Bookeaters Magazine #2 april 2017

Page 1

# 2 - April 2017

ISSN: 2446-2020

BOOKEATERS MAGAZINE

Foto: Thebookranter

Månedens #Bookstagrammer:

THEBOOKRANTER

INTERVIEW MED SIRI PETTERSEN

Forfatter til serien “Ravneringene”

Biblioteket og bogbloggerne

Bibliotekets betydning for bogbloggerne


Illustration: Finn Wraae


Finn Wraae, Redaktør

KÆRE LÆSER Det var med en vis portion usikkerhed, vi gik i gang med at producere Bookeaters ­Magazine nummer 1 i efteråret 2016. Var der overhovedet interesse for et sådant gam­ meldags, analogt magasin lavet af papir i et nærmest papirløst samfund? Ville blogger­ ne overhovedet finde det interessant at bidrage til magasinet? Og hvad med bibliotekerne – ville de overhovedet kaste nogle af de sparsomme midler fra de slunkne bevillinger efter sådan et magasin? Heldigvis kan vi nu svare et højt og rungende ja til alle ovenstående spørgsmål! Magasinet har fået en yderst positiv modtagelse med mange roser til både form og indhold, og vi fik kortvarigt lidt kold sved på panden, for kunne vi leve op til roserne med ”den svære 2’er”? Det gik dog hurtigt over og både bloggere og forlag har været sær­ deles gavmilde med deres bidrag til at gøre anden udgave af Bookeaters Magazine til en værdig efterfølger. Vi har dog ikke planer om at stoppe her. Vi er på en evig jagt efter spændende indhold og artikler til magasinet. Så er du blogger, eller bare litterært interesseret, og føler, at du kan bidrage med originalt og spændende indhold, så tøv ikke med at kontakte redaktionen! Kontaktinfo finder du på bagsiden af magasinet. Flere bloggere og andre interesserede har efterspurgt individuelle abonnementer på ­magasinet. Dette behov er vi for tiden dog ikke i stand til at imødekomme, da vi ikke hverken har systemer eller manpower til at håndtere dette. Det beklager vi. Afsluttende kan jeg sige, at vi allerede inden afslutningen på dette nummer, var godt i gang med planlægningen af blad nummer 3, som vi forventer at sende på gaden i forsommeren 2017. Tak for den varme modtagelse af Bookeaters Magazine! Vi håber, du hænger på!

Venlig hilsen Finn Wraae. Redaktør hos Odense Bibliotekerne


INDHOLD


06

Bogbloggerne

Hvad betyder biblioteket for bogbloggerne?

12

08

Linette Harpsøe Exilium 1

Anmeldelse af “De fejlfødte” af Sissi Andersen

14

10

Tomas L. Lundme

Anmeldelse af “Når man forveksler kærlighed med en saks” af Eva Lucia

16

Meredith Russo

To sider af samme bog

Dragernes Konge #1

18

20

24

Interview med Meredith Russo af forlag Carlsen

Siri Pettersen

Interview med Siri Pettersen af Christine F. Juhl

26 Alternia

Interview med folkene bag “Alternia” af Mia C. Pedersen

Af Josefine May og Xenia Svensson

Månedens #bookstagrammer

Anmeldelse af “Heksejægernes bytte” af Amanda E Bækdahl

En kuffert fuld af skabninger

Thebookranter

Anmeldelse af “En kuffert fuld af skabninger” Af Rikke Simonsen

28

30

Undertaker

Anmeldelse af tegneserien “Undertaker” af Stefan Simonsen

Nyt fra forlagene

Det bedste fra forlagene i foråret 2017


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

BIBLIOTEKETS BETYDNING FOR BOGBLOGGERE

Hvad betyder biblioteket for bogbloggere? Louise Bendtensen 26 år, bagerjomfru og bogelsker

6

Kathrine Pachniuk

32 år, børnebibliotekar og bogblogger

Biblioteket har altid været en del af mit liv. Mine forældre er bogelskere, og har givet deres bog­ lige begejstring videre til mig. Jeg kan tydeligt huske glæden, når de spurgte, om jeg ville med på biblioteket og finde bøger. At snuse rundt på hylderne, kigge på de flotte forsider, og vælge den - eller de - helt rigtige at tage med hjem. Og nu som voksen bringer det mig stadig glæde at tage på biblioteket. Har jeg en ­dårlig dag, så ved jeg, at en tur rundt i bog-mekka’en kan ­vende bøtten og få solen frem. Uden biblioteket kunne jeg heller ikke være bogblogger. Jeg har ikke den stør­ ste pengepung, så det, at jeg gratis kan gå ned og låne ­bøger, er jo en kæmpe luksus, og en, som jeg er m ­ eget bange for forsvinder. Sikke et tab det ville være for ­vores samfund. Jeg er måske en lidt mere selvstændig biblioteksbruger end de fleste og finder oftest selv det, jeg skal bruge. jeg nyder stadig at få en sludder med de ansatte, om den seneste bog jeg har læst. Og uden de ansatte ville biblioteket ikke være den fantastiske ting, det er. Jeg ville også ønske at biblio­teket fyldte meget mere i vores samfund og vores hverdag, og jeg tror of­ test folk glemmer alle de muligheder, deres ­lokale bib­ liotek indeholder, og at det ikke kun er bøger man kan få hjælp til.

Da jeg voksede op, havde vi ikke specielt mange pen­ ge. Bøger i Danmark har desuden altid været dyre, og når man bor i en lille by uden en boghandel, så var der alligevel ingen steder, man kunne købe dem, selv hvis jeg havde pengene. Så biblioteket blev mit fristed. Jeg brugte timer på at læse tegneserier, Anders And blade og bøger, mens jeg ventede på bussen (eller missede den med vilje, så jeg kunne blive en time eller to mere). Jeg havde ikke engang en fantastisk børnebibliotekar (som jeg selv er nu høhø), der inspirerede mig. Faktisk var jeg hunderæd for dem – ikke fordi de var strenge (tror jeg da), men de var voksne, og jeg ville helst være i fred og ikke snakke med voksne mennesker. Så jeg bad aldrig om anbefalinger eller hjælp. Jeg listede bare rundt og græssede (ved jeg nu, at det hedder) mellem bøgerne, læste bagpå og kiggede på forsider og valgte ud fra mavefornemmelse og “hvorfor ikke?”. Der er en kæmpe frihed i biblioteket – både fordi det er gratis, men også fordi det er uovervåget. Når ens forældre køber bøger til en, eller man får dem i gave, så er det, selvom det er bøger man ønskede sig, bare ikke det samme som at kunne gå ind i et rum fyldt med bø­ ger alene uden sine forældre eller lærere og selv vælge, hvad man vil læse uden at tænke på pris eller om det er ’god litteratur’ eller om et emne man ikke gider ens forældre skal vide, at man læser om. Der er en anden frihed i det. Jeg læste utrolig mange bøger, der ikke var for børn, men jeg har aldrig læst noget, som jeg fortrød. Jeg har heller aldrig mødt en bog, der ikke var værd at læse for et eller andet. Måske bare for at opdage at den ikke var noget for mig. Det er også vigtigt at finde ud af hvad man ikke kan lide. Og det kan man også på biblioteket, for det koster ikke andet end besværet med at slæbe bøgerne med hjem. Biblioteket, og den frihed det gav mig som barn og ung, har givet mig muligheden for at, udforske utallige genrer, forfattere og medier – bøger, tegneserier, musik og spil - og uden det ville jeg ikke være den læser, jeg er i dag.

thisfictionallifedk.wordpress.com

bibliotekattensboeger.com/


Februar 2017 BIBLIOTEKETS BETYDNING FOR BOGBLOGGERE

Iben Jakobsen

24år, Bibliotekar og bogblogger Jeg er kommet på biblioteket, siden jeg var helt lil­ le. Mine forældre var selv ivrige læsere, og det blev en naturlig del af min barndom at hente stakkevis af bøger med hjem 2-3 gange om måneden. Vi startede med billed­bøger og højtlæsning, og da jeg blev ældre og selv kunne læse - en evne jeg mestrede hurtigt - gik jeg selvfølgelig videre til de klassiske børnebø­ ger, samt pige- og hestebøgerne. Jeg kan ikke huske, om jeg ­allerede havde fundet fantasyhylden, da jeg blev intro­ duceret for “Ringenes Herre” -filmene og “Harry ­Potter” -bøgerne, men efter dem blev det i hvert fald min abso­lutte yndlingsreol. DragonLance, Tamo­ ra Pierce, David Eddings og mange flere blev læst og genlæst og genlæst igen. Jeg kastede mig grådigt over samtlige forsider, der fangede min interesse, og specielt i mine unge teenageår blev bøgerne et trygt sted at søge hen, da jeg blev mobbet i skolen. Jeg el­ skede at besøge biblioteket. Der var stille, trygt og fuld af bøger. Mit bibliotek var lille og traditionelt, og det passede mig perfekt. En kombination af min kærlighed for bøger og mit ungdomsarbejde i en kiosk, gjorde det senere klart for mig, at jeg også ville egne mig godt bag skranken på et bibliotek. I dag er det én af mine favorit arbejdsopgaver at hjælpe lånere til at finde den næste gode læseoplevelse. Det var først, mens jeg var i gang med at tage min kan­ didatgrad og var godt på vej til selv at blive uddannet bibliotekar, at jeg for alvor selv begyndte at samle på bøgerne. Jeg havde dengang en flot samling (syntes jeg selv) på knap halvanden BILLY-reol. I dag, nogen og fem år senere, har jeg mere end 780 bøger i mit hjem -- men selv den største samlermani afholder mig ikke fra at låne bøger med hjem. Hver dag på arbejdet finder jeg nye, spændende titler. Min tidligere favoritgenre er stadig højt værdsat, men i dag læser jeg næsten alt - og lydbøger er også blevet en meget stor del af min hver­ dag, mens jeg kører til og fra arbejde.

boroughofbooks.com

Camilla H. Kristensen 24 år og bogblogger

Jyde bosiddende i Odense og nørd med stort N. Jeg elsker magisk realisme, memoirs, lyrik og godt skrevet young adult. Biblioteket har altid haft en stor betydning for mig – fra at være min barndoms slaraf­ fenland, hvor jeg i timevis kunne gå på opdagelse bag hylderne og spille Pixeline-spil til i dag, hvor jeg henter artikler og låner bøger til Eksamensopgaver. Ligesom jeg er stor (mis)bruger af bibliotek.dk, hvor jeg med ganske få klik kan bestille skønlitteratur hjem, der ikke er på mit lokale bibliotek. Men det er ikke det, jeg vil skrive om; i stedet vil jeg skrive, hvordan bibliotekets lokaler var medvirkende til, at jeg kom videre. I starten af 2014 var jeg nede i et dybt, sort hul. Jeg var netop stoppet på en uddannelse, som jeg ikke bur­ de have taget i første omgang. Jeg var flyttet hjem til mine forældre igen, havde intet arbejde, få venner i min hjemby og syntes generelt ikke, jeg havde noget at stå op til om morgenen. Min læseglæde har altid været stor, men i den periode var jeg næsten som et bog­slugende monster. Det var ligegyldigt, om det var fantasy, socialrealisme eller young adult – alt, hvad der kunne læses, skulle læses. Jeg var et frustreret men­ neske, der ikke havde styr på mit liv, men på biblioteket fandt jeg min oase. I timevis kunne jeg ligge henslængt i en sofa bag bogreoler med en bog og nyde historien, stilheden omkring mig og de lejlighedsvise samtaler, jeg havde med bibliotekarerne. I vintermånederne i 2014 var der meget, jeg ikke kunne udholde tanken om, for bare det at stå op virkede som en bedrift i sig selv – men tanken om, at jeg skulle på biblioteket, kunne få mig til at tage tøj på, forlade mine forældres hus og gå den halve times lange gåtur, det nu tog. Gennem bøgernes verden og bibliotekets lokaler fandt jeg en flugt fra virkeligheden, men blev samtidig også lokket ud i den. Jeg genvandt lysten til at interagere med mennesker, til at bevæge min krop og vigtigst af alt: Til at få noget ud af mit liv.

litteraersky.wordpress.com

7


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

Foto: Sussie Bell

ANMELDELSE AF “DE FEJLFØDTE - EXILIUM 1”

Linette Harpsøe

Sissi L. Andersen

Jeg hedder Linette Harpsøe (f. 1989) og er født og opvokset på Sydsjælland. Efter jeg blev student i 2012 uddannet som hundefrisør i København. Herefter gik jeg nye veje, og blev i 2016 færdig­ uddannet som fødevareteknolog. Jeg har altid ­elsket at læse og skrive, og i min gymnasietid blev det til mange noveller og halve romaner. Der gik ­flere år før det blev til seriøs skrivning, men i foråret 2015 skrev jeg kontrakt med forlaget DreamLitt. Min debutroman er “Exilium - De Fejlfødte”, og ­næste bind udkommer i 2017. linetteharpsoe.dk

Sissi Lilly Andersen er 26 år og anmelder for Book­eater. Hun er ved at færdiggøre sin kandidat i Dansk, hvor ­hendes speciale handler om, hvor­ dan litteraturen kan brede sig over flere medier og lade brugeren op­leve den fiktive verden på nye måder. Fantasy og eventyr har a ­ ltid været hendes yndlingsgenrer, men hendes jagt efter gode for­ tællinger og finurligt sprog gør, at hun bevæger sig langt omkring i genrespektret.

Forfatter

Anmelder

Linette Harpsøe: De fejlfødte – Exilium 1 

8 STJERNER UD AF 10 PÅ BOOKEATER.DK Anmelder: Sissi L. Andersen Forlag: DreamLitt Danmark er ikke det stille og fredelige land, hvis befolkning hygger sig i deres huse med tændte stearinlys, tæpper om fødderne og lys, der skinner ud af vinduerne. Vinduerne er nu i stedet barrikaderede, lyset holdes slukket, og der er ingen hygge. Det eneste, som titter ud mellem brædderne, som dækker vinduerne, er bange øjne.

8

Uden for husene hersker nogle mærkelige væsner. De æder mennesker og ingen ved, hvad de skal stille op med dem.

“Vi plejede at være øverst i fødekæden. Nu er verden hjemsted for noget, vi ikke kan hamle op med. ” Folk ude på landet er opdelt i noget, som kaldes kolo­ nier. Det vil blot sige små grupper af huse, hvori der bor over­levende. I et af disse huse har Fry på sytten boet i halvandet år sammen med sin mor, far og onkel. De lever iso­leret og mangler mad og varme. For at hente vand må de bevæge sig uden for, hvor faren er konstant. Omkring dem bliver flere af husene desuden tomme. Det, som bevæger sig i mørket om natten, er blevet mere nær­ gående.

“På halvandet år er vi blevet halveret. Og det er gået stærkt de sidste seks måneder. Jeg tror, det ukendte er blevet stærkere, klogere.


Februar 2017

Familien ved ikke, hvornår det er deres tur. De er ved at falde fra hinanden under presset og isolationen fra omver­ denen. De er ikke sig selv længere dem, de var. ­Længe har de ventet forgæves på at blive reddet, men da der endelig sker noget, er det ikke det forventede. Fry mister sin familie, da væsnerne angriber. De eneste overleven­ de fra angrebet er nabodrengen Timo og Fry selv. Red­ ningen kommer, men alt for sent. Begge er blevet hårdt såret på krop og sjæl. De ankommer til et sted, hvor vi­ denskaben hersker, og overlevende mennesker ikke reg­ nes for ­meget. Snart opdager Fry, at stedet er centrum for et komplot mod menneskehedens overlevelse. For at hun selv og hendes venner skal overleve, må hun reg­ ne ud, hvem der er på hendes side. Dette er dog ikke så nemt, da alle har hver deres agenda. Harpsøe har skrevet en roman, der handler om, hvad der gør os til mennesker. Hvad der adskiller os fra dyr - eller rettere monstre - og hvor let det er at krydse grænsen mellem den ene og den anden. Romanen handler således også om, hvad der sker, når civi­ lisationen bryder sammen, og alle blot ønsker at overleve. Det er her, tabuer som kannibalisme og rettigheden som retten til at bestemme over egen krop brydes.

Foto: Forlaget DreamLitt

ANMELDELSE AF “DE FEJLFØDTE - EXILIUM 1”

“Men det, vi har gang i lige nu, kan ikke kaldes at leve. At overleve og at leve er to meget forskellige ting. ” Der er tale om et virkeligt godt bud på en postapokalyp­ tisk/dystopisk fortælling på dansk. Harpsøe har gjort et godt ar­bejde. Karaktererne er levende og plottet er spæn­ dende. Fry er den karakteristiske YA- heltinde: sej, modig, loyal, klar på at redde verden og noget helt særligt. Men ­selvom hun måske er en anelse stereotyp, er hun også sin egen. Man kommer til at se svagheder ved hende - sær­ ligt i starten - som gør hende mindre overmenneskelig. Der skiftes mellem forskellige synsvinkler, hvilket gør, at ­læseren nogle gange ved mere end hovedpersonen Fry. Dette gør dog ikke, at læseren ved alt. Tvært i mod er det med til at få denne til at gætte på, hvad der er løgne og sand­heder. Det er nemlig ikke helt til at regne ud, hvem man skal holde med. Både fordi man ikke ved, hvem der er gode ­eller onde, men også fordi karaktererne er komplek­ se og rummer flere sider. Læseren bliver også konstant i tvivl om, hvem der ved hvad; hvem der trækker i trådene. Det er en roman, der kryber ind under huden på læseren. Man bliver let grebet, og det er let at leve sig ind i både karaktererne og universet. Der er mange visuelle detaljer, som bliver godt beskrevet (måske en mulig filma­tisering?) Spændingen er desuden meget høj, hvilket ­holder l­æseren på kanten af lænestolen. Sproget er godt og ­flyd­ende, og romanen er let at komme igennem. Det eneste pro­ blem er bare, at man skal vente på næste udgivelse! Selv hvis verden blev normal igen, bliver vi det så også?

9


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

ANMELDELSE AF “NÅR MAN FORVEKSLER KÆRLIGHED MED EN SAKS”

Tomas Lagermand Lundme 

8 STJERNER UD AF 10 PÅ BOOKEATER.DK Anmeldelse af: Eva Lucia Forlag: Gyldendal

Tomas Lagermand Lundme Forfatter

Foto: Sussie Bell

Tomas Lagermand Lundme er født den 20 maj 1973 på Amager, og er forfatter, billedkunster og drama­ tiker. Han er uddannet på Teaterskolen Centrum i 1993, Gøglerskolen i Aarhus i 1996, Forfatterskolen i København i 1998 og Det Kongelige Kunstakademi i 2002

Denne titel tiltrak mig første gang, jeg så den. Flere har spurgt til den, og jeg har rystet på skuldrene og sagt: “Jeg ved det ikke. Jeg er fascineret. Bliver nødt til at læse den!” En simpel historie, som indeholder mange hemmelighe­ der fra fortiden, som vi ikke får afsløret: En hovedperson, som er knækket psykisk og ikke har fø­ lelsen af at høre til nogen steder. En mor med et alkoholproblem. En far, som fandt en ny kone. En kæreste, som gør alt for at holde sammen på det hele. En tilstand af afmagt og håbløshed, som skaber en me­ lankolsk, men samtidig utrolig smuk stemning igennem hele læsningen.

“Jeg ser på tekanden. Jeg gør det ikke. Jeg gør det ikke. Alligevel gør mine hænder det. De kan ikke lade være. Det er ikke kærlighedens skyld, det her. Det er min egen. Av, siger jeg, men fortsætter alligevel lidt for længe. Smerten skal bo her. Den skal også bo her. Jeg har for længst lært at elske den. Smerten.

Eva Munk Nielsen Anmelder

Eva Munk Nielsen er 26 år og blogger på bookeater, men har også sin egen blog. Hun er i gang med en kandidat i engelsk og arbejder lige pt. på specialet om YA-litteraturens udvikling. Hun elsker, når litteraturen kryber ind under huden og efterlader et lille usynligt ar, som man for evigt vil bære.

10

Sproget er særligt interessant i denne roman. Det består mest af alt af handling og stilstands-billeder, som sam­ tidig vækker sanserne. Vi behøver ikke navne, beskæfti­ gelse eller detaljerede beskrivelser af de karakterer, som præsenteres i roman. Derimod er handling og den måde hvorpå de agerer nok til at definere dem. Sætningerne er korte og ofte enkle, men de viser stadig en utrolig dybde. Der er hyppig brug af dialog og stilheden er ofte larmende mellem linjerne – og dét som tydeliggør karaktererne, og deres følelser og handling.

“Han kan slå insekter ihjel med den hånd, tænker jeg. Så

forsvinder han. Går væk fra billedets ramme, vinduets firkant. Går måske i seng eller tager tøj på, pisser eller slår ihjel. Jeg ser ud over byen, stjernerne på himlen. Flere kilometer væk med alle de døde. Oven over os hænger ligene. Jeg lukker øjnene. Alting bliver mørkt og sort.


Februar 2017

Alt i alt er det en spændende roman, som omhandler et ungt menneskes psykiske tilstand. Det er tydeligt, at ­vores hovedperson befinder sig i en stemning af stedløshed, både psykisk, fysisk og geografisk. Han hører ikke til nog­ le steder og dette gør det svært for ham at eksistere. Han er fortsat i tvivl om sin egen identitet og disse faktorer afgør hans videre udvikling, for er de ikke i harmoni, gør det dét naturligvis endnu sværere. Igen er denne roman et perfekt bud på nylitteratur, da den omhandler denne spændende tilstand, som ses i indivi­ dets søgen på at finde et ståsted i verden. Da jeg vendte den sidste side efterlod slutningen mig med en stemning af melankoli, eftertænksomhed og tanker om begreber som eksistens, identitet og selvrealisering. Spændende og hudløs ærlig roman uden filter skrevet af Tomas Lagermand Lundme.

Tomas Lagermand Lundme ungdomsromaner bibliografi 2015

Amager halshug

2006

Tomandshånd

2004

Drengen med Stjernekaster

Bonusinfo om Tomas Lundme

• • • • •

Bosat på Vesterbro i København.

Foto: Forlaget Gyldendal

Har været vært på Radio24syv. Husdramatiker hos Teater Får302 og Glad Teater. Optaget i Kraks Blå Bog. Siden 1998 gift med journalist, børnebogsfor­fatter og underholdningschef på DR, Jan Lagermand Lundme.

• •

Medlem af The Blixen Literary Award 2015 Har siddet i Statens Kunstfonds repræsentantskab, Danske Dramatikeres bestyrelse, Dansk Forfatter­ forenings skønlitterære bestyrelse, Dramatiker Væksthus og Warehouse9s bestyrelse

11


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

INTERVIEW MED MEREDITH RUSSO

Meredith Russo Forfatter

Meredith Russo er født og opvokset I Tennessee, hvor hun stadig bor. Hun begyndte at leve som sit sande jeg i 2013, og har ikke set sig tilbage s ­ iden. “Hvis jeg var din pige” er delvist inspireret af hendes ­erfaringer som transkønnet kvinde. Som Amanda i bo­ gen, er Meredith en kæmpenørd som bruger rigtig meget tid på at begrave sig i computerspil og Star Wars.

Meredith Russo FORFATTER AF “HVIS JEG VAR DIN PIGE” Interviewer: Asta Agusta Lind Forlag: Carlsen Hvordan har du oplevet reaktionerne på Amandas historie? Tror du, din bog vil gøre en forskel i forhold til, hvordan unge ciskønnede mennesker opfatter unge transkønnede mennesker? Reaktionerne har været utrolig positive, og hver uge får jeg er par e-mails fra unge ciskønnede mennesker, som fortæller mig, at fortællingen om Amanda har åbnet deres øjne, og det gør mig virkelig glad. Hvad vil dit råd til transkønnede teenagere være i forhold til at springe ud, hvis de (som Amanda tidligere) bliver mobbet i skolen? Det kommer i høj grad an på deres sociale situation, men generelt vil mit bedste råd være, at drage nytte af sine styr­ ker, og at være fuldt ud bekendt med sine rettigheder. At tale med voksne omkring sig, fortælle dem hvad der sker, især, hvis man er bange, og så at opbygge venskaber med andre unge i LGBT-miljøet og venner på skolen.

12

Asta A. Lind Interviewer

Jeg hedder Asta Augusta Lind og er 23 år. Lige så længe jeg kan huske, har jeg elsket at læse ­bøger og skrive. At leve sig ind i andre mennesker, d ­ eres følelser, forhold, oplevelser og universer. At komme på rejse i tid og rum fra sin egen lænestol. I mange år læste jeg en bog ca. om ugen og anmeldte en del for bookeater.dk. Pt. går tiden mest med fag­litteratur og videnskabelige artikler, men kærligheden til skønlitteratur forsvinder forhåbentlig aldrig.

Jeg kender nogle transkønnede personer i Danmark, som oplevede det langt lettere at springe ud over for venner og familie, end Amanda oplever det. Synes du, at Amandas historie er repræsentativ for det, man generelt vil opleve som transkønnet i USA anno 2016? Amandas historie er, desværre, meget lettere, end hvad amerikanske og canadiske piger oplever. Mange af os får ikke mulighed for at påbegynde processen så tidligt, har ikke forståelse og opbakning hjemmefra, som kan funge­ re som modvægt til mobningen, har ikke ressourcerne til kønsskifteoperation, hvis vi ønsker det (for amerikanere i hvert fald), og flere af os ender med at være hjemløse før vi fylder 18 år, hvorfra stereotypen om transkønnede piger, der begår kriminalitet opstår – vi er simpelthen nødt til det for at overleve. Jeg skrev bevidst Amandas historie med henblik på at transkønnede kunne identificere sig med den, men også som et glimt af et bedre liv, som måske er muligt for os i fremtiden. I Danmark er det at være transkønnet netop blevet fjernet fra listen over psykiatriske diagnoser, og det er også blevet gjort lovligt at ændre køn uden at skulle gennemgå behandling. Hvad tænker du om dette og synes du, at det går i den rigtige retning i USA i forhold til dette område? Personligt synes jeg, det lyder vidunderligt. Det er selv­ følgelig mennesker, som vil sige det modsatte, endda andre transkønnede, men jeg har i forvejen altid fundet det, at vi


Februar 2017 INTERVIEW MED MEREDITH RUSSO

skal sætte et køns-stempel på alting, en smule forvirren­ de. Hvorfor skal du vide, hvad der er mellem mine ben, for at jeg kan få udstedt et kørekort? Hvorfor er det, der er imellem mine ben relevant for andre end min læge og måske min partner? Jo mindre vigtighed vi tillægger det, jo bedre. Det triste er, at Amerika faktisk gjorde fremskridt på dette område, men i kølvandet på valget af Donald Trump, rulles dette tilbage. Transkønnedes beskyttelse i sundhedssystemet er netop blevet fjernet fra Obamaca­ re, for at nævne en ting, og flere stater end nogensinde arbejder for at gennemføre såkaldte ”bathroom bills” og begrænser transkønnedes muligheder. Det er den grimme side af virkeligheden på den anden side af Atlanten. Du er selv transkønnet kvinde. Synes du, det er vigtigt, at Amandas historie er skrevet af en, som selv er transkønnet? Og hvad var det bedste og det værste ved din egen transformation? Jeg synes, der er meget vigtigt af to grunde. Et: Jeg sy­ nes ikke, det er forkert at skrive om en gruppe af menne­ sker, som man ikke selv er en del af, men kun dem, som er er en del af denne gruppe kan give et fyldestgørende indblik, og især når der drejer sig om en gruppe, der er så misforstået og underrepræsenteret som transkønne­ de, så nogle få i det mindste får mulighed for at fortælle det rigtigt. Og to: Selv om jeg tilslutter mig den postmo­ derne idé om at forfatteren til en vis grad ikke har nogen betydning, mener jeg også, at tilstedeværelsen af profes­ sionelle repræsentanter fra mindretal, hvad enten det er transkønnede, muslimer, afroamerikanere, handicappede eller andre, er vigtigt for yngre mennesker fra disse mino­ riteter. Jo mere synlig jeg og andre transkønnede forfatte­ re er over for unge transkønnede, jo større optimisme får de omkring deres fremtid.

I forlængelse af dette – hvad er din holdning til udelukkelsen/diskriminationen af forskellige transkønnede personer internt i trans-miljøet? Jeg synes, det er aldeles skamfuldt. En af mine stør­ ste skuffelser i mit voksne liv har været erkendelsen af, at selv om du oplever undertrykkelse imod din egen person, gør det dig åbenbart ikke immun over for at undertrykke andre. Du bliver rost meget for at inkludere deres forældre og for portrætteringen af deres følelser og frygt. Hvilke overvejelser havde du omkring at skrive deres del af Amandas historie? Jeg tror, at mennesker, som står overfor noget, de ikke forstår, og derfor føler sig nervøse ved det, let kan føle sig stemplet eller fordømt, og derfor lukke sig inde på grund af det. Ingen, eller i hvert fald næsten ingen, ønsker at være racistiske, sexistiske, homofobiske, transfobiske eller lig­ nende, men mennesker er heller ikke perfekte og har ikke altid den viden, de behøver, og når vi føler os dømte, bliver vi defensive og vil ikke vide mere. Jeg ønskede, at Aman­ das forældre, især hendes far, skulle repræsentere en per­ son, som ikke har et afslappet forhold til trans-spørgsmål, som føler sig utilpas, som ikke forstår, og give ham mulig­ hed for at udtrykke hvorfor og indse, hvorfor han er forkert på den, uden at råbe ud til læseren: ”HAN ER SKURKEN, HAN ER DEN ONDE”. Det er mit håb, at ved at lægge disse bekymringer fladt ned på denne måde, så kan jeg måske åbne nogle menneskers øjne. Jeg læste på din Goodreads-profil, at du i øjeblikket arbejder på to nye projekter. Kan du løfte sløret lidt for, hvad vi har i vente? Kun lidt! Det ene projekt er en ny YA-roman om en teen­ ager, der skiller sig ud fra køns-normen og en cis-dreng, som bliver født den samme dag og som er forudbestemt til at forelske sig i løbet af otte fødselsdage. Det andet projekt er en mørkere, mere grovkornet roman om to transkønnede kvinder, som genforenes efter at have kørt deres liv i sænk, og vender hjem for at konfrontere de­ res familier og deres hjemby med de ting, der er gjort imod dem. Den første udkommer efter planen i 2018, imens den anden er et personligt projekt, jeg stykker sammen ind imellem mit øvrige arbejde. Foto: Carlsen

Nogle af de anmeldelser jeg har læst, nævner at læserne finder Amanda en smule for perfekt, tangerende irriterende. Du beskriver i din indledning, hvorfor du har taget netop dette valg – for at gøre det lettere for hende at kæmpe med almindelige teenagepige-problemer og understrege, at det netop er det, hun er – men mener du, at det er en styrke eller en svaghed for bogen, at hun er på denne måde? Og mener du, det er nødvendigt? Jeg tænker, at som med alle andre valg, en forfatter må tage undervejs, er det, at Amanda er normativ og let at forstå, har sine styrker og svagheder. Det har gjort hende lettere at relatere til for ciskønnede, hvilket har været godt, siden transkønnede ofte beskrives så eksotiske og bizar­ re, at vi nærmest ikke synes menneskelige. Det gjorde det muligt for mig at skrive en power-fantasy for transkønne­ de piger, hvilket er noget, vi generelt ikke har mulighed for – den perfekte, helt igennem amerikanske pige kan være overdrevet i cis-karakterer, men i mainstream YA-fiktion, tror jeg, Amanda er én af de første af sin slags, og det er vigtigt at huske på. Men jo, jeg synes, det gør hendes

karakter en smule flad indimellem. Jeg synes dog stadig, det var det rette valg.

13


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

ANMELDELSE AF “DE 7 SYNDER”

To sider af samme bog Foto: Forlaget DreamLitt

TO FORSKELLIGE MENINGER OM SAMME BOG Anmeldere: Josefine & Xenia

Josefine May Anmelder

www.lushesbooks.wordpress.com

Josefines anmeldelse af “De 7 Synder” 2016 har været et år med meget spænding for Katja Berger. Det var nemlig i september måned i år, at hun fik udgivet sin første bog, “De 7 Synder”, som jeg skal anmel­

14

de i dag. Jeg har faktisk været så heldig at have mødt Katja, til en blogger brunch i Vejle, hvor hun fortalte lidt om forhistorien for bogen, og lige siden har jeg været vildt spændt på at læse den! I “De 7 synder” følger vi den helt almindelige, teenagefyr, Kane, der er i gang med hans første år af gymnasiet. Han har ingen idé om, hvilken faretruende skæbne, han bærer på, før den mystiske pige, Aisha, dukker op. Hun besidder magiske kræfter, Kane aldrig i sin vildeste fantasi kunne forestille sig, og hun beder ham om at komme med sig til Den Nye Verden – et magisk univers, der er på grænsen til at gå under. Dette univers er blevet besat i “De 7 Synder” (man også kender fra kristendommen), og det er Kanes skæbne at redde denne nye verden fra den grusomhed, der er forbundet med “De 7 Synder”. Men som den ud­ valgte, må han træffe svære valg. Og er Kane klar til ofre det eneste, der er mere værd end livet selv? Som sagt havde jeg høje forventninger til bogen, da Katjas egen beskrivelse af den, fik den til at lyde vildt fantastisk. Desværre, levede den ikke helt op til mine forventninger. Selve historien og konceptet var jeg helt vild med, og det at det er en stand alone fantasy bog, gør, at man har lyst til at læse den, da man ikke bliver forpligtet til at læse en hel serie. Der hvor den går en smule galt er med hensyn til handlingen. Den er utrolig up-speedet, som om, der er en maks for, hvor langt kapitlet må være, eller hvornår ­karakteren skal være færdig med at bekæmpe f. eks. “De 7 Synder”, som er det bogen drejer sig mest om. Af og til fandt jeg også sproget en smule mærkeligt. Gamle og nye ord blev blandet sammen. Det var en fin detalje, når Kane snakkede med nogen fra Den Nye Verden, hvor de ikke er helt så udviklede, som vi er i vores verden, og derfor er deres sprog selvfølgelig heller ikke som vores. Men nogle gange blev det gamle sprog blandet ind i fortællerens ord, som jeg ikke følte passede helt ind. Mange af de samme ord og vendinger gik også igen. f. eks. ordene “i næste nu”, fandt jeg mange steder, og det gjorde mig bare en smule irriteret. Karaktererne, som Katja har fået skabt, er helt fantasti­ ske. Jeg var især vild med hovedpersonerne – Kane og Aisha. Deres forhold til hinanden var meget unikt, og den måde det udfoldede sig på, var ikke nødvendigvis anderle­ des, end hvad det plejer med et dreng-pige-venskab, men det, at det ikke var tvunget, kunne jeg virkelig godt lide. Nogle af de mindre karakterer gjorde også indtryk på mig, især dværgen Tawno og hans kone Iris. Elskede hvordan de næsten kom til live, når man læste ordene. Men ved nogle af karaktererne løb jeg også ind i proble­ mer. Der optræder nemlig en del personer i bogen, som (næsten) alle bliver nævnt ved navn. Dette gør det derfor hurtigt meget uoverskueligt, hvem der er hvem, og hvad deres relation til Kane er. Især også når nogle karaktere, dyr og steder har det samme navn. f. eks. er der en gud ved navn Incendia, som også er navnet på Aisha’s hest. En gud, som hedder Terra, er navnet på den største by osv.


Februar 2017 ANMELDELSE AF “DE 7 SYNDER” Det fungerede bare ikke rigtigt, og det var meget svært at huske, hvordan de forskellige personer så ud, fordi der hele tiden kom en ny. Dette gjorde – sammen med den up-speedede handling – det svært få et forhold til karak­ tererne og, i nogle tilfælde, også historien. Selvom bogen var en smule svær for mig at komme igennem, er jeg nu alligevel glad for at have læst den, for historien var rigtig god. Der var bare nogle elementer, der ikke helt fungerede. Jeg var rigtig glad for slutningen, og de twists den bragte med sig, og det var helt klart også min yndlingsdel af bogen. Men hvis der var noget, jeg skulle ændre, skulle det faktisk være slutningen – eller starten, det kommer an på, hvordan man ser det. Jeg ville have elsket hvis historien gik i ring. Sådan at den slutter med, at han f. eks. sover, og så at den starter med han at vågner (jer, der har læst den, vil forhåbentlig se, hvad jeg mener). Det kunne have været vildt fedt og givet lidt mere dimension til bogen. Der er meget at sige om “De 7 Synder”, men som en debut­roman synes Jeg, at Katja har klaret det rigtigt godt. Hun har fået skabt en fantastisk historie, som ikke er set før, og har tilmed fået presset det ned i én overskuelig bog i stedet for f. eks. en triologi. Selv med de få bump på vejen, som jeg oplevede, hiver slutningen bogen op på 3 stjerner, og jeg glæder mig utrolig meget til at se, hvad ellers Katja har oppe i ærmet.

Xenia Svensson Anmelder

www.xeniasblog.dk

Xenias anmeldelse af “De 7 Synder” Kane er en helt al mindelig dreng, der går i gymnasiet, men en dag opdager han, at han er udvalgt til at redde den parallelle verden. Magikeren Aisha tager ham med til en verden, hvor det gode regerer, men de 7 dødssynder er blevet sluppet løs, og hvis de ikke dræbes, vil deres hersker Siron over­ tage hele Aishas verden. Denne anmeldelse er nok den sværeste at skrive NOGENSINDE. Forfatteren til bogen er nemlig Katja Berger, som jeg kender her fra blogger­ verdenen, og det er på en måde enormt svært at være objektiv, når man har en forfatter så tæt på livet. Allige­ vel har det aldrig været nemmere, for over for venner kan man være hudløst ærlig. Da Katjas bog blev anta­ get hos Dreamlitt, kunne jeg slet ikke vente med at få fingrene i den, især fordi jeg har været meget med “bag scenen”, og det er mærkeligt at få lov til at læse det færdige resultat. Men der er jo intet at bekymre sig om!

Bogen foregår i en realistisk ungdoms-nutid samtidig med en fantasy-verden, der er smuk, spændende og nem at sætte sig ind i. Her findes der magi, elvere og dværge i bedste Ringenes Herre-stil, og som læser er det enormt let at finde sig til rette i den magiske fortælling, der findes her. Historien bliver derfor et godt mix af YA og fantasy, fordi Kanes historie er en “klassisk” historie om en ung fyr, der skal finde ud af, hvem han er, og hvem han har lyst til at være. Fantasy-elementet tilføjer, at han er med i en profeti og en hel verdens overlevelse står og falder med hans valg, og balancen mellem ungdomsfortælling og fantasy fungerer rigtig godt i bogen. Jeg har altid været dybt fascineret af idéen om de 7 dødssynder, for tænk hvis de var personer, man kunne møde i virkeligheden? Den tanke gør Katja Berger til virke­ lighed i sin bog, og hun gør det skide godt! “De 7 Synder” skal fanges, og jeg var vild med den måde, de blev præsenteret og deres rolle igennem bogen. På en mærkelig måde kom jeg til at holde lidt af dem alle, netop fordi de var så godt skrevet, og de virkelig var KARAKTE­ RER med deres meget særegne personligheder? Jagten på synderne var intens, og som læser gjorde det læseop­ levelsen endnu mere levende, at man sammen med Kane og Aisha skulle gennemskue, hvor og hvordan synderne skulle indfanges. Kane er bogens hovedperson, og som læser er det nemt at holde af ham, for han er skolens nørd og den lidt kiksede type. Han bor sammen med en mor, der vitterligt ønsker sig en mere normal søn end Kane, og dialogerne mellem Kane og moren er både rørende og morsomme. Kanes væsen værdsættes bestemt ikke i den verden, hvor han er født og opvokset, og derfor er det så fint at få ham til Aishas verden, hvor han er holdt af og virkelig kan blomstre. Kanes rejse holder virkelig læ­ seren fanget, og man kan liiiige nå et kapitel mere. Aisha er en rigtig power-woman, der ved, hvad hun vil, og hun viger ikke tilbage for at sige sin mening. Hun er så elske­ lig, fordi man (nok især som pige) kan se, at inde bag det stærke og stædige ydre gemmer sig en skrøbelig pige, der er bange for at miste - et tema, som bogen bearbej­ der til perfektion fra start til slut! I mellem-sektionen af bogen var der passager, der gik for hurtigt, når det kom til at fange dødssynderne, og på en måde blev det til ti­ der for nemt for Kane og Aisha, og det ærgrede mig, fordi der i begyndelsen blev kælet for detaljerne omkring deres eventyr. Det føltes lidt om 1,2,3 så var de færdige et sted og 4,5,6 så var de færdige det nye. Dette gjorde dog, at bogens intense niveau blev holdt, men det var ærgerligt at sidde tilbage med en fornemmelse af, at tingene gik alt for hurtigt. Når det så er sagt, at der vitterligt ikke én finger at sætte på denne bog. Der er spænding, action og den klassiske kamp mellem det gode og det onde, som en rigtig god fantasy-bog skal besidde. “De 7 synder” er en sindssygt stærk debut-roman, og den kan det hele. Som læser har jeg både grint, grædt og råbt frustreret af bogen, og det er sådan, en god fortælling skal være!

15


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

ANMELDELSE AF “DRAGERNES KONGE”

Amanda Bækdahl Anmelder

Pernille Eybye Forfatter

Jeg hedder Pernille Eybye, er forfatter og en lettere mølædt læsehest. I skrivende stund er jeg 31 år og den stolte "mor" til 13 ungdoms­ bøger og 5 letlæsnings­bøger og drømmer om flere.

Anmeldelse af Dragernes Konge “DRAGERNES KONGE – “HEKSEJÆGERENS BYTTE”” Anmelder: Amanda E. Bækdahl “Heksejægerens bytte”, er første del i en ny fantasy tri­logi, Dragernes konge, skrevet af Pernille Eybye og Carina Evytt. Første del er skrevet af Pernille Eybye, næste del; Gøgler­ kongens sværd, er skrevet af Carina Evytt og tredje og sid­ ste del er skrevet af begge forfattere. Det er en high fantasy serie med både venskab, kærlighed og familie og så selvføl­ gelig en hel del magi. “Heksejægerens bytte” finder sted i Perina. For blot tyve år siden blev kong Timodan dræbt af en magiker og siden da har magikere – nu kaldet hekse og troldmænd – væ­ ret uønskede. M ­ agikere bliver henrettet, der er ingen hjælp at hente og selv små børn, som på ingen måde kan have ­noget at gøre med drabet på kong Timodan, bliver straf­ fet. Det er forfærdelige kår vores karakterer lever under, og du kan ikke andet end ærgre dig. Der er mange magikere, flere end man i første omgang regner med – og ingen af dem må leve. Du må ikke engang hjælpe dem, for det kan også få dig dræbt. “Heksejægerens bytte” er lidt over 600 sider lang, hvilket tit resulterer i at der ikke sker noget før

16

Jeg er 19 år gammel og bosat i Esbjerg. Til daglig læser jeg til lærer, dog ville jeg ikke sige nej til et job, som ville betale mig for at læse dagen lang. Bøger er efterhånden blevet et omdrejningspunkt for mig og jeg ved ærlig talt ikke, hvad jeg skulle gøre uden. Egentlig startede jeg en engelsk bogblog op i 2013 som kørte sideløbende med den danske, Frk. Litteratur, da den blev oprettet i 2015. Den er siden blevet nedlagt til fordel for Frk. Litteratur.

man er langt over halvvejs. Det første lange stykke opbyg­ ger tit verdenen og introducerer karaktererne – og det gør “Heksejægerens bytte” for så vidt også. Dog sker der no­ get allerede fra første side, og vi bliver derfor suget ind i histo­rien fra første færd. Jeg er imponeret over at historien begynder så stærkt. Desværre er tempoet i sidste halvdel, af bogen langsommere end første halvdel og jeg miste­ de lidt interessen der. Jeg er ked af, at vi ikke får mere at vide om verdenen, end vi gør, for jeg ved ikke særlig meget om Perina selvom jeg nu har læst 600 sider i den verden. Jeg håber, at Gøglerkongens sværd lader mig rejse ­dybere ind i Perina, jeg ved meget om karaktererne og deres vilkår men en stor del af fantasy, for mig, er verdenen. Taysin og Lill er vores to hovedpersoner i “Heksejæge­ rens bytte”. Begge har en vis mystik over sig og gemmer på mere end, man lige regner med. Lills mystik bliver hur­ tigt forklaret mens Taysins mystik følger ham længere. Vi møder også Deen, som er en anden vigtig karakter. Taysin betragter ham som sin, næsten jævnaldrende, lille­ bror. Deres forhold er fantastisk og jeg nød at lære dem at kende. Deen har ikke haft det helt nemt, og har det egent­ lig stadig ikke nemt, men du kan ikke andet end at smile med ham. Taysin er mere tilbageholdene, men de bringer det bedste frem i hinanden. Lill betragtes som landsbyens tosse, selvom hun er både klog og sød. Hun har sine sær­ heder, men jeg synes, at det gør hende mere charmerende. Jeg elsker de 3 karakterer, og jeg håber, at vi møder dem igen i konklusionen. Der er ikke alder på karaktererne, vi ved at Deen er to år yngre end Taysin, men ellers bliver der


Februar 2017 ANMELDELSE AF “DRAGERNES KONGE” blot sagt, at de er voksne. Jeg forventede, at dette ville gå mig på nerverne i løbet af bogen, men jeg er faktisk glad for det! I Morika havde jeg svært ved at se bort fra, at karak­tererne er 16, selvom de betragtes som værende voksne i den verden. Jeg kunne se karakterene som ­værende voksne – selvom de måske ikke er voksne ifølge vores standard. Jeg sætter pris på det, for det har hjulpet mig med at nyde bogen mere. Nogle af hændelserne i “Hekse­ jægerens bytte” er forudsigeli­ ge, men der er altid et tvist som gør, at du aldrig kan forudsige 100%, hvad der sker. Derudover er der også visse passager, hvor man lige må gå tilbage og læse, hvad der egentlig skete, for det gik simpelthen så hur­ tigt. Man kan mærke oprøret i Perina ulme, men man kan også mærke det pres, der ligger over hele landet. Atmosfæren er til at tage og føle på, og da jeg var lidt over halvvejs – og havde læst i en del timer – blev jeg nødt til at lægge bogen fra mig. Det blev for ­meget, og jeg blev meget påvirket af histori­ en. Du kommer hurtigt tæt på karaktererne, hvilket på ingen måde gør det nemmere, og det er hårdt at se dem lide, som de gør. Jeg har allerede Gøglerkon­ gens sværd på hylden, så jeg kan få den læst inden for den nærmeste fremtid! Jeg elsker at bøgerne finder sted i sam­ me verden men ikke omhandler samme karakterer. Man ser ikke meget af det i Danmark, og jeg er så glad for, at der begynder at komme mere af det. Alt i alt er “Heksejægerens bytte” en virke­ lig god bog!

Foto: Forlaget Tellerup

17


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

INTERVIEW MED SIRI PETTERSEN

Siri Pettersen Forfatter

Norsk forfatter, tegner og grafisk designer. Hun debute­ rede i 2013 med den anmelderroste, Odinsbarn, den før­ ste bog i trilogien Ravneringene. Trilogien har modtaget flere priser, og Siri Pettersen har været nomineret til den norske Bokhandlerpris tre år i træk for sine tre bøger om Ravneringene. Serien er foreløbig solgt til udgivelse i 6 lande og en film er på vej.

Siri Pettersen om fantasy DET ER EN SLAGS “REVENGE OF THE NERDS” Interviewer: Christine Fangel Juhl Hvorfor skriver du fantasy? Jeg har altid elsket fantasy – stolt af at læse det, stolt af at skrive det. Jeg vidste ikke selv, at fantasy var en ugleset genre, før end jeg var godt i gang med at skrive Odinsbarn. Pludselig opdagede jeg, at folks holdning ofte er sådan lidt ’Fantasy? Hvorfor?’. Det overrasker mig virkelig, især når folk opfatter fantasy som urealistisk og useriøs litte­ ratur, fordi det ikke handler om den virkelige verden. De har simpelthen ikke læst nok fantasy! For der er få genrer, der egner sig bedre til at fortælle om den virkelige verden end fantasy. Sæt nu jeg ville skrive en historie om krig og

18

Christine F. Juhl Interviewer

Stud.mag. Praktikant i Rosinante & Co’s salgs-, marke­ ting- og presseafdeling

konflikt, og jeg så valgte at skrive en samtidsroman fra Mellemøsten. Alle som ville læse den, ville allerede være forudindtaget om Mellemøsten og have en mening om, hvad der er galt. Hvis jeg derimod skriver om en konflikt mellem Manfalla og Ravnehof, så er der ingen, der ken­ der positionerne i forvejen. Fantasy egner sig til at skrælle folks fordomme væk – den stiller med blanke ark – og kan introducere en tematik, som er virkelig, på en måde man ikke kan i samtidslitteraturen. Fantasy er et værktøj, hvor man kan bruge det overnaturlige til at fortælle noget vigtig om virkeligheden. Så at fantasy er urealistisk, er på mange måder løgn – det er om muligt endnu mere reali­ stisk end realistisk litteratur. Fantasy handler tit om meget store konflikter som at redde verden og sejre over ’det onde’. Hvorfor skal vi læse om det? Man undervurderer konsekvent fantasys rolle som motivation og inspiration. Hvor socialrealismen fortæl­ ler os, at mennesket er svagt og egoistisk, rusker fanta­ sy os op fra rendestenen og viser os vores potentiale. I den realistiske litteratur skal mennesket redde sig selv


Februar 2017 INTERVIEW MED SIRI PETTERSEN

Hvordan var vejen til at få udgivet Ravneringene? Vældig mange sagde, at bogen ikke ville blive til noget. Det var fantasy af en norsk debutant. Norske forlag er ikke interesserede i fantasy, så hvis nogen var interesserede i at udgive den, så ville ingen købe den. Og hvis der var nogen, der ville købe, jamen så ville medierne ikke skrive om den. Og hvis de tilfældigvis ville skrive om den, så ville bogen i hvert fald aldrig blive til en lydbog, fordi den er for tyk og for dyr. Jeg sendte alligevel bogen til fire-fem forlag samtidigt, og i løbet af den samme uge kontaktede tre af dem mig, og de var alle meget interesserede i bogen. Du er meget aktiv på de sociale medier og kommunikerer flittigt med dine fans. Hvem oplever du, læser dine bøger? Jeg får lige mange henvendelser fra de yngre og ældre læsere. Den ene halvdel er de helt unge læsere omkring de 15-20 år, som læser meget fantasy og elsker det, og som er helt fordybet i de her bøger. Den anden halvdel er dem på min egen alder, omkring de 40 år, som læser bøgerne, selvom de aldrig har læst fantasy før. Jeg hører fra læsere, der er 70 år, jeg hører fra l­æsere, der er 12 år, og det er både mænd og kvinder. Så det er et utrolig bredt spektre. På den måde har fantasy ikke ­længere grænser. Det er i dag fuldt acceptabelt at læse fantasy som voksen, for vi begynder i større omfang ­ at forstå, at en god historie, er en god historie helt uaf­ hængig af genre.

Hvorfor tror du, at flere og flere læser fantasybøger? Mange kritiserer fantasy for at være barnligt, men nu er det faktisk sådan, at man også har lov til at lege, når man er voksen. Og jeg synes, det er en misforståelse, at fan­ tasy skulle være en mere barnlig genre end andre. Man kan godt kalde fantasys succes for en slags ’revenge of the nerds’, for pludselig begynder det, der før var en del af en snæver, nørdet subkultur at blive meget populært. Se på tv-serien “Stranger Things”, som eksploderede. Hvor­ dan kan det lade sig gøre? Den handler om fire gutter, der spiller rollespil i en kælder. Det burde ikke kunne blive en succes! Men det sker fordi, at dem, der engang sad i deres forældres kælder og spillede rollespil, nu er blevet gamle nok til at skrive tv-serier. Tidligere ville man ikke skille sig ud, man ville være en del af mængden. Nu er det modsat. I dag gør man alt for at være særlig og speciel og have særinteresser. På den måde dyrkes ’nørdkulturen’ positivt i dag. Så fantasy er for alle? Ja, Fantasy er på mange måder ’det nye’ eventyr, og vi har eventyr af en grund. Vi elsker historier og har altid gjort det og grunden til, at vi elsker historier, er, at det er sådan vi lærer. Langt tilbage i tiden sad vi rundt om et lejrbål og lyttede til historier. Der var måske en, der fortal­ te om fyren, der gik alene ud mod en sabeltandstiger, og som døde af det. Så tænkte de påhørende, ”Husk at være forsigtig med sabeltandstigeren og sørg for at gå i flok.” Det er sådan, du lærer at overleve. Jeg tror, at når visse typer historier eksploderer og bliver populære, så skyldes det en slags kollektiv indsigt. Der opstår en forståelse for og et sug mod en bestemt type historier, fordi vi ved, at det er denne type historier, vi har brug for lige nu for at overleve – for at løse nye problemer og være til i en ny virkelighed.

Forfatteren Siri Pettersen

Siri Pettersen debuterede i 2013 med “Odinsbarn”, der udkom på dansk i 2016. Bogen er første bind i ­trilogien “Ravneringene”, hvor andet bind, Råddenskab, er udkommet, og det afsluttende bind, Evnen, udkommer i Danmark d. 31. marts 2017.

Foto: Forlag Rosinante

eller sin familie – det med at redde verden er for stort til realismen. Alligevel står vi for allerførste gang et sted i historien, hvor det at skulle redde verden ikke er en ure­ alistisk problemstilling. De børn og unge, der vokser op nu, vokser op med problemer, som er så store, at vi knap kan fatte det. Dér tænker jeg, hvem er det, vi skal sende ud for at håndtere de problemer? Er det folk, der er vokset op med realismens beskrivelse af menneskene som små, elendige, syge og utilstrækkelige? Eller er det dem, der har læst fantasy og er vant til store problemstillinger og tæn­ ker, at vi faktisk kan gøre en forskel?

I Ravneringene følger vi pigen Hirka, der udstødes fra sit samfund, fordi hun mangler den hale, alle andre har. Uden hale ligner hun de frygtelige mennesker, folkene i Ymslanda kun kender fra myter. Det er en fantasyf­ortælling uden drager og magiske sværd, men med rødder i den nordiske mytologi.

• •

Serien er solgt til udgivelse i otte lande, og en film er på vej. Følg Siri på Instagram @siripettersen, på Facebook via ravneringene og på hendes hjemmeside ravneringene.no

19


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

MÅNEDENS #BOOKSTAGRAMMER

Emilie Kjærsgaard Mit navn er Emilie, og jeg er bogormen bag bookstagram­-profilen ‘thebookranter’. Jeg er en 19-årig fangirl, læsehest og fotografi-entusiast. Jeg startede min booksta­ gram tilbage i starten af 2015, hvor jeg fik øjnene op for dette skønne lille hjørne af Instagram. Jeg nyder at fotografere bøger i naturen såvel som på mit kære gamle skrivebord, og holder meget af varme toner med masser af hygge blandet i. Hvis du synes det lyder spændende, er du mere end velkommen til at kigge forbi!

I kan se nogle af mine billeder fra min instagram herunder!

891

20

39

1.068

85


Februar 2017

“READING GIVES US

SOMEPLACE TO GO WHEN WE HAVE TO STAY WHERE WE ARE”

Foto: Thebookranter

21


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

MÃ…NEDENS #BOOKSTAGRAMMER

954

1.129

22

52

33

1.049

50

1.285

89


Februar 2017

Foto: Thebookranter

23


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

ANMELDELSE AF “EN KUFFERT FULD AF SKABNINGER”

En kuffert fuld af skabninger BOGANMELDELSE Anmelder: Rikke Simonsen

denne. Derudover fungerer bogen som en interaktiv op­ levelse med fold ud-ting, plakater, kort, flyers og meget andet. Bogen indeholder derudover også illustrationer, en masse billeder, samt historier fra skuespillerne og teamet bag filmen. Det er en helt perfekt samlerudgave, hvis man - som jeg selv - er helt tosset med universet, filmmagien og bare er nysgerrig efter mere baggrundsviden. Bogen er simpelthen så gennemført, og man kan virkelig bruge mange t­ imer på at nærstudere alle detaljer, og blive helt forundret over, hvor meget arbejde og gennemtænk­ ning, der ligger bag en film. Det er så nørdet, og jeg elsker det!

Anmelder

24

Foto: Rikke Simonsen

En af de bedste filmatiseringer jeg så sidste år var helt klart "Fantastiske Skabninger og Hvor De Findes". Jeg er en person, der elsker alt ved Harry Potter-universet, og jeg elsker bøger, der omhandler dette. Derfor jublede jeg af glæde, da jeg så at HarperCollins Nordic udgav forskellige non-fiktion bøger om filmen, samt en del malebøger. Jeg kan ikke selv få nok, og det er der heldigvis også mange andre, der heller ikke kan. I dag vil jeg derfor anbefale bogen "En kuffert fuld af skabninger". Vi starter selvfølgelig med et forord af ­Eddie Redmayne, der spiller hovedrollen Newt Scamander i ­filmen. Bogen viser og fortæller, hvordan filmmagien blev skabt, og hvordan historien gik fra at være et manuskript til at blive en film. Man får mulighed for at blive kloge­ re på de fantastiske skabninger, læse meget mere om karaktererne fra filmen, samt de skuespillere, der spiller dem, og tankerne bag mange af filmholdets beslutninger under­vejs - f.eks. kostumer, tilbehør, det grafiske design og artefakter. Selve bogen er designet af MinaLima, som har stået for de grafiske rekvisitter til Harry Potter-filmene og nu også

Foto: Rikke Simonsen

Mit navn er Rikke, jeg er 23 år og bosiddende i Odense. Jeg er en passioneret ekstrovert, der især brænder for kultur, og jeg er derudover fascineret af kommunika­ tion, tekstforfatning, fotografering og sociale medier. Til dagligt studerer jeg litteraturvidenskab på SDU i Odense, hvor jeg lige nu har tilvalg i Æstetik og Kultur­ analyse. flyvmedmig.dk

Foto: Rikke Simonsen

Rikke Simonsen


Februar 2017

Foto: HarperCollinsNordic

25


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

INTERVIEW MED FOLKENE BAG ALTERNIA

Forfatterne bag Alternia 12 UNGE MED DEN SAMME DRØM Interviewer: Mia C. Pedersen

Mia C. Pedersen Interviewer

Mia Cecilie er 16 år og går på Gymnasiet i Vejle. Der bliver kværnet uendelig mange bøger hver uge, og hun ser altid frem til nye litterære oplevelser!

Alternia. Det er 12 unge forfatterspirers første udgivne værk. En bog om en pige, Melika, der bliver mobbet, fordi hun er anderledes, men som kommer ud for noget helt uventet og specielt. Melika bliver trukket ind i parallelver­ denen Alternia, hvor hun sammen med fyren Hunter skal kæmpe for at få sin mor, der er taget til fange, tilbage. Et lille eventyr om venskab og mod. Tilbage i januar mødtes 12 børn med en fælles interes­ se for første gang hinanden. Holdet består af 11 piger og en enkelt dreng. Forfatter og underviser Wenche Thinne­ sen Vogtmann havde på forhånd lavet rammerne til den kommende roman. Karaktererne var navngivet, og der var vedlagt inspiration til deres udseende, ligesom enkelte sproglige ting var bestemt på forhånd. Det var til gengæld det eneste, de unge forfattere ikke selv havde indflydelse på. Børnene har selv givet karaktererne personligheder, og det var dem, der fandt på, at der skulle være en paral­ lelverden. En af de unge forfattere, Carla Mia Cano-Hede (14), for­ tæller om, hvorfor hun meldte sig til forløbet: "Jeg har altid haft en drøm om at blive forfatter. Jeg syntes, det kunne være spændende at udgive en bog, men har altid troet, det var for svært. Alternia var en god start,

26

her var jeg sikker på at kunne udgive noget. Jeg har virke­ lig lært meget! Det har været rigtig godt at have en rigtig forfatter som underviser, for så er det handlingen, der er fokus på, det hele handler ikke om grammatikken!" Zofie Friis Benzon (14), der ligeledes er en del af pro­ jektet, supplerer: "Det var også en god måde at lære nye teknikker på! Det har været fedt at have en forfatter som underviser, det har været meget lærerigt! Man lærer at kig­ ge på helt nye ting!" Da spørgsmålet om, hvorvidt det har været svært at være 12 om at skrive en bog, er der bred enighed - det er ret svært! Hvert barn har skrevet et kapitel. Ifølge de to piger har det været en god måde at skrive på. Det har krævet, at man levede sig ind i handlingen, men samti­ dig har man selv kunnet tilføje noget og give historien sit eget præg. Hver gang forfatterspirerne har mødtes, er der blevet brainstormet, og som i et rigtigt demokrati er der blevet stemt, når man ikke var helt enige! Jeg spørger ind til, hvad en god bog er, og hvilken der er deres yndlings. Zofie Friis Benzon er hurtigt klar med et svar: "Jeg elsker Cassandra Clares bøger - dem alle. Men jeg kan nu også godt lide klassikere som 'Stormful­ de højder' og 'Stolthed og fordom'". Carla Mia Cano-Hede har også en favorit: "Jeg kan rigtig godt lide Nanna Foss' serie 'Spektrum'. Jeg elsker bøger, hvor der er tidsrejser indblandet. Det er fedt, at det er lidt kompliceret, men at man stadig godt kan følge med! Jeg er vild med den måde, Nanna Foss laver personkarakteristik på - det er så nemt at leve sig ind i historien!" Da jeg spørger ind til, hvordan samarbejdet mellem bør­ nene har fungeret, er svaret fra Wenche Thinnesen Vogt­ mann udpræget positivt: “I starten var jeg bange for, at børnene ville blive utilfredse med det, de andre skrev. Men det hele har fungeret super godt! Så godt, at alle de unge mennesker har ønsket at fortsætte. Det er mundet ud i, at der vil komme endnu et forfatterforløb med de samme børn til efteråret. Denne gang får de et helt år til at skrive en bog, så den kan forhåbentligt blive endnu bedre end Alternia!” Wenche Thinnesen Vogtmann fortæller også, at det har været lærerigt for hende at have stået for forløbet. Det er tydeligt, at børnene er vokset med opgaven. I starten var det 12 halvgenerte unge mennesker, der ikke kendte hin­ anden, der skulle til at arbejde sammen, men efterhånden er de blevet mere og mere selvsikre. Undervejs har bør­ nene skullet snakke i mikrofon for at blive trygge og klar til bogreceptionen, der blev afholdt d. 10. juni. Her skulle de alle læse et stykke op - enten fra Alternia eller nogle af deres egne tekster. Kulturformand i Vejle, Dan Arnløv, åb­ nede showet, og så blev der ellers kørt på med oplæsning og signeringer de følgende to timer. Meldingen fra hele holdet var klar: "Det har været sjovt!".


Februar 2017 INTERVIEW MED FOLKENE BAG ALTERNIA

Forfatterne bag Alternia

27


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

TEGNESERIEN "UNDERTAKER"

Undertaker BARSK OG BRUTAL WESTERN -TEGNESERIE Anmelder: Stefan Lægaard

Stefan Lægaard Anmelder

Stefan Lægaard er uddannet cand.soc. og det var Anders And og Steen og Stoffer, der lærte ham at læse. Siden er tegnserieinteressen kun steget, og i dag anmelder han tegneserier for Nummer9 og arbejder på at udgive sin egen inden alt for mange år.

"Folk kan ikke lide os [...] Godt det samme. Jeg kan heller ikke lide dem." Sådan siger den kantede og lurvede bede­ mand Jonas Crow på den første side i den flotte danske udgave af Meyer, Delabie og Dorison’s "Undertaker", mens gribbene hænger mørke og truende under en brændende og støvet sol. Og noget kunne tyde på, at han har ret. For over de næste intense 54 sider lykkes det ham mere eller mindre konsekvent at lægge sig ud med samtlige men­ nesker, han støder på. Med guld, revolvere, gribbe og ild­ kampe går den vilde skattejagt gennem et sandblæst og støvet californisk landskab. Men selvom folkene i Anoki City ikke er vilde med Crow, er der til gengæld mange gode grund til godt at kunne lide det første bind i serien om den snuskede bedemand, der kan mere og andet end sit fadervor. For det kører for teamet bag "Undertaker", og Xavier Dorisons historie er både velskrevet og velafbalanceret. Vi introduceres for den tilsyneladende muntre og galgenhumoristiske hoved­ person, og får samtidig drypvis indblik i, at der bag det flotte skæggede ansigt gemmer sig mere, end han umid­

28

delbart vil ud med. Ralph Meyers streg er samtidig så ele­ gant og levende, at man til tider føler, at det da vist også er blevet lidt varmt og begyndt at dufte en lille smule af hest, siden man begyndte at læse. Persongalleriet er tro­ værdigt, og første binds hovedkonflikt mellem en døende og rig mineejer og en flok udnyttede og forståeligt vrede minearbejdere er vedkommende og sympatisk. Man fø­ ler sgu med de forhutlede og underbetalte arbejdere, og mineejeren Mr. Cusco, som personligt har hyret Crow til at transportere sit lig til dets sidste hvilested, er et gen­ nemført dumt svin. Alligevel ender Crow på den forkerte side af konflikten, og med alle odds og en hel by imod sig, bliver vor helt tvunget til at finde ting frem i sig selv, som han ellers har brugt tre år på at gemme væk. Således ledes vi elegant videre til den egentlige historie om Jonas Crow, og Dorison fortjener stor ros for så sik­ kert at styre plottet og løbende at introducere seriens ho­ vedpersoner. Den kantede Crow står i flot kontrast til den smukke og noble Rose, mens de begge får et tiltrængt skud pragmatisme af den robuste Lin. Man fornemmer, at alle karaktererne gemmer på deres egne historier, så selv den aggressive og voldelige minearbejder, Kern, fremstår forståelig og sympatisk på sin egen frustrerede måde. Dét er høj klasse. Det hele understøttes på fornem vis af Mayers tegninger og Delabies farvelægning, hvor specielt ansigterne står knivskarpt. Når det er bedst, er det formi­ dabelt, men af uforklarlige årsager er der på nogle af si­ derne ca. midt i et mærkbart dyk i kvaliteten. Tegningerne er for så vidt fine, men i farvelægningen er slagskygger fra mennesker og ting udeladt eller måske glemt. Det giver et underligt fladt udtryk, og er en ærgerlig skønhedsplet på et ellers smukt tegnet album. Dette ændrer dog ikke på, at Undertaker 1 er en virkelig lækker udgivelse, der im­ ponerer med både en med­rivende og engagerende histo­ rie, ­helstøbte karak­terer og tegninger af høj, høj klasse. Det kan derfor også kun gå for l­angsomt med at få 2’eren oversat til dansk, så vi kan ­komme afsted til ­Californiens ­støvede prærier og syndflod­sagtige regnvejr igen.


Februar 2017

Fotos: Stefan Lægaard

29


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Lindhardt & Ringhof/Sonar Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

ugler håret og roder tankerne. Det er en debutant med en stærk stem­ me, sikker pen og meget i tænketanken. Det er en bog, der fortæller en historie, som alle vil høre. Det er en historie, som alle kender. Det var manuskriptet, vi aldrig var i tvivl om, at vi ville udgive. Vi kommer til at høre mere fra Ditte Wiese.

Kort beskrivelse af indholdet:

Ida kan snart rejse væk fra alt det provinspis, hun har stået model til hele sit liv. Planen har altid været klar, men nu da den kan realiseres, bliver hun usikker på, hvad det er, hun flygter fra? I et forsøg på at finde bare lidt mening med det hele tager Ida nogle ordentlige bidder af pro­ vinsen – med hud og hår! Og det er ikke for sarte sjæle …

Foto: Forlag Lindhard & Ringhof/sonar

“PROVINSPIS” er et råb fra provinsen, der skubber stolen væk fra bordet,

Forlag: Alvilda Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Forårets ungdomstitel fra Alvilda er “UDEN TVIVL” den nye bog af Vero­ nica Roth. Det er Dødens mærker, og det er første bind i hendes nye to-bindsserie. Vi har meget høje forventninger til Dødens mærker, idet Veronica Roths første serie, Divergent-serien, er solgt i mere end 35 mio. eksemplarer og siden har ligget på New York Times-bestsellerli­ ste. Mange, mange fans venter på det næste fra hendes hånd, og det er altså Dødens mærker. Dødens mærker er til alle der elsker fantasy og alle fans af Divergent og Hunger games. Dødens mærker handler om Cyra, der er søster til en brutal tyran, der re­ gerer over sit folk med en jernnæve. Cyra har et unikt talent for at påføre smerte, som hun tvinges til at udnytte. Men Cyra ønsker at være andet end bare sin brors våben – og i hemmelighed lægger hun planer … Akos bliver som barn kidnappet af Cyras bror, og mod sin vilje tvinges han ind i en verden af vold og frygt. RIGTIG god fornøjelse!

30

Foto: Forlag Alvilda

Kort beskrivelse af indholdet:


Februar 2017 NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Rosinante Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Hos Høst & Søn ser vi rigtig meget frem til Evnen af Siri Pettersen, som er tredje og sidste bind i serien Ravneringene. Gennem serien følger vi den haleløse pige Hirka, som udstødes af samfundet Ymslanda, fordi hun uden hale ligner de mennesker, der kun findes i uhyggelige sagn. Hirka rejser gennem forskellige verdner, for at finde sin identitet og rolle, og i Evnen er hun havnet i de ligfødtes rige.

Foto: Forlag Rosinante

Kort beskrivelse af indholdet i bogen:

Dét her er rigtig, rigtig god fantasy: En storslået fortælling om dødelige intriger, krig, kærlighed, mod og om at finde sin plads i verden. Norske Siri Pettersen har med “Ravneringene” skabt et originalt og troværdigt nordisk fantasyunivers – tænk Game of Thrones møder Skammerens datter – som hun også har vundet en lang række priser for i sit hjem­ land. Bogen udkommer den 31/3-2017

Forlag: DreamLitt Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Foto: Forlag DreamLitt

Bogen har et spændende omdrejningspunkt, da der ikke er nogen klar sondring mellem det gode og det onde. Ikke engang de tre hovedperso­ ner kan umiddelbart defineres som gode eller onde. Selvom dæmoner­ ne måske fremstår som den endelige fjende, så er de kun en ramme.

Kort beskrivelse af indholdet i bogen:

“Den tatoverede mand” foregår i en verden, der om natten hjemsøges

af dæmoner, og kun med magiske runer kan menneskene beskytte sig mod uhyrernes blodtørst. De tre hovedpersoner, Arlen, Leesha og Rojers, er alle på flugt fra dæmonernes ødelæggende natur, og deres historier flettes elegant sammen. Med både tempo og spænding ska­ bes en historie, som fans af Game of Thrones med stor sandsynlighed vil elske. Måden, historien opbygges af de individuelle hovedpersoners fortællinger, minder om det, man ser i Game of Thrones. “Den tatoverede mand” er den første bog i en serie på 5, der henvender sig til 15-årige og opefter.

31


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Gyldendal Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Vi vil gerne fremhæve “TUSINDE ETAGER” af den ­amerikanske debutant Katharine McGee. Jeg har vedhæftet bogens lanceringsbrev, hvor du kan læse mere. Den er interessant, fordi den genremæssigt skiller sig ud fra meget andet YA. Den foregår i fremtiden, men den er ikke dysto­ pisk eller hård s ­ ci-fi.

Kort beskrivelse af indholdet:

Foto: Forlag Gyldendal

Avery Fuller bor øverst på tusinde etage. Hun er perfekt. Virkelig perfekt. Hun er nemlig genetisk designet til at være fejlfri. Men selvom hun på overfladen lever det liv, som de millioner af mennesker, der bor under hende, stræber efter, har hun en hemmelighed, der kaster en skygge over hendes tilværelse. Watt Bakradi er et teknisk geni fra tårnets nedre del, der bruger sine evner til at lure på de rige. Men da han bliver hyret som spion for en fra de øverste etager, bliver han involveret i en intrige, der kan få fatale konsekvenser.

Forlag: People Press Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

“EUROAR – Den store chance” og er første bind i en serie

Kort beskrivelse af indholdet:

Det er en medrivende, velskrevet og troværdig ungdoms­roman, som ta­ ger os med ind i maskinrummet på et boyband, der er sat sammen til en audition. Til bogen har Martin Nordkvist skrevet et soundtrack beståen­ de af seks sange. Undervejs i læsningen er der tekster og QR-koder til musikken, så man kan høre dem, mens man læser.

32

Foto: Forlag People Press

om boybandet ‘EUROAR’ – fire drenge på 18-20, som bliver udvalgt til at danne et band og skal derfor flytte sammen i en lejlighed. Forfatteren Martin Nordkvist er selv tidligere medlem af et boyband, så han kender godt scenen omkring et band.


Februar 2017 NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Lovebooks

Foto: Forlag Lovebooks

Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Dette er en kærlighedsroman, som slår gnister. Du vil forelske dig i den mandlige hovedperson på et splitsekund, og du vil heppe på Kacey og Trent hele vejen igennem. Bogen indeholder alt det bedste fra den po­ pulære New Adult-genre og er fyldt med hede scener og talrige cliff­ hangers, der får dig til at vende side efter side. Vi har både grinet, grædt og sukket over den her bog.

Kort beskrivelse af indholdet i bogen:

Både Colleen Hoover og Cora Carmack har rost denne gribende kærlig­ hedshistorie om 20-årige Kacey, hvis liv ligger i ruiner, efter at hendes forældre, kæreste og bedste ven for fire år siden blev dræbt i et biluheld. Kacey bor sammen med sin kun 15-årige lillesøster og er ikke bekymret for sin fremtid. Hun føler, hun kan klare alt. Alt andet end den mystiske nabo i nummer 1D, Trent Emerson med de funklende blå øjne og dybe smilehuller ...

Forlag: HarperCollins Nordic Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

På foranledning af de danske læsere udkommer nu Julie Kagawas Iron Fey-serie for første gang på dansk. Den amerikanske YA-forfatter er blandt verdens bedst sælgende og har især tryllebundet læserne med hendes magiske fantasy-fortælling, Iron Fey. Første bind, “Jernkongen”, udkommer den 1. juni

Foto: Forlag DreamLitt

Kort beskrivelse af indholdet i bogen:

Meghan Chase har en hemmelig skæbne - en skæbne, som hun aldrig havde forestillet sig. Lige siden hendes far forsvandt for øjnene af hen­ de, for 10 år siden, har hun følt, at hun var anderledes og lidt forkert. Hun har ikke rigtig passet ind, hverken i skolen eller derhjemme. Da en mørk fremmed begynder at holde øje med hende - og hendes bedste ven pludselig bliver mærkeligt overbeskyttende, ved hun at noget er galt. Men hun kunne aldrig have gættet sig til sandheden: at hun er datter af en mystisk elverkonge, og at hun er en brik i et større puslespil. Intet har heller ikke forberedt hende på, at hun vil komme til at stå ansigt til ansigt med sit livs kærlighed, en ung prins, som hellere vil se hende død end at lade hende røre hans iskolde hjerte. Meghan må tage et valg.

33


BOOKEATERS

M A G AZ I N E

NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Tellerup Foto: Forlag Tellerup

Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Christina Bonde er en af vores stærke nye forfattere, som allerede nu skriver supergodt og viser alle tegn på bare at blive bedre og bedre. Tellerup har i mange år stået for klassisk fantasy især og fantastisk litteratur i det hele taget, men i de senere år har vi også kastet os ud i den mere realistiske ungdomslitteratur. Christina Bondes bøger bygger bro mellem disse to traditioner i og med at hendes historier skildrer både vores egen velkendte virkelighed og de uhyggelige fantasier der gemmer sig i sindets mørkeste afkroge.

Kort beskrivelse af indholdet:

Celina er træt af skolen, og da hun bliver røvrendt af kæresten, flytter hun hjemmefra og får job som ung i huset hos en dyrlægefamilie. Men fortiden flytter med. En fortid der rækker langt ud over Celinas eget liv og trækker hende ind i en usædvanlig og farefuld forelskelse. Inden længe må Celina indse at hun har en særlig evne som vil komme til at præge hendes liv for altid.Celina forelsker sig nemlig i et spøgelse ...

Forlag: Flamingo Begrundelse for vi netop fremhæver denne:

Serien er til alle fans af romance og New Adult-genren, af “Gossip Girl”, “SKAM” og amerikanske collegefilm. Til dem, der elsker en velskrevet, underholdende kærlighedshistorie propfyldt med humor og karakterer med masser af personlighed. De tre første bøger Aftalt spil, Lagt på is og Dømt ude er solgt i mere end 23.000 eksemplarer i Danmark (papir-, lyd- og e-bøger). I USA har de fire første bøger i serien solgt over 500.000 eksemplarer.

Kort beskrivelse af indholdet:

Bogen udkommer den 15/3-2017

34

Foto: Forlag Flamingo

Det er sidste år på college, og Sabrina James har planlagt sin frem­ tid ned i mindste detalje: Først skal hun have sin eksamen, så sparke røv på jurastudiet og derefter lande et velbetalt job i et brutalt effek­ tivt advokatfirma. Med i planen for at undslippe sin skamfulde fortid er helt sikkert ikke en toplækker ishockeyspiller, der tror på kærlighed ved første blik. Men nogle gange er en enkelt nats sydende hot sex og ­overraskende stor ømhed alt, der skal til for at vende op og ned på dit liv.


Februar 2017

Bookeaters magazine udgives i samarbejde med: Redaktør: Finn Wraae

Redaktion: Mia Cecilie Pedersen, Josephine Nobre Valentin, Rikke S.F. Simonsen, Eva Munk Nielsen, Finn Wraae

Skribenter: Louise Bendtsen, Kathrine Pachniuk, Iben Jakobsen, Camilla Kristensen, Sissi L. Andersen, Eva Lucia, Asta A. Lind, Josefine, Xenia, Amanda Bækdahl, Christine F. Juhl, Emilie Kjærsgaard, Rikke Simonsen, Mia C. Pedersen, Stefan Simonsen

Grafik & layout: Finn Wraae & Jack Junge

Trykkeri: Rosendahls print, design og media

Kontakt:

Webredaktør F. Wraae. Tlf.: 5154 4422

bookeaterdk@gmail.com fwfp@odense.dk Bookeater.dk

Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15, 5000 Odense C

35


Illustration: Finn Wraae


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.