Islandsk Hest Oktober November 2022

Page 1

DEN SVÆRE BESLUTNING NÅR DRØMMEHESTEN SKAL SÆLGES DYRLÆGENS VINKEL OM DEN VIGTIGE TANDPLEJE HVORFOR ER HESTEN SÅ SLØV? FÅ FORKLARINGEN HER TURGUIDE PÅ HESTERYG VERDENS BEDSTE JOB

eMAGASINET ISLANDSK HEST OKTOBER / NOVEMBERBER 2022 Foto: SashArts eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

1.


2. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


VELKOMMEN TIL

eMAGASINET ISLANDSK HEST OKTOBER / NOVEMBER 2022 EFTERÅR MED SMUKKE FARVER OG PLYSBAMSE HESTE

Skoven har taget sine smukke efterårsklæder på og forbereder sig til vinterens komme. Det samme gør vores seje, skønne islandske heste, der sætter vinterpels så de ligner nuttede plysbamser.

Udgiver BJ Media Tinggårdsvej 4, Valore 4130 Viby Sjælland tlf.: +45 2789 5471 info@islandskhest.com www.islandskhest.com Forside foto: SashArts Layout / Editing: Jes Lassen Annoncer: +45 2789 5471 Redaktion: info@islandskhest.com +45 2789 5471 Eftertryk er kun tilladt med redaktionens samtykke og med tydelig kildeangivelse. Der tages forbehold for trykfejl og mangler. BJ Media kan ikke holdes ansvarlig for fejl og mangler.

Nogle vælger at klippe deres islændere - mere eller mindre – så hestene ikke får det for varmt. Især når man træner, og mange er i gang med vintertræningen frem til forårets stævner. Uanset om man rider stævner eller ej, er en skovtur altid smuk. Og uanset årstid, elsker vi vores islændere og bruger en masse dejlig tid sammen med dem. I dette nummer af eMagasinet Islandsk Hest kan du bruge tid på at læse blandt andet følgende artikler:

Toprytteren Emil Fredsgaard Obelitz fortæller om den svære beslutning at sælge sin stævnehest, Vikingur og den sjove historie om, hvordan hesten blev hans. Samtidig kan du læse artiklen om Maria Beske Nielsen, som nu skal på stævnebanerne og konkurrere på Vikingur. Coach Malene Granhøj Duelund skriver om rideangst, der kan blive til ridefrihed. I artiklen om det snørklede BLUP-system forklarer avlsformand Rune Hansen om en ny anbefaling fra FEIF vedrørende BLUP i avlen. Vi har mødt ægteparret bag Karlslund rideudstyr, der fortæller, hvordan det hele startede. Dyrlægen Nanna Lutherssonhar specialiseret sig i forskning af mavesår hos heste og deler ud at sin viden. Alle artikler, der forhåbentlig kan gøre dig klogere og godt underholdt. Stor hestehilsen

Hjælp! Min hest er bare SÅ sløv! Dyrlæge Peter Hjuler forklarer, hvorfor nogle heste er sløve på denne årstid. Du kan også læse beretningen fra en, der har været turguide på Island, samt artiklen med dyrlæge Anne Marie Vejstrup, der har været hjælper på en turisttur og beskriver oplevelsen ud fra et hestevelfærds-synspunkt.

Britt Søby

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

3.


Hurtig og effektiv hjælp hvis uheldet er ude Vores forsikringer giver dig tryghed – både før og efter skaden er sket. Vi behandler 90 % af alle skader inden for en uge. Læs mere på www.dansk-hesteforsikring.dk eller kontakt os på tlf. 63 57 11 22.

4. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


INDHOLD eMagasinet Islandsk Hest oktober/november 2022

OM R Æ L

P U BL

Dyrlægens vinkel - Artikelserie om tænder

06

Emil Fredsgaard Obelitz - Den sværeste beslutning

14

Mavesår - hos unge Islandske Heste

20

Avlsformand Rune Hansen - Lær om BLUP systemetl

28

Hjælp - Min hest er bare SÅ sløv

34

Maria Beske Nielsen - Nu er Vikingur min drømmehest

38

Advarsel om atypisk - Myopati

42

Historien bag - Karlslund Rideudstyr

46

Islandsk Sommer - Turguide på hesteryg

52

Anne Marie Vejstrup - Gæst til hest

60

Fra Rideangst - Til ridefrihed

66

Forebyg mavesår - via fodring

72

Guldhest - En skøn tur på Feddet

80

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

5.


DYRLÆGENS

VINKEL

Munden skal være skyllet ren for foderrester, før mundhuleundersøgelsen kan startes. Det er vigtigt, at hestens hoved er i en tilpas højde, for at dyrlægen har de bedst mulige arbejdsforhold.

6. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


DYRLÆGENS

VINKEL

Af Dyrlæge Nicolaj Bach Foto: se fotoinfo

DEN SERIØSE TANDBEHANDLING DYRLÆGENS VINKEL MED DYRLÆGE NICOLAJ BACH Du har sikkert prøvet at bestille tid til tandraspning af din hest, men har du også tænkt over, hvad en tandraspning egentlig indebærer? Hos Hestetandklinikken er ambitionen at komme videre end bare tandraspning og foretage en reel mundhuleundersøgelse, hvor hele hestens mund undersøges nøje i hvert et hjørne.

"Beroligelsen er vigtigt for at mindske hestens ubehag ved undersøgelsen, men det er også afgørende for, at tungen holdes i ro, så vi kan se hvert et område af munden"

Når undersøgelsen er slut, vurderes det, hvilken betydning vores fund har for hesten, og hvad der skal gøres. Oftest kan problemerne løses med det samme på staldgangen - for eksempel med tandraspning. Andre gange finder vi mere komplicerede problemer, som skal løses på klinikken. I denne artikel forklarer dyrlæge og hestetandlæge Nicolaj Bach, hvad du selv kan gøre for at sikre dig, at din hest bliver undersøgt så grundigt som muligt. Når du får undersøgt din hest, skal du sikre dig at disse 6 punkter er opfyldt. Hvis bare et par af punkterne mangler, er der risiko for, at vigtige fund overses og noget, der kunne være klaret med en simpel behandling, udvikler sig til et kompliceret forløb.

Du kan ikke selv undersøge hestens mund, men du kan sikre dig at tjeklisten nedenfor er opfyldt: l Beroligelse l Hovedstøtte/hængegrime l Mundspærre l Lys l Skyllet rengjort mund l Spejl/kamera Bedøvelse: Alle heste skal have en beroligende indsprøjtning, inden undersøgelsen starter. Det kan se lidt ubehageligt ud, hvis hesten slingrer, men det er heldigvis meget sjældent, at en hest snubler under behandlingen. Beroligelsen er vigtigt for at mindske hestens ubehag ved undersøgelsen, men det er også afgørende for, at tungen holdes i ro, så vi kan se hvert et område af munden. Husk på, at hver eneste tand skal undersøges i detaljer. I nogle tilfælde afsløres en dårlig tand blot ved en lille plet på 1 millimeter i tyggefladen. For at opdage den slags forandringer skal hesten, og tungen, holdes i ro. Tyggereflekserne aktiveres, når vi fører instrumenter, som sonder, spejl og kamera, ind i munden på hesten. Det undgår vi med beroligelse.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

7.


DET BEHØVER IKKE VÆRE KEDELIGT AT VÆRE PÅ SKRUMP

Læs mere om vores produkter og find nærmeste forhandler på aveve.dk

8. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

LIGHT MIX ZERO

ICELANDER DAILY MIX

Fiberrig musli med lav dosering sikrer lavt kalorieindtag.

Meget lavt kalorieindhold. Indeholder naturlige mikromineraler og Omega 3 fedtsyrer.

Pris: 269,- (20 kg)

Pris: 249,- (20 kg)


DYRLÆGENS

VINKEL

Det er tydeligt at en god og kraftig lyskilde er helt afgørende for kvaliteten af mundhuleundersøgelsen.

Hovedstøtte / hængegrime: En mundhuleundersøgelse og tandbehandling tager 20-25 min. For dyrlægen er det vigtigt at have en god arbejdsstilling, så undersøgelsen først stopper, når alt er undersøgt, og ikke når dyrlægen er træt i benene, eller ejeren er træt i skulderen af holde hestens hoved.

"For at kunne se ind i munden på hesten anvendes en mundspærre. Den gør, at hesten står afslappet med åben mund, så vi i fred og ro kan se tænder og slimhinder"

Derfor bruger Nicolaj og hans kolleger altid en hovedstøtte, som står på gulvet, eller en hængegrime, som kan hænges i loftet eller over en bokslåge. Jo bedre arbejdsforhold des bedre undersøgelse. Mundspærre: For at kunne se ind i munden på hesten anvendes en mundspærre. Den gør, at hesten står afslappet med åben mund, så vi i fred og ro kan se tænder og slimhinder. Mundspærren kan godt se lidt voldsom ud, men faktisk aflaster den kæbeleddet i forhold til, når du selv er hos tandlægen.

Her skal de aktivt sørge for at holde munden åben. Derfor kan du være ret øm i kæberne efter en længere tur hos tandlægen. Hvis hesten er tilstrækkeligt beroliget, så den slapper af i tyggemusklerne, hjælper mundspærren til, at den ikke skal bruge kræfter på at holde munden åben. Munden skal skylles ren for foderrester: I forrige nummer af eMagasinet Islandsk Hest gennemgik Nicolaj tyggeprocessen. Her fremgik det, at heste i princippet aldrig tygger af munden. Der vil altid sidde foderrester på tænderne eller mellem tand og kind. Dette foder skal fjernes fra mundhulen, da det dækker for de områder, der skal undersøges. Der fleste foderemner som hø, græs og gulerødder er nemme at skylle ud, men af og til sker det, at hesteejeren giver et hestebolche eller en vitaminpille lige før undersøgelsen.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

9.


DYRLÆGENS

VINKEL

Det skal du undgå, da det klistrer sig fast på tænderne - lidt som en guldkaramel. Det er næsten umuligt at skylle ud og risikerer at dække for nogle af de områder, der er vigtige at se.

"Hos Hestetandklinikken bruger dyrlægerne altid et kamera som supplement til spejlet, uanset om undersøgelsen laves på klinikken eller i stalden"

Lys: En kraftig lyskilde er afgørende for at kunne se, hvad der sker inde i hestens mund. Fra mulen ned til svælget er der 30-50 cm - afhængigt af hestens størrelse. Bagest i mundhulen er der helt mørkt og lyset fra en normal lommelygte, eller telefon, trænger ikke langt nok tilbage mundhulen. Nicolaj bruger en speciallavet lyskilde, der sikrer, at alle tænder og strukturer i hele munden kan undersøges grundigt. Spejl/kamera: Det sidste punkt, du skal sikre dig er opfyldt, er brug af spejl eller mundhulekamera. Når man står foran hesten og kigger ind på tandrækken, er det meget svært at se tyggefladen på grund af synsvinklen. Med et spejl, eller endnu bedre et kamera, kan tænderne undersøges i en 90 graders vinkel, der

10. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

gør muligt at se huller, foderpakninger, slimhindeskader og andre problemer. Hos Hestetandklinikken bruger dyrlægerne altid et kamera som supplement til spejlet, uanset om undersøgelsen laves på klinikken eller i stalden. Det gør de for at sikre, at alle tandbehandlinger udføres på grundlag af den bedst mulige mundhuleundersøgelse. Du har nu 6 punkter du skal sikre dig, er opfyldt når du vælger tandlæge til din hest, hvis du vil have sikkerhed for at undersøgelsen bliver foretaget på et seriøst niveau. I næste nummer tager Nicolaj dig med på klinikken, hvor vi skal se på nogle at de behandlinger, der ikke kan laves i stalden


eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

11.


KONGERIGET DANMARKS HESTEFORSIKRING g/s - SAMMEN OM TRYGHED

Ny attraktiv forsikring til Islandsk Hest Sygeforsikring med op til 85% dækning

www.kdh.dk tlf. 3315 3970 –kontakt@kdh.dk

12. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


DYRLÆGENS

VINKEL

Dyrlægerne hos Hestetandklinikken bruger kamera til alle mundhuleundersøgelser, uanset om de udføres på klinikken eller i stalden. Kameraet giver en stor sikkerhed for at hvert et hjørne af mundhulen undersøges grundigt.

Om Hestetandklinikken

FAKTA:

Hestetandklinikken er Nordeuropas største specialiserede dyrlægepraksis, der udelukkende arbejder med hestens mundhule, tænder, tandlidelser og relaterede problemer - herunder lidelser i bihulesystemet. Vores udkørende praksis, hvor der foretages almindelige tandbehandlinger, dækker Fyn, det meste af Jylland, Sjælland, Lolland/Falster, Møn. Desuden har vi klinikker i Ringsted og Odense, hvor vi modtager henvisningspatienter fra hele landet og fra udlandet.

www.Hestetandklinikken.dk Nicolaj Bach er uddannet dyrlæge i 2004 og har de sidste 15 år specialiseret sig i tand- og tandrelaterede sygdomme.

E HEST GSÅ O SKALE GOD HAVDPLEJE TAN

YY

Han kører til heste på Fyn og i Jylland, samt passer klinikken i Odense. Udover det daglige arbejde med hestene afholder Nicolaj kurser i tandsygdomme for dyrlæger.

Y

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

13.


SVÆ

RT

EL ARV F E G R AT SI IKINGU V TIL ER DEN D EFT TISKE TI T TAS FAN HAR HAF I V MEN SAM

Foto: SashArts 14. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


EMIL FREDSGAARD OBELITZ HAR SOLGT SIN SKØNNE STÆVNEHEST

DEN SVÆRESTE BESLUTNING

Af Helle Sktam de Fries Foto: SashArts / Privat

For nylig solgte den 29-årige toprytter Emil Fredsgaard Obelitz sin fantastiske 12-årige vallak Vikingur og erkender, det er den sværeste beslutning, han har truffet. Vikingur er den første hest Emil Fredsgaard Obelitz har ejet, og deres historie sammen er helt unik. -Det er faktisk en sjov historie, og derfor har hesten også helt speciel betydning for mig, forklarer Emil, inden han fortæller historien, der har klare referencer til H.C. Andersens eventyr ”Den grimme ælling”. Vikingur og Emil Fredsgaard Obelitz møder hinanden på Island for ti år siden, hvor Emil arbejdede på gården Feti.

Vikingurs mor, BrárafráFeti, havde ikke rigtig vist noget interessant afkom, og ejerne vurderede, Vikingur ikke var værd at bruge tid på. Jeg syntes, han skulle have en chance og fik lov til at ride ham til. -Ellers var han nok blevet solgt helt rå i en pulje sammen med andre ungheste – eller endt i fryseren. -Selv om Vikingur var en meget tyk, rød vallak uden hår og ikke særlig charmerende, så syntes jeg, han viste nogle momenter der i hallen – og jeg kan godt lide de lidt sensitive heste. Så Emil gik i gang med tilridningen. -Det var noget af et projekt. Hesten var meget sky og meget frisk. Han var bange for rytteren, for sadlen, for alting – og der var masser af bukkespring i ham. Emil gav dog ikke op.

-Der var en stor gruppe ungheste, der skulle ind i træning. Blandt dem var en lidt ucharmerende, tyk, rød vallak, der hed Vikingur. Emil griner – og fortsætter: -Der var alligevel noget ved hans type, jeg faldt for. Han var meget vågen og meget sky. -Vi havde ham inde og løbe i hallen sammen med en anden unghest.

-Det tog lang tid at bygge noget tillid op hos Vikingur. Det krævede meget tålmodighed og meget arbejde fra jorden. Men det kom stille og roligt. Efter to måneders ridning det efterår kom Vikingur, sammen med de andre vallakker, ud igen for at holde pause.

Vikingur, hvis jeg ville have ham. Emil bliver stille og holder en pause, inden han fortsætter: -Jeg takkede selvfølgelig ja. Jeg havde aldrig prøvet at eje en hest. Så gik turen hjem til Danmark – uden hesten. -Jeg besluttede, at jeg gerne ville tilbage til Island og arbejde med min hest, så jeg tog derop igen i september 2014. -Så tog jeg Vikingur ind. Da han kom rendende, var han stadig en ucharmerende, tyk, rød vallak, men nu var han min egen hest! Det var en vild fornemmelse. -Det var skønt at træne sin egen hest og vide, at ingen kunne blande sig, vælge at stoppe træningen eller sælge hesten. Jeg havde helt frie tøjler! -Det var voldsomt spændende at følge hans udvikling fra næsten vildhest til at få hovedtøj, sadel og rytter på og blive ridehest. Det er lidt sindssygt, det overhovedet kan lade sig gøre.

I december skulle Emil – efter tre år – hjem til Danmark. -Da vi rundede af, fik jeg som en afskedsbonus tilbuddet om at få eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

15.


Emils drøm var nu at nå 8-tallet. -Det fik jeg så ved Aros i finalen i T.1. Det var her Emil tænkte, at han og Vikingur havde nået deres max sammen. -Lidt efter Aros besluttede jeg at sælge ham, men jeg sagde det ikke højt. Jeg syntes, han fortjente en ny rytter – oplagt en ungrytter. -Men det var en virkelig svær beslutning, der tog tid for at modnes. Og det blev ikke aktuelt før efter DM. Beslutningen blev ekstra svær, fordi Emil Fredsgaard Obelitz har et helt specielt bånd til Vikingur. Hans første hest, som han selv har formet helt fra bunden. For mig er han jo enestående. Vågen og positiv, men selvfølgelig har han og jeg da også haft vores diskussioner. Han har temperament, kan være meget stædig, og vi har godt kunne være ret irriterede på hinanden. Foto: SashArts

Emil har brugt ufatteligt meget tid på grundtræningen. -Grundarbejdet betyder bare så meget, og jeg har virkelig kræset meget med tingene. Da Vikingur var seks år blev han kåret. -Jeg kårede ham som vallak. For min egen skyld, fordi jeg synes, kåring er spændende, og Vikingur viste ret meget talent. Kåringen endte på 7,90 total med blandt andet 7,73 i rid, 8,5 for tølt, 9 for langsom tølt og 9 for galop og langsom galop. -Traven er ikke hans bedste gangart, men hans galop er fantastisk. Han kan lave anspring fra skridt – og fra stående.

Hjemme i Danmark kommer Vikingur til at stå hos Stald Gavnholt hos Agnar Snorri Ståefansson og Anne Stine Haugen. -Det var jeg rigtig glad for. De har hjulpet meget. Jeg syntes også, det var dejligt at komme hjem med en hest, som ingen rigtig havde set før, og derfor heller ikke havde specielle forventninger til. Nu gik udviklingen med Vikingur stærkt. -Jeg har især nogle milepæle, der står helt klart. Første drøm var at ride minimum 7,0 i total. Det skete så på Birkegården på Djursland, hvor jeg red over 7 både 4.1 og i T.1, mens det pissede ned og var et forfærdeligt vejr. Næste mål var at ride 7,50 total.

Emil bliver igen stille. -Han er altså enestående. Emil tager atter hjem fra Island,og i november 2016 kommer Vikingur til Danmark. Inden da har den nyslåede hesteejer nået at ride et par stævner på sin hest i Island. Det blev til 6,30 og efterfølgende 6,70 i T.3.

-Der var lidt op og nedture, så der gik over et år, før det lykkedes. Men det skete så på Hedeland ved en dobbelt WRL-stævne. Her red jeg 7,43 i T.1 den første dag, og 7,70 den anden dag. Den dag står soleklart. Der var jeg stolt!

16. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

-Men han er også en kæmpe pleaser og en rigtig høflig gentleman. Og så kan du ride en tur på ham, hvor du får kuldegysninger over, hvor god og hvor sjov han er at ride på. -Jeg kender Vikingur som min egen bukselomme – og han kender mig lige så godt. Emil erkender, at han elsker stævner og gode resultater. -Men vejen derhen skal også være sjov. Du er nødt til at have en god kemi med din hest, så man har en god hverdag sammen. Det havde Emil med Vikingur, men måtte erkende, at nu skulle de begge noget andet. -Havde jeg haft muligheden, havde jeg nok beholdt ham som legeonkel til føllene, siger Emil og griner -Nej, han er for god en hest bare at have stående – og som lille selvstændig har jeg heller ikke råd til at have så talentfuld hest stående. Jeg kan ikke lige hive penge op af lommen til en ny, dyr stævnehest.


eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

17.


I dag er Vikingur ikke længere Emil Fredsgaard Obelitzs hest. Anne-Mette Beske Nielsen købte hesten til sin 13-årige datter Maria, der er en talentfuld stævnerytter. -Det var faktisk lidt tilfældigt. Ved DM stod min kæreste, Frederikke Stougaard, i stald med Anne-Mette og datteren Maria, der deltog med sin vallak Sær. -Vi faldt i snak, og Anne-Mette nævnede, at hun var på udkig efter en ny stævnehest til sin datter. Emil stod beskedent og trådte sig selv over tæerne uden at sige noget. -Men så sagde Frederikke, at Vikingur måske kunne være et bud. Og det var han! Emil Fredsgaard Obelitz husker tydeligt, da Maria kom for at prøve hesten. -Hun gik bare stille og roligt i gang, og red ham frem og ned i trav – helt afslappet. -Jeg er virkelig glad for, at de to fandt hinanden. Jeg har sjældent set så ung en rytter, der har så ufattelig god forståelse for, hvad hun laver – og så god indlevelse i hesten. -Anden gang Maria kom, red vi i sko-

ven sammen, og Vikingur så vanvittig flot ud, da hun red ham. Maria kan godt lide at ride hurtigt og er ikke bange for Vikingurs energi, men hun er også tålmodig, grundig, dygtig og nysgerrig på at lære. De er et perfekt match, og jeg kunne ikke have drømt om en bedre køber. Udover det perfekte match har Emil Fredsgaard Obelitz også den store glæde, at han kan følge Vikingur. Han underviser nemlig Maria – ikke kun online, men også på Skovgaard i Hørsholm, hvor Vikingur bor i den flotte, moderne stald Anne-Mette og hendes mand Peter har opført for et års tid siden. -Det er virkelig et super sted, og Vikingur har det som blommen i et æg. Det er dejligt at opleve, lyder det fra en meget glad Emil. Han tager jævnligt turen fra Kongerslev ved Aalborg, hvor han træner heste i en lejet stald, til Hørsholm for at undervise. -Det er klart en fordel, at jeg stadig ser Vikungur, men han er da savnet i stalden derhjemme. Emil Fredsgaard Obelitz arbejder i den lejede stald, mens kæresten Frederikke Stougaard arbejder i forældrenes stald Islandshestecentret Nr. Tolstrup ved Holstebro. -Vi bruger meget hinanden

18. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

til sparring, og Frederikke har været en stor hjælp i år med Vikingur. -Drømmen er helt klart at få vores eget sted. Og at jeg finder en ny hest. En 5 dages tur til Island gav ikke resultat. -Jeg fandt ikke det rigtige, men det kommer forhåbentlig. Nu er der penge på kontoen fra salget af Vikingur. -Men jeg vil meget hellere have dem i en hest end på en konto. Om han drømmer om en plads på landsholdet? Det er Emil Fredsgaard Obeliz alt for beskeden til selv at sige højt. Men direkte adspurgt svarer han dog ja, til at han ikke vil sige nej, hvis han får tilbuddet. -Det ville da være fantastisk og en kæmpe ære at få lov til at præsentere Danmark ved et mesterskab. Og hvem ved? Vikingur - ”den grimme ælling” – blev til en flot top-stævnehest, så ”Intet er umuligt for den, der har viljen i hjertet”. Og talentet, tålmodigheden og troen.


Fast pris-aftale på Equsana hestefoder Mange gode grunde til at vælge os som din hestefoder leverandør

• Fast lav pris på dit hestefoder over en længere periode (typisk mellem 6-8 måneder). • Prisen er låst, så du risikerer ikke, at prisen hæves i perioden, hvor du har kontrakt. • Du kan vælge at hente dit foder i alle Land & Fritid butikker og få din aftalte kontrakt pris. • Afhent en eller flere sække ad gangen – alt efter behov. Du kan selvfølgelig også få foderet leveret direkte til din dør.

Vil du høre mere?

A LE T F

• FAS TP

S-A RI

AS

E

FAST PRIS-AFTALE HESTEFODER

FTALE • F

A S T P RI S • F -A

• Har du mindre end 9 heste skal du kontakte din lokale Land & Fritid butik. • Har du mere end 9 heste skal du kontakte din lokale Equsana konsulent – find din kontakt på www.equsana.dk

T PR

IS-AFT A

L

Nu også i refill-emballage

Godt for både pengepungen og miljøet

FIND DIN NÆRMESTE BUTIK ELLER KØB DIREKTE PÅ LANDOGFRITID.DK eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

19.


Stald, og minimum 3 udfodringer med stråfoder og stald ser ud til at reducere risiko for mavesår i den hvide del 20. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


MAVESÅR

HOS UNGE ISLANDSKE HESTE Af: Shaila Ann Siisgaard Foto: Privat

Dyrlæge Nanna Luthersson har som de fleste ved igennem mange år specialiseret sig i forskning af mavesår hos heste. Den seneste videnskabelige publikation ”Effect of moving from being extensively managed out in pasture intotraining on the incidence of equinegastriculcer in Icelandic horses” bringer helt ny brugbar viden til os islandshesteejere, For hvem skulle have troet at helt unge heste, der endnu ikke har påbegyndt nogen form for træning kunne have mavesår. Forskningsartiklen er offentliggjort i Journal of the American Veterinary Medical Association. Undersøgelsen handler om unge heste som kommer på stald og i træning for første gang, hvor forskerne følger dem i en periode på 8 uger. Hvad var status på mavesår samtidig med at de kom ind - og hvordan ændrede det sig over tid de næste 8 uger med opstaldning, fodring og træning. Video blev anvendt til at vurdere graden på

en skala fra nul til fire, hvor 2 er klinisk signifikante mavesår i den hvide del hvorimod grad 1 og 2 er klinisk signifikante i den røde del. Mavesår opstår altid enten i den hvide eller røde del eller i begge dele: Hestens mave er delt op i to veladskilte regioner, hvoraf den den øvre hvide del udgør ca. 1/3 af mavesækken og er den non-glandulære del. Den hvide del af mavesækken er beklædt med pladecelleepithel ligesom spiserøret. Den nedre røde del udgør de resterende 2/3 og betegnes den glandulære del. Den røde del af mavesækken består af kirtelvæv, der blandt andet udskiller mavesyre og pepsin mv. Hestens kirtelvæv udskiller mavesyre døgnet rundt selv, når der ikke er foder i maven. I mavesækken kan pH-værdien variere fra pH 1,5 – 7, alt efter hvor den måles i mavesækken. I den røde del er pH-værdien lav, mens den er næsten neutral i den øvre hvide del.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

21.


Som udgangspunkt havde 71,6% af de undersøgte heste mavesår i den hvide del

Som udgangspunkt havde 71,6% af de undersøgte heste mavesår i den hvide del. Efter 8 uger var der en reduktion på af forekomsten til 25,4%. Statistisk analyse viste at foderet og stald havde en afgørende indflydelse på reduktion af mavesår i den hvide del. Rigeligt grovfoder tildelt 3 eller flere gange dagligt havde en markant positiv indflydelse på reducering af mavesår. Forekomsten var 18 gange højere end hos de heste, der fik færre udfodringer, var en af hovedkonklusionerne på studiet. Derudover konkluderer forskerne at sår i den hvide del har en evne til at hele uden brug af medicin. 47% havde mavesår i den røde del (EGGD) og efter 8 uger var der (kun) en reduktion til 40,8% En statistisk analyse fandt ingen sammenhænge mellem forekomsten af EGGD og udfodring, hvilket tyder på at mavesår i den røde del sandsynligvis ikke er lige så påvirket af græs eller udfodring som mavesår i den hvide del. -Det der i første omgang kom mest bag på mig var, at de unge heste, som kom direkte ude fra store græsningsarealer havde så høj en forekomst af mavesår i den hvide del, fortæller Nanna Luthersson til eMagasinet Islandsk Hest. -Grunden til at vi har konkluderet at det var sår, opstået ude på græsningsarealerne var at over halvdelen af hestene kom ind aftenen før gastroskopien, 30% havde været inde 3-6

dage før undersøgelsen og kun 19% af hestene havde været inde mellem 7 og 14 dage før undersøgelsen. Man ved at signifikante sår kan ikke nå at udvikles på få dage, med mindre de bliver sultet.

ment, individuel fodring, tildeling af grovfoder i tilstrækkelige mængder og udfodret mindst 3 gange dagligt og opstaldning var i denne undersøgelse nøglen til, at hestene var i stand til at hele deres sår i den hvide del.

Desuden var der en gruppe på 15 heste (21% af dem ved 2. gastroskopi) som ikke var blevet opstaldet, men gik ude i træningsperioden. De havde mange mavesår fra starten og blev ikke bedre i løbet af træningsperioden på trods af at de fik adgang til stråfoder, fortæller Nanna.

Gode råd til bekymrerede hesteejere

De fleste af os forbinder klassisk mavesår hos heste med træning, stress, transport og stævner og flytning til nye faciliteter ofte sammenholdt med for lidt grovfoder eller for få udfodringer med grovfoder. Denne undersøgelse ser ud til at punktere nogle af de myter og understreger, at det måske er et meget mere udbredt fænomen. Også blandt de helt unge heste som har været håndteret minimalt og bare græsset på store arealer i naturen. Det burde jo være tæt på optimalt i forhold til hvordan vilde heste ville leve. -Vi har forbundet mavesår med noget der var management-relateret og at hvis de gik frit i naturen, så var risikoen markant lavere. Dette var præcis omvendt. Derefter blev vi også meget overraskede over at hestene var i stand til at hele deres mavesår i løbet af de første 8 uger, hvor de var opstaldet, fodret og startet i træning. Godt manage-

22. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Denne undersøgelse kommer ikke med alle svar, men på baggrund af det vi fandt, så er det at give heste stråfoder i tilstrækkelige mængder (minimum 1,5% (i tørstof) af deres kropsvægt per dag - og hvis at stråfoderet bliver udfodret mindst tre gange dagligt, så ser det ud til at gavne hestene rigtig meget. -Desuden har vi måttet konstatere at vind og vejr kan have en langt større negativ betydning for hestens mavesæk end vi tidligere har troet. Nanna Luthersson er ikke i tvivl om at vejr og vind sandsynligvis kan påvirke graden af mavesår hos heste, idet græskvalitet kan svinge over årstidernes skiften. Hestene blev netop gastroperet i oktober, hvor græsset er af lav kvalitet som følge af vejr og vinde. Nu vil hun gerne undersøge heste over hele året, for at se om, om der evt. er en sammenhæng mellem årstid, græskvalitet og mavesår. -Så det at heste går ude i regn, rusk og mudder, bliver våde og kolde er nok noget jeg fremover vil anbefale at man prøver at forebygge og undgå. Selvom islændere er vant til at gå ude hele året, så er de især påvirkelige overfor regn og kulde.


81 heste fra 10 forskellige stutterier i 4 forskellige regioner af Island med en gennemsnitsalder på 3 blev gastroskoperet

Vind og vejr kan have en langt større negativ betydning for hestens mavesæk

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

23.


Undersøgelsen:

Tips:

81 heste fra 10 forskellige stutterier i 4 forskellige regioner af Island med en gennemsnits-alder på 3 blev gastroskoperet.

Stald, og minimum 3 udfodringer med stråfoder og stald ser ud til at reducere risiko for mavesår i den hvide del.

Alle heste blev indledningsvis gastroskoperet 2 uger efter de blev flyttet fra fold til en træningsfacililtet. Herefter blev de undersøgt via endoskop 8 uger senere.

Kilde:

Management og samt adfærd blev bedømt udfra et spørgeskema til ejere eller trænerne. Spørgeskemaet handlede om træning, og fodring- og management-rutiner.

https://avmajournals.avma.org/ view/journals/javma/aop/javma.22.06.0263/javma.22.06.0263.xm l?fbclid=IwAR2m50H9YwTjMSeLQqR sCCFLUylGtcGzDkxypyNzqRX4DxNA HPdfNM5l4_s

24. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

” Vi har forbundet mavesår med noget der var management relateret og at hvis de gik frit i naturen, så var risikoen markant lavere. Dette var præcis omvendt”


Fordi islændere er noget helt specielt 10%

medlemsrabat

En sund hest der er billig at forsikre Hos os kan du få en skræddersyet sygeforsikring til din islænder, som passer til netop dine behov. Forsikringen er livslang, så du kan føle dig tryg hele hestens liv. Vil du vide mere? Ring på 70101065 eller beregn din pris på agria.dk.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

25.


I VERDENSKLASSE

ALBERTE OG JONAS SMITH Nordic Riders Academy

Vores træningstip er fokuseret på, hvordan vi som ryttere indvirker og påvirker vores hest under den halve parade. I alle korrektioner eller indvirkninger på vores heste, er det vigtigt, at man som rytter kan skabe forudsætninger for den bedst mulige bevægelsesfrihed for vores heste.

Derfor er det afgørende, at vi som ryttere arbejder og fokuserer på vores kropskontrol. Dette lille tip handler om vigtigheden af, at vi ikke låser i vores bækken, når vi laver en halv parade, og om hvordan vi kan arbejde med rytterens kontrol og bevægelighed af bækkenet, samtidig med aktivering i andre dele af kroppen.

26. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Jonas anbefaler at man laver øvelsen 2 - 3 x ugentligt gerne før ridetræningen.

Derfor er det afgørende, at vi som ryttere arbejder og fokuserer på vores kropskontrol.


I VERDENSKLASSE

TANIA HOEJVANG JENSEN Jeg elsker efterårs- og vintertræningen og specielt nu, hvor det er så smukt der ude. For mig er det en meget vigtig træningstid. Her er der tid til reflektion, fordybelse, omsorg, forbedring og forberedelse! Jeg deler altid mine heste op i den mentale del og den fysiske del. Begge ting er afhængige af hinanden og lige vigtige. Jeg bruger efteråret og vinteren til at få styr på hestens smidighed, balance og koordinering, samt at styrke den fysisk, så den er klar til næste sæsons krav.

Det gør jeg ved at træne lydighed, smidighed, stræk, samling og balance med en masse øvelser på bane og indendørs. Arbejde fra jorden og i longe, samt cykelture bruger jeg også. For mig er det vigtigt at træne hesten på det niveau, den er på. Aldrig bede den om noget, den ikke kan og have en så god timing som overhovedet muligt på mine hjælper, så den altid ved, hvad der er rigtigt og forkert. Alt dette bygger den ikke kun op fysisk, men også mentalt. Hestens selvtillid og tillid til mig skal blive bedre og bedre henover træningen ligesom dens styrke og smidighed.

For at bringe hele ekvipagen i balance rider jeg også meget i naturen. Her syntes både hest og rytter tit, der er større formål med ridningen, og alle synes, det er lidt sjovere. Derudover er det med til at variere træningen, styrke hesten fysisk, give den mod, balance, anderledes underlag. Når man, som jeg viser her på videoerne, også rider på stejle bakker og skrænter, styrker det også rytterens sæde, balance og egen koordinering. Husk at tage hensyn til hestens træningsform og jeres egen, så alle får en god oplevelse, og ingen kommer til skade. God fornøjelse!

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

27.


Avlsformand Rune Hansen 28. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Foto: Line Kaae Hansen


LÆR OM BLUP SYSTEMET MED AVLSFORMAND RUNE HANSEN

Af Emilie Skovgaard Birketoft

BLUP og kåring

Foto: Se fotoinfo

Avlsformand Rune Hansen fortæller:

FEIF er kommet med en ny anbefaling vedrørende brugen af BLUP i avlen. Anbefalingen fra marts 2022 lyder på, at man ikke bør bruge heste med en BLUP under 100 i avlen. Hvad er det nu BLUP er, og hvordan bør man bruge BLUP? Lær mere her i artiklen, hvor avlsformand Rune Hansen forklarer begrebet, og hvordan BLUP bør anvendes. BLUP står for ”Best Linear Unbiased Prediction” og er et vurderingssystem for en hests avlsværdi. BLUP siger ikke noget om, hvordan hesten selv er, men prøver at estimere, hvordan avlen efter hesten bliver. Alle islandske heste i hele verden har en BLUP-værdi. BLUP kan derfor anvendes internationalt til at sammenligne hestes avlsværdi. Jo højere BLUP en hest har, jo højere avlsværdi har hesten, og jo mere vil hesten bidrage med avlsfremgang. Jo lavere BLUP en hest har, jo lavere avlsværdi, og jo mere negativt vil hesten påvirke avlen. BLUP-systemet er samtidig bygget op omkring en BLUP på 100, så dette er gennemsnitsværdien for hele populationen af islandske heste i verden. FEIF anbefaler derfor, at man ikke an vender individer i avlen, der har under 100 i BLUP.

"BLUP-systemet er videnskabeligt baseret. Rent videnskabeligt går man ind og kigger på, hvad moren, mormoren, oldemor, far, farfar, farmor osv. har givet af afkom, og hvordan ser de ud ift. det kåringssystem, vi har nu, som i sidste ende er det, vi måler hestene efter.” Rune henviser her til, hvordan BLUP dannes på baggrund af kåringer fra alle heste i bestanden og for den enkelte hest er beregnet på baggrund af hestens egen kåring samt kåring for forældrehestene og øvrige individer i hestens stamtræ. Til en kåring vurderes hestens bygning og rideegenskaber, hvor der gives delkarakterer for eksempelvis ryg, ben-kvalitet,tølt, skridt, osv. Hver delkarakter vægter en vis procentdel. I 2020 blev vægtfordelingen ændret. Delkarakterenes enkeltvise vægtning blev ændret, så bygning nu samlet set kun udgør 35%, tidligere 40%, mens rideegenskaber nu vægter 65%, tidligere 60%.

vis 50%, så er det jo klart, at alle dem med mega god tølt - og som tilbage i avlslinjen har god tølt - deres BLUP vil blive hævet markant". "Hvor dem, der havde høj BLUP pga. trav og pas, de vil jo blive straffet, fordi man ændrer vægtningen i kåringssystemet. Man arbejder hele tiden på at gøre det mere sikkert og korrekt ift. matematik og videnskab". "Det er også en af de ting, der er sket ved den nyeste vægtning, hvor man har flyttet noget mere vægt over på nogle ting, som man på bygningen kunne se, havde en indflydelse på, hvilke muligheder hesten havde for at tølte og være en bedre ridehest, samt flyttet noget vægt fra f.eks. hovedet, da det ikke betyder så meget for, hvordan den er at ride." Man ændrede altså vægtningen, så der blev flyttet lidt procenter fra de egenskaber, der ikke havde så stor indflydelse på hesten som en god ridehest, over til de delkarakterer, der netop har størst indflydelse på, hvor god en ridehest hesten kan blive. Hvornår er BLUP’en sikker at bruge?

Om dette siger Rune Hansen: "Derfor sker der nogle markante fald og stigninger i BLUP’en en gang imellem. Specielt når man ændrer kåringssystemet lidt, for hvis man ændrer på, hvad f.eks. tølten vægter til eksempel-

BLUP er et estimat og vejledende, og jo flere ukårede heste, der er i stamtræet, jo mere usikkert et skøn vil BLUP’en være.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

29.


"Hvis en hingst har mange kårede afkom, så vil BLUP’en blive et mere sikkert estimat, da afkommenes kåringer er med til at vise, hvad hingsten avler videre. ” "Det har rigtig meget at sige, hvor gode individerne er. Men det, BLUP’en prøver på at vise, er, at hvis du har nogle hingste eller hopper, som i generationer hele tiden giver gode heste videre, så bliver BLUP’en høj og sikker. Der er nogle avlsmatadorer som næsten ligegyldigt, hvilke hopper man sætter til dem, så laver de nogle fantastiske rideheste, pointerer Rune Hansen". Når Rune Hansen siger ”sikker”, så snakker han om begrebet ”nøjagtighed”, der hører til hver hests BLUP. Nøjagtighed er en procentværdi, en sikkerhedsfaktor, der fortæller, hvor sikker BLUP’en er. Rune Hansen forklarer nøjagtighed med et eksempel: "Hvis man kigger på, at hingst B har 115 i BLUP og en sikkerhed på 85%. Så reelt har han en usikkerhed på 15% på sin BLUP, så man er ikke 100% sikker på, at hans BLUP er på 115. -Man kan ved nogle af de store avlsmatadorer, som har mange kårede afkom se en nøjagtighed på 99%, og disse må siges at have en sikker BLUP. -Nogen kan sige, at en hest med en BLUP på 120 er godt ”bluppet”, men hvis den så har en nøjagtighed på 60%, så er det bare ret usikkert. Så man skal passe på med at tillægge BLUP’en for meget værdi, hvis den ikke er særligt sikkert. Eller omvendt hvis den er meget sikker, så kan man

tillægge den meget værdi, forklarer Rune Hansen. Derudover siger reglen, at hvis nøjagtigheden ligger under 60%, så bør BLUP’en tolkes som et usikkert estimat". Regler for BLUP Der er en række vigtige ting, man bør vide om opbygningen af en hests BLUP. Som det første fortæller Rune: "BLUP’en er bygget på hestens kåring. Hvis hesten selv ikke har nogen kåring, så er hestens BLUP bygget på morens og farens BLUP, som er bygget på deres kåring. Når hesten selv bliver kåret, så går den fra at være 100% forældrenes BLUP til at være 60% af sin egen kåring og 40% af forældrenes BLUP". "Når en hoppe har fem kårede afkom, så spiller forældrenes BLUP ikke længere ind i dens egen BLUP, så dens BLUP alene vil være baseret på de fem afkoms kåring. Afkommenes kåring har derfor en indvirkning på hestens BLUP, så den kan stige, men den kan også falde. En ny ting, man har indført, er, at hvis en avlshest har mange afkom, som er ældre end 6 år og ikke er kåret, så tæller det en del ned på dens BLUP". "Så noget af det, der er vigtigst for avleren, som gerne vil have så høj BLUP eller så rigtig BLUP på sin hest som muligt, det er, at man får vist afkommene efter dem, senest det år, hvor de bliver 6".

30. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

"Det betyder ikke så meget, om afkommet bliver kåret med 6,5, 7,5 eller 8,5, for det betyder mere for forældrene, at afkommene bliver vist. Hvis forventningen til afkommet ikke er så højt, så behøver den heller ikke at kåres så højt for at trække BLUP’en på forælderen op". "Hvis man har afkom efter en hoppe, så skal man få dem kåret, også selvom de ikke bliver kåret med over 7,20. Det snakker jo ind i, at det er bedre at vise hesten selv end ikke at få den vist. Så kan man altid diskutere om de forhøjer BLUP’en nok, når man viser dem selv, men de forhøjer i hvert fald BLUP’en på moren og/eller faren mere, end hvis de ikke bliver vist. Hvis man ikke viser sine afkom, inden de bliver 7 år, så risikerer man, at de trækker 3-4 ned i BLUP på deres mor og far. Hvis man viser dem, kan man godt nøjes med, at de kun trækker den 1 ned". Det gælder også, at jo flere kårede afkom en hoppe eller hingst har, jo mere af dens BLUP vil være baseret på dens afkom. Når en hest har 5-6 kårede afkom, så vil afkommenes BLUP udgøre omkring 90% af avlshestens BLUP. Som avlsformand håber Rune Hansen, at vi i Danmark bliver bedre til at få kåret vores heste, så vi bliver mere bevidste om, hvilke egenskaber vores avlsheste giver videre til deres afkom.


"Hvis du har tre afkom efter din hoppe og får dem vist, så får du en masse informationer om, hvordan hun avler. Det kan være, at hun gav alle sine afkom 7,5 for hals, og så har du som avler mulighed for at ændre dit avlsmål, så det med halskarakteren er et af dine kriterier, så du ikke bruger hingste, der har under 8 eller 9 for hals, alt efter hvor man sætter baren. Det er vigtigt for BLUP-systemet, avleren og os alle med islandske heste i DK, at vi får kåret så mange heste som muligt. Ikke at de kåres så højt som muligt, men at de skal vises". Rune fortæller også, at følskue kan være brugbart for avleren selv, da det lidt på samme måde som kåringen fortæller, hvad ens avlshest giver videre til sine afkom. Dog kan unghestebedømmelserne ikke altid give den samme gode information, da 1- og 2-års ofte er grimme, vokser meget skævt og bliver stive i bevægelserne, men kan alligevel ende som gode rideheste. Tip til dem, der gerne vil kåre deres heste Mange synes, at kåring er en dyr affære, men Dansk Islandshesteforening prøver at lave en række tiltag, som gør det mere attraktivt at få kåret sin hest. Rune siger samtidig: "Der er ikke særlig mange kåringsryttere i DK. Tag fat i nogle af de yngre, dygtige ryttere, der er ved at starte op og som er begyndt at fremvise heste til kåring, da de erfarne kåringsryttere er dyrere og har mange heste at ride.

Støt lidt op om det socialt, så vi kan få flere kåringsryttere". Flere regler for BLUP Går vi tilbage til nogle af de vigtige regler, der er gældende for BLUP-systemet, så gælder der, at BLUP bliver justeret hvert år i oktober - og hver gang i forbindelse med Landsmót i Island. Om dette forklarer Rune Hansen: "Man regner BLUP’en ud på alle heste, og hvis gennemsnittet af bluppen på alle heste ligger på eksempelvis 102, så regulerer man alle ned med to, så gennemsnittet ligger på 100. -Man laver beregningen og tilpasser den, så gennemsnittet på alle heste er 100. De 100 er præmissen for måden at kigge på avlsfremgangen. "Hvis man tager en hingst eller hoppe, så vil man opleve, at den falder i BLUP, 1-2 i BLUP, én gang om året". Det er alene ud fra den betragtning, at den ikke bliver dårligere, men gennemsnittet af avlsværdien på alle islandske heste i verden bliver bedre, fordi vi har avlsfremgang". "Fordi BLUP’en er en sammenligning af individets avlsegenskaber ift. gennemsnittet af alle islandske heste, så vil det automatisk være sådan - og skal være sådan - at når vi har avlsfremgang, så bliver individets sammenligning dårligere og kommer tættere på middel. Det er derfor vi typisk oplever 1-2 fald i BLUP pr. år, som standard".

og hvordan skal man så forstå udviklingen af en hests BLUP, og hvordan afkommenes kåring har indflydelse på denne? Dette forklarer Rune med et fint eksempel: "Hvis vi tager hingst A, og han falder 1-2 i BLUP hvert år, og hvis han er startet på 120 i BLUP, og han ikke får kåret nogle afkom, og det gør han jo typisk ikke de første 5 år, da afkommene jo lige skal rides til, så helt typisk vil der faktisk gå mellem 7 og 10 år, før der kommer mange til kåring efter ham". "Medmindre han virkelig har gode avlsegenskaber. Når han så har nogle afkom, der er klar til at blive vist, så vil han cirka ligge på 110 i BLUP. Hvis så det viser sig, at de afkom, han får, bliver så gode, som man har forventet, altså hans avlsværdivurde-ring er korrekt, så vil han fastholde sin BLUP på de 110". "Så fra de 120 til de 110 er det fordi, alle de andre er blevet bedre. Når han så begynder at vise afkom, der får den kåring, som man måtte forvente, at de ville få, så stopper han med at falde, fordi så får han jo nogle afkom, hvor man også forventer, at der er noget avlsfremgang. Så de holder hans BLUP oppe".

Alt dette lyder måske lidt kryptisk, eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

31.


"Så hvis de kun bliver så gode, som man havde forventet, så kan han godt risikere, at han fortsætter med at falde, fordi hvis de bare er gennemsnitlige ift. hans avlsværdi, så vil de jo ikke hæve ham, og så vil alle de andre heste i verden blive bedre relativt end hingst A’s afkom". "Så hvis han skal holde sin BLUP eller øge den, så skal hans afkom blive bedre kåret end forventet". Brug unghingste i avlen Hvis man skal undgå dette store fald i BLUP på hingstene, og samtidig forbedre avlen i hurtigere grad, så håber Rune Hansen på, at vi i Danmark kan tage ved lære ved den tilgang, man har til avlen i Island. Der bruger de i høj grad unghingste som avlshingste. "I stedet for at hingstene er 10 år, når de begynder at få hopper, så er de 3 eller 4 år, når de begynder at få hopper. Udviklingen af avlsmaterialet er derfor tre gange så hurtigt, som hvis man først begynder at bruge hingstene, når de er 10 år, forklarer Rune Hansen". Når vi nu er ved snakken om unghingstene, så findes der i det danske Stambogsreglement for islandske heste en række muligheder for at få en 1-årig bedækningstilladelse til en unghingst på 3- eller 4 år. Hingsten skal bygningsbedømmes. Hvis den har en BLUP på min. 120 baseret på kårede forældre, og hvis den får kommentaren ”bør genfremstilles” til bygningsbedømmelsen, så får den bedækningstilladelse til 8 hopper. Har man en hingst, hvor moren er kåret med min. 7,75 og en far med min. 7,90, ELLER hingsten selv har en BLUP på min. 110 baseret på dens kårede forældre, så får den bedækningstilladelse til 4 hopper.

Hvordan bør man bruge BLUP? Rune Hansen anvender selv BLUP i høj grad, når han avler heste, og han anbefaler derfor: "Når man skal bruge BLUP, så skal man, synes jeg, gå efter heste med høj BLUP, fordi det er det, systemet er til for. Jo højere BLUP’en er, jo højere er sandsynligheden for, at hesten avler godt og giver nogle gode afkom. Det næste, man skal kigge på, er,at sammenligne med ens egne avlskriterier. Vil man avle heste, der bliver gode til tølt, har en god form og god ridbarhed, så er det der, man skal kigge også, man skal ikke kun kigge på total-BLUP. Det nytter ikke noget at have en hest på 130 i total-BLUP, hvis den kun har 100 i BLUP på passen, hvis man gerne vil avle pasheste. Til sidst skal man gå ind og se, hvor sikker BLUP’en er”.

I avlskomitéen i Dansk Islandshesteforening arbejder de netop nu på en række arrangementer, der kan uddanne de danske islandshesteavlere: "Vi arbejder på, at der her til efteråret bliver udbudt avlerkurser. Vi får lavet en række kurser, hvoraf vi udbyder de to første, som formentlig vil ligge sidst på vinteren. Det vil blive nogle weekendkurser, hvor fokus er basisavl. Ikke så meget kåringsfremstilling, men hvis man kigger på føllets alder – og så allerede inden det bliver født, til det er 4 år. Så er der alt det, der har med at gøre med køb af hoppe, valg af hingst, hvordan definerer vi vores avlsmål, foder, hvad for noget hegn skal jeg vælge, kan det betale sig at købe vandslange i stedet for automatvanding- og få sådanne aspekter med ind i avlen. Derefter tager vi træning og tilridning med også". Er du interesseret i disse kurser, så hold øje med Sporti.dk.

Foto: Dorte Saabye

Den sidste mulighed er hvis hingstens forældre er kårede, og hingsten selv ved bygningsbedømmelsen opnår min. 7,75 med ingen delkarakterer under 7,5, så kan den opnå bedækningstilladelse til 2 hopper. Lær mere om avl af den islandske hest Eysteinn fra Elmehøj bedækkede første gang som 3 års. BLUP 113

32. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


HORSEPRO FIBER • •

• •

Baseret på letfordøjelige fiberråvarer og tilsat urter Anvendes som et ekstra måltid og et alternativ til korn eller roepiller Lavt indhold af sukker og stivelse Stimulerer de gode bakterier i tarmen og støtter hestens fordøjelse Anvendes til alle typer af heste – kan med fordel bruges til vægtøgning

TIP

Kan udfodres både tørt og opblødt som en lun mash. Opblødes på få minutter.

Ekstra støtte i det våde og kolde vejr? Se yderligere produktinformation og forhandlerliste på www.HorsePro.dk eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

33.


34. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


HJÆLP! MIN HEST ER BARE SÅ SLØV!

Af Dyrlæge Peter Hjuler Foto: se fotoinfo

N ESTE ER H T SLØV

E BLEV ET HAVER D KAN ÅRSAGE E FLER

Min hest er i den sidste tid blevet meget sløv, hvorfor?

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe min hest med at overkomme sin sløvhed?

Efteråret er som bekendt en overgang fra mere behageligt sommervejr til koldere, vådere og mere blæsende vintervejr. Denne overgang føles i allerhøjeste grad af vores islandske heste, der tilbringer det meste af deres liv udendørs.

Hvis din hest kun fodres med stråfoder, så er det vigtigt, at du giver den et foder, der indeholder højt indhold af vitamin A, B og Selen, samt mikromineralerne Zink og Kobber. Dertil vil tilskud med umættet fedt, f.eks. koldpresset linolie være en god ide.

Faldet i temperatur får hestene til at sætte vinterpels. Dette begynder på den nordlige halvkugle midt-september og afsluttes i slutningen af oktober. Pelssætning er en dyr omgang for din hests stofskifte, og stiller store krav til næringsindholdet i foderet.

Hvis din hest i forvejen får en foderblanding med disse vitaminer og mineraler, så vil en kortvarig periode med tilskud af en Vit.B-booster sandsynligvis kunne hjælpe.

Samtidig varsler efteråret et skifte fra sommergræssets relativt høje sukkerindhold til vinterfoderets højere indhold af kulhydrat bundet som fiber. Dette betyder farvel til letfordøjelig, hurtig energi og goddag til langsommere energi udvundet fra foderets fiberindhold. Denne omstilling kræver tid og kan også påvirke din hests energi-niveau.

Hvis din hest får det helt rigtige foder, og ikke reagerer positivt på en Vit.B-booster, så kan du prøve at give den én håndfuld hel havre ovenpå foderet. Havre har et højt glykæmisk indeks og indeholder altså let fordøjeligt kulhydrat, der kan hjælpe din hest igang, hvis den ikke helt har omstillet sig til vinterfodring.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

35.


Skal jeg ringe til dyrlægen? Efterårs-sløvhed har en række naturlige forklaringer, som du kan se ovenfor. Hvis du føler at din hest er mere sløv end normalt (for denne årstid), så kan det være en idé at få taget en blodprøve for at tjekke infektions-parametre og organ-status. Fodringsrelateret anæmi som følge af jern-mangel er faktisk ret sjælden hos heste, mens anæmi som senfølge til diverse infektioner er ret almindeligt forekommende. Her kan blodprøven give dig et godt fingerpeg. Omstilling fra sommer til vinter kan give en belastning af tarmfloraen i den bagerste del af tyktarmen. Det er dér, hvor mikroorganismer omsætter foderets fiberindhold, samtidig med at de danner vitaminer, der er essentielle for hesten, bl.a. B-vitaminkomplekset.

Når der opstår forstyrrelser i tarmfloraen i forbindelse med denne omstilling fra sommer til vinterfodring, påvirkes denne produktion af vitaminer og andre vigtige næringsstoffer.

terer trods korrekt træning, så vil din dyrlæge kunne hjælpe dig med at udelukke astma som årsag til dette.

Andre tilstande, der påvirker tarmfloraen i tyktarmen, kan også medføre nedsat produktion af vitaminer og næringsstoffer. Heste med diarré, uanset årsag, kan derfor blive særligt trætte, på grund af for lav tilførsel af Vit.B og andre næringsstoffer - på trods af korrekt fodring. Også her kan det være en god idé at få en dyrlæge til at kigge på din hest.

FAKTA

Sløvhed kan også somme tider forveksles med nedsat kondition, altså nedsat tolerance for fysisk aktivitet. Dette kan selvfølgelig være et resultat af utilstrækkelig træning, men lavgradig astma er en meget hyppig årsag til præstationsnedsættelse hos heste. Nogle kilder anfører at så meget som 50% af alle heste døjer med lavgradig astma. Her i efteråret, hvor hestene overgår til opstaldning og hø/wrap, vil en latent astma kunne forværres. Og husk, ikke alle astma-heste hoster. Så har du mistanke om at din hest underpræs-

36. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Peter Hjuler Hestedyrlæge gennem 30 år og stifter af Horsedoc Hestehospital og Hestetandklinik ved Århus. Videreuddannet indenfor hestesygdomme og haltheder ved Liverpool Universitet. Medlem af DDD, BEVA og AAEP, som er sammenslutningen af hestedyrlæger i henholdsvis Danmark, Storbritanien og USA.


Nyhed!

Pavo GrainFreeMash Fiberrig mash til nøjsomme heste

• Lav på kalorier, sukker og stivelse • Indeholder bl.a. præbiotika og loppefrøsskaller • Fri for lucerne

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

37.


R NGU VIKI FÅET ET NU G HAR HJEM O N Y T RY T T E R Y EN N ELSKER DER AM H Foto: Lasse Jørgensen

38. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


NU ER VIKINGUR

MIN DRØMMEHEST Af Helle Sktam de Fries Foto: Se fotoinfo

13-årige Maria Beske Nielsen blev den heldige, der overtog den 12-årige stævnehest Vikingur frá Feti, som Emil Fredsgaard Obelitz valgte at sælge. (Læs artiklen ”Den sværeste beslutning her i magasinet). -Vi købte Vikingur i august – lige efter Nordisk Mesterskab i Finland, fortæller Maria Beske Nielsen. Hun havde set Emil Fredsgaard Obelitz og Vikingur før og så ekvipagen igen til Aros, hvor de klarede sig rigtig godt - og blandt andet scorede 8 i finalen i T.1. Ved DM stod Maria i stald med Emils kæreste Frederikke Stougaard. Marias mor, Anne-Mette Beske Nielsen, fortalte, at hun var på udkig efter en ny stævnehest til sin datter. Frederikke nævnede så, at Vikingur måske kunne være et bud. Mor og datter tog så turen fra stutteri Skovgaard i Hørsholm, som AnneMette og hendes mand Peter tog i brug for et år siden, til Kongerslev, hvor Vikingur stod i den stald, Emil Fredsgaard Obelitz har lejet sig ind i.

-Jeg var ikke vant til en hest med så meget power. Jeg kunne med det samme mærke, at han har selvbæring og en skøn tølt. Han var samtidig meget sød, samarbejdsvillig og velredet, så jeg var ikke nervøs for hans energi. -Jeg startede med at trave på volte, lave lidt temposkift i tølt – og lidt galop. Han har virkelig en stor galop – det var fedt! Maria var allerede efter første ridt forelsket i den store, røde vallak, men skulle lige prøve den igen for at se, hvordan den var at ride i terrænet. -Anden gang startede jeg i ridehus, og så red jeg i skoven sammen med Emil. Det var virkelig godt. Især da jeg satte ham frem i tølt. Det var sindssygt, han fløj bare afsted! Mor Anne-Mette var lidt betænkelig. -Vikingur er en fantastisk hest med kæmpe kapacitet og ligger med Emil nr. 12 på den danske rangliste i T.1. Topkonkurrenceheste har også tit meget vilje, og Maria er et 13-årigt barn. Så jeg var bekymret for, om han var for stor en mundfuld for hende. -Det er jeg ikke længere. Maria er en klog rytter, og jeg fik en god snak med Emil. Vi kom hurtigt ind på, hvordan Maria skal ride Vikingur og sørge for at varme ham op helt løst, så han ikke er for spændt.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

39.


-I dag er jeg fuldkommen tryg ved Maria og Vikingur sammen, forsikrer Anne-Mette. -Nu kan jeg give den gas og rider også i skoven og sørger i det hele taget for, at der er variation i hans træning. -Det skal jo være sjovt både for Vikingur og mig, fortæller Maria med et stort smil. Dem, smilene, kommer der mange af, når den kønne, lyshårede teenager taler om sin nye bedste ven. -Han kan godt være lidt sensitiv overfor hjælperne – også overfor lyde, men han gør ikke noget dumt. Han er bare den allersødeste hest. Også fra jorden. Maria smiler igen. Allerede efter tre uger red hun sit første stævne på Vikingur. Et klubstævne på Hedeland. Hun red T.3 med det primære formål at få A-point.

-Det regnede virkelig meget, så to gange gled tøjlerne ud af hånden på mig. Så røg Vikingur i trav, fordi han troede, det var meningen, at han skulle trave. Maria fik alligevel flere 7-taller – blandt andet for hurtig tølt – og hendes Apoint var hjemme. -Jeg fokuser mest på T.1, men vil også gerne ride firgang. Maria er meget bevidst om at passe godt på sin talentfulde stævnehest, så han kan holde i mange år. -Jeg tror, han skal holde ferie i november. Så går jeg i gang med træningen igen og håber at få plads til Icehorse Festival næste år. Måleter at blive eliterytter, hvilket Maria har været tidligere, men var 0.07 point fra at bibeholde, da kravene blev sat op. -Og så kunne jeg rigtig godt tænke mig at komme med til Nordisk Mesterskab, mens jeg stadig er juniorrytter, fortæller den unge rytter, der

40. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

er optaget på CHC Masterclass v./ Christina Johansen og Hans-Christian Løwe. Lige nu nyder Maria Beske Nielsen at have fundet sin nye heste soulmate. -Vi har bare et godt samspil. Vikingur er så positiv, samarbejdsvillig og naturlig up-hill. Og så er han en kæmpe pleaser og en gentleman med store hove og stor personlighed. -Se lige, hvor sød han er, udbryder Maria, da vi hilser på Vikingur ude i den flotte, nye stald. Her står han i sin åbne boks og kigger på sin nye rytter med dådyrøjne, der kan smelte ethvert hesteelsker-hjerte. Den tidligere ejer Emil Fredsgaard Obelitz underviser Maria og hjælper hende godt i gang med den store vallak. -Det er bare så fedt at have Emil med. Det betyder virkelig meget. Han er rigtig dygtig og kender bare Vikingur så godt.


Lige som Emil måtte sælge Vikingur, da de havde nået deres maximum sammen, har Maria måttte sige farvel til sin stævnehest. Den11- årige vallak Sær fra Flødal, som hun både er blevet Sjællandsmester på og fik en sølvmedalje på i Gædingakeppni til DM i år og en sølvmedalje i T2 til DM i 2021. -Det var ikke den sværeste beslutning at sælge Sær. Han er kommet videre til den bedste ejer, og han bliver stående her på Skovgaard. Det er virkelig dejligt, lyder det fra Maria. -Vi fik en del forespørgsler på ham, men det er så skønt, at han bliver her hos en voksen, der ikke har redet i noget tid, men er super dygtig og allerede har lagt meget fint arbejde i ham. -Jeg er glad for, han ikke – igen – skulle til at være læremester for en ny, ung rytter. Det var den bedste beslutning for alle parter, lyder det fra Anne-Mette Beske Nielsen.

Maria nyder også, at Sær stadig er i stalden, selvom hun er totalt forelsket i sin Vikingur. -Han skal aldrig sælges, når han og jeg ikke kan nå længere sammen, så kan han komme videre til min mor, mener Maria.

"Jeg tror, han skal holde ferie i november. Så går jeg i gang med træningen igen og håber at få plads til Icehorse Festival næste år"

Anne-Mette griner højt. -Der kan man se. Lige nu må jeg ikke engang prøve en tur på ham! Maria har sat sig på gulvet foran Vikingurs boks. Der sidder hun tit – og kigger op på sin drømmehest – og kysser ham på mulen. -Han har de gladeste øjne, og så ligner han et lille, nuttet føl i hovedet. Når vi skal køre hjem fra gården, skal jeg altid lige tilbage tre-fire gange og sige farvel til ham. Bare lige én gang til!

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

41.


: E T S HE PÅ VÆR T! VAG

42. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


ADVARSEL OM ATYPISK

MYOPATI ISÆR MED KLIMAÆNDRINGER!

Af Shaila Ann Sigsgaard Foto: Privat

En større stigning af heste med atypisk myopati får britiske BEVA (British Equine Veterinary Association) til at reagere lige nu: En af årstidens tilstande som er virkelig skræmmende for os hesteejere lige nu er atypisk myopati. Tilstanden kan være livstruende og kan forårsage lynhurtig dødelig sygdom hos heste, hvis ikke de får dyrlæge straks. Det er især græsning omkring egeog ahorntræer og indtagelse af de såkaldte helikopterfrø eller agern, der kan forårsage hurtigt dødelig sygdom hos heste. "Det ekstreme vejr hen over sommeren kan have bidraget til produktionen af større mængder agern end normalt," advarer præsidenten for BEVA, David Rendle. "Storm og rusk vil i de næste mange uger sandsynligvis øge risikoen yderligere. Ideelt set bør heste holdes væk fra græsning omkring ege- og ahorntræer, men hvis der ikke er andre græsfolde til rådighed, bør der gives supplerende foder. Hvis heste, der har adgang til ahornfrø eller agern, viser tegn på sygdom, bør dyrlæge straks søges.”

Den tilsyneladende stigning i tilfælde set for nylig kan være en uheldig kombination af det ekstreme tørre sommervejr og normal variation i agernproduktionen. Ligesom alle frugt- og nøddetræer, kan egetræer producere varierende mængder agern fra år til år. Frøene fra ahorn derimod også kaldet "helikoptere") indeholder et toksin kaldet hypoglycin A, som stadig kan være til stede i høje koncentrationer i frø. Når hestene indtager dem, enten ved et uheld eller fordi der ikke er ok græs eller wrap, vil nogle heste udvikle alvorlige og ofte dødelige muskelskader, her atypisk myopati. Når en gruppe heste bliver udsat for agern fra det samme egetræ, bliver kun en eller to heste syge. Dette kan skyldes, at nogle enkelte heste er særligt modtagelige. Det kan også være at nogle træer, eller endda visse agern, er særligt giftige. Beskyttelse imod agernforgiftning hos andre dyrearter, fx grise, kommer fra ”tanninbindende spytproteiner”. Disse proteiner produceres normalt ikke af heste, men det er muligt, at nogle individer har dem og er beskyttet på denne måde, mener forskere.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

43.


'Symptomer:

Kilder:

Heste med atypisk myopati viser forskellige tegn på muskelømhed, stivhed, svaghed, åndedrætsbesvær, sløvhed, sløvhed, muskelrysten, koliksymptomer og karakteristisk brun eller mørkerød urin. Mistænkte kræver øjeblikkelig dyrlægehjælp. Omkring tre fjerdedele af de berørte heste vil være i livsfare, ofte på trods af omfattende dyrlægebehandling, men de, der overlever den indledende periode, vil normalt komme sig fuldt ud.

https://www.rvc.ac.uk/Media/Default/Comparative%20Neuromuscular%20Diseases%20Laboratory/Atypical%20Myopathy%20fact%20file%20 updated%202022.pdf

Gode råd: -Identificer træer både omkring græssede marker såvel som dem i nærheden. -Saml frø eller agern eller luk heste væk fra berørte områder ved hjælp af elektrisk hegn eller opstaldning. -Fodr med supplerende hø -Fæld ikke træer, når de er fyldt med frø -Overvåg heste omhyggeligt, selv efter at de er blevet flyttet fra berørte folde, da sygdom kan ske op til fire dage efter eksponering. 44. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

E: T S E H PÅ R Æ V T! G A V

"Overvåg heste omhyggeligt, selv efter at de er blevet flyttet fra berørte folde, da sygdom kan ske op til fire dage efter eksponering"


DEN TOTALE LØSNING TIL WELLNESS, REHAB OG GENOPTRÆNING

HORSE-TRAINER SUN

HORSE-TRAINER WALK

HORSE-TRAINER RELAX

WIEGAARDEN.DK . SB . 138305

HORSE-TRAINER SPA

Norman Nielsen, tlf. +45 40 44 94 00 e-mail: ht@horse-trainer.dk www.horse-trainerproducts.com

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

45.


”Vi hviler ret godt i den type brand vi har lige nu”

46. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


HISTORIEN BAG

KARLSLUND RIDEUDSTYR Af Shaila Ann Siesgaard Foto: Privat

eMagasinet Islandsk Hest har mødt ægteparret bag Karlslund Rideudstyr nemlig Heidi og Dennis Thrysøe fra Svenstrup i. Nordjylland. Her fortæller de, hvordan hele eventyret startede og hvordan de har formået at skabe succes ved at holde fast i allround snusfornuft til islænderryttere og de varer, der kan sælges. Inden Heidi og Dennis mødte hinanden,var det primært Heidi, som havde ekspertise indenfor træning og ridning af islandske heste. Dennis vidste ikke meget om heste på det tidspunkt. Allerede da de var midt i tyverne fik de dog mulighed for at købe en gård i Svenstrup, hvor de startede med træning og tilridning af heste mv. Her startede de samtidig med at sælge lidt rideudstyr fra et hjørne i stuen. -Vi havde solgt og trænet en del heste, og så var det naturligt at starte med at sælge lidt rideudstyr også. -Pludselig gik der forretning i det, og rideudstyret i hjørnet af stuen blev større og større indtil det lagde beslag på hele stuen, griner Dennis.

Det hele tog dog lynhurtigt fart, og vi var faktisk meget tæt på at starte noget selv, da vi pludselig fik muligheden for at opkøbe en af vores daværende leverandører Karlslund Rirideudstyr i 2010. Det lå dengang ved Assens på Fyn, hvor navnet Karlslund faktisk stammer fra - og var langt mindre end det brand, det er i dag. -Da vi overtog Karlslund, var det et mindre udstyrsbrand. Lageret var ikke stort, og aktiviteten var lidt lav. Så de indvilgede i at sælge det til os. I dag fylder lageret et helt ridehus plus det løse,og vi har over 1000 varenumre til det brede islænderfolk. Vi er til stede stort set overalt i verden, hvor der er islandske heste. Karlslund til det brede islænderfolk Siden Dennis og Heidi overtog Karlslund Rideudstyr har det været deres store mantra at butikken skulle rumme alt til islændere og deres ejere. -Jeg tror vi i dag er blevet kendte på at være et islændermærke som henvender sig til den brede midte af fritidsfolk - med fornuftige priser og varer, der holder i mange år.

-Vi designer og styrer design og materialer 100% og har mange forskellige fabrikker rundt omkring i verden som vi bruger. Tyskland er klart vores største marked, da Tyskland er det land, der har flest islandske heste udenfor Island. Herhjemme var vi nok lidt pionerer med et biologisk neutralt bid i titanium metal. Det er 100% biologisk neutralt, da det ikke går i kontakt med hestens spyt og samtidig lettere end stål. Derudover bliver det ikke koldt som andre bid – det er der mange heste og ryttere, der godt kan lide, når det er koldt om vinteren. Boots med udskiftelig vægt er en anden ide, vi også fik og som er blevet taget godt imod. -Man kan simpelthen ændre vægten ved hjælp at vægtplader fastgjort med særlige skruer, så vi prøver også at tænke i udvikling, bedyrer Dennis, men siger samtidig, at det ikke er alle ideer, der bliver omsat til realiteter. -Vi hviler ret godt i den type brand, vi har lige nu. Vi vil helst ikke ændre alt for meget - og har egentlig ikke planer om at indtage hele verden. Sadler og ridebukser vil nok blive ved med at være vores varemærke.

I dag rummer Karlslund alt fra heldragter, smykker, ridetøj, jakker og uldsweatre til ridetights udover alt tilbehøret til hestene som omfatter sadler, dækkener, bid, trenser og boots mv. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

47.


I dag fylder lageret et helt ridehus plus det løse

Sadler og ridebukser De fleste kender os nok mest for vores sadler og ridebukser, erkender Dennis. Det er nu ikke noget vi er kede af, da sadler blandt andet er noget af det som er spændende at følge udviklingen af, siger Dennis, og pointerer, at de bomløse sadler stadig er meget populære. -Med de fleste moderne bomløse i dag er man sluppet af med de ulemper, der var engang ved at man skulle bruge særlige underlag. De første bomløse var virkelig tynde, mens strukturen i dag er helt anderledes, og man behøver ikke særlige underlag mellem sadel og ryg længere, som man skulle førhen. Bomløse sadler er blevet meget mere som alm sadler, selvom vægtfordelingen selvfølgelig er anderledes. -Sadler er altid virkelig interessante, og hvis man skal kigge henover udviklingen af sadler, så er der sket vanvittigt meget på kun få årtier. Stort set alle sadler var før i tiden lavet med træbom. Islændere har brug for at kunne svinge ryggen frit på grund af deres gangarter, og rytteren har brug for at kunne følge med hestens bevægelser samtidig med, at sadlen

skal holde formen og beskytte hestens ryg. Dermed fik bomløse sadler deres berettigelse som et alternativ til de dengang mere ufleksible bomme som til gengæld er blevet mere fleksible i samme periode. Efter ”nullerne” opfandt man så de moderne fleksible polymer-bomme, som typisk vejer et sted mellem 6 og 8 kilo i forskellige typer, materialer og udformninger, fortæller Dennis. -Vi har i den forbindelse for nyligt introduceret en sadel med en avanceret, specialudviklet bom i kulfiber. Udover at det giver en lettere sadel – cirka 5 kilo - kan man bedre, og langt mere præcist, styre fleksibiliteten i sadlen. Det er flere års udvikling, og vi har store forventninger til disse bomme i fremtiden. Det interessante i dag, forklarer Dennis, er at rigtig mange - også konkurrenceryttere, gerne vil have kontakten fra de bomløse sadler samtidig med støtten fra en bomsadel. Sadlerne nærmer sig mere og mere hinanden. -Vi er ret overbeviste om at hybridsadler vinder mere og mere frem, hvor man kombinerer det bedste fra en bomsadel med en bomløs sadel.

48. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

I det hele taget er sadelmarkedet blevet mere og mere tilpasset, da mange har særlige ønsker til fx smalle taljer og fleksible knæpuder etc, siger Dennis. Dette sammen med de fleksible bomme gør, at man rent praktisk er nødt til at prøve sadlen, før man ved om den passer. -Man kan ikke rigtig længere bare smide sadlen op på ryggen af hesten og kigge efter om den ligger i balance. Den skal passe rytteren samtidig med at den også ændrer form under rytteren. Det er vigtigt, at begge dele passer sammen, og at man som rytter også kan mærke, hvordan sadlen føles under ridning. Vi sikrer derfor, at vores forhandlere har mulighed for at låne demosadler ud, så man faktisk kan prøve at ride i den, før man tager en beslutning, slutter Dennis.

"Vi er ret overbeviste om at hybridsadler vinder mere og mere frem, hvor man kombinerer det bedste fra en bomsadel med en bomløs sadel"


Dennis og Heidi havde solgt og trænet en del heste, og så var det naturligt at starte med at sælge lidt rideudstyr også eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

49.


Dennis og Heidi er ret overbeviste om at hybridsadler vil vinde frem

Karlslund designer og styrer design og materialer 100% 50. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


DIN NYE HESTETRANSPORTER OG TRAILER

HORSETRUCKS.DK 61 46 67 12

BEDST TIL HEST KOM GODT OG TRYGT AFSTED, HVER GANG

Skydsbjerg Horsetrucks er importør og forhandler af hestetransportere fra Nuyts Horsetrucks i Holland og hestetrailere fra Mustang. Nuyts Horsetrucks og Mustang er kendetegnet ved kvalitet og stil eMAGASINET ISLANDSK OKTOBER / NOVEMBER 51. uden atHEST gå/ på kompromis med2022 sikkerhed


Det er sjovt at være på toppen, men også et enormt pres 52. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Foto: Andreas Hejndorf


ISLANDSK SOMMER

SOM TURGUIDE PÅ HESTERYG Af: Mogens Kofoed Marker Foto: Privat

Så de havde vores Lodge for dem selv. Det var alle ryttere, som havde været hos os flere gange tidligere.

Turhestene

Arbejdet

Hestene på Gröf er meget forskellige. De fleste er avlet på gården, og enkelte er indkøbte til at være turheste.

I 2019 skrev jeg en række rejsebeskrivelser til eMagasinet Islandsk Hest om mit 7 måneders lange ophold i Island. På grund af Coronapandemien kom jeg ikke afsted i 2020 og 2021, men 30. maj i år kunne jeg endelig rejse tilbage til Gröf på Snæfellsnes.

Gæsterne på Gröf bor med fuld forplejning, så mine opgaver som guide er meget alsidige. Sammen med Víðir og Susan står jeg blandt andet for al madlavning, samle og hente heste og ikke mindst at guide rideturene.

Nogle egner sig godt til forsigtige ryttere, men langt de fleste har god vilje og vil gerne frem i verden. Nogle kan tage ansvaret at være førerhest, mens andre foretrækker at gå bag ved en anden.

Gården

Turene er meget varierede, nogle ture går i tölt i højt tempo på den bedste sandstrand i Island.

Gården Gröf drives af det islandske/ hollandske ægtepar Víðir og Susan og består af cirka 40 heste, en lille fåreflok og The Holy Ram Lodge, hvor vi har plads til at indlogere 12 gæster fordelt på 8 værelser med eget bad og toilet.

Vi planlægger dagens ridt efter tidevandet, så vi rider, når det er lavvande. Derved får vi den perfekte bund med et lille vandspejl på. Der findes næppe bedre.

Heldigvis kender vi vores heste godt, og vi spørger hver enkelt gæst i forhold til rideerfaring og ønsker. Vi guider har oftest ekstra heste med i hånden, så der er mulighed for at skifte ud undervejs.

Vi tilbyder rideferier til ryttere fra hele verden, 4-dages ture for mediumerfarne ryttere, og 6-dages ture for erfarne ryttere.

Andre ture foregår i stille tempo, blandt andet når vi rider igennem lavamarken, eller når vi rider oppe på klippekanten og krydser vandfaldene foroven.

For mig var det skønt at komme “hjem” til Gröf. Jeg ankom sammen med sæsonens første hold gæster, en lille privat gruppe danske islænderryttere, som havde booket deres egen tur, inden sæsonen rigtigt begyndte.

Det er begge meget smukke ture. På nogle af turene på klippekanten i år har vi været heldige at se et havørnepar, hvor den ene lader os komme helt tæt på, så vi kan fotografere den.

På Gröf starter vi de unge heste forholdsvist sent, som regel begynder vi den første tilvænning til trense, sadel og rytter om vinteren, når de er 5 - 6 år gamle. Så får de en pause, og sommeren efter sendes de i professionel tilridning. Så kommer de hjem og får pause igen, og så træner vi dem selv op til at være turheste. I øjeblikket har vi en del unge heste, som skal til at lære at være turheste.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

53.


Så til foråret begynder vi at ride dem kontinuerligt, så de forhåbentligt er klar, til turistsæsonen starter i begyndelsen af juni. Det er en opgave, jeg glæder mig til at være med til. Den sene tilridning lønner sig i den anden ende. Det ser vi på alderen på de heste, vi bruger på turene. Den ældste, der gik med i sommer, er UssifráGröf (efter Dagur fráKjarnholtum) fra 1998, og han er stadig i fin form. Men det bliver dejligt med en yngre generation, så vi kan aflaste de ældre heste lidt næste sommer.

Fridagene I ridesæsonen har vi heldigvis travlt med gæster. Men vi har også fridage mellem turene, hvor både vi og hestene kan slappe af og lade op til næste tur. I år var der også tid til at komme rundt og opleve det flotte flotte land, blandt andet nåede jeg ud at se vulkanen nær Grindavík, inden den slukkede igen. Jeg kom også til LandsmótHestamanna i Hella, hvor jeg så mange gode heste og mødte gode venner og bekendte fra hesteverdenen. På vej hjem fra Landsmót var jeg på stutteri-

54. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

besøg - blandt andet på Hestheimar, Syðri-Gegnisholar og Kjarr. Dejligt at se deres kendte heste, fine stalde og få en snak med avlerne. Min baggrund Min baggrund for at arbejde som turguide kommer fra min store interesse for ridning. Jeg startede som ti-årig dreng med at ride, så som jeg plejer at sige til gæsterne, er det blevet til nogle få år i sadlen. Min pædagogiske uddannelse og min erfaring fra socialpsykiatrien kommer mig også til gode i omgangen med turister fra mange forskellige


lande.Ligesom min erfaring som rideterapeut er en god bagage, når hovedet skal holdes koldt i pressede situationer.

tur, jeg guidede, mens værtsparret var på ferie. Heldigvis havde jeg fået hjælp af gode venner hjemme fra, så jeg stod ikke med det helt alene.

Presset var jeg på den første tur, jeg skulle guide alene med en ny kollega. Vi skulle ride en tur, jeg har redet masser af gange, og som jeg var helt tryg ved at skulle guide.

Men ansvaret hvilede på mine skuldre, og jeg var den eneste som kendte til det hele. Da vi skulle til at ride første tur, kunne vi høre at de lokale fårebønner var begyndt at samle deres får sammen for vinteren.

Men det havde regnet meget dagene forinden, så alle floder og elve var meget mere vandfyldte. Strømmen var meget stærkere, end jeg havde oplevet tidligere, så det var en udfordring at krydse dem til hest. En anden tur under pres var en lille

De kørte rundt over det hele på nogle meget larmende motorcrossere, og alle heste var helt op i det røde felt. Men jeg fik beroliget alle heste og gæster, og vi kom afsted og havde en fin tur. Dagen efter var der varslet

storm op ad dagen, så jeg valgte, at vi skulle ride tidligt på dagen. Det viste sig at være en god idé, for på vej hjem tog stormen fat. Det blæste så meget,at vandet løb op af vandfaldene, som vi krydsede - i stedet for at falde ned. Men alle havde nogle gode ture, og jeg var lykkelig for hjælpen hjemme fra.

BOOK

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

55.


T ER EGT D N LI ISLA NTYR EVE OG RLIGT DE N U VID Mit budskab Grunden til, at jeg har valgt at fortælle om mine somre i Island er, at jeg håber at kunne inspirere andre til at gøre, som de har lyst til. Mange har spurgt mig, om jeg ikke er for gammel til at rejse ud og arbejde i udlandet. Jeg tror, de havde forventet at møde en 18 – 20-årig på en form for dannelsesrejse. Det kom jeg ikke… Dengang havde jeg ikke modet og havde travlt med at uddanne mig og fik børn i en forholdsvis tidlig alder.

Men nu er jeg klar til det. Mine børn er voksne og kan langt hen af vejen klare sig selv. Og så har det bare for mig været et spørgsmål om at få orlov fra jobbet og få ordnet en masse praktiske ting, så det har kunnet lade sig gøre. Jeg synes ikke, man skal lade sig begrænse, og jeg har mødt så mange skønne mennesker, udviklet dyrebare venskaber og fået så mange store oplevelser, som jeg ikke vil bytte for noget. Videoer på næste side...

56. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

D E T S

"Grunden til, at jeg har valgt at fortælle om mine somre i Island er, at jeg håber at kunne inspirere andre til at gøre, som de har lyst til"


Fysioterapi Fysioterapi til tilhest hest og rytter l

l

l

l

l Målrettet behandling til Målrettet behandling til hest og rytter hest og rytter l Test, træning og Test, træningpå ogtestudstyr behandling behandling på testudstyr

l Bedre balance l Bedre balance

ANNONCE /Specielt ANDET tilrettelagte

l Præcis måling af

Præcis måling af tøjletrykket tøjletrykket l Forbedre performance Forbedre performance

l Specielt tilrettelagte ltræningsprogrammer

træningsprogrammer

l Mindske smerte hos lhest Mindske smerte hos og rytter

hest og rytter l Forbedre interaktionen lhest Forbedre interaktionen og rytter imellem hest og rytter imellem

Karlslunde Landevej 34 2690 Karlslunde / Tlf. Thomas, 4115 0155 og Sisse, 2889 7070 / info@equipagefys.dk / www.equipagefys.dk eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

57.


58. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


VIDSTE DU DET? OM VACCINE MANGEL TIL HESTE..

Af: Katarina Søby Foto: Privat

FEI laver ny midlertidig vedtagelse om hesteinfluenzavaccinationer. FEI-bestyrelsen har vedtaget/ godkendt en midlertidig undtagelse på et møde den 8. september. Undtagelsen fra FEI’s veterinærbestemmelser lyder som reaktion på manglen på vacciner vi har i Europa, som skyldes forsyningsproblemer. På mødet blev der besluttet at FEI vil forlænge booster-intervallerne fra seks til 12 måneder, som kan ende med at få konsekvenser for nogen heste. De heste med størst risiko for at udvikle en sygdom, som kan ende med livstruende tilstande, er heste i alderen 0-4 år, som endnu ikke har et stærkt immunforsvar mod hesteinfluenza og gamle, pensionerede heste som også kan have høj risiko. Vær også opmærksom på at især hestesektorer med unge heste,

såsom avl og hestevæddeløb, kan stå over for alvorlige hestevelfærdsproblemer, hvis vacciner ikke er tilgængelige for dem. I øjeblikket hedder reglen, at hesteinfluenza-boostere skal gives i de seks måneder op til en konkurrence, men ikke inden for syv dage efter ankoms-ten til den gældende begivenhed. Den midlertidige dispensation er godkendt af FEI Board med virkning allerede fra 1. oktober 2022 til 1. april 2023. Med den nye vedtagelse må heste konkurrere ved FEI Events med den seneste booster taget inden for en periode på 12 måneder, men ikke inden for syv dage efter ankomst ved FEI-arrangementet. Alle andre krav skal dog stadig være overholdt i denne periode. FEI Veterinary Epidemiology Working Group har rådgivet om, at midaldrende heste, som FEI-heste, der er minimum seks år gamle, og som er blevet vaccineret regelmæssigt, anses for at være bedre beskyttet på grund af deres længere vaccinationshistorie.

Ridesamfundet er nødt til at arbejde tæt sammen ,for at afbøde en meget udfordrende mangel på vacciner, som vi er i lige nu i Europa. Forlængelsen er kun en midlertidig løsning, på at løse det ellers omfattende problem vi har. Dette er kun muligt, fordi FEI-heste er godt beskyttet efter at være blevet vaccineret hver 6 til 12 måned, ofte i mange år. Målet er, at de vil vende tilbage til seks måneders booster-intervallet, så snart vaccinetilgængeligheden er normal igen, da det er vigtigt at bygge videre på denne kollektive immunitet på lang sigt. FEI Veterinærafdelingen vil overvåge situationen, og opdateringer vil blive udmeldt til offentligheden med jævne mellemrum. Læs mere:

LÆS HER

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

59.


TIL D TAG OG RI ND A L S I

R E T DE DT FE

Rikke fik lidt armsved over højderne, og det at skulle ride ”over vandfaldet” 60. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


GÆST TIL HEST! Af Anne Marie Vejstrup Foto: Anne Marie Vejstrup

Jeg var så heldig at min gode ven, Mogens Kofoed Marker, havde brug for en hjælpende hånd med afvikling af sin sidste turisttur på Gröf på Snæfellnes, hvor han havde arbejdet hele sommeren – og at han spurgte mig, om jeg ville hjælpe! Jeg fik endda lov at tage min mand, Eldjárn Már, og min veninde Rikke Lykke, som også rider, med. Ride og lave mad! Jow tak! Gröf er et absolut skønt sted og den ombyggede fårestald - The Holy Ram Lodge – helt fortryllende og meget lækker at bo i. Fede værelser med unik indretning, hvor fårestaldens vægge er bevaret. Alle med flot badeværelse og udsigt. Gode senge og dundyner. Flot industrikøkken, hvor der laves og serveres megalækker og varieret mad. Nybagte boller a la Mogens hver morgen.

Først lige min ridemæssige baggrund:

jeg dog relativt hurtigt ned af igen og ville heller tilse den fra jorden.

Har redet i henved 50 år. Deraf de 45 på islandske heste. Er vel mest konkurrencerytter, så vil betegne mig selv som en ”korrigerende” rytter frem for en ”transporteret” rytter. Med andre ord: Jeg kan ikke lade være med at nørde.

Den anden, Þingill frá Gröf, med tilnavnet ”the Crazy One” gik i en meget høj åben form i tølten, hvilket kan være meget ubehageligt for rytteren, som ikke føler hestens mund og desuden er usundt for hesten, da den ikke har mulighed for at opbygge sine core-muskler på mest hensigtsmæssig måde.

At jeg så selvfølgelig også bruger egne heste som nydelsesmiddel til at komme ud i naturen er jo en anden sag. Men har altid et formål med mine ture og bilder mig ind, hesten kommer hjem bedre, end da vi red ud. Ja og så er jeg jo også dyrlæge. Så kommer man der med alle sine talenter og er gæst til hest. Man er på ferie – men hesten er på arbejde! Man er et kortvarigt bekendtskab i ens tildelte hests liv, og hvordan agerer man bedst i den situation. Mit lod i hestelivet er ofte af møde heste med udfordringer – og ofte med henblik på at korrigere disse.

Det kan være en forsvarsmekanisme fra hestens side og skal derfor tages alvorligt. Det var dog relativt let at korrigere holdningen på denne dejlige hest – i hvert fald i moderat tempo tølt. Men mens jeg sad der og lirkede ved den søde hest - højt oppe på en klippeskrænt med Atlanterhavsbølger 50 meter under mig - der fik jeg faktisk ret dårlig samvittighed. Hvem er jeg der kommer der i tre dage og roder med en 19-årig hest, som hele sommeren udsættes for forskellige ryttere med forskellige ridemetoder og rideevner?

Sådan er det. Derfor disse tanker!

Mit ærinde her er dog hestenes, og jeg vil gerne dele et par tanker, jeg fik under rideturene.

Så derfor fik jeg et par heste mellem benene, som der var lidt udfordringer med. Den første, Gullfaxi frá Enni, kom

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

61.


Hvordan er man den bedste ”Gæst til hest”. Mogens kunne berette om en gæst fra USA, som kom og proklamerede sig som en ”erfaren rytter”. Det viste sig, at hun havde modtaget undervisning på rideskole i 1 måned – to gange om ugen. Hun blev grebet af panik under skridtturen ned mod standen, og jeg tror sørme også, hun faldt af. Hvorefter Mogens måtte lade med-guiden alene om turen, så han kunne hjælpe hende retur og give hende en peptalk og en dejlig trækketur rundt på gårdspladsen – (og måske en whiskey i Lodgen). Derfor: 1. Vær realistisk i vurdering af egne evner. På en af vores ture, hvor vi red 7 afsted, var der et par islandske daredevils, som bare ikke kunne få nok af højt tempo på den ret bløde og dybe strand. Mogens måtte til sidst sige, at nu skridter vi altså hjem.

2. Udsæt ikke din lånte hest for mere, end du ville udsætte din egen hest derhjemme for. Mogens kunne også fortælle om ret specielle ønsker til hestenes evner. For eksempel at man skulle kunne lave gymnastik på hesten ryg. Noget, man måske skulle begrænse til hyphesten derhjemme. Rikke, som er relativ ny med islandske heste, og ikke havde redet på Island før, fik lidt armsved over højderne, og det at skulle ride ”over vandfaldet” – men blev beroliget, da hun fik at vide, hun skulle stole på hesten. 3. Stol på hesten. Den er på hjemmebane, og heste kan man stole på. Og stol på din guide. Guiden har redet ruten før og vil gøre alt for at gøre din tur vellykket, og at sikkerheden er i højsædet. Men ubekendte faktorer kan ødelægge turenfor hele gruppen. Lad være at være sådan en ubekendt faktor. Følg guidens angivelser – både for din og de andres sikkerheds og fornøjelses skyld.

62. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

63.


TIL D TAG OG RI ND A L S I 4. Gør som guiden siger

5. Vær social

Eldjárn, min flinke mand, spottede en tabt sko på vores vej hjem på klippeskrænten og hopper selvfølgelig resolut af for at samle skoen op. Da jeg er bagrytter, stopper jeg min hest, og venter til han er oppe igen. Ikke smart at gøre uden at have anråbt forrytteren og potentiel farligt at skabe for lang afstand mellem hestene – især på hjemvejen.

Også for din egen skyld – eller måske allermest for din egen skyld. Kort opsummering: Vær god ved din lånte hest Vær en flink ”Gæst til hest” Og tag til Island og rid! Det er en kæmpe oplevelse!

R E T DE DT FE

"Vær social Også for din egen skyld – eller måske allermest for din egen skyld" BOOK

64. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

65.


GST N A RIDE OPSTÅ KAN ALLE HOS

Hesten der startede min rideangst. I dag nyder vi alt sammen igen, helt fri af rideangsten 66. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Foto: Simii Photography


FRA RIDEANGST TIL RIDEFRIHED Af Rideangst Coach Malene Granhøj Duelund Foto: Se fotoinfo

Der er ingen konkret definition på rideangst. Så hvad er rideangst egentlig? Det er i min optik et individuelt spørgsmål og ud fra egne samt andres erfaringer kan rideangst være mange ting. Rideangst kan både være nervøsitet, utryghed, at blive bange eller direkte angst i håndtering eller på ryggen af en hest. Ud fra dette perspektiv er rideangst derfor ikke kun i sadlen. Der er mange steps, inden vi sidder i en sadel, der også kan være påvirket af nervøsitet, utryghed, at være bange eller angste. For nogle stopper angsten, når de sidder i sadlen, men hele processen med at nå dertil kan være angstpåvirket. For andre er det først i sadlen, angsten rigtig tager fat. Det kan igen også være begrænset til kun at være i helt specifikke situationer. Ligeledes kan det være i relation til en bestemt hest, en type af heste eller for nogle- alle heste.

Betegnelsen ”rideangst” er i virkeligheden ikke fyldestgørende eller dækkende for, hvad jeg mener, når jeg omtaler rideangst i mit daglige virke - samt i denne artikel. Når jeg nævner rideangst, ved du nu, at jeg mener både i forbindelse med at være omkring heste, at håndtere heste fra jorden og at ride på heste. Rideangst kan være meget forstyrrende i hverdagen, hvor både fysiske symptomer og tanker kan påvirke os. Det kan komme til et punkt, hvor livskvaliteten er påvirket af rideangstens indvirkning. Nogle finder frem til, at den bedste løsning for dem er at stoppe med at ride eller at have heste som en del af deres liv. Mens andre ved, at de ikke ønsker at give slip på hestene. Det kan være et meget frustrerende, stressende og svært sted at stå midt i et virvar af tanker og følelser om den rigtige beslutning om fremtiden, og hvad næste skridt skal være. Gode coachende redskaber kan være medvirkende til at få afklaring på, hvor du står, hvilken beslutning der er den rette, samt hvad du kan gøre for at komme videre - hvordan.

Hvordan opstår rideangst? Rideangst kan så sine frø i dig på flere måder. Den kan være egne erfaringer, f.eks. et traume eller en ulykke, hvor du personligt har været involveret, hvilket har ført til rideangst. Enten lige efter hændelsen, eller det kan komme snigende i tiden efter. Det kan også være baseret på relationers erfaringer. For eksempel hvor du har set eller hørt om en eller flere ulykker hos hestefolk omkring dig, der har sat en proces i gang hos dig. Det kan også være baseret på forestillinger om, hvad der kan gå galt, ud fra historier du har hørt eller din egen fantasi. Rideangst kan opstå hos alle. For eksempel rytteren der har redet i 35 år og aldrig været hverken nervøs eller bange for heste. Eller den nye i hesteverdenen, med drømme om at komme i gang. Eller den nybagte mor der pludselig ser tingene fra en ny vinkel. Eller rytteren med en ny eller kronisk skade der bliver klar over, at det kan koste dyrt på førligheden at komme galt afsted med en hest. Og det kan også ske for dig.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

67.


"Tag en opgave ad gangen og del den op i små bidder – Det øger din chance for succes og gode oplevelser, du kan vokse af"

Fenella er Frihedens Vejs helt fantastiske rideangst hest

Symptomer på rideangst Det er meget individuelt, hvordan det er at have rideangst, men rigtig mange kan nikke genkendende til et eller flere af nedenstående symptomer. Lad os se lidt nærmere på nogle af de mest klassiske symptomer. l Svedige håndflader l Ubehag i kroppen l Tør i munden l Anspændthed l Overfladisk vejrtrækning eller at l holde på vejret l Trykken for brystet l Føler sig stiv/låst i kroppen, har l svært ved at bevæge sig l Ondt i maven l Ryster på hænder eller hele kroppen l Kulde fornemmelser eller ’klam’ svedende l Hårene på kroppen rejser sig l Hovedpine l Kvalme l Svimmelhed l Bekymringstanker eller overtænkning l Grådlabil (lettere til tårer) l Kan ikke være i egen krop-fornemmelse (angst) l Overspringshandlinger, hvor du (bevidst eller ubevidst) finder på andre ting eller ’undskyldninger’ for, hvorfor du ikke skal ride eller håndtere din hest.

Foto: Privat

Det er vigtigt for mig at understrege, at du ikke nødvendigvis har rideangst, fordi du oplever et af ovenstående symptomer. Oplever du symptomer gentagne gange, og er det styrende for din måde at være og tænke omkring heste og ridning, så kan det være tilfældet, at du har rideangst. Bag om rideangsten Rideangst arbejder sig rundt i vores hjerne og skaber tanker, der påvirker vores følelser. Men hvad er det egentlig, der sker? I virkeligheden stammer rideangsten fra et helt naturligt sted i os. Rideangst handler i bund og grund om overlevelse. ”Jamen jeg har ikke rideangst, fordi jeg er bange for at dø”, nej måske ikke. Men rideangsten lever, fordi der bliver sat automatiserede processer i gang i den del af din hjerne, kaldet krybdyrhjernen. Krybdyrhjernen er blandt andet relateret til strategier for overlevelse. Her har du måske før hørt om kæmp, flygt eller frys? Rideangsten opstår altså, for at vi passer på os selv. For at forstå det lidt bedre, vil jeg her beskrive det på nervesystem-niveau. I hjernen har vi det sympatiske nerve-

68. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

system, der sørger for, vi er vågne, opmærksomme og lynhurtigt kan gøre os klar til at kæmpe, flygte eller fryse. Det er altså her alarmknappen sidder. Samtidig har vi det parasympatiske nervesystem, der modsat sørger for, at vi kan finde roen, slappe af og sove godt om natten. Vi har i et helt almindeligt liv behov en god balance mellem de to for at fungere bedst muligt. Det sympatiske nervesystem er også knyttet til vores vågenhedstilstand. Hvis det ikke er aktivt nok om dagen, kan vi blive sløve, trætte og uopmærksomme. På den anden side ønsker vi heller ikke, at det er for aktivt. Så bliver vi nemlig stressede eller angste. Vi skal have en sund balance, hvor der i løbet af dagen er plads til, at vi kan nedregulere, så vores alarmberedskab i det sympatiske nervesystem ikke kommer på overarbejde. Her er det, det parasympatiske nervesystem der medvirker til, at vi kan være vågne og til stede, mens vi er rolige og afslappede i kroppen. Det er et godt samarbejde mellem de to, der får os til at have det allerbedst.


Hvordan hænger alt dette sammen med rideangst? Følelser som nervøsitet, at være utryg, bange eller angst aktiverer det sympatiske nervesystem. Det vil sige, at når vi oplever rideangst, i større eller mindre grad, trykkes der på alarmknappen, og krop og hjerne bliver klar til at kæmpe, flygte eller fryse. Det er helt naturligt, sundt og essentielt, når vi bliver udsat for noget potentielt faretruende. Der, hvor det går fra at være naturlig sund adfærd til at blive et problem, er, når niveauet for potentielle og reelle farer, falder til et niveau, hvor det sympatiske nervesystem aktiveres i overdreven grad. For eksempel ved synet af en hest eller ved tanken om, hvad der kan gå galt, når man rider på eller går med en hest. Altså ingen farer er reelt i sigte, men kun tankerne og følelserne forbundet med det. ”Øvelse gør mester”. Ja det er sandt, og det er også det, der gør, at almindelig sund fornuft kan udvikle sig til rideangst. Vores krop husker blandt andet med følelser. Det vil sige at, har vi haft en oplevelse, der har gjort os bange, eller har vi en levende fantasi, som gør os utrygge, husker kroppen sammenhængen og vil ofte ’tilbyde’ os samme følelse igen i en lignende situation.

Jo flere gange vi oplever det, desto hurtigere kan vi få ’tilbudt’ følelsen og lignende følelser i processen en anden gang. Her øver vi os helt ubevidst på at aktivere vores sympatiske nervesystem og derved provokere vores rideangst lettere og lettere. ØV…. Men det betyder også, at vi kan gøre det den anden vej. Altså med bevidsthed få vendt aktivitet fra det sympatiske nervesystem til det parasympatiske nervesystem. Den vej igennem kan rideangsten dæmpes, og du kan finde jordforbindelsen igen. Hvad kan du forvente? Du kan forvente, at arbejdet med rideangsten er en udviklingsproces. Fordi du ubevidst har øvet dig på at være rideangst. Skal du bevidst øve dig på at være rolig, tryg, afspændt, føle frihed, eller hvad det lige præcis er, du ønsker at arbejde hen imod. Når det er sagt, kan du også forvente at du, med de rigtige redskaber - og hvis du arbejder kontinuerligt med det - kan komme på den anden side af din rideangst og finde roen, trygheden og glæden ved det igen. Måske er vejen dertil i virkeligheden kortere, end du tror?

Hvad kan du selv gøre? Der er flere veje til succes. Her er et eksempel på, hvad du selv kan gøre: l 1) Erkend og accepter din rideangst - Det er okay, og rideangsten stammer i bund og grund helt naturligt fra vores instinkter forbundet med overlevelse. l 2) Vær åben omkring det og snak med nogen – Du er ikke alene. Der er mange med rideangst, og det kan styrke din udviklingsproces at dele det med andre. l 3) Skab gode og rolige rammer -Fri for pres med plads til udvikling. Træk vejret og skab jordforbindelse l 4) Tag en opgave ad gangen og del den op i små bidder – Det øger din chance for succes og gode oplevelser, du kan vokse af l 5) Fokuser – Dan et fokusrum, hvor du kan fokusere på noget, du selv udvælger – for eksempel en følelse, en øvelse, en historie o.l. l 6) Få hjælp, hvis du føler, du vil stå stærkere, eller hvis du ikke ved, hvad næste step er eller ønsker at have støtte på din vej.

Det er her rideangst coaching kan styrke dig og hjælpe dig til at finde de redskaber, der støtter din personlige udviklingsproces bedst muligt.

Heste er en stor del af mit liv, både i mit arbejdsliv og som privatperson

Foto: Simii Photography eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

69.


En god rideangst hest er en rolig, blid og venlig hest, der mærker og tager hensyn til sin rytter

Hvis du er interesseret, kan du her hente min gratis 4 trins guide til at opstarte din udviklingsproces mod at komme på den anden side af din rideangst. Følg linket: 4 trins guide til at bevare roen som rytter Øg sikkerheden og dæmp din rideangst, ved at forbedre din hesteforståelse Du kan at øge din sikkerhed og mindske din rideangst ved at styrke dit kendskab til hesteadfærd og indlæringsteori for heste. Så du f.eks. kan se forskellen på almindelig sund hesteadfærd og adfærden hos en stresset - eller smertepåvirket – hest fra de allerførste små tegn. Når du får en endnu bedre forståelse og anvendelse i praksis, får du redskaber til at se og håndtere det, du ser hos hesten. Det giver dig mulighed for at handle tidligere i en situation, hvor det potentielt kan udvikle sig til at blive farligt. På den måde kan du lære at handle adfærdsdæmpende i en presset situation - frem for adfærdsforstærkende. Det kan yderligere være med til at skabe en rolig, selvsikker og tillidsvækkende udstråling. ”Jeg har over-

blikket, du kan stole trygt på mig”. Hestene fornemmer os meget tydeligt og mærker vores nervøsitet og usikkerhed. Ligeledes kan de også mærke vores fokuserede og rolige overbliki en situation, hvis vi har indarbejdet det grundigt i vores krop. Hestene støtter sig op ad os, når de føler sig pressede, hvis de har en god grund til det, og de stoler på vores dømmekraft. Hvis ikke træffer de selv det valg, der sikrer deres overlevelse bedst muligt. Derfor kan det øge sikkerheden for både os og hesten, hvis vi får etableret et endnu stærkere fundament med god forståelse af hestens adfærd og god evne til at formidle vores ønsker til hesten. Både når den er rolig, og når den er stresset. Jo bedre det virker i en rolig situation, desto bedre virker det også i en presset. Så vi ikke skal opfinde den dybe tallerken, når klappen er på vej til at gå ned for enten os eller hesten. Tro mig, vi bliver aldrig for gode eller erfarne til at lære nyt om heste. Selv med mine 31 år som rytter, er jeg blevet voldsomt meget klogere gennem mine seneste års ’nørderier’. Jeg ved nu, endnu bedre end før, at jeg kun har lært om, hvad der findes på top-

70. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Foto: Privat

pen af isbjerget, når det kommer til de fantastiske skabninger, heste er. Hvad kan coaching gøre for dig? At arbejde med rideangst er en udviklingsproces. Der er ting, du helt selv kan gøre. Der er ting, du kan gøre ved hjælp af at styrke dine egenskaber med heste, og så er der ting coachingen kan, der kan være med til at gøre udviklingsprocessen nemmere og mere vedvarende for dig. Coaching giver mulighed for, at tågen kan lette, så du kan få overblikket, overskuddet, og få brikkerne til at falde på plads. Det kan skabe en dybere forståelse og hjælpe dig til at se lige nøjagtigt, hvor dit næste skridt er. Samtidig kan du få den individuelt tilpassede mængde støtte, netop du har behov for i din udviklingsproces. Der findes et utal at coachende redskaber, der kan tages i brug undervejs i et rideangst forløb. Coaching er en fremadrettet og ressourceorienteret proces, der kan gøre rejsen imod dit mål og dine drømme lettere. Du kan få nye indsigter og skabe en ny forbindelse til din bevidsthed, der kan øge din chance for succes - også på længere sigt.


Ridning er ikke alt for mig, så miniature hestene har 0gså fundet vejen til mit hjerte

De fleste, der har været igennem et coachingforløb, har ligeledes oplevet en selvudviklingsrejse, der løfter dem til nye luftlag og giver en ny forståelse af dem selv som mennesker. Personligt var det coachingen, der gjorde hele forskellen for mig i min årelange kamp imod rideangsten. Da coachingen kom på banen, fandt jeg tilbage til mig selv igen overraskende hurtigt. Hvad driver mig og Frihedens Vej? Det er min personlige fortid med rideangst og min vej ud på den anden side, der gør, at jeg arbejder med rideangst i dag. Jeg havde slem rideangst efter en voldsom oplevelse med min hest, for flere år tilbage. Efter oplevelsen kunne jeg med det samme mærke, noget var forandret, og det viste sig at det skulle tage mig flere år at finde tilbage til mig selv igen. Jeg prøvede en masse forskelligt. Men hver gang jeg troede, det blev bedre, blev det meget værre igen. Det var faktisk først, da jeg fandt ud af, at der var noget, der hed coaching, og jeg fik prøvet det, at det rykkede for mig i den rigtige retning, og effekten var vedvarende.

I dag er jeg mig selv igen. Med en anden bevidsthed end jeg havde før og en hulens masse redskaber, der gør, at hvis jeg i ny og næ mærker angsten puste mig i nakken, så ved jeg lige hvordan, jeg bedst håndterer det. Via. Coachingen dengang, som ikke var decideret rideangst coachingen, fandt jeg min egen vej igennem rideangsten. Den rejse har dannet grundstenene til Frihedens Vej, hvorefter udviklingsarbejdet er fortsat og har dannet rammerne for de individuelt tilrettelagte forløb, jeg i dag tilbyder andre. Fordi jeg ved, det er muligt, og jeg elsker at se folk vokse og rejse sig igen i trygge rammer. Tak fordi du læste med. Jeg ønsker dig en god rejse. De bedste hilsner fra Malene – Frihedens Vej.

"Det er min personlige fortid med rideangst og min vej ud på den anden side, der gør, at jeg arbejder med rideangst i dag"

Foto: Simii Photography

FAKTA Frihedens Vej v/ Malene Granhøj Duelund Frihedens Vej hjælper mennesker med rideangst til at gå fra rideangst til ridefrihed med ro, glæde og tryghed. Når jeg ikke rideangst coacher eller udvikler videre på mine forløb, finder du mig enten ude at undervise i hesteadfærd, jordtræning, ridning eller som ridefysioterapeut. Hvem er jeg Hestetosset kvinde der bor med mand, to børn, to hunde og fem heste på vores landejendom nær Faaborg på Sydfyn. Har tidligere haft rideangst og er nu bare lige så glad og hestetosset, som da jeg var barn. Jeg elsker at nørde og er uddannet fysioterapeut, certificeret coach, ridefysioterapeut samt hesteafærdskonsulent og underviser. Kontakt Se Facebook side og kontakt mig via. messenger her: Frihedens Vej v/ Malene Granhøj Duelund

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

71.


72. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


FOREBYG

MAVESÅR VIA FODRING

-Rasmussen Maria Brun iver odringsrådg Agronom/F rden aa og Br s ho

Advertorial af Maria Bruun Rasmussen

Anbefalinger

Foto: se fotoinfo

Hø eller wrap flere gange om dagen mindsker graden af mavesår hos islandske heste. I en helt ny undersøgelse af 81 islandske heste - på Island - fandt man mavesår hos 71,6% af hestene, da de som 3-årige kom ind fra græs og skulle starte i træning. Allerede ved opfølgende gastroskopi 8 uger senere var tallet faldet til 25,4%. Det var overraskende, at vildtlevende heste, på Island, havde så stor forekomst af mavesår, men måske bliver vi klogere på det senere, når flere af resultaterne bliver offentliggjort. Men her i første del af undersøgelsen var resultatet at færre heste havde mavesår eller i mindre alvorlig grad 8 uger efter, at de var kommet ind fra græs i efteråret. Nanna Luthersson og de andre forskere bag forsøget mener, at årsagen er hyppige måltider af fibre, da de fandt forbedringerne hos heste, som fik grovfoder tre eller flere gange om dagen. De satte derved igen fokus på fodrings betydning i forhold til mavesår. I denne artikel kommer vi omkring de ting i fodringen, som vi indtil videre ved kan forebygge mavesår. Den viden ændres løbende og hjælper os til større indsigt i hestens fysiologi.

Ved simple tiltag i den daglige fodring er der gode muligheder at for at reducere risikoen for mavesår. l Undgå længere perioder uden hø eller wrap (4 timer, som det længste) l Giv hø/wrap i mindre portioner flere gange om dagen til heste, som nemt bliver for tykke l Undgå situationer, der kan fremkalde nedsat ædelyst og deraf peri oder uden foder l Det er f.eks. stress, opstaldningsforhold (indretning af folde, flok sammensætning o.lign.) l Giv et mindre måltid med fibre inden ridning l Fri adgang til frisk drikkevand l Giv halm sammen med hø eller wrap, da risikoen for mavesår stiger ved fodring kun med halm Hyppige måltider og fri adgang til grovfoder Hos heste produceres mavesyre hele døgnet og ikke kun efter et måltid. I naturen spiser hesten fibre de fleste timer af døgnet og synker både spyt og de tyggede fibre kontinuerligt, hvilket er med til at opslæmme mavesyren. Ved adgang til hø eller græs er pH i mavesækken omkring 4, men ved mere end 4 timers faste falder pH til 1,6.

foder har mavesækkens indhold så lavt pH. Det betegnes som en stærk syre,og risikoen for ætsningsskader er væsentlig forøget. Derfor skal heste så vidt muligt, have adgang til grovfoder (hø/wrap) hele tiden. Som forsøget med de islandske heste, der kom ind i træning, viser andre forsøg også, at hyppigheden og fordelingen af hø eller wrap er vigtig i forebyggelse af mavesår. Anbefalingen er derfor at give hø eller wrap fordelt ud over døgnet med maksimalt 4 timer, fra hesten har spist foregående portion op, til den får igen. Noget tyder på, at perioden kan være længere om natten, da hesten hviler mere, men her mangler vi viden for at være sikre. Græs anbefales til heste med akut mavesår eller tendens til mavesår, da det stimulerer mere naturlig fødesøgningsadfærd og fødeoptag og dermed starter mekanismer, som er vigtige for et velfungerende fordøjelsessystem. Det er dog ikke helt det, som undersøgelsen med de 81 islandske heste viste, men flere resultater kommer senere, og måske gør de os klogere på kvaliteten af græsset på Island, og om det er årsagen til, at de ikke fandt den samme gode effekt af græs.

Det betyder at efter kun få timer uden eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

73.


Adgang til græs skal altid opvejes mod risikoen for forfangenhed. Hvis hesten bliver for tyk ved græs, fri adgang til grovfoder eller den anbefalede minimumsmængde på 1,75-2 kg hø/wrap pr. 100 kg hest, er der flere måder at forlænge tiden, den er om at spise. Der er opfundet flere forskellige anordninger og smarte løsninger for at opfylde dette behov – f.eks. hønet med små masker, slowfeeders og lignende. Halm indeholder færre kalorier end hø og wrap og tager længere tid at spise, så det er også en måde at reducere kalorieindtaget på og samtidig forlænge ædetiden. Halm har ikke samme bufferkapacitet som hø og wrap, og risikoen for mavesår øges med 4,4 gange, hvis hesten udelukkende fodres med halm. Halm kan derfor ikke gives, som det eneste, men kan delvist erstatte en del af grovfodermængden til heste, som skal tabe sig eller nemt tager på. Halm må maksimalt erstatte halvdelen af hø/wrap-portionen og mindre til sarte heste. Tyggetid og spytsekretion Da hesten kun danner spyt, når den tygger på foder (i modsætning til f.eks. mennesker, som danner spyt kontinuerligt), er det vigtigt, at hesten tilbydes foder med god tyggeværdi for at danne en rimelig mængde spyt.

Her er grovfoder igen et af de vigtigste fodermidler, da 1 kg hø medfører 12 liter spyt, hvorimod 1 kg havre kun danner 3 liter spyt. Vælg derfor fibre med struktur, men er din hest udfordret på den ene eller anden måde og derfor ikke spiser hø eller wrap nok, kan et fibertilskud være en god idé. Her er der mange muligheder til eksempel snittet lucerne eller græs (græs er blødere end lucerne), opblødte roepiller eller blandede fiberprodukter. Inden ridning Fodring inden ridning eller anden form for arbejde med hesten er også vigtig, da mavesyrens pH er faldende fra sidste mundfuld, til heste får fibre igen. Trænes hesten på tom mave, klemmes mavesyren op i den øvre og følsomme del af mavesækken, når hesten bevæger sig og øger risikoen for syreskader. Måltidet inden ridning skal have god bufferkapacitet, hvilket vil sige foder, som enten stimulerer tyggetid og øget spytdannelse samt øget drikkelyst - eller opblødt fiberrigt måltid med et rimeligt indhold af vand. Snittede fibre (f.eks. lucerne, græs, esparsette), opblødte roefibre, hø eller wrap har disse egenskaber, og det kan derfor være en fordel at give et lille måltid af en af disse før træning.

74. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Adgang til drikkevand Risikoen for mavesår stiger med 2,5 gang ved begrænset adgang til rent vand. Når det er koldt, eller foldene er svære at bevæge sig rundt på ved mudder eller hårdt frossent og knoldet underlag, vil nogle heste ikke besøge drikkekar eller drikkekopper i tilstrækkeligt omfang. Ligeledes nedsættes drikkelysten, hvis vandet er beskidt eller opbevaret i beholdere, der ikke er beregnet til vand og afgiver smag. Derudover kan nedsat væskeoptag medføre nedsat ædelyst, og det kan give for lange perioder, hvor hesten ikke spiser, og så stiger risikoen for mavesår. Vær derfor opmærksom på, at der altid skal være adgang til frisk drikkevand alle steder, hvor hesten opholder sig. Herudover kan forkert indretning af folde og/eller læskure have en betydning for væskeindtaget. Ved placering af læskure og foderstationer er det vigtigt at indregne nem adgang for alle heste i hierarkiet, så alle heste i flokken har god adgang til og tør drikke og spise, når de har lyst.


Topkvalitets fiberblandinger Hartog har udviklet en serie af foderprodukter, som har kvalitet og velvære i højsæde. Hartog Digest er bestående af snitet lucerne, græs og grøntsager og er sammensat for at understøtte en sund og velfungerende fordøjelse hos hesten samt være et lækkert supplement til det daglige foder. Hartog Senior er velegnet til ældre heste, samt heste i nedsat arbejde eller boksro, hvor man gerne vil forsøge at opretholde muskulaturen.

Hartog Comfort er et fiberrigt foder uden tilsat korn og med et højt indhold af essentielle aminosyrer. Produktet er en blanding af tørrede græsser, græspiller, lupiner, ærter og gulerodsflager samt et fuldtdækkende vitamin- og mineraltilskud. Læs mere om alle varianterne på www.brogaarden.eu

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

75.


Stivelse Store mængder af stivelse har en negativ indflydelse på mavesækkens sundhed. Ved fodring med mere end 2 gram stivelse pr. kilo hest per dag, fordobles risikoen for skader på mavesækkens slimhinde og mavesår. Yderligere er det vigtigt at fordele stivelsesholdige fodermidler på flere fodringer, da indtag af mere end 1 gram stivelse per kilo hest per måltid medførte 2,6 gang større risikoen for udvikling af mavesår. Stivelse er sjældent et stort problem hos islandske heste, da de tit bliver for tykke af stivelsesrige fodermidler og derfor ikke får det. Elektrolytter på pastaform Det er også velkendt, at elektrolytter på pastaform øger risikoen for mavesårog skal derfor undgås så vidt muligt til udsatte heste. Giv derfor elektrolytter sammen med foderet eller i mash. Hvad er mavesår? Mavesækken hos heste består af to dele – den øvre del af mavesækken, som består af kirtelløst væv, og den nedre del, som har kirtelvæv. Forskellen på disse to typer væv er evnen til at producerer mavesyre og slim. Mavesyre nedbryder foder, og slim danner et beskyttende lag, så syren

der dannes i mavesækken og ikke ætser hul og undslipper til bughulen. Den kirtelløse del af mavesækken danner ikke slim i samme omfang, og det betyder, at denne del af mavesækken ikke tåler at blive udsat for syre i længere tid. Ved normale tilstande er den øvre, kirtelløse del af mavesækken hvid og glat, mens den nedre del er lyserød. Hestens mavesæk har en større overflade med kirtelløst væv end f.eks. mennesker eller svin og er derfor mere sarte overfor ætsningsskader. Hvis der dannes mindre slim eller mere syre, end slimhinden kan modstå, øges risikoen for mavesår. Det er derfor vigtigt at tilgodese sunde slimhinder med en god produktion af slim, samt fibre til at holde syren i den del af mavesækken, der kan modstå den. Diagnosticering For at kunne fastslå om hesten har mavesår og graden heraf, er en undersøgelse af mavesækken (gastroskopi) nødvendig. Gastroskopi udføres ved, at en kikkert føres gennem næsebor, svælg og spiserør til mavesækken. Mavesækken skal være tom, når undersøgelsen udføres, hvorfor det er nødvendigt at faste hesten 16-18

76. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

timer (dog må hesten godt have adgang til vand indtil 4-5 timer før undersøgelsen). På denne måde sikres det, at slimhinden er helt blotlagt og kan undersøges grundigt, da foder i mavesækken ville kunne sløre billedet og skjule små sår og læsioner i slimhinden. Fund i mavesækken inddeles efter en skala, hvor grad 1 er milde tilfælde af læsioner, og grad 4 er fund af store sår eller mange små sår og læsioner i slimhinden og inddeles også efter, om de er placeret i den øvre kirtelløse del (Equinesquamousgastricdisease, ESGD) eller i den nedre del (Equine Glandular Gastric Disease, EGGD). Tegn på mavesår Der er kun én sikker måde at afgøre om hesten har mavesår, og det er ved gastroskopi. Dog har forskere fundet sammenhæng mellem flere ydre tegn og mavesår.


Adfærdsændringer

Kolik

l Stereotyp adfærd:

Et mere diffust ydre tegn på mavesår er gentagne tilfælde af kolik, men ikke desto mindre er der flere gange fundet sammenhæng mellem kolik og forekomsten af mavesår. Der er blevet fundet helt op til 83% tilfælde af mavesår hos heste med tilbagevendende kolik. I 28% af tilfældene var kolik direkte koblet til mavesår, da symptomerne forsvandt ved behandling mod mavesår.

l Krybbebidning og vævning er tæt relateret til mavesår. Igennem tiden har det været forsøgt forklaret, hvorfor hestene begynder at krybbebide eller væve ved mavesår, men det er stadig uvist. l Aggressiv adfærd: l Aggressiv adfærd omkring op sadling, såsom gjordkramper eller berøring i gjordlejeter koblet til mavesår. l Nervøs adfærd: l Mavesår ses oftere hos konkurrenceheste med nervøs adfærd end heste med normalt temperament. Nedsat appetit og kræsenhed Udviser hesten pludselig nedsat appetit for foder eller kræsenhed, uanset om det er for grovfoder og/eller krybbefoder, kan det være et tegn på mavesår. Det kan starte en ond cirkel, hvor hesten spiser mindre eller holder for lange pauser og derfor danner mindre spyt, og mavesyren bliver sur i for lang tid, hvilket øger risikoen for skader på mavesækkens slimhinde. Vægttab Har hesten smerter (fra mavesår) kan det nedsætte fordøjelsen, og hesten får svært ved at holde vægten. Vægttab kan derfor være en direkte konsekvens af, at hesten pludselig spiser mindre ved nedsat appetit eller dårligere nedbrydning og optagelse af sit normale foder. Kedelig pels og dårlig hovkvalitet Nedsat foderindtag eller fordøjelse som resultat af mavesår medfører nedsat indtagelse af vigtige næringsstoffer, hvilket betyder, at kroppen ikke forsynes med nok byggesten til at holde kroppen sund og rask. Mangel på næringsstoffer går tit ud over pels og hove først og glansløs eller ”tynd” pels samt dårlige hove kan være tegn på mavesår.

Diarré Ved gentagende udbrud af diarré eller vedvarende tynd afføring uden egentlig grund, kan mavesår tages i betragtning, men diarré er ikke et primært tegn på mavesår. Kontakt altid dyrlægen, hvis din hest ikke trives, da alle nævnte tegn kan skyldes mange andre ting.

Kildehenvisning (i udvalg): Bezdekova B., Jahn, P., Vyskocil, M., 2008. Gastriculceration, appetite and feeding practices in Standardbred racehorses in CzechRepublic. Acta Vet Brno 77, 603-607. Dionne, R., Vrins, A., Doucet, M., 2003. Gastriculcers in Standardbred racehorses: Prevalence, Lesiondescription, and risk factors. J Vet Int Med, 17, 218-222. Frandson, R.D., Lee Wilke, W., Dee Fails, A., 2003. Anatomy and physiology of farm animals, 6th edition. Lippincott Williams &Wilkins, Maryland and Philadelphia, USA. Hepburn, R.J., 2014. Endoscopicexamination of the squamous and glandulargastricmucosa in sport and leisure horses: 684 horses. Proc 11th Intern E Colic Research Sym, 5. Holbrook, T., Simmons, R.D., Payton, M.E., et al., 2005. Effect of repeated oral administration of hypertonicelectrolyte solution on equinegastricmucosa. EquineVet J, 37, 501-504.

Jansson A, Harris P, Davey SL, Luthersson N, Ragnarsson S, Ringmark S. Straw as an Alternative to Grass Forage in Horses—Effects on Post-PrandialMetabolicProfile, Energy Intake, Behaviour and GastricUlceration. Animals. 2021; 11(8):2197.Luthersson, N., ÝrÞorgrímsdóttir, Ú., Harris, P. A., Parkins, T., & Bennet, E. D. (2022). Effect of moving from beingextensivelymanaged out in pasture intotraining on the incidence of equinegastriculcersyndrome in Icelandic horses, Journal of the American Veterinary Medical Association Luthersson, N., 2013. Den Store Foderbog, 3. Udgave. Brogaardens Forlag, Gentofte, Danmark. Luthersson, N., Nadeau, J.A., 2013. Vitamins. In: Equineapplied and clinicalnutrition by Geor, R.J., Harris, P.A., Coenen, M., 2013. Saunders Elsevier, p. 558-567. Luthersson, N., Hou Nielsen, K., Harris, P., et al., 2009a. The prevalence and anatomical distribution of equinegastriculcerationsyndrome (EGUS) in 201 horses in Denmark. Vet J 41, 619-625. Luthersson, N., Hou Nielsen, K., Harris, P., et al., 2009b. Risk factors associated with equinegastriculcerationsyndrome (EGUS) in 201 horses in Denmark Vet J 41, 625-630. Sykes, B.W., Hewetson, R.J. Hepburn et al., 2015. European college of equine international medicineconsensus statement – equinegastriculcersyndrome in adult horses. J Vet Intern Med, 29, 1288-1299.

"Det er derfor vigtigt at tilgodese sunde slimhinder med en god produktion af slim, samt fibre til at holde syren i den del af mavesækken, der kan modstå den"

eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

77.


Avant minilæsser

Markedets største redskabssortiment - 270 stk! ALT i udstyr til hestestalden - med verdens sikreste minilæsser og største redskabssortiment!

Minilæssere fra 116.000,- / 952,- pr. måned De seks mest populære redskaber: Ridebaneplaner

Kr. 15.000,-

Hækkeknuser

Kr. 70.000,-

Hestepæresuger

Kr. 39.500,-

Frontkultivator

Kr. 10.000,-

Hestepæreopsamler

Kr. 5.000,-

Skubbekost

Kr. 6.500,-

Find din nærmeste Avant forhandler Jylland/Fyn: Sorring Maskinhandel

Århusvej 12, 8670 Låsby

8695 7522

Sjælland: Hørve Maskinhandel

Industrivej 17, 4534 Hørve

5965 6037

78. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

WWW.AVANT.DK


AVANT DANMARK PRÆSENTERER TO NYE AVANT MINILÆSSERE :

pressemeddelelse

Avant Danmark har nu fået to nye Avant modeller i sortimentet. Avant 645i og 650i er designet til at overholde de nye miljøkrav – og så er de endda med endnu større kapacitet end nogensinde før. Den finske producent AvantTecno præsenterede tidligere på året de to nye modeller, og de er nu klar til levering her i Danmark. De to nye modeller er specielt udviklet til at overholde de nye Stage V miljøkrav, men uden at gå på kompromis med ydelsen. Avant Danmark, der er eneimportør af Avant minilæssere i Danmark, har fået den første Avant 650i til skue i deres showroom i Låsby. Showroomet med både nye og brugte Avant minilæssere, er desuden det største i Europa med sine snart 6.200 m2. Mere miljøvenlig og stærkere end nogensinde før Den helt store stjerne i denne sammenhæng er den nyudviklede 4-cylindrede V1505-CR-TE5 Stage V motor fra den japanske producent Kubota. Den lille vandkølede motor yder nemlig hele 44 hk, og redskabshydraulikken på 75 liter i minuttet er absolut førende i klassen.

Er løftebehovet endnu højere, findes der naturligvis også større modeller fra Avant. Egenvægten på henholdsvis 1.620 kg og 1.630 kg gør, at maskinen nemt kommer med rundt, og den ikke er for tung på blødt underlag. Den store forskel på de to modeller ligger i at 645i er født med ét gear, hvor 650i kommer med to gear. Det giver en tophastighed for Avant 645i på 12 km/t, hvor Avant 650i derimod kan køre hele 23 km/t. Ser man bort fra det, kan de to modeller det samme. Forventes at blive en stor succes Avant Danmark forventer at de to nye modeller bliver en stor succes af flere årsager. ”Det er jo to modeller med lav egenvægt, som derfor let kan tages med rundt på en maskintrailer til forskellige destinationer. Det er et stort behov for mange af vores kunder.

Den enorme redskabshydraulik gør, at de to nye modeller nu kan køre med redskaber, som før i tiden var forbeholdt de større modeller i 700-serien og 800-serien.” Siger indehaver og direktør af Avant Danmark, Jørgen Jensen. ”I bund og grund er de to nye modeller helt perfekte til de kunder, der gerne vil have mulighed for at benytte hele vores redskabssortiment på mere end 270 redskaber, men uden at maskinen bliver for stor. Med en løftekapacitet på 1.200 kg på en palle, følger den jo også enormt godt med de større modeller, og så er de naturligvis en smule mindre og lettere. Det er perfekt, både når den skal på traileren, men absolut også når den skal ind i de små haver, stier eller lignende. Vi har allerede mange interesserede, så de første af de nye modeller kommer uden tvivl snart ud at køre”. Udtaler Jørgen Jensen afslutningsvis.

De to nye modeller er et par centimeter længere end resten af Avant 600-serien, og det giver også en anelse højere løftekapacitet. De løfter nemlig hele 1.200 kg på en palle, så der burde være nok til de fleste. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

79.


"Vi kan kun anbefale alle at prøve en guidet tur i den fantastiske natur på Feddet"

80. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022


Af Britt Søby

SKØN TUR PÅ FEDDET

Guldhest er for dig der elsker ridning på islænder i skøn natur. Vi har base på det sydlige Sjælland, på den pragtfulde halvø Feddet, hvis kyster ligger ud til både Præstø Fjord og Østersøen.

På den skønneste tur med Guldhest eMagasinet Islandsk Hest har været på en guidet tur hos Guldhest på Feddet. Vi blev mødt af ejer/biolog Line Calum Canuto og to af hendes meget kompetente guider. Guldhest går meget op i hestevelfærd og har kun glade heste. Vi kan kun anbefale alle at prøve en guidet tur i den fantastiske natur på Feddet. Du kan leje hest, eller selv medbringe din hest. Man kan også arrangere en tur sammen med sin lokale islænderklub. Se interview her med video af vores fantastiske tur.

Her kan vi og en stor flok dejlige islandske heste, slå os løs på 30 km ridestier langs en af øst Danmarks bedste sandstrande, på strandeng og i klitter, i skov og plantage samt på en af de største heder på Sjælland. Hos os mærker du, at vi er drevet af passion for og kærlighed til natur og islænderheste. Vi er stolte over at være et islænder tursted hvor sikkerhed og hestevelfærd er vores vigtigste kald, og hvor vi kan garantere dig, at du går herfra med både fede naturoplevelser, og en god smag i munden. Så kom og bliv forelsket. Hvad enten det er mødet med islænderens fede gangarter, eller store naturoplevelser du drømmer om, så går du aldrig forgæves hos os. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

81.


FORDELAGTIG FOSTER / FØL FORSIKRING

Agria Foster/Føl forsikring dækker dit foster/føl og kan tegnes, uden at hoppen er forsikret hos Agria. Forsikringen kan tegnes fra 40. drægtighedsdøgn frem til og med 30. dage før beregnet foling. Du kan få erstatning til følgende: l Sygedækning for føllet i de første 30 levedage, erstatter op til 65.759 kr. fast selvrisiko på 3.147 kr. samt en variabel selvrisiko på 20%. l Synligt tab af foster/føl l Dødfødt føl l Resorbering – udeblevent foster efter bevist drægtighed* l Føl som dør eller må aflives inden for 30 dage efter fødsel.

* For at få erstatning for resorbering (udeblevent foster) skal hoppen beviseligt være konstateret drægtig ved en drægtighedsundersøgelse som ikke må være ældre end den dag forsikringen tegnes.

Hvis du ønsker at tegne denne forsikring skal du kontakte en af vores hesterådgivere, du finder kontakt info på dem her:

KONTAKTINFO

https://www.agria.dk/ombud/#/hest Hvis du tegner Safe Liv og Uanvendelighed samt en Safe Sygeforsikring til dit føl inden 30 dage, fra føllet bliver født, så får man gratis Agria Ekstra, som er en dækning for skjulte og medfødte fejl og gratis genoptræning.

82. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Forsikringen kan ikke tegnes via vores hjemmeside. Vi har lavet denne brochure til dem der venter føl, så man kan få gode råd til før, under og efter folingen, som lægger her: https://www.agria.dk/dokumenter/ brochurer/folbrochure

BROCHURE


NYHEDER TIL DIG OG DIN HEST BELYSNING MED LED STRIP

TOPS LUX 3W IP44

RØD / HVID-LED SORT

KØB DET HER advertorial

KØB DEN HER TOPS LUX 3W – multi LED lygte – din sikkerhed i den mørke tid. Passer ergonomisk til støvle eller overarm. Lyser rød og hvidt. Vejer kun 58 gram og har batteritid mellem 80 – 160 timer. Pris 299,- (inkl. moms) pr. stk. Den mørke tid er kommet og ønsker du at forlænge tiden udenfor med hesten, har vi belysningen til hvad du skulle ønske. LED strip er 230V , nemt at tilslutte og giver et godt lys. For priser og forhandler kontakt os gerne.

Måske står du lige og mangler noget du kan finde på denne side? eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

83.


NYHEDER TIL DI

ARÍUS VINTER RIDEHANDSKER MED INDBYGGET VARME

KØB DEM HER

Et MUSTHAVE til dig der fryser om fingrene om vinteren. Ridehandsker med intelligent varme system der varmer dine fingre fra bagsiden af hånden helt ud til fingerspidserne. Handskerne er lavet i så tyndt slidstærkt materiale som muligt til ridning, så man stadig har en god føling med tøjlen. Optimeret med slidsikker inderside, for bedst holdbarhed. Handsken går et godt stykke op ad hånden, så man ikke bliver kold om håndleddet. Materialet er vandafvisende og tåler derfor sne eller en byge. Varme tid: Lav styrke: 6-6.5 timer 33% varme Mellem styrke: 3-3.5 timer 66% varme Høj styrke: 2-2,5 timer 100% varme Lades nemt op i stikkontakt. Der medfølger brugsvejledning og oplader.

84. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Måske står du lige og mangler noget du kan finde på denne side?


IG OG DIN HEST "VANDTÆTTE, VARME OG ÅNDBARE RIDEOVERTRÆKSBUKSER, I LÆKKERT DESIGN OG HØJ KVALITET.”

KØB DEM HER

ASKJA WINTER RIDING JACKET

KØB DEN HER eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

85.


HVAD HAR ISLÆ FOR AF TILSKUD HORSE PRO KØB DEN HER

PAVO GRAIN FREE MASH KØB DEN HER

KØB DEN HER

HorsePro Vital Digest En gærkultur med Levucell, Agrimos og Kieselgur. Et tilskud til understøttelse af fiberfordøjelsen. Særligt velegnet i efteråret ved skift fra græs til hø eller wrap, hvor løs mave kan opstå grundet ubalance i tarmen. 1kg 269,HorsePro Vital Zinc&Copper Organisk zink kobber, selen og naturligt Evitamin. Et tilskud til understøttelse af hud, pels og hove samt immunforsvaret og muskelfunktionen. Særligt velegnet i fugtigt vejr eller hvis hesten er plaget af insekter. 1kg 219,86. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

Pavo Grain Free Mash er en mash lav på sukker og stivelse, som hjælper med at holde fordøjelsen stabil vinteren igennem med det høje fibre indhold, præbiotika og loppefrøsskaller.


ÆNDEREN BRUG D OM VINTEREN EQUSANA ICELAND VIT

KØB DEN HER

BROGÅRDEN BrogaardenMash Light og Brogaarden Elektrolytter er en god måde at få din hest til at indtage mere væske, når det er koldt. Elektrolytter stimulerer hesten til at drikke mere væske, som sammen med fibrene i Mash Light opretholder en sund fordøjelse.

KØB DEN HER

Equsana ICELAND VIT i 5kg og 12 kg. Vitamin og mineralprodukt, tilpasset islandske heste som kan anvendes både til ungheste og udvoksede heste. Det høje indhold af lettilgængelige svovlkilder og organiske mineraler, tilgodeser hestens særlige behov og bidrager til opretholdelse af sund hud, pels, immunforsvar og stofskifte.

Måske står du lige og mangler noget du kan finde på denne side?

KØB DEN HER eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

87.


MELD DIG TIL PÅ WWW.ISLANDSKHEST.COM

ABONNER GRATIS PÅ eMAGASINET ISLANDSK HEST

Modtag nye magasiner og info for Islandsheste Folket direkte i din inbox. Du kan også kontakte os direkte på : bs@bjmedia.dk eller på tlf. +45 2789 5471 Du finder os også på Facebook / Instagram. Vi lover både interessant og relevant læsning

88. eMAGASINET ISLANDSK HEST / OKTOBER / NOVEMBER 2022

eMagasinet

Find os på nettet på www.islandskhest.com, hvor du kan melde dig til.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.