Närhetsliv #6

Page 1

BRA SAKER OM BODEN • MARS 2020

Världen gillar arktiska bad ETT BESÖK PÅ ARCTIC BATH / S. 6

Hej familjen Schylander

MER DRÖMBOENDE I SÄVAST / S. 24

Kombucha till folket

HÅLLBART, NÄRA OCH GOTT / S. 42

Från Krim till Boden OCH MYCKET MER / ÖVERSTEN OCH KRONJUVELEN / 5 NYA VINNARSKALLAR ÅRETS BODENSARE / INSTAGRAMDANSARE / TJERS + PEETGÅRDEN = SANT


2 / # N Ä RH ETS LIV / MA RS 2 02 0


Möjligheternas Närhetsliv MATS BERG / KOMMUNCHEF 2020 har nu hunnit sätta sig och vi har firat färdigt våra första 100 år som stad. Vi blickar framåt och ser nya utmaningar men framför allt möjligheter för Boden att växa och bli en ännu attraktivare plats att bo, leva på och gärna flytta till.

A

tt möjliggöra, skapa förutsättingar för människor är på ett sätt vårt viktigaste uppdrag. Det kan vara på individnivå, i olika skeenden i livet men också för en företagare, en entreprenör eller företag som vill etablera, satsa och på så sätt skapa tillväxt. Genom att agera möjliggörare i processer av det här slaget kan vi göra skillnad. Vi ska jobba nära, finnas tillgängliga och alltid vara beredd på dialog för att skapa ett dynamiskt och spännande klimat för tillväxt. Vi är på god väg då vi vid senaste rankingen av företagsklimatet här i Norrbotten tog en snygg förstaplats. Som ett direkt resultat av detta får vi nu möjligheten att som en av nio kommuner delta i Svenskt näringslivs nationella utvecklingsprogram. En del av de processer vi är delaktiga i är stora och komplexa vilket medför att synliga resultat ibland tar tid och måste får ta tid vilket kräver både uthållighet och tålamod. Därför

är det å andra sidan särskilt kul när till exempel nybyggda Verkstan på Boden Business Park i Sävast nu står färdigt och är invigt, fyllt med aktivitet. Att här i Boden, på så kort byggtid, skapa en plats av den kalibern går inte att överskatta. Det kommer att bli och är redan, till stora delar, en plats skapad för just möjligheter. Här sitter unga digitala kreatörer från hela Sverige och andra delar av världen vägg i vägg med globala spelstudios som väljer att öppna upp och etablera sig i Boden. Just för att de ser en stor möjlighet här hos oss. Det signalvärdet är oerhört viktigt och visar att det fortsätter händer bra saker här i Boden Vi skrev precis innan jul på ett omfattande samverkansavtal med Bodens garnsion. Ett naturligt och viktigt steg där vi tillsammans på ett strukturerat sätt ska jobba nära på flera plan. Med fler värnpliktiga och även fler officerare på plats i Boden får vi en möjlighet att knyta till oss nya Bodensare. För att det ska bli verklighet måste vi i förlängningen skapa möjligheter till bostad, jobb för medföljande och visa på vårt fantastiska närhetsliv. Vi befinner oss mitt i vår härliga vårvinter, med alla möjligheter till avkoppling, rekreation eller träning. En närproducerad korv på en pinne över öppen eld räcker långt det också. Trevlig läsning!

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 3


B R A SAK E R OM B O D E N / M ARS 2 02 0 / INNEHÅL L

SIDAN 6 / ÄNTLIGEN, ARCTIC BATH

SIDAN 24 / FUNKISDRÖMVILLA

Sällan har väl något blivit så omskrivet innan det ens byggts än mindre invigts. Nu är Arctic Bath invigt och givetvis den sensation vi såg komma.

Familjen Schylander skräddarsydde till mångt och mycket sitt nya drömboende. Utsikten över älven från en takterrass i söderläge blev pricken över i:et.

SIDAN 12 / ÅRETS BODENSARE

SIDAN 28 / JONNY ÄR CHEF ÖVER GARNISON OCH KRONJUVEL

Jessica Bäckman är Bodentjejen som slagit sig in i en väldigt mansdominerad motorbransch. Hon tävlar med och mot män på precis samma villkor.

SIDAN 14 / TJERS I PEETGÅRDEN Med ett eget närproducerad ölmärke, en konferensanläggning med anor från 1600-talet och ett entreprenöriellt driv känns möjiligheterna oändliga.

SIDAN 18 / GÄSTKRÖNIKÖR För Nina Huotari är Pride Boden mer än ett årligt återkommande event. Det är ett tydligt ställningstagande som definerar Boden som en plats för alla.

SIDAN 19 / VINNARSKALLAR De finns i olika former och i olika åldrar. Här möter du några av alla våra vinnarskallar. Det finns gott om dem i Bodens fantastiska föreningsliv.

SIDAN 22 / LOKAL ETABLERING PÅ EN GLOBAL MARKNAD Wanderword var den första spelstudion som öppnade upp sin verksamhet på Boden Business Park. Med en mix av spel och ljudböcker siktar man globalt.

Överste Jonny Lindfors blev 2018 Sveriges yngsta regementschef när han fick tjänsten på I 19, Norrbottens regemente. En talangfabrik, säger många.

SIDAN 30 / SKOTERPARADIS I Boden har vi gott om välpreparerade skoterleder. Men det sker inte av sig själv utan sladdas av eldsjälar på ideel basis oavsett dag eller tid i veckan.

SIDAN 36 / PASSION FÖR DANS För Lina Denevald har dansen alltid varit en del av livet och den person hon är idag. Hela vägen från barndomens Krim till dagens Boden.

SIDAN 40 / BRÖDER I MELLAN Tomas Vallgren föddes med Downs syndrom. Han föddes också in i en syskonskara som på ett enastående sätt ser till att lillebrorsan får pröva på det mesta. Som att dansa.

SIDAN 42 / SURT ÄR GOTT ”SurSara” heter egentligen Sara Rezgui och är en oerhört glad person som gör hållbar och nyttig mat. Hon är dessutom kock på Treehotel.

#NÄRHETSLIV produceras av KOMM (Kommunikationskontoret) Bodens kommun 2020 FOTO: Mats Engfors / Fotographic • TRYCK: Lule Grafiska 2020 • PAPPER: Amber 150 g TYPOGRAFI: Stag och Flama • ANSVARIG UTGIVARE: Jens Andersson / jens.e.andersson@boden.se OMSLAGSBILD: Lina Denevald, Art Dance Studio / Mats Engfors

4 / # N Ä R H ETS LIV / MA RS 2 02 0


S/6

ÅRETS

ÅRETS

ARE BODENS

ARE FÖRETAG

2★018

ÅRETS RE HANDLA

2019

S / 24 S / 12

S / 28

S / 36

S / 40

S / 42 #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 5


Kalla bad i en varm atmosfär I januari slog det flytande spahotellet Arctic Bath upp portarna i Harads. Redan vallfärdar gäster från hela världen men det finns också ett starkt lokalt engagemang. Och besökare som promenerat hit är lika uppskattade som de som flugit tvärs över klotet.


A

tt Actic Bath är årets största turismsatsning i Boden råder det inga tvivel om, det blev succé från start. Bara några veckor efter premiären har man haft gäster från Belgien, Storbritannien, USA, Kina, Thailand, Frankrike, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och ännu fler därtill. Men majoriteten kommer från Sverige och det är

många norrbottningar, Bodensare och Haradsbor som provat bada, bo och äta här. – Jag blir lika glad när besökare från Harads säger att de är stolta och vill komma tillbaka och visa vänner från södra Sverige hur fantastiskt det är, som när en gäst från Singapore säger att det är underbart, säger Peter Engström, vd, hotellchef, delägare och vaktmästare.


Idén föddes vid Treehotels invigning för tio år sedan. Haradsbon och delägaren Per Anders Eriksson yppade vid middagen att Treehotel behöver en flytande bastu på älven för sina gäster. Arkitekterna Bertil Harström och Johan Kauppi nappade på idén och började rita på en cirkulär badhusbyggnad som liknar timmerbröt, inspirerad av timmerflottningen som skedde här fram till 1970-talet. – Visionen var att göra något nytt som inte finns någon annanstans i världen. Timmerflottningen har varit en röd tråd genom hela projektet, säger delägaren Annkathrin Lundqvist. Hon kom in i projektet 2014 och har verkat som projektledare, designer och presskontakt/PR. 2016 drog det igång på allvar och 2017 fick Peter Engström frågan om han ville komma in som investerare. – Jag tyckte att det var ett otroligt spännande och intressant projekt. Jag såg möjligheterna att fortsätta utveckla besöksnäringen i Boden som jag brinner för, så jag hoppade på tåget, säger Peter som också är vd för Storklinten. Sommaren 2018 startade bygget av kallbadhuset och sex hotellrum på vattnet men en av leverantörerna levde inte upp till kvalitetskraven så man fick avbryta. Peter såg att det fanns mer kapacitet och projektet växte med ytterligare sex hotellrum på land, som Annkathrin ritade. – Man kan satsa stort eller satsa litet, men nu valde vi att satsa stort, säger Peter. STORT LOKALT ENGAGEMANG Det har varit viktigt för delägarna att använda lokala entreprenörer, leverantörer och personal i största möjligaste mån. De 40 ton timmerstockar som smyckar fasaden kommer från en av delägarnas mark i Harads och allt kött, fisk, mjölk, potatis och

bär kommer från lokala leverantörer. – I konceptet finns ett hållbarhetstänk – naturnära turism med så liten påverkan som möjligt på miljön, men samtidigt en positiv inverkan på de sociala aspekterna och möjligheten för människor att leva och verka på landsbygden, säger Peter. Vittjärvshus hade totalentreprenad för bygget och det är i princip bara för flytpontonerna man fått sträcka sig längre bort i landet. Väldigt många Haradsbor ochBbodensare har involverats och arbetat med bygget och det finns goda samarbeten med aktivitetsföretag i området, liksom med Treehotel. – En tydlig effekt är att man känner en stolthet, både vi som jobbar här och de som varit med och byggt det. Jag skulle säga att man känner ett större ansvar om man har en lokal anknytning än om man är fly-in-fly-out, säger Peter. BYGGTEKNISKA UTMANINGAR Att bygga ett runt hus på vattnet som klarar av att frysa fast har så klart haft sina utmaningar. Bara att dra in el, fiber, vatten och avlopp var ett projekt i sig och löstes genom att dra det i landgångarna. Allt är specialbyggt, till och med träpanelen på väggarna i restaurangen har specialhyvlats för att passa en svängd vägg. – Den största utmaningen har varit uthållighet, det har tagit extremt lång tid. Det har också varit många byggtekniska utmaningar längs vägen. Varje vecka har vi fått jobba med problemlösning. Men det har varit jättebra att göra det i en liten by, det är alltid någon som känner någon som har det man söker, säger Annkathrin. Hon har inrett byggnaderna i en ren och avskalad skandinavisk stil, i samarbete med Input interiör. Varje detalj är genomtänkt och logotypen återfinns på allt från badkläder till lokalproducerat porslin.


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 9– Vi lägger stort fokus vid wellness och mindfullness, folk ska kunna slappna av när de kommer hit. Att jobba med riktiga material som trä, sten och läder kändes jätteviktigt. Less is more, säger Annkathrin. BAD I DEN ISKALLA ÄLVEN Det första som fångar gästernas ögon när de kliver in i receptionen är kallvaken. Hälften brukar rygga tillbaka och hävda att det där med kallbad, det är då inget för dem. Ändå tar sig 90 procent av gästerna ett dopp i det tvågradiga svarta vattnet och basturitualen saunagus är en bidragande faktor. Här blandas varmt och kallt med olika dofter och sensoriska intryck. – Det är tyst och stillsamt och gästerna får en chans att gå in i sig själva. Då blir badet inte bara en sport utan en inre upplevelse, säger Nina Olofsson Medin som jobbar i spa och reception. Gunnar, Lotta Max och Eddie Skåreby från Marstrand är några av de modiga. De badar bastu, jacuzzi och hoppar i kallvaken om vartannat i flera timmar. – Det är en vederkvickelse för kroppen. Efteråt får man som en pirrande känsla i huden, det är häftigt. Och så är det ju så fantastiskt fint här, säger Gunnar Skåreby. HADE PREMIÄR I JANUARI Det spektakulära bygget på Luleälven är ett av landets mest omskrivna hotell och har fått stor uppmärksamhet i nationell och internationell press. – Ett långt strategiskt arbete under många års

tid med en nära dialog med journalister och magasinsredaktioner är det som gjort att vi har fått genomslag, säger Annkathrin Lundqvist. Den 5 januari i år bjöds de första journalisterna in och tio dagar senare ägde den officiella premiären rum. Men allt var inte riktigt färdigt, många teknikaliteter behövde lösas och rutiner köras in. Peter och Annkathrin minns en kaotisk tid med mycket stress och hårt jobb och det är först nu de har börjat reflektera och glädjas över öppnandet. – Den feedback som man får från gästerna är otroligt energiboostande. De säger att atmosfären här är så lugnande och behaglig och att de får ett så fint bemötande från personalen. Det är det som tar djupast, det är underbart att höra, säger Peter. Här jobbar 15 personer och en av dem är Danial Yakoubi i receptionen. Han talar svenska, engelska, dari, persiska, grekiska och kan läsa och skriva på arabiska. Med internationella gäster kommer språkkunskaper väl till pass. – Det är jättekul, trevliga kollegor och man har chans att träffa folk från hela världen och många olika kulturer, säger Danial. Han började jobba som skräddare redan som nioåring i hemlandet Afghanistan och gjorde det ända tills han kom till Sverige för fem år sedan. – Livet är alltid tufft, det gäller att kämpa på och ha ett mål, så har man förhoppningsvis en dag det man strävar efter. Jag är glad över den möjlighet jag har fått här. # @arcticbath_sweden #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 1 1


ÅRETS RE BODENSA

ÅRETS RE FÖRETAGA

2★018

ÅRETS E HANDLAR

2019

»Jag villl vinna VM«

S

tort grattis till titeln Årets Bodensare som du fick på Bodens Näringslivsgala! Hur känns det? – Det känns väldigt bra. Det trodde jag faktiskt inte, det är lite obeskrivligt. Det var väldigt roligt, särskilt när det är folket som har röstat. Det gör det lite extra speciellt. Vilken betydelse har Bodensarnas stöd? – Det betyder jättemycket, speciellt när jag kommer härifrån och att hela staden gillar det jag gör och uppskattar hur bra det gått för mig lika mycket som jag, det tycker jag är fränt. Vad är det bästa med Boden? – Det finns mycket bra med Boden men det känns som att alla är nära varandra. Det tycker jag är fint. Man delar med sig och alla uppskattar när någon gör något bra och alla hjälper varandra. Hur beskriver du TCR, touring car racing, för de som inte känner till det? – De flesta vet vad STCC är så jag brukar säga 1 2 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 02 0

att det är STCC jag kör, fast det är i Europaserien. Oavsett var på jorden jag kör är det samma bilar och samma reglemente. Jag kör på Formel 1-banor och det brukar folk också känna igen. Vad är tjusningen med det? – Det finns många kategorier i motorsport och egentligen tog vi nog TCR eftersom det inte är så många steg tills man kommer till högsta nivån, jämfört med Formelbilar till exempel. I TCR är jag redan i EM och har bara ett steg till VM. Jag har kört gokart i många år och körstilen är väldigt lik så jag har nog fått mycket från gokarten. Hur skulle du summera säsongen som varit? – Den har varit den bästa säsongen inom racing. Jag har haft många bra säsonger i gokart men nu i racing är jag fortfarande ny då jag endast har kört två säsonger och att jag redan tagit så många framgångar gör det extra stort. Det har varit ett obeskrivligt bra år.


Första kvinnan på pallplats i TCR Europe och enda svensk uttagen till motorsportens OS. Årets Bodensare Jessica Bäckman, 22, är en vinnarskalle utan dess like.

Vilka är dina mest minnesvärda upplevelser? – Det var nog när jag kom trea i Europaserien och skrev historia. Det var runt 40 förare i tävlingen och jag kom på pallen som första kvinna någonsin. Det var väldigt mäktigt. Även när jag fick veta att jag skulle köra FIA, OS-tävlingen, var också häftigt. Jag var den enda från Sverige i TCR-klassen och att få köra i Sverigeoverall och Sverigebil och bära flaggan, det var väldigt mäktigt. Hur är det att bryta ny mark i en mansdominerad sport? – Det är inte så många kvinnor som kör alls, i EM är det jag och två till. Det har varit väldigt tufft att möta killarna när jag var ny och okänd för det var inte så uppskattat men när man visar att man kan får man mer respekt. Vad är det som driver dig framåt? – Jag tycker att det är så himla roligt. Det har varit så sedan jag började med gokart när jag var åtta, körningen har varit min drivkraft i skolan, på fysträningarna och under förberedelserna.

Det är glädjen till sporten som gör det. Vad har du på gång i vår? – Säsongen börjar i slutet av april. Då kommer jag och Andreas (storebror) göra ett inhopp i VM i Ungern det första vi gör. Sen fortsätter vi och kör EM-serien som förra året med samma team och samma bilar. Var ser vi dig om fem år? – Min dröm är att jag ska få leva på motorsporten och bli en betald förare så att jag bara kan tävla. Det hade varit drömmen att få göra det i VM men det är väldigt tufft att nå dit så vi får se. Sen vill jag ju också vinna VM, men först ska jag ta mig till dit. # FAKTA Jessica Bäckman / 22 år. Bor / Norra Svartbyn. Familj / Mamma Ingela, pappa Thomas, storebror Andreas. Gör / Kör TCR och pluggar till civilekonom på LTU. Intressen / Gillar att träna och kolla längdskidor och sport på tv, annars är det bara motorsport.

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 1 3


Bryggare i närhetslivet

1 4 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 02 0


Genom hårt jobb och engagemang har Sofia och Lina gjort Tjers till Sävasts eget bryggeri. Nu utökar de eventverksamheten och planerar en ölfestival på Peetgården.

F

ör drygt fem år sedan startade Frida Andersson mikrobryggeriet Tjers Bryggeri i Överkalix. Hon blev snabbt ett namn i branschen och fick in flera ölsorter på Systembolaget. En kväll var hon på middag hos sin vän Lina Ekström Morin i Sävast och släppte nyheten: hon skulle sälja. Linas första tanke var att köpa bryggeriet och anställa en bryggmästare. Till anställningsintervjun tog hon med sig sin kompis Sofia Lundström som då jobbade med rekrytering. – När jag klev in i bryggeriet tänkte jag ”Men Gud så härligt! Så här kan man ju också jobba!”. När jag pendlade till Luleå kände jag att jag kastade bort mitt liv så jag gjorde en förändring, berättar Sofia. Det blev ingen anställd bryggmästare. I stället valde Sofia och Lina att ta över verksamheten och brygga ölen själva. De fick lära sig allt på ett fem månaders bryggarinternat hos Frida i Överkalix och flyttade sedan verksamheten till Sävast i juni 2019. – Den här lokalen var bäst. Allt fanns här, vatten, ventilation och el. Och så var det nära. Vi bor här, det händer massor i Sävast och på Boden Business Park. Det är nära till Luleå och det bor många här, så det känns som ett bra ställe att vara på. Att vi får leva närhetsliv, det är ju viktigt, säger Sofia.

HANTVERKSÖL PÅ RIKTIGT Hon lägger ner den fjärde och sista dosen humle i bryggverket enligt ett bestämt tidschema. Den brunaktiga vätskan har mäskats och kokats och ska nu kylas, sedan jäsas, fryschockas, buteljeras och kolsyras. Och allt sker för hand av Sofia och Lina. Just den här ölen ska bli sommarens folkis-IPA och namnet är ännu inte satt. – Det roligaste är att hitta på namn på överlulemål. Vi har en gammal bok med bondska som vi hämtar inspiration ifrån, säger Sofia. De fortsätter brygga några av smakerna från Överkalix och har själva utvecklat nyheterna Lyngen, Såolöga, Swägen samt ölsorter särskilt för Storklinten och Treehotel. – Vi vill att smakerna ska andas Norrbotten, säger Sofia. Enligt henne ligger hemligheten i jäsningen, kreativiteten och råvarorna. De gör bland annat öl med björkskott och blåbär från närområdet. Sommarens smak ska bygga på fläder. – Jag var ingen ölentusiast tidigare men jag har blivit det. Jag har blivit en riktig ölnörd faktiskt, om jag ska vara helt ärlig. Och det är ju jätteroligt, säger Sofia. Det är nu i mars som produktionen inför sommaren sätter igång och bryggeriet går för full kapacitet. 4500 flaskor i veckan blir det. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 1 5


1 6 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 02 0


– Att få göra allt från A till Ö i ett företag var min motivation, och att få jobba närmare hemmet och att få skapa upplevelser för människor. Det är därför vi brygger öl. Det är väldigt givande, säger Sofia. TOG ÖVER PEETGÅRDEN I oktober 2019 tog Lina över driften av Peetgården, tre minuters promenad från bryggeriet. Hon har en bakgrund inom hotell och event och hade länge haft blickarna på gården, såg potentialen och ville utveckla verksamheten. Det blev full fart direkt, redan första veckan kom de första gästerna. Verksamheten består av en blandning mellan konferenser, middagar och aktiviteter i närområdet. Huvudbyggnaden är timrad redan 1648 och bjuder på en avkopplande atmosfär i ett enskilt läge – men ändå nära till allt som är viktigt. – Vi har haft grupper från Norge och USA men just nu är det framför allt gäster från Norrbotten. Service är A och O, inget är omöjligt utan vi löser det som behöver lösas, säger Lina. En populär aktivitet är matlagning med kocken Sebastian Gröndal. Han är ofta här och lagar mat i vildmarksköket och lagar mat över öppen eld med lokala råvaror. – Vi försöker egentligen hitta en lokal anknytning för allt, det ska kännas som Boden och Sävast, säger Lina. Övrig matlagning, bakning, städning och värdskapet gentemot gästerna står Lina och Sofia för, med hjälp av en timanställd. Närheten gör kopplingen mellan de två verksamheterna självklar. – Det har varit vår plan från början att ha ett till ben att stå på och knyta ihop verksamheten, säger Lina.

SATSAR PÅ EVENEMANG Nu i vår och sommar utvecklar de verksamheten men en rad olika event, både på bryggeriet och på Peetgården. De arrangerar ölprovningar med musikquiz på Peetgården, rundvandringar i bryggeriet och gör även samarbeten och gästspel på restauranger i Boden. – Vi vill verka för bygden vi bor i. Vi vill att något ska hända här i Sävast och Boden och locka människor som bor häromkring, säger Lina. I sommar ska Sofia och Lina ordna en ölfestival på Peetgården under midnattssolens sken. Planen är att sätta upp tält på gården, ta hit en trubadur, servera mat och grilla om vädret tillåter. Och allt ska vara hållbart och lokalproducerat. – Tanken är att bryggerier i länet, vi är ju ändå 26 stycken här i krokarna, ska kunna samlas och de som är ölintresserade ska kunna komma hit och testa öl. Nu har det blivit ett väldigt intresse för det här, och inte bara härifrån utan folk från södra Sverige har också hört av sig. Vi hoppas att det kan bli startskottet på något återkommande, säger Lina. – Alla Sävastbor måste ju få ha sin egen ölfestival, det hör ju till sakens natur, säger Sofia. Självklart dyker Tjers också upp på ölmässan Nolia Beer i Luleå den 29-30 maj och när Birka Cruises lägger till i Luleå i sommar får besökarna chans att komma hit. En grillkurs med Sebastian Gröndal är planerad och han ska även börja tillverka ost i bryggeriet. Listan över idéer på nya ölsorter och evenemang är lång, så en sak är säker: vi har inte sett det sista av Lina och Sofia. # @tjersbryggeri #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 1 7


Fortsätter kämpa för allas lika värde NINA HUOTARI / GÄSTKRÖNIKÖR

För mig är Pride en fest, en möjlighet att fira min rätt att leva som den jag är, tillsammans med den jag valt, skriver Nina Houtari.

D

u och de flesta andra bodensare funderar förmodligen inte särskilt mycket över det här med normativitet eller på hur grannar och arbetskamrater ser på vem du är, hur du ser ut och med vem du lever ditt liv. För mig, som kvinna invandrad från Ryssland, är det annorlunda. Känslan av att vara annorlunda tog jag med mig från mitt hemland, där jag som kvinna alltid hamnade utanför normen. Jag ville inte ha klänning och högklackat, jag föredrog långbyxor och ville ha kort hår och tidigt hade jag en känsla av att vara annorlunda. Jag visste ingenting om HBTQ-personer, Pride var ett okänt begrepp och min egen familj – mamma, pappa och storebror – levde ett normativt familjeliv. I Ryssland är det inte förbjudet att vara homosexuell men intoleransen är stor och sedan 2013 finns ett förbud mot att ”sprida propaganda för icke-traditionella sexuella traditioner bland minderåriga”. När jag hälsar på mina föräldrar kan jag inte hålla min sambo Maria i handen offentligt eller ge henne en kyss på kinden. Bryter jag mot föreskriften riskerar jag dels höga böter men också att bli trakasserad och misshandlad, även av polisen. Människor som misstänks för att ha ”icketraditionella sexuella relationer” blir av med sina jobb, förföljs, misshandlas och mördas – och någon hjälp hos polisen eller andra myndigheter får de inte. När jag flyttade till Sverige började jag engagera mig politiskt. I takt med att jag lärde mig mer föll pusselbitarna på plats och i dag sitter jag i styrelsen för HBT-Socialdemokrater i Norrbotten. I Boden är jag Nina Huotari, jag behöver aldrig låtsas eller göra mig till, jag och min sambo upplever aldrig att andra tittar konstigt eller ifrågasätter vårt sätt att leva. I Boden är det nära till jobbet, till bion och till affären – och framför allt är det nära till våra medmänniskor. 1 8 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 02 0

I samband med att NMR halade en prideflagga på järnvägsstationen, brände den, hissade sin egen och spred filmen på sociala medier var vi några som kände att vi fått nog. Boden är inte en kommun där nazister ska få sätta dagordningen, tyckte vi. Det tyckte även Bodens kommun som i sin tur halade deras flagga och hängde upp en ny prideflagga. Ur detta växte Northern Light Pride Boden och nästa vecka är det dags igen. För mig är Pride en fest, en möjlighet att fira min rätt att leva som den jag är, tillsammans med den jag valt. Och även om det kan verka som att homosexuella, bisexuella och transpersoner i Sverige redan har ”fått” alla rättigheter finns det mycket kvar att göra. Fortfarande är självmord den vanligaste dödsorsaken hos unga transpersoner, fortfarande är bemötandet av HBTQ-personer inom vård och myndigheter bristfällig, fortfarande ifrågasätts ungas upplevelser av sin könsidentitet och könsuttryck av skolpersonal och andra vuxna. Så länge det är så kommer jag att fortsätta kämpa för allas lika värde. Så länge det i vissa länder är belagt med dödsstraff att vara HBTQ-person kommer jag att fortsätta besöka pridefestivaler i länet och i landet. Så länge det fortfarande finns människor som inte har någon möjlighet att själva gå i en prideparad kommer jag att gå för dem – inte minst under Pride Boden. Vi ses där! #


Vinnarskallarna och närhetslivet Att Boden är en häststad vet alla. Att Hannes Rautila har drygt åtta hästar samlade precis bakom sig i sin Briggs & Strattonmotor när han sätter plattan i mattan i sin dragracingbil i exakt 201 meter vet inte alla. Nu är Hannes bara nio år, så än så länge handlar det om en toppfart 70–80 km/h, men han kommer i sommar växla upp en klass och då talar vi om 120–130 km/h och bilarna går på metanol istället för bensin. Här presenterar vi några av våra många lokala talanger som är på väg upp i både seriesystem och karriärer där det börjar bli på allvar. Där det faktiskt kan underlätta att vara just en vinnarskalle vare sig dina hästar går på gräs eller metanol.


ELIAS NASU (-03) I 19 IF boxning / Elias har inte tränat boxning mer än fem år men har på väldigt kort tid visat sig vara en talang. Han har redan hunnit med och tävlat i SM två gånger, 2018 och 2019. Vi det senaste mästerskapet knep Elias bronsmedaljen och visade stor vinnarskalle-mentalitet.

2 0 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 020

MICHELLE BENTZER-STAAF (-88) Boden Hockey Dam / Lagkaptenen Michelle har spelat hockey i nära nog 25 år. Med sin moderklubb Björklöven spelade hon sin första SM-final redan som 16-åring. Nu är Michelle med och sätter Damhockeyn på kartan i Boden. Och gör rätt många mål.


ELIAS GRYM(-98) Storklintens alpina / En ur-Skalpare som har åkt skidor och tävlat sen barnsben. Främst i fartgrenarna störtlopp, super-G och storslalom. Efter skidgymnasiet i Gällivare satsar Elias nu via Tärnaby skidhem alpin elit vidare som förstaårssenior på en internationell nivå.

AMANDA LUNDSTRÖM (-99) I 19 IF skidskytte / En enorm talang som via skidskyttegymnasiet och Kalle Grenemark nu är bofast det Svenska utvecklingslaget. Med ett guld och brons i JVM 2018, ett silver och brons i JEM 2019 och nu precis två individuella guld vid JSM ser framtiden lovande ut.

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 21


Styr storyn med din rรถst

2 2 / # N ร RHE TS LIV / MA RS 2 020


Wanderword är Bodens första och största internationella spelstudio. ”De partners vi jobbar med just nu är de största i världen”, säger Mattias Bergqvist, studiochef.

H

ögst upp i nybyggda Verkstan (namnet på nybygget) på Boden Business Park huserar Wanderword. Här sitter digitala kreatörer och utvecklar interaktivt ljud i olika former. De gör ljudböcker, spel och underhållningsapplikationer som bygger på talsyntes, röststyrning och smarta högtalare. – Amazon har sålt 130 miljoner smarta högtalare och det finns röstassistenter i varje mobiltelefon. Men det finns inte så mycket innehåll, förutom att fråga om vädret eller nästa möte. Vi gör kvalitativt underhållningsinnehåll till dem, säger Mattias Bergqvist, studiochef. Under året är planen att ge ut ett 20-tal titlar, både eget innehåll och samarbeten. Här utvecklas också ny teknik och målet är att lansera en egen plattform att fylla med innehåll. – Vi kommer förmodligen göra ett par spel till eftersom det är den bakgrunden vi har. Mot slutet av året, när vi har tekniken, ska vi producera längre interaktiva ljudböcker, säger Mattias. Grundidén går ut på att skriva text som blir en digital röst. Berättelsen kläs i en ljudkuliss som skänker stämning och du väljer själv hur det ska gå genom att använda rösten. – Vi har ett exempel som har sju olika slut, beroende på vissa centrala punkter i historien där du får göra moraliska val. Du blir påkommen i en situation, väljer du att prata bort det, springa därifrån eller starta ett slagsmål? Sen tar berättelsen helt olika inriktning efter det, berättar Mattias. SKAPADES SOM HOBBYPROJEKT Grundaren Peter Zetterberg jobbar på Microsoft i Seattle och skapade Wanderword som ett hobbyprojekt för att få utlopp för sin kreativitet. När Boden Gamecamp sökte spelstudios för praktikplatser var han en av de första som valde att satsa här. Tre studenter fick praktikplats och en av dem var William Hambraeus, 23 år från Stockholm.

– Att ha boende och det här huset med utbildning och alla företag så nära tycker jag är jättehäftigt, säger han. När Peter besökte klassen för att pitcha sina idéer fanns ljudrollspel med på listan. William såg kopplingen till Dungeons & Dragons och nappade direkt. I dag är han story designer och har drivit utvecklingen av Cursed Painting som nyligen lanserades i topp på Amazon Alexas förstasida. – Allt som man vanligtvis behöver för att sätta upp ett papper- & pennaspel, som tärningar, papper, ett stort gäng och en spelledare som jobbat i veckor på en story – det har man i Cursed Painting. Man bara startar upp och har ett äventyr att spela igenom, en karaktär att levla upp och monster att slåss emot. STORA SAMARBETSPARTNERS William fick jobbet direkt efter examen, när bolaget skapades den 17 juni 2019. Då anställdes sex personer och Mattias Bergqvist klev in som studiochef på 75 procent, vid sidan av jobbet som affärsutvecklare. I januari tog de in tre praktikanter till och nu är de totalt elva på kontoret. – Min vision har hela tiden varit att först bygga upp en bransch i min hemstad som man aldrig trodde var möjlig – och sen vara med och utveckla bolag i den. Vi ska bygga ett ordentligt och stort bolag, det är det som är målsättningen. Och kärnan av verksamheten ska vara här i Boden, säger Mattias. Bakom företaget finns, förutom Peter även Thomas Lindgren, vd och medgrundarna, Jacob Dalborg och Pelle Josefsson, fyra personer som har ett nätverk i form av spel, finansiering, förläggare och marknadsföring i den absolut högsta sfären. – Trots att vi är en liten junior-studio i Boden är de som sitter på andra sidan luren ofta stora bolag med väldigt starka varumärken, säger Mattias. # @wanderwordcorp #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 23Nybyggare i närhetslivet En tvåplans funkisvilla med takterass mot söder var drömhuset som blev verklighet för Fanny och Victor. Genomtänkta detaljer och personliga materialval gör hemmet till deras eget. ”Jag gillar kontrasterna”, säger Fanny.

F

anny Schylander och Victor Vikström bodde tidigare i en lägenhet i centrala Boden och drömde om att en dag bygga ett eget hus. Victor kommer från Gunnarsbyn, Fanny är uppvuxen i Fagernäs och ingen av dem hade någon koppling till Sävast men det var här flest tomter släpptes så det var här drömmen fick bli verklighet. – De hade börjat bygga på gatan ovanför när de släppte de här tomterna och det såg ut att bli väldigt fina områden. Det är ju faktiskt roligt när man bygger hus att hela området är fint, säger Fanny. Att det är nära till Victors jobb i Luleå, till förskolor, skolor, fler barnfamiljer och annat som är viktigt var en välkommen bonus. – Vi ville verkligen ha en tomt så jag, Victor, min syster och min far satt med varsin dator. Tomterna skulle släppas en dag i december klockan nio och vi skulle ju bara vara snabbast, säger Fanny. De lyckades boka tre olika tomter och valde den

de tyckte bäst om, längst ner mot Luleälven. När de tittade runt bland husmodeller fastnade de för ett funkishus på två plan med takterrass som de tänkte skulle passa perfekt för läget. En stor sällskapsyta på nedre plan och flera sovrum på övre plan (för att rymma en walk in closet) var viktigt för Fanny och Victor och det hittade de här. HAR GJORT PERSONLIGA VAL Under planeringstiden fick paret låna Fannys pappas lägenhet och där blev det ett år fyllt av längtan, väntan och otaliga materialval. Huset köptes nyckelfärdigt från Eksjö hus som anlitade lokala snickare. När bygget väl var igång tog det bara 16 veckor tills det var klart. För att göra det till sitt eget från start valde paret bort husfabrikens förslag på golv, innerdörrar, kök och badrum. – Det har vi köpt själv så att vi fick det exakt som #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 25


vi ville ha det, och så skruvade snickarna in det. Det är stommen på huset som är standard och så har vi valt ut resten själva, säger Victor. Köket är svart med kranar och handtag i mässing, liksom alla innerdörrar. – Jag hade en bild av hur jag ville ha det inredningsmässigt. Jag gillar svarta kök och kände att vi kunde ha det här eftersom det är så öppet, här kan man ha ett mörkt kök utan att det känns trångt, säger Fanny. Mässingen går som en röd tråd och syns inte minst i badrummen. – Vi har det som grund i hela huset. Jag gillar det, det blir ju mycket med alla detaljer, säger Fanny. Övervåningens badrum går i blankt ljusgrått och på nedervåningen bildar vita fasade kakelplattor ett fiskbensmönster på väggarna. Fanny eftersträvade en ljus känsla i huset och valde en varm ljusgrå nyans till väggarna och ljus ek till golven. – Jag ville inte ha det där vita, kalla, utan det var viktigt att det var en varm grå för att den inte ska kännas blå. Det tycker jag gör mycket i hela huset, säger hon. De valde också bort alla garderober och köpte i stället tolv Billy-bokhyllor i olika storlekar. Fanny spacklade igen alla hål, slipade dem och målade dem ton-i-ton med väggarna. Några av dem fick skåpluckor och vips så blev de linneskåp och tv-bänkar. 2 6 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 020

– Det ser lite mer eget och lite lyxigare ut. Jag gör gärna om saker jag köper för att jag har en idé om hur jag vill ha det, men jag tycker ju att det är kul också, säger Fanny. UTSIKT ÖVER ÄLVEN Hela familjen trivs väldigt bra i sitt nya hus. – Det bästa är terrassen, man kommer upp lite grann och ser älven nästan hela vägen, säger Victor. – Tatto!, utropar Noomi som snart fyller två och pekar ut. Hon älskar att stå vid de stora fönstren i allrummen både på övre och nedre planet och titta på alla traktorer och lastbilar som kör förbi, det händer ofta här bland nybyggarna. Det Fanny uppskattar mest är allt utrymme och möjligheten att gå ut på sin egen tomt om somrarna. – Det är väldigt skönt att vi inte behöver åka iväg hela tiden för att ta komma ut för vi har redan så mycket här. # FAKTA Familjen / Fanny Schylander, 24 år, frisör, Victor Vikström, 30 år, egenföretagare och Noomi, snart 2 år. Hemmet / Funkisvilla på två plan från 2018 med 158 kvadratmeter boyta och sex rum och kök på Brännan (etapp 2) på Sävastön söder om Boden. @fannyschylander


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 27


Han basar รถver Sveriges kronjuvel

2 8 / # N ร R HE TS LIV / MA RS 2 020


Han har gjort raketkarriär och är nu Sveriges yngsta regementschef. Möt överste Jonny Lindfors som ska få Försvarsmakten att växa i Boden.

N

är Jonny fick jobberbjudandet av arméchefen tackade han ja direkt. – Det här är ett av de bästa ställena man kan få jobba på i armén. Det är en av kronjuvelerna, skulle jag vilja påstå. Det är ett väldigt gammalt, traditionsrikt och stort förband och det är traditionellt sett en riktig hedersbetygelse att få det här jobbet, så det ville jag självklart ha, säger han. Han klev på tjänsten som 43-åring den 1 oktober 2018 och blev arméns yngsta regementschef. Han har stora mandat att fatta beslut och basar över en krigsorganisation som totalt rymmer runt 4000 personer. – Jag känner mig väldigt trygg, inte för att jag behärskar allt själv utan för att jag känner att mina medarbetare behärskar allt. Det finns liksom ingenting vi inte kan lösa tillsammans, säger Jonny. För Jonny handlar jobbet mycket om problemlösning och ledarskap, avvägningar och tydlighet. Det han uppskattar mest är de omväxlande arbetsuppgifterna och att han får träffa mycket människor. – Jag tror att jag är en individ som ser människor. Jag har en stark övertygelse om att allt militärt arbete är en lagsport och det bygger på relationer. Min roll som ledare är att få människor att växa och göra sitt bästa. Alla människor mår bra av att bli sedda och få uppskattning, säger han. TILLVÄXT VÄNTAR: ”FANTASTISKT” Bodens garnison står inför en tillväxtresa för första gången på mycket länge. Nu väntar man på den försvarspolitiska inriktningspropositionen som ska beskriva detaljerna i höst, men enligt Jonny är det tydligt att det kommer att bli en kraftig ökning av antalet krigsförband och tjänstegrenar i Bodens garnison. – Det känns fantastiskt roligt. Försvarsmakten har ju faktiskt under hela min karriär bara krympt och avvecklats så det är otroligt spännande att få vara med och försöka vända det här, en utmaning som vi gärna tar oss an. Dock får man inte glömma allvaret bakom tillväxten, ett försämrat omvärldsläge och stormakternas kamp om Arktis ställer krav på att nationerna på Nordkalotten tar sitt säkerhetspolitiska ansvar, säger Jonny.

Även om det inte sker över en natt tror Jonny att Bodensarna kommer att märka en stor skillnad på Försvarsmaktens närvaro i Boden de närmsta fem till tio åren. – Då kommer det att vara dubbelt så många värnpliktiga på kaserngårdarna i garnisonens förband, fler civilanställda, vi kommer att bullra mer och jag tror att vi då har blivit så pass många att det märks i samhället. NÄRHETSLIV UNDER VECKORNA Tjänsten i Boden fick Jonny precis när han och familjen skulle flytta hem efter ett års studier på Army War College i Pennsylvania, USA. De planerade att bo i Boden allihop, men rekryteringen drog ut på tiden och sönerna Viktor och William hann hitta tillbaka till en vardag med skola och idrottslag i Stockholm. Eftersom Jonny reser mycket och förordnandet går ut 2022 beslutade familjen att det inte var värt att rycka upp barnen på nytt. Så familjen bor i Stockholm, Jonny bor i Boden och så ses de på helgerna. När de är här badar de på Nordpoolen, utforskar naturen och forten eller fiskar tillsammans. Om vardagskvällarna tar Jonny gärna en tur i skidspåret eller en sväng ner till ishallen för att titta på hockey. – Jag tycker att närhetsliv är en väldigt bra beskrivning av Boden för det är nära till idrott, naturområden och också till storstadssmaken av Luleå. Jag trivs väldigt bra och skulle jättegärna bo här om jag visste att jag skulle vara kvar. Här upplever han en hjärtligare stämning än i Stockholm och för Jonny vinner närheten till naturen alla gånger över storstadspuls. – Det är återhämtning för mig. Jag får styrka av att vara ute i skogen, ta en promenad, träna eller grilla korv. # FAKTA Jonny Lindfors / 44 år, överste. Titel / Garnisonschef för Bodens garnison och regementschef för Norrbottens regemente I 19. Bor / Boden, men familjen bor i Järfälla i Stockholm. Familj / Frun Maria och sönerna William, 12 år och Viktor, 14 år. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 29


Skoterledens prisade eldsjälar


S

koterintresset är enormt bland bodensarna och här finns möjligheter till riktigt bra skoterkörning. Mil efter mil efter mil med välpreparerade skoterleder hittar du oftast alldeles runt husknuten. I kommunen verkar tio skoterföreningar med drivna entusiaster som ser till att skoterlederna alltid är sladdade och fina. En av de största är Bodens skoter förening som ansvarar för lederna kring centrala Boden, Heden, Hamptjärnmoran, Torpgärdan, Svartbjörnsbyn, Brännberg och Krokträsk. Eftersom ytan är så stor har de delat upp den på fem områden med en ledansvarig för varje område. – Vi är ute och sladdar och håller efter lederna i våra områden. Under vinterhalvåret försöker man vara ute och köra tre kvällar i veckan och då blir det mellan fyra och sex timmar per kväll. När leden är helt sönderkörd och så kör man några timmar och ser hur slät och fin den blir, då får man som lite tillfredställelse, säger Robert

30 mil skoterled sladdas i snitt tre dagar i veckan. Det är ett digert arbete för eldsjälarna i Bodens skoterförening för att Bodensarna alltid ska ha nära till riktigt fin skoterkörning.

Andersson, ledansvarig och kassör i föreningen. Sladdningen ska helst göras kvällstid för att snön ska hinna frysa till lite innan lederna används igen, så nog händer det att de sladdar inpå småtimmarna. De skottar också undan plogkarmar vid vägöverfarter, bygger broar, sätter upp skyltar och röjer sly. – Jag har frågat mig själv många gånger varför jag gör det

här men jag tror att det är för att det är skönt att komma ut. Vi ligger i 15–20 kilometer i timmen så det är musik eller en podd i öronen och så bara sitta och titta och mysa på, fundera över livet, säger Erik Viklander, ledansvarig och ordförande. FLER MEDLEMMAR Han kom in i föreningen för några år sedan när en vän bad om hjälp och Erik närmast tog över jobbet. Andra medlemmar såg hans engagemang och när den tidigare ordföranden gick bort föll lotten på Erik. – Jag har lagt ner väldigt mycket energi för att få det här att växa. Med hjälp av de här underbara människorna vi har i föreningen har vi fördubblat antalet medlemmar, säger Erik. I fjol hade de 584 medlemmar, från barn till pensionärer, och tack vare ökningen har de haft möjlighet att köpa in bättre föreningsskotrar som förenklar arbetet. Det blir upp till 1000 mil per säsong längs lederna och hårt slitage på maskinerna. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 3 1


För Erik och Robert innebär föreningsengagemanget att de knappt har tid för njutkörning, men deras arbete möjliggör att många skoterintresserade har möjlighet att ta sig ut i naturen. En av dem är Charlotte Olofsson som finns i föreningen och hjälper till med skrivelser och annat som kan behövas. – Jag gillar hästkrafter, har alltid gjort. Jag körde skoter när jag var ung men sen övergick jag till fyrbenta hästar. Jag återtog skoteråkningen för några år sen när ungarna började gå för egen maskin. Jag kör drygt 200 mil om året och är ute nästan varje helg. Packboxen är full med både det ena och det andra, säger hon. Lederna kommer också det övriga friluftslivet till gagn och passar lika bra för hundpromenader och skidåkning som vintercykling och hundspannsturer. – Vi har ju en helt fantastisk natur i Boden och det är enkelt att ta sig ut och njuta av den, säger Charlotte. EVENT OCH GEMENSKAP I början av februari arrangerades Skoterns Familjedag vid Boden Arena där besökarna fick testa 3 2 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 020

skotrar från handlare i närområdet. Det årliga evenemanget är en bra chans för att locka nya medlemmar och få in några slantar på försäljning av hamburgare och fika . – Den började med lite snökaos, det dumpade ju ner tre dagar innan så vi fick göra om planen lite men det blev suveränt bra och det kom mycket folk, säger Erik. Under sportlovet hade de också en föreningsdag i Svedeakojan i Krokträsk norr om Boden. Grillkåtan som är vackert belägen intill en sjö är föreningens hemvist och ett naturligt stopp längs vägen mot Storklinten. – Det blir en gemenskap, man hälsar på varann och känner igen varann. Om man stannar vid Svedeakojan så sitter det alltid folk därinne, grillar och dricker kaffe och man surrar om allt, säger Charlotte. Hon har nyligen gjort en ansökan om medel till ytterligare en skoterstuga, på södra sidan älven. – Vi ska ut och leta en plats för den nya kojan, vi har några idéer. Läget ska vara minst lika bra som i Krokträsk, säger Charlotte.

Under hyllningskvällen #Närhetsliv 2019 i höstas prisades Bodens skoterförening som Förening 2019. – Vi lägger ner ofantligt mycket tid och därför var det extremt roligt att vinna priset. Det var en riktig klapp på axeln och vi blev väldigt glada. Vi trodde att fotbollstjejerna från Unbyn skulle få det så det så det kom som en liten chock faktiskt, säger Erik. # FAKTA / Skotertips Håll till höger / Kör inte mitt i spåret utan håll höger för att bredda leden och öka dess livslängd. Det gäller även vägöverfarter. Visa hänsyn / Tänk på hastigheten och håll din sida även i kurvorna. Prata / Äger ni skotrar i familjen? Prata hemma om faran med vattendrag, om trafikregler och att skoterstugor och leder sköts av ideella krafter. Starta lugnt / Har du en lössnömaskin blir det högar på leden om du gasar iväg för hårt efter en paus. Testa appen / Nytt för i år är att du kan få medlemskortet digitalt i appen Cardskipper när du swishar avgiften. Digital administration sparar mycket tid och pengar åt föreningen. @bodens_skoterforening


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 3 3


SOMMARSKUGGAN

Sveriges skidelit gör upp i Boden

Under SM-veckan 25–31 mars förvandlas Stadsparken i Boden till ett vinterparadis för leksugna barn. Det kommer bland annat att bjudas på teaterföreställningar, underhållning av Pidde P och både Bolibompadraken och Sommarskuggan dyker upp. Den som vill kan testa en rörelsebana, pyssla i skaparverkstan eller kanske bygga en egen käpphäst. #

Missa inte alla avgörande ögonblick. Häng med när Luleå och Boden förvandlas till Sveriges idrottscentrum under en vecka och heja fram Charlotte Kalla i Pagla. SM-veckan vinter i Luleå/Boden avgörs senare än vad den brukar. Den 25–31 mars är det dags för kampen om SM-gulden. Skidskytte gör come back på SM-veckan, senast skidskytte stod på programmet var i Östersund 2012. Eftersom SM-veckan arrangeras i slutet av mars kommer vi att återse längdskidornas tre- och femmil på programmet. Läs mer på smveckan.se. #

I STADSPARKEN

FOTO/Mattias Ankrah/SVT

ALLSÅNGSTURNÉ PÅ

LANDSBYGDEN I hela Boden ska det vara nära till kulturen. Därför blir det Allsång på Örat den 2, 9, 16 och 23 juli 13:00 samt på turné till fyra byar. Färden går till Harads, Sörbyn samt två till byar. Kapellmästare är HansLennart Bruun, allsångsledare Anna-Karin Liljestrand och musiker Marcus Söderström. Varje torsdag dyker en ny gästartist upp, denna följer sedan med till kvällens by där det 18:00 stäms upp till sång. #

3 4 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 020

» Vi tittade på var det fanns den renaste och grönaste elen « David Rowe / vd Hydro66 / om vad som gjorde att datacenterföretaget fick sin bas i Boden. #

Drottninggatan 11 storsatsar Pensionat Drottninggatan 11 har expanderat och gått från 14 till 25 rum. Det har byggts tio nya dubbelrum med eget badrum, samt en minisvit. Ett av de nya rummen har även eget pentry. Delägaren Felix Eriksson är nöjd med att ha tagit nästa steg. ”Det känns jättekul, vi går mer till hotell. Det blir kul att öppna till SM-veckan då det kommer att vara fullbelagt.” #


30

Vad händer våren 2020?

Pingstkyrkans Secondhand Returidé Bodens största secondhandbutik med mängder av porslin, kläder, lampor, möbler, textilier, fritidsartiklar – ja, allt du kan tänka dig. Här hittar du alltid något.

Maria Sharma

ny ägare av Örjans Dam & Herr

MILJONER Så många gästnätter hade Swedish Lapland under 2019, enligt preliminär statistik från SCB. Det är en ökning med åtta procent jämfört med 2018. Det är den högsta registrerade årliga ökningen någonsin för Swedish Lapland och dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. #

95%

Treehotel, som garanterat bidrar med ett ökat antal gästnätter, vann nyligen The Eco Tourism Prize vid den årliga Grand Travel Award galan. Stort grattis!

HÅLLBART Genom att återbruka och köpa begagnat kan du minska din klimatpåverkan rejält och bidra till en hållbar utveckling. I Boden är det enkelt, här har vi nära till riktigt bra second hand.

... personer fördelat på sex studios jobbar inom spelbranschen i Boden våren 2020. Innan den 7 januari 2019 var den siffran noll. #

3,2

HANDLA

Vad händer i vår? – I vår ligger min utmaning på att lära känna mina kunder och ta reda på vad bodensarna efterfrågar i modeväg. Bästa modetips den kommande säsongen? – Mitt bästa modetips för våren är skinn. Skinnplaggen har fullkomligt exploderat de senaste säsongerna och är här för att stanna. Något som vi även ser mycket av är puffärmen både på tröjor och klänningar. Herrmodet är inte styrt av trender på samma sätt som dammodet är, men det finns vissa plagg som känns hetare än andra. Till våren och sommaren ser vi mycket mönster på herrmodet, gärna blommigt om man vågar det. Modet 2020 lyfter kvalitet och materialval så som läder, pilé och grovt stickade plagg. Det känns också riktigt hett att styla varje outfit i en färg som kan vara olika nyanser från topp till tå! Hur känns det att ha öppnat efter renoveringen? – Det känns lite overkligt. Det känns som att jag var i butiken dygnet rund dagarna innan öppnandet. #

Återvinningen Perfekt när du ska inreda din första lägenhet eller behöver en dator, skridskor eller gamla fönster. Allt är inte superfint, men det är billigt. Röda Korset Second hand Mycket kläder, textilier och skor, men även köksgrejer och pynt. Du får leta lite men du kan hitta något riktigt fint om du är inne ofta. Veckans Allehanda En massa småloppisar i en, där man kan hyra bord veckovis. Mycket småprylar som inredning, porslin och leksaker men även kläder och möbler och antika guldkorn. Frankies Antik Öppet en dag i veckan och på begäran i gamla skolhuset i Inbyn. Rustika allmogemöbler från Norrbotten och även lite 60-talsretro kan du hitta här. Se utbudet på hemsidan. M&K:s Antik Antikaffär med bland annat matgrupper, sittmöbler och skåp från det gångna seklet. Ligger på Ing 3-området. Magasin V Retro, antikt och kuriosa mitt i centrum. Säljer även dödsbon och brukar ha sommarloppis med blommor på Ing 3-området. Kolla in butikernas Facebooksidor för öppettider innan du planerar din loppisrunda.

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 3 5


» Man måste älska det «


Dans är livet. Så var det för Lina Denevald under uppväxten i Sovjetunionen. Nu delar hon sina kunskaper med barn i Boden. Genom dansen har Lina fått ett socialt sammanhang i ett nytt land.

N

är Lina Denevald var fem år gammal traskade hon iväg till dansskolan i den lilla byn i Krim helt på egen hand, utan att föräldrarna visste om det. Och hon älskade det från första sekund. – Dansskolan låg nära så jag gick dit och provade och jag tyckte att det var jätteroligt. Sen träffade min mamma dansfröken som sa ”din dotter har börjat hos mig”. Så, det var det, berättar Lina. När det var dags att börja skolan fick hon en plats i kulturskolan som just öppnat i byn. Efter de allmänna lektionerna hade hon musik och dans, med läroplan, prov och betyg. – Det är inte så lätt att lära sig balett. Det kräver jättemycket arbete, tålamod och koncentrationsförmåga. Man måste älska det, självklart. Det var mitt liv och jag kunde inte föreställa mig något annat. Hon fortsatte dansa under hela skoltiden och jobbade extra på en förskola som musik- och danslärare. En dröm sedan barnsben var att utbilda sig till lärare. – Jag älskade att undervisa och ville lära alla, det var min favoritlek som jag alltid lekte när jag varliten. Men där sa Linas mamma stopp. Eftersom hon själv var lärare och arbetsvillkoren där och då inte var bra rådde hon dottern att satsa på ekonomi

i stället. Och så fick det bli, fem års studier och sedan jobb som revisor. Tills hon träffade sitt livs kärlek, Alexander. ETT NYTT LIV I BODEN Efter två år på distans tog Lina steget i oktober 2010. Hon följde kärleken och flyttade till Boden med sin son Nikita. Livet startade om och Lina började lära sig svenska. En dag fick hon hem en broschyr om att Bodens gymnastikklubb sökte tränare, bland annat inom dans. Så hon gav det ett försök. – Jag kunde bara några ord, men barnen sa aldrig att de inte förstod. Det var bra förståelse mellan oss hela tiden. Det gav mig styrkan att tro på mig själv. Jag kände ibland att livet saknade mening, det var så jobbigt att börja allt från början. Dansen gav mig något att jobba med och hjälpte mig att må bra, minns Lina. Genom föreningslivet fick hon ett socialt sammanhang och kände sig mindre ensam. Efter en tid startade hon en egen dansförening, Art Dance Studio, tillsammans med några engagerade föräldrar. Föreningen har cirka 65 aktiva dansare i åldrarna 3 till 16 och dansen är konstnärlig, en blandning av balett och modernt. – Det tar enormt mycket tid, jag har inga lediga #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 3 7


» Jag reflekterar mycket efteråt, vad jag behöver göra mer eller på annat sätt. Både jag och barnen utvecklas, vi gör det tillsammans. «

kvällar. Intresset för dans växer i Boden så vi behöver fler ledare. Det är mycket jobb och en person kan inte göra allt. De föräldrar som har förstått det hjälper till jättemycket med allt möjligt. Det blir en fin samhörighet, vi blir som en stor familj som alla hjälps åt, säger Lina. Även hennes egen familj är engagerad i föreningen. Dottern Alice, åtta år, hängde på höften när Lina började som danslärare och har själv dansat sedan hon var två år. Maken Alexander hjälper till med teknik och film och ställer även upp och dansar vid behov. De bor bara några kvarter från danslokalen så närhetslivet underlättar. DRÖMMEN BLEV SANN När Lina bytte hemland tog hon också chansen att byta karriär och förverkliga sin barndomsdröm. Hon studerade morgon till kväll i nio år och arbetar sen i höstas som lärare i matte/NO. Visst kan hon vara trött efter jobbet och undra hur hon ska orka med tre dansklasser på kvällen. Men sekunden hon ser barnen strömma in i lokalen fylls kroppen av ny energi. – Det är jättekul att föra vidare vad jag själv kan till de som vill lära sig. Det är en jättebra kombination när båda sidorna vill ge och ta emot. Att se deras utveckling är det som ger mig drivkraft att jobba vidare, säger Lina. Som danslärare har hon haft möjlighet att utveckla sin pedagogik redan innan hon kom in på lärarutbildningen. – Jag reflekterar mycket efteråt, vad jag behöver göra mer eller på annat sätt. Både jag och barnen utvecklas, vi gör det tillsammans.

SPRIDER GLÄDJE PÅ SCENEN Sedan 2015 är Art Dance Studio ett återkommande inslag på Bodens nationaldagsfirande och dansarna är också med på Dansens dag, Friidrottsdagen, Kulturnatta och Boden alive, på dansläger och på aktiviteter under loven. Fler och fler kommer och tittar och många hör av sig med beröm, även de som inte har anhöriga på scenen. – Vi gör våra konstnärliga danser för en publik och för att sprida glädje, inte bara för att det är roligt att dansa. Och det betyder att feedback från publiken är jätteviktig för oss. Deras största produktion hittills var julshowen 2019, där de för första gången hade levande musik. En stämningsfull danssaga toppades av en 100-årskavalkad med dans, musik och kläder från det gångna seklet för att bidra till Bodens 100-årsfirande. Lina älskar hela processen, från planeringen till sista applåden. – Man möter utmaningar, tränar hårt, ser glädjen och ser att de har lyckats. Dansen på scenen är resultatet, men också en del av lärandet. Hon tycker att det är viktigt att ge barn och unga i Boden möjlighet att dansa i närheten, att ge dem kunskap, självförtroende och gemenskap. Hon hoppas att hon genom dansen kan ge fler en lycklig barndom och skapa minnen för livet. # FAKTA Lina Denevald, 38 år. Familj / Maken Alexander och barnen Nikita, 15 år, och Alice, 8 år. Bor / Villa på Sveafältet, nära danslokalen. Gör / Lärare i matte/NO för åk 6–7 på Fria Emilia. Intressen / Danslärare och eldsjäl på Art Dance Studio. @artdancestudio

3 8 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 020


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 3 9


Danskungen

4 0 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 020


15-årige Thomas Vallgren från Sävast har blivit ett riktigt Instagramfenomen. Hans dansvideos sprider glädje bland tusentals följare.

”K

ungen, du är en förebild!”, ”Levande legend!”, ”Schyssta moves kingen, som alltid!”, ”Du sprider så mycket bra energi, sluta aldrig med det du gör!”. Ett femtital kommentarer som dessa och 5 000 likes per inlägg, det är vardagsmat för Thomas Vallgren och hans Instagramkonto @thomasking004. Denna 15-åring har skrapat ihop 21 000 följare genom sina livsbejakande dans- och gymvideos. Det var Thomas bror Fredrik, 19 år, som skapade kontot förra sommaren som ett sätt för familjen och släkten att hänga med i Thomas liv. De tänkte fota honom men så började han dansa och det fick bli film i stället. – Vi la ut en video i samband med fotbolls-VM där han dansar till De Vet Dus VM-låt ”Vi sjunger”. Vi taggade #vm och bandet och sånt, de gillade videon och det var där det tog fart. Den vart jättepoppis och ligger på 60 000 visningar, berättar Fredrik. Thomas hittar inspiration till danserna i favoritspelet Fortnite där det finns ett läge där man kan få sin karaktär att dansa. Han visar, ställer sig nära den stora skärmen i pojkrummet och härmar rörelserna på skärmen tills han blir alldeles svettig. – Jag gör basketball, såhär och såhär. Jag dansar, hoppar, badar, solar, myser och äter glass. Det är jag, säger Thomas. VILL ÖPPNA DÖRRAR Fredrik filmar, fotar, redigerar och skriver texter till inläggen med hjälp av övriga familjen. Han svarar på meddelanden och kommentarer och skickar små hälsningar från Thomas och får följarna att känna sig sedda. – Jag vill få det här stort så att det gynnar honom så mycket som möjligt, ju större han har blivit desto fler dörrar har öppnats för honom. Människor med Downs syndrom har kortare livstid så ju mer han hinner göra och ju fler drömmar han får uppfyllda desto gladare blir både han och vi i familjen, säger Fredrik. Thomas är yngst av åtta syskon och alla var inte helt positiva till ett öppet Instagramkonto till

en början. De trodde att det skulle komma mycket hat. Och visst händer det, men de kommentarerna tar Fredrik bort och 95 procent av responsen är ändå positiv. Många uppskattar att Thomas vågar vara sig själv och att han sprider glädje, kärlek och motivation. – Det är så mycket mer positivt än negativt och alla vi mött och pratat med är positiva. Folk brukar säga att det är jätteroligt att vi gör det vi gör, och att han bor i närheten. Nu på senare märker man ju att vi har en röst i vardagen och lyckas lyfta Downs syndrom, säger Fredrik. EN HEL HELG MED IDOLEN I november hade Thomas besök av youtubern SampeV2, Thomas största förebild näst efter Ronaldo. Det ökade följarskaran ännu mer. – Jag har kollat på honom på Youtube när han spelade Fortnite, säger Thomas. De åkte på gymmet tillsammans, åt middag och gick på en Luleå Hockey-match där de fick låna en loge. Thomas fick ett TV-spel och en tröja. – Thomas blev riktigt lycklig och fick skriva sin första autograf, berättar Fredrik. När han besökte Boden Brawl var det flera som tog selfies med honom och när han går på stan kommer folk fram och skakar hand. – Han blir jätteglad och det är kul, men det är också roligt att folk har börjat se honom och hur unik han är. Han har fått så sjukt många fler vänner och har alltid någon att spela med. Förut var han mer ensam, säger Fredrik. # FAKTA Namn / Thomas Vallgren, 15 år. Bor / I Sävast. Gör / Studerar på Stureskolan. Familj / Mamma, pappa och sju syskon. Intressen / Fortnite, dans, innebandy, Instagram och spela landhockey och basket hemma på gården. Favoritämne / Träslöjd. Förebilder / Ronaldo och SampeV2. @thomasking004

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 4 1


Kimchi & kombucha

4 2 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 020


Sara Rezgui är Treehotel-kocken som hämtar inspiration från jordens alla hörn. Hon lagar helst hälsosam mat från grunden och fermenterar både te och grönsaker.

U

nder många år reste Sara Rezgui runt i världen och lagade mat. Idag lagar hon mat åt hela världen på Treehotel i Harads. Hon är också utbildad kost- och näringsrådgivare. – Jag vill inspirera och förmedla hur enkelt det kan vara att äta hälsosamt och var man kan hitta näring naturligt, och det är ju i grönsaker och naturliga råvaror som inte är processade. Sluta köpa halvfabrikat, hitta glädjen i matlagningen och våga prova något nytt, säger Sara. Hennes bästa råd är att äta mer grönsaker och mer varierat, försöka tänka på att äta i säsong, prova nya rätter och grönsaker. För att spara tid i vardagspusslet och ändå äta bra tipsar Sara om att koka mycket ris på en gång och preppa genom att skala potatis kvällen innan. – Vi är mitt i en förändring, man håller på att bli mer medveten om vad man sätter på tallriken och var maten kommer från, säger hon. GÖR FERMENTERADE GRÖNSAKER Under sina resor kom hon i kontakt med många olika matkulturer och stötte ofta på fermenterade livsmedel, det vill säga mat som konserverats av naturliga mjölksyrabakterier. Intressant, tyckte Sara och började testa själv. I dag gör Sara egen kimchi och andra fermenterade grönsaker under namnet ”SurSaras syrade grönsaker”. Själv äter hon det varje dag som tillbehör på tallriken. – Det stärker immunförsvaret, ger god maghälsa och så är det fantastiskt gott. Det är en speciell smak som inte passar alla men jag tycker att det är ett komplement som vi saknar i husmanskosten idag, man behöver något syrligt och krispigt som tillförs i rätterna, säger hon.

Hon strimlar grönsakerna och masserar in en matsked salt per kilo tills det vätskar ordentligt. Sen packar hon grönsakerna tills de kommer under vätskenivån, lägger på en tyngd och låter det stå i rumstemperatur två till fyra veckor och sen någon vecka i kylen. – Alla ekologiska råvaror och grönsaker har naturligt mjölksyrabakterier på sig. Jag tar grönsakerna som de är och skapar en miljö där de goda bakterierna trivs, utvecklas och tar över. DRIVANDE I LIVSMEDELSKLUSTER Sara vill helst använda lokala råvaror men det kan vara svårt att få tag på stora mängder grönsaker som är odlade i närheten. Det är en av anledningarna till att hon är en drivande medlem i Bodens livsmedelskluster. Syftet med det är att stärka den lokala livsmedelsproduktionen genom ökat samarbete mellan producenter, förädlare och distributörer. – Turismen ökar ju hela tiden och det skulle ju vara fantastiskt för en japansk turist att kunna äta grönsaker som vuxit upp under midnattssolen. Vi har sån ren natur, så mycket ytor och såna möjligheter, säger Sara. När #Närhetsliv besöker henne hemma i lägenhetsköket i Boden bjuder hon på en vegetarisk och glutenfri måltid med svarta bönbiffar, krossad pumpa, kimchi och grönsaksnudlar med en kombuchadrink till. – Vegetariskt ligger i tiden och det är alltid bra att få nya vegetariska alternativ och tips. Kombucha är det många som är nyfikna på, det är en fermenterad tedryck. # Recepten hittar du på nästa uppslag. @sursaras #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 4 3


Svarta bönbiffar

Krossad pumpa

4 PORTIONER

4 PORTIONER

1 msk chiafrön 3 msk vatten 2 paket färdigkokta svarta bönor (eller annan bönsort) 2 vitlöksklyftor 200 g svamp, t.ex. champinjoner 2 dl havregryn 2 msk torkade örter, t.ex. oregano, persilja, timjan och ramslök 2 msk kallpressad olja (raps eller oliv) Salt och peppar efter smak Olja till stekning eller ugnen

1 medelstor pumpa, gärna butternutpumpa 2 cm ingefära finriven eller 1 tsk mald 1 cm färsk gurkmeja finriven eller 1 krm mald 1 vitlöksklyfta, hackad Salt och peppar efter smak 2 msk kallpressad olja

1. Börja med att göra chiaägg genom att koka upp lite vatten och mixa chiafröna med hett vatten i en skål. Rör om så det inte blir klumpar. Låt svalna. 2. Häll av vätskan från bönorna och tvätta dem noga. Häll hälften i matberedaren och lämna andra hälften till senare. 3. Skala och hacka ner vitlöken och svampen, tillsätt i matberedaren tillsammans med havre gryn, de torkade örterna, oljan, salt, peppar och chiaägg, alternativt ett hönsägg. Mixa till jämn smet och tillsätt sen andra hälften av bönorna och mixa lite till. 4. Låt smeten vila 10–20 min. Tips: Gör smeten dagen innan och låt den vila i kylen över natten. Medan smeten vilar, förbered pumpan eller annat tillbehör. 5. Forma smeten till biffar och stek i lite olja i stek panna eller placera på en smord plåt och baka av 20–30 minuter i mitten av ugnen på 150 grader. 4 4 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 020

1. Slå på ugnen på 150 grader. 2. Skala pumpan och skär ner i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. 3. Skala ingefäran och gurkmejan. Riv fint och strö över pumpan tillsammans med den hackade vitlöken. 4. Krydda med salt och peppar, drizzla över oljan och blanda runt. 5. Tillaga i ugn cirka 30 min eller tills pumpan blivit mjuk. 6. När pumpan är mjuk, ta ut den ur ugnen och krossa den med en potatisstomp eller med en gaffel till önskad konsistens. Lämna gärna några bitar kvar.


Grönsaksnudlar 4 PORTIONER 1 rödbeta 2 gulbetor 2 polkabetor ½ paket groddar 2 msk kallpressad rapsolja med citron Örtsalt 1. Skala och svarva betorna. Om du inte har en svarv eller julienne-strimlare går det lika bra att riva betorna. 2. Just innan servering, blanda grönsaksnudlarna med olja, groddar och salt. 3. Servera direkt med svarta bönbiffar och krossad pumpa.

Kombucha CA 2 LITER 2 liter vatten 4 tepåsar av svart, grönt eller vitt te alternativt 2 msk löste 2 dl råsocker 2–4 dl kombucha (startvätska) 1 scoby (kombuchasvamp) Utrustning: Stor kastrull, stor glasburk, tygbit och gummiband, sil, flaskor. 1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (cirka 25 grader). 2. Ta upp tepåsarna eller sila bort tebladen. Häll över vätskan i en ren glasbehållare. 3. Tillsätt kombucha (startvätska) och lägg i din scoby. Fäst sedan ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar. Rör inte om. 4. Smaka av efter 7 dagar. När du är nöjd med sötman och syran, sila vätskan för att ta bort eventuella scobyrester och tappa upp på flaska. 4. Förvara i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står desto syrligare blir den.

Saras tips till barnfamiljer: Rosta några potatisar i ugn på sidan av. Servera alltid några råa grönsaksstavar till middag, till exempel morötter, gurka, paprika, blomkål och broccoli. Hemma hos oss säger vi att man alltid måste ta en av varje färg. Vi hittar olika näringsämnen i de olika grönsakerna och de olika färgerna. Ät färgglatt och en varierad kost för att näringssätta dig och din familj bäst.

Smaksatt kombucha Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter bryggningen med valfri färskpressad juice, frukt, bär eller örter. Beräkna cirka 1 dl juice/frukt/bär/ puré till 9 dl kombucha. Förslag på smaksättning är citron och ingefära, blåbär, jordgubb och mynta. OBS / Använd alltid ekologiska råvaror när du gör kombucha för att gynna den naturliga fermenteringen. TIPS / För att märka upp dina flaskor med tillverkningsdatum, använd förslagsvis maskeringstejp som är lätt att skriva på. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 4 5


Pride Boden 2020 Mellan den 26 och 29 mars går Pride Boden av stapeln. Förutom den obligatoriska paraden, lördagen den 28 mars klockan 13:00, händer det massor av intressanta saker under festivalen. Det blir allt från film och föreläsningar till regnbågsgudstjänst. Läs mer på: boden.se/evenemang/2020/pride-boden Huvudarrangör: Boden Event i samverkan med Svenska kyrkan Boden, Bodens Riksteaterförening, Folkets hus Boden, Quality hotel Bodensia, Bodens kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF Norr Boden, BodenArr, FilmPool Nord, RFSL Luleå/Norra Norrbotten, Lesbisk Makt, Boden Gratistidning


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 2 0 / 4 7


I HARADS HAR VI NÄRA TILL ALLT SOM ÄR VIKTIGT OCH LITE TILL.

Harads är ett guldkorn i en tillväxtstark besöksnäring, hela världen kommer hit. Här är närheten en tillgång och en framgångsfaktor i ett unikt ekosystem. Först startade Britta och hennes man Treehotel. Det underlättade när Eric sedan startade Logger’s Lodge lite längre in i skogen. När nu Peter och hans kollegor invigde Arctic Bath i början av året, var det ingen tillfällighet att det skedde nere på älven just här, nära Harads. Här har vi nära till det som är viktigt och lite till. Vi kallar det #närhetsliv. Eric Borg/Loggers Lodge • Britta Jonsson-Lindvall/Treehotel • Peter Engström/Arctic Bath

Boden.se • @narhetsliv