BOVAGkrant 2024-03

Page 1

Wij starten waar de autofabrikant stopt

Alexander Wijntjes, Aanpassingsbedrijf Bierman

Netwerkstudie schadeherstel

Voorspelde krimp in de markt blijft voorlopig uit pagina 10

Van het gas af Autobedrijf Terpstra nam grote stappen in energiebesparing pagina 16

Zijinstromers

Wat zijn de ervaringen bij Vathorst Fietsen? pagina 26

nummer 03 / mei 2024

ONZE PASSIE VERWERKT IN ELK ONDERDEEL

OPTIMAL REMBLOKKEN

Vulplaat om geluid en trillingen te voorkomen

Zuigerklem voor perfecte passing in de zuiger

Permanente markering van artikelnummer en ECE R90 normering

Steunplaat voor minimale buiging en maximale corrosiebescherming

Lijm voor maximale hechting van frictiemateriaal op steunplaat

Onderlaag om het comfort te verbeteren en warmteoverdracht te voorkomen

Frictiemateriaal ontworpen voor specifieke voertuigtoepassing

Afschuiningen en/of sleuven voor betere passing en comfort

Direct te bestellen bij uw automotive grossier.
1 2 3 4 5 6 7 8 2 1 4 3 8 7 6 5
(ADVERTENTIE)

04 EEN KORTE UPDATE

Nieuwe YouTube-serie, wetgeving voor bandeninkoop en QuickScan voor de vitaliteit van je bedrijf.

07 VOORKOM VERZUIM

Zo herken je tijdig signalen bij medewerkers die dreigen uit vallen.

08 MOBILITEIT VOOR IEDEREEN

Aanpassingsbedrijf Bierman is gespecialiseerd in rolstoelauto’s en -bussen.

13 FEIT OF FABEL

Bepaal je zelf voor welke prijs je je bedrijf overdraagt aan een familielid of werknemer?

14 SCHADEHERSTELCONGRES

Terugblik op het eerste congres sinds de fusie met FOCWA.

22 SLIMME IT-OPLOSSINGEN

RDC heeft een totaalpakket voor onafhankelijke autobedrijven.

25 GESCHIL

Een consument wil niet betalen voor de ophaalservice voor haar leenauto.

30 DOSSIERS EN SERVICE

Online informatie die helpt om optimaal te ondernemen, plus handige informatie over BOVAG. 16 10 26 19

Toekomst van schadeherstel

Er is de komende vijf jaar werk genoeg voor schadeherstelbedrijven, blijkt uit de BOVAG-netwerkstudie. Forse investeringen doen en keuzes maken is wel nodig, door een veranderend speelveld.

Nul op de meter

Autobedrijf Terpstra is sinds dit jaar helemaal van het gas af. Hessel Terpstra vertelt welke maatregelen hij heeft genomen en waarom hij dit heeft gedaan.

“Van mij mogen er nog wel honderd zonnepanelen bij.”

CSRD-brancheformat

Grote bedrijven zoals banken en verzekeraars gaan informatie opvragen in de keten voor hun duurzaamheidsrapportage.

BOVAG maakt het aanleveren van data makkelijker voor leden met een brancheformat.

Damesschoenfabriek ‘Anita’

Ooit was de omgeving van Waalwijk befaamd om zijn leder- en schoenproductie. Vroeger op school leerde je over de Brabantse Langstraat. Weinig herinnert in die regio nog aan die bloeiperiode. Behalve dan een straatnaam als ‘Jan Vesterstraat’, in het industriegebied van Waalwijk.

Jan Vester was de oprichter van de illustere, Waalwijkse damesschoenfabriek ‘Anita’.

Waarom val ik je lastig met dit geschiedenislesje, vraag je je terecht af. Dat doe ik omdat de ereleden van BOVAG onlangs te gast waren in Waalwijk, waar zij aan de Jan Vesterstraat een zeer warme ontvangst ten deel viel.

Kijkje bij Vathorst Fietsen

Fietsondernemer Ray van de Kamp heeft twee enthousiaste zijinstromers in dienst: Kris en Guido. Waarom hebben zij voor de fietsbranche gekozen? En hoe bevalt het van beide kanten?

Niet in een leerlooierij of schoenenfabriek, maar in het hagelnieuwe hoofdkantoor van Van Mossel Automotive Groep. Want het is niet langer de leerlooier of schoenfabrikant die Waalwijk op de kaart zet, maar een van de grootste dealerbedrijven van Europa. We werden door ceo Erik Berkhof en zijn mensen allerhartelijkst ontvangen en kregen een rondleiding in zijn schitterende museum, dat de blikvanger is van het hoofdkwartier van Van Mossel. Erik Berkhof verzamelt auto’s met een verhaal. Niet per se alleen exoten. Allemaal in tiptop conditie. En het mooie is: iedereen mag ervan genieten, want zijn museum is open voor het publiek op vrijdag en zaterdag. Wel even reserveren op de site, want bij Van Mossel houden ze van de persoonlijke benadering. En als je daar dan bent, zoek dan eerst even naar het begeerde emaillen bordje dat bewijst dat het Van Mossel Museum een BOVAG-erkend museum is, en spoed je vervolgens naar de tijdlijn op de achterwand, met het fascinerende Van Mossel-verhaal. Dat verhaal begint met een grote foto van een heus BOVAG-vakbekwaamheidsdiploma uit 1941 van W.B.J. van Mossel, grondlegger van het concern.

Han ten
Broeke Algemeen voorzitter BOVAG
nummer 03 / mei 2024
VOORAF
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 3

Test hoe jouw organisatie scoort op vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijk thema. Vitale medewerkers hebben meer energie, zijn productiever en voelen zich gelukkiger. Bovendien voorkomt het burn-outklachten en bevordert het de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Hoe scoort jouw bedrijf op dit thema? Doe de BOVAG HR-QuickScan en kom erachter.

In de QuickScan komen vragen aan bod die gericht zijn op zeven thema’s die van invloed zijn op het werkgeluk van medewerkers. Naast vitaliteit zijn dat duurzame inzetbaarheid, autonomie, leiderschap, talentontwikkeling, teamvorming en diversiteit & inclusiviteit. Gebruikmaken van de QuickScan kost voor BOVAG-leden € 50,- (exclusief btw). Het invullen ervan kost minder dan een kwartier. Binnen twee werkdagen ontvang je een heldere rapportage met de resultaten. Je krijgt daarbij concrete tools en handvatten waarmee je verder aan de slag kunt. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding, kun je een gratis coachingsgesprek aanvragen van een half uur om je op weg te helpen met de stappen die jouw organisatie kunt nemen.

 Je vindt de BOVAG QuickScan via de QR-code.

Welk nieuws wil je ontvangen?

In de wekelijkse BOVAG-nieuwsbrief ontvang je nieuws, toegespitst op de mobiliteitsbranche waarin je werkzaam bent. Mogelijk is dit in de loop van de tijd veranderd, bijvoorbeeld door het wijzigen van je bedrijfsactiviteiten of heb je ook interesse in nieuws over andere branches. Dan kun je dit eenvoudig aanpassen, door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘voorkeuren aanpassen’. Daar kun je ook een collega aanmelden voor de nieuwsbrief.

Uitbreiding reparatietips voor schadeherstelbedrijven

Wist je dat er honderdduizenden pagina’s aan technische werkplaatsinformatie beschikbaar is voor BOVAG-schadeherstelbedrijven? Onlangs zijn daar nog zo’n tweehonderd nieuwe tips bijgekomen over het herstel van bumpers met radarsensoren en voetgangersbescherming van bijna alle voortuigen van BMW, Mercedes en de VAG Groep. BOVAG beschikt over nagenoeg alle relevante werkplaatsdocumentatie voor in ons land toegelaten auto’s. Onder de reparatietips vind je informatie over bijvoorbeeld de wijze van demontage en montage van onderdelen, zones waarin niet gerepareerd mag worden, snijlijnen en verbindingstechnieken.

 Je vindt de reparatietips door in te loggen op mijn.bovag.nl en naar ‘mijn tools’ te gaan in het linkermenu.

CIJFERS | JONGEREN OVER WACHTTIJDEN BIJ RIJSCHOLEN

Scan de QR-code om hier meer over te lezen.

3,81

weken is de gemiddelde wachttijd voor een eerste rijles. 35 procent van de jongeren kon binnen een week starten. Er is geen verschil tussen grote en kleinere rijscholen. Op een schaal van 1 (negatief) tot 5 (positief) beoordelen jongeren de wachttijd met een 4,2.

73%

van de jongeren vond zich goed voorbereid op het praktijkexamen. Jongeren die in één keer slaagden, waren vaker goed voorbereid dan jongeren die meerdere keren examen moesten doen. Zij wisten vaak onvoldoende wat er van ze verwacht werd.

71% vond dat hun rijschool rekening hield met de wachttijden bij het CBR. Bij de tussentijdse toets vond 55% dat de rijschool hier bedacht op was. Dit blijkt uit onderzoek van TeamAlert, onder 522 jongeren die in 2022 en 2023 rijles volgden of hun rijbewijs haalden.

KORT
4 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

Europese

wetgeving voor inkoop banden vanaf 2025

Bedrijven die losse banden inkopen binnen of buiten de EU moeten in 2025 gaan voldoen aan nieuwe Europese regels. De Regulation on Deforestation-free products (EUDR) stelt verplichtingen vast voor wie handelt in grondstoffen of producten die gezien worden als de belangrijkste oorzaken van ontbossing, zoals rubber. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers moeten vanaf 1 juni 2025 bij de inkoop van banden informatie over de herkomst vastleggen. Voor grotere bedrijven is dat al vanaf 1 januari 2025. De verordening geldt niet voor de inkoop van volledige voertuigen.

Wanneer krijg je ermee te maken?

 Als je banden importeert van buiten de EU, dan ben je verplicht om een zogenoemd stelsel van zorgvuldigheidseisen op te zetten. Dat bestaat bijvoorbeeld uit onderzoek naar de herkomst van het rubber. Deze documentatie bewaar je minimaal vijf jaar.

 Als je banden inkoopt van een leverancier binnen de EU, dan is dit stelsel van zorgvuldigheidseisen als het goed is al eerder in de keten opgezet. Bij de inkoop moet je wel bepaalde gegevens bijhouden: van welke leverancier je koopt, aan je wie verkoopt en de referentienummers van de zorgvuldigheidsverklaringen. Ook dit bewaar je minimaal vijf jaar. Verkoop aan particulieren hoef je niet bij te houden.

 Scan de QR-code voor meer informatie.

Inzicht in aftersales

Hoe vaak gaat de Nederlandse consument naar een autobedrijf? Voor welke reparaties en onderhoud komt hij daar, en hoeveel geld geeft hij daaraan uit? Dit kun je vinden in de BOVAG Aftersales Monitor.

Onderzoeksbureau Multiscope raadpleegt voor BOVAG en RAI Vereniging elke maand een groep van zo’n 7.600 autorijders, binnen het particuliere, lease (zakelijk en privé) en klein zakelijk segment over overhoud en reparatie aan hun auto. Dit levert een schat aan informatie op over hun gedrag, bestedingen, keuzes en mening over onderhoud en reparatie. Elk half jaar worden al deze gegevens verwerkt in de Aftersales Monitor, een dashboard dat inzicht geeft in de Nederlandse aftersalesmarkt en dat autobedrijven richting en ondersteuning geeft bij het maken van hun businessplan. Naast een uitgebreid dashboard dat beschikbaar is voor BOVAG-leden is er ook een samenvatting met de belangrijkste uitkomsten.

 Het dashboard en de samenvatting zijn te vinden op mijn.bovag.nl/aftersales

Wegwijs met BOVAG

Na de succesvolle serie ‘BOVAG zoekt het uit’, is sinds half mei ook de eerste aflevering te zien van de gloednieuwe BOVAG-serie ‘Wegwijs met BOVAG’ op het YouTube-kanaal van de vereniging (ook te zien via mijn.bovag.nl). De eerste aflevering van Wegwijs met BOVAG neemt de kijker mee in de wereld van motorkleding. Andere onderwerpen uit deze serie zijn: faalangst bij rijles en examen, caravanschade, fietsaccutips, motoronderhoud in het najaar en slim laden van de auto. Daarnaast verschijnen er nieuwe afleveringen van ‘BOVAG zoekt het uit’ die gaan over het maken van een proefrit en de dode hoek van een vrachtwagen. De rest van het jaar komt er elke maand een nieuwe aflevering uit, meestal rond de vijftiende. Dus hou het BOVAGYouTube-kanaal in de gaten. Natuurlijk kondigen we de nieuwe afleveringen ook aan in de wekelijkse BOVAG-nieuwsbrief.

Medewerkers

zijn essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Tegelijk is technisch opgeleid personeel schaars in de mobiliteitsbranche en nieuw talent dus hard nodig. Om vakmensen op te leiden voor de branche, is ook jouw bedrijf een belangrijke opleidingsplek. Om een student deskundig te begeleiden en is er voor bedrijven die vallen onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf de training ‘Leermeester worden’ van Innovam. Daarmee leer je wat bij de taak van leermeester hoort en hoe je een leerjaar organiseert. En hoe je als leermeester het beste uit jezelf én uit de BBL-student kunt halen. Als je eenmaal leermeester bent, kun je met de aanvullende (online) training je kennis opfrissen. De trainingen worden gesubsidieerd door OOMT.

 Kijk op innovam.nl/leermeester-worden

Talent opleiden? Volg de leermeestertraining
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 5

CER TIFI CAAT

VEILIG WERKEN AAN

E-VOERTUIGEN MET NEN 9140:2019

Veilig werken aan EV’s doe je met een E-certificaat

Veilig werken aan e-voertuigen volgens NEN 9140. Met werkprocedures en veiligheidsstappen leer je hoe je veilig werkt aan elektrische voertuigen. Je kunt een E-certificaat halen b� opleiders door heel Nederland.

Meer informatie: www.oomt.nl/e-certificering

Dit branchecertifi caat is erkend door:
(ADVERTENTIE)

BOVEMIJ

Hoe je herken je dreigend ziekteverzuim bij je medewerkers?

Soms is het lastig om te herkennen wanneer een medewerker dreigt uit te vallen door ziekteverzuim. Toch zijn er soms wel signalen die vooraf gaan aan de ziekmelding. Maar dan moet je ze wel kennen om ze te kunnen herkennen. Zie je een van de volgende signalen bij een van jouw medewerkers? Onderneem dan actie.

1

Luister naar fysieke en psychische klachten Wanneer een medewerker klaagt over fysieke of psychische klachten, neem dit serieus. Hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid of benauwdheid kunnen allemaal signalen zijn van dreigend verzuim, vooral als ze regelmatig voorkomen. Het hoeft niet tot verzuim te leiden, maar het is wel handig om een vinger aan de pols te houden als iemand hierover klaagt. Als het lukt, zou je de werksituatie kunnen aanpassen; zelfs als de werkzaamheden niet direct de oorzaak lijken te zijn.

2

Let op privéproblemen Privéproblemen zoals een zieke partner, een scheiding of andere stressvolle situaties kunnen ook leiden tot verzuim. Hoewel je als werkgever geen directe invloed hebt op het privéleven van je medewerkers, kun je wel ondersteuning bieden. Let in zo’n stressvolle periode extra

op het welzijn van deze medewerkers en zoek naar manieren om hen te helpen.

3

Gebruik de kracht van het team Jouw werknemers zijn ook jouw ogen en oren. Als zij zich zorgen maken over een collega of veranderingen in gedrag opmerken, neem deze signalen serieus. Ga er overigens niet vanuit dat collega’s zelf met verhalen over andere collega’s komen. Start regelmatig gesprekken met je teamleden om te peilen hoe zij vinden dat het gaat binnen het team. Dit kan waardevolle inzichten opleveren over potentiële problemen.

4

Let op veranderingen in gedrag en uiterlijk Vermoeidheid, een verwaarloosd uiterlijk, veranderingen in gedrag zoals minder vrolijk zijn en problemen met klanten of collega’s kunnen allemaal aanwijzingen zijn van iemand die niet goed in zijn of haar vel

zit. Misschien komt een medewerker opeens vaker te laat of vergeet hij of zij afspraken, dan is het tijd voor een gesprek om mogelijke oorzaken te achterhalen.

5

Grijp op tijd in Het herkennen van klachten en signalen is belangrijk, maar actie ondernemen is even cruciaal. Als je merkt dat een medewerker mogelijk dreigt uit te vallen door ziekteverzuim, neem dan de juiste stappen. Overweeg bijvoorbeeld om hulp in te roepen van een bedrijfsarts of bied ondersteuning op maat aan de medewerker om deze te helpen bij zijn of haar uitdagingen. Zorg er ook voor dat werknemers zich gewaardeerd voelen op de werkplek en grijp in bij situaties waarin werknemers buitengesloten worden.

Door alert te zijn op de signalen van dreigend verzuim en proactief te reageren, kun je als werkgever een positieve impact hebben op het welzijn van je medewerkers en de gezondheid van je bedrijf.

 Meer informatie over ziekteverzuim- en preventie is te vinden op de BOVAG Verzuimnavigator: bovag.verzuimnavigator.nl en op bovemij.nl/verzuim

BOVEMIJ
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 7

Momenteel bepleiten we een uitzondering voor milieuzones

PORTRET VAN EEN ONDERNEMER
8 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

“Wij maken mobiliteit mogelijk voor iedereen”

Aanpassingsbedrijf Bierman in NieuwVennep is sinds 1975 gespecialiseerd in rolstoelauto’s en -bussen en alle mogelijke aanpassingen. Samen met broer Erwin (36) vormt Alexander Wijntjes (39) de derde generatie in het familiebedrijf.

Mijn opa van moederskant was plaatwerker van beroep.

Tijdens zijn diensttijd maakte mijn opa auto’s klaar. Nadat hij afzwaaide, begon hij in 1950 een garage. Door de jaren heen heeft het bedrijf allerlei merken verkocht, waaronder: Talbot, Simca, Chrysler, Renault en Nissan. Voor een gehandicapte vriend paste hij een auto aan. Van het een kwam het ander, hij bouwde een naam op en in 1975 specialiseerde hij zich in aangepast vervoer. We hebben definitief afscheid genomen van dealerschappen en leggen ons toe op het aanpassen van voertuigen van alle merken. We zijn het meest bekend van rolstoelauto’s en -bussen, maar zijn inmiddels totaalaanbieder: we leveren taxibussen voor groepsvervoer, allerlei soorten handbediening en joysticks, stoeloplossingen en kofferbakliften. Wij starten waar de autofabrikant stopt.”

Garantie

“Traditioneel worden onze werkzaamheden gerekend tot de carrosseriewereld en wij kiezen voor BOVAG-lidmaatschap. Dat heeft deels te maken met onze historie als dealer: onze benadering is volledig servicegedreven. We hebben binnen onze sector de grootste showroom van Europa. Want ook een aangepast voertuig koop je niet uit een folder, die wil je zien en voelen. We zien onszelf als landelijke specialist die samenwerkt met lokale autobedrijven. Zij doen het klantcontact, reparatie

Aanpassingsbedrijf Bierman

Opgericht: 1950

Locaties: Nieuw-Vennep

Aantal personeelsleden: 50

Doet: aanpassingen aan voertuigen

Aantal: 1.500 aanpassingen, 750 RDW-keuringen per jaar

en onderhoud. Wij ondersteunen hen met onze expertise, zowel technisch als op het gebied van belastingen en subsidies. Laatst hadden we een garage die zelf de bpm berekende, en die zat er twaalfduizend euro naast. Dat is heel pijnlijk. Wij hebben een fulltime medewerker voor de bpm en iemand voor homologaties. Ook voeren we laadklepkeuringen uit voor andere BOVAG-bedrijven. We leveren altijd met twaalf maanden BOVAG Garantie, geen uitzonderingen. Dat geeft onze klanten zekerheid. De gemeenschap van mensen met een handicap is hecht, dus we zorgen dat we onze reputatie hooghouden.”

Lobbywerk

“Elke aanpassing die wij doen aan zitplaatsen, sturen of remmen moet worden gekeurd. Daarom hebben wij hier wekelijks de RDW over de vloer. Maar er zijn veel meer juridische haken en ogen aan ons werk. Daarom hebben Nederlandse aanpassingsbedrijven een eigen branchevereniging opgericht, Auto Aanpassers Nederland of AAN, waar ik voorzitter van ben. We hebben lobbysucces geboekt door een uitzondering te bedingen voor bpm-heffing op busjes voor gehandicaptenvervoer. Momenteel bepleiten we een uitzondering voor milieuzones. Ik krijg geen rolstoel in een Tesla, en accu’s verplaatsen of aanpassen mogen wij niet. Milieu is belangrijk, maar als er alleen elektrische auto’s de binnensteden in mogen, dan worden gehandicapte mensen feitelijk buitengesloten en dat kan niet. Als kleine vereniging hebben we BOVAG en RAI Vereniging keihard nodig voor het grotere lobbywerk in Den Haag en Brussel. Zo komen er wijzigingen aan in regelgeving rond cybersecurity van auto’s. Voor het aanleggen van een joystick moeten wij in de CAN-bus kunnen. Maar als wij daarin kunnen, kan een hacker dat ook. De afweging tussen veiligheid en mobiliteit voor iedereen is ingewikkeld. Hopelijk gaat BOVAG ons hiermee helpen.”

Inclusiviteit

“Niemand komt hier voor zijn lol. Handicaps discrimineren niet, dus we krijgen hier een dwarsdoorsnede van de samenleving over de vloer: van vier tot over de honderd jaar oud, Quote 500 tot bijstand, christenen, moslims, atheïsten. We gaan met iedereen zitten en komen met een oplossing op maat. In onze werkplaats hebben we alle machines en materialen om die vervolgens uit te voeren. Zo zorgen we dat mensen hun vrijheid terugkrijgen. We houden mensen op de weg en dragen dus bij aan inclusiviteit.”

Tekst: Sjoerd van der Linden Fotografie: Jeffrey van der Vaart
“ BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 9

TOEKOMSTSTUDIE VOOR DE SCHADEHERSTELBRANCHE

Voorlopig voldoende werk

De voorspelde krimp van de markt voor autoschadeherstel blijft uit. Richting 2030 blijft er werk genoeg. Omdat het speelveld verandert en de sturing toeneemt, moeten schadeherstelbedrijven wél forse investeringen doen en keuzes maken. Dat blijkt uit de Netwerkstudie Schadeherstel van KPMG in opdracht van BOVAG. Deze werd onlangs gepresenteerd op het BOVAG-congres voor schadeherstelbedrijven.

Historisch gezien kent de herstelbranche overcapaciteit. Studies voorspelden dat het aantal schades zou gaan dalen, vooral als gevolg van technologieën die bestuurders assisteren (ADAS). “In de praktijk zien onze leden iets anders”, zegt Stephan Griffioen, branchemanager van BOVAG Schadeherstelbedrijven. “De nieuwe netwerkstudie die BOVAG heeft laten uitvoeren door KPMG bevestigt dat beeld: er is richting 2030 voldoende werk voor alle schadeherstellers.”

KPMG verzamelde een grote hoeveelheid data uit allerlei bronnen en interviewde meer dan honderd stakeholders in de hele schadeketen, van schadehersteller tot opdrachtgever. Op basis daarvan maakten de onderzoekers een prognose van de ontwikkelingen in de markt. “Het aantal schades zal iets dalen als gevolg van ADAS”, zegt Griffioen. “Dat effect wordt in omzet echter ruim gecompenseerd doordat schadeherstel complexer en dus duurder wordt, het wagenpark groeit en het aandeel leaseauto’s daarin toeneemt. En meer leaseauto’s betekent meer

schades.” Het gemiddelde schadebedrag neemt fors toe, met ruim 52 procent ten opzichte van 2023. Daardoor groeit de markt van 2,1 miljard euro in 2023 naar 3,2 miljard in 2030.

Meer sturing

Bedrijven zullen komende jaren fors moeten investeren in mensen en verduurzaming. Hoogwaardige technologie in auto’s (bijvoorbeeld ADAS-sensoren) maakt schadeherstel ingewikkelder, waarvoor gekwalificeerd personeel en de juiste apparatuur nodig zijn. Daarnaast worden steeds meer eisen gesteld aan bedrijven op het gebied van duurzaamheid. “Ook verandert het speelveld in de keten”, zegt Griffioen. “Het aandeel gestuurd werk zal toenemen, zowel harde sturing vanuit leasemaatschappijen als zachte sturing vanuit verzekeraars. De prognose in de netwerkstudie is een groei van 60 procent nu naar tussen de 67 en 82 procent gestuurd

De netwerkstudie voor de schadeherstelbranche werd gepresenteerd op het BOVAG-congres voor schadeherstelbedrijven.

ONDERZOEK
10 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

voor schadeherstellers

werk in 2030. Tegenover deze groeiende invloed van opdrachtgevers staat de schaarste aan capaciteit in de branche, waardoor schadeherstelbedrijven een betere uitgangspositie krijgen ten opzichte van opdrachtgevers. De wederzijdse afhankelijkheid groeit.” Verzekeraars opereren in een uiterst competitieve markt en staan daardoor onder druk om premies laag te houden. “Tegelijkertijd is en blijft het voor schadeherstellers van belang dat zij een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen en dat zij de noodzakelijke investeringen kunnen doen”, zegt Griffioen. Dit levert een spanningsveld op waar marktpartijen met elkaar het gesprek over aan zullen moeten gaan. “Een belangrijk aandachtspunt hierin is dat er momenteel weinig onderscheid in tarieven per soort werk is, terwijl het verschil tussen de eenvoudigere schades en de meest complexe schades alleen maar verder uit elkaar loopt. De partijen in markt zullen

met elkaar in gesprek moeten over de mogelijkheden van specialisatie en differentiatie, bijvoorbeeld voor sturing en tarieven. Omdat opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar momenteel keihard nodig hebben, heb ik er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Krenten uit de pap

De te verwachten ontwikkelingen stellen schadeherstelbedrijven voor enkele belangrijke keuzes”, zegt Griffioen. “Ondernemers zullen goed moeten kijken voor welke doelgroep of voor welk soort werk ze kiezen. Het wordt onmogelijk om schades van alle niveaus van complexiteit voor alle soorten auto’s te blijven repareren. De luxe om te ‘cherry-picken’ is er wel: bedrijven kunnen zich toeleggen op bepaalde niveaus van complexiteit of bepaalde merken. Vervolgens kunnen zij – natuurlijk binnen de grenzen van de mededingingsregels – de samenwerking zoeken. Is het niet als onderdeel van een keten, dan wel op lokaal niveau met partners in de omgeving. Wie op die manier aan opdrachtgevers kan garanderen dat er geleverd wordt, heeft een streepje voor.”

Een belangrijke uitdaging waar de branche voor staat is schaarste aan gekwalificeerd personeel. Griffioen: “De instroom bij ROC’s is te laag om op korte termijn het capaciteitstekort op te lossen. Scholen die verbinding zoeken met het bedrijfsleven blijken aantrekkelijker voor leerlingen en zijn succesvoller dan andere. Hier kunnen we als sector mee aan de slag. Wat ons gaat helpen is dat het vak steeds interessanter wordt. Er zijn naar verhouding nog veel studenten autotechniek, terwijl de onderhoudsbehoefte afneemt. Schade wordt daarentegen alleen maar uitdagender. We onderzoeken daarom ook de mogelijkheden om jonge mensen zich het eerste schooljaar breder te laten oriënteren op waar hun technische hart ligt. Dankzij het nieuwe mbo-kwalificatiedossier zorgen we voor een aantrekkelijk aanbod van opleidingen.”

Schade-academy

Met de toenemende complexiteit van schades zal ook de trainingsbehoefte groeien. Volgens Griffioen helpt het dat BOVAG en FOCWA zijn samengegaan en ook VOC en Innovam de handen ineen hebben geslagen. “Eerlijk is eerlijk, de markt heeft een achterstand opgelopen die ingehaald dient te worden. De voorwaarden voor een inhaalslag zijn hiermee geschapen.”

Trends in de schadeherstelbranche:

 Overvloed aan werk

 Toenemende complexiteit

 Meer gestuurd werk

 Aanhoudende personeelstekorten

 Toenemende investeringen (waardoor relevantie van schaalgrootte toeneemt)

 Ruimte voor specialisering

Met de netwerkstudie in de hand zet BOVAG zich op verschillende vlakken in om de positie van schadeherstelbedrijven te verbeteren. Griffioen: “Goede scholing is daarbij ontzettend belangrijk. Zo onderzoeken we de mogelijkheid om een landelijke schade-academy op te zetten naar voorbeeld van de TruckAcademy. Daarmee kunnen we, samen met ROC’s en alle autoschadeherstelbedrijven die daaraan willen meewerken, de opleidingen verbeteren door theorie en praktijk beter op elkaar te laten aansluiten. Zo gaan meer leerlingen het diploma halen.

Brancheformat

Verder praten we met het Verbond van Verzekeraars en met andere opdrachtgevers over een even noodzakelijke als realistische duurzaamheidsagenda. We helpen onze leden met de duurzaamheidtransitie en met de verslaglegging die door opdrachtgevers gevraagd gaat worden (CSRD, red.). Bijvoorbeeld door als BOVAG daar een uniform brancheformat voor te ontwikkelen. En we ondersteunen de kwaliteit van schadeherstel met onze normering en stimuleren de opleiders goede trainingen te ontwikkelen die aansluiten bij de trainingsbehoefte die er is door de groei van complexe schades. Al met al ligt er een mooie toekomst in het verschiet voor schadeherstellers”, concludeert Griffioen. “Er is genoeg werk, het vak wordt interessanter, en BOVAG zal de branche ondersteunen om de uitdagingen die er ook zijn te lijf te gaan.”

 Exclusief voor BOVAG-leden is de gehele netwerkstudie voor de schadeherstelbranche te downloaden.

Tekst: Sjoerd van der Linden Fotografie: Rianne van den Heuvel
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 11

(ADVERTENTIE)

Gaat er door jou een lichtje branden?

BEKIJK ONZE VACATURES OP KVT.NL

Onze service engineers zijn dagelijks bezig met het installeren, onderhouden en repareren van motoren en generatorsets.

Middenin de energietransitie zijn wij de innovatieve totaalspecialist. Koninklijke van Twist levert complete energiesystemen, noodstroominstallaties en diesel,gas- en waterstofmotoren. Dit doen we voor ziekenhuizen, deltawerken, militaire locaties en datacentra, om maar wat te noemen.

Of je nu het vak wilt leren, je wilt laten omscholen of direct kunt beginnen, wij zijn op zoek naar jou! Wij zijn een solide familiebedrijf met meer dan 180 jaar ervaring. Bekijk op onze website al onze vacatures!

info@kvt.nl Keerweer 62, Dordrecht +31(0)78 - 632 66 00 www.kvt.nl
Stuur je motivatiebrief en cv naar vacatures@kvt.nl.
Interesse?

Feiten en fabels over bedrijfsverkoop

Ook dit jaar organiseert BOVAG samen met Alfa Consultants kennissessies

Bedrijfsverkoop voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen aan een familielid, werknemer of externe partij. Een zorgvuldige bedrijfsoverdracht vergt veel tijd. Je moet je verdiepen in alle financiële, fiscale en juridische consequenties. Op deze pagina vind je enkele fabels en feiten over bedrijfsverkoop.

1

Ik bepaal zelf tegen welke prijs ik mijn bedrijf overdraag aan mijn kind(eren) of trouwe werknemer.

Fabel: Natuurlijk kun je met je kind(eren) of werknemer een billijke verkoopprijs overeenkomen. Maar het bepalen van deze prijs is niet geheel vrijblijvend. De Belastingdienst beoordeelt of er sprake is van een bedrijfsoverdracht tegen een ‘zakelijke prijs’: de prijs die een onafhankelijke derde onder vergelijkbare omstandigheden bereid zou zijn te betalen, de werkelijke waarde. Zo wil de fiscus verkapte schenkingen of ongeoorloofde belastingvoordelen voorkomen. Bij een sterk gereduceerde verkoopprijs kan de Belastingdienst schenkbelasting heffen. De fiscus berekent de werkelijke waarde van het bedrijf volgens de Discounted Cashflow Methode (DCF).

2

Wanneer ik mijn bedrijf verkoop, verkoop ik automatisch alle medewerkers mee.

Feit: Als je je bedrijf verkoopt moet de koper ook alle werknemers overnemen. Er mag niets aan de rechten en plichten van de werknemers worden veranderd. Dit geldt ook voor zieke werknemers. Wel kunnen bijzondere rechten van werknemers en te verwachten kosten van zieke werknemers in mindering worden gebracht op de koopsom. Dit is onderdeel van de onderhandeling tussen koper en verkoper.

3

Voor bedrijven in de mobiliteitsbranche wordt geen goodwill meer betaald.

Fabel: In de mobiliteitsbranche wordt nog steeds goodwill betaald, mits het bedrijf gezond en toekomstbestendig is. De branche ondergaat significante transformaties door elektrificatie, autonomie, gedeelde mobiliteit en digitalisering. Ondernemingen die zich succesvol hebben aangepast, innovatieve diensten aanbieden of sterke merkloyaliteit hebben opgebouwd, zijn extra aantrekkelijk voor investeerders en kopers. Voor dergelijke ondernemingen wordt zeker nog goodwill betaald.

4

Banken zijn voorzichtig met het financieren van een overname.

Feit: De tijd dat de bank een overname volledig financiert is al jaren voorbij. Als verkopende partij moet je er daarom rekening mee houden dat je een deel van de koopsom zal moeten uitlenen aan de koper. Hieraan zijn de nodige risico’s verbonden.

5

Ik ben zelf de beste verkoper van mijn bedrijf.

Fabel: Bij het verkopen van je bedrijf speelt emotie een belangrijke rol. Het is daarom verstandig om een adviseur in de arm te nemen om jou te vertegenwoordigen of samen met jou de onderhandelingen te voeren. Jullie kunnen dan rollen verdelen: de ‘good’ en de ‘bad guy’. Daarnaast is een adviseur aan te bevelen om de overdracht juridisch juist te laten verlopen en nare verrassingen van de Belastingdienst achteraf te voorkomen.

Denk je aan de verkoop van jouw bedrijf? Schrijf je dan in voor een van de drie komende BOVAG-kennissessies ‘Bedrijfsverkoop’ door de QR-code te scannen.

De kennissessies vinden plaats op:

 Dinsdag 11 juni 2024: Zwolle

 Donderdag 17 oktober: Ede

 Woensdag 27 november: Bleiswijk

BEDRIJFSOVERDRACHT
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 13

Informatie, inspiratie en inzicht in de toekomst

Het eerste BOVAG-congres voor s chadeherstelbedrijven, sinds de vereniging is gefuseerd met FOCWA, leverde onlangs een interessante middag op met een volle zaal met leden van BOVAG Schadeherstelbedrijven en stakeholders. Grote interesse was er voor de netwerkstudie waarin de toekomst van de schadeherstelbranche werd geschetst (zie ook pagina 10 in deze krant). Een jarige voorzitter van BOVAG Schadeherstelbedrijven, Toine Beljaars, nam de aanwezigen mee in ontwikkelingen in de branche. Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG, vertelde hoe BOVAG een sterke vuist kan maken in de politiek nu FOCWA en BOVAG één zijn geworden. Inzicht kwam onder andere van Hans Brouwer van Tata Steel die vertelde over de ontwikkelingen van staal en

de impact ervan op het schadeherstelbedrijf. Zo zal staal vaker groen geproduceerd worden en voorziet hij steeds meer vervanging van staal in schadeherstel dan reparatie. Ook ruitschadeherstel gaat geavanceerder worden, voorziet Ernst Bakker van Belron. Het beroep van autoruitschadeherstel wordt complexer en daardoor ook uitdagender en veelzijdiger. Marjolein Bos van Youngworks gaf, naar aanleiding van een onderzoek dat zij deed naar jongeren in de branche, tips om deze groep te behouden binnen je bedrijf. Iets waar ook branchemanager Stephan Griffioen van BOVAG Schadeherstelbedrijven zich hard voor maakt.

Met een enthousiast en inspirerend verhaal van scheidsrechter Björn Kuipers over samenwerken, werd het programma afgesloten en was er tijd om met elkaar bij te praten.

SNAPSHOT
“Autoruitschadeherstel wordt steeds complexer, uitdagender en veelzijdiger”, stelt Ernst Bakker van Belron. Het belang van een sterke vereniging om een vuist te kunnen maken in de lobby is waar algemeen voorzitter van BOVAG, Han ten Broeke, de aanwezigen in meenam.
14 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024
 Scan de QR-code om het uitgebreide verslag te lezen.

Voorzitter van

Schadeherstelbedrijven,

Beslissingen nemen op belangrijke momenten. Scheidsrechter Björn Kuipers weet er alles over. Hij benadrukte het belang van samenwerken; met het team voor goud gaan.

BOVAG Toine Beljaars, opende het congres op 11 april in Sportcentrum Papendal met een blik op ontwikkelingen in de branche.
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 15

AUTOBEDRIJF TERPSTRA GING AAN DE SLAG MET ENERGIESPARING IN

ZIJN BEDRIJF

“Met deze stappen gingen

Het autobedrijf van Hessel Terpstra is van het gas af sinds begin van dit jaar. Maakte hij voorheen gebruik van gas en grijze stroom, inmiddels zorgen zonnepanelen, een warmtepomp en andere maatregelen ervoor dat Autobedrijf Terpstra gasloos werkt. “Als ondernemer weet je gewoon dat je deze stappen moet zetten.”

Het bedrijfspand van Autobedrijf Terpstra in Sexbierum bestaat uit drie delen: de showroom, de werkplaats en het middengedeelte met kantoor, kantine en de receptie. De eerste stap die Terpstra zette om op energiekosten te besparen, was het vervangen van alle traditionele verlichting door energiezuinige ledverlichting. De vervolgstap was het laten leggen van zonnepanelen. Installateur Jelle Dijkstra begeleidde en installeerde bij Terpstra de energiemaatregelen om van het gas af te komen. Bij zonnepanelen adviseert hij om eerst naar het gasverbruik te kijken voordat je zo’n keuze maakt. “Dat Terpstra een dynamisch energiecontract heeft, is straks pas mooi, als de saldering eraf is. Want totdat er een andere regeling komt, kost een dynamisch contract met zonnepanelen geld. Ook moet je aan capaciteit neerleggen wat je zelf gebruikt, anders wordt het netwerk instabiel.” Hessel Terpstra voelt minder voor dat argument: “Nu de saldering voorlopig blijft en de prijzen van panelen dalen, mogen er van mij dit jaar nog wel honderd panelen bij.”

Luie warmtepomp

De derde stap was de aanschaf van twee warmtepompen, ieder met een verschillende capaciteit. Eén is voor de werkplaats – waar het veertien graden is – en de ander voor de kantine en het kantoor, waar het negentien graden is. De warmtepompen verwarmen een buffervat met een inhoud van vijfhonderd liter. Deze wordt gebruikt om de warmtepomp ‘rustig’ te houden, waarmee bedoeld wordt dat de temperatuur liefst zo constant mogelijk blijft en de warmtepomp daardoor lang en langzaam kan blijven draaien. Hierdoor wordt het hoogste rendement bereikt. Dijkstra: “Vergelijk het met hard rijden tussen meerdere stoplichten. Dat kost veel energie, maar je schiet er niets mee op. Bij een warmtepomp wil je dat de temperatuur zowel ’s nachts als overdag zo constant mogelijk is. Hiervoor is een open, stabiel systeem noodzakelijk. Daardoor kan de warmtepomp ook trager werken, want uiteindelijk wil je een luie pomp. Want dat is het meest energiezuinig en komt de levensduur van de warmtepomp ten goede.”

Vloerverwarming en verwarmingsunits

Het bleef niet bij de warmtepompen, want tegelijkertijd werden ook alle leidingen vervangen. Volgens Dijkstra wordt hierbij vaak

een te kleine diameter gebruikt, wat zorgt voor minder efficiency. Alle nieuwe buizen zijn bovendien voorzien van isolatiemateriaal, op de knelstukken na, die lastiger te isoleren zijn. Naast het vervangen van de leidingen, moest ook de meterkast vernieuwd worden. De vorige was volgens Terpstra ‘oud en vol’. Inmiddels heeft het garagebedrijf meerdere meterkasten in gebruik. In het middengedeelte van het bedrijf wordt nu gebruikgemaakt van vloerverwarming. Terpstra legt uit dat ze hierbij ook naar alternatieven hebben gekeken. “Maar die verwarming vonden we niet altijd even prettig. Vloerverwarming was bovendien niet rendabel met de betonnen vloer in de werkplaats. De elektrische verwarmingsunits die we nu in de werkplaats en de showroom hebben, zijn qua installatie en verbruik het voordeligst. Bovendien heb je ’s nachts ook geen verwarming nodig, dan volstaat een lagere temperatuur.” Deze verwarmingsunits – die aangesloten zijn op de warmtepomp en naar beneden blazen – gebruiken zelfopgewekte stroom van de zonnepanelen. Hiervoor had Terpstra heaters in de werkplaats en in de showroom die op gas werkten. “Deze luchtverwarming van

VERDUURZAMING 16 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

we naar nul op de meter ”

de units werkt bijzonder goed, zelfs boven verwachting. Het geeft een prettige, stabiele warmte. In de ochtend gaan de units een uur van tevoren aan, waardoor de temperatuur in de ruimte met zo’n anderhalve graad stijgt. Dat is eigenlijk genoeg om het de hele dag behaaglijk te hebben.”

Gevoel is goed

Opvallend is dat Terpstra de terugverdientijd van zijn investeringen niet vooraf berekend heeft. “Waarom niet? Omdat je als ondernemer gewoon weet dat je deze stappen moet zetten. Ik nam de maatregelen op gevoel.” Een snelle rekensom leert dat zijn terugverdientijd zo’n zeven tot acht jaar bedraagt. Als kanttekening geeft hij mee dat dit soort keuzes wel bij je moeten passen. “Friezen zijn daarin misschien nuchter. Dat beperkt je soms, maar brengt je ook wel ver. En we hebben alle vertrouwen in onze lokale installateur. We hebben dan ook geen offertes opgevraagd. Wederzijds vertrouwen van mensen is de basis van succes. En als degenen die het zich kunnen permitteren het niet doen? Dan komen we nergens met het besparen van energie.”

Ik heb de terugverdientijd van mijn investeringen niet vooraf berekend

Ook energie besparen?

De energietransitie brengt veel kansen en uitdagingen met zich mee. BOVAG Energie houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten en helpt leden om kansen te benutten en uitdagingen het hoofd te bieden. Met praktische producten, diensten en inzichten kun je direct aan de slag met het besparen van energie en het verduurzamen van je mobiliteitsbedrijf. Er is bijvoorbeeld de Energiebespaar Quickscan, waarbij een adviseur langskomt om je inzicht te geven in welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen op het gebied van verlichting, isolatie, verwarming, regeltechnieken en duurzame opwekking. Kijk voor meer informatie op bovagenergie.nl

 Scan de QR-code voor het uitgebreide interview met Autobedrijf Terpstra op de website van BOVAG Energie.

Tekst en fotografie: Jeroen Rietvelt
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 17

AUTOMATISEER KLEUR ALS NOOIT TEVOREN

VOLLEDIG GEAUTOMATISEERDE MENGMACHINE

Hands-free, snel, accuraat kleur mengen met Axalta Irus Mix

Kleur mengen was een tijdrovend proces in elk schadebedrijf. Maar nu niet meer. Met Axalta Irus Mix - de hands-free, snelste volledig geautomatiseerde mengmachine op de markt – kunt u het mengproces versnellen zonder in te boeten aan kleurnauwkeurigheid. Zo eenvoudig en snel, iedereen kan het bedienen, waardoor uw spuiters meer tijd hebben voor winstgevendere taken.

Ontdek het nu: refinish.axalta.eu/Axalta-Irus-Mix-nl

© 2023 Axalta Coating Systems. All rights reserved.
(ADVERTENTIE)

BOVAG loodst zijn leden door

Banken, verzekeraars en grote beursgenoteerde bedrijven moeten volgend jaar gaan rapporteren over hun eigen duurzaamheidsprestaties én die van de bedrijven in hun portefeuilles. Deze regelgeving staat bekend als: CSRD. Het omvat zo’n honderd onderwerpen met in totaal wel twaalfhonderd datapunten. Iedere organisatie moet daar zijn eigen afweging in maken. Reden waarom BOVAG een brancheformat ontwikkelt die straks veel administratieve rompslomp moet voorkomen.

Hannie Stappers, BOVAG-manager Public Affairs, toetst nieuwe regelgeving op haalbaarheid, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid. Zij vertelt over de komende CSRD-duurzaamheidsrapportageplicht voor grote bedrijven: “Bij BOVAG zagen wij de bui al hangen. Straks krijgen onze leden jaarlijks van twintig of dertig grote businesspartners, waaronder ook banken, investeerders en verzekeraars, die verplicht zijn over hun duurzaamheidsimpact te rapporteren, het verzoek duurzaamheidslijsten in te vullen. Het is niet zozeer de vraag óf maar wanneer je deze vragen kunt verwachten. Die vragenlijsten zijn allemaal verschillend door de keuzes die de businesspartners maken uit die grote lijst aan onderwerpen en datapunten. Om een hoop administratieve rompslomp te voorkomen heeft BOVAG al in een vroegtijdig stadium de stap genomen om grip te krijgen op deze vragenstroom. Het is voor iedereen nieuw en om te voorkomen dat er met hagel wordt geschoten, is het beter om te komen tot een getrechterde set aan vragen die écht moet en zoveel mogelijk branchegericht is. Heb je de vragenlijst doorlopen, dan kun je met één druk op de knop je eigen rapportage ter beschikking stellen aan je zakenpartners.

Het zou het beste zijn als er straks één format komt

Caroline van Nieuwenhoven, Van Nieuwenhoven Mobility

De vragen zijn verwerkt in een online brancheformat voor BOVAG-leden. De vragen zijn waar mogelijk voorzien van informatie die je er doorheen helpt of er staan verwijzingen bij naar bijvoorbeeld BOVAG-documentatie of programma’s en tips die je kunt gebruiken. Het brancheformat is getest waarbij dankbaar gebruik is gemaakt van de opmerkingen die BOVAG-leden maakten om de definitieve versie te verbeteren.”

Heftig

Caroline van Nieuwenhoven, algemeen directeur van auto- en tweewielerbedrijf Van Nieu-

wenhoven Mobility in Nederweert, werkte mee aan het testen van het brancheformat: “Ik beantwoordde een gigantisch pakket aan vragen. Het gaat niet alleen om waaruit je afvalstromen bestaan, wat je huidige en toekomstige duurzaamheidsinvesteringen zijn, maar ook om wat je van wie inkoopt en welke maatschappelijke verantwoordelijkheid je neemt. Verder zijn er vragen over hoeveel parttimers je in dienst hebt, om hoeveel fte’s het gaat, wat de man-vrouwverhoudingen binnen je bedrijf zijn, hoe je de veiligheid van je personeel waarborgt en of je een geldige RI&E hebt. Je moet heel veel toelichten en aantonen, zelfs inkoopfacturen en overeen komsten uploaden. Ik hoop echt dat we straks via het BOVAG-brancheformat één online vragenlijst kunnen beantwoorden, die we dan desgevraagd, ingevuld en al, meteen naar alle businesspartners kunnen uploaden. Wat ik eveneens heb gemerkt is dat er veel vragen tussen zitten die ik ook al moet beantwoorden bij een RI&E- of Vakgarage Groen Gedaan-audit. Het zou het beste zijn als er straks één format komt, waarmee alles in één klap voor iedere vragen stellende of auditerende partij wordt beantwoord. Ten slotte vraag ik me af hoe je met het invullen van die

BOVAG ONTWIKKELT BRANCHEFORMAT VOOR KOMENDE DUURZAAMHEIDSRAPPORTAGE Tekst: Gideon van Aartsen
 DUURZAAMHEID
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 19

Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Als werkgever weet je dat jouw personeel de ruggengraat van je bedrijf vormt. Daarom is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers zich gewaardeerd, ondersteund en verzorgd voelen. Ziekteverzuim onder je medewerkers kan jou als ondernemer in de mobiliteitsbranche flinke kopzorgen opleveren. Wist je bijvoorbeeld dat je als ondernemer twaalf jaar financieel verantwoordelijk bent voor een langdurig zieke medewerker?

De ziekteverzuimcijfers blijven stijgen. In 2022 bereikten ze in Nederland een record van 5,6%!

Weet jij wat je moet doen bij ziekteverzuim?

in onze whitepaper ‘Aan de slag met ziekteverzuim’ vind je:

Een stappenplan waarin je per week ziet wat je als werkgever moet doen bij ziekteverzuim. Adviezen om de kans op ziekteverzuim te verkleinen.

Tips om verzuim op tijd te herkennen.

Download nu de whitepaper en ga vandaag nog aan de slag met ziekteverzuim. bovemij.nl/whitepaperverzuim

Scan de QR-code!

(ADVERTENTIE)
Ik vind dat er één lijn voor iedereen moet worden getrokken
Tjem Tensen, Tensen2Wielers

CSRD-lijsten daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld voor mens en milieu. Liever zou ik zien dat je bij het invullen van jouw antwoorden meteen handvatten krijgt hoe jouw score is en hoe jij die score, op het gebied van verduurzaming of sociale bedrijfsvoering, zou kunnen verbeteren. Dan levert alle energie die je erin steekt tenminste ook nog wat op.”

Uniformiteit

Ook Tjem Tensen, eigenaar van Tensen2Wielers, een scooter- en motorscooterbedrijf in ’s Gravenzande, heeft zich al gebogen over de komende CSRD-wetgeving. Tijdens een recente BOVAGledenvergadering werd hij voor het eerst geconfronteerd met het CSRD-pakket. Tjem: “Verduurzaming, veiligheid en zo milieuvriendelijk mogelijk werken speelt in ons bedrijf een belangrijke rol. Dat eisen ook nu al grote klanten met wie wij zakendoen, zoals PostNL, van ons. Wij ontvetten bijvoorbeeld niet meer met chemische, maar alleen nog met biologische middelen. En wij verkopen en repareren niet alleen, maar leveren als demontagebedrijf ook een belangrijk bijdrage aan de circulaire economie. Ik heb kinderen en vind een ver-

scherpte controle op verbetering van de wereld voor mens en milieu via zo’n CSRD dus best belangrijk. Maar ik vind ook dat de uitkomsten van zo’n jaarlijkse CSRD-duurzaamheidsrapportageplicht moet bijdragen aan meer uniformiteit in de regelgeving. Hier in de Gemeente Westland moet ik duizend euro boete per overtreding betalen als ik op het bedrijf scooters ga wassen. Dat moet van de gemeente in een dure wasstraat gebeuren met een filtersysteem, terwijl mijn collega een paar gemeenten verderop dat gewoon op straat kan doen. Ik vind dat er qua milieuwetgeving één lijn voor iedereen moet worden getrokken.” Hannie Stappers kan zich vinden in de opmerkingen van Caroline en Tjem: “Wij proberen nu eerst het BOVAG-brancheformat zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. En we onderzoeken of er ook automatische datakoppelingen mogelijk zijn met wat je al eerder hebt aangeleverd voor bijvoorbeeld de RI&E, Groen Gedaan, Erkend Duurzaam of je vierjaarlijkse Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen. Maar daarvoor ben je afhankelijk van alle betrokken partijen. Onderdeel van het brancheformat zal, in lijn met de wens van Caroline, ook het meegeven van handvatten en tips zijn om je duurzaamheidsscore te verbeteren. Daarnaast komen nu naar aanleiding van CSRD veel waardevolle opmerkingen naar boven die we prima kunnen gebruiken voor ons lobbywerk. Wij willen, zoals Tjem al aangaf, meer uniformiteit in de milieuwetgeving afdwingen. Niet langer lokale of regionale, maar landelijke regelgeving: een gelijk speelveld.”

CSRD in het kort

CSRD is een Europese wetgeving voor duurzaamheidsrapportage. Grote bedrijven, zoals verzekeraars en banken, hebben volgend jaar al rapportageplicht. BOVAG-bedrijven merken dit doordat zij gevraagd worden om gegevens over hun eigen duurzaamheid aan te leveren. Dat kan een hoop administratie opleveren. BOVAG ontwikkelt praktische hulpmiddelen, waaronder een brancheformat voor BOVAG-bedrijven die het verzoek krijgen om informatie aan te leveren. Voordeel van het format, dat in de tweede helft van mei beschikbaar is, is dat de hoeveelheid aan te leveren data een stuk kleiner is geworden. Door het brancheformat één keer in te vullen, kunnen BOVAG-bedrijven straks met één druk op de knop al hun businesspartners die erom vragen snel de juiste informatie geven.

Voordeel voor BOVAG-ondernemers:

 Je krijgt een selectie aan relevante vragen en niet het volledig pakket

 Je hebt geen externe adviseur nodig

 Gebruiksvriendelijk

 Scan de QR-code voor het filmpje of lees meer over CSRD op mijn.bovag.nl/csrd

BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 21

RDC BIEDT EEN TOTAALPAKKET AAN

IT-OPLOSSINGEN VOOR JE BEDRIJF VOOR

WIE ZOEKENDE IS IN DE BRIJ VAN AANBIEDERS

Werkprocessen digitaliseren in je bedrijf: welke en bij wie?

Voor allerlei processen in je bedrijf kun je digitale oplossingen vinden. Planning, communicatie, calculatie, noem maar op.

Maar welke zijn er en waar begin je met zoeken naar een aanbieder? Wie weet wat jij exact nodig hebt en hoe weet je dat deze programma’s niet met elkaar conflicteren?

Het digitaliseren van processen in je bedrijf kan ervoor zorgen dat je efficiënter kunt werken, dat er minder administratieve fouten worden gemaakt en een betere planning kan leiden tot hogere productiviteit en meer rendement. Maar zoals Koningin Máxima onlangs onder andere zei op het World Economic Forum: “Voor veel mkb-bedrijven is het een grote stap om de kansen van digitalisering goed te benutten. Het ontbreekt hen simpelweg aan tijd, kennis en geld. Dure ICT-specialisten inschakelen of het eigen personeel bijscholen is geen optie.”

Bovemij-dochter RDC werkt met een aantal IT-partners aan een complete IT-oplossing voor onafhankelijke autobedrijven, de RDC Aftersales Suite.

Praktijk

Wat betekent digitalisering in de praktijk voor de onafhankelijke autobranche? Digitalisering kan helpen om bijvoorbeeld de werkelijk geïnvesteerde arbeidstijd nauwkeurig door te berekenen. Het kan tijdige factuurverzending automatiseren

DIGITALISERING
22 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

of de effecten van inflatie, tussentijdse inkoopprijsfluctuaties of andere invloeden vanaf de werkvloer verwerken.

Jos-Jan Langendijk, eigenaar van Autobedrijf Kees de Leeuw in Culemborg, heeft de eerste digitaliseringsstappen gezet. Jos-Jan: “Ik ben goed in auto’s maken. Maar voor het inzetten van software, het digitaliseren van mijn bedrijf, heb ik absoluut niet doorgeleerd. Toch ben ik ermee begonnen. En ik kan zeggen: de bedrijfsmanagementsoftware voor de werkorders en facturering levert mij nu al geld op. Het biedt mij onder andere inzicht in fouten op de werkvloer, die voorheen vaak onopgemerkt bleven. Op de facturen zie ik nu meteen of mijn rendement te hoog of juist te laag is. Dat alarmeert me. Vergelijk ik de factuur met de oorspronkelijke offerte en de werkorder, dan blijkt soms dat mijn mensen zijn vergeten bepaalde dingen uit te voeren. Of ze zijn vergeten om taken, uren of (klein)materiaal af te vinken of op te voeren. Onze nieuwe

Het levert mij nu al geld op

Jos-Jan Langendijk, Autobedrijf Kees de Leeuw

software voorkomt verlies op de orders, onjuist opgemaakte facturen en dus, uiteindelijk, ook problemen met de klant.  Daarnaast merk ik dat mijn klanten het verbeterde klantcontact erg op prijs stellen. Ik werk sinds kort met een mailprogramma. Dit verzendt geselecteerde privérijders automatisch gepersonaliseerde mailtjes op het juiste moment. Zoals een waarschuwing dat het tijd is voor de apk of wisseling van zomer-winterbanden. Maar ook een felicitatie voor hun verjaardag met een cadeautje, zoals een ruitensproeierset bij de eerstvolgende beurt. Dat levert ons direct opdrachten op. En die mailsoftware doet meer. In mijn oude ‘kaartenbak’ zag ik niet of klanten waren overleden of hun auto hadden verkocht. De software ziet dat wel, door externe data, overlijdensberichten of gegevens uit de automarkt te koppelen aan de gegevens van mijn klantenbestand. En wat ik nu zelf een uurtje geleden heb ontdekt, is dat je WhatsApp zakelijk kunt koppelen aan je vaste bedrijfstelefoonnummer. Ik vond het vervelend dat ik, buiten openingstijd, alleen maar via mijn privé-WhatsApp kon appen met klanten. Zoals ik al zei, ik heb er niet voor doorgeleerd. Ik moet het allemaal een beetje uitvogelen. Maar nu hoorde ik dat RDC bezig is met een totaalpakket voor de onafhankelijke autobranche. Als dat betaalbaar is, zou dat mooi zijn.”

RDC Aftersales Suite

Volgens Remco Schoenmaker van RDC (databedrijf voor de mobiliteitsbranche), bestaan er op dit moment 23 softwarepakketten, van wisselende kwaliteit, speciaal geschreven voor de automotive. Schoenmaker: “Sommige pakketten richten zich op communicatie, andere op planning of calculaties. Ik wilde een totaaloplossing voor digitalisering van onafhankelijke autobedrijven. Ik ben gaan praten met met verschillende bedrijven om te zien of ik met diverse partijen samen tot één pakket kon komen. Dat is gelukt met de RDC Aftersales Suite. Via de telefoon of tablet is alles gedigitaliseerd: van het eerste klantencontact, de planning, onderdeleninkoop, calculatie, het klokken en invoeren van materiaal voor de onderhoudsbeurt, directe Whatsapp-communicatie over eventueel meerwerk, tot aan onmiddellijke verzending van de factuur zodra de klus is geklaard.”

 Ook van plan om te gaan digitaliseren en wil je meer weten over het pakket RDC Aftersales Suite? Neem dan een kijkje op rdcaftersalessuite.nl

Tekst: Gideon van Aartsen
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 23

(ADVERTENTIE)

JOUW PARTNER VOOR PERSOONLIJKE BESCHERMING

Cederroth 7200, enkele wandhouder voor oogspoelfles

2.333.743 € 6,99

EHBO-kit Arbo richtlijn Nederland met wandhouder

6.612.711 € 44,53

Emma Venus lage veiligheidsschoen S3 (div. maten)

13.990.372 € 69,44

Cederroth 7252, oogspoeling 500 ml

5.219.954 € 20,52

Navulling voor EHBO-kit Nederland

6.612.722 € 23,52

Emma Crossforce Fly lage veiligheidsschoen (div. maten)

16.772.152 € 86,96

Scan de QR code en ontdek ons aanbod

My-T-Gear GLOVFLEX 100 handschoenen (div. maten)

13.319.203 € 1,60

UVEX veiligheidsbril sportstyle transparante lens

9.293.318 € 6,68

My-T-Gear stofmasker met ventiel 313 FFP3, 5 stuks

13.318.277 € 10,21

Duur autoritje

Een consument maakt gebruik van de ophaalservice voor haar leenauto. Zij krijgt alleen geen duidelijkheid over hoeveel dit kost. Naderhand schrikt ze van de hoge rekening, voor een rit van slechts een paar minuten. Ze wil dit bedrag niet betalen. De Geschillencommissie Voertuigverhuur buigt zich over deze kwestie.

 DE ZAAK

Nadat een consument schade rijdt aan haar eigen auto, wordt pechhulp ingeschakeld door haar verzekering. De auto wordt weggesleept naar een autodealer, en ze krijgt voor een paar dagen vervangend vervoer via een verhuurbedrijf. Als ze na de reparatie haar auto ophaalt bij de dealer, laat ze daar de leenauto achter. Het innamepunt vertelt aan de telefoon dat dit een optie is. Alleen kunnen zowel het innamepunt als de klantenservice niet aangeven wat het kost. De consument krijgt te horen dat het ophalen van de auto geen probleem is, het is namelijk vlakbij. Ze krijgt naderhand een factuur van bijna zestig euro, voor een rit van vijf minuten. Ze wist dat

er kosten in rekening werden gebracht, maar voor dit ritje vindt zij het een onredelijk bedrag. Bovendien waren de kosten van tevoren onduidelijk. Ze wil dat de ondernemer het geld terugbetaalt.

 DE ONDERNEMER

Volgens de ondernemer van het verhuurbedrijf staat er in de huurovereenkomst en bevestigingsmail dat de leenauto moet worden ingeleverd bij het innamepunt. Ook staat daarin dat er kosten in rekening worden gebracht als de auto daar niet wordt teruggebracht. Volgens de ondernemer is er geen ophaalservice aangeboden in het contract. De ondernemer moest een chauffeursdienst inschakelen om de auto op te halen, voor een bedrag van vijftig euro exclusief btw. Dit bedrag heeft hij één-opéén doorberekend. De consument heeft niet gebeld met de ondernemer zelf, anders zou hij een prijsopgave hebben gegeven.

 DE UITSPRAAK

De Geschillencommissie Voertuigverhuur ziet dat in de overeenkomst staat dat de leenauto teruggebracht moet worden naar het innamepunt. Er staat ook in dat er kosten worden berekend als de auto daar

niet wordt ingeleverd. De hoogte van het bedrag staat er echter niet in vermeld. De overeenkomst is daarmee geen goede basis om de kosten van de chauffeursdienst op de consument te verhalen. De kosten waren door de consument ook niet bij het innamepunt of de klantenservice te achterhalen. Het is onduidelijk op basis waarvan deze kosten dan wel in rekening zijn gebracht. Er is geen aparte afspraak gemaakt over dat de consument het bedrag van zo’n zestig euro moest betalen. De ondernemer is er volgens de commissie niet in geslaagd om de grondslag voor de kosten te onderbouwen. De commissie vindt de klacht van de consument gegrond.

 DE CONCLUSIE

De ondernemer moet de ophaalkosten, een bedrag van zo’n zestig euro, terugbetalen aan de consument, net als het klachtengeld dat de consument heeft betaald.

HET GESCHIL
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 25

AAN

Zijinstromers als investering voor de lange termijn

Is het beroep van fietstechnicus interessant? En aantrekkelijk genoeg om hiervoor van baan en zelfs van branche te wisselen? Kris en Guido van Vathorst Fietsen vinden van wel. Vooral omdat zij interesse in techniek hebben, in combinatie met het contact met klanten. Ook eigenaar Ray van de Kamp ziet de voordelen van zijinstromers in, waarbij hij wel een kanttekening plaatst.

We hebben momenteel een goed en leuk team”, vertelt eigenaar Ray van de Kamp (42) van Vathorst Fietsen. “We vullen elkaar heel goed aan, zijn allemaal nieuwsgierig en gek van techniek. Iedereen heeft daarbij z’n eigen achtergrond en interesses en die combinatie werkt heel goed.” Naast ondernemer Ray bestaat het team uit vier medewerkers, waaronder twee jongere parttimers en twee zijinstromers, die allebei fulltime werken. “De jongere medewerkers leren razendsnel en pakken nieuwe dingen snel op, ook bij ICT. Het voordeel van de zijinstromers is dat zij volwassen zijn en hun verantwoording pakken. Hun levenservaring speelt daarbij een belangrijke rol. Ondanks het feit dat ze geen achtergrond in de fietsenbranche hebben, gaat hun snelheid bij reparaties steeds meer omhoog. Daarbij werken we met het vierogenprincipe, inclusief een proefritje.”

Open karakter

Vathorst Fietsen in Amersfoort zit in een bedrijfspand met twee verdiepingen. Op de bovenverdieping vind je de showroom, beneden is de werkplaats met vier werkplekken en een balie. Stap je binnen, dan valt je het open karakter op. Klanten zien direct dat hier gesleuteld wordt. Daarvoor staan de vier werkplekken met bijbehorende fietstakels keurig naast elkaar. Om efficiënt te kunnen werken, zijn duidelijke afspraken gemaakt wie wanneer contact met klanten heeft en wie de werkplaats bemant. Die afspraken zijn nodig, omdat het bedrijf in de afgelopen jaren sterk is gegroeid.

Direct een klik

Ray van de Kamp betrok deze winkel zo’n tweeënhalf jaar geleden, nadat hij de jaren ervoor een mobiele fietsenmaker was. “Dat was destijds met een fulltimer en een parttimer.

Tot mijn collega belde. Hij had een stagiair, maar hij kon daar weinig tijd aan besteden. Deze stagiair heette Kris en hij volgde een MBO Niveau-2 opleiding, waarop hij door het UWV was geattendeerd.” Kris: “Ik vind techniek leuk, wilde altijd met mijn handen werken. Zowel creatief als technisch werk vind ik leuk. Vroeger heb ik altijd gefietst, zowel wielrennen als BMX’en. Nu heb ik hier de baan die ik zocht. Ik kom uit Griekenland en wist je dat mensen daar heel handig zijn? Dat komt ook omdat ze zelf veel met hun handen moeten doen. Daar blijft ook vraag naar en bovendien blijven in onze branche de technische ontwikkelingen doorgaan.” Lachend zegt hij:

PERSONEEL
“ 26 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

Het voordeel van de zijinstromers is dat zij volwassen zijn en hun verantwoording pakken

Ray van de Kamp, Vathorst Fietsen

“Bij ons eerste gesprek klikte het meteen met Ray. Ik wil nu samen verder groeien met het team, waarbij ik nog veel kan leren.”

Tegenwoordig veel mogelijkheden

Kort na de komst van Kris vertrok de fulltimer en moest Van de Kamp op zoek naar personeel, ook om de groei van zijn bedrijf voort te zetten. ”Het was een goede collega, het was jammer dat ik hem niet voor onze branche kon behouden. Hij werd namelijk handhaver bij de gemeente. Het heeft misschien ook te maken met deze tijd, waarin alles kan en mag. Iedereen kan nu doen wat hij zelf wil en zichtzelf ontplooien: of je nu wilt gaan stu-

deren of werken – of een combinatie daarvan. Of zelfs van beroep veranderen. Tegenwoordig heb je enorm veel mogelijkheden.”

Vanaf nul beginnen

Tijdens de eerdere online intake van het UWV maakte Kris kennis met Guido, hij wilde een overstap maken vanuit de ICT. Van de Kamp was direct geïnteresseerd, ook omdat Guido het traject ‘Nieuwe Instromers’ had gevolgd en vanuit een uitkeringssituatie geplaatst kon worden. “Daarvoor heb ik uiteraard de 23-daagse opleiding gevolgd en mijn examen Branchemedewerker Basis gehaald. Nu ben ik halverwege de Niveau-2 opleiding, net

Tekst: Jeroen Rietvelt Fotografie: Peter Arno Broer
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 27
Ray van de Kamp (midden) vormt met zijinstromers Kris Nika (links) en Guido de Graaf (rechts) een goed team; ze zijn allemaal nieuwsgierig en gek van techniek.

Ervaar 100% gebruiksgemak: moeiteloos en morsvrij in gebruik

Bespaar samen met ons nog meer virgin plastic en CO2

Optimaal tilgewicht voor logistieke handelingen

slim adverteer jij?

Adverteer jouw hele voorraad 5x slimmer op viaBOVAG.nl

Hoe? Zet jouw hele voorraad op het platform ván en vóór BOVAG leden. Bekijk de voorwaarden en meld je eenvoudig aan.

ONTDEK ALLE VOORDELEN VAN ONZE BAG-IN-BOX NIEUW BAG-IN-BOX 15 LITER
LEARN MORE
Hoe
Scan de QR code. Betere leads 1 Rijkere data, bruikbare inzichten 2 Eerste keuze van de consument 3 Proactieve ondersteuning 4 Betrouwbaar BOVAG 5 Waarom 5x slimmer? Adverteer Slimmer 1-2.indd 1 30-04-2024 16:01 (ADVERTENTIE)
Net zoals in de ICT zijn het bij fietsen technische puzzels die je oplost

Guido de Graaf, Vathorst Fietsen

 zoals Kris”, vertelt Guido. “Hiervoor heb ik 25 jaar in de ICT gewerkt, dat was veel zitten en vergaderen. Tijdens corona had ik geen contact meer met mensen, toen vond ik het tijd om iets anders te gaan doen.” Hij ontving een mail van het UWV om via de Tweewieler Academy in de fietsenbranche aan de slag te gaan. “Dat leek mij wel interessant, omdat ik techniek heel leuk vind. Ik was altijd al bezig om dingen uit elkaar te halen om te bekijken hoe iets werkt. Na mijn opleiding in Amsterdam was het Kris die mij bij Ray voorstelde. Ik had er trouwens geen moeite mee om vanaf nul te beginnen. Net zoals in de ICT zijn het bij fietsen technische puzzels die je oplost. Ik hou van problemen oplossen en bovendien ben ik nu fysiek ook moe. Daardoor heb ik een betere balans en kom ik nu gelukkiger thuis. Als ik in de bedrijfsbus rijd, dan is mijn dochter trots om mij te zien. Later wil ik mij verder specialiseren, alleen weet

ik nog niet waarin. Racefietsen vind ik heel leuk en ook inhoudelijk wil ik mij ontwikkelen, misschien wel als leermeester.”

Lange termijn

Ray van de Kamp geeft zijn twee medewerkers de ruimte voor verdere ontwikkeling. Eerdere ervaringen met zijinstromers had hij niet. “Nou ja, mijn gepensioneerde schoonvader werkt bij ons. Hij is technisch goed en handig, maar soms kostte het wel wat tijd en energie om specifieke zaken van een fiets uit te leggen. Maar vrijwel al onze klanten zijn positief, ook al hebben Kris en Guido niet altijd direct een antwoord. En als je iets niet weet, dan kun je het vragen. Of zeggen dat je er later op terugkomt. En in Kris zijn geval vinden de meesten het prima dat hij nu nog vooral Engels spreekt. Mijn ervaringen met de Tweewieler Academy zijn ook goed, ik ga straks weer op voor de cursus leermeester.” Financieel heeft Van de Kamp nog wel een advies voor zijn collega’s: “Twee zijinstromers zijn nu nog relatief duur. We doen nu het werk met één medewerker meer, terwijl we dezelfde omzet hebben. Maar het is een investering voor de lange termijn, waarbij ik nu nog subsidie ontvang. Zo betaalt het ROC een groot deel van de opleidingskosten van Kris. Als ik een keuze zou moeten maken, dan zou ik kiezen voor twee fulltimers: een zijinstromer naast een ervaren monteur.”

Cycle Hubs: meer vakmensen voor de branche

Met de ‘City Deal Fiets’ is bijna drie miljoen euro beschikbaar voor projecten in wijken, steden en landelijk gebied voor het stimuleren van fietsen. BOVAG ondersteunt de City Deal Fiets met de Tweewieler Academy en met het opzetten van Cycle Hubs. “Deze locaties worden gebruikt om fietsen op te knappen, dienen als plek waar lokale fietsprojecten samenkomen én als opleidingsplek voor vakmensen”, zegt Maarten Mastop, branchemanager BOVAG Fiets- en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven. “We hebben naast de instroom van gediplomeerden vanuit het mbo ook keihard goed getrainde zijinstromers nodig om het personeelstekort in de branche tegen te gaan.” Cycle Hubs zijn er nu al op vier plekken in het land: in Middelburg, Roermond, Amsterdam en Utrecht. Hier volgen zijinstromers de eerste vier maanden één tot twee dagen praktijktraining en minimaal 24 uur per week stage in een tweewielerbedrijf of in een Cycle Hub. In deze periode beoordelen beiden of er een goede match is. Na deze vier maanden haalt de kandidaat het erkende certificaat Branchemedewerker Basis Fietstechniek. Daarna neemt de ondernemer de zijinstromer in dienst of wordt deze acht maanden gedetacheerd, waarna de ondernemer de zijinstromer alsnog in dienst kan nemen of ervoor kan kiezen om de detachering te verlengen.

 Scan de QR-code voor meer informatie.

BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 29

ACTUELE DOSSIERS

Bereken je kostprijs

Dekt jouw uurtarief alle kosten? De kostprijsberekeningstool geeft inzicht in hoe jouw kosten zijn verdeeld en biedt handvatten om strategische keuzes te maken. Er is een eenvoudige én uitgebreide versie voor diverse branches beschikbaar.

 mijn.bovag.nl/kostprijsberekeningstool

Elena

Schade of verduistering voorkomen? Check dan voor de proefrit of verhuur jouw klant in het waarschuwingssysteem Elena. Je kunt eenvoudig nagaan of jouw klant zich bij een collega misdragen heeft en zelf registreren kan ook.

 mijn.bovag.nl/elena

COLOFON

17 MEI, JAARGANG 30, NR. 3

De BOVAGkrant is het officiële ledenmagazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar.

UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik

 (030) 65 95 211  bovagkrant.nl

HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch

 daniellerousselet@bovag.nl

REDACTIE Linda in ’t Hout

 redactie@bovag.nl

 Informatie om optimaal te kunnen ondernemen

Zero-emissiezones

Tientallen gemeenten stellen volgend jaar zero-emissiezones in. Bestel- en vrachtauto’s die de zones in willen, moeten dan volledig uitstootvrij zijn. In het dossier lees je hoe jij of je klant zich hierop kan voorbereiden, en welke vrijstellingen en ontheffingen er zijn.

 mijn.bovag.nl/zero-emissie-stadslogistiek

Nieuwe medewerker of student

Als je een nieuwe medewerker of BBL’er aanneemt in jouw bedrijf, maak dan gebruik van de gratis voorbeelddocumenten die BOVAG voor elke cao heeft. Er is bijvoorbeeld een standaard-arbeidsovereenkomst en -studiekostenovereenkomst beschikbaar.

 mijn.bovag.nl/nieuwemedewerker

Vergaderen bij BOVAG

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 Centraal in Nederland

 Zalen voor 4 tot 250 personen

 Gezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken

 Ruim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty

 Ruime, eigen parkeergelegenheid

Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen

Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl

PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com – Martijn Ubink

ADVERTENTIES Advertentieverkoop vindt plaats via SGNM (traffic@sgnm.nl). Meer informatie via bovagkrant.nl of neem contact op met Marsha Martens (marsha@sgnm.nl / 06 25 226 352) of Oscar van den Bosch (oscar@sgnm.nl)

DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle

BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl

Handige websites

 mijn.bovag.nl

Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

 mijn.bovag.nl/ledenadvies

Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.

 bovagkrant.nl

Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.

 bovag.nl

Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.

 bovagledenwinkel.nl

Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG-leden.

ABONNEMENTEN Opgave, adreswijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest.  (025) 125 79 24  klantenservice@aboland.nl  aboland.nl

Abonnementsprijs: € 118,– per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.)

MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE

Marjan Schimmel/Anneke van der Steen (traffic), Gideon van Aartsen, Han ten Broeke, Peter Arno Broer, Rianne van den Heuvel, Sjoerd van der Linden, Jeroen Rietvelt, Jeffrey van der Vaart, Paul de Waal, Adobe Stock.

De redactie van BOVAG is bij de samenstelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft gegeven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk heid aanvaarden voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voort vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

30 BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024

Het BOVAG-verenigingsbestuur Branchemanagers

Han ten Broeke algemeen voorzitter

 hantenbroeke@bovag.nl

Jan Paul Kerkhof bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Jan Lenters

bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Thijs Bochane bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

BOVAG-adviseurs

Algemeen*

Frans Bastiaansen (west)

 fransbastiaansen@bovag.nl

 06 51 35 50 57

Hendri Dierkes (noordoost)

 hendridierkes@bovag.nl

 06 30 27 81 72

Martine Stolker (zuid)

 martinestolker@bovag.nl

 06 33 04 37 13

* Aanhangwagenbedrijven, Autowas- & Poetsbedrijven, Caravan- en Camperbedrijven, Fietsbedrijven, Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, Rijscholen, Verhuur- en Deelautobedrijven, Energiesystemen & Revisie, Tankstations.

Autodealers en (ruit)schadeherstelbedrijven

René Lamers (oost)

 renelamers@bovag.nl

 06 20 44 11 67

Jan Pieter van der Meulen (west)

 janpietervandermeulen@bovag.nl

 06 22 55 57 58

Levien Meiresonne (noord)

 levienmeiresonne@bovag.nl  06 20 58 04 89

Anton Abelen  antonabelen@bovag.nl

06 53 62 90 80

Jelle Bruyn

jellebruyn@bovag.nl

06 12 02 37 71

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid  peterniesink@bovag.nl

George de Booij financieel directeur, bestuurslid  georgedebooij@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & innovatie, bestuursadviseur

hansbresser@bovag.nl

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Truck- en Trailerbedrijven

Maerten Boenders (noordwest)

 maertenboenders@bovag.nl

 06 13 95 60 09

Jos Overmars (noordoost)

 josovermars@bovag.nl

 06 22 19 62 35

Stefan Niesink (midden)

 stefanniesink@bovag.nl

 06 13 98 46 33

Maarten van Hoof (zuidoost)

 maartenvanhoof@bovag.nl

 06 22 39 14 32

Remco van Rijn (zuidwest)

 remcovanrijn@bovag.nl

 06 20 05 32 50

BOVAG Ledenwinkel

Klantenservice

 verkoop@bovag-ledenwinkel.nl

 (030) 659 52 22

BOVAG-partners

Autodealers Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Geert Brummelhuis  geertbrummelhuis@bovag.nl

 (030) 659 52 42

Maarten Mastop  maartenmastop@bovag.nl

 (030) 659 52 30

Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven Truckdealers en Truck- & Trailerbedrijven

Erik Stern  erikstern@bovag.nl

 (030) 659 52 16

Verhuur- & Deelautobedrijven

Martijn Smid

 martijnsmid@bovag.nl

 (030) 65 95 374

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Jaap Verweij

 jaapverweij@bovag.nl

 (030) 659 52 58

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Claudia van Engelenburg

 claudiavanengelenburg@bovag.nl

 (030) 659 52 57

Hannie Tak  hannietak@bovag.nl

 (030) 659 52 27

Energiesystemen & Revisie

Michel Voorwinde

 michelvoorwinde@bovag.nl

 (030) 659 54 93

Frank Ruygrok  frankruygrok@bovag.nl

 (030) 659 53 52

Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven

Stephan Griffioen  stephangriffioen@bovag.nl

 (030) 659 53 85

BOVAG-werkgeverscoaches

Deze uitgave is geprint op papier dat het FSC-keurmerk draagt. De gebruikte zwarte inkt is biologisch en minimaal negentig procent van de inkt bestaat uit plantaardige dragerolie. Onze huisdrukker compenseert de CO2-uitstoot door het planten van bomen.

Renate van Rijnsoever

 renatevanrijnsoever@bovag.nl

 06 21 93 79 09

Jolanda Hofman

 jolandaverwoert@bovag.nl

 06 82 25 59 79

Rachelle Kock

 rachellekock@bovag.nl

 (030) 659 52 68

Sylvia van Kwawegen

 sylviavankwawegen@bovag.nl

 06 16 10 23 08

Sonja van der Schaaf

 sonjavanderschaaf@bovag.nl

 (030) 659 52 62

Mireille Vidal Sanchez

 mireillevidal@bovag.nl

 06 51 91 24 17

BOVAG werkt nauw samen met een aantal BOVAG-partners, op het gebied van verzekeringen, onderwijs en data.

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen

 (024) 751 21 31

 info@bovemij.nl

 bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19

3439 MB Nieuwegein

 (030) 608 77 22

 info@innovam.nl

 innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam

 (020) 549 71 71

 servicedesk@rdc.nl

 rdc.nl

Autotrust Korenmaat 1a 9405 TL Assen  (0592) 340 018

 autotrust.nl

SERVICE
100% Onderhouden De Limiet 2 4131 NR Vianen  (0347) 238 001  info@100procentonderhouden.nl  100procentonderhouden.nl
Rijscholen
BO VAG krant NUMMER 03 / MEI 2024 31

Veilige opslag van lithium accu’s

Autobedrijven en fietswinkels geconfronteerd met hoge kosten door komst PGS37-2 richtlijn

De nieuwe wetgeving (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) bevat regels over de opslag van lithiumhoudende energiedragers. Deze accu’s moeten binnenkort veilig opgeslagen worden. Hiervoor zijn vaak aanpassingen aan uw bedrijfspand nodig.

BOVAG heeft de krachten gebundeld met BOVAG Ledenwinkel, Bovemij en een aantal gerenommeerde leveranciers voor de veilige opslag van lithium accu’s.

Met onze oplossingen kunt u snel en eenvoudig voldoen aan deze richtlijn.

Bekijk de mogelijkheden op bovagledenwinkel.nl

Blijf op de hoogte en volg ons

Voorkom een kostbare verbouwing

Snel en eenvoudig een oplossing? Maak gebruik van:

>> Opslagcontainer grote lithium accu’s (bijv. auto en bedrijfswagen)

>> Opslagkast kleine lithium accu’s (bijv. fiets en scooter)

bovagledenwinkel.nl 030 - 659 52 22 verkoop@bovag-ledenwinkel.nl
(ADVERTENTIE)

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.