Framtidens Traineeprogram & Arbetsmarknad

Page 1

FRAMTIDENS TRAINEEPROGRAM & ARBETSMARKNAD

NORDENCHEF LINKEDIN

Lisa Gunnarsson: Framtidens Arbetsliv är flexibelt, rörligt och värderingsdrivet

HELA VÄGEN FRÅN TRAINEE TILL VD PÅ SCANIA

Christian Levin redogör vad man bör fokusera på för att bygga en framgångsrik karriär

MATCHNINGEN MELLAN

UTBILDNING OCH ARBETE

Ulrika Wallén: Högskolornas utbud utgår oftare från studenternas efterfrågan snarare än från företagens behov

Forma framtiden med oss

Vi erbjuder en mångfald av karriärmöjligheter för dig som vill vara med och förnya skogens värde tillsammans med oss.

SEPTEMBER 2023
Hela denna tematidning är en annons från Contentway 02 22 26

FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD & TRAINEEPROGRAM

Campaign Manager

Tobias Dybdal

Managing Director

Jonathan Andersson

Graphic Design

KONTRAST STUDIOS AB

Text Annika Wihlborg, Karin Bångman, Mary Örnborg

Omslagsfoto

Adobe Stock

Distribution

Dagens Nyheter, September 2023

Tryckeri

Bold printing Stockholm, Borås Tidning Tryckeri. Daily Print Umeå. Med reservation för ev. tryckoch färgfel.

Contentway

Contentway är specialister på content marketing. Vi hjälper företag att nå en exakt målgrupp genom skräddarsydd media. Vi distribuerar relevant information av högsta kvalitet som med genomtänkta och aktuella ämnen i fokus skapar och erbjuder rätt mediaexponering åt våra kunder.

Partner Content i denna kampanj är skapade i samarbete med våra kunder. Detta är kommersiellt innehåll.

Kontakta oss

Contentway B.V.

Keizersgracht 424

NL-1016 GC Amsterdam

Telefon +46 72-601 82 62

Web contentway.se

Email info@contentway.se redaktion@contentway.se

Följ oss på vår sociala media /contentwayse

Framtidens arbetsliv är flexibelt, rörligt och värderingsdrivet

AI, digitalisering och den gröna omställningen förändrar arbetsmarknaden fortare än vi hinner förstå. Dessa globala trender kommer att prägla själva kärnan av arbetet och vår yrkesvardag på ett eller annat sätt, oavsett vilken karriärinriktning du väljer. Det anser LinkedIns Nordenchef Lisa Gunnarsson.

När du väljer vad du ska ägna din framtid åt ska du självklart utgå från vad du brinner för och vill ägna mer tid åt. Det val du gör idag är inte på något sätt slutligt, det kommer att finnas gott om möjligheter att byta karriärbana senare i livet.

Lisa Gunnarssons råd till unga som är på väg ut i studier eller arbetsliv är att hålla koll på de starkaste trenderna på arbetsmarknaden just nu. För närvarande är exempelvis AI väldigt stort. Teknikutbildning och generativ AI toppar LinkedIns lista över begrepp som trendar. Analytiker, dataingenjörer, tillväxtspecialister och yrken inom försäljning hör till de yrken som är mest eftersökta just nu.

–Man bör samtidigt komma ihåg att arbetslivet aldrig har varit så rörligt och flexibelt som det är just nu. Det innebär att den som är ung idag troligtvis kommer att vilja sadla om och byta yrke en till tre gånger under sin karriär. Ungdomar som inleder sin karriär nu kanske först väljer att bli anställda en period, för att därefter arbeta som konsult i några år. Därefter kanske de väljer att driva eget företag, för att senare bli anställd igen, säger Lisa Gunnarsson.

Generation Z är starkmotståndskraftig och ambitiös Den generation som vuxit upp efter millenieskiftet kallas ofta för Generation Z. De kommer, år 2030 att utgöra 30 procent av arbetskraften. Det är en generation som nu blir alltmer synliga i arbetslivet och på landets lärosäten. Lisa Gunnarsson påminner om att Gen Z är en ambitiös generation som har präglats av att växa upp i ständig förändring.

De är uppvuxna i den digitala eran och har varit med om omvälvande världshändelser som Coronapandemin, inflation, det pågående kriget i Ukraina samt självklart även den ständigt högaktuella klimatkrisen. –Generation Z är en extremt

stark och ambitiös generation, de är riktiga överlevare som är uppvuxna i en digital miljö där man i mångt och mycket förväntas ta till sig ny kunskap på egen hand. Jag har en stark tilltro till Generation Z:s förmåga att ta sig fram och lyckas på arbetsmarknaden, säger Lisa Gunnarsson.

Lägg grunden till ett stort nätverk

Nätverkande är och förblir en viktig del av att ta sig fram i yrkeslivet och göra karriär. Du kommer att ha nytta av ditt nätverk vid många tillfällen i livet, både när du klättrar på karriärstegen och även som en studsmatta om du behöver hjälp när något oväntat händer i livet eller karriären. –Tillämpa strategin att lägga till alla du träffar i ditt

nätverk, alltifrån dina vänners kontakter till gamla kollegor och människor du träffar på middagar eller nätverksträffar. Ett stort och mångfacetterat nätverk ger dig en fördel när du letar jobb eftersom deras nätverk i sin tur ofta kan visa sig vara värdefullt. Det kan exempelvis underlätta för dig att bli refererad in på en av dina drömarbetsplatser, säger Lisa Gunnarsson.

När du befinner dig i uppbyggnadsfasen av din karriär är ditt nätverk din absolut viktigaste tillgång, särskilt i brist på ett långt CV. Din LinkedInprofil fungerar som en viktig marknadsföringskanal. Lägg därför tid på att utforma den så att den presenterar dig på det sätt du vill bli uppfattad på arbetsmarknaden.

Matcha dina värderingar gentemot potentiella arbetsgivare Generation Z är den mest värderingsstyrda generationen hittills. Många som är uppväxta efter millennieskiftet väljer arbetsgivare baserat på hur dessa organisationer jobbar för den världen Gen Z vill se. På LinkedIn finns därför en funktion som heter Value Matching, där du som jobbsökare kan matcha dina värderingar gentemot olika företag. På så sätt kan du enklare hitta arbetsgivare vars värdegrund överensstämmer med din.

–Välj ut ett antal potentiella arbetsgivare som du är intresserad av att lära dig mer om och följ dessa, så får du automatiskt uppdateringar från dem i ditt flöde. Den förmodligen allra största fördelen med att följa ett antal utvalda organisationer på LinkedIn är att du per automatik rankas högre upp i matchningslistorna när de söker efter nya medarbetare, säger Lisa Gunnarsson.

Inköpare och logistiker - det viktigaste och intressantaste jobb du kan ha!

Efter ett antal minst sagt turbulenta år som för många företag och organisationer skapat en kedjereaktion för verksamheten kan man idag ställa sig frågan, vad mer kan vi förvänta oss den närmaste tiden?

Då det inte finns några tydliga svar på den frågan kan vi bara hoppas att alla använt tiden till att se över sina processer och flödeskedjor, om inte så är det hög tid nu!

När det blivit svårare att sälja behöver man i stället se på var man kan effektivisera. Det som ger direkt effekt på resultatet är förbättring av värdekedjan. En investering nu gör att man står bättre rustad inför bättre tider med en god utväxling på investeringen.

Fokus på inköp och logistik är för många företag en central del av verksamheten och en stor del av kulturen. Att leta flaskhalsar och kontinuerligt förbättra är en stor del av inköparen och logistikerns vardag.

Många väljer idag att utbilda sig till inköpare och logistiker då de senaste årens oro i omvärlden har gjort att företagen och organisationerna ser att det finns ett stort behov och mycket som kan göras betydligt mer effektivt, inte minst inom den offentliga sektorn.

Med en kurs, licens eller en hel internationell certifiering från Silf får du den försäkring du behöver för att ta dig ann utmaningarna inom inköp, logistik och supply chain.

Silf investerar i din framtid

Silf- Sveriges inköps- och logistikförbund startade 1956 och drivs helt på affärsmässiga grunder av professionella medarbetare. Allt för att öka kompetensen inom inköp och logistik för att stärka din yrkesmässiga roll som inköpare, logistiker oavsett privat eller offentlig sektor.

Silf tillsammans med Swedbank står bakom PMI - Inköpschefsindex som månatligen tar tempen på svenska företag.

Läs mer om Silf på silf.se

Silf – Partner Content
02
Lisa Gunnarsson Nordenchef, LinkedIn
INNOVATION

Eriks år som trainee på Trafikverket blev startskottet på en karriär inom digital verksamhetsutveckling

Efter examen från civilingenjörsprogrammet med inriktning mot industriell ekonomi vid Linköpings universitet föll det sig naturligt för Erik Foogel Jakobsson att söka sig till Trafikverkets traineeprogram med inriktning mot digitalisering. Han hade hört mycket gott om programmet från en bekant och tidigare trainee. Möjligheten att gå ett traineeprogram med inriktning mot digitalisering och att få arbeta med att utveckla framtidens transportsystem lockade också.

Erik Foogel Jakobsson inledde Trafikverkets ettåriga traineeprogram i september 2022. Han har en kombinationstjänst, vilket innebär att han är trainee på halvtid och har en tjänst som verksamhetsutvecklare med fokus på digitalisering på halvtid. Rollen som verksamhetsutvecklare innebär att han på olika sätt stöttar Trafikverkets digitala transformation.

– När jag var studentmedarbetare på Trafikverket fick jag upp ögonen för de intressanta ämnen och kunniga kollegor man får arbeta med. Att arbeta på en myndighet som

Fakta om Trafikverkets traineeprogram

Trafikverkets traineeprogram

främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om Trafikverkets olika verksamheter.

Programlängd: 1 år.

Start: I september varje år.

Ansökningsperiod: I januari varje år.

Inriktning: Digital inriktning

Upplägg: Utbildning och arbete varvas. I utbildningen ingår arbete med case-studier, studiebesök och praktik på andra organisationer eller verksamhetsområden inom Trafikverket.

utvecklar transportsystemet, som ju berör de flesta människors vardag, känns väldigt meningsfullt och intressant, säger Erik Foogel Jakobsson.

Att direkt introduceras till den roll han senare ska arbeta i och samtidigt få en introduktion till Trafikverkets mångfacetterade verksamhet har varit ett optimalt upplägg för Erik Foogel Jakobsson. Han har läst en masterutbildning i strategi och styrning. I tjänsten som verksamhetsutvecklare har han möjlighet att ytterligare fördjupa sig i dessa frågor.

Studiebesök och praktikperioder gav en bred bild av Trafikverkets verksamhet

Under sitt år som trainee har han fått en gedigen introduktion och en bred bild av Trafikverkets samlade verksamhet. Han har knutit många kontakter och även haft möjlighet att åka på många olika studiebesök på företag, myndigheter och andra aktörer som på olika sätt samverkar med Trafikverket. Det har gett en god förståelse för Trafikverkets roll i samhället, inte minst i samverkan med andra.

– Jag har bland annat gjort studiebesök på Volvo och på ett tågföretag, där jag fick följa med en lokförare på jobbet. Det

var spännande och lärorikt för mig som arbetar inom järnvägsprojekt. Som trainee har jag fått se delar av Trafikverket som jag förmodligen inte hade fått se om jag inte hade deltagit i traineeprogrammet.

Tillsammans med de övriga traineerna har jag också fått jobba med caseuppgifter med fokus på hur man exempelvis kan använda digitala verktyg eller visualiseringsteknologi för att underlätta planeringen av transportsystemet. Det var roligt och bidrog dessutom till att sammansvetsa oss traineer, säger Erik Foogel Jakobsson.

Praktik på Regeringskansliet

Under året som trainee har han även praktiserat på Regeringskansliet, vilket ökade förståelsen för sambandet mellan politiska beslut och transportsystemets utveckling. Erik Foogel Jakobsson praktiserade även på en enhet inom Trafikverket som arbetar med att dimensionera och optimera planeringen av järnvägstrafiken utifrån ambitionen att nyttja järnvägen på bästa möjliga sätt.

Medverkar till innovationsskapande

– Jag är jättenöjd med mitt år som trainee. Nu ser jag fram emot att kunna fokusera på och verkligen växa in i min roll som verksamhetsutvecklare. En faktor som jag uppskattar är att balans mellan arbetsliv och

privatliv är en naturlig och integrerad del av organisationskulturen på Trafikverket. Här är det självklart att sträva efter en balans som känns bra, även långsiktigt, säger Erik Foogel Jakobsson.

Han rekommenderar Trafikverkets traineeprogram till personer som har ett stort digitaliseringsintresse, en förståelse för digital omställning och har en vilja att medverka till innovationsskapande. Man bör dessutom vara nyfiken på och vilja få en helhetsbild av Trafikverkets verksamhet. Möjligheterna att påverka traineeprogrammets innehåll och upplägg är goda och valmöjligheterna efter avslutat traineeprogram är många.

Hur ska framtidens transportsystem formas?

Det är något som du kommer att jobba med som trainee på vårt traineeprogram. Nu med digital inriktning. Var med och gör Sverige närmare! trafikverket.se/ trainee

Trafikverket – Partner Content www.trafikverket.se
Erik Foogel Jakobsson Trainee och verksamhetsutvecklare inom digitalisering på Trafikverket
03 Hela denna tematidning är en annons från Contentway

Var med och forma framtiden på Södra

Skogsindustrin är en av Sveriges äldsta och viktigaste basindustrier med en nyckelroll i samhällets gröna omställning. På Södra, som är Sveriges största skogsägarförening, finns en mångfald av karriärmöjligheter för dig som vill vara med och göra skillnad. Södras medarbetare får en gedigen förståelse för skogens nyckelroll i klimatomställningen och är delaktiga i arbetet med att forma framtiden och ytterligare förnybara, klimatsmarta produkter till en global marknad.

Södra är Sveriges största skogsägarförening och en internationell skogsindustrikoncern där verksamheten baseras på förädling av medlemmarnas skogsråvara.

–När jag blev kallad till intervju till Södras traineeprogram väcktes mitt intresse för skogsindustrin. Jag betraktade skogsindustrin som en relativt traditionell bransch, men Södras verksamhet var betydligt mer innovativ än jag trodde. Det faktum att det är en medlemsägd organisation, en kooperation, kändes också intressant, säger Rasmus Roth, som har en kandidatexamen i ekonomi från Göteborgs universitet och en magisterexamen i corporate finance från Lunds universitet.

Han blev antagen till Södras arton månader långa traineeprogram som startade våren 2023. Samtliga traineer på Södra har en specifik yrkesroll från start. Rasmus är affärsanalytiker, men ges även möjlighet att prova på många andra delar av verksamheten.

Inkludering och rotation i verksamheten –Traineeprogrammet kombinerar perioder då jag befinner mig i skogen eller indus-

Södra

trin samt utbildningar och uppgifter med fokus på strategi och ledarskap. Programmet har redan öppnat upp dörrarna till en bredd av erfarenheter som jag sannolikt inte hade fått annars och alla dessa möten och platser, där mina Södrakollegor inkluderar mig på bästa sätt, gör stor nytta nu och framåt. Jag har även tillgång till ömsesidigt mentorskap, vilket innebär att en koncernledningskollega är mentor till mig, men även ömsesidigt, säger Rasmus Roth.

För Klara Bengtsson, som gått civilingenjörsprogrammet med inriktning på bioteknik på Chalmers, förmedlade den första kontakten med Södra på Chalmers arbetsmarknadsdag ett positivt intryck av den kultur som präglar företaget. När det var dags att söka sommarjobb efter examen sökte sig Klara därför till processlaboratoriet på Södras pappersmassabruk i Värö. Därefter anställdes hon i labbet och blev därefter antagen till traineeprogrammet våren 2023.

En bra språngbräda in i arbetslivet –Södras traineeprogram kändes som en bra språngbräda in i arbetslivet. Programmet fokuserar både på personlig utveckling och ledarskap och ger mig även en introduktion till min kommande roll som

processingenjör. Utöver den enkla, stöttande och jordnära företagskulturen så attraherades jag av det faktum att Södra ligger i framkant med sitt innovationsarbete, säger Klara Bengtsson, som nu ingår i en grupp bestående av fjorton traineer med varierande bakgrund.

Hon rekommenderar Södra till den som vill arbeta med innovation och utveckling i en jordnära kultur som samtidigt är drivande och ambitiös.

–Jag gillar att traineeprogrammet är väl genomtänkt. Vi har inlett med projektledarutbildning, coaching och personlig utveckling. Under hösten skiftar fokus till utbildningar i att leda andra. Det tredje utbildningsblocket fokuserar på att leda i förändring, säger Klara Bengtsson.

Mångfald av jobbmöjligheter

–Vår kultur präglas av att vi är en skogsä-

Södra bildades 1938 ur idén om att vi är starkare tillsammans. I dag är Södra Sveriges största skogsägarförening med 52 000 familjeskogsbrukare som medlemmar. Tillsammans äger medlemmarna i Södra en världsledande industri som förädlar skogsråvaran till förnybara produkter inom massa, trä, byggsystem, flytande bioprodukter och energi. Med rötterna i skogen skapar vi framtiden. www.sodra.se

garförening som ägs av 52 000 medlemmar. Vi sätter hälsa och säkerhet först, är enkla och jordnära och har en stark kollegial tillsammansanda. Detta oavsett om vi befinner oss på en plantskola, i en skogsmaskin, på ett av våra sågverk, i ett massabruk eller på säljkontoret i München, säger Isabella Wärvik, HR-direktör på Södra.

Södras affär sträcker sig från våra medlemmars skogar till den globala konsumenten och det finns en mångfald av superspännande jobbmöjligheter hos oss.

–Skogen har en enorm betydelse för klimatomställningen och samhällets gröna skifte och därför finns det en stark känsla av att vi tillsammans gör en viktig skillnad. Träfiberns möjligheter är i princip oändliga och sedan start 1938 har det funnits en tydlig förväntan på oss att vi ska vara innovativa och nyfikna på vad framtiden för med sig, säger Isabella Wärvik.

Södra – Partner Content
04
Klara Bengtsson, Trainee Rasmus Roth, Trainee Isabella Wärwik, HR Direktör

Var med och driv förändring i en spännande miljö på SEB

För dig som vill driva förändring och är nyfiken på att arbeta i finansbranschen är SEB:s internationella traineeprogram, eller SEB Techprogram, ett utmärkt sätt att starta din karriär. Under en intensiv och lärorik traineeperiod får du tillgång till de bästa verktygen för att kunna utvecklas och anta utmaningar för att driva förändring.

har en akademisk examen, alternativt en tvåårig yrkeshögskoleutbildning inom IT eller teknik, tog examen för mindre än tre år sedan, är tech-entusiast, vill driva förändring och är nyfiken på hur det är att arbeta på en bank.

Båda programmen är uppbyggda i tre delar som fördelas mellan din hemmaavdelning, jobbrotationer samt utbildningar. Redan från dag ett blir du direkt anställd i en för banken strategiskt betydelsefull tjänst. Under programmen gör du sedan rotationer och har möjlighet att testa på olika spännande utmaningar också på andra avdelningar.

Helikopterperspektiv på SEB:s globala verksamhet

SEB erbjuder två program för nyutexaminerade: ett internationellt traineeprogram, som är nio månader långt samt ett techprogram, som är sex månader långt. Programmen har utsetts till några av Sveriges bästa program för nyutexaminerade. SEB:s traineeprogram har funnits i över 30 år. En av de allra första traineerna var SEB:s tidigare vd Annika Falkengren. Flertalet av SEB:s tidigare traineer har idag toppositioner på banken, däribland privatekonomen Américo Fernández. SEB:s Techprogram har funnits i ca 15 år och även flertalet av deltagare från detta program har idag framstående roller på företaget.

SEB är en internationell och storskalig organisation med över 16 500 medarbetare i mer än 22 länder. Efter avslutat trainee eller Techprogram kan SEB erbjuda fantastiska möjligheter till intern karriär.

SEB:s internationella traineeprogram riktar sig till dig som nyligen tagit en akademisk examen och vill inleda din karriär inom ett av bankens strategiskt viktiga områden. Programmet pågår i nio månader och är designat för att ge deltagarna såväl professionell som personlig utveckling.

Fördjupa dig i modern teknik på techprogrammet

SEB Techprogram är inriktat på IT och Tech-området. Deltagarna får chans att fördjupa sig inom modern teknik såsom AI, maskininlärning, DevOps och Google Cloud. Techprogrammet passar dig som

SEB

Det internationella traineeprogrammet samlar deltagare från många olika länder. Samtliga deltagare besöker de olika länderna via sitevisits under programmets gång och det finns även möjlighet att göra internationell praktik under programmets gång.

–Som trainee hos oss får man en gedigen och väl underbyggd förståelse för hela vår organisation. Man får ett helikopterperspektiv på verksamheten och bygger även upp ett omfattande nätverk i alla delar av organisationen, säger Louise Nachtweij, Talent Program Manager för det internationella traineeprogrammet på SEB.

Bli en del av utvecklingen av framtidens bank

För att trivas på Techprogrammet och på SEB i allmänhet bör du vara passionerad, ödmjuk, driven, nyfiken och en bra lagspelare. Deltagarna i SEB:s Techprogram blir en del av en techorganisation som i nära samarbete med den affärsdrivande verksamheten skapar produkter och tjänster som förenklar och förbättrar kunders och medarbetares vardag. Techorganisationen utgör en drivande kraft i utvecklingen av framtidens bank. Programmet ger dig en bred introduktion till hur det är att arbeta i en stor och komplex, internationell organisation samtidigt som du kick-startar din karriär som Tech-specialist.

–Många tidigare deltagare i våra program vittnar om en fin och nära gemenskap i den techprogramkull där de ingått. Många blir vänner för livet och nätverket de bygger upp under programmet upplevs ofta som

en viktig tillgång under resten av karriären, säger Joanna Axelsson, Talent Program Manager för SEB Techprogram.

Utvecklas i en dynamisk miljö som präglas av ständig förändring

–Vi söker traineer med en utpräglad samarbetsförmåga och vilja att tänka innovativt. De bör trivas och kunna utveckla sig själv och andra i en miljö som präglas av ständig förändring. En nyfikenhet på banksektorn är självklart också ett stort plus, säger Louise Nachtweij.

–Som deltagare i Trainee- och Techprogrammet hos oss är man med och gör

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 16 500 medarbetare. www.sebgroup.com/career

skillnad redan från start. Under programmets gång får man delta i ett business case där man löser ett faktiskt verksamhetsrelaterat case, vilket många deltagare verkligen uppskattar, säger Joanna Axelsson.

Fakta

Nästa tillfälle att söka till SEB International Trainee och Tech Program är hösten 2023, för programstart 2024.

www.sebgroup.com/career sebgroup.com/trainee sebgroup.com/techprogramme

SEB – Partner Content
Joanna Axelsson och Louise Nachtweij Talent Program Managers, SEB
05 Hela denna tematidning är en annons från Contentway

Scanias traineeprogram kickstartar Elviras karriär inom hållbar produktion och logistik

Scania erbjuder ett av Sveriges populäraste och mest välrenommerade traineeprogram för nyutexaminerade som vill få bästa möjliga start på sin karriär. Scanias traineeprogram ger värdefulla kunskaper i ledarskap och självledarskap, ger möjlighet till utlandstjänstgöring och öppnar dörrarna till många olika karriärvägar.

Elvira Carstedt, som utbildat sig till civilingenjör i industriell ekonomi med en master inom logistik och optimering vid Umeå universitet, fick sin första kontakt med Scania när två kvinnliga alumner ordnade ett lunchseminarium på hennes universitet.

–Jag blev inspirerad och fick intrycket att Scania är ett företag som värnar om sina medarbetare, en verksamhet där man får göra verklig skillnad och vara delaktig i omställningen till ett hållbart transportsystem. Företagskulturen lockade mig, liksom möjligheten att få arbeta med hållbar logistik i framtiden, säger hon.

Elvira började som produktion- och logistiktrainee i augusti 2022. Programmet inleddes med fem veckors onboarding som gav en introduktion till Scanias och det globala moderbolaget Tratons verksamhet och organisation. Därefter ingick ytterligare fem intensiva utbildningsveckor utspridda under programmet då Elvira och ett tjugotal traineekollegor med varierande

Scania

bakgrund gick kurser i ledarskap, visionsarbete, strategi samt personlig utveckling och grupputveckling.

I traineeprogrammet ingår även fyra rotationer som är två till tre månader långa. Elvira inledde med en rotationstjänstgöringsperiod på Scanias växellådsmontering, där hon genomförde en förstudie med fokus på hur elektriska växellådor kan integreras i produktionen. Under sin nästa rotationsperiod fick hon inblick i hur säljorganisationen arbetar i samverkan med HR och finans.

Globala uppdrag i Tyskland och Australien

Scania ingår i Traton Holding, Volkswagens globala företagsgrupp för varumärken i den tunga fordonsindustrin, däribland MAN i Tyskland, Volkswagen Truck & Bus i Brasilien och Navistar i USA.

Den globala dimensionen ger Scanias traineer möjligheten att uppleva andra

företagskulturer och att samarbeta internationellt med andra varumärken.

Den tredje rotation genomförde Elvira på Scanias systerbolag RIO i Tyskland, där hon arbetade med logistikfrågor för hela Tratongruppen. Den sista rotationen kommer ske i Australien hos Scanias distributör, med syftet få en förståelse över Scanias slutkunder och hur företaget är organiserat för att möta dessa krav.

–Jag uppskattar verkligen möjligheten att få genomföra rotationer utomlands. Det ger mig bättre förståelse för andra kulturer och större perspektiv över hur företaget drivs globalt, säger Elvira Carstedt.

Utveckling som trainee

–Under mitt dryga år som trainee har jag utmanats att våga testa nya saker och ge mig in i nya sammanhang. Jag har haft mycket tid för reflektion och har utvecklats mycket under den här perioden. Lärandet i traineeprogrammet har bland annat gett mig modet att söka XLR8, ett omvänt mentorskapsprogram där medarbetare på Scania får vara mentorer åt erfarna ledare. Jag ser fram emot att få använda mina nya kunskaper i praktiken, säger Elvira Carstedt.

God sammanhållning i traineegruppen Som trainee på Scania bygger vi upp ett stort kontaktnät och får förmånen att träffa otroligt många inspirerande förebilder. Vi har också en bra sammanhållning i traineegruppen, vi är som en stor familj. Vi har sammansvetsats och har stort utbyte

Scanias framgångar bygger på våra kärnvärden – kunden först, respekt, laganda, ansvar och eliminering av slöseri. Kärnvärdena återspeglar vår resa mot en mer hållbar framtid och en roll i ekosystemet samt befäster vår ställning i Volkswagen AG. Dessa värderingar kommer även fortsättningsvis att prägla vårt sätt att bedriva en verksamhet som ska göra oss marknadsledande inom hållbara transporter. www.scania.com/career

av varandra, inte minst eftersom vi alla har olika utbildningsbakgrund och inriktningar som traineer, säger Elvira Carstedt.

Vill utveckla framtidens hållbara logistikprocesser

Framöver siktar Elvira på att arbeta med hållbara logistikprocesser inom Scania. En viktig drivkraft för henne är möjligheten att vara med och göra ett stort avtryck i samhällets gröna omställning.

Helhetsperspektiv på ett framgångsrikt globalt företag

–Jag kan rekommendera Scanias traineeprogram till den som vill få ett helhetsperspektiv på ett framgångsrikt globalt företag, bygga ett stort nätverk, arbeta internationellt och öka sin förståelse för olika företagskulturer. Man bör dessutom vara redo att utveckla sig själv personligen och professionellt, säger Elvira Carstedt. –Vårt traineeprogram utvecklar framtidens ledare för hela Scania. Vi tillvaratar traineernas gedigna teoretiska kompetens från sina studier, lägger stort fokus på självledarskap och kickstartar deras karriär på Scania. Vi erbjuder stor flexibilitet i programmet och låter traineen skapa och utveckla sin egen väg inom sitt intresseområde, givetvis med stöd i organisationen. Vi står inför en omfattande transformation med fokus framtidens hållbara transporter. Den gröna omställningen påverkar hela vår verksamhet, vilket innebär att det just nu är särskilt intressant att vara en del av Scania, avslutar Max Longdon, som är ansvarig för Scanias traineeprogram.

Scania – Partner Content
Max Longdon Trainee Program Manager
06
Elvira Carstedt. Trainee, Scania

Elis traineeprogram - för dig som vill driva på den cirkulära omställningen

Elis är Europas ledande företag inom textilservice. Med sin cirkulära affärsmodell blev företaget 2020 först i Sverige att certifieras mot FN:s Globala Hållbarhetsmål. När du deltar i Elis tvååriga traineeprogram öppnas dörrar för ett yrkesliv där du kan göra verklig skillnad. Vi ser fram emot din ansökan!

Elis erbjuder heltäckande hyrlösningar för hygien- och textilservice. Hundratusentals arbetskläder, mattor, torktrasor, bädd-, bad- och bordstextilier cirkulerar dagligen mellan Elis tvätterier och kunder inom vård och omsorg, industri, handel, renrum, hotell och restaurang.

–Vi har gedigen erfarenhet av cirkulära hyrlösningar och genom att äga hela kedjan från design till logistik, tvätt och återvinning kan vi optimera både miljöprestanda och effektivitet. Vi har i drygt 70 års tid tillämpat en cirkulär affärsmodell som innebär att vi hämtar, tvättar och lagar textilier åt våra kunder, säger Lars Hansson, HR-direktör på Elis Sverige.

Cirkulär affärsmodell visar vägen i den gröna omställningen

Elis affärsmodell förlänger livet på plagg och textilier, minskar onödig nyproduktion och minskar påverkan på klimat och miljö. Genom logistik och textilvård optimeras användandet av plagg och textil och behovet av nyproduktion minimeras. Det är ett arbetssätt som visar vägen i den cirkulära omställningen.

Textilservicebranschen är en samhällsviktig bransch som bland annat stöttar och säkerställer att sjukvårdens verksamhet flyter på som den ska.

– Vår storskaliga globala verksamhet ger oss unika möjligheter att driva utvecklingen framåt och leda hela branschen i omställningen till ett mer hållbart samhälle, säger Lars Hansson.

Traineeprogram för blivande ledare –Ambitionen med vårt tvååriga Management Traineeprogram är att ge våra traineer så mycket erfarenhet och kunskap som möjligt. Efter avslutat traineeprogram har de verktyg och färdigheter som behövs för att bli framtida ledare, säger Lars Hansson.

Efter avslutat traineeprogram kan man exempelvis välja att arbeta utomlands, med inköp eller med miljö- och kvalitetsfrågor. Möjligheterna är många för dig som vill utvecklas.

Elis

Filippa om livet som trainee

Efter examen från ekonomprogrammet vid Högskolan i Halmstad bestämde sig Filippa Carle för att försöka bli trainee. Hon fastnade för Elis traineeprogram eftersom det var omfattande, välstrukturerat och som även gav möjlighet till utlandstjänstgöring. Nu är hon precis klar med sitt första år som trainee.

–Elis cirkulära affärsmodell och möjligheten att arbeta med såväl miljö- och kvalitetsfrågor som verksamhetsutveckling och marknadsfrågor gör verksamheten intressant. Redan från dag ett som trainee involverades jag i betydande strategiprojekt. Jag har bland annat genomfört ett kundundersökningsprojekt och har nu en mer operativ roll på Elis tvättanläggning i Eskilstuna. Snart påbörjar jag en ny traineeperiod med fokus på hållbarhetsfrågor, säger Filippa Carle.

Efter avslutat traineeprogram siktar hon på en verksamhetsnära roll, exempelvis som verksamhetschef på en av Elis tvätterier.

–Jag kan rekommendera traineeprogrammet till alla som vill ha någon form av utvecklande ledande roll i framtiden. Programmets längd och bredd innebär att man absolut inte behöver veta exakt vad man vill jobba med innan man blir trainee, säger Filippa Carle.

Från trainee till regiondirektör

För tio år sedan genomförde Per-Christian Prahl Elis traineeprogram. Idag är han regiondirektör.

–När jag tog examen från ekonomprogrammet var jag osäker på vad jag ville göra i framtiden. En kurskamrat som sökt till Elis traineeprogram rekommenderade mig. Jag blev kallad till intervju och kände direkt att det här var ett företag som jag ville arbeta på. Till en början kändes inte textilservice särskilt intressant eller spännande men min bild av Elis ändrades när jag förstod att det här är ett företag som i mångt och mycket ägnar sig åt avancerad logistik med komplexa flöden och processer inom många spännande affärsområden.

Som trainee fick han bland annat analysera marknadspotentialen för ett av

Elis affärsområden, leda implementeringen av en ny teknik för att förbättra spårbarhet i våra processer och arbeta som platschef på ett av företagets tvätterier.

–Efter traineeperioden var jag platschef på Elis anläggning i Örebro i fem år. Därefter arbetade jag en period i Göteborg innan jag blev platschef på vår anläggning i Torup i Halland. Jag har nu arbetat i tio år på Elis

och fortsätter kontinuerligt att utvecklas i min nuvarande roll som regiondirektör, avslutar Per-Christian Prahl.

Så ansöker du till Elis Management Traineeprogram Besök se.elis.com för mer information.

Elis erbjuder heltäckande hyrlösningar för hygien- och textilservice. Hundratusentals arbetskläder, mattor, torktrasor, bädd-, bad- och bordstextilier cirkulerar dagligen mellan Elis tvätterier och kunder inom vård och omsorg, industri, handel, renrum, hotell och restaurang. Genom logistik och textilvård optimeras användandet av varje plagg och textilie, och behovet av nyproduktion minimeras. Det är ett arbetssätt som visar vägen i den cirkulära omställningen, och en modell som Elis har arbetat efter i över 70 år.

Elis Textil Sverige AB är en del av börsnoterade franska Elis S/A som finns i 29 länder i Europa och Latinamerika. Med huvudkontor i Malmö sysselsätter Elis Sverige 1600 medarbetare på 26 anläggningar över hela landet, och omsätter 2,1 miljarder kronor per år. 2020 blev Elis det första företaget i Sverige att certifieras för sitt arbete mot FN:s globala hållbarhetsmål. www.se.elis.com

Elis – Partner Content
Filippa Carle, Management Trainee Per-Christian Prahl, Regional Direktör, Nord Lars Hansson, HR Direktör
07 Hela denna tematidning är en annons från Contentway

Traineeprogram- ett snabbspår in i och en flygande start på en spännande karriär

Om du är nyutexaminerad, vill få en möjlighet att fördjupa dig och verkligen lära känna en arbetsgivare och samtidigt är villig att visa framfötterna så kan ett traineeprogram vara en riktigt bra investering av din tid. Som trainee erbjuds du en unik möjlighet att utvecklas, utöka din kompetens, knyta nya kontakter och inte minst växa som människa.

Traineeprogram har växt som fenomen på senare år. Tidigare rekryterades främst ekonomer och civilingenjörer till traineeprogram, numera finns det traineeprogram för många olika professioner. Ytterligare en tydlig trend är att allt fler offentliga arbetsgivare erbjuder traineeprogram, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker på fackförbundet Akavia.

Som trainee bör du vara beredd att visa vad du går för och inte vara tveka att hugga i och anstränga dig lite extra när det behövs. Du bör ha en stark drivkraft, en vilja att lära känna nya människor och att få inblick

i många olika verksamheter. Du bör också vara intresserad av ledarskap samt en långsiktig karriärutveckling hos arbetsgivaren som erbjuder traineeprogrammet.

Välj ut ett fåtal arbetsgivare Konkurrensen om traineeplatserna är ofta relativt hård så lägg lite extra tid när du formulerar ansökningarna. Visa på din potential och formulera varför just du skulle passa som trainee i den specifika organisationen.

–Eftersom konkurrensen om traineeplatser ofta är hård så kan det vara en god idé att välja ut ett fåtal traineeprogram och lägga

lite extra krut på att formulera ansökningarna till dem. Fokusera på de arbetsgivare vars värderingar överensstämmer med dina, verksamheter som du är genuint intresserad av och gärna vill fördjupa dig i, säger Nina Forssblad.

Hon rekommenderar studenter att redan tidigt under utbildningstiden tillvarata de möjligheter till arbetsgivarkontakt som erbjuds. Det kan exempelvis handla om gästföreläsningar eller arbetsmarknadsdagar.

För arbetsgivare är ett traineeprogram en möjlighet att rekrytera unga talanger med stor utvecklingspotential. Många arbetsgivare investerar mycket i sina traineer, bland annat via utlandsplaceringar, studiebesök och olika former av utbildningar. I gengäld hoppas de förstås att traineerna ska hitta sin naturliga plats i organisationen och förhoppningsvis även satsa på en långsiktig karriär där.

Var beredd att visa vad du går för

Om du väl lyckas kamma hem en plats på ett traineeprogram så börjar den stora ut-

maningen, då är det nämligen dags att visa framfötterna. Traineeprogram är vanligtvis mellan 12 och 18 månader långa och kan ofta vara ganska intensiva. Det är därför en fördel om du är villig att satsa fullt ut på din utveckling under tiden som trainee och förstås även att du är öppen för att snabbt komma in i nya sammanhang.

Några egenskaper som arbetsgivare generellt sett värdesätter bland sina blivande traineer är förmågan att ta egna initiativ, viljan att lära sig nya saker, förmågan att visa på sin utvecklingspotential och att ta vara på möjligheter när de dyker upp.

En annan viktig förutsättning för att bli framgångsrik som trainee är att nätverka flitigt och etablera många kontakter internt på företaget. Som trainee gäller det att vara något av en social kameleont eftersom man rör sig mellan olika miljöer och delar av ett företag. Traineer träffar mycket folk och det är under traineeperioden som du lägger den sociala och kunskapsmässiga grunden för din fortsatta karriär.

Text: Annika Wihlborg FRAMTID
08
Nina Forssblad, professionsanalytiker på fackförbundet Akavia

Lidls traineeprogram gav Klara och Carl en flygande start på karriären

Från nybakad student till en chefsroll på bara nio månader. Den välkända livsmedelskedjan Lidl har satt en ny standard med sitt traineeprogram för att odla fram framtidens ledarskap. Klara och Carl är levande bevis på att Lidls traineeprogram banar väg för en framgångsrik karriär i kometfart.

För ett år sedan fick Carl Ingemarsson och Klara Dau, 26 och 25 år, anställning på Lidl inom företagets distriktschefstraineeprogram. I programmet, som sträcker sig över nio månader, introduceras en trainee i alla roller i butikens verksamhet - från butikssäljare till butikschef. Till hands har varje trainee också en egen erfaren mentor som guidar och stödjer dem genom hela programmet.

– För mig har det varit otroligt givande att få rotera mellan olika butiksroller. Genom att förstå alla faser och uppgifter i butikens funktioner har jag fått en helt ny syn på ledarskap. Det har gett mig perspektiv och förståelse för hur medarbetarnas vardag ser ut och vad de förväntar sig av en chef, säger Klara Dau.

Lidl är idag en av de mest snabbväxande livsmedelskedjorna i Sverige och behovet av kompetenta och engagerade ledare är därför påtagligt. För att möta det ökade behovet av ledarroller har Lidl satt fokus på den praktiska erfarenheten i sitt traineeprogram som förbereder traineer att möta utmaningar i sina framtida ledarroller. Under programmets gång deltar traineerna i interna kurser som arbetsrätt med mera.

– Jag tittade brett på olika traineeprogram inom livsmedelsbranschen både här i Sverige men också utomlands. Det var då jag upptäckte att Lidls traineeprogram innefattar såväl logistik som försäljning vilket motsvarade mina intresseområden. Mitt första möte med Lidl blev en bekräftelse på att programmet till och med var mer intressant än vad beskrivningen gav från början, berättar Carl Ingemarsson.

Carl har studerat civilekonomprogrammet med fokus på internationell ekonomi vid Luleå Tekniska Universitet. Redan innan han påbörjade sina högre studier hade Carl arbetat inom livsmedelsbranschen och byggt upp en erfarenhet inom detta område. Kombinationen gjorde honom till en utmärkt kandidat för Lidls traineeprogram.

Klara, som avslutat sina studier på Personalvetarprogrammet vid Örebro universitet hade däremot inte riktigt den typiska studiebakgrunden för ett traineeprogram inom försäljning.

Lidl

Trots det visade hennes passion för ledarskapsfrågor att det är möjligt att överbrygga traditionella karriärgränser. Och precis som Carl delar Klara en passion för ledarskap.

– Min resa på Lidl började på HRavdelningen på regionkontoret i Örebro, där fick jag visa mitt engagemang och driv. Jag var tydlig redan från början med att jag ville bli distriktschefstrainee, så efter att ha ansvarat för ett projekt så blev jag tillfrågad om jag ville hoppa på traineeprogrammet, berättar Klara Dau.

För Carl så var det en spännande process när han antogs till traineeprogrammet.

– Det var verkligen nervöst - men det gick min väg till slut. I antagningen får man både genomgå tester och intervjuer. Min bild är att den personliga drivkraften och engagemanget var mer avgörande än resultatet på testerna, säger Carl Ingemarsson.

Efter sina respektive avklarade traineeperioder blev Carl och Klara diplomerade som distriktschefer under våren 2023. Idag ansvarar de för fyra Lidl-butiker var - Klara har sitt distrikt i Värmland och Carl i Halland.

– Med facit i hand kan jag intyga att Lidls traineeprogram gav en riktigt bra och bred utbildning. Det är uppbyggt så att man ska hinna med att vara på olika avdelningar, från logistik och supply chain till HR. Detta har gett mig kött på benen att ta mig an olika utmaningar i min roll som distriktschef. Jag har lärt mig otroligt mycket om hur jag kan påverka andra och utveckla mina team säger Carl Ingemarsson.

En av Lidls styrkor, enligt Klara, är den välkomnade och positiva företagskulturen med mångfald och inkludering i centrum.

– Det fina är att man uppmuntras att bidra med idéer och perspektiv - även som trainee. Det finns också ett väl utarbetat nätverk för både traineer men också med andra kollegor på Lidl, även i andra distrikt, som man kan utbyta erfarenheter med eller ställa frågor till.

Tack vare traineeprogrammet upplever både Klara och Carl att på Lidl står en dörr öppen för dem med oändliga karriärmöjligheter.

– Det finns inga gränser här för hur långt du kan gå bara du vill. Möjligheterna är många, säger Klara Dau.

Lidl Sverige är ett svenskt bolag i en stor, internationell familj. Deras första butiker slog upp dörrarna 2003, vilket gör att de i år firar 20 år i Sverige. Idag har de vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 204 butiker från Trelleborg i söder till Boden i norr och med drygt 5 500 medarbetare. Deras huvudkontor ligger i Barkarby och de har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro samt fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö. www.jobb.lidl.se

– Lidl är ett företag som expanderar och med det kommer ständigt nya utmaningar, till exempel att det dyker upp nya spännande roller. Det finns även möjlighet att jobba i andra länder där Lidl finns. Är man intresserad av ledarskap och försäljning överlag är detta ett traineeprogram att rekommendera, avslutar Carl Ingemarsson.

Lidls Distriktschefstraineeprogram

- Ett traineeprogram inom detaljhandeln.

- Fokuserar på ledarskap, försäljning och affärsstrategi

- Programmet sträcker sig över nio månader med intensiv utbildning

- Cirka tio traineer antas till Distriktschefstraineeprogrammet varje år

- Andra traineeprogram finns också inom bl.a. marknad och logistik

- Antagningarna sker vår och höst

Läs mer om programmet på www.jobb.lidl.se

Lidl – Partner Content
Carl och Klara 09 Hela denna tematidning är en annons från Contentway

på BalticWaters ger konkurrensfördelar på arbetsmarknaden

Kunskap om miljö och hållbar utveckling är eftertraktat på arbetsmarknaden. För dig som nyligen har tagit en samhällsvetenskaplig examen erbjuder stiftelsen BalticWaters ett traineeprogram där deltagarna lär sig mer om dagens miljöutmaningar och hur konkreta åtgärder kan leda till en friskare Östersjö. Under tre månader får två till fyra traineer möjlighet att komplettera sin grundutbildning med praktisk miljövetenskap och erfarenhet av hur forskningsrön kommuniceras till beslutsfattare – allt under handledning av forskare och experter.

Östersjön till allmänheten och genomför storskaliga projekt på land, längs kusten och i havet för att identifiera åtgärder som kan leda till ett friskare hav och livskraftiga fiskbestånd. Stiftelsens traineeprogram vänder sig till studenter som nyligen tagit examen inom samhällsvetenskap främst juridik, statsvetenskap, journalistik, ekonomi eller pedagogik.

Stärker deltagarnas CV

från land till hav. De får också färdigheter i att kommunicera forskningsrön till beslutsfattare och fläta samman vetenskapliga underlag med nationell och internationell policy.

–Vi ser tydligt att de som går vårt traineeprogram stärker sitt CV och sin attraktivitet på arbetsmarknaden, säger Helene Limén, programansvarig på BalticWaters.

Traineeprogram med bred ansats

Efter att ha tagit en kandidatexamen i nationalekonomi vid Lunds universitet fick Douglas Bjäresten plats på BalticWaters traineeprogram hösten 2022.

politiker till journalister, miljövetare och forskare, säger Douglas Bjäresten.

Tydliggör sambanden mellan miljöpolitik och forskning

Traineeprogrammet ökade hans förståelse och kunskaper kring konkret miljöarbete och gränslandet mellan forskning och politik. Under handledning av BalticWaters experter och programansvarig utarbetade han tillsammans med sin traineekollega ett policydokument som pekar på problem och föreslår konkreta lösningar.

BalticWaters är en oberoende stiftelse som arbetar med att förbättra Östersjöns miljö. Stiftelsen verkar opinionsbildande, sprider kunskap om

www.balticwaters.org

Två till fyra traineer med olika utbildningsbakgrund får under tre månader lära sig mer om stiftelsens miljöarbete och tillsammans arbeta runt ett valt tema. Traineeprogrammet ger deltagarna kunskap om Östersjöns miljö ur ett brett perspektiv –

betald praktik som ingenjör

–Många av mina tidigare kursare valde att söka sig till bank- och finanssektorn, men jag ville i stället satsa på något som gav mig utlopp för mitt starka samhällsintresse. När jag inledde traineeperioden kände jag att jag hamnat helt rätt. Det var roligt och lärorikt att komma ut i verkligheten efter att ha spenderat de senaste tre åren på universitetet. Jag uppskattade särskilt att BalticWaters traineeprogram har en bred ansats, vilket innebär att jag fick träffa alltifrån riksdags-

–Jag hade ett stort miljöintresse sedan tidigare men att få lära mig så mycket om Östersjön utifrån ett miljö- och hållbarhetsperspektiv var verkligen en bonus. Jag kan verkligen rekommendera det här traineeprogrammet till personer som vill lära sig mer om sambanden mellan miljöpolitik och forskning och samtidigt bredda sitt nätverk, säger Douglas Bjäresten, som efter avslutat traineeprogram nu valt att gå vidare med en masterutbildning inom statsvetenskap med miljöinriktning.

Är du en kreativ problemlösare?

Tekniksprånget är ett praktikprogram för dig som är mellan 18-21 år och ny ken på ingenjörsyrket. Det är en unik chans att testa livet som ingenjör – samtidigt som du får betalt.

Ska a meriter och knyt kontakter hos er än 220 medverkande företag i hela Sverige.

Traineeprogrammet
BalticWaters – Partner Content
Douglas Bjäresten, Trainee, BalticWaters
Ansök på tekniksprånget.se senast
Ansök senast
tekniksprånget.se
10
6 november.
6 nov
ANNONS

Året som trainee på Quintus Technologies blev starten för Williams karriär på en globalt ledande leverantör inom högtrycksteknik

Quintus Technologies är världsledande inom högtrycksteknik, ett industriellt high-tech företag med huvudkontor i Västerås och kunder i 45 länder runtom i världen. För William Yachnin, som 2021 tog examen från civilingenjörsprogrammet med inriktning mot maskinteknik, var Quintus Technologies Trainee Program en bra introduktion till den globala högtrycksindustrin och dess möjligheter på ett expansivt företag som befinner sig i stark tillväxt.

Quintus Technologies designar, tillverkar, installerar och stödjer högtryckssystem inom tre huvudområden: förtätning av avancerade material, plåtformning och högtrycksbearbetning av livsmedel och drycker.

–En faktor som attraherade mig med Quintus var möjligheten att jobba med globala och tekniskt världsledande kunder i flera spännande segment, såsom medicinska implantat, rymd, flyg, fordon och konservering av mat och dryck. Det kändes också intressant att få prova på olika roller i företaget genom att både få leda projekt,

Quintus

prova på en ingenjörsinriktad roll och en mer affärsinriktad roll. Att traineeprogrammet avslutas med ett halvårs utlandstjänstgöring, som i mitt fall genomfördes på vårt kontor i Sydkoreas huvudstad Seoul, kändes också intressant, säger William Yachnin.

Arbetade med marknadsstrategier i Seoul

Han inledde sitt traineeprogram med att rotera mellan flera olika avdelningar på huvudkontoret i Västerås. På Quintus kontor i Seoul fick William vara med och ta fram en marknadsstrategi för en av företagets produkter på den Sydkoreanska marknaden. Rotationen mellan Quintus olika avdelningar varvades med utbildning i bland annat presentationsteknik och ledarskap.

–Jag inledde mitt år som trainee på en ingenjörsrelaterad avdelning och gick därefter vidare till en mer marknads-och affärsorienterad avdelning där jag fick genomföra marknadsundersökningar. Det var jättespännande och öppnade upp en helt ny värld av erfarenheter för mig. Under traineeåret hade jag även en mentor och fick en jättebra möjlighet att lära känna Quintus och vår verksamhet, säger William Yachnin, som efter tiden som trainee började arbeta som Product Manager AMD.

Quintus Technologies AB, med huvudkontor i Västerås, är representerat i 45 länder världen över. Av företagets 270 anställda är närmare 200 lokaliserade på huvudkontoret i Västerås. Quintus Technologies AB är ett världsledande företag inom högtrycksbehandling och bidrar bland annat med sina produkter till att ge kritiska komponenter extremt goda och säkra materialegenskaper. Kunderna är ledande företag inom branscher som rymdfart, flyg, medicinska implantat, energi och racing. Teknologin används också för att ge matvaror bättre hållbarhet utan tillsatser. https://quintustechnologies.com/career/

–Jag arbetar nu i en roll där jag bland annat fungerar som teknisk expert för vår säljorganisation. När våra säljare skapar ett business case för en potentiell kund så stöttar jag och mina kollegor säljteamet med tekniska frågor. Jag har även en nära dialog med vårt ingenjörsteam och har dagligen internationella kontakter med kollegor och kunder i andra länder, säger han. Skräddarsyr traineeprogram utifrån individens profil och önskemål –Vi välkomnar civilingenjörer med olika inriktningar till vårt traineeprogram. Vi har goda möjligheter att skräddarsy traineeprogrammets innehåll och upplägg utifrån varje enskild trainees profil. Vi satsar mycket på våra traineer, inte minst eftersom de är strategiskt viktiga för vår fortsatta framgång. De är en investering för framtiden, ett sätt för oss att hitta rätt kompetens och framtida nyckelpersoner. En av våra tidigare traineer har exempelvis gått vidare och tagit en roll som linjechef på vårt kontor i USA. Framöver siktar vi på att fortsätta utveckla och utöka vårt traineeprogram i takt med företagets tillväxt. Bland annat med mer innehåll inom områden såsom eftermarknad och logistik säger Stina Sjögren, HR Business Partner på Quintus Technologies.

Quintus – Partner Content
Stina Sjögren, HR Business Partner
en
William Yachnin, Product Manager AMD Contentway 11
Hela denna tematidning är
annons från

ONE Nordics traineeprogram ger en flygande start på en karriär i energibranschen

Energibranschen är en samhällsviktig bransch som befinner sig i centrum av samhällets gröna omställning. För dig som vill vara med och driva samhällets elektrifiering och bidra till framtidens energieffektiva samhälle är ONE Nordics traineeprogram ett bra val. För civilingenjörerna Jonatan och Jessica blev traineeperioden på Sveriges ledande elinfrastrukturföretag en kickstart för karriären.

Efter examen från civilingenjörsutbildningen med inriktning mot maskinteknik och energiteknik hade Jonatan Andersson siktet inställt på en karriär i energibranschen. Han ville gå ett traineeprogram som kunde ge honom en bra introduktion till branschen, möjligheten att utvecklas som individ och samtidigt öppna upp många olika karriärmöjligheter.

–Jag ansökte till ONE Nordics traineeprogram eftersom det gav mig möjlighet att utveckla mina ledarskapsfärdigheter i en bransch som är expansiv och samtidigt har en nyckelroll i samhällets gröna omställning. När jag läst på om ONE Nordics verksamhet väckte det mitt intresse. Ytterligare en fördel är att traineeprogrammet kunde ge mig de verktyg jag behöver för en framtida projektledarroll, säger Jonatan Andersson, som påbörjade ONE Nordics ettåriga traineeprogram i mars 2022.

Fick tidigt ett stort ansvar

Han tilldelades redan från start en mentor som han fick jobbskugga under en period. Som trainee fick Jonatan även träffa ONE Nordics företagsledning ett flertal gånger. I programmet ingick dessutom studiebesök på företagets verksamheter runtom i landet.

–Programmets upplägg där kurser i projektledarskap, affärsmässighet och ledarskap varvades med rotationstjänstgöring, passade mig väldigt bra. Jag märkte snabbt att ONE Nordic är ett företag där jag som trainee hade mycket att säga till om. Jag fick tidigt stort ansvar och möjlighet att påverka, säger Jonatan Andersson.

Efter traineeåret tillträdde han en tjänst som projektledare med inriktning mot industri och energibolag. Jonatan leder projekt och personal som bland annat servar ställverk och fördelningsstationer åt storskaliga industriföretag och energibolag.

–Jag uppskattar självständigheten och friheten under ansvar som ingår i projektledarrollen. Jag har ett omfattande eget ansvar för att driva mina affärer framåt och gillar att ONE Nordic och har mandat att dagligen fatta avgörande projektbeslut. Jag har utvecklats otroligt mycket sedan jag började som trainee och ser fram emot att fortsätta utvecklas som projektledare i många år framöver, säger Jonatan Andersson.

Möjliggörare för grön omställning

Han rekommenderar ONE Nordics traineeprogram till nyexade ingenjörsstudenter som gillar att ha många bollar i luften och tycker om att både leda och samverka med andra och självständigt driva sin affär. Ett generellt intresse för energibranschen är självklart också en fördel.

–Det är spännande att vara en del av energibranschens och hela samhällets gröna omställning. Det är imponerande att se hur många företag accelererar sin gröna omställning. Vi på ONE Nordic är en viktig möjliggörare för att företagen ska kunna nå sina hållbarhetsmål, vilket känns väldigt meningsfullt, säger Jonatan Andersson.

När Jessica Nilsson våren 2020 tog examen från civilingenjörsprogrammet med inriktning mot industriell ekonomi vid LTH var energibranschen en av de branscher som lockade mest. Möjligheten att arbeta med hållbarhet kopplat till den gröna omställningen och möjligheten att vara en del av ett företag som bidrar till att forma framtidens energibransch fick henne att ansöka till ONE Nordics traineeprogram.

–Projektledare var en av de yrkesroller jag kände mig nyfiken på efter examen. Därför kändes One Nordics traineeprogram med inriktning mot projektledning och ledarskap helt rätt. Jag uppskattade särskilt att jag under programmets gång fick en bra helhetsbild över ONE Nordics samlade verksamhet. Samtidigt ökade jag min kunskap om energibranschen och ONE Nordics roll utifrån ett större sammanhang, säger Jessica Nilsson.

Ständigt lärande i rollen som projektledare Tillsammans med de övriga traineerna åkte hon även på många studiebesök, vilket öppnade upp dörrar till olika sammanhang och verksamheter. Som trainee byggde Jessica Nilsson även upp ett gediget internt nätverk som hon har nytta av i sin nuvarande roll som projektledare.

–Jag involverades i mitt första projekt redan i början av traineeperioden. Min inriktning i projektledarrollen är mätteknik. Jag involverades i Sveriges största utrullningsprojekt av smarta mätare till hushåll.

Nu när jag har hunnit komma in i min roll som projektledare ska jag leda mitt första egna projekt, också det med fokus på elmätare, säger Jessica Nilsson.

Hon trivs i rollen som projektledare, inte minst eftersom den bidrar till kontinuerligt lärande och konstant utveckling. Från traineeprogrammet fick Jessica bland annat med sig en gedigen ledarskapsgrund, vilket hon har stor nytta av i rollen som projektledare.

–Det känns verkligen som att jag har hittat rätt. Jag är omgiven av kompetenta och drivna kollegor och gillar att projektledarrollen är både komplex, dynamisk och mångsidig, vilket ger stort utrymme för fortsatt utveckling. Det är också en fördel att ONE Nordic är ett stort företag med många olika verksamheter och inriktningar, säger Jessica Nilsson.

ONE Nordic är ett av Sveriges ledande företag inom el-infrastruktur. Vi finns på cirka 40 orter runt om i landet och servar landets elbolag. Vi utför stora och små entreprenader inom el för industrin och sköter belysning och trafiksignaler i många av landets större städer. Med våra 1500 medarbetare har vi marknadens bästa kompetens för att underhålla, bygga, utveckla och optimera kundernas anläggningar. www.one-nordic.se

ONE Nordic – Partner Content
ONE Nordic
Jonatan Andersson Project Manager
12
Jessica Nilsson Project Manager

Installatörsutbildning 2023

Yrkeshögskolan är en efterfrågad utbildningsform med stor tillväxtpotential

Yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt under de senaste åren och antalet utbildningsplatser har fördubblats sedan 2014. Samtidigt har intresset för utbildningsformen ökat och konkurrensen om platserna är på de populäraste utbildningarna fortsatt hård. En av orsakerna till den växande populariteten är att yrkeshög skolans korta utbildningar i hög utsträckning leder till anställning efter examen.

att bistå arbetslivet med den kompetens som krävs för framtidens utmaningar. I somras beslutade riksdagen om ett tillskott på 70 miljoner kronor till yrkeshögskolan, vilket har gjort att Myndigheten för yrkeshögskolan kunnat bevilja ytterligare 241 kurser. Det motsvarar drygt 8000 studerandeplatser. Kurser är kortare YH-utbildningar som passar den som redan är yrkesverksam och vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning.

Kurserna är mellan två veckor och sex månader långa och har på relativt kort tid blivit en uppskattad form av fortbildning för yrkesverksamma som behöver vässa sin kompetens. Många av dem är distansutbildningar för att underlätta arbete parallellt med studierna. Kurserna bidrar till kompetensutveckling i ett trettiotal olika branscher. Exempel på kurser är E-handelsplattformar och betallösningar och Digital Marketing Specialist.

Korta utbildningar som leder till jobb –Yrkeshögskolan erbjuder utbildningar som leder till jobb. Det är en av de främsta orsakerna till att utbildningsformen blivit så populär, säger Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

fortsätter att öka. Under de senaste åtta åren har antalet behöriga sökande ökat med 389 procent, nästan en fyrdubbling. 2022 var en tredjedel av de behöriga sökande till yrkeshögskolans IT-utbildningar kvinnor. Bara det senaste året har antalet behöriga sökande kvinnor ökat med 17 procent.

Mer än hälften av studenterna erbjuds jobb efter LIA

Enligt de senaste siffrorna från SCB får 91 procent av de studerande jobb inom ett år. En anledning till att siffran är så hög är det faktum att YH-utbildningarna utbildar med fokus på exakt den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. Utbudet av kurser och utbildningar inom yrkeshögskolan är framtaget i syfte

Vi analyserar löpande kompetensbehoven inom en rad olika branscher för att säkerställa att de YH-utbildningar som erbjuds är relevanta på arbetsmarknaden

Vissa utbildningar, exempelvis vindkrafttekniker, kyl- och värmepumpstekniker och underhållsingenjör, har dock haft svårt att rekrytera tillräckligt många sökande med de rätta kvalifikationerna, även om antalet sökande till yrkeshögskolans teknikutbildningar har dubblerats de senaste fem åren.

Lokförare var länge den populäraste YH-utbildningen i landet, men på senare år har allt fler sökt sig till utbildningar inom digital marknadsföring och programmering. Statistik från SCB visar att antalet sökande kvinnor till yrkeshögskolans IT-utbildningar

En fjärdedel av samtliga YH-utbildningar är distansutbildningar. Många erbjuder också hybridutbildningar som delvis är på distans och delvis på plats på skolan. Ett utmärkande drag för YH-utbildningarna är att en fjärdedel av utbildningen genomförs i form av LIA-perioder ute på arbetsplatser. Undersökningar visar att mer än hälften av YH-studenterna erbjuds jobb på någon av de arbetsplatser där de gjort sin LIA.

–Vi dimensionerar kontinuerligt antalet utbildningsplatser i takt med hur arbetsmarknadens behov förändras. Vi analyserar löpande kompetensbehoven inom en rad olika branscher för att säkerställa att de YH-utbildningar som erbjuds är relevanta på arbetsmarknaden. Antalet sökande till YH-utbildningar har ökat på senare år, men vi ser även fortsättningsvis en potential att bygga ut yrkeshögskolan, säger Johan Lindahl.

Text: Annika Wihlborg Foto: Maja Geffen UTBILDNING
Hela denna tematidning är en annons från Contentway 13
Johan Lindahl Pressansvarig, MYH

BIU Sveriges inkluderingscenter – stöttar nyanlända i hela landet till arbete eller studier

BIU är en nationell EU-finansierad satsning som, via en digital plattform, hjälper nyanlända i hela Sverige med undervisning, studiehandledning och samhällsundervisning på 25 olika språk. BIU drivs utifrån ambitionen att bli hela Sveriges integrations- och utbildningscenter.

En dansk forskningsstudie som följt 4000 långtidsarbetslösa visar att sammanhängande insatser samt att en och samma person finns vid elevens sida över tid är helt avgörande för att personen ska komma ut i arbete. Det är två framgångsfaktorer för att långtidsarbetslösa och nyanlända ska komma ut i arbete eller studier. Vi tar hänsyn till båda faktorerna och så många fler än så, säger Henrik Lövgren, chef på Blekinge integrations- och utbildningscenter, BIU.

På hans arbetsplats arbetar i dag 40 personer med olika insatser som gör att människor snabbare blir en del av samhället och kommer ut i arbete eller studier.

Studiehandledning på modersmål ökar förutsättningarna att lyckas Bland annat erbjuder centret studiehandledning online på modersmål. En insats som i dagsläget är lagstadgad, men som många skolor inte lyckas tillhandahålla då de inte har tillgång till studiehandledare med rätt modersmål.

–Insatsen gör att eleverna snabbare förstår vad som krävs av dem i undervisningen. De får ett rimligt stöd för att kunna uttrycka sig och ta till sig kursinnehållet. Slutmålet är att fler elever ska slutföra sin utbildning med godkända betyg, säger Henrik och lyfter att centret även bedriver forskning inom området. –Vi samarbetar med Linneuniversitetet och genomför just nu den första kvantitativa forskningen i Sverige som ska visa om studiehandledning på modersmål påverkar elevens studieresultat.

Digitalt elevhälsoteam stöttar eleverna Men insatserna på centret är fler. BIU har byggt upp en organisation med en rad olika skräddarsydda insatser som hjälper människor som befinner sig i en integrationsprocess.

–Vi har även ett digitalt elevhälsoteam inriktat mot vuxenstuderande. Forskning visar att nyanlända har en sämre hälsa och vi ser att fler har svårt att klara sina studier.

Ronneby BIU

På vux finns generellt inga sådana insatser, men de behövs just där. Vårt elevhälsoteam består av psykolog, kurator, studie-och yrkesvägledare, sjuksköterska, samhällskommunikatör och pedagog. De kan ge råd till alla vuxenskolor i landet.

Tanken med BIUs insatser är att de ska vara kostnadseffektiva och tillgängliga för alla kommuner i landet.

–Via en digital utbildningsplattform kan vi slå ihop elever med likartade utbildningsbehov och språk från hela landet.

På så vis kan en klass bestå av swahilitalande elever från Haparanda, Eslöv och Karlshamn. Kostnaderna för insatsen delas då även av de tre kommunerna och på så vis kan alla kommuner ha tillgång till insatser, men kostnaderna delas och blir därmed låga, säger Henrik och berättar att centret tagit fram ett kursutbud som alla kommuner kan ansluta elever till.

– Vårt utbildningsutbud baseras på hur behoven ser ut i de femtiotalet svenska kommuner som redan i dagsläget nyttjar oss som en utbildningsresurs. Vi erbjuder bland annat introduktion till vård och omsorgsprogrammet, matematisk grundkurs, samhällsorienteringskurser samt kurser i personlig utveckling. Vi utbildar även koordinatorer eller projektledare som ska arbeta med individer i utanförskap, säger Henrik Lövgren som understryker att kursutbudet ändras – baserat på den efterfrågan som finns.

Omfattande interkulturell kompetens –Målsättningen är att alla individer i Sverige ska erbjudas likvärdig tillgång till utbildning och kvalificerade insatser på sitt modersmål, oavsett i vilken av landets 290 kommuner de bor i. Vi jobbar behovsbaserat och kan snabbt anpassa våra insatser, men vår största styrka är vår personal, som alla har en interkulturell kompetens och

ett empatiskt bemötande. Vår personal har själva gedigen erfarenhet från andra kulturer och är samtidigt väl insatta i hur det svenska samhället och de demokratiska grunderna. Vi kan möta varje enskild elev utifrån ett helhetsperspektiv och har insatser som kan följa eleven hela vägen från asylsökande till sista knuffen ut på arbetsmarknaden, säger Henrik Lövgren.

BIU är en nationell satsning, främst finansierad av EU:s Asyl-, integrations- och migrationsfond. Centret ligger i dag under utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun. BIU:s ambition är att vara Sveriges första offentligt ägda integrationscenter som bidrar till att varje individ får tillgång till rätt utbildningsinsats vid rätt tillfälle. BIUs förhoppning är att fler skolor, socialtjänster, arbetsmarknadsenheter och andra aktörer i hela landet får upp ögonen för de insatser som finns på utbildningscentret.www. biuonline.se

Ronneby BIU – Partner Content
Henrik Lövgren Chef, BIU
14

Externt finansierade projekt stöttar unga och nyanlända i Region Uppsala in på arbetsmarknaden

Det är viktigt både för individen och samhället att UVAS, unga som varken arbetar eller studerar samt nyanlända från tredje land slussas in på arbetsmarknaden eller får hjälp att lotsas in i studier. I Region Uppsala har man byggt upp RegExPro, en regiongemensam organisation som samordnar och stöttar länets kommuner i arbetet med att genomföra externt finansierade projekt för såväl UVAS som nyanlända från tredje land.

Det övergripande syftet med projekten är att genomföra kompetensutveckling, integrationsinsatser och sysselsättningsåtgärder för att inkludera fler på arbetsmarknaden eller i studier. Ytterst handlar det om att bidra till den framtida kompetensförsörjningen och en region för alla, där länets invånare ges möjlighet till utveckling och delaktighet i samhället och arbetslivet. Vi arbetar både strategiskt i länet och operativt direkt med målgrupperna, säger Tove Österling, samordnare och ansvarig för projektverksamheten på avdelningen för regional utveckling. Här pågår arbetet med att etablera en organisation bestående av projektledare, projektadministratörer och projektekonomer. Regionens roll som projektägare innebär att stötta kommunerna med den övergripande kompetensen att leda och administrera projekt. Regionen fungerar även som en länk till externa finansiärer.

Främjar ökad samverkan över kommungränserna

–Vi bygger nätverk och bidrar till kompetensöverföring mellan regionens åtta kommuner, i nära samverkan med övriga aktörer som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Samordningsförbundet i Uppsala län, som även finansierar RegExPro. Vi sprider goda exempel och erfarenheter över kommungränserna. En framgångsfaktor är att vi är duktiga på att ansöka om och beviljas extern projektfinansiering. Ytterligare en

är att vi främjar ökad samverkan mellan kommunerna. Alla projekt är väl förankrade i samtliga kommuner, vilket gör att vi kan uppnå resultat. Tidiga insatser i samverkan är det gemensamma framgångsreceptet för att öka andelen projektdeltagare som börjar jobba eller studera, berättar Tove Österling.

I Region Uppsala pågår för närvarande tre externt finansierade projekt, ISA med finansiering från Europeiska Socialfonden (ESF) för målgruppen unga som varken arbetar eller studerar, TIS med finansiering från Asyl, Migration och Integrationsfonden (AMIF) för målgruppen nyanlända tredjelandsmedborgare samt CeMeWE, ett transnationellt projekt som finansieras av Central Baltic som ska lotsa nyanlända kvinnor in på arbetsmarknaden. Här samverkar Region Uppsala med Finland, Estland och Lettland. Projektverksamhet sker i 14 delprojekt i 7 av länets 8 kommuner.

Stöttar deltagarnas inträde på arbetsmarknaden

–Vi har bedrivit projekt för målgruppen UVAS sedan 2015, då vi via regional sam-

verkan i Östra Mellansverige genomförde den framgångsrika satsningen #jagmed, med fokus på att minska avhoppen från gymnasieskolan. Nu pågår åtta delprojekt runtom i regionen som ska möta unga 13 till 29 år. Med övergripande syfte att på olika sätt stötta deras inträde på arbetsmarknaden samt att främja skolnärvaro och minska avhopp, berättar Lennart Svanström, projektledare ISA, Insatser i samverkan för unga i Region Uppsala.

Uppsökande verksamhet och personliga möten

–Det personliga mötet är vår enskilt viktigaste framgångsfaktor. Många UVAS saknar ett sammanhang och konkreta mål. Vi bedriver uppsökande verksamhet och hjälper dem att staka ut en väg. Att se individen och att tillämpa kontinuitet är andra viktiga framgångsfaktorer. En deltagare sa till exempel; ”Jag trodde jag skulle får träffa en person bara en gång, men nu förstår jag att jag kommer att få hjälp tills det fungerar på en arbetsplats tack vare ISA-projektet.”

Vår roll från regionens sida är att fånga upp och sprida kunskap och erfarenheter från

de olika projekten och att sprida kompetens över kommungränserna, säger Lennart Svanström.

–På liknande sätt arbetar vi i TIS, Tidiga Insatser i Samverkan där 6 av länets 8 kommuner deltar, berättar projektledare Louise Jacobsson. Med tidiga individuella insatser når vi bättre resultat som gynnar både individen och samhället. För nyanlända vuxna som ofta är föräldrar är det viktigt att vara en förebild för sina barn och det är man om man har ett arbete att gå till. Deltagarna ska ges möjligheter till ett lärande som leder till egen försörjning och för det krävs samverkan mellan länets aktörer vilket är ett av projektets mål.

Genom att delta i projektet har jag lärt mig mycket både om Sverige och hur till exempel arbetsmarknaden fungerar, säger Saba i Uppsala.

Region Uppsala

Region Uppsala är en politiskt styrd organisation som ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur samt för regional utveckling. Tillsammans arbetar vi med länets kommuner, högskolor, näringsliv och andra aktörer för att skapa de bästa förutsättningarna för dig som invånare. www.regionuppsala.se

Region Uppsala – Partner Content
Projektverksamhetens medarbetare på Region Uppsala, från vänster Lennart Svanström, Carina Forsman Berglund, Tove Österling, Kata Bordas, Hedvig Lindberg, Pontus Gelin och Anja Wild, saknas gör Louise Jacobsson. Projektdeltagare på Sjögrenska gymnasiet i Knivsta som går introduktionsprogrammet, IM, får extra stöd för att förbättra skolnärvaron, från vänster Melina, Betoul, Rut, Jenna och Lana. Saba, Uppsala.
15
Hela denna tematidning är en annons från Contentway

Utbildningar för dig som vill forma framtidens textiloch modebransch

På Nordiska Textilakademin i Borås erbjuds yrkesutbildningar och kurser för karriärer i den svenska textil- och modebranschen. Bli en del av en värld där mode, design och innovation är trådarna som knyter samman din drömkarriär.

Elin Andersson tvekade inte att satsa på ett yrke inom textil och mode. För ett år sedan tog hon examen på Nordiska Textilakademin i Borås (NTA). Efter 2-års utbildning på yrkeshögskolan (YH) arbetar hon nu med utvecklande designprojekt på Peak Performance. Arbete hade hon redan innan hon avslutat utbildningen.

– Jag hade redan en bakgrund inom textilbranschen då jag jobbat med logistik på ett klädföretag. Men jag kände att jag ville ha ett lager till och göra något nytt och kreativt. Jag hade kolleger som gått på Nordiska Textilakademin som inspirerade mig, så jag valde designutbildningen, berättar Elin Andersson.

Dessutom boende i textilstaden Borås var steget inte långt att anta utmaningen om en ny inriktning i arbetslivet. För att kvalificera sig för designutbildningen behövde Elin Andersson lämna in arbetsprover och ett personligt brev.

– Bara det kändes nytt för mig som inte jobbat kreativt tidigare. Jag blev enormt glad när jag fick antagningsbeskedet.

Urvalsprocessen hos Nordiska Textilakademin bygger inte enbart på betyg utan att också personlighet och engagemang vävs in.

– Vi tycker det är en bra modell, det handlar om att våra studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt. Då behövs det något mer än bara betyg, säger Christian Lundell, som är vd på Nordiska Textilakademin.

NTA startade 1986 och drivs av Sveriges ledande textila Stiftelse Proteko som har uppdraget att kompetensförsörja svensk tekoindustri.

Det är en industri som har genomgått betydande förändringar sedan krisen på 1970-talet, då svensk industrisömnad slogs ut av lågprisländer med lägre produktionskostnader. Över tiden har förutsättningarna förändrats men behovet av kläder består. Nordiska Textilakademins utbildningsutbud har hängt med i utvecklingen. Idag inriktar sig NTA på specialisering inom nischområden som design, hållbarhet, inköp, försäljning, EUs nya textilstrategi, textil materiallära och cirkularitet.

– Sömnad är den sista delen i en lång produktionskedja. Masstillverkningen sker fortfarande till stora delar i andra delar av världen, även om Sverige nu också bygger nya tekoindustrier för produktion. Men det som vi absolut är ledande på globalt är design, hållbarhet och innovationer, säger Christian Lundell.

För Elin Andersson innebar YH-utbildningen ett steg in i den kreativa delen av tekoindustrin. Programmets kurser gav henne en bred kunskap om designprocessen med kunskap i textilmaterial, målning med olika tekniker och skisser. Men inte minst utbildning i hur man konkretiserar en vision.

– Det är lätt att ha en vision i huvudet men det gäller att få andra att förstå hur man tänker. Just kommunikation och presentation var en viktig del för mig i utbildningen och det är en kunskap jag har stor nytta av i min nuvarande roll, säger Elin Andersson.

Textilakademin erbjuder inte bara YHutbildningar utan ger också fördjupande vidareutbildning för olika yrken i branschen. Björn Bengtsson är universitetsutbildad industridesigner som gått flera kurser på Nordiska Textilakademin.

– Idag måste man fortbilda sig, det är livslångt lärande för att fräscha upp kunskaper. Jag jobbar som egenföretagare och konsult inom textildesign. Jag hjälper tekoindustrin att ta fram produkter utifrån krav och önskemål. Jag har haft stor nytta och lärt mig massor av nytt av kurserna på Textilakademin, säger Björn Bengtsson. För en designer som Björn Bengtsson handlar det om att skapa hållbara produkter med minsta möjliga miljöpåverkan och då behövs det ständigt nya kunskaper.

–Vi jobbar med cirkulära affärsmodeller, så att till exempel en T-shirt kan få så många liv som möjligt, det här är något som svensk tekoindustri är bra på, säger Björn Bengtsson.

Det som också händer nu är att AI flyttar in som ett nytt arbetsverktyg.

– Det används redan som ett stöd i designarbetet och ny teknik är bra för miljön.

Nordiska Textilakademin

Nordiska Textilakademin utbildar individer och kompetensförsörjer textil- och modeföretag och drivs av stiftelsen Proteko. Vi har cirka 200 inskrivna studerande på våra YH-program och mellan 400 till 500 studerande på våra branschkurser. www.nordiskatextilakademin.se

Vi jobbar i 3D och med den tekniken behöver vi inte ta fram lika många provexemplar av produkterna, säger Elin Andersson.

Motsvarar då designutbildningen på Nordiska Textilakademin hennes förväntningar?

– Ja, jag ville ha en förändring och det fick jag. Tack vare utbildningen och min praktik har mitt kontaktnät vidgats och jag får leverera bra produkter. Jag trivs med den kreativa mixen och det här är vad jag vill jobba med just nu, avslutar Elin Andersson.

Med Nordiska Textilakademins relevanta utbildningar som säkerställer branschens kompetensförsörjning ser framtiden ljus ut för svensk tekoindustri.

– Vi ser väldigt positivt på arbetsmarknaden för våra studerande. Sverige är ledande på många områden när det gäller textilhantering, avslutar Christian Lundell.

Nordiska Textilakademin – Partner Content
Elin Andersson, Design Assistant Björn Bengtsson, Designkonsult
16
Christian Lundell, VD

Elektriker - en värld av ljusa framtidsmöjligheter

Att utbilda sig till elektriker på gymnasiets El- och energiprogram är en smart framtidsinvestering, oavsett om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller siktar på att plugga vidare. Två år efter studenten från El- och energiprogrammet har David Nilsson, redan hunnit avancera till elområdesansvarig på stålföretaget SSAB i Oxelösund.

Jag har så länge jag kan minnas varit nyfiken på ny teknik och velat förstå hur olika tekniska prylar fungerar. När det var dags att välja gymnasieprogram valde jag El- och energiprogrammet eftersom det gav mig möjlighet att lära mig mer om teknik och samtidigt lära mig ett efterfrågat yrke. El- och energiprogrammet gav mig en bred och attraktiv yrkesutbildning som öppnar upp många olika karriärvägar efter studenten, säger David Nilsson.

Det faktum att stora delar av samhället just nu elektrifieras och att elektrifieringen är en viktig pusselbit i samhällets gröna omställning bidrar till att göra elbranschen

ECY- Elbranschens Centrala Yrkesnämnd

till en riktig framtidsbransch. Möjligheterna till specialisering och vidareutbildning är många, både på högskolan, inom yrkeshögskolan och ute på företag. En elektriker kan exempelvis jobba med installationer på nybyggnationer eller bidra till energiomställningen genom att installera solceller eller laddstolpar.

Avancerade till elområdesansvarig på stålföretag

David Nilsson gjorde sin APL, arbetsplatsförlagt lärande, på SSAB under gymnasietiden och erbjöds direkt efter studenten jobb som industrielektriker på företagets anläggning i Oxelösund. Efter en tid avancerade David till att bli elområdesansvarig, vilket innebär att han ansvarar för ett elektrikerteam som arbetar med drift och underhåll på fabriksanläggningen.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb. Att arbeta som elektriker i industrin är utmanande och omväxlande. Ingen dag är den andra lik. Det jag gillar allra mest är att lösa olika typer av tekniska problem tillsammans med mitt team, säger David Nilsson.

Han funderar på att plugga vidare i framtiden, gärna med inriktning mot program-

mering och datasystem, men trivs just nu bra i rollen som elområdsansvarig.

El- och energiprogrammet är idag högskoleförberedande vilket David ser som positivt.

– Jag vill hålla alla dörrar öppna och så småningom kunna söka mig vidare till en högskoleutbildning. Samtidigt känns det tryggt att jag alltid har min elektrikerutbildning att falla tillbaka på, det känns bra att veta att jag alltid kan få jobb, säger David Nilsson.

Elektrikeryrket är otroligt mångsidigt och erbjuder många möjligheter till vidareutbildning och specialisering. Man kan exempelvis utvecklas inom företaget och arbeta som projektledare, konstruktör, eller starta eget. Teknikutvecklingen i branschen går fort och du får möjlighet att arbeta med ny och smart teknik. Inom branschen finns massor av möjligheter för dig som har en elektrikerutbildning i bagaget.

David Nilsson har i princip dagligen nytta av sin utbildning från El- och energiprogrammet.

– Det är ett gymnasieprogram som ger en stabil grund att stå på. Det består av en bra blandning av teori och praktik och

Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett partsgemensamt samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF). Yrkesnämndens uppgift är att föra lärlingsregister, utfärda certifikat, påverka utbildningarna innehåll och kvalitet samt verka för branschens rekrytering av yrkesarbetare. www.ecy.com

ger en grundläggande utbildning som man garanterat har nytta av i framtiden, säger David Nilsson.

För att trivas som elektriker är det en fördel om man är noggrann, och trivs med att jobba självständigt och i team. På gymnasiets El- och energiprogram ingår APL-perioder som ger dig som elev möjlighet att prova på olika typer av arbetsplatser och knyta kontakter i branschen.

Ska representera Sverige i Yrkes-VM När David blev tillfrågad av sin tidigare lärare på El- och energiprogrammet om han ville ställa upp i Yrkes-SM och tävla om titeln Sveriges bästa elektriker tvekade han inte en sekund.

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och betraktar Yrkes-SM som ett sätt att testa mina färdigheter och visa vad jag går för. Kvaltävlingarna gick bra, vi var nyligen i Gdansk, Polen, för att titta på Yrkes-EM och jag kommer att tävla för Sverige på Yrkes-VM i Lyon i Frankrike 2024. Det känns jättespännande, det blir roligt att se hur jag står mig kompetensmässigt jämfört med mina kollegor från andra länder, säger han.

ECY- Elbranschens Centrala Yrkesnämnd – Partner Content
David Nilsson. Foto: Gunta Podina
17
Hela denna tematidning är en annons från Contentway

En utbildning inom VVS är en av de bästa framtidsinvesteringarna du kan göra

VVS-branschen är en riktig framtidsbransch där möjligheterna är många, behovet av utbildade medarbetare stort och lönenivån bra redan från start. Med en yrkesutbildning som VVS:are i botten har du alltid ett säkert jobb att falla tillbaka på och samtidigt en bra bas för att läsa vidare till VVS-ingenjör. Behovet av yrkesutbildade VVS:are är stort och kommer inte att avta framöver.

För att Sverige ska nå de klimatmål som finns och få ett hållbart och energieffektivt samhälle är VVS- och installationsbranschen viktiga. Som VVSmontör, industrirörmontör, sprinklermontör och isoleringsmontör är du med och bidrar till ett bättre klimat och mer effektiva installationer. En het dusch, varma golv och en bra temperatur i lägenheten en kall och regnig dag gillar de flesta och som VVSmontör är det du som ser till att vi kan njuta av det. En VVS:are monterar rör, värmepumpar, värmepannor, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum i bostäder och publika fastigheter.

–En anledning till att jag valde att bli VVS:are var att min pappa hade varit det innan han blev lärare. Jag tyckte att det verkade vara kul. Det var även en fördel att lönenivån är bra redan från start, säger Malte Stenström, som utbildade sig till VVS-montör på gymnasiet och numera ar-

Malte Stenström

VVS-ingenjör

betar som VVS-ingenjör på konsultföretaget Bengt Dahlgren.

Självständigt och fritt arbete som VVSmontör

När Malte gått ut gymnasiet flyttade han från Gotland till Stockholm och började arbeta som VVS-montör. Jobbet som servicemontör var självständigt och innebar att han åkte runt och servade olika typer av VVS-anläggningar.

–Efter fyra år som VVS-montör kände jag mig redo att vidareutvecklas i samma bransch. Jag läste först in en av gymnasiets mattekurser på distans och sökte därefter till den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen till VVS-ingenjör. När jag väl påbörjade utbildningen hade jag stor nytta av den kompetens och den erfarenhet jag skaffat mig under åren som VVS-montör, säger Malte Stenström. I utbildningen till ingenjör ingick flera LIA-perioder då han praktisera-

de ute på företag. Efter examen fick Malte jobb på ett av sina LIA-företag, teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren. Han har nu jobbat som VVS-ingenjör i två år.

–Jag arbetar med energieffektiva systemlösningar för värme, kyla, tappvatten, spillvatten samt ventilation främst inom sjukhus men också andra fastigheter såsom kontor och bostäder. Jag projekterar och gör beräkningar på de olika systemen för att få en så optimerad fastighet som möjligt i både nyproduktion och befintliga fastigheter och anläggningar. Jag är knuten till en avdelning som jobbar främst med sjukvårdsfastigheter, men som VVS-ingenjör kan man arbeta med alla typer av fastigheter, säger Malte Stenström.

Varje projekt har sin unika karaktär Variationen och möjligheten att ägna sig åt teknisk problemlösning är några faktorer som gör att han kan rekommendera fler att söka sig till VVS-branschen.

–Varje projekt har sin unika karaktär och sina utmaningar, både för VVS-montörer och VVS-ingenjörer. Vi gör dessutom en viktig insats för samhället eftersom vi bidrar till att få fastigheter att fungera som de ska. Båda yrkena består både av självständigt arbete, samarbete med kollegor och nära samverkan med andra professioner. Jag kan definitivt rekommendera VVS-branschen till den som är lösningsorienterad och gillar att lösa tekniska problem, säger Malte

VVS-branschens yrkesnämnd VVS-branschens yrkesnämnd är en gemensam organisation för Installatörsföretagen och Byggnads. Genom yrkesnämnden samarbetar arbetsmarknadens parter när det gäller yrkesutbildning inom VVSbranschen för VVS-montörer, industrirörmontörer, VVS-isolerare, isoleringsplåtslagare och sprinklermontör. www.vvsyn.se

Stenström.

En yrkesutbildning som öppnar upp många framtidsmöjligheter

Den som utbildar sig för VVS-branschen kan jobba med renovering eller nybyggnationer, starta eget företag eller jobba ett tag och sedan plugga vidare. VVS-branschen omfattar många olika yrken, gemensamt för dem alla är att rekryteringsbehovet är stort på både kort och lång sikt. En grundläggande utbildning från VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasie- eller vuxenutbildning ger många möjligheter till att gå vidare inom fler yrken än bara det man har utbildat sig till.

Ett bra val för dig som både vill kunna jobba och plugga vidare VVS- och fastighetsprogrammet inriktning VVS är programmet för dig som vill blir VVS-montör och även vill ha möjligheten att kunna läsa vidare i framtiden. Du som vill sadla om och byta yrke kan också välja att utbilda dig till VVS-montör via vuxenutbildningen. Som VVS-montör kan du arbeta med service hemma hos folk. Om du jobbar på en byggarbetsplats är du med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper, exempelvis snickare och målare. Arbetet som VVS-montör passar dig som kan arbeta självständigt, är ansvarsfull och tycker om att umgås med andra. Yrket är ett traditionellt hantverk som har utvecklats med ny teknik, exempelvis används ofta datorer i värme- och kylanläggningar.

VVSYN – Partner Content
18

Henrik vågade ta steget och sadla om till VVS-montör mitt i livet

Efter att ha arbetat i över 20 år som kock funderade 44-åriga Henrik Hellner på att byta yrke. När restaurangbranschen drabbades hårt av Coronapandemin och en möjlighet att börja som vuxenlärling på ett lokalt VVS-företag dök upp tvekade han inte en sekund. Nu går han sista året på företagslärlingsutbildningen som VVS-montör och ser fram emot att snart börja jobba självständigt i en bransch där behovet av utbildade montörer är enormt.

Jag trivdes bra som kock, men började tröttna på de tuffa arbetsvillkoren och funderade i flera år på att byta yrke. Jag gillar att arbeta med händerna och ville gå en yrkesutbildning som gör mig eftertraktad på arbetsmarknaden. Jag fick upp ögonen för yrket som VVS-montör när jag renoverade mitt hus, säger Henrik Hellner.

En VVS-montör, eller rörmokare som de också kallas, arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Det är inte bara i bostäder en VVS-montör arbetar utan även i sjukhus, affärshus, kontor och andra byggnader.

Varvar teori med praktik ute på företag Som företagslärling varvar Henrik teori med praktik under hela utbildningstiden. På INSU läser han teoretiska och praktiska kurser som varvas med praktiska moment på Carl-Philips VVS i hemstaden Landskrona.

Installatörsföretagens utbildningsbolag

Företagslärlingsutbildningen är på samma nivå som den treåriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.

–Genom att varva teoriveckor hos oss på INSU med perioder som företagslärling får våra elever en direkt koppling mellan utbildningsmiljön och verkligheten. De får det bästa från två världar. Henrik är ett jättebra exempel på att det finns många vägar in i yrket som VVS-montör, även för den som tidigare haft en annan yrkesinriktning, säger Peter Karlsson, avdelningschef för gymnasie- och lärlingsutbildning på INSU, Installationsbranschens utbildningsbolag.

Mentorer som stöttar

INSU erbjuder företagslärlingsutbildningar med inriktning mot el och VVS. Utbildningarna har ett gott rykte i såväl VVS-som elbranschen och allt fler upptäcker möjligheten att sadla om och utbilda sig inom ett yrke med en trygg och ljus framtid.

–Jag är jättenöjd med utbildningen så här långt. Som företagslärling blev jag redan från första dagen anställd på företaget där jag gör min lärlingsperiod. Lärarna på INSU är väldigt kunniga och pedagogiska, så jag har lärt mig otroligt mycket under mina tid här. Jag har även två mentorer på Carl-Philips VVS som stöttar mig under min tid som lärling, säger Henrik Hellner, som blir klar med sin företagslärlingsutbildning i maj 2024.

Vi människor klarar oss inte utan vatten och värme, vilket innebär att VVS-montörer alltid kommer att behövas. VVS-montörer fyller dessutom en nyckelfunktion i samhällets gröna energiomställning.

INSU är installationsbranschens utbildningsbolag. Vi genomför grundutbildningar för dig som vill in i branschen och vidareutbildningar för dig som vill ta nästa steg. Kompetensutveckla företaget med kurser på plats, online eller via e-learning. www.insu.se

–Det känns bra att snart ha två olika yrkesutbildningar att falla tillbaka på. Mitt budskap till den som funderar på att byta yrkesbana mitt i livet är att våga ta steget och göra verklighet av sin dröm, säger Henrik Hellner, som ser fram emot att kunna arbeta självständigt som VVS-montör efter examen nästa år.

Fakta

Att vara företagslärling som VVS-montöreller elektriker innebär att du varvar teori med praktik under utbildningstiden. Hos INSU läser du yrkesinriktade teoretiskasamt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget eller elföretaget står för utbildning inom de resterande praktiska momenten. En företagslärlingsplats ger dig därför många olika perspektiv. Efter avslutad utbildning som lärling inom VVS är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Vår utbildning som vuxenlärling med VVS-inriktning passar killar och tjejer som vill ha ett rörligt arbete, och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen

INSU – Partner Content
Henrik Hellner VVS-montör
Hela denna tematidning är en annons från Contentway 19

Golvläggare- ett smart yrkesval för dig som uppskattar omväxling, frihet och vill jobba med händerna

Om du vill utbilda dig till ett yrke som är fritt, omväxlande och bra betalt och dessutom gillar att jobba med dina händer så är golvläggare ett riktigt bra framtidsval. Som golvläggare bidrar du till ett hållbart samhällsbygge på ett konkret sätt. Behovet av utbildade golvläggare är stort och framtidsutsikterna på arbetsmarknaden mycket ljusa.

Golvläggare är ett fritt yrke där du har möjlighet att arbeta med många typer av material. Du kan jobba med plastgolv, trägolv, textilgolv, linoleum, gummi, golvavjämning, golvslipning och med plattsättning. En fördel med golvläggaryrket är att du alltid jobbar inomhus och därmed är oberoende av väder och vind. Som golvläggare kan du jobba med såväl nybyggnation som renoveringar. Du kan lägga golv i alla typer av fastigheter, alltifrån bostäder till sjukhus, kontor och skolor.

Du kan utbilda dig till golvläggare på gymnasiets Bygg-och anläggningsprogram med inriktning husbyggnad. Om du är vuxen och kanske vill sadla om till golvläggare från ett

annat yrke kan du gå en vuxenutbildning till golvläggare där en stor del av utbildningen består av lärlingsutbildning ute på ett golvläggningsföretag.

Fortsatt hög efterfrågan på utbildade golvläggare

–Många förknippar yrken inom bygg och anläggning med att utbilda sig till byggnadsarbetare, men faktum är att fler än tjugo olika hantverksyrken finns representerade i byggbranschen. Golvläggare är ett av dem. Även om byggbranschen för närvarande befinner sig i en lågkonjunktur så kommer branschen att resa sig igen inom ett par år. Efterfrågan på utbildade golvläggare kommer med andra ord att vara fortsatt

hög även framöver. Att börja utbilda sig till golvläggare nu är med andra ord en riktigt smart framtidsinvestering, säger Johan Aspelin, vd för branschorganisationen Golvbranschen GBR.

Ett yrke med livslånga utvecklingsmöjligheter

Som golvläggare fyller du en viktig funktion i samhällsbygget. Du bidrar på ett konkret sätt till att skapa miljöer där människor mår bra och vill vistas, från förskolor till köpcentrum, idrottshallar och förstås även arbetsplatser.

–Golvläggare kan utvecklas i många riktningar, de kan exempelvis starta eget eller bli chef. Förutsättningarna att fortsätta utveckla sin hantverksskicklighet och lära sig nytt under hela sin karriär är mycket goda. Många av de stora golvföretagen arrangerar exempelvis utbildningar som håller golvläggare uppdaterade med de senaste metoderna och materialen, säger Johan Aspelin.

www.golvbranschen.se Foto: Nicklas Nuland 20
Golvbranschen – Partner Content

Målmedvetet karriärsval att bli målare

Evelina Hjelt är målaren som bryter normer och målar sin egen framtid på Sandå. Hon är en av får kvinnor som valt yrket målare. Nu går hon en ljus framtid till mötes i en bransch med kompetensbrist.

På Sandå har jag människor omkring mig som jag tycker om, det är en bra och trivsam stämning, säger Evelina Hjelt som går Sandås lärlingsutbildning i Kristianstad.

I dagarna har hon avverkat halva sin praktiktid som så småningom kommer leda fram till ett yrkesbevis i form av ett gesällbrev.

Yrkesvalet som målare var från början en slump. Efter nio år i grundskolan var Evelina trött på plugget och hade liten lust att hoppa på gymnasiet.

– Men pappa var tydlig – han ville jag skulle gå gymnasium, för en utbildning är viktig och han har rätt. Men valet var mitt, säger Evelina Hjelt.

Hon läste på och funderade. Kom till slutsatsen att hon ville ha ett rörligt jobb och inte något stillasittande. Men när hon började gymnasiets bygginriktning och sedan måleri hade hon själv aldrig sett en målare som var kvinna.

– Jag är för sprallig och så länge man är ung och frisk vill jag ha ett aktivt jobb så jag

Sandå

sökte bygg och tyckte måleri var roligt, säger hon.

Det här med att det fortfarande är få tjejer i branschen tycker Evelina är synd för det finns inget hinder för kvinnor att jobba som målare. Hon hoppas därför på fler tjejer som målare i framtiden.

– Jag var tyvärr ensam tjej i min klass. Det som är bra med Sandå är att de har många tjejer på sina företag runt om i Sverige. Man ser dem på bilder i sociala medier och det bryter normen av att en målare ska vara en man, säger Evelina Hjelt.

– På Sandå kan du vara precis som du är och med de egenskaper du har och du klarar dig precis lika bra som en man, säger Evelina Hjelt.

Men vi backar bandet några år. Det som var en slump när Evelina var 16 år, har blivit till en karriär och redan som 18-åring till medverkan i yrkes SM, för Evelinas del Måleri-SM. Det visade sig att hon hade oanade talanger för sitt yrkesval.

– Första året på gymnasiet fick vi prova på olika saker inom bygg, som plåtslageri och snickeri men jag fastnade för måleri och

fick höra av lärare att jag gjorde det bra och hade handlag för det, berättar Evelina Hjelt.

På skolan fick hon se en reklamskylt från Sandå med en tjej som var med i SM i måleri och det sporrade.

– Då tänkte jag att där skulle jag också kunna vara med, så jag sökte till Yrkes-SM och gick vidare från castingen inom måleri till SM-tävlingarna i Växjö. Jag var en av de yngsta deltagarna.

Att ta en SM-plats inspirerade och när hon gjorde sista året på gymnasiet funderade hon mycket över var hon skulle jobba efter studenten.

– Då kom jag ihåg Sandås reklamskylt där det var en tjej som var målare och då tänkte jag det skulle vara skönt att jobba på ett företag där jag inte skulle bli ensam tjej, så jag sökte lärlingspraktikplats på Sandå i Kristianstad.

I mötet med platschefen på Sandå fick Evelina en fin kontakt.

– Det kändes bra i maggropen och det kändes som att här kommer jag att trivas.

Sedan i februari i år fortsätter Evelina sin utbildning i Sandås regi med en lärlingspraktikplats. Hon började jobba måndagen efter studenten klockan sju på morgonen och hon trivs utmärkt.

När Evelina gick ut gymnasiet hade hon

Sandå Sverige är ett rikstäckande måleri- och golvföretag. Tillsammans är vi över 1 700 medarbetare som har bestämt oss för att skapa en ny syn på hantverk. Vi leder och driver viktiga frågor och brinner för att göra skillnad. Genom ett stort ansvarstagande i hela vår process strävar vi hela tiden efter att vara den mest efterfrågande leverantören av måleri- och golvtjänster samt den självklara arbetsgivaren i vår bransch. www.sanda.se

gjort 3100 timmar av sin praktik som omfattar 6800 timmar innan man får göra sitt gesällprov och då får sin yrkesbehörighet till fullo.

– Vi kallar det fullbetald målare, då får man gör jobben helt själv. Det tar cirka två år efter studenten att bli klar gesäll, säger Evelina Hjelt.

Under lärlingstiden som är kvar får Evelina gå tillsammans med en av Sandås handledare, som delar ut arbetsuppgifterna och som kontrollerar att arbetet utförs korrekt. Under utbildningen finns utrymme att ställa frågor och diskutera och som lärling har man inte heller samma tidspress som en färdigutbildad målare.

– Lärlingstiden är en praktisk övning i yrket och man jobbar vanlig arbetstid mellan klockan 7.00 och 16.00, 40 timmar i veckan. Man har lite lägre krav på sig hur snabbt jobbet ska genomföras, berättar Evelina.

Så vad är då roligast med jobbet och lärlingsutbildningen som målare?

– Det är ett omväxlande arbete, man måste hela tiden tänka och fatta beslut för nya lösningar. Det är ett varierande yrke man blir inte uttråkad. Vi gör det arbete som kunden ser, en gipsskiva syns inte, men ytan med tapeter, spackling och måleri syns, det är inspirerande. Jag arbetar utifrån hur jag själv skulle vilja ha det, avslutar Evelina. Hjelt.

Sandå – Partner Content
Evelina Hjelt, Sandå
21
Hela denna tematidning är en annons från Contentway

Hela vägen från trainee till VD på Scania

PROFILINTERVJU

Scanias vd Christian Levin blev management-trainee på Scania direkt efter examen från civilingenjörsutbildningen med inriktning mot maskinteknik på KTH. 27 år senare blev han bolagets vd. För Christian Levin blev traineeperioden hos en av världens ledande lastbilstillverkare början på en snart trettio år lång karriär- och utvecklingsresa på företaget.

Jag kontaktade Scania för första gången när jag skulle göra mitt exjobb och ansökte därefter till företagets traineeprogram. Det kändes som ett spännande alternativ för mig som är intresserad av såväl affären som maskintekniken. Jag var en av de tjugofyra personer som antogs till Scanias traineeprogram 1994. Jag minns att jag blev väldigt väl omhändertagen som trainee, även om jag var ung och saknade praktisk erfarenhet från arbetslivet. Traineeperioden skulle visa sig ha en avgörande betydelse för min personliga och professionella utveckling, säger Christian Levin.

Mitt råd till traineer är att de inte behöver ha någon utstakad plan för sin karriär.

–Jag har aldrig planerat min karriär, för mig har det snarare handlat om att göra mitt bästa och tillvarata de möjligheter som har dykt upp längs med vägen. Man vet aldrig på förhand vilken utveckling dessa

möjligheter kan innebära. Jag har varit på Scania i nästan trettio år och har aldrig känt något behov av att söka mig utanför vår företagsgrupp. Jag har kontinuerligt erbjudits nya jobb och möjligheter internt, vilket gjort att jag ständigt utvecklats, säger Christian Levin.

Lägg tid på att bygga nätverk

En faktor som ursprungligen fick honom att vilja stanna kvar på Scania var möjligheten till utlandstjänstgöring. Ett par år senare gick drömmen i uppfyllelse när Christian Levin och hans familj flyttade till Zürich där han blev chef för Scanias verksamhet i landet. Senare väntade en vd-uppdrag i Italien.

Christian Levins råd till den som vill få ut mesta möjliga av sin traineeperiod är att vara ödmjuk inför de möjligheter man erbjuds, att lägga tid på att bygga nätverk som man med stor sannolikhet kommer att ha mycket nytta av framöver och att vara beredd att arbeta hårt för att snabbt sätta sig in i och leverera värde i olika delar av företaget.

En fantastisk möjlighet

–Att delta i ett traineeprogram är en fantastisk möjlighet att snabbt få en stor och bred förståelse för hur ett företag är uppbyggt och fungerar. Om man vill vara med och påverka och samtidigt ta ett stort ansvar så är ett traineeprogram ett bra val. Många chefer på Scania är tidigare traineer, vilket bland annat beror på att traineeprogrammet ger många karriärmässiga fördelar. Självklart bör man vara beredd att lägga manken till och visa framfötterna under traineeperioden, säger Christian Levin.

Scania är ett framgångsrikt industriföretag som befinner sig mitt i en enorm omställning.

–Vi är verksamma i många länder runtom i världen och verkar i teknikutvecklingens absoluta frontlinje. Samtidigt fyller vi en viktig funktion i samhällets gröna omställning med ett ökat fokus på batteri- och eldrivna tunga fordon. Det är utmanande men samtidigt väldigt inspirerande att vara en del av den här historiska omställningen, säger Christian Levin.

Text: Annika Wihlborg Foto: Scania AB CHRISTIAN LEVIN
22

De gick från trainee till chef

Mikael Leksell, Siemens

Mikael Leksell inledde sin karriär som trainee på Siemens 1997 och är nu vd för Siemens i Sverige och Norden. Mikael har gjort en lång karriärresa och har provat på många olika roller inom Siemens. I tio år var han VP Pulp & Paper på Siemens AG. Innan han blev vd hade Mikael Leksell rollen som vd för Siemens affärsområde Process Industry Solutions, som är en del av Siemens Portfolio Companies. Mikael har arbetat på Siemens under hela sin karriär, bortsett från en period då det affärsområde han ansvarade för blev uppköpt av Primetals Technologies. Då valde han att följa med, men ett par år senare återvände han till Siemens.

Nils Olsson, Lime Technologies

För Nils Olsson blev det en fullträff direkt när han sökte sitt första jobb efter examen från civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet. Efter att ha sett en annons på campus sökte sig Nils till snabbväxande Lime Technologies, som utvecklar digitala produkter för CRM-utveckling och på den tiden hette Lundalogik. Han blev en av företagets allra första traineer och har sedan dess förblivit företaget trogen. Under årens lopp har Nils fått möjligheten att vara med vid etablering på nya marknader, däribland Finland, Danmark, Nederländerna och Norge och inneha flera olika roller på Lime Technologies. Han har bland annat varit säljchef och axlade våren 2021 vd-rollen i företaget. Nils är en bekräftelse på att en långsiktig karriär på ett och samma företag absolut inte är någon omöjlighet om man hamnar rätt från start.

Camilla Magnusson, NCC

För 28 år sedan inledde Camilla Magnusson sin karriär som trainee på NCC. Traineeperioden blev startskottet på en lång karriär inom områdena infrastruktur och anläggningsbyggnation, ofta med fokus på olika former av förändringsarbete. 2022, efter 27 år på NCC, erbjöds Camilla Magnusson rollen som Trafikverkets projektchef för Förbifart Stockholm, ett av Sveriges hittills mest storskaliga och banbrytande infrastrukturprojekt i mångmiljardklassen. På NCC arbetade Camilla Magnusson bland annat som biträdande avdelningschef och med en sammanslagning av två av företagets avdelningar. Hon har hunnit göra i princip allt man kan göra på entreprenadsidan och har hela sitt liv arbetat med tung anläggning och anläggningsprojekt.

Johan Söderström, ABB

Efter examen från civilingenjörsprogrammet med inriktning mot industriell ekonomi började Johan Söderström som trainee på ABB som 1986. ABB:s anrika och välrenommerade traineeprogram blev en språngbräda in i industrin för Johans del. Sedan dess har han stannat på företaget, bortsett från en kort period. För Johan Söderströms del var det inget självändamål att bli chef, men som 30-åring erbjöds han en ledande position där han blev chef förs sina tidigare kollegor. Därefter följde många olika roller i företaget. 26 år efter traineeperioden utsågs Johan Söderström till vd för ABB Sverige. Numera arbetar han som Europachef för affärsområdet Power Grids på Hitachi Energy

tematidning är en annons från Contentway 23
Hela denna

Svenska kyrkan erbjuder meningsfulla jobb som ger möjlighet att göra skillnad

Svenska kyrkan finns där människor är, i hela vårt avlånga land. I Svenska kyrkan finns även många framtidsyrken och möjligheter för dig som vill ha ett meningsfullt arbete i en värdebaserad och inkluderande organisation. Bland Svenska kyrkans 22 000 medarbetare pågår för närvarande ett generationsskifte, vilket innebär att framtidsutsikterna är mycket ljusa för dig som satsar på en karriär i kyrkans värld.

En stor mångfald av yrken finns representerade i Svenska kyrkan, som består av knappa 1300 lokala församlingar runtom i landet. Här arbetar alltifrån kyrkvaktmästare till ekonomer och kyrkogårdsarbetare som underhåller planteringar och grönytor på våra kyrkogårdar. Svenska kyrkans fyra profilyrken är präst, diakon, kyrkomusiker och församlingspedagog.

–Undersökningar visar att många unga människor vill arbeta med människor och utveckla samhället. Många har också ett starkt engagemang för mlijö och klimat säger Anna von Malmborg, utvecklingschef på Svenska kyrkans aretsgivarorganisation. Meningsfullhet och att bidra till att göra skillnad är viktig.

Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation

Medarbetare i Svenska kyrkan verkar i ett sammanhang som fyller en viktig funktion i många människors liv, vid sorg, glädje, ensamhet och medarbetare i Svenska kyrkan ger kyrkan möjlighet att möta vår tids utmaningar och bidra till rättvisa, fred och ett hållbart samhälle.

Många vägar in till Svenska kyrkans profilyrken Det finns många olika vägar in i Svenska kyrkans fyra profilyrken. En präst möter och följer människor i olika skeden i livet – dop, konfirmation, vigsel och begravning, leder gudstjänster och är själavårdare. För att bli präst krävs studier i teologi eller religionsvetenskap, att ha blivit antagen som prästkandidat av ett stift och ett års avslutande studier på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Personer med en pedagogisk grundutbildning, exempelvis lärare, fritidsledare eller fritidspedagog, kan komplettera med ett års studier på Svenska kyrkans utbildningsinstitut för att bli församlingspedagog. En sådan arbetar ofta med barn och ungdomar.

Den som exempelvis har en socionomeller sjuksköterskeexamen och har blivit antagen som diakonkandidat av ett stift kan på samma sätt komplettera med ett år för att bli diakon.

Diakoner möter ofta människor som befinner sig i utsatta situationer. Det kan röra sig om akuta livskriser eller olika former av långvarig utsatthet. En av utgångspunkterna i diakonens mänskliga möten är alla människors lika värde.

Som kyrkomusiker spelar man på gudstjänster, konserter och liknande. Kyrkomusiker leder ofta också kyrkans körverksamhet för människor i olika åldrar. För att bli kyrkomusiker går man först en musikalisk utbildning på folkhögskole- eller högskolenivå. Därefter kompletterar man med utbildning på Svenska kyrkans eget utbildningsinstitut.

–Svenska kyrkan välkomnar både unga personer som ska inleda sin yrkesbana och de med yrkeserfarenhet som efter ett antal år väljer att sadla om till ett av Svenska kyrkans profilyrken. Gemensamma nämnare för alla fyra profilyrkena är att efterfrågan är hög, att generationsskiftet pågår och att framtidsutsikterna är ljusa. Eftersom Svenska kyrkan finns i hela Sverige så kan spännande jobbmöjligheter dyka upp i olika delar av landet, säger Anna von Malmborg.

I Svenska kyrkan erbjuds också aspirantanställning för personer upp till 25 år som är nyfikna på att arbeta i kyrkans värld. Under knappt ett års tid får aspiranten

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation arbetar på olika sätt med att bidra till att underlätta kompetensförsörjningen i Svenska kyrkan samt att att synliggöra Svenska kyrkan som arbetsplats och arbetsgivare. Vi tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkan och ger råd och utbildar i arbetsgivar- och arbetsmiljöfrågor. www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

hjälpa till med lite av varje i en församling, vilket ger inblick i och värdefull erfarenhet av att arbeta i ett församlingssammanhang.

Möjlighet till validering för kyrkogårdsarbetare

För att underhålla kyrkogårdarna runtom i landet behövs medarbetare som vill arbeta skötseln av församlingens grönytor och gravar, som vill bidra till biologisk mångfald och välkomnande miljöer för sörjande. Personer med erfarenhet från trädgårdsarbete eller grönyteskötsel har möjlighet att validera sin yrkeskompetens och sina förvärvade yrkeserfarenheter. Det gäller även intresserade med grönyteerfarenhet från andra länder.

–Det finns många goda skäl att arbeta i Svenska kyrkan. Just mångfalden av yrkesmöjligheter gör Svenska kyrkan till en spännande arbetsplats avslutar Anna von Malmborg.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är ett evangelisktlutherskt trossamfund med drygt 5,6 miljoner medlemmar, www.svenskakyrkan.se

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation – Partner Content Foto: Magnus Aronson
24

Förtydligade karriärvägar inom film och tv; - nya yrkesbevis synliggör dig som frilansare

Inom film- och tv-branschen finns hundratals olika yrkesroller. Vissa arbetar med projektutveckling på bolag andra frilansar och hoppar från inspelning till inspelning. Den sektor som växer mest är dock postproduktion, där många nya yrkesroller bildats både inom ljud, bildbearbetning samt visual effects och virtual production.

Branschen efterlyser både nyanlända och yrkesverksamma personer i omställning. Arbetslivserfarenhet från många olika områden efterfrågas, dock är språkkunskaper i engelska men även svenska centralt. Att jobba med film och tv är mångsidigt, omväxlande och utvecklande för den som vill frilansa, kunna välja sina projekt och styra över sin egen tid.

Den relativt nystartade Yrkesnämnden för film & tv, (YNFT.se) erbjuder för första gången branschvalidering och yrkesbevis inom branschen. Detta ska göra det enklare att etablera sig och ta uppdrag på inspelningar eller göra livslång karriär inom film och tv.

Många yrkeskategorier inom film- och tv-produktion har historiskt sett varit relativt anonyma, vilket till stor del beror på att det är yrken där man “lär sig jobbet på jobbet”, snarare än i skolbänken.

Som filmarbetare kan du arbeta med många olika saker eller nischa dig mot just det som du är mest intresserad av. Exempel på yrken är VFX-artist, dekorsnickare, kameraassistent, produktionskoordinator, platsletare, ljudtekniker, ljussättare, statistansvarig och filmelektriker.

Yrkesnämndens gedigna arbete innefattar att skapa en plattform för certifiering av kunnande och som samtidigt synliggör yrkeskåren för de produktioner som söker

YNFT

frilanspersonal. Det ska bidra till en höjning av hela branschens kraft, förmåga och kreativitet.

Arbetsbeskrivningar och yrkesbevis underlättar långsiktig karriär –Film- och TV-produktion är en bransch där man kan ha en livslång, spännande och utvecklande karriär. Samtidigt saknas formella utbildningar till många av våra yrken, det lär man sig bäst som lärling ute på företag. Yrkesnämnden YNFT bidrar till att göra branschens karriär-och utvecklingsmöjligheter mer överskådliga, inte minst för de som funderar på att satsa på en karriär inom film- och TV-produktion, säger Kristian Hoberstorfer, exekutiv producent på SVT Drama.

Yrkesnämnden kvalitetssäkrar praktikplatser och arbetsbaserat lärande, bland annat i form av ta fram branschgemensamma arbetsbeskrivningar och checklistor för handledning i olika yrkesroller. Branschvalideringen som Yrkesnämnden erbjuder gör det lättare för den som vill ge sig in i branschen att få ett grepp om vilka kvalifikationer de olika yrkena kräver.

Ytterligare ett initiativ från YNFT som ska underlätta en framtida karriär i filmoch tv-branschen är att i samarbete med olika utbildningar erbjuda certifiering mot yrkesbeviset Film & Tv BAS. Det fungerar som ett slags körkort, ett konkret bevis på en individs professionella kompetens för att arbeta inom film och tv, oavsett yrke eller uppdrag

Nya möjligheter att växla mellan branscher

– Genom att strukturera upp vad som krävs för att arbeta i branschen som helhet, i olika yrkesroller, och för att utföra

specifika arbetsmoment, så kan vi medverka i omställningsprocesser och samordna kompetens med andra närliggande branscher, både inom scen-, event-, och dataspelsbranschen men även branscher utanför upplevelseindustrin. Det breddar i sin tur utvecklingsmöjligheterna för dem som väljer att satsa på en framtid i vår bransch, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för film & tv.

–Den stora fördelen med det arbete YNFT gör, är att det ger oss filmarbetare en möjlighet att få ett kvitto på vår kompetens och en tydlig gemensam definition av vilka kompetenser som krävs för olika yrken. Det öppnar även upp valideringsmöjligheter för personer med yrkeserfarenhet. Det här bidrar till att synliggöra den kompetens som finns, vilket underlättar mitt rekryteringsarbete enormt, säger Niclas Peyron, linjeproducent och verksam i yrkesnämndens referensgrupp. Han ofta rekryterar filmarbetare till större filminspelningar och tv-serier, både i Sverige och internationellt. För närvarande jobbar han med en storskalig dramaproduktion för SVT Drama i Vilnius med drygt 100 personer i filmteamet, alla med specifika kompetenser och krav på erfarenhet. Ett nationellt yrkesregister där vi kan söka efter kompetens för olika arbetsuppgifter, i olika yrkesroller och i olika regioner är något som vi producenter efterfrågat länge.

Han har haft en lång karriär i film-och tv-branschen och betraktar den som en otroligt rolig, variationsrik och utvecklande bransch som främjar ett livslångt lärande. –För den som trivs med att arbeta med och hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken, vill arbeta i projektform, har en entreprenörskapsådra och tycker om att

Yrkesnämnden för film & tv består av arbetsmarknadens parter och centrala branschaktörer i samarbete.  Föreningen verkar för branschens kompetensförsörjning genom att främja yrkesutbildning, kompetensutveckling och rekrytering inom film och tv. För med information besök vår hemsida eller hitta oss på Facebook , Linkedin eller Instagram. www.ynft.se

arbeta på och upptäcka nya platser så har vår bransch verkligen mycket att erbjuda, säger Niclas Peyron.

Nationellt lärlingsprogram Våren 2022 utformade YNFT tillsammans med sina medlemsorganisationer yrkespaket Film & tv-arbetare inom Skolverkets nationella program för Media och Kultur. Yrkesnämnden samarbetar med Uddevalla Vuxenutbildning, som administrerar programmet nationellt. Uddevalla Vuxenutbildning är utbildningsanordnare och Yrkesnämndens roll är att certifiera lärlingarna mot Yrkesbeviset Film & TV BAS . Vi vill att så många individer och utbildningar som möjligt ska kunna erbjudas branschens yrkesbevis, säger Charlotte Gimfalk. Utbildningen är på distans och du kan vara lärling vara som helst i landet. En stor del av utbildningen är förlagd på ett företag med koppling till film och tv-produktion. Det ger dig goda chanser att skapa ett stort nätverk inför framtida jobb, för filmbranschen är en framtidsbransch.

Träffa några av lärlingarna här: www.ynft.se/larlingsprogram

YNFT – Partner Content
Kristian Hoberstorfer, Exekutiv producent, SVT Drama
Hela denna tematidning är en annons från Contentway 25
Niclas Peyron, Linjeproducent som ingår i yrkesnämndens referensgrupp för film och dramaproduktioner

Matchningen mellan högskoleutbildningar och arbetsmarknad behöver förbättras i Sverige

ARBETSMARKNAD

Sju av tio svenska företag har problem att hitta de medarbetare som de behöver, men högskolornas utbud utgår oftare från studenternas efterfrågan snarare än från företagens behov. Kompetensbristen är ett tillväxthinder och försvårar för svenska företag och samhället att ta sig an stora samhällsutmaningar som klimatomställningen.

Arbetslösheten bland studenter, tre år efter högskoleexamen, är mycket högre i Sverige jämfört med likvärdiga länder. I botten ligger högskoleutbildningar som är anpassade efter studenternas efterfrågan inte arbetsmarknadens behov.

−Högskoleutbildningar behövs förstås på grund- och forskarnivå, men det behövs även vidareutbildningar som främjar det livslånga lärandet, säger Ulrika Wallén, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

Få arbetslösa officerare, sjuksköterskor och speciallärare

Enligt Svenskt Näringslivs undersökning Högskolepejl om studenters etablering på arbetsmarknaden har högskoleutbildade med högst etableringsgrad på arbetsmarknaden ofta en yrkesexamen. Högst etablering har officersexamen, där 97,6 procent av

de examinerade har etablerad ställning på arbetsmarknaden efter tre år. Speciallärare, specialistsjuksköterska, lantmästare och skogsmästare hör också till de yrken där flest har jobb tre år efter examen. −Högskoleutbildningarna behöver dimensioneras utifrån efterfrågan och ha ett relevant innehåll som anpassas efter förändringar på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland svenska studenter tre år efter examen är generellt sett högre än i många andra likvärdiga länder, säger Ulrika Wallén, som saknar systematisk samverkan mellan näringslivet och högskolor och universitet i Sverige.

I många andra europeiska länder är samverkan mellan högskolevärlden och näringslivet betydligt mer strukturerat än i Sverige. Bristande samverkan riskerar att göra svenska högskoleutbildningar mindre relevanta på arbetsmarknaden.

För att få bukt med utmaningarna föreslår Svenskt Näringsliv bland annat att det i högskolelagen införs krav på att utbildning ska dimensioneras både efter studenternas och efter arbetsmarknadens behov och att utbildningarna ska ha ett relevant innehåll. Det handlar om att högskolorna ner på detaljnivå bör kartlägga arbetsmarknadens kompetensbehov, bland annat via kontinuerliga undersökningar bland arbetsgivarna. Det bör sedan ligga till grund för hur högskoleutbildningarna dimensioneras. Det kan i sin tur minska arbetslösheten bland personer med högskoleexamen i Sverige.

Kartläggning tydliggör behovet av högskoleutbildade år 2035 I en analys från 2021 bedömer Universitetskanslersämbetet den framtida tillgången på högskoleutbildade i relation till arbetsmarknadens behov. Prognosen omfattar arbetsmarknadsläget år 2035 för 38 utbildningar inom sju utbildningsgrupper. Analysen är avsedd att vara ett underlag för såväl studenter som ska välja utbildning som för lärosätenas planering av utbildningsutbudet. Analysen är en redovisning av Universitetskanslersämbetets uppdrag att följa och redovisa arbetsmarknadens framtida kompetensbehov i relation till utbildningsutbudet.

För de flesta utbildningar inom pedagogik och lärarutbildning bedöms en risk för ökad brist på arbetskraft 2035.

Detsamma gäller även för merparten av utbildningarna inom hälso- och sjukvård samt social omsorg. Inom teknik och tillverkning bedöms en risk för brist på arbetskraft för vissa inriktningar inom civilingenjörsexamen 2035. Kartläggningen bedömer även en risk för fortsatt brist på veterinärer 2035. Analysen kan vara intressant läsning för alla som funderar på att gå en högskoleutbildning framöver.

Högskoleutbildningarna behöver dimensioneras utifrån efterfrågan och ha ett relevant innehåll som anpassas efter förändringar på arbetsmarknaden

Text: Annika Wihlborg Foto: Svenskt Näringsliv
26
Ulrika Wallén, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv

Energieffektiva samhällen med solskydd

Kvarteret Laxen är en komplex byggnad ritad av Gert Wingårdh. Byggnaden är certifierad med Miljöbyggnad Guld och har en spektakulär solavskärmning, i form av fasadpersienner i sex olika lamellfärger i fyra olika mönster. Automatiken innebär en väsentlig energieffektivisering av inomhusmiljön och fönstermiljön. Projektet drog hem Solskyddspriset 2021 till Alusol.

Fakta om Solskydd

• Utvändig solavskärmning kan reducera värmelasterna med 8090%.

• Invändig solavskärmning och gardiner hindrar värmeförluster via fönstren under uppvärmningssäsongen. U-värdet kan reduceras 10-40%.

Den högre siffran gäller äldre fönsterkonstruktioner som fortfarande återfinns i många av våra fastigheter.

• Smart styrning säkerställer optimal användning av befintlig eller ny avskärmning, och är en energieffektiv åtgärd till en förhållandevis låg investeringskostnad.

När det blir för varmt eller kallt använder vi onödigt mycket energi för att skapa ett sunt inomhusklimat. Och det är många aktörer i byggsverige och samhället i stort som behöver bli bättre på att planera för och balansera solens effekter för att kunna skapa hälsosamma och energieffektiva miljöer.

Margareta Bergetun är förbundssekreterare och VD för branschorganisationen Svenska Solskyddsförbundet. Hon menar att solskyddsbranschen är en viktig samhällsaktör för en hållbar omställning och god folkhälsa.

–En framtidsbransch tycker vi själva! Och det vill vi att fler ska förstå. Klimatförändringarna är vår tids största samhällsfråga. Solavskärmning är en enkel lösning som främjar människors hälsa OCH sparar energi – året runt.

Folkhälsa i fokus

Ett oförutsägbart klimat skapar stora utmaningar för folkhälsan, inte minst då värmeböljorna kommer att bli längre och mer frekventa. Det påverkar inomhuskomfort och därmed människors trivsel, produktivitet och inte minst hälsan hos samhällets sköraste invånare. Tiotusentals människor avlider i Europa i varje värmebölja.

–I Sverige kom vi undan med blotta förskräckelsen i år, säger Margareta, men klimatförändringarna gör läget oberäkneligt.

Att anpassa befintliga bostäder, och framför allt skolor och äldreboenden, genom att begränsa solvärmelasterna under varma perioder, är därför - eller borde vara - en självklarhet.

Svenska Solskyddsförbundet

Energieffektivisering först Att effektivisera användningen av befintlig energi måste vara en grundbult i omställningen mot ett mer hållbart samhälle, menar man på Solskyddsförbundet. Och en smart solskyddsanläggning gör just det.

Ett varmare klimat driver efterfrågan och användningen av aktiv kylning. Naturligtvis finns energieffektiva system, men försäljningsrekord år efter år för portabla AC berättar en annan historia.

–Det borde det vara helt oacceptabelt för alla som äger eller förvaltar en byggnad, att producera kyla utan att först nyttja effektiv solavskärmning.

Dessutom kan man spara energi genom att använda invändiga solskydd under kalla vinternätter.

–Men det saknas kunskap hos allmänheten, offentlig och privat sektor och inom politiken kring hur och hur stor skillnad det gör.

Samhällsbyggande med kompetensutmaning

Många av solskyddsbranschens aktörer är eller har varit traditionella hantver-

karföretag, med fokus på kvalitet i produkt och installation. Men det som varit enkla lösningar på svåra problem, är nu mer integrerade och ganska komplexa lösningar i sammansatta system; Glas, fasad och inte minst automationslösningar som ”hjärnan” i byggnaden måste beaktas.

–Här har branschen en utmaning tror jag, säger Margareta. Det råder det brist på montörer hos oss som i övriga installatörsbranschen. Men vi behöver också annan, ny kompetens in i branschen. Formgivare, ingenjörer, innovatörer och konsulter har möjlighet att skapa nytt och göra samhällsnytta hos oss.

Redan nu finns solskydd i kombinationen med solceller men det finns fler branschöverskridande samarbeten att undersöka menar man på Solskyddsförbundet.

I en mer cirkulär framtid måste vi fokusera på som redan är tillverkat. Det betyder att renovering - med fokus på energi – är viktigt i solskyddsbranschen framöver.

–De flesta byggnader vi kommer att använda i framtiden finns ju redan, avslutar Margareta Bergetun. Och idag byggs och renoveras det med många och stora fönster. Vi älskar och behöver ju dagsljuset här uppe i norr. Men det blir lätt en konflikt med krav på energihushållning. En konflikt som solskyddsbranschen enkelt löser.

©styrasolskydd

Utvändig solavskärmning kan reducera värmelasterna med 80-90%. Att producera kyla utan att först nyttja effektiv solavskärmning borde vara helt oacceptabelt för alla som äger eller förvaltar en byggnad.

Svenska Solskyddsförbundet är en branschorganisation för företag verksamma som komponenttillverkare, grossister, producenter och detaljister inom solskyddsbranschen. Förbundet är rikstäckande med ungefär 110 medlemmar från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Solskyddsförbundet vill både verka för medlemmarnas bästa och vara en aktiv samhällsaktör. www.solskyddsforbundet.se

Svenska Solskyddsförbundet – Partner Content
Margareta Bergetun Förbundssekreterare, branschorganisationen Svenska Solskyddsförbundet
denna tematidning är en annons från Contentway 27
Hela

Epiroc ser potential – Startar utbildning till servicetekniker i egen regi

Epiroc är ett globalt företag som tillhandahåller innovativa lösningar för gruvoch anläggningsindustrin med kollegor från hela världen. För att säkerställa hög produktivitet och pålitlig prestanda för våra kunder som ofta befinner sig i krävande miljöer krävs ett gott underhåll. Det betyder också att vi behöver kompetent personal som är duktiga på att skruva på våra maskiner, vi behöver bli fler servicetekniker.

mekanik kan en roll som servicetekniker på Epiroc vara mycket tillfredsställande. Du kommer att arbeta med avancerade maskiner och utrustning samt lösa tekniska problem och utföra reparationer.

”win-win”, där Epiroc Sweden AB hoppas hitta rätt kompetens, och där maskinintresserade personer över hela Sverige i sin tur hittar in i ett omväxlande och spännande yrke.

Vi söker brett och utbildningen riktar sig till alla, oavsett tidigare erfarenheter men där man har en nyfiken inställning till serviceyrket, intresse att skruva och en vilja att lösa problem med kunden i fokus.

Epiroc

Likt många andra aktörer upplever vi på Epiroc Sweden AB en utmaning att hitta rätt kompetens och för att möta den utmaningen tar vi nu tag i problemet och lanserar ett traineeprogram för servicetekniker med start i januari 2024. Programmet har utvecklats i minsta detalj av ett team lett av Epiroc Sweden AB:s Academy Leader, Elin Rydberg och är ett utbildningsprogram som rustar nya förmågor in i rollen som servicetekniker och in i Epirocs organisation. Under den ettåriga utbildningen varvas teori och praktik, där teorin utförs i Örebro fördelat över 15 veckor och varvas med en 29 veckor lång praktikperiod i ett team på Epirocs servicecenter eller servicelokaler ute hos kund.

Jobba praktiskt i en bransch som formar framtiden

Som servicetekniker spelar du en viktig roll i att säkerställa att Epirocs produkter fungerar optimalt och är i drift hos kunderna. Om du har ett starkt intresse för teknik och

Varje arbetsdag kommer vara unik, och du ställs inför olika typer av problem som kräver kreativa lösningar. Att arbeta som en del av Epiroc Sweden AB:s serviceteam ger dig möjlighet att samarbeta med andra erfarna tekniker och experter inom området. Detta är en givande upplevelse där du kan lära dig mer och växa som yrkesperson. Epiroc är ett globalt företag med en stark närvaro inom gruv- och anläggningsindustrin, vilket ger många möjligheter till en internationell karriär om man så önskar.

”Att arbeta som servicetekniker är världens roligaste jobb! Jag får vara kreativ i att hitta lösningar till kunders problem, arbeta med mina händer och utvecklas i min kunskap samtidigt som jag får vara en del av ett roligt och glatt team där vi stöttar varandra”, säger Sara Andersson, servicetekniker på Epiroc Sweden.

Att arbetsmöjligheterna är goda, råder ingen tvekan om. Servicetekniker är ett bristyrke och det har länge varit svårt att hitta personer med rätt kompetens. Att dra igång den här utbildningen blir därför en

Epiroc tror starkt på att mångfald bidrar till nya och innovativa idéer och lösningar. Därmed ser Epiroc att en välbalanserad mix av personligheter, etniskt ursprung, kön, ålder, färdigheter och erfarenheter som en starkt bidragande faktor i att generera nya idéer, förbättringar och att detta i längden leder till innovation och långsiktiga resultat.

Är du intresserad av att läsa mer om utbildningen? Skanna nedan QR-kod.

Epiroc en vital del av ett hållbart samhälle och en global produktivitetspartner för gruv- och anläggningskunder. Med banbrytande teknologi utvecklar och tillhandahåller Epiroc innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Bolaget erbjuder också förstklassig service och annan eftermarknadssupport samt lösningar för automation, digitalisering och elektrifiering.Epiroc har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på cirka 50 miljarder kronor under 2022, och har cirka 18 000 passionerade medarbetare som stödjer och samarbetar med kunder i cirka 150 länder. www.epiroc.se

Epiroc – Partner Content
Elin Rydberg, Academy Leader, Epiroc
28

Exempel på de teoretiska inslagen är verktyg och dragmoment, hydraulik, elsäkerhet, kommunikation, administration och rapportering kopplat till servicearbete och analytisk felsökning. Under teorin får deltagarna också köra i simulator och ta del av Epiroc-specifik kunskap. En viktig del av utbildningen är att varje trainee tilldelas en mentor som hjälper till i utvecklingen genom att guida traineerna genom arbetsprocesser och ge tydliga instruktioner.

Vad är Epirocs traineeprogram för servicetekniker?

En yrkesinriktad utbildning som kombinerar jobb, praktik och teori för att utbilda nya servicetekniker. Programmet löper under ett år och du som trainee kommer få arbeta både underjord och ovanjord vid våra sajter. De som blir antagna till Epirocs traineeprogram för servicetekniker får en visstidsanställning med lön enligt avtal.

Vem kan söka till Epirocs traineeprogram för servicetekniker?

Du ska vara minst 18 år, ha körkort och vara intresserad av att skruva på maskiner.

Måste jag ha teknikbakgrund?

Du behöver inte ha någon tidigare teknisk utbildning för att söka till Epirocs traineeprogram för servicetekniker. Allt du behöver är ett intresse av att lära dig ett nytt yrke i en spännande framtidsbransch. All teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet du behöver får du under programmets gång.

Hur söker jag till Epirocs traineeprogram för servicetekniker?

Läs mer om hur du ansöker på vår hemsida. Scanna QR-koden för mer information.

Hur väljer ni ut vem som blir antagen?

Du ska uppfylla behörighetskraven, se under frågan ”Vem kan söka till Epirocs traineeprogram för servicetekniker”.

Vi lägger stor vikt vid ditt intresse och personlighet och hur du motiverar att just du ska få en plats på Epiroc Academy.

När vi gör urvalet strävar vi efter en mångfald av personer av olika kön, bakgrund och erfarenheter. Epiroc ger inte förtur eller sållar bort någon baserat på vilken gymnasieutbildning man gått eftersom vi vill få till en mix av deltagare.

Har jag någon chans att bli antagen även om jag har dåliga betyg?

Höga betyg är inte avgörande för om du blir antagen eller inte. Personlighet, nyfikenhet och intresse för att arbeta praktiskt väger tungt i bedömningen av de sökande.

På vilka orter finns utbildningen?

Epirocs traineeprogram för servicetekniker 2024 utgår från Örebro. Under denna utbildning kommer deltagarna att genomföra två praktikperioder på två av följande orter: Gällivare, Landvetter, Kiruna, Skellefteå, Stockholm och Zinkgruvan.

Epiroc Sweden AB:s servicecenter finner ni i Kiruna, Skellefteå, Slagsta utanför Stockholm och i Landvetter. På övriga orter kommer du vara i Epirocs servicelokaler hos våra kunder.

Du kommer tilldelas ett individuellt schema så du i god tid vet var du kommer att arbeta. Resor ingår i utbildningen.

Hur många utbildningsplatser finns det?

Antalet utbildningsplatser kan variera något från år till år. För 2024 är det max 7 platser. Platserna är fördelade på Epirocs olika serviceanläggningar i Sverige där vi

bedriver service och underhåll av kunders ovan- och underjordsmaskiner.

Hur många utbildningsplatser har varje serviceverkstad?

Varje serviceverkstad som tar emot traineer under 2024 kommer ta emot varsin trainee. Detta betyder att du kommer få fin handledning av mentorerna på arbetsplatsen.

Vad leder Epirocs traineeprogram för servicetekniker till?

Epirocs traineeprogram för servicetekniker ger dig en fantastisk merit för fortsatt jobb inom industrin. Ditt utbildningscertifikat från Epiroc Academy kan öppna dörrar för nya möjligheter inom såväl Epiroc som andra företag.

Epiroc – Partner Content
mer
kontakta: Elin Rydberg Epiroc Service Technician Academy Leader elin.rydberg@epiroc.com +467 61 17 73 93 Hela denna tematidning är en annons från Contentway 29
För
information

Goda kompetensutvecklingsmöjligheter är avgörande i framtidens arbetsliv

KOMPETENS

Det blir allt tydligare att medarbetarnas möjlighet till kompetensutveckling kommer att vara avgörande för många företag framöver. Att investera i medarbetarnas utveckling blir allt viktigare för att kunna attrahera och behålla medarbetare. Samtidigt är det livslånga lärandet och möjligheten att kompetensutvecklas på många olika sätt mer aktuellt och relevant än någonsin.

Att gå en digital kurs eller att arbeta aktivt med kompetensöverföring genom att låta medarbetarna dela med sig av sin kompetens till varandra är andra exempel på vad som ingår i det allt bredare begreppet kompetensutveckling.

Viktigt för svenska arbetstagare

En anledning till att kompetensutveckling har hamnat alltmer i fokus på senare år är övergången från industri- till tjänstesamhälle. Många företag anger medarbetarnas kompetens som sin absolut viktigaste resurs. Samtidigt ställer medarbetare allt högre krav på att erbjudas kontinuerliga utvecklingsmöjligheter, där kompetensutveckling förstås utgör en viktig pusselbit.

Forskning visar att det är helt centralt att kompetensutvecklingsinsatser utgår från den som ska lära nytt och att design av lärande för vuxna därför behöver utvecklas på många olika sätt. De allra mest konkurrenskraftiga företagen är ofta de som arbetar strategiskt med medarbetarnas individuella kompetensutveckling.

Tillgången till kontinuerlig fortbildning bidrar i många fall dessutom till medarbetares motivation, vilja att stanna kvar och att fortsätta utvecklas på en arbetsplats. I många yrken blir man aldrig fullärd, viljan och ambitionen att fortsätta utvecklas är avgörande.

–Det livslånga lärandet handlar om så mycket mer än traditionella fysiska kurser där man avsätter en eller flera dagar och samlas på exempelvis en konferensanläggning eller kursgård. Att lyssna på poddar eller ta dela av nyhetsbrev inom sitt yrkesområde, gå på webbinarier eller frukostseminarier är också kompetensutveckling, säger Madeleine Hansen, kommunikationschef på Keystone Education Group.

Enligt rapporten Randstad Employer Brand Research, som är världens största oberoende employer brandingundersökning, har kompetensutveckling på senare år utvecklats till en het potatis på arbetsmarknaden. Det beror dels på att det är något som behövs för att både människor och företag ska kunna möta de nya kompetenskraven, dels på att det är något som värdesätts av dagens arbetstagare.

I årets upplaga av Randstad Employer Brand Research framgår att såväl personlig karriärutveckling som möjligheter till kompetensutveckling och omskolning är något som svenska arbetstagare tycker är viktigt. 51 procent av arbetstagarna i Sverige tycker att personlig karriärutveckling är viktigt.

Det här är ännu viktigare bland högutbildade med en andel om 57 procent.

26 procent anger bristande utvecklingsmöjligheter som skäl till att byta jobb Samtidigt uppger 72 procent respektive 53 procent att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder möjligheter till kompetensutveckling samt omskolning. Trots detta är det knappt hälften, 48 procent, som upplever att deras arbetsgivare erbjuder dem tillräckliga möjligheter att utvecklas. En intressant siffra från undersökningen är att 26 procent av svenskarna anger bristande utvecklingsmöjligheter som ett skäl till att byta jobb.

Enligt en undersökning från det globala HR-företaget Cornerstone så är skillnaden mellan arbetsgivares och medarbetares uppfattning av hur bra arbetsgivaren är på att erbjuda kompetensutveckling hela 30 procent. Det finns alltså en betydande diskrepans mellan vad som erbjuds och hur nöjda medarbetarna faktiskt är med det. –Organisationer måste tänka mer på vilka kompetenser de kommer att behöva i framtiden för att göra sin personal redo. De måste identifiera vilka kompetenser som saknas, vilka som kommer att behövas i framtiden och skapa relevanta och engagerande sätt för medarbetare att utvecklas, säger Ajay Awatramani, Chief Product Officer på Cornerstone.

Text: Annika Wihlborg Foto: Unsplash
30

FrontLeaders framtidssäkrar och vägleder organisationer till framgångsrik utveckling

Vi lever i en tid som präglas av storskaliga omställningar och skiften med omfattande inverkan på organisationer och deras vardag. Digitaliseringen, den gröna omställningen, ökad globalisering och den pågående lågkonjunkturen är exempel på strukturförändringar som alla typer av organisationer behöver hantera för att bana väg för framtida framgångar. FrontLeaders är en långsiktig kompetensutvecklingspartner som hjälper mindre och medelstora organisationer att med hjälp av ständiga förbättringar navigera igenom de utmaningar och den utveckling som krävs för att framtidssäkra sin verksamhet.

Komplexa utmaningar, omställningsprocesser och ett affärsklimat som alltmer präglas av kontinuerlig förändring innebär att allt fler organisationer efterfrågar en kompetensutvecklingspartner som finns vid deras sida och kan stötta med mentorskap och expertis såväl inför som under och efter initieringen av ständiga förbättringar. FrontLeaders är företags och offentliga organisationers självklara partner som utbildare, workshopledare, mentor och bollplank.

–Jag startade FrontLeaders för sju år sedan för att jag vill ge alla branscher, företag och individer möjlighet att nå höga mål med hjälp av faktabaserad utveckling och ständiga förbättringar. Det finns en nästintill outtömlig potential att nå fantastiska verksamhetsresultat med metodiskt förbättringsarbete, den kan vi hjälpa organisationer att tillvarata och maximera, säger FrontLeaders vd och grundare Pernilla Pihl.

Skräddarsydda lösningar på organisations- och individnivå

Med en bakgrund som maskingenjör och efter många år som chef och ledare på bland annat Aga och SKF startade Pernilla Pihl FrontLeaders. Hennes främsta drivkraft var att tillgängliggöra storföretagens strukturerade och beprövade problemlösnings-

och utvecklingsarbete även för mindre och medelstora organisationer.

FrontLeaders har en lång erfarenhet av att hjälpa organisationer att förbättra sina processer, produkter och tjänster genom att använda beprövade metoder och verktyg

–Vi erbjuder utbildning och mentorskap för att stärka kompetensen och processerna hos både företag och individer. Vårt mål är att hjälpa dig att nå högre kvalitet, effektivitet, kundnöjdhet, innovation och reducera klimatpåverkan, säger Pernilla Pihl.

FrontLeaders är en relativt småskalig aktör i jämförelse med de stora globala konsultjättarna. Här finns dock en gedigen erfarenhet av att hjälpa organisationer i alla typer av branscher att förbättra sina processer, produkter och tjänster med hjälp av beprövade metoder och verktyg både på strategisk och operativ nivå.

–Vi tror på kompetensutveckling som en kontinuerlig process i det dagliga arbetet. Vi skapar ett lärande klimat och ger feedback, stöd och utmaningar för att deltagarna ska växa och utvecklas i sina roller. Vi har digital utbildning, föreläsningar, coaching, mentorskap, enskilda utbildningar och program. FrontLeaders är det personliga företaget som ser dig som individ. Vi levererar kompetensutveckling som är flexibel, tillgänglig,

uppdaterad och relevant för din karriär, säger Pernilla Pihl.

FrontLeaders tillämpar inga färdiga lösningar eller utvecklingsprogram. De utgår i stället från en analys av utvecklingsbehoven hos varje enskild kund, såväl på organisations- som på individnivå. FrontLeaders är en oberoende aktör med ett starkt personligt engagemang i varje enskild kund.

Kompetensutveckling utifrån varje medarbetares behov

FrontLeaders är experter inom ständiga förbättringar med specialistområden som verksamhetsutveckling, statistik och analys samt den beprövade metoden Lean Six Sigma, en modell för faktabaserad problemlösning i projektform.

–Den kompetensutveckling vi erbjuder kombinerar teori med praktiska övningar och repetition, vilket ökar sannolikheten att individen verkligen tar till sig och tillämpar sin nya kunskap, säger Pernilla Pihl.

En katalysator för förändring

FrontLeaders kan bland annat hjälpa företag att bryta ner långsiktiga och ambitiösa digitaliserings- eller klimatmål i mer hanterbara utmaningar och delmål. Det ökar sannolikheten att lyckas och konkre-

tiserar även mer omfattande och krävande förändringsprocesser.

–Vår ambition är att fungera som en katalysator som motiverar och hjälper kunden att staka ut riktningen för sin förändringsresa. Ibland handlar det om att dela upp långsiktiga mål i deletapper, andra gånger om att framtidssäkra medarbetarnas kompetens. Ofta handlar det om att göra det svåra lätt genom att bryta ner komplexa sammanhang till en begriplig nivå. Oavsett hur förändringsbehoven ser ut så finns vi vid kundens sida genom hela resan, säger Pernilla Pihl.

Lean Six Sigma:

Faktabaserad problemlösning i projektform

Verksamhetsutveckling:

Definiera mål och möjligheter, genomför förbättringar och utvecklas.

Statistik och Analys: Samla in, presentera och dra slutsatser av din data för att ta rätt beslut.

FrontLeaders

FrontLeaders hjälper dig att nå din fulla potential och bli en framgångsrik ledare i din organisation. www.frontleaders.se

FrontLeaders – Partner Content
Pernilla Pihl VD, FrontLeaders
Hela denna tematidning är en annons från Contentway 31

Forskning kartlägger snabbaste vägen till jobb för invandrare

FORSKNING

Yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt under de senaste åren och antalet utbildningsplatser har fördubblats sedan 2014. Samtidigt har intresset för utbildningsformen ökat och konkurrensen om platserna är på de populäraste utbildningarna fortsatt hård. En av orsakerna till den växande populariteten är att yrkeshögskolans korta utbildningar i hög utsträckning leder till anställning efter examen.

ISverige är trösklarna in på arbetsmarknaden ofta relativt höga, vilket gör att vi ur ett europeiskt perspektiv ligger dåligt till när det gäller integrationen. Det kan också spela in att det relativt sett har kommit ganska många människor och därmed är större konkurrens om jobben, säger Johan Klaesson, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School och en av forskarna i projektet ”Integration is a process – labor market careers of immigrants through sequential steps”, som pågår på Jönköpings universitet fram till 2024.

Forskningsprojektet kartlägger hur man som invandrare snabbast kommer i arbete, med målet att identifiera det bästa sättet för en invandrare i Sverige att bli integrerad genom arbete. Inom ramen för projektet har forskare vid Hälsohögskolan i Jönköping gjort 19 djupintervjuer med invandrare om deras väg till jobb.

Intervjupersonerna betonade vikten av personliga kontakter eftersom det ofta är just dessa som gör att en arbetsgivare kan tänka sig att prioritera en migrant före en svenskfödd

–Arbetslösheteten bland invandrare är nästan 20 procent högre än bland svenskar. Intervjuerna hjälper oss att förstå vad som finns bakom siffrorna, säger Monika Wilinska, som är biträdande professor vid avdelningen för socialt arbete på Hälsohögskolan.

Aktivitet är avgörande för integrationsprocessen

Den viktigaste slutsatsen från forskningsprojektet är hittills att aktivitet är avgörande.

Även om aktivitetsgraden kan variera så är det alltid bättre att vara aktiv än att vara passiv. Även om du studerar eller har ett jobb som du kanske inte riktigt kan leva på, så är det viktigt för integrationsprocessen att du gör något. Många av de som intervjuades betonade även kunskaper i det svenska språket som en viktig förutsättning för att få jobb. Språket fyller även en viktig social funktion på arbetsplatserna.

–Intervjupersonerna betonade vikten av personliga kontakter eftersom det ofta är just dessa som gör att en arbetsgivare kan

tänka sig att prioritera en migrant före en svenskfödd. Många har också upplevt att de verkligen måste prestera och bevisa att de är bra på sitt jobb, säger Monika Wilinska.

Gemensam plan ska öka utrikesfödda kvinnors inträde på arbetsmarknaden –För att arbetsmarknaden ska kunna tillvarata den erfarenhet och kompetens som finns bland invandrare så måste båda sidor vara öppna och ta ansvar. Man kan inte bara skylla på att det är systemet som är fel, det är lite mer komplicerat än så, menar Monika Wilinska.

En grupp där arbetslösheten är hög är utrikes födda kvinnor. I våras gav Regeringen därför Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelsen Västernorrland, Migrationsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en gemensam plan för att öka utrikesfödda kvinnors inträde på arbetsmarknaden.

Att fler utrikes födda kvinnor kommer i sysselsättning kan bidra till ökad makt att forma sina liv, ett ökat samhällsdeltagande och i förlängningen leda till förbättrade livsvillkor även för deras barn. Studier visar att utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden i sin tur påverkar deras barns utbildning och arbetsmarknadsdeltagande.

Text: Annika Wihlborg Foto: Jönköpings Universitet Monika Wilinksa & Johan Klaesson Bitr. Professor, Hälsohögskolan & Professor, National Ekonomi
32
- Monika Wilinksa

Naima får arbeta kreativt, bygga broar

mellan människor och göra samhällsnytta som verksamhetsutvecklare på NBV

Att delta i en studiecirkel handlar om så mycket mer än att enbart ta till sig ny kunskap. För Naima Abdi, verksamhetsutvecklare på NBV Syd, öppnade deltagandet i en studiecirkel som barn dörrar till nya vänner och ett sammanhang där hon kände sig trygg och inkluderad. Som verksamhetsutvecklare får Naima arbeta med det hon brinner för allra mest: att stötta personer som vill starta studiecirklar och genomföra kulturprogram. Hon sprider folkbildningens grundtankar till fler och gör även en viktig insats för både samhället och demokratin.

Jag är en föreningsmänniska i själ och hjärta och har varit volontär i många olika föreningar i Malmö, bland annat på en somalisk förening där jag hjälpte kvinnor som läste SFI med sina läxor. För mig känns det självklart att vara med och hjälpa till och bidra till samhället i olika sammanhang. När en vän rekommenderade mig att söka jobbet som verksamhetsutvecklare på NBV så blev jag nyfiken. Hon trivs på NBV för att det är ett jobb där hon känner att hon gör något bra för samhället. Det är ett fint gäng kollegor och i jobbet får hon träffa människor med många olika bakgrunder och erfarenheter.

Studieförbundet NBV

–Jag jobbar med människor i alla åldrar och med alla typer av bakgrunder, från barn till seniorer. Många gånger möter jag ensamma människor som genom NBV eller någon av våra medlemsorganisationer har hittat ett sammanhang där de utvecklas och växer tillsammans med andra, säger Naima Abdi.

Kreativ, mångfacetterad och varierande yrkesroll

Jobbet som verksamhetsutvecklare är mångfacetterat och varierande. Det senaste året har Naima bland annat jobbat med en studiecirkel för äldre kvinnor om hälsa. Hon har även arrangerat en studiecirkel för seniorer med inspiration från SVT:s program ”Seniorsurfarna”, där de fick upptäcka olika funktioner i sin smartphone tillsammans.

I somras var Naima med och arrangerade Folkets dag i Folkets park i Malmö, en aktivitetsdag där flera föreningar var med och gjorde ett program med afrikanskt tema med alltifrån samtal om vardagsrasism till dansföreställningar och musik. Utöver att arrangera och koordinera olika studiecirklar och evenemang jobbar Naima även med marknadsföring och budgetering. En av de saker hon gillar mest med sitt jobb är att hon får använda sin kreativa sida i arbetet med att skapa nya sammanhang som bidrar till att sprida folkbildningens grundtankar till fler.

Studiecirkelkonceptet handlar om att personer med ett visst intresse och en vilja att utvecklas inom ett område går ihop. Det kan exempelvis vara ett gäng som vill spela musik, bli riktigt duktiga hobbyfotografer eller lära sig ett språk tillsammans. Frivillighet och lusten att lära och utvecklas tillsammans utgör basen för alla studiecirklar.

Brinner för att sprida folkbildning till kvinnor, barn och unga –Jag kan absolut rekommendera rollen som verksamhetsutvecklare till den som trivs med att knyta kontakter med olika typer av människor, brinner för folkbildning och vill bidra till förändring i samhället. NBV är en arbetsgivare som lägger mycket resurser på att utveckla sina medarbetare och hålla vårt engagemang uppe, vilket jag verkligen uppskattar, säger Naima Abdi.

Enligt Naima måste den som vill jobba på NBV vara kreativ, gilla att tänka utanför boxen och att träffa nya människor. Det är ett fritt jobb där man har möjlighet att skapa verksamheter både utifrån sina egna intressen och det man brinner för och det som olika personer hör av sig om att de vill göra.

–Jag brinner lite extra för att jobba med kvinnoföreningar och barn och unga. Jag har haft förmånen att arrangera många olika studiecirklar och sammanhang för

NBV är ett partipolitiskt obundet och religiöst neutralt studieförbund som bildades 1894 – och är Sveriges äldsta studieförbund. Studieförbundet NBV vilar på övertygelsen om att möten och reflektion är en avgörande kraft för att skapa ett samhälle där vi alla kan utmanas och utvecklas. Studieförbundet NBV är en plats för människor och idéer att växa. www.jobb.nbv.se

dessa målgrupper. När jag ser vilken positiv påverkan studiecirklarna har på många av våra deltagare, både kunskapsmässigt och socialt, så känner jag verkligen att jag har världens bästa jobb, säger Naima Abdi.

Bok&Biblioteksmässan:

Schabraket - Möten som alla kan se – men ingen kan höra

När vi får möjlighet till oväntade möten växer nyfikenheten och kreativiteten. När vi samtalar och bryter tankar med varandra ökar tilliten och viljan att lyssna. I ett samhälle med förståelse för människors olikheter stärks demokratin. Därför behövs fler oväntade möten.

Schabraket är en värld av kreativitet och kultur för oväntade möten mellan människor, som skapats på initiativ av Studieförbundet NBV. I Schabraket sammanförs två personer där det slutna rummet kan möjliggöra oväntade samtal, reflektioner och insikter.

Läs mer på nbv.se/schabraket

Studieförbundet NBV – Partner Content
är en annons
Naima Abdi, verksamhetsutvecklare på NBV Syd Contentway 33
Hela denna tematidning från

Studiefrämjandet stärker människors handlingskraft, demokratiska inflytande och tillgång till bildning

Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund. Verksamhetens ambition är att ge människor kunskap och kraft att forma sin framtid och lära tillsammans med andra via studiecirklar, kulturupplevelser och föreläsningar. I Västerbotten bidrar Studiefrämjandets verksamhet till att skapa delaktighet, värna om demokratin, en meningsfull fritid och öppna mötesplatser där tröskeln för deltagande är låg.

Folkbildningens grundidé anpassar sig efter sin samtid. I ett snabbrörligt samhälle som till stor del baseras på ett massivt och kontinuerligt informationsflöde behövs vi för att ge människor möjlighet att tillsammans med andra relatera, reflektera och fördjupa sig i ett ämne, säger Luka Anic, verksamhetschef på Studiefrämjandet Västerbotten. Han utgår från Umeå, där Studiefrämjandet driver den öppna mötesplatsen kulturhuset Klossen.

Studiefrämjandet

Här äger ett stort antal studiecirklar och publika evenemang rum varje vecka. –Inom ramen för Studiefrämjandets verksamhet möts människor med varierande bakgrund och livserfarenhet. Våra mötesplatser behövs som en motpol till de kommersiella mötesplatserna i en stad och fungerar ofta som ett andra vardagsrum. Forskning visar att fungerande ”tredjehemsstrukturer” i form av öppna mötesplatser som kompletterar hemmet och arbetsplatsen har en positiv effekt på folkhälsan. Det fria och frivilliga lärandet som folkbildningen baseras på minskar kunskapsklyftor, breddar demokratin och ger människor verktyg att förändra sin livssituation, säger Felicia Selin, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandets mötesplats Hubben i Skellefteå.

Plattform för lärande, kreativitet och demokratiskt inflytande

Hon tog del av folkbildningen redan som barn och har bland annat startat ett rockband och arrangerat kulturevenemang inom ramen för folkbildningen.

Personer som deltar i en studiecirkel växer som människor, lär sig att behärska sociala koder och stärks samtidigt i sin förmåga att navigera i det demokratiska samhället.

–Magin i folkbildningens pedagogik baseras på frivillighet. Studiefrämjandet erbjuder en plattform för människor som vill driva samhällsfrågor, exempelvis jämställdhet eller baksidorna av den gröna omställningen. Folkbildningen är både en plattform för att lära sig saker och att vara kreativ tillsammans med andra, säger Felicia Selin.

Viktig pusselbit i en långsiktigt attraktiv region

Den gröna omställningen i Norr innebär att stora delar av Västerbotten för närvarande genomgår en snabb transformation med en rad nya industrietableringar, nya arbetstillfällen och en storskalig inflyttning.

–Vi ser att folkbildning i form av studiecirklar och evenemang verkligen behövs kring klimat- och miljöfrågorna. Samtidigt vet vi att möjligheterna att uppleva eller

Studiefrämjandet är ett partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. Studiefrämjandet är en ideell förening grundad på våra 19 medlemsorganisationer och deras demokratiska inflytande. www.studieframjandet.se

utöva kultur tillsammans med andra är en otroligt viktig del av ett gott liv.

Vår verksamhet utgör en viktig pusselbit i den helhet som krävs för att göra vår region långsiktigt attraktiv för alla de människor som flyttar hit i samband med den gröna omställningen, säger Luka Anic.

Utveckling av social intelligens på jobbet: ett kontextdrivet tillvägagångssätt

I dagens sammanlänkade värld spelar social intelligens en avgörande roll för individers framgång i arbetet. Även om tekniska färdigheter och kognitiva kunskaper utan tvekan är viktiga, är förmågan att förstå och navigera i sociala interaktioner avgörande för att bygga starka relationer och främja effektivt samspel.

Social intelligens är en komplex förmåga och avser en persons kapacitet att navigera i sociala situationer på ett effektivt sätt. Det handlar om att kunna tolka och förutsäga andras beteenden, känslor och intentioner, samtidigt som man anpassar sitt eget beteende för att uppnå ett bra samarbete. Social intelligens kan utvecklas genom ökad medvetenhet, reflektion över sina egna och andras sociala interaktioner och kontinuerlig träning.

IDI (Interpersonal Dynamics Inventory) ger individer ett bra stöd i det arbetet. Det är ett väl beprövat, svenskutvecklat digitalt verktyg som mäter tre dimensioner av en persons beteende.

Vår utgångspunkt är att social intelligens inte enbart bestäms av inneboende karaktär utan också i hög grad påverkas av dynamiken i den professionella miljön. IDI avviker från traditionella metoder genom att fokusera på en individs roll snarare än enbart på deras personlighetsdrag. Med IDI startar utvecklingsresan genom att individer får insikter om hur andra uppfattar dem i sin roll i en specifik arbetskontext, säger Thomas Larsson, organisationskonsult och VD på IDI Profiling.

Fokus på roll snarare än person

• IDI berättar inte hur du ”är”. Din IDI-profil är en bild av hur människor upplever dig i ett visst specifikt samman-

hang. Vi utgår från andras perspektiv på dig i din roll och hjälper dig förstå vad du faktiskt gör.

• Varje mätning ger dig information om hur drivande du upplevs, hur personlig du upplevs och var du upplevs lägga din uppmärksamhet i mötet med dem.

• Genom att feedbacken i varje IDI-profil är specifik, begriplig och gäller just det sammanhanget blir det mycket lättare att omvandla den till insikter som går att omsätta i konkreta handlingar.

IDI leder till ökad självinsikt genom att öka din förståelse för hur du bidrar till den dynamik som uppstår och utspelar sig kring dig i ett givet sammanhang.

En digital plattform för fortsatt utveckling

Vårt nätverk av välutbildade handledare hjälper dig hela vägen, från att välja rätt sammanhang för din profil till att förstå resultatet. Du samlar dina IDI-profiler på ditt eget IDI-konto där du också får tillgång till fördjupat stöd för din fortsatta utveckling.

Med ökad förståelse för hur du bidrar till den dynamik som uppstår och utspelar sig kring dig i ett olika arbetssammanhang ökar både din självinsikt och din förståelse för sammanhangen, avslutar Thomas Larsson.

Studiefrämjandet – Partner Content
Luca Anic & Felicia Selin Verksamhetschef, Västerbotten Verksamhetsutvecklare, Hubben Skellefteå iDi Profiling – Partner Content
Jag Individen Det personliga Arbetsuppgiften Det opersonliga Gruppen & gruppdynamiken Det interpersonella Vi Det www.idi.se 34

Kvinnornas Bildningshus stärker och ökar kvinnors delaktighet i samhället

Studieförbundet Ibn Rushd driver konceptet Kvinnornas bildningshus, KBH, vars mål är att bryta isoleringen bland kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden och samhället. KBH är en mötesplats där kvinnor kan utbyta erfarenhet, kunskap och stärka sin egenmakt. KBH ökar delaktigheten i samhället, erbjuder hjälp till självhjälp och inspirerar fler kvinnor att hitta vägen ut i arbetslivet. Flera deltagare går vidare och blir själva ledare för verksamheten och förebilder i lokalsamhället. Nu lanseras det framgångsrika KBH-konceptet nationellt. Ibn Rushd välkomnar därför fler kommuner som vill etablera ett eget kvinnobildningshus.

Ibn Rushd startade sitt första KBH i Huddinge 2017. Satsningen har successivt utvecklats till en riktig framgångssaga. Kvinnobildningshuset har blivit en mötesplats med fokus på kvinnors egna bildningsresor. Här stärks deras delaktighet och möjligheter att ta makten över sin livssituation och delta i utformandet av lokalsamhället. Genom att skapa en mötesplats där kvinnor kan utbyta erfarenhet, kunskap och stärka sin egenmakt har Ibn Rushd lyckats mobilisera en effektiv rörelse för ökad delaktighet i samhället.

–KBH riktar sig till en målgrupp som normalt sett är svår att nå: kvinnor som befinner sig utanför arbetsmarknaden. Vi rustar dessa kvinnor med alltifrån SFI till samhällsorientering och kunskap om hur man skriver ett CV och söker jobb. För många deltagare betyder det även otroligt mycket för självkänslan att möta andra

Ibn Rushd

kvinnor som vill bryta sitt utanförskap och hitta en väg till självförsörjande och egenmakt över sitt liv och sina familjer, säger Muse Yusuf, distriktschef för Sveriges första KBH i Huddinge.

Kombinerad bildningsresa och

engagemangsresa

Till KBH kommer kvinnor som exempelvis aldrig haft ett jobb tidigare för att lära sig svenska i kombination med en yrkeskompetens samtidigt som de får hjälp med barnpassning i lokalen och stöd i mötet med socialtjänst och skola. Här fungerar deltagarnas bildningsresa ofta som en engagemangsresa som påverkar tryggheten i ett helt samhälle och öppnar upp nya jobbmöjligheter för människor från olika bakgrunder och olika livssituationer. Utanförskap bryts för att deltagare ska våga ta ett steg närmare drömjobbet och vänner för livet.

KBH:s insatser utformas i moduler som tillsammans bildar en insatskedja med fokus på att stärka integrationsprocessen, språkutveckling och självförsörjning. Insatserna inkluderar moduler med inriktning mot hälsa, språk, arbetsmarknad och samhällsorientering.

Bildningsmoduler om exempelvis våld i nära relationer eller barnpassning samtidigt som deltagarna går en yrkesutbildning med språkstöd kan vara avgörande för vilken framtid man har förmåga att skapa för sig själv och sina barn. –Genom att erbjuda ett kulturellt och språkligt sammanhang för denna målgrupp kan vi skapa trygghet som möjliggör en snabbare etablering i samhället, säger Muse Yusuf.

Hjälp till självhjälp

–KBH handlar om att väcka kvinnors engagemang, empowerment och att erbjuda hjälp till självhjälp. Vi bidrar till att visa på olika möjligheter till självförsörjning baserat på individens förutsättningar och intressen. Vi ger deltagarna möjlighet att reflektera över sina egna styrkor, svagheter, värderingar och drömmar säger Alma Adan, verksamhetsutvecklare på KBH i Tensta, som invigdes i september 2023.

På KBH i Tensta varvas workshops med seminarier och studiecirklar kring ämnen som deltagarna själva vill lyfta, exempelvis privatekonomi, psykisk ohälsa, trygghet och bilden av socialtjänsten.

Ibn Rushd är ett studieförbund med fokus på mångfald, rättigheter och livsåskådning. Vårt utbud av studiecirklar och kulturarrangemang skapar delaktighet och bidrar till att människor med olika bakgrund möts, stärks och lär sig tillsammans. Med folkbildning som verktyg arbetar vi för ett samhälle där demokratin inkluderar alla. Ibn Rushds vision är att muslimer ska vara en självklar del av Sverige. Ibn Rushd har 94 medlemmar och varje år deltar cirka 14 000 unika deltagare i vår folkbildning och nästan hundra tusen besökare i våra kulturevenemang. www.ibnrushd.se

–Vi jobbar mycket med personlig storytelling, vilket får deltagarna att känna sig trygga och öppna upp genom att dela med sig av sina egna erfarenheter till andra. Bildningshusen erbjuder möjligheten för kvinnor att stärka sig själva och sitt ledarskap, vilket stärker deltagarnas känsla av meningsfullhet och kraft. En del kvinnor har hittat vägen till sitt första jobb någonsin genom bildningshusets verksamhet, säger Alma Adnan.

Fakta

KBH-konceptet expanderar nu nationellt för att skapa en plattform där aktörer kan mötas och tillsammans jobba med lokala utvecklingsfrågor.

Vi söker fler kommuner som är intresserade av att starta ett eget Kvinnobildningshus.

Kontakta oss om du vill veta mer: info@ibnrushd.se

Ibn Rushd – Partner Content
Muse Yusuf, Distriktchef, KBH Huddinge Alma Adan, Verksamhetsutvecklare, KBH Tensta Hela denna tematidning är en annons från Contentway 35

LIA-perioder

är en unik möjlighet att sätta sina teoretiska kunskaper i praktik

En stor fördel med att gå en yrkeshögskoleutbildning är att omkring en fjärdedel av utbildningstiden består av LIA, lärande i arbete. LIA är praktikperioder där du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktik ute på ett företag. Många studerande upplever LIA:n som den största fördelen med att gå en YH-utbildning eftersom det ger dem en möjlighet att prova på yrket redan under studietiden. Samtidigt får studenterna in en fot i arbetslivet.

Dynamisk kombination av affärsmässighet, entreprenörskap och ledarskap på ONE Nordics populära traineeprogram

Traineeprogrammet på ONE Nordic, som är ett av Sveriges ledande elinfrastrukturföretag, har i många år blivit utsett av studenterna själva till ett av Sveriges bästa traineeprogram. ONE Nordics ettåriga traineeprogram vänder sig till dig som har civilingenjörsexamen och vill utvecklas inom projektledning och ledarskap i en dynamisk miljö i en av Sveriges viktigaste framtidsbranscher.

LIA-perioder ingår i de flesta YH-utbildningar, och är ett obligatoriskt inslag i alla utbildningar som leder till kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

LIA:n ger studenter en direkt koppling mellan teori och praktik, samtidigt som de får praktisera sin kommande yrkesroll. En YH-utbildning är oftast en till två år lång och innehåller vanligtvis mellan två och tre LIA-perioder. Det ger studenterna möjlighet att prova på olika typer av arbetsplatser med varierande inriktning, säger Madeleine Hansen, kommunikationsdirektör på Keystone Education Group, som driver sju sajter med information om olika utbildningar i Sverige, däribland studentum.se och AllaStudier.se.

På sajterna finns mycket information om olika typer av utbildningar samlad. Där kan man även ställa frågor till en studie- och yrkesvägledare samt fylla i olika tester för att få veta vilken typ av utbildning som passar en bäst.

En möjlighet att bredda ditt nätverk

Enligt studentum.se:s årliga studentundersökning väljer många en YH-utbildning eftersom det ger dem en praktisk examen och bättre förutsättningar i arbetslivet. Vård och omsorg, data/IT, ekonomi och teknik är de mest eftersökta kategorierna inom YH-utbildning på studentum.se.

LIA:n är en kurs där studentens prestation bedöms precis som i andra kurser, så det är viktigt att ta för sig, vara ödmjuk och göra sitt allra bästa på LIA-perioderna. Betrakta dem som en möjlighet att bredda ditt nätverk, skaffa dig värdefull yrkeserfarenhet och kanske även få en tydligare bild av vilken typ av arbetsplats du kommer att vilja söka dig till framöver.

Ett gott råd är att söka LIA-platser i god tid och att fundera kring vilken typ av företag som passar dig bäst. Under LIA-perioder-

LIA-perioderna är ett inslag i utbildningar som leder till kvalificerad yrkeshögskoleexamen och ger studenter en direkt koppling mellan teori och praktik, samtidigt som de får praktisera sin kommande yrkesroll.

na tilldelas man som student en handledare som fyller en viktig funktion för att praktikperioden ska bli så bra som möjligt. Var lyhörd, öppen och beredd att lära dig mycket nytt när du är ute på dina LIA-perioder.

Finns i hela Sverige

–En fördel med YH-utbildningarna är att de tas fram i nära samverkan med näringslivet, vilket innebär att samtliga YH-utbildningar utbildar studenter utifrån ett konkret och långsiktigt behov på arbetsmarknaden. Det ökar i sin tur dina chanser att få jobb efter utbildningen. YH-utbildningarna finns i hela Sverige och det finns över 200 olika utbildningsinriktningar, så det finns verkligen något för alla, säger Madeleine Hansen.

Fakta

Varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen. För att få starta en YH-utbildning måste det finnas ett behov på arbetsmarknaden efter just det yrket som utbildningen leder till. Det innebär också att så många som 90% av

ONE Nordics traineer får jobba i kundprojekt som utvecklar Sveriges energiinfrastruktur inom en mängd olika områden. Traineeprogrammet på ONE Nordic, som finns på ett fyrtiotal orter och servar landets elbolag, lägger mycket fokus på entreprenörskap, ledarskap och affärsmässighet.

Gediget traineeprogram rustar för framtida projektledarroll –Våra traineer får en helhetsbild av vår samlade verksamhet och en förståelse för vår roll i energibranschen. De får omsätta sina gedigna teoretiska kunskaper till praktik i en bransch i behov av många duktiga ledare framöver. Våra traineer utbildas i allt från projektledarskap och entreprenadjuridik till presentationsteknik. Sedan får de möjlighet att omsätta sina kunskaper i skarpa projekt för våra kunder. De gör även många studiebesök, både inom våra olika affärsområden och ute hos våra kunder, säger Petra Berg, projektledare för One Nordics traineeprogram.

Ytterligare ett uppskattat inslag i traineeprogrammet är att samtliga traineer ska presentera ett konkret förslag på hur ONE Nordic kan förbättra eller effektivisera någon del av sin verksamhet.

Var med och ta ansvar från dag ett

Efter året som trainee är deltagarna väl rustade för att bli projektledare inom något av ONE Nordics affärsområden. De kan också välja att bli konsulter och fungera som en intern ambulerande resurs via bolagets egna konsultbolag. ONE Nordic är ett entreprenörsinriktat företag där man som trainee får vara med och ta ansvar och göra sin röst hörd från dag ett.

–Vi är en del av en samhällsviktig bransch med en avgörande påverkan på samhällets gröna omställning. I energibranschen väntar en mångfald av möjligheter för den som vill vara med och påverka och forma framtidens energisystem. Vi är ett expansivt företag som utvecklas snabbt, vilket innebär att framtidsmöjligheterna inom exempelvis lokalnät, regionnät, vattenkraft och mätteknik är många för våra traineer, säger Petra Berg.

Text: Annika Wihlborg Petra Ber HR Business Partner, ONE Nordic Text: Annika Wihlborg
UTBILDNING
36
Madeliene Hansen Kommunikationsdirektör, Keystone Education

Hantverksakademin rustar dig för en ljus framtid i ett traditionellt hantverksyrke

För dig som bär på en dröm om att ägna dig åt ett traditionellt hantverksyrke kan yrkeshögskolan Hantverksakademin i Stockholm erbjuda modern lärlingsbaserad utbildning som väver samman teori och praktik och rustar dig för en framtid som exempelvis möbeltapetserare, smed, bryggare eller dekormålare. På Hantverksakademin har man samlat det bästa från århundraden av hantverksutbildning och anpassat till nutid.

Isamverkan med Stockholms Hantverksförening erbjuder Hantverksakademin en tvåårig yrkeshögskoleutbildning med fokus på ett åttiotal olika traditionella hantverksyrken, exempelvis perukmakare, konstinramare, förgyllare och finsnickare. 80 procent av utbildningen genomförs i lärlingsform ute på hantverksföretag och 20 procent består av teori som antingen kan läsas på Hantverksakademin i Stockholm eller på distans. Hantverksakademin kan därmed välkomna studerande från hela Sverige.

Hantverksakademin har en nära dialog med arbetslivet och siktar på att från 2024 även kunna erbjuda en treårig utbildning som ger fördjupade yrkeskunskaper och specialisering inom hållbarhet. Den längre utbildningen skapar goda förutsättningar för de som är intresserade av gesällbrev, branschernas egen kvalitetsgaranti.

–Merparten av våra studerande startar eget företag eller får anställning i sitt yrke

Hantverksakademin

direkt efter yrkeshögskoleexamen. För den som önskar erbjuder Hantverksakademin även internationella möjligheter med utlandspraktik via Erasmus. Hantverk av hög kvalitet och hantverkare som lagar, reparerar och ger föremål ett nytt liv blir alltmer relevant i takt med att den hållbara konsumtionen ökar, säger Liselott Ström, utbildningsledare på Hantverksakademin.

Efter många år som kvalitetsansvarig på ett laboratorium valde Sofia Malmgren att följa sitt hjärta och sadla om till keramiker.

–Jag har tidigare gått keramikkurser på fritiden och kände att jag ville ägna mig mer åt keramik. När jag hittade YH-utbildningen till keramiker på Hantverksakademin blev jag redo att förverkliga min dröm om att satsa helhjärtat på en framtid som keramiker, säger Sofia Malmgren, som studerar till keramiker på Hantverksakademin.

Genuint engagemang i varje studerande

–En faktor som gör att jag verkligen trivs på Hantverksakademin är att lärarna och rektorn engagerar sig i varje enskild studerande. Det finns alltid någon att vända sig till med frågor och funderingar eller om man behöver stöd. Utbildningsledarna kommer dessutom ut och hälsar på oss på våra lärlingsplatser och det finns en väldigt inkluderande, trygg och välkomnande anda på skolan som jag verkligen uppskattar, säger Sofia Malmgren.

Hon ska precis inleda sitt andra år på utbildningen till keramiker och kommer

under året att starta ett eget företag, MUD Collection. Parallellt med att lära sig hantverket läser Sofia även ämnen som ekonomi, juridik, och marknadsföring vilket förbereder för en framtid som egenföretagare.

–Kombinationen av hantverkskunskaper och teoretisk bas gör att jag känner mig redo att ta klivet och börja bygga upp en egen verksamhet som keramiker, säger Sofia Malmgren.

Josef sadlade om till timmerman

Mitt i livet valde Josef Palm, som tidigare arbetat som barnombud för utsatta barn på Stockholms Stadsmission, att sadla om och byta karriärinriktning. Han har under en längre tid varit intresserad av att bygga och renovera äldre hus och påbörjade därför en tvåårig yrkesutbildning till timmerman med inriktning mot byggnadsvård på Hantverksakademin. En timmerman utför grövre

träarbeten vid exempelvis husbyggen och kan även jobba med byggnadsvård.

–Jag trivdes jättebra på Hantverksakademin. Utbildningen var gedigen, genomtänkt och rustade mig verkligen för en framtid som timmerman. Jag var lärling på ett företag i Sörmland som specialiserat sig på träarbeten och byggnadsvård. Jag fick redan från start ta mycket eget ansvar som lärling, vilket passade mig bra. Kurserna som gav mig kunskap kring att driva eget företag framöver var också väldigt bra. Jag är anställd nu men kommer säkerligen att ha nytta av den kunskapen längre fram, säger Josef Palm.

Efter YH-examen arbetade han ett halvår på det företag där han tidigare varit lärling. Nu arbetar Josef på Skansen med att underhålla och renovera friluftsmuseets drygt 300 byggnader, varav cirka 190 är museibyggnader.

Hantverksakademin i Stockholm erbjuder yrkeshögskoleutbildning i 80 olika hantverksyrken. Utbildningen sker i en modern lärlingsmodell, där du arbetar sida vid sida med din mäster, för ett individnära lärande och uppdaterad yrkeskunskap. Hela utbildningen präglas av såväl stark arbetslivsanknytning som teoretisk förankring. www.hantverksakademin.se

Hantverksakademin – Partner Content
Sofia Malmgren. Foto: Linnéa Aarthun Josef Palm, Skansen. Foto: Linnéa Aarthun
37
Hela denna tematidning är en annons från Contentway

Hur ser din bransch ut 2040?

Gå med i a-kassan. För sjutton.

skanna här

Om du känner dig lite osäker på omvärlden, kris, lågkonjunktur och räntor kan det vara tryggt att försäka lönen. Det är trots allt så att en enda månad med ersättning från a-kassan täcker in medlemsavgiften för 17 år.

Ett medlemskap i Akademikernas a-kassa kostar 130 kronor per månad. Som mest kan man få 26 400 kronor per månad i ersättning före skatt .

En a-kassa för hela arbetslivet

Arbetsgivarens hållbarhetsarbete är avgörande för många jobbsökare

FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling inför 2030 är den mest ambitiösa planen någonsin för hur världens länder tillsammans kan göra världen bättre för alla människor. En undersökning från ManpowerGroup visar dock att bara 42 procent av de svenska arbetsgivarna har en hållbarhetsstrategi med tydliga mål. Samtidigt uppger tre av fyra unga svenskar, 75 procent, att det är ganska eller mycket viktigt att arbetsgivaren har ett aktivt klimatarbete när de söker nytt jobb.

Enligt undersökningen befinner sig en tredjedel av företagen, 33 procent, i startgroparna med att arbeta med hållbarhet, men har ännu inte börjat. 11 procent svarade att de inte har för avsikt att ta fram någon hållbarhetsstrategi eller några hållbarhetsmål. Ett av de största hindren för företagens hållbarhetsarbete är bristen på kompetens. Bara 5 procent uppger att de redan har den talang de behöver för att uppnå sin strategi. Omkring fyra av tio verksamheter planerar att anställa medarbetare för att hantera frågor inom miljö, socialt ansvar och styrning.

– Nu är det hög tid att fler företag sätter relevanta mål, börjar arbeta systematiskt med hållbarhet och visar att de tar ansvar för både samhället och miljön. Avsaknad av en tydlig hållbarhetsstrategi påverkar verksamheten negativt på många sätt, även när det gäller att attrahera de bästa talangerna på längre sikt, säger Mikael Jansson, vd på Manpower Group Sverige.

De globala målen ska göra arbetslivet mer inkluderande och jämlikt

Flera av FN:s globala mål inför 2030 berör arbetsmarknaden. Ett av målen är exempelvis full sysselsättning och anständiga arbetsvillkor med lika lön för alla, att senast 2030 uppnå full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive ungdomar och personer med funktionsnedsättning, samt lika lön för likvärdigt arbete. Ytterligare ett delmål är att skydda arbetstagarnas rättigheter och främja en trygg och säker arbetsmiljö för alla arbetstagare, inklusive arbetskraftsinvandrare, i synnerhet kvinnliga migranter, och människor i otrygga anställningar.

Ett annat delmål är att till 2030 väsentligen öka det antal ungdomar och vuxna som har relevanta färdigheter, däribland tekniska färdigheter och yrkeskunnande, för sysselsättning, anständigt arbete och entreprenörskap. Det är tydligt att ett hållbart arbetsliv också är ett inkluderande och jämställt arbetsliv. Ett av FN:s delmål är nämligen att till 2030 möjliggöra och verka

för att alla människor, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, ras, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet. Kvinnors lika möjligheter till deltagande och ledarskap betonas också.

Hållbarhetsarbete viktigt för många jobbsökare Manpower har även kartlagt betydelsen av arbetsgivarnas hållbarhetsarbete för unga svenskar. Tre av fyra unga svenskar, 75 procent, uppger att det är ganska eller mycket viktigt att arbetsgivaren har ett aktivt klimatarbete när de söker nytt jobb. Bland äldre är motsvarande siffra 65 procent och bland svenskar i allmänhet 69 procent.

– Klimatet är en oerhört viktig fråga som påverkar människors livsstil, konsumtionsvanor och val av arbetsgivare, inte minst hos unga. En systematisk satsning på klimatarbete kommer vara en förutsättning för de arbetsgivare som vill fånga upp unga talanger i framtiden, säger Mikael Jansson.

Enligt World Economic Forum kan den gröna omställningen komma att skapa hela 30 miljoner nya arbetstillfällen världen över fram till 2030. Flest jobb kommer att finnas inom energisektorn och nya teknologier. Men omställningen ger upphov till ett växande problem: kompetensbristen.

Små och stora företag prioriterar hållbarhet allt högre

Enligt Tele2:s rapport ”Det hållbara företagandet” har ambitionsnivån för hållbarhetsarbete bland svenska företag ökat. Nära 1 av 5 företag har idag hållbarhet fullt integrerat i affärsidén, har hållbarhet som kärnfråga eller anser att hållbarhet är lika viktigt som god lönsamhet. Jämfört med i 2021 är det nästan en fördubbling. 7 av 10 mellanstora och stora bolag har hållbarhet integrerat i verksamheten och arbetar med det i alla processer. Ambitionsnivån har ökat även bland de mindre företagen.

–Hållbarhet prioriteras allt högre. Utvecklingen drivs av en vilja att bidra till

samhället, och i slutändan blir det även ett sätt att framtidssäkra företaget, stärka varumärket och vinna nya affärer. De som inte prioriterar hållbarhet kommer att halka efter. Över tid blir ett seriöst hållbarhetsarbete en förutsättning för att nå nya kunder, attrahera talangfulla medarbetare och säkra företagets finansiering, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef, Tele2 Företag.

Tuffare regelverk att vänta

I takt med allt högre krav och förväntningar på företagens hållbarhetsarbete ersätts vaga ambitioner med allt tuffare mål och åtaganden. Idag är det så många som 9 av

10 företag som gör mer än vad lagen kräver. 7 av 10 mellanstora och stora bolag har hållbarhet integrerat i verksamheten och arbetar med det i alla processer.

Enligt Tele2:s undersökning anger två av tre företag att de kommer att öka sitt fokus på hållbarhetsarbete ytterligare de närmaste 5 åren. Större företag är mest ambitiösa. De flesta beslutsfattare, oavsett företagsstorlek, tror fortsatt att kraven på hållbarhetsarbetet kommer att öka under de närmaste åren. I princip alla stora bolag ser att kraven kan komma att öka de närmaste åren, och två av tre är övertygade om att så kommer att ske.

Text: Annika Wihlborg Foto: Manpower HÅLLBARHET
40
Mikael Jansson VD, Manpower Group Sverige

Vi

Vårt uppdrag: Minska gapet mellan forskning

och industri

Chalmers Industriteknik är en forskningsoch utvecklingsorganisation med fokus på innovation för ett hållbart samhälle. Våra experter arbetar nära forskningen, akademin och industrin för att från forskningen skapa konkreta och hållbara lösningar på morgondagens utmaningar.

Tillsammans med våra uppdragsgivare utvecklar vi tekniker, produkter och tjänster som bygger på kunskaper och tekniska framsteg från forskningsvärlden.

Vi växer! Bli en av oss?

Välkommen till teknikens framkant, där hållbarhet är vår ledstjärna och framtidens möjligheter är oändliga. Tillsammans formar vi en bättre värld för oss alla.

Var gör dina kunskaper störst skillnad? Hos oss möts människor med olika erfarenhet och bakgrund, som utmanar och stärker varandra i en öppen och innovativ arbetsmiljö. Välkommen med din spontanansökan till rekrytering@chalmersindustriteknik.se

Syftet med vad vi gör är att skapa nya lösningar på samhällsproblem och stärka konkurrenskraften hos små och stora företag och organisationer.

Fakta om Chalmers Industriteknik

Grundades 1984

Drygt 100 anställda 50/50 kvinnor och män 50 procent har doktorsexamen

Är du vår nya CFO?

Vi söker just nu en erfaren och driftig CFO som vill leda vår ekonomifunktion.

Du är den strategiska visionären och den operativa kraften som säkerställer en effektiv ekonomiverksamhet samtidigt som du stöttar och utvecklar vårt härliga ekonomiteam. Scanna QR-koden för att läsa hela annonsen.

Vi ser fram emot att höra från dig. Ansök redan idag! Skicka din ansökan till rekrytering@chalmersindustriteknik.se

Våra expertområden

Hos oss arbetar fler än 100 experter med specialistkunskap. När vi kombinerar våra kunskaper finns det ingen gräns för vad vi kan åstadkomma för våra uppdragsgivare och för samhället.

EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING – VINST FÖR BÅDE MILJÖ OCH EKONOMI

CIRKULÄR EKONOMI

Cirkulär ekonomi innebär att vara resurseffektiv med de resurser och tillgångar vi har på planeten. Vi arbetar för att öka förståelsen för hur vi ska leva i balans med naturens resurser och samtidigt möta samhällets behov. Därmed bidrar vi till konkurrenskraftiga och hållbara företag.

ENERGI

För att klara av våra gemensamma hållbarhetsmål och klimatutmaningar krävs en omställning av energisystemet, men också av hur man kan lagra energi. Vi arbetar både brett och djup med energieffektivisering och klimatomställning inom industrin, bebyggelsen och samhället i stort.

FRÅN IDÉ TILL IMPLEMENTERING

INNOVATIONSLEDNING

Innovationsledning handlar om att ha effektiva processer för att hantera innovationer, från idé till implementering. För att kunna känna trygghet i innovationsarbete krävs också att man på ett tidigt stadium minimerar riskerna och skapa trygghet för de personer som deltar i arbetet.

SPÄNNANDE MATERIAL MED HJÄLP AV DEN SENASTE FORSKNINGEN

MATERIAL OCH KEMI

Innovation inom hållbara material är en process och utvecklingen som pågår ständigt. Några exempel på material inom vilka det sker en stark utveckling och där vi har expertis inom, är biobaserade material, nanocellulosa, smarta textilier, grafen och andra 2D-material.

Vi är en forsknings- och utvecklingsorganisation med fokus på innovation för ett hållbart samhälle.

I nära samarbete med forskare, akademin och industrin utvecklar vi nya tekniska lösningar, miljövänliga material och cirkulära affärsmodeller som gör verklig nytta för vårt samhälle. www.chalmersindustriteknik.se

VI ACCELERERAR AI­POTENTIALEN

TILLÄMPAD AI

Artificell Intelligens erbjuder inte bara spännande forskningsmöjligheter, utan kan förändra världen på många sätt. Genom samverkande innovationsprojekt ger vi forskningen, industrin och den offentliga sektorn möjlighet till avancerad maskininlärning, optimering och dataanalys.

gör morgondagen redo för framtiden HÅLLBARA FÖRETAG I BALANS MED NATURENS RESURSER

Rekordstor efterfrågan på nya ingenjörer

Skandinaviens största karriärmässa har funnits i 42 år och ger en mångfald av nätverk till framtidens anställningar för ingenjörer. Cirka 5000 studenter besöker

För vem är mässan?

– Armada skapar kontakt mellan KTH studenter och arbetslivet. Både genom vår mässa men också genom ett otal andra event som fokusdagar på hållbarhet och mångfald, en minimässa om foodtech och en uppsjö lunchföreläsningar och case-event, säger mässans projektledare Leonard Hökby.

Vad är syftet?

– Syftet är att studenterna får kontakt med en mångfald av olika möjliga arbetsgivare. Många skapar också kontakter som leder till exjobb eller anställning och vissa utställare har öppna ansökningar med sig på plats.

– För utställarnas del handlar det främst om Employer branding, just eftersom detta är platsen där studenterna ser vilka arbetsgivare som är tillgängliga.

Den stora nyttan är att vi kopplar ihop två grupper som söker varandra. Studenter vet inte vad som väntar dem efter examen. Armada ger dem en inblick och förståelse. Utställarna letar kompetens och Armada ger dem tillgång till studenterna på landets främsta tekniska universitet, enligt QS-rankingen.

Var är mässan?

– Mässan är i THS kårhus Nymble och i KTH:s bibliotek, med runt 80-90 företag på varje plats. Båda är på KTH campus. Mässan är mellan den 21 och 22 november.

BAM - en mötesplats för byggare

På arbetslivsmässan BAM i Norrköping får nybakade studenter vid Linköpings universitet möjlighet att träffa framtida arbetsgivare. Mässan som i fjol firade 10 år är en trestegsraket med BAM som final.

– Syftet med BAM är att ge möjlighet till studenter, som läser byggnadsteknik vid Linköpings universitet, att få kontakt med framtida potentiella arbetsgivare och aktörer inom branschen. Företagen får kontakt med morgondagens byggnadsingenjörer, säger Isac Säfström, projektledare för BAM 2023.

Hur genomförs eventet?

– Mässdagarna är uppdelade i tre delar. Det inleds med ett ”framtidsmingel” med mat och föreläsningar, där studenter och företag kan mötas under en kväll. Efter

ARKAD spänner bågen för 10 000 studenter

För vem är ARKAD?

– Det är för alla studenter på LTH. Vi gör ett aktivt arbete för att representera så många program som möjligt, så att varje student hittar relevanta möjligheter och kontakter. Mässan strävar efter att erbjuda något för alla, oavsett var man befinner sig i sina studier.

Hur länge har mässan genomförts?

detta följer två veckor av lunchföreläsningar av olika företag i branschen. Det hela avslutas med en heldag - BAM-mässan - där omkring 25 företag inom bygg medverkar.

Vem riktar sig mässan till?

– Eventet riktar sig i huvudsak till byggnadsingenjörsstudenter på Liu och de företag som kontaktas är på något vis verksamma inom samhällsbyggnadssektorn.

När är det dags för BAM?

– Den 23 november genomförs mässan i ”Huset Täppan” på Linköpings universitet, campus Norrköping.

Gadden en brobyggare mellan studier och arbetsliv

ARKAD är teknologkårens årliga arbetsmarknadsmässa i Lund. Här får 10 000 studenter interagera och utforska karriärmöjligheter.

Vi skapar meningsfulla förbindelser mellan Lunds Tekniska Högskolas studenter och näringslivet. På mässan knyts värdefulla kontakter mellan studenter och företag för framtida karriärer.

– ARKAD är också en plattform för studenter som vill engagera sig i ett större projekt och få praktisk erfarenhet av projektarbete och ledarskap. De engagerade ser ARKAD som en utmärkt plats att möta andra studenter och utbyta erfarenheter från andra program, säger Oliver Wiksten, projektledare för Arkad 2023.

– Detta år markerar den 47:e upplagan av ARKAD. Sedan dess har mässan varit en återkommande händelse i LTHs kalender, men också för näringslivet. Utställare på ARKAD visar stor tacksamhet under dessa dagar att de får komma i kontakt med LTHs kompetenta studenter.

När genomförs årets mässa?

– Två dagar den 14 och 15 november, på campus i Lund.

Gadden i Göteborg är mässan som sammanlänkar flera akademiska yrkesgrupper med företag i olika branscher. Studenterna får en bred överblick över tillgängliga arbetsgivare. I år väntas en rekordstor mässa när Gadden firar 41 år.

– Det är ett ypperligt tillfälle för studenter att skapa framtida kontakter och få insyn i vilka företag som rekryterar. För de som är nya studenter är mässan ett första steg att ta reda på vad man vill arbeta med när man är klar. Man slipper pressen och stressen att leverera som på en enskild arbetsintervju. Tre veckor innan mässas kan studenterna söka kontaktsamtal med företag som de är intresserade av, säger Michelle Sandqvist, projektledare för Gadden 2023.

– Under hösten har vi även föreläsningar och casekvällar med fokusområden allt från hur vi hjälps åt för en mer grön framtid, till tips och tricks för att söka jobb och gå på intervju.

Vilka studenter vänder ni er till?

Studenter inom ekonomi, finans, HR, juridik, logistik och miljövetenskap. Vi har studenter som kommer både från Stockholm och Lund, men såklart huvudsakligen Göteborgstrakterna.

När genomförs årets mässa?

– Under två dagar den åttonde och nionde november på Handelshögskolan i Göteborg. Vi hoppas även på att slå rekord i år och ha 110 stycken utställande företag.

Oliver Wiksten Arkad Oliver Wiksten BAM Leonard Hökby Armada Michelle Sandqvist Gadden
42

Chalmers studenter laddar för inspirerande möten

VARM heter Chalmers tekniska högskolas årliga mässa. Den arrangeras av skolans ingenjörsstudenter. Med mässan skapas en viktig plattform där studenter och framtida arbetsgivare möts och etablerar kontakter för arbetslivet. Den har genomförts sedan 1990-talet.

För studenter är VARM en viktig möjlighet att nätverka och få insikt i vad olika arbetsgivare kan erbjuda både under och efter utbildningen. Studenter får möjligheten att träffa potentiella framtida arbetsgivare, skapa kontakter och inspireras inför sin karriär. Vi har också gästföreläsningar, tävlingar och kontaktsamtal med företag- möjligheter till kunskapsutbyte och interaktion, säger Malva Johansson, projektledare för VARM.

Utnarm i Uppsala studenternas egen karriärmässa

Hur upplever företagen mässan?

– Med VARM för företagen möjlighet att träffa studenter. Genom att delta på mässan kan företagen visa upp sin verksamhet och knyta värdefulla kontakter med potentiella framtida medarbetare. Det ger företagen en chans att bygga relationer med studenterna.

Vilken målgrupp vänder ni er till?

– VARM har två huvudsakliga målgrupper, alla studenter som studerar på Chalmers men framförallt arbetsgivare inom samhällsbyggnadssektorn.

När genomförs årets mässa?

– Årets mässa går av stapeln den 16 november på Chalmers på Campus Johanneberg.

Garm i Luleå är starten för karriären

Luleå Tekniska högskola arrangerar för femte gången en stor arbetsmarknadsmässa för universitetets studenter. Här får studenterna en inblick i det framtida arbetslivet.

Syftet med GARM är att man som student får möjligheten att forma sin egen framtid genom att möta företag som är relevanta för utbildningen. På mässan knyter man som student värdefulla kontakter som kan leda till exempelvis examensarbete, praktikplats eller sommarjobb. Oavsett tidigare erfarenheter kan man se GARM som en möjlighet och utforska branschen samt få en inblick i vad framtiden har att erbjuda, säger mässansvarig Karin Blom.

Vilka studenter vänder sig mässan till?

– GARM riktar sig till alla studenter under Geosektionen, oavsett årskurs. Här läser civilingenjörsstudenter inom arkitektur, väg och vattenbyggnad, naturresursteknik, hållbar process- och kemiteknik och brandteknik. Sektionen har även studenter inom samhällsbyggnad, bygg och anläggning samt högskoleingenjörsstudenter inom brand.

När genomförs mässan?

– Den femte upplagan, med projektledare Linda Åkerberg i spetsen, kommer gå av stapeln den 15:e november i Ljusgården på Luleå tekniska universitet. Men redan dagen innan kommer NCC:s VD på besök för att ladda upp inför mässan.

Syftet med mässan är att förstärka kopplingen mellan studenter och näringslivet. Här får över 100 företag möjligheten att rekrytera ny personal och sälja in sig som en attraktiv arbetsgivare hos studenterna. Studenterna får möjligheten

Mässans huvudsakliga syfte är att främja mötet mellan näringslivet och teknolog- och naturvetarstudenter vid Uppsala universitet, oavsett vilket skede av studierna eller vilket program de tillhör.

– Målet är att skapa en inkluderande atmosfär där alla studenter känner sig välkomna och inspireras inför sin framtid. Utöver att erbjuda en plattform för att upptäcka olika karriärmöjligheter, erbjuds även möj-

ligheter till rådgivning och vägledning inför övergången till arbetslivet, säger Hanna Hyllander projektledare på Utarm.

Vilken målgrupp vänder ni er till?

– Målgruppen är alla fantastiska teknolog- och naturvetarstudenter vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN). Det är ett evenemang som anordnas av studenter.

Hur många år har mässan genomförts?

– Första gången Utnarm anordnades var 1991. Med i år medräknat är det hela 32 år!

Var och när kommer årets mässa vara?

– I år anordnas självaste mässan 9 november i den fina nybyggda delen av Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

På Campus i Luleå hittar studenter framtida jobb

Larv är en arbetsmarknadsmässa med lång historik. I över 40 år har universitet arrangerat Larv för att hjälpa studenterna att hitta sin första anställning. Samtidigt ges företag som är i behov av kompe-

Syftet med mässan är att förstärka kopplingen mellan studenter och näringslivet. Här får över 100 företag möjligheten att rekrytera ny personal och sälja in sig som en attraktiv arbetsgivare hos studenterna. Studenterna får möjligheten att möta sina framtida arbetsgivare och lära känna olika branscher och vad det framtida arbetslivet innebär, säger Beck Östlin projektledare för Larv 2024.

Vilka är målgruppen besökare för er mässa?

– Vi vänder oss huvudsakligen till alla studenter som läser en utbildning under teknisk fakultet. Allting från samhällsplanerare till tekniska fysiker.

Hur länge har ni arrangerat Larv?

– Vår första mässa hölls 1983. Förra året markerade LARV:s 40 års-jubileum vilket blev en stor tillställning och för 2024 blir det 41:a året i rad som mässan anordnas.

När genomförs nästa mässa?

– Årets mässa inträffar den 24e januari 2024 på LTU på Campus Luleå. Mässan kommer finnas i C-husets och B-husets lokaler. Mässan öppnar 09:00 och stänger 15:00.

Beck Östlin Larv
Karin Blom Garm Hanna Hylander Utnarm
Hela denna tematidning är en annons från Contentway 43

Mentorskap för att minska kompetensbrist och ge jobb till unga i utanförskapsområden

Behovet av ny kompetens är stort på många svenska företag och många har svårt att tillgodose sina kompetensbehov. Samtidigt uppgår ungdomsarbetslösheten i många svenska utanförskapsområden till drygt 20 procent. Hösten 2023 startar arbetsgivarorganisationen

Almega Tjänsteföretagen därför en innovativ och banbrytande satsning som ska hjälpa tjänsteföretagen att rekrytera fler unga medarbetare från svenska utanförskapsområden.

Ambitionen är att initiera en satsning där såväl ungdomarna som arbetsgivarna och samhället i stort blir vinnare.

Det finns en jättepotential i landets utanförskapsområden, unga och ambitiösa människor som vill få in en fot på arbetsmarknaden. Vi vill med denna satsning hjälpa våra företag att rekrytera unga duktiga medarbetare från dessa områden och samtidigt hjälpa fler unga att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen, som representerar drygt 2600 tjänsteproducerande företag runtom i landet.

Satsningen där företagsledare från Almega Tjänsteföretagens medlemsföretag kommer att vara mentorer för ungdomar från utanförskapsområden, kommer att inledas i liten

Almega Tjänsteföretagen

skala i några förorter till Stockholm. Om satsningen faller väl ut är tanken att skala upp den till att även omfatta andra utanförskapsområden runtom i Sverige.

Mentorer lotsar ungdomar in i arbetslivet

–Vi söker i första hand unga människor som har gått ut gymnasiet eller som med relativt enkla insatser kan nå en nivå som motsvarar gymnasiekompetens och som är redo att ta sig in på arbetsmarknaden.

Tanken är att våra mentorer ska lotsa dem in i arbetslivet genom att hjälpa ungdomarna att förstå spelreglerna på arbetsmarknaden. Vi vill helt enkelt hjälpa ungdomarna att få sina första värdefulla arbetslivserfarenheter och samtidigt bidra till våra medlemsföretags kompetensförsörjning, säger Stefan Koskinen.

–Kompetensbristen är en utmaning som våra medlemsföretag delar med många andra företag i olika branscher. Om satsningen blir framgångsrik och vi hittar fram till ett koncept som fungerar så kommer vi därför att vara väldigt generösa med att dela med oss av våra erfarenheter och vår strategi för att lyckas. Att inkludera fler i arbetsmarknaden och minska utanförskapet är en viktig fråga för hela näringslivet. Det är inte rimligt att så många står utanför arbetsmarknaden samtidigt som våra medlemsföretag har brist på medarbetare, säger Stefan Koskinen.

Charbel Gabro brinner för att minska utanförskapet och inkludera fler

Charbel Gabro, som själv är flykting från Syrien, är en välkänd föreläsare inom mångfald, integration och inkludering. Han har engagerats som projektledare för Almega Tjänsteföretagens nya satsning.

–Jag brinner för att alla ska kunna följa sina drömmar, oavsett vilken bakgrund de har eller vilken miljö de har växt upp i. Jag växte upp i ett utsatt område i Norrköping. Jag såg aldrig mina föräldrar gå till jobbet på morgonen och saknade karriärmässiga förebilder. Vändningen för min del kom när jag fick mentorer som var etablerade i arbetslivet. De hjälpte mig att förstå hur det svenska arbetslivet är uppbyggt och vad som krävs för att ta sig fram. Det är tack vare mina mentorer som jag har nått dit jag är idag, säger Charbel Gabro, som har arton års erfarenhet av socialt arbete och brinner för att arbeta med ungdomar.

För Charbel kändes det självklart att tacka ja när han blev tillfrågad om han ville bli projektledare för Almegas nya satsning. Hans vision är att ge fler unga i utanförskapsområden tillgång till en mentor som kan lotsa dem in i arbetslivet.

–En av mina viktigaste livsuppgifter är att bygga broar mellan människor, i det här fallet mellan Almega Tjänsteföretagens medlemsföretag och unga människor som

Almega Tjänsteföretagen har 2 700 tjänsteproducerande medlems företag som tillsammans har cirka 98 000 helårsanställda. De är verksamma inom alltifrån fastighetsförmedling till fastighetsförvaltning, resebranschen samt gym- och friskvårdsbranschen. www.almega.se/almega-tjansteforetagen

står utanför arbetsmarknaden. Dessa ungdomars liv kan förändras om de möter någon som tror på dem och deras förmåga och är villig att ge dem en chans att visa vad de går för i arbetslivet. Det här är ett innovativt och modigt initiativ som jag tror på fullt ut. Det finns många oslipade diamanter ute i landets förorter, unga människor som bara väntar på att bli sedda och få en chans. Min förhoppning är att den här satsningen ska bidra till att ge dem just den chansen, säger Charbel Gabro.

Almega – Partner Content
Charbel Gabro, Grundare Samtalsringen
44
Stefan Koskinen, Förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.