Islandsk hest August / September 2022

Page 1

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 1. DYRLÆGENS VINKEL SIDE SJÓLI6VON TELAND SIDE 15 EN 24 ÅRIG TOP ATLET SIDE 46 NM I FINLAND SIDE MØD59RIKKE SCHÖLHAMMER 2022SEPTEMBER/AUGUSTHESTISLANDSKMAGASINETe

2. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Udgiver BJ ansvarligBJogDertydeligredaktionensEftertryk+45Redaktion:Annoncer:LayoutForsidewww.islandskhest.cominfo@islandskhest.comtlf.:4130TinggårdsvejMedia4,ValoreVibySjælland+4527895471foto:SteffiSvendsen/Editing:JesLassen+4527895471info@islandskhest.com27895471erkuntilladtmedsamtykkeogmedkildeangivelse.tagesforbeholdfortrykfejlmangler.Mediakanikkeholdesforfejlogmangler.

I dette nummer af eMagasinet Islandsk Hest får du ryttertips fra vores dygtige ryttere, der sikrede guld til Danmark.

VELKOMMEN TIL ET SKØNT EFTERÅR

Du kan læse den fantastiske historie om den nordiske mesterhingst Abel, der næsten tangerer H.C. Andersens even tyr ”Den grimme ælling”.

Du kan også læse artiklen med den nyslåede nordiske mester Catharina Smidth, der afslører hemmeligheden ved at få sin 24-årige hingst Nökkvi til at præsterer på absolut topplan.

Og du kan møde Sjóli fra Teland, som vi kender fra imponerende præsta tioner med Steffi Svendsen på ryggen. Nu sidder juniortalentet Palma Sandlau på ryggen af den hvide vallak og kom hjem med guld fra Nordisk Mesterskab.

AUGUST / SEPTEMBER 2022

Vi tager også hul på en super spæn dende artikelserie om hestens tænder i ”Dyrlægens Vinkel” med Nicolaj Bach fra BrittStorikkenydefterår!Go’kærligtRikkehunHunpåSådanseje,sionmasserteejere.BekymringerartiklenproblemTykkeHestetandklinikken.hesteeretevigttilbagevendendeformange,mendergoderådiom,hvordanduslankerdinhest.erdernokafforoshesMenførstogfremmesterderafskønneoplevelser,storpasogenkæmpekærlighedtildesmå,firbenenevenner,somvielsker.erdetogsåforvoresnyeskribentholdet,CamillaMilleSørensen.debutereridettenummer,hvorhartaltmeddendygtigerytterSchöllhammerWolffmeddetmentetilnavn”GlimmerRikke”.læselystogrigtiggodtfarverigtPaspåhinandenderudeoghverenestedag–dekommertilbage.hestehilsenSøby

Efteråret banker på med en masse skønne oplevelser sammen med vores heste, der er i gang med at sætte Skovenpels.klæder sig i de smukkeste farver, som vi kan nyde på ryggen af vores elsk ede islandske Stævnesæsonenheste.erved at være slut og har budt på en masse fantastiske opleBådevelser.for de mangeekvipager til mester skaber og ved en masse andre skønne stævner på topplan og på klubniveau. Med Nordisk Mesterskab i Finland som et af de absolutte højdepunkter.

eMAGASINET ISLANDSK HEST

VELKOMMEN TIL

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 3.

4. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 • Materialer og medicin, som dyrlægen anvender • Kolikoperation med op til 2 X forsikringssum • Dyrlægens transport www.dansk-hesteforsikring.dk eller kontakt os på tlf. 63 57 11 22. HOVEDSPONSOR FOR

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 5.

Holdbare rideheste - Begynder med god avl Fabelagtige Abel - med Sys Pilegaard i sadlen

NM i Finland - Se de mange billeder

7464595452463428221506

eMagasinet Islandsk Hest august / september 2022

Dyrlægens vinkel - Artikelserie om tænder

Heste uden sko - Fornemmer bedre underlaget

FABELAGTIGEABEL

5 facts om blodorm - Blodormen hører til gruppen store strongylider

INDHOLD

Slank din hest - sikkert og sundt

Sjóli von Teland - En ægte Jackpot

En 24 årig Top Atlet - Catharina Smidth og Nökkvi fra Ryethøj

Mød Rikke Schölhammer - Glimter altid på banen

Lumenlight Horse - Om helende infrarødt lys

DYRLÆGENS

VINKEL

6. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

I dette og de næste to numre af Dyrlægens Vinkel kommer vi til at se på hestens mund og tænder, og hvilke synlige og usynlige proble mer, der kan opstå her.

Hvisenorm.dukigger

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 7.

Af Dyrlæge Nicolaj Bach Foto:sefotoinfo

Du ved også, hvorfor hestens tyggemønster har indflydelse på, hvilket bid du skal vælge, og hvor for det nogle gange kan være svært at finde det rigtige.

Du ved det helt sikkert godt. Heste tygger hele tiden. Optil 16 timer i døgnet står din hest med hovedet i græsset og søger efter de bedste totter græs. Til sammenligning tyg ger du selv ca. 1 time i døgnet.

"Når hesten tygger, kommer det alligevel til at passe, da tyggemønsteret går i en et 8-tals forløb og dermed en bevægelse fra side til side"

I dette nummer tager dyrlæge Nicolaj Bach fra Hestetandklinik ken, Fyn/Jylland dig på en guidet tour rund i hestens mund. Når du har læst færdig, ved du hvorfor hestetænder ser helt anderledes ud end din egen perlerække.

DYRLÆGENS

DYRLÆGENS VINKEL MED DYRLÆGE NICOLAJ BACH

Heste tygger hele tiden

i munden imellem kinden og kindtænderne vil du se, at overmund og undermund tilsyneladende ikke passer sam men. Overkæbens kindtænder ligger længere ud imod kinden end undermundens tænder.

Når hesten tygger, kommer det alligevel til at passe, da tyggemønsteret går i en et 8-tals forløb og dermed en bevægelse fra side til side.

Hos dig selv er tyggebevægelsen op-ned. Det vil sige at hesten mal er sit foder ligesom en møllesten. Tyggebevægelsens 8-talsforløb gør, at der også er en frem- og tilbagebevægelse af underkæben i forhold til overkæben. Det ses tydeligt, hvis du bevæger hesten hoved fra en position ved jorden til en løftet position. Når hovedet er løftet, opstår der et overbid, men når det sænkes til normal ædeposi tion ved jorden, forsvinder over biddet, fordi underkæben glider frem via kæbeleddet.

ARTIKELSERIE OM TÆNDER

Når serien er slut, har du helt sikkert fået en bredere viden om, hvor for tænderne er vigtige, hvordan de undersøges bedst, og hvilke muligheder vi har for behandling. Du ved også, hvad der skal til at for udgå at små problemer i munden vokser sig store.

Udover de mange timer, der går med at tygge, så skal foderet i form at græs, hø eller wrap bearbejdes meget, inden det synkes. Det stiller selvfølgelig nogle helt særlige krav til hesten, da slitagen på tænderne er

VINKEL

8. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 Læs mere om vores produkter og find nærmeste forhandler på aveve.dk Meget lavt kalorieindhold. Indeholder naturlige mikromineraler og Omega 3 fedtsyrer. Pris: 249,- (20 kg) Fiberrig musli med lav dosering sikrer lavt kalorieindtag. Pris: 269,- (20 kg) DET BEHØVER IKKE VÆRE KEDELIGT AT VÆRE PÅ SKRUMP

Når hesten går på marken og æder, starter den med at bide græsset over med fortænderne og samle det i en klump i laden, som er det tandløse stykke mellem fortænder og den første kindtand.

Når laden er fuld trykker foderbol len på ganen, hvilket starter en tyggerefleks. Samtidig påvirkes tun gerefleksen, som skubber foderbol len længere ind i munden, hvor den bliver findelt af kindtænderne.

Tanden slides som en læbestift

Hesten skelner ikke imellem en foderbolle og et bid. Derfor er den naturlige refleks at tygge og synke biddet, når det lægges i munden. Der er præcis denne refleks, den unge hest skal lære at undertrykke, når den skal vænne sig til at have bid i munden.

DYRLÆGENS VINKEL

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 9.

"Som hovedregel gælder det dog om at have et stabilt bid med så få bevægelige dele som muligt indtil, der er styr på tyggereflekserne"

Tænderne fungerer som møllesten, der bevæger sig fra side til side og frem og tilbage

Herefter kan du skifte til et mere bevægeligt bid, hvis du ønsker en anden kontakt til hesten. De heste, der aldrig rigtig får styr på reflek serne, er også dem, der svære at finde bid til, men med tanke på tyggereflekserne er du hermed hjulpet lidt på vej.

Dit valg af bid tyggerefleksenpåvirker

Af samme grund findes der ikke noget entydigt svar på, hvilket bid der fungerer bedst. Det er alt sammen et spørgsmål om, hvilken påvirkning fra biddet, den enkelte hest nemmest kan vænne sig til.

Som hovedregel gælder det dog om at have et stabilt bid med så få bevægelige dele som muligt indtil, der er styr på tyggereflekserne.

En hestetand er hypsodont. Det betyder, at den har kontinuerligt frembrud, og at en stor del af kro nen ligger begravet i kæbeknoglen som reservekrone.

Til sidst synkes det findelte foder, og munden er klar til at modtage en ny foderbolle. Hele processen er styret af reflekser og foregår derfor helt automatisk, uden hesten er bevist om det.

Efter 25-30 år er tanden slidt op. Derfor ser vi mange gamle heste, der har svær ved at tygge deres foder, fordi tænderne ganske en kelt er slidt op. Det vigtige at forstå her er, at tanden altså ikke gror hele hestens liv. Den skubbes blot frem ligesom en læbestift, og til sidst er der ikke mere tand tilbage. Billede 2, Røntgenbillede af en ung hest hvor tandroden kun er beskyttet at en ganske tynd knogle

I takt med at tanden bryder frem, trækker blodkar og nerver sig tilbage, og overfladen af tanden forsegles løbende ud imod tyggefladen. Hvis det ikke skete, ville der opstå voldsom smerte og udvikling af infektion i tanden.

10. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

"I takt med at tanden bryder frem, trækker blodkar og nerver sig tilbage, og overfladen af tanden forsegles løbende ud imod tyggefladen. Hvis det ikke skete, ville der opstå voldsom smerte og udvikling af infektion i tanden"

Det ses tydeligt på unge heste på 2-4 år, der kan have hævelser på underkæben, der skyldes, at tanden presser kæbeknoglen nedad. Det er helt normalt, og er typisk forsvundet igen ved 5-årsal deren. Som tiden går og tanden slides, skubbes den frem med 2-5 mm om året.

Hvis du tyggede som en hest, ville dine tænder være væk i løbet af en dag

Detnerverne.undgår

Røntgenbillede af en ung hest hvor tandroden kun er beskyttet at en ganske tynd knogle

Når tanden er dannet færdig i kæbeknoglen, er den 6-8 cm lang. Det er så langt, at der næsten ikke er plads i underkæben.

hestene ved at have emalje aflejret igennem hele tan dens længde, således at der hele tiden kommer ny emalje til syne, når den gamle er slidt op. Selvom en tand mest er lavet af materialiseret materiale som emalje, dentin og tandcement, så er hele den indre del, der kaldes pulpa, lev ende og indeholder både blodkar, nerver og bindevæv.

DYRLÆGENS VINKEL

Overfladen af en mennesketand er lavet af et ganske tyndt lag emalje. Det fungerer fint hos for os, fordi vi ikke tygger ret meget, og vores mad er blødt. Hvis vi tyggede som en hest, ville emaljelaget være slidt op på kort tid, og der ville være åbent ned til tandroden og

KONGERIGET -HESTEFORSIKRINGDANMARKSg/sSAMMENOMTRYGHEDwww.kdh.dk tlf. 3315 3970 –kontakt@kdh.dk Ny attraktiv forsikring til Islandsk Hest Sygeforsikring med op til 85% dækning

Nicolaj Bach er uddannet dyrlæge i 2004, og har de sidste 15 år specialiseret sig i tand- og tandrelaterede sygdomme. Han sluttede sig til Hestetandklinikken 2019, hvor han kører til heste på Fyn og i Jylland samt passer klinikken i Odense.

FAKTA:

Hestetandklinikken er Nordeuropas største www.Hestetandklinikken.dklandetgerstedDesudenMøn,kerVoresbihulesystemet.detænder,arbejderdyrlægepraksis,specialiseredederudelukkendemedhestensmundhule,tandlidelserogrelatereproblemerherunderlidelseriudekørendepraksisdækSjælland,Lolland/Falster,FynogdetmesteafJylland.harviklinikkeriRing-ogOdense,hvorvimodta-henvisningspatienterfraheleogfraudlandet.

Hvis vi opdager forandringer på tænderne tidligt, har vi bedre mulighed for at sætte den rigtige behandling i gang hurtigt. Det gør behandlingsforløbet kortere og mindre omfattende, så ryt teren hurtigere kan være tilbage i sadlen.

Vi ser også på, hvad der kan klares i stalden, og hvad der gøres bedst på klinikken. I det sidste nummer tager vi på klinik ken i Odense og ser på, hvilke behandlinger og operationer, der kræver en tur omkring klinik ken. Her ser vi på behandling af rodbetændelse, brækkede tænder, bihulebetændelse, huller i tænderne og meget andet.

Skematisk tegning af en mennesketand.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 13.

Forseglingen ses tydeligt på tanden som mørke aflange af tegninger. Det er en af de vigtige områder, vi kigger på ved det årlige tandtjek, fordi det giver en masse information om, hvordan tanden har det indeni.

I næste nummer af Dyrlæges Vinkel skal vi på landevejen I næste nummer tager vi på lande vejen og følger med Nicolaj på tur rundt i staldene og ser på, hvad der skal til for, at du kan sikre dig, at det årlige tandtjek er grundigt, og tandlægen finder og forholder sig til de fund, der gøres.

Skematisk tegning af en hestetand. Der indgår de samme byggesten i de to tandtyper, men hestetanden er foldet mere komplekst end men nesketanden. Det giver større og stærkere over flade, der fungerer bedre til at kværne foderet.

DYRLÆGENS VINKEL

14. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 Det er sjovt at være på toppen, men også et enormt pres Foto: Andreas Hejndorf

-Galoppen giver ham jo en stor bonus, som man sjældent ser hos is landsk heste. Men alle hans gangarter er gode. Han deltager blandt andet i world tølt med selve Óðinn vom Habichtswald fra Tyskland, husker Rune Svendsen tilbage med et smil.

fuldstændig gnidningsfrit og den elegante hvide hingst deltager nu i sine første stævner, hvor han gør det supergodt, og får vist sit store talent frem.

-Detkaliber.eren

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 15. sigerførstestjerner,hossmukkeisæsonerteriresultatHistorienbagSjóliermereetjackpot-endnøjeplanlagtavlforStutTeland.EftermangeimponerendemedtyskeSteffiSvendsensadlen,valgtestutterietatladedenhvidevallakfåetnythjemenafvoresnyeungejuniorPalmaSandlau.Detvarfraprøveturetmatchinheaven,Steffi.

rigtig sjov historie, for egentlig er Sjóli født i Frankrig. Dengang i 2008 var stutteri Teland i Danmark endnu ikke virkelighed, og norske Rune og tyske Steffi Kleis havde netop dannet par og flyttet til Norge, hvor Rune oprindeligt kommer fra.

SJÓLITELANDVON EN ÆGTE JACKPOT

Af: ShailaAnn Sigsgaard Foto:Sefotoinfo

-Det ironiske er, at dengang anede jeg intet om avl. Jeg vidste ingenting. Jeg red i sport og red kåring, men det var det. Så det match var fuldstændig vilkårligt. Set i bakspejlet et umage par og hverken hingst eller hoppe har været succesfulde i avlen udover denne jackpot. Der har faktisk ikke rigtig været andre end ham af den

Allerede som føl stod det lysende klart, at Sjóli var et føl med bevægel ser udover det normale. Især galop pen på marken var noget, som kunne få avlerne til at spærre øjnene ekstra op. Han galopperede rundt i cirkler på folden i en gyngehestgalop uden mage. Som et-års plag, vælger parret at købe ejendom i Danmark og Sjóli flytter naturligvis med ned til det jyske. Året er nu Tilridningen2011.går

Steffi havde en hoppe til kåring tilbage i 2008 og det gik strygende med i alt 8.47 for ridegenskaber. Den gråskimlede hoppe hed Pontavom Wisenhof og er mor til Sjóli fra Teland. Det gik så fantastisk, at hoppens ejer generøst tilbød Steffi, at hun måtte få det første afkom, når hoppen gik i avlen. Samtidig havde Steffi redet en super femgænger-hingst i sporten blandt andet til de Midt-Europæiske mesterskaber i 2008, som hed Her bert frá Halakoti.

I 2010, da Sjólier ca. 6 måneder og netop fravænnet,kommer han op til Norge, hvor parret på det tidspunkt bor fast.

Hun fik lynhurtigt ideen, at det måske kunne være et match -uden at tænke nærmere over om hoppe og hingst overhovedet passede sammen.

Resultatet af Sjóli var ren jackpot

VM igen igen i 2023. Det var slet på radaren IKKE at skulle beholde Sjóli, på trods af mange forskellige henvendelser som strømmede ind. Der var tilgengæld kommet masser af nye byggeplaner for gården. No get som bestemt kom til at veje ind, da spørgsmålet om salg igen blev

bare så fantastisk og så stabil af sind.

Tilrelevant.ArosGait

Rune siger fluks:”jamen, det skal du få!” Det var den første indledning til en proces, som når parret husker tilbage - tog meget kort tid. Især Steffi husker både Palma og Summer Sand lau for deres super omgang med deres heste under stævnet:

Langt ind i 2022 ligger Sjóli stadig på toppen, og parret lægger for sigtigt planer igen for det næste

Nuårsagen.havde

Sjóli fra Teland stormer derudad og vinder diverse worldrankingstævner, og bliver hurtigt en af de bedste firgangsheste i DK med 7.33 i ud tagelsen i 4.1. til DM i 2019.

-Jeg husker tydeligt, hvordan begge piger (Palma og Summer red.) til Aros Gait Event var mega-tidligt ude af fjerene, for at fodre og passe deres heste. Det var bare så fedt at se, at det for dem ikke bare handler om stævneridning. Det hjalp mig virkelig til at tage den endelige beslutning.

Han blev dog ikke udtaget til VM i Berlin, lidt overraskende for Steffi, men hun fortæller, at de lavede et par fejl i DM-finalen,som kan have været

For Steffi var det naturligvis stort tab pludselig ikke at skulle have Sjóli som sin top stævnehest, og i lige så høj

Foto: Teland

ekvipagen det næste VM i 2021 som mål, men så kom Corona og stjal to år ud af kalenderen og satte en brat stopper for de drømme, fortæller Steffi.Steffi og Sjóli er nu en fasttømret ekvipage, og Steffi er med egne ord meget vild med Sjóli, fordi hun kan stole på ham hver eneste

-Hangang.er

16. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Ikke til salg

Event møder parret familien Sandlau for første ganginde i staldafsnittet. Steffi ved stadig ikke på det tidspunkt, at det er familien Sand lau som har sponsoreret smykker til alle rytterne, og hun er ikke med i den første indledende samtale i stalden. Det er til gengæld Rune, og det er her udenfor boksene, at de alle ryger i en god snak med hinanden. 15-årige Palma udbryder: ”Åh, jeg har altid drømt om en skimmel hest”.

Det var også en kæmpe befrielse for mig, at det hele skete så drønhurtigt, mindes Steffi ærligt, og tilføjer, at da familien Sandlau dukkede op på gården få dage efter deres indle dende snak, vidste hun, at det var det ideelle match, for talentfulde Palma red ham megagodt.

- Jeg har 20 heste, og familien Sandlau har 4 (udover Sjóli). De gør så mange ting med deres heste, så jeg tænkte faktisk, at Sjóli nok får et bedre liv hos dem med meget mere opmærksomhed end jeg nogensinde ville kunne give ham. Han er en utrolig kontaktsøgende hest.

Palma var egentlig IKKE på udkig efter ny hest, og det var meget tilfældigt at hun den dag i staldafsnittet faldt i snak med Rune til Aros Gait Event. Noget som kom til at ændre livet for både Stutteri Teland, familien Sandlau og Sjóli. Det var her at Rune, Palma og Palmas mor faldt i snak, genfortæller hun her til eMagasinet Islandsk Hest.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 17.

Det nye makkerpar Palma og Sjóli

grad miste det tætte bånd, der har været opbygget med hesten igennem nu mange år.

-Det er et enormt pres at skulle yde konstant, og det kan faktisk være svært at blive ved med at holde en hest på samme høje niveau. Det, byggeriet og det perfekte match ,og den hurtige proces, gjorde bare beslutningen meget lettere, slutter Steffi med et smil.

-Det var meget hårdt, indrømmer Stef fi, og tilføjer at der var mange følelser i det. Men når man lever af heste, så kan man bare ikke beholde alle.

Parret har dog også hele tiden været meget bevidste om hvilket pres, det også er at holde en hest på toppen. Især når der hele tiden er 20 andre talentfulde heste ude i stalden, som venter. Der er hele tiden nye mu ligheder. Ifølge Rune, er det at have avlet en topstjerne som Sjóli,også en vigtig profil for deres stutteri. Der er så mange spændende heste ude i stalden, siger han.

-Jeg har altid syntes at Sjóli var en fantastisk hest. Men jeg har aldrig tænkt på ham som en mulighed, siger Palma, mens hun fortæller hele sin Palmahistorie.havde netop redet på sin femgænger, som er meget svær teknisk at ride på. Noget som nu ikke afskrækker Palma, men Rune,

Palma Sandlau, 15 år, er en af de unge stjernetalenter,som på få år allerede har gjort det bemærkelsesværdigt flot på stævnebanerne. Juniorrytter i år og ungrytter til næste år.

Palmas mor og Palma snakker om, hvilken type hest man måske nem mere kunne vokse med som ung rytter. Pludselig lander samtalen på firgængerheste og hvilken type hest, der kunne være gode læreheste. Til næste år er Palma nemlig ikke læn gere juniorrytter, pointerer hun.

-Ja, vi sludrer alle sammen lidt om min anden hest Hlekkur, som ikke er den nemmeste hest at ride. Jeg bliver jo ungrytter til næste år, så samtalen handlede meget,hvad for en hest, der kunne være egnet. Vi snakker også om, at det ville være bedst at få en hest, der har været redet af en kvinde, da det nok ville være lettere for mig som helt ung rytter. Det er nok først her, at vi alle pludselig bogstaveligt talt får tankerne drejet hen på Sjóli, husker Palma tilbage.

Galop er Sjólis store varemærke

Foto: Christine Smidt

Sjóli er meget venlig og kontaktsøgende

Foto: Mackenzie

Runehun.

Det gik over al forventning til stævnet med blandt andet 9 for galop i 4.1, og Rune sagde til hende bagefter ridtet, at hun havde fået ham til at fælde tårer, fortæller Palma om den spe cielle oplevelse.

Det var jo egentlig min mor som skulle have en ny hest og ikke mig, smiler Palma. Det sjove er, at min mor faktisk altid har joket med at en hvid hest, var et stort arbejde- og at hun aldrig ville have en hvid hest. Så var det mig, der endte med ny hest og tilmed en hvid en af slagsen, griner

Det hele faldt i hak så hurtigt. Og før vi vidste af det, og kun få dage efter, gik han glat igennem handelsun dersøgelsen, fortæller Palma.

18. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

ringer få dage efter til min mor og siger, at vi kan komme op til Skagen og prøve Sjóli. Det ville jeg vildt gerne, fortæller Palma ivrigt, og pointerer, at det hele var den bedste oplevelse, hun kunne have forestillet sig.

-Jeg bliver deroppe i Skagen i de fem dage, der er til Debelmose stævnet, for at få så meget træning og tips af Steffisom muligt.

Rune siger straks, uden tøven, at det måske nok godt kunne lade sig gøre, men at han selvfølgelig lige skulle snakke nærmere med Steffi om det hele, mindes Palma.

De gør så mange ting med deres heste, så jeg tænkte faktisk, at Sjóli nok får et bedre liv hos dem med meget mere opmærksomhed end jeg nogensinde ville kunne give ham. Han er en kontaktsøgendeutrolighest”

-Han var bare så sød. Da han stod på staldgangen lignede han den sødeste

-Palma siger nu (med et glimt i øjet): ”jeg vil gerne have Sjòli”, og tilføjer, at hun rigtig godt kunne tænke sig en hvid hest - uden at vide, om den overhovedet ville være til salg.

vallak. Da jeg prøvede ham på bane, ovalbane og på vejen første gang, føltes det bare som det helt rigtige match. Bare oplevelsen at ride ham var så vildt fedt og fantastisk. Vi beslut tede os der.

Palma og Steffi bliver nu enige om, at det vil være en lærerig oplevelse for Palma at prøve kræfter med at deltage i Debelmosestævnet ganske kort efter.

”Jeg har 20 heste, og familien Sandlau har 4 (ud over Sjòli).

Ifølge Palma, er planen foreløbig at ride World Toelt og Icehorse Festival i 2023. Hun har ikke ligeforeløbigt planlagt nogle stævner i efteråret/ vinter, siger hun.

Alene i 2022 har det dygtige mak kerpar allerede vundet DM i 4.1, T1 og 4-gangskombi og 4.1, og 4-gangskombi til NM. Siden NM-succesen har Sjóli fået en velfortjent pause og er netop startet så småt op igen med lidt gåture fra jorden mv.

Sjóli blev hurtigt en af de bedste 4.1 heste i DK

altid fremad, når han kommer ud med andre heste. Han nyder også at blive ordnet og striglet og få godbidder. I det hele taget er han en stor personlighed og opsøger meget mennesker, gør hun klart.

Ren familieidyl Foto:

Oppe hos Steffi lærte Palma også en masse om, hvordan hun bedst holder Sjóli glad. Palma fortæller, at han nyder komme ud på tur - også med andre Ørerneheste.peger

Sjóli er simpelthen så sød, slutter Palma begejstret.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 19.

-Når jeg laver noget i stalden, så følger han med i alt og følger mig med øjnene.

Han kommer altid løbende hen til mig. Det gør han ikke med alle andre, men når han ser mig, så følger han bare efter.

Foto:TelandTeland

Palma og Sjóli faldt i hak lynhurtigt

20. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Foto: Privat

TOP REITER BUTIK OG SADEL SERVICE l Der tilbydes sadelservice på alle Top Reiter sadler i hele landet l I bilen er der altid mindst 15 fabriksnye sadler - derfor er der et bredt udvalg når man søger ny sadel l Det nyeste udstyr til både hest og rytter fra Top Reiter l Bilen kører gerne mindst 2 gange om måneden i Jylland TOP REITER BUTIK SADELOGSERVICE Top Reiter Butik og Sadelservice BOKONTAKTHANSEN Tlf. +45 2068 3430 Mail: Hjemmeside:katulabo@katulabo.comwww.topreiter.de TOP REITER WEBSHOPPÅVEJ.. FYLDTNUIGENOPMEDSADLERBILENER

22. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 HESTE,HUNDE,KATTEOGMENNESKERTIL: YYY

Lyset øger dannelsen af nye kapillærer (de mindste blodkar i kroppen), hvilket gør, at helingsprocessen fremskyndes med op til 45%. Ved 660 Nm giver lyset varme og øger blodcirkulationen, hvor for det øger velvære hos hesten.

Ideen til Lumen Light Horse-produk terne opstod, da Peter Aaløse og hans hustru stod med en ung hest, som desværre havde fået beskadiget nerver i hals og ryg pga. en sadel, der ikke passede den.

En anden mulighed er at behandle mindre eller svært tilgængelige om råder med en lyspen. Ligeledes fås en model, der er fremragende til at sætte på hestens hove eller ben.

Med udgangspunkt i hans virksomhed Lumen Light, der laver LED-belysning til indendørs og udendørs brug, beslut tede Peter sig for at producere et produkt, som kunne afhjælpe den slags Infrarødtproblem.lys

Lumen Light Horse-produkterne anvender rødt lys i to forskellige bølgelængder, som behandler i op til 150 mm dybde. Bølgelængden på 850 Nm (Newtonmeter) er den mest dybdegående behandlingsform, hvor infrarødt lys indvirker på celleniveau.

Af Britt Søby Foto:Privat

Det effektive, røde lys

Collagen, der er en af kroppens vigtig ste byggesten, bliver desuden stimuleret, hvilket bevirker, at sår og beskadi get væv heler hurtigere.

Så efter at have afsøgt markedet for behov, priser og kvalitet, begyndte udviklingen af en serie, som både ville være kvalitetsmæssig og prismæssig perfekt til markedet. Samtidig var det vigtigt ,at serien prismæssigt skulle komme slutbrugeren til gode, så alle ville have økonomi til at behandle deres egen hest.

er jo ikke noget nyt og har været i brug til behandling i mange år, dog ikke så udbredt til heste.

Behandl alle områder af hesten Med en pad, der måler 60x60 cm, kan man behandle store områder af hesten med infrarødt lys, og ved hjælp af vel crobånd er der mulighed for at sætte flere pads sammen og dermed dække større områder.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 23. ieffektivkatte.afdensomLightPeterAaløsestårmedsitfirmaLumenHorsebagenserieafprodukter,vedhjælpafinfrarødtlysaccelerernormalehelingoggenopbygningvævhosheste,mennesker,hundeogProdukternefungererogsåsombehandlingtilkroniskeskader,smertersamtinflammatorisketilstandekroppen.

INFRARØDT LYS HELER, FOREBYGGER OG GIVER VELVÆRE

Derfor er det også LumenLight Horse klare strategi, at produkterne købes direkte hos LumenLight Horse og ikke hos en forhandler.

LUMENLIGHT HORSE

Light Horse er videnskabeligt testede hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og de er CE- og FDA godkendte.

"Lyset kan bruges på hele kroppen bortset fra øjnene. Med bare fem minutter behandling opnår man maksimal effekt"

Horse anvender powerbanks, som forsyningskilde. Det er smart, forså kan man selv købe ekstra batterier, uden det bliver dyrt.

Lyset kan bruges på hele kroppen bortset fra øjnene. Med bare fem minutter behandling opnår man mak simal AlleogTestet,effekt.godkendtombytningsgarantiprodukternefraLumen

På den måde undgår man at stå med en skadet hest og et produkt, man ikke kan bruge, fordi det skal sendes til Lumenreparation.Light

24. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Der er desuden to års fuld ombyt ningsgaranti, hvilket betyder, at hvis produktet er defekt, så får man tilsendt et nyt – såfremt omstæn dighederne omkring brug og opbevaring er overholdt.

De tre modeller gør det muligt at be handle alt fra seneskader, hovbylder, muskelskader, sår, inflammation og meget mere. Med fem minutters behandling inden og efter rideturen kan det infrarøde lys også bruges fore byggende eller til restitution.

at den lave

En bedre forståelse af hesteadfærd i nærheden af et elektrisk køretøj er et skridt fremad for den fælles trafiksik kerhed for alle trafikanter:

Hestens reaktion på bilen blev optaget ved hjælp af et smartphoneForskernevideokamera.konkluderer,

støj, der produceres af elektriske køretøjer, bliver opdaget af hestene ret tidligt, og de er opmærksomme på køretøjets tilstedeværelse længe før vi

VIDSTE DU DET?

HVOR GODT HØRER HESTE EGENTLIG ELBILER?

James Njuguna, udtaler: "Antallet af heste- og el-køretøjsu lykker er stigende med samfundets skift til elektriske køretøjer, el-cykler og scootere.

både førere, ryttere og heste. Resul taterne indikerer tydeligt, at hesten "forsigtigt” genkender elbiler længe før rytteren gør det og danner en baseline for detaljerede undersøgel ser i fremtiden."

Skalstilleulære.ElbilerblivermereogmerepopDeer,somvived,megetmereendbenzinogdiesel-køretøjer-viværebekymrede?

Professorer:

Læs hele studiet her:

En hest med rytter stod vendt langs vejen med bilen bagfra. Støjen fra bilen blev optaget ved hjælp af en sensitiv mikrofon.

En helt ny pilot-undersøgelse iværksat af British Horse Society (BHS) mfl. har undersøgt, hvordan de reagerer på lyden fra en Forskerholdetelbil.overvågede tre forskel lige hestes reaktion på nærgående biler (tre elektriske og en benzin).

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 25.

LÆS DET HER

26. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 Pavo EasyMix Fiberrig mysli til nøjsomme heste • Lav på kalorier, sukker og stivelse • Indeholder hamp, kul og er rig på fibre • Fri for melasse og korn

1. Uden modgang ville vi slet ikke kunne definere medgang. Anse de problemstillinger du møder i hverda gen som anledninger til at dygtiggøre dig som rytter, og lad det styrke din selvtillid, når du løser dem. Det er det der giver blod på tanden.

3. ‘Wherefocusgoes - energy flows’Det er vigtigt at have fokus på alt det, der rent faktisk kan ændres på. Alt det vi ikke kan ændre på, skal man være god til at lade ligge.

2. Vores timing kan altid blive hur tigere og bedre. Timingen i den halve og hele parade, samt timingen i at belønne hesten på det rigtige tidspunkt, er altafgørende i vores ridning.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 27.

FREDERIKKE STOUGÅRD

4. Min filosofi går i særdeleshed ud på at holde ridningen enkel. Men samtidig ikke være bange for at være nysgerrig, ryste posen og afprøve nye ting.

5. Det betaler sig altid at skynde sig langsomt. Træning og uddannelse af heste kræver en stor portion tålmo dighed, og de ønskede mål kan være længe undervejs. Derfor er det vigtigt at nyde processen og udviklingen frem mod målet. Sørg for altid at være fordybet, fokuseret og ikke mindst engageret.

FRA EN NORDISK MESTER

"Min filosofi går i særdeleshed ud på at holde ridningen enkel. Men samtidig ikke være bange for at være nysgerrig, ryste posen og afprøve nye ting"

28. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 DETHELESTARTERMEDAVLSHOPPEN…

Mange hesteejere har deres heste på store græsfolde sommeren over, men specielt i disse måneder vokser føl og ungheste meget. Græssets nærings værdi afhænger af arter og modning.

Benyt gerne et foder som ligeledes kan benyttes efter fravænning, for at gøre fravænningen så stressfri som muligt.

Det er derfor vigtigt at supplere med et proteinrigt vitamin og mineral tilskud, som dækker hestens behov for essentielle aminosyrer for korrekt udvikling af knogler og led.

Hoppens mælk er naturligvis føllets primære ernæringskilde fra fødsel til fravænning. Tjek derfor hoppens yver regelmæssigt for at sikre kontinuerlig Hoppensmælkeproduktion.mælkdækker

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 29.

Protein eller rettere aminosyrer er essentielle for udvikling af muskler, bindevæv, knogler og brusk. For optimal vækst hos føllets anbefales en dagligt indtag på 13-17% råprotein.

kalcium og fosfor bør være 1,8-2:1 og forholdet mellem zink og kobber bør være 3-4:1.

RIDEHESTEHOLDBAREOPNÅSVEDGODAVL,

FAKTA

DetfodringværeogHvemønskerikkeatavlegoderide-konkurrenceheste?Sommangeved,erdetikkekunavlsmaterialet,derskalgodt.Managementogkorrekteraltafgørendeforgodoglangholdbarhedhosvoresheste.helestartermedavlshoppen…

Udover protein er mineralerne kalcium, fosfor, magnesium, kobber og zink, samt vitaminerne A, D og E essentielle for sund knogle vækst.

føllets næringsstofbehov i de første 8 uger, men derefter falder mælkekvaliteten samt ydelsen og man bør derfor introducere føllet for supplerende kryb befoder. De fleste føl begynder selv at vise interesse for hoppens foder og her kan man begynde at introducere føllet for følfoder i egen krybbe eller spand.

I starten af sæsonen har græs et højt energiindhold, et højt proteinindhold og et lavt fiberindhold. I løbet af juli falder græsset næringsværdi og i august måned er græs alene ikke længere tilstrækkeligt til at dække næringsbehovet hos føl og ungheste.

Vækst er en energikrævende proces og den tildelte mængde energi har ind flydelse på hestens vækst. Overskud af energi vil øge væksthastigheden men øger også risikoen for vækstforstyrrelser hos føl og ungheste hvis vitamin og mineral samt proteintildelingen ikke er Følletstilstrækkelig.væksthastighed er højest lige efter fødsel, derfor bør korrekt fodring af avlshoppen være en prioritet.

Både overforsyning, underforsyning og tildeling i forkerte forhold kan øge risikoen for vækstforstyrrelser hos hes ten i

Føllets første foder

Føl og ungheste på græs

Det er vigtigt at hoppen får tilgodeset sine ekstra behov i de sidste 3 mdr. af drægtigheden. Her skal fosteret vokse færdig og hoppen skal gøre klar til føl lets ankomst ved at danne mælk.

Opnå sund vækst og undgå vækstforstyrrelser

GODT MANAGEMENT OG KORREKT FODRING LIGE FRA BEGYNDELSEN

Forholdetvækst.for

AdvertorialafJanaSørensen,BSciHusdyrvidenskabFoto:Sefotoinfo

Avlshoppen

ikke vil hop pen tære af sine egne reserver og hoppen vil tabe sig. Får hoppen deri mod for meget foder, vil den tage på. Overvægt før og efter foling reducerer mælkeproduktionen og risikoen for fodringsrelaterede sygdomme stiger.

"Underforsyning af protein under laktationen har betydning for føllets tilvækst. Underforsynes hoppen med protein og essentielle aminosyrer påvirker tilvæksten hos føllet negativt"

huld anbefales ad libitum grovfodertildeling og et foder der dækker hoppen ind med protein, vitaminer og mineraler.

Underforsyning af mineraler vil ikke påvirke indholdet i mælken, men en underforsyning af bl.a. kalcium vil øge demineralisering af knoglerne hos hoppen, da hoppen vil mobilisere kalcium fra knoglerne til mælken. Sagt med andre ord vil hoppens knogler Vedsvækkes.moderat

kalcium, fosfor, magne sium, zink og kobber er essentielle for sund knoglevækst hos føllet. Kalcium, fosfor og magnesium udgør op til 60% af knoglerne hvor kobber og zink er essentielle for kollagendannelse samt vedligehold i både brusk og knogler.

Fodring af den diegivende hoppe

Forsøg har ligeledes vist at hopper der underforsynes med protein vil pro ducere mindre mælk sammenlignet med hopper hvor proteintildelingen er Mineralernetilstrækkelig.

Den nye drægtighed

Underforsyning af protein under laktationen har betydning for føllets tilvækst. Underforsynes hoppen med protein og essentielle aminosyrer på virker tilvæksten hos føllet negativt.

30. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Laktationen er den mest energikrævende periode hos avlshop pen. Hoppens mælkeproduktion er højest de første 3 måneder efter foling. I gennemsnit er hoppens mælkeproduktion på 2-3,5% af hen des kropsvægt og hoppen har derfor et øget behov for energi, protein og Opfyldesmineraler.energibehovet

Allerede inden bedækningen eller insemineringen af hoppen kan hop pens reproduktionsevne påvirkes. Uanset om hoppen går med føl eller ej vil hoppens huld lipider(fedt)somnødvendighedafUdovergennemskueaminosyrekeligtOmsinlentmedtensitetendagligehovetdelinghaveaktivehingsteSamtidigsædceller.effektsomvistlitetenunderstøtteratdervægtavlsresultater.andetensmenindflydelseSomunderstøttebrunstenogDesudengennem(HuldscoreopnåsgenpåvirkeBådereproduktionsevne.påvirkehoppensovervægtogundervægtkanbrunstperiodenogægløsninnegativt.Debedsteavlsresultatervedenmoderatfoderstand5–påenskalafra1-9)helesæsonen.kanettilskudafE-vitaminselenunderstøtteægløsningoghoshoppenogdervedfertiliteten.hoppeejerharmansjældentpåhingstensmanagement,somhingsteejerkandetværeiinteresseathavefokuspåblandtfodringforatopnådebedsteBådeovervægtogunhoshingstenharnemligvistpåvirkefertiliteten.SomhoshoppenE-vitaminogSelenfertiogsåhoshingsten.ForsøgharatettilskudafE-vitaminogselen,erantioxidanter,harenpositivpåoverlevelseogmobilitetafbrugesmangeislandskebådesomavlshingsteogsportshesteogmanbørderforekstrafokuspådendagligetilafenergiogprotein.Energibehoshingstenafhængerafantalbedækninger,træningsinogtemperament.Mankanfordelrådføresighosenkonsuistartenafsæsonenoghuldscorehingstløbende.hingstendækkesindmedtilstrækproteinogspecieltessentielleerlidtmerekompliceretatendenergibehovet.dannelseoggenopbygningmuskelvæverproteinnemligenfordannelseafsæd,primærtbestårafproteiner,oghormoner.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 31.

Naturligt E-vitamin med organisk selen, magnesium og aminosyre. Et kombineret tilskud som understøtter muskelrestitu tion men som også spiller en vigtigavenir nsxtfertilitet.

HORSEPRO RICE UP

HORSEPRO FIBER PLUS

Planlægning af fodring og hestens management er vigtige faktorer hos vores heste – men særligt hos vores avlsheste.

FORSLAG KVALITETSTIL-FODER

32. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

HorsePro Elite er vores mest alsidige foder og sikrer god foderøkonomi i dit hestehold. HorsePro Elite er pillefoder helt uden korn og derfor med et usæd vanligt lavt stivelsesindhold på blot 1,9%. Det er højtkoncentreret mht. kvalitets protein, vitaminer og organiske minera ler, der sørger for, at hestens behov for disse næringsstoffer dækkes ved en lille daglig mængde. Elite er tilsat det anerkendte Agrimos, der bidrager positivt til et sundt tarmmiljø og højner råmælkskvaliteten hos avlshopper.

Hvis du ønsker hjælp til fodring af din hest(e), et uforpligtende tilbud så kontakt os endelig: 20HorsePro@nag.dk487212

HORSEPRO VITAL E VITAMIN

Et kalorieboost til hesten, der har svært ved at holde huld og/eller er i hårdt arbej-de som har brug for mange kalorier (0,99 FE/kg) – tilsat ekstra hørfrø og E-vitamin. Stivelses- og sukkerindholdet i HorsePro Fiber Plus er ekstremt lavt og blandingen er derfor velegnet til heste der ikke tåler dette. Energien stammer udelukkende fra letfordøjelige fibre, olie samt oliehørfrø. Fiber Plus er desuden tilsat en unik urteblanding.

Et tilskudsfoder bestående af risklid stabiliseret med Calcium og Cabanin CSD. Risklid er kendt for sine fantastiske egen skaber som et muskelopbyggende tilskud og har et højt kalorieindhold og bidrager med god ”arbejdsenergi”. Cabanin CDS stammer fra frugter, bær og urter og har ligesom E-vitamin en antioxidant effekt.

HORSEPRO ELITE

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 33. Se yderligere produktinformation og forhandlerliste på www.HorsePro.dk Optimal ernæring til dine avlsheste, føl og plage VÆLG GOD DANSK KVALITET –HORSEPROVÆLG Få en god foderøkonomi. Få skræddersyet et tilbud til netop dit hestehold. Ønsker du konsulentbesøg kontakt NAG HorsePro på tlf.: 48 72 72 08 eller mail: horsepro@nag.dk HorsePro Elite: Koncentreret pelleteret foder – kun 1,9% stivelse – tilsat Agrimos – også velegnet til avlsheste på græs. HorsePro Unique: Lækker kornfri müsli – kun 9,9% stivelse – tilsat Levucell SC TITAN og Agrimos. Vores indeholderfoderbl.a: Organiske mineraler, naturligt gærprodukter,E-vitamin,urter,kvalitetsprotein

34. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 World Toelt 2022

Henning kunne ikke have mere ret. Abel fra Tyrevoldsdal, får i dag pub likum til at juble, når Sys Pilegaard sender ham afsted i hurtig tølt. Abel kommer bru-sende, så det nærmest ser ud som om, han svæver over jorden. Hans tølt er helt fantastisk, og det er de resultater Sys Pilegaard har opnået på den mørke hingst også. Sammen er ekvipagen næsten magisk.

-Da vi så ham, løb han rundt, og det var tydeligt, han var meget smidig, og jeg kunne godt se, der var noget helt specielt med ham.

Rosetter, pokaler og æresbånd har den 11-årige hingst allerede mange af, og han bliver bare ved med at imponere. På den danske rangliste ligger Sys Pilegaard på Abel nr.1 i T.1 og på World Rankinglisten er ekvipagen nummer 2 i samme Powerparretklasse.er

Af: Helle Skram de Fries Foto:Sefotoinfo

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 35.

to gange Danmarks mestre, har og vundet de Tyske Mester skaber, WorldToelt, Icehorse Festival og Worldcup-finalen i Stockholm. D. 14. august vandt de også T.1-finalen ved Nordisk Mesterskab i Finland. Næste år er det store mål VM, som afholdes i UdoverHolland.at

"Hans tølt er helt fantastisk, og det er de resultater Sys Pilegaard har opnået på den mørke hingst også. Sammen er ekvipagen næsten magisk"

FABELAGTIGE

Det så Henning og Anne fra Stutteri Vindhøj i Dronninglund.

-Vi så ham på nettet. Han er efter Oliver fra Kvistum, - en flot kåret hingst (8.93 i rideegenskaber og 8,67 total, red.), fortæller Henning.

-Da vi fik Abel hjem, gav jeg ham forsko på – bare med to søm i hver side. Han skulle jo ikke skoes endnu, men jeg skulle bare lige se, hvad det gjorde ved gangarterne. Og så gik han helt fantas tisk med det samme. Henning smiler lidt ved mindet – og siger:

T1-stjerne?Skanderborg,Hvemskullehavetroet,atenlilletoårshingst,derløbrundtpåfoldenivarenkommende

De erfarne avlere Peter Frederiksen og Lotte Andreassen fra Stutteri Tyrevolds dal valgte at sælge Abel, da han var to år gammel, fordi de havde to ældre hingste i forvejen.

ride stævner på Abel, viste Sys ham også til kåring i 2020, hvor de fik bl.a. fik 9,5 for tølt og samlet 8,84 for rideegenskaber uden pas.

Foto Henk Peterse

-Jeg ringede og sagde, at vi gerne ville købe ham. Og så købte vi ham faktisk over telefonen i 2012, fortæller Hen ning – og tilføjer:

ABEL

Henning og Anne ved godt, at Abel har ry for at være en meget heftig hingst. Den beskrivelse kan de dog slet ikke genkende.

-Abel har det bedste sind. Han er vir kelig en sød hest. Han er hingstet, men det er jo noget hormonelt. I starten gav det problemer på banen, fordi han skreg og kaldte på alt på fire ben. Men det er blevet meget bedre.

-Personligt kan jeg godt lide det hingstede og lidt selvstændige væsen, men heftig er han absolut ikke. Han er en meget høflig og imødekommende

Worldcup finalen til SIHS 2021

tit til folk, der kom her, at de skulle prøve at tølte på ham, fordi det er så unikt. Og så er det ubesværet, fordi han fra naturens side går sådan, forklarer Henning og uddyber: -Nogle heste kan jo ikke gå i den rigtige bæring, før de er ti år, men for

-Allehest.

Det blev Sys selvfølgelig rigtig glad for, og hun begyndte at ride Abel om efteråret, da han var syv år gammel. Hun havde ham med til World Toelt bare tre måneder senere, hvor han gik over 8 i T.1 til sit første stævne. Han vandt B-finalen og blev nummer to i ChancerneA-finalen.

-Sælger sagde også, at han aldrig mere ville sælge en hest, uden den havde prøvet at have sko på

Sys Pilegaard og Abel er et perfekt match, og hun får også hjælp af kæresten Sigurður Óli Kristinsson.

-Abel er ikke kåret skyhøjt – “kun” med 8,14 samlet og lige under 8 i byg. Han blev bygningskåret som tre års og måtte have fire hopper – og så sendte vi ham til fuldkåring som fire års, hvor Agnar Snorri Stéfansson viste ham. Abel opnåede allerede her 9 for både tølt og galop.

kan ride på den hest – også børn. Det lyder selvfølgelig voldsomt, når en hingst skriger, men han er virkelig nem. Da Abel stadig stod på Stutteri Vindhøj var der mange, der fik en ridetur på

viste Rasmus Møller Abel til kåring, hvor han gik i 1. klasse. Se nere kom Sys Pilegaard ind i billedet. Henning og Anne har kendt Sys, siden hun var lille, så hun har set Abel på Vindhøj og i andre sammenhænge. -Kathrine, som rider her hos, har primært været den, som red Abel, mens han boede hos os. Sys under-

viste dem ind i mellem, og det var også Kathrines idé, at det var Sys, som skulle overtage træningen af ham og ride stævner på ham.

36. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Sammen har de kårings- og træningsstalden Stald Sepi på Fyn.

- Siggi rider også Abel, så der er et rigtig godt team omkring ham.

-Viham.sagde

for et verdensmesterskab er i Hennings optik rigtig gode. -Jeg har altid sagt, at den hest kan blive verdensmester. Det er der mange der har grinet af og sagt, at jeg er nem at -Nubegejstre.lægger de sig fladt ned og giver mig ret.

-Vi har selv tilredet og trænet Abel, siden han var tre år gammel, og han har altid været et kæmpe naturtalent. Han var utrolig nem at starte op, og han var fra starten utrolig positiv og samarbejdsvillig, fordi han havde så let ved Somalting.seksårs

Foto Roland Thunholm

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 37.

talent betyder dog slet ikke, at Henning underkender Sys Pilegaards enorme arbejde med Abel. -Hun gør det rigtig godt og har virkelig fået udnyttet hans enorme kapacitet. Og både hun og Siggi passer rigtig godt på Abel. Der mangler absolut Menintet.

De lykkelige ejere Henning og Anne (tv) sammen med Abels rytter og træner Sys og Siggi, da Abel vandt DM i 2021

Foto Privat

Foto Privat

-Det har hele tiden været planen, at Sys skulle ride ham til WM og så ikke længere. Nu blev WM jo ikke til noget i 2021, så derfor venter vi med at tage ham hjem til efter WM 2023. Hvad der herefter skal ske er endnu uvist. På sigt skal Abel måske tilknyttes en hingstestation – det finder vi ud af, lyder det fra Henning.

Abel er det naturligt. Så enhver kan få ham til at gå godt - han kan faktisk ikke -Hansandet.bevægelser er meget flydende, så han har let ved tølten og let ved at holde Hestenstakten.naturlige

efter VM, som forhåbentlig sikrer Sys og Abel endnu en titel, slutter den del af eventyret.

Julie og Abel 2015. Abel 4 år gammel

38. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Nordisk Mesterskab 2022

Sammen med Anne kan han glæde sig over en god handel med Peter Frederiksen og Lotte Andreassen fra Tyrevoldsdal. - Der var vi virkelig heldige, siger Henning.

FotoLauraSundholmogJukkaHeino

"Hans afkom er meget smukke og har også vundet følshow, og han skal nok komme af med det misforståede ry om at være så heftig, at nogle ikke tør bruge ham som avlshingst"

-Et af hans ældste afkom, 5-årige Olivia fra Vindhøj, er den bedst kårede danskavlede hoppe i år, indskyder Anne – og tilføjer: Endnu i hvert fald. Der er jo en kåring på Hedeland her i

er meget smukke og har også vundet følshow, og han skal nok komme af med det misforståede ry om at være så heftig, at nogle ikke tør bruge ham som avlshingst.

-Hansseptember.afkom

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 39. Norman Nielsen, tlf. +45 40 44 94 00 e-mail: ht@horse-trainer.dk www.horse-trainerproducts.com HORSE-TRAINER RELAX HORSE-TRAINER SPA HORSE-TRAINER WALK DEN TOTALE LØSNING TIL WELLNESS, REHAB OG GENOPTRÆNING 138305SBWIEGAARDEN.DK

32 år

Foto Heidi Møller

40. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 LANGSOMMEREÆLDREHESTESPISER

Litfara fra Belle er

Hvis det stikker i hånden, når du krammer det, er det tit for groft til en ældre hest. Udover hø/wrap er det en god ide at supplere med andre fiberkilder, som for eksempel opblødte roepiller. På denne måde tildeles hesten letfordøjelige fibre, som er lette at tygge.

Muskelmasse omkring overlinjen (hals, rygsøjle of bagpart) forsvinder lettere hos ældre heste og det kan være svært at genopbygge den igen. Protein af en god kvalitet er vigtig for at bevare musklerne og det anbefales at ældre heste får mere protein end yngre heste, da de ikke udnytter det helt så godt længere. Igennem tiden har man dog skelet til andre dyregrup per, hvor lever- og nyreproblemer stiger med alderen.

Advertorial af Maria Bruun Rasmussen Foto:sefotoinfo

Hvis hesten har nemt ved at holde en tilpas foderstand og muskelmasse, kan man fortsætte med den ”almin-

Har hesten svært ved at holde en tilpas foderstand anbefales et foder, som er sammensat til at tage højde for de ændringer i hestens fordøjelse og udnyttelse af foderet, der kan ske som følge af alderen. Foderudnyt telsen falder med op til 20% og det betyder at den gamle hest ikke læn gere får så meget ud af foderet, som tidligere og derfor skal have mere for ikke at tabe sig..

4. Hviler mere (har svært ved at rejse og / eller lægge sig)

Brug fint hø eller wrap

Protein og fedt

2. Mister muskelmasse (bliver svajrygget og / eller vommet)

Maria Agronom/FodringsrådgiverBrun-RasmussenhosBrogaarden

en rigtig god kilde til kalorier som de fleste heste spiser, især, hvis det blandes i vådt foder. Er man i tvivl om hestens almene trivsel, bør man altid rådføresig med sin dyrlæge.

Hvordan skal den ældre hest fodres?

Det ses dog ikke helt så ofte hos gamle heste, men hos dem der har en eller begge lidelser skal protein og fedt begrænses og derfor kan du have hørt at gamle heste ikke må få lucerne, da det har et højt indhold af protein og kalcium, som kan belaste nyrer. Fedt belaster leveren, så er der problemer i den retning skal olie be Ellersgrænses.erolie

Islandske Heste er små sejlivede heste, som heldigvis ofte er i den sid stekategori. De er nemlig kendte for at blive meget gamle, men hvornår hesten begynder at virke gammel er meget individuelt.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 41. først18-årsalderen,Noglegrænsefor,Forhesteerderingenfastalders-hvornårdener»gammel«.hestesergamleudomkringhvorimodnoglevisertegnnårdeer25år.

3. Spiser langsommere

delige" foderplan, hvor et vitamin- og mineraltilskud ofte er nok til de heste, som ikke laver så meget og ellers et foder, som bidrager med næringsstoffer til muskelarbejde til heste, som f.eks. stadig konkurrerer. Et foder specielt til ældre heste er ofte ikke nødvendigt her, da det typisk er lavet til at få hesten til at tage på.

1. Har svært ved at holde vægten

FODRING AF GAMLE HESTE

5. Får længere pels / sværere ved at skifte pels

5 tegn på at din hest er ved at blive gammel

Det ses dog ikke helt så ofte hos gamle heste, men hos dem der har en eller begge lidelser skal protein og fedt begrænses og derfor kan du have hørt at gamle heste ikke må få lucerne, da det har et højt indhold af protein og kalcium, som kan belaste nyrer. Fedt belaster l everen, så er der problemer i den retning skal olie Ellersbegrænses.erolie en rigtig god kilde til ka lorier, som de fleste heste spiser, især, hvis det blandes i vådt foder. Er man i tvivl om hestens almene trivsel, bør man altid rådføre sig med sin dyrlæge.

Heste, som får fjernet en, flere eller alle fortænder har normalvis ikke problemer med at tygge hø og wrap ligesom at de hurtigt lærer at bide græs af med gum merne og her er der ikke særlige hen syn. Hvis hesten ikke kan tygge hø eller wrap, nogle forsøger ihærdigt, men ender med at spytte de halvtyggede strå ud i klumper, er det oftest på grund af Herkindtænderne.kandetblive

Fodringen af disse heste er lidt anderledes end for sunde og raske ældre heste, da de ikke tåler græs, sukker og stivelse særlig godt. Derudover, så taber de meget muskel masse, men har fortsat fedtdepoter, da hormonsy-stemet er gået i kludder. De har derfor behov for protein af en god kvalitet for at bibeholde muskel

nødvendigt at give flere kilo opblødte grønpiller, fiberpiller eller tilsvarende, som hesten kan ind tage uden at tygge på det. Mængden bestemmes individuelt i hvert tilfælde og generelle anbefalinger findes ikke.

Taber hesten sig som følge af tand problemer, anbefales det at supplere med fibertilskud, som kan opblødes i vand såsom opblødte grønpiller, roepiller, fiberpiller eller tilsvarende.

Fodring af heste med Cushing’s Syndrom (PPID)

Glanni fra Stangarholti, 27 år

Foto Inge Vittrup Jensen

met, tisser mere, bliver sløv/trist og/ eller bliver forfangen. Insulinresistens (EMS) og heraf forfangenhed kan ramme lige pludseligt og derfor kommer det bag på mange at hesten pludselig bliver forfangen efter et langt liv på græs hver sommer.

PPID er ikke til at komme uden om, når vi taler om gamle heste og deres fodring. PPID udvikles over tid og først sker der små og til tider usynlige ændringer, hvorfor sygdommen oftest først opdages hos ældre heste. Nogle af de meget klassiske tegn er lang, og til tider krøllet pels, som hesten har svært ved at skifte, tab af muskelmasse, hesten bliver vom

skal have hø eller wrap med analyse, da sukkerindholdet skal holdes lavt. Det er meget for skelligt om disse heste er for tykke eller tynde, men analysen kan også hjælpe med at se om der er højt eller lavt energi/kalorieindhold i høet eller wrappen, hvilket gør det nemmere at opnå vægttab eller -øgning.

42. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Dissemasse.heste

Ved at tildele opblødt fiberrigt foder, får hesten både letfordøjelige fibre, som den nemt kan fordøje og udnyt-te til kalorier uden at være afhængig af tyggefunktionen, samtidig med at den får Hestensvæske.tænder

vokser hele livet, men når hesten er omkring 20 år øges risikoen for tandproblemer. Hvornår og om det sker, er meget individuelt, men da ændringer i tandfunktionen hurtigt kan opstå, anbefales det at den ældre hest får undersøgt tænderne 2 gange årligt. På denne måde kan man hurtigt sætte ind med opblødt foder og undgå vægttab. Derudover kan man tildele mindre mængder snittet lucerne, som oftest er lettere at tygge, men vær opmærksom på at heste med blottede tandhalse kan få problemer med at de stride strå fra lucerne sætter sig fast og giver smerter.

Tænder

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 43.

Lukka fra Drejergården 25 år

Den gamle hest har ikke kun brug for hjælp via foderet, den er nemlig også mere sart på andre områder. De gamle heste kan ikke opretholde kropstemperaturen, samt afgive varme lige så godt længere og de skal derfor beskyttes for vejr og vind.

Gode råd til pasning af den gamle hest

Det betyder ikke at den gamle hest skal på boks og stå, da de også har behov for at bevæge sig mere frit end yngre heste for at tilgodese led dene. Til gengæld skal de tilbydes gode læskure, hvor de har mulighed for at søge læ for vejr og vind, samt sol og varme. Det giver dem også et sted at ligge tørt, for de, som har behov for at ligge mere og hvile. Det er meget individuelt, hvad der passer hesten bedst og du må finde den bedste løsning for din hest om det er dækken i perioder, boks nogle timer, eller noget helt tredje.

Motion er fortsat en god ting med mindre hesten er skadet eller på anden vis ikke må belastes. Hestens evne til at yde falder og arbejdsniveauet må justeres løbende, men forsøg har vist at selv meget gamle heste kan klare hårde tests uden sær lig træning eller fodring op til. Derfor vil mange ældre heste kunne fortsætte på et rimeligt ridemæssigt plan. Det anbefales dog at hesten holdes i god form og ikke pludselig rides hårdt for så at stå stille, samt fodres efter arbejdsmængden og typen af arbejde for at undgå skader.

Luthersson, N. (2004): Den store Foderbog. Brogaardens Forlag, McKeever,Danmark K. H.: Exercise and Reha bilitation of Older Horses, Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, Volume 32, Issue 2, 2016, Pages National317-332.Research

Foto: Tania Højvang Jensen

Elzinga, S. et. Al (2014): Comparison of Nutrient Digestibility Between Adult and Aged Horses, Journal of Equine Veterinary Science, 34, Geor,s.1164–1169Harris, Coenen (2013): Equine Applied and Clinical Nutri tion. Saunders Elsevier Ltd

Ralston, S.L (2003): Diet and Health of the Older Horse, Journal of Equine Veterinary Science, April, s. 168

Bylgja frá Hemlu født 1997

Desværre er luftvejslidelser og slidgigt kendte problemer hos ældre heste, som kan besværliggøre mo tion, men med en god plan fra dyrlæ gen kan hestene i mange tilfælde for sætte i let arbejde langt op i årene.

Flere undersøgelser viser at ældre heste er ekstra udsatte for kolik og fokus bør derfor være på om hesten drikker nok. Når hesten pensioneres, falder aktivitetsniveauet og hesten behøver ikke samme mængde væske, som tidligere, men nogle drosler for meget ned på indtaget. Dernæst bevæger nogle sig mindre og foder/vandposter skal placeres strategisk smart, så den gamle hest ikke undlader at drikke fordi der er langt til vandet. Opblødt foder er endnu en gang en god måde at hjælpe hesten på, da det udover fordøjelige fibre også tilføre kroppen væske. Oplever du at din seniorhest ikke drik ker, så meget om vinteren på grund af kulde, eller bare generelt ikke drikker så meget, så kan et måltid af opblødte grønpiller, roepiller eller andre fibre være oplagt.

"Flere undersøgelser viser at ældre heste er ekstra udsatte for kolik og fokus bør derfor være på om hesten drikker nok"

44. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Hold øje med at din gamle hest drikker vand

Undgå foder med højt sukker- og stiv elsesindhold, som f.eks. havre, majs og nogle typer af mash, men giv i stedet olie, hvis hesten behøver flere kalorier. Og selvfølgelig gode letfordøjelige fibre, da de også er det vigtigste for denne gruppe heste.

Opdelt fodring

Det er ikke ualmindeligt at ældre heste hviler mere og spiser langsommere og derfor kan få behov for at fodres alene, da de ellers ikke får mulighed for at spise den mængde hø/wrap de burde for at holde vægten, før de andre har spist det hele.

Det gælder især for heste, som har fået fjernet tænder og har behov for større mængder opblødt foder, som naturligt vil påkalde sig de andres opmærksomhed. Hesten kan trækkes på boks, så den kan stå i ro og fred. Det er også muligt at lave en ”foderfold” med et automatisk led, som hopper op, når hesten er færdig med at spise og hesten kan gå ud til de andre på folden. Her er udfordringen at finde ud af, hvor lang tid hesten er om at spise, så leddet kan tidsindstilles korrekt.

Council. 2007. Nu trient Requirements of Horses: Sixth Revised Edition. Washington, DC: The National Academies Press.

Referencer:

Brogaarden Vitamins & Minerals er et pelleteret tilskudsfoder, som sikrer en korrekt tilførsel af essentielle nærings stoffer af høj kvalitet som et supplement til grovfoder eller græs.

Det er velegnet til udvoksede heste i vedligehold, let træning eller som et ekstra vitamin- og mineraltilskud til rideheste, der får reduceret mængde kraftfoder.

Høj kvalitet - lav pris - uden kompromis! Læs mere på www.brogaarden.eu

Fuldt dækkende for kr. 1,20/100 kg. hest!

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 45.

Det har en lav daglig dosering, er let at tildele og danner dermed en god base for optimal trivsel hos din hest.

Det lave indhold af sukker og stivelse gør det særdeles velegnet til heste, der ikke tåler for store mængder af dette.

Brogaarden Minerals & Vitamins

N Y H E D

SENIORHESTENNÖKKVI,DERBAREBLIVERVED!

46. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Foto: Andreas Hejndorf.

Af: ShailaAnn Sigsgaard Foto:Sefotoinfo

Dette år er 20-årige Catharinas sidste år som ungryt ter, men det er ikke noget som egentlig skræmmer

Det sidste år som ungrytter

Hun, eller hendes forældre købte Nökkvi, da han var 16 og hun selv kun lige var fyldt 13 år. Han havde som bekendt allerede havde haft rigtig mange sejre bag sig med Anne Sofie Nielsen (Fie), så det var en oplagt mulighed for at få tommelfingrene i en prima erfaren lærehest. Set i bakspejlet er Catharina ikke i tvivl om, hvor meget hun skylder sin viden i dag, at hun fik den enestående mulighed.

været virkelig sjovt at være ungrytter uden et

Heldigvis fik hun masser af hjælp og undervisning af Anne Sofie Nielsen i de første år.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 47. imponerende.vedharforpådetwow-faktor.NårCatharinaSmidthogNökkvifraRyethøjentrererovalbanenitølterdetaltidmedmaksimal-Den24-årigevelrejstehingsthargjortfantastiskgennemtiderne-ogyderstadighelttoppenmeddensenesteNMguldmedaljeiT2ungryttereiFinland.eMagasinetIslandskHestspurgtCatharinaom,hvadhemmelighedenerathaveenseniorhestsomstadigpræstererså

fortæller at Nökkvi er en af de måske få heste som faktisk både elsker stævner og rampelys, og det er noget af det, hun sætter virkelig stor pris på.

kæmpe pres, men hvor man kunne være på toppen. Desværre blev der lige skåret et par år ud på grund af TværtimodCorona.

"Tværtimod ser Catharina frem til at der måske bliver lidt mere ro på som senior, da man ikke længere skal nå noget indenfor en kort årrække"

Godt basisfundament

-Dethende.har

ser Catharina frem til at der måske bliver lidt mere ro på som senior, da man ikke længere skal nå noget indenfor en kort årrække.

TOP-ATLET24-ÅRIG

han bare snød mig konstant med sin lange drejelige hals i alle mulige retninger, griner Catharina højlydt af sig selv.

Det var nu ikke noget letudfordring, husker Catharina tilbage med et smil. Hun var som nævnt kun lige fyldt 13 år, og det var virkelig svært teknisk for hende at ride en så velredet hest.Bare at ride ligeud på ham var -Jegvanskeligt.huskerhvordan

EN

-Det er meget sjovt, for han elsker det virkelig. Han spæner nærmest op i traileren for at komme afsted. Han elsker at blive klappet og blive beundret. Han kan glæde sig helt, som om han tænker nu, endelig, ja. Det er sjovt at have sådan en hest.

Catharina Smidth kom tilbage fra Nordiske Mesterskaber med en guldmedalje i ungrytter T2 om halsen for kun få uger siden - med en glad og tilfreds Nökkvi i Catharinatraileren.

-Nökkvi er bare en ekstrem smidig hest af natur, og har nemt ved at sætte sig og løfte brystkassen, det er nok vigtigt at huske på, at han måske er lidt særlig der. Udenfor stævnesæsonen ligner han faktisk bare ingenting det meste af tiden. Om vinteren ligner han mest af alt enpjusket og ”kortskridtet” rideskole pony, tilføjer Catharina med et stort grin. Hun medgiver dermed at Nök kvi bestemt er meget impone-rende i sommer-stævnesæsonen, mens han nok ikke er lige så stort et blikfang imel lem stævner og vintersæsonen.

-Det, at han har haft en hel karriere før mig, fortæller jo, at han har haft den ideelle opbygning, siger Catharina og lader også forstå, at hun udmærket godt ved, at det ikke er forventeligt for 24-årige heste stadig at vinde guldmedaljer på topplan.

-Foto: Privat

Catharina gør også klart, at hele hans fortid har kommet hende til tifold til gode, for han er blevet nænsomt startet op både mentalt og fysisk hele vejen igennem af Fie.

-Jeg tror noget af det som forklarer Nökkvis succes er, er hele den indle dende fase, hvor jeg stort set ikke ændrede på noget. Der var ingen bratte skift for ham. Jeg fodrede, og prøvede at ride ham som han var vant til. Jeg modtog også virkelig meget undervisning af Fie, og han stod også stadig opstaldet der i den første

ændret på en masse, og set i bakspejlet tror jeg bare det er væsentligt, når man får en ny hest, pointerer Catharina.

48. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

-Jeg ved, at jeg i dag rider på hele Fies super fundament.

Såstævnesæson.derblevikke

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 49.

Ca. i midten af martsplejer jeg lang somt at teste, hvordan han reagerer på mere energi. Hvordan virker signalerne? Svarer hesten korrekt for hjælperne?Forbliver energien og spændstigheden i hesten uden mod stand, behøver jeg ikke ride mere end 10-15 minutter nogle gange. Dermed belaster jeg ham kun lidt.

Energi og fart er to meget forskellige ting, påpeger Catharina og forklarer, at man kan ride langsomt med meget energi, hvor hesten hænger i kadence og løfter sin brystkasse. Man kan også

-En hest kan ikke gå max en hel sæson, så det er vigtigt at få bygget hesten op hen over sæsonen. Så man bør nok tænke meget over, hvilke stævner man rider. Jeg rider max 6 stævner. Nökkvi har gået 5-6 større stævner. Han kan ikke ride i topform hver anden uge hele sommeren.

-Du bliver bedre, når du træner hesten og ikke programmet mange gange, pointerer Catharina.

-Selvfølgelig er det hele også takket være et helt team af gode folk bag mig med dyrlæge,smed, kiropraktor, træner, og foderkonsulent - og så min mor som altid hjælper mig med det hele.

Ifølge Catharina, er Nökkvi også overordentlig god til at passe på sig selv. Han render ikke og viser sig frem med blærebevægelser på folden fx, men igen, er han en hest, der tidligere har gået i showform, så det hjælper Yngremeget.heste

Pernille EngsigFoto:EskildsenPrivat

Sådan trænes Nökkvi

Op til stævner træner Catharina måske par gange på ovalbanen, hvor programmet øves igennem.

skal nok trænes no get mere, erkender Catharina, og fortæller at hun i dag får træning af Dennis Hedebo Johansen. Det har hun fået siden 2019, og det er hun super glad for.

-Nökkvi gør meget for sin rytter. Det at have en læremester er nok det allervigtigste overhovedet. Ellers er det svært at rykke hurtigt. Jeg er heldig at have sådan en læremester. Hápúnktur(Catharina’s tidligere hingst efter Garri, som hun fik et par år før Nök kvi) var også en kæmpe læremester.

Jessica har sammen med Rasmus Møller købt en ny lovende hest – en ung hingst, Ari på 3 ½ år

Catharina gør klart, at hun bestemt ikke rider showridning eller showform på ham hver dag.Han bliver ikke redet 4-5 gange om ugen plus en longeringsdag. Når man er i sæsonen, er han selvfølgelig mere i form, men til hverdag er det mere løsgjorthed, sig naler og frem og ned, påpeger hun.

ride langsomt uden energi og hurtigt uden energi, men hesten skal være helt løsgjort, før man rigtig kan arbejde med spændstighed uden at det bliver til spænding. Måske noget de fleste godt ved, men som alligevel er noget, som er rigtig svært at arbejde med, erfarer Catharina.

Jeg har nok ikke altid været lige nok bevidst om, hvor meget man egentlig bygger op til en sæson, siger hun.

-I vinters arbejdede jeg en del med op- og nedtagninger. Hvis min arbejdstølt skal fungere,skal den fun gere fra første skridt.

(pr.Feif’sWorldRankingpåiT.228/82022) l Nomineret for god og harmonisk ridning l 4 x Nordisk Mester l 9 x Dansk Mester

Godt

l Nr. 1 for

tip:

Planlæg eller udvælg dine stævner og vær bevidst om, hvordan du får bygget hesten op. Man skal bygge langsomt op henover sæsonen. Den kan ikke gå max en hel sæson. ungryttere

l Har opnået 8,25 i T.2-finale og 7,87 i T.2-udtagelse

Foto:Sasharts ”Om vinteren ligner han mest af alt en pjusket ogrideskolepony””kortskridtet” FAKTA

50. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Find din nærmeste Avant forhandler Jylland/Fyn: Sorring Maskinhandel Sjælland: Hørve Maskinhandel Århusvej 12, 8670 Låsby Industrivej 17, 4534 Hørve 8695 7522 5965 6037 WWW.AVANT.DK Avant minilæsser Markedets største redskabssortiment - 270 stk! De seks mest populære redskaber: HækkeknuserRidebaneplaner FrontkultivatorHestepæresuger SkubbekostHestepæreopsamlerKr. 15.000,- Kr. 39.500,- Kr. 5.000,Kr. 70.000,- Kr. 10.000,- Kr. 6.500,Minilæssere fra 116.000,- / 952,- pr. måned ALT i udstyr til hestestalden - med verdens sikreste minilæsser og største redskabssortiment!

52. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 STADIERI3FORSKELLIGEAFDISSEVANDRENDEPARASITTER BLODORMELARVER Tre forskellige stadier af de vandrende blodormelarver, som tager ophold i hestens blodkar Voksne blodorm til højre og den nært beslægtede flankeorm til venstre

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 53.

1. Blodormen (Strongylusvulga-ris) er den populære betegnelse for en af hestens over 50 forskellige parasitter, der tilhører strongylide-familien. Den hedder sådan, fordi den tilbringer en del af sin livscyklus i hestens blodårer, hvilket ingen af de øvrige strongylide-arter gør. Blodormen hører til gruppen af store strongylider sammen med omkring 10 andre arter.

4. Der findes en række metoder til påvisning af blodorm. Man kan påvise tiltedeværelse af voksne blodorm med en larvedyrkning, hvor æggene dyrkes til de klækker og larverne udvikles til tredje larvestadie. Her kan de identifi ceres med mikroskop. Man kan også påvise DNA fra blodormen i gødning sprøver ved hjælp af en såkaldt PCR-me tode. Hertil kommer at der arbejdes på at udvikle metoder til påvisning af para sitlarver i blodet samt at finde markører for de læsioner, parasitten kan forårsage. En blodtest kan påvise antistoffer mod blodormens larver, og forskere på Københavns Universitet har fundet flere mulige markører for parasitær sygdom forårsaget af blodormen.

let feber. En undersøgelse af væske fra bughulen vil dog oftest afsløre en betændelsestilstand i bughulen (perito nitis). Studier på Københavns Universitet har vist at hvis disse heste bliver oper eret øjeblikkeligt, har de en relativt god chance for overlevelse. Forsøger man derimod at se hesten an og behandler medicinsk med antibiotika og smert estillende midler, er prognosen for overlevelse meget dårlig.

5. Er du bekymret over blodorm? Husk på at den er almindeligt forekommende, og kun i sjældne tilfælde forårsager sygdom. Men sørg for at du sammen med din dyrlæge har lagt en plan for dit hestehold. Og har du ikke et hestehold, men blot en enkelt eller nogle få heste, der indgår i et større hestehold, sørg for at der er en samlet og koordineret parasit-strategi.

Af ShailaAnn Sigsgaard Foto:MartinK.Nielsen

FEM FACTS OM BLODORM

"Blodormen hører til gruppen af sammenstrongyliderstoremedomkring10andrearter"

2. I modsætning til mange af hestens andre parasitter er blodormen fuldt føl som for alle ormemidler og har således aldrig udviklet ormemiddelresistens. Dette er også årsagen til at den er blevet ret sjælden verden over. I Danmark og Sverige forholder det sig imidlertidigt anderledes, idet de restriktive regler for anvendelse af ormemidler har medført at parasitten er almindeligt forekom mende. Studier har fundet at mellem 15 of 30% af undersøgte heste i Danmark og Sverige har blodorm, og at parasit ten kan findes i over halvdelen af alle

3.hestehold.Langtstørstedelen af heste inficerede med blodorm oplever ikke nogen problemer i form af sygdom eller nedsat trivsel. Men et mindre antal heste kan opleve alvorlig sygdom. Symptomerne på blodormesygdom er uspecifikke og kan være svære at tolke rigtigt. Oftest vil hesten ikke udvise kolik-adfærd, men vil blot være generelt nedstemt med nedsat appetit og kan af og til have en

54. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 FORHESTENBLIVERTUNGSKALDENHAVESLANKEKOSTHVISOGMOTION

Heste kan også have brug for at slanke sig

Af:

Fodring af en hest, der skal tabe sig er derfor en balancegang og man må derfor som hesteejer huske på, at mo tion er en vigtig vigtig del af hestens Motionslankekur.er vigtigt for den overvægtige hest. Helt konkret kan et bud på øget motion være at skridte hesten en hel time 5 gange om ugen. Det kan godt ske, at det virker overvældende for dig som hesteejer men det er faktisk vigtigt at man går med hesten i et friskt tempo - du kan naturligvis også skridte på hesten, hvis den ikke har nogle sund hedsmæssige udfordringer.

l Undgå at bruge wrap og udskift wrap med hø og lad gerne høet ligge i vand i 45 min-1 time inden du fodrer med det. Denne procedure vil “vaske” nogle af de vandopløselige kulhydrater ud af høet og lave en slags “slankehø”. Beregn hø svarende til 1.5 kg tørstof for hver 100 kg hest - og her er det vigtigt at bemærke at du skal beregne efter hestens idealvægt og ikke hvad den vejer nu.

På den ene side gerne vil vi gerne have en slank hest, da slanke heste er mindre tilbøjelige til at få EMS og har mindre risiko for at blive forfangne, hvilket er alvorlige sundhedstruende problemer for mange heste.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 55.

gslankerEtalvorligtdilemmasommangehesteholdereståroverforer:“Hvordanjegbedstminhestudenatdetårudoversundhedenforhesten?”

På den anden side er vi bange for at sulte hesten, da dette øger risikoen for, at hesten får mavesår.

På fodringssiden er der flere ting du kan gøre:

l Udover stråfoder kan du, hvis dine heste ikke motionerer, klare dig med et mineraltilskud. I perioder med koldt vejr kan det dog være nødvendigt at give dem lidt kraftfoder. Giv dem her foder, der er lavet særligt til nøjsomme heste eller ponyer. Prøv at fodre dem efter huld og ikke efter hvor bedende de ser ud.

HVORDAN KAN MAN SLANKE EN HEST UDEN AT DET GÅR UD OVER HESTENS HELBRED?

Dyrlæge Peter Hjuler Foto:Sefotoinfo

l Slowfeeder hø-net og slowfeeder krybber er en stor hjælp, når dine heste skal holdes beskæftiget og deres maver skal have en passende mængde strå for at undgå mavesår. Slowfeederkonceptet drejer sig jo om at nedsætte spise-tempoet, så det i højere grad passer til hestens fordøjelsessystem og natur.

56. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 Skridt hesten en hel time 5 gange om ugen

FAKTA

Hestedyrlæge gennem 30 år og stifter af Horsedoc Hestehospital og Hes tetandklinik ved VidereuddannetÅrhus.indenfor hestesyg domme og haltheder ved Liverpool Universitet. Medlem af DDD, BEVA og AAEP, som er sammenslutningen af hestedyrlæger i henholdsvis Danmark, Storbritanien og USA.

"Fodring af en hest, der skal tabe sig er derfor en balancegang og man må derfor som hesteejer huske på, at motion er en vigtig vigtig del af slankekur"hestens

l Hvis du stadig er bekymret for om den udmålte daglige ration af hø er nok til, at hesten kan holde sig tyggemæssigt beskæftiget om dagen, kan du vælge at blande dit afmålte hø med halm. Det er vigtigt at understrege, at der skal være tale om vårbyghalm, da det er det let test fordøjelige af det halm vi har tilgængeligt i Danmark. Max 25% af den samlede blanding må bestå af Duhalm.skal

være opmærksom på, at det kan tage mange måneder at få hesten ned på idealvægten afhængigt af, hvor fed den er. Det er derfor en god idé at måle hestens vægt jævnligt og holde øje med, om det går den rigtige vej.

lære mere om, hvordan du pas ser bedre på din hest, så tilbyder dyr læge Peter Hjuler netop nu et online kursus på www.equication.dk

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 57.

Slowfeeder kan være en stor hjælp

Hvis intet virker, så kig på fordelingen af fedtdepoterne på hesten, og over vej om det ikke var en idé at få hesten undersøgt for PPID/Cushings eller for VilEMSdu

Peter Hjuler

Karlslunde Landevej 34 / 2690 Karlslunde / Tlf. Thomas 4115 0155 og Sisse, 2889 7070 / info@equipagefys.dk / www.equipagefys.dk Karlslunde Landevej 34 2690 Karlslunde / Tlf. Thomas, 4117 0155 og Sisse, 2889 7070 / info @equipagefys.dk / www.equipagefys.dk

T1.S: Sys Pilegaard og Abel fra P2.JTyrevoldsdal:Mathilde H. Vestergaard og Skut T2.J:lafráKvistum.ÓskarErik Kristjánsson og Sólfaxi frá T2.SSámsstöðum:JulieLouise Christiansen og Felix frá Blesastöðum T2 YR: Catharina Smidth og Nøkkvi fra 4.1JRyethøj:Palma Sandlau Jacobsen og Sjóli von Teland

Senior femgangskombination: Anne Frank Andresen og VökullfráLeirubakka Senior firgangskombination: Dennis Hedebo Johansen og Muni fra Bend strup

T1.J: Palma Sandlau Jacobsen og Sjóli von Teland

Guld

Bronze

4.1 S: Frederikke Stougaard og Austri frá SeniorÚlfsstöðumfirgangskombination: Fred erikke Stougaard og Austri fráÚlf JuniorsstöðumFirgangskombination: Palma Sandlau Jacobsen og Sjóli von Teland

SmidthYRdeJuniorKristjánssonJuniorogP2Egeskov.P1fráYtra-VallholtiGDB:LaxnesfráEkruGDA:fráHrosshaga4.1VölsungurfráSkeiðvöllumS:TrineRisvangogHraunarSigurðurÓliKristinssonogPernilleLyagerMøllerogRokkurS:NatalieFischerogÍmnirfraYR:RebeccaHesselbjergTaulborgTindrafraKirstineholmFirgangskombination:ÓskarErikogSólfaxifráSámsstöðumfemgangskombination:MathilH.VestergaardogSkutlafráKvistumFirgangskombination:CatharinaogNøkkvifraRyethøj

5.1 S: Anne Frank Andresen og Vökull frá P1.S:LeirubakkaTaniaHøjvang Jensen og Glúmurfrá Þóroddsstöðum.

Sølv

Af: ShailaAnn Sigsgaard

P2. S: Tania Højvang Jensen og 4.1.GlúmurfráÞóroddsstöðumS:DennisHedeboJohansen og Muni fra Bendstrup

NM ISEFINLANDBILLEDERNEPÅDENÆSTESIDER

5.1 S: Susanne Larsen og Murphy

Fotos: Laura Sundholm &Jukka Heino

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 59. nogleHermedVideresatDetharværetenfantastiskoplevelse,sededanskeryttereiFinlandgøreypperste.ønskerallerytternestorttillykkedeuovertrufnepræstationer.erenrækkeudvalgtefotosfraafklasserne.

60. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

/ AUGUST / SEPTEMBER 2022 61.

VIDSTE

En del tidligere undersøgelser viser at stribegræsning kan være effektivt til at begrænse indtag af græs.

mener, at det kan have be tydning for, når hesteejere skal vælge,

The effect of strip grazing on physical activity and behaviour in ponies.

Forskerne noterede sig, at de heste som kun havde adgang til stribegræs bevægede sig mindst lige så meget som dem som havde adgang til et stort Forskerneareal.

62. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Nu viser et spritnyt studie, at stribe græsning IKKE betyder mindre be vægelse, som man hidtil har antaget.

Studiet som foregik over en 28 dages periode havde 2 grupper af heste.

DU AT STRIBEGRÆSNING REDUCERER INDTAG AF GRÆS, MEN IKKE BEVÆGELSE, VISER NY UNDERSØGELSE ?

En med adgang til et helt græsstykke og en flok som kun fik tildelt en stribe. Begge grupper havde adgang til lige meget eller lige lidt græs.

A Cameron, A Longland, T Pfau, S Pinnegar, I Brackston, J Hockenhull, PA Harris, NJ Menzies-Gow.

hvilken løsning der egner sig bedst til deres heste.

FRA EN NORDISK MESTER

2.

JULIE LOUISE CHRISTIANSEN OG ÓSKAR ERIK KRISTJÁNSSON

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 63.

"Julies søn Óscar har dette gode ridetip Rid med hjertet og altid sammen med hesten. Så er hver dag en fest - både derhjemme og til stævner"

Vær tålmodig - jo langsommere det går i starten - jo bedre bliver det til sidst. Aldrig gå på kompromis med hestens forståelse af processen.

Rid med energi, ro og følelse. Hvis hesten lærer at bære sig selv fra starten og er selvgående - er alting nemmere resten at tiden - og samling kommer helt naturligt af sig selv.

3.

1.

Julies søn Óscar har dette gode Ridridetipmed hjertet og altid sammen med hesten. Så er hver dag en fest - både derhjemme og til stævner.

Foto Stein Larsen

64. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 INGENSKO=BEDREFØLINGMEDUNDERLAGET

Med sko fjerner vi fornemmelsen fra hoven, så derfor kan de bevæge sig uhindret uanset bunden. Selv i de situationer, hvor de virkelig været lidt forsigtige.

Den ved, hvordan den kan bevæge sig optimalt på en bestemt bund, og derfor skal man skal lytte til hesten og kan ikke presse den, hvis den vil gå forsigtigt. Hvis din hest går uden sko, så kan du kun ride mere intensivt på blød bund.

de sætter deres hove, de fornemmer først bundforholdene, når de har sat deres hov i jorden.

- Præcis, hvis hesten går uden sko, så skal du tilpasse dig endnu mere.

- Man kan sammenligne det med, når vi mennesker går på bare tæer hen over en gårdsplads med små sten. Det er ubehageligt, når fødderne ikke er vant til det, men når vi kom mer ud og går på noget græs, så kan vi gå helt normalt. Du skal lære og forstå forskellen mellem, hvad der er en midlertidig ømhed for hesten, fordi den går uden sko, og hvad der er en skade. Heste med sko kan gå i længere tid med en skade, før man opdager, at den er halt.

Peder, hvordan fik du den idé at tage skoene af din hest i første omgang?

- Jeg tror, at deres tilpasning til bund forholdene er en del af at holde dem sunde og raske. Heste ser ikke, hvor

- Da det var så nyt for mig, var jeg selvfølgelig usikker på, om de gode resultater ville fortsætte, så derfor gik der et stykke tid, før jeg forsøgte at tage skoene af de andre heste. Men nu går stort set alle uden sko, og vi har haft langt færre halthedsproble mer. Der var også nogen, som sagde til mig, at jeg ville opleve mange flere hovbylder, men det har vi slet ikke haft, jeg tror ikke, at vi har haft en eneste hovbyld på de heste, der går uden sko.

”NÅR HESTE GÅR UDEN SKO, KAN DE BEDRE BUNDFORHOLDENE”FORNEMME

- Det startede med at en hest i stalden havde en skade og skulle behandles over flere gange, men det gik ikke særlig godt. Jeg følte ikke, at jeg kunne blive ved med at behandle hesten, nu var min grænse nået.

Det må være vigtigt, at rytteren er lydhør?

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 65. etsundhed.hanscesPedermedsportshesteetogSverigesLantbruksuniversitet(SLU)AgriaDyreforsikringharigangsatforskningsprojektom,hvordanpåvirkesafatbliveredetogudensko.BaggrundenerFredricsonsexceptionellesucisadlenpå”barfodsheste”,somerhesteudensko,kombineretmedpositiveerfaringmedhestenesHergiververdensnummerogOL-guldvindersinerefleksioner.

- Da hesten skulle genoptrænes igen, ville jeg prøve uden sko. Og den kom tilbage i sporten, selvom

Så vi tog skoene af og lukkede den på fold i et år, så skaden fik tid til at hele.

Af: Foto:AgriaRolandThunholm

- Ja, absolut! Når heste går uden sko, fornemmer de meget bedre bundforholdene, de går simpelthen mere forsigtigt, hvis det er hårdt eller ujævnt. Det er ligesom os mennesk er, vi går også meget mere forsigtigt, hvis vi går på sten med bare tæer.

Har du set nogen ændringer i hestenes adfærd?

det ikke var ligeud ad landevejen, så fungerede den af og til godt og sprang ret høje klasser. Jeg tror ikke, det ville have fungeret for den med traditionelle sko. Vi forsøgte også at tage skoene af en anden hest med helbredspro-blemer, og her var resultatet også rigtig godt.

enten når man rider, eller de går på en iset græsfold om vinteren, er der risiko for, at hovene slides mere, end de Hvisvokser.enhest

Peders hestepasser, Alva Svensson, viser en barfodshov

66. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Hvilke udfordringer oplever du med at have hestene til at gå uden sko?

- Selvom der er flest fordele, er der også ulemper. Du kan ikke bare ride, hvor du vil, så nogle gange bliver du nødt til at give hesten rideboots på.

- Beslagsmeden ser selvfølgelig på alle hestene med jævne mellemrum og kontrollerer vinkler, balance og ordner hovene, hvis det er nødven digt. Hovene slides dog så meget i hverdagen, at man sjældent skal ordne dem, det er faktisk næsten lige

- Det er en kombination. For mig som rytter er det nyt, at jeg sammen med beslagsmeden er ansvarlig for hov plejen. Hestepasseren og jeg ordner hovene dagligt, lidt ligesom når man passer på sine negle. Det kan for ek sempel være en lille flig, der er løsnet i kanten og skal fjernes.

Hvordan fungerer det i hverdagen – er det dig, beslagsmeden eller hestepasseren, der tager sig af hovplejen?

Hvis du skal springe store forhindringer på græs, så kan du også få brug for at lægge sko på hesten, så den kan få mordax i og dermed kan stå fast.

før, at man skal tænke den anden vej. Hesten kan have brug for rideboots, hvis den rides på hårdt underlag, så hoven ikke slides mere, end den vokser.

- Hvis hestene går på hårdt underlag,

bliver ømtået, skal den straks have sko eller boots på. Den kan ikke "bare gå på folden", hvis det er ubehageligt for den. Så spænder den op og kan få smerter andre steder såsom i ryggen. Hele pointen med at gå uden sko er, at hesten skal have det godt.

- I tilfælde af sne og is er det min dre glat for hesten at gå uden sko end med sko, men mordax giver selvfølgelig det allerbedste greb. Jeg tror egentlig ikke, det er så godt for heste at gå med mordax hele tiden,

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 67. DIN NYE HESTETRANSPORTER OG HORSETRUCKS.DKTRAILER61466712BEDSTTILHEST KOM GODT OG TRYGT AFSTED, HVER GANG Skydsbjerg Horsetrucks er importør og forhandler af hestetransportere fra Nuyts Horsetrucks i Holland og hestetrailere fra Mustang. Nuyts Horsetrucks og Mustang er kendetegnet ved kvalitet og stil uden at gå på kompromis med sikkerhed

68. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 En sund hest der er billig at forsikre Hos os kan du få en skræddersyet sygeforsikring til din islænder, som passer til netop dine behov. Forsikringen er livslang, så du kan føle dig tryg hele hestens liv. Vil du vide mere? Ring på 70101065 eller beregn din pris på agria.dk

medlemsrabat10%

Fordi islændere er noget helt specielt

- Mit håb er, at der vil være endnu tættere samarbejde mellem beslags medene og hesteejerne i fremtiden. Det er vigtigt, at alle, der ønsker at deres hest skal gå uden sko, får kom petent hjælp. I starten skal hovene måske kigges efter hver anden uge, og til sidst finder ejeren sine rutiner, så beslagsmeden kan komme sjæld -nere.Der er også behov for, at der kom mer nye produkter, som gør det nemmere at tage skoene af, hvis

medmindre det er nødvendigt, så de ikke glider og får skader.

Hvordan blev du involveret i forskningsprojektet i samarbejde med SLU og Agria? Og hvad er din rolle?

Hvad skal du tænke på som hobbyrytter, hvis du overvejer at tage skoene af hesten?

det var svært at finde svar i eksisterende forskning. Det viste sig dog, at dyrlæge Staffan Lidbeck allerede havde talt med Lars. Ligesom mig havde han foreslået en forskningsundersøgelse, der sammenlignede sportsheste med og uden sko.

- Min rolle i projektet er primært at stille faciliteter, heste og ryttere til rådighed under den praktiske data indsamling (læs mere om, hvordan studiet skal gennemføres her). Hes tene skal udføre de samme opgaver både med og uden sko, dette bliver filmet med høj hastighed og ana lyseres derefter af forskerne.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 69.

for eksempel hesten bliver lidt øm. Personligt har jeg testet alt muligt, jeg har limet, pudset og tapet. Der er masser af hjælpemidler på mark edet til heste, som står skadet, men væsentligt færre produkter der kan trænes ordentligt med. Meget af det, der er tilgængeligt, er klodset og ikke så holdbart, og så er der større risiko for, at hesten får gnavesår eller andre skader.

Derefter var det Staffan, der kontaktede Agria og fik sat gang i projektet.

- Jeg kontaktede professor Lars Roepstorff og spurgte, om han viden skabeligt kunne forklare, hvorfor jeg havde disse positive oplevelser. Men

procent, der red deres heste uden sko, og nu er det måske 10 procent.

70. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Har interessen for at ride uden sko spredt sig blandt de professionelle ryttere efter din og andres succes?

- På dressursiden ved jeg ikke, hvordan det ser ud. Det vil nok tage længere tid, før man er der, for en hest uden sko ændrer sit bevægelsesmønster, den bevæger sig ikke lige så energisk. Derfor skal dommernes bedømmelser måske også tilpasses. På den anden side må bæredygtighed vel være det overordnede mål frem for at hesten bevæger sig meget stort?

Og mon ikke hans hest MarkanCosmopolit gik uden sko?

- Det var flot og velfortjent, jeg er meget stolt af ham! Vi hjælpes meget ad i hverdagen, Jens er en fantastisk Ogsparringspartner.ja,hanshestgik

VM-finalen uden sko, da også Jens for et par måneder siden tog skoene af nogle af sine heste.

- Forhåbentlig bliver studiet starten på noget godt. Jeg håber, at vi får mere viden, og at der bliver rejst nye spørgsmål, som der kan forskes videre i. På nuværende tidspunkt ved jeg og mine kolleger i branchen alt for lidt om dette – viden er vejen frem.

Din bror Jens Fredricson snuppede for nylig bronzemedaljen i VM-finalen. Hvordan føltes det?

- Ja, interessen er fuldstændig eksploderet. Rigtig mange af topryt terne i springning er nysgerrige og vil gerne teste det. Før var det 0,5

vidensprojektet #stophalthed. Lars Roepstorff, Staffan Lidbeck, Agnes Fabricius og Peder Fredricson.

Deltagere i "En undersøgelse af bevægelser og kræfter med og uden sko"

l Staffan Lidbeck, dyrlæge på Löberöds Hesteklinik.

l Lars Roepstorff, forsker og professor ved Institut for Anatomi, Fysiologi og Biokemi ved Sveriges Landbrugsuniver sitet (SLU).

l Undersøgelsen er udført i samarbejde med Agria Dyreforsikring.

"Agria har i flere år bestræbt sig på at mindske risikoen for, at heste bliver halte. Nu går vi med i et nyt studie sammen med et drømmehold inden for hesteviden. Jeg har store forhåb ninger til, at resultaterne på sigt kan komme flere heste og hesteejere til gode”, siger Agnes Fabricius, administrerende direktør i Agria Dyrefor sikring i Sverige og initiativtager til

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 71.

Link til artiklen DEN HER

LÆS

l Peder Fredricson, der i skrivende stund er verdens nummer et i springning, og som de seneste år har trænet og konkur reret på højeste niveau uden sko på hestene. Dette med positive oplevelser.

FAKTA

72. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 HEST & KAMPAGNERYTTER2022

Vær altid rolig og i godt humør om kring din hest. Hvis du har en dårlig dag, så longer den i stedet for at ride den, da den kan mærke dit humør på tre meters afstand.

Mine stævne tips vil nok være at gå en tur med din hest 3-5 gange om dagen, når du er til stævne. Så den ser noget andet end sin boks.

Én gang om ugen lav en anderledes træning med din hest. For eksempel jordarbejde eller træk den en tur i sko ven. Sådan skaber du et tættere bånd med din hest.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 73.

3.

Jeg laver altid et opvarmningsprogram for mig selv, inden jeg rider, så både min hest og jeg er opvarmet.

PALMA SANDLAU

4.

"Mine stævne tips vil nok være at gå en tur med din hest 3-5 gange om dagen, når du er til stævne. Så den ser noget andet end sin boks"

FRA EN NORDISK MESTER

Foto Stein Larsen

2.

1.

74. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 DESIGNERSELVSITRIDETØJRIKKE YYY

Hvorfor rider du ikke i traditionelt sort/hvidt stævnetøj?

Rikke Schölhammer Wolff har "Bispe lyst Islandsheste" ved Aarhus sammen med sin mand Mads Borg.

Hvordan kunne en typisk træningsuge se ud for dig?

Hun står for den daglige drift af ste det, og arbejder dermed fuldtid med sine heste og gården. Hun kunne ikke forstille sig at lave andet. Hun lever primært af at undervise og påsser hestene på gården. Der er opstaldet 25 Sompensionærer.Rikkefortæller, er der liv på landet, når der er "rush hour på gården",og roligere stunder til at ordne de mange gøremål.

–påDerSchölhammerDeterikkeudengrund,atRikkehardetkærligtmentetilnavn”Glimmer-Rikke”.ernemligaltidmasserafglimmerudstyret,nårRikkeriderstævnerogdetmatcherperfekthendesstrålendesmil.

-Jeg synes ikke helt det passer til mig. Det kan blive lidt kedeligt, når alle er næsten ens klædt. Sort og hvidt er meget elegant, og det ser flot ud, men det er også det, de fleste har på. Jeg synes, det er sjovt og et friskt pust, når nogen skiller sig lidt ud.

DER ALTID GLIMTER PÅ STÆVNEBANERNE

Her kan hun få en ide til noget tøj, der kan passe til netop det stykke musik. -Der er jo i vores sport kun få regler for tøjet til stævner, og det behøver ikke at være så kedeligt, mener Rikke. -Man lægger måske også lidt mere

mærke til ekvipagen, hvis man skiller sig lidt ud. Jeg vil gerne fremstå elegant, men også gerne anderledes og måske knap så traditionelt.

MØD SCHÖLHAMMERRIKKE

Jeg benytter mig af træningsplaner for at holde styr på. hvor jeg er med hesten, samt hvor langt vi er kommet. Jeg deler gerne ugen op i for eksem pel fire ridedage, hvoraf mindst to er i skoven og så de resterende på banen. -Jeg træner faktisk lige meget i sko ven som på ridebanen. Jeg forsøger måske at træne endnu flere eller sværere øvelser i skoven og så ride lidt kortere intensive intervaller på Jegbanen.tænker over hvad byder man hesten i skoven og hvad byder man hesten på banen. Mange har en ten dens til at træningen på banen bliver meget fokuseret og sværere øvelser, hvor når man rider i skoven så er det mere løst og sjovt.

Af: Camilla Mille Sørensen

De af os, der har nydt godt af at se Rikke Schölhammerpå stævneba nerne har nok lagt mærke til, at det bestemt ikke er kedeligt, når Rikke rider ind på banerne, gerne klædt i farver, glimmer og sten.

Hvem laver dit ridetøj?

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 75.

Så tænkte hun, at man da kunne gøre det omvendt med sorte bukser, hvide støvler og hvid jakke. Og så har hun blot prøvet sig frem. Inspirationen kommer for eksempel til hende, når hun falder over noget flot stof i stof butikken, eller når hun lytter til musik, som skal bruges til et ridt.

Fotos:Sefotoinfo

Rikke designer og syr selv sit stævnetøj. Ideen til at designe sit eget tøj kom af ,at hun syntes det var lidt kedeligt blot at ride i hvide ridebuk ser, sort jakke og sorte støvler.

Jeg går op i varieret træning, når vi for eksempel er i skoven varierer jeg de lange lige strækninger med at ride rundt om træet eller at lave volter på Jegparkeringspladsen.eraltidkonsekvent i mine krav, lige meget om jeg rider på tur i sko ven eller er på ridebanen. Jeg skruer dog op og ned for kravene, alt efter hvor og hvordan vi træner.

Rikke vil gerne være synlig for sine pensionærer - og hjælper gerne til ved behov med alt lige fra småting til større Rikkesudfordringer.mand,Mads Borg rider også og er en god sparringspartner. Rikkes to drenge er ikke helt så hes teinteresserede, men de rider gerne en tur i skoven sammen som familie.

for at indlægge én træning om ugen, som kun foregår i skridt. En lang tur i skridt, op og ned ad bakker, dét oplever jeg giver rigtig

"Jeg stiller krav til hesten og husker at rose hesten når den responderer "i den rigtige retning", også selvom det ikke er helt perfekt"

-Jeg stiller krav til hesten og husker at rose hesten, når den responderer korrekt - også selvom det ikke er helt

Hvordan opretholder du en god energi i træningen?

sammen, og så hopper jeg op igen og fortsætter turen.

-Jeg går meget op i at starte med løsgørende øvelser, det skaber både kontakt mellem rytter og hest og skaber fokus samtidig med, at det giver rytteren en god mulighed for at mærke hesten.

-Jegmeget.stiller

-Jeg giver hesten lidt lettere opgaver på de "lette dage". Og på de lange skridtture kan jeg godt finde på at hoppe af og trække lidt, og så op på hesten igen. Ved at hoppe af, får hesten lidt en belønning, og vi går

-Også skal man selvfølgelig huske på, at især unge heste godt kan blive mættet og har dermed brug for en pause ind i mellem.

-Er hesten for eksempel lidt spændt, er det godt lige at give det område lidt mere opmærksomhed. Jeg benytter mig også af glade, kortere ture, hvor vi rider godt frem og har fokus på opgaver for højere energi og højere puls. Det gælder både på banen og i skoven.

76. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

-Det er vigtigt at tilføje, at det er helt naturligt, at energien falder til efteråret, især under pelssætning. Det er vigtigt at give plads til, at der naturligt er mindre energi i perioder, hvilket er godt at huske på - også når man skal planlægge sin træning med hesten.

-Jegperfekt.sørger

stadig krav til, at hesten skal være opmærksom på mig. Hvis jeg oplever, at hesten fjerner opmærksom heden og begynder at slække eller begynder at kigge på ting, så får den en opgave for at få den tilbage i fokus.

Foto: SashArts

-Det er generelt vigtigt, at man selv har en god energi i kroppen og i sin udstråling. Hesten skal forstå, at når vi rider så er det med energi og fokus.

Hvordan opretholder du energien i hesten?

-Jeg rider mest sport, men har tidligere redet Gædingakeppni også. Jeg har i træningen blandt andet haft fokus på at arbejde i langsom mere tempo, især i tølten. Derfor har det givet mest mening at have fokus på sport i denne sæson, men jeg foretrækker egentlig ikke det ene frem for det andet. Jeg ser lidt på, hvor vi er og på hesten. og så vælger ud fra, hvor den bedst kan shine.

Arko vom Heesberg som jeg har haft i 8 år. Vi kender hinanden rigtig godt. Vi er de bedste venner og har altid hinandens ryg. Vi er kontinuerligt i gang med at dygtiggøre os, og det er virkelig et privilegium at have et så godt venskab med sin hest.

samme pres i træningen, når ikke der er et stævne lige rundt om hjørnet. -Men stadigvæk er der en forventning om, at vi yder, når vi træner.

-Derudover giver det mig overblik, ro og tryghed at være velforberedt.

Hvordan holder du gejsten vedlige i det daglige arbejde med hestene?

Når man rider, er det et samarbejde, og har man ikke selv energi i kroppen og byder ind, så kan man heller ikke forvente, at hesten gør det.

-Jeg får selv undervisning for at holde min udvikling vedlige og for at rykke mig i min egen ridning også.

-Vi drosler lidt ned for træningen efter stævnesæsonen. Der er ikke det

Hvad er din største glæde i arbejdet med hestene?

tive oplevelser at kunne udligne de mindre positive.

-Det gælder også for mig selv. Måske skal den venstre schenkel trænes lidt mere, eller hånden skal have lidt fokus. Helt enkelt nørder jeg mere med svaghedernehenover vinteren. -Alt det jeg gerne vil have, vi skal kunne, når vi når ud på stævneba nerne igen, det er dét vi skal arbejde med henover vinteren.

-Og så er der også tid til at deltage på kurser og dygtiggøre mig med under -Dennevisning.

-Helt bestemt samarbejdet mellem hest og rytter - venskabet der opstår, og tilliden der udvikler sig mellem hest og rytter. Og så synes jeg, at glæden ved at se, hvordan andre ekvipager udvikler sig og at følge deres fremskridt, er helt fantastisk.

Hvad er dit mål stævnesæsonenfor2023?

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 77.

vinter skal jeg i øvrigt bruge rigtig meget tid på at bygge ven skabet op med Sólrodi, så vi får tillid til hinanden og kommer ind under huden på hinanden. Det er vinteren en rigtig god tid at bruge til, hvor der ikke samtidig er fokus på stævnerne også.

-Det er egentlig meget det samme, der gælder til stævne som i den øvrige træning. Det er vigtigt at stille krav, men samtidig tage hensyn til hesten.

-Sólrodi fra Reykjavik og jeg er et relativt nyt makkerpar, og vi er i gang med at lære hinanden at kende. Det er planen, at vi forhåbentligt skal deltage ved flere stævner sammen. Der er altid nogle nye udfordringer, når man begynder at ride en ny hest. Vi skal lige finde hinanden.

-Ogandet.indimellem

-Hvis hesten helt får pause, skal det tilpasses, så det kan nå at blive bygget op, inden stævnerne starter igen i den nye sæson.

-Jeg synes, at det er vigtigt, at der er fokus på opbyggende træning. Hes ten skal være stærk, smidig og lydig, og det skal enten bygges op eller holdes ved lige over vinteren.

-Jeg har altid et mål om at blive bedre og blive dygtigere. Så jeg prioriterer selv at få undervisning. Selvfølgelig stiler jeg efter at forbedre mine præstationer, men personligt stiler jeg altid efter at blive en dygtigere rytter og få mere forståelse og mere erfaring, samt at jeg hele tiden fortsætter min udvikling.

-Jeg arbejder jo med hestene og alt, der hører med, på fuldtid. Dermed har jeg også brug for ferie og komme lidt væk fra "jobbet" ind i mellem.

-Det at ride stævner, holder mig på sporet. Det gør, at jeg træner frem mod et mål og øger motivationen til at forbedre mig sammen med hesten. -Det er også lærerigt at ride andre heste ind i mellem og prøve noget

Hvordan opretholder du en god energi til stævner?

-Det er vigtigt at kunne lægge den dårlige dag fra sig. Alle kan have en dårlig dag, både hest og rytter.

Hvad er din stævneformfavorit/klasse?

-Det er sjældent. at alt er negativt, så det gælder om at finde de positive ting frem og huske på det. Når man er et perfektionistisk menneske, så kan man godt være lidt selvkritisk, og her er det vigtigt at finde de positive momenter frem.

Nu er sæsonen ved at gå på hæld, hvordan ser en typisk vintersæson ud for dig?

er jeg da også nødt til at indlægge nogle ridepauser for min egen skyld.

Hvad gør du når ridningen ikke går helt efter planen?

-En dårlig dag på stævnebanerne kan godt sætte sig og være lidt en hæmsko, og det kræver nogle posi

-Min erfaring er, at hvis jeg kan mærke, når jeg kommer ind på stævnebanen, at det bare ikke spiller, så prøver jeg at improvisere. Indimel lem må man gå på kompromis med nogle ting for at fremhæve andre ting. Hold hovedet koldt og bliv ved med at ride. Ethvert stævne er en læringsplatform.

-I efterårssæsonen fokuserer jeg mere på de bestemte ting ved den enkelte hest. Så jeg går i dybden og nørder med vores udfordringer.

Hvem er din stævnehest pt?

-Maninspiration.skalselvfølgelig

altid huske på, at det kræver masser af erfaringer og øvelse, at dygtiggøre sig og udvikle sin ridning og forbedre sine resultater. Den slags tager tid.

-Skriv det gerne ned – det kan være mere håndgribeligt, når man ser det på skrift, og så er det for resten også sjovt at gå tilbage i de gamle notater og se sine egne og hestens frem

78. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

handler det ikke om at vinde over andre, men at vinde over mig selv og samle på gode rideoplevelser. -Jeg er påpasselig med at sætte mine mål for højt, for jeg kan have svært ved at håndtere ikke at kunne leve op til mig selv.

-Dethjemme.kanogså

Så korte gode råd kunne være:

Lav en tjekliste, så du ved, at alt er pakket inden afgang.

Vær velforberedt i din træning, så føler du dig mere sikker til stævnet.

-En god instruktør, kan også hjælpe dig videre. Det kan være en god ide at gå ind på nettet og se videoer af stævner, men vær dog opmærksom på hvilke klasser, der er relevante for dig.

-Mit råd er at blive ved med at kæmpe for dine mål og drømme, giv ikke op. Der er gode og dårlige dage - og det er vigtigt at huske på.

-Hvis du f.eks. gerne vil ride sport B, sport A eller gæðingakeppni, så er det fornuftigt at søge på videoer af disse klasser - og gerne af ekvipager, der rider på nogenlunde samme niveau eller måske højere for at få

være en fordel at spørge en dommer (men her skal man dog huske på at vise hensyn, da de kan have nogle travle stævnedage), men det er min opfattelse, at mange dommere meget gerne vil videns-dele, forklare og måske endda uddybe deres karakter.

-Det skal man også være opmærksom på, når man laver sine målsætnin ger og delmål. Erfaringer er også stævneerfaringer, og det er selvsagt noget man får til stævnerne og ikke altid noget, man kan træne der

-Det er altid en god idé at starte med at søge den mest nødvendige viden, f.eks. ved at spørge andre, der rider stævner og læse beskrivelserne af de forskellige stævneformer og klasser på FEIF's hjemmeside.

Derfor prøver jeg at fokusere på at have realistiske delmål på vejen til de høje mål og husker på, at det er en læringsproces, og at det går op og

Vær realistisk i tilgangen, så bliver du måske mindre skuffet.

Fokuser på det positive og dét du gerne vil forbedre.

-Underned.

-Det er sjældent, at en præstation er helt igennem dårlig. Find de posi tive momenter frem i hukommelsen og fokuser både på dem, og dét du gerne vil forbedre til næste gang.

-Hold fokus på det vigtige. Sørg for at udstyr, skoning mv. er i orden, inden du kører hjemmefra. Rid ikke med helt nyt udstyr, som du ikke har testet før, men tag det velkendte med, så du ikke skal bruge dine ressourcer unødvendigt.

Har du nogle råd til ryttere, der ønsker at prøve kræfter med stævner?

-Forskridt.mig

selve stævnet, er det vigtigt for mig at bevare overblikket og overskuddet, så jeg har god tid til at klargøre hesten, skifte tøj, få sadlet op og varmet op inden jeg skal ind på banen og præstere.

Bevar overblik og overskud - Hav en klar plan for dagen, så du ved, hvornår du skal starte opsadling, hvornår du skal på opvarmnings banen, hvornår du skal ind på stævne banen osv.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 79.

80. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

Sidst men ikke mindst så er det vigtigt at tro på sig selv. Jeg bruger Rasmus Baggers vinder sætning: “Jeg ved jeg kan, jeg gør det sku!”

2.

3.

Ha` et mål med din ridning. Jeg har brug for at have et mål. Når jeg for eksempel skal til stævne, har jeg altid et Noglemål.

Man skal ikke vinde opvarmningen, og man kan ikke gøre noget ved konkurrenternes ridning og heste. Hold fokus ved dig selv og din egen hest.

gange er det måske en forbedring af tølten, eller at Skutla går ind i startboksen uden problemer osv Mit mål er aldrig at vinde, det er mine drømme

Mine heste bliver redet på tur, går dressur, longe, spring og løsspringes.

Lær din hest at kende, jo bedre og tættere et bånd man har med sin hest, jo federe er det at ride og opnå ting sammen.

Ridning skal være sjovt, for både hest og rytter. Det er vigtigt for mig med en varieret træningsplan, så hverken hesten eller jeg kører træt i træningen.

1.

Når jeg rider tur, øver jeg måske over gange eller øgninger. Når man rider tur uden direkte træning, får hesten stadig en hel masse oplevelser og ser forskellige ting, så den ikke senere er bange for de ting, når den for eksem pel skal med til stævner.

4.

Foto Matilde BøegFoto: Cecilie Østergaard

FRA EN NORDISK MESTER

5.

MATHILDE VESTERGAARD

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 81.

KØB DET HER

GRAINFREE

CADDY 60W INFRARØD PAD – er en lækker ny PAD med 120 LED chips til behandling af din hest.Pris kun kr. 3.295 inkl moms og forsendelse

PavoGrainFreeMash er en korn- og me lassefri mash med et meget lavt sukker- og stivelsesniveau, der er betydeligt lavere end traditionelle mash. Derfor er det den ideelle treat for din hest, uden at give for meget ekstra sukker, stivelse og energi

NYHEDER TIL DIG

CADDY 60W

82. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

MULTI

Måske står du lige og mangler noget du kan finde på denne side?

KØB DEN HER

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 83. Den meget populære SPIRIT sadel er igen på lager hosTop Reiter Butik og KontaktSadelservice.BoHansen på tlf. 20 68 34 30

TOP

REITER SADEL KØB DEN HER DIG OG DIN HEST

Vetrogut Acid Fix er en effektiv hestens

mavesæk og Vetrogutfornedbringesderudoverrisikoenoppustethedogløsafføring.AcidFix2,25 kg ANIMAL ACIDVETROGUTLIFEFIXKØB DEN HER

buffer til

84. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022

HorsePro madkasse med låg og Mash ske. Perfekt til klargøring af foder og mash.

optimerer hestens 1L.højereskalklarpå,hestetilkontrollerbarEtOmegafrø–afTilskudsfodersundhed.generellelavetekstruderethørdennaturlige3kilde.energitilskudmedenergi,hesteitræning,derskaltagehestedergørestilkåringellerpræsterepåetniveau.Vejl.249kr LINEX PLUS 007 NY MADKASSEHORSEPROFRABANEPLANERRIDE-AVANT KØB DEN HER KØB DEN HER

Måske står du lige og mangler noget du kan finde på denne side?

Giver energi, bedre huld

Lavet i fødevaregod kendt og frostsikker plast." og

NYHEDER TIL DIG

sortolie,SerienførendesamarbejdefralæderplejeprodukterafKarlslund,imedenleverandør.omfatterrens,beskyttelseogindfarvning KØB

Ny Ridebaneplaner fra Avant. Monteres på trækket bag din Avant minilæsser. Hele

HER DIG OG DIN

SERIEPLEJELÆDER

KØB DEN HER

1500 mm arbejdsbredde

Ny fantastisk serie DEN HEST

eMAGASINET ISLANDSK HEST / AUGUST / SEPTEMBER 2022 85.

86. eMAGASINET ISLANDSK HEST /AUGUST / SEPTEMBER 2022 Find os på nettet på www.islandskhest.com, hvor du kan melde dig til. Modtag nye magasiner og info for Islandsheste Folket direkte i din inbox. Du kan også kontakte os direkte på : bs@bjmedia.dk eller på tlf. +45 2789 5471 Du finder os også på Facebook / Instagram. Vi lover både interessant og relevant læsning MELD DIG TIL PÅ WWW.ISLANDSKHEST.COM ABONNER GRATIS PÅ eMAGASINET ISLANDSK HEST eMagasinet

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.