__MAIN_TEXT__

Page 1

03

M A G A S I N

F O R

D A N S K

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

OKTOBER 2015 64. ÅRGANG

GULD-triumfer

DANISH DYNAMITE:

DE DANSKE VM-LØBERE TIL TOPS! Læs alt om VM og vejvalg fra Maja Alms og Ida Bobachs guldløb.

Ung ildsjæl og "ungdomstræner"

Interview med Signe Edsen fra Nordvest OK, der som ung er klubtræner for de ældre.

En fælles passion for orienteringssporten

- 4 forskellige måder at dyrke den på. Bliv inspireret af de unge orienteringsentusiaster. DOF Akademiet: Oversigt over DOF's kursustilbud i vinterhalvåret 2015/2016.

O-raklet: Hvordan træner jeg stabilitet i foden, så jeg undgår at vrikke om?

Kom ud til MTBO: Læs om, hvordan du kommer i gang med sporten.

Junioreliten: Fokus på kost og ernæring. 1


Indhold 6

Junioreliten: Fokus på kost og ernæring Anne-Ditte Termannsen og Maja Bramming læser Human Ernæring på Københavns Universitet, og vejleder junioreliten om, hvorledes de med den rette kostsammensætning kan præstere optimalt til træning og konkurrencer.

8

12

14

6

"Ungdomstræner" i Nordvest OK

Læs om ildsjælen og den dygtige “ungdomstræner” i Nordvest OK, Signe Edsen, der er en inspirerende og motiverende ung klubtræner for de ældre.

Vejvalg fra VM sprint

Læs Maja Alms vejvalg til guldet på sprintdistancen.

O-raklet

Fysioterapeuten Tine Louise Thomsen svarer på læserspørgsmålet: Når jeg løber o-løb, vrikker jeg ofte om på foden, hvordan træner jeg stabilitet i foden, så jeg undgår det?

15

DOF Akademiet kursuskalender:

18

Kom ud til MTBO

20

VM 2015 i Skotland

24

En interesse - 4 forskellige måder at dyrke den på

26

#danskorientering:

27

Vejvalg fra VM langdistance

30

Historisk fondsbevilling til DOF

31

Formandens 5 minutter

12

Få overblik over de mange kursustilbud, som DOF Akademiet tilbyder i vinterhalvåret 2015/2016.

Formanden for DOF’s MTBO udvalg, Troels Bent Hansen fortæller om, hvorledes MTBO adskiller sig fra fod-orientering, og hvordan du kommer i gang med sporten.

20

Læst alt om VM: Landsholdets forberedelser, målsætninger, tanker, vejvalg og meget mere.

Fire unge har alle fire en fælles passion og interesse for orienteringssporten, eneste forskel er, at de dyrker den på fire forskellige måder. Bliv inspireret af de unge udøveres entusiasme.

På Instagram deler O-Danmark sine orienteringsoplevelser med hinanden. Her er et udpluk af dem.

26

Læs Ida Bobaches tanker og vejvalg til sejr på den hårde kongedistance. Med en støtte fra Nordea-fonden indleder DOF en historisk satsning på at udbrede den danske befolknings kendskab til orienteringsløb.

Orientering 3/2015 64. årgang ISSN 1904-0148 ISSN 1904-0156 (online udgave) Medlemsmagasin for Dansk Orienterings-Forbund Redaktion Camilla Bergmann, ansvarshavende orientering@do-f.dk Kell Sønnichsen Henriette Baun Gautier Henrik Knudsen Bent Fenger Jensen

27

Mikkel Kaae-Nilsen Arne Pedersen Flemming Nørgaard (kort)

du selv eller via din klubadministrator holde dine adresseoplysninger opdaterede.

Hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør Camilla Bergmann. Det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op.

Abonnement Et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet.

Ekspedition Bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under Dansk Orienterings-Forbund. Adresserne hentes i O-service. Husk at sætte X i feltet for bladet. Som medlem skal

Annoncer Kontakt sekretariatet. Deadlines kommende numre: Deadline for artikler og indlæg den 10.august 2015 - udkommer i oktober.

Ansvar Redaktionen påtager sig intet ansvar for uopfordret materiale. Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i bladet. Forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører. Layout Charlotte Larsen. Tryk Trykkeriet OZGraf i Polen.

Oplag 4.000 stk. Forside Det danske VM sprintstafet vinderhold. Tue Lasse, Maja Alm, Søren Bobach og Emma Klingenberg. Foto: Ben Roberts. Kontakt sekretariatet: Dansk Orienterings-Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk


FLOTTE DANSKE PLACERINGER TIL EYOC Den rumænske by Cluj-Napoca og skovene omkring lagde rammerne for dette års European Youth Orienteering Championships (EYOC). Danmark havde udtaget 4 drenge og 6 piger til at dyste om medaljer i ungdomskonkurrencen.

U16-pigerne Ida Øbro, Annika Simonsen og Agnes Kracht fik en velfortjent 2.plads med hjem til Danmark på stafetten. På alle tre ture formåede pigerne at følge deres plan og overholde deres aftaler, og dette medførte tre flotte og stabile ture. De unge U16-drenge formåede ligeledes, at få et flot resultat med hjem. Rasmus Krogh Madsen, Lasse Falck Weber og Malte Kjær Hemmingsen leverede alle stabile løb, og endte på en flot 5. plads og derved en flot podieplacering.

Astrid Maag og Nikoline Holm snakker vejvalg efter sprintdistancen, som blev afholdt i værtsbyen Cluj-Napoca. Løbsområdet var præget af boligblokke med mange impassable hække og hegn. For mange af de danske løbere blev det til fine stabile præstationer på sprintdistancen.

HVORDAN VINDER VI KRIGEN MOD FLÅTERNE? Videnskab.dk havde i august en chat-session med det emne, hvor de to flåtforskere Per Moestrup Jensen og Nanna Skaarup Andersen gav direkte svar på læsernes spørgsmål. Som ansvarlig for både TBE og en ny Borrelia-art uden synlige symptomer var der næsten ingen grænser for, hvor langt nogle af spørgsmålene tydede på, at spørgerne ville gå for at komme dem til livs: Kan flåterne udslettes med sprøjtegift? Vil flåterne dø, hvis vi skyder rådyrene? Til både beroligelse (for dyrene og miljøet) og beklagelse (for flåt-ramte) er svaret i begge tilfælde 'nej', dog med variationer.

NOTER

De glade U16- og U18-løbere med deres trænere. Danmark kom hjem med mange flotte placeringer. Alle fotos: Jeppe Ruud

SPORTident sponserer DOF SPORTident og DOF har indgået en partnerskabs-aftale om levering af touch-free tids-tagningsudstyr til landsholdet. SPORTident leverer sit AIR+ system til brug af landsholdets træninger og konkurrencer. SPORTident AIR+ er godkendt af IOF til alle niveauer af konkurrencer, og touchfree klippesystemer vil blive brugt til fremtidige udvalgte elite-konkurrencer. Læs mere om SPORTident AIR+ på www.sportident.com.

Læs mere på videnskab.dk. Ny Borrelia-art i danske flåter giver ingen synlige symptomer: http://bit.ly/1TS7BPB Sådan vinder vi krigen mod flåterne: http://bit.ly/1Iztlr6 3


NOTER

Vil du med på holdet? Redaktionsgruppen bag Orientering søger frivillige skribenter, som brænder og interesserer sig for at skrive artikler og indhold til magasinet. Skriv til redaktionen på orientering@do-f.dk for at høre nærmere.

O-service er nu læsevenlig på

smartphone og tablet

Med et nyt design er hjemmesiden www.o-service.dk nu blevet lettere at benytte fra din smartphone og tablet. Det nye design indeholder for eksempel, ikke længere en intern scrollbar i kalenderen samt menuen er flyttet op i toppen af siden. Samtidig betyder det nye design ligeledes, at Internet Explorer 8, og tidligere versioner af browseren, ikke længere er understøttet af O-service. For at benytte siden, kan du derfor være nødt til at opdatere din version af Explorer, eller installere ean ekstra browser - som for eksempel Google Chrome.

Tillykke til vinderen af magasinet Orientering’s foto-o opgave Redaktionen takker de mange orienteringsløbere, der deltog i foto-o opgaven i sidste nummer af Orientering (2/2015). Der var 21 opgavebesvarelser, som alle havde placeret startpunktet og de 12 poster på Geel Skov kortet. Redaktionen trak lod blandt de 10 besvarelser, som havde angivet alle poster rigtigt. Vinderen blev: Andreas Mikkelsen Jensen fra Søllerød OK. Der er et gavekort fra LØBEREN på vej til dig.

Det rigtige baneforløb kan ses her.

4


FOTO: JEPPE RUUD

NOTER

STØT DIN O-KLUB, NÅR DU BRUGER DIT DANKORT

JWOC I DET SMUKKE NORSKE LANDSKAB Dette års Junior World Orienteering Championships blev afholdt i det naturskønne fjeldlandskab i Rauland, Norge. På mellemdistancen blev verdensmesteren fra 2013 Miri Thrane Ødum ikke uventet bedste danske dame på en - for hende alligevel beskeden 14. plads, som var 3.45 min. efter den norske vinder Anine Ahlsand på en krævende bane efter to fatale bom. Miri tog dagen efter revanche på langdistancen, da hun endte på en flot 5. plads. De dygtige junior-piger Josefine Lind, Amanda Falck Weber og Miri Thrane Ødum fik en flot 6. plads på stafetten.

DANMARK VÆRT FOR VETERAN-VM I 2018 Under VM i Skotland i august blev

og fortsætter, ”det viser også den

det afgjort, at Danmark skal være

alvor og betydning som IOF tillæg-

vært for Veteran-VM.

ger et mesterskab i denne størrelse med op til 5000 deltagere fra hele

“Vi havde en god fornemmelse af

verden”.

vores bud, efter det Internationale

Kunne din klub godt bruge en økonomisk håndsrækning? KlubLiv Danmark er en ny sponsormodel, hvor klubmedlemmerne kan optjene mikroSponsorater til klubben, når de bruger deres Dankort i de butikker, der er tilmeldt som KlubLiv Sponsorer.

Hvordan fungerer KlubLiv Danmark? Klubben skal aktivere sig som klub på KlubLiv Danmarks hjemmeside. Klubbens medlemmer og andre - der ønsker at støtte - tilmelder sit Dankort og vælger den forening, som de ønsker at støtte.

Hvad er KlubLiv Danmark? KlubLiv Danmark er en nonprofit forening, som DGI står bag i samarbejde med Nets. Formålet med foreningen er, at gøre de økonomiske vilkår bedre for landets sportsklubber og foreninger via såkaldte mikroSponsorater. Læs mere om Klubliv Danmark, og hvordan du melder dig og din klub til, på www. klublivdanmark.dk.

Mange flotte VM præstationer Over sommeren har det ikke kun været eliten, der har løbet om VM-medaljer. I slutningen af

Orienteringsforbund (IOF) havde

Veteran-VM 2018 bliver således

været på inspektion I Danmark i

afviklet af Dansk Orienterings-For-

juni måned og set på de foreslå-

bund og de nordsjællandske klub-

ede løbsområder og set-up for

ber, mens Sport Event Denmark,

hele mesterskabet. Især ideen om

Wonderful Copenhagen og Kon-

Løbene blev afviklet ved Skatås i Göteborg,

at gennemføre den afsluttende

gernes Nordsjælland er partnere

Sverige. Der var mange flotte resultater, og

sprintkonkurrence i og omkring

på eventen.

Danmark kom hjem med fire fire medaljer.

Christiansborg Slot vakte opsigt.

Championship, også kendt som Veteran-VM.

På sprint: M65 - Guld til Keld Johnsen, Tisvilde

Dette er jo resultatet af flere års

Danmark havde også ansøgt om

intenst arbejde hos de nord-sjæl-

værtskabet for VM i MTBO i 2018,

landske arrangørklubber”, siger

men dette værtskab gik til Østrig.

DOF’s direktør Michael Sørensen

juli blev der løbet World Master Orienteering

Hegn M85 - Guld til Kurt Dose, Køge OKW60 Guld til Inge Jørgensen, OK Roskildepå Lang: W40 - Bronze til Tenna Nørgaard, Tisvilde Hegn

5


JUNIORELITEN: FOKUS PÅ KOST OG ERNÆRING Tekst: Camilla Bergmann Foto: Kaj Maag og Shutterstock

For Anne-Ditte Termannsen og Maja Bramming er ord som protein, kulhydrat, energibehov og kalorie “hverdagskost”. De to specialestuderende læser Human Ernæring på Københavns Universitet, og har siden påske været en fast del af juniorlandsholdet. De to studerende har været med på juniorelitens samlinger og konkurrencer med det formål, at give juniorgruppen - trænere og løbere - et indblik i kost og ernæring, samt hvordan man som elitesportsudøvere kan præstere optimalt med den rette kostsammensætning i forbindelse med træning og konkurrencer. Orientering har mødt Maja og AnneDitte på Institut for Human Ernæring i København til en snak om deres baggrund og forventninger til forløbet med juniorelitegruppen, hvordan gruppen er blevet klædt bedst på med viden om kost og ernæring, samt hvad løberne, trænerne og de to studerende har fået ud af forløbet.

ET BLANDET SUPER TEAM “Det hele startede med, at Emil (Thorsen, red.) spurgte interesseret, hvad jeg læste og om jeg havde lyst til, at guide og hjælpe junioreliten med kost og ernæring,” siger Maja og fortæller videre, “og da jeg skriver speciale med AnneDitte, så var det oplagt at have hende med, da jeg vidste at det ville tage meget af min tid.” Maja fortæller, at det også var nærliggende at tage hendes specialemakker med i forløbet, da hun tidligere har arbejdet som mad-koordinator og har dermed erfaringer med at lave mad til mange mennesker. “Jeg synes at det kunne være spændende at være med - selvom jeg ikke i forvejen kendte til orienteringssporten,” fortæller Anne-Ditte.

6

Juniorelitetræner Emil Thorsen fortæller, at junioreliten gerne ville sætte fokus på ernæring, og der var det en oplagt mulighed, når Anne-Ditte og Maja havde lyst til at deltage i forløbet. ”Det

var rigtigt godt, at vi til JWOC havde mulighed for selv at lave mad, fremfor at spise på dyre norske restauranter. Det var derfor god timing i år, at køre et sammenhængende forløb med de to studerende over foråret og sommeren,” siger Emil Thorsen.

EN ØJENÅBNER FOR JUNIORGRUPPEN Anne-Ditte og Maja har løftet et tungt og betydningsfuldt arbejde på juniorgruppens ture. “Vi har stået for at lave alt maden på turene. Derudover handle ind og forberede en madplan," siger Maja og fortæller at de begge på nuværende tidspunkt har været med på fem ture sammen med juniorelitegruppen. I forbindelse med samlingen i Sverige - hvor junioreliten deltog i Swedish League - holdt de et oplæg for løberne og trænere. Flere af løberne har deltaget i Team Danmarks kurser om eliteidræt og kost, men Anne-Ditte og Maja er ikke i tvivl om, at det alligevel gav løberne en øjenåbner over for ny viden. “Det var vores indtryk i starten af forløbet, at mange af løberne ikke gik så meget op i deres kost, og at vores foredrag har fået det ind under huden på dem," fortæller Maja. Anne-Ditte supplerer, “vi har fået rigtig mange relevante spørgsmål fra løberne efterfølgende, og det viser at de er interesseret i at vide mere.”

KOSTEN ER VIGTIG KILDE TIL ENERGI Anne-Ditte og Maja har givet maden på samlingerne et løft med hensyn til variation, så der er altid meget forskelligt på løbernes tallerken ved måltiderne. “Vi håber virkelig, at vi har åbnet op for nye retter og andre måder at sammensætte maden på,” siger de og fortæller, at det er vigtigt for eliteudøvere at spise varieret. “Mange af de unge løbere er gamle nok til at forstå, hvorfor de skal spise som de nu skal, som eliteudøvere. De vil ikke bare have at vide, hvad de

skal gøre, men i højere grad hvorfor,” siger Anne-Ditte og påpeger, at sammensætningen af den rigtige mængde og type af kost er vigtig i forhold til træning og restitution. “For eliteudøvere er det vigtigt at have fokus på sin kost, fordi det er den energi, man skal bruge for at kunne træne optimalt, løbe optimale konkurrencer, og til at blive hurtigere klar efter restitution og hvile,” fortæller Maja.

FOKUS PÅ KONKRETE PUNKTER “Det er vigtigt for løberne at forstå, at energi ikke bare er energi, og de ikke kan spise lige hvad de vil,” siger AnneDitte og fortæller, at det netop er ét af de fokuspunkter, som de har haft under forløbet. Samtidig har de fokuseret på den rigtige kostsammensætning før, under og efter konkurrenceløb og træning. Derudover har de været bevidst om kvaliteten af maden, at løberne skal spise varieret, drikker en masse vand og undgå “tomme” kalorier. Maja og Anne-Ditte fortæller, at de gerne vil optimere løbernes kulhydratindtag, samt informere løberne om vigtigheden i en god kombination af kulhydrater og proteiner, lige efter et træningspas. “I starten af forløbet var vi lidt mor for løberne," smågriner de begge og fortsætter, “den største indsats har været, at få løberne til at få fyldt depoterne op med kulhydrater og proteiner inden for ca. 30 minutter efter et træningspas eller en konkurrence.” “Så jeg har flere gange måtte sige til nogle af løberne, at de skulle huske at få spist,” siger Maja med et smil. Specielt for unge eliteløbere er kost og ernæring vigtigt at kende til og have den rigtige viden om. “Mange af dem i 18-20-års alderen er ved at flytte hjemmefra, og det er derfor vigtigt at vise dem, hvad der er godt at handle ind," siger Maja.


Anne-Ditte er 28 ENGAGERET JUNIORELITEGRUPPE “Løbernes spørgsmål om kost er blevet mere specifikke under forløbet, hvilket må siges at indikerer, at de er blevet mere bevidste om, hvad de spiser og om de får den rigtige energi,” siger Maja, der har været med til at tilrettelægge en personlig kostplan for en af løberne. Maja og Anne-Ditte pointerer, at det ikke kun har været løberne der nysgerrigt har spurgt ind til området, men også trænerne er blevet mere interesseret og bevidst om, hvad eliteudøvere skal og ikke skal spise. Træner Emil Thorsen fortæller, at de blandt andet har fået meget specifik viden om de forskellige energikilder, for eksempel hvordan en blanding af nødder og tørret frugt indeholder en god sammensætning af protein og kuldhydrat til brug som restitution lige efter træning. ”Jeg kunne ikke forestille mig, at vi har set det sidste til Anne-Ditte og Maja,” fortæller Emil Thorsen, der har været meget begejstret for forløbet med de to studerende. “Hverdagskosten tror

jeg ikke, at vi har ændret så meget på, men hvordan løberne spiser lige efter et træningspas og på samlingerne, det tror jeg, at vi har," siger Maja begejstret og tilføjer, “når man træner to gange om dagen, så skal man have noget ordentlig indenbords inden for et vis tidsrum, for at kunne blive klar til næste træning.” Det er ikke kun trænere og løbere, der har lært noget af forløbet, de to aktive studerende har måtte erkende, at skolebøgerne er blevet taget ned fra bogreolen en gang imellem, for at kunne tilbyde den helt rigtige vejledning. “Nogle af de spørgsmål, som løberene og trænerne har stillet, skulle vi lige undersøge nærmere og kigge gamle bøger igennem, for at kunne svare på,” siger de begge med et smil. Både Anne-Ditte og Maja udtrykker, at det har været et super spændende og lærerigt forløb. “Det er ikke så mange unge mennesker, som er så velovervejet og fokuseret, som juniorløberne. De er engageret og interesseret, og det er dejligt at se,” afslutter de begejstret.

år, og har læst bachelor i Ernæring og Sundhed. Hun har sin egen blog www.sundhedsbanditten.dk, hvor hun skriver om kost, ernæring og sport. Hun er aktiv triatlet, men for tiden står den på marathontræning op til Berlin Marathon.

29-årige Maja løber orienteringsløb - på “hyggeplan” - for Odense OK. Maja har en bachelor i Idræt fra Københavns Universitet. Løbetræning er en stor del af hendes hverdag.

GODE RÅD FRA ANNE-DITTE OG MAJA: Sådan sammensætter du et måltid i forbindelse med konkurrencer og træningssamlinger. Før: 2,5-3 timer inden træning/konkurrence skal du spise et fedtfattigt måltid fyldt med kulhydrater. Størstedelen skal være langsomme kulhydrater. Spis gerne havregryn, havregrød, All Bran, frugt, grovbrød, lidt syltetøj eller honning. Undgå: Helt hvidt brød, fedtholdige fødevarer som Nutella, smør, croissanter m.m. Hvis du vil have noget 30-60 min før du skal løbe, skal det max være 50g. F.eks. en banan, et stykke brød eller sportsdrik. Under: Hvis konkurrencen varer over 1 time er det en god idé, at tage en gel med. Hvis det varer over 1,5 time, kan du tage 2 med. Hvis gelen ikke er isotonisk, skal du drikke vand til. Efter: Team Danmark anbefaler 1g kulhydrat og 0,25g protein/kg du vejer. Indtag dette inden for 1 time efter du er kommet i mål. Det må gerne være hurtige kulhydrater, som en moden banan, brød, tørret frugt, energibarer, sportsdrik eller hvide ris. Protein kan du få fra kød, æg, nødder eller recovery drik. 7


”Ungdomstræning” i Nordvest OK

”Husk at kigge op og læse terrænet!” Den 19-årige ildsjæl Signe Edsen, Nordvest OK instruerer i o-teknik. Det er en søndag i juni, og Signe har arrangeret træningsdag i Kollerup Plantage med 18 deltagere fra klubben. I Nordvest OK – og mange andre orienteringsklubber - kniber det med at få unge medlemmer nok til organiseret ungdomstræning. Således består Signes træningskursus i Kollerup af klubbens mest aktive løbere. De fleste er over 50 år, og kun enkelte under 40 år, heriblandt et par helt unge og nye medlemmer. I nogle andre, større klubber diskuterer de erfarne ledere, hvordan træningen i ungdomsafdelingen bedst kan optimeres, så de unge lærer af den ældre træner. I ungdomstræningen i Nordvest OK er det omvendt: Her lærer de ældre af den unge træner. Det giver også læring og træning for den unge ildsjæl. - Signe, hvad får dig til at kaste dig ud i opgaven som ung klubtræner? ”Jeg blev som medlem af junioreliten ramt af gentagne skader i 2012-13. Det betød, at jeg måtte starte forfra med træningen og har siden kæmpet noget med motivationen. Det betyder også meget, at der i klubben kun er min lillebror at træne sammen med i det daglige. Hver uge er der TC træning i Aalborg, så der kører vi over 100 km hver vej. Jeg er ”delvist satsende” på mig 8

selv som orienteringsløber. Så fik jeg sidste år den idé at prøve at lave træningskurser i klubben, fordi jeg havde lyst til at give min viden videre til andre. Målet var nok, at vi blev en gruppe ungdomsløbere i klubben, men det gik anderledes…”

MANDAGSTRÆNING Signe arrangerede i vinters et forløb med sjov og anderledes træning hver mandag aften. ”Vi har ikke noget klubhus, så vi mødtes i Thy-hallen og brugte sprintkortet i nærområdet. Hvis det var dårligt vejr, lavede jeg for eksempel et stafetløb inde i hallen efter et kort, som deltagerne selv skulle tegne. Mange af ideerne til træningsindholdet fik jeg fra kurser og mit efterskoleophold på HNIE. Til træningen kom der 15-25 deltagere, men det var klubbens aktive seniorløbere. De fleste af klubbens medlemmer har jo aldrig været på kursus i orientering,” forklarer Signe. ”Derfor glæder det mig, at jeg kan dele noget af det, jeg har lært, med andre – og se, at de synes, det er sjovt og brugbart. Først instruerer jeg, så prøver deltagerne det af på et træningsløb, og til slut gør jeg meget ud af at spørge den enkelte, hvordan det gik. ”


DET SKAL VÆRE SJOVT Signe har desuden lavet forskellige træningsløb. For eksempel et kurveløb i Eshøj, Thisteds nærskov - som alle kender, så det var en udfordring. ”Det var en af deltagernes fødselsdag, så alle fik ham med som ”frimærker ” på kortet - derfor blev det alligevel lidt svært at finde vej. Det er vigtigt at forene det træningsmæssige og det sociale. Og det skal være sjovt, ” fortæller Signe.

Men det kniber meget, at få andre unge med til træningen. ”Jo, der kom for eksempel Lone og hendes tvillinger Andrea og Andreas på 13 år. De var faktisk også med til Påskeløbene og syntes det var en god oplevelse. Det er nok ikke mine træningstilbud, men mere det sociale, der får dem med, tror jeg,” tilføjer Signe beskedent.

Signe har markeret sig i orienteringssporten i de senere år: 2011-12: 2012-13: 2013-14: 2014 - : 2015:

Aktiv i U16-landsholdsgruppen Efterskoleelev på Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole (HNIE) Udtaget til Junioreliten Træner i Nordvest OK Instruktør til klubbens Find Vej arrangement

Signe Edsen er 19 år og ”ungdomstræner” i Nordvest OK. Hele hendes familie er orienteringsløbere: Mette, Kristian Edsen og lillebror Jens. Til daglig er Signe gymnasieelev og går i 3. g.

TEKST: BENT FENGER JENSEN

FOTO: OLE BERNTH JENSEN OG NORDVEST OK 9


AKTIVITETER OG FREMTID Selv om det ikke lykkedes at rekruttere en ungdomsgruppe i Nordvest OK, vil Signe fortsætte med at planlægge og arrangere mandagstræning for alle fremover. Hun er nu også i gang med at lave en Facebook-profil for klubben for at appellere til de yngre. ”Min far sidder i bestyrelsen, og når jeg får en idé, så tager han den med til bestyrelsesmøde. ” - Er dine aktiviteter for klubben også en slags ”ungdomstræning” for dig selv? ”Det ved jeg ikke – det har jeg ikke tænkt på.” Men efter en lidt eftertænksomhed: ”Jeg er sådan en herog nu-person, men det kan godt være, at jeg bliver bedre til at planlægge og fokusere, - måske også til at lære fra mig.” - Og den ungdomstræning kan jo bruges både inden for og uden for orienteringssporten!

10

ET BETYDNINGSFULDT ARBEJDE FOR KLUBBEN Formand for Nordvest OK, Jane Thode Jensen fremhæver, hvor vigtigt Signes engagement er for klubben: ”Ja, Signe er en ildsjæl, som kommer med mange gode ideer. Hun forstår at gøre træningen både sjov og givende. Hun er guld værd for Nordvest OK. Hun er rigtig god til at give individuel feedback til os gamle. Vi kan faktisk lære noget af hende, og vi føler ikke, at hun tænker ”sådan nogle gamle hoveder”. F. eks. hendes råd ”Kig op og læs terrænet!” har jeg taget til mig og brugt med stor succes. I bestyrelsen besluttede vi, at Signe skulle være hovedinstruktør ved vores Find Vej arrangement. Her deltog ca. 70, heriblandt mange unge. Fordi hun er juniorløber, sød og tillidsvækkende, fremtræder hun som ideal for de unge.

Hendes bidrag som ildsjæl glæder og gavner os gammel NOKer, men jeg håber også, at det vil lykkes at få lidt flere unge med. Jeg håber, at Signes engagement vil gavne hende fremover. Når man tager et kig på klubbens hjemmeside er man heller ikke i tvivl om, at Signe gør et godt stykke arbejde, som kan inspirere mange andre unge løbere i klubberne. På www. nordvest.ok er der omtale af alle arrangementer. Signe er et af dem, som oftest nævnes. Dels af typen ”hjertelig til lykke til Signe med din fine placering” og dels af typen ”Tusind tak til Signe for et sjovt og anderledes arrangement”.


11


VEJVALG

Sprint-dronningens vejvalg til VM-guld I udkanten af Forres, Skotland, står Sueno's Stone – en sten, der efter sigende skulle markere Malcolm II's sejr over Svend Tveskæg. Det er næppe korrekt, men en god historie. Godt 1000 år senere tog Maja Alm hævn med sin suveræne sejr i sprintfinalen til WOC sprint i Forres. Hun er strækvinder på 16 ud af 22 stræk og aldrig mere end 2 sekunder efter strækvinderen. Kun ved post 2 fører hun ikke, men er et enkelt sekund efter Rachel Effeney, Australien, og Sara Lüscher, Schweiz. Maja tager det helt store venstrevejvalg til post 3 og gennemfører det med 6 sekunders forspring til de næstbedste. Det er ikke vejvalget i sig selv, der er så hurtigt. Nadya Volynska, Ukraine, der bliver nummer 2 tager det også, men taber som flere

12

andre 6 sekunder til Maja. Men Maja er simpelthen bare så meget hurtigere løbende end de andre. Det betyder også, at hun end ikke taber på ikke-optimale vejvalg, i hvert fald hvis strækket er over 100 m. Post 4 er den ene af tre poster, hvor hun er 2 sekunder efter strækvinderen. Venstrevejvalget rundt om huset er 10-15 længere end højrevejvalget, og er derfor i teorien ringere. Men da der blev brugt SportIdent touch-free til klipkontrol er der en fidus i


T E K S T O G F OTO : K E L L S Ø N N I C H S E N

at kunne fortsætte uden at stoppe op ved posten – hvilket netop er tilfældet ved venstrevejvalget. På det næste stræk er Maja igen hurtigst. Ved post 7 tager hun det noget længere højrevejvalg rundt om søen. Det giver samme "non-stop" fordel ved posten, men er ellers langsommere end at tage venstre om søen. Majas hastighed gør, at hun alligevel er strækvinder, hvorimod Galina Vinogradova taber 7 sekunder på samme vejvalg.

På de følgende poster er de forskellige vej valg næsten lige hurtige, men ved post 11 er der en fælde, flere løbere falder i. De fortsætter mod syd i samme gyde, hvor posten står og bliver fanget. Det koster bl.a. Sara Lüscher 10 sekunder og sandsynligvis en medalje. Maja tager et stort venstrevejvalg, som kun få andre også gør. Hun taber 2 sekunder; de andre mere. Dette stræk er i øvrigt det eneste, hvor Cecilie Friberg er hurtigere end Maja.

Resten af banen er stort set et spørgsmål om, hvem der kan løbe hurtigst i parken. Her trækker Maja endnu mere fra. 42% af hendes forspring i mål udgøres af denne 29% resterende del af banen. Generelt var banen en fordel for løbere med stor løbsstyrke. Der var heller ikke brugt hegn til at gøre byen mere teknisk udfordrende. Begge dele en fordel for Maja, og et forhold, der var medvirkende til den så suveræne sejr. Ovenstående er baseret på bl.a. Jan Kocbachs analyse på World of O (worldofo.com).

Maja Alm Gode alternative vejvalg Post 6 -7 (Hanny Aliston med flere) Post 11 -12 (Cecilie Klysner med flere)


-RAKLET svar på alle SPØRG Oern e med at finde

Her hjælper vi læs række eksperter, mulige spørgsmål. Vi har en mål inden for rgs spø som svarer på relevante mål til O-Raklet, rgs spø et har deres felt. Hvis du dk. så skriv til orientering@do-f.

Spørgsmål: Når jeg løber o -løb, vrikker jeg ofte om på foden, hvordan kan jeg træne stabilitet i foden, så jeg und går det? SVAR:

Mange orienteringsløbere oplever at vrikke om på foden, nogle gange med en forstuvning til følge. At løbe i terræn stiller store krav til kroppen, ikke kun til styrke og udholdenhed, men i dén grad også til koordination og motorik. Når man vrikker rundt på foden, kom mer der en uventet belastning på ledbåndene i form af en for hurtig og kraftig supinationsbevægelse (i langt de fleste tilfælde). Dette er når anklen vrikker udad og der kommer for høj belastnin g samt stræk på de yderste ledbånd. I behandling og forebyggelse af dett e ser man på flere faktorer: styrken af anklens muskulatur, bevæ geligheden og den neuromuskulære kontrol. Sidstnævnte er et udtryk for koordination og den evne dit nervesystem har til at reag ere på en belastning og en for hurtig bevægelse i et led. Den neuromuskulære kontrol - eller styring af et led - er det jeg vil lægge allerstørst vægt på. Ja, man træner det når man løber rundt ude i skoven, men det er vigti gt også at træne det i lidt mere trygge rammer, hvor man kan ændre forskellige forhold og belastning så det passer mere til ens niveau. Det er vigtigt at tilføje, at disse øvel ser skal laves som forebyggende træning, det vil sige efter endt genoptræningsforløb eller på den raske ankel. Hvis skaden er sket for nylig, skal man kontakte en fysioterapeut og have vurd eret skadens omfang og have tilpasset genoptræningen.

14

Tekst: Tine Louise Thomsen

Øvelser: Alle øvelserne laves af 3 omg ange. Efter hvert sæt holdes der min. 1 minut pause. Øvelsern e må meget gerne laves på hver fod, og ikke kun den der mest bliver skadet. 1) Tåhævninger på ét ben. Stå på et trappetrin på tæerne, så hæl og midtfod er fri fra trappen. Sænk hælen så langt ned du kan, og løft den derefter så højt op du kan. Gentages 15 gang e. 2) Étbens-stand på BOSU-bold. Stå på ét ben på et ujævnt underlag. Dette kunne være en bosu-bold, en airex-måtte eller pud e. Prøv at holde balancen i 30 sekunder, øg derefter tiden. 3) Vippebræt. Stå på et vippebræt med begge fødd er og hold balancen så længe du kan. 4) Nedspring fra kasse til gulv på ét ben. Stå på en lav kasse eller et trappetr in. Hop ned på gulvet på ét ben og find balancen. Når denne er genvundet, gentagesøvelsen. Progression: Landing på ujæv nt underlag, som for eksempel en airex-måtte eller pude.

Tine Louise Thomsen er uddannet fysioterapeut, og er ved at uddanne sig til idrætsfysioterapeut. Hun arbejder som fysio terpeut og personlig træner hos Benefit Røn de og Risskov. Tine har selv løbet orienter ingsløb fra hun var helt lille, men er i dag tilkn yttet sporten, som fysioterapeut på mes terskaber og samlinger for både junior- og seni oreliten.


TEKST: GERT NIELSEN

FOTO: KELL SØNNICHSEN

DOF AKADEMIET KURSUSKALENDER På de efterfølgende sider findes DOF Akademiets foreløbige oversigt over kursustilbud i vinterhalvåret 2015/2016.

Detaljer omkring de enkelte kurser findes via O-service, hvor tilmelding til kurserne også foretages. Der vil muligvis komme yderligere kursustilbud i løbet af vinterhalvåret – disse vil blive annonceret via Dansk Orienterings-Forbunds hjemmeside og i Nyhedsbrevene fra DOF Akademiet. DOF Akademiet vil på længere sigt arbejde på, at få udvidet kursustilbuddene og planlagt kurserne endnu længere frem i tiden. Der arbejdes også på at få oprettet en egentlig kursuskalender på Dansk Orienterings-Forbunds kommende hjemmeside baseret på udtræk fra O-service.

DOF Akademiet Gert Nielsen, Udviklingskonsulent

W15


16

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

1-2-Træner - hjælpetrænerkursus

Klubudviklings-workshop

Klubudviklings-workshop

Seminar for lokale klubkonsulenter

U1 kursus

U2 kursus

Junior Novembersamling

Skovkontakt/Skovnetværksseminar

Trænerseminar i Vejle

4. kvartal 2015 eller 1. kvartal 2016 – datoer ikke på plads

24. oktober 2015

1. november 2015

7. november 2015

13.-15. november 2015

13.-15. november 2015

13.-15. november 2015

14. november

21.-22. november 2015

Hele landet

Hele landet

Hele landet

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Hele landet

Nordkredsen Randers OKs klubhus kl. 10-14

Sydkredsen OK Fros’ klubhus kl. 10-14

Østkredsen OK Roskildes klubhus kl. 10-14

Klubudviklings-workshop

26. september 2015

KREDS

KURSUS

DATO

DANSK ORIENTERINGS-FORBUND DOF AKADEMIET

Børn & Unge, Elite og Motion og foreningsliv

DIF og DOF

Børn & Unge

Børn & Unge

Børn & Unge

Motion og foreningsliv

Motion og foreningsliv

Motion og foreningsliv

DOF Akademiet

Motion og foreningsliv

UDVALG/INDSATSOMRÅDE


17

Træner 1 kursus 1.modul på HNIE

Træner 2 kursus 1.modul på HNIE

Træner 3 kursus 1.modul på HNIE

Korttegning – Fritidskort (skolekort)

DOF Akademiet Uddannelsesdag i Ringe

U1 kursus

U2 kursus

Junior Januarsamling

Træner 1 kursus 2.modul på HNIE

Træner 2 kursus 2.modul på HNIE

Træner 3 kursus 2.modul på HNIE

U1 kursus

U2 kursus

Junior Februar samling

IOF Event Advisors Clinic

5.-6. december 2015

5.-6. december 2015

5.-6. december 2015

1.kvartal – datoer ikke på plads

16. januar 2016

22.-24. januar 2016

22.-24. januar 2016

22.-24. januar 2016

23.-24. januar 2016

23.-24. januar 2016

23.-24. januar 2016

26.-28. februar 2016

26.-28. februar 2016

26.-28. februar 2016

18.-19. marts 2016

Hele landet Hillerød Vandrerhjem

Hele landet

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Hele landet

Hele landet

Hele landet

Hele landet

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Hele landet

Østkredsen Sydkredsen Nordkredsen

Hele landet

Hele landet

Hele landet

Elite/IOF/ Stævne & Reglement

Børn & Unge

Børn & Unge

Børn & Unge

DOF Akademiet og Elite

DOF Akademiet

DOF Akademiet

Børn & Unge

Børn & Unge

Børn & Unge

DOF Akademiet mfl.

Kort

DOF Akademiet og Elite

DOF Akademiet

DOF Akademiet


Kom ud til MTBO! TEKST: FORMANDEN FOR DOF’S MTBO UDVALG, TROELS BENT HANSEN MTBO. For mange orienteringsløbere er dette ord (stadig) nyt, og derfor kan løberne blive usikre på, hvordan man kan komme i gang med sporten. Nogle orienteringsklubber har MTBO, som en del af deres fastlagte træningsprogram og dyrker det i klubben på lige "fod" med fod-orientering – for andre klubber er MTBO et fremmed ord. Formanden for DOF’s MTBO udvalg, Troels Bent Hansen kommer her med nogle af de ting, som du kan se frem til, når du deltager i et MTBO løb. Og fortæller at du sagtens kan komme i gang selv, selvom der ikke er den store klubopbakning til sporten.

DU KAN FÅ AL DEN HJÆLP DU VIL - FØR LØBET Noget der kendetegner MTBO-ryttere er, at de i høj grad forstår, at hjælpe hinanden – når der er behov for det. Der gives altid en hjælpende hånd, hvis du har brug for det. Der er altid én der lige kender specielt det lille trick, der skal til for at få cyklen til at spinde max. Der er næsten altid en anden rytter, der lige har den ekstra dims, som du står og mangler, eller som kan giv et godt råd til hvordan man bedst kan bruge sine sparepenge hos sin bike-pusher. Så du spørger bare løs.

INGEN KLUBSKEL En anden ting, som kendetegner MTBO er, at alle klubskel (tilsyneladende) er fuldstændig nedbrudt – undtagen til DM stafet. Den enkle forklaring er naturligvis, at MTBO-ryttere er mega sociale og rare mennesker, der kun er afsted til løb for at have det sjovt og hygge sammen; men måske ligger noget af forklaringen også i, at som regel er stævnepladsen en p-plads, og man snakker derfor med dem, som holder i bilen ved siden af - uanset hvor og hvilken klub de kommer fra. Noget i modsætning til fod-orientering, hvor klubberne slæber et telt med ind i skoven, som kan danne ramme om en lille ”klub-ghetto”.

HJÆLPER HINANDEN - UNDER LØBET Under selve MTBO-konkurrencen kan det forventes, at der er fuld fairness og kammeratskabsånd. Det vil sige, at man hjælper hinanden. Selvfølgelig ikke med at finde vej – det er jo trods alt konkurrence; men du kan være helt sikker på at få en opmuntrende bemærkning eller hjælp, hvis du har skade på din cykel eller endnu værre er faldet på cyklen og slået dig. Det er god stil at hjælpe. Det er også god stil at vise hensyn til hinanden på sporene. Det hænder, at man mødes med andre

18

ryttere på et smalt singletrack, hvor det kan være vanskelligt at passere hinanden, både som modkørende (hold til højre) eller indhentende (råb ”bagfra – jeg passerer dig til …”).

EFTER LØBET ER DER ALTID HYGGE OG VEJVALGSSNAK Efter en frisk tur i sadlen følger der den obligatoriske vejvalgssnak - som ikke er så forskellig fra den samme snak til fod-orientering. Rytterne samles altid i smågrupper og får sammenlignet mellemtider samt fundet det optimale vejvalg, som man skulle have taget. Eller snakken falder på, hvor uenig man er med korttegneren eller hvor god banelæggeren var. Der er altid en masse at snakke om – og ofte er der gratis kaffe, kage eller frugt i målet efter løbet.

SÅDAN KOMMER DU I GANG MED MTBO Facebook er stedet hvor MTBO-ryttere mødes. Der oplyses løbende om løb og træninger, hvor opslagene og tilbuddene kommer på tværs af klubber, kredse – ja sågar nationer. Interesseret? Meld dig ind i gruppen: ”MTBO Dansk Orienteringsforbund”. Vi er i skrivende stund 484 medlemmer. Gruppen er stedet: ”For alle os der elsker MTBO, og som gerne vil dele med hinanden og alle andre!” I O-service finder du MTBO løb og stævner, som du kan tilmelde dig på forhånd eller (ofte) på dagen. Du kan ofte leje en kortholder på dagen af arrangørerne – men det er altid en god idé, at forhøre sig inden for at være helt sikker. I Midtjylland er der MTBO træningsturnering, hvor du kan finde program, tid og sted i før omtalte Facebookgruppe. I Nordsjælland er der ugentlig MTBO træning, hvor du finder nødvendig information om løbene på www.okoest.dk eller www.AlleOk.dk.


Forberedelse! Forberedelse! Igen, igen! TEKST: KELL SØNNICHSEN Før VM i Italien sidste år tegnede Tue Lassen et sprint-kort over Venedig, hvor sprintdistancen blev løbet. Midlerne var Google Maps, Google Street View, en masse fotos fra Googles billedsøgning og en utrolig mængde tid. Før VM i år gentog Tue samme procedure og tegnede et kort over Nairn, der skulle bruges til dette års sprintstafet. Som sidste år tog han kun et enkelt universitetskursus i foråret, så der var tid til at hellige sig opgaven. Udfordringen var, at det afspærrede område var meget stort, så han måtte gætte – og det gjorde han korrekt. Til gengæld hjalp det, at området ikke var lukket for adgang, hvilket Tue udnyttede under landsholdets træningslejr i påsken.

"Jeg gik byen igennem – det tog vel 4 timer. Og så kunne jeg se alle de detaljer, som jeg ikke kunne se via internettet," forklarer han. "På vores træningslejr i juli, lavede jeg også flere 'guided tours' for de andre på holdet, hvor jeg viste dem de vigtige passager og mine vurderinger af de udfordringer, vi ville møde." Begge dele var uden kort, da det ikke var tilladt. Ligesom sidste års forberedelser før VM lavede sprint-løberne "tørtræning" gennem hele foråret, hvor de kiggede på forskellige sprintbaner og – hurtigt - skulle finde de bedste vejvalg. Der blev uddelt point efter hastighed og korrekthed i løsningen. Efter model event, hvor en del af banen gik i klitterne, gik holdet en tur i

Et udsnit af VM-kortet over den skotske by Nairn.

© Crown Copyright 2015 OS 100015287".

det område for at være helt skarpe på, hvordan poster dér skulle angribes. Fornuftigt, da en del poster på sprintstafetten netop var placeret i klitterne. Ligeså fornuftigt var deres aftale, om at råbe "hegn" til den udgående løber ved skiftet, hvis der var placeret ekstra hegn i byen. "Vi havde godt snakket om, at banelæggeren kunne gøre det, men vi vurderede faktisk ikke, at de ville. Det var næppe nødvendigt på en sprintstafet med mange mennesker og gaflinger til at skabe forvirring," fortæller Tue. "Da Emma efter første tur råbte 'hegn' til mig i skiftet, vidste jeg, at jeg skulle være ekstra opmærksom når vi skulle fra klitterne ind i byen – en stor fordel, da vi netop havde et kompliceret langstræk til post 2 med kunstige forhindringer."

Samme område på Tue Lassens kort. Bemærk forskellen med mange flere detaljer på Tues kort.

19


SUVERÆNT!

Så enkelt kan de danske løberes indsats under VM i Inverness, Skotland beskrives. Fire guldmedaljer blev det til! Det fik Danmark til at stå i toppen af medaljestatistikken – en placering ikke mange havde forventet at se nogensinde.

SUVERÆN SEJR I SPRINTSTAFETTEN

Sprint-kvalifikationen gav en forsmag, idet alle danske løbere var videre til finalen, og kun én var dårligere placeret end nr. 4 i sit heat. Men, at dette blev en så udklassering i sprintstafetten i Nairn havde nok de færreste regnet med. Planen var at løbe sikkert og uden fejl. Maja Alm - på sidste tur - var i fantastisk form, og kom hun ud i kontakt med de førende, skulle hun nok kunne løbe den hjem. Det var holdet overbevist om. Emma Klingenberg lagde grunden med en distancering af de øvrige løbere. Hun T E KST: K E L L SØ N N I C H S E N

GULD

DANMARK

4

SCHWEITZ

2

SVERIGE

2

FRANKRIG

1

20

SØLV

BRONZE

2 4 1

1

NORGE

4

1

UKRAINE

1

FINLAND

1

RUSLAND

"Jeg havde løbet så kontrolleret hele vejen, at jeg havde svært ved at slippe kontrollen til sidst og bare presse maksimalt på fysisk i parken," fortæller Tue. Søren Bobach havde 32 sekunders forspring, da han blev sendt i byen. Men, med både Schweiz, Frankrig og Sverige halsende efter sig, måtte han se sig indhentet af en meget stærkt løbende Matthias Kyburz.

FOTO : B E N R O B E RTS

VM MEDALJESTATISTIK LAND

havde så meget fart i benene, at hun havde tid til at stoppe helt op og læse kort – vel vidende, at hun ville kunne hente de andre, hvis de kom forbi. Tue Lassen blev sendt ud på anden tur med 46 sekunders forspring. Tue løb helt alene og med fuld kontrol hele vejen.

3

Maja Alm kunne således gå ud til en gentagelse af sidste års duel om guldet med Schweiz' Judith Wyder. Men, i modsætning til sidste år, var der i år ingen spænding. Maja trak hurtigt fra en – viste det sig – let skadet Judith, og da hun tilmed bommede sig væk, var det et suverænt dansk hold, der kunne løbe i mål side om side med hele 1.21 minutter ned til Norge på andenpladsen og Rusland på tredjepladsen. "At blive sendt ud allerførst var lige hvad vi havde håbet på. Jeg følte bare, at jeg havde guld i benene og løb med kontrol hele vejen," fortalte en storsmilende Maja Alm bagefter.


"Det kan blive stort, det her," lød det fra landstræner Lars Lindstrøm, da han stod og kiggede på Idas første radiotider på langdistancen. Egentlig velvidende at det allerede var stort med tre danske guldmedaljer. "Målet var tre medaljer, og det er jo lykkedes. Men at de alle er af guld, og måden, de er vundet på – så suverænt – er helt vanvittigt. Der har været tale om en ren udklassering af de andre løbere. Vi har i flere uger vidst, at muligheden for guldmedaljer har været der, men derfra og så rent faktisk at gøre det..." Lars bliver lidt distraheret, for Ida skulle gerne have vist sig på sidste radiopost, men er endnu ikke dukket op. Sommerfuglene begynder at baske i maven. Det

viser sig dog, at det er radioposten, der er noget galt med, for Ida bliver kort efter forvarslet med næsten 3 minutters forspring. "Jamen, det er helt fantastisk, det her! Det er næsten for uvirkeligt til at jeg kan være glad," lyder det senere fra Lars. Men mon ikke han er det alligevel?

MAJA ALM

Målet var tre medaljer – en på hver af distancerne: sprintstafet, sprint og stafet.

IDA BOBACH

Målsætning før VM var mindst to medaljer af de tre chancer (stafet, mellem og lang) – gerne af guld. Og det blev indfriet med de to guldmedaljer på stafet og langdistancen. "Når man gør det, kan man ligeså godt gøre det ordentligt," lød den lidt kække kommentar fra Ida efter målgang på langdistancen.

"Og vi går selvfølgelig efter guldet," uddybede Maja. Og det lykkedes med guld på alle tre distancer – en uhørt præstation i dansk orientering.

FOTO : K E L L S Ø N N I C H S E N

MÅLSÆTNINGER

"Det virker stadig meget uvirkeligt," var hendes reaktion lige før banketten, der afsluttede VM.

FOTO: TORBEN UTZON

MAJA, VERSION 2? Cecilie Friberg Klysner havde sin første VM-optræden i Inverness. Hun havde dertil den udfordring ofte at blive forvekslet med Maja Alm, så hun flere gange blev spurgt om autografer. "Det har været en helt fantastisk oplevelse at være med til VM – og med så meget succes på holdet. Det er meget inspirerende at være en del af hele processen frem mod VM med alle dem, der træner så hårdt og tør sige højt, at de går efter gul-

det. Jeg håber selv en dag at kunne det." Landstræner Lars Lindstrøm har da også store forventninger til Cecilie. Hun var kun 1:42 efter Maja på sprinten, det vil sige kun 1 minut fra medalje. De 30 sekunder kunne tilskrives bom, så hastigheden er der næsten. "Bare vent!" lyder det fra Lars. Cecilie var også tilfreds med indsatsen på langdistancen, hvor det blev til en 35. plads. "Det var fedt at kunne gennemføre en så lang bane," var hendes vurdering.

SUVERÆN SEJR I SPRINTFINALEN

"Vi har vidst i et par uger, at muligheden var der. Hun er outstanding," udtalte Lars. "Vi holdt øje med GPS'en og det var bare perfekte eller næsten optimale vejvalg hele vejen." Maja knuste også al modstand med et løb, hvor hun førte næsten hele vejen og på intet tidspunkt var mere end 2 sekunder fra strækvinderen. Hun løb ganske enkelt fra dem alle. Sejrsmarginen blev på hele 40 sekunder til Nadiya Volynska, Ukraine, på en også suveræn andenplads med 12 sekunder ned til Galina Vinogradova, Rus-

land. Til sammenligning var der 18 herrer inden for de første 40 sekunder, heriblandt forsvarende verdensmester Søren Bobach, der endte som nummer 9 og Tue Lassen, der endte som nummer 11 – med hhv. 8 og 11 sekunder fra medaljepladserne. De blev taget af Jonas Leandersson, Sverige, Martin Hubmann, Schweiz, og Jerker Lysell, Sverige. "Jeg havde selvfølgelig håbet på mere end en 11. plads, men præstationen var egentlig i orden," vurderer Tue. "Sørens og min styrke ligger i det (løbs-)tekniske, når det bliver kringlet og med mange stop, accelerationer og retningsskift. På det punkt var banen en stor skuffelse." 21

FOTO: KELL SØNNICHSEN

Hos kvindernes VM sprint finale i Forres stilledes den regerende verdensmester, Jydith Wyder, Schweiz ikke op pga. skaden. Heller ikke Tove Alexandersson, Sverige, stillede op. Så forventningerne til Maja var tårnhøje.


SUVERÆN SEJR I STAFETTEN "Planen for alle tre var at løbe sikre og stabile løb, og ikke at gøre noget overilet. Jeg skulle derfor bare have fokus på mit eget løb," forklarer Maja Alm. "Det var ikke meningen at jeg skulle komme først ind, men jeg blev ret overrasket over at de andre ikke kunne være med."

ske løbere. Speakerens fokus ændrede sig mod kampen om de følgende placeringer, idet alle stort set anså for guldet som afgjort. Her var Rusland på mellemhånd med en gruppe bestående af Sverige, Norge, Finland og Schweiz, knap 1 minut efter.

Allerede ved startpunktet var Maja Alm 3-4 meter foran resten af feltet, og hun så sig ikke på noget tidspunkt tilbage. Undervejs - på den 6 km lange bane øgede hun forspringet til over et minut ved skiftet til Ida Bobach.

Med den udvikling i stafetten havde Emma en klar plan for sidsteturen: sikkerhed fremfor alt. Selv hvis de øvrige hold skulle komme op, var hun overbevist om at kunne klare dem i en spurt.

Ida havde ikke tænkt sig at gøre stafetten spændende igen, men trak hele tiden fra de øvrige hold, så hun ved skiftet var over 4 minutter foran – et helt uhørt forspring i en international stafet. Hun løb ikke hurtigere end Maja; de andre hold løb bare langsommere. Terrænet var da også noget, der kunne minde om Marselisborg eller Silkeborgskovene med flere større områder med kuperet, åben bøgeskov. Noget, der passede de dan-

Det blev dog ikke nødvendigt, og selv om "ulvekoblet" bagfra bestående af Norge, Sverige, Finland, Schweiz havde hentet Rusland og hentede ind på Emma, så var sejrsmarginen i mål på over 3 minutter, og hele holdet havde tid til at uddele knus ved sidsteposten før paradeindløbet til mållinjen med "signaturhop" over målstregen.

Schweiz' Sara Lüscher blev løbet agter ud midt agterud midt på banen. Så sidste del blev et opgør mellem Norge, Sverige og Finland. I den kamp var det Finland, der tabte – Minna Kauppi kunne ikke følge med på de sidste poster, og det blev Norge og Sverige, der løb med sølv og bronze. Hos herrerne var målet en top 6 placering med et hold bestående af Thor Nørskov, Søren Schwarz og Tue Lassen. Det kunne de desværre ikke leve op til. Thor fik maveproblemer undervejs og kunne skifte 4 minutter efter på en beskeden 22. plads. På trods af teknisk gode løb af både Søren og Tue, så var der ikke meget at gøre. "Er man først røget af, så kommer man aldrig op igen," lyder det fra Tue. Også han fik maveproblemer, og slutpladseringen var en lidt skuffende 15. plads. Vinder blev Schweiz foran Norge og Sverige.

Bagfra var der kamp. Rusland spillede sig selv af banen med et fejlklip, og

FOTO : K E L L S Ø N N I C H S E N

22


SUVERÆN SEJR PÅ LANGDISTANCEN At komme til start var en større udfordring for Ida Bobach end normalt til et VM. Bussen dertil måtte holde en længere pause for at vente på en modkørende bus. Der var tid til lidt skovtur, hvor Mari Fasting gik i gang med at plukke blåbær. Senere blev de sat af 20 minutters gang fra starten. "Jeg gik og hyggesnakkede med Tone Wigemyr og Mari dertil. Egentlig meget hyggeligt og afstressende i betragtning af, at det var et VM," fortæller Ida. Efter start-bippet var der ikke tid til hyggesnak og skovtur – selvom hun lige nåede at tænke, at sceneriet i det åbne landskab var utroligt smukt på vej til første post. Senere blev tankerne mere dystre, idet hun følte, at det gik noget langsomt med at komme fremad, specielt i de fladere partier. "Jeg vidste, at den slags tanker ville komme," forklarer Ida, "og jeg havde netop haft en session med Team Danmarks sportspsykolog aftenen før for mentalt at bearbejde dem." Som næstsidste startende kunne man umiddelbart fornemme hendes medaljechancer ved radioposterne. Ved den

første var Ida 45 sekunder efter Tove Alexandersson – en god tid, der lugtede af medalje. Ved den næste havde Ida tabt blot 10 sekunder mere, men til gengæld sat de øvrige løbere. Og da Tove havde lavet en fæl fejl på et langstræk, så var guldet inden for rækkevidde – blot Ida holdt sig i sporet og ikke lavede fejl. Det var lige præcis, hvad hun gjorde! Ingen fejl, og kontrolleret løb hele vejen i gennem gav et forspring på 3 minutter ved forvarslingen – en overraskelse, idet den sidste radiopost ikke havde fået registreret hende.

godt 10 minutter efter vinderen Thierry Gueorgiou, Frankrig. Det var han ganske godt tilfreds med, idet langdistancen var den distance, han havde forberedt sig mindst på. Det blev et teknisk godt løb, men han kunne måske have holdt et højere tempo, følte han ved slutningen af banen. Blot 2½ minut efter igen var Thor Nørskov på en 28. plads i sin VM langdistance debut – et resultat, han var godt tilfreds med.

"Det hjalp at sætte tempoet lidt ned i de løbsmæssigt besværlige områder," vurderede hun. "Det gav et mere flydende og økonomisk løb, og var egentlig nok lige så hurtigt som at presse sig og snuble." Der var god tid til at få stukket et dannebrogsflag i hånden, og løbe i triumftog gennem opløbet til den fjerde danske guldmedalje. Mari Fasting, Norge, og Svetlana Mironova, Rusland, tog de to øvrige medaljer – med Svetlana blot 7 sekunder foran Tove Alexandersson, der var kommet godt igen efter sit store bom.

FOTO : AC T I V N O RT H P H OTO G R A P H Y

Tue Lassen blev bedste danske herre på en 21. plads

INGEN MEDALJE PÅ MELLEMDISTANCEN Maja Alm bommede en topplacering væk allerede på post 1, og Ida Bobach opnåede den utilfredsstillende fjerdeplads efter et afgørende bom på post fire. "Jeg er ret skuffet - fjerdepladsen er ikke særlig sjov at få. Det er lidt træls, når man tydeligt kan se, hvor man laver fejlen," opsummerede Ida det bagefter. Heller ikke de øvrige danskere var helt tilfredse. Christian Bobach, som udelukkende løb mellemdistancen,

kunne opsummere det med et enkelt ord: "Skuffende! Jeg havde et ringe løb med for mange fejl".

Idas bom på post 4

Mellemdistancen vil i øvrigt blive husket for, en i teorien let næstsidste post, hvor både Emma Johansson, Sverige, og Thierry Gueorgiou, Frankrig, tabte guldet. Begge gik for tidligt ind og kom på den forkerte side af et hegn, der var svært at opdage. Vindere blev i stedet henholdsvis Annika Billstam, Sverige, og Daniel Hubmann, Schweiz. Den omdiskuterede næstsidste post A N A LY S E F R A W O R L D O F O . C O M

23


En interesse -

4 forskellige måder at dyrke den på Andreas, Thomas, Josefine og Julius har alle fire en fælles passion og interesse for orienteringssporten, eneste forskel er, at de dyrker den på fire forskellige måder. Bliv inspireret af de dygtige og unge udøvere.

TRÆNEREN: “Det er rigtig fedt at kunne dele sine mange erfaringer” Andreas Duc Jørgensen er 18 år og har løbet orienteringsløb i Allerød OK siden 2011. Efter at have taget flere trænings- og banelægningskurser, valgte han at blive træner for de 11-16-årige ungdomsløbere i klubben. For Andreas er orienteringsløb en livsstil og livskvalitet for ham. Han fortæller, at løbeturene i terrænet er en god måde at abstrahere fra den travle hverdag, hvor han føler sig fri i naturen og leder tankerne hen på noget andet. DELE SINE ERFARINGER “Jeg nyder rigtig meget at møde op til klubbens ungdomstræning efter en hård dag på skolebænken,” siger Andreas og fortæller, at det er dejligt at løberne altid altid

møder op til træning med et stort smil på læben. “Det er rigtig fedt, at kunne dele sine mange erfaringer, og se at ens løbere præsterer bedre og bedre til konkurrencer,” siger han.

For Andreas giver trænerrollen ham en større lyst og glæde til at dyrke orienteringsløb.

Når Andreas Duc Jørgensen laver træninger går han højt op i, at træningerne har kvalitet for udøverne.

STØRRE LYST OG GLÆDE TIL AT DYRKE O-LØB Andreas fortæller, at det kræver tid at tilrettelægge træningen, men det varierer uge for uge, hvor mange timer han bruger på forberedelse. “Men jeg gør det af lyst og fordi jeg har stor opbakning,” fortæller Andreas begejstret og fortsætter, ”jeg går meget højt op i, at min træning har kvalitet og giver optimalt udbytte, hvoraf jeg prioriterer individuel opsamling højt.”

MTBO-RYTTEREN: “Den fede følelse af at drøne ned ad de tekniske singletracks, stemple en post og køre videre” 16-årige Thomas Steinthal fra FIF Hillerød Orientering har dyrket orienteringsløb i godt halvandet år. Da han blev skadet for et halvt år siden, og ikke måtte løbe, kastede han sig over mountainbike-orientering. For Thomas er skoven et frirum, hvor han kan komme langt væk fra den travle hverdag. Han fortæller, at orienteringssporten har givet ham en masse gode venner. FEDE MTBO-TRÆNINGER DER GIVER SUCCES “Da jeg blev skadet kunne jeg heldigvis godt cykle, og derfor blev MTBO en måde for mig at dyrke orienteringsløb,” fortæller Thomas og fortsætter, “det 24

er en spændende variant af orienteringsløb, som udfordrer hjernen på en anden måde end fod-orientering, og så er der selvfølgelig den fede følelse af at drøne ned ad de tekniske singletracks, stemple en post og køre videre”. Thomas fortæller, at han deltager i den ugentlige klub MTBO-træning, og derudover tager han ud på ture alene. “Jeg er begyndt at interessere mig en del for banelægning og laver derfor tit nogle fede MTBO-træninger til mig selv,” siger han. “Da jeg løb fod-orientering, løb jeg egentlig mest for sjov, men som MTBO-rytter har jeg valgt at satse, og dette har også givet mig succes, hvilket

har givet mig endnu mere lyst til at fortsætte i orienteringssporten - både som MTBO-rytter, men også som fod-orienteringsløber,” siger Thomas med et smil. Han vil råde andre unge, som gerne vil prøve MTBO, at finde en nærliggende orienteringsklub, der tilbyder MTBO-træning, da oteknisk træning er givet rigtig godt ud. Derudover kan træning med en almindelig MTBklub også være godt. “Selvom det o-tekniske er vigtigt i MTBO, så er der meget at hente ved at kunne køre godt på mountainbike,” afslutter Thomas.

Thomas Steinthal kastede sig over MTBO for et halvt år siden. Han elsker fart og at drøne ud af de tekniske svære spor frem til posterne.


TEKST: CAMILLA BERGMANN

FOTO: CAMILLA BERGMANN, JEPPE RUUD OG PRIVAT

ELITELØBEREN: “Jeg løber orienteringsløb fordi jeg syntes det er fedt, og jeg vil være den bedste" bedste” 18-årige Josefine Lind løber i klubben OK GORM og er på juniorlandsholdet (U18-gruppen). Hun har løbet orienteringsløb siden hun var helt lille. Josefine synes, at det fedeste ved at løbe orientering er, at man bliver presset hårdt fysisk samtidig med, at man skal holde hovedet koldt og finde den rigtige vej. Som juniorlandsholdsløber vil hun ikke bare nøjes. Hun går hele vejen. Det vil sige, at Josefine ikke kun løber orienteringsløb fordi det er god motion. “Jeg løber orienteringsløb, fordi jeg syntes det er fedt og jeg vil være den bedste,” fortæller Josefine energisk. ELITESPORT KRÆVER MÅLRETTET ARBEJDE “Det er fedt at satse på elitesport, da det er fedt at lægge hundredvis af timer i noget,

som man synes er sjovt, og efterfølgende se hvor god man bliver,” siger Josefine og fortsætter, “det er fedt at se, når ens mål lykkedes. Man lærer at arbejde målrettet mod det, som man gerne vil opnå.” VALG OG PRIORITERINGER

”Sammenholdet er helt unikt på juniorlandsholdet – og det ville jeg ikke være foruden,” smiler Josefine og fortæller, at selvom man bliver nødt til at give afkald på nogle ting i hverdagen, får man tilgengæld en masse andre superfede oplevelser.

Josefine Lind i fokus efter starten er gået på førsteturen ved dette års JWOC stafet.

“Når man vælger at være eliteløber er der mange valg og prioriteringer, som man skal tage. Det kræver mange timer at blive verdens bedste orienteringsløber, og derfor er der nogle ting i hverdagen, som man må vælge fra. I hverdagen har jeg ikke tid til meget andet end gymnasium og træning,” fortæller Josefine. Hun fortæller, at træning i fede terræner og kammeratskabet i juniorelitegruppen er noget af det fedeste ved elitesport.

KORTTEGNEREN: “Jeg startede med at tegne kort, fordi jeg synes at det var synd, at vi i skolen skulle løbe på et gammelt støvet kort” Bare en alder af 17 år er Julius Molsen fra Søllerød Orienteringsklub allerede en garvet korttegner. Han har løbet orienteringsløb i 7 år, og synes at det er superfedt. Sporten giver ham glæde og en masse socialt liv - hvor man ikke skal tænke på karakterer og skolelektier. Julius synes at der er mange ting ved orienteringsløb, som gør det til en fed sport, blandt andet nævner han frivilligt arbejde og korttegning. DET SKAL GIVE MENING OG KUNNE BRUGES “Jeg startede med at tegne kort, fordi jeg synes at det var synd, at vi i skolen skulle løbe på et gammelt støvet kort”, fortæller Julius og fortsætter, “det virkede egentlig meget naturligt for mig, og ikke mindst fordi det gav mening,

og at kortet kunne bruges til mange ting; i idrætsundervisningen, til skolens motionsdag, i SFO’en, af orienteringsklubben og til konkurrencer.” KORTTEGNING ER IKKE KUN FOR ÆLDRE OG ERFARNE ORIENTERINGSLØBERE “Det er klart, at man som korttegner, skal kunne kortnormen – altså samtlige symboler og deres betydning – (næsten) i hovedet. Og det betyder altså, at man aldrig er i tvivl om hvad noget på kortet betyder,” siger Julius begejstret. Han fortæller, at det nok ikke er nogen hemmelighed at korttegning ofte forbindes med en støvet fritidsinteresse, og noget især ældre og meget erfarne orienteringsløbere, har gået rundt og brugt tid på. “Men det er heller ingen hem-

melighed, at landsholdet kan sidde og tegne kort over den kommende VM-konkurrence. Og det er her, at det begynder at blive fedt at være korttegner.” siger han og fortsætter,” for du får jo hurtigt en fordel, ved at kunne de grundlæggende tanker og teknikker en korttegner benytter til at tegne kort.” Der nogle fundamentale ting man skal have på

plads inden man begiver sig ud i korttegning, hvor Julius anbefaler at man snakker med en person, som man ved der har forstand på korttegning, og høre personen om råd. Korttegning forbindes ofte med noget ældre og erfarne orienteringsløbere går op i, men unge Julius Molsen gør sit for at aflive denne myte.

25


#DANSKORIENTERING På Instagram deler O-Danmark sine orienteringsoplevelser med hinanden. Her er et udpluk af dem.

danskorientering Tue Lassen godt brugt efter landsholdets stafettræning i dag. #danskorientering #orientering

alm_maja Af hjertet tak for alle lykønskningerne - i går fik jeg endelig medajlerne om halsen. #migogminmor #stoltmor #woc2015 #worldchampion #detklingergodt #danskorientering #orienteering #scotland #trimtex #vjsport 26

turboesen Make a plan...or just give it a shot #vesterlyng #orienteering #danskorientering

astridank Vi hepper på DK! #WOC2015 #sprintkval #orienteering #scotland #komsåvenner #danskorientering #dof #danmark @macillabeverly

danskorientering I ventetiden skrives der autografer til de skotske fans #komsåDanmark #danskorientering #takeover #woc2015

loberen GULD TIL DE DANSKE PIGER PÅ STAFETTEN!!!! #woc2015 #danskorientering @danskorientering #orienteringsløb


TEKST: IDA BOBACH OG KELL SØNNICHSEN FOTO: KELL SØNNICHSEN

VEJEN TIL SEJR: WOC LANGDISTANCE Ida Bobach ser tilbage på sit vinderløb. Her fortæller hun, om hendes vejvalg og tanker fra den lange distance ved VM 2015 i Inverness.

Skriften med kursiv er kommentarer baseret på

Selvom Glen Affric blev brugt til VM i 1999, så vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente mig af terrænet. Vi havde gættet, at vi nok skulle starte en del vest for stævnepladsen, og denne del var der ikke tidligere kort over. Ud fra Google Maps havde jeg dog set, at der var en del åbent højland. Efter mellem- og stafetdistancen kunne jeg se, at jeg holdt en høj fart, så jeg tænkte, at hvis bare jeg tog mig god tid til at orientere og beslutte vejvalg, så skulle jeg nok kunne blande mig i toppen.

Nogle gange var det da lidt tungt, men det var det nok alle steder. Oppe omkring søen var terrænet rigtig bøvlet at løbe i, og jeg faldt flere gange, men det var bare om at hænge i og kæmpe videre. Det var et rigtig godt vejvalg, som jeg tog, og jeg havde andenbedste tid.

S-1: Vi blev kastet direkte ud i det åbne terræn, hvor jeg lige kom til at beundre den smukke udsigt i et kort øjeblik. Jeg fik hurtigt set, at der var en fin linje med vækstgrænsen helt ind til posten. Jeg brugte kompasset godt og løb mod hegnet. Herfra løb jeg op til vækstgrænsen og fulgte denne ind mod posten. Ingen større forskelle i vejvalg fra favoritterne. Men Tove Alexandersson løber meget stærkt, og Ida er 19 sekunder efter. 1-2: Der er en sø midt på strækket, så man skulle vælge en højre eller venstre linje. Jeg synes, at indgangen så bedste ud fra højre, så jeg valgte denne. Jeg tabte en del tid på dette stræk, og jeg tror, at det skyldes, at jeg ikke fandt nogle ordentlige traceer og bøvlede lidt i moserne. Ida taber her 41 sekunder i forhold til strækvinderen, Minna Kauppi. Vejvalget er stort set ens, men Ida kommer en anelse længere mod højre og finder ikke nogen god linje i terrænet. 2-4: Nogle korte stræk, hvor det handlede om at løfte blikket og se de rigtige høje, og så var det ikke så svært.

Jan Kocbachs analyse til World of O (worldofo.com), som er tilføjet på enkelte stræk.

Venstre-vejvalget er det hurtigste, og banelæggeren havde endda sat posten langt til venstre, for at gøre højre-vejvalget utiltalende, idet terrænet der var dårligt. Ikke desto mindre så man mange, heriblandt Emma Johansson, tage højre-vejvalget alligevel. Også vejvalget lige-på taber man på. Ida når her op på andenpladsen et lille minut efter Tove Alexandersson og med en margin på 30 sekunder til Minna Kauppi. 5-7: To kortere stræk, hvor jeg løbe nede langs højene på begge stræk. Det blev lidt diffust ind mod post 7, men jeg fik stoppet op og fik helt styr på det. 7-8: Igen var der en sø midt på strækket, hvor man skulle vælge højre eller venstre. Venstre var der en del underbevoksning, som jeg helst ikke ville risikere at sidde fast i, så derfor valgte jeg højre. Ud fra posten valgte jeg de gule spor. Det sidste stykke ind mod posten var ikke så svært, da jeg havde den store mose at tage udgangspunkt fra. Tove Alexandersson taber her en del tid på sit venstre-vejvalg, men det ser mere ud til at være gennemførelsen, der er problemet. Anne Margrethe Hausken Nordberg har også et venstrevejvalg – på sti – og hun er strækvinder.

Det forhindrer dog ikke Mari Fasting i at lave en klassisk 180 graders fejl ud fra post 3, hvilket koster hende over 1 minut til Ida, der har hurtigste tid til post 4.

4-5: Banens længste stræk. Jeg havde fået kigget lidt på strækket, da jeg løb mod post 2, og jeg havde set linjen til venstre. Det var enkelt og godt at løbe neden for den store bakke i moserne.

8-9: Jeg besluttede mig hurtigt for at ville angribe posten oppe fra, da jeg ville undgå at løbe for meget hen ad skrænter. Jeg kiggede så efter de fladere partier, som jeg tænkte ville være gode at løbe i. Jeg brugte de gule spor i starten, men de var ikke vildt løbbare, så jeg løb faktisk lidt mere inde i terrænet. Jeg var meget nøjagtig med at komme op og ned af kurver de steder, som jeg havde planlagt, for at undgå parallelfejl. 27


De fleste favoritter vælger stort set samme vejvalg som Ida – højre om og angribe posten oppefra. Forskellen ligger mere i udførelsen samt undgå at sidde fast i bevoksningen sidst på strækket. Tove Alexandersson taber her næsten to minutter, og Ida overtager føringen – for aldrig at slippe den igen. 9-11: To korte stræk, hvor det handlede om at have en god udløbsretning. Kom man rigtigt ud af posten, så var man næsten henne ved den næste. 11-12: Igen et langt stræk, hvor jeg prøvede at kigge efter de flade partier og de gule spor. Jeg valgte hurtigt en venstrelinje, da der ville være mere skræntløb på højrelinjen. Jeg fandt en rigtig god løsning, hvor jeg kun havde en enkelt stejl stigning, og hvor jeg fik brugt de gule spor meget. Det gjorde orienteringen rimelig enkel. Igen er det udførelsen af strækket, der er mest afgørende her. Ida, Mari Fasting og Svetlana Mironova gennemfører alle det godt med stort set samme vejvalg. At undgå for meget op- og nedløb er nøglen. Tove Alexandersson bommer fælt på strækket og ser ud til at løbe 9-8 i stedet. 12-13: Her tænkte jeg, at jeg skulle være meget sikker i min postindgang. Jeg ville se den store slugt med grønskraveringen og derefter falde ned i slugten, som vestfra førte ind mod posten. I starten løb jeg langs den store høj, og bagefter så jeg den lille høj med stubbene. Herfra fik jeg fulgt min plan og fik set de store slugter. 13-14: Her løb jeg meget på retning ned mod grøften. Der lå mange væltede træer, så jeg synes, det var svært at få læst kortet på samme tid. Jeg tog et stop, da jeg kom over grøften, for at få helt styr på det, og løb så ned i den rigtige slugt. Både post 13 og 14 koster Ida noget tid, men hun er så meget foran, at det ikke ændrer noget. 14-15: Jeg kom ud af skoven og kunne høre publikum, og især danskerne, heppe helt vildt. Jeg synes, at jeg hørte noget om medalje, så jeg tænkte, at jeg var i tæt kamp om medaljerne. Jeg prøvede at give den alt, som jeg havde, på de næste stræk. 15-16: Der var en masse bregner lige inden posten, så jeg kunne ikke se den på afstand. Jeg løb så med vilje en smule for højt, så jeg vidste, at jeg bare skulle løbe ned ad udløberen for at finde posten. 16-19: Det var ret enkel orientering, hvor jeg kunne se posterne på lang afstand. 28

Jeg prøvede at presse på så hårdt, som jeg kunne. Ved den sidste post så jeg min bror, Søren stå med et dansk flag i hånden og råbte, at jeg førte med 2 min. Jeg fik flaget og løb med det i mål. Jeg satte ikke farten så meget ned, for jeg ville virkelig gerne hen over den målstreg. Her fik jeg så en bekræftelse og kunne juble over min store sejr. Generelt løb jeg et virkelig kontrolleret løb, hvor jeg hele tiden fik planlagt og var


RESULTAT

nøjagtig med at følge den plan. Jeg løb i et tempo, hvor min teknik kunne følge med, og jeg tror, at det var opskriften på sejr denne dag. Enkelt, og dog alligevel så svært.

Ida Bobach, Danmark – 75:35

”Jeg fik flaget og løb med det i mål. Jeg satte ikke farten så meget ned, for jeg ville virkelig gerne hen over den målstreg.”

Mari Fasting, Norge – 78.19 Svetlana Mironova, Rusland – 78.39

Vejvalg Ida Bobach Vejvalg som adskiller sig fra Ida Bobach Mari Fasting Svetlana Mironova Tove Alexandersson


HISTORISK FONDSBEVILLING TIL DOF FOTO: JA N H AU ERSL E V

T EK S T: D O F ' S D I R EK TØ R , M I C H A EL SØ R EN SEN

Med en støtte fra Nordeafonden på 6.500.000 kr. over de næste tre år, indleder Dansk Orienterings-Forbund en historisk satsning på at udbrede den danske befolknings kendskab til orienteringsløb. I slutningen af juni måned kunne vi offentliggøre, at Nordea-fonden har valgt at støtte DOF med et for forbundet historisk stort beløb. Målet med støtten fra Nordea-fonden er at øge interessen for idrætsgrenen orienterings lette tilgang til motion i det fri. En stor del af midlerne skal anvendes på skoleområdet, hvor orientering passer naturligt ind i folkeskolereformens fokus på idræt og fysisk aktivitet – både når det gælder idrætstimerne og den understøttende undervisning. Orientering er rent faktisk obligatorisk stof på folkeskolens mellemtrin, så her kan vi hjælpe lærerne med deres målopfyldelse. For at sikre udvikling på området ansættes en skoleorienteringskonsulent i forbundet på fuld tid, der skal arbejde med at sikre ensartet og pædagogisk undervisningsmateriale, hjælpe med

etablering af kontakt mellem klubber, skoler og kommuner samt koordinere afviklingen af en årlig Skolernes Find vej Dag. Alle tiltagene i det treårige projekt er knyttet op omkring dansk orienterings succeskoncept, Find vej i Danmark, hvor stort set alle aktive danske orienteringsklubber har været med til at etablere de nu mere end 200 grønne motionsfaciliteter, som vi har landet over. Særligt blandt børnefamilier har Find vej vist sig at være en succes, men potentialet er kæmpe stort - for Find vej er jo mindst ligeså meget for adventureraceren, der har brug for at forbedre sine evner i brugen af kort og kompas, børnefødselsdagsarrangøren, der vil give den traditionelle skattejagt et ekstra pift, skolelæreren der enten skal undervise i orientering i idrætstimerne eller tværfagligt, motionsløberen der søger alsidighed i forhold til de sædvanlige 5 og 10 km løb eller trailløberen der allerede har taget springet fra asfaltvejene til de små skovstier og nu er klar til at tage yderligere et skridt. VÆR STOLT AF DIN IDRÆT – OG VÆR MED TIL AT SÆLGE DEN At udnytte potentialet kræver, at vi alle tør stå ved vores fantastiske idræt og være med til at udnytte det brand, som

Find vej i Danmark er. DOF’s hovedbestyrelse, en håndfuld ansatte på DOF’s kontor og en enkelt Find vej-ansvarlig i hver klub kan – på trods af et nok så flot stykke arbejde – ikke gøre forskellen alene. Det er godt at den enkelte klub delegerer de mange opgaver, som der er i klubben, ud til forskellige personer, og de mange dedikerede Find vej-ansvarlige gør et stort stykke arbejde, men hvis vi virkelig skal rykke i den brede befolkning skal alle medlemmer stå ved sin sport og bruge Find vej som den oplagte indgang, når familie, venner og kolleger viser interesse for sporten og når vi hvert år i april inviterer omverdenen indenfor til Find vej Dagen. Bevæger man sig rundt på gangene i Idrættens Hus og taler med ansatte og politikkere fra andre idrætter, mødes man ofte med både beundring og en lille smule misundelse over dansk orienterings arbejde med Find vej som et flot tiltag for synlighed og rekruttering – det skal vi også huske selv at være stolte af. Og med støtten fra Nordeafonden har vi nu 3 år til at rykke på dette område, som jeg er overbevist om, vi vil have succes med, hvis vi bare husker alle sammen at yde vores lille del.

STØTTEN FRA NORDEA-FONDEN GÅR TIL FIRE HOVEDOMRÅDER: • Fortsat udvikling og afholdelse af Find vej Dagen 2016-2018. Find vej Dagen 2016 afholdes lørdag den 30. april • Find vej i skolen – skræddersyet skoleforløb og afholdelse af Skolernes Find vej Dag • GPS-tracking af orienteringsløb for alle • Nyetableringer og opdateringer af eksisterende Find Vej tilbud 30


FORMAND EN

S

5

MIN

U T TE R

Formandens

5 minutter Kære Orienterings ”Guld” Danmark. I ved det sikkert allerede – men 4 guldmedaljer til det danske landshold ved dette års VM i Skotland var intet mindre end en sensation. Jeg havde ikke troet at sidste års medaljerekord kunne gentages. Det var derfor i stor mangel af ord, at jeg måtte konstatere, at vi kun går efter guldmedaljerne i år. Det gentog jeg overfor løberne, den store forsamling af pårørende og danske løbere, ved medaljeoverrækkelsen. Champagnepropperne sprang og lykken ville ingen ende tage. DOF har også fokus på toppræstationer mange andre steder i vort arbejde. På ”breddearbejdet”, som i dag er forankret i Rekrutteringsområdet, Skoleområdet og ”Motion og foreningsliv”, kunne vi konstatere ved sommerens begyndelse, at vi var blevet adskillige millioner af kroner rigere. Pengene er tildelt af Nordea-fonden og skal over de næste 3 år bruges på at udvikle netop disse områder. At Nordea-fonden går ind i dette projekt skyldes alene jeres arbejde ude i klubberne med Find Vej Dagen. I har skabt denne succes med jeres brede opbakning og høje engagement. Endnu et eksempel på en GULD præstation. Mine forbundskolleger fra de andre lande ønskede tillykke i torsdags. Sammen med Judy Jacobsen fra Sport Event Danmark og Past president, Ole Husen var jeg på ”podiet” under IOF’s Presidents Meeting for at få overrakt ”Guld” stafetten til World Masters i 2018. Vi søgte jo om at få 2016 tildelt, men dette glippede –

til gengæld valgte IOF denne gang at tildele os mesterskabet i 2018, hvor det så skal afvikles af en række Nordsjællandske klubber i skovene der, samt med sprintfinale på Christiansborg Slotsplads. Det bliver så stort at få dette til Danmark. Arrangørklubberne skal nu i arbejdstøjet for at få dette stævne op på højeste niveau. Skoleferien er for øvrigt for længst forbi, både for jer som forældre og os som underviser i skolesystemet. Det minder også mig om, at vi netop nu er i gang med at ansætte en ny skolekonsulent til DOF. En fuldtidsstilling, som skal hjælpe Thomas Kokholm med at sparke skolesatsningen godt i gang i forbundet. Jeg er også blevet formand for en IOF arbejdsgruppe, som blandt andet skal arbejde med Skoleorientering globalt. Her kommer vores nye danske skolekonsulent også i spil. Der sker altså også en masse GULD på dette område. Nu står efteråret rundt omkring os med de helt store stævner – vi ses snart i skoven, og jeg glæder mig til at hænge flere GULDmedaljer om halsen på jer.

Walther Rahbek Forbundsformand

31


Magasinpost SMP ID-nr. 46186

NYE SKO TIL SKOVEN! @ tutzon

Se mere orienteringsudstyr på loberen.dk

PureGrit 4 Herre + dame

1100,-

Speedcross 3

1000,-

Stort tillykke til verdens bedste orienterings-piger ønskes af LØBEREN!

X-Talon 212

1100,-

Integrator 15

Herre + dame

Guide: Sådan vælger du den rigtige trailsko Hvad er den rigtige løbesko, når løbeturen skal løbes på skovens ujævne, mudrede og krævende underlag? Vi har lavet en guide med fif til, hvordan du vælger den rigtige trailsko til dit behov. Læs guiden på loberen.dk/trailsko

www.O-butikken.dk

Unisex

Unisex

Esbjerg

Hillerød

Lyngby

Roskilde

Vejle

Aalborg

Aarhus

Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

Lyngby Torv 10 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 4593 1816

Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

1100,-

Profile for Dansk Orienterings-Forbund

Orientering 2015/3  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Danish Dynamite: De danske VM-løbere til tops!

Orientering 2015/3  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Danish Dynamite: De danske VM-løbere til tops!

Advertisement