Διασφαλίζω Νο 44

Page 1

info@enosiasfaliston.gr

#44 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


#02 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL 03 Παρουσίαση του Webinar της Ένωσης

04-05 06

ΑΠΟΨΗ 3 Χρόνια Ν. 4583/18

08-09 10

ΝΟΜΙΚΌ ΒΉΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Για να γνωρίζεις

12-13

14

ΤΑΥ Τ Ό Τ Η ΤΑ

Κάνιγγος 27 Αθήνα - Τ.Κ. 106 82 ΑΦΜ: 090296638 - ΔΟΥ: Α’ ΑΘΗΝΩΝ Τηλ: 210 3805907 - Φαξ: 210 3827354 Email: info@enosiasfaliston.gr www.enosiasfaliston.gr

Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Ταμίας:

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Χάρης Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος Βλαχάκης Ανδρέας Πλυταριάς

Και Μέλη:

Στέλλα Βικτωράτου Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος Νίκος Λαμπίρης

Επιτροπή διαχείρισης eΧάρης Αλεξόπουλος Κώστας Γρηγορόπουλος Κωνσταντίνος Βλαχάκης Νίκος Λαμπίρης

Γραμματειακή υποστήριξη Κωνσταντίνα Ψαρρά

Η Ένωσή μας, έχοντας ως μόνο βασικό έσοδο τη συνδρομή των μελών της, σας υπενθυμίζει την ανάγκη έγκαιρης εξόφλησης των συνδρομών σας. Συμβάλλετε έτσι στην εύρυθμη λειτουργία της και τη βιωσιμότητα της.


03#

EDITORIAL Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία χρόνια από την ψήφιση του Ν. 4583/18 , που άλλαξε σε πολλά την καθημερινότητα της δουλειάς μας. Δημιούργησε συνθήκες ασφάλειας στις συνεργασίες μας και συνθήκες διαφάνειας στις επαφές μας με τους πελάτες. Για πρώτη φορά υπάρχουν κανόνες που ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια όχι μόνο τις υποχρεώσεις μας, αλλά επιτέλους και τα εμπορικά μας δικαιώματα. Δεν μπορεί πια ο «σπουδαίος λόγος» ή το «βαρύ παράπτωμα» να προβάλλεται αυθαίρετα σαν λόγος καταγγελίας μιας σύμβασης και στην πραγματικότητα να υποκρύπτει την τιμωρία του συνεργάτη, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ανωτέρων στην ιεραρχία. Είχαμε δει χαρτοφυλάκια να υφαρπάζονται και να χάνονται στα δαιδαλώδη μονοπάτια των δικτύων, χωρίς να μπορεί να έχει τον παραμικρό έλεγχο ο άνθρωπος που τα έφερε στην Εταιρεία. Συμπληρώνονται ταυτόχρονα αυτές τις μέρες δύο χρόνια από τότε που είδαμε τις ζωές μας να αλλάζουν καθοριστικά, λόγω μίας πανδημίας που δεν έχουμε ξαναζήσει.

Τον Δεκέμβριο του 2019 δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι για μήνες ατέλειωτους η καθημερινότητά μας θα άλλαζε τόσο δραματικά. Είμαστε σε μία μόνιμη καραντίνα που μας στερεί την δυνατότητα να αφεθούμε στις αυτονόητες και αυθόρμητες κινήσεις που ορίζουν την κανονικότητα της επαφής με τους ανθρώπους γύρω μας. Φοβόμαστε να δούμε τους φίλους μας, αποφεύγουμε να βγούμε με συναδέλφους, έχουμε στερηθεί τη ζεστασιά της αγκαλιάς των αγαπημένων μας και το χειρότερο, έχουμε χάσει ανθρώπους από το περιβάλλον μας, πρόωρα και άδικα. Σε αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια που επαγγελματικά και ανθρώπινα άλλαξαν τα πάντα καταφέραμε σαν κλάδος να σταθούμε στα πόδια μας, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που μας πρόσφερε η τεχνολογία, καταφέραμε να παραμείνουμε κοντά στους πελάτες μας και μπορέσαμε να προσφέρουμε βοήθεια και λύσεις, όπου αυτό χρειάσθηκε. Η ανατολή της Νέας Χρονιάς ευχόμαστε να μας βρει όλους υγιείς, δυνατούς και με πίστη σε ένα μέλλον, που θα μας επιτρέψει να ξανακάνουμε όνειρα, αναγκαία για όλους ! Γιατί κανείς δεν μπορεί να ζει χωρίς όνειρα. Το ξέρουμε όλοι.

Ευτυχισμένο το 2022


#04

Παρουσίαση του Webinar της Ένωσης

Στις 24/11/2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες Διαδικτυακές εκδηλώσεις της Ένωσής μας με θέμα: "Σύγχρονη Διοίκηση Γραφείων και Επιχειρήσεων Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, Ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία". Αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς επικοινωνιών/εκδηλώσεων που αποφασίστηκε από το Δ.Σ. με βασικό σκοπό την πιο άμεση επικοινωνία πρωτίστως με τα μέλη μας, αλλά και για πρώτη φορά με το σύνολο των συναδέλφων που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή που είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης, ήρθε να επιβεβαιωθεί την ημέρα της εκδήλωσης, δείγμα του ότι όταν ένα θέμα που απασχολεί όλους μας προσεγγίζεται ουσιαστικά και έγκυρα, η απήχηση που βρίσκει είναι ιδιαίτερα σημαντική. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. και της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε το πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν στην εξέλιξη και το μέλλον του επαγγέλματος μας η προσαρμογή μας στις σύγχρονες απαιτήσεις που αφορούν σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία, αλλά και την ανάγκη για αλλαγή προσέγγισης στο νευραλγικό κομμάτι της Σύγχρονης Διοίκησης. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γ.Γ. του Ε.Ε.Α. και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κ. Δημήτρης Γαβαλάκης ο οποίος υπερθεματίζοντας στα όσα ανέφερε ο προλαλήσας τόνισε την σπουδαιότητα τέτοιου περιεχομένου εκδηλώσεων και εξήρε για ακόμη μια φορά το έργο αλλά και την συνολική προσπάθεια της Ένωσής μας για την ανάδειξη και αντιμετώπιση ουσιαστικών θεμάτων που απασχολούν την αγορά μας. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου μας, κυρίας Δήμητρας Λύχρου η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναδεικνύοντας το θέμα της εκδήλωσης, αλλά και τις προθέσεις μας για την συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κ. Μελίνα Τσικογιαννοπούλου, (MBA, Training Consultant – Trainer – HR development consultant Co-Founder of the Economic Museum). Με μια καταιγιστική παρουσίαση που είχε σαν θέμα «Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή (Προκλήσεις - Ευκαιρίες & Ψηφιακός Μετασχηματισμός», ανέδειξε την ουσιαστική πλευρά των εμποδίων που (θεωρητικά και μόνον) προβάλλουν ως ανυπέρβλητα, δίνοντας πρακτικές λύσεις και βάζοντας σε ευχάριστο προβληματισμό όλους μας για την επόμενη μέρα. Μια παρουσίαση που είμαστε σίγουροι πως έβαλε σε νέες, σύγχρονες βάσεις στο πως αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα στις επιχειρήσεις μας.


05#

Περνώντας στην ενότητα των «εργαλείων», ο κ. Ιωάννης Δημόπουλος, (Microsoft Small & Midmarket Cloud Solutions Specialist. DATA RECTA IT Software & Services), στην παρουσίαση του με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Microsoft Cloud», ανέλυσε τεχνικά και εκτενώς το κομμάτι της ψηφιακής οργάνωσης μέσω cloud που είναι βέβαιο πως με την εφαρμογή του, προστίθενται εξαιρετικές δυνατότητες στην απομακρυσμένη διαχείριση των δεδομένων μας. Τις παρουσιάσεις ολοκλήρωσε ο κ. Βασίλης Παππάς, (Σύμβουλος Marketing ιδρυτής epixeirein.gr), ο οποίος μας εισήγαγε στον κόσμο του «Email Marketing Ασφαλιστικού Γραφείου». Μια επίσης ουσιαστικότατη παρουσίαση, στην οποία ο ομιλητής μας μοιράστηκε πολλά μυστικά της δουλειάς του, δίνοντας μας κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που δουλεύει αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο πώλησης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε αυτό το σημείο με καταιγισμό ευχαριστήριων μηνυμάτων από όλους τους συναδέλφους αλλά και με την δέσμευσή μας για την επόμενη επικοινωνία/εκδήλωση, με εξίσου σημαντική αλλά πρωτίστως ουσιαστική θεματολογία στο άμεσο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι γιατί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες 2 προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας, πάντα στο ίδιο πνεύμα επικοινωνίας αλλά και με θέματα που αποτελούν αγκάθι στην καθημερινότητα μας. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις θα αναδειχθεί η ανάγκη για ενεργοποίηση όλων μας και για αμεσότερη επικοινωνία, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

επιμέλεια: Κώστας Βλαχάκης


#06 Αρχιτέκτονες: Οι υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους καθώς συντάσσουν σχέδια κτιρίων, ώστε να συμμορφωθούν με τους τοπικούς κανονισμούς και προδιαγραφές κατασκευών, αλλά και με αισθητικά κριτήρια, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη.. Εστίαση: Δεν είναι λίγες οι φορές μαζικών δηλητηριάσεων.. που στην καλύτερη περίπτωση οδηγούν σε προσωρινή αδιαθεσία και ταλαιπωρία, αλλά μπορεί να έχουν και χειρότερη κατάληξη.. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε το ΕΕΑ με ευρεία συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, πάνω από το 92% τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης σε πληθώρα επαγγελμάτων, της υποχρεωτικότητας ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης.

Λογιστές: Η κατηγορία αυτή βάλλεται σε καθημερινή βάση από νέους κανόνες, νομοθεσίες, υποχρεώσεις κλπ, ασχολούνται συνεχώς με αριθμούς, καταχωρήσεις δεδομένων, προθεσμίες για υποβολή δηλώσεων και τόσα άλλα. Το πιθανό λάθος εδώ, δείχνει πολύ πιθανό…

Μέχρι σήμερα, η υποχρεωτικότητα αφορά μόνο στο επάγγελμά μας, και ατύπως στους ιατρούς. Και λέω ατύπως, αφού πολλοί γιατροί δεν θα έκαναν το ασφαλιστήριο αυτό, αν δεν τους πίεζαν τα συνεργαζόμενα με αυτούς νοσηλευτικά ιδρύματα…!

Μηχανικοί: Επαγγελματίες με πολλές υποχρεώσεις που συχνά έχουν τη μορφή δημοσιονομικών ζητημάτων, χαμένων προθεσμιών και καθυστερήσεων παράδοσης. Εύκολα μπορεί να προκαλέσουν και να οδηγήσουν δυσαρεστημένους πελάτες σε αγωγές…

Πραγματικά όμως, ποιος και γιατί χρειάζεται την ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης; Μια σύντομη απάντηση θα ήταν ότι εξαρτάται από τον τύπο της επιχείρησης κάθε φορά.

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων: Επαγγελματίες που συχνά προσλαμβάνονται για να σχεδιάσουν για τους πελάτες και να κάνουν γενικές προβλέψεις, ή και προβλέψεις με βάση τις μετρήσεις απόδοσης. Αλλά αν ο λανθασμένος υπολογισμός ή οι κακές συμβουλές τους, οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες τους πελάτες τους, μπορεί επιπλέον να οδηγήσουν σε αγωγές και διεκδικήσεις απέναντί τους…

Πιστεύω ότι η ασφάλιση αυτή είναι απαραίτητη για πολλά είδη επιχειρήσεων, ειδικά για αυτές που παρέχουν υπηρεσίες. Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετωπίζει κινδύνους. Και δεν είναι λίγες οι φορές που δυσαρεστημένοι πελάτες κοστίζουν πολύ ή και οδηγούν σε καταστροφή επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Εδώ «έρχεται» η ασφάλιση αυτή, να καλύψει κενά, και να προστατέψει από αγωγές που μπορεί να γίνουν για σφάλματα εργασίας ή παραλείψεις, υπηρεσίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, χαμένες προθεσμίες, υπερβάσεις προϋπολογισμών, ελλιπή ή μη ικανοποιητική εργασία, παραβίαση συμβάσεων, κατηγορίες για αμέλεια κλπ.

Τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων (πχ ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ο.κ.): Με μικρότερη ίσως επικινδυνότητα αλλά δεν παύει, ένα πιθανό λάθος τους, να οδηγήσει σε αξιώσεις απέναντί τους..

Θα προστατέψει ακόμη τις επιχειρήσεις και από δαπανηρά δικαστικά έξοδα, που θα προκύψουν από την προσπάθεια επιτυχούς υπεράσπισης τους σε δικαστήρια, τόσο εξαιτίας λαθών των επιχειρηματιών / επαγγελματιών όσο και των υπαλλήλων τους.

Τέλος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ότι πολλοί πελάτες των παραπάνω επαγγελματιών, απαιτούν από αυτούς να διαθέτουν την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, προκειμένου να αισθάνονται πιο ασφαλείς κατά τη σύναψη των μεταξύ τους συμφωνιών. Θέλουν δηλαδή να γνωρίζουν ότι προστατεύονται εάν αυτοί αποτύχουν να εκπληρώσουν υποσχέσεις, υποπέσουν σε λάθη ή παραλείψεις, ή παραβιάσουν τους όρους των συμβολαίων – συμφωνιών τους.

Νομίζω ότι οι παρακάτω κατηγορίες επαγγελμάτων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αποτελούν κατηγορίες που η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές.. (θεωρώ δεδομένη τη αναγκαιότητα στους ιατρούς, για αυτό το λόγο δεν τους αναφέρω ξεχωριστά..)

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα συνηγορήσω με την επέκταση υποχρεωτικότητας της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης σε περισσότερα επαγγέλματα. Αυτή η λογική άλλωστε, επικρατεί πλέον και στις αναπτυγμένες ασφαλιστικές αγορές της Ευρώπης. Με λογικά ασφαλισμένα κεφάλαια όμως, που δεν θα είναι υπερβολικά και δεν θα επιφέρουν απαγορευτικά ασφάλιστρα σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση.

κείμενο: Χάρης Αλεξόπουλος Αντιπρόεδρος ΔΣ#08

/// Συμπληρώνονται ήδη τρία χρόνια που ο νόμος 4583/18, είναι νόμος του κράτους και ρυθμίζει την διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων από όλα τα κανάλια διανομής, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι καλό, αναγκαίο και χρήσιμο να θυμόμαστε πάντα το πώς διαμορφώθηκε ο νόμος αυτός, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία από τις πιo σημαντικές επιτυχίες της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αλλά και γιατί πρέπει να αξιολογούμε τη σημαντικότητα των επιτυχιών, για να λειτουργούν ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Με την συμπλήρωση τριετίας από την ισχύ του νόμου, η ΕΑΔΕ εξέδωσε την ανακοίνωση που ακολουθεί. ///

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, όπως αποτυπώθηκε στον Νόμο 4583/18. Αξίζει να έχουμε όλοι καθαρά στη μνήμη μας τα βασικά στοιχεία του και φυσικά να θυμόμαστε πάντα το πώς διαμορφώθηκε ο νόμος αυτός, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία από τις πιo σημαντικές επιτυχίες, αποτέλεσμα αναμφισβήτητο της ενότητας της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αλλά και γιατί πρέπει να αξιολογούμε τη σημαντικότητα των επιτυχιών, για να να λειτουργούν ως παρακαταθήκη στο μέλλον. Στην αρχική σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προφανώς από παρεμβάσεις παραγόντων αντίθετων συμφερόντων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης δεν είχε συμπεριληφθεί ο Κλάδος μας, αλλά ούτε και τα Επιμελητήρια. Η ΕΑΔΕ εντόπισε αμέσως τη συγκεκριμένη παράληψη και πέτυχε, με την καθοριστική συμβολή του Επιμελητηρίου Αθηνών και του Προέδρου του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τη νέα Υπουργική Απόφαση όπου συμπεριλήφθηκαν δύο εκπρόσωποι των σωματείων της ΕΑΔΕ και δύο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, όσοι άλλωστε ήταν και οι εκπρόσωποι από κάθε φορέα που συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική. Ο κλάδος έθεσε άμεσα, με ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων φορέων της διαμεσολάβησης ΠΟΑΔ – ΠΣΑΣ – ΠΣΣΑΣ (σήμερα ΕΣΑΠΕ) - ΣΕΜΑ, τους βασικούς άξονες στρατηγικής, καλώντας την τότε Πρόεδρο της ΕΑΔΕ κ. Δήμητρα Λύχρου και τον αμέσως προηγούμενο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, να εκπροσωπήσουν όλες τις κατηγορίες της διαμεσολάβησης, έχοντας δουλέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Οδηγία για λογαριασμό της ΕΑΔΕ. Βασικοί άξονες της στρατηγικής που καθορίσαμε και στόχοι επιτυχίας που επιδιώκαμε με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Οδηγίας ήταν:

• H εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου στο ελάχιστο απαιτητό από την Ευρωπαϊκή Οδηγία κανονιστικό Πλαίσιο ώστε να μην επιβαρυνθεί η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση με επιπλέον απαιτήσεις και διαδικασίες, όπως ήταν π.χ. το εγγυητικό κεφάλαιο για την άσκηση του επαγγέλματος.

• Η τροποποίηση των άρθρων του νόμου 1569/85 για τα εμπορικά δικαιώματα, η οποία αποτελούσε για σειρά ετών ανέφικτη διεκδίκηση. Παρότι ο σκοπός της Νομοπαρασκευαστικής ήταν η ενσωμάτωση της Οδηγίας, ζητούμενο από πλευράς μας ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές άρθρων, που αποτελούσαν Εθνική νομοθεσία, γιατί βλέπαμε ότι ήταν μία πολύτιμη ευκαιρία που δεν έπρεπε να χαθεί.


09# • Η θέσπιση επιπλέον μέτρων Εθνικής νομοθεσίας, που θα αποτελούσαν την νομική βάση για την άμυνα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης σε αθέμιτες πρακτικές άλλων δικτύων διανομής. Ήταν δεδομένο ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, ΔΕΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών θα εξέφραζαν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διεκδικήσεων μας, έχοντας διαφορετική οπτική. Οι εκπρόσωποι μας, σε συντονισμό και με την στήριξη όλων των Σωματείων, ανέλαβαν στην πρώτη φάση των εργασιών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο νόμου που θα οδηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στη συνέχεια, και κατά τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι φορείς διαμεσολάβησης, να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Σήμερα, τρία χρόνια από την ισχύ του νόμου, η αποτελεσματικότητα της συμμετοχή μας, η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών μας, και τελικά ο τρόπος λειτουργίας του νομικού πλαισίου, αποδεικνύει την ορθότητα των παρεμβάσεών μας αλλά και την αξία της ομόνοιας των φορέων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που:

• Ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία χωρίς καμία πρόσθετη απαίτηση, που θα δυσκόλευε την καθημερινότητά της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην προσπάθειά της για κανονιστική συμμόρφωση.

• Δημιούργησε για πρώτη φορά ένα σαφές και ξεκάθαρο Πλαίσιο προστασίας των εμπορικών δικαιωμάτων μας, όπου δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετη επίκληση του «σπουδαίου λόγου» ή του «βαρέος παραπτώματος» για την καταγγελία συμβάσεως ώστε να στερηθεί ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής προμήθειες 3 ετών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης από μέρους της Εταιρείας. Αντίθετα θεσπίστηκε το δικαίωμα των προμηθειών στη συνταξιοδότηση, στην ανικανότητα και στην απώλεια ζωής του συνεργάτη.

Ισχυρή απόδειξη της ορθότητας της αλλαγής του Νομικού πλαισίου είναι ότι κανένας διαμεσολαβητής αυτά τα τρία χρόνια δεν αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυθαίρετη παρακράτηση προμηθειών από ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που γινόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.

• Τέλος η διάταξη της Εθνικής νομοθεσίας για τον κώδικα δεοντολογίας όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά επεκτάθηκε για όλους τους διανομείς, καθορίζοντας έτσι ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Τρανή απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι ότι σήμερα στη μάχη για τις αθέμιτες πρακτικές των εναλλακτικών δικτύων η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση μπορεί και επικαλείται τον Νόμο 4583/18 και τις διατάξεις του. Διαπιστώνουμε όμως ότι η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, γιατί ο έλεγχος δεν γίνεται με την επιμέλεια που θα έπρεπε.

ΑΣ ΔΙΑΦΥΛΆΞΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΜΕ ΚΆΘΕ ΤΡΌΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για λογαριασμό των Συναδέλφων μας κάθε αναγκαία ρύθμιση που θα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας με σκοπό την ανάπτυξη μιας ασφαλιστικής αγοράς που θα λειτουργεί προς όφελος, πρωτίστως, των ασφαλισμένων. Το Δ.Σ. της ΕΑΔΕ


#10 ΠΛΑΊΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΜΈΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΏΝ ΚΛΉΣΕΩΝ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΏΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΈΝΩΝ ΜΈΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων μελών της ΕΕΑΕ κρίθηκε σκόπιμο όπως γίνει μία συνοπτική παρουσίαση του πλαισίου προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που ρυθμίζει τον τρόπο και τα όρια της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών σε κάποιο πρόσωπο. Δεδομένου ότι η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών αφορά εν τοις πράγμασι την αποστολή διαφημιστικού υλικού με οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας (όπως ταχυδρομείο, τηλέφωνο, email, SMS, Viber, WhatsApp κ.α.) σε κάποιο πρόσωπο, προϋποθέτει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του προσώπου αυτού, όπως τουλάχιστον τα στοιχεία επικοινωνίας του ή ακόμη και άλλα δεδομένα με σκοπό την πιο στοχευμένη διαφήμιση, π.χ. επάγγελμα, ηλικία, φύλο κλπ. Ως εκ τούτου η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών είναι νόμιμη, εφόσον τηρούνται οι κανόνες που θέτει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι κανόνες διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μέσο επικοινωνίας και τις πηγές από τις οποίες επιτρέπεται η συλλογή των προσωπικών δεδομένων. Με το παρόν γίνεται αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που διέπει την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών α) με τηλεφωνικές διαφημιστικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση, και β) με ηλεκτρονικά ή αυτοματοποιημένα μέσα επικοινωνίας. α) Οι τηλεφωνικές διαφημιστικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 11 του ν. 3471/2006, όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. 3917/2011), επιτρέπονται, εκτός και αν ο καλούμενος έχει προηγουμένως δηλώσει ότι δεν τις επιθυμεί (σύστημα «opt-out»), έως τριάντα (30) ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης. Το σύστημα «opt-out» ισχύει τόσο για πελάτες του διαφημιζόμενου όσο και για κάθε πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία αντλούνται από το δημόσιο κατάλογο συνδρομητών. Το «opt-out» σημαίνει ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να απευθύνουν τις αντιρρήσεις τους, όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους, είτε ειδικά, απευθείας στον υπεύθυνο επεξεργασίας (διαφημιζόμενο), ο οποίος θα πρέπει να τηρεί αρχείο ειδικών αντιρρήσεων, είτε γενικά, μέσω της εγγραφής τους στον ειδικό κατάλογο συνδρομητών του εκάστοτε παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας). Ειδικότερα, στο άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 3471/2006 προβλέπεται η δημιουργία μητρώων «opt-out» σε κάθε πάροχο. Ο συνδρομητής μπορεί να δηλώσει ατελώς στον δικό του πάροχο ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει τηλεφωνήματα για απευθείας εμπορική προώθηση. Ο κάθε πάροχος υποχρεούται να τηρεί δημόσιο μητρώο με αυτές τις δηλώσεις, στο οποίο έχει

ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ

πρόσβαση όποιος ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει για απευθείας εμπορική προώθηση. Επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται η τήρηση ενός ενιαίου μητρώου από τους παρόχους ή άλλους φορείς, οπότε κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δύναται να τηρεί το δικό του μητρώο «opt-out». Οι ενδιαφερόμενοι/ διαφημιζόμενοι για την απευθείας εμπορική προώθηση πρέπει να συμβουλεύονται όλα τα υπάρχοντα μητρώα, να λαμβάνουν από όλους τους παρόχους επικαιροποιημένα αντίγραφα των ανωτέρω Μητρώων και να εξασφαλίζουν ότι έχουν διαθέσιμες τις δηλώσεις των συνδρομητών που έχουν πραγματοποιηθεί έως τριάντα ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης. Τέλος, ο υπεύθυνος επεξεργασίας (διαφημιζόμενος) κατά την πραγματοποίηση προωθητικών κλήσεων με ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι υπάλληλοί του αναφέρουν τα στοιχεία του υπεύθυνου και τυχόν εκτελούντος την επεξεργασία, καθώς και πληροφορίες για την άσκηση των δικαιωμάτων πρόσβασης και αντίρρησης. β) Η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών με ηλεκτρονικά ή αυτοματοποιημένα μέσα επικοινωνίας (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπηρεσίες μηνυμάτων με χρήση κινητής τηλεφωνίας SMS, MMS, υπηρεσίες φαξ, υπηρεσίες στιγμιαίων μηνυμάτων όπως MSN, Yahoo Messenger κ.ά., μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, Twitter κ.ά., κλήσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση με αυτόματο σύστημα κλήσης), προϋποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης συγκατάθεσης του παραλήπτη (σύστημα «opt-in»). Σε διαφορετική περίπτωση το μήνυμα αποτελεί ανεπιθύμητη διαφήμιση (spam) (άρθρο 11 ν. 3471/2006), εκτός αν τα στοιχεία επαφής (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κινητού τηλεφώνου κλπ.) έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο πώλησης παρόμοιων προϊόντων ή υπηρεσιών ή άλλης παρόμοιας προηγούμενης συναλλαγής. Τότε μπορούν να διαφημιστούν παρόμοια προϊόντα, αλλά θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον παραλήπτη να αντιταχθεί με εύκολο τρόπο στην περαιτέρω αποστολή τέτοιων μηνυμάτων. Θα πρέπει επίσης ο υπεύθυνος επεξεργασίας να εξασφαλίζει ότι ο χρήστης ή συνδρομητής ενεργεί έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών της δήλωσής του, η οποία καταγράφεται με ασφαλή τρόπο, είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμη στον χρήστη ή συνδρομητή και μπορεί οποτεδήποτε να ανακληθεί.

Περικλής Πολυχρονίδης, Δικηγόρος


09#


#12

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΧΡΟΥ: ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Στις συνθήκες που σήμερα έχουν διαμορφωθεί στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση αναφέρεται η κυρία Δήμητρα Λύχρου πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος. Μιλώντας στο insuranceeea.gr μεταφέρει την εμπειρία της από την εκπροσώπηση του κλάδου, και δίνει στίγμα για το παρόν και το μέλλον του κλάδου. Θίγει θέματα όπως η αναβάθμιση του επαγγλεματία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η εκπαίδευση, οι εξετάσεις πιστοποίησης, οι προκλήσεις του μέλλοντος. Θεωρεί κρίσιμο και καλεί σε συνεργασία όλους τους συντελεστές της αγοράς ώτσε να καλυφθεί το κενό το οποίο υπάρχει σήμερα και δεν βοηθά στην συλλογικηπρόοδο. Ας δούμε αναλυτικά την τοποθέτηση:

ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καταγγέλλει τις παράνομες πρακτικές στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που σήμερα εντοπίζεται στην αγορά και θίγει το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Τονίζει ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με αναφορές στην ΤτΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να λειτουργήσουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Εκτιμά ότι η έως σήμερα στάση των αρμοδίων να δηλώνουν «μη αρμόδιοι» ή να ζητούν καταγγελίες από πολίτες και όχι από Σωματεία εκπροσώπησης του κλάδου απλά καθυστερούν την όποια παρέμβαση χρειάζεται και αφήνουν το θέμα να εξελίσσεται ανέλεγκτα. Ωστόσο δηλώνει την πρόθεση της ΕΕΑΕ να συνεχίσει την προσπάθεια με νέα προοπτική προσέγγιση και μεθόδους.

Ο κλάδος σήμερα έχει εξελιχθεί. Είναι πολύ διαφορετικός από παρελθόν τονίζει η κ. Λύχρου και εξηγεί ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι μεγάλη και την συνδέει με την νομοθετική και κανονιστική εξέλιξη η οποία και βοήθησε το επάγγελμα να εξελιχθεί, να ενταχθεί σε περιβάλλον οριοθετημένο οπότε και κατάλληλο για την ατομική και συλλογική πρόοδο. Επιτεύχθηκε, διακρίνει, ποιοτική πρόοδος των επαγγελματιών και εμπλουτισμός του επαγγέλματος με στοιχεία εκπαίδευσης, τεχνολογίας, σύγχρονης λειτουργίας. Ωστόσο στην επισήμανσή μας σχετικά με την μειωμένη ελκυστικότητα του επαγγέλματος στους νέους ανθρώπους η κυρία Λύχρου την αποδίδει στο ότι το παρελθόν είναι που ακόμα ορίζει το σήμερα.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η εκπαίδευση των επαγγελματιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εξέλιξή τους. Γι΄ αυτό και επισημαίνει η κυρία Λύχρου στο πλαίσιο της βελτίωσής της θα πρέπει να ενισχυθεί και να ξεφύγει από την «αποκλειστική» λογική της διεξαγωγής της από τις ασφαλιστικές εταιρείες και την προϊόντική της προσήλωση. Μια συνολική επαναξιολόγηση και από τους επαγγελματίες και από τους φορείς παροχής εκπαίδευσης μπορεί να εμπλουτίσει την εκπαίδευση των επαγγελματιών και να της προσδώσει ευρύτερα στοιχεία που χρειάζονται για το μέλλον.

ή καθοδηγήσεις διότι έτσι απαξιώθηκε το επάγγελμα και τοποθετήθηκε στην κατηγορία του πλασιέ. Τώρα οι ασφαλιστές καλούνται να «κάνουν την διαφορά» στο επάγγελμα τονίζει η πρόεδρος της ΕΕΑΕ και εξηγεί πώς οι ενημερωμένοι καταναλωτές έχουν αυξημένες απαιτήσεις και μόνον οι ενημερωμένοι επαγγελματίες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Αυτό συνεχίζει, είναι που θα αναδείξει την νέα αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Τα άλλα κανάλια διανομής θα πάρουν το μερίδιο που παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι τους αναλογεί αλλά εμείς θα συνεχίσουμε από νέα αφετηρία να ασκούμε στο σημαντικό μας έργο. Γι΄αυτό και κάθε επαγγελματίας πρέπει να κινηθεί ανάλογα και να αντιληφθεί την μοναδικότητά του.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ

Σε συνάφεια με την πρότασή της για περισσότερη εκπαίδευση και ευρύτερη, αναφέρει το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις που δίνονται στην ΤτΕ και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στο πιστοποιητικό Δ. Όπως εκτιμά, θα είναι προ όφελος της αγοράς η περαιτέρω στήριξη νέων και παλαιών επαγγελματιών, στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση, στην κατάρτισή τους. Να αποκτηθεί μια ευρύτερη κατεύθυνση για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει και την είσοδο νέων και πτυχιούχων στο επάγγελμα καθώς προσφέρει καριέρα, πρόοδο και ευημερία σε όσους το ασκούν με συνέπεια.

Έμφαση στην συνεργασία όλων των συντελεστών της αγοράς δίνει η κυρία Λύχρου εκτιμώντας ότι σήμερα υπάρχει κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί και οφείλεται στο οτι δεν διαβλέπουν όλοι με την ίδια ευαισθησία τις ανάγκες της αγοράς και δεν ορίζουν με όμοιο τρόπο τις προτεραιότητες. Ακόμα επισημαίνει ότι κάθε επίτευγμα έως σήμερα στηρίχθηκε στην κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων, μέσα από τραπέζια διαλόγου, επιτροπές και άλλες μορφές συνεργασίας. Χρειάζεται, συνεχίζει, επικοινωνία, συνεννόηση και κατανόηση της κατάστασης η οποία δεν επιτρέπει μοναχικές προσεγγίσεις. Οι συνθήκες που σήμερα έχουν διαμορφωθεί θέλουν ανοικτή επικοινωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, φορέων εκπροσώπησης, αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Μέσα από τις συλλογικές προσεγγίσεις θα έλθει και η συνολική πρόοδος που όλοι επιδιώκουν.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Υποστηρίζει πώς σήμερα το επάγγελμα έχει άλλες απαιτήσεις και θα υπηρετηθεί υποχρεωτικά από άλλου επιπέδου ασφαλιστές. Καταγράφει ως δύσκολη την εποχή που οι ασφαλιστές έγιναν πωλητές “του door to door” με τα περιορισμένα εφόδια και τις λάθος επιλογές


#14

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ Μαθήματα από τις πλημμύρες στην Ευρώπη - ασφαλισμένα ένα στα δύο σπίτια (όταν στη χώρα μας μιλάμε για ένα στα επτά περίπου) !!!

3η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια

Η ALLIANZ καταγράφει στην ιστοσελίδα της την πολύτιμη για όλους εμπειρία που αποκόμισε από την διαχείριση χιλιάδων απαιτήσεων, περίπου 25.000, που δέχθηκε μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ιουλίου του 2021, στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. “Οι ζημιές σε σπίτια, εταιρίες και αυτοκίνητα ήταν πιο σοβαρές από ότι είχαμε αρχικά υπολογίσει” αναφέρει ο κ.Sochen Haug υπεύθυνος αποζημιώσεων της Allianz. Στη Γερμανία 300 πραγματογνώμονες της Allianz υποστηρίχθηκαν από περίπου 1.100 υπαλλήλους. Για την άμεση διεκπεραίωση της αποζημίωσης προκαταβολές έως και 10.000 Ευρώ καταβλήθηκαν σε πελάτες με απλή διαδικασία ακόμα και με τις τηλεφωνικές αιτήσεις των πληγέντων. Οι αποζημιώσεις του ομίλου άγγιξαν το 1,1 δις! Στη Γερμανία οι επιχειρήσεις είναι γενικά καλύτερα ασφαλισμένες έναντι των φυσικών κινδύνων από τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα μόνο το 46% των σπιτιών είναι ασφαλισμένο για πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις. Για εμάς θεαματικό ποσοστό, για εκείνους προβληματικό που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο… Αξιοσημείωτη είναι και η άποψη του Klaus Peter Roeher, μέλος του Δ.Σ. της Allianz : “Ο ρόλος της Ασφάλισης είναι κομβικός για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει μια φυσική καταστροφή. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή προσπάθεια από το κράτος, την Ασφαλιστική Βιομηχανία και το άτομο.” Ας παραδειγματιστούμε όλοι λοιπόν...!

Αξίζει της προσοχής μας η ανάλυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την 3η Εθνική Συνδιάσκεψη εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια, η οποία πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Μέσα από τις ομιλίες των εισηγητών παρουσιάσθηκαν σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Θέματα που και εμείς μέσα από τις ενέργειες της Ένωσης μας έχουμε προσδιορίσει πολλάκις. Ζητήματα καίρια για τα οποία όλοι μαζί με τη συμμετοχή μας σε δράσεις που διοργανώνονται και την αλληλεπίδραση μας, προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις τόσο για τα υπάρχοντα προβλήματα όσο και για νέα που λόγω των αλλαγών που βιώνουμε στην κοινωνία μας εμφανίζονται. Στις θεματικές ενότητες της Συνδιάσκεψης υπήρξαν τοποθετήσεις για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αξιοποίηση των digital tools στον κλάδο μας, εργαλεία παραγωγικότητας τηλε-εργασίας και επικοινωνίας μέσα από Microsoft 365, ψηφιακή VS δια ζώσης πώληση και άλλα.. Ακόμη συζητήθηκε και το σοβαρό ζήτημα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Πανδημία Covid 19, καθώς και το παιχνίδι της μεταπώλησης.. Στην Συνδιάσκεψη υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, ενώ από μια λίστα 27 βασικών θεμάτων, προήχθησαν τα 10 σπουδαιότερα για τα οποία θα ληφθούν ειδικές δράσεις.


15#


Email: info@enosiasfaliston.gr www.enosiasfaliston.gr