Busmagasinet 04 2018

Page 1

Bus t e n i s a mag Nr. 04 juli 2018

Dansk Person Transport er en realitet Vi skal være klar til den nye lovgivning!

Undersøgelse af udenlandske busser gentages FOKUS R BREMSE Medlemsblad for Danske Busvognmænd


scania irizar i6S

luksuriøs scania klar til levering • • • • • • •

54+1+1 siddepladser ’HDH’ 3.93m, 6x2*4 Toilet, sovekabine, klimaanlæg, køkken, køleskab, USB 220V anlæg med udtag ved hver dobbeltstol Front view kamera Rustfri opbygning 450HK SCR motor EURO 6 med 12 trins automatisk Opticruise gearkasse

• • • • • • • • • •

ESP, LDW, ACC DVD med 3 monitorer Wi-Fi Digitalt TV Fuld LED-pakke To ekstra dobbeltstole medfølger Scania Active Prediction Scania Driver Support Scania Remote Diagnostics Og meget mere...

Fabriksny 4-stjernet luksusturistbus er netop ankommet til hurtig levering. Ring til Dan Schroeder på 25 51 80 83 for mere information. Mulighed for finansiel eller operationel leasing.

n re n re uffø rne e j ha re re fo for c sage i om e as on æd r p Øk regl rt fo Kø mfo Ko

Se2mere påBusvognmænd www.scania.dk/irizar Danske


Indhold

Leder

24

38

v/ John Bergholdt Landsformand

Medlemmerne har talt På det ekstraordinære årsmøde den 20. juni, stemte medlemmerne de foreslåede vedtægtsændringer igennem med et overvældende flertal. Dette til stor glæde for såvel hovedbestyrelsen som sekretariatet, da det betyder, at vi alle nu kan tage arbejdstøjet på og forberede lanceringen af en endnu bredere funderet og stærkere forening. En forening der i endnu højere grad kan arbejde for de vognmænd og de operatører, der dagligt sikrer en effektiv personbefordring på vej i Danmark. Den nye forening, der vil lyde navnet DPT-Dansk PersonTransport, vil officielt blive etableret den 1. januar 2019. DPT vil fra starten inkludere fire sektorer nemlig turist, rute, offentlig kørsel og taxi. Medlemmerne af Danske Busvognmænd vil således fortsætte i deres kendte sektorer og kredse, hvor Dansk Taxi Råds medlemmer bliver integreret i DPTs sektor for taxi og i de kredse, hvor de er hjemhørende. At medlemmerne har sagt ja til denne udvikling, betyder også at de har sagt ja til at spille en endnu større og bredere rolle i samarbejdet med f.eks. trafikselskaber, kommuner, embedsværket og politikerne. En rolle hvor DPT vil være toneangivende i udviklingen af et samlet persontransporterhverv som fundamentet for fremtidens mobilitet til gavn for borgerne, økonomien, miljøet og ikke mindst vognmændene selv. DPTs rolle i fremtiden vil således også være at hjælpe medlemmerne med at være omstillingsparate, så de står bedst muligt rustet til at møde fremtidens krav. På vegne af DPT inviterer jeg til et bredt samarbejde, så vi i fællesskab kan styrke persontransporterhvervet i Danmark.

20

FOKUS R BREMSE

08

i dette nummer... Foreningen 04 DPT-Dansk PersonTransport bliver en realitet 06 Mindeord: Niels Erik Poulsen, Mønsted Turistbusser Køretøj og teknik 08 Bus of the Year 2019 er kåret

24 Nye rejsegarantifondsregler 27 Medlem af Rejsegarantifonden – er det besværet værd? Specialkørslen 30 Vi skal være klar til den nye lovgivning!

10 Irizar bygger ny fabrik udelukkende til e-mobility

34 ”Jeg vil selv bestemme, når jeg slipper rattet”

12 Skrævbremsning, nødudgange og forruder

38 Plads i busbanen

14 Bremser under lup Turistbussen 16 Få flere kunder i dine turistbusser: Hvad kan en ekstern agent kan gøre for din virksomhed?

36 Navnet klæder forretningen

Kollektiv trafik 40 For første gang i Danmark kører en førerløs bus i åben trafik – når København er vært for ITS World Congress 2018

18 Scandlines: Highlights fra forårets studietur 17.-19. april

Foreningen

20 Det er stemningen, der skaber busturen

44 Nostalgihjørnet

43 Succes for ny forsikringsaftale

22 Danske Busvognmænd gentager undersøgelse af udenlandske busser Danske Busvognmænd 03


Foreningen

DPT-Dansk PersonTransport bliver en realitet Danske Busvognmænds medlemmer stemte 20. juni ja til et sæt ændrede vedtægter, der tillader at optage bl.a. Dansk Taxi Råds medlemmer i foreningen. Foreningen skifter med vedtægtsændringen navn til Dansk PersonTransport (DPT) pr. 1. januar 2019. Af: Redaktionen

John Bergholdt præsenterede baggrunden for forslaget, men lovede også at lægge sig i selen for, at imødekomme den kritik, der var blevet rejst.

V

edtægtsændringen betyder helt konkret, at alle, der har tilladelse til og udfører erhvervsmæssig persontransport inden for bus, taxi, limousine, offentlig kørsel og sygetransport samt driver bestillings- eller kørselskontorvirksomhed, kan blive medlem af foreningen DPT. Hovedbestyrelsen kan endvidere beslutte at optage andre, der har tilladelse til at udføre anden erhvervsmæssig persontransport. Sammenlægningen sker bl.a. som en konsekvens af den nye taxilovgivning og for at klæde medlemmerne på til at kunne møde kundernes behov for alsidige mobilitetsløsninger i fremtiden. Med vedtægtsændringen følger også en

sammenlægningsaftale med DTR, som træder i kraft 1. januar 2019. Vedtægtsændringer godkendt men ikke uden en bekymret røst Danske Busvognmænds landsformand John Bergholdt bød velkommen til medlemmerne samt sendte en speciel tak til Dansk Taxi Råds repræsentanter formand Torben Kirketerp, næstformand Tadzudin Kasami og direktør Trine Wollenberg. ”jeg vil gerne takke for det gode samarbejde vi har haft i månederne op til jeres generalforsamling samt dette ekstraordinære årsmøde og er glad for at I så stærkt støtter op omkring vores fælles fremtidige muligheder”.

Medlemmer om vedtægtsændringen Anders Larsen fra Vester Skerninge Bilerne tror på, at en samlet forening bedre kan bistå både bus- og taxivognmænd med at navigere i det nye krydsfelt for offentlig kørsel, som taxiloven har skabt: ”Forretningen ligger i dag bl.a. i at være omstillingsparat. Når vi når frem til 2021, og man kan søge det antal universaltilladelser til personbil, man vil have, skal vi være klar som vognmænd,” udtaler Anders Larsen.

04 Danske Busvognmænd

Foreningen DPT-Dansk PersonTransport vil fra 1. januar 2019 bestå af fire sektorer: • • • •

Sektor 1: Turist Sektor 2: Rute Sektor 3: Offentlig kørsel Sektor 4: Taxi

De nuværende tre geografiske kredse (Nord- og Midtjylland, Sydjylland og Fyn, Sjælland og Bornholm) fastholdes.


Foreningen

Medlemmer om vedtægtsændringen Tim Vallbøll, driftsdirektør hos Umove A/S, ser udvidelsen af foreningen som en god mulighed for at være på forkant med udviklingen af integrerede transportløsninger: ”Som operatør for trafikselskaberne oplever vi allerede eksempler på, at der stilles krav til samlede mobilitetsløsninger for at møde kundernes behov. Vi ser det derfor som helt naturligt, at foreningen omstiller sig for også at kunne støtte medlemmerne i disse tiltag,” udtaler Tim Valbøll.

John Bergholdt fremlagde dernæst tankerne bag og baggrunden for bestyrelsens forslag om vedtægtsændring og aftalen med Dansk Taxi Råd om sammenlægning af de to foreninger. Efterfølgende var forslaget til debat, hvor Henning Jensen, Skive, tog ordet med en bekymring i forhold til det fremlagte forslag. ”Vi risikerer at blive handlingslammede, hvis der er for mange sager og konflikter som foreningen må lade ligge, fordi forskellige interesser i medlemskredsen strider mod hinanden. Opgaven med at sikre busbranchens interesser bliver blot sværere, hvis der også skal tages hensyn til taxibranchens interesser.” Derudover pointerede han, at man godt kan samarbejde på tværs af de to brancher uden nødvendigvis at være i samme forening.

Derfor! Beslutningen om en samlet forening for persontransport på vej har været forberedt siden ideen blev præsenteret på Danske Busvognmænds årsmøde i marts og de forudgående kredsgeneralforsamlinger. Etableringen af DTP og sammenlægningen med Dansk Taxi Råd bliver realiseret da: • Den nye taxilov skaber forretningsmuligheder for både bus- og taxivognmænd. • En samlet forening for personbefordring på vej vil skabe større gennemslagskraft over for politikere, trafikselskaber og andre beslutningstagere. • I fremtiden skal vi i endnu større grad tænke på tværs af transportformerne for at følge med efterspørgslen, den digitale udvikling og ny lovgivning. • Med sammenlægningen samler vi den juridiske ekspertise inden for erhvervsmæssig personbefordring og kan derfor give medlemmerne endnu bedre rådgivning inden for et bredere område. • En større forening giver mulighed for flere og mere attraktive medlemsaftaler. • Med den nye universaltilladelse vil markedet for bus- og taxikørsel for det offentlige lappe endnu mere over hinanden – det kræver fælles fodslag i branchen. • Fra 2021 kan alle søge en universaltilladelse til personbil og oprette kørselskontorer til taxi – busvognmændene skal også være i stand til at udnytte denne forretningsmulighed og sammen med taxivognmændene være med til at sikre ordentlige forhold.

BRUGTE BUSSER TURISTBUSSER

MAN, Lions Coach Årgang 2007, km. 620.000, Euro 4, 52+R+F..kr. Irisbus Evadys, Årgang 2009, km. 300.000, Euro 5, 56+1...........kr. Scania, Irisar Årgang. 2009, km. 888.000, 54+R+F....................kr. Setra S416 HDH, Årgang 2005, km 1.070.000, 50+R+F..............kr. VDL Jonckheere, Årgang 2011, km. 480.000, 59+F....................kr. Setra S417GT HD, Årgang 2008, km. 480.000, 52+R+F..............kr. VDL BOVA Eynergy, Årgang 2005, km. 630.000, 81+R+F............kr. Neoplan Skyliner, Årgang 2006, km. 700.000, 72+R+F..............kr. MAN Regio, Årgang 2010, km. 430.000, 57+R+F.......................kr.

390.000 375.000 395.000 400.000 380.000 695.000 285.000 450.000 350.000

Nye turistbusser

i produktion til hurtig levering

Volvo 9911R 13,8m, 6x2, 52+1+1 Volvo 9711R Carrus 15m, 6x2, Euro 6, 61+1+1

RUTEBUSSER Volvo B7R, Årgang 2004, km 750.000, med seler, 45+F..............kr. 195.000 Volvo B10M, Årgang 2001, km 1.250.000, 47+F.........................kr. 45.000 VDL Bova, Årgang 2005, km 750.000, 49+R+F...........................kr. 160.000 Alle priser er ekskl. 25% moms, netto kontant ab plads. Med forbehold for trykfejl. Ring og hør nærmere: Jan Bredo John Greisen Bruno Hansen

20431394 24494849 40516553

jan.bredo@volvo.com john.greisen@volvo.com bruno.damgaard@volvo.com

Danske Busvognmænd 05


Foreningen

Carsten Rasmussen, Vedde Turistfart, har som medlem af Hovedbestyrelsen deltaget i overvejelserne af forslaget, og hans konklusion var, at fordelene var større end ulemperne, hvorfor han fortsat anbefalede årsmødet godkendelse af forslaget. John Bergholdt tog også ordet. Han forsikrede medlemmerne, at foreningen, under hans formandskab, ikke på nogen måde ville blive handlingslammet. Foreningen arbejder, under den nye direktørs Michael Nielsens ledelse, hårdt på at blive mere proaktiv for at sætte dagsordenen i forhold til alle medlemmernes prioriteter, også selvom det nogle gange kan være en udfordring at få alle ender til at mødes. Efter disse indlæg skred årsmødet til afstemning, der blev afgjort med et overvældende og meget klart flertal for de foreslåede ændringer. En forening der fortsat rummer forskelligheder Som afslutning på årsmødet kvitterede John Bergholdt for årsmødets opbakning til det fremlagte forslag, men lovede også, at den bekymring, der var blevet rejst vil indgå i arbejdet i den nye forening. ”Vi har altid i Danske Busvognmænd sat en ære i at samle og forene alle vores medlemsvirksomheder trods deres forskelligheder. Det vil vi også gøre fremadrettet i DPT. Hovedbestyrelsen og foreningen vil fortsat være indstillet på lytte til medlemmernes og branchens sager og følge dem til dørs, hvis der er behov for det.” Han understregede, at det også var vigtigt, at netop foreningens medlemmer bidrager med kritik, benspænd og indspark, når de har noget på hjerte. ”Det er medlemmernes aktive deltagelse og stillingtagen, der bidrager til at holde liv og foreningen og holde den på rette kurs,” afsluttede han.

Medlemmer om vedtægtsændringen Jimmy Hansen fra De Blå Busser, mener, at sammenlægningen vil fordre et endnu stærkere samarbejde mellem bus- og taxibranchen til fordel for begge parter. De Blå Busser i Esbjerg har tidligere vundet et udbud som del af et konsortium med Esbjerg Taxa, hvor man kører skolekørsel for kommunen. ”På den måde kan vi distribuere den enkelte kørsel til det køretøj, der passer bedst til opgaven. Det kan ikke betale sig for mig at have taxier i garagen, og det koster for mange penge for Esbjerg Taxa at have en bus stående, når de ikke skal bruge den til mere end det.” Ifølge Jimmy Hansen, er én samlet forening en styrke for begge brancher: ”Vi kan lige så godt samarbejde frem for at spolere hinanden. I mine øjne handler det om sammen at bevare og styrke begge erhverv,” udtaler Jimmy Hansen.

Medlemmer om vedtægtsændringen ”Det er vores vurdering, at rutesektorens arbejde forbliver stort set uændret efter vedtægtsændringen,” udtaler Peter Lanng Nielsen, adm. direktør for Keolis Danmark. ”Men vores vurdering er også, at foreningen samlet set bliver markant styrket – og det er naturligvis i vores alles interesse. Ikke mindst fordi sammenlægningen vil føre til en større forening, der i fremtiden vil være bedre rustet til at arbejde for, at vi udbydere, på den bedste måde, kan møde kundernes behov for forskellige typer af mobilitet alt efter tid og sted,” tilføjer Peter Lanng Nielsen.

Mindeord:

Niels Erik Poulsen, Mønsted Turistbusser Niels Erik Poulsen, født 11. oktober 1953, er død 10. juni 2018, 64 år.

N

iels Erik var udlært tømrer, men overtog i 1982 sammen med sin hustru Bente Mønsted Turistbusser efter sine forældre som startede forretningen i 1963. Niels Erik udvidede med større turistbusser og med kørsel i udlandet for blandt andet Gislev Rejser. Skolekørsel var en fast del af hverdagen og i over 50 år kørte de skolebusserne ved Mønsted skole. I 2002 overtog Niels Erik en rute for VAFT og investerede i fire helt nye rutebiler hertil. Ældre-, dagcenter- og handicapkørsel var også en stor del af Niels Eriks liv. Han købte store liftbusser og fik oparbejdet en stor og fast kundekreds. Niels Erik elskede at køre disse ture, og han var en meget vellidt chauffør, han havde ”taget” på kørestolene og var altid god til at fortælle sine passagerer vidt og bredt om alt hvad de så undervejs.

06 Danske Busvognmænd

Siden 2006 var Niels Erik ad flere omgange ramt af sygdom, men han bevarede til trods sit gode humør og sin lune humor. Efter en operation i december 2016 fik han den triste besked om han ikke længere måtte køre erhverv, og i april 2017 solgte han forretningen og turistbusserne til Brøchners Biler i Sunds. Niels Erik fortsatte med at være ”tovholder” på sin del af kunderne med stort engagement. Han tog sågar med på udflugter med den store liftbus, som han sagde: ”Jeg er jo nødt til at få lært nogle nye chauffører op som kan løfte opgaven efter mig”. Han beholdt dog et par minibusser som kørte Flextrafik og lokal dagcenterkørsel, og han koordinerede selv denne kørsel indtil få dage før sin død. I starten af 2018 tiltog sygdommen, og Niels Erik sov ind i hjemmet d. 10. juni 2018. Niels Erik blev bisat den 16. juni 2018 fra

Mønsted Kirke, hvor deltagelsen var så stor, at mange mennesker måtte stå udenfor kirken under bisættelsen. Niels Erik har også været en meget aktiv person i bestyrelsesarbejde, bl.a. med følgende poster: • Bestyrelsen for DBC, Danish Bus Company, fra marts 2001 og indtil foreningen blev opløst i 2016 • Bestyrelsen for Danske Busvognmænds kreds 1 siden 2012 og indtil sin død • Bestyrelsen for Skive Rutebilstation frem til stationens lukning i 2012 Vore tanker går til Bente og de 4 børn og deres familier. Æret være Niels Eriks minde! På kollegaernes vegne, Lars Brøchner


Kort nyt

Dansk Taxi Råd har fået ny formand Den længesiddende direktør John Lindbom har valgt at stoppe som formand i Dansk Taxi Råd. Overtageren er Torben Kirketerp, som tidligere var formand i Esbjerg Taxa. ”Jeg er selvfølgelig både stolt og ydmyg over den tillid, som bestyrelsen har vist mig. Som jeg ser det, står vi i Dansk Taxi Råd foran to store opgaver i den kommende tid. Denne ene er at få fusionen med Danske Busvognmænd eksekveret på bedste vis til gavn for vores medlemmer. Den anden opgave er at få sat vores synlige aftryk på de løbende evalueringer af den nye taxilov. Det er vigtigt, at vi løbende byder ind med forslag til forbedringer og pragmatiske løsninger, hvis det viser sig nødvendigt,” lyder det fra en stolt Torben Kirketerp.

KORT NYT

Præcisering: En limousine kan ikke køre offentlig kørsel Ifølge den nye taxilovgivning er det ikke tilladt for en limousine at køre offentlig kørsel. Dette skyldes, at et køretøj, der udfører limousinekørsel, ikke må være forsynet med de påskrifter (herunder EP-tilladelsesnummer), som det kræves for taxier og personbiler, der udfører offentlig kørsel. Vognmænd må gerne betjene offentlige kunder med limousinekørsel (f.eks. kommunaldirektører, embedsmænd, ministre mm.). Der må blot ikke være tale om offentlig kørsel, forstået som den kørsel, en offentlig myndighed udfører i medfør af lov (skolebuskørsel, handicapkørsel, flextrafik mm.). En bil betragtes som en limousine, når dens almindelige handelsværdi før skatter og afgifter overstiger 500.000 kr.

business.dk , PR-illustration

Priser: Det skal du betale for at køre over Kronprinsesse Marys Bro Bestyrelsen i selskabet bag den nye broforbindelse, Kronprinsesse Marys bro, over Roskilde Fjord, har på et møde den 2. maj godkendt priserne, som billister i fremtiden skal betale for at køre over broen, når den forventes færdigbygget i slutningen af 2019. Anlægsloven fastslår nemlig at broen delvist skal finansieres gennem brugerbetaling via takster, der skal sikre en tilbagebetalingstid på maksimum 40 år. Dette betyder, at biler under 3.500 kilo kommer til at betale 14 kr. for at passere, mens lastbiler vil blive opkrævet 41 kr. Efter åbningen af Kronprins Marys Bro, vil passage for køretøjer tungere end 3.500 kilo være Busvognforbudt på den nærliggende Kronprins Frederiks Bro.

VIDSTE DU ...

Antallet af busser i Danske mænds medlemsskare er steget fra 6.300 til 5.200 på blot et år. Dette svarer til en stigning på hele 21 %.

Danske Busvognmænd 07


Køretøj og teknik

Testen er gennemført, men resultatet er hemmeligt:

Bus of the Year 2019 er kåret

Traditionen tro samledes den internationale Bus & Coach of the Year-jury sidst på foråret for at gennemføre årets test og kåring. Testen veksler mellem by- og regionalbusser det ene år og turistbusser det næste, og efter kåringen af Irizar i8 som Coach of the Year for 2018 var det by- og regionalbussernes tur for det kommende år. Af: Mikael Friis Foto: Sasha Böhnke, Springer Fachmedien, München

V

ed årets test lagde Zagreb i Kroatien asfalt til bustesten, der desværre kun havde deltagelse af tre busser: Den fuldelektriske Heuliez GX337 Linium E fra Frankrig, den fuldelektriske Irizar ie Tram fra Spanien samt den dieseldrevne MercedesBenz Citaro Hybrid fra Tyskland. MAN skulle

08 Danske Busvognmænd

også have deltaget med den spritnye Lion’s City Hybrid, men trak sig i sidste øjeblik, da den tyske producent ikke mente at kunne opfylde kravet om, at bussen er i fuld serieproduktion og leveret til kunder i det år, hvor testen afvikles. Forklaringen var angiveligt, at der ved præsentationen af den

nye model kom så mange bestillinger på den nuværende Lion’s City, at serieproduktionen af den nye udskydes til sidst på året for at få produceret og leveret alle busser i den eksisterende modelrække inden udgangen af 2018.


Køretøj og teknik

Fuldelektrisk Irizar ie Tram fra Spanien.

Fuldelektrisk Heuliez GX337 Linium E fra Frankrig.

Dieseldreven Mercedes-Benz Citaro Hybrid fra Tyskland.

Individuel bedømmelse Det kan lyde useriøst at kåre en vinder blandt tre så forskellige busser som i årets test. For hvad mening giver det at sammenligne pærer med bananer og appelsiner? De tilhører alle kategorien frugt, men derfra er de vel så forskellige, at enhver sammenligning er meningsløs? Det samme gælder ved sammenligning af busser. De har alle hjul, sæder og er beregnet til passagertransport, men så hører enhver sammenligning vel også op? Javist, men det er faktisk heller ikke meningen med kåringen af Bus & Coach of the Year. De enkelte kandidater vurderes og bedømmes nemlig individuelt i forhold til det anvendelsesområde og den teknologi, de repræsenterer. Kun på den måde kan køretøjer med forskellig drivlineteknologi, størrelse og udførelse deltage i den samme test.

For at skabe systematik i bedømmelserne har Bus of the Year-juryen udviklet et fælles ”bedømmelsesværktøj”, som alle jurymedlemmerne bruger. Det består af en detaljeret liste med kriterier, der skal vurderes og bedømmes. Fra subjektive kriterier som design, passager- og chaufførkomfort, adgangsforhold og indretning samt innovation – og til mere objektive kriterier som køreegenskaber, støjniveau, teknologi mm. Er der kriterier i skemaet, som af forskellige årsager ikke kan bedømmes, kan jurymedlemmerne udelade dem ved at give 0 point til alle kandidaterne.

Efter en individuel bedømmelse giver hvert jurymedlem fra 0 til 10 point for hvert kriterie på listen, og ved sammentælling af point for hver bus finder hvert jurymedlem til slut sin individuelle nr. 1, 2 og 3. Disse placeringer sammentælles og danner derefter grundlag for det endelige resultat, hvor der kåres en vinder, men ingen sekundære placeringer.

Stramt program Bus of the Year-testen afvikles over 3½ dage efter et stramt program med bl.a. teknisk præsentation af busserne, testkørsel på skift af alle jurymedlemmer, evaluering, votering, pointgivning og kåring.

Testprogram i forhold til anvendelse Der er afsat én dag til teknisk præsentation af busserne samt to hele dage til testkørsel på en omhyggelig udlagt rute, der er tilpasset bussernes anvendelsesområde. I år bød ruten således på bymiljøer med smalle og krævende gader, hurtige strækninger, stoppesteder med døråbning og -lukning, kneeling osv. Start- og slutpunkt for testruten var det største garageanlæg for Zagrebs offentlige busselskab, hvorfra ca. 400 kollektivbusser betjener den kroatiske hovedstad.

Resultatet af Bus of the Year 2019-testen offentliggøres først på den internationale IAA-transportmesse i Hannover til september. Indtil da er det hemmeligt …

Udvendig DK Lift USL Rørplade model 500 kg Vores dansk produceret lift hvor platformen vipper op i den forudindstillet vandrette stilling og tilpasser sig terrænets hældning når platformen er nede. DK Lifte ApS sælger reservedele til lifte og bespænding til kørestole. Bestil i hverdagen inden kl. 14.00 og varerne sendes samme dag. Husk at DK Lifte ApS laver det årlige lovpligtig eftersyn af lifte hos kunden eller på vores værksted. DK Lifte ApS v/ Henrik Andersen Gadekærsvej 12 - 9280 Storvorde Tlf. 4131 7800 dklifte@dklifte.dk

Danske Busvognmænd 09


Køretøj og teknik

Første europæiske fabrik for elektriske busser indviet:

Irizar bygger ny fabrik udelukkende til e-mobility Udviklingen mod e-mobility går stærkt i disse år. Så stærkt at den spanske busproducent Irizar har etableret et separat selskab og opført en helt ny fabrik, der fremover udelukkende skal beskæftige sig med udvikling og produktion af elektriske busser med tilhørende infrastruktur. Fabrikken blev indviet i maj, og produktionen er allerede stigende. Af: Mikael Friis Foto: Mikael Friis

M

ed en investering på mere end en halv milliard danske kroner satser Irizar massivt på e-mobility, dvs. elektriske køretøjer til transport af passagerer inkl. tilhørende infrastruktur. Irizar indgår i en hel gruppe af virksomheder inden for bl.a. busproduktion, elektronik- og kommunikationsudstyr samt ITS-løsninger. Irizar råder i forvejen over busfabrikker i fem lande. Med den seneste investering i e-mobilityfabrikken i Aduna i det nordlige Spanien ved San Sebastian er der nu kommet en fabrik mere til. Den er opført helt fra grunden og

10 Danske Busvognmænd

dækker et areal på ca. 18.000 m2. Grunden er på i alt 4 hektar, hvor der også er blevet plads til en lille testbane samt diverse testfaciliteter. Fabrikken er opført efter de nyeste principper for lavt energiforbrug, minimal miljøpåvirkning og optimalt arbejdsmiljø. Derfor er den tildelt klasse A-certifikat – det højest opnåelige i Europa. 1.000 el-busser om året Den nye e-mobility fabrik får en max. produktionskapacitet på 1.000 elektriske køretøjer om året, når den er oppe på fuld kapacitet.

Allerede inden den officielle indvielse midt i maj var produktionstakten på ca. én bus hver tredje dag, men Irizars ordrebog for elektriske busser er så stor, at der allerede fra september vil køre en ny elektrisk Irizar-bus ud af fabriksporten hver dag. Fra starten beskæftiger fabrikken ca. 150 medarbejdere. Dette tal forventes at stige til ca. 200 inden årets udgang - og nå op på ca. 500 inden for en 5-årig periode. Irizars nuværende busprogram består primært af 2-og 3-akslede by- og turistbusser med traditionelle dieselmotorer.


Køretøj og teknik

Fakta om Irizar Group Irizar er moderselskab for en gruppe af virksomheder inden for bl.a. busproduktion, elektronik- og kommunikationsudstyr samt ITS-løsninger. Gruppens hovedkvarter ligger i den spanske by Ormaiztegi i Gipuzkoa i Baskerlandet, hvor også Creatio, Irizar-koncernens forsknings- og udviklingscenter er placeret. Med over 3.300 medarbejdere og en koncernomsætning på over 4,5 mia. DKK råder Irizar-gruppen over busfabrikker i Spanien, Marokko, Brasilien, Mexico og Sydafrika. I de senere år er der også kommet hybridbusser på programmet, og i 2014 kom de første hel-elektriske Irizar-busser på gaden. Programmet af el-busser består i øjeblikket af Irizar ie Bus som hhv. 2-akslet på 12 meter og 3-akslet ledbus på 18 meters længde. Desuden bygger man modellen ie Tram som hhv. 2-akslet på 12 meter og 3-akslet ledbus på 18 meter baseret på ie bus, men i et markant anderledes BRT-design. Irizar har siden 2014 leveret ca. 100 el-busser til det europæiske marked.

Elektrisk lastbil Ved indvielsen af fabrikken afslørede Irizar også prototypen på en elektrisk lastbil med samme teknologi som de elektriske busser. Den elektriske lastbil er ligesom busserne primært beregnet til intensiv kørsel i byerne over korte distancer og skal bl.a. anvendes til renovationskørsel. Irizar forventer, at lastbilen kan opnå et årligt salg på ca. 200 enheder, der alle skal bygges parallelt med de elektriske busser.

I 2017 producerede Irizar ca. 1.300 busser og buskarrosserier, heraf ca. 300 komplette busser og ca. 1.000 buskarrosserier på chassiser fra eksterne leverandører. Koncernen blev grundlagt for snart 130 år siden og har i dag aktiviteter i over 90 lande på fem kontinenter.

Danske Busvognmænd 11


Køretøj og teknik

S FOKU SER BREM

Skrævbremsning, nødudgange og forruder Politiets Tungvognscenter Nord og Øst foretog i Påsken to vejsidekontroller af busser ved hhv. Rødspætte Cup i Frederikshavn og Holstebro Cup. Skævbremsning og nødudgange giver stadig påtaler, og så ærgrede politiet sig også over, at forruder på flere busser havde revner større end det tilladte. Af: Michael Branner Foto: Adobe Stock

K

ontrollerne viser, at skævbremsning stadig er en udfordring på trods af de mange tiltag, branchen har gjort. ”Siden september 2017 har vi samarbejdet med politiet, Færdselsstyrelsen, trafikselskaber og godsbranchen for at komme til bunds i de utilfredsstillende resultater af politiets vejsidekontroller,” fortæller Michael Nielsen, adm. direktør i Danske Busvognmænd. Han finder det problematisk, at politiet finder så mange fejl på køretøjer, der er synet og godkendt hos synshallerne ifølge lovgivningen. ”Vi har arbejdet på at skabe klarhed over, hvorfor de danske toleranceværdier

12 Danske Busvognmænd

for skævbremsning har været skrappere end i resten af EU. Men vi har naturligvis også iværksat en række initiativer for at understøtte vore medlemmers arbejde med vedligeholdelsen og kontrollen af bussernes bremser. Bl.a. en vejledning til chaufføren om egenkontrol af bremserne, medlemsmøde og gratis bremsetest. Det har samtidig været os magtpåliggende at finde ud af, hvorfor politiets kontroller ikke har stemt overens med synshallernes. Dette arbejde indbefatter både lovgivere, myndigheder og branchen selv,” forklarer Michael Nielsen.

50 Fakta I alt blev 50 busser kontrolleret ved Holstebro Cup og Rødspætte Cup i løbet af Påsken 2018. Her konstaterede politiet desværre flere fejl vedr. skævbremsning og forruder.


Køretøj og teknik

Ramt af stenslag? – 4 skarpe råd fra Sydglas Ved vejsidekontrollen i Holstebro kunne politiet konstatere en række fejl – bl.a. stenslag – i forruden på flere busser. Stenslag hæmmer chaufførens udsyn og kan dermed være til fare for færdselssikkerheden. Stenslag rammer hvert år en lang række busser, og behandles disse stenslag ikke rigtigt, kan regninger fra reparationer og udskiftning af ruder blive dyre. Derfor får du her, i samarbejde med Sydglas, nogle råd til, hvordan du skal forholde dig ved stenslag. Hvis uheldet er opstået, er det vigtigt, at du: • straks ringer til dit forsikringsselskab og/eller dit værksted. Jo hurtigere du reagerer, desto større er chancen for, at stenslaget kan repareres, frem for at ruden skal skiftes. • sætter tape eller et klistermærke udvendigt på ruden, hvor stenslaget befinder sig. Dette modvirker fugt og snavs og forøger dermed sandsynligheden for, at stenslaget kan repareres, frem for at ruden skal skiftes. Ønsker du at være på forkant med faren for stenslag anbefaler Sydglas: • at du i tilfælde af, at ruden skal skiftes, får monteret et stenslagsbånd i nederste del af kanten på din nye rude. Stenslagsbånd bevirker, at stenslag i bunden af ruden ofte ikke kan ses. Derudover skånes ruden i visse tilfælde for stenslag. • at vognmand/mekaniker/chauffør tager et kursus i stenslagsreparationer, så du selv bliver i stand til at reparere stenslaget med det samme. Dermed mindskes risikoen for, at stenslaget forværres. Sydglas tilbyder et kursus på en varighed af 2 timer på købers adresse. Her lærer du og dine medarbejdere at foretage stenslagsreperationer og får desuden en professionel reperationskuffert med i købet, som svarer til den, Sydglas selv bruger. Kurset foretages, hvis der er minimum 2-3 deltagere og er bl.a. blevet gennemført hos Skørringe Turistbusser og Nyborg Rejser.

Ønsker du at vide mere, kan du kontakte Malene Kock fra Sydglas på 6155 3990 eller malene@sydglas.dk.

Danske Busvognmænd 13


Køretøj og teknik

Bremser under lup

S FOKU SER BREM

Det seneste år har politiet kontrolleret flere busser på de danske veje. De foreløbige resultater viser, at mange busser bremser skævt ved vejsidekontrollerne og overstiger toleranceværdierne. Kontorchef i Færdselsstyrelsen glæder sig dog over, at Danske Busvognmænd har taget en række initiativer. Af: Færdselsstyrelsen

”Det er nødvendigt at se på, hvordan antallet af bremsefejl kan nedbringes,” siger Jesper Høgh Bach, der er kontorchef i Færdselsstyrelsen. Værst er det for de ældre køretøjer, der dumper oftere end de nyere. For eksempel viser Færdselsstyrelsens bilsynsstatistik, at der var bremsefejl på hver tredje af de lidt over 2.200 busser med en alder på over 10 år, som var til syn i perioden fra sommeren 2016 til medio 2017. Til sammenligning blev der i samme periode næsten ingen fejl fundet på busser, der var under fem år gamle. På busser og lastbiler er problemet ofte ikke den samlede bremseevne, men derimod at køretøjerne bremser skævt. En af forklaringerne kan være, at bremserne på lastbiler og busser typisk kan leve op til mindstekravene med mindre vedligehold, men den mindre vedligeholdelse kan resultere i, at for eksempel begge forhjul ikke bremser med samme kraft. Bremsetjek: Sådan undersøges bremserne Når bremserne kontrolleres ved syn eller ved politiets vejkontrol, sker det med en bremseprøvestand. For at sikre et korrekt resultat,

skal kontrollen foretages, mens bremserne er kolde. Politiet tillader dog større tolerancegrænser ved deres kontrol. Det sker blandt andet for at tage højde for måleusikkerhed ved det anvendte udstyr og som følge af, at politiets kontroller kan medføre sanktioner. Når bremserne dumper Overholder bremserne ikke de fastsatte præstationskrav, er der forskellige sanktioner afhængig af, om der er tale om syn eller vejkontrol. Dumper bremserne ved syn, skal køretøjet til omsyn. På samme måde bliver køretøjet indkaldt til syn, hvis det ved politiets kontrol ikke lever op til de fastsatte krav. Ved alvorlige bremsefejl kan der ved syn udstedes kørselsforbud, mens der ved politiets vejkontrol er mulighed for at inddrage køretøjets nummerplader og udstede en bøde til chauffør og vognmand. I yderste konsekvens kan chaufføren få frakendt sit kørekort, hvis de konstaterede fejl vurderes at udgøre en væsentlig fare for færdselssikkerheden! ”Årsagen til de håndfaste sanktioner er, at det er altafgørende for færdselssikkerheden, at bremserne fungerer, som de skal,” forklarer

Arne Martinsen, der er vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. Bedre bremser Bedre bremser er et fælles ansvar, der sikres ved en treenighed bestående af korrekt vedligeholdelse, syn og vejsidekontrol. Færdselsstyrelsen og Rigspolitiet er derfor meget tilfredse med, at en samlet branche bestående af Danske Busvognmænd, ITD, DTL og 3F har sat sig sammen – og inviteret Færdselsstyrelsen og Rigspolitiet med. Dette initiativ er taget for at tilvejebringe viden og komme med anbefalinger til, hvordan det er muligt at nedsætte antallet af bremsefejl og derved højne færdselssikkerheden. Både Færdselsstyrelsen og politiet understreger, at det i sidste ende er chaufførens ansvar, at køretøjet er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Derfor er det vigtigt, at chaufføren altid er opmærksom på, at bremserne er korrekt vedligeholdt og virker, som de skal. Færdselsstyrelsen og Rigspolitiet noterer med tilfredshed, at Danske Busvognmænd har iværksat en række frivillige initiativer, der blandt andet tilbyder vognmændene et bremsetjek.

Bremsekrav Syn

Vejsidekontrol

Af detailforskrifter for køretøjer fremgår det, at bremsen skal virke symmetrisk. Køretøjet må derfor ikke trække til siden under bremsning på jævn vej.

Detailforskrifternes retningslinjer anvendes af politiet i forbindelse med kontrol af bremser. Såfremt der konstateres en overskridelse af den tilladte forskel i bremseevnen, afprøves det om køretøjet trækker til siden under nedbremsning.

Bremserne skal kontrolleres, mens de er kolde. Kolde bremser defineres ved en temperatur på under 100 grader.

Politiet bedømmer i øvrigt bremsernes præstation lempeligere end synsvirksomhederne inden eventuelle sanktioner.

14 Danske Busvognmænd

Hvis køretøjet afviger fra sin kurs under nedbremsning, vurderes skævbremsningen at være til væsentlig fare for færdselssikkerheden, og politiet inddrager i disse tilfælde køretøjets nummerplader.

Ved politiets kontrol af den generelle bremsepræstation, anvendes en tolerancegrænse på 5 % i forhold til kravene til køretøjets bremseevne, før køretøjet indkaldes til syn. Hvis bremseevnen afviger mere end 10 % i forhold til kravene, inddrages køretøjets nummerplader.


Kort nyt

Vidste du at...

Uber arbejder på at genindtage Danmark

De danske regler for skævbremsning vil blive lempet, så de svarer til EU-standarden på. Det vil sige, at den nye toleranceværdi for skævbremsning på styrende hjul hæves fra 20 % til 30 %. Ændringen kommer efter, at Danske Busvognmænd allerede sidste år gjorde myndighederne opmærksom på uoverensstemmelsen.

KORT NYT

Midttrafik.dk

Midttrafiks kunder har kåret de bedste busselskaber

Efter et år uden for det danske marked melder Uber sig klar til at ”genvinde tilliden i Danmark.” Efterspørgslen er der og Uber har lært af fortidens fejl, lyder det fra Ubers danske talsmand Kristian Agerbo. Uber valgte ellers at lukke for deres aktivitet i Danmark den 18. april 2017, men er nu kommet på andre tanker. Denne gang bliver tilgangen noget anderledes end sidst. ”Mobilitet i byerne vil blive stadig mere vigtig. Og med vores teknologi vil vi bidrage til at sikre, at alle har adgang til en pålidelig og sikker måde at bevæge sig gennem byen til en rimelig pris. Og vi ønsker at arbejde med hele sektoren for at få det til at lykkes, inklusiv taxier,” lyder det fra Kristian Agerbo. Årsagen til gensynet med det danske marked, skal ifølge Kristian Agerbo findes i tre konkrete elementer i den nye taxilov, nemlig prisloft, begrænsninger på antallet af tilladelser og kravet om særligt udstyr i bilen. ”Prisgennemsigtighed er afgørende for forbrugerbeskyttelsen, men et prisloft, som det er defineret i den danske lovgivning, vil holde priserne høje på alle tidspunkter, og dermed reducere servicens pålidelighed, fordi der ikke vil være biler til at modsvare alle typer efterspørgsel,” afslutter han.

Smilene var store, og chaufførerne var stolte, da prisen som ’Bedste busselskab 2017/2018’ blev uddelt af Midttrafik tirsdag den 29. maj. TK-Bus vandt puljen med små ruter, som kører under 15.000 køreplantimer om året, mens De Grønne Busser vandt puljen med store ruter, som kører mere end 15.000 køreplantimer om året. Kundetilfredshedsmålingerne viser, at den samlede tilfredshed er høj på tværs af alle de busselskaber, som kører for Midttrafik. "Vi er glade for, at kunderne synes, de får en god kvalitet, når de kører med vores busser. Med kåringerne anerkender vi de busselskaber, der yder en ekstra god Danske Busvognmænd er i færd med at gentage sidste års service," siger Mette Julbo, vicedirektør i cabotageundersøgelse. Du kan hjælpe ved at tage billeder Midttrafik. Midttrafik kårede, som noget af udenlandske busser, hvoraf registreringsnummer og nyt i år, også de to busselskaber, som leverer det bedste resultat på chaufførerfirmaoplysninger fremgår. Billederne kan uploades på nes service og kørsel, og her vandt De Gule Facebookgruppen ’Stop udenlandske turistbussers cabotage Busser for de små ruter, mens De Grønne kørsel i DK’ eller sendes til os via. informerom@db-dk.dk. Busser vandt prisen for de store ruter.

VIDSTE DU ...


Turistbussen

Få flere kunder i dine turistbusser:

Hvad kan en ekstern agent gøre for din virksomhed? I disse år tales der en del om fornyelse af den klassiske turistbusrejse; hvilke kunder og markeder, der kan opdyrkes og hvordan. Som travl turistbusvognmand kan det være svært at nå både at opsøge nye kunder face-to-face, men også at sætte sig ind i, hvilke muligheder, der er for f.eks. online markedsføring. Derfor kan det være en god ide at samarbejde med en ekstern agent om de opgaver, du ikke selv kan nå. Danske Busvognmænd har spurgt Mickey Hansen, der arbejder som ekstern agent for Egon’s Rejsebureau A/S i Slagelse, hvordan sådan et samarbejde kan fungere? Af: Britt Wittrup Foto: Adobe Stock

M

arkedet for turistbuskørsel er under forandring, de klassiske turistbusrejser til Sydeuropa har længe været under pres fra de lave flypriser, og bussen som rejseform har i mange år primært tiltrukket den ældre generation. En undersøgelse fra Trafikstyrelsen 2016 viser, at der i dag køres langt færre kilometer med turistbussen, men med et svagt stigende passagerantal. I dag er der også mange turistbusser, som kører erstatningskørsel for togene og fjernbuskørsel, og især den sidste type kørsel er en glimrende mulighed for at vise den yngre generation, hvad turistbussen formår i forhold til service og komfort. Men du kan også gøre meget andet for at dyrke specifikke målgrupper.

16 Danske Busvognmænd

Stort som småt Uanset om dit udgangspunkt er, at du gerne vil have lavet en hjemmeside, eller om du allerede benytter dig af online-markedsføring og gerne vil blive skarpere på Google Adwords og de forskellige sociale medier, så kan du med fordel samarbejde med en ekstern agent. Det gode ved en ekstern agent er, at arbejdet kan tilpasses den enkelte virksomheds behov. Så ønsker du at opsøge de lokale foreninger og virksomheder for at præsentere og sælge f.eks. dine endagsture, kan du også bruge agenten til dét. Agenten kan også udarbejde markedsføringsmateriale til brug i busserne, så de gæster, du allerede har, nemt kan blive orienteret om nye ture eller andet, du gerne vil sætte fokus på.

Online markedsføring I dag er online markedsføring meget mere end bare at have en hjemmeside. For det første skal hjemmesiden være opdateret og mobilvenlig, beskrivelserne af de forskellige ture skal laves, så de appellerer til målgrup-

Agentens gode råd • Hav en hjemmeside, der fungerer og er mobilvenlig • Benyt dig af online markedsføring • Få hjælp til det, du ikke selv kan


Turistbussen

perne – ligesom det kan være nyttigt at følge op på, hvem der klikker på de forskellige annoncer. Derudover er der de forskellige sociale medier som Facebook, Instagram og Linkedin, Google Adwords og elektroniske nyhedsbreve. ”I mit samarbejde med Egon’s Rejsebureau A/S bruges jeg dels som sparringspartner til fornyelse af markedsføringen, herunder hvordan vi rammer nye målgrupper – dels til at holde øje med, på hvilke medier der er aktivitet på de enkelte ture, så markedsføringen målrettes endnu mere," udtaler salgsagent Mickey Hansen og fortsætter: ”Min anbefaling til busvognmænd er, at uanset hvordan man ellers gør i forhold til faste kunder, og om man lægger vægt på face-to-face salg, så er det vigtigt, at man har en ordentlig hjemmeside, samt at man bruger online markedsføring. Vil man f.eks. ramme målgrupper som de unge eller børnefamilierne, så søger de information online, hvor de typisk også køber”, understreger Mickey Hansen. Fordelene ved en ekstern agent I stedet for at ansætte en medarbejder på kontoret til disse opgaver, kan du lave en kontrakt med en agent, hvor du betaler på timebasis. Du får en samarbejdspartner, som har god erfaring med at markedsføre og sælge, og du kan selv vælge, hvor mange timer du vil bruge agenten – og til hvad. Mickey Hansen uddyber: ”Det er selvfølgelig busvognmanden, der sætter retningslinjerne for, hvad der skal sælges, og hvad der skal bruges af penge på det. Agenten kan hjælpe til med, hvordan ressourcerne og pengene skal fordeles. Og hjælpe med opfølgning, så man kan se, hvad der virker, og hvordan der kan justeres i markedsføringen.” Kort sagt, så kan du gøre det, du er god til – og så kan agenten gøre det, han er god til.

Hvordan finder du en ekstern agent? Hvis ikke du i forvejen kender en agent, så findes der masser af muligheder. Du kan f.eks. google ”markedsføringsbureau” og finde et i dit lokalområde. Mickey Hansen anbefaler, at du taler med forskellige agenter, da det er vigtigt med god kemi mellem dig og agenten – og der kan være stor forskel på pris og kontraktforhold. Har du lyst til selv at prøve kræfter med online markedsføring, så findes der masser af kurser om nyhedsbreve, Facebook, Instagram mv. Endelig kan du kontakte den lokale erhvervsservice i din kommune. Der kan du altid få sparring til både forretningsudvikling, ledelse, finansiering mv. Erhvervsservicen er ofte udliciteret til de lokale/ regionale væksthuse, og fælles for den sparring og rådgivning, du får, er, at den altid tager udgangspunkt i dit behov. Så igen er intet hverken for stort eller for småt. Du kan altid få hjælp til at skabe vækst i din virksomhed.

Vidste du at … flere eksperter inden for rejsebranchen anser temature som en oplagt mulighed for turistbussen? Se f.eks. artiklen i juli nr. af Busmagasinet 2017: Fra Bridge til Bæredygtighed.

Tips til temature • Dartturneringer • Hestefestivaller • Rollespilsfestivaller • Bridgeturneringer • Golfturneringer

Annonce-busmagasin.qxp_Layout 1 09/02/2018 07.12 Side 1

AABENRAA

TINGLEV

PADBORG

BRØNDBY

- just better

DANMARKS STØRSTE BUSRUDELAGER Tlf. 7464 4189 • www.sydglas.dk Danske Busvognmænd 17


Turistbussen

Her ses en af Scandlines fire hybridfærger, der sejler på ruten mellem Rødby og Puttgarden.

Scandlines:

Highlights fra forårets studietur 17.-19. april 3 dages inspirerende studietur er vel overstået, og deltagerne er vendt hjem med en masse gode oplevelser og ny inspiration til fremtidige ture i det nordtyske. Af: Nicolai Hoffmann Foto: Scandlines

P

å turen arrangeret af Busreisekontor Schleswig-Holstein og Scandlines var en gruppe af danske og svenske busoperatører afsted til Schleswig-Holstein i 3 dage. Her var vejret som bestilt på forhånd, fyldt med varme og sol. Turen foregik i et

18 Danske Busvognmænd

uformelt miljø og bød på en række kulturelle og historiske oplevelser i det nordtyske grænseområde. En af de mange oplevelser var et bryggeribesøg i Kiel, hvor deltagerne kunne få et indblik i bryggerikundskaben. Oplevelsen

blev efterfulgt af et besøg på kunstmuseet ”Kunsthalle zu Kiel” og en tur til den herlige havneby Laboe, hvor ubåden U-995 befinder sig. Turen gik derefter til byen Eckernförde og en spændende oplevelse på det lokale bolsjekogeri, en interessant byvandring, samt en


Turistbussen

rundvisning på det henrivende slot ”Schloss Gottorf”, der i dag bliver brugt som landsmuseum for kunst, kulturhistorie og arkæologi. Turens sidste dag bød på et besøg i landskabet mellem Kiel og Lübeck, som i daglig tale kaldes for ”det holstenske Schweiz”. Her stod programmet på et slotsbesøg i Eutin efterfulgt af en byvandring. Afslutningsvis besøgte gruppen BorderShop i Puttgarden, hvor de bl.a. blev præsenteret for forretningens tilbud om transportaftaler til busrejsearrangører. Undervejs på turen var der også information om hoteller, der er egnede til grupper. Hos deltagerne bliver turen husket positivt – ikke blot som en god personlig oplevelse, men også som en tur, der har givet inspiration til fremtidige forretningsinitiativer: ”Jeg synes at studieturen var vældig fin. Det som tiltalte mig og gjorde, at jeg tilmeldte mig, var programmet med elementer, der ikke nødvendigvis er på de klassiske ture i området. Turen var derfor en øjenåbner, som har givet inspiration til, hvordan vi i Nordsjællands Turistfart kan sammensætte ture i fremtiden, både i forhold til attraktioner og hoteller. Derudover er det altid konstruktivt at være sammen med andre folk fra bran-

chen,” lyder det fra Camilla Lund, Nordsjællands Turistfart ApS. Også hos Hafnia Rejser Holbæk ApS er glæden let at spore hos Lotte Krabbe Jensen, der selv var en af de mange deltagere på turen. Hun peger ligeledes på det positive ved de forretningsmæssige gevinster og samværet med andre branchefolk: ”Det er rigtig rart at komme ud og se både nye og nuværende destinationer. Det er altid nemmere at sælge et produkt, når man selv

har været på stedet og kan forklare om hoteller, spisesteder osv. ud fra egne erfaringer. Sidst, men ikke mindst, er det alletiders at mødes med kolleger fra andre rejsebureauer og få mulighed for at netværke.” Skulle du være interesseret i at organisere rejser til Tyskland via. Scandlines, tilbyder Scandlines overfarterne Rødby-Puttgarten og Gedser-Rostock. Se mere på www.Scandlines.dk.

Deltagerne på en rundtur i det skønne nordtyske bylandskab.

Vi kan ikke redde verden !! men vi kan hjælpe dig

SPARE BRÆNDSTOF... .. med Stroco oliefyr - designet til at levere optimale resultater til dine busser

Stroco oliefyr: • • • • • • •

Kører på diesel, biodiesel, RME og ethanol Miljøvenlig: lavt udslip. Kan udstyres til elektrisk natdrift Nemt-at-bruge test udstyr Dag-til-dag levering Gratis teknisk support Produceret i Danmark gennem 40 år - leverer varmen • Leveres i hele Europa

Stroco ApS - Viborgvej 50 - DK-8450 Hammel Tlf. 8696 1066 - Fax 8696 9647 Email info@stroco.dk - www.stroco.dk Danske Busvognmænd 19


Turistbussen

Danish

C OAC H AWARD

Sponseret af:

2018

Det er stemningen, der skaber busturen Sørens Rejser løb i februar 2018 med prisen som Årets Innovatør ved Danish Coach Award for tredje år i træk. Virksomheden har et bredt sortiment af busrejser, som spænder fra wellness-ture til Polen og lokale picnic-ture. Busmagasinet er taget til Sørens Rejsers kontor i Kjellerup for at blive klogere på, hvad det er, virksomheden gør så godt. Af: Nicolai Hoffmann Foto:Sørens Rejser

20 Danske Busvognmænd


Turistbussen

S

temningen er høj hos Sørens Rejser, og det kan mærkes i det sekund, man træder ind ad døren. Jeg bliver med det samme mødt af et varmt smil og får at vide, at firmaets ejer Lars Hansen netop er ved at afslutte et telefonopkald. Jeg ser på Lars’ skrivebord, som står placeret i samme rum som kontorets øvrige ansatte, og opdager med det samme et skilt, hvor ’KONGEN’ står skrevet med blokbogstaver. Lars sidder i strømpesokker. Han er nemlig ikke en chef, der trods ordlyden af skiltet er hævet over sine ansatte på samme måde som en enevældig konge. Tværtimod fornemmer jeg, at arbejdspladsen bærer præg af et uformelt miljø med højt til loftet og godt humør. Under vores samtale lægger Lars ligeledes stor vægt på, at alle ansatte bliver hørt, uanset hvor i firmaet de befinder sig. Det er ifølge ham en kæmpe årsag til, at virksomheden for tredje gang i træk er blevet hædret som Årets Innovatør. ”Det handler meget om, hvordan vi har sat virksomheden op. Her taler alle frit fra leveren, uanset hvad det er. Input kommer alle steder fra, og derfor får vi vendt rigtig mange idéer. Det kan for eksempel være, at en chauffør har kørt forbi noget interessant på sin tur og fortæller os om det. Her kan vi finde på at tage ud og kigge på det og lave nogle aftaler eller andet,” lyder det fra Lars. Jagten på de unge I nyere tid har virksomheden haft stor succes med at nå ud til kundegrupper, der ikke normalt betragtes som typiske busrejsende, nemlig unge mennesker. Et eksempel på dette er wellness-rejserne til Polen, som Sørens Rejser arrangerer for unge kvinder. Ifølge Lars er det første skridt det sværeste, da kunderne skal vindes over i et marked med konkurrence fra blandt andet flyrejser. Han erkender, at busrejserne har svære vilkår i forhold til at nå ud til de unge, men trækker alligevel på smilebåndet og siger: "Man behøves ikke skulle flyves til det hele". Han fortæller, at de yngre gæster typisk er skeptiske, men meget ofte kommer hjem med en rigtig god oplevelse. Det handler således om at få sat vind i sejlene ved at ændre måden, de unge taler om busrejser på med hinanden – selvom om det kan tage lang tid. "Mange tror, at busserne stadigvæk har bagsæder og ligner en skolebus. Derfor er det en meget positiv oplevelse, når de opdager, hvor gode busserne er i dag. Derfor handler det om at vise, at det faktisk godt kan være en oplevelse at køre i bus," siger Lars, mens han afsluttende lægger vægt på, hvor vigtigt det er, at gæsterne kommer hjem fra turen og taler positivt om det til deres bekendte.

Mange tror, at busserne stadigvæk har bagsæder og ligner en skolebus. Derfor er det en meget positiv oplevelse, når de opdager, hvor gode busserne er i dag. Derfor handler det om at vise, at det faktisk godt kan være en oplevelse at køre i bus. Mund-til-mund-markedsføring virker utroligt effektivt for Sørens Rejser. Især er det vigtigt, når det drejer sig om wellness-rejserne til Polen, da produktet er forholdsvist ukendt. "Mange kan godt være lidt skeptiske, når de hører om wellness-ophold i Polen, men når gæsterne har været derovre fortæller de til veninderne, at det har været rigtigt godt. På den måde bliver det nemmere at sælge et ukendt produkt til nogen, når en af deres veninder stiller sig som garant for kvaliteten," lyder det fra Lars, der er tilbageholdende med at give et bud på, hvor stor en andel af Sørens Rejser’s kunder, der er unge mennesker. Picnic til en pris, hvor alle kan være med Det er ikke kun på de internationale ture, at Sørens Rejser tænker ud af boksen. Man har nemlig haft stor succes med picnic-ture, hvilket juryen bemærkede og lagde vægt på i forbindelse med kåringen af Årets Innovatør 2018. Picnic-konceptet går ud på, at gæsterne bliver sendt afsted med madpakker smurt af Sørens Rejsers leverandør af mad. Under spisningen skabes en hyggelig stemning samtidig med, at omkostningerne holdes på et niveau, hvor alle kan være med. "Så sent som i midten af maj havde vi omtrent 50 gæster siddende herude i gården," siger Lars stolt og fortsætter: "Det var en tre-dages tur, hvor gæsterne skulle til Vestjylland, og så havde vi aftalt at lægge turen her forbi. Vi havde stole og borde, så der blev sat op til mad, kaffe, øl og vand. Man kan sige, det er en gammeldags måde at gøre det på, men folk synes faktisk, det er rigtigt hyggeligt at have madpakker med." Lars påpeger, at gæsterne har let til snak, når de sidder til en frokost. Og at snakken på kryds og tværs mellem gæsterne er en af hemmelighederne bag picnic-turenes succes. "Snakken og stemningen skaber jo hyggen. Når man sidder ude og solen skinner, så er alting jo godt," siger han og tilføjer, at man naturligvis har alternative planer, hvis vejret ikke arter sig.

Kort til Polen i hyggeligt selskab På såvel internationale som lokale ture, mener Lars, at busser har en fordel i forhold til flyrejser, når det kommer til stemning. Han understreger, at chaufførerne spiller en stor rolle: ” Hvis man som turistbuschauffør møder op om morgenen og ikke er i godt humør, så er det faktisk bedre at blive hjemme, for det kommer til at ud over gæsterne." At humør smitter er dog både på godt og ondt, og det ved de hos Sørens Rejser. Derfor går virksomheden enormt op i medarbejdernes trivsel og ryster ikke på hånden i forhold til at give ferie til deres ansatte. "Vores chauffører får sommerferie, når de vil have sommerferie – også i højsæsonen. Det er også, selvom det er 2 eller 3 uger," lyder det bestemt fra Lars. Hos Sørens Rejser er man således meget bevidst om, at bussen kan have en forstærkende effekt på stemningen, hvis humøret er højt. ”Selskabet og stemningen er en enormt vigtig del af turen," siger Lars og fortsætter: "Så kan det godt være, at der er langt til Polen, men det gør ikke noget, når det er i hyggeligt selskab."

Lars Hansen, ejer af Sørens Rejser.

Danske Busvognmænd 21


Turistbussen

Danske Busvognmænd gentager undersøgelse af udenlandske busser Sidste år gennemførte Danske Busvognmænd en afslørende undersøgelse af udenlandske bussers kørsel i Danmark. I år gentages undersøgelsen, og man håber på hjælp fra chauffører og vognmænd. Af: Redaktionen Foto: Redaktionen

S

idste år kunne Danske Busvognmænd sammen med vognmænd og chauffører afsløre, at op mod 371 udenlandske busser kørte systematisk cabotage i København hen over sommeren. Danske Busvognmænds undersøgelse og politiske arbejde har bl.a. medført, at skatteministeren her i 2018 iværksætter et særskilt projekt med fokus på udenlandske bussers momsunddragelse. Men Danske Busvognmænd ønsker også et overblik over omfanget af udenlandske bussers kørsel i København i 2018. Kun på denne måde kan det dokumenteres, at der er tale om et stigende problem – og vurderes, om myndighedernes tiltag virker. ”Først og fremmest vil jeg gerne gentage en stor tak til chauffører og vognmænd for deres store indsats med at tage billeder af udenlandske busser og sende dem til os via Facebook og mail. Det var en imponerende indsats af branchen hen over sommeren 2017, og jeg konstaterer med glæde, at både

22 Danske Busvognmænd

vognmænd og chauffører også engagerer sig i undersøgelsen i år. Vi er i fuld gang med at registrere alle jeres opslag, som indtil videre er blevet lagt op i 2018,” udtaler Michael Nielsen, adm. direktør i Danske Busvognmænd.

Der arbejdes både på kort og lang sigt ”I Danske Busvognmænd arbejder vi på flere niveauer med de udenlandske bussers cabotagekørsel i Danmark. Langsigtet forsøger vi at påvirke EU-lovgivningen, så det forhåbentlig bliver sådan, at chauffører i udenlandske

Hvad kan du hjælpe med? Hvis du som chauffør eller vognmand ser en udenlandsk bus på danske veje, må du meget gerne tage billeder, hvor man kan se bussens registreringsnummer og firmaoplysninger – og maile det til os på informerom@db-dk.dk. Du må gerne notere dato, tid og hvor du har taget billederne. Du kan også uploade billede og oplysninger på Facebookgruppen 'Stop udenlandske turistbussers cabotage kørsel i DK'. Her skal du først anmode administrator Lars Bregnbak eller Rikke Bengtsson om medlemskab af gruppen.


Turistbussen

busser allerede efter kort tid skal følge danske løn- og arbejdsvilkår. På kortere sigt samarbejder vi med politiet, arbejdstilsynet og SKAT om at få igangsat kontroller af udenlandske busser. Vi er også meget opmærksomme på de udenlandske busser med hensyn til momsregistrering, miljømærker og andre regler, som de naturligvis skal følge, når de kører til Danmark og i f.eks. København. Kontrolmyndighederne er også blevet gjort opmærksom på disse forhold. Så vi er i gang og skal nok holde både chauffører og vognmænd opdaterede,” fastslår Michael Nielsen og opfordrer chauffører og vognmænd til at fortsætte det gode arbejde.

Sagen kort Danske Busvognmænd indsamlede sidste sommer 2.109 henvendelser fra chauffører og vognmænd, som med billeder dokumenterede tilstedeværelsen af en udenlandsk bus i København og omegn. De 2.109 henvendelser dækkede over 895 busser – flere af busserne gik altså igen på forskellige datoer. 371 af de 895 udenlandske busser udførte efter Danske Busvognmænds vurdering systematisk cabotagekørsel i København. ”Den omfattende cabotagekørsel kan i værste fald betyde, at danske busvognmænd må udflage for at kunne klare konkurrencen mod øst- og sydeuropæiske busvognmænd, da disse – som reglerne er nu – kan lønne deres chauffører langt lavere end de danske, når de udfører national kørsel i Danmark. Det er aldeles uholdbart,” konstaterer adm. direktør i Danske Busvognmænd Michael Nielsen. Danske Busvognmænd vil med endnu en undersøgelse i 2018 kunne dokumentere over for myndighederne, at der er tale om et både stigende og presserende problem. ”Forhåbentlig vil vi også hen over denne sommer kunne vurdere, hvorvidt myndighedernes kontrol og tiltag på området hjælper. Men der skal handles nu,” afslutter Michael Nielsen. Du kan læse mere om sidste års undersøgelse i Busmagasinet 06 2017 og på www.db-dk.dk.

Danske Busvognmænd 23


Turistbussen

Nye rejsegarantifondsregler Den 1. juli 2018 indføres nye EU-regler, som kan få betydning for udbydere af rejseydelser. Reglerne, der implementeres i pakkerejseloven og rejsegarantifondsloven, indfører et nyt begreb – et sammensat rejsearrangement – som udvider forbrugerbeskyttelsen og pålægger rejsearrangøren flere forpligtelser. Reglerne kan have betydning for busvognmænd, der arrangerer deres egne busrejser. Af: Michael Branner Foto: Adobe Stock

M

ange busvognmænd har deres eget lille rejsekatalog for busrejser i nærområdet eller længere ture, som de anbefaler til deres kunder. Kataloget kan være et godt supplement til den øvrige buskørsel, som busvognmanden sælger. En busvognmand må gerne arrangere både større og mindre busrejser. Men han skal være opmærksom på, hvornår han som arrangør af rejsen er omfattet af reglerne i pakkerejse- og rejsegarantifondsloven og dermed skal være medlem af Rejsegaranti-

fonden, hvor man skal leve op til en række udvidede forpligtelser. Hvis man som busvognmand udbyder en pakkerejse, skal man være medlem af Rejsegarantifonden. Man udbyder en pakkerejse, når det produkt, der sælges, består af transport plus indkvartering eller anden væsentlig turistmæssig ydelse. Du kan læse den nærmere definition af en pakkerejse i boksen om Rejsegarantifondsloven. Når man er medlem af Rejsegarantifonden, betyder det bl.a., at de kunder, der køber en

pakkerejse hos den pågældende arrangør, er garanteret en erstatning og/eller hjemtransport i tilfælde af, at rejsearrangøren, der har solgt det samlede produkt, går konkurs. Nyt begreb Et nyt direktiv fra EU, som trådte i kraft 1. juli, indfører et nyt begreb i lovgivningen: Sammensatte rejsearrangementer. Busvognmænd og andre udbydere, der formidler sammensatte rejsearrangementer, skal i fremtiden også være medlem af Rejsegarantifonden. Fortsætter på side 32

24 Danske Busvognmænd


Turistbussen

Rejsegarantifondsloven Man er omfattet af rejsegarantifondsloven, når man arrangerer og sælger en pakkerejse. En pakkerejse skal som minimum bestå af: • transport + indkvartering, • transport + anden væsentlig turistmæssig ydelse eller • indkvartering + anden væsentlig turistmæssig ydelse Transport = Fly, bus, tog, færge m.m. Indkvartering = Hotel, vandrerhjem, sommerhus, campinghytte m.m. Anden væsentlig turistmæssig ydelse = mange forskellige ting. Det afgørende er, at det i kombination med transport eller indkvartering er ”væsentligt” i forhold til det samlede produkt. Eksempler på turistmæssige ydelser, der kan være væsentlige, er: Billet til sportsarrangment (f.eks. fodboldkamp), koncertbillet, revybillet, yogakursus, jagt, dykning, greenfee til golf, skileje, liftkort, billeje. Transport og anden turistmæssig ydelse, som ikke har en varighed over 24 timer, er ikke defineret som en pakkerejse eller et sammensat rejsearrangement og hører dermed ikke ind under pakke- og rejsegarantifondslovens bestemmelser. Det gælder uanset prisen på det samlede produkt, hvor der tidligere var en regel om, at prisen ikke måtte overstige 1.000 kr. i alt. Efter indførelsen af de nye regler er det ved salg af pakkerejser stadig muligt at anvende en teknisk arrangør, som er medlem af Rejsegarantifonden. Kunden skal i sådanne tilfælde tydeligt gøres opmærksom på, at pakkerejsen sælges af formidleren på vegne af den tekniske arrangør, og Rejsegarantifonden skal modtage en kopi af aftalen mellem den tekniske arrangør og formidleren.

Savner du hjælp i hverdagen?

BUSSER til salg

Så lad dine kunder bestille et turtilbud direkte fra jeres hjemmeside. Direkte forbundet med Easy@Tour Du får bl.a.: Kunderne kan bestille 24/7 Nemmere og hurtigere tilbud til kunderne Effektiv fakturering Easy@Tour er også: Aftalte betingelser Den komplette brancheløsning Betaling med kreditkort

Vi tilbyder til omgående levering:

MB Sprintere til salg

516 med lift 19 pass. Årg. fra 2011-2016. Helt nye busser på lager.

Kontakt

Interesseret i at få hjælp i hverdagen? – så kontakt Steen Baggersgaard på tlf. 7020 1548 eller sb@partex.dk

www.partex.dk

pp busselskab A/S Haris Bahtijarevic Birkegårdsvej 32 - 8361 Hasselager +4521216877 - haris@pp-bus.dk Danske Busvognmænd 25


Turistbussen

De nye regler Busvognmænd, der formidler sammensatte rejsearrangementer, skal ifølge de nye regler registreres i Rejsegarantifonden og betale bidrag og stille garanti efter nærmere regler i rejsegarantifondsloven. Hvad er et sammensat rejsearrangement? I et sammensat rejsearrangement skal mindst to af de samme elementer som for pakkerejser indgå – f.eks. transport kombineret med indkvartering, billeje eller anden væsentlig turistmæssig ydelse. Forskellen fra pakkerejser er måden, hvorpå aftalerne om det sammensatte rejsearrangement indgås. Rejsekunden køber et sammensat rejsearrangement: • når rejsekunden indgår særskilte aftaler med en eller flere udbydere, og rejseydelserne bestilles og købes under en enkelt kontakt på salgsstedet/hos busvognmanden (f.eks. pr. telefon, i butikken hos rejsebureauet eller på hjemmesiden) eller • den første rejseudbyder (f.eks. busvognmanden) på målrettet og kommerciel måde formidler kontakten til leverandøren af den næste rejseydelse, som rejsekunden køber senest 24 timer efter, at man har indgået aftalen med den første rejseudbyder. Hvad er målrettet formidling? Der kan foreligge en kommerciel og målrettet formidling/opfordring, når: • formidlingen er baseret på et samarbejde eller et kommercielt link mellem den erhvervsdrivende (busvognmanden), der både sælger den første ydelse og formidler/henviser til en anden erhvervsdrivende (f.eks. hotellet), som sælger en eller flere yderligere rejseydelser eller • når rejsekunden efter købet af f.eks. en busbillet præsenteres for en annonce for hoteller, der leder til en oversigt over hoteller, som er tilpasset busbillettens destination og rejsedatoer og herudover angiver en pris for overnatning i netop denne periode. Er du omfattet? For at man som busvognmand er omfattet at ovenstående regler, skal der foreligge en målrettet formidling/opfordring fra busvognmanden til kunden om køb af yderligere ydelser på f.eks. hoteller, turistattraktioner og andre kommercielle destinationer. Du kan læse mere om de nye regler på db-dk.dk under ’Viden om – Jura’.

26 Danske Busvognmænd

Et sammensat rejsearrangement adskiller sig fra en pakkerejse på flere områder. Ved køb af en pakkerejse får kunden i tilfælde af rejsearrangørens konkurs dækning for hele den pakke, som man har købt. Det vil sige, at hvis den rejsearrangør, som kunden har købt rejsen hos, går konkurs, så vil Rejsegarantifonden refundere hele rejsens pris. Ved et sammensat rejsearrangement får kunden kun dækning for den rejseydelse, der er købt hos f.eks. busvognmanden i tilfælde af, at busvognmanden går konkurs, og bustransporten var det første, som kunden købte. De rejseydelser, der er købt hos andre udbydere, som busvognmanden har formidlet, får kunden ikke dækning for hos Rejsegarantifonden. Et sammensat rejsearrangement Et sammensat rejsearrangement opstår, når f.eks. en busvognmand udbyder flere forskellige ydelser, som kunden køber hos forskellige leverandører, hvis rejseydelserne bestilles og købes under en enkelt kontakt på salgsstedet (f.eks. pr. telefon, hos rejsearrangøren/busvognmanden eller på hjemmesiden). Der er også tale om et sammensat rejsearrangement, når f.eks. en busvognmand på målrettet og kommerciel måde formidler kontakten til leverandøren af den næste rejseydelse, som kunden køber senest 24 timer senere efter, at aftalen om f.eks. bustransport er indgået med busvognmanden. Reglerne er bl.a. lavet med henblik på bestilling af fly- og togrejser, hvor der typisk følger digital bekræftelse med opfordring til at bestille yderligere rejseydelser på destinationen, f.eks. hotelophold, billeje eller andre turistattraktioner. Men der er også tale om målrettet formidling, hvis bekræftelsen ledsages af et kommercielt link til et websted. Busvognmænd skal således i deres markedsføring og salg over for kunden være opmærksomme på, om de sælger eller formidler et sammensat rejsearrangement – og dermed skal være medlem af Rejsegarantifonden. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis man har indgået kommercielle samarbejder med særlige hoteller, turistattraktioner o.l., som bruges i forbindelse med salget af buskørsel til kunden. Oplysningspligt Med de nye EU-regler følger der også en oplysningspligt for salg af både pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer. Ved salg/videreformidling af et sammensat rejsearrangement er en busvognmand – udover at være medlem af Rejsegarantifonden – forpligtet til at oplyse kunden om, hvorvidt der tilbydes en pakkerejse eller et sammensat rejsearrangement. Såfremt der er tale om et sammensat rejsearrangement skal busvognmanden på en klar, forståelig og tydelig måde give den rejsende oplysninger om, at den rejsende ikke nyder samme beskyttelse, som hvis der var tale om en pakkerejse, men at hver tjenesteyder alene er ansvarlig for korrekt levering af sin egen ydelse. Som bilag til den nye lovgivning er der udarbejdet skemaer med de oplysninger, som rejsearrangøren, der formidler et sammensat rejsearrangement, er pligtig at give den rejsende. (Link til skemaerne kan findes på www.db-dk.dk) Manglende opfyldelse af oplysningspligten kan få den konsekvens, at rejsearrangøren/busvognmanden hæfter over for kunden for hele produktet, som om der var tale om en pakkerejse – og dermed også for den eventuelle konkurs hos den udbyder, man formidler/ sælger for.


Turistbussen

Medlem af Rejsegarantifonden – er det besværet værd? Direktør i Rejsegarantifonden Birgitte Fjeldhoff ved godt, at der er tale om komplicerede regler med det nye EU-direktiv for pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer. De nye regler betyder muligvis, at busvognmænd i højere grad er forpligtet til at melde sig ind i Rejsegarantifonden – men hun påpeger, at de nye regler gør det lettere for rejsearrangører med en omsætning på under en million at være medlem. Af: Michael Branner Foto: Rejsegarantifonden

D

e nye regler for sammensatte rejsearrangementer kan betyde, at flere busvognmænd nu skal være medlem af Rejsegarantifonden. Det øger naturligvis forpligtelserne for busvognmanden og koster i sidste ende penge. Men med de nye regler er der også indført lempeligere vilkår for medlemmer af Rejsegarantifonden, der ikke har som hovederhverv at sælge pakkerejse og sammensatte rejsearrangementer. Ifølge den gamle lovgivning skulle man som minimum stille en garanti på 300.000 kr. for at være medlem, så snart omsætningen for pakkerejser oversteg 250.000 kr. Kravet om garantistillelse falder nu bort for medlemmer med en årlig omsætning for pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer på under 1 mio. kr., hvis Rejsegaranti-

fonden vurderer virksomhedens økonomi som tilfredsstillende. Er man en mindre busvognmand – eller sælger man kun i begrænset omfang pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer – kan man formentlig nøjes med at betale det årlige kontingent. Kontingentet er en sammensætning af et fast bidrag (grundbidrag) og et bidrag, der afhænger af omsætningen af pakkerejser og/eller sammensatte rejsearrangementer. I forbindelse med registreringen i fonden skal der betales et registreringsbidrag. Fordele ved at være medlem af Rejsegarantifonden Som medlem af Rejsegarantifonden kan man frit arrangere pakkerejser og sammensatte

rejsearrangementer. Derudover påpeger fondens direktør Birgitte Fjeldhoff, at et medlemskab også er et troværdigt stempel i forbindelse med salg: ”Der er mange kunder, som lægger vægt på at rejse med et firma, der er medlem af Rejsegarantifonden. Vi har dagligt henvendelser fra kunder, som spørger, om de vil være omfattet af fondens dækning, hvis de køber en rejse hos et bestemt firma. Det er mit indtryk, at de ikke går videre med at købe rejsen hos den pågældende, hvis vores tilbagemelding er, at firmaet ikke er medlem hos os. Det giver tryghed hos kunderne at vide, at deres forudbetaling for rejsen vil være sikret, hvis firmaet går konkurs, og at firmaet har fulgt den lovgivning, der gælder i Danmark.”

Medlem af Rejsegarantifonden? (cirkapriser for 2018) Omsætning omfattet af fondens dækning Grundbidrag Omsætningsbidrag* Administrationsbidrag

1 mio. kr.

10 mio. kr.

100 mio. kr.

4.250

4.250

4.250

700

7.000

70.000

4.950

11.250

74.250

*Omsætningsbidraget udregnes alene på baggrund af den omsætning, som virksomheden har fra sit salg af pakkerejser (og efter de nye regler også sine sammensatte rejsearrangementer). Hvis denne omsætning er under 1. mio., er der efter de nye regler ikke krav om garantistillelse. De nuværende regler om betaling af bidrag fortsætter med at gælde til den 31. december 2018. Størrelsen af bidraget for det enkelte år fastsættes af Rejsegarantifondens bestyrelse medio året.

Du kan læse mere om, hvordan du bliver medlem på www.rejsegarantifonden.dk eller tlf. 45 87 83 33.

Danske Busvognmænd 27


VIDSTE DU ... Der i dag kører næsten 400.000 bæredygtige busser rundt på verdens veje, hvilket svarer til en brændstofsbesparelse på ca. 233.260 tønder brændstof hver dag. Det er en næsten 50-dobling af brændstofbesparelsen fra el-busser på kun fem år, viser tal fra finansmagasinet Bloomberg.

NT skal bruge frivillige til uddannelsesprojekt Nordjyllands Trafikselskab skal bruge to frivillige vognmænd til et pilotprojekt om en vognmandsuddannelse målrettet flextrafik. Tiltaget sker for at styrke professionaliseringen i flextrafikken og tanken er, at uddannelsesmodulerne kan anvendes som krav til leverandøren i udbudsbetingelserne. Pilotprojektet vil finde sted over 15 dage spredt ud over september og oktober 2018. Hvis du er interesseret i muligheden for at påvirke niveauet og uddannelsen for fremtidens flextrafik, kan du kontakte formand for Danske Busvognmænds handicap-og specialkørselssektor Allan Mørup på allan@morups.dk eller tlf. 3092 0201 for at høre mere.

KORT NYT Nye sanktionsregler på køre- og hviletidsområdet Den 1. juni trådte de nye sanktionsregler på køre- og hviletidsområdet i kraft. De nye regler medfører, at overtrædelser af køre- og hviletidsreglerne nu bliver straffet mere proportionalt. Konkret betyder det, at bødetaksterne er blevet nedsat for overtrædelse af sanktionsreglerne om takografen for førere og gradueres for virksomheder. Der er samtidigt blevet fastsat et bødeloft for førerne og for virksomhederne, ligesom selve bødeudmålingen er blevet forenklet ved overtrædelse af pausereglen i køre- og hviletidsforordningen. Endvidere indgår det nu som en formildende omstændighed, hvis føreren har afholdt en pause. Med lovændringen kom også et nyt frakendelsessystem, hvor førerretten kun bliver frakendt til de store og tunge køretøjer, hvis der er overtrådt regler om kørsel med overlæs, køre- og hviletid og takografen. Førerretten til almindelig bil og motorcykel bevares derfor med de nye sanktionsregler.

nordjyllandstrafikselskab.dk

Hirtshals Taxi overtager efter konkursramte Hjørring Citybusser Hjørring Citybusser gik konkurs den 23. maj 2018, hvilket mange frygtede ville betyde, at selskabets opgaver ikke kunne overholdes. Løsningen er dog fundet, da Hirtshals Taxi har overtaget selskabet og forsikrer om at de nuværende ruter vil blive overholdt. "Vi vil forsøge at levere det, Nordjyllands Trafikselskab har brug for," lyder det fra vognmand Lars Dyrskøt Andersen, Hirtshals Taxi. nordjyske.dk / Bente Poder

28 Danske Busvognmænd


Optimér din turistkørsel i udlandet TripVAT Med TripVAT kan du nemt, automatisk registrere de kørte kilometer i udlandet via GPS’en i chaufførens telefon. Herefter sendes de direkte til FDE. Både du og FDE sparer tid på manuel indsamling af data og hermed opnår du: • at din chauffør kan koncentrere sig om kørslen og den gode service over for passagererne • mere korrekt dokumentation • billigere momsregistrering

Ring til Pia eller Karin i dag og spar tid og penge allerede i morgen!

Kontaktpersoner: Pia Rasmussen Karin Lassen pr@fde.dk kl@fde.dk T: 7430 3387 T: 7430 3379

ESERVICE D N U K E T S E P R A K S S K DANMAR KTER

DIGITALE PRODU • • • •

vice Køre- og hviletidsser Hosting Backup Hjemmesider

TELEFONI

• Gratis teletje k • Samarbejdsp artnere: MOBILET og ip nordic • Gode priser på hardware

FORSIKRING/P

ENSION

• Auto- og erhv ervsforsikringe r i ind- og udland • Samarbejdsp artnere Tryg og Oskar Schunck • Firmapensio n og sundheds forsikring

INDKØB/NETSHOP • • • •

Formularer GPS’er Headsets ADR- og lastsikringsudstyr

KONTAKT Frank Schnipper T: 6020 8601 fs@itd.dk

Konsulenten kan hjælpe dig med at sammensætte din helt egen servicepakke!

ITD | Lyren 1 | DK-6330 Padborg | T: +45 7467 1233 | itd@itd.dk | itd.dk

Danske Busvognmænd 29


Specialkørslen

Anders Larsen ser gerne udbud, hvor minibusser kan være drevet af el: ”I kørslen med minibusser har man mange stop med forholdsvis få kilometers kørsel. Det vil en elmotor være god til at håndtere.”

Vi skal være klar til den nye lovgivning! I Vester Skerninge på Fyn bor et af Danske Busvognmænds nyeste medlemmer. Den store busvognmand, der har fokus på specialkørsel for kommuner og trafikselskaber, ser muligheder i den nye taxilov. Virksomheden håber, at Danske Busvognmænd kan hjælpe bus- og taxivognmænd med at navigere i det nye krydsfelt for offentlig kørsel, som taxiloven har skabt. Af: Michael Branner Foto: Michael Branner

30 Danske Busvognmænd


Specialkørslen

V

ester Skerninge Bilerne er en busvirksomhed med rødder i taxibranchen – eller sådan da. For selvom både grundlæggerne i 1974, Ejner og Karin Larsen, og siden sønnen Anders Larsen har engageret sig i taxikørsel, så er det mestendels busser, der fylder i den imponerende vognpark på langt over 100 køretøjer. Virksomheden har både turistbusser, rutebusser og taxier i garagen, men det er specialkørslen for kommuner og trafikselskab med både personbiler og busser, som udgør kerneforretningen: ”Mine forældre startede med én bil. Så blev det til to, tre og fire, og så fik vi lidt kørsel for det offentlige. Dengang var der rigtig mange landvognmænd – bare i en lille by som vores kunne der være tre styks, så konkurrencen var hård,” fortæller Anders Larsen, da Busmagasinet er på besøg for at høre nærmere om det nye medlem, der trådte ind i sektoren for special- og handicapkørsel ved seneste kredsgeneralforsamling. Vester Skerninge Bilerne har til huse i Anders Larsens barndomshjem på Fåborgvej en halv snes kilometer uden for Svendborg. Gennem årene har han oplevet både taxibranchen og busbranchen indefra. Alternativ uddannelse Anders selv trådte ind i forældrenes virksomhed i 2003, hvorefter han gradvist har taget over. Dette har ikke decideret ligget i kortene, men generationsskiftet har alligevel faldet ham naturligt: ”Jeg har altid rendt rundt og pillet lidt ved busserne – og smadret en enkelt, da jeg var yngre,” mindes Anders med et smil. ” Jeg har altid været meget nysgerrig omkring busser og busdrift, men det har uden tvivl været et aktivt valg, at jeg tog over. Det har naturligvis også været, fordi jeg mente, jeg kunne

gøre en forskel i en forretning som vores,” fortæller Anders, der har fortsat den vækst, som han startede sammen med sine forældre. Anders var som 21-årig udstationeret et par gange som befalingsmand i Kosovo. Her styrede han transporter med lastbiler og busser ind og ud af landet og sørgede for, at bl.a. varer, ammunition, vand og diesel blev distribueret ud blandt posterne samt bjergning af havarerede lastbiler, busser og kampvogne. ”Lavede man fejl, kunne de godt blive dyre,” konstaterer Anders om de erfaringer, han gjorde sig under de militære forhold. ”Mange busvognmænd er uddannede mekanikere. Praktikken har jeg fået fra forsvaret, og det har været god og gratis uddannelse, hvor jeg har fået rigtig god erfaring med logistik og pressede situationer.” Derudover har Anders en højere teknisk eksamen og en højere handelseksamen. ”Vi skal være klar” Med årene har man udvidet markedet betragteligt, både hvad angår kørslen for flere fynske kommuner, men også hvad angår variabel og fast kørsel for Fynbus. Det er i det lys, at Anders interesserer sig ekstra meget for den nye taxilov og den fusion af Dansk Taxi Råd og Danske Busvognmænd, som lige er blevet en realitet. ”Med den nye taxilov er det blevet nemmere at melde sig ind i den offentlige kørsel med små biler. Man får mulighed for at udføre de kommunale opgaver med de nye universaltilladelser til personbil, hvor det giver mening,” påpeger Anders Larsen. Ifølge den gamle taxilov kunne de kommunale kørselsopgaver kun udføres med bus- eller taxitilladelser. ”Det kommer til at betyde meget for branchen med fleksibiliteten. Det er den fleksibilitet, vi skal lære at navigere og se

muligheder i. For man kan anvende sine biler mere bredt – men omvendt bliver konkurrencen formentlig også hårdere, for flere kan efter de nye regler byde ind på den samme kørsel,” påpeger Anders, der forudser, at især store liftbiler bliver et forretningsområde, hvor busvognmændene kan gøre en forskel på markedet. Derfor glæder det også Anders Larsen, at man med fusionen til Dansk PersonTransport får samlet ekspertisen og interessevaretagelsen for personbefordring på vej ét sted. Med den nye taxilov opstår et nyt forretningsområde, hvor de vognmænd, der rykker først, har en fordel: ”Når vi når frem til 2021, og man kan søge det antal tilladelser, man vil have, så skal vi være klar som busvognmænd. Vi skal være

Vidste du … at du kan læse mere om den nye taxilov i Busmagasinet 2-2018 og på www.db-dk.dk

Handicapsektoren Allan Mørup (formand) Mørups Turistfart ApS Tlf. 97 11 69 69 kontakt@morups.dk Mogens Pedersen Egons A/S Tlf. 5853 1747 egons@egons.dk Peter Nygaard Nygaards Turist & Minibusser Tlf. 5783 3557 info@pnygaard.dk Anders Larsen Vester Skerninge Bilerne Tlf. 4212 9507 anders@vsbilerne.dk Jimmy Hansen De Blå Busser Tlf. 7515 0088 post@blaabusser.dk

Vester Skerninge Bilerne har stadig til huse i Anders Larsens barndomshjem på Fåborgvej. I dag er han dog selv flyttet til Thurø med familien.

Poul Svendsen Sydthy Rute- & Turistfart Tlf. 9795 6175 mail@sydthyrute-turistfart.dk

Danske Busvognmænd 31


Specialkørslen

klar til, at der måske kommer vognmænd, der kan klare de kommunale opgaver i små biler. Vi skal lære, hvor vi er mest konkurrencedygtige i forhold til omkostninger, uddannelse, afgifter – og andre parametre.” Alt i alt mener Anders Larsen, at det er sundt at bløde op på den skarpe adskillelse mellem busser og personbiler: ”Forretningen ligger i dag bl.a. i at være omstillingsparat. Hvis det offentlige beder om en masse kørsel med mindre biler, så hjælper det ikke noget, at vi har en masse store køretøjer. Vi er nødt til at stille med de køretøjer, der skal bruges. Og jo mere fleksible køretøjerne er, desto bedre,” forklarer han. Derudover mener Anders Larsen også, at fusionen med Dansk Taxi Råd vil betyde, at foreningen kan tale med en stærkere stemme over for trafikselskaberne, hvad angår flexkørslen. 90 % af flexkørslen udføres nemlig med personbiler. Opgaver for branchen og lovgiverne Blandt mulighederne ser Anders Larsen dog også en række opgaver for branchen og lovgiverne i forbindelse med den nye taxilov: ”Sådan en som mig har både en busvognmandsuddannelse og taxivognmandsuddannelse. Det tror jeg, der er mange der har, så det er oplagt, at vi skal have uddannelserne i spil på den ene eller anden måde – særligt efter lovkravet om en vognmandsuddannelse for taxitilladelsen er bortfaldet,” påpeger Anders. ”Vi skal også have overbevist trafikselskaberne om, at der er forskel på at køre rundt i en bus og i en personbil. Og så skal chaufførerne naturligvis have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset hvilket trafikselskab, de kører for”. Eldrift, ja tak! En anden kæphest for det nyvalgte sektormedlem er arbejdet med teknologi, alternative drivmidler og miljørigtige løsninger for personbefordringen. ”Jeg vil forhåbentlig ikke sidde på bagerste række, når det kommer til nye teknologier som f.eks. førerløse busser og drivmidler,” udtaler Anders Larsen, der gerne ser et større

fokus på disse ting i de offentlige udbud, så markedet kan blive drevet i den rigtige retning: ”Jeg kunne godt forestille mig allerede i dag, at mine opgaver blev løst af minibusser, der kører på el – hvis der vel at mærke var penge i det. En minibus i offentlig kørsel kører typisk tre timer om morgenen, tre timer om eftermiddagen og kan lade op imellem, hvis det bliver organiseret korrekt. En ting er, at vi skåner miljøet, men det viser sig jo også, at hver gang vi laver sådan nogle miljøbesparelser, så kommer der også besparelser en anden vej rundt,” påpeger Anders Larsen og tilføjer, at teknologien naturligvis skal prøves af i et tempo, hvor vognmændene kan følge med. ”En vognmand kan ikke bare uden videre investere i 20 elbusser. Det skal passe ind i trafikplanlægningen og kundens behov, så det er ikke noget, jeg kan gøre helt alene. Men jeg er ikke afskrækket i forhold til elteknologi,” konkluderer Anders, men kritiserer også den uholdbare afgiftsstruktur for el og elbusser: ”Det er som om, man fra politisk hold siger, at man gerne vil alternative drivmidler – og så alligevel ikke, når man ser på lovgivningen.” Stadig et familieforetagende I dag agerer barndomshjemmet i Vester Skerninge hovedbase for busvirksomheden, der hastigt nærmer sig sit 50 års jubilæum. Man har baser til bilerne i både Svendborg, Odense, Langeland og flere andre steder. Selv er Anders Larsen flyttet til den lille ø Thurø, hvor der som minimum er et par kilometer til det nærmeste køretøj fra Vester Skerninge Bilerne. ”Det er mit barndomshjem det her. Så busserne har altid være omkring mig, og jeg har tidligt lært, at en vognmandsforretning på mange måde er en 24/7-opgave. På den måde kan man sige, at jeg kendte betingelserne, da jeg tog over. Men jeg har også selv ændret præmissen ved at flytte til Thurø og bygge et hus med min familie dér. Det er min måde at kunne være ’almindeligt’ menneske på,” forklarer Anders, der ikke har nogen som

helst forventninger om, at hans kone eller børn skal hjælpe til i forretningen. ”Det er vigtigt at kunne køre fra arbejde, hvis man vil gøre vognmandserhvervet lidt mere foreneligt med et almindeligt familieliv. Hvis jeg er her, så er jeg tilgængelig, så er jeg på arbejde. Hvis du kører hjem, så tænker du lige en ekstra gang over, om et opstået problem er så vigtigt, at det skal løses omgående – eller om det kan vente til i morgen.” Busvirksomheden på Fåborgvej er dog stadig et rigtigt familieforetagende: ”Min far er 78 år og er på kontoret hver dag. Min mor er 68 år og møder stadig ind som den første kl. kvart over fem.”

Jeg kunne godt forestille mig allerede i dag, at mine opgaver blev løst af minibusser, der kører på el – hvis der vel at mærke var penge i det.

Anders Larsen trådte ind i virksomheden i 2003 og tog derefter langsomt over fra sine forældre. Han er også trådt ind i Danske Busvognmænds sektor for special- og handicapkørsel.

Vidste du … at Danske Busvognmænd den 20. juni stemte nye vedtægter igennem bl.a. for at muliggøre en fusion med Dansk Taxi Råd? Sammenlægningen med Dansk Taxi Råd sker bl.a. som led i udviklingen af personbefordringen med den nye taxilov. De nye vedtægter har også ændret navnet på foreningen, der i fremtiden vil hedde Dansk PersonTransport, når ændringerne bliver realiseret 1. januar 2019.

32 Danske Busvognmænd


BUS - import - salg - opbygning - service - reservedele

Forhandler af Iveco & Isuzu

www.vbi-group.eu • Tlf.: 74 56 13 26bi VBI 126x180 mm.indd 1

24-10-2017 10:00:52

Danske Busvognmænd 33


Specialkørslen

”Jeg vil selv bestemme, når jeg slipper rattet” Det var vel nok den ældste aktive vognmand i branchen, der sidst i april solgte sin virksomhed, Munchs Minibusser, til Lyngby Turistfart. Gunner Munch er glad for, at firmaet drives videre i hans navn, men det er ikke et must, når blot kunderne efterlades i sikre hænder. Sværest af alt er det at stoppe, når man godt kan blive ved. Af: Michael Branner Foto: Michael Branner

M

unchs Minibusser er noget så sjældent som en 62 år gammel vognmandsforretning, der stadig drives af første generation. Eller rettere var – for Munchs Minibusser blev sidst i april solgt til Lyngby Turistfart af den 85 år gamle Gunner Munch, som dermed trækker sig tilbage fra busbranchen. Eller i hvert fald et stykke tilbage, for Gunner vil hjælpe til det næste halve års tid for at sikre en vellykket integration af Munchs Minibusser under Lyngby Turistfarts faner. Vejen til busbranchen Gunner Munch kommer ikke fra en vognmandsfamilie. Han startede i det små med at køre for Lyngby Boldklub i 1956, hvor han også var næstformand frem til 1988. Forud gik en karriere som søndagsspeditør hos en vognmand i Bagsværd – samt kontorarbejde og buskørsel om sommeren for et nu forhenværende busselskab. Egentlig ville Gunner have været på jernbaneskole hos statsbanerne, men stationsforstanderen i Bagsværd formanede den unge Gunner om, at ”busser er fremtiden!” – og det skulle vise sig at blive den vej, han fulgte.

”Trafik har altid interesseret mig meget,” fortæller Gunner til Busmagasinet i hjemmet på Nybrovej i Lyngby, der ikke blot har dannet base for virksomheden, men også er der, Gunner har tilbragt hele sit liv. ”For det er her, jeg hører til,” som han selv formulerer det. Sideløbende med sit busselskab har han også solgt traktorer for Ford-koncernen. ”Jeg har reelt haft to jobs i størstedelen af mit liv,” beretter Gunner, der dog i år 2000 stoppede arbejdet med traktorerne og gik helt over til busserne: ”Det var det, jeg brændte for.” En forretning baseret på mund-til-mund ”Hele busvirksomheden blev bygget op fra sportens verden,” beretter Gunner om virksomheden, der ved salget i april talte fire busser til mellem 9 og 30 personer. ”Jeg har kørt land og rige rundt for flere idrætsklubber. På den måde kommer armene ud til højre og venstre. Pludselig skal en forælder fra klubben bruge buskørsel til firmaet – og så er det Gunner, man skal have fat i! På den måde bliver man et kendt navn.”

I 1956 manglede Lyngby Boldklub transport. Så fik 23-årige Gunner fat i en bus. Sådan blev han vognmand, og sidenhen greb kørslen om sig! Virksomheden Munchs Minibusser blev til i 1968.

34 Danske Busvognmænd

I dag spreder kundekredsen for Munchs Mini-busser sig også over Det kongelige Teater, Lyngby-Taarbæk Kommune, foreninger og adskillige andre lokale kundegrupper. ”Det er sjovt, for jeg har aldrig reklameret nogen steder ud over en lille annonce i telefonbogen. Det hele er bygget på mundtil-mund,” understreger Gunner, der gennem venskaber med passagererne har kunnet øge kundekredsen hos både kommune og blandt private. ”Mit firma bygger meget på min person. Når kunderne skriver til Munchs Minibusser, så er det med et ’Kære Gunner’. Den personlige kundepleje har altid været meget vigtig for mig,” forklarer han. Virksomheden har derfor også altid haft en størrelse, hvor den personlige kontakt mellem Gunner og kunderne kunne bevares. ”Det er det, der har interesseret mig. De store firmaer bliver for upersonlige. Det er den personlige kontakt med kunderne, der har holdt mig til. Jeg har aldrig satset på at blive en kæmpe vognmand,” konstaterer Gunner og tilføjer: ”Jeg er jo ikke uddannet i noget. Jeg elsker bare at tale med mennesker og være

Det er sidste dag på Nybrovej, da Busmagasinet kommer forbi. Efter fyraften skal alle Munchs Minibusser køres til Rødovre, hvor Lyngby Turistfart i dag har til huse.


Specialkørslen

Gunner Munch har boet på Nybrovej hele sit liv, hvor Munchs Minibusser frem til salget også havde adresse. Da han skulle flytte hjemmefra, købte han huset ved siden af sine forældre. I det hus, hvor Gunner blev født, bor hans datter og barnebarn.

i kontakt med folk. At forholde sig positivt og dreje kasketten i forhold til, hvem man snakker med – det er det, der har været min store passion. Det er den kontakt med alle de mennesker, jeg kommer til at savne mest.” Ingen ændringer bortset fra ejerskabet Salget til Lyngby Turistfart blev annonceret på Gunner Munchs 85 års fødselsdag. Munchs Minibusser vil fortsætte under samme navn, logo, telefonnummer – kort sagt vil Lyngby Turistfart tage over, mens alt andet vil fortsætte uændret. At det netop blev Lyngby Turistfart er ikke noget tilfælde. De to virksomheder hører til i samme område og har haft en tæt kontakt i mange år – og Gunner Munch har kendt den forrige generation i Lyngby Turistfart, Vagn Andersen, siden barndommen. ”Vi har faktisk haft en aftale længe, der hed, at hvis jeg pludselig satte træskoene, skulle min datter aflevere ordrebogen hos

Lyngby, så kunderne også kom ud og køre næste dag.” Gunner har i den grad sat pris på tillidsforholdet, og det er netop denne tillid, der gjorde, at han ikke var i tvivl om, at Lyngby Turistfart var de rette til at overtage forretningen. ”I realiteten kan jeg jo være ligeglad med kunderne, når jeg ikke er her mere. Men med den tillid, som kunderne i Munchs Minibusser har vist mig i mange år, var det vigtigt for mig at kunne fortælle dem, at der ingen ændringer sker med noget som helst ud over det nye ejerskab.” Svært at stoppe, når man godt kan blive ved Med valget af Lyngby Turistfart som tovholder for Munchs Minibusser er kunderne efterladt i trygge hænder. Og det har været det vigtigste for Gunner Munch. Han ser gerne, at ’brandet’ Munchs Minibusser fortsætter i mange år endnu, men det er uden nostalgi, at han nu

trækker sig tilbage med håbet om at kunne køre en tur i ny og næ: ”Det er svært at stoppe, når man godt kan blive ved. Men jeg føler, at jeg slutter på toppen,” lyder det fra den ånds- og kropsfriske 85-årige. ”Jeg trækker mig ikke tilbage, fordi jeg er tvunget til det. Men jeg vil selv bestemme, når jeg slipper rattet, og det er nu. Jeg har måttet sige til mig selv: ’Jeg er 85 år og har gjort det, jeg skulle. Alting ender på et tidspunkt!’ – men når man er så frisk, som jeg er, så er det svært.”

Mit firma bygger meget på min person. Når kunderne skriver til Munchs Minibusser, så er det med et ’Kære Gunner’. Den personlige kundepleje har altid været meget vigtig for mig. Danske Busvognmænd 35


Specialkørslen

Der er ikke nogen børn, der tager over i Munchs Minibusser. Og Gunner Munch har gjort sig det ganske klart, at der ikke er nogen garanti for, at Munchs Minibusser fortsætter i al evighed: ”Jeg er glad for, at navnet stadig eksisterer, men det har ikke været en betingelse ved salget. Det er ikke væsentligt, at mit navn er kendt i Lyngby i al fremtid. Det vigtigste for mig har været at sikre en overlevering, så der ikke sker ændringer i det, der er lovet kunderne, eller det de er vant til at få.” ”Livet skal gå videre – og det er måske naturligt nok, at solgte selskaber skifter navn med tiden. Men hvis kunderne er tilfredse, så bliver navnet i folks bevidsthed – også efter salget. Det er værd at huske.” Personligheden forsvinder Netop personligheden og den nærværende betjening er Gunner Munchs bekymring i forhold til den retning, busmarkedet udvikler sig i med store virksomheder, der opkøber de små. ”Det er ligesom de små købmænd, der forsvinder og bliver ovetaget af supermarkeder. Egentlig er det lidt atypisk, at man kan sælge et lille firma som mit,” vurderer Gunner Munch, men påpeger, at der stadig findes mange veldrevne, mindre og mellemstore familievirksomheder i busbranchen. ”Der vil altid være en mængde transport, der skal køres. Og det skal der muligvis nogle store firmaer til, og de tager så en stor del af det, der er. Men der vil altid være behov for personlig betjening – og det kan være svært i store firmaer, hvor busvirksomhederne bliver til fabrikker. Derfor vil der altid være plads til de mindre virksomheder på et marked, hvis de kan finde nicher. Men det bliver sværere, for kunderne er blevet mere utro,” udtaler Gunner og påpeger, at også brugen af udbud i kommunalt regi kan gøre, at den personlige relation går tabt. ”Men når det er sagt, så er der efter min opfattelse flere trofaste kunder tilbage, end man lige tror.” Den følgende tid vil gå med at hjælpe til hos Lyngby Turistfart og sørge for en vellykket integration af de to stolte virksomheder. Der er allerede planlagt rejser med partneren, og der vil helt sikkert blive mere tid til gymnastik, børn og børnebørn. Alligevel er det en blandet fornemmelse Gunner Munch står tilbage med efter 62 år i branchen: ”Allerhelst ville jeg blive ved til evig tid. Nu skal jeg så være behjælpelig hos Lyngby Turistfart og arbejde for, at kunderne følger med over, og at kontraktkørslen med kommunen kommer ind i en god gænge med de nye ejere. Jeg vil slippe det langsomt,” slutter Danmarks måske mest erfarne vognmand.

Navnet klæder forretningen Hos Lyngby Turistfart var man ikke i tvivl om, at navnet Munch skulle fortsætte efter ejerskiftet. Med købet udvidede man afdelingen for minibusser og overtog et velplejet kundekartotek.

L

yngby Turistfart overtog pr. 1/5 2018 alle aktiviteter i Munchs Minibusser. Ejer af Lyngby Turistfart, Carsten Andersen, har arbejdet sammen med Gunner Munch i mange år og var på den måde særdeles egnet til at overtage forretningen. I Lyngby Turistfart har man over 20 busser, hvoraf tre var minibusser, før man overtog de fire køretøjer fra Munchs Minibusser. ”Med købet får vi først og fremmest nogle nye busser ind i vognparken. Men vi har naturligvis også købt navnet, som vi har tænkt os at fortsætte med,” beretter Carsten Andersen efter overtagelsen. ”Munchs Minibusser er et godt navn i Lyngby, så det klæder vores forretning,” udtaler Carsten Andersen, der er spændt på at se de fremtidige resultater. ”Vi fortsætter naturligvis forretningen i Gunners ånd. Gunner har forvaltet en flot forretning og brugt 62 år på at slå sit navn fast i Lyngby. Det er naturligvis det, vi skal drive videre med overtagelsen af kundekartoteket, som passer rigtig godt ind i vores eget forretningskoncept,” fastslår Carsten Andersen, der med Lyngby Turistfart også har specialiseret sig i kørsel med bl.a. virksomheder. Busserne fra Munchs beholder deres foliering og bliver integreret i Lyngby Turistfarts vognpark, så køretøjerne anvendes på kryds og tværs i den daglige drift. Chaufførerne fra Munchs Minibusser er dog blevet udstyret med en ny uniform fra Lyngby Turistfart. ”Jeg var spændt på, om chaufførerne ville falde til i de nye omgivelser – og det lader på alle mulige måder til at være tilfældet,” konstaterer Carsten med tilfredshed efter overtagelsen.

Carsten Andersen fra Lyngby Turistfart (tv.) overtog pr. 1. maj Munchs Minibusser. De to kender hinanden godt gennem manges års samarbejde i branchen.

36 Danske Busvognmænd


Kort nyt

Anden lodtrækning om tilladelser efter den nye taxilov er gennemført Velkommen til de første associerede medlemmer I april 2018 lancerede Danske Busvognmænd muligheden for at blive associeret medlem af foreningen. Det associerede medlemskab er for virksomheder og organisationer, der har en interesse i eller leverer information, services eller udstyr til branchen for persontransport. Det associerede medlemskab åbner en række muligheder for at være en del af netværket og profilere sine ydelser samt at blive informeret om og deltage aktivt i det daglige og strategiske arbejde, foreningen udfører. Indtil videre har de seks virksomheder som følger, valgt at benytte sig af denne mulighed: • OK • YX • Jyske Bank / Finans • VDL Bus & Coach Danmark A/S • Circle K • HH Ferries Helsingør ApS. "Vi byder de første associerede medlemmer velkommen og glæder os over, at flere virksomheder har set fornuften i at bruge medlemskabet som en platform, hvor de kan præge branchen samt promovere sig heri. Vi håber i fremtiden, at flere virksomheder vil tilslutte sig ordningen," lyder det fra adm. direktør i Danske Busvognmænd, Michael Nielsen. For nærmere information omkring priser og former for associeret medlemskab og sponsorater kan Danske Busvognmænd kontaktes via telefon på 70 22 70 99.

Den anden lodtrækning om tilladelser efter den nye taxilov blev gennemført den 6. juni. I alt blev udstedt 150 tilladelser, mens 50 ansøgere er kommet på ventelisten. Der var således stor kamp om de eftertragtede tilladelser, da 3.049 virksomheder i alt søgte om hele 44.372 tilladelser. Den tredje lodtrækning forventes at finde sted den 31. august 2018. Der kan ansøges om tilladelser i perioden 1. juli-12. august 2018.

KORT NYT Nyt kursus

Bliv godkendt som chaufførvikarbureau Med virkning fra den 15. Juni 2015 blev der ændret på lovgivningen vedrørende chaufførudlånsordningen, således, at alle der udlåner og /eller udlejer buschauffører skal gøre dette på baggrund af tilladelse til chaufførudlejning. Tilladelse til chaufførudlejning kræver et vognmandskursus, der er gennemført efter år 2000 eller et éndagskursus efterfulgt af en prøve. Flere busvognmænd er siden blevet godkendt som chaufførvikarbureau. Danske Busvognmænd og Vognmandsspecialisterne ApS afholder éndagskursus tirsdag den 21. august 2018 fra kl. 9.00 til 16.30 på adressen Islandsvej 5, 7100 Vejle. Bemærk at prøven afvikles i direkte forlængelse af kurset. Vær opmærksom på, at både selskaber (A/S og ApS) og personligt ejede virksomheder kan godkendes som chaufførvikarbureauer. Men driver du din forretning som personligt ejet virksomhed, kan du ikke udleje din egen arbejdskraft som chauffør. Dette er en følge af lovgivningen på området, hvorefter chaufføren "skal være ansat hos en tilladelsesindehaver".

Danske Busvognmænd 37


Specialkørslen

Plads i busbanen Hovedstadsområdet plages i stigende grad af trængsel for biltrafikken. Det giver forsinkelser og tab for milliarder. Den kollektive bustrafik får en hjælpende hånd med særlig infrastruktur i form af busbaner, bussluser og prioritering af bustrafikken i vejkryds og ved signalanlæg. En regelændring betyder dog, at de busser, der udfører speciel rutekørsel ikke længere må benytte busbanerne. Det er en ”ommer” mener Danske Busvognmænd. Af: Redaktionen Foto: Adobe Stock

D

et er klart, at busbanerne er etableret for, at bybusserne kan komme hurtigt frem gennem den tiltagende trængsel. Men andre former for bustrafik har også glæde af busbanerne. Især specialkørsel med – typisk ældre – patienter, kørestolsbrugere, børn med særlige handicap med flere. Det er passagerer for hvem en lang tur gennem byens trængsel godt kan være både fysisk og psykisk anstrengende.

38 Danske Busvognmænd

Danske Busvognmænds chefkonsulent Michael Branner mener derfor, at Vejdirektoratet bør rulle en regelændring fra 2016 tilbage. Regelændringen betød, at busser i speciel rutekørsel ikke længere kan benytte busbanerne. Busserne – og argumenterne – holder i kø Ligesom busserne holder argumenterne for specialkørsel i busbanerne i kø, mener

Michael Branner. ”Først og fremmest har ordningen fungeret gnidningsfrit i 10 år i forhold til afviklingen af den kollektive bustrafik. Der er tale om professionelle chauffører, som er helt opmærksomme på at benytte busbanerne på forsvarlig vis, der ikke skaber situationer, hvor bustrafikken forsinkes.” Michael Branner peger også på, at det er en god måde for kommunerne at få mest ud af investeringen i busbanerne:


Specialkørslen

Investering i busbaner er et udtryk for kommunernes ønske om at øge værdien og mindske omkostningerne ved bustrafikken.

”Investering i busbaner er et udtryk for kommunernes ønske om at øge værdien og mindske omkostningerne ved bustrafikken. Det er også en kommunal udgift at befordre specialskoleelever, børnehavebørn og personer til genoptræning eller dagcenter i busserne. Og udgiften bliver mindre, når busserne komme hurtigt frem. Kommunens eget personale i form af pædagoger, fysioterapeuter, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter får også en nemmere og mere effektiv arbejdsdag, når de kan regne med, at afleverings- og afhentningstidspunkterne for borgerne er så præcise som muligt,” uddyber han. Endelig er der hensynet til chauffører og borgere: ”Nogle af de passagergrupper, vi har med at gøre, er fysisk handicappede for hvem opholdet i bussen bør være så kort som muligt for at mindske den fysiske belastning. Andre er børn og unge med udadreagerende adfærd for hvem forudsi-

gelighed i hverdagen er meget vigtig for trivslen. De er heller ikke tjent med trængsel og forsinkelser, der indtil 2016 kunne undgås ved at benytte busbanerne under befordringen,” afslutter Michael Branner. Transportministeriet bør tage sagen op Det er Transport- Bygnings- og Boligministeriet – og herunder Vejdirektoratet – der formelt har opgaven med at sikre fornuftige regler om veje og vejafmærkning, så Danske Busvognmænd har rettet henvendelse hertil for at få taget regelændringen op til overvejelse: ”Vi er indstillet på, at det eventuelt kan ske forsøgsvist eller, at det indføres med lokal skiltning, så det ikke er alle busbaner, der åbnes for speciel rutekørsel – men alene de busbaner, som kommunen skønner er mest relevante, selvom en sådan løsning vil forekomme os unødigt fordyrende med ekstra skiltning,” afslutter han.

Retten har talt Af flere omgang har domstolene bekræftet, at busser i speciel rutekørsel kunne benytte busbanerne. • Østre Landsret den 29. maj 2008 • Retten på Frederiksberg den 19. marts 2009 • Københavns Byret den 16. januar 2015 Alle kendelser vedrører dog det gamle regelsæt, hvor det var ”rutekørsel” og ikke ”almindelig rutekørsel”, der efter bekendtgørelse om vejafmærkning var tilladt i busbanerne.

Hvad er en busbane? Vi kender udmærket busbanerne. Det er vejbaner, der er afgrænset af en fuldt optrukket linje, og hvor kun busserne – og ikke den øvrige trafik – må køre. Helt formelt er busbanerne beskrevet i bekendtgørelse om vejafmærkning § 57, således: V 42 Bussymbol ”Teksten »BUS« i en bane, der er afgrænset af den i § 51 nævnte Q 46 Ubrudt kantlinje eller Q 44 Dobbelt spærrelinje, angiver, at banen kun må benyttes af busser i almindelig rutekørsel, jf. dog nedenfor vedrørende V 44 Taxisymbol. Busser i rutekørsel er specificeret i Lov om trafikselskaber. Såfremt en given buskørsel eksempelvis handikapkørsel er omfattet af definitionen i lov om trafikselskaber kan busbanerne således benyttes af køretøjet. Symbolet angiver, at bussen kan vælge at benytte banen. Cyklister og førere af lille knallert skal dog benytte busbane, der ligger til højre i færdselsretningen, jf. færdselslovens § 49, stk. 2, og § 51, stk. 2. Bussymbolet kombineret med en pil kan forekomme i en svingbane. Dette angiver, at bussen må køre i den viste retning.” I perioden 2006 til 2016 var det anført i bekendtgørelse om vejafmærkning, at busser i rutekørsel – det vil sige både almindelig og speciel – måtte benyttes i busbanerne. Dette ønsker Danske Busvognmænd genindført.

Danske Busvognmænd 39


Kollektiv trafik

Kolektiv trafik

For første gang i Danmark kører en førerløs bus i åben trafik – når København er vært for ITS World Congress 2018 Når den 25. ITS World Congress i september rykker til København, bliver demonstrationsprojekterne en vigtig del af programmet. Det er her, de delegerede, besøgende, borgere og journalister kan være med til at teste fremtidens teknologier inden for intelligente transportløsninger. Af: Anette Amalie Juhl Lindschouw, Københavns Kommune Foto: Autonomous Mobility

N

år øjnene glider hen over programmet for ITS World Congress 2018, er der ét emne, der i særlig grad kommer til at fylde hallerne i Bella Center fra den 17. til den 21. september: Førerløse teknologier. Emnet er brandvarmt i branchen – og efterhånden også i befolkningen med en række forsøg rundt om i landet, som har nydt stor pressemæssig bevågenhed. Men når Københavns Kommune er vært for verdenskongressen til efteråret, vil det være første gang på

40 Danske Busvognmænd

dansk jord, at en førerløs shuttlebus sendes ud i åben trafik. I et samarbejde mellem IBEO, Bestmile, Paravan og Autonomous Mobility vil en førerløs shuttlebus køre fra metrostationen ved Bella Center til Bella Centers indgang. Der vil være i alt fem busser, som med 12-15 km i timen kører i pendulfart med kongresdeltagere fra stationen til indgangen. Transportministeriet har givet Autonomous Mobility tilladelse til at teste shuttlebussen i åben trafik ved

kongressen, hvor det dog er et krav, at der er en steward til stede i bussen. ”Der er ingen tvivl om, at vi i København er særligt stolte over at kunne præsentere forsøget ved verdenskongressen. Kongressen er verden største inden for ITS-industrien med deltagere fra over 100 lande, så det betyder noget, når vi lægger by til banebrydende ny teknologi og viden,” fortæller Steffen Rasmussen, som er projektchef for ITS World Congress i Byens Anvendelse i Teknik- og


Kollektiv trafik

Vidste du at … ITS står for intelligent transportation systems? ITS integrerer datainformation, teknologi og kommunikationssystemer i vejtransporten for bl.a. at forbedre infrastruktur, køretøjer, mobiliteten, trafikafviklingen og brugeroplevelsen for passagererne.

Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. Men rejsen slutter ikke her for de nysgerrige, for i et aflukket område af parkeringsarealet ved Bella Center bliver shuttlebussen sendt på jungleløb. ”Urban Jungle” kalder de fire arrangører i konsortiet den testkørsel, hvor shuttlebussen skal prøve kræfter med at manøvrere forbi gorillaer og andre forhindringer og dermed vise sin duelighed som førerløs. Demonstrationsprojektet er en kreativ og underholdende måde at vise de besøgende, hvordan ITS-løsninger kan skabe nye transportmuligheder. Steffen Rasmussen fortsætter: ”Vi forventer, at over 10.000 besøgende og 4.000 delegerede vil besøge kongressen,

når den rykker til København. Og der er ingen tvivl om, at alle demonstrationsprojekterne bliver et vigtigt trækplaster. Det er her, at fremtidens teknologi folder sig ud med nye intelligente transportløsninger, der med tiden kan ændre vores måde at tænke og rejse på. Demonstrationsprojekterne giver deltagerne mulighed for selv at afprøve en ikke færdigudviklet løsning i praksis og får normalt stor opmærksomhed ved ITS-kongresserne”. Spritny Rejseplan-app testes under verdenskongressen En anden test, som helt sikkert vil komme i rampelyset, er en multimodal app, MinRejseplan. ”Mobility as a Service”, som

”Rigtige buschauffører køber stadig deres uniform hos RENT JYDSK”

DB er mediepartner på ITS World Congress 2018 ITS World Congress 2018 arrangeres af ERTICO – ITS Europe og Københavns Kommune i samarbejde med EU-kommissionen, ITS Amercia og ITS Asia-Pacific. ERTICO er den internationale sammenslutning af transportorganisationer i Europa. Kongressen turnerer rundt i verden og kommer til Europa hvert tredje år. Danske Busvognmænd er mediepartner på ITS World Congress 2018. Adm. direktør Michael Nielsen deltager desuden som en af de 27 Goodwill-ambassadører. Danske Busvognmænd planlægger sammen med arrangørerne et besøgsprogram på kongressen for medlemmerne, som vil blive præsenteret hen over sommeren.

Professionelt håndværk

(tidligere Tøj Til Alle)

ALT I OMPOLSTRING Sæder - Loft - Sider GuLvtæppe - Gardiner

nakkeskånere - nakkestykker i "ruskind" Brodering af logo og numre på nakkeskånere. vi ompolstrer din chaufførstol - medens du venter.

Gulvtæpper - presenninger m.m.

www.rentjydsk.dk Tlf.: 97 10 27 66 Rent Jydsk Aps. – Industrivej 30 – 7470 Karup J.

Vi har ca. 100 forskellige plys til reparation af din bus. Ring og få et uforpligtende tilbud - tlf. 74 56 29 97

Christiansfeld Autopolstring Industrivej 14 - 6070 Christiansfeld - tlf. 22 60 90 00 Danske Busvognmænd 41


Kollektiv trafik

Fakta om ITS World Congress 2018

Vidste du at … du kan læse mere om projektet MinRejseplan i Busmagasinet 03 2018? i daglig tale kaldes MaaS, er endnu et af emnerne ved kongressen, som er højaktuelt i branchen, og her bidrager Rejseplanen A/S med test af app’en MinRejseplan. App’en er en videreudvikling af Rejseplanen og giver langt flere transportformer at vælge imellem. Den er med andre ord en ”rejseplanlægger”, der viser vej med mere end bus og havnebusser, tog og metro, og som i testen også inkluderer rejser med taxa, samkørsel, delebiler uden fast stamplads og bycykler. Ideen med MinRejseplan-app’en er at skabe et bedre udbud og overblik over de forskellige transportformer, og som noget nyt integrerer app’en både offentlige og private rejseformer. På den måde bliver det lettere for borgerne at vælge de kollektive og grønne transportmidler. Demonstrationsprojektet, MinRejseplan, på ITS World Congress 2018 er en videreudvikling af en lignende løsning, som netop er lanceret i Nordjylland. Den nordjyske model er støttet af udviklingsmidler fra Trafikstyrelsen, hvor den københavnske testversion til kongressen bliver udviklet af Rejseplanen A/S med støtte fra DSB, Movia, Metroselskabet, Bycyklen, HaCon, DriveNow, GoMore, GreenMobility og Moove.

42 Danske Busvognmænd

MinRejseplan er et pilotprojekt, der testes og evalueres i forbindelse med ITS World Congress. Alle kongresdeltagere får adgang til løsningen, som samtidig bliver åben for borgerne i Københavnsområdet. På grundlag af evalueringen skal Rejseplanens ejere (Metroselskabet, DSB og Movia) tage stilling til, om MinRejseplan skal sættes i drift i Hovedstadsregionen. Københavns Kommune har ingen direkte økonomisk involvering, hvis MinRejseplan på et senere tidspunkt sættes i drift i Hovedstadsområdet. Har du et forslag til et demonstrationsprojekt, kontakt Københavns Kommune på itsworldcongress2018@tmf.kk.dk for nærmere information.

For mere information om ITS World Congress 2018, for tilmelding til kongressen og se det faglige program, www.itsworldcongress.com

• Der er udvalgt 17 tekniske besøg, som deltagerne kan besøge under kongressen • Det forventes, at 15 demonstrationsprojekter vil blive vist frem ved kongressen, bl.a. førerløse shuttlebusser, førerløse taxaer og trafikinformation til cyklister ved hjælp af skærme på styret og bluetooth headsets • Det er muligt at etablere et kommercielt partnerskab med ITS World Congress 2018. Der er p.t. indgået kommercielle partnerskaber med Sund & Bælt, Region Hovedstaden, Citelum, Technolution, Swarco, Rambøll, Here, Saphe, Kapsch, Catapult, Valeo, Planet M og Dynniq. • Industriens Fond har støttet ITS World Congress 2018 med 582.000 kr. med særligt henblik på demonstrationsdelen • ITS World Congress 2018 ejes af ERTICO – ITS Europe, som er sammenslutningen af transportorganisationer i Europa. ERTICO har base i Bruxelles og arrangerer kongressen i samarbejde med værtsbyen Københavns Kommune, Europakommissionen, ITS America og ITS Asia-Pacific • Kongressen turnerer rundt i verden og finder sted i Europa hvert tredje år, hvor det er ERTICO – ITS Europe, der er hovedarrangør • Kongressen rykker til Singapore i 2019, Los Angeles i 2020 og Hamburg i 2021


Forening

Succes for ny forsikringsaftale På årsmødet i marts 2018 blev den nye forsikringsaftale mellem Danske Busvognmænd og forsikringsmæglervirksomheden Söderberg & Partners Transport Team præsenteret. I dagene inden opsigelsesfristen pr. 1. april valgte ca. 50 medlemsvirksomheder at tilslutte sig den nye forsikringsaftale, som dermed har fået et fremragende afsæt. Af: Nicolai Hoffmann Foto: iStock og Colourbox

”V

i er meget stolte over den store tillid og tilslutning, som så mange medlemmer har vist det nye stærke samarbejde og vores mæglervirksomhed,” udtaler partner Pelle Bo Jensen fra Söderberg & Partners Transport Team, som sammen med Danske Busvognmænd har været ansvarlig for indgåelsen af forsikringsaftalen. Aftalen har givet foreningens medlemmer mulighed for at tegne nye, opdaterede og forbedrede forsikringer og specialdækninger. Derudover giver den mulighed for at tegne helt nye dækninger, som ikke har været udbudt før. At forsikringsaftalen har vundet stor tilslutning – og har betydet forbedrede vilkår for mange medlemmer – vækker begejstring hos Danske Busvognmænd: ”Den store tilslutning til den nye forsikringsaftale glæder os. Det vidner om, at vi så rigtigt med hensyn til at skifte forsikringssamarbejdspartner. Ikke kun på grund af besparelser og forbedrede vilkår i de nye forsikringer, men også fordi samarbejdsaftalen tilbyder vores medlemmer forsikringsmuligheder, som ikke var mulige før. Nu skal vi bare have endnu flere medlemmer ind i aftalen, så vi i fællesskab kan generere endnu større fordele for det enkelte medlem i fremtiden,” lyder det fra adm. direktør Michael Nielsen. Det danske forsikringsmarked har gennem mange år både været betjent af assurandører direkte fra forsikringsselskaberne – og af uvildige forsikringsmæglere. Dette står i kontrast til situationen i resten af verden, hvor forsikringsmarkedet for erhvervsforsikringer

næsten udelukkende betjenes af forsikringsmæglere eller agenter. Nu er brugen af forsikringsmæglere begyndt at blive mere udbredt i Danmark, grundet de mange gevinster herved. Fordelene for Danske Busvognmænds medlemmer ved den nye samarbejdsaftale med Söderberg & Partners Transport Team er: • Du bliver sikret markedets bedste forsikringsdækning. • Ved regelmæssige udbud sikres du altid den bedste dækning til den bedste præmie. • Du opnår adgang til et større forsikringsmarked. • Du får løbende kontrolleret policer og opkrævninger således, at din forsikringsaftale altid er opdateret. • Det er som minimum omkostningsneutralt: Præmier nedsættes fra brutto- til nettopræmier ved mæglerbetjening.

• Du bliver betjent af en virksomhed med ekspertise på området: Söderberg & Partners Transport Team har over 125 års erfaring med transportmarkedet. • Du sparer tid og ressourcer: Forsikringsmægleren overvåger forsikringerne og forsikringsmarkedet året rundt. • Du bliver en del af en personlig forsikringsportal. • Du får hurtigt totalt overblik over din virksomheds forsikringsprogram. • Du får direkte skadesanmeldelsesadgang hos et forsikringsselskab, men også en sparringspartner over for forsikringsselskabet når uheldet opstår – også efter kl. 16 om lørdagen. Vil du høre mere? Kontakt kundechef og partner Pelle Bo Jensen på 9189 7900 eller pelle.jensen@soderbergpartners.dk.

Hvad er en forsikringsmægler? En forsikringsmægler er en virksomhed, der med sin kundes fuldmagt udøver rådgivning og forhandler med forsikringsgivere om tilbud og placering af forsikringsdækninger. Forsikringsmægleres rådgivning er uafhængig, da de har pligt til at handle i sin kundes interesse og derfor bl.a. ikke må modtage provision fra forsikringsselskaber. Der kan således være tid og ressourcer at spare ved at benytte en mægler – frem for selv at navigere rundt i forsikringsmarkedet.

Danske Busvognmænd 43


Kort nyt

NOSTALGIHJØRNET

Nostalgihjørnet er en rubrik i Busmagasinet udarbejdet af Bushistorisk Selskab.

HHJ

H

1.

2.

3.

ads-Ning Herreders Jernbane, HHJ, der havde drevet jernbanen Aarhus-Odder-Hov siden 1884, etablerede rutebilkørsel i 1934, da man overtog tre bilruter imellem Aarhus og Odder. I 1967, da privatbanen Horsens-Odder, HOJ, blev nedlagt, overtog man sammen med DSB HOJ’s tre bilruter, der alle betjente oplandet imellem Horsens og Odder. I 1972 overtog man ruten Mårslet-Odder-Hov, hvilket passede fint med, at man allerede var begyndt at erstatte togene imellem Odder og Hov med rutebiler. I 1977 blev banelinjen Odder-Hov nedlagt. Samme år gik man i billetsamarbejde med Aarhus Sporveje. I 1978 overtog Vejle Amts Trafikselskab ansvaret for ruten Horsens-Odder, men i 1981 blev al banens rutekørsel samlet på en entreprenørkontrakt med Aarhus Amt. I 1979/80 overtog man Odder Kommunes lokalruter, men her antog man Odder Turistfart som underentreprenør. I 1997 ophørte banens rutebilkørsel, idet man solgte den til svenske Linjebus. I 2008 blev man fusioneret med Lemvigbanen, VLTJ, under navnet Midtjyske Jernbaner. I 2012 blev banedriften Aarhus-Odder overtaget af DSB. Nu er banelinjen på vej til at genåbne som en del af Aarhus Letbane.

1. I 1934 overtog HHJ denne Büssing-NAG årgang 1930 fra Holger Grønning i Aarhus. Via Børge Kaa i Rågeleje og Kjeld Strandgaard i Varde, ejes bussen nu af Eivind Simonsen i Skæring. 2. Som på mange andre privatbaner, var banens rutebiler oprindelig røde. Her ses en Leyland med DAB-karosseri, årgang 1968, i Horsens i 1974. 3. I 1970’erne fik HHJs busser den samme paprikarøde farve, som banens nye motortog, y-togene, var leveret i. Her ses en række af HHJs DAB-busser i Odder i juni 1989. 4. I 1987 indførte man ledbusser. De første fire fik man bygget hos Scania, i Odders svenske venskabsby Katrineholm. Her ses en af dem i Odder i september 1987.

4. 44 Danske Busvognmænd

Tekst: Lars Ersgaard, redaktør på Bushistorisk Selskabs medlemsblad ”Busbladet”. Billeder: Danmarks Busmuseums henh. Lars Ersgaard arkiv.


Vi er specialister i test og reparation og yder teknisk support Personbiler • Varevogne • Lastbiler Busser • Traktor • Skibsindustrien

-det klarer vi..!

- Vi har alt på lager

Kort leveringstid - Høj kvalitet - Lave priser

Diesel- og turboværksted

Kuverter

Rubrikannoncer

nde-ketner.dk

Fjern skimmelsvamp, bakterier og dårlig lugt hurtigt og effektivt med en OZONGENERATOR

9900 Frederikshavn tlf. 98 42 78 99

miljøvenligt og uden brug af kemikalier

Priser fra kr. 2.160,Flere størrelser Lang referenceliste

HVIS DU VIL ANNONCERE HER skal du kontakte PK-Reklame & Tryk på 9842 7899 eller per@pk-reklame.dk

ALFA INSTRUMENTS K/S Tlf. 7025 1720 • info@alfaline.dk www.alfainstruments.dk Danske Busvognmænd 45


Rubrikannoncer / Info

Busrejser – overnatning & forplejning

Kreds 3

Går bus-turen til København..?

HAR DE GRUPPEN? Vi har værelserne med douche - WC - køkken - TV

- så besøg os for et godt måltid mad.

ØNSKES:

Central beliggenhed, tæt på DR byen, Tivoli og Amalienborg. Dansk Køkken. Stor rutine i bus selskaber blandt andet fra Fyn, Jylland og Sverige

Gode samarbejdspartnere Kontakt os for tilbud

Altid et godt tilbud - f.eks : Flæskesteg med rødkål samt dess. kr. 168,Stor buffet kr. 178,-

Restaurant Menuen Brigadevej 49 - 2300 København S

tlf. 32543322

www.restaurantmenuen.dk

RestaurantMenuen_DBjan2011.indd 1

Velkommen i DB

Nygade 7, Sandvig, 3770 Allinge Tlf. 56 48 10 10 - Fax 56 48 18 89

www.grethaspension.dk - info@grethaspension.dk

Rekvirer venligst priser for 2007 Rekvirervenligst venligst priser priser for Rekvirer for2018 2004

Vi køber alle slags brugte og skadede busser til ekspert. Betaler med kontanter.

23/09/16 13.40

Sarwary Omnibushandel KG Tlf. + 49 40 250 6924 Fax. + 49 40 2549 5884 info@sarwary.de

Brugte busser

PLP Handelsselskab ApS Korfuvej 18 2300 København S CVR nr.: 34470472 Indmeldt den 14. maj 2018

Velkommen til associerede medlemmer

OK Kontakt: Henrik Dehn Centervej 5 4600 Køge, tlf. 89 32 25 40

VDL Bus & Coach Danmark Kontakt: Anita Palm Laursen Naverland 21 2600 Glostrup, tlf. 70 23 83 23

Aut. service til din Mercedes-Benz og Setra

FYNS LAST- & BUS

Aps

Gl. Sognevej 9, 5771 Stenstrup, Tlf. 62 26 15 26, e-mail: fynslastbus@mail.dk

VIL DU ANNONCERE HER ? Kontakt PK-Reklame & Tryk tlf. 98 42 78 99 46 Danske Busvognmænd

Jyske Bank/Finans Kontakt: Tommy Schulz Puck Kastaniehøjvej 2 8600 Silkeborg, tlf. 89 89 81 20

YX Danmark Kontakt: Claus Gottlieb Buddingevej 195 2860 Søborg, tlf. 39 47 82 75

HH Ferries Helsingør ApS Kontakt: Lars Dalsgård Færgevej 8 3000 Helsingør, tlf. 49 26 03 11

Circkle K Danmark Kontakt: Stephan Praem Skovgaard Borgmester Christiansens Gade 50 2450 København SV, tlf. 70 101 101


Info

Sekretariatet

Hovedbestyrelse

Vesterbrogade 10 1620 København V Tlf. 70 22 70 99 Fax 70 22 10 99 www.db-dk.dk db@db-dk.dk

Landsformand John Bergholdt – Bergholdt.dk A/S Børstenbindervej 5, 5230 Odense M tlf. 66 11 31 31, fax 66 19 08 09 john@bergholdt.dk / www.bergholdt.dk

Telefontid man-fre 9-15 Telefax og mail er åben for meddelelser hele døgnet.

Medarbejdere Michael Nielsen Adm. direktør mn@db-dk.dk Lasse Repsholt Sektorchef lasse@db-dk.dk Michael Branner Chefkonsulent michael@db-dk.dk Britt Wittrup Konsulent britt@db-dk.dk Rikke Bengtsson Sekretær rikke@db-dk.dk

Næstformand Formand Handicapsektor Allan Mørup – Mørups Turistfart ApS Haugevej 23, 7400 Herning tlf 97 11 69 69, fax 97 11 63 60 allan@morups.dk Formand Rutesektor Peter Lanng Nielsen – Keolis Danmark A/S Naverland 20, 2600 Glostrup tlf. 88 17 17 17, fax 88 17 17 19 peter.lanng.nielsen@keolis.dk Formand Turistsektor Jørn Pedersen – Jørns Busrejser Snehvidevej 9, 9700 Brønderslev tlf. 98 82 39 43, fax 98 82 39 74 info@jornsbusrejser.dk Formand DB’s kreds 1 Lars Brøchner – Brøchners Biler Genvejen 16, 7451 Sunds tlf. 97 14 10 52, fax 97 14 42 52 info@brochnersbiler.dk, www.brochnersbiler.dk Formand DB’s kreds 2 Peter Papuga – Papuga Bus A/S Lundahl Nielsensvej 1, 7100 Vejle tlf. 75 85 85 88 peter@papugabus.dk Formand DB’s kreds 3 Carsten Rasmussen Vedde Turistfart A/S Bådehavnsgade 38, 2450 København SV tlf. 57 80 46 19 carsten@veddeturistfart.com www.veddeturistfart.dk

KOM I KONTAKT MED DET DANSKE BUSFOLK... Annoncer i Busmagasinet Kontakt PK-Reklame & Tryk tlf. 98 42 78 99

Bus magasinet Nr. 04 juli 2018 Danske Busvognmænd er for alle, der udfører erhvervsmæssig buskørsel. Organisationens formål er via indflydelse, information og indkøbsaftaler at sikre sine medlemmer de bedst mulige arbejdsvilkår. Udgiver Vesterbrogade 10 / 1620 København V Tlf. 70 22 70 99 / Fax 70 22 10 99 www.db-dk.dk / Mail. db@db-dk.dk Ansvarshavende Michael Nielsen / mn@db-dk.dk Layout og tryk Mediegruppen Horsensvej 72A, 2 7100 Vejle Tlf. 75 84 12 00 www.mediegruppen.net Annoncer PK-reklame & Tryk ApS Lerstien 10 / 9900 Frederikshavn Tlf. 98 42 78 99 produktion@pk-reklame.dk Oplag 1.800 stk. Distribution Bladkompagniet ISSN 1904-8505 Danske Busvognmænds opfattelse udtrykkes i lederen, og hvor det i øvrigt direkte fremgår. Meninger udtrykt i andre artikler er ikke nødvendigvis Danske Busvognmænds. Eftertryk kun tilladt efter nærmere aftale. Forsidebillede Redaktionen Abonnementspriser Årsabonnement – Danmark kr. 275,- inkl. moms – Udlandet kr. 335,- momsfrit Enkeltnumre kr. 50,- pr. stk. inkl. moms + forsendelse. Udgivelser Udkommer 6 gange om året Næste udgivelse er i uge 36 2018. Deadline for indlevering af annoncer er senest d. 16.08.2018. Trykt på miljøgodkendt papir hos svanemærket trykkeri, der er kvalitetsog miljøcertifiseeret iht. ISO 9001/14001.

MG 11703

Danske Busvognmænd

Danske Busvognmænd 47


KORT VEJ TIL

CYKELEVENTYR DOWNHILL PÅ VALLÅSEN

BIKE PARK ELLER BJERGE VED BÅSTAD Vallåsen er ikke kun skiløb om vinteren, men tilbyder Downhill cykling for alle niveauer. Uanset om du aldrig har prøvet det før eller er en rutineret cykelrytter, så findes der udfordringer for alle. Vallåsen Bike Park tilbyder undervisning, værksted og udlejning af cykler og udstyr. Læs mere på www.vallasen.se/bike-park/ Eller hvad med at prøve kræfter på racercyklen og nogle af de fantastiske bjergrige cykelruter der findes omkring Båstad på Bjärehalvøen. Hotel Riviera Strand i Båstad er det perfekte udgangspunkt for grupper, som ønsker at udfordre sig selv på de svenske veje. Hotellet ligger smukt, helt ned til vandet og omgivet af fantastisk natur. Bjärehalvøen byder på Nordens nok bedste cykelterræn med varieret og smukt landskab på nærmest bilfrie småveje, og efter en dags aktiviteter, kan der restitueres i hotellets pool- og træningsområde, inden middagen nydes i restauranten. Læs mere på www.rivierastrand.se og book til gruppen på email info@rivierastrand.se Kontakt Key Account Manager Lars Dalsgård for yderligere information. lars.dalsgaard@scandlineshh.com eller 21 53 60 80


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.