Bookeaters Magazine #9 November 2020

Page 1

#9 – NOV 2020

FORFATTEREN VAR ALTID I MIG AF EVA MUNK

INTERVIEW MED GRY KAPPEL JENSEN AF FINN WRAAE

UNGDOMSFORFATTER SÆTTER FOKUS PÅ SUGARDATING AF FINN WRAAE

ISSN: 2446-2020


4

INDHOLD

MAGIEN VAR ALTID I MIG

6

EN HYLDEST TIL HOVEDPERSONENS OVERSETE VENINDE

8

MAGIEN FINDES I DEN GODE HISTORIE

12 14 18 HVAD BIBLIOTEKET HAR BETYDET FOR MIG

MÅNEDENS NOVELLE: KLIMATRAPPEN

BAUSAGERBOOKS

20 24

UNGDOMSFORFATTER SÆTTER FOKUS PÅ SUGARDATING

MÅNEDENS BOOKSTAGRAMMER:

NYT FRA FORLAGENE


FORFATTEREN VAR ALTID I MIG . ..

„Jeg føler mig så ensom. Den følelse man har, når man er i selskab med andre mennesker, og man slet ikke burde have det sådan. Følelsen er ikke uvant. Den sidder som en stor klump indeni. Helt inde i hjertekulen. Jeg får en morbid tanke; hvis jeg kunne ryste mit eget hjerte som en snekugle, ville mit hjerte så flimre rundt med sne? Eller ville der blot være helt tomt?“

Af Eva Munk │ Billeder: Eva Munk

Da jeg var lille, skrev jeg små historier og lavede „bøger“ (snarere A4-sider) med masser af glimmer og tændstikmænd, der blev klipset sammen i ryggen. Jeg fortalte mine forældre, at jeg ville være forfatter og skrev det i flere vennebøger, hvis nogen husker dem. Men da jeg blev teenager, forsvandt tanken, som om den aldrig havde været der. Jeg brugte tid på andre ting – musik, synge og finde mit ståsted, som så mange andre. Men jeg blev altid på en måde ved skrivningen. Det drejede sig blot om sangskrivning. Kortere, poetiske tekster. Men altid kun på engelsk. Det var den eneste måde, jeg kunne få sat ord på følelserne. De ord, der udtrykte mest. Forfatteren var altid i mig. Også dengang. Jeg vidste det bare ikke, før jeg oplevede begivenheder, jeg ikke kunne snakke mig ud af. Som jeg blev nødt til at skrive ned. Og derfra kunne jeg ikke stoppe med at skrive. Musikken forblev stadig en stor del af min skrivning. Allerede dengang lavede jeg også playlister, som afspejlede stemningen i hvad end jeg skrev på. Og sådan fortsatte det. Jeg skriver stadig altid til musik. Det gør noget ved stemningen, som bidrager og gør det endnu nemmere at komme ind under huden på karaktererne eller at kunne se miljøet for sig. Det var i foråret 2017, at skrivningen for alvor fandt mig igen. Jeg vidste ikke, hvad det ville blive til, så jeg fortalte det ikke til nogen. Jeg var ikke klar over, om jeg nogensinde kunne færdiggøre et længere projekt. Tanken om de 50.000 ord (som længden på en ’almindelig’ roman defineres) skræmmer mange, der skriver – og det skete i den grad også for mig. Hvordan kunne man holde styr på så lang en historie? Og ville man nogensinde blive færdig? Når de forfatterspirer, jeg underviser, spørger, hvordan man skriver en hel roman, siger jeg, at man skal starte i det små. At skrive en kortere novelle færdig måske er en lille bedrift, men en stor sejr i sig selv. 2500-3000 ord kan måske virke uoverskueligt, men lykkes det, og gør man det færdigt – uanset hvor godt resultatet bliver, hjælper det på skrivningen og ens egen proces. Derfor er novellekonkurrencer altid en god idé for spirende forfattere. Man tvinges nemlig til at have en deadline og et kortere antal ord, der skal skrives. Det første projekt, jeg skrev, tog lang tid. Men som jeg også har snakket med flere forfatterveninder om, så skal nogle idéer ligge længe, inden man kan skrive dem færdige. Som om man selv har brug for den ekstra tid til at modne sammen med hovedpersonerne. At historien har en naturlig udvikling over tid, og derfor gør det ikke noget, at det nogle gange tager tid. Nogle idéer ligger som sagt og modner længe. Andre projekter igangsættes og skrives på i ny og næ, men færdiggøres først efter lang tid. Ligesom andre projekter, der skrives ned så hurtigt, som om en anden styrer ens fingre på tastaturet. Alle skriveprocesser er forskellige, og det skulle jeg lære. Jeg håbede

4 ─ Bookeaters Magazine #9

Vigtigheden af YA-litteratur

at gøre det første projekt færdigt, men jeg vidste aldrig, om det ville lykkedes. Heldigvis gav jeg ikke op. Jeg søgte støtte i mit netværk. Jeg havde mange snakke med forfatterveninder om deres skriveprocesser. Hvad gjorde de ved skriveblokering. Hvordan man tacklede, hvis en tekst kom for tæt på. Derfor er det vigtigt, at man har nogen at dele sin skrivning med. Vær sammen om det. Nørd sammen. Del og nyd, når tingene pludselig går op i en højere enhed!

Debutromanen Mellem træernes grene Den 13. september udkommer min debutroman Mellem træernes grene ved forlaget Calibat. Manuskriptet blev antaget i januar 2019 og først offentliggjort i forsommeren 2020. Men det var helt bevidst. Jeg havde brug for at arbejde så meget som muligt på projektet, inden jeg skulle dele det med alle. I coming-of-age-romanen møder vi Amanda, som savner sin bror. Han er taget afsted hjemmefra og gået i retningen mod skoven. Da hun tager afsted efter ham, er det tydeligt, at stemningen spiller hende et puds. Skoven er på en måde levende og magisk. Grenene bevæger sig af sig selv, og ikke kun på grund af vinden. Historien handler om sorg og hvordan man tackler den. Og om hvor forskelligt tab opleves. Samtidig er historien forbundet til minder og vinteren, som mærkes i den underliggende stemning.

Det vigtigste for mig er at skrive betydningsfulde og eftertænksomme historier til børn og unge. At italesætte de emner, der måske kan være svære. Give de unge en stemme. At det er okay, at de små og store fortællinger kommer til udtryk i den moderne YA-litteratur, f.eks. alle de ’firsts’, som kan have forskellig tyngde – det første kys, flytte skole, eller når man mister en ven og på en måde også mister en del af sig selv. Det er ingen overraskelse, at jeg altid har ment, at YA-litteraturen er én af de vigtigste genrer, for 13-18 år (+-) er en altafgørende periode i ens liv. Alt påvirker ens egen selvopfattelse. Identiteten bliver det største fokus, uanset om det er en historie om sorg, tab, kærlighed, venskab eller familierelationer. Og hvad end det er de store og tunge emner, der behandles, er alle historier vigtige.

Eva Munk (f. 1990) har altid været passioneret omkring Young Adult. Hun arbejder til dagligt i forlagsbranchen, underviser forfatterspirer og afholder booktalks. Hun har derudover skrevet specialet Young Adult-litteraturens udvikling de seneste tyve år (2017). Hun brænder for at skrive litteratur, primært til tweens og unge. Mellem træernes grene er hendes debutroman.

Bookeaters Magazine #9 ─ 5


DEN (U)FORGLEMMELIGE SIDEKICK:

En hyldest til hovedpersonens oversete veninde Af Charlotte Gam│Illustrationer: macrovector og vector_corp / Freepik

De kan være oversete. Usynlige. Forglemmelige. Man kan måske ikke rigtig huske deres navn, når den sidste side er vendt. Du ved måske hvem jeg taler om. Hende som altid er der, men hvis lykkelige slutning ikke nødvendigvis er i fokus. Veninden. Sidekick til hovedpersonen i mangen en YA-bog. Hun er altid til stede, og ofte er venskabet givet uden at skulle kæmpe for det. Men disse relationer kan være lige så knudrede og indviklede som romantisk kærlighed, og young adult-genren er fyldt med bemærkelsesværdige veninder og venindeskaber. Heltinden i skyggen Vi har mødt hende i mange YA-bøger. Ofte i skyggen af heltinden, altid klar med et godt råd, støtte eller som rekvisit til plottets videre gang. Altid rede til at skrabe vores hovedperson op fra gulvet. Parat med Kleenex på sidelinjen og et medfølende ord. Måske en smule tough love, hvis der er brug for det, så protagonisten atter husker sin sande værdi. Men sikke en utaknemmelig placering ude i periferien. Så det gør vi op med nu! For de næste par minutters læsning er helliget de undseelige unge kvinder som står lige uden for rampelyset, og det uundværlige venindeskab mellem hovedpersonen og veninden. Dette er en ode til den oversete part af de fantastiske veninde-duoer. Det som binder dem sammen - og skiller dem ad. Kvinderne som konstant knokler med det utaknemmelige Sisyfos-job det er at måtte skubbe hovedpersonen op ad bjerget - blot for at se rullestenen ende ved foden igen og igen. Lad os sammen se på venindeskabet i young adult-bøgerne.

Venindeskabet Der er mange former for venskab at se på i YA-litteraturen, der i min optik hylder vigtigheden ved venskaber højere end nogle andre genrer. Der er venskabet mellem søskende, kolleger, familiemedlemmer, barndomsvenner og venskaber på tværs af køn. Der er også den indviklede form for relation mellem frenemies, eller det venskab man forsøger at etablere i ruinerne på et tabt forhold. Venskaber – eller mangel på samme – er vigtige byggesten i en tid med fokus på identitet, selvskabelse og coming-of-age. Alle disse relationer er spændende at læse om, men det bliver ikke fokusset denne gang. Denne gang giver vi lidt lovin’ til venindeskabet i YA-litteraturen - på godt og ondt.

form af bedstevenindens nye veninde. Dette giver vores hovedperson en fornemmelse af at blive valgt fra til fordel for en anden. Man følger pigerne, og deres mere eller mindre gode håndtering af problemet. Andre bøger som ‘Fire piger - et par jeans’ (Ann Brashares) cementerede venskabet som holder gennem tykt og tyndt gennem fire arketypiske piger. Disse bøger var det boglige baggrundstæppe jeg tillagde kæmpe værdi gennem mine egne teenageår, hvor venskab, drenge og identitetsudvikling fyldte alting. Dengang kunne tabet eller fremmedgørelsen af en veninde føles som at miste en kropsdel. Det kan det stadig. Det var betryggende at se de stærke, ubrydelige venskaber, når der også findes så mange fortællinger om piger der er onde mod andre piger. Jeg gik personligt flere måneder før gymnasiestart og frygtede en form for high school-univers a la ‘Mean Girls’ (baseret på Rosalind Wisemans ‘Queen bees and wannabes’) og Sara Shepards ‘Pretty Little Liars’, fordi dén slags fortællinger om opdelte kliker og hårde pigegrupper også er en del ungdomslitteraturen. Det skete heldigvis ikke, men det er nu lidt forfriskende, at man også ser det komplicerede i et venskab - om end i en ekstrem grad i de specifikke bøger. Kompleksiteten i relationerne er dog stadig reel, og det er dét som gør temaet som relevant. Det nuancerede venskab fortsætter flydende fra tween-litteraturen og videre i YA-litteraturen.

Brydninger og identitetsskabelse I en del young adult-bøger kan introduktionen af en konkurrent til venskabet være årsag til jalousi eller medvirke til hovedpersonen føler sig overset. Det nye element virker som

en katalysator, og kontroversen kan bunde i forskellige ting. Det kan være en følelse af ulighed i modenhed som mellem Willowdean og Elle i bogen ‘Dumplin’’ (Julie Murphy). Da Elle begynder at have sex med sin kæreste, føler den uerfarne Willowdean sig sat helt ud på sidelinjen, fordi Elle begynder at betro sig til mere erfarne veninder. Det samme gør sig gældende mellem de uadskillelige veninder Caddy og Rosie i ‘Beautiful broken things’ (Sarah Barnard). Da den smukke Suzanne med alle de mørke hemmeligheder kommer mellem dem, og pigerne drages mod hende, må især Caddy lære at dele sin bedste veninde. Alle disse ting er autentisk fortalt, og fornemmelsen af at blive valgt fra – om den så er rigtig eller ej – er med stor sandsynlighed noget vi alle har oplevet i forskellige grad. Det gør sig især gældende i en (teenage)-tid med brydninger og identitetsskabelse som alderen 13-19 år også består af.

Alle fortjener en Christine eller en Reagan eller en Elle eller ... Livet er nu engang indrettet således, at vi alle på et tidspunkt ender med at spille både den ene og den anden rolle i venindeskabet. Der vil være tider hvor vi er den velsignede midt på scenen - en vaskeægte heltinde i vores egen fortælling. Hvis vi er heldige, vil vi også have en veninde som kan få os på benene igen, når vi skvatter på rumpen på vej ned fra scenen igen. For alle fortjener en. En Christine som kan vise sin Lara Jean fra ‘PS. Jeg elsker dig stadig’ (Jenny Han), at lykken ikke kun er at gå på samme uni som sin kæreste. Eller en udadvendt og vild Reagan som kan hive introverte Cath (‘Fangirl af Rainbow Rowell) ud i verden. Cath og Reagan er nærmest diametrale modsætninger - men formår at finde en balance i deres venindeskab der kommer dem begge til gode. Det er derfor at velfortalte venskaber er vigtige, lærerige - og sunde! - at fokusere på, når vi ivrigt bladrer gennem forskellige YA-bøger. Overordnet set kan ikke bebrejde forfattere, at de ikke kaster lige så meget kærlighed på en biperson, og derfor ender vi ofte med de ufærdigbagte bipersoner og halvhjertede venindeskaber. Men hvilken fejl! Så lad os fremover aftale, at være ekstra vaks på veninden som andet end plotdriveren i litteraturen. Og giv lige jeres egne veninder et ekstra knus næste gang i ser dem, selvom det venindeforherligende pendant til Valentines Day (Galentines Day!) for længst er ovre for i år. Og lad os hylde dem. Huske dem. Veninden. Til tider overset, men aldrig glemt.

QUIZ 1. Lara Jeans veninde (fra ’To all the boys I’ve loved before’ af Jenny Han) a) Genevieve b) Christine c) Jenny 2. Dumplins veninde (fra ’Dumplin’ af Julie Murphy) a) Elle b) Bekah c) Stella 3. Stellas veninder (fra ‘Five feet apart’ af Rachael Lippincott) a) Christina og Molly b) Camila og Mya c) Karen og May 4. Caths veninde (fra ‘Fangirl’ af Rainbow Rowell) a) Zoey b) Hannah c) Reagan Tjek dine svar i bunden af siden!

Bøger der hylder seje venindeskaber • • • • • •

Clary og Isabelle fra Døden Instrumenter – Cassandre Clare Betts og Jo i For Evigt Måske – Anica Mrose Rissi Elle og Sage fra Geekerella – Ashley Poston Cinder og Iko i Cinder – Marissa Meyer Anne og Luna fra Ravnenes Hvisken – Malene Sølvsten Cather og Reagan fra Fangirl – Rainbow Rowell

Veninder præ-young adult

6 ─ Bookeaters Magazine #9

QUIZ SVAR: Spørgsmål 1: b Spørgsmål 2: a Spørgsmål 3: b Spørgsmål 4: c

Da jeg første gang for alvor begyndte at studse over venindeskabet, var det som tidlig teenager i mødet med Cathy Hopkins ‘Fyre & Flammer’-serie og Jacqueline Wilsons ‘Piger i Krise”. Her var det netop, at en tredjepart kommer ind fra sidelinjen i

Bookeaters Bookeaters 2020 #9 ─ 7


ROSENHOLMTRILOGIEN

INTERVIEW MED GRY KAPPEL JENSEN Af Finn Wraae│Billeder: Turbine

MAGIEN FINDES e historie i den god

ROSENHOLMTRILOGIEN

Rosenholm Kostskole ligger på Sjælland, og på skolen uddannes der magikere inden for fire grene: Jord, Vækst, Blod og Død. I ”Roser og violer” modtager de fire piger, Kirstine, Kamille, Victoria og Malou hver deres invitation til et informationsmøde på skolen, som det kun er Kamille, der kender til på forhånd. Hvert bind i trilogien følger pigernes liv på kostskolen, hvor de kæmper med at få styr på magiens overvældende kræfter, holde forbudte forelskelser skjult og løse en dyster mordgåde fra fortiden. „Det er bestemt ingen hemmelighed, at jeg er mega Harry Potter-fan – jeg er Ravenclaw by the way. Og med Rosenholm-trilogien ville jeg gerne skrive en bog, hvor jeg fik mulighed for at blande alt det, jeg elsker. Udover Harry Potter elsker jeg også at gå i skole, og jeg elsker magi, historie og mystik. Mordgåden i historien er det, der driver fortællingen fremad og gør den spændende og uhyggelig,“ fortæller Gry Kappel Jensen, der er forfatteren bag fantasyserien, der foregår i Danmark. På kostskolen er fagene noget anderledes end fagene i den danske folkeskole, hvilket er med til at skabe et spændende og mystisk univers, hvor nye begreber og ord dukker op. „Fagene på Rosenholm Kostskole er baseret på magiens fire grene: Jord, Vækst, Blod og Død. Alle elever tilhører én af de fire grene, men på skolen skal de undervises i dem alle. Jord trækker på den nordiske historie, på myter og magi. På skolen undervises der blandt andet i norrøn historie, i runemagi og i at sejde (at spå). Vækst er naturmagi, og eleverne undervises blandt andet i planter og urter og i de oldgamle højtider, som for eksempel ’Imbolc,’ der varsler forårets komme. I blodmagi kommer de magiske kræfter fra blodet, der enten gives eller tages, og Død er åndemagi. Som åndemagiker kan man se og kommunikere med døde sjæle, og ånderne kan skænke en klarsyn (muligheden for at se fremtid og fortid). Inspirationen til fagene og magien i bøgerne generelt kommer alle mulige steder fra. Jeg er uddannet i historie og nordisk sprog og litteratur, og jeg trækker på en masse viden derfra. Og så samler jeg. Jeg samler på myter og historier og særlige steder. Historien foregår jo i Danmark, og jeg kan godt lide at inddrage rigtige steder, for eksempel en gravhøj, som man selv kan tage ud at besøge, hvis man har lyst. Min hjerne fungerer lidt som en svamp – den suger alt sådan noget til sig. Navne

8 ─ Bookeaters Magazine #9

og årstal er jeg ikke god til at huske – men en god historie, den glemmer jeg ikke,” fortæller Gry. Der er fire hovedpersoner i serien, og historien fortælles fra fire forskellige synsvinkler.

KAMILLE

KAMILLE KAMILLE Alder: 16 år

Hårfarve: Rød

Øjenfarve: Blå

Magisk gren: Vækst

Sidste år udkom det første bind i Rosenholm-trilogien. „Roser og violer” fik en rigtig god modtagelse af både unge og ældre fantasyfans, og nu er forfatter Gry Kappel Jensen aktuel med bind 2, der hedder „Forglem mig ej”, og som fortsætter, hvor ”Roser og violer” sluttede.

ROSENHOLMTRILOGIEN ROSENHOLMTRILOGIEN

Kommer fra: Bøheren (Vestsjælland)

Siger tit: Jeg har den helt rigtige te til det her problem!

Alder: 16 år Drømmer om: at opleve den store kærlighed

ROSENHOLMTRILOGIEN

Hårfarve: Rød KAMILLE

Alder: 16 ROSENHOLMår Hårfarve: Rød TRILOGIEN

Alder: 16 år

ROSENHOLMTRILOGIEN ROSENHOLMTRILOGIEN MALOU ROSENHOLMAlder: 16 år TRILOGIEN Hårfarve: Blond

Øjenfarve: Blå Magisk gren: Jord

Magisk gren: Død Siger tit: Flot, Kirstine! Kommer fra: Frederiksberg Drømmer om: at være fri Siger tit: Face your fears

Magisk gren: Vækst Kommer fra: Thy

Siger tit: Flot, Kirstine!

Drømmer om: at være fri

ROSENHOLMTRILOGIEN

MALOU

Alder: 16 år KamilleMALOU er 16 år, hun bor sammen med sin mor ude på Hårfarve: Blond Øjenfarve: Blå Alder: 16 år Øjenfarve: Blå Kamille er den Vestsjælland i et gammelt stråtækt hus. Magisk gren: VækstHårfarve: Blond Magisk gren: Blod Kommer fra: Bøheren Blå eneste,Øjenfarve: der kender til den magiske da hun anKommerverden, fra: Slagelse (Vestsjælland) Magisk gren: Blod Siger tit: Fuck dig, fuck jer, Siger tit: Jeg har den helt kommer til Rosenholm Kostskole,fuckda hendes mor også er dem, fuck det! Kommer fra: Slagelse rigtige te til det her problem! Drømmer om: at blive til noget Sigerden tit: Fuck dig, fuck jer, Drømmer om: at opleve magiker og uddannet fra skolen. Kamille er omsorgsfuld, fuck dem, fuck det! store kærlighed om: at blive til noget sjov og Drømmer handlekraftig. Hun har grenen Vækst. Hårfarve: Rød

Øjenfarve: Blå kommer Victoria er 15 år, da historienKIRSTINE begynder. Hun Magisk gren: Vækst Magisk gren: Blod Alder: 18 år Kommer fra: Bøheren VICTORIA fra en meget privilegeret baggrund, hunKommer er talentfuld og fra: Slagelse KIRSTINE (Vest sjælland) Hårfarve: Mellemblond Alder:tit: 15 Fuck år dig, fuck jer, Siger Alder:tit: 18Jeg år har den helt Siger Øjenfarve: Grågrønne smuk, men Victoria bærer på dybe hemmeligheder. Hun fuck dem, fuck det! Hårfarve: Mørkt rigtige te tilMellemblond det her problem! Hårfarve: Magisk gren: Jord Drømmer om: at blive til noget Øjenfarve: Brun Drømmer om: at opleve den har grenen Død. Øjenfarve: Grågrønne Kommer fra: Thy store kærlighed Øjenfarve: Blå

ROSENHOLMTRILOGIEN

ROSENHOLMTRILOGIEN

VICTORIA Alder: 15 år Hårfarve: Mørkt Øjenfarve: Brun Magisk gren: Død Kommer fra: Frederiksberg Siger tit: Face your fears Drømmer om: fred … bare fred

Drømmer om: fred … bare fred

ROSENHOLMTRILOGIEN

Kommer fra: Bøheren VICTORIA KIRSTINE (Vestsjælland) Alder: 18 år

Hårfarve: Mellemblond Øjenfarve: Grågrønne Magisk gren: Jord

Kirstine er 18 år, da bøgerne begynder. Hun kommer Alder: 15 år fra en kristen familie i Thy. Hun er en stille pige, hun er Hårfarve: Mørkt Øjenfarve: Brun ordblind og har aldrig haft det nemt med skolen, men Magisk gren: Død da hunKommer begynder på Rosenholm, opdager hun, at der fra: Frederiksberg Siger tit: Face your fears er noget, hun er rigtig god til. Kirstine har Jord som sin Drømmer om: fred … bare fred magiske gren.

Siger tit: Jeg har den helt rigtige te til det her problem! Kommer fra: Thy

Siger tit: Flot, Kirstine!

Drømmer om: at være fri

Gry Kappel Jensen er cand. mag. i historie og nordisk sprog og litteratur. Hun arbejder som forfatter, oversætter og forlagsredaktør og har udgivet en række bøger for børn og unge, blandt andet fantasyromanerne om Rosenholm Kostskole.

ROSENHOLMTRILOGIEN

ROSENHOLMTRILOGIEN

KAMILLE Drømmer om: at opleve denMALOU store kærlighed Malou er 16 år, og hun kommer fra Slagelse. Alder: 16 år Malou er en hård banen, hun er dygtig og ambitiøs og vil Hårfarve: Rød Øjenfarve: Blå gerne blive til noget, for hun kommer fra ingenting. Hun Magisk gren: Vækst Kommer fra: Bøherenmåske. Hun har siger tingene ligeud – lige lovlig direkte, (Vestsjælland) Siger tit: Jeg har den helt grenen Blod. rigtige te til det her problem! Drømmer om: at opleve den store kærlighed

ROSENHOLMTRILOGIEN

Alder: 16 år

Hårfarve: Blond Øjenfarve: Blå

Magisk gren: Blod Kommer fra: Slagelse Siger tit: Fuck dig, fuck jer, fuck dem, fuck det! Drømmer om: at blive til noget

Bookeaters Magazine #9 ─ 9 ROSENHOLMTRILOGIEN


Trilogien følger de fire piger i en periode af deres liv, hvor der sker en stor udvikling i takt med, at de bliver ældre og skal finde deres egen vej i livet. ”Jeg har fra starten af haft en forestilling om, hvordan de fire piger hver især skulle udvikle sig gennem de tre bøger. Alle fire piger er hovedpersoner, og selv om de arbejder sammen om det samme mål, så har de også hver deres udfordringer, hemmeligheder og kampe, de skal kæmpe. I “Roser og violer” mødte vi de fire hovedpersoner og oplevede, hvordan de fandt hinanden og blev venner. I “Forglem mig ej” dykker vi dybere ned i, hvilke hemmeligheder de hver især gemmer på. Det er nemlig ikke alt, der er, som det ser ud til at være,” forklarer Gry Kappel Jensen, der kun vil løfte lidt af sløret for, hvad der sker i bind 2. I “Roser og violer” afgiver pigerne et løfte til en ånd. I “Forglem mig ej” finder de ud af, at det skal man ikke gøre. ”Det er sådan, at man ikke kan bryde et løfte, man har givet til en ånd. Ånden vil blive ved med at plage en om at opfylde løftet, og før eller siden ender det galt. Men hovedpersonerne i bogen har allerede afgivet et løfte, så nu er deres eneste mulighed at holde det,” siger Gry Kappel Jensen, der trods sin egen evne til at opdigte et magisk univers, selv er skeptiker i forhold det overnaturlige. ”Når folk spørger mig, om jeg selv tror på det overnaturlige, så citerer jeg J. K. Rowling: “I don‘t believe in the kind of magic in my books. But I do believe something very magical can happen when you read a good book.”” Gry Kappel Jensen er allerede i fuld gang med at skrive det sidste bind, der skal afslutte trilogien. Og selv om hun ikke vil afsløre, hvad der sker med pigerne, så vil hun godt løfte sløret en lille smule, da hun bliver spurgt ind til valget af blomsternavne som titler på bøgerne. ”Bind 3, som jeg skriver på nu, hedder “Natskygge” – det er navnet på en plantefamilie, som tæller alt fra kartofler til den smukke, men giftige slyngplante ’bittersød natskygge.’ Plantenavnene er valgt, fordi jeg er meget optaget af kombinationen af det smukke og det grumme. Jeg kan godt lide at trække på det poetiske og romantiske i for eksempel ’Roser er røde, violer er blå,’ som jo er et lille digt, der står i mange pigers poesibøger, og så sætte det op imod det mørke og uhyggelige, som i bøgerne er repræsenteret af mørk magi og en gammel mordgåde.” ”Roser og violer” fik mange rosende ord med på vejen, da den udkom sidste år. Og forhåbentlig kommer ”Forglem mig ej” til at leve op til forventninger, der nu er skabt. ”Det er både spændende og angstprovokerende at udgive en bog, fordi det er så enormt personligt. Det er jo lidt en selv, man har tværet ud over siderne. At skrive er også et tidskrævende projekt, som man har brugt så mange timer og kræfter på, og nu er det helt ude af ens hænder – nu er det læserne, der taler. Men det er selvfølgelig også helt fantastisk, at folk læser noget, man har skrevet, og måske bliver berørt af det – det er den bedste følelse, og så er det jo det hele værd. Med bind 2 har jeg måske lidt mere ro i maven, fordi jeg har prøvet det før. Jeg siger til mig selv, at jeg har skrevet en bog, som jeg synes er blevet rigtig god, og som jeg er stolt af, og så kan jeg ikke gøre så meget mere,” smiler Gry Kappel Jensen, der nu ser frem til at høre, hvad læserne synes om fortsættelsen.

10 ─ Bookeaters Magazine #9

g o e d n e d n æ p s e d å b De t er , g o b n e e v i g d u t a e d n e r angstprovoke . t g i l n o s r e p t m r o n e å s fo rdi de t er r a h n a m , v l e s n e t d i l De t er jo . e n r e d i s r e v o tvære t ud


dendal Billede: Gyl

Hvad biblioteket har betydet for mig ... Illustrationer: macrovector / Freepik

Giftmord. Krig. Hekseafbrændinger. Ildspyende drager. Alt kan ske. Eneste regel: Husk at aflevere bøgerne tilbage. Biblioteket er det sted i verden, hvor der er mest kærlighed og drama samlet på ét sted. Hvor drab i alle afskygninger er tilladt. Hvor man kan blive suget til fortidens revolutioner eller jage med istidsfolk. Træde igennem en portal og dræbe dæmoner med magiske våben. What’s not to LOVE. Min mor arbejdede på biblioteket, da jeg var barn. Det var en naturlig ting for mig at komme der. Jeg kan huske, at jeg kendte hver en krog og hver en reol. Selvom den lille, mørke hule med de støvede gulvtæpper i dag er et moderne, lyst bibliotek, så er duften af papir stadig den samme og magien ved at bladre og røre en bog ændrer sig aldrig. Det har altid været et frirum for mig. Man kan være alene uden at skulle tale eller blive talt med. Jeg lærer mine børn, at biblioteket eksisterer. De bladrer igennem bøger og samler stakke som de vil låne. De finder spil til PlayStation, maler pynt ved juletid eller leger i børneområderne. Biblioteket er en kultur der ikke må gå tabt. Hvis mine børn kommer der, håber jeg, at de en dag vil viderebringe bibliotekets magiske verden til deres egne børn.

At gå gennem skydedørene på Ringsted Bibliotek, da jeg var dreng, var som at gå igennem en passage til en anden verden – bogstaveligt talt. Roen og stilheden bag de tunge mure. De tusindvis af tanker og fortællinger, der stod side om side og lydløst råbte på at blive åbnet og læst. Venner og fjender, man endnu ikke havde mødt. Skæbner, der ville sætte sig i en for altid. At vandre ned ad gangene, omsluttet af bøger, af fantasi. Spændingen ved at gå på opdagelse og vælge den næste historie. Forventningens glæde ved at bladre op på første side. Billederne, der myldrede frem i tankerne. Følelsen af at forsvinde. Bogens kraft, der efterhånden fik tændt min egen skrivelyst. Alt det er biblioteket for mig. Det var måske nok bare at gå igennem et par skydedøre, der åbnede sig med et klistret svup, men det var også meget, meget mere end det. Det var en billet til Hogwarts, og det var at gå gennem garderobeskabet til Narnia – gange tusind. Biblioteket er ganske enkelt et magisk sted.

– Kim Fupz Aakeson

– Charlotte Fischer

– Kenneth Bøgh Andersen

Billede: Telleru

Jeg er ikke særlig god til at styre mine læsninger. Jeg ser en god anmeldelse og tænker at der er da en bog der lyder som noget for mig. Og glemmer den igen. Det samme sker når venner anbefaler mig deres store oplevelser. Jeg lytter, nikker, glemmer. Min kone er en stor læser og stanger mig gerne bøger i hånden, men hendes smag er en anelse aparte og handler ofte om research af en eller anden art, det er ikke enormt tit at der er samklang. Her kommer biblioteket heldigvis ind. Lidt som barndommens slikbutik. Vel at mærke en slikbutik hvor jeg har masser af penge på lommen og råd til det hele. Hvis nogen undrer sig over hvorfor visse bøger bliver stillet med forsiden ud, hvorfor bibliotekarer laver opstillingerne af bøger med fælles tema, eller bruger tid på hylder med Lige Hjemkommet, ja, så kan jeg fortælle at alt det er til for min skyld, min og min slags. For jeg cruiser glad og sukkersulten rundt mellem reolerne uden mål og med, kigger, snuser, prøver at komme i tanke om hvem det nu er den forfatter er? Den der titel, har jeg ikke hørt om den? Flot omslag, den skal jeg prøve. Og det giver selvfølgelig en lidt kaotisk og kulørt omgang fredagsslik indimellem, men for faen, jeg har fået smagt på lidt af hvert!

p

Vi har spurgt tre forfattere, Kim Fupz Aakesson, Charlotte Fischer og Kenneth Bøgh Andersen om, hvad biblioteket har betydet for dem.

Billede: Høst

Billede: Robin Skjoldborg

Billede: Michael Thomas

Billede: Asger Simonsen

& Søn

Bookeaters Magazine #9 ─ 13


K LIM ATRA PPEN Månedens novelle

Det giver et sæt i Arthur, da døren smækker i bag ham. Udenfor er alting badet i et rødt skær fra solen, som titter frem over horisonten. Den nysgerrige beagle, Adolf, lunter stille hen over græsset og lægger sig til rette i fletkurven foran skuret på øens bakke. Som en refleks griber Arthur fat om vandkanden ved hoveddøren og begiver sig ud på sin sædvanlige morgenrunde. Blomsterne skal vandes oftere i takt med temperaturen, som stiger mere og mere for hvert år, der går. Først vander han tulipanerne. De står flot mellem de høje sommermargueritter og fingerbøl, der vokser om kap med dem. Og lupinerne længere ude ved udkanten af øen blomstrer så fint blandt mælkebøtter, violer og porcelænsblomster. Dem vander han også, før han slentrer videre ned mod vandet. Ved strandkanten dypper han tæerne. Det er iskoldt, og snart kommer Adolf også ned til vandet. Men i stedet for at svømme rundt, som han plejer, løber han langs vandet og stopper først ved klokkebuskene. På en øde ø er der ikke meget at gø af, så da Adolf pludselig begynder at snappe efter noget i busken, kommer Arthur løbende. Bag busken ligger en stor trækasse. Arthur graver kassen fri, så han kan få fat på bunden og løfte den med hen til skuret. Med et kojern får han kassen op, og indeni ligger kun en meget lille pose. Han tøver ikke med at åbne den og hælde indholdet ud i hånden. Et lillebitte frø ligger nu i hans håndflade og glimter i solen. Interesseret i at se, hvad der mon vokser frem, sætter Arthur sig på knæ og stikker en finger i jorden. I hullet lægger han frøet og dækker det til med en håndfuld jord. Vandkanden henter

14 ─ Bookeaters Magazine #9

Billede: Tatiana Laiourova Larsen

Af Annika Laiourova Larsen

han på stranden. Han løber tilbage, og en anelse af vandet skvulper over kanten. Der er lige nok tilbage i kanden, da han når op på toppen af bakken igen. Han vander jorden forsigtigt, og går ned for at fylde kanden op igen. Først senere på dagen ser han spiren, der stikker op af jorden. Han tror ikke sine egne øjne. Aldrig før har et frø på øen vokset med sådan en fart. Adolf er også nysgerrig og snuser undrende til den. “Ser du det samme som jeg, min ven?” spørger Arthur. Han ønsker inderligt, at spiren vil vokse og blive en stor, smuk blomst, som han kan stille på sengebordet og kigge på hver nat, før han lukker øjnene og falder i søvn.

Billede: mrsiraphol / Freepik

Men som han står der og kigger på spiren, går det op for ham, at den gror og gror og gror lige for fødderne af ham. Spiren deler sig i ni og bliver tykkere. Stilkene bliver til grene, der vikler sig sammen til noget, som Arthur ikke kan identificere. I det mindste ikke endnu. Men som tiden går, bliver planten højere og danner små trin, der kun fortsætter opad. Om natten bliver han vækket af et tordenbrag. Ud af sit vindue ser han flere lysglimt. De lyser soveværelset op og kaster lange, mørke skygger i rummet. Regnen pisker mod ruden. Adolf klynker fra sengens fodende, mens blæsten trækker og hiver i Arthurs træhytte. En susen af kold luft strømmer ind gennem sprækken under døren. Arthur ligger søvnløs om natten. Han bander og svovler over larmen, men kalder til sidst Adolf hen til sig. Kort tid efter stopper hundens klynken og erstattes med en rolig vejrtrækning. Alligevel får Arthur ikke lukket et øje den nat. Han ser på, mens solen langsomt står op fra øst, og regnen med tiden aftager. Tidligt om morgenen går han ned mod vandet for at se, om der mon skulle være skyllet mere op på stranden. For selvom det er allerførste gang, han har fået nogen form for kontakt med noget udenfor øen, kunne han have heldet med sig. Han når ikke langt ud, før vandet går ham til anklerne. Det undrer ham ikke spor i starten. Tidevandskræfterne kan man intet stille op imod. Heller ikke dagen efter er vandstanden blevet lavere. Arthur begynder for alvor at bekymre sig, for vandet stiger hurtigere og hurtigere og hurtigere. På tredjedagen er stranden oversvømmet, og vandet når snart helt op til hytten. Han ser blomsterne på øen forsvinde under havet én efter én. Undtagen den snoede trappe, der bliver ved med at vokse.

Den snor sig højere og højere, og inden længe vil den nå helt op over skyerne. Men alligevel strammer en trykkende følelse om hans bryst. Hans øjenlåg bliver tungere. Brynene presser sig let sammen. Mundvigen buer en smule nedad, og underlæben begynder at bævre. Så falder skuldrene sammen. Arthur sukker dybt. “Adolf,” siger han og sætter sig på hug foran hunden, “hvad skal vi dog gøre?” Han klør Adolf bag øret og klapper ham let på ryggen. Hunden nyder det et øjeblik, men går så i retning af det sted, der engang var en strand. Arthur er lige i hælene på ham. Han smiler et øjeblik. I det mindste har han stadig Adolf. Der skal kun et par sving med øksen til, så vælter træet. Det er lige før, det triller ned ad bakken og over Adolf, men Arthur når at gribe fat om det i tide. Det er heldigvis et forholdsvist lille træ, så det er intet problem for ham at løfte det hen til skuret. Han saver sidegrenene af træet, før han deler det i to og lægger dem i stablen med de andre rafter. Fra skuret henter han både reb og saks, og straks er han klar til at bygge tømmerflåden, så han kan komme væk, hvis øen bliver oversvømmet. Selvom Arthur bestemt ikke er rutineret i at bygge tømmerflåder, står både den og en åre klar efter en enkelt times tid. Arthur går hen mod hytten med Adolf luntende ved sin side, da hunden pludselig stopper op ved lyden af et plask. Et stykke fra der, hvor de står, springer en fisk op over havets overflade. Normalt ville Arthur ikke have noget imod, at Adolf fanger fisk til dem, men nu er der langt til havbunden, og Arthur frygter det værste. Derfor løfter han Adolf forsigtigt og er det næste sekund på vej ind i hytten. Men Adolf vrider sig ud af hans greb. Han springer alligevel i vandet og svømmer ud til fisken. Over Bookeaters Magazine #9 ─ 15


Annonce

havet hænger skyerne tungt. Det trækker op til storm igen, og Arthur panikker. “Adolf! Adolf, kom ind igen! Det er alt for farligt!” Men hunden er allerede for langt væk og hører ikke Arthur kalde. En bølge har kurs mod øen. Den kommer tættere og tættere på. Det ene øjeblik er den flere meter fra Adolf, og det næste øjeblik har den slugt den stakkels hund i én mundfuld. Arthur er i chok. Han har ikke tænkt sig at gøre ingenting, så han går så hurtigt op på bakken til sin tømmerflåde som muligt. Men hans ben er svage, og på vejen snubler han et par gange. Det føles, som om tømmerflåden vejer ti tons, idet han med hele sin vægt skubber den ned til hytten. Han kigger ud over vandet. Der er ingen Adolf at se, og hans hjerte synker til bunds. Han falder ned på knæ foran døren og tager sig til hovedet. “Det her sker bare ikke.” Han hiver efter vejret. Så skærer et hyl gennem luften, og han løfter hovedet med et sæt. Adolf kæmper for at holde sig oppe, men bølgerne bliver ved med at trække ham ud mod havet. Arthur har så travlt med at se på Adolf, at han glemmer at holde øje med tømmerflåden. Den sejler væk fra ham og ud af hans synsfelt. Hans eneste måde at redde Adolf på sejler bort, og nu sidder han med hånden knyttet om en ubrugelig åre. Snart kan han hverken se tømmerflåden eller Adolf. Efter at have siddet og skuet magtesløst ud over havet i, hvad der føles som en evighed, går vandet Arthur til livet. Han er tvunget til at tage en beslutning. Hvis vandet fortsætter med at stige i den fart, bliver hytten oversvømmet, inden solen går ned. Derfor bestemmer han sig for at flytte de vigtigste ting op på bakken. Der har han trods alt en chance for at udtænke en plan. Han sjasker rundt i vandet, der allerede dækker hyttens gulv. I et pudebetræk fra tøjskabet stopper han et tæppe, uldsokker og forede bukser. Bønner på dåse smider han ned i en kurv sammen med tre flasker filtreret vand. Der er kun nok til at holde ham mæt til i morgen tidlig, men det har han ikke tid til at tænke yderligere over. Han svinger pudebetrækket over skulderen, tager kurven i hånden og løber ud af hytten. Trappens øverste trin er ikke længere synligt for Arthur. Han synker sammen med ryggen mod skuret halvvejs oppe på bakken og kigger ned på hytten. Vandstanden stiger stadig, og snart har havet slugt den lille hytte. Det er en forfærdelig følelse Arthur har i sin krop. Det føles som at blive kvalt. Allerhelst har han lyst til bare at lægge sig til at sove og aldrig vågne op igen. For selvom det er indlysende, at øen snart vil drukne, vil han ikke forlade det, der engang var hans liv. Den eneste, der altid har opmuntret ham, når han har været ensom, er Adolf. Han kan ikke lade være med at tænke, at han kunne have reddet hunden. Hvis bare han havde holdt bedre fat om ham, ville alting måske ikke være, som det er nu. Han savner også dengang, han gik sin sædvanlige morgenrunde og vandede violerne, mælkebøtterne og de høje sommermargueritter. Også selvom de nærmest altid tørstede efter mere vand, end han gav dem. Det gav ham en tryghed at se nyt liv spire. Det gav ham en følelse af, at intet var umuligt. Men nu sidder han her og ser hele sit liv dø for næsen af sig. Arthur ser hen på trappen, der, i takt med vandstandens stigen, stadig gror. Store, grønne blade hænger elegant langs gelæn-

16 ─ Bookeaters Magazine #9

Brønderslev Forfatterskole ”Den mest efterspurgte forfatterskole i landet ligger i Brønderslev Kommune” – Sådan lød det i DR-programmet 21 søndag , da emnet Unges forfatterdrøm, var på programmet. Der er hvert år stor rift om pladserne på Brønderslev Forfatterskole, som er et ugekursus for unge skrivetalent i alderen 13-20 år, som ønsker at udvikle deres forfattertalent eller at arbejde med ord på kreative måder. Bookeaters Magazine bringer for hver udgivelse en novelle skrevet af en af deltagerne på forfatterskolen.

deret og ligner perler på en snor. Han frygter, at trappen ingen veje fører hen. At han i stedet for at ende i paradis kommer til at gå i evigheder. Han ved, at tiden er knap, og at trappen muligvis er hans sidste udvej, men hans krop er så tung. Han sukker. Med den smule kraft, han har tilbage i kroppen, rejser han sig og går med tunge skridt helt op til trappen på bakkens top. Under armen har han stadig det fyldte pudebetræk og i hånden den flettede kurv. Som i trance begynder han at gå op ad trappen. Først da han er halvvejs, stopper han og kigger ned. Han befinder sig lige under skyerne. Hele øen ligger under havoverfladen. Bølgerne håner Arthur, idet de pisker ind mod trappen. Han kigger væk og fortsætter opad. Over skyerne skinner solen på hans ansigt. Varmen gør ham døsig, og han lader øjenlågene falde i. Der er stille deroppe. Freden sænker sig over ham. For en stund er det, som om alting bliver bedre. Men da han åbner øjnene igen, ser han noget, der ikke virker rigtigt. Han ser en låge. Himlen ender i en kuppel af glas, der er koldt mod hans håndflader. Han lægger hånden mod lågen og skubber. Den knirker højlydt, da den går op. På den anden side af lågen ser han en eng med de flotteste lavendler, Arthur nogensinde har set. Der vokser blomstrende buske under høje birketræer, og fuglekvidder fylder luften. Han træder op på land. Det, han nu står på, er en ny ø, men rundt om denne er vandet helt stille. Han kigger på lågen, der nu ligger bag ham. Et blad svæver gennem lågen, og Arthur følger dets rejse med øjnene, indtil det forsvinder under skyerne. Han har fået en chance til.

“Det jeg elsker ved bogen, er at romantikken ikke er det vigtigste element. Det vigtigste element er venskab, og det er vild fedt. Bogen giver en varm følelse i hjertet, da det minder en om hvor meget venskab faktisk betyder.”

Sediga, Bookeater

Uden fornuft PALATIUM BOOKS

ROMAN

Emma Mills


MÅNEDENS BOOKSTAGRAMMER

@BAUSAGERBOOKS – CHRISTINA WUNG-SUNG

@BAUSAGERBOOKS 742 opslag

2.846 følgere

392 fulgte

Af Christina Wung-Sung│Billeder: Christina Wung-Sung At være læsende ligger for mig nærmest i forlængelse af at trække vejret. Jeg læser bredt og varieret. Smal litteratur, debutanter, noveller, digte, billedbøger, erindringer, bestsellers, de store amerikanske romaner, ungdomsbøger, fagbøger, grafiske romaner… Min egen kærlighed til litteratur, og det frirum jeg altid har oplevet i litteraturens verden, er af stor betydning for, at jeg i 2000 blev dansklærer og senere uddannede mig til skolebibliotekar. En interesse for forskellige genrer giver et bredt kendskab til litteratur, hvilket er en force både som dansklærer – men selvfølgelig også i mit arbejde som skolebibliotekar. Det bedste ved mit biblioteksarbejde er at kunne smitte andre med glæden ved litteratur, for vi har behov for et rum, hvor vi kan samle tankerne, se verden med nye øjne og træne vores empatimuskel. Jeg har endvidere altid elsket at fotografere. Via Bausagerbooks har jeg kunnet kombinere min litteraturglæde og fotografiet. Bausagerbooks er et åndehul i en travl hverdag. Bogblogger-verdenen er utrolig givtig, dedikeret og fyldt af kærlighed.

18 ─ Bookeaters Magazine #9 #9

Illustrationer: rawpixel.com / Freepik

Bookeaters #9 ─ 19


UNGDOMSFORFATTER SÆTTER FOKUS PÅ

sugardatIng Af Finn Wraae │ Billeder: Silhuet og Christina Bode │ Illustrationer: macrovector / Freepik

Helle Kaare Lindberg har skrevet ungdomsromanen ALDRIG FOR ALTID, der sætter fokus på unge og sugardating. I en verden, hvor sociale medier fylder meget, har unge lettere adgang til køb og salg af sex. Dette er blot et af romanens temaer.

Hvad er din baggrund for at skrive realistiske ungdomsbøger? Jeg er uddannet folkeskolelærer og har arbejdet som klasselærer på Vestegnen i 16 år, hvor især arbejdet med udsatte unge har optaget mig meget. Jeg har mødt mange skæbner på min vej, og flere af dem har været udsat for massivt omsorgssvigt. De unges historier er meget forskellige, og nogle gange har jeg desværre måtte erfare, at virkeligheden overgår fantasien. Jeg oplever, at mange unge står alene med deres problemer og ofte føler sig svigtet derhjemme og af systemet. Disse unge har fortjent en stemme, hvilket jeg forsøger at give dem gennem mine bøger. Mine ungdomsromaner handler om unge på kanten, der forvilder sig ud i situationer med store konsekvenser til følge. Det er fiktive fortællinger, men virkelige hændelser har formet idéerne og været med til at sætte skub handlingen. Der er ingen tvivl om, at jeg henter meget inspiration gennem mit arbejde. Når man arbejder med unge til hverdag, får man et solidt kendskab til deres sprog, handlinger og relationer til hinanden. Uden de unge havde mine romaner været meget anderledes.

Hvad har inspireret dig til at skrive om sugardating? Idéen til ALDRIG FOR ALTID tog gradvist form, da jeg fik kendskab til unge, der gjorde sig erfaringer med køb og salg af sex. Det gik op for mig, at mobilkameraer og de sociale medier har en stor betydning i forhold til, hvordan de unges grænser har rykket sig. Adgangen til at købe og sælge sex er langt nemmere, end

20 ─ Bookeaters Magazine #9

det var, da jeg var ung. Det kræver kun et par klik, og så er man inde i en verden, hvor man kan sælge nøgenbilleder, lade sig filme og komme i kontakt med ældre, der er villige til at betale for ens selskab. Sideløbende med dette har jeg fulgt med, når emnet har været i medierne. Hvad enten det har handlet om Gina Jaqueline eller Fie Laursen, der åbenlyst stiller sig frem som sugarbabes og er stolte af det. Jeg oplever, at sugardating fremstilles meget ensidigt som et liv i luksus, selvom flere undersøgelser peger på, at det ofte er udsatte unge, der stifter bekendtskab med miljøet. Måske lever de et liv i fattigdom og med forældre, der ikke magter opgaven, og så kan det være let at lade sig friste af opmærksom fra én, der er villig til at betale. Denne mindre glamourøse side af fænomenet, fik jeg lyst til at skrive om.

Hvad handler aldrig for altid om? ALDRIG FOR ALTID handler om 16-årige Tilde, der bor alene sammen med sin mor i en boligblok på Vestegnen. Pengene er små, og mor har i perioder et alkoholmisbrug, der i høj grad påvirker Tilde. Hun drømmer sig væk og går tit i byen med veninden Emma. En aften, inden de skal ud, går de for sjov ind på et sugardatingsite og skriver en falsk profil. I løbet af ganske kort tid kommer der en del henvendelser, hvilket vækker Tildes nysgerrighed, da hun øjner en mulighed for lette, hurtige penge. I smug laver hun sin egen profil, hvorfra hun i første omgang sælger ‘nudes’ til fremmede mænd. Det ene tager det andet, og da hun en dag får en seriøs henvendelse fra en 36-årig mand, siger hun ikke nej til at mødes. Hun bliver tiltrukket af ham, men da forholdet viser sig at være kompliceret, tager hun ’hævn’ ved at date den meget ældre, men yderst velhavende, Dirch. Pengene er gode, men grænserne bliver hurtigt overskredet, og forholdet får fatale konsekvenser. Konflikterne i Tildes liv spidser til, og til sidst befinder hun sig i et grænseland, hvor hun ikke længere kender sig selv.

berg

d Helle Kaare Lin

Aldrig for altid

SILHUET


Hvordan har du researchet til romanen? Da jeg skrev romanen, oprettede jeg en profil på et af de kendte sugardatingsites. Jeg gik på opdagelse i de forskellige profiler for at få indblik i, hvordan det hele fungerede. Det er en hurtig verden bestående af mange forskellige typer, lyster og behov. Nogle profiler er meget direkte, hvad angår køb og salg af sex, mens andre er mere diskrete med et reelt ønske om samvær. Det gik op for mig, at handel med sex ofte føres videre på kendte sociale medier, som Instagram, Snapchat, Facebook og TikTok. Bestemte hashtags kan resultere i henvendelser fra folk, der ønsker dates og seksuel kontakt, også selvom det ikke er noget, man selv opsøger. Dette univers begyndte jeg at gå på opdagelse i. Derudover har jeg haft en masse samtaler med unge om grænser i det virkelige liv og på de sociale medier.

Hvorfor er en ungdomsroman om sugardating relevant? Da mange unge i dag er storforbrugere af sociale medier og derved langt tidligere har adgang til de ‘voksnes verden’ via nettet, har jeg fundet det relevant at sætte fokus på emnet. Nogle unge er let påvirkelige, og når influencers som Fie Laursen tegner et meget glamourøst billede af sagen, synes jeg man bør nuancere begrebet en anelse. Sugardating og gråzoneprostitution er meget mere end penge, bobler og modetasker, og det synes jeg, de unge kan have gavn af at få indblik i. Der er ingen hævede pegefingre i bogen, men gennem handlingen bliver man bekendt med forskellige sider af gråzoneprostitution, så man bedre selv kan tage stilling.

Sælger du seksuelle ydelser, nøgenfotos eller viser dig på webcam for penge eller gaver - og har du brug for en snak? Så kan du få støtte hos

Hvordan opstod samarbejdet med RedenUng?

Helle Kaare Lindberg (f. 1976) er uddannet folkeskolelærer. Et langt lærerliv på Vestegnen har været inspirationen til hendes børne- og ungdomsromaner. Hun debuterede i 2018 med YA-romanen “Ingen sommerfugle i marts” og har siden udgivet flere socialrealistiske ungdomsromaner om unge på kanten.

22 ─ Bookeaters Magazine #9

Frem mod udgivelsen tog jeg kontakt til RedenUng, der bl.a. rådgiver unge, som sælger seksuelle ydelser eller nøgenfotos. Jeg ønskede at reklamere for deres arbejde, så de unge, der læser bogen, kan få viden om, hvor man kan hente hjælp og rådgivning på området. RedenUng var meget positive over for forslaget, og vi fik hurtigt etableret et godt samarbejde, hvor vi blandt andet delte stand på Læringsmessen i Bella Centret i marts 2020. De har været meget interessante at sparre med, da de har en kolossal og vigtig viden på området.

via www.redenung.dk Du kan tale med os via chat, telefon, SMS eller brevkasse.

Bookeaters Magazine #9 ─ 23


NYT FRA FORLAGENE

NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Palatium Books

Forlag: Grønningen 1

Hvis jeg skal være helt ærlig af Emily Wibberley og Austin Siegemund-Broka

Det er OK at føle - Billedbog om angst af Simone Thorup Eriksen

Forlaget skriver: Man skal vel mene det, når man siger undskyld? Men samtidig skal man også stå ved sig selv, får vi hele tiden at vide. Hvordan finder man lige balancen mellem at tage hensyn til de andre og samtidig tage hensyn til sig selv? Hvis jeg skal være helt ærlig er en medrivende og ikke mindst morsom roman, der fortæller om den første kærlighed og om, hvor svært det kan være at holde fast i sig selv.

Forlaget skriver: ​Simone Thorup Eriksen har været plaget af angst, siden hun var barn. Men følelser kan være svære at sætte ord på – i DET ER OKAY AT FØLE tegner Simone sin angst, så vi alle kan genkende den – og måske få det lidt lettere, andre har det ligesom os. Simone Thorup Eriksen er illustrator og står bag det populære Kagetid.dk Kort om bogen: Tankemylder. Hjertebanken. Svimmelhed. Disse og flere symptomer går mange danskere rundt med, uden at vide hvorfor. Man tror måske, at man er alvorligt syg. Men det er i virkeligheden angst. Simone Thorup Eriksen fortæller: ”Min drøm med denne bog er, at man kan spejle sig i tegningerne, lære, at følelserne er helt normale, og vide, man ikke er alene i verden. Jeg haber, den kan hjælpe med at forklare, hvordan man har det, nar det er for svært at sætte ord pa. At angsten bliver nemmere at tale højt om og ikke føles som et tabu. Men allermest haber jeg, at den kan hjælpe dig til at huske pa, at det er okay at føle, og at alt bliver okay igen. At de sværeste dage ikke varer ved.”

Kort om bogen: Cameron er inde i varmen — smuk, populær og den bedste på løbeholdet. Men hun er også berygtet for sin brutale ærlighed og arrogante stil. Da hun bliver forelsket i Andrew, bliver hun nødt til at genoverveje, hvordan hun behandler folk, for han er ikke imponeret af hendes måde at være på. Og så må hun i gang med at sige undskyld. Men hvor meget skal hun egentlig gå på kompromis med sig selv for at opnå kærlighed?

Bogen er udkommet Billede: Palatium Books

Bogen er udkommet Billede: Grønningen 1

Forlag: Grønningen 1

Forlag: Ulven og Uglen

​Baking Moments af Frederikke Wærens

Heksens storm af Lene Krog Andet i serien ’Pigen fra Månehøjen’. Forlag:bind Ulven og Uglen

Forlaget skriver: Fra hun var helt ung, har Frederikke Wærens levet af at bage. Med 230.000 følgere på Instagram er hun en af Danmarks suverænt mest populære bloggere – måske fordi hun har en legende tilgang til kager, som også tiltaler børn. Kort om bogen: Første kagebog fra Danmarks kagedronning Frederikke Wærens, der har 230.000 følgere på Instagram! En overdådig tal-kage pyntet med bær, sølvstøv og sukkerpynt, en lækker chokoladepavlova eller hvad med en svampet flødebollekage? I BAKING MOMENTS har Frederikke Wærens samlet alle sine bedste opskrifter på skønne og velsmagende kager, der oser af hjemmebag og hygge. Præcis som du kender dem fra Frederikkes populære Instagramprofil @frederikkewaerens, er det overdådige kager, der er nemme at gå til og lavet af gode råvarer. For bagning handler ikke om præcision og svære teknikker, men om at skabe de skønneste kager, der gør alle livets særlige øjeblikke endnu mere specielle. Frederikke Wærens har gennem flere år drevet den største kage-Instagram i Danmark – dette er hendes første bog. Hun er kendt for sine legesyge og lækre kager, der tiltaler både børn, unge og voksne.

24 ─ Bookeaters Magazine #9

Forlaget skriver: Heksens storm af Lene Krog Heksens storm er’Pigen YA-fantasy om skæbne, minder, tid, kærlighed og guddommelig Andet bind i serien fra Månehøjen’. indblanding. I andet bind af ’Pigen fra Månehøjen’ tager Lene Krog serien i en dyster Forlagetog skriver: retning stiller spørgsmålstegn ved hvem der egentlig er herre over skæbnen. Heksens storm er bind, YA-fantasy om skæbne, og guddommelig For seriens første Grå magi, fik Lene minder, Krog stortid, roskærlighed for sit levende og humoristiske indblanding. I andet bind af ’Pigen fra Månehøjen’ tager Lene Krog serien i enspænding dyster sprog samt det originale univers. I Heksens storm bydes der igen på humor, retning og stiller spørgsmålstegn ved hvem der egentlig er herre over skæbnen. og magi. For seriens første bind, Grå magi, fik Lene Krog stor ros for sit levende og humoristiske sprog samt det originale univers. I Heksens storm bydes der igen på humor, Kort om bogen: spænding og magi.Baltzer er overvundet, men hans heks, Caris Bellis, er ikke. Hendes Tronraneren Vidar

Bogen er udkommet Billede: Grønningen 1

Bogen er udkommet Billede: Ulven og Uglen

Bogen er udkommet

Bogen er udkommet

fortsatte søgen efter den ønskede marling trækker et spor af ødelæggelse gennem Kort omgodt bogen: landet, hjulpet på vej af udøde Grå og sorte ånder. Men Merian vil finde marTronraneren Vidar er Caris’ overvundet, men hans heks, Caris over Bellis,hendes er ikke.elskede Hendes lingen først, og hunBaltzer håber at død kan hæve forbandelsen fortsatte søgen efter den ønskede marling trækker et spor af ødelæggelse gennem Kord. Mens Aia kæmper for at få sin hukommelse og sin magi tilbage, samles hekselandet, godt påhende. vej af udøde Grå og sorte ånder. Men Merian vil og finde klanerne for hjulpet at styrke Leander satser på deres oprindelige plan harmarikke lingen først, og hun håber at Caris’ død kan hæve forbandelsen over hendes meget til overs for spøgelser der fører Aia på afveje. Men planen er i fare for elskede ældgamKord.fjendskab Mens Aia har kæmper for skæbnetrådene, at få sin hukommelse oggudinder sin magibegår tilbage, samles heksemelt påvirket og når fejl, kan det ende klanerne for at styrke hende. Leander satser på deres oprindelige plan og har ikke med hele Bragimarks undergang. meget til overs for spøgelser der fører Aia på afveje. Men planen er i fare for ældgammelt fjendskab har påvirket skæbnetrådene, og når gudinder begår fejl, kan det ende med hele Bragimarks undergang.

Bookeaters Magazine #9 ─ 25


NYT FRA FORLAGENE

NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Turbine

Forlag: Gyldendal

Englene over København af Jonas Kleinschmidt.

Orgasmebogen – en tegneserie om sex og lyst af Kristine Tiedt

Forlaget skriver: Englene over København er en både rørende og barsk ungdomsroman om livet i København under besættelsen, om kærlighed på tværs af generationer – og om en af de mest dramatiske og tragiske begivenheder i danmarkshistorien, bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg. Jonas Kleinschmidt har blandt andet brugt sin morfars erindringer som baggrundsstof. Morfaren var en af dem, der hjalp med at redde børnene ud fra ruinerne ved Den Franske Skole.

Forlaget skriver: Mange mennesker har prøvet det, men hvad er en orgasme egentlig? Og kan det virkelig passe at klitoris først blev opdaget i 1998? Orgasmebogen er en tegneserie, der handler (mest) om kvindelig seksualitet og lyst. På en humoristisk, satirisk og læsevenlig måde belyser den emnet igennem en blanding af fakta og fiktion. Kort om bogen: I Orgasmebogen af Kristine Tiedt følger vi tre personer, der er taget ud på en øde ø. Gruppen består af kvinden, kussen og eksperten. Da de ankommer til den øde ø, begynder spørgsmålene at presse sig på. Kan det fx passe, at 2 ud 3 heteroseksuelle kvinder ikke får orgasme regelmæssigt under sex?’ Med udgangspunkt i de tre hovedpersoner inddrages historiske facts om kvinders seksualitet, nyere forskning, videnskabelige data og centrale begreber og teorier. Nyere undersøgelser viser nemlig at to ud af tre kvinder ikke får en orgasme med deres partner under sex, imens stort set alle kvinder gør, når de onanerer. Trods øget viden og fokus på sex generelt i samfundet, er der stadig mange tabuer om emnet.

Kort om bogen: Johannes har set sin farfar græde to gange. Begge gange var, når han prøvede at fortælle Johannes om krigen. Om bombeflyene, der fløj ind over København. Men det er, som om der er noget, Johannes’ farfar ikke kan få sagt. Noget farfar stadig er dybt påvirket af. Først efter farfarens død finder Johannes ud af, hvad der skete den skæbnesvangre dag i marts 1945. Passer det, at Byriel ikke spiser mennesker, og hvem er han egentlig? Før Johanne ser sig om, ved hun ikke længere, hvem hun kan stole på, og hemmelighederne stikker dybere, end hun aner.

Bogen er udkommet Billede: Turbine

Bogen er udkommet Billede: Gyldendal

Bogen er udkommet

Bogen er udkommet

Forlag: Gyldendal

Forlag: Facet

Kvantespring af Lise Villadsen

Henretterlunden – Mæsker 1 af Majbrit Ravnholt Kramer Forlag: Ulven og Uglen Forlaget skriver: Heksens storm af Lene Krog 1 er første bind i en ny fantasyserie, der handler om fryHenretterlunden – Mæsker Andet bind i serien ’Pigen gten for det fremmede fra og Månehøjen’. den blindhed, der følger med. I landet Katava lever indbyggerne efter tidligere generationers tanke- og handlingsmønstre. Alle katavanere er Forlaget skriver: lyse, bortset fraer én.YA-fantasy Den kongelige falkonerminder, Byriel. Han kommer fra Heksens storm om skæbne, tid, kærlighed og kannibalernes guddommelig ø, og det er kongen selv, deraf har bragt ham til Katavatager og opfostret ham på slottet. Men indblanding. I andet bind ’Pigen fra Månehøjen’ Lene Krog serien i en dyster befolkningen tager afstand fra Byriel, fordi de hans og mørke hud. retning og stiller spørgsmålstegn ved hvem derfrygter egentlig er oprindelse herre over skæbnen. Henretterlunden Mæsker enfik historie om, stor hvordan mennesker gennem diskrimFor seriens første–bind, Grå 1 er magi, Lene Krog ros for sit levende og humorinationsprog og fordømmelse kan ødelægge for sig storm selv ogbydes andre. Men det også en istiske samt det originale univers.livet I Heksens der igen påerhumor, fortælling om at insistere på menneskelig værdighed og finde modet til at se verden spænding og magi. gennem nye øjne.

Forlaget skriver: KVANTESPRING er en vedkommende og bevægende roman, der kaster lys over alle de forskydninger og komplicerede følelser af skyld, afmagt, kærlighed og frustration, der sker i en familie, når den ene teenager dropper ud af gymnasiet og burer sig inde på sit værelse på grund af angst, mens den anden fortsat har skole, venskaber, fester og endda en spirende forelskelse, der kalder. Kort om bogen: Astrid og hendes storesøster Cecilie går begge i gymnasiet. Astrid burde nyde tiden i 1.g, og Cecilie burde glæde sig til studentertid og sabbatår. Men Cecilie er syg med angst og har brug for mere og mere hjælp til at klare selv de mest basale ting. Astrid vil gøre alt for sin skrøbelige storesøster, og den dårlige samvittighed over ikke at kunne hjælpe ligger som en konstant underlægningsmusik i alt hvad hun foretager sig. Men da Astrid forelsker sig, begynder livet at folde sig ud på en ny måde. Pludselig ser hun sig selv og sin familie med nye øjne. Men kan Cecilie holde til, at Astrid begynder at prioritere sig selv og følger sine følelser? Og kan man overhovedet blive sig selv uden at miste nogen eller noget undervejs?

26 ─ Bookeaters Magazine #9

Bogen er udkommet Billede: Gyldendal

Bogen er udkommet Billede: Facet

Bogen er udkommet

Bogen er udkommet

Kort om bogen: Kort om bogen: Tronraneren Vidar Baltzer er overvundet, men hans heks, Caris Bellis, er ikke. Hendes Ifortsatte Katava er alle indbyggerne lyse, bortset fratrækker én. Denetkongelige falkoner Byriel. Han søgen efter den ønskede marling spor af ødelæggelse gennem kommer fra kannibalernes ø,udøde og det Grå er kongen selv, der har ham Katava og landet, godt hjulpet på vej af og sorte ånder. Menbragt Merian viltil finde maropfostret ham slottet. Men befolkningen tager forbandelsen afstand fra Byriel, de elskede frygter lingen først, ogpå hun håber at Caris’ død kan hæve over fordi hendes hans oprindelse og mørke skole arbejder Hun samles assisterer den Kord. Mens Aia kæmper forhud. I at få slottets sin hukommelse og sinJohanne. magi tilbage, heksealdrende for skolemester LohrensLeander med undervisningen ogoprindelige urtehaven.plan Da hun finder klanerne at styrke hende. satser på deres og har ikkeet gammelt brev i for Lohrens’ studerekammer, det op Men for hende, holdmeget til overs spøgelser der fører Aia går på afveje. planenaterskolemesteren i fare for ældgamer noget skjult. har Noget, der har med hende selv Byriel at gøre. Passer melt fjendskab påvirket skæbnetrådene, ogog når gudinder begår fejl, det, kan at detByriel ende ikke spiser mennesker,undergang. og hvem er han egentlig? Før Johanne ser sig om, ved hun ikke med hele Bragimarks længere, hvem hun kan stole på, og hemmelighederne stikker dybere, end hun aner.

Bookeaters Magazine #9 ─ 27


NYT FRA FORLAGENE

NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Facet Det løfte du gav mig af Nicole Boyle Rødtnes Forlaget skriver: Nicole Boyle Rødtnes’ YA-roman: “Det løfte du gav mig”, er en grum fortælling om at holde fast i den man elsker for enhver pris. Hvad gør man, når man står til at miste, den man elsker? Astrid kæmper for at opnå et forhold til Alex, imens hun distancerer sig fra sine venner. Katrine kæmper for at bevare forholdet til Alex, imens hendes familie smuldrer fra hinanden. Midt imellem står Alex, der ikke kan slippe Katrine, men heller ikke vil undvære Astrid. De to pigers uundgåelige konfrontation ender i en voldelig kamp, der sætter ar på krop og sjæl. Kort om bogen: “Vi elsker hinanden, men du … du kom i vejen. Du ødelagde alt.” Katrines stemme er skinger. Og midt på den hårde, våde asfalt i vores indkørsel bliver jeg pludselig i tvivl om, hvorvidt hun faktisk elsker dig mere end mig. Om hendes syge, kvælende kærlighed på en eller anden måde er stærkere end min? Den dunkende smerte snor sig i kroppen og fortærer alle tanker … Hvert sted hun har sparket. Hvert sted hun har slået. Hver finger hun har brækket … Hvad gør man, når man elsker en fyr så meget, at man ikke kan leve uden ham? Da Astrid møder Alex, forelsker hun sig med det samme, men Alex har allerede en kæreste, og Katrine er dødeligt afhængig af ham. Det løfte du gav mig er en rå ungdomsbog om pigevold og umulig, grænseløs kærlighed..

Bogen er udkommet Billede: Facet

Bogen er udkommet Billede: Silhuet

Bogen er udkommet

Bogen er udkommet

Forlag: Tellerup Asgårds døtre 1: Ingeborgs fortælling af Sidsel Katrine Slej Forlaget skriver: Har du en svaghed for boguniverser med rødderne solidt plantet i den nordiske mytologi, må du ikke gå glip af denne storslåede saga, Asgårds døtre. En slægtsroman i tre dele som skildrer valkyrierne Ingeborg, Íssól og Ísliljas kampe for retfærdighed og for hjertets frie vilje. Forfattet af Sidsel Katrine Slej (Sanddrømmeren), som er blevet fremhævet for sin evne til at kombinere den nære personskildring, med et tempofyldt og originalt plot. Kort om bogen: Ingeborg Agnarrsdatter er en af Asgårds valkyrier. Viljestærk, intelligent og mestrer sit sværd som få. Egenskaber der får bejlere til at flygte i stor stil. Lige indtil den dag hun møder ham. Ham der ser hende. Ham der kommer til at betyde alt. Ham det får fatale konsekvenser at skænke sit hjerte. Asgårds døtre er en saga om kærlighed og blodige fejder. Om slægt og ære. Om hjertets længsel. Om tre valkyriers kamp for deres familiers overlevelse. Dette er deres fortælling.

28 ─ Bookeaters Magazine #9

Bogen er udkommet Billede: Tellerup

Bogen er udkommet Billede: Tellerup

Bogen er udkommet

Bogen er udkommet

Forlag: Silhuet Tellerup Forlag: Ulven og Uglen ​Det er for Aldrig OK altid at føle af –Helle en bog Kaare omLindberg. angst i tegninger af Simone Thorup Eriksen Heksens storm af Lene Krog Forlaget skriver: Andet bind i serien ’Pigen fra Månehøjen’. ​Simone Den 4. marts Thorup 2020 Eriksen udkommer har været romanen plaget ALDRIG af angst,FOR siden ALTID, hun og varendnu barn. Men engang følelser har Forlaget skriver: kan være Helle Kaare svære Lindberg at sætte fingeren ord på på– pulsen, i DET ERnår OKAY hunAT beretter FØLE tegner om udsatte Simone unge. sin angst, Denne Heksens storm er YA-fantasy om skæbne, tid, kærlighed og guddommelig så vi alle gang er emnet kan genkende ‘sugardating’, den –og ogder måske er ikke få minder, det lagtlidt filter lettere, på, når andre læseren har det følger ligesom den os. indblanding. bind afillustrator ’Pigen franøgenbilleder Månehøjen’ tager Lene Krog serien i en dyster Simone Thorup 16-årige Tilde,I andet der Eriksen fristes ertil at sælge og står bag det på populære nettet. Kagetid.dk retning og stiller spørgsmålstegn ved hvem der egentlig er herre over skæbnen. For seriens første bind, Grå magi, fik Lene Krog stor ros for sit levende og humorKort om bogen: istiske samt det originale I Heksens storm bydes der humor, Tankemylder. ”Jeg harsprog virkelig Hjertebanken. glædet mig tilSvimmelhed. atunivers. møde dig,” Disse sigerog han flere og smiler. symptomer Hunigen tager går på mange en slurk danaf spænding ogmed, magi. skere rundt champagnen. Hænderne uden atryster vide hvorfor. omkringMan glasset. tror måske, Der er alligevel at man er stor alvorligt forskelsyg. på virkeMen det er i virkeligheden ligheden og på nettet,angst. når det kommer til dates.” ALDRIG FOR ALTID er en tankevækKort om bogen:Eriksen Simone kende fortælling Thorup om 16-årige fortæller: Tilde, ”Min derdrøm fristesmed til atdenne sælgebog nøgenbilleder er, at man på kannettet. spejle sig Tronraneren Vidar erdet overvundet, men hans Caris Bellis, er ikke. Hendes i tegningerne, Selvom pengene lære, erBaltzer gode, at følelserne er ikke er helt nok,og normale, hun forvilder og heks, vide, man sig udikke i eter grænseland, alene i verden. hvor fortsatte søgen efter den sig ønskede marling trækker spor af det, ødelæggelse Jeg haber, hun ikke længere den kan kender hjælpe med selv. at forklare, hvordanet man har nar det ergennem for svært landet, på vej afbliver udøde Grå og sorte ånder. Men vil finde marat sættegodt ord hjulpet pa. At angsten nemmere at tale højt om ogMerian ikke føles som et tabu. lingen først, oghaber hun håber Caris’ død kan hæve Men allermest jeg, atatden kan hjælpe dig til forbandelsen at huske pa, atover det hendes er okay elskede at føle, Kord. Mens Aiaokay kæmper sin hukommelse sin ved.” magi tilbage, samles hekseog at alt bliver igen.for At at defå sværeste dage ikkeog varer klanerne for at styrke hende. Leander satser på deres oprindelige plan og har ikke meget til overs for spøgelser der fører Aia på afveje. Men planen er i fare for ældgammelt fjendskab har påvirket skæbnetrådene, og når gudinder begår fejl, kan det ende med hele Bragimarks undergang.

Forlag: Tellerup Forlag: Ulven og Uglen Fra ild til aske af Cecilie Birkshøj Heksens storm af Lene Krog Forlaget Andet bindskriver: i serien ’Pigen fra Månehøjen’. Fra ild til aske er historien om hvordan mødet med Aske tvinger introverte og selvsikre Forlaget skriver: Anthony til at tage stilling til sine følelser. Følelser som Anthony ikke forstår, og som Heksens storm er YA-fantasy om skæbne, minder, tid, kærlighed og guddommelig hans stolthed ikke tillader. Cecilie Birkshøj debuterer overbevisende som 21-årig med indblanding. I andet bind af ’Pigen fra Månehøjen’ tager Lene Krog serien i en dyster denne velskrevne og smukke roman om hvad der sker når vores dybeste hemmeretning og stiller spørgsmålstegn ved hvem der egentlig er herre over skæbnen. ligheder bliver blotlagt for skole, venner og familie. Beretningen er til dels baseret på For seriens første bind, Grå magi, fik Lene Krog stor ros for sit levende og humorvirkelige hændelser. istiske sprog samt det originale univers. I Heksens storm bydes der igen på humor, spænding og magi. Kort om bogen: Selv hvis Aske virkelig var til fyre, ændrede det ikke på det faktum at jeg ikke var. Kort om bogen: Selv hvis Aske havde været en pige, var han langt uden for min liga. Tronraneren Vidar Baltzer er overvundet, men hans heks, Caris Bellis, er ikke. Hendes Aske havde venner, et socialt liv, og brugte sikkert ikke sin fritid på at tænke sig selv fortsatte søgen efter den ønskede marling trækker et spor af ødelæggelse gennem halvt ihjel eller plage sig selv med ting der ikke var relevante. landet, godt hjulpet på vej af udøde Grå og sorte ånder. Men Merian vil finde marAske var optimistisk og populær. lingen først, og hun håber at Caris’ død kan hæve forbandelsen over hendes elskede Jeg var ... det modsatte. Kord. Mens Aia kæmper for at få sin hukommelse og sin magi tilbage, samles hekseklanerne for at styrke hende. Leander satser på deres oprindelige plan og har ikke meget til overs for spøgelser der fører Aia på afveje. Men planen er i fare for ældgammelt fjendskab har påvirket skæbnetrådene, og når gudinder begår fejl, kan det ende med hele Bragimarks undergang.

Bookeaters Magazine #9 ─ 29


NYT FRA FORLAGENE

Forlag: Flamingo En sikker havn af Nora Roberts Forlaget skriver: “En sikker havn” er Nora Roberts romantiske thriller et traumatisk skyderi fra fortiden, som på urovækkende vis vækkes til live igen. Bogen er endnu en romantisk og spændingsmættet roman fra den populære bestsellerforfatter Nora Roberts, som har solgt mere end 400 mio. bøger verden over.

Bogen er udkommet Billede: Flamingo

Kort om bogen: ”Du kan aldrig føle dig sikker… når truslen stadig lurer i skyggerne. Hvad der skulle have været en helt almindelig fredag aften i biografen for Simone Knox ændres brat, da tre mænd træder ind i salen og begynder at skyde. Det varer otte uvirkelige, blodige minutter, men efterdønningerne af tragedien sætter dybe spor i Simone. Reed Quatermaine er også til stede i samme bygning, og også for ham ændrer skyderiet hans liv. Han beslutter sig for at arbejde i politiet, og da han mange år senere møder Simone på den lille, idyllisk ø udenfor Maine, hvor de begge er flyttet til, er Reed blevet politichef. Efter nogle turbulente ungdomsår har hun kastet sig over kunsten, mens hun stadig prøver at forlige sig med fortiden. Tiltrækningen vokser mellem Reed og Simone, men fortiden kommer pludselig tæt på, da de resterende overlevende fra skyderiet begynder at blive slået ihjel – én efter én … En sikker havn er endnu en romantisk og spændingsmættet roman fra den populære bestsellerforfatter Nora Roberts, som har solgt mere end 400 mio. bøger verden over.

Forlag: Flamingo Giv slip af Amy Daws Forlag: Ulven og Uglen Forlaget skriver: 24-årige Indie erLene lægeKrog og har endnu aldrig været i seng med nogen. Hendes første skal Heksens storm af være erfaren, men ikke enMånehøjen’. potential kæreste. Derfor er den professionelle fodboldAndet bind i serien ’Pigen fra spiller Camden helt perfekt. Forlaget skriver: Heksens storm er YA-fantasy om skæbne, minder, tid, kærlighed og guddommelig Kort om bogen: indblanding. I andet bind af ’Pigen fra tager Lene Krog serien i en dyster ”Jeg er ikke nogen fodboldkæreste. JegMånehøjen’ er en, der lægger planer og har mål.” retning og stiller spørgsmålstegn ved hvem der egentlig er herre over skæbnen. 24-årige Indie Porter har aldrig haft en kæreste – eller været i seng med nogen for den For seriens første magi, fik Lene sit levende og humorsags skyld. Men nubind, skal Grå der ske noget. HunKrog skal stor bareros ligefor finde den rigtige fyr, som hun istiske sprog samt det originale univers. I Heksens storm bydes der igen på humor, kan have en perfekt nat sammen med, inden hun finder den store kærlighed. spændingerog Camden såmagi. meget ikke den rigtige fyr til det formål. Jo, Indie er tiltrukket af

Bogen er udkommet Billede: Flamingo

30 ─ Bookeaters #9

den høje, lækre fodboldspiller med de kække kommentarer, men et forhold vil Kort om bogen: være umuligt. Hun er hans kirurg, og han har kurs mod operationsbordet efter en Tronraneren Vidar er overvundet, men hans heks, Caris Bellis, er ikke. Hendes knæskade, der kan Baltzer koste ham hans karriere. fortsatte søgen efter den ønskede marling trækker et spor af ødelæggelse gennem landet, godt hjulpet på vej afCamden udøde Grå sorte ånder. Menkan Merian finde Der er noget ved Indie, som ikkeogkan få nok af. Han værevilsig selv,margive slip lingen først, og hun håber at Caris’ død kan hæve forbandelsen over hendes og indrømme sin usikkerhed sammen med hende. Han har aldrig haft svært elskede ved at Kord. Mens kæmper at fåprøvet sin hukommelse sin magi samles heksemøde piger,Aia men han harfor aldrig at falde forog nogen. Før tilbage, nu. klanerne for at styrke hende. Leander satser på deres oprindelige plan og harfor. ikke Nu må Camden bare overbevise Indie om, at han er værd at bryde alle regler meget til overs for spøgelser der fører Aia på afveje. Men planen er i fare for ældgammeltslip fjendskab har påvirket skæbnetrådene, ogforelske når gudinder begår kan det ende Giv er en sexet, sjov sportsromance om at sig i den helt fejl, forkerte og finde med hele Bragimarks undergang. modet til at give slip på sin frygt.

BOOKEATERS MAGAZINE UDGIVES I SAMARBEJDE MED: KONTAKT REDAKTØR Redaktør - Finn Wraae Mobil: 5154 4422 Mail: fwfp@odense.dk Odense Bibliotekerne & Borgerservice Østre Stationsvej 15 5000 Odense C

Finn Wraae

REDAKTION

Finn Wraae, Anne Fuglsang Olander Poulsen, Eva Munk

SKRIBENTER

Finn Wraae, Eva Munk, Charlotte Gam, Annika Laiourova Larsen, Christina Wung-Sung

GRAFIK OG LAYOUT Finn Wraae, Sofie Toft Berg

LAYOUTSUPERVISION Pernille Nielsen

TRYKKERI ????

Bookeaters #9 ─ 31


#Meredanskfantasy Asgårds Døtre af Sidsel Katrine Slej Asgårds døtre er en saga om kærlighed og blodige fejder. Om slægt og ære. Om hjertets længsel. Om tre valkyriers kamp for deres familiers overlevelse. Dette er deres fortælling.

Fra Ild til AskE af Cecilie Birkshøj Selv hvis Aske virkelig var til fyre, ændrede det ikke på det faktum at jeg ikke var. Selv hvis Aske havde været en pige, var han langt uden for min liga. Aske var optimistisk og populær. Jeg var ... det modsatte.

#Meredanskrealisme

&


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.