Page 1

03

M A G A S I N

F O R

D A N S K

september 2017

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

66. årgang

Maja den Almægtige Stort interview og gennemgang af VM-ugen Amager OK har succes med skoleorientering

Anmeldelse af computerspillet Virtual-O

Sådan får klubben flere unge i bestyrelsen

Vejvalg fra Wild West

1


indhold 3

Noter

eYOC-sølv, VM i Præ-O og første dopingtilfælde i orientering.

6

Danmark rider videre på VM-medaljebølge

8

Vejvalg fra VM-sprintstafet

10

En angribende verdensmesters travle sommer!

12

Vejvalg fra VM-langdistancen

Gennemgang af VM-ugen i estland.

Tue Lassen tager os med på en følelsesmæssig rutsjebanetur.

Maja alm runder sommeren af med 5 medaljer fra internationale mesterskaber. Orientering har fået et eksklusivt interview.

analyse af Maja alms løb, der sikrede hende den første individuelle skovmedalje til VM.

14 15 18 20

22

25 26

27 28

8

14

Hvordan bor landsholdet til VM?

Læs om kriterierne for valg af indkvartering, når landsholdet er til VM.

Vejvalg fra Wild West

Tanker fra en debutant.

Instagram #danskorientering

De bedste orienteringsoplevelser delt på Instagram.

Amager OK har succes med skoleorientering

Med flere års erfaring er amager Ok en af de danske klubber, der er længst fremme med at få udbredt orienteringsløb til skoleelever.

20

”Det er ikke en kedelig kaffeklub”

Hvad får man som ung ud af bestyrelsesarbejde, og hvordan kan klubben bedre åbne døren til bestyrelseslokalet for de unge?

Anmeldelse: Nyt orienteringsspil til computeren O-Raklet

22

Hvordan kommer jeg i gang med at tegne orienteringskort?

Rold Skov OK fylder 75 år Danske toppræstationer til World Games

2 guldmedaljer og flere top-6-placeringer.

30

Ungt hold til Junior-VM

31

Formandens 5 minutter

Den nye trænerkvartet gør status over talentmassen frem mod JWOC på hjemmebane i 2019.

Orientering 3/2017 66. årgang iSSn 1904-0148 iSSn 1904-0156 (online udgave)

tue lassen erik nielsen

Medlemsmagasin for Dansk Orienterings-Forbund

Hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør Henrik rindom Knudsen. Det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op.

redaktion: Henrik rindom Knudsen, ansvarshavende: orientering@do-f.dk camilla Bergmann Kell Sønnichsen Skribenter: John Holm Mads Kruse Juhl Jeppe Kejser

korrektur: else Juul Hansen

ekspedition: Bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under Dansk Orienterings-Forbund. Adresserne hentes i Oservice. Husk at sætte X i feltet for bladet. Som medlem skal du

selv eller via din klubadministrator holde dine adresseoplysninger opdaterede. abonnement: et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet. annoncer: Kontakt sekretariatet. deadlines kommende numre: Deadline for artikler og indlæg den 25. oktober 2017 – udkommer i december. ansvar: redaktionen påtager sig intet

27 ansvar for uopfordret materiale. redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i bladet. Forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører. layout: charlotte larsen. tryk: trykkeriet grafisk Forum. Oplag: 4.000 stk.

forsidefoto, fotograf: Jeppe ruud kontakt sekretariatet: Dansk Orienterings-Forbund idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk


Medaljeregn til EM i MTBO Danmark fik fire medaljer med hjem, da der var EM i MTBO i franske Orléans. Camilla Søgaard åbnede ugen med at tage sølv på sprintdistancen. På mellemdistancen leverede Camilla igen bedste danske præstation med en 7. plads.

og tabte kun 46 sekunder til den hurtigste. Thomas Steinthal var også i aktion på de individuelle distancer i løbet af ugen, dog i juniorklassen. Her brillerede han med at vinde både sprinten og langdistancen.

På langdistancen kørte Rasmus Søgaard en pragttid og blev europamester med en margin på 9 sekunder til nummer to. Førsteholdet på sprintstafetten med Camilla og Rasmus Søgaard indkasserede et ærgerligt fejlklip.

Her sluttede medaljeregnen ikke. Mikkel Brunstedt Nørgaard kørte en fornem førsteplads hjem på langdistancen i H17. På stafetten i D17 var Sara Brinch, Christine Reibert Hansen og Annika Henriksen kun 2 sekunder fra en bronzemedalje, men måtte nøjes med en 4. plads. Sideløbende med EM var der VM i MTBO for veteraner over 40 år. Danmark fortsatte en stolt tradition med topplaceringer og høstede en lang række medaljer.

EM sluttede med bronzemedaljer på stafetten til både det danske herre- og damehold. Mest bemærkelsesværdig med juniorrytteren Thomas Steinthal på det bronzevindende herrehold. Han kørte førstetur

På langdistancen til EM i MTBO gjorde Thomas Steinthal i H20, Mikkel Brunstedt Nørgaard i H17 og Rasmus Søgaard i seniorklassen rent bord på herresiden med 3xguld.

6819 medlemmer

har DOF, viser de seneste medlemstal.

288.007 løbere fra

79 forskellige lande deltog i World Orienteering Day. Knap 1.900 af dem var fra Danmark.

noter Første dopingtilfælde i orientering Den russiske skiorienteringsløber Polina Frolova er blevet testet positiv for det forbudte stof meldonium. Det er den første positive dopingprøve i IOF-regi. Hun har fået fire års karantæne og er blevet frataget en lang række EM- og VM-medaljer i skiorientering.

Søren Thrane Ødum kom hjem med en sølvmedalje fra EYOC i Slovakiet.

EYOC-sølv til Søren Thrane Ødum Søren Thrane Ødum fra OK Øst Birkerød vandt sølv på sprintdistancen til EM for U16-løbere, også kendt som EYOC. Søren var 24 sekunder efter den polske vinder, Piotr Rzenca, hvilket var nok til at opnå næsthurtigste tid. Mesterskaberne blev afholdt i Banská Bystrica i det centrale Slovakiet i slutningen af juni med dansk deltagelse i både U16- og U18-klasserne. 3

Tim Falck Weber med prisen


Foto: Nicoline Friberg Klysner

noter Foto: Nicoline Friberg Klysner

Østkredsens U2 sommerlejr

De står altid i baggrunden. Bag alle de gode oplevelser og lærerige orienteringsbaner, som børn og unge i DOF får. Vi kalder dem enten ledere, hjælpere, frivillige, befalingsmænd eller lignende, men fælles er, at de fortjener en stor TAK for deres betydningsfulde arbejde. Vi ved, at det kan være hårdt arbejde, men lover, at det har stor betydning, og DOF ikke ville være det samme uden jer. - Asbjørn Mathiasen, Nordkredsens repræsentant i Børn og Ungeudvalget, om de frivilligere ledere på sommerens ungdomskurser. Foto : Ita K

Sydkredsens U2 sommerlejr

li n g enber g

Juniorsommerlejr 4

Foto: Julius Molsen

Nordkredsens U1 sommerlejr Foto: Anne Mette Schmidt


Lige ved og næsten til VM i Præ-O 6 danskere var på startstregen til sommerens VM i Præ-O. Karoline Saxtorph Schulz, Johanne Biering, Karin Biering, Vibeke Vogelius, Søren Saxtorph og Bjørn Vognbjerg Jørgensen havde alle taget turen til Litauen, hvor verdens bedste udøvere af Præ-O var samlet 10.15. juli. Søren Saxtorph leverede bedste danske resultat. I klassen Præ-O paralympic kom han på en samlet 8. plads. Konkurrencen foregik over to dage og efter førstedagen lå Søren på en flot 3. plads. I anden afdeling blev det kun til en 13. plads, som altså samlet kunne række til en plads som nummer 8.

Karoline Saxtorph Schulz og Vibeke Vogelius ser banen igennem efter stafetten til VM i Præ-O, der endte med en dansk 16. plads.

noter Foto: Knud Vogelius

Næste års VM i Præ-O finder sted i Letland ligesom VM i orienteringsløb.

1400 skoleelever fandt vej på Skolernes Find vej Dag

Skolernes Find vej Dag blev i uge 20 afviklet fem steder rundt om i landet med mere end 1400 deltagere i alt.

kale Jelling Skov. Skolerne var velforberedte og havde øvet sig inden, hvilket resulterede i engagerede elever.

ver og lærere. Fra alle blev der sagt: ’Vi kommer igen til næste år’,” siger Karl Kristian Terkelsen fra OK Gorm.

OK Gorm havde inviteret to af deres samarbejdsskoler til stævne i den lo-

”Vi sidder tilbage med en god oplevelse på grund af de aktive og positive ele-

OK Snab bød 6. klassetrin fra deres samarbejdsskoler på mangepostløb og sprint i Nørreskoven. OK Roskilde havde inviteret bredere ud og havde cirka 450 deltagere fordelt fra 4. til 6. klassetrin. Amager OK afholdte skolemesterskab for 6. klasserne på Frederiksberg i Søndermarken med sejr til 6.a fra Ny Hollænderskolen. For OK Syds vedkommende var der stævne i Hjelm Skov med deltagelse fra deres samarbejdsskoler i Aabenraa. Over 300 elever fandt vej i Søndermarken i København, da Amager OK afholdte skolemesterskab for Frederiksbergs 6. klasser. 5

Foto: Rolf Andersen


Sen

R E D I R K DANMAR M V Å P E VIDER

teKSt Og FOtO

: Kell SønnicH

Sportschef lars lindstrøm havde lovet, at der skulle falde 3 medaljer ved VM i Tartu, Estland. Det kom til at holde stik med 1 guld og 2 sølv – Maja Alm havde aktier i dem alle tre. Maja var storfavorit på sprintdistancen, hvor både hun og resten af danskerne kvalificerede sig til finalen. Før start på sprintfinalen var Maja Alm så nervøs, som hun aldrig har været det før. titlen som forsvarende verdensmester – endda for anden gang – lå tungt på hendes skuldre. ”Jeg har både glædet mig og frygtet den her dag i et år nu. Og jeg vidste, at det ville blive en stor udfordring,” erkendte hun. Så hun vendte det om til at være angribende verdensmester. Hun vidste, at hun havde fysikken til det; alt afhang kun af hende. taktikken var på den baggrund klar: Find et godt vejvalg, der med sikkerhed kunne lade sig gennemføre, og giv den fuld gas på det vejvalg. ikke noget med at tage chancer. Samme taktik gav pote i både Skotland i 2015 og Sverige i 2016. Og hun angreb med højt tempo fra starten, og allerede på de første mellemtider var det med en klar føring. Det holdt hele vejen til mål og guldmedaljen var hjemme. en ud af tre medaljer var i hus. Og det kunne nemt være blevet til to, idet cecilie Friberg Klysner blev nummer 7, mindre end et sekund fra en podieplads og 25 sekunder fra bronze.

6

"det klarer jeg aldrig" Helt så smertefrit gik det ikke dagen efter til sprintstafetten. cecilie Klysner viste på førstetur, at det er en opgave, hun kan klare til fulde, idet hun kom ind sammen med de førende. Men hun var overrasket over bakkerne. Det var Andreas Boesen på andentur også.

ikke desto mindre løb hun på dagens hurtigste tid og satte ikke bare rusland af, men hentede og overhalede også Sabine Hauswirth fra Schweiz. Sølvet – og medalje nummer to - var hjemme. et fantastisk comeback!

rigtig råt i rõuge

"Bakkeløb er ikke lige min største styrke, og vi havde ventet mere løb i byen," erkendte han efter sine ture rundt på det stejle borgområde. "Da jeg vendte kortet [der var kortvend, red.], blev jeg temmelig overrasket. Vi skulle endnu en gang rundt på borgområdet!" Andreas tabte 1:40 – uhørt meget at skulle hente på en sprint.

terrænet for langdistancen i rõuge var præget af moser, usigtbar skov, undervegetation og – i åbne områder – meget højt græs. Det diffuse terræn med lav sigtbarhed gjorde også orienteringen udfordrende. Så hvad var meningen med, at Maja Alm – mest kendt for at løbe superstærkt i sprint-terræn – stillede op på den distance?

"Det klarer jeg aldrig," tænkte tue da også, da han først blev sendt ud med otte hold foran sig. Det var en ny opgave for ham. Han plejer at løbe andentur og komme ud i eller tæt på frontgruppen. tue slog autopiloten til og løb sit helt eget løb – fejlfrit! imens bommede førergruppen, så pludselig var Danmark inde i medaljekampen igen. i karantæneområdet havde Maja ellers troet, at holdet var håbløst bagud, men hun kunne gå ud som nummer 4 sammen med rusland.

"Vurderingen var, at Maja ville kunne bruge sin enorme løbskapacitet bedst muligt på langdistancen," forklarer landstræner torbjørn gasbjerg. "Men det er relativ begrænset, hvor stor forskel der reelt har været på hendes træning i år i forhold til tidligere. Hendes primære distance har været sprint, men hun har dog i år løbet lidt flere langdistancer – også på vores træningslejre. Og så var Maja motiveret for at prøve sine evner på den distance."

"Over en hel bane vidste jeg, at jeg var stærkest, men det var en mental kamp hele vejen rundt. Vi så hinanden hele tiden på grund af forskellige gaflinger," fortæller hun.

planen var, at hun skulle udnytte sin løbsstyrke, hvor det kunne lade sig gøre og gå efter vejvalg gennem så letløbet terræn som muligt – også selv om det var et udenomsvej-

-

valg. Det lykkedes. efter lidt "hakken" i starten lå hun fra halvvejs på banen som nummer to hele vejen til mål – kun overgået af fænomenale tove Alexandersson. Den tredje medalje på tre konkurrencedage var i hus. Mission accomplished! "Jeg har drømt om at tage den her medalje, for jeg har aldrig taget medalje på en individuel skovdistance før. Så jeg er simpelthen så stolt over, at jeg lykkedes med at vinde den her sølvmedalje," fortalte Maja bagefter.

Slut med medaljer Det var så også den sidste medalje, der faldt i danske hænder ved VM 2017. Mellemdistancen og stafetten blev afviklet i Vitipalu - et lille og uhyggeligt svært skovområde kendetegnet ved småkuperet "negativt terræn" krydret med uigennemskuelig vegetation. "Man kunne være helt sikker på, hvor man var, og så 10 meter senere ikke ane noget som helst," som Miri thrane ødum beskrev det. Det var et terræn, der passede franske thierry gueorgiou glimrende, og han sluttede sin VM-karriere med sin ottende guldmedalje på mellemdistancen. De danske løbere var som forventet længere nede på resultattavlen med thor nørskov på en 16. plads som den bedste. lidt større forventninger var der til stafetten – især hos damerne med Maja Alm på sidste tur. Hvis det gik godt for Miri thrane ødum og cecilie Klysner på de første to ture, så var der håb om medalje. Men Miri lavede nogle bom på første


E G L Ø B E J L A D ME

Andreas boesen (til venstre) snuppede sin første VM-medalje som en del af det sølvvindende sprintstafethold. Thierry Gueorgiou stoppede på toppen med VM-guld på mellemdistance og sølv på stafet. Det var VM-medalje nummer 22 og 23.

Miri Thrane Ødum, Caroline Gjøtterup og amanda Falck Weber fik alle tre VM-debut i Estland.

”Jeg kunne overhovedet ikke have gjort det bedre. Mit løb var kontrolleret fra start, og jeg tog mig tiden til at stoppe, når jeg blev nervøs,” sagde Thor Nørskov efter en fornem 16. plads på mellemdistancen.

runde, og efter arenapassagen bommede hun post 10 spektakulært og skiftede som nr. 20 knap 13 minutter efter. Så selv om cecilie kun tabte godt 2 minutter yderligere, men hentede 7 placeringer, så var 11 minutter til bronzen for langt for Maja at hente. Hun åd dog et par placeringer mere, og det endte med en 10. plads. Dermed blev det herrerne, der for en gangs skyld løb

med den bedste placering. Søren Bobach var på første tur hele tiden en del af førergruppen. på andenturen tabte thor nørskov 7 minutter, specielt på et bom allerede på første post – i samme område, som Miri bommede. tue løb til gengæld en flot sidstetur, hvor han kun tabte et halvt minut i forhold til vinderne fra norge, og hentede 3 placeringer til en 9. plads – samme placering som sidste år. 7


VEjVAlg

En FØlElSESmÆSSiG

rutSJEBanEtur TEKST: TuE lASSEN

"Kom nu, Andreas! Kom nu, Andreas!" Sådan var tankerne hos Tue Lassen, mens han stod i skiftezonen ved VM-sprintstafetten i Viljandi, Estland. Men Andreas Boesen kom ikke. Han havde både de lange gaflinger og lavede en fejl til sidst. Så Tue blev først sendt afsted på sin 3. tur 100 sekunder efter de førende. Her beretter Tue om sit løb.

snyde. Resten af banen søgte jeg så vidt muligt rundt og på stier, når jeg kunne.

2-3: Det var ikke et alternativ at løbe rundt, så det var bare at kaste sig ned i de to dybe slugter langs den gamle borgmur og

undgå at tage unødig stigning og løbe for meget i det høje græs/brændenælder. Så jeg løb op til venstre med det samme og fladt på vej ind i posten. Det var et klogt valg, og nu havde jeg pludselig øjenkontakt med Rusland og Norge, som var

Jeg var nærmest hele følelsesregisteret igennem, fra stor optimisme over at vi var med i teten, til fighterindstilling om at jeg skulle ud og jage førergruppen, til at nu handlede det om at prøve at nå medaljerne, til opgivenhed over at afstanden nu var alt for stor, til frustration og vrede over hvilken håbløs situation, jeg var i. Ikke ligefrem en ønskelig mental indstilling at løbe ud med.

8

8-9: Løberne foran mig (Norge, Rusland, Ungarn) løb både højre og venstre, men jeg besluttede at løbe/kravle lige på op med det samme, hvilket var det rigtige vejvalg til min gafling. Mistede dog lidt tid, da jeg løb lige på stregen, men ikke havde set, at jeg skulle lidt venstre på toppen for at undgå en dyb slugt.

2. rundE 11-1: Var gået forbi Norge og Ungarn og kunne se Rusland lidt længere foran. Jeg håbede, at jeg ville få besked om, at jeg havde hentet ind på teten, men kunne i stedet høre, at jeg havde tabt få sekunder. Fortsat frustreret over mit udgangspunkt, og at jeg skulle gøre hele arbejdet selv, mens holdene i front kunne udnytte hinanden. Løb rundt i slugten i stedet for over bakken i starten, i modsætning til hvad jeg gjorde til post 1.

Bagefter var jeg overrasket over, hvor meget den gode orientering fortsat sad på rygraden, selvom jeg undervejs på løbet tænkte på alt muligt andet end at finde posterne. Noget kan de mange års erfaring og rutine da bruges til.

Start-1: Jeg løb lige på op over første bakke, men fortrød hurtigt, da jeg skulle ned igen, for skrænterne var en del højere, stejlere og bevoksede, end jeg havde forestillet mig. Gamle turistbilleder på nettet kan

det virkede en smule kortere, og da gruppen foran mig gjorde det samme. Det gav en lille smule optimisme, at jeg kunne se, at jeg hele tiden kom lidt tættere på dem.

op igen. Faldt forover i bunden af den anden slugt, da jeg havde for meget fart på.

startet ud 30-35 sek. foran mig, men som tog højrevejvalget (1520 sek. langsommere).

3-4: Var lidt i tvivl og var ved at løbe højre, da det så lidt kortere ud. Huskede dog mig selv på at

6-7: Udelukkede hurtigt venstrevejvalget pga. stigning og løb i det gule. Tog lige på, da

2-4: Alle tredjetursløberne havde stået og set de to poster på storskærmen, og jeg havde set, hvilken post jeg skulle have - da jeg kunne se, at Andreas havde den anden. Jeg havde også besluttet mig for, hvilket vejvalg jeg skulle vælge: Lige på, ned ad skrænten i starten og


1:4.000 2,5 meter ækv.

Tue Lassen 1. runde

derefter let højre på stier for at undgå mest stigning. Måtte råbe af en Hongkong-kineser, som var på vej ned ad skrænten på andentur, inden jeg kastede mig ned ad skrænten. I skoven var der stier over det hele og sigten var dårlig, så jeg måtte virkelig holde styr på alle stierne, kurverne og kompasset. Det føltes mere som mellemdistance-orientering, og det gik ikke specielt hurtigt. Havde fornemmelsen af, at der var mange løbere rundt omkring mig i skovområdet, men jeg troede, at det var andenturs-løbere. Jeg fokuserede på min egen orientering, og det lykkedes godt. Da jeg klippede post 4 på 2. runde, så jeg pludselig Schweiz, Storbritannien, Østrig og Rusland

komme ind fra siden, og det var først her, at det gik op for mig, at medaljerne faktisk måske stadig var inden for rækkevidde.

4-5: På et splitsekund var der lidt optimisme igen. Rusland var forrest i gruppen, men stoppede op og ventede, så jeg tog beslutningen at løbe over den store bro for at undgå så meget stigning som muligt. Russeren var den eneste, der fulgte med, og jeg blev usikker på vejvalget, da jeg kunne se de andre løbe under broen, da vi løb over den. Men da vi kom til posten havde vi udbygget forspringet lidt, selvom kræfterne var ved at slippe op. Rusland var løbet forbi og havde trukket lidt fra.

Tue Lassen 2. runde 5-6: To vejvalg. Russeren løb rundt til højre for at spare stigning, men jeg vurderede, at det ville være hurtigere lige på, og at jeg ville kunne bruge de sidste kræfter i bakken. Vandt nogle sekunder, lukkede hullet igen, og kunne løbe i mål til, hvad der viste sig at være som nr. 4, 1:46 efter Sverige, men med bronzen blot 1 sek. foran. Efter målgang havde jeg - på trods af mit gode løb - stadig følelsen af irritation og frustration uden på tøjet. Det var først undervejs på sidsteturen, hvor Maja kunne løbe fra de andre og sikre os sølvmedaljerne, at

jeg kunne få glæden frem. Jeg tror ikke, at jeg har været så glad og lettet på en VM-sprintstafet før, selvom det "kun" var til sølv denne gang. Samtidig er det også den VM-sprintstafetpræstation, jeg er mest stolt over, da det så meget sort ud, da jeg gik ud på min tur. De andre år har jeg løbet alene i front eller i teten, og har "bare" skullet undgå at lave fejl og føre stafetten sikkert videre. Jeg er stolt over, at jeg kunne løbe så godt under de omstændigheder, og at jeg var i stand til at løbe os tilbage i medaljekampen. 9


En angribende verdensmesters travle sommer TEKST OG FOTO: Kell Sønnichsen

D

et er tidligt torsdag aften, og der er gået næsten 4 uger siden den sidste VM-konkurrence i Estland. Maja Alm er næsten ikke til at kende i "civilt" tøj, da hun tager imod Orienterings udsendte på Institut for Idræt i Aarhus, hvor hun efter en svømmetur lige har haft et møde med sportschef Lars Lindstrøm. Sidst hun var hjemme, var før VM. Det har været en travl sommer. Først var der VM i Estland. Så to atletikløb i Irland og Belgien. Derefter World Games i Polen. Men nu skal der slappes af. Du har haft travlt for at opnå 5 medaljer på nogle få uger. Har sommeren levet op til dine forventninger? I den grad! Det er stadig lidt uvirkeligt. VM har været fokuspunktet i et helt år, og så er det lykkedes på næsten alle distancer. Det er over forventning. Det har også været et underligt år, fordi der har været så meget andet end VM. Jeg skulle teste mig selv af på baneløb lige efter VM og derefter var der The

10

World Games (TWG). Begge dele har fyldt en del, men ikke så meget som VM. Hvad anser du som det vigtigste? Det er VM. Det har mest opmærksomhed fra Team Danmark – og så lå det først, så det helt naturligt fik mere fokus. Men jeg oplever, at TWG har fået mere fokus i medierne og mere prestige end tidligere. I "Liga" på P3, hvor jeg var med i tirsdags, var det TWG, der var mest snak om. De anså det som det største. Jeg kunne også mærke, at set-uppet i Polen var meget mere professionelt, end vi er vant til. Vi kunne mærke publikum, og at vi var med til noget stort! Dertil kom, at Søren Bobach havde TWG som sit primære mål i år. På grund af skader i foråret var de par uger ekstra tid mellem VM og TWG med til at bestemme fokus. Så han tog forberedelserne til det meget seriøst, og det smittede.

Der var mange forventninger til dig på sprinten både ved VM og TWG. Hvordan tacklede du det? Allerede ved VM sidste år var jeg jo forsvarende verdensmester. Og jeg kunne mærke, at det var et pres. Med den titel har man jo alt at tabe. Vi havde Team Danmarks sportspsykolog Kristoffer

Majas sommer • VM sprint: Guld • VM sprintstafet: Sølv • VM langdistance: Sølv • World Games sprint: Guld • World Games sprintstafet: Guld Dertil løb hun ved et atletikstævne i Belgien sjettehurtigste tid nogensinde (15:40) for en dansk kvinde på 5000 m og ved et stævne i Irland årets bedste på 3000 m (9:05). Begge var desuden personlige rekorder.


Henriksen med til estland, og han pointerede, at på startstregen er alle jo lige. Det er hverken en fordel eller en ulempe, at have vundet året før. Så var det, vi fandt på udtrykket angribende verdensmester for ikke at blive låst fast i en forsvarsposition. Jeg skulle jo ud og angribe for at vinde. Selv om jeg er i god fysisk form, så er det stadig et meget stort pres at skulle levere på dagen. Men det kan folk ikke se. Da jeg først begyndte at være med i topstriden, forsøgte jeg at analysere mine løb intensivt efterfølgende for at finde de perfekte vejvalg. Det gjorde faktisk, at jeg lavede flere fejl. nu betyder min løbsstyrke, at jeg ikke behøver at finde sekunderne, men kan "nøjes" med et teknisk mindre perfekt løb. Det gør, at jeg kan levere mere stabile løb og være med i topstriden, blot jeg ikke laver fejl. Hvilken en af medaljerne er du gladest for? Det er svært at sige. De kommer alle fra situationer, hvor det har været rigtigt svært, og det har været utroligt, hvad vi har lavet. De 3 guld i streg på sprinten er stort. Men det er også stort at gøre det med et hold, og damestafetten i Skotland i 2015 var jo helt suveræn – ligesom sprintstafetten i Sverige sidste år. langdistancen i år var jeg også meget glad for.

Hjemme i de danske stuer var der god mulighed for at følge Maja både under og efter løbene til VM.

Sølvet på langdistancen blev fejret med champagne.

Aj, nu har jeg jo næsten nævnt dem alle sammen! De har faktisk alle en speciel værdi – og nok især dem, der er opnået sammen med et hold. Nu nævnte du selv langdistancen ved VM i år. Det blev til en flot sølvmedalje, men det er jo ikke en distance, man ser dig så meget på. Senest var ved VM i 2010! Hvorfor løb du den i år? Det var faktisk noget, jeg snakkede med landstræner torbjørn gasbjerg om allerede efter VM i Sverige sidste år. Der blev det – igen, igen – til en top-6-placering på mellemdistancen. Men der har altid været en eller anden lille fejl, der gjorde, at jeg ikke nåede helt i top. Vi blev enige om, at jeg skulle forsøge på langdistance, hvor jeg kunne udnytte min fysiske styrke, og hvor småfejl ikke havde helt samme betydning. Så jeg havde langdistancen i fokus på min træning i skov gennem et helt år. typisk har jeg været for langsom i starten på den distance, så det skulle der arbejdes med. Her kom torbjørn med et godt råd: læg ud som om det er mellemdistance og tag så løbet et stræk ad gangen – uden at forsøge at overskue hele banen.

Får vi så mere langdistance at se fra dig? Ja, det tror jeg. Men mellemdistance er også sjovt. Nu sprang du jo mellemdistancen ved TWG over på grund af problemer med læggene efter dine baneløb. Kan du kombinere baneløb og orienteringsløb? Ja, det tror jeg nok. når man starter med at løbe med pigsko, så giver det ømme lægge. Det overstår de "rene" baneløbere tidligt på sæsonen, men der skulle jeg jo træne o-løb. Så jeg måtte tage de problemer efter VM. Men jeg tror, at det kan minimeres, hvis jeg får behandling lige efter løbet.

Hvad er fremtidsplanerne så? Målsætning for næste år? Det er jeg ikke begyndt at tænke på endnu. Jeg skal have en snak med lars om en måneds tid, men mon ikke det bliver noget med medaljer igen næste år? Jeg ved heller ikke, hvor meget baneløb, det bliver til, men jeg var overrasket over både mit resultat, og hvor sjovt det var på de to testløb. Ved de danske løb, jeg har deltaget i, har jeg ofte dagen før været lidt træt af, at jeg har tilmeldt mig, og ikke rigtig gidet, men denne gang var det noget andet. Der er meget taktik i at løbe i så stort et felt. nu får vi se. 11


VEjVAlg

rÅ lanGdiStanCE i rÕuGE TEKST: KEll SøNNicHSEN

Maja Alm løb sig til en sikker sølvmedalje på VM-langdistancen – en distance, hun ikke har løbet til VM siden 2010. Læs en analyse af løbet, hvor Maja tabte afgørende tid i starten til den svenske vinder Tove Alexandersson. Efter VM sidste år i Sverige snakkede Maja med landstræner Torbjørn Gasbjerg om at løbe langdistancen, hvor hun kunne udnytte sin løbsstyrke. Den generelle plan var at tage vejvalg, der kunne gennemføres. Hun vidste, at farten var god, og at der ville komme småfejl. Nedenfor er en analyse af de afgørende stræk – delvist med hjælp fra WorldofO.com. Start1 Allerede straks efter startpunktet mister Maja tid ved ikke at gå skarpt til højre ud til grusvejen. Midt på strækket er hun derfor over et minut efter Tove Alexandersson. Der er 8, der er hurtigere end Maja på strækket, hvoraf de 6 hurtigste alle tager højrevejvalget ud fra startpunktet. Ingen anden i top-10 laver et "dobbelt S" som Maja. Til gengæld er det sidste kraftige højresving på stierne ind mod posten klart hurtigst. Maja henter her igen 20 sekunder af det tabte. I alt bliver det dog alligevel til et tab på 1:19 til Tove, der er strækvinder. "Jeg kunne ikke beslutte mig for højre eller venstre. Beslutter til sidst højre, men kommer ikke langt nok over – jeg løb bare i stedet for at stoppe op og læse kort. Dumt. Da jeg kommer ud til grusvejen ville jeg egentlig fortsætte lige på. Jeg kigger på det gule, men ingen havde været der, så jeg tog til højre på grusvejen i stedet. Det gjaldt om at holde sig ude af de største problemer." 12

45 Et meget skævt udløb fra post 4 og også lidt tøven undervejs på vejen. "Det var min plan at gå venstre rundt, men ikke så meget til venstre. Men man kunne slet ikke løbe omkring højspændingsledningen. Jeg henter Natalie Gemperle, Rusland, ved højspændingen og løber fra hende på vejen bagefter. Ved den passable indhegning ville jeg løbe på tværs ind over. Problemet var bare, at da jeg kommer over grøften og det høje græs hen til hegnet, så er det et trådnet over min hovedhøjde. Ud igen – og et tidstab på måske 20 sekunder." Det blev alligevel til tredjehurtigste stræktid med blot 7 sekunder op til Anne Margrethe Hausken Nordberg, der tager samme vejvalg som Tove. Det er på denne post, at Maja kommer op på andenpladsen efter det dårlige vejvalg til post 1. 78 Ingen er fejlfrie, heller ikke Maja og Tove. Anastasya Rudnaya, Rusland, gennemfører et svagt venstrevejvalg bedre end Tove Alexandersson, og Majas vejvalg viser sig også at være langsommere. De mister henholdsvis 37 og 27 sekunder til russeren. "Dette var det første rigtig svære stræk, hvor man kunne miste meget tid. Jeg tog ingen risiko og valgte højrevejvalget. Egentlig ville jeg også nord om søen, men ingen havde været der, og der var

meget højt græs/brændenælder. Jeg satsede på, at stien fortsatte som spor ned gennem slugten, men det gjorde

den ikke – masser af væltede træer i stedet." 13-14 Selv på et så kort stræk kan der tabes en del tid. Emily Kemp, Canada, er over 30 sekunder hurtigere end både Tove og Maja på dette stræk med et vejvalg lige på. "Jeg kommer ned i en tung mose med en masse lort i bunden. Henter desuden Maja Rantanen, Finland, der trækker mig lidt med til venstre. Selv om hun er en stærk tekniker, så stoler jeg på mig selv og får rettet op i tide." 15-16 Endnu et væsentligt tidstab – 43 sekunder - for Maja i forhold til Tove på dette stræk. "Det var et mærkeligt stræk. Jeg havde planlagt det samme som Tove, men tror jeg er længere

fremme og mister kontakt med kortet. Så jeg løber på retningen mod markerne – lidt ubehageligt at løbe på et fladt område


Maja Alm Tove Alexanderson (hvor forskelligt fra Maja)

uden at vide, hvor man er. Det bliver lidt skævt, og jeg mister nok også noget bare på tvivlen. Til gengæld henter jeg Helena Jansson på stien ind mod posten. Det er løber nummer fire, jeg henter. Nu får jeg fornemmelsen af, at det kan blive godt og mærker, at jeg bliver spændt. Tager mentalt en dyb indånding og tager mig sammen. Jeg er ikke i mål endnu."

18-mÅl Selv på de sidste poster af nærmest sprint-karakter skulle man passe på. Maja løber skarpt til venstre ved slutningen af den afmærkede rute fra post 17, mens Tove løber ned i kløften, hvilket koster 39 sekunder i forhold til Maja. På trods af samme vejvalg til post 20, så løber Maja på dette stræk 17 sekunder fra Tove her – og 17 sekunder mere i opløbet. I alt henter Maja 1:13 på den sidste sløjfe. "Ved passagen får jeg at vide, at jeg ligger godt. Gav alt, hvad jeg havde." 13


Hvordan bor landsholdet til VM? Tekst: Kell Sønnichsen Foto: Jeppe Ruud

Mens det norske landshold boede på hotel inde midt i Tartu og kun havde 50 meter til karantænezonen ved VM-sprint-finalen, så havde det danske landshold valgt at bo langt ude i skoven – faktisk så langt ude, at der var 13 km grusvej til nærmeste butik. Hvordan det kan være, forklarer landstræner Torbjørn Gasbjerg: Vores evalueringer af de seneste års VM'er og træningslejre har vist, at rammerne omkring os, når vi er afsted, er meget centrale for løbernes trivsel og dermed indirekte på træningseffekt og præstation. Stedet var faktisk meget nøje udvalgt og blev valgt allerede sidste vinter, hvor Lars Lindstrøm tog en tur til Estland. Vi har boet her 3 gange - 1 uge i april, 2 uger i juni og de 10 dage omkring VM i juli. Vi

Der var langt til forstyrrende elementer, det sted det danske landshold boede under 14 og op til VM i Estland.

har altså tilbragt mere end en måned på stedet. Allerede nu har vi mere eller mindre valgt stedet i Letland, hvor vi skal bo til VM og på træningslejre i 2018. Følgende parametre er centrale for udvælgelsen: • Placering: Mindst mulig transporttid til træninger og konkurrencer. Gerne et sted med rolige omgivelser uden forstyrrende larm og attraktioner. På den måde har løberne bedst mulighed for at slappe af, når de ikke træner eller konkurrerer. • Køkken: Stort køkken, så vi har mulighed for at lave god mad. • Soverum: Tilpas mange soverum, så

løberne kan bo sammen 2 og 2. Det er vigtigt, at løberne har mulighed for at kunne være sig selv engang imellem. • Opholdsrum: Gode store opholdsrum, hvor løbere og ledere kan være sociale sammen. Generelt god plads. Så man ikke føler det "klaustrofobisk" i en intens konkurrence- eller træningsuge. • Internet: God internetadgang, så løbere og ledere kan kommunikere med omverdenen. • Stemning: Hyggelig stemning og behagelige omgivelser. Det må gerne være så "hjemligt som muligt"! Det skal være et rart sted at være.


Vejvalg

Tanker fra en

Wild Westdebutant Klokken 2 om natten stod Mads Kruse Juhl på startstregen til sit andet natløb. Foran ham ventede 25,7 kilometer på kort fra 1964 i Svinkløv Klitplantage og Kollerup Plantage. Tekst: Mads Kruse Juhl

er stadigvæk en grønskolling, når det gælder natorientering. Da jeg meldte mig til Wild West, havde jeg stadig til gode at orientere med pandelampe. Men hey, hvad kunne gå galt?

Som opvarmning/natdebut deltog jeg i sidste afdeling af natuglen, hvor jeg kom rundt uden problemer. Og så var jeg ellers klar til at stå på stranden med Wild West-kortet under foden. Inden starten gik klokken 02:00:54 havde jeg fået hevet et par tips ud af et par mere

rutinerede løbere, som havde været med før og fået indprintet “Orienter selvstændigt - men aldrig alene.”

Start - post 1: Starten gik, hvor jeg kiggede lidt mere på, hvad de hurtige løbere gjorde i forhold til selv at være med på kortet. Det var ren lemminge-effekt, hvor stort set alle løb samme vej ind i det tætte fyrrekrat. Det føltes som rent kaos, og jeg anede ikke, hvor jeg var på kortet. Vi kom ud af det tætte krat, og jeg fandt den top, hvor posten stod - endelig!

1 - 4: Væk fra post 1 var det et åbent område, hvor jeg kunne tage retning på kompasset og følge de løbere, der var foran. Post 2 og 3 var uden de store problemer, selvom det blev meget tæt efter post 2. Jeg ligger i en lille gruppe af løbere væk fra post 3, men vi bliver

hurtigt spredt i den tætte skov. Jeg holder god retning mod post 4 og finder den uden besvær, men bliver alligevel flere gange i tvivl undervejs, måske fordi jeg pludselig er helt alene. Ikke det, der var planen så tidligt i løbet.

Mads Kruse Juhl

Før løbet: Jeg var og

15


Wild West 2017 21 maj

Vejvalg Mads Kruse Juhl Vestjysk OK

1:20.000

Ækvidistance 2,5 meter Misvisning 0° Kortmateriale: Målt 1881-83, rettet 1964

4 - 5: Jeg følger en sti væk fra post 4, som jeg tror er den på kortet. Det var det ikke. Jeg ender i stedet for på hovedvejen og løber derfra med de store stier og tager en retning derfra øst for posten. Her går det galt, og jeg føler mig hurtigt fuldstændig alene i mørket. Jeg farer rundt uden hoved og hale og prøver alt muligt, indtil der kommer en anden løber, som jeg kroger. Vi ender på hovedvejen, og jeg læser mig ind derfra, og ved posten er der pludseligt et lysshow uden lige. Øv, for jeg vidste, jeg havde tabt meget tid på finorienteringen!

5 - 8: Efter fejlen på post 5 taber jeg dog ikke hovedet. Jeg kommer fint på de næste to poster. Det var ikke givet, for der var pludselig mange løbere, der løb i næsten lige så mange retninger. Mod post 8 følger jeg de store 16

stier og ser skrænten syd for posten og tænker, bare jeg skal i bunden af den og så finde vandhullet/søen. Det var jeg ikke ene om. Men da vi ender ved vejen, går det op for mig, at jeg kun skulle halvvejs ned til et plateau. Så jeg måtte trave den lange vej tilbage op til posten.

11: Jeg fulgte slugten væk fra post 10, og kommer fint op til vejen. Her bliver jeg meget i tvivl om, hvor jeg er, selvom det er begyndt at lysne, og jeg ikke kun kunne se det pandelampen ramte. Måske fordi skoven er markant anderledes på den anden side af grusvejen, i forhold til det jeg kom fra. Pludselig fik jeg samme ensomme fornemmelse som mod post 5. Heldigvis kom der igen andre løbere, så jeg kunne spore mig ind på kortet igen, og jeg finder posten lige foran dem.


VEjVAlg jeg har ramt den rigtige høj. I mit hoved var det i hvert fald den mest sydøstlige. Men der var ingen post. Så jeg ved ikke, om jeg skal løbe til øst eller vest. Jeg begynder bare at løbe fra høj til høj. For der var rigtigt mange, synes jeg. Til sidst lykkes det også at finde posten, og jeg maser mig videre til post 33 gennem tæt fyrreskov med meget fældet.

11 - 16: Som minutterne går, bliver der mindre og mindre brug for pandelampen. Det går derfor også slag i slag ud over heden, indtil jeg rammer forplejningsposten, hvor jeg kan få tanket ny energi og væske i rygsækken. Jeg efterlader også pandelampen.

17: Jeg glemmer hovedet, da jeg løber mod næste post. Jeg fortsætter i klitterne, hvor der også pludselig er sommerhuse, og jeg mister orienteringen fuldstændig. Jeg kommer til sidst ud til det flade blå område og får efter møje og besvær læst mig ind. Samtidig kommer der en lille gruppe op til mig, og vi finder posten samtidig. 18 - 25: Jeg finder igen ind i en god rytme, hvor jeg løber i cirka samme tempo som en af de andre fra gruppen, og vi følges mere eller mindre ad. Vi tager dog tit forskellige vejvalg, men ender alligevel sammen ved posterne. Jeg får skabt et lille hul væk fra post 23, men

ved post 25 er det mere åbent, end det fremgår af kortet, og jeg bøvler lidt rundt på forskellige høje, inden vi igen ender ved posten samtidig.

25 - 30: Der var tæt på at være udsolgt i benene hen over hedestykkerne. Heldigvis var det en utrolig flot morgen, så jeg kunne bruge tiden på at nyde heden dækket i dis, mens solen stod op. Jeg fik igen skabt et lille hul, så jeg løb helt alene og nød det virkelig. I skoven var det tilbage til de sikre vejvalg efter ren kompasretning på de åbne stykker.

31: På papiret et simpelt stræk. Men nej! Der var mange flere grøfter end de tre på kortet, og jeg løber frustreret rundt - frem og tilbage fra stien, men finder ingen post, og min følgesvend kommer op til mig igen, og vi finder posten. 32 - 33: Jeg kommer fint over til området med de mange høje og tror først,

34: Efter post 33 er jeg mentalt allerede i mål. Derfor mister jeg totalt overblikket, da jeg tror, jeg bare kan tage post 34 på kompasretning. Så jeg stormer rundt og bliver mere og mere frustreret. Jeg er sikker på, at en hel masse løbere har overhalet mig, for jeg bruger rigtigt lang tid, inden jeg endelig finder posten, efter at have forsøgt indløb fra flere udgangspunkter.

resultat Wild West 2017

1. henrik Markvardsen, tisvilde Hegn OK 3.59.28 2. jonas Munthe, OK pan 4.00.36 3. eskil Schøning, OK West 4.05.17 8. Mads kruse juhl, Vestjysk Orienteringsklub 5.12.26

MÅL: Til min store overraskelse har det sidste store bom ikke kostet nogen placeringer. Jeg løber i mål som nummer 8 efter en fantastisk oplevelse. Lyskeglekaosset på stranden, da starten gik. Alenetiden i mørket og solopgangen ud over hede og klitterne tidligt på morgenen. Og en plads i top 10 var over al forventning i betragtning af den mildest talt sparsomme tid, jeg havde orienteret om natten. Det viser sig jo, at det går vildt godt, når jeg spænder en lampe i panden og får et kort i hånden - så nu pønser jeg på, hvad næste natudfordring skal være inden jeg helt sikkert vender tilbage til de gamle kort og den vilde vestkyst.

henrik Markvardsen (til højre) tog sejren på Wild West 2017 efter en spændende afslutning med en gruppe på seks mand samlet fire poster før mål. det var henriks anden Wild West sejr. jonas Munthe (til venstre) blev to’er 1:08 efter.

FOTO: KEll SøNNicHSEN

17


#danSkOrientering på instagram deler O-Danmark sine orienteringsoplevelser. Her er et udpluk af dem.

18

danskorientering Søren Thrane Ødum vandt en flot sølvmedalje på H16sprinten ved eYOC i Slovakiet. Tillykke! DkDkDk #danskorientering #orientering #orienteering #eyoc2017

jepperuud JWOC precamp done! now we wait #danskorientering @dofjuniors #jwoc2017

amandafalckweber To ugers træningslejr afsluttes med sightseeing i Tallin og besøg på selveste Café Dannebrog! #javifandtflaget #detlåjobarepåjorden #kaffetid #danskorientering

carolineryge endnu en DM-weekend er slut med tilfredshed! Det går den helt rigtige vej, og en efter en lykkes tingene #stayfocused #workharder #danskorientering #lysforendenaftunnelen #hergårdetfremad #dowhatyoulove

macillabeverly#jukola2017 is over and I'm quite satisfied! except from one control I had a clean race, something I hadn't dared dreaming about as I have not been running much orienteering on my own for the last year! running 8 k in the men's relay was so much fun and my body was not the limiting factor! My amazing teammates took us in to a new club record for the second team as we finished 125th! #aaoatlet #runninginthemensrelay #greatknees #teamvj #vikørerjerover #okpanaarhus #orientering #orienteering #danskorientering #løberen @loberen @vjsportshoes @ jukolanviesti

dofjuniors erlingt Det var (næsten!) helt tilfældigt, da vi skulle finde på en sportsgren til #egontr i dag. #risingstar #danskorientering


NYHED! “Hos Trimtex får du kvalitet! Tøjet holder i lang tid - også selvom man flittigt bruger det i de danske skove. Tøjet er lavet af et behageligt materiale og en dejlig pasform.” Maja Alm, verdensmester orientering

TRAIL SHIRT Slidstærk trøje – til orienteringsløb • God åndbarhed • Tåler hård belastning • Smal pasform Findes både med korte og lange ærmer i dame- og herremodel.

TRAIL TIGHTS Slidstærke tights som tåler hård belastning • Baglomme med lynlås • Lommer til gels/energi • Udviklet i kulfibermateriale for øget slidstyrke Findes i ¾ og lang i dame- og herremodel.

Hurtig levering | Gode priser | Suveræn kvalitet trimtex.dk | info@trimtex.dk | +45 22 84 78 70

Dannet af råskab

19


Frederiksbergs 6. klasser var sidste forår til skolemesterskab i orienteringsløb i det københavnske parkområde Søndermarken. 18 klasser stillede til start.

Amager med sko Med flere års erfaring er Amager OK en af de danske klubber, der er længst fremme med at få udbredt orienteringsløb til skoleelever. Nye medlemmer lader vente på sig, men en sidegevinst er over 20 nye træningskort. Erik Nielsen fra Amager OK fortæller om at plante et frø, der forhåbentlig giver blomst i fremtiden. Hvordan begyndte Amager OK at interessere sig for skoler? Det hele startede egentlig ved en tilfældighed for et par år siden. Frederiksberg Ungdomsskole og Dragør Ungdomsskole havde en fælles idé om at tilbyde bevægelsesaktiviteter som en integreret del af undervisningen i almindelige fag ved brug af kort over skolerne med faste poster. De spurgte os, om vi ville hjælpe dem med korttegningen. Det ville vi gerne. Formålet var altså ikke at udvikle hjælpemidler til brug i idrætsundervisningen, men at gøre de bevægelsesaktiviteter, som den nyiværksatte skolereform krævede, mere inspirerende end blot at hoppe rundt i skolegården. Ingen af de to skoler havde planer om at starte egentlige skole-orienteringsaktiviteter. Den idé solgte vi dem senere!

Fire erfaringer 1.

Det er vigtigt at tilbyde lærere produkter, som kan bruges med minimal forberedelse. Det har vist sig at være svært at få lærerne til at bruge tid på at downloade kort og opgaver fra en hjemmeside. 2. DOF’s undervisningsmateriale med lærervejledning, elevopgaver, moduler og opgaver er et meget fint redskab til et struktureret undervisningsforløb. 3. Det vil fremme brugen af skolenærkort til skoleidrætsformål, hvis man kan få lov at opsætte faste poster, gerne i form af skole-o-brikker på eksisterende genstande. 4. Det kan være svært at få lærere frigjort til orienteringsidrætskurser. Det kan muligvis afhjælpes ved at indgå en aftale med en kommunes 20 skoleforvaltning i modsætning til en enkelt skole.

Frederiksberg kom først i gang. I januar 2015 indgik vi en aftale med Ungdomsskolen om at tegne alle kommunens 12 skolegårde. Til en favørpris, fandt vi senere ud af. Vi så det også som en investering, så fint nok! Frederiksberg betalte selv for grundmateriale over hele kommunen til brug for korttegningen. Senere købte de også en kommunelicens til Condes og investerede i et helt sæt orienteringsudstyr, skærme, stænger, SI-enheder og et klassesæt brikker.


T E K S T: E R i K N i E l S E N , A M Ag E R O K F OTO : R O l F A N d E R S E N

Ok har SucceS leOrientering i slutningen af 2015 startede vi op med skolerne i Dragør efter samme koncept som på Frederiksberg. til en lidt højere pris, der bedre modsvarede arbejdet. Her havde vi grundmaterialerne klar i forvejen fra vores egne korttegningsaktiviteter, så den udgift slap de til gengæld for.

Hvordan greb vi skoleprojektet an før æraen med Find vej i Skolen? Vi startede op med Frederiksberg, nogle måneder før DOF indgik aftalen med nordeafonden om skoleorienteringsprojektet, før Anders Bachhausen startede som skole-o indpisker/inspirator, og før Kortudvalget havde besluttet en skolegårdsnorm. Vi var derfor nødt til selv at definere vores koncept. Vi besluttede, at kortene, både skolegårds- og skolenærkort, skulle kunne være på et A4-ark. Det var og er et ufravigeligt princip, hvorfor vi har skolegårdskort i målestok fra 1:500 op til 1:1.500, og skolenærkort fra 1:2.000 op til 1:5.000. Vi besluttede desuden at udvide symbolsættet med nye symboler til de mange forskellige genstande, man finder i en moderne dansk skolegård, for eksempel legeredskaber, faste bænke, faste affaldsstativer, boldspilmål, basketballkurve, blomsterbede og cykelstativer. Sideløbende med korttegningen hjalp vi med udviklingen af en hjemmeside til hver af kommunerne, der indeholder lærervejledninger, elevopgaver og kort, der passer til opgaverne. Vi lavede også kortfattede manualer til lærerne, så de kan udvikle egne opgaver og lave baner i condes. endelig omfatter aftalen et årligt skolemesterskab i naturløbsregi. For Frederiksberg er det 6. årgang, der får tilbuddet, mens det for Dragør er 7. og 8. årgang. rollefordelingen var fra starten klart defineret. Vi står for det orienteringstekniske og den tekniske udvikling af hjemmesiden, mens skolerne står for hele den pædago-

giske side af projektet. Vi blander os ikke i de opgaver, som lærerne udarbejder. Vi havde en klar målsætning om at gøre os selv overflødige, så skolerne selv kunne klare alle opgaver, også de orienteringstekniske. på begge ungdomsskoler er der nu lærere, der kan bruge condes og selv uploade opgaver og kort til hjemmesiderne. Vi fungerer nu kun som help-desk, som lærerne kan trække på, når de har problemer.

Hvordan gør vi nu i DOF-æraen? Siden den spæde start på Frederiksberg har vi bredt os til København, til Hvidovre og til lolland minsandten. Vi tegner ikke kun kort til skoler, men også til fritidsklubber, efterskoler, SFO’er og spejdere. når vi indgår en formel aftale om et projekt, følger vi fuldt ud DOF’s koncept. Vi bruger DOF’s brikker, vi tegner skolegårdskortene efter den vedtagne norm, vi underskriver aftaler i overensstemmelse med DOF’s anbefalinger, og vi tilbyder kurser. De meget fine redskaber, som DOF har stillet til rådighed, gør det meget lettere at indgå en aftale. Vi skal dog stadig forhandle pris og andre betingelser. Vi har ændret vores fokus fra opgaveløb til orienteringsløb, så vores primære formål med at tegne kort til skolerne nu er at tilbyde idrætslærerne et redskab til orienteringsaktiviteter. Vi tilbyder stadigvæk naturløb. Dels er det en fin aktivitet for eleverne, og dels er det en fin klubaktivitet. udover tilfredsstillelsen ved at løfte en opgave i flok, giver det os fornøjelsen at se en hoben glade børn kaste sig ud i en orienteringsudfordring. Vi bruger altid elektronisk tidtagning. Det er motiverende for eleverne at bruge under løbet, og det er super motiverende at få sit resultatet umiddelbart efter målgang. Som ved andre skole-o aktiviteter står vi for det orienteringstekniske, mens skolerne står for alt det andet, for eksempel præmier.

Hvad er der kommet ud af skoleaktiviteterne? Vi har været utrolig produktive i de to år, vi har arbejdet med skoleorientering. Vi har tegnet 21 skolegårdskort og 12 skolenærkort. Vi har afholdt fem naturløb og afviklet en del mindre o-stævner for enkelte klasser, fritidsklubber og spejdere. Vi har afviklet kortere og længere undervisningsforløb for klasser og et enkelt intro-forløb for lærere. Vi er blevet kendt i hele vores lokalområde som en klub, der arbejder professionelt på frivillig basis og leverer kvalitetsprodukter, hvad enten det er kort, stævner eller andet. Vi har fået adgang til, og fået betalt, 12 nye sprintkort (det der i skoleorienteringsregi kaldes skolenærkort), som vi bruger til klubtræning, især om vinteren. Vi har fået skabt et netværk af samarbejdspartnere, som i fællesskab kan udvikle nye produkter. Vi har blandt andet fået etableret et Find-vej-projekt i reventlowparken ved lolland Museum i kraft af vores samarbejde med en nærliggende efterskole, hvor vi tegnede skolegårdskort. et andet helt spritnyt eksempel er, at vi sammen med Dragør ungdomsskole, Dragør lokalarkiv og Dragør Museum nu får etableret et Find-vej-projekt i Dragør med 10 poster i den historiske del af byen, som Dragør vil bruge i en oplevelsestur for turister, og 15 andre poster uden historisk interesse. De 25 faste poster kan Dragør Skole bruge i idrætsundervisningen, og vi i klubben kan bruge dem i træningsøjemed. Vi har fået et enkelt nyt medlem, en lærer, men ingen nye børnemedlemmer. Det havde vi faktisk heller ikke ventet. Vi tror på, at vores indsats har en korttidseffekt i form af goodwill i lokalsamfundet og en langtidseffekt i form af, måske, flere medlemmer, men i hvert fald af kendskab til orientering og dets kvaliteter som idræt. Vi planter et frø, som efter en tid spirer og sætter blomst. 21


”det er IKKE en kedelig kaffekluB” Orientering har taget en snak med tre ambitiøse unge løbere, som har taget springet ind i bestyrelses- og udvalgsarbejde i DOF. Hvad får man som ung ud af bestyrelsesarbejde, og hvordan kan klubben bedre åbne døren til bestyrelseslokalet for de unge? TEKST: cAMillA BERgMANN

”Jeg havde ingen anelse om, hvad det gik ud på,” fortæller 23-årige tobias Svarer, som for to år siden kastede sig ud i udvalgsarbejde, som repræsentant for Sydkredsen i DOF’s Børn- og ungeudvalg. ”Der var hårdt brug for nye i udvalget, og det kunne lige så godt være mig, som alle andre,” fortæller den unge løber fra OK esbjerg, der som mangeårig ungdomsleder på u2 i Sydkredsen har et stort kendskab til målgruppen. Den 22-årige Søllerød OK-løber Aske Jepsen var ikke i tvivl om, at bestyrelsesarbejdet var noget for ham, da klubformanden spurgte, om han ville være med i bestyrelsen i forbindelse med, at de manglede medlemmer. ”Jeg synes, at det kunne være utrolig spændende at være med til at præge klubben og koordinere, hvad der skal ske,” fortæller Aske, som altid har været et kendt ansigt i klubben, siden han startede som 12-årig. Også 23-årige camilla Bevensee valgte at gå ind i bestyrelsen i OK pan, da de manglede et nyt medlem. ”Jeg kan godt lide at bestemme, og så virkede det som en nem måde at få indflydelse på og hjælpe klubben,” siger hun og fortsætter: ”Og samtidig var det en kæmpe motivationsfaktor for mig, at bestyrelsen på det tidspunkt bestod af flere unge.” Med klare mål for bestyrelsesarbejdet var der også andre faktorer, som motiverede camilla. ”Jeg ville gerne sætte højere ambitioner for vores træningstilbud. Vi havde et godt grundlag, men det kunne godt 22

være mere attraktivt og ambitiøst. Og det er noget, som jeg synes er lykkedes,” siger camilla, som gerne vil vise andre unge, at der også er andre spor i orienteringssporten at gå end elitevejen.

fOrdOMMe faldt til jOrden De tre unge fortæller positivt, at de alle blev mødt med åbenhed og seriøsitet, og at de fik rig mulighed for at præge det frivillige arbejde. ”De andre bestyrelsesmedlemmer er super venlige, vi komplementerer hinanden rigtig godt, og alle er interesseret i, hvordan vi kan udvikle klubben og bibeholde den positive tendens, som er der lige nu,” fortæller Aske om bestyrelsen i Søllerød OK. ”Mine fordomme var, at bestyrelsen bestod af en flok gamle løbere, som kørte i det samme spor,” smågriner camilla og fortæller, at den fordom hurtigt faldt til jorden. ”Jeg blev overrasket over, hvor meget der egentlig bliver lyttet til én, og hvor forandringsvillige bestyrelsen er,” siger camilla. Også tobias havde en helt anden opfattelse af udvalgsarbejdet i DOF. ”Det er ikke så højtideligt, som man ellers godt kunne tro,” siger tobias og fortæller, at der er rig mulighed for at byde ind og komme med sine egne meninger.

”Vi har en OPgaVe Med at få kluBBen til at fungere” på trods af at Aske har rollen som suppleant i klubben, så arbejder han på lige fod med de andre i bestyrelsen i Søllerød OK. ”Det er mere en formel rolle, og så er jeg ikke bundet for to år ad gangen, men bliver valgt hvert år,” siger Aske og tilføjer: ”Selvom bestyrelsesarbejdet er super fedt og lærerigt på nuværende tidspunkt, så tager jeg et år ad gangen.” i Søllerød OK består bestyrelsen af en formand, en kasserer, fem-seks bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter. ”Der har altid været en aktiv H/D 21-løber i bestyrelsen. Derudover består bestyrelsen af mænd og kvinder i alderen over 50 år,” siger Aske om sammensætningen af bestyrelsesmedlemmerne. ”Vi har en opgave med at få klubben til at fungere,” siger Aske stolt og fortæller, at bestyrelsen er omdrejningspunktet for alle klubbens aktiviteter. ”Vi skal fastlægge, hvilke arrangementer klubben skal stå for, om der er der brug for flere tilbud til klubbens medlemmer, om vi har behov for flere klubtrænere og se på, hvordan klubbens økonomi fungerer,” nævner Aske, som eksempler på nogle af de punkter, som bestyrelsen diskuterer, når de mødes cirka seks gange om året. i bestyrelsen i OK pan sidder camilla på nuværende tidspunkt også som den eneste unge. ”lige nu er der overvægt


Camilla Bevensees fordom om bestyrelsen var, at den bestod af en flok gamle løbere, som kørte i det samme gamle spor. Den fordom faldt hurtigt til jorden.

Camilla Bevensee 23 år løbet orienteringsløb siden hun var 12 år gammel bestyrelsesmedlem i OK Pan Aarhus

FOTO: JEPPE Ruud

af mænd i bestyrelsen, som alle er godt oppe i årene,” siger camilla og fortsætter. ”Det er ikke voldsomt krævende at være med i bestyrelsen, og man kan påtage sig de opgaver, som man har tid og lyst til.”

kræVer ikke al enS tid camilla fortæller, at bestyrelsen i pan mødes hver eller hver anden måned. ”praktisk fungerer møderne sådan, at formanden har indhentet punkter og udarbejdet en dagsorden, som kommer ud. Det er altid nogle aktuelle ting, og så er der nogle grundlæggende emner, som vi skal igennem,” siger hun. tobias fortæller, at DOF’s Børn- og ungeudvalg står i en midlertidig situation, da udvalget mangler en formand. ”Min rolle

er utrolig spændende. Hvis Sydkredsen har nogle ønsker på børn- og ungeområdet, så skal jeg diskutere disse på vegne af kredsen,” siger tobias og fortæller, at udvalget på nuværende tidspunkt også består af andre unge løbere. ”Vi holder hinanden underrettet og informerer om, hvad der sker, men jeg savner mere aktivitet,” fortæller tobias og håber på, at et fuldtalligt udvalg kan skabe dette. ”Vi mødes en-to gange om året i Odense, og derudover har vi Skype-møder. Det fungerer rigtig godt og kræver ikke så meget af ens tid,” siger tobias.

udVikling Og indflYdelSe driVer Værket ”Det, som er allermest spændende, er at udvikle aktiviteter for børn og unge. Der-

udover får man lov til at sige, hvad man mener, udbrede sine holdninger, og får en masse input, som giver én baggrund for at forstå, hvad der sker i forbundet,” siger tobias og fortæller, at for tiden går dialogen i Børne- og ungeudvalget hovedsageligt på at udvikle KuM. Også camilla og Aske drives af muligheden for at være med til at udvikle. ”Det mest spændende er, at kunne få lov til at bestemme, hvad klubben bruger pengene på,” siger camilla. ”Jeg synes, at det mest interessante er, hvordan man udvikler klubben fremad. Hvilke punkter skal indføres, og hvilke skal man have mindre fokus på, så medlemmerne synes, at det er endnu federe at være medlem,” fortæller Aske.

... Fortsættes side 24 23


Aske Jepsen

Bidrager med relevante erfaringer

22 år

Både Tobias, Aske og Camilla ser deres engagement i det frivillige arbejde, som et talerør for de unges interesser. ”Som aktiv ungdomsleder, så ved jeg, hvordan ungdomskurserne fungerer i praksis. Det tror jeg er min stærke side i udvalget,” siger Tobias.

Løbet siden han var 12 år gammel Suppleant i Søllerød OK’s bestyrelse

Aske Jepsen er suppleant i Søllerød OK’s bestyrelse, men er med på lige fod med de faste medlemmer. På den måde kan han tage et år ad gangen.

Også Aske og Camilla nævner kendskabet til de unge løbere i klubben, som et vigtigt punkt de kan bidrage med i bestyrelsen. ”Som aktiv løber ved jeg, hvordan træningen i ungdomsafdelingen fungerer, og hvad de unge i klubben synes er fedt og har interesse for,” siger Aske og Camilla supplerer: ”Jeg synes, at jeg er god til at finde på nye koncepter og ved, hvad der rører sig i orienteringsverden uden for Danmark.”

Brugbare værktøjer med i bagagen Det frivillige arbejde har for dem alle tre givet kompetencer, som de kan bruge i andre sammenhænge. ”Når man ser tingene i et større perspektiv, får man en strukturel tankegang. Det havde jeg ikke tænkt på, før jeg kom med i udvalget” siger Tobias.

Tobias Karlsmose Svarer 23 år Løbet for OK Esbjerg siden han var 12 år gammel

”Jeg har helt klart lært at koordinere processen omkring det at få opgaver til at blive ført ud i livet,” supplerer Aske.

Sydkredsens repræsentant i DOF’s Børnog Ungeudvalg

Sådan kan du selv blive aktiv

Tobias Karlsmose Svarer er ud over at være Sydkredsens repræsentant i DOF’s Børn- og Ungeudvalg også U2-leder. Han har derfor fingeren på pulsen på ungdomsområdet.

24

Camilla og Aske fortæller, at de har fået redskaber indenfor organisering, koordinering og kommunikation med sig i bagagen fra bestyrelsesarbejdet. ”Man skal vide, hvordan det hele i klubben hænger sammen, og det giver overblik,” siger Camilla.

”Spring ud i det. Der sidder mange dygtige bestyrelsesmedlemmer ude i klubberne, som gerne vil give unge en smag på, hvad bestyrelsesarbejdet går ud på. Man bliver lige så stille kørt ind i rollen, og der er rig mulighed for at påtage sig de opgaver, som man har lyst til,” siger Aske og påpeger, at en nem vej til bestyrelsen er, hvis man i forvejen er aktiv i klubben. Camilla bakker op om Askes budskab. ”Man skal ikke tro, at man ikke har noget at byde ind med, for det har man. Det vigtige er, at man godt kan lide at løbe orienteringsløb og gerne vil dele sine erfaringer,” siger hun og fortsætter. ”Det er faktisk ikke en kedelig kaffeklub, men man får mulighed for at gøre en forskel.” Også Tobias anbefaler andre unge at kaste sig ud i udvalgsarbejdet. ”Der er ikke noget at være bange for. Man kan melde sig ud igen, hvis det ikke er noget for én,” siger han.


anmeldelse: Nyt orienteringsspil til computeren Virtual-O er et nyt computerspil, der simulerer orienteringsløb. Ungdomsløberen Jeppe Kejser har testet det og giver point for grafik, men savner variation i kortene. TEKST: JEPPE KEJSER

indlEdninG Virtual-O er et nyt orienteringsløbsspil til computeren. Det bliver lavet af en enkelt slovakisk mand ved navn Peter Furucz. GraFiK Hvis man har spillet orienteringscomputerspillet Catching Features, har man nok tænkt, at det er utroligt kantet, og ikke ligefrem det pæneste at kigge på, men at det bare var rigtig

fedt, at der fandtes et spil, hvor vi kunne lave det, vi elsker, nemlig løbe orienteringsløb. Også selvom vi allerede har været en tur i skoven samme dag. Men nu kan vi både nyde synet af lækker, flot grafik, der er en hel del mere realistisk sammen med vores elskede orienteringsløb i form af Virtual-O. Hvis man skal sammenligne med nogle af de nyeste spil med realistisk grafik, kan Virtual-O dog på ingen måde være med. Virtual-O er også ret tungt at køre sammenlignet med andre spil med mindst lige så god grafik. Man kan så sige, at det er en lidt unfair sammenligning. De nyeste spil er spil, der er utrolig dyre at lave, og der er rigtig mange

personer, der arbejder på dem i lang tid. Virtual-O er udviklet af en person, og han har ingen penge at lave spillet for sammenlignet med de store spilfirmaer. Med det in mente er det et rigtig flot og velfungerende spil, Peter Furucz har lavet. SPilOPlEvElSE Spiloplevelsen virker meget realistisk, god grafik på kortet og nogle flotte terræner man kan løbe i. I forhold til de fleste andre FPS-spil (synsvinkel fra førsteperson) styrer man på en lidt anden måde. Normalt i FPS-spil styrer man med WASD-tasterne og kigger rundt med musen. I Virtual-O løber man ved at trykke venstre museknap nede, og så kigger man rundt med musen, hvilket

egentlig fungerer rigtig godt. Virtual-O kan indstilles på forskellige sværhedsgrader. Både i forhold til banelægning og hastigheden man løber med. En negativ ting er manglen på terræner at spille i. Lige nu er der to forskellige terræner, man kan spille i, hvilket resulterer i, at det meget hurtigt bliver ensformigt. OPSummErinG Opsummeret er det et rigtig fint spil taget i betragtning, at det stadig kun er i en udviklingsfase. Med den realistiske følelse og grafik i spillet kan Virtual-O blive en rigtig god måde at tørtræne på. Jeg vil give spillet 5 ud af 6 o-skærme i betragtning af, det er en enkelt mand, der laver det.

Virtual-O kan købes hos spiludbyderen Steam for 300kr.

25

SKÆRMKliP FRA ViRTuAl-O


-raklet svar på alle SPørg Olæs er med at finde

Hjælper dig som består af en række mulige spørgsmål. O-raklet vante spørgsmål eksperter, som svarer på rele du et spørgsmål Har . felt inden for deres faglige ring@do-f.dk. til O-raklet? Skriv til oriente

SPørgSMål:

hvordan kommer jeg i gang med at tegne orienteringsk ort? O-rakletS SVar: Den bedste måde at komme i gang med korttegning er at kontakte en erfaren korttegner i sin egen klub og der få hjælp til at komme i gang. Det er meget vigtigt, at grundmaterialerne er af bedst mulig kvalitet, og at man kommer rigtigt i gang. Hvis der ikke findes en korttegner i din klub, kan du kontakte en af kortudvalgets kortkonsulenter i din kreds, som er oplistet på DOf’s hjemmeside. Grundkortet bestilles hos DOf’s kortsupervisor flemming nørgaard eller kan downloades gratis via MapMagic. Data er i begge tilfælde hentet fra COWI og Styrelsen for Dataforsyning og effektivisering. Dataene er forarbejdet, så grundkortet består af kurver med 62,5 cm ækvidistance, lineære data, hillshade og ortofoto vinter/sommer. endvidere genererer MagMagic ud fra samme datamateriale vegetationskort, som også er en del af grundmateriale leveret af DOf.

kurvebillede + lineær fOT Hillshade

26

Benyt så vidt muligt samme tegneprogram, som klubbens andre kort er tegnet i. når grundkortet er på plads, er du klar til at gå i skoven. Her bør du have en erfaren korttegner med, første gang du går i skoven. Du skal også have et eksemplar af den gældende kortnorm, ISOM 2017. rekognosceringen tager langt tid, så det er vigtigt, at du får startet rigtigt. Prøv at få rentegnet det rekognoscerede, inden du går i skoven næste gang, ellers er det svært at huske alle detaljer. Du skal regne med at benytte 15-40 timer pr. kvadratkilometer til rekognosceringen, afhængigt af hvor mange detaljer der findes i området. Der findes meget mere hjælp at hente til korttegning under DOf’s underside om kort. O-Raklet i dette nummer er skrevet af John Holm, formand for Kortudvalget

eksempler på forskellige data, som alle bruges til at lave et grundkort. Bemærk de tydelige grøfter.

Hillshade skyview Ortofoto på forårsdag


DOF har brug for

stærke 75-årige

Tekst og foto: Kell Sønnichsen

Sådan lød konklusionen fra DOF’s formand, Walther Rahbek, efter at han ved 75-års fødselsdagen for Rold Skov OK var kommet gennem en længere historisk redegørelse og forbi både "det grå guld" og "ældrebyrden". Han betegnede klubben – på trods af dens alder – som en af de mest vækstivrige, specielt blandt unge løbere. Dagen startede med det ved jubilæer næsten traditionelle "løb som i gamle dage". Løbet var en gentagelse af Svend Jensens jubilæumsløb for AIK Vejgaard i 1985 – og han er den egentlige årsag til, at klubben kan fejre en så høj fødselsdag. Ud over at være med til at stifte klubben i 1942 (som Skørping Vintersportsforening) var han gennem mange år i 1960'erne og 1970'erne eneste medlem. Da der i 1978 blev indkaldt til stiftende generalforsamling for en orienteringsklub i Skørping dukkede han op og kunne meddele, at en sådan skam allerede fandtes. Så i stedet meldte hele forsamlingen sig ind og fik genstartet klubben. Fire år senere skiftede man så navn til det nuværende Rold Skov OK. Rold Skov OK’s medlemmer foran det lille klubhus.

Efter løbet var der reception i et stort telt, hvor det nærliggende klubhus – muligvis Danmarks mindste - kunne have ligget en 5-6 gange. Og det var da også med et direkte blik på borgmester Leon Sebbelin fra Rebild Kommune, at formand Ole Jensen bød velkommen og nævnte et nyt klubhus som gaveønske – et ønske borgmesteren dog ikke honorerede direkte i sin tale. Også kultur- og fritidsudvalgsformand Lene Aalestrup var mødt op, og sagde blandt andet: "I er mere unikke, end I aner." Det var med henvisning til orienteringssporten som den familievenlige idrætsform, som klubben er eksponent for samt til klubbens engagement og store gåpåmod med store opgaver. Måske egentlig noget, der passer på mange orienteringsklubber.

Otto Møller forklarer, hvilke kort den store plakat over Rold Skov består af.

At klubben alligevel er lidt normbrydende viste sig ved, at man ud over at modtage gaver også gav gaver til alle fremmødte. Dels en jubilæumsbog og dels måske Danmarks største orienteringskort – en plakat med alle fem kort over Rold Skov tegnet af medlemmer af RSOK sat sammen til et kæmpe kort.

27


Danske toppræstationer til World Games Tekst og foto: Kell Sønnichsen

Blot to uger efter VM var de fleste af verdens bedste orienteringsløbere samlet igen, denne gang til World Games. Danmark stillede med Maja Alm, Cecilie Friberg Klysner, Søren Bobach og Andreas Hougaard Boesen. Med to sprintdiscipliner – individuelt og mix-stafet – så var der store forhåbninger til danske medaljer ved World Games i Polen, men Maja var lidt skeptisk overfor sin favoritrolle på sprinten. Hun havde ikke løbet et eneste orienteringsløb siden VM – end ikke Model Event dagen før sprinten, der fandt sted i centrum af Wrocław:

bronzen – en placering, der overraskede ham lidt:

"Efter VM i Estland tog jeg nogle bane-træninger i pigsko, og det gav problemer med mine lægge. Det blev ikke bedre med to atletikløb i Irland og Belgien. Så jeg var lidt i tvivl om hastigheden," siger hun.

Danskervenlig mellemdistance

Men det blev til et fejlfrit løb, og efter arenapassagen gav hun den fuld skrue og øgede sit forspring betragteligt, så det blev til en sejr på hele 33 sekunder i mål. Første guldmedalje var i hus. "Efter start fokuserede jeg på at komme sikkert i gang. Jeg skulle lige ind i rytmen efter ikke at have løbet o-løb siden VM. Efter arenapassagen kunne jeg se, at det så ret let ud, så jeg pressede bare på," siger Maja. Det var tæt på endnu en medalje, idet Cecilie Klysner blot var 15 sekunder fra bronzen – hvoraf 10-12 sekunder skyldtes, at hun røg på den forkerte side af hegnet i opløbet. Det var hun ikke ene om, og til herrerne blev der sat bedre afmærkning op. Det blev til en 9. plads – lidt udenfor målsætningen om en top-6-placering. "Det var sjovt, og jeg havde god kontrol, så jeg er rigtigt glad for at komme i top-10," vurderede hun bagefter. "Jeg kan mærke, at jeg er, hvor jeg kæmper om top 6-placeringer." Også hos herrerne var det tæt på en medalje, idet Søren Bobach viste, at han er helt tilbage i verdenseliten, omend han erkendte, at rutinen i, hvor hårdt han kan presse på fra start, endnu mangler lidt. Han blev nummer seks med 14 sekunder op til 28

"Egentligt troede jeg ikke, at det kunne blive til en top6; jeg har ikke farten til en så teknisk let bane. Men det gik fint; perfekt rent teknisk, og jeg havde flyd og godt styr på det."

"Det minder om Danmark", og "vegetationen minder lidt om Danmark. Man kunne løbe hurtigt, men skulle blandt andet udenom brombær," lød vurderingerne fra Søren og Cecilie efter målgang på mellemdistancen. Og terrænet ved Trzebnica var da også danskervenligt og mindede om Silkeborg-området, hvilket specielt passede Søren godt. Selv om han blev nummer 9, var han alligevel ikke helt tilfreds med sit løb. Det blev til for mange svaj, og så tabte han en kontaktlinse, så han næsten ikke kunne se kortet. Modsat var Andreas fuldt tilfreds med sit løb og sin 13. plads. "Jeg tvang mig selv til at have styr på kortet i stedet for blot at løbe på retningen," forklarede Andreas om sin taktik. Taktikken lykkedes, og han ramte alle poster rent.

Med så mange retningsskift og så mange og store gaflinger i Wrocław Zoo er der ikke noget underligt i, at løberne følte, at alle løb i alle retninger.


hVad er the WOrld gaMeS?

Ved World games i 2013 blev det til sølv for det danske sprintstafet-hold. i år sikrede holdet sig en sikker sejr.

World games er en multisports-begivenhed, der finder sted hvert fjerde år – ligesom Ol, og i år var det 10. gang. legene er forbeholdt de sportsgrene, der netop ikke er med til Ol, men er anerkendt af iOC. Det anses som et skridt på vejen til at komme på det olympiske program at være en del af World games. Næste World games er i 2021 i Birmingham, USA.

SPrintStafet Danmark har vundet guld eller sølv i sprintstafet ved samtlige verdensmesterskaber og World games siden 2013: World games 2013: sølv WOC 2014: sølv WOC 2015: guld WOC 2016: guld WOC 2017: sølv World games 2017: guld en lidt skæv udgang fra post 8 koster cecilie 24 sekunder til Sabine Hauswirth, der så til gengæld smider næsten 2 minutter til cecilie på post 10.

endnu mere tilfreds var cecilie, der længe lå til medalje. Med en tidlig start og et fantastisk godt løb, kunne hun længe sidde i førerstolen, mens den ene efter den anden af de efterfølgende løbere var langsommere. til sidst var der kun de tre sidst startende tilbage, men så holdt den heller ikke længere. Selv om det med et 2-minutters bom for Sabine Hauswirth, Schweiz, på post 10, så godt ud for cecilie, så var Sabine så hurtigt løbende, at det var Sabine, der løb med bronzen. Helena Jansson, Sverige, og natalia gemperle, rusland, kunne ingen af de to følge med. Men 4. pladsen på en skovdistance i et opgør med verdenseliten er et decideret drømmeresultat for cecilie. Maja startede ikke på grund af sine problemer med læggene.

en PlanMæSSig SPrintStafet Med medaljer på sprintstafetten i samtlige mesterskaber, siden den blev indført i 2013, var der et vist pres på de fire danske løbere. en fantastisk holdindsats og en stærk Maja Alm på sidstetur har været recepten – hvilket blandt andet blev tydeliggjort ved VM blot to uger forinden: Man

skal aldrig give op, og Maja kan hente meget på en sidstetur. Dertil var taktikken at løbe sit eget løb og holde fuldt fokus på eget vejvalg, hvilket var en fordel med de mange og store gaflinger i Wrocław Zoo. "Alle løb i alle retninger," som Andreas Boesen udtrykte det. Både cecillie, Andreas og Søren leverede gode og sikre løb, hvor de dog måtte slippe ½ minut til de meget hurtige schweiziske herrer, Florian Howald og Matthias Kyburz. Men et halvt minut er ikke nok til at holde Maja bag sig. "Jeg kunne høre speakeren sige, at jeg godt kunne hente 30 sekunder, så der var lidt pres på," indrømmede hun bagefter. "De andre lagde hårdt ud, og jeg syntes ikke, at jeg hentede noget. Men den situation har jeg prøvet før, og jeg skal bare have fokus på mit eget vejvalg." en lille fejl af Sabine Hauswirth gjorde, at Maja ikke blot kunne hente de 30 sekunder, men yderligere distancere med 26 sekunder i mål. endnu en guldmedalje var i hus.

29


unGt hOld til JuniOr-vm

TEKST: KEll SøNNicHSEN

FOTO: MAlTHE POulSEN

For både de løbere og trænere, der tog af sted til Junior-VM (JWoC) i tampere, Finland, gjaldt, at det var et ungt hold. For løbernes vedkommende kan 3/4 stadig være med om to år til JWoC 2019 i Silkeborg/ aarhus. For trænernes vedkommende var det for 3/4 af dem første JWoC som træner. orientering forsøgte at få en snak med hele trænerteamet, men det viste sig at være svært at samle dem alle. Så det blev med Camilla Bevensee på telefon fra Endelave, mens Jeppe ruud og astrid ank Jørgensen mødte frem på Institut for Idræt i aarhus. Samtidig kørte rasmus Folino EM i MtBo i Frankrig. Er det bevidst, at junior-landsholdet er så ungt i år, så de fleste kan være med til JWOC i 2019 på hjemmebane? Både Jeppe og Camilla understreger, at det er et tilfælde, og det var demografien, der "ville det sådan". Så det er ikke så meget et valg, men et spørgsmål om at udtage de bedste – dem, der løber bedst på testløbene. "Vi har ikke tænkt så meget på JWoC 2019 endnu," siger Jeppe. "Det bliver brugt lidt en gang imellem som motivations-gulerod for løberne." Med så ungt et hold var forventningerne vel ikke så høje i år? 30

Juniorlandstrænerkvartetten: Jeppe ruud, Camilla Bevensee, astrid ank Jørgensen og rasmus Folino Nielsen.

"Vi er godt tilfredse i år," siger astrid. "Der blev præsteret fuldt op til niveau for mange af løberne." "Det er det yngste hold, vi nogensinde har været af sted med, så der var ingen resultatforventninger – fra vores side," forklarer Camilla. "Men løberne havde selv sat nogle." "og selv om vi jo gerne ser medaljer, så er det vigtigere for os, at se løberne udvikle sig," uddyber Jeppe. "Vi gør, hvad vi kan, og medaljer kræver et meget højt niveau. Vores løbere mangler stadig noget rå fysik." astrid er enig: "Udvikling er vigtigere end medaljer." og Jeppe sætter det helt på spidsen og opfatter JWoC som træning frem for konkurrence. "at deltage i et stort, internationalt mesterskab er også en basal færdighed, der skal trænes, så deltagelse i JWoC er træning – selv om løberne nok ikke ser helt sådan på det," griner han. Hvordan var det så at være med for første gang som juniorlandstræner? "Det er meget anderledes end som løber," svarer astrid prompte. Ligesom Camilla og rasmus har hun været med som løber tidligere. "trænerne holder en masse møder, og der sker så mange ting, som man ikke op-

dager som løber. Det er faktisk hårdt!" "Ja, der er en del problemer, vi skjuler for løberne, og som vi bare fikser. Men jeg er overrasket over, at der er så mange af den slags ting," indrømmer Camilla. "Da andreas Bock tabte sit kompas under opvarmningen, gik jeg nærmest i panik – i stedet for bare at hente reserve-kompasset, som Jeppe gjorde. Generelt læner vi os ret meget op ad Jeppe og spørger ham om alt muligt." Camilla og astrid er ikke helt enige om, hvorvidt det er en fordel for dem at være så unge. Hvor Camilla mener, at det er en fordel, at de nemt kan sætte sig i løbernes sted – det er kun 3 år siden, hun selv var med som løber – så er astrid mere skeptisk. "Det er nok snarere vigtigt, at de ser os som nogen, de kan stole på, og som hele tiden er der." til gengæld ser Jeppe det som en stor fordel, at der nu er juniorlandstrænere af begge køn. Vil I love medaljer i 2019? "Vi kan ikke love noget, men der er potentiale til medaljer," siger Camilla, og Jeppe er enig: "Der er klart nogle positive tendenser, og så er der en talentmasse, der presser på fra årgangene lige under. De vil være klar i 2019!"


FORMANd EN

formandens

S

5

MiN

u T TE R

5 minutter Jeg er lige kommet hjem fra by-orienteringsløb i randers! Masser af frivillige og ihærdige medlemmer af randers Ok havde revideret kort, tegnet baner, sat poster ud og ikke mindst så samlede de dem ind igen, efter alle vi andre havde forladt stedet – og mens regnen (ikke bare silede) men hamrede ned fra en mørkegrå østjysk – og slet ikke festugestemt – aftenhimmel. Vi sad og kæmpede med byens største kebabrulle på byens førende ”Just-eaT”- sted (kåret som det 20. bedste i Danmark) – og vi betragtede alle de frivillige, som trodsede vejret og ryddede op. Og mine refleksioner var mange – de gik meget længere ud end denne regnvejrs forladte provinsby inviterede til. Til alle jer frivillige, som hver uge gør en stor indsats for træningen, for klublivet, for bestyrelsen og for de store stævner indenfor vores sport. Stor taknemmelighed. Og lige mens det sidste af rullen blev presset ned i min – i øvrigt langt fra udsultede vom – kom jeg i tanke om, at 17. september er det mig, der er stævneleder til divisionsmatch i Svinkløv og kun 14 dage senere til nordjysk Mesterskab nat (hvor jeg også har insisteret på at være banelægger – der skal jo også være lidt fornøjelse...). Så jeg ved faktisk godt, hvordan det føles at være med i gruppen af Tordenskjolds soldater. Og jeg ved, hvordan det varmer at modtage ros fra løberne, når de kommer i mål og senere forlader stævnepladsen med et ”Tak for et fantastisk løb” eller ”super baner I havde lagt – fedt terræn”. nu skal det hele jo ikke handle om frivillige og bredden. Vi har jo faktisk et af verdens bedste landshold – trods skader hos mange af vore bedste løbere, så klarede hele teamet omkring Lars og Torbjørn at hente flere flotte medaljer hjem til Danmark i de estiske skove og ikke mindst byer. På sprintdistancen er vi bare verdens førende – ikke mindst takket være det stærke kvindeteam og med Maja som en superafslutter. ”Pac-man” eller terminator! Også de nye medlemmer af teamet viste enormt potentiale, og jeg har svært ved ikke at tro på, at vi også kan gøre os gældende de næste år – og ikke mindst i 2020, hvor VM foregår i Danmark med kolding, Vejle og fredericia som stævneområder. Sammenhængen er som bekendt, at uden bredden ingen elite. Uden alle jer, der knokler for at få klublivet til at hænge sammen, havde vi ingen talenter i klubberne og intet materiale til landsholdet. Uden eliten

havde vi ingen ”overligger”, ingen idoler, som de unge medlemmer kan se op til og stræbe efter at komme på højde med. Der er en symbiose mellem bredde og elite. respekten skal være der for begge – og jeg tilhører ikke den gruppe, der synes, at den ene skal have fortrin frem for den anden. Den balance, vi har i dag, synes jeg er passende – i DOf’s budget er pengefordelingen på de to områder også nogenlunde den samme. Det kan for resten kun lade sig gøre, fordi Team Danmark anerkender vort landshold som ”Verdenklasse”hold. Uden denne kraftige medfinansiering fra Team Danmark havde vi slet ikke den styrke og de muligheder, som vi har i dag i elitecenter Århus. efter min bedste overbevisning er dette en af de største enkeltfaktorer i vores landsholds succes. De øvrige er jeres enorme klub- og talentarbejde, vores verdensklassetrænere og den enorme satsning og motivation, der findes hos vore helt vildt seje landsholdsløbere. nå – nu gled kebabrullen vist ned – og endda ikke i den gale hals. Vi skal videre. nye frivilligopgaver venter. fortsat godt efterår derude – sæsonen buldrer jo løs nu!

Walther rahbek Forbundsformand 31


BRUG FOR NYT GREJ? Find mere udstyr på loberen.dk Lugter skoene eller tøjet – så prøv Zebla! En unik måde, der effektivt, hurtigt og miljørigtigt sikrer vejen til lugtfri tøj og sko.

Zebla Sportsvask, 500 ml Zebla Lugtfjerner, 100 ml

Osprey Rev 6 Løberygsæk med væskeblære. Kr. 750,-

Kr. 100,Kr. 85,-

LØBESKOEN, DIT VIGTIGSTE REDSKAB MTigerSports IV EVO Pandelampe 1500 lumen Nu kr. 1000,-

Salomon Agile 20 100% vandtæt løberygsæk Kr. 1000,-

www.O-butikken.dk

Esbjerg Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Hillerød Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

København Nr. Farimagsgade 65 1364 København K Tlf. 5377 4148

Løbeskoene er helt sikkert dit vigtigste redskab, når du skal i skoven og løbe. Lad os hjælpe dig med at finde de løbesko, der passer til netop dig! Vi løber selv i skoven og kan helt sikkert hjælpe dig! Book en tid på loberen.dk/vejledning.

TI LBU D

Lyngby Lyngby Torv 10 2800 Lyngby Tlf. 4593 1816

Roskilde Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Vejle Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Aalborg Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

Aarhus Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

www.loberen.dk


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.