Page 1

Revija za zdrav življenjski slog

številka 49, letnik 05, januar 2011 | www.našalekarna.si

Osebno: Jesper Juul o skrbi za kronično bolne otroke / Aktualno: Respiratorno sincicijski virus najbolj ogroža najmlajše / Medicinsko zrcalo: Mraz in naša dihala / Koža razkriva: Pozor - tudi med smučanjem nas lahko opeče sonce / Otroci in mladostniki: Zobno ščetko potrebujem že za en sam zobek / Preudarno za zdravje: Ugriz klopa je lahko usoden / Mesečni možnar: Feljton o nastanku zdravil


SIMPLY CLEVER

Roomster Style Z BOGATO OPREMO ZA 10.999 €

Motor 1,2 51 kW (70 KM), 4 zračne blazine, ABS, centralno zaklepanje z daljinskim upravljanjem, klimatska naprava, električni pomik prednjih stekel, potovalni računalnik, avtoradio s CD in MP3 predvajalnikom, prilagodljivi zadnji sedeži VarioFlex, priprava za pritrditev dveh otroških sedežev ISOFIX, jamstvo 4Plus …

Na zalogi omejena količina vozil Škoda po izjemno ugodnih cenah: www.škodazaklad.si

Kombinirana poraba goriva in izpusti CO2 za model Škoda Roomster: 4.7–6.2 l/100 km, 109-147 g/km. Fotografija je simbolična.


Oglasi – pogled z druge strani (ne iz onostranstva) Drage bralke in bralci! Če bi mi še ne dolgo nazaj kdo rekel, da bom nekega dne napisal uvodnik (ne pod »prisilo«, ampak celo samoiniciativno!), bi mu zabrusil nekaj krepkih, v šali seveda. Pa vendar ... V reviji Naša lekarna sicer skrbim za trženje oglasov in sam bi se na lestvici »pišočnosti« (to najbrž ni beseda) ocenil bolj pri dnu. Sprejel sem dejstvo, da vsi pač nismo za vse – in včasih mi to tudi zelo ustreza. Vseeno pa bom naredil korak v neznano in poskusil – v velikem slogu, zakaj pa ne.  Skratka, nemalokrat se je zgodilo, da sem ujel komentar, da je naša revija polna oglasov. Takšne izjave meni jasno laskajo – ker je to za tržnika pohvala. Seveda se zavedam, da večina teh izjav ni izrečenih v pozitivnem smislu. Nekaterim gredo oglasi v reviji, milo rečeno, v nos. Prav. Sprejmem. Slovenci imamo baje slabo navado, ki sliši na ime »Ja, ampak …« sindrom. Načeloma se strinjamo z izjavo, pa vendar bi radi še nekaj dodali, navadno nekaj nasprotujočega. In tako tudi jaz: prav, sprejmem, da nekateri oglasov ne marajo, ampak … To, da je revija za vas brezplačna in da se financira izključno iz oglasov, v tej zgodbi ni toliko pomembno (revija bi dosegla v prosti prodaji vrednost okoli 5 €). Gre za drugo, še bolj pomembno plat. Farmacevti v lekarni se vsak dan srečujejo z zahtevno nalogo odgovornega svetovalca in poznavalca vseh produktov na slovenskem trgu. Zamislite si , da bi vam za vsako težavo morali najprej našteti vse izdelke, ki težavo blažijo ali odpravljajo, nato pa še vse prednosti in slabosti vsakega izdelka. Po končanem svetovanju bi se vi, dragi bralci, morali odločiti – hitro seveda, ker bi bila za vami že dolga vrsta kihajočih, glavobolnih in kar tako nestrpnih. Tako pa oglas v naši reviji na enostaven način skrajša pot do odločitve in kar je pomembneje, do rešitve. Ali ste vedeli, da na tržišče vsak dan v povprečju prideta 1 do 2 nova in/ali izboljšana »stara« izdelka? Se kdaj zalotite, da ob prebiranju članka v naši reviji ugotovite, da imate tudi vi pravzaprav enake simptome kot gospod, ki izpoveduje svojo osebno zgodbo? Tudi drugi se spopadajo s tovrstno težavo … toda, kako? Na to, drage bralke in bralci, vas opomnijo oglasi. Da za vašo težavo obstaja rešitev. Ne samo da vam s članki želimo pomagati pri ugotavljanju in pojasnjevanju težav, našli smo tudi rešitev za vas! Vidite – ni vse zlato, kar se sveti, in ni vse kakec, kar smrdi. Poglejte tartufe! V reviji Naša lekarna se bomo vedno trudili, da boste dobili najkvalitetnejše in najboljše rešitve za svoje težave. Vi, dragi oglaševalci, pa se zagotovo zavedate, da ste pri nas v družbi najboljših in najkvalitetnejših ter da ste prav vi ključ do rešitev. Hvala za zaupanje tudi z moje strani!

3

NAŠA LEKARNA

Uvodnik Foto: Grega Grunt

januar 2011 

Jure Pučko, oglasno trženje

Naša lekarna je poljudno strokovni vodič za učinkovito in pravilno jemanje zdravil. Naša lekarna je revija za izboljšanje kakovosti zdravja in življenja.


Osebno

12

Aktualno

Dobro skrbite zase in za svoj zakon, da boste lahko skrbeli za kronično bolnega otroka

Pozor ob smrkanju, kihanju in kašljanju V zimskih mesecih je respiratorni sincicijski virus vodilni virusni povzročitelj akutnih okužb dihal, zaradi katerega otroci potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. »Največ obolelih je od decembra do februarja. Ker ustreznega zdravila še ne poznamo, je bistveno preprečevanje okužb«, opozarja pediatrinja Tatjana Mrvič.

Diagnoza kronične bolezni pri otroku za starše predstavlja pravi šok. O tem, kako živeti naprej po diagnozi, smo se pogovarjali s priznanim danskim družinskim terapevtom Jesperjem Juulom. »Vse se spremeni. Za celotno družino je najbolje, da se poslovijo od svojega sanjskega otroka in živijo polno življenje,« svetuje Juul.

20

Medicinsko zrcalo

32

Mraz in naša dihala Zdrav človek se lahko giblje v mrzlem zraku neomejeno dolgo. Tudi za otroke velja, da zimske temperature pri nas niso okoliščina, v kateri ne bi smeli ven. »Fiziologija dihalnih poti in imunski sistem v dihalih sta naravnana tako, da hladnejši zrak za zdrave ljudi ni škodljiv,« zagotavlja internistka prof. dr. Ema Mušič.

VSEBINA

Uvodnik

Za začetek

Po nasvet v lekarno

Osebno

3 Oglasi – pogled z druge strani (ne iz onostranstva) 6 Makroskop 10 Kažipot svetovanj v naših lekarnah 12 Dobro skrbite zase in za svoj zakon, da boste lahko skrbeli za kronično bolnega otroka

Aktualno

Zdravilne rastline

Znanje za zdravje

Lek svetuje

Medicinsko zrcalo

Koža razkriva

Otroci in mladostniki

20 26 28 30 32 40 46

Pozor ob smrkanju, kihanju in kašljanju Vprašajte strokovnjaka Poskrbite za neboleče gibanje Prijazne bakterije v črevesju skrbijo za zdravje otrok Mraz in naša dihala Tudi med smučanjem nas lahko opeče sonce Zobno ščetko potrebujem že za en sam zobek


Koža razkriva

40

50

Odkrito o skritem

56

Tudi med smučanjem nas lahko opeče sonce

Ugriz klopa je lahko usoden

Inkontinenca je ozdravljiva

Sneg deluje kot veliko zrcalo, ki s svoje površine odbija ogromno sončnih žarkov. Tako smo med smučanjem ali igro na snegu zelo izpostavljeni nevarnostim sonca. »Zaradi višine in snežne podlage je nevarnost sončnega sevanja večja, zato vedno izberimo višji faktor, kot med sončenjem ob morju«, svetuje Eva Cafuta.

Na nekaterih območjih v Sloveniji, predvsem v ljubljanski in celjski kotlini, je celo do 30% klopov okuženih z virusom, ki povzroča klopni meningoencefalitis. »Najbolj varna in edina učinkovita zaščita pred to boleznijo je cepljenje. Najprimernejši čas za prvi odmerek je januar,« pišeta študenta medicine Andrejc Hribernik in Žiga Snoj.

»Možnosti ozdravljenja obstajajo v vseh starostnih skupinah, le zadrego je treba premagati in težave opisati zdravniku«, pravi Lorena Meglič, predsednica društva Mena. Društvo poleg predavanj organizira tudi različna svetovanja. Predvsem poudarjajo pogovor s psihologom, saj je urinska inkontinenca pri nas še vedno tabu.

50 54 Odkrito o skritem 56 Življenje je lepo 62 Portret farmacevta 68 Wellness 70 V gibanju 72 Za mizo 78 86 Mesečni možnar  90 Nagradna igra  96 Otroški kotiček  97 Naša lekarna svetuje  98

Preudarno za zdravje

Preudarno za zdravje

Ugriz klopa je lahko usoden Vitamini, minerali in probiotiki Inkontinenca je ozdravljiva Podarimo zdravje Jožica Milena Bizjak, mag. farm. Terme Olimia Varno smučanje S hrano nad črevesne težave Zajčja obara Od a (aktivne učinkovine) do z (zdravila) Sudoku


6  

N A Š A L E K A R N A 

Makroskop Nove barve v ljubljanski porodnišnici Slovenski slikopleskarji so v enodnevni humanitarni akciji prepleskali celotno četrto nadstropje ljubljanske porodnišnice. Pri tem podvigu so za barvito prenovo prenatalnega oddelka porabili skoraj 2.000 litrov barve Jupol. Odtenke barv so po posvetu z JUB-ovim arhitektom že prej izbrale in določile zaposlene v porodnišnici. Poleg nosečnic in drugega osebja sta z rezultatom še posebej zadovoljni vodja porodnišnice asist. dr. Tanja Premru Sršen in doc. dr. Nataša Tul Mandič, ki je poskrbela, da so slikopleskarji svoje 12. tekmovanje letos organizirali prav v Ljubljani.

Sočasno jemanje več kot 5 zdravil škoduje Minister za zdravje Dorijan Marušič opozarja, da je polifarmacija (sočasno jemanje več kot 5 zdravil) tudi v Sloveniji v izjemnem porastu. Okoli 24.000 prebivalcev Slovenije prejema 10 ali več različnih skupin zdravil, to je 81 % več kot v letu 2004, kar dokazuje, da pojav polifarmacije, posebno med starostniki, v Sloveniji izjemno narašča. Zato se povečuje tudi zdravstvena in ekonomska škoda. Okoli 3–4 % vseh hospitalizacij v Sloveniji je posledica težav, povezanih z zdravili, ki bi jih lahko preprečili. Letno povzročijo približno 25 milijonov evrov stroškov. Število interakcij med zdravili v odvisnosti od števila predpisanih zdravil narašča. Dokazano je, da se klinično pomembne interakcije med zdravili pojavijo pri 7 % bolnikov, če ti jemljejo od 6 do 10 zdravil. Če pa bolniki jemljejo od 16 do 20 zdravil, se klinično pomembne interakcije pojavijo pri 40 % bolnikov.

Sporočila vsem, ki jemljejo več kot 5 zdravil hkrati Nepoznavanje vseh svojih zdravil in nepremišljena uporaba zdravil škoduje vašemu zdravju. Vodite seznam svojih zdravil in ga imejte vedno pri roki (v svoji denarnici) – to vam lahko v najbolj resnih primerih tudi reši življenje! Če ste kronični bolnik, morate zelo dobro poznati imena svojih zdravil, namen njihove uporabe in način njihovega jemanja. Poznavanje svojih zdravil je pogoj, da bo vaše zdravljenje uspešno. Število interakcij med zdravili v odvisnosti od števila predpisanih zdravil narašča, zato se poučite o neželenih učinkih svojih zdravil. Če se pojavijo, o tem takoj obvestite svojega osebnega zdravnika, da spremeni vašo terapijo. Občasno se o seznamu svojih zdravil pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. O zdravilih, ki ste jih kupili brez recepta, se posvetujte s farmacevtom v lekarni glede vpliva na vašo bolezen in druga zdravila.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

7

Čezmerno uživanje soli škoduje zdravju Ministrstvo za zdravje in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) sta pripravila nacionalno promocijsko kampanjo za spodbujanje k manjši uporabi soli v prehrani prebivalcev Slovenije. Podatki namreč kažejo, da odrasli prebivalci (za)užijejo za kar 150 odstotkov več soli, kot je zgornja meja za dnevni vnos soli, ki naj še ne bi predstavljal tveganja za zdravje, medtem ko mladostniki to mejo presežejo za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov. Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu. Čezmeren vnos natrija je posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni: bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in nekaterih vrst raka. Raziskave kažejo, da krušni in mesni izdelki poleg ostale predelane, pol- in predpripravljene hrane, dosoljevanja pri mizi ter zaužitih obrokih v restavracijah in pri ostalih ponudnikih prehrane, predstavljajo enega od najbolj pomembnih deležev vnosa soli v populaciji. Ministrstvo za zdravje je junija lani sprejelo Nacionalni akcijski načrt za zmanjševanje uživanja soli v prehrani prebivalcev Slovenije za obdobje 2010–2020, ki predstavlja celovito strategijo države za zmanjševanje problematike čezmernega vnosa soli. Nacionalni načrt opredeljuje sodelovanje z različnimi sektorji in želi povezati vse ključne partnerje, ki lahko prispevajo, da bo manj slana hrana na voljo tako na policah v trgovini kot povsod tam, kjer jo pripravljajo. Več informacij o kampanji na spletni strani www.nesoli.si.

Novo zdravilo v liniji Persen za obvladovanje stresa Neopersen je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora. Vsebuje v Sloveniji novo in edinstveno kombinacijo zdravilnih izvlečkov korenine zdravilne špajke in zeli zdravilne pasijonke. Zdravilni rastlini sta učinkovita pomoč iz zakladnice narave, ki se v delovanju sinergično podpirata. Blagodejni pomirjevalni učinek zdravilne špajke dopolnjuje pasijonka. Slednjo so dobro poznali in uporabljali kot zdravilno rastlino že južnoameriški Indijanci, danes pa se v svetu uporablja za lajšanje blagih simptomov stresa in odpravljanje nespečnosti, tako pri odraslih kot mladostnikih. Zdravilo Neopersen se tradicionalno uporablja pri blagih stresno povzročenih stanjih nemira in napetosti ter za lažje uspavanje. Navedeno področje uporabe temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj. Časovne omejitve zdravljenja ni, saj se tudi po dolgotrajnem jemanju ne pojavijo znaki odvisnosti. Neopersen dopolnjuje Persenovo paleto zdravil za pomirjanje in je plod Lekovega znanja. Več na www.lek.si

revija za zdrav življenjski slog

Januar 2011, letnik 5, št. 49 Mesečnik, izhaja 1. petek v mesecu. Naklada: 41.000 izvodov Vrednost izvoda: 3,67 € Letna naročnina: 41,10 € Izdajatelj: Entrapharm, d.o.o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana E: urednistvo@nasa-lekarna.si www.našalekarna.si Uredništvo Glavna in odgovorna urednica: Sergeja Širca, univ. dipl. nov. Strokovna sodelavka uredništva: mag. Nada Tržan Herman, mag. farm. Uredniški odbor dr. Martina Brank, mag. farm. dr. Aleš Mlinarič, mag. farm. Monika Sonc, mag. farm., spec. Janez Špringer, mag. farm., spec. prof. dr. Ema Mušič, dr. med. Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing. živil. teh. prim. Peter Kapš, dr. med. mag. Damjan Slabe, prof. zdrav. vzgoje prim. dr. Alenka Kraigher, dr. med. Ervin Strbad, dr. med. Zasnova celostna podobe: IODG Oblikovanje celostne podobe: Vojko Plevel, Aleš Zupančič, Inverso Oblikovanje in prelom: Vojko Plevel, Inscribo Lektura: Darinka Verdonik Fotografije: Žiga Koritnik, Shutterstock, iStockphoto Uvodnik izraža stališča avtorja in ne nujno vsega uredništva. Tisk: SET d.o.o., Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje Oglasno trženje: Entrapharm, d.o.o., Jure Pučko, univ. dipl. ekon. Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana T: (01) 5611 893, Faks: (01) 5611 342 E: marketing@entrapharm.com Naša lekarna je mesečnik, ki je brezplačno na voljo v lekarnah po Sloveniji. Vse pravice pridržane. Celoto ali posamezne dele je mogoče ponatisniti le s pisnim privoljenjem izdajatelja. Za članke, v katerih je obravnavano delovanje učinkovin in zdravil, ki se izdajajo na zdravniški recept, velja opozorilo Ministrstva za zdravje: Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu. Podatki, ki so objavljeni v prispevkih o zdravljenju, so namenjeni izključno splošnemu informiranju in ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri zdravniku ali posveta s farmacevtom. Če menite, da potrebujete zdravniško pomoč, se obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil.


8  

N A Š A L E K A R N A  |  Makroskop

Vstavitev srčne zaklopke skozi stegensko žilo V UKC Ljubljana so 16. decembra 2010 na novinarski konferenci predstavili novost v kardiologiji: perkutano vstavitev biološke aortne zaklopke. Pri vstavitvi zaklopke skozi stegensko žilo je bolnik med postopkom lahko buden in ni v anesteziji, medtem ko klasična kirurška menjava aortne zaklopke poteka v splošni anesteziji, bolniku odprejo prsni koš in morajo vzpostaviti zunajtelesni krvni obtok. Okrevanje po takšni operaciji traja približno pol leta. Pri novem, manj invazivnem posegu pa skozi levo stegensko arterijo bolniku dajo lokalno anestezijo, rez je minimalen. Po končanem postopku bolnik preživi 24 ur pod intenzivnim nadzorom, sledi še med dvo- do sedemdnevno bivanje na oddelku. Kandidati za perkutano vstavitev aortne zaklope so poleg starostnikov tudi bolniki z močno oslabljeno pljučno funkcijo, bolniki z rakavimi obolenji ter bolniki z napredovalo jetrno in ledvično boleznijo. Tak način vstavitve zaklopke je sedaj omejen le na omenjeno skupino bolnikov, ker klasična operacija aortne zaklopke stane 12.000 evrov, medtem ko perkutana vstavitev aortne zaklopke stane 25.000 evrov. Aortna stenoza je najbolj pogosta bolezen srčnih zaklopk v zahodnem svetu. Podobna je procesu poapnevanja krvnih žil.

Edino zdravilo za produktiven kašelj v treh oblikah V zimskem času se pogosto spopadamo s prehladi in okužbami dihal, ki jih pogosto spremlja kašelj. Novost je zdravilo Flavamed, ki učinkovito ublaži produktiven kašelj. Flavamed ima trojno moč delovanja: sluz postane bolj tekoča, lažje jo izkašljamo in povečuje prodiranje antibiotikov v bronhialna tkiva, kar omogoča hitrejše okrevanje. Odlikuje ga hiter začetek delovanja (30 minut), ki traja 6 do 12 ur. Na voljo je v treh oblikah: tablete so namenjene aktivnim ljudem, ker so primerno majhne za v torbico in priročne za uporabo. Šumeče tablete z odličnim okusom češnje zagotovijo močnejši odmerek, se hitro in popolnoma raztopijo v vodi. Sirup pa je namenjen mladostnikom in vsem tistim, ki so navajeni na sirupe. Sirup je brez sladkorja in ima prijeten okus maline.

Trenutno vzročnega zdravljenja aortne stenoze z zdravili ni, bolnik z napredovano obliko te bolezni pa povprečno živi še od dve do štiri leta po nastopu takšnih simptomov. Pri bolnikih, ki niso primerni za vstavitev preko stegenske žile, se lahko zaklopka vstavi preko srčne konice. Pri tem je treba bolnika, podobno kot pri klasičnem kirurškem posegu, anestezirati, intubirati, z majhnim rezom pa je potrebno odpreti prsni koš pod levo dojko. V UKC Ljubljana so do sedaj vstavili 19 perkutanih aortnih zaklopk, prvič oktobra 2009. 13 pacientom so vstavili zaklopke skozi stegensko žilo in šestim preko srčne konice. Pri posegih sta umrli dve osebi, vendar pa gre za težje bolnike, ki jih zaradi tega ne upajo klasično operirati. Pri klasični operaciji aortne zaklopke 30 dni po operaciji preživi 90 odstotkov bolnikov, ampak po enem letu jih od teh živi le 69 odstotkov. Pri implantaciji zaklopke jih po mesecu dni preživi približno toliko kot pri klasični operaciji, vendar pa jih po letu dni živi 81 odstotkov. Trenutno pri nas čaka na implantacijo aortne zaklopke več kot 20 bolnikov, letno pa bi po besedah prof. dr. Tomaža Bunca, dr. med., s Kliničnega oddelka za kardiologijo Interne klinike potrebovali do 70 takih operacij.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Spregovorimo o depresiji in samomoru med starejšimi Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) je izdal priročnik z naslovom Spregovorimo o depresiji in samomoru med starejšimi. V publikaciji so predstavljeni načini odkrivanja in zdravljenja depresije ter samomorilnega vedenja med starejšimi, opisane so njune značilnosti in dejavniki tveganja, dodani pa so tudi konkretni primeri iz prakse. Priročnik poleg tega vsebuje dve presejalni orodji, ki sta priporočljivi za uporabo pri starejših, in nabor kontaktih podatkov različnih organizacij kot pomoč pri nadaljnjem usmerjanju pacientov. Z depresijo se danes srečuje okoli deset odstotkov starejših (po nekaterih ocenah celo dvajset), a vseeno to področje pogosto ostaja spregledano. Njeno prepoznavo namreč ovirajo telesni simptomi in stigma, povezana z duševnimi motnjami. Neprepoznana in nezdravljena depresija pa izrazito slabša kvaliteto življenja in predstavlja najpomembnejši dejavnik tveganja za razvoj samomorilnega vedenja. Tudi samomor predstavlja resen problem v starosti, še posebej v Sloveniji, saj je stopnja umrljivosti zaradi samomora po 65. letu pri nas zelo visoka oziroma celo med najvišjimi v svetu. Zaradi resnosti te problematike, še posebej v luči staranja populacije, so na IVZ skupaj s sodelavci z Univerze na Primorskem, Psihiatrične klinike Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani napisali priročnik, ki so ga uredile Alenka Tančič Grum in dr. Saška Roškar z IVZ ter Vita Poštuvan z Univerze na Primorskem. »Priročnik je v prvi vrsti

9

namenjen zdravnikom družinske medicine, saj verjamemo, da imajo ravno ti ob pogostem stiku s starejšimi pacienti ključno vlogo pri uspešnem preprečevanju, prepoznavanju in zdravljenju tako depresije kot samomorilnega vedenja,« je povedala Alenka Tančič Grum z IVZ. Vsebina priročnika pokriva dejavnike tveganja in značilnosti depresije ter samomorilnega vedenja med starejšimi in opisuje možnosti ukrepov v ambulanti zdravnika družinske medicine – od odkrivanja, zdravljenja pa do napotitve pacienta na nadaljnjo obravnavo. Poleg tega so predstavljene dodatne oblike pomoči in preventivnih aktivnosti za starejše, skupaj s kontaktnimi podatki. Posebej dragocen je opis konkretnih primerov obravnave bolnikov z depresijo v ambulanti zdravnika družinske medicine. Priročnik naj bi tako predstavljal uporaben pripomoček pri zdravnikovem srečevanju s starejšo populacijo v ambulanti. Ali, kot so avtorji odgovorili, čemu so izdali priročnik: »Ker verjamemo, da depresija in samomorilno vedenje nista naravni del staranja …, in ker se zavedamo nepogrešljive vloge zdravnikov družinske medicine pri njunem preprečevanju, prepoznavanju in zdravljenju.«

13. FARMA-SKI 2011 Celjska podružnica vabi vse člane Slovenskega farmacevtskega društva na strokovno-rekreacijski dogodek 13. FARMA-SKI 2011, ki bo v soboto 29. januarja 2011 na smučišču Rogla. Vabljeni!

Knjige za otroke na Pediatrični kliniki Uslužbenci Ministrstva za kulturo so lani ponovno zbirali knjige za otroke, ki se zdravijo na Pediatrični kliniki. Nabralo se je več kot sto knjig, od slikanic za najmlajše do leposlovja, ki jih je ministrica za kulturo Majda Širca konec decembra odnesla na kliniko. Malih bolnikov zaradi epidemije gripe žal ni mogla obiskati. Knjige je izročila strokovnemu direktorju Pediatrične klinike, prof. dr. Rajku Kendi, dr. med., in ob tem povedala: »Upam, da bodo te knjige polepšale otrokom bivanje v bolnišnici, ki ni prijetno zanje, saj so daleč od svojega toplega doma in jih je tudi strah zaradi bolezni.« Prof. dr. Rajko Kenda je pojasnil, da bodo knjige razdelili na tiste oddelke, kjer imajo igralnice in učilnice, dali pa jih bodo tudi v čakalnice, kjer so specialistične ambulante, da bo otrokom, ki čakajo na pregled, čas hitreje minil. »Verjetno bo kaka knjiga dobila noge, ampak nič za to, samo da bo dosegla svoj namen,« je dodal prof. dr. Kenda.


10  

N A Š A L E K A R N A 

Po nasvet v lekarno

Kažipot svetovanj

Podarimo zdravje… V tem času si ljudje medsebojno zaželimo predvsem veliko zdravja. V mesecu januarju in februarju smo v podjetju Entrapharm za vas pripravili posebna svetovanja, na katerih vam bodo izkušeni svetovalci ponudili prav posebne izdelke na poti do boljšega počutja. Pri projektu Podarimo zdravje bodo sodelovali: Strefen pastile (Pharmaswiss) Basica Vital (Vivalis) Magnesium Diasporal (Vivalis) Imunoglukan (Medis)

Izkušeni svetovalci bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja in imeli ob nakupu za vas pripravljeno presenečenje. Izbrane lekarne, datume svetovanj in podrobnejše informacije poiščite na spletni strani www.našalekarna.si.

Nova Lekarna Sončni Dvori

V decembru 2010 je v stanovanjskem naselju Sončni dvori v Grosuplju začela poslovati Lekarna Sončni dvori, ki je 39. lekarna v mreži Lekarne Ljubljana. V lekarni nudimo izdajo zdravil na recept in brez recepta s svetovanjem, medicinsko-tehnične pripomočke, prehranska dopolnila, kozmetiko in izdelke za osebno nego. Lekarna je odprta od ponedeljka do petka med 8.30 in 19.30. Zaradi porasta števila prebivalcev v občini Grosuplje se je pojavila potreba po dodatni lekarni. Lekarna Grosuplje, ki deluje na Adamičevi 8 v Grosuplju, je bila namreč ena najbolj obremenjenih lekarn v mreži Lekarne Ljubljana. Lekarna Sončni dvori je zato pomembna in dobrodošla novost za stanovalce naselja Sončni dvori pa tudi širšega območja. Je moderno zasnovana, z delom za izdajo zdravil na recept in brez recepta ter s samopostrežnim delom, kjer ponuja širok izbor prehranskih dopolnil, medicinsko-tehničnih pripomočkov, kozmetike in izdelkov za osebno nego. Saša Zaviršek Mikolič, mag. farm., vodja Lekarne Sončni dvori Januarja ponujamo posebno ugodnost ob odprtju za vse imetnike kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Ob predložitvi kartice zvestobe Lekarne Ljubljana se lahko v Lekarni Sončni dvori januarja brezplačno stehtate ali si izmerite krvni tlak. Vljudno vabljeni!

logotip Lekarna Ljubljana 200x201 1

2/5/2009 8:55:52 AM

Izvajalec promocij in svetovanj v lekarnah je podjetje Entrapharm d.o.o., Pot k sejmišču 30, Ljubljana, tel.: (01) 561 18 93, info@entrapharm.com, mojca.lah@entrapharm.com


11

januar 2011  |  www.našalekarna.si

Ali kadite? Preverite nivo CO v krvi... Kajenje povzroča zelo hitro odvisnost. Kadilci v svoje telo vnašajo nikotin, obenem pa s kajenjem prejmejo še mnogo drugih toksičnih in karcinogenih snovi, med njimi je tudi ogljikov monoksid. Ogljikov monoksid (CO) je strupen plin brez vonja in barve ter je prisoten v tobačnem dimu, ki ga vdihujejo kadilci in nekadilci, ko vdihavajo dim cigaret, cigar ali pip. Ogljikov monoksid telesu odvzema kisik (kadilcem celo med 2 in 20%), ki ga telo nujno potrebuje za življenje. 31. januarja bomo obeležili svetovni dan boja proti kajenju, zato bo podjetje Johnson & Johnson, v sodelovanju s Slovensko zvezo za tobačno kontrolo, konec januarja izvajalo akcijo merjenja ogljikovega monoksida v izdihanem zraku. Akcija se bo v lekarnah in pred lekarnami v trgovskih centrih v Ljubljani, Mariboru in Celju odvijala v mesecu januarju in februarju.

Pripravljeni na gripo in prehlad? Svetovanja o preventivi in lajšanju zimskih obolenj v vaši lekarni. ODPORNOST ORGANIZMA

ZAMAŠEN NOS

BOLEČE GRLO

OB PRVIH ZNAKIH

KAŠELJ

Zimska obolenja (gripa in prehlad) nas skoraj vedno presenetijo. V lekarnah po Sloveniji bodo v januarju in februarju na voljo strokovni nasveti o preventivi in zdravljenju prehlada in gripe z zdravili iz Lekove palete (Lekadol® plus C, Immunal®, Operil®, Fluimukan®, Angal®).

Prenehati kaditi ni preprosto, zato vam bodo svetovalci pred lekarnami svetovali tudi, kako prebroditi krizo, ko odložite zadnjo cigareto, kako vam pri odvajanju od kajenja lahko pomaga Nicorette in kako deluje nikotinsko nadomestno zdravljenje.

Obenem boste dobili tudi informacije o prehranskem dopolnilu Litozin® za sklepe in dveh novih izdelkih iz Leka: tradicionalno zdravilo za pomirjanje Neopersen in prehransko dopolnilo v obliki praška za vzdrževanje črevesne flore otrok in dojenčkov Linbi®. Datumi meritev bodo objavljeni na spletni strani www.našalekarna.si. Več o nikotinsko nadomestnem zdravljenju si lahko preberete na www.nicorette.si.

Datumi svetovanj v izbranih lekarnah bodo objavljeni na Lekovi spletni strani www.lek.si, podstran Skrb za zdravje, in na spletni strani www.našalekarna.si.


12  

N A Š A L E K A R N A 

Osebno

Z Jesperjem Juulom, priznanim danskim družinskim terapevtom, smo se pogovarjali o spremembah in težavah, s katerimi se soočajo družine s kronično bolnimi otroki. Knjiga Družine s kronično bolnimi otroki je že njegova peta knjiga, prevedena v slovenščino. Poleti je pri nas potekala delavnica pod njegovim vodstvom v okviru družbeno odgovorne akcije Familylaba Slovenije za družine s kronično ali dolgotrajno bolnimi otroki. Pogovarjala se je Ines Gergorić, univ. dipl. psih. Foto: Arhiv Familylab

Dobro skrbite zase in za svoj zakon, da boste lahko skrbeli za kronično bolnega otroka »Kronično bolni otroci potrebujejo isto kot vsi otroci: biti videni in cenjeni za to, kar so,« poudarja Jesper Juul, družinski terapevt. »Usmerjanje pozornosti na to, kaj otrok ni, ne pomaga ne staršem ne otroku. To bo na žalost naredila šola,« poudarja sogovornik. In kaj lahko naredijo starši? »Za celotno družino je najbolje, da se poslovijo od svojega sanjskega otroka in živijo polno življenje.« Poleg vloge staršev je treba živeti tudi druge vloge: partnerja, prijatelja in skrbeti zase. Otroku ni v pomoč to, da postane projekt svojih staršev ali da starši porabijo vso svojo moč in energijo za kompenzacijo otrokove diagnoze. »Večina ljudi se namreč, ko je otrok diagnosticiran, začne zapirati v svoj svet in se ukvarjati s preživetjem. Pozabijo živeti življenje, kar tudi ni lahko.«


januar 2011  |  www.našalekarna.si

13


14  

O s e b n o  |  D obro skrbite zase in svoj zakon, da boste lahko skrbeli za kronično bolnega otroka

Ljudje

so pripravljeni na funkcionalno zvezo le v trenutkih sreče in večina parov ni pripravljena imeti funkcionalne zveze tudi v težkih trenutkih.

Kako sodobna družba gleda na kronično bolne otroke. Ali so še vedno stigmatizirani v družbi? Še vedno je prisotna stigmatizacija, a na drugačen način. V sodobnem času družba kaže svoja dva obraza. Na eni strani so kronično bolni otroci in prijatelji prioriteta, po drugi strani pa so pravzaprav breme. Za njih bi radi skrbeli s čim manj stroški. Seveda politiki kažejo drugačno sliko tega problema. S katerimi spremembami se sooča družina, ko je otroku diagnosticirana kronična bolezen. Do kakšnih sprememb pride v družinski dinamiki? Vse se spremeni. Za večino ljudi predstavlja precejšnjo čustveno krizo, kar je test tudi za zvezo med zakoncema. Za nekatere ljudi to predstavlja tudi socialno krizo. Ni daleč od tega, ko so starši še skrivali kronično bolne otroke. Zato je še vedno veliko negotovosti glede reakcij s strani družine, sosedov in širšega okolja. Večina družin s kronično bolnimi otroki se zaveda, da lahko pričakuje le minimalno podporo s strani socialnih institucij. Zato je na vseh ravneh to izjemen šok. Menim, da večina staršev potrebuje vsaj tri do štiri leta, da se lahko vrne v neko novo ravnovesje. Starši morajo ozavestiti, da je njihov zdrav otrok, ki obstaja v sanjah, nekaj drugega od njihovega bolnega otroka v realnosti. In prav slednjega se morajo naučiti sprejeti. Menim, da gre v Sloveniji večina staršev samih skozi ta proces. Resda imajo podporo družine in prijateljev, pogrešam pa profesionalno podporo staršem s kronično bolnimi otroki. Starši bi morali imeti, ne glede na to, ali se je otrok rodil s kronično boleznijo ali je ta bila diagnosticirana po enem ali dveh letih, minimalno 3 do 4 leta podpore zdravstvenega sis-

tema. In to ne le v obliki medicinske pomoči, temveč preprosto podporo družini kot taki. Še posebej matere so pogosto izčrpane in precej osamljene. Prihodnost po rojstvu otroka s kronično boleznijo se nenadoma spremeni. Take spremembe zahtevajo veliko prilagajanja in le malo ljudi je sposobnih tega. In seveda, nismo pripravljeni na to. Bolj smo pripravljeni na to, da gredo stvari dobro. Vsi starši, še posebej noseče mamice, imajo »napade«, ko se sprašujejo: »Kaj pa če se moj otrok rodi brez enega uda ali bo hendikepiran?« Ampak ponavadi je to kot mrzel tuš, ki mine. Potem pa z veseljem pričakujemo zdravega otroka. V knjigi Družine s kronično bolnimi otroki omenjate, da se morajo starši posloviti od svojega zdravega otroka iz sanj. Za kakšen proces gre? Poslavljanje od otroka svojih sanj zahteva svoj čas. Proces je odvisen od notranjega sveta človeka, ki se poslavlja. V tej situaciji je velika prednost verovanje v nekaj ali celo povezanost z bogom. V življenju pridejo situacije, ko si lahko rečemo le: »Edina stvar, ki mi je še ostala, je molitev.« Človek v takih situacijah postane jezen. Seveda ne more biti jezen na otroka, ampak le na boga. Sprašuje se, zakaj in zakaj jaz. Ta proces poslavljanja pri večini staršev traja dve do tri leta. Nekateri imajo svoje rituale, na primer hodijo v hribe in fantazirajo, da je njihov otrok prav tam. Pomembno je, da človek joče in da je jezen toliko, kolikor potrebuje. Število ločitev staršev s kronično bolnimi otroki je precejšnje. Ali iščejo profesionalno pomoč in kaj slednja pomeni za partnerski odnos? Vse več parov poišče pomoč. Le malo ljudi je zmožnih obvladovati tako situacijo brez kakršnekoli pomoči strokovnjaka. Če naši starši v starosti na primer zbolijo za


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Če

naši starši v starosti na primer zbolijo za Alzheimerjevo boleznijo, jim seveda želimo pomagati in skrbeti za njih. Vendar pa nas nič v življenju ni pripravilo na to situacijo. Prav zato je takrat dobro imeti nekoga, ki o tem več ve. Dobro si je poiskati profesionalno pomoč, s katero obdržimo ravnovesje. Tudi v takih situacijah moramo poskrbeti zase. Alzheimerjevo boleznijo, jim seveda želimo pomagati in skrbeti za njih. Vendar pa nas nič v življenju ni pripravilo na to situacijo. Prav zato je takrat dobro imeti nekoga, ki o tem več ve. Dobro si je poiskati profesionalno pomoč, s katero obdržimo ravnovesje. Tudi v takih situacijah moramo poskrbeti zase. Na delavnicah srečujem matere, pri katerih je očitno, da so na robu zloma. Razvidno je, da razlog za to ni le kronično bolan otrok, temveč predvsem to, da so se preveč trudile narediti vse za svojega otroka in da so bile v tem na neki način same. Kot same pravijo, imajo razumevajočega partnerja, vendar jim to ni ravno v pomoč. Kako lahko žena vključi v takih situacijah svojega moža, saj se moški dostikrat čustveno distancirajo? Najbolj pomembno je, da poiščeta in dobivata pomoč skupaj, torej kot par. Večina kronično bolnih otrok, ne glede na to, ali so rojeni z boleznijo ali so kasneje diagnosticirani, potrebujejo različno intenzivno medicinsko nego, kot so operacije, zdravila in podobno, kar zahteva veliko energije. Poleg te nege je pomembna tudi podpora in inspiracija, ki izvira iz para. Ljudje so namreč pripravljeni na funkcionalno zvezo le v trenutkih sreče in večina parov ni pripravljena imeti funkcionalne zveze tudi v težkih trenutkih. Pomembno je, da se socialno okolje oziroma družba skozi različne kanale, kot so bolnice, šole za otroke s posebnimi potrebami, zaveda, da je potrebno starše povabiti v interakcijo. Večina ljudi se namreč, ko je

15

otrok diagnosticiran, začne zapirati v svoj svet in se ukvarjati s preživetjem. Pozabijo živeti življenje, kar tudi ni lahko. Otrok lahko postane tudi bolnik svojih staršev, o čemer pišete v knjigi. Starši celo personificirajo otroka z njegovo boleznijo. To je zelo razumljiv proces, saj se starši želijo čutiti koristni svojim otrokom. Pripravljeni so se žrtvovati za otrokove posebne potrebe, ne glede na to, kakšne so: bodisi je to rast prvega zoba ali kaj drugega. Običajno se to zgodi 200-krat v 15-16 letih otrokovega odraščanja. O popačenem stanju govorimo, če se to denimo zgodi 200-krat na dan. Takrat pričakujemo od sebe več, kot lahko damo. Menim, da bi moški moral ne

Tuje zgodbe, ki so vsem staršem lahko v pomoč Vam mali navihanci povzročajo skrbi in težave? Majhni otroci – majhne skrbi, veliki otroci – velike skrbi je zelo priljubljen rek, ki v težkih trenutkih pomirja in spodbuja novopečene starše. Ali vas zanima, kaj lahko naredite sami, da bo vaš nadobudnež odraščal v prijetnem in varnem okolju? Kako je priporočljivo ravnati v primerih, ko so na preizkušnji vaša prepričanja in ravnanja? Kakšne so izkušnje staršev, ki so že premagali preizkušnje, ki se vam ravnokar postavljajo v izziv? Kako se je pametno lotiti novih izzivov, ki jih življenje prinaša posameznikom na poti odraščanja? Kako sprejeti vlogo starša in ravnati v vsakdanjem življenju, ko se otroci znajdejo v različnih težavah? Spletni forum Starši in otroci je stičišče različnih zgodb in izkušenj, ki jih starši v virtualnem svetu delijo drug z drugim. Izmenjajte veselje, radosti in izkušnje ter poiščite pomoč v zgodbah drugih. Več preberite na www.med.over.net.


16  

O s e b n o  |  D obro skrbite zase in svoj zakon, da boste lahko skrbeli za kronično bolnega otroka

K

o bo žena začela imeti občutke krivde in se spraševati, ali lahko gresta ven, ali je varuška usposobljena, jo mora le poljubiti in reči, naj se obleče, ker gresta zdaj ven.

le sodelovati, kolikor lahko v fizični in medicinski skrbi za otroka, temveč tudi na sestankih, pri koordinaciji … Najbolj pomembno je, da možje poskrbijo za svoje žene, saj v 99 odstotkih žene tega niso zmožne, ker izgubijo perspektivo. Na kakšen način lahko mož poskrbi za svojo ženo? Matere prevzamejo breme nase in prav zato bi morale biti, mislim, da je to najboljša beseda za to, »zapeljane«. Ne mislim le na spolnost. Potrebujejo partnerja, ki bo nekega dne prišel domov in rekel ženi, naj se obleče za gledališče, saj bo on poskrbel za varuško. Ko bo žena začela imeti občutke krivde in se spraševati, ali lahko gresta ven, ali je varuška usposobljena ... jo mora le poljubiti in reči,

naj se obleče, ker gresta zdaj ven. Tudi očetje v življenju potrebujejo zabavo. V svojem delu sem srečal veliko moških iz družin s kronično bolnim otrokom, ki so obupali nad življenjem. Ne družijo se s prijatelji, saj mislijo, da morajo biti stalno prisotni. To pa ni zdravo ne za njih ne za družino. Realistično gledano to ni več povprečna, normalna družina, zato morajo početi nekaj dodatnega, nekaj več kot ostale družine, da bi lahko zaživeli. Tudi to ni lahko. Torej pravite, da morajo poskrbeti zase, da bodo lahko skrbeli za družino in kronično bolnega otroka? Da, ker če ne skrbijo zase in za svoj zakon, se bodo počutili osamljene. To bo le še dodatno breme za bolnega otroka. Tudi otrok z


januar 2011  |  www.našalekarna.si

duševno motnjo ve, da sta starša nesrečna in da je prav on kriv za počutje staršev. Otrok se tudi tako počuti krivega za svoje stanje in za to, da povzroča bolečino svojim staršem. Kako lahko starši pomagajo otroku pri »odvzemanju« te krivde? Ne morejo. Edina stvar, ki jo lahko naredijo, je, da dobro skrbijo zase in svoj zakon. Če je starš samohranilec, naj ima tudi svoje življenje poleg vloge matere ali očeta. Če so poročeni, naj poskrbijo za to, da ohranjajo in negujejo zvezo. Tudi starši zaradi otrokove žalosti, razočaranja in drugih negativnih čustev, ki jih otrok doživlja, doživljajo občutek krivde. Težko je pokazati, da sprejemajo otrokovo bolezen. Da, ampak je mogoče. Kako si lahko starši pomagajo pri teh občutkih krivde? To je eksistencialna odločitev. Morajo se usesti pred ogledalo in se vprašati, kaj si želijo. Ali želijo počutiti se krive ali želijo živeti? Če je mati med nosečnostjo pila in kadila ali počela kaj podobnega, potem je res kriva. Problem s krivdo je ta, da dejansko sodi v cerkev, in ne v psihologijo. Kajti če je oseba res kriva, in ne le da se počuti krivo, potem tudi terapija ne bo pomagala. Takrat oseba potrebuje duhovno vodstvo, filozofsko vodstvo in nekateri duhovniki so v tem odlični. Oni namreč nimajo cilja, ki ga imajo psihologi, da morajo nekoga pozdraviti. Poskusiti je treba imeti neproduktivno krivdo. To pomeni, da če nisi kriv, nisi kriv. Lahko se počutimo krive, vendar lahko čutimo tudi nekaj drugega. To je odločilna točka za vsakega človeka. Vsi se srečujemo s podobnimi izzivi v življenju, ko se moramo odločiti, ali čustva vodijo nas ali mi njih. In to ni lahka naloga.

17

Starši

so se pripravljeni žrtvovati za otrokove posebne potrebe, ne glede na to, kakšne so: bodisi je to rast prvega zoba ali kaj drugega. Običajno se to zgodi 200-krat v 15-16 letih otrokovega odraščanja. O popačenem stanju govorimo, če se to denimo zgodi 200-krat na dan. Takrat pričakujemo od sebe več, kot lahko damo. Ali obstaja pravi čas za pomoč otroku, da razvije osebno odgovornost, in na kakšen način to lahko naredimo? Kdo je odgovoren za jemanje zdravil: starši ali otrok? Na to vprašanje je nemogoče odgovoriti. Obstaja namreč razlika med tem, ko se rodiš s sladkorno boleznijo tipa I in nujno potrebuješ inzulin, in med tem, ko v 5. ali 6. letu starosti lahko otrok že sam začuti, kdaj potrebuje inzulin. Če starši otroku dopuščajo začutiti to potrebo po inzulinu, pomeni, da otroka trenirajo, da jo začuti, in mu ne določajo, kdaj potrebuje inzulin. Pri drugih vrstah zdravil, ki so le rutina, pa bi otroci morali biti odgovorni čim prej. Kakšen je pravilen način izkazovanja podpore otroku, ko je otrok odgovoren za jemanje svojih zdravil? Kaj se zgodi, če starši »težijo« glede jemanja zdravil enako kot za pisanje domačih nalog ali drugih hišnih opravil, s čimer kažejo nezaupanje v otrokovo sposobnost poskrbeti za svoje obveznosti? Pravilen način je, da se ob preveliki frustraciji ali nezadovoljstvu starši usedejo z otrokom in mu povedo, da se sicer počutijo odgovorne za otrokovo jemanje zdravil, vendar mora tudi sam dojeti, da je odgovoren za redno jemanje zdravil. Povedati mu morajo, da bi radi videli, da bi sam prevzel odgovornost, in da se bodo potrudili, da se v to ne bodo preveč vmešavali. Prav tako naj starši povedo otroku, da ne vedo, če se bodo lahko v začetku tega držali. Če jim to ne bo uspevalo, naj jih otrok opomni na to. Če je


18  

O s e b n o  |  D obro skrbite zase in svoj zakon, da boste lahko skrbeli za kronično bolnega otroka

Tudi

če starši postavljajo stroga pravila z veliko nadzora, bo otrok zagotovo našel način, da jih bo prekršil. Starši lahko preprečijo kršenje pravil do na primer sedmega leta, vendar bo otrok zagotovo nekega dne na poti iz šole s svojimi prijatelji šel mimo slaščičarne ter si kupil »prepovedan« sladoled. pritisk staršev prehud, lahko otrok celo reče, da zaradi tega ne more sam skrbeti za jemanje zdravil. To se je že dogajalo, zlasti pri sladkornih bolnikih. Ti otroci so večinoma izhajali iz družin, kjer so zdravniki staršem zabičali odgovornost, saj gre za življenje in smrt. Ta odgovornost pa se ne more deliti. Ali jo ima starš ali otrok. Seveda se starši lahko pri otroku občasno pozanimajo, kako jemlje zdravila, a to le v primeru, ko je odgovornost na strani otroka. Starši vedno lahko vprašajo otroka, kako mu gre in ali se na splošno spomni vzeti zdravilo. Če pride do tega, da otroku jemanje zdravil ne gre od rok, mu starši lahko mirne vesti rečejo, da je bilo mogoče prezgodaj in da jih lahko kadarkoli prosi za pomoč. Na ta način ne bo prišlo do prepirov. Vendar če otrok ne prosi za pomoč in starša še vedno sprašujeta, bo zagotovo prišlo do prepirov in konfliktov. Zelo pomembna razlika je v načinu komunikacije in dogovoru z otrokom. Ali imajo starši težave reči ne kronično bolnemu otroku? Kakšne težave se lahko pojavijo? Kot vsak otrok je tudi kronično bolan otrok, če starši dajejo mešana sporočila, zmeden. Tudi če starši postavljajo stroga pravila z veliko nadzora, bo otrok zagotovo našel način, da jih bo prekršil. Starši lahko preprečijo kršenje pravil do na primer sedmega leta, vendar bo otrok zagotovo nekega dne na poti iz šole s svojimi prijatelji šel mimo slaščičarne ter si kupil »prepovedan« sladoled.

Ali lahko starši pripravijo otroka na take in podobne situacije in mu pomagajo razviti osebno odgovornost, da ne bi ogrožal svojega življenja in da bi lahko skrbel sam zase? Ne, ne morejo. To imenujemo izkustveno učenje. Otrok mora doživeti stvari, delati napake, in če bo otroku zelo slabo po tistem »prepovedanem« sladoledu, bo to tudi vedel. Večina otrok reagira zelo konstruktivno na take dogodke. Kot večina mladih ljudi, ki so bili na primer zelo pijani in ponavadi tega ne ponovijo neštetokrat. Enkrat do trikrat zadostuje, da tega ne počnejo več, saj se ne želijo počutiti slabo in spiti 15 piv. Eno ali dve pivi sta potem meja. Kako lahko starši kronično bolnih otrok ohranijo in obenem prilagodijo odnos s prijatelji? Težko je ostati prijatelj z ljudmi, ki imajo otroke in govorijo samo o njih. To še posebej velja, ko gre za kronično bolne otroke. Ko gre starš, ki ima kronično bolnega otroka, enkrat na mesec na primer na kavo s prijatelji iz srednje šole, se takrat ni primerno pogovarjati o svojem kronično bolnem otroku. Če pa se že, naj prijatelj iz srednje šole začne pogovor o tem. Prav zato bolni otroci vedno pomagajo svojim staršem, da se česa naučijo dvakrat hitreje kot drugi starši, saj ne morejo preživeti, če so površinski. Če je oseba na primer na kavi s prijateljico in jo slednja vljudno vpraša, kako je otrok, potem je odgovornost starša, da prijateljico vpraša, ali le vljudno sprašuje ali jo res zanima, kako je z otrokom. Če prijateljica sprašuje, ker jo resnično zanima, je najbolje vprašati, ali želi slišati kratko ali dolgo različico. Če je oseba pametna, bo najprej začela s krajšo različico. Ne srečamo se, da bi govorili o otrocih, temveč da se srečamo kot ti in jaz.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Zakaj se ljudje distancirajo oziroma nočejo biti vpleteni? Ker je boleče. Če bi mi prijatelj povedal, da ima kronično bolnega otroka, bi imel občutek, da moram nekaj narediti. Prav tako bi čutil, da bi rad nekaj naredil. Vendar ko se o tem pogovorim sam s seboj in ugotovim, da ne morem narediti veliko, se sprašujem, kaj bi to lahko sploh bilo. Takrat pride do zmedenosti v moji glavi, kar se konča z mojim distanciranjem od situacije. Lahko naredim tudi logično stvar. Lahko rečem: »O moj bog, a lahko kako pomagam?« In ko mi prijatelj reče, kaj lahko naredim, se lahko odločim, ali si tega želim ali ne. Modro bi bilo najprej razmisliti, kajti težko si je zamisliti morebitne posledice.

19

Težko

je ostati prijatelj z ljudmi, ki imajo otroke in govorijo samo o njih. To še posebej velja, ko gre za kronično bolne otroke. Ko gre starš, ki ima kronično bolnega otroka, enkrat na mesec na primer na kavo s prijatelji iz srednje šole, se takrat ni primerno pogovarjati o svojem kronično bolnem otroku. Če pa se že, naj prijatelj iz srednje šole začne pogovor o tem.

Kakšno je vaše sporočilo vsem staršem in kronično bolnim otrokom? Staršem govorim, naj namesto nenehnega spraševanja raje začnejo komunicirati z otrokom. Na vprašanje lahko namreč dobiš le odgovore, ki pa pogosto niso dovolj. Kot bi rekel neki inuitski šaman: »Potrebno je veliko bolečine, da zberemo veliko modrosti.« ¶

Aktivirajte svojo notranjo energijo! Koencim Q10 aktivira kar 95% telesne energije!

Bayer d.o.o., BravniËarjeva 13, Ljubljana

Supradyn® Q10 je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Supra

Njegovo redno jemanje zagotavlja dnevni nivo energije, potrebne za premagovanje vsakodnevnih aktivnosti.

dyn

Supradyn® Q10 je multivitaminski pripravek z edinstveno kombinacijo vseh nujno potrebnih mikrohranil, zdaj obogaten še z visokokakovostnim koencimom Q10, ki je kljuËnega pomena za aktivacijo lastne energije, kar pripomore k splošnemu dobremu poËutju.


N A Š A L E K A R N A 

Aktualno Foto: FotoPauli

20  

Pozor ob smrkanju, kihanju in kašljanju Tatjana Mrvič, dr. med., specialistka pediatrije, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Respiratorni sincicijski virus (rsv) povzroča akutne okužbe dihal v vseh starostnih obdobjih. Klinična slika bolezni je v veliki meri odvisna od starosti in pridruženih bolezni. Praktično vsi otroci se z rsv okužijo v prvih dveh letih življenja. Pri več kot 20 odstotkih otrok poteka primarna okužba s prizadetostjo spodnjih dihal.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

21


22  

A k t ua l n o  |   Pozor ob smrkanju, kihanju in kašljanju

Z

a akutno okužbo spodnjih dihal letno na svetu zboli 34 milijonov otrok, mlajših od 5 let, od tega se jih zdravi v bolnišnicah 3,4 milijona. Pri huje bolnih otrocih se bolezen lahko hitro poslabša, zato jih moramo skrbno opazovati. Zaradi nezadostnega dihanja namreč pri njih lahko pride do kopičenja ogljikovega dioksida v krvi in posledično do dihalne odpovedi, kljub dodatku kisika v vdihanem zraku.

E

konomsko in zdravstveno breme okužb z respiratorno sincicijskim virusom (rsv) pri otrocih je ogromno, saj za akutno okužbo spodnjih dihal letno na svetu zboli 34 milijonov otrok, mlajših od 5 let, od tega se jih zdravi v bolnišnicah 3,4 milijona. Letna incidenca pojavljanj okužb z rsv pri odraslih je okrog 5,5 odstotka in je skoraj dvakrat višja kot pri gripi. Ponovne okužbe z rsv se pojavljajo pogosto pri ljudeh vseh starosti, saj imunost po preboleli okužbi ni popolna oziroma stalna. Večina ponovnih okužb je simptomatskih: praviloma so prizadeta le zgornja dihala. Obstajajo pa skupine bolnikov, pri katerih okužbe z rsv lahko potekajo s težko klinično sliko ali so celo smrtne. Bolj ogroženi so prezgodaj rojeni otroci, otroci s kronično pljučno ali pri-

rojeno srčno boleznijo, bolniki s prirojenimi ali pridobljenimi motnjami imunosti in starostniki. Ti bolniki večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, več jih tudi umre. Največ obolelih od decembra do februarja Okužbe se pojavljajo vsako leto v jesensko-zimskem času (pri nas od novembra do aprila). Največ obolelih je od decembra do februarja. Potek epidemij je nepredvidljiv, znano pa je, da se pojavljajo večje epidemije vsakih nekaj let. V zimskih mesecih je rsv vodilni virusni povzročitelj akutnih okužb dihal, zaradi katerega otroci potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Rsv je zelo pomemben povzročitelj pljučnic tudi pri starostnikih in odraslih s kroničnimi srčnimi ali pljučnimi boleznimi. Smrtnost zaradi


januar 2011  |  www.našalekarna.si

23

R

espiratorni sincicijski virus se prenaša z bolnika na zdravo osebo z izločki dihal pri tesnem stiku. Prenaša se kapljično ob kašljanju in smrkanju, pa tudi ob neposrednem stiku preko rok, ki so onesnažene z izločki dihal. Pomembno je vedeti, da virus lahko preživi na neporoznih površinah več kot 24 ur in se tako prenaša naprej preko rok. V telo vstopi skozi sluznico nosu in/ali oči.

okužb z rsv pri teh bolnikih je podobna kot pri gripi. Še težjo bolezen povzroča rsv pri bolnikih z motnjami imunosti, smrtnost pri njih lahko tudi 50-odstotna. Rsv se prenaša z bolnika na zdravo osebo z izločki dihal pri tesnem stiku. Prenaša se kapljično ob kašljanju in smrkanju, pa tudi ob neposrednem stiku preko rok, ki so onesnažene z izločki dihal. Pomembno je vedeti, da virus lahko preživi na neporoznih površinah več kot 24 ur in se tako prenaša naprej preko rok. Rsv vstopi v telo skozi sluznico nosu in/ali oči. Obolele otroke moramo skrbno opazovati Inkubacija (čas od prenosa do izbruha bolezni) je običajno 2 do 6 dni. Pri dojenčku in majhnem otroku se najprej pojavijo

znaki okužbe zgornjih dihal z izcedkom iz nosu ali zamašenim nosom. Vročina ni vedno prisotna. V naslednjem dnevu do treh dneh pa lahko pride do prizadetosti spodnjih dihal, kar se kaže s klinično sliko bronhiolitisa ali redkeje pljučnice. Dojenček prične kašljati in piskati, starši opazijo, da hitro diha in ob dihanju izrazito uporablja trebušček, ugreza medrebrne prostore in diha z nosnimi krili. Potek bronhiolitisa je različen. Večina otrok ima blago klinično sliko, 1 do 2 odstotka otrok pa zboli tako hudo, da potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, 2 do 5 odstotkov od teh se jih zaradi dihalne odpovedi zdravi v enoti za intenzivno zdravljenje. Glavni razlogi za sprejem v bolnišnico so pomanjkanje kisika v krvi in dehidracija.


24  

A k t ua l n o  |   Pozor ob smrkanju, kihanju in kašljanju

Majhni otroci, ki zbolijo z znaki okužbe dihal, naj ne obiskujejo vrtcev, še posebej pa naj jih starši ne vodijo v trgovine ali zaprte igralnice. Zadrževanje v zaprtih javnih prostorih v sezoni okužb z rsv odsvetujemo tudi za dojenčke, starostnike in kronične bolnike, ki lahko hudo zbolijo. Če je doma dojenček, star nekaj mesecev, in ima starejšega sorojenca, ki obiskuje vrtec, svetujemo staršem, da imajo v sezoni rsv starejšega otroka doma. Znano je namreč, da večino okužb z rsv dojenčki dobijo od starejših sorojencev, ki se okužijo v vrtcu. Pozimi naj se tudi omejijo obiski sorodnikov, prijateljev in znancev v družinah, kjer imajo novorojenčke oziroma nekaj mesecev stare dojenčke. Odsvetujemo kajenje, ker pasivna izpostavljenost cigaretnemu dimu vpliva, da otroci večkrat zbolijo za okužbo spodnjih dihal.

Pri huje bolnih otrocih se bolezen lahko hitro poslabša, zato moramo take otroke skrbno opazovati. Pri njih lahko pride zaradi nezadostnega dihanja do kopičenja ogljikovega dioksida v krvi in posledično do dihalne odpovedi, kljub dodatku kisika v vdihanem zraku. Pri najmlajših dojenčkih se okužba z rsv lahko kaže kot apneja (prenehanje dihanja). Predvsem so ogroženi nedonošenčki, novorojenčki, stari manj kot 6 tednov, in dojenčki s hudo hipoksemijo (pomanjkanje kisika v krvi). Apneja je lahko vodilni znak okužbe in se pojavi tudi pri dojenčku, ki nima nikakršnih znakov okužbe dihal. Okužbe z rsv pri večjih otrocih in odraslih potekajo običajno kot okužba zgornjih dihal; pojavijo se izcedek iz nosu ali zamašen nos, bolečine v ušesih in vročina. Lahko pride tudi do vnetja obnosnih votlin. Zdravljenje z antibiotiki ni potrebno Pri majhnih otrocih se lahko okužba z rsv kaže še kot krup ali laringotraheobronhitis. Pogosto je pri dojenčkih in majhnih otrocih z okužbo prisotno vnetje srednjega ušesa. Ker gre v osnovi za virusno vnetje, zdravljenje z antibiotiki ni potrebno. V poteku okužbe z rsv pri otrocih se redko pojavijo nevro-

loški zapleti – vročinski krči in akutna encefalopatija, še redkeje pa vnetje možganskih ali živčnih ovojnic. Izjemno redko je v poteku okužb z rsv prizadeto srce; pride lahko do vnetja srčne mišice in motenj ritma. Pri otrocih s tako okužbo lahko opazimo tudi izpuščaj po telesu. Nezapletena okužba z rsv pri dojenčkih običajno traja 1 do 3 tedne. Toliko časa lahko otroci virus tudi izločajo. Čeprav se te okužbe v glavnem pozdravijo brez posledic, imajo nekateri otroci kasneje ponavljajoče se epizode piskanja. Težave praviloma izzvenijo do otrokovega šestega leta. Tudi pri odraslih okužbe spodnjih dihal, ki jih povzroča rsv, lahko vplivajo na povečano vzdražljivost dihalnih poti še nekaj mesecev po okužbi. Zdravljenje okužb z rsv je simptomatsko. Potrebno je zniževati vročino, piti zadosti tekočin, zlasti majhnim otrokom pa je potrebno skrbno čistiti nosek. V bolnišnici zdravimo hipoksemične bolnike z dodatkom kisika, če so dehidrirani prejemajo tekočine parenteralno. Najhuje bolni se zdravijo v enotah za intenzivno zdravljenje z umetnim predihavanjem. Ravno napredku pediatričnega intenzivnega zdravljenja gre zasluga za


januar 2011  |  www.našalekarna.si

­zmanjšanje smrtnosti zaradi okužb z rsv pri otrocih v razvitem svetu. Zdravljenje z antibiotiki je pri teh okužbah le redko potrebno, saj bakterijski zapleti niso pogosti. Bistveno je preprečevanje okužb Ker nimamo na razpolago učinkovitega specifičnega zdravila za zdravljenje okužb z rsv, je bistveno njihovo preprečevanje. Osnova je pravilna higiena rok. Roke si je potrebno čim bolj pogosto umivati (vedno po brisanju nosu, kašljanju, ob prihodu domov), v zdravstvenih ustanovah pa si roke praviloma razkužujemo. Bolniki morajo biti pozorni na kašljanje, kihanje in brisanje nosu, saj na ta način lahko zelo hitro okužijo ljudi okrog sebe. Svetujemo kašljanje v rokav in uporabo robčkov za enkratno uporabo. Cepiva proti rsv še ni. Zadnjih 12 let pa se uspešno uporabljajo monoklonska protitelesa, s katerimi ščitimo pred okužbo najbolj ogrožene otroke. To so nedonošenčki in otroci s kronično pljučno ali prirojeno srčno boleznijo, ki so mlajši od dveh let. Preparat dobivajo otroci v obliki injekcije enkrat mesečno med sezono okužb z rsv. Rsv je poleg gripe najbolj pomemben virusni povzročitelj bolezni dihal in zaradi njega vsako zimo zboli veliko število ljudi vseh starosti. V zadnjih desetih letih število otrok, ki se zdravijo zaradi tovrstnih okužb v bolnišnicah, narašča. Zaradi večjega števila bolnikov, ki se zdravijo z zdravili, ki jim zmanjšujejo odpornost, ter zaradi daljšanja življenjske dobe je pričakovati, da bo rsv še bolj pomemben povzročitelj okužb spodnjih dihal tudi pri odraslih. Ker so možnosti zdravljenja omejene, se moramo vsi zavedati pomena preventivnih ukrepov, s katerimi lahko bistveno zmanjšamo število obolelih, predvsem pa zaščitimo najbolj ogrožene skupine bolnikov. ¶

25

Proti prehladnim obolenjem in bolečem grlu

Propoli EPID® izdelki so naravna pomoč pri obolenjih dihal ter vnetjih v ustih in grlu: • Sirup nepogrešljiv pri kašlju • Pršilo za usta prijetnega okusa Aloe Vere, Limone in brez alkohola z aromo jagode za občutljive uporabnike • Tablete z dodatkom C vitamina za večjo odpornost. Propoli EPID® izdelki z dodatkom C vitamina in Ameriškega slamnika na voljo tudi za najmlajše. FARMASOL d.o.o. tel.: 031 286 443, info.farmasol@gmail.com


26  

N A Š A L E K A R N A 

Zdravilne rastline

?

Vprašajte strokovnjaka

Drage bralke in bralci, vabimo vas, da vprašanja in opis svojih težav pošljete na naslov Entrapharm d. o. o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana, ali po e-pošti urednistvo@nasa-lekarna.si. Skupaj z našim partnerjem, podjetjem Medex, bomo skušali poiskati odgovore.

Spoštovani, očitno imam zelo slab imunski sistem, saj vsako zimo večkrat zbolim. Skoraj nikoli nimam gripe, prehladi pa se pri meni vrstijo skoraj ves čas od novembra do marca. Da je moje počutje še slabše, prispeva herpes, ki ga imam tako rekoč ob vsakem prehladu. Ker prisegam na naravna zdravila, vas prosim za pomoč. Nevenka iz Sodražice Jesen in zima sta res znana kot letna časa raznih prehladov, in ker imate, kot kaže, oslabljen imunski sistem, se vaše telo ne more obraniti napadov virusov. Svetujemo vam preventivno jemanje matičnega mlečka, ki predstavlja pomoč imunskemu sistemu. Matični mleček, ki mu pravimo tudi »kraljeva hrana«, vsebuje edinstveno sestavino 10 HDA, ki deluje antibakterijsko in protivnetno ter tako krepi odpornost, izboljša psihofizično moč in izboljšuje splošno počutje. Uživamo ga vedno zjutraj na tešče, pol ure pred zajtrkom. Matični mleček je na voljo v več oblikah in koncentracijah. Gelee royale je na voljo v fiolah (majhne stekleničke Gelee royale super), ki vsebujejo 500 mg matičnega mlečka, in v kapsulah po 350 mg. Uživamo ga lahko tudi svežega, po 1 g, s priloženo žličko. Matični mleček najdete še v izdelku Apikompleks, in sicer v kombinaciji z ostalimi čebeljimi pridelki: medom, cvetnim prahom in propolisom. Uživate ga trikrat dnevno po dve čajni žlički. Pri okužbam s herpesom vam svetujem uporabo raztopine Proapin propolis. Propolis deluje antimikrobno, antivirusno ter protivnetno in učinkovito pomaga pri okužbah na ustnicah ter pospešuje celjenje. Z raztopino Proapin propolis si večkrat na dan namažite ranico in herpes bo hitro izginil.

Večkrat se z nostalgijo spominjam nabiranja smrekovih vršičkov s svojo pokojno babico. Njen sirup nas je »gor držal« vso zimo. Zdaj pa zaradi hitrega načina življenja žal nimamo več časa za domačo izdelavo sirupa. Ali je vaš sirup res izdelan iz smrekovih vršičkov? Tone iz okolice Ljubljane Da, tudi Medexov sirup iz smrekovih vršičkov je stoodstotno naravni izdelek in ne vsebuje dodanega sladkorja, alkohola in konzervansov. Vsebuje med, smrekove vršičke, izvleček poprove mete, izvlečke materine dušice, olje evkaliptusa in vitamin C. Zaradi svoje sestave blagodejno lajša kašelj in je zlasti dobrodošel v zimskem in spomladanskem času. Deluje na dihala, saj pomirja kašelj, lajša hripavost, dezinficira in odpira zgornje dihalne poti ter pomaga pri prekrvavitvi sluznice dihalnih poti. V primerjavi z doma narejenim sirupom ima prednost, da vsebuje samo naravno prisotne sladkorje, ki so v medu. Med v nasprotju s sladkorjem vsebuje tudi druge neprecenljive hranilne snovi, esencialne maščobe, vitamine, minerale in flavonoide in ima dokazane antibakterijske lastnosti. Že od oktobra kašljam. Bila sem pri zdravnici in ni ugotovila ničesar. Napisala mi je napotnico za alergologa, ampak tudi on ni ugotovil vzroka. Kašelj je res moteč, kako naj se ga rešim? Terezija iz Vojnika Ker vaš kašelj traja že od oktobra, morate ponovno obiskati zdravnika. Kašelj je lahko pokazatelj različnih bolezni in se največkrat pojavi v obdobju z mrzlim vremenom. Za lajšanje kašlja pa lahko uživate Medexov sirup iz smrekovih vršičkov ali Apisirup, ki vsebuje med, propolis, slez in materino dušico.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

Pozimi se mi težave s kožo še povečajo. Zaradi suhega zraka mi skoraj do krvi poka koža na rokah, prav tako opažam zelo suho kožo po celem telesu. Kreme pomagajo samo zelo kratek čas. Ali lahko svetujete kakšno rešitev? Fanika iz Poljčan Za povečanje vlažnosti in elastičnosti kože vam priporočamo uživanje hidroliziranega kolagena. Medexov kolagen v prahu uživajte po dve merici dnevno najmanj 2 meseca in stanje kože se vam bo bistveno izboljšalo. S kolagenom boste nahranili kožo od znotraj, saj kolagen v kremah pri nanosu na kožo ne more prodreti v globino, kjer bi lahko učinkovito deloval. Ob uživanju kolagena boste opazili tudi izboljšano strukturo nohtov in debelino las. Nohti, koža in lasje bodo nahranjeni in svetleči. Kožo na rokah in po celem telesu si lahko zaščitite tudi z naravno kozmetiko Alva Sanddorn z ekološkim certifikatom, ki vsebuje hladno stiskano olje rakitovca, ki je eno izmed najbolj cenjenih rastlinskih olj. Olje je bogato z beta karotenom, vitaminom E in nenasičenimi maščobnimi kislinami (kot sta olein in zelo redka palmitolenska kislina) in je odlično za nego suhe kože. Vsebuje tudi jojobino olje, ki preprečuje nastanek gub in povečuje elastičnost kože, saj jo nahrani in navlaži. Alva Sanddorn ščiti kožo pred izsušitvijo in jo obnavlja. Pri zelo suhi koži priporočamo večkratni nanos. Linija Alva Sanddorn vsebuje kremo za roke, dnevno kremo, nočno kremo, mleko za telo, čistilno mleko in tonik. Jana Potokar, vodja razvoja v Medexu Veliko zdravja vam želita Medex in uredništvo revije Naša lekarna.

27


28  

N A Š A L E K A R N A 

Znanje za zdravje

Poskrbite za neboleče gibanje

Ali občutite otrdelost v sklepih, ko zjutraj vstanete? Ali pogosto občutite kakšen nepravilen gib med hojo, telovadbo, delom? Se težko gibljete, imate težave z revmo?

Oglasno sporočilo

Osteoartroza je degenerativna bolezen sklepov, pri kateri pride do prehitre in pretirane obrabe sklepnega hrustanca in poškodb kosti. Nastane zaradi čezmernih obremenitev sklepov in se običajno pojavi pri starejših ljudeh, čedalje pogosteje pa tudi pri aktivnih športnikih. Je bolezen, ki največkrat prizadene sklepni hrustanec v kolenu in kolku. Lahko pride tudi do zadebelitve kosti na členkih prstov na roki. Bolezen najhitreje napreduje v sklepih, ki nosijo težo telesa, še posebej če so poškodovani ali trajno obremenjeni. Zaradi prisotne bolečine se težko gibljemo, tečemo, hodimo, saj so sklepi pogosto zadebeljeni ali deformirani. Bolečina sklepov se lahko pojavi tudi zaradi športne poškodbe in preobremenitve istih gibov. Proti bolezni si lahko preventivno pomagamo tako, da uporabimo razna mazila, gele ali kreme z naravnimi izvlečki rastlin in drugimi aktivnimi substancami, ki imajo ugoden učinek na sklepe. Pomembne substance za zdravljenje ali zmanjšanje obolenj v sklepih V Sloveniji je najmanj 230.000 ljudi z revmatičnimi obolenji. Njihovo število intenzivno narašča že pri mlajših osebah, in ne samo pri starejših. Otekanje sklepov spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, predvsem v jutranjih urah.

Izguba hrustanca je ena izmed zdravstvenih težav, ki je lahko vzrok za bolečine v sklepih. Hrustanec je v našem telesu sestavljen iz štirih pomembnih sestavin: kolagena, proteoglikanov, hondrocitov in vode. Kolagen je glavna sestavina v hrustancu, ki mu daje čvrstost in ogrodje za ostale komponente. Hondrociti so celice, ki pomagajo ustvariti nova kolagenska vlakna in proteoglikane. Proteoglikani so sestavine hrustanca – molekule v kombinaciji proteina in sladkorja, ki zadržujejo tekočino za boljšo gibljivost sklepov. Če te tekočine ni dovolj, hrustanec izgubi sposobnost absorbiranja udarcev, pojavijo se razpoke in okrnjenost v gibanju sklepa. Glavna komponenta proteoglikanov je glukozamin, ki zagotavlja osnovne mehaničnoelastične funkcije sklepov, na primer izboljšuje gibljivost, omogoča naraščanje količine hrustanca in zagotavlja hidracijo. Glukozamin direktno vzbudi metabolizem hrustančnih celic in tako zavira ali celo prekine nadaljnjo progresivnost artroze. Aktivna substanca metilsulfonilmetan (msm) deluje protivnetno in analgetično ter pri obremenitvah močno pomaga pri zaviranju izgube hrustanca. Je organska spojina, ki vsebuje žveplo za pomoč kolagenu. Ko postajamo starejši, nivo msm-ja v našem telesu upada, medtem ko telo nujno potrebuje to substanco za večjo gibljivost in cirkulacijo, saj zmanjšuje otrdelost in otečenost sklepov ter omogoča pravilno delovanje sklepov in vezi. Msm pomaga preprečiti propad hrustanca, v kombinaciji z glukozaminom pa se ta učinek še poveča.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

Protivnevno delovanje rastlinskih izvlečkov lahko močno zmanjša bolečine in vnetja v sklepih Bosvelija (lat. Boswellia serrata) je rastlina z bogato tradicijo zdravljenja revmatskih težav. Ta čudovita rastlina je poznana v ajurvedski medicini za zdravljenje revmatizma, dihalnih bolezni in motenj z jetri. V sodobni medicini se koristi predvsem zaradi protivnetnih lastnosti, ki so dokazane z raziskavami. V eni izmed študij v Indiji je 60 % testiranih pacientov imelo odlične rezultate pri zmanjšanju jutranje togosti v sklepih in bolečine sklepov. Na tržišču se ta rastlina pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih za obraz, čedalje pogosteje pa tudi v medicini kot krema za nego kože v predelih sklepov in mišic. Je brez stranskih učinkov. Pozitivno delovanje bosvelije je uporabno tudi

29

pri bolečini v hrbtenici zaradi vsakodnevnega sedenja ali kronične poškodbe. Obrabljene kosti pod hrustancem so tipične indikacije artroze. Krema ArthroStop vam ponuja učinkovito pomoč v obliki glukozamina, msm-ja in izvlečka bosvelije. Te sestavine so pomembne za ohranjanje kolagena v hrustancu in pravilno oblikovanje hrustančnih in kostnih tkiv. Krema ArthroStop je na voljo v vseh lekarnah in specializiranih prodajalnah. ¶ Logotip na zeleni podlagi:

bitax

ArthroStop krema Glukozamin, MSM in izvleček Bosvelije

Info: 01/544-3833, www.bitax.si

Za nego kože ArthroStop krema v predelih sklepov

Na voljo v in spec lekarnah ializiran ih prodaja lnah!

Naravna zaščita v predelih sklepov - rok, nog in hrbtenice!


30  

N A Š A L E K A R N A 

Lek svetuje

Prijazne bakterije v črevesju skrbijo za zdravje otrok

Črevesje je eden najbolj pomembnih dejavnikov našega zdravja. V črevesju namreč živijo mikroorganizmi, ki vplivajo na delovanje našega organizma, počutje in zdravstveno stanje. Pomembno vplivajo na presnovo hrane, sodelujejo pri tovorjenju določenih vitaminov (b in k) ter pri razvoju imunskega sistema.

Oglasno sporočilo

V normalnih razmerah se rodimo s skoraj sterilnim črevesjem. Pri novorojenčkih imajo pomemben vpliv na sestavo in številčnost flore potek nosečnosti in vrsta poroda (vaginalni porod ali carski rez). Kasneje pa je črevesna flora odvisna od prehrane otroka in matere (če se otrok doji), higienskih razmer in uporabe antibiotikov. Bifidobakterije vzdržujejo ravnotežje črevesne flore O pomenu vloge črevesne flore govori tudi podatek, da materino mleko vsebuje faktorje, ki spodbujajo razrast za človeški organizem zaželenih bakterijskih vrst – kot so denimo bifidobakterije. Bifidobakterije igrajo pomembno vlogo pri razvoju in vzdrževanju ravnotežja črevesne mikroflore in sodelujejo pri presnavljanju hrane v našem črevesju. Nerazvita ali oslabljena črevesna flora je lahko posledica preveč čistega okolja, ki dojenčku ali otroku ne omogoči dobro razviti imunskega sistema. To je lahko razlog za napenjanje ali kolike, težave z odvajanjem blata (driska in/ali zaprtje), alergije (tudi na hrano) ali kožne izpuščaje, lahko pa tudi za zmanjšano odpornost organizma. Nestabilna flora lahko vodi do pogostejših izbruhov infekcijskih obolenj (rotaviroze, bakterijske driske), saj so črevesne celice bolj izpostavljene napadom škodljivih (patogenih) mikroorganizmov, prostora in hrane za razrast škodljivcev v črevesju pa je veliko. Kar nekaj dejavnikov je, ki lahko uničijo »populacijo« koristnih bakterij v človeškem črevesju: stres, slaba prehrana, zaprtje, cepljenja,

a­ ntibiotična terapija, radiacijska terapija, sprememba klime, zmanjšana imunska odpornost in slaba prebava. Potrebno je torej uživati zelo kakovostne prehranske dodatke ali zdravila s probiotičnimi bakterijami, da ostane debelo črevo primerno poseljeno in da lahko pravilno deluje. Kako lahko pri dojenčku ali otroku okrepimo črevesno floro? Takoj po rojstvu zagotovo z dojenjem. Če otroka hranimo z mlečnimi formulami, pa naj te vsebujejo bifidogene faktorje ali probiotične bakterije. Raziskave namreč kažejo, da blato dojenčkov, ki uživajo nadomestke iz kravjega mleka, vsebuje veliko manj bifidobakterij kot blato dojenih otrok. Kasneje poskrbimo za ustrezno črevesno floro predvsem z raznovrstno prehrano - takšno, ki vsebuje veliko vlaknin in kompleksnih sladkorjev (inulin), torej z zelenjavo in sadjem. Tudi okolje, ki ni pretirano čisto, pripomore k večji odpornosti otrokovega imunskega sistema. Če so ti ukrepi neizvedljivi, pa lahko črevesno floro vzdržujemo s probiotičnimi izdelki, ki vsebujejo bakterije (predvsem bifidobakterije), prilagojene dojenčkom in otrokom. Lek kot vodilni proizvajalec probiotičnih zdravil v Sloveniji je v decembru dal na tržišče novo prehransko dopolnilo Linbi za otroke, ki vsebuje bifidobakterije v obliki dobro topljivega praška. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano!


NOVO V paleti lekOVih november 2010   |   www.našalekarna.si probiotičnih izdelkov.

za otroke Neravnovesje bakterijskih vrst v črevesju dojenčkov in otrok lahko vodi do mnogih težav. vzroki neravnovesja črevesne mikroflore: 1. rojstvo s carskim rezom, prezgodnji porod, 2. nedojenje, 3. prenehanje dojenja ali spremembe v prehrani, 4. prehrana doječe matere, 5. antibiotično zdravljenje.

znaki neravnovesja črevesne mikroflore: 1. driska ali zaprtje, 2. kolike, napenjanje, 3. kožni ali plenični izpuščaji, 4. zmanjšana odpornost.

LINBI® - NOVA pomoč za vzdrževanje črevesne mikroflore dojenčkov in otrok • vsebuje probiotično bakterijo (bifidobakterijo), običajno predstavnico črevesne mikroflore dojenčkov in otrok, • visoka vsebnost bakterij, • v obliki praška, ki se dobro topi in je brez okusa.

Linbi® za otroke je probiotično prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano!

31


32  

N A Š A L E K A R N A 

Medicinsko zrcalo

Mraz in naša dihala prof. dr. Ema Mušič, dr. med., spec. internistka, Bolnišnica Golnik

Letošnja zima s precej hladnimi temperaturami že od novembra naprej znova poraja številna vprašanja zdravih in kronično bolnih ljudi, kako se obnašati, gibati, oblačiti, da ne bodo akutno zboleli s prehladom, akutnim vnetjem v dihalih ali s poslabšanjem simptomov kronične bolezni. Ta vprašanja so razlog za bolj polne čakalnice pred družinskim zdravnikom, otroškim zdravnikom, pulmologom. Zato je primerno spregovoriti o dogajanjih v naših dihalih, ko se gibljemo v mrazu, mokrem okolju, sneženju. Kdo sme in komu ne priporočamo gibanja zunaj pri nizkih temperaturah zraka?


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

33


34  

M e d i c i n s k o z r calo   |  Mraz in naša dihala

S

luznica dihalnih poti je že v vstopni dvorani nosnega organa zadolžena, da zrak ogreje in navlaži, tako da v globlja pljuča pride zrak, segret na temperaturo, ki je blizu naše notranje telesne temperature. Mrzel zrak je absolutno suh, ko pa se v pljučih ogreje, tudi njegova relativna vlažnost pade na nič. Absolutna vlažnost zraka je namreč količina vodne pare v gramih na določen volumen zraka, relativna vlažnost zraka pa je razmerje med dejansko absolutno vlažnostjo in maksimalno možno absolutno vlažnostjo zraka pri neki temperaturi. To dobro vedo športniki, ki se primerno oblečeni ne izogibajo treningom v mrazu. Nelagodje v prsih v mrzlem zraku povzroča nizka absolutna vlažnost mrzlega zraka, in ne nizka temperatura.

N

a slikah desno so migetalke sluznice dihalnih poti. Te neprestano odstranjujejo nečistoče s površine sluznice: sluz, ki se nenehoma izloča, služi kot »transportno« sredstvo, na katerega se prime umazanija, migetalke pa jo potem premikajo proti žrelu. Na sliki skrajno desno vidimo migetalke ob bronhitisu.

Obrambni mehanizmi dihal pred mrazom V sluznici dihalnih poti so tudi številne obrambne celice makrofagi in dendritične celice, ki imajo trojno vlogo: izločanje snovi, ki vzdržujejo zdravo okolje brez vnetja, požiranje škodljivih delcev v vdihanem zraku, vključno z mikroorganizmi, in proizvodnjo zaščitnih protiteles proti infekcijam. Tako pride do pljučnih mešičkov že ogret zrak, ki je brez infektivnih delcev. Gibanje v hladnem zraku zdravih ljudi ne ogroža, naravni mehanizmi vzdržujejo primerno prekrvavitev pljučne strukture in pogoje za zdravo vstopanje kisika v telo ter izločanje odpadnega co2 in produktov oksidacije preko sten pljučnih mešičkov. Prilagoditveni mehanizmi na nivoju mrežja pljučnih kapilar v teh stenah so tako aktivni, da pljučni mešički ne občutijo temperature zunanjega ­zraka.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

35

Stene dihalnih poti spremlja tudi bogat sistem imunsko odzivnih celic v večjih in proti periferiji pljuč vse manjših bezgavkah, nazadnje le še kot otočkih obrambnih celic, in ta sistem nas obvaruje pred infekcijo tudi v nizki zunanji temperaturi. Seveda pa moramo omenjeni sistem tudi podpirati, tako da ne pijemo mrzlih pijač, nismo zunaj v mokrih oblačilih, s čimer bi izzivali ekstremno nenormalne pogoje, v kakršnih tudi »pametna fiziologija« ustroja dihal odpove. Migetalke delujejo kot dihalna metla Sluznica dihalnih poti je pokrita s celicami, ki imajo na svoji površini množico migetalk, ki delujejo kot dihalna metla, saj utripajo navzven proti žrelu in pometajo prispelo nesnago. V sluznici so tudi celice, ki producirajo sluz v ravno pravšnji količini, da le-ta predstavlja transportni sistem za odnašanje neustreznih snovi proti žrelu. To se vrši stalno,

Sedaj na voljo tudi v obliki pršila za vso družino!

Lajašanje bolečine in oteklin pri vnetju žrela!

TANTUM® VERDE se izdaja brez recepta v lekarnah! Dodatne informacije dobite pri imetniku dovoljenja za promet.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

CSC Pharma, d.o.o., Jana Husa 1a, 1000 Ljubljana, www.csc-pharma.si


36  

M e d i c i n s k o z r calo   |  Mraz in naša dihala

tudi pri zdravih, in manjšo količino snovi nezavedno odstranimo iz žrela. Ta proces se imenuje fizikalni obrambni mehanizem dihalnih poti in je neke vrste metla bronhialnega sistema. Zrak vstopa v pljuča že toliko ogret, da tudi migetalk te metle ne ohromi. Seveda je ves ta sistem drugačen pri bolnikih s kroničnimi pljučnimi boleznimi, ki imajo migetalčno metlo okvarjeno, proizvaja pa se jim preveč bronhialne sluzi, zato bronhitikom vendarle ne svetujemo gibanja zunaj v hudem mrazu. Pri njih je večja nevarnost razvoja infekcijskega vnetja pljuč, celo pljučnice, ki je nevarna bolezen. Zelo pomembna je pozimi tudi skrb za zadostno hidracijo telesa, torej moramo organizmu tekočino dovajati, piti čaje, da zmanjšamo učinke suhega mrzlega zraka od zunaj. Suh in hladen zrak zlasti v dehidraciji telesa razdraži tudi živčne končiče v bronhijih, ki sprožijo kašelj. Nekateri ljudje v takih razmerah prično naporno kašljati. Kronični bolniki v mrazu ven samo za krajši čas V splošnem se zdrav in primerno hidriran človek lahko giblje v mrzlem zraku neomejeno dolgo, bolnik s kroničnim bronhitisom ali astmo kot drugo pogosto vnetno boleznijo v dihalih pa le krajši čas, po možnosti v opoldanskem, manj mrzlem zraku. Mraz in padavine naj torej ne bodo razlog, da bi opustili dejavnosti na prostem.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

37

Nasvet mamicam z otroki Mamice lahko peljejo dojenčke ven tudi pozimi, pri temperaturah pod ničlo, seveda primerno zaščitene v vozičku, večje otroke pa primerno oblečene. Tudi prve mesece življenja mamicam ni treba čakati na pomlad, da otrokom šele takrat privoščijo svež zrak in sonce. Zimske temperature pri nas niso okoliščina, v kateri otroci ne bi smeli ven. Fiziologija dihalnih poti in imunski sistem v dihalih sta naravnana tako, da hladnejši zrak za zdrave otroke kot tudi zdrave odrasle ni škodljiv. Zdravi otroci naj gredo primerno oblečeni ven v vsaki zimski temperaturi, torej tudi v večjem mrazu. Priporočamo pa izogibanje okolju z veliko ljudi, med katerimi so tudi prehlajeni, ki kihajo in kašljajo, tam je namreč možnost, da se infekcija z zračnim aerosolom širi tudi na druge, in večjega vdora infektivnih delcev v dihala obrambni sistem ne more vselej premagati.

Novo a! brez recept


38  

M e d i c i n s k o z r calo   |  Mraz in naša dihala

Nos in usta zaščitimo s šalom Razumno oblačenje pozimi naj bo tako, da se v oblačilih ne preznojimo in da oblačila znoj prepuščajo. Mokra oblačila so slab izolator toplote, zato se telesna toplota pospešeno izgublja. Tudi prekomerna količina oblačil se ne priporoča, pač pa tanjša oblačila, ki znoj odvajajo navzven. Zelo pomembna je ustrezna obutev, naj bo tudi nepremočljiva. Šal preko nosu in ust je koristen, saj v njegovem zavetrju povečamo vlažnost neposredno vdihanega zraka skozi nos, zmanjšamo izgubljanje vode, pa tudi temperaturo zraka zvečamo že pred vstopom v nos. Vsekakor priporočamo dihanje skozi nos, ker ima nos veliko vlogo pri segrevanju in vlaženju zraka. Svetuje se tudi zaščita vratu in oprsja, kjer poteka sapnik proti bronhijem. Zdravi vsak dan na svež zrak Kot rečeno, je zrak, ki ga vdihnemo v pljuča, absolutno preveč suh. Zdrav človek ta problem prepreči z zagotovitvijo tekočin telesu in ustreznim oblačenjem. Za zdravega mrzel zrak ni škodljiv. Ravnamo se glede na zdravje ali bolezen. V času prestajanja prehladnih vnetij v dihalih se ne izpostavljamo predolgo, za krajši čas pa se vdihavanje svežega zraka priporoča prav vsakemu, vsak dan. Narobe je, da si ljudje ne upajo zračiti spalnice in preko noči na tesno zapirajo okna. Razumljivo pa je, da se ne izpostavljamo hladu, če imamo hudo povišano telesno temperaturo ali celo ugotovljeno pljučnico. No, tedaj smo sploh huje bolni in nismo sposobni hoje zunaj. Pozimi je problem tudi onesnažen zrak zaradi izpušnih plinov, megle, večje koncentracije virusov in bakterij v okolju, kjer se zadržuje več ljudi. Torej ne le izogib hladnemu zraku, ampak je zelo pomembno tudi izogibanje okoliščinam s povzročitelji prehladov. Bolnikom s kroničnim bronhitisom, kroničnimi boleznimi področja pljučnih mešičkov pa zadrževanja v mrzlem zraku daljši čas ne priporočamo. V tako obolelih pljučih so okvarjeni prilagoditveni mehanizmi pljučnega krvnega obtoka in obrambni mehanizmi proti infektom, neučinkovit je tudi fizikalni čistilni mehanizem sluznice dihalnih poti. Pri njih je velika možnost poslabšanja bronhitisa, infekcije, povečane produkcije bronhialne sluzi, ki postane gnojna in jo bolnik obilno izkašljuje. Posledica je hudo poslabšanje oviranega dihanja, to je dušenja, pri napredovalih boleznih in sta-


januar 2011  |  www.našalekarna.si

rostnikih v takih okoliščinah opeša tudi srce. Kronični bolnik naj bi šel na sprehod le za krajši čas v opoldanskih urah. Bolezni prinašajo virusi in bakterije, ne mrzel zrak Sam mrzel zrak pri razumnem gibanju zdravih ljudi zunaj ne sme biti problem. Je pa oteževalna okoliščina za ljudi s kroničnimi obolenji dihal. Torej zdravi gremo pogumno na rekreacijo tudi v mrzel dan, bolniki pa le po priporočilih zdravnika in ne v premrzlo jutro ali večer. Oboji pa se moramo izogibati prehlajenim in vidno na dihalih obolelim ljudem, prostorom z večjimi skupinami ljudi, razkuževati si moramo roke in se ne preveč radodarno rokovati s človekom, ki si je ravnokar brisal nos ali kašljal v roko. Mnogo večji problem kot mrzel zrak so torej mikroorganizmi, ki pa seveda v mrzlem zraku kronično bolnih najdejo zase ugoden teren. Soočanje obrambnih mehanizmov v dihalih z mikroorganizmi ima torej mnogo večjo vlogo kot pa sam mrzel zrak. ¶

Ste imeli v zadnjem tednu občutek »peska v očeh«, boleče oči ali zamegljen vid? So vas vaše težave motile pri branju, ob vožnji ali pri delu z računalnikom?

Nosite kontaktne leče? Da? Verjetno imate suhe oči! Vaše oči si zaslužijo najboljše. Izberite Optive™! Nova tehnologija umetnih solz z dvojnim delovanjem. Edine umetne solze, ki s pomočjo osmoprotekcije ščitijo celice očesa!

Kapljice Optive™ lahko kupite v lekarnah.

Zastopnik za Allergan v Sloveniji je podjetje Ewopharma d.o.o., Cesta 24. junija 23, 1231 Ljubljana, tel: (0) 59 084 840

39


40  

N A Š A L E K A R N A 

Koža razkriva

Tudi med smučanjem nas lahko opeče sonce Eva Cafuta, mag. farm., Lekarna Toplek, Ptuj

S soncem obsijano zasneženo pobočje, svež, hladen zrak na obrazu in potem ... užitka poln spust po smučišču. Marsikateri smučar bi se strinjal, da ni lepšega občutka. Vendar ne glede na to, kako prijeten je božajoč občutek sončnih žarkov med smučanjem, se moramo zavedati tudi njihovih nevarnosti. Belo pobočje, na katerem se zadržujemo večino dneva, namreč deluje kot veliko zrcalo, ki s svoje površine odbija veliko količino sončnih žarkov. Tako smo na snegu kljub temu, da nas morda zebe, precej izpostavljeni nevarnostim sonca.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

41


42  

S

K o ž a r a z k r i va  |   Tudi med smučanjem nas lahko opeče sonce

once je pozimi v visokogorju še posebej nevarno - iz dveh razlogov. Zemljina atmosfera deluje kot filter, ki absorbira sončne žarke. Gostota atmosfere pada z dviganjem, z dviganjem pa se krajša tudi pot svetlobe skozi atmosfero. Na večjih nadmorskih višinah je učinek sončnih žarkov močnejši. Drugi dejavnik, ki povečuje vpliv sončnih žarkov, pa je snežna odeja, ki deluje kot zrcalo in odbija velik del žarkov, ki padejo na površino.

Zakaj so sončni žarki nevarni? Negativne posledice čezmernega izpostavljanja sončnemu sevanju razdelimo glede na to, kateri spekter sevanja jih povzroča. Sončna svetloba je namreč skupek več sevanj, predvsem sta za nas nevarna spektra uva in uvb, ki ju tudi vsi najbolje poznamo. Uvb-sevanje ima nižjo energijo, rečemo lahko tudi krajši domet in prodre le v vrhnje plasti kože. Prva posledica uvb-žarčenja na koži so kožne opekline. V blažjem primeru koža postane rdečkasta, v hujših primerih pa gre lahko tudi za hude opekline, ki jih je treba zdravniško zdraviti. Sončna opeklina je pravzaprav sama po sebi signal, neke vrste alarm, ki nas opozori, naj se ultravijoličnemu sevanju izognemo. Po drugi strani pa so tu tudi uva-žarki, ki pa so glavni krivec za kožne bolezni, med njimi tudi melanom (kožni rak), saj prodirajo v globlje, zarodne plasti kože. Povzročajo napake pri tvorbi novonastajajoče kože, pride lahko do mutageneze (s tem povezanega nastanka kožnega raka), koža izgubi svojo obrambno sposobnost, saj uv-sevanje v njej povzroči verižne reakcije, v katerih sodelujejo prosti radikali – to so zelo


januar 2011  |  www.našalekarna.si

r­ eaktivne molekule, ki imajo glavno vlogo pri nastanku številnih bolezni, pa tudi pri staranju. Vemo, da se koža, ki je bila prekomerno izpostavljena sončnemu sevanju (to velja skozi celotno življenjsko obdobje!), stara pospešeno, prej izgubi svoj tonus, čvrstost, na njej se veliko prej pojavijo globlje kožne gube, pigmentni madeži, koža sama po sebi pa dobi usnjen videz, na otip je groba in hrapava. Nadenimo si kapo in očala ter zaščitimo obraz Standardne smernice glede izogibanja sončnim žarkom v času njihove največje invazivnosti so pri smučanju praktično neizvedljive, saj se večji del dneva (ko je sonce najvišje na nebu) zadržujemo ravno na smučišču. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo nevarnosti. Temperatura zraka nima nobene povezave z verjetnostjo nastanka sončnih opeklin. Višja nadmorska višina, vpadni kot sončnih žarkov in snežna podlaga so faktorji, ki pogojujejo njihov nastanek. Kaj torej lahko naredimo, da se izognemo nevarnosti? Ključnega pomena je – tako kot pri sončenju – zaščita. Sprva govorimo o mehanski zaščiti izpostavljenih delov telesa (tudi ko ne smučamo, a se zadržujemo na soncu, je nujna uporaba pokrival, očal), potrebna je pa tudi uporaba sredstev z uv-zaščito, s katerimi vedno, še preden se odpravimo na sneg, zaščitimo dele telesa, na katere bodo sončni žarki sijali neposredno (tj. koža na obrazu, še posebej nos!). Zavedati se moramo tudi, da neposredni sončni žarki niso edini, ki pridejo do naše kože. Tudi če je oblačno, namreč sončni žarki prodirajo skozi oblake, se prav tako odbijajo od površine in povzročajo učinke na naši koži. Tako naj zaščita s sredstvi, ki vsebujejo uv-filtre, postane navada tudi pozimi na smučišču, tako kot je poleti na morju. Kako izbrati pravi izdelek za zaščito? Izdelki za zaščito pred sončnim sevanjem vsebujejo uvfiltre. To so predvsem organske kemične snovi, ki so zaradi svoje strukture sposobne absorbirati uv-žarke različnih valovnih dolžin. Za optimalno zaščito je treba te filtre med sabo kombinirati. Anorganski filtri (pogosto jim rečemo tudi mehanski filtri) pa uv-sevanje odbijajo. Med anorganskimi filtri se v izdelkih na tržišču najpogosteje uporabljata cinkov oksid in titanov dioksid. To so pravzaprav praškasti delci in ta filtra (zaradi velikosti delcev) ne prehajata v kožo, ampak na njej ustvarita

43


44  

P

K o ž a r a z k r i va  |   Tudi med smučanjem nas lahko opeče sonce

oleg ustreznega zaščitnega pripravka ne pozabite na sončna očala, prav pa pridejo tudi pokrivala s senčniki.

zaščitno plast, ki potem kot ogledalo odbija sončne žarke od kože. Pomanjkljivost anorganskih filtrov je, da na koži po nanosu puščajo belo sled. So pa to varni in učinkoviti pripravki, ki se uporabljajo zlasti v otroški kozmetiki za sončenje, pri odraslih pa so (ravno zaradi bele sledi) manj priljubljeni. Organski filtri (rečemo jim tudi kemični filtri) pa – za razliko od anorganskih – prehajajo v kožno povrhnjico, vpijejo uv-sevanje in ga pretvorijo v neškodljivo toploto. S tem blokirajo prehod uv-sevanja v globlje kožne plasti. Če povzamemo, torej mehanski filtri ščitijo zlasti pred uvb-, kemični pa pred uva-žarčenjem. Učinkovitost varovalnega pripravka za sončenje določimo z vrednostjo spf (sun protection factor). Na primer spf 8 pomeni, da smo z uporabo takega izdelka lahko na soncu 8-krat dlje, preden na koži opazimo opeklino, kot bi lahko bili brez uporabe varovalnega pripravka. Spf-vrednost se nanaša na zaščitno sposobnost celotnega pripravka za sončenje in je torej kazalec uva- in uvb-zaščite. Vrednost spf je enaka vrednosti uvb-zaščite, nujno pa je, da je na varovalnem pripravku za sončenje standardizirani žig (okrogel, z napisom uva), ki označuje, da 1/3 vrednosti spf predstavlja tudi uva-zaščita.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Ko kupujemo varovalne pripravke za zaščito pred vplivom sončnih žarkov na snegu, je prav, da se odločimo za kvaliteten in učinkovit izdelek, ki bo izpolnil naša pričakovanja in svoj namen. O primernosti izdelka se posvetujmo z za to usposobljenim strokovnim delavcem, ki nam bo glede na naše potrebe znal svetovati po svojih najboljših močeh. Zavedajmo se, da je pri izbiri ustrezne zaščite še kako pomembno dejstvo, da bomo soncu izpostavljeni v visokogorju. Zaradi višine in snežne podlage je nevarnost sončnega sevanja večja, in zato naj bo tudi zaščita, ki jo bomo uporabili, večja. Vedno izberemo višji faktor, kot bi ga npr. pri sončenju ob morju. Zaščitimo celoten obraz in druge izpostavljene dele telesa. Praktično je imeti s sabo na smučišču izdelek v obliki stika, ki je dovolj majhen za vsak žep in ga lahko uporabimo kadarkoli čez dan, da obnovimo zaščito. Nikar ne pozabimo na ustnice, ki so zelo občutljiv del našega obraza, tudi njih ščitimo pred soncem. Z zavedanjem o pretečih nevarnostih in z uporabo ustrezne zaščite lahko zagotovimo, da bomo čas na smučišču preživeli kar se da lepo in brez večjih ali trajnih posledic na koži. In tako bo užitek tistega prvega spusta vsakič znova doživet. ¶

P

45

red nakupom izdelkov za zaščito pred soncem se posvetujmo z usposobljenim strokovnim delavcem. Koža na obrazu nam bo hvaležna, čeprav bodo rezultati kakovostne nege opazni šele čez čas.


46  

N A Š A L E K A R N A 

Otroci in mladostniki

Zobno ščetko potrebujem že za en sam zobek Simona Čeh Šmigoc, dr. dent. med., zd Ptuj, zobna ambulanta Hajdina

Skrb za zdrave mlečne zobke otroka se začne že v nosečnosti. Bodoča mamica lahko z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja veliko pripomore k zdravim in lepim zobem otroka.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

47


48  

O t r o c i i n m l a dostniki   |   Zobno ščetko potrebujem že za en sam zobek

Otroka

odpeljite k zobozdravniku, ko še nima težav, ko so zobje še zdravi. Pomembno je, da otrok vzpostavi pozitiven odnos do zobozdravnika in mu zaupa. Nikoli na strašite otroka z zobozdravnikom, in tudi če imate sami strah pred njim, tega nikakor ne pokažite in ne povejte otroku. Priporočljivo je, da pridete prvič k zobozdravniku že v 1. letu starosti, da vam svetuje o zdravi prehrani, pijači, ustni higieni in da otroku pokaže vse pripomočke, ki se uporabljajo pri delu, ter da se začne otrok navajati na zdravstveno osebje in prostor. Dojenje in uvajanje mešane hrane Najbolj zdrava hrana in pijača za novorojenčke in dojenčke je materino mleko. Dojenje pa predstavlja najbolj idealen način hranjenja in je bistvenega pomena za razvoj žvekalnega aparata. Predstavlja tesno čustveno vez med materjo in otrokom. Otrok se lahko telesno in duševno harmonično razvija. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi mamice izključno dojile do otrokovega 6. meseca starosti, ko naj bi začele uvajati mešano hrano.

Vaš

malček sladkorja ne bo pogrešal, saj ga ne pozna. Okus za sladko je pridobljen, in ne prirojen, predstavimo mu ga starši. Čim kasneje, tem bolje, saj ko ga enkrat osvoji, se mu ni več pripravljen odreči. Pri uvajanju mešane hrane in pijače bodite dosledni in jo ponujajte otroku z žličko in iz lončka. Dojenčki se zelo hitro naučijo piti iz lončka, le možnost jim morate dati. Zelo pomembno je, da pri pripravi hrane in pijače ne dodajate sladkorjev. Vaš malček sladkorja ne bo pogrešal, saj ga ne pozna. Okus za sladko je pridobljen, in ne prirojen, predstavimo mu ga starši. Čim kasneje, tem bolje, saj ko ga enkrat osvoji, se mu ni več pripravljen odreči. Izogibajte se pripravi instantnih čajev (saj tudi ti vsebujejo sladkorje),

sladkim sokovom z nizkim odstotkom sadnega deleža, vodam z okusom. Za žejo dajte malčku piti vodo, nesladkan čaj ali sveže iztisnjen sok, ki ga razredčite z vodo. Izraščanje mlečnih zob in njihova higiena Ko dojenčku izraščajo mlečni zobje, se slini, vsako stvar nese v usta, jo grize, dlesni ima rdeče, vnete, napete. Lahko je nerazpoložen, razdražljiv, veliko joka ali pa je povsem dobre volje, nasmejan in sploh ne slutimo, da mu izraščajo zobje. Prvi mlečni zob, ki izraste, je prvi spodnji sekalec, in sicer v povprečju okoli 6. meseca. Včasih izraste že mnogo prej, lahko pa šele po 1. letu otrokove starosti. Naslednji izraste zgornji centralni (enka) in nato stranski (dvojka) sekalec. Sledi izrast spodnjega stranskega sekalca, nato izrastejo prvi kočniki (štirice), v 13. do 19. mesecu. V 2. letu izrastejo še podočniki (trojke), šele nato drugi mlečni kočniki (petice). Do konca 3. leta ima otrok praviloma izraslih že vseh 20 mlečnih zob. Takoj ko izraste prvi mlečni zob, ga začnite ščetkati po vsakem obroku, predvsem pa zvečer pred spanjem. Ščetkajte vedno od dlesni proti zobu (od rdečega proti belemu). Umivanje zob v tem obdobju je namenjeno predvsem navajanju otroka na osebno ustno higieno. Starši, vzpodbujajte svojega otroka, da si najprej sam umije zobe, nato mu jih umijte še vi! Najboljše je, da si otrok in starš istočasno umivata zobe ali da si odrasli umivajo zobe v prisotnosti otrok, saj jih otroci zelo radi posnemajo. Odrasli naj pomagajo otrokom pri čiščenju zob do 8. leta. Kasneje pa je zelo priporočljiva kontrola higiene, saj se kaj hitro navadijo, da si zobe umijejo »na pol«. Pri kontroli si lahko pomagate s tabletkami za obarvanje plaka, ki obarvajo zobe v predelih, kjer so slabo umiti, in s tem še dodatno stimulirate otroka, da bo bolj natan-


januar 2011  |  www.našalekarna.si

čen pri ščetkanju in da naslednjič ne bo obarvanih zob. Tabletke za kontrolo plaka lahko kupite v lekarni. Obisk zobozdravnika Otroka odpeljite k zobozdravniku, ko še nima težav, ko so zobje še zdravi. Pomembno je, da otrok vzpostavi pozitiven odnos do zobozdravnika in mu zaupa. Nikoli na strašite otroka z zobozdravnikom, in tudi če imate sami strah pred njim, tega nikakor ne pokažite in ne povejte otroku. Priporočljivo je, da pridete prvič k zobozdravniku že v 1. letu starosti, da vam svetuje o zdravi prehrani, pijači, ustni higieni in da otroku pokaže vse pripomočke, ki se uporabljajo pri delu, ter da se začne otrok navajati na zdravstve-

49

Starši,

vzpodbujajte svojega otroka, da si najprej sam umije zobe, nato mu jih umijte še vi! Najboljše je, da si otrok in starš istočasno umivata zobe ali da si odrasli umivajo zobe v prisotnosti otrok, saj jih otroci zelo radi posnemajo. Odrasli naj pomagajo otrokom pri čiščenju zob do 8. leta. no osebje in prostor. Pri 3 letih je otrok dovolj zrel za zobozdravniški poseg. V tej starosti je zelo pomembno, da vzpostavimo občutek varnosti in zaupanja. Zdravje otrokovih zob je odvisno od skrbi staršev. Z zdravo prehrano in pravilno ter redno higieno boste svojemu otroku omogočili zdrav in pravilen razvoj mlečnih in stalnih zob, s tem pa zdrav in lep nasmeh. ¶

www.gengigel.si


50  

N A Š A L E K A R N A 

Preudarno za zdravje

Ugriz klopa je lahko usoden Andrejc Hribernik, Žiga Snoj, študenta medicine

Ali veste, da vsakič, ko se odpravite v gozd ali peljete psa na sprehod na bližnji travnik, tvegate? Tvegate, da zbolite za boleznijo, ki vam lahko pusti trajne posledice na centralnem živčnem sistemu. Ali veste, da je ta bolezen lahko za vas tudi usodna? In nenazadnje, ali veste, da obstaja učinkovito in varno cepivo proti tej bolezni? V času, ko imajo ljudje odklonilen odnos do neobveznega, dopolnilnega cepljenja, bi marsikdo pomislil, da gre za še eno reklamno akcijo: gremo se vsi cepit! Vendar v resnici ni tako; preberite dejstva.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

51


52  

P r e u d a r n o z a zdravje  |   Ugriz klopa je lahko usoden

O

kuženi klopi vrste Ixodes ricinus, ki so značilni predvsem za travnike srednje in vzhodne Evrope, prenašajo virus klopnega meningoencefalitisa (virus kme). Virus povzroča bolezen klopni meningoencefalitis (kme), to je bolezen možganskih ovojnic in centralnega živčnega sistema. Je najnevarnejša bolezen, ki je posledica ugriza klopa.

Skoraj tretjina klopov okuženih z virusom kme Seveda niso vsi klopi okuženi z virusom kme, je pa njihova prekuženost na nekaterih območjih zelo visoka (do 30 %). Klope lahko najdemo do višine 1800 metrov, okužene z virusom kme pa do višine 1300 metrov. Za klope optimalni pogoji so do višine 600 metrov. Področja, kjer se bolezen stalno pojavlja, so v Sloveniji omejena na gorenjsko, štajersko, koroško in ljubljansko regijo. Znotraj teh področij so posamezna območja, kjer je verjetnost, da bo prišlo do okužbe, večja. To sta predvsem Ljubljanska in Celjska kotlina. Klopi živijo na tleh, in medtem ko iščejo toplokrvnega gostitelja, le redko priplezajo višje od 70 centimetrov. Ljudje smo naključni gostitelji klopov. Njihovi najpogostejši gostitelji so mali gozdni glodavci, v katerih se virus razmnožuje in kroži med generacijami klopov. Tako je poskrbljeno za stalno prisotnost virusa v določenem okolju. Klopi so razširjeni na zaraščenih, slabo obdelanih površinah, kjer imajo dobre pogoje za širjenje, vendar pa zato njihova prisotnost na domačem vrtu ni izključena. Aktivnost klopov se meseca novembra oz. decembra ustavi, ko prst doseže temperaturo 0 °C, in se zopet začne marca oz. aprila, ko temperatura prsti naraste na 5–7 °C. Blage zime in vlažne pomladi spodbujajo aktivnost klopov.

Za

prvi odmerek cepiva je najprimernejši januar. Drugi odmerek sledi mesec po prvem odmerku. Tako zagotovimo dobro (približno 92%) zaščito pred okužbo, še preden se začne sezona aktivnosti klopov. Popolno, 100% zaščito pa dosežemo s tretjim odmerkom cepiva, ki sledi 9–12 mesecev po drugem odmerku.

Kot zanimivost še to: pika klopa ne čutimo, saj njegova slina vsebuje anestetik, ki med ugrizom omrtviči območje okoli ugriza. Hkrati klopova slina prepreči strjevanje krvi, kar onemogoča zabrazgotinjenje mesta ugriza, omogoča pa neovirano sesanje krvi. Posledice so lahko usodne Inkubacijska doba (čas od okužbe do prvih simptomov) traja v večini primerov od 7–14 dni (maksimalen razpon je 2–28 dni). Sledi prva faza, ki v povprečju traja od 2–4 dni (maksimalen razpon je 1–8 dni). Za njo so značilni gripi podobni simptomi: povišana telesna temperatura (nad 38 °C), utrujenost, glavobol, slabost, srbečica, bolečine v žrelu in prebavne motnje. Prvi fazi sledi vmesni interval brez simptomov, ki traja v povprečju 8 dni (maksimalen razpon je 1–20 dni). Pri 30 % okuženih pride nato do druge faze bolezni, za katero je značilna udeleženost centralnega živčnega sistema. Klinično se ta faza kaže v eni od treh oblik. Prva in najpogostejša oblika je meningitis (vnetje možganskih ovojnic), za katerega so značilni glavobol, vročina, slabost, otrdelost vratu, bolnike moti svetloba. Oboleli praviloma okrevajo brez posledic, smrtne nevarnosti ponavadi ni. Druga, prav tako pogosta oblika, je meningoencefalitis (vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva), za katerega je poleg prej opisanih težav značilno še tresenje prstov rok in jezika, motnje mišljenja, razne motnje zavesti, lahko celo koma. Umre okoli 2 % bolnikov. Tretja, najnevarnejša, a hkrati najredkejša oblika pa je me-


januar 2011  |  www.našalekarna.si

ningomielitis (vnetje možganskih ovojnic in hrbtenjače), za katerega pa so poleg težav, opisanih pri prvi obliki, značilne še ohromitve udov in/ali dihalnih mišic. Smrtnost je večja kot pri meningoencefalitisu, umre do 20 % bolnikov. Če bolezen za obolelega ni usodna, pa ga po preboleli bolezni lahko spremljajo trajne posledice, kot so glavobol, motnje mišljenja, motnje koncentracije, motnje razpoloženja, psihoze, ohromelosti. Zakaj bi se cepili? Ker smo prebrali prejšnji odstavek in se zavedamo posledic, ki nas lahko doletijo. Ker je to najbolj varna in edina učinkovita zaščita pred kme. Po vseh treh odmerkih cepiva je stopnja zaščite skoraj 100%. Dokaz učinkovitosti cepiva in njegove preventivne moči lahko najdemo v sosednji Avstriji. Pred letom 1981, ko so začeli s kampanjo o cepljenju proti kme, je imela Avstrija najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi kme v Evropi. Postopoma so Avstrijci dosegli zelo visoko, 88% precepljenost prebivalstva. Število primerov se je s 700 na leto (1981) znižalo na le še 73 na leto (v obdobju od leta 2003–2007). Za primerjavo naj povemo, da je bilo v Sloveniji, ki ima štirikrat manj prebivalcev, v enakem obdobju (2003–2007) prijavljenih 271 primerov. Pri nas je s cepljenjem zaščitena le desetina prebivalstva. Kdaj in kje se cepimo? Najprimernejši čas za prvi odmerek je januar. Drugi odmerek sledi mesec po prvem odmerku. Tako zagotovimo dobro (približno 92%) zaščito pred okužbo, še preden se začne sezona aktivnosti klopov. Popolno, 100% zaščito pa dosežemo s tretjim odmerkom cepiva, ki sledi 9–12 mesecev po drugem odmerku. Temu sledijo poživitveni odmerki, prvi po 3 letih, kasneje pa na vsakih 5

53

Pred

letom 1981, ko so začeli s kampanjo o cepljenju proti kme, je imela Avstrija najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi kme v Evropi. Postopoma so Avstrijci dosegli zelo visoko, 88% precepljenost prebivalstva. Število primerov se je s 700 na leto (1981) znižalo na le še 73 na leto (v obdobju od leta 2003–2007). Za primerjavo naj povemo, da je bilo v Sloveniji, ki ima štirikrat manj prebivalcev, v enakem obdobju (2003–2007) prijavljenih 271 primerov. Pri nas je s cepljenjem zaščitena le desetina prebivalstva. let. Cepimo se lahko v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo ter v nekaterih zdravstvenih ustanovah. En odmerek stane od 30 do 35 evrov, za popolno zaščito torej potrebujemo od 90 do 105 evrov v obdobju enega leta. Cepljenje ni poceni, je pa investicija v zdravje vsekakor najboljša naložba. Kako se zaščititi pred klopi, če niste cepljeni? Poleg tega da se skušamo izogibati klopom v skladu z besedilom pod prvim naslovom, je pred odhodom v gozd dobro upoštevati nekatere osnovne preventivne nasvete. Oblečemo se v čim bolj svetla oblačila (lažje opazimo klopa) in z njimi pokrijemo čim več kože. Uporabimo sredstva, ki odganjajo klope, po prihodu domov pa se obvezno skrbno pregledamo. Če pa klopa vseeno najdemo prisesanega na kožo, ukrepamo po sledečih korakih. Uporabimo dobro pinceto, da lahko klopa primemo čim bližje koži in ga nato odločno potegnemo iz kože. Sledi umivanje kože s toplo vodo in milom. Ko klopa odstranimo, ga vržemo v koš za odpadke. Pomembno je, da za odstranjevanje klopa ne uporabljamo nobenih krem, mazil, olja, topil ali česarkoli podobnega. ¶


54  

N A Š A L E K A R N A 

Preudarno za zdravje

Vitamini, minerali in probiotiki Eva Esih Vrčkovnik, mag. farm.

V

itamini in minerali so snovi, ki sodelujejo pri sintezi pomembnih snovi, ki jih telo uporablja za rast, razvoj, obnovo tkiva, proizvodnjo energije in imunsko zaščito, torej za nemoteno delovanje celotnega telesnega sistema. Vsak ima v organizmu svojo vlogo in je zato nenadomestljiv. Človeško telo vitaminov in mineralov ne more zgraditi, zato le z uravnoteženo, zdravo prehrano z dovolj svežega sadja in zelenjave dnevno zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov. Vitamini so organske spojine najrazličnejših struktur in kemijskih lastnosti in so nujno potrebni za normalno delovanje človeškega organizma. Delimo jih na vitamine, topne v vodi (vitamin c in vitamini skupine b), in vitamine, topne v maščobah (vitamini a, d, e, k). Minerali so anorganski kemijski elementi, nujni za tvorbo encimov, hormonov, beljakovin in ostalih pomembnih snovi. Minerale, ki jih organizem potrebuje več kot sto miligramov, prištevamo k oligoelementom (kalcij, magnezij, fluor, natrij, kalij, železo …), ostale pa k elementom v sledovih (selen, baker, jod …). Minerali uravnavajo in zagotavljajo normalen potek življenjskih procesov. So sestavni del encimov, gradijo kosti in zobe. Za razliko od vitaminov in mineralov so probiotiki živi organizmi. Bolj natančno – probiotiki so mikroorganizmi, ki pa po zaužitju prav tako ugodno vplivajo na naše zdravje. Večina probiotikov je izolirana iz človeškega telesa, kar pomeni, da so to človeku lastne bakterije. Delujejo tako, da okrepijo črevesni in sistemski

imunski odgovor ter izboljšajo prehransko in mikrobno ravnovesje v prebavilih. Tako se okrepi imunski sistem in zmanjša pogostnost okužb. Pri nas so na voljo različni mlečni izdelki, ki vsebujejo probiotike, ter kapsule in raztopine s probiotiki, ki so na voljo v lekarnah. Naše telo pomeni življenjsko okolje za številna živa bitja, predvsem za mikroorganizme. Ti so na koži, v dihalih in rodilih, največ pa jih najdemo v prebavilih. Večina mikroorganizmov človeku ni škodljivih. Črevesne bakterije imenujemo tudi črevesna mikroflora. Za pravilno delovanje imunskega sistema je zelo pomembno ravnovesje črevesne mikroflore, saj se prav v črevesu telo neprestano srečuje s snovmi iz okolja, kot so hrana, bakterije in virusi. Zato je tam tudi veliko celic imunskega sistema, ki prepoznajo in uničijo snovi, ki bi organizmu lahko škodovale, in preprečijo njihov vdor v telo. Probiotiki so »prijazne« bakterije, saj lahko ustavijo ali zavrejo delovanje »slabih« bakterij v črevesu. Oprimejo se stene črevesja in tam povečajo število dobrih bakterij, uničujejo slabe bakterije ter vzdržujejo ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami. Na tržišču je zelo veliko izdelkov, s katerimi si v teh dneh pomagamo krepiti odpornost ali pa lajšamo različne težave, ki nam jih povzročajo virusi in bakterije. Zato je pomembno, da smo potrošniki čim bolj ozaveščeni in opremljeni s podatki, da se lahko odločimo za izdelek, ki nam najbolj ustreza. V veliko pomoč nam je lahko farmacevt v lekarni, ki nam bo gotovo znal svetovati pri izbiri ustreznega izdelka. ¶


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

55

Nad prehlad in viruse z BION® 3! V današnjem času stresen življenjski slog in neuravnotežena prehrana močno obremenjujeta imunski sistem. Za vzdrževanje ustreznega delovanja imunskega sistema je pomembno zagotavljati zadostne količine osnovnih mineralov in vitaminov v telesu. Za ustrezen vnos mineralov in vitaminov v telo je smiselno poseči tudi po določenih prehranskih dodatkih. Na osnovi povezave med prehrano, zdravjem in imunskim sistemom so Merck-ovi strokovnjaki razvili pripravke BION® 3. Zakaj je BION® 3 tako učinkovit? Tableta BION® 3 poleg idealne kombinacije vitaminov in mineralov vsebuje tudi tri žive probiotične kulture. Probiotiki dokazano izboljšajo naravno ravnovesje črevesne mikroflore in tako krepijo naš obrambni sistem. Probiotiki, vitamini in minerali skupaj delujejo tako, da se njihovi posamezni pozitivni učinki še dodatno okrepijo. To je potrdila tudi nadzorovana znanstvena študija Common Cold. Rezultati študije so pokazali, da BION® 3 dokazano krepi imunski sistem, ob

r­ ednem jemanju bistveno skrajša trajanje prehladnih obolenj(1,2) in ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ter dobrega počutja. BION® 3 na dan za zdrav vsakdan! BION® 3 lahko odločilno prispeva k vzpostavitvi ravnovesja življenjsko pomembnih snovi v telesu. Priporočamo jemanje BION® 3 vsem, ki so nagnjeni k okužbam ali morajo zaradi bolezni jemati antibiotike, in tistim, ki se nepravilno prehranjujejo ali so pod stresom. Za dolgoročen učinek priporočamo jemanje 1 tablete BION® 3 na dan, daljše časovno obdobje. BION® 3 je primeren za odrasle in otroke od 12 let starosti dalje. Otrokom starim do 12 let svetujemo BION® 3 Juniors. ¶ Študije BION® 3 : (1) M.de Vrese, J.Schrezenmeir. Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: A double blind, randomized, controled trial. Clin Nut 2005; 24: 481-491. (2) P.Winkler, J.Schrezenmeir. Effect of a dietary supplement containing probiotic bacteria plus vitamins and mineral on common cold infection and cellular immune parameters. Int J Clin Pharmacol Therap 2005; 43: 318-326.

n ate t n

3 probiotiËne kulture

z

a

a

P

BION®3 na dan za zdrav vsakdan!

12 vitaminov

a š Ëit

PM-CHC-14/10 /15.03.2010

12 mineralov

BION®3 svetujemo vsem, ki: so nagnjeni k okužbam

jim primanjkuje energije

se nepravilno prehranjujejo

so pod stresom

PriporoËamo jemanje BION®3 enkrat na dan, vsaj 2 meseca. BION®3 je na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah brez recepta.

so zaradi bolezni prisiljeni jemati antibiotike

Merck, d.o.o., Dunajska cesta 119, 1000 Ljubljana


56  

N A Š A L E K A R N A 

Odkrito o skritem

Inkontinenca je ozdravljiva Lorena Meglič, predsednica društva Mena

Urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina. Pri ženskah je dvakrat pogostejša kot pri moških, predvsem zaradi razlik v zgradbi sečil ter sprememb v nosečnosti in pri porodih. Najpogosteje se pojavi pri starejših ženskah, a še zdaleč ne pri vseh. Možnosti zdravljenja in ozdravljenja obstajajo v vseh starostnih skupinah, le zadrego, ki je pogost spremljevalec urinske inkontinence, je treba premagati in težave opisati zdravniku. V veliko pomoč bolnikom pa je tudi društvo Mena.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

57


58  

O d k r i t o o s k r item   |   Inkontinenca je ozdravljiva

L

orena Meglič, predsednica društva Mena, in asist. Dejan Ognjenovik, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

D

ruštvo Mena je vseslovenska humanitarna organizacija za pomoč ženskam, ki imajo težave z nehotenim uhajanjem vode, težave v zvezi z menopavzo in ginekološke težave. Prednostna naloga društva je podpora bolnicam z urinsko inkontinenco. Zato v društvu dela asist. Dejan Ognjenovik, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, sicer zaposlen v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj, kjer se med drugim ukvarja z zdravljenjem urinske inkontinence. V delo društva je vključena tudi psihologinja Darka Bajec, saj je psihično Društvo Mena danes šteje preko 500 članic in članov ter nima članarine. Vse naše usluge so za uporabnike (za člane in nečlane) brezplačne. Sem sodijo svetovanja ginekologa in psihologinje, predavanja s svetovanji, laična svetovanja po telefonu in osebno med uradnimi urami, ki so od ponedeljka do četrtka od 9. do 12. in od 14. do 15. ure, tel. št. (02) 320 20 75 in 040 462 029. Odgovarjamo tudi na forumu Inkontinenca na Med.Over.Net. stanje ženske izjemnega pomena pri zdravljenju urinske inkontinence. Žal ne vemo, koliko je v Sloveniji bolnikov, ki imajo urinsko inkontinenco. Podatek, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slove-

nije letno izplača okoli 13,5 milijona evrov za izdajo medicinsko-tehničnih pripomočkov za inkontinenco, govori sam po sebi, da je prizadetih z inkontinenco več, kot si mislimo, posebno če prištejemo tudi tiste ženske, ki si same kupujejo inkontinenčne pred­loge (vložke). Ministrstvo za zdravje je leta 2007 društvu Mena podelilo status humanitarne organizacije. Društvo je svetovalno, izobraževalno in strokovno podkovano, saj po Sloveniji sodelujemo z večjim številom ginekologov, ki se ukvarjajo z zdravljenjem urinske inkontinence. Menim, da tovrstno zdravljenje sodi v področje ginekologije, ker je urinska inkontinenca velikokrat povezana s statiko rodil, seveda pa ob tem ne zanemarjamo pomoči urologov. Društvo deluje na državni ravni in po različnih krajih Slovenije prireja različna predavanja, predvsem o urinski inkontinenci. Želimo namreč ozavestiti ženske, da je inkontinenca ozdravljiva motnja in naj čim prej pristopijo k zdravljenju, saj je lahko dolgotrajno. Ob tem se je potrebno zavedati, da se urinska inkontinenca sama od sebe ne poslovi, ampak se stanje z leti slabša, takrat pa je tudi zdravljenje veliko težje. Zastrašujoč je podatek Mednarodnega združenja za inkontinenco, da 70 odstotkov žensk nikoli ne


januar 2011  |  www.našalekarna.si

59

Letos smo delo društva razširili še s pomočjo moški populaciji. Ker se v Sloveniji letno odkrije 600 novih primerov raka na prostati, moške spodbujamo k preventivnim pregledom za določanje psa-vrednosti. Preiskava, za katero je v laboratoriju treba oddati le nekaj kapljic krvi, lahko prepreči najhujše. pristopi k zdravljenju inkontinence. Naša velika želja je razbliniti tabu, ki ga urinska inkontinenca v 21. stoletju predstavlja ne samo med ljudmi, ampak tudi med zdrav­ stvenimi delavci. Slednjim sem sama že nekajkrat predavala na podlagi lastnih izkušenj, saj sem se z vsemi vrstami urinske inkontinence bojevala tudi sama. Ker smo neprofitna ustanova, nam največje težave pri delu povzroča pomanjkanje finančnih sredstev, saj ima naša država žal še vedno premalo posluha za inkontinentno bolnico. Tudi farmacevtska podjetja imajo za naše delo premalo posluha, čeprav je ta problematika v naši družbi zelo pereča in boleča, saj zaradi urinske inkontinence razpadajo partnerske zveze, pa tudi služba se lahko izgubi. Naše delo sofinancirajo Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v rs (fiho9), Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Območna služba Maribor (z javnimi deli) in nekaj Mestna občina Maribor, veliko pa delamo brezplačno. Tako vsako leto dosežemo zastavljene cilje. Želimo si, da bi naši preventivni programi na področju urinske inkontinence, ki jih izvajamo na državni ravni, v prihodnje bili sofinancirani tudi s strani zzzs in Ministrstva za zdravje. Hkrati upamo, da bodo na omenjenih institucijah prisluhnili tudi potrebam uporabnic, in ne samo stroke, ki danes kroji usodo inkontinentne bolnice. Na podlagi svojih osebnih izkušenj in poznavanja področja menim, da zzzs nameni premalo denarja za zdravljenje urinske

NOVO!

Multi-Gyn FloraPlus

®

je prava re�itev za va�e intimne težave! Naravno in u~inkovito odpravi glivi~no vnetje (kandido)

• Odpravi srbenje in draženje. • Prepre~uje ponovni nastanek kandide. • Je bioaktiven, varen in naraven. FloraPlus gel varuje pred nožni~nimi težavami: • po mese~nem perilu, • med ali po uporabi zdravil, • pri pogostem plavanju na po~itnicah, • pri ob~utljivosti na nožni~ne okužbe. Dosegljiv v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Uvoznik: GORDO d.o.o. Maribor

www.multi-gyn.si • 041/43 55 56 Proizvajalec: BIOCLIN, Nizozemska


60  

O d k r i t o o s k r item   |   Inkontinenca je ozdravljiva

Konservativno zdravljenje urinske inkontinence Stresna urinska inkontinenca se na konservativen način zdravi s Keglovimi vajami in različnimi pripomočki, s katerimi utrjujemo mišice medeničnega dna. Urgentna urinska inkontinenca in čezmerna aktivnost mehurja se zdravita s Keglovimi vajami, treningom mehurja in z zdravili, ki jih vedno predpiše zdravnik. Trening mehurja izvajamo tako, da podaljšujemo čas uriniranja, da pridemo do treh ur brez uporabe stranišča. Pomembna je tudi prehrana, saj se je za uspešno zdravljenje potrebno odpovedati diuretičnim in gaziranim pijačam ter alkoholu. Spremeniti je potrebno tudi prehrano in se odpovedati močnim začimbam, tudi česnu in čebuli, saj dražeče vplivajo na mehur. Pomembna je tudi telesna teža, paziti pa je potrebno, da imamo vedno tople noge. i­ nkontinence. To še posebno velja za tvtoperacijo, s katero se zelo uspešno zdravi stresna urinska inkontinenca. Po operaciji bolnica ne potrebuje več vložkov in kakovost življenja se ji spremeni tako močno, da lahko zaživi popolnoma normalno življenje. Poleg tega je po mojih informacijah za tvtoperativni poseg na ginekološki kliniki v Ljubljani celo triletna čakalna doba. Najpogostejša vprašanja o urinski inkontinenci Odgovarja asist. Dejan Ognjenovik, dr. med., specialist ginekologije in porodništva Kaj je urinska inkontinenca? Urinska inkontinenca po definiciji Mednarodnega združenja za kontinenco je nehoteno odtekanje seča, ki ga lahko objektivno dokažemo in bolnici (bolniku) predstavlja socialni in higienski problem. Katere vrste urinske inkontinence poznamo? Razdelimo jih lahko na dve veliki skupi-

Operativno zdravljenje urinske inkontinence Tvt (nenapetostna podpora sečnice) je maloinvazivni operativni poseg, pri katerem operater pod srednji del sečnice vstavi trak iz sintetičnega materiala. Tako sečnica zdrži povečan pritisk v trebušni votlini. Poseg se lahko opravi v lokalni, področni ali splošni anesteziji in traja približno 20 do 30 minut. Bolnica se praviloma lahko vrne domov še isti ali naslednji dan po operaciji. Z operativnim posegom tvt se odpravi samo stresna urinska inkontinenca. Če je prisotna tudi urgentna inkontinenca, jo je treba zdraviti na konservativen način s treningom mehurja, Keglovimi vajami in z zdravili, ki jih vedno predpiše zdravnik. ni: absolutno (prirojene anomalije sečil, pridobljene nepravilnosti – fistule) in relativno (stresna, urgentna, overflow inkontinenca in inkontinenca zaradi nevrogenega mehurja). Koga urinska inkontinenca najpogosteje prizadene? Najpogosteje prizadene ženske v pomenopavzalnem obdobju, vendar imajo tudi mlajše ženske lahko simptome urinske inkontinence. Ali so simptomi različni pri moških in ženskah? Razlike v simptomih pri moških in ženskah ni, lahko je razlika samo v jakosti pojavljanja simptomov. Ali so simptomi kaj drugačni pri mlajših osebah? Posebnosti pri mlajših ženskah niso nič različne od posebnosti pri starejših ženskah. Simptomi so enaki in kvaliteta življenja je zmanjšana tako pri mlajših kot tudi pri starejših ženskah. Ali so simptomi drugačni pri osebah, ki se veliko ukvarjajo s športom?


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Pri ženskah, ki se ukvarjajo s športom, so simptomi inkontinence bolj izraziti, če gre za stresno obliko urinske inkontinence, to je inkontinenca, ki se pojavi ob naporih. Ali je pojav urinske inkontinence odvisen od števila porodov? Ni dokazov o povezavi med številom porodov in pojavom simptomov inkontinence. Bolj je pomembno pravilno in strokovno vodenje porodov, vendar pa ni izključen pojav urinske inkontinence pri ženskah z ohlapnimi mišicami medeničnega dna. ¶

61

Zdravljenje urinske inkontinence z vbrizgavanjem polnila Bulkamid je polnilo, ki se vbrizga v notranjo steno sečnice za preprečevanje nehotnega uhajanja vode pri ženskah s stresno urinsko inkontinenco. Bulkamid je mešanica vode (97,5 %) in homogenega gela brez vsebnosti delcev, zato ne povzroča alergičnih reakcij. Pod vizualnim nadzorom se gel vbrizga na tri mesta v steno sečnice, jo tako okrepi in preprečuje uhajanje vode. Poseg izvajajo v lokalni anesteziji, bolnica pa lahko še isti dan zapusti bolnišnico. Poseg s polnilom Bulkamid je najbolj primeren za bolnice, pri katerih operativne metode zdravljenja niso bile uspešne ali za tiste, pri katerih operacija ni izvedljiva.


62  

N A Š A L E K A R N A 

Življenje je lepo

Podarimo zdravje Sergeja Širca

Prvi januarski dnevi so dnevi dobrih želja in pozitivnih misli. Večina voščil, ki jih izrekamo v teh dneh, želi naslovnikom predvsem zdravja. »Samo, da bomo zdravi, ostalo bo že prišlo zraven,« sta na novega leta dan na nacionalni televiziji skoraj do potankosti enako voščila sebi in Sloveniji anonimna upokojenka in znani športnik. Tudi raziskave javnega mnenja kažejo, da Slovenci na prvo mesto najpomembnejših vrednot uvrščamo prav zdravje. Zavedamo se, da je zdravje naše največje bogastvo, pa naj se to še tako klišejsko sliši.


januar 2011  |  NAŠA LEKARNA

63


64  

Ž i v l j e n j e j e l e po   |   Podarimo zdravje

Š

e en kliše: tudi z največjim bogastvom si ne moremo povrniti zdravja. Žal na to redkokdaj pomislimo, ko smo zdravi. Star slovenski pregovor pravi, da prej začutimo kapljico bolezni kot sod zdravja. Šele ko zbolimo ali zboli kdo od naših najdražjih, spoznamo, da smo izgubili nekaj, česar ni lahko dobiti nazaj. Oživijo spomini, kako nemarno smo ravnali s svojim največjim bogastvom in kako neresno smo preslišali opozorila, da naše ravnanje ni zdravo. Kolega mi je pred kratkim grenko dejal, da je njegova mama šele ob srečanju z resno boleznijo spremenila svoje nezdrave prehranjevalne navade. Navade Slovencev se v zadnjih letih spreminjajo. Aktivno smo začeli vlagati tudi v svoje zdravje. Zavedamo se, da smo v veliki meri sami odgovorni za svoje počutje, zato je iskanje podatkov na spletu, izobraževanje o kakovostnih izdelkih ter iskanje nasveta v lekarni postalo del našega vsakdana. Vse več se nas ukvarja z rekreacijo. Počasi, a vztrajno spreminjamo tudi svoje prehranjevalne navade. Vse bolj cenimo biološko pridelana živila, pazimo na vnos ustreznih hranil in beremo deklaracije na živilih. Ljudje se znajdejo,


Beta-(1,3/1,6)-D-glukan,

januar 2011  z| vitaminom www.našalekarna.si obogaten C in cinkom,

65

kapsule in sirup

Važno, da smo zdravi! Imunoglukan® P4H vsebuje: beta-(1,3/1,6)-D-glukan, vitamin C in cink. • Beta-glukan prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema. • Vitamin C pomaga podpirati imunski sistem. • Cink je pomemben za normalo delovanje in odpornost organizma. Imunoglukan® P4H je varen, se ne absorbira in deluje lokalno v črevesju, zato ga je priporočljivo jemati na prazen želodec. Jemljite od 1-3 kapsule na dan ali 1 ml sirupa/5 kg telesne mase na dan.

Kupite ga lahko v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah.

Podpira naravno

Medis, d.o.o., Brnčičeva 1, Ljubljana

Oglasno sporočilo za starše.

obrambo organizma

Opozorilo: Imunoglukan® P4H ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.


66  

Ž i v l j e n j e j e l e po   |   Podarimo zdravje

kdor si ne more privoščiti nakupa na tržnici, se odpravi h kmetu. Slovenija je dovolj majhna, da ima vsakdo med prijatelji ali v širši družini svojega zasebnega biološkega pridelovalca krompirja, bučnega olja in jabolk. Vendar ne živimo v idealnem svetu. Dandanes se skoraj nihče več ne more popolnoma izogniti stresu. Zahteven vsakdan nam večkrat prepreči zaužitje petih pestrih in prehransko uravnoteženih obrokov, pa tudi za rekreacijo zmanjkuje časa. Poleg tega še tako skrbno pridelana hrana posrka vase nezdrave vplive okolja, razen seveda tiste iz neomadeževanih visokogorskih kmetij. Ob takih priložnostih lahko potrebne snovi v telo vnesemo na drugačen način. Na tržišču je ogromno prehranskih dopolnil, ki zagotavljajo uravnotežen vnos vseh sestavin, ki jih potrebujemo za svoje učinkovito delovanje. Morda pa vam primanjkuje le ene ali dveh sestavin? Ne belite si glave z bojaznijo, da boste česa pojedli preveč ali premalo. V vsaki lekarni vam bodo prijazni farmacevti ponudili strokoven nasvet, kaj uživati v danih življenjskih okoliščinah. Podarite si zdravje! Zagotovo je skrajni čas tudi za razbitje tabuja, da se po darila ne hodi v lekarno. Podarite najbolj dragoceno stvar: zdravje! Ne, svojim najdražjim ne boste priklicali nesreče, če jim boste namesto še ene kristalne vaze ali para nogavic podarili prehransko dopolnilo s prepotrebnimi vitamini in minerali. Če želite svoji družini zdravje, jim namesto škatle čokoladnih bombonov raje podarite izdelek za izboljšanje odpornosti. Znanec se iz turistične agencije, ko rezervira družinske počitnice, vedno odpravi naravnost v lekarno, kjer nabavi družinsko pakiranje izdelka za okrepitev imunskega sistema, z uživanjem katerega ostane družina zdrava vse do odhoda na dopust (in seveda med njim). In ko nas v posteljo položita gripa ali prehlad, si namesto škatle čokoladnih bombonov, vaze ali nogavic želimo vse kaj drugega. Iz nosu curlja, boli nas grlo, v glavi razbija, kašelj je prav zoprn. Ne zdi se nam smiselno obiskati zdravnika, saj gre najbrž za virozo, pa tudi moči nimamo, da bi se


januar 2011  |  www.našalekarna.si

67

odvlekli v njegovo čakalnico. In ravno takrat, ko so vsi prijatelji in družinski člani v službi, ugotovimo, da je priročna družinska lekarna izropana … Vse škatlice s tabletami proti glavobolu so prazne, sprej za lajšanje težav z zamašenim nosom prav tako, v škatlici s pastilami za boleče grlo je samo še navodilo za uporabo … Kaj bi takrat dali, da ne bi bilo treba sesti v avto in se odpeljati v lekarno, ampak bi se v predalu čudežno pojavila prva pomoč pri prehladu, nekaj izdelkov, ki bi omilili glavobol, pobožali naše grlo, očistili zamašen nos in olajšali izkašljevanje! Podarite torej zdravje sebi in svojim dragim! ¶

IMMUNAL® Za okrepljen imunski sistem in hitrejše okrevanje • Izdelano v Sloveniji. • Immunal - zdravilo rastlinskega izvora se priporoča predvsem za kratkotrajno preprečevanje in zdravljenje prehlada. • Zdravilne učinkovine soka škrlatne ehinaceje ali ameriškega slamnika aktivirajo celice imunskega sistema, ki uničijo in odstranijo mikroorganizme, ki so vdrli v naše telo.

Lek d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, www.lek.si

V novi embalaži in večjem pakiranju

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


68  

N A Š A L E K A R N A 

Portret farmacevta Fotografija Žiga Koritnik

Tri maksime življenja: 1. Živi! 2. Ljubi! 3. Uči se!

Jožica Milena Bizjak, mag. farm. Lekarna Bizjak, btc City Ljubljana


Edinstveno razvajanje drznih želja

Spoštljiva skrb za lastno telo, sproščanje za krepitev psihičnega ravnovesja, upoštevanje načel zdravega življenja, zavedanje lastnih moči za ohranjanje vitalnosti – vse to je zajeto v besedi wellness. Wellness upošteva vsa načela sodobne preventive, ob tem pa razvija in uporablja vse aktivnosti, vključno s športom, telesno in duhovno nego in treningi, lepotilnimi postopki, predvsem pa gibanje in sproščanje v naravi. V Termah Olimia postaja wellness način življenja. Eksotične metode edinstvenega razvajanja in nege, omamne dišave, prijetna svetloba in skrbne roke terapevtov bodo postali nepogrešljivi sopotniki vašega razvajanja v Spa Armonii, v Hotelu Sotelia****s.

Masaža

Dokazano je, da masaža krepi zdravje ker: zmanjšuje strah, utrujenost in znižuje nivo stresnih hormonov, krepi imunski sistem, zmanjšuje pogostost glavobolov, odpravlja bolečine

iz hrbta, zmanjšuje mišično napetost, blaži depresijo, poveča prehranjenost in zdravje kože, izboljšuje prožnost telesa in obseg gibov. Masaža Olimia je pravilen izbor, ko si želite sprostitve, harmonije, usklajenosti jina in janga v sebi. Z različnimi masažnimi tehnikami eno uro telo obravnavamo lokalno (masiramo mišične skupine, podkožno vezivno tkivo,..) refleksno (obravnavamo refleksne cone, hrbtenično živčevje,..) in energetsko (meridiani, akupresurne točke,...). Odlično počutje med samo masažo in po njej je plod uravnovešenja Yina in Yanga v telesu. Kadar namreč Yang (aktivni del) in Yin (mirni del) prideta iz ravnovesja, občutimo to kot motnjo v telesu, ki se kaže na različne načine. Velikokrat tudi kakor bolezen. Seveda svoje k učinkom masaže dodajo tudi naravna aromatična olja, ki jih uporabimo.


Ob večdnevnem razvajanju lahko prenočite v Wellness Hotelu Sotelia****, kjer boste padli v objem narave. In izberite paket “Napolnite se z energijo” (3 dnevni paket), ki vsebuje: 2x polpenzion, kopanje v vseh bazenih, vstop v Wellness Orhidelia in Svet savn, dnevno svežo sadje v sobi, zanjo - havajska masaža Lomi Lomi Nui 60 min., zanj - masaža Olimia 60 min. Cena: 234 € po osebi v dvoposteljni sobi. Masaža Armonia je dotik celotnega telesa, ki temelji na dolgoletnih izkušnjah naših terapevtov. Ob kombiniranju olimskega medu ter olja iz izvlečkov domače zeliščne tradicije, dosežemo izjemno sprostitveno, terapevtsko in energijsko harmonijo telesa. Obe masaži lahko doživite samo v Termah Olimia, saj sta plod razvoja naših izkušenih terapevtov.

Wellness Orhidelia – razvajanje za izbrance

Privoščite si razvajanje v najprestižnejšem svetu termalnih užitkov, v Wellnessu Orhidelia, kjer boste med popolnim razvajanjem vašega telesa in duha doživeli prebujenje ljubezni. V bazenih se boste lahko potopili v čudoviti vodni svet in sprostili v objemu vodnih kapljic. V savna centru pa boste ogreli svoje telo in srce.

BAZENI: Otočki, ki omogočajo popoln umik v samoto, Masažni ležalniki, Gejzirji, Whirlpooli, Počasna reka, Svetlobna jama, Podvodna glasba in koncert... SAVNA CENTER: Programska parna savna, Parna savna, Bio savna, Programska finska savna, Infrardeča savna ter Posebni savna programi za kraljevsko sprostitev: Moč globine morja - razstrupljanje z algami, Omamna kraljica - nega s sladkim medom, Izvir mladosti - terapija s sezamovim oljem, Energija mineralov - mineralna blatna terapija, Mediteranski dar narave - pomlajevalni program, Vroči čokoladni užitek čokoladna savna.

Terme Olimia d.d., Zdraviliška cesta 24, SI – 3254 Podčetrtek T 03 829 78 36, info@terme-olimia.com, www.terme-olimia.com


72  

ZA N A ŠM AI Z LE O  K A| R N A 

V gibanju


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Varno smučanje Metka Jerman Šenica, prof., predavateljica znanosti v športu – kineziologija

Začela se je se zimska sezona in s tem smučanje, deskanje, sankanje ter vse radosti in tegobe, ki pridejo z zimo in snegom. Na vseh smučiščih, pobeljenih z umetnim in naravnim snegom, so že pognali žičnice. Na smučarsko sezono pa so pripravljeni tudi nadzorniki smučišč in policisti, ki bodo skrbeli za red in spoštovanje pravil ter zaračunavanje kazni.

73


74  

V g i b a n j u  |   Varno smučanje

V

sako leto se na naših smučiščih poškoduje več sto smučarjev in na žalost vsako leto zabeležimo tudi kak­šno smrtno žrtev. Kljub temu prelet spletnih forumov kaže, da se večini slovenskih uporabnikov smučišč ta zdijo varna. Kje so torej razlogi, da je na belih strminah vse več tragičnih nesreč? Je to objestnost smučarjev, predobra oprema, povezana s pomanjkanjem znanja smučanja, precenjevanje lastnih sposobnosti in nespoštovanje ostalih smučarjev ali je to nemogoča kombinacija neizkušenih smučarjev začetnikov in hitrih smučarjev »adrenalincev« na istih progah? Nesrečam večkrat botrujejo tudi prevelika zagnanost in premajhna izkušenost, precenjevanje svojih psihofizičnih sposobnosti zaradi slabe fizične pripravljenosti in posledično nenadzorovana vožnja pri smučanju z veliko hitrostjo ter vse pogostejša in vse bolj problematična uporaba motornih sani. Pogosto zanemarjamo tudi vpliv izrabljene ali slabo vzdrževane opreme, kar opazimo šele, ko je za to že prepozno. Za varno smuko je zelo pomembna ustrezna oprema, ki mora biti redno servisirana, saj brez ostrih robnikov težko obvladujemo strmo ledeno strmino, in tako težko kon-


januar 2011  |  www.našalekarna.si

75

troliramo hitrost ter s tem povezano zaustavljanje. Prav uporabi čelade pri otrocih pa je pripisati manj poškodb glave, zato je uporaba tudi pri odraslih več kot priporočljiva. Upoštevanje pravil je obvezno Današnja moderna oprema omogoča doseganje vedno večjih hitrosti, smučišča pa ostajajo taka, kakršna pač so. Nekatera premalo široka za ekstremne smučarje, ki smučajo z zarezno tehniko, predvsem pa je na smučiščih prevelika gneča. V taki gneči obstajajo pravila, ki bi jih morali upoštevati vsi smučarji, tako začetniki kot tisti najboljši, ki mislijo, da so na smučišču sami. Smučišča so postala prava mala prometna središča in kot povsod, kjer poteka promet, so na njih potrebna pravila, kjer so pravila, pa so tudi kazni za kršitelje. Zakon o varnosti na smučiščih pravi: Smučarji in druge osebe na smučišču se morajo ravnati skladno z mednarodnimi pravili fis in navodili o varnosti na smučišču, opozorilnimi in obvestilnimi znaki, znaki za prepoved in znaki za obveznost ter po navodilih in opozorilih nadzornikov. Ravnati morajo po načelu vzajemnega spoštovanja in razumevanja. Smučišče morajo uporabljati tako, da ne ogrožajo ali ne poškodujejo sebe, drugih oseb ali naprav na smučišču. Vsi udeleženci zimske rekreacije, naj bodo to smučarji, deskarji, sankači ali sprehajalci, se morajo ravnati po znakih, s katerimi so smučišča opremljena. Znaki so opozorilni, obvestilni, znaki za prepoved in znaki za obveznost na smučiščih. Trenutek nepazljivosti prekine športne radosti Trenutek nepazljivosti ali skupek nesrečnih okoliščin lahko prekineta športne radosti. Lažja ali težja poškodba nemudoma na obraz prikliče žalost in obup. Kdaj športne poškodbe ne zahtevajo večje pozornosti, kdaj zadoščata počitek in dodatna pazljivost? Kakšne so lahko posledice nepravilno obravnavanih poškodb? Kako pravilno ravnati v primeru, ko nastopi poškodba, sami pa nimate ustreznih pripomočkov? Obiščite spletni forum Športne poškodbe in poškodbe sklepov, kjer na vaša vprašanja odgovarja specialist kirurg asist. mag. Iztok Pilih s skupino zdravnikov specialistov, fizioterapevtov in trenerjev. Ekipa na forumu Športne poškodbe in poškodbe sklepov z nasveti in bogatimi izkušnjami pomaga pri preprečevanju in zdravljenju sklepnih in športnih poškodb. Več preberite na www.med.over.net.


76  

V g i b a n j u  |   Varno smučanje

10 pravil fis, ki jih morajo na smučišču upoštevati smučarji, deskarji, sankači in pešci: 1. Obzirnost do drugega. 2. Smučar mora hitrost prilagoditi svojemu znanju in razmeram na smučišču. 3. Hitrejši mora tako izbirati smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj. 4. Smučar lahko poljubno prehiteva, vendar v primerni oddaljenosti od tistega, ki ga prehiteva. 5. Preden začne smučati po progi, mora pogledati navzgor in navzdol. 6. Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili. 7. Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča. 8. Smučar se mora naučiti in spoštovati signalne in prometne oznake na smučiščih. 9. Pri nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu. 10. Smučar se mora kot udeleženec ali priča pri nesreči pustiti legitimirati.

Vsak je dolžan te znake poznati in jih upoštevati. Njihov namen je, da smučarje še pred pričetkom smučanja seznanijo z imeni prog, njihovo težavnostno stopnjo, točko, kjer se končajo, predvsem pa s tem, ali so proge odprte ali zaprte. Za red skrbijo policisti in nadzorniki Za red in disciplino na smučiščih bodo tako kot vsako zimo torej skrbeli policisti in nadzorniki smučišč. Na vsakem smučišču mora biti vsaj en nadzornik, na smučiščih s kapaciteto več kot 1000 smučarjev vsaj dva nadzornika, nato pa na vsakih naslednjih 1500 ljudi po en nadzornik. Število nadzornikov se prilagaja tudi glede na konfiguracijo smučišča, kar pomeni, da je nadzornikov lahko tudi več, če gre za zelo razvejano in razgibano smučišče. Nadzorniki imajo vsa pooblastila, da vam izrečejo opozorilo ali celo globo. Nadzorniki najpogosteje kršitelje le opozorijo, ob hujših prekrških ali ob neposrednem ogrožanju drugih udeležencev smučišča pa kršitelju lahko odvzamejo vozovnico. Ob tem so dolžni poskrbeti za povratek kršitelja v dolino. Pooblaščeni so tudi za obravnavanje nesreč na smučišču, katerih posledice so lažje telesne poškodbe ali materialna škoda. Pri lažjih nesrečah opravijo ogled in o njem napišejo zapisnik. Policijo obveščajo o nesrečah s hudo telesno poškodbo ali smrtjo in pomagajo pri ogledu kraja nesreče, ki ga opravi policija. Kazni na smučišču: od 200 do 600 € Denarne kazni so največkrat povezane s smučanjem pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc. Nadzorniki najprej opozorijo na prekršek, ob neupoštevanju njihovih navodil pa obvestijo policista na smučišču, ki vam odredi alkotest. V svoji sapi ne smete imeti več kot (tako kot v avtu) 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je ob mrazu, ki ga odganjamo s kuhanim vinom, borovničkami in šnopčki, zelo hitro. Kazni na smučiščih niso tako visoke kot tiste za voznike avtomobilov, vendar ste lahko kaj hitro ob 200 evrov, višina globe pa lahko seže celo do 600 evrov. ¶


27 zdravilnih rastlin učinkovito januar 2011  |  www.našalekarna.si

77

© 2010. Adriatic BST d.o.o. - Designed by Seeman

odpravlja številne težave:

PREBAVNE MOTNJE: • občutek polnosti, napenjanja in slabosti • počasna prebava • blage želodčne težave

SI.20.C.C.V1.10.11.

ZUNANJA UPORABA: • vnetje kože • vnetje ustne sluznice • blaži bolečine v sklepih

www.pervivo.si Zdravilo se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Proizvajalec: Richard Bittner AG, Weitensfeld 183, 9344 Weitensfeld, Avstrija


78  

N A Š A L E K A R N A 

Za mizo

S hrano nad črevesne težave Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.

Prejšnji mesec smo pregledali prebavo hrane v želodcu in se dotaknili najpogostejših težav s pomanjkanjem ali pa s presežkom želodčne kisline. V želodcu prebavljamo beljakovine in vse druge snovi, ki reagirajo s kislino. V črevesju pa je okolje – alkalno oziroma bazično. Po praznikih se ponavadi srečamo še z enim vidikom črevesnih težav, ki so posledica prenajedanja in pretiranega pitja. No, pri tem trpijo tudi drugi prebavni organi in zlasti še jetra, ki so osrednji razstrupljevalni organ. Po praznikih je razstrupljanje skoraj nujno, če smo pozabili na načelo zmernosti.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

79


80  

Z a m i z o  |   S hrano nad črevesne težave

K

ar je preveč, je preveč. Tudi hrana, ki je načeloma zdrava, je lahko škodljiva, če je naša prehrana monotona. Sendvič je lahko zelo uravnotežen obrok, vendar nikakor ne more zadovoljiti vseh potreb, še posebej, če z njim nadomeščamo tople obroke.

Zastruplja nas lahko tudi povsem zdrava hrana ... ... če je uživamo preveč, če je enolična in pomanjkljiva. Potem so poleg alkohola strupi še pesticidi v hrani, razni aditivi, ocvrta hrana, klorirana voda, nekatera zdravila, mamila in stres. Vse to oslabi črevesno steno, da postane bolj prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ali škodljive substance. Imunske izvidniške celice te snovi zaznajo kot tujke in jih napadejo, pri tem nastane še več snovi, ki so dejansko toksične. In jetra postanejo preobremenjena s toksini, ki jih ne morejo sproti izločati. Pri obnavljanju imajo nadvse velik pomen celice v steni črevesja. K sreči se te naglo obnavljajo, nekako najpozneje v petih dneh. To pomeni, da so lahko učinki zdravljenja s hrano hitro vidni in tudi učinkoviti.

Vetrovi, driske, zaprtje in leno črevo ... Težave v črevesju so lahko posledica pomanjkanja želodčne kisline, prebavnih encimov, koristnih bakterij in gnilobnih procesov. Zato moramo takoj začeti uživati veliko:

1

Balastnih snovi: vlaknin ali balastnih snovi, ki jih moramo zaužiti veliko, prebavni trakt ne predela, zato jih telo ne vsrka. Vendar pa povečajo volumen prebavne kaše, spremenijo konsistenco le-te in omogočijo, da črevesne mišice lažje potiskajo prebavno kašo po črevesju. Živila lahko delimo tudi po vsebnosti balastnih snovi na tista s srednjo, visoko in zelo visoko stopnjo vsebnosti. Med živila s srednjo stopnjo sodijo: nepoliran riž, polnozrnat kruh, krompir, korenje, banane, zelje, jabolka, ribez in rozine. Med tista z visoko vrednostjo sodijo: fižol, čičerika, leča, mandlji, pistacije, sončnice, marelice, fige, bezgove ja-


januar 2011  |  www.našalekarna.si

81

T

ežave v črevesju so lahko posledica pomanjkanja želodčne kisline, prebavnih encimov, koristnih bakterij in gnilobnih procesov. Takrat uživajmo živila, ki vsebujejo veliko balastnih snovi, probiotičnih bakterij, grenkih snovi ter imajo ustrezno razmerje med natrijem in kalijem, za povrh pa še dovolj cinka, karotenoidnih in flavonoidnih snovi ter vitamina c. Tako bomo olajšali delo črevesnim mišicam, spodbudili izločanje želodčnega soka in encimov, povečali peristaltiko črevesja ter okrepili črevesno steno.

gode in slive. Med živila z zelo visoko vrednostjo balastnih snovi sodijo: pšenični otrobi, laneno seme in mak. Znan je nasvet zoper zaprtje: do dve jedilni žlici neobdelanih lanenih semen in skodelica vode med obroki; semen ne smemo prej namočiti, saj morajo nabrekniti šele v črevesju. Prav tako vlaknine odstranjujejo strupene snovi iz črevesja in pomagajo pri zaprtju, kar ni redkost po praznikih. Toda zaprtja ne moremo odpraviti, če poleg vlaknin ne pijemo dovolj vode!

2

S probiotičnimi bakterijami si izboljšamo ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju. Pogosti vetrovi in napenjanje v črevesju so dokaz, da imamo premalo teh probiotičnih koristnih bakterij. Prevladujejo torej gnilobni procesi in nastaja vse več toksinov. Zato potrebujemo predvsem probiotične bakterije, ki zelo hitro iz-

boljšajo in uravnajo delovanje črevesja, vendar se ne naselijo za stalno in jih moramo pogosto dopolnjevati. Pomembna lastnost probiotičnih bakterij je uravnavanje gibanja črevesnega mišičja, proizvajajo naravne antibiotike in protiglivične snovi. Dobimo jih v probiotičnih jogurtih in izdelkih s probiotičnimi bakterijami. Tem koristnim bakterijam pomagajo vlaknine, saj so njihova hrana. Znano je, da je dobro zjutraj spiti za jedilno žlico jabolčnega kisa, razredčenega s kozarcem vode. Vendar kisa ne sme biti preveč, saj sicer že v želodcu uniči probiotične bakterije, ki smo jih zaužili. Zato je veliko boljše uživati prehranska dopolnila z vsaj petimi vrstami koristnih probiotičnih bakterij. Ponavadi so ta dopolnila zaščitena v kapsulah, da zagotovijo prehod teh bakterij skozi želodec v črevesje, kjer kapsula razpade in probiotične bakterije začnejo delovati.


82  

Z a m i z o  |   S hrano nad črevesne težave

V

elja si zapomniti: kar je narobe v prebavnem traktu, se pokaže tudi na koži. Lepota prihaja od znotraj in mi jo samo izžarevamo!

3

Grenke in trpke snovi v prehrani vzburjajo brbončice na jeziku ter spodbujajo izločanje želodčnega soka in encimov, peristaltika črevesja se poveča že dvajset do trideset minut po zaužitju. Mednje sodijo: sončnična semena, laneno seme, arašidi, sirotka in koruzni kalčki. Prav tako so spodbujevalne tudi nenasičene maščobne kisline omega 3 in sončnična semena, arašidi, pšenični in koruzni kalčki. Veliko teh grenkih snovi je tudi v čebuli, ta pa ima še veliko žveplenih snovi, kar preprečuje razmnoževanje škodljivih črevesnih bakterij. Vedeti moramo, da sladkosnedi ne marajo grenkih snovi, posledica je slabša prebava. O lenem črevesju govorimo tedaj, ko nimamo rednega vsakodnevnega iztrebljanja in to poteka s težavo.

Leno črevo je najpogosteje posledica premajhnega uživanja vlaknin, topnih in netopnih maščob, pogostega stresa in premajhnega pitja vode. Zlasti stres je nevaren, saj duši opozorila in se svojih težav ne zavemo. Če v tem primeru vzamemo sintetična odvajala, dolgoročno škodimo črevesju, ker odvajala odvzemajo telesu kalij; pomanjkanje tega pa povzroči še bolj lenobno črevo. Menda ob Kavkazu ne poznajo sintetičnih odvajal, saj imajo vedno suhe slive na mizi. Starodavna pomoč na Slovenskem pa so bezgove jagode.

4

Peristaltika črevesja je povezana s pravilnim delovanjem natrij-kalijeve črpalke. Natrija dobimo dovolj ali celo preveč s hrano in soljo, še toliko več čez prazni-


januar 2011  |  www.našalekarna.si

ke, kalija pa nam ponavadi primanjkuje. Kalij je v artičokah, pivskem kvasu, fižolu, pšeničnih otrobih, soji, repi, stebelni zeleni, špinači, rdeči pesi, lanenem semenu, pistacijah, peteršilju, kakavu, bananah in kakijih. Peristaltiko pospešuje tudi inozitol ali vitamin b16. Je v stročnicah, melasi, pomarančah in limonah ter v polnozrnatih izdelkih.

5

Z jedmi, ki imajo cink, karotenoidne in flavonoidne snovi, ter z vitaminom c si okrepimo črevesno steno. Črevo si najhitreje opomore, če začnemo uživati hrano ali pijačo, bogato s cinkom ter z vitaminoma a in c. Cink veže strupene snovi v črevesju v nenevarne snovi. Cink dobimo v mesu, morskih sadežih, v nemastnem mleku, žitnih kalčkih, pivskem kvasu, bučnih semenih, mleti gorčici in v aloi veri. Vitamin a lahko telo samo izdela, če zaužijemo dovolj karotenoidnih snovi, na primer korenja, paprike, paradižnika, špinače, melon, buč in blitve. Vitamin c pa je vodotopen in gre razmeroma hitro iz telesa. Zato bi ga morali pogosto uživati ali pa dopolniti s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje vitamin c s postopnim sproščanjem. Sadne kisline in tanini iz jabolk, breskev, črnega ribeza, nešpelj, kutine in robidnic zmanjšujejo vnetja in preprečujejo gnitje v črevesju. Veliko vlogo imajo tudi aminokisline v sirotki in esencialne maščobne kisline v žitnih oljih. Med vitamini skupine b je proti zaprtju pomemben vitamin b16 ali inozitol, ker pospešuje delovanje črevesnih mišic. Najdemo ga v stročjem fižolu, grozdju, kalčkih, zelju, pomarančah in limonah ter v jajčnem rumenjaku.

83


84  

Z a m i z o  |   S hrano nad črevesne težave

Recept za solato s probiotičnim jogurtom in pistacijami Potrebujemo cvetačo, grah, korenje, kolerabo. Vse to nekaj minut kuhamo v slanem kropu (toliko, da še ohrani strukturo), ohladimo, prelijemo s probiotičnim jogurtom, oljčnim oljem in potresemo s sesekljanim peteršiljem in pistacijami. Kaj se vidi v blatu? Normalno blato je zlatorjave barve, tipičnega vonja, brez lepljivosti, ne premastno, se zlahka odplakne in brez sledi neprebavljene hrane. Če ni tako, kaže na slabo stanje črevesja. a) Smrdljivo blato opozarja na slabo prebavo in zastajanje razkrojkov v debelem črevesju. Vzrok je preveč kisline v prebavnem traktu. Pomoč: sok iz korenčka, zelene in kumarice. b) Lepljivo blato: vzrok je pomanjkanje vlaknin v prehrani. c) Blato svetle barve: vzrok je pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin. Pomoč: več rib in ribjega olja, bučnih in lanenih semen in avokada. č) Blato, ki se težko odplakne: vzrok je slabo delovanje jeter. Pomoč: uživajmo več cvetače, brstičnega ohrovta, repe, zelja, česna, kolerabe, lešnikov, orehov, sončničnih in bučnih semen. d) Sledi neprebavljene hrane: vzrok je slabo žvečenje. Pomoč: več žvečimo in pijmo; dopolnjujmo prehrano s prebavnimi encimi in z alojo vero. e) Neizoblikovano blato: pomoč je več riža, ovsa, pire, čebule, pora, ingverja, cimeta in koromača. Vsaj sprva pa se izogibajmo sveži zelenjavi. Velja si zapomniti: kar je narobe v prebavnem traktu, se pokaže tudi na koži. Lepota prihaja od znotraj in mi jo samo izžarevamo!

Hrana, ki pomaga črevesju Pri zaprtju: Potrebujemo: pektine, kalij, cink in magnezij, žveplene snovi ter vitamine b1, b5, b6, b9 (folna kislina), b12, b16 (inozitol) in e. Rešitev: uživajmo čebulo, med, kislo zelje, bezgove jagode, bezgovo marmelado, fižol, lanena semena, peteršilj, stebelno zeleno, špinačo, banane, fige, mandlje, pistacije, arašide, slive, ingver, rozine in oljčno olje. Pri lenem črevesju: Potrebujemo: koruzno moko, zdrob, proseno kašo, oves, sezam, sojo, kislo mleko, jogurte, sir, kislo zelje in zelnico, olja, vodo in – gibanje (telovadbo). Pri driskah: Potrebujemo: probiotične bakterije, flavonoidne snovi (katehine), vlaknine. Rešitev: uživajmo probiotične bakterije v jogurtih in dopolnilih, veliko vlaknin, polnovredna žita (kruh, riž), borovnice, čokolado, zeleni čaj, sezam, bučna semena, suho sadje (nadomesti izgubo kalcija). Pri sindromu razdraženega črevesja: Potrebujemo: lahko razgradljive beljakovine, veliko vitaminov, omega 3 maščobne kisline, minerale in vlaknine. Rešitev: uživajmo korenje, marelice, krompir, pusto meso, ribe, oljčno olje. ¶ Vir: knjiga Zdravje je naša odločitev (M. Merljak in M. Koman)


januar 2011  |  www.našalekarna.si

85


86  

N A Š A L E K A R N A 

Za mizo

Zajčja  Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med., velik gurman in ljubitelj kuhanja


januar 2011  |  www.našalekarna.si

87

obara Tradicija pomeni redno obnavljanje nekih dogodkov ali načinov življenja, ki nam naj bi sproščali občutke lagodja in dobrega počutja. Kulture in posamezniki smo si izmislili in ponavljamo marsikatero stvar, ki nam tradicionalno vrača na obraz nasmehe in navidezno briše ali vsaj prestavi skrbi. Vedno se ob tradicionalnih običajih ali dogodkih načeloma veselimo, k veselju pa obvezno spada vsaj dobra hrana. Če se nekaj naključno dogaja prvič in sta ob vsem dogajanju prisotna še dobra družba in ponavadi dobra pijača, potem ima dogodek veliko možnosti, da bo postal tradicionalen.


88  

Z a m i z o  |   Z ajčja obara

T

radicionalni so tudi zaključki ob koncu leta in na enega od njih sem bil v preteklem decembru povabljen tudi sam. Sicer sama zabava ni trajala dolgo, sem pa bil zelo pozitivno presenečen. Kot redkega povabljenega zunanjega gosta me je kolektiv, s katerim sicer sodelujem preko tega tiskanega medija, prijetno presenetil po starem slovenskem principu: nova direktorica plus nova urednica je nov pisker. Tak zelo lep, iz gusa, velik, težek, za golaže, obare, žgance, za vsaj deset ljudi. Tak s steklenim pokrovom, da vidiš skozi, če se ne zarosi od vse dobrote pod njim. Zelo lepo, če ljudje opazijo, da se ne trudiš samo zase, in dobiš v zahvalo pisker, ki ti še manjka v zbirki posod. Ker po tradiciji pred vsakim božičem povabim k sebi iste prijatelje na kosilo, sem se odločil, da bom novi pisker takoj preizkusil. Nisem čisto prepričan, ali me v to ni prepričal trgovec, potem ko mi ni želel prodati zajca po kosih, da bi jih spekel v pečici. Ne, samo celega lahko vzameš. Ne rabim celega, polovico ga rabim. Ne, ker potem ga pa ne morem prodati. In sem šel do druge prodajalke, ki mi ga je prerezala po načelu fer pleja. Po dolžini od glave do riti. Sprednja desna taca, zadnja desna taca, desna rebra. Dobil sem še jetra in eno ledvičko, srce je pripadlo drugi polovici. Prav, vzamem. Moral sem vzeti, ker tradicija zahteva zajca, in ker pač nisem dobil samih tac za v pekač, sem se z lahkoto odločil za obaro, zaradi nove posode seveda. Zajčjo polovičko sem nasekal na manjše kose, to pomeni, da sem nalomil hrbtenico na vsake tri centimetre s pripadajočimi rebri in iz vsake tačke napravil dva kosa. Tudi lepi kosi naj grejo v obaro, zakaj pa ne. Vse kose mesa sem nasolil, potresel z muškatnim oreščkom, kurkumo in malo popopral. Na drobno sem narezal štiri srednje velike čebule in jih na olivnem olju pražil do solz. Oj, ti prelepi prazniki! Ko je čebula lepo posteklila, sem vsul v pisker vse meso z drobovjem vred in vse skupaj pražil do rahlo zapečenega. Zdaj sem


januar 2011  |  www.našalekarna.si

dodal še na kolobarje narezan korenček in por, na kose narezano kolerabo, na dva dela presekan manjši peteršiljev koren in šest ne preveč drobno sesekljanih česnovih strokov. Vse skupaj sem mešal in pražil še nekje deset minut, potem sem zalil z vsaj pol litra suhega belega vina. Dolil sem še kak liter in pol vode in kuhal na malem ognju v pokriti posodi tri četrt ure. Potem sem četrt ure ali celo nekaj več na srednjem ognju pri odprti posodi izpareval vodo in jačal okus obari. Nekoliko sem moral še dosoliti in obara je bila pripravljena. Ker pa sem zaradi netočnosti gostov prestavljal začetek hranjenja, se je moja obara vsaj še pol ure kuhala na minimalnem ognju v zaprti posodi. Obare nisem zgoščeval z ničimer, zato je bila bolj podobna bistri zajčji juhi in jedci so bili videti zadovoljni. Ker je bila mišljena kot topla predjed, sem jo serviral ločeno z nekaj doma narejenimi sirovimi njoki (o njih kdaj drugič), ki sem jih postavil kar na sredo mize. Že po tradiciji so vsi vsevprek hvalili – kako ne bi, če pa so bile za glavno jed krvavice … P. S.: Ker so se v uredništvu potrudili in v eni od lanskih številk revije poiskali, kakšno posodo bi si želel, in ker mi je za božično darilo tudi tašča kupila čisto nov emajliran vok, javno sporočam, da trenutno nimam več kam posode zlagati. Do selitve v mega kuhinjo vsakršen kos posode meni v dar ponižno odklanjam, razen noža za mehke sire, ki pa spada v pribor. ¶ Za obaro potrebujemo: - zajčjo polovičko z drobovjem vred - pol litra suhega belega vina - štiri čebule - nekaj korenja - peteršiljev koren - kolerabo - šest strokov česna - por - muškatni orešček, kurkumo, sol, poper

89


90  

Mesečni možnar

Od a (aktivne učinkovine) do z (zdravila) Feljton o nastanku zdravil, 2. del – razvojne faze zdravil, 2. del Gregor Skvarča, absolvent farmacije

Vsako zdravilo mora biti učinkovito, varno in kakovostno. Le zdravilo z vsemi naštetimi lastnostmi je odobreno za zdravljenje. V razvoj zdravila, ki bo zadostilo vsem strogim kriterijem, je tako potrebno vložiti veliko truda, znanja, časa in seveda tudi denarja.


januar 2011  |  www.našalekarna.si

Deli feljtona: 1) razvoj zdravilne učinkovine (nl45) 2) razvojne faze zdravil (nl47) 3) razvojne faze zdravil, 2. del 4) priprave na trženje zdravila 5) spremljanje zdravila na trgu Za boljše razumevanje razvoja zdravil prebirajte revijo tudi v prihodnje.

91


92  

M e s e č n i m o ž n ar   |   Feljton o nastanku zdravil, 2. del - Razvojne faze zdravil, 2. del

V

prejšnjih dveh delih smo spoznali procese izbire zdravilne (aktivne) učinkovine, to je snovi, ki je odgovorna za zdravilni učinek zdravila, in njen odnos z ostalimi sestavinami zdravila – pomožnimi snovmi. Skupaj tvorijo smiselno celoto, ki omogoča kar najboljšo možno izrabo. Uspešna združitev zdravilne učinkovine in pomožnih snovi je ključna za kakovostno zdravilo. S pravilno izbiro sestavin zdravila dosežemo lažjo uporabo za bolnika, ponovljivo pravilno sproščanje zdravilne učinkovine (vsakič se je sprosti zelo podobna, skoraj enaka količina) in podobno. Z uporabo različnih pomožnih snovi pripravimo različne (farmacevtske) oblike, od katerih ima vsaka svoje prednosti. Kakovostno izdelana tableta tako vedno ponovljivo razpade, zdravilna učinkovina pa se z enako hitrostjo in obsegom vsrka v kri. Izdelana je v nadzorovanih pogojih, z minimalno možnostjo, da bi prišlo do napak. Kakovostno izdelano zdravilo je nujen pogoj za učinkovitost in varnost. Slednjo preverimo v posebnih raziskavah, to je v …

… farmakoloških in toksikoloških študijah Varnost se preverja s toksikološkimi študijami na laboratorijskih kulturah celic in živalih (podgane, šimpanzi, kunci …), preverjata se rakotvornost in mutagenost učinkovine ter njena morebitna škodljivost za plod v času nosečnosti in vpliv na sposobnost razmnoževanja. Seveda kljub vsem preverjanjem nikoli ne moremo vedeti, ali je zdravilo za ljudi res varno, dokler ga ne preizkusijo človeški prostovoljci. Zato je pomembno, da pred tem velikim korakom s toksikološkimi študijami izključimo čim več učinkovin, ki bi lahko bile zelo škodljive za človeka. V njih se preverja več vrst toksičnosti – najprej določijo akutno toksičnost, torej pri katerih odmerkih se pojavijo zapleti, kakšne vrste so in kdaj vodijo do zastrupitve. Le-ta se lahko pri zdravilih, ki se iz telesa izločajo počasi, pojavi šele po določenem času, saj se škodljivi učinki zdravila seštevajo, vendar jih ne zaznamo, dokler skupni učinek ne preseže obremenitve. Ko je zbranih dovolj podatkov, ki kažejo, da bi zdravilo lahko bilo varno (čeprav seveda ni vedno tako) tudi za uporabo pri ljudeh, začnejo izvajati …


januar 2011  |  www.našalekarna.si

… klinične študije To so študije, izvedene na ljudeh. Zahtevajo podrobno načrtovanje, natančno izvedbo in podrobno analizo rezultatov. Vključujejo veliko število strokovnjakov in prostovoljcev, zaradi česar pomenijo velik strošek za razvijalca zdravila. Vse dobro zasnovane klinične študije (ki so edine ustrezne) so randomizirane (testiranci so naključno izbrani, da dobimo dober vzorec celotne populacije, ki bo jemala zdravilo). Poleg tega so kontrolirane dvojno slepo, del testirancev prejema pravo zdravilo, del pa placebo. Vendar niti bolnik oz. tisti, ki zdravilo prejema, niti tisti, ki zdravilo daje (zdravnik), ne vesta, ali je bolnik prejel zdravilo ali placebo. Le tako izvedene študije lahko jasno pokažejo, katero zdravilo je resnično učinkovito. Udeleženci študij se javijo prostovoljno in pred začetkom podpišejo soglasja. Kljub temu imajo pravico kadarkoli prekiniti sodelovanje v študiji (če npr. ne morejo prenašati neželenih učinkov zdravila). Po namenu in obsegu klinične študije delimo v več faz: Prva faza kliničnih študij se opravlja na majhnem številu (do največ nekaj 10) praviloma zdravih prostovoljcev (izjemoma se izvaja tudi z bolniki z rakom, pri katerih običajno zdravljenje ne deluje in morebitne koristi upravičijo večje tveganje) in je namenjena predvsem ugotavljanju varnosti zdravila. Določi se tudi približno območje odmerka. V drugi fazi kliničnih študij (traja 2 leti) se število prostovoljcev poveča na 100 do 300, tokrat so to bolniki. Določajo se učinkovitost zdravljenja, toksičnost pri ljudeh in morebitni neželeni učinki. Določi se tudi način odmerjanja – koliko in kolikokrat je najbolj učinkovito jemati zdravilo. Včasih tekom spremljanja zdravljenja v okviru kliničnih študij in tudi že potem, ko je zdravilo registrirano, ugotovimo, katera farmacevtska oblika je primernejša za zdravljenje (npr. tableta s podaljšanim sproščanjem ali običajna tableta). V tretji fazi kliničnih preizkušanj (traja 3 leta) se število prostovoljcev poveča na nekaj tisoč. V tej fazi iščemo predvsem neželene učinke zdravila in morebitne posledice daljše izpostavljenosti, pa seveda tudi dolgoročen vpliv na zmanjševanje tveganja zaradi bolezni (npr. zmanjšanje pogostosti pojavov srčnega infarkta pri bolnikih, ki redno

93


94  

M e s e č n i m o ž n ar   |   Feljton o nastanku zdravil, 2. del - Razvojne faze zdravil, 2. del

Zakaj so preizkušanja na ljudeh nujna? Predstavljajte si, da bi zdravilo preverili le z laboratorijskimi testi na živalih, ugotovili, da je varno in učinkovito, ter ga začeli tržiti brez preizkušanja na ljudeh. Tako ne bi vedeli, ali je tudi za človeka resnično varno. Obstaja namreč veliko primerov, ko ni! Tako bi lahko prvi bolniki, polni upanja v novo zdravilo na trgu, že tako oslabljeni zaradi osnovne bolezni, doživeli še dodaten stres za telo. Brez preskušanja na ljudeh nikakor ni mogoče ustrezno oceniti razmerja med koristjo in tveganjem za nobeno zdravilo!


januar 2011  |  www.našalekarna.si

95

Slovar Naše lekarne j­ emljejo določene skupine zdravil za zniževanje krvnega ­tlaka in/ali holesterola). Klinične študije se izvajajo za zdravila, ki vsebujejo nove zdravilne učinkovine (take, ki jih v trenutku izvajanja še ni na trgu). Takim zdravilom pravimo originalna – v teh je zdravilna učinkovina nova in zato patentno zaščitena. Po izteku zaščite lahko zdravilno učinkovino v zdravila vgrajujejo tudi drugi proizvajalci, njihovim zdravilom pravimo generična. Ker so klinične študije izvedene že za originalno zdravilo, je za generična zdravila treba izvesti le … … študije bioekvivalence To je posebna oblika študij, katerih namen je ugotavljanje biološke primerljivosti dveh zdravil z enakim odmerkom iste zdravilne učinkovine. Dve bistveno podobni zdravili imata bistveno podoben učinek. Izvajajo jih predvsem generična farmacevtska podjetja, torej tista, ki zdravilne učinkovine ne razvijejo sama, ampak jo vgrajujejo v zdravilo, ko se izteče patentna zaščita. V bioekvivalenčnih študijah (študije biološke primerljivosti oz. dokazovanje bistvene podobnosti dveh zdravil) torej uporabimo isto zdravilno učinkovino kot v originalnem zdravilu, ostale snovi v zdravilu pa so lahko različne. Dve zdravili sta bioekvivalentni (biološko primerljivi), ko: 1) enak odmerek v enakem času doseže največjo količino zdravilne učinkovine v krvi, 2) se zdravilna učinkovina primerljivo hitro vsrka v kri in 3) se primerljivo hitro iz krvi tudi odstranjuje. V tem primeru pravimo, da sta plazemska profila primerljiva, zdravili pa bistveno podobni. Z bioekvivalenčnimi študijami tako posredno dokazujemo varnost in učinkovitost, ko generično zdravilo primerjamo z originalnim zdravilom, ki mu varnost in učinkovitost dokažemo neposredno s kliničnimi študijami. V tem delu feljtona smo spoznali toksikološke in klinične študije, s katerimi preverjamo varnost in učinkovitost zdravila. S tem smo nadgradili naše znanje o izbiri zdravilne učinkovine in vgrajevanju le-te v kakovostno zdravilo. V prihodnjem delu pa si bomo pogledali, kako dosedanja dognanja smiselno vključiti v dosje o zdravilu, ki ga lahko uporabimo za registracijo in pridobitev dovoljenja za promet z zdravilom. ¶

rakotvornost: pospeševanje nastanka rakastih celic mutagenost: pospeševanje nastanka mutacij (sprememb genskega zapisa v celicah) placebo: pripravek, ki ne vsebuje nobene učinkovine, oseba, ki ga je prejela, pa je prepričana, da gre za pravo zdravilo


N A Š A L E K A R N A 

H

1

Sudoku

M

J

A

N

J

Navodila: Vstavite črke  M O J N A S M E H v prazna polja tako, da bodo v vsakem kvadrantu, v vsaki vrstici in v vsakem stolpcu vse naštete črke. Črke iz oštevilčenih polj prepišite, da dobite geslo. Geslo pošljite na dopisnici ali po e-pošti do 26. januarja na naslov: Entrapharm, d.o.o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana ali: urednistvo@nasa-lekarna.si Žrebanje nagrad bo 28. januarja v prostorih podjetja Entrapharm. Nagrajenci bodo prejeli nagrade podjetja Medis, d. o.o., iz Ljubljane.

Rešitev sudoku uganke iz 48. številke je LEPO LETO, KI PRIHAJA. V uredništvo je prispelo 518 pravilnih rešitev. Izžrebanke nagradne igre so: Nadka Mazi iz Ljubljane, Kristina Degen iz Petrovč in Zdenka Jug z Vranskega. Nagrajenke bodo prejele praktične nagrade podjetja Lek, d.d. Čestitamo!

A

M M

M O

J 7

H

M

2

H

J O

A

S

O

N

M

E

11

H J

N

9

O

M

N

3

6

N

J 5

H

M

M

M

S

8

S

10

M

H

A

6

7

8

O 4

S

Pripravil Jure Pučko

96  

Geslo: 1

Z

2

3

4

9

10

11

5

Gengigel učinkovit pri prvih znakih bolezni dlesni Gengigel v obliki gela je posebej primeren pri akutnih stanjih parodontalne bolezni (gingivitis, parodontitis). Vsebuje bolj skoncentrirano hialuronsko kislino (0,2 %), primerno za takojšnjo pomoč pri lajšanju simptomov parodontalne bolezni. Kdaj uporabiti gel? Gengigel gel omogoča hitro in učinkovito pomoč pri: • gingivitisu (vnete in krvaveče dlesni) • parodontitisu (žepki v dlesnih) • poškodovanih dlesnih zaradi različnih posegov (abrazija, puljenje zob, čiščenje obzobnih žepkov ipd.) • aftah


Otroški kotiček

Zdravo grlo. Jagodno počutje.

JAGODNE RAZLIKE

Ali najdeš 10 razlik med risbicama?

pastile za grlo


98  

N A Š A L E K A R N A 

Naša lekarna svetuje Immunal® iz rastlin s slovenskih polj

Prehlad in gripa sta že med nami in verjetno vas je kar malce strah, ko vsi kašljajo okoli vas. A brez skrbi – če je vaše telo odporno, je tudi zima lahko zelo prijeten letni čas. Škrlatna ehinaceja ali ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je danes po svetu najpogosteje uporabljana zdravilna rastlina za krepitev obrambne sposobnosti organizma. Izvira iz Severne Amerike, kjer so jo Indijanci tradicionalno uporabljali za preprečevanje in lajšanje prehlada ter gripe. Zaradi izjemne vrednosti, ki jo ima ehinaceja za odpornost telesa in njegovo zdravje, jo danes po Lekovi zaslugi gojimo tudi v Sloveniji (na Ptuju, v Celju, Mengšu, Krškem in Žužemberku). Iz sveže požete cvetoče rastline v Leku iztisnejo sok in ga predelajo v raztopino ali kapljice Immunal®, ki jih dobite brez recepta. Tako vam je za krepitev imunskega sistema že 20 let na voljo preizkušen slovenski izdelek, ki vsebuje tudi ehinacejo, pridelano na slovenskih poljih. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Nova generacija pršil za nos nasic Mrzlo in vlažno vreme omogoči virusom lažji dostop v telo. Nosna sluznica se zadebeli, mi pa zaradi tega porabimo večje količine robčkov. Otečeno nosno sluznico med prehladom spremljajo

tudi izsušenost in rane. Pršilo za nos nasic vsebuje edinstveno kombinacijo zdravilnih učinkovin, ki pomagajo hitro odmašiti nos in obenem pripomorejo k zdravljenju občutljive nosne sluznice. »Curljanja« se običajno rešimo s pršili za nos, samo nasic pa hkrati poskrbi tudi za zdravljenje in vlaženje poškodovane nosne sluznice. Ker se obolela nosna sluznica obnavlja hitreje, nahod prebolimo v krajšem času. Za neovirano dihanje čez dan zdravilo razpršimo v nos zjutraj, za nemoteno spanje pa še zvečer. Pršilo nasic je na voljo tudi za otroške noske od 2. do 6. leta starosti.

ni dovolj le obnova lipidov, treba jo je namreč spodbuditi, da jih sama začne ponovno proizvajati. Vichyjeva rešitev za suho kožo je linija Nutrilogie, intenzivna hranljiva nega s patentirano aktivno sestavino Sphingo-lipid® in tehnologijo oleosoma, ki je podlaga za njeno visoko vpojno in nemastno teksturo. Rezultati kliničnih testov pod dermatološkim nadzorom so pokazali, da po mesecu uporabe nege Nutrilogie dvakrat na dan suha koža ponovno postane normalna. Eucerin pH5 krema za roke

Na spletni strani www.nasic.si lahko najdete več informacij o nahodu in zaščiti pred njim. Najboljša zimska nega kože Zaradi slabih vremenskih razmer, nizkih temperatur in pomanjkanja vlage je zimsko obdobje najškodljivejše za vse vrste kože. Takšne vremenske razmere zahtevajo veliko nege in kakovostnih izdelkov, ki dodatno navlažijo in zaščitijo kožo. Tudi zimsko sonce je nevarno. Odboj svetlobe od snega ali ledu ima lahko še škodljivejše posledice kot sonce na vrhuncu poletja. Suhi koži primanjkuje lipidov, zato se pojavita občutek zategnjenosti in luščenje, njena površina pa je groba in izgublja sijaj. Medtem ko nekateri ljudje trpijo zaradi težav s suho kožo vse leto, se pri mnogih intenzivneje pojavlja v zimskih mesecih. Pri suhi koži

Izjemno nežna krema za roke neguje najbolj občutljivo kožo, saj pH5 encimska zaščita varuje naravno zaščito kože. S preizkušenim citratnim pufrom, dekspantenolom in glicerinom neguje in ščiti kožo vaših rok posebej dolgotrajno. Klinične študije dokazujejo, da kremo za roke pH5 odlikujeta izjemna učinkovitost in dejstvo, da jo koža dobro prenaša. Njena zaščita deluje do 18 ur, izredno priporočljiva pa je tudi za občutljivo kožo. Roke so z uporabo kreme dolgotrajno zaščitene pred izsušitvijo, njihova koža pa je gladka in mehka.


Naša lekarna 49  
Naša lekarna 49  

Revija za zdrav življenjski slog

Advertisement