__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

03

M A G A S I N

F O R

D A N S K

VM

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

OKTOBER 2016 65. ÅRGANG

Det var klart en stor holdindsats!

alt om VM i svenske strömstad

Vejvalg, kommentarer og interviews Billedreportage: kom med på U2-sommerlejr i svenske eksjö

stort rekrutterings-potentiale: ok Vendelboerne har haft stor succes med at etablere et børnetræningstilbud

Vejvalg: “Planen var, at tage det roligt fra start”. læs ida øbros vinderløb ved o-ringen i sälen

DOf akademiet: oversigt over kursus1 tilbud i vinterhalvåret


indhold 6

8

8

#danskorientering

På instagram deler orienteringsløbere deres bedste billeder med hinanden. Se et udpluk af de fantastiske orienteringsoplevelser.

Fuld fart og ingen store fejl VM-sprintdronningen Maja Alm genvandt tronen ved VM i Strömstad. Se hendes vejvalg til guldet.

10

på sommerlejr i svenske eksjö

Magasinet Orientering har været med 23 unge orienteringsløbere på en uforglemmelig U2-sommerlejr. Vi deler de bedste og sjoveste billeder.

12

10

Hvordan kan klubben skabe et godt miljø omkring frivillighed?

På baggrund af orienteringsklubbernes erfaringer og inspiration fra Danmarks idrætsforbunds portal til de frivillige i idrætsforeningerne, kan du læse 5 gode råd til frivillighed i klubben.

14

o-raklet

Har du vrikket rundt på foden? Fysioterapeut Tine Thomsen gør dig klogere på, hvornår det er bedst at tape din ankel op og hvordan du gør det.

15

18

doF akademiet

12

Bliv inspireret og deltag på DOF Akademiets lærerige kurser. Se den foreløbige oversigt over kursustilbud i vinterhalvåret 2016/2017.

“planen var, at tage det roligt fra start”

Juniorløber ida Øbro var bedst i D20 på 1. Etape af O-Ringen i Sälen. Læs hendes tanker og vejvalg fra vinderløbet.

20

22

28

Nu skal vi snakke orienteringsløb

Orientering.dk, som bl.a. indeholder forummet O-snak, lever sit eget liv på internettet som samlingssted for danske orienteringsløbere. Alle emner tages op, og alle har mulighed for at byde ind i debatten.

22

alt om VM i svenske strömstad

Magasinet Orientering ser tilbage på et begivenhedsrigt VM på den anden side af sundet. Læs hvordan den danske målsætning med 3 VM-medaljer lykkes.

stort rekrutterings-potentiale

Klubben skal bidrage til kvalitetstiden, ikke konkurrere med den. Læs OK Vendelboernes erfaringer, og bliv inspireret til, hvordan din klub kan igangsætte fast børnetræning med succes.

Orientering 3/2016 65. årgang issn 1904-0148 issn 1904-0156 (online udgave) Medlemsmagasin for Dansk orienterings-forbund redaktion: camilla Bergmann, ansvarshavende orientering@do-f.dk kell sønnichsen henrik knudsen Mikkel kaae-nilsen flemming nørgaard (kort) heidi kristensen Tine Thomsen

ida øbro signe klinting ida Bobach hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør camilla Bergmann. Det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op. ekspedition: Bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under Dansk orienterings-forbund. Adresserne hentes i oservice. husk at sætte X i feltet for bladet. som medlem skal du selv eller via din klubadministra-

tor holde dine adresseoplysninger opdaterede.

28

abonnement: et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet.

redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i bladet. forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører.

annoncer: kontakt sekretariatet.

layout: charlotte larsen.

Deadlines kommende numre: Deadline for artikler og indlæg den 10. april 2016 - udkommer i juni.

tryk: Trykkeriet grafisk forum.

ansvar: redaktionen påtager sig intet ansvar for uopfordret materiale.

Oplag: 4.000 stk.

forsidefoto, fotograf: kell sønnichsen kontakt sekretariatet: Dansk orienterings-forbund idrættens hus Brøndby stadion 20 2605 Brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk


noter

Et lærerigt Junior-VM for de danske juniorløbere

Hele 8 debutanter var udtaget til dette års Junior-VM.

F oto : J e p p e R u u d

Nyt stærkt trænerteam til Talentcenter Aarhus Efter en god indsats i 2 år, havde Camilla Søgaard og Anders Bank valgt at stoppe som TC-trænere i Talentcenter Aarhus. Det nye trænerteam består nu af de tidligere juniorlandsholdsløbere og kompetente trænere Camilla Bevensee, OK Pan Aarhus og Simon Thrane Hansen, Søllerød OK. Camilla er hovedtræner med det overordnede ansvar for Talentcenter Aarhus, mens Simon er assisterende træner. En vigtig opgave for det nye trænerteam er, at løfte niveauet på talenterne i Midt- og Østjylland. Talentcenter Aarhus har i øjeblikket en stor gruppe af unge lovende løbere, som med den rette træning, vejledning og sparring har gode muligheder for at opnå flotte resultater. Det nye trænerteam arbejder tæt sammen med DOFs juniorlandstrænere, og sikrer løberne er godt forberedt, såfremt de i fremtiden udtages til juniorlandsholdet. Det nye trænerteam havde deres første træning i august.

De Schweiziske alper lagde rammerne for dette års Junior-VM (JWOC). Med gennem tiderne verdens bedste orienteringsløber, Simone Niggli, som stævneleder, var der ingen tvivl om, at junior-løberne ville blive udfordret på konkurrencerne. Med hele 8 debutanter på holdet var det vigtigste fokus, at give deltagerne en optimal mulighed for at lære, hvad det vil sige, at skulle præstere ved et internationalt mesterskab, fortalte trænerteamet Jeppe Ruud og Jesper Stamp. På sprintdistancen blev Josefine Lind den bedst placeret danske løber som nr. 5. Emil Øbro blev bedste danske herreløber. Langdistancen blev løbet i det kuperede terræn ved Offenpass i 2.200 meters højde. Stigninger og nedløb stillede krav til fysik og teknik i det til tider stenede terræn. Amanda Falck Weber leverede en rigtig fin præstation, og var på 17. pladsen skarpt forfulgt af klubkammeraten i Tisvilde Hegn OK, Line Cederberg, der som landsholdsdebutant leverede flot på 22. pladsen. Ved mellemdistancen løb Caroline Finderup sig ind på en meget flot 21. plads efter et rigtigt stabilt løb. Den enlige danske herreløber i finalen, Laurits Bidstrup Møller leverede endnu en stabil præstation og holdt seedningen fra kvalifikationen fint ved at opnå en placering som nr. 52.

3


noter

4 fantastiske

VæRTSKABER TiL DANMARK

jUniOr-VM til Danmark i 2019 omkring 400 af verdens bedste unge orienteringsløbere lægger vejen forbi aarhus og Silkeborg i 2019 til JuniorVM (JWoC). I løbet af en uge i juli skal de bedste juniorer i verdenseliten dyste om guld-, sølv- og bronzemedaljer i fire discipliner: Sprint, mellem, lang og stafet. - Vi har god grund til at være stolte over, at IoF har betroet os at stå bag endnu et internationalt mesterskab - en opgave, jeg er sikker på, at vi kan løfte, og som passer godt ind i DoFs internationale strategi. Samtidig kan et junior-VM på dansk jord forhåbentlig inspirere både klubber og løbere til at løfte vores talentarbejde i DoF til et endnu højere niveau, siger Walther rahbek.

Verdens bedste mountainbikeorienterere skal køre om VM-medaljer i Viborg i 2019 VM i Mountainbike orientering for seniorer, juniorer, ungdom og masters vil i juli/august 2019 afholdes i Viborgområdet. - For første gang nogensinde går Dansk orienterings-Forbund ind og står som både værtsland og arrangør af et VM i MtBo, udtaler Walther rahbek. Mesterskabet vil blive arrangeret af en klub i forbundet med støtte fra Viborg Kommune.

2

1

iOf har peget på Danmark og

trekantområdet som værter for WoC2020 Det internationale orienteringsforbund (iof) har afgjort, at VM i orienteringsløb 2020 bliver holdt i Danmark. Det er Vejle, kolding og fredericia, der skal lægge asfalt til mesterskaberne, som for første gang udelukkende løbes som sprintdistance inde midt i byerne. - Det er en stor dag for orienteringssporten i Danmark. At det er lykkedes os at tiltrække den største event indenfor vores sport er fantastisk, og det har kun kunne lade sig gøre på grund af det tætte samarbejde mellem orienteringsklubberne i Trekantområdet, sport event Denmark og Trekantområdet Danmark. nu glæder vi os til at fortsætte dette konstruktive samarbejde, så vi kan planlægge det bedste verdensmesterskab nogensinde, siger Walther rahbek, efter at afgørelsen ved dette års VM i strömstad i sverige var faldet på Danmark.

wMOc kommer til Danmark i 2018 VM i orientering for masters 2018 bliver afviklet af Dansk orienteringsforbund og de nordsjællandske klubber, mens sport event Denmark, Wonderful copenhagen og kongernes nordsjælland er partnere på eventen.

4

3

guld til Malthe Malthe Poulsen løb en imponerende guldmedalje hjem i H 15-16 klassen til de uofficielle europamesterskaber for ungdomsløbere (EYOC). Det var både fysisk og teknisk kræ-

vende baner, i det den polske landstræner betegnede som det sværeste terræn i Polen. I 30 graders varme og meget kuperet terræn, var Malthes præstation prestigefyldt.

4 F oto : A n n i k A S i m o n S e n


Et forrygende MTBO VM i Portugal

F o t o : Or i e n t e e r i n g . i t

I slutningen af juli kørte de danske MTBO-ryttere VM (senior), JuniorVM og Europamesterskaberne for ungdommen (op til 17 år). Løbene blev afviklet i Portugal med eventcenter ca. 85 km syd for byen Porto. Rytterne lagde godt ud med 2 x 4.pladser på sprintdistancen. Det unge talent Thomas Steinthal kørte i mål på en 4. plads i M17. Og i Men Elite rakte det også til en 4. plads

noter

for Rasmus Søgaard. På mellemdistancen kørte Camilla Søgaard en bronzemedalje hjem. Thomas Steinthal havde god fart i benene og kørte sig ind på 1. pladsen i U17, og kunne nu kalde sig europamester. Thomas kørte stort set et fejlfrit løb i højt tempo. Han stoppede op og læste kort på de rigtige tidspunkter, så taktikken holdt hele vejen igennem.

Unge Thomas Steinthal viste stort talent og flotte præstationer ved Europamesterskaberne.

Ny administrativ medarbejder Dansk Orienterings-Forbund har ansat Helene Skovmand Filrup som ny administrativ medarbejder i forlængelse af Anne Marie Heins beslutning om at lade sig pensionere efter 5 år i forbundet. Helene er 47 år og uddannet folkeskolelærer. Hun har undervist i 15 år, inden hun i 2013 valgte at forlade skole-verdenen. Siden har Helene bl.a. været i virksomhedspraktik i Dansk Basketball Forbund, hvor hun var med til at opbygge en ny hjemmeside. Annonce

w5


#DanskOrienterinG på instagram deler o-Danmark sine orienteringsoplevelser med hinanden. her er et udpluk af dem.

bjoppa Bild från dagens terrängintervaller. Formen är stigande och jag böjar bli riktigt taggad till VM som drar igång om en knapp måned! #orientering #danskorientering #fightingface foto: @ jepperuud

Gitte_sph Dejligt at være i skoven igen. Jaja det går ikke så stærkt, men det er fandme en fed sport - orienteringsløb LOVE iT :) #danskorientering

6

jakobedsen Out flying on todays intervals at traningcamp in Sweden with danish national team #orienteering #woc #danskorientering #trimtex #keeprunning #prettyflyforawhiteguy foto: @jepperuud

magnusdewett Student-VM er nu slut, og det var været mange gode oplevelser. Særligt langdistancen er jeg glad for, hvor jeg fik det hele til at spille! #wuoc2016 #orienteering #danskorientering #vitagile #asics

danskorientering Hviledagen bliver også brugt på lidt rengøring på værelserne. Her er det vores fantastiske trænere der er i aktion! #takeover # danskorientering #jwoc2016

danskorientering GULD iGEN! På sprintstafetten ved @woc2016. #woc2016 #danskorientering


NY WEBSHOP trimtex.dk

Ny webshop- Nu også i Danmark! Køb træningstøj fra Trimtex på ny webshop. Enkelt, hurtigt og i samme kvalitet som du kender

LANGREND | CYKEL | LØB | TRÆNING | TRIATLON | ORIENTERING

Stolt sponsor af det danske orienterings landshold

7


Vejvalg

T e kst o g foto : K e l l S ø n n i c h s e n

Fuld fart og ingen store fejl Maja Alm kunne ved dette års VM i svenske Stömstad endnu en gang kalde sig verdensmester på sprintdistancen. Læs guld-Majas vindervejvalg til sejren. Kun to andre kvindelige orienteringsløbere havde fart nok i benene, til at kunne true Maja Alm på VM-sprintdistancen – Judith Wyder (Schweiz) og Anastasia Denisove (Hviderusland). Og det var også blandt de tre kvinder, at medaljerne blev fordelt. At Maja kan løbe hurtigt, endda meget hurtigt, var både hun og landstræner Lars Lindstrøm klar over. Planen var derfor at lægge forsigtigt ud i starten og tage sikre vejvalg. Vejvalgene behøvede ikke at være de allerbedste, men de skulle være uden risiko for at blive fanget i en fælde, tæt bevoksning, glatte trapper eller lignende. Det kostede Maja lidt tid - i forhold til konkurrenterne - at lægge forsigtig ud på den første del af banen. På langstrækket til post 2 tager Maja højrevejvalget, og starter med at løbe op ad bakken. Venstrevejvalget, hvor man bliver nede ved vandet er hurtigere, men da Maja er så hurtigt løbende, mister hun derved kun 5 sekunder, i forhold til den hurtigste, Anastasia Denisova. Også sølvvinder Judith Wyder tager højrevejvalget.

Det var Majas to største tidstab. Langstrækket til post 10 – et forholdsvist simpelt stræk – vinder Maja med 7 sekunder til Judith Wyder. Majas hastighed kommer her til sin fulde ret, og hun fører løbet med 14 sekunder til Judith – en føring, hun overtog ved post 6, hvor Judith med et dårligt venstrevejvalg mister 12 sekunder. Maja sover ikke på laubærerne, men udvider føringen yderligere ved post 12, hvor Judith tager endnu et dårligt venstrevejvalg. Kortet er her lidt uldent og nogle passager er klart smallere end kortnormens krav, og heller ikke Maja finder det allerhurtigste vejvalg langs med hegnet, men hun formoder alligevel at være hurtigst på strækket. I mål er Maja 24 sekunder foran Judith Wyder og yderligere 17 sekunder foran Anastasia Denisova, der overraskende vinder bronze, og dermed sikrede Hvideruslands første VM-medalje nogensinde. Anastasias flotte bronzemedalje blev sikret ved høj løbehastighed, og at hun formået at finde de bedste vejvalg på post 2 og 7. Majas suveræne hastighed understreges af, at hun er strækvinder på 11 af de 21 delstræk – og mister i alt under 20 sekunder til summen af alle de hurtigste stræktider.

Til post 7 tager Maja igen et vejvalg, der koster sekunder - i forhold til – i forhold til Anastasia Denisova, der er 4 sekunder hurtigere ved at løbe nord på ud fra post 6.

8

Analysen er baseret på WorldOfO af Jan Kocbach. Illustrationer fra WorldOfO.com


9

VM sprint finale Vejvalg Maja Alm


Terrænet i skovene omkring Eksjö var delvist godt gennemløbeligt med sten, klippeflader, nåletræer og dejlige stejle bakker.

På sommerlejr i svenske Eksjö

Terrænet i skovene omkring Ekjö var delvist godt gennemløbeligt med sten, klippeflader, nåle træer og dejlige stejle bakker.

T e k s t : Cam i l l a B e r g ma n n Fo t o : Ra s mu s Lau , N i c o l i n e F r i b e r g K ly s n e r o g L o u i s e H o l m S p l i tt o r f f.

23 unge orienteringsløbere i alderen 14-16 år stod forventningsfulde ved færgeterminalen i Helsingør. Taskerne var pakket med orienteringssko og -tøj, sovepose, liggeunderlag, kompas, badetøj, sjove spil og en masse godt humør. Nu var de klar til en uges U2-Sommerlejr i Eksjö i Sverige.

Klar til start. Leder Amalie Tripax giver Malte instruktion til formiddagens mellemdistance træning med fokus på forenkling og temposkift i et lækkert svensk åbent terræn.

Løberne har været tidligt oppe for at starte på sommerlejrens årlige Høker. Et socialt løb, hvor løberne først efter 3-4 timer kan se målstregen. Banerne på årets Høker var for de svære baner; lang - 15,5 km, mellem - 12,2 km og kort - 10,3 km. Den mellemsvære var 9,4 km. 10

Magasinet Orientering deler de bedste øjeblikke fra en oplevelsesrig sommerlejr i det svenske.

Solen nydes inden dagens træning. Snørebåndene er ved at blive bundet og løberne glæder sig til en tur i det svenske terræn.

Veninderne Sara og Cecilie havde taget udfordringen op. De løb den lange Høker-bane. Flot løbet af pigerne, der kom i mål lige under maks. tid på den 15,5 km lange bane.


Intro- og ”kom godt ind på kortet”- træning i skoven tæt ved hytten. Målposten stod på toppen af en lille høj bag ved hytten.

Det traditionsrige mosefodbold er sat i gang. Sportsgrenen er ikke for sarte sjæle og folk som er allergiske overfor mudder.

Pigerne løber glade i mål hånd i hånd på morgen-sprinten ved hytten, som var finalen på turens samlet EDNM-cup.

Løbere og ledere griller i det dejlige sommervejr tirsdag aften.

11


5 GODe råD HVORDAN KAN KLUBBEN SKABE ET GODT MiLJØ OMKRiNG friVilliGHeD? T e k s T : M o T i o n & f o r e n i n g s l i V U D VA l g e T i D o f foTo : k e l l s ø n n i c h s e n

1. skab muligheder for de frivillige i klubben

planlægning er nøglen til at få flere medlemmer engageret i den daglige drift. har man overblik over aktiviteterne i klubben - eventuelt et årshjul, så man på forhånd ved, hvad der skal ske hvornår og hvor mange folk, der skal engageres til den enkelte aktivitet, er det meget lettere at rekruttere hjælpere. er opgaverne og tidsforbruget kendt, vil langt de fleste medlemmer gerne give en hånd med.

Værktøjer til klubben: • kan flere inddrages i udvalg, der letter bestyrelsens arbejde? • kan opgaverne opdeles i mindre selvstændige opgaver og delopgaver?

Værktøjer til klubben: • halvårlige dialogmøder mellem bestyrelsen og klubbens medlemmer giver mulighed for at medlemmerne kan bringe nye ideer på banen. • Åbne arbejdsgrupper, hvor alle medlemmer har mulighed for at melde sig til løbende.

3. afstem forventninger imellem de frivillige Værktøjer til klubben:

• er arbejdsbelastningen for stor på enkeltpersoner?

• Aftal spilleregler for, hvordan i omgås hinanden.

• Uddelegér ad hoc-opgaver til flere frivillige.

• Beskriv ansvars- og kompetenceområder for ledere og trænere i foreningen.

• synliggør hvilke opgaver, der skal løses hvornår. lav arbejdsbeskrivelser på opgaver.

2. engagér en bred kreds

af klubmedlemmerne

få opgaverne delt ud på flere medlemmer, så i er mange, der løfter i flok, og har det sjovt samtidig. husk at spørge det enkelte medlem direkte om hjælp. Alle undersøgelser omkring frivillighed viser, at langt de 12

fleste mennesker gerne vil bidrage til fællesskabet. De folk der ikke er engageret i frivilligt arbejde, begrunder det som oftest med, at de aldrig direkte er blevet spurgt/opfordret til at give en hånd med.

• indfør årlige medarbejdersamtaler med medlemmer i foreningen, der har ansvarsområder og afklar indbyrdes forventninger og ”karrieremuligheder”. • opbyg et miljø med gode sociale rammer og arrangementer, hvor i får humor og glæde ind. • Anerkend alle for deres frivillige indsats.

hvordan skaber klubben de bedste muligheder for de frivillige? hvordan kan klubben engagere alle klubmedlemmer til klubarbejdet? og hvordan skabes et fællesskab, så alle klubmedlemmer får lyst til at give en hånd med? Udvalget Motion & foreningsliv har, med inspiration og erfaringer fra klubberne og Danmarks idrætsforbunds portal til de frivillige i idrætsforeningerne, samlet 5 gode råd til, hvordan din klub kan skabe et godt miljø for de frivillige.

4. rust alle frivillige til deres funktion Værktøjer til klubben: • Uanset hvilken opgave der udføres i klubben, kan der være brug for at få yderligere inspiration til, hvordan den kan løses. • inddrag den enkelte frivillige i at opstille egen uddannelsesplan og ønsker om andre kurser. Vil klubben betale eller skal der være egenbetaling? • en mentorordning kan også være en form for uddannelse. • overvej om klubben kan formulere en ”uddannelsespolitik”, f.eks. at alle trænere én gang årligt skal have tilbudt et kursus, at nye trænere kommer på introkursus, inden de starter som trænere osv.

5. anerkend og synliggør de frivillige husk at sige tak, til alle der bidrager til fællesskabet – gerne offentligt (hjemmeside/facebook/mail til hele klubben) – det vil motivere flere til at melde sig under fanerne. Alle vil jo gerne være en del af en succes.


Få inspiration fra Danmarks idrætsforbunds portal til de frivillige i idrætsforeningerne på: www.frivillighedstjek.dk. Værktøjer til klubben: • ros, tak og et smil – husk det – også når det gælder små dagligdagsopgaver, der bliver løst. • Husk også at anerkende bestyrelsesmedlemmerne og udvalgsmedlemmerne! • husk også at sige tak til dem, der ikke fortsætter i klubben – måske kommer de tilbage, hvis de går derfra med en god følelse af at være blevet påskønnet og ønsket. • skab mulighed for, at der skabes sociale relationer på tværs i klubben. netværk skaber sammenhold. plej det via ture, fester, aktiviteter osv. • lav en årlig tur for trænerne, gerne en rejse som giver anderledes oplevelser. Der er sidegevinster i form af bedre dialog og kontinuitet i klubbens arbejde. • skab synlig anerkendelse i form af T-shirts, træningsdragter mv. Det skaber identitet og signalerer, at man er en del af et fællesskab. • Anerkendelse kan også være

kurser og uddannelsestilbud.

Udviklingskonsulent Gert Nielsen og udvalget Motion & Foreningsliv har gennem det sidste år arbejdet på, at øge vidensdeling mellem klubberne i forbundet, for at understøtte klubudviklingen. Der er blandt andet nedskrevet klubberners gode erfaringer, således at klubberne kan bruge dem som værktøjskasse og inspiration. Læs mere på www.vision2015.dk.

13


-raklet svar på alle sPØrG Olæs er med at finde

Hjælper dig som består af en række mulige spørgsmål. O-Raklet vante spørgsmål rele på eksperter, som svarer du et spørgsmål Har . felt lige fag inden for deres ring@do-f.dk. til O-Raklet? Skriv til oriente

sPØr

GsMål: Jeg har vrikket om på fode n under under et orienteringsløb. Hvornår det bedst, at jeg taper min ankel op, og hver ordan gør jeg det? O-raklets sVar: Hvis du har vrikket om på foden, eller hvis du skal ud i noget terræn, hvor der er risiko for at du gør det, så kan det være en rigtig god idé at tape sin ankel op. Dette kan gøre, at du undgår (yderligere) skade, og kommer bed re igennem din løbesæson. Tape din ankel op, når der er risik o for vrik og vrid i anklen, undgå det til dagligt.

Den tapening jeg vælger, at vise dig her, er til hvis ledbåndene på ydersiden er beskadigede. Det er det i op til 95% af tilfælde med forstuvede ankler. Først skal du finde den rigtige slag s tape. Du skal bruge en uelastisk en, altså en tape der ikke kan give sig. Her findes der forskellige udgaver, Leukotape P, Strappa l og Dream Tape er nogle af dem . Personligt synes jeg, at Strappal er bedst at arbejde med, men det er meget individuelt. De giver nog enlunde den samme støtte, men kan være forskellige i deres lim og måden de ”rives” på. inden du går i gang, er det en god idé at rengøre huden og barbere eventuelle hår væk. Dette er for at tapen kan sidde bedre fast og så slipper du for unødig sme rte når tapen skal fjernes igen.

1) Læg en stribe tape rundt om den nederste del af dit skinneben, 5-10 cm over knysten. Sørg for at den ikke er helt lukket, da du ellers risikerer at lukke for blod omløbet. 2) Placér din fod i neutralstilling (90 graders vinkel ud fra underbe net). Anlæg nu 3 ”stigbøjler”. Start på indersiden af benet ved at fæstne en stribe tape på ankeret, og før tapen ind under hælen, og træk op på ydersiden og op på ank eret. Når du lægger denne stigbøjle, er det en god idé at trække den yderste fodr and lidt op med tapen, så du opnår en stra mmere tape på ydersiden.

14

3) Nr. 2 stigbøjle, lægges på samme måde som den første, men dog placeret bagved og bagom knysten. 4) Der kan evt. lægges flere lag på, afhængigt af hvor meget støtte du øns

ker.

5) En tredje stigbøjle lægges nu, men denne gang skal den ligges skrå t. Du starter på ankeret på forsiden af underbenet, går ned over forreste del af inderste knyst, under foden og til sidst ove r forreste halvdel af yderste knyst og skråt ind over underbenet op til ankeret (hvor du startede).

6) Du afslutter med endnu et anker, og så er du klar til en løbetur.

Til sidst vil jeg pointere, hvis du har fået en ankelskade, så kan en optapening ikke stå alene. Det er vigtigt at du får genoptrænet korrekt, så du får bevæge ligheden og stabiliteten tilbage. Held og lykke, og rigtig god træ ning! O-raklet er i dette nummer af Orientering skrevet af fysioterapeut Tine Thomsen. Tine arbejder hos Aarhus Osteop ati i Hans Broges Gade i Århus. Tine har selv løbet orienteringsløb fra hun var helt lille, men er i dag tilknyttet sporten, som fysioterapeut på mesterskaber og samlinger for juniorlandshold et og senioreliten.


DOf akad emiet kUrsUst ilBUD 201

6/2017

i dette nummer af magasinet Orientering findes DOf akademiets foreløbige oversigt over kursustilbud i vinterhalvåret 2016/2017. T e k sT: D o f A k A D e M i e T g e r T n i e l s e n , U DV i k l i n g s ko n s U l e n T

Detaljer omkring de enkelte kurser findes via o-service, hvor tilmelding til kurserne også foretages. Der vil muligvis komme yderligere kursustilbud i løbet af vinterhalvåret – disse vil blive annonceret via Dansk orienterings-forbunds hjemmeside og i nyhedsbrevene fra Dof Akademiet.

Dof Akademiet vil på længere sigt arbejde på at få udvidet kursustilbuddene og planlagt kurserne endnu længere frem i tiden. Der arbejdes også på at få oprettet en egentlig kursus-kalender på Dansk orienterings-forbunds kommende hjemmeside baseret på udtræk fra o-service. 15


w16

sydkredsen ok fros’ klubhus kl. 10-14 nordkredsen Viborg oks klubhus kl. 10-14

klubudviklings-workshop

klubudviklings-workshop

Træner 1 og Træner 2 kursus – dag 1 af 4

kortkonsulenttræf

Træner 1 og Træner 2 kursus – dag 2 af 4

U1 kursus

U2 kursus

Trænerseminar i Vejle

Junior Decembersamling

1. oktober 2016

8.oktober 2016

29. oktober 2016

11.-12. november 2016

12. november 2016

18.-20. november 2016

18.-20. november 2016

19.-20. november 2016

2.-4. december 2016

hele landet

hele landet

østkredsen sydkredsen nordkredsen

østkredsen sydkredsen nordkredsen

hele landet – kurserne afholdes såvel øst som vest for storebælt denne dag.

hele landet

hele landet – kurserne afholdes såvel øst som vest for storebælt denne dag.

østkredsen ok roskildes klubhus kl. 1014

klubudviklings-workshop

24. september 2016

kreDs

kUrsUs

DatO

Juniorløbere i alderen 17-20 år

Alle med interesse for børnetræning, ungdomstræning, breddetræning, talentudvikling og elitetræning

Ungdomsløbere i kredsenes U2-grupper

Ungdomsløbere i kredsenes U1-grupper

Alle med ønske om at blive klubinstruktør eller klubtræner

kortkonsulenter

Alle med ønske om at blive klubinstruktør eller klubtræner

Alle med interesse for klubudvikling

Alle med interesse for klubudvikling

Alle med interesse for klubudvikling

MålGrUPPe

DAnsk orienTerings-forBUnD, Dof AkADeMieT

kUrsUskalenDer VinterHalVåret 2016/2017


17

Dof Akademiet Uddannelsesdag i ringe:

14. januar 2017

U1 kursus

U2 kursus

Træner 1 og Træner 2 kursus – dag 3 af 4

Træner 1 og Træner 2 kursus – dag 4 af 4

U1 kursus

U2 kursus

20.-22. januar 2017

20.-22. januar 2017

28. januar 2017

4. marts 2017

3.-5. marts 2017

3.-5. marts 2017

yderligere emner - se den endelige indbydelse på o-service.

• A-stævneledelse • A-stævnebanelægning • C-stævneledelse • C-stævnebanelægning • O-service for administratorer og løbsarrangører • Skoleorientering • Condes workshop • Kommunikation • Rekruttering/Fastholdelse

korttegning – o-cAD

1.kvartal – datoer ikke på plads

østkredsen sydkredsen nordkredsen

østkredsen sydkredsen nordkredsen

hele landet – kurserne afholdes såvel øst som vest for storebælt denne dag.

hele landet – kurserne afholdes såvel øst som vest for storebælt denne dag.

østkredsen sydkredsen nordkredsen

Ungdomsløbere i kredsenes U2-grupper

Ungdomsløbere i kredsenes U1-grupper

Alle med ønske om at blive klubinstruktør eller klubtræner

Alle med ønske om at blive klubinstruktør eller klubtræner

Ungdomsløbere i kredsenes U2-grupper

Ungdomsløbere i kredsenes U1-grupper

Alle der ønsker inspiration og uddannelse indenfor et specifikt emne

hele landet

østkredsen sydkredsen nordkredsen

øvede korttegnere og kortkonsulenter

østkredsen sydkredsen nordkredsen


Planen var, at tage det roligt fra start T e k s t : I da Ø b r o

Foto: Jeppe Ruud

Ida Øbro var bedst i D20 på 1. etape af O-Ringen i Sälen i Sverige. Læs hendes tanker og vejvalg fra vinderløbet. O-Ringen er for mange årets højdepunkt, og det var det også for mig. Jeg havde i ugerne op til O-Ringen trænet rigtig godt, og havde testet formen af. Min taktik var, at tage det med ro i starten for at komme godt ind på kortet, da jeg aldrig har løbet i lignende terræn før. Derudover var planen, at tage mig tid til ved posterne at planlægge, og at have styr på kompasset hele tiden. Start - post 1 Planen var, at tage det roligt fra start for at få planlagt vejvalget ordentligt. Dog får jeg ikke givet mig selv den nødvendige tid til at planlægge, og jeg kommer afsted på retningen uden nogen sikker plan. Undervejs er jeg meget usikker, men alligevel bevidst om alle de slugter jeg krydser på vejvalget. Lige inden posten ser jeg grænsen mellem det spredt bevoksede og det helt gule. Her kan jeg se slugten der fører mig ind til posten. Post 1 - Post 2 Efter mit usikre løb til post 1, ville jeg gerne have en helt sikker plan til post 2. Jeg ser hurtigt den store mose midt på strækket, som jeg tager på retningen ud til. Derefter ville jeg over og kante den spredte bevoksning. Lige inden posten ser jeg den lille mose i det gule område, hvorefter jeg løber over bakken og hen til slugten. Post 2 - Post 4 Ud fra post 2 havde jeg retning op mod den lille sti, hvor jeg derefter fulgte den indtil den stoppede. Så var det bare retning op mod den lille sten syd for post 3. Og derefter brugte jeg den gule slugt som linje hen mod posten. Til post 4 kørte jeg på retningen lidt venstre mod den lille slugt, hvorefter jeg kunne se post 4.

w18


POst 4 - POst 6 lige inden post 3 havde jeg hentet løberen, der startede 2 min. før mig. Jeg fik hende hurtigt sat, og jeg tænkte derfor, at jeg kørte med høj fart. Så strækket til post 5 fik jeg taget perfekt. Jeg kørte først rigtig hårdt på kompasset frem mod væsken, som man kunne se på lang afstand. Derefter søgte jeg kurs mod den lille sø venstre for stregen. Da jeg kom til søen, blev jeg lidt forvirret af, at der var mange vådområder, men jeg var sikker på, at jeg havde den rigtige retning. Da jeg fik post 5, tog jeg mig god tid til at få en god retning mod post 6, og det fik jeg. POst 6 - POst 8 Ved post 6 fandt jeg det næste stræk ret uoverskueligt, og da jeg begyndte at planlægge, gik det op for mig, at jeg var ved at planlægge til post 8. Heldigvis fik jeg opdaget post 7, og fik planlagt en fin plan dertil. Jeg brugte de store gule slugter i min planlægning, da de var tydelige i terrænet. Som linje ind til posten brugte jeg den store gule slugt. Ud fra post 7 ville jeg hurtigst muligt ud af det gul prikkede område, og derefter ville jeg krydse de små søer, samt stikrydset, hvorfra jeg ville have retning ind til posten.

tænker derfor, at det må betyde, at jeg foreløbig var kommet rundt på banen i en god tid. Så nu var det bare at holde hovedet koldt på de to sidste poster. PUBlikUMsPassaGe - Mål til post 11 ville jeg krydse det gule og de store stier, hvorefter jeg ville se toppen, som posten skulle ligge bagved. til sidsteposten løb jeg på stien, så der blev presset på til det sidste i mål. Jeg kom i mål i bedste tid, og var så heldig, at få æren af at blive interviewet af arrangørerne. Det var en nervepirrende ventetid efter min målgang, indtil at de sidste løbere kom i mål og min sejr var sikret. Det var herligt at få bekræftet, at formen var i top efter et lidt hårdt forår, og selvom at jeg ikke havde et helt perfekt løb, så kunne jeg stadig løbe en sejr i hus.

POst 8 PUBlikUMsPassaGe Ved post 8 planlagde jeg, at løbe ud af den gule slugt til jeg ramte stien og derefter løbe til stikrydset, hvorfra jeg ville løbe ned i slugten, over bakken, se den gule slugt og de små høje, hvorefter jeg kom lidt usikkert ned til posten. til post 10 var det at løbe på retningen, hvorefter hovedet fik tid til at planlægge det sidste af banen på publikumspassagen. Ved enden af passagen hører jeg en af mine klubkammerater råbe. Jeg

19


Nu skal vi snakke orienteringsløb Af Henrik Rindom Knudsen

O

rientering.dk, som bl.a. indeholder forummet O-snak, lever sit eget liv på internettet som samlingssted for danske orienteringsløbere. Alle emner kan tages op, og alle har mulighed for at byde ind i debatten.

Hvordan var forrige søndags bane? Hvilken pandelampe kan anbefales? Hvor kan man følge VM live? Emner, der muligvis kunne være på dagsordenen til en klubtræning i en hvilken som helst klub. Men det er ikke nødvendigvis sikkert, at der er en fra klubben, der ligger inde med alle svarene. Men så kan man prøve at finde svar på orientering.dk – eller o-snak, som siden går under i folkemunde.

”Konceptet på orientering. dk er at skabe et miljø på internettet, hvor danske orienteringsløbere kan mødes og diskutere orienteringsløb samt finde præcis den information om orienteringsløb, som de søger.” Sådan summeres formålet med orientering.dk op på sidens egen underside ”Om orientering.dk", og hjemmesidens stifter Claus Bloch mener da også, det er meget retvisende.

God justits

Det første, man bliver mødt af på orientering.dk, er den danske

20

løbsoversigt. Det har altid været et omdrejningspunkt for siden, da det er meningen, at folk altid kan gå ind på orientering.dk og få et samlet overblik over danske løb i fremtiden. Under løbsoversigten finder man ’Osnak’. Her kan alle starte en chattråd, hvilket vil sige at stille et spørgsmål eller komme med en kommentar til et hvilket som helst emne. Udover at starte en tråd kan man følge med i andres tråde, kommentere og på den måde blande sig i debatten. Udover O-snak kan man også starte en tråd på undersiden ’Forum’. Forummet er i særdeleshed forbeholdt de større meningsfulde diskussioner. Når man opretter en tråd eller kommenterer, kan man selv vælge, om man opgiver sit ”rigtige” navn. I juni måned var der en tråd på netop o-snak, der diskuterede for og imod princippet i, at man kan deltage anonymt i debatten på O-snak. For eksempel skrev Kell S:

for anonymitet er et problem: ”Justitsen er god på o-snakken. Er der nogen, som træder lidt over stregen, så skal de nok blive gjort opmærksom på det. Og o-snakken giver mulighed for en debat, som ikke findes mange andre steder i orienteringssporten,” siger Claus Bloch og fremhæver Niels Jensen, der under debatten i juni skrev med henblik på tonen på siden:

”Hvis man ikke kan lide det, så lad være med at læse og kommentere på det.” I perioder hvor kontroversielle emner er på dagsordenen, fortæller Claus Bloch, at han holder et ekstra øje med debatten. Hidtil har der dog ikke været indlæg, som han har haft behov for at slette.

Nostalgisk nyhedsmodul

”Personen bag et indlæg er en vigtig information mht. at vurdere indlægget. Argumentation står ikke bare alene; afsenderen er i høj grad en del af budskabet.”

Claus Bloch startede siden i 1998 som et tilbud til klubberne om hjælp til at få lavet en hjemmeside og komme på internettet, som en underside til orientering.dk. Cirka 25 klubber takkede på det tidspunkt ja til tilbuddet.

Claus Bloch mener ikke, muligheden

Efterhånden som internettet blev


mere udbredt, fik klubberne deres egne domæner og hjemmesider, og for cirka fem år siden fik de sidste orienteringsklubber deres eget domæne. i perioden derefter så orientering.dk meget ud, som den gør i dag, men med den ekstra feature, at der blev produceret selvstændige nyheder til siden. i længden viste det sig at være en for arbejdstung opgave at holde en nyhedsside kørende: ”Jeg blev desværre nødt til at fjerne orientering.dk's eget nyhedsmodul for nogle år siden. Det var simpelt-

hen for svært at finde skribenter. i min optik var det ellers godt med nyheder skrevet af folk, som ikke nødvendigvis var underlagt DOF’s holdninger og standpunkter, og gav derfor gode oplæg til diskussion på o-snakken,” siger Claus Bloch og fremhæver især Thomas Jensen fra Tisvilde Hegn OK’s resultat- og løbsanalyser. Nu viser siden kun andre nyheder, hovedsageligt fra DOF’s hjemmeside og den internationale side WorldofO. com. Som det er nu, passer orientering.dk stort set sig selv, og der ikke

planer om at udvide i den nærmeste fremtid: ”Det kører bare derudaf uden behov for vedligeholdelse. Det passer mig ganske godt, da tiden er knap. Så fremtiden er som nu. Med mindre der pludselig melder sig nogle energiske kræfter,” siger Claus Bloch. Så hvis du har noget på hjerte, der bare har det mindste med orienteringsløb at gøre, så er o-snakken åben. Om det så er i anonym form eller ej, er op til dig selv.

Claus Bloch startede hjemmesiden orientering.dk i 1998, hvor bl.a. forummet o-snak samler orienteringsløbere til snak og debat om sporten. 21


l Sø n

n ichs

en

: 6 1 0 d 2 e t e M l V comp

Teks t

l to: K e o g fo

n o i s s Mi

"Var det et perfekt løb?" "Ja!" Så kort kunne interviewet med Maja Alm efter målgang på damestafetten ved VM i Stömstad egentlig gøres. På dette tidspunkt havde de danske landsholdsløbere været i gang med mesterskaberne i godt og vel en uges tid. Magasinet Orientering ser tilbage på et begivenhedsrigt VM på den anden side af sundet med op og nedture. Men vigtigst af alt: Mission completed med 3 VM-medaljer.

En lille, gylden fætter

Søndag morgen var Cecilie klar på startstregen til VM-sprintstafetten i Strömstad, og kunne med et nærmest perfekt løb sende Tue Lassen ud på andenturen blot 5 sekunder efter Sveriges Gustav Bergman i front. Tue havde også før løbet sine tvivl om dagens præstation: "Sprintfinalen var et stort mål, men resultatet en stor skuffelse. Jeg var bagefter langt nede og meget i tvivl, om jeg skulle løbe i dag. Jeg løb for holdet, og det hjalp meget på motivationen."

Lørdag den 20. august. Stedet er havnebyen Strömstad i Sverige. Maja Alm står på startstregen som 7. sidst startende i VM-sprintfinalen. I starten af banen ser det ikke lovende ud for Maja. Hun tager sikre, men ikke helt optimale vejvalg. Men så sætter hun det ekstra gear ind.

Også Tue leverede overbevisende – endda i sådan en grad, at han på et tidspunkt blev i tvivl om, han havde sprunget en post over. Han fandt pludseligt sig i front, og kunne sende Søren Bobach afsted med 13 sekunders forspring til Sveriges Jonas Leandersson.

"Majas fysiske niveau er absurd højt," fortæller landstræner Lars Lindstrøm, "og vi ved, at tempomæssigt kan ingen følge med. Så planen er at undgå dumme fejl og blindgyder. Ligesom sidste år."

Planen var at løbe defensivt og ikke være smart; det vigtigste var, at give

Maja trækker fra især på langstrækket, som hun vinder med 7 sekunder, og i mål ligger hun klart nummer 1. Maja genvinder sin VM-sprint guldmedalje fra sidste år med en overbevisende margin på 25 sekunder ind til nummer 2, schweiziske Judith Wyder. Blandt de øvrige danske løbere var Cecilie Klysner ikke tilfreds med sin 18. plads, der blev til på baggrund af snot,

22

hovedpine og manglende søvn. Hun var derfor ikke helt klar over, om hun i det hele taget skulle løbe VM-sprintstafetten dagen efter, hvor holdets ambition var medalje – og hvis alt spillede kunne det blive en lille, gylden fætter, som Lars Lindstrøm formulerede det.

Maja et godt udgangspunkt. Og det fik Maja, idet hun kunne gå ud blot 12 sekunder efter Sveriges Helena Jansson, som ikke havde en chance imod Maja. Helena var hentet og allerede passeret ved post 1. Nærmeste konkurrent var derfor Schweiz, og – som en gentagelse fra forrige års VM – var det et slag imellem Maja Alm og Judith Wyder. Men selvom Judith var et par sekunder hurtigere end Maja, så var det langt fra nok, og de danske løbere kunne løbe sammen over målstregen som verdensmestre på VM-sprintstafetten. "Jeg var ret nervøs, da jeg gik ud, for jeg havde ikke forventet at de andre havde løbet så godt, at jeg kom ud i front. Det var klart en stor holdindsats!" lød det fra Maja efter løbet.

Pigtråd og begynderfejl på mellemdistancen Ida Bobach havde endnu ikke løbet ved dette års VM i Sverige, da det blev tid til mellemdistancen, som hun havde satset på efter et skadesfyldt forår. Langdistanceguldet fra sidste år kunne derfor ikke forsvares. Desværre kom det ikke til at gå som håbet. "Jeg blev hentet af Anne Margrethe Hausken Nordberg (Norge) med to minutter


Medaljestatistik ved VM 2016: 1. 2. 3.

Sverige: 3 guld og 2 bronze Norge: 2 guld, 2 sølv og 1 bronze Danmark: 2 guld og 1 sølv

ved post 4, hvor jeg havde lavet en stor parallelfejl. Det kostede på motivationskontoen, og det var sådan set dét løb," konstaterede Ida bagefter løbet. Også hendes bror, Søren Bobach, lavede en dum fejl, hvor han ved publikumspassagen løb mod sidsteposten, i stedet for ud på den sidste sløjfe – en fejl på et par

på B o b a ch t for Ida lfejl kostede. e b å h m ikke so En stor paralle . esværre Det gik distancen ved VM d m e ll e m

minutter. Signe Klinting havde nok dagens mest dramatiske løb. Hun var i "flow", og løb et godt løb indtil post 13. Der tog et rustent pigtrådshegn benene på hende, og hun røg på hovedet ned i et hul. Resultat: Skulder af led, trælår og benene viklet ind i pigtråd.

Bedste resultat på mellemdistancen fik – igen – Maja Alm med en flot 5.plads. Igen var det en forsigtig start, og med et dårligt vejvalg til post 10, samt et lille bom på post 15 var der 2 minutter op ved publikumspassagen. Maja var i mål knap 1 minut op til nærmeste medalje.

Vejvalg fra post 9 til 10 på VM-mellemdistancen.

Kilde: WorldOfO 23


over and out på langdistancen Efter hidtil at have haft godt vejr i det svenske, blev det rigtigt ”langdistancevejr” med masser af regn. Løberne fik deres sag for; og dette kunne ses på vindertiden i dameklassen, da den var et stykke over det forventede.

stykke længere nede på resultatlisten, som henholdsvis nummer 47 og 52. "Bjørn har et jævnt løb, og overordnet set er vi godt tilfredse. Vi vidste godt, at det ikke var i dag, at vi skulle levere," siger Lars Lindstrøm efter langdistancen.

top 10 for herrerne på stafetten

På VM-langdistancen var der ingen forventninger til de danske løbere – udover dem som løberne selv havde til deres egen præstation. Signe Klinting var, på trods af et godkendt løb, ikke tilfreds med sin placering som nummer 25. "Placeringen er ringere end min målsætning - en forbedring af 20. pladsen ved VM i Schweiz. Og at være 20 minutter efter vinderen Tove Alexandersson (Sverige) er også for meget."

De danske herrer kom tilbage i top 10 med en niendeplads ved VM-stafetten – det bedste resultat i fire år. Først ude var Søren Bobach, der på trods af at løbe til en forkert gafling på post 2, havde et teknisk fornuftigt løb. "Efter bommet var det hårdt at kæmpe sig tilbage sammen med tjekkiske Jan Prochazka. Der var løbere på kryds og tværs, så det var svært at vide, hvor man lå," forklarede Søren sit løb.

Ligeledes var Cecilie Klysner tilfreds med selve løbet, men ikke resultatet. "Jeg havde ingen egentlige målsætninger - hverken på tid eller placering. Men er egentlig ikke tilfreds med nogen af dem. Det er simpelthen fordi, jeg ikke er dygtig nok endnu. Det skal blive bedre i fremtiden, og det bliver det!"

Også Andreas Boesen på andenturen bommer en post, men var derudover godt tilfreds med sit løb – selvom han ikke kunne følge med det 5-mands-tog, der kom forbi på langstrækket. Han sendte Tue Lassen ud på sidsteturen med 1½ minut til både foregående og efterfølgende hold.

De to danske VM-debutanter, Bjørn Cederberg og Magnus Dewett, sluttede et

"Jeg gjorde, hvad jeg kunne," fortæller Tue, "og det gik godt i starten, selvom

terrænet var mere fladt og diffust, end vi havde forventet." Det er også på den første del, at han henter de tre placeringer, der bringer holdet ind i top 10. Efter publikumspassagen er der dog ikke meget energi i kroppen tilbage, men han holder forfølgerne bag sig.

Søren Bobach lagde godt ud på herrestafetten med et stabilt løb, og kunne derefter sende andreas Boesen og tue lassen i skoven.

Det gik godt for Cecilie Klysner på VM-langdistancen, men resultatet rakte ikke helt til det, som hun havde håbet på.

VM er hårdt at løbe – og langdistancen især. efter næsten 2½ time i skoven kæmper Felix Späth (tyskland) sig i mål med krampe i begge ben og helt sukkerkold. 24


Vejvalg VM

Sådan løb de VM-sølvmedaljen hjem Tekst: Signe Klinting, Ida Bobach og Kell Sønnichsen

Foto: Kell Sønnichsen

"Du ligger nummer 3! Der er 1 minut op til guldet!" råbte landstræner Lars Lindstrøm til Maja Alm ved damestafettens publikumspassage. Indtil da havde hun ingen fornemmelse af, at de danske piger lå til en medaljeplacering. Signe Klinting på førstetur og Ida Bobach på andentur havde leveret gode løb. Der var spænding lige til det sidste. Intet var afgjort på forhånd. Læs Signes, Idas og Majas beretninger fra VM-sølvmedajle løbet. 1. tur - Signe Klinting: Løb sikkert og minimere tidstab "Jeg vidste, at jeg kunne magte terrænet, og holdt fast ved den tanke, selvom de andre virkede meget hurtige," forklarede Signe efter hendes førstetur. Som førstetursløber handlede det for mig om at hænge på

og bruge de andre løbere, samtidig med at vælge vejvalg, som jeg følte mig tryg ved og troede på. Vejvalget fra post 6-7, var jeg én af de få løbere, som løb nord om strækket. Jeg tabte ryggen på teten og skulle derfor udføre strækket selv. Jeg synes, at det så kompliceret ud

at løbe lige på, og tog derfor beslutningen om, at jeg kunne udføre det nordlige vejvalg hurtigt og sikkert, så det gjorde jeg. Jeg var bange for, at jeg havde tabt tid og placeringer på det, men da jeg hørte at teten var ved næste post, var jeg ikke urolig. På strækket til sidste posten løb min gruppe skævt ud fra posten, hvilket jeg

hurtigt opfangede og tog min egen retning, hvilket gjorde at jeg kom først ud til marken. Gruppen havde dog mere fart på, og løb op til mig på vej i mål. Generelt er jeg ikke løbestærk, hvilket betyder jeg oftest lå bagerst i gruppen. Men her lå jeg med en del overskud i oriente25


Vejvalg VM

ringen, som gjorde at jeg kunne rette ind, når de andre lavede fejl. Taktikken for løbet var, at jeg skulle løbe sikkert, og minimere tidstab til de hurtigeste. Det var præcis hvad jeg gjorde.

2. tur - Ida Bobach: Orienter selvstændigt og vær med på kortet "Jeg panikkede ikke. Stolede på mig selv, og kæmpede hele vejen hjem. Det var ærgerligt med fejlen, men generelt gik det rigtig godt," kommenterede Ida efter løbet. Stafetholdets taktik var, at orientere selvstændigt hele vejen. Vi regnede med, at det ville blive teknisk svært, så derfor gjaldt det om, at være med på kortet hele vejen. Jeg kom ud på andenturen med et par andre løbere, men jeg sørgede for selv, at have styr på vejvalget til 1. posten. Til post 2 så jeg hurtigt, at der var et kæmpe stub midt på

strækket, som jeg skulle undgå. Jeg ville løbe en højre-bue, hvor jeg kunne forlænge posten godt med den store høj. Jeg valgte at løbe lige-på til post 3, da det var en tæthed 1, og jeg så at svenske Emma Johansson gjorde det samme. Det var en del tættere, end jeg havde regnet med, og jeg mistede retningen. Det kostede desværre en del tid, men jeg havde heldigvis stadig svenskerens ryg, da jeg løb væk fra post 3. Strækket til post 6 var igen et længere et af slagsen. Først havde jeg tænkt at løbe nedenfor det store stub og løbe op gennem mosen, som jeg passede mod post 3. Jeg blev enig med mig selv om, at blokfeltet ville være besværligt at løbe i, derfor valgte jeg at løbe på de gule høje. Ved post 6 var jeg sammen med svenske Emma Johansson igen,

som valgte at løbe et venstrevejvalg mod næste post. Jeg synes, at højrevejvalget så meget bedre ud, både i forhold til løbbarhed og posttagning, så jeg holdt fast i min taktik. Det kunne heldigvis godt betale sig. Sidste runde var ikke særlig svær teknisk, men der var vejvalg til post 12. Jeg var meget i tvivl om, hvor det ville være bedst at løbe. Jeg tog det simple vejvalg op gennem slugten, men det var desværre meget dårligt at løbe her. Jeg tror, at de fleste løbere valgte denne vej, da det var kortest og meget simpelt at udføre.

3. tur - Maja Alm: Spændende udgangspunkt "Jeg fik at vide, at vi lå nummer 3 og der var 1 minut op til guld, da jeg passerede publikumspassagen," fortæller Maja. På sidsteturen løb Maja Alm ud som nummer 4 - præcis 2½

minut efter førende Finland og Rusland – et ret stort hul at skulle hente. Men der var under 1 minut op til Norge på tredjepladsen. Som trussel løb Judith Wyder (Schweiz) og Tove Alexandersson (Sverige) ud sammen blot 10 sekunder efter Maja. Selv med et fornuftigt løb af Maja, kunne det blive til alt imellem en 3. og 6. plads. Et spændende udgangspunkt. Hurtigt bliver 6. pladsen elimineret, idet Anne Margrethe Hausken Nordberg laver et 3 minutters bom på 1. post og lader Maja, Judith og Tove passere forbi. Maja og Judith er sammen og løber på langstrækket til post 2 fra Tove, der tager et lidt mere direkte vejvalg. Hvorefter Judith bommer stort lige før posten, og lader Maja, der gik præcis i sin, fortsætte alene. Tove løber sig ud af medaljekampen ved post 3, ved at miste tid i det grønne område – præcis som Ida Bobach gjorde på andentur. Status efter blot 3 poster er, at Norge, Schweiz og Sverige røg af ved post 1, 2 og 3 – mens Maja gik perfekt i sine poster. Majas vejvalg og fart i benene til post 7 er meget bedre end Finland og Rusland, der løber henholdsvis meget venstre om og mere lige på. Gabet til dem mindskes til blot 1 minut ved publikumspassagen – et gab, Maja æder 10 sekunder af blot ved at løbe hurtigere på passagen. "Jeg var træt og tog de sikre vejvalg, hvor jeg kunne trykke igennem. Og måtte så håbe på, at Rusland og Finland foran lavede fejl." Maja løb i mål til en sølvmedalje sammen med holdkammeraterne blot 30 sekunder efter Rusland.

26


Vejvalg Signe Klinting - 1. etappe. Vejvalg Ida Bobach - 2. etappe. Gaflingsposter indsat

RUS

Vejvalg Maja Alm - 3. etappe. Gaflingsposter indsat

FIN

DEN

Majas højrevejvalg, hvor det lykkedes hende at kile sig ind mellem Rusland og Finland til sølvmedaljen

Norge, Schweiz og Sveriges bom på henholdsvis post 1, post 2 og post 3 på 3. tur

27


stort

rEkruttEringsPotEntialE

"

Klubben skal bidrage til kvalitetstiden, ikke konkurrere med den

t e k S t: H e i d i k R i S t e n S e n , m ot i o n o g F o R e n i n g S l i V

F oto : A l l A n R e i c H e , o k V e n d e l B o e R n e

De orienteringsklubber, der lykkes med at rekruttere børn og unge gør det typisk ved (a) at starte op med et nyt træningstilbud eller (b) tilpasse klubbens nuværende tilbud, så de er mere attraktive for familier. Rekruttering sker altså ikke alene ved at klubben laver rekrutteringsarrangementer, men i lige så høj grad, at klubben (også) har et fast træningstilbud, der passer til målgruppen, som klubben ønsker at rekruttere.

OK Vendelboerne har haft stor succes med at etablere et børnetræningstilbud, som har givet flere børn og deres forældre til klubben. Magasinet Orientering har taget en snak med Allan Reiche, Børne- og ungdomstræner i klubben OK Vendelboerne. Læs om klubbens erfaringer og bliv inspireret til, hvordan din klub kan arrangere fast børnetræning med stor succes. hvad er klubben lykkes med i forhold til rekruttering? Vi diskuterede i klubben, om vi skulle afvente og se potentialet i Find Vej Dagen, eller lave et færdigt koncept for børnetræning først, så vi havde et konkret tilbud at fremvise på Find Vej Dagen. Vi valgte det sidste – og det skabte en kobling ind til klubben.

28

En anden vigtig faktor er konceptet i sig selv, som vi har bygget op omkring en børnefamilies logistik. Alle træninger ligger inden for byskiltet i Hjørring - hvor vi har en del parker og byskove - og dermed skal de fleste deltagere kun køre få kilometer til træningen. Træningen starter klokken 17.00 og slutter 18.30, hvor både forældre og børn har fået aftensmad, og dermed er de mindste børn kun aftensbadet fra at komme i seng. Dette koncept passer ind i mange børnefamiliers travle dagligdag. En tredje faktor er, at forældrene er glade for også at deltage på træningerne. Forældrene er for de flestes vedkommende også ret nye orienteringsløbere, så instruktionen er lige så relevant for dem, men indlæringen foregår på børnenes niveau. Det betyder også, at forældrene er tilstede og hjælper med øvelserne,

hvilket gør at klubben behøver færre instruktører. hvorledes blev det vedtaget, at klubben skulle fokusere på, at skabe et børnetræningstilbud? Klubben var, som mange andre klubber, ved at være lidt alderstung med mere end 50% af medlemmerne over 60 år. Tilslutningen af børn og unge var stagneret, og derfor var der behov for nytænkning. Klubben havde stadig over 125 medlemmer, så det var primært aldersfordelingen, der var udfordringen. Med den umiddelbare tilgang, er det nu kun ca. 35% af løberne i klubben, der er over 60 år. Vi håber at kunne skubbe endnu mere til det.


orienteringsklubber vokser

primært gennem flere aktive børn. Klubberne i Dansk Orienterings-Forbund havde i alt per 1. august 2016 743 medlemmer op til 12 år. Det er 12% flere end året før. Der var 50 klubber, der deltog på Find Vej Dagen den 30. april 2016 – heraf er der 19 klubber, der ikke har et fast børnetræningstilbud.

hvilke udfordringer har i haft undervejs i etableringen af børnetræning? og hvordan har i løst dem? Træningen er en tung logistik opgave. Der skal sættes poster ud, tages ind, laves baner og laves tilpasset undervisningsmateriale. Der skal ikke mindst handles ind og laves mad, som er klart den tungeste opgave. Til en start har det været nogle ganske få, der har varetaget alle opgaver, men her til opstarten efter sommerferien, er det en langt bredere skare af klubbens medlemmer, der er involveret. En anden udfordring har været, at børne- og ungdomstræningen foregik for sig selv, på eget tidspunkt, og mere eller mindre isoleret i forhold til resten af klubben. Det forsøger vi at løse, ved at slå ordinær klubtræning og børne- og

ungdomstræningen sammen på enkelte dage i løbet af efteråret. Børne- og ungdomstræningen starter stadig på samme tid, men er i samme skov som den ordinære træning for alle andre medlemmer. Imens børnene spiser kan mor/far løbe en af de almindelige træningsbaner til klubtræningen. Derved giver vi også de forældre, der har mod på det, lidt flere udfordringer og et lille skub opad i sværhedsgrad – samtidig med at der er en instruktør/hjælper tilstede.

2. Det skal passe til børnefamilier – alt hvad der i væsentlig grad forstyrrer familielogistikken, er i risiko for at blive valgt fra. Vi har oplevet at:

hvis i skulle give et par råd videre til andre klubber, hvad skulle det så være?

b. Afstand – skal der køres ud til 15 forskellige skove, hvor man måske skal køre 2x30 minutter, så stjæler man igen af både trænings- og kvalitetstid.

1. Sørg for at have planen klar – en idé om at man måske vil gøre noget, er ikke så salgbart som ”vi har det her, der kører om tirsdagen – synes I ikke det kunne være spændende? ”

a. Forældrene vægter højt, at aktiviteten er noget man laver sammen, så det handler om at bidrage til kvalitetstiden, ikke at konkurrere med den. Lad være med at sende forældrene bort – de kan bidrage, og de er også potentielle nye løbere.

c. ”All inclusive” – motion, hygge og aftensmad – det er en god pakke.

29


eringsløb Nu skal du høre om et fantastisk sted, som jeg har løbet orient te beøstligs arks Danm er denne sommer. Stedet, som jeg vil fortælle om, Bornholm. boede område. Det ligger endnu længere inde i Østersøen end er hver rumm ld gengæ til men lse, større en besked Det er en ø af en meget gætte, du har Måske . kultur og natur erende impon r tmete eneste kvadra hvad det er for et sted. Det er Christiansø. este byer Som orienteringsløber har jeg løbet i mange af Danmarks smukk kategori. særlig og naturområder. Men jeg må sige, at Christiansø er i en helt Jeg tror faktisk aldrig, at jeg har oplevet noget lignende! er. Husene At gå i land på Christiansø er som at træde ind i en anden tidsald1684, hvor i på øen er flere hundrede år gamle. Nogle er bygget helt tilbage fredet, og kong Christian V grundlagde en søfæstning på øen. Alle huse er ende det samme gælder alt plante- og dyreliv på øen samt i det omkringligg er åkand med dam lille den fra tet diversi og liv af farvand. Naturen er fuld t enorm blev og frøer til det brusende hav med klippeskær og sæler. Jeg frembarske og e smukk betaget af øens mange indtryk og dens autentiske, toning. godt 100 På dette fantastiske sted løb jeg orienteringsløb sammen med oriensprinti ab estersk andre o-løbere. Anledningen var det årlige Politim at sinde, nogen gang første det er tering , hvor jeg deltog som civil. Faktisk øarrang af eret impon vildt er Jeg øen. på løb erings der er blevet løbet orient mod til at rerne, for ikke alene at være kommet på idéen, men også at have gning planlæ gning, kortte af føre den ud i livet, med alt hvad det indebærer erings orient en mig k fi Jeg værd. hele og logistiske udfordringer. Det var det oplevelse for livet.

Dansk Orienterings-Forbund 2605 Brøndby Danmark

God sensommer og de bedste hilsner Emma Klingenberg , Faaborg OK

f ak t Sprinta om løbet Sprin en på Ch til start for det darnistiansø var kvinde t, hvoraf d ske politi. Danmarks meste r. Men e fleste Der st rs il v d er v a r desuar danske plede godt 10kab i den fle olitimæ 0 løbe re re sven ske pnod og liti......

..... o Løbetg civile løber Politimblev af hold e (altså løb ester ere, s t den Hamm eren pskaberne i k 21. juni 201om ikke er p å B or n lassisk 6 holm. distan. Dagen ef toeliti). ce afgjo r blev r t på w30

Sen e n B e R g , F oto : m i c H A e l J e n t e k S t o g F oto : e m m A k l i n g

Kære o-løber!


FoRmAnd en

formandens

S

5

min

u t te R

5 minutter tolerance. Jeg kom til at tænke på dette ord en dag for nylig, da jeg stod ved starten til et løb. En lille flok MTB ryttere (ikke orienteringsløbere) forvildede sig på skovstien hen forbi startområdet, og standsede op midt mellem startboksene og startpunktet. Det afstedkom flere tilråb fra start-personalet og enkelte løbere.

Jeg tænkte... En skovejer, jeg mødte i en helt anden sammenhæng, udbrød pludselig ”de satans mountainbike ryttere”. De skræmmer jo alle andre besøgende væk både udenfor og på stierne. Jeg tænkte... Rigtigt meget over at give plads. At vi skal kunne sige ”pyt”. Vi skal jo være her allesammen, og vi har den samme adgang, og samme ret til at bruge vores idrætsanlæg, skoven. Og vi har den samme forpligtelse til at vise hensyn, tolerance og sige ”pyt”. ikke kun mod de andre brugere og gæster i skoven. Også imellem os orienteringsløbere. Jeg tænkte... Der har været 2 DM stævner her i efteråret. Mols Bjerge og Grib Skov – nordlige ende. Vores krav og forventninger er i top, og prisen for at starte (startafgiften) er det jo også. Det er hundedyrt at gå til orienteringsløb – ikke mindst, hvis man er en familie på 4-5 personer (og orienteringsløb er også rigtigt meget en sport for hele familien). Derfor er forventningen om DM stævner jo, at de er fejlfrie og i øvrigt helt i særklasse hver gang! Vejret skal naturligvis også være perfekt. Begge stævner var jo ikke fejlfrie, det ved de fleste af os. Nogle af fejlene skal vi måske være bedre til at tænke – så ”pyt”. Tolerance, indlevelse, tilgivelse.

Andre af fejlene var mere i den alvorlige ende – og dem tager vi selvfølgelig fat omkring i det rette forum. Og jeg er sikker på, at arrangørerne også gør det og lærer af det. Derved bliver vi med fælles hjælp bedre hver gang, og tænker ”kritikken var velment, berettiget JA, vi skriver den erfaring ned et sted, hvor vi kan finde den igen om nogle år – når vi næste gang lægger billet ind på et stort stævne”. Tolerance handler om den MÅDE vi siger tingene på. Jeg beder om, at vi taler pænt til hinanden, uanset hvor uenige og utilfredse vi er. Vi er alle ulønnede og frivillige, som brænder for den samme sport. Sådan skal det vedblive at være. i DOF har vi for ganske nyligt været inde at kigge på den samværspolitik, som blev vedtaget i 2004 (og rettet i 2008). Den passer forbløffende godt stadigvæk, og beskriver i fine detaljer, hvordan vi skal agere med hinanden og sammen i den frivillige indsats i klubberne, uanset om vi er træner, coach, leder osv. Der står meget om, at vise hensyn og respektere hinanden. i kan gen-læse den her: www.do-f.dk/ forbund/dok/politik/2008_Samvaerspolitik.pdf Til sidst, vil jeg så ønske alle efterårets arrangører af stævner, træningsløb og samlinger god arbejdslyst, og alle os brugere af disse stævner en super fornøjelse med en lille ”pyt” tilgang. Rigtig god fornøjelse.

Walther Rahbek Forbundsformand

31


Den økologiske shampoo/bodywash til de aktive - fås i de fleste danske helsekostbutikker

NXT generation O

Her er dem med det største udvalg: Hele udvalget: www.naturenbestemmer.dk Det store udvalg: Ren Kost Jægergårdsgade 42-44 Århus Et pænt udvalg: Naturkost Gravene 8, Odense eller Helsehuset Gl Kongevej 92 Frederiksberg Derudover har de fleste Helsekostbutikker et større eller mindre udvalg ellers spørg efter os - www.macurth.com

... it’s down to earth

NYT GREJ TIL SKOVEN! Se mere orienteringsudstyr på loberen.dk

Bold 7 Unisex

1200,-

Vazee Summit Herre

1000,-

1000,-

Speedtrak Herre + dame

Guide: Sådan vælger du den rigtige trailsko og pandelampe Hvad er den rigtige løbesko og pandelampe til skoven? Vi har lavet to købeguides med fif til, hvordan du vælger den rigtige trailsko og pandelampe til dit behov. Læs de to guides på loberen.dk/trailsko og loberen.dk/pandelampeguide

www.O-butikken.dk

Xera Led Light 950 Lumen

1400,-

Olympia Led Light 2100 Lumen

Esbjerg

Hillerød

København

Lyngby

Roskilde

Vejle

Aalborg

Aarhus

Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

Nr. Farimagsgade 65 1364 København K Tlf. 5377 4148

Lyngby Torv 10 2800 Lyngby Tlf. 4593 1816

Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

2000,-

www.loberen.dk

Profile for Dansk Orienterings-Forbund

Orientering 2016/3  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Anderledes og sjovt orienteringskoncept.

Orientering 2016/3  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Anderledes og sjovt orienteringskoncept.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded