__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

04

M A G A S I N

F O R

D A N S K

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

DECEMBER 2017 66. ÅRGANG

ORIENTERINGSLØB ER EN LIVSSTIL FOR RØDE Kom med tilbage i tiden med DOF's tidligere formand

Kom i gang med at skrive træningsdagbog

Interview med MTBOrytterne Camilla og Rasmus Søgaard

Førstehjælpsguide til arrangører

Vejvalg fra DM-hold og Østrig1


Indhold 3

Noter

6

”O-løber, det er noget man er”

10

Instagram #danskorientering

11

Voxpop – Fra én løber til en anden

12

Orientering er da ikke farligt – eller?

15

6 måneder til Veteran-VM

16

Vejvalg fra DM-hold

18

De sætter skub i DOF’s maskinrum

22

”Vi kan begge lave en hjernebløder en gang imellem”

25

O-Raklet

26

Vejvalg fra Junior European Cup

28

Få overblik over klubbens frivillige kræfter

30

Konkurrence- og motionstilbud skal sikre fremgang for DOF

KUM, O-Track og en ny landstræner.

Stort portræt af Poul Erik Birk Jakobsen, der har løbet o-løb siden 1951.

De bedste orienteringsoplevelser delt på Instagram.

Voxpop fra DM-Lang.

15

Guide til at planlægge førstehjælp som arrangør.

Hvordan går det med forberedelserne frem mod Veteran-VM?

Tæt mor-datter-duel ved DM-hold.

Tre kredsformænd giver et indblik i, hvad man laver i DOF’s Hovedbestyrelse.

22

Mød tvillingerne Camilla og Rasmus Søgaard – to af verdens bedste MTBO-ryttere.

Hvorfor bruge træningsdagbog?

Ida Øbros tanker og vejvalg fra hendes vinderløb til JEC.

26

Silkeborg OK har et skema over klubbens frivillige kræfter. Læs om deres gode erfaringer.

Direktøren fortæller om DOF’s ny strategiaftale med Danmarks Idrætsforbund.

31

6

Formandens 5 minutter

Orientering 4/2017 66. årgang ISSN 1904-0148 ISSN 1904-0156 (online udgave) Medlemsmagasin for Dansk Orienterings-Forbund Redaktion: Henrik Rindom Knudsen, ansvarshavende: orientering@do-f.dk Camilla Bergmann Kell Sønnichsen Skribenter:Ole Husen Sten Egholm Jørgensen Alberte Kaae-Nielsen Anne Kaae-Nielsen

Kenneth Majkjær Mikkelsen Henrik Molsen Julius Molsen Kirsten Møller Jeppe Ruud Inger Simonsen Iben Valery Ida Øbro Korrektur: Else Juul Hansen Hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør Henrik Rindom Knudsen. Det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op.

Ekspedition: Bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under Dansk Orienterings-Forbund. Adresserne hentes i Oservice. Husk at sætte X i feltet for bladet. Som medlem skal du selv eller via din klubadministrator holde dine adresseoplysninger opdaterede. Abonnement: Et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet. Annoncer: Kontakt sekretariatet.

28 Deadlines kommende numre: Deadline for artikler og indlæg den 8. januar 2018 – udkommer i marts. Ansvar: Redaktionen påtager sig intet ansvar for uopfordret materiale. Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i bladet. Forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører. Layout: Camilla Bevensee.

Tryk: Trykkeriet Grafisk Forum. Oplag: 4.000 stk. Forsidefoto, fotograf: Kurt Madsen Kontakt sekretariatet: Dansk Orienterings-Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk


NOTER Dansk sejr til Blodslitet Daniel Schmidt fra OK Pan Aarhus vandt Blodslitet i H 15-16. Blodslitet er et traditionsrigt, ultralangt løb i Norge og kendt for at have et stærkt felt af norske og udenlandske løbere. Daniel vandt den 11 km lange bane på 1:20:04. Elias Hinge Krogsgaard fra Silkeborg OK blev nummer 7.

Emma Klingenberg, Tue Lassen og Caroline Gjøtterup gav Faaborgfans nok at juble over efter afgørelsen på Trimtex Senior Cup. Foto: Lotte Hjort

Dobbelt Faaborg-sejr ved Trimtex Senior Cup DM-lang i Krengerup var sidste afdeling i Trimtex Senior Cup 2017. Tre ud af de seks podiepladser i den samlede stilling løb Faaborg med – endda begge førstepladserne i form af Tue Lassen og Emma Klingenberg. Dameklassen 1. Emma Klingenberg, Faaborg OK, 868 point 2. Maja Alm, OK HTF, 800 point 3. Caroline Gjøtterup, Faaborg OK, 768 point Herreklassen 1. Tue Lassen, Faaborg OK, 938 point 2. Rasmus Djurhuus, OK Pan Aarhus, 800 point 3. Björn Cederberg, Tisvilde Hegn OK, 588 point

Daniel Schmidt øverst på podiet til Blodslitet Foto: Jeanette Finderup

170 ungdomsløbere samlet til KUM Knap 170 unge O-løbere mellem 11 og 20 deltog i årets KUM, der strækker sig fra fredag til søndag. Lørdagens individuelle dyst var præget af vedvarende regn, der gjorde det ekstra krævende at komme op ad de stejle bakker i Munkebjerg. Løbet var afslutning på Løberen League for juniorerne og Ungdoms Cuppen for ungdomsklasserne, hvor vinderne blev hyldet under aftenens festmiddag. Og der blev danset igennem lige til festen sluttede klokken 01:00 – lige efter et ekstranummer fra DJ’en.

Terkel Knudsen (til venstre) overrakte det traditionsrige KUM-flag til Morten Schou fra Aalborg OK, der arrangerer KUM 2018.

Søndag formiddag stod i stafettens tegn. Her viste Østkredsen sig aldeles suveræne ved at besætte de fire første pladser efterfulgt af et Syd- og et Nordhold.

3


NOTER Kenneth Buch er ny landstræner Den 1. november startede Kenneth Buch som ny landstræner i Dansk Orienterings-Forbund. Sammen med nuværende landstræner Torbjørn Gasbjerg deler han fremover ansvaret for landsholdet. Kenneth Buchs primære fokus bliver skovdistancerne, samt ansvar for træningslejre i udlandet. ”Det er stort at være landstræner for det franske landshold, det er stort at være landstræner for det norske landshold, men som dansker er det største som træner at blive landstræner for det danske landshold,” siger Kenneth Buch Blå bog til OK Gorms hjemmeside.

Foto: Tonje Opsal

- Født 30. juli 1979 - Løber for OK Gorm Jelling - Landstræner i Frankrig 2011-13 og i Norge 2013-17

Logoer er klar Arrangørerne bag VM, der kommer til Danmark i 2020, offentliggjorde i oktober mesterskabets logo. Dermed ligger der logoer klar for de fire internationale mesterskaber, man kan opleve i Danmark de kommende tre år.

Maja Alm blandt de 15 nominerede til Årets Sportsnavn 2017

Ligesom i 2015 var Maja Alm igen med i det fineste selskab af danske sportsudøvere, da Jyllands-Posten og Danmarks Idrætsforbund indstillede 15 kandidater til prisen som Årets Sportsnavn 2017. Det sker efter en sæson, der blandt andet har budt på VM-guld på Sprint og sølv på Lang og Stafet. I modsætning til 2015 kom Maja desværre ikke videre, da feltet sidst i november blev indsnævret til tre finalister. I stedet er det Victor Axelsen, Caroline Wozniacki og sejlerparret Katja SalskovIversen og Jena Mai Hansen, der skal kæmpe om at blive Årets Sportsnavn 2017 ved DR’s "Sport 2017"-show den 6. januar.

4


NOTER

Foto: Kell Sønnichsen

OK Pan Aarhus genvandt DM-hold Med sejre i alle fem matcher og dermed en score på de maksimale 10 point kunne OK Pan Aarhus lade sig hylde som Danmarks bedste klub for andet år i træk. Finalen i COWI League, i folkemunde kaldet DM-hold, i Finderup Skov bød på klassisk midtjysk plantageorientering krydret med lyngklædt øvelsesterræn. Horsens OK blev nummer to, mens Søllerød OK i klubbens debut ved DM-hold løb med tredjepladsen. FIF Hillerød tog sig af fjerdepladsen foran OK Snab og Kolding OK.

Glæd dig til O-Track DOF lancerer en ny GPS-tracking-tjeneste kaldet O-Track. TracTrac står for udviklingen af O-Track, der er ved at blive testet og forventes lanceret 1. marts 2018. DOF's klubber og medlemmer kan således begynde at glæde sig til en helt ny måde at tracke, gense, analysere og dele deres orienteringsaktiviteter. O-Track har et særligt element henvendt til nye orienteringsløbere, idet man kan vælge at vise både kort, bane og løberens position under løbet. For de erfarne orienteringsløbere er tjenesten ligeledes en let anvendelig og ligefrem måde at tracke sit løb og efterfølgende analysere vejvalg.

2096

”FIND VEJ I”-POSTER BLEV DER FUNDET I EFTERÅRSFERIEN.

5


”O-løber, det er noget man er” Med en historie indenfor o-løb, der strækker sig til før IOF eksisterede, og kontaktløs tidstagning var noget, der hørte science fiction-historier til, har man nødvendigvis oplevet lidt af hvert. Og det har Røde. TEKST: IBEN VALERY

En tirsdag eftermiddag i august på cykel igennem sommerhusområdet i Rågeleje i Nordsjælland. “Hvilket hus er det mon?”, når jeg lige at tænke, inden øjet skuer et velkendt orange og hvidt objekt ved en hæk, også kendt som en o-skærm. Man er ikke i tvivl om, at her bor en o-løber. På postkassen står der Poul Erik Birk Jakobsen, et navn alle måske ikke vil nikke genkendende til. Herren, der er tale om, er nemlig bedre kendt i folkemunde som “Røde”. “De fleste ved slet ikke, hvad jeg hedder!” På fødselsattesten står der Poul Erik Birk Jakobsen, men de fleste kender ham som Røde. Men hvor kommer tilnavnet egentlig fra? Det er der højst sandsynligt mange, der er nysgerrige efter at få at vide. Jeg er selvfølgelig ingen undtagelse, og Røde smiler da også overbærende, da han svarer: “Drengeskole. Jeg gik på drengeskole i Sorø, hvor det var almindeligt, at alle fik et øgenavn, og derefter har det altid hængt ved.” Poul Erik fik selvfølgelig sit navn på grund af det røde hår, og godt nok har han ikke altid været lige glad for den iøjefaldende farve, men nu, som 91-årig, ville han dog ikke være ked af, at håret havde lidt farve tilbage, siger han og griner. Med det opklaret kan vi gå videre til, hvem der gemmer sig bag det røde skæg. Nogen ved måske, at han har været formand for DOF og måske også, at han er gift med Bodil, men i en alder af 91 må man efterhånden have oplevet lidt af hvert indenfor o-verdenen, og hvem er Røde egentlig? 6

Røde gik på Tranegårdsskolen i København, hvor Frederik og Marys børn går i dag. “Lidt royal har man vel lov at være,” som han siger. Foto: Anne Frandsen

går til, det er en livsstil. “Jeg ved Røde har en lejlighed i Virum med ikke, hvad jeg skulle tage mig til, sin kone Bodil, og sammen har de hvis ikke jeg havde o-løb.” Det er 2 børn. Til daglig opholder han sig i de små detaljer sit sommerhus i “Jeg ved ikke, hvad jeg skulle tage i hverdagen, Rågeleje tæt på mig til, hvis ikke jeg havde o-løb.” der understreskov og strand. ger dette. Som Det er her, jeg tidligere nævnt, posten ved hækken, møder ham på en sjælden varm somog dét at Bodil har Tisvilde Hegn OK merdag til en samtale om alt mellem knæbukser på, da hun byder mig himmel og jord. indenfor, på trods af at hun ikke har Orienteringsløb som livsstil løbet i mange år. Orienteringsløb er ikke noget, man


I lang tid var det da også en fast del af skemaet, at hele familien Jakobsen drog til søndagsløb, og på trods af at børnene ikke altid har syntes, det var lige sjovt at være med, er de begge i dag medlem af en orienteringsklub. “Det er ikke nemt at møde en person og være sammen i 61 år,” fortæller Røde og henviser til hans og Bodils forhold. Men når man går så meget op i oløb, er det da også kun belejligt, at man forelsker sig i en person, der har samme forhold til sporten. Her tænker Bodil og Røde tilbage til et løb i Sverige i 1951, hvor de kørte i busser fra Helsingborg, og Rødes bus kørte i grøften. Held i uheld kom han over i Bodils bus og begyndte at blande sig i hendes bridgespil, og det var sådan en kærlighedshistorie mellem to oløbere startede. Til dét kan man kun sige, at der ikke er noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget! Det første orienteringsløb Oprindeligt var Poul Erik Birk Jakobsen roer og medlem af Dansk Studenters Roklub. Efter en tur til EM i Frankrig med roerholdet, foreslog en af kammeraterne, at Røde skulle med ud og prøve o-løb. Røde fortæller, at det ikke var med stor begejstring, at han tog med, og husker tydeligt, at det var i St. Dyrehave ved Hillerød, det foregik. Vi rejser tilbage

BLÅ BOG Fulde navn: Poul Erik Birk Jakobsen Født: 23.05.1926 Civilstatus: Gift med Bodil Jakobsen, med hvem han har døtrene Birgitte og Annegrete Uddannelse: Jurist Har løbet o-løb i: 66 år Medlem af klubberne: Helsingør Ski- og Orienteringsklub, Tisvilde Hegn OK, FIF Hillerød og DSR Bonusinfo: Har løbet o-løb i 26 forskellige lande

Med en vindertid på 49.49 sikrede Poul Erik Birk Jakobsen sig sejren i klassen H/D90 til DM-sprint 2017. Foto: Kell Sønnichsen

i tiden til en søndag formiddag i foråret 1951. Her fik den unge roer en instruktion på cirka 5 minutter om, hvordan et kompas fungerede, og så var det af sted! Kortets målestok var dengang 1:40.000, og signaturerne bestod af kurver, vand, veje og små træer, an på om det var løv- eller nåleskov. Ikke nok med at Røde fik oplevet sit

første o-løb, men også sin første 180 grader skæve kompaskurs. Det resulterede i, at han formåede at bruge 3 timer på den 4 km lange bane og knap nok kunne gå ned af trappen fra 5. sal dagen efter på grund af ømme ben. Men hvorfor vendte du så tilbage? Til det er svaret klart, og det handler om konkurrencemomentet: “Det er

7


det store incitament ved o-løb. Man bøjer sig ikke.” Allerede året efter tager Røde med til DM i Åbenrå på et afbud, som man jo kunne dengang, og en lang orienteringskarriere er hermed skudt i gang. O-sportens udvikling Når man starter med at løbe o-løb i 1951, er der naturligt nok sket ændringer undervejs. Vi er gået fra at skulle klippe med klippetænger, selv tegne banerne ind på kortet og løbe på målestoksforhold der kun burde være et Kraks Kort værdigt.

mellem og ultralang, hvor man nu om dage ofte vælger at satse på enkelte distancer. Dét at træne målrettet og efter træningsplan er også noget, der er kommet senere til i sporten. Dengang sørgede man selv for at komme ud og løbe hver dag og deltog i de træningsløb, der blev tilbudt. Bodil har nu gjort os selskab på terrassen og kan byde ind med sin historie om den såkaldte ’tøsetræner’ Helge Petersen, der i starten af 60’erne begyndte at træne systematisk med de kvindelige landsholdsløbere ved Rudegård Stadion. Og det var endda udelukkende fysisk træning. Herudover måtte de selv ud i skoven og træne o-teknik med kort og kompas. Noget andet der har gennemgået stor udvikling og fylder meget hos Røde, er orienteringskortenes udseende og ikke mindst målestoksforhold. Kommentaren til dette er simpelthen, at “det er blevet for let.” De, der har prøvet at løbe på såkaldte ‘retrokort’, ved, at det er sparsomt med detaljer og kan være meget udfordrende, når det kommer til finorienteringen.

Røde har på første hånd oplevet indførslen af alle klasser ud over den klassiske. DM-mellem er den seneste individuelle tilføjelse, hvor Røde tog guld i 2017. Foto: Rolf Valery

Meget har ændret sig gennem tiden, og spørger man hovedpersonen om, hvad den mest markante ændring i o-sporten har været, er det hverken moderne udstyr eller tidtagningssystem. Det Røde fremhæver, er dét, at man specialiserer sig i en specifik distance. Med til dette faktum hører jo også, at der i Rødes unge dage kun fandtes én distance, og det var ‘Lang’. Helt indtil 1957, hvor første DM-stafet blev afviklet, fandtes der kun DMlang. Siden da har vi blandt andet fået de velkendte distancer sprint,

8

Dengang handlede det om at have tjek på kompas og afstand, mens man nu om dage kan gå meget mere i detaljer. De fleste vil nok mene, at udviklingen er gået i en positiv retning, men det kan dog også blive kompliceret, mener Røde, når kortet skal passe til punkt og prikke. At være o-løber som 91-årig - og blive ved Selvom man er oppe i årene, og kroppen ikke kan præstere, hvad den engang har kunnet, er det ingen undskyldning for at lægge o-skoene fra sig. Til de store o-løb som DM, er det stadig muligt at finde Poul Erik Birk Jakobsen på startlisten.Selvom det hele nu foregår i gå-tempo, er der ikke noget, der holder ham fra at bevæge sig ud i terrænet, og når der

Tidslinje 1926 Født

1942 Første DM-klassisk (i dag Lang) afholdes 1945 Student 1951 Første o-løb 1956 Gift med Bodil

1957 Første DM-stafet afholdes i Brahetrolleborg Svanninge 1961 IOF oprettes 1964 Vinder sin første DM-medalje i Old Boys-klassen (og Bodil er en del af det bronzevindende EM-stafethold, der vinder Danmarks første internationale medalje.) 1961-1965 + 1971-1981 Medlem af DOF’s hovedbestyrelse 1965-1971 Formand for Østkredsen

1968 Første DM-nat for herrer afholdes 1972 Medlem af IOF’s tekniske komite

1974 Første DM-lang (i dag Ultra-lang) afholdes i Rold Skov Øst 1978 Formand for IOF’s tekniske komite

1979 Første DM-hold afholdes i St. Bøgeskov 1975-1981 DOF formand 1981 Modtager DOF’s ærestegn 1982-86 Medlem af IOF’s Council

1993 Første DM-sprint afholdes i Jægersborg Hegn 1994 Æresmedlem i DOF

1996 Første DM-kortdistance (i dag Mellem) afholdes i Brøde Skov 2017 Vinder guld til DM-mellem og DM-lang i H/D-90


til tider er en lidt udfordrende grøft, der skal krydses, er der heldigvis altid en juniorløber, der ikke har så travlt, at vedkommende ikke har tid til at stoppe op og spørge, om Røde har brug for hjælp. Det har dog ikke altid været helt let at være en af de ældre og skulle stille op til stævner. I lang tid har der ikke været tilbudt klasser til de ældste, og det har været en kamp at få oprettet disse, så der var mulighed for at deltage i sin egen aldersklasse, så man ikke skulle konkurrere, med de der var 5-10 år yngre. Røde forsikrer derfor også, at han vil være med i skoven, så længe kroppen tillader det, nu hvor hans aldersklasse er tilgængelig. Spørger man Røde, hvad det bedste ved o-løb er, falder valget på det sociale. Grunden til at blive ved er uden tvivl det gode fællesskab, der er i sporten. Derfor er det også med glæde, at han stadig stiller op og hjælper med frivilligt arbejde ved både små og store stævner, fordi det ikke mindst er hyggeligt at være med. Bodil og Røde er også enige om, at det nu, mere end nogensinde, er vigtigt at holde kroppen i form. Derfor er der i dagligdagen også en gåtur på skemaet. Om det er med HSOK’s “Grå Sokker”, som er en gruppe ældre, der løber sammen hver fredag formiddag, eller om det er alene på en af de faste ruter fra sommerhuset i Rågeleje, kommer Røde ud og er aktiv. Til dét smiler han og tilføjer: “Ja, det er ikke så let, som det har været.” Et kendt ansigt i o-verdenen Poul Erik Birk Jakobsen har aldrig toppet resultatlisterne med et væld af gode præstationer og har stort set altid konkurreret i B-klassen, som det hed dengang. Men hvorfor kender de fleste ham så alligevel? Røde forklarer det selv med, at det er hans kærlighed til sporten og hans engagement i det

Røde har en lang karriere bag sig i DOF. Blandt andet som formand fra 1975-1981. Foto: Kell Sønnichsen

arbejde, der ligger i og omkring. Med en fortid som formand for DOF og pladser i utallige råd og bestyrelser, kan han nævne samtlige DOF-reglementer og årstal på fingrene. For ham har det selvfølgelig handlet om at have det sjovt med kort og kompas i skoven, men også om at have indflydelse på noget han brænder for og dét at gøre en forskel. Med henblik på oplevelser som et kendt ansigt er der én erindring, der træder frem i hukommelsen, fortæller Røde, og det er for en godt 30 år siden, hvor han skulle til Skaw-dysten. Traditionen tro havde han taget toget til Ålborg og cyklen videre mod Skagen. På stævnepladsen havde arrangørerne opsat et skilt, hvorpå der stod ‘Rødes Cykelstand’. Små ting som dette, og den varme følelse, der breder sig, når en masse ungdomsløbere, der genkender ham, kan finde på at heppe H-90 løberen i mål, er et par af de ting, der gør det værd at blive ved.

En paryk var ikke nok til, at Røde i 1983 kunne snige sig med i en damestafet.

”GÅR DEN, SÅ GÅR DEN" Året er 1983, og landsholdet var draget til Ungarn på træningslejr, hvor Røde var med som supporter. Dagen for stafetten kom, og damerne stod og manglede en tredje mand. Heldigt var det, at Røde ikke var bleg for at melde sig som reserve. Iført landsholdsdragt og en sort, langhåret paryk lykkedes det ham at snige sig igennem indgangen til skiftezonen og blive sendt ud på banen. Selvom parykken dækkede en del af skægstubbene, blev de snedige danskere alligevel opdaget, og heldigvis tog arrangørerne det med et smil. Røde blev herefter kendt som ‘Der Indianer’.

9


#DANSKORIENTERING På Instagram deler O-Danmark sine orienteringsoplevelser. Her er et udpluk af dem.

10

Oliverfriis101 Det er danske tilstande, med dags død regn og fedtede spor til VM i Litauen. I like #poc #wmtboc2017 #santacruzbicycles #skattejagtforpro #vilnius #cycling #cyclingfreakbikestore #danskorientering #mtbolandsholdet

christinalynga Har opgraderet mit udstyr og løber nu med kompas i den rigtige hånd. #oløbslærling #gåraldrignedpåudstyr #oløb #thok #danskorientering #tirsdagstræning

jepperuud JEC in Fürstenfeld yesterday. #jec2017 #danskorientering #orienteering #dofjuniors

instahjorten Én weekend, to teknisk stabile løb og tre dage til afrejse for #owcuplatvia #findvejogløbstærkt #horsensok #danskorientering #orienteering #trimtex #vjsportshoes #løberen

danskorientering Thomas Steinthal, FIF Hillerød tager GULD på kongedistancen #wmtboc2017 #jwmtboc2017 #road2vilnius #trimtex #danskorientering

amandafalckweber Warming up for the sprint final in #OWCupLatvia yesterday. Happy with my performance and the fact that I am slowly getting closer and closer to the top #danskorientering Photo:PhotoMiller


11


Orientering er da ikke farligt – eller? Akut sygdom og ulykker kan altid forekomme. Også til orienteringsløb. Derfor har Søllerød OK lavet en vejledning til, hvordan man tænker førstehjælp mere ind i større stævner. TEKST: KIRSTEN MØLLER, HENRIK MOLSEN OG JULIUS MOLSEN

Vi betragter ikke vores sport som særlig risikofyldt, men hvor der er mennesker, er der risiko for akut sygdom, ulykker og tilskadekomst. I Søllerød OK har vi gennem de seneste år oplevet nogle kritiske hændelser, som har inspireret os til at arbejde med at formulere en beredskabsplan for stævner og konkurrencer. Vi har involveret erfarne læger og samaritter blandt medlemmerne i arbejdet. Vi prøvekørte planen delvis i forbindelse med 3.-6. divisionsmatchen i Rude Skov i september 2016 og med den fulde model ved DM Nat i Jægersborg Hegn i marts 2017. Her kommer de syv vigtigste punkter. Læs den fulde vejledning på DOF’s hjemmeside.

BEREDSKABSKORT Ved en hændelse i skoven har vi fundet, at orienteringskortet i sig selv ikke altid giver tilstrækkelig information til at sikre, at den rette hjælp kommer frem til rette sted. Vi har derfor valgt at skabe et såkaldt beredskabskort. Som grundlag for beredskabskortet har vi brugt ”alle-

Huskeliste for funktionen førstehjælp • • • • •

12

Tænk/tal proceduren for mulige alvorlige hændelser igennem Lav plan for, hvem der gør hvad Lav et beredskabskort Bestil kredsens hjertestarter til stævnet Informer alle officials om stævnelægens mobilnummer og om at kontakte denne i tilfælde af sygdom/tilskadekomst

Julius Molsen fra Søllerød parat som flyver.

post-kortet”, hvor alle postplaceringer med kontrolnumre er angivet.

KOORDINATSYSTEM For at undgå misforståelser, som kunne opstå ved en opringning: ”Vi er nord for den store mose”, har vi inddelt beredskabskortet i et koordinatsystem af felter på 250 x 250 meter. Man vil så kunne angive positioner med meget større præcision som for eksem-pel: ”Vi er i koordinat H9 lige nord for mosen”.

ADGANGS- OG KØREVEJE På beredskabskortet er tilføjet information

om, hvor en ambulance vil kunne køre ind i skoven. Ofte er adgangsveje til skoven blokeret af bomme, store sten eller låger. Det er derfor vigtigt, at man på forhånd har overblik over, hvor man kan køre ind i skoven. Det er ikke alle stier og veje, der kan køres på med almindelige biler. Vi har angivet, hvilke veje i skoven, der er anvendelige til ambulancekørsel, så ambulancen kan komme frem så tæt på skadestedet som muligt.

FLYVERE Til vores stævner er lavet en gruppe


Beredskabskortet ved DM Nat 2017 i Jægersborg Hegn

såkaldte ”Flyvere”. Den består typisk af 2-3 o-løbserfarne unge mennesker med mountainbikes. Flyvernes opgaver er at løse diverse praktiske problemer som måtte opstå på stævnepladsen eller i løbsområdet under stævnet. Desuden indgår flyverne også som en vigtig brik

Huskeliste til beredskabskortet • • •

Brug alle-post-kort som basis Adresser på mødepunkter Angiv kørbare indgange til skoven

• • •

Angiv skovveje anvendelige til ambulancekørsel Koordinatsystem Vigtige telefonnumre FORTSÆTTES... 13 13


i beredskabet. Ved en alvorlig hændelse kan en flyver sættes til at bringe en hjertestarter frem til et skadested, mens en anden flyver sendes direkte til et mødepunkt for at møde ambulancen og vise denne vej til skadestedet ved hjælp af beredskabskortet.

MØDEPUNKTER En tilkaldt ambulance kan i princippet kun køre til en adresse eller et vejkryds. Hvis man bruger en 1-1-2 app på mobiltelefonen, vil den sende koordinaterne til alarmcentralen, men ambulancen vil stadig kun køre til nærmeste adresse. I en skov kan det jo godt være et langt stykke væk. Vi har brugt websiden danmarksadresser.dk til at finde velegnede mødesteder, som har en postadresse. Mødestederne er valgt, så de ligger nær adgangsveje ind i skoven og dækker

hele løbsområdet inklusiv stævneplads og løbernes rute til start.

Procedure ved alvorlig hændelse i skoven •

KONTAKTINFORMATIONER På beredskabskortet er angivet vigtige telefonnumre til nøglepersoner. Det kunne være stævnelægen, stævnelederen, funktionslederen for parkering og funktionsleder for vejpassage.

HEMMELIGHOLDELSE AF BEREDSKABSKORTET

• • • •

Da beredskabskortet er lavet på baggrund af alle-post-kortet, skal det selvfølgelig holdes hemmeligt for løbets deltagere. Vi vil anbefale, at man helt fra starten af planlægningen laver en aftale med stævnekontrollanten om proceduren. Under DM Nat blev der lavet en nøjagtig liste over, hvem der skulle have et beredskabskort.

Opkald til stævnelæge om hændelsen Skadestedet identificeres på beredskabskort Flyver 1 sendes til skadestedet med rygsæk og hjertestarter Ambulance tilkaldes til passende mødepunkt Flyver 2 sendes til mødepunkt for at tage imod ambulance Hvis det skønnes, at der er behov for umiddelbar lægehjælp på skadestedet, kører stævnelæge dertil efter at have informeret stævneleder Stævnelægens assistent overtager førstehjælpsfunktion på stævnepladsen

ÆGTE VARER De bedste udøvere udfordrer altid. Det gør vi også. Vi gør ingenting for syns skyld. Enhver detalje på vores tøj skal gøre dig god.

trimtex.dk | info@trimtex.dk | +45 22 84 78 70 © Kell Sønnichsen

14


Deltagerne til Veteran-VM i Danmark kan se frem til både klitterræn i Tisvilde Hegn og klassisk nordsjællandsk bøgeskov i Grib Skov.

6 måneder til Veteran-VM Til sommer er der VeteranVM (WMOC) i Danmark. Stævneleder Ole Husen giver en update på forberedelser frem mod hvad, der forventes at blive det største o-løb på dansk grund nogensinde. TEKST: OLE HUSEN FOTO: HELGE LANG PEDERSEN

Hvad man kan se frem til som deltager til Veteran-VM 2018? Naturligvis et velorganiseret stævne, hvor der er taget udgangspunkt i ”kundens” forventninger. Der vil komme mesterskabskandidater, ambitiøse deltagere med ønske om A-finaler og en stor gruppe, som ønsker oplevelsen af at løbe og være sammen med familie og venner. Vi har valgt at tegne alle kort fra grunden og har fornøjelsen af, til skovkortene i Tisvilde Hegn og Grib Skov, at have det nok bedste team i Danmark med Steen Frandsen som korttegner og Flemming Nørgaard som konsulent på sidelinjen. Vores udgangspunkt har også været ”All in one place” med korte afstande til alle aktiviteter og stævnecenteret i Farum. Hvordan er arrangørgruppen og antallet af frivillige sat sammen til så stort et arrangement? Det er de fire klubber Farum OK, OK Øst Birkerød, Søllerød OK og Tisvilde Hegn OK, der står for arrangementet. Der er

en stævneledelse med 2 repræsentanter fra hver klub og så mig som stævneleder. De enkelte medlemmer af stævneledelsen har ansvaret for en eller flere af de underliggende funktioner, som for eksempel kiosk, publikumsløb og arena.

Ja, vi må nok sige, at arbejdet med at få tilladelser i hus til sprintfinalen i centrum af København har budt på flere udfordringer, end vi havde forventet. Det gælder såvel offentlige institutioner som private ejere.

Hvad er de sidste ting I skal have styr Vi har nedsat en mandskabsgruppe, der på inden d. 6. juli, hvor det hele løber af arbejder med at finde såvel funktionslestablen? dere som den store mængde frivillige, vi Det er først og fremmest Bulletin 2, som skal bruge under selve afviklingen. Vi vil er stævneprogram, instruktion og startda også gerne invilister. Den er allerede under ”Vi vil da også gerne invi- opbygning, så den ligger klar i tere medlemmer af andre klubber til at tere medlemmer af andre rette tid før arrangementet. give en hånd med. klubber til at give en hånd Vi tilbyder official- med.” Korttrykningen er aftalt på tøj, forplejning og det overordnede plan, men tur i skoven på de nye kort. der skal naturligvis følges op, når de sidste tilmeldinger er i hus. Vi håber på 3.500 – 4.000 deltagere, men er blevet lidt usikre, da vi skal bruge Tilladelserne til at anvende sprintomIOF’s tilmeldingssystem Eventor, som er råderne på Christianshavn og Christilidt kringlet at finde rundt i. Vi forsøger ansborg skal ”eftersikres”, så vi ikke at hjælpe alle igennem systemet, så det pludselig oplever overraskelser. Ja, og så ikke bliver en barriere. skal vi blot have styr på, at det største internationale O-løb i Danmark bliver Der er adskillige medaljekandidater i den store oplevelse for deltagerne, som arrangørklubberne? Kan løbere fra arvi lægger op til. rangørklubberne deltage? Ja, vi har opstillet det kriterie, at det skal være potentielle medaljekandidater, men de skal også hjælpe i funktioner, der ikke har med konkurrencerne at gøre. Er der noget, I er blevet overrasket over undervejs i forberedelserne?

15


VEJVALG

Familieduel til DM-hold N 6252000

Alberte og Anne Kaae-Nielsen stod klar på startstregen til DMhold for at skrabe point sammen til Søllerød OK. Og for at afgøre en mor-datter-duel. Tekst: Alberte og Anne Kaae-Nielsen Danmarks bedste klub skulle findes til DM-hold i Finderup nær Viborg d. 24. september. Ugen før løb Søllerød OK divisionsmatch i Østkredsens 1. division.

at få mere fart på. Jeg passerer det tætte område igennem et åbent område og kommer ud på vejen ved vejkrydset og kan derfra nemt læse mig ind i posten.

Det kom bag på alle i klubben, at det var muligt at slå både Allerød OK og Tisvilde OK og dermed kvalificere sig til finalen for hold for første gang i klubbens historie. På bare 24 timer lykkedes det at arrangere en fælles bustur samt få tilmeldinger fra 90 løbere, der var klar til at tage til Viborg og gøre det bedste de kunne for at forsvare klubbens ære.

AN: Jeg er lidt stresset af mit bom på første post og lader mig trække syd på, ned i hugningen. Da jeg opdager min fejl, beslutter jeg at fortsætte mit løb og sætte fart på, på stien mod post 2, som jeg herefter let læser mig ind til.

På vejen blev der gjort stop ved Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole, hvor blandt andre Alberte Kaae-Nielsen blev samlet op. Det muliggjorde, at Alberte og mor Anne begge stod klar i startboksen i Finderup for at lade sig udfordre på den samme bane. Der var et væddemål på højkant. Anne havde udfordret Alberte til, at hun i forhold til Alberte ville tabe mindre end 15 minutter på banen. Den udfordring var Alberte klar på. Det blev et tæt internt opgør mellem mor og datter.

Start - 1

AL: Jeg løber ad stierne, men finder ikke den utydelige sti, som jeg havde planlagt skulle lede mig ind i posten. Jeg ser dog hurtigt fejlen i stikrydset og kan løbe til højre, og hurtigt efter ser jeg den lavning, som posten ligger i. AN: Jeg løber ad stierne og ind over det åbne område. Det er faktisk først nu, jeg ser den lille utydelige sti, som Alberte havde planlagt at bruge i sin vej mod posten.

8-9

AL: Det er et ret let vejvalg. Jeg ser lysningen igennem det tætte og kan løbe lige på.

Alberte (AL): Jeg kommer roligt og sikkert fra start. Jeg følger kanten af det tætte område og bruger hjørnet af bevoksningsgrænsen ved stien til at give mig retning ind i posten.

AN: Ja, her har jeg noget at lære. Selvom vejvalget er enkelt, løber jeg helt ind til lysningen, for at være helt sikker på, hvor jeg er.

Anne (AN): Jeg kommer skidt fra start. Jeg har lidt svært ved at læse mig ind på hugningerne og må helt op til vejen mod nord, før jeg får læst mig ind og kan løbe mod posten.

AL: Jeg løber til den næste hugning i østlig retning, idet den kan lede mig direkte ned i det lyse område igennem det tætte, som kan give mig vejen til post 10.

1-2

AL: Græsset er højt i det åbne område, så jeg vælger at løbe nord på til stien for 16

7-8

9-10

AN: Jeg er meget påpasselig med at få ramt den lyse stribe i det tætte, der vil give mig kig til posten, når jeg kommer ud i det åbne. Der er højt græs og en del

bevoksning i den stribe, jeg har valgt, og jeg overvejer undervejs, om det havde været hurtigere at løbe ud på vejen øst for og læse sig ind i posten derfra.

10-11

AL: Jeg løber lige på og læser på lysningerne. Jeg kommer for langt, men læser mig tilbage fra hugningen vest for posten. AN: Jeg læser mig igennem området på de åbne områder, men jeg tror, det havde været hurtigere for mig at løbe ud til stien syd for og læse mig ind derfra.

11-12

AL: Jeg løber over det åbne område og


E 515000

Resultat D3 Siri Simonsen, FIF Hillerød, 44:32 Alberte Kaae-Nielsen, Søllerød OK, +2:23 Camille Marie Næstoft Juhl, Søllerød OK, +4:07 Anne Kaae-Nielsen, Søllerød OK, +16:25

N 6252000

1. 2. 3. 9.

FINDERUP Målestok 1: 10000 Ækvidistance 2,5m

Vejvalg Alberte Kaae-Nielsen Anne Kaae-Nielsen (hvor det afviger fra Albertes) Kortet er tegnet af Viborg Orienteringsklub under Dansk Orienterings-Forbund, 2017. Fremstillet på grundlag af foto og laserkurver fra COWI. Rekognoscering og rentegning af Steen Frandsen. © Copyright.

88

2017.09

E 515000

følger det tættere område ned til posten. AN: Jeg forivrer mig i udløbet fra posten og får ikke lagt en ordentlig plan. Jeg løber ned langs det tætte område og har store problemer med at læse mig ind på vejen over det åbne område.

Anne og Alberte Kaae-Nielsen kunne sammen med resten af Søllerød OK juble over en tredjeplads til DM-hold. Foto: Julius Molsen

12-MÅL

De sidste poster mod mål løber vi begge lige på. Alberte havde næsthurtigste tid på banen, men det var ’kun’ 14:02 hurtigere end Anne. Derfor trak Anne sig sejrrigt ud af mor-datter-duellen og har nu håneretten indtil næste duel.

17


De sætter skub i DOF’s maskinrum Magasinet Orientering har samlet de tre kredsformænd, Kate Kanstrup Nielsen, Torben Seir og Claus Poulsen til en snak om arbejdet i DOF’s hovedbestyrelse. De repræsenterer hver sin kreds, men har fælles ambitioner om at udvikle hele forbundet. TEKST: CAMILLA BERGMANN

”Fælles for Torben, Claus og mig er, at vores fokus i Hovedbestyrelsen (HB) ligger på at være formænd for landets tre kredse,” starter Kate Kanstrup Nielsen, der har været formand for Sydkredsen i syv år. Østkredsformand Torben Seir tilføjer: ”For fire år siden blev HB bebrejdet, at den var en selvstændig enhed fjernt fra kredsene og klubberne. Det har vi arbejdet på at rette op på, så vi skaber sammenhold og agerer som kontaktpersoner mellem kredsene og Hovedbestyrelsen,” siger han og understreger, at det er vigtigt, at klubberne føler sig hørt i HB. Formanden for Nordkredsen, Claus Poulsen, er enig med de to andre: ”Jeg repræsenterer min kreds i HB og formidler HB’s strategier videre ud til klubberne i kredsen. Kredsens klubledermøder tre gange om året er enormt vigtige for at få hørt klubberne. Jeg har en vigtig rolle som formidler og er med til at binde det hele sammen,” siger Claus Poulsen.

Hovedbestyrelsen sætter skub i tandhjulene ”HB har to opgaver. Den ene er at sikre, at DOF’s sekretariat og økonomi

18

fungerer i forhold til DOF’s vedtægter og reglement. Det indebærer kontrolog tilsynsopgaver. Den anden opgave er at sætte skub i udviklingen, strategier og handlingsplaner, så DOF kommer videre,” siger Claus. Både Kate og Torben er enige og supplerer med, at HB’s vigtigste opgave, ud over at sætte skub i tandhjulene, er at varetage alle danske orienteringsløberes interesse.

Hovedbestyrelsens konstruktion

HB består af syv medlemmer, hvoraf tre er kredsrepræsentanter. De fire andre medlemmer er på valg hvert andet år på Repræsentantskabsmødet. Hovedbestyrelsen samles cirka otte gange om året, hvoraf to af møderne foregår over en weekend. Det er Repræsentantskabsmødet i marts og Strategiseminaret i november. ”Vi er begyndt at holde møderne over Skype. Det fungerer rigtig godt,” siger Kate. Claus tilføjer: ”På de møder, hvor der er lagt op til udvikling, er det godt, at vi stadig kan mødes og gå i dialog.” Og Kate er heller ikke i tvivl om, at det giver et unikt sammenhold i HB at mødes på weekendseminarer, hvor der udover arbejdet bliver tid til hygge.

Hånd i hanke med DOF’s Plan2020-områder

De syv bestyrelsesmedlemmer har hver et fokusområde i DOF. ”Udover at være kredsformænd, så er vi alle kontaktperson for ét eller flere af DOF’s 14 områder, lige som resten af medlemmerne af HB,” siger Kate. Områderne, som omtales i Plan2020, er blandt andet MTBO, skole og internationalt udvalg.

”Det er HB-medlemmernes opgave at støtte og vejlede områderne. Vi skal sørge for, at der bliver taget hånd i hanke med områderne, fastlagt strategier og fulgt op på bedste vis,” siger Claus og fortsætter: ”Jeg har kontakten til området Stævne og reglement og Kortudvalget. Vi sørger for, at stævne- og kortmaterialet er i orden. De punkter HB fastsætter, tager jeg med videre ud i udvalgene.”

En hjertesag

De tre kredsformænd pointerer, at de hver især har en hjertesag med arbejdet i HB. Det er sager, som de brænder for at arbejde med og udvikle. ”Min hjertesag er dialogen med klubberne. At få en dialog omkring, at det går i den rigtige retning. Samtidig brænder jeg også for Børn&Unge-arbejdet, hvor vi har en stor opgave med at få flere ind, og fastholde dem som allerede er i sporten,” siger Claus Poulsen. Kate er enig med Claus i, at der skal være fokus på Børn&Unge, men tilføjer, at det er hele bredden i forbundet, som optager hende: ”Min interesse ligger i at fastholde de voksne, som kommer i klubberne. Det er her ressourcerne ligger, og vi skal bruge denne arbejdskraft til at opbygge klubberne,” siger Kate. Og så er der eliten. ”Eliten er en organisation i organisationen, som drives af en sportschef og lønnede trænere i samarbejde med Team Danmark,” påpeger Kate, og Claus supplerer: ”Vi har et Eliteudvalg, som kører, så HB skal blot godkende budgetter og pleje sponsorer, så eliten fylder ikke så meget på HB’s dagsorden.”

Frivillige driver forbundet

Spørgsmålet, om hvordan vi får flere


DOF’s Hovedbestyrelse. Fra venstre: Walther Rahbek, Claus Poulsen, Heidi Holmberg, Kjeld Arildsen, Kate Kanstrup Nielsen, Torben Seir og Michael Leth Jess.

medlemmer i DOF, fylder meget i debatten i HB, som vil give klubberne de bedst mulige værktøjer til at komme i gang. ”Vi skal som HB sørge for, at klubberne får den nødvendige hjælp til at kunne øge medlemstallet,” siger Kate. De tre kredsformænd er enige om, at det er de frivillige ude i klubberne, der holder hjulene i gang, så DOFmaskinen kan dreje rundt. ”Klubberne arrangerer løb, og det kræver mobilisering af frivillige,” siger Claus

og fortsætter: ”Det kræver, at man i klubben har ressourcerne og gør en stor indsats. Men det er ikke alle klubber, som har ressourcerne.”

Handlingsplaner giver penge i kassen

”Tidligere fik DOF penge fra Dansk Idrætsforbund (DIF) efter vores aktiviteter. Nu er det et krav fra DIF’s side at lave strategiaftaler, som både gavner DOF og klubberne. Vi håber derfor at få de penge ud af det, som vi gerne vil, men det stiller selvfølge-

lig nogle krav,” siger Kate. Torben supplerer: ”HB sætter nogle handlingsplaner og mål, og det er dem, som vi bliver præmieret for af DIF. Det er en løbende proces, hvor vi hele tiden skal leve op til nogle mål og komme med nye målsætninger.” Alle tre kredsformænd påpeger, at klubberne skal med på vognen, for at strategierne kan lykkes. ”Vi kan ikke opfylde målene i strategien, hvis

19


Torben Seir Løber for Helsingør Ski- og Orienteringsklub. Har i syv år været aktiv i Østkredsens bestyrelse og blev senere som kredsformand valgt ind i Hovedbestyrelsen.

klubberne ikke er med på dem,” siger Claus og giver et eksempel på, at det går fremad: ”Der er 25 klubber, som har børn- og ungetræning, men ifølge strategiaften med DIF skal vi have 40 klubber med. Det kræver, at vi går i dialog med klubberne, og at de er villige til at være med,” siger Claus. Man kan ikke komme udenom, at dialogen i HB for tiden også handler om de kommende internationale mesterskaber på dansk jord, fortæller de tre kredsrepræsentanter. ”Når vi snakker internationale arrangementer, så har HB’s formand Walther Rahbek en stor rolle, hvor han står for at skabe gode forbindelser og netværk i Det International Orienteringsforbund (IOF). Blandt landene er der konkurrence om at få de store internationale konkurrencer, og der er Walther god til at skabe kontakter og lave netværksarbejde til stor gavn for vores samarbejde,” siger Kate til spørgsmålet om, hvordan HB samarbejder med IOF.

HB skal bredere ud Claus Poulsen Har løbet for Silkeborg OK siden 1990, og var tidligere medlem af Helsingør Ski- og Orienteringsklub. Blev valgt ind som kredsformand og derved valgt ind i hovedbestyrelsen.

Kate Nielsen Er medlem af OK SNAB og har løbet orienteringsløb i 35 år. Hun var en kort periode sekretær for Sydkredsen og blev i 2010 valgt som kredsens formand og HB-repræsentant. 20

HB arbejder løbende på at forbedre og udvikle tiltagene i DOF. ”HB vil gerne være mere synlig ude i kredsene. Vi har svært ved at skaffe folk til områderne i DOF, og ét af vores mål i HB er at blive bedre til det,” siger Torben. Claus håber, at der snart kommer yngre friske kræfter til, som kan være med til at drive HB og DOF: ”Jeg vil gerne sætte min 40 år yngre afløser i gang,” siger den snart 70-årige Claus og fortæller, hvad arbejdet som bestyrelsesmedlem kan bringe: ”Det er meget berigende og givende. Man får et perfekt sammenspil med andre frivillige,” siger han. Også Kate vil arbejde på, at HB kommer bredere ud – både i klubberne og til den yngre målgruppe. ”Jeg vil gerne vise, at HB er spændende. Når jeg i min klub fortæller, at jeg er formand for Sydkredsen, så er der mange, som ikke aner, hvad det vil sige. Og derfor vil jeg arbejde for, at HB bliver mere synlig,” siger Kate og fortæller, at det frivillige arbejde i HB også har kunnet bruges i hendes daglige arbejde som underviser og konsulent. ”Som HB-medlem gør du ikke kun noget for DOF, men du lærer også om organisering, processer og ledelse,” afslutter Kate.


Voxpop – Fra én løber til en anden Blå himmel og solskin er dagens vejrudsigt ved Krengerup på Fyn til DM-Lang 2017. Denne lille voxpop forsøger at få en fornemmelse af stemningen til DM-løbet i det fynske. Det er selvfølgelig kun en DM-deltager, der ved, hvordan en DM-deltager har det. Derfor har vi ladet løberne bestemme, hvad spørgsmålet til den næste interviewede skal være. Orienterings udsendte begynder spørgerækken. TEKST OG FOTO: IBEN VALERY

Hvad er dine forventninger til i dag?

Bliver du nervøs før et DM? Axel Ottesen, H-50, Ballerup OK ”At jeg får en top 10-placering. Der er meget undervegetation, så det bliver nok udfordrende. Jeg skal ’lige på’, der hvor der ikke er grønne streger, og så ellers bare udenom.”

Oliver Lykkegaard Christiansen 5 år, Børnebane, Odense OK ”Nej, fordi jeg elsker at løbe, og det er også gået godt i dag”

Var det hårdt?

Kan du fortælle om et bom, du havde?

Jørgen Jensen, H-75, Helsingør SOK ”Jeg skulle finde et grøfteknæk, og det var ret tæt, så jeg kom for meget til højre. Så cirklede jeg lige en gang rundt, og så fandt jeg det. Jeg har nok brugt et par minutter, om det kommer til at være afgørende, ved jeg ikke. Vi må se!”

Heidi Hinge, D-45, Silkeborg OK ”Ja! Det var mudret, og det var grønt, man skulle løfte fødderne højt. Jeg bruger briller, og det var svært at se, når man var inde i det tætte.”

Sad du også fast i brombærrene?

Røg du også i vand til knæene? Kurt Valery, H-75, Tisvilde Hegn OK ”Det kan jeg kun svare ja til! Der var en grøft, jeg troede var en grøft, men som desværre var starten af en lille mose. Jeg røg i næsten op til livet, så jeg måtte kæmpe mig tilbage og så lidt længere til venstre, og så kom jeg over noget, der var lidt mere tørt.”

Sidsel Dan Hull, D-21, Allerød OK ”Ja, det kan man godt sige. Jeg var midt ude i en mose omringet af brombær fem meter til hver side. Jeg kom igennem det, men ikke helt uden skrammer. Jeg fik lavet to huller i mine nye tights, så det er lidt øv, men det hører med!”

21


Rasmus har 1 VM- og 2 EM-medaljer, som alle tre blev vundet i 2017. Camilla er oppe på 4 VM- og 4 EM-medaljer.

”Vi kan begge lave en hjern De er blandt verdens bedste MTBO-ryttere. Begge har temperament, når det går dårligt. De kan ikke blive enige om, hvis cykel der er dyrest. Og så er de tvillinger. Mød Camilla og Rasmus Søgaard. TEKST OG FOTO: KELL SØNNICHSEN

Ud af den regnvåde fyrreskov kommer der først én MTB-rytter, så én til, og så nogle flere. Lidt som en rudel rådyr smutter de over vejen og videre ud over heden ved Grenå. Nogle tøver lidt, andre

22

smutter hurtigt over, og enkelte bruger en del tid på at læse kort. De er kende tegnet ved deres rød-orange cykeltrøjer fra Team Aura Energi – et hold landevejsryttere. Hvad laver de dog her til et MTBO-stævne?

MTBO Cup med over 100 deltagere, så bliver senior- og juniorlandsholdet også fejret på denne lune, men skumle lørdag i oktober. Ikke mindre end 11 medaljer blev det til ved EM og VM i 2017, heraf 7 af guld!

Stævnet er næsten et familieforetagende med tvillingerne Camilla og Rasmus Søgaard som ansvarlige for henholdsvis banelægning og beregning, mens far Ole er stævneleder. Rasmus forklarer Team Aura Energi’s tilstedeværelse: "Jeg kører selv en del på landevej og kender en af dem. Han var med sidste år, og så fandt han på, at hele holdet skulle være med i år til deres sæsonafslutning."

Rasmus tog to af guldmedaljerne– langdistancen ved både EM og VM – mens Camilla "kun" fik en sølvmedalje på sprinten ved EM. Dertil har de begge en bronzemedalje fra EM-stafetterne. Så i år har Rasmus vundet den interne søskende-konkurrence i gode resultater.

Rollerne byttet om

Ud over at være en del af årets Trimtex

"Indtil i år var jeg ellers den, der klarede mig bedst," fortæller Camilla, da vi efter løbet sidder med udsigt til Kattegat i OK Djurs' klubhus og snakker. Hun har vundet seniormedaljer ved samtlige VM eller


Camilla Bevensee

Thomas Steinthal, Mikkel B. Nørgaard, Cæcilie Christoffersen, Camilla Søgaard, Nina Hoffmann og Rasmus Søgaard – danske medaljetagere ved VM og EM 2017.

Medaljer i 2017 VM i Litauen Guld: Rasmus Søgaard (Lang), Thomas Steinthal (Lang i H20), Thomas Steinthal (Fællesstart i H20) Sølv: Thomas Steinthal (Mellem i H20) EM i Frankrig Guld: Rasmus Søgaard (Lang), Thomas Steinthal (Lang i H20), Thomas Steinthal (Sprint i H20), Mikkel B. Nørgaard (Lang i H17) Sølv: Camilla Søgaard (Sprint) Bronze: Nina Hoffmann/Cæcilie Christoffersen/Camilla Søgaard (Stafet), Thomas Steinthal/Rasmus Folino/Rasmus Søgaard (Stafet)

nebløder en gang imellem” EM siden 2012, mens Rasmus' medaljer i år var de første.

intervaller. Den fysiske forskel er ganske enkelt for stor.

"Jeg kørte elendigt ved VM, delvist på grund af sygdom. Bagefter var jeg sur og havde egentlig lidt svært ved at glæde mig over de andres succes."

"Det er svært at sammenligne," mener Rasmus. "Jeg er fysisk stærkere og teknisk bedre."

"Sådan har jeg tit haft det," indskyder Rasmus med et skævt smil."Når jeg har kørt dårligt, så kører jeg væk fra de andre bagefter," fortsætter Camilla."Når jeg så har skumlet af, kommer jeg tilbage." "Jeg plejer at kaste med min cykel," lyder det fra Rasmus. Det er ikke den eneste forskel på de to. Heller ikke omkring deres træning, gør tvillingerne det samme. De sparrer en smule sammen, men træner ikke sammen, bortset fra lidt

"Hvordan teknisk?" lyder det skeptisk fra Camilla. Det viser sig, at være det cykeltekniske, han tænker på."Jeg træner mindre, men kan stadig smadre alle i en spurt," siger han. Camilla bemærker dog, at hun også ligger i toppen rent fysisk, men på kvindesiden. Orienteringsteknisk ligger de nok nogenlunde ens. "Ja, vi kan begge lave en hjernebløder en gang imellem," indrømmer Rasmus.

Camilla mener, at hun har brugt mest tid på MTBO-træning i år, for Rasmus må erkende, at det ikke blev til så meget før EM – kun tre runder med MTBO: "Jeg var til MTBO-camp og efterfølgende træningslejr i Litauen. Så var der DM og endelig Tjekkisk 5-dages og lidt i Østrig." Han mener dog, at han har lagt flest timer i træning, for han har kørt meget på landevej. Så også her er der lidt søskende-konkurrence. Til gengæld løber Camilla også fodorientering, hvilket Rasmus ikke gør. Han blev skadet som teenager og blev nødt til at stoppe.

Rasmus' sport

For 10 år siden var rollerne fordelt sådan, at Rasmus kørte MTBO, og Camilla

23


løb fod-orientering. Rasmus var startet, mens han gik på Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole i 2007-08 stærkt inspireret af Torbjørn Gasbjerg, der dengang skovlede medaljer ind. Han fik blod på tanden og trænede frem mod Junior-VM i Danmark i 2009, hvor bedste resultat blev en 4. plads i stafetten. Camilla sprang ikke på vognen. "MTBO var Rasmus' sport, som jeg ikke skulle mase mig ind i," forklarer hun.

"Min GPS er dog bedst," trækker Camilla lidt i land igen, hvorefter diskussionen bevæger sig over i, hvem der lige nu har den dyreste cykel. Begge har en cykelsponsor, men hvor Rasmus har fået hele sin cykel sponseret, så har Camilla fået rabat på stel og forgaffel. Så hendes stel er dyrere end Rasmus', som til gengæld har nogle dyrere hjul. De ender med at konkludere, at de nok er cirka lige dyre. Nu skal de så ud på cyklerne og samle de sidste poster ind, før det bliver mørkt.

Det var ellers ikke normalt, for de har lavet alt muligt sammen: gået i samme klasse, spillet i samme band og gået til spejder sammen. "Sådan er det vel, når man er tvillinger," konstaterer Rasmus.

Målsætninger for 2018 Camilla har nedtonet sine målsætninger i 2018, da hun har fuldt fokus på VM i 2019 på hjemmebane. Det indebærer en ændring af tilgangen til forskellige ting og at lære nye metoder. Så medaljer i 2018 vil være en bonus, men ikke et succeskriterie. Det samme gælder Rasmus. Fokus er VM på hjemmebane i 2019. Desuden passer næste års VM-terræn i Østrig ham ikke så godt. Han vil køre en del landevej i den bedste danske klasse for et lokalt landevejsteam, så målsætningen er at øge det fysiske niveau.

Adskillelsen holdt indtil 2010, hvor Rasmus manglede en makker til DM-stafet i H20. Han fik overtalt Camilla, og de blev nummer 2 – og hun vandt derudover D20 individuelt. Året efter var hun med til Junior-VM i Italien – men ikke uden betingelser. "Hvis man ikke kan køre med klikpedaler, så kan man heller ikke tage til VM," lød det bestemt fra Rasmus. Så der blev indkøbt klikpedaler. "Så jeg kørte min første tur med klikpedaler blot en uge før VM. Det betød, at jeg måtte køre mest på min fysik og det o-tekniske," fortæller Camilla. "Cykelteknisk var jeg bagud.”

Hvem har mest grej?

Vi bliver afbrudt af nogle af postindsamlerne, der vil i gang, og Camilla koordinerer lige hvem, der tager hvad. Derefter kommer vi ind på det emne, man ikke kan undgå, når man snakker MTB: Grej. Hvem er "grejkongen" af de to?

Grenaa Plantage med Kattegat til øst var jomfrueligt MTBO-terræn, inden næstsidste afdeling af Trimtex MTBO Cup blev kørt i plantagen.

Camilla griner og overgiver sig med det samme. "Jeg har lige købt en crosscykel, men det tæller jo ikke. Jeg kan ikke mærke, når cyklen ikke fungerer optimalt. Det er først, når den er helt i stykker, at jeg får skiftet dele ud, så det må helt sikkert være Rasmus. Han har også en wattmåler og alt muligt andet grej." "Ja, jeg forsøger at holde min cykel i optimal stand," indrømmer han. "Så jeg skifter oftere ud end Camilla. Men det har været værre." Rasmus var den første, der fandt interesse for MTBO, men Camilla er siden kommet godt igen.

24


-RAKLETe svar på alle SPØRG Olæs er med at find

Hjælper dig som består af en række mulige spørgsmål. O-Raklet vante spørgsmål eksperter, som svarer på rele du et spørgsmål Har . inden for deres faglige felt @do-f.dk. ring nte orie til til O-Raklet? Skriv

SPØRGSMÅL:

Hvorfor bruge træningsdag bog? O-RAKLETS SVAR:

Hvad? En træningsdagbog bruges til at registrere, den træning man har udført, samt til at planlægge fremtiden. Hvorfor? Ofte kan der være en uoverensstemmelse mellem en løbers subjektive opfattelse af, hvad og hvor meget han eller hun træner, og hvad der reelt trænes. Ved at benytte en træningsdagbog kan man nærme sig den reelle træningsbelastning og slippe for at gætte. For at blive bedre og hurtigere kræves en lang periode med kontinuerlig træning. Jo ældre man bliver, jo vigtigere er dette. Planlægningen af træningen er et vigtigt værktøj til, at man som løber kan have et overblik over specielt de næste uger, så man ikke træner enten alt for meget eller for lidt. Det kan også virke enormt motiverende at vide præcis, hvad man skal træne, så der er et formål med at snøre skoene og komme ud af døren. Hvordan? DOF har gennem de sidste år valgt at benytte online-træningsdagbogen Sportlyzer for junior- og seniorlandsholdene, samt for alle løbere i Talentcentrene. Det vil sige, at fra man er H/D 15-16 års-løber, bør man begynde at skrive træningsdagbog. En online-træningsdagbog som Sportlyzer har mulighed for at synkronisere med alle større mærker af puls- og GPS-ure, og man kan derfor let og hurtigt efter et træningspas importere både tid, afstand og pulszoner i træningsdagbogen. En online-træningsdagbog har den store fordel, at interaktionen mellem løber og træner kan ske umiddelbart.

undervejs. Teksten er et vigtigt supplement for en træner, som skal forstå, hvordan en løber har det i sin træning, eller til at løberen senere kan vende tilbage i træningsdagbogen og bedre huske træningsperioden, hvis den for eksempel var specielt god og gav gode resultater. For at en træner skal kunne hjælpe en løber, er det derfor også specielt vigtigt, at træningsdagbogen bliver opdateret kontinuerligt og helst dagligt. Opdateres dagbogen dagligt, kræver det ikke mere end 5 minutter hver aften at holde træningsdagbogen opdateret. God træningsregistrering!

O-Raklet i dette nummer er skrevet af juniorlandstræner og idrætsfysiolog Jeppe Ruud.

Udover det, som vi kalder kvantitative data, det vil sige tid, afstand og pulszoner, er det også vigtigt løbende at beskrive sin træning kvalitativt. Det vil sige med ord, der beskriver følelsen under en træning. Det kunne også være små evalueringer af de orienteringstekniske momenter på en træning eller opfattelsen af en konkurrence, hvor man eventuelt har lært noget

DOF har de seneste år valgt at benytte online-træningsdagbogen Sportlyzer. Sportlyzer findes både til computeren og som app. 25


VEJVALG

Foto: Camilla Bevensee

Vinderløb til JEC

Juniorlandsholdet var taget til Østrig for at deltage i Junior European Cup (JEC). På langdistancen satte Ida Øbro alle konkurrenterne til vægs. Tekst: Ida Øbro Andendagen til JEC stod på langdistance. Det var dagen efter stafetten, hvor Agnes Kracht, Annika Simonsen og jeg løb en 4. plads i hus. Vi var efter både stafet og model-event godt forberedt på typen af terræn, der ventede os på langdistancen. Jeg glædede mig til at komme ud i skoven på den 7,3 km lange bane, dog følte jeg mig også lidt tung i starten af opvarmningen, men jeg forblev optimistisk. Min plan var klar; jeg skulle give mig selv tid til at planlægge strækkene, inden jeg forlod posten, og hvis det var muligt skulle jeg tage de mere ”defensive” vejvalg, men vigtigst var, at jeg skulle stole på mig selv og mine beslutninger undervejs på løbet. Start til 1: Jeg blev lidt overrasket, da jeg vendte kortet. Der var ikke så store detaljer på vej til etteren, men jeg besluttede mig for at løbe lidt nord på af hugningen, hvorefter jeg søgte ned i slugten og op på bakken. Jeg var meget opmærksom på, at jeg fik den rigtige retning på vej mod posten, og lidt inden posten var planen, at se den store sti og renderne, hvorefter jeg

26

kunne se slugten, hvori posten skulle være. Dog kom jeg lidt for nordligt. Da jeg stempler post 1, ser jeg pigen fra Storbritannien, der startede to minutter før mig. Hun stempler posten lige efter mig. 1-4: Jeg er lidt forvirret, efter at have set briten, men får stadig givet mig tid ved posterne. På vej til post 3 ville jeg gerne se det gule skraverede område cirka midt på strækket, så jeg havde en pejling om, hvor jeg var. Det samme var gældende til post 4, hvor jeg brugte hugningerne meget, da jeg havde haft god succes med det inden. Briten lå lige i hælene. 4-6: Til post 5 kom der et rigtigt løbestræk med en rigtig skummel indgang til posten. Briten ligger stadig med mig, og jeg forsøgte at sige til mig selv, at det ikke gjorde noget, da det jo var mig, som havde hentet hende. Min plan var at søge ind til posten efter sjette hugning på højre hånd, da jeg følte, at det var det, som ville give mig det bedste indløb. Der var sindssygt tæt indtil posten, og briten får et bedre tracé end mig. Efterfølgende delte vi os på hver vores hugning til post 6, men kom sammen op til posten.

6-8: De næste poster kunne jeg begge se fra lang afstand, da man kunne se langt i dette terræn… og jeg kom igen foran briten og nogle andre, vi havde hentet. 8-9: Et stræk, der passede mig rigtig godt. Jeg kørte rimeligt hårdt på kompasset og kunne presse ret godt på undervejs. 9-10: Her søgte jeg op på den store sti, hvor jeg kunne presse godt på. Mens jeg løb på stien, holdt jeg styr på de gule områder, og jeg så langt ind mod venstre for at få øje på tårnet, der skulle være mit sikre punkt, inden jeg søgte ned mod post 10. 11-14: Det var dejligt at nå til publikumsstrækket, hvor jeg kunne give den gas og for enden var det jo skønt, at man kunne få et lille glas vand med brus (ironisk). Jeg fortsatte videre, og til post 12 kunne


Vejvalg W18 Ida Øbro

man se rigtig langt, og jeg fik hurtigt øje på højen, hvor posten skulle ligge. Og igen til post 13 kunne man se langt, og hurtigt fik jeg øje på grusgraven. Efter det søgte jeg op, hvilket jeg ikke tror kunne betale sig, da posten lå nede ved mosen. 14-17: Jeg valgte at søge ned i slugten og op igen på den anden side af den store slugt, hvorefter jeg kantede bakken hen til posten. Først her kan jeg mærke, at briten bliver rigtig træt, men jeg har stadig overskud og kunne derfor presse lidt ekstra på. Jeg får et lille hul. Ved post 17 kan jeg godt mærke, at det var gået godt, og derfor laver jeg en lille krog ned i posten.

17-mål: Her pressede jeg bare på med alt, jeg kunne. I mål: Jeg kom i mål i bedste tid, men jeg regnede dog ikke med, at det ville holde til sejr. Men det gjorde det, og jeg var utroligt lettet og glad! Det var en super god dag. Briten, jeg løb med det meste af vejen, endte på en 3.-plads. Til præmieoverrækkelse kom arrangørerne til at spille Kong Christian stod ved højen mast i stedet for Der er et yndigt land. Det var lidt fjollet og ærgerligt.

Resultat W18 Lang 1.

Ida Øbro, 45:03

2.

Anja Probst, +2:02

3.

Grace Molloy, +2:13

8.

Agnes Nørgård Kracht, +3:57

9.

Anika Simonsen, +4:10

10.

Lise Termansen, +4:21

25.

Lotte Jauhojärvi Markussen, +9:17

27


Få overblik over klubbens frivillige kræfter Silkeborg OK har et skema over klubbens frivillige kræfter. Klubbens formand, Sten Egholm, og frivillighedskoordinater Inger Simonsen fortæller om deres gode erfaringer. TEKST: INGER SIMONSEN OG STEN EGHOLM JØRGENSEN FOTO: STEN EGHOLM JØRGENSEN

Hvilke opgaver har Silkeborg OK’s frivillighedskoordinator? Sten: Der er tre vigtige opgaver: • Hjælpe nye medlemmer til hurtigt at føle sig som en del af klublivet ved at formidle passende opgaver. •

Have et overblik over klubbens opgaver i samspil med for eksempel stævneledere, funktionsledere og udvalg.

Medvirke til at arbejdet i forbindelse med klubbens høje aktivitetsniveau bliver fordelt på mange skuldre.

Hvordan foregår koordineringen rent praktisk? Inger: Den første tid i mit virke gik med at udarbejde et elektronisk spørgeskema, som beskriver alle klubbens opgaver, og som alle klubmedlemmer over 14 år har fået tilsendt. Medlemmerne blev bedt om at melde tilbage, hvilke typer af aktiviteter, de kunne være interesseret i at bidrage med.

I perioden, hvor klubbens medlemmer kunne besvare frivillighedsskemaet, kom løbende opdateringer på Facebook, om hvor mange der havde meldt sig.

28

Billedet af frivillighedsansvarlig, Inger Simonsen, der blev benyttet til at skyde opgaven i gang på Facebook og på klubbens hjemmeside. På baggrund af besvarelserne har vi udarbejdet et frivillighedsskema, der er en liste med navne på hvilke klubmedlemmer, der gerne vil kontaktes i forhold til konkrete opgaver, som for eksempel postudsætning, korttegning og stævneledelse. Dette skema ligger tilgængeligt for kommende arrangører, som kan gøre brug af det til at hverve hjælpere til aktuelle aktiviteter. Ideen er, at den enkelte arrangør selv forsøger at skaffe deltagere ud fra listen. Hvis dette ikke er nok, kan jeg som frivillighedskoordinator være behjælpelig. Hvad har klubben fået ud af at have en frivillighedskoordinator? Sten: Jeg hører flere sige, at de har gavn af at kunne søge på listen med tilbagemeldinger fra medlemmerne. Det er også min egen oplevelse. Der er navne på listen, jeg ellers ikke ville have spurgt i første omgang. Jeg er desuden rigtig glad for, at Inger nu kan prikke til os hver især i forhold til, hvordan det går med at tage nye ind og sørge for oplæring. Inger: I forbindelse med besvarelsen af spørgeskemaet havde man mulighed for at tilkendegive, at man gerne

vil bidrage indenfor en opgave, men har brug for oplæring. I samråd med de enkelte udvalgsformænd er der udarbejdet konkrete handleplaner, som sikrer, at klubmedlemmers ønske om oplæring tages alvorligt, således at der også fremover sikres ”uddannede” arrangører indenfor alle forskellige områder. Det er hen ad vejen en opgave for frivillighedskoordinatoren at følge op og sikre, at disse planer effektueres. Har der været nogen sideeffekter ved at få overblik over de frivillige kræfter? Inger: En sideeffekt af vores spørgeskemabesvarelser og frivillighedsliste har været, at det har vist sig, at der er opgaver tilknyttet en klubaktivitet, som ikke har manges interesse og dermed er sværere at få besat. Her kan det være en opgave for den frivillighedsansvarlige at finde ud af, hvordan denne opgave gøres attraktiv, så det igen bliver muligt for kommende arrangører at hverve hjælpere. Hvordan bliver koordinatoren taget imod i klubben? Inger: Jeg er blevet taget godt


imod. De fleste kan jo se, at det giver mening, at der er flere til at varetage klubbens opgaver. Og i og med at man kun skal byde ind med det, man har interesse for, og i det omfang man har tid, så bliver der også mere interessant at være hjælper. Hvordan opstod ideen til at indføre en frivillighedskoordinator? Sten: I bestyrelsen talte vi om vigtigheden af, at nye medlemmer får en opgave i klubben. Både for at fordele byrderne på flere, men især fordi det giver et hurtigt tilhørsforhold, når man udfører et stykke arbejde sammen med andre. I så stor en klub som vores er der i forvejen rigtig mange, der har opgaver, der bare kører, og som ny kan man godt risikere at blive overset, selvom man har gode intentioner om at ville bidrage med noget praktisk. Et klubudviklingsprojekt for et par år siden hjalp os med at spore tankegangen ind på en frivillighedsansvarlig. Bestyrelsen opsatte mål for den frivilligansvarliges arbejde: • Være med til at skabe en kultur, der er præget af: ”I vores klub hjælper alle til, med udgangspunkt i de kompetencer og res-

I frivillighedsskemaet kan man krydse af, om man ønsker at lave træningsløb, assistere ved træningsløb eller at blive oplært til det. På billedet ses Jens Kiilerich som aftenens arrangør. •

sourcer de har,” og ”I vores klub er ingen hjælp for lille.

Hjælpe nye klubmedlemmer til hurtigt at få et tilhørsforhold til klubben.

Har I gode råd til andre klubber? Inger: Det kan give god mening at overveje at have en frivillighedskoordinator i alle klubber - både store

og små. I alle klubber kan der være behov for at fastholde nyere klubmedlemmer via deltagelse, og det vil altid være en god idé at fordele opgaverne på flere skuldre. Et godt råd kan være, at frivillighedskoordinatoren har tæt samarbejde med bestyrelsen om at få præciseret sine opgaver for at sikre, at de rette opgaver gives i den rette mængde til de rette personer.

Frederik Schiøtz benytter frivillighedsskemaet, når han laver plan for, hvem der skal sætte poster ud og samle poster ind i forbindelse med ungdomstræning.

29


Konkurrence- og motionstilbud skal sikre fremgang for DOF DOF har indgået en strategiaftale med Danmarks Idræts-Forbund (DIF) for perioden 20182021, som giver et fast årligt tilskud på 2.305.000 kr. Aftalen er med til at sikre økonomi til de ambitioner, som vi har i forhold til at sikre foreningsbaserede konkurrence- og motionstilbud til danskerne. Tekst: Kenneth Majkjær Mikkelsen, Direktør Aftalen med DIF kommer på et tidspunkt, hvor vores klubber på landsplan siden 2012 har oplevet en svag stigning i medlemstallet, så det i dag ligger i underkanten af 7.000 medlemmer. En positiv udvikling, som ser ud til at fortsætte i 2017. Men det er dog et stykke fra medlemstallet i starten af det nye årtusinde, hvor vi kunne mønstre over 8.000 medlemmer. Men potentialet for vækst for vores aktiviteter er til stede. I Idrættens Analyseinstituts rapport ”Danskernes motions- og sportsvaner 2016” fremgår det, at naturen er den foretrukne ”idrætsfacilitet” blandt voksne danskere. Således foretrækker 44% af de idrætsaktive voksne danskere at dyrke idræt i naturen. For børns vedkommende ligger tallet noget lavere, på cirka 30%, alt efter aldersgruppe. Her er det store permanente faciliteter, så som svømmehaller og andre indendørs faciliteter samt udendørs permanente banefaciliteter, for eksempel fodboldbaner, som er det fortrukne.

I DOF vil vi i de kommende år arbejde for, at både konkurrenceorientering målrettet børn og unge, samt Motionsorientering, et begreb som dækker for eksempel Familie-Orientering, By-Orientering, Find vej-Orientering, bliver konceptudviklet og tilbudt til vores klubber. Vi vil dels tilbyde klubberne mulighed for at fokusere på børn og unge og deres forældre - men også tilbyde koncepter som favner ældre målgrupper, som har et ønske om at komme ud i naturen. Herunder også ved hjælp af digitale løsninger, som app'en O-track, der lanceres i marts måned 2018.

Klar til at gribe nye medlemmer

Vi ved godt, at klubberne har et ambtiøst program de kommende år, hvor inten-

tionerne i DIF-aftalen skal forankresi DOF's organisation. For det sker samtidig med, at vi og klubberne har en række store internationale arrangementer, WMOC 2018, WMTBOC 2019, JWOC 2019 og WOC 2020. De store arrangementer vil være en fantastisk platform for synlighed til vores sport, men også lægge beslag på ressourcerne i DOF og klubberne. Spørgsmålet er, om vi vil være klar til at gribe de, der vil konkurrence og de, som vil motion. De, som vil brænde for sagen og de, som vil det uforpligtende. En udfordring, som kun kan løses med prioritering af rekrutterings- og fastholdelsestilbud, som passer til og er relevant for den enkelte klub.

Friluftsliv har gode kår

I april måned i år afholdt Friluftsrådet et seminar med besøg af forskningschef Carsten Beck fra Institut for fremtidsforskning. Hans konklusion var, at friluftsliv har gode kår i fremtiden, men man skal ”støje” og være synlig i en digital tid. Han havde samtidig den besked til foreningslivet, at ”hvis borgerne først er blevet fanget af en bestemt sag eller aktivitet, så vil en del være villige til at investere både tid og kræfter i foreningerne. Samtidig er der også mange, som søger det nemme og bekvemme, og derfor er det også vigtigt at skabe mulighed for hverdagsfriluftsliv, som ikke kræver det store engagement.”

30

Ud over støtten fra DIF har DOF også indtægter fra Team Danmark, projektmidler fra Nordea-Fonden og egenfinansiering baseret på løbsafgifter, kontingentbetaling fra klubber og medlemmer, samt deltagertilskud til aktiviteter. Langt hovedparten af de samlede indtægter bliver benyttet på aktiviteter, som ligger indenfor de 5 fokusområder, Børn og Unge, Klubber og Klubliv, Faciliteter, Elite og Uddannelse.


FORMAND EN

Formandens

S

5

MIN

U T TE R

5 minutter Vintertiden er over os. De store løb og de lyse aftener er erstattet af vintergymnastikken, natløbstræningen og de traditionsrige klubløb med fokus på finurlige jule- og nytårsbaner efterfulgt af varm suppe i klubhuset. Sådan er O-løb også! Direktøren og jeg har i efteråret været på besøg i kredsene og deltaget i klubledermøderne. Vi har fortalt om den opdatering af vores strategi, som den nyligt indgåede aftale med Dansk Idrætsforbund betinger. Måske tænker I ikke over det i dagligdagen, men omkring 20% af DOF’s indtægter stammer direkte fra DIF. Det har i mange år betydet, at vi har kunnet hjælpe klubberne med konsulentbistand. Gert Nielsen er vist efterhånden berømt i alle klubber for sin utrættelige og yderst kompetente vejledning og hjælp. Som udviklingskonsulent har han ladet sig pensionere her ved årsskiftet. Hans kapacitet og enorme viden om orienteringsløb, ungdomsarbejde og klubliv vil blive savnet. Gert – tusinde tak for din enorme indsats i forbundet! Det er heldigvis lykkedes os at sikre samme tilskudsbeløb fra DIF i den nye 4-årsaftale, hvilket indebærer, at vi også fremover vil kunne hjælpe jer i klubberne. Vi samler vores fokus på 5 nye ”super-områder” (se figur side 30). Vores første prioritet i de næste 4 år bliver børne- og ungeområdet. Der etableres endnu tættere kobling mellem dette område og klubudviklingen, eliteområdet og vore faciliteter. Vi opruster på personalesiden indenfor børne- og ungeområdet, ligesom vi som noget nyt vil satse på at ansætte en skovkonsulent på halv tid. Uddannelse og videndeling bliver fortsat et centralt emne for os, og DOF Akademiet skal løftes op over den årlige uddannelsesdag i Ringe, så det også resten af året indeholder langt mere på tværs af klubber og kredse.

Vi har igangsat en række udviklingsprojekter, blandt andet en serie sprintløb i bymiljø, samt et projekt der skal beskrive en brugbar ITplatform, som kan højne niveauet indenfor tidtagning, stempling, streaming af resultater og eventuelt formidling af video/ tracking. Disse nye udviklingsprojekter placeres fremover hos HBmedlem Claus Poulsen, der i en periode agerer som udviklingschef i DOF. Når først disse projekter er bragt sikkert i havn, og implementering er igangsat, flyttes de ud til de respektive udvalg/ områder. Næste års store stævne WMOC (veteran-VM) i Nordsjælland nærmer sig, og for alle os over 35 år er det på tide at kigge i kalenderen og sætte kryds ved dagene fra 6.-13. juli 2018. Der bliver masser af gode konkurrencer både i by og i skov. Indtil da vil jeg ønske jer en rigtig god vintersæson og held og lykke med vintertræningen. Vi ses i skoven!

31


NYT GREJ TIL SKOVEN Se mere udstyr til orienteringsløb på loberen.dk

Salomon Speedspike CS

Der er tilføjet metalpigge i den nye Speedspike CS, så du får et godt greb, når du løber i sne og på is. Den ultimative trailsko til vintervejr. Kr. 1400,-

Saucony Peregrine 7 ICE+

Silva 2NL-360 Explorer

Designet specifikt til løb om vinteren, da den benytter sig af Vibram's 'Arctic Grip' ydersål, der yder exceptionelt greb på glatte overflader. Kr. 1500,-

Allround kompas der er nemt at aflæse. Nord og syd er markeret i rød og sort for let at kunne navigere hurtigt, når kortet aflæses. Med lup og huller til kontrolmarkering. Tilbud kr. 180,Normalpris kr. 300,-

Fås både til højre og venstr e hånd.

Salomon Speedtrak

Optimalt greb og kontrol med sin grove sål, så du kan pløje dig vej rundt på skovstierne. En solid allround-trailsko. Kr. 1000,-

Silva Race S Jet

New Balance Vazee Summit Trail

Smidig trailsko med en grov sål. Tætsiddende pasform. REVlite mellemsål giver god komfort på hårde underlag. Kr. 1000,-

Tommelfinger kompas med forbedrede egenskaber: mindre kompashus, gennemsigtig nål, kraftigere baseplade med ny udformning. Kompasnålen er top-bund lejret, hvilket giver en stabil og hurtig nål. Tilbud kr. 600,Normalpris kr. 800,-

M Tiger Sports Ray Hyperion

Den mest potente pandelampe, der på sit højeste niveau yder hele 3.800 lumen. Hyperion kombinerer den seneste LED- teknologi med optimeret lysspredning samt innovative løsninger for maksimal lysstyrke. Batteritid: ca. 2 timer og 10 minutter på max effekt. Kr. 2900,-

www.O-butikken.dk

Esbjerg Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Hillerød Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

København Nr. Farimagsgade 65 1364 København K Tlf. 5377 4148

Gemini Duo Led Light

DUO er én af de letteste og samtidigt mest slagkraftige pandelamper på markedet, der med sine to CREE XM-L2 U4 LED’er giver et lysoutput på hele 1.500 lumen fra en lampe på kun 68g. Batteritid på 1,5-6,5 timer for den 2-cellede batteri-version. 2-cellet batteri Kr. 1600,-

Lyngby Lyngby Torv 10 2800 Lyngby Tlf. 4593 1816

Roskilde Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Vejle Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Aalborg Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

Aarhus Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

www.loberen.dk

Profile for Dansk Orienterings-Forbund

Orientering 2017/4  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund.

Orientering 2017/4  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded