion. – Det var svårare än jag trodde att sälja av besättningen, jag saknar dem verkligen. Men tyvärr bar det sig inte längre, säger han. Under de senaste åren har han medvetet satsa på att odla en allt större andel av arealen med specialgrödor, där framförallt sparrisen gett god avkastning. – Jag tror mycket på sparrisen, säger han när vi synar fälten som så här under sensommaren mest påminner om en tät men lågbevuxen skog. I EUROPA ÄR SPARRISEN vanlig längs kusterna och i Sverige växer den vilt bland annat på Gotland. Plantorna sätts ut för hand med cirka 25 centimeters mellanrum medan

fårorna körs upp med en vanlig potatiskupare. Därefter täcks fårorna för att hålla undan ogräset. Efter tre år går det att skörda sparrisen och sedan ger plantorna skörd upp till tio år. En annan gröda som Anders tror mycket på är jordärtskockan som är en tacksam gröda som kräver minimalt med arbetsinsats. Så länge den får rejält med vatten sköter den sig självt utan några större problem med skadeinsekter.

Jordärtskockan är en specialgröda som Anders Olsson tror mycket på.

Om företaget Företag: Enskild firma, marknadsförs som “Bond-gården – med rätt att odla” (inspirerat av ”James Bond – med rätt att döda”) Anställda: 2 Omsättning: Tillräcklig Ort: Olsäng

Småföretagsexpert: ”Hitta din egen nisch” Det blir allt viktigare att nischa sig. Det anser PROFESSOR Bengt Johannisson, expert på småföretagande. text: peter fredriksson HAN MENAR ATT DEN främsta anledningen till att man bör specialisera sig är den ökande konkurrensen från såväl svenska som utländska aktörer. – Vi ser en tydlig trend bland framförallt

nystartade småföretag att de vill hitta en egen nisch. Många av nyföretagarna har dessutom globala ambitioner, vilket gör det extra viktigt för dem att sticka ut. Inte sällan samarbetar man med andra företagare i skräddarsydda gemensamma erbjudanden, vilket visat sig fungera väl.

SAMTIDIGT MENAR han att det finns en trend som pekar i motsatt riktning. – När det gäller till exempel handelsföretag

i glesbygden har de allt mer att vinna på att diversifiera, det vill säga att bredda sitt utbud av varor och tjänster.

Så lyckas du! » Specialisera dig. » Samarbeta med andra företag inom nischen. » Tänk globalt, inte lokalt.

19


[pryltips]

LG G Pad 8.3 är precis som namnet antyder en surfplatta från LG med skärmstorleken 8,3 tum. Med en vikt på 338 gram och batteri på 4600 mAh samt 1920 x 1200 pixlars upplösning är den ännu ett alternativ för den som letar ny platta. Kommer till Sverige i oktober. Pris ca 3 000 kr. iRobot Braava Floor Mopping Robot är en städrobot som inte nöjer sig med att dammsuga. Den här lilla krabaten ska även klara av att våttorka golven på ditt kontor (eller hemma?). Du behöver bara byta trasan så sköter roboten resten. Pris ca 3 000 kr.

Epson Expression Photo XP-950 är något för dig som vill skriva ut större och bättre foton. Marknadens första 6-färgsfotoskrivare med allt-i-ett-funktion som även erbjuder A3-utskrifter, trots att den är i samma storlek som en allt-i-ett-skrivare för A4utskrifter. Pris ca 3 000 kr.

Prylarna Deltacos trådlösa tangentbord TB-258 har möjlighet att växla mellan 8 olika enheter. Gör det enkelt för dig själv att skriva på såväl dator som surfplatta, smartphone och smart-TV. I dagens digitaliserade värld är detta det perfekta tillbehöret. Ta med dig ditt favorit-tangentbord till kontoret, konferensrummet eller TV-soffan.  Pris ca 300 kr

Robotvalpen Teksta kan bli höstens Wacom Cintiq Companion Hybrid beskrivs som ett digitalt skissblock som hjälper tecknare och designers när de befinner sig på resande fot. Du kan koppla den till din stationära dator eller använda den som fristående Android-tablet.  Pris från 1 499 dollar (ca 9 000 kr)

20

och vinterns stora hit bland barnen. Eller kanske som kontorets egen husdjur? Den reagerar på röster, gester, ljus och ljud. Den somnar när solen går ner. Med totalt över 100 egenskaper så ska man inte tröttna på den i första taget. Bra för dig som är allergisk. Pris från ca 900 kr


[småföretagare]

RUT-avdraget missgynnar kockar Det är orimliga skillnader i regelverket kring ROT- och RUTavdraget, menar DANIEL FOGMARK på Sveriges Kockar AB. – Snickaren får köpa med sig brädor, men vi får inte ta med oss råvaror, säger han. text: anna svensson

FRÅN BÖRJAN HADE han tänkt bygga upp sitt företag kring hushållsnära tjänster med RUT-avdraget som bas. Ambitionen var att erbjuda stressade småbarnsföräldrar hjälp med det som verkligen tar tid i vardagen, nämligen att handla, tillaga, servera och diska undan. Men ganska snart insåg han att regelverket satte stopp för de flesta av planerna. – Det enda vi får göra är att tillaga maten, råvarorna måste finnas på plats när vi kommer, säger Daniel Fogmark som konstaterar att det däremot är tillåtet att använda RUT-avdraget till att låta en bartender mixa och servera drinkar. – Men hur många barnfamiljer behöver den avlastningen i vardagen, frågar han sig. KONSEKVENSEN AV RUT-reglerna är att det är ytterst få barnfamiljer som tycker att det är någon mening med att anlita företag för matlagning.

– Vi har därför valt att inrikta oss mot den traditionella företagsmarknaden med uthyrning av kockar, event och bemanning. Men jag tycker att det är synd att regeringen sjabblat bort grundtanken med RUT. Det finns ett stort behov av den här typen av tjänster, men då måste regelverket bli mer genomtänkt än vad det är i dag. Daniel Fogmarks ambition är att skapa ett

av de ledande företagen inom matarrangemang, och med ett 80-tal projektanställda kockar på avlöningslistan har han kommit en bra bit på vägen. – Det är en fantastisk bransch, den enda egentliga nackdelen är de ständiga kontrollerna från bland andra Skatteverket. De tar alldeles för lång tid att hantera, säger Daniel Fogmark.

» tre korta Sämre klirr med robotar Enklare söka tillstånd

Svenska För Företagare

MU. Mjölkningsrobotar installeras för att minska arbetskraftskostnaden och därmed öka lönsamheten för mjölkföretagare. Men i praktiken visar sig investeringen ofta ha negativa effekter på lönsamheten, även om arbetsmiljön förbättras, enligt en studie från AgriFood.

SPRÅK. Svenska För Företagare (SFF) införs i Sollentuna. SFF innebär att nyanlända kan kombinera svenskundervisning med studier i företagsekonomi och ska möjliggöra en snabbare väg att finna meningsfull sysselsättning och försörjning. Det finns sedan tidigare i Botkyrka.

GUIDE. För att förbättra servicen till Stockholms företagare lanseras nu Tillståndsguiden, Sveriges första interaktiva, webbaserade guide för tillstånd, t ex serveringstillstånd. Guiden hjälper både företag och handläggare att spara tid och därmed pengar. foretag.stockholm.se

21


[ff tipsar]

boktipset Att överlista Djävulen : hemligheten till frihet och framgång Författare: Napoleon Hill Förlag: Söderpalm Publishing

Napoleon Hill är mest känd för sin bok “Think and Grow Rich”, skriven 1937. Den här boken skrevs året efter men gavs aldrig ut. Den ansågs för kontroversiell då Hill ger både kyrka, skola och regeringar hård kritik. Däremot är boken lika aktuell idag som då. Hill var för övrigt rådgivare till den amerikanske presidenten Franklin D Rosevelt 1933-1936. Att överlista Djävulen är en bok om personlig utveckling ur ett annorlunda perspektiv.

Driva företag som pensionär Författare: Björn Lundén Förlag: BL Information

En stor andel av Sveriges företagare närmar sig pensionsåldern. Den här boken vänder sig till dig som startar företag inför pensioneringen, fortsätter att driva företag efter att du blivit pensionär eller som avslutar ditt företagande i och med pensioneringen (antingen genom en försäljning eller genom en överlåtelse inom familjen). Är du en av dem – läs den här boken!

Firman Bonnier Författare: Bernt Herme-

le

Förlag: Leopard Förlag

Nyfiken på ett av Sveriges mäktigaste företag – familjeimperiet Bonniers? Ekonomijournalisten Bernt Hermele granskar företagsgruppen som omfattar 175 varumärken och omsätter över 30 miljarder. Samtidigt som Bonniers har enorm makt genom ägande av tv, tidningar och bokförlag så befinner de sig i ekonomisk kris efter misslyckade affärer, främst i USA. Firman är en inblick i hur man bygger ett familjeföretag – och vilka svårigheter det innebär.

22

Viktor hyllar hälsa på två hjul Med en cykel går det att få regelbunden motion. Allra bäst är att helt ställa bilen. – Då har du ingen ursäkt till att inte motionera, säger Viktor Olsson. 

text: anna svensson

Till vardags driver han Cykelbyrån tillsammans med två kollegor. Företaget hyr ut cyklar till andra företag i framförallt Stockholms innerstad. I dagsläget har de ett hundratal kunder som valt att abonnera på cyklar istället för att äga dem. – Det har blivit trendigt att cykla, faktum är att flera av våra kunder har slutat att erbjuda tjänstebilar till sina anställda. Istället satsar de på tjänstecyklar, säger han. Viktor Olsson menar att det inte finns någon motion som slår cykling eftersom

man kan kombinera nytta med nöje. Allra bäst fungerar det om man kan ta cykeln istället för bilen till jobbet. – Det är så enkelt, det är bara att sätta sig på Viktor Olsson, sadeln och ge sig iväg. Man behöver inte åka till gymmet eller simhallen, cykeln är hela tiden tillgänglig. Som inbiten cyklist menar han att man inte ska krångla till det eller köpa dyra tillbehör, med två viktiga undantag. – En hjälm är mer eller mindre självklart, men sen tycker jag att man ska byta till dubbdäck under vinterhalvåret.

Vad gäller skattemässigt? Så här svarar Yngve Gripple på Skatteverket: ”Om en arbetsgivare lånar ut cyklar till anställda för arbetsresor eller andra privata resor uppkommer en skattepliktig förmån. Det finns ingen schablonregel utan varje cykelförmån ska värderas individuellt. Värdet ska motsvara vad det hade kostat den anställde att själv bekosta en motsvarande cykel. Förmånsvärdet för ett år motsvaras av cykelns värdeminskning, service- och reparationskostnader samt kapitalkostnad (f.n. ca 2,5 procent av anskaffningsvärdet). Den som har använt cykel för sina arbetsresor får göra avdrag under inkomst av tjänst med 250 kronor per år.”


[ff tipsar]

”Se till att varje arbetsdag får ett slut” Björn har hittat den perfekta natten Vill du sova bättre? Lämna jobbet på jobbet, motionera och var utomhus så mycket du kan, tipsar författaren BJÖRN HEDENSJÖ. text: peter fredriksson

småföretagare är man inte ger sig tid att motionera, vilket är extra viktigt för dem som har ett stillasittande liv. – Men det behöver inte vara stenhårda pass på gymmet. En kort promenad någon gång under dagen är mycket bättre än ingen alls, säger han. Under arbetets gång med den nya boken har han stött på en hel del kuriosa, bland annat om hur man sov i det förindustriella samhället.

Har du många supportärenden? Med den här appen kan kunder eller anställda snabbt och enkelt skapa ett nytt ärende i sin telefon och hålla koll på ärendets status. I bakgrunden finns ZenDesks system som används av över 30 000 företag, både små och väldigt stora. Finns för Android och iPhone.

Base CRM and Sales Tracking från runt klockan 21 till 01 på natten. Därefter ägnade man sig under några timmar åt stillsammare aktiviteter som samtal, bön eller sex för att sedan sova mellan ungefär klockan 03 och 08. – Försök som gjorts i sömnlabb har återskapat det här sömnbeteendet. Många av deltagarna upplevde en nästan meditativ känsla under de vakna timmarna på natten, då nivåerna av det stressreducerande hormonet prolaktin är höga.

Sova bättre? » Ta inte med dig jobbet hem. » Vistas i dagsljus.

DÅ VAR NÄTTERNA under vinterhalvåret ofta uppdelade i två sömnpass. Först sov man

ZenDesk

Bort med post-it-lappar och anteckningar i kalendern. Astrid blir din personliga assistent som håller rätt på alla saker som du tänkt göra - och påminner dig. Du kan till och med koppla geografisk position till uppgifter - så att du får en påminnelse om vad du skulle handla när du passerar affären. Finns för Android

UNDER HÖSTEN GER han ut sin debutbok

ETT ANNAT VANLIGT problem bland

Vi tipsar om smarta appar som kan göra din smarta telefon till ett ännu bättre arbetsredskap.

Astrid Task & To-do List

foto: volante

“En perfekt natt”. I den har han sammanställt aktuell forskning på området. – Det händer otroligt mycket inom sömnforskningen. Tyvärr kommer de mest intressanta rönen sällan fram i de vanliga självhjälpsböckerna, säger han och tillägger att ett av de absolut viktigaste råden är att varva ned inför kvällen. Just detta kan vara svårt för många småföretagare som gärna tar med sig jobbet hem. – Se till att varje arbetsdag får ett slut. Vi behöver alla några timmar på kvällen för att varva ned.

apptipset

» Rör på dig så mycket du kan.

CRM-verktyg behöver inte vara dyra och komplexa. Den här appen kompletteras förstås med access via din dator/laptop/ surfplatta. Håll koll på alla kontakter, uppgifter som ska göras och anteckningar från möten. Se samtidigt hur dina kollegor jobbar och få hur långt processen har kommit med olika potentiella kunder. Finns för Android

Gratis antivirus för mobilen SKYDD. Skydda din mobiltelefon mot stöld och virus – exempelvis med McAfee Mobile Security. Grundversionen är gratis och erbjuder antivirus, säkerhetskopiering och stöldskydd. Sedan finns även en Premium-version med fullt skydd och tillgång till alla nyheter.

23


[lagändringar ]

Har du koll? » Betalningsmottagares rätt till dröjsmålsränta ska inte kunna avtalas bort. Offentliga kunder som betalar för sent ska dessutom alltid vara skyldiga att betala minst den lagstadgade dröjsmålsräntan. » Åtal för ringa bokföringsbrott endast om det finns särskilda skäl. Bokföringsbrott som är ringa ska få åtalas av åklagare endast om det av särskilda skäl. Syftet är att göra den straffrättsliga regleringen av försenade årsredovisningar och årsbokslut mindre sträng. » Kortare tid för styrelseledamöters personliga betalningsansvar. Ändringen innebär att en talan om personligt betalningsansvar måste väckas inom tre år från det att bolagets skuld uppkom eller inom ett år från det att skulden senast skulle ha betalts, annars upphör det personliga betalningsansvaret.

Lagändringar kan bli riktigt dyr affär Att inte ha koll på lagändringar kan bli en DYR AFFÄR för småföretagare. Och det är ditt eget ansvar att göra det. text: annika wihlborg

foto: fotalia

KRING ÅRSSKIFTEN OCH halvårsskiften träder många lagändringar i kraft. Flera av dessa lagändringar berör företagare på olika sätt, exempelvis ändrade skatteregler eller förenklingar för olika branscher. Som företagare kan det vara svårt att hålla koll på aktuella lagändringar och hur de påverkar den egna verksamheten. – Jag håller mig uppdaterad om kommande lagändringar via företagarsidor på nätet. Jag diskuterar dessutom en del företagarfrågor

24

i olika nätforum. Företagare i allmänhet och restaurangföretagare i synnerhet har ofta dålig koll på nya lagändringar, säger restaurangföretagaren Magnus Hellström, som tidigare varit krögare och numer säljer restaurangutrustning. – När den nya kassaregisterlagen infördes hade många restaurangägare investerat i kassasystem bara något halvår innan. Dessa system var inte giltiga enligt den nya lagen, vilket gjorde att de tvingades investera i ytterligare ett system.

HAN TROR ATT MÅNGA företagare har så fullt upp med sin dagliga verksamhet att de inte hinner bevaka nya lagändringar och regelförenklingar. Låg kännedom om lagar som berör den egna verksamheten kan bli

en dyr affär. Det kan vara svårt att förbereda sig inför en lagändring om man inte vet vilka konsekvenser den får för företaget förrän media uppmärksammar den, strax innan den träder i kraft.

MAGNUS HELLSTRÖM nämner en krögare på Gotland som investerade i plastmöbler till sin uteservering. Kort därefter tvingades han köpa ett nytt möblemang eftersom plastmöbler inte är tillåtet på de gotländska uteserveringarna. – En krögare i Linköping gjorde samma erfarenhet när han köpte ett svart staket till sin uteservering. Det fick kasseras eftersom kommunen endast tillåter gröna staket. Har du koll på lag- och regeländringar som berör dig?


[ rådgivningspanelen ]

” Kan man vänta i tre år med att fakturera? ” fråga: Jag fick en faktura från en leverantör häromdagen som avser arbete som denne utförde för tre år sedan. Kan man verkligen vänta med att fakturera så länge? Jag hade inte alls räknat med den kostnaden i min verksamhet nu. Måste jag betala? Lennart SVAR: Hej, det finns inga regler mer än den allmänna preskriptionstiden på 10 år som hanterar frågan. Har parterna inte kommit överens om annat kan en leverantör ge hur

lång kredit som helst utan att därmed förlora rätten att driva in kravet. Dock att kravet som sagt preskriberas efter 10 år. Sedan är det naturligtvis inte så kundvårdande att vänta så länge men det är en annan sak. Svaret är således kort och gott att leverantören kan kräva dig på det utförda arbetet nu tre år senare. Självfallet behöver du dock inte betala någon dröjsmålsränta på beloppet förrän 30 dagar efter det att kravet framställdes. Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

” Har vi rätt att få betalt? ” fråga: Jag har en kund som i januari 2013 beställde 5 000 enheter produkter som skall levereras i jämn takt under hela 2013. Vi har hittills levererat 3 000 enheter, men häromdagen meddelade kunden att de inte behöver resterande 2 000 enheter och därför inte vill betala för dem. Vi har redan dessa produkter på vårt lager för avlämning. Har vi rätt att få betalt?Stefan SVAR: Köprättsligt har du rätt att kräva

att kunden fullföljer köpet. Om kunden fortsätter vägra får du sälja enheterna till annan och om ni i denna hantering drabbas av ekonomisk skada kan ni kräva mellanskillnaden från kunden. Utgångspunkten är nämligen att ni slutligen skall hamna i samma ekonomiska situation som om kunden hade fullgjort köpet. Det kallas för ”det positiva kontraktsintresset” Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

” Påminnelse trots betalning ” fråga: Jag har en leverantör som skickar på mig påminnelsefakturor trots att fakturorna är betalade. Jag har visat honom internetkvitto på betalningsordern men leverantören säger sig ändå inte ha fått pengarna. Vad gör jag? Maria SVAR: Betalningar går, liksom meddelanden och korrespondens i övrigt, normalt på avsändarens risk. Det är därför bra att ibland rekommendera post om man i efterhand vill kunna styrka att man skickat brevet. Det faktum att beloppet har dragits från ditt konto betyder därför inte att motparten också har erhållit betalningen. Beloppet kan ha ”fastnat” i mottagande bank, det kan ha blivit fel

i överföringen och beloppet kan i värsta fall ha hamnat på annan mottagares konto om du uppgivit fel kontonummer. Det sista scenariot kan vara besvärligt eftersom banken då sannolikt åberopar sekretess avseende vems konto det är. Det blir då problem för dig att ställa krav mot en person du inte vet vem det är. Mitt råd till dig är att kontakta banken så får de göra en efterlysning på hur betalningsströmmen gått och var beloppet nu finns. Det måste de kunna redogöra för. Under tiden kan du möjligen betala leverantören en gång till för att undvika att denne driver kravet vidare rättsligen. Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem.

ADVOKATER >> Lars Andersson Rosenberg Advokatbyrå Helsingborg >> Thorbjörn Hilleskog Wistrand Advokatbyrå, Malmö >> Bertil Strid Amber Advokatbyrå, Värnamo >> Magnus Hedenberg Bring & Bergkvist HB, Göteborg >> Lars Halldin Advokatfirman Halldin AB, Göteborg >> Johan Engborg Advokatfirman Nova, Stockholm >> Lasse Gärdlund Advokataktiebolaget Gärdlund AB, Norrtälje >> Göran Smedberg Cross Advokater Stockholm >> Per Larsson Advokatfirman Abersten HB, Sundsvall >> Lars-Håkan Lindberg Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå >> Lennart Campenhausen, Campenhausen Advokat AB, Göteborg PATENT OCH VARUMÄRKEN >> Lars Göransson Groth & Co, Stockholm FÖRSÄKRINGAR >> Lennart Berg Advise Risk & Försäkring AB, Malmö LOKALER >> Lona Forslid, Auktoriserad fastighetsmäklare, Stockholm

25


[annorlunda affärer]

Karin satsar på underhållning på lördagar Underhållning och teknik lyfter teveaktuella Karin Adelskölds företag. 

text: peter fredriksson

Under hösten leder hon SVT1:s stora lördagssatsning “Alla tiders hits” med Niklas Strömstedt. Uppdraget innebär att planeringskalendern håller på att svämma över. – Just nu jobbar jag 250 procent, säger hon med ett skratt men tillägger att hon tycker om att ha många järn i elden. Vid sidan av tevesändningarna, som vardera tar tre arbetsdagar i anspråk, blir det en hel del vanliga moderatoruppdrag likväl som många kvällar på ståupp-scenen. – I den här branschen hänger uppdragen ihop, det finns en röd tråd. Ett dåligt betalt gig kan leda till lönsammare uppdrag. Därför är det viktigt att satsa på det som man brinner för.

foto: theresia köhlin

Tillsammans med fem andra teknikanvändare driver hon bloggen Lilla Gumman, som i sig inte ger några intäkter. Däremot öppnar sajten ofta dörrar till andra frilansprojekt. – Men det finns inget så roligt som direktsänd teve på bästa sändningstid, det vill säga lördagskvällarna. Jag ser med spänning fram emot hösten, säger hon.

Om företaget Företag: Karin Adelsköld AB Anställda: 1 Omsättning: 800 000 kronor Säte: Stockholm

26

Kommunist, entreprenör och

miljonär Lasse Diding är kommunist, hotellägare – och miljonär. – Jag ser inga motsättningar mellan att vara socialist och driva företag, säger han. 

I april öppnade han sitt andra hotell – Havanna. – Det har egentligen ingen politisk anknytning. Havanna för mig är en semesterort och signifikativt med festande och dekadens, säger Lasse Diding.

text & foto: tobias sandblom

Familjen Didings överhuvud var Bertil Diding. När han gick bort, 2005, lämnade han 45 miljoner efter sig. En del av förmögenheten har gått till Lasse Diding. Han driver numer två hotell i Varberg: Gästis och Havanna. På det förstnämnda har han det kända Leninbadet, med både porträtt och byster på den kände envåldshärskaren.

Han började med ett smygöppnande. Den riktiga invigningen sker 1 september. – Att öppna i en lågkonjunktur är lite annorlunda, men det ska gå bra. Hur går dina politiska åsikter ihop med att vara företagare? – Jag ser inga motsättningar i det. Det finns både fördelar och nackdelar, gäller att nischa sig. Jag skulle förespråka företagande även i ett socialistiskt samhälle, säger Lasse Diding.


[annorlunda affärer]

Jan Bylund fokuserar på kundvård Komiker, föreläsare och konferencier. Jan Bylund har flera ben att stå på. text: peter fredriksson

foto: privat

Under de senaste två åren har han haft fullt upp med Bingolotto, där han nu gjort sitt sista program. Till hösten är agendan fulltecknad med större jobb som Dagligvarugalan men även en hel del uppdrag för bland andra Volvo. – Det blir en härlig blandning, säger han när vi når honom på telefon i Florida. Under semestern har han laddat batterierna och ser nu fram emot nya utmaningar.

– Det är en väldigt stor spridning på uppdragen under året. Från midsommar och fram till augusti brukar det vara stendött. Men sen är det full fart fram till julafton, säger han. De mest lönsamma uppdragen är när han får ta hand om ett större företags hela aktivitet, ofta under en heldag. – Det är de roligaste jobben också eftersom jag får sätta mig in i deras verksamhet, säger han.

Själv lämnar han bort all administration i det egna företaget till andra, eftersom han har svårt att tänka sig något tråkigare än pappersarbete. – Då kan jag fokusera all min energi på mina kunder, säger han.

Om företaget Företag: Prat & Skriv Aktiebolag Bylund Anställda: 2 Omsättning: 6,5 miljoner Säte: Västra Frölunda

Loket drar ned på tempot Leif Loket Olsson blev Mr Bingolotto med hela det svenska folket på 1990-talet. I dag, 71 år fyllda, tar han det något lugnare. text: peter fredriksson foto: linnea jansson – Telefonen ringer hela tiden, så mitt största problem är att tacka nej på ett artigt sätt, säger han när vi får en kort pratstund med honom. Han har precis kommit hem från en miniturné i södra Sverige där han besökt olika ålderdomshem. – Det är många som vill prata Bingolottominnen, och jag ställer gärna upp. Jag gör det mest för att jag tycker om att komma ut bland

folk, det finns ingen lönsamhet i sådana uppdrag, säger han.

Officiellt är han pensionär men en snabb titt i rullorna visar att företaget fortfarande ångar på med en omsättning som ligger stadigt över en miljon kronor, även om det varit si och så med vinsten de senaste åren. – Pengar är ingen drivkraft för mig, jag har så att jag klarar mig. Mötena med mina gamla tittare är värt långa resor, säger han. Förutom nostalgiaftnar gör han en del konferencieruppdrag, och då ofta i travsammanhang. – Jag har ju ett 20-tal travhästar själv, så även detta är något som ligger mig nära om hjärtat, säger han.

Leif “Loket” Olsson sitter med i juryn för Idrotts-Loket och delade i somras ut pris till en av svensk damfotbolls stora pionjärer, Ebba Andersson från Öxabäck.

27


Om du kan läsa det här får du 10 % rabatt som belöning. För det betyder förmodligen att du är med i FöretagarFörbundet. Hos oss får alla medlemmar 10 % i rabatt på månadsavgiften för mobiltelefoni. Dessutom bjuder vi på fritt inträde och ett antal fria månadsavgifter, och du kan även kostnadsfritt ringa internt inom företaget. Om du behöver en mobiltelefon löser vi förstås det också. Ring oss på 0200-23 23 23 eller besök någon av våra återförsäljare, så får du veta vad vi har för erbjudanden just för dig. Glöm inte att ange avtalsnumret 895010-T. Välkommen till Tele2!


TEMA: E-HANDEL

Se upp för

NÄTBEDRAGARNA

MOBIL

Snabba leveranser

VÄXER

RAPUNZEL

E-HANDEL

SOM HÖRS

Tictail gör e-handel

ENKLARE

vill bli hårbranschens

IKEA

De lade ner den fysiska butiken En tidning från Företagarförbundet Fria Företagare


[tema e-handel]

Anton Johansson och Eric Martinsson (t.h.) säljer hörlurar via ehandel.

Om företaget Företag: Headler AB Omsättning: 1,1 miljoner kronor Säte: Skövde

DE SÄLJER NÄTETS

hetaste hörlurar ANTON JOHANSSON och ERIC MARTINSSON kränger hörlurar över nätet. Under de senaste två åren har omsättningen rakat i höjden. – Kunderna uppskattar snabba leveranser. Det har blivit en allt viktigare konkurrensfördel, säger Anton Johansson. text: peter fredriksson DET TOG INTE MÅNGA månader efter att de både kläckt idén tills dess att headler.se lanserades. Efter bara två år räknar de sig nu som Sveriges största e-handelsbutik i sitt slag. – Det rullar på riktigt bra, säger Eric Martinsson som konstaterar att kunderna blivit allt mer kräsna under de två som de haft butiken. Numera vill de flesta få leverans dagen efter beställning, och det är något som ställer höga krav på logistiken. Ambitionen är att lagerhålla i stort sett samtliga produkter för att på så sätt snabbt kunna packa och skicka. – Redan från dag ett bestämde vi oss för att

2

foto: headler bara göra det som vi själva är duktiga på. Därför har vi outsourcat logistiken till ett annat företag. Dessutom har vi anställt en person på halvtid för att hantera inköp och support.

ANTON JOHANSSON menar att den stora utmaningen med e-handel är att avgöra vad som ska lagerhållas. Tack vare den stora efterfrågan har man hittills inte råkat ut för några hyllvärmare, det mesta säljs inom tre månader efter att de tagits in. Företaget har 500 sorters hörlurar i lager, och det motsvarar flera hundratusen kronor.

– En snabb omsättning är avgörande. Därför är det även viktigt att erbjuda flera betalningsalternativ, det driver försäljningen.

Är du sugen på att starta e-handel? Anton och Eric tipsar: » Börja i liten skala, gärna på en befintlig e-handelsplattform. Testa gärna appen Osom, som vi utvecklat och som är gratis. » Lär dig hur Google fungerar, i stort sett all e-handelstrafik drivs via sökmotorer. » Planera inte för logistiken förrän du sålt något. Är det mindre volymer kan du själv gå till Posten med paketen.


[tema e-handel]

E-handlare satsar på större lokaler ” Vi vill bli hårbranschens Ikea ” Ida Backlund på e-handelsföretaget RAPUNZEL bygger ut och får fördubblade salongs-, kontorsoch lagerutrymmen i Umeå. – Vi vill bli hårbranschens Ikea, säger hon. text: anna svensson

foto: fredrik larsson

FÖR SEX ÅR SEDAN började hon sälja löshår via nätet, med kontoret hemma i vardagsrummet. I dag har företaget kunder i 36 länder och visar på en snabb tillväxt de senaste åren. – Nu satsar vi på en stor luftig lokal, utrustad med den senaste tekniken och en riktigt exklusiv salong. Dessutom blir det en avdelning speciellt för produktutveckling, allt för att ge våra kunder bästa tänkbara service och produkter.

Företag: Rapunzel Sweden AB Anställda: 21 Omsättning: 80 miljoner kronor Säte: Umeå

IDA BACKLUND MENAR att e-handeln inte bara utvecklats utan även mognat under de år som hon varit igång. – Köpbeteendet hos våra kunder varierar ganska mycket beroende på vilket land vi säljer till. Men rent generellt upplever de

flesta att riskerna med att handla på internet minskat. Det här i sin tur gör att kunderna vågar mer i dag jämfört med för sex år sedan. Sen har vi också blivit bättre med byten, returer och fakturor. Den övervägande delen av kunderna är

Om företaget

fortfarande kvinnor, men hon noterar att allt fler män upptäcker fördelarna med löshår. – Våra kunder är alltifrån den tunnhåriga killen som vill få bort sina vikar med Magic Fibers till affärskvinnan i medelåldern som vill ha en ny look.

» tre korta Uppmana impulsköp

Stäng aldrig butiken

Mäta och testa

LOCKA. I fysiska butiker placeras godis vid kassorna för att locka. När du driver näthandel ska du tänka på samma sätt, erbjud rabatterade bonusprodukter eller relaterade produkter vid rätt tillfälle i köpprocessen för att skapa merförsäljning till befintliga kunder.

SERVICE. Idag förväntar sig alla att kunna handla när som helst på dygnet och vid vilken tid som helst. Det betyder inte att du ska bemanna kundtjänst dygnet runt – däremot att besvara inkommande mejl samma dag, vilket kräver personal på helgerna.

KOLL. Det finns hur mycket siffror som helst att mäta när man sysslar med e-handel. Vissa e-handlare gör detta i realtid och låter besökare komma till två olika startsidor med olika erbjudanden och mäter sedan vilken sida som var mest effektiv. Det kallas A/B-testning.

3


[tema e-handel]

Bygg en mobil e-handelsbutik Anpassa din e-butik till en smartphone. Med en läcker APP lockar du fler köpare. text: peter fredriksson

foto:fotalia

DE FLESTA KUNDER tycker att det är fullständigt hopplöst att surfa runt på vanliga internetsidor i sina mobiler. Orsaken är att layouten som ser så fin ut på en stor datorskärm blir svår att överblicka i telefonen. Med tanke på att den mobila e-handeln ökar snabbt finns här en stor möjlighet att locka till sig nya kunder, även för riktigt små företag.

ERIC ANDERBJÖRK PÅ Appanero AB bygger appar och mobila sajter sedan flera år tillbaka. Han menar att det absolut viktigaste är att ha en butik som kunderna lätt kan hitta

på nätet och dessutom navigera runt i. – Mindre företagare har ofta en pressad budget, men jag menar att det kan vara väl investerade pengar att anlita ett proffs. Tänk på att Eric Anderbjörk anlita någon som gjort liknande appar tidigare. Det är stor skillnad mellan att bygga en spelapp och en app med databaskopplingar, säger han. Under arbetets gång bör man träffas flera gånger för att stämma av att slutresultatet blir som det är tänkt. – Sen är det bara att marknadsföra appen. Berätta för alla om den nya butiken, såväl pressen och bloggare till intresseorganisationer, ja kort sagt alla som kan tänkas vara intresserade.

Om företaget Företag: Appanero AB Anställda: 7 Omsättning: 6 miljoner kronor Säte: Uppsala

Visste du att... » Kunderna shoppar mer och mer mobilt. Det visar en undersökning från Internet Retailer. Under det senaste året ökade e-handeln från surfplattor med 34,7 procent och smartphones med 59,2 procent. Detta innebär att mobila enheter står för nästan en femtedel av den totala e-handelsvolymen.

De har lagt ner fysiska butiken – Eva och Kalle fokuserar på nätet Klädbutiken blev snabbt en succé. Men EVA och KALLE BODESTIG bestämde sig att enbart satsa på ehandel. – Vi vill vara en personlig butik på nätet, säger Eva Bodestig. text: anna svensson

foto: privat

DEN TILL YTAN lilla butiken fylldes snabbt med kunder. När Eva Bodestig startade butiken Mandel 1999 blev det en omedelbar succé. Den innehöll både kläder och egentillverkade smycken. Fyra år senare var de för trångbodda. Då bildade hon och maken Kalle ett aktiebolag. – Kalle jobbade med systemutveckling inom e-handel och när vi kände att tiden

4

var mogen så valde vi att starta vår webbutik 2008 och då med ett helt eget koncept där webshoppen var byggd mer som en blogg, säger Eva Bodestig, som tror att näthandeln rent generellt kommer att öka i Sverige. De utvecklade e-handeln, så att webshoppen skulle ge känslan av att vara en personlig butik, fast på nätet. – Det har alltid varit viktigt för oss med närheten till kunderna i den fysiska butiken så ville vi ju föra vidare det även på nätet. Efter ett tag fick Bodestigs välja om man ville bedriva traditionell butik eller e-handel. Valet föll på det senare. – Eftersom försäljningen i webshoppen var så mycket större, så var nedläggningen av butiken i stan ett självklart val. Fördelen med att endast finnas på nätet är att vi kan

fokusera på att göra allt bäst där. Jag har mer tid för min blogg som hör ihop väldigt mycket med näthandeln då kunderna ofta läser den för att till exempel se vad som kommer in till butiken, säger Eva Bodestig. Hon började med 35 kvadratmeter och trots att Mandel nu endast finns på nätet, är arbetsytan 600 kvadratmeter. Två gånger, 2011 och 2012, har företaget blivit prisat som Årets gasell tillsammans med andra bolag.

Om företaget Företag: Mandel Antal anställda: 9. Omsättning: 13,7 miljoner. Bolagsform: AB.


[tema e-handel]

Se upp för sluga nätbedragare Skumma typer lurar till sig varor via nätet. Men ELOT.SE har tagit till hårdhandskarna. – Vi har medverkat till att få fast en storbedragare, säger företagets ägare JON SCHVILI. text: anna svensson

foto: privat

NÄTBEDRAGARNA använder ofta någon annans identitet. De beställer en vara och begär att få en sms-notifiering till det egna numret, som ofta är ett anonymt kontantkort. Med aviseringen i mobilen går de sedan och hämtar ut paketet med antingen ett stulet eller förfalskat ID-kort. – Det förekommer även att företag med en förfalskad hög kreditvärdering beställer dyra varor för att sedan försättas i konkurs, säger Jon Schvili som konstaterar att bedrägeriförsöken ökat markant. SJÄLV HAR HAN ETT förflutet som polis och bestämde sig för att kartlägga och dokumentera allt de visste om en bedragare som under lång tid gäckat butiken. – Med hjälp av polisens ledningscentral i

Jon Schvilis bästa tips:

1

Säljer ni fakturorna? Försäkra er om att kreditgivaren tar bedrägeririsken.

2

Tar ni själva bedrägeririsken? Sätt upp säkerhetsrutiner för alla beställningar över ett visst belopp. Ring upp kunden på hemtelefonen eller via växeln om det är ett företag.

3

Använd sunt förnuft. Utbilda personalen i att vara vaksam.

Göteborg skickades sedan en polispatrull att beslagta övervakningsbilder från ombudet, och nu är mannen gripen.

JON SCHVILI MENAR att det stora problemet ligger vid utlämningen av varor. – För att en kedja med flera aktörer ska fungera och kunna förbättras måste varje part ta ansvar för sina misstag. Kort sagt, det måste börja kosta för speditörerna att göra fel. I dag finns det inga incitament för dem att förbättra säkerheten. E-handlarna kommer fortsätta betala för deras misstag och polisen översvämmas av bedrägerianmälningar.

Om företaget Företag: Elot AB Anställda: 4 Omsättning: 4 miljoner kronor Säte: Stockholm

» tre korta Kundregister guld värt

Fördel med fysisk butik

Kortare tider säljer

INFO. En fördel på nätet är att du skaffar dig information om varje person som handlar via din nätbutik, ofta både adress, telefon och epost. I en fysisk butik är fler kunder helt anonyma. Med nätkunderna kan du etablera en direktkontakt och skicka ut nyhetsbrev.

BUTIK. Om du väljer att sälja på nätet som komplement till din fysiska butik, kan den fysiska butiken användas som konkurrensfördel i nätbutiken. Låt kunder hämta ut varorna i butiken om de vill ha leverans samma dag. Dra nytta av fördelarna med respektive kanal.

SNABBT. Har du lagt märke till att många större e-handlare anger leveranstid och om en vara finns i lager redan på produktsidan? Att beställa och få varan skickad samma dag är något många efterfrågar. Ska du satsa på ehandel så satsa på att kunna leverera snabbt.

5


[tema e-handel]

Bloggare om bloggbranschen ”Man blir lite klappad på huvudet” Bloggare har svårt att tas på allvar som företagare. FRIDA RAMSTEDT driver en av Sveriges största inredningsbloggar. Hon menar att en del är modeskribenternas fel. text: tobias sandblom FRIDA RAMSTEDT driver bloggen Trendenser.se. Hon startade den för sju år sedan då företeelsen var ganska ny. – Jag pluggade till civilekonom på Umeå universitet och skulle skriva en uppsats om Ikea. Då startade jag en blogg för att visa att jag verkligen var intresserad av ämnet, säger Frida Ramstedt. När möbelföretaget skulle starta verksamhet i Shanghai var Frida Ramstedt på plats. Hennes blogg visade sig vara ett lyckokast.

en ganska god vinstmarginal. Men ändå blir man som bloggare lite klappad på huvudet, säger Frida Ramstedt.

foto: mia sandblom – Det visade sig att Ikea där använde sig av bloggar istället för reklam och katalog via posten. Folk i Kina har större tillgång till smarttelefoner än den vanliga postgången eftersom det är svårt med postnummer där.

SOM ENTREPRENÖR inom bloggbranschen är det svårt att bli tagen på allvar, menar Frida Ramstedt. Modebloggarna har förstört en del. – Jag omsätter två miljoner kronor och har

FÖRETAGET TRENDENSER har flera ben att stå på. Förutom själva bloggen, så driver Ramstedt även en framgångsrik Ipadtidning tillsammans med Bonnier. Den blev utsedd till ”App of the year 2012”. Dessutom skriver hon om inredning i GP. – Jag har även reklamuppdrag för Ica och hjälper både Boråstapeter och Ikea. Att folk ska förstå att företaget är seriöst är den svåra utmaningen. Som bloggare sitter man inte bara och guppar framför köksbordet, som en del tycks tro, säger Frida Ramstedt.

» tre korta

6

Sänkta kortavgifter

Jetshop köpte E-butik

DHL testar MyWays

SPARA. Svenska handelsföretag och konsumenter kommer att sänka sina kortavgifter med ungefär hälften tack vare EUs nya reglering för elektroniska betalningar. Det handlar om en årlig besparing bara i Sverige med cirka fem miljarder kronor, skriver Computer Sweden.

UPPKÖP. Jetshop, som erbjuder en e-handelsplattform och omsatte 43 miljoner förra året, köpte i slutet av augusti upp konkurrenten Ebutik som har en annan plattform. Det är en del av en pågående konsolidering av marknaden. Tillsammans har de över 3 000 kunder.

PAKET. Med DHL:s hjälp kan du låta någon annan hämta ut paketet hos utlämningsstället och leverera det hem till dig. Privatpersoner kan därmed tjäna pengar på att köra ut paket, mottagaren bestämmer själv priset. Den nya tjänsten som kallas MyWays testas nu i Stockholm.


[tema e-handel]

Tictail – ehandelsplattform för alla Svenskar är duktiga it-entreprenrörer. CARL WALDEKRANZ har startat nästa näthysteri. Hans företag Tictail gör det enklare för företagare att starta affär på internet. text: tobias sandblom

Om företaget Företag: Tictail Antal anställda: 5 Omsättning: 1,4 miljoner Bolagsform: AB

foto: privat

NYSS UTEXAMINERAD från skolan började Carl Waldekranz arbeta inom PR-branschen. – De e-handelsplattformar vi jobbade med var dyra, krångliga att förstå och väldigt tekniktunga. Vi ville skapa en lösning för vanliga människor, människor som bryr sig mer om sitt företag och deras produkt än facktermer som SEO och SEM, säger Carl Waldekranz. Med ”vi” innefattar det även kollegan Kaj Drobin. Carls mammas företag, ByMutti, fick vara testpilot när Tictail startade. – Mamma var alltid en benchmark för den typen av entreprenör som vi ville tillgodose med vår plattform, så även innan det ens fanns någon plattform klar pratade vi mycket med henne för att förstå de problem och utmaningar som skulle behöva lösas med Tictail.

– Till skillnad från Steve Jobs så ser inte jag mig som en ensam visionär. För mig är det väldigt tydligt att Tictail är resultatet av en grupp människors hårda arbete där jag fått rollen att agera representant, säger Waldekranz.

CARL WALDEKRANZ beskrivs ibland som ”den nye Steve Jobs”. Han blir smickrad av liknelsen.

HUR SER DU PÅ utvecklingen för e-handeln, både i Sverige och internationellt? – Känns som att det händer mycket just

nu, speciellt i betalningsområdet där svenska Klarna är en av de mest inspirerande och ledande aktörerna. Jag tror att vi är på väg in i nästa generation av e-handel, där nyttan övervinner trösklarna och e-handel kan nå ett bredare segment och på riktigt slå sig in i den fysiska handeln. Detta kommer innebära delvis ett skifte där en allt större del av ekonomin lever helt digitalt, säger Carl Waldekranz.

» tre korta Rekordökning av e-handel Utdelning på lördagar

Frakt och lager viktigt

UPPÅT. Andra kvartalet bjöd på en rekordökning av e-handeln i Sverige, hela 19 procent jämfört med föregående år, enligt E-barometern. Det skulle peka på att den totala omsättningen för e-handeln i Sverige 2013 kan bli 37 miljarder, en ökning med 18 procent.

EFFEKTIVT. Många glömmer att logistik och lagerhållning är en stor del av kostnaden när man bedriver handel på nätet. Framgångsrika e-handlare är inte alltid de med snyggaste webbplatsen utan de med effektivast lager- och logistiklösning.

PAKET. Bring lanserar en ny tjänst som kan ge e-handeln ytterligare konkurrensfördelar: hemleveranser av paket upp till 35 kilo på lördagar i storstadsområden i Sverige. Även PostNord överväger leveranser på lördagar och söndagar om kunderna efterfrågar det.

7


[tema e-handel]

Tips till dig som ska starta e-handel 1

Returer – hur hanterar man trasiga returer? Distanshandelslagen ger kunder rätt att returnera och det är inte alltid en returnerad vara kan säljas som ny. Lösning? Sälja dem billigare på nätet genom att skapa en speciell fyndsektion på sajten där man anger vilka skador produkterna har och hur stor prisnedsättning det är jämfört med ordinarie pris. Satsa på 55+. Enligt en undersökning av betalleverantören Klarna står åldersgruppen 55+ för den största tillväxten inom e-handeln. De står bakom en transaktionsökning på över 30 procent jämfört med föregående år. Fundera över vilka erbjudanden du har till denna grupp.

2

3

Tydliga instruktioner. Det måste vara glasklart för kunden vad som gäller. Knappar med texter som “Lägg i varukorgen” och “Gå till kassan” gör det enkelt. Dessutom ska det vara lätt att hitta knapparna.

8

4

Merförsäljning – kan man skapa genom att visa relaterade produkter under/bredvid den produkt kunden tittar på. Den som ska köpa fröpåsar kanske också vill ha blomjord eller en liten praktisk spade. Information om alla varor är extra viktigt när det inte finns någon att fråga. Texten på en produktsida ska helst besvara de frågor som kunden kan tänkas ha. Mått, vikt, färg, tekniska specifikationer.

5

6

Bilder på produkterna, gärna ur flera vinklar och skarpa så att man kan bilda sig en uppfattning om hur den ser ut och fungerar. Får du inte tag på bra bilder från din leverantör kanske du ska lägga pengar på att fota själv.

Fler tips? På sajten ehandel.se bevakar man nya trender inom svensk ehandel och där kan du hitta många värdefulla tips på hur du säljer mer på nätet.

Profile for Fria Företagare

Fria Företagare 2013 #3  

Ur innehållet: Johanna Larsson- tennisproffs och småföretagare Bryggerikungen som kunde blivit hajmat Lönsamhet genom fokus

Fria Företagare 2013 #3  

Ur innehållet: Johanna Larsson- tennisproffs och småföretagare Bryggerikungen som kunde blivit hajmat Lönsamhet genom fokus

Advertisement