__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

01

M A G A S I N

F O R

D A N S K

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

Februar 2017 66. årgang

Familieorientering genoplivede Kildeholm OK

Vejvalg fra kalkmine i Nordjylland og Park World Tour i Kina

Interview: Torbjørn Gasbjerg og Lars Lindstrøm om nyt landsholds-setup

OK Syd har succes med Find vej i Skolen i Aabenraa

Få indblik i alle Præ-O’s muligheder

1


indhold 8 8

12

Ny sportschef varsler udfordring for klubberne

Det danske landshold har fået nyt setup med Torbjørn Gasbjerg som landstræner og Lars Lindstrøm som sportschef. Læs mere om deres nye roller.

World Cup for de ældste MTBO-ryttere

I et par år har der kørt en uofficiel World Cup i MTBO for veteraner. Interview med tre danskere, der var på podiet sidste år.

14

12

Klubber i fokus – Kildeholm OK

Kildeholm OK levede en tilværelse i bunden af 6. division i østkredsen og oplevede, at medlemsskaren blev mindre og mindre. Formanden Eskild Rønne beretter om, hvordan klubben kom på ret køl igen.

18

Vejvalg fra Park World Tour

Landsholdsløber Magnus Dewett tager os med til Kina og en speciel sprintoplevelse blandt bambus og kinesiske bygninger.

20

Gode øvelser til tørtræning

14

Få tip til at tørtræne orienteringsløb hjemme i stuen eller i klubhuset efter en klubtræning.

21

24

25

28

Præcisionsorientering: Et ”både - og”

Nogle af de mest dedikerede udøvere af Præ-O giver et indblik i en gren af orienteringssporten, som de fleste stadigvæk har til gode.

Orienteringsløb i Brasilien blomstrer

Brasilien oplever flere hundrede deltagere til de nationale mesterskaber. De har afholdt både veteran- og militær VM, og nu er ansøgningen til VM i 2021 sendt af sted. Få et indblik i orienteringsløb i det store sydamerikanske land.

21

Find vej i Skolen

OK Syd fortæller om, hvordan de i Aabenraa har haft stor succes med målrettet satsning på skoleområdet.

Vejvalg fra Tømmermandsløb under jorden

Med dele af banen i en mørk kalkmine var Søren Flytkjær glad for, at han havde fået sin pandelampe med. Se bane og vejvalg fra 2017’s første orienteringsløb.

Orientering 1/2017 66. årgang ISSN 1904-0148 ISSN 1904-0156 (online udgave) medlemsmagasin for dansk Orienterings-Forbund redaktion: Henrik rindom Knudsen, ansvarshavende: orientering@do-f.dk camilla bergmann Kell Sønnichsen Skribenter: Anders bachhausen magnus dewett christian Friis

Finn Hove bent Fenger Jensen Gert Nielsen Korrektur: else Juul Hansen Hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør Henrik rindom Knudsen. det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op. ekspedition: bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under dansk Orienterings-Forbund. Adresserne hentes i Oservice. Husk at sætte X i feltet

for bladet. Som medlem skal du selv eller via din klubadministrator holde dine adresseoplysninger opdaterede. abonnement: et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet. annoncer: Kontakt sekretariatet. deadlines kommende numre: deadline for artikler og indlæg den 09 april 2017 - udkommer i juni.

22 ansvar: redaktionen påtager sig intet ansvar for uopfordret materiale. redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i bladet. Forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører. layout: charlotte Larsen. Tryk: Trykkeriet Grafisk Forum. Oplag: 4.000 stk.

Forsidefoto, fotograf: Leif Sudergaard Kontakt sekretariatet: dansk Orienterings-Forbund Idrættens Hus brøndby Stadion 20 2605 brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk


Ændrede regler for målestok og GPS-ure DOF's Hovedbestyrelse har vedtaget nyt reglement gældende fra 1. januar 2017. Den væsentligste ændring er, at løbere over 45/60 år fremover skal løbe på kort i målestok 1:7.500 til DM. Aldersgrænsen skal forstås således, at D/H 60- skal løbe på 1:7.500, mens arrangøren af det enkelte stævne ud fra terrænets karakter kan vælge den større målestok, også for aldersklasserne 45-59 år. Også internationalt er der blødt op på gamle regler. Fra januar 2017 har IOF åbnet op for, at man må løbe med GPS-ur til løb, der giver verdensranglistepoint, som for eksempel eliteklasserne til Danish Spring. GPS-uret må kun bruges til at tracke løbsruten og ikke være et hjælpemiddel under konkurrencen.

noter

Magasinet Orientering søger skribenter Er det noget for dig?

Så kontakt redaktør Henrik Rindom Knudsen på orientering@dof.dk eller ring +45 26363180, for at høre meget mere om, hvad det vil sige at være skribent på bladet.

Omrokering på Orientering

Orienterings nye redaktør

Efter to år i spidsen for DOF’s medlemsblad Orientering er Camilla Bergmann blevet afløst af Henrik Rindom Knudsen. Camillas navn vil fortsat være at finde i bladets byline, ligesom hun fortsætter som medlem af DOF’s kommunikationsudvalg. Henrik Rindom Knudsen, der skal føre bladet videre, har været en del af redaktionen siden 2013 og er under uddannelse til journalist.

Tim Falck Weber kåret til Årets Energibundt Tisvilde Hegn OKs ungdomstræner Tim Falck Weber vandt d. 7. januar prisen som "Årets Energibundt" ved DR Sportens Sport 2016-show i Herning foran to andre nominerede. Prisen gives til en frivillig - f.eks. en træner, holdleder, stævnearrangør eller en anden, der med en særlig indsats og engagement bidrager til sammenholdet i idrætsforeningen. Ved uddelingen af prisen blev det fremhævet, at træningsmiljøet i Tisvilde Hegn OK har været med til at fostre adskillige løbere til juniorlandsholdet i de seneste år. Med prisen følger 50.000 kr. til THOK og 25.000 kr. til Tim selv. På DOF's repræsentantskabsmøde i marts 2016 blev Tim Falck Weber kåret som Årets Træner.

Tim Falck Weber med prisen for Årets Energibundt 2016.

3


noter

NYT STÆRKT JUNIORLANDSTRÆNERTEAM Jesper Stamp stoppede som juniorlandstræner ved starten på 2017 efter igennem flere år at have ydet en stor indsats for dOF, først på u16-landsholdet og sidenhen juniorlandsholdet. I stedet er blevet dannet et nyt juniorlandstrænerteam, der skal være med til at løfte dansk juniororientering og talentudvikling frem mod Junior-Vm 2019 i danmark og samtidig være med til at sikre et fremtidigt generationsskifte på seniorlandsholdet.

det nye juniorlandstrænerteam vil bestå af Jeppe ruud, FIF Hillerød, som juniorlandstræner og hovedansvarlig. Jeppe ruud vil få hjælp af et kompetent team, hvor Astrid Ank Jørgensen, Horsens OK, camilla bevensee, OK Pan, og rasmus Folino, FIF Hillerød alle ansættes som juniortrænere.

cAMILLA BeVensee

JePPe ruud

rAsMus FOLInO nIeLsen

det nye team overtog fra årsskiftet og havde sin første samling med juniorlandsholdet i Silkeborg i januar måned.

O-KORT OVER HELE FINLAND

4

AsTrId Ank JØrGensen

I et projekt kaldet MapAnt har tre o-entusiaster kreeret et orienteringskort over næsten hele Finland. Baseret på offentlig tilgængelige laserscanninger og topografiske kort har de automatisk genereret kortet, der har en utrolig detaljeringsgrad, selv når man zoomer ind. Se kortet og gå på opdagelse i Finland på mapant.fi


noter

WOrld OrienTeering daY den 24. maj 2017 er der mulighed for at være med i en international Find-vej-dag, når der bliver afholdt World Orienteering day. 2016 var første år dette arrangement løb af stablen med nogle store deltagertal: • 81 forskellige lande havde et orienteringsarrangement. • 252.927 deltog i alt. • 1522 af dem var fra danmark. Læs mere om, hvordan man deltager på www.worldorienteeringday.com

Fem danske pladser til World Games Danmark har fået fem pladser til sommerens World Games i Polen. Maja Alm har sikret sig en plads via sin titel som regerende verdensmester på sprint. Hun skal af sted sammen med to herrer og to damer, som vil blive udtaget af landstræneren. World Games er en multisport-event for flere af de idrætsgrene, der ikke er med til OL, og består af en sprintstafet, en sprint og en mellemdistance. Seneste World Games var tilbage i 2013 i Columbia, hvor Maja Alm vandt bronze på sprinten, og Danmark fik sølv på sprint-stafetten.

FOTO: KeLL SøNNIcHSeN

FØLG MED I TUE LASSENS TRÆNING Som en ny ting fra 2017 er landsholdsprofilen Tue Lassen begyndt at offentliggøre sin fulde træningsdagbog på sin blog www. tuelassen.blogspot.se Hver uge lægger han forrige uges dagbog op med kommentarer til alle sine træninger. Inspirationen kommer fra det franske ikon Thierry Gueorgiou, som i en længere periode lagde sin træningsdagbog offentligt frem. På sin blog skriver Tue om idéen:

”Jeg kan godt lide konceptet i at dele viden, og hvis det kan inspirere andre løbere eller trænere, er det fedt. Selvom det formentlig bliver lidt tidskrævende, vil det få mig til at tænke mere over, hvad og hvordan jeg egentlig træner, fordi jeg skal fortælle alle om det bagefter. Jeg vil prøve at være så ærlig som muligt i min gennemgang; også når tingene går skidt (som de fra tid til anden gør, om man vil det eller ej).”

5


#danSKOrienTering På Instagram deler O-danmark sine orienteringsoplevelser med hinanden. Her er et udpluk af dem.

6

turboesen Organiser of the anual Christmas race in my national club. This year I made a map with a look into the future, where the water level had risen about 20 metres covering most of the forest and the controls #danskorientering #christmasrace#orienteering #okroskilde #futuremaps

jepperuud Når terrænet trækker tænder ud i Kristiansand, må man ind i mellem tage en pause i lyngen. #denomvendtebåt#kristiansand #orientering#danskorientering #jegersberg #kok

relkrabraf #banelægger klar til at sætte poster ud. #robinhoodstyle#danskorientering #svendborgok#Svendborg

lasse_thamdrup T-shirt challenge kører stadig på skinner #detsneedekunlidt#0grader #aokjuniors #danskorientering

danskorientering #danskorientering#KUM2016 #nordsydøst

herbertkokholm Pokkers, posten stod ved foden af klippen. #danskorientering#ultrarunning


NYHED! TRAIL SHIRT

Slidstærk trøje – til orienteringsløb • God åndbarhed • Tåler hård belastning • Smal pasform Findes både med korte og lange ærmer i dame- og herremodel.

TRAIL TIGHTS

Slidstærke tights som tåler hård belastning • Baglomme med lynlås • Lommer til gels/energi • Udviklet i kulfibermateriale for øget slidstyrke Findes i ¾ og lang i dame- og herremodel.

”Trimtex tilbyder tøj af høj kvalitet. Under både træning og konkurrence kan vi altid stole på tøjet” Matthias Kyburz, Verdensmester 2016

Hurtig levering | Gode priser | Suveræn kvalitet trimtex.dk | info@trimtex.dk | +45 22 84 78 70

7


Ny sportschef varsler udfordring for klubberne D

e seneste otte år har DOF ikke haft en sportschef, men sidst i 2016 genindførte forbundet stillingen som sportschef med den hidtidige landstræner Lars Lindstrøm på posten. Landstrænerposten blev samtidig besat af hidtil assisterende landstræner og elitecentertræner Torbjørn Gasbjerg. Så det er fortsat denne duo, der står i spidsen for det danske landshold. Orientering bød på en kop kaffe og en snak med Lars Lindstrøm og Torbjørn Gasbjerg om deres nye roller. Første prøve var, hvordan de bevægede sig op på 6. sal – trappen eller elevatoren? Begge tog trappen. Lars var i ”civil”, mens Torbjørn havde landsholdsdragten på. Var der allerede her en indikation af en forskel, eller var det tilfældigt? Torbjørn gjorde dog opmærksom på, at han kom lige fra elitecenterets morgentræning. Hvorfor skal elitearbejdet have en ny struktur? Det er jo gået godt hidtil. ”Formålet med stillingen som sportschef er at skabe en rød tråd i talentarbejdet fra klub over talentcenter til elitecenter og landshold med en fælles vision om, hvor vi skal hen og hvordan,” forklarer Lars. ”Overgangene skal lettes, og vi skal undgå en uheldig slingrekurs, hvor løberen får forskellige råd på de forskellige niveauer. Hidtil har det ansvar været lidt 8

Torbjørn Gasbjerg i trænerrollen under landsholdets træningslejr i Portugal sidste år. Tekst: Kell Sønnichsen Foto: Kell Sønnichsen & Jeppe Ruud

uklart placeret, men jeg har reelt siddet lidt og arbejdet med det. Nu kommer det mere i fokus.” ”Reelt har Lars været halvt sportschef og halvt landstræner og jeg halvt landstræner og halvt elitecentertræner,” tilføjer Torbjørn. ”Det har betydet, at talentudviklingsområdet har været lidt udfordret, for det er meget vigtigt med tæt kontakt med løberne for at få det til at fungere. På landsholdet har løberne også nogle gange haft lidt svært ved at se, hvem der har beslutningskompetencen omkring nogle ting. Skal beslutninger taget af mig godkendes af Lars?” ”Vi har da været gode til at få det til at køre. Men vi tror også på, at vi kan gøre det bedre med en klarere ansvarsfordeling,” konkluderer Lars. Det er måske et lidt naivt spørgsmål, men er det ikke Eliteudvalget, der skal sikre den røde tråd? Sådan er det jo på de øvrige områder inden for DOF. Lars begynder at tegne lidt ud i luften, mens han forklarer, hvordan elitearbejdet hænger sammen. Samarbejdet mellem DOF og Team Danmark er krumtappen. Det formelt øverste organ for samarbejdet - og prioritering af midlerne – ligger

hos en styregruppe, der består af DOF’s direktør, Team Danmarks direktør, en konsulent fra Team Danmark, sportschef, landstræner og en repræsentant for de aktive løbere. Eliteudvalget fungerer som et rådgivende organ for landsholdsorganisationen og Hovedbestyrelsen. ”Med omkring 3 fuldtidsstillinger i landsholdsorganisationen, har vi her fagkompetencer og ressourcer til at arbejde på et andet niveau, end de frivillige kræfter på de øvrige områder,” påpeger Torbjørn. ”For eksempel er den nye Eliteplan 2020, der lige er vedtaget af Hovedbestyrelsen, udarbejdet af os med indspark fra Eliteudvalget og klubberne.” Betyder den nye rollefordeling, at vi ikke kommer til at se dig stå og råbe ad løberne på stævnepladsen ved VM, Lars? ”Jeg vil fortsat være at finde i coachingzonen. Der tror jeg, at jeg gør en større forskel end i VIP-teltet,” siger Lars. Både han og Torbjørn pointerer dog, at det – som hidtil - er vigtigere, hvilke spidskompetencer man har, end hvad der står på visitkortet. Men de håber begge, at den skarpere opgavefordeling giver et boost til deres roller. Og de lægger ikke skjul på, at det var på tide, at der skulle


ske noget. Det eksisterende setup var ved at være lidt rutinepræget.

Lars Lindstrøm og Signe Klinting diskuterer vejvalg efter hendes førstetur på stafetten ved VM i Strömstad 2016.

”Passionen for at udvikle dansk orientering og løberne er stadig lige stor. Det må dog ikke blive rutine, og noget nyt skulle ske. Alle udvikler sig jo. Men det er lidt grænseoverskridende ikke længere at skulle bestemme, om der skal løbes 4 eller 5 minutter på intervallerne efter at have gjort det i 12 år,” siger Lars. ”Jeg bliver nødt til at give ansvaret videre. Når landsholdet skal til Spanien, kører jeg dem til lufthavnen, tager til strategiworkshop i Brøndby og først derefter til Spanien som hjælpetræner. Torbjørn bestemmer. Og der er ikke nogen anden end Torbjørn, jeg ville være mere tryg ved!” ”Og på min side føler jeg et større engagement i forhold til løberne. Det er alene mit ansvar nu! Og det var først nu, at jeg følte mig rustet til at tage det fulde ansvar som landstræner,” siger Torbjørn.

Landstrænerduoen efter guld i sprint-stafet ved VM i Strömstad 2016.

Så det var ikke et krav fra Team Danmark? ”DOF og Team Danmark har et tæt samarbejde, hvor vi kan udfordre hinanden på alle områder. Det er derfor noget, vi løbende har drøftet med dem, så det er en fælles beslutning,” siger Lars. ”Men vi kunne godt have fortsat med den gamle struktur, hvis vi havde troet mere på den og argumenteret godt for det,” supplerer Torbjørn. Kaffen er ved at være drukket – og kaffeposen i køkkenet er tømt, så vi skal til at slutte af. Men der er lige et enkelt spørgsmål tilbage. Hvad anser I for det nye i jeres roller? Hvad er fremtidsplanerne? Det har Lars tydeligvis tænkt over, for svaret kommer, som havde man trykket på en knap: ”Jeg skal ud og være synlig – også i andre sammenhænge end hidtil. Nu har vi været igennem 12 år med en fantastisk udvikling, hvor vi er gået fra bare at kunne drømme om at stå på podiet til VM til at toppe medaljestatistikken – og orienteringsløb er blevet en højt accepteret sportsgren i Sportsdanmark. Men løberne bliver også ældre. Så udfordringen er nu at finde en metode til at løfte nye talenter helt frem. Det er en meget stor opgave, og den største udfordring de næste 4-5 år er at skabe en konkurrencekultur ude i klubberne – uden at blive beskyldt for at være "elitær". Formålet med træning er jo at blive

bedre, og det gælder alle. Om man så bliver landsholdsløber er mindre vigtigt, Selvfølgelig håber vi på, at der kommer en ny Ida Bobach ud af det, men det vigtige er, at kulturen i klubberne øger chancen for det. Det kræver også et løft af kompetencerne i klubberne omkring ungdomstræning. Jeg kommer til at udfordre klubberne med det, de laver.” Som et led i kompetenceløftet til klubberne, arbejder sportschefen med at relancere ATK – aldersrelateret træningskoncept – i en ny udgave. Målet er at understøtte det nødvendige kompetenceløft i klubberne og sikre mere kvalitet og bedre træning af løberne. Han har også en ide om en international trænerkonference i Danmark, hvor også danske klubtrænere kan deltage. Faktisk kan hele træneruddannelsen være på vej til at blive lavet om, så den bliver mere målgruppespecifik. Torbjørn kan se tre opgaver i forhold til

løberne. Dels er der de etablerede verdensklasseløbere, som skal motiveres til at udvikle sig og præstere hver gang. Det er ikke nogen selvfølge. De yngste på holdet skal have tid til at udvikle sig; det har de andre også haft. Samtidig skal ”midterlaget” være klar til at sætte ind og præstere, når toppen falder fra af en eller anden grund. Der skal være nogen klar til at tage over, for Team Danmark stiller hele tiden krav om resultater. ”Hvis vi kigger lidt langsigtet på situationen, så arbejder jeg med et fælles mål for både yngre og etablerede løbere, for eksempel mod VM i 2020 på hjemmebane,” fortæller han. ”Vi skal rykke alle mod deres maksimale niveau. Allerede til sommer håber jeg, at vi kan få nogle herreløbere op i top-15 på skovdistancerne. Og om to år – ved VM i Norge i 2019 - sigter vi mod herremedaljer!” Jo, rollerne er ændret. Nu er det Torbjørn, der formulerer medaljemålene. 9


eT FÆlleS SPrOg FOr udViKling i Klubben – UDVIKLINGSMATRICEN T e k s T : G e r T n I e L s e n , u d V I k L I n G s kO n s u L e n T d O F

I løbet af 2016 udarbejdede DOF en udviklingsmatrice for løber-/trænerroller og leder-/specialistroller. Formålet er at støtte klubberne og medlemmerne i deres udvikling. Hvad kan klubberne bruge Udviklingsmatricen til? Og hvordan kommer klubben i gang?

ligt vidt i alder (de mindste er 3-4 år) – og dermed stiller det krav til, at klubberne beslutter sig for hvilke mål, man ønsker sig for træning – både socialt og kompetencemæssigt – og dernæst, hvordan disse mål opnås. Trænerne er nøglepersonerne – og succes er oftest en kombination af skabelse af fællesskab og sjov/læring på det rette niveau for den enkelte.

Se PÅ medlemmerneS ambiTiOner inVOlVering Kan FaSTHOlde medlemmerne For klubbernes vedkommende er nogle af udfordringerne for tiden fastholdelse af nye medlemmer og generationsskifte. Involvering af de nye medlemmer i klubbens daglige drift kan være med til at fastholde medlemmerne på lang sigt og dermed lette generationsskiftet i klubben. Involvering kræver ofte oplæring – både sidemandsoplæring, men også teoretisk uddannelse. der er mange forskellige funktioner i klubben, hvor medlemmer kan bidrage – og udvikle sig. der er i udviklingsmatricen fokuseret på at lave et oplæg til “karrierevejen” for de ledelsesmæssige og tekniske tungere poster.

mange klubber står overfor overvejelser i forhold til at justere på træningsudbuddet i disse år – og her kan udviklingsmatricen måske inspirere. Af samme grund er der inkluderet en matrice for løbere – så klubberne kan reflektere over, hvilke ambitioner klubbens medlemmer har. For det enkelte nye medlem kan det være svært at få overblik over de mange funktioner i klubben, og hvor man eventuelt kan bidrage som frivillig. udviklingsmatricen kan være med til at skabe overblik over de forskellige ”karriereveje”, der findes som frivillig i en orienteringsklub.

maTrice SKal HJÆlPe Klubben PÅ VeJ

10

bedre fastholdelse, et succesfuldt generationsskifte og flere frivillige kommer ikke ved blot at udfylde en kompetencematric for klubben. men det er et værktøj, der kan hjælpe klubben på vej.

KOm i gang med aT bruge udViKlingSmaTricen i Klubben

en del klubber oplever i disse år en kraftig vækst i antallet af børnemedlemmer (og af forældre – dermed nye voksne). en del af disse er det lykkedes at fastholde – og de er blevet til meget dygtige o-løbere. Hele gruppen spænder utro-

det er planen at uddele udviklingsmatricen som plakat til klubberne på dOFs repræsentantskabsmøde i middelfart lørdag d. 4. marts, så matricen kan komme op at hænge i klubhuset eller klublokalet og dermed være synlig for alle medlemmer i det daglige. Indsatsområderne dOF Akademiet, Stævne & reglement, elite og motion & Foreningsliv vil arbejde videre med kursusudbud på lands-, kreds- og klubniveau med udgangspunkt i udviklingsmatricen, så tilmeld dig dOF Akademiets nyhedsbrev i O-service, hvis du vil være opdateret på uddannelsesområdet.


lØber- Og TrÆnerSPOrene NIVEAU

ORIENTERING

B&U (t.o.m 14)

TRÆNER

B&U-TRÆNER

3

klubelite / Talenter

2

konkurrenceløber

konkurrenceløber

klubtræner

B&u-træner

1

Motionsløber

B&u-løber

O-teknisk instruktør /hjælpetræner

"Løb og leg"-træner / hjælpetræner

elitetræner / Talenttræner

leder- Og SPecialiSTSPOrene NIVEAU

LEDER

PROJEKTLEDER

BANELÆGGER

KORTTEGNER

IT

3

klubformand

A-stævneleder

A-banelægger

korttegner til A-stævne

Afvikler af A-stævne

2

udvalgs- og bestyrelsesmedlem

stævneleder til kredsløb

Banelægger til kredsløb

korttegner til kredsløb

superbruger

1

Arrangør af klubfester, klubture mv.

Træningsløbsarrangør

Banelægger til klubtræning

korttegner af trænings- og skolekort

Bruger

NYE SKO TIL SKOVEN ! LØBESKOEN, DIT VIGTIGSTE REDSKAB Salomon

Speedtrak Kr.

Summit Vazee

1000,-

Kr.

dnu Vi glæder os til en onsor for en sæson som sp er bedste nogle af verdens all re! be slø orientering

www.O-butikken.dk

Esbjerg Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Løbeskoene er helt sikkert dit vigtigste redskab, når du skal i skoven og løbe. Lad os hjælpe dig med at finde de løbesko, der passer til netop dig! Vi løber selv i skoven og kan helt sikkert hjælpe dig! Book en tid på loberen.dk/vejledning – så står vi klar til at hjælpe dig i butikkerne med erfaringer og gode råd.

New Balance

1000,-

Brooks

Nike

PureGrit 5 Kr. Hillerød Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

København Nr. Farimagsgade 65 1364 København K Tlf. 5377 4148

Air Zoom Wildhorse 3

1100,-

Lyngby Lyngby Torv 10 2800 Lyngby Tlf. 4593 1816

Roskilde Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Kr. Vejle Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Aalborg Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

980,-

Aarhus Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

www.loberen.dk

11


World cup for de ældste mTbO-ryttere TeKST: HeNrIK rINdOm KNudSeN FOTO: JOÃO ALVeS & duArTe GONÇALVeS

Når man tager til løb i udlandet, er det ofte en kombination af at holde ferie og opleve anderledes terræner. det er selvfølgelig altid fedt at vinde, og for veteraner, der kører mTbO, er der blevet tilføjet et ekstra konkurrencemoment i form af en uofficiel World cup.

Jørgen Nielsen fra OK øst kørte ligesom birgit Hausner 6 ud af 15 løb sidste år, men i H60-klassen var det ikke nok til at sikre ham mere end en tredjeplads – hvilket også er ganske fint. For ligesom for birgit er det selve oplevelsen,

Serien hedder World masters Series, hvor man kan score points i nogle udvalgte løb rundt omkring i hele verden. I 2017 er 15 forskellige løb fordelt på syv lande pointgivende, heriblandt to løb i danmark i slutningen af april. de syv bedste løb tæller i den samlede stilling, hvor man dyster mod ryttere fra hele verden. danmark er godt repræsenteret i flere aldersklasser, og for eksempel i d65 kørte birgit Hausner fra den sjællandske klub OK S.G. 6 af de 15 løb i 2016. med placeringer svingende imellem første- og andenpladser var det nok til at sikre hende den samlede sejr: ”For mig er serien noget, der følger med, når jeg alligevel er på tur. det er en bonus. Sidste år vandt jeg samlet, fordi jeg var med til flere løb end mine konkurrenter. Jeg vil mest kalde det en flidspræmie,” siger birgit Hausner.

12

med en uofficiel World cup for ryttere, der er rundet 35, er der tilført et ekstra element af konkurrence, når danske mTbO-ryttere kører løb i udlandet. Flere er med helt fremme i topstriden, men det er turen i sig selv og oplevelsen af at køre i fascinerende terræner, der trækker.

pel hvis man får en defekt,” siger Jørgen Nielsen, der for cirka 10 år siden skiftede orienteringsløb ud med mTbO på grund af rygsmerter. det søde liv som veteran I år vil være tredje sæson, seri-

Birgit Hausner i konkurrence i Portugal.

at vi får en øl eller et glas vin, som også er en del af det at være veteran,” siger Peter reibert Hansen. På Sjælland kører der hen over vinteren en mTbO-vintercup, hvor man ligesom i World masters-serien scorer point til en samlet stilling over en række løb. Sammen med den lokale klubtræning med Allerød og OK øst er det for birgit Hausner med til at give et godt mTbO-netværk, når hun og manden Jan tager til løb i udlandet: ”Vi er tit nogle stykker fra klubben af sted. Så bor vi i nærheden af hinanden og går ud og spiser sammen,” siger birgit Hausner.

der er i fokus. men når han står på startstregen, kører han selvfølgelig for at vinde: ”Jeg kører ikke for medaljerne, men for at komme ud og opleve noget. men når jeg så står på startlinjen, er det jo klart, jeg kører for en topplacering. det gør det sjovt, at der i løbet er det her ekstra konkurrencemoment. det er en fordel, at konkurrencen går over flere løb. et enkelt løb kan godt være lidt tilfældigt, for eksem-

en kører. Peter reibert Hansen fra Allerød OK har været med fra den første sæson i 2015 og har kunnet følge serien udvikle sig: ”mTbO masters-serien er stille og roligt ved at udvikle sig til en succes. der kommer flere og flere deltagere, og vi begynder at kende hinanden på tværs af de forskellige klasser og nationer. Nogle gange mødes vi efter løbene og spiser sammen, og det sker da også,

mTbO camp er et must 2017-sæsonen tyvstartede allerede tilbage i november, hvor de to første løb fandt sted i New Zealand. Jørgen Nielsen havde overvejet at tage turen om på den anden side af jorden, men vurderede, at det ville blive en for bekostelig affære. I stedet er der indtil videre planlagt deltagelse i den danske mTbO camp – i mTbO-kredse blot ’campen’ – der består af fem dages løb og mulighed for ekstra træning. I år ligger mTbO camp fra 26.30. april og foregår i kendte


I forbindelse med VM i MtBo i Portugal sidste sommer var der også to løb for veteraner, som talte med til World Mastersserien. Jørgen nielsen (billede) blev henholdsvis nummer to og tre.

nordjyske plantager som Svinkløv, Kollerup og Vester Thorup. To af løbene tæller med til World masters Series. ud over mTbO camp har Jørgen Nielsen ikke lagt sig fast på deltagelse i andre løb, der tæller med i World masters

Series, men forventer at stille op til et par løb hen over sommeren. birgit Hausner har derimod sat krydser i kalenderen til fire afdelinger. mTbO camp er et must, og ellers er planlagt ture til Tjekkiet, østrig og den sidste runde i Frankrig, der også er veteranVm i mTbO. Sidste år var de ældste klasser H80 og d80. Fra 2017-sæsonen vil der blive tilføjet klasser i den anden ende af skalaen i form af H/d35. Peter reibert Hansen fortæller, at flere dan-

skere har efterspurgt den tilføjelse, så forhåbentlig bliver det også en succes. Han selv vandt klassen H45 sidste år, men for at han skal genvinde titlen, kræver det formentlig nogle gode præstationer: ”I 2017 regner jeg med at deltage i 7 ud af de 15 afdelinger (mTbO camp, 5-dages i Tjekkiet og masters Vm i Frankrig). da syv løb tæller i den samlede stilling, kræver det, at alle mine løb lykkes, hvis jeg skal gøre mig gældende,” siger han, og nævner defekter,

som for eksempel et punkteret dæk, som den største udfordring. World masters serien 2017 bliver afgjort i franske Orléans i begyndelsen af august i forbindelse med veteran-Vm i mTbO. Inden da har der været afdelinger i New Zealand, Portugal, danmark, Polen, Tjekkiet og østrig.

til veteran-VM i MtBo i Litauen sidste år fik Peter reibert Hansen (billede) en sølvmedalje på mellemdistancen med hjem.

Danske podieplaceringer til World Masters-serien 2016 M40: D40: M45: D55: M60: M65: D65: M70: D70:

3. morten bang Nørgaard 1. Katja brunstedt 1. Peter reibert Hansen 2. Tove Andersen 3. Jørgen Nielsen 2. Niels duedahl, 3. Jes Steen 1. birgit Hausner, 2. Annelise macLassen 2. Per Allan Pedersen, 3. Ole Hoffmann 1. ellis byrgiel Sommer

13


Der er meget at fejre for Kildeholm OK for tiden. BĂĽde stigende medlemstal og oprykning til Ă˜stkredsens 5. division. 14


KLUBBER I FOKUS

Kildeholm OK

T e k s T: d O F - M OT I O n O G F O r e n I n G s L I V F OTO : M A r I e k . s u d e r G A A r d & L e I F s u d e r G A A r d

Kildeholm OK rodede rundt i bunden af 6. division i Østkredsen, og oplevede at medlemsskaren blev mindre og mindre. Men det skulle der laves om på. Formanden Eskild Rønne beretter om medlemstilgang, børnetræning, korttegning og nyt Find vej projekt i Frederikssund - og ikke mindst oprykning til 5. division.

løfte med. Vi måtte rykke flere for svar og også acceptere, at der var ”Kildeholmere”, der ikke havde tid, lyst eller lejlighed, men blot ville være medlem.

Vi startede med en konstatering af forholdene i klubben, hvor der var en nedgang af medlemstallet for især børn og ungdom og en nedgang i tilbuddene til medlemmerne. Der var få eller næsten ingen deltagere til klubaktiviteterne med videre. Bemærkninger som ”stagnation = død”, ”Vi er en guldbryllupsklub” hørtes…

Et par af klubbens ildsjæle var tovholdere ved Familieorienteringen, og vi tilbød alle interesserede at stille op hver søndag – ikke hele året, men i perioder – det samme sted, nemlig i ”vores skov”, Sperrestrup Skov, hvor vi tidligere med økono-

Hvordan har I løst udfordringerne? Stadig med god hjælp fra coachen blev vi sammen enige om, at vi primært ville satse på Familieorientering og så håbe på, at det ville give pote. Vi blev af coachen og af andre gjort opmærksom på, at det ville blive et langt og sejt træk. Over flere år. Vi skulle ikke regne med, at det strømmede ind med nye medlemmer med det samme.

misk støtte fra kommunen havde tegnet o-kort og gravet postpæle ned. Tovholderne lavede vekslende o-baner. Somme tider satte vi SI-poster ud, andre gange skærme med klippetænger. Der var saftevand, frugt eller lignende og der var Find Vej deltagerkort med klistermærker og præmie til de flittige på o-banerne. Vi tegnede og fortalte samt uddelte brochurer om o-løb i almindelighed og Kildeholm OK i særdeleshed. Vi forsøgte at holde snor i de familier, der mødte op, så vi kunne orientere om de næste arrangementer. Det skete især via Facebook, men vi brugte også lokalpressen, mails og uddelte klubblade. Vi prøvede et par gange at skifte fra søndag til lørdag, men det var ikke nogen god idé. I løbet af nogle måneder gav det lidt pote, idet nogle børn med forældre meldte sig ind. Da ”kravet” fra flere deltagere meldte sig om yderligere aktiviteter, etablerede vi en månedlig børne-o-træning

Hvordan kom I videre derfra? Vi ville gerne rette op på det ovennævnte og starte en klubudvikling. Gennem en række bestyrelsesmøder gjorde vi op med klubbens stilling og stade, plusser og minusser. Vi satte forskellige initiativer i gang. Blandt andet kontaktede vi i foråret 2015 DOF’s Udviklingskonsulent Gert Nielsen og fik stillet en coach i form af Minna Seir til rådighed. Vi sendte spørgeskemaer ud til alle medlemmer for at få tilkendegivelse af, hvor og hvordan (og om) de ville medvirke til processen. Dette for at inddrage så mange af medlemmerne som muligt.

Hvilke udfordringer har I haft undervejs? Det var et arbejde at få svar fra medlemmerne, om de - og i hvilket omfang - var med på at komme videre med klubben og 15


i og ved skoven og efterfølgende samling i klubhuset tæt ved. Vi inviterede til åbne løb på Sjælland, hvor vi hver gang stillede med en klubrepræsentant for at skygge og støtte nye. Vi fandt også frem til nogle åbne o-løb, som vi udnævnte til ”fokus-løb”, og hvor vi så indbød nye og gamle til at blive hjulpet på stævnepladsen under og efter løbet og så ellers grovhygge under Kildeholm OKstanderen. Vi kan også nævne korttegningsaktiviteterne i klubben. Tre mand har udført et flot arbejde med korttegning af Sillebro Ådal og Grønlien Skov i Frederikssund. Et projekt, som vi har fået støtte til af Frederikssund Kommune og DOF’s Find Vej pulje. Vi har nu haft det første Find Vej arrangement der.

Kan i se nogle resultater af jeres indsats? Bestræbelserne med klubudviklingen har smittet af på de voksne, idet vi udover deltagelse i karruselløbene, har tilsluttet os et o-træningssamarbejde med flere andre klubber, og så er der gevinsten med deltagelse i divisionsturneringen. I flere år har vi bikset med tilværelsen i 6.d ivision (der var en fra klubben, der en gang spurgte mig: ”Hvis vi nu bliver sidst i 6. division, ryger vi så ud af forbundet?!”), men i år vandt vi 6.division og er således at finde i 5.division, hovedsageligt i kraft af nye medlemmers deltagelse. I 2016 fik vi ti nye medlemmer, otte som en direkte følge af Familieorientering og to som følge af klubbens øgede aktiviteter og synlighed generelt. Vi gik altså fra 35 til 45 aktive medlemmer på ét år, da vi ingen udmeldelser fik. En stigning på 29 procent! Derudover har klubben 26 passive medlemmer. Vi håber, at vi i 2017 får en tilsvarende fremgang.

16

Hvis I skulle give et par råd videre til andre, hvad vil det så være? •

Kontakt DOF's klubudviklingskonsulent Gert Nielsen.

Få tildelt en coach.

Gør ”boet” op, hvad er der af ressourcer i klubben.

Læg en plan, hvor det efter vores erfaring er en god idé at satse på Familieorientering som det første.

Få flest mulige klubmedlemmer involveret i at lægge planer og at trække læsset.

Og sæt ikke forventningerne for højt – det er et langt og sejt træk…

Kildeholm oK • er stiftet den 8. marts 1975 • Klubben dækker området mellem Roskilde, Ballerup, Allerød og Hillerød. • havde per 1. januar 2017 71 medlemmer


Rekruttering af børnefamilier - 10 gode råd

1

Synlighed – få kontakt til børn/ børnefamilier gennem events Brug Find vej Dagen, Skovens Dag, Naturens Dag, Jagten – gennem historien og andre events som kulturnat, gågadearrangementer eller Naturløb til at få den første kontakt til børnene/børnefamilierne. En lille sprintbane med elektronisk tidtagning er altid populær og kan tænkes ind de fleste steder, hvor børnefamilier deltager. Gå gerne sammen med andre organisationer, kulturinstitutioner, naturvejledere eller andre i forbindelse med events. Det giver flere deltagende børnefamilier, som I måske ellers ikke vil komme i kontakt med.

2

Nytårsforsætter – motiverer børnefamilier til at deltage i f.eks. Familieorientering En del klubber har haft succes med at afholde Familieorientering i januar måned, hvor børnefamiliernes nytårsforsætter omkring motion, mere tid til familien og mere tid i naturen motiverer til fælles udendørs aktiviteter. Der er i øvrigt ikke så mange andre tilbud til børnefamilier på denne årstid.

3

Opfølgningsarrangementer Events skal følges op af en serie på 3-4 familievenlige, lettilgængelige lokale arrangementer den efterfølgende måneds tid med samme mødested/tid hver gang. Gerne i weekenderne, hvor børnefamilierne har bedst tid. Det er vigtigt at have mandskab nok, så man kan introducere børnefamilierne til orienteringskortet før start og tage en lille eftersnak med dem, når de kommer tilbage. En lille sprintbane med elektronisk tidtagning som supplement til den lidt længere tur i skoven er altid populær.

Kildeholm OK har brugt Familieorientering til at hverve nye medlemmer – med stor succes.

4

Brug Find vej pas og præmiering Brug Find vej pas, klistermærker og præmiering, når børnene har deltaget 3 gange og 6 gange. Materiale kan rekvireres fra DOF’s sekretariat.

medlemmer samme tid og sted som rekrutteringsarrangementerne,så børnefamilierne kan se, hvad klubben ellers har at byde på og ikke mindst få snakket med de eksisterende medlemmer.

5

9

Ruter langs stier og veje Banerne kan ikke blive for lette. Sværhedsgraden skal være ”begynder”, og det anbefales at tilbyde baner på 2-3 km, 5 km og evt. 7-8 km hver gang. Ofte vil børn cykle eller være med i babyjogger eller barnevogn sammen med forældrene, så tag højde for dette i banelægningen – stierne skal være fremkommelige.

6

Saftevand og/eller kakao Sørg for at have saftevand og/eller kakao til alle efter turen i skoven. Er vejret varmt, så sørg også for vand. Er vejret koldt, så lun kakaoen.

7

Det skal ikke være gratis Arrangementerne er gratis for medlemmer af klubben, men koster 25-50 kr. pr. familie, der ikke er medlem. Det er vigtigt at signalere den økonomiske fordel ved at blive medlem af klubben.

8

Klubtræningsløb samtidig med rekrutteringsarrangementer Erfaringen viser, at det er en fordel at afholde klubtræning for klubbens

Klubfolder og familiekontingenter En inspirerende folder, der fortæller, hvad klubben står for, kan forstærke billedet af denne sunde måde at få brugt hoved og krop på samt, at orientering er den ideelle familiesport. Overvej familiekontingent, så medlem nr. 3 og nr. 4 er ”gratis”. Det kan godt være, at man får mange ”inaktive” medlemmer, men det er lettere så at få flere til at være med en gang imellem.

10

Pressearbejde og medlemsinvolvering Sørg for at fortælle omverdenen om jeres rekrutteringsarrangementer. Flyers og/eller plakater i daginstitutioner, skoler, børnebiblioteker og idrætshaller – gerne med et godt billede som blikfang. Klubbens medlemmer er de bedste ambassadører, så sørg for at de får bragt budskabet om rekrutteringsarrangementerne videre i deres netværk. Brug Facebook – opret gerne arrangementerne som ”begivenheder”, der hurtigt kan deles og spredes. Send pressemeddelelse til lokalavisen før og efter arrangementet – gerne med et godt billede som blikfang.

17


VeJVALG

TeksT: MAGnus deWeTT

Park World Tour En anderledes sprintoplevelse De tre danske landsholdsløbere Maja Alm, Björn Cederberg og Magnus Dewett var i oktober måned i Beijing i Kina, hvor de deltog i Park World Tour. Fire løb i park og bynær skov talte i det samlede resultat, der belønnede vinderne med fine pengepræmier. Maja Alm løb med den samlede sejr i dameklassen. Her fortæller Magnus Dewett om sit vejvalg på tourens anden etape, der foregik blandt traditionelle kinesiske huse og specielle omgivelser, som ikke er at finde i Europa. Park World Tour bød på nogle meget givende løb i et stærkt internationalt startfelt. Det var en oplagt mulighed for at få trænet mine sprintkompetencer og samtidig opleve en helt anden kultur og lære flere af de andre atleter at kende - på tværs af nationerne. Start-Post 1 En ganske let post 1, hvor man kunne opnå høj fart. En høj fart, der gav mig en dårlig start på løbet. Jeg var for forhastet med planlægningen af det efterfølgende stræk. Post 1-Post 2 Da jeg ikke fik kigget godt nok på kortet, læste jeg det som om, at det var muligt at løbe direkte ned til trappen cirka midtvejs på strækket. En dyr fejl, som kostede 15 sek og yderligere 15 sek til 18

bedste vejvalg. Bedste vejvalg var højrevejvalget ned gennem skoven, men hvor flere løbere dog overså det yderst smalle olivengrønne og forbudte stykke. Post 2- Post 5 Tre poster, som var relativt simple, men vigtigt at få gennemført effektivt. Det lykkedes meget godt, til trods for, at jeg nogle gange fandt det svært, at ikke alt, jeg så på kortet, stemte helt overens med det jeg forventede at se i terrænet. Post 5- Post 6 Dette stræk var lidt svær at gennemskue den bedste løsning på. Jeg tog dermed en hurtig simpel løsning, men det viste sig at koste næsten 20 sek til strækvinderen, som løb lige på, igennem den tætte bambus. En anden løsning, som var næsten lige så hurtig som ”lige på-løsningen”, var at klatre op på broen på venstrevejvalget. Et alternativt stræk, hvor det hurtigste vejvalg var at løbe igennem en tæthed tre, men nu er det jo i Kina! Post 6- Post 7 Endnu et stræk, hvor det var svært at gennemskue, hvilket vejvalg der var hurtigst. Jeg valgte det korteste vejvalg, hvor terrænet den første halvdel af strækket viste sig at være knap så godt at løbe i. Heldigvis var dette vejvalg lige så hurtigt som højrealternativet. Post 7- Post 8 På dette stræk var planen at få løbet mere direkte ud af posten, men da terrænet så ufremkommeligt ud, valgte jeg at løbe op

FOTO: JArOsLAV kAcMArcIk

venstre rundt om det grønne. Det viste sig efterfølgende, at det var muligt at presse sig igennem det grønne med en lille tidsgevinst. Post 8- Post 9 Et stræk, der ved første øjekast, så kompliceret ud, men som i realiteten var ret simpelt. Valgte det oplagte vejvalg næsten lige på, hvor der cirka midtvejs på strækket var en passabel mur, der skulle klatres over, hvilket flere løbere overså. Post 9- Post 14 Fem halvsimple poster, hvor fokus var på effektiv gennemførsel. Ikke så mange udslagsgivende vejvalgsstræk på denne del af banen. Et sjovt parkstykke, hvor for eksempel post 10 stod inde i en lille stenhule. Post 14- Post 15 Post 15 var nok den post, der forvirrede mest. Først var planen at løbe ad stien gennem det olivengrønne område lige i periferien

af postcirklen, men denne sti var ikke til at se. Derfor valgte jeg i stedet at løbe igennem det, som har signaturen forbudt område. Dette område havde arrangørerne forklaret som værende ikke forbudt, hvilket var lidt forvirrende. Post 15- Mål På de sidste tre poster skulle de sidste kræfter klemmes ud af benene. På post 17 valgte jeg et let vejvalg, som gav mig mulighed for at komme godt op i fart og derved få en hurtig afslutning. Eftertanker Jeg synes, det var et rigtig sjovt sprintløb. Desværre lavede jeg en dum fejl til post 2, hvilket ærgrer mig, men resten af løbet forløb fint. Terrænet var langt fra, som jeg kender herhjemmefra, hvilket gjorde det til en ekstra spændende udfordring. Jeg endte med at være 1:42min efter vinderen, den belgiske sprintspecialist Yannick Michiels.


19

Vejvalg Magnus Dewett


-raKleT svar på alle SPØrg Olæs er med at finde

Hjælper dig som består af en række mulige spørgsmål. O-Raklet vante spørgsmål rele på eksperter, som svarer du et spørgsmål Har . felt lige fag inden for deres ring@do-f.dk. til O-Raklet? Skriv til oriente

SPØrgSmÅl:

Jeg vil gerne blive bedre i min orie ingsteknik. Hvilke øvelser er gode, ntergerne vil tørtræne orienteringsløb hjhvis jeg stuen eller i klubhuset efter en klubt emme i ræning? O-raKleTS SVar: I dette nummer af Orientering kom mer O-raklet med tre øvelser og idéer til at tørtræne orien teringsløb. Øvelse 1 - Kurveforståelse: Forbind højdemodellerne med det rigtige

kortudsnit.

du kan finde flere på www.bredde.do-f.dk. idé: Tag øvelserne med til klubtræning og snak med dine klubkammerater og træner om dine svar. Få eventuel din træner til at lave andr e variationer af øvelserne, således at sværhedsgraden tilpasses dine orienterin gsevner. Øvelserne er udarbejdet af Harald Hermanrud, Odense OK.

20

Øvelse 2 - Terrænkendskab: Forbind postdefinition, postcirkel og terræntegning, så de passer sammen.

Øvelse 3 - Kort- og terrænforståelse: Tag et stykke blankt papir frem, og tegn et orienteringskort over dette område nedenfor.


Karoline Saxtorph Schulz i aktion under VM i Præ-O i 2016. Arrangementet fandt sted i svenske Strömstad sideløbende med VM i orienteringsløb.

Præcisionsorientering: Et ”både - og” ”Familien tager af sted sammen og konkurrerer indbyrdes i præ-o, selv om vi har meget forskellig fysisk kunnen, alder og erfaring med at dyrke orientering.” TeksT: BenT FenGer Jensen FOTO: knud VOGeLIus, JOAQuIM MArGArIdO

Ordene kommer fra Søren Saxtorph fra Ballerup OK, som er kørestolsbruger efter en ulykke i 2003. Sammen med sine døtre Karoline og Laura og sin ekskone Maria kører de til Præ-O stævner både i Danmark og Sverige, hvor pigerne også løber almindelige orienteringsbaner. Præ-O kan nemlig være ”både – og”. Søren var også aktiv orienteringsdeltager inden ulykken. Ved en tilfældighed prøvede han Præ-O i forbindelse med et højskoleophold i 2008 og fandt ind i orienteringsidrætten igen ad den vej. De sidste år har han vundet flere me-

daljer i paralympic-klassen til VM og EM i Præ-O. ”Jeg mangler en guldmedalje, men det arbejder jeg på!”, indrømmer Søren. 16-årige Karoline Saxtorph Schulz har været med familien til orienteringsløb, siden hun var helt lille. Nu dyrker hun både fodorientering og Præ-O. ”Sidste år begyndte jeg for alvor på Præ-O. Jeg kan mærke, at det giver god træning i det tekniske, så jeg bliver bedre og bedre. Jeg begynder at kunne slå de andre, men konkurrencen med min familie er ikke det vigtigste for mig.”

DELTAGERNE Præ-O er en disciplin, som endnu kun har få deltagere, men Vibeke og Knud Vogelius, Silkeborg OK, ser lyst på mulighederne. Parret har i mange år arbejdet med udbredelsen af Præ-O i Danmark: ”Deltagerne behøver ikke være bange for at fare vild i skoven, og man går altid på en god vej eller sti – og kommer ikke ind i den ”beskidte” skov.” Udover en kernegruppe af blandt andre kørestolsbrugere er der flere eksempler på ungdomsløbere, som både træner kortlæsning og afstandsbedøm21


melse i Præ-O og dyrker den klassiske orienteringsdisciplin. Præ-O tiltaler desuden ”kortnørder” blandt modne o-løbere, ligesom flere o-løbsveteraner tiltrækkes af Præ-O, hvis mobiliteten eller fysikken svækkes. Præ-O er også familievenlig: Både babyen i rygselen, storebror i klapvognen og den ældste kan være med på Præ-O ruten. ARRANGØREN ”Det er på mange måder lettere at arrangere et stævne til Præ-O”, fastslår Vibeke og Knud Vogelius, ”Vi kan bruge små, bynære skove og parker med mange detaljer, det er lettere at få skovtilladelser, og vi kan bruge eksisterende o-kort, når de er meget præcise og skaleret til 1:5.000. Selve afviklingen af Præ-O er også simplere, fordi der ikke er anden tidsstyring end gennemførelse inden for max-tiden.” Orienteringsidrætten har fire ben: Præcisions-orientering (Præ-O), fodorientering, mountainbike-orientering (MTBO) og ski-orientering. Præ-O kan oplagt afvikles sammen med et andet ben! Præ-O, som en del af et orienteringsstævne, giver nemlig fordele for begge parter. Knud forklarer: ”Løberne får tilbud om at tage en Præ-O-bane, efter de har løbet deres bane. Præ-O bliver en del af et stævne-set-up med alle funktioner og socialt samvær. Et eksempel på dette var Jysk-Fynsk Mesterskab Lang i Linå Vesterskov i august sidste år, hvor 16 deltog i Præ-O. ”Der er store fordele ved at tænke arrangementerne sammen, især stafetløb og stævner med fri starttid. Fremover satser vi på stævner med ”både-og”, også fordi det giver rekrutteringsmuligheder for begge discipliner,” supplerer Vibeke. I Præ-O-sportens hjemland, Sverige, er der mange udøvere. ”Det er aftalt sammen med OK Djurs at arrangere et Præ-O-stævne i nærheden af Varbergfærgens anlægssted i Grenaa. Både for svenskere og danskere!”, slutter Vibeke og Knud Vogelius. Her sås et lille frø: Kunne det ikke også være et Djurs-2-Dages? Både for fod- og Præ-O-deltagere! 22

Hårup Sande tæt på Silkeborg tilbyder udfordrende terræn for både fodorientering og Præ-O. Her en post fra en Præ-O konkurrence i skoven.


HVAD ER PRÆ-O? Ideen er importeret fra Sverige og hed oprindeligt ”handicaporientering”. Det internationale navn er Trail-O. På dansk kaldes disciplinen Præ-O. Opgaven i Præ-O er, at man fra stierne ved hver post kan se 1-5 skærme i terrænet, hvor det gælder om at udpege den skærmpost, som er placeret korrekt i forhold til postcirkelen på kortet og postbeskrivelsen. Præ-O-banen er indtegnet med et antal poster og en rute på max. 3.000 m., som gennemføres på faste veje og stier og uden anden tidsstyring end max-tiden. Ligesom orienteringsløb har forskellige distancer, har Præ-O også flere forskellige for formater. I klassisk Præ-O

skal man nå alle posterne inden for en max-tid, som er sat så højt at alle kan nå igennem. Præ-O’s pendant til sprint er Temp-O, hvor der bliver taget tid på hver post. I Temp-O gælder det om at svare både hurtigt og rigtigt – ellers er der straftid. Til større mesterskaber afholdes også en stafet. Klasseinddeling findes ikke i Præ-O, kun sværhedsgrader på banerne: Elite (E) med falske poster, dvs. det er muligt ingen af skærmene er korrekt placeret. Svær (A) uden falske poster. Let (B).

Siden 2004 er der årligt blevet afholdt VM i Præ-O, og i år foregår det i Litauen i juli måned. Af andre vigtige konkurrencer er Nordisk Match, EM og Europa Cuppen. Deltagere i Danmark er især medlemmer af tre klubber: Silkeborg OK, Ballerup OK og Roskilde OK. Det drejer sig om 50-70 medlemmer i alle aldre. Ca. 25 udgør kernen, hvoraf ca. 10 er kørestolsbrugere. Interesseret? Læs mere på www.trail-o.dk

En Præ-O bane fra en konkurrence i Egebjergene i oktober 2016 med 31 deltagere. Bogstaverne i anden kolonne af postbeskrivelsen beskriver, hvor mange skærme der er placeret i skoven ved posten. A-C betyder for eksempel, at der er tre skærme, hvor kun én står rigtigt, eller ingen.

23


Orienteringsløb i brasilien blomstrer

Franciely De Siqueira Chiles under de sydamerikanske mesterskaber.

udbredelsen af orienteringsløb i Sydamerika halter stadigvæk efter europa, men ét sydamerikansk land skiller sig ud. brasilien oplever flere hundrede deltagere til de nationale mesterskaber, de har afholdt både veteran- og militær Vm, og nu er ansøgningen til Vm i 2021 sendt af sted. TeksT: henrIk rIndOM knudsen FOTO: ArMAnTe GuIMArÃes

Flere lande i Sydamerika begynder at få øjnene op for orienteringsløb, så der nu er forbund i Argentina, brasilien, chile, colombia, ecuador og uruguay. de fleste af forbundene er relativt nye, men et land skiller sig ud. brasilien, regionens største land, har fået skabt en stor gruppe af ildsjæle, der holder sporten kørende i det store land.

24

Sidste års brasilianske mesterskab i langdistance tiltrak 440 løbere, kun 30 færre end der var tilmeldt sidste års dm-sprint i Haderslev. ud over store nationale løb har brasilien også erfaring som vært ved internationale stævner som for eksempel veteran-Vm i 2014 og senest militær-Vm i 2016. brasilien har visioner om at få endnu større stævner til landet og håber på en kulmination i 2021, hvor landet har ansøgt om at afholde Vm. efter ansøgningsfristen er udløbet, står det klart, at Tjekkiet er den eneste anden ansøger til at overtage Vm-stafetten efter danmark, der afholder det første sprint-Vm i 2020.

serne med sejre på alle tre distancer for begge køn. en af brasilianerne, der havde stor succes ved de sydamerikanske mesterskaber, var 25-årige Franciely de Siqueira chiles, der både blev sydamerikansk mester på kvindernes mellemdistance og på sprint. På langdistancen blev det til en andenplads. Hun er dog godt klar over sine begrænsninger og fortæller, at hendes store drøm er en dag at kunne præstere på samme niveau som europæiske løbere. Franciely ser brasilien som frontløber i forhold til andre sydamerikanske lande, når det gælder orienteringsløb. en rolle der forpligter, mener hun:

drømmer om europæisk niveau Niveaumæssigt er de brasilianske løbere i en klasse for sig i forhold til andre sydamerikanske løbere. da de første officielle sydamerikanske mesterskaber blev afholdt i oktober 2016 i chile, dominerede brasilien både herre- og dameeliteklas-

”brasilien har støttet og vil fortsætte med at hjælpe andre sydamerikanske lande med at afvikle konkurrencer og i forhold til korttegning og o-tekniske færdigheder, så det kan udvikle regionen,” siger hun i et interview til IOF, efter hun blev kåret til månedens løber i december 2016.


Find VeJ i SKOlen

Det er et lovkrav, at folkeskoleelever skal modtage undervisning i orienteringsløb, men alt for ofte er rammerne ikke særlig gode. De følgende to sider giver eksempler på, hvordan klubberne ved hjælp af en pakkeløsning kan løfte niveauet. noget de har haft succes med i Aabenraa.

25


Skoleorientering som pakkeløsning Tekst: Anders Bachhausen

Idrætsfaget i den danske folkeskole stiller store krav til idrætslærernes faglige kunnen indenfor en lang række områder, herunder orientering. Det er lovkrav, at eleverne skal modtage undervisning i orienteringsløb, men alt for ofte er rammerne ikke gode nok: for få skoler har orienteringskort i nærheden og må forlade sig på google-kort og luftfoto; mange lærere oplever en presset hverdag, hvor der ikke er tid til forberedelse, f.eks. postudsætning, og deres kendskab til sporten er begrænset. Det gør det rigtig svært at sikre høj kvalitet i undervisningen, når det kommer til orienteringsløb. Det betyder i sidste ende, at mange elever ikke får et ordentligt billede af, hvad sporten er og kan. Kvaliteten af undervisningen skal højnes, så sandsynligheden for at eleverne får en positiv oplevelse af sporten bliver større. – Og så er de nok nemmere at rekruttere ind i klubben til Find vej Dagen og de efterfølgende rekrutteringsaktiviteter.

Pakkeløsning Gennem ”Find vej i Skolen” kan klubberne tilbyde skolerne pakkeløsninger, der kan løfte rammerne omkring undervisningen. Pakken ”Find vej i Skolen”

26

skal i så høj grad som muligt være en ”hyldevare”, som er nem for lærerne at bruge, også uden lang forberedelsestid. I ”Find vej i Skolen”-pakken tilbydes skolen: • Tegning af skoleorienteringskort, der dækker skolens matrikel og evt. omkringliggende arealer. • 40 faste poster, der sættes op på skolen. • Lærervejledning til idrætsundervisningen, inkl. et undervisningsforløb på 5 moduler. • Banelægning af de forskellige øvelser i undervisningsforløbet og andre ruter. • Brug af MobilQuiz og inspirationsmateriale til, hvordan orienteringskortet kan bruges i andre fag. Herudover er det en rigtig god idé at tilbyde lærerkurser i forbindelse med pakkerne, som de for eksempel har gjort i Aabenraa. Lærerkurserne giver lærerne det kompetenceløft, der er brug for, for at få løftet kvaliteten og glæden i undervisningen det sidste stykke. Pakken ”Find vej i Skolen” indeholder

både undervisningsmaterialer og et ”idrætsanlæg”, og derfor er der også en forventning om, at skolen betaler for pakken. Prisen ligger typisk mellem 3.000-5.000 kr., som går til klubben eller korttegneren.

Kommunal interesse Fra starten af 2017 er der 51 skoler, der har bestilt en ”Find vej i Skolen-pakke” hos 14 forskellige klubber. Nogle klubber har i stor skala sat ind på området og har fået lavet kommunale aftaler, mens andre arbejder mere direkte med enkelte skoler. Her i starten af 2017 har vi oplevet en øget interesse fra kommunale instanser, der synes, at ”Find vej i Skolen-pakken” er et godt produkt, som de gerne vil have udbredt til kommunens folkeskoler. De kommunale aftaler giver større volumen og eksponering, men selvfølgelig også mere arbejde til klubben. Men forhåbentlig er pay-off i form af øget eksponering og interesse det værd. I næste nummer af Orientering kommer Gorm/Snab og Amager med eksempler på, hvordan det også kan gøres.

Anders Bachhausen er udviklingskonsulent på skoleområdet.


SKOleOrienTering I AABENRAA TeksT: FInn hOVe TeksT: FInn hOVe

I OK Syd har vi godt gang i Skoleorientering i Aabenraa. Det skyldes især et heldigt sammenfald af fire ting: • Klubben er interesseret. To af klubbens medlemmer, formanden og undertegnede, deltog i DOF-akademiet, hvor skolekonsulenten Anders Bachhausen fortalte om DOF’s satsning på skoleorientering, og vi mødte klubber, som havde stor erfaring i skolesamarbejde. Jeg var endvidere interesseret i at lære at tegne kort, og kort over en skolegård er en enkel måde at komme i gang på. • Aabenraa Kommune bakker massivt op. Kommunen fik i 2014-2016 støtte fra staten og Nordea-fonden til blandt andet styrkelse af breddeidræt på udvalgte skoler. Så der var penge både til at ansætte en idræts- og sundhedskonsulent, til tilskud til materiel og til betaling af idrætsklubber for at hjælpe lærerne med at undervise i skoletiden. Den nye idræts- og sundhedskonsulent i Aabenraa kommune, Lea Kølby, kontaktede os og opfordrede os til et samarbejde om disse muligheder, og samarbejdet fortsætter nu under et nyt program, SundSkole 2020. • Vi gik i gang. Lea Kølby arrangerede et kursus om skoleorientering for idrætslærere fra de fem breddeidrætsskoler. Anders Bachhausen kom til Aabenraa og fortalte her om DOF's skolegårdspakke og gennemførte mange praktiske øvelser. Alle lærerne blev ”tændt” og gik hjem på deres skoler og talte varmt for skolegårdskort. • Et dejligt samarbejde. Anders har hele veje bakket op med trick og tips, DOFs "Mister Kort" Flemming Nørgaard •

har stået bi med at lære os korttegning, mine klubkammerater hjalp mig i gang med OCAD og rekognoscering, og Lea har været tovholder og stået for aftalerne med skolerne. Hun lagde blandt andet vægt på, at skolen forpligtede sig til, at 7-10 lærere, både idrætslærere og andre lærere, deltog i et 3-timers startkursus.

Sådan foregår det!

Vi kom i gang ved, at Lea Kølby arrangerede et møde mellem Lea, skolen og mig selv. Fra skolen deltog en ledelsesrepræsentant, pedellen og klubbens kontakt-person på skolen. På mødet gennemgik jeg, hvad skolepakken går ud på, og Lea gennemgik aftaleforslaget. Aftaleforslaget går i store træk ud på, at kommunen betaler korttegning (4000,-), DOF leverer skolegårdspakken med gratis grundkort, poster og undervisningsmateriale, pedellen sætter poster op, skoleledelsen arrangerer lærerkursus, og klubben tegner kort, laver baneforslag, vedligeholder kortet i tre år og underviser på kurset. Til slut aftalte vi en tidsplan. Vi har i efteråret 2016 færdiggjort fem kort med tilhørende lærerkursus.

Hvorfor gør vi det? Vi er en god håndfuld pensionister i klubben, som i nogle år har lavet løb for skoler. Men vi oplevede for tit, at den korte introduktion, vi plejede at give før start, var for lidt, eller at banerne skulle være meget lette. Derfor var der for mange elever, som fik en dårlig oplevelse. Så det blev vigtigt for os, at eleverne havde grundlæggende viden og færdigheder, inden de kom på et "rigtigt" løb, og at idrætslæreren tog sig af dette. Men hverken lærernes tid, den daglige skemalægning eller skolens økonomi tillod dette, med mindre man var i cykelafstand fra en af vores skove med faste poster. Med skolegårdskortene er disse barrierer stor set væk. Og så er det meget livsbekræftende at rekognoscere mellem nysgerrige SFO-elever, som gerne vil vide, hvad jeg går og laver. I 2017 prøver vi at sætte noget tilsvarende i gang i Sønderborg!

Finn Hove er en af drivkræfterne bag, at flere skoler i Aabenraa får tegnet skolegårdskort og sat faste poster op.

27


VeJVALG

TØMMERMANDSLØB UNDER JORDEN

Søren Flytkjær fortrød ikke, at han havde fundet pandelampen frem, selvom starten gik i fuldt dagslys.

TeksT OG FOTO: keLL sØnnIchsen

Hvad der de seneste 18 år har været et lokalt klub-arrangement i Rold Skov OK, blev i år noget af et tilløbsstykke på årets første dag. Årsag? Der blev lokket med løb både over og under jorden, i Oplev Krat og Thingbæk Kalkminer lidt syd for Støvring. Det lokkede 175 løbere til i det fine vejr med en temperatur lidt over frysepunktet, højtliggende skyer og næsten ingen vind. Perfekt løbevejr. Men der var nok af udfordringer – herunder skumle minegange og stejle bakker (1:5.000 med 5 m ækvidistance!).

fortrød jeg ikke. Kalkminerne gav med sine runde gange og sale i varierende størrelse og mange skulpturer en ekstraordinær løbsoplevelse. Lidt klaustrofobisk. Og så skulle man lige omstille sig til, at man i minerne kommer afsindigt hurtig frem på kortet, da det er i målestokforholdet 1:1.000, mens kortet udenfor er i 1:5.000."

KORT 1

"Orientering" bringer her vejvalget for en af de tømmermandsramte løbere, Søren Flytkjær, Aalborg OK. Og jo, der var tømmermænd til stede. "Et anderledes løb og tømmermændsvenligt løb dagen derpå. Et løb, der ikke krævede det store hovedbrud, men satte konditionen på prøve. Bakkerne bankede pulsen op måske lidt ekstra på grund af tømmermænd - og flere steder måtte jeg gå op. Det blev til et par små sving ved post 21 og 28, hvor jeg begge steder kom for langt til venstre," fortæller han.

Og hvordan var kalkminen så? "Som en af de få havde jeg pandelampe på derned. Det 28

Vejvalg Søren Fytkjær

KORT 3


Vejvalg Søren Fytkjær

29


FIND VEJ DAGEN 2017 TeksT: chrIsTIAn FrIIs, udVIkLInGskOnsuLenT dOF

Find vej Dagen. Klubber, der har haft gode opfølgningsarrangementer, er også dem, der har haft den største medlemstilgang i månederne efter Find vej Dagen.

fået træklatring i Gribskov som et nyt initiativ. Alt er med til at give orienteringssporten den opmærksomhed, som den fortjener, men som er svær at få, på trods af utroligt flotte eliteresultater. Samarbejde med andre lokale klubber kan også være en idé til at få flere sportsfolk ud, der har lyst til at prøve nye fysiske udfordringer af, og samtidig være aktive med familien.

Find vej Dagen er “kun” et synlighedsarrangement. Det er de færreste, der melder sig ind i en klub efter en enkelt dag i skoven.

Det er derfor vigtigt, at deltagerne ved, hvornår det næste åbne arrangement i klubben er, når de går hjem fra jeres Find vej Dag lørdag d. 29. april. Dansk Orienterings-Forbund hjælper klubberne med at producere postkort og flyers, som deltagerne kan tage med hjem.

Som i de foregående år, er Find vej Dagen et populært familiearrangement, og det er også familierne, der kommer tilbage til arrangementerne, der følger i ugerne efter

Dog er vi altid på udkig efter anderledes vinkler til at finde nye deltagere til Find vej Dagen. Der er f.eks. klubber, der har haft MTBO på programmet, og i år har vi så også

Det er ved at være tid til at tænke på Find vej Dagen igen - eller det vil sige, vi har allerede været i gang siden november med at planlægge. Medlemsstatistikken viser, at 2016 var et godt år for orienteringssporten med 100 flere klubmedlemmer end i 2015, så det går i den rigtige retning.

W30

Derudover er der også klubber, der har set tilgang fra adventure-racere og for eksempel også militærfolk, der har haft brug for styrke deres evner med kort og kompas, og er blevet “hængende” i klubben. I 2016 lagde vi vægt på, at klubberne fik oprettet deres event på Facebook, og vi brugte de sociale medier i større grad end tidligere, og det vil vi fortsætte med i 2017. Blandt andet har vi en “støttegruppe” på Facebook, der hedder Dansk Orienterings-Forbund og Facebook med 59 medlemmer, og her vil der være information om, hvordan man mest effektivt kan nå et større publikum på de sociale medier. Et er sikkert, vi glæder os til at arbejde sammen med klubberne om at promovere jeres Find vej Dag 2017.


FOrMAnd en

s

5

MIn

u T Te r

Formandens

5 minutter Foråret står for døren – det samme gør det årlige repræsentantskabsmøde lørdag 4. marts i Middelfart! Det går godt i DOF, og det går godt i rigtig mange klubber. Det er derfor med en forventning og en glæde, at vi går ind til repræsentantskabsmødet i år. Vi glæder os til at høre beretninger om liv i klubberne, om aktivitet i områderne og om spirende nye initiativer. De seneste måneder har bragt os omkring nogle internationale problemområder – og det er ikke det amerikanske præsidentvalg specifikt, jeg tænker på. Derimod er fokus på doping i Rusland blevet om muligt et endnu mere varmt emne. IOC valgte i sommeren 2016 forud for OL at overlade sanktioner til de enkelte specialforbund. IOF, som er vores internationale forbund, valgte at tillade russiske orienteringsløbere og officials til VM. En beslutning, som jeg gjorde stor modstand imod. DIF er stærkt kritisk overfor Rusland og den dokumenterede doping, der finder sted. Blandt de danske specialforbund er vi fra DOF’s side ret alene om at bakke DIF op og følge den hårde kurs. Vi er dog lykkedes med at sende en fælles

appel fra de nordiske lande til IOF om at sanktionere kraftigere mod Rusland, blandt andet ved at kræve Out of Competition-test på alle russiske landsholdsløbere. Går vi tilbage på dansk jord, så fylder de igangværende strategiaftaler med DIF ret meget hos os i Hovedbestyrelsen. Vi holder en del seminarer i februar måned, hvor vi forsøger at få styr på fem overordnede strategispor. Vi samler vores fokus på børn- og ungeområdet, rekruttering, de frivillige i klubberne, skovadgang, problematikker vedrørende kort og det internationale arbejde. Der vil blive fokus på disse fem strategispor til repræsentantskabsmødet, hvor DIF’s næstformand, Hans Natorp, vil være til stede og give et oplæg herom. Således rustet til den kommende sæson og det kommende stormøde vil jeg ønske jer alle på gensyn i skoven og i Middelfart!

Walther Rahbek Forbundsformand

31


... it’s down to earth Økologisk producent siden 1971

Økologisk Allover Bodywash Fås i de fleste helsekostbutikker: www.naturenbestemmer.dk netshop med hele udvalget.

Ren Kost Jægergårdsgade 42-44 Aarhus dejlig butik med det store 'fysiske' udvalg Andre gode eksempler: Naturkost Gravene 8 Odense Helsehuset Gl.Kongevej 92 Frederiksberg Urtehuset Lyngby Hovedgade Lyngby

NXT generation O

32

Scan koden her og find hele udvalget: Spørg efter os i butikkerne.

Profile for Dansk Orienterings-Forbund

Orientering 2017/1  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Anderledes og sjovt orienteringskoncept.

Orientering 2017/1  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Anderledes og sjovt orienteringskoncept.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded