__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

nummer 01 / januari 2015

krant

OAB/RVS

DENK VOORUIT. BEGIN BIJ BOVAG.

Wij gooien niks weg, we repareren Paul Bleijlevens, directeur Bleijlevens Motoren & Techniek

in dit nummer:

Leden in de lead

Verenigingsbestuur en ledenraad maken frisse start pagina 10

Bedrijfsoverdracht

10 dingen die u moet weten voordat u het stokje doorgeeft pagina 28

Gastvrij

Thérèse Boer lééft voor haar klanten pagina 20

Revisie ís duurzaamheid Software voor de autobranche

nline! o k o o

www.autoflex.nl

Remmentest Re mmentest

Uw Werkplaats,

Onze Zorg.

Emissietest (de)montage Balanceren Balanc Uitlijnen U itlijnen Hefbruggen

WWW.CBX-NEDERLAND.NL | 0345 - 580.670


Auto importeurs en publiek enthousiast over vernieuwende en kostenefficiĂŤnte opzet! - Minimaal 23 van de 26 volumemerken aanwezig

- Supercars, concept-cars en klassiekers

- Merkenstands met verrassende indeling

- Op weekdagen tot 22.00 uur geopend

- Veel primeurs en nieuwe technologieĂŤn

- Exclusieve Previewavond op 16 april

Met uw relaties naar de AutoRAI? Mail autorai@rai.nl voor de mogelijkheden.


VOORAF

VOORWOORD

INHOUD

Klop bij ons aan! In 2015 vieren we dat BOVAG al 85 jaar voor u klaar staat.

D

e rode draad in die 85 jaar: ondernemers die staan voor kwaliteit. In ons historisch café in het BOVAGhuis staan 85 jaargangen voorgangers van het mooie nieuwe blad dat u nu in handen heeft. Ik nodig u van harte uit om eens langs te komen en daar in te bladeren. Boeiende lectuur!

10

16

Leden in de driver’s seat

Paul Bleijlevens

Als u er dan een BOVAG-blad uit 1965 bij pakt, dan kunt u lezen over de introductie van de BOVAG Garantie: het ultieme bewijs aan consumenten dat u staat voor kwaliteit. De BOVAG Garantie is 50 jaar jong en daarmee dus het tweede jubileum van 2015.

De klus is geklaard: met de installatie van het nieuwe verenigingsbestuur en de nieuwe Lede ledenraad nraad is de bestuursstructuur van BOVAG klaar voor de toekomst. Een nieuwe generatie leden gaat BOVAG besturen. Wie zijn ze en waar willen ze naar toe?

Een ondernemer in overall, die even lief achter de draaibank staat als aan de vergadertafel zit.

Maar genoeg over het verleden. Laten we vooruitkijken. Wat kunt u van ons verwachten dit jaar? Dat is wat mij betreft in één zin samen te vatten: leden helpen om (weer) beter te presteren. Dat doen we door vol in te zetten op een gelijk speelveld, zonder al te veel overheidsbemoeienis, op een passende arbeidsmarkt en op een toekomstbestendige retail en dat nog steeds gebaseerd op het kwaliteitsdenken. En we doen het heel concreet door werk te maken van het vastgoedprobleem, dat stroomlijning van de branche in de weg zit. Voor deze punten ga ik me persoonlijk hard maken in 2015.

Berichten van BOVAG, ideeën voor innovatie, gehoord in de branche en daarbuiten. Kortom, de dingen die BOVAG en haar leden bezighouden.

Natuurlijk doet BOVAG nog veel meer in 2015. Denk aan de krachtige lobby, het sterke merk en een nog veel nauwer contact met u. Ondernemen, dat moet u zelf doen. Dat kunt u ook veel beter dan BOVAG. Maar als u denkt dat wij u op enigerlei wijze kunnen helpen?! Klop dan bij ons aan. Elke dag.

Dat innovatie ook van binnenuit de branche kan komen bewijst Stapp.in, een nieuw deelautoconcept dat lokaal hoge ogen gooit.

Ik wens u een voorspoedig en ondernemend 2015.

Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter BOVAG

04 KORT

09 BOVEMIJ Onderdelendiefstal is helaas nog steeds geen verleden tijd. Bovemij geeft tips om de kans te beperken de dupe te worden van het dievengilde.

19 TWEESPRAAK

22 MIJN TOEKOMST Er is veel enthousiasme voor het platform Mijn Toekomst dat BOVAG ontwikkelde. Leden kunnen zich ermee orienteren op de toekomst van hun aftersales-afdeling.

26 Wie gaat er verder? Tien zaken die je moet weten voordat je je bedrijf overdraagt. Veel BOVAG-ondernemers bereiken de pensioenleeftijd en zoeken opvolging.

Gastvrijheid in de genen

25 AAN HET WOORD Driehonderd trekkers en trailers onderhoud je niet zomaar zelf. Een onderhoudscontract in onontbeerlijk, vinden ze van Cornelissen Transport.

30 SERVICES

20

Thérèse Boer is samen met haar man Jonnie Boer eigenares van onder andere het sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Zij weet als geen ander hoe ze het gasten naar de zin maakt.

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 3


KORT LOBBY

DUURZA AM ONDERNEMEN

BOVAG tekent Verbond van Bunnik

Euro 5: BOVAG bij EC aan tafel BOVAG zit in 2015 samen met Cecra aan tafel bij de Europese Commissie om te praten over verdere optimalisering van de toegankelijkheid van technische data van autofabrikanten (Euro 5). Bijzonder, want BOVAG is met de Britse zusterorganisatie RMI Independent Garages de enige partij die met Cecra bij de EC aanschuift. Onderzoek van bureau Ricardo-AEA onder Europese universele autobedrijven die frequent gebruik maken van technische websites leverde vorig jaar in ons land veel respons op van BOVAG-leden. “We zijn onze leden daarvoor enorm dankbaar”, zegt manager Kim van den Berg van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven. “Door hun inbreng en onze inzet kunnen wij in Brussel op het hoogste niveau onze visie naar voren brengen.” En die BOVAG-visie behelst primair een gelijk speelveld voor alle Europese autobedrijven, zowel merkdealers als onafhankelijke autobedrijven. Overigens kwam uit het onderzoek naar voren dat veel autofabrikanten de toegankelijkheid van hun technische informatie de afgelopen jaren al aanmerkelijk hebben verbeterd. “Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering’, aldus Van den Berg.

Agenda Januari: • 27 januari: Informatiesessie Digitale tachograaf (Dordrecht)

Februari: • 11 februari: Ondernemerscafé Eindhoven • 16 februari: Workshop Connect (Bunnik) • 17 februari: Ondernemerscafé (Gouda) • 24 februari: Workshop Connect (Breda)

B

OVAG neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als werkgever serieus.

werkgevers stimuleren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van deze wet in dienst te nemen.

Onlangs werd het Verbond van Bunnik getekend. Daarin hebben diverse bedrijven uit Bunnik, waaronder de BAM en Postillion en Cofely en de gemeente Bunnik zich uitgesproken voor een goede uitvoering van de Participatiewet. De Participatiewet vervangt de Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wajong. Met de invoering van de Participatiewet wil de overheid

Concreet houdt het in dat bedrijven van het Verbond van Bunnik in 2015 ten minste één inwoner van Bunnik met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven in de vorm van een stage, een opleidingsplek of een concrete baan binnen de eigen of een aangesloten organisatie. ROC Midden-Nederland steunt deze verantwoordelijkheid door te voorzien in de benodigde (bij)scholing.

CIJFERS CITA AT UIT DE BRANCHE

4,9

automerken nemen mannen van 35-49 in overweging voordat ze een nieuwe auto aanschaffen; vrouwen kiezen tussen 3,4 merken.

Slechts 6% van de mannen tussen 35-49 wast zijn auto wekelijks. 31% doet dat minimaal een keer maand.

Een korting of een extra inruilpremie is bij aankoop van een nieuwe auto doorslaggevender dan verlengde garantie.

Bron: BrandDeli Automotive Onderzoek 2014 4 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015

Als het gaat om accijns heffen op benzine heeft Nederland de Europese koppositie per 2015 wel degelijk weer verstevigd Volkskrant, 2 januari 2015


KORT VAN DE VOORZIT TERS

MERKCAMPAGNE

Het BOVAGlidmaatschap

Van wie is toch dat nummer? mespots. Vanwege de hitpotentie is er inmiddels een complete song van gemaakt, met een pracht van een arrangement. Deze week is het nummer als single uitgebracht. Op Spotify is het te beluisteren. Zoek op artiestennaam Vanderstarre. Martin van der Starre was leadzanger in verschillende coverbands waaronder de Edwin Evers Band en de band van het RTL-zaterdagavondsucces ‘Ik hou van Holland’. Verder speelde Vanderstarre Judas in ‘Jesus Christ Superstar’ en had hij een rol in de Queen-musical ‘We Will Rock You’. Momenteel is hij te zien in ‘Woodstock the Story’.

V

eel ondernemers zijn lid van de BOVAG omdat dat hen helpt bij de uitstraling van het bedrijf. Het BOVAG-logo staat voor vakmanschap en betrouwbaarheid. Het geeft heel veel mensen een positief gevoel. Dat proberen we te versterken met die mooie feel good reclamecampagne met de boodschap: als je iets wilt met mobiliteit, begin dan bij een BOVAG-bedrijf, daar kun je vertrouwd en goed terecht! Nu staat of valt zo’n reputatie natuurlijk wel met het feit of je waarmaakt wat je belooft. En dat betekent dat we als BOVAG moeten zorgen dat bedrijven die vlag of schild gebruiken, die betrouwbaarheid en vakmanschap ook daadwerkelijk bieden. Onlangs hadden we daarover een inspirerende bijeenkomst waarin BOVAG-bestuurders en BOVAG-leden van alle afdelingen samen met BOVAG-medewerkers hebben besproken hoe we kunnen zorgen dat we onze merkbelofte aan de consument waarmaken. En ook welke vorm van toetsing daar bij hoort, een toetsing die efficiënt, fair en praktisch is. Het was een goede discussie met veel eigen inbreng van de leden zelf. U hoort hier binnenkort meer over. Samen zorgen we dat we ons merk sterk houden! Theo Fledderus, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

Erkend duurzaam en duurzamer

H

et certificaat Erkend Duurzaam is een doorslaand succes in onze revisiebranche.

Niet zo gek ook, want revisie is per definitie een hele duurzame bedrijfstak. We vergeten het alleen soms te vertellen. En het certificaat Erkend Duurzaam helpt ons daarbij. Ik zie trouwens nog veel meer kansen om ons duurzaam te profileren. En daarbij ook nog een mooie, nieuwe markt aan te boren. Ik droom van een keten van bedrijven die samen zorgen voor de uitrol van LPG- en CNG-auto’s. Ik zie een samenwerkingsverband voor me van fabrikanten en leveranciers van gasinstallaties, van revisiebedrijven en van autobedrijven. Met hun vakmanschap en commerciële kracht bouwen zij samen auto’s om op gas en zetten die in de markt. Waarbij revisiebedrijven de rol van verbeteraar van de levensduur vervullen. Met onze expertise en ons betrouwbare imago moeten we veel automobilisten kunnen verleiden om met een gerust hart en een blije portemonnee over te stappen op lpg of aardgas. Ik zie volop mogelijkheden om daarin nauw samen te werken met andere bedrijven in het grote BOVAG-netwerk. Laten we daar eens werk van maken in 2015.

D

e meest gestelde vraag over de nieuwe BOVAG-commercial? Van wie is toch dat nummer? Op internet en social media werd er volop over gediscussieerd. We zullen u niet langer in spanning houden: het lied heet ‘Het juiste moment’ en is ingezongen door Martin van der Starre. Toen de commercial werd vervaardigd, bestond er niet meer dan een krappe minuut van het nummer. Zo gaat dat vaak met muziek voor recla-

Het juiste moment Voor het later dit jaar geplande album werkte Vanderstarre samen met onder anderen Paul de Munnik, Rick de Leeuw en Jaap Kwakman. De single ‘Het Juiste Moment’ schreef hij samen met producer Dick Kok. Het heeft even geduurd voordat Nederland kennis kon maken met solo-artiest Vanderstarre, maar zoals hij zelf zegt: “Ik wachtte gewoon op het juiste moment!”

Gezien op BOVAGhuis.nl BOVAG-specialist zoekt milieu- en veiligheidsspecialist in het veld: Jan Bessembinders, milieu- en veiligheidsspecialist van BOVAG zoekt specialisten in dienst bij

BOVAG-leden om krachten te bundelen zodat er bijvoorbeeld snel gereageerd kan worden op nieuwe regelgeving. Kijk op home.bovag.nl/Community/f15/Lobby

IDEE UIT HET BOVAG INNOVATIEL AB

Communiceren met rijdend wagenpark

#1

M

et de komst van de door de EU verplichte E-call functie beschikken steeds meer auto’s over een internetverbinding. Deze connected car-techniek is echter ook toe te passen in oudere modellen.

Het duurt immers nog jaren voordat die technologie in het gehele voertuigpark is doorgedrongen. Er zijn meerdere leveranciers die delen daarvoor op de markt brengen. Ook BOVAG ondernemers experimenteren hiermee met hun klanten. BOVAG onderzoekt de mogelijkheden hiervan samen met ondernemers en technologieleveranciers. Wilt u morgen al aan de slag en uitproberen met de connected car? Bezoek dan bovaghuis.nl/innovatielab en klik op het kaartje met de gele #1.

Jean-Paul Borsten, voorzitter BOVAG Revisiebedrijven BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 5


KORT AUTOBEDRIJF VAN HET JA AR

Begin vroeg Voor je het weet is het al weer maart en dan start de strijd om de gunst van de klant voor de Autobedrijf van het Jaar-verkiezing. “Heb je als ondernemer ambities om een gooi te doen naar een plek in de top tien, of zelfs de finale? Begin dan juist nu met je voorbereidingen”, doceert manager Kim van den Berg. “Ga in gesprek met je medewerkers. Gaan we er voor? Gaan we voor goud? Kijk of er voldoende draagvlak is. En zet bij een breed gedragen ‘ja’ vervolgens de puntjes binnen je bedrijfsvoering op de i. Zodat je in maart een vliegende start beleeft.” Het concept van de verkiezing blijft goeddeels gelijk, met dit verschil dat ondernemers zich nu al kunnen aanmelden via leden.bovag.nl/autobedrijfvanhetjaar2015.

BEL ANGENBEHARTIGING

LEDEN ONTMOETEN LEDEN

Keuring equipment kostbaar en belastend

Ondernemerscafés ook in 2015

Een jaarlijkse keuring van garage-equipment is een kostbare en belastende aangelegenheid. Dat is gebleken uit een online enquête die BOVAG eind december hield onder autobedrijven. Dat het thema leeft onder ondernemers blijkt uit de respons. Er kwamen binnen een half uur liefst tweehonderd reacties binnen. De peiling betrof verder onder meer de eisen die de wetgever stelt aan (apk-)garage-equipment, zoals hefbruggen, rollenbanken en andere apparatuur. In totaal vulde 31 procent van de respondenten binnen zes dagen de online vragenlijst in. Dat geeft aldus BOVAG een goed beeld van wat er leeft. Daaruit blijkt dat ongeveer twee derde van de ondernemers ontevreden is over de relatie die zij met de

Ook in 2015 organiseert BOVAG een nieuwe serie van dertig Ondernemerscafés door het hele land. In het BOVAG Ondernemerscafé kijken we naar vraagstukken van nu en de toekomst. Hoe kunnen we bijvoorbeeld nog geld verdienen aan de kritische consument? Daarnaast is het dé plek om andere mobiliteitsondernemers in de regio te ontmoeten, kennis te delen en na te denken over mogelijkheden om samen te werken. Het eerste Ondernemerscafé in 2015 vindt plaats op 11 februari in Eindhoven. Kijk voor meer data en locaties op leden.bovag.nl/ondernemerscafe. U komt toch ook!

TRENDING TOPIC BIJ BOVAG LEDENADVIES

leverancier hebben. “Veel ondernemers vinden de jaarlijkse keuringen wel wat veel van het goede en ook vrij duur”, zegt Jose Burgemeester, relatiemanager Belastingdienst en RDW bij BOVAG. “Maar keuringen zijn nu juist zaken die vallen onder wettelijke veiligheidsnormen. Daar kunnen wij als branche niet zomaar aan tornen.”

6 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015

BOVAG bespreekt de uitkomsten van de enquête met RDW en RAI Vereniging. “Verwacht geen wonderen”, tempert Burgemeester al te hooggespannen verwachtingen. “Maar wellicht kunnen er toch afspraken worden gemaakt die op onderdelen autobedrijven enige lucht kunnen verschaffen. In ieder geval gaan we voor meer transparantie in deze markt.”

EEN INRUILER MET EEN GARE BAK Vraag: Ik heb een auto ingeruild met een gare versnellingsbak. Kan ik nog iets verhalen op de vorige eigenaar? Antwoord: De wet redeneert heel simpel: u had het kunnen weten. Een autobedrijf dat een auto inkoopt van een particulier wordt door de wet beschouwd als een deskundige. Met onderzoeksplicht. En een des-

kundige is in staat een defecte versnellingsbak te herkennen. Tip: Zorg dat u uw inkoopproces goed op orde hebt. Als ‘deskundige’ in de zin van de wet kunt u zich lastig achter verborgen gebreken verschuilen. Zorgvuldig inruilen kan u een hoop ellende besparen. Meer vragen: BOVAG Ledenadvies, (030) 65 95 300, of ledenadvies@bovag.nl


KORT Benchmarken met Driver

ONDERZOEK

D

Leden geven BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven een 7,4

e Driver garagesoftware van Mivar is sinds 1 januari geschikt voor deelname aan BOVAG Bedrijfsvergelijk. Eerder konden gebruikers van Gaston, Carsys en Autoflex al gebruik maken van het systeem, waarmee onafhankelijke autobedrijven hun prestaties anoniem kunnen vergelijken

met die van branchegenoten, zowel lokaal, regionaal als landelijk. “Privacy is volledig gewaarborgd”, benadrukt Raymond Thuring van BOVAG. “Driver verzorg de koppeling met BOVAG Bedrijfsvergelijk. En anonimiteit is gewaarborgd: ook BOVAG heeft geen inzage in de bedrijfscijfers.” Aanmelden kan via leden.bovag.nl.

Ambiteus personeel? Loopbaancoach!

I

n november 2014 is de jaarlijkse Ledenpeiling gehouden. Onafhankelijke autobedrijven geven BOVAG dit jaar gemiddeld een 7,4 als rapportcijfer. Deze score is gelijk aan het gemiddelde cijfer dat alle BOVAG-leden bij elkaar geven. BOVAG scoort bij revisiebedrijven een iets lager cijfer: een 6,9. Tevredenheid Het merendeel van alle leden is positief over BOVAG: 70 procent geeft aan tevreden te zijn. Onder onafhankelijke autobedrijven is de tevredenheid 73 procent en onder revisiebedrijven 45 procent. Consumentenmerk De belangrijkste redenen voor BOVAG-lidmaatschap zijn het sterke consu-

Mijn monteur heeft bijna zijn opleiding afgerond. Hoe houd ik ‘m vast binnen mijn bedrijf? Of: een van mijn medewerkers wil hogerop, maar ik heb geen leidinggevende functie vacant. Hoe houd ik hem tevreden? Voor deze prangende vragen, en meer, heeft BOVAG een gratis dienst: de loopbaancoach. “Maak er gebruik van”, zegt Marleen van Reeden, adviseur loopbaanontwikkeling bij BOVAG. “Het is goed om te inventariseren welke ambities er leven onder je medewerkers. Vervolgens is het zaak daar een passend antwoord op te hebben. In dat kader is het goed om te weten dat de subsidieregelingen voor technische opleidingen zijn verlengd, met een maximum van 1.500 euro per opleiding per persoon. Zo kun je een monteur tegen wel zeer gunstige condities opleiden tot bijvoorbeeld diagnosespecialist.” Meer informatie over de loopbaancoach is verkrijgbaan bij Marleen van Reeden: (030) 65 95 313. Of raadpleeg het Ledenportaal.

AutomaaT

7,4

mentenmerk, het collectief voor politieke lobby en belangenbehartiging en het keurmerk. Een onderwerp waar BOVAG volgens de leden meer aandacht aan zou moeten besteden is het sterk consumentenmerk. Meer resultaten van de Ledenpeiling vindt u op leden.bovag.nl. Meer resultaten van de Ledenpeiling vindt u op leden.bovag.nl.

uw garagepakket sinds 1986

AutomaaT is een vanuit de praktijk ontworpen administratiepakket en is onder andere geschikt voor universele bedrijven, dealerbedrijven, fleetowners en autohandelaren. Tevens kan het gebruikt worden door LPG-inbouwers, truckcentra en bedrijven gespecialiseerd in campers en caravans. Het programma is een van de meest complete pakketten op de markt. Geen enkel bedrijf is hetzelfde en daarom is de software flexibel en aanpasbaar zodat u er mee kunt werken zoals u wenst.

en ulair aar b mod Ook verkrijg e n onli

PROMOTIEMIDDEL

BOVAG Garantie: 12 en 24 Goed nieuws voor ondernemers die willen promoten dat zij 12 of zelfs 24 maanden BOVAG Garantie verlenen op occasions. Leden treffen op het Ledenportaal gratis aangepaste logo’s aan, met daarop een ‘12’ of een ‘24’. Uiteraard blijft het gebruikelijke BOVAG Garantie-logo normaal beschikbaar.

CSW automatiseert sinds 1986 garagebedrijven en handelsondernemingen. Het pakket levert alles-in-één automatisering van onder andere: • werkplaats • verkoop • magazijn • planning • boekhouding. De boekhouding kan compleet geïntegreerd worden. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

CSW Software Prins Hendrikweg 62 3881 GE Putten

Tel.: 0341-355855 info@csw.nl www.csw.nl

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 7


Mijn zus en vrouw doen het papierwerk. Zolang ik hen niet hoor klagen, gaat het goed. Die verzekeringen bij Bovemij geven ons rust. Daarom zit ik bij Bovemij.

ij. nl /k

la nt ve rh ale n.

Joop Jacobs Autobedrijf Jacobs & Gouw Al 50 jaar klant van Bovemij

a erh ete v l p m o Lees het c

an al v

w op p o Jo

m ve o .b ww

Postbus 7110 | 6503 GP Nijmegen | Tel (024) 366 66 66 | Fax (024) 366 66 88 | www.bovemij.nl | info@bovemij.nl | Vergunningnummer 12000483


BOVEMIJ

Houd de onderdelendief! “De koplampen van Mercedes, de velgen van Renault en de airbags van Renault en Nissan zijn nu heel populair bij steeds professioneler opererende criminelen.” Aan het woord is Paul Hermans, senior riskmanager bij Bovemij. De verzekeringsdochter van BOVAG houdt sinds 2006 cijfers van onderdelendiefstal bij en ziet het aantal gevallen gestaag stijgen. Zeker in de wintermaanden als het vroeg en lang donker is.

H

ermans: “Er is niet één bepaald gebied populair, het wisselt en verschuift steeds. Onderdelendiefstal komt in heel Nederland voor: de bendes zoeken graag locaties uit die dichtbij de snelweg of bij strategische gelegen N-wegen liggen. Hoe makkelijker en hoe sneller ze kunnen wegrijden, hoe liever het ze is. Bedrijven binnen de bebouwde kom lopen minder risico.” Volgens Hermans bereiden bendes die uit zijn op bepaalde onderdelen van een bepaald merk de roof zorgvuldig voor. Vaak zijn ze al eens op of in de buurt van het terrein geweest. Bijvoorbeeld om het hekwerk te prepareren, camera’s te draaien of het alarmsysteem te testen. “Het komt voor dat er voor de inbraak een aantal keer ‘loos alarm’ is, waarna het alarmsysteem uitgezet wordt. Juist dan slaat de bende toe. Laat dat systeem gewoon aan staan”, adviseert Hermans. “Dat kan veel ellende voorkomen.”

Camerabeelden Onderdelendiefstal zorgt vaak voor een flinke schadepost. Dieven hebben lak aan de schade die ze aanrichten aan hekwerk, sloten, het terrein en de auto’s bij de inbraak. Ze gaan heel gericht te werk en komen echt alleen voor de onderdelen. Een fietsendrager achterin laten ze bijvoorbeeld liggen. Na de diefstal begint de overlast pas echt. Meestal wordt alleen de schade aan de auto's en de gestolen onderdelen vergoed. Maar er is vaak ook nog extra financiële schade, bijvoorbeeld aan hekwerk en sloten. Hermans: “Daarnaast kost het afhandelen en regelen veel tijd. Wij sturen altijd een expert langs bij bedrijven die slachtoffer zijn geworden van onderdelendiefstal. Zij stellen de schade vast. Ook heeft Bovemij contact met de politie en gaan we op zoek naar beelden van camera’s op het terrein en op de openbare weg, als die er zijn.” Het is een nauwe samenwer-

Onderdelendiefstal komt in heel Nederland voor, maar bedrijven binnen de bebouwde kom lopen minder risico.

king tussen slachtoffer, politie en verzekeraar, die Hermans als erg prettig ervaart. “Het helpt Bovemij bovendien om trends te signaleren.”

Gekoppelde nummers Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom zoeken automerken en fabrikanten actief naar oplossingen om deze vorm van diefstal tegen te gaan. Ook zij hebben er baat bij dat onderdelendiefstal stopt. Bestuurders van de automerken waarvan regelmatig onderdelen worden gestolen, klagen en stappen over naar een ander merk dat minder populair is bij het boevengilde. Dus krijgen steeds meer onderdelen naast een onderdeelnummer een serienummer dat gekoppeld is aan het chassisnummer van de auto waarin het onderdeel gemonteerd is. Dit geldt bijvoorbeeld al voor koplampen en airbags. Door de registratie wordt heling voorkomen en kunnen teruggevonden onderdelen terug naar de eigenaar.

Voorkom diefstal • Check regelmatig verlichting, camera’s en hekwerk bij het afsluiten • Laat alarmmeldingen opvolgen door een beveiligingsbedrijf • Zet geen hoge busjes of containers bij het hek • Wees alert op verdachte personen en voertuigen • Beveilig auto’s die buiten staan met wielsloten • Laat surveillerende bewakers af en toe uitstappen en voelen aan het hek • Check ook bovemij.nl/diefstalpreventie

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 9


BOVAG

NIEUW VERENIGINGSBESTUUR EN NIEUWE LEDENRA AD IN 2015

Leden in de driver’s seat Het nieuwe verenigingsbestuur van BOVAG is deze maand aan de slag gegaan. En de ledenraad wordt verrijkt met álle afdelingsvoorzitters. De doelstelling is helder: scherp, slagvaardig en transparant besturen. De stem van de leden moet meer dan ooit doorklinken in alle bestuursorganen.

10 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015

V

eel is anders in de nieuwe verenigingsstatuten van BOVAG. Diverse lagen, zoals onderafdelingen zijn weggehaald, bijzondere leden zijn er niet meer als zodanig. Het nieuwe verenigingsbestuur telt nu zeven leden, in meerderheid ervaren ondernemers met de nodige bestuurlijke ervaring. “Het is klein en slagvaardig”, verklaart Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter BOVAG. “We rekenen op efficiënte vergaderingen, waarin vlot besluiten worden genomen.”

Machtigste orgaan Leden van het verenigingsbestuur zitten niet in een ander BOVAG-orgaan, zodat ze hun taken onafhankelijk kunnen uitvoeren. De rol van de ledenraad is tegelijkertijd van groter gewicht, stelt Eckhardt. “De ledenraad is de waakhond van de vereniging, de toezichthouder, en het

orgaan dat de grote lijn uitzet, de kaders bepaalt. Daarmee is het in feite het machtigste orgaan van BOVAG.” De ledenraad wordt versterkt met afdelingsvoorzitters en dat is aldus algemeen directeur Peter Niesink niet zonder reden. “Zo zijn alle afdelingen op niveau vertegenwoordigd in het hoogste orgaan van BOVAG. Dat is van belang omdat de ledenraad voor BOVAG een strategisch meerjarenkader moet ontwikkelen en vaststellen. Daarmee is het bepalen van de strategie echt een zaak van leden.” Eckhardt spreekt van waardevolle bestuurshervormingen. “Deze moderniseringen sluiten naadloos aan op onze toekomstvisie. BOVAG wil een moderne, slagvaardige branchevereniging zijn, waarin de stem van leden krachtig doorklinkt. De nieuwe statuten stellen ons in staat adequaat te anticiperen op de uitdagingen die ons te wachten staan als mobiliteitsbranche.”


Tekst: Rik Werner

De ledenraad is in feite het machtigste orgaan Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG

Timon Rutten (’77) studeerde natuurkunde voordat hij bij McKinsey & Company aan de slag ging. In 2009 nam hij de dagelijkse leiding van Hans Struijk Fietsen op zich. Dat hij in zijn vrije tijd graag op de fiets stapt, is geen verrassing. Maar ook reizen doet hij graag. Wat doet BOVAG goed? “BOVAG schetst een breed perspectief voor de mobiliteit in zijn totaliteit. Ik heb het idee dat dit door leden breed wordt omarmd. Het netwerk van BOVAG is erg sterk, ook als het gaat om de lobby in Den Haag en Brussel. De band met andere stakeholders in de mobiliteitsbranche is erg stevig. Die moeten we goed onderhouden.” Wat kan er beter? “Het gaat steeds meer om duurzaamheid en innovatie. Leden hebben hulp nodig bij vernieuwing. Het Innovatielab is een heel goed initiatief, maar er moet tegelijkertijd nog veel gebeuren.”

George Seitzinger (’65) is penningmeester. Officieel geschoold als registeraccountant, maar alweer vele jaren actief op directieniveau in de truckbranche. Geniet van kunst, theater en het leven in het algemeen.

Wat doet u aan innovatie? “Ik ben sinds 2014 als investeerder betrokken bij startups, zoals e-faqt.nl, een online leerplatform waarmee studenten effectiever kunnen studeren. En bij Community Networkz, een online concept dat het midden houdt tussen social media en intranet. We hebben bijvoorbeeld een b2b-platform voor voetbalclub Sparta ingericht. Echt leuk!”

BOVAG vaart een nieuwe koers. Is het wat? “BOVAG moderniseert volop. We kijken naar mobiliteit in de breedte en waar we heen moeten, samen met de leden. Bij innovatie speelt BOVAG een uitstekende voortrekkersrol. Ik voel in het nieuwe BOVAGhuis een positieve dynamiek. Het blijft belangrijk dat we in BOVAG als keurmerk investeren. Dat is de basis van alles, misschien wel de waardevolste asset van BOVAG.”

En verder … • leidt 16 winkels en een aantal webshops • heeft 200 medewerkers in dienst • zet als bestuurslid in op verjonging van de vereniging en verbinding tussen leden.

Wat zijn de verbeterpunten? “We moeten er scherp op toezien dat BOVAG een vereniging blijft. Het belang van de leden dient in alles centraal te staan. We moeten in

duidelijke taal aan de leden uitleggen wat we voor ze doen. En niet bang zijn om verantwoording af te leggen.” Behalve op de centen letten, wat wordt uw bijdrage binnen het verenigingsbestuur? “Ik geloof in BOVAG. Ik wil zo veel mogelijk leden raken, zodat ze ook echt mee gaan doen. Niet vanaf de zijlijn dus. Laat van je horen! Heb je een idee: laat het ons weten. Ik hoop in het nieuwe Verenigingsbestuur een bindende factor te zijn.” En verder … • werkte bij Volvo Trucks in de Baltische Staten en Wit-Rusland • kent de leasewereld uit zijn tijd bij MAN Lease • nu alweer 12 jaar directeur van de 6 vestigingen van Van Dijk Groep • 150 werknemers, 60 miljoen euro omzet. BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 11


(ADVERTENTIE)

Onbetaalde facturen? Snel en effectief uw vorderingen betaald. Uw voordeel: •

24/7 kosteloos online incasso’s indienen en volgen

Openstaande facturen worden snel betaald

Specialisten die uw debiteur op de voet volgen

Verbeter uw financiële positie

BOVAG Ledenvoordeel: www.graydon.nl/bovag of bel 020 – 567 95 99

GRAYDON-BOVAG 02.indd 1

05-01-15 10:37

Nieuwe tijdeN vrageN om Nieuwe iNitiatieveN. de vacaturesite voor de autobraNche.

Vacaturesite Jobmotive is geheel vernieuwd. U kunt nu nog eenvoudiger vacatures plaatsen en u heeft extra mogelijkheden om uw vacature nog meer te laten opvallen. Ga naar Jobmotive.nl en profiteer van ons scherpe introductietarief. Specifiek bereik Dagelijks 2.000 werkzoekenden Telefonische helpdesk

Alle soorten functies en niveaus Gratis doorplaatsing naar diverse vaksites Meer dan 3.000 tevreden klanten

4 workshops vanaf

€395,-

Workshopprogramma: Het nieuwe ondernemen in de mobiliteitsbranche

+ Bonus Google Glass Experience

4 interactieve workshops inclusief helpdesk en online leeromgeving www.eenvoudigallesonline.nl info@eenvoudigallesonline.nl (024) 751 22 44 26698_Bovemij Adv. Connect 2015 212x68.indd 1

05-01-15 11:04


Het is goed om nog vaker over de schutting te kijken Peter de Rooy, lid vereningsbestuur BOVAG

Derk de Haas (’60) studeerde economie en bedrijfskunde, maar relativeert de waarde van geld. Er zijn altijd zaken belangrijker. Zoals fietsen, hockeyen, golfen en stedentrips maken. Is de vierde generatie die het familiebedrijf Indumij leidt. Doet dat met zoveel succes dat het alweer vele jaren in de top 25 van grootste dealerholdings in Nederland staat. Wat is de rol van BOVAG anno 2015? “Juist nu is een krachtige brancheorganisatie als BOVAG nodig, die de belangen van de volledige mobiliteitsbranche behartigt. Zeker richting de politiek, die van rechts naar links zwalkt. BOVAG ‘nieuwe stijl’ verbindt ondernemers, dankzij de Ondernemerscafe’s en het Innovatielab leren we elkaar niet alleen beter kennen, we denken nu meer dan ooit samen na over de toekomst.”

Peter de Rooy (’61) is geboren en getogen in de achtertuin van BOVAG in Bunnik: in ’t Goy. Voltooide de IVA in Driebergen en maakte van zijn werk zijn hobby. Zit al dertig jaar in het vak en doorleeft de brede mobiliteitsgedachte van BOVAG; hij zit namelijk in transport, auto’s en brandstoffen. Wat vindt u van ‘de nieuwe BOVAG’? “Ronduit sterk. Of het nu gaat om de lobby, de cao of de Visie 2020; BOVAG komt voor de buitenwacht krachtig over. BOVAG is bovendien altijd een erg sterk keurmerk geweest. Goed dat we dat nu weer zo nadrukkelijk aan de consument laten zien. BOVAG staat garant voor zorgeloze mobiliteit.” Waar moet BOVAG scherp op zijn? “Ik denk dat we als BOVAG de banden moeten aanhalen met partijen waar we nu nog wat verder van af staan. De Kamer van

Koophandel bijvoorbeeld, een kennisinstituut waar we op verschillende terreinen ons voordeel mee zouden kunnen doen. Maar denk ook aan andere brancheorganisaties. Het is goed om nog vaker over de schutting te kijken.” Waar wil je heen met het Verenigingsbestuur? “BOVAG staat als organisatie goed op de rit en de visie staat eveneens als een huis. Ik zie voor mij een verbindende rol weggelegd, zowel binnen het verenigingsbestuur als daar buiten. Een bruggenbouwer? Ja, zo mag je mij best noemen.” En verder … • begon in 1984 met De Rooy Transport • heeft er inmiddels ook Autobedrijf De Rooy en Tankstation De Rooy bij • 103 man personeel.

Wat moet BOVAG aanpakken? “BOVAG kan intern nóg transparanter zijn. De communicatie naar de leden kan directer. En het is zaak dat we de verschillende bloedgroepen binnen BOVAG nog sterker verenigen. Dat is een uitdaging, want er zijn altijd tegengestelde belangen. Maar tot nu toe zijn we daar al best aardig in geslaagd, durf ik te stellen.” Zin om aan de slag te gaan? “Jazeker. Ik zie uit naar de samenwerking binnen het verenigingsbestuur. We zullen eerst uitkristalliseren wie welke actiepunten voor zijn rekening neemt. We hebben formeel geen portefeuilleverdeling, maar een ieder heeft natuurlijk wel zo zijn specialiteiten. Ik ben er zeker van dat we elkaar uitstekend aanvullen.” En verder … • deed werkervaring op bij Philips Lightning en VNU • heeft 200 medewerkers in dienst • verspreid over 13 vestigingen • voert 4 merken: Renault, Dacia, Nissan en Kia. BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 13


SNAPSHOT

Toekomst tanken

In de autobranche staan zo’n 650* panden leeg. Daarnaast zijn er vele honderden bedrijven die zouden willen stoppen of vastgoed zouden willen afstoten, maar die dat niet lukt omdat het bestemmingsplan hen in de weg zit. Die leegstand en de bestemmingsplannen zijn obstakels die de noodzakelijke sanering van de branche in de weg staan. Vandaar dat BOVAG de aanpak van dit vastgoedprobleem tot speerpunt van 2015 heeft verklaard. Er zijn volop voorbeelden van automotive panden die een fraaie, leuke, bijzondere herbestemming hebben gekregen, zoals dit klassieke pompstation in Hilversum. Een voorbeeld dat navolging verdient. *Bron: vastgoedrapport Automotive

14 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015


Fotografie: Pieter Machielse

Het aanpakken van het vastgoedprobleem is een van onze speerpunten in 2015 Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter BOVAG

1950 Dit voormalig pompstation met werkplaats ligt aan de Larenseweg in Hilversum en is gebouwd in 1950. Tegenwoordig is Fresh Forward er gevestigd, een bureau dat bedrijven en organisaties helpt te tanken voor de toekomst

650

Zo’n 650 bedrijfspanden staan leeg in de autobranche.

Stichting Erfgoed op Weg beijvert zich voor het behoud van monumentale bedrijfspanden in de automotive sector. Een inventarisatie van de juweeltjes die ze in kaart hebben gebracht, staat op www.erfgoedopweg.nl

Vragen over vastgoed of bestemmingsplannen? Kijk in het Dossier Vastgoed op leden.bovag.nl of bel met de BOVAG Servicedesk: (030) 65 95 300.

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 15


PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

16 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015


Tekst: Mark Litjens Fotografie: Peter Arno Broer

Revisie is eigenlijk al heel duurzaam werk, daarom zijn wij Erkend Duurzaam

“Niks weggooien, repareren!” Paul Bleijlevens is ondernemer in een overall. Als monteur en directeur van Bleijlevens Motoren & Techniek in Margraten heeft geen enkele techniek meer geheimen voor hem. Over reviseren met hart en ziel.

M “

ijn ouders hadden een landbouwbedrijf. Ik keek als kind alleen naar de machines. Die vond ik heel interessant. Al heel jong ben ik toen in een schuurtje aan die machines gaan klussen. Eerst alleen voor ons eigen bedrijf, maar later klopten er ook anderen aan. Het was duidelijk dat ik verder wilde in deze richting en daarom heb ik een opleiding gevolgd in de landbouw- en grondverzettechniek. Vooral de grootte van de machines en de uitdaging om iets voor elkaar te krijgen wat anderen niet lukt, drijft mij. Ik vind het zonde dat er een nieuw onderdeel wordt besteld als iets kapot is. Ik repareer het bestaande onderdeel. In 2000 heb ik het bedrijf aan de Holstraat hier in Margraten geopend en werd ik naast monteur ook ondernemer. Een mooie combinatie, hoewel ik mijzelf eigenlijk meer ondernemer voel. Ik houd ervan om de groei erin te houden, steeds weer nieuwe dingen te ontwikkelen of klussen binnen te halen. Ook een week op kantoor zitten is geen probleem. Mijn mensen zijn specialisten op hun gebied, daar kan ik op vertrouwen. Ik vind het mooi om te zien

hoe ze elkaar helpen door een probleem met elkaar te bespreken en onderling tot een oplossing te komen.”

In eigen hand “Dat ik nieuwe dingen wil ontwikkelen, heeft ook te maken met mijn klanten. Die vragen ineens of ik niet alleen een motor wil reviseren, maar bijvoorbeeld of ik een bepaalde elektronische storing kan verhelpen. Omdat ik graag alles in eigen hand houd en onafhankelijk wil zijn, help ik zo’n klant. Ondertussen hebben we alle apparatuur in huis om een hele auto, bedrijfswagen, landbouw- of grondverzetmachine te reviseren en rijdend te houden. Van modern tot oldtimer. Wij werken aan alles, waarbij wij de klant willen ontzorgen. We halen zelfs aan de deur op en brengen het in perfecte staat weer terug. Daarmee onderscheiden wij ons en dat wordt zeer gewaardeerd. Het komt ook steeds vaker voor. In een garage hebben ze geen tijd meer voor complexe problemen of bijvoorbeeld het uit- en weer inbouwen van een motorblok. Dat kost heel veel tijd waarin de brug bezet is. Dat kost omzet. Onze klanten komen uit een straal van 100

kilometer naar Margraten, dus ja, ook uit België en Duitsland. Wat dat betreft is dit een mooie en kansrijke regio. Gaat het in Nederland economisch minder, dan is er in Duitsland wel iets te doen. Of in België.”

Streepje vóór “Revisie is eigenlijk al heel duurzaam werk. In plaats van iets weg te gooien en te vervangen, repareren wij het onderdeel. Daarom zijn wij voor het Erkend Duurzaam certificaat gegaan. Je geeft hiermee aan dat je bewust en goed omgaat met je personeel, de afvalstromen, energie en dat soort dingen. Zelfs je maatschappelijke inzet wordt meegewogen. Wij steunen een aantal verenigingen hier in de buurt. Deels omdat wij daar zelf plezier aan beleven, deels omdat verenigingen het moeilijk hebben tegenwoordig. Het mes snijdt bovendien aan een andere kant: het certificaat betekent dat wij een streepje voor hebben bij bijvoorbeeld de provincie, wanneer deze een aanbesteding doet op ons vakgebied. Leuk, maar het certificaat heeft vooral te maken met een levensinstelling: ik vind het belangrijk dat er na mij ook nog mensen kunnen leven en genieten van deze prachtige regio.” BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 17


t m o k U ? k o o toch

Samenwerking en innovatie zijn voorwaarden voor de toekomst. Kom daarom naar het BOVAG OndernemerscafĂŠ en ontmoet mobiliteitsondernemers uit uw eigen regio. Kijk voor data en locaties op: leden.bovag.nl/ondernemerscafe AANMELDEN


TWEESPRAAK

Innoveren met delen Reinald Bronkhorst is de schoonzoon van oprichter Henk Brandsen. Hij kwam in 2004 in dienst en begon met autopoetsen. Daarna werd hij monteur en sinds 2014 is hij mede-eigenaar, samen met Sjaak Brandsen. Autobedrijf Brandsen is gespecialiseerd in de merken Volvo, VW en Audi. Brandsen Lease in eigen beheer. Het familiebedrijf bestaat 28 jaar.

Autobedrijf Brandsen uit Barneveld introduceert een innovatief deelautoconcept Stapp.in, dat landelijk dekkend moet worden. In gesprek met bedenker en eigenaar Reinald Bronkhorst en de beoogde eerste franchisenemer Van Leeuwen Auto’s, met vestigingen in Veenendaal en Kesteren. Bronkhorst: “Het is tijd voor andere verdienconcepten. Alles wat er de komende jaren gaat komen wordt gestimuleerd door de overheid en is eindig. Zoals de nieuwe technieken van auto’s die op elektriciteit of waterstof rijden. Het is een verdienmodel waarbij je voor een groot gedeelte en in meerdere opzichten afhankelijk bent van de overheid. De overheid blijft de auto als melkkoe gebruiken.” Van Leeuwen: “Ik zie kansen voor Stapp.in. Er is een tendens van bezit naar gebruik van de auto. Vooral bij jongeren en mensen die al een tweede auto hebben maar er nauwelijks in rijden. Die zijn duur uit.”

Lukt het in Barneveld, dan lukt het in heel Nederland

Bronkhorst: “Met Stapp.in weet je van te voren hoeveel je kwijt bent. Vergelijk het met prepaid voor de mobiele telefoon. Je betaalt een vaste abonnementsprijs en koopt credits waarmee je een x-aantal uur de weg op kunt. Je bespaart op autokosten, omdat je geen vaste lasten hebt. We zijn goedkoper dan Greenwheels en niet Randstedelijk gericht, maar geloven in de kracht van de regio. Het innovatieve aan Stapp.in is dat alles gebeurt via een speciale, gratis app. Daarmee reserveer je de auto, en kun je hem via bluetooth ook openen. Onderweg is de app een livedashboard dat goed rijgedrag beloont.” Van Leeuwen: “Het innovatieve staat ons aan. Wij zoeken ook altijd naar vernieuwing. In 1999 startten we regionaal met Van Leeuwen Autolease, omdat het

universele autobedrijf destijds werd uitgesloten bij de leasemaatschappijen. En door onze aandacht voor de markt en technologische ontwikkelingen sprongen we in 2012 in op de verkoop van Tesla model S, waarvan we in 2013 45 exemplaren konden afleveren.” Bronkhorst: “We hopen op twintig tot dertig franchisenemers in Nederland. Wijzelf doen een pilot in allerlei wijken in Barneveld. Daar staan nu dertien Volkswagen Ups, een Mitshubishi Outlander en een Volkswagen Transporter. Die zijn speciaal voor dit concept gekocht. Sinds de start in september hebben we zo’n 30 tot 35 gebruikers. Als het hier lukt, dan lukt het zeker in heel Nederland.”

Mathijs van Leeuwen is mede-eigenaar van het familiebedrijf (vader en drie zoons) sinds 1997. Van Leeuwen heeft vestigingen in Kesteren en Veenendaal, en is franchisedeelnemer van Bosch Car Service. Van Leeuwen doet verkoop, onderhoud en reparatie van nieuwe en gebruikte auto’s van alle merken. Ook heeft het een schadeherstelbedrijf, operationele leasing en een eigen mobiliteitsservice.

Op termijn wordt dit een succes

Van Leeuwen: “Het eerste jaar is er geen winst. Sterker, het zal aanvankelijk ten koste gaan van de bestaande omzet; je raakt een deel van onderhoud en verkoop kwijt. Maar op termijn wordt dit een succes. De vraag ernaar gaat sowieso ontstaan.” Bronkhorst: “Tachtig procent van mijn tijd zit in Stapp.in. We hebben er ook fors in geïnvesteerd. In februari komt er iemand fulltime in dienst. We gaan er vanuit dat het over enkele jaren winstgevend zal zijn. Maar door de dalende autoverkopen komt hier nu wel meer druk op te staan.” Kijk voor meer innovatieve ideeën van BOVAG-ondernemers in het Innovatielab op www.bovaghuis.nl. BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 19


INSPIRATIE VAN BUITEN

THÉRÈSE BOER VAN RESTAURANT DE LIBRIJE OVER GASTVRIJHEID

Gastvrijheid is gewoon nodig Gastvrouw en sommelier Thérèse Boer is het gezicht van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Iedere gast een warm onthaal bieden, is haar vak en passie. ‘Ik vind mensen leuk.’ 20 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015

W

ie restaurant De Librije in Zwolle binnenstapt, wacht een culinaire topprestatie van chef Jonnie Boer en zijn brigade. Maar niet voordat gastvrouw en sommelier Thérèse Boer iedereen een warm welkom heeft geboden. Dit onthaal en haar persoonlijke aandacht gedurende lunch of diner is onderdeel van de hele beleving van het driesterrenrestaurant. Gastvrijheid in Thérèses boekje bestaat uit vriendelijkheid,

oprechte interesse en inlevingsvermogen. “Gastvrijheid bieden is een vak, maar vooral ook een kwestie van menselijkheid”, vertelt ze. “Gastvrijheid en sociale angst verstaan zich niet met elkaar. Je moet je namelijk vrij voelen om werkelijk gastvrij te kunnen zijn. Zelfverzekerd, maar zeker niet arrogant. Gewoon jezelf zijn, is meestal het beste, is mijn ervaring.” De gastvrouw van De Librije en de mobiliteitsbranche lijken op het eerste gezicht


Tekst: Mirjam van Immerzeel Fotografie: De Librije

Ik krijg enorm veel energie van de directe feedback van onze gasten

weinig met elkaar gemeen te hebben. Maar Thérèse ziet zeker overeenkomsten – ook al heeft ze dan nog nooit zelf een auto gekocht.

Mensen een fijne tijd bezorgen “In mijn vak moet gastvrijheid je passie zijn. Maar eigenlijk geldt dat voor alle sectoren waarin je veel met klanten hebt te maken. Een gastvrije houding geeft je de kans om een band te krijgen met een ander en te bekijken hoe je iemand het beste van dienst kunt zijn. Het zorgt dat klanten willen terugkomen. Zo werkt het overal, in hotels en restaurants, in de showroom en in de garage.” Gastvrijheid heeft volgens haar het tij mee anno 2015. “Nederlanders willen weer persoonlijke aandacht. We hebben dat ook nodig; het is heel erg prettig voor de sociale omgang, maar het zorgt ook dat we beter presteren. Dat besef is heel lang weggeweest. Bedrijven zijn er nu veel gerichter mee bezig.” Thérèse vertelt dat ze steeds vaker ook buiten haar eigen branche wordt gevraagd om te spreken over haar visie op gastvrijheid. Ze geeft zelfs trainingen. Ze ziet hospitaliteit in de eerste plaats als haar vak, maar spreekt ondertussen gloedvol over haar passie: ze wil mensen een fijne tijd bezorgen.

In de huid van een ander kruipen Is gastvrijheid een aangeboren talent of een kwestie van ervaring? Volgens de ervaren gastvrouw is het een beetje van beide. “Het moet wel in je zitten. Het helpt ook om mensen gewoon leuk te vinden. Het aanleren kost tijd en moeite, en vraagt geregeld onderhoud. Ik train onze medewerkers vooral situationeel en een-op-een want in de praktijk leer je nu eenmaal het meeste.” Maar gastvrijheid moet nooit een trucje worden, vindt ze. Dan sla je namelijk de plank geheel mis. Gastvrijheid wordt dan al snel ervaren als gemaakt en opdringerig. “Zelf vind ik het bijvoorbeeld erg irritant als mensen mij niet eerst even met rust laten als ik in een winkel of showroom binnenloop. Natuurlijk zeg je elkaar gedag en is het fijn

om welkom te worden geheten. Maar ga vervolgens niet achter mij staan. Ik snap wel dat dit meestal uit enthousiasme gebeurt; er staan mooie spullen en daar wil je als verkoper graag over vertellen. Maar ik denk dat het beter is om eerst even af te tasten met wat voor een persoon je te maken hebt . Bij mij werkt dat in ieder geval beter.” Dit vindt Thérèse duidelijk één van de leukste aspecten van haar vak. Proberen er achter te komen hoe je iemand het beste kunt benaderen. Gastvrijheid is niet one-fits-all, maar gaat om een persoonlijke benadering. Maatwerk dus. “Sommige van onze dinergasten hebben geen behoefte aan een praatje. Bij anderen hangt dat weer af per situatie. Die komen voor een zakelijke lunch, of zijn juist heel erg privé met zijn tweetjes, ze zijn blij of misschien wat verdrietig. Die omstandigheden en stemmingen moet je kunnen herkennen. Gastvrijheid is in de huid van een ander kruipen en bijna ongevraagd invullen waaraan hij of zij behoefte heeft.”

Het goede voorbeeld geven Natuurlijk schrijft Thérèse wel eens wat op als geheugensteuntje. “We houden zeker bij als iemand een allergie heeft of iets echt niet lust”, vertelt ze. Maar haar uitdaging vindt ze toch vooral in het directe contact met gasten. “Ik krijg enorm veel energie van de feedback van onze gasten. Iedereen is weer anders en benader je weer anders. Dat moet je echt leuk vinden. Beoordeel mensen echter nooit op hun uiterlijk, want daarin kun je je lelijk vergissen. Iemand die met een dikke auto komt voorrijden, is niet automatisch bereid om veel geld bij jou uit te geven.” Thérèse is zich zeer bewust van haar voorbeeldrol voor haar medewerkers. “Als ik eens chagrijnig zou zijn, dan heeft dat direct negatieve invloed op het personeel. Daarom moet je als leidinggevende er continu alert op zijn dat je het goede voorbeeld geeft. Ik merk ook dat de aandacht voor gastvrijheid makkelijk kan verslappen als je er als leidinggevende niet bovenop zit. Maak het je prioriteit.”

GASTVRIJ IN

VIJF STAPPEN 1 2

Zet de menselijke maat centraal: richting klanten en richting medewerkers.

 eef het goede voorbeeld: vooral als G leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie.

3 4 5

 ijk buiten je branche: steek je licht op K bij best practices in andere sectoren.  ocus op ontwikkeling: train in gastvrijF heid en houdt het niveau op peil.

 ees creatief: ook met beperkte midW delen kun je klanten een warm onthaal bieden. Aardig zijn kost niets …

Gastvrijheid is zeker een talent waar Thérèse op let bij sollicitaties. Maar het is niet iets wat makkelijk is vast te stellen op basis van een CV. “Vroeger deed ik klassieke sollicitatiegesprekken, maar nu wil ik geen standaard verhaaltje meer horen. Ik wil zien wat iemand wel en niet kan. Ik laat ze een keer meedraaien. Nou, dan weet je aan het einde van de avond wel wat je in huis hebt. Zo kan het ook werken in andere branches. Probeer maar uit.” BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 21


AFTERSALES

KOERS BEPALEN MET ONLINE PL ATFORM

Mijn Toekomst biedt uitkomst Onder de noemer Mijn Toekomst helpt BOVAG ondernemers bij het bepalen van hun koers op aftersales. Het programma bestaat uit een online platform met interactieve checklists en fysieke bijeenkomsten. Drie maanden na de introductie blijkt het een groot succes. Accountadviseur Remko van Eindhoven vertelt waarom.

O

ndernemers beseffen dat ze in actie moeten komen. Ze realiseren zich dat het niet meer wordt zoals het is geweest. Afwachten kan echt niet langer. Autobedrijven moeten zich voorbereiden op de toekomst”, steekt accountadviseur Remko van Eindhoven van wal. “Sinds de lancering begin oktober hebben er al zoveel leden ingelogd, dat we al driekwart van on ze jaa rdoelstelling hebben gehaald. Een mooie start.”

niet alles in één keer te doen, want het platform onthoudt je keuzes. Je kunt dus gemakkelijk een andere keer verdergaan. Leden die al hebben ingelogd, vinden het een toegankelijk en overzichtelijk programma.” Om het platform te doorlopen, is het wel noodzakelijk er even goed voor te gaan zitten. Van Eindhoven tipt: “Doe het op een rustig moment, in een rustige omgeving. Laat je dus niet afleiden door de dagelijkse gang va n z a ken. I k ra ad onder ne mers aan om het programma eerst Even zitten zelf te verkenMaar hoe pak je Remko van Eindhoven, nen. Lees eens accountadviseur BOVAG dat dan precies welke trends er a a n m e t M ijn zijn en kies een Toekomst? Van trend die jou inEindhoven: “Via mijntoekomst.bovag.nl kun je teressant lijkt. Ga daar eens mee aan de slag. er direct mee aan de slag. En via het ledenpor- Je kunt altijd nog een andere trend kiezen.” taal kun je ook altijd en overal inloggen. Eerst krijg je veertien trends te zien. Dat lijkt heel Bewustwording veel en dat is het ook. Daarom zeg ik altijd: Van Eindhoven merkt, zeker bij de Mijn Toebegin met een of twee trends die voor jouw komst-bijeenkomsten, dat leden steeds bewusbedrijf van belang zijn. En kies er in totaal drie ter met hun toekomst bezig zijn. Dat kan op waar je je op wil focussen. Bovendien hoef je verschillende manieren. “Het zou mooi zijn

Het levert energie als je je richting hebt bepaald

Remko van Eindhoven, is dagelijks onderweg om BOVAG-autobedrijven in de regio Zuidwest met raad en daad terzijde te staan. Ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun bedrijf weer winstgevend te maken, schrijft hij steevast 'Mijn Toekomst' voor. 22 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015


Tekst: Communicatiebron Illustratie: Edith Buenen

als bedrijven concreet aan de slag gaan met acties die voor hen relevant zijn. Maar Mijn Toekomst kan ook alleen al bijdragen aan de bewustwording. Een ondernemer die zichzelf afvraagt wat hij de komende tijd wel of niet wil doen, is al bezig met de eerste stap. Voor anderen is Mijn Toekomst weer een bevestiging dat ze al op de goede weg zijn.” BOVAG biedt volop ondersteuning bij het gebruik van Mijn Toekomst. “Er zijn drie opties”, vertelt Van Eindhoven. “Allereerst kunnen ondernemers altijd mij of een van mijn collega’s inschakelen. Dan lopen we samen door het programma. Daarnaast organiseren we speciale Mijn Toekomst-bijeenkomsten door het land, waar ondernemers met elkaar kunnen sparren. En tot slot kunnen we ze met elkaar in contact brengen. Samen kun je grotere stappen zetten dan alleen. Uiteraard kunnen leden ook zelf een bijeenkomst plannen

met lokale ondernemers. Als accountadviseur schuiven wij dan graag aan.”

Rust, energie en motivatie “Het is voor ondernemers soms lastig om te bedenken hoe ze vooruit komen. Dat kan veel gepieker opleveren en dat ontneemt je het plezier van ondernemen. Ik zie dat leden die Mijn Toekomst hebben gedaan zich bewust zijn van de ontwikkelingen die gaande zijn en dat hen dat veel rust geeft. Bovendien levert het veel energie als je je richting hebt bepaald. Dat werkt motiverend voor ondernemers.” Aan de slag met Mijn Toekomst Inloggen is heel eenvoudig. Via mijntoekomst.bovag.nl krijgt u direct toegang en kunt u het programma vanaf iedere computer, laptop of tablet doorlopen. Kijk op leden.bovag.nl voor actuele data van Mijn Toekomst-bijeenkomsten.

Trends uit Mijn Toekomst 1 Opkomst van de circulaire economie. 2 Veranderende technologie van aandrijving. 3 Verandering van aard en complexiteit van R&O. 4 Opkomst van zelfrijdende auto’s. 5 Internet als volwaardig verkoop- en distributiekanaal. 6 Opkomst van generatie Y. 7 Opkomst van de connected car. 8 Stijgende behoefte aan gemak bij de eindgebruiker. 9 Opkomst van intermediairs. 10 Toename in sturing van R&O. 11 Van autobezit naar autogebruik. 12 Toenemende transparantie in kosten R&O. 13 Toenemende beïnvloeding van rijgedrag. 14 Ontstaan van een gelijk speelveld in de aftersales markt.

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 23


(ADVERTENTIE)

De nieuwe BOVAGkrant Aantrekkelijker en beter. en voor u als adverteerder nog belangrijker: de nieuwe BOVAGkrant verschijnt in branchespecifieke uitgaven. Ëén titel, negen versies. Zo kunt u nog directer en gerichter communiceren met uw specifieke doelgroep!

550

350

2.300

950

500

750

8.250 3.400 1.250 OplAGe: AutODeAlers (2.300) • OnAfhAnkelijke AutOBeDrijVen & reVisieBeDrijVen (3.400) • rijschOlen (950) • Verhuur- & DeelAutOBeDrijVen (550) • tAnkstAtiOns & AutOwAsBeDrijVen (750) • cArAVAn-, cAmper- & AAnhAnGwAGenBeDrijVen (500) • AlGemeen (4.700 tOt 8.250) fietsBeDrijVen & GemOtOriseerDe tweewielerBeDrijVen (1.250) • truckDeAlers & OnAfhAnkelijke truck- en trAilerBeDrijVen (350) •

wij zijn trots dat BOVAG de advertentie-exploitatie van de nieuwe BOVAGkrant, aan ons toevertrouwt. welke doelgroep gaat u bereiken? neem voor een offerte op maat contact op met Great magazines (t)020 – 58 00 970 • sales@greatmagazines.nl • greatmagazines.nl/bovagkrant


KLANT AAN HET WOORD

“Je weet waar je aan toe bent” WANNIE WEYERS, WAGENPARKBEHEERDER BIJ DE CORNELISSEN GROEP. KLANT BIJ ONDER ANDERE EBAG TRUCKS NIJMEGEN, IVECO SCHOUTEN EN WENSINK. U heeft een groot wagenpark, hoe heeft u het onderhoud daarvan geregeld? Ons transportbedrijf heeft in totaal driehonderd trekkers en trailers. Met een aantal truckdealers hebben we onderhoudscontracten afgesloten. Daarin staat precies welk onderhoud wordt uitgevoerd en wat er wordt gedaan bij pech. De voertuigen gaan twee keer

per jaar naar de dealer: voor een grote beurt en voor een tussencontrole. Een professional loopt het voertuig na, zodat je zeker weet dat het voertuig technisch in orde is. Wie komt er helpen bij pech onderweg? De dealer natuurlijk! Wij hebben een volledig contract bij pech. In geval van een kleine reparatie kunnen we op veel plaatsen in Nederland terecht. Bij een grote reparatie zorgt de dealer dat de trekker wordt opgehaald en gerepareerd. Wel zo prettig dus, zo’n onderhoudscontract? Jazeker! We hebben een vast

bedrag per auto afgesproken. Je weet dus aan het begin van het jaar wat de kosten zijn voor het hele jaar. Alle kosten zijn verwerkt in het contract, behalve schade en nalatigheid. De Cornelissen Groep heeft vestigingen in heel Nederland, dus het is fi jn dat we voor onderhoud op veel plekken in Nederland terecht kunnen. Waarom doet u het onderhoud niet zelf? Het is voor ons niet lonend om het onderhoud zelf uit te voeren en er zijn zoveel wetten en (milieu)eisen waar je je aan moet houden. Mijn motto is: schoenmaker blijf bij je leest.

Wij zijn goed in transport en de dealer is goed in onderhoud en reparatie. Waarom bij een BOVAGbedrijf? BOVAG staat voor kwaliteit. En het is een fi jn idee om een organisatie te hebben waarop we kunnen terugvallen, mochten er problemen zijn. Conclusie: iedereen aan het onderhoudscontract? Ik kan het iedereen aanraden. Als klant is altijd het fi jn om te weten waar je aan toe bent. Ook als je een fi ets, auto of caravan koopt. Je hebt vaste kosten, ook als er iets aan de hand is.

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 25


BEDRIJFSOPVOLGING

10

TIPS

BIJ BEDRIJFSOVERDRACHT Gemiddeld vinden er in Nederland jaarlijks tussen de 12.000 en de 18.000 bedrijfsoverdrachten plaats. Een ingrijpende gebeurtenis voor zowel ondernemer als de onderneming zelf. BOVAG geeft tien tips aan ondernemers die zich op dat vlak aan het oriënteren zijn.

1

Begin op tijd

Een veel gemaakte fout bij bedrijfsoverdracht is dat er niet voldoende tijd wordt gereserveerd voor het traject. Zo’n overdracht is geen kwestie van maanden maar van jaren. Reserveer voor het hele proces, van eerste gesprek tot daadwerkelijke overdracht, ongeveer vijf jaar.

26 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015

2

Betrek vanaf dag één de hele familie

Familiebedrijven zijn bijzondere bedrijven. Naast het zakelijke element van het bedrijf zijn er persoonlijke familierelaties waar rekening mee gehouden moet worden. Bespreek het onderwerp bedrijfsoverdracht vanaf dag één met de hele familie, juist ook met familie- of gezinsleden die geen interesse in het bedrijf hebben getoond.

3

Bepaal wie de opvolger wordt

De ideale situatie die menig ondernemer schetst is een zoon of dochter die klaar staat om het bedrijf over te nemen. Maar slechts tien procent van de jongeren met ondernemende ouders heeft het plan in het familiebedrijf te stappen. Er zijn echter wel alternatieven. Zijn er bijvoorbeeld medewerkers in het bedrijf met ambities? Niet iedereen heeft het in zich om ondernemer te zijn. Bepaal in een vroeg stadium of de beoogde opvolger geschikt is. Vooral bij familieleden kan er een vorm van familieblindheid optreden.


Tekst: Julia Hamel

6

Bekijk hoe het bedrijf er voor staat

4

Schakel een adviseur in

Fiscaal en juridisch gezien is een bedrijfsoverdracht erg ingewikkeld. Ondernemers doen er dan ook goed aan om een adviseur in te schakelen die ze bij het hele traject bijstaat. Doe dit vroegtijdig. De adviseur maakt samen met de ondernemer en beoogd bedrijfsopvolger een overname- en bedrijfsplan op en begeleidt de overdrager van begin tot eind. Een adviseur werkt altijd namens één partij, dus de overdrager en opvolger nemen ieder een eigen adviseur.

5

Praat met collega-ondernemers

Iedere bedrijfsoverdracht is uniek. Toch kan het verhelderend zijn om met anderen te praten die al ervaring met bedrijfsoverdracht hebben. Via BOVAG of een adviseur kunnen ondernemers met elkaar in contact komen.

Een opvolger moet weten waar hij of zij aan begint. Daarvoor moet inzichtelijk worden gemaakt hoe het bedrijf er voor staat. Wat is de waarde van het bedrijf? Is het bedrijf winstgevend? De adviseur maakt samen met de overdrager de balans op. Zo weet de opvolger precies waar hij of zij aan toe is.

7

Denk na over inkomsten en activiteiten na de overdracht

Voor veel ondernemers is het bedrijf hun lust en hun leven. Het is verstandig om ruim voor de bedrijfsoverdracht na te denken over een leven na de bedrijfsoverdracht. Een overdracht betekent vaak afscheid nemen van wat een ondernemer jarenlang heeft opgebouwd. Niet alleen van een bedrijfspand, maar ook van sociale contacten. Hoe gaat het leven er na de overdracht uitzien? In sommige gevallen blijft de overdrager een rol spelen in het bedrijf. Dit kan fijn zijn voor zowel overdrager als opvolger, maar heeft als risico dat

Familiebedrijven Meer dan de helft van alle bedrijven in Nederland mag zich familiebedrijf noemen. Samen zijn ze goed voor ruim de helft van de werkgelegenheid in Nederland. Er zijn geen exacte cijfers van de leeftijden van ondernemers in de mobiliteitsbranche. Toch speekt Jos Overmars, accountadviseur BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven steeds meer ondernemers die vanwege hun leeftijd gaan nadenken over bedrijfsoverdracht. “Gelukkig zijn steeds meer ondernemers zich ervan bewust om op tijd na te denken over bedrijfsoverdracht. Ik hoor vooral vaak dat het lastig is om het financiële plaatje rond te krijgen. Hierdoor stellen ondernemers de bedrijfsoverdracht een paar jaar uit.” BOVAG Ledenadvies en de BOVAG-accountadviseurs geven ondernemers eerstelijns advies wanneer zij zich op het onderwerp oriënteren.

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 27


(ADVERTENTIE)

HOE RENDEREN ÚW SPONSOREURO’S? KIJK OP BOVAG.NL/SPORT

76%

55% Verwacht een uitbreiding van netwerk/relaties.

39%

Ruim driekwart van de BOVAG-leden die actief zijn als sportsponsor verwacht meer naamsbekendheid te genereren.

8%

Verwacht gratis toegang op het sportpark.

Verwacht helemaal niets terug.

8%

Verwacht dat de gesponsorde club of sporter een actieve bijdrage levert in aanboren nieuwe klandizie.

SPONSOR VAN SPORTERS ONDERWEG DENK VOORUIT. BEGIN BIJ BOVAG.


Peter van den Brink BOVAG Ledenadvies “Ondernemers bellen ons soms een paar maanden voordat ze willen stoppen. Dat is natuurlijk veel te laat. Echt, begin op tijd. Ik adviseer leden om vijf jaar voor de beoogde overdrachtsdatum zich alvast te gaan oriënteren op de mogelijkheden.”

Hoe gaat het leven er na de overdracht uitzien? Vragen over bedrijfsoverdracht? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of (030) 65 95 300.

de opvolger te maken krijgt met (ongewenste) bemoeienis van de overdrager. Ander aspect waar de overdrager over na moet denken is zijn inkomen na de overdracht. Het tijdstip en de methode van overdracht en de fi scale afhandeling van de overdrachtswinst zijn van grote invloed op de inkomenspositie na de overdracht. Inzicht in de fi nanciële gevolgen kan de te maken keuzes beïnvloeden.

8

Praat met uw bank

Banken zijn in toenemende mate terughoudend met het verstrekken van leningen. Ze verlangen in het geval van een bedrijfsoverdracht een goed onderbouwd overname- en bedrijfsplan. Het plan moet de bank het vertrouwen geven dat de opvolger ook in de toekomst aan zijn fi nanciële verplichtingen kan voldoen. Als de bank niet mee wil werken, gaat de overname meestal niet door. Soms kan de overdragende partij een deel van de koopsom fi nancieren door geld in de onderneming te laten zitten. In de praktijk wordt er steeds vaker voor deze vorm gekozen.

9 10

Betrek het personeel

Een bedrijfsoverdracht is ook voor het personeel een spannende tijd. Het personeel betrekken bij het proces en waar het kan openheid van zaken geven kan onrust voorkomen. Organiseer bijvoorbeeld een medewerkersbijeenkomst waar alle relevante informatie wordt gedeeld en waar ruimte is voor vragen.

Doe langzaam aan stapjes terug

Een ondernemer die jarenlang de kapitein op het schip is geweest, zal aan een situatie moeten wennen waarin de opvolger steeds meer zeggenschap krijgt. De opvolger wordt geleidelijk klaargestoomd om straks zelfstandig te kunnen ondernemen. Overdrager en opvolger moeten goede afspraken met elkaar maken. Wanneer neemt de opvolger bijvoorbeeld de leiding over het personeel? Wanneer mag de opvolger zelf belangrijke beslissingen maken? Door dit stapsgewijs te doen, kunnen de overdrager en opvolger langzaam wennen aan de nieuwe situatie.

BOVAG Hofleveranciers Vroegtijdig een adviseur inschakelen als u over bedrijfsoverdracht nadenkt, is raadzaam. BOVAG heeft een aantal hofleveranciers die zijn gespecialiseerd in de mobiliteitsbranche. Alfa Accountants, Demac/ASE en MKB Adviseurs helpen ondernemers binnen de branche vanaf de oriëntatie tot de overdracht. BOVAG Hofleverancier MKB Adviseurs helpt ondernemers bij bedrijfsoverdracht. Op de website www.tijdigstartenmetstoppen.nl staan nog veel meer praktische tips en adviezen. U kunt ook contact met ze opnemen voor een vrijblijvend gesprek via: (070) 349 06 50 ondernemen@mkbadviseurs.nl

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 29


Hofleveranciers

ventueel na bemiddeling door BOVAG Ledenarvoor zijn met de Hofleveranciers speciale SERVICES men. De BOVAG Hofleveranciers zijn geselecteerd un producten en de service aan de BOVAG-leden. Sluitringetjes INCASSO AUTO’S

nsultants RA, 0

don incasseert uw vorderingen snel e n effectief. OPEL GEVRAAGD: Kijk direct op www.graydon.nl/bovag of bel met (020) 567 95 99 038-4478531

Autobedrijf van Winsum Gerben van Winsum DEALERAUTO’S. Geen INCASSO Diesels met meer dan 100.000 km.

s

seurs.nl s.nl

N

ce Nijkerk 25 33 201

d.

Gevr: ROLSTOELAUTO’S Boseind Boxtel tel: 0411-677 Onbetaalde677 facturen? Grayfax: 674 908

Incassospecialisten en GEVRAAGD OLDTIMERS gerechtsdeurwaarders Oldtimers tot 1975, www.ggn.nl/bovag voorkeur naar europese cabrio's en coupes. Stuur uw aanbieding naar: JURIDISCHE ZAKEN info@erclassics.com Of bel met 0416 - 75 13 93

Rolstoelauto’s en www.bovemij.nl rolstoelbussen gevraagd 024-366 66 66 (max. 160.000 km) Bierman Nieuw-Vennep verkoop@bierman.eu Tel:0252-210611 Gevraagd: Brommobielen!! Brommobiel ingeruild?

advertentie

Bel danMANAGEMENT 0631093397. Dealer Accountants Service Nijkerk Brommobiel wordt opgeA. van Norel RA, tel. (088) 253geld 32 01en haald, direct contact vrijwaring! Demac Accountants/Consultants Culemborg P. Beelen RA, tel. (0345) 53 20 10 De Autobemiddelaar vraagt: Porsche’s! 010 – 413 1704

Te koop gevr. SUZUKI vanaf BJ 2006 Suzuki-dealer Auto Kunst BV MKB Adviseurs 070-34929a, 06 50 Cruquiusweg ondernemen@mkbadviseurs.nl 2102 LS Heemstede www.mkbadvsieurs.nl Tel: 023-5285950 info@ suzukikunst.nl ONTWERP/BOUWEN

gevr: CITROËNS jong, schadevrij, org. km. Citroën-ThalenHoogeveen Tel: 0528-267352 www.vbj.nl fax: 0528-273417 tel. 0317-74 55 55 KIA’s gevraagd PERSONEEL Tel: 023-5244040. Rustman KIA Motors Haarlem www.hr-garage.nl

Gevr. VW LKW+PKW 020-586 11 06 vanaf 2000 max. 120.000 km. Dealerauto’s Autoland

BOVAG Ledenvoordeel

v/d Brug.PERSONEEL Info B.Leegsma Fax 0512-530195/ 06-51082799 www.bovemij.nl

Te koop024-366 gevraagd: 66 66 Terreinauto’s, 4x4’s, SUV’s, Ssangyong, Daihatsu, Nissan, Mitsubishi, Toyota, Suzuki, Honda, Landrover, etc, etc. Tiggeloven 06-53840287 Peter de Bruin Sectormanager

Toyota ingeruild? T 06 551 220 34 Bel: G. v. Ekris of C. Knies E peter.de.bruin@arboned.nl max. 100.000 km geen dsl I www.arboned.nl V. Ekris Toyota 0346-557000 Maarssen PREVENTIE EN EXPERTISE Gevr.: Pers-bedr. auto’s & busjes Alle bjr. + uitvoeringen veel km of defect geen bezwaar www.bovemij.nl 055-3231635 024-3660654-375454 66 66 info@autowientjes.nl VERZEKERINGEN Gevraagd: JONGE OPELS schadevrij. Autocentrum Borger Tom Ganzevoort Tel: 0599-234457 www.bovemij.nl 024-366 66 66

Oldtimers & klassiekers gevraagd www.thegallerybrummen.nl 0575-564055

De wekker De wekker Temaakt Huur maakt je je wakker, wakker, maar waar waar sta sta maar je voor voor op? op? je Totaal ingericht als aPK keuringsstation. 400 m2 garage, 110 m2 magazijn, 290 m2 kantoor / showroom Nieuwsgierig? Kijk op 365.nl. buitenterrein voor +/- 50 auto’s aanwezig Nieuwsgierig? Kijk op 365.nl. Locatie te Putten Voor info kunt u contact opnemen met 06-53492800

ENTRESOLVL. NEDCON AANGEB. 37,50 M2. BREED 7,50 M. X LANG 5,00 M. VRIJE HOOGTE ONDER ZIJDE 2,40 M. BOVENKANT VLOER 2,75 M. KOLOMMEN 12 X 12 CM INCL. TRAP IS NOG IN GEBRUIK TE BEZICHTIGEN VRAAGPRIJS EURO 2550,00 EXCL. B.T.W. INL. GERARD TEL. 06 53 28 01 26 Te koop BEDRIJFSPAND met WOONHUIS, werkplaats en showroom in het midden van het land. Reacties brief onder nummer BK20/2014 t.a.v. BOVAG krant sluitringetjes. Naritaweg 14, 1043 BZ Amsterdam.

De BOVAG Ledenwinkel selecteert de beste producten voor leden van BOVAG, die dankzij collectieve inkoop tegen scherpe tarieven verkrijgbaar zijn.

Voordeel van het collectief: Besparen op bedrijfsdeuren Crawford – ASSA ABLOY biedt de mogelijkheid deel te nemen aan een collectief programma voor service en onderhoud. Al vanaf € 55,- per garagedeur profiteert een BOVAG-lid onder andere van: • 1 x per jaar gratis onderhoud • Voorrang bij storingen: op werkdagen voor 12u gebeld, zelfde dag bezoek • Geen extra voorrijkosten en arbeidsloon bij onderhoud . • Geen arbeidsloon op kleine vervangingen tijdens de onderhoudsbeurt • Extra ledenkorting op materialen (20%), arbeidsloon (30%) en voorrijkosten bij storing (35%). Kijk voor de complete lijst met voordelen op www.bovagledenwinkel.nl en zoek op ‘crawford’.

Vanaf november krijgt u met mij te maken! www.autoveiling.nl/eva

DIVERSEN

GaraGebedrijf, eventueel met top 3 universeel garage concept mogelijk.

rage/ werkplaats/wasplaats, inpandige kantoorruimte. Showroom ca 330m2 met een aansluitende stalling van ca 150m2. Afsluitbaar terrein 1500m2. Volledig ingericht garage-equipment ter overname wegens geen bedrijfsopvolging, instapklaar. Inlichtingen 06-30667240

Ter overname een Uniek bedrijfspand in de regio Zaanstreek – Waterland / Randstad Amsterdam Dit vanwege geen opvolging. A locatie - 2000 m2 Compleet ingericht: Schade herstel - Garage Occasions - Wasplaats Overdekt buitenterrein Focwa - Bovag KOOP – HUUR – OVERNAME Mailadres: auto.vl@outlook.com

ONDERDELEN www.mercedesclassic-parts.com onderdelen en reparatie oldtimer en klassieke mercedes Marcel Kappen 0524-552963

TE KOOP, TE HUUR, VRIJSTAAND BEDRIJFSOBJECT OOSTERHOUT NB. Het object omvat 300m2 ga-

Uw klant wil een oldtimer inruilen? Bel dan naar 0416 751 393 Wij geven u direct een bod! ERclassics.com Kleiweg 1 - 5145 NA Waalwijk Bel of stuur een email naar info@erclassics.com

Veel nieuwe MOTOREN EN TRANSMISSIES op voorraad. Ook losse onderdelen zoals: turbo’s, aircopompen, brandstofpompen, stuurpompen, startmotoren, dynamo’s, verstuivers, vliegwielen en cilinderkoppen. WWW.BRUSMOTORS.COM Tel. 073-5479542 A.T.R. gespecialiseerd in revisie van automatische versnellingsbakken. Aardvletterweg 7 3417 XL Montfoort. Tel: 0348-475100 Fax: 0348-475323.

Sluitringetjes Rover-M.G.–Austin– Morris-TriumphMini-Leyland– Landrover-Onderdelen Damen & Kroes Tel 0411-688088

Sluitringetjes

Sluitringetjes agenda

colo colo

agenda agenda

3, 4 en 5 februari 2015 Subaru Onderdelen Autoprofessioneel & Schade53 12 3, 06 4 en 5-februari 2015 0874 herstel Vakbeurs, Gorinchem

19 december 2014, nummer 24. BOVAGkrant 19De december 2014,ver ja 24 keer24. per jaar. nummer De BOVAGkrant versc 24UITGEVER keer per jaar. Motion Press BV Naritaweg 14 UITGEVER 1043 Press BZ Amsterdam Motion BV Tel: 020-580 Naritaweg 14 09 71 www.bovagkrant.nl 1043 BZ Amsterdam

Autoprofessioneel & Schade3, 4 en 5 februari 2015 herstel Vakbeurs, Gorinchem Autoprofessioneel & Schadeherstel Vakbeurs, Gorinchem

Engelse Auto-onderdelen bj.: 1960 t/m 2005. Gebruikt en Nieuw van: RoverJaguar-MG-Triumph-Mini. Auto Professioneel Industrieweg en SchadeherSCHUT 29 stel Vakbeurzen zijn inmiddels een Auto Professioneel en Schadeherbegrip in heel Nederland, met Soest Tel: 035-6010668 Auto Professioneel en Schadeherstel Vakbeurzen zijn inmiddels een evenementen in Hardenberg,

30 BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015

stel Vakbeurzen zijn inmiddels een en Venray. begrip in Gorinchem heel Nederland, met Auto ProfesAUTO’S begrip in heel evenementen Nederland, sioneel biedt alle noviteiten rondom in met Hardenberg, garage-uitrusting, en Venray. AutohandgereedProfesevenementen Gorinchem in Hardenberg, OPEL GEVRAAGD: 038-4478531 schap, software, AUTO’S sioneel biedt alleautomaterialen, noviteiten rondom Autobedrijf van Winsum Gorinchem engarage-uitrusting, Venray. Auto handgereedProfessmeermiddelen, autolakken en nog OPEL GEVRAAGD: 038-4478531 Gerben van Winsum veel meer.rondom Met software, ruim 300 deelneAUTO’S schap, automaterialen, sioneel biedt alle noviteiten

Autobedrijf van Winsum Geen Diesels met DEALERAUTO’S. mende bedrijven, bezoekers smeermiddelen, autolakken17.000 en nog garage-uitrusting, handgereedmeer dan300 13.000 vierkante meter Gerben van Winsum meer dan 100.000 km. veel meer.enMet ruim deelneOPEL GEVRAAGD: 038-4478531 beursvloer vol exposanten schap, automaterialen, software, DEALERAUTO’S. Geen Diesels met mende bedrijven, 17.000 bezoekerswas de Autobedrijf van Winsum editie van 2014 een succes te noeen meer dan 13.000en vierkante smeermiddelen, autolakken nog meter GEVRAAGD OLDTIMERS meer dan 100.000 km. men. voorbereidingen 2015 vol De exposanten was devoor Gerben van Winsum Oldtimers tot 1975, voorkeur naar veel meer. Metbeursvloer ruim 300 zijn indeelnevolle gang. Meer informatie:

EDS Classic Auto & Motor Parts 036-5234994 www.edsclassic.nl EDSMiljoenen Classic Auto & Motor Parts onderdelen van alle merken 036-5234994 www.edsclassic.nl uit jonge schadeauto’s.

Miljoenen onderdelen Broekhuis Albergenvan alle merken uit jonge schadeauto’s. tel: 0546-441166 Broekhuis Albergen tel: Subaru 0546-441166 Onderdelen 06 - 53 12 0874

Subaru Onderdelen

Tel: 020-580 09 71 BOVAG www.bovagkrant.nl Postbus 1100 3980 DC Bunnik BOVAG www.bovag.nl Postbus 1100 3980 DC Bunnik REDACTIE www.bovag.nl Floor Vink f.vink@bovagkrant.n REDACTIE Rik Werner Floor Vink r.werner@bovagkran f.vink@bovagkrant.nl RikREDACTIERAAD Werner r.werner@bovagkrant. Paul de Waal en Ko

REDACTIERAAD ADVERTENTIE-EXP

EDS Classic Au Paul de Waal en Koos Anton Rietveld, man Tel: 020-580 09 70

a.rietveld@bovagkra ADVERTENTIE-EXPL 036-5234994 w

Anton Rietveld, mana

Tel:VORMGEVING 020-580 09onde 70 Miljoenen Ontwerp: Remco To

a.rietveld@bovagkran Vormgeving: uit jonge schad MB voorheen VMTB VORMGEVING Ontwerp: Remco Toni Broekhuis Albe DRUK Vormgeving: Nieuwsdruk Nederla


SERVICES Afdelingen

Dashboard – Van BOVAG voor u • Mijn Toekomst • BOVAG Pechhulp • BOVAG Auto­ verzekeringen • APK reminder • E-forms • Nieuwsbanner • BARS • Bedrijfsvergelijk

• Reparatiewijzer • Waardering van garagesoftwarepakketten • Workshops ‘Klaar voor de toekomst’ • Laadklep keurmerk • Erkend Duurzaam • Goed Bezig! • Klantenvertellen.nl • BOVAG Algemene voorwaarden

• BOVAG Huurvoorwaarden voor niet-­ verhuurbedrijven • Brochure bedrijfsveranderingen •W  orkshops ‘Klaar voor de toekomst’ • BOVAG Juridische Diensten • BOVAG Servicedesk • Loopbaancoach • Businesscase Talentbehoud • BOVAG Buiten­ promotie • Het BOVAG-logo • Promotietools

Op leden.bovag.nl staat uw persoonlijke dashboard. Met uw lidmaatschapsnummer logt u eenvoudig in en heeft u toegang tot uw eigen BOVAG-producten en diensten.

BOVAG ONAFHANKELIJKE AUTOBEDRIJVEN Uw aanspreekpunten Branchemanager (vacature)

Kim van den Berg Beleidsmedewerker E kimvandenberg@bovag.nl of autobedrijf@bovag.nl T (030) 659 53 54

Bestuur BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven Theo Fledderus (voorzitter) theo.fledderus@fledderusconsult.nl; (030) 659 53 66 Marco van Beek (vice-voorzitter) info@marcovanbeek.nl; (0521) 58 84 89 Tim Mangelaars (Auto en Service BV) tim@autoenservice.nl; (074) 250 03 18 Patrick Hommel (Hommel Occasions) info@hommeloccasions.nl; (076) 502 37 79 Jan Lenters (Auto Combi) jl@autocombi.nl; (0523) 27 13 18 Maurice Smit (Garage W.W. Smit) info@wwsmit.nl; (020) 426 58 58 Jenny Terpstra - De Vries (Vakgarage Terpstra) jennyterpstra@upcmail.nl; (0512) 52 48 11 Ernestine Voskuilen - Sturkenboom (Auto Voskuilen) info@autovoskuilen.nl; (030) 636 20 90

stropmi imports imports Totaalleverancier Totaalleverancier reicnarevellaatoT Landcruiser-onderdelen Landcruiser-onderdelen nel»e» Grote dGrote revoorraad dnovoorraad -»rOrginele esiudelen rcdn» aLOrginele delen

Buitendienst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

» » Snelle Snelle levering levering » Scherp geprijsd

Jos Overmars

Regio noordoost » Scherp geprijsd

T (06) 22 19 62 35 neTelefoon lTelefoon ed el0416-540167 enigrO »| sales@all-american.nl daarroov et|owww.all-american.nl rG| »sales@all-american.nl 0416-540167 dsjirpeg prehcS » gnirevel ellenS » E josovermars@bovag.nl

ln.nacirBOVAG ema-lla@Hofleveranciers selas | 761045-6140 noofeleT De BOVAG Hofleveranciers zijn speciaal door BOVAG geselecteerde dienstverleners, die, eventueel na bemiddeling door BOVAG Ledenadvies, BOVAG-leden kunnen helpen bij het ondernemen. Met hen zijn speciale tarieven en voorwaarden afgesproken.

Alfa Dealer Accountants & Adviseurs Agro Business Park 85-87 6708 PV Wageningen T: (088) 25 31 00 E: wageningen@alfa.nl I: www.alfa.nl

ArboNed B.V. Zwarte Woud 10 3524 SJ Utrecht T: (030) 299 62 99 E: info@arboned.nl I: www.arboned.nl

Graydon Nederland BV Hullenbergweg 250 1101 BV Amsterdam ZO T: (020) 567 97 50 E: verkoop@graydon.nl I: www.graydon.nl/bovag

Consolid – HR Garage Radarweg 511-513 1043 NZ Amsterdam T: (020) 586 11 06 E: info@hr-garage.nl I: www.hr-garage.nl

GGN Stationsplein 50 5211 AP Den Bosch T: (088) 311 61 61 E: info@ggn.nl I: www.ggn.nl

MKB Adviseurs/Flynth Bezuidenhoutseweg 12 Malietoren (18e verdieping) Den Haag T: (070)349 06 50 E: info@mkbadviseurs.nl I: www.mkbadviseurs.nl en www.flynth.nl

DEMAC Acountans/ Consultants Bellweg 2a 4104 BJ Culemborg T: (0345) 53 20 10 E: info@demac.nl I: www.demac.nl

Youandi Mazeland Regio noordwest E youandimazeland@bovag.nl T (06) 19 06 52 43 Stefan Niesink Regio Midden E stefanniesink@bovag.nl T (06) 13 98 46 33 Remko van Eindhoven Regio zuidwest E remkovaneindhoven@bovag.nl T (06) 22 40 23 29 Maarten van Hoof Regio zuidoost E maartenvanhoof@bovag.nl T (06) 22 39 14 32

BOVAG REVISIEBEDRIJVEN Uw aanspreekpunt Hannie Tak Branchemanager E hannietak@bovag.nl of revisie@bovag.nl T (030) 65 95 227

Bestuur BOVAG Revisiebedrijven

Jean Paul Borsten (voorzitter) info@desutter.nl; (0180) 31 48 44 Aart Koning (Konings Techn. Bedrijven) info@ktbkoning.nl; (0522) 46 14 35 Hans Gerrits (Diesel-Büchli) info@buchli.nl; (0341) 46 70 70 Thom de Boer (Motoren Revisiebedrijf De Boer) info@deboerrevisie.nl; (0515) 433 150 Jeroen Eeuwijk (Koninklijke Kemper en Van Twist Diesel B.V.) info@kvt.nl; (078) 632 66 00 Steins (adviseur) |Ralfwww.all-american.n info@motorenrevisiesteins.nl; (043) 609 01 09

Colofon

23 januari 2015, jaargang 22, nr 01 De BOVAGkrant is het officiële leden­ magazine van BOVAG en verschijnt 16 keer per jaar. UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik Tel.: (030) 65 95 211. I: www.bovagkrant.nl. HOOFDREDACTIE Elvira Spoelstra. E: elviraspoelstra@bovag.nl. REDACTIE Julia Hamel, Linda in ’t Hout, Selita Oosterveld, Rik Werner. E: redactie@ bovagkrant.nl. TRAFFIC Carolien van Rheenen. E: traffic@bovagkrant.nl. PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING ZB Communicatie & Media; Ritchard Kelliher; Martin Raven ADVERTENTIES Great Magazines, Naritaweg 14, 1043 BZ Amsterdam www.greatmagazines.nl/bovagkrant. Sales: Barry Reede, sales@great­magazines.nl. Tel: (020) 5800 977 of (06) 3343 8052. DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle. ABONNEMENTEN Opgave, adres­ wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. (0900) 22 65 263. E: klantenservice@aboland.nl.

I: www.aboland.nl. Abonnementsprijs: € 139,00 per jaar excl. BTW. (Losse nummers op aanvraag.) BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@ bovagkrant.nl. MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Tekst: Pieter Buss, Communicatiebron, Mirjam van Immerzeel, Mark Litjens, Paul de Waal Beeld: Peter Arno Broer, Pieter Machielse (NFP), BOVAG-archief. De redactie van BOVAG is bij de samen­ stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­ geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk­ heid aanvaarden voor moge­lijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.

BOVAGkrant NUMMER 01 / JANUARI 2015 31


Van Amsterdam, via Brussel tot aan Berlijn. Europees aanbod, direct van de consument.

Welkom bij de makkelijkste en snelste manier om uw bedrijfsvoorraad aan te vullen. Sinds 2006 assisteren wij autobedrijven in Europa voertuigen direct online in te kopen van consumenten. Met al ruim 1.500.000 getaxeerde auto’s, motorfietsen, scooters, bedrijfswagens en recreatievoertuigen staat er altijd interessant aanbod voor u bij, wat u ook zoekt.

Zoek nu, via Dealerdirect.eu

Profile for BOVAG

BOVAGkrant 2015-1 autobedrijven  

BOVAGkrant 2015-1 autobedrijven  

Profile for bovag

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded