Orientering 2017/2

Page 1

02 M A G A S I N

F O R

D A N S K

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

juni 2017

66. årgang

Midgårdsormen længe (over)leve

Verdensmestre: Interview med Ida Bobach og Mona Nørgaard

Årets Klub 2016: Silkeborg OK

Vejvalg fra New Zealand og Påskeløbene

Sådan arrangerer du en træningscamp med simple midler

1


Indhold 3

6

Noter

Sommerkurser, skiorientering og nyt SeniorTalentCenter på Sjælland.

7

Instagram #danskorientering

De bedste orienteringsoplevelser delt på Instagram.

7

Verdensmester!

Mona Nørgaard blev i 1974 Danmarks første verdensmester. 41 år efter gjorde Ida Bobach hende kunsten efter. Læs om orienteringsløb og VM dengang og nu.

10 Årets Klub

Silkeborg OK fortæller om fire tiltag, der har givet mere liv i klubben og medvirket til titlen som Årets Klub 2016.

12

Midgårdsormen længe (over)leve!

10

Siden 1976 har Midgårdsormen bugtet sig gennem Orienteringsdanmark. Få en historisk gennemgang af den legendariske stafet.

16 Vejvalg fra Veteran-VM Carsten Jørgensen og Thomas Jensen var godt med fremme på

langdistancen i H45. Post 23 skulle dog vise sig at blive skæbnesvanger.

O-raklet 18

12

Hvordan slipper jeg af med mit løberknæ?

19 60-års jubilæum for OK Skærmen

20

Sådan kan en camp gøres simpel og enkel

Med simple midler og få ressourcer fik 17-årige Thomas Steinthal i vinterferien stablet en succesfuld 5-dages-MTBO-camp på benene.

22 En lille snak om WOC 2020

Læs om de spæde forberedelser, som allerede er i gang frem mod VM, der kommer til Danmark i 2020.

24 Udskiftning på direktørposten

Efter seks år som direktør har Michael Sørensen valgt at give forbundets kort og kompas videre til Kenneth Majkjær Mikkelsen. Orientering har sat dem begge stævne.

24

26 Vejvalg fra Påskeløbene

Malthe Kjær Hemmingsen startede til Påskeløbenes afsluttende jagtstart ud som nummer fire i H18. Se hans vejvalg fra et løb, han ikke glemmer lige foreløbig.

30 DOF Akademiet 2017 31 Formandens 5 minutter

30

Orientering 2/2017 66. årgang ISSN 1904-0148 ISSN 1904-0156 (online udgave)

Mads Kruse Juhl Sten Egholm Jørgensen Gert Nielsen Anne Schaufuss

Medlemsmagasin for Dansk Orienterings-Forbund

Korrektur: Else Juul Hansen.

Redaktion: Henrik Rindom Knudsen, ansvarshavende Camilla Bergmann Kell Sønnichsen

Kontakt: Hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør Henrik Rindom Knudsen på orientering@do-f.dk. Det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op.

Skribenter: Christian Biering Henriette Baun Gautier Else Juul Hansen Malte Kjær Hemmingsen

Ekspedition: Bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under Dansk Orienterings-Forbund. Adresserne hentes i Oservice. Husk at sætte X i feltet for bladet. Som medlem skal du selv eller via din klubadministrator holde dine adresseoplysninger opdaterede. Abonnement: Et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet. Annoncer: Kontakt sekretariatet.

Layout: Charlotte Larsen.

Tryk: Trykkeriet Grafisk Forum.

Deadlines kommende numre: Deadline for artikler og indlæg den 22 jull 2017 - udkommer i september.

Oplag: 4.000 stk.

Ansvar: Redaktionen påtager sig intet ansvar for uopfordret materiale. Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i bladet. Forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører.

Forsidefoto: Kell Sønnichsen. Kontakt sekretariatet: Dansk Orienterings-Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk


Tove Alexandersson vandt tre guldmedaljer til VM i skiorientering.

noter

Svensk og russisk dominans til VM i skiorientering Af naturlige årsager er orientering på ski ikke særlig udbredt i Danmark. Derimod er vores svenske naboer i top i medaljestatistikkerne, når det kommer til skiorientering. Den 7.-12. marts blev der afholdt VM i den russiske by Krasnojarsk i Sibirien.

Foto: Victor Lundmark, Skogssport

Ny aftale med COWI Dansk Orienterings-Forbund har gennem mange år haft en samarbejdsaftale med COWI, og parterne er enige om at forny aftalen til at gælde i yderligere tre år for perioden 2017-2019.

Sverige kom hjem med fem guld- og to sølvmedaljer, hvoraf tre af guldmedaljerne blev leveret af Tove Alexandersson. Hun er dermed regerende verdensmester på mellemdistancen i både fodorientering og skiorientering. Russerne drog fordel af hjemmebanen og løb med 11 medaljer, og Rusland var dermed den mest medaljetagende nation. Et mindeværdigt øjeblik fra mesterskaberne var Stanimir Belomazhevs eufori, da han på mellemdistancen som den første bulgarer nogensinde vandt en VM-guldmedalje i skiorientering.

Med aftalen vil COWI fortsat levere luftfoto og højdemodeller til DOF til brug for klubbernes fremstilling af orienteringskort. Med samarbejdet sikres en vigtig forudsætning for fortsat at kunne fremstille kort af højeste kvalitet, der er et væsentligt fundament for orienteringssporten.

Internationalt startfelt til Danish Spring I den sidste weekend i marts var flere af orienteringssportens største stjerner samlet i Nordsjælland for at deltage i Danish Spring. Maja Alm viste storform og vandt alle tre distancer; sprint i Espergærde og mellem- og langdistance i Harager Hegn og Gribskov Nord. Maja holdt konkurrenter som VM-løberne Emily Kemp, Anastasia Denisova og Svetlana Mironova bag sig.

New Zealand med Tim Robertson var en af de op mod 20 udenlandske nationer, der var repræsenteret ved Danish Spring.

I herrernes var newzealænderen Tim Robertsen hurtigst på sprinten, mens den regerende verdensmester på langdistance, Olav Lundanes, tog begge sejre i skoven. Søren Schwartz stod for bedste danske resultat på sprinten og mellemdistancen med henholdsvis en anden- og tredjeplads. På langdistancen blev Tue Lassen bedste dansker på en femteplads. Danish Spring tiltrak løbere fra hele verden, så som Canada, Hviderusland, Moldova, Hong Kong, New Zealand og Spanien.

Tim Falck Weber med prisen for Årets Energibundt 2016.

Foto: Bent Hjarbo

3


Foto: Kristine Rosenkjær

Tid til sommerkurser Sommer er lig med orienteringskursus sammen med vennerne. I år er der planlagt otte kurser for løbere i alderen 10 til 30 år. Find det, der passer dig, og skynd dig at blive tilmeldt. De fleste tilmeldinger lukker snart! Hvad? U1 i Sydkredsen U1 i Nordkredsen U1 i Østkredsen U2 i Sydkredsen U2 i Nordkredsen U2 i Østkredsen Juniorsommerlejr Ungseniorlejr

Hvor? Kronhede i Vestjylland Holstebro Tranum i Nordjylland Gøteborg, Sverige Gøteborg, Sverige Norrköping, Sverige Norrköping, Sverige Vänersborg, Sverige

Hvornår? 24. - 28. juni 26. - 30. juni 23. - 28. juni 1. - 7. juli 24. - 30. juni 26. juni - 2. juli 31. juli - 6. august 16. - 22. juli

Ny kortnorm IOF har vedtaget en ny kortnorm. Den tekniske betegnelse for den nye norm er ISOM 2017 og erstatter ISOM 2000. Indtil årsskiftet er begge kortnormer tilladt, og i instruktioner skal det fremgå tydeligt, hvilken norm der er tegnet efter. Fra 2018 skal løb i IOF-regi afvikles på kort tegnet efter ISOM 2017. I de nye ændringer er opdateringerne især baseret på læsbarheden, så afstande mellem symboler er klart defineret. Der er også dukket enkelte nye symboler op, mens andre er forsvundet. For eksempel er den blå ring til at markere brønde blevet til en blå firkant, og der er kommet en blå stjerne til springvand eller andre specielle vandgenstande. Formand for DOF’s kortudvalg, John Holm, forventer at have en dansk version af kortnormen klar sidst på året. Indtil da kan den fulde engelske version findes på IOF’s hjemmeside.

Maja Alm blev kåret til Årets Løber 2016.

Hædringer til repræsentantskabsmødet 2017 Klubberne under Dansk Orienterings-Forbund var lørdag d. 4. marts samlet til det årlige repræsentantskabsmøde i Middelfart. Der var valg til DOF’s hovedbestyM a jHolmberg, a Al m b l eFIF v kå r e t t i lblev Å r evalgt ts relse, hvor Heidi Hillerød ind Lø b e r 2 0 1 6 . F oto : J e p p e R u u d. som afløser for Steen Frandsen, Viborg OK. Traditionen tro blev repræsentantskabsmødet også benyttet til uddeling af æresbevisninger, hvor følgende blev hædret: Organisatoren: Helge Lang Pedersen, Farum OK Årets Kortprofil: Frank Linde, OK Pan Århus Årets Træner: Torbjørn Gasbjerg, landstræner Silvablokken: Mogens Nielsen, OK West Årets Klub: Silkeborg OK DOF’s Ærestegn: Jan Hausner, OK SG, og Kell Sønnichsen, OK Pan Århus Årets Løber: Maja Alm I afstemningen til Årets løber fik Maja Alm mere end 60 procent af stemmerne og kunne dermed for fjerde gang smykke sig med titlen som Årets Løber. ”At genvinde verdensmesterskabet var selvfølgelig et kæmpe mål i sig selv, og noget jeg aldrig troede ville lykkes. Det er jeg selvfølgelig rigtig stolt af, og bag det ligger mange timers hård træning. Det betyder rigtig meget for mig at blive hædret på den her måde,” siger Maja Alm, der også blev Årets Løber i 2007, 2012 og 2014.

4

Foto: Jeppe Ruud


noter

Første universitetsFoto: Camilla Bergmann

EM i 2019

Senior TalentCenter

Sjælland er startet op igen Er du seniorløber på Sjælland og på udkig efter lækre orienteringstræninger i høj kvalitet? Så er der godt nyt. Senior TalentCenter(STC) på Sjælland er genopstartet. Mikkel Aaen står for træningerne, som er målrettet seniorløbere, som kan løbe en svær bane, og som har lyst til regelmæssigt og målrettet at træne med på orienteringstræninger sammen med andre seniorer fra hele Sjælland. Du kan finde mere information om STC på facebookgruppen ”STC –SeniorTalentCenter”.

Hvert andet år bliver der afholdt VM i orienteringsløb for universitetsstuderende. Seneste mesterskab var sidste sommer i Ungarn, hvor Danmark var repræsenteret med flere unge talenter. Fra 2019 vil studerende få endnu en mulighed for at deltage i et internationalt mesterskab, når der for første gang afholdes EM i orienteringsløb for universitetsstuderende. Mesterskabet er planlagt til sidst i juli 2019 i den tjekkiske by Olomouc og består af sprint, sprintstafet og mellemdistance. Næste universitets-VM er i juli 2018 i Finland.

Bornholm Höst-Open GODE TERRÆNER – GOD STEMNING – GODE BANER

Ekstra medaljesæt til Veteran-VM Veteran-VM kommer i 2018 til Danmark. Førhen har der kun været mesterskaber i sprint og langdistance, men fra 2018 har det Internationale Orienteringsforbund besluttet at tilføje mellemdistance til programmet. Arrangørteamet fra Søllerød OK, OK Øst, Farum OK og Tisvilde Hegn OK glæder sig over nyheden fra IOF. "Vi er overbeviste om, at vi kan trække flere deltagere til arrangementet, når der nu bliver et medaljesæt ekstra at kæmpe om," fortæller Helge Lang Pedersen fra gruppen, der har ansvaret for banerne på skovdistancerne. Mellemdistancen finder sted i Tisvilde Hegn, mens sprinten skal foregå omkring Christiansborg og lang- distancen i Gribskov.

28.-29. oktober 2017 Bolsterbjerg & Paradisbakkerne www.host-open.dk

www.facebook.com/bornholmhostopen

Sprint i Gudhjem Fredag 27. oktober

Sprinten er et ekstra tilbud for de, der gerne vil have endnu mere ud af Höst-Open-weekenden.

Arrangør: PI København

5


#danskorientering På Instagram deler O-Danmark sine orienteringsoplevelser. Her er et udpluk af dem.

6

Jonrahrrunning Orienteering today with @iben_rahr, @maya_rahr, @ sweetcoachlife and the rest of the gang from #silkeborgok. Iben won her class, competing against herself as she was the only runner in that class today. Maya ran as "shadow"with both Iben and Just to make sure that both of them returned well to the finishline. #danskorientering #orienteering #running #explore #nature #runningfamily

Jes_h_b #nytårsforsæt: Vær som Ove. Til en almindelig tirsdagstræning kommer vores topløber i 70+ klassen i mål på A-banen med blodet silende fra et sår i panden. Det som andre kalder ultimate-extreme-mandehørm-challenge-ultra-viking-iron-power-race kalder Ove "tirsdag". #svendborgok #liviminby #danskorientering #orienteringsløb #værsomove

Miriodum De hurtige sko har ufrivilligt været gemt væk de sidste 11 måneder, så det var sindssygt dejligt at være i skoven for at konkurrere igen - OG føle at kroppen igen vil spille på samme hold. Vil ikke kalde det et #comeback endnu, men i hvertfald et stort #back! #fådetmerepå #danskorientering

Hoffnina4 Day 7 was our last riding day in Gran Canaria. Went all the way to the top again and finished the ride with a late lunch with all the girls. Thanks for great bike rental to @freemotionbikecenter #ridelikeagirl #rideyourroute #trimtex #orifix #danskorientering #lovemylife

Ibobach First fighter cut of this year. Finally back in the forest doing orienteering again! #trainingcamp #orienteering #danskorientering #løberen#combineering @vjsportshoes

Dofjuniors Annika Simonsen på vej i mål som første løber i D-18 #hurtigereendpolitiettillader #bounceback #fuldfart #danskorientering #sub3 #vielskerklitplantager #klitteroveralt #dofjuniors


Mona Nørgaard øverst på podiet efter VM-sejren i 1974.

Verdensmester! Tekst: Kell Sønnichsen

I 1974 fik Danmark sin første verdensmester i form af Mona Nørgaard. 41 år efter gjorde Ida Bobach hende kunsten efter. Orientering har sat dem sammen til en snak om orienteringsløb og VM dengang og nu. 7


Foto: Kell Sønnichsen

"Hov, det er på tysk, udbryder Ida. Ja, det var det officielle IOF-sprog dengang i 70´erne, forklarer Mona".

M

ona er nervøs. Rigtig nervøs, for det er nu, det gælder. Det er en fin solskinsdag, og vi befinder os i Linå Vesterskov ved Silkeborg. Det er den 20. september 1974, klokken er 12.26, og der er få sekunder til start. Hun kan stadig huske, hvem der sendte hende afsted med det sidste klap på skulderen og et "god tur", og hvad hendes reaktion var, da hun første gang kiggede på kortet.

"Hold da op, det var et flot kort!" Løbet gik perfekt, og 1.03.46 senere løber Mona Nørgaard i mål som verdensmester – Danmarks første – i det, der siden er blevet til langdistance, men som dengang var den eneste distance. "Jeg var faktisk nervøs i flere dage inden og måtte endda tage en sovepille aftenen før løbet for at kunne sove," fortæller hun. "Mens jeg ventede på at blive kørt ud til start, kan jeg huske, at Per Oluf Andersen fra Odense fortalte vittigheder og optrådte på slap line for at få mig til at slappe af. Det lykkedes da også for ham at få et smil ud af mig."

8

Foto: Kell Sønnichsen

området, og starten blev udsat. Det betød, at der ikke var nogen træner til at sende hende af sted, men hun var rolig og klar på opgaven. "Jeg havde jo vundet guld på stafetten et par dage tidligere," forklarer hun, "så jeg vidste, at jeg kunne levere." Hun var dog fokuseret på ikke at lave den samme fejl som på mellemdistancen (4. plads) og brugte de første par poster på at komme ind på kortet. "Det var en overraskelse, for vi startede i et helt åbent fjeldterræn, meget ulig det gamle kort. Min første tanke var også, at hvor var her flot! Jeg havde næsten lyst til at stoppe op og nyde udsigten." Ellers var det et perfekt løb, hvor hun efter 1.15.35 kunne løbe i mål som verdensmester, og Danmarks seneste på den lange distance. Godt halvandet år efter sidder vi på Aarhus Stadion og får en snak om dengang og nu. Først et hurtigt faktatjek. Hvor lang var banen?

Den eneste fejl, hun lavede, var at laminere kontrolkortet for meget (for at gøre det vandtæt). Det betød, at det faktisk var vanskeligt at stemple ved posterne.

Mona svarer prompte "7,9 km", mens Ida indrømmer, at det kniber med at huske det. "9,4 km?". Det korrekte er 9,7 km.

Afklaret Selv om hun egentlig har grund til det, så er Ida ikke særlig nervøs på en lidt kølig og halvskyet sommerdag i Glen Affric, Skotland, 41 år senere. Det er nu hendes tur til at starte på VM-langdistancen. Men dagen var ikke gået helt rutinemæssigt. En løberbus var brudt sammen, og hun måtte gå de sidste par kilometer til start-

Igen er det Mona, der er hurtigst: "1.03 – og så nogle sekunder", mens Ida må tænke sig om, før buddet på "et par og halvfjerds" kommer.

Hvad var vindetiden?

Ida indrømmer, at det kan være lidt svært at huske detaljerne – herunder, hvem der er verdensmester - når man i dag har så mange løb.

Kongedistancen Med fem discipliner og VM hvert år er antallet af medaljer mangedoblet siden Monas verdensmesterskab i 1974. Dengang var der VM hvert andet år – og kun stafet og individuelt. Mange kalder derfor nutidens langdistance for "kongedistancen"; det er den oprindelige, klassiske distance. Nogle mener, det er lidt finere at vinde den – hvilket flere også har bemærket overfor Ida. Hun er selv lidt mere diplomatisk og ved ikke, om det er den sværeste disciplin at vinde. Men det er i hvert fald den hårdeste – fysisk og mentalt. Både hun og Mona er enige i, at det er noget andet i dag, hvor kortet er meget mere detaljeret (i 1974 løb man på 1:20.000). "Men banelægningen og orienteringen var altså det samme dengang," påpeger Mona dog. Næsten ens beslutninger og forberedelser Også forberedelserne er forbløffende ens. Både Mona og Ida var på landsholdssamlinger og deltog i konkurrencer i foråret for at se, om formen var der – og få noget selvtillid. "Der var en masse svenskere og nordmænd til de konkurrencer," husker Mona, "men jeg vandt alligevel tre af dem. Det gav en masse selvtillid". "Jeg løb World Cup to uger før VM, og da slog jeg Tove Alexandersson. Så var det, at jeg besluttede, at der skulle være medalje ved VM," kan Ida fortælle grinende.


VM-medalje 1974 (venstre) og 2015 (højre).

Begge løb også en 6-8 timer om ugen, men Ida havde tillige alternativ træning som crossfit og cykling. "Det gjorde vi ikke så meget ud af dengang," erkender Mona. Beslutningen om at gå efter verdensmesterskabet blev for begges vedkommende taget ved det foregående VM. For Monas vedkommende var det i 1972 i Tjekkiet.

Foto: Kell Sønnichsen

"Mit første VM var i 1968, så i 1972 var jeg lidt 'garvet'. Selve løbet gik godt nok, men ingen – mig selv inklusive – troede rigtig på det, og resultatet blev derefter. Men da var det, at jeg besluttede: Om to år i Danmark – der får I tæv!" siger Mona, mens hun smiler skævt. Det betød så også, at der skulle planlægges, for en familieforøgelse inden skulle nås. Det blev i 1973, hvor datteren Tenna blev født. Ida kan bekræfte, at troen og viljen betyder rigtig meget. "For mit vedkommende var det VM i Italien i 2014, hvor jeg – på trods af en god World Cup i Norge forinden – ikke løb godt. Da besluttede jeg, at det skulle være bedre i Skotland!" Pressen Hvor man i dag næppe længere behøver at fortælle, hvad orienteringsløb går ud på, så var sporten mere ukendt i 1970'erne. Men alligevel husker Mona, at der var massiv pressedækning af hende dengang. "Der var presse på både før, under og efter løbet. De store dagblade bragte lange artikler – og VM-sejren kom på spisesedlen. Der var en del fokus på 'husmoderen fra Mårslet' med Tenna i barnevognen. Faktisk opstøvede en af aviserne, hvor Tenna blev passet under VM, og de bragte en artikel om, hvordan hun måtte fejre sin 1 års fødselsdag uden mor. Den lå nemlig midt under VM. Senere var jeg med i årets sportskavalkade i TV – og vandt ovenikøbet Boye-pokalen, der hvert år bliver uddelt til bedste idrætspræstation i Aarhus." "Elitesportsudøver og mor på samme

Foto: ActivNorth Photography

tid overrasker nu stadig medierne," bemærker Ida let henkastet. "For mit vedkommende var det mindre hektisk med pressen. Det var mest Maja, der var i medierne. Faktisk lavede Jyllands-Posten en artikel med mig, hvor de vinklede den som 'den ukendte verdensmester'. Og to uger efter VM var der ikke mere presse." Forsvar lykkedes ikke Allerede før starten på langdistancen i Skotland havde Ida lidt problemer med akillessenen, men hun løb alligevel. Det blev dog ikke bedre, og allerede tidligt på foråret 2016 stod det klart, at hun ikke ville forsvare medaljen. I modsætning til Mona, der i 1976 stillede op til forsvar ved Darnaway Castle i Skotland – samme sted, som Ida, Maja Alm og Emma Klingenberg godt 40 år senere vandt guld i stafetten. "Her var pressen også med, men det blev desværre ikke til en gentagelse af succesen fra Danmark," fortæller Mona. "Jeg havde både trænet meget og havde været på træningslejr i Skotland. Desværre blev jeg småsyg med halsbetændelse op til løbet, hvilket jeg forsøgte at kurere med en masse te. Uden held. Jeg

Ida på vej i mål som verdensmester – med Mona heppende på sidelinjen.

blev nummer 4, så det var egentlig ok. Men også lidt ærgerligt." Vi slutter af med et sidste fakta-tjek. Bed du i medaljen? Her er Ida hurtigst med svaret – selvom hun lige skal grine først: "Ja, ja. Men det føles egentlig lidt åndssvagt. Jeg skulle også bide i den samme medalje sammen med Thierry Gueorgiou." Mona tænker sig lidt mere om, men det mener hun ikke, at hun gjorde. "Jeg blev vist opfordret til at kysse den." Dette er ikke den eneste ting, der er anderledes, nu vi snakker om medaljer: "Dengang fik vi medaljen på stævnepladsen i skoven efter løbet, og det, synes jeg, er det bedste." Ida er enig: "Det er dér, man er mest glad, og der er mest publikum. Nu får vi den ved en senere medaljeceremoni på torvet eller lignende – måske endda et par dage senere. Det kan godt virke lidt tamt, en gang imellem." Så her er noget, begge mener, var bedre i gamle dage! 9


Årets Klub – Silkeborg OK T e k s t : S t e n E g h o l m J ø r g e n s e n o g C h r i s t i a n B i e r i n g , S i l k e b o r g OK f oto : S t e n E g h o l m J ø r g e n s e n o g Ja s o n K r o g h - P e d e r s e n

70 nye medlemmer på to år var medvirkende til, at Silkeborg OK kunne lade sig hylde som Årets Klub 2016. 70 nye medlemmer kommer ikke af sig selv. Silkeborg OK fortæller om fire tiltag, der har givet mere liv i klubben. Facebook Vi har forskellige formål med at bruge Facebook. Vi har en officiel side, der skal være klubbens ansigt udadtil, det hedder Silkeborg Orienterings klub. Den skal afspejle de mange forskellige ting, vi har gang i, og håbet er, den kan være med til at skabe interesse for vores klub. Opslagene bliver spredt ad Facebooks snørklede veje, og jeg bliver indimellem overrasket over, hvor meget nogen udefra ved om klubben. Den viden stammer ofte fra Facebook. På den officielle side er vi et begrænset antal, der laver opslag, og vi laver aftaler om hyppighed af opslag og naturligvis indhold.

I dag foregår træningen hver tirsdag kl. 17.00 – 18.00 med udgangspunkt fra klubhuset. Træningen bliver lavet af 3-4 forældrepar på skift. De fungerer som minitrænere. Træningen består af en fast velkomst, en aktivitet/løb i skoven med orienteringsindhold og en fælles afslutning. Bagefter har nogle af forældrene valgt at tage mad med og spise sammen som en hyggelig afslutning efter træningen. Minitræning er blevet en stor succes, hvilket sandsynligvis skyldes, at initiativet startede på baggrund af et konkret behov, at initiativtagerne selv havde det behov, og at klubben gav plads til og understøttede initiativet. For Silkeborg OK er det vigtigt at have øje for denne slags initiativer og turde teste dem af.

sker til et adventurerace. Det veksler, hvor meget egentlig multisporttræning der bliver praktiseret i klubben. Det afhænger helt og aldeles af, hvem der tager teten. Indenfor det seneste år er trailløb blevet et struktureret tilbud i klubben med egentlige træninger. Det er ”vokset nedefra” på den måde, at der for et par år siden var flere af klubbens medlemmer, der begyndte at løbe trail. De blev drivkraft i at starte et fast tilbud. Jeg hører ind imellem kommentarer fra folk udenfor klubben, der spørger til, om trail hører hjemme i en orienteringsklub. Det gør det for os. Det spiller vældig godt ind i det samlede træningstilbud for dem, der skal have mere fart i benene. Tilbuddet om trail har fået nye folk til at interessere sig for vores klub og til at

Vi har forskellige grupper på Facebook til at aftale mere praktiske og interne ting. Det kan være kørselsaftaler, indbydelser, efterlysning af hjælpere og den slags. Desuden har to af vores store løb deres egen Facebookside.

Minitræning Silkeborg OK startede minitræning med børn i alderen fra cirka 4-7 år tilbage i 2015. Det startede på baggrund af et initiativ fra et par af klubbens seniorløbere, som gerne ville have deres børn med til træning, men børnene var ikke helt gamle nok til at starte til det ungdomsløbertilbud, der eksisterede i forvejen. Vi hentede inspiration fra Horsens Orienteringsklub og aftalte med ungdomsudvalget og bestyrelsen at teste konceptet af. Det blev en succes, og siden er det blevet justeret en anelse i forhold til indhold, tidspunkt og rammen omkring selve træningen. 10

Silkeborg OK er åbne for nye initiativer som for eksempel minitræning.

Adventurerace og trail Vi oplever, at folk der har deltaget i et adventurerace efterfølgende kommer hen i klubben. Én ting har nemlig været at klare alle udfordringer med for eksempel rappelling, svømning og kajakroning. Noget andet har været orienteringen, og hvis den er svag, falder holdet ofte langt ned i rækkerne. I klubben taler vi om, at vi har multisportaktiviteter. Det er i praksis alt det, der

melde sig ind. Langt de fleste er også begyndt at interessere sig for orienteringen, og flere møder nu op med familien til vores minitræning eller andre orienteringstræninger. Vi har også folk, der dyrker MTB-O og præ-O i klubbens rammer. Vi taler dog om, at vi er én klub med mange interesser i stedet for at tale om at være en klub med afdelinger.


Sammen med Visit Silkeborg, Event Silkeborg og private aktører arrangerer Silkeborg OK et stort, årligt adventurerace, kaldet Yeti Adventure Challenge Silkeborg.

Begrebet #SweetCoachLife er ikke noget, der er opfundet af en bestyrelse eller et udvalg, men det er opstået i den kreds af ungdomstrænere, som har været i klubben de sidste 3 - 4 år.

#SweetCoachLife Silkeborg OK har en lang tradition for, at ungdomsløbere bliver trænere, når de bliver omkring junioralderen – også selvom de selv har en løbskarriere. Det har i mange år været med til at skabe en speciel stemning og miljø omkring ungdomstræningen, hvilket kommer til udtryk i konceptet #SweetCoachLife. #SweetCoachLife er en profil på Instagram, men i lige så høj grad en kultur og et miljø, der findes omkring ungdomstræningen. En ”Sweet-Coach” har både fokus på at levere træninger af høj kvalitet og er samtidig med til at skabe en stemning omkring ungdomstræningen i klubben, som er sjov, hyggelig og inkluderende. Det er svært at sige, hvad man skal gøre andre steder, hvis man vil arbejde med tilsvarende kultur og koncept, da den lokale kultur omkring ungdomstræningen og de unge trænere i Silkeborg OK, har været én af de afgørende faktorer. Men det vi i hvert fald kan se er, at det er væsentligt at have unge trænere, der både er orienteringsteknisk dygtige og er en del af den samme generation som ungdomsløberne, så de kan møde dem i øjenhøjde, både rent sportsligt og i forhold til det at være ung og teenager. Endelig må man ikke underkende behovet for at have ældre mere erfarne ledere, som kan understøtte de unge trænere og håndtere de lidt mere administrative og organisatoriske opgaver samt tage sig af forældre og de yngste ungdomsløbere. Derved frigives de unge trænere til at have fokus på den orienteringstekniske træning og relationen med de ældre ungdomsløbere, som er kernen i #SweetCoachLife.

Begrebet #SweetCoachLife er ikke noget, der er opfundet af en bestyrelse eller et udvalg, men det er opstået i den kreds af ungdomstrænere, som har været i klubben de sidste 3 - 4 år.

Som noget nyt er der investeret i trænerjakker, så det er tydeligt for nye at se, hvem de skal gå til for at få hjælp.

En del af #SweetCoachLife-teamet fra venstre Christan Bagger Hagner, Tjalfe Egholm Rude, Clara Bagger Hagner og Bjarke Egholm Rude.

11


Midgårdsormen længe (over)leve! Tekst: Henriette Baun Gautier

Siden 1976 har Midgårdsormen bugtet sig gennem Orienteringsdanmark. Men hvordan har stafetten egentlig udviklet sig? Og hvad skal der ske til dette års ’Ormen’?

D

et var et spændende initiativ fra OK Pan, husker Erik Bobach: En 10-mands stafet, som startede ud ved midnat i pinsedagene d. 5-6. Juni 1976. Han løb dengang for Aalborg OK og havde fået lov til at løbe sidsteturen. Det viste sig, at holdet lå nummer to samlet, da han blev sendt i skoven. Flere svenske hold var lige i hælene på ham.

pendant til Tiomila Hvordan navnet Midgårdsormen dengang kom på tale, husker ingen af ophavsmændene til stafetten. Det var Torben Jørgensen og Kurt Jensen fra OK Pan, der undfangede ideen om en dansk pendant til det svenske Tiomila. Dernæst var det Flemming Nørgaard og Kurt Jensen, som førte ideen ud i livet som stævneledere ved stafetten i pinsen 1976.

”Da jeg klipper næstsidste post, kan jeg i det fjerne skimte publikum, som i samme øjeblik sætter i et højt råb. Det er ikke mine holdkammerater, jeg kan høre. Råbene er svenske,” fortæller Erik Bobach. Han har mange gange tænkt tilbage på det allerførste Midgårdsormen i 1976. Med glæde. For han holdt de jagende hold bag sig.

Torben Jørgensen var speaker under nattens stafet og husker den stadig. ”Det var en fantastisk nat – også vejrmæssigt – med super stemning. Det, at natten går over i dag, er en helt speciel oplevelse. Vores udfordring var dog, at når strømforbruget var størst,…så gik strømmen!,” siger han.

Dengang var Midgårdsormen én klasse med 10 ture, og der stillede i alt 73 hold til start, da stafetten blev skudt i gang fra Moesgaard Strand ved Aarhus. Navnet til stafetten blev hentet fra den nordiske mytologi, hvor Midgårdsormen ligger i verdenshavet og slynger sig rundt om hele Midgård og bider sig selv i halen.

12

Når man ser på statistikken over Midgårdsormen fra begyndelsen og frem til i dag, er det også tydeligt, at stafetten har en særlig betydning for den aarhusianske orienteringsklub. OK Pan har indtil nu arrangeret Midgårdsormen seks gange (1976, 1981, 1987, 2001, 2010 og 2016). Til sammenligning har andre klubber arrangeret stafetten tre gange eller færre i årenes løb. Med ti-

den har Midgårdsormen også haft forskellige udformninger, og flere stafetkombinationer har set dagens lys i takt med, at deltagerantallet har været faldende. ’Ormen’ formerer sig Hvor Midgårdsormen – også kaldet ’Ormen’ - i 1970’erne var én 10-mands stafet, sker der noget, når man kigger i arkiverne for de seneste 20 år. Midgårdsormen har formeret sig til flere stafetter: 'Thor’ for herrene, ’Freja’ for damerne, ’Odin’ for mixhold og ’Tjalfe’ for ungdomsløberne. En forklaring på, at stafetten har ændret form gennem tiden, kan findes i, at det gennem årene har været problematisk at holde et fornuftigt deltagerantal. Det er for eksempel blevet ”uhyre svært at lave en 10-mands stafet i Danmark uden en voldsom spredning”, som det lyder i beskrivelsen Midgårdsormen fra 1992, hvor 600 løbere deltog i stafetten ved Trehøje i Vestjylland. Derfor har der været forskellige forsøg med flere klasser og forskellige regler i de seneste år. Men lige lidt har det hjulpet på det samlede deltagerantal.

I hvert fald når man sammenligner med Midgårdsormen storhedstid, hvor eksempelvis 92 hold – altså 920 løbere – stillede til start i 1980 til årets ’Ormen’ i St. Dyrehave. Nu er det store spørgsmål nok nærmere, hvordan Midgårdsormens overlever? Det skal være nemt at deltage I år er det OK Sorø, som arrangerer den formentlig 39. udgave af Midgårdsormen. Ligesom tidligere år ligger stafetten i forlængelse af DM Mellem, som den midtsjællandske klub også står for i weekenden d. 19. – 20. August 2017. Begge stævner vil foregå i Slagelseskovene Nykobbel, Idagård og Charlottedal: Et hurtigt gennemløbelig terræn med enkelte tætte partier. Og hvorfor skal man så deltage i dette års ’Ormen’? ”Midgårdsormen er det eneste større stafetløb i Danmark med flere end tre ture. Det er både et fint løb i sig selv, men hele weekenden kan også blive til en klubtur med flere kvalitetsløb på nytegnede kort. Begge løb foregår også fra samme stævneplads,” siger stævneleder Janus Storland Høhne.


HISTORISKE FOTOS Midgårdsormen gennem tiden

1977

I 1977 var OK Pan bedste danske hold til Midgårdsormen i Tisvilde Hegn. Vinderen blev navnefællerne fra Sverige, Pan Kristianstad.

Foto: Arkivfoto (Claus Olsen)

1980

I 1980 vandt Lillerød Midgårdsormen, som blev afholdt i St. Dyrehave.

Foto: Arkivfoto (Erik Dam)

1992 Vinderne i 1992 i Trehøje blev Odense OKs hold (tv) på Odinbanen og OK Pan (th.) på Thorbanen.

... Fortsættes Foto: Arkivfoto (Kim Rud) 13


OK Sorø vil på den måde gøre det nemt for klubber at deltage i begge stævner, hvor alt vil være samlet på ét sted. Klubben håber, at der på den måde bliver skabt en intimitet omkring DM Mellem og Midgårdsormen som fællesarrangement. Det vil fx være muligt at overnatte på stævnepladsen, hvor løbere kan købe mad i kiosken hele weekenden. Søndag vil der tilmed være gratis morgenmad for alle.

Par-stafetten ’Hugin & Munin’ OK Sorø tror samtidig på, at ’Ormen’-konceptet med flere ture startende samtidig, som OK Pan introducerede sidste år, skal have lov til at bundfælde sig. Derfor vil Thorklassen være næsten identisk med sidste år. Den eneste ændring er, at de to natture ikke sendes af sted samtidig, men forløber som almindelig stafet. I år bliver Tjalfe-klassen også udvidet med en let tur om natten, så ungdomsløbere

HISTORISKE FOTOS Midgårdsormen gennem tiden

... Fortsat

2001

Startøjeblikket til Midgårdsormen 2001 i Fløjstrup, som OK Pan arrangerede 25 år efter første Midgårdsormen. Skov, stævneplads og banelæggere var ligesom i 1976. Foto: Kell Sønnichsen

2017

Slagelseskovene danner rammen for dette års Midgårdsormen, som OK Sorø arrangerer i weekenden d. 19. – 20. August.

14

Foto: Anne Frandsen

også får del i oplevelsen af at deltage i natstafetten. Banelæggeren er samtidig fremkommet med en ny og tredje klasse - Hugin & Munin - der er en par-stafet. ”Hugin & Munin er en 2 x 2-mands stafet, som løbes i dagslys. Ideen er, at give et alternativ til de klubber, der har svært ved at stille med 8-10 løbere i Thor-klassen, eller har nogle løbere i overskud efter at have lavet ét Thor-hold.

Endvidere vil vi godt lave en klasse for o-løbere, der ikke er vilde med natløb. Det eneste krav for holddannelse er, at der er enten en H60+ eller D50+ på holdet,” siger Jens Frandsen, som er banelægger til dette års Midgårdsormen. Det er OK Sorøs håb, at dette koncept kan være med til at sikre Midgårdsormens overlevelse i mange år frem, så historien om det mytologiske stafetløb fortsætter og ikke ender i Ragnarok.


Husker du Midgårdsormen 1976?

Midgårdsormen 1976 og frem til i dag

Det gør Erik Bobach fra Silkeborg OK. Han har mange gange tænkt tilbage på afslutningen af Midgårdsormen 1976 med glæde – for det endte jo godt.

Liste over alle år med Midgårdsormen (Klub og skov):

Læs hans beretning: ”Midgårdsormen var et spændende initiativ fra OK Pan Århus. Modsat i dag var der dengang ikke mange danskere, som deltog i de store udenlandske stafetter som Tiomila og Jukola. Så med dette initiativ kunne vi få lidt af samme oplevelse, og de første par år deltog en del svenske hold i stafetten. Jeg løb for Aalborg OK, som på det tidspunkt kun var 1½ år gammel, så vi gjorde meget for at samle nogle gode hold. Vi havde en forventning om, at vi kunne skabe et godt resultat. Vi vidste selvfølgelig godt, at vi ikke kunne hamle op med de allerbedste hold. Det viste sig også, at Odense OK og svenske OK Pan Kristianstad var for hurtige for os, men OK Pan Kristianstad tager på et tidspunkt forkert kort. De får dog lov til at fortsætte stafetten på den måde, at de blot løber en ekstra tur. Fejlen bragte os op på andenpladsen inden tiende og sidste tur, som jeg havde fået lov at løbe. Jeg husker specielt to ting fra mit løb: På vej tilbage fra Fløjstrup har vi et meget langt stræk på over tre kilometer. Troede jeg. Jeg beslutter hurtigt at tage et udenomsvejvalg. Efter cirka 500 meter. tager jeg heldigvis et ekstra kig på kortet og opdager chokeret, at midt på strækket skal jeg have en post, som jeg havde overset. Jeg får korrigeret vejvalget, og skaden er ikke voldsom stor. Men tankerne går - hvor stort er mit tidstab? Ved tredjesidste post, som var forvarsel, var postmandskabet næsten faldet i søvn, så jeg forstod, at jeg stadig lå nr. to. Odense OK var passeret for mere end en halv time siden - rigeligt med tid til at falde i søvn. Da jeg klipper næstsidste post, kan jeg i det fjerne skimte publikum, som i samme øjeblik sætter i et højt råb. Det er ikke mine holdkammerater, jeg kan høre. Råbene er svenske. Jeg er straks klar over, at der er et eller flere svenske hold, som er ved at indhente mig. Heldigvis holder jeg hovedet koldt, og løber direkte i sidste post og holder de jagende hold bag mig. Umiddelbart efter jeg har passeret målstregen, spurter tre svenske hold i mål. OK Pan Kristianstad henter os næsten med en omgang - de løb jo 11 ture, men vi blev nr. TO.”

1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

OK PAN – fra Moesgaard OK 73 / Vinderød OK – Tisvilde Hegn ( Aflyst - Måske gennemført i efteråret) Odense OK OK 73 / Hørsholm OF – St. Dyrehave OK PAN - fra Hørhaven ( ? - Formodentlig ikke arrangeret) OK 73 Horsens OK – Nørre Snede Nedergaard Ålborg OK Faaborg OK OK PAN – fra Moesgaard Odense OK Horsens OK – Palsgaard Ballerup OK Faaborg OK Uldjyderne – Trehøje OK Øst OK Gorm Mariager OK Kildeholm OK Svendborg OK Silkeborg OK – Silkeborg Vesterskov OK Øst - Danstrup-Krogenberg Hegn (Aflyst - Pga. stormfald i 1999) OK Pan - Fløjstrup OK Roskilde – Ny Tolstrup Skov HTF - Rømø Mariager Fjord OK - Kollerup Allerød OK – Grøntholt Hegn Esbjerg OK – Marbæk Plantage Karup OK / Skive AMOK – Sjørup Plantage OK Sorø – Sorø Sønderskov Kolding OK / OK Gorm – Frederikshåb Plantage OK Pan – Giber Å OK Sorø – Sorø Sønderskov Faaborg OK – Svanninge Bjerge Silkeborg OK – Silkeborg Vesterskov OK Øst / Søllerød OK – Rude Skov Kolding OK – Kolding Skov mm. OK Pan – Ørnbjerg Mølle OK Sorø – Slagelseskovene

Tak til Flemming Nørgaard m.fl. fra OK Pan for hjælp til udarbejdelse af listen.

Deltag i Midgårdsormen 2017 I 2017 arrangerer OK Sorø DM Mellem og Midgårdsormen i Slagelseskovene Nykobbel, Idagård og Charlottedal. • • • • •

1 9.-20. August 2017 To løb – Én stævneplads Stafetmuligheder for alle (Thor / Hugin & Munin / Tjalfe) Cirkustelt, kiosk, aftensmad, overnatning og gratis morgenmad. Tilmeldingsfrist: 11. August 2017.

Tag fat i dine klubkammerater og stil hold til Midgårdsormen 2017 og vær med til at fortsætte historien om det mytologiske stafetløb. Læs mere på www.oksorø.dk/dmmellem17 15


Skæbnesvanger post Det var lagt op til en spændende dyst mellem Thomas Jensen og Carsten Jørgensen i H45 ved veteran-VM i New Zealand. Carsten – tidligere landsholdsløber og nu bosiddende i New Zealand – havde udpeget Thomas som favorit. Begge havde potentiale til guldet, men sådan kom det dog ikke helt til at gå.

Tekst: Kell Sønnichsen

Venstre-vejvalget nord om til post 2 var oplagt for både Thomas Jensen (TJ) og Carsten Jørgensen (CJ). TJ: "Man kunne variere lidt på indløbet til posten, men venstre om var klart den bedste løsning." CJ: "Jeg fik udført en god lige-på-kurs til 4'eren og ramte udløberen lige på snuden og dykkede ned i posten. Her så jeg finnen Søren Nymalm, som startede 2 minutter før mig." Thomas havde problemer med at få kortet til at passe. Carsten fangede derimod nogle gode linjer og flere tidligere startende løbere. TJ: "Mod post 6 røg jeg for langt til højre og måtte læse mig ind på stien bag posten. Jeg besluttede mig for at løbe meget sikkert resten af vejen." CJ: "I Auckland er de gavmilde med den grønne farvelade, så jeg styrede lige igennem mod post 8, men trådte vande derinde så længe, at jeg først kom ud på kanten længst væk. Nu var jeg også ved at have oparbejdet lidt syre i stængerne, så jeg lukkede medløberne ind i kampen." De næste par poster var med dårligt sigt, og Thomas lavede et par svaj, men kørte ellers sikkert frem til post 22. For Carsten kørte det også godt; så godt, at han galopperende ned til post 21 tænkte, at "nu var det faktisk gået meget godt uden de store tidstab". En farlig tanke... Ved post 22 virkede kortet lidt skummelt for Carsten, og han fik ikke kortkontakt mod post 23.

16

CJ: "Pludselig var vi [Søren Nymalm og Carsten, red.] fremme ved bevoksningsgrænsen, uden at jeg vidste

præcis, hvor vi var. Ind strøg vi i den skumle, mørke skov og op på en lille høj, men der var ingen post, øv! Så lidt i den anden retning, og der var en post - forkert kode, øv! Læste mig ind på zig-zaglavningen, men stressede lidt hen over et par høje - stadig ingen post. Så stod de andre ved en post, og jeg smuttede over for at tjekke, stadig øv! Nu måtte jeg ud og læse mig ind på vejen. Det lykkedes efter at have tjekket lidt forskelligt, og endelig kunne jeg smutte ind og tage posten." TJ: "Til post 23 kom jeg lidt for langt til højre og ramte den store bakke. Enkel post når man ser på kortet, men sigtet var dårligt, og der var desuden en hel masse små høje i området, der ikke var kommet på kortet. Jeg løb en runde i området og tjekkede alle de høje, jeg kunne se, men jeg kunne ikke få noget til at passe, og besluttede mig så for, at jeg måtte ud til stien nord for posten for at læse mig ind. Jeg læste mig helt sikkert ind og prøvede igen. Men jeg var for sjusket og løb blot på retningen uden at have 100 procent styr på kurvebilledet ind mod posten, og jeg stod igen i det samme område og kunne ikke få noget til at passe. Efter et par minutters desperation løb jeg syd ad vækstgrænsen ned til den endte, hvor jeg igen læste mig helt sikkert ind. Jeg prøvede igen langs vækstgrænsen, men igen mistede jeg følingen med kortet. Jeg gik nu over til spiralopklaring - og var lige ved at tro, at posten ikke var der. Men på den anden side havde jeg ikke fundet stedet, hvor jeg var sikker på, at den skulle stå. Jeg var lige ved at give op, da jeg så et meget målrettet tog med fire løbere. Jeg løb den retning, de var kommet fra og gik lige i posten."

23

Både Thomas og Carsten


Både Thomas og Carsten gav den derefter fuld skrue, og hentede en række løbere, men løbet var kørt. De lå til henholdsvis guld til Carsten og sølv til Thomas ved post 22, men Thomas mistede på post 23 over 8 minutter og Carsten næsten 3 minutter, hvilket dog ikke forhindrede, at Carsten alligevel løb med sølvmedaljen. CJ: "Et godt løb, hvor jeg blev straffet, da jeg ikke havde ordentlig fokus på et strategisk dårligt tidspunkt."

Vejvalg

Resultat H45 1. Ivanov Ivaylo, Bulgarien, 1:02:42 2. Carsten Jørgensen, New Zealand, 1:02:52 3. Jozef Chupek, Slovakiet, 1:04:06 8. Thomas Jensen, Danmark, 1:10:01

Danske medaljetagere til Veteran-VM 2017 Sprint Keld Johnsen – Guld, H65 Dorte Hansen – Sølv, D55 Rune Olsen – Sølv, H35 Langdistance Carsten Jørgensen – Sølv, H45 Dorte Hansen – Sølv, D55 Palle Bay – Bronze, H85

Carsten Jørgensen Thomas Jensen (hvor det afviger fra Carstens)

Kortet er nedskaleret


-RAKLETe svar på alle SPØRG Olæs er med at find

Hjælper dig som består af en række mulige spørgsmål. O-Raklet vante spørgsmål eksperter, som svarer på rele du et spørgsmål Har . felt inden for deres faglige ring@do-f.dk. til O-Raklet? Skriv til oriente

Spørgsmål:

Hvordan slipper jeg af med mit løberknæ? O-RAKLETS SVAR: O-Raklet i dette nummer er skrevet af Anne Schaufuss og Eivind Møller, fysioterapeuter hos www.klin ik.dk Hvad er et løberknæ? Et løberknæ er en irritation af knæets omkringliggende væv. Mere specifikt er det en irritation af det store hvide senespejl (tractus iliotibialis), som strækker sig fra bækkenets øverste kant og hæfter på underbenets yderste kant. Når man går eller løber, skabes en gnidning/friktion omkring senetilhæftningen på knæet, som opstår, når knæet bøjes og strækkes. Denne konstante friktion kan på sigt skabe en mere vedvarende belastning af senevævet, således at der opstår smerter ved aktivitet, eksempelvis løb. Smerterne lokaliser es derfor hyppigst på knæets yderside, men kan i nogle tilfælde også give smerter og irritation i hele senens forløb. Behandling • Optimer din krops forudsætninger for at løbe: Når vi løber, kæmper vi mod fysikkens love, nem lig tyngdekraften. Tyngdekraften kan vi ikke ændre på, men vi kan ændre på vores krops forudsætning for at håndtere tyngdekraften ved at finde en balance mellem frihed og fleks ibilitet overfor stabilitet og kontrol. • Restitution: Dette indebærer vigt igst af alt søvn, kost, pause mellem træningspas og behandling. • Optimale løbesko: Find en løbesko, der matcher de behov, du har, og de krav du stiller til dit løb. Prio ritet i valg af sko: 1: Det vigtigste parameter er komfort, pasform og fornemmelsen af, at foden passer god t i skoen 2: Dernæst kan man kigge på funktion alitet af skoen. Har man for eksempel brug for antip ronation, lav/høj drop, hælkappe og andet, der er vigt igt for det, skoen skal bruges til. For eksempel trænings mængde vs. konkurrence 18

3: Udseende og farve

• Søg professionel hjælp: For at skab e et skadesfrit løb er det altid en god ide at rådføre dig med fysioterapeuter eller osteopater, som har forstand på løb. Derudover er det vigtigt at få afdækket årsagen til, du har ond t. Svarene kan være mangfoldige, men at finde årsagen er yderst vigtigt for at undgå fremtidige udfordringer. • Indlægssåler: Hos nogle løbere kan fodens anatomi være en udfordring. Har du eksempelvis platf od eller hulfod, stiller du enorme krav til din fods knoglestruktu r og muskler under dit løb. Indlægssåler kan derfor være med til at aflaste din fod og give dig den rette støtte, som løbesko ikke alene kan levere. Gode råd: • Husk altid meget grundig opvarmn ing inden dit løb. Opvarmning inden træningen er desværre ikke ”kun 10 minutters løb i langsomt tempo”. Når du skal ud og løbe, skal dine muskler og led være klar til udfordringen. Hjæ lp derfor din krop godt på vej ved at klargøre den. Din opva rmning kan blandt andet indeholde squats, lunges, planke, hæls park, høje knæløft, ledmobilisering (cirkulære bevægels er af dine led) samt husk at bevæge din rygsøjle igennem i alle retninger. • Brug en foamroller (hård aflang skum-rulle) som en del af din restitution. Foamrolleren er god til at give selv-massage og derved mindske ophobningen af affaldsstoffer, der kan hæmme din restitution. En foamrolle r er specielt god til løberknæ, hvis man anvender den lang s det store senespejl på lårets yderside. Der findes et utal af videoer på nettet, hvor man kan finde god inspiration. • Afslutningsvis er det alfa og ome ga, at du har en realistisk og afbalanceret tilgang til din løbetræn ing. Gå roligt frem i din træning, og husk, at din krop skal kunn e leve op til de funktionskrav, du stiller til den. Om Klinik Klinik tilbyder tværfaglig behandlin g mellem fysioterapi, osteopati og massage. Klinik sætter en høj faglig standard og kommunikerer i øjenhøjde. Deres mål er derfor altid, at du kommer hurtigt ”på benene” igen, og forstår, hvad de snakker om.


OK Skærmen fylder 60 år en lille klub med store indsatser

Tekst: Else Juul Hansen

Foto: Carl-Henrik Guldbæk

I februar blev 60-årsdagen for en af Danmarks ældste orienteringsklubber og første i Københavnsområdet fejret med en reception i Hareskovhallen. Klubben blev grundlagt af en lille gruppe løbere, der brød ud af Københavns Idræts Forening med det formål udelukkende at dyrke orienteringsløb. Skærmen var den første orienteringsklub i Københavnsområdet, men det kun på et hængende hår, idet ROK (Reserveofficerernes Orienteringsklub) blev stiftet blot 10 dage senere. Klubbens medlemmer kom i de mange første år fra hele Storkøbenhavn, men siden 1980 har klubben haft hjemsted i Værløse med klublokaler tæt på Hareskoven. Et år efter stiftelsen i 1957 havde klubben 17 aktive og 5 passive medlemmer. Medlemmer fra OK Skærmen var i slutningen af 50’erne med til at introducere orienteringsløb for den daværende tronfølger, Margrethe d. 2., under hendes tid i Kvindeligt Flyverkorps.

Gennem klubbens 60 år har medlemstallet skiftet meget gennem årtierne. Nogle er kommet til fra andre klubber under studier i Københavnsområdet, mens andre er udvandret til andre klubber. Men hvor står klubben i dag? Det giver den just afgåede formand Carl-Henrik Guldbæk og den nyvalgte formand Søren Christensen et bud på. ”OK Skærmen lever godt og solidt med en stabil medlemsskare på cirka 60 løbere, nok med lidt overvægt i klasserne 50+. Som andre klubber kan det være svært at få tag i nye, men klubben har deltaget i en ”speed dating” med lærere på folkeskoler, og det gav god kontakt. Klubben er ved at lave et skoleorienteringskort over en nærliggende skole og har stillet materiale om orienteringsløb til rådighed for lærerne. Som ugentligt samlingspunkt er der året rundt træningsløb hver torsdag fra Hareskovhallen, et stenkast fra Hareskoven. Det giver stort sammenhold med denne ugentlige møde- og løbedag,” fortæller den nye og gamle formand.

Specielt på ét område har Skærmen en tradition, som er værd at bemærke. Et internationalt samarbejde hen over Sundet, nemlig den såkaldte Triangelmatch mellem Malmø OK, Lyngby OK og OK Skærmen. Et weekendarrangement med to løb og et socialt aspekt lørdag aften. I 1990 opstod den største krise i klubbens historie. Der var tale om, at klubben skulle sammenlægges med en anden klub. Især havde man øje på Ballerup OK. Generalforsamlingen blev den mest stormfulde i mands minde, og det blev pålagt bestyrelsen at afveje fordele og ulemper ved en fusion. Planerne blev skrinlagt i efteråret 1991, så klubben kunne leve videre selvstændigt. I divisionsturneringen har OK Skærmen oppet sig sidste år og er nu rykket op i 4. division i Østkredsen, hvor de i år dyster mod Køge OK, PI og FSK. Man er vel vidende, at man godt kan gå en ”elevator-tilværelse” i møde, men glæden over oprykning kan ingen tage fra en klub!

Det at være en lille klub behøver ikke at forhindre store indsatser. OK Skærmens Mogens Hansen fik for eksempel bronze i sprint til Veteran-VM i 2013.

Hvert år arrangerer OK Skærmen et årligt juleløb, som oftest er ganske utraditionelt.

19


Sådan kan en camp gøres simpel og enkel I vinterferien var en gruppe MTBO-ryttere samlet til en Mini-MTBO-camp. 17-årige Thomas Steinthal fra FIF Hillerød stod bag campen. Magasinet Orientering har taget en snak med den unge MTBO-rytter om, hvordan man med simple midler og få ressourcer kan stable en succesfuld 5-dages-camp på benene. Grundstenen er lysten til at arrangere. Tekst: Camilla Bergmann

Del 1 af årets langdistance Höker på 69 km i fugleflugt. Vindertiden var på 5 timer og 55 minutter. Kortet er nedskaleret.

En simpel træningscamp blev skabt Thomas inviterede sin svenske MTBO-ven Douglas Lee hjem til Hillerød i vinterferien for at køre MTBO sammen. ”Vi tænkte, at når banerne var lagt, ville det være synd, hvis ikke også andre fik mulighed for at køre med”, fortæller Thomas. En simpel MTBO-camp for alle interesserede MTBO-ryttere var skabt. Konceptet for campen var ligetil: det skulle være sjovt at træne sammen med andre MTBO’er og få kørt en masse kilometer. ”Jeg skrev et opslag i vores åbne MTBO-gruppe på Facebook, at alle var velkomne til at deltage på træningerne”, siger Thomas og fortæller, at han lavede en indbydelse til campen, printede kort og stod for tilmeldingen. Det var gratis at deltage. Variation i træningerne – fra korte til lange distancer Som udgangspunkt var der to træninger om dagen. Den tidlige om formiddagen og den anden 20

efter frokost. Til campen blev der både kørt fod-osprint-intervaller, MTBOsprint, mellem- og langdistance. Campen afsluttede med en Höker, som var en ultralangdistance. Banerne blev lavet i samarbejde med andre MTBO- ryttere, som gerne ville hjælpe til. ”Fordelen ved, at vi var flere banelæggere er, at banerne kunne køres som en slags mini-konkurrence, da ingen af os kendte alle banerne på forhånd,” siger Thomas begejstret for at andre ville hjælpe ham.

”Vi havde ikke fysiske poster hængende ude, da vi ikke ville lade os begrænse af postudsætning og indsamling”, siger Thomas og fortsætter: ”Da det var en simpel træningscamp, ville vi hellere have masser af sjove og udfordrende træninger, end at skulle bruge tid på at hænge skærme i skoven og samle dem ind efterfølgende”. sjovt at træne med andre MTBO-ryttere ”Campen er en oplagt mulighed for at få kørt en masse kilometer. Nogle af

træningerne kørte Douglas og jeg som konkurrencer mod hinanden, mens andre kørte vi sammen. Og så er det et plus, at sammenholdet er superfedt”, siger Thomas og fortæller, at træningerne er sjove, og det er motiverende, da han godt kan køre træt i den høje vintertræningsmængde. ”Det er hyggeligt at møde andre ligesindede ryttere og træne med dem. Derfor holdt jeg virkelig af, at arrangere Mini-MTBOcampen. MTBO ville ikke


Foto: Malthe Poulsen

Thomas og Douglas snakker vejvalg efter sidste års camp på langdistance i Tisvilde Hegn.

Thomas Steinthal Alder: 17 år Facebook-side: www.facebook.com/ thomassteinthalmtbo MTBO-klub: FIF Hillerød Orientering Mål for denne sæson: Top-10 ved Junior-VM i MTBO i Litauen.

være noget, uden at der er nogen at køre imod”, siger Thomas med et smil.

Guldkorn til dig, som også vil i gang med at arrangere

hvis du vil have andre med. Her er Facebook et genialt redskab”.

”MTBO er stadig en relativ lille sport i Danmark, og derfor håber jeg, at MiniMTBO-campen har været en fed oplevelse for alle deltagerne – unge som gamle, og det kunne være med til at skaffe mere interesse for sporten”, afslutter Thomas.

Thomas kommer med nogle fif til, hvordan du kan arrangere en lignede camp eller stævne. Grundstenen er, at du skal have lysten og tænke simpelt. ”Jo mere simpelt og enkelt det bliver for dig som arrangør, jo mere overskud har du også til selv at deltage. Faktisk behøver du kun lave baner. Og gerne noget omtale,

Thomas fortæller, at han motiveres af at arrangere og forberede en masse inden, så selve campen bliver en succes. ”Det bedste ved at arrangere er at se andre have det sjovt på ens baner og kort, når de deltager”, siger han og anbefaler andre unge at kaste sig ud i rollen som arrangør.

Mini-MTBO-Campen havde både unge og ældre deltagere fra forskellige klubber. Her ses Jørgen Nielsen (Allerød OK) og Peter Sandvang (FIF Hillerød), som gør sig klar til start på langdistancen.

21


En lille snak om WOC 2020 Tekst og foto: Kell Sønnichsen

På første etape af påskeløbene mødes Orientering med den ene af stævnelederne for WOC 2020, Flemming Jørgensen. Vi kan ikke finde den anden, Susanne Højholt, så han må stå for skud alene. Hvad er status, og hvor langt er I i planlægningen? Det tager jo lang tid at løbe i gang. Selve stævneledelsen er på plads, og vi er nu i gang med at finde de op mod 50 funktionsledere, der skal bruges. Fokus er på de vigtigste nøgleposter, og dem regner vi med at skulle have med på studietur til VM til sommer. Jeg selv var med Susanne til IOF High Level Event Seminar i februar i Polen. I har spærret en del områder. Hvor meget skal egentlig bruges? Vi har spærret fire områder: • Vejle midt- og nordby • Fredericia indenfor indre ringvej • Kolding midtby samt mod både nordvest og sydøst • Christiansfeld

Flemming Jørgensen fra OK Snab er den ene af stævnelederne, når der kommer VM til Danmark i 2020.

Det er store områder, og vi kommer ikke til at bruge det hele, men vi har også fire-fem løb: • Sprint-kvalifikation • Sprint-finale • Mix-stafet • Enten en knock-out sprint eller en med jagtstart. Der er et IOF-projekt, der skal komme med denne tredje sprint-disciplin, og det afgøres til efteråret. Det er oven i købet muligt, at der kommer noget labyrint-orientering som et element i baneforløbet. • Muligvis også en kvalifikation til ovenstående. Labyrint-orientering? Skal der så være en kran med et kamera, så man kan se løberne ovenfra løbe rundt i labyrinten? Det vil betyde, at der vil ske mere på stævnepladsen. Men vi ved jo ikke endnu, hvad IOF-projektet ender ud med. Orienteringsløb har lidt en udfordring omkring formidling. Med IT-udviklingen i dag, hvor man både har tracking, live streaming af tv-produktionen, online radio-tider med mere, kan man egentlig bedre følge med ved at sidde derhjemme foran computeren end ved at være på stævnepladsen. 22

Jo, men en tilsvarende udfordring har fodbold jo i princippet også. Der er der 37 kameraer og vinkler, der viser kampen bedre i TV, end man kan se ved at være på stadion. Det er rigtig nok. At være på stævnepladsen har dog noget helt unikt over sig. Man ser løberne "live" og kan fornemme både spændingen og stemningen på pladsen. Man er meget mere til stede, og man råber helt sikkert højere dér end foran computeren.

Nå, tilbage på sporet. Hvad med publikumsløb? Det har vi også planer om. Vi vil lave et 6-dages løb bestående af 3 "skovløb" – muligvis Fredrikshåb og Munkebjergskovene – og 3 "byløb". De sidste vil vi gerne have i forlængelse af VM-løbene, hvis det er muligt. Og dem kan man ikke opleve ved at blive derhjemme!


Tips fra en verdensmester!

01 COMPRESS 3/4 KOMPRESSIONSTIGHTS:

«De bedste tights, jeg nogensinde har løbet i! Har perfekt pasform og en passende grad af kompression.»

02 SPEED ORIENTERINGSTRØJE: MAJA ALM Foto: Dansk Orienteringsforbund. Kell Sønnichsen

«Den eneste trøje jeg bruger til orienteringstræninger og konkurrencer.»

03 ADVANCE LØBEJAKKE:

«Når jeg skal varme op, jogge af eller trisse rundt på stævnepladsen er det altid i ført denne trøje.

Jeg elsker det elastiske stof på ærmernes ender, der gør, at trøjen bliver siddende uanset hvor vildt man jubler.»

CUSTOM DESIGN Vi leverer teknisk træningstøj med høj kvalitet i custom design. Brug firmaets/klubbens farver og inkluder logoer/tryk. Design selv, eller lad os hjælpe. Alt er muligt.

Trimtex Danmark APS info@trimtex.dk

+45 22 84 78 70 trimtex.dk

w23


Foto: Kurt Madsen

Seks år med direktøren Fra talent til toppen Michael Sørensen har efter seks år som direktør valgt at give forbundets kort og kompas videre til Kenneth Majkjær Mikkelsen, der startede sin rute 3. april. Michael vil prøve noget nyt, der ligger mere i forlængelse af hans uddannelse i den økonomiske verden. Du kan dog stadigvæk møde ham i skoven eller på stævnepladsen, for han dropper ikke orientering. Og som du kan læse, siger han stadig “vi”, når talen falder på Dansk Orienterings-Forbund - men det er nok bare en arbejdsskade…

Tekst: Mads Kruse Juhl

H

vad var din opgave som direktør, da du startede? Der handlede det om at forsætte arbejdet med at øge synligheden, ikke mindst gennem ‘Find vej’-projektet. Det var også de initiativer, der gjorde, at vi var ret interessante for eksterne fonde. I de seneste år er vores eksterne finansiering også steget kraftigt. Det handlede ikke så meget om at iværksætte nye initiativer. Tværtimod handlede det om at løbe dem videre, der allerede var i gang. Hvor var forbundet, da du trådte til? Der var lagt rigtigt meget i støbeskeen. Forbundet havde taget en del initiativer gennem de forgangne tre år. Det var primært på synlighedsområdet i form af ‘Find vej’-projektet med halvandet år på bagen, da jeg startede, og et stort udviklingsprojekt omkring netop synlighed i samarbejde med DIF. Lars Lindstrøm var lige blevet ansat som landstræner, inden jeg startede, og der var sket nogle ting i de på med oprettelsen af Elitecenteret og vores struktur i det hele taget.

24

På internationalt plan, er DOF løbet op gennem feltet i de seneste seks år? På det sportslige plan er vi! Vi er jo etableret som verdensklasseforbund og et af de lande, der vinder flest medaljer til VM hvert år. Så vi er gået fra stærkt talent til stærk seniorelite på det sportslige. Det samme gør sig også gældende på breddeområdet, hvor vi har en høj status i DIFidrætten i forhold til forbundets størrelse, hvor vi formår at udføre nogle ting ret professionelt takket være både et stærkt sekretariat, men også ude i klubberne, hvor vi formår at gennemføre meget. Der kommer fire internationale mesterskaber til Danmark de kommende år. Hvad betyder det for forbundet? Det er rigtig, rigtig spændende for hele forbundet, at vi skal arrangere de store stævner. Men det er også noget, vi skal udnytte, for at der kommer en stor synlighed på mesterskaberne - i hvert fald regionalt, og så landsdækkende på VM i 2020. Så det gælder om, at vi får lavet nogle arrangementer, så dem, der ellers ikke hører så meget om orienteringssporten, får blod på tanden, når de hører om de her mesterskaber. Og så skal de også have mulighed for at komme ud og prøve orienteringsløb. Hvor meget er der blevet arbejdet for at få mesterskaberne? Det er noget, der har haft stor fokus. Ofte med initiativer fra de klubber, der så i sidste ende skal stå for at arrangere mesterskaberne. Men der har også været en stor offentlig interesse for arrangementerne hos både Sport Event Danmark og en

række kommuner. Specielt når vi snakker VM, er der også en sidegevinst ved, at vi har høstet internationale resultater, så der er nogle kommuner, der har set, at nu har de chancen for at stå som værtsby for et VM, hvor der er danske udøvere, der kan begå sig helt i toppen. Hvor har du haft dine største udfordringer på den seks år lange bane, du har løbet igennem? Vi er stadigvæk et lille forbund med omkring 80 klubber og 6500 medlemmer i alt. Det med at sige ja til de rigtige ting og også sige nej nogle gange. Ressourcerne er knappe ude i klubberne, og vi er en ressourcetung idræt. Vi skal passe på som forbund, at vi ikke siger ja til for meget, der giver klubberne for mange opgaver. For fem år siden var man måske mere benovet, hvis der var en interesse udefra om at lave et samarbejde. Nu skal vi i højere grad skelne mellem, hvad der er interessant at gå ind i for os som forbund. Nu har du været med til at løbe DOF op gennem feltet, så hvad ser du som din efterfølgers fineste opgave? Det er i første omgang at fortsætte de initiativer, der er taget. Men også at overveje, om vi kan blive endnu bedre til at ramme nogle bredere målgrupper. Vi er gode på børne- og familieområdet, men vi er stadigvæk lidt en lukket forsamling, der arrangerer stævner for os selv. Jeg kunne godt tænke mig, at vi i de kommende år fik åbnet os selv mere, så man kan komme udefra og prøve kræfter med orienteringssporten som konkurrenceidræt - som man fx kender det ved almindelige motionsløb.


Foto: Christian Friis

Ny DOF-direktør på startstregen

H

vilke tanker løb gennem dit hoved, da du overtog direktørstolen? Jeg var først og fremmest glad for at få jobbet. Det der har været mit indtryk af DOF er, at det er et forbund, der har formået at få store projekter gennemført. ‘Find vej’-projektet eksempelvis. Og så er det lykkedes at få placeret sig på en måde i eliteklassen, så man er verdensklasseforbund hos Team Danmark. Det er en position, der er misundelsesværdig, for det betyder, at man er en væsentlig interessent for Team Danmark, og at de har kvalitetsstemplet elitesatsningen. Jeg var meget ydmyg over at tage handsken op efter dem, der har siddet i direktørstolen før mig. Du er måske ligefrem nervøs for at overtage jobbet? Nej, det vil jeg ikke sige. Jeg ved godt, hvordan det er at arbejde på et sekretariat i idrættens verden. Selvfølgelig er specialforbund forskellige. Hver sportsgren har hver sit DNA, men mange opgaver er de samme. Så på den måde er jeg ikke nervøs. Det er en opgave, som jeg føler, at jeg går ind til det med en vis ballast. Der, hvor jeg har et hængeparti er i forhold til sportens DNA. Jeg skal have sat mig ind i, hvordan sporten fungerer socialt, og hvordan kulturen er. Det er væsentligt i forhold til, hvordan jeg skal klare de udfordringer, der kommer. Nu har du overtaget kort og kompas fra Michael. Hvor er dine svagheder? Jeg kommer med en faglig ballast i kommunikation og erfaring fra min tidligere lederstilling. Michael er jo økonom, og har naturligt nok en stærkere faglig ballast på

det område. Derfor skal jeg trække på min erfaring. Jeg kommer ikke inde fra sporten som mine forgængere, der havde en direkte linje fra deres erfaringer med orienteringsløb, så derfor skal jeg ud og mærke kulturen og lære den at kende. Så du skal ud i skoven og løbe en masse orienteringsløb? Jeg skal i hvert fald starte ud med nogle 'Find vej'-projekter. Jeg har tre børn, så vi skal selvfølgelig ud og finde vej sammen. ‘Find vej’ er i virkeligheden et væsenligt kendskabsprojekt, der har kørt i forbundet i en del år efterhånden, så det skal jeg prøve til at starte med. Så skal jeg også med ud til løb og se, hvordan det fungerer derude. Så vi kan godt forvente at se dig ude til diverse løb i løbet af sæsonen? Det kan man i hvert fald. Om ikke som aktiv, så som iagttager. Vi håber da også at se dig på startlisten snart, så der er mange løbere, der kan sige, at de har slået forbundets direktør. Det kunne da godt være. Der vil i hvert fald være rigtigt mange, der kommer til at slå mig. Det er der ingen tvivl om! Hvad skal du fokusere på, hvis vi ser på det længere stræk? Et af de steder, hvor jeg kan se, der skal lægges noget fokus, er i forhold til 'Findvej'-projektet og få det koblet op på rekruttering. For det er et rigtigt flot fyrtårnsprojekt. Både i DOF og andre specialforbund kan man se, at det er svært at få medlems-

Kenneth Majkjær Mikkelsen fik overrakt det nye kort i direktør-stafetten først i april. Der er ingen tvivl om, at han kan brænde gummiskoene af og lave hjulspin ud af startzonen. Han har nemlig 16 års erfaring i Danmarks Motor Union - de sidste 5 år som generalsekretær. Men det bliver spændende at se, om han spæner den rigtige vej. Han er nemlig helt grøn i sporten. Så der går nok et par år, inden vi får en direktør-duel i skoven mellem Kenneth og Michael.

Tekst: Mads Kruse Juhl

fremgang. Det er svært at lave et link mellem de initiativer, der gør at folk får kendskab til sporten, og så få det udmøntet i flere medlemmer. Det kommer jeg til at se en hel del på. Hvad skal du se på her på den korte bane udover at møde alle dine nye kollegaer og andre inden for orienteringsløb? Der er nogle støttemidler fra blandt andet Nordea-fonden, som udløber inden alt for længe. Så vi skal ud og se på ny aftaler, så vi forhåbentlig kan forlænge dem, vi allerede har og eventuelt finde nye partnere. Nu kommer der flere internationale mesterskaber inden for en kort årrække. Hvad tænker du om det? De har en enorm stor betydning. Det er et udstillingsvindue både nationalt og internationalt. Udover at det er ekstremt interessant sportsligt, så er det også interessant synlighedsmæssigt. Det bliver meget interessant at se, hvilken synlighed, vi kan få ud af mesterskaberne. Det er også en mulighed for at se på, hvordan vi kan arbejde i forhold til eksterne partnere.

25


Kort og vejvalg på side 28-29

Vejvalg

På jagt til Påskeløbene Tekst: Malte Kjær Hemmingsen

Til Påskeløbenes afsluttende jagtstart startede Malte Kjær Hemmingsen ud som nummer fire, 3:09 efter den førende. Ugen op til Påskeløbene havde han været med juniorlandsholdet på træningslejr med fokus på at præstere under pres. Det fik han brug for i et løb, han ikke glemmer lige foreløbig. Efter to etaper, der ikke var gået helt som planlagt, startede jeg ud som firer til Påskeløbenes afsluttende jagtstart. Jeg startede midt i et godt felt af løbere, som alle lå inden for få minutter. Op til nummer tre var der sølle 14 sekunder, mens nummer to og et henholdsvis var 1,5 og 3 minutter foran. Aftenen inden løbet havde jeg ligget i min seng og prøvet at lægge en taktik. Jeg lå og tænkte over de mange scenarier, der kunne opstå, og hvad jeg ville gøre. Planen var at komme hurtigst muligt op til nummer tre og så tage den derfra. Det med ikke at vide præcis, hvad jeg skal gøre, men bare hoppe ud i det, ligger godt til mig, da det giver noget spænding i stedet for skuffelse. Selvom jeg var lidt nervøs, da jeg lå under dynen, var jeg mest af alt spændt. Spændt på at komme ud i det og lidt nervøs, da de to første etaper ikke var gået som planlagt. Dog havde jeg virkelig en stor glæde i kroppen, da jeg synes jagtstart er et sjovt koncept, man sjældent oplever.

26

FOTO: Bent Hjarbo

Opladning Vejret var barskt, med vind og store mængder nedbør. Det var svært at hive sig selv ud af dunjakken og få gang i opvarmningen. Men ud kom jeg, og selvom regnen slog ind mod min krop, følte jeg mig klar. Jeg gik ned igennem startboksen med et løftet blik og en god fornemmelse. Starturet tiggede hurtigt af sted, mens spændingen begyndte at pible frem. Mikkel Lyskjær startede lige pludselig, og så var der kun 14 sekunder til det blev min tur. Jeg stod på startstregen og kiggede ihærdigt efter ham. Jeg vidste nemlig, at det var en fordel for mig hurtigt at komme op til ham, så vi kunne løbe sammen og dermed have en større chance for at hente tid på de yderligere to løbere foran ham. Start Jeg opdager med det samme, at han har svært ved at få et kort op af boksen, nok på grund af de store vandmængder. Han fumler faktisk ualmindeligt meget, og da jeg starter, er han blot 20-30 meter foran mig. En masse tanker flyver allerede igennem hovedet på mig, men jeg får hurtigt fisket et kort op og tager en lille spurt op til ham. Det giver en dejlig lettelse i kroppen. Tjekker først kortet, da jeg er helt oppe på siden af ham og kommer samtidig i tanke om, at muligheden for at hente de to foran er realistisk. Malthe Poulsen 1:33 foran og Mads Skaug yderligere 1:36 foran Malthe. Bag mig starter Lasse Fugmann, som har cirka 2 minutter op til mig.

Post 1- post 4 Post 1 bliver hurtigt fundet uden noget tidstab, hvorefter jeg hastigt begiver mig videre mod post 2, som var et lidt længere stræk. Jeg tager en let højrevariant, dog mest lige på. Her løber jeg stadig sammen med Mikkel, og vi spidder posten uden problemer. Strækket gav mig mulighed for at læse lidt forud på banen. Jeg lægger mærke til, at der efter post 2 kommer nogle korte og tekniske stræk, hvor fokus skal være helt i top. Jeg fortsætter den hidtil perfekte stime til post 3 og 4, hvor selvtilliden virkelig er god. Post 4 - post 5 Og så til min store forbavselse ser jeg Malthe nogle få træer længere fremme på vej til post 5. Jeg får øjenkontakt med Mikkel, som er lige så overrasket, som jeg selv er. Vi sætter tempoet lidt op for at lukke hullet. I samme øjeblik som vi krydser op over bakken lige inden post 5, kommer Mads også til syne. **** tænker jeg bare og kigger over på Mikkel igen. Jeg ser igen et overrasket ansigt, dog med et lille smil på læben, præcis som jeg selv har det. Frustrerede råb fra de to indhentede fylder luften et kort øjeblik, før vi alle fire suser videre. Post 5-9 Tempoet mod post 6 er højt, men jeg lever stadig godt på følelsen af at have hentet de tre foran mig. Vi kommer alle i hælene på hinanden lige ned til post 6, hvor de grønne områder i skoven allerede er begyndt at tage til. Der bliver presset godt på fysisk for alles

vedkommende, hvilket også resulterer i et lille bom på post 7. Vi kommer lidt skævt ind i terrænet og står alle med næserne i kortet lige sydøst for posten. Mit hjerte hamrer derudaf, og da feltet så vælger at splitte op, panikker jeg lidt. Stoler heldigvis på mig selv og træffer den rigtige beslutning. Finder posten sammen med Mikkel og Mads, uden vi kan se Malthe. Jeg lægger ikke mærke til, hvor han løber hen, men væk er han. Jeg bliver meget påpasselig og lægger mig lidt bag ved i det lille felt, som nu er på tre. Det giver mig et herligt overblik til at læse lidt frem og overveje min strategi til slutningen af løbet. Når aldrig helt at beslutte mig, da vi løber ind i endnu et lille bom. Det grønne område er tegnet underligt på den bakketop, post 8 lå på, og jeg må derfor fokusere. Heldigvis får jeg øje på posten og spæner op til den. Forhaster mig desværre lidt for meget i udløbet. Får ikke lagt en ordentlig retning ned mod den store sti og løber et langt stykke i tæthed 2. Da jeg stempler post 9, tager jeg lige en dyb indånding for at komme tilbage i den gode rytme, da jeg er lidt irriteret. Post 9 – post 17 Sammen med Mikkel og Mads tager vi en masse poster rigtig godt, uden der egentligt sker noget. Det er meget vekslende, hvem der løber forrest, og der bliver flere gange foretaget forskellige vejvalg. Især strækket til post 12 får jeg udført suverænt med en meget lige på variant. Op igennem det gule område, videre op ad hugningen og til


Malte Kjær Hemmingsen startede ud som firer til Påskeløbenes afsluttende jagtstart.

sidst op langs vækstgrænsen til den lille sti, hvor posten sikkert kan tages. Den lille runde oppe nordpå efter post 12 kører også som smurt uden nogen tidstab, hvor jeg får en idé om, at der må ske noget. De to andre viser ingen tegn på usikkerhed eller ustabilitet, så et bom vil være usandsynligt. Oven i købet er der ikke rigtig nogen vejvalgsstræk, hvor man kan vinde noget tid, så det må være den fysiske del, der skal skille os. Post 17 - 21 Mine ben føles stadig godt kørende, så bare jeg kunne holde hovedet koldt, hvilket ikke var

så svært med den kolde regn, kunne det måske række til en sejr. De andre ser trætte ud, så på vej til post 17 tager jeg chancen og skruer tempoet op. Det går rigtig godt, og jeg får et lille forspring i forhold til de to andre. Igen til post 19 er der gode muligheder for masser af løb uden at skulle tænke for meget. Her kommer jeg virkelig godt foran og tænker, at sejren er i hus. Tænker nok lidt for meget på alt muligt andet, som resulterer i, at jeg løber alt for langt ad stien. Overser den hugning, jeg egentligt ville have løbet ind langs med og kommer helt ned til sidste hugning, hvor jeg ind-

ser fejlen. Drejer hurtigt om på hælen og spæner ind igennem terrænet. Den dårlige sigtbarhed og det meget symmetriske terræn gør mig virkelig forvirret. Det går alt for stærkt med at komme videre i stedet for lige at bruge fem sekunder på et stop. Fortsætter bare uden nogen egentlig plan og rammer stien et sted, jeg ikke helt ved, hvor er! Løber lidt frem og ser, at jeg står alt for langt nordpå. Spæner ned ad stien og ser i samme øjeblik Mikkel og Mads krydse ind i terrænet for at stemple posten. Får det lidt pinligt med mig selv, da jeg kommer hen til dem, men tænker straks positivt igen.

Post 21-mål Jeg ser forude, at Mikkel og Mads splitter op ved post 21 og tager henholdsvis et sydligt og nordligt vejvalg. Jeg tvivler ekstremt meget på mig selv, men racer hurtigt sydpå; samme vej som Mikkel. Finder et virkelig godt tracé og kommer foran til både post 21 og 22. Jeg spekulerer på, om Mads mon er foran, men sprinter bare, alt hvad jeg kan. Hamrer emitbrikken i sidsteposten og lytter ihærdigt efter en indikation på min placering. Tilråb fra publikum siger, at jeg vinder. Speakeren er tøvende, hvilket gør mig lidt nervøs, men til sidst kommer han frem til, at jeg har vundet. Jeg har lyst til at råbe, alt hvad jeg kan, men holder igen. Jeg er virkelig stolt og glad over min præstation, tænk at ligge med så gode løbere og kæmpe om guldet! Det er bestemt et løb, jeg ikke lige glemmer foreløbig. 27


28


Vejvalg Malte Kjær Hemmingsen, Vejvalg MalteFIF Kjær Hillerød, Hemmingsen, H-18A FIF Hillerød, H-18A

29


Vellykket DOF Akademi 2017 Tekst og foto: Gert Nielsen, Udviklingskonsulent

Lørdag d. 14. januar mødtes 90 deltagere og undervisere fra 30 forskellige orienteringsklubber til DOF Akademiets store uddannelsesdag i Midtfyns Fritidscenter i Ringe. I alt 20 frivillige oplægsholdere og DOF-ansatte stod for oplæg på de forskellige kurser/workshops, hvor deltagerne også i høj grad havde mulighed for at bidrage med egne erfaringer, tanker og ideer. Der blev i år gennemført otte forskellige kurser/workshops: • • • • • • • •

A-stævneledelse A-stævnebanelægning Divisionsturnering/C-stævnebanelægning O-service for administratorer/løbsarrangører Rekruttering og fastholdelse af nye medlemmer Klubkommunikation Condes – tips og tricks til o-teknisk træning Skoleorientering - Find vej i skolen

Claus Poulsen, der er Hovedbestyrelsens ansvarlige for DOF Akademiet, kunne ved den fælles afslutning konstatere, at DOF Akademiet 2017 havde været en meget vellykket kursusdag med mange motiverede og engagerede deltagere og oplægsholdere. Der var i høj grad blevet udvekslet viden og erfaringer klubberne imellem, hvilket netop er DOF Akademiets primære formål. Hvad fik du med hjem fra kurset? ”Jeg var med på Condes-kurset. På forhånd var jeg bange for, at vi skulle starte helt fra bunden, men det var heldigvis ikke tilfældet. Jeg fik det, som jeg kom efter. De unge mennesker er dygtige, og jeg fik nye ideer.” - Poul Erik Buch, OK Gorm ”Workshoppen om O-service var lige, hvad jeg havde brug for! Underviseren oplevede jeg som særdeles vidende, kompetent og imødekommende. Tilrettelæggelsen af undervisningen må siges at være i top!” – Bodil Dam, Vestjysk OK ”Jeg deltog på kommunikation, og det havde et meget højt niveau og var utroligt inspirerende. Det var en god vekselvirkning mellem praktik og teori gennem den gode pressemeddelelse og klubkommunikation. Det var også interessant at høre om kommunikation på de sociale medier.” – Anne Kaae-Nielsen, Søllerød OK ”Det var første gang, at jeg deltog i DOF Akademiet, og jeg er meget positiv overfor arrangementet. Meget lærerigt og en dygtig underviser, vi havde på C-banelægning. Så kun ros herfra.” – Morten Mølgaard Nielsen, Odense OK

DOF Akademiet 2018 afholdes lørdag d. 13. januar i Ringe – sæt allerede nu kryds i kalenderen. 30


FORMAND EN

S

5

MIN

U T TE R

Formandens

5 minutter Siden sidst har vi jo oplevet store ændringer i forbundet. Først og fremmest har vi fået ny direktør. Efter seks år og et kæmpe stykke arbejde i stillingen som direktør for DOF valgte Michael at vende tilbage til sine rødder indenfor økonomi og controlling. Et stillingsopslag gav rigtigt mange ansøgere til DOF’s direktørstilling og blandt rigtig mange virkeligt dygtige og kvalificerede kandidater valgte Hovedbestyrelsen så at ansætte Kenneth Mikkelsen, der tiltrådte 3. april 2017. Kenneth kommer ikke indefra Osporten, men derimod fra de tohjulede racer bikes bl.a. speedway. Han har masser af nytænkning og gode ideer med i bagagen fra Dansk Motorunion og en god, relevant uddannelse indenfor kommunikation og økonomi. Rigtig hjerteligt velkommen, Kenneth! Helge Søgaard blev i april måned indvalgt i Friluftsrådets bestyrelse som afløser for Preben Schmidt, der i mange år på glimrende vis har repræsenteret DOF. Helge var en af de kandidater, der fik flest stemmer til bestyrelsen, og vi kunne næppe finde nogen stærkere og mere værdig afløser end ham. I den nye strategiaftale med DIF lægger vi op til en styrkelse af vores indsats på skovområdet, ikke mindst fordi både de private og offentlige skovejere udfordrer os på adgangen til vores eneste reelle idrætsplads – skoven. De mange nye aftaler om fredningszoner og stillezoner gør det tiltagende vanskeligt at komme i de mest relevante og spændende af vore terræner. Valget af Helge til Friluftsrådets bestyrelse kan sammen med en styrkelse af vores

skovområde med flere aktive medlemmer og måske endda en ansættelse af en skovkonsulent – hjælpe DOF og jer i klubberne til at få lettere og bedre adgang til skovene. Nu vi alligevel har fat i skovene og meget apropos, skal vi da nævne, at vi i foråret har afsluttet et super flot dobbelt DM-stævne i Rold Skov OK – en af de mest vækststærke og udviklende klubber, vi har set i de seneste år. DM-sprint blev afviklet i Støvring By i strålende, solrigt aprilvejr med 600 glade og forventningsfulde sprintevløbere. Et flot afviklet stævne, hvor hurtige baner gjorde det vigtigt at holde hovedet koldt og klippe de rigtige poster. Hvilket så ikke lykkedes for DOF’s formand! Søndagen bød på DM-ultralang i Rebild Bakker. Igen stod Rold Skov OK for arrangementet på den fra JuniorVM 2010 velkendte stævneplads ovenfor bakkerne. Det betød dog ikke, at banelæggerne skånede os for højdemeter, og med indtil flere besøg på de fleste bjergtoppe i Rebild kunne løberne med tilfredshed og ikke mindst ømhed i benene takke af efter et flot 2-dages stævne i Rold. Når jeg nævner dette, er det selvfølgelig, fordi DM-arrangementerne er det sted, hvor bredde og elite, ungdom og alderdom mødes på den fineste måde indenfor vores sport. Her er plads til alle, motionister og konkurrenceløbere, ung som gammel. Og derfor elsker vi orienteringsløb! Vel mødt i skoven!

Walther Rahbek Forbundsformand 31


NYE SKO TIL SKOVEN ! Se mere orienteringsudstyr på loberen.dk Guide: Sådan vælger du den rigtige trailsko Hvad er den rigtige løbesko, når løbeturen skal løbes på skovens ujævne, mudrede og krævende underlag?

Brooks

Inov8

PureGrit 5 Kr.

X-Talon 212

1100,-

Kr.

Salomon

www.O-butikken.dk

1150,-

Nike

Vazee Summit

1000,-

Esbjerg Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Læs guiden på loberen.dk/trailsko

New Balance

Speedtrak Kr.

Vi har lavet en guide med fif til, hvordan du vælger den rigtige trailsko til dit behov.

Kr. Hillerød Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

København Nr. Farimagsgade 65 1364 København K Tlf. 5377 4148

Air Zoom Wildhorse 4

1000,-

Lyngby Lyngby Torv 10 2800 Lyngby Tlf. 4593 1816

Roskilde Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Kr. Vejle Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Aalborg Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

900,-

Aarhus Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

www.loberen.dk


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.