Bookeaters Magazine #5 - juni 2018

Page 1

#5 - JUNI 2018

PÅ FERIE I LITTERATUREN AF MARIA ØSTERBY

MINE BEDSTE SKRIVETIPS TIL KOMMENDE FORFATTERE AF LENE DYBDAHL

DEN FANTASTISKE TRICKSTER AF SIMONE LINDQVIST

ISSN: 2446-2020INDHOLD 4

6

8

Harry Potter: A History of Magic

Kærlighed og passion i 1800-tallets London

Seks bud på YA-genrens popularitet

11

12

14

Mine bedste skrivetips til kommende forfattere

Interview med Jacob Hedegaard Pedersen

Månedens ­#Bookstagrammer @bookmeupscotty

16

20

22

Q & A med Julie M. Day

Månedens novelle En rigtig mand tænker med pikken

På ferie i litteraturen

26

28

30

To sider af samme bog The hate u give

Den fantastiske trickster

Bookeater - Læserspot

31

32

34

2018 Boglige begivenheder

Interview med Louise Tellerup

Nyt fra forlagene


Harry Potter:

A History of Magic Af Maria Østerby

Bibliotekar & Kulturformidler ved Odense Bibliotekerne

I anledning af 20 års jubilæet for publiceringen af Harry ­Potter og de vises sten, åbnede the British Library en helt unik udstilling fredag d. 20. oktober 2017: Harry Potter: A History of Magic. Den har kørt frem til d. 28. februar 2018 og jeg var så heldig at nå at opleve den, dagen før at den lukkede. Billeder af Maria Østerby

U

dstillingen   omhandler ikke kun Harry Potters univers, men inddrager netop også elementer fra historien omkring magi i den mundane verdens folketro, så J.K. Rowlings univers og vore eget flyder sammen i en smuk sammenklang. Det var desværre strengt forbudt at tage billeder inde fra selve udstillingen, men her kommer den udgivne bog af samme navn som udstillingen, Harry Potter: A History of Magic, ind i billedet. Den gennemgår nemlig udstillingen utrolig trofast! Jeg havde læst bogen, inden vi tog til London, så jeg var forberedt og det gjorde, at det at opleve udstillingen føltes som et ­glædeligt gensyn. Selvfølgelig var der unikke elementer ved selve den ­­fysiske udstilling, ikke mindst i opbygningen med et interaktivt eliksirværksted, talende urtekrukker, en usynlighedskappe på knage, musik, lyd og animerede effekter, men generelt set, så er det en utrolig god kompensation til de, der ikke nåede at besøge den. Udstillingen startede med et rum, hvor der var lidt generel information om J.K. Rowling og Harry Potter. Her var et fantastisk portræt af Harry Potter, tegnet af Jim Kay, som er den vanvittigt dygtige illustrator, som også er bag de tre første illustrerede udgaver af Harry Potter (nemlig bog 1, 2 og 3). Alene det at se Jim Kays tegninger og malerier var en vanvittig oplevelse! Hans detaljegrad og finurligheder er betagende, men endnu mere overraskende (for undertegnet) var Rowlings egne tegninger. Jeg vidste nemlig ikke, at hun kunne tegne! Men, hun har lavet nogle utrolig fine og kuriøse tegninger af sine karakterer længe inden bøgerne blev udgivet – og de er virkelig gode! Både Kay og Rowlings tegninger var gennemgående i resten af ­udstillingen. Efter introrummet kom man ind i Potions/Eliksir, hvor der både var en interaktiv bland-selv-eliksir-station, en oldgammel keddel, den ældste trykte tegning af hekse og et portræt af ­Severus Snape. Rummet førte fint videre indtil det nærtliggende Alchemy/Alkymi, hvor min favoritgenstand var udstillet:

the Ripley Scroll – et enormt 1500-talspergament på adsillige meter, der udførligt og med farverige illustrationer beskriver, hvordan man laver De Vises Sten! Derudover var der også den rigtige, ­­historiske Nicholas Flamels gravsten derinde, hentet over fra Paris (så han opfandt nok ikke De Vises Sten alligevel?). Hernæst fulgte Herbology/Botanikrummet med smukke ­bøger fyldt med tegninger af planter, deres medicinske eller magiske evner (som man har troet på igennem historien) og et udførligt afsnit omkring mandrakerødder – åbenbart var det en teori i det antikke Arabien, at der fandtes både en mandlig og en kvindelig mandrake, kaldet en womandrake – det er da lidt sjovt. Næste rum var Charms/Besværgelser, hvor man både kunne beundre en usynlighedskappe i en montre (eller i hvert fald den knage, som den eftersigende skulle hænge på) og læse gamle skrifter. Vi gik videre ind i Astronomy/Astronomi og morede os over at finde de stjernekonstellationer, som flere af karaktererne er opkaldt efter (Bellatrix, Draco, Sirius, Lupus) og høre om kentaures tilknytning til stjernerne. Dernæst stod den på Divination/Spådom, hvor Trelawneys portræt prydede væggen og man også selv kunne få lagt tarot-


Juni 2018

kort (det var dog en utrolig populær post, så jeg sprang over og kiggede i stedet på tebladsaflæsningsafdelingen og håndlæsning), inden man gik ind i Defence Against Dark Arts/forsvarsmod mørkets kræfter, hvor gamle bøger med råd mod varulve og vampyrer kunne beskues. Et enormt og sublimt maleri af en ung heks, der er i gang med at lave en beskyttende cirkel om sig selv på en strand, var i fokus herinde. Jeg drømte det i den grad hjem i min egen stue, men måtte nøjes med at hilse på den replika af en sfinks, der var centerstykke i rummet. Sfinksen ledte videre ind i Care of Magical Creatures/Magiske dyrs pasning og pleje, hvor man både kunne se skyggebilleder af kentaurer, hipogriffer og andre magiske væsner, se repræsentationer af de forskellige dragearters æg, se enorme billeder af sneugler og beundre endnu flere eventyrlige tegninger. Sidste rum i udstillingen var Past, Present, Future/Fortid, nutid og fremtid, hvor jeg blev utrolig rørt over at se et videoklip fra udgivelsen af Harry Potter og Flammernes Pokal fra England, hvor en pige på godt 10 år græd af glæde over at kunne læse videre. Det mindede mig virkelig om den helt særlige følelse, som jeg selv havde, da jeg voksede op med Harry Potter og spændt gik og ventede på næste bog. Når den så udkom, så slap jeg den ikke igen, før sidste side var vendt. Bogen er ligesom udstillingen bygget op omkring nogle af de fag, som eleverne bliver undervist i på Hogwarts og som har rod i vores verden. Hvert kapitel gennemgår de forskellige artefakter, gamle skrifter, manuskrifter, tegninger og illustrationer, som man kunne se i udstillingen, og kommer med oplysninger herom. Ekstra for bogen er, at hvert kapitel starter med en særlig introduktion fra en person med særlig viden om området. F. eks. har man fået en astronaut til at skrive lidt om hans oplevelser med universet og stjerner i introen til Astronomy/Astronomi! Både udstillingen og bogen var fantastiske oplevelser, og jeg vil anbefale enhver at læse bogen: også selvom man ikke er inkarneret Harry Potter-fan, for bogen er så smukt illustreret, levende fortalt og indeholder så mange spændende kuriositeter, at man ikke kan undgå at blive grebet, side for side. Bogen er ved at blive oversat til dansk, og kan forudbestilles på nettet, men ellers så anbefaler jeg varmt den engelske udgave. Den er i særdeleshed og så absolut magisk.

5 Billeder af Maria Østerby


Kærlighed og Passion I 1800-tallets London Af Jessica Heick og Ine Meyers

Lisa Kleypas Lisa Kleypas (f. 1964) blev født i Texas, ­voksede op i Massachusetts og har studeret statskundskab på Wellesley College. Hun udgav sin første roman i en alder af bare 21 år og er med tiden blevet en succesfuld New York T­ imes-bestsellerforfatter. Forfatteren, Lisa Kleypas, forstår virkelig, hvor-

dan man fører læseren tilbage til det 19. århundredes samfund i såvel tale som atmosfære. Ordene er velvalgte og sætningerne er letlæselige, så bøgerne er lette at sluge. Det er perfekte bøger at slappe af med, og som man også kan nyde at vende tilbage til.

Kort udtalelse om bøgerne

Ekstra

Hathaway-serien hensætter dig til midten af 1800-tallet og handler om Hathaway-familien. Da den ældste datter får en uventet arv, ændres livet drastisk for de fem søskende: Amelia, Win, Poppy, Leo og Beatrix. Det aristokratiske liv er slet ikke noget, de er vant til. Det giver mange forhindringer og overraskende eventyr i London. I løbet af serien, som er i fem dele, hører du om alle fem søskendes historie set fra hver deres perspektiv.

Er du til romance og nyder du en god bog med viljestærke kvinder og charmerende, men dominerende mænd, der elsker at prøve at gå over stregen med kvinderne? Så kan du roligt læse denne serie og skrive den på din næste ønskeliste!

Hver karakter er unik, som du også vil opdage på egen hånd igennem hver bog. Det er en fantastisk oplevelse at lære hver person at kende gennem handlingen, hvilket man får rig mulighed når man læser serien. Hathaway-serien tilbyder smukke romancer på en sensuel og sommetider erotisk måde. Bøgerne er krydret med en sød humor, som gør det svært for læseren at lægge bogen fra sig.

Billede af Jessica Heick

6

“” Du vil have mig, hviskede Cam. Du vil have mig, lille kolibri. Jeg er din skæbne – også selvom du ikke vil indrømme det endnu.


Billede af Jessica Heick

Bedømmelse ”Du ville føle, at jeg havde berøvet dig din frihed... Og jeg ville føle, du havde berøvet mig min.”

Stjernerne viser, hvad jeg ville give hver bog. De er bygget op ud fra karakterne, skrivestilen og hele historien.

- Amelia Hathaway

Wallflower

”Du kan få mig fuldt og helt eller slet ikke. Jeg nægter at være syg og svagelig længere.” - Win Hathaway

Prøv også at læse Wallflower-serien. Jeg fandt lidt sent ud af, at de tilsyneladende har en vis sammenhæng uden direkte at være fortsættelser af hinanden. Jeg blev fyr og flamme, da jeg fandt ud af det og måtte undersøge første bog af Hathaway-serien, bare for at finde ud om det virkelig var sandt! Det er to forskellige historier og serier, men man kan stadig fornemme sammenhængen. Jeg glæder mig allerede til at genlæse Hathaway-serien!

”Du ville blive fjern og støde mig fra dig, for du er slet ikke klar til at løbe så stor en risiko endnu.” - Poppy Hathaway

Billede af Jessica Heick

”Men når jeg lægger de ting sammen med resten af dig, gør de dig til den mest perfekte uperfekte kvinde, jeg nogensinde har kendt.” - Leo Hathaway

”Jeg er ikke den, du tror jeg er... Kom tilbage, jeg beder dig. Kom hjem igen og find mig.” - Beatrix Hathaway

7


Seks bud på YA-genrens popularitet Af Maria Johansen, cand.mag. i kultur og formidling og bogblogger + bookstagrammer på Book me up, Scotty! www.bookmeupscotty.blogspot.dk / @bookmeupscotty

Y

A står for Young Adult, og genren beskæftiger sig med forskellige former for eksistentielle temaer såsom seksualitet, race, diagnoser og det eviggyldige spørgsmål ”hvem er jeg?”. Identitet er kendetegnende for genren, som karakteriseres ved at henvende sig til unge mennesker og som regel følger læseren unge hovedpersoner i deres udvikling til at blive ”rigtige” voksne eller at finde sig selv og en plads i samfundet. Undersøgelser har vist, at genren ikke blot er populær blandt dens primære målgruppe (12-18-årige), men at voksne i både 20’erne, 30’erne og 40’erne i stigende grad har taget genren til sig, at forlagene oplever en stigning i salget af YA og et lille fald i salget af traditionel voksenlitteratur. Så hvad er det helt præcist, genren kan, og hvorfor boomer den lige nu?

8

Billede af Louise Tellerup

Billede fra unsplash.com af Thought Catalog


Juni 2018

Hvem er jeg?

1

Diversitet

4

I de gode gamle dage var det kun de unge, der måtte slås med identitetsspørgsmålet, og man vidste, at det ville give sig selv, så snart en levevej var valgt. Skolelæreren var skolelærer hele livet, frisøren var frisør hele livet, ægteskabet varede hele livet, og man blev så vidt muligt også boende samme sted hele livet – sådan er det ikke længere. Vi lever i et postmoderne samfund, hvor identitet er flygtig og tilværelsen omskiftelig. Det betyder, at det kan det være vanskeligt at definere sig selv, fordi man ikke har noget fastforankret at gribe fat i. Derfor har YA-genrens kredsen om identitet og livsvilkår ikke blot relevans for ungdommen, som skal forsøge at skabe sig en identitet, men også for den voksne læser, som oplever brud i tilværelsen, der kræver en ny definition af, hvem hun eller han er, eller hvad hun eller han ønsker i livet. På den måde kan man sige, at det, vi forbinder med ungdom, er blevet en varig tilstand fremfor en fase, man vokser fra.

Diversitet og mangfoldighed præger i stigende grad den politiske debat, og det er næsten altid temaer i YA-litteraturen. Det er en almen antagelse, at vi læser for at forstå os selv og verden, og derfor er YA-litteraturen et oplagt sted at søge hen. Mange læsere efterlyser følelsesmæssige tilstande eller karakterer, de kan spejle sig i – det gælder selvfølgelig også dem, der ikke nødvendigvis følger konventionelle leveformer eller seksuelle normer. Når YA-litteraturen sætter fokus på identitetsforvirring, homoseksualitet, racespørgsmål eller andre eksistentielle grundvilkår, tillader den, at bøgerne bliver spejle, hvori vi kan se, hvem vi er eller måske, hvem vi gerne vil være. Og med en stigning i antallet af mennesker, der ikke føler, de passer ind i traditionelle opfattelser af køn, forhold og seksualitet, fungerer YA-litteraturen som bekræftelsen af, at de – eller vi – ikke er alene. Vi kan spejle os gennem indlevelse og identifikation.

8-, 9-, 10-årige teenagere

Det er ikke længere pinligt at vise sig selv som læser af en ungdomsbog eller en bog med temaer som homoseksualitet, selvskadende adfærd eller misbrug – i hvert fald ikke i samme grad som det har været. Granvoksne mennesker står gerne frem og fortæller, at de læser YA-litteratur, og genren har endda ­vundet indpas hos de store mediehuse. Her anmeldes bøger som for eksempel Valget af Sarah Engell, The Hate U Give af Angie ­Thomas eller Siri Pettersens Ravneringene-saga af velansete ­boganmeldere på lige fod med den finkulturelle skønlitteratur. Det får naturligvis indflydelse på genrens status, når bøger under den kategori tildeles flotte anmeldelser af litterære eksperter og autoriteter. Selvom en bogbloggers mening kan veje tungt for den unge YA-læser, vil det ofte være avisens eller dagbladets såkaldte godkendelsesstempel, der overbeviser den voksne ­YA-læser og præger – måske ligefrem skaber – den offentlige holdning til genren som anerkendt, ­respektabel ­litteratur.

2 3

Det er ikke kun de voksne, der befinder sig i det, man kan betegne som en ungdomstilstand i længere tid. Børn definerer også sig selv som unge mennesker langt tidligere end før. Mange 10-årige føler selv, at de har forladt barndommen og identificerer sig i langt højere grad med teenageren og ungdommen. Derfor er der også en stigende tendens til, at børnelitteraturen fravælges tidligere, fordi interessen for børneuniverset og identifikationen med den barnlige hovedrolle mangler. Det betyder både, at børnelitteraturen får kortere levetid, men også at YA-genren – trods dens navn – rammer en bredere læserskare end de 12-18-årige, som normalvis betegnes som dens målgruppe.

Følelser er universelle

Utæmmede følelser og oprør får næsten altid plads i YA-litteraturen. Vigtige livsvalg er ofte sat helt på spidsen og tydeliggøres ved hjælp af store begivenheder såsom skæbnebestemmende valg af fraktion, eller når forkastelse af egen moral er eneste overlevelsesmulighed. YA-litteraturens kredsen om liv og død, seksuel usikkerhed og følelser i opbrud er relevante temaer for alle aldre, og trods hovedpersonernes unge alder, oplever de fleste læsere at kunne spejle sig i de følelser, karaktererne gennemgår, når livsændrende valg skal træffes. Det er altså følelserne, der gør spejlingen mulig, fordi følelser er universelle og taler på tværs af alder, kultur og køn.

Mindre litterær udskam

5 6

YA er muligheden for online fællesskaber

YA-læserne har som ingen andre læsere formået at skabe et online fællesskab, hvor de diskuterer deres yndlingsforfattere, tager smukke billeder af deres yndlingsbøger og ­kommunikerer vidt og bredt om de bøger, de læser. Det er især tydeligt, at det er YA-læsere, der præger sociale medier såsom Instagram, hvor de har deres bookstagram-profiler, YouTube, hvor de har ­booktubes og blogmediet, hvor de har bogblogs. Igennem ­bøgernes ­karakterer og handling udtrykker læserne deres egne ­følelser eller sindstilstande på sociale medier, og ofte er de gode til at sende søde kommentarer til hinanden. Søg for eksempel på hashtags såsom #youngadult eller #yareader for at tage del i det online­­læsefællesskab. Artiklen blev indledt med beskrivelsen af, at YA står for young adult, og man kan sige, at den dermed er en ­målgruppebaseret genre. Men som artiklen peger på, kan man stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er en kategorisering, der er helt holdbar. Der er i hvert fald mange gode grunde til, at genren er populær på tværs af alder, køn og etnisk og seksuel identitet. Så det store spørgsmål er vel bare: Hvilken YA-roman skal du i gang med?

9Billede fra unsplash.com af John Jennings

MINE BEDSTE SKRIVETIPS TIL KOMMENDE FORFATTERE

Af Lene Dybdahl Billede af Lene Dybdahl

Lene Dybdahl er forfatter til ­fantasyserien ­Nøglens ­Vogtere og den nye serie Ovanienprofetierne, som er udkommet på forlaget Tellerup. Til dagligt underviser hun forfattere i skrivning og markedsføring.

J

eg bliver ofte spurgt, om jeg har nogle gode råd til kommende forfattere. Og det er ikke så mærkeligt, for en stor del af min tid går faktisk med at hjælpe forfatterspirer og forfattere med at blive bedre til at skrive og til at markedsføre deres bøger. I denne artikel giver jeg nogle af mine bedste skrivetips til dig, der drømmer om at skrive en bog og få den udgivet. Men før jeg kommer så langt, vil jeg bare skrive to (eller måske lidt flere) ord om markedsføring …

De spørger ikke længere om, men om hvornår ... I dag er det ikke længere mærkeligt, at forfattere selv er med til at forme deres personlige brand online, men det var det faktisk, da jeg startede mit onlinekursus ForfatterPro i markedsføring for forfattere 2016. Dengang var der mange, som ikke anede, at det var nødvendigt at hjælpe med at finde sine læsere selv. I dag spørger forfatterspirer ikke længere, om de skal markedsføre sig selv - de spørger om, hvornår de skal begynde.

Det har aldrig været billigere og lettere Det er blevet lettere og billigere at markedsføre sig selv via de sociale medier som f.eks. Facebook, YouTube og Instagram. Den store udfordring er at blive set og hørt i mængden. Og det har jeg masser af tips til, men dem må du finde på min blog, for denne artikel skal som sagt handle om selve skriveprocessen. Så du, hvad jeg gjorde her? Jeg lægger små frø ud til dig som læser, så du bliver sulten efter mere - det skal du også gøre i din bog ;-)

Spørg dig selv: er du planlæggertypen? Før du går i gang med at skrive, må du afgøre med dig selv, hvilken måde, som er rigtig for dig at arbejde på. Man kan groft sagt dele forfattere op i to grupper. Dem som planlægger, og dem som ikke gør. Dem som ikke gør, skriver derudaf og korrigerer deres historie undervejs. Planlæggerne går noget anderledes til værks, som du skal se i næste afsnit.

Begynd med en brainstorming Mine nye kursister i SkriveRejsen starter altid med en ­brainstor­ming. Jeg underviser i, hvilke typer af brainstorming man kan lave, men fælles for teknikkerne er, at du kommer i gang med at danne dig et overblik over gode, skøre og sjove ideer.­ Uanset om du vil planlægge din bog ned til en minutiøs beskrivelse af hver scene, eller om du vil lægge en mere overordnet plan, så er det altid godt at få nogle tanker på papir. Jo flere ord, du får ned i planlægningsfasen, jo mindre skræmmende er det at begynde på skriveprocessen.

Hvad er brainstorming? Forestil dig at alle dine ideer er skrevet på gule post-it-sedler, og de ligger i et tykt lag inde i dit hoved. Så tykt, at du kun lige kan se nogle af de øverste. Nu sætter vi en ventilator ind i din hjerne og skruer op på maks. vindstyrke. De gule sedler begynder at hvirvle rundt, og du skal nu forsøge at fange så mange, som du kan. Dem du fanger, kan du bruge som ideer til din bog. I denne proces har du ikke tid til at læse hver enkelt seddel og afgøre, om ideen er god eller dårlig. Det er netop pointen - du vælger først senere. ‘Ventilatoren’ starter du ved at skrive et ord i midten af et papir. Hvad minder dette ord dig om? Skriv dette lige ved siden af. Hvad får de to ord dig nu til at tænke på? Skriv det ned. Efterhånden blæser tankerne hurtigere og hurtigere gennem din hjerne, og du får mulighed for at fange ideerne. Bliv ved i 10-15 minutter eller indtil du går i stå. Prøv at holde ‘stormen’ kørende i mindst fem minutter.

Vil du plotte eller ej? Når du har fanget en masse ideer, skal du forsøge at skabe en sammenhæng i dem. Det betyder, at nogle af dem måske bliver valgt fra i denne del af processen. Hvis du er en planlægger (ligesom mig), kan du begynde at skabe et slags skelet for din historie. Det er det, man også kalder at plotte en roman. Er du den mere impulsive type, kan du straks gå igang med at skrive din bog med udgangspunkt i ideerne fra brainstormingen. Du kan rette til undervejs.

Hvad er næste skridt? Når du har læst med så langt, må du være ret interesseret i emnet, og du er måske allerede sulten efter mere? Du finder flere gode skrivetips på min forfatterblog www.lenedybdahl. com/blog og i mit nyhedsbrev for forfattere og forfatterspirer. Bemærk at nyhedsbrevet og mit online community ForfatterForum på Facebook kun er for voksne over 18 år. Men bloggen, min Facebookside og min YouTube-kanal er fyldt med gratis skrivetips alle. God skrivelyst! Lene Dybdahl Billede fra COLOURBOX


Umiddelbart efter, jeg var færdig med Dværgenes Krønike, vidste jeg, jeg ville bruge Verdenen til flere fortællinger“

Billede af Jacob Hedegaard Pedersen

Interview med

Jacob Hedegaard Pedersen

J

Af Cæcilie Sander

a cob Hedegaard Pedersen er kendt for sin populære fantasyserie Dværgenes krønike. I år er Jacob aktuel med første bind i en ny trilogi ved navn Krigen, der foregår i samme univers og med samme karakterer, som man kender fra Dværgenes krønike. Men ligesom fans af Dværgenes krønike, er karaktererne i bogen også blevet ældre. Første bind, Krigsmager, er planlagt til at udkomme i foråret 2018, og vi har i den forbindelse snakket med Jacob om trilogien, ideen bag og livet som forfatter.

der er sket i fortiden og nogle gange, hvad der kommer til at ske i fremtiden. Det er lidt det samme som at fortælle en historie fra sin egen hjemegn eller sit eget liv – jeg har været der og derfor er det ret let at genfortælle. Ikke at vi drog land og rige rundt med sværd i hånd, vi sad blot omkring et bord og fortalte til hinanden, hvad der skulle ske, men fantasien er en voldsom kraft, så når jeg mødes med mine gamle rollespilskammerater, kan vi ligefrem tale om begivenheder, vi oplevede i rollespillet, som om vi var der rigtigt.

Nu er der gået 10 år siden, du udgav den sidste bog, der foregår i samme fantasyunivers som serien Dværgenes krønike, Nilrems Rejse. Hvorfor er der gået så lang tid, før du følger op på dit univers og serien om dværgene? Jeg skriver altid mest af lyst og vælger oftest de projekter, jeg har lyst til at tage fat på. Nogle gange er det fortællinger, andre gange er det andre projekter, så i den tid, der gik efter Dværgenes Krønike, brugte jeg tiden på at lave nogle andre ting end at skrive – bl.a. forfatterskoler for børn og unge i Midtjylland og var med til at starte forlaget DreamLitt. Samtidig skrev jeg på flere forskellige manuskripter uden at kunne vælge et, jeg fandt interessant eller kunne få til at fungere. Først da jeg fik udgivet romanen Skrevet i Sneen, havde jeg ro til at vende tilbage til Verdenen og arbejde mere med den.

Den nye trilogi Krigen, med det aktuelle første bind, Krigsmager, foregår i samme univers som din tidligere serie Dværgenes krønike. Hvor har du hentet inspiration til dette univers? Det hele blev skabt gennem rollespil. Vi byggede det hele op selv. Tegnede et kort og hængte det op på væggen, hvor vi spillede. Det begyndte i det små med et enkelt A3-ark, men endte snart med at fylde hele ni A1-ark og blev til en hel verden. Mens vi spillede og fandt på nye steder, blev det vigtigere og vigtgere for os at kunne kæde steder og begivenheder sammen, og snart havde hele verdenen en 1500 år lang verdenshistorie, strækkende sig fra tidernes morgen og til rollespillets nutid. Samtidig befolkede vi områderne med forskellige væsner, vi læste os frem til, og vi skabte forskellige guder, der kunne tilbedes. Det har betydet, at Verdenen har budt mig på mange ideer i mit forfatterskab og mine bøger om stedet. Jeg har hele tiden kunnet hente noget frem, der kunne bruges – og slette det, der ikke fungerede. F. eks. valgte jeg tidligt at droppe orker og goblins og kun bruge væsner fra den nordiske folketro, men ikke fra mytologien. Derfor kan man nu møde bjergmænd i verdenen, men ikke jætter. Nogle gange har jeg så også måttet opdigte væsner, der ikke helt passer i folketroen, men har sin rod deri – f. eks. margygerne, der oprindeligt er en form for havjætte, men hos mig er blevet et fabelvæsen, der tjener en af guderne dybt under jorden.

Du har skrevet bøger inden for mange forskellige genrer og til mange forskellige målgrupper, men hvad kan du bedst lide at skrive? Jeg holder af alle de genrer, jeg skriver i, men fantasygenren har nok en plads som den mest letløbende genre, jeg kan kaste mig over. Verdenen blev jo skabt gennem rollespil, da jeg var ung, så det at fortælle historier, der foregår i det univers, er som at fortælle røverhistorier fra sit eget liv. Jeg ved, hvordan der ser ud eller hvordan der lugter eller lyder på et givent sted, hvad

12


Juni 2018

Hvor længe har du vidst, at du ville skrive en fortsættelse til Dværgenes krønike, og hvordan har processen fra idé til færdigt manuskript været? Umiddelbart efter, jeg var færdig med Dværgenes krønike, vidste jeg, jeg ville bruge verdenen til flere fortællinger. Jeg vidste dog ikke helt hvordan. Der gik så kun nogle få år, før jeg blev kontaktet af Horsens kommunes biblioteker, der gerne ville lave en litterær skattejagt, der blev til Nilrems Rejse. Før det havde jeg arbejdet sammen med en børnehave om at skrive Prins Turoks forunderlige rejse – her fandt børnene på steder, hændelser og personer i en del af verdenen, jeg ikke selv havde taget i brug endnu – blandt andet besøgte de Storstad, der kun har været med i deres historie og i Nilrems Rejse, men ikke i Dværgenes krønike. Efter det begyndte jeg at skitsere en fortælling, der ikke rigtigt fungerede for sig selv, men først nu har fået plads som en tredjedel af Krigsmager. Krigsmager foregår som sagt i samme univers som Dværgenes krønike, men Krigen henvender sig til et ældre publikum. Hvilke udfordringer mødte du i den forbindelse, og hvordan har det været at skrive til en helt anden målgruppe? Jeg havde længe haft en tanke om, at verdeBillede af DreamLitt nen skulle kunne bruges af alle. For nogle år siden forsøgte jeg i forbindelse med projektet i børnehaven tilmed at skrive letlæsningsbøger fra verdenen, men det er indtil videre ikke blevet til mere end idéen. Siden kom jeg til at skrive for voksne, da jeg mødte en kvinde på Bogforum, der begejstret greb Dværgenes Krønike og fortalte, hun havde læst dem som barn og glædede sig til en fortsættelse. Så slog det mig, at hvis universets læsere er blevet voksne, så kunne det være interessant at lade universet blive voksent også. Det satte jeg mig så for. Hvad er den største forskel ved at skrive til unge og skrive til den ældre del af YA-segmentet? Der var en del udfordringer – fantasygenren er ofte bundet op af en rejse og en hovedperson, der går fra barn til voksen. Den proces ville jeg gerne undgå. Det har vist sig, at rejsen ikke helt lod sig fjerne, men alle mine hovedpersoner er voksne og må leve med de valg, de tidligere har truffet. Det gav en hel del interessante vinkler på genren og gjorde det muligt for mig at

gøre krigen til den egentlige hovedperson. Så ja, fortællingen handler om krig og om folks møde med krigen. Hvornår og hvorfor begyndte dit forfatterskab? Har du altid vidst, at du ville skrive? Jeg havde egentlig altid forventet at blive skuespiller, men endte med at blive optaget af at skrive. Storm P. sagde engang, at livet er det, der foregår omkring dig, mens du er optaget af andre ting. Sådan er det også tit med mig som forfatter og kunstner – jeg får skrevet eller lavet andre projektet sådan lidt i spredt fægtning. Faktisk skulle jeg bruge tiden på at gøre Dværgenes krønike til et computerspil, men nu var det lige sjovere at skrive noget nyt i stedet. Til næste år bliver jeg nok optaget af noget andet. Du skriver selv inden for forskellige genrer, men hvilke fantasyforfattere inspirerer dig især? Er der måske nogle overordnede temaer, du har hentet inspiration fra til din trilogi, som læseren vil kunne genkende fra anden litteratur i samme genre? Jeg læser ret sjældent fantasy. Selvfølgelig har jeg en gang læst Dragonlance-krønikerne og Tolkien, Harry Potter er det også blevet til, men så meget andet fantasy har jeg ikke fået kigget i. Langt oftere læser jeg ældre dansk litteratur som Johannes V. Jensen, hans søster Thit Jensen eller den svenske Selma Lagerlöf. De store nordiske fortællere giver mig lyst til at beskrive store følelser og smukke landskaber, hvilket passer godt til mine fantasyfortællinger – også selvom der ofte er smæk for skillingen, så de fleste svulstige beskrivelser bliver slettet i redigeringsfasen. Jeg lader mig dog nogle gange inspirere af andre værker og har bl.a. talt med Jan Kjær, der skriver Nomerne, om at jeg vil lave en fantasyudgave af filmen First Blood, nu han har lavet en Nomer-udgave af den samme historie. På den måde kan man lade sig inspirere af lidt af hvert. Hvor langt er du i processen med at skrive de resterende bøger i trilogien, og hvad kan læseren forvente af disse? Jeg er godt i gang med at lade op til at skrive de næste to bind. Jeg er ved at samle trådene, så jeg kan få skabt de rette intriger til at belyse forskellige dele af krigens væsen. Det betyder, jeg skal skaffe mig viden om forskellige krigsformer og strategier, om civilbefolkningens syn på krig og hvilke strategiske og ­politiske grunde, der er til at føre krig. Det kan måske lyde lidt tørt, men når det hele serveres set i øjenhøjde fra en af ­personerne i romanen, så tænker jeg, det bliver både barskt, brutalt og ­medrivende.

13 Billede fra unsplash.com af Simon Fitall


@bookmeupscot

ty

MÃ…NEDENS

#BOOKSTAGRAMMER


Maria Johansen

Instagram: @bookmeupscotty Blog: bookmeupscotty.blogspot.dk

@bookmeupscotty er både en blog og bookstagram, og bag profilen står Maria Johansen, som kalder sig en rummelig og åben læser. Her diskrimineres ikke – Maria læser store bøger, små bøger, tykke bøger, tynde bøger, gamle bøger, nye bøger og bøger i alskens farver. Hun bor i Odense, er tidligere skolelærer og cand.mag. i kultur og formidling. Maria fortæller: “Da jeg i sin tid oprettede min bookstagram var det fordi, jeg ønskede at dele mine læseoplevelser. At læse er jo en privat sag, men med bookstagram bliver det muligt at kommunikere med andre læsere og finde frem til dem, som er i gang med samme bog, som dig selv. For mig er mediet den smukkeste fusion af en traditionel, ofte isoleret, læsekultur og en moderne digital læseklub med et uendeligt antal medlemmer.”

15 Baggrundsbillede fra unsplash.com af rawpixel.comJuni 2018

Om forfatteren Julie M. Day (1988) debuterede i 2017 med romanen Grænsen til Trafallas. Allerede som barn skrev hun, men skrivningen tog først for alvor fart, da hun i sommeren 2010 skrev de første linjer til, hvad der skulle vise sig at blive til første bog i trilogien, Den Halves Arv. Her følger vi Grace og rejsen til en ny og magisk verden. Nu med ny forside og andet bind på vej har hun for alvor etableret sig på den danske ­fantasyscene.

Billede af Julie M. Day

med Julie M. Day af Eva Munk Nielsen

– forfatteren bag fantasy-serien Grænsen til Trafallas. En snak om at udvikle en idé til en færdig bog, at skabe et ­fantasy-univers og den helt store kærlighed: skrivningen.

Hvordan kom du i gang med bogen? Tilbage i 2010 arbejdede jeg i en reception i en stor virksomhed. Det var sommerferie og der var nærmest ingen mennesker på arbejde. Jeg kedede mig noget så grusomt i den periode og var netop blevet færdig med at læse en bog, som jeg havde med mig for at slå tiden ihjel. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg også ville prøve at skrive noget. Jeg startede med at åbne et word-dokument. Så sad jeg lidt og stirrede på det. Derefter skrev jeg, måske 30 gange: ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive!” Men pludselig vidste jeg det: ”En ung kvinde finder en mystisk og magisk genstand. En genstand, der rummer stor fare, især for hende, og som samtidig er bundet til hende på en måde, hun aldrig ville kunne forestille sig.” Jeg vidste dog ikke på dette tidspunkt, at den magiske genstand var en skriftrulle. Derefter var det, som om historien bare gled ud igennem mine fingre. Som om nogen havde fortalt mig den her historie, og at det var min opgave at nedskrive den. ­Karaktererne, omgivelserne, det magiske land Trafallas og

k­ ærlighedshistorien mellem Grace og Zachos kom ud af det blå. Det greb dog om sig, og efterhånden, som historien udfoldede sig, blev den også sværere at skrive. Landet og Trafallas-universet voksede og voksede, og det er ikke helt let at opfinde et helt nyt land.

Hvor lang tid tog det at skrive bogen? At skrive selve bogen tog ikke frygtelig lang tid. Jeg tror, det tog, fra jeg skrev den første sætning til det sidste punktum, godt og vel tre måneder. Det var den efterfølgende proces, der tog lang tid. Det tog rigtig lang tid at finpudse og forenkle både mit sprog, men også beskrivelserne. Djævelen ligger jo ofte i detaljen, og da jeg også lige skulle sørge for at holde den røde tråd til bog 2 og bog 3, så måtte jeg tilbage og redigere en del gange. Havde jeg ikke på nuværende tidspunkt udgivet del 1, så ville jeg sikkert stadig sidde og redigere i den.

Hvordan skaber du dit fantasy-univers? Jeg skaber mit fantasy-univers ud fra, hvad jeg selv synes, er magisk, smukt og spændende. Der skal være hemmeligheder, steder og genstande, som fascinerer mig, drager mig eller måske endda skræmmer mig. Et eksempel fra Trafallas er mystikken med skriftrullen og den fremmede mand.

17


Hvad indebærer den? Hvem er manden, og hvorfor er begge dukket op hos Grace? Et andet spørgsmål, som var sjovt for mig at udforske, var hele konceptet med at være halv. Det var virkelig både en udfordring, men også lidt af en gåde, som jeg skulle løse. Jeg vidste nemlig ikke, hvad det gik ud på, det her med at være halv, da jeg allerførst fandt på det. Hvad vil det sige at være halv? Hvorfor er Grace det? Og hvordan kan det have noget med grænserne til landet Trafallas at gøre? Alle disse spørgsmål var én stor bunke af gåder. Jeg forsøgte at finde svar henad vejen, og det er lige præcis dét, jeg elsker ved at skrive. Jeg ved aldrig helt, hvor jeg ender, og det er kun fantasien, der sætter grænser.

et væld af andre ideer, begyndte en forfatterdrøm for alvor at ­spire, og den er vokset støt lige siden.

Hvad kan man gøre for at løfte sin historie (f.eks. sprog, formuleringer, storyline osv.) til et højere niveau?

Det allerbedste man kan gøre, som i hvert fald virker for mig, er at blive ved med at øve sig i at skrive og at læse bøger ved siden af. Skriv på noget gammelt, noget nyt, noget umuligt. Noget, der måske ikke giver nogen umiddelbar mening, men som lige pludselig kan indgå som den manglende brik i et større ­puslespil. Og så skal man læse. Gerne en helt masse. Det giver virkelig et boost til ens ordforråd, til ens sprog og til Er det svært at finde ens formuleringer. Det rundt i en verden, der skal selvfølgelig siges, at i første omgang kun alt dette tager lang tid. Måske flere år. Og det findes i dit hoved? er også en proces, der Når først den nye verden, aldrig ender. Man skulle som man har opfundet, finjo gerne blive ved med at forbedre sig. des, så er den lige så let at Til sidst kunne man, finde rundt i som éns egen hvis man altså turde, bukselomme. Men da konJeg tror, det er vigtigt, at man tager sig selv sende sine historier ud struktionen af den stod på, og sin kunst seriøst. Man skal selv tro på det, til et par betalæsere. Om så var den indimellem lidt for at andre også kan. ikke andet er det noget, svær at finde rundt i. Det man skal lære at turde, var mange ting, jeg skulle hvis man på et tidspunkt huske, og jeg måtte da også vil udgives. Betalæserne flere gange lede lidt i tekkan så give kritik tilbage sten, for ”hvordan var det og fortælle, hvad der virnu liiige, det var?” ker, og hvad der ikke gør. Vil du kun skrive fantasy? Men det er en grænse, der kan være intimiderende at krydse. Lige nu må det korte svar være: Ja, fordi jeg har så mange ideer Især hvis man er så modig at sende sine tekster til folk, der slet til fantasy-historier, men på længere sigt, hvem ved? Måske. ikke kender én og derfor heller ikke pakker noget ind. Man skal Jeg har faktisk et manuskript på et par hundrede sider, der nok være klar til at få kritik og det er ikke altid lige sjovt. Heller ikke ville blive betegnet som YA (Young Adult) liggende, men det er selvom den er konstruktiv. stadig kun et eksperiment. Det var en historie, der pludselig kom til mig, og som, til min egen store forbavselse, ikke rumHvad er det bedste råd, du kan give til en, som selv mede magiske elementer. Jeg har ladet historien udvikle sig i går med en forfatterdrøm? den retning, som den nu ville, og så må vi se, om den en dag bliver god nok til andres øjne. For mig at se, så kan man også godt være forfatter, selvom man ikke er udgivet endnu. Man er måske så bare en slags ”skabs-forHvorfra stammer din lyst til at være forfatter fra? fatter.” Jeg tror, det er vigtigt, at man tager sig selv og sin kunst Min lyst til at være forfatter opstod, da jeg sad med det første seriøst. Man skal selv tro på det, for at andre også kan. Jeg var i og færdige udkast til Grænsen til Trafallas (del 1) tilbage i 2010. mange år alt for genert til at indrømme over for mine omgivelFør det vidste jeg ikke, at jeg ville være forfatter, fordi jeg jo ser, at jeg skrev. Så det blev gjort i smug. Jeg vidste heller ikke, ikke havde skrevet noget. Men da jeg sad med et næsten 400 hvad jeg skulle svare, når folk spurgte: ”Jamen, kan man leve siders langt word-dokument og skulle til at gå i gang med at af at være forfatter?”. Det er nemlig ikke på grund af pengene, skrive på en 2’er og samtidigt vidste, at der ville komme en 3’er, at man skriver. Det er på grund af passionen og det kan være tænkte jeg: ”Det her kunne måske godt gå hen og blive til noget meget svært at forklare folk, der ikke selv er kunstnere. Hvis større!” alle kun tænkte på pengene, så ville ingen kunst blive skabt! Da jeg så færdiggjorde endnu et manuskript, der ikke havde nogen relation til Grænsen til Trafallas, og samtidigt havde

18


Billeder af Finn Wraae Folting Poulsen


Månedens novelle

EN RIGTIG MAND

T  ÆNKER MED PIKKEN Af

”Hold kæft den er bette!” Det var Magnus. Magnus fra Gug. Jeg hadede folk fra Gug – især Magnus. Som højrøvet og højliberal blev han tilsyneladende overrasket, hver gang vi klædte om. Til svømning. Eller elitesvømning; svømning lød så barnligt. Vi var ikke børn længere. Jeg var 16. De andre var selvfølgelig blevet 17. Det var oktober, og jeg var fra november. Så næsten 17. Vi var ellers en meget hyggelig flok førhen. Malthe, Jonas og jeg. Tre. Ikke mange, men vi var seriøse og i hvert fald holdkammerater. Men vi var blevet én mere på holdet, nu hvor Magnus var kommet med. ”Der sgu ikke nogen pige, der vil have den klump dér nogen steder hen.” Det var Magnus igen. Det var det altid, og på det seneste var de andre kommet lidt med. Ikke sådan rigtigt. Men lidt. Når de grinte diskret, så så jeg på Jonas. De var store, hans rygmuskler, men han svømmede jo også rygcrawl. Den bedste i Jylland. Vi var alle ret gode. Jeg svømmede butterfly. Bøssedisciplinen, hvis det stod til Magnus. Han svømmede selv crawl, og han var virkelig god. Den bedste på holdet, men han tabte også engang et stævne for os. Han fuckede den første vending fuldstændig op, så vi tabte med tre tiendedele. Men det var lang tid siden, så den kunne vi ikke køre i længere. Min far plejede at køre i tingene længe. Rigtig længe. Det var ham, som havde trænet mig, da jeg var lille. Mig i bassinet og min far ved vandkanten. Det hele virkede meget rigtigt. Det syntes at være det helt perfekte far-søn-forhold, og det var også det, som alle omkring os fortalte mig. Min mor, mine venner, Jonas – dem alle sammen. Så derfor så jeg det også selv sådan. Jeg gjorde, som far sagde. Der var dengang, hvor jeg kastede blod op i vandet. Jeg var åbenbart i for dårlig form, så jeg kom hjem. Far tog ordentligt fat i mig, han ruskede mig, og mit ti-årige jeg gispede. Han stak mig en flad, og min mund smagte af jern for anden gang den dag. Han slog os ellers aldrig, far. Der var selvfølgelig en flad her og der, men han slog os aldrig rigtigt. Der var halvanden time til stævnet startede. Vi var på hjemme­bane. Vi var altid tidligt på den. Jonas, Magnus, ­Malthe og jeg – vi svømmede holdmedley. Svømmehallen emmede som sædvanlig af klor, og vi gik alle fire et øjeblik i stilhed, slentrende og med armene hængende afslappet ned langs siden.

20

Oscar Bøttcher Videsen

Billede af Brønderslev Forfatterskole

”Det må være befriende egentlig.” Magnus havde åbnet munden igen. ”Du ved, modstanden i vandet er vel meget mindre, når din pik er så fucking lille.” Malthe grinte lidt. Jonas så væk. Vi begyndte med opvarmning som sædvanligt. Et par baner af forskellige svømmearter bare for at varme musklerne op. Jeg havde lært at nyde det – at glide gennem vandet. Ubesværet og ubekymret. Det var meget lettere sådan. Sådan at slå gennem vandet. Tankeløst. Man kunne mærke musklerne arbejde og bagefter deres varme sprede sig i kroppen. Jeg holdt af den varme. Jeg omfavnede den, og jeg holdt på den til næste gang, jeg hoppede i. Det kræver meget træning at blive en god svømmer. Far mindede mig altid om det. Ligesom han altid mindede mig om dengang, hvor jeg ikke turde lave hovedspring og ikke var en rigtig dreng, og om dengang, hvor jeg ikke gad at sætte mig ind i bilen til træning, og han gav mig en af de flade, og han sagde, at jeg græd som en pige. ”Du hyler fandme som en tøs,” sagde han.


Juni 2018

Så satte han sig ind på forsædet igen, kørte og sagde ikke mere. Men han trænede mig alligevel. Der var mange gange, hvor jeg ikke forstod. Der var mange morgener med styrketræning og udtænkte kostplaner, hvor han prustede, hans øjenbryn samledes, og det hele skulle gøres anderledes og hvor jeg ikke engang forstod, hvorfor han gad. De andre var begyndt at komme ind til bassinet, vores modstandere. Dem fra Køge, dem fra Odense og dem fra Aarhus. Aarhus var gode, men vi burde vinde, og det var altid som om, vi blev lidt tættere så snart, de andre 12 svømmere trådte ind i rummet. Vi blev lidt en enhed igen. Der var en halv time tilbage, og jeg spiste det mad, som far havde sagt, at jeg skulle. Jeg spiste en banan og en proteinbar. Det var en del af kostplanen, og det bedste – ifølge far – at spise inden et stævne. Det voksede i min mund, og det smagte af fars rysten på hovedet, hans blik og hans flade. Mest af alt smagte det af hans flade. Magnus og min far måtte tydeligvis have noget tilfælles. ”En rigtig mand tænker med pikken,” havde min far sagt engang, mens han så mig klæde om. Jeg spurgte vist nok, om han vidste, at vands viskositet faktisk var 1000 gange større end lufts, og at det var derfor man altid var så langsom, når man gik i det. Far ignorerede det. Han sænkede øjenbrynene, spidsede læberne og gav min nøgne krop en kort inspektion. ”Tag og få nogle hår på den i stedet for.” Så gav han mig en lille flad – bare en lille en. Han gik ind i svømmehallen og lod mig stå alene tilbage i den kolde omklædning. Der var en halv time til. Jeg havde spist det, jeg skulle, og jeg havde drukket det, jeg skulle. Far var kommet for at sørge for, at jeg havde gjort forberedelserne ordentligt. Han havde taget en kort snak med dommeren og forklaret ham, hvordan man sendte startskuddet afsted. Jeg stod ved siden af, og han sagde nogle ting til mig. Jeg skulle starte med at svømme solo. 100 meter butterfly, og far huskede mig på, hvornår jeg skulle sætte sprinten ind, og jeg sagde ”hmm”, ”okay,” og ”ja, selvfølgelig”. ”Hører du mig, knægt? Den sidste fjerdedel af heatet. Dér sætter du sprinten ind – ikke før.” Ja, jeg hørte ham, det forsikrede jeg ham om: ”Ja ja, selvfølgelig, far,” sagde jeg. Han mærkede på mine overarme og mit bryst og så tilfreds ud. Hans styrketræningsprogram havde virket. Normalt var han ikke tilfreds. Derfor startede jeg også med styrketræning før de andre. 50 armbøjninger, 100 mavebøjninger og 15 chin-ups i metalstangen ude i garagen. Når jeg stod op, til frokost og til aften. Jeg hadede det. Men far kunne lide det. Far sagde, at han var genial, at jeg ville blive stærkere end de andre på ingen tid. Jeg nikkede uden at sige noget. Hver fredag var ugen slut. Far skulle tjekke, hvordan tingene gik, så han tog mig i armen og gennede mig ud på badeværelset. På skamlen gik jeg ham til næsen, og jeg kunne se hele kroppen i spejlet. Så prikkede og pegede far dér og dér og dér. Dér, hvor der enten var for lidt eller for meget. Og han gav mig en lille flad og sagde, at jeg hellere måtte lave dobbelt for at vise, at jeg duede til noget. Jeg nikkede og sagde, det skulle jeg nok. Jeg stod på kanten. Trygt og godt stod jeg og så frem. Der var

30 centimeter fra kanten til vandoverfladen. Vandet så smukt ud, som det lå der. Rent, klart, uberørt. Omkranset af en lille tynd hinde, der udelukkende var til, for at blive brudt. Af mig. Måske. Om lidt. Min håndflader blev klæbrige, og jeg gjorde det der med tungen, som jeg altid gør, når jeg bliver nervøs. Jeg så til siden mod tilskuerpladserne. Mor stod der – hun så lidt nervøs ud, men det gjorde hun altid – og far stod der selvfølgelig. Han stod lidt væk fra mor, men ikke meget. Jeg skød skuldrene tilbage og brystet frem, og jeg tvang tungen tilbage på sin rette plads. Mine ben trådte op på skamlen foran mig. Klar. Jeg ventede på dommerens autoriserede startskud. Mor tog et billede, og jeg spændte kort mavemusklerne – bare for at se lidt bedre ud – indtil jeg registrerede et lille glimt fra mors ståplads. Jeg forsøgte at slappe af igen. Dyb indånding, pust ud, dyb indånding, pust ud. Det var nu, mit hoved skulle være tømt for tanker, men mit hoved tømtes aldrig helt. Jeg så over på far igen. Han stod stadig på sin plads. Sammenbidt. Jeg burde ikke se på ham nu. Far havde sagt det hundrede gange. ”Kig frem og lad vær med at se bange ud.” Men nu så jeg på ham, og hans øjenbryn samledes med et varsel om, at der ventede en flad. Jeg så væk igen og ned i bassinet. Jeg holdt stadig den krampagtige startposition. Venstre fod lidt foran højre – præcis som far ville have det. Han havde indprentet det i mig så mange gange, at jeg troede, jeg aldrig ville glemme det. Det gjorde jeg heller ikke nu, men jeg skiftede stilling alligevel. Højre fod lidt foran venstre. Jeg skævede ud til far igen. Rødglødende, lynende. Jeg blev ramt af et sug i maven, da jeg så ham. Aldrig havde jeg følt sådan en glæde, sådan en kort rus af lykke. Så jeg tog badehætten af – den var alligevel så varm. Og fuck altså, fuck hvad far tænkte, og fuck om det øgede vandmodstanden. Jeg kiggede ikke derover, men jeg smilte ved tanken om far og hans sammenpressede øjenbryn. Jeg smilte ved den enorme vægt, som badehætten syntes at have presset ned over mit hoved, og som nu lå lige bag mig. Startskuddet måtte snart lyde, så jeg gjorde mig klar i min nye position. Badebukserne, de var møgirriterende. Sad alt for stramt, pressede ind alle steder. Fuck det. Fuck dem allesammen. Badebukserne mødtes med badehætten på fliserne bag mig. Rundt om mig kunne jeg høre små grin og fordømmende blikke blive plantet på mig. Og jeg kunne se dem alle sammen for mig. Magnus, Jonas, far. Jeg smilede. Startskuddet lød, og jeg sprang i. Nøgen.

21 Billede fra unsplash.com af Jacob Walti


På ferie

i litteraturen Af Maria Østerby

Bibliotekar & Kulturformidler ved Odense Bibliotekerne

Du har nok oplevet at drømme dig væk i litteraturens verden, når du er optaget af en fantastisk bog, men vidste du, at dine drømme kan blive til virkelighed? Jeg tog på ferie i en fortælling om britisk adel og historie i 1917, og levede litteraturen i et par dage.

J

eg   forsøgte at lukke døren ind til Hertugen og ­Hertugindens private fløj så lydløst som muligt. Der var stadig mere end en time til tjenestefolkene ville komme for at vække familien med forsigtige bank på døren, et dæmpet ”m’lady?” og ”m’lord?”, og derefter trække gardinerne fra så frisk luft og forårssolen kunne fylde stuen. Sølvbakker med te og kaffe efter behag ville blive båret ind, mens dagens tøj blev lagt ud på sengen af maiden, og håret sat. Jeg smilede og rystede blidt på hovedet. Men ikke for mig. Jeg strammede forventningsfuldt grebet om min kårde og satte farten op lige så snart, at jeg vurderede, at ingen ville høre mig. Jeg drejede skarpt om et hjørne og ramlede næsten ind i Marcel. Han så som altid uforskammet vågen ud, selv her tidligere end adlen normalt var oppe, men så igen, Marcel var jo heller ikke af nobel byrd. ”Nå lady Monique, for sent til træning?” Han så aldeles uimponeret på mig med et let løftet øjenbryn og armene krydset foran på den hvide fægtejakke. Jeg gjorde et utålmodigt kast med hovedet. ”Jeg deler værelse med bruden, og jeg ville ikke vække hende!” ”Undskyldninger, undskyldninger. Dem kan du ikke vinde OL med!” Jeg vidste han havde ret, men som adelig ville jeg heller ikke lade ham skose mig mere end nødvendigt. I stedet knejsede jeg med nakken og strøg forbi ham med retning af gården. ”Nuvel, men så må vi hellere skynde os ned og indhente de tabte minutter!” Bag mig kunne jeg høre Marcel bande lavmælt, men jeg kunne også høre morskaben og smilet i hans stemme. Det skulle nok blive en god morgentræning alligevel. Året er 1917. Første Verdenskrig er i fuld gang, men for en stund forsøger man at glemme krigens

22

rædsler. Lord Fairweathers datter Amanda skal nemlig giftes og derfor er alle de nære og fjerne slægtninge indbudt til bryllup på Fairweather Manor. En af gæsterne er den unge Lady Monique Delacour, arving til Delacour-familiens formue og vingårde, brudepige til lady Amanda og aspirerende olympisk guldvinder i fægtning til OL i 1920 - som blev aflyst på grund af krigen og udsat til 1924, hvor den danske Ellen Osiier vandt guld. Alt dette ved Monique dog ikke i den historisk inspire-

Du spiller nemlig for dine med(skue)spillere – og de er ikke som et almindeligt inaktivt publikum. Alle til stede spiller rollen for deres egen og ­hinandens ­fornøjelses skyld.

Foto: Benjamin Tarp - med tilladelse fra Dziobak Studio


Juni 2018

rerede fiktive verden, som Fairweather Manor finder sted i. I 1917 er hun stadig opfyldt af kampgejst og en stålsat målrettethed mod at blive den første kvindelige OL-guldvinder i fægtning Jeg burde vide det, for jeg har skrevet hende.

Hvad er rollespil? Fairweather Manor er et live action rollespil (internationalt forkortet til larp), som foregår i England i 1917. I tre dage får man mulighed for at udleve livet som enten tjener, adelig, kunstner eller en lokal gæst ved et af de store adelshuse i den edwardianske periode. Det foregår på det imponerende slot Moszna i det sydvestlige Polen, hvor der er store halls, smukke orangerier, en pittoresk park og det ene overdådige rum efter det andet. Jeg har spillet rollespil, siden jeg var 11-12 år gammel. Dengang var det klassisk fantasy, inspireret af Ringenes Herre. Det foregik i en skov og med gaffasværd. Som jeg blev ældre opda-

gede jeg, at dét at spille rollespil ikke behøvede kun at være én genre, men at man kunne levendegøre alverdens universer: fra film noir, sci-fi, en historisk inspireret tidsalder og meget mere. En af mine yndlingsgenrer er de historisk inspirerede, men fiktive, fortællinger, som man kan kaste sig ud i. Jeg har været min egen fortællings hovedperson i både Jane Austen-settings (det endte ikke godt), en Game of Thrones-agtig middelalder-verden (en mildere Cersei Laninister), en kommende auror i en Harry Potter-inspireret verden samt været en forsmået hustru på en jernalderboplads. Men en af mine yndlingsoplevelser har været til det Downton Abbey-inspirerede Fairweather Manor. For mig er det tiltalende ved rollespilsscenarier meget af det samme, som gør, at jeg holder af film, serier eller bøger: den gode, ofte uventede, historie. Her får jeg bare muligheden for selv at være hovedpersonen. Prøv at forestille dig det lidt som et skuespil: Alle har deres roller, så de ved, om de er den snarrådige kloge kvinde, den spolerede rigmandssøn, den ædle, men drikfældige dommer, den desperate tyv eller den ulykkeligt forelskede bager – osv. Alle har deres kostume og scenen er 3D, så du kan bevæge dig rundt, f. eks. på et slot. Bare uden replikker og publikum. Du spiller nemlig for dine med(skue)spillere – og de er ikke som et almindeligt inaktivt publikum. Alle til stede spiller rollen for deres egen og hinandens fornøjelses skyld. Alle behøver heller ikke at se alle scenerne hele tiden – ligesom med handlingen af en bog, så foregår der ofte forskellige, vigtige ting flere steder på samme tid. Mens der er morgenfægtning på slottets gårdsplads, så er der også travlt i tjenernes private rum, hvor der drikkes en kop kaffe og sladres inden dagens dont. Hemmelige stævnemøder, små tegneseancer, opgør og skænderier – du ved aldrig ,hvilken scene du kan snuble over, når du bevæger dig omkring. Replikkerne er både det letteste og det sværeste. Hele ideen er nemlig, at det skal være impulsteater. Du skal sige ting impulsivt, men du skal prøve ikke at sige, hvad du selv ville gøre, men hvad din rolle ville svare. Er du en hoven adelig, der tror på klasseforskel? Jamen, så har du nok ikke tænkt dig at ofre meget energi eller ord på de fattige, der står og tigger og klager deres nød, heller ikke selvom du som person normalt ville lytte til og snakke med dem.

”Hvad skal jeg dog med stemmeret?” Monique var en spændende karakter at levendegøre, for selvom hun var en stærk person med mål og ambitioner, så var hun også en spoleret og traditionel adelig, der Foto: Benjamin Tarp - med tilladelse fra Dziobak Studio


PRAKTISK Hvad: Hvor: Pris: Spillere: Aldersgrænse: Bus fra Wroclaw: Sprog: Kontakt: Næste scenarie: Hjemmeside:

Et Downton Abbey-inspireret rollespilsscenarie Moszna Castle, Poland 440-640€ / 199-299€ (inkluderer kost og logi med mulighed for at leje kostume) 84 adelige & 50 tjenere 18+ 60€ tur/retur Der spilles på engelsk friends@dziobak.studio Fairweather Manor 6: Nov 22 - 25, 2018 https://www.fmlarp

VIL DU VIDE MERE OM ROLLESPIL? Landsforeningen: http://landsforeningenbifrost.dk/ Overblik: http://rollespil.dk/ Find et rollespil: https://www.spilrollespil.dk/ Artikler og akademisk viden om rollespil: https://nordiclarp.org/

Foto: Benjamin Tarp - med tilladelse fra Dziobak Studio

ikke gik ind for stemmeret til kvinder eller for at alle skulle være lige. Selvom hun er sporty og fægter (hvilket rent faktisk var en velanset sportsgren for kvinder af det bedre borgerskab), så står der stadig en tjener parat med hendes morgenbrandy ude i gården. Selvom hun fester med den franske skuespillertrup, så anser hun dem ikke som ligeværdige. Hun tror heller ikke på, at kærlighed er nok grund til at gifte sig. Bevares, det skader ikke, at du også elsker din kommende mand, men stand og fornuft er vigtigere, når det kommer til at vælge ens livsledsager. Hendes historie var både tragisk, underholdende og stærk. Tragisk, fordi hun ikke fandt kærligheden i sit liv – hun var for stiv og korrekt til at lukke den ind. Underholdende, fordi hendes dekadente liv omgivet af tjenere, baller, brandy til morgenfægtning, eftermiddagschampagne, fester med skuespillere og ballerinaer, alt sammen var så vanvittigt og spændende, og stærk fordi hun trods alt andet var en powerkvinde, der ville fremad i livet, trods hendes verdens normer og hendes egne ideologier. Fairweather Manor giver dig muligheden for at udforske både overklassen og underklassen. Jeg har deltaget i et tidligere scenarie, hvor jeg spillede en utrolig kuet og genert tjener, hvilket gav nogle helt andre oplevelser og indtryk.

Den, der læser, lever ikke ét, men mange liv Et scenarie er en avanceret fortælling som minder mig om en fantastisk læseoplevelse. De bedste af dem skal fordøjes i dagevis efter, at de er endt, hvor små scener og detaljer pludselig springer op. Ofte deltager vi flere, der kender hinanden i forvejen. Man møder naturligvis også mange nye folk fra hele verden til denne slags store, internationale scenarier, men det at kunne dele oplevelsen med nogle venner, så man kan snakke om scenariet og fordøje scener sammen siden hen, er enormt givende.

24

Monique og jeg havde en oplevelsesrig weekend. Hun trænede og drømte om OL med sin træner Marcel (en kvindebedårer, som alle de andre adelige kvinder sukkede langt efter), hun havde familiedrama og sorger, forestod en polterabend for sin veninde, var brudepige og matchede folk op, afværgede sociale katastrofer, da hendes tredje veninde, brudens søster, ville løbe bort med en plattenslager af en portrætmaler, festede med den parisiske skuespillertrup, dansede og lærte den vovede moderne dans tango af sin onkels danselærerinde (med hvilken hendes fægtelærer vist nok havde en romance). Scenariet endte lørdag aften under det sidste bal. Det var en bittersød oplevelse. Nogle havde måtte bryde forlovelser, andre havde fundet kærligheden (eller i hvert fald et godt, passende parti), nogle var ruineret og andre igen havde tjent en formue på nye investeringer. Snart skulle de fleste unge mænd tilbage til fronten og kæmpe, men for en stund var verden endnu lys. Vi stod på balkonen og så ind på alle de dansende gæster. Marcel rystede på hovedet. ”Alle her bliver enten forlovet eller gift, eller skal til fronten og kæmpe – og her står jeg tilbage og ved ikke, hvad jeg skal med mit liv. Måske skulle jeg stikke af med den amerikanske arving, som hun tilbød mig.” Jeg greb Marcel fast om begge skuldre og så ham lige ind i øjnene. ”Marcel,” sagde jeg insisterende, ”vi er ikke som dem – vi vil have mere! Vi er ikke tilfredse med én ring. Vi vil have fem! Fem olympiske ringe.” Han så først overrasket på mig, men begyndte så at grine. ”Fem ringe… Ja selvfølgelig. Vi vil have fem.” ”Lov mig det.” Jeg holdt ham stadig om skuldrene. Han kiggede tilbage på mig. ”Jeg lover det.”


Juni 2018 Hvad skal du læse, hvis du elsker Downton Abbey: Paladsets hemmeligheder

Af Rebecca Dean (2010) Da amerikanske Delia bliver gift med den adelige Ivor Conisborough, begynder et helt nyt liv for hende. Et liv med fest og ufattelig rigdom, men også et liv med svigt, hemmeligheder og utroskab

Huset ved Riverton

Af Kate Morton (2008) I 1920'ernes England er godset Riverton centrum for en tragedie med to søstre og en ung digter. Grace er ung tjenestepige og gemmer hele sit liv på hemmeligheden - indtil hun som 98-årig bliver nødt til at genopleve hele historien

Maurice

Af E. M. Forster (2012) Den unge Maurice Hall indleder under sin studietid på Cambridge et forhold til vennen Clive Durham, men homoseksualitet ses som en forbrydelse og Clive vælger at følge de fastsatte normer og gifte sig, mens Maurice efterlades alene. Han forsøger at kæmpe imod sin natur, men kan han det?

Belgravia

Af Julian Fellowes (2016) Familien Trenchard har en hemmelighed, en hemmelighed der truer med at skabe stor skandale og ødelægge deres chancer for at kravle højere op på rangstien i det engelske aristokrati

HVAD ER HVAD?

Ofte bliver hobbyerne cosplay, reenactment og rollespil rodet sammen. Selvom man sagtens kan krydse hobbyerne, så er her en lille oversigt over, hvad der karakteriserer de forskellige hobbyer.

Cosplay:

Cosplay er en sammensætning af ordene Costume og Play, og er performancekunst med ofte tilhørende kostume og tilbehør, hvor deltageren optræder som en specifik figur, ofte fra manga eller fra en tegnefilm. Her går det ud på at ligne en specifik karakter så præcist som muligt, men man spiller ikke skuespil.

Reenactment:

Man forsøger at re-enacte (genskabe) en historisk tidsperiode, ofte vikingetid eller perioder i middelalderen. Ofte kan du møde reenactere på middelaldermarkeder, hvor de fortæller om deres dragts design, hvilke materialer den er lavet af og hvorfor stilen er, som den er. Reenactere går ofte højere op i at formidle en historisk periodes levevis og livsstil med både mad, tøj og ofte kamp end at lade som om de er en del af den. De kan lave shows, hvor de påtager sig roller, men vil som udgangspunkt ikke være i en dramatiseret rolle.

Rollespil:

Impuls-/improvisationsteater, hvor man hverken har publikum eller faste replikker. Man forsøger at sætte sig ind i en rolles tankegang og agere som en anden end en selv. Skuespildelen er i højsædet, og man benytter kostumer, sminke og dramaturgiske virkemidler til at gøre illusionen mere troværdig.

25


BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK

LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACk LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BOG: THE HATE U GIVE LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS Anmeldt Iben Jakobsen LIFE MATTERSaf BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS Bogblogger bag bloggen www.boroughofbooks.com LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS 6 ud af 6 bøger LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS  he Hate U Give vil jeg MATTERS gerne have lov tilLIFE at udråbe som BLACKBogens hovedperson er 16-årige Starr Carter. Hendes er LIFE MATTERS BLACK LIFE BLACK MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEfarMATTERS en ægte "moderne klassiker". Jeg tror på, at det er en af tidligere bandemedlem, men ejer nu en butik i hjertet af den LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS de vigtigste YA-bøger, der er blevet skrevet i lang tid. Den bydel, familien bor i. Moren er sygeplejerske og tilsammen tjeLIFE MATTERS BLACK LIFE en MATTERS BLACK LIFE LIFE MATTERS LIFE MATTERS MATTERS formår ikke kun at skildre hjerteskærende ægte MATTERS og frygte- BLACK ner forældrene mereBLACK end de fleste, og de har BLACK en stabilLIFE tilværelLIFE MATTERS - BLACK LIFE MATTERS BLACKaf LIFE MATTERS MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE lig situation den formidler også en kultur had, racisme og BLACK se atLIFE tilbyde deres børn. På grund af tidligereBLACK episoder går MATTERS de ubalance videre til resten verden, og giver alle andre en BLACK tre Carter-børn på enBLACK fin privatskole i forstaden, og Starr harMATTERS en LIFE MATTERS BLACK LIFEafMATTERS BLACK LIFEosMATTERS LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE indsigt i Stars BLACK verden -LIFE en verden som BLACK er virkelighed for alt for BLACK slagsLIFE splittet personlighed. "sorte Starr", somLIFE snakker LIFE MATTERS MATTERS LIFE MATTERS MATTERS BLACK Der LIFEer MATTERS BLACK MATTERS mange amerikanere. ghettosprog og der er "hvide Starr", som holder sig langt fra LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS slang og attitude og gør sit bedste for ikke at skille sig ud. LIFE Stærkt MATTERS BLACKaf LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACKkolliderer, LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS inspireret Black Lives Matter-bevægelsen har Angie BLACKMen hendes to verdener da hun ser sin barndomsLIFE MATTERS BLACK LIFE BLACKmed LIFEsinMATTERS LIFE skudt MATTERS LIFEforMATTERS LIFE MATTERS Thomas formået noget heltMATTERS ekstraordinært debutro- BLACK ven blive af en BLACK politimand øjnene afBLACK hende. Ubevæbman. Jeg har BLACK set utallige blogindlæg nyheder om, BLACK net og uden provokation. For LIFE mens MATTERS den sorte bydel på vejMATTERS op LIFE MATTERS LIFEtweets, MATTERS BLACK og LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK BLACKer LIFE hvordan den har vundet enormt indtogBLACK i amerikanske skoler og BLACK i flammer harme og hævn -LIFE så erMATTERS der dem udefra, mener LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS LIFE af MATTERS BLACK BLACKder LIFE MATTERS harMATTERS rørt dens læsere. ikke bare en helt fantastisk læseop- BLACK KhalilLIFE fortjente det. Han var joLIFE bareMATTERS et bandemedlem, ikke? MATTERS LIFE BLACK Den LIFEer MATTERS BLACK LIFE MATTERS MATTERS BLACK BLACK LIFE levelse - den uddanner og udfordrer sine læsere. Det er måske Thomas beskriver i THUG det valg, Starr står over for. Hun LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEmennesker, MATTERS BLACK MATTERS LIFE BLACK LIFE MATTERS nemt for os herhjemme hurtigt at glemme de unge kan LIFE gemme sig, ellerBLACK hun kan sigeMATTERS fra. Det er ikke en ufarlig LIFE BLACKogLIFE LIFE MATTERS MATTERS BLACKmen LIFE BLACK LIFE MATTERS derMATTERS er blevet skudt dræbtMATTERS af politietBLACK i USA. Hvordan politiet BLACK ting LIFE at gøre sig bemærket, vil MATTERS hendes samvittighed kunne ofteMATTERS frikendesBLACK for disse overlagte mord af ubevæbnede, ikke BLACK tillade hende at lade BLACK dem taleLIFE sådanMATTERS om hendes bedste ven?MATTERS Vi LIFE LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE nødvendigvis provokerende personer;BLACK men især de sorte BLACK følger StarrMATTERS gennem BLACK adskillige situationer hændelser, LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFEforMATTERS LIFE LIFE MATTERSogBLACK LIFEhvor MATTERS amerikanere, er det hændelser, der gang på gang understreger, hun LIFE kommer op imod sin egen sineBLACK venner,LIFE skolen, LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK MATTERS BLACK LIFEfamilie, MATTERS MATTERS at de er mindre værd og ikke kan vide sig sikre, selv fra dem, der fremmede og staten. Gang på gang understreges den frygt, hun LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE burde passe på dem. er opvokset med, den racisme, hun konstant udsættes for, MATTERS og LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERSderBLACK MATTERS MATTERS de kulturforskelle, skærerLIFE igennem marv BLACK og ben. LIFE The Hate When I was twelve, parents had two talks with U Give er fascinerende, rørende yderst velskrevet LIFE MATTERS BLACKmyLIFE MATTERS BLACK LIFEme. MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEogMATTERS BLACK læsning. LIFE MATTERS OneMATTERS was the usual birds andMATTERS bees. [...] BLACK LIFE MATTERS BLACKJeg hørte bogen som lydbog originalsprog, og det en LIFE BLACK LIFE LIFE MATTERS BLACK LIFEpå MATTERS BLACK LIFEer MATTERS The other talk was about what to do if a cop stopped me. oplevelse, jeg varmt kan anbefale. Jeg lånte den danske bog på LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS Momma fussed and told Daddy I was too young for that. He biblioteket, og selvom oversættelsen sikkert generelt er god, LIFE MATTERS BLACK too LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE den MATTERS LIFE BLACK LIFE MATTERS argued that I wasn't young to get arrested or shot. så falder håbløstBLACK til jorden, nårMATTERS den gælder den afro-ameLIFE MATTERSyou BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFEslang, MATTERS BLACKigen LIFE MATTERS BLACK LIFEOverMATTERS "Starr-Starr, do whatever they tell you to do," he said. "Keep BLACK rikanske der bruges og igen i originaludgaven. your hands visible. any sudden speak BLACK sættelsen bliver simpelthen ... hvid. Lydbogen, oplæst LIFE MATTERS BLACKDon't LIFEmake MATTERS BLACKmoves. LIFE Only MATTERS LIFE MATTERS BLACK lidt LIFEforMATTERS BLACK LIFE MATTERS when they speak to you." af Bahni formår derimod fremhæve sproget. Turpin LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFETurpin, MATTERS BLACK LIFEatMATTERS BLACK LIFE MATTERS lægger så meget energi og attitude i de mange personer, og LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS

TO SIDER

T

26

AF SAMME BOG

BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK


RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS RS

BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK BLACK

LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE af MATTERS MATTERSI Angie BLACKThomas’ LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS "To sider sammeBLACK bog" erLIFE en fast ”The hate U give” LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE iMATTERS BLACKMagazine, LIFE MATTERSføler BLACK LIFE Starr MATTERS BLACK LIFE MATTERS feature Bookeaters 16-årige Carter sig ofte hvorLIFE vi bringer positivLIFE og MATTERS en splittet, står med et ben i MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK MATTERSenBLACK BLACKfordi LIFEhun MATTERS BLACK LIFE mindre anmeldelse af den lejr. Selvom hun borBLACK og er vokLIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEpositiv MATTERS BLACK LIFE MATTERShver BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS samme for atBLACK vise hvor op i etLIFE fattigt nabolag, går hun LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEbog, MATTERS LIFE forMATTERSsetBLACK MATTERS BLACK LIFE MATTERS skelligt kan læse en LIFE bog, MATTERS og også på enLIFE fornem privatskole LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEman MATTERS BLACK BLACK MATTERS BLACKi forLIFE MATTERS hvordan og præferencer usikre ­balancegang LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE smag MATTERS BLACK LIFE kan MATTERSstaden. BLACKDenne LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS give meget forskellige anmeldelser mellem Starrs to verdener LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACKbliver LIFE MATTERS af den samme bog.BLACK LIFE MATTERS fuldstændig smadret, da hun serLIFE sin MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK barndomsven Khalil blive skudt af en MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE "TheLIFE hateMATTERS U give" afBLACK AngieLIFE Thomas var u ­ bevæbnet. LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK MATTERSpolitbetjent. BLACK LIFEKhalil MATTERS BLACK LIFE MATTERS er udgivet hos Gyldendal. LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS Birgitte Bach LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEAnmeldt MATTERSafBLACK LIFE MATTERS Står bag bloggen Bachs Bøger på www.bachsbooks.blogspot.dk LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS ud af 6LIFE bøger LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS2 BLACK MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS deres stemmerBLACK kommer til live. Det varBLACK vildt godt. fatteren på alleBLACK de stereotyper, man overhovedet LIFE MATTERS LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFEkører MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFEkan MATTERS komme i tanker om om sorte og hvide og jeg kunne ikke finde ogen   lyttet som e ­ ngelsk lydbog på M ­ ofibo og er læst i LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS forbindelse med, at februar er Black Awereness Month ud af, om det var med vilje for at provokere læseren, eller om LIFE MATTERS BLACK LIFEStarr MATTERS BLACK LIFE Om MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS det var ubevidst. i USA. Den 16-årige lever i to verdener. dagen BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACKmed LIFEhovedsageMATTERS BLACK LIFE BLACK LIFE MATTERS BLACK MATTERS går hun på en BLACK meget prestigefuld privatskole Jeg har hørtMATTERS mange ting om USA og om det at være sortLIFE i landet lig hvide eleverBLACK (der erLIFE ogsåMATTERS asiater, blandt andet ene BLACK og den daglige racisme. Bogen bygger på virkelige begivenheLIFE MATTERS BLACK LIFEhendes MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS veninde, men de grupperes hvideLIFE i USA).MATTERS Når hun BLACK der, noget der er sketBLACK flere gange løbet af årene. Men det MATTERS liv LIFE MATTERS BLACk LIFE sammen MATTERSmed BLACK LIFE MATTERS LIFE i MATTERS BLACK LIFE ikke er i skole, bor hun i et område, som kun dem der bor der der beskrives i ghettoen, ligger så langt fra, hvad jeg kan forLIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS må kalde en ghetto. holde mig til og sætte mig ind i. Jeg havde svært ved at forstå LIFE LIFE MATTERSstyres BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS den verden og hovedpersonens bevæggrunde og handlemønDer MATTERS er daglige BLACK skyderier og området af nådesløse narko- BLACK LIFE MATTERS MATTERS BLACK LIFE ven MATTERS MATTERS BLACKforLIFE MATTERS BLACK MATTERS stre. LIFE Jeg blev præsenteret ene problemer og ingenLIFE forslag konger. På vej BLACK hjem fraLIFE en fest bliver hun og hendes Kahlil BLACK til løsninger. stoppet af en BLACK politibetjent Kahlil ender medLIFE at blive skudt BLACK LIFE MATTERS LIFE og MATTERS BLACK MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS Romanen skrevet BLACK til unge LIFE og jegMATTERS er sikkerBLACK på, at den nedMATTERS og dræbt.BLACK Romanen omhandler detteMATTERS drab og BLACK LIFE LIFE MATTERSfølgerne BLACK afLIFE LIFE er MATTERS LIFEville MATTERS være god for mange amerikanske unge at læse og at der nok hvordan Starr fortsat navigerer i de to meget forskellige verdeLIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS også er lidt at hente i den for danske unge, den er nok ikke så ner. LIFE BLACK LIFE MATTERS MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS MATTERS vedkommende og nem at omsætte til danske BLACK forhold.LIFE SelvfølDet MATTERS er åbenlyst for alle, at denne bog BLACK handler LIFE om racisme og BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEi USA. MATTERS MATTERS BLACK LIFE MATTERS gelig LIFE er detMATTERS altid sundtBLACK at læseLIFE om forhold i andre lande. skævvridningerne i forholdet mellem sorte og hvide Der- BLACK for er det ogsåBLACK en af de bøger, man virkelig på puklen for, BLACK Som LIFE en ældre læser af bogenLIFE manglede jeg noget substans LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACKfårLIFE MATTERS MATTERS BLACK MATTERS BLACK LIFE og MATTERS hvisMATTERS man ikke BLACK bryder sig omMATTERS og som man kan være bange BLACK perspektiv på begivenhederne, udover den meget snævre LIFE LIFE BLACK LIFE lidt MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFEvinMATTERS for, at udtrykke sin ærlige mening om, for er man så r ­ acist?! kel vi bliver præsenteret for. Der kom ikke noget nyt på bordet LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS Nej, det er ikke i orden at skyde ubevæbnede mennesker ned, og romanen føltes meget ensporet og en gentagelse af klicheer LIFE BLACK LIFE LIFEsandheden MATTERS BLACK det MATTERS er ikke acceptabelt, at MATTERS medierne BLACK forvrænger vi alleLIFE godtMATTERS kender. BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFEhudfarve MATTERSerBLACK og at fordomme om folks det de LIFE bliver MATTERS bedømt/ BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS dømt på. Det BLACK er hjerteskærende, at sorte børnLIFE sammen med BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK MATTERS deres forældres snak om bierne og blomsterne også MATTERS skal have BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE snakken om, "hvad gørLIFE man,MATTERS når man bliver politiet BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS BLACK BLACKstoppet LIFE af MATTERS - hvordan undgår man at blive skudt". Men jeg kunne virkelig LIFE BLACK LIFE ikkeMATTERS lide denneBLACK bog ogLIFE jeg varMATTERS ved at opgive den­ ­flereMATTERS gange. BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERSaf den BLACK LIFE lydbog MATTERS LIFE MATTERS Oplæseren engelske var BLACK særdeles irriterende at BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS høreMATTERS på. Hendes forskellige stemmer BLACK til personerne gik mig BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS i den grad påBLACK nerverne, desværreBLACK især hovedpersonens LIFE MATTERS LIFEogMATTERS LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS stemme skar i BLACK mine ører somMATTERS negle på BLACK en tavle.LIFE Jeg synes, for- BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS BLACK LIFE MATTERS LIFE MATTERS LIFE MATTERS

B

27


DEN FANTASTISKE TRICKSTER

K

Af Simone Lindquist

ender   du typen? Hovedpersonen sniger sig i ­skyggerne ende ved hjælp af forklædning. De ved, hvordan man til mod sit mål: Paladset, hvor han ved, at en af byens perfektion ligner en bonde, en adelig, en tigger, en præst … vigtigste personager og dennes dyrebare smykker og de kan spille rollen i en sådan grad, at de kan snyde alle for øjeblikket befinder sig. Han er nået ind gennem porten omkring sig. På den måde kan man faktisk næsten sige, at uden at blive set, men pludselig lægger en vagt hånden på de er en slags formskiftere. Samtidig er de snedige, tænker skulderen af ham og beder ham forklare, hvad han laver hurtigt og holder hovedet koldt selv i en presset situation. her? Men hovedpersonen mister ikke fatningen. I stedet Der skal meget til for at ryste en trickster, for de har en snurrer han omkring med et stort smil på læben, bukker medfødt evne til at vende situationer til deres egen fordel, yndefuldt og forklarer, at han leder efter indgangen til og de er mestre i at udnytte både de personer og de ting, festen. Under hans sorte kappe skimtes et glimt af for- de har til rådighed. Bliver de taget i at stjæle? Bestik vagnemme klæder. Efter en længere samtale og en udveksling ten og få en ny informant. Tvunget til at være slave? Benyt af guldstykker, godtager vagten hans chancen til at lære vigtig information forklaring om at have glemt sin invitaom din fjende. Intet våben ved håntion derhjemme og fører ham direkte den? Lav et nyt ud af sæbe og træsind til selskabet. Han behøver ikke plinter. Kort fortalt vil du aldrig finde længere snige sig. Hovedpersonen fik en trickster, der giver op. De finder alvendt sammenstødet til sin fordel. tid en udvej, og du kan stole på, at de Hovedpersonen er en trickster. ­En tager noget med sig fra situationen, drillepind, en formskifter, en bedrager om det så er deres egen frihed, en ny … En, der lyver uden at blinke og spilallieret eller en vognfuld guld. ler enhver rolle med overbevisende Det lyder måske meget som den lethed, mens han overvejer, hvordan typiske tyvekarakter i fantasybøger, han bedst kan nå sit eget mål. Trickstemen selvom mange tyvekarakterer ren er oprindeligt en figur, der jævnligt ganske rigtigt har træk fra tricksteoptræder i mytologier rundt omkring ren, er det langt fra dem alle, der i verden – Loke fra den nordiske myfaktisk kan betegnes som ægte tricktologi eller Br’er Rabbit fra Amerika er stere. En af de ting, der bl.a. skilgode eksempler. Men tricksteren er ler tricksteren ud fra mængden, er ikke typen, der har tænkt sig at blive nemlig en guddommelig forbindelFoto: Simone Lindquist siddende stille i fortiden. I stedet har se af en eller anden art. I de gamle han/hun i stigende grad fundet vej ind i moderne fantasy- myter var trickstere aldrig helt menneskelige, og i nogle bøger. tilfælde var de endda guder, såsom Loke. Moderne trickHar du læst ’Throne of Glass’ (Sarah J. Maas), ’Løvindens stere er som udgangspunkt mennesker, men de har stadatter’ (Tamora Pierce) eller ’The Lies of Locke Lamora’ dig den guddommelige forbindelse. F.eks. indgår Alianne (Scott Lynch), har du allerede mødt den moderne trickster- en aftale med en gud, mens Locke er en indviet præst. figur. Bøgernes hovedpersoner Celaena, Alianne og Locke I bund og grund er trickstere individualister: De handler for er nemlig alle gode eksempler. Men hvad er det mere præ- dem selv og repræsenterer dermed et ønske om at have frihed til at skabe sit eget liv. Denne frihed opnår de oftest cist, der definerer dem som trickstere? ved at arbejde på den forkerte side af loven, hvor de udnytHvad er en trickster? ter deres talent for at snyde andre til at nå deres personlige Et af de mest definerende træk ved en trickster er deres mål uden at blive opdaget. Trickstere lever på den måde i tendens til at befinde sig i en gråzone uden for de bokse, skyggerne, og de bekymrer sig ikke synderligt om verden som vi normalt sætter bogkarakterer i. De er f.eks. aldrig omkring sig. I hvert fald ikke før verden kommer ind på livet helt gode, men heller ikke decideret onde, og de tilhører af dem, de holder af. Så træder de ind i kampen. hverken fuldt ud adelen eller byens fattige. Locke f.eks., bor blandt de fattige i sin by, men er lige så rig som samfundets Den kaotiske antihelt spidser. Celaena er lejemorder, men elsker adelens luksu- Selvom trickstere er selviske, har de stadig mennesker, riøse levestil. Alianne bliver solgt som slave, men fungerer som de holder af, og tit og ofte er deres venner ikke nær som en guds sendebud. Trickstere er aldrig fastlåst i en be- så ligeglade med samfundet, som tricksterne er. Det er stemt del af deres samfund, men besidder i stedet evnen til intet under, for i moderne tricksterhistorier bliver vi som at bevæge sig på tværs af samfundsklasser og bryde alle de oftest præsenteret for et samfund, hvor selvoptagede herfastsatte regler – både de officielle og de uskrevne. skere undertrykker landets borgere. Og tricksterne ender Et af de virkemidler, som de særligt benytter sig af til i sidste ende med at stå midt i kampen, når deres venner ­dette, er deres uforlignelige evne til at ændre deres udse- beslutter, at det er på tide at ændre tingenes tilstand og


Juni 2018

vælte herskeren af tronen. Tricksterne har egentlig sjældent lyst til at blande sig, for de klarer sig ganske udmærket i skyggerne. Men når en, de holder af, bliver truet på livet og måske endda slået ihjel … Så kan de ikke se passivt til længere. Og så bliver historien først interessant. For hvis der er noget, trickstere har forstand på, er det at skabe kaos. Det har de nemlig altid gjort. I de gamle myter var det et af tricksterkarakterens gennemgående kendetegn. Deres handlinger skabte kaos og vendte op og ned på samfunds- og verdensordenen. Men uanset hvor galt, de fik det til at gå, resulterede deres kaos altid i et ændret og ofte bedre samfund, og dét er også tilfældet i de moderne tricksterhistorier. Når tricksterne træder i karakter, udnytter de alle deres talenter for et fælles formål. De snyder stadig, de forklæder sig stadig, de skaffer stadig gevinster i form af information, penge og allierede … men nu kan deres venner også nyde godt af deres gerninger for alt, hvad tricksterne gør, leder kampen et skridt videre. Og netop fordi deres metoder er på kanten af loven og baseret på at arbejde fra skyggerne, har de overraskelsesmomentet, og deres fjender kan ikke følge med. Trickstere er vant til at undgå lovens lange arm, så det er intet problem for dem at undgå herskerens. I sidste ende er tricksterens handlinger dét, der får herskeren skubbet af tronen, så en ny og mere lige samfundsorden kan træde i kraft. Tricksteren smiler i baggrunden, mens deres venner fejrer sejren. For selvom tricksteren har kæmpet med dem, har han/ hun ikke lyst til at tage ansvaret for at lede samfundet på sig. Det overlader de trygt til andre hænder. På denne måde bliver tricksteren i sidste ende en forkæmper for frihed og lighed i samfundet. Og det er nok derfor, vi stadig ser tricksterfiguren i dag. Gennem sine handlinger i historierne viser tricksterne os, hvordan vi kan ændre samfundet ved at sætte spørgsmålstegn ved den magt, vi kender, og de love, vi tager for givet. Vi forstår, at kaos ikke altid er en dårlig ting, fordi kaos kan lede til forbedringer. Trickstere gør alt det, som samfundet ikke bryder sig om, men vi hylder dem i sidste ende som helte – simpelthen fordi de tør.

Billede af Orion Publishing Co

Billede af TELLERUP

Billede af BLOOMSBURY

Simone Lindquist er cand.mag. i engelsk og skrev speciale om den moderne trickster i amerikansk fantasylitteratur. Hun har gennem mange år beskæftiget sig med litteratur og har bloggen ­www.wordsshapetheworld.wordpress.com

Billede fra colourbox.com af Alik Mulikov

Billede af Simone Lindquist


Bookeater - Læserspot

Vi har bedt vores læsere skrive om deres bedste ­læseoplevelse i 2017 og belønnet det bedste bidrag med en bogpræmie – nyudgivelsen af trilogien Det Gyldne Kompas af Philip. Vinderen blev Jette Holmgaard Greibe, bibliotekar på Dokk1 i Aarhus. Forestillinger om støv af Philip Pullman

Jeg havde glædet mig helt åndsvagt i flere år, til ”Forestillinger om støv” af Philip Pullman skulle udkomme. Og den var alle årene værd! Denne forgænger er fuldt på højde med den foregående trilogi, ”His dark materials”, dog er der længere mellem de magiske aspekter, men som læser falder man øjeblikkeligt ind i den elskede verden fra tidligere. Bogen foregår 10 år før serien og fortæller historien om, hvordan den 10-årige dreng Malcolm, hjælper det forladte spædbarn Lyra mod de ondeste fjender og i en oversvømmet

30

verden. Malcolm er simpelthen så sympatisk, og en helt almindelig hovedperson. Hans forældre ejer en kro, hvor han hjælper til, lytter til krogæsternes samtaler og lærer om verden. Som i 'Det Gyldne Kompas' foregår 'La Belle Sauvage' i en verden, der ligner vores, og så alligevel ikke. Alting er twistet. Man drikker khakoa og ikke kakao, verden har været plaget af den store schweizerkrig og ikke Anden Verdenskrig, og den elleveårige hovedperson Malcolm Polstead vokser op i landet Brytain og ikke Storbritannien. Referencerne er der og det er virkeligt fint fundet på. Det er en verden med lidt mindre teknologi og lidt mere magi end den, vi kender, men den ligner og man springer lykkeligt ind i dette eventyrlige univers, hvor en af de helt store forskelle er, at ethvert menneske har en daimon, en slags synlig sjæl, som altid er helt nær dig. Hos børn er dens skikkelse foranderlig og kan skifte skikkelse alt efter barnets humør, men indtager sin faste form, når man bliver voksen. Smukt tænkt. Stakkels de voksne, som ikke læser børnelitteratur.


2018

Juni 2018

BOGLIGE BEGIVENHEDER 23. FEBRUAR – 4. MARTS KBH LITTERATURFESTIVAL kbhlaeser.dk

15. - 16. SEPTEMBER FANTASYFESTIVAL

fantasyfestival.esbjergkommune.dk

Afholdes: København

Afholdes: Esbjerg Hovedbibliotek Nørregade 19, 6700 Esbjerg

5. - 7. APRIL

22. - 23. SEPTEMBER

ORDKRAFT ord-kraft.dk

Afholdes: Nordkraft Kjellerups Torv 5 9000 Aalborg

27. - 29. APRIL J-POPCON j-popcon.dk/da

Afholdes: DGI byen Tietgensgade 65 1704 København V

5. - 6. MAJ

COMIC CON COPENHAGEN comicconcopenhagen.com

ARTBUBBLE art-bubble.dk

Afholdes: Dokk1 Hack Kampmanns Pl. 2, 8000 Aarhus C

18. - 20. OKTOBER

HARRY POTTER FESTIVAL harrypotterfestival.dk Afholdes: Odense by

19. - 20. OKTOBER

HERLUFSHOLM FANTASY BOGMESSE

Afholdes: Forum København Julius Thomsens Pl. 1 1925 Frederiksberg C

fantasybogmesse.dk

3. - 5. AUGUST

26. - 28. OKTOBER

GENKI

2018.genki.dk

Afholdes: Farum Arena Stavnsholtvej 41 3520 Farum

Afholdes: Herlufsholm Herlufsholm Allé 170 4700 Næstved

BOGFORUM bogforum.dk

Afholdes: Bellacentret Center Blvd. 5 2300 København S

31


Interview med

Louise Tellerup Af Finn Wraae

D

­er  sidder mange håbefulde forfattere rundt omkring og   arbejder på at få deres bøger antaget på et af de etablerede   forlag. Men hvad skal der egentlig til for, at dette kan lade sig gøre? Forlaget Tellerup er et af de forlag i Danmark, som er kendt for at give chancen til mange unge debutanter. Vi har spurgt Louise Tellerup om, hvordan processen er omkring antagelsen af en bog til udgivelse hos Tellerup, og hvordan forlaget arbejder med de unge forfattere i processen omkring en udgivelse. Hvor tidligt i skriveprocessen skal man kontakte et forlag? Skal man have et helt manuskript klar, eller er det bedst blot at sende en synopsis? Vi modtager udelukkende manuskripter, som er skrevet færdig. Det er svært at forholde sig til en synopsis, både sprogligt og rent fortælleteknisk, og derfor takker vi altid nej til forespørgsler på synopser. Hvad er det for elementer i manuskriptet, I som forlag kigger på, når I skal træffe beslutning om en eventuel antagelse af et manuskript? Sproget skal spille! Det nytter ikke noget, at man har talent for at fortælle en god historie, men ikke kan skrive den ned. Selvfølgelig hjælper vi gerne med det sproglige langt hen ad vejen, men forfatteren skal selv kunne formulere sig. Hvordan forholder I jer til et manuskript, som har glimt af talent, men som har mangler på et eller flere områder? Det kommer an på, hvilke mangler der er tale om. Hvis en forfatter virkelig har noget på hjerte, men det knaser lidt med det sproglige, eller hvis plottet ikke fungerer, yder vi selvfølgelig førstehjælp, hvis vi ser et talent, men det er yderst sjældent det sker. Hvordan forløber processen, når I har signet en forfatter til forlaget? Først er det vigtigt for mig at pointere, at det er yderst sjældent, vi antager manuskripter af forfattere udefra, dvs. debutanter. Men det sker naturligvis en gang imellem. Når en forfatter sender sit manuskript ind, bliver det vurderet. Først af en kvalificeret konsulent, som læser bøger inden for den genre

32

Foto: Louise Tellerup

forfatteren skriver – dernæst af mig, hvis konsulenten vender positivt tilbage. Er det en negativ tilbagemelding, munder det stort set altid ud i et afslag. Jeg stoler 100 % på mine konsulenter. Når et manuskript bliver antaget, starter hele maskineriet: Vi skriver kontrakt, taler om udgivelsesdato, ønsker til omslag, bagsidetekst osv. Når manuskriptet er klar til redigering, bliver det lagt i kø – og køen kan være lang! Som forfatter skal man være tålmodig. Både som debutant og etableret. Redigeringen kan tage alt fra 14 dage til 3 måneder, alt efter hvor meget der skal rettes, og om forfatteren har fuldtidsarbejde ved siden af. Når bogen er redigeret færdig i Word, skal den sættes i InDesign, og herefter læser forfatter korrektur. Nu er bogen klar til tryk og skal bookes ind hos trykkeriet sammen med de andre titler, der ligger klar. Vi plejer at kalkulere med 12 måneder fra bogen bliver antaget, til den udkommer.

32


Juni 2018

Har I ofte uenigheder med forfatterne omkring elementer i den enkelte udgivelse, og hvordan tackler I disse i givet fald? Jeg tror aldrig, jeg har oplevet direkte uenigheder. At skrive bøger (og redigere dem) er et samarbejde mellem forfatter og forlag. Vi er begge interesserede i at få det bedst mulige slutresultat ud til læserne, og så må man – forfatter og redaktør – sluge en kamel en gang imellem. Jeg lægger ikke fingre imellem, når jeg redigerer, og det kan være svært at forholde sig til som forfatter, men tonen er aldrig ubehagelig. Man kommer langt med en fjollet emoji efter en opsang ;-) Hvor meget af markedsføringen af en udgivelse påhviler forfatteren, og hvad tager Tellerup sig af? Har I aftaler eller forventninger om, at forfatteren skal stille op til diverse sociale events, forfatterforedrag, arrangementer på Bogforum o.l.? Vi har en PR-afdeling, men vi forventer også, at forfatteren selv står frem og er klar til at holde foredrag på diverse bogmesser, hos boghandlere og på f. eks. skoler. Mange af vores forfattere er aktive på de sociale medier, og det fremmer helt klart også deres forfatterskab. I dag er forfattere tilgængelige stort set alle vegne, og det gør PR-arbejdet nemmere for alle parter. Hvordan forholder det sig med jeres udgivelser af oversat litteratur? Får I henvendelser fra agenter med tilbud på bestemte forfattere eller serier, eller er det noget I selv opsøger og udvælger? Vi oversætter ikke så mange titler længere. Førhen samarbejdede vi med udenlandske agenturer og forlag, som sendte os bøger til vurdering, men i dag er det lige så meget læserne selv, som skriver til os, at de har læst en bog, de håber kan blive oversat til dansk.

33 Billede fra COLOURBOX


NYT FRA FORLAGENE

Forlag: HarperCollinsNordic Gena Showalter: Livsblod – Evigt Liv Forlaget skriver: Lige inden Tenley ”Ten” Lockwood døde, nåede hun at træffe sit valg. Hun ved nu i hvilket rige, hun skal tilbringe efterlivet. Nu raser krigen mellem de to riger Troika og Myriad, og Ten må tage konsekvenserne af sit valg. Kort om bogen: Ten har en usædvanlig evne. Hun kan absorbere og dele lys. Derfor vil fjenderne fra Myriad afsløre hende og skaffe hende af vejen. Mens hun slås for sit evigliv og prøver at forstå den nye verden, får hun tildelt sin første mission. Hun skal overtale en gruppe mennesker til at tilslutte sig Troika, inden de dør. Det er bare det, at den hun kæmper imod er Killian, drengen, som hun ikke kan glemme og som ofrede alt for hende. At vinde over hende er Killians sidste chance for at redde sig selv. Fordi deres kampe bliver hårdere, bliver deres følelser også stærkere. Snart indser Ten, at hun står over for et helt andet valg: Kærlighed eller sejr.

B  ogen er udkommet

Forlag: Høst & Søn Cecilie Eken: Karanagalaksen I. Styrke Forlaget skriver: Med Styrke tager Cecilie Eken traditionen op fra Star Wars og Blade Runner og leverer et intergalaktisk storværk, skrevet i et sprog så sanseligt og med en psykologisk indsigt så præcis, at man med egen krop føler, smager, dufter og mærker alt det Saga, skrifter, når hun sidder der, omgivet af mørke, helt alene i sit beskadigede rumskib og genkalder sig alle de ting, der har ført hende dertil. Karanagalaksen rummer alt det, internationale bestsellere er gjort af. Kort om bogen: Sagas rumskib er blevet ødelagt og slået ud af kurs, og hun laver sine sidste optegnelser inden den evige dvale. Hvem er hun, hvor kommer hun fra og hvad skete der den dag, de fremmede fra Kamenia besatte hendes planet? Den dag, hun blev tvunget til at tage kampen op mod den magtfulde fyrst Almaz og hans to sønner. Uden selv at have nogen form for Styrke. Styrke er første bog i Cecilie Ekens trilogi Karanangalaksen – et episk værk om styrke og afmagt, menneskelighed og umenneskelighed, intriger, magtkampe og kærlighed på trods.

34

B  ogen er udkommet


Juni 2018 NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Tellerup Boris Hansen: Panteon-Sagaen 3 - Panteons prøve Forlaget skriver: Hvis du er til plots, som giver dig sug i maven kombineret med et komplet tab af tidsfornemmelsen, men endnu ikke har samlet Panteon-sagaen op, har du masser at glæde dig til. Panteons Prøve er tredje del i den episke fortælling, der kombinerer klassiske fantasyelementer med dystopi. Boris Hansen er hyldet for sin sans for worldbuilding og originalitet, og disse elementer gør Panteon-sagaen umulig at lægge fra sig. Vi anbefaler, at du rydder en weekend og lader dig opsluge!

B  ogen er udkommet

Kort om bogen: Panteons Prøve er nært forestående. Om tyve dage vil guder, engle og efterkommere stå over for hinanden i Empyria. Derefter vil intet nogensinde være det samme. Fader Prias børn rejser mod den gyldne fæstning fra alle verdenshjørner, for at nå frem inden Prøven begynder. Det samme gør Lucas og hans venner, men først venter et møde med fortiden, med Zonen, med Storbyen, og med det mysterium der har opslugt Mehmet og Julia. Samtidig fører skæbnen Saida ned i det mørkeste dyb af dem alle: Empyrias underverden, hvor en skjult sandhed venter. Og hendes eget indre, hvor den røde engel blomstrer.

Forlag: Flamingo Lucy Vine: Hot Mess Forlaget skriver: Er du nogensinde dukket op til brunch søndag morgen, stadig med lugten af lørdag nat hængende i dit hår? Valgt din seng, Netflix og pizza i stedet for menneskelig kontakt? Været den, der kunne underholde dine venner med fortællinger om Tinderdates fra helvede? Så mød 29-årige Ellie Knight. Hendes liv er ikke blevet helt, som hun havde forestillet sig. Hun hader sit job, hendes venner har pludselig travlt med at blive gift og få børn, og hendes roomies er rent ud sagt bizarre. Men hvem har egentlig styr på sit liv, når alt kommer til alt?

B  ogen er udkommet

Kort om bogen: Hot Mess er blevet kaldt Bridget Jones for Tinder-generationen. Det er en latterfremkaldende, skarp og rørende bog om at lede efter kærligheden – én kikset date ad gangen – og spejde efter lykken, det perfekte og meningen med det hele. Bogen skriver sig veloplagt ind i tidens fejring af det uperfekte og modet til at leve sit liv, som man vil.

35


NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Gyldendal Thomas Lagermand Lundme: Had mig, elsk mig Forlaget skriver: „Bjørn ryster spraydåsen med den sorte maling. Så skriver han med store bogstaver ”BØSSE” på asfalten. Bøsse. Så går han lidt tilbage og betragter sit værk. Det var sådan, det skulle være. Det var sådan her, han skulle gøre det. Han tjekker sin mobil. Nej, der mangler noget. Så skriver han ”JOHAN ER“ foran bøsse. Nu har han gjort, som de sagde, han skulle. Snart er han ligesom dem.“ Kort om bogen: Had mig, elsk mig er en rørende ungdomsroman om identitet, seksualitet og hate crime. Bogen handler om Bjørn og Johan, som går i 9. klasse. Lige inden sommerferien sprang Johan ud som bøsse, og det har Bjørn virkelig svært ved at håndtere. For hvad betyder det for deres venskab, og hvad skal Bjørn stille op med de andre, som hader Johan og ønsker, han bare skal dø? B  ogen er udkommet

Forlag: Ulven og Uglen Pernille L. Stenby: Inkarnationen Forlaget skriver: Inkarnationen har alt det, som man ønsker sig i en roman. Karaktererne er nogen, man både elsker og bliver vred på – måske netop fordi man elsker dem. Desuden kan man mærke, at universet strækker sig langt ud over det, der står skrevet på siderne, og på forlaget glæder vi os allerede til at læse mere i seriens næste bog. Selvom Inkarnation er Pernille L. Stenbys debutroman, formår hun at nedbryde de normer, vi ellers tager for givet. Bogen er lgbt+, og den beskæftiger sig med mange velkendte emner fra vores egen verden, som gennem fantasy bliver behandlet på en helt ny måde. Kort om bogen: Mes er vågnet i en fremmed krop og kan ikke huske andet end tågen. Svækket og forvirret over kroppen vandrer Mes rundt i gangene på Roevel Akademi i sin søgen efter svar. Den nysgerrige og ofte akavede Axten påtager sig hurtigt opgaven med at hjælpe Mes tilbage til tågen. Men Mes er ikke som andre piger. Det er ikke normalt, at sansetive kan dræne livskraft, og Mes har svært ved at finde sin plads blandt skolens skelsættere, betvingere, omstillere og kontrollører. Jo flere svar Mes får, jo mindre ser ud til at give mening.

36

B  ogen udkomme til august 2018


Juni 2018 NYT FRA FORLAGENE

Forlag: DreamLitt Hugh Howey: Blår Forlaget skriver: På trods af at Hugh Howey er selvudgiver, har han opnået stor succes med sci-fi-romanen ”Blår”. Bogen ramte hurtigt New York Times’ bestsellerliste grundet sit gennemarbejdede plot, sin høje kvalitet og spændende handling – uden tvivl et must-read for alle, der elsker science fiction, dystopi og post-apokalyptisk spænding.

B  ogen er udkommet

Kort om bogen: Verden er forgiftet og de sidste overlevende mennesker er flyttet under jorden, hvor de lever beskyttet i en silo. Her bliver lov og orden strengt håndhævet og enhver uromager straffes hårdt. Da Sherif Holston vælger at ville forlade siloen, bliver mekanikeren Juliette overraskende nok udpeget til at være hans afløser, en kvinde uden politiuddannelse. Hun finder hurtigt ud af at problemerne i siloen stikker dybere end forventet og en dominoeffekt af skæbnesvangre begivenheder sættes i gang. Befolkningen tør nu håbe på dét, de aldrig har turde så meget som tænke: Revolution. Blår er en spændingsfyldt, post-apokalyptisk thriller og første del af bestsellerforfatteren Hugh Howeys Silo-serie.

Forlag: Facet Sidsel Sander Mittet: Stenløvens brøl – Krøniken om Morika 3 Forlaget skriver: I den storslåede finale på Krøniken om Morika afsluttes Ituas og Aatons historie. Samtidig trækkes der tråde frem mod det Morika, der sekshundrede år senere er hjemsted for Eshri og Korau, som man kan møde i Morika-trilogien. Sagn og virkelighed spindes sammen til en fortælling om de store valg og de endnu større ofre. Kort om bogen: Sandsnogenes by er faldet, hilaerne er splittet af interne stridigheder, og morikanerne er på fremmarch med den skånselsløse Iton i spidsen. Midt i konflikten står Itua og Aaton - den tidligere morikanske adelskvinde, der nu er kriger, og Kraftkrigeren, som har brudt med sit folks traditioner og tabuer. Flugt er ikke længere en mulighed. Begge må de indtage deres roller og samle hilaerne i den kamp, der kommer til at forme deres lands fremtid. Gamle myter må udfordres, mens nye opstår. B  ogen er udkommet

37


NYT FRA FORLAGENE

Forlag: CarlsenPuls Becky Albertalli: Leah på offbeatet Forlaget skriver: Leah på offbeatet er en selvstændig fortsættelse til den internationale bestseller Simon vs. verdens forventninger, som er filmatiseret under titlen Love, Simon. En stærk historie om den første store forelskelse, high school-angst og om at komme overens med ens seksualitet. Becky Albertalli er en af de største og mest populære amerikanske YA-forfattere lige nu. Kort om bogen: Når Leah sidder bag trommerne, har hun intet problem med at finde takten – men det er ikke helt så let i det virkelige liv. Særligt ikke da to af hendes bedste venner bliver uvenner, og det går op for Leah, at hun er ved at forelske sig i den ene. Leah Burke – trommeslager i et pigeband, indehaver af en virkelig tør humor og Simon Spiers bedste ven i Simon vs. verdens forventninger – har hovedrollen i denne roman om high school-angst, den første store forelskelse og om at komme overens med ens seksualitet.

Bogen er udkommet

Forlag: Lovebooks J. P. Monninger: Vejen til dit hjerte Forlaget skriver: En smuk og rørende kærlighedsroman fra Lovebooks. Vejen til dit hjerte er udråbt som en af årets „must-reads“ af New York Post. Kort om bogen: Heather har planlagt sin fremtid ned til mindste detalje. Hun er netop blevet færdig på college og skal rejse rundt udenlands med et par veninder, inden hun skal starte nyt job. Men da hun tilfældigt møder Jack i en togvogn i Europa, ændres alle hendes nøje tilrettelagte planer. Jack er et par år ældre end Heather, og hans rejseplan er at følge sin bedstefars dagbog, hvilket fører ham tilfældigt rundt til smukke, romantiske storbyer som Wien, Budapest, Istanbul. Heather følger med ham, og de forelsker sig i hinanden. Jack er en fri fugl og vil rejse videre rundt i Europa. Forpligtelserne hjemme i USA gør, at Heather overtaler Jack til at tage med tilbage. Men Jack har en hemmelighed, som kan ændre alt. Bogen er udkommet

38


BOOKEATERS MAGAZINE UDGIVES I SAMARBEJDE MED: KONTAKT REDAKTØR Redaktør - Finn Wraae Mobil: 5154 4422 Mail: fwfp@odense.dk Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C

Finn Wraae

REDAKTION

Finn Wraae, Maria Østerby, Anne Olander Poulsen, Josephine Nobre Valetin, Eva Munk Nielsen, Mia Cecilie Pedersen, Maria Johansen og Eva Munk Nielsen

SKRIBENTER

Finn Wraae, Maria Østerby, Birgitte Bach, Anne ­Olander Poulsen, Simone Lindquist, Lene Dybdahl, Iben Jakobsen, Oscar Bøttcher Videsen, Maria ­Johansen, Cæcilie Sander, Jessica Heick, Ine Meyers, Jette H ­ olmgaard Greibe, Eva Munk Nielsen

GRAFIK OG LAYOUT

Finn Wraae, Louise Allerten Dinesen, Marie-Louise Søderberg Sørensen

LAYOUTSUPERVISION Pernille Nielsen

TRYKKERI

Rosendahls print, design og media


Annonce