Mobilitet 4 2021

Page 1

DIT MAGASIN OM ERHVERVSMÆSSIG PERSONTRANSPORT

04

September 2021

S:

FOKU

øde

Årsm

Årsmøde og messen Persontransport2021 Dansk PersonTransport byder velkommen i MCH Messecenter Herning.

Vi starter på en frisk Corona satte gang i optimering af forretningen TRANSPORTMINISTER BENNY ENGELBRECHT:

Transportsektoren er vitterligt hverdagens helte Kollektiv trafik | Offentlig kørsel | Turistbussen | Taxi


Tankkort til Danmarks største diesel- og benzinkæde

Hos OK får du Danmarks sikreste tankkort med en chip, der er umulig at kopiere. Kortet giver dig adgang til over 75 velplacerede Truck Diesel-stationer, som alle er videoovervågede. Det, synes vi, er mere end OK.

59803

Bestil dit OK Truck Diesel-kort med det samme på 89 32 25 40.


LEDER

Tid til Årsmøde og messen Persontransport 2021 Corona har været og er stadig en hård omgang for en del af jer medlemmer. Jeg har sagt det mange gange før i de seneste ledere, men jeg siger det gerne igen, da det er essentielt, at der fortsat er støtte at hente for de af medlemmerne, der stadig er ramt, da vi ellers frygter, at vinteren vil bringe en række konkurser og deraf følgende spildte hjælpepakkerkroner. DPTs opråb til politikerne er, at de bør sikre, at hjælpepakkerne forlænges indtil, næste turistsæson starter i april 2022, således de sæsonafhængige sektorer, der ikke har haft mulighed for at generere den nødvendige omsætning til dækning af de mørke måneder, har mulighed for at overleve. Tro det eller ej, men Corona har også for nogle af DPTs medlemmer betydet, at posen er blevet rystet, nye ideer er opstået, og forretninger er blevet opdatererede. Uanset om man har valgt at implementere et nyt bookingsystem, opgradere den digitale del af forretningen eller med nerverne uden på tøjet rullet hjulene ud over den danske grænse for første gang i et år for at prøve at redde lidt omsætning. Dette sætter vi fokus på i dette nummer, da det måske kan inspirere andre i de mørke måneder, der kommer. For Transportminister Benny Engelbrecht var Corona en ilddåb af de store. For efter blot seks måneder på posten som minister, kom Corona og lukkede hele landet ned. Mobilitet mødtes med transportministeren til en snak om en ministertid præget af Corona, nedlukninger, tilskud til grønne køretøjer, pendlerprodukter i den kollektive trafik, oprettelse af ladeinfrastruktur til erhvervskøretøjer, styrkede knudepunkter og en grøn omstilling, der ikke helt har teknologien med sig endnu. Det interview kan

du læse på side 8. Det er værd at bide mærke i, at Transportministeren sender en stor tak til persontransportoperatører og chauffører - en tak som er jer alle velfortjent. Corona betød også, at Dansk PersonTransport blev nødt til at aflyse vores store messe PersonTransport 2020 i Helsingør sidste år. Vi tager fuld revanche i år til årsmøde i Herning, som løber af staben fra d. 16-18. september. Her vil I møde en messe med i skrivende stund en næsten udsolgt hal. Der skulle derfor blive god mulighed for at mødes med kollagerne, få masser af nye input fra vores associerede medlemmer og udstillerne samt socialisere på den populære cocktail-torsdag og under festaftenen om fredagen efter årsmødet. I denne udgave af Mobilitet får du også en udstillerguide, så du kan se, hvilke firmaer, der udstiller og hvorhenne, du kan finde dem. Vores Landsformand John Bergholdt har desuden rundet et skarpt hjørne for nyligt, hvilket foreningen gerne vil fejre. Vi inviterer derfor til Landsformandens 60-års fødselsdagsreception på Dansk PersonTransports stand med frokost og tilhørende taler og festivitas lørdag den 18. september.

”Transportministeren sender en stor tak til persontransportoperatører og chauffører – en tak som er jer alle velfortjent.”

Vi glæder os til at se dig/jer til årsmødedagene i Herning

Michael Nielsen Adm. Direktør / CEO

Mobilitet | 04.2021

3


Indhold.04 08

”Transportsektoren er vitterligt hverdagens helte” Mobilitet mødte transportminister Benny Engelbrecht til en snak om en ministertid præget af Corona, nedlukninger, tilskud til grønne køretøjer, pendlerprodukter i den kollektive trafik, oprettelse af ladeinfrastruktur til erhvervskøretøjer, styrkede knudepunkter og en grøn omstilling, der ikke helt har teknologien med sig endnu.

S:

FOKU

sen mes g o øde ort Årsm ntransp o g Pers ernin H i 1 202

26

07

16

Offentlig/Taxikørsel

Turistkørsel

Siden 31. marts har reglerne om vanvidskørsel i færdselsloven været gældende, og de politiet mulighed for at konfiskere et køretøj, selvom ejeren af køretøjet ikke har kørt. Det gælder også for vognmænd.

Da Sørens Rejser blev tilbudt midler fra en statslig pulje til at opgradere og optimere forretningen under Corona nedlukningen, tog det ikke længe at sætte gang i en forbedring af både hjemmesiden og bookingsystemet.

20

22

Rutekørsel

Taxikørsel

En tak til rutebuschaufførerne for deres bidrag under Corona-krisen fra Arbejdsgiverforeningen.

Nordfyns Finans har flere års erfaring på taxiområdet, og firmaet har i tråd med den grønne omstilling lavet en række attraktive tilbud på leasing af el-taxier.

Det faste: 06 De korte 36 Nostalgihjørnet 39 Info

4

Dansk PersonTransport


FREMTIDENS MOBILITET

NEXT GENERATION FROGNE WEBBOOKING!

↗ Skolekørsel/Forældreadgang ↗ Hospitaler/Institutioner ↗ Virksomheder

Succesfulde nordiske busog taxiselskaber anvender Frogne løsninger til at optimere drift og indtjening.

Finn Frogne A/S Telefon: +45 43 32 77 33 info@frogne.dk · www.frogne.dk


De korte Turistbusser forbudt i centrum DPT kæmper imod

Brint i Aarhus Tidligere på året offentliggjorde et partnerskab mellem Aarhus Kommune og Aarhus Taxa planerne om, at der mod slutningen af 2021 skulle rulle brinttaxaer ud på vejene i Aarhus. Og nu har norske Nel modtaget en ordre på en brintstation, der skal benyttes til at tanke de aarhusianske taxaer. Det er danske Everfuel, som har lagt ordren. Ifølge Everfuel drejer det sig om prototypen på en flytbar brintstation, hvilket ifølge selskabet reducerer omkostningerne ved installation, hvilket gør brint mere konkurrencedygtigt. Brinttaxaerne i Aarhus vil være den nyeste model af Toyota Mirai. Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Aarhus Taxa er støttet af Klimafonden, således at udgiften til brint som brændstof bringes ned på niveau med diesel.

40.600.000.000 kr.

For de ca. 1.136.000 ældre borgere i Danmark kan oplevelsesture til indre København med turistbus snart være fortid, hvis Københavns Kommune får gennemført deres planer om at begrænse antallet at turistbusser i Indre by og den såkaldte Middelalderby. Det er særligt busholdepladser tæt på attraktionerne og adgangen til de indre dele af byen, som kommunen har planer om at nedlægge. DPT's medlemsundersøgelse foretaget i juni 2021 viser, at en stor andel af passagererne på turistbusture til Indre By i København var pensionister og ældre. Hele 33 pct. af passagererne med danske turistbusgrupper til Indre by hørte under denne aldersgruppe, hvilket svarer til, at Dansk PersonTransports medlemmer samlet set i 2019 befordrede ca. 140.000 danske ældre og pensionister – altså ca. 14 pct. af de danske ældre – på ture til Indre by København.

Så mange milliarder er der blevet udbetalt i kompensation til virksomheder og freelancere siden april 2020

SÅ ER VI KLAR TIL AT VISE VORES NYE LOKALER FREM! Derfor inviterer vi kunder, samarbejdspartnere, venner af huset samt andre interesserede til en hyggelig eftermiddag, hvor der vil blive serveret lidt godt til ganen. Receptionen finder sted: Lørdag d. 2. oktober 2021 fra 12:00 – 17:00 Fastrupdalen 9-11 7400 Herning Vi glæder os til at se dig!

6

Dansk PersonTransport

Kom til reception hos Herning Turist

Gratis billet til Transport 2021 Brug koden DPT2021 og få en gratis billet til transportmessen. Alt, hvad du skal gøre, er at blot at gå ind på transportmessen.dk og bestille din gratis billet med koden DPT2021. Husk, at du som medlem, der har tilmeldt dig årsmødet via den tilsendte invitation, får en billet via Dansk PersonTransport. Transportmessen løber af stablen den 16. - 18. september 2021 i MCH Messecenter Herning, og Dansk PersonTransport har egen udstilling kaldet messen Persontransport i Hal H, hvor leverandører til hele transportbranchen udstiller.


LOVGIVNING

Kan en vognmand få konfiskeret sit køretøj? i

Indenfor bus-, flex- og taxikørsel er det meget ofte ikke vognmanden selv, der sidder bag rattet, men en ansat chauffør. Og vognmanden kan altså risikere at få konfiskeret køretøjet, hvis chaufføren bliver taget for vanvidskørsel. Vanvidskørsel er fx: 1) kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km i timen og 2) kørsel med en hastighed på 200 km i timen. Den fulde liste står i Færdselslovens § 133a. Hovedreglen i bestemmelserne om vanvidskørsel er, at der sker konfiskation, hvis føreren af køretøjet har overtrådt reglerne for vanvidskørsel. Der er dog en undtagelse i færdselsloven, som foreskriver, at konfiskation kan undgås, hvis konfiskationen må anses som en uforholdsmæssig indgribende. Det fremgår af bemærkningerne til loven, at der i vurderingen skal lægges vægt på om ejeren af køretøjet kunne vide, at køretøjet ville anvendes til vanvidskørsel og om ejeren har sikret sin økonomisk stilling. Transportministeriet har bla. anført, at ejeren af køretøjet kan indhente oplysninger om førerens straffeattest med henblik på at undersøge, om føreren tidligere hen har været dømt for grove færdselsovertrædelser. For at vognmanden kan sikre sig mod konfiskation, er han/hun altså nødt til at have tilstrækkelig information om sine medarbejdere, herunder om køretøjet kan antages at blive brugt til vanvidskørsel. Der er forskellige muligheder for at indhente disse oplysninger, hvor DPT er bekendt med at flere arbejdsgiverforeninger har udformet formularer til vognmændene, der ønsker at sikre sin stilling. DPT anbefaler, at vores medlemmer kontakter deres arbejdsgiverforening for råd og vejledning. Hvis man ikke gør noget for at sikre sig mod vanvidskørsel og der sker konfiskation, vil man højest sandsynlig risikere at miste køretøjet.

Af: Trine Wollenberg ··· Foto: iStock

Siden 31. marts har reglerne om vanvidskørsel i færdselsloven været gældende. Reglerne giver politiet mulighed for at konfiskere et køretøj, selvom ejeren af køretøjet ikke har kørt. Det gælder også for vognmænd.

Hvad er vanvidskørsel? Ifølge færdsels- og straffeloven defineres vanvidskørsel som: • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km/t. • Kørsel med en hastighed på 200 km/t. eller derover • Spirituskørsel med en promille over 2,00 • Narkokørsel • Udviser særlig hensynsløs kørsel • Forsætlig forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed • Det er også vanvidskørsel, hvis man uagtsomt forvolder betydelig skade på nogen eller begår uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. • Hvis føreren på grund af sygdom, svækkelse, overanstrengelse, mangel på søvn, påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler eller af lignende årsager befinder sig i en sådan tilstand, at han eller hun er ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde

Mobilitet | 04.2021

7


INTERVIEW

”Heldigvis lykkedes de fleste af alle de tiltag og restriktioner som transportbranchen blev underlagt, og for det fortjener hele transportsektoren en kæmpe tak, for de har i høj grad fået det til at ske.”

8

Dansk PersonTransport


INTERVIEW

Af: Nya Vecht ··· Foto: Jakob Helbig

Transportminister i en Corona-tid DPT mødte transportminister Benny Engelbrecht til en snak om en ministertid præget af Corona, nedlukninger, tilskud til grønne køretøjer, pendlerprodukter i den kollektive trafik, oprettelse af ladeinfrastruktur til erhvervskøretøjer, styrkede knudepunkter og en grøn omstilling, der ikke helt har teknologien med sig endnu.

F

or Benny Engelbrecht vankede der lidt mere end lovet, da han tiltrådte stillingen som transportminister den 27. juni 2019. Lidet anede han, at der ventede ham større trafikale udfordringer, end han i sin vildeste fantasi havde kunne forestille sig. For i januar 2020 begyndte der at florere rygter om en smitsom virus, der ramte hårdt og hurtigt i Kina. Der blev manet til besindelse, men blot to måneder senere vågnede den danske befolkning op til en begivenhed, der skrev sig ind i historien. For 11. marts 2020 blev hele Danmark lukket ned med øjeblikket varsel, og alt gik i stå. Et halvt år inde i sit virke som minister blev hele Benny Engelbrechts fokus på at holde samfundet i live og transporten i gang.

Mobilitet | 04.2021

9


INTERVIEW

”Kunsten var at opretholde et serviceniveau, selv da samfundet var på allerlaveste blus. Vi arbejdede konstant i det første lange stykke tid på at imødekomme og få løst alle de udfordringer, som der kom; hvad enten det handlede om ind -og udstigning af busserne eller håndtering af kontanter, maskepåbuddet og så videre,” fortæller Benny Engelbrecht. Nedlukninger og totalforbud Transportministeren understreger, at der har været vanvittigt meget arbejde det sidste halvandet år – både med Corona-beredskabet og oveni det forhandlingerne om infrastrukturplanen i foråret. Han er ikke bleg for at sammenligne det kriseberedskab, som regeringen har måtte opstille med det samme som ved en reel krig, hvor fjenden denne gang var en virus, der sneg sig ind over grænserne i kroppe i stedet for at komme fra oven med Oprop-flyveblade. ”Da det var allersortest, og der kørte busser og taxier rundt med op til 90 procent mindre belægning, da kunne jeg godt tænke bekymret, om vi nogensinde ville kunne komme tilbage til normale tilstande igen. Heldigvis er vi tilbage på vej i den rigtige retning, selvom vi ikke kører med fuld belægning endnu,” siger Benny Engelbrecht. For ham har transportsektoren været af meget stor betydning under hele krisen. Lige fra sygetransporter, de varer- og medicinleverancer, som er blevet kørt ud under Corona til de vognmændene, der kørte de halvtomme busser og taxier rundt.

”Jeg må bare indrømme, at da jeg kom frem til sommerferien her i år, har jeg sjældent haft så meget brug for ferie som efter det sidste halvandet år.”

10

Dansk PersonTransport

TAXI, FLEXBIL, TURIST- OG RUTEBUS

TURISTBUS, TAXI OG OFFENTLIG KØRSEL

Styrkede knudepunkter

Offentlige ladeparker med superladere

Vil de mange midler, der er afsat i infrastrukturplanen til jernbanestationsrenoveringer, inkluderer etablering af omskiftningsmuligheder til andre transportformer såsom taxi, flex, turist- og rutebus, således midlerne kommer den brede kollektive trafik til gode og dermed bidrager til den grønne omstilling? ”Sådan som jeg ser det, så er alt det, der ligger uden for stationerne et kommunalt ansvar, men der er ingen tvivl om, at når vi styrker knudepunkterne – særligt i hovedstadsområdet, hvor Ny Ellebjerg station skal fungere som en lidt mere sydlig hovedbanegård – så er der selvfølgeligt også et uundgåeligt behov for at kunne koble andre kollektive transportformer på – lige fra cykler til taxier og turistbusser. Københavns Kommune er jo også langt om længe ved at etablere en fjernbusterminal med medfinansiering fra staten, hvilket er et meget godt eksempel på, at nogle af de ting, som måske har levet en lidt hengemt tilværelse, stadig skal og bliver prioriteret. Jeg ser masser af muligheder i en udvidelse med flere transportformer, hvilket også betyder en effektivisering af den kollektive transport. Jeg satser også på, at de mange elkabler, som skal trækkes på stationerne til el-tog, vil kunne bruges til at etablere flere ladestandere til busser og taxier. Der er også afsat midler til dette i den transportpulje 1, som der blev indgået aftale omkring i juni, hvor vi har afsat 65 millioner til ladefinansering af ladestandere på private arealer.”

Der er afsat en økonomisk ramme på 500 mio. i infrastrukturplanen, som kan anvendes til at understøtte opladning på længere ture. Vil disse ladeparker også være tilgængelig for erhvervskøretøjer – herunder taxier og flexkøretøjer og på hvilke vilkår – kan de f.eks. reserveres til erhvervskøretøjer? ”Disse ladeparker kommer til at være præcis ligesom, når man kører ind på en tankstation i dag for at tanke sin bil med benzin eller diesel. Præcis på samme måde vil man køre ind med sin elektriske bil og lade på en supercharger. Ud fra den regnemodel, som Vejdirektoratet har lavet, må der være en maksimal ventetid på 10 minutter for at kunne lade sin bil på det travleste tidspunkt såsom en fredag eftermiddag. Det betyder så også, at der ikke er reserverede pladser til eksempelvis erhvervskøretøjer. For du skal kunne være sikker på, at der altid er kapacitet til, at du kan komme til. Du skal måske lige vente på en enkelt bil foran dig, men det kan du jo også opleve på en tankstation i dag. Der skal være så mange superchargers, at man højest får 10 minutters ventetid på de travleste dage. Behovet skal dække både erhvervskøretøjer og privatbiler, så der skal ikke reserveres pladser til hverken erhvervs- eller privatkøretøjer.”


INTERVIEW

TAXI OG OFFENTLIG KØRSEL

Ingen tilskud til grønne køretøjer Mange af vores medlemmer ønsker at omlægge driften til en mere miljøvenlig drift f.eks. el, men de er også meget ærlige omkring, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt for alle – hverken praktisk eller økonomisk. Kunne du forestille dig etablering af en pulje, hvor de kan søge tilskud for at omstille sig hurtigere? ”Nej, der vil ikke være mulighed for at søge tilskud til grønne køretøjer i de eksisterende puljer, men der er mulighed for at søge tilskud til infrastruktur. I den pulje som er afsat til den grønne omstilling, er der nemlig afsat midler til at etablere en bedre ladestruktur, for det er en væsentlig del af at skulle omlægge sin drift. Det er ingen hemmelighed, at det har været muligt at lave en god ladeinfrastruktur til eksempelvis taxier i København, men der har været flere udfordringer i de mindre byer. Derfor har det været vigtigt rent politisk at sørge for, at der også bliver etableret nok ladepunkter i for eksempel Herning eller Korsør. Jeg er heller ikke blind for, at det udvalg af elbiler, som tidligere har været der, ikke nødvendigvis har været egnet til taxikørsel, men det går jo meget stærkt nu med de nye modeller, som kommer på markedet. De har bedre opladning og en større batterikapacitet. Jeg kørte faktisk med en taxi forleden, som fremhævede, at hans udfordring pt med hans ældre eltaxi netop gik på, at bilens ladeevne var så langsom, at han brugte uforholdsmæssig lang tid på at oplade den, og det var en kæmpe begrænsning.”

Mobilitet | 04.2021

11


INTERVIEW

”Alting har kunne lykkedes på grund af de superdygtige og superprofessionelle aktører på transportområdet hos både bus, flexkørsel og taxi. Alle har været fleksible og medvirket til en vanvittige tæt dialog, og det har også betydet, at vi har været i stand til at agere meget hurtigt hver gang, der var regler, der skulle justeres eller svære nedlukninger, som det eksempelvis skete i Nordjylland.” Nogle af de svære beslutninger har også hængt sammen med at skulle udstede nye restriktioner og til tider uretfærdige regelsæt, som måske ramte bredere, end hvad der var retfærdigt. Benny Engelbrecht er den første til at påpege det forhadte alkoholforbud i busserne som en af de meget strikse regler, der desværre ramte alle i stedet for de enkelte få, som ikke kunne overholde reglerne. ”Vi havde partybusser som af flere omgange forsøgte at omgå restriktionerne, og det betød desværre også, at vi blev nødt til at indføre et totalt alkoholforbud i alle busser.” Hverdagens helte Det er efterhånden blevet et lidt fortærsket udtryk – særligt gennem det sidste halvandet års tid med Covid-19, men når en minister gentager sætningen ’Hverdagens Helte’ om persontrans-

”Hen over efteråret og ind i 2022, bliver arbejdet med infrastrukturplanen en kæmpe opgave, for vi skal helt ned i dybden med det. For når man laver en ny infrastruktur, så vil der være borgere, som får en masse ud af det, men der er også borgere, der bliver berørt af de beslutninger.”

12

Dansk PersonTransport

TURISTBUS

RUTEBUS

Markedet er ikke klar til grønne løsninger på turistbusområdet

Pendlerprodukter giver vækst til den kollektive trafik

Aftalen om udmøntning af pulje til grøn transport fra den 25. juni indeholder 50 mio. kr. i 2022 til tilskud til køb af grønne lastbiler. Men der er ikke en tilsvarende pulje til turistbusserne. Vil du bakke op om, at der indføres et lignende tilskud til turistbusserne, eller at puljen bredes ud, så turistbusserne også kan søge? ”Endnu er der lange udsigter til, at teknologien er klar med de grønne løsninger på turistbusområdet, og derfor er det også klart, at det her er et af de områder, hvor vi må konstatere, at der går nogle år, før vi kan forvente at rykke på tingene. For markedet skal være klar med løsninger – hvad enten det er brint eller el, og det er simpelthen for tidligt, så derfor må vi se på de eventuelle behov for tilskud eller puljer, som der kan opstå på det område, når det bliver relevant. I øjeblikket ser vi også på muligheden for eHighways, og hvis det bliver aktuelt, så vil turistbusserne naturligvis også kunne køre der. Men vi ved det simpelthen ikke endnu. I øjeblikket er det Tyskland og Sverige, som er længst fremme på området med den her direkte elektrificering. Men som sagt er der meget lang vej endnu, før vi finder ud af, om løsningen på det her bliver eHighways, brint eller noget helt tredje. Lige nu går den teknologiske udvikling så hurtigt, så det er kun et spørgsmål om tid, før vi har en reel løsning. Derfor vælger vi heller ikke en teknologi, før vi har set alle de muligheder, som markedet kan bringe.”

Antallet af biler til privatkørsel er steget med 500.000 til 2,6 mio. i løbet af de seneste 10 år, og regeringen forudsætter tilsvarende vækst de næste 10 år mod 2030 til 3,3 mio. Hvilke ambitioner har regeringen for vækst af passagerer i den kollektive trafik, og hvordan skal væksten ske?Vil du bakke op om, at der indføres et lignende tilskud til turistbusserne, eller at puljen bredes ud, så turistbusserne også kan søge? ”På den korte bane har vi den udfordring, at vi skal tilbage til normale tilstande i den kollektive trafik efter Covid-19, og det handler om tryghed og om at indrette fleksible pendlerprodukter. For arbejdsmarkedet har ændret sig i den her periode, og selvfølgelig stiller det nogle udfordringer, hvis store dele af arbejdsstyrken begynder at arbejde hjemmefra to til tre dage om ugen. Så vores pendlerprodukter skal løbende justeres. DSB har lavet et fleksibelt pendlerprodukt, hvor man kan vælge de faste dage, hvor man pendler. Men der skal ikke herske tvivl om, at der venter et meget stort arbejde med at få de rigtige produkter skruet sammen, så transportbehovet stadig dækkes. Der er ingen af os, som helt præcist kan forudsige, hvordan arbejdsmarkedet kommer hen. Der er mange store virksomheder, som allerede nu har truffet beslutninger om mere fleksibilitet i forhold til fysisk fremmøde på arbejdspladsen. Og det er en kæmpe udfordring for vores transportsystem.”


INTERVIEW

TAXI OG OFFENTLIG KØRSEL

Fokus på udbudt taxibetjening I den nye taxilov er der mulighed for, at kommunerne kan udbyde taxibetjening i områder, hvor der ikke er en fornuftig betjening af borgerne. For nuværende er der ingen eller meget få områder, hvor kommunerne har udbudt taxikørsel. Vil du opfordre kommunerne til at bruge lovens muligheder, så borgerne dermed kan sikres en bedre taxibetjening? ”Det er lidt forunderligt, at muligheden er anvendt i så begrænset omfang, som den er, men det er mit indtryk, at det ikke nødvendigvis er alle, som kender til det. Det her er et af de emner, som vi skal evaluere, når vi kommer til den næste fase af evalueringen af taxiloven. På grund af Corona besluttede vi, at vi lavede forholdsvis snævre ændringer for at undgå, at vi lavede alt for store omvæltninger midt i en Corona-tid, hvor branchen havde haft og stadig havde en meget voldsom krise. Så det skal vi klart have fokus på samt på sigt finde ud af, hvad vi kan gøre og eventuelt ændre på det her område.”

"Jeg har også selv oplevet, at der for eksempel er stor efterspørgsel på de grønne taxier – ikke kun blandt privatkunder, men også blandt virksomheder, der ønsker, at deres transport foregår på el.”

Mobilitet | 04.2021

13


INTERVIEW

portbranchen mere end fem gange på 30 minutter, så må man alligevel tage det for gode varer og ikke blot som en ofte brugt floskel. ”Transportsektoren er vitterligt hverdagens helte, for de har gjort en massiv forskel, selvom de måske ikke har følt det, når de har kørt rundt med halvtomme busser og taxier. Alle dele af den kollektive trafik – fra chauffører, til vognmænd og operatører – har været en af de væsentlige årsager til, at det danske samfund er kommet så godt igennem Corona-krisen. For vi har stadig været afhængige af, at folk kunne komme på arbejde selv under lockdown, og det har transportbranchen sørget for. Selv da alle andre sad hjemme, var de nødt til at komme ud,” siger Benny Engelbrecht Det lader til, at alting så småt begynder at løsne sig, når det kommer til det jerngreb, som Covid-19 har holdt hele verden i det sidste halvandet år. For Benny Engelbrecht er det også en mulighed for at komme videre i teksten. Så hvad er hans ambitioner og mål for resten af hans ministertid? ”Jeg tror måske nok, at mange ville læne sig tilbage, når de havde fået lavet en transportforlig, der rækker 14 år frem i tiden, og som desuden er det største økonomiske samt det bredest politiske indgåede forlig nogensinde. Sådan er det bare ikke. For vi har lavet de politiske rammer, og nu kommer der et kæmpestort arbejde med at omsætte de politiske beslutninger til konkret handling. Der er nok at bruge tid på uanset, om jeg får det privilegie at fortsætte til og efter det næste valg som transportminister. Det er jo op til vælgerne og statsministeren, men jeg kan i hvert fald se, at der er arbejde nok til de næste mange år,” slutter Benny Engelbrecht.

”Jeg har selv stået i den situation, før jeg selv gik ind i politik i 2007, at der skulle anlægges en motorvejsforbindelse mellem Kliplev og Sønderborg, og den motorvej gik så direkte igennem min stue. Så jeg kan sagtens relatere mig til de borgere, som direkte eller indirekte bliver påvirket af de her projekter.”

14

Dansk PersonTransport

TAXI, OFFENTLIG KØRSEL, TURIST- OG RUTEBUS

Vi skal gøre mere for rekrutteringen Rekrutteringen er stadig et kæmpe problem i branchen. Branchen mangler chauffører i stor stil og særligt Corona-krisen har betydet, at mange har søgt nye udfordringer. Kan du forestille dig at samarbejde med beskæftigelsesministeren om en løsning på problemet? ”Det at rekruttere er jo en udfordring i mange brancher, og derfor er jeg ikke i tvivl om, at vi skal gøre rigtigt meget for at gøre det manuelle arbejde mere attraktivt for de unge. Vi skal gøre mere opmærksom på de karriereveje, der er uden for den akademiske verden. Det er ingen hemmelighed, at jeg jo ikke selv har en lang akademisk uddannelse, men at jeg kun har en 9. klasses afgangseksamen med i bagagen. Jeg har derfor også selv bragt mig selv i spil, for man skal aldrig være bange for at spille fransk klovn, og jeg har medvirket i nogle rekrutteringsvideoer for andre dele af transportfaget. Selvom transportfaget er et fag med anderledes arbejdstider, så er der jo også nogle kæmpe friheder i den branche. Man kan jo eksempelvis holde fri, når alle andre arbejder, man tjener penge, og så er der mange mennesker, som ikke har behov for at sidde på en skolebænk i otte år for at få en uddannelse. Og man kan jo sagtens avancere indenfor transportfaget, hvis man på et tidspunkt skulle ønske det. Så jeg vil meget gerne personligt medvirke til at sætte et større fokus på transportfaget – også gerne i fremtiden.”


INTERVIEW

OFFENTLIG KØRSEL

i Blå Bog Benny Engelbrecht Født 4. august 1970 på Amager. Politisk karriere • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds fra 13. november 2007. • Kandidat for Socialdemokratiet i Sønderborgkredsen fra 2006. Parlamentarisk karriere • Transportminister fra 27. juni 2019. • Skatteminister 2. september 2014-28. juni 2015. • Formand for Finansudvalget 2019, Finansordfører 2015-2019, erhvervsordfører 2011-2014, EU-ordfører 2011, forbrugerordfører 2008-2011. • Næstformand for Finansudvalget fra 2015. • Formand for Transportudvalget og Sydslesvigudvalget 20112014. • Tingsekretær fra 2015. • Medlem af bestyrelsen for Socialdemokratiets folketingsgruppe 2007-2014. Uddannelse • Kurser på merkonomuddannelsen i markedsføring, Handelsskolen Aabenraa, 1997-1999. • Folkeskole, Kildevældsskolen, 1977-1986.

Trafikselskaberne har ansvaret for arbejdsvilkår i flexkørsel Flextrafikken er ofte i fokus, specielt tales om dårlige arbejdsvilkår og lave budpriser. Er det et område, som regeringen vil have mere fokus på? ”Det er et område, som hører under trafikselskaberne. Og Færdselsstyrelsen er i gang med at lave en vejledning til taxilovens paragraf 10. Det ville kunne give trafikselskaber et godt udgangspunkt for at stille krav i deres kontrakter. Det er meget væsentligt at få præciseret overenskomsten, når det kommer til den her udfordring. Men det er også klart, at trafikselskaberne består af ledelser og bestyrelser, der er folkevalgte repræsentanter fra kommuner samt regioner, og der er nu engang et demokratiske element i det, som jeg ikke synes, at vi skal centralisere. Det her ansvar skal man kunne tage på sig i de respektive folkevalgte organer, for det er beslutninger, som skal træffes tæt på borgerne.”

Mobilitet | 04.2021

15


TURISTKØRSEL

Af: Nya Vecht ··· Foto: Privat

”Vi skulle have optimeret langt tidligere, end vi gjorde” Da Sørens Rejser blev tilbudt midler fra en statslig pulje til at opgradere og optimere forretningen under Corona nedlukningen, tog det ikke længe at sætte gang i en forbedring af både hjemmesiden og bookingsystemet.

16

Dansk PersonTransport


TURISTKØRSEL

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget, må siges at være et udtryk, der passer ganske godt på Sørens Rejser, der har brugt det sidste halvandets års Corona-nedlukning på at give den digitale del af forretningen en velfortjent overhaling. Hjemmesiden er blevet opdateret til en mere brugervenlig version med flere informationer og valgmuligheder, så det er blevet nemmere at booke en tur, at vælge sæde i bussen og at tilkøbe ekstra ydelser. Online-kommunikationen med kunderne er blevet sat ind i et bedre system, og chaufførerne har fået adgang til online bookingsystemer og informationer omkring kørslerne. Alt lukkede ned Men tilbage til begyndelsen. For da coronaen lukkede Danmark ned i marts, var direktør Lars Hansen selv på ferie i udlandet ”Jeg blev ringet op hjemme fra kontoret i den forbindelse, og jeg kan huske, at jeg tænkte ’Rolig nu! Det er ikke noget alvorligt, og vi er køreklar i maj måned igen.’ Men sådan gik det ikke just, må man sige, så da måtte jeg æde mine ord igen,” fortæller Lars Hansen. For Søren Rejser betød lockdown, at alle dele af deres forretning lukkede, og at hele kalenderen blev fuldstændigt ryddet. Søren Rejser tæller 25 personer i alt bestående af kontorpersonale, chauffører, rejseledere og chaufførafløsere. ”Vi blev lagt ned af mails og telefonopkald i perioden efter nedlukningen, og da vi både har flyrejser og busser, havde vi et kæmpe arbejde med at forsøge at finde ud af, hvordan vi kunne komme ud af det forsvarligt. Det var meget svært at navigere rundt i, hvad vi egentligt kunne og ikke kunne. Vi kunne jo ikke begynde at køre til cirkusrevyen, hvis cirkusrevyen så var lukket, når vi kom derover. Det var hårdt, og det var frustrerende. Og så var der travlt, for vi skulle have afviklet alle vores arrangementer for 2020.” Men efterfølgende gik Sørens Rejser fra 100 kilometer i timen til nul i løbet af ganske kort tid. Og netop da begyndte Lars Hansen så småt at overveje, om tiden nu ikke var moden til, at man kunne begynde at optimere nogle af de ting, som han gennem længere tid havde ønsket sig at gøre. ”Når man løber rundt inde i det her hamsterhjul, som en normal hverdag ofte er, så tager den ene dag den anden. Så selvom jeg tit har ønsket mig at gøre noget ved de forskellige dele af forretningen, så har det jo fungeret helt fint. Dét fik Corona rusket op i det, og det har skabt yderligere rum for eftertanke.”

blandt andet et kig på, hvordan man kunne tidsoptimere. Og resultatet af det var blandt andet, at Lars Hansen afviklede nogle af sine busser. ”Med det antal biler, som jeg har nu, kan jeg beskæftige mine faste chauffører året rundt. For når vi har for mange biler, så kommer vi til at presse nogle ting ned over hovedet på folk, og det har jeg ikke lyst til. Det her skal være et godt sted at arbejde. Hvis du som chauffør ønsker at få tre ugers sommerferie, så skal du have tre ugers sommerferie uanset hvad. Man skal have mulighed for at få fri, når man gerne vil have det,” siger Lars Hansen. Men det som egentligt kickstartede den store omstilling med henholdsvis hjemmeside, bookingsystemer og chaufføroptimering var et opkald fra Silkeborg kommune, hvor en medarbejder fra den såkaldte Omstillingspulje kunne fortælle, at Sørens Rejser som virksomhed havde muligheden for at søge nogle midler, der kunne bruges til investeringer i forretningen. Af et budget på 250.000 kroner har Sørens Rejser selv skulle stille med de 25 procent - resten har Omstillingspuljen betalt. ”Vi havde gået med en masse ideer gennem længere tid uden at starte med at videreudvikle på dem. Et af de steder, hvor vi gerne ville have optimeret, var vores bookingsystem. Vi har egentligt vores eget bookingsystem, som vi har bygget op siden 2005. Men det kunne efterhånden godt bruge en opdatering. Så da vi var henne i april 2020, og vi kunne se, at vi ikke ville komme til at lave noget af betydning i år, så besluttede vi os for at gå i gang med at få implementeret et nyt bookingsystem. Og det brugte vi så et år på – det kom i luften her i december sidste år. Det har jeg overhovedet ikke fortrudt – tværtom ville jeg ønske, at vi havde gjort det noget før,” siger Lars Hansen.

Gøre noget godt for chaufførerne Det var vigtigt for Sørens Rejser at få nogle redskaber til administrationen, men også til medarbejderne, så det ville blive nemmere at kommunikere med hinanden. ”Jeg ville også gerne gøre noget godt for vores chauffører, for de arbejder virkeligt hårdt. Vi indkøbte iPads til vores chauffører med mail og adgang til vores booking- og bussystemer, så de kan finde informationer om deres ture i detaljer,” siger Lars Hansen. Herinde kan chaufførerne finde tidsplaner for modtagelse af gæster, færgeafgange, kørselsvejledninger, informationer om rasteplads-ophold, udsigtssteder og meget mere. Det giver en bedre indsigt i dagens eller ugens program. Det betyder blandt andet, at chaufførerne har langt nemmere ved at planlægge ferier og fri frem i tiden, og de kan så selv gå ind og bede om fri osv. inde i systemet. ”Det skaber en gennemsigtighed, som vi alle sætter stor pris på. Når man først er kommet i gang med at optimere, så giver det lidt blod på tanden; vi har eksempelvis lige købt GoPro kameraerne til alle vores busser. De er blevet sat i forruden af busserne, så vi kan filme, når vi er på ture, og så kan vi lægge det online,” forklarer Lars Hansen, og fortsætter; ”Hvis man går med tanker om at optimerer systemer, så skal man altså bare gøre det. For det har hjulpet os så meget allerede. Hvis man ikke sørger for at følge med digitalt, så sakker man altså bagud. Jeg tror, at de fleste af mine medvognmænd ved, hvordan det er, når man hele tiden skal huske at læse systemerne af i busserne, tjekke regnskaber, osv. Men med vores nye system bliver det klaret hurtigt og nemt. Vi skulle have optimeret langt tidligere, end vi gjorde,” konkluderer Lars Hansen.

”Når man løber rundt inde i det her hamsterhjul, som en normal hverdag ofte er, så tager den ene dag den anden. Dét fik Corona rusket op i det, og det har skabt yderligere rum for eftertanke.” Direktør hos Sørens Rejser, Lars Hansen

Optimere alle systemerne En af de ting, som Corona medførte, var

Mobilitet | 04.2021

17


TURISTKØRSEL

FØRSTE BUSTUR EFTER CORONA

”Hvad, hvis bussen gik i stykker i Tyskland?” Midtbus Jylland A/S er et af de første af Dansk PersonTransports medlemmer, der har arrangeret en bustur ud af Danmark efter, at Corona lukkede hele landet ned den 11. marts 2020. Den 30. maj 2021 kørte en bus fra Midtbus Jylland med efterskoleelever mod Italien for første gang i over et år.

Af: Nya Vecht ··· Foto: Kim Christensen

Den 30. maj kørte en bus fra Midtbus Jylland over den danske grænse. Det var for første gang i over et år, at hjulene på bussen igen trillede ned gennem Europa. Turen gik fra Møldrup i Midtjylland til Trieste i Italien. Normalt en ganske gængs tur, som hverken en vognmand eller chauffør ville kunne få sved på panden over. Udover kødannelser på den tyske autobahn er det nok, hvad de fleste ville kalde en lige-ud-af-landevejen tur. Men for første gang havde direktør for Midtbus Jylland, Kim Christensen, lettere svedige håndflader, da han så bussen trille ud fra den hjemlige kantsten.

18

Dansk PersonTransport

”Jeg var nervøs for turen ned gennem Tyskland. En af mine største bekymringer var, hvis bussen gik i stykker inde i Tyskland – for jeg ville simpelthen ikke have anet, hvad vi skulle have haft gjort, hvis vi var kørt i stykker efter klokken 22 i en af de delstater, hvor man ikke må opholde sig udendørs mellem 22 og 05 om natten. Havde vi så skulle holde med bussen fuld på en rasteplads uden at måtte forlade den til klokken fem om morgenen?” Kørsel forbudt fra 22-05 For selvom Midtbus Jylland havde gjort alt, hvad de


TURISTKØRSEL

kunne for at planlægge turen ned til mindste detalje, var der stadig en risiko for uforudsete hændelser. Midtbus Jylland havde ikke selv arrangeret turen med en efterskoleklasse, der skulle til Italien, det var blevet gjort af en rejsearrangør. ”Men det var efterskolen, som vi ofte har kørt med, der spurgte, om vi var klar på en tur – og det var vi,” fortæller Kim Christensen. Det første, som han gjorde efter at have sagt ja til turen, var at kontakte Dansk PersonTransport for at få svar på, hvordan man skulle gebærde sig. ”Vi kontaktede DPT, som vendte meget hurtigt tilbage med svar på alle vores spørgsmål. DPT havde bl.a været i kontakt med DPTs tyske søsterorganisation og tyske rejsebureauer. Det var en god service, og vi fik kompetent hjælp meget hurtigt. Nogle af de ting, som vi fik at vide var, at vi ikke måtte gøre unødige stop, hvilket betød, at vi eksempelvis ikke måtte stoppe på en rasteplads og spise vores frokost udendørs. Vi skulle køre hurtigst muligt transit gennem Tyskland og helst ikke forlade bussen.” Der var desuden nogle af de tyske delstater, hvor alt kørsel fra klokken 22-05 var forbudt. Og der skulle naturligvis tages coronatest før indkørslen i Tyskland. Men lige den del blev klaret meget nemt, da efterskolen havde deres egne test med, som de kunne lave undervejs. Nonstop gennem Tyskland Så med de nyeste tyske restriktioner opdateret, gik turen syd mod grænsen og derefter var det ’geradeaus’ mod Trieste, hvilket er en tur på 24 timer. ”Vi kørte næsten turen i et stræk. Vi havde et chaufførskifte i det nordlige Tyskland lidt før Hamborg, og ellers kørte vi mere eller mindre nonstop 14 timer ned gennem Tyskland. Man begyndte først at ånde lidt lettet op, da bussen var kommet forbi Nürnberg. Da chaufføren så kom til Italien, var det helt anderledes. Her var det næsten som om, der ikke var Corona, og det endte med at være en helt almindelig tur – næsten som før corona. De skulle selvfølgelig have mundbind på, når de gik på gaden, men ellers var der ikke de store restriktioner. Der var ikke ret mange mennesker, så de havde nærmest hele Venedig for dem selv,” fortæller Kim Christensen. Han har været positivt overrasket over, hvor få udfordringer, som turen bød på. Der var så godt som ingen trafik hele vejen ned igennem Tyskland og Italien, så busselskabet havde næsten haft hele autobahn for dem selv på vejen.

”En af mine største bekymringer var, hvis bussen gik i stykker inde i Tyskland – for jeg ville simpelthen ikke have anet, hvad vi skulle have haft gjort, hvis vi var kørt i stykker efter klokken 22 i en af de delstater, hvor man ikke må opholde sig udendørs mellem 22 og 05 om natten.”

”Normalt når vi kører med unge mennesker, så har vi et til to stop på vejen ned igennem Tyskland inklusiv en morgenmadspause, hvor man udstiger – men på denne tur spiste de i bussen. På hjemturen gik det endnu lettere, for morgenmadsstoppet passede med, at de var nået op til Nordtyskland, hvor restriktionerne var lempet betydeligt, så her kunne de stige ud. Vi havde kommunikeret meget klart ud, at denne her bustur var en del anderledes, og at der var nogle helt faste procedurer, som vi var nødt til at følge, så der var

ingen brok fra passagerne,” siger Kim Christensen. Og turen gik så godt, at Midtbus Jylland rullede ned gennem Europa igen ugen efter den første tur. ”Vi tog den samme tur små to uger efter, og der var der mærkbart mere trafik igen. Og vi så også andre danske busser på dén tur. Vi har kørt tre ture nu (Interviewet er lavet i start juli 2021, Red.) og det er blevet lidt mere hverdag. Den seneste gang vi kørte ud, var vi fem busser, der kørte ned sammen,” slutter Kim Christensen.

Mobilitet | 04.2021

19


RUTEKØRSEL

Den kollektive bustrafik i coronatid Da Danmark lukkede ned i marts 2020 var busserne i den kollektive trafik stadig på gaderne. Og det har de været gennem hele det sidste halvandet år med Corona. AKT (Arbejdsgiverforeningen for Kollektiv Trafik) ser tilbage på en periode, der krævede meget af både medarbejderne og virksomhederne.

Under hele coronaperioden har busserne i den kollektive trafik været på gaden. Selvom trafikken var reduceret under nedlukningerne i første og anden bølge, var der stadig passagerer, der skulle betjenes. Busserne i den kollektive trafik var med til at holde landet i gang. Sygeplejersken og social- og sundhedshjælperen skulle stadig kunne tage bussen på arbejde, hvilket også gjaldt for de medarbejdere i de private virksomheder, der stadig havde gang i produktionen. Udfordringer for både chauffører og virksomheder Perioden har været krævende for både chaufførerne og virksomhederne. Virksomhederne har skulle tilpasse driften til ændringer i køreplanerne og sikre, at anbefalinger og restriktioner er blevet efterlevet – fra øget rengøring, skiltning, håndsprit og tilpasning af pausefaciliteter til brug af mundbind eller visir i bussen. I forhold til tilpasningen af driften har vi i AKT i hele perioden haft et godt og konstruktivt samarbejde med 3F Transport, der har været indstillet på at indgå de aftaler, der var nødvendige for at tilpasse driften, når trafikken var reduceret. Tak til vores chauffører At vi i denne del af busbranchen er kommet godt igennem Corona skyldes dog ikke mindst indsatsen fra vores chauffører. Chaufførerne har - til trods for bekymringer for smitterisiko – mødt på arbejde og sikret, at trafikken kunne fortsætte. De har været indstillet på, at deres hverdag blev tilpasset til anbefalinger og restriktioner – og ikke mindst de løbende ændringer i disse.

20

Dansk PersonTransport

Den mest indgribende restriktion har været brugen af mundbind eller visir i den kollektive trafik. Kravet har været gældende siden slutningen af august 2020 og er nu ved at blive udfaset. Der er næppe nogen, der vil sige, at det har været en fornøjelse at bære mundbind eller visir under kørslen. Men også denne udfordring har vores chauffører løst, så passagerne kunne være trygge, når de tog bussen. Busserne i den kollektive trafik efter Corona Her på – forhåbentlig - bagkanten af Corona er fokus i branchen rettet mod at få passagererne tilbage i busserne, så den kollektive bustrafik også fremadrettet har et solidt passagergrundlag. Den kollektive trafik har været blandt de første steder, hvor kunderne skulle bære værnemidler – og restriktionen er efter planen en af de sidste, der vil blive ophævet. En væsentlig del af at få passagernes tilbage til busserne vil derfor også være at udbrede det budskab, som vi operatører godt kender. Nemlig, at det stadig er sikkert og trygt at tage bussen. Det vil tage tid, og vi kan kun anmode politikerne om at have forståelse og tålmodighed med den proces, som vi nu skal gennemføre i den kollektive trafik for at få vores kunder tilbage. På vegne af AKT’s bestyrelse Ib Gregers Boers, formand


Ses vi? - Vi glæder os til at se dig

Du finder os på stand H6110, hvor vi er klar med et godt tilbud til jeres virksomhed

www.partex.dk

SPAR BRÆNDSTOF..! Dansk produceret oliefyr, designet til at levere optimale resultater til dine busser

OLIEFYR: • Kører på diesel, biodiesel, HVO, RME og ethanol • Kan udstyres til elektrisk natdrift • Kan udstyres med LE-funktion HYBRID: • Opvarmning til el busser - Miljørigtigt kombi-fyr • Specialudviklet til Hybrid og El-busser EL: • Fossilfri varme i El-busser • Kan fås i forskellige spændings- og varmekapaciteter • Op til 4 varmeelementer • Eks: 620VDC 20kW med 7,5 + 12,5kW • Eks: 672VDC 60kW med 4 x 15kW

Stroco ApS · Energivej 3 · 6800 Varde Tlf. 8696 1066 · Email: info@stroco.dk · www.stroco.dk

For yderligere informationer kontakt Steen Baggersgaard på tlf. 7020 1548 eller sb@partex.dk

MØD OS PÅ TRANSPORTMESSEN I HERNING Kom forbi NDI Groups stand på Transportmessen i Herning i dagene 16.-18. september 2021. Du finder os i Hal H, stand 6160.

Leif Kristensen, Salgskonsulent

Mød os på Transportmessen

16.-18. SEPT. 2021

HAL H STAND 6160

Per Kloster, Kundeservice

Mød Leif og Per på standen og få en snak om den rette dækløsning til netop dit behov. Se også vores udvalg af dæk til transportsektoren, bl.a. vores Euroband regummierede dæknyheder.

NDI GROUP A/S / Merkurvej 7 / 6650 Brørup / Tlf. 76 15 20 02 / kundeservice.lv@ndi-dk.com / ndias.com

Mobilitet | 04.2021

21


TAXIKØRSEL

”Op til 90 procent af vores leasingaftaler er på elbiler” Af: Nya Vecht ··· Foto: Nordfyns Finans

90%

Nordfyns Finans har flere års erfaring på taxiområdet, og firmaet har i tråd med den grønne omstilling lavet en række attraktive tilbud på leasing af el-taxier.

22

Dansk PersonTransport


TAXIKØRSEL

På tre år er Nordfyns Finans gået fra aldrig at have leaset en elbil ud til en erhvervskunde til at stå i en situation, hvor mellem 80 og 90 procent af deres leasingaftaler til taxi er på elbiler. En ganske imponerende bedrift og et meget tydeligt billede af, hvilken retning taxibranchen og deres biler går imod. Nordfyns Finans finansierer taxier til branchen, og det har de gjort siden 1980. Men for tre år siden begyndte Nordfyns Finans at se på, hvad de kunne gøre ved deres eksisterende leasingaftaler, hvor deres biler kørte på benzin eller diesel, da de begyndte at få flere henvendelser fra vognmænd, der ønskede at kunne lease eltaxier.

komme en forståelse for at fremtiden, den kører altså på el,” siger Bo Aagaard. Gode samarbejder giver hurtig leverance Der er generelt en kæmpe udfordring i bilbranchen i forhold til mikrochips, for der er mangel på dem, og de er ret vitale, da de er en stor del af styresystemet i elbilerne. Så selvom der bliver promoteret mange elbiler, har mange af dem en meget lang leveringstid – hvilket betyder, at der i hvert fald går fra tre til seks måneder, inden de kan leveres, og nogle gange tager det endnu længere tid. ”Gennem vores aftaler har vi heldigvis et godt flow af biler, der kommer ind, for vi har lavet nogle rigtigt gode samarbejdsaftaler med importører, så vi hele tiden har nogle biler på vej.” For vognmændene har fået øjnene op for, at elbilerne er fremtiden. De kommunale krav betyder også, at det ikke er en god investering at bibeholde en bil, der kører på fossile brændstoffer. Vognmændene får for eksempel ikke lægevagtkørsel, hvis ikke de stiller med en elbil, og de kommer heller ikke forrest i prioriteringen hos centralerne og får de bedste ture uden en elbil. På taximarkedet er mellem 80 og 90 procent af de biler, som Nordfyns Finans finansierer, elbiler. ”Det, som vi tilbyder, er en færdig pakke, hvor vi tager en førstegangsydelse på leasingen, og der kører vi normalvis med 15 procent inklusiv en lovpligtig taxiopbygning, og så leverer vi en færdig pakke til kunderne. Enten kan de selv have fundet en bil, eller vi benytter nogle af de samarbejdsaftaler, som vi har med importører eller forhandlere. Vi kan selvfælglig også håndtere, hvis vognmanden har et specifikt ønske på en bil med nogle ekstra ting,” siger Bo Aagaard.

Efterspørgslen er eksploderet ”Efterspørgslen har været støt stigende, men her efter Covid-19 er det eksploderet. Det er egentligt ikke så overraskende for i takt med, at kravene til bilerne bliver anderledes, og at miljøkravene til de nye biler, som bliver indregistreret, også har ændret sig, så efterspørger kunderne i højere grad de miljøvenlige biler,” forklarer Bo Aagaard, som er kundechef hos Nordfyns Finans. Udbuddet af elbiler er også blevet markant større over de seneste år, hvilket også betyder, at rækkevidde og kapacitet er blevet langt bedre, og bilerne derfor ikke er så begrænsede som tidligere. ”Selvom nogle vognmænd måske nok kan være bange for, hvorvidt en elbil kan kører lufthavnsture med store kufferter, så er det også sådan, at 70-75 procent af de ture består af en person og en kuffert, og det er der altså plads til i bagagerummet på en elbil,” siger Bo Aagaard. Efterspørgslen efter elbilerne startede i de større byer. Men tiderne er ved at ændre sig, og Bo Aagaard fortæller blandt andet, at der kører eltaxier rundt på Mors, hvilket de efterhånden har gjort i en del år. ”Hvor der er vilje, er der vej. Lige nu har vi meget spredt efterspørgsel over hele landet Lavere driftsomkostninger – også i landdistrikterne. Og på centralerne Driftsomkostninger ved en elbil er som regel ude i landområderne begynder der også at lavere, end de er på en dieselbil. Annonce-busmagasin.qxp_Layout 1 09/02/2018 07.12 Side 1

AABENRAA

TINGLEV

”På en elbil er det ikke sådan, at der går en motor eller en gearkasse. Så der er ikke de samme omkostninger på en elbil, de kræver jo ikke den samme service og mekanikertjek af olie og motor eller mekaniske ting, der kan gå i stykker. Du har nogle filtre, som skal efterses, men det er det. Og vi har altså mange eksempler på biler, hvor de har kørt op til 300.000 kilometer, før de skal have lavet bremser, fordi en elbil motorbremser, så du har et helt andet kørselsmønster,” fortæller Bo Aagaard, og fortsætter; ”Langt hovedparten af vores kunder er meget tilfredse med deres elbiler. Selvfølgelig er elbilerne dyrere, men i det store regnskab tror jeg ikke, at man har større omkostninger, også fordi du som vognmand kan tjene nogle flere penge på at køre el, for man får tildelt de bedste ture med en elbil. Mange firmaer går meget op i deres CSR-regnskab, og når de kan dokumentere, at de kører alle deres taxiture i elbiler, så kan de trække deres CO2 forbrug fra i deres eget CO2 regnskab, og det er en væsentlig faktor for store virksomheder. For jo mere de kan spare på deres egen CO2, jo mere kan de bruge i deres produktion.”

PADBORG

i Mød Nordfyn Finans Husk, at du kan møde Nordfyns Finans på Transportmessen, hvor du kan se alle eltaxier og høre nærmere om deres leasingaftaler.

HVIDOVRE

- just better

DANMARKS STØRSTE BUSRUDELAGER Tlf. 7464 4189 • www.sydglas.dk Mobilitet | 04.2021

23


MEDLEM

Sceening af promillekørsel

Af: Nya Vecht ··· Foto: ACERcon

Der er i offentligheden kommet mere og mere fokus på alkohol problematikker i virksomhederne - ikke mindst for virksomheder, der har kørsel som hovedområde. Selvom problemet ikke er stort i det erhvervsmæssige passagertransportområde, så kan det også for busbranchen være relevant at være opmærksom på mulighederne for forebyggelse og understøtte en alkoholfri kultur på arbejdspladsen med tekniske hjælpemidler.

24

Dansk PersonTransport

En umiddelbar løsning af problematikken kan være at montere alkolåse i busserne. Denne løsning er kostbar og fejlmålinger, kan føre til unødige komplikationer og driftsproblemer, hvilket naturligvis ikke er i operatørernes interesse. ”Vi vil gerne være med til at højne trafiksikkerheden i den kollektive trafik ved at forebygge spirituskørsel. Vi vil gerne holde fokus på at alkoholpolitikken bliver håndhævet i arbejdstiden,” siger Adm. Direktør i ACERcon A/S Claus Henriksen. ACERcon har med udvidelsen af den eksisterende indmøde kiosk med automatisk screening af alle chauffører for alkohol med samme metoder, der benyttes af politiet ved vejkontroller. Alkotesteren kræver ikke noget mundstykke, og den er nem at lære, betjene og aflæse. Indmøde kiosken med


MEDLEM

i alkotester er allerede installeret og i drift hos flere danske busvognmænd bl.a. Umove og flere afdelinger i VIKINGBUS. ”Da flere af vores eksisterende BUSplan kunder henvendte sig med problemstillingen af screening for alkohol, begyndte vi at tænke i en enkel løsning. En af vores forudsætninger for udvidelsen var, at det skulle passe intuitivt ind i at have samme simple betjeningsmetode, som kendetegner indmøde kiosken i dag. Ydermere er der lagt vægt på, at selve kontrollen fra chaufføren påbegynder testen for alkohol til resultatet er modtaget fra enheden ikke må forøge tiden for fremmøde registrering unødigt. Screeningen skal ikke blive til et flaskehalsproblem,” forklarer Claus Henriksen.

Mange test på kort tid Alkotesterens alkometer er fremstillet af verdens førende producenter på området, som har over 25 års erfaring med alkometer, og de anvendes blandt andet af politiet. Løsningen er det nyeste alkometer på markedet uden brug af mundstykke, og dermed sikres kvaliteten og sikkerheden af alkotestens måling. Alkotesteren er især egnet til at anvende, hvor det ikke er vigtigt at vide, hvad den præcise promille er, men i stedet at påvise om der er alkohol eller ej. Systemet kan udføre mange tests på kort tid - et negativt testresultat aflæses på under to sekunder og et positivt på under ti sekunder. Dermed sparer man tid og penge, og man kan endvidere vælge at købe eller leje opsætningen. Alkotesteren kan også anvendes som en selvstændig løsningsmulighed uden at være tilkoblet DriverInsight. ”Umove Vest A/S benytter ACERcons indmøde kiosk med alkotester i Randers. Produktet fra ACERcon er nemt at bruge for chaufførerne. Alkotesteren er enkel at bruge og så snart der gives et grønt signal kan chaufføren via indmøde kioskens skærm se en række nyttige informationer og samtidig kan driftsledelsen hele tiden følge med i møderegistreringen og kan reagere hurtigt på evt. uregelmæssigheder. Umove Vest A/S er meget tilfreds med den simple brugerflade og de effektive muligheder for driftsstyring som indmøde kiosken giver,” siger Morten Scheel Nielsen, regionsdirektør hos Umove Randers.

- opbygninger til dine behov

Vi bygger på alle mærker. Dansk bygget kvalitet. Telefon 7542 1711 info@minibusdanmark.dk www.minibusdanmark.dk

Hvem er ACERcon ACERcon har fokus på at udvikle brugervenlige registrerings- og dokumentationssystemer til hele transportbranchen. Det kræver et højt kendskab til lovgivningen inden for løn, regler og overenskomster. ITsystemerne kan hjælpe virksomheder med at skabe et hurtig overblik og reducere de samlede transportomkostninger. ACERcon er med hele vejen til at bidrage med uundværlige hjælpeværktøjer til at lette administrationen. Udover indmøde kiosken har ACERcon også fokus på, at gør det nemt for transportvirksomheder at bevare overblikket over brændstofforbruget, omkostningerne m.v. med driftsoptimeringsværktøjet fuel+more. ACERcons system BUSplan klarer busselskabernes lønberegning, turnus- og tjenesteplanlægning. Dermed får virksomheden en detaljeret status samt et overblik over det daglige arbejde. Dermed bruger virksomhederne mindre tid på administration og opnår optimeret drift med et målbart resultat. DriverInsight er en forlængelse af BUSplan-programmet en online kommunikationskanal, der sender relevante praktiske oplysninger fra BUSplan til chaufførerne. Chaufførerne har adgang til deres personlige vagtplan, rejsekortbevægelser, saldi og meget mere. Chaufførerne kan indstemple via deres mobiltelefon til DriverInsight, og dermed er de mødt ind.

Sådan bruger du indmøde kiosken med alkotester Et fuldstændigt berøringsfrit elektronisk alkometer kan tilsluttes indmøde kiosken. Ved chaufførens normale registrering af fremmøde, aktiveres alkometeret automatisk og chaufføren skal afgive en udåndingsprøve i alkometeret. Screeningen er nul-tolerant og ved registrering af alkohol afbrydes fremmøde registreringen og via skærmen vises en diskret besked, at chaufføren skal henvende sig til den driftsansvarlige. En opfølgende kontrol kan her udføres i diskretion. Testen for alkohol er indsat i møde registreringen. Forløbet er sådan, at: 1. Chaufføren identificerer sig med nummer, nøglebrik eller lignende 2. Check for at chaufføren har en vagt for dagen og skal møde på det aktuelle garageanlæg 3. Afgiver en udåndingsprøve i alkometeret 4. Præsentation af dagens vagt, udkørsels-vognnummer, generelle og personlige beskeder m.m. 5. Fremmødet registreres i BUSplan udkørselsadministration for driften Hvis et punkt i flowet fra 1 til 3 udviser en fejl, så afbrydes registreringen for chaufføren og notifikation om manglende fremmøde vises hos den ansvarlige driftsleder. Driften kan se chaufførernes fremmøde live i bl.a. BUSplan.

Vi leverer over hele landet!

Biler til taxa, Flextrafik, institutioner m.m.

Mobilitet | 04.2021

25


ÅRSMØDE

S

FOKU

Kom med til Årsmøde og messen Persontransport 2021 Af: Redaktionen ··· Foto: Istock, Privat, PR

Dansk PersonTransport byder velkommen til vores årsmødedage der indeholder messen Persontransport 2021 samt vores årsmøde. Arrangementet afholdes i forbindelse med transportmessen i MCH Messecenter Herning, som dette år grundet Corona løber af staben fra d. 16-18. september. Her vil der være god mulighed for at mødes med kollagerne, få masser af nye input fra vores associerede medlemmer, og udstillerne samt socialisere på den populære cocktailtorsdag og under festaftenen om fredagen efter årsmødet.

D. PROGRAM TORSDAG Kl. 9

PersonTransport 2021 (Hal H) åbner

Kl. 10.30 Walk and Talk: “Det handler om klima…” Rundvisning med præsentation af de bedste, klimavenlige løsninger på Busmessen 2021. Kl. 12-13 Frokost på DPT’s stand sponsoreret af TA (for medlemmer) Kl. 14-16 Hovedbestyrelsesmøde (kun for hovedbestyrelsesmedlemmerne) Kl. 17-19 Cocktailparty (pubcrawl) arrangeret af de associerede medlemmer (for medlemmer og udstillere)

26

Dansk PersonTransport

16/9


ÅRSMØDE

. 17/9 PROGRAM FREDAG D Kl. 9-10 PersonTransport 2021 (Hal H) åbner Kl. 10-11 ATV’s generalforsamling i Sydsalen, 1. sal i hovedbygningen (kun for inviterede) Kl. 11-12 ATK’s generalforsamling i Sydsalen, 1. sal i hovedbygningen (kun for inviterede) Kl. 12-13 Frokost på DPT’s stand sponsoreret af AKT og ATV (for medlemmer) Kl. 13-17 Ledsagertur – information kommer senere (kun for tilmeldte)

Kl. 19-01 Festaften for tilmeldte Dansk PersonTransport har igen i år arrangeret en festaften lidt ud over det sædvanlige. Festen bliver afholdt i Jyske Bank Boxen i Herning og starter kl. 19:00 med velkomstdrink og derefter en 3-retters menu med øl/ vin ad libitum under middagen. Der vil være underholdning samt live band senere på aftenen. Så find danseskoene frem, for der er lagt op til en rigtig festlig aften!

Kl. 15-17 DPT Årsmøde (for medlemmer)

/9

. 18 PROGRAM LØRDAG D Kl. 9-10 PersonTransport 2021 (Hal H) åbner Kl. 10.30 Walk and Talk: ”… Og det handler om mennesker”. Rundvisning med præsentation af løsninger og produkter, der sætter dygtige og sunde chauffører og glade og trygge passagerer i centrum. Kl. 12-14 60 års fødselsdagsreception for landsformand John Bergholdt på DPT’s stand Kl. 15-16 Lodtrækning samt kaffe & kage på DPT’s stand. Husk, at I her skal være personligt til stede for at kunne deltage i lodtrækning (for medlemmer) Kl. 17

Persontransport 2021 lukker

Kom til John Bergholdt 60-års fødselsdagsreception Dansk PersonTransports landsformand, John Bergholdt, har rundet de 60 år, og derfor afholder Dansk PersonTransport en 60 års fødselsdagsreception for John Bergholdt lørdag den 18. september fra kl. 12 til kl. 14 på Transportmessen i Herning. Reception bliver afholdt på Dansk PersonTransports stand i Hal H, hvor der bydes på frokost og andet godt til ganen til medlemmer og gæster. John Bergholdt har været landsformand for Dansk PersonTransport siden 1. januar 2019, hvor foreningen blev dannet, og før da var han landsformand for Danske Busvognmænd i cirka 18 år. John Bergholdt har desuden 28 års erfaring som vognmand i busbranchen.

Mobilitet | 04.2021

27


S

ÅRSMØDE

FOKU

Af: Redaktionen ···

Mød udstillerne til messen Persontransport 2021 Som altid har du mulighed for at møde udstillerne på dette års messe. Her kan du se deres produkter og få en uforpligtende snak. Herunder kan du læse, hvem du kan møde på messen.

Stroco ApS Stroco ApS er et 100 procent danskejet selskab, der producerer 100 procent dansk varme til busser de sidste 50 år. Stroco´s produkter leveres i dag til det meste af verden. Stroco fyr leveres i forskellige typer, lige fra det traditionelle dieselfyr, der også kører på HVO, til biodiesel, ethanol samt RME. Stroco var de første på markedet til at producere et kombifyr med olie/el-fyr. Ligesom et specialudviklet fyr til el-og hybrid busser. Disse fyr, kan som alle andre Stroco fyr, anvende alternative brændstoffer som HVO, biodiesel, ethanol samt RME. Stroco fyr er kendt på deres høje virkningsgrad, høj udnyttelse af brændstof, samt minimalt vedligehold. Stroco var også de første til at producere et rent El-fyr til opvarmning af bl.a. elbusser. Det er det grønneste fyr på markedet, der giver fossilfri varme i bussen.

28

Dansk PersonTransport

Nordfyns Finans A/S Nordfyns Finans A/S vil gerne den grønne omstilling i transportbranchen. Hos Nordfyns Finans A/S mærker vi en stigende efterspørgsel på el-biler – hvilket har resulteret i, at vi har udarbejdet nogle fleksible koncepter/pakkeløsninger til bl.a. taxabranchen. Den stigende interesse for el-biler til persontransportområdet vil betyde, at næste skridt i den grønne omstilling bliver el-drevne busser, turistbusser og lastbiler. Også her er vi Nordfyns Finans stærkt interesseret i at udvikle koncepter i samarbejde med forhandlere og/eller vognmænd til fremtidens transportmidler indenfor den tunge trafik. Mød os til Persontransportmessen 2021.

Ebusco Ebusco 2.2 er en meget innovativ elbus med en lav TCO. Ebusco leverer 2.2 i fire varianter: 2.2.1 fås i fire varianter: 12 meter (by- og regionalbus), 13 meter bus, 13,5 meter og 18 meter bus. Med sin >350 kWh-batteripakke kan Ebusco 2.2 på 12 meter køre en rækkevidde på op til 350 km. Med den valgfrie >400 kWh-batteripakke kan 12-meter-bussen køre helt op til 450 km. Dermed kan al by- og regionaltransport køre på kun et enkelt batteri i løbet af en dag. Om natten oplades busserne i et depot, så de er klar til en ny dag næste morgen. Se Ebusco 2.2 på Persontransportmessen 2021.


ÅRSMØDE

Carglass® Kom forbi Carglass® på Persontransportmessen 2021, hvor du kan få udleveret stenslagsmærkater og isskraber. Vi glæder os til at hilse på dig! At reparere et stenslag sparer dig for både tid og penge. Vi arbejder ud fra princippet ’Reparation først’ – det er både billigere for dig og bedre for miljøet end at få skiftet hele ruden.

MATERIEL - RUM

3 gode grunde til at vælge Carglass® 1. En stenslagsreparation tager som regel kun 30 min. 2. Du kan både komme ind på et af vores værksteder eller vi kan komme ud til dig 3. Vi samarbejder med alle førende forsikrings- og leasingselskaber, så vi skal nok klare papirarbejdet.

Scandlines Scandlines driver to færgeruter med høj kapacitet og frekvens. Seks af vores syv færger er hybridfærger, og har et innovativt rotorsejl – og det bidrager til at gøre vores færger grønnere. Vores kerneforretning er at levere en effektiv og pålidelig transportservice til både passagerer og fragtkunder. Fokus i alle vores aktiviteter – uanset om det er om bord på vores færger eller i vores BorderShops – er at give vores kunder en god oplevelse. Med over 41.500 afgange fordelt på syv færger transporterer Scandlines på et normalt år over 7 millioner passagerer, 1,7 millioner personbiler og ca. 700.000 fragtenheder på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock.

Mintaxi Mintaxi er et innovativt og skarpt forsikringskoncept til taxivognmænd og sygepersontransport udviklet af Dansk PersonTransport i samarbejde med CE Forsikringsagentur. Konceptet er digitalt med mintaxi.dk som stedet, hvor alle informationer om forsikringerne findes. Her kan vognmanden tegne nye forsikringer, man kan finde sine tegnede forsikringer, betalinger, vilkår og udskrive forsikringscertifikater på vognmandens egen side. Vi kan herudover fanges på tlf. 46 30 60 30. Kom endelig forbi vores stand på Transportmessen 2021 til en snak og et godt tilbud. Vi glæder os til at se jer!

DANSK PERSON TRANSPORT

H | 04.2021 MobilitetHall Vardevej 1

DK-7400 Herning

transportmessen.dk

29

T. +45 99 26 99 26

Scale : 1 : 300 Revised : 19.08.21 Draw. by : PWT transport@mch.dk


ÅRSMØDE der. Ligeledes håndteres kundernes indbetalinger og restancer. FlexTour app der giver chaufføren/vognmanden et nemt værktøj i bilen og vognmanden flådestyring, send besked samt aktivering/inaktivering af vogne. Lad os give dig en skarp pris på årsmødet.

VBI Vi kommer med et bredt udsnit af spændende busser - Mercedes eSprinter og Turistico, MAN TGE, Iveco Evadys og Isuzu Grand Toro - den gode mellemstørrelse bus med mulighed for lift. Og sidst, men ikke mindst, glæder vi os til at vise jer den nye Maxus e-Deliver 9, en fuldt elektrisk minibus, der kan leveres både som M1 og M2. Den har en rækkevidde på helt op til 353 km (WLTP bykørsel) og er opbygget med VBI´s nye letvægtsgulv og komponenter, der giver en betragtelig vægtbesparelse. Komforten er god, og der er en masse lækkert standardudstyr. Torsdag vil man kunne få en snak med vores nye Voith mand, Lars Bjergdal og fredag vil værkfører Jan Ahrenkiel og værkførerassistent Randi Timmermann være på standen.

RYDS BILGLAS Vi er den danske del af RYDS BILGLAS, førende i Norden indenfor reparation og udskiftning af glas i busser, lastbiler og biler. Forruder, sideruder og bagruder på alle mærker, modeller og årgange. Vort glas leveres af de samme leverandører, som leverer til bilfabrikkerne, når bilen produceres. Det er din garanti for original kvalitet af bilglasset, der bliver skiftet. Hvis du har fået et stenslag, kan vi ofte reparere det – således at du ikke behøves at udskifte forruden – men kan reparere den i stedet for. Godt for miljøet, din økonomi og ikke mindst din tid! Hvis forruden skal udskiftes, tilbyder vi dig en lånebil.

Daimler Buses – EvoBus Danmark A/S Vi glæder os til at tage alle med på en historisk busrejse fortalt i billeder og ord for at fejre hele 3 x jubilæum nemlig; Mercedes-Benz 125 år, Setra 70 år og OMNIplus 25 år. På standen på dette års transportmesse finder du vores eCitaro i ”det grønne hjørne” og et godt tilbud på vores Tourismo RH som selvfølgelig også er at finde på vores stand. Det vil også være muligt at se nærmere på den lækre Setra model 517. Vi ses i Herning.

NDI Når dækvirksomheden NDI Group deltager til Persontransportmessen 2021 vil det være med et stort udvalg af produkter og nyheder. Det handler om meget mere end dæk. Det handler om totalløsninger og totaløkonomi. Vi understøtter værkstedernes forretning med kvalitetsprodukter i et bredt sortiment, en stor forsyningssikkerhed, attraktive priser og høj grad af faglig rådgivning om dækvalg til den enkelte kunde – uanset om vi taler om nye dæk eller vores miljørigtige program af regummierede dæk. Vi glæder os meget til at deltage på messen og udbygge vores mangeårige samarbejde med Dansk PersonTransport.

Dansk PersonTransport

Selvfølgelig er det herligt ...

... når alting indgår

Partex Data ApS Partex Data ApS glæder sig til at byde dig velkommen på vores stand på Transport 2021. Easy@Tour til persontransport, herunder special- og handicap kørsel. En moderne og effektiv løsning til såvel kontoret som til chaufføren. Easy@Travel holder styr på jeres destinationer, hoteller, seating, værelser og opsamlingsste30

Frogne Frognes mobile og integrerede taxametersystem er kendt som nogle af markedets mest komplette og driftssikre taxameterløsninger, hvilket giver chaufføren optimale indtjeningsmuligheder. Succesfulde nordiske taxi- og busselskaber anvender Frognes løsninger til at udvikle kundevenlige og lønsomme persontransport tjenester og derved optimere drift og indtjening. Som eksempel på systemintegration mellem vogne og central er automatiseringsværktøjer til effektiv kørselsplanlægning og trafikstyring. Herunder Frognes webportal, der giver kunden enkel og hurtig taxibestilling. Strategisk sparring omkring bestillings- og teknologiplatforme samt udvikling af datadreven og videns baseret forretningsforståelse (BI) er andre områder, hvor Frogne tilbyder et samarbejde med persontransportudbydere.

Halda Selvfølgeligt er det herligt... når alting indgår i en enhed. SåKlik nuind er det slut med flere forpå Halda.dk skellige systemer i bilen! et Halda M2 for at få detMed herligt Taxameter får du alle funktioner i ét system, som opfylder færdselsstyrelsens krav til Mere information kørselskontor. Med et Halda system i bilen får www.halda.dk du både taxameter, on-line dataopsamling og betalingssystem i en enhed. Vi udvikler ERP løsninger til Taxa- og transportbranchen med stor knowhow inden for GIS/GPS og hjælper vores kunder med at optimere deres ressourcer for at opnå de bedste resultater. Påtænker du nyt taxameter/starte eget kørselskontor, så kig ind på vores stand i hal H, og hør mere omkring hvad vi kan gøre for dig.


ÅRSMØDE

MAN På Transport 2021 i Herning står MAN klar med intet mindre end en Danmarkspremiere: Den absolut første af de nye MAN Lions City 12E nulemmision elbusser til Midttrafiks kørsel i Odder kommune. MAN viser desuden den populære MAN Lions Coach R08 i en 13,8 meter variant med kørestolslift, indrettet til enten 15 kørestolsbrugere eller 54 gæster siddende i en let demonterbar luksusstol – fleksibilitet i yderste potens. På dobbeltdækkersiden viser vi vores Neoplan Skyliner i en særlig luksusvariant med trappe til 1. sal i bussens højre side samt ekstra stort køkken og kaffemaskine. I OST og Flextaxa segmentet viser vi vores nye fuldt elektriske MAN eTGE kassevogn, opbygget som flextaxa med hækmonteret lift og plads til ialt 8 passagerer. Vi glæder os til at hilse på jer i Herning!

Accountor Accountor hjælper dig med effektiv styring af regnskab og lø. Vi har sammensat en attraktiv administrativ løsning, som vi gerne vil fortælle om på Transportmessen. Med vores løsning får du mere tid, effektivitet og overblik. Vi har et tæt samarbejde med branchen og vores løsning er skræddersyet til virksomheder indenfor persontransport. Du får en personlig ekspert indenfor regnskab og løn, en smart løsning til løn. Vi tager os af bogføring og udarbejdelse af månedsregnskab. Vi har fleksible løsninger – Kom forbi vores stand og lad os tale om, hvordan vi kan hjælpe dig.

ACERcon ACERcon har brugt 2021 på at udvikle en corona-venlig indmøde kiosk registrering med et berøringsfrit elektronisk alkometer, som bruges ved at afgive en udåndingsprøve. Installationen er blevet testet af bl.a. Umove og VIKINGBUS. Løsningen kan anvendes selvstændig, men den kan også bruges i forbindelse med DriverInsight systemet. DriverInsight er en chauffør webapp, som giver hurtig adgang til information, vagtplaner og dokumenter mv., som gør de daglige arbejdsopgaver nemmere for chaufførerne. Mød ACERcon på stand H6142, hvor det er muligt at afprøve indmøde kiosken med alkotester.

MekaTecH MekaTecH tilbyder komplette og gennemprøvede digitale løsninger til offentlig transport. Som leverandør af passagerinformationsog overvågningsløsninger til offentlig transport forstår vi de specifikke behov og udfordringer, som vores kunder står over for hver dag baseret på mere end et årtis erfaring. På dette års messe kan du opleve destinationsskilte og passagerinformation Infotainmentsystemer, MekaTecH HDX Overvågnings system til busser, kontobaseret billetsystemer fra Ridango samt SitSafe børnesæde til bus.

Scania Scania præsenterer to spændende nyheder på PersonTransport 2021. Scania lancerer i samarbejde med spanske Beulas en helt ny dobbeltdækker turistbus, Scania Beulas Jewel, i toppen af det absolutte luksussegment. Kombinationen af Beulas høje byggekvalitet og mange valgmuligheder, sammen med Scania fantastiske 3-akslede chassiser med nogle af markedets mest brændstofvenlige Euro 6 drivliner, er helt unik. Endvidere kan bussen køre på HVO, hvilket vil være meget interessant, hvor stigende krav til miljøzonerne presser sig på. Scania lancerer også den helt nye gasbus, Scania Citywide, til den kollektive trafik med fokus på bæredygtighed til by og især regionaltrafik. Bussen indgår i det nye Scania Citywide busprogram med bedre passagerkapacitet, komfort og køreegenskaber.

VBG GROUP Fremkommeligheden kan være begrænset eller vanskelig under forhold med isglatte eller sneklædte veje. Forestil dig at være fri for stress, når vinteren bider fra sig. Forestil dig, at du ikke behøver at stige ud og lægge tunge snekæder på om natten, eller i frost og storm. Onspot forbedrer sikkerheden for chauffører, passagerer og andre trafikanter. Systemet kan anvendes ved hastigheder på op til 50 km/t. Onspot aktiveres med et enkelt tryk på en knap, der er monteret på instrumentbrættet. Armene foldes derefter ud og kædehjulene presses mod siderne af de trækkende hjul. Kædehjulene begynder at rotere, og klæderne slynges ind under de trækkende hjul. Onspot er altid klar til at forbedre vejgrebet og hjælpe dig sikkert videre.

S

FOKU

Mobilitet | 04.2021

31


ÅRSMØDE

Pilkington Pilkington blev grundlagt i England i 1826 og er en af verdens førende producenter af planog sikkerhedsglas til bygge- og bilindustrien. Virksomheden er repræsenteret i over 105 lande og har produktion i 30 af dem. Hver 4. rude, i alle nye biler fra hele verden, er en Pilkington rude. Målet er at kunne levere et komplet udvalg af ruder til bilindustrien, over hele verden. Grundet Pilkingtons store fokus på forskning, er de i stand til at levere innovative produkter af allerhøjeste kvalitet. Derfor er de også en af de fortrukne OEM leverandør til store dele af auto, bus- og lastbilbranchen.

DEKRA Mød DEKRA på messen og få en snak om mulighederne for hjælp til at rekruttere og efteruddanne jeres chauffører, så jeres kunder får den bedste oplevelse. Vi står klar til at rådgive om vores gratis servicekoncept DEKRA Partner, som nu også inkluderer gratis adgang til DEKRAs Jobportal - branchens største online rekrutteringsplatform. I DEKRA kan vi også hjælpe din virksomhed med at finde buschauffør-elever. Lad os tale sammen om refusionsmuligheder, elev-løn, AUB mm. Vi kan også vende mulighederne for at give jeres medarbejdere praktiske kurser i kundeservice, konflikthåndtering og ledelse. Vi glæder os til en hyggelig snak på messen.

Trapeze Trapeze Group Europe leverer innovative IT-løsninger og mobilitetstjenester til kollektiv trafik, herunder; linjetrafik, flextrafik og behovstyret trafik. Forretningssegmenterne er trafikoperatører eksempelvis bus og tog samt offentlige myndigheder så som kommuner og regioner. Vores team på Persontransport 2021 repræsenterer vores skandinaviske team. Kom og mød os og få en sank om, hvad vi kan tilbyde, og hvordan vi kan hjælpe til at udvikle din forretning!

AMU JUUL AMU JUUL er eksperter i uddannelser og efteruddannelser inden for erhvervstransport. Vi sikrer beviser og certifikater til chauffører og vognmænd inden for bl.a. lastbil, bus, taxi og varebil m.m. AMU JUUL har afdelinger i Roskilde, Køge og Holbæk. Vi har et køreteknisk anlæg med lastbiler, busser, haller med gaffeltrucks, evakuerings- og brandøvelser osv., og hver dag en masse glade elever/kursister gående på vores uddannelsessteder. Vi er nemlig først og fremmest en virksomhed, der arbejder med mennesker, og bidrager, igennem primært lovpligtige arbejdsmarkedsuddannelser, til at løse en kritisk samfundsopgave for sammenhængskraften og transportserviceerhvervene i Danmark.

Söderberg & Partners Vi står klar til at fortælle om medlemsaftalen med Dansk PersonTransport, som omfatter unikke forsikringsprodukter med særlige fordele til virksomheder med persontransport, såsom særlig dækning for bagage, erstatningsbus, serieskade, krisehjælp og afsavnsdækning Siden 2016 har over 800 transportvirksomheder indenfor bus- og godsbranchen valgt at indgå samarbejdsaftale med Söderberg & Partners, hvilket har resulteret i, at forsikringsprogrammet er blevet ajourført til markedets bedste dækninger og præmier. Forsikringsmæglervirksomheden Söderberg & Partners er en uvildig forsikringsmægler, som sikrer vores kunder de bedste aftaler og vilkår.

DBR Hos DBR er kvalitet i højsæde, og vi har fokus på at fremtidssikre løsninger. Derfor glæder vi os til sammen med vores polske partner, Autocuby, at fremvise den nye Mercedes Sprinter, der kører på ren EL. Kom forbi vores stand på Transportmessen og hør, hvad vi kan gøre for dig og din virksomhed.

S

FOKU

32

Dansk PersonTransport


Kontakt Taxabud.dk R E B VI KØ I X A T +45 25 735 735 E T G U R B DIN I X A T N I SÆLG D ! G A D I E ALLERED

TAXABUD.DK - en del af

KONTAKT

OPRET DIN BIL - og få en uforpligtende salgsvurdering inden for få timer KØBSTILBUD - modtag et uforpligtende købstilbud fra Taxabud.dk SOLGT - omgående afregning og afhentning på din adresse

Bilbud.dk Randers

Bilbud Sjælland

Virkevangen 54 8960 Randers SØ

Sankt Annæ Plads 13 1250 København K

+45 25 735 735 salg@bilbud.dk

+45 25 735 735 salg@bilbud.dk


MEDLEM

Af: Redaktionen

Sådan går du fra IVS til ApS Virksomhedsformen iværksætterselskab (IVS) udfases, og inden 15. oktober skal alle iværksætterselskaber have gennemført omregistrering til anpartsselskab eller have opløst selskabet.

34

Dansk PersonTransport


MEDLEM Iværksætterselskaber, de såkaldte IVS’er, er snart historie. Folketinget foretog nemlig en ændring i selskabsloven i foråret 2019 og fjernede i den anledning muligheden for at oprette denne form for selskaber. Samtidig blev det vedtaget, at alle eksisterende iværksætterselskaber enten skulle omdannes til et anpartsselskab (ApS) eller opløses. Sidste udkald for omregistrering for at undgå tvangopløsning ”I september 2020 havde vi en artikel på danskpersontransport.dk, hvor vi satte fokus på betydningen af at være i god tid, og nu er vi tæt på, at det er ved at være sidste udkald, da deadline for beslutning om omlægning er 15, oktober 2021, siger Karsten Heiselberg, som er direktør for Accountor, og fortsætter ”Accountor har hjulpet mere end 100 vognmænd med omregistrering fra IVS til ApS. Selvom processen er relativ enkelt, forudsætter det, at der foreligger et ajourført regnskab på dagen for omregistreringen. Det er forudsætningen for, at revisor kan erklære, at kapitalen er til stede. Husk derfor at afsætte fornøden tid til ajourføring af bogholderiet, før omregistreringen starter” slutter Karsten Heiselberg. Fristen for at omregistrere et IVS til et ApS, eller opløse det, udløber 15. oktober. I praksis indebærer dette, at alle iværksætterselskaber, som ikke er omregistreret eller opløst ved fristen, vil modtage en henvendelse fra Erhvervsstyrelsen med en frist på fire uger til at omregistrere eller opløse sig. De iværksætterselskaber, som efter fire uger fortsat ikke er omregistreret eller opløst, vil blive oversendt til tvangsopløsning ved skifteretten. Det betyder, at alle nuværende iværksætterselskaber inden 15. oktober 2021 er forpligtede til enten at omregistrere sig til anpartsselskaber eller at opløse sig efter selskabslovens § 216, som foregår via Erhvervsstyrelsens webportal Virk.dk. Til den brug skal der indhentes en erklæring fra Skattestyrelsen om, at al eventuel gæld til skatteforvaltningen er betalt.

Det er vigtigt at få omregistreret fra IVS til ApS hurtigst muligt, hvis man ikke har gjort det endnu, for fristen er allerede blevet udskudt en gang fra den 15. april til den 15. oktober.

Klar proces ”Det er vigtigt at få omregistreret fra IVS til ApS hurtigst muligt, hvis man ikke har gjort det endnu, for fristen er allerede blevet udskudt en gang fra den 15. april til den 15. oktober. Dansk Persontransports samarbejdspartner, Accountor, har allerede hjulpet mange af vores medlemmer under Coronakrisen med kyndig og professionel vejledning i forbindelse med hjælpepakkerne. Jeg vil derfor opfordre til, at man henvender sig til dem, hvis man er i tvivl omkring proceduren ved omregistreringen, da Accountor på dette område kan yde en kompetent hjælp, så man ikke ender med et tvangsopløst selskab,” opfordrer Trine Wollenberg, vicedirektør i Dansk Persontransport. Processen fra et IVS til et ApS-selskab er klar fra myndighedernes side og omfatter en række administrative opgaver, der stiller specifikke krav til virksomhedens ejer. Herunder krav til ajourført regnskab og korrekt materiale, som skal afleveres rettidigt. Samtidig skal kapitalen også være til rådighed. Omdannelsesprocessen involverer både advokat, revisor og Erhvervsstyrelsen og naturligvis vognmanden. Accountor har udarbejdet en visuel guide til omlægningen, som anvendes i rådgivningen til at klarlægge, hvad virksomhedens ejer skal gøre, og hvad Accountor gør.

i

Dette skal du bruge ved omregistreringen • Ajourført regnskab • Privat NemID eller medarbejdersignatur • Generalforsamlingsreferat • Tilrettede vedtægter • Dokumentation for indbetalt selskabskapital

”Accountor har hjulpet mere end 100 vognmænd med omregistrering fra IVS til ApS. Selvom processen er relativ enkelt, forudsætter det, at der foreligger et ajourført regnskab på dagen for omregistreringen.”

Mobilitet | 04.2021

35


algiNost et hjørn

Tønder rtb. i januar 1980 1

2

Mange har givetvis fået ungdomsårenes rutebilinteresse luftet på diverse udflugter med skolen, hvor destinationerne heldigvis også kastede lidt rutebiler af sig. Grænselandet og genforeningen i 1920 er grunden til, at mange skolebørn er sendt på lejrskoleture dertil. I januar 1980 for mit vedkommende. Hvor forudgående studier af Sønderjyllands Trafiks linjekøreplaner og lærernes accept gjorde, at jeg på en udflugt fra lejrskolen ved Draved til Tønder kunne undgå skolens slidte cykler til fordel for et par af egnens rutebilafgange. Nærmere bestemt blev det Fischers Setra S140ES ud og Ruteautomobil-Aktieselskabets Leyland-DAB Serie 2 hjem, og derved kom man lun og tør ud og hjem helt uden risiko for at skulle lære at lappe cykel undervejs. Interessant var naturligvis Tønder Rutebilstation på Kongevej og eftermiddagens rutebiler, som anløb fra nu for længst hedengangne rutebilselskaber. Det var naturligvis ikke eneste sted, der kunne observeres rutebiler, da tyske Autokraft havde en bus, der holdt pause ved byens jernbanestation Tønder H på Jernbanegade. Til erstatning for de trange forhold i Smedegade, flyttede Tønder Rutebilstation til Kongevej i 1955 ved den nu nedlagte og nedrevne Tønder Øst station på banelinjen mod Tinglev. Oprindeligt anlagdes den med de kamperroner, som ses på billederne, og siden er stoppestedsbåsene ændret flere gange.

3 1. T il Tønder gik det med denne Setra S140ES fra Fischer i Tønder. 2. B landt busserne der var på vej til at afgå fra Tønder rtb. var også denne Scania B80 fra Snitgaard i Højer. 3. T yske Autokraft havde derimod endestation ved Tønder H, her holdt denne Setra S140ES nemlig pause. 4. H jem igen gik det med denne Leyland-DAB Serie 2 fra Ruteautomobil-Aktieselskabet for Haderslev Amt og By.

4

36

Dansk PersonTransport

Udarbejdet af Bushistorisk Selskab. Tekst: Lars Ersgaard, redaktør på

Bushistorisk Selskabs medlemsblad ”Busbladet”. Billeder: Lars Ersgaard.


e-Deliver 9 Isuzu Grand Toro

Rækkevidde op til 353 km (WLTP Bykørsel) 88,5 kWt

! D E H Y N VBI Group har pr. 1. sept. overtaget Voith agenturet for Road & Rail i DK.

Mercedes Turistico

I den forbindelse flytter Field Service Engineer Lars Bjergdal med til VBI Group og fortsætter med samme gode service.

Salg & service af Fogmaker & Hywema

VBI Group ■ Tlf.: +45 7456 1326 ■ Website: vbi-group.eu ■ Facebook: @VBI.Group


RUBRIKANNONCER / INFO

Associerede medlemmer af Dansk PersonTransport

Accountor Kontakt: Karsten Heiselberg karsten.heiselberg@accountor.dk Herlev Hovedgade 195 2730 Herlev Tlf. 44 34 50 00

VBI Group ApS Kontakt: Dan B. Pedersen Kongensgade 38 6070 Christiansfeld Tlf. 74 56 13 26

Jyske Bank/Finans Kontakt: Michael Jensen Kastaniehøjvej 2 8600 Silkeborg Tlf. 89 89 81 20

FORSEA Ferries Kontakt: Peter Kesting Færgevej 8 3000 Helsingør Tlf. 30 67 13 77

Amu Juul A/S Kontakt: Jesper Juul Abildårdsvej 14 4000 Roskilde Tlf. 46 32 10 22

DEKRA AMU Center Sydjylland A/S Kontakt: Susanne Jensen-Iversen Arnfredsvej 8 6600 Vejen Tlf. 70 60 65 00

YX Danmark Kontakt: Michael B. Hansen Buddingevej 195 2860 Søborg Tlf. 23 63 51 99

Sydglas Danmark Kontakt: Per Hartung pha@sydglas.dk Håndværkersvinget 12 6360 Tinglev Tlf. 40 34 15 89

Nordfyns Finans A/S Kontakt: Michael Skjellerup Østergade 34 5560 Aarup Tlf. 21 49 74 88

OK Kontakt: Henrik Dehn Centervej 5 4600 Køge Tlf. 89 32 25 40

Out of Home Media A/S Kontakt: Henrik Sørensen Ragnagade 7, 1 2100 København Ø Tlf. 20 90 88 50

Circle K Danmark Kontakt: Stephan Praem Skovgaard Borgmester Christiansens Gade 50 2450 København SV Tlf. 70 101 101

Carglass Kontakt: Malene Kock mk@carglass.dk Tlf. +45 2526 9130

Toyota Danmark Kontakt: Christian Duurloo Dynamovej 10 2860 Søborg Tlf. 30 59 39 57

MAN Kontakt: Jesper Mathiesen jesper.mathiesen@man.eu Ventrupparken 6 2670 Greve, Tlf. 43 43 20 44

Businvest DK ApS Kontakt: Agnieszka Karolina Mazur Baldershøj 3 2635 Ishøj Tlf. 27 25 01 01

Trapeze Group Europe A/S Kontakt: Christian Erikstrup Sommervej 31, 4, Aarhus Tlf. 30 55 99 67 www.trapezegroup.dk

Söderberg og Partners Kontakt: Pelle Bo Jensen Kokholm 1, Kolding Tlf. 92 44 11 00 www.soderbergpartners.dk

STRATIO Kontakt: Pedro Vaz pedrovaz@stratioautomotive.com Rua Pedro Nunes, Ed. D 3030-199 Coimbra Portugal

AMU Transport Danmark Kontakt: Finn Ravn fhr@AMU-FYN.dk Bastrupgårdvej 5 7500 Holsterbro Tlf. 22 10 41 31

Scandiwear ApS Kontakt: Christian Jensen Jernholmen 38 St th 2650 Hvidovre Tlf. 23 40 18 70

R2P Tracking ApS Kontakt: Bjarne Nielsen Livøvej 23, Viborg Tlf. 70 20 06 98 www.r2p.com

EvoBus Danmark A/S Kontakt: Søren Christensen soren.christensen@daimler.com Centervej 3 4600 Køge Tlf. 56 37 00 00

Tec4 Danmark Kontakt: Bjarne M. Virenfeldt bjarne.virenfeldt@tec4.dk Tlf. +45 7510 2333

ACERcon a/s Kontakt: Claus Henriksen claus@acercon.dk Tlf: +45 66 17 54 86

38

Dansk PersonTransport


INFO

Mobilitet Nr. 4 / September 2021 Dansk Persontransport er for alle, der udfører erhvervsmæssig personkørsel. Organisationens formål er via indflydelse, information og indkøbsaftaler at sikre sine medlemmer de bedst mulige arbejdsvilkår.

Udgiver

Dansk PersonTransport

Nørre Farimagsgade 11, 3 tv. 1364 København K Tlf. 70 22 70 99

Sekretariatet

Hovedbestyrelse

Nørre Farimagsgade 11, 3 tv. 1364 København K Tlf. 70 22 70 99 www.danskpersontransport.dk info@dpt-dk.org

Landsformand John Bergholdt Bergholdt.dk A/S Børstenbindervej 5 5230 Odense M tlf. 66 11 31 31 fax 66 19 08 09 john@bergholdt.dk www.bergholdt.dk

Telefontid man-fre 9-15 Mail er åben for meddelelser hele døgnet.

Medarbejdere Michael Nielsen Adm. direktør mmn@dpt-dk.org Trine Wollenberg Vicedirektør two@dpt-dk.org Lasse Repsholt Sektorchef lre@dpt-dk.org Teddy Becher Chefkonsulent tbe@dpt-dk.org Nya Vecht   Kommunikationsansvarlig nve@dpt-dk.org Rikke Bengtsson Administration rbe@dpt-dk.org William Jungfalk Studentermedarbejder wju@dpt-dk.org

Næstformand Formand sektor for turistkørsel Lars Larsen VIKINGBUS Kanalholmen 1 2650 Hvidovre tlf. 27 27 01 01 ll@vikingbus.dk www.vikingbus.dk Formand sektor for rutekørsel Peter Lanng Nielsen Keolis Danmark A/S Naverland 20 2600 Glostrup tlf. 88 17 17 17 fax 88 17 17 19 peter.lanng.nielsen@keolis.dk www.keolis.dk Formand sektor for offentlig kørsel Allan Mørup Mørups Turistfart ApS Haugevej 23, 7400 Herning tlf. 97 11 69 69 allan@morups.dk www.morups.dk

Formand sektor for taxikørsel Torben Kirketerp Esbjerg Taxa Lillebæltsvej 10 6715 Esbjerg tlf. 22 22 19 30 torben@esbjergtaxa.dk http://www.esbjergtaxa.dk

Fax 70 22 10 99

www.danskpersontransport.dk info@dpt-dk.org

Ansvarshavende Michael Nielsen

mmn@dpt-dk.org Layout og tryk Mediegruppen

Horsensvej 72A 7100 Vejle

Formand kreds 1 Lars Brøchner Brøchners Biler Genvejen 16 7451 Sunds tlf. 97 14 10 52 fax 97 14 42 52 info@brochnersbiler.dk, www.brochnersbiler.dk

Tlf. 75 84 12 00

Formand kreds 2 Peter Papuga VIKINGBUS Lundahl Nielsensvej 1 7100 Vejle tlf. 75 85 85 88 pp@vikingbus.dk www.vikingbus.dk

Oplag

Formand kreds 3 Poul Anchersen Anchersen Jernholmen 20-22 2650 Hvidovre tlf. 38 88 10 50 pan@anchersen.dk www.anchersen.dk

www.mediegruppen.net Annoncer

Vendemus ApS

Frederiksgade 45 Baghuset, 1. sal 8000 Aarhus C

Tlf. 72 22 70 80

kontakt@vendemus.dk

1.600 stk. Distribution

Bladkompagniet ISSN

2596-7827 Dansk PersonTransports

opfattelse udtrykkes i lederen, og hvor det i

øvrigt direkte fremgår. Meninger udtrykt i andre artikler er ikke nødvendigvis Dansk Person-

Transports. Eftertryk kun tilladt efter nærmere aftale.

Abonnementspriser Årsabonnement

• Danmark kr. 275,•

inkl. moms

Udlandet kr. 335,-

momsfrit •

Enkeltnumre kr. 50,-

+ forsendelse.

pr. stk. inkl. moms

Udgivelser

Udkommer 6 gange om året. Næste udgivelse

Kontakt Vendemus på tlf. 72 22 70 80, kontakt@vendemus.dk

HAR DU STYR PÅ FORSIKRINGERNE? Söderberg & Partners medlemsaftale med Dansk PersonTransport omfatter unikke forsikringsprodukter med særlige fordele.

Kontakt kundechef og partner Pelle Bo Jensen på tlf. 91 89 79 00 eller på pelle.jensen@soderbergpartners.dk

i regi af Dansk PersonTransport er i uge 43 2021. Deadline for indlevering af annoncer er senest d. 07.10.2021.

Forsidebillede Jakob Helbig

Trykt på miljøgodkendt

papir hos svanemærket trykkeri, der er kvalitets-

MG 30278

KOM I KONTAKT MED DET DANSKE BUSOG TAXIFOLK ...

og miljøcertifiseeret

iht. ISO 9001/14001.

Mobilitet | 04.2021

39


Ekspert i klimaløsninger til busser

Thermal Bus Systems

Thermal Bus Systems

· Valeo OE-leverandør · Serviceydelser · Reservedele · Kurser i varmere og AC anlæg Kontakt os for at høre mere.

på Mød os essen ortm 0 p s n a r T 621 H d n a St

Eksperter i klimaløsninger til busser

Valeo OE-leverandør Kurser i varmere og AC anlæg

Få inspiration og hjælp via vores servicevideoer

Distributed by

Vi glæder os til at se dig.

www.christonik.dk


Articles inside

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.