BOVAGkrant 2023-11

Page 1

nummer 11 / december 2023

We groeien rustig, want ik wil geen lening bij de bank

HIER OPENEN

Nabil Hamchout, Autoverhuur LelyRent

Duurzaamheid is het winnende verdienmodel Algemeen voorzitter Han ten Broeke licht nieuwe BOVAG-koers toe pagina 10

Toyota bouwt experimentele stad

Japanse autofabrikant vindt zichzelf opnieuw uit als ‘mobility company’ pagina 14

Autobedrijf neemt fietsenzaak over “Mijn hobby? Dat was de zaak” pagina 20

HIER OPENEN


(ADVERTENTIE)

IS EEN RI&E VERPLICHT?

NEE

Is dit bij jouw bedrijf al goed geregeld?

Op OOMT.nl/arbo vind je een op maat gemaakte Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) De RI&E is de basis van veilig en gezond werken

JA

Goed zo! Wil je de risico’s in jouw bedrijf meteen aanpakken? CHECK OOMT.nl/arbo


VOORAF

nummer 11 / december 2023

04 EEN KORTE UPDATE

18 TROTSE JUBILARISSEN

Jonge ondernemers met elkaar in gesprek, Han ten Broeke is herbenoemd tot algemeen voorzitter BOVAG en nog meer kort nieuws.

BOVAG-ondernemers in het zonnetje gezet.

30 AGENDA EN SERVICE Data van evenementen en bijeenkomsten, plus handige informatie van BOVAG.

07 BOVAG ZORGPOLIS Tijd van vergelijken is weer aangebroken. Bekijk de BOVAG Zorgpolis.

08 EEN FAMILIEBEDRIJF ZONDER FAMILIE Nabil Hamchout ontdekte naast autoschadeherstel een tweede grote liefde: autoverhuurbedrijf LelyRent.

BOVAG wenst u fijne feestdagen

14 10

24 20

BOVAG vaart nieuwe koers

Japanse stad van de toekomst

“Mijn hobby? Dat was de zaak”

BOVAG-leden blikken terug op 2023

“Voor sommigen is duurzaamheid wellicht een modegril, maar voor ons is het simpelweg het winnende verdienmodel”, zegt Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG.

Toyota bouwt een experimentele stad aan de voet van de Japanse berg Fuji en dat gaat verder dan auto’s. De autofabrikant vindt zichzelf opnieuw uit als mobility company.

Hans Harberink van de gelijk­ namige fietsenzaak, verkocht zijn bedrijf aan autobedrijf Wiefferink in hetzelfde dorp. “Ik ga nu nadenken wat ik nog meer leuk vind”, aldus Harberink.

Werk was er genoeg het afgelopen jaar; de werkplaatsen zitten bomvol en de planningen lopen goed vol. Er is één groot probleem: het nijpende gebrek aan goede medewerkers.

Als vanouds?

E Han ten Broeke Algemeen voorzitter BOVAG

ind vorig jaar schreef ik op deze plek over het einde van de lockdown. Over hoe snel we weer op stoom waren. Hoe is dat nu, aan het einde van 2023? Is het weer als vanouds? Wel, dat is maar hoe je ernaar kijkt. Ja, we zijn weer helemaal op stoom als het gaat om wat we voor u doen. We hadden bijna negentig ledenbijeenkomsten, bijvoorbeeld. Bijna twee per week dus. En daar kregen we van u gemiddeld maar liefst een 8,2 voor. Die worden dus als vanouds goed gewaardeerd. Beter dan ooit zelfs. En als vanouds staan we u bij met raad en daad. U weet BOVAG-adviseurs, werkgeverscoaches en Ledenadvies gelukkig heel goed te vinden. En mocht u de weg een beetje kwijt zijn als het gaat om wat BOVAG allemaal voor u kan betekenen dan kan ik u het BOVAG Ganzenbordspel, binnenin deze BOVAGkrant, van harte aanbevelen.

Maar er is ook genoeg dat níet als vanouds is. We zitten bijvoorbeeld midden in een politieke aardverschuiving. Over een verkiezingsuitslag spreekt BOVAG zich nooit uit. Zoals BOVAG ook nooit een politieke voorkeur uitspreekt. Wij focussen op uw belangen, die van uw medewerkers en van uw klanten. Dat gaat over betaalbare en toegankelijke mobiliteit voor iedereen. En dan doen we zaken van links tot rechts. Als vanouds. Nieuw is ook de BOVAG-koers die we richting 2030 hebben uit­ gezet. In een uitgebreid interview, verderop in deze krant, vertel ik er u alles over. Die koers voelt en ís echt nieuw. En geeft ons allen richting. En dat is nodig in turbulente tijden met een noodzakelijke, maar ingrijpende energietransitie. We helpen u om daarin mee te gaan. Want dat mag u – als vanouds – van BOVAG verwachten.

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 3


KORT

Han ten Broeke herbenoemd

D

e Ledenraad van BOVAG heeft algemeen voorzitter Han ten Broeke op 30 november unaniem voor een tweede termijn van vier jaar benoemd. Han ten Broeke is op 25 maart 2020 bij BOVAG aangetreden als algemeen voorzitter. Op 25 maart 2024 loopt zijn eerste termijn af. Han heeft aangegeven graag door te willen gaan voor een tweede termijn. Het Verenigingsbestuur heeft daarop het functioneren van de voorzitter geëvalueerd en besloten hem bij de Ledenraad voor te dragen voor een tweede termijn. De Ledenraad heeft Han ten Broeke zelf ook geëvalueerd en vervolgens herbenoemd als algemeen voorzitter van BOVAG.

Jonge ondernemers in gesprek Zo’n twee keer per jaar komt een groep jonge ondernemers van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven bij elkaar. Voor de onder­ nemers een manier om te netwerken, ideeën uit te wisselen en om het samen over relevante onderwerpen te hebben. De Ledenraad roemt de verbindende kwaliteiten van Han ten Broeke en het aanstekelijke elan dat hij als algemeen voorzitter inbracht. Ook van zijn goede politieke radar en zijn warme, Kamerbrede contacten heeft BOVAG de afgelopen jaren goed kunnen profiteren. Han heeft actief en frequent de BOVAG-ondernemers opgezocht, in alle geledingen en branches, en deed daar consequent verslag van in zijn voorzittersvlogs. Het tekent zijn betrokkenheid bij de BOVAG-leden en de branches. Hij wist daarnaast coalities en slimme samenwerkingsverbanden te smeden om zo maximale belangenbehartiging voor de BOVAG-ondernemers te kunnen realiseren. Han ten Broeke: “Vanaf dag een heb ik me thuis gevoeld bij deze warme vereniging met pracht ondernemers en een geweldige werkorganisatie. Het is als een warm bad en ik hoefde geen moment te twijfelen. Het is mij een eer om de leden van BOVAG en de harde werkers in Bunnik te mogen leiden. Met de nieuwe koers die we dit jaar hebben uitgezet, denk ik dat we ook klaar zijn voor de uitdagingen die zich de komende jaren zullen voordoen.”

V

oor BOVAG een manier om de leden van de toekomst beter te leren kennen. Zij kijken soms net anders tegen zaken aan dan leden die al langer in het vak zitten. Ook een moment voor BOVAG om producten en diensten te testen bij deze groep. Eind november was er weer zo’n bijeenkomst in het BOVAGhuis. Op de agenda stonden de onderwerpen: verkiezingen, verduurzamen en financieren. Han ten Broeke kwam langs om samen met de leden de uitslag van de verkiezingen te duiden. Bij het onderwerp verduurzamen werd gesproken over BOVAG Energie en hoe BOVAG de ondernemers beter kan ondersteunen bij verduurzamen. Ervaringen met banken en met het aanvragen van financieringen werden gedeeld bij het agendapunt over financiering. Onder andere de BOVAG Groenfinanciering kwam hier voorbij. Het geheel vond plaats in een informele sfeer en na afloop nam een aantal ondernemers ook de tijd om met elkaar te blijven napraten en ervaringen uit te wisselen.

CIJFERS | BOVAG-EVENEMENTEN

8,2

is de gemiddelde waardering die leden aan de bijeenkomsten gaven die BOVAG dit jaar heeft georganiseerd.

4 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

87

evenementen heeft BOVAG dit jaar gehouden, variërend van klein­schalige, regionale bijeenkomsten tot aan jaarcongressen.

4.406

bezoekers trokken alle BOVAG-bijeenkomsten in totaal. De grootste was BOVAG Supercharge, het evenement voor onafhankelijke autobedrijven, dat ruim 800 mensen trok.


Voorkom ziekteverzuim bij medewerkers met geldzorgen Als een medewerker van u geldzorgen heeft, kan dit leiden tot ziekteverzuim. Dit is te voorkomen door bij een vermoeden van betalingsproblemen het gesprek aan te gaan.

Laatste kans op dubbele korting

A

ls u de auteursrechtenafdracht voor muziek- en beeldgebruik nog dit jaar via BOVAG regelt, profiteert u van extra korting. Als BOVAG-lid ontvangt u al 33,3 procent korting als u zich registreert voor een licentie bij Buma, Sena of Videma. Als u zich via BOVAG aanmeldt, krijgt u daar bovenop nog eens 15 procent korting op uw afdracht aan Buma en Sena (muziek) en 7 procent op die aan Videma (beeld).  Laat dit voordeel niet lopen en meld u uiterlijk 31 december 2023 aan: mijn.bovag.nl/auteursrechten.

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen op bezoek bij BOVAG-leden Tijdens een werkbezoek heeft Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid namens de VVD, twee BOVAG-bedrijven bezocht en kwamen diverse actuele onderwerpen aan de orde die mkb’ers in de automotive bezighouden.

C

oncentratieproblemen, een onverzorgd uiterlijk of afzeggen voor bedrijfsui�tjes of -feestjes zijn enkele signalen die kunnen duiden op geldproblemen bij uw medewerker. Op het moment dat er loonbeslag wordt gelegd, is het eigenlijk te laat. Dus hoe eerder u hierover met elkaar praat, hoe beter. Tips over hoe u dit gesprek kunt aanvliegen, vindt u in de Verzuimnavigator. De Verzuimnavigator is een gezamenlijk initiatief van BOVAG, NV Schade, Zilveren Kruis en Bovemij met als doel mobiliteitsondernemers nog beter te helpen bij preventie, verzuim en re-integratie. U vindt er praktische informatie zoals een stappenplan bij ziekte en producten of diensten die u kunt inzetten om uw zieke medewerker snel weer terug op de werkvloer te krijgen. Met de betrokken partijen heeft BOVAG afspraken gemaakt over kortingen op producten en diensten die u krijgt als u deze diensten afneemt via de Verzuimnavigator.  Ga naar bovag.verzuimnavigator.nl.

Zonnepanelen zonder zorgen

O

verweegt u om zonnepanelen op uw bedrijfspand te leggen? Dan is nu een goed moment om dit te doen. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen tijd namelijk flink gedaald. Daar profiteert u ook van met Zonnepanelen Lease+ van BOVAG Energie. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u geen grote investering hoeft te doen. Voor een vast bedrag per maand krijgt u tien jaar lang gegarandeerd een werkend zonnestroomsysteem. Omdat u met Zonnepalen Lease+ direct eigenaar bent van de zonnepanelen, kunt u hiervoor ook nog eens subsidie aanvragen. U bespaart geld op uw energierekening en zet ook nog eens een flinke stap in de verduurzaming van uw bedrijf.  Meer informatie op bovagenergie.nl/zonnepanelen-lease.

O

ndernemer Patrick Hommel van het gelijknamige autobedrijf sprak onder andere over het overheidsbeleid ten aanzien van elektrische auto’s. Ook ging het over de houding van banken ten aanzien van financiering van autobedrijven, onder­ nemerschap en duurzaamheid. Volgens Hommel was het werkbezoek erg waardvol, ook omdat hij diverse ‘verbeterpunten’ met de politiek heeft kunnen bespreken. Viktor Boere van Boere Fietsplezier gaf een rondleiding door zijn zaak en ging dieper in op aspecten die spelen in de fietsmarkt, zoals de populariteit van e-bikes en bakfietsen. Ook vertelde Boere dat de non-bancaire financiering een steeds grotere rol speelt in het mkb. Aartsen, zelf afkomstig uit een middenstandsgezin, benadrukte hoe belangrijk het mkb is voor Nederland. Volgens hem heeft de VVD zeker aandacht voor al deze onderwerpen. Zo liet hij weten dat de VVD goed kijkt naar het verbeteren van de non-bancaire financiering voor het mkb. Aartsen legde de werkbezoeken af in gezelschap van Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG.

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 5


(ADVERTENTIE)

30, 31 JAN. 1 FEB. 2024 EVENEMENTENHAL GORINCHEM

REGISTREER JE GRATIS TICKETS

MET CODE MP1240 WWW.AUTOPROF-VAKBEURS.NL

Vandaag besparen, mobiliteit van morgen, duurzaam voor de toekomst BOVAG Energie helpt ondernemers bij vragen als:  Mijn energiecontract loopt af, wat moet ik doen met deze sterk fluctuerende energieprijzen?  Hoeveel laadpalen kan ik plaatsen met mijn huidige aansluiting?

 Ik wil mijn dak volleggen met zonne­ panelen, hoe pak ik dat het beste aan?  Ik wil verduurzamen of moet verduur­ zamen van de overheid, maar waar moet ik beginnen?

Maakt energie tastbaar voor BOVAG-ondernemers

 Ik wil mijn aansluiting vergroten met het oog op meer elektrisch vervoer. Maar mijn netbeheerder geeft aan dat het niet kan. Is er nog een andere oplossing?

MEER INFO? Scan QR of ga naar BOVAGenergie.nl


BOVEMIJ

Goed in je vel met de BOVAG Zorgpolis Het is weer de tijd om de zorgpolis tegen het licht te houden. Nu premies van zorgaanbieders bekend zijn, blijkt de collectieve BOVAG Zorgpolis meer dan ooit een aantrekkelijke aanbieding voor uw werk­ nemers en uzelf.

Flink besparen

Goed voor werknemers én voor u

Uw werknemers krijgen tot wel twintig procent korting op aanvullende verzekeringen. Gezinsleden zijn meeverzekerd en iedereen wordt geaccepteerd. Omdat u BOVAG-lid bent, krijgen uw werknemers en hun gezinsleden nog meer voordelen zoals: extra fysiotherapie, gezondheidsprogramma’s en een healthcheck. Zo besparen uw werknemers en hun gezinnen flink op hun zorgverzekering. Zijn uw werknemers al verzekerd bij een van deze zorgverzekeraars? Dan kunnen zij hun polis eenvoudig omzetten en direct genieten van meer dekking en hogere kortingen. Inmiddels maken al meer dan 32.000 BOVAG-medewerkers en hun gezinsleden gebruik van het BOVAG-collectief. Laat uw medewerkers ook meeprofiteren en zorg dat u uw medewerkers informeert. De medewerkers van BOVAG Zorgpolis staan klaar om u daarbij te helpen. Zo stellen zij communicatiehulpmiddelen aan u beschikbaar zoals digitale voorbeeldbrieven en posters die u kunt ophangen in de kantine.

Doordat we optimaal gebruik weten te maken van de dekkingen, worden uw werknemers bovendien extra snel geholpen. En dat betekent dat ze sneller terugkeren op de werkvloer. Goed voor u en uw medewerkers. Bovendien is de BOVAG Zorgpolis een manier om u als werkgever te onderscheiden, want door de kortingen en extra BOVAG-dekkingen heeft u mooie secundaire arbeidsvoorwaarde in handen.

 Voor het aanvragen van de communicatiehulpmiddelen kunt u contact opnemen met de zorgexperts van de BOVAG Zorgpolis. Zij zijn te bereiken via (088) 121 02 01 of bovagzorgpolis@upiva.nl, en beantwoorden ook eventuele vragen. Voor meer informatie over de BOVAG Zorgpolis gaat u naar bovagzorgpolis.nl/ werkgever of scant u de QR-code.

D

e BOVAG Zorgpolis is een zorgcollectief speciaal voor de mobiliteitsbranche. Zo worden behandelingen die veel voorkomen in de branche ruim vergoed, denk aan extra fysiotherapie. Bij deze collectieve zorgverzeke­r ing hebben uw medewerkers de keuze uit drie aanbieders: Zilveren Kruis, OHRA en De Friesland. Drie betrouwbare verzekeraars met een uitstekende basisverzekering en een uitgebreid aanbod aanvullende pakketten, inclusief extra BOVAG-voor­delen, zodat iedereen een passende dekking kan vinden.

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 7


PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

Het verhuren van auto’s brengt mooie, leuke en soms ook verdrietige verhalen met zich mee

8 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023


Tekst: Diana van der Sluis Fotografie: Stephan van Leiden

Een familiebedrijf zonder familie Nabil Hamchout dacht dat het herstellen van autoschade zijn lust en zijn leven was. Maar sinds vijf jaar heeft hij een tweede grote liefde: autoverhuurbedrijf LelyRent. Vooral het contact met de klanten vindt hij heel waardevol. Hij wil het huren voor iedereen zo makkelijk en betaal­ baar mogelijk maken.

dat ze het eerlijk zeggen als er iets met de auto is. Natuurlijk maakt iemand daar wel eens misbruik van en krijg ik de auto terug met schade. Maar de meeste mensen zijn eerlijk. Ik maak het klanten graag makkelijk en daarom kun je hier vierentwintig uur per dag een auto huren. Je boekt hem via onze site en krijgt dan een code voor een kluis met de autosleutel. Dat werkt hartstikke goed. Ik sta hier meer in contact met mensen dan bij het schadeherstelbedrijf. Het verhuren van auto’s brengt mooie, leuke en soms ook verdrietige verhalen met zich mee; iedereen heeft weer een andere reden om te huren. En dat menselijke wil ik ook met LelyRent uitstralen. Daarin onderscheiden wij ons van andere verhuurbedrijven. Ik had bijvoorbeeld eens een echtpaar dat snel een auto nodig had omdat hun kind was overleden. Dan stuur ik echt geen rekening achteraf, zo wil ik mijn bedrijf niet runnen.”

I

Niet alleen

Voordeel

“BOVAG geeft me het gevoel dat ik het niet alleen hoef te doen. Als er iets is met het bedrijf, wil ik niet altijd mijn werknemers lastigvallen met problemen. Op zo’n moment bel ik BOVAG Ledenadvies en word ik echt super geholpen. Je hoort wat je rechten zijn en krijgt tips over dingen waar je zelf niet over nadenkt. Omdat je bij BOVAG hoort, helpen ze je stap voor stap en dat geeft echt een goed gevoel. Ik help huurders hier op mijn manier met goede en betaalbare service. Het voelt als een familiebedrijf met mijn werknemers die er al vanaf het eerste moment bij waren. Dat gevoel wil ik ook uitdragen naar mijn klanten: LelyRent, de sleutel tot zorgeloos rijden!”

“ k runde NH Autoschadeherstel in Lelystad. Klanten die tij­ dens een reparatie geen vervoer hadden, kregen van ons een leenauto. En als we er een tekort kwamen, huurden we een auto. Dat kostte natuurlijk veel geld en toen kwam mijn broer met het idee om een auto met blikschade op te knappen en te gebruiken als extra leenauto. Dat ging zo makkelijk, dat we toen ook uitprobeerden of we zelf een auto konden verhuren. Het liep meteen goed en als de mogelijkheid er was, kwam er een auto bij! Tot onze verzekering liet weten dat we aan het maximum huurauto’s zaten dat we als schadeherstelbedrijf mochten hebben. Toen moest ik kiezen: stoppen we hier of gaan we naast mijn bestaande bedrijf ook een echt verhuurbedrijf beginnen? Bij schadeherstel lag mijn hart, maar ik zag ook wat het verhuren opleverde. We waagden de sprong en vanaf dag één was het een succes; we groeien nog steeds.”

“Onze auto’s kopen we in heel Europa, altijd met blikschade. We knappen ze helemaal op in ons schadeherstelbedrijf zodat de auto weer als nieuw de weg op kan. Na de RDW-keuring kunnen we ze voor een lage huurprijs aanbieden. We groeien rustig, want ik wil geen lening bij de bank. Lenen kost geld, dat vind ik zonde. De opbrengst van de huur investeren wij weer in nieuwe auto’s. LelyRent staat voor: vertrouwen, vrijheid, flexibiliteit. En transparantie. Wij gebruiken geen moeilijke contracten met kleine lettertjes. Na drie keer huren, hoef ik bijvoorbeeld geen borg meer van de klant. Ik ga ervan uit

Autoverhuur LelyRent Eigenaar: Nabil Hamchout (37) Opgericht: 2019 Personeel: 3 Aantal auto’s: 9 bussen en 60 auto’s

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 9


NIEUWE KOERS

BOVAG VA ART EEN NIEUWE KOERS

De koers van BOVAG BOVAG heeft sinds dit jaar een nieuwe koers. BOVAG-leden, besturen, directie en medewerkers zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de vier nieuwe pijlers: duurzaam, betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig. Enkele voorbeelden van hoe dit in de praktijk eruit ziet:

Duurzaam  BOVAG Energie  BOVAG Groenfinanciering  Verduurzamen onderneming en rap-

portage daarover (CSRD)  Ondertekenen Klimaatakkoord en invulling onder andere via slimme, bestendige autobelastingen

Betrouwbaar  BOVAG Garantie  BOVAG Hulp bij Klachten en Geschil-

“Je moet als BOVAG voorop lopen” Bij BOVAG horen, betekent dat u kiest voor een vereniging die zich richt op duurzaam, toekomstbestendig, veilig en betrouwbaar. Dat zijn namelijk de pijlers van de nieuwe BOVAG-koers die dit jaar vorm kreeg in de handen van leden, verenigingsbestuurders uit alle geledingen, onder­ steund door BOVAG-medewerkers. Met een brede groep leden bedacht dus, en door een brede groep leden uitge­ dragen. Algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke legt uit wat u als BOVAG-lid met deze koers kunt.

lencommissie  Lidmaatschapsschouwingen

Wat was er mis met de vorige koers?

 EV-certificering​voor bedrijven

“Er was helemaal niets mis met de vorige koers, maar toen die werd bedacht leefden we in een totaal andere tijd. EV was toen nog iets nieuws, veiligheid was veel minder een issue -zowel in je directe omgeving als in de wereld- en het was een meer optimistische tijd dan nu. De focus van klanten was toen vrijheid en blijheid, waar het nu pessimistischer en terughoudender is. Wanneer het gevoel van vrijheid, de markt en de producten veranderen, dan ga je mee. Als BOVAG moet je hierin zelfs voorop lopen, niet achteraan. Daarbij moesten we ook keuzes maken. Ik vond dat we te weinig op de voorgrond waren. We hebben veel te vertellen, veel kennis in huis over de branches die we vertegenwoordigen en de wereld mag weten wat wij denken en vinden.”

Veilig  Verkeersveiligheidscoalitie  Aanpak cybercrime (SDV)  WWFT​(voorkomen van witwassen)

Toekomstbestendig  Arbeidsmarkt en opleidingen  Kostprijsberekeningsmodellen  Branchestudies  Programma’s als ‘Van dealer

naar universeel​’

10 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

Kun je iets vertellen over wie dit heeft bedacht? “Deze koers is bedacht door een grote groep bestuurlijk actieve leden zelf. In een intensief

traject waarbij we hebben gekeken naar ont­ wikkelingen in de wereld, ontwikkelingen in onze branches en ontwikkelingen in con­ sumentengedrag, zijn we dat gaan vertalen naar BOVAG en BOVAG-ondernemers. Wat is onze rol in deze wereld, waar helpen wij onze leden het beste mee en wat vinden wij zelf als vereniging belangrijk? Klinkt alsof je enorm met jezelf bezig bent, navelstaren, maar je bent juist bezig om je klaar te maken voor je positie in je omgeving.”

En wat is dan die positie? “Betrouwbaarheid is en blijft de kern, dat is onze oerbelofte. Mensen kunnen op ons rekenen. Wat daarbij komt, is duurzaamheid. Duurzaamheid is voor sommigen wellicht een modegril, maar voor ons is het simpelweg het winnende verdienmodel. Er is uiteindelijk gezien de vervuilingsproblematiek en het Europese beleid daarop geen ontkomen aan. Dan kun je het beter omarmen. Elektrische auto’s, laadpalen, elektrische fietsen, de keuzes die we maken, de manier waarop


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Peter Arno Broer

we op vakantie gaan en recreëren. We denken aan de toekomst en aan de toekomstige generatie. We willen de wereld beter achter­ laten dan we hem betraden. Uiteindelijk wil­ len we dat onze leden en hun medewerkers een zo goed mogelijke boterham kunnen verdienen. En die twee gaan samen. Kijk maar hoeveel van onze leden voorop lopen in elektrificatie, maar ook in het verduurzamen van hun pand of bedrijfsvoering. Kijk naar BOVAG Energie, dat het voor onder-

Duurzaamheid is voor sommigen wellicht een modegril, maar voor ons is het simpelweg het winnende verdienmodel

nemers een stuk eenvoudiger maakt om mee te gaan in de energietransitie en voor slimme, duurzame oplossingen te kiezen. De werk­ organisatie van BOVAG blijft hierin niet achter met bijvoorbeeld een dak vol zonnepanelen, verduurzamen van onze evenementen, duur­ zamere oplossingen zoeken waar dat kan – bijvoorbeeld deze BOVAGkrant die sinds afgelopen zomer op duurzamer papier wordt gedrukt – en bij alles wat we doen denken we na of het beter, efficiënter en duurzamer kan. > BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 11


(ADVERTENTIE)

Ga naar www.pitspro.nl

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers.

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte trainingen en opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management. Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen.

Academy voor tankstation- en autowasprofessionals


> En niet in de laatste plaats komen we met

plannen die beter zijn dan die van de regering. Op het gebied van de noodzakelijke renovatie van de autobelastingen werken we bijvoorbeeld nauw samen met niet alleen ANWB, RAI Vereniging en VNA maar ook met een partij als Natuur en Milieu. Verduurzamen is niet iets wat je opschrijft omdat je het wilt gaan doen, maar we schrijven het op omdat we het al doen.” (Zie kader op pagina 10.)

Wat gaan we zien van de pijler ‘toekomstbestendig’? “Als branchevereniging moet je doen waar je als individueel bedrijf niet aan toe komt. Dat kan een studie zijn naar brancheontwikkelingen. Businessmodellen veranderen, klanten veranderen, nieuwe aanbieders komen op de markt. Zelfs voor grote bedrijven is het lastig om deze ontwikkelingen grondig in kaart te brengen en daar conclu-

sies uit te trekken. Dat is kennis die wij als vereniging genereren en waar onze leden als eerste hun voordeel mee kunnen doen. Waar ze keuzes mee kunnen maken voor hun bedrijf en waar ze mee kunnen inspelen op wat gaat komen. Verder organiseren we congressen en debatten waarin we ontwikkelingen die wij zien, delen en bespreken met leden en hun stake­ holders. Van opdrachtgevers tot politiek. Bijvoorbeeld het Nationale Autodebat dat we onlangs hielden en dat via BNR werd uitge­ zonden en het BOVAG Brandstofdebat, waarin niet alleen aandacht is voor EV, maar voor alle soorten alternatieve ‘brandstoffen’. En wat zo mooi is aan al deze initiatieven: als BOVAG het ergens over heeft, dan kunnen we daarin ook het laatste woord hebben. Als je naar BOVAG luistert, dan weet je hoe het zit. Die pretentie hoop ik te blijven waarmaken.”

De pijler ‘veiligheid’, gaat dit over het verkeer? “De veiligheid die wij bedoelen gaat zeker ook over verkeersveiligheid, maar gaat verder dan bijvoorbeeld een helm op je hoofd. Het is geïntegreerd in ons businessmodel en heeft ook te maken met veiligheid op de werkvloer, cybersecurity, weten wat je doet. En ervoor kunnen staan dat je je klanten met een veilig voertuig de weg op stuurt. Die veiligheid is bij BOVAG en BOVAG-ondernemers beter dan elders en zit simpelweg in onze manier van werken.”

En toen was er een koers. Hoe nu verder?

“Leef je koers” “‘Jouw leden zijn van diesel en olie’, zei een staatssecretaris eens tegen mij toen ik net was begonnen als voorzitter bij BOVAG”, vertelt Han ten Broeke. “Daar heb ik de staatsecretaris toen gelijk in gegeven, want daar verdienen we geld aan. Maar daarbij heb ik hem ook gezegd dat hij niet moest onderschatten hoe zeer onze leden al hebben geïnvesteerd in duurzaamheid en hoe zij toen al met elektrificatie bezig waren. Daarbij heb ik hem de boodschap meegegeven: hoe meer onduidelijkheid jij laat ontstaan rond EV, hoe moeilijker het is voor mijn leden om jullie groene ambities te realiseren. Dat komt omdat BOVAG-leden veel moderner

zijn dan jij en de rest van je kabinet. Ga maar na. Vervolgens hebben we gepeild wie er elektrisch reed op dat moment. Dat was toen alleen maar ik. Sindsdien hebben ze me nooit meer gevraagd of we menen wat we zeggen over EV. Dan leef je je eigen koers. Ik heb er trouwens direct bewust voor gekozen om vol-­ elektrisch te rijden. Daarmee zeg ik niet dat we andere brandstoffen nu moeten afschrijven. Diesel wordt onterecht en onnodig gecriminaliseerd. Beide boodschappen zijn tegelijkertijd waar. Dat is precies de reden dat wij als BOVAG de beste visie op de brandstoffenmix in Nederland hebben.”

“We gaan niet steeds over onze koers praten om mooie sier te maken. Je gaat het terugzien in wat we doen en in onze boodschappen, het zit inmiddels in ons DNA. En hoewel de basis voorbereid is op ontwikkelingen in de toekomst, moeten we ook nooit te beroerd zijn om bij te stellen als veranderingen daarom vragen. Maar zo’n richting heb je nodig om te weten waar je met z’n allen naartoe wilt en waar je op af gaat. Van BOVAG-leden verwacht ik dat ze meekijken en meedenken hoe dit zich allemaal ontwikkelt. Het is iets wat ons samen bindt en waar we samen voor gaan. Het is ook een richting die noodzakelijk is. Wij geloven dat verduurzaming het winnende verdienmodel is. Ondernemers zullen, vroeg of laat, en ieder op zijn eigen manier, moeten aanpikken. We zullen proberen iedereen mee te nemen, maar niet ten koste van alles. Anders kom je uiteindelijk buiten spel te staan. BOVAG is ervoor om te helpen bij die stap. ”

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 13


WOVEN CITY JAPAN

AUTOFABRIK ANT BOUWT STAD VAN DE TOEKOMST

Levend lab Volgend jaar opent ‘Woven City’ zijn poorten, een experi­ mentele stad gebouwd door autofabrikant Toyota. In die stad aan de voet van de Japanse berg Fuiji rekt de auto­ fabrikant het begrip mobiliteit fors op, en vindt zichzelf tege­lijkertijd opnieuw uit als ‘mobility company’. En dat gaat dus niet meer alleen over auto’s.

V

roeger bouwden autofabrikanten zogenoemde concept-cars, auto’s die er vaak geweldig, zij het een tikje onrealistisch uitzagen en volgestopt waren met vondsten en gadgets. Die futuris­tische modellen werden getoond op de mondiale autoshows. Ze waren bedoeld om een blik in de autotoekomst te geven. Vaak zag je elementen van die concept-cars, bijvoorbeeld design of technologie, later terug in productiemodellen. Toyota gaat nu een paar reuzenstappen verder. Nog steeds bouwt Toyota een prototype. Maar dan niet van een auto, maar van een stad. Woven City heet het opmerkelijke project. En nee, de auto heeft geen hoofdrol in die stad. In tegendeel. Met dit nieuwe prototype van een stad is Toyota ook zichzelf opnieuw aan het uitvinden: van fabrikant van geautomatiseerde weefgetouwen (inderdaad een verwijzing naar ‘Woven City’), naar autofabrikant, naar stadontwikkelaar. 14 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

Slimme stad Met Woven City wil Toyota de slimme stad oftewel ‘smart city’ van de toekomst bouwen. Autonoom rijden, robotica, duurzaamheid, kunstmatige intelligentie en gemeenschapsdenken worden geïnte­ greerd in het dagelijks leven van de bewoners van Woven City. En die worden stuk voor stuk geacht bij te dragen aan de ontwikkeling van hun experimentele stad. Het project is een weerspiegeling van Toyota’s ambitie om grenzen te verleggen en om bij te dragen aan een duurzamere en meer ‘verweven’ wereld. Toyota’s Woven City wordt momenteel gebouwd in Susona, aan de voet van de berg Fuji, op de plek van een afgedankte autofabriek, en dient als een levend laboratorium voor de ontwikkeling en het testen van nieuwe (mobiliteits)technologieën en samen­levingsvormen. Dat moet antwoorden opleveren op de uitdagingen waar de huidige Japanse samenleving zich voor gesteld ziet, de vergrijzing voorop (zie pagina 16).


Tekst en fotografie: Jim Maas

Vervoer wordt gescheiden in Woven City. Op de Japan Mobility Show toonde Toyota de e-Palette, een zelfrijdende ‘SRV-wagen’, een autonome mobiele winkel dus, die in Woven City uitgeprobeerd wordt.

Woven City is in aanbouw, aan de voet van de Japanse berg Fuji, op de plek waar voorheen een autofabriek stond.

Wat gaat Woven City aan innovaties en ideeën testen? 1. Autonome voertuigen en slim kanali­seren mobiliteit De stad zal worden uitgerust met speciale rijstroken voor autonome voertuigen. Vervoersstromen worden gescheiden. Voetgangers, OV, transport, persoonlijk vervoer, bezorgdiensten. Boven en onder de grond. 2. Slimme huizen De huizen in de stad worden uitgerust met onder meer robotassistenten, slimme verlichting, temperatuurregeling en beveiligingssystemen. 3. Kunstmatige intelligentie (AI) AI speelt een centrale rol in Woven City. Denk aan verkeersmanagement, energiegebruik en openbare diensten. Ook wordt AI gebruikt om de interactie tussen bewoners en de stad te verbeteren.

4. Duurzaamheid Woven City draait op hernieuwbare energiebronnen, waaronder zon­nepanelen en waterstof-brandstofcellen. Ook zullen er in de stad verschillende initiatieven worden genomen om het energiegebruik te verminderen en afval te minimaliseren. 5. Gemeenschapsvorming De stad wordt ontworpen om verbondenheid en gemeenschapszin te bevorderen.

Woven City is nu nog een bouwplaats, maar in de zomer van 2024 moet fase één gereed zijn. En vanaf 2025 zal de stad volgens plan func­tioneren als levend lab, met uiteindelijk een paar duizend inwoners. Iedereen die er woont is een ‘co-creator’, aldus Toyota.

> BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 15


Een stad als

>

testbaan BOVAG vroeg Yumi Aoki van Woven City naar het hoe en waarom van het opmerkelijke Toyota-initiatief.

Waarom kiest Toyota ervoor om de wereld van stadsontwikkeling te betreden? Dat is toch niet de kern­ activiteit is van een autofabrikant? Yumi Aoki: “Ons doel is niet om een stad te ontwikkelen. We bouwen een testbaan voor mobiliteit in de breedste zin van het woord. Toyota is al heel lang autofabrikant en heeft over de hele wereld testbanen om auto’s te testen voordat we ze aan klanten leveren. Tijdens CES 2018 kondigde Akio Toyoda aan dat Toyota zich zou transformeren tot een mobiliteitsbedrijf en om dat te realiseren, hebben we een testbaan voor mobiliteit nodig om mobiliteit in een echte leefomgeving te testen. Dat is Woven City, een testbaan in de vorm van een stad.”

Wat betekent het dat Toyota een mobiliteitsbedrijf wil worden in plaats van een autofabrikant? “Het woord mobiliteit komt van ‘bewegen’. Wij denken dat ‘bewegen’ twee betekenissen heeft. Het betekent verplaatsen van A naar B, maar het heeft ook een emotionele component: ik ben ontroerd, geraakt. Wij geloven dat mensen vreugde voelen door zich te kunnen verplaatsen; mobiliteit kan mensen verbinden. Deze menselijke verbinding is de fundamentele waarde van mobiliteit. Daarnaast, in die zin van beweging, zijn er drie soorten mobiliteit: mobi16 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

liteit van informatie, mobiliteit van goederen en mobiliteit van mensen. Wij kunnen bijdragen aan al die vormen van mobiliteit. Daarmee zijn we een mobiliteitsbedrijf.”

Is Toyota over 25 jaar nog steeds (ook) een autofabrikant? “Dat denk ik wel. Mobiliteit omvat dan ook nog steeds auto’s.”

Wordt dit experiment werkelijk een echte stad of dorp? Met mensen die er wonen en werken? Wie gaat er in Woven City wonen? Hoe zullen deze mensen deelnemen? “Woven City is zoals gezegd een testbaan voor mobiliteit waar we van alles gaan uitproberen. Een levend laboratorium. We verwelkomen echte uitvinders, maar ook ‘gewone’ bewoners. En die zijn wat ons betreft ook ‘uitvinders’, in de zin dat ze meehelpen met testen en proactief feedback geven. Woven City wordt momenteel gebouwd en we plannen om in 2025 echt te kunnen beginnen. Eerst op kleine schaal. De bewoners, wij noemen ze uitvinders en mede-uitvinders, zullen dan voornamelijk nog mensen van Toyota zijn, inclusief hun families. Geleidelijk verhogen we het aantal bewoners, van 360 bewoners in fase één, tot uiteindelijk wel 2.000.”

Smart Cities Japan worstelt. Naast de uitdagingen waar de hele wereld mee te maken heeft, zoals klimaat­verandering en bijbehorende noodzaak tot forse reductie van de CO2-uitstoot; naast de bekende extreem drukke mega-­ steden, heeft Japan te maken met een zeer hoog tempo van vergrijzing. Bijna een derde is inmiddels boven de 65 jaar. En dat percentage gaat nog fors stijgen. En de bevolking krimpt. Naar verwach­ting zal de helft van de grofweg 1.700 steden op het platteland verdwijnen door ontvolking en vergrijzing. Niet voor niets krijg je een miljoen yen (pakweg 6.000 euro) per kind als je Tokyo verruilt voor de regio. Maar dat is slechts een pleister op de wonden. Japan moet zich opnieuw uitvinden. Aangepast aan een grote grijze, niet productieve bevolkingsgroep, rekening houdend met een leeglopende regio. De hulp voor de overheid komt daarbij uit uiteenlopende hoeken. Projectontwikkelaars zijn misschien nog de minst onverwachte partij, maar ook consultancyfirma KPMG en autofabrikant Toyota nemen de handschoen op. De oplossing voor veel van genoemde proble­ men wordt gevonden in zogenoemde Smart Cities. Op diverse plekken in Japan zie je experimenten ontstaan. Levende laboratoria. Aan de rand van Tokyo, nabij twee universiteiten, bouwt een projectontwikkelaar aan Kashiwa-No-Ha, een nieuwe stad met slimme, centrale regie op de energiehuis­ houding, en met veel oog voor leefbaarheid en gemeenschapsgevoel, met name ook voor de oudere generatie. Onder meer door toegankelijke en deels gratis gezondheidszorg. Slechts de helft van de huishoudens heeft er een auto, er is voorzien in elektrische deel­auto’s, er is veel ruimte voor de fiets en het nieuwste idee is om een OV-abonnement onderdeel te laten zijn van de huur. De Japanse vestiging van KPMG heeft een vergrijzende en leeglopende stad in de regio onder de loep genomen. En met name op basis van beschikbare data voorstellen gedaan om de stad aantrekkelijk te houden voor de verouderde bevolking. Bijvoorbeeld door het beschikbare OV, vaak inmiddels zo uitgekleed in de regio dat het door vrijwilligers wordt gerund, veel slimmer in te zetten. Met name door vraag en aanbod op slimmer op elkaar aan te passen. En autofabrikant Toyota bouwt op de plek van een gesloten autofabriek een compleet nieuwe stad: Woven City.


SNAPSHOT

Planes, trains and automobiles De Tokyo Motor Show is dood. Leve de Japan Mobility Show. Veel van de grote internationale autoshows zijn na corona niet meer teruggekomen. Zo niet de Tokyo Motor Show, ooit goed voor maximaal 2,6 miljoen bezoekers. Deze Japanse AutoRai heeft zichzelf met succes opnieuw uitgevonden als Mobility Show. Ruim 1,1 miljoen mensen vergaapten zich begin november aan een overweldigende hoeveelheid mobiliteit. Met naast (heel veel) elektrische auto’s – de Japanners lijken nu toch echt van hun hybride geloof te zijn gevallen – ook motorfietsen, vliegtuigen, trucks, drones, fietsen, stepjes, reddingshelikopters, een moonbuggy, robots, campers, scootmobielen en een zelfrijdende SRV-wagen. Feitelijk was het de AutoRAI, de MotorRai, de BedrijfswagenRAI, de FietsRai en de Kampeer & Caravan Jaarbeurs ineen. En meer.

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 17


JUBILARISSEN

Trots!

BOVAG is ruim negentig jaar geleden ontstaan uit een wens en actie van een groep automobielhandelaren en garagehouders. De groep is inmiddels vele malen groter geworden en breder en de vereniging is actief in veel meer branches. Dit alles door leden; zowel nieuwe leden als trouwe, bestaande leden. Daar zijn we trots op en dank­ baar voor. Daarom laat BOVAG het ook niet na om jubilerende leden in het zonnetje te zetten. BOVAG-adviseurs, branchemanagers en directie gaan regelmatig op pad om felicitaties over te brengen. Beelden daarvan delen we graag! Bangarage, Amstelveen - 75 jaar lid

Autobedrijf Beltman, Rijssen - 50 jaar lid

Maat Caravans Recreatie, Berkel en Rodenrijs - 25 jaar lid

Westhoff Aanhangwagens, Duiven - 25 jaar lid

F&J Beumer, Amsterdam - 50 jaar lid

18 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

Marsman Caravans, Mijdrecht - 25 jaar lid


Snella Autowas, Katwijk - 25 jaar lid

Neuteboom Bike Totaal, Leiderdorp - 25 jaar lid Bike Totaal Leo Smit, Berkel en Rodenrijs - 25 jaar lid

Jan de Wit, Kortenhoef - 25 jaar lid Vakgarage Kooyman, Vinkeveen - 90 jaar lid

Van Jaarsveld PGH, Montfoort - 90 jaar lid Avis Autoverhuur, Den Haag - 50 jaar lid

Autobedrijf De Keen, Etten-Leur - 25 jaar lid

Snoek Motoren, Heerhugowaard - 50 jaar lid

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 19


STOPPEN EN DOORGAAN

HARBERINK VERKOCHT ZIJN FIETSENZA AK A AN AUTOBEDRIJF

“Mijn hobby? Dat was de zaak” Verkopen of doorgaan met het bedrijf? Voor die keuze stond Hans Harberink, eigenaar van de gelijknamige fietsenzaak in Denekamp. Ondanks de groeiende omzetten en zijn persoonlijke pas­ sie dwong de realiteit van zijn leeftijd en de toe­ komstvisie voor zijn winkel hem tot nadenken. Tot het autobedrijf in hetzelfde dorp de overeenkom­ sten en de kansen in de fietsenbranche zag en de eigenaar spontaan bij Harberink binnenstapte.

M

ijn werk vind ik heel leuk, vooral het contact met klanten. Bovendien is het met de fietsenbranche de laatste jaren de goede kant opgegaan, we draaien mooie omzetten”, zegt Hans Harberink (64) van de gelijknamige fietsenwinkel in het Twentse Denekamp. “Maar als je ouder wordt, dan kost het ondernemerschap je meer energie. Toch geef je als ondernemer niet snel op, ook al kost het je steeds meer moeite.” Het was zijn vrouw die ervoor zorgde dat hij ging nadenken over de toekomst van zijn bedrijf. Zij vroeg of haar man het werk nog wel leuk vond. “Want de weersverwachting na afloop van het journaal haal je vaak niet meer. Dan slaap je al.” Hans Harberink nam het bedrijf over van zijn vader, die het bedrijf in 1957 – tijdens de bromfietsentijd – had opgericht. “Ik werkte meer bij hem dan dat ik naar school ging. Vanuit school ging ik direct naar het bedrijf in plaats van naar huis. Het is het mooiste dat er is.” Het bedrijf groeide, waarbij ze ook veel omzet van buiten het dorp behalen. Want met de grens op fietsafstand kiezen ook veel Duitsers voor de fietsenwinkel. “Het ‘Hollandrad’ is bij onze oosterburen heel populair, met merken als Gazelle en Batavus zijn we daar steeds verder gegroeid. Inmiddels komt meer dan de helft van onze omzet uit Duitsland.” Daarbij profiteerde Harberink van hun kwaliteitsmerken en de omzetboost die de e-bike gaf, waarbij steeds hogere bedragen voor een fiets werden neergelegd.

20 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

Geen bedrijfsopvolging Het team bij Harberink Tweewielers is een hechte club. Dat is ook noodzakelijk, omdat de groei van het bedrijf ervoor zorgde dat ze heel efficiënt moeten werken. Harberink: “Vorig jaar hadden we ons beste jaar ooit, terwijl ons pand veel te klein is, we een krappe personeelsbezetting en te weinig werkplekken hebben.” Pogingen om naar een groter pand te verhuizen, strandden bij de gemeente, die geen groen licht gaf. Daarna wilde hij met zijn bedrijf doorgaan, zonder al te grote investeringen te doen. “Onze kinderen hadden geen interesse om het bedrijf over te nemen. Onze dochter is wel gek van fietsen, maar het managen van per­ soneel zag ze niet zitten. En zij zagen dat ik veel uren in de zaak werkte, dat ik er altijd druk mee bezig was. Het bracht mij op het punt van: hoe nu verder? Ik was bijna zestig jaar en het begon te knagen. Achteraf gezien had ik al eerder over de toekomst van mijn bedrijf na moeten denken.”

Aantrekkelijk bedrijf In het verleden had Hans Harberink al een eens een poging gedaan om zijn bedrijf te verkopen, maar dat draaide op niets uit. Hij had naar eigen zeggen altijd goed geld verdiend, waardoor hij het verkopen van zijn bedrijf niet als noodzakelijk zag. Tot zo’n twee jaar geleden Christiaan Wiefferink de fietsenwinkel binnenstapte. Samen met zijn broer Peter runt hij het plaatselijke autobedrijf en via een gemeenschappelijke kennis hadden ze vernomen dat het fietsbedrijf te koop stond. De broers Wiefferink zagen kansen. “Om twee redenen. De eerste is dat we zagen dat veel van onze klanten uit de buurt altijd fietsen hebben met een sticker van Harberink erop. Wij bedienen dus dezelfde klantengroep, dat is makkelijk om te integreren. De tweede reden is dat het lastiger wordt om goedkope auto’s te vinden. Vanwege de strengere milieueisen, maar ook vanwege het feit dat er geen kleinere auto’s meer worden geproduceerd. De leemte die daardoor ontstaat, kun- >


Tekst: Jeroen Rietvelt Fotografie: Robin Britstra

Achteraf had ik al eerder over de toekomst van mijn bedrijf na moeten denken

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 21


Goed in je vel met de BOVAG Zorgpolis!

Dé é zorgverzekering van de mobiliteitsbranche! De BOVAG Zorgpolis is een collectieve zorgverzekering die is afgestemd op de specifieke risico’s binnen de mobiliteitsbranche. Zo worden behandelingen die veel voorkomen in de branche ruim vergoed, denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie. Ruim 32.000 medewerkers binnen de mobiliteitsbranche en hun gezinsleden doen al mee met de grootste collectiviteit in de branche. Doe jij ook mee?

Bereken je premie op www.bovagzorgpolis.nl en stap voor 1 januari 2024 over! De BOVAG Zorgpolis is een collectieve zorgverzekering ondergebracht bij Zilveren Kruis, OHRA en De Friesland. Voor jou en je gezin.


Hans Harberink zijn verstand zei verkopen, maar zijn hart niet Christiaan Wiefferink

> nen we invullen met elektromobiliteit zoals e-bikes.”

Harberink op zijn beurt zag de overeenkomsten tussen hun bedrijven. “Wij zijn grootschalig, maar kennen onze klanten en hun koopgedrag. Noem ons dorpse bedrijven met een grote gunfactor. Daar zijn we allebei succesvol mee. We hebben allebei fijne klanten die bereid zijn een grote aanschaf te doen, met daarbij goede service.”

Overnameproces Het overnameproces nam bijna twee jaar in beslag, waarbij Harberink zowel het bedrijf, de bedrijfsnaam als het onroerend goed verkocht. “We hebben een goed renderende zaak met mooie mensen en merken. Ik zag Wiefferink als de oplossing voor de toekomst. Ik wilde meer vrije tijd krijgen en niet langer hoeven managen. Want zeker in de laatste jaren vond ik personeelszaken lastiger worden, ook omdat het moeilijk is om goede mensen te kunnen krijgen. Toen Christiaan mij vroeg wat ik als eerste kwijt wilde, gaf ik dan ook als antwoord: personeel.” Zowel Harberink als Wiefferink maakten bij de onderhandelingen gebruik van externe adviseurs. Aan die periode wil Harberink niet graag herinnerd worden. “De discussie ging vaak over de prijs. Die discussie kun je zelf ook niet voeren. Toch hebben we af en toe direct contact met elkaar opgenomen, om te bespre­ ken hoe we er sneller uit konden komen. Achteraf heeft het verkoopproces onze relatie gelukkig niet veranderd.”

Betrokkenheid blijft Harberink vertelt dat hij na afloop van de deal een glas dronk en weer verder ging. “Begin juli heb ik mijn bedrijf overgedragen, maar het voelt nog steeds alsof het van mij is. De afspraak was dat ik naar drie dagen in de week zou gaan, maar het was fietsseizoen. Dat kon niet. Wiefferink zei dat ik meer weg moest lopen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want ik heb verantwoordelijkheidsgevoel en bovendien komen klanten nog steeds naar mij toe. Ik kon het niet loslaten. Het was niet zo van: hier heb je geld en denk er maar niet meer aan. Het is ook moeilijk omdat ik al vanaf mijn zeventiende jaar in de fietsen werk. Nu gaan we bespreken hoe dat concreet verder moet. Overigens wordt de vestigingsmanager vanaf het nieuwe jaar formeel aangesteld, een personeelslid dat al in het bedrijf werkzaam was.” Harberink antwoordt lachend op de vraag wat hij nu gaat doen. “Hobby’s? Dat was de zaak! Mijn andere hobby’s, zoals de vrijwillige brandweer en motorrijden heb ik opzijgezet voor de winkel. Ik moet nu gaan bedenken wat ik nog meer leuk vind.”

Peter (links) en Christiaan Wiefferink

Wiefferink: kansen benutten Autobedrijf Wiefferink groeide de afgelopen jaren uit tot een fullservice bedrijf, dat gespecialiseerd is in jong gebruikte en elektrische auto’s. Klanten kunnen bij de twee vestigingen ook terecht voor onderhoud, lease en schadeherstel. En vanaf nu ook voor tweewielers. Christiaan en Peter Wiefferink: “We zagen veel overeenkomsten met Harberink, zoals het type klanten, leasemogelijk­ heden en de services. Ons verdienmodel is bovendien hetzelfde: dat ligt bij de verkoop van nieuwe auto’s en fietsen. Fietsen is groen en gezond en door deze toevoeging willen we een mobiliteitsbrede aanbieder worden. Vroeger konden we in de autobranche nog ver vooruitkijken, maar dat lukt niet meer. Denk maar aan de zelfrijdende auto’s. Bovendien wedden we hiermee op meerdere paarden. Dat is ook handig voor de toekomst, want we zijn een familiebedrijf. Wat onze klanten gaan merken? Niet heel veel verschil, klanten houden niet van verandering. Ons ideaalbeeld is om de bedrijven ooit te integreren, waarbij we een groot pand hebben met zowel auto’s als fietsen. Maar of dat gaat lukken?”

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 23


TERUGBLIK

DRUK 2023, GEMATIGD OPTIMISME OVER 2024

Grote schaarste aan person 2023 was een druk jaar. De werkplaatsen zaten het hele jaar bomvol en lange wachttijden zijn geen uitzondering meer. Zo blijkt uit een belronde die BOVAG deed onder zestien ondernemers. Eén ding is overduidelijk: het nijpende personeelsgebrek is een grote zorg. Daarnaast kampen de BOVAG-leden met hoge kosten en zorgt de overgang naar het agentuurmodel bij dealers voor spanning. En, particuliere en zakelijke klanten hikken aan tegen de overstap naar EV en rijden het liefst zo lang mogelijk door in hun brandstofauto. Vertrouwen in 2024 is er zeker, veel bedrijven plannen al ver tot in het nieuwe jaar.

24 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023


Tekst: Ivonne Vermeulen

oneel breekt de branche op Arjan van Vliet Dga Van Vliet Autogroep

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Dit was het meest bijzondere jaar dat we als dea­ lerbedrijf van Stellantis hebben meegemaakt in ons 144-jarig bestaan. De overgang afgelopen september naar het agentuurmodel heeft enorm veel impact. Toen de fabrikant de keuze maakte voor dit businessplan was er schaarste en een lage rentestand. Het doel was dat de kosten voor beide partijen lager zouden zijn, terwijl die kosten nu juist hoger uitvallen. Fabrikanten gaan nu zelf retailen en komen er achter wat de dealer allemaal deed. We zitten midden in de gewenningsfase en zijn volop in gesprek met de fabrikant, maar hoe het precies verdergaat is moeilijk te zeggen. De nieuwverkoop was minder, mede omdat alle aandacht intern gericht is. Daarom versterken wij onze positie in aftersales en occasionverkoop. Dat gaat aardig goed, maar het personeelstekort breekt ons op waardoor de wachttijden oplopen.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Hoe de overschakeling naar het agentuurmodel verder zal gaan, is onzeker en hangt af van beslissingen die Stellantis neemt. Er is meer dan genoeg werk voor de werkplaats, maar er zijn te weinig monteurs en het is lastig om alle vacatures ingevuld te krijgen. Ik verwacht dat we volgend jaar veel bedrijfswagens zullen verkopen, omdat de bpm-vrijstellingen daarvoor vanaf 2025 verdwijnen. Alle kosten stijgen, denk ook aan de cao-verhoging. Daardoor zijn we genoodzaakt onze werkplaatstarieven te verhogen, denk daarbij zomaar aan tien procent. Ik hoop dat het volgend jaar op alle fronten wat stabieler wordt en dat we onze mobiliteitsactiviteiten kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld met fietsen.”

Martijn Gijsbrechts Directeur garagebedrijf Ekelschot

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het is hectisch in de werkplaats en hard hollen voor de verkoop van gebruikte auto’s. Het is duidelijk dat mensen zo lang mogelijk willen blijven doorrijden in hun brandstofauto en de aanschaf van een elektrische auto zo lang mogelijk willen uitstellen. Ik heb best wat gebruikte EV’s staan, maar ik krijg er vrijwel geen reactie op. Veel consumenten zijn onzeker en bang dat er toch wegenbelasting gaat komen op EV’s, waardoor ze de overstap niet willen maken voordat er meer duidelijkheid is. Bovendien zijn EV’s voor veel mensen relatief duur. Ze willen van hun brandstofauto op aan kunnen en geven makkelijker geld uit aan reparatie en onderhoud.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Ik ben optimistisch over aankomend jaar. Wij zijn helemaal voorbereid op de komst van EV’s. We hebben geïnvesteerd in de werkplaats en onze mensen hebben de juiste kennis in huis. Maar de opkomst van EV’s gaat toch niet zo snel als iedereen had verwacht. Wij zijn allround en proberen mee te bewegen met de ontwikkelingen in de markt. Zolang er geen duidelijk kabinetsbeleid is hiervoor, blijven consumenten terughoudend.”

> BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 25


>

De caravan is weer herontdekt. Mensen laten hun caravan goed onderhouden en bijtijds repareren. Voor 2024 zitten we aardig volgepland Erik Oosterhuis, directeur Caravan- en Aanhangwagencentrum Oldambt

Edwin Kooistra Directeur Dinkla Verkeersopleidingen

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Voor ons was het een ondernemend jaar. In juni zijn we verhuisd naar een nieuwe locatie in Sneek. We waren uit ons jasje gegroeid en zijn trots op onze lokalen, loods en een plein voor het afnemen van toetsen voor aankomende chauffeurs. Een voordeel is dat kantoor en instructeurs zich nu onder één dak bevinden voor een goede samenwerking. Zo kunnen we de klant vlot bedie­ nen. Wel hebben ook wij te maken met de lange wachttijden bij het CBR. Soms is dit een bron van frustratie, zowel voor ons als voor de klant. Het kan ten koste gaan van de kwaliteit. Onze instructeurs maken vaak na een paar lessen een inschatting wanneer het examen kan worden aangevraagd.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Ondanks de lange wachttijden bij het CBR, spelen we zo goed mogelijk in op de vraag van de klant. We zien dat klanten inmiddels al meer begrip en geduld tonen. Het zou mooi zijn als de wachttijden gaan slinken. We zijn positief en denken in mogelijkheden, bijvoorbeeld over de zij-instromers die zich bij ons omscholen tot chauffeur. Soms met de wens om parttime in de transport te kunnen werken, vaak een jongensdroom. Voor de transportsector is dat een aanvuling. Voor ons is het een welkome klantengroep.”

26 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

Bas Stegeman Directeur DGL Schadeherstel

Michiel Fleuren Bedrijfsleider Truckservice Bergharen

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het is een heel druk jaar geweest met één groot probleem: het gebrek aan goede vakmensen. We hebben meer dan genoeg werk, maar kunnen het bijna niet wegkrijgen door veel te weinig capaciteit. Het betekent dat ik zelf weer vaker moet meewerken op de werkvloer. En we vragen onze medewerkers of ze extra willen werken in de weekenden en de avonduren. We zouden veel meer kunnen uitbreiden als we niet zulke problemen hadden met de personele bezetting. Er zijn namelijk genoeg potentiële klanten en doorgroeimogelijkheden. Dat is een wrange constatering.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Voor aankomend jaar verwacht ik in dezelfde lijn door te gaan. Het werkaan­ bod is goed en blijft op niveau en personeel blijft een aandachtspunt. Veel van onze klanten zijn mkb-bedrijven: van aannemers tot hoveniers. Door de recessie zijn ze zuinig op hun rijdend materieel en willen ze er lang mee blijven doorrijden, dus ze zorgen bijtijds voor onderhoud en reparatie. Er wordt wel veel gepraat over elektrificatie in trucks en lichte bedrijfswagens, maar in praktijk merk ik er nog weinig van dat klanten de overstap maken.”

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “We hebben een druk jaar gehad. Het werkaanbod is constant op een hoog niveau gebleven. Daar ben ik heel tevreden over. Het is ook goed te merken dat steeds meer opdrachtgevers in de gestuurde schade zich ervan bewust zijn dat er reële tarieven moeten worden gehanteerd. Schades worden steeds complexer door alle elektronica en dat vereist steeds meer kennis. Het gemiddelde schadebedrag is niet voor niks opgelopen tot zo’n € 1.700,–.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Ik ben optimistisch en denk dat het schadevolume tenminste gelijk blijft. Voor het nieuwe jaar zijn we druk om ons voor te bereiden op de certificering voor de Plusnorm. We willen als schadeherstelbedrijf graag bij de voorhoede horen. Het gaat bij ons vooral om de benodigde opleidingen en niet zozeer om apparatuur in de werkplaats, daar heb­ben we al het nodige in geïnvesteerd. Goed personeel blijft een punt van aan­ dacht. Ik zorg voor een goede samenwerking met scholen in de regio en laat leerlingen graag zien wat we hier doen. Daardoor word je zichtbaar voor jongeren en weten ze je sneller te vinden als ze in de techniek willen werken.”


Richard Langenberg Directeur Langenberg Motors

Hoe is het afgelopen jaar geweest?

Jan Zantingh Directeur Zantingh Tweewielers

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “2023 is een goed jaar voor ons geweest. Er is een overschot in het fietsenaanbod waardoor de prijs onder druk staan. Ik denk dat dit volgend jaar weer zal normaliseren. Ik heb geluk dat de fietsaanvoer bij mij goed is geweest, want er zijn ook wel leveringsproblemen met e-bikes en accu’s. We zitten nog in de overgangsjaren na corona. Toen hebben we topjaren gehad, omdat mensen weinig anders konden dan fietsen of wandelen. Nu heeft iedereen weer meer keuze in hun vrije tijd en staan er ook dure fietsen stil in de schuur.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Hoe het volgend jaar gaat worden is moeilijk te voorspellen, mede door de verkiezingen en alle onrust in de wereld. Gelukkig doet de fiets het goed in ons land: het is een groen en duurzaam product dat enorm wordt gepromoot door de overheid. We merken steeds meer dat de e-bike een serieus alternatief is voor de auto, zeker als je binnen tien kilometer van je werk woont. En zeker nu de auto steeds duurder wordt, gaan mensen bewuster naar een goede fiets kijken.”

“Het was een beter jaar dan vorig jaar. Het motorjaar begon niet naar wens door het slechte voorjaarsweer, dat lang aanhield. In de coronajaren zijn veel motoren gekocht waardoor er nu relatief veel onderhoud en reparatie is. Dat is duidelijk te merken. Zeker in economisch mindere tijden wil iedereen zeker weten dat zijn kostbare spullen, zoals een motor of (motor)-­ scooter goed wordt onderhouden en zijn geld waard blijft. Ik heb landelijke bekendheid met de mooie Benelli-motoren. We hebben hier alle modellen en kleuren op voorraad staan zodat mensen veel keuze hebben en makkelijk een proefrit kunnen maken. We hebben afgelopen jaar een behoorlijke knauw gekregen door het inzakken van de scooterverkoop als gevolg van de invoering van de helmplicht per januari van dit jaar. Hierdoor is de verkoop zo’n beetje gehalveerd.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Ik denk dat de scootermarkt wel weer aantrekt. De neergaande lijn in de verkoop begint al af te vlakken, dus hopelijk hebben we het dieptepunt achter de rug. Veel bedrijven zijn gestopt met de scooterverkoop, ik niet en zie kansen. Er zijn minder partijen waarmee we die markt moeten verdelen. Zeker nu autorijden steeds duurder wordt, zijn scooters en (lichte) motorscooters het meest voor de hand liggende alternatief. Daar blijf ik in geloven.”

Aart Jan Witvliet Directeur Severs Breeman BMW & Mini

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Ik ben tevreden over 2023. De nieuwverkoop is bij ons goed doorgelopen, hoewel we te maken hadden met leveringsproblemen waardoor de uitlevering behoorlijke vertraging opliep. Door de economische situatie merken we in de particuliere markt wel dat consumenten voorzichtiger zijn geworden in hun uitgavepatroon. Er is vooral minder belangstelling voor private lease. Het is duurder geworden door de hogere rente en door de aangescherpte leennormen is het voor veel mensen minder aantrekkelijk geworden. Overigens loopt de verkoop in de zakelijke markt ook goed door. Het is ook druk geweest in de werkplaats. We houden er rekening mee dat er door de opkomst van EV’s minder onderhoud en reparatie is, maar vooralsnog is dat zeker niet voelbaar en is er volop drukte, ook met EV’s. Denk alleen maar aan de bandenwissels.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Ik verwacht geen topjaar, maar denk dat we op alle fronten met een stabilisatie te maken krijgen. Bovendien hoop ik dat we na de verkiezingen meer duidelijkheid krijgen over de voorgenomen kabinetsmaatregelen wat betreft de wegenbelasting voor bijvoorbeeld EV’s of rekeningrijden. Dat zal consumenten meer houvast en vertrouwen geven.”

> BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 27


>

Jaap Doesburg Directeur Autoverhuur Doesburg

Hoe is het afgelopen jaar geweest?

Job Brouwers Directeur Classic Job

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het werk is onverminderd goed doorgegaan afgelopen jaar. Het enige probleem is de schaarste aan goede vakmensen. Restauratie van oldtimers is geen vak dat je op school leert, maar moet je vooral in de praktijk leren. Eigenlijk is alles lastig in ons werk, daar moet je wel tegen kunnen. Tijdens het restaureren lopen dingen altijd anders dan gedacht en moet je heel zelfstandig en probleemoplossend kunnen werken. Veel onderdelen zijn niet meer verkrijgbaar; je moet het zelf kunnen repareren of in 3D laten printen.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Onze orderportefeuille voor volgend jaar loopt al aardig vol. Wat betreft grote restauratieklussen zitten we al helemaal vol. Wij werken internationaal: zeventig procent van onze klanten komt uit het buitenland, van Australië en de VS tot Finland. Ons werk is steeds meer verschoven naar het hogere segment, het lagere segment is weggevallen. De restauratie van een simpele oldtimer is relatief duur en onbetaalbaar geworden voor gewone mensen. In het hogere segment praten we over restauraties van twee ton. Veel buitenlandse klanten kopen hun oldtimer in Europa, laten ’m hier restaureren en wij verschepen de oldtimer waarheen je maar wilt.”

28 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

“We hebben weer een goed jaar gedraaid. De creatieve sector is weer gestart met festivals en evenementen. Dat is een belangrijke klantengroep voor ons. We moeten het vooral hebben van de dagverhuur van onze bestelbusjes en personenauto’s. Ons autoverhuurbedrijf zit al jaren tegen de Groningse binnenstad aan, dat geeft ons een bijzondere positie en zorgt tegelijkertijd voor grote uitdagingen. Van zero-emissiezones tot bereikbaarheid en autoluw maken van de binnenstad. Daarover hebben we nauw contact met de gemeente. Ik vind dat niet alleen fiets- en autodeel-initiatieven de ruimte moeten krijgen, maar dat wij als autoverhuurbedrijf daar ook veel meer in moeten worden meegenomen.”

Wat zijn uw verwachtingen van 2024? “Ik ben positief, omdat de behoefte aan tijdelijke mobiliteit alleen maar toeneemt en wij daar als autoverhuurbedrijf goed op in kunnen spelen. Tegelijkertijd staan wij als bedrijf voor behoorlijke uitdagingen, rondom onze locatie in de binnenstad bijvoorbeeld, maar ook wat betreft elektrificatie van het wagenpark. Dit nog los van de vraag of wij voldoende stroom van het stroomnet kunnen krijgen.”

Nick Schreurs Directeur Schreurs Motorrevisie

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het is boven verwachting gegaan. Wij werken door het hele land en daarbuiten en krijgen opvallend veel jonge auto’s vanaf 2020 terug voor motorrevisie. Er zitten best wat fouten in de ontwikkeling van die motoren: ze moeten efficiënter zijn, over veel vermogen beschikken en er moet worden gelet op de emissienormen. We werken veel in het hogere segment, van Mercedes AMG tot Porsche of Lamborghini. Nee, ik vrees niet voor de opkomst van EV en hoor juist regelmatig dat mensen weer overstappen van EV naar een verbrandingsmotor. Een EV rijden is niet per definitie goedkoper en de beleving ervan is toch echt anders.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Ik denk dat het goed blijft doorlopen en dat wij gestaag doorgroeien. Onze klanten blijven geld uitgeven aan reparatie en revisie: als je een auto bezit in het hogere segment wil je dat die auto goed en betrouwbaar blijft. En gelukkig is het voor ons niet zo moeilijk om personeel te vinden. Veel monteurs willen wel voor zulke merken werken en wat wij doen gaat verder dan regulier onderhoud: dit zijn omvangrijke klussen waar we soms weken mee bezig zijn. Dat spreekt tot de verbeelding.”


Wij denken dat de groei in alle markt­segmenten gaat doorzetten, zowel in de particuliere als zakelijke markt voor autoruitherstel Jaco van de Graaf, directeur Autoglas Service Schiedam

Johan Teunissen Dga Shell de Wetering en wasstraat

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het was een goed jaar met één groot probleem: de enorme schaarste aan medewerkers. Wij zijn bijna meer bezig met het managen van de personele bezetting, dan met ondernemen. We hebben via Young Ones-platform voor freelance klussen een behoorlijke pool van mensen opgebouwd waardoor we een flexibele schil hebben. Maar het blijft een punt van aandacht. Het aantal verkochte liters fossiele brandstof wordt langzaamaan minder, maar dat is geheel volgens verwachting. Het aantal EV’s groeit langzaam door en dat zal ook zo blijven, hoewel de nieuwverkoop van EV’s niet zo hard gaat als iedereen had gedacht. De wasstraat heeft goed gedraaid, hoewel mensen dit najaar hun auto niet snel wasten door de vele regen. En we verkopen aanzienlijk meer aan broodjes en drankjes.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Het personeelsprobleem blijft ook volgende jaar een grote rol spelen. Verder durf ik niet te veel op zaken vooruit te lopen, want hoe het zich zal ontwikkelen, hangt mede sterk af van de toekomstige politieke koers, fiscale maatregelen, accijns en het duurzaamheidsbeleid.”

Berrie Burgler Directeur De Detailer

Paul Westhoff Directeur Westhoff Aanhangwagens

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het was een redelijk tot goed jaar. Het was ook een bijzonder jaar, omdat we dit jaar 25 jaar BOVAG-lid zijn. Wij hebben de vraag naar specialistisch werk zien toenemen. Denk hierbij aan het ombouwen en aanpassen van boottrailers, auto-ambulances en speciaalbouw. Juist de combinatie van speciaalbouw en RDW-keuringen maakt onze positie uniek, maar ook reparaties en regulier onderhoud blijven belangrijke pijlers binnen ons bedrijf. Wij merken dat onze klanten kiezen voor kwaliteit en betrouwbaarheid. De verkoop van nieuwe aanhangwagens blijft wat achter ten opzichte van vorig jaar. We merken al een aantal jaar de invloed van online verkoop. We zien ook dat onze doelgroep waarde hecht aan continuïteit, service, aftersales en flexibiliteit.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Na corona en het uitbreken van de Oekraïne-oorlog vind ik het lastig om voorspellingen te doen. We zijn een compact bedrijf met vakexpertise en een solide bedrijfsvoering. Wij geloven dan ook dat wij nog steeds kunnen groeien door tijdig voor te sorteren op nieuwe ontwikkelingen, onze flexibili­ teit, klantgerichtheid en het leveren van kwaliteit. Ook vinden wij het belangrijk dat we onszelf blijven scholen.”

Hoe is het afgelopen jaar geweest? “Het is een goed jaar voor ons geweest. Mensen worden zich er steeds meer van bewust dat het goed schoonmaken en onderhouden van je auto, de waardevast heid ten goede komt. A ls detailingbedrijf zijn we gespecialiseerd in het cosmetisch vernieuwen en/of beschermen van nieuwe en gebruikte voertuigen. Detailing gaat namelijk veel verder dan het in- en exterieur schoonmaken van een auto. Behalve in de particuliere markt, worden we ook steeds vaker in de business-to-business­ markt ingeschakeld door lease- en dealerbedrijven die auto’s weer in nieuwstaat willen aanbieden. Die komen steeds vaker bij ons voor het cosmetisch herstel van krassen, polijsten, coatings of lakbescherming.”

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024? “Wij kunnen nog veel meer groeien, vooral in de zakelijke markt. Juist nu het economisch bij veel mensen even wat minder is, gaan ze nog voorzichter met hun auto om. Ook merken we dat veel mensen tegen de mogelijke aanschaf van een EV zitten aan te hikken. Ze willen graag zo lang mogelijk blijven doorrijden met hun auto op fossiele brandstof en hebben er dan wel wat voor over als de auto weer helemaal cosmetisch is hersteld. Daarom bieden we de service ook aan in abonnementsvorm.”

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 29


BOVAG-AGENDA ­

 Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op mijn.bovag.nl/evenementen.

1

25

11

1

17

15

t/m 31 januari • WinterWasWeken (heel Nederland) In januari maakt elke klant die zijn of haar auto bij een deelnemend BOVAG-autowas- of poets­ bedrijf laat wassen of poetsen kans op mooie prijzen. De hoofdprijs is een cheque voor een auto € 10.000,–, te verzilveren bij een BOVAG-­ autobedrijf. BOVAG zorgt voor de nodige promotie van de WinterWasWeken-actie.

januari • Algemene Leden­ vergadering BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Maastricht) De ALV wordt gehouden op de previewdag van de Classic Car Show in het MECC in Maastricht. Op de agenda staat: (her)benoemingen van bestuursleden, terugblik op afgelopen jaar en plannen voor 2024.

januari • Nieuwjaarsbijeenkomst BOVAG Verhuur- en Deelauto­ bedrijven (Bunnik) Bijeenkomst om branchegenoten te ontmoeten aan het begin van het nieuwe jaar, gecombineerd met een korte algemene ledenvergadering. Spreker Ben van der Burg deelt technologische ontwikkelingen, die mogelijk impact krijgen op de verhuur- en deelautosector.

januari • Leden-bezoeken-ledendag ‘Keuren met Amtek’ (Hulten) Informatiebijeenkomst voor kampeer- en aanhangwagenbedrijven over hoe de nieuwe keuringsmethode voor de BOVAG Onderhoudsbeurt werkt, gehouden bij een BOVAG-bedrijf in de werkplaats. Deze sessie vindt plaats bij Linberg Caravans in Hulten. februari • Leden-bezoeken-ledendag ‘Keuren met Amtek’ (Haaksbergen) Informatiebijeenkomst voor kampeer- en aan­ hangwagenbedrijven over hoe de nieuwe keuringsmethode voor de BOVAG Onderhoudsbeurt werkt, gehouden bij een BOVAG-­bedrijf in de werkplaats. Deze sessie vindt plaats bij Henk Pen Campers en Caravans in Haaksbergen.

februari • Leden-bezoeken-ledendag ‘Keuren met Amtek’ (Utrecht) Informatiebijeenkomst voor kampeer- en aanhangwagenbedrijven over hoe de nieuwe keuringsmethode voor de BOVAG Onderhoudsbeurt werkt, gehouden bij een BOVAG-bedrijf in de werkplaats. Deze sessie vindt plaats bij Ko van den Berg Aanhangwagencentrum in Utrecht. Hierna volgt nog één Leden-bezoeken-ledendag: op 7 maart bij Jan Schreur Recreatie in Winkel.

UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik  (030) 65 95 211  bovagkrant.nl HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch  daniellerousselet@bovag.nl

REDACTIE Linda in ’t Hout, Ivonne Vermeulen  redactie@bovag.nl

30 BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023

29

februari en 1 maart • Studiereis BOVAG Aanhangwagenbedrijven (Boedapest) Tweedaagse studiereis voor aanhangwagenbedrijven, die bestaat uit het bezoeken van de stad en belangrijke fabriekslocaties van Knott vlakbij Boedapest.

29

februari • Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Auto­ bedrijven (Roermond) De eerste regiobijeenkomst voor onafhankelijke autobedrijven, waar zij bijgepraat worden over actuele onderwerpen. Een mooie gelegen­ heid om BOVAG en collega-ondernemers te spreken. BOVAG organiseert in totaal negen regiobijeenkomsten in februari en maart.

Handige websites

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 mijn.bovag.nl Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen. Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl.

15 DECEMBER, JAARGANG 29, NR. 11 De BOVAGkrant is het officiële leden­magazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar.

februari • Ledenbijeenkomst BOVAG Fietsbedrijven (’s-Hertogenbosch) Tijdens het B2B Festival in de Brabanthallen houdt BOVAG Fietsbedrijven een ledenbijeenkomst, waar onder andere de resultaten van het nieuwste Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) worden gepresenteerd. Daarnaast kunt u op 25 én 26 februari in contact komen met BOVAG op het BOVAG/ENRA/ Bovemij-ondernemersplein.

Vergaderen bij BOVAG

C entraal in Nederland Z alen voor 4 tot 250 personen G ezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken  Ruim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty  Ruime, eigen parkeergelegenheid

COLOFON

26

PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com – Martijn Ubink ADVERTENTIES Advertentieverkoop vindt plaats via SGNM (traffic@sgnm.nl). Meer informatie via bovagkrant.nl of neem contact op met Marsha Martens (marsha@sgnm.nl / 06 25 226 352) of Oscar van den Bosch (oscar@sgnm.nl) DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl

 mijn.bovag.nl/ledenadvies Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.  bovagkrant.nl Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.  bovag.nl Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.  bovagledenwinkel.nl Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG-leden.

ABONNEMENTEN Opgave, adres­wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest.  (025) 125 79 24  klantenservice@aboland.nl  aboland.nl Abonnementsprijs: € 118,– per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.) MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Marjan Schimmel (traffic), Robin Britstra, Han ten Broeke, Peter Arno Broer, Annemieke Busink, Stephan van Leiden, Jim Maas, Jeroen Rietvelt, Diana van der Sluis, Paul de Waal, Adobe Stock.

De redactie van BOVAG is bij de samen­stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­k rant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aan­sprakelijk­heid aanvaarden voor moge­lijke gevolgen die zouden kunnen voort­vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.


SERVICE Het BOVAG-verenigingsbestuur

Branchemanagers Autodealers

Peter Niesink

algemeen voorzitter

algemeen directeur, bestuurslid

 hantenbroeke@bovag.nl

 peterniesink@bovag.nl

Han ten Broeke

Geert Brummelhuis  geertbrummelhuis@bovag.nl  (030) 659 52 42

George de Booij

bestuurslid

financieel directeur, bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

 georgedebooij@bovag.nl

Jan Lenters

bestuurslid

directeur strategie & inno­vatie, bestuursadviseur

 verenigingsbestuur@bovag.nl

 hansbresser@bovag.nl

Jan Paul Kerkhof

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Maarten Mastop  maartenmastop@bovag.nl  (030) 659 52 30

Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven Truckdealers en Truck- & Trailerbedrijven

Hans Bresser

Erik Stern Frank Ruygrok  frankruygrok@bovag.nl  (030) 659 53 52

 erikstern@bovag.nl  (030) 659 52 16

Verhuur- & Deelautobedrijven Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven

Thijs Bochane

bestuurslid Martijn Smid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

 martijnsmid@bovag.nl

Stephan Griffioen

 (030) 65 95 374

 stephangriffioen@bovag.nl

BOVAG-adviseurs

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

 (030) 659 53 85

BOVAG-werkgeverscoaches Algemeen*

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Truck- en Trailerbedrijven

Frans Bastiaansen (west)  fransbastiaansen@bovag.nl  06 51 35 50 57

Jaap Verweij

Martine Stolker (zuid)  martinestolker@bovag.nl  06 33 04 37 13

Jolanda Hofman  jolandaverwoert@bovag.nl

Claudia van Engelenburg  claudiavanengelenburg@bovag.nl

 06 22 19 62 35

 (030) 659 52 57

Rachelle Kock  rachellekock@bovag.nl

Rijscholen

 (030) 659 52 68

Stefan Niesink (midden)  stefanniesink@bovag.nl

Hannie Tak

Sylvia van Kwawegen

 hannietak@bovag.nl

René Lamers (oost)  renelamers@bovag.nl  06 20 44 11 67

Jan Pieter van der Meulen (west)

 remcovanrijn@bovag.nl

 sylviavankwawegen@bovag.nl  (030) 659 52 56

 (030) 659 52 27

Maarten van Hoof (zuidoost)  maartenvanhoof@bovag.nl

Energiesystemen & Revisie

 06 22 39 14 32

Sonja van der Schaaf  sonjavanderschaaf@bovag.nl

Michel Voorwinde

Remco van Rijn (zuidwest)

Levien Meiresonne (noord)

 06 82 25 59 79

Jos Overmars (noordoost)  josovermars@bovag.nl

 06 13 98 46 33

 06 22 55 57 58

 renatevanrijnsoever@bovag.nl

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Autodealers en (ruit)schadeherstelbedrijven

 janpietervandermeulen@bovag.nl

Renate van Rijnsoever

 (030) 659 52 58

 06 21 93 79 09

Maerten Boenders (noordwest)  maertenboenders@bovag.nl

 06 13 95 60 09

Hendri Dierkes (noordoost)  hendridierkes@bovag.nl  06 30 27 81 72

 jaapverweij@bovag.nl

 (030) 659 54 93

 06 20 05 32 50 * Aanhangwagenbedrijven, Autowas- & Poetsbedrijven, Caravan- en Camperbedrijven, Fietsbedrijven, Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, Rijscholen, Verhuur- en Deelautobedrijven, Energiesystemen & Revisie, Tankstations.

 (030) 659 52 62

 michelvoorwinde@bovag.nl

BOVAG Ledenwinkel

 levienmeiresonne@bovag.nl

Deze uitgave is geprint op papier dat het FSCkeur­merk draagt. De gebruikte zwarte inkt is bio­logisch en minimaal negentig procent van de inkt bestaat uit plantaardige dragerolie. Onze huisdrukker compenseert de CO2-uitstoot door het planten van bomen.

 06 20 58 04 89

Aäron Waarsing  aaron.waarsing@elgersma.nl

Anton Abelen  antonabelen@bovag.nl  06 53 62 90 80

Jelle Bruyn  jellebruyn@bovag.nl  06 12 02 37 71

 06 38 55 71 64

BOVAG-partners

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen  (024) 751 21 31  info@bovemij.nl  bovemij.nl

BOVAG werkt nauw samen met een aantal BOVAG-partners, op het gebied van verzeke­ringen, onderwijs en data.

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein  (030) 608 77 22  info@innovam.nl  innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam  (020) 549 71 71  servicedesk@rdc.nl  rdc.nl

Autotrust Korenmaat 1a 9405 TL Assen  (0592) 340 018  autotrust.nl

100% Onderhouden Lange Dreef 8 4131 NH Vianen  (0347) 238 001  info@100procentonderhouden.nl  100procentonderhouden.nl

BOVAGkrant NUMMER 11 / DECEMBER 2023 31


“Wat ik hier leer, kan ik goed toepassen in de praktijk” OPLEIDING OPERATIONEEL MANAGEMENT Leidinggeven is een vak. De opleiding Operationeel Management van Innovam maakt beginnende en ervaren managers in de mobiliteitsbranche scherper, actiever en meer betrokken bij hun bedrijf. Deelnemers leren alles over resultaatgericht coachen en sturen op cijfers en kengetallen.

Krista de Kam Bedrijfsleider Vakgarage Leendert Krijger

“Ik ben met het bedrijf meegegroeid en werk hier al jaren met plezier. Mijn takenpakket is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Tegenwoordig ben ik bedrijfsleider en daar komt veel bij kijken.”

“Ik heb net de eerste drie modules over Financieel Management afgerond. Ik merk nu al dat ik door deze opleiding anders naar het bedrijf kijk. Daardoor heb ik andere gesprekken met mijn werkgever.”

“Deelnemers komen uit het hele land. Er zijn mensen bij uit de autobranche, maar ook uit de truckbranche, fietsbranche, aanhanger- en caravanbranche. Iedereen is serieus en gedreven. We wisselen ervaringen uit.”

Wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie in de mobiliteitsbranche? De opleiding Operationeel Management van Innovam is gericht op beginnende en ervaren managers in de mobiliteitsbranche. Na het voltooien van deze opleiding ben je in staat om resultaatgericht te coachen, financiële gegevens te interpreteren en proactief te sturen op basis van deze gegevens. Zo word je een professionele manager die werkzaamheden efficiënt organiseert, de werkdruk verlaagt en het rendement verhoogt.

Innovam.nl/over-operationeel-management


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.