Page 1

Ingyenes életmód és nyereményújság

2012/4.szám

Interjú FENYŐ MÁRTÁVAL

KÁVÉVAL AZ EGÉSZSÉGÉRT! Natúr Kozmetikumok SPORTÁGVÁLASZTÁS tudományos háttérrel

www.csakanoknek.hu


Szeptember Még a kertben ülök Bánkon, de tudom, hogy gyermekeim már az unokáim iskolai felszerelésének beszerzésével vannak elfoglalva, ajjaj, megint vége a nyárnak. Aki tehette, feltöltődött annyira fizikai és lelki értelemben egyaránt, hogy nekivágjon e komoly feladatnak. Az iskolára gondolva eszembe jutott egy saját élményem: az iskolai takarékbélyeg. Milyen jó lenne, ha valamelyik „pénzembernek”, vagy pénzintézetnek is eszébe jutna, és felelevenítené ezt a jó kezdeményezést. Mi nagyon szerettük, izgalommal gyűjtögettük a forintokat. Ettől ugyan egy bank nagy hasznot nem remélhetne, de azt feltétlenül, hogy a gyerekek megtanulnának takarékoskodni, a zsebpénzt pedig nem költenék el azonnal – többnyire nem túl hasznos dolgokra. Aki hallja, adja át, hátha fülébe jut annak, aki megvalósíthatná! Nyári számunkból remélem sok ajánló és információ eljutott Önökhöz, amit hasznosítani is tudtak. Most pedig itt az őszre, az őszi teendőkre vonatkozó összeállításunk, melyeket szívből ajánlok mindenkinek. Egészség, szépség, fizikai kondíció, helyes táplálkozás, mind-mind fontos témák, most is foglalkozunk velük. Bemutatunk egy nagyszerű embert, Fenyő Márta fizikus, feltalálót, aki életéről, munkájáról mesél nekünk. Végezetül, csakúgy, mint előző beköszöntőmben, ismét elmondom, továbbra se feledjük: életünk minden területén van lehetőségünk egy kicsivel „környezetbarátabb” módon élni, tegyünk valamit ennek érdekében irodában, otthon, szabadidőnkben! És ezt tanítsuk meg gyermekeinknek, unokáinknak is, hogy nekik már természetes legyen ez a fajta magatartás. A feladatokhoz sok erőt és kitartást kívánok mindenkinek!

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is!

Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Zórád Zsuzsa Nyomdai előkészítés: Profitado Reklámstúdió Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Profitado Reklámstúdió

Kiadja: Profitadó Reklámstúdió 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.10. Telefon: +36 70/430-5377

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Postacím: Profitado Reklámstúdió 1605 Bp., Pf. 56.

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: media@csakanoknek.hu.

Játékszabály Információk: A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod Telefonon: +36 70/ 430-5370 és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben E-mail: media@csakanoknek.hu a Profitado Reklámstúdió, 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

www.csakanoknek.hu

3


Középpontban „Életfilozófiám lényege: mindig építeni, és soha nem rombolni; mindig segíteni és soha nem ártani.”

Beszélgető partnerünk: A polarizáltfény-terápia (Evolite, Bioptron, Sensolite) feltalálója

Fenyő Márta Hogyan lesz egy nő fizikus? Nagyon érdekelt a matematika, fizika, és kémia, az iskolában sikeres is voltam ezekben a tárgyakban. Könnyen és gyorsan oldottam meg a feladatokat, úgyhogy a többieket segíteni is maradt időm, amit örömmel tettem. Matek és fizika dolgozatok írásakor hamar elkészültem, majd sorozatban gyártottam a puskákat osztálytársaim számára. Az Eötvös József Gimnáziumba jártam, ahol csodálatos tanároktól tanulhattam a humán tantárgyakat, ezért nagyon szerettem a nyelveket, az irodalmat, a történelmet is, végül a továbbtanulás irányvonalának eldöntésekor mégis a reál érdeklődésem győzött. Nevelőapám elvitt egy nagy vegyipari üzembe, hogy az ott tapasztaltak segítsenek eldönteni, hogy a kémia, vagy a fizika útjára lépek. A vegyészek ebben az üzemben egy sötét, rossz szagú, alagsori helyiségben dolgoztak, a fizikusok szép fehér köpenyben, fent a második emeleten elegánsan tekergették az oszcilloszkópjaikat. Nem volt kérdés, hogy én a fizikusságot választottam. Így azon a nyáron jelentkeztem is az ELTE Természet Tudományi Karának fizikus szakára, ahová azonnal fel is vettek.

Fenyő Márta fizikus, feltaláló

Az orvosi-biológiai kutatás területére úgy kerültem, hogy miután az orvosi műszereket gyártó MEDICOR MŰVEKtől egyetemi tanulmányaim során havonta 500 Ft ösztöndíjat kaptam, legalább öt évre el kellett köteleznem magam ennél a cégnél. A MEDICOR Kutató-Fejlesztő Intézetében kezdtem pályafutásomat, feladatom az optimális röntgenkép létrehozása volt. Így jött létre már munkaviszonyom első hónapjaiban első találmányom: az OPTIX röntgenkép korrektor, amely a röntgenképek kontrasztját és kontúrjait emeli ki a jobb és biztosabb diagnosztizálás céljából, jóval kevesebb röntgen dózis felhasználása mellett. Itt és ekkor alakult ki bennem az orvosi-biológiai kutatás és fejlesztés iránti szenvedélyes vonzalom, mely azóta sem csökken.. Többféle témában mélyedtem el a Medicornál, melyeket érdekesnek és perspektivikusnak találtam, mint például az ultrahang diagnosztika,


mely akkoriban kezdett teret hódítani, vagy a digitális képfeldolgozás az automatizált vérkép- illetve vércsoport meghatározás területén, stb. Ezek a gondolatok, felfedezések, javaslatok általában néhány évvel korábban jöttek, mint amit a kor tudományos fogékonysága, vagy a számítástechnika akkor lehetővé tett.. Feltalálta, kifejlesztette, szabadalmaztatta az otthoni használatra is alkalmas kisméretű EVOLITE lámpát, és a Bioptron lámpa továbbfejlesztésének alapjait. Ám – magyar történet - több évig tartó erőfeszítése ellenére a gyógyító lámpa gyártásának és értékesítésének beindítása itthon érdeklődő és vállalkozó partner hiányában elmaradt. 1986-ban a svájci Bioptron AG vásárolta meg a találmány egész világra szóló gyártási és értékesítési licencét. Ők nevezték át a gyógyító lámpát EVOLITE helyett BIOPTRON-ra. A Bioptron AG céget a gyógylámpa licencével együtt 1996-ban megvásárolta a Zepter cég, így került a termék gyártási és értékesítési joga ehhez a vállalathoz.

Középpontban Nem vagyok üzletember, hanem kutatni, felfedezni szeretek, valami újat létrehozni, olyasmit, ami az emberek egészségét, életének jobbá tételét szolgálja. Ez az én világom. Ezért az üzleti kérdésekben általában nem tudtam az érdekeimet megfelelően képviselni. 1990-2009 között vezettem férjemmel közösen egészségügyi magánvállalkozásunkat, a Bioptron Gyógycentrumot. Itt közel 30 000 ember sikeres gyógyulásának lehettem tanúja. A nyert tapasztalatok és a felmerülő igények hatására 2008. novemberére elkészült a teljes test kezelésére alkalmas polarizált fényt kibocsátó fényágy, a Sensolite. Ez az új fejlesztés hatalmas előrelépést jelent a lokális terápiához képest a gyógyítási potenciál vonatkozásában. Az immár negyedik éve nagy sikerrel alkalmazott Sensolite fényterápia segítségével nagyon sok ember tudott megszabadulni betegségeitől, fájdalmaitól, szenvedéseitől.

Márta egy 2010-ben rendezett senior úszóversenyen a Nemzeti Sportuszodában 50m-es pillangóúszásban ezüstérmet nyert

www.csakanoknek.hu

5


Középpontban Ezen túlmenően a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Sensolite alkalmas a betegségek megelőzésére, az erőnlét fokozására, a fizikai és szellemi teljesítőképesség növelésére is. Ez utóbbi lehetőségek képezik például az egyik fontos különbséget a teljes test polarizáltfénykezelése és a lokális fényterápia között. A továbbiakban az egészségügy különféle területein szerzett tapasztalatokat összegezve elmondhatjuk, nagyon sok szülő és kisgyerek örömére a fényágy rendszeres használatával megelőztük a korábban rendszeresen beköszöntő őszi, téli légúti fertőzéseket, enyhítettük, vagy megszűntettük az ekcémás, allergiás bőrtüneteket. Nagyon jó hatásról számoltak be a légúti-, valamint ételallergiától korábban rendszeresen szenvedő pácienseink. Nagyszerű tapasztalatokat szereztünk kismamák esetében, a fiatal anyukák arról számoltak be, hogy a fénykezelést követően oldódott bennük a feszültség, a stressz, feltöltődtek energiával, és utoljára, de nem utolsósorban jelentős mértékben fokozódott az anyatej elválasztásuk. Magyarországon 19 helyen működik Sensolite Gyógycentrum 2 vagy 3 fényággyal, eddig összesen több mint tízezer páciens vette igénybe a teljes test fénykezelést. Szeretném azonban kihangsúlyozni, hogy a Sensolite fényágy nyújtotta terápiás lehetőséget ADJUVÁNS (KIEGÉSZÍTŐ) kezelésként javasoljuk, tehát a hagyományos orvoslás által felkínált medicina MELLETT, ÉS NEM HELYETT.

A használat során azonban igen gyakran előfordul, hogy a fénykezelésnek köszönhetően oly mértékben javul a páciens problémája, hogy kezelőorvosa a különféle vizsgálati leletek alapján jelentősen csökkenti, sőt esetenként elhagyja a gyógyszeres kezelést. A gyógycentrumokban, valamint a Sensolite honlapján tematikus csomagok állnak rendelkezésre, terápiáinkkal elérhető áron talál gyógyulást különböző problémáira az anya, apa és a gyerek. A sikeressé vált nő munkája és magánélete mennyire lehet összhangban egymással? Két csodálatos kislányom született, általában jól össze tudtam egyeztetni a családi életet a munkámmal. Úgy látom a családi élettel kapcsolatban sikerült jó példát mutatnom, hiszen lányaim mindketten nagyszerű, odaadó családanyák, bár mindkettejüknek komoly hivatása, munkája is van. Éva pszichiáter, Judit egy multinacionális cégnél marketinggel foglalkozik. Öt fantasztikus unokám van, akikkel – bár különböző korosztályokhoz tartoznak – mindig a legnagyobb egyetértésben és boldogságban tudok játszani, - akár focizni is –. Nagymamának lenni az élet nagy ajándéka. Imádok a gyerekekkel lenni, hiszen a gyerekek még tiszták, egyenesek és őszinték. A család is használja a Sensolite fényágyat? Természetesen. A kicsik és nagyobbak egyaránt, ha érzik, hogy közeledik a nátha, torokfájás, vagy fülfájás, azonnal jönnek és fekszenek a fényágyba. Így aztán az esetek többségében a betegség elmarad, vagy sokkal rövidebb, enyhébb lefolyású lesz.


Mit tartana fontosnak elmondani önmagáról, életéről és munkájáról? Fiatal koromban erős bizonyítási kényszer dolgozott bennem a szüleim irányában. Kezdetben a sport területén akartam „nagyot alakítani”. Ezért aztán versenyszerűen úsztam, atletizáltam, kosárlabdáztam, vívtam. Így aztán a sport az életem részévé vált, ma sem tudnék létezni rendszeres sporttevékenység nélkül. A versenyszerű sportolás erőssé, céltudatossá és fegyelmezetté neveli az embert. Ezek a tulajdonságok a feltalálói lét küzdelmei során sokat segítettek. Feltalálónak lenni nem egy sétagalopp. Mostanában tudatosult bennem, hogy az életmód határozza meg életünk minőségét, azt, hogy egészségesek, boldogok leszünk-e. Életfilozófiám lényege: mindig építeni, és soha nem rombolni, mindig segíteni és soha nem ártani.

Középpontban Az életemet így éltem végig. És most döbbentem rá, hogy a fényterápia, ez a kezünkben lévő hatékony gyógyító módszer is ugyanezt csinálja. Nagy híve vagyok a természetes módszereknek, nagyon fontosnak tartom környezetünk, a Földünk védelmét, erre próbálom irányítgatni lányaimmal összhangban az unokáimat is, hála Istennek, úgy látom sikerrel. Azt, hogy egészségesek és boldogok vagyunk-e, azt mi határozhatjuk meg azzal, ahogy az élethez viszonyulunk. A sport, az egészséges táplálkozás híve vagyok. Igyekszem minden nap sportolni, mozogni, ez pedig meghatározza az életem minőségét, egészségi állapotomat. Ezt mindenkinek, aki megteheti, jó szívvel ajánlom. Zórád Zsuzsa

Márta legkisebb unokája, Samu

www.csakanoknek.hu

7


Egészségesen Natúr kozmetikumok Illés Virág vagyok, 14 éve dolgozom egy nemzetközi ingatlanfejlesztő cég marketing vezetőjeként, emellett 3 éve foglakozom natúr kozmetikumokkal. Mint a legtöbb nő, világ életemben nagy hangsúlyt fektettem a testápolásra, szépségápolásra. Az üzleti életben elvárt a makulátlan megjelenés, így én is évekig vásároltam a különböző reklámokban látott kozmetikumokat. Egy idő után azonban feltűnt, hogy az ígért eredmény elmaradt sőt, a bőröm kiszáradt, viszketett. Egyszerű fogyasztóként kételkedni kezdtem a médiából felénk áramló információk valóságtartalmában. Számtalan cikk és tudományos értekezés elolvasása rádöbbentett, hogy az „ipari” kozmetikumok számos összetevője mérgező. Autodidakta módon fogtam a natúr kozmetikumok és a szappankészítés „tudományának” elsajátításába, majd elvégeztem néhány Magyarországon elérhető tanfolyamot, melyet egy amerikai szappankészítő kurzus követett. 2011. novemberében megalapítottam a Blueberry-Cosmetics Kft-t,

és ma már főállásban készítek a legfinomabb növényi olajokból és illóolajokból szappanokat, Magyarországon egyedülállóan tusfürdőket, samponokat és folyékony szappanokat is. Ezen az oldalon a natúr kozmetikai termékek és a tudatos életmód világába szeretném bevezetni az olvasókat. Akik igazán elszántak, azt is megtanulhatják majd, hogyan tudnak otthon, saját kezűleg elkészíteni egy-egy kozmetikumot, megvédve saját maguk és családjuk egészségét és nem utolsó sorban környezetünket a káros anyagoktól. E-mail: info@blueberry-web.hu Web: www.blueberry-web.hu

Játssz és nyerj! Milyen alapanyagokat használ Virág, a szappan készítéséhez? a) alkoholt

b) növényi és illóolajokat

c) kőolajat

A helyesen válaszolók között egy nyertest kisorsolunk, aki Blueberry ajándékcsomagot nyer, melynek tartalma: 2 db szilárd szappan + 1 db tusfürdő. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


PÁRKAPCSOLAT Az asztrológia megtanít bennünket arra,hogy saját szituációnkból kiindulva megértsük embertársainkat és a világot, s így belülről megbékélhessünk velük!! Életünk tanulási folyamat. A legfontosabb tanulnivalókat számunkra a kapcsolataink képviselik. Mivel a problémamegoldás mindig megerőltetéssel jár, az emberek többnyire nem keresik maguknak a problémákat,hanem konfrontálódniuk kell velük. Ezért fontos felismernünk a saját szerepünket, működésünket pl. egy kapcsolati krízisben. A sors pedig gondoskodik arról, hogy a tanulásunk folyamatos legyen. A problémák nagy százalékának megoldásához sokszor elegendő maga a felismerés, és a megoldott probléma többé nem kerül elő. Ha a horoszkóp az élet 'tanterve', ennek segítségével megláthatjuk a tanulnivalóinkat és a megoldáshoz szükséges erőforrásainkat. - Mi az, amit nem tudunk magunkról? - Milyennek látszódom egy asztrológus szemüvegén keresztül? - Miért nem sikerül soha semmi az életben? - Miért válik elviselhetetlenné 'álmaim' férfija a közelebbi kapcsolatban? - Miért nem engedek közelebb senkit? - Mi akadályoz abban,hogy hangot adjak legbensőbb vágyaimnak? - Milyen ember illik hozzám? - Mi a fontosabb számomra-a párkapcsolat,vagy a szabadság?

Asztrológia - Mik a kapcsolatunk erősségei és gyenge pontjai? - Miért húz a szívem máshoz, de az eszem miért tart mégis a párom mellett? - Hogyan érezhetném teljesebbnek, boldogabbnak magam? A megismerés segítségével hatékonyan kezelhetők a párkapcsolatot fenyegető válságok. A horoszkóp segítségével kiderítjük az okokat és megtaláljuk a megoldáshoz szükséges erőforrásokat. Mindezekben tudok segíteni, ha valakinek felkeltette az érdeklődését a téma. Közösen megkeressük a választ bármilyen kérdésre - de egyszerre csak egyre!! Ami feltétlenül szükséges: - a pontos születési adatok (hely, év, hó, nap, óra, perc) - megkeresés, konzultációs időpont egyeztetés (a konzultációt egy adatlap kitöltése előzi meg, amit e-mailben küldök) Elérhetőség: Szilák Julianna 0620/3797319 boglarka45@gmail.com

Játssz és nyerj! Jelentkezz kérdéseiddel a szolgáltatásommal kapcsolatban a media@csakanoknek.hu címen! A kitöltött adatlapot elküldöttek között kisorsolunk három nyertest, akik egy-egy ingyenes konzultációt nyernek. Az adatlap a magazin weblapján megtalálható. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

www.csakanoknek.hu

9


szabja a sminket, a mozgást, és a táplálkozást is, és ami még a külsőhöz elengedhetetlenül tartozik, a hajadat is. A jó sminket is el lehet készíteni pillanatok alatt! Figyelni kell arra is, hogy legyen benne vágy a megújulásra. Mosolygós, magabiztos legyek!

Szépségápolás Csaljunk le 20 évet?

Egy jól eltalált smink növeli az önbizalmunkat!

A nők véleménye ebben a témában megoszlik. Van, aki kézzel-lábbal tiltakozik ellene, és azt mondja: fő a természetesség. A másik, azt vallja, éljünk a mának, és adjunk magunknak meg mindent, amit a természet elfelejtett...Tágra nyílt szemek, nagy szempillák, és a kis pír az arcunkon. Párjaink jobban örülnek, ha egy csinos, ápolt nő van a környezetükben! (Újítsuk meg magunkat, könnyebb újra sminkelni, mozogni, új közös programokat kitalálni nekünk, nőknek, mint újra születni). Türelem és kitartás kell hozzá, és idő, amíg megtaláljuk a megfelelő segítséget, a jó szakembereket, aki figyelembe veszi egyéni adottságaidat, és személyre

Itt egy igazi példa: a héten találkoztam vele: otthon vagy egy pici gyerekkel, apa bemegy a nagy multi céghez „csak” dolgozni, de gondolj bele: körülötte csupa bombázó. Mi a cél? Itthon is egy bombázó várja. Igen, és mi ebben segítünk. Hogy te is igazi nőnek érezd magad! Örök igazság, hogy a szépség belülről fakad. Test és lélek harmóniája kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. A természetes kozmetikumok hívei ezért úgy tartják: csak azt kend magadra, amit meg is ennél. A NATÚR KOZMETIKA ALAPELVEI: - növényi eredetű alap- és illatanyagokat használnak, - fokozott figyelmet fordítanak az állatvédelemre (semmit nem tesztelnek állatokon, nem használnak bizonyos állati eredetű alapanyagokat, mint például nercolajat, zsírt, kollagént, A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon Maczó Rozália: +36/20 569-1768

www.rozy.hu

Játssz és nyerj! Hatvan év alatt átlag mennyi szépészeti szert "fogyasztunk el"? a) 30kg b) 13-15 kg

c) 5 kg

A helyesen válaszolók között kisorsolunk három nyertest, akik egy-egy szájfényt kapnak ajándékba. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


Egészségesen Miért is szeretjük a kávét? – avagy a „ténta” világhódítása A kávénak a mai kor emberének életében betöltött szerepe hihetetlenül nagy. Sokan nem is tudják, de a világon a víz után a kávéból, mint italból fogy a legtöbb. Csak Európában naponta 1,2 milliárd csészével fogyasztanak a kávékedvelők milliói. Hazánkban a lakosság több mint hetven százaléka fogyaszt feketekávét. Tehát megállapíthatjuk, hogy a kávézás szenvedélye az egész világon óriási. A kávé megismerésének történetét bizonyosan nem tudjuk, azonban vannak olyan legendák, amelyek már az időszámításunk előtt mintegy 300 évvel korábbra teszik a kávénak, mint növénynek és hatásának a felfedezését. Más adatok szerint Krisztus után a 800-as években már orvosságként használták a kávét.

Mindenesetre hazánkba és Európába a törökök hódításai nyomán kerülhetett be. A XV. században már a mai Jemen területén fogyasztották a belőle készült élénkítő italt, és vélhetően innen indult igazából hódító útjára. Gárdonyi Géza is megemlíti az Egri csillagok című regényében Dobó és Varsányi párbeszédében: „- És hogyan jutottál a bég mellé? - Barátságot kötöttem a szolgájával, és mindig a sátornál lődörögtem. Hatvan alatt a bég megharagudott rája, és elverte, engem meg, hogy már sokszor látott, csak magához szólított, mert én is tudtam már téntát főzni. - Mit? - Téntát. Úgy issza a téntát, mint mink a bort. Reggel, délben, este csak téntát iszik. - Nem ténta lesz az, te! - De bizony ténta, valóságos, jó fekete ténta. Valami babból főződik, oszt olyan keserű, hogy még másnap is pöktem tőle, mikor megkóstoltam. A babot úgy híjják, hogy kávé. A vezérek egymásra néztek. Egyik se hallotta még közülük a kávét.” Ma viszont már nagyon is jól ismerjük és szeretjük a kávét. És persze azt is tudjuk, hogy szervezetünkre milyen módon gyakorol hatást.


A hagyományos kávé jótékony vagy káros hatásairól megoszlik a kutatók véleménye. Egyesek szerint a kávé koffeintartalma abban az esetben, ha túlzott mennyiséget viszünk be a szervezetbe belőle (300mg felett), kellemetlen hatással járhat. Ezek a kellemetlen tünetek fokozottabban jelentkezhetnek azoknál, akik egyáltalán nincsenek hozzászokva a koffein idegrendszerünkre gyakorolt hatásával. Náluk tehát már jóval kisebb, a szervezetbe bevitt koffein mennyiség esetén jelentkezhet kézremegés, szívritmuszavar, sőt szívtájék környéki nyomásérzés is. Nos, ennek tudatában kell lennünk akkor, amikor éberségünket kívánjuk fokozni a feketekávéval. Természetesen napi 1-2 csésze kávé ilyen gondot nem okoz a koffeinre nem érzékenyeknél, ettől tehát nem kell félnünk. Azonban a kávé esetében is fő a mértékletesség, hiszen tekinthetjük a kellemes aromával rendelkező, forrón gőzölgő élénkítő nedűt egyfajta legális drognak is, amiről tudjuk jól, hogy függőséget okoz, túladagolása pedig kerülendő. A mértékletes fogyasztással azonban mindenképpen kellemes és élénk állapot érhető el. A kávé elterjedése a XVI-XVII. század tájékán szinte robbanásszerűnek is tekinthető. Az első kávéházak Isztambulban alakultak az 1550-es esztendőkben, míg Európában először Velencében nyitottak kávéházat 1617-ben.

Egészségesen Hazánkban a török hódoltság idején, az 1500-as évek második felében jelentek meg Pesten és Budán a törökök által működtetett kávéfőzdék. Az első kávészállítmányt igazoltan egy bizonyos Bechram nevű kereskedő hozta Budára 1579-ben. Buda visszafoglalása után 1727-ben nyílt meg az első igazi kávéház. A XX. század elején már több száz kávéház működött Budapesten, melyekben pezsgő társadalmi élet zajlott. Mára egy kicsit megváltoztak a kávézással összeköthető szokások. A modern kor beköszöntével, az elektronika fejlődésével, valamint a kényelmi igények egyre erősödő előtérbe helyezésével az otthon főzött kávé mindennapjaink része lett. Persze egyvalami egyáltalán nem változott meg, igényünk a finom zamatú, fekete ital iránt. -Bea(Organo Coffee Club)

Reisztrálj és nyerj! Az első 100 regszitráló között értékes kávécsomagot soroslunk ki!

Játssz és nyerj! Hogyan juthatott el hazánkba a kávé? a) A Selyemúton hozták be Kínából b) A törökök hódítása nyomán c) velencei kereskedők révén A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy nyereménycsomagot nyer az Organo Gold felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

www.csakanoknek.hu

13


A jogász válaszol AZ ÍRÁSBELI MAGÁNVÉGRENDELETRŐL Az írásbeli magánvégrendelet a hatályos jog szerint háromféle lehet: - saját kezűleg irt (holográf) - más által írt (allográf) - közjegyzőnél letett magánvégrendelet A fenti végrendeletek megtételére a Ptk 623.§. (1).adja meg a lehetőséget a következőképpen: Az örökhagyó halála esetére vagyonáról, vagy annak egy részéről végrendelettel rendelkezhet. Végrendelkezni csak személyesen lehet. Csak személyesen lehet, de nem mindenkinek. Az írásbeli magánvégrendelet megtételéhez szükséges végrendelkezési képesség egyenlő a teljes cselekvőképességgel, a jogképesség nem elegendő. A Ptk 17.§.(3) bek kifejezetten kiemeli, hogy a végintézkedés a kivétel az alól a szabály alól, hogy a gondnokság alá helyezés nélkül is cselekvőképtelen nagykorú személy jognyilatkozatát

cselekvőképtelenség miatt nem lehet semmisnek tekinteni, ha a tartalmából és a körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a jognyilatkozat a fél cselekvőképessége esetében is indokolt lett volna. A BH 1988/9.311. sz. jogesetben is részletesen kifejti a Legfelsőbb Bíróság, hogy a cselekvőképtelen személy akkor sem tehet végrendeletet, ha ez a cselekménye okszerűnek látszik. Ezzel szemben a BH 1972/1. 6999. sz. jogesetben a Legfelsőbb Bíróság szakértői vélemény alapján megállapította, hogy a cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló végrendelete érvényes, ha a végrendelkezés idején még nem szűnt meg ugyan a gondnokság, de a gondnokság alá helyezés oka már igen. Vagyis nem a gondnokság alá helyezést tartalmazó határozat léte, hanem maga a fennálló cselekvőképesség határozza meg, hogy érvényes-e a végrendelet, vagy sem. A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon

Játssz és nyerj! Küldjön el 3 kérdést ami érdekeli a szolgáltatásommal kapcsolatban a media@csakanoknek.hu címre! A kérdést feltevők között kisorsolunk egy nyertest, aki egy ügyvédi tanácsadást nyer. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


10 perc ez elég egy nőnek?

Lendületben

600 másodperc lehet sok is: visszatartani a levegőt, bent ragadni a liftben, az ex baráttal találkozni. Tűnhet viszont egészen rövidnek is: egy gyertyafényes vacsora, egy forró szeretkezés a kedvesünkkel, egy kényeztető masszázs. 10 perc viszont elegendő lehet ahhoz, hogy egy edzésen részt vegyél, méghozzá úgy, hogy annak meg legyen az eredménye. Hogyan? Olvasd tovább! Napjainkban sajnos egyre kevesebb időnk van magunkkal foglalkozni, ez igaz a sportolásra is. Éppen ezért olyan mozgásformát válassz, amivel napi 15-30 perc alatt rendesen megdolgoztathatod a főbb izomcsoportokat, ezáltal feszes idomokra tehetsz szert. Most a vibrációs tréning technológiát szeretnénk megismertetni veled. Versenyző koromban én is gyakran használtam ezt a módszert regenerálódásra, mert hihetetlen

módon felgyorsítja az anyagcserét, ami a sérüléseknél, illetve a fogyásnál nagyon fontos. Ezek mellett 30%-kal intenzívebb egy edzés, mintha csak funkcionális tréninget végeznénk. Bevallom őszintén, régen szkeptikusan álltam a kérdéshez, még mielőtt kipróbáltam volna, és így látatlanban alkottam véleményt. Nagy hiba volt. Az első alkalom után rádöbbentem, hogy valóban igaz az állítás, hogy egy 10 perces edzés 50 percnek felel meg, az elfáradást tekintve. Jó érzés remegő lábakkal leszállni egy gépről azzal a tudattal, hogy ennek tényleg komoly lesz a hatása. Mit szólnál egy olyan lehetőséghez, ha bepillantást nyerhetsz egy ilyen edzésformába, sőt, 10 percen keresztül ki is próbálhatod szakmai irányítás mellett, méghozzá teljesen ingyen? További 5 azonnali ajándék a honlapunk látogatóinak: www.fitwalk.hu"

AJÁNDÉK KUPON egy INGYENES 10 perces Intensifit Vibrációs edzésre. Helyszín: Budapest, Wesselényi utca 41. W41 Health and Beauty Szépségszalon Kupon beváltható: kedden-csütörtökön-szombaton 08:00-20:00 között. Időpont egyeztetés szükséges: jelentkezes@csontifitness.hu vagy a 0670/214 23 40-es telefonszámon.

15


Egészségesen A narancsbőr Testtekercseléssel a narancsbőrös részeket, a legkevésbé szeretett testrészeket (comb, popsi, csipő, derék, felkar) vesszük kezelésbe. Ahhoz hogy ezeket a problémákat szakszerűen tudjuk kezelni, tisztában kell lennünk mi is az a cellulit, hétköznapi nevén narancsbőr. A narancsbőr az irha és bőr alatti kötőszövet betegsége ezért nem szabad összetéveszteni a zsírpárnákkal. A narancsbőr nem csak elhízott hölgyeken jelentkezik, még sportolók is szenvednek ezektől a kellemetlen kitüremkedésektől. A narancsbőr kialakulása több tényezőtől függ, ezek között fontos megemlíteni a genetikát, a hormonokat, különböző tartáshibákat, lassú anyagcserét és legfontosabb szempontként a helytelen étrendet. Összességében elmondható hogy a narancsbőr a bőr alatti szövetekben lerakodott salak, és méreganyagok összessége, mely a savas táplálkozás következménye.

Viszont nem elég, ha megváltoztatjuk az életmódunkat és étkezésünket, a már kifejlődött narancsbőrt el is kell tűntetni. Erre a célra tökéletesen megfelel a tekercselés. Ez az alakformáló technika külsőleg hat a szövetekre, ezáltal már az első kezelés után látható és mérhető az eredmény. Hatásos kiegészítése a fogyókúrának, narancsbőr, terhességi csíkok és cellulit kezelésére, enyhítésére szolgál, méregtelenítő hatású. Elérhetőség: Testközpont - Barna Krisztina Cím: 2000 Szentendre, Dunakanyar krt. 7. (Református gimnázium mellett)

Telefon: 06/30 524 8586 efitszentendre@gmail.com

Játssz és nyerj! Mi a narancsbőr? a) szövetekben lerakodott izom b) szövetekben lerakodott zsírréteg c) szövetekben lerakodott salakanyag vagy méreganyag A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy 5 alkalomra szóló bérletet nyer a Testközpont felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


Gazdálkodj okosan Az arany

Miért biztosan értékálló? Az arany földünk egyik legértékesebb és legnehezebben hozzáférhető kincse, amire még mindig igen nagy a kereslet. A Föld aranykészletei fogynak, a kitermelés költségei nőnek, hiszen egyre nehezebben hozzáférhető helyekről kell kibányászni. Amiből kevesebb lesz, annak az értéke nő! Egy példa az értékállóságra: Egy átlagos új ház értéke 1934-ben kb. 5780 USA dollár volt, ami 278 uncia (31,1 gramm) aranynak felel meg.

Ebben a cikkben egy olyan megtakarítási formát szeretnék bemutatni, ami megvéd a gazdasági válság hatásaitól. Sokan még mindig bankban tartják a megtakarított pénzüket, pedig vannak alternatív megoldások is a pénz “fialtatására”. Ilyen például az arany.

2011-ben egy átlagos ház értéke kb. 200 000 USA dollár, ami 116 uncia aranynak felel meg.

Itt nem az ékszer aranyra kell gondolni, hanem a befektetési aranyra, ami lapocskákban, tömbökben érhető el. Több ezer éve fizető eszköz, a világon mindenhol elfogadják és stabil, értékőrző megoldás.

Láthatjuk, hogy egy átlagos ház értéke dollárban mérve a 36 szorosára nőtt, addig aranyban mérve csökkent 41 %-ot.


Gazdálkodj okosan • Bárhol a világon elfogadják fizető eszközként, bárhol beváltható, bármilyen pénznemre • Véd a valuták erősödésével szemben (Euro, Dollár, Svájci frank)

Miért kényelmes és biztonságos az arany számla? • Az ügyfél pénze nem értékpapírokba kerül befektetésre, hanem fizikai aranyba • A fizikai arany bármikor visszavásárolható, vagy visszakérhető akár lapokban, tömbökben is • Biztonságos helyen őrzik • Nincs kötelező befizetés, bármennyi pénz, bármikor elhelyezhető aranyszámlán

Így ez a megtakarítási forma azoknak ajánlott, akik egy biztonságos, hozzáférhető, értékálló megoldásban gondolkodnak! Természetesen az sem mindegy, hogy hol veszik meg az aranyat! Érdemes megnézni az arany tisztaságát, a minőségét, a forgalmazó cég hátterét, az őrzés biztonságát! Kérje szakértő segítségét és nyisson aranyszámlát! Hívjon! A gazdálkodj okosan rovat szakértője: Budai Ildikó ildiko.budai@dreamnetwork.hu +36/30 773-9199

Játssz és nyerj! Egy uncia arany hány gramm? a) 10 gramm

b) 12,2 gramm

c) 31,1 gramm

A helyesen válaszolók között kisorsolunk öt nyertest, akik ingyenes, személyes pénzügyi analízist kapnak szakértőnktől. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

www.csakanoknek.hu

19


Lendületben Polar FitBalance Millenáris Hogy a fitness legyen a szenvedélyed! A FitBalance Magyarország egyik vezető fitnesz, wellness, valamint az egészséges életmód kedvelőinek egynapos egészség és mozgás fesztiválja, amely 2006 óta évről évre növekvő sikerrel és látogatótáborral büszkélkedhet. A már hagyományosan évente kétszer, tavasszal és ősszel megrendezésre kerülő rendezvény idei, májusi állomása megkapta a Nemzeti Egészség és Fitness Fesztivál elnevezést is. A Fitbalance Aréna rendezvény az egyik legnagyobb egészség, mozgás, és életmód- program hazánkban, valamint Közép-Európában! Az eseménynek negyedik éve otthont adó Papp László Budapest Sportarénába idén 4500 látogatót és 130 kiállítót fogadtunk. 2006. és 2012. októbere között megrendezett 14 FitBalance rendezvényen több, mint 40 000 résztvevőt sikerült megmozgatnunk! Immár sokadik alkalommal Buda szívében, különleges környezetben

a Millenáris (Parkban) kerülnek megrendezésre a Fitbalance őszi eseményei! A helyszínen 8 színpadon, a legnevesebb hazai és külföldi prezenterek(Borsodi Balázs, Katus Attila, Czanik Balázs, Rubint Réka és Schobert Norbi, stb.) tartanak órákat! Fitness, ZUMBA, pilates, Jóga, bodyART, Capoeira Aerobic, Wellness terem, Spinning, R-Med Functional Training Corner, IWI Funkcionális Sziget és IWI Színpad, Power Plate Stage, Kangoo, XBOX Virtual Stage, BioPont Életmód Expo, Pink Fit Kis Challange, Főnix Med egészségügyi szűrések, WAKLKenergie, Pro Ski, valamint a hivatalos versenysport IFBB Nemzetközi Testépítő és Fitness Kupa is szerepel a választható programok között! Idén is folytatódik a „Sztárok az egészségért” programunk: az elmúlt évben: Nagy Adri, Janicsák Veca, Iszak Eszter, Mádai Vivien, Vastag Csaba, Hujber Ferenc, Szabó Győző, Csonka András, Dombóvári Vanda, Sütő Enikő, Valkó Eszter, Varga Viktor is csatlakoztak a programhoz. A kezdeményezés célja, hogy az esemény bevételéből egy vidéki általános iskola számára sporteszközöket vásárolunk, ezzel is hozzájárulva a gyerekek sportolási lehetőségeinek a megteremtéséhez! A 2012. október 7-i rendezvény bevételéből az orgoványi általános iskolát támogatjuk, akik a felajánlott összeget természetesen sporteszközök vásárlásra fordítják!


Lendületben

A POLAR Fitbalance Millenáris háziasszonya és „arca” Nagy Adri énekesnő lesz, aki elkötelezett híve a mozgásnak, valamint az egészséges életmódnak! Részletes órarend és további információk olvashatóak a: www.fitbalance.hu oldalon. A rendezvény különlegessége, hogy a szakmai programokon túl, a FitBalance folyamatosan arra törekszik, hogy az aerobik és fitness órák mellett olyan programokat kínáljon a látogatóknak, amelyek szorosan kapcsolódnak az egészséges életmódhoz, és valóban gyakorlati tanáccsal, prevenciós tevékenységekkel és szűrőprogramokkal látják el az érdeklődőket. A Biopont Életmód Expón mintegy 100 kiállító várja az érdeklődőket a Főnix Med Egészségügyi szűrések keretében közel 20 féle szűrővizsgálat látogatására lesz lehetőség. Ismét csatlakozik az esemény programjához a fitness, mint versenysport. Ezúttal a IFBB

Testépítő és Fitness Nemzetközi Kupa is részét képezi a programoknak! A FitBalance sikerét nem csak az egészséges életmódot övező egyre növekvő érdeklődésnek, hanem a kiváló szakmai gárdának, vezetőségnek köszönheti, akik tapasztalatukkal és szakértelmükkel szavatolják a rendezvény magas színvonalát. Természetesen minden regisztrált résztvevő számára biztosítjuk az ajándékcsomagot, korlátlan ásványvíz fogyasztást, amit a belépő ára tartalmaz! Az eseményen ingyenes gyerekmegőrző működik! Az eseményre a belépőjegyek, kedvezményes 2890.- Ft-os áron, kizárólag a BioTech USA Sport Élet Egészség központokban vásárolható meg (www.biotechusa.hu). A helyszínen a belépő ára: 3890.- Ft. A rendezvény időpontja: 2012. október 7. vasárnap 09:00-tól Millenáris (Park) Budapest 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20. A Csak a Nőknek Magazin ott lesz! Gyertek el ti is!

www.csakanoknek.hu

21


Egészségesen A gyerekek és a sport Ez akár egy mese címe is lehetne, hiszen sok fiataltól igen távol áll bármilyen mozgás. A mai gyerekeknek már igen sok szórakozási lehetőség áll rendelkezésére, élen a számítógéppel, s a televízióban a rengeteg csatornával. Sok szülő örül ha a gyermeke legalább ezekkel lefoglalja magát, de sajnos az efféle elfoglaltságok sokszor csak butítanak, stresszelnek, hízlalnak. Sokat utazunk, mely utak során mindenfelé látni gyerekeket, az utcán sétálva, a bevásárló központokban, strandokon, gyorséttermekben. Sajnos azt is látjuk, hogy a gyerekek nagy része túlsúlyos, ahogyan szüleik is. A gyermekkórházakban hosszú sorok kígyóznak, számos kisgyerek küzd súlyfelesleggel, és az abból adodó testi-lelki problémáival. Eközben azt is tapasztaljuk, hogy a gyerekeknek nyitott mozgásközpontok sorra zárnak be, mert nincs rá kereslet, nincs rá igény. Pedig a gyerekkorban elkezdett bármilyen mozgásforma és sport, a mozgás megszerettetése a kicsikkel rendkívül fontos lenne! Kényszeríteni semmiképp nem szabad. Hagyjuk,

hadd probáljon ki minél több fajta mozgásformát a gyermekünk és válasszon önmaga. A mozgás, a sport mindenképp pozitívan hat a gyerekekre hiszen: - erősödik az immunrendszer, a szívizomzat, a légzőizomzat, a test izmai - javul a koordináció, a testtartás, a hajlékonyság, a ritmusérzék - erősödik a csapatszellem és sikerélmény esetén nő az önbizalom, a kitartás, a magabiztosság - a zárkózott gyerekek könnyebben nyílnak meg és tesznek szert új barátokra

Játssz és nyerj! Minek hatására fejlődik a gyermekek izomzata, tartása, magatartása? a) számítógépes játékok

b) TV-nézés

c) sport, mozgás

A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy kártyacsomagot nyer a FitPack felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


Mottónk: Család - Szórakozás - Fejlődés Többek közt ezért alkottuk meg a gyerekeknek szóló kártyacsomagot, amely olyan családoknak szól, akik szeretnek együtt, aktívan kikapcsolódni. A kicsik játszva, érdekes gyakorlatok segítségével utánozhatják egyes állatok (pl.: lepke, mamut), tárgyak (pl.: bölcső, harang), illetve emberek (pl.: vívó, evezős) alakját, mozgását. A kártyacsomag rendszeres használatának előnyei: - Egészségmegőrző, kondíció és állóképesség fejlesztő. - Tartásjavító, izomfejlesztő-erősítő, egyensúlyérzék fejlesztő. - Tornázhatnak a gyerekek kedvenc zenéjére otthon, vagy a szabadban. - Megszeretteti a mozgás örömét már kisgyermekkorban. - Nincs szükség sporteszközökre. - A kártyák segítségével egyedi gyakorlatsorokat állíthat össze a könnyen értelmezhető illusztrációk és leírások alapján. - Kis méretű, bárhova magával viheti.

- Családtagokkal, barátokkal együtt is végezhetőek a gyakorlatok játékos formában a Joker-kártyák és a kártyákon található számok bevonásával. Ne feledjük mennyire fontos a megelőzés, s ezt már gyerekkorban érdemes elkezdeni. Így a gyerekek örömüket lelik majd a sportban, a mozgásban és nem a „szükséges rossz”-ként élik meg. A mozgás felszabadít, megnevettet, jókedvre derít, s aki boldog, az nem beteg. Sok mosolygós, mozgással teli percet kívánunk! Honlapunkon megtalálhatod a gyerekeknek szóló kártyapaklink néhány további lapját. A Csak a Nőknek magazin olvasójaként 10% kedvezményt kapsz! Kérlek rendeléskor jelezd ezt felénk. Mozgásban az élet! Addig is tornára fel, mozgásban az élet! www.fitnesskartya.hu

www.csakanoknek.hu

23


Egészségesen

• FESZÜLTSÉGOLDÁS, KONFLIKTUSKEZELÉS A MINDENNAPOKBAN – Hodován Zsófi pszichológussal • NŐI KLUB – dr. Svastics Egon onkológus sebész és Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, az Alapítvány igazgatójának vezetésével • EGÉSZségKONYHA – kóstolóval egybekötött bemutató főzés az egészséges táplálkozás jegyében, Jenei Tamás séffel. • FÉFRI KLUB – Wolfgang Köbel fitoterapeuta, természetgyógyász vezetésével

A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!

• LÉLEKSIMOGATÓ kötetlen beszélgetés Janig Péter kórház lelkésszel a hit segítségéről a gyógyulásban

Társadalmi Alapítvány 2012. szeptember havi programjainkból: • EGÉSZségAKADÉMIA Wolfgang Köbel fitoterapeuta, természetgyógyász és dr. Farkas Ilona alapító, az Alapítvány orvos-szakmai tanácsadójának előadásai • CSÍKUNG TORNA – Kerényi Ágnessel

A rendezvények helyszíne: 1093 Budapest, Mátyás u. 18. További információ: www.rakellen.hu; www.facebook.com/rakellen.alapitvany; rakellen@rakellen.hu Telefon: 06-1/217 0404

Játssz és nyerj! Sorold fel az egészséges táplálkozás legalább 3 jellemzőjét! A helyes megfejtést a rakellen@rakellen.hu vagy a 1093 Budapest, Mátyás u. 18. címre várjuk Egészséges táplálkozás megjelöléssel. Beküldési határidő: 2012. október 22.

A helyes megfejtők közül hárman térítésmentesen vehetnek részt az Alapítvány által szervezett november havi EGÉSZségKONYHA programon, melyet Jenei Tamás tart.


ELEKTRONIKAI LELTÁR SZEPTEMBERRE Akinek eddig nem sikerült nyaralnia, törődhet egy kicsit saját magával, végtére az életminőség rajtunk is múlik. Vizsgáljuk meg használt elektronikus tárgyainkat, különösen a laptop vagy PC és kiegészítői témát. Gépeinken nehezen tudunk változtatni, de a megjelenítőn (magyarul monitoron) / tágabb értelemben a beviteli eszközökön (magyarul perifériákon) igen. Általában nem elegendő méretű és képfelbontású megjelenítővel erőltetjük szemünket, vele tartósan lerontjuk a látásunkat és a munka sem megy rendesen. 40-50 cm távolságból nézve legalább 22 hüvelykes megjelenítőt érdemlünk meg! Aki csak teheti, cserélje le és a 24 hüvelykes még jobb. Nem kell annyit görgetni a felületeket, és szebb a kép nagyfelbontású HD mozira is jó már. Ellenőrizzük a billentyűzet érzékenységét, az ujjnak mekkora erőre van szüksége, és a leütés kontaktja precíz-e. Fontos ez azoknak, akik vakon írva nem néznek a billentyűzetre, de főleg azoknak, akik ránéznek és nem biztosak abban, hogy a leütésből született-e karakter. A noteszgép/laptop/ultrabook használóknak nehézkes a beépített klaviatúra. Számukra a munkahelyen kötelező darab a külső csatlakozású, teljes kiosztású billentyűzet! Ez áll a külső teljes méretű megjelenítőre is.

Technika A leggyakrabban használt eszköz az egér, amit a leginkább hanyagolunk el. Fura, hogy pont ez a legnagyobb ellenség! Nem illik a kézbe, elpiszkolódva gyakran megugrik a megjelenítőn a kis nyíl, nem precíz a letapogatása vagy rossz a felület, amin fut. Mindig csak rakosgatjuk, mert kicsúsztunk vele a látható tartományból. Cseréljük le egy olyanra, ami mindenben a fentiek ellentéte. Bevált találmány, hogy az alkarból ráncigált egér helyett a görgőt az egér tetejére tervezik (hanyattegér), amit sokkal precízebben csak ujjbeggyel vezérelünk. Így lehet az egér vezetékes is, mert nem rakosgatjuk és nincs többé lemerült akkumulátor. A billentyűzetnek sem kell rádiósnak lennie, mert nemigen változtatja a helyét… Ha mindhárom témát rendbe tettük, kényelmes lesz a napi munkavégzés. Sándor Gy. Zsolt

Játssz és nyerj! Lehet-e már 22 collos képátlójú monitorral HD minőségben mozizni? a) nem lehet, mert kicsi a felülete b) lehet, de csak ha közelebb ülünk hozzá c) lehet, mert jellemzően eléri a HD felbontás 1920x1080 pixelméretét A helyesen válaszolók között kisorsolunk két nyertest, akik egy Trust 15864 Carbon lézer egeret és egy Trust 18350 HD webkamerát nyernek a Trust márka jóvoltából. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

25


Cd ajánló P!NK THE TRUTH ABOUT LOVE Az album első slágere, a „Blow Me (One Last Kiss)” című dal, hihetetlen eredményeket produkál világszerte már megjelenése után alig 2 héttel. Amerikában ez a dal a #1 legtöbb helyen indult felvétel a Pop formátumban összesen 137 rádióval (mely karrierje eddigi legjobb eredménye). Magyarországon múlt héten már 10 rádióban volt hallható az új sikerdal. Kétség sem férhet hozzá, P!nk továbbra is a csúcson van! A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon

MURI ENIKŐ ENCIKLOPÉDIA Az X-Faktor második szériájának legjobb női hangja, Muri Enikő elkészítette első önálló albumát. „Kedves Rajongó! 8 éves voltam, amikor először remegő kézzel fogtam meg egy mikrofont. 14 éves, amikor énekórákra kezdtem járni. És 21, amikor a 2011-es X-Faktorban ott álltam a döntő adásában. Most pedig, 22 évesen megjelent életem első, önálló albuma, ami egy igazi kincs. Az album címe azért lett Enciklopédia, mert az életemből kaptok egy kis darabkát. Énekelek sikerről, szerelemről, fájdalomról, dühről és megnyugvásról is. Leírhatatlanul szerettem a lemez körüli munkát, minden hangjegyet, és minden dalszöveget. A folyamatot, ami oda juttatott, hogy most a kezedben és a kezemben tarthatom. Remélem Te is szeretni fogod a lemezt. A Késő már és a Botladozva talán már ismerős lehet számodra, de ígérem, tartogatok még meglepetéseket... Hallgasd sok szeretettel, mert Neked készült, Érted dolgoztam! Szeretettel és köszönettel: Enikő” Játssz és nyerj! Muri Enikő hány éves volt, mikor énekórára kezdett járni? a) 8 éves

b) 14 éves

c) 21 éves

A helyesen válaszolók között kisorsolunk három nyertest, akik egy-egy CD-t nyernek a Sony Music Kiadó felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


Zórád Ernő, ha életéről kezd mesélni...

Értékeink bérházak udvarán. Lakott vidéki kúriákban, albérleti szobákban és az Angol Királynőről elnevezett vendégfogadóban. Ilyen volt az egyik élete. Másik élete a kitűnő rajzolóé. Éles szemű megfigyelő, mozdulatok és karakterek remek rögzítője, s megörökítője a régi Tabánnak. Félelmetes rajztudása révén valószínű, hogy vágyai, ambíciói másfelé vitték volna, de a körülmények nyomására képregények rajzolója lett. A legjobb magyar képregényeké, akinek a világ legjobbjai mellett van a helye." Kuczka Péter

„Napokig lehetne hallgatni Zórád Ernőt, ha életéről kezd mesélni. Kalandjai Krúdy regényeire emlékeztetnek, könnyen hihetném róla, hogy a 'Ködlovagok' alakjai közül való kóbor lovag a Tabánból, békésen fröccsöző bölcs egy régi józsefvárosi borkimérésből. Alaposan megismerte az életet, aludt az Üdvhadsereg ingyen szállásán, volt képügynök, labdarúgó, műkedvelő színész és énekes a pesti Játssz és nyerj! Zórád Ernő fiatalként milyen foglalkozásokat próbált ki? a) képügynök, műkedvelő színész

b) futball-edző

c) lóidomár

A helyesen válaszolók között kisorsolunk három nyertest, aki Zórád ajándéktárgyakat nyer. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

www.csakanoknek.hu

27


Értékeink A diafilm mint az olvasóvá nevelés egyik legkiválóbb eszköze Besötétített szoba, izgalmas fények és tevékenység, együtt a család… befűzzük és tekerni kezdjük a filmet. A szoba falán egyszer csak megjelennek a gyönyörűséges rajzok és a szülő kedves, jól ismert hangján megszólal a mese. Ebben a bensőséges, meghitt hangulatban jól érzi magát a gyermek (mi is :)). Ez az élmény az, amely bevésődik, ami megmarad emlékeiben. És ez éppen a meséhez, az irodalomhoz, a felolvasáshoz kötődik. A történetek egyszerűek. A képek alatt rövid, jól olvasható feliratokat látunk. A gyermek is látja (ellentétben a könyvvel) - és a többszöri

(sokszori) felolvasás után már jó ismerősként találkozik a betűkkel, a szöveggel. A felolvasás mindig egy kiváltság: csak az mesélhet, aki már tud olvasni. A szülő, vagy a nagyobb testvér. Ki ne szeretne közéjük tartozni? A kicsik alig várják, hogy maguk is részesei legyenek e történetnek. Lehet először csak kisebb feladatokat adni: jelezd, ha tovább kell tekerni (ilyenkor is szemmel kell kísérnie a szöveget, hiszen látni kell, mikor van vége), aztán lehet kisebb szerepeket osztani rájuk: te leszel a kis róka, te pedig a medve. A narrátor szerepe a legkomolyabb. Játszva, örömmel vesznek részt a gyermekek a mesélésben és észrevétlenül is olvasni kezdenek. A diafilmen feldolgozott történetek a magyar és világirodalom legszebb, legkedvesebb meséi. Számos mondóka, gyermekvers, vagy versben elmondott történet olvasható a képek alatt. Fülbemászóak, élvezet őket hallgatni, olvasni. A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon

Játssz és nyerj! 70 éve, szeptember 5-én hunyt el egyik neves írónk, akinek 5 műve (köztük a A török és a tehenek) is megjelent diafilmen. Ki ő? a) Kormos István

b) Móricz Zsigmond

c) Fekete István

A helyesen válaszolók között kisorsolunk három nyertest, akik egy-egy a Róka, medve és a szegényember és/vagy a Légy jó mindhalálig című diafilmet nyer a Diafilmgyártó Kft. felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


Gasztronómia 3 részes sorozat a Candida és az étkezés kapcsolatáról - 2 rész A modern kor betegsége

Gyakran fogyasztott ételeink, és a Candida kapcsolata: – Ételeinket érdemes a levegőszennyezéstől megóvni. Az olyan növények fogyasztása, amelyek útszélen teremnek, alapvető jó tulajdonságuk ellenére károsak. Így előfordulhat, hogy a szennyezett kamillára allergiás reakciót mutató emberek szervezete a bio körülmények között termesztett és feldolgozott növényre nem reagál kóros folyamatokkal. A tartósítószerek, színezőanyagok, adalékanyagok savas kémhatást eredményeznek, mely a szervezetünk elsavasodását okozza. A penészgombával kezelt élelmiszerek a későbbiekben leírt betegségcsoport kialakulásának okozói (például: téliszalámi, camamber- és ömlesztett sajtok, kefir). Az ecetet tartalmazó ételek ugyanilyen hatásúak (például: savanyúságok, mustár, ketchup, majonéz). A növényvédő szerek értéktelenné, mérgezővé, rosthiányossá teszik a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket. – A bio zöldség és gyümölcs, ami szerves trágyával kezelt, nem

permetezett földön terem. Ezek tápanyagban gazdagok. Az édes gyümölcs egyaránt tartalmaz minden fontos tápanyagot. A keserű ízűek ásványilag hiányosak. A legtöbb zöldség ugyanannyi nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, mint az anyatej, ami legalább féléves korig tökéletes táplálék a csecsemők számára. A zöldségek finomítása, túlfőzése károsan befolyásolja vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, lúgosító hatásukat is megszünteti. – A finomliszt, az élesztő a gombák elszaporodását segíti. – A szénhidrátok közül a cukorpótlók komoly veszélyt jelenthetnek a szervezet egészségére, mint vegyi termékek. A répacukor a lebomlása során savakat képez, mely a gombás betegségek egyik táptalaja. Így minden olyan étel, amely cukrot tartalmaz, krónikus betegség kialakulásához vezethet. – A hús húgysavtartalma ízületi panaszokat, köszvényt okozhat, miközben savasítja testünket. Nagyon kevés olyan táplálékhoz jutunk, mely lúgot képez, így gombaölő hatású. Külön odafigyelést igényel ezek egyensúlyban tartása. A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon Sorozatunk harmadik részében a tünetekről, és az alkalmazandó diétáról fogunk írni.

Játssz és nyerj! A finomliszt és az élesztő mit okoz az emberi testben? a) túlzott savasodást

b) gombák elszaporodását

c) izületi panaszokat

A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy 5000 Ft értékű utalványt kap, amely egy adott héten belül levásárolható a Gastroporjekt választékában található ételekre. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.


Csan 2013 02  
Csan 2013 02  
Advertisement