Διασφαλίζω Νο 46

Page 1

info@enosiasfaliston.gr

#46 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Καλό Καλ οκαίρι σε όλους µε υγεία κ αι χαρούµεν η διάθεση


#02 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL 0 3 Αιέν Αριστεύειν

04-07

Απόσυρση κλιματικού νόμου

08

Αναντικατάστατος ο ρόλος του Επαγγελματία Ασφαλιστή

10

ΑΠΟΨΗ

12

ΝΟΜΙΚΌ ΒΉΜΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ

14

ΜΙΝΕΤΤΑ Αρθρο Για να γνωρίζεις

18

16

20

ΤΑΥ Τ Ό Τ Η ΤΑ

Κάνιγγος 27 Αθήνα - Τ.Κ. 106 82 ΑΦΜ: 090296638 - ΔΟΥ: Α’ ΑΘΗΝΩΝ Τηλ: 210 3805907 - Φαξ: 210 3827354 Email: info@enosiasfaliston.gr www.enosiasfaliston.gr

Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Ταμίας:

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Χάρης Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος Βλαχάκης Ανδρέας Πλυταριάς

Και Μέλη:

Στέλλα Βικτωράτου Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος Νίκος Λαμπίρης

Επιτροπή διαχείρισης eΧάρης Αλεξόπουλος Κώστας Γρηγορόπουλος Κωνσταντίνος Βλαχάκης Νίκος Λαμπίρης

Γραμματειακή υποστήριξη Κωνσταντίνα Ψαρρά

Η Ένωσή μας, έχοντας ως μόνο βασικό έσοδο τη συνδρομή των μελών της, σας υπενθυμίζει την ανάγκη έγκαιρης εξόφλησης των συνδρομών σας. Συμβάλλετε έτσι στην εύρυθμη λειτουργία της και τη βιωσιμότητα της.


03#

EDITORIAL Αρχή Καλοκαιριού επίσημα και ελεύθερα Μετά από δύο χρόνια περιορισμένων επαφών, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις. Εμείς βέβαια ως λογικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι κρατούμε τη χρήση τους, όπου κρίνουμε αναγκαίο. Αλήθεια είναι ότι όλοι μας πλέον, με κάποιο τρόπο, βιώνουμε μία διαφορετική πραγματικότητα. Μετά απο μία μακροχρόνια οικονομική κρίση και μία σχεδόν τρίχρονη υγειονομική πανδημία, έρχεται μία ενεργειακή κρίση που θα φέρει όπως λένε ειδικοί αναλυτές και μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, καλουμαστε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε ανθρώπους ανήσυχους, προβληματισμένους και κατακλυζόμενους απο παραπλανητική πληροφόρηση, που μοναδικό στόχο έχει την προσέλκυσή τους με βάση το κόστος και το κουπόνι αγοράς. Καθημερινό φαινόμενο είναι προβολές όπως Ελάτε να σας ασφαλίσουμε και θα συμμετάσχετε σε κλήρωση αυτοκινήτου, θα κερδίσετε καύσιμα, θα κερδίσετε κουπόνια, θα έχετε δωρεάν κάρτα καυσαερίων, θα έχετε εκπτώσεις σε αγορά ελαστικών και τοποθέτησής τους, και άλλες και άλλες προτάσεις, ανάλογες της ευρηματικότητας του μάρκετινγκ της κάθε εταιρείας. Δύσκολο το έργο μας, όταν επιχειρούμε με αίσθημα ευθύνης να προσεγγίσουμε τις πραγματικές ανάγκες του πελάτη, με ποιοτικά και τυπικά κριτήρια και δεν υποστηριζόμαστε συχνά και απο τις ίδιες τις Εταιρείες που συνεργαζόμαστε και κυρίως απο την Εποπτεύουσα Αρχή, που πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον πού στρέφει την προσοχή της. Δημιουργείται, ας πούμε με την ανοχή της, και δεν πιστεύουμε με τις ευλογίες της, ένα δυσμενές περιβάλλον για τους επαγγελματίες ασφαλιστές, αυτούς που στήριξαν για δεκαετίες, αυτοί μόνοι τις Εταιρείες, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα, μπαίνοντας σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες του κόσμου. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι ίδιοι όροι για όλους και τήρηση του νόμου. Και επειδή αυτό δεν ισχύει, με τα πολλαπλά τιμολόγια και τον ευτελισμό του ασφαλίστρου, εντείνουμε τις προσπάθειες και ζητούμε την συμπαράταξη όλων. Και την έχουμε! Σύλλογοι και Επιμελητήρια, ετοιμάζουμε μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη συνεργασίας μόνο με πιστοποιημένο ασφαλιστή, προκειμένου να έχει μία σωστή πρόταση ασφάλισης. Ταυτόχρονα μελετούμε με ειδικούς μία τεκμηριωμένη νομική αντίδραση σε όσα αντίκεινται στις διατάξεις του νόμου και δεν τιμωρούνται απο την Εποπτική Αρχή. Καλό Καλοκαίρι σε όλους με υγεία και χαρούμενη διάθεση.


#04

Αιέν Αριστεύειν

Επιμέλεια-Κείμενο: Δήμητρα Λύχρου

Σε μία άκρως συγκινητική τελετή έγινε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, η αναγόρευση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έδωσαν όλοι το "παρών". Άνθρωποι της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, άνθρωποι της πολιτικής, επιχειρηματίες, φοιτητές και πάρα πολλά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, φίλοι και συνεργάτες του, τιμώντας τον στην κορυφαία στιγμή της μέχρι σήμερα πορείας του.

Η Σύγκλητος τού Πανεπιστημίου Πειραιώς στο πρόσωπό του, αναγνώρισε την προσφορά και τις ιδιαίτερες ικανότητες ενός πραγματικά αυτοδημιούργητου ανθρώπου, που έφτασε ψηλά διατηρώντας αρχές και αξίες. Η Ένωσή μας ήταν παρούσα, μαζί με όλους τους φίλους και συναδέλφους του για να μοιραστεί την χαρά του και να τιμήσει και με αυτόν τον τρόπο τον ξεχωριστό συνάδελφο, που κοσμεί την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Του ευχόμαστε να συνεχίσει με την ίδια ορμή, τόλμη και συνέπεια και να κατακτά όλο και υψηλότερους στόχους και ελπίζουμε πολλοί νέοι, στους οποίους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, να δουν τον δρόμο που χάραξε και να ακολουθήσουν τα βήματά του.


05# Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που παρακολουθήσαμε με προσοχή και συγκίνηση, γιατί μέσα από τις λέξεις προβάλει ανάγλυφα η προσωπικότητά του, που συντίθεται από τις έννοιες φιλομάθεια, φιλεργατικότητα, επιμονή, προσμονή, ευγνωμοσύνη, πάθος, τόλμη και φιλοδοξία.

ακολουθούν πάντα. Και με αυτή τη νοοτροπία μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα, έκανα φίλους ζωής, τελείωσα το σχολείο.

Κυρίες και Κύριοι, Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την παρουσία σας σε μία τελετή πολύ σημαντική και άκρως τιμητική για μένα. Έχω εκφωνήσει πολλές ομιλίες στο παρελθόν. Καμία όμως δεν είχε την συγκινησιακή φόρτιση της αποψινής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή στη ζωή μου και θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για την απόφασή τους να με αναγορεύσουν Επίτιμο Διδάκτορα. Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψω το πως ακριβώς νιώθω απόψε. Θα αρκεστώ λοιπόν στο πως αισθάνθηκα τις τελευταίες μέρες. Όταν έμαθα για την ύψιστη τιμή να αναγορευτώ Επίτιμος Διδάκτορας ενός τόσο σπουδαίου Πανεπιστημιακού ιδρύματος, σαν κινηματογραφική ταινία πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου εικόνες, μνήμες, κόποι, όνειρα. Αυτό που αμέσως διέκρινα καθαρά ήταν τους αείμνηστους γονείς μου, τον Τάσο και την Κυριακή. Άνθρωποι απλοί. Μπακάλης ο πατέρας μου, εργάτρια η μητέρα μου. Με καθημερινό αγώνα κατάφεραν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια την εξαμελή οικογένεια τους. Μπορεί να είχαμε στερήσεις υλικών αγαθών, όμως είχαμε περίσσευμα αγάπης. Και κυρίως διδαχές που ήταν μάθημα ζωής. Από το να μην ξεχάσω τις ποντιακές ρίζες μου και το χωριό μας το Μπαμπαλιό στην Αιτωλοακαρνανία, μέχρι το να σέβομαι και να τιμώ κάθε συνάνθρωπο μου, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος ή οικονομικής επιφάνειας. Αυτά τα πρώτα μαθήματα με

Τυχερός δεν υπήρξα μόνο στο επίπεδο της οικογένειας αλλά και σε αυτό των σπουδών μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ με τι όνειρα πέρασα τις πύλες ενός Πανεπιστημίου που η σύνδεση μου μαζί του είναι πλέον άρρηκτη. Αναφέρομαι στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αυτό στο οποίο αναγορεύομαι απόψε Επίτιμος Διδάκτορας. Είναι μία εξέλιξη που δεν περνούσε καν από το μυαλό μου όταν φοιτούσα στα έδρανα του, όταν αποκτούσα γνώσεις που θα μου ήταν απαραίτητες σε ότι κι αν έκανα. «Βακτηρία εστί παιδεία βίου». Η μόρφωση είναι


#06

στήριγμα της ζωής, έλεγε τον 4ο αιώνα προ Χριστού ο ποιητής Μένανδρος. Και την εφαρμογή του λόγου του τη βρήκα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ένα ανώτατο ίδρυμα που για πάνω από 80 χρόνια βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής ζωής της χώρας. Σίγουρα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αποτέλεσε σταθμό ζωής για εμένα και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την πορεία μου. Στα αμφιθέατρα του ήταν που αγάπησα ακόμα περισσότερο την ενασχόληση με τα κοινά, μέσω της συμμετοχής μου στον Φοιτητικό Σύλλογο.

Ελλάδα. Το τρίτο μου παιδί όπως συνήθως το λέω. Αισθάνομαι υπερήφανος γιατί ανήκω στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων. Γιατί τίποτα δεν μου χαρίστηκε αλλά έπρεπε να παλέψω για να το κατακτήσω. Οι νίκες σου προσφέρουν μία ξεχωριστή γεύση. Και οι ήττες πολύτιμα διδάγματα.

Όλα όσα έζησα σε αυτό το Πανεπιστήμιο, με ακολούθησαν μετά το τέλος της φοιτητικής μου ζωής.

Χρειάζεται όμως και η τύχη. Και εγώ τη βρήκα στο πρόσωπο της συζύγου μου της Χρύσας. Συνοδοιπόρος ζωής για 37 χρόνια, μου πρόσφερε απλόχερα εκτός από την αγάπη της και την πολύτιμη στήριξη της σε κάθε βήμα μου. Οδηγός μου για αυτή την ευτυχισμένη συμβίωση αποτέλεσε ένα πανάρχαιο ρητό που λέει: «Κάνω πάντα ότι θέλω, αφού πρώτα ρωτήσω τη γυναίκα μου».

Αρχικά στα 19 μου χρόνια στο συνοικιακό συμβούλιο, μετά και για μία οκταετία στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας όπου και έγινα ο νεότερος Πρόεδρος στα 27 μου χρόνια.

Δημιουργήσαμε μία πολύ αγαπημένη οικογένεια και σήμερα καμαρώνω για τον Τάσο μας και την Ιωάννα μας. Παρατηρώ και θαυμάζω τα παιδιά μου, την εξέλιξη τους, το δρόμο που ανοίγουν.

Και στα 30 μου ανέλαβα τη διοίκηση Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Του πρώην Λοιμωδών και σημερινό Γενικό Νοσοκομείο η «Αγία Βαρβάρα» στο οποίο έδωσα εγώ το όνομά του. Μία νέα πρόκληση. Ένα καινούριο πεδίο προσφοράς.

Ορόσημο, ωστόσο, στην πορεία και στη ζωή μου ήταν η απόφαση μου να υπηρετήσω θεσμικά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Και να αφιερώσω σε αυτή την προσπάθεια όλες μου τις δυνάμεις.

Πίστεψα στην κοινή προσπάθεια για θετική αλλαγή και πρόοδο, στην αξία της συλλογικής δράσης.

Εργάστηκα σκληρά γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τομέα της υγείας για τον πολίτη και τιμήθηκα για το έργο μου από τον τότε αρμόδιο Υπουργό, τον αείμνηστο Δημήτρη Κρεμαστινό. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, έχτισα από το μηδέν με σκληρή δουλειά, μια επιτυχημένη καριέρα στο χώρο του επιχειρείν. Δημιούργησα τη MEGA BROKERS, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική επιχείρηση στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια με 70 εκατομμύρια τζίρο, 65 εργαζόμενους και πάνω από 1.000 συνεργάτες στην

Υπηρετώ τον Επιμελητηριακό Θεσμό από το 2001, όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στο ίδιο Επιμελητήριο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος τα τελευταία εννιά χρόνια. Δεν θα μείνω καθόλου στα όσα πετύχαμε ως Επιμελητήριο για τη στήριξη των μελών μας και την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα σταθώ όμως σε μία πρωτοβουλία μας για την οποία είμαι πραγματικά υπερήφανος. Για το γεγονός ότι επιδιώκουμε συστηματικά τη δικτύωση με


07# πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη τη χαρά να συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας, για την προώθηση κοινών δράσεων, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Και το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι η αξιοποίησή του. Όλοι μαζί, Πολιτεία, επιχειρήσεις και φορείς, έχουμε χρέος να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα υλοποιήσουν εδώ. Στην πατρίδα μας. Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Η αναγόρευση μου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία μου και θέλω ξανά να ευχαριστήσω τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σε όλους εσάς θέλω μέσα από την καρδιά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να είστε απόψε εδώ και να σας ευχηθώ τα καλύτερα. Ειδικά στους νέους μας, να ευχηθώ να μη σταματήσετε να κάνετε όνειρα. Για την προσωπική σας πρόοδο. Για τον τόπο σας. Για την πατρίδα μας. Να μη σταματήσετε να διεκδικείτε το μέλλον που θέλετε. Με πείσμα και επιμονή. Με συνείδηση και αρχές. Και όταν πετυχαίνετε τους στόχους σας, ξέρω ότι θα αισθάνεστε ευλογημένοι. Όπως εγώ απόψε.

Να είστε όλοι καλά


#08

ΑΠΌΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ 23

του ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΎ ΝΌΜΟΥ και τα παραλειπόμενα της Ύδρας..

Στην Ύδρα τελικά, στο Συνέδριο της ΕΑΑΕ και όχι στη Βουλή ή στη δημόσια διαβούλευση, λύθηκε το ζήτημα του άρθρου 23, του νέου Κλιματικού Νόμου, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Θυμίζουμε ότι αφορούσε στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης νεόδμητων κτηρίων σε ευάλωτες περιοχές. Ήταν προφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώθηκε στο νόμο, αυτή η υποχρεωτική ασφάλιση, θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της ασφαλιστικής αγοράς. Η Ένωσή μας, πρώτη και μόνη, υπέβαλε τις προτάσεις της στο gov. gr , όταν το νομοσχέδιο ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και ζήτησε υποχρεωτική ασφάλιση για σεισμό και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα σε όλα τα ακίνητα, όπου κι αν βρίσκονται. Οι προτάσεις αυτές ,όπως και οι παρεμβάσεις άλλων φορέων προς υπουργούς και γραμματείς δεν είχαν καμία τύχη. Τα παραλειπόμενα στην Ύδρα μιλούν για έντονες συζητήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο και τον υπουργό, ο οποίος τελικώς, μετά από άνωθεν παρέμβαση απέσυρε το άρθρο. Όμως, όπως σωστά επισημάνθηκε από πολλούς, το θέμα δεν έχει τελειώσει εδώ. Το ερώτημα αν χάθηκε η ευκαιρία να θεσπισθεί μία υποχρεωτικότητα, έστω και με τα πολλά τρωτά της ρύθμισης, σε έναν ακόμη κλάδο είναι υπαρκτό. Θα μπορούσε η Αγορά να δουλέψει για διορθώσεις και βελτιώσεις. Άλλωστε είναι ανάγκη να καθιερωθεί νομοθετικά η υποχρεωτικότητα ασφάλισης και σε άλλους κλάδους πέραν του αυτοκινήτου, καθώς και σε άλλα επαγγέλματα ! Είμαστε μάλλον η Χώρα με τους λιγότερους υποχρεωτικά ασφαλισμένους κινδύνους. Αρκεί να δούμε το Βέλγιο ή και την Κύπρο μεταξύ των άλλων. Τα επιχειρήματα πολλά και μεταξύ αυτών και η αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών, ζητούμενο που μας απασχολεί πολλές δεκαετίες. Στο σημερινό όμως σκηνικό, με την ενεργειακή και οικονομική κρίση σε όξυνση, η επιβολή μιας ακόμη υποχρεωτικότητας πληρωμής στον πολίτη, δεν είναι καθόλου εύκολη και σίγουρα δεν αποτελεί μέτρο που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα το λάμβανε «ελαφρά τη καρδία». Είναι ένα ζήτημα, που σίγουρα θα μας απασχολήσει ξανά σύντομα, καθώς με ένα τρόπο, θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου και ενίσχυση της αγοράς μας. Και καθώς η πολιτεία δεν θα «σηκώσει» το θέμα από μόνη της, θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, από φορείς και Σωματεία της Διαμεσολάβησης συνεπικουρούμενα και από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, ώστε να χρηματοδοτηθούν μελέτες που θα επιτρέψουν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το βαθμό επικινδυνότητας των επαγγελμάτων, το σωστό ασφάλιστρο κινδύνου και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. Τα επιμελητήρια εδώ, έρχονται να παίξουν έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο. Να ενημερώσουν τα μέλη τους, εκπροσώπους επαγγελματιών, για τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα αυτών των ασφαλίσεων, ώστε να μη το δουν σαν ένα ακόμη «χαράτσι..», αλλά σαν χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο δουλειάς. Γράφουν οι: Δήμητρα Λύχρου – Χάρης Αλεξόπουλος#10

Α ΝΑ Ν Τ Ι Κ ΑΤΑ Σ ΤΑΤΟ Σ ο ρόλος του Επαγγελματία Ασφαλιστή Συνάντηση του προεδρείου μας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο. Κοινοί στόχοι για την πρόοδο της Ασφαλιστικής Αγοράς. Συνάντηση επαναπροσδιορισμού και επιβεβαίωσης της ουσιαστικής στήριξης των Φυσικών Δικτύων, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Πίστης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου προς την ΕΕΑΕ. Ο κ. Χρ .Γεωργακόπουλος καλωσορίζοντας την Ένωσή μας, ευχαρίστησε μέσω του Προεδρείου τα Μέλη μας, για την συνεχή και πολύτιμη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Πίστη και διαβεβαίωσε, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη με την οποία την έχουν περιβάλει οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, ότι η Εταιρεία θα συμβάλει με ποικίλες δράσεις που σχεδιάζει, στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τον αναντικατάστατο ρόλο του επαγγελματία ασφαλιστή. Με την ευκαιρία της συμφωνίας που έχει γίνει σε όλους γνωστή, η Εταιρεία οραματίζεται μία ακόμη πιο δημιουργική και ανοδική πορεία, στηριζόμενη πάντα στο πλούσιο παραγωγικό της Δίκτυο, αυτό που την έχει φέρει στην θέση που αξιοκρατικά κατέχει. Σύσσωμο το Προεδρείο μας, κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης, ανέπτυξε τις θέσεις, τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες, αλλά και τις επιδιώξεις, τις επιτυχίες και τις κατακτήσεις της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συγκυριών και πανδημίας. Για εμάς στην ΕΕΑΕ είναι πρώτιστος στόχος η ανάγκη λειτουργίας της Αγοράς με ίδιους κανόνες για όλους, με Εποπτεία αντικειμενική και

αποφασιστική και με επίκεντρο τον καταναλωτή, που έχει δικαίωμα στην ενημέρωση από έναν επαγγελματία, πιστοποιημένο ασφαλιστή και όχι από μία απρόσωπη ιντερνετική πλατφόρμα. Θα είναι όφελος της Αγοράς αν παραδεχτούν όλοι έγκαιρα, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Διαμεσολάβηση που είναι ο κορμός της επικοινωνίας, όταν βάλλεται έσωθεν από αθέμιτες πρακτικές και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι στόχοι της ΕΕΑΕ ταυτίζονται απόλυτα με τους στόχους και την δυναμική της Εταιρείας, που έχει ως πρώτη προτεραιότητα τους Συνεργάτες και τους Ασφαλισμένους της. Εμείς ως Ένωση θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους ανθρώπους της Ασφαλιστικής Αγοράς, που σέβονται αποδεδειγμένα τούς Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, αναγνωρίζοντας ότι η ύπαρξη και η πρόοδος τους οφείλεται σε αυτούς.


09#


#12

ΑΠΟΨΗ

Παροχές, δωράκια και άλλα ευτράπελα.. Η προσπάθεια πρόσκτησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων, στην ασφαλιστική μας αγορά είτε από ασφαλιστικές εταιρείες, είτε από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, με την παροχή δώρων, κουπονιών, εκπτώσεων, υπηρεσιών, ειδικών ευεργετημάτων κ.ο.κ, έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Το φαινόμενο αυτό, δεν ήταν άγνωστο στην αγορά μας και τις προηγούμενες δεκαετίες. Απλώς έχει επιδεινωθεί καθώς εντείνεται ένας κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός, βασισμένος στην αναζήτηση νέων – λανθασμένων κατά τη γνώμη μου – τρόπων για να κερδηθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο της ασφαλιστικής πίτας. Μια «πίτα» όμως που παραμένει σταθερή (κολλημένη στο 2,5% του ΑΕΠ) και μάλιστα με προβλέψεις για περαιτέρω μείωσή της.. Ο κάθε ένας από εμάς, τους επαγγελματίες ασφαλιστές, τους μικρούς αλλά ευσυνείδητους επιχειρηματίες, πασχίζει να ακολουθήσει αυστηρά όλους τους κανόνες που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια (και δεν είναι λίγοι), στηρίζοντας την προσπάθεια δημιουργίας ενός ίσου και ίδιου πεδίου ανταγωνισμού, με θεσμικά, νομοθετικά και ηθικά όρια. Και ξαφνικά έρχονται, πρωτίστως οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και εταιρείες διαμεσολάβησης, και τα διαλύουν όλα. Ευτελίζοντας το προϊόν, βγάζοντας το στη διατίμηση μιας μαύρης Παρασκευής δίπλα σε αποχυμωτές, στο ράφι ενός σουπερ μάρκετ δίπλα στα απορρυπαντικά, στην αντλία ενός πρατηρίου βενζίνης μαζί με εύφλεκτες ύλες, στο συνεργείο ενός κτεο μαζί με μετρητές καυσαερίων, σε καταστήματα κινητών μαζί με αξεσουάρ θήκες με καρδούλες.. Τελικά το κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είναι ένα προϊόν όπως τα σαπούνια, τα ψυγεία και τα κινητά, ή μια υπηρεσία με ανυπολόγιστη αξία σε δύο επίπεδα; : αυτό της πραγματικής κάλυψης ζημιών και αποζημίωσης των ασφαλισμένων, αλλά και αυτό της διασφάλισης μιας ηρεμίας στους ασφαλισμένους πολίτες, ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στις συμφορές, ότι αν χρειαστεί μπορεί να έχουν ένα ουσιαστικό και μοναδικό στήριγμα, με αντάλλαγμα με ένα μικρό κόστος (σε σχέση με υψηλούς κινδύνους που καλύπτονται..) ! Δεν καταλαβαίνουν όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το «παιχνιδάκι» ότι μόνον κακό κάνουν σε μια αγορά, που η αξιοπιστία της πληγώθηκε επί δεκαετίες από ασυνείδητους επιχειρηματίες που άνοιξαν και έκλεισαν ασφαλιστικές αφήνοντας μια πικρή γεύση στην εκφορά του ονόματος ασφάλιση; Τα τελευταία χρόνια με νομοθετήματα και διατάγματα, που υποστηρίχτηκαν και από οργανωμένες αγορές όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε το πρόβλημα να είχε εξαλειφτεί. Όμως αντιθέτως φουντώνει.. Ας αναλογιστούμε ποια αγορά μας ικανοποιεί. CEO’s, μέτοχοι, υπάλληλοι και διευθυντές εταιρειών ασφαλιστικών αλλά και διαμεσολάβησης, είναι όλοι συνυπεύθυνοι και τους καλούμε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος που επιβάλλει η έννοια της ασφάλισης, ενός από τα σπουδαιότερα και πιο ιστορικά επαγγέλματα παγκοσμίως.

Γράφει ο Χάρης Αλεξόπουλος Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Α.Ε.


09#


#14

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει παραβάσεις και προειδοποιεί τα κράτη-μέλη…!

ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ

Η υπ’αριθμ. INFR (2018) 4150 Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να τροποποιήσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτων (οδηγία 2009/103/ΕΚ) 1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει πιθανή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, ή αν δεχθεί σχετική καταγγελία, επιχειρεί να επιλύσει τάχιστα το πρόβλημα με το οικείο κράτος μέλος μέσω του λεγόμενου "διαρθρωμένου διαλόγου" (EU PILOT). Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν περαιτέρω πραγματικά ή νομικά στοιχεία σε περίπτωση πιθανής παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας, με στόχο να εξευρεθεί σύντομα λύση βάσει του δικαίου της ΕΕ και, συνεπώς, να αποφευχθεί η κίνηση επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει. Αν το κράτος μέλος δεν συμφωνεί με την Επιτροπή, ή αν δεν εφαρμόσει μια λύση για να επανορθώσει την εικαζόμενη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, η Επιτροπή μπορεί να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία προβλέπουν οι Συνθήκες και τα οποία καθορίζονται στο πλαίσιο επισήμων αποφάσεων: α. Προειδοποιητική Επιστολή Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση του οικείου κράτους μέλους να υποβάλει εντός προθεσμίας ίσης ή μικρότερης των 2 μηνών παρατηρήσεις για τη μη συμμόρφωση. β. Αιτιολογημένη Γνώμη Αν το κράτος μέλος δεν απαντήσει, ή αν δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το κράτος μέλος παραβίασε την ενωσιακή νομοθεσία. Η κυβέρνηση του κράτους μέλους έχει προθεσμία ίση ή μικρότερη των 2 μηνών για να συμμορφωθεί. γ. Παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αν το κράτος μέλος δεν απαντήσει, ή αν δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή ζητά από το Δικαστήριο να κινήσει διαδικασία προσφυγής. 2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την από 19.5.2022 δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης κίνησε νομική διαδικασία κατά κρατών μελών, που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που έχουν βάσει ενωσιακού δικαίου. Μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη [INFR(2018)4150], επειδή δεν μετέφερε πλήρως στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων (οδηγία 2009/103/ΕΚ). Σύμφωνα με την ανωτέρω αιτιολογημένη γνώμη «Η οδηγία θεσπίζει κανόνες για την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Η Επιτροπή διαπίστωσε περιπτώσεις πλημμελούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Ειδικότερα, η ελληνική νομοθεσία μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας εξαιρεί από την αποζημίωση τον ζημιωθέντα επιβάτη εάν το εν λόγω πρόσωπο είναι και ιδιοκτήτης του οχήματος. Αυτό

αντιβαίνει στην οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είχε προηγηθεί η αποστολή Προειδοποιητικής Επιστολής προς την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή εκτιμούσε ότι οι ισχύουσες εθνικές διατάξεις καθιστούσαν δυνατή την άρνηση της αποζημίωσης προσώπων τα οποία είναι ασφαλισμένοι, νόμιμοι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου που έχει στην κατοχή του το όχημα ή σύζυγοι των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων και των συγγενών τους. Η Επιτροπή καλούσε τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν τα εθνικά τους μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας στην Ελλάδα. 3. Η Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στις διατάξεις του Ν.489/76, όπως έχει κωδικοποιηθεί με το Π.Δ. 237/86 και τροποποιηθεί μεταγενέστερα και ισχύει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες : Άρθρο 2: Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού, υποχρεούται να έχει καλύψει με ασφάλιση την εκ τούτου έναντι τρίτων αστική ευθύνη σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Άρθρο 6 παρ. 2: Η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να περιλαμβάνει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη εξαιτίας θανάτωσης ή σωματικής βλάβης ή ζημιών σε πράγματα, στην οποία περιλαμβάνεται και η χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη καθώς και την αστική ευθύνη λόγω θανάτωσης ή σωματικών βλαβών έναντι των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου, οδηγού ή κάθε άλλου προσώπου του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο, ανεξάρτητα από δεσμό συγγένειας. Άρθρο 7: ∆εν θεωρούνται τρίτοι, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρ. 2 παράγρ. 1 και του άρθρ. 6 παράγρ. 2: α) Ο οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε τη ζημιά. β) Κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται με τη σύμβαση ασφάλισης. γ) Εκείνος ο οποίος έχει καταρτίσει μετά του ασφαλιστή την ασφαλιστική σύμβαση. δ) Οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου που είναι ασφαλισμένο ή εταιρίας που δεν έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα τελευταία χρόνια, πάνω από το 85% των υποθέσεών της διευθετούνται προτού φτάσουν στο στάδιο της παραπομπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει ο Περικλής Πολυχρονίδης Νομικός Σύμβουλος ΕΕΑΕ


13#


#16

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ Επίκαιρα φορολογικά θέματα - Επιστρεπτέα προκαταβολή Αναμένουμε εντός των ημερών την ανάρτηση στα στοιχεία οφειλών, τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή που λάβαμε στα προηγούμενα έτη λόγω covid-19. Η επιστροφή θα είναι είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% ,είτε σε έως 96 δόσεις. Τα ποσά που δεν θα επιστραφούν θα βγουν με την λογική του αρχικού νόμου δηλαδή ως εξής 1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: Α. Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων προμηθειών έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% έως το 70% σε σχέση με τα έσοδα προμηθειών έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 Β. Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων προμηθειών έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα προμηθειών έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 Γ. Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις. 2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: Α. Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από προμήθειες έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από προμήθειες έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020. Β. Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις Πώς θα δηλωθούν τα ποσά από τις επιστρεπτέες Με σχετική εγκύκλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε δικαίωμα επιλογής στους επαγγελματίες για τον χρόνο δήλωσης των επιστρεπτέων προκαταβολών. Έτσι έχουν δύο δυνατότητες: 1. να επιλέξουν εάν τα σχετικά ποσά θα αποτυπωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση ή 2. εάν θα αποτυπωθούν στη φορολογική δήλωση του 2023. Με βάση τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος (δηλαδή το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που «κουρεύεται» και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% της συνολικής ενίσχυσης ανάλογα µε την οικονομική επίδοση της εταιρείας) θα πρέπει να καταχωρηθεί στα βιβλία ως έσοδο από κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο ποσό, ως δάνειο. Επίσης, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρηθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου κατά την οποία «η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της µη αποπληρωμής». Θα βρισκόμαστε σε αναμονή της σχετικής ανάρτησης ή νεότερων οδηγιών, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.

Νίκος Λάμπρου - Φοροτεχνικός Λογιστής


15#

ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ.

ΕΜΠΝΕΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Αυτή είναι η δουλειά μας. Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που αναδειχθήκαμε ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ 6Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ασφαλιστική εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων & Ζωής στην Ελλάδα, με Δείκτη Φερεγγυότητας 280,2%. Γιατί με ακέραιη, σταθερή διοίκηση, και στελέχη γεμάτα γνώση και εμπειρία, αυτούς που εμείς αποκαλούμε ασφαλιστές «πρώτης γραμμής», έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα αφοσίωσης και εντιμότητας προς τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Και θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε την ασφάλεια που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη.

ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ.


#18

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα της αυτοκίνησης, η οποία στρέφεται με γρήγορους ρυθμούς στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, δημιούργησε τα εξειδικευμένα προγράμματα ΜΙΝΕΤΤΑ electrify για αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα. Τα τέσσερα πακέτα MINETTA electrify διαμορφώνονται ως εξής: πακέτο 1: βασικές καλύψεις αλλά και καλύψεις πέραν των υποχρεωτικών από τη νομοθεσία πακέτο 2: επιπλέον καλύψεις για φωτιά και φυσικά φαινόμενα πακέτο 3: επιπλέον καλύψεις για κλοπή πακέτο 6: πλήρης μικτή Τα πακέτα προσφέρουν εξειδικευμένες «ηλεκτρικές» καλύψεις, όπως: •

Αστική Ευθύνη κατά τη φόρτιση του οχήματος

Προσωπικό ατύχημα οδηγού κατά τη φόρτιση

Κλοπή καλωδίων φόρτισης

Ενοικίαση μπαταριών ή οχήματος αντικατάστασης ιδιωτικής χρήσης

Υλικές ζημιές κατά τη φόρτιση

Όλα τα προγράμματα electrify συμπεριλαμβάνουν όλες τις μοναδικές καλύψεις που προσφέρει η Εταιρία, όπως η Διασταυρούμενη Ευθύνη (καλύπτονται υλικές ζημίες σε περίπτωση ατυχήματος μεταξύ ατόμων A΄ βαθμού συγγένειας - εφόσον και τα δύο οχήματα είναι ασφαλισμένα στην εταιρία) και το Επίδομα Ολοσχερούς Καταστροφής (ως 6.000 ευρώ σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής, ή τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητα του οδηγού). Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, προσφέρει επιπλέον παροχές στους ασφαλισμένους της όπως, ο δωρεάν ετήσιος προληπτικός έλεγχος υγείας (checkup) με όλα τα συμβόλαια οχήματος και η συνδυαστική έκπτωση 10% για την ασφάλιση κατοικίας ή σκάφους για όλους όσους ασφαλίζουν το Ι.Χ. τους στην εταιρία. Τέλος, οι ασφαλισμένοι με την χρήση της εφαρμογής MyMΙΝΕΤΤΑ αποκτούν άμεση και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες των συμβολαίων τους και σε πλήθος άλλων λειτουργιών, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής πύλης πληρωμών pay.minetta, έχουν την δυνατότητα εξόφλησης των συμβολαίων έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Περισσότερες πληροφορίες στο Link: https://www.minetta.gr/el/static/electrify#20

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ Νέα Γενική Διευθύντρια στην ΕΑΕΕ Η επόμενη Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων Συναδέλφων στα Επιμελητήρια Σε πρόσφατη συνάντηση μας στα Γραφεία του ΕΕΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ενημερωθήκαμε απο τον Πρόεδρο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και τον Γεν. Γραμματέα κ. Δ.Γαβαλάκη για την προετοιμασία της επόμενης Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων Συναδέλφων στα Επιμελητήρια και την ουσιαστική παρουσία που επιθυμούν να έχουν σε αυτό το Συνέδριο, τα Σωματεία της Διαμεσολάβησης. Από 1/4/2022, καθήκοντα Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ, ανέλαβε η κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καταξιωμένο στέλεχος στην ασφαλιστική αγορά με εμπειρία άνω των 25 ετών. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της. Παράλληλα η Ένωση μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά της προηγούμενης γενικής διευθύντριας, κυρίας Μαργαρίτας Αντωνάκη, της απέστειλε επιστολή εκφράζοντας τις ευχαριστίες της, για την συνεργασία μας, και αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στον θεσμό και τον κλάδο.

Με γνώμονα λοιπόν την επιθυμία διευκόλυνσης της παρουσίας των ανθρώπων, που αποδεδειγμένα και ενεργά στηρίζουν τον θεσμό, αφιερώνοντας εθελοντικά χρόνο και κόπο, προτείναμε από την πλευρά της ΕΕΑΕ, να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής των Μελών των Προεδρείων των Σωματείων, που έχουν έδρα την Αθήνα, δωρεάν, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό με ένα ποσοστό συμμετοχής που θα είναι πιο εύκολο να καλυφθεί από το Σωματείο ή τους ιδίους. Είμαστε βέβαιοι ότι η συμμετοχή των εκλεγμένων Συναδέλφων θα προσθέσει σε αυτή την εκδήλωση, που αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είναι γιορτή και ουσία ταυτόχρονα. Αναμένουμε την απάντησή του ΕΕΑ επι της πρότασής μας και είμαστε στην διάθεσή τους για κάθε χρήσιμη συνεργασία.

Για να θυμάσαι... Η Ένωση μας, τρέφοντας σεβασμό για την ιστορία της και τους ανθρώπους της, παρουσιάζει φωτογραφίες από αυτή την πολυδιάστατη διαδρομή. Μια εικόνα χίλιες λέξεις και άλλες τόσες αναμνήσεις..!

Εθνική Ασφαλιστική: Για μια δυναμική αρχή δίπλα σε Μεσίτες και Πράκτορες

Διακρίνονται μεταξύ άλλων οι Κώστας Ρήγος, Φάνης Λεβετσοβίτης,

«Έφυγε» ο Στέφανος Τσαπάλας Με πολύ βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του Στέφανου Τσαπάλα. Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος πενθεί για την απώλεια αυτή. Ο Στέφανος Τσαπάλας υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ένα ενεργό και δραστήριο μέλος και υποστηρικτής της Ένωσής μας και των δραστηριοτήτων της. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, και ευχόμαστε στον υιό του Κώστα, να συνεχίσει το άξιο έργο του πατέρα του.

Ελίζα Βασιλείου – Δήμητρα Λύχρου

Δείπνο γνωριμίας παρέθεσε η Εθνική Ασφαλιστική, με την ευκαιρία αλλαγής της μετοχικής της σύνθεσης, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στο Golf Prive Γλυφάδας, για το Δίκτυο επιλεγμένων Μεσιτών και Πρακτόρων της. Η Εταιρία, σύμφωνα με την ομιλία που απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Κωνσταντάς, οραματίζεται μία μεγάλη και δημιουργική αλλαγή και ήδη ξεκίνησε δυναμικά την επικοινωνία, για μία συνέχεια που θα βασίζεται στην μεγάλη Ιστορία, θα ενισχύει την Αξιοπιστία και θα οδηγεί στην Ανανέωσή της.Όταν θέτει κανείς το ρητορικό ερώτημα γιατί να είναι κάποιος Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ "Είναι βέβαιο πως η άμεση επαφή με την Ενωση και τους ανθρώπους της, μόνο όφελος θα προσφέρει." Μερικοί λόγοι είναι:

· Για να συμμετέχει ενεργά και με προτάσεις, στην διαμόρφωση όσων κατά καιρούς απασχολούν την αγορά μας

· Για να ενημερώνεται έγκαιρα και προπαντός έγκυρα για τα θέματα που αφορούν το επάγγελμα μας

· Για να μπορεί να γνωστοποιήσει σε εμάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εργασιακή του καθημερινότητα και που χρήζουν άμεσης επίλυσης

· Για να μπορεί να έχει όποτε χρειαστεί τη βοήθεια Νομικού ή

Φοροτεχνικού Συμβούλου για θέματα που αφορούν τον Κλάδο

· Για να συμμετέχει σε οποιαδήποτε παροχή διατίθεται προς τα

Μέλη και έχει επιτευχθεί μέσω ειδικής συμφωνίας που έχει κάνει η Ένωση, όπως το ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης με ευνοϊκούς όρους και ασφάλιστρα

Σας καλούμε λοιπόν να μας γνωρίσετε και μαζί να εργαστούμε με στόχο την αναβάθμιση, κατοχύρωση και διασφάλιση του επαγγέλματός μας. Βρείτε την αίτηση εγγραφής Μέλους στο site μας www.enosiasfaliston.gr και κάντε τώρα την εγγραφή σας!

Email: info@enosiasfaliston.gr www.enosiasfaliston.gr

STOP

ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.