__MAIN_TEXT__

Page 1

ff

företagare nummer 1

FöretagarFörbundet

2013

SKÖNHETEN & ENTREPRENÖREN

– emma wiklund bilagan

Så förbättrar du företagets

ekonomi

möt årets entreprenör

Mobilen som fuktmätare? – massor av pryltips!

änglar

– hjälp på vägen

Lokala handlare mot jättarna

david vs. goliat En tidning från FöretagarFörbundet


Välkommen till din nya inköpsavdelning!

NU FÅR DU SAMMA PRISER & VILLKOR som storföretagen! Förhandlat och klart!

Kopplat till kortet

FöretagarFörbundet arbetar kontinuerligt för att förbättra villkoren för landets småföretagare. Vi utvecklar dessutom ständigt våra medlemsförmåner.

FöretagarFörbundets nya medlemskort är kopplat till Lessmore. Med kortet kan du exempelvis:

I samarbete med Lessmore lanserar vi nu en inköpstjänst som gör att våra medlemmar kan få samma förmånliga inköpspriser och villkor som storföretagen!

• Åka taxi med rabatt, TaxiKurir.

Som medlem i Lessmore får du tillsammans med 40 000 andra småföretagare, tillgång till mycket gynnsamma storkundsrabatter från hundratals välkända leverantörer och varumärken.

Ingår i medlemskapet! Med enkel inloggning får du din egen inköpsportal med full kontroll på order och fakturor. Och det ingår kostnadsfritt i ditt medlemskap från och med nu! (kostar normalt 1 200 kronor exklusive moms). Har du ännu inte fått dina inloggningsuppgifter eller har du något annat du undrar över? Gå in på www.lessmore.se/ff och använd formuläret. Du kan även kontakta Lessmores medlemsservice på 08-410 510 00, måndag-fredag mellan klockan 09-16. De hjälper dig gärna!

• Handla i Sibas butiker med rabatt. • Köpa trycksaker med rabatt, Arkitektkopia. • Handla i LensWays butiker med rabatt. • Olycksfallsförsäkring ingår (värde 250 kr)TryggHansa. Du kan även skicka paket och gods med 70% rabatt, köp kontorsmaterial till halva priset, handla IT-utrustning med upp till 30 % rabatt, tanka bilen med upp till 70 öre rabatt per liter, få rabatt på försäkringar, ta kreditupplysningar från nio kr, skicka obetalda fakturor på inkasso utan kostnad, boka flyg, hyrbil och hotell med avtalsrabatte och mycket, mycket mer. Du kan dessutom handla av flera hundra andra medlemmar i Lessmore som lämnar rabatt till övriga medlemmar. Du visar helt enkelt upp ett giltigt kort i butiken som bevis för att du är medlem.

Så funkar det.

Lessmores system är byggt så att leverantörernas system förbereds på beställningar. Därefter beställer man, via egen inloggning, oftast, på Lessmores hemsida. I vissa fall skickas fakturan direkt från leverantören till dig och i vissa fall går fakturan över Lessmore. Fördelen med att den går över Lessmore är dels bättre pris och villkor, men kanske framförallt att du har möjlighet att ansöka om en samlad faktura med inköp från flera leverantörer vilket gör det enklare för dig. När det gäller de delar som faktureras genom Lessmore har du enkel och komplett tillgång via din inloggning på till exempel tidigare order, frakter, ännu ej fakturerade frakter, orderspecifikationer, fakturor, beställningar på hemsidan och status, skickade sms (inte själva meddelandet) och mycket mer. Enkelt, kostnadseffektivt och tidssparande.

Läs mer om din nya medlemsförmån! www.lessmore.se/ff eller www.ff.se


[ ledare]

Företagsklimatet – en viktig fråga

Modellen som blev entreprenör

D

et kallas i undersökningar för företagsklimat. Svenskt Näringsliv gör en årlig jämförelse mellan Sveriges kommuner. Det är egentligen ett nöjdhetsindex på vad företagarna tycker om den service de får av den kommun där de verkar. När bara 21 av Sveriges 290 kommuner får betyget “bra” av företagen på orten är det en varningsklocka. 44 kommuner får underkänt, mer än var sjunde kommun. Det här borde få många politiker att vakna och fundera över vad de kan göra för att få sina företag att trivas.

4-5

RÄTTSSÄKERHET – en hjärtefråga för förbundet. SID 6 ÅRETS ENTREPRENÖR heter Mattias Johansson och tvekar inte att utmana kommunen. SID 11 FILMSKAPANDE är en del av affärsidén för Fanchinima som förverkligats tack vare affärsänglar. SID 14-15

FÄRSKA kryddor för husbehov skapade framgångsreceptet för Orto Novo. SID 16-17

S

jälvklart är det viktigt att se till att kommuninnevånarna har bra skolor, utbud av kultur och fritid, äldrevård och mycket annat. Men att glömma bort företagen är farligt. Ett företag som väljer att flytta tar med sig arbetstillfällen. Årsskiftet innebar som vanligt en del nya regler och att några regler försvann eller förändrades. Som företagare har man ett ansvar att hålla koll på exempelvis nya krav på hur en faktura ska vara utformad (läs mer på sid 7) men det gäller också att Skatteverket och andra myndigheter är tydliga i sin kommunikation.

GRY FORSELL med två olika företag. SID 27

10

tips...

...för effektivare ekonomi!

N

är man inför en ny regler gäller det att hålla fokus på förenkling och tänka på småföretagen som inte har stora ekonomiavdelningar eller administrativ personal. Kan vi undvika att nya regler och lagar leder till dyrare administration är mycket vunnet för företagsklimatet på nationell nivå.

BILAGAN

MEDLEMSPANELEN låter småföretagarna tycka till om aktuella frågor. SID 8 UTMANA JÄTTAR kan man göra exempelvis med stark lokal förankring som Datanova i Göteborg. SID 18-19

S

måföretagen kanske inte hotar med att flytta sina företag utomlands som en del storföretag gjort. Men i värsta fall kanske de tröttnar på adminstrationen och lägger ner sitt företag. Sverige behöver fler småföretagare, inte färre. Där har Mats Assarsson både stat och kommuner ett ansvar för att skapa världens bästa företagsklimat. ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET

Visste du att... Som medlem i FöretagarFörbundet har du extra förmånliga erbjudanden från: PARTNER FÖRSÄKRINGAR, BMW GROUP SVERIGE, DB SCHENKER, DOKUMERA AB, JURIST & INKASSO, MALMÖ AVIATION, MYSAFETY, OKQ8, OPEL, RICHO, SECURITAS DIRECT, SIBA, SKELLEFTEÅ KRAFT, ST1 ENERGY, OFFICE DEPOT, SVD, TELE2,.

»KONTAKTINFO

»VILL DU BLI MEDLEM?

Kerstin Nilsson

»ARTIKLAR

FöretagarFörbundets åsikter.

Fria Företagare är organ för

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Sölve Dahlgren

Skickas till info@dahlgren.net.

Det är fritt att citera Fria Företagare,

FöretagarFörbundet

Fax 0431-831 85

»SÄLJANSVARIG

Märk mailet med Fria Företagare.

källan ska dock alltid upp-ges.

Box 1132, 262 22 Ängelholm

»TRYCKERI

Vendator

»ÖVRIGT

»WEBBEN

www.ff.se

Bold Printing

»LAYOUT/ORIGINAL

Åsikter uttryckta i denna publika-

Facebook: FöretagarFörbundet

e-post: info@ff.se

»ANSVARIG UTGIVARE

LT Mediacenter Sverige AB

tion är antingen skribenternas

www.ff.se

Telefon: 020-760 761

Mats Assarsson

»REDAKTÖR

egna eller de intervjuades och

»OMSLAGSFOTO

Fax: 0431-831 85

»REDAKTIONSRÅD

Sölve Dahlgren

speglar nödvändigtvis inte den

Emil Nordin, XP/Scanpix

Mats Assarsson

info@dahlgren.net

ansvarige utgivararens eller

3


[ (o)kända företagare ]

– Jag tycker vi fyller ett tomrum på marknaden, det saknas riktigt bra produkter till ett överkomligt pris. Ambitionen är hudvårdsserien ska upplevas som vardagslyx för köparna och ge dem bättre hy helt enkelt. Sen tror jag även att många kunder uppskattar att märket går att koppla till en viss person, det blir lite av en kvalitetsstämpel.

EMMA WIKLUND (då Sjöberg) blev rikskänd som smal fotomodell för minimjölken. Nu är hon i full färd med att lansera den egna hudvårdsserien Emma S. på nya marknader. Första räkenskapsåret omsatte hon tolv miljoner kronor med plusresultat. – Det ligger mycket hårt arbete bakom framgångarna. Men jag siktar på betydligt högre omsättning och lönsamhet de kommande åren, säger hon. text: peter fredriksson DET TAR åtskilliga veckor innan vi lyckas hitta en tid för intervju, schemat är mer eller mindre fullbokat med resor, framträdanden och demonstrationer. Att ständigt vara på resande fot är något hon är van sedan åren som internationell toppmodell, men nu är vardagen inte lika glamourös som när hon anlitades för omslag till modetidningar som Elle och Vogue. – Jag är otroligt kostnadsmedveten och bor absolut inte på lyxhotell när jag är ute på resor. Istället jämför jag noga priserna på hotellen på den ort där jag ska övernatta, säger hon och tillägger att hon försöker hålla nere på alla utgifter som i sig inte genererar intäkter.

UNDER VÅREN RÄKNAR hon med att vara på resande fot minst två dagar i veckan, och detta beror bland annat på att hennes hudvårds-erie Emma S. just lanserats i Norge där 125 butiker i kosmetikedjan Vita tagit in produkterna. Men sen blir det även mycket besök hos svenska återförsäljare som Åhléns och Kicks samt i Finland.

4

foto: andreas von gegerfelt – Det är viktigt att vara ute på fältet. Då får jag möta både dem som säljer mina produkter och slutkunderna. Därför försöker jag hålla i utbildningar och demonstrationer i butikerna i så hög utsträckning som möjligt. På så sätt får jag helt enkelt bättre koll på hur marknaden ser ut.

EFTER DET FÖRSTA förlängda räkenskapsåret, med tolv miljoner i omsättning, är ambitionen att hitta en bra balans mellan tillverkning, distribution och försäljning. På kontoret i Stockholm finns det nu två anställda som håller i administrationen och allt det löpande arbetet, medan hon själv inriktar sig på försäljning, bokningar och produktutveckling. Till sin hjälp har hon även Nora Larssen, som Emma Wiklund lärde känna när hon hade ett styrelseuppdrag i Lindex. – Det var hon som inspirerade mig till att starta eget och hon är medgrundare och en väldigt viktig person i företaget, säger hon och tillägger att för hennes egen del var det ganska självklart att utveckla och sälja hudvårdsprodukter.

EMMA WIKLUND menar att det är en stor fördel att vara en känd person när det gäller att lansera produkter liknande hennes egna. Men samtidigt finns det en viss risk att låta ett varumärke vara så intimt förknippad med en person. – Ja, skulle jag hitta på någon dumhet finns det så klart en risk att hela företag faller, säger hon med ett skratt men tilläger att fördelarna uppväger nackdelarna. I likhet med Eva Dahlgren, som lär ha sagt att hon varit känd längre än hon varit okänd, har Emma Wiklund stått så länge i rampljuset att hon vant sig vid att ständigt vara påpassad. – Men i början kändes det konstigt, jag hade ju inga som helst ambitioner på att bli en kändis, säger hon.

emma om... ...ATT DRIVA FÖRETAG I SVERIGE.

» Än så länge har jag bara goda erfarenheter.Företagsklimatet är i bra, men däremot är det alldeles för dyrt att anställa medarbetare. « ...ATT TA EXTERNA STYRELSEUPPDRAG.

» Jag satt i Lindex styrelse under ett år och lärde mig otroligt mycket och fick värdefulla kontakter, samtidigt som jag hoppas att jag bidrog med värdefulla kunskaper. « ...ATT DRICKA MINIMJÖLK

» Va, finns den kvar? Jag dricker nästan aldrig mjölk. Ibland kan det bli en skvätt i kaffet, men inte mer. «


[ (o)kända företagare ]

“I början kändes det konstigt, jag hade ju inga som helst ambitioner på att bli en kändis.”

1987

1988

1989

Fick mitt Tog stuTräffade i Mika Kjell- denten och första engelska Elleflyttade till berg som ville att jag Stockholm omslag som skulle börja och senare gjorde att jobba som samma år till min karriär tog fart. Paris. modell.

1992 Var med i George Michaels video Too Funky.

1997

1999

Beslutade Var med i Luc Bessons mig för att sluta jobba franska som modell actionoch flytkomedi tade hem till – Taxi. Stockholm.

2003

2007

2009

2012

Grundade Lanserade Kontaktad Började av Lindex plugga på Emma S. AB Emma S. för att jobba IHM- busi- tillsammans i Norge. som modell ness school med Nora 2013 på Larssen. och talesper– affärsalla KICKS i son. Invald i ekonomi. Sverige och styrelsen -06 Finland..

5 3


[ ff-fråga i fokus]

Det är aldrig riskfritt att driva företag. Men det finns saker politiker kan göra för att det ska bli mindre riskfritt. Inte minst när det gäller rättssäktext: sölve dahlgren erheten i skatteprocesser som idag har stora brister.

Fråga i fokus:

“Minska riskerna för företagare” VARJE ÅR GÅR FLERA företag i konkurs efter tvister med Skatteverket. Ibland upptäcks det i efterhand att de ålagts skatter eller avgifter helt felaktigt men då är det för sent även om företagaren får rätt. Det är inte acceptabelt, säger Mats Assarsson, ordförande i FöretagarFörbundet. Genom åren har tidningen Fria Företagare tagit upp flera fall där Skattemyndigheten har gått alldeles för hårt fram och anklagat oskyl-

” Man måste framför allt se över beviskraven “

diga för skattebrott. Några har kämpat och överlevt och fått rätt, medan andra tvingats se sina livsverk förstöras medan rättsprocessen gått långsamt framåt. – Framför allt måste man se över beviskraven i skatteprocesserna så att de jämförs med beviskraven inom straffrätten. Vid ett överklagande bör man få anstånd med betalning av skatt så att inte företaget drivs i konkurs på grund av likviditetsproblem genom felaktigt påförda skattetillägg.

JUST MÖJLIGHETERNA att påföra skattetillägg bör även de begränsas. Skattereglerna behöver ses över så att det blir både enklare att förstå och mer precisa. – Småföretagare straffas orimligt hårt idag

om det blir fel i exempelvis en skattedeklaration. En fel siffra i ruta på blanketten kan resultera i ett stort skattetillägg, trots att det kanske orsakats av otydliga regler. Det finns mer att göra på den fronten.

I VÄRSTA FALL KAN bristerna i rättsäkerheten skrämma bort duktiga entreprenörer från att starta företag. – Det är hela tiden en balansgång för staten och Skatteverket. Självklart vill vi att oseriösa företagare, exempelvis bedragare och de som fuskar med bokföringen också ska dömas. Men vi måste vara försiktiga så att inte en ärlig företagare förlorar sitt företag bara för att han eller hon gör ett enda misstag i samband med en deklaration, säger Mats Assarsson.

Det här vill FöretagarFörbundet 8

6

Stärkt rättssäkerhet i skatteprocesser

FF:s förslag

Det finns stora brister i rättssäkerheten för företagare när det gäller skatteområdet.

» Skattereglerna för företagare bör ses över så att de blir enklare och mer precisa.

» Möjligheterna att påföra skattetillägg bör begränsas.

Varje år drivsett antal företag i konkurs på felaktiga grunder. Att försöka få rätt mot Skatteverket är ofta en komplicerad, kostsam och tidsödande process. Rättsäkerheten för företagare måste stärkas.

» Bevisfrågor i skatteprocessen bör jämföras med beviskraven inom straffrätten.

» Regler för generösare ersättning för ombudskostnader i skatteprocesser.

» Anstånd med betalning av skatt ska beviljas automatiskt vid överklagande.

(Detta är hämtat ur vårt 21-punktsprogram som du kan läsa mer om på www.ff.se)


[ ff-fråga i fokus]

Nya regler för fakturor Från och med årsskiftet gäller nya regler för när fakturering ska göras och vad som ska skrivas på fakturan. text: peter fredriksson

foto: peter fredriksson

FÖRÄNDRINGARNA BEROR på ny EU-lagstiftning, som gäller från och med den 1 januari i år. Bland nyheterna finns dels nya regler om när man ska fakturera enligt svenska regler samt förenklade och tydligare regler om vilka uppgifter en faktura måste innehålla. – Förändringarna berör främst de företag som sysslar med någon form av gränsöverskridande handel, säger Emil Frennberg, skatterådgivare på Deloitte.

HÄR ÄR NÅGRA AV DE NYA kraven på vid vissa försäljningar: » Vid omvänd skattskyldighet ska den som utfärdar fakturan ange uppgiften “omvänd betalningsskyldighet” i fakturan. » Vid vinstmarginalbeskattning ska du ange uppgiften “vinstmarginalbeskattning av” och därefter aktuell varutyp. » Om du självfakturerar ska du ange uppgiften “självfakturering” i fakturan.

Det här måste alla fakturor innehålla: » Fakturadatum. » Ett unikt löpnummer. » Säljarens momsregistreringsnummer. » Köparens momsregistreringsnummer om köparen är skattskyldig för köpet (omvänd skattskyldighet) eller finns i ett annat land inom EU:s momsområde. » Säljarens och köparens namn och adress. Rätt namn på köparen är viktigt för avdragsrätten för moms. » Varornas eller tjänsternas omfattning och art. » Datum varorna såldes eller tjänsterna utfördes eller slutfördes.

» Vid betalning i förskott eller a conto: betalningsdatum — om det kan fastställas och är något annat än fakturadatumet. » Beskattningsunderlaget för varje skattesats eller undantag, enhetspriset exklusive moms samt en eventuell prisnedsättning eller rabatt som inte ingår i enhetspriset. » Den aktuella skattesatsen. » Vilken moms som ska betalas om det inte är en momsfri försäljning. » När köpare ställer ut fakturan för säljarens räkning ska uppgiften “självfakturering” anges.

Krångliga vårdgränser Svensk musiktillväxt

Stipendium till krögare

VÅRD. – Varför ska lagen göra det svårare för patienten att söka sig till ett sjukhus i en annan del av landet än till ett sjukhus utomlands? undrar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna som välkomnar att Patientmaktsutredningen stärker patientens ställning i vården genom en särskild patientlag men vill se ökad valfrihet.

BELÖNAD. Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling (på 100 000 kr) har i år tilldelats Pär Johansson (f. 1979), krögare på Växbo Krog, ”för att han i genuin hälsingebygd utvecklat Växbo Krog till en kvalitetsrestaurang baserad på lokala råvaror (...)”. Växbo Krog sysselsätter under högsäsong cirka 30 personer, vilket motsvarar 9 årsanställda.

TILLVÄXT. Efterfrågan på svensk musik ökar utomlands och lyssnandet i Sverige växer. Musikbranschens totala tillväxt var fyra procent mellan 2010 och 2011, det vill säga högre än Sveriges tillväxt i stort. Den svenska musikbranschen omsatte drygt 6,3 miljarder kronor 2011, vilket motsvarar en ökning på fyra procent jämfört med året innan.

7


[ medlemspanelen]

Lagen om max 30 dagars betaltid väcker känslor i Medlemspanelen. Drygt hälften tycker att företag ska ha rätt att förhandla fram längre längre tid än 30 dagar, nästan lika många tycker att det bör vara lag på max 30 dagar. text: sölve dahlgren foto: fotolia

Betaltiderna delar medlemmarna – DET KAN FINNAS BEHOV om att kunna avtala om längre tid, exempelvis om man har en underleverantör i ett projekt och man bör ha betalning från den förste uppdragsgivaren innan betalning kan ske. Det kan vara frågan om en kedja med fakturor i flera led där toppfakturan har 30 dagar. Innan likvid finns tillgänglig i sista ledet har det gått över 30 dagar, påpekar en av de småföretagare som svarat. En annan ser fördelarna med en tvingande lag: – Jag som småföretagare med bland andra IKEA som kund är trött på att det inte går att förhandla. Säger storföretag “vi vill ha fri leveransmånad + 90 dagar” så har du i realiteten ingenting att sätta emot. Jag vill ju ha min storkund kvar. Just ur det perspektivet vore en lag bra. I MEDLEMSPANELEN ställde vi också frågan om hur småföretagarna ser på 2013. Glädjande är att 14 procent planerar att nyanställa och 73 procent tror på oförändrad personalstyrka. Endast 5 procent tänker minska personalen. På frågan hur krisen påverkat företaget svarar fyra av tio att de inte märkt av den ännu och 27 procent att 2012 var ett bättre år än föregående år. Däremot var 2012 ett sämre år för 30 procent av dem som svarade på enkäten. FAKTURABEDRÄGERIER fortsätter att plåga småföretagen. 65 procent av småföretagarna har drabbats av bedrägeriförsök det senaste halvåret. 50 procent dessutom flera

8

gånger under den tiden. Endast en av tre hade klarat sig undan. Däremot verkar fler vara uppmärksamma idag. På frågan om de drabbats ekonomiskt svarar 88 procent att de upptäckt och inte betalat. Oroväckande är dock att 4,5 procent känt sig tvingade att betala och 4,75 procent betalat falska fakturor av misstag. Endast en av fyra har tagit sig tid att polisanmäla bedrägeriförsök. – Det är så många som ringer och försöker luras per telefon så det finns inte tid. Dessutom står man ofta mitt uppe i ett jobb och hör knappt vilket företagsnamn de uppger, säger en företagare.

DE SOM TROTS ALLT bemödat sig med att göra polisanmälan, vilket främst verkar ske när bedragarna är aggressiva och skickar fakturor, så är resultatet inte upplyftande. En tredjedel fick besked med post direkt att förundersökningen lagts ner “brott kan ej styrkas” och 54 procent har inte hört någonting från polisen. Bara en av tio fick besked om att “utredning pågår”.

Fotnot: Drygt 600 småföretagare svarade på webbenkäten som genomfördes i februari.


[ insänt]

” Ingen a-kassa för oss småföretagare? INSÄNT: Sedan 25 år tillbaka har jag försörjt mig som småföretagare. Ofta jobbat 150 procent av den tid en vanlig anställd behöver jobba. I snitt kunnat ta ut 75 procent av den lön jag skulle varit berättigad till som anställd. Efter att ha gått in i väggen och varit borta några år bytte jag inriktning till fjärrbilschaufför. Körde svenska trähus i hela Sverige och delar av Europa vilket funkade bra i flera år. Dessvärre har transportbranschen successivt hårdnat, mycket på grund av konkurrensen från transportföretag med andra villkor från främst det forna öst-Europa. En stor uppdragsgivare gick i konkurs i slutet av september 2012. Sedan dess har jag endast haft sysselsättning i cirka 80 timmar. I alla år har jag varit medlem i Småföretagarnas A-kassa. När jag väl behövde “stämpla” inser jag att som anställd i eget bolag (AB) har man inte samma värde som om man vore anställd i någon annans bolag. Jag får nämligen inte stämpla trots medlemskap i A-kassa, och trots att jag är arbetslös. Först krävs antingen 1) lägg ner företaget som man slitit med i 13 års tid eller 2) lägg allt i “malpåse”. Får endast ske en gång på en 5-års period. Inget av alternativen är bra. Lägga ner bolaget där jag har jobbat upp kreditvärdighet, bolagsnamn, investerat i kläder med företagslogo, trycksaker innebär mycket förlorade pengar och arbete till spillo. Goodwillvärdet försvinner helt. Utan bolag och F-skatt kan jag inte ta hastigt uppdykande uppdrag. Alt 2 med “malpåse” är lika illa. Då vågar man inte “väcka” bolaget för

ett uppdrag på kanske två veckor och sen straffas med fem års utfrysning. Följden: man tackar nej till uppdrag som bedöms kortvariga. Alla uppdrag i transportbranschen i dagens Sverige är kortvariga. Jag vet inte hur jag skall göra för att försörja mig längre. Jag har gått hemma och levt på besparingar i drygt 3,5 månad nu förutom de 80 timmarnas tillfälliga inhopp. Jobbfronten ser mörkare ut än på länge. Jag vill veta vad ni i regeringen gör för att jag och andra i min sits skall få samma rättigheter som andra medlemmar i a-kassan? Inte kan det väl vara meningen att småföretagare skall behandlas sämre än andra i Sverige? Lars Nilsson, Bromölla

” På tal om betaltider...

Tyck till du också! Skicka din debattartikel till info@dahlgren.net. Märk mailet med Fria Företagare “Debatt”.

INSÄNT: Regeringen vill ha 30 dagars betaltid för alla som regel, oppositionen vill ha tvingande lag. I så fall är dags att ta upp parkeringsbolagens betaltider. Betalning ska ske inom åtta dagar på en lapp under vindrutetorkaren som inte finns kvar. På åtta dagar har en småföretagare knappt hunnit öppna posten. Dessutom är det omöjligt att få rätt även om du har biljett. Är det rimligt? Dessutom vore det bra om man krävde mer än telefoninspelning som bekräftelse på avtal. Kräv skriftliga avtal så stoppar vi många blufföretag. Och förbjud avtal som ska sägas upp sex månader i förväg så begränsas skadan vid misstag. Jerry

9


[ ff granskar]

Fick vänta två månader på Skatteverket Eric flyttade till Sverige från ett icke-europeiskt land. När han startade företag här dröjde det flera månader innan han blev MOMSREGISTRERAD. – Jag kunde inte fakturera på hela tiden, mycket besvärligt, säger han. text: tobias sandblom HAN ÄR EN DUKTIG entreprenör och hans företag har hela tiden gått bra. Eric kommer från Frankrike, men flyttade nyligen hit från ett icke-europeiskt land. Anledningen är att han gifte sig med en svensk kvinna. – I september 2012 startade jag ett företag i Stockholm. Jag köpte inkråmet i ett bolag och det var aktivt i två dagar, men VAT-numret medföljde inte. Jag var tvungen att vänta på Skatteverket, säger Eric, som i verkligheten heter något annat.

OCH HAN VÄNTADE. Efter två månader fick han så sitt momsnummer av Skatteverket. Istället för normala två veckor. – På hela den tiden kunde jag inte fakturera mina kunder och jag kunde därför inte få några inkomster. Hur ser du på det? – Det verkar som om varje enskild enhet på Skatteverket

10

foto: fotolia fungerar bra, men att man inte kommunicerar med varandra.

ERIC DRIVER ETT konsultbolag och driver firman som ett aktiebolag. Han är inte ensam om att behöva vänta. Skatteverket känner till problemet. – Det är extra besvärligt om man kommer från ett land utanför Europa. Vi måste ta in nödvändiga uppgifter för att kunna utfärda ett momsnummer. I vissa länder går det väldigt smidigt, men i andra kan det ta lite längre tid. Två månader är givetvis inte bra. Vi hoppas det ska gå snabbare i framtiden, men det hänger inte enbart på oss, säger Gösta Eriksson Wermelin på Skatteverket.

” Men det hänger inte enbart på oss “


[ årets entreprenör]

Privat uppstickare på turistinformation Det är kul när man kan göra skillnad MATTIAS Johansson på Stockholm Info AB konkurrerar framgångsrikt med stadens kommunala turistinformation. På bara 18 månader har han lyckats komma upp i en omsättning på drygt 50 MILJONER kronor (rullande 12 månader), och nu är ambitionen att bli den störste aktören på området. text: markus andersson foto:lars nybom REDAN SOM UNG STUDENT vid Stockholms universitet startade han företagets Nybergs Bageri AB, som fortfarande visar god lönsamhet. Och sedan dess har det blivit en hel del affärer och företagsetableringar inom olika branscher. – Jag tycker om att hitta affärsmöjligheter. Det är kul när man kan göra skillnad och bidra till att saker och ting blir bättre, säger han och tillägger att upprinnelsen till Stockholm Info AB var att han ansåg att den kommunala turistinformationen inte uppfyllde de önskemål som vare sig besökarna eller turistnäringen hade. TILLSAMMANS MED SIN medarbetare Anette Schilde tog han fram ett koncept som han anser uppfyller önskemålen om snabb och relevant information, och av allt

att döma har han hittat rätt. Under det senaste året har besöksnäringen i form av mu s e e r, hotell, restauranger och nöjesparker i allt ökad uträckning anlitat företagets tjänster samtidigt som besökarna har strömmat till. – Turisterna är i allmänhet svåra att nå. I genomsnitt stannar de 2,4 dagar i Stockholm, och det går inte att nå dem via de

vanliga medierna. Istället var vi valt att arbeta med små enheter som finns där turisterna är. Detta har visat sig ge bättre effekt än att ha en enda stor turistbyrå, säger han.

DEN SNABBA EXPANSIONEN har dock en baksida, och det är att han upplever att den kommunala turistbyrån motarbetar honom, bland annat genom att de inte får sälja Stockholmskortet till samma villkor som andra aktörer. – Det är anmärkningsvärt att Stockholms skattepengar används till att förhindra privata alternativ, säger han. FOTNOT. Mattias Johansson, 36 år, driver framgångsrikt flera företag och utsågs till Årets Entreprenör 2012 av tidningen Nya Affärers jury.

stockholm info ab

Anställda: 3 Omsättning: 7,8 miljoner (2011) Ort: Stockholm

11


[ innovativt]

iZettle

– kortbetalning även för småföretagare Kortbetalningen har varit dyr för svenska småföretagare. JACOB DE GEER kom med räddningen – en terminal kopplad till smartphonen. – Bankerna har levt ett ganska behagligt liv på kortbetalningar, säger entreprenören. text: tobias sandblom FÖRETAGET IZETTLE är Jacob de Geers femte bolag. Idén fick han efter att hans fru varit på en mässa i Sverige. – Hon är egenföretagare och var förfärad över att ha tappat omkring 50 procents omsättning på grund av att folk inte hade kontanter, säger de Geer.

HAN HADE INGA kunskaper om kortbetalning, men kunde ganska snabbt konstatera att de stora bankerna profiterat på företag som vill använda terminaler. – Själva apparaten tar två till tre veckor innan man kan få, om man överhuvudtaget uppfyller bankernas krav. Dessutom är den dyr, runt 10 000 kronor, och man binder upp sig mellan 12 och 24 månader. Inget för personer med mindre bolag, som min fru. Och man ska tänka på att 99,5 procent av alla företag i Sverige är småföretag. Kortföretaget Master Card gjorde häromåret en undersökning som visade att 82 procent av svenskarna helst betalar med kort. Stora summor är i rullning med andra ord. – Frågan vi ställde oss när vi startade iZettle 2010 var helt

12

Jacob de Geers företag iZettle växer snabbt.

foto: tobias sandblom enkelt varför alla inte kunde ta betalt med kort. Varför det fanns så höga trösklar. Tanken är att till och med en privatperson som ska sälja sin soffa på Blocket ska kunna ta betalt med kort, säger Jacob de Geer.

DE LYCKADES med att lösa alla hårda säkerhetscertifieringar som kortföretagen ställer på maskinerna. Med iZettle betalar man 249 kronor för själva terminalen. 200 kronor får man sedan tillbaka när man har registrerat sig i form av rabatterade avgifter. – Vi tar sedan 2,75 procent av varje transaktion. Då betalar vi också bankerna med de pengarna. Det som blir över hamnar hos oss. Företaget lanserades i Sverige 2011 och sedan dess har de lyckats lägga ytterligare sex europeiska länder under fötterna, bland annat konservativa England. – När vi startade 2010 fanns 200 000 kortställen totalt i Sverige. Det växer vanligtvis med 2–3 procent per år. Men vi skeppade ut 50 000 terminaler första året, en ökning med 25 procent på ett år. Vi har dessutom bara skrapat på ytan, säger Jacob de Geer.

” Som egenföretagare var min fru förfärad över att ha tappat 50 procents omsättning på grund av att folk inte hade kontanter. “ iZettle AB Grundat: 2010 Anställda: 13

Omsättning: 628 000 kr (2011) Ort: Stockholm


Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på! För en låg medlemsavgift på 150 kronor i månaden får du ersättning om det värsta skulle hända och du inte kan fortsätta bedriva verksamhet i företaget. Vi ersätter vid tillfälligt uppehåll, vid avveckling eller konkurs. Skulle du bli arbetslös har SmåA som mål att handlägga din ansökan så snabbt, effektivt och rättssäkert som bara möjligt. Våra medlemmar finns spridda runt hela Sverige och är verksamma inom drygt 130 branscher. Det ger våra handläggare en bred och viktig kunskapsgrund när SmåA som myndighetsutövare skall följa de lagar och regler som Sveriges Riksdag beslutar om. På SmåA har vi fokus på att, inom ramen för dessa lagar, alltid se till våra medlemmars bästa.

FöretagarFörbundet Proudly presents – Ett fulladdat medlemskort

2466 4545 4602 2515

FÖRETAGET AB JOHN DOE

VALID THRU

MONTH-YEAR

11-14

Vill du veta m er om kortet och andra förm kopplade till le åner som är ssmore, gå in på www.lessm ore.se/ff

Under 2012 betalade SmåA ut drygt 400 miljoner kronor i ersättning till 8 000 arbetslösa företagare.

*Medlemskor tet skickas til l dig efter att medlemsavgift du betalt den en för 2013 til nya l FöretagarFör bundet.

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se Välkommen som medlem

SmåA

Småföretagarnas Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Arbetslöshetskassa Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

KALLELSE

KALLELSE

Förbundsstämma

ÅRSMÖTE

Lördagen den 27 april 2013 Clarion Grand Hotel, storgatan 8-12 Helsingborg

FöretagarFörbundet i Skåne

ProGram

Härmed kallas Du till årsmöte enligt ovan torsdagen den 11 april 2013 kl. 18.00

11.00–11.45 12.00–13.00 13.00–

Plats: Elite Hotel Mollberg i Helsingborg. Efter årsmötet ca: kl. 19.30 bjuder vi på en lättare måltid.

Registrering av deltagande medlemmar Lunch Förbundsstämma – närvaro endast för medlemmar Kaffe m kaka bjuds efter Förbundsstämmans avslut.

Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 30 mars 2013 och skickas till: FöretagarFörbundet, Box 1132, 262 22 Ängelholm.

AnmälAn lämnas enligt nedan senast den 29 mars 2013. Anmälan är bindande.

AnMälAn lämnas enligt nedan senast den 30 mars 2013.

Ej avanmält deltagande, senast 10 april, debiteras kostnad för mat.

Handlingar till förbundsstämman kommer att finnas tillgängligt på www.ff.se för anmälda deltagare en vecka innan själva stämman. Kontakta medlemskansliet för att få inloggningsuppgifter.

Varmt välkomna!

Välkomna!

FöretagarFörbundets styrelse

Anmäl Dig genom att faxa in talongen senast fredagen den 29 mars 2013 till kansliet på fax 0431-831 85 eller skicka ett mail med uppgifterna nedan till: skane@ff.se

Anmäl Dig genom att faxa in talongen senast 30 mars 2013 till kansliet på fax 0431-831 85 eller skicka ett mail med uppgifterna nedan till: info@ff.se

❲ ❳ Jag /vi kommer på FöretagarFörbundet i Skånes årsmöte 11 april 2013

❲ ❳ Jag /vi kommer på FöretagarFörbundets Förbundsstämma 27 april 2013

Medlemsnr

Telefon dagtid

Medlemsnr

Företag

Företag

Namn

Namn

Telefon dagtid


[ hjälp på vägen]

“De affärsänglar man väljer måste förstå din affärsidé” FANCHINIMA är ett av de företag som Stockholms affärsänglar har investerat i. – De affärsänglar man väljer måste förstå din affärsidé. Det är också viktigt att man passar ihop på det personliga planet, säger Fanchinimas vd CHRISTOPHER KINGDON. text: sara sjöström FANCHINIMA ÄR ETT filmtjänstföretag som skapar verklighetstrogna filmer i 3D. Vem som helst kan via dem göra sin egen film efter eget manus. Användaren skaffar ett abonnemang och väljer sedan bland ett urval av färdiga karaktärer och miljöer. Stockholms affärsänglar, Stoaf, har investerat tre miljoner kronor i företaget och stödjer

foto: fanchinima också Fanchinima med kompetens; en av affärsänglarna sitter som ledamot i företagets styrelse och i finansieringsutskottet. En annan är Fanchinimas ekonomichef.

FÖR ATT FÖRETAGET SKULLE få hjälp ställde Stoaf motkravet att de från början ville ha en tydlig plan för vad Fanchinima skulle

åstadkomma. Efter investeringen förändrades relationen. – När de väl kommit ombord är vi i samma båt och ska styra verksamheten tillsammans. Kraven på avkastning är inget vi tänker på dagligdags, säger Christopher Kingdon. Finansiering är inte det viktigaste när man letar efter lämpliga affärsänglar, anser han. – De ska kunna komplettera och stötta, exempelvis genom att man får ett utvidgat kontaktnät via dem. En viktig anledning till att Stoaf valde att satsa på företaget tror han är att de har sett hur han utvecklats genom åren. Han har diskuterat två projekt med dem tidigare innan de valde att satsa på hans idé om film på nätet.

“Vi letar efter företag i startfas som kan tiodubblas i värde på fem år” Affärsänglar investerar med kapital och kunskap i nya företag. Söker du stöd hos affärsänglar med kunskap om din egen bransch ökar chanserna att de stöttar just dig. FÖR EN ENSAM entreprenör kan det vara svårt att klara av alla uppgifter om företaget ska växa. Då kan det vara läge att söka efter ekonomisk hjälp och handfasta råd från entreprenörer med mångårig erfarenhet, så kallade affärsänglar, som är riskkapitalister.

14

Lennart Ohlsson är ordförande i Stockholms affärsänglars objektutskott som granskar de runt 150 ansökningar som kommer in varje år. Av dem är det två till tre som får finansiering. För att öka chanserna till stöd tipsar han om att ta reda på vilken typ av företag som de olika affärsänglarna riktar sig till. Exempelvis ligger Stockholms affärsänglars styrka inom informations- och kommunikationsteknik.

ETT MISSTAG MÅNGA nyföretagare gör när de vänder sig till affärsänglar är att de är

väl optimistiska och överdriver att de är unika på marknaden, anser Lennart Ohlsson. – Det är lätt att dra igång nätbaserade företag, men konkurrensen är väldigt hård. De flest affärsänglar kräver avkastning på sitt kapital och hur mycket varierar med den risk och osäkerhet som företaget uppvisar. – Vi letar efter företag i startfas som kan tiodubblas i värde på ca fem år. Vi vill också se att det finns möjligheter att sälja våra aktier på den horisonten, vilket kan ske genom en marknadsnotering eller att företaget säljs till ett annat företag, säger Lennart Ohlsson.


[ hjälp på vägen]

fanchinima

Grundat: December 2010. Anställda: 12. Omsättning: Ingen ännu. Investerar fortfarande i produktutveckling. Bolagsform: Aktiebolag. Ort: Stockholm.

» tre korta UF-företag vann pris

Turism minskade

Personligt i första hand

BEGAGNAT. Studenten Josefine Yun-Ji Lim köper in begagnade kläder, fixar till dem och säljer dem över hela landet i sin secondhandbutik på nätet (www.yunji.se). Det gör hon så bra att hon vunnit Vismas tävling ”Sveriges häftigaste nätbutik” för UF-företag.

EUROPA. Oron i Europa bidrog till att besökarna från Väst- och Sydeuropa minskade under 2012. Däremot tog Sverige emot 5,8 procent fler långväga besökare jämfört med året innan. Det ledde till att turismen i Sverige totalt sett fortsatte att öka något under 2012.

JOBB. De 10 procent snabbast växande företagen står för hela 89 procent av alla nya jobb i Sverige. En ny studie om kompetensförsörjning i dessa företag visar att de informella rekryteringsvägarna dominerar och att de personliga egenskaperna kommer i första hand.

15


[ entreprenören]

Frön från Italien grodde i ett svenskt växthus. Husbehov blev till kundbehov och en lysande affärsidé växte fram.

Kryddor i kruka – ” Produktionen är igång året runt “ PER-OVE KÅRFORS ÄGER ETT AV Sveriges största odlingsföretag Orto Novo. På 1980-talet tog han och italienska hustrun Vanna över en trädgårdsmästarbostad på Ekerö utanför Stockholm. Där växte många gamla plantor, buskar och träd. – Vi odlade allt möjligt och fick goda råd av vänner och bekanta, till en början snittblommor på friland eftersom trädgården inte hade något växthus. Det som blev avgörande för framtiden var att Vanna inte hittade viktiga grönsaker och kryddor när hon skulle laga mat, säger Per-Ove. VARJE GÅNG DE BESÖKTE italienska släktingar tog de med sig frön hem, som zucchini, romansallat och fänkål. Inledningsvis odlade de italienska specialiteter för husbehov, och sedan för försäljning eftersom kunderna gillade de italienska smakerna. Efter några år blev det mycket zucchini. – Grossister jag var i kontakt med föreslog att jag skulle prata med Thore på Swegro. Denna duktiga entreprenör satsade på spårbarhet och miljövänlig produktion, från jord till bord. Grönsakerna var väl förpackade, vilket tilltalade de stora livsmedelskedjorna. Thore köpte våra grönsaker och kryddor och jag fick en egen nyckel till hans lager, ett ömsesidigt starkt förtroende. NÄR SALLAD I KRUKA LANSERADES i mitten på 1980-talet, först i Norge och sedan i Sverige, så nappade Swegro på idén. Svenskarna kunde köpa färsk sallat året om. Varför skulle det inte kunna bli samma framgång med basilika, timjan, salvia… Det italienska köket hade kommit till Sverige för att stanna. Familjen Kårfors byggde ett växthus på arrendet och började odla kryddor i kruka. På ungefär 700 kvadratmeter producerade de timjan, koriander, mejram, alla kryddor kunderna ville ha. Nästa steg var att få restaurangerna intresserade. ÅR 1991 HÄNDE DET spännande saker. Marknaden var intresserad av nya produkter, men det fanns vissa problem med kryddodling i kruka. Vattenburna svampar angrep rötterna på basilika, timjan, salvia, persilja och citronmeliss.

12 16

– Rötterna blev bruna och växterna dog. Vi tog bort alla planteringar, rengjorde och planterade om. Svampen kom tillbaka, sporerna fanns överallt. Kemiska bekämpningsmedel har aldrig använts i vår produktion. Vi började ånga växtplatsen med hjälp av ett mobilt system, vilket krävde stora investeringar. Det behövdes en större odlingsyta och vi lämnade arrendet, köpte en tomt i Nyckelby och byggde växthus med mobilt bordssystem.Vi kunde äntligen få bort svampen.

FÖRETAGET OMSÄTTER i dagsläget 60 miljoner per år, vilket är mycket för en sådan här produkt. – Produktionen är igång året om. Högsäsongen är mellan påsk och midsommar. Allting styrs av tillgången på ljus, cirka 200 000 krukor i veckan på 15 000 kvadratmeter, 40 av de 50 sorter företaget producerar går bara till restauranger. – Det viktigaste att tänka på när man bygger ett företag är de relationer man skapar, till kunder och personal, men även till leverantörer. Om man är omtänksam blir det nästan alltid ett ömsesidigt förtroende.

text: ylva berlin

foto: pepe nilsson foto: lisa löwenborg foto: ylva berlin


[ entreprenören]

I dag omsätter Orto Novo runt 60 miljoner och säljer färska kryddor i kruka.

framgångsrecept 1979

Arrenderade Rödsten trädgård.

1983

Samarbete med Swegro.

1988

Kryddodling i kruka.

1991

Flytt av växthus och företag från Rödsten till Nyckelby.

1996

Nytt växthus för odling av enbart basilika.

1997

Avslutade samarbetet med Swegro och skapade ett eget varumärke Orto Novo.

2000

Rekryterade försäljningschef Håkan Nilsson från ICA, kraftig expansion av företaget med nya byggnader – fördubbling av odlingsytan

2008

Installerade bergvärme, halverade energiförbrukningen och utsläppen av koldioxid

2011

Klimatcertifiering Svenskt Sigill.

KORT OM PER Namn: Per-Ove Kårfors Född: 1953 Familj: hustru Vanna, tre vuxna söner Företag: Orto Novo Växthusodling AB Grundat: 1988 Anställda: 45 heltid Omsättning: 60 miljoner Bolagsform: Aktiebolag Ort: Ekerö Stockholms län Startsträcka: 17 år om man räknar med tiden som vanlig trädgårdsmästare

13 17


[ david vs. goliat ]

Hamid startade embryot till Datanova som tonåring. Några år senare hoppade lillebrorsan Wahid på tåget. Nu är de 13 anställda.

”Utan service och tjänster hade vi inte varit kvar ” Konkurrensen på hemelektronikbranschen är stenhård. Giganter som Expert har slagits ut och småföretag har gått under. Men för DATANOVA i Göteborg blomstrar affärerna och de expanderar.

stora konkurrenterna. Men genom att vara tillmötesgående och erbjuda just de lösningar som kunden vill ha lyckas de ändå locka till sig både nya och gamla kunder. Dessutom har de satsat på reparationer. – Service och tjänster har varit vår räddning. Utan service och tjänster hade vi inte varit kvar i dag, säger Hamid Raziullah, som tycker att små företag har en fördel i och med att de är mer flexibla, snabbare kan ta beslut och satsa på ny teknik, än de större konkurrenterna.

EN ANNAN framgångsfaktor är att de tänker ”business is local”, det vill säga att kunden gärna handlar i sitt närområde. Från att ha startat upp i Angered valde de att öppna butik i Eriksberg och nu har de precis startat upp ytterligare en affär i Gårda i centrala Göteborg, allt för att nå nya kunder. Men expansionen har gått i lagom takt och varit genomtänkt. Först 1999, sju år efter start och med ett tillräckligt stort kapital i bagaget vågade de göra första expansionen. Därefter har de expanderat successivt.

Fler ambasadörer

11 % fler konkurser

Färre nya företag

UTVECKLING. 909 företagare i Sverige har utsetts till ambassadörer för kvinnors företagande under 2013–2014. Andelen som driver aktiebolag har ökat bland ambassadörerna, nära 70 procent driver aktiebolag. Tillväxtverket fick totalt närmare 1 250 intresseanmälningar från företagare som vill engagera sig i att utveckla entreprenörskapet i Sverige.

ÖKNING. Under januari gick totalt 580 svenska aktiebolag i konkurs, den högsta januarisiffran på tio år visar ny konkursstatistik från affärsoch kreditupplysningsföretaget Creditsafe. För att hitta en januarimånad med fler konkurser än i år får man gå tillbaka ända till 2003. Jämfört med föregående år så ökade antalet konkurser i januari med nästan 11 procent.

NYSTART. Registreringen av nya företag minskade med drygt tio procent i januari i år (6 491 st) jämfört med januari förra året (7 256 st). Samtidigt fortsätter intresset för att välja aktiebolag som företagsform att vara stort. Det visar färsk statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket. Åtta av tio nya företag som startades i januari är aktiebolag.

text: anna langseth foto: nicklas thegerström RECEPTET HETTE SERVICE och tjänster. Ägarna Hamid, 36, och Wahid Raziullah, 32, sätter lite högre priser på datorerna än de

» tre korta

18


[ davi d vs. goliat ]

Att vara ett litet företag på en stor globaliserad marknad är tufft. Men kunde David vinna mot Goliat så kan du. – Det finns riktigt många fördelar med att vara ett litet företag, säger ANNA JENKINS, forskare i företagsekonomi vid Högskolan i Jönköping. text: anna langseth

foto: press

SOM LITET FÖRETAG har du möjlighet att vara flexibel. Du kan lätt ändra dina inköp och strategier utan att kostnaderna behöver bli särskilt stora. Det är en av fördelarna som du har gentemot de globala kedjorna. Dessutom har du troligtvis bättre kännedom om den lokala marknaden. Du vet vad kunderna efterfrågar där just du befinner dig och kan lättare anpassa ditt utbud efter dem. På så sätt kan du också hitta din egen nisch. – Det finns alltid specialområden på marknaden där de stora företagen inte säljer sina produkter. Det gäller att hitta dessa små utrymmen, säger Anna Jenkins. Som exempel nämner hon bröllopsklänningar. Inga av de stora klädkedjorna väljer att sälja just bröllopsklänningar, så där öppnar sig möjligheten för mindre klädföretag att ta sig in.

TRE TIPS FÖR ATT LYCKAS

1

Ta inte för stora risker!

» Överväg noga fördelar och nackdelar med nya investeringar.

2

Nischa dig!

» Analysera din kundkrets – nischa dig där du vet att efterfrågan och möjligheter till stora marginaler är som störst.

3

Satsa på service!

på nätet. Men inte på det traditionella sättet, utan i stället går du in på webben och designar din egen sko, som de sedan tillverkar. På så sätt slipper de stora lager med skor som inte säljer, kunden får precis vad hon eller han har beställt och det förändrar helt konsumtionsmönstret.

ANNA JENKINS känner inte till någon bransch där det skulle vara extra lätt för småföretag att konkurrera med stora firmor, förutom möjligtvis caféer, massörer och andra företag som jobbar med att locka till sig kunder via upplevelser. Men där är konkurrensen dem emellan ofta hård.

» Se till att alltid ge bra service till kunderna SOM LITEN FIRMA är det svårt att konkurrera med pris. Om du inte har möjlighet att nischa dig för att kunna ta ut tillräckliga marginaler, är ett annat sätt är att förändra affärsmodellen. – Det går att göra väldigt små förändringar, som ändå leder till något helt nytt. Till exempel ger hon de australiensiska företaget Shoes of prey. De säljer sina skor

Anna Jenkins, forskare i företagsekonomi vid Högskolan i Jönköping.

» tre korta Ökning av bedrägerier

Center mot bedrägeri

Två talare prisade

BROTT. Bedrägerierna har ökat sedan mitten av 2000-talet. Från 59 000 anmälda brott 2005 – till 136 000 anmälda brott 2012. Bedrägerier med hjälp av internet har ökat än mer: 1 442 procent sedan 2006. Enskilda gärningsmän kan ofta stå bakom hundratals bedrägerier. – Den här brottsligheten ökar lavinartat, säger rikspolischef Bengt Svenson.

NYHET. Rikspolisstyrelsen har gett Polismyndigheten i Stockholms län i uppdrag att starta ett nationellt bedrägericenter. Tanken är att svensk polis ska kunna samordna resurser och upptäcka bedrägerier som hänger ihop, oavsett om det gäller bluffakturor, banktrojaner eller skimning. En satsning som välkomnas av FöretagarFörbundet.

FÖRELÄSARE. Årets talare 2012 blev Colin Moon, en av Sveriges flitigast anlitade föreläsare om kulturella skillnader i allmänhet och om svenska egenheter i synnerhet. Mia Törnblom blev Årets talare Kvinna. Mias föreläsningar är fyllda av igenkännande ahaupplevelser. Årets moderator: Katarina Hulting. Årets genombrott: Stefan Hyttfors.

19


[ ff tipsar]

■ Surfplatta XL är vad Panasonic... ...visade upp på CES i Las Vegas. Inte mindre än 20 tum stor med en upplösning på hela 3840 x 2560 pixlar, alltså 4K (Ultra HD). För att jämföra så räcker skärmens storlek nästan till för att visa en A3:a i full storlek. Operativsystemet är Windows 8. Med hjälp av penna förvandlas plattan till ritbord – eller anteckningsblock. Den 2,4 kg tunga surfplattan släpps senare i år.

■ Hälsomätare är väl en bra... ...översättning på The Wellness Monitor, en liten manick som fästs runt handleden och sedan håller koll på hur du motionerar (stegräknare) och sover. Det är samma teknologi som NASA använt för att mäta astronauternas rörelser. Med Bluetooth överförs information till mobiltelefon/surfplatta/laptop.

Pris: 100 dollar. www.hammacher.com

Möt våren med nya

COOLA PRYLAR ■ Förvandla din mobiltelefon... ...med hjälp av NODE:s trådlösa sensorer. Huvudenheten kommunicerar med din mobil via Bluetooth och innehåller rörelsemätare . Sen kan man koppla på olika moduler för att ge funktioner som exempelvis temperaturmätare (kan mäta yttemperaturen på föremål), fuktmätare, koldioxidmätare och mycket annat.

Pris: 150 dollar (huvudenhet) och 25-150 dollar (extra sensorer). www.variabletech.com

■ Adjö, pappershanddukar! Vad sägs om att spara tid och pengar i badrummet på ditt företag? Med Airblade Tap från Dyson tvättar man händerna och torkar dem med tryckluft på 14 sekunder – utan att droppa på golvet eller förbruka pappershanddukar. Både vatten och luft styrs av sensorer vilket minskar bakteriespridning liksom att all luft filtreras.

Pris: 1000-1500 dollar. www.dysonairblade.co.uk

■ En intelligent dörrklocka. När det ringer på dörren ser du vem i din smartphone eller surfplatta. Trådlöst strömmas live-video från Doorbot. Du kan dessutom prata med dem, oavsett om du är i byggnaden eller ej. Kan kombineras med Lockitron som gör att du kan låsa upp dörren - med hjälp av mobiltelefonen.

Pris: från 189 dollar. christiestreet.com/products/doorbot

■ Trakdot gör att du själv kan spåra... ...ditt bagage online eller få uppdateringar via sms. Den lilla apparaten är stor som en handflata och ryms i de flesta bagage. Överallt där det finns mobiltäckning kan den sända uppdateringar om sin position. Så att du vet var din väska befinner sig om flygbolaget tappat bort den.

Pris: 50 dollar (+aktivering 9 dollar och årsavgift 12 dollar). www.trakdot.com

20


[ företagsamt]

Frukostsatsning gav fina resultat ” En värdefull marknadsföring “ Ett hopplöst läge förvandlades till ett lönsamt företag när Nina Johansson började med frukostservering. text & foto: peter fredriksson FRUKOSTARNA SKAPAR en markant merförsäljning av tårtor, lunchlådor och fikabröd. – Många passar på att handla fikabröd eller en lunchlåda när de ändå är här, säger hon. Klockan är strax efter nio på morgonen och de sista frukostgästerna har precis lämnat konditoriet. Nina Johansson och Camilla Nilsson dukar av borden och börjar förbereda inför lunchrusningen. Då handlar det ofta om kunder som vill köpa med sig en sallad, bakad potatis eller en macka. – Ett vinnande koncept. I början var det mest hantverkare och turister som kom hit, men nu ser jag även barnfamiljer bland stamgästerna, säger hon och tillägger att dagsrekordet ligger på 117 frukostbufféer. Nina Johansson har valt att ta 55 kronor för frukosten och det är ett pris som gör att mar-

ginalerna blir relativt små, speciellt om det är en morgon med få gäster. – Men samtidigt innebär frukostbesöken en värdefull marknadsföring. Nöjda frukostkunder kommer gärna hit när det är dags att beställa tårtor eller produkter ur vår kallskänk, säger hon och tilläger att konditoriet bara har stängt tre dagar om året.

UNDER DE SENASTE åren har hon jobbat hårt med att marknadsföra sig själv och sitt företag, i meritförteckningen finns bland annat guld i SM Unga bagare 2004, tvåa i Sveriges godaste tårta 2006 och guld i Mack-SM 2009. Och 2011 blev hennes företag invalt i konditori- och restaurangguiden “Sveriges bästa bord”.

ninas konditori

Hinner inte träna

Ohälsosamt jobbande

Rut ökar mest

FORM. Nyårslöftet: börja träna mer. För majoriteten av småföretagarna blir det svårt att hålla löftet. Den extrema arbetsbelastningen i yrket gör att många varken hinner träna eller träffa familjen tillräckligt, visar en undersökning från Trygg-Hansa. 51 procent av kvinnorna och 46 procent av männen anser att de inte hinner träna så mycket som de skulle behöva.

JOBB. 47 procent av Sveriges småföretagare arbetar ohälsosamt mycket. 26 procent jobbar mer än 40 timmar per vecka, 13 procent mer än 50 timmar och 8 procent mer än 60 timmar. Den extrema arbetsbelastningen gör att 38 procent oroar sig för att bli sjukskrivna på grund av stress. Det är en ökning sedan ett halvår tidigare då bara 34 procent oroade sig.

ÖKNING. Även om rut ökar mest är det rot som dominerar, i antal köpare, antal företag och utbetald skattereduktion. Omkring 68 000 företag gjorde rotarbeten åt 984 000 köpare under förra året, och 17 000 företag utförde rutarbeten åt 492 000 köpare. – Rutavdragen fortsätter öka stort, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Företagsform: Enskild firma. Omsättning: 4 miljoner kronor. Anställda: 7. Säte: Mörrum.

» tre korta

21


[ ff tipsar]

boktipset Tänka, snabbt och långsamt Författare: Daniel Kahneman Förlag: Volante Psykologen Daniel Kahneman, som belönats med Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin banbrytande forskning, anses vara en av vår tids viktigaste tänkare. Den här boken har också fått många lovord både i Sverige och runtom i världen. Intressant läsning för den som vill sätta sig in i hur det mänskliga sinnet fungerar - och inte fungerar i vissa situationer. Snabbt och automatiskt tänkande ibland, långsammare och beräknande ibland.

Optimal förhandling Författare: Robert Unt Förlag: Liber Förhandlar gör småföretagare i stort sett varje dag. En del älskar det, en del ser det som ett nödvändigt ont som man helst vill slippa. Den här boken går igenom strategier, tekniner och taktiker men även kommunikation och psykologi i samband med förhandlingar. Boken har som utgångspunkt att en förhandling bör ses som en värdeskapande process, inte en kamp mellan två motståndare. Partnerskap är en förhandlingsfilosofi med värdeskapande som ledstjärna. Intressant läsning och ett ämne som alla småföretagare garanterat behöver kunna.

Moonwalk med Einstein : Minnet och konsten att komma ihåg Författare: Joshua Foer Förlag: Natur & Kultur Hur bra är du på att komma ihåg saker? I den internationella bästsäljaren Moonwalk med Einstein får läsaren följa hur Foer under ett år tränar upp sin minnesförmåga och samtidigt försöker förstå vetenskapen om minnet och vår inlärningsförmåga, hur minnet fungerar, dess naturliga begränsningar och gömda potential. Det handlar om mer än partytrick, minnestekniker kan man dra nytta av i affärer. Exempelvis genom att komma ihåg namnet på folk man träffar, något som inte alltid är det enklaste.

22

Hälsoptipset:

Börja träna försiktigt Personer med små företag har mindre tid att träna. Det vill EDDY BENGTSSON ändra på. Den före detta OS-brottaren har inriktat sitt gym på att bland annat ta emot småföretagare.

– Chokladkakan man äter får alltid konsekvenser. Och börja alltid försiktigt när du tränar. En del kör som stollar i två veckor och skyller sedan på gymmet när de inte orkar mer. Det är sällan gymmets fel att någon är otränad.

text: tobias sandblom

SKA DU SPRINGA Göteborgs-Varvet? Kanske för första gången. Kampsportsutövaren Eddy Bengtsson ska göra det. Men han är mycket bra tränad i grunden. Det är inte alla kunder som kommer till hans gym, Trivsamt Hälsocenter i Göteborg. – Om man har ett litet företag, som drivs av en eller två personer, så finns det inte mycket tid över till träning. Men följdskadorna blir enorma om man inte rör på sig. Stela axlar, stel nacke och ont i ryggen. Man får ett rörelsemönster som inte är normalt, säger Bengtsson, som har en femteplats i OS i supertungvikt som bäst. HAN HAR ANPASSAT träningen till de som har ont om tid. Man kan träna från 20 minuter upp till en timme med ett specialanpassat program, exempelvis på lunchtid. – Nyligen fick jag in två killar som sysslar med modellbygge och sitter mycket vid datorn. De kommer till mig tre gånger i veckan och mår väldigt bra av det. Varje person får ett skräddarsytt program. Eddy Bengtsson menar att man alltid måste väga in sunt förnuft i både det man stoppar i sig och hur man tränar.

” Följdskadorna blir enorma om man inte rör på sig. “

EDDY TIPSAR! ►Börja försiktigt. Har du inte tränat på länge: börja med att gå. ►När du känner att du orkar: jogga en kort sträcka så att du får igång svettningen. ►Efter ett tag kommer du känna att du orkar jogga hela sträckan och därefter kanske springa. ►Bränn gärna av tre, fyra kilo innan du kommer till gymmet, så får du ingen chock när träningen börjar.


[ ff tipsar]

apptipset Ge din smarta mobil ännu mer kraft på jobbet (och fritiden) med finurliga appar.

Varningsinfo En app som varnar dig när någon ringer från kända blufföretag eller när uppringaren är en telefonsäljare som fått ett flertal klagomål. Därmed kan du helt enkelt låta bli att svara och ägna dig åt viktigare uppgifter. Gratisapp från företaget bakom varningsinfo.se. Finns för iPhone och Android (gratis)

3 Nio av tio stressar för mycket. ANNA ZETTERBERG vet hur du får struktur på tillvaron samtidigt som du kan koppla av. – Det handlar om att bemästra informationsflödet, säger effektivitetskonsulten. text: tobias sandblom SMÅFÖRETAGARE BORDE tillhöra de mer stressade. Samtidigt så sätter man sitt eget schema och sin egen agenda. – Frihet är bra för oss om vi har en bra personlig effektivitet, det vill säga att du kan bemästra informationsflödet, ha koll på inboxen, lyckas med planering och prioritering och ha en god struktur, säger Anna Zetterberg.

HON HAR ARBETAT som effektivitetskonsult i 13 år och driver företaget Motive. Anna Zetterberg menar att få lyckas med att skapa en god struktur. Många småföretagare har svårt att sätta gränser mellan privatliv och arbetsliv. – 90 procent av oss jobbar hårt och mycket och får ändå inte gjort det vi tänkt oss. Vi jagar ikapp med tiden, stressar och flänger, multitaskar och försöker maxa oss själva. Ju

FÅ KOLL PÅ TILLVARON!

1

Sluta skjut på beslut till sen – bestäm dig vad du ska göra, eller inte göra.

2

Skapa översikt över alla dina “att göra”; en lista.

3

När du jobbar; gör en sak i taget, gör dig otillgänglig.

pressfoto mer vi försöker göra, desto mindre får vi gjort. Är det risk att företaget går åt pipan om man inte lär sig att få struktur? – Självklart, det gäller ju att satsa på rätt saker och göra det på rätt sätt. Är det farligt att stressa för mycket och ha dålig struktur? – Farligt och farligt. Det är i alla fall ett stort slöseri med livsglädje. Jag har jobbat som effektivitetskonsult i 13 år, med ledningsgrupper, chefer, sekreterare, ekonomer, ingenjörer och arkitekter. Det här finns inom alla branscher.

Källsortera Att källsortera avfallet är inte alltid enkelt. Men SITA har utvecklat den här appen som ger både vägledning till vilket avfall som ska sorteras i vilken tunnga och även kan guida dig till närmsta återvinningsstation genom att utgå ifrån din position via GPS. Finns för iPhone och Android (gratis)

Office Drop Förvandla din mobiltelefon till en scanner. Ta en bild med kameran och den laddas automatiskt upp i molnet och konverteras till en sökbar pdf. Du kan även synka från Office Drops server så att pdf:en sparas på din PC:s hårddisk i en mapp. Finns för iPhone och Android (gratis i grundversionen, premiumversion från 9,95 dollar/mån).

Skype Har du testat Skype på din Mac eller PC? Gratis samtal med eller utan video över internet. Men det går också att köra i din mobiltelefon. Varför undrar du? Ja, det är smidigt att kunna ringa gratis ifall du sitter på WiFi-nät. Speciellt om du befinner dig utomlands eller ska ringa utlandssamtal till andra som har Skype. Finns för iPhone och Android (gratis).

23


[ tips på vägen]

Kenth Åkerman, servicekonsult på företaget Relationsbyggarna.

Öka kundlojaliteten – MED SMÅ MEDEL Att vårda relationen med stamkunderna och öka deras lojalitet är en av de bästa investeringar småföretag kan göra. LOJALITETSÖKANDE insatser är relativt enkla och sällan särskilt kostsamma att genomföra. text: annika wihlborg

24

» Fråga viktiga kunder om de kan tänka sig att ställa upp som referenskunder. De kan presenteras på hemsida, i offerter och liknande. Erbjud er även att ställa upp som referenser till era kunder. » Håll koll på stamkunderna med en kunddatabas. En enkel kunddatabas i Excel hjälper er att ge snabbare service, hålla regelbunden kontakt och komma ihåg vad som är aktuellt för kunderna just nu. » Bjud in era viktigaste kunder till en kundkväll. Kunder vill gärna känna sig utvalda, viktiga och värda en VIP-behandling. Se till att evenemanget inte bara fokuserar på försäljning, dela med er av kompetens som kunderna har nytta av

MÅNGA erbjuder generösa rabatter i syfte

» Bjud in era viktigaste kunder till en referensgrupp. Där får de möjlighet att utveckla er nya produkt eller tjänst. Visa att ni värdesätter kundernas synpunkter och framhäv tydligt vad de kan vinna på att delta.

att attrahera nya kunder, men få företag erbjuder stamkundsrabatter, förmånliga paketpris eller exklusiv service till trogna kunder. – Småföretagares stora fördel i arbetet med att skapa lojala, lönsamma och trogna kunder är dess storlek. Kunder sympatiserar hellre med små, personliga och lokala företag än de stora drakarna, säger Kenth Åkerman, servicekonsult på företaget Relationsbyggarna. Tänk relationsbaserat snarare än tran-

saktionsbaserat. Om en kund exempelvis är missnöjd med er vara eller tjänst så kan du antingen tänka transaktionsbaserat; du förlorade intäkten eftersom du tvingades kompensera med en ny vara. Tänk istället relationsbaserat, om du kompenserar kunden rikligt har du världens möjlighet att generera en nöjd kund som förblir långsiktigt lojal.

Många småföretag missar dagligen möjligheter till merförsäljning. Det handlar mycket om timing, fundera på hur du skulle ha reagerat som kund om du erbjudits fler varor eller tjänster i samband med en affär. – Välj dina tillfällen, ibland betraktas merförsäljning som en välkommen service, ibland som ett påträngande erbjudande.


[ rådgivningspanelen]

”Våra kontorsgrannar störs av ljudet “ FRÅGA: Vi är sedan åtta år hyresgäster i en gammal industribyggnad som genom åren har kontoriserats allt mer. Vår verksamhet inbegriper tillverkning av produkter och för detta ändamål är lokalerna utrustade med olika maskiner som bland annat stansar. Dessa maskiner har använts i lokalerna sedan vi flyttade in. För någon vecka sedan fick vi ett brev från hyresvärden som informerades oss om att deras nya hyresgäster i en nyinredd kontorsdel ovanför störs av ljudet från våra maskiner. De nya hyresgästerna är en redovisningsbyrå. Hyresvärden vill nu att vi skall sluta använda våra maskiner eller ordna med bullerdämpande åtgärder på vår egen bekostnad. Är vi skyldiga att göra detta? Annika SVAR: Spontant låter det som om hyresvärden har planerat valet av hyresgäster väldigt dåligt. Med vetskap om att ni är en hyresgäst som bedriver tillverkningsindustri, är det ju direkt olämplig att låta hyra ut lokalen ovanför till en verksamhet som typiskt sett behöver lugna förhållanden. Troligtvis är det vidare så att denna ombyggda industribyggnad som ni sitter i, inte är anpassad för de krav på dämpat buller som regelrätta kontorslokaler är anpassade för. Min uppfattning är därför att antingen får hyresvärden erbjuda de andra hyresgästerna andra lokaler, längre ifrån er lokal, eller får hyresvärden på egen bekostnad försöka eliminera bullret från era maskiner. Det är inte en kostnad som kan övervältras på er. Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

”Treårigt ramavtal? “ FRÅGA: Jag driver ett entreprenadföretag som i huvudsak utför trädgårdsarbete på sommarhalvåret och snöskottning m.m. under vinterhalvåret. För ett år sedan tecknade vi ett treårigt ramavtal med en Bostadsrättsförening. Häromdagen kontaktade föreningens ordförande mig och berättade att de avser att anlita ett annat entreprenadföretag istället som gett dem ett bättre pris. Kan de göra så? Stefan SVAR: Jag utgår ifrån att ni i ramavtalet har reglerat vilka tjänster ni ska utföra, när ni ska utföra tjänsterna och vad tjänsterna kostar. Utifrån avtalets omfattning kan jag tänka mig att ni har planerat resurser för detta uppdrag, innebärande kanske extra personal, kompletterande maskinpark etc. Generellt är det så att kunden har att fullgöra avtalet, dvs anlita er under avtalsperioden. Om de väljer att inte göra det utan istället anlitar annan, bryter de mot avtalet. I så fall kan ni häva avtalet och begära skadestånd. Skadeståndet skall kompensera er uteblivna vinst och sätta er i samma ekonomiska situation som om avtalet hade fullföljts. Detta innebär att er skada inte motsvarar vad ni hade kunnat fakturera enligt avtalet, utan endast vinstmarginalen efter avdrag för era kostnader för anställda, maskiner etc. Advokat Johan Engborg Advokatfirman NOVA

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri RÅDGIVNING från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem.

ADVOKATER » Lars Andersson Rosenberg Advokatbyrå Helsingborg » Thorbjörn Hilleskog Wistrand Advokatbyrå, Malmö » Bertil Strid Amber Advokatbyrå, Värnamo » Magnus Hedenberg Bring & Bergkvist HB, Göteborg » Lars Halldin Advokatfirman Halldin AB, Göteborg » Johan Engborg Advokatfirman Nova, Stockholm » Lasse Gärdlund Advokataktiebolaget Gärdlund AB, Norrtälje » Göran Smedberg Göran Smedberg AB Stockholm » Per Larsson Advokatfirman Abersten HB, Sundsvall » Lars-Håkan Lindberg Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå » Lennart Campenhausen, Campenhausen Advokat AB, Göteborg PATENT OCH VARUMÄRKEN » Lars Göransson Groth & Co, Stockholm FÖRSÄKRINGAR » Lennart Berg Advise Risk & Försäkring AB, Malmö LOKALER » Lona Forslid, Auktoriserad fastighetsmäklare, Stockholm

25


[ annorlunda affärer]

– Clintons favorit text: peter fredriksson

GUNHILD CARLING är kanske mest känd för att kunna spela trestämmigt på tre trumpeter samtidigt. Men hon har betydligt fler strängar på sin lyra. GUNHILD CARLING fick sitt breda genombrott i Allsång på Skansen 2010, men dessförinnan har hon kuskat land och rike runt med sitt storband i många år. – Ett kul minne var när jag spelade för Bill Clinton i Malmö. Efteråt fick jag en kram av honom och ett väldigt vagt löfte om att han skulle komma tillbaka till Sverige med sin saxofon bara för att få

foto: johan blome spela med mig, säger hon och tillägger att hon ser fram emot det kommande året. Almanackan är i stort sett fulltecknad och i de allra flesta fallen handlar det om spelningar med storbandet Carling Family, som består av en stor del av släkten.

I ÅR FINNS ÄVEN Italien och Schweiz med på turnékartan, intresset för vintage har ökat markant på kontinenten. – Musikerbranschen är spännande och utmanande. Vi påverkas inte så mycket av konjunkturen, däremot gäller det att synas i så många sammanhang som möjligt.

jazz art sweden ab

Anställda: 2 Omsättning: 2 miljoner kronor Ort: Stockamöllan

I ETT HÖRN STÅR en Chevrolet Impala -59:a flattop som håller på att renoveras från grunden och i rummet bredvid finns en handfull fordon från Chevrolet, Buick och Pontiac. Verksamheten är uppbyggd kring helrenoveringar av muskelbilar, övriga klassiker samt ombyggnationer som till exempel luftfjädringar. Prislappen för en helrenovering börjar på 300 000 kronor och sen kan slutsumman stanna på hur mycket som helst, det är kundens önskemål som styr.

jazz artAB sweden ab C.A.R.

Företag: xx 2 Anställda: Anställda: 2 2,4 miljoner Omsättning: Omsättning: 2 miljoner kronor kronor Ort: Eriksmåla

TILL SKILLNAD FRÅN vanliga bilverkstäder är

C.A.R. AB SATSAR PÅ

amerikanska klassiker

Det kryllar av amerikanska klassiker och muskelbilar hos C.A.R. AB i småländska ERIKSMÅLA. Här arbetar man för fullt med att renovera eller bygga om fordon från hela Norden. text: peter fredriksson

26

foto: peter fredriksson

företaget inte speciellt konjunkturkänsligt eftersom kunderna hellre lägger pengar på hobbybilar än på bruksbilar. Upptagningsområdet är stort, främst från storstadsregionerna men även från Norden. – Jag försöker låta bli att tacka nej till jobb, men vi har åtminstone 1,5 års väntetid på helrenoveringar, säger Mikael Swärdshammar.

” Intresset för kvalitetsrenoveringar är stort i hela Norden “


[ annorlunda affärer]

Gry satsar på event Teve-, radio- och eventuppdrag bildar stommen i GRY FORSELLS båda bolag. Ett vinnande koncept, menar hon. text: peter fredriksson RADIOLYSSNARE som är någorlunda morgonpigga har sedan länge vant sig vid hennes röst i Äntligen Morgon på Mix Megapol, som sänds mellan klockan 06.00 och 10.00. Och under vintern har tevetittarna fått följa gladiatorernas kamp på TV 4 med Gry Forsell som programledare. – Det har varit fullt upp den senaste tiden, säger Gry Forsell som håller tummarna för att lyssnarsiffrorna på radion ska fortsätta öka och att Gladiatorerna går tillräckligt bra för att de ska få spela in en tredje omgång. I SOMMAR kommer hon sannolikt att jobba med Sommarkrysset, medan hösten ännu inte är spikad. Gry Forsell driver två företag,

foto: andreas lundberg Blondino Produktion AB och nystartade Blondino Event AB, vilket beror på att hon har olika uppdrag och uppdragsgivare. De eventrelaterade jobben går nu via eventbolaget och de andra via det första bolaget. – Jag har varit i kontakt med eventvärlden ganska länge och kan tänka mig att utöka det området, säger hon.

Blondino Produktion Omsättning: 5,1 miljoner kronor. Anställda: 2. Säte: Nyköping.

Blondino Event AB.

Omsättning: Nystartad. Anställda: 0. Säte: Nyköping.

Daniel – en av de sista bilradiohandlarna Det finns bara en handfull renodlade bilradioaffärer kvar i Sverige. En av dem finns i LILLA HALLABRO.

DN Bilradio

foto: peter fredriksson

Anställda: 1 Omsättning: 2,3 miljoner kronor Bolagsform: Aktiebolag

FÖRR I TIDEN VAR tätt mellan bilradioaffärerna i Sverige. Men i dag när nya bilar har fabriksmonterade ljudanläggningar har marknaden krympt ordentligt. Daniel Nidler driver dock framgångsrikt DN Bilradio, som har god lönsamhet tack vare att han satsat mycket på välljud till veteranbilar. – Konkurrensen minskar för varje år, säger han men tillägger snabbt att en krympande marknad inte behöver innebära att det inte går att leva på verksamheten, snarare tvärtom. I takt med att konkurrenterna kastar in handduken hittar kunderna till hans egen verksamhet, som expanderat kraftigt de senaste åren. En majoritet av kunderna är ägare till äldre veteranbilar, och de köper ofta anläggningar via hans postorderbutik. Näthandeln står för

cirka 70 procent av omsättningen, och ökar sakta men säkert. – Det viktigt att ha ett stort lager, kunderna vill ofta ha produkterna dagen efter att de beställt.

text: peter fredriksson

27


Om du kan läsa det här får du 10 % rabatt som belöning. För det betyder förmodligen att du är med i FöretagarFörbundet. Hos oss får alla medlemmar 10 % i rabatt på månadsavgiften för mobiltelefoni. Dessutom bjuder vi på fritt inträde och ett antal fria månadsavgifter, och du kan även kostnadsfritt ringa internt inom företaget. Om du behöver en mobiltelefon löser vi förstås det också. Ring oss på 0200-23 23 23 eller besök någon av våra återförsäljare, så får du veta vad vi har för erbjudanden just för dig. Glöm inte att ange avtalsnumret 895010-T. Välkommen till Tele2!


ff

företagare

EFFEKTIVITET&EKOMONI

FöretagarFörbundet

2013 #1

sÅ FÅR DU BÄSTA Lyft upp bokföringen

UPP I MOLNET

tips för

Belåna dina FAKTUROR – få in pengarna snabbare

10 effektivare

ekonomi

Så länge måste du spara papper

En tidning från FöretagarFörbundet


[ tema ekonomi]

10 tips för effekt Är administrationen tungrodd i ditt företag? Skapa ordning och reda så flyter allt bättre. Magnus Eriksson, ansvarig för små- och medelstora företag vid PwC Sverige, tipsar: text: peter fredriksson foto: knut koivisto

1

Sortera dina verifikat i datumordning och sätt tydliga noteringar om vad kostnaden avser, till exempel representation eller tjänsteresa. Detta är särskilt viktigt om dina kvitton är kopplade till exempelvis FirstCard.

2

Bokför löpande, helst varje dag om du själv sköter din redovisning, det underlättar att göra det medan det är aktuellt. Kontanta in- eller utbetalningar måste alltid bokföras senast påföljande arbetsdag. Har du ordning och reda på bokföringen blir bokslutsarbetet, upprättande av årsredovisning och deklaration mindre betungande.

3

Ta hjälp av experter när du själv inte har kompetensen, till exempel när det gäller att sköta den löpande redovisningen eller hantering av löner.

4

Revisorskravet är avskaffat för mindre aktiebolag, men att upprätta en årsredovisning och lämna in till bolagsverket kvarstår. Säkerställ att den är korrekt upprättad enligt årsredovisningslagen om du gör den själv, och lämna in den i tid annars påförs du förseningsavgifter.

5

En resultatbudget och en tydlig affärsplan hjälper dig att hålla fokus på ditt företags utveckling. Resultatbudgeten bör du lägga in i din redovisning så kan du enkelt följa utfallet varje månad mot din plan/budget.

» tre korta

2

E-julhandel ökade

Stor modebransch

Vill se fler företagare

SHOPPING. Andelen svenskar som köpte sina julklappar på nätet ökade kraftigt julen 2012 (24 november – 23 december). Trygga betalningsalternativ är de som ökar mest och ny statistik från betalningsföretaget Klarna visar att omsättningen för julhandeln bland deras 4,5 miljoner svenska kunder ökade med drygt 19 procent jämfört med 2011.

LÖNSAMT. Den svenska modebranschen omsätter 206 miljarder kronor. 60% utgörs av export och 40%, 83 miljarder kronor, omsätts på den inhemska marknaden. Industrin sysselsätter cirka 50-65 000 personer exklusive H&M, vilket är fler än inom exempelvis livsmedels- och stålindustrin, enligt Association of Swedish Fashion Brands.

POLITIK. Näringsminister Annie Lööf vill att fler företagare och entreprenörer vågar ta klivet in i politiken. Den kompetensen behövs i regeringen, inte minst för att ta tag i regelkrånglet för småföretagare. På den punkten är hon självkritisk. Vid ett entreprenörsforum uppmanade hon företagare att söka sig till politiker om de vill förändra näringspolitiken.


[ tema ekonomi]

ivare ekonomi Stäm av dina viktigaste konton 6

Stäm av dina viktigaste konton varje månad, till exempel bankkonto, kundfordringar, leverantörsskulder och skatter och avgifter. Har du kontantkassa ska saldot i din kassalåda stämma mot din bokföring varje dag.

7

Har du det tufft med likviditeten? Se över betalningstider och din egen faktureringsrutin, men upprätta också löpande likviditetsbudgetar, då kan du i tid vidta åtgärder för sämre likvida månader. Kontakta banken i god tid om du behöver kredit.

8

Har du en rådgivare? Boka möte innan bokslutsdatum och gå igenom året, kanske finns det något att tänka på innan året stängs. Diskutera även din privata situation, hur mycket lön har du tagit ut, borde du ta ut mer eller mindre?

9

Ditt löneuttag är också underlag för ersättning från till exempel försäkringskassa och allmän pension så säkerställ vilken lön du behöver ta ut baserat på dessa aspekter. Diskutera med en rådgivare hur du på bästa sätt kan balansera ditt löneuttag med att ta utdelning, som beskattas med 20 procent, från ditt aktiebolag.

10

Välj ett bokslutsdatum som passar dig och ditt företags verksamhet. När på året har du mest tid att ägna för bokslutsarbete och lagerinventering om det finns lager?

» tre korta Polisen på Facebook

Snabba betalare

Max 30 dagar betaltid

BLUFF. Polisen har startat en ny sida på Facebook som vänder sig till alla som på olika sätt drabbats av så kallade bluffakturor, det vill säga fått fakturor för tjänster de inte beställt eller som de vilseletts att beställa. Sidan heter “Polisen Bedrägeri” och där lägger polisen upp tips på aktiva fakturabedragare som man bör se upp för.

TID. Revisions- och konsultföretaget Grant Thornton har i en stor internationell undersökning kartlagt hur länge företag i 44 länder i snitt får vänta innan deras fakturor blir betalda. I Sverige väntar företagen i snitt 40 dagar på betalning. Snabbast: Georgien 18 dgr, Estland och Armenien 25 dgr. Långsammast: Grekland 85 dgr, Spanien 75, Italien 69.

KRONOR. Lagändringar som ska motverka sena betalningar och långa betalningstider i näringslivet gäller från 16 mars 2013. Företag och myndigheter ska betala en fordran senast 30 dagar efter det att borgenären har lämnat krav på betalning. Myndigheter och offentliga organ får inte avtala om längre betalningstider.

3


[ tema ekonomi]

Vill du förenkla det administrativa? Testa någon av alla de MOLNTJÄNSTER som finns. Med dessa kan du fakturera och bokföra var du än befinner dig.

Ekonomiprogram Det finns en uppsjö av tjänster för både bokföring och fakturering. Utnyttja gärna möjligheterna att bokföra direkt i vissa internetbanker, på sätt slipper du en stor del av den manuella inmatningen.

Ordbehandling & kalkyler Google Apps for Business är den kanske mest kända molntjänsten. Den finns i både en enklare gratisversion och en utökad betalversion. Microsoft kontrar med Office 365 som riktar sig främst till företag.

Fillagring En datorkrasch kan innebära en katastrof för den som inte gjort regelbundna säkerhetskopior. Genom att istället lagra viktiga filer på nätet går det att komma åt dessa om olyckan skulle vara framme.

Molntjänster för småföretagare

text & foto: markus andersson DEN FRÄMSTA FÖRDELEN med att använda en molntjänst är att du inte behöver installera eller uppdatera några program på din dator. Istället loggar du in på tjänsten med ett lösenord och får då tillgång till all information. Detta innebär att du kan bokföra och faktura lika enkelt hemifrån eller på semestern som om du var på kontoret. En annan fördel är att du inte kommer att glömma bort att ta säkerhetskopior eftersom detta sker automatiskt.

EN UPPENBAR nackdel är att det krävs en stabil internetuppkoppling. Om nätet ligger nere går det inte att komma åt tjänsterna. Dessutom bör man vara medveten om att det finns en viss risk i att överlåta säkerhetskopieringen åt en extern leverantör. Därför bör man försöka att antingen printa alla underlag eller försöka spara dem regelbundet på den egna datorn. Enligt en tidigare undersökning som gjorts av e-bokföringsföretaget SpeedLedger, där 1277 småföretagare medverkat, framgår det att det antal molntjänster som den tillfrågade gruppen använder har ökat med 152 procent på bara ett år.

Se upp med vissa bankkonton Flera aktörer erbjuder betydligt bättre räntor än de vanliga nischbankerna. Men här saknas det ofta statlig insättningsgaranti, vilket Finansinspektionen är kritisk till.

dessa konton är absolut inte samma sak som att sätta in pengarna på ett vanligt bankkonto. Det ska snarare ses som en investering i det företag som erbjuder kontot, med allt vad det innebär av risker och möjligheter, säger Johan Terfelt enhetschef på Finansinspektionen.

om många plötsligt vill ta ut sina sparmedel. I dag finns det ett 20-tal aktörer som erbjuder konton utan insättningsgaranti. – Vårt önskemål är att lagstiftaren ser över inlåningslagen, säger han.

HAN MENAR ATT även om det finns ett ka-

FOTNOT. Lagen om inlåningsverksamhet innebär att företag som fått Finansinspektionens tillstånd får erbjuda sparkonton till allmänheten.

text & foto: markus andersson – DE HÄR KONTONA marknadsförs väldigt aggressivt, men att placera pengarna på

4

pitalkrav för inlåningsföretag på 10 miljoner kronor i bundet eget kapital, räcker detta inte


[ tema ekonomi]

Byt bank – tjäna pengar Har du mycket pengar i kassakistan? Undvik storbankernas dåliga sparkonton. Nischbankerna ger ofta TREDUBBELT så hög riskfri ränta. text: markus andersson

Så länge kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin riskerar man som sparare inte att förlora pengar ifall nischbanken eller kreditmarknadsbolaget skulle gå i konkurs, insatta medel är skyddade upp till 100 000 euro per person.

foto: markus andersson

FÖRETAGSKONTON HOS storbankerna ger i stort sett ingen ränta alls, vilket innebär att värdet urholkas i takt med inflationen. För den som har överskottslikvidet gäller det att placera pengarna smart. Ett sätt är att byta till en nischbank. Det finns två anledningar till att nischbanker och kreditmarknadsbolag kan erbjuda en högre ränta än storbankerna.

DEN FÖRSTA ÄR ATT de har mindre omkostnader och därmed inte behöver lika stor marginal mellan in- och utlåning. Den andra att de lånar ut till dem som har svårt att få vanliga lån, vilket gör att de kan ta ut en högre utlåningsränta.

GENERELLT ÄR RÄNTAN något högre om man kan binda pengarna till en fast ränta under en viss tid, men det kan innebära minskad avkastning om räntorna skulle gå upp. Det brukar också finnas restriktioner om när, hur och till vilken avgift det går att göra ett eventuellt förtida uttag. Vissa av sparformerna är enbart öppna för privatpersoner och enskilda firmor, medan andra välkomnar även juridiska personer som aktiebolag.

HÄR KAN DU JÄMFÖRA SPARKONTON! Här kan du jämföra sparkonton: www.compricer.se/sparande

5 3


[ tema ekonomi]

Sälj fakturan – få in pengarna snabbare Sälj eller belåna fakturan så får du betalt snabbt och din kreditrisk minskar. Går kunden i konkurs är det FACTORINGBOLAGET som får ta smällen. Men det är inte gratis. text: markus andersson STORA BOLAGEN kan kräva betalningsfrister på 45 eller till och med 90 dagar, jämfört med normala 30 dagar. Det innebär likviditetsproblem för säljaren och kan även innebära en avsevärd kreditrisk. Flera kreditmarknadsbolag har funnit sin nisch med factoring, som innebär att man antingen kan sälja eller belåna kundfakturor. Den främsta fördelen med att sälja sina fakturor är att få betalt direkt. Factoringbolagets provision brukar vara runt fem procent och dras av direkt vid köpet. Trots kostnaden kan det vara ett bra alter-

nativ för den som inte kan eller vågar vänta på att få betalt. En annan fördel är att man slipper all administration med påminnelser och kravhantering.

FAKTURABELÅNING ÄR mer komplicerat och innebär att den som ställt ut fakturan står för kreditrisken men man får låna med själva fakturan som säkerhet. Factoringföretaget betalar ut 70-90 procent av fakturerat belopp omgående, minus administrativa kostnader (vanligen 4-6 procent).

DET TILLKOMMER även en tilläggsränta på det belånade beloppet till och med det datum då kunden betalar fakturan. I samband med transaktionen betalar factoringbolaget ut resterade del av fakturans värde. En nackdel vid belåning är att utställaren behåller de belånade fakturorna i sitt reskontra, vilket innebär mer administration.

VISSTE DU... » FAKTURAKÖP – du säljer fakturan och får cirka 95 procent av värdet utbetalt samma dag. » FAKTURABELÅNING – du lånar med fakturan som säkerhet. Förutom ränta tillkommer en kostnad 4-6 procent.

Så gör du för att rensa dina arkiv Börjar bokhyllorna svämma över av pärmar? Då kan det vara läge att slänga gamla RÄKENSKAPER. Men gallra inte för hårt, råder Skatteverket. text: peter fredriksson – DU MÅSTE SPARA räkenskapsinformationen i sju år efter det kalenderår då ditt räkenskapsår avslutades. Har du till exempel ett räkenskapsår 1/7-30/6 innebär det att räkenskapsinformationen måste sparas i sju år och sex månader, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket. Hon tillägger att i dag föredrar många företag att scanna in räkenskapsinformation i form av till exempel mottagna leverantörsfakturor för att minska pappersvolymerna, men även här gäller det att spara pappersdo-

6

kumenten. Först fjärde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades får dessa förstöras.

turan skrivs ut måste det elektroniska originalet arkiveras på samma sätt som ovan. Låter det krångligt? – Är du det minsta osäker är det alltid bättre att spara SAMMA SAK gäller för de mer räkenskapsinformafakturor som du skickar Bestämmelser kring arkivering tion än för lite, menar ut till dina kunder. Om finns mer utförligt beskrivna i 7 kap. Pia Blank Thörnroos. dessa skapas i till exbokföringslagen samt i en vägledning från empel ett fakturering- Bokföringsnämnden (se www.bfn.se) BFNAR sprogram och sedan 2000:5, som dock inte är uppdaterad med de senaste lagändringarna. Bokföringsnämnden skrivs ut och arkiveras håller även på och tar fram en ny heltäcki pappersform, måste ande rekommendation om löpande bokändå de elektroniska föring, verifikationer och arkivering som beräknas vara klar under fakturorna bevaras i minst 2013. tre år.

VETA MER?

I DE FALL NÄR ett företag har en helt pappersbaserad fakturahantering kan det uppstå frågetecken om de får en elektronisk faktura, till exempel via e-post. Även om fak-


[ tema ekonomi]

Kalles Åkeri satsar på Allt fler kunder vill betala via e-faktura. För en småföretagare innebär detta enklare, snabbare och SÄKRARE fakturering. text: peter fredriksson foto: mats samuelsson/visma PÅ KALLES ÅKERI i Kullavik har man gått över till att skicka e-fakturor till de kunder som har möjlighet att ta emot dessa. Förutom en tidsbesparing på en halvtimme per faktureringstillfälle har det även gjort administrationen enklare och billigare. – Vi slipper skriva ut och posta större delen av fakturorna, vilket underlättar en hel del i det löpande arbetet, säger Ing-Marie Dahlqvist som är mycket nöjd med hur systemet fungerar. I dag använder hon sig av

programmet Visma 500 tillsammans med den elektroniska tjänsten Visma eFaktura. – Jag skickar fakturorna från programmet, sen kan mottagaren hämta in dem direkt i sitt ekonomiprogram och få dem

färdigkonterade och klara., säger Ing-Marie Dahlqvist.

DET FINNS även möjlighet att koppla ihop internetbanken till ekonomiprogrammet, men Ing-Marie Dahlqvist har valt

att stämma av inbetalningarna manuellt. – I dag skickar vi merparten av våra fakturor elektroniskt, det är bara ett fåtal kunder som fortfarande vill ha fakturor på papper, säger hon.

“Effektivitet är sparad tid”

E

ffektiviseringar har fått en dålig klang, inte minst i media. När storföretag eller staten går ut och säger att man vill effektivisera drar folk öronen åt sig och tänker genast “nedskärningar”. Men att effektivisera innebär oftast att man investerar i det som gör att man kan göra mer på samma tid. Ekonomi är en del av allt företagande. Bokföringen, men också all administration av betalningar och placering av bolagets kassa – eller lån. På temat Effektivare ekonomi möter vi några experter som tipsar om vad du som småföretagare kan göra för att använda din tid optimalt. Få företagare tycker att ekonomifrågorna är det roligaste som finns med att driva företag, snarare något nödvändigt ont. Ett genomgående råd är att ta hjälp. Många småföretag, inte minst

enmansföretag, harvar på och sköter bokföringen i egen regi för att de inte vill lägga tusenlappar på en redovisningskonsult. Trots att de inser att det tar orimligt mycket tid att själv bokföra på rätt konton.

T

ycker du det är jobbigt att jaga kunder som inte betalar? Lägg ut fakturering och krav på ett annat bolag som inte gör annat. Det finns ingen lösning som passar alla företag, beroende på din situation och din kompetens kan det vara mest ekonomiskt att faktiskt sköta allt själv på firman - eller att lägga ut allt externt. Fråga dig själv vad som är mest effektivt – och vad du helst vill lägga din arbetstid på.

Sölve Dahlgren redaktör

7


[ tema ekonomi]

5

Hängmappsställ är ett av de enklaste sätten att sortera leverantörsfakturor, tidrapporter, fakturaunderlag och kvitton för att slippa ha dem i högar på skrivbordet. Beroende på verksamheten kan du döpa mapparna olika. Pris: från 410 kr (Office Depot)

1

Fönsterkuvert med tryck lönar sig fortare än man tror. Fundera över hur lång tid det tar att skriva en adress för hand utanpå kuvertet och/eller klistra på en adressetikett med företagets adress. Satsa på fönsterkuvert med din logga och adress förtryckt. Sparade minuter varje dag blir snabbt mycket på ett år eller fyra... Pris: från 900 kr för 500 kuvert

3

Utskriftstjänster – skickar du mycket fakturor så kan det vara idé att titta på företag som skriver ut och postar fakturor åt dig. Det finns tjänster där det kostar under 10 kr/styck – i stort sett samma kostnad som du själv skulle haft för porto, kuvert och utskrift. Men du slipper jobbet.

Dokumentscanner finns i olika prisklasser. Hittills är det mest storföretag som satsat på elektronisk dokumenthantering och scannar in fakturor och avtal. Men det går att göra även som småföretagare vilket underlättar genom att man kan ha tillgång till alla dokument – även om man inte råkar befinns sig just där pärmarna står. Exempelvis Canons DR-C125W-modeller som har inbyggd Wi-Fi vilket gör att du kan scanna trådlöst från mobiler, surfplattor och datorer.

4

2

Datumstämpel kan låta gammaldags, att stämpla fakturor med ankomstdatum och när man betalt dem? Men faktum är att det ofta sparar tid, jämfört med att skriva för hand. Och dessutom blir det tydligt och en del av rutinen. Pris: 250 kr (Stämpelfabriken)

8

6 Dokumentförstörare (exempelvis Rexel Auto+500 som klarar både häftklammer och CD-skivor) i lämplig storlek behövs alltid på ett kontor. Du vill inte att ekonomipapper ska hamna på avvägar. En stor maskin är dyrare, men sparar mycket tid när man ska mala ner ett par hundra ark av gamla fakturor eller liknande. Pris: från ca 500 kr och uppåt.


HANDBOK Om Skatteverket kommer Småföretagarna hyllas ofta som Sveriges hjältar och vår tids tillväxtmotor. Men vardagen kan ibland vara tuff för många småföretagare. Och än tuffare blir det om man som oskyldig hängs ut som skattefuskare. Vi i FöretagarFörbundet företräder småföretagare och arbetar för att Sveriges småföretagare ska få en enklare vardag. Vi kämpar hårt för att stärka den svaga rättssäkerheten på skatteområdet för företagare. Vi driver opinion för att de ska få ett bättre skydd och kunna kräva sin rätt. Vi är övertygade om att ett bättre företagsklimat är en förutsättning för att fler ska vilja bli företagare och dessutom våga växa.

Tills vi fått en tryggare lagstiftning på skatteområdet så har vi tagit fram denna handbok som enkelt beskriver de rättighete r och skyldigheter småföret agare har om de skulle bli skattegranskade.

Beställ boken här:

info@ff.se (Meddela ditt namn, faktura/ leveransadress och hur många böcker du vill beställa).

Kostnad:

439 kr inkl moms + frakt. ”Det är vad det kostar att prata med en skattejurist i sex minuter”

Profile for Fria Företagare

Fria Företagare 2013 #1  

Ur innehållet: Emma Wiklund Årets Entreprenör Änglar - hjälp på vägen

Fria Företagare 2013 #1  

Ur innehållet: Emma Wiklund Årets Entreprenör Änglar - hjälp på vägen

Advertisement