Page 1

Revija za zdrav življenjski slog

številka 65, letnik 07, september 2012 | www.našalekarna.si

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

Objemanje in držanje za roke dokazano ščiti pred 120827 srčnimi Mupi boleznimi. zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

na

k

28.8.2012 15:34:28

Aktualno: Mladi in spolnost / Kako zdraviti: Hipogonadizem pri moškem / Preudarno za zdravje: Kaj so prehranska dopolnila? / Otroci in mladostniki: Srbeči izpuščaji pri dojenčkih in otrocih / Medicinsko zrcalo: Zdravljenje po ledvični odpovedi / Moški kotiček: Zaradi sramu po tablete na splet / Znanje za zdravje: Kako daleč vas bodo nesle noge? / Za mizo: Pokažite si jezik / Pogled izza meje: Petra Grmek Green, Velika Britanija


Novi Thermoval® duo scan termometer

Nežen način merjenja temperature z rezultatom v samo eni sekundi.

Novi Thermoval® duo scan termometer

Trenutki merjenja temperature lahko zahvaljujoč inovativni in zanesljivi infrardeči tehnologiji HARTMANN Thermoval® duo scan termometra postanejo igrivo lahki. Sebi in svojim najdražjim zagotovite nežne trenutke ter:

Nežen način merjenja temperature z rezultatom v samo eni sekundi.

hitro in klinično natančno merjenje temperature iz ušesa in na čelu; odčitavanje temperature že vlahko eni sekundi; Trenutki merjenja temperature zahvaljujoč inovativni in zanesljivi infrardeči tehnologiji HARTMANN enostavna uporaba; Thermoval ® duo scan termometra postanejo igrivo lahki. Sebi in svojim najdražjim zagotovite nežne trenutke ter: dodatna varnost s praktičnim pakiranjem. hitro in klinično natančno merjenje temperature iz ušesa in na čelu; temperature že v eni sekundi; Priodčitavanje povišani telesni temperaturi se poleg obiska zdravnika priporoča tudi: zadosten vnos tekočine; redno enostavna uporaba; prezračevanje prostora; lahka in udobna oblačila; veliko počitka. dodatna varnost s praktičnim pakiranjem. Pri povišani telesni temperaturi se poleg obiska zdravnika priporoča tudi: zadosten vnos tekočine; redno prezračevanje prostora; lahka in udobna oblačila; veliko počitka. Dodatne informacije o HARTMANN termometru Thermoval® duo scan in Thermoval® classic dobite pri svojem farmacevtu ali na spletni strani si.hartmann.info.

Dodatne informacije o HARTMANN termometru Thermoval® duo scan in Thermoval® classic spletni strani si.hartmann.info.

dobite pri svojem farmacevtu ali 1na ThermovalDuoScanOglas175x235+5 SLO.indd

8/28/12 1:34 PM


Uredbe za Frana Milčinskega Pred nekaj meseci je hčerko moje sestrične na prehodu za pešce podrl avto. Desetletnico so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico, kjer so na srečo ugotovili, da jo je odnesla le z nekaj odrgninami. Telesno. Psihično je bila stvar bolj zapletena, saj je dogodek podoživela šele pozneje. Še večji šok je po dogodku doživel njen nekaj let starejši brat, ki si je očital, da na sestrico ni dobro pazil. A če bi še tako budno spremljal vsak njen korak, bi nesrečo težko preprečil, saj je voznik pridrvel izza ovinka, z vsaj dvakratno prekoračeno hitrostjo, kot jo določa omejitev v naselju. Lahko si predstavljate, kakšen stres je pomenila nesreča za celotno družino. Šola je po dogodku ravnala zelo odgovorno in do otrok prijazno, zdaj se otroci iz naselja nad mestom vozijo v šolo s kombijem. Odlična rešitev! A žal samo na prvi pogled. Starši, ki izjemno cenijo prizadevanje ravnateljice, ki je uredila vsakodnevni prevoz, težko na glas povedo, da ta rešitev pravzaprav ni dobra. Težko povedo, da so otroci pravzaprav izgubili eno prijetno uro na dan. Izgubili so uro hoda, ki je zanje pomenila druženje in gibanje. Še težje je staršem priznati, da je torej pot od doma do šole skozi naselje postala prenevarna, da bi otroci lahko hodili peš. S tem, ko je otroke začel v šolo voziti kombi, smo priznali, da smo izgubili bitko proti objestnim voznikom. S tem smo priznali, da so tudi v naši državi šibkejše skupine izgubile pravico do svobodnega gibanja in so primorane prepustiti svoj prostor močnejšim. Podobno bitko izgubljamo pešci v območju za pešce v stari Ljubljani. V pešconi je vse manj pešcev in vse več kolesarjev in motoristov. Še pred poletjem sem pisala pristojni službi v mestno hišo, da si mame ne upamo z majhnimi otroki v mesto na sladoled, ker so v stalni smrtni nevarnosti. Iz mestne hiše sem dobila prijazen odgovor, da se problematike zavedajo in da bo res treba nekaj urediti. Kmalu bomo zajadrali v jesen, a uredili niso nič. Mlade družine smo pač začele zahajati drugam, še najraje v park Tivoli. A glej ga zlomka, tudi tam nismo varni pred mopedisti, celo štirikolesniki se bohotijo po gozdnih poteh bližnjega Rožnika. Verjetno bomo kmalu brali uredbo katerega od državnih ali mestnih organov, naj otroci in starejši, ki ne morejo dovolj hitro odskočiti s pešpoti, zaradi varnosti raje ostanejo doma. Nekako tako, kot je bilo zapovedano prevoznikom turističnih balonov: ker se je zgodila nesreča in ker se lahko zgodi še kakšna, je pravzaprav najbolje, da ostanejo na tleh. Res odlične rešitve, prav butalske, še Fran Milčinski bi lahko napisal kakšno novo knjigo, kaj menite?

3

N AŠA L EKARN A

Uvodnik Foto: Gregor Grunt

septem ber 2012

mag. Vanja Badovinac, članica uredniškega odbora

Naša lekarna je poljudno-strokovni vodič za učinkovito in pravilno jemanje zdravil. Naša lekarna je revija za izboljšanje kakovosti zdravja in življenja.


12

Aktualno Mladi in spolnost

»Pri mladostnicah sta nosečnost in porod zaradi biološke in socialne nezrelosti mladostnice povezana z večjo obolevnostjo in umrljivostjo matere in novorojenčka. Nosečnost in materinstvo mlado mater pogosto prikrajšata za ustrezno izobrazbo in primerno zaposlitev ter vplivata na osebni in socialni razvoj obeh partnerjev,« opozarja ginekologinja prof. dr. Bojana Pinter in mladim polaga na srce, naj poskrbijo za učinkovito zaščito.

Kako zdraviti

18

Preudarno za zdravje

26

Hipogonadizem pri moškem

Kaj so prehranska dopolnila?

»Hipogonadizem pri moškem je bolezensko stanje, ko je delovanje mod prizadeto. Moda ne izločajo dovolj testosterona in/ali ne tvorijo dovolj semenčic. Poleg telesnih simptomov se zaradi usihanja testosterona lahko pojavijo tudi depresija, pomanjkanje volje, nespečnost, občutki tesnobe, razdražljivost in nihanje razpoloženja,« opisuje endokrinologinja prof. dr. Marija Pfeifer. Na srečo je za to težavo na voljo učinkovito zdravljenje.

Prehranska dopolnila so vrsta živil, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki so sicer prisotne v živilih. »Prehranska dopolnila so na videz lahko podobna zdravilom (v obliki kapsul, tablet, sirupov...), a zdravilnih učinkov jim ne smemo pripisovati,« razlaga mag. farmacije Polonca Fiala.

VSEBINA Uvodnik 3 Uredbe za Frana Milčinskega

6 Makroskop Boljši svet 7 Botrstvo v Sloveniji Aktualno 12 Mladi in spolnost Kako zdraviti 18 Hipogonadizem pri moškem Skriti zakladi narave 24 Naravni dar za zdravje otrok Preudarno za zdravje 26 Kaj so prehranska dopolnila? 10 dobrih novic 32 Otroci in mladostniki 34 Srbeči izpuščaji pri dojenčkih in otrocih Medicinsko zrcalo 40 Zdravljenje po ledvični odpovedi – omejene možnosti Moški kotiček 46 Zaradi sramu po tablete na splet Znanje za zdravje 52 Kako daleč vas bodo nesle noge?

Za začetek


Otroci in mladostniki

34

Moški kotiček

46

Koža razkriva

Srbeči izpuščaji pri dojenčkih in otrocih

Zaradi sramu po tablete na splet

Glivične okužbe stopal so zelo trdovratne

Dojenčkova koža je občutljiva, zato jo je treba skrbno varovati pred zunanjimi vplivi. Najbolj obremenjen je predel pod pleničko in prav hitro se zgodi, da koža na tem mestu pordi in se vname – in že je tu plenični izpuščaj. »Najbolje je preprečiti nastanek neprijetnega izpuščaja s pravilno in dosledno nego kože. Tako malčka obvarujemo pred sicer nenevarno, a neprijetno situacijo,« priporoča zdravnica Irena Peteln.

Raziskava o spolnem vedenju je pokazala, da Slovenke in Slovence nekoliko bolj kot sodelujoče v raziskavi iz večine drugih držav obremenjuje občutek sramu, ko gre za pogovor o spolnih zdravstvenih težavah z zdravnikom, pa tudi s partnerjem. »Še večja ovira je občutek sramu pri nakupu tablet, ki so namenjene zdravljenju motnje erekcije,« piše urolog prim. mag. Igor Bizjak in svari pred nakupovanjem tovrstnih zdravil preko spleta.

Glivične okužbe stopal so zelo pogosta neprijetnost, s katero se lahko srečujemo pravzaprav tekom celega leta. »Njihova dodatna slabost je – poleg neugodnih simptomov – tudi ta, da jih le s težavo odpravimo. Infekcije s kožnimi glivami so namreč trdovratne in ne vedno z lokalnimi sredstvi ozdravljive težave,« opozarja mag. farmacije Eva Cafuta Hlušička in prinaša nasvete, kako se spoprijeti s to nadlogo.

54 Ana Banovič, mag. farm. Koža razkriva 56 Glivične okužbe stopal so zelo trdovratne Pozitivka 62 8. september – svetovni dan prve pomoči Za mizo 68 Pokažite si jezik! 74 Hobotnica v solati Pogled izza meje 78 Petra Grmek Green, Velika Britanija Wellnes kotiček 82 Sava Hotels & Resorts Vadba za možgane 84 Sudoku 85 Križanka Otroški kotiček 86 Naša lekarna svetuje 87

56

Portret farmacevta


6  

NA Š A LE K A R NA 

Oddelek za perinatologijo klimatiziran Oddelek za perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je po zaslugi humanitarnega kluba Inner wheel Maribor dobil nove klimatske naprave. Članice humanitarnega društva so pobudo za dobrodelno akcijo prevzele pred dvema letoma, ko so se soočile z razmerami, v katerih mamice in novorojenčki preživljajo vroče poletne dni. V klubu so tako letos in lani organizirali dva dobrodelna koncerta, na katerih so zbrali skupaj 5.751,40 EUR za nakup

Foto: ukc Maribor

Makroskop

klimatskih naprav. Na obeh koncertih so prostovoljno nastopili mladi pevci, otroški zbor in štirje uveljavljeni glasbeniki. »Lani je v naši porodnišnici 2194 žensk rodilo 2255 otrok. V porodnišnici so se poleg ostalih težav srečale še s

Nabirajmo le gobe, ki jih dobro poznamo Pri nabiranju gob bodite previdni, saj se tudi najboljšim poznavalcem lahko zgodi, da spregledajo strupeno gobo. Letos so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zaradi zastrupitve z gobami zdravili že sedem bolnikov: dva zaradi zastrupitve z vražjim gobanom, pet pa zaradi zastrupitev z drugimi gobami, ki povzročajo gastrointestinalni sindrom; vsi so ozdraveli. Dr. Lucija Šarc, dr. med., s Centra za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana svetuje, da se držimo naslednjih »zlatih pravil«: - nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo; - gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku; - gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem; - gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive;

problemom neznosne vročine. Zato se ob tej priložnosti v imenu celotnega kolektiva porodnišnice in mamic zahvaljujem za tako širokosrčno gesto,« je ob veselem dogodku povedal predstojnik Oddelka za perinatologijo dr. Faris Mujezinović, dr. med.

- nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo); - ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v »hladnih shrambah« ali hladilniku. Primarni simptomi zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja. Sekundarni simptomi so močno znojenje, huda žeja, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, glavobol in bolečine v mišicah ter udih, zmedenost … Dr. Lucija Šarc opozarja, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava. Ne smemo se zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti če se zastrupite z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov – predvsem jeter in ledvic – ali tudi smrti.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

7

Boljši svet

V

Sloveniji so mnogi pripravljeni ponuditi svojo pomoč, vendar ne vedo, ali bo prišla v prave roke. Predstavljamo vam ustanove in ljudi, za katere je jasno, kakšno pomoč zbirajo in komu je namenjena.

Botrstvo v Sloveniji Projekt Botrstvo v Sloveniji Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pomaga najbolj prikrajšanim otrokom in mladim po Sloveniji. V naši državi namreč vse več otrok in mladih živi pod pragom revščine. Prikrajšani so za osnovne dobrine, spodbude in opremo za življenje. Projekt Botrstvo pa jim z mesečno ali urgentno podporo omogoča enake možnosti, kot jih imajo njihovi vrstniki. Nekateri potrebujejo šolske potrebščine, drugi plačljiva zdravila, tretji podporo pri razvoju talentov. Vse, kar jim omogoča zdrav razvoj in doseganje življenjskih ciljev. Danes je v projektu že več kot 600 botrov, ki z mesečnim plačilo 30 evrov pomagajo prav toliko in več otrokom in mladim. Celotna sredstva gredo naravnost od botra k otroku in so nadzorovana. V projekt so vključeni otroci in mladi do 18. leta starosti (izjemoma tudi starejši, če se še šolajo ter imajo zdravstvene in druge tegobe). Predloge za vključitev otrok v botrstvo posredujejo šolske svetovalne službe, centri za socialno delo, zdravstveni domovi in drugi strokovni delavci ter prostovoljci Zveze prijateljev mladine, ki poznajo razmere v konkretni družini. Izbor otrok ali vrstni red botrstva opravi Komisija za humanitarna vprašanja, ki deluje pri zpm Ljubljana Moste-Polje. Pri tem upoštevajo številne kriterije. Prednost imajo: - otroci sirote, ki jim skrbniki ne morejo zagotavljati ustreznih pogojev za kakovostno življenje, - bolni otroci in mladi, - otroci in mladi z motnjami v razvoju, - otroci, ki živijo v revščini in socialni izključenosti, ter - vzgojno zanemarjeni otroci. V projekt so vključeni otroci iz vse Slovenije. Otroku in družini, za katerega je sklenjeno botrstvo, se podatki botra ne posredujejo. Boter pa pozna pravo ime otroka in njegove življenjske razmere. Če kdo od botrov želi darovati več od predpisanega mesečnega zneska, se sredstva naložijo v sklad. Sredstva sklada uporabljajo za podporo in pomoč otrokom, ki botra nimajo, ali pa jih namenijo za nujno pomoč. Več informacij: ZPM Ljubljana Moste-Polje Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana telefon: (01) 544 30 43 e-naslov: info@zpmmoste.net spletna stran: www.zpmmoste.net

revija za zdrav življenjski slog September 2012, letnik 7, št. 65 Mesečnik, izhaja 1. petek v mesecu. Naklada: 42.000 izvodov Vrednost izvoda: 3,67 € Letna naročnina: 41,10 € Izdajatelj: Entrapharm, d.o.o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana T: (01) 5611 892, F: (01) 5611 342 E: urednistvo@nasa-lekarna.si www.našalekarna.si Uredništvo Glavna in odgovorna urednica: Sergeja Širca, univ. dipl. nov. Strokovna sodelavka uredništva: mag. Nada Tržan Herman, mag. farm. Uredniški odbor dr. Martina Brank, mag. farm. mag. Vanja Badovinac, dipl. soc. del. Monika Sonc, mag. farm., spec. Janez Špringer, mag. farm., spec. prof. dr. Ema Mušič, dr. med. Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing. živil. tehn. prim. Peter Kapš, dr. med. mag. Damjan Slabe, prof. zdrav. vzgoje prim. dr. Alenka Kraigher, dr. med. Ervin Strbad, dr. med. prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med. Zasnova celostne podobe: Idejološka ordinacija Dušan Grobovšek Oblikovanje celostne podobe: Vojko Plevel, Aleš Zupančič, Inverso Oblikovanje in prelom: Vojko Plevel, Inscribo Jezikovni pregled: Alenka Mirkac Fotografije: Gregor Grunt, Shutterstock, iStockphoto Uvodnik izraža stališča avtorja in ne nujno vsega uredništva. Vir vsebin za zanimivosti je svetovni splet. Oglasne vsebine lektorirajo naročniki sami. Tisk: Radin print, d.o.o., Gospodarska 9, 10431 Sveta Nedelja, Hrvaška Oglasno trženje: Entrapharm, d.o.o., Jure Pučko, univ. dipl. ekon. Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana T: (01) 5611 894, F: (01) 5611 342 E: marketing@entrapharm.com Naša lekarna je mesečnik, ki je brezplačno na voljo v lekarnah in knjižnicah po Sloveniji. Vse pravice pridržane. Celoto ali posamezne dele je mogoče ponatisniti ali razmnoževati le s pisnim privoljenjem izdajatelja. Za članke, v katerih je obravnavano delovanje učinkovin in zdravil, ki se izdajajo na zdravniški recept, velja opozorilo Ministrstva za zdravje: Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu. Podatki, ki so objavljeni v prispevkih o zdravljenju, so namenjeni izključno splošnemu informiranju in ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri zdravniku ali posveta s farmacevtom. Če menite, da potrebujete zdravniško pomoč, se obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil.


8  

NA Š A LE KA R N A |  M a kro s ko p

Merjenje ravni glukoze pri sladkornih bolnikih sedaj brez testnih lističev Redno merjenje ravni glukoze v krvi je pri ljudeh s sladkorno boleznijo bistveno za uspešno vodenje te bolezni. Za mnoge bolnike je merjenje nadležno, zato nanj pogosto pozabijo. Družba Roche je na slovenskem trgu predstavila novi sistem za merjenje ravni glukoze v krvi, ki združuje vse potrebno v eni napravi, najpomembnejša novost pa je, da ne potrebuje testnih lističev. Novi sistem AccuChek Mobile od ostalih merilnikov razlikuje kaseta, v kateri je trak za 50 merjenj, skupaj z ostalimi novostmi pa omogoča merjenje v preprostih štirih korakih. Tako bodo bolniki s sladkorno boleznijo enostavno izvajali samokontrolo ravni glukoze v krvi, tehnološka podpora pa pripomore tudi k boljšemu glikemičnemu nadzoru in s tem optimalnemu vodenju sladkorne bolezni, kar je ključno za preprečevanje zdravstvenih zapletov, povezanih s sladkorno boleznijo. Kasete za merjenje so že na voljo v lekarnah in jih lahko bolniki z naročilnico ZZZS dobijo brez doplačila.

Testosteron v obliki gela ponovno dostopen Hipogonadizem je izraz, ki označuje zmanjšano izločanje spolnih hormonov. Lahko se pojavi pri ženskah in pri moških. Bolj znan izraz za zmanjšanje koncentracije spolnih hormonov pri ženskah je menopavza, pri moških pa se ob zmanjšanju koncentracije spolnih hormonov (testosterona) govori o hipogonadizmu. Pri moških lahko začne raven testosterona upadati že kmalu po 40. letu ali celo prej, kar je odvisno predvsem od dednosti. Če je v telesu dovolj testosterona, je moški dobro razpoložen, lahko je celo agresiven, če je testosterona zelo veliko. Če pa ga je premalo, je moški lahko razdražljiv, depresiven, slabše delovno storilen, zmanjšane so njegove kognitivne sposobnosti, pri čemer je njegova koncentracija krajša, slabše pomni, računa in podobno. Nižja raven

testosterona vpliva tudi na kakovost las, na sekundarno poraščenost, na kakovost kože. Težave, ki jih povzroča hipogonadizem, zdaj zdravniki lahko dobro blažijo. Moški bi moral biti pozoren predvsem na prve znake, ki pa so, resnici na ljubo, dokaj splošni. Na zmanjšano sproščanje testosterona v krvi velja pomisliti, če sicer zdrav moški: •nenadoma postane utrujen, •brez volje in energije, •zaspan in potrebuje popoldanski spanec, •opazi težave z erekcijo, •začne pridobivati maščobni pas, •začne izgubljati mišično maso ali •mu ugotovijo osteoporozo. Če moški opazi naštete znake, je priporočljivo, da gre na pregled k svojemu zdravniku, ki ga ob sumu na znižano raven testosterona napoti k specialistu (endokrinolog, urolog).

Kaseta za merjenje Bobenček z lancetami

V Sloveniji je bil zadnja leta na voljo testosteron v obliki 50 mg gela v blazinicah, ki si ga je bolnik nanesel na kožo ramena, nadlahti ali zgornjega dela trebuha enkrat na dan. Zdravilo ima dobre farmakokinetične lastnosti, saj simulira naravni ritem izločanja testosterona pri zdravem moškem, njegovo delovanje pa hitro preneha, če se pojavi kontraindikacija za zdravljenje. Zaradi prevzema podjetja, ki je tržilo zdravilo pri nas, testosteronskega gela že nekaj mesecev ni na voljo. Razveseljiva novica pa je, da bo testosteron v obliki 50 mg gela v blazinicah kmalu ponovno dostopen na slovenskem trgu. Trženje zdravila je prevzelo podjetje Medis, ki bo zopet omogočilo nemoteno oskrbo z zdravilom.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

Kurkuma – čudežno zdravilo za sodobne bolezni?

Kurkumo verjetno poznate kot začimbno rastlino ter kot eno izmed sestavin karija (curry). Ali ste vedeli, da zdravilne lastnosti kurkume že tisočletja poznajo v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini? Tudi v moderni medicini je kurkumin (izvleček kurkume) s skoraj 4000 znanstvenimi članki ena najbolj raziskanih učinkovin. Kurkuma (Curcuma longa) raste v jugovzhodni Aziji in Indiji. Kot začimbo uporabljajo posušeno in zmleto korenino kurkume. Vsebuje številna eterična olja in rumeno-oranžno barvilo kurkumin, ki mu pripisujejo največ zdravilnih lastnosti. Spodbuja izločanje žolča, bilirubina in holesterola. Prečisti telo in posledično okrepi imunski sistem. Z močnim antioksidativnim delovanjem ščiti celice pred prezgodnjim staranjem. Kurkumin iz kurkume varuje možganske celice pred kapjo. Preprečuje smrt možganskih celic in celo spodbuja rast novih. Potrjeno je zaviranje rasti tumorskih celic in metastaz pri raku dojke in prostate ter pri vrstah raka, ki so pogojene z vnetnimi procesi (rak želodca, dvanajstnika, jeter …). Dokazano ima odlično protivnetno delovanje in se je izkazal pri zdravljenju vseh vrst vnetij, posebej pri vnetju oči in osteoartritisu, obrabljenih in bolečih sklepih. Pri slednjem se močno izboljša gibljivost z manj bolečin in jutranje otrdelosti v sklepih. Kurkumin je zelo slabo dostopen za celice in prehitro razpade v prebavilih. Zato so potrebni dnevni odmerki kurkumina 1–2 zvrhani žlički, kar pa je težko zaužiti. Na tržišču pa je novost: standardizirani, vezani kurkumin v kapsulah – CurcuPhyt (kurkufit). S CurcuPhytom se odlične učinke doseže z eno kapsulo po zajtrku in po večerji. Brez neželenih učinkov.

9


10  

NA Š A LE KA R N A |  M a kro s ko p

Ob nakupu MUPIJA vas v vseh lekarnah čaka darilo – MUPI majica* MUPI – za zdrave junake! Žvečljive tablete Ekolostrum® MUPI® pomagajo pri krepitvi naravne odpornosti organizma in nudijo pomoč pri zaščiti pred različnimi okužbami. Vsebujejo 100% naravni kolostrum in so obogatene z laktoferinom, ki še dodatno pripomore k naravni telesni odpornosti. So odličnega okusa in primerne za otroke že od 2. leta. Otroci jih obožujejo! Za brezplačni vzorček nam pišite na mupi@medis.si. Kolostrum ali mlezivo je naša prva hrana. Nastane v mlečnih žlezah vseh sesalcev v prvih urah po rojstvu mladiča in je po sestavi bistveno bogatejši od mleka. Njegove številne koristi se skrivajo v edinstveni kombinaciji sestavin, ki jih ni moč umetno proizvesti. Kolostrum je zakladnica protiteles, rastnih faktorjev, vitaminov, mineralov ter aminokislin, ki so nepogrešljiva

Manj premora, manj glavobola Raziskave kažejo, da se pri uporabnicah kombiniranih peroralnih kontraceptivov pojavljajo splošne težave zaradi odtegnitvenih simptomov, kot sta bolečina v medenici in glavobol, in sicer vsak mesec v obdobju, ko ne jemljejo tablet (običajno gre za 7-dnevni premor). Izsledke kliničnih raziskav so predstavili na nedavnem dvanajstem kongresu Evropskega združenja za kontracepcijo in reproduktivno zdravje (European Society of Contraception

življenjska popotnica za rast, vitalnost in zdravje. Kot sestavni del uravnotežene prehrane in zdravega načina življenja je jemanje kolostruma priporočljivo skozi vse leto. Laktoferin je beljakovina, ki sodeluje pri imunski zaščiti sluznice dihal in prebavil. Pomaga krepiti naravno telesno odpornost v boju proti škodljivim mikroorganizmom. *MUPIJA lahko kupite v vseh lekarnah. Če v lekarni majice niste prejeli, nam pošljite račun na Medis, d. o. o., Brnčičeva 1, 1000 Ljubljana in majico vam bomo poslali na dom. Dopišite podatke za dostavo in otrokovo starost. Na voljo so majice v velikostih od 4 do 10 let. Zaloga daril je omejena. Upoštevali bomo račune z datumom nakupa od 22. 8. do 30. 9. 2012.

www.mupi.si

and Reproductive Health – ESC) v Atenah. Rezultati te študije kažejo, da lahko kombinirane kontracepcijske tablete s krajšim obdobjem brez hormonov zmanjšajo simptome odtegnitve hormonov pri uporabnicah kombiniranih peroralnih kontraceptivov s tovrstnimi težavami. Kontracepcijo, ki bi zmanjšala glavobol in bolečine v medenici zaradi bodisi jemanja kombiniranih peroralnih kontraceptivov ali naravnih simptomov v zvezi z menstrualnim ciklom, si želi 80 odstotkov žensk, ki so sodelovale v raziskavi.


11 Pravilna in varna uporaba zdravil pri kroničnih bolnikih 8. Dan slovenskih lekarn - 26. september 2012

Po nasvet v lekarno

O PRA VILNI IN V ARNI UPORABI ZDRA VIL PRAVILNI VARNI ZDRAV

Brezplačno strokovno predavanje Lekarne Ljubljana

Zdravila in kronični bolniki Zdravilo je učinkovito in varno le, če ga pravilno uporabite. Posvetujte se s svojim farmacevtom v lekarni, če želite storiti več za svoje zdravje.

LEKARNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

plakat-2012.p65

1

20.7.2012, 12:35

Lekarniški farmacevti bomo ob letošnjem Dnevu slovenskih lekarn opozarjali na pravilno in varno uporabo zdravil pri kroničnih bolnikih. To področje želimo izpostaviti tudi zaradi novosti pri izdaji zdravil na obnovljive recepte, saj lahko od začetka letošnjega leta bolniki s stabilno kronično boleznijo vsa predpisana zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni dobijo na obnovljivi recept. To pomeni, da so mu med letom prihranjene poti k zdravniku, ki je doslej lahko terapije predpisoval le za tri mesece. Bolj podrobno pa se pred ponovno izdajo zdravil na obnovljivi recept z bolnikom pogovori lekarniški farmacevt. Zaradi vedno bolj pogostega sočasnega jemanja zdravil zdravljenje postaja bolj zapleteno, bolniki pa pri tem potrebujejo vse večjo podporo za učinkovito in varno vodenje zdravljenja z zdravili. Dan slovenskih lekarn obeležujemo 26. septembra, ko bodo v lekarnah obiskovalcem na voljo brezplačne informativne knjižice o pravilni in varni uporabi zdravil »Zdravila in kronični bolniki«, lekarne pa bodo opremljene tudi s plakati. Glavne aktivnosti bodo v lekarnah potekale 26. septembra, več informacij pa bomo za medije pripravili v dnevih pred tem. Takrat bomo predstavili tudi rezultate raziskave, v kateri smo s pomočjo farmakoterapijskih pregledov v lekarnah ocenjevali klinično pomembne interakcije pri bolnikih s srčno-žilnimi obolenji. Dan slovenskih lekarn tudi letos organizirata Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniška zbornica Slovenije.

Vljudno vabljeni na novo strokovno predavanje za imetnike Kartice zvestobe, ki bo v torek, 2. oktobra 2012 ob 18. uri v Križankah (Viteška dvorana) v Ljubljani. Tema predavanja bo Inkontinenca in vaje za krepitev mišic medeničnega dna, predavali pa bodo Milan Balaban, mag. farm., iz Lekarne Ljubljana – enota Metelkova, medicinska sestra Mateja Kržin iz podjetja Simps'S in mag. Darija Šćepanović, viš. fiziot. (celostna fizioterapevtska obravnava pri inkontinenci). Predavanje je BREZPLAČNO, vstopnica je Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana. Udeležbo na predavanju potrdite na brezplačni telefonski številki 080 71 17 ali na e-naslovu: kartica.zvestobe@lekarna-lj.si.

Veselimo se druženja z vami! logotip Lekarna Ljubljana 200x201 1

2/5/2009 8:55:52 AM


12  

NA Š A LE K A R NA 

Aktualno

Mladi in spolnost prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, mag. ekon. in posl. ved, Ginekološka klinika ukc Ljubljana

Mladostniško obdobje je obdobje med 10. in 19. letom starosti kot prehodno obdobje med otroštvom in odraslostjo in je obdobje priložnosti in tveganj, še posebej tveganja, ki je povezano s spolno dejavnostjo ter njenimi neželenimi posledicami: neželeno nosečnostjo, spolno prenosljivimi okužbami (spo), neugodnim vplivom starševstva v mladostniškem obdobju na osebno dozorevanje, izobrazbo in socialno-ekonomsko neodvisnost.


septem ber 2012 | www.našalekarna.si

13


14  

A k tua l n o   |   M la d i in s polnos t MUPI

M

P

ri mladostnicah, predvsem pri mlajših od 17 let, sta nosečnost in porod zaradi biološke in socialne nezrelosti mladostnice povezana z večjo obolevnostjo in umrljivostjo matere in novorojenčka. Nosečnost in materinstvo mlado mater pogosto prikrajšata za ustrezno izobrazbo in primerno zaposlitev ter vplivata na osebni in socialni razvoj obeh partnerjev. Raziskave Evropske unije tudi kažejo, da mladostniške matere dvakrat pogosteje živijo v revščini kot tiste, ki so rodile pozneje. Otroci mladostniških mater imajo pogosteje motnje v psihosocialnem in kognitivnem razvoju.

Reproduktivno zdravje mladostnic v Sloveniji Število nosečih mladostnic v Sloveniji se v zadnjih dveh desetletjih vztrajno zmanjšuje. Leta 1981 je rodilo 37 od 1000 mladostnic, starih 15 do 19 let, dovoljeno splavilo pa 24 od 1000; leta 2009 pa je zanosilo 12 od 1000 mladostnic, od tega jih je rodilo 5 od 1000 in dovoljeno splavilo 7 od 1000. Po zadnjih podatkih je Slovenija najuspešnejša Forum Kontracepcija Sodobna medicina ponuja številne možnosti za zaščito pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi. Starostna meja deklet in fantov ob vstopu v svet spolnosti strmo pada in izbira prave zaščite je pred tovrstno izkušnjo še toliko bolj pomembna. Vas zanima, katere so novosti na področju kontracepcije? Imate težave z izbrano kontracepcijo in bi jo želeli zamenjati s primernejšo? Kdaj je bolje poseči po kontracepcijskih tabletkah in v katerih primerih je primernejša druga vrsta zaščite? Ali veste, kateri so možni stranski učinki pri različnih vrstah zaščite? Obiščite forum Kontracepcija, kjer lahko preberete številne izkušnje žensk, ki se srečujejo s podobnimi vprašanji kot vi, in strokovnjakinji povprašajte za nasvet ali mnenje.

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

Pari, ki ne uporabljajo nikakršne kontracepcije, imajo 85-odstotno 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 možnosti, da bodo ob rednih spolnih odnosih v enem letu spočeli otroka.

na

k

28.8.2012 15:34:28

država pri preprečevanju mladostniške nosečnosti v Evropi. Psihološki razvoj odnosa do spolnosti Otroci že od najzgodnejšega obdobja razvijajo odnos do spolnosti. V starosti od dveh do treh let se opredelijo do lastnega spola, med četrtim in šestim letom se izraža zanimanje za rojevanje in smrt. Nato nastopi faza latence, kjer se družijo s prijatelji in prijateljicami, preverjajo svoje sposobnosti, se učijo tekmovanja in sodelovanja. V naslednjem obdobju, puberteti, se vse bolj izražajo spolne aktivnosti – avtoerotične, pa istospolne igre, izkazovanje mehkih čustev. Sledi razvoj usmerjenosti v nasprotni spol, zaljubljenost in raziskovanje sveta spolnosti (spolne predigre, spolni odnos). Ko oseba doseže spolno zrelost, je sposobna razviti pristen čustveni odnos do soljudi, zaupa v nasprotni spol, je gotova v svojo spolno vlogo in je odgovorna v spolnih odnosih. Spolno vedenje slovenskih srednješolcev Podatki naših reprezentativnih raziskav o spolnem vedenju slovenskih srednješolcev v letih 1996 in 2004 kažejo, da postajajo mladi v Sloveniji spolno dejavni vse bolj zgodaj. Leta 1996 je imelo spolne odnose 38 odstotkov 17-letnih srednješolk in srednješolcev, leta 2004 pa že 53 odstotkov (med spoloma ni razlik). Srednja starost ob prvem spolnem odnosu med slovenskimi srednješolci se je od leta 1996, ko je bila 18,5 let, leta 2004 znižala na 17 let. To pomeni, da je imela leta 2004 v starosti 17 let spolni odnos že polovica srednješolcev. V letu 2012 je


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

15

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Ameriška raziskava je pokazala, da imajo najstnice,120827 ki neMupi uporabljajo zanimivosti NL kontracepcije, SLO_v03.indd 2 28.8.2012 dvakrat več možnosti, da ob prvem spolnem odnosu zanosijo, kot tiste, ki kontracepcijo uporabljajo. bila ponovno narejena raziskava o spolnem vedenju slovenskih srednješolcev, vendar rezultati še niso na voljo. Zaščita pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami Zaradi razširjenosti spolno prenosljivih okužb (spo) med mladimi že dolgo velja kot najboljša izbira tako imenovana »dvojna zaščita« − zaščita pred spo in neželeno nosečnostjo hkrati. Dvojno zaščito dosežemo:

Ω z redno in dosledno uporabo kondoma ali Ω s hkratno uporabo kondoma in 15:34:28 zanesljive kontracepcije (npr. hormonske kontracepcije) – to je tako imenovana »dvojna metoda«, zaradi uporabe dveh metod hkrati. Mladi do 25. leta starosti so skupina, najbolj izpostavljena tveganju za spo, zato ker so veze običajno krajše in je zaporedno menjavanje partnerjev večje kot pri starejših. Prej kot mladi začnejo s spolnimi odnosi, večja je verjetnost menjavanja spolnih partnerjev in s tem večja verjetnost okužbe s spo. Zato se vse bolj uveljavlja pristop a-b-c, ki poudarja celosten pristop, za zaščito pred spo in neželeno nosečnostjo hkrati.

GYNOLACT (3 sevi Lactobacilus)

• za preprečevanje vaginalnih vnetij • pri neobičajnem izcedku neprijetnega vonja

ali ob nenavadnih in neprijetnih simptomih v intimnem predelu

• po antibiotičnem zdravljenju vaginalnih vnetij • pri večjih dejavnikih tveganja za porušeno vaginalno mikrofloro

• Izdela

nd

na Finsk no

• Made em

in Finla

SI.12.05.01_Gyn

(spolni odnosi, menstruacija, nosečnost, dojenje, uporaba antibiotikov, hormonska kontracepcija, uporaba materničnih vložkov in vaginalnih tamponov, idr.)

Gynolact je majhna in hitrotopna vaginaleta, ki ne kaplja in ne pušča madežev na perilu.

Pakiranje po 8 vaginalet. Gynolact je medicinski pripomoček. Dostopen je v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

info-sl@vitabalans.com | www.vitabalans.si


16  

A k tua l n o   |   M la d i in s polnos t

MUPI

M Pristop A-B-C: A-bstinenca (angl. abstinence): vzdržnost od tveganih spolnih odnosov: odlaganje prvega spolnega odnosa na kasnejši čas – na obdobje večje zrelosti; sekundarna vzdržnost – vzdržnost po začeti spolni aktivnosti; vzdržnost od spolnih odnosov brez ustrezne zaščite; vzdržnost od priložnostnih spolnih odnosov, vzdržnost od spolnih odnosov, dokler se partnerja ne spoznata dobro in dokler odnos ni zaupljiv in zanesljiv; vzdržnost od spolnih odnosov, dokler partnerja nista sposobna poskrbeti za učinkovito zaščito ob spolnih odnosih. B-odi zvest/a (angl. be faithful): zveza z enim stalnim, zvestim, neokuženim partnerjem in uporaba zanesljive kontracepcije; zmanjšanje števila spolnih partnerjev. C-ondom – kondom (angl. condom): redna uporaba kondoma z ali brez druge zanesljive kontracepcije (npr. hormonska kontracepcija). Pristop abc torej istočasno poudarja vzdržnost od tveganih spolnih odnosov in monogamno zvezo (zvestoba) ter uporabo kondoma z drugo kontracepcijo ali brez nje. Kontracepcija za mladostnike Kombinirana hormonska kontracepcija z estrogeni in progestogeni spada med najbolj zanesljive metode kontracepcije v obliki kontracepcijskih tablet, kontracepcijskega kožnega obliža ali kontracepcijskega vaginalnega obročka. Pri mladostnicah, ki še niso imele spolnih odnosov in imajo redne menstruacije, ginekološki pregled pred predpisovanjem tablet ni potreben. Prvi preventivni ginekološki pregled z odvzemom brisa celic materničnega vratu za odkrivanje predrakavih sprememb (bris pap) je potreben po 20. letu starosti.

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Najpogostejši vzrok za uporabo kontracepcijskih jeNL seveda 120827 Mupitablet zanimivosti SLO_v03.indd 2 28.8.2012 preprečitev nosečnosti. Vseeno pa 58 odstotkov uporabnic omenja tudi druge pozitivne stranske učinke, denimo lajšanje menstrualnih težav in težav z aknami. Progestogenska kontracepcija v obliki tablet ali trimesečnih injekcij vsebuje le progestogene brez estrogenov. Uporabna je, kadar kombinirana hormonska kontracepcija ni primerna: npr. za kadilke, starejše od 35 let, pri migreni z žariščnimi znaki, povišanem krvnem tlaku ali hudi debelosti, hudih boleznih jeter idr., in je primerna tudi za mladostnice z določenimi bolezenskimi stanji. Nujna hormonska kontracepcija (postkoitalna kontracepcija, urgentna kontracepcija, »jutranja tabletka«) se uporablja kot izhod v sili po nezaščitenem spolnem odnosu in ni primerna kot redna kontracepcija. Ob uporabi nujne kontracepcije v 98– 99 odstotkih ne bo prišlo do zanositve. Pri nas sta na voljo dve vrsti urgentne kontracepcije. Urgentna kc z levonorgestrelom je učinkovita do 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu, na voljo brez recepta v lekarnah. Urgentna kontracepcija z ulipristalacetatom pa je učinkovita tudi do 120 ur (5 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu. V Sloveniji je na voljo na bel samoplačniški recept, ki ga predpiše zdravnik (npr. ginekolog, pediater, družinski zdravnik oz. splošni zdravnik). Kondom je narejen iz gumijaste snovi (lateksa), za osebe, alergične na lateks, so v lekarnah na voljo tudi kondomi iz plastike (poliuretana). Kondom je 88 odstotno učinkovit, ob redni in dosledni rabi pa 97 odstotno učinkovit. Kondom je primeren za

15:34:28


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

17

Svetovni dan kontracepcije vsakogar, še posebej pa za mladostnike za »dvojno zaščito«. Diafragma je manj zanesljiva metoda, njeno velikost določi ginekolog. Primerna je le za visoko motivirane mladostnice. V Sloveniji v lekarnah ni na voljo, lahko pa se jo kupi preko spletnih prodajaln. Spermicidi so na voljo v obliki kreme, nožničnih svečk ali topnega filma, ki ga damo v nožnico. Sodijo med manj učinkovita kontracepcijska sredstva, pri nas niso na voljo, lahko pa se jih kupi preko spletnih prodajaln. Maternični vložek je kontracepcijski pripomoček, ki se ga vstavi v maternično votlino. Je iz plastične snovi, prekrite z bakrom ali s hormonskim pripravkom. Zelo zanesljivo preprečuje zanositev in je primeren predvsem za ženske, ki so že rodile, za tiste, ki ne morejo uporabljati druge kontracepcije ter še dlje časa ne želijo ponovno zanositi, odsvetujemo pa ga ženskam, ki imajo več spolnih partnerjev, ker pomeni večje tveganje za spo in vnetja rodil. Za mladostnice je primeren le izjemoma, če izključimo prisotnost spo in ob zanesljivi monogamni zvezi. Naravne metode kontracepcije temeljijo na poznavanju plodnosti in spolni vzdržnosti v času plodnih dni. Sodijo med manj zanesljive metode (80 odstotna učinkovitost) in so manj primerne za mlajše ženske. Bolj primerne so za načrtovanje želene zanositve. Prekinjeni odnos je manj zanesljiva kontracepcijska metoda (80 odstotna učinkovitost). Je enostavna metoda brez stranskih učinkov, ki je na voljo v vsaki situaciji. Primerna je za pare, ki ne morejo ali ne želijo uporabljati drugih metod kontracepcije in so pripravljeni prevzeti tveganje nenačrtovane nosečnosti. ¶

Svetovna kampanja dneva kontracepcije, ki ga vsako leto obeležimo 26. septembra, ima poslanstvo ozaveščati mlade o kontracepciji in jim pomagati pri sprejemanju utemeljenih odločitev o spolnem in reproduktivnem zdravju. Poudarek letošnje kampanje je spodbuditi najstnike k odgovornim odločitvam za svoje življenje danes in za svojo prihodnost. Takšne odločitve vključujejo tudi preudarnost pri spolnosti in uporabo ustrezne kontracepcijske metode v izogib nenačrtovani nosečnosti ali spolno prenosljivim okužbam, kar poudarja tudi slogan: Tvoja – prihodnost, izbira, kontracepcija. V ta namen je pobudnik projekta, podjetje Bayer d. o. o., v Sloveniji organiziral facebook akcijo, kjer poteka izbor za najboljši video- ali fotoposnetek na temo ozaveščanja o kontracepciji. Pri projektu sodelujejo še podjetja Reckitt Benckiser (Durex), MSD d. o. o, Koncept, Studio Signum, Arena Play & Party in potovalna agencija Collegium Mondial Travel.

Da bo letošnji svetovni dan kontracepcije še bolj interaktiven, vabimo vse mlade k sodelovanju pri nagradni igri na temo kontracepcija (facebook/your. life.slovenija). Sodelujejo lahko s kratkim zabavnim videoposnetkom ali izvirno fotografijo in se tako potegujejo za privlačne nagrade.


18  

NA Š A LE K A R NA 

Kako zdraviti

Hipogonadizem pri moškem prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., endokrinologinja, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, ukc Ljubljana

Hipogonadizem pri moškem je bolezensko stanje, ko je delovanje mod prizadeto. Moda ne izločajo dovolj testosterona in/ali ne tvorijo dovolj semenčic. Testosteron je glavni moški spolni hormon, ki ga izločajo Leydigove celice v modih. Testosteron omogoča normalno spolnost (libido, erektilno funkcijo, doživljanje orgazma). Je anabolni hormon, ki povečuje mišično maso in moč, zavira kostno razgradnjo, spodbuja tvorbo kostnine in povečuje mineralno kostno gostoto. Spodbuja tvorbo rdečih krvničk v kostnem mozgu in povečuje njihovo število v krvi. Ugodno vpliva na umske sposobnosti, na razpoloženje in storilnost.


septem ber 2012 | www.našalekarna.si

19


20  

K a k o z d r av i t i   |   H ipogo na d ize m pri mo š ke m

P

oleg telesnih simptomov se zaradi usihanja moškega spolnega hormona testosterona lahko pojavijo tudi depresija, pomanjkanje volje, nespečnost, občutki tesnobe, razdražljivost in nihanje razpoloženja.

H

ipogonadizem pri moškem opredelimo kot primarni, sekundarni ali pozno nastali. Vzrok primarnega hipogonadizma je neposredna prizadetost mod, lahko je prirojena ali pridobljena zaradi poškodbe, vnetja (na primer mumps), obsevanja ali kemoterapije. Vzroki sekundarnega hipogonadizma so okvare v področju centrov, ki urejajo delovanje mod, to sta hipotalamus in žleza hipofiza. Najpogosteje gre za okvaro hipofize zaradi hipofiznih tumorjev ali posledice njihovega zdravljenja. Pozno nastali hipogonadizem, ki nastane s staranjem in ga nekateri imenujejo sindrom pomanjkanja testosterona, andropavza (napačno!) ali hipogonadizem v starosti, se začne pojavljati po 50. letu, pri nekaterih moških, ki nezdravo živijo, pa že precej prej. Njegova pojavnost narašča z vsakim naslednjim desetletjem.

Pozno nastali hipogonadizem Pozno nastali hipogonadizem je od vseh vrst hipogonadizma najbolj pogost. Je skupek simptomov, ki se pojavljajo pri moških kot posledica postopnega usihanja moškega spolnega hormona testosterona. Večina težav, ki jih ti moški imajo, je nespecifičnih, saj se lahko pojavljajo tudi pri različnih drugih stanjih ali boleznih. Pozno nastali hipogonadizem pri moških in menopavza pri ženskah se razlikujeta predvsem po nastanku. Menopavza nastopi hitro, ker jajčniki naenkrat prenehajo izločati ženske spolne hormone. Zato so simptomi pri ženskah bolj intenzivni, moteči in opazni. Pri moških pa se hipogonadizem prikrade zelo počasi in postopoma. Vzrok pozno nastalega hipogonadizma je zmanjšano izločanje testosterona, ki začne usihati okrog 40. leta. Izločanje testosterona se vsako leto zmanjša za 1,6


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

odstotka, prostega testosterona pa za dva do tri odstotke. Biološki učinki testosterona se zmanjšujejo bolj kot se zmanjšuje koncentracija celokupnega testosterona, ki jo običajno merimo. Tako so v ameriški študiji ugotavljali pomanjkanje testosterona in znake hipogonadizma pri 6 odstotkih moških, starih med 39 in 70 let, po sedem do desetih letih pa je bila prevalenca v isti populaciji moških 12,3-odstotna (Massachusetts Male Aging Study). V evropski multicentrični študiji (emas) so ugotavljali veliko manjšo prevalenco hipogonadizma (2,1-odstotna; pri starejših od 70 let pa 5,1-odstotna), evropski moški so imeli tudi veliko manj spremljajočih bolezni. Tvorbo in izločanje testosterona lahko zavrejo tudi nekatere bolezni, zato take bolezni pospešijo nastanek hipogonadizma. To je večina kroničnih bolezni, ki potekajo z vnetjem ali tlečim vnetjem (kronična obstruktivna pljučna bolezen, koronarna bolezen, napredovalo srčno popuščanje, sladkorna bolezen in druge). Simptomi in znaki pozno nastalega hipogonadizma Razdelimo jih v telesne, duševne (čustvene – razpoloženjske, kognitivne – umske) in spolne. Telesni simptomi se kažejo v spremenjeni telesni gradnji, s kopičenjem maščobe v trebuhu, z manjšanjem mišične mase in nižanjem mineralne kostne gostote, kar povečuje nevarnost zlomov, zmanjša se tudi mišična moč in število rdečih krvničk v krvi. Moški imajo podobno kot ženske tudi navale vročine s potenjem, če je izločanje testosterona močno zmanjšano. Na čustveni ravni se lahko pojavijo depresija, pomanjkanje volje, nespečnost, občutki tesnobe, razdražljivost, nihanje razpoloženja.

21

Na umski ravni se slabšata spomin in občutek za orientacijo v prostoru, ki je sicer pri moških boljši kot pri ženskah. Najbolj značilni simptomi hipogonadizma pa so tisti, povezani s spolnostjo: najprej se zmanjša predvsem libido (želja po spolnosti) in pojav spontanih jutranjih erekcij, manjše je število semenčic v izlivu, zaradi česar se zmanjšuje plodnost. Pojavijo se tudi motnje erekcije, ki pa imajo pri zrelejših moških lahko pogosto tudi druge vzroke (ateroskleroza, nevropatija, določena zdravila …). Motnje erekcije, ki so posledica pomanjkanja testosterona, se pojavijo šele, ko je raven testosterona znatno znižana. Opazne spremembe se pri nekaterih moških pojavijo že po 50. letu. Kronični bolniki izločajo v primerjavi z zdravimi moškimi enake starosti deset odstotkov manj testosterona, zato se pri njih znaki hipogonadizma prej in bolj izrazijo. Posebno ogrožena skupina so bolniki z metaboličnim sindromom in s sladkorno boleznijo tipa 2. Nekatere prospektivne študije dokazujejo, da je manjše izločanje testosterona pravzaprav dejavnik tveganja za razvoj metaboličnega sindroma in sladkorne bolezni tipa 2. Vsekakor pa imajo centralno debeli moški, še posebej tisti s sladkorno boleznijo tipa 2, hipogonadizem v več kot 30, tudi do 40 odstotkih primerov, ne glede na starost. Klinični znaki hipogonadizma pri odraslem moškem so torej: • Zmanjšan libido, odsotnost jutranjih erekcij in slabše ali odsotne spodbujene erekcije • Nihajoče razpoloženje, zmanjšane umske sposobnosti (motnje pomnjenja in pozornosti), utrujenost, depresivno razpoloženje in razdražljivost


22  

K a k o z d r av i t i   |   H ipogo na d ize m pri mo š ke m

MUPI

• Manjša telesna poraščenost, tanjša, suha koža s pomanjkljivim izločanjem loja • Zmanjšana mišična masa in moč • Zmanjšana mineralna kostna gostota (osteopenija in osteoporoza) • Povečano kopičenje maščevja v trebuhu in na njem • Slabokrvnost Pomanjkanje testosterona se pri moških klinično kaže pri različnih serumskih koncentracijah testosterona z različnimi znaki in simptomi. Najprej se zmanjšata libido in življenjska energija na splošno, pri nižjih koncentracijah testosterona se pogosteje razvije debelost, moški zaznajo depresivno razpoloženje, umski upad, motnje spanja in koncentracije, nastane lahko sladkorna bolezen tipa 2. Šele pri zelo znižanih koncentracijah testosterona se razvijejo erektilna disfunkcija in navali vročine. Nadomestno zdravljenje s testosteronom Ob pojavu naštetih simptomov, predvsem tistih s spolnega področja, je treba napraviti preiskave. Če ugotovimo hipogonadizem – znižano koncentracijo testosterona – v dveh zaporednih določitvah in izključimo druge bolezenske vzroke, bolnika lahko uspešno zdravimo z nadomeščanjem testosterona. Njegovo raven v krvi spravimo v območje normalnih vrednosti. Pri nas so na voljo injekcije testosteron undekanoata in gel za lokalno aplikacijo z 1-odstotnim testosteronom. Bolniki prejemajo undekanoat kot injekcijo na tri mesece globoko v mišico, gel pa si mažejo na nadlaht vsako jutro. Testosteron undekanoat in testosteron v gelu imata zelo dobre lastnosti in vzdržujeta koncentracijo testosterona ves

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

Pri moških z večjimi vrednostmi testosterona splošna umrljivost znatno 120827je Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 manjša kot pri tistih z manjšimi.

na

k

28.8.2012 15:34:28

čas v normalnih mejah. Odmerjanje gela in razmike med aplikacijo undekanoata individualno prilagodimo vsakemu bolniku. Zdravljenje lahko izboljša telesno sestavo, umske sposobnosti in spolno funkcijo. Običajno zmanjša tudi depresijo, ki je pogost vzrok samomorov starostnikov. Študije so pokazale, da samomorilnost pri moških s starostjo narašča, posebno po 65. letu. Pri 85-letnih moških so samomori že dvakrat pogostejši kot pri 65-letnih. Pri ženskah enakih starosti je samomorilnost štiri do desetkrat manjša. Nadomeščanje testosterona povečuje nevarnost razraščanja raka na prostati, ki pred uvedbo nadomestnega zdravljenja ni bil prepoznan. Zavedati se je treba, da je rak prostate v starosti najpogostejši rak pri moških. Zato mora bolnik pred tovrstnim zdravljenjem opraviti pregled pri urologu, ki se ga sicer priporoča na nekaj let, ultrazvok prostate ter določitev specifičnega prostatičnega antigena (psa). Testosteron namreč spodbuja eritropoezo in povečuje hematokrit. Če hematokrit preseže mejo 0,52, se lahko zamašijo majhne žile ali se razvije tromboza večjih ven. Prvo leto zdravljenja z nadomeščanjem testosterona določamo psa in hematokrit vsake tri mesece, nato pa po presoji, obvezno pa vsaj enkrat letno. Enkrat letno mora starejši bolnik imeti tudi pregled, idealno tudi uz prostate. Glede nadomeščanja testosterona pri moških s hipogonadizmom se odločamo


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

23

T

estosteron je učinkovito zdravilo za nadomestno zdravljenje vseh vrst hipogonadizma pri moškem. Zdravljenje ugodno vpliva na telesno sestavo, normalizira spolno funkcijo, razpoloženje in izboljša umske sposobnosti ter nekatere presnovne kazalce.

za vsakega bolnika posebej s tehtanjem dobrobiti in nevarnosti. Testosterona ne smejo prejemati bolniki, ki imajo ali so imeli rak prostate, rak dojke, povečano število rdečih krvničk (hematokrit > 0,52). Relativne kontraindikacije so srčno popuščanje, sindrom prekinitev dihanja med spanjem in benigna hipertrofija prostate. Če se poveča zadrževanje tekočine v telesu ali če nastopijo mikcijske motnje, testosteron ukinemo. Zaključek Testosteron je učinkovito zdravilo za nadomestno zdravljenje vseh vrst hipogonadizma pri moškem. Sedaj je registriran

v Sloveniji v dveh oblikah: testosteron gel, ki se maže na nadlaht vsako jutro, in testosteron undekanoat v obliki depot injekcije, ki se daje globoko intramuskularno na 10–14 tednov. Zdravljenje s testosteronom ugodno vpliva na telesno sestavo (poveča mišično maso in zmanjša količino maščobnega tkiva, predvsem centralno, poveča mineralno kostno gostoto), normalizira spolno funkcijo, razpoloženje in izboljša umske sposobnosti ter nekatere presnovne kazalce. Pred uvedbo testosterona je potrebno izključiti rak prostate in povečan delež rdečih krvničk, med zdravljenjem pa redno kontrolirati hematokrit, psa in prostato. ¶


24  

NA Š A LE K A R NA 

Skriti zakladi narave

Naravni dar za zdravje otrok Otroci so naše bogastvo, zato je pomembno, da poskrbimo za njihovo zdravje in dobro počutje.

Oglasno sporočilo

Novo šolsko leto in hladnejši meseci prinašajo povečan obseg obveznosti ter pogoste nevšečnosti, kot so prehladi, utrujenost, slabša koncentracija in slabo splošno počutje. Zato je pomembno, da že danes okrepimo imunski sistem otrok. V Medexu so na podlagi bogatih izkušenj in lastnega znanja zasnovali izdelek, ki moč in navdih zajema iz neizčrpne zakladnice čebeljega panja. Gelée royale junior za otroke vsebuje dragocen matični mleček in naravne vitamine, ki s svojim vzajemnim delovanjem zagotavljajo naravni ščit ter dobro počutje otrok celo šolsko leto.

v čebeljem panju edina spolno razvita. Velja za najplodnejše bitje na planetu, saj na dan izleže tudi do 3000 jajčec, katerih skupna teža presega njeno lastno. V starem Egiptu so matični mleček uporabljali že faraoni, ki so ga imenovali »hrana bogov«, danes pa vemo, da njegova izjemnost temelji na vsebnosti edinstvene nenasičene maščobne kisline 10 hda (10-hidroksi-2-decenska kislina), ki je v naravi ne najdemo nikjer drugje. Vsebnost 10 hda je pomembno merilo kakovosti matičnega mlečka, zato so v Medexu njeno vrednost v izdelkih standardizirali in tako zagotovili njihovo stalno kakovost.

Skrivnost matičnega mlečka Gelée Royale Matični mleček ali gelée royale je najdragocenejši dar čebeljega panja, ki je znan naravni ščit imunskega sistema. Proizvajajo ga mlade čebele dojilje, stare od 5 do 12 dni, in z njim vse življenje hranijo čebeljo kraljico – matico, ki skrbi za preživetje vrste. Matica je genetsko povsem enaka drugim čebelam, vendar je zaradi hranjenja zgolj z matičnim mlečkom skoraj dvakrat večja od čebel delavk, preživi kar 15 rodov čebel in je

Pomen vitaminov Vitamini so pomembni za normalno delovanje organizma. Naravni vitamini c, e in beta karoten – provitamin vitamina a, ki jih vsebuje Gelée royale junior, delujejo v sinergiji ter podpirajo delovanje imunskega sistema. Organizem jih ne more sintetizirati sam, zato je pomembno, da jih otroci pridobijo s hrano oziroma ustreznim prehranskim dopolnilom, kakršno je zagotovo Medexov Gelée royale junior.


septem ber 2012 | www.našalekarna.si

Gelée Royale Junior – preudarna izbira V Medexu izbirajo najboljše za vas in vaše bližnje. Gelée royale junior je naravno prehransko dopolnilo za večanje odpornosti otrok, brez umetnih arom, barvil in konzervansov. Vsebuje matični mleček, naravni vitamin c iz plodov acerole, naravni vitamin e iz soje in naravni beta karoten, ki je provitamin vitamina a. Gelée royale junior je odlična preventivna zaščita otrok, k hitrejšemu okrevanju pa pripomore tudi, ko nadležni virusi že »udarijo«. Zaradi njegovega slastnega okusa ter otrokom privlačne močno oranžne barve iz naravnega beta karotena bodo otroci sami zahtevali svoj Gelée royale junior, prav vsako jutro. Starši pa boste z njimi brezskrbno preživljali tudi hladnejše jesenske urice v naravi. ¶

25


26  

NA Š A LE K A R NA 

Preudarno za zdravje

Kaj so prehranska dopolnila? Polonca Fiala, mag. farm., Javni zavod Pomurske lekarne

Lekarne poleg zdravil na recept ponujajo še mnogo drugih izdelkov, ki so na voljo brez recepta; med njimi so tudi prehranska dopolnila. Vendar se prehransko dopolnilo za razliko od zdravila lahko kupi tudi v specializiranih trgovinah in tudi v nekaterih trgovinah z živili. Za kakšne izdelke pravzaprav gre? Kaj jih, kljub enaki farmacevtski obliki (tablete, kapsule ...) sploh ločuje od zdravila? In kdaj je upravičeno poseči po njih? Za lažje razumevanje je potrebno poznavanje in razlikovanje med zdravilom in prehranskim dopolnilom.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

27


28  

P r e u da r n o z a zdravje  |   K a j s o pre hra ns ka d o polnila?

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

V Sloveniji je trenutno veljavnih 5980 zdravil.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

na

k

28.8.2012

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Nosečnice potrebujejo 28.8.2012 60 odstotkov več vitamina B6, za polovico več folne kisline in tretjino več vitamina A v primerjavi z običajnimi dnevnimi potrebami. Potreba po železu pa se kar podvoji.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

Zdravila Zdravila so namenjena zdravljenju, preprečevanju in diagnosticiranju bolezni in bolezenskih stanj prek farmakološkega, imunološkega ali presnovnega delovanja. Samo izdelki, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom, imajo dokazano učinkovitost v skladu s strogimi pravili za zdravila. Pogovorno pravimo, da je zdravilo registrirano. Samo pri zdravilih pristojni državni organi preverijo dokazila o nji15:34:28 hovi kakovosti, varnosti in učinkovitosti, preden se smejo začeti tržiti. Registracija nam torej ne zagotavlja le varnosti in kakovosti, pač pa tudi učinkovitost, ki mora biti dokazana! Bodisi se je to pokazalo v več letih redne klinične prakse, bodisi so učinkovitost dokazale kontrolirane klinične raziskave. To velja tudi za zdravila rastlinskega izvora. Prehranska dopolnila Prehranska dopolnila so vrsta živil, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki so sicer prisotne v živilih. Prehranska dopolnila so na videz lahko podobna zdravilom (v obliki kapsul, tablet, sirupov ...), a jih ureja zakon o živilih, ki je precej ohlapnejši kakor pri zdravilih. Zagotavlja varnost in kakovost, ne pa učinkovitosti. Prehranskim dopolnilom se zato pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni. To določilo varuje potrošnike pred zavajanjem in lažnimi obljubami. Kadar se prehransko dopolnilo prvič daje v promet v Republiki Sloveniji, mora proizvajalec o tem obvestiti Ministrstvo za zdravje. Oboje se torej dobi v lekarni, v enakih farmacevtskih oblikah in proizvajalci obojega obljubljajo nekatere zdravstvene koristi. A razlika je v tem, da se prehranskim dopolnilom zdravilnih učinkov ne sme pripisovati, saj so le dopolnila živilom! Tako pri prehranskih dopolnilih lahko govorimo o kon15:34:28 centriranih virih posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Sem spadajo razne aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, mikroorganizmi ter druge podobne snovi. Precejšen delež prehranskih dopolnil tvorijo vitamini in minerali. Ne glede na to, da so nujno potrebni za normalno delovanje našega telesa, pa priporočeni odmerki ne smejo biti večji od največjega določenega dnevnega odmerka, predpisanega s


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

pravilnikom. V nasprotnem primeru se mora pripravek registrirati kot zdravilo. Veliko prehranskih dopolnil predstavljajo izdelki, ki vsebujejo rastline in rastlinske izvlečke. Vendar izdelek ne sme vsebovati kakršne koli rastline, pač pa le tiste, ki so po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin uvrščene v kategorijo h in pridobljene v določeni stopnji rasti (dozorelosti). Mednje spadajo breza, brusnica, česen, jeglič, prava kamilica, navadni komarček, vrtni ognjič, pegasti badelj, slez, trpotec idr. Mnogokrat se poraja vprašanje, ali je prehranska dopolnila sploh smiselno uživati, glede na to, da se jim zdravilnih učinkov ne sme pripisovati. Odgovor je pritrdilen, saj so še kako pomembna, ko vnosa določenih hranil ob pomanjkanju ali povečanih potrebah z običajno prehrano ne moremo zagotoviti. Pomanjkanje se mnogokrat pojavi pri starejših ljudeh zaradi slabše prehranjenosti in slabšega vsrkanja hranil, izpostavljeni so tudi ljudje s težkimi obolenji, neješči otroci, pa tudi povečane potrebe so tiste, ki nas spodbudijo k uživanju prehranskih dopolnil: nosečnice, doječe mamice, otroci v obdobju rasti, športniki, določena bolezenska stanja …

M

29

nogokrat se poraja vprašanje, ali je prehranska dopolnila sploh smiselno uživati, glede na to, da se jim zdravilnih učinkov ne sme pripisovati. Odgovor je pritrdilen, saj so še kako pomembna, ko vnosa določenih hranil ob pomanjkanju ali povečanih potrebah z običajno prehrano ne moremo zagotoviti.


30  

P r e u da r n o z a zdravje  |   K a j s o pre hra ns ka d o polnila?

Izpolnite anketo »Uporaba prehranskih dopolnil pri otrocih« in

sodelujte v nagradnem žrebanju! Delite z nami svoje izkušnje Zdravje in družina sta najpomembnejši vrednoti. Zdravje otrok nam je še posebno dragoceno. Ker se bližajo meseci, ko bodo virusi z vseh strani napadali njihovo zdravje, je zdaj pravi čas za razmislek, kako jih zaščititi. Najboljši varuh zdravja naših malčkov je močan imunski sistem, zaveznik staršev v boju za zdravje njihovih otrok. Delite z nami svoje izkušnje pri obrambi imunskega sistema svojih otrok – vaše mnenje je dragoceno.

Do 17. septembra izpolnite anketo na naši spletni strani http://www.naša-lekarna.si in sodelujte v nagradnem žrebanju. Trije nagrajenci bodo prejeli naslednjih 10 številk revije Naša lekarna na dom brezplačno! O rezultatih ankete, torej o vaših izkušnjah pri krepitvi imunskega sistema otrok, bomo pisali v naslednji številki revije Naša lekarna.

Ker smo zakorakali v novo šolsko leto, je prav, da nekaj besed namenimo otrokom. Vsekakor bo kakšen vitaminsko-mineralni dodatek dobrodošel, še posebej v jesenskem in zimskem času, ko je več gripozno-prehladnih obolenj. Z dodatkom vitaminov in mineralov bomo okrepili imunski sistem, še zlasti pri neješčih otrocih pa nadomestili primanjkljaj in vzpodbudili apetit. Podporo imunskemu sistemu bo ponudil tudi imunoglukan. Kadar se pojavi kašelj ali boleče žrelo, bo lekarna s svojimi izdelki, tudi iz zelišč, pravšnja pomoč. Na voljo je namreč precej sirupov, pastil in čajev iz sleza, trpotca, islandskega lišaja, jegliča … Ob težavah s prebavo, napenjanju, driski ali ob antibiotični terapiji je priporočljivo poseči po dodatku mlečnokislinskih bakterij. Omega-3 maščobne kisline so pomembne za razvoj otroka. Ugotovili so, da se premalo omega-3 maščobnih kislin pri otrocih odraža v pogostejših motnjah pozornosti, spomina, vedenja in hiperaktivnosti. Znanstveniki so prišli do zanimivega odkritja, da je hiperaktivnost precej pogostejša pri dečkih kot pri deklicah prav zato, ker dečki potrebujejo 3-krat več omega-3 maščobnih kislin kot deklice. Prav tako so dokazali, da so otroci, ki ne uživajo dovolj omega-3 maščobnih kislin, pogosteje depresivni in nerazpoloženi in imajo več težav pri branju, črkovanju in pri koordinaciji gibov. Zato starši za svojega otroka pogosto posežejo tudi po takšnem prehranskem dopolnilu. A je vendarle treba dodati, da zgolj z vnosom omega


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

31

e!

3-maščobnih kislin znanja in uspeha ne bo mogoče izsiliti! Kajti žetev lahko pričakujemo, če seme ne samo posejemo, pač pa ga s trudom vzgajamo, s trdim delom negujemo, nežno varujemo in z ljubeznijo obdelujemo. In to velja še posebej za otroke. Skozi prispevek smo tako ugotovili, da je uporaba prehranskih dopolnil velikokrat povsem upravičena in dobrodošla. Torej se je velikokrat smiselno oskrbeti z dodatkom. Toda poraja se vprašanje: je dovolj le oskrba? V odgovoru na to vprašanje se skriva tudi odgovor, zakaj se je vendarle dobro odločiti za nakup prehranskih dopolnil v lekarMUPI nagrajuje ni: ker je oskrbi dodana tudi skrb! Skrb, da bo priporočevsak nakup! no pravo prehransko dopolnilo, za pravi namen, v pravem M odmerku, ob pravem času in ob sočasnem nasvetu in opok U PI na – za zdrave ju zorilu. In to je tudi tisto, kar lekarne loči od ostalih mest nakupa. Tako nam tudi postaja vse bolj jasno, da imajo izdelki belega čaja 28.8.2012 različno »težo« in da ni vseeno, po čem posežemo, kje ku-120827 Mupi Skodelica zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 vsebuje enako količino pimo in komu zaupamo. Čeprav so »zgolj« dopolnila preantioksidantov kot deset hrani, tudi zanje veljajo previdnost, pravilni odmerki, konskodelic jabolčnega traindikacije in stranski učinki. Sedaj, verjamem, tudi bolje soka. razumemo, zakaj marsičesa, kar s hvalospevi prikazujejo reklame, ne moremo najti v lekarnah. »Opevanim« izdelkom namreč velikokrat manjka tistega, kar bi jih zavihtelo na lekarniško polico, in imajo mnogo preveč balasta, ki jih zadrži na situ, ko izdelke »sejemo« na lekarniški tehtnici. Jasno nam torej postaja, zakaj si prav ti izdelki, ki na precizni lekarniški tehtnici niso uspeli zamajati posodice, poskušajo utreti pot drugje. Trkajo na vrata domov v rokah spretnih prodajalcev, zapolnjujejo internetne kotičke in se želijo prevažati v košaricah takšnih in drugačnih trgovin. In se širokoustijo, da je ni bolezni, ki je ne bi ugnali. Da, hudo je, ko ni jasnine, ki bi presekala temino in preprečila ponujanje tovrstnih izdelkov s pripisanimi indikacijami. Hudo je, ker jih lahko ponuja kdorkoli, komurkoli, kjerkoli, za karkoli in kadarkoli, ne meneč se in pozabljajoč, da gre vendarle za zdravje in blagor ljudi. Da, potrebna je jasnina! In zato mora postati jasno, da je farmacevt kot strokovnjak za zdravila tisti zadnji filter, ki izdelku, ki ga je presejal skozi sito in ga kot varnega in kakovostnega uvrstil na lekarniško polico, šele s pravilno in tehtno izbiro ter ustreznim nasvetom vdihne tudi učinkovitost. Tudi kadar gre za prehranska dopolnila! ¶

15:34:28


32  

NA Š A LE K A R NA 

10 dobrih novic

Slovenski mladostniki se s sošolci dobro razumejo, je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju Inštituta rs za varovanje zdravja. V vseh opazovanih obdobjih pri vseh starostnih skupinah in pri obeh spolih je podpora sošolcev zelo visoka, saj samo 5,5 odstotka mladostnikov te podpore ne doživlja. Vir: www.ivz.si

Najnovejše raziskave na področju mikrobiologije odkrivajo nov pogled na bakterije oz. mikrobioto v našem organizmu. Mikroorganizme bomo morda v prihodnje obravnavali kot nekakšen organ, saj tehtajo skupno od enega do dveh kilogramov

(največ se jih nahaja v črevesju). Možno je, da mikrobiota posameznega človeka (pri vsakem človeku je drugačna) vpliva na nastanek bolezni kot npr. astma, diabetes, multipla skleroza, avtizem, debelost itn. Impresivni rezultati so bili doseženi pri zdravljenju okužbe s klostridijem, ki se lahko razvije po jemanju antibiotikov. Blato zdrave osebe so »transplantirali« bolnemu. Bolnik je tako direktno prejel znatno količino »dobrih bakterij«, ki so »popravile« neravnotežje v črevesju oz. izničile prisotnost klostridija. Vir: The Economist

Raziskave so pokazale, da kakav po zaslugi flavanolov, ki jih vsebujejo kakavova zrna, dokazano izboljšuje elastičnost žil. Z rednim uživanjem kakava lahko torej pripomoremo k zdravju ožilja in izboljšanju njegove funkcije. Za ugoden učinek zadostuje 200 mg kakavovih flavanolov dnevno, čemur zadostimo z zaužitjem 2,5 grama kakavovega prahu z visoko

vsebnostjo flavanola ali z 10 grami temne čokolade. Vir: www.nutris.org

V prvi polovici letošnjega leta je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo za tretjino manj ljudi kot v enakem obdobju lanskega leta. 46 smrtnih žrtev je sicer 46 tragičnih novic, a kljub temu velik korak do boljše prometne varnosti. Lani so namreč v prvih šestih mesecih našteli kar 70 smrtnih žrtev. Vir: www.policija.si

30 minut vadbe je ravno tako učinkovitih kot 60 minut, je pokazala najnovejša raziskava Univerze v Kopenhagnu. Rahlo pretežki zdravi moški, ki so sodelovali v raziskavi, so namreč v povprečju izgubili enako število


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

kilogramov, ne glede na to, ali so tri mesece vsak dan vadili pol ure ali celo uro. Vir: www.medicalnewstoday.com

Letošnja suša, visoke temperature in vetrovno vreme so prispevali k temu, da bodo imeli sečoveljski in strunjanski solinarji eno rekordnih letin. Verjetno bodo presegli rekord iz leta 2000, ko so pridelali 5.236 ton soli. Vir: www.delo.si

V raziskavi ameriške organizacije Conservation International se je slovensko morje po kakovosti rabe uvrstilo na 18. mesto na svetu. Na prvem mestu se nahaja nenaseljeni otok Jarvis, na drugem nenaseljeni ameriški teritoriji v Tihem oceanu, na tretjem pa prav tako nenaseljeni otok Clipperton. Najvišje uvrščeni

naseljeni državi sta Nemčija in Sejšeli, ki si delita četrto mesto. Italija in Hrvaška sta zasedli 51. in 64. mesto. Pri repu lestvice so Slonokoščena obala, Demokratična republika Kongo in Liberija, neslavno zadnje mesto pa je zasedla Sierra Leone. Vir: www.siol.net

115.900 slovenskih krvodajalcev je v lanskem letu zdravstvu zagotovilo več kot 42.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam po krvi v Sloveniji. Stane Butalin iz Gumberka na Dolenjskem je avgusta kri daroval že 110-ič. Vir: www.rks.si

Petnajstletni Američan Jack Andraka je ustvaril test za zgodnje odkrivanje raka trebušne slinavke, ki je 168-krat hitrejši in tisočkrat cenejši od trenutnega testa, ki velja za zlato pravilo na tem

33

področju. Poleg tega raka odkrije v tako zgodnjem stadiju, da je stopnja preživetja več kot 50-odstotna. Jackov test stane le 3 cente in traja natanko 5 minut. Vir: www.dnevnik.si

V Avstraliji so slepi Dianne Ashworth prejšnji mesec uspešno vsadili prvi bionični prototip očesa. Avstralski kirurgi so kot prvi na svetu vsadili prototip vsadka za Diannino mrežnico in napeljali še drobceno žico iz njenega očesa do priključka za njenim ušesom. Po letih življenja v temi zaradi pigmentne retinopatije je Ashworthova začela zaznavati oblike in svetlobo. »Kar naenkrat sem zaznala nekakšen blisk. Bilo je neverjetno,« je dejala Dianne Ashworth. Njeni dolgo neuporabljeni vidni živci so torej v vidni center v njenih možganih pošiljali električne impulze, ki so jih možgani poslušno obdelali, čeprav ženska dejansko ne vidi ničesar. Vir: www.zeitnews.org


34  

NA Š A LE K A R NA 

Otroci in mladostniki

Srbeči izpuščaji pri dojenčkih in otrocih Irena Peteln, dr. med.

Tako starši kot otroci bi se izognili marsikateri neprijetnosti, če bi se naučili hitro prepoznavati bolezni in težave malčkov ter se nanje ustrezno in pravočasno odzvati.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

35


36  

O t r o c i i n m l a dos t nik i  |   Srbe či izpu š ča ji pri d o j enčkih in otrocih

MUPI

M Plenični dermatitis Kaj je plenični dermatitis? Dojenčkova koža je občutljiva, zato jo je treba skrbno varovati pred zunanjimi vplivi. Najbolj obremenjen je predel pod pleničko in prav hitro se zgodi, da koža na tem mestu pordi in se vname. Zakaj nastane in kako ga prepoznamo? Kadar pod plenicami koža ne »diha« dovolj, se prične nabirati vlaga, ki zmehča tanko poroženelo plast kože. Mokra koža je bolj dovzetna za fizične, kemične in encimske procese. Urin in blato delujeta dražeče, prav tako ostanki čistil. Vsi ti dejavniki povzročijo, da koža pod pleničko postane rdeča, vneta in srbeča. Pri milejši obliki pleničnega dermatitisa so spremembe manj izrazite, dojenček joka le ob previjanju in čiščenju, razdražena koža je občutljiva na dotik. Pri resnejši obliki je koža močno pordela, pojavijo se bunčice in mehurčki. Poškodovana koža je bolj dovzetna za okužbe, pogosto lahko izoliramo kvasovko Candido albicans. Ta glivica je tudi sicer prisotna na koži, vendar ni povsem jasno, ali je njeno povečano koncentracijo na prizadeti koži povzročil dermatitis ali je Candida prispevala k nastanku dermatitisa. Preventiva in zdravljenje Najbolje je preprečiti nastanek s pravilno in dosledno nego kože. Tako malčka obvarujemo pred praviloma nenevarno, a neprijetno situacijo. Ko se dojenček pokaka ali polula, ritko in spolovilo nežno očistimo le z mlačno vodo, saj lahko mila povzročijo preobčutljivost. Ostanke mazil in umazanijo lahko odstranimo z blagimi olji ali oljnimi robčki. Vedno pustimo malčka nekaj časa brez plenice, da se koža popolnoma osuši, šele potem mu ohlapno in dovolj zračno

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Čeprav je hudih pleničnih izpuščajev pri malčkih zdaj manj, so tovrstni izpuščaji 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 še 28.8.2012 prav tako pogosti kot pred tridesetimi leti. namestimo novo. Bombažne plenice morajo biti dobro oprane, brez ostankov pralnih sredstev. Sicer naj bo dojenček, kadar je le mogoče, nekaj časa brez plenice. Na čisto in suho kožo nanesemo pripravek za nego kože pod plenico. Najpogostejše učinkovine mazil so dekspantenol, ki kožo pomiri in obnavlja, smukec (talcum), ki nase veže vlago in preprečuje drgnjenje, cinkov oksid, ki deluje protivnetno in suši kožo, bizmutov subgalat, ki deluje blago antiseptično, izvleček kamilice s protivnetnim delovanjem ter ribje olje (oleum jecoris), ki pospešuje celjenje. Priporoča se tudi poparek iz hrastovega lubja za umivanje predela pod pleničko. Deluje protivnetno in zmanjša transpiracijo kože. V primeru hujše oblike pleničnega izpuščaja, gnojenja, mehurčkov ali razjed, je priporočljivo obiskati zdravnika, ki bo prepoznal morebitno sekundarno infekcijo in svetoval, kako najbolje negovati prizadeto kožo. Po potrebi bo predpisal protiglivična ali protivnetna mazila. Atopijski Dermatitis Atopijski ekcem ali atopijski dermatitis je kronično, ponavljajoče se vnetje zgornje plasti kože, ki ga spremlja srbenje. V zadnjih desetletjih je vedno pogostejši, v zahodnem svetu prizadene približno 15 % otrok. Bolezen običajno izbruhne do 5. leta starosti, v odrasli dobi se pogosto pojavlja v blažjih oblikah ali celo povsem izzveni. Ekcem se najpogosteje pojavi med 2. in 5. mesecem starosti, v prvih dveh letih življenja so prizadeta predvsem lica, čelo in

15:34:28


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

37

T

udi v primeru pleničnega izpuščaja velja: Bolje preprečiti kot zdraviti. Malčkovo kožo negujmo pravilno in dosledno: dobro jo očistimo z vodo (brez mila), nato vedno pustimo malčka nekaj časa brez plenice, da se koža popolnoma osuši, in šele nato namestimo čisto plenico

lasišče. Koža je rdeča, vlažna, pojavijo se majhne hrapave bunčice. Žarišča močno srbijo, posledica praskanja so okužbe in vlažna vnetja, obložena s krastami. Kasneje v otroštvu se kožne spremembe pojavijo največkrat na udih, predvsem v pregibih velikih sklepov ter po vratu. Vnetje ni več tako izrazito, prevladujejo suha, srbeča žarišča, koža je lahko zadebeljena z grobimi kožnimi gubami. Večina bolnikov ima vse življenje suho in občutljivo kožo. Zakaj tudi moj otrok? Atopijski dermatitis je nenalezljiva bolezen, ki je posledica medsebojnega vpliva več dejavnikov, predvsem dednosti in okolja. Tako je bolezen pogostejša v razvitem svetu, predvsem v mestih. Tudi otroci priseljencev iz nerazvitih držav so v razvitem svetu pogosteje razvili atopijski dermatitis kot njihovi vrstniki v matični državi. Večji delež obolelih otrok je iz majhnih, premožnejših družin. Po drugi strani se pogosteje pojavlja pri osebah, kjer so v družini druge atopijske bolezni: astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči.

Ne le, da se imunski sistem spremenjeno odzove na okolico (z alergijsko reakcijo), tudi koža obolelih je spremenjena. Izguba vode skozi kožo je večja. Znižan je prag srbenja, tako da že stik kože z volno lahko povzroči srbež. Prav tako je slabša kožna pregrada in hitreje pride do infekcij kakor tudi do prodora alergenov skozi kožo. Slabša barierna funkcija je med drugim posledica pomanjkanja lipidov (npr. linolenske kisline) in napačnega delovanja imunskih celic kože. Kaj poslabša atopijski dermatitis? Pomembno je, da odkrijemo dejavnike, ki poslabšajo stanje kože, in tako zmanjšamo število zagonov. Pri dojenčkih in majhnih otrocih igrajo vlogo predvsem alimentarni alergeni (hrana, kot so jajca, oreščki, mleko, soja), pri starejših stopijo v ospredje zračni alergeni. Dermatitis se tako lahko sezonsko poslabša (npr. pri alergiji na cvetni prah) ali pa je stanje skozi vse leto podobno oziroma je nekoliko slabše v zimskih mesecih (npr. pri alergiji na hišno pršico). Prav tako lahko


Oglasno sporočilo

38  

O t r o c i i n m l a dos t nik i  |   Srbe či izpu š ča ji pri d o j enčkih in otrocih

Pozorno spremljajmo telesno temperaturo otroka Izpuščaji so lahko tudi značilen simptom številnih nalezljivih otroških bolezni, ki pa jih navadno spremlja povišana telesna temperatura. Ta dva simptoma sta denimo značilna za norice, škrlatinko in šesto bolezen. Zato v vsakem primeru, ko so izpuščaji posejani tudi drugje po telesu, ne samo na ritki in pregibu nogic, otroku tudi izmerimo telesno temperaturo. Ob nakupu opreme za dojenčka ne pozabimo na nakup kakovostnega termometra, s katerim bomo lahko hitro, neboleče in zanesljivo izmerili temperaturo. Ko se bomo namreč z zdravnikom ali sestro pri pediatru posvetovali o zdravstvenem stanju otroka, nas bosta najprej povprašala o videzu in lokaciji izpuščajev ter o gibanju telesne temperature. HARTMANN Thermoval® duo scan

negativno vpliva čustveni stres, pretirano umivanje kože, znojenje, nošenje oblačil iz volne ali grobih vlaken (zaradi iritacije kože) ter okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. Najpomembnejša je vsakodnevna nega Ko je bolezen v akutni fazi, starši in otroci praviloma zelo skrbno negujejo kožo, ko pa se stanje umiri, njihova volja popusti. Pri atopijskem dermatitisu pa je ključna prav redna in vsakodnevna nega v obliki oljnih kopeli ter negovalnih mazil. Tako se vzpostavi kožna pregrada, zmanjša število infekcij in ublaži srbečica. Negovalna mazila lahko vsebujejo dodatke, kot so urea, ki nase veže vlago (ni primerna za uporabo na ranjeni koži), rastlinska olja, izvleček kamilic ali srebrov prah, ki deluje antiseptično in protivnetno. Negovalno mazilo nanesemo vsaj enkrat dnevno, obvezno tudi po tuširanju, ko je koža še vlažna. Pri akutnem zagonu ekcema bo zdravnik svetoval obkladke s fiziološko raztopino ter predpisal lokalna kortikosteroidna, ob infekciji pa antibiotična mazila. Ko se zagon umiri, so na voljo

imunomodulatorji, kot sta takrolimus in pimekrolimus, ki zmanjšujejo pogostost izbruhov. Srbež zmanjšamo z antihistaminiki v obliki tablet ali sirupa. V poštev pride klimatsko zdravljenje, fototerapija, pri najtežjih oblikah bolezni so na voljo tudi sistemski imunosupresivi. Ob dokazanem vzroku alergije se moramo določenemu alergenu čim bolj izogibati. Izogibati se je treba tudi dražečim milom in mehčalcem, kajenju v stanovanju, ne pretiravajmo z umivanjem. Tudi pri poklicni izbiri mladih bolnikov je potrebna pazljivost, manj primerni so npr. poklici s pogostim umivanjem in razkuževanjem rok. Atopijski dermatitis je kronična bolezen, a z doslednim upoštevanjem nasvetov zdravnika, uporabo predpisanih zdravil ter redno nego lahko bistveno vplivamo na njen potek in s tem izboljšamo kakovost življenja. Zimski dermatitis - pordela in suha koža Zimski dermatitis prizadene otroke in odrasle s suho in občutljivo kožo v


39

septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

MUPI

M zimskih mesecih, ko je v ogrevanih prostorih zrak izredno suh. Posebno so k izsušeni koži nagnjeni atopiki. Po izteznih delih okončin, pri otrocih dostikrat tudi na licih, se pojavijo blago pordela in luščeča žarišča z razpokano kožo. Srbenje je blago, spremembe lahko pečejo. Kožo zaščitimo z ustreznimi negovalnimi mazili, ki jih nanesemo vsaj enkrat dnevno ter obvezno po tuširanju. Izbirajmo mazila z višjim odstotkom maščob, ki okrepijo zaščitno vlogo kože in preprečujejo izgubljanje vlage, ter z dodatki naravnih vlažilcev, kot npr. urea, ki zadržujejo vodo v povrhnjici.

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

Plenični izpuščaj je lahko vzrok za bakterijsko ali Mupi glivično okužbo. 120827 zanimivosti NL SLO_v03.indd

2

na

k

28.8.2012 15:34:28

Kombinacija mraza, vetra, sonca in suhih ogrevanih prostorov predstavlja stres za našo kožo. Z ustrezno nego in zaščito bomo mi in naši otroci lahko brezskrbno uživali v zimskih radostih. Seveda obstajajo poleg opisanih še številne druge bolezni s pordelimi srbečimi žarišči kot npr. seboroični dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, garje in psoriaza, a o tem kdaj drugič. ¶

Nega, ki diha Vsi vemo, da koæa mora dihati. In ritka vašega dojenËka ni izjema. Bepanthen® mazilo ustvari zdravilno prozorno plast, ki pusti koæi dihati, jo neæno šËiti in ji pomaga pri naravnem obnavljanju.

Bayer d.o.o., BravniËarjeva 13, Ljubljana

Bepanthen® mazilo odlikujejo: Dvojno delovanje: zašËita in zdravljenje Dokazana varnost: ne vsebuje barvil, dišav in konzervansov; koæa diha Dvojna uporaba: za dojenËkovo ritko in za nego bradavic dojeËih mater

www.bepanthen.si Mazilo Bepanthen® se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Pred uporabo natanËno preberite navodilo! O tveganju in neæelenih uËinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


40  

NA Š A LE K A R NA 

Medicinsko zrcalo

Zdravljenje po ledvični odpovedi – omejene možnosti Mojca Lorenčič, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije

Četrtina bolnikov s končno ledvično odpovedjo v Evropi meni, da ni sodelovala pri odločitvah o načinu njihovega zdravljenja. Nadalje, eden od petih pacientov meni, da ni dovolj informiran o svoji bolezni ali o vseh načinih nadomestnega zdravljenja, ki so na voljo pri končni ledvični odpovedi. To sta le dva od zaskrbljujočih podatkov, ki jih je razkrila raziskava Neenakosti pri zdravljenju ledvičnih bolnikov v Evropi, ki so jo izvedli pri Evropskem združenju organizacij ledvičnih bolnikov ceapir. Slovenski pacienti sicer izražajo ugodnejše stanje od povprečja v Evropi, a je možnosti za izboljšanje tudi v Sloveniji veliko.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

41


42  

Me d i c i n sk o z r c alo  |   Zd ra vlje nje po le d vični o dpovedi – om ej ene m ožnosti

G

re za največjo raziskavo o pogledu ledvičnih bolnikov, ki so jo doslej izvedli v Evropi, saj vključuje mnenja skoraj 4000 bolnikov s končno ledvično odpovedjo. Z njo so želeli dobiti odgovore na nekatera pomembna vprašanja, povezana z zdravljenjem pacientov s končno ledvično odpovedjo: Ω Ali lahko ti izbirajo, na kakšen način se bodo zdravili? (Ali bo to presaditev ledvice, hemodializa ali peritonealna dializa? Bodo hemodializo izvajali v dializnem centru, ki deluje v okviru javnega zdravstva, v zasebnem centru ali pa jo bodo izvajali doma? Bodo peritonealno dializo izvajali čez dan ali ponoči?) Ω Ali so jim vse te možnosti sploh predstavljene? Ω Ali so dovolj informirani, da se lahko kvalificirano odločijo med različnimi možnostmi? Ω Ali lahko izrazijo pritožbo oziroma pomisleke v zvezi z zdravljenjem? Ω Ali imajo dostop do vse oskrbe, ki jo potrebujejo?

Raziskava je pokazala, da so med državami velike razlike in neenakosti pri tem, kako informirani in vpleteni so bolniki v proces svojega zdravljenja. Informiranje ledvičnih bolnikov in njihovo sodelovanje pri odločitvah, kako se bodo zdravili, je njihova pravica. »Začetek zdravljenja končne ledvične odpovedi je točka, ki ima izjemen vpliv na nadaljnje bolnikovo življenje. Zato je treba pospešiti prizadevanja, da bolniki dobijo nepristranske informacije o možnostih, ki so jim na voljo; to bo tudi izboljšalo njihovo zadovoljstvo z zdravljenjem in rezultate zdravljenja,« izpostavlja Mark Murphy, podpredsednik ceapir. Slovenskim bolnikom ni omogočen eden od načinov nadomestnega zdravljenja ledvične odpovedi, to je hemodializa na domu; prav tako se Slovenija uvršča na rep evropskih držav po deležu bolnikov, ki se zdravijo s peritonealno dializo. Imamo tudi eno najkrajših list bolnikov, ki čakajo na presaditev ledvice. Te številke kažejo, da je v Sloveniji preferirani način zdravljenja ledvične odpovedi hemodializa v dializnem centru, izpostavljamo pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. »Pacienti so v raziskavi sicer navedli, da se čutijo dobro informirani o načinih zdravljenja in


43

septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

vpleteni v odločitve o tem, kako se bodo zdravili, a majhno število pacientov, ki si želijo presaditev ledvic – presaditev ledvice pa velja za najboljši način zdravljenja ledvične odpovedi –, in nizko število pacientov, ki se zdravijo s peritonealno dializo, vendarle kažeta, da je mogoče pri informiranju pacientov o načinih zdravljenja ledvične odpovedi in njihovih prednostih ter slabostih še veliko narediti,« opozarja Peter Bekeš, predsednik Zveze. MUPI

nagrajuje vsak nakup!

M

U PI

e!

Največji izzivi Raziskava je izpostavila pet področij, ki jih je treba obravnavati, da bi izboljšali zdravljenje pacientov s kronično ledvično boleznijo.

– za zdrave ju

na

k

Informiranje o ledvični bolezni Četrtina bolnikov, ki so sodelovali v raziskavi, se ni spoV letošnjem letu so do 28.8.2012 mnila, da bi jih pred začetkom zdravljenja z dializo infor120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 konca maja v Sloveniji mirali o ledvični bolezni, skoraj dve tretjini pacientov pa presadili 53 organov mrni bilo deležnih informiranja ali rehabilitacije, ki bi jo potvih darovalcev: 24 ledtrebovali, da bi ledvično odpoved laže vključili v svoje živic, 17 jeter in 12 src. vljenje. Več kot 40 odstotkov pacientov nima zadovoljivega dostopa do dietetika, psihologa in socialnega delavca. Pacientom mora biti zagotovljena popolna in razumljiva informacija o ledvični bolezni. Informiranje o zdravljenju Le približno polovica pacientov se spomni, da so jim posredovali informacije o alternativnih načinih zdravljenja, ko so bili že na dializi. Če so te informacije prejeli, so bili zadovoljni z informacijami o presaditvi ledvice in hemodializi v dializnih centrih v bolnišnicah, veliko manj pa so bili zadovoljni z informacijami o peritonealni dializi, hemodializi doma in hemodializi v nebolnišničnih dializnih centrih. Pacienti morajo biti jasno, razumljivo in nepristransko informirani o vseh načinih nadomestnega zdravljenja ledvične odpovedi. Ker so poglavitni vir informacij za bolnike zdravniki in medicinske sestre, je nujno, da so zdravstveni delavci ustrezno poučeni o tem, kako bolnikom posredovati te informacije.

15:34:28


44  

Me d i c i n sk o z r c alo  |   Zd ra vlje nje po le d vični o dpovedi – om ej ene m ožnosti

Sodelovanje bolnikov Eden od štirih pacientov ni imel občutka, da bi bil vpleten v proces odločanja o svojem zdravljenju. Več kot polovica jih je navedla, da so lahko izbrali način nadomestnega zdravljenja, skoraj 30 odstotkov pa jih je navedlo, da niso imeli izbire. Pacienti morajo biti informirani tako o svojih pravicah kot tudi o odgovornosti, da sodelujejo pri sprejemanju odločitev o svojem zdravljenju. Zdravstveni delavci pa morajo sprejeti dobro informiranega pacienta kot partnerja pri oblikovanju odločitev o zdravljenju in kot tistega, ki upravlja oskrbo svoje bolezni (menedžerja svoje bolezni). Enak dostop Dostop do različnih načinov zdravljenja se v Evropi zelo razlikuje. Tako je na primer rehabilitacije ali edukacije deležno le 15 odstotkov pacientov v Nemčiji, za razliko od treh četrtin pacientov na Finskem. Stroški zdravstvene oskrbe bremenijo enega od desetih pacientov v Avstriji in skoraj tretjino pacientov v Litvi. Vse države morajo doseči sprejete standarde kakovosti nadomestnega zdravljenja in obenem poskrbeti, da bo ta oskrba pacientom dosegljiva, tudi v finančnem smislu. Zgodnja diagnostika Eden od štirih pacientov je začel z dializo v obdobju treh mesecev po tem, ko so mu diagnosticirali kronično ledvično bolezen. Tako kratko obdobje pacientom ne omogoča, da bi se prilagodili na spremenjen način življenja ali da bi se lahko resnično informirano in premišljeno odločili o načinu zdravljenja. Za izboljšanje oskrbe ledvičnih bolnikov je nujno, da kronično ledvično bolezen diagnosticirajo v zgodnjih fazah razvoja bolezni.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

45

e!

Stanje v Sloveniji Več kot polovica slovenskih pacientov, ki so sodelovali v anketi, je navedla, da niso bili deležni edukacije ali rehabilitacije, ki bi jim pomagala, da bi po ledvični odpovedi lažje shajali v vsakdanjem življenju. Tako pomoč jih je dobila le dobra tretjina. Ta delež je enak evropskemu povprečju. V glavnem so zadovoljni z informacijami, ki so jih dobili o hemodializi v dializnih centrih, presaditvi ledvic in peritonealni dializi. Veliko manj pa so zadovoljni z informacijami, ki so jih dobili o možnosti hemodialize v nebolnišničnih dializnih centrih in doma. 55 odstotkov se jih je čutilo zelo vpletene v proces odločanja o svojem zdravljenju; 13 odstotkov pa jih je navedlo, da v procesu odločanja niso sodelovali. To je boljši rezultat kot v evropskem povprečju. Da so jim predstavili alternativne možnosti zdravljenja ledvične odpovedi oziroma možnosti zamenjave načina zdravljenja, je potrdilo več kot tri četrtine anketiranih. Tri četrtine jih je tudi navedlo, da so lahko izbrali, s katero metodo se bodo zdravili, le dva odstotka o tem nista bila prepričana. To je najboljši rezultat v Evropi. Slovenski bolniki so tudi bolje kot bolniki v evropskem povprečju vrednotili informacije, ki so jih o ledvičMUPI nagrajuje ni bolezni dobili od zdravstvenih delavcev in organizavsak nakup! cij bolnikov. Manj koristne so se jim zdele informacije, ki M jih najdejo na spletu in socialnih omrežjih. To kaže, da so k U PI na – za zdrave ju zdravstveni delavci še vedno glavni vir informacij za slovenske paciente. 65 odstotkov anketiranih je bilo zelo zadovoljnih z V Sloveniji s končno 28.8.2012 oskrbo ledvične bolezni, 32 odstotkov pa delno zadovolj120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 ledvično odpovedjo živi nih. To je približno enak rezultat kot v evropskem pov2027 bolnikov; 1371 se prečju. jih zdravi s hemodializo, Kar eden od štirih anketiranih je videl stroške kot po54 s peritonealno dializo, membno oviro do boljšega zdravljenja. To je veliko slabše 602 pa imata presajeno od evropskega povprečja, kjer le 16 odstotkov pacientov ledvico. ocenjuje, da stroški, ki jih imajo pri zdravljenju, negativno vplivajo na njihovo zdravstveno oskrbo. ¶

15:34:28


46  

NA Š A LE K A R NA 

Moški kotiček


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

47

Zaradi sramu po tablete na splet prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog, Splošna bolnišnica Celje

Rezultati ene od novejših raziskav o spolnem vedenju, ki jo je za Eli Lilly izvedla agencija Skim Healthcare, so pokazali, da imamo Slovenci kar pogosto spolne odnose. V raziskavi je sodelovalo nekaj več kot tisoč Slovenk in Slovencev, ki so v razmerju. Skoraj polovica od njih ima spolne odnose vsaj dvakrat na teden. Spolno aktivni pa so tudi starejši od 60 let, saj imajo v povprečju spolne odnose enkrat na teden. V nasprotju s splošnim prepričanjem se torej spolnost v tej starosti ne konča.


48  

Mo šk i k o ti č e k   |   Za ra d i s ra mu po t a ble t e na s plet

R

aziskava o spolnem vedenju je pokazala, da Slovenke in Slovence nekoliko bolj kot sodelujoče v raziskavi iz večine drugih držav obremenjuje občutek sramu, ko gre za pogovor o spolnih zdravstvenih težavah z zdravnikom, pa tudi s partnerko.

S

labše pa smo se odrezali, ko pride do težav in je treba poiskati pomoč. Slovenke in Slovence nekoliko bolj kot sodelujoče v raziskavi iz večine drugih držav obremenjuje občutek sramu, ko gre za pogovor o spolnih zdravstvenih težavah z zdravnikom, pa tudi s partnerko.

e!

že uporabili tablete za zdravljenje motnje erekcije, je te kupilo preko spleta. Kot razlog za to jih je kar tri četrtine navedlo občutek sramu v lekarni. To je problem, saj so zdravila za zdravljenje motnje erekcije na voljo le na recept, takšna zdravila pa lahko dobimo le v lekarnah. Lekarne namreč zdravil na recept ne smejo prodajati preko spleta. Nakup takšnih zdravil preko spleta Še večja ovira je občutek sramu pri na- je zato zelo tvegano početje, saj nikoli ne kupu tablet, ki so namenjene zdravljenju vemo, kaj so nam v resnici prodali. Lahko motnje erekcije. Pe- MUPI so navadni bombončki v obliki tablet, lahvsak tina od vprašanih nagrajuje ko je v njih premalo ali preveč učinkovine nakup! Slovencev, ki so ali pa so v njih celo kakšne strupene snovi. M k Zato ne kupujte zdravil preko spleta, saj je U PI na – za zdrave ju velika verjetnost, da boste kupili neučinkovite ali celo zdravju škodljive ponaredke. Je Erekcija prinaša zelo pomembne informacije pa splet lahko koristen vir informacij, veno spolnem120827 zdravju in splošni fizični kondiciji. dar morate biti pri tem pozorni, kdo je te Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012 15:34:28 informacije pripravil.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

49

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

obeh na reševanje teh težav, ki so skupne. Motnja erekcije ni le problem moškega, je težava obeh partnerjev, saj vpliva na njuno spolno življenje in odnos.

Če se moški zjutraj ne zbuja s penisom v erektivnem stanju, to lahko pomeni, da 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012 15:34:28 je raven njegovega testosterona nizka in »Boli me glava« ni med najpogostejšimi da ima v telesu preveč ženskega hormona izgovori estrogena. Rezultati raziskave so me malo presenetili v tem, da glavobol ni najpogostejši Na repu po uporabi tablet za zdravljenje izgovor, ki ga ženske ali moški uporabljamotnje erekcije jo v izogib spolnim odnosom. Dobra poloSicer je ta raziskava še pokazala, da smo vica Slovenk in skoraj tretjina Slovencev v v Sloveniji bolj pri repu držav, ko gre za raziskavi je priznala, da zaradi zdravstveuporabo zdravil za zdravljenje motnje erek- nih težav uporabljajo izgovore, da bi se cije. V Sloveniji se zaradi motnje erekci- izo­gnili spolnim odnosom. Pri obeh je najje zdravi za polovico manj moških, kot je pogostejši izgovor utrujenost (79 %), bolj povprečje med sodelujočimi iz vseh 14 dr- pogost izgovor od glavobola (11 %) so na žav, ki so bile vključeno v raziskavo. V pov- primer tudi bolečine v sklepih (13 %). Moprečju je med vsemi sodelujočimi v raziska- ški pogosteje sumijo, da partnerke uporavi tablete za zdravljenje motnje erekcije že bljajo izgovore, vendar pri tem ne posumiuporabilo 16 % moških, za Slovenijo pa ta jo, da bi v ozadju lahko bile zdravstvene odstotek znaša le 8 %. Nižji odstotek ima le težave. Ženske pa bolj verjetno posumijo, še Portugalska s 5 %. Najvišji odstotek moških, ki so že kdaj vzeli zdravilo za zdravlje- Forum ED – erekcijske motnje Težave pri ohranjanju erekcije lahko donje motnje erekcije, je v zda (29 %), sledita bro načnejo moški ego, ob tem močno Kanada (20 %) in Mehika (prav tako 20 %). Ti odstotki nekako sovpadajo tudi z od- vplivajo na njegovo in sčasoma tudi na govori o tem, ali so se sodelujoči v raziska- njeno samozavest. Kateri so možni razlogi, ki moškemu nenadoma onemogočijo doseči in zadržati želeno stovi o težavah v spolnosti že kdaj pogovorili z zdravnikom. V Sloveniji se je z zdravni- pnjo erekcije? So nastale težave že pošteno načele vajikom o tem pogovorilo le 13 % anketiran- no razmerje in ne vesta več, kako se znova zbližati? Vam je neprijetno o težavah, ki jih imate vi ali vaš partner, gocev, hkrati pa jih je le 15 % priznalo, da jim je preveč nerodno, da bi se o tem pogovori- voriti z drugimi in se tako vedno bolj prepuščate trpljenju v samoti? Spregovoriti o težavah, ki se pojavijo v inli. V zda, Kanadi in Mehiki se je o spolnih timnem odnosu med partnerjema, ni preprosto. Forum težavah z zdravnikom že pogovorilo okrog 30 do 35 % anketirancev. Približno 40 % Če- ED – želiva si spolnosti je virtualna posvetovalnica, kjer lahko anonimno z drugimi obiskovalci foruma delite vprahov pa je v raziskavi priznalo, da jih je o šanja in dileme, svoje izkušnje in ne nazadnje povprašate težavah v spolnosti preveč sram govoriti z za nasvet ali mnenje. Na tem forumu so objavljene štezdravnikom. Praktično v vseh državah pa anketiranci pravijo, da težave v spolnem ži- vilne izkušnje in mnenja oseb, ki so se nekoč spopadale vljenju oziroma konkretno motnja erekci- z istimi težavami, s katerimi se po spletu okoliščin danes ukvarjate tudi vi, in kjer lahko med drugim preberete, kaj je lahko obremeni odnos med partnerjema. je njim pomagalo na poti k iskanju primerne rešitve za To kaže na potrebo po odkritem pogovoru nastale težave. med partnerjema in pa tudi pripravljenost


50  

Mo šk i k o ti č e k   |   Za ra d i s ra mu po t a ble t e na s plet

K

o moški vidijo, da obstaja rešitev za njihove težave z erekcijo, lažje zberejo pogum in o tem spregovorijo tudi z zdravnikom.

da so v ozadju izgovorov ali zdravstvene težave ali pa varanje. Čeprav raziskava kaže, da Slovenci nismo ravno med najbolj odprtimi za pogovor o spolnosti in precej pogosto uporabljamo izgovore, pa opažam, da se ta zadrega iz leto v leto počasi vendarle zmanjšuje. Več, kot se tudi v medijih govori in piše o tem, večja je spodbuda moškim, parom, da tudi sami spregovorijo in poiščejo pomoč. S tem, ko moški vidijo, da obstaja rešitev za njihove težave, lažje zberejo pogum in o tem spregovorijo tudi z zdravnikom. Urologi se s to temo srečujemo dnevno. Pomembno pa je, da se o spolnih motnjah izobražuje tudi zdravnike, da jim ni nerodno z bolniki odpirati teh tem. Zdrava spolnost je spontana Ljudje spolnosti ne načrtujemo, kar potrjujejo tudi odgovori tako rekoč vseh, ki so sodelovali v omenjeni raziskavi. Devet od desetih vprašanih pravi, da je spolnost

zanje spontana aktivnost, ki je ne načrtujejo vnaprej. Velika večina Slovenk in Slovencev, ki so sodelovali v raziskavi, ima redne spolne odnose, in sicer v povprečju enkrat ali dvakrat tedensko. Ti odnosi so spontani, zato bi lahko rekli, da to kaže tudi na dobre partnerske odnose. Pravzaprav se načrtovanje spolnih odnosov večinoma uporablja pri zdravljenju težav, na primer kot del psihoseksualne terapije, pa tudi pri zdravljenju motnje erekcije so bile najprej na voljo le tablete, ki se uporabljajo »po potrebi«. Te mora moški vzeti pol ure do eno uro pred spolnim odnosom, kar je torej terjalo načrtovanje. Danes pa obstajajo tudi takšne možnosti zdravljenja, ki parom ponovno omogočijo spontano spolnost. Po raziskavi sodeč torej spolnost Slovencem veliko pomeni. Rekel bi, da spolnost pri nas ni več tabu tema, več poguma pa rabimo pri pogovoru in reševanju zdravstvenih težav v spolnosti. Nekako smo navajeni, da poskušamo takšne težave reševati


51

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Večina moških, kar 95 odstotkov, ima penis dolg med 120827 12 inMupi 18zanimivosti centimetri. NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012

15:34:28

sami, po možnosti na skrivaj, zato je internet tako privlačen. Vendar naj vas ta priročnost in anonimnost spleta ne zavede, da bi si sami odrejali terapijo za zdravljenje motnje erekcije. Tablete za zdravljenje motnje erekcije so z namenom na voljo le na recept, saj je najprej potreben pregled pri zdravniku, ki bo ocenil, ali je morda motnja erekcije posledica kakšne druge bolezni, ki bi jo tudi morali zdraviti. Tu lahko gre na primer za sladkorno bolezen, povišan krvni tlak ali druge srčno-žilne bolezni. Kot sem že zapisal, je raziskava potrdila, da se tudi spolno življenje Slovencev po 60. letu ne konča in ostajajo spolno aktivni. V družbi starejših je zdravje pogosta tema debate – kakšen je pritisk, vrednost sladkorja v krvi ali pa pri moških tudi vrednost psa. Le redko kateri gospod pa se verjetno »pohvali«, da ima težave z erekcijo ali da za rešitev teh težav jemlje tablete. Upam, da bo ta raziskava opogumila še kakšnega Slovenca in Slovenko, da o svojih zdravstvenih težavah v spolnem življenju spregovori z zdravnikom, pa tudi s svojim partnerjem. Nobene potrebe ni, da bi se sramovali težav v spolnosti. Raje jih zaupajte partnerju in poiščite pomoč pri zdravniku. ¶

2000 razlogov za ... Izbrala sem paket Povezani 2000, ki vključuje 500 minut pogovorov v omrežju Mobitel in 500 minut v ostala slovenska omrežja, kar mi omogoča dovolj pogovorov, da uskladim vse obveznosti. Poleg tega vključuje kar 500 SMS-/MMS-ov in 500 MB prenosa podatkov, tako da lahko vsak mesec sproščeno esemesam in brskam po internetu.

C

M

Y

Plačujem z Moneto

CM

S svojim mobilnikom plačujem taksi, živila in oblačila, avtobus, gorivo ali kupim kaj prek spleta. Ker imamo v podjetju storitev Ločeni račun, lahko s službenim mobilnikom plačujem tudi zasebne nakupe. Znesek vseh nakupov poravnam naslednji mesec z računom za storitve Mobitel. www.moneta.si

MY

CY

CMY

K

Internet vedno in povsod

Ker internet uporabljam le občasno, sem izbrala novi paket Instant Internet piko za le 5 EUR na mesec. Paket vključuje 100 MB prenosa podatkov, kar je ravno prav, da lahko preverim aktualne novice, vremensko napoved in kaj so na FB-ju objavile moje prijateljice. Pa še priključne takse mi ni bilo treba plačati.

Vozim varno

Varnost v prometu je zelo pomembna, zato med vožnjo ne uporabljam mobilnega telefona. Vključeno imam storitev Telefonski predal, da mi kličoči lahko sporočilo pusti v predalu. Kadar pričakujem nujen klic, pa avto varno ustavim in opravim pogovor. Ker je mož vsak dan veliko v avtu, ima napravo za prostoročno telefoniranje.

MUPI

nagrajuje vsak nakup!

U PI

SMS Račun

Ko želim preveriti, ali imam poravnane vse obveznosti za mobilne storitve, pošljem le RACUN in svojo davčno številko na 1919, npr.: RACUN 12345678 na 1919. Povsem enostavno in zanesljivo.

e!

M

– za zdrave ju

n

ak

Raziskava dr. Jacobusa kaže, da imajo med vsemi skupinami kiSLO_v03.indd jih je zdravnik 120827 Mupimoških, zanimivosti NL 2 28.8.2012 preučeval, najdaljše penise Sudanci.

15:34:28

Za več informacij o storitvah Mobitel obiščite Telekomov center, www.mobitel.si ali pokličite brezplačni številki 041 700 700 (za Mobitelove uporabnike) ali 080 8000.

Telekom Slovenije, d. d., 1546 Ljubljana

septem ber 2012  |  www.našalekarna.si


52  

NA Š A LE K A R NA 

Znanje za zdravje

Kako daleč vas bodo nesle noge?

Gibanje večina izmed nas doživlja kot nekaj samoumevnega. Vsako jutro vstanemo iz postelje, odhitimo po opravkih, popoldne se odpravimo ven na sprehod … Brez težav, ali pač? Lahko se zgodi, da po dolgem sprehodu, športni vadbi ali delu v naravi čutimo bolečino v predelu sklepov in mišic. In šele takrat se zavemo, kako pomembni so zdravi in gibljivi sklepi. Pomagamo si lahko na različne načine, v osnovi pa je v veliko pomoč, če pravilno izberemo izdelek, ki nam bo pomagal pospešiti prekrvavitev, pregnati občutek utrujenih in težkih nog ter nam bo povrnil občutek ugodja.

Oglasno sporočilo

Nekaj naših predlogov iz linije izdelkov Encian: Vražji krempelj: Naravna alternativa, ki neguje kožo v predelih sklepov in mišic. Svoje ime je dobil po rastlini vražji krempelj (Harpagophytum procumbens), ki izvira iz Afrike. Tamkajšnja plemena so ga uporabljala za zdravljenje krčev, prebavnih težav in bolečin, ki so posledica revme in migrene. Danes je korenina vražjega kremplja znana po svoji hranljivi podpori mišic in sklepov. Posebno koristna je pri blaženju vnetij, težav z mišicami in sklepi, ki so dandanes pogoste pri mlajši in starejši populaciji. Uporaba se priporoča vsem, ki imajo težave s sklepi

ali občutijo njihovo otrdelost, predvsem v predelu rok, kolen in hrbtenice. Večmesečna uporaba vražjega kremplja med drugim zmanjša bolečino, kar lahko pomeni zopet normalno gibanje. Bolečine v mišicah in sklepih so pogoste tudi pri športnikih, saj fizična aktivnost in večji napori utrudijo telo, predvsem mišice, in dodatno obremenijo sklepe. Vražji krempelj blagodejno vpliva v predelih pregibnosti sklepov in poskrbi, da je vaše gibanje lahkotno. Prav tako pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah in je kot masažni gel prijeten za utrujene noge. Konjski balzam: Tradicionalni rastlinski balzam za nego in masažo kože v predelih sklepov in mišic. Balzam je primeren za masažo nog v predelih mišic. Daje občutek ugodja, hladi in osvežuje. Odlično mazilo za utrujene noge po fizični aktivnosti. Vsebuje izvleček divjega kostanja, arniko, mentol, meto in kafro. Arnika se uporablja za obkladke pri mišičnih ter sklepnih bolečinah. V ljudski medicini so jo začeli uporabljati šele v 16. stoletju, danes pa je med najbolj priljubljenimi in znanimi zdravilnimi rastlinami. Divji kostanj pomaga pri venskem popuščanju in lajša športne poškodbe. Njegove blagodejne učinke so poznale že naše babice. Učinkovina iz divjega kostanja se imenuje escin in krepi tonus venskih sten, zmanjša se otekanje žil ter pospeši krvni obtok. Kafra je voskasta aromatična snov, ki se pridobiva iz drevesa kafrovca (Cinnamomum camphora). Deluje kot rahel lokalni anestetik in antibiotik.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

53

Mentol sprva hladi, nato ogreje kožo, kar je dobrodošlo pri mišično-skeletnih bolečinah. Da nas bodo naše noge še leta nosile naokrog, pa moramo pozornost posvetiti tudi venam, ki so izredno pomembne za pravilno delovanje telesa. Če opazimo, da so naše noge utrujene, težke in boleče, je treba ukrepati, saj so to lahko znaki venskega popuščanja.

Izvleček divjega kostanja Mazila z izvlečkom divjega kostanja lajšajo podplutbe, otekline ter občutek težkih in utrujenih nog kot posledico zastoja krvi v venah nog. Olje semen grozdnih pešk se pogosto uporablja pri težavah z venami, motnjah v krvnem obtoku in obolenjih žil, saj krepi stene ožilja in ven ter zmanjšuje razširjeVeneforte: nost kapilar. Odlična kombinacija naravnih sestavin za Olje lista rožmarina lajša mišično in nego kože v predelih ven. Pospešuje prekrva- sklepno revmo, pomaga pri revmatizmu in slavitev kože, poživlja utrujene noge in daje ugo- bi prekrvavitvi. den občutek. Veneforte gel vsebuje izvleček divjega kostanja, olje semen grozdnih pešk in Ne jemljite svojih nog za samoumevne, ker olje lista rožmarina. se vam lahko zgodi, da vas tudi one ne bodo BITAX_encian_oglas_175x126_zeleno.pdf 1 31.8.12 12:41 prenašale ne glede na vse. ¶

Lahkih nog naokrog!

Za masažo nog v predelih mišic. Na voljo tudi v večjem pakiranju 700 ml.

Za nego kože v predelih ven.

Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

www.bitax.si, tel.: 01 544 38 33

Za nego kože v predelih sklepov in mišic ter za utrujene noge.


54  

NA Š A LE K A R NA 

Portret farmacevta Fotografija Gregor Grunt

»Velikokrat je sreča tako blizu nas, da moramo daleč odpotovati, da se tega zavemo.«

Ana Banovič, mag. farm. Goriška lekarna, Lekarna Dornberk


56  

NA Š A LE K A R NA 

Koža razkriva

Glivične okužbe stopal so zelo trdovratne Eva Cafuta Hlušička, mag. farm., Lekarna Toplek, Ptuj

Glivične okužbe stopal so zelo pogosta neprijetnost, s katero se lahko srečujemo pravzaprav tekom celega leta. Njihova dodatna slabost je – poleg neugodnih simptomov – tudi ta, da jih le s težavo odpravimo. Infekcije s kožnimi glivami so namreč trdovratne in ne vedno z lokalnimi sredstvi ozdravljive težave.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

57


58  

K o ž a r a z k r i va   |   Glivične oku žbe s t o pa l s o ze lo trdovratne

Č

e vas stopala močno srbijo, če je koža na njih rdeča, če se pojavijo izpuščaji in se vam koža prične luščiti - ne oklevajte, takoj poiščite strokovno pomoč. Glivice na nogah so namreč zelo trdovratne.

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Na obeh stopalih je 28.8.2012 približno 250.000 znojnih žlez, ki lahko vsak dan izločijo celo do 2,3 decilitra znoja.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

Simbioza med nami in kožnimi mikroorganizmi Glive ( fungi) so živa bitja. Pravzaprav so celotno kraljestvo med živimi bitji. Kožne glive so s prostim očesom nevidni organizmi, ki so del normalne kožne flore in pri zdravih ljudeh ne povzročajo težav. Do težav pride, ko se glive prekomerno razrastejo; to se pa pogosto zgodi ob sočasnem jemanju antibiotikov ali pa pri osebah, ki imajo oslabljen imunski sistem. Ne glede na to, kako pogosto se umivamo, je koža našega telesa venomer poseljena z raznimi bakterijami in glivicami. Stopala niso pri tem nobena izjema. S temi organizmi, ki jih sicer imenujemo dermatofiti, ljudje pravzaprav ves čas živimo v simbiozi. Bakterije in glive nas ščitijo pred nekaterimi zunanjimi dejavniki (patogenimi mikroorganizmi), ki bi lahko na nezaščiteni, tj. »neposeljeni« koži izzvali izbruh določene bolezni; pomagajo pri razkrajanju kožnih izločkov (so nemalokrat tudi vzrok neprijetnega telesnega vonja), se hranijo z roževino povrhnjice, las, dlak in nohtov; skratka, tvorijo del zaščitnega kožnega sloja. Težava nastane, ko se ravnovesje med kožnimi dermatofiti poruši; pri glivičnih kožnih infekcijah torej v prid kožnih gliv. Te se prekomerno razrastejo in tako je simbioza porušena. Glive na koži začnejo povzročati težave; koža začne srbeti, na njej nastanejo drobne rdečkaste pikice, ki zelo srbijo. S takšno težavo pa se je nujno treba zateči po nasvet k zdravniku ali farmacevtu. Glivične okužbe stopal Kadar govorimo o glivični okužbi stopal, je razlika, ali gre za okužbo kože stopal ali pa za okužbo nohtov. Kožne infekcije se najpogosteje pojavljajo tam, kjer je koža premalo zračena – glivam namreč izjemno ustreza toplo in vlažno okolje. Na stopalih je tako to področje največkrat koža med prsti; pri osebah, ki imajo težave s prekomernim potenjem stopal ali uporabljajo nezračno obutev, pa je k razrasti kožnih gliv nagnjena vsa koža stopal. Okužena koža srbi, pojavljajo se drobni rdeči izpuščaji na mestu sr15:34:28 benja, koža se lahko začne luščiti v plasteh, stopalo pa zraven vseh omenjenih simptomov zaradi okužbe razvije še neprijeten vonj. Pri glivičnih okužbah nohtov (onihomikozah) je razrast gliv navadno posledica okužbe z glivicami iz okolja; le-te


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

59

MUPI

e!

nagrajuje pogosto staknemo na krajih, kjer je veliko vlage in seveda vsak nakup! dosti ljudi, ki potem preko okuženih stopal prenašajo gliM vice tudi na druge. Pogosti kraji za takšne okužbe so kopak U PI na – za zdrave ju lišča, javni tuši, savne, bazeni, okužba pa je seveda mogoča tudi z nošenjem obutve okuženega uporabnika (čevlji na kegljiščih ...). Zelo nagnjeni h glivičnim okužbam stonoga in gleženj28.8.2012 pal so športniki, saj se pri njih zaradi povečane fizične ak-120827 Mupi Človeška zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 sta sestavljena iz 26 tivnosti in seveda zaprte športne obutve stopala potijo bolj kosti, 33 sklepov in več kot sicer, vlažno okolje pa je, kot že omenjeno, raj za razkot sto mišic, tetiv in vezi. rast kožnih gliv. Ne le pri športnikih, povečano tveganje za glivične okužbe stopal obstaja tudi pri starejših ljudeh, sladkornih bolnikih, ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom (rakavi bolniki, bolniki, okuženi z virusom hiv ...) in ljudeh z ortopedskimi nepravilnostmi stopal.

Srbenje Pe

15:34:28

NOVO

koč občutek

Neprijeten vonj Stop glivičnim okužbam stopala! Na voljo v lekarni brez recepta. SI.BCC.05.2012.0018

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


60  

K o ž a r a z k r i va   |   Glivične oku žbe s t o pa l s o ze lo trdovratne

Kako prepoznamo glivično okužbo kože stopala? Sprva je nadloga skoraj nezaznavna: koža se drobno lušči. A ker, kot vsaka okužba, tudi glivična okužba stopal, če je nezdravljena, napreduje v bolj invazivno obliko, se kmalu pojavijo simptomi, ki jih ne moremo spregledati. Močna srbečica, rdečina, izpuščaji in luščenje kože v slojih so zagotovo znaki, ki nas bodo napotili po strokovno pomoč.

G

livične okužbe nohtov se sicer razvijajo počasi, a prepričanje, da bo težava izginila sama od sebe, je napačno. Prej ko bomo začeli z zdravljenjem okužbe, večje so možnosti, da uspešno in hitro odpravimo težavo.

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Človeški podplati 28.8.2012 vsebujejo več znojnih žlez in živčnih končičev na kvadratni centimeter kot katerikoli drug del telesa.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

Kako pa prepoznamo glivično okužbo nohtov? Na nohtni luski se sprva pojavijo drobne bele do rumenkaste pikice, ki spominjajo na mehurčke. Noht se sčasoma obarva rumeno (lahko tudi zelenkasto, modro in celo črno) po večji površini in začne odstopati od nohtne posteljice. Proces je navadno dolgotrajen, vendar je zmotno prepričanje, da bo težava izginila sama od sebe. Nasprotno: v bolj zgodnji fazi, kot bomo začeli z zdravljenjem okužbe, večje so možnosti, da odpravimo težavo z uporabo lokalnih sredstev (in se tako izognemo precej agresivni terapiji s peroralnimi sredstvi). Zdravljenje glivične okužbe stopal in nohtov Na kožne spremembe in spremembe videza nohtov moramo biti kar se da pozorni, saj je od hitrosti zdravljenja okužbe odvisna tudi njegova učinkovitost. Kožne infekcije zdravimo s kremami, geli ali spreji, ki vsebujejo protiglivične učinkovine (antimikotike), kot so klotrimazol, bifonazol, mikonazol ali terbinafin. Svetuje se redna uporaba dvakrat dnevno na okužena področja, razen pri bifonazolu, kjer zadostuje že enkratni dnevni nanos. V vsakem primeru uporabljamo protiglivično sredstvo dlje časa, tudi ko se nam zdi, da je težava že odpravljena. Glivične okužbe so trdovratne in njihovo zdravljenje naj bo dolgotrajno. Le tako se bomo z gotovostjo znebili prekomerno razraščenih gliv in ponovno vzpostavili normalno kožno floro. Nohti so za razliko od kože bolj kompleksni za zdravljenje. Težava je namreč v tem, da okužba nohta navadno sega v njegovo globino – česar pa za lokalno nanešena pro15:34:28 tiglivična sredstva ne moremo trditi. Prav tako je težava zaradi nenadzorovanega širjenja okužbe nohta vzdolžno, proti izrastišču nohta. Širjenje okužbe je treba zajeziti, še preden pride do tja, saj lahko le tako omogočimo, da bo na novo narasli noht zdrav (neokužen). Težava pa mine šele,


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

61

MUPI

e!

nagrajuje ko okuženi del nohta popolnoma izraste in ga nadomesti vsak nakup! na novo zrasli, zdrav noht. M Za zdravljenje glivične okužbe nohtov so v lekarnah k U PI na – za zdrave ju na voljo pisala ali laki za nohte, ki s svojo formulacijo zagotavljajo dostop antiseptičnih učinkovin globlje v nohte, hkrati pa preprečujejo širjenje okužbe na zdrave dele nohŽenske imajo v povprečju28.8.2012 ta, kar je nujen pogoj za popolno odpravo okužbe. 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 štirikrat več težav z nogami kot moški, Vztrajnost je ključ do uspeha večinoma zaradi Seveda kot pri vsaki stvari tudi pri glivičnih okužbah neprimerne obutve. velja nasvet, da je preventiva boljša od kurative. Vendar je tudi takšna neprijetnost včasih neizbežna, a k sreči ozdravljiva. Prej kot bomo ukrepali proti razraščenim glivicam, večje so naše možnosti za uspeh. Pomembno je, da terapijo izvajamo dosledno in seveda vztrajno, da bi se znebili neprijetnosti, ki spremljajo tovrstne okužbe. In naša stopala nam bodo lahko le še v ponos. ¶

Ne skrivajte. Uživajte! Urgo filmogel učinkovit proti glivičnim okužbam nohtov Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah

15:34:28


62  

NA Š A LE K A R NA 

Pozitivka

8. september – svetovni dan prve pomoči

mag. Damjan Slabe, prof. zdr. vzg., Eva Dolenc, dipl. m. s.

Svetovni dan Zemlje, mladine, zdravja, strpnosti, srca, kmetic, pozdrava, pravice vedeti, boja proti ... Seznam posvečenih dnevov, ki imajo za glavni cilj osveščanje svetovnega prebivalstva, se iz leta v leto daljša. Poznamo že več kot 130 svetovnih dni »nečesa«! Na ta seznam se uvršča tudi svetovni dan prve pomoči. Gre za temo, ki ima velik pomen za vsakega posameznika. Prav vsakdo izmed nas se je že ali se lahko sooči s prvo pomočjo: kot dajalec ali kot prejemnik.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

63


64  

Po z i t i v k a   |   8. s e pt e mbe r - s ve t o vni d a n prve pom oči

P

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Največji delež 28.8.2012 prebivalstva usposobijo iz prve pomoči na Norveškem, kar 95 %.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

rvič so ta dan obeležili leta 2000 na pobudo 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa. Zamisel je bila dobro sprejeta. Le tri leta kasneje so že v 115 državah obeležili svetovni dan prve pomoči. Danes z obeleževanjem tega dne opozarjajo na pomen znanja in veščin prve pomoči v skupnosti tako rekoč po celem svetu. To je priložnost za poudarjanje, da: • morajo biti znanje in spretnosti prve pomoči na voljo vsem, tudi revnejšim in ranljivim skupinam; • i  ma vsak posameznik potencial, da se nauči prve 15:34:28 pomoči in nekomu reši življenje; • mora biti prva pomoč kot izkaz humanosti in spoštovanja sočloveka dostopna vsem, brez diskriminacije; • moramo biti hvaležni za številna življenja, ki so jih z dajanjem prve pomoči rešili prostovoljci in drugi laiki. Svetovni dan prve pomoči 8. septembra letos obeležujemo pod sloganom »Prva pomoč za ranljivejše skupine prebivalstva«. V okviru tega dne bodo pod okriljem Rdečega križa potekale različne aktivnosti po vsej Sloveniji. Poudarek je na promociji in povečanju znanja prve pomoči med mladimi v šolah in ljudmi, ki opravljajo vozniški izpit. Predvsem


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

65

e!

pa se bomo osredotočili na podajanje znanja o prvi pomoči šibkejšim skupinam in njihovim skrbnikom: MUPI nagrajuje - revnim, vsak nakup! - invalidom, M - slepim, k U PI na – za zdrave ju - starejšim, - ljudem z različnimi telesnimi okvarami, - organizacijam, ki delajo z osebami s posebnimi potreV več kot polovici bami, 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012 evropskih držav je - družinskim članom oseb z boleznimi srca (več na usposabljanje iz prve http://www.rks.si/). pomoči obvezno v okviru opravljanja vozniškega Številne raziskave dokazujejo, da so znanja prve pomoizpita. či sposobni pridobiti pripadniki različnih starostnih skupin in družbenih slojev, tudi šibkejše skupine prebivalstva, denimo starostniki, osebe s posebnimi potrebami in drugi. Posebej opozarjamo na 3. poučno vajo ekip prve pomoči in prvih posredovalcev Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana in Mestne občine Ljubljana. Vaja se

Vaša bolečina je lahko boleča tudi za druge.

15:34:28

Povrnite si gibljivost z Voltaren® Emulgel® 11,6 mg/g gelom.

Na voljo v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

www.medis.si

Voltaren® Emulgel® 11,6 mg/g gel po nanosu učinkovito ublaži bolečino in vnetje ter pospešuje naravni proces zdravljenja.


66  

Po z i t i v k a   |   8. s e pt e mbe r - s ve t o vni d a n prve pom oči

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

bo odvijala 15. septembra v samem centru mesta Ljubljana na podlagi predpostavke delovanja ekip prve pomoči ob različnih množičnih nesrečah. Vsaka ekipa bo usposobljenost in znanje prikazala pri dajanju prve pomoči poškodovanim na različnih, realistično prikazanih situacijah. Kot spremljajoče aktivnosti bodo na Kongresnem trgu potekle predstavitve: • Zavoda za transfuzijsko medicino, • Kluba 25 – mladih animatorjev krvodajalstva ozrk Ljubljana, • amzs, • Policije • MotoBee Območno združenje Rdečega križa Ljubljana in Mestne občine Ljubljana bo na prireditvi brezplačno merilo krvni tlak in holesterol v krvi. Dogodek, ki ga vsekakor ne smete zamuditi (več na http://www.pomagamprvi.si/).

»Ob nesrečah smo nekateri bolj ranljivi, drugi manj, vsi pa V naši državi vsakih 5 imamo sposobnosti naučiti se zagotoviti prvo pomoč in s tem rešiti 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012 15:34:28 minut nekdo potrebuje kri. življenje.« To je tudi ključna misel Mednarodne federacije Rdečega križa ob letošnjem svetovnem dnevu prve pomoči. ¶


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

67

Povečajmo odpornost! Matični mleček Lekarna Ljubljana za odrasle 1500 mg za otroke 500 mg EKOLOŠKO PRIDELANE SESTAVINE BREZ ALKOHOLA, UMETNIH BARVIL IN KONZERVANSOV

Pobarvaj me!

Matični mleček je izloček čebel, s katerim čebele hranijo čebelo matico. Ima visoko hranilno vrednost, saj vsebuje vrsto vitaminov, mineralov, aminokislin in nenasičenih maščob v naravni obliki, ki jih telo z lahkoto vsrka. Priporočamo ga za izboljšanje splošnega počutja in kondicije, ob napornem umskem delu ter za krepitev obrambnih sposobnosti organizma. Okrepite se z Matičnim mlečkom Lekarna Ljubljana! Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

www.lekarnaljubljana.si

zvesta vašemu zdravju


NA Š A LE K A R NA 

Za mizo Foto: Gregor Grunt

68  

Pokažite si jezik! Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. tehn.

Pokažite si jezik in povedal vam bo, kaj telo potrebuje! Na jeziku je izredno veliko živčnih končičev, zato sodi med telesne organe, ki so najobčutljivejši na dotik in za bolečino. Kemični receptorji na jeziku zaznavajo stanje telesa in okolje zunaj njega, ali ima hrana dober ali slab okus, je sladka, grenka, kisla ali slana, in skupaj z vonjem se potem odločimo, ali je hrana sploh užitna.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

69


70  

Z a m i z o   |   Po ka žit e s i je zik!

1

2

3

4 1 - okus za grenko 2 - okus za kislo 3 - okus za slano 4- okus za sladko

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

Najdaljši izmerjen jezik je28.8.2012 dolg 9,8 centimetra.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

K

emični »čut« ni samo za ugotavljanje užitnosti hrane, marveč nam razkriva razmerje med snovmi v krvi ter potrebami po hrani in vodi. Če nam primanjkuje snovi, ki jih zlahka dobimo v fižolu, si ga bomo podzavestno zaželeli. Enako velja za vse okuse, za sladko, kislo ... in tudi za vodo. Nadzor nad kemičnimi receptorji je v hipotalamusu, v možganih. Receptorske celice za okus pa so se razvile na vhodu v prebavni trakt, torej na najbolj ustreznem mestu.

Kako so razporejene čutnice na jeziku? Pri človeku so okušalne čutnice v brbončicah; v vsaki je več deset okušalnih čutnic, ki tvorijo sinapse z živčnimi celicami. Več brbončic skupaj tvori okušalno bradavico ali papilo. Te so na različnih delih jezika in so po obliki in strukturi različne. Ker imajo membrane celic v brbončicah različne molekule, jih vzdražijo povsem različne snovi, ki so topne v slini in s temi molekulami reagirajo. Spremenijo jim električni potencial, kar zaznajo živčne celice v možganih. Na jeziku ločimo štiri osnovne vrste okušalnih brbončic. Za sladek okus jih je največ na konici jezika, za slan okus predvsem ob straneh jezika, kisel okus zaznamo predvsem ob straneh zadaj, grenak okus pa najbolj zaznavajo brbončice ob korenu jezika. Seveda ni trdno začrtane ostre meje med okusi; na primer kisla jabolka ne vzdražijo samo brbončic za zaznavo kislosti, marveč tudi druge, le v manjši meri. Okusi niso enoplastni, marveč kompleksni. Receptorji za okus so tudi še na mehkem nebu ter v epiteliju žrela in epiglotisa, tanke gube, ki pokriva vhod v grlo. Brbončice za zaznavo okusov se razmeroma hitro obnavljajo, in sicer vsakih deset dni. Vsi ne zaznavamo enako Vsi namreč nimamo enakega števila brbončic na enoto površine. Zato so nas na fakulteti testirali, kako zaznavamo različne okuse v odvisnosti od koncentracije snovi v vodni raztopini. Ugotovili smo, da ženske v povprečju bolje zaznavamo in ločimo različne okuse kot moški ter da so 15:34:28 kadilci in kadilke slabši okuševalci od nekadilcev. Z leti zaznavanje okusov upada, tudi zaradi načina življenja in razvad ter od uživanja zdravil, alkohola in drog. Zaznavanje okusa je različno, ker je zaznava zelo povezana z receptorji za voh v nosu. Zato hrano najprej


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

71

MUPI

nagrajuje vsak nakup!

e!

povonjamo in šele nato previdno pokusimo z jezikom. M Obe čutili sta povezani in čutilo za vonj je primarnejše od k U PI na – za zdrave ju okusa. Čutila za vonj zaznavajo že najmanjše koncentracije hlapnih snovi v zraku, ki ga vdihnemo skozi nos. Vohalnih čutnic je več kot okušalnih na jeziku, vendar so manj imajo krajše specializirane. Zaznava vonja je že ob prehladu močno120827 Mupi Ženske zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012 jezike kot moški. ogrožena, posledica je, da tudi okušamo slabše. Stopnja zaznavanja je odvisna tudi od jemanja nekaterih zdravil, pomirjeval, steroidov in podobno. Prizadete brbončice Brbončice so lahko prizadete zaradi bolezni, na primer sladkorne ali jetrne, pri alergijah, Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni ... Sposobnost zaznavanja okusov se, kot kažejo raziskave, loči tudi po spolu in starosti. Ženske imamo več brbončic kot moški, zato boljše in bolj prefinjeno okušamo. Najbrž je to povezano s hormonom estrogenom, vendar je treba dodati, da se ob spremenjenem ravnovesju hormonov med menstruacijo, nosečnostjo in

15:34:28


72  

Z a m i z o   |   Po ka žit e s i je zik!

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

v menopavzi sposobnost okušanja zelo zmanjša. Znano je na primer, da se nosečnicam lahko upre hrana, ki so jo prej oboževale, ali pa se jim odpre nenavadna želja po hrani, ki je prej niso cenile. Okušalne brbončice se pri zarodku v materinem trebuhu pojavijo že v sedmem ali osmem tednu, torej zelo zgodaj. Znanstveniki so dokazali, da se sposobnost okušanja tudi deduje. Tako bo otrok staršev, ki slabo okušajo, tudi sam slab degustator in nasprotno. Debeli ljudje statistično slabše okušajo, zato segajo po večjih količinah hrane, zlasti mastne in sladke, ker s tem dobijo večji občutek zadovoljstva. 15:34:28 To s pridom izkorišča industrija hitre hrane, ki je mastna, sladka in zapečena hkrati. Sposobnost okušanja lahko izgubimo tudi pri nepravilnem hujšanju; po pravilu imajo težave tudi anoreksični posamezniki.

Rek "Ti je mačka 28.8.2012 pojedla jezik?" izhaja iz starodavne Asirije, okoli 500 let pred našim štetjem, kjer so kriminalcem in vojnim ujetnikom odrezali jezike Torej: pokažite si jezik in povedal vam, kaj telo in z njimi hranili mačke potrebuje. asirskega kralja. Jezik razkriva stanje našega telesa. Jezik, ki kaže na povsem zdravo telo, je gladek, mehak, rahlo vlažen, svetlordeče barve z zelo tanko prevleko. Spremembe se pokažejo takole: konica jezika razkriva stanje srca, del takoj za njo stanje pljuč, leva stran jetra, desna stran opozarja na žolč, sredina na stanje želodca in vranice, zadnji del na stanje ledvic, črevesja, mehurja in maternice pri ženskah. Belo obarvan jezik po vseh površini kaže na vrsto bolezni, najprej na sladkorno bolezen. Toda to je stvar zdravnikov, zato jih v takem primeru obiščimo.

120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2

Začasna izguba voha in okusa Pri prehladnih obolenjih je izguba prehodnega značaja. Celice vohalnega aparata se namreč zamenjajo vsake štiri tedne in noben prehlad ne traja tako dolgo. Za obnovo potrebujemo veliko cinka, ki ga dobimo v morski hrani, ostrigah, bučnih semenih, soji, leči, aloe veri, pivskem kvasu, jajcih, gorčici in mesu. Zraven potrebujemo tudi vitamin a iz karotenoidnih snovi ter iz rib, jajc, jeter, masla, smetane in sira. Izguba okusa je lahko tudi posledica raznih vnetij, pomanjkanja biotina in poškodb. Za hitro obnovo spet potrebujemo cink, lahko izkoristljive beljakovine, biotin iz jajčnega rumenjaka, sojine moke, jeter, arašidovega masla in mleka ter vitamine, zlasti še iz vrst b-kompleksa in c, kakor tudi karotenoidne in flavonoidne snovi iz sadja in zelenjave. ¶


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

Kako se spremembe pokažejo na jeziku?

73


NA Š A LE K A R NA 

Za mizo Foto: Gregor Grunt

74  

Hobotnica v solati Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med., velik gurman in ljubitelj kuhanja

Končno smo vsi že prišli z dopustov, večina seveda z morja. Ko si na morju, je normalno, da poješ tudi kaj morskega, čeprav za večino Slovencev še zmeraj velja, da ribe ali mehkužci niso meso, razen če ni morski pes ali kit. Nekaj, kar se sliši nevarno.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

75


Z a m i z o   |   H obot nica v s ola t i

MUPI

nagrajuje vsak nakup!

M

H

U PI

e!

76  

– za zdrave ju

na

k

obotnica v solati se, v redu, v zelo dobro 28.8.2012 prvi vrsti sliši120827 Mupi Hobotnice zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 vidijo, slišijo pa ne. klišejsko, v drugi pa se sliši predvsem žensko … solata pač … Veliko bolj gangstersko se sliši in tudi slika prijatelja, ki ti jo pošlje v sporočilu, je bolj nevarna pri hobotnici izpod peke in hobotnici na žaru, ki pa sta v osnovi prav tako kuhani, torej … Pri hobotnici v solati se ne smete prepustiti zbadanjem naključnih kulinarikov, temveč morate slepo slediti navodilom tega recepta, ki je, brez hvaljenja, res dober. Štirje smo to potrdili. Pri hobotnici v solati je predvsem treba gledati, da ima osemlovkasto bitje glavno vlogo in da ne naredite slučajno krompirjeve solate s hobotnico v sledeh, kot znajo v neimenovani restavraciji v centru Trogirja, na primer. Sicer že pred leti, a da se taki nategi dogajajo praktično po celem Jadranu, kjer so kraji premnožično obiskani, sem prepričan. Še posebej sedaj, ko je večina gostov iz držav vzhodno od nas, Italijanom in Nemcem Hrvati kaj takega ne upajo pripeljati niti mimo mize. Kilo devetindvajset zmrznjene hobotnice, en paradižnik, ena rumena paprika (babura), četrtina srednje velike čebule, štirje stroki česna, ena limona, peteršilj, sol, poper, olivno olje, oster nož. To so zmagovalne sestavine, nič več in nič manj. Hobotnico v kropu kuhamo nekje med štiridesetimi minutami in eno uro, odvisno od velikosti. Priporočam, da ji odrežete eno lovko in potem po dvajsetih minutah začnete od te lovke na deset minut postopoma rezati stran kolobarje in poizkušati, kako daleč je že kuhana. Jasno nam mora biti, da ne sme biti preveč kuhana, bognedaj razkuhana. Med samo kuho tega lovkarja si pripravite zelenjavo. Papriko dobro očistite vseh belih delov z notranje strani in narežite na drobne pravokotnike centimeter krat pol centimetra. To storite isto s paradižnikom, čebulo pa narežite na mikrotomske rezine. To v preprostem jeziku

15:34:28


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

MUPI

M

U PI

e!

nagrajuje vsak nakup!

– za zdrave ju

na

k

e!

pomeni tako na tanko, da vidiš skozi. Čeprav pri veKri hobotnic je modre čini receptov kuham in re120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 28.8.2012 15:34:28 barve. žem na oko in po občutku, tu z Liberom nisva odstopala od zgoraj predpisanih standardov. Ko to narežete, stresete v stekleno posodo in postavite v hladilnik. Česna ne nasekljajte na drobno, pač pa ga čisto na drobno naseckajte. Ali slišite razliko v besedah? Nasekljati proti naseckati? Dobro … V malo kozico nalijte olivnega olja in ta naseckani česen počasi pražite na malem ognju. Vsake toliko poizkusite katerega od drobnih česnov, in ko izgubi tisti premočan primaren okus, ga odstavite z ognja. Pazite, da česna ne prežgete. Ko je hobotnica kuhana, jo dobro očistite vijolične povrhnjice. Najlažje to naMUPI nagrajuje redite kar z rokami pod vsak nakup! tekočo mrzlo vodo, s čiM mer boste počasi hobotnik U PI na – za zdrave ju co tudi že ohlajali. Hobotnico (lovke, glavo in trup, drobovje odstranite) nareHobotnice imajo tri srca.28.8.2012 žite na kolobarje in kose, 120827 Mupi zanimivosti NL SLO_v03.indd 2 do pet milimetrov debele, in jih prav tako postavite za nekaj minut v hladilnik. Nato jih zmešajte skupaj z zelenjavo in olivnim oljem s česnom. Pokisajte tako, da stisnete limono v solato, če se vam zdi, da je premalo kislo, dodajte še limone ali pa olja, če se vam zdi, da bi bilo prav. Pazite na peške iz limone, nekoliko posolite in rahlo poprajte. Vso solato skupaj lahko še za kakih dvajset minut ali pol ure postavite v hladilnik, da se okusi prepojijo. Ko jo vzamete iz hladilnika, na drobno sesekljajte štiri liste peteršilja in vmešajte. Preverite še enkrat slanost in kislost, če sta odlični, servirajte na velikih krožnikih s popečenimi kruhki ali pa kar v eni skledi oziroma servirnem krožniku. To bi moralo zadostovati, da operemo nežlahtnost v imenu solate s hobotnico, in želim vam slasten tek … ¶

15:34:28

77


78  

NA Š A LE K A R NA 

Foto: Milan Murovec

Pogled izza meje

S

lovenci se radi primerjamo z ostalim svetom. V rubriki Pogled izza meje bodo naši rojaki, ki živijo v tujini, primerjali slovenski zdravstveni sistem s sistemom v državi, kjer živijo. Zavedamo se, da nima vsakdo celotnega pogleda in podatkov za primerjavo, vseeno pa bo zanimivo pokukati v

zdravniške čakalnice in lekarne po svetu. Prinašamo vam torej pogled na zdravstveni sistem skozi oči posameznega uporabnika. Poudarjamo, da je Pogled izza meje omejen izključno na avtorjevo osebno izkušnjo z zdravstvenim osebjem in ustanovami ter nabavo zdravil.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

Petra Grmek Green, Velika Britanija Sergeja Širca

Petra Grmek Green je 39-letna slovenska oblikovalka tekstila, ki že osem let živi v Londonu. Tja jo je pritegnila ljubezen, a si je v razgibani prestolnici ustvarila kariero. Petra je v Sloveniji oblikovala predvsem spodnje perilo, svoji domišljiji pa je dala povsem prosto pot pri oblikovanju večerne obleke, s katero se je miss Slovenije 1999 Neda Gačnik predstavila na izboru za miss sveta. Tudi v Veliki Britaniji je najprej oblikovala spodnje perilo za znano trgovsko verigo, v zadnjih letih pa s svojo blagovno znamko Room39 (http://www.room39.co.uk) samozavestno in uspešno hodi po samostojni podjetniški poti.

79


80  

Po g l e d i z z a m e je |  Ve lika B rit a nija

Petra, kako je živeti v Londonu? Živite v središču ali na obrobju mesta? Nekje vmes, v bližini zadnje postaje vzhodne veje podzemne železnice, linije Victoria. Na prvi pogled morda življenje v velemestu ni ravno idealno za vzgojo otrok – kakšne so izkušnje vaše družine? Včasih je kar težko z otroki, saj potrebujejo širino in svobodo, da se znorijo (da je potem mir doma). Vedno jih moraš imeti na očeh, ne moreš reči: »Pojdi se ven igrat«, kot so nam rekle naše mame. Vedno v podzavesti prežijo realni in namišljeni strahovi, kaj se lahko tvojim otrokom zgodi. V velemestih je taka paranoja bolj upravičena. Po drugi strani pa je življenje v Londonu polno dogodivščin in, kar je meni osebno najbolj všeč, etnično in kulturno bogato. Si s svojo spletno stranjo, na kateri prodajaš dekorativne izdelke za dom, izpolnila svoje mladostne sanje? Če bi se mi izpolnile otroške sanje, bi bila slikarka! Profesionalna pot me je pripeljala do odločitve, da želim nastopati sama. In to na tak način in na takem področju, ki bi mi dovoljevalo popoln nadzor. Od oblikovanja do produkcije in seveda tudi predstavitve. Room39 ni zaključena definirana entiteta, je projekt v razvoju, zato je tudi ime nekako »nedefinirajoče«. Lahko primerjaš zdravstveni sistem Velike Britanije s slovenskim? Kateri se ti zdi boljši? Težko bi primerjala, ker sem imela v Sloveniji malo zdravstvenih težav, medtem ko sem v Angliji zaradi nosečnosti in komplikacij v zvezi z njo kar nekaj časa prebila v bolnišnicah in na urgencah. Kritizirati ne morem ne enega ne drugega sistema,

Petra Grmek Green z družino živi v vzhodnem Londonu, tam je tudi rodila oba otroka. Ker se poznava že iz otroštva, jo v pogovoru tikam. saj je v obeh zdravstvena oskrba za uporabnike brezplačna, torej financirana iz proračuna. Prav tako lahko rečem, da je v obeh državah zdravstvena oskrba na primernem nivoju. So pa angleške bolnišnice in ambulante na prvi pogled precej manj prijetne od slovenskih. Najbolj moteče pa se mi zdi dejstvo, da te splošni zdravniki le s težavo napotijo k specialistu – razen če greš kar naravnost na urgenco. To mi je še vedno nedoumljivo. Ginekologa, porodničarja, pediatra ali celo dermatologa vidiš šele, ko je nekaj že pošteno narobe. Katere so najpomembnejše razlike med sistemoma? Kot že omenjeno je načeloma tako, da te šele po večkratnih obiskih pri splošnem zdravniku z isto zdravstveno težavo in z obilico nerganja napotijo k specialistu. V


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

moji lokalni ambulanti so me prav debelo pogledali, ko sem jih vprašala, katerega ginekologa in zobozdravnika lahko priporočijo. Tak »servis« je na voljo le za zasebne plačnike. Preko nhs (National Health Service, v prevodu Javna zdravstvena oskrba, op. avt.) nudijo specialistično oskrbo le, ko je nujno potrebno. Kontrole, tudi denimo ginekološke, pediatrične ipd., opravlja splošni zdravnik. Na žalost večina Britancev (vključno z mano) ne zaupa splošnim zdravnikom. Kako zdravite manjše težave, za katere ni treba obiskati zdravnika (prehlad, blažje bolečine, kašelj, blažje opekline, blažje prebavne težave, glavobol …)? Tako kot v Sloveniji, z zdravili brez recepta. Razlika je le ta, da so zdravila brez recepta na voljo tudi v trgovinah in drogerijah, ne le v lekarnah. Na splošno bi rekla, da se ravno pri izdaji zdravil slovenski in angleški sistem najbolj razlikujeta. Kako je v Veliki Britaniji organizirano splošno, primarno zdravstvo? Je dostop do zdravnika enostaven, je obisk plačljiv ali brezplačen? Dostop do splošnega zdravnika je enostaven in brezplačen za vse državljane in rezidente, ki plačujejo zdravstveno zavarovanje (National Insurance). Kontrole tu niso tako rigorozne in ni treba sproti potrjevati kartice, saj je sploh ni treba predložiti! Moraš se seveda najprej prijaviti k želenemu splošnemu zdravniku kot nov pacient, to je pa tudi edinkrat, ko te vprašajo za številko zavarovanja, razen seveda v primeru hospitalizacije. Takšna ležernost je seveda zelo privlačna za zlorabe. Kako je organizirano zdravstveno zavarovanje?

81

Podobno kot v Sloveniji, le da je prispevek pri samoplačnikih proporcionalen glede na zaslužek: kdor več zasluži, plača višji prispevek. Mislim, da je v Sloveniji prispevek za samoplačnike izračunan drugače. Žal slovenskega sistema ne poznam dobro, ko sem še živela v Sloveniji, mi je država kot svobodni umetnici plačevala prispevke. Ali redne preglede, ki niso nujni (zobozdravnik, ginekolog …) opravljate v Londonu ali v Sloveniji? Zobozdravnika imam tu zasebnega in sem z njim zelo zadovoljna. Zadnji redni kontrolni ginekološki pregled, ki ni bil v zvezi z nosečnostjo in porodom, pa je bil v Sloveniji. Brise tu vzame sestra v lokalni ambulanti. Se vam zdijo britanski farmacevti samo osebe, ki izdajo zdravilo na recept, ali se z njimi tudi posvetujete o težavah? Farmacevti so večinoma v ozadju, saj le pripravljajo zdravila, ki jih nato predajo blagajniku. Prav malo hecno zgleda: nekakšen sistem pult za pultom ali pa zastekljena soba za pultom, kjer farmacevti ordinirajo na nekakšni varni razdalj. Če jih vprašaš za nasvet, ti pa z veseljem pomagajo. V čem se britanske lekarne najbolj razlikujejo od slovenskih? V manjših in zasebnih lekarnah je vzdušje podobno kot v slovenskih lekarnah, le da je dodatna ponudba (kozmetika ipd.) dosti nižjega cenovnega nivoja, pa tudi splošen videz in čistoča sta na nižji ravni. Opažam kontrast med slovenskimi in angleškimi lekarnami: slovenske so videti skoraj luksuzne in brezhibne, kar mi podzavestno vliva zaupanje v oskrbo. Tudi izdelki, ki jih ponujajo, se mi zdijo bolj kakovostni. ¶


Že 130 let v vašem srcu

Ostanimo čili in vitalni …

Ob vse bolj zahtevnemu temu našega vsakdana se današnja aktivna populacija vse bolj zaveda zdravega načina življenja in pomena preventivnih ukrepov za Leto 2012 bo obeležilo 130 preprečevanje kasnejših let, odkar so v Zdravilišču težav. Aktivna doba se Radenci sprejeli prve goste. podaljšuje, in če bomo želeli Teh je bilo v prvem letu ostati čili in vitalni, bomo delovanja 79, kar je bila za zdravstvenemu wellnessu v takratni čas dokaj zavidljiva kombinaciji z uravnovešeno številka. Od tedaj se je spre- prehrano in programi aktivne menilo marsikaj, le zdravilni vadbe, prilagojene potrebam učinki edinstvene mineralne posameznika, posvečali vse in termalne vode še vedno večjo pozornost. Na tem ostajajo enako blagodejni. Še področju vidijo priložnosti za več, v vse napornejšem ritmu nadaljnji razvoj zdravstvenih vsakdana so danes dragoin sprostitvenih programov cenejši kot kdajkoli prej, o tudi v Zdravilišču Radenci. čemer pričajo številni gostje, ki jih obiskujejo danes in se radi vračajo.

1

2

3

4

5

6

7

8

sistema, zato sta gibanje in dihanje vedno v medsebojni povezanosti. Pri vadbi za srce je potrebno posebno pozornost posvetiti dihanju in ga pravilno vključevati v program vadbe. Vdihnemo vedno skozi nos in izdihnemo skozi usta. Včasih 13 vaj za zmanjšanje dejavnikov je veljalo prepričanje, da je za tveganja za srčno-žilna obolenja zdravje koristna le intenzivna vadba, danes narašča število Majda Brunčič, vodja raziskav, ki dokazujejo, da fizioterapije v Zdravilišču Radenci, uporaba miselne oz. ozaveščene svetuje redno telesno vadbo. Ob vadbe pripomore k harmonizaciji 130-letnici Zdravilišča Radenci telesa, saj se usklajuje ritem je izbrala 13 vaj, ki lahko ob dihanja z ritmom telesnih gibov. rednem in pravilnem izvajanju Najprimernejša vadba je tista, pripomorejo k zmanjševanju ki je vpeta v naš vsakdan, to dejavnikov tveganja za srčnopomeni, da jo izvajamo dnevno. žilna obolenja. Izvajate jih lahko Biti mora enostavna, prijetna, povsod, pomembno pa je, da vedno dostopna in moramo se je vsako vajo ponovite desetkrat. veseliti, « pravi Brunčičeva. »Pri izvajanju vaj se dvigne Majda Brunčič, frekvenca srčnega utripa in vodja fizioterapije v frekvenca dihanja, kar poveča potrebo po kisiku. To telo sprejme Zdravilišču Radenci preko respiratornega (dihalnega)

www.sava-hotels-resorts.com


13 VAJ STOJE: 1. 2. 3.

4.

5.

6.

telesu, delamo odklone v levo, izdih, nazaj v z glavo oz z ušesom proti izhodiščni položaj, vdih , Dvig visoko na prste, ramenu, izdih, glava nato v desno. pete (dvig vdih, spust naravnost vdih, z drugim 7. Roki sklenjeni za glavo, izdih). ušesom proti ramenu, se sklonimo v predklon, Roke v odročenju, stiskaizdih. izdihnimo, nato se zravmo prste v pest, izdih in 12. Glavo rahlo sklonimo namo in vdihnemo. sprostimo, sledi vdih. proti prsnici, izdih, glavo 8. Roki stegnjeni dvigneRoke so spuščene ob tedvignimo, pogled naravmo ob strani telesa lesu, dvignemo ramena nost in vdih. navzgor, dlani se na vrhu in sprostimo (ob dvigu glave stakneta s hrbtno 13. Tečemo na mestu in vdihnimo, ob spustu grabimo z rokami. stranjo, vdihnimo, roki izdihnimo). spustimo ob strani telesa Roki dvignemo v diain izdihnimo. gonali (leva dvignjena, 9. Roki sklenemo na hrbtu, desna stegnjena nazaj se sklonimo naprej vdihnemo, roki spustiizdih, roki dvigamo oz. mo prosto ob telesu in raztezamo sklenjeni izdihnimo). Nato roki nazaj, nato se zravnamo zamenjamo. in vdihnemo. Stopimo v razkorak, z 10. Ena roka v bok, druga iztegnjenimi rokami iztegnjena v vodoravni zakrožimo navzgor, vdihsmeri, nihamo s stegnjenimo, pogled v nebo, no roko naprej in nazaj, sproščene roke spustimo zamenjamo roki. v predklon in izdih. 11. Stojimo, roki sta ob 11 Roke v bok, zasuk trupa

12

9

10

13

13

5-DNEVNI PROGRAM ZA SRCE IN OŽILJE Termin koriščenja: 1.09.-30.12.2012 HOTEL IZVIR**** cena po osebi v dvoposteljni sobi s polpenzionom in medicinskim programom

5 NOČI

Cena paketa

460 €

Cene veljajo za eno osebo za 5 noči in vključujejo: 5 x namestitev v izbranem hotelu s polpenzionom, neomejeno kopanje, 1x dnevno vstop v svet savn, kopalni plašč v sobah, jutranja gimnastika, vaje v vodi, pitna kura z radensko slatino iz vrelca v salonu naravne mineralne vode, 1 x pregled pri zdravniku, 5 x znamenita mineralna kopel, 2 x delna masaža (10 min.), 3 x dvocelična galvanska kopel, 5 x Cikloergotrening, 5 x Medicinska skupinska gimnastika (20 min.) DOPLAČILA – oseba/ dan: turistična taksa: 1,01 €, doplačilo za polni penzion 10 €

Informacije in rezervacije: Tel.: 02 512 22 00, e-mail: info@terme3000.si, www.sava-hotels-resorts.com


NA Š A LE K A R NA 

Vadba za možgane

O

L

A

T I

T N

4

Vstavite črke V I T A L N O S T v prazna polja tako, da bodo v vsakem kvadrantu, v vsaki vrstici in v vsakem stolpcu vse naštete črke. Črke iz oštevilčenih polj prepišite, da dobite geslo. Geslo pošljite na dopisnici ali po e-pošti do 27. septembra na naslov: Entrapharm, d. o. o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana ali: urednistvo@nasa-lekarna.si. Žrebanje nagrad bo 28. septembra v prostorih podjetja Entrapharm. Nagrajenci bodo prejeli nagrade podjetja Vivalis, d. o. o., iz Radomelj. Rešitev uganke sudoku iz 64. številke je: ZANESLJIVO IN HITRO. V uredništvo je prispelo 446 pravilnih rešitev. Izžrebanci nagradne igre so: Mitja Lavrenčič iz Hoč, Tanja Glušič s Prevalj in Jelka Rupnik iz Mengša. Nagrajenci bodo prejeli praktične nagrade podjetja Medis, d. o. o., iz Ljubljane. Čestitamo!

O

9

V

I

S

5

T

V

A

S

T

A

I

T

13

L

A 3

O

T

T

N

N

O

T

S

I

8

S

V

6

S

12

T N

V

1

S

L

10

L

2

S

I

11

7

A

O

L

Pripravil Jure Pučko

84  

Geslo: 1 8

2

K

3

4

5

6

7

9

10

11

12

13

E

Basica - podpira kislinsko-bazično ravnotežje in poskrbi za več energije Utrujenost, popuščanje koncentracije, pomanjkanje energije: ko je kislinsko-bazično ravnotežje porušeno zaradi presežka kislin, vam izdelki Basica® pomagajo pri izravnavi. Obremenjujoča kislina pogosto nastane zaradi napačne prehrane in stresa. Kombinacija bazičnih mineralnih snovi in dragocenih mikroelementov v izdelkih Basica® nevtralizira obremenjujoče kisline in poskrbi za energijo in nov zagon. Izdelki Basica® so izdelani v Nemčiji in se kontrolirajo po strogih merilih. Vedno se lahko zanesete na dokazano kakovost naših prehranskih dopolnil. www.basica.si


NAŠA LEKARNA

IGRALEC IN PESNIK (ALEKSIJ)

SLOVES, UGLED

AM. FILM. IGRALEC (M.A.S.H.)

PLOŠČEK PRI HOKEJU NA LEDU

VAS PRI PODKUMU

MESTO NA JAP. OTOKU KJUŠUJU

DEBELA TKANINA (TWEED)

ZEMLJEMERSTVO

ŽENSKA V INDIJANSKEM OKOLJU

GOZD. RASTL. BREZ CVETOV TROSOVKA

OZIRALNI ZAIMEK ALI PRISLOV BIBLIJSKI VELIKANI V JUŽNEM KANAANU

Avtor: Vladimir Milovanović, NAJETO PERO

KDOR JE IZBRAN, DOLOČEN ZA KAJ

ZDRAVILNA SNOV

NAZIRANJE, PREPRIČANJE, CREDO

GONITEV, GONJA

SAJE, GOST DIM

PREMIK, PREGIB

MUZEJ V PARIZU

GRELNA NAPRAVA

GREGOR STRNIŠA

ZNAK PODJETJA

ZVIŠEVANJE CENE HR. IGRALEC MARTIN SAGNER

NAPOVED CENE NA DRAŽBI

SOLATA RUS. POLIT. (SERGEJ)

GROBO MLETA KORUZA ALI ŽITO

DALMAT. ŠALJIVEC LUKA ELSNER

PAS ZEMLJE OB VODI

PISATELJ MURNIK

LETOVIŠČE V BOLGARIJI

PREHLAD

NADALJEVANJE IN KONEC GESLA

PTICA UJEDA SRŠENAR

NIKELJ

IZTOK (KRAJŠE)

PROSTOR, POVRŠINA

DROBIŽ V MAKAU

REKA NA PELOPONEZU

BOLEČINA VNETJE SLUZNICE V BRONHIJIH TONE KRALJ

ANG. PEVEC JOHN

POLOTOK MED KITAJSKO IN JAPONSKO

LESENO OBUVALO

TURŠKA PISATELJICA (HALIDE EDIP)

Naj otrok spoznava in vzljubi naravo! Za male radovedneže, ki radi odkrivajo svet okrog sebe, je tukaj revija Mali Moj planet, prva ustvarjalna naravoslovna revija za otroke od 2. leta starosti dalje do vstopa v šolo. V reviji so fotografije velike in nazorne, besedila pa kratka in razumljiva. Ob prebiranju boste spodbujali otrokovo radovednost. Skupaj se boste čudili neverjetnim pojavom v naravi, otrok pa bo izvedel veliko novega o živalih, rastlinah, okolju … Mali Moj planet ima tudi starejšega brata, revijo Moj planet, ki je namenjena šolarjem od 8. leta starosti dalje. Ob naročilu revije do konca septembra boste deležni popusta in darila. Več na brezplačnem telefonu 080 11 08 in na www.mladinska.com/mali_moj_planet.

Rešitev križanke iz 64. številke: (vodoravno) PRAMEN, RISALO, AHILES, DAR, KN, ZVER, STO, STEVARD, DORS, PURIŠA, TIROL, ONA, ČTIVO, SU, LO, VIAN, RITZ, ZLOST, ČO, MAN, KOSTIM, SMETI, OVCA, TITANIC, SKAVT, KALIKO, TARAS, SPIKA.

85

septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

Geslo križanke pošljite na dopisnici ali po elektronski pošti (ločeno od rešitve sudokuja) do 27. septembra na naslov: Entrapharm, d. o. o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana, ali na elektronski naslov: urednistvo@nasa-lekarna.si. Žrebanje nagrad bo 28. septembra v prostorih podjetja Entrapharm. Trije nagrajenci bodo prejeli nagrade Mladinske knjige, d. o. o., iz Ljubljane. Geslo križanke iz 64. številke je: ZAŠČITI NOSNO SLUZNICO. V uredništvo je prispelo 580 pravilnih rešitev. Izžrebanci so: Ema Černelč iz Leskovca, Anica Klemenčič iz Hajdine in Zvonimir Stopinšek iz Celja. Nagrajenci bodo prejeli nagrado pokrovitelja križanke, podjetja CSC Pharma, d. o. o., iz Ljubljane.


86  

RESI SUDOKU

8

7

9

6

3

2

4

1

6

5

8

1

4

9

6

7

8

1

3

2

9

7

8

1

3

4

6

5

1

7

9

9

5 8

6

4

1

3

4

2

6

3

5

1

6

4

5

7

3

4

9

2

6

5

1

1

8

3

9

4

8

6

2

Igraj se s številkami in reši sudoku. Do 30. 9. 2012 pošlji rešen sudoku na naslov: Bitax d.o.o., Zvezna ulica 2a, 1000 Ljubljana s pripisom »Zvezdoman«. Med pravilno rešenimi bomo izžrebali 3 in jih nagradili! Ime in priimek otroka: Naslov: Poštna št. in kraj: Starost: Podpis starša ali skrbnika: Elektronski naslov: o Strinjam se s pogoji za sodelovanje v nagradni igri. o Strinjam se, da podjetje Bitax d. o. o. lahko uporablja prejete podatke v promocijske namene in pošilja obvestila o akcijah, novih izdelkih in nagradnih igrah. Pogoji za sodelovanje v nagradni igri: Nakup izdelkov ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri.V nagradni igri sodelujejo vsi, ki rešijo nalogo in pravilno izpolnijo obrazec z zahtevanimi podatki. Nagrade bodo poslane po pošti. Nagrade ni mogoče zamenjati ali izplačati v gotovini. Žrebanje se bo odvijalo v prostorih podjetja Bitax d. o. o., nagradna igra poteka od 1. 9. do 30. 9. 2012.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

Naša lekarna svetuje

Dialevel – za lažje življenje z diabetesom! V Sloveniji je vsaj 120.000 bolnikov s sladkorno boleznijo, približno 90 odstotkov jih ima sladkorno bolezen tipa 2, število obolelih pa še narašča. Dialevel vsebuje tri substance: alfa lipojsko kislino, cimet in krom. Cimet pomaga ohranjati zdravo raven krvnega sladkorja. Krom pripomore k ohranjanju normalne ravni glukoze v krvi in prav tako pomaga pri pravilni presnovi makrohranil.

87

Dialevel je klinično preizkušen. Učinki: • Cimet in krom pomagata ohranjati zdravo raven sladkorja v krvi. • Primeren je za diabetike, prediabetike s splošnimi preventivnimi ukrepi (prehrana in vadba) in osebe z moteno toleranco na glukozo. Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. www.mojazdravila.si

Nad težave z vaginalnimi vnetji z Octenisept® raztopino z vaginalnim aplikatorjem Antiseptična raztopina za oskrbo vaginalne sluznice, pri vaginalnih vnetjih zaradi prisotnosti patogenih bakterij, gliv, kvasovk, protozoj in virusov. Ob simptomih srbenja, pekočega občutka, obilnejšega izcedka, neprijetnega vonja ali bolečih spolnih odnosih raztopino uporabljamo 1-krat na dan (zvečer), 7 dni. Raztopina je učinkovita proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, na genitalni herpes ter spolno prenosljive bolezni (vključno s klamidijo). Raztopina Octenisept® se lahko varno uporablja tudi med nosečnostjo in dojenjem.

HARTMANN MoliMed® Comfort – diskretno, zanesljivo in udobno HARTMANN MoliMed® Comfort predloge so dermatološko testirane, za malo do zmerno oslabljen mehur, ki zagotavljajo dokazano zaščito in diskretnost. Inovativno troslojno vpojno jedro Dry Plus omogoča močno zaščito pri uhajanju urina in omogoča edinstven občutek suhosti na koži, mehka elastika v predelu mednožja pa zagotavlja popolno prilagajanje. Celotna površina predloge je prekrita z

netkanim površinskim slojem, ki kožo ščiti in ohranja suho. Dodatno diskretnost omogoča nevtralizator vonja, ki nase zanesljivo veže neprijeten vonj. Za popolno varnost jih je možno uporabljati v kombinaciji z elastičnimi hlačkami MoliPants® za pritrditev predlog. MoliMed® Comfort lahko dobite brez doplačila na naročilnico v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah. Za dodatno zaščito in popolno nego kože vam ob uporabi MoliMed® Comfort priporočamo kozmetično linijo HARTMANN Menalind® professional.

Dodatne informacije dobite pri svojem farmacevtu ali na spletni strani www.diskretnoinudobno.com, kjer lahko naročite brezplačne vzorce.


88  

Na ša l e k a r n a s vet u je 

Nazaj v šolske klopi … Omega-3 nenasičene maščobne kisline podpirajo pravilno rast in razvoj možganov. Najbogatejši naravni vir DHA je ribje olje. Ker pa je uživanje maščobnih kislin v naši populaciji nezadostno, je primerna oskrba z ribjim oljem v obliki prehranskih dopolnil. Priporočamo mehke želatinaste kapsule za žvečenje – ZVEZDOMANI. Ena kapsula dnevno lahko zagotovi potreben vnos DHA. Zvezdomani vsebujejo tudi vitamine A, D in C, ki so bistveni za normalen fizični in duševni razvoj. Vitamin C prav tako pomaga podpirati naravno odpornost. Zvezdomani so odličnega pomarančnega okusa in so primerni za otroke od 4. leta. V lekarnah in specializiranih prodajalnah. www.mojazdravila.si

Črpajte svojo energijo! Magnezij je eden najpomembnejših mineralov, ki sodeluje v več kot 300 biokemičnih procesih v organizmu. Ključen je za uravnavanje srčno-žilnega sistema, mišičje, kosti in živčevje. Vitamin B6 pa dodatno izboljša učinek magnezija v telesu, pomaga prenašati magnezij v tkiva ter izboljša mišično funkcijo. Tablete Magnex 375 mg + B6 vsebujejo 375 mg magnezija, kar zadovoljuje dnevno potrebo po magneziju, ter vitamin B6. Kot dopolnilo k prehrani se Magnex 375 mg + B6 priporoča pri mišičnih krčih, srčno-žilnih obolenjih, glavobolih, stresnih situacijah, in nespečnosti, nepogrešljiv pa je tudi pri telesnih obremenitvah in športnih aktivnostih.

Prvo zdravilo za zdravljenje herpesa brez recepta Erazaban je prvo zdravilo za zdravljenje herpesa brez recepta. Na voljo vam je v lekarnah. Inovativno zdravilo Erazaban prepreči spojitev virusa herpes simpleks in celične membrane celic na ustnicah ter tako zavre vstop virusa v celico in njegovo razmnoževanje. Erazaban klinično dokazano: - skrajša čas zdravljenja herpesa na ustnicah - omili srbenje, pekoč občutek, bolečino in zbadanje - ščiti sosednje zdrave celice ustnic pred okužbo - ne povzroča rezistence - zato je pomembno, da imate Erazaban vedno pri roki in ga nanesete že ob pojavu prvih znakov razvoja herpesa. Primeren je tudi za otroke, starejše od 12 let, ter za nosečnice in doječe matere.


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

89

Medisova kartica prvovrstnih V Medisu so pripravili novost za uporabnike njihovih izdelkov – kartico prvovrstnih. Kartica prvovrstnih je Medisova kartica zaupanja, s katero nagrajujejo zaupanje uporabnikov. Ko zberete 9 metuljčkov, si prislužite darilo po svoji izbiri. Metuljčke zbirate z nakupom Medisovih prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov. Izdelkom so priložene kartice prvovrstnih z različnim številom metuljčkov. Skupno morate zbrati 9 metuljčkov, darilo pa si izberete iz seznama, ki je naveden na kartici prvovrstnih. Kartice prvovrstnih z metuljčki so že začeli prilagati njihovim izdelkom, tako da bodo v lekarnah do jeseni postopno priložene vsem izdelkom, ki so vključeni v akcijo.

ENEMON, DIEMON IN BRAUNEMON ponovno na prodajnih mestih! Na prodajne police se vračajo izdelki Enemon in Diemon, oba z dolgo tradicijo v dietni prehrani, ter Braunemon, ki je letos ponovno postal obvezen spremljevalec poletja. Če imate težave s čezmerno težo ali pa težko ohranjate vašo idealno težo, je Enemon prava izbira. Enemon je polnovredna, uravnotežena dietna hrana, bogata z vsemi potrebnimi hranljivimi snovmi za nizkoenergijske diete in obroke. Primeren je za zdravo zamenjavo kateregakoli dnevnega obroka. Diemon je namenjen predvsem sladkornim bolnikom, saj olajša vsakodnevno prehrano in dietoterapijo. Ima veliko nasitno moč in je primeren kot dopolnilna hrana pri sestavljanju uravnoteženih diet za diabetike. Čeprav se poletje poslavlja, so lahko septembrski dnevi na soncu prav prijetni. Za vse, ki želijo pozno v jesen ohraniti zagorel videz kože, priporočamo Braunemon, ki vsebuje provitamin β-karoten ter vitamina riboflavin in pantotensko kislino-»lepotni vitamin«. Braunemon pomaga, da zagorelost ohranimo dlje. Vsi izdelki so razviti v sodelovanju s strokovnjaki s področja prehrane in dietetike.

Do zdravih stopal v treh tednih V toplejših mesecih, ko se bosi zadržujemo na bazenih, v skupnih garderobah ali hotelskih sobah, lahko hitreje pride do glivične okužbe stopal. Srbenje med prsti na nogah, luščenje kože, mehurčki, boleče razpoke in neprijetne vonjave so lahko znak glivične okužbe stopala. Okužba je pogostejša pri športnikih (tekačih, nogometaših, plavalcih), starejših in osebah s sladkorno boleznijo, sicer pa lahko vsak izkusi glivično okužbo stopal. Če glivično okužbo spremlja tudi neprijeten vonj, pomeni, da smo se

verjetno okužili tudi z bakterijami. Ker se naše zdravje odraža tudi na koži, je zdravljenje glivičnih okužb nujno, saj okužba sama ne izzveni, ampak se slabša. Z novo protiglivično kremo Canespor je zdravljenje zelo enostavno, saj zadostuje, da kremo na prizadeto kožo nanesemo enkrat na dan – najbolje zvečer pred spanjem. Dokazano je, da krema Canespor učinkovito zdravi glivične in mešane glivično–bakterijske okužbe stopala. Neprijeten vonj, ki ga bakterije povzročajo, hitro izgine. Vsakodnevno zdravljenje glivične okužbe stopal in okužbe med prsti običajno traja tri tedne, z redno uporabo pa preprečimo tudi, da bi se okužba ponovila. Krema Canespor hitro zmanjša vnetje, odstrani glavne povzročitelje okužbe, deluje pa hitro in učinkovito. Več na www.canespor.si.


90  

Na ša l e k a r n a s vet u je 

Se zbujate z okornimi in bolečimi sklepi? Nič več! Izberite naravno pomoč, ki pomaga odpraviti vzroke težav s sklepi. Kolagenflex vsebuje kolagen Fortigel®, patentirano obliko kolagena z majhnimi molekulami, ki imajo odlično sposobnost absorpcije v hrustančno tkivo, kjer prispevajo k obnovi sklepnega hrustanca. Kolagenflex stimulira nastajanje sestavin sklepnega hrustanca in sklepnega maziva ter tako pomaga odpraviti vzroke težav. Kolagenflex – za izgradnjo sklepnega hrustanca z znanstveno dokazanim delovanjem kolagena Fortigel®. www.medex.si

Težave z zobmi in dlesnimi? Z jezikom preverite zobe. Z zunanje in notranje strani. Spredaj in zadaj. Kosmati? To so zobne obloge. Le-te so vzrok za večino težav v ustni votlini: od neprijetnega ustnega zadaha in vnetih dlesni do obarvanosti, majavosti in prezgodnje izgube zob (parodontoza). Zobne obloge je treba redno in temeljito odstranjevati. Zobe moramo redno ščetkati in nitkati. Pogosto pa to ni dovolj, saj so zobne obloge trdovratne in nekatere tudi težko dostopne. Za dolgotrajnejši in boljši učinek uporabljajte ustno vodo Decapinol. Ni osvežilec ust. Ni antiseptik. Je končno res velik korak naprej pri negi in zaščiti vaših zob, saj deluje neposredno na zobne obloge: • preprečuje nastajanje in lepljenje zobnih oblog na zobe in dlesni in • r ahlja že nastale mehke zobne obloge, ki jih nato s ščetkanjem lažje in bolj temeljito odstranimo. Ko boste šli po nekaj dneh uporabe ustne vode Decapinol z jezikom ponovno čez zobe, boste ugotovili, da so vaši zobje občutno bolj gladki. In zobne obloge bodo preteklost ... http://www.carso.si/decapinol

Koža po sončenju potrebuje obnovo Nočna krema Nuxe Creme Prodigieuse obnavlja in regenerira kožo. Vsebuje kombinacijo čudežnih rastlin z močnim antioksidacijskim delovanjem: dragoceno suhocvetko mrežico, agerat, izvleček kakavovca in proteine arnike, ki okrepljeno delujejo na obnavljanje kože. Proteini arnike spodbujajo obnovo celic, medtem ko rastlinski glicerin globinsko vlaži in povrne vlago dehidrirani koži. Pridobljen je iz sladkorne pese, kokosovega in sončničnega olja ter repičnega olja. Zadržuje vodo v koži in tako preprečuje dehidracijo. Obnavljajoča nočna nega popravi poškodbe, nastale zaradi delovanja UV-žarkov. Zjutraj so poteze obraza gladke, koža je kot prerojena, povrnjen ji je volumen in sijaj. Vsebuje kar 90,2 odstotka sestavin naravnega izvora. Prebudite se z obnovljeno kožo. Povrnite ji vlago, ki jo je izgubila med poležavanjem na plaži, in obnovite kožne celice, poškodovane zaradi izpostavljanja soncu!


septem ber 2012  |  www.našalekarna.si

91

Neprijeten ustni zadah? Kako pa je z vašimi zobmi? So gladki? Aha. Z jezikom preverite zobe. Z zunanje in notranje strani. Spredaj in zadaj. Če so zobje »kosmati«, potem imate problem z zobnimi oblogami. In zobne obloge so tiste, ki najpogosteje povzročajo vnetja v ustni votlini in moteč ustni zadah. Ščetkanje in nitkanje zob sta osnova ustne higiene. Vedno pa, žal, ne zadostujeta za zadostno odstranitev zobnih oblog. Takrat je dobrodošla pomoč v obliki ustnih vod. Ob množici ustnih vod na slovenskem trgu pa je težko izbrati najprimernejšo.

DECAPINOL®

Ščiti vaš nasmeh! NOVA TEHNOLOGIJA ZA OBVLADOVANJE VNETIH DLESNI IN ZOBNIH OBLOG

DECAPINOL® vsebuje delmopinol - molekulo, ki je bila razvita za boj proti bakterijskim biofilmom. Na kompleksen način preprečuje nastanek zobnih oblog, ki vodijo v vnetja dlesni in parodontalno bolezen.

DECAPINOL® gel Osvežilne ustne vode le začasno prekrijejo neprijetne vonjave iz ust. Ko gre za ustno higieno in ohranjanje zdravih zob in dlesni, tudi antiseptične ustne vode niso najpametnejša poteza. Poleg škodljivih bakterij v ustni votlini uničujejo tudi koristne, kar nas ob dolgotrajnejši uporabi izpostavlja nevarnosti hujših infekcij. Še posebej trdovratna so glivična vnetja...

Oglasno sporočilo

Po desetletjih zobnih past, ščetk, prh, nitk, ustnih osvežilcev in antiseptikov, predstavlja Decapinol ustna voda prvi velik korak naprej pri negi in zaščiti vaših zob. Učinkovina v Decapinolu je bila razvita za neposreden boj proti zobnim oblogam: • preprečuje nastajanje in lepljenje zobnih oblog na zobe in dlesni in • rahlja že nastale mehke zobne obloge, ki jih nato s ščetkanjem lažje in bolj temeljito odstranimo. In ko boste šli po nekaj dneh uporabe ustne vode Decapinol z jezikom ponovno čez zobe, boste ugotovili, da so vaši zobje občutno bolj gladki. Z rednim odstranjevanjem zobnih oblog bo tudi moteč ustni zadah le še preteklost.

uporabljamo pri vnetih dlesnih. Deluje kot »tekoča obveza«, ki zmanjša krvavitev dlesni, olajša lokalno bolečino in pospeši naravne procese zdravljenja majhnih ran in poškodb.

DECAPINOL® ustna voda

predstavlja dodatno pomoč pri običajni ustni higieni. Pomaga pri odstranjevanju že nastalih zobnih oblog ter preprečuje njihovo ponovno nabiranje na zobeh in dlesnih.

Preprečevanje nalaganja zobnih oblog in zdravljenje vnetih dlesni je ključno za ohranjanje zob – zdravih in lepih! PROIZVAJALEC: SINCLAIR PHARMA SRL, VIALE RESTELLI 29, 20124 MILANO, ITALIJA Pred uporabo preberite priloženo navodilo. Dodatne informacije: info@decapinol.si

W W W. D E C A P I N O L . S I


Na pameten način poskrbite za dobro počutje!

Pomoč pri driski, pomanjkanju elektrolitov in vode v telesu. ORS NORMIA® je edinstvena kombinacija probiotika in elektrolitov za: rehidracijo in nadomeščanje elektrolitov obnovo črevesne mikroflore

Zastopa in uvaža: JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d.o.o., Litostrojska cesta 46A, Ljubljana

Naša lekarna 65  

Revija za zdrav življenjski slog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you