Våren 2023

Page 1

Utgivning våren 2023

ELLERSTRÖMS FÖRLAG

Mycket händer på ellerströms just nu – och ändå inte. Efter 40 år har Jonas Ellerström bestämt sig för att lämna över sitt livsverk. Det kom som en total överraskning men samtidtidigt som det mest naturliga. Från årsskiftet blir jag majoritetsägare och förlagschef som jag aldrig har varit och redan fungerat som länge. Clara Wendel och Erik Magntorn fortsätter vara förläggande redaktörer, men nu också delägare. Jonas blir senior advisor eller, med hans eget favorituttryck, ”lokalredaktion i Stockholm”. Det har han ju också varit ett bra tag nu. Ja, allt förändras – och samtidigt inget.

Tack, Jonas, för att du ger oss förtroendet att ta över ditt förlag och ditt namn som borgar för så mycket. Det är ett förtroende som vi fick för längesen men som nu blir fäst på papper.

Det finns en bild som vi ofta använt av förlaget som en humla: en sådan sägs ur ett logiskt perspektiv inte kunna flyga. Den är för tung, dess vingar är för små. Ändå flyger den, som den vackraste av varelser. Jag är säker på att vi tillsammans får denna humla att flyga i minst 40 år till. Kanske tar den några nya vägar, men de gamla utstakade är faktiskt inte så dumma de heller. Se själva i vårens katalog! Fjorton titlar av högsta kvalitet. Det är något som aldrig kommer förändras.

Marie Pettersson, förlagschef

ellerströms förlag

Södra Förstadsgatan 18 211 43 Malmö tel: 0793 – 48 39 18 www.ellerstroms.se allmänna frågor: info@ellerstroms.se beställningar: order@ellerstroms.se utgivningsfrågor: marie@ellerstroms.se marknadsföring och kommunikation: carolina@ellerstroms.se distribution: Stjärndistribution, order@sdist.se www.ellerstroms.se ellerstroms ellerstroms

Humlan
FOTO: CAROLINA WIEHE WELROOS

VÅREN 2023

jan feb mars april maj juni

gunnar harding: Hardings café. Samspråk, tankar och tolkningar

per bäckström : Allt kan bli aktiverat och skapande liv. Öyvind Fahlströms processuella estetik

inger edelfelt : De som ger sig av frans wachtmeister : Territoriella anspråk madeleine gustafsson: En underlig plats. Dikter 1979–1993 rikard schönström : Motståndets dramaturgi. Bertolt Brecht och det subversiva subjektet lars-håkan svensson: Snöns eftermäle pär-yngve andersson: Flyktighet som bevarar.

Studier i Lars Englunds lyrik michel houellebecq: Lanzarote ingeborg bachmann: Det trettionde året cecilie lind: Flickdjur marina tsvetajeva : Bergsdikt & Trappdikt

linus ljungström : Jordnära ordbrottningar. Bygdeskildringar som ordkonst hos Stina Aronson, Tage Aurell, Stig Dagerman och Sara Lidman

Territoriella anspråk

Jag har precis fyllt trettio. Som så många andra som inte riktigt finner sin plats i sitt eget land hamnade jag här, i Japan. Jag hade inget bestämt mål, det bara blev så. Det kunde ju vara spännande att uppleva någonting annorlunda, tänkte jag säkert. En idiotisk maxim att leva efter. Något mål har jag fortfarande inte hittat, och spänningen är borta. Efter nästan tio år vänjer man sig vid det mesta. Till och med det värsta. Och allt blir lika dött och tråkigt som där hemma.

Hans, en alienerad översättare på ett konstmuseum i Tokyo, grubblar över integrationens omöjlighet. När han tvingas följa med sin tyske kollega Weiss på en studieresa till Kyushu får han chansen att studera assimilationens villkor på nära håll. Under irrfärder i den japanska vildmarken gör den idealistiske Weiss allt för att bli ett med det nya landet, men hans ansträngningar förblir fruktlösa och hans kamp alltmer förtvivlad. Till slut ser sig Hans tvungen att hjälpa tysken att en gång för alla överge sin tro på identitetens obegränsade formbarhet.

Frans Wachtmeisters debutroman, med återklanger från såväl Michel Houellebecq som Shusako Endo, är en pessimistisk skildring av det hopplösa trånandet efter assimilation. Med svart humor och skoningslös saklighet beskriver han själens obotliga ensamhet i en global tidsålder där varje försök att få höra till slutar i katastrof eller, i bästa fall, i limbo.

ROMAN

ISBN 978 91 7247 693 6

INBUNDEN UTKOMMER FEBRUARI OMSLAG LILJEMÄRKER

frans wachtmeister, född 1993 i Skåne, är sedan tio år bosatt i Tokyo, där han har studerat konsthistoria och japanska. Territoriella anspråk är hans debutroman.

FRANS WACHTMEISTER
FOTO: DAIKI ISHIKAWA

INGER EDELFELDT

De som ger sig av

Berätta för mig om någon som ger sig av från något! Någon som kommer undan!

Vad måste man offra för att få vara med i en gemenskap?

ROMAN

ISBN 978 91 7247 694 3 MJUKBAND UTKOMMER FEBRUARI OMSLAG JOHAN MELBI

inger edelfeldt (f. 1956) debuterade 1977 och har sedan dess varit verksam i flera genrer – romaner, noveller, drama, poesi, barn­ och ungdomslitteratur samt serier. Hon är också konstnär, och det kreativa samspelet mellan yttre och inre verklighet tar ofta plats i hennes texter. Inger Edelfeldt har fått flera större litterära utmärkelser, senast det prestigefulla Selma Lagerlöf­priset 2022.

I den mörka cell där Sharzad – den uråldriga sagoberätterskan – sitter inspärrad medan kaos härskar runtomkring, har plötsligt en ung kvinna dykt upp. Det är hon som ber Sharzad att berätta. Och en berättelse växer fram, grundad i ett retsamt men också tröstande ordutbyte mellan henne själv och Sharzad. Den handlar om unga Fenet, som flyr från sin brutala ”initiering” i den slutna staden Erimrod och så småningom, för kärleks (eller överlevnads) skull hamnar som rikemanshustru i juvelstaden Vánhc. Där finns praktfulla palats, blomstrande trädgårdar, fredligt styre; men också märkliga idéer om sjukdom och fruktsamhet, och därtill – i Nederstadens skumma gränder – misär, onda trollkonster och allmän förtappelse. När Fenet hamnar i onåd, får hon det inte lätt.

De som ger sig av är en vindlande text, en saga om en saga som leker med den fantastiska berättelsens schabloner, utan att därför förlora fingertoppskänslan för myt och magi. Men främst är det en intelligent och mångbottnad berättelse om själva berättandet, i en våldsam och ödestyngd tid där man inte vet hur något ska sluta.

FOTO: KJELL SUNDSTRÖM

Hardings café

Samspråk, tankar och tolkningar

Gunnar Harding är inte bara en av Sveriges bästa och mest uppskattade poeter, han är också en fantastisk diktöversättare som med samma lätthet och precision hanterar samtida amerikansk poesi, parisisk modernism, ryskt avantgarde, engelsk romantik och uråldrig walesisk skaldekonst. Med Hardings café har han gjort en bok som visar alla hans intressen i deras fulla bredd. Här presenteras ett generöst antal favoriter, bland dem John Donne, William Blake, Walt Whitman, Jelena Guro, H. D. och John Ashbery) – alla stamgäster på Hardings café – var och en med en inledande essä och ett urval viktiga dikter i översättning. Sammantaget blir boken naturligtvis också ett rikt och färgstarkt porträtt av tolkaren Gunnar Harding själv.

PROSA & POESI

ISBN 978 91 7247 697 4

MJUKBAND

UTKOMMER JANUARI

OMSLAG JOHAN MELBI

gunnar harding (f. 1940) är en av Sveriges främsta poeter och översättare. Han har utgivit ett tjugotal diktsamlingar, mängder av översättningsvolymer, en roman, en självbiografi och en LP där han läser poesi till New Orleans­jazz. I början gjorde han sig känd som en poet som älskade modernismens franska, ryska och

amerikanska pionjärer som Apollinaire och Majakovskij, sedan har han med åren alltmer närmat sig den engelska romantiken med namn som Byron och Shelley och även rört sig hela vägen tillbaka till antika skalder som Horatius och Catullus. ellerströms har tidigare utgivit fyra översättningsvolymer som Gunnar Harding stått för, av Mina Loy, John Donne och Walt Whitman, av den sistnämnde både dikter och prosa.

GUNNAR HARDING

Lanzarote

När berättaren inser att hans nyår som vanligt kommer att bli en katastrof bestämmer han sig för att boka en resa till solen. På en av hotellets arrangerade utflykter träffar han den sorgsne polisen Rudi från Bryssel och det tyska paret Pam och Barbara. De fyra ger sig ut på egna äventyr i öns vulkaniska landskap. Men Rudi håller sig på sin kant; efter att ha träffat anhängare till den raëlianska rörelsen på marknaden i Teguise har han tankarna på annat håll. Lanzarote utspelar sig vid tiden kring ett fruktat millennieskifte. Snart kommer världen att förändras, gå in i ett nytt skede. Skälvningarna kan anas i denna intensiva, oroande och inte minst roliga kortroman som nu äntligen kommer ut på svenska. Turism som löpt amok, en sekt där mänsklig kloning står på dagordningen – allt skildrat med den samhällskritiska skärpa och samtidigt klarsynta och ömma blick på människorna som är typisk för Houellebecq.

CLARA OMSLAG

ROMAN

ÖVERSÄTTNING KENNET KLEMETS

EFTERORD KRISTOFFER LEANDOER

ISBN 978 91 7247 700 1 INBUNDEN UTKOMMER APRIL OMSLAG LILJEMÄRKER

michel houellebecq (f. 1958) är en av samtidens mest skandalomsusade och kontroversiella författare – och samtidigt en av de mest intressanta. Hans senaste bok är romanen Förinta (2022). På ellerströms finns sedan tidigare Hålla sig vid liv (2020), I Schopenhauers närvaro (2020) och Konkurrens till döds (2021).

MICHEL HOUELLEBECQ

Flickdjur

ROMAN ÖVERSÄTTNING JONAS RASMUSSEN

ISBN 978 91 7247 698 1 MJUKBAND UTKOMMER MAJ OMSLAG CLARA BIRGERSSON

cecilie lind (f. 1991) är utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. Hon debuterade 2010 med Ulven åd min eyeliner. Flickdjur är hennes åttonde bok. På ellerströms finns sedan tidigare diktsamlingen Mitt barn som nominerades till tidningen Politikens litteraturpris 2019.

Det är lättare att vara modig när man är vacker. Det är så lätt att komma undan med vad som helst, om man är vacker.

Sara är 14 år och bor hemma hos sina föräldrar. Hon har en riktigt nära tjejkompis, som också är hennes största konkurrent. Det gäller att vara smal och vacker. Sara hänger sig åt förälskelsen, eller åt att bara olyckligt kasta sig på sängen. Vuxna män fascineras av hennes kropp, men när hon är ensam gråter och längtar hon. Vem är personen i spegeln? Och vad är det spegelbilden ser när den betraktar henne.

Flickdjur är en roman om begär och om begäret efter att begäras. Det är en berättelse om att vara fixerad vid flickkroppen och det flickiga; om den makt och maktlöshet som ryms i att vara en flicka.

CECILIE LIND
FOTO: LÆRKE POSSELT

När någon är inne på sitt trettionde år slutar man inte att kalla honom ung. Han själv blir däremot osäker, trots att han inte kan se att han förändrats; det är som om det inte längre anstod honom att utge sig för att vara ung.

Huvudpersonen i ”Det trettionde året”, titelnovellen i Ingeborg Bachmanns första novellsamling från 1961, inser att han snart ska fylla trettio och att alla de ändlösa möjligheter hans liv hittills har bestått av har övergått till att bli de beslut han redan fattat. Han lämnar sin förutsägbara tillvaro och inleder ett år av rannsakan och ifrågasättande.

Samlingens sju noveller, om ett antal karaktärers liv i 50 ­talets Österrike, kretsar alla kring längtan efter förvandling och efter att skapa en ny värld.

Det trettionde året är en bok som trots sitt mörker, med författarens egna ord bär utopins tecken.

Det trettionde året

NOVELLSAMLING ISBN 978 91 7247 699 8

INBUNDEN

UTKOMMER MAJ OMSLAG CLARA WENDEL GRAFISK IDÉ KLARA RASMUSSEN

ingeborg bachmann (1926–1973) föddes i Österrike och är en av efterkrigstidens viktigaste tyskspråkiga författare. Förutom poesi skrev hon hörspel för radio, operalibretton, noveller och en roman. På ellerströms finns sedan tidigare romanen Malina (2019) novellsamlingen Simultan (2018), essävolymen Utplåna fraserna (2016), de samlade dikterna i Vandra, tanke (2014) samt hennes brevkorrespondens med Paul Celan (2012) –allt i översättning av Linda Östergaard.

INGEBORG BACHMANN

LARS-HÅKAN SVENSSON

Snöns eftermäle

LYRIK ISBN 978 91 7247 695 0 MJUKBAND UTKOMMER MARS OMSLAG CLARA WENDEL

Efter 25 år återkommer Lars­Håkan Svensson som poet till ellerströms med diktsamlingen Snöns eftermäle, en stillsamt nyfiken återblick på ett liv i litteraturens tjänst, men även på tillvarons småttigheter och mirakel; möten, förälskelser och resor. Svensson närmar sig även vissa konstverk som vore de verkliga landskap, och omvänt beskrivs verkliga landskap som om de vore konstverk. Här ryms också ett par översättningar av äldre grekisk och engelsk poesi, texter med uppenbar återklang i hans eget liv.

Snöns eftermäle är skriven med en självklar känsla för diktion och form. Dikterna talar med varandra, citerar och minns varandra samtidigt som de berättar fullt igenkännliga historier ur vardagen och drömmen.

lars ­ håkan svensson (f. 1944) har utgett tre diktsamlingar, senast Landskrona de åren (2022), samt en rad översättningar av bland andra Elizabeth Bishop, Sapfo och Alkaios, Paul Muldoon, Petrarca, Anne Carson, Valerio Magrelli, Tomas Tranströmer och Aphra Behn. Tillsammans med Jan Stolpe har han översatt fem grekiska dramer. Han är bosatt i Lund.

FOTO: CAROLINA WIEHE WELROOS

En underlig plats. Dikter 1979–1993

Här finns ingen visshet, därför är området inhägnat Vägmärken vandrar i grönskan

Inte kunskap hjälper, men vetskapen om att kunskap är hjälplös

Styrka är skydda sin svaghet Kunskap: att hålla sin vilsenhet kvar Vid minsta säkerhet är han förlorad.

En underlig plats. Dikter 1979–1993 låter läsaren möta poeten Madeleine Gustafsson i helfigur. Boken rymmer hennes tre diktsamlingar Solida byggen (1979), Vattenväxter (1983) och Fång-lada (1993) samt ytterligare några texter tillkomna vid samma tid. Det är en tanketät dikt av ovanlig klarhet och precision, präglad av tålamod och djup uppmärksamhet.

En underlig plats

Madeleine Dikter Gustafsson

LYRIK EFTERORD

NILS-AAGE LARSSON

ISBN 978 91 7247 696 7 MJUKBAND UTKOMMER MARS

OMSLAG JONAS ELLERSTRÖM

madeleine gustafsson (f. 1937) är en av Sveriges främsta litteraturkritiker och översättare från tyska, franska och italienska. Hon har – vid sidan av diktsamlingarna –publicerat fyra essäsamlingar. Gustafsson är filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet och har bland andra priser fått Tegnérpriset 1992, Svenska Akademiens översättarpris 2013 och Sorescupriset 2017.

MADELEINE GUSTAFSSON
FOTO: HÅKAN LINDGREN

MARINA TSVETAJEVA Bergsdikt & Trappdikt

LYRIK ÖVERSÄTTNING & FÖRORD

TORA LANE

ISBN 978 91 7247 701 8

ISBN 978 91 7247 702 5

MJUKBAND UTKOMMER MAJ OMSLAG CLARA WENDEL

marina tsvetajeva (1892–1941), denna stora ensling i den ryska modernismen, är som poet kanske framför allt känd för sina upproriska lyriska kärleksdikter, men hon skrev också många diktcykler och längre berättande eller tematiska diktsviter. En bit in på 1920 ­talet utvecklade hon en serie högmodernistiska dikter som utgår från abstrakta fenomen, som Bergsdikt och Slutdikt (1924) Trappdikt (1926), Nyårsdikt (1927) och Luftdikt (1927). De kan jämföras med T.S. Eliots The Wasteland i det sätt som den behandlar diktarens och diktens vara eller inte vara i den nya moderna världen. Men Marina Tsvetajeva har en annan ton och ett annat temperament. För henne är dikt och diktande alltid en intensiv revolt och uppror mot allt som hotar att kväsa liv, passion och begär. Det är därför inte sällan som dikt skrivs utifrån ”minnets hämnd”, som hon skriver i Bergsdikt, eller som den nattens och tingets revolt mot vardagens bruk som äger rum i Trappdikt.

Bergsdikt handlar om ett berg som sörjer en förlorad kärlek. Genom att berget talar lidelsens språk väcker dikten inte bara frågor om vad lidelse är, utan också om hur lidelse kan tala genom och ur det poetiska språket.

Trappdikt är kanske Tsvetajevas mest modernistiska poem. Den utspelar sig kring en baktrappa och berättar om livet i ett fattigt trapphus. Tonen är hårdare och aggressivare och påminner i mångt och mycket om Majakovskij. Inget och ingen har ett egentligt värde –allt är obesjälat och kan tas, brukas och förnyas.

Dikten är också ett uppror mot en värld där alla mänskliga relationer förtingligas, men den som leder revolutionen är ”Fan, inte Marx”.

Trappdikt utkommer här för första gången i svensk tolkning.

Motståndets dramaturgi

Bertolt Brecht och det subversiva subjektet

LITTERATURVETENSKAP

ISBN 978 91 7247 704 9

MJUKBAND UTKOMMER MARS

OMSLAG CLARA WENDEL

rikard schönström (f. 1955) är professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har under årens lopp gett ut ett flertal böcker med tonvikt på svensk och skandinavisk litteratur, senast Olikhetens region och andra essäer (2011) och Nordens litteratur (2017). Vad gäller utländsk litteratur har han i synnerhet ägnat sig åt Bertolt Brechts epokgörande dramatik och teaterteori. Motståndets dramaturgi. Bertolt Brecht och det subversiva subjektet är hans andra bok om den tyske författaren.

Bertolt Brechts litterära och teoretiska texter från mellankrigstiden ter sig högst aktuella i vår egen tid. Nu som då framvisar den globala marknadsekonomin sina destruktiva sidor, samtidigt som totalitära ideologier tenderar att breda ut sig över världen. Åsiktsfrihet och grundläggande mänskliga rättigheter är under hård press även i länder där demokrati länge har betraktats som en självklarhet. Under det ständiga hotet från nazism och stalinism kämpade Brecht för att påverka och förändra det samhälle han levde i. Genom en analys av det subversiva subjektet i Brechts författarskap försöker Rikard Schönström i den här boken besvara frågan hur man som konstnär och intellektuell kan göra motstånd inte bara mot ett samhälle baserat på ohämmad kapitalism utan också mot alla slag av dogmatiskt eller totalitärt tänkande.

RIKARD SCHÖNSTRÖM
FOTO: KENNET ROUNA

Jordnära ordbrottningar

Bygdesskildringar som ordkonst hos Stina Aronson, Tage Aurell, Stig Dagerman och Sara Lidman

Landsbygdskildringen har i svensk litteratur en lång tradition av hembygdsromantik, lantbruksidyller och naturalistiska berättelser om fattigdom och hårt arbete. I litteraturhistorieskrivningen har olika försök gjorts att etablera begreppet ’nyprovinsialism’ på den landsbygdslitteratur som dök upp efter andra världskriget, men ingen större studie har närmat sig ämnet. Jordnära ordbrottningar utforskar detta intrikata spänningsfält mellan modernism och bygdeskildring hos Stina Aronson, Tage Aurell, Stig Dagerman och Sara Lidman. Avhandlingen undersöker hur bygdemiljön används som litterärt material i en medveten konstnärlig praktik. Hur skapas bygden litterärt? Hur används dialekt i verken? Hur skildras olika bygder som kollektiva gemenskaper?

LITTERATURVETENSKAP

ISBN 978 91 7247 705 6

MJUKBAND UTKOMMER JUNI OMSLAG CLARA WENDEL

linus ljungström (f. 1991) är litteraturvetare vid Uppsala universitet. Han har författat ett flertal vetenskapliga artiklar om bland andra Tage Aurell och Lotta Lotass. Han är också verksam som poet och författare. Den poetiska följetongen #Guldhornen publicerades på Instagram 2020, och 2022 debuterade han i bokformat med romanen [De förutvarande]. Jordnära ordbrottningar är hans doktorsavhandling.

LINUS LJUNGSTRÖM
FOTO: PRIVAT

PER BÄCKSTRÖM

Allt kan bli aktiverat och skapande liv Öyvind Fahlströms processuella estetik

Poeten och konstnären Öyvind Fahlström (1928–1976) är en av ytterst få internationellt kända svenska konstnärer under 1900­talet. När han och hans fru, bildkonstnären Barbro Östlihn, flyttade till New York 1961 kom de att bli en naturlig del av det framväxande neoavantgardet, och Fahlström erövrade omedelbart en central position i rörelsen tillsammans med framträdande konstnärer som Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg och John Cage. Parallellt fortsatte han att skriva i svenska dagstidningar och tidskrifter och hade på så sätt ett avgörande inflytande också över det svenska kulturlivet.

LITTERATURVETENSKAP

ISBN 978 91 7247 703 2

MJUKBAND UTKOMMER FEBRUARI OMSLAG CLARA WENDEL

per bäckström är affilierad professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet sedan 2019, och var tidigare professor i litteraturvetenskap och medlem i den Kulturvetenskapliga forskargruppen (KuFo). Han var dessförinnan lektor vid Tromsø universitet. På ellerströms finns sedan tidigare Aska, Tomhet & Eld. Outsiderproblematiken hos Bruno K. Öijer (2003), Enhet i mångfalden. Henri Michaux och det groteska (2005) och Vårt brokigas ochellericke! Om experimentell poesi (2010).

Per Bäckström utläser Fahlströms estetik genom att granska vad denne skrev i sina artiklar, manifest och program. Han lyfter i polemik med en etablerad statisk syn på konstnärskapet fram det dynamiska, processuella och performativa i Öyvind Fahlströms estetik.

FOTO: LENA LIEPE

PÄR-YNGVE ANDERSSON

Flyktighet som bevarar

Studier i Lars Englunds lyrik

Poeten Lars Englund blev under 1940och 50 ­talen uppmärksammad för sina mästerliga kortdikter, inspirerade av österländsk diktkonst, och för sin impressionistiska naturlyrik. Hans dikter hyllades ofta av kritikerna – poeten Erik Lindegren skrev i en recension 1946 att ”Englund är kanske den som har drivit den impressionistiska antydningens konst längst i detta land.” Men trots lovorden är Englunds dikter mycket undanskymda idag.

Flyktighet som bevarar vill bidra till att hans ordkonst inte glöms bort. I studien uppmärksammas de traditioner och författarskap som betytt mest för honom, men störst utrymme får analytiska närläsningar av enskilda dikter. Naturintryck och kärleksdikter är återkommande, men här finns också varsamma försök att närma sig en möjlig transcendens. En del tidigare opublicerat material ger intressanta sidobelysningar av Lars Englunds verk.

LITTERATURVETENSKAP

ISBN 978 91 7247 706 3

INBUNDEN UTKOMMER APRIL OMSLAG ERIK MAGNTORN

pär ­yngve andersson är docent i litteraturvetenskap vid Örebro universitet. Han har tidigare bland annat skrivit om Tage Aurells prosa och om lyriska romaner. På ellerströms finns sedan tidigare Närvarande i sitt språk. Om Erik Rosenbergs Fåglar i Sverige (2017) och All dödlighets sång och skrian: Studier i Sven Rosendahls naturprosa (2019).

FOTO: BIRGITTA ANDERSSON
pocket! ellerströms förlag Södra Förstadsgatan 18 211 43 Malmö tel: 0793 – 48 39 18 www.ellerstroms.se allmänna frågor: info@ellerstroms.se beställningar: order@ellerstroms.se utgivningsfrågor: marie@ellerstroms.se distribution: Stjärndistribution, order@sdist.se www.ellerstroms.se ellerstroms ellerstroms omslagsbild: Clara Wendel