Islandsk Hest April 2022

Page 1

eMAGASINET ISLANDSK HEST APRIL 2022 eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

1.


2. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


VELKOMMEN TIL

eMAGASINET ISLANDSK HEST APRIL 2022 VELKOMMEN FORRYGENDE FORÅR

Forår betyder stævner, og de indendørs stævner har taget hul på sæsonen.

Udgiver BJ Media

Både World Toelt og Icehorse Festival har allerede givet os forrygende oplevelser, og nu venter mange udendørs arrangementer både indenfor sport, gæðingakeppni, alrid, trec og mange andre herlige dicipliner.

Tinggårdsvej 4, Valore 4130 Viby Sjælland tlf.: +45 2789 5471 info@islandskhest.com www.islandskhest.com

eMagasinet Islandsk Hest er naturligvis klar til at rykke ud med reportagebilen og forsyne jer med artikler og videoer.

Forsidefoto: SashArts

I dette nummer kan du blandt andet læse om følgende:

Layout / Editing: Jes Lassen Annoncer: +45 2789 5471 Redaktion: info@islandskhest.com +45 2789 5471 Eftertryk er kun tilladt med redaktionens samtykke og med tydelig kildeangivelse. Der tages forbehold for trykfejl og mangler. BJ Media kan ikke holdes ansvarlig for fejl og mangler.

Advokatens klumme Hestehold skal registreres i Det centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Mere fokus på de gode avlshopper Der er meget fokus på hingstene, men i denne artikel er det avlshoppernes tur til at få opmærksomhed. Man skal tro på sin egen faglighed Interview med en dommer: Bliv klogere på dommernes rolle. Derfor skal du tjekke puls på din hest Når hesteejere ringer til dyrlægen og frygter, at hesten har ondt, ved de ikke, hvordan de tager pulsen på deres hest. Dyrlæge Peter Hjuler fortæller, hvorfor det er vigtigt at tjekke og kende pulsen på din hest – og hvordan du måler pulsen.

20 Spørgsmål til Frauke Schenzel Mød den tyske toprytter, der blandt andet takker hestene for at have lært hende at ride. Græs - forår sommer efterår Snart er det græstid – bliv klogere på, hvordan du græsser din hest. Kærlighed ved første ridt Den 14-årige eliterytter Palma Sandlau fortæller om mødet og livet med drømmehingsten Hlekkur. Det er blevet nemmere at være rytter Stort portræt-interview med Rasmus Møller Jensen, hvor du lærer nye ting om manden, der har undervist mange af os i den ”svære” ridekunst. Succesfuld avl på Stutteri Vivildgård Mød de succesfulde avlere og ryttere bag Stutteri Vivildgård: Christina Johansen og Hans-Christian Løwe. Dyrlægens vinkel Dyrlæge Rikke Schultz har i mange år arbejdet på et større forskningsprojekt, som har undersøgt hestens fascier (bindevæv). Her fortæller hun om projektet og de banebrydende resultater. God læselyst – og en masse gode rideture i de smukke forårsgrønne skove.

Britt Søby

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

3.


Sammensæt selv din sygeforsikring – og betal kun for dækninger du har brug for!

4,9 ud af 5,0 Ingen ønsker at betale for dækninger som ikke er relevante. Derfor har vi ændret vores sygeforsikring, så vi kun tilbyder én sygeforsikring, og så kan du selv tilvælge de dækninger som passer til dine behov. VORES SYGEFORSIKRING DÆKKER: • Undersøgelse, behandling, røntgen- og ultralydsscanning • Materialer og medicin, som dyrlægen anvender • Kolikoperation med op til 2 X forsikringssum • Dyrlægens transport

HOVEDSPONSOR FOR

4. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

MULIGHED FOR TILVALG: • Udleveret medicin • Alternativ behandling • Tand- og bihulelidelser • Udvidet undersøgelse og behandling • Genoptræning og sygebeslag

Læs mere på www.dansk-hesteforsikring.dk eller kontakt os på tlf. 63 57 11 22.


INDHOLD eMagasinet Islandsk Hest april 2022

DE T D N A V SÅ OG

Dyrlægens vinkel - Forstå hestens fascier

67

Palma Sandlau - Kærlighed ved første ridt

14 10

Rasmus Møller Jensen - Det er blevet nemmere at være rytter

12 24

Alexandra Dannenmann - Sådan ser ovalbanen ud for en dommer

32 21

Advokatens klumme - Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR)

39 25

Vinderne af Kronholt Hoodies

40 30

Peter Hjuler - Derfor skal du tjekke puls på din hest

42 36

Frauke Schenzel - Svarer på 20 spørgsmål

42 50

5 hurtige spørgsmål - Til Topryttere

56

DI - De 5 fantastiske gangarter

58

Græs - Forår, sommer og efterår

60

Stutteri Vivildgård - 17 deltagende heste til Icehorse

66

Mor og datter - tester dig og din hest til et sundere velvære

72

Mere fokus på de gode avlshopper

74

Magiske øjeblikke i Herning - Videoer

87

Brevkassen - Ormekure

90

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

5.


DYRLÆGENS

VINKEL

6. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


DYRLÆGENS

VINKEL

Af Shaila Sigsgaard Fotos af www.fascialines.com.

”Ved at forstå disse linjers forløb og funktion, vil man som rytter kunne monitorere og optimere hestens bevægelighed eller mangel på samme.”

FORSTÅ HESTENS FASCIER

MED DYRLÆGE RIKKE SCHULTZ

Dyrlæge Rikke Schultz har igennem mange år arbejdet på et større forskningsprojekt som har undersøgt hestens fascier. Dette er blandt andet sket i samarbejde med forsker Vibeke S. Elbrønd og dyrlæge Tove Due. I denne artikel fortæller hun til eMagasinet Islandsk Hest om hele baggrunden for projektet og de banebrydende resultater som ligger til grund for deres nye forskning samt bøger. Hvordan kom projektet i stand og hvorfor? Tilbage i 2011-12 eftersøgte jeg heste til et anatomisk forskningsprojekt på KU-SUND- tidligere Landbohøjskolen, som jeg har lavet sammen med Vibeke S. Elbrønd. Mange hesteejere var så venlige at donere heste til projektet, som alligevel skulle aflives pga. alderdom eller kroniske skader. Vi fik særligt mange islandske heste. Projektet gik ud på at undersøge hestens sammenhængende linjer af muskler og bindevæv, der samtidig beskriver hele kroppens samlede bevægelse.

Hvad er muskel-bindevævslinjer? Muskel-bindevævs linjer beskriver kroppens bevægelse. Det er en anderledes funktionel og holistisk måde at forstå anatomi og bevægelse på i forhold til almindelig anatomi, hvor betragtningerne er meget statiske og reducerede til enkelt dele: I traditionel anatomi-undervisning har man eksempelvis skåret bindevævet væk, så man kan se de ”rigtige” strukturer som muskler, kar og nerver indenunder. Man har desuden for forståelsens skyld beskrevet hver enkelt muskel for sig, med dens udspringspunkt, tilhæftning og funktion. Altså, hvorvidt musklen arbejder sammen med - eller modsatrettet de muskler, der ligger lige op ad den. Man har ikke sat dem ind i en større sammenhæng i relation til de muskler, der er længere væk og hele den samlede kropsbevægelse. I de senere år bliver der imidlertid blevet forsket meget i bindevæv, muskelhinder og fasciers betydning hos mennesker. Det er i dag indlysende, at disse strukturer har en meget stor betydning for bevægeligheden og stabiliteten.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

7.


KOMPLET FODERPROGRAM TIL ISLANDSKE HESTE NYHED!

ICELANDER

aveve.dk 8. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

ICELANDER

ICELANDER

DAILY MIX

SPORT MIX

ENERGY MIX

Fiberrig musli sammensat ud fra behovet hos den nøjsomme islandske hest i vedligehold eller ganske let træning.

100% kornfrit, og dermed stivelsesfattigt, foder til den aktive islandske sportshest. Sikrer vedvarende og kontrolleret energi.

Udviklet til den højtydende islandske hest, der går konkurrencer og skal yde præstationer med høj intensitet.

Højt indhold af vitaminer og organiske mineraler sikrer at hesten er 100% dækket ind ved en lav daglig dosering.

Strukturen og det meget høje fiberindhold sikrer et stabilt blodsukker, lang tyggetid og en dermed en velfungerende fordøjelse.

Den unikke fordeling af hurtige og langsomme energikilder sikrer udholdenhed og power i alle stadier af arbejdet.


DYRLÆGENS

VINKEL

Den overfladiske ryglinje, der løber fra baghoven via strækkesenerne op ad baglårene, via ryg- og halsmusklerne til nakken og ender i pandens tyggemuskler, bøjer bagbenene og strækker/svajer hoften, ryggen og halsen.(Grøn)

"Disse linjer kaldes myofasciale kinetiske linjer, og de beskriver de forskellige bevægelser, som f.eks. bøjning eller stræk af rygsøjlen samt sidebøjning og rotation"

Tager man kroppens bevægelse som udgangspunkt og ser på den samlede funktion fra hoved til hale, kan man se anatomien på en anderledes funktionel måde, hvor både muskler, myofascier, (muskelhinder), fascier og andre bindevævsstrukturer indgår.

næste muskler. Mange muskler udspringer også direkte fra en anden muskels’ myofascia. Derved hænger musklerne sammen med bindevæv i lange linjer eller funktionelle enheder som beskriver bestemte bevægelser og deres strukturelle støtte i modsat retning.

Muskelhinderne, der er lavet af bindevæv, har således længe været overset i forhold til bevægelse og biomekanik. Muskler og knogler har været anset for hovedkomponenter i bevægeapparatet, mens muskelhinder også kaldet myofascier og andre bindevævs drag, fascier, har været det oversete væv. Hele kroppen er dannet af et tredimensionalt netværk af bindevæv, som er udfyldt af muskler. På den måde sammenholder, deler og afgrænser bindevævet alle muskler og muskelgrupper.

Disse linjer kaldes myofasciale kinetiske linjer, og de beskriver de forskellige bevægelser, som f.eks. bøjning eller stræk af rygsøjlen samt sidebøjning og rotation.

Det betyder, at én muskel ikke bare starter på en knogle og slutter på en anden, men faktisk via bindevæv - også fortsætter over i den/de

Hvordan bevæger ryggen sig? Den overfladiske ryglinje, der løber fra baghoven via strækkesenerne op ad baglårene, via ryg- og halsmusklerne til nakken og ender i pandens tyggemuskler, bøjer bagbenene og strækker/svajer hoften, ryggen og halsen. Linjen, der virker modsat, er den overfladiske buglinje, som fra baghoven følger strækkesenerne, lårmusklerne til hofteleddet og derfra de lige bugmuskler og underhalsens muskler til eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

9.


DYRLÆGENS

VINKEL

Linjen der virker modsat, er den overfladiske buglinje, som fra baghoven følger strækkesenerne, lårmusklerne til hofteleddet og derfra de lige bugmuskler og underhalsens muskler til kæbens tyggemuskler. Den krummer/bøjer ryggen, halsen og hoften og strækker bagbenene. (Blå)

kæbens tyggemuskler.

”Den dybe ryglinje beskriver stabiliseringen af hele rygsøjlen fra halen til kraniet samt muskulære forbindelser indtil den hårde hjernehinde, der beskytter hjernen og rygmarven.”

Den krummer/bøjer ryggen, halsen og hoften og strækker bagbenene. Disse to linjer indgår altså i hestens ryg- og halsholdning. Sidelinjen, der sørger for kroppens sidebøjning, forløber op ad bagbenets yderside omkring hoftehjørnet, langs siden af kroppen og halsen og ender under øret. Den indgår i kroppens stilling og sidebøjning. Hermed er bevægeligheden i to af kroppens plan beskrevet. På billedet er disse tre linjer malet på en hest. Det tredje plan nemlig rotationen beskrives af to heliske linjer, der som navnet antyder snor sig om kroppen. Disse indgår bl.a. i beskrivelse af gangarterne og kan muligvis også være med til at forklare diagonale haltheder. Forbenenes bevægelse beskrives i fire linjer, hvor udgangspunktet er den fremførende og den tilbageførende bevægelse kombineret med indad- og udadførende bevægelse samt rotation. Disse linjer har indflydelse på løft og stræk samt på benstillingen.

10. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Den dybe ryglinje beskriver stabiliseringen af hele rygsøjlen fra halen til kraniet samt muskulære forbindelser indtil den hårde hjernehinde, der beskytter hjernen og rygmarven. Sidst men ikke mindst er der den dybe buglinje, der beskriver organernes sammenhæng med den ydre krop og derved, hvordan organproblemer kan have indflydelse på muskler, led og bevægelse samt omvendt. Det er vigtigt at pointere, at ingen af disse linjer arbejder alene. De er dybt afhængige af deres indbyrdes balance. Derfor vil et problem ét sted let forplante sig til resten af kroppen, hvis der ikke bliver taget hånd om det i tide. Ved at forstå disse linjers forløb og funktion, vil man som rytter kunne monitorere og optimere hestens bevægelighed eller mangel på samme. Dyrlæger og andre terapeuter vil kunne bruge denne viden som ledetråd til, hvor roden til forskellige symptomer som f.eks. haltheder, nakke- eller rygsmerter kan findes. De tilsvarende linjer på


eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

11.


12. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


DYRLÆGENS

VINKEL

Sidelinjen, der sørger for kroppens sidebøjning, forløber op ad bagbenets yderside omkring hoftehjørnet, langs siden af kroppen og halsen og ender under øret. Den indgår i kroppens stilling og sidebøjning. Hermed er bevægeligheden i to af kroppens plan beskrevet (Orange)

mennesker kan bruges til at lokalisere rytterens egne problematikker. Engelske Mary Wanless har skrevet bogen ”Rider Biomechanics”, der netop beskriver samspillet mellem rytterens og hestens linjer. Hvordan kan man behandle? Fordi vi sideløbende med projektet direkte har kunnet gøre brug af disse forskningsfund i klinisk praksis, har vi hurtigt fået en forståelse for linjernes anvendelighed og behandlingsmuligheder. Dyrlæge Tove Due har gennem flere års afprøvning på hunde, heste og mennesker fundet punkter, der kan bruges til at løsne og balancere de enkelte linjer hurtigt og effektivt.

FAKTA

Projektet har ført til mange forelæsninger på internationale veterinære kongresser, kurser og møder i hele Europa, Nordamerika og Australien. Dertil kommer at der er stor interesse hos bachelor-, speciale- og PhD- studerende for at arbejde videre med emnet og det har åbnet op for mange forskningsemner og samarbejde med udenlandske forskningsgrupper. Det er vores håb, at denne holistiske måde at forstå kroppens anatomi på, vil medføre, at man også begynder at se hele kroppen i sammenhæng – også når hesten ikke fungerer. På den måde, er der større mulighed for at finde årsagen til problemerne, i stedet for kun at behandle symptomerne.

Det ser ud til, at de myofascialle kinetiske linjer er meget sammenlignelige med akupunktur meridianer fra den traditionelle kinetiske medicin. Linjerne og deres behandlingspunkter er publiceret ”Equine Myofascial Kinetic Lines – for professionals”. Bogen for professionelle kan købes her: www.fascialines.com. Senere på året i slutningen af 2022 udkommer en let-forståelig bog for hesteejere. Her gives gode råd til stimulering af punkter mv. som du kan anvende som hesteejer. På hjemmesiden kan man følge med i, når der udbydes webinar’s om emnet.

Dertil kommer, at man kan bruge forskellige fascie- teknikker, TTOUCH af Linda TellingtonJones, Equine Touch og andre blide bindevævsteknikker til at arbejde med linjerne. Indenfor mennesker findes KMI teknikken af Thomas Myers, www.anatomytrains.com. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

13.


14. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


DEN 14-ÅRIGE ELITERYTTER PALMA SANDLAU

KÆRLIGHED VED FØRSTE RIDT Af Helle Skram de Fries

Den flotte, røde hingst står i sin boks på Skovgaard i Hørsholm og ryster ivrigt på hovedet, da den får øje på Palma. 12-årige Hlekkur frá Ytra – Vallholti er klar og ivrig efter at komme ud og lave noget. Den flotte 1. klasses hingst, der har en samlet kåring på 8,54 med 9 for tølt, sind og vilje, udstråler energi og power. Og nu vil han altså gerne i gang. Og her er han og Palma Sandlau et godt match, og de glæder sig til Icehorse Festival. Deres historie sammen, som startede for halvandet år siden, minder nærmest om et kærlighedseventyr, der var ”ment to be”. -Jeg var egentlig på jagt efter en 13-14-årig vallak, og vi kontaktede Nils-Christian Larsen, fordi vi vidste, han havde nogle gode heste, fortæller Palma Sandlau. -Jeg skulle så prøve fire heste hos Niels - blandt andet en hingst, Atlas. Da vi kom derover, gik jeg ned ad staldgangen for at finde Atlas. I boxen for enden af staldgangen så jeg Hlekkur og sagde med det samme: ”Den der vil jeg gere prøve!”. Palma griner – og fortæller videre:

-Så prøvede jeg ham. Der var godt gang i Hlekkur, men selvom om jeg gav den fuld gas, var han nem at stoppe. Han var virkelig sød – også i boksen. Efter Hlekkur prøvede Palma så endelig Atlas, som var en af de heste, de var kommet for at se på. -Først red Nils den. Så red jeg tre runder i tølt, stod jeg af og gav Nils tøjlerne og sagde: ”Jeg behøver ikke prøve flere”. Atlas var en rigtig fin hest, men hun var allerede faldet pladask for den smukke 5-gænger hingst Hlekkur. Mor Julie Sandlau var ikke helt frisk på ideen fra starten. Derhjemme blev far Dennis taget med på råd, og slutresultatet blev, at de to heste, Palma havde på det tidspunkt, skulle sælges, så hun kunne købe Hlekkur. -Jeg prøvede Hlekkur en gang mere i skoven, hvor Nils-Christian red med på en hest, der aldrig havde været i skoven før. Hlekkur var SÅ sød. -Min mor syntes stadig, jeg skulle prøve et par stykker mere, før jeg besluttede mig. Jeg prøvede nogle fine heste hos Julie Christiansen og Dennis Hedebo, men ingen af dem gav mig den samme følelse indeni som Hlekkur. Så det blev heldigvis ham. Til august har Palma Sandlau haft Hlekkur i to år, og det er gået stærkt for den succesrige ekvipage.

Først red Nils-Christian Hlekkur, og min mor syntes, den var noget af en mundfuld.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

15.


Palma og Hlekkur deltog i hingsteshowet til World Toelt 2022

I 2021 blev Hlekkur og 14-årige Palma danmarksmester i 5-gang kombination, vandt sølv i T.1 til DM, blev danmarksmester i gæðingakeppni i teenageflok, sjællandsmester i T.1 og 5-gangskombination. Palma Sandlau har også redet sig til elitestatus i sport og i gæðingakeppni. Palma var kun tre og et halvt år gammel, da hun begyndte at ride. -Jeg startede på ponyer og store heste på et ridested ved Hundested. Her red jeg blandt andet på en fræk shetlandspony. Den jagtede ridelæreren rundt på banen. Som seksårig fik Palma sin første hest, Kaggi. En stor vindot islænder. Senere fik hun Otur. -Den var en svær 4-gænger, men jeg lærte rigtig meget af at ride ham. Käki blev solgt, og så fik jeg Frosti. Men både Frosti og Otur måtte så sælges for, at jeg kunne få Hlekkur, forklarer Palma Sandlau. 16. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Ved Word Toelt 2022 deltog Palma og Hlekkur i hingsteshowet. Her faldt du af midt i showet. Hvordan oplevede du det? -Jeg var ikke bange, men tænkte ”Åh nej”, da jeg kunne mærke, sadlen gled ned til siden. Jeg lænede mig frem, og så troede Hlekkur, han skulle løbe hurtigere. Jeg nåede at få drejet ind på midten, inden jeg røg af – og så stoppede Hlekkur heldigvis. Da Palma steg op på hesten igen, faldt stigbøjlen af, da hun satte foden i. Hun fik stort bifald fra publikum, da hun endelig kom op på sin hest og red videre. -Min mor har lært mig, at hvis jeg falder af, så er det bare op på hesten igen. Til Icehorse Festival skal Palma Sandlau deltage med Hlekkur i 5.1 og T.1. -Og så skal jeg nok huske at spænde gjorden, forsikrer den unge rytter. Drømmen er en plads på landsholdet. -Det vil jeg meget gerne. Jeg har

Foto Henk Peterse

primært fokus på 5-gang. Og jeg vil også gerne ride min lillesøster, Summers nye hest Djass fra Engholm. Jeg skal ride Kjarni-stævne på ham, og min lillesøster skal ride ham til Dyrdilmyris forårsstævne. Hvor tit rider du Hlekkur? -Højst fem gange om ugen. Så har han fri to dage i ugen, så hans muskler ikke bliver overbelastede, og så han får ro i hovedet. Jeg laver også andre ting end at ride. Longerer og laver bomtræning. -Jeg er ikke så flittig til at strigle, men jeg kan godt lide at gå rundt med ham, så man skaber et bånd med hesten. Hvem får du undervisning af? -Primært at Nils-Christian Larsen., fortæller Palma Sandlau. Hun er også med i DI’s elitegruppe, som mødes til samlinger i samarbejde med CHC Masterclass v./ Christina Johansen og Hans-Christian Løwe,


Jessica har sammen med Rasmus Møller købt en ny lovende hest – en ung hingst, Ari på 3 ½ år eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

17.


hvor der arbejdes med individuelle målsætninger og forberedelser til at præstere i stævnesæsonen. Her får deltagerne også får information om landsholdet. Palma Sandlau går i 8. klasse, og der er naturligvis også skole, lektier – og venner, der skal passes. -Jeg tager som regel op til hestene efter skole og kan så være sammen med mine venner om aftenen. Men der selvfølgelig også en del weekender, der går med stævner og undervisning. Sandlau er en rigtig hestefamilie. Mor Julie har vallakken Valdi, og lillesøster Summer har Djass og pashesten Vakur, som den yngste bror Mio er begyndt at ride lidt på. Tænker du Hlekkur skal være din for altid? -Ja, jeg tænker, han er forever. Min lillesøster kan også ride på ham – hun har redet ham et par gange i ridehuset. Han er sød nok, og han er også min gode ven. På sigt kunne Palma Sandlau godt tænke sig at få sin egen gård med heste. -Og jeg vil gerne på Holár efter gymnasiet. På Hólar University i Island kan man blandt andet tage en berideruddannelse. Men lige nu gælder det den nære fremtid med en masse skønne stævner på Hlekkur, som også bedækker hele sæsonen med kølesæd på Guldsmedegården i Tikøb. Hlekkur har i forvejen 22 afkom.

"Sandlau er en rigtig hestefamilie. Mor Julie har vallakken Valdi, og lillesøster Summer har Djass og pashesten Vakur, som den yngste bror Mio er begyndt at ride lidt på" 18. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


Hlekkur frá Ytra-Vallholti

HLEKKUR FRÁ YTRA-VALLHOLTI IS2010157593

Hlekkur er en smuk 5-gænger hingst med x-factor og fantas-

BYG: 8,36 RID: 8,67 TOTAL: 8,54

banerne. I 2021 er Hlekkur med sin 14-årige junior rytter blevet

F: Annoddur frá Auðsholtshjáleigu M: Gnótt fra Ytra-Vallholti

Elitestatus i både sporten og gædingakeppni. I 2016 blev han

Pris: 10.000,-

aktion. Hlekkur avler farver som palomino, brunblak, sortbrun,

tiske gangarter, der ud over sin flotte kåring med bl.a. 9 for tølt, vilje og sind, allerede har leveret flotte resultater på ovaldanmarksmester i 5 gangskombination, vundet sølv til DM i T.1, blevet danmarksmester i gædingakeppni teenageflok, sjællandsmester i T.1 og 5 gangskombination samt redet sig til den 6. højst kårede 6 årige hingst på Island, hvor dommernes kommentarer var ivrig, entusiastisk, store bevægelser og høj brun og rød. Yderligere billedmateriale og video kan ses på In-

Tlf: +45 28989090 Mail: julie@juliesandlau.com

stagram @Palmasandlau. Hlekkur bedækker hele sæsonen ved insemination/kølesæd på Guldsmedegården, 3080 Tikøb.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

19.


THE 14 YEAR OLD TOP RIDER PALMA SANDLAU

I TOTALLY FELL FOR HLEKKUR

By Helle Skram De Fries Translator Ann Britt Kruuse

The gorgeous red stallion is in his stall at Skovgaard in Hørsholm and is is shaking his head, when he sees Palma. 12 year old HLEKKUR fra Ytra - Valholti is ready and encious to get out and work. This beautiful 1. Class stallion, who has a total ratin score of 8,54 with a 9 for toelt, disposition and willingness is radiating energi and power. And now he would also like to get started. And here Palma Sandlau and are is a good match, and they are looking forward to Icehorse Festival. Their story, which started one and a half year ago, looks really like a live story, and it was ment to be. I was actually looking for a 13-14 year old gelding, and we contacted Niels Christian Larsen because we knew he have some ver good horses, says Palma Sandlau. I was to try 4 horses at Niels Christian’s - among others a stallion, Atlas. In a stall at the end of rhe ail, I saw Hlekkur and said at once: This one I would like to try. Palma is laughing and is telling: First Niels Christian rode Hlekkur, but my mother thought he looked like “too much”? Then I rode him. He was very energetic, but even though I let said him go full speed, he was easy to stop. He is really sweet, also in the barn. After Hlekkur, Palma finally tried Atlas, that was one of the horses she came to look at. First Niels rode him. Then I rode 3 times around in toelt; I got off and gave Niels the rains and said: I don’t need to try any more ! Atlas is a really great horse, but she 20. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

had already fallen in love with The beautiful 5 Gaited stallion Hlekkur. Mom, Julie Sandlau, wasn’t crazy about the idea to start. At home dad, Dennis, was asked for advice, and the end result was that the 2 hoses they already owned, was to be sold, so they could buy Hlekkur. I tried Hlekkur one more time on the trail, where Niels Christian rode his horse, that had never been out before. Hlekkur was SO SWEET. My mom still thought that I should tried a couple more, before my final decision. I tried out some great horses at Julie Christiansens and Dennis Hedebo, but none of them gave me the same feeling inside. So fortunately it was Hlekkur. This August Palma Sandlau has had Hlekkur for 2 years, and it has been “fast forward “ for successfull couple. In 2021 Hlekkur and the 14 year old Palma won silver in T1 at the DC and became Danish Champion in Gaedingarkeppnir in teenage folk, Sealand Champion in T1 and 5 gait combination. Palma Sandlau has also achieved top status in sport and gaedingarkeppni. Palma was only 3 and a half when she started riding. I started on ponies and big horses at a riding center by Hundested. Here I rode a naughty Shetland pony. It was chasing the riding teacher around the arena. At 6 Palma got her first horse, Kaggi. A big vindot Icelandic. Later she got Otur. He was a difficulty 4-gaiter, but I learned a lot by riding him. Kaki was sold, and then I got Frosti. But both Frosti and Otur had to get sold, so I could get Hlekkur, explains Palma.

At world Toelt in 2022 partipated in the Stallion Show. “Here you fell off in the middle of the show. How was that?” I wasn’t afraid, but thought, Oh no, when I could feel, that the saddle was slipping. I leaned forward, and the Hlekkur thought he had to run faster. I managed to get him turned into the middle before I flew off, and the Hlekkur stopped fortunately. As Palma got back up, the stirrup fell off, when she put her foot in it. She got a big applause from the audience, when she finally got up and continued. My mother has taught me, if you fall off, just get back up again. At Icehorse Festival Palma Sandlau is participating with Hlekkur in 5.1 and T.1 Then I will remember to tighten the girth, says the young rider.d like The dream is a spot on the Danish Team. That I would really like. I mostly focus on 5-gait. Then I would also like to ride my little sisters new horse, Djass fra Engholm. I have to ride Kjarni-competition with him, og my little sister is riding him at Dyrdilmyris spring show. In the future Palma would like to get her own horse farm, and she would like to go to Holar after I am done in high school. But right now and the near future it is all about some awesome competitions with Hlekkur, Hlekkur is also breeding all summer with refrigerated semen at Guldsmedegaarden I Tikøb. Hlekkur has already 22 offspring.


Nyhed!

Gå på opdagelse i vores nye omega olier! Pavo LinseedOil

• Hørfrøolie til en sund og skinnende pels

Pavo OmegaFit

• Unik omega 3-6-9 olie

• Lavet af Ahiflower® olie

• Understøtter immunsystemet, led, luftveje og meget mere

www.pavo.dk

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

21.


TOP REITER

TOP REITER BUTIK OG SADEL SERVICE

WEBSHOP PÅ VEJ..

TOP REITER BUTIK OG SADEL SERVICE l Der tilbydes sadelservice på alle Top Reiter sadler i hele landet l I bilen er der altid mindst 15 fabriksnye sadler - derfor er der et bredt udvalg når man søger ny sadel l Det nyeste udstyr til både hest og rytter fra Top Reiter l Bilen kører gerne mindst 2 gange om måneden i Jylland 22. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

KONTAKT BO HANSEN Tlf. +45 2068 3430 Mail: katulabo@katulabo.com Hjemmeside: www.topreiter.de

Top Reiter Butik og Sadelservice


I VERDENSKLASSE

RIKKE SCHÖLLHAMMER WOLFF Træningstip 1:

Træningstip 2:

Træningstip 3:

Jeg laver træningsplaner for at bevare overblikket og sikre en varieret træning af hestene og mig selv. Jeg synes nemlig, variation giver alsidighed, motivation og glæde.

Jeg forventer ikke af mig selv og mine heste, at vi skal være perfekte, men derimod at vi gør vores bedste og altid husker på, at det bedste kan variere fra dag til dag.

Jeg er åben og nysgerrig. Jeg vil gerne lære nyt og udvikle min ridning. Jeg er opmærksom på mine svagheder, og jeg øver mig i at se mine styrker.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

23.


Foto Andreas Hejndorf 24. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


RASMUS MØLLER JENSEN

DET ER BLEVET NEMMERE AT VÆRE RYTTER Af Helle Skram de Fries

Man skal ikke have været mange sekunder i den islandske hesteverden, før man kender navnet Rasmus Møller Jensen. Han har i næsten alle sine 46 leveår været en del af verden omkring islandske heste. Hans far, Poul-Erik Jensen og mor Lisa Møller Hansen importerede i starten af 1970’erne islandske heste til Danmark, så Rasmus er stort set født ind i hesteverdenen. I dag er han en markant spiller på banen. Med Flødal Træningsstald i Svenstrup, salg af udstyr til hest og rytter fra sit firma EQUES, undervisning, salgsheste og så stævneridningen. -Jeg lever af EQUES, og det er sjovt at drive forretning. Men det bedste, jeg ved, er at sætte mig op på en god hest. Det har Rasmus Møller Jensen prøvet mange gange – uden at han er blevet træt af det. Sammen med Stine Sandahl og Lone Bertelsen er han arrangør af Icehorse Festival, som nu endelig – efter to års ufrivillig pause – kan afvikles.

-Det er mega dejligt. Vi har næsten ikke turde glæde os. To gange har vi måtte aflyse Icehorse Festival, og VM måtte vi også aflyse. Vi var næsten blevet verdensmestre i aflysninger, men nu lykkes det. Sporten trænger også til nogle store arrangementer. Rasmus Møller Jensen er selv tilmeldt stævnet med to heste. -Men de er blevet solgt, så jeg må se at finde nogle andre, fortæller han med et grin – og forklarer: -Jeg sælger primært lidt dyrere heste, og når kunderne køber fra øverste hylde, forventer de, at alt i stalden er til salg. Og der er ret godt gang i salget for tiden, men det er primært almindelige, gode rideheste, der er mangel på. Rasmus Møller Jensen har en drøm om, at der skal komme flere store stævner som Icehorse Festival i Danmark. -Gerne en fire-fem stævner om året. Det giver ekstra energi – også til bredden. Vi er privilegerede at have en stor bredde, men det, der driver sporten fremad, er, at vi har en elite og stævner for eliten, Det er vigtigt at tænke den vej – næste step kunne være en World Cup. Det er godt med spotlight på sportsstjernerne. Stævnerne skaber et større miljø omkring den islandske hest – både for elite og bredde.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

25.


Sådan kender mange af os Rasmus - fra jorden stærkt koncentreret om at undervise

Selvom Rasmus Møller Jensen synes det er sjovt at drive forretning, som også er det største ben i hans aktiviteter, så er det bedste stadig at ride og at være i stalden. -I stalden er der to fuldtidsansatte, Jessica Hou Geertsen og Nanna Lanzky Otto – og så mig. På kontoret er der tre ansatte, min kone Theresa, som leder kontoret, og så Mathilde Kongerslev og Amalie Tangsgaard, der tidligere har været ansat i stalden. De kan derfor også gå ud og hjælpe til med det daglige arbejde udenfor kontoret. Så i alt er der fem ansatte – seks med mig. Rasmus rider selv omkring syv-ni heste om dagen. -Det er meget passende. I gamle dage red jeg 15 om dagen. I alt er der omkring 60 heste opstaldet på gården. Hvordan træner du op til et stævne? -Man har jo efterhånden lidt en model at gå frem efter. Et system, der er bygget op over mange år. Det gælder jo om at få hesten til at toppe på det

26. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

rigtige tidspunkt. -Og så handler det først og fremmest om at få fat i de gode heste. I dag er der kommet mere fokus på korrekt bæring, og rytterne er blevet mere tekniske. -Det handler om at bygge hesten op, og det er et langvarigt projekt, der tager flere år. Rasmus holder en tænkepause, inden han fortsætter: -Tidligere red vi mere på gefühl og indfølelse. I dag er det mere systematisk, men især pas har meget indfølelse at gøre – og lige den disciplin synes jeg, rytterne er blevet dårlige til. En dårlig pas kan reddes, hvis du rider på indfølingen. Synes du det er blevet nemmere at ride? -I bund og grund ja. Det er blevet nemmere at ride, fordi vi er blevet bedre til at forstå hestens fysik. Hvis den stritter imod, kan det være på grund af forkert indvirkning. Jo mere vi forstår hestens fysiske udfordringer, jo nemmere er det at ride.

En god ridehest skal have en naturlig bæring og have nemt ved at vende rigtigt. Så skal den også have store bevægelser, have nemt ved at arbejde over ryggen og arbejde up hill. Når jeg træner heste, læser jeg de fysiske ting, der begrænser dem. Det nytter ikke at bede om noget, den ikke kan fysisk. Rasmus Møller Jensen funderer lidt igen – og fortsætter: -Der er meget, der har rykket sig i avlen, så mange flere heste har nemmere ved at være rideheste. Det gør det også nemmere at være rytter, når hestene er avlet til det. I min generation er der mange topryttere. Der er mange gode, der hænger ved, men det er på tide, vi bliver overhalet. Rasmus mener de ”gamle” i toppen tidligere har redet på materiale, der ikke var specielt godt. -Men det kommer også én til gavn, at man har prøvet mange ting. I dag er der rigtig mange gode heste. Med store bevægelser og god balance – mange flere end for bare ti år siden.


SKÅNSOMME PRODUKTER FRA

Horse Doctor HEALER - ØJENSKYLLEVÆSKE MOD MUK - HOVBYLD og SUR STRÅLE MOD INSEKTER (repellant) MOD FLÅTER (repellant)

Henvisning til hjemmeside : www.horsedoctor.eu info@horsedoctor.eu Betina +45 2896 6365 Preben +45 5364 2972 Safe Solutions Aps Nørregade 17C, DK - 8560 Rønde Denmark

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

27.


Avant minilæsser

Markedets største redskabssortiment - 270 stk! Showroomet i Låsby er åbent 08:00-16:00 alle hverdage. Ellers efter aftale i weekender og uden for åbningstid.

Minilæssere fra 105.000,- / 885,- pr. måned De seks mest populære redskaber: Ridebaneplaner

Kr. 15.000,-

Hækkeknuser

Kr. 70.000,-

Hestepæresuger

Kr. 39.500,-

Frontkultivator

Kr. 8.800,-

Hestepæreopsamler

Kr. 4.300,-

Skubbekost

Kr. 5.900,-

AVANT

Find din nærmeste Avant forhandler Jylland/Fyn: Sorring Maskinhandel

Århusvej 12, 8670 Låsby

8695 7522

Sjælland: Hørve Maskinhandel

Industrivej 17, 4534 Hørve

5965 6037

28. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

WWW.AVANT.DK


Avlen er virkelig blevet målrettet – også i forhold til sind og vilje. Et godt ridehestesind er vigtigt, og man går da også bevidst efter at fremavle heste med et godt hoved.

længet weekend. Men vi kan da også godt finde på at tage sydpå en gang imellem.

Hvor meget arbejder du med hesten fra jorden?

-Ikke helt. Jeg er sådan en type med mild OCD, der slapper bedst af, når der er styr på tingene. Men jeg har fundet en skøn balance mellem arbejdsliv og fritidsliv. -Og så er det jo ret privilegeret at have et arbejde, der er så lystbetonet. Jeg er glad for, at Theresa også er ansat i firmaet. Det gør det hele nemmere med børnene.

-Jeg vil helst være oppe på ryggen af hesten, indrømmer Rasmus Møller Jensen, inden han tilføjer: -Men hos os har hestene en longedag om ugen – og to ugentlige fridage. Prøv at beskrive din drømmehest? -Det er en 5-gænger med store gangarter – og især god tølt og pas. Den komplette hest med tænd/sluk-knap, som har nemt ved at gå up hill. En 5-gænger, der også kan rende en ordentlig pas. En flot 2-taktet pas. Og der er ikke noget sjovere end at komme op på en god hest. At køre i en god bil er sjovt de første par gange. At ride en god hest er sjovt hver gang. Det er bare fedt at sidde på gode heste.

Kan du så lade computeren være?

Hvad laver du så, når du slapper af i fritiden. Vil man for eksempel kunne se dig sidde med en god bog? -Jeg kan faktisk godt lide at læse bøger. Jeg har blandt andet læst mange af Jørgen Riels bøger forfra og bagfra.

og mange forskellige mennesker, gennem mit hesteliv. Nu gælder det Icehorse Festival, og det er et stort arbejde at stable det på benene. -Ja, men det er besværet værd. Den følelse har jeg helt klart haft bagefter. Og det giver en lyst til at lave mere. Det er dejligt at se folk glade – deltagere, publikum, frivillige – alle. -Første gang er altid nemmest. Allerede gangen efter vokser forventningerne, og der er noget at leve op til. Rasmus stopper talestrømmen – men tilføjer så: -Jeg er vant til forventningspres. Rasmus har også selv forventninger. Blandt andet til de dygtige unge, der er på vej.

Får du nogensinde tid til at holde ferie med familien?

-For mig er det humoren i hans bøger, der er vigtig. Og det er det også generelt i livet. Jeg skal helst have et godt grin hver dag – og helst flere af dem.

Og er der noget, der kan gøre Rasmus Møller Jensen glad, så er det, når han ser nogle af de unge, han selv har været med til at forme, klarer sig godt. -For eksempel nogle af dem, der har været i stalden her. Så bliver man lidt stolt, lyder det fra toprytteren, der trådte sine barnesko i hesteverdenen, længe før han kunne stave til Icehorse Festival.

-Ja da. Vi har købt sommerhus i Nørre Lyngby, og vi sørger for at prioritere at komme derop, fortæller Rasmus, der sammen med fruen, Theresa på 41, har børnene Herdis på 10 og Robert på 8. -Det er fedt at komme i sommerhus, men det behøver jo ikke være en hel uge. Det kan godt bare være en for-

Rasmus Møller Jensen elsker også en god snak. -Dem kan man få mange af i hesteverdenen. Der er mange ressourcestærke mennesker, og du møder alle lag i samfundet. Jeg kan godt lide at høre om, hvad andre laver. -Jeg nyder virkelig at møde mange,

"Og så er det jo ret privilegeret at have et arbejde, der er så lystbetonet. Jeg er glad for, at Theresa også er ansat i firmaet. Det gør det hele nemmere med børnene"

Er det fordi mange af Riels bøger tager udgangspunkt i Grønland?

De to børn - Herdis på 10 og Robert på 8 ved familiens sommerhus eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

29.


I VERDENSKLASSE

RASMUS BAGGER Træningstip 1:

Træningstip 2:

Træningstip 3:

Det er dit ansvar at give hesten en god oplevelse, IKKE omvendt! Lær derfor at styre din energi - altså dit humør, dine følelser og dine tanker.

Identificer altid hestens styrker og rid derfra. Gør hesten bedre gennem fokus på dens naturlige styrker. Dette skaber en tryg og glad hest. En hest som er mere langtidsholdbar, sundere og motiveret for sit arbejde.

Fokus er afgørende. Fokuser dine tanker inden for 3 områder og KUN dem, mens du rider: Dig, hesten og opgaven! Altså hvad kan/skal du som rytter gøre for at hjælpe hesten bedst muligt med opgaven her og nu.

"Det er dit ansvar at give hesten en god oplevelse, IKKE omvendt! Lær derfor at styre din energi - altså dit humør, dine følelser og dine tanker" 30. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


Divar från Lindnäs ...og Stutteri Agerholm i HelsingeNordsjælland byder velkommen til bedækningssæsonen 2022! Divar er hingsten lidt ud over det sædvanlige – imponerende udstråling, ekstraordinære og klart adskilte gangarter, stærke ben og hove, et vidunderligt og samarbejdsvilligt sind og charme der kan score os alle...

Total: 8,78 Byg: 8,69 Rid: 8,83 9 for Tölt, Pas, Vilje&Sind, Form, Proportioner og Hårpragt 9,5 for Hove og Benkvalitet Mildt og samarbejdsvilligt sind. Glóbrunn - giver ofte palomino og moldott farvede afkom.

indehaver af verdens højeste kåring i 2015, fortsat blandt verdens absolut højest kårede hingste, unik og stærk afstamning med masser af flotte afkomskåringer! Divars afkom er virkelig smukke og elegante, meget velrejste og langbenede med flotte og adskilte gangarter og så tilmed med et elskeligt og samarbejdsvilligt sind! Tilbagemeldingerne på Divars afkom

Diva fra Ådalen Sveriges højest kårede 5 års i 2021

er virkelig positive, og flere ventes kåret i år ud af de relativt få afkom der er gamle nok! Vi tilbyder enefolde med læskur til hopperne og har en meget erfaren og dygtig reprodyrlæge til rådighed. Divar tilbyder håndbedækning på stutteriet i 2022. Læs mere om Divar på www.divar.dk og følg Divar og alle hans vidunderlige afkom på facebook.

Afkom efter Divar: Hrönn från Gröna Gången Kåret som 6 års med Total: 8,44 Rid: 8,67 Byg: 8,11 – bl.a. 9,5 for pas!

Kontakt Henriette på tlf.: 51702874 eller stutteriagerholm@gmail.com

15141_Stutteri Friis.indd 1

12/02/2020 14.18

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

31.


Dommer Alexandra Dannenmann 32. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


“MAN SKAL TRO PÅ SIN EGEN FAGLIGHED”:

SÅDAN SER OVALBANEN UD FRA EN DOMMERS PERSPEKTIV

Af Berit Ertmann

"Jeg kender en del til hestefællesskabet i Danmark og ved, at I har spændende ekvipager og utrolig meget talent. Jeg har været til Icehorse før som tilskuer og synes, at det er et virkelig spændende arrangement, så det bliver en god oplevelse at dømme i år"

Dette års Icehorse Festival har sammensat et stort og erfarent dommerteam, der skal sørge for, at ekvipagerne bliver bedømt ensartet og retfærdigt. Her kan du blive klogere på dommernes rolle.

2016. Hun bruger nu det meste af sin tid på at rejse mellem kontinenterne for at undervise og dømme. I år er hun for første gang en del af dommerholdet ved Icehorse Fesival, og hun ser frem til opgaven.

Når rytterne til Icehorse Festival rider ind på ovalbanen for at præstere deres bedste, er det naturligt nok ekvipagerne, der får den største opmærksomhed fra publikum og tv-kameraer. Inde på midten af banen sidder der dog fem personer, der er uundværlige ved ethvert stævne: dommerne. Dommerteamet har til opgave at holde sig skarpe fra morgen til aften for at give rytterne retfærdige bedømmelser.

“Jeg kender en del til hestefællesskabet i Danmark og ved, at I har spændende ekvipager og utrolig meget talent. Jeg har været til Icehorse før som tilskuer og synes, at det er et virkelig spændende arrangement, så det bliver en god oplevelse at dømme i år,” siger hun.

Vi har talt med flere af de dommere, der skal dømme årets Icehorse Festival, og meldingen fra dem er klar: De glæder sig til at komme til Herning, se ekvipagerne præstere og opleve stemningen i den store hal. Én af de dommere, som kommer langvejs fra, er FEIF-dommer Alexandra Dannenmann. Hun er fra Tyskland, men er nu bosat i Florida i USA – over 7.500 kilometer fra Herning. Alexandra er IPZV Træner B i Tyskland og har været FEIF-dommer siden

Icehorse Festivals dommerhold består af dommere fra både Danmark og udlandet. Uanset hvor i verden en dommer kommer fra, skal vedkommende dømme efter de samme retningslinjer – de såkaldte guidelines – fra FEIF. Som noget af det første står der i retningslinjerne, at dommerne skal lægge stor vægt på harmoni mellem hest og rytter med hestens velfærd i højsædet. Hesten skal være “rolig og smidig, men også selvsikker, opmærksom og villig”, står der.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

33.


Horsemanship i centrum Ifølge Alexandra Dannenmann er det et fokuspunkt, som er blevet udviklet mere og mere i de seneste år. Dommerne er blevet uddannet i hestens biomekanik, og godt “horsemanship” og glade heste er blevet vigtigere og vigtigere. Som dommer er man i centrum af udviklingen, og dét, mener hun, er et stort, men helt nødvendigt, ansvar at løfte. “Det allervigtigste som dommer er, at man skal tro på sin egen faglighed. For mig er det en stor drivkraft, at jeg som dommer med mine karakterer er med til at bestemme, hvordan fremtidens ridning og træning af stævneheste vil se ud i de kommende år. Ansvaret er for mig en positiv ting. Jeg kan rigtig godt lide det,” forklarer hun og tilføjer, at der er plads til forbedringer i ethvert system, men at stævneridningen set fra hendes synspunkt generelt set har udviklet sig i en positiv retning, fordi god og harmonisk ridning bliver honoreret. “Vi er meget bevidste om, at vi er med til at forme fremtiden ved at gøre vores arbejde, og man bliver

34. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

nødt til at nyde det ansvar. Hvis man ikke bryder sig om at have et stort ansvar som dommer, er det et pro-blem”. Selv om coronapandemien har sat en stopper for mange stævner i de seneste par år, har dommerne gennem online-seminarer og møder holdt sig skarpe på de nyeste regler og retningslinjer for stævneridning, udstyr og hvad der ellers hører sig til. Alexandra Dannenmann har bl.a. dømt Íslandsmót og det tyske mesterskab i 2021 samt flere mindre konkurrencer. Derudover har hun, lige som flere andre dommere, haft stor glæde af at se konkurrencer på streamingtjenester som Alendis, der gør det nemt at træne sit dommerøje, selv om man ikke fysisk kan være tilstede ved stævnet. “Man kan godt træne sit øje, selv om der selvfølgelig er forskel på at se en hest på video og at se den ‘live’. Jeg har siddet derhjemme og givet hestene karakterer fra sofaen. Det lyder måske meget nørdet, men som dommer kan jeg ikke lade være. Det er aldrig en sur pligt for mig at dømme, det er en naturlig ting, som

jeg nyder at gøre. Og jeg tror på, at det er vigtigt at gøre for at holde sine sanser skarpe,” lyder det fra FEIFdommeren. Pauser og en masse kaffe Selv om dommerne nyder at se på heste døgnet rundt, er der alligevel nogle regler, som skal være på plads for at sikre, at de ikke bliver for udmattede undervejs. Reglerne tilsiger, at en dommer må dømme maksimalt 8 timer på en dag, og at en stævnedag maksimalt må være 10 timer inklusive pauser. For at få den kabale til at gå op, er det nødvendigt for arrangørerne at hyre langt flere end de 5 dommere, som skal være på banen til enhver tid. Dommerbemandingen vil altså skifte i løbet af dagen, så reglerne kan blive overholdt. For Alexandra Dannenmann er de pauser, som kommer i løbet af dagen, helt afgørende for, at dommerne kan blive ved med at holde fokus. Foruden, som hun formulerer det “en masse kaffe”, når arbejdsdagen begynder tidligt. Men skulle man


som rytter være bekymret for, at dommerne skulle blive trætte af at se hest efter hest efter hest og derfor er uoplagte og skeløjede, når man kommer på banen klokken 17:45, kan man dog godt tage det roligt. “Ja, vi arbejder i mange timer. Men vi er også passionerede omkring vores arbejde. Jeg sidder aldrig og tænker ‘hvor mange timer er der nu tilbage, før jeg har fri?’. Det er nysgerrigheden, der driver mig – jeg finder det helt oprigtigt spændende at kigge på forskellige heste, og derfor kan jeg gøre det hele dagen. Så enkelt er det,” lyder beskeden fra Alexandra Dannenmann.

FAKTA Sådan er reglerne for dommerne * Dommere må max. dømme 8 timer på en dag (inkl. eventuelle dommermøder). Samlet set må en stævnedag for dommere max. vare 10 timer inklusive frokost og andre pauser. Dommerne skal have korte pauser hveranden time. * Dommere skal, på banen, have drejestol og bord, samt være beskyttet mod regn og sol.

“Ja, vi arbejder i mange timer. Men vi er også passionerede omkring vores arbejde. Jeg sidder aldrig og tænker ‘hvor mange timer er der nu tilbage, før jeg har fri?’. Det er nysgerrigheden, der driver mig"

* Dommere skal have stillet en sekretær til rådighed, der kan kommunikere med dommeren på et fælles sprog. * Dommere skal overholde FEIF’s “code of conduct”, som tilsiger, at man skal bedømme alle ekvipager fair og uden forudindtagede holdninger samt agere professionelt på og uden for banen.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

35.


“YOU HAVE TO TRUST YOUR OWN PROFESSIONALISM “ By Berit Ertmann Translator Ann Britt Kruuse

This is how the oval track looks from the judges perspective. This year the Icehorse Festival has composed a big and experienced judges team, that will make sure the horse and riders get an even and fair judgement. Here you can learn more about the judges' roles. When the riders at the Icehorse Festival enter the oval track to show their best, it is of course the equipages who get the most attention from the audience and TV cameras. In the middle of the track there are 5 people, who are indispensable at any competition: The judges. The judges team must stay sharp from morning to night to give the riders a fair judgement. We have been speaking with several of the judges, who are going to be judging this years Icehorse Festival, and the response from them is clear: They're looking forward to come to Herning to see the riders presenting, and experience the feeling in the big arena. One of the judges, who will be coming from far away, is FEIF judge Alexandra Dannenmann. She is from Germany but now living in Florida USA - over 7.500 km from Herning. Alexandra is an IPZV trainer B in Germany and has been a FEIF judge since 2016. She is now spending most of her time traveling between the continents to teach and judge. This year is the first time that she is part of the judges team at the Icehorse Festival, and she is looking forward to the opportunity. "I know about Denmark and the community there. You have exciting horse- and rider combinations and a lot of talent. I have been there before just to watch but this is my first time judging. It is a great event and I am very excited to be part of it, so I think it will be a good experience," she says. The team of judges at Icehorse Festival consists of judges from both Denmark and abroad. No matter where in the world the judges are coming from, they will have to judge 36. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

by the same rules and guidelines the so called Guidelines - from FEIF. In the guidelines it says that judges must emphasize the "harmony between horse and rider" and "put the welfare of the horse first". The horse must be calm and flexible and have confidence, be attentive and willing, it says. According to Alexander Dannenmann it is a point of focus that has developed more and more over the last years. The judges have been educated in the horses' biomechanics, and happy horses have become more and more important. As a judge you are in the middle of that development, and that, she says, is a big, but necessary responsibility to carry on. "The most important thing is, you have to be confident in your own abilities. For me, though, the main thing - what drives me - is that you are a part of creating the future by giving grades, and how the horses will be trained in the coming years. And I really like that. We are very aware of how we are shaping the future by doing our job, and you have to enjoy that responsibility. If you don't like it, that's a problem." Even though the COVID pandemic has stopped many competitions during the last couple of years, the judges have through online seminars and meetings, kept up with the latest rules and guidelines for competition riding, equipment and everything else. Alexandra Dannenmann has judged at Landsmot and the German Championship in 2021 and other smaller shows. Furthermore she has, like other judges, watched competitions on streaming-sites like Alendis, which makes it easy to train your judging abilities without being physically at a show. "You can train your eye, even though there is a difference between seeing horses live and on video. If you can't be present at a specific event, you can always sign up and see them on livestream. I sit at home and score the horses, it's never a duty for me, it's just natural to watch it. Even though it sounds very nerdy, I think it is very important that you do those things to stay sharp."

Even though the judges enjoy looking at horses around the clock, there are some rules to make sure that they don't get too exhausted. The rules say that a judge should not be judging more that 8 hours a day, and a show day should not be any longer than 10 hours including breaks. In order for that to work, the organizers have to hire more than just the 5 judges that have to be on the track at any time. The staffing of the judges will therefore change during the day. Those breaks are essential for Alexandra and necessary for the judges to stay focused, and lots of coffee is needed when the work days are starting early. But should you as a rider be worried about the judges getting tired from looking at horse after horse all day and therefore are unfocused and cross eyed, when you enter the track at 17.45, you have nothing to worry about. "A lot of coffee is needed because yes, we work for many hours non stop. But the truth is, we all get tired, so we get these important breaks during the day to refocus. The solution here is being passionate about it. I never think about: "Oh how many hours are left now?". It's the curiosity that drives me and I honestly find it very exciting just to look at horses, so I can do it all day, it's as simple as that". FACTS: The judges are at the most allowed to judge for 8 hours in one day (incl meetings). All together the show day for judges can not be more than 10 hours including lunch and other breaks. The judges have to have a short break every 2 hours. The judges must have a swivel chair and table on the track, and be protected from rain and sun. The judges must be provided with a secretary who can communicate with the judge in a common language. The judges have to comply with FEIF's Code of Conduct, which dictates, that you have to judge all the equipages fairly and without any biased attitudes and act professionally in and outside the arena.


Arthúr Frá Baldurshaga IS2011180518 Verdens 2. højest kåret

5 X 9.5 for rid!

4-gænger nogensinde med 8.69 total! 8.79 i byg samt 8.64 i rid!

Bedækker hele sæsonen hos Hillerød Hestedyrlæger Mere info på: https://hilleroedhestedyrlaeger.dk

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

37.


Lillehellebæk Sadelmageri S A D L E R

T I L

K V I N D E R

TILPASSET DEN KVINDELIGE ANATOMI

KAN SKRÆDDERSYES TIL BÅDE HEST OG RYTTER

STOR SKULDERFRIHED

MONO ELLER DOBBELT KLAP

GOD TIL KORTE HESTE GOD KAMMERPLADS

OPFYLDER DIN SADEL DE 9 VIGTIGSTE KRITERIER? Lillehellebæk Sadelmageri Sundbylillevej 48 3600 Frederikssund Tlf 41 14 59 68

1: Ligger i balance 2: Fri af lansemærket - over og på siden 3: Der er kammerbredde nok hele vejen igennem 4. Paneler har fuld kontakt hele vejen 5: Gjordstropper peger mod gjordleje 6: Sadel ligger lige over hest 7: Den har ikke længere bæreflade end sidste / 18. ribben 8: Kopjern er korrekt tilpasset hestens skulder 9: Der er bredde nok i toppen ved lansemærket så skulder frit kan rotere

www.lillehellebæksadelmageri.com // sadeltilpasning@gmail.com 38. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


§ ADVOKATENS KLUMME

HESTEHOLD SKAL REGISTRERES I

DET CENTRALE HUSDYRBRUGSREGISTER (CHR) af advokatfuldmægtig Sofie Thøgersen Foto: Privat

§

I april 2021 trådte den nye dyresundhedsforordning i kraft i EU, og siden da er reglerne blevet indarbejdet i den danske dyresundhedslov, sådan at reglerne gælder for alle hestehold i Danmark i dag.

Formålet med de nye registreringsregler er, at det skal blive lettere at opspore og inddæmme sygdomme hos heste. Hvem har pligt til at registrere?

Reglerne vedrører "hestehold", og i denne lovs forstand er det faktisk tale om alle former for hestehold, så reglerne gælder uanset, om du har én hest eller hundrede. Alle hestehold skal registreres. Det er den, der er ansvarlig for hesteholdet, som har registreringspligten. Det er således ikke nødvendigvis ejeren af ejendommen, hvor hestene befinder sig, der har ansvar for registreringen.

Et eksempel kunne være, at du har lejet en mark til dine heste, og du selv har pligt til fodring og pasning. I den situation vil det stadig være dig, der er den registreringspligtige, og ikke ejeren af marken.

Det er i øvrigt væsentligt at være opmærksom på, at registreringskravet også gælder på stævnepladser, hvor hesten opholder sig midlertidigt. Hvis stævnearrangøren er registreret i CHR og kan fremvise startlister over deltagende heste, og hvornår de har opholdt sig på stedet, er dette dog tilstrækkeligt.

Hvordan foregår registreringen?

Registrering af hestehold kan ske ved at indberette via hjemmesiden www.landbrugsindberetning.dk eller via app’en CHR.

Efter registrering pålægges der et gebyr det følgende år. Gebyret reguleres løbende, men for registreringer i 2022 er det på kr. 180,00 pr. hestehold. Krav til fortegnelse

Ud over kravet om registrering i CHR medfører de nye regler på sigt også, at alle hesteholdere skal føre en fortegnelse over den eller de heste, som opholder sig permanent på stedet. Fortegnelsen skal opdateres hver gang, der flyttes heste til eller fra stedet. Ved eventuel myndighedskontrol skal fortegnelsen kunne fremvises, og følgende oplysninger skal indgå i fortegnelsen: • Hestens chipnummer og UELN. • Dato for ankomst til stedet samt besætningsnummer på det sted, som hesten kom fra, hvis det kendes. • Dato for flytning fra stedet og besætningsnummer på det sted, som hesten flyttes til, hvis det kendes. Du er meget velkommen til at rette henvendelse til Sofie med dine hestejura-spørgsmål. Den indledende kontakt er altid gratis. www.heste.tips.dk

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

39.


VINDERENE ER FUNDET Stort tillykke til Rikke Fink, som har vundet en HOODIE fra Kronholt Limited Edition. Også stort tillykke til Bo Anders Olesen, som har vundet en POLO SHIRT fra Kronholt Limited Edition. eMagasinet Islandsk Hest takker alle jer, der købte det trykte magasin til Icehorse Festival, hvor vi trak lod imellem alle der købte via Mobilepay. Stort tak til Nils-Christian Larsen som har sponsoreret den flotte nye HOODIE og POLO SHIRT fra Kronholt Limited Edition.

Foto: Henk Peterse 40. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


I VERDENSKLASSE

Hesselholt Photo

NILS-CRISTIAN LARSEN Træningstip 1:

Træningstip 2:

Træningstip 3:

Få styr på din opstilling! Din egen kropskontrol og koordination ligger til grund for at kunne inspirere hesten til at svare på de signaler, man giver.

Forstå og lær dig og din hest korrekt parade og halvparade. Søg efter forståelsen af hvad dette hjælper hesten og rytteren til at opnå. Guide hesten i balance og søg efter ro i ridningen!

Hold ridningen positiv!

"Det er kombinationen hest og rytter sammen som er grundstenen for ridningen"

Det man vil, får man til, og det man ikke vil, får man ikke til - vær tålmodig!

Det er kombinationen hest og rytter sammen som er grundstenen for ridningen.

Har du en vanskelig dag på arbejde eller på rideturen så slut af med noget positivt. Hold friskheden oppe så motivationen er god gennem træningen!

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

41.


BLO TENS

YK DTR

ES JEKK E T N KA KILLIG ADS DER STE

HES

VOR H E S

Billede 1

42. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


DERFOR

SKAL DU TJEKKE PULS PÅ DIN HEST Af Dyrlæge Peter Hjuler Foto: Privat

Som dyrlæger oplever vi tit, at når hesteejere ringer til dyrlægen og frygter, at hesten har ondt, ved de ikke, hvordan de tager pulsen på deres hest. Når dyrlæger spørger ind til pulsen på din hest, er det fordi vi gerne vil vide, hvad hjertefrekvensen er på din hest. Hjertefrekvensen kan være et udtryk for smerter. Ligesom hos os mennesker kan det være udtryk for kardiovaskulær belastning i forbindelse med træning. Forudsætningen for, at du som hesteejer kan bruge hestens puls til noget er, at du kan finde pulsen, tage den, registrere og måle den. Vigtigheden af at kunne tjekke hestens puls er meget stor. Du kan f.eks. godt have en hest, der står og hænger, og du tænker: “Nå den er bare træt”. Så tager man pulsen, og den kan sagtens være høj, selvom hesten står helt stille og hænger. Så er det ofte et udtryk for, at den står med smerter. Man skal huske på, at heste ikke reagerer ens på smerter.

Nogle heste bliver meget voldsomme, kaster sig rundt og skraber i jorden mens andre bliver meget indadvendte og deprimerede at se på. Derfor er det vigtigt, at du selv er i stand til at tage en puls på din hest. Den normale hvilepuls på voksne heste ligger et sted mellem 16 og 36 slag i minuttet. Hos føl og plage ligger normalpulsen i hvile højere, nemlig et sted mellem 20 og 40 slag pr minut. Man skal være opmærksom på, at heste, der er ophidsede eller bange, automatisk får en højere puls. Jeg oplever tit, når jeg tjekker puls på en hest, at bare det jeg nærmer mig og giver mig til at måle den, så stiger pulsen. I løbet af bare et par minutter, kan jeg så registrere at puls-frekvensen falder igen, når hesten bliver rolig. Så der skal ikke ret meget til, at en hest får enforhøjet puls. Ud over at man kan registrere puls frekvensen på hesten, så er der også et mere subjektivt mål på pulsen nemlig pulsens styrke. Det er vigtigt for heste-ejere at kunne registrere en ændring på pulsstyrken. Især ved sygdomme som forfangenhed og hovbylder vil man ofte registrere forstærket puls i et eller flere ben.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

43.


Billede 2

For at være i stand til at registrere en ændring i styrken er det vigtig, at du ved, hvordan din hests normalpuls føles. Hvor kan du måle pulsen? Et sted at mærke pulsen er på hestens underkæbegren på indersiden, hvor man ved at klemme fingerspidserne ind på underkæben kan mærke en pulsåre, der ruller mellem hud og kæbeknogle. Når du finder pulsen, tæller du den i 15 sekunder, og så ganger du med 4 -og så har du hestens pulsfrekvens. (Se billede 1). Forbenene Et andet sted, du kan registrere puls, er på indersiden af forbenene. Man mærker på indersiden af bøjesenerne lige bagved griffelbenet. Dette er typisk et sted, du mærker efter en eventuelt forstærket puls, men du kan naturligvis også tælle pulsslagene der. (Se billede 2). 44. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Billede 3

Bagbenene På bagbenene vil man typisk mærke efter på ydersiden af piben. Dette gøres ved at mærke i den fure, der ligger mellem griffelbenet og selve pibeknoglen. Her kan du også med lidt øvelse mærke et pulsslag. (Se billede 3). Koder og hove Når vi snakker om forfangenhed eller hovbylder, er det ofte på bagsiden af koden, at vi mærker efter med tommelfinger til den ene side og fingerspidser til den anden side. Det er også en god ide at mærke efter i selve kodebøjningen, hvor du kan holde dine fingre på bagsiden af koden henover blodkarerne på vej ned i hoven. Disse målinger i hoven er for at mærke efter en forstærket puls. På en normal hest, vil du kun lige kunne mærke pulsen. Hvis du tydeligt mærker pulsen, så er den sandsynligvis forstærket. (Se billede 4 og 5).

Kend din hest og opdag sygdom i tide Det er vigtigt, at du øver dig i at mærke din hests puls, og at du ved, hvordan din hest er i normal tilstand. Det er derfor en rigtig god idé at kende din hests normale hvilepuls både morgen og aften, samt kende den normale styrke i pulsen i benene og alle fire hove. På den måde kan du, hvis du registrerer forandringer i din hests adfærd, være i stand til at fortælle, om den står med øget puls-frekvens eller forstærket puls i benene. Vil du se video, hvor dyrlæge Peter Hjuler demonstrerer, hvordan han tjekker puls på hesten, så gå ind på www.equication.dk/tjekpuls


Billede 4

Billede 5

FAKTA Peter Hjuler Hestedyrlæge gennem 30 år og indehaver af Horsedoc Hestehospital og Hestetandklinik ved Århus. Videreuddannet indenfor hestesygdomme og haltheder ved Liverpool Universitet. Medlem af DDD, BEVA og AAEP, som er sammenslutningen af hestedyrlæger i henholdsvis Danmark, Storbritanien og USA.

Dyrlæge Peter Hjuler

"Når du finder pulsen, tæller du den i 15 sekunder, og så ganger du med 4 -og så har du hestens pulsfrekvens"

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

45.


KONGERIGET DANMARKS HESTEFORSIKRING g/s - SAMMEN OM TRYGHED

Ny attraktiv forsikring til Islandsk Hest Sygeforsikring med op til 85% dækning

www.kdh.dk tlf. 3315 3970 –kontakt@kdh.dk

46. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


EJERSKIFTE SKAL FREMME UDVIKLING OG VÆKST Horsedoc Hestehospital indgår nu i sammenslutningen VetGruppen A/S. Driften forsætter som hidtil med fokus på empati, tryghed og hjælpsomhed, men ejerskiftet åbner nye perspektiver i forhold til at udvide og udvikle forretningen. Et ejerskifte hos Horsedoc Hestehospital Århus åbner helt nye perspektiver i forhold til at udvikle hestehospitalet i Sabro og udvide til andre dele af Jylland. Horsedoc Hestehospital indgår nu i den hurtigvoksende, landsdækkende sammenslutning af danske dyrlæger, VetGruppen A/S. Det skaber nye muligheder i forhold til specialisering for både dyrlæger og veterinærsygeplejersker, men også for ambitionerne i forhold til at vækste Horsedoc Hestehospital. »Vi har længe gerne villet udvikle hospitalet her i Århus yderligere. Der er så mange muligheder i de faciliteter, vi har nu. Vi tror på, at VetGruppen er den rigtige partner til at hjælpe os med at udvikle hospitalet, så det bliver et større og endnu mere moderne hestehospital, hvor vi kan tage akutpatienter og lave flere operationer,« siger Annie Agerbek, der er medindehaver af Horsedoc Hestehospital og ansvarlig for hospitalets markedsføring og vækst. VetGruppen A/S er en landsdækkende kæde med klinikker og hospitaler i København og på resten af Sjælland, på Fyn og i Jylland. Med overtagelsen af Horsedoc Hestehospital er sammenslutningen på mindre end tre år vokset til 39 klinikker og hospitaler, og flere er på vej. »Med aftalen er hestehospitalet fremtidssikret, og vi vil meget gerne være en del af et større fællesskab af især hestehospitaler og -klinikker. Vi ønsker og håber på stærk faglig sparring blandt hestedyrlæger i hele landet, og vi håber samtidig, at sammenslutningen af hestedyrlæger i VetGruppens regi bliver en faglig spydspids til stor gavn for hesteejere i hele landet,« siger Annie Agerbek.

Udvidelsen er i gang Håbet og planerne for VetGruppens overtagelse af Horsedoc stopper dog ikke ved en udvidelse af det nuværende hestehospital i Århus. Horsedoc har en plan og et ønske om at kunne integrere mange af de enkeltmandspraksisser, der findes rundt omkring, i Horsedoc. I forvejen passer Horsedoc vagten for en del enkeltmandspraksisser i Århus-området, hvilket vil forsætte fremadrettet. »Vi har altid samarbejdet med og hjulpet andre dyrlæger, og det stemmer godt overens med de værdier, der er i VetGruppen, hvor der er mulighed for et endnu tættere samarbejde. Vi drømmer om, at vi kan implementere de små hestepraksisser, som ønsker at være en del af VetGruppen, i Horsedoc. På den måde kan de blive en del VetGruppen og af det hestefællesskab, der løbende bliver udvidet,« siger Annie Agerbek. Visionen indeholder også etableringen af nye Horsedoc hestehospitaler andre steder i Jylland. I første omgang er der etableret et samarbejde med Dyrlægerne i Lendum, hvor Horsedoc ansatte den første dyrlæge den 1. april. »Vi har ingen intentioner om at skulle konkurrere med Dyrlægerne i Lendum, og derfor indgår vi også et samarbejde med henblik på, at vi på sigt kan starte et Horsedoc Hestehospital i Nordjylland. Vores plan er, at Horsedoc Hestehospital skal udvides som en del af VetGruppen,« siger Annie Agerbek, der samtidig slår fast, at de nuværende kunder ikke kommer til at mærke noget til, at Horsedoc Heste

hospital nu er en del af VetGruppen. Det skulle da lige være nogle gladere og fagligt endnu stærkere hestedyrlæger. Horsedoc Hestehospital fortsætter i VetGruppens regi under samme navn på Blåvej 15 i Sabro. Hestehospitalet rummer moderne faciliteter og tilbyder blandt andet operationer, handelsog røntgenundersøgelser, avanceret tandbehandlinger og halthedsudredninger med mere, og Horsedoc Hestehospital vil forsat fungere som udkørende hestepraksis i Østjylland. Nærhed, tryghed og høj faglighed Dyrlæge Rasmus Lennart Hansen, stifter og medejer af VetGruppen A/S, er glad for at få Horsedoc Hestehospital med i sammenslutningen. »Det er et veldrevet og moderne hestehospital, og vi vil meget gerne udvide hestenetværket i VetGruppen. Når vi siger nærhed i vores værdisæt, skal vi også ligge nært. Vi tolker nærhed både som omsorg, men også at vi er repræsenteret overalt i Danmark. Samtidig vil vi kombinere nærhed og tryghed med høj faglighed, så vi hele tiden kan matche udviklingen i branchen og de krav til kompetencer, som ejerne af heste og familiedyr stiller i dag,« siger Rasmus Lennart Hansen. Foruden Horsedoc Hestehospital er Ansager Hestehospital, HS Hestepraksis og Svendborg Hestehospital en del af den hurtigt voksende sammenslutning af hestedyrlæger i Danmark. En sammenslutning der også inkluderer smådyrspraksisser fordelt over hele landet. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

47.


Optimal 6 - Icelandic Power Optimal 6tilIcelandic Power Koncentreret foder islandske heste samt nøjsomme heste / ponyer på konkurrenceniveau.

Müslifoder till islandshästar och lättfödda hästar/ ponnyer tävlingsnivå. Icelandic Power har et højt indhold af Icelandic Powerpå har et lavt energiindhold (kalorieindhold), et højt indhold af Icelandic Power är ett koncentrerat vitaminer og mineraler, samtidigt med den müslifoder med låg daglig giva mødfører speciellt daglige dosering er lav, hvilket utvecklat till islandshästar i tävling och et lavt kalorieindtag. andra lättfödda tävlingshästar.

fordøjelige fibre og olie, hvilket giver en Icelandic Power har pga. ett högt innehåll av øget udholdenhed langsom frigivelse smältbara fibrer och olja, vilket ger en af energi. ökad uthållighet pga. långsam frigivning av energi. Læs mere på www.brogaarden.eu

Fodret har ett lågt energiinnehåll, ett högt innehåll av vitaminer och mineraler.

www.brogaarden.se

48. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


I VERDENSKLASSE

Foto Christine Smit Photography

SYS PILEGAARD Træningstip 1:

Træningstip 2:

Træningstip 3:

Det vigtigste, inden du skal til stævne, er, at du og din hest er velforberedt.

At du har godt styr på din overgange i den rækkefølge, du skal ride i udtagelsen og i finalen - og på begge volter.

At din hest er i god form. Lad vær med at varme for længe op.

Så du har en god fornemmelse for, at du kan opnå dine ønskede mål. Det kan være alt fra en god oplevelse til en god placering. Med velforberedt mener jeg også, at hesten er velredet. Så er der langt større chance for, at du kan ride din hest lige så godt derhjemme, som når den skal med i byen.

Ofte ser jeg, at en ekvipage varmer utrolig længe op, og når den så kommer ind på banen og skal ride sit program, har den ikke mere energi.

Ofte ser jeg, at en ekvipage varmer utrolig længe op, og når den så kommer ind på banen og skal ride sit program, har den ikke mere energi. Selvfølgelig har nogle heste brug for mere opvarmning end andre, men er din hest god i opvarmning, så hop af og træk med den. Så kan du ride et par minutter igen, inden du skal på banen

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

49.


Frauke og Ódinn

50. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Foto: Weddens


20 SPØRGSMÅL TIL

FRAUKE SCHENZEL Af Helle Skram de Fries

Den 36-årige toprytter Frauke Schenzel glæder sig til Icehorse Festival, hvor hun for første gang skal ride i Herning, hvor hun deltager med hestene Jódis vom Kronshof og Óðinn vom Habichtswald? Frauke Schenzel har redet, siden hun kunne gå. Sammen med sin bror, Stefan, driver hun stutteriet Kronshof i Tyskland, der er en af verdens største avler af islandske heste. 1. Jódís er din egen avl. Betyder det noget specielt at ride en hest fra Kronshof? -Jódís er en fantastisk hest. Det er en fornøjelse at avle heste, se dem vokse op, træne dem og vise dem Jeg er særligt glad for Jódís, da jeg allerede har vist hendes mor Næpa, der blev en World Champion. 2. Til World Toelt vandt du 4.1 på Jódis og 5.1 på Óðinn. Hvordan var det? -Det er virkelig helt specielt at vise disse fantastiske heste, og det er endnu bedre, når man vinder. Óðinn har været ejet af Kronshof, siden han var et halt år gammel, så det føles næsten som at ride på en egen avlet hest. Han forbinder to af mine tidligere konkurrenceheste, Óskadís vom Habichtswald and Fannar frá Kvistum, og det er en utrolig følelse at se så mange ting fra hans forældre i ham.

3. Hvad er dine forventninger til Icehorse Festival med de to heste, du har med? -Jeg glæder mig meget til at ride Icehorse Festival. Jeg vil gerne bygge videre på min succes fra World Toelt og præsentere mine heste på en smuk og harmonisk måde. 4. Hvordan træner du dine heste? Er det forskelligt alt efter, om det er før et stort stævne eller udenfor stævnesæsonen? -Mine heste bliver trænet i intervaller. Det mest nødvendige, og for mig vigtigste, er den mentale sundhed hos hestene. Min primære træning sker i løbet af vinteren og foråret. I efteråret har de alle pauser på folden - varigheden afhænger af hesten. Det kræver en masse følelse og fleksibilitet at finde den rette mængde af træning og hvile for hver enkelt hest. -Jeg træner ikke anderledes før et stævne, men jeg tester programmet for at lære min hest bedre at kende i den situation. Jeg vil have, at hestene er glade og villige til at arbejde med mig.

"Frauke Schenzel har redet, siden hun kunne gå. Sammen med sin bror, Stefan, driver hun stutteriet Kronshof i Tyskland, der er en af verdens største avler af islandske heste" eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

51.


Frauke til VM i Berlin 2013 på Tígull

5. Hvor mange stævner rider du i løbet af et år? -Jeg rider kun ca. fem stævner hvert år – de fleste er championships. Ved siden af turneringerne rider jeg en masser af vores heste i avlsshows. 6. Kronshof ligger i Tyskland. Hvorfor rider du stævner i Danmark? -Jeg kan godt lide at måle mig selv internationalt med andre ryttere – og naturligvis med de bedste i verden. Den internationale udveksling af ryttere og dommere er meget vigtigt for mig. Danmark er en logistisk perfekt mulighed, fordi det er let tilgængeligt og tæt på. 7. Hvad er den store forskel på at ride stævner indendørs og på ovalbane? -Den store forskel er atmosfæren og størrelse af sporet. At ride i Odense er sværere på grund af den lille ridehal. Jeg har hørt en masse gode ting om Herning, så jeg glæder mig virkelig til at starte her for første gang. 8. Rider du andre stævner end Sport – for eksempel Toelt in Harmony eller Gædingafimi? 52. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Foto: Rosl Rössner

-Jeg red på et tidspunkt en turnering i Nord Tyskland, hvor disse discipliner blev udbudt. Jeg synes, det er interessant og spændende at teste træningsniveau og ridbarhed hos hesten. Desværre er der ikke store kendte stævner, hvor man tilbyder dette. 9. På Kronshof avler i 20-30 føl hvert år. Hvor mange beholder I til jeres egne kommende ride- eller avlsheste? -Vi er en af de største avlere af islandske heste i verden og vores avl er af høj standard. -På grund af det store antal hjemmeavlede heste, kan vi ikke beholde dem alle. 10. Hvor mange heste sælger i til Danmark? -Det er svært at sætte tal på. Nogle bliver hos os i avlen, men andre sælger vi som lovende ungheste til sport og avl. -Vi sælger primært i Tyskland. Vi sælger også til nabolandene, men det er vanskeligt at angive et præcist antal. 11. Har I nogle stjerner på vej? Vi har hvert år nogle meget lovende

heste, men det ville være unfair at nævne blot nogle af dem. Men jeg glæder mig meget til at vise vores unge Pála - som er efter Jódís and Óðinn - Piltur - efter Óskadís - og Óríon – søn af Óðinn - i deres første sæson – sammen med andre heste, som vil gøre sig gældende i sport. 12. Hvor mange heste rider du dagligt? -Der er ikke nogen ens dage i mit liv. Jeg har to små børn, stutteri med 300 heste med mere. Min primære træning ligger om foråret, hvor jeg rider op til 20 heste om dagen. Jeg viser en masse heste i avlsshow. Men der er også dage, hvor jeg slet ikke rider – på grund af andre ansvarsområder omkring vores stutteri. Det gør mine dage interessante. 13. Hvem lærer dig at blive en endnu bedre rytter? -Jeg har aldrig haft en fast træner. Jeg kan godt lide at samle inspiration fra mange ryttere. Gennem mine forældre har jeg, fra en ung alder, haft mulighed for at ride mange forskellige heste, og det er jeg meget taknemmelig for.


Frauke og Jódís

Foto: Weddens

14. Hvad lærer man så af at ride mange forskellige heste?

17. Hvad synes du er specielt ved den islandske hest?

20. Tror du hestene altid vil være i dit liv?

-Jeg har lavet mange fejl og været i stand til at lære af dem, fordi jeg har været nødt til at finde mine egne løsninger og dermed min egen vej til at blive succesfuld. -Hestene har været mine bedste lærere, og du lærer bedst at ride ved at ride.

-Alsidigheden hos den islandske hest er simpelthen fænomenal. Uanset om den bliver brugt som terapihest, familiehest, højt rangerende sportshest eller avlshest. Karakteren hos denne race er simpelthen perfekt. Jeg føler også verden omkring den islandske hest er fantastisk, og jeg er glad for at have fundet så mange gode bekendtskaber og venner her.

-Ja, hestene bliver i mit liv forever. Siden 2014 har jeg drevet Kronshof sammen med min bror Stefan. Vi har ansvaret for farmen og hestene.

15. Får du tid til andet end heste? -Nej, men når jeg har tid efter hestene, holder jeg meget af at tilbringe tid med min familie. Jeg har altid haft det mål at prøve mange ting og have mange forskellige hobbies. Men indtil nu er det aldrig lykkedes at praktisere det. 16. Hvad er det bedste ved at ride? -Det bedste ved at ride er samhørigheden med naturen og fascinationen af hesten, som et dyr, du etablerer et team sammen med. Især her - under corona - gik det op for mig, hvor kostbart vores liv med heste er.

18. Hvad er din ambition som rytter? -Jeg vil gerne udvikle mig selv som rytter og bliver bedre og bedre for at blive den bedste rytter for min hest. 19. Hvad kan du – kort – fortælle os om Óðinn vom Habichtswald? -Han er en exceptionel hest. Óðinn har så meget naturtalent og er velsignet med et unikt sind. Uanset om han er på tur med sin medejer, bliver redet af min datter eller rider stævne med mig, giver han altid den bedste rideoplevelse. -Jeg er utrolig glad for at have ham hos os. Han har haft stor indflydelse på vores avl i de seneste år, og det håber jeg, han vil forsætte med i lang tid.

Og så lige et sidste ekstra spørgsmål. Dit hidtil bedste resultat? Det mest imponerende ridt var formentlig finalen i firgang med Tígull (vom Kronshof) i 2013 ved WM i Berlin. Vi havde allerede toppet world ranking i firgang tidligere, men vi fik ikke titlen. Enhver, der kender Tígull, ved at træningen tog lang tid og krævede alt fra os begge. I finalen - for ni år siden – gik alt perfekt, og når jeg tænker tilbage på det, føles det, som om det var i går. Tígull og Frauke Schenzel vandt championtitlen i firgang ved VM i Berlin 2013. -I mellemtiden er Tígull blevet 20 år og nyder til fulde sit pensionistliv her hos os på Kronshof.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

53.


FRAUKE SCHENZEL THE HORSES ARE MY BEST TEACHERS

By Helle Skram De Fries Translator Ann Britt Kruuse

This article is a resume of an article in Danish: 20 questions to Frauke Schenzel The 36 year old rider Frauke Schenzel is participating in Icehorse Festival with her horses Jodis vom Kronshof and Odinn vom Habichtswald. She is running the breeding farm Kronshof in Germany with her brother Stefan. At World Toelt you won 4.1 with Jodis and 5.1 with Odinn. How was that ? It was very special to show these two fantastic horses. Jodis is of our own breeding, and Odinn has been owned by Kronshof, since he was just 6 months old, so it almost feels like riding your home bred horse. He is connection between my 2 earlier competition horses, Orkardis vom Habichtswald and Fannar fra Kvistum. What are your expectations with these two horses at the Icehorse Festival ? I am looking forward to ride at the Icehorse Festival. I would like to build upon my success from World Toelt and present my horses in a beautiful and harmonious way. How do you train your horses. Is it different, if it is before a big show or outside the show season ? The most necessary and important thing for me, is the mental health of the horses. My primary training takes place during the winter and spring. 54. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

In the fall they are all off and turned out due to various reasons. It takes feeling and flexibility to find the right amount of training and rest for every single horse. I don’t train in any different way before a horse show, but I am practicing the program, so to get the horse to know the situation better. I want the horses to be happy and willing to work with me. Kronshof is located in Germany.

I have never had a steady teacher. Through my parents I have had the possibility to ride many different horses, which I am very grateful for. I have made many mistakes, and been able to learn from them, because I had to find my own solutions and ways to become successful. The horses have been my best teachers, and you learn from just keep doing it.

Why do you ride in Danish shows ?

What do you find special about the Icelandic Horse ?

I like to compare myself with other riders internationally. - and of course with the best in the world. The international exchange of riders and judges is very important to me. Denmark is a perfect logistical possibility, because it is easy to get to and close by. At Kronshof you breed 20 - 30 foals every year.

Versatility, no matter if it is being used as a therapy horse, family horse, highly rated sport horse or a breeding horse. The character of this horse breed is simply perfect. I also feel that the world around the Icelandic Horses is fantastic, and I am happy, I have found so many good friends here.

How many do you keep for your own future riding- and breeding program ?

Your best results, so far ?

Some are staying with us in the breeding program, and others are sold as promising young horses for sport and breeding, mainly in Germany. How many horses do you ride every day ? The days are not the same, I have 2 little children, a breeding farm, 300 horses and more. My primary training takes place in the spring, when I ride up to 20 horses a day. But there are also days, when I don’t ride at all - due to other responsibilities at our farm. That makes my day very interesting. Who is teaching you to become an even better rider ?

The most impressive ride was most likely the finals in 4 gait with Tigull vom Kronshof in 2013 at WC in Berlin. We had already earlier topped the world rankings in 4 gait, but we did not get the title. Every body who knows Tigull, also knows that the training took a long time and very demanding for both of us. In the finals, 9 years ago, everything went perfect, and when I think back at it - it feels like just yesterday. Tigull and Frauke Schenzel won the championship title in 4 gait at WC in Berlin in 2013. Today the 20 year old Tigull is enjoying his retirement here with us at Kronshof.


eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

55.


Foto: Henk Peterse

-

Af Helle Skram de Fries

Tine Terkildsen Hvordan træner du op til et stævne? -Det varierer lidt fra hest til hest. Generelt bruger jeg meget energi på at gøre hestene stærke og smidige. Også imellem stævnerne i sæsonen. Når sæsonen nærmer sig, øger jeg konditionstræningen, så de kan klare stævnerne uden at blive trætte, og så jeg undgår skader. -Jeg forsøger på at få formkurven til at toppe omkring DM - på de heste, jeg gerne vil ride DM på. Derfor kan jeg godt finde på at trække mig fra finalerne i starten af sæsonen. For at undgå skader, hvis ikke jeg synes, deres form er god nok.

56. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

-Jeg træner også visningsform, det er jeg selvfølgelig nødt til. Men jeg bruger altid mest tid på styrke, kondition og smidighed. Sådan har det altid fungeret bedst for mig. Hvem hjælper dig med at blive en endnu bedre rytter? -Jeg har gennem de sidste syv år brugt Gudmundur Bjørgvinsson til alle mine konkurrenceheste. Gummi har desværre ikke længere mulighed for at rejse så meget ud for at undervise. Så jeg er i gang med at finde alternative løsninger. -Med fire konkurrenceheste har jeg brug for en del hjælp. Så jeg bliver nok nødt til at fordele hestene mellem flere undervisere. -Efter jeg overtog Finnbogi i august 2021 har Jóhann Skúlason hjulpet mig med Finnbogi og Straumur - det har jeg været meget glad for.

Nils-Christian Larsen har også hjulpet mig med Straumur. Det har også været supergodt. Og som noget helt nyt har jeg været på kursus med Dennis Hedebo Johansen. Hvilket ridt husker du som dit bedste? -Jeg synes egentlig, jeg har haft mange gode ridt. Så det kan jeg ikke rigtig svare på. Hvad kendetegner en god stævnehest? -Gode gangarter, samarbejdsvilje og god styrbar vilje og så et mildt sind. For mig er det også vigtigt at hesten er let at håndtere fra jorden og er rolig i boksen.


5 HURTIGE

SPØRGSMÅL TIL DE TO TOPRYTTERE TINE TERKILDSEN OG THOMAS RØRVANG Hvad er dit mål som rytter for 2022?

Hvem hjælper dig med at blive en endnu bedre rytter?

-At jeg får gode og sjove oplevelser sammen med mine heste. Ser særligt frem til at lære Finnbogi bedre at kende.

-Jeg har i flere år brugt Jóhann Skúlason som træner. Den største bevæggrund hertil er, at han er ekstrem målrettet og disciplinær, samtidig med at han har den dybeste respektfyldte forståelse for den islandske hest, dens natur, behov og kvalifikationer.

FAKTA

Jeg er 57 år, bor på en gård i Nordsjælland - Grønholt og har mine heste hjemme. Jeg er uddannet civilingeniør i kemi, men arbejder ikke længere. Jeg rider og passer mine heste på fuld tid nu. Det har jeg gjort de sidste fem år. Nogle af mine bedste resultater. Tre gange DM-sølvmedaljer i 4.1, bronzemedalje til DM i T2 og to gange DM-sølvmedaljer i Gæðingakeppni B-flok.

Thomas Rørvang

-Jóhanns professionalisme kædet sammen med min egen stædighed og viljestyrke håber jeg vil fører til rigtig mange gode oplevelser og stævner med min nye hest Børkur. Hvilket ridt husker du som dit bedste? -Jeg husker heldigvis mange fantastiske ridt, både fra pas løb og de andre sportskonkurrencer. -Jeg husker fra tidligere stævner et pas løb, hvor Charlotte Cook og jeg på Hedeland. Vi red side om side hele passporet ned. Wow et sus! -Jeg husker også, da jeg på min tidligere sportshest Ylur fra Hvitanesi vand tre gange nordisk mesterskab.

Hvordan træner du op til et stævne?

Hvad kendetegner en god stævnehest?

-Jeg prøver at træne meget varieret og, frem for alt, med en masse glæde til hesten. Træningen foregår på bane, på rideture i skoven, ved kørsel på ATV med hesten og endelig er løsspringning, løstravning bestemt også metoder, jeg bruger. I det hele taget er det kun fantasien som sætter grænser. Det gælder om at gøre alt så varieret og interessant som muligt for hesten.

-Den gode hest for mig: Den byder sig til, er samarbejdsvillig, har et godt hoved, kombineret med lidt vildskab (som jeg også selv har) mixet i en optimal blanding, så X-factor effekten opnåes.

sportskonkurrencer. Som nævnt nu på Børkur. Børkur er en fantastisk tølter, og derfor vil jeg nok udelukkende starte hesten i T1. -Det er altid spændende med nye heste, og specielt når hesten har været vist før. Men jeg glæder mig meget til nogle gode ridt og ikke mindst at komme ind på oval banen igen.

FAKTA Jeg er 28 år og bor i Brande på en gård sammen med min kæreste Eline Bengtsen – begge vore heste står her på gården Jeg er udlært møbelsnedker, selvstændig og driver til daglig: Rørvang Furniture ApS i Vejle Jeg har dektaget på landsholdet siden 2008 og har flere Danmarksmesterskabs titler T.1 – 4.1 – p.2 – p1fir gangs-kombi. Tre gange nordisk mester. To gange sølv ved VM, flere Bronze til NM og VM. I min erhvervsmæssige karriere: Medal of honner ved World Skills/ verdensmesterskabet for snedkeri. Udlært med sølvmedalje som snedker – højeste udmærkelse indenfor mit fag.

Hvad er dit mål som rytter for 2022? I år bliver en ny dejlig udfordring for mig. Jeg skal igen prøve kræfter med eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

57.


Foto Ingela Bjurenborg / Horses of Iceland 58. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


E-KURSUS LEVERER BRUGBAR BASISVIDEN OM ISLANDSHESTENS

FEM FANTASTISKE GANGARTER Advertorial

Nyt online kursus leverer brugbar basisviden om islandshestens fem fantastiske gangarter Hvad er pas og tølt? Langt de fleste hesteracer har tre gangarter. Islandske heste har fem! De to ekstra gear er en af årsagerne til den islandske hests enorme popularitet. Samtidig er det udfordrende for både rutinerede og nye islandshesteryttere at definere, adskille og træne de forskellige måder, som den islandske hest kan bevæge sig på. Vigtig basisviden til alle islandshesteryttere Et nyt og omfattende online kursus fra Dansk Islandshesteforening imødekommer dette. Kurset er fuld af evidensbaseret og brugbar basisviden til at gøre livet med din islandske hest og dens gangarter endnu sjovere. Gennem korte videoklip, tekst, billeder, illustrationer og interviews med førende eksperter får du svar på spørgsmål som:

Hvad er en gangart? Hvad er rentaktet tølt? travagtig galop? og firtaktet pas? Desuden identificeres de typiske fejl ved hver gangart, og eksperter leverer gode råd og teknikker til, hvordan man forbedrer hver gangart. Fælles sprog og fælles forståelse – Det er noget helt særligt at have en islandsk hest og bruge og træne dens enestående gangarter. Vi ønsker at give alle islandshesteryttere, uanset niveau, en fælles basisviden omkring gangarterne og et fælles sprog, som man kan tale ud fra. På den måde får man endnu større glæde af sin hest og fællesskabet omkring den, forklarer Anne Soelberg, der er uddannet FEIF Level 3 instruktør og uddannelsesmedarbejder hos Dansk Islandshesteforening. ”Vi ønsker at give alle islandshesteryttere, uanset niveau, en fælles basisviden omkring gangarterne og et fælles sprog, som man kan tale ud fra” Sammen med kollegaen Anne-Sofie Nielsen, der også er FEIF Level 3 instruktør, har hun udviklet materialet, hvis indhold er baseret på den nyeste viden og forskning.

– Forskning kan hjælpe os med at forstå gangarterne og træne dem korrekt. Derfor er læringsmaterialet evidensbaseret og helt up to date. For eksempel ved vi, at gangartspotentialet er forskelligt fra hest til hest, at DMRT3-genet indvirker på gangarterne, ligesom hestens biomekanik og bygning er afgørende. Det forklarer vi bl.a. om i kurset, siger Anne Soelberg. Alle kan klikke sig klogere på tølt Tidligere har uddannelse i gangartslære været afholdt som fysiske kurser forbundet med udgifter til ophold og målrettet ryttere med ambitioner om at uddanne sig til træner eller instruktør. Med det nye tiltag bliver viden om islandshestens fem gangarter nu tilgængelig for alle. Kurset koster kr. 475,DI medlemmer får kurset til kr. 250,Kurset i gangartslære købes via Danmarks Idrætsforbunds e-læringsportal. Se mere her: www.islandshest.dk/uddannelse/ gangartslaerekursus/

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

59.


KE S M LU DET

S Æ R G

60. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


GRÆS FORÅR, SOMMER OG EFTERÅR

-Rasmussen Maria Brun dgiver / Fodringsrå ro .ag Cand rden hos Brogaa

Af Maria Brun-Rasmussen

L Æ R G R Æ S S E T S S U K K E R I N D H O L D AT K E N D E

Foto: Privat

Sukkerindhold Temperatur Varm solrig sommerdag efterfulgt af lun sommeraften: Græsset producerer meget sukker i løbet

Sukker i græs om sommeren

af dagen og har et højt sukkerindhold om eftermiddagen. Sukkeret forbruges igen om aftenen/natten. Næste morgen/tidlig formiddag er sukkerindholdet lavt.

Græs gror, når der er sollys, vand, mineraler og lune temperaturer til stede. Ved lave temperaturer gror græsset ikke, og derfor har vi ingen vækst om vinteren i Danmark.

Varm solrig forårs- eller efterårsdag efterfulgt af kold nat: Græsset producerer meget sukker i løbet af dagen, men sukkeret bruges ikke om natten på grund af den lave temperatur.

Når temperaturen sniger sig op på 5 grader, begynder de første græssorter at vokse, hvor nogle kræver nattetemperatur på 10 grader, før de kan gro. Græsset danner sukkerstoffer, når solen rammer planten og vil lagre dem, til solen går ned, og fotosyntesen begynder. Fotosyntesen forløber primært om natten, hvor sukkerstoffer og vand omdannes til vækst af planten. Det er dog en forenklet forklaring, da andre næringsstoffer også er til stede eller dannes i processen - f.eks. protein og mineraler. Helt enkelt betyder det, at sukkerindholdet bygges op, så længe solen skinner og falder om natten, frem til solen står op. Græsser hestene derfor tidligt om morgenen og ud på formiddagen, vil de indtage mindst sukker på en almindelig sommerdag.

Græsset vil have et højt sukkerindhold næste morgen.

Overskyet sommerdag: Græsset danner ikke ligeså meget sukker, som hvis solen skinner fra en skyfri himmel.

Sommerperioder med tørke: Græsset er stresset, der er mindre tilvækst i græsset og indholdet af fruktan stiger.

Figur 1 Sukkerindhold i græs under forskellige omstændigheder. Figur fra Den Store Forfangenheds Guide af Lintrup et al.

Sukker i græs forår og efterår Desværre opfører græs sig ikke ens over året. I foråret, hvor der kan være høj sol og kolde nætter, lagres sukkeret fortsat, når solen skinner, men bruges ikke om natten, da det er for koldt til, at planten kan vokse. Det betyder at sukkeret lagres, til planten ikke kan indeholde mere, og indtil det bliver så varmt om natten, at planten kan gro. Derfor vil sukkerindholdet i planten være højt hele døgnet, og det giver problemer for sarte heste. Det samme gør sig gældende i efteråret, hvor hestene har været vant til lavt sukkerindtag om morgenen og mere om eftermiddagen/aftenen, og nogle kan reagere på, at der pludselig er højt indhold om morgenen efter en kold nat. Man skal dog huske på, at det i mange tilfælde er mængden af græs, der er til stede, som oftest er det farligste for hesten. En nedbidt fold med meget lidt græs vil selvfølgelig ikke medføre lige så stort indtag af sukker, som en fold med mere græs og deraf potentielt indtag af flere kilo græs. Islandske Heste kan indtage helt op til 5% af deres kropsvægt på én dag og på bare 5 timer kan de, på en frodig græsfold, indtage 2% af deres eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

61.


Tabel 1

kropsvægt = 35 kg frisk græs, hvilket svarer til 4½-7 kg hø/wrap alt efter vandindholdet i det. Det svarer til hele, eller mere end, deres daglige kaloriebehov! Græs som eneste foder om sommeren Der er flere måder at give græs på om sommeren. De heste, som godt kan tåle græs, kan indgræsses og leve af græs hele sommeren, uden de skal have hø eller wrap ved siden af. Her vil jeg anbefale at følge en indgræsningsplan, som den i tabel 1. Dette mindsker risikoen for kolik, da tarmfloraen tilvænnes græssets fibre langsomt og derved undgår store ændringer, som kan skabe ubalance med diarré og kolik til følge. Har du en hest, som er ekstra sart, så brug længere tid på at indgræsse. Indgræsningsplanen mindsker ikke risikoen for forfangenhed, da der er mange flere faktorer i spil end ubalance i tarmen.

62. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Heste kan godt blive forfangne af hurtige skift og deraf ubalance i tarmen, men også faktorer som overvægt, stress, EMS (Equivnt Metabolsk Syndrom) og Cushing´s Syndrom spiller ind. Dette skema er derfor til sunde og raske heste, som går på græs hele sommeren uden at blive for tykke f.eks. avlshopper- og hingste, samt føl og ungheste. Disse heste har ofte et større behov for næring herunder energi/kalorier og protein og kan derfor tåle at gå på græs hele døgnet. Igen er der forskel på heste og græs, så bliver din avlshoppe, dit føl eller unghest for tyk, skal mængden af græs begrænses. Heste, som går på den samme fold hele året behøver ikke at blive indgræsset, da det sker naturligt i takt med, at græsset vokser frem. Men skal hestene skifte til en anden fold med markant mere græs, så anbefales indgræsning.

Græs som en del af foderplanen om sommeren Nedbidt græsfold + hø eller wrap Her er der flere gode måder at bruge græs på om sommeren, men samtidig undgå at hestene får så meget, at de bliver for tykke. Det kan være ved at holde hesten på en nedbidt fold og supplere med wrap ved siden af. Her er det nemt at mindske mængden af wrap, hvis hestene bliver for tykke. Nogle vil opleve, at der kommer mere græs op end ventet og mængden af wrap skal begrænses væsentligt. Det er fordi hestene bider græsset af flere gange i løbet af dagen og natten, så vi når ikke at se, at det faktisk vokser. Vær opmærksom på at denne fodringsmetode kan give sultne heste, da kort græs giver lavt fylde og tyggetid, hvilket sammen med en lille mængde hø eller wrap samlet set giver kort ædetid. Vurder derfor løbende hestens humør og velfærd. Udover dette er det en rigtig god måde at styre vægten på hesten.


Tidsbegrænset afgræsning Her lukkes hestene på græs i en tidsbestemt periode én eller flere gange om dagen og ellers opholder sig på en nedbidt- eller jordfold. Er græs hestens eneste foder, skal de på græs flere gange om dagen/natten for at undgå for lange perioder uden noget at spise. Det anbefales, at hestene ikke står længere end fire timer uden græs, hø eller wrap for at minimere risikoen for mavesår. Perioden kan være op til seks timer om natten. Afgræsning på denne måde får hestene til at bruge lidt tid på at vælge det bedste græs og bevæge sig rundt efter det. På den anden side, så har de også mulighed for at vælge lige præcis det bedste græs og på denne måde indtager lidt flere kalorier. Denne måde at bruge græs er god, da tiden kan skrues op og ned efter hestens vægt, men det kan være svært at overholde tidsintervallerne uden at det bliver et stort arbejde at lukke heste ind og ud på græs, hele tiden. Her kan man begrænse det til én græsperiode

om dagen og så give hø eller wrap fordelt resten af døgnet. Stribegræs Stribegræs er en metode, hvor hestene gives en afmålt stribe græs én eller flere gange i døgnet. Det mindsker håndteringen af hesten, da de ikke skal lukkes til og fra græs, men hegnet flyttes i stedet. Her er udfordringen at finde den mængde græs, hesten skal have om dagen for ikke at tage på, men samtidig få nok. Her kan man også give en stribe græs én gang om dagen og så give hø eller wrap ved siden af fordelt over resten af døgnet. Ved stribegræs vil hesten ofte spise alt det græs, de får tildelt og derved ikke sorterer i det, som ved tidsbegrænset afgræsning. Det kan dog have sin fordel, da de derved spiser noget af det ”stride” og ”stængelrige” græs, som fylder og giver mere tyggetid. Halm Halm er interessant til heste, som

nemt tager på, da kalorieindholdet er 30-50% lavere end i almindeligt hø og wrap. Tidligere har forskning fundet sammenhæng mellem halm og mavesår, men nye forskningsresultater fandt ingen forskel i at udskifte halvdelen af den daglige mængde wrap med halm. Derud-over fandt de lavere insulinudskillelse og hestene mobiliserede mere fedt ved delvis fodring med halm. Testfoderet var sammensat, så hestene indtog samme mængde kalorier, om de fik wrap alene eller 50% wrap + 50% halm. Så det var ikke et lavere kalorieindtag, som påvirkede insulin og fedtmobilisering positivt, men halmen. Derudover brugte hestene 35% længere tid på at spise wrap og halm end wrap alene. De tog sig også flere pauser og sorterede mere i halmen og udviste derved mere normal fødesøgningsadfærd. I forsøget på at begrænse kalorieindtaget vil halm ifølge denne undersøgelse være et godt supplement/erstatning ved alle tre ovenstående fodermuligheder med græs; nedbidt græsfold, tidsbegrænset afgræsning og stribegræs. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

63.


Skal hesten have krybbefoder ved siden af græs? Græs har et højt indhold af vitaminer og behovet for disse er derved mindre nødvendigt for græssende heste. Mineralindholdet er derimod langt fra nok, især i gammelt ugødet græs, da det kun får tilført næring fra de hestepærer, som hestene taber. Og i mange hestehold fjernes disse og jorden bliver derved ikke tilført mineraler. Gødes jorden har græsset mulighed for at suge mineralerne op og bruge til vækst og samtidig give mineralerne videre til hesten, som spiser græsset. Derfor anbefales det at give et koncentreret vitamin- og mineraltilskud eller hestens normale foder, hvis den rides ved siden af græs. Avlshopper, føl og ungheste skal fodres med tilpasset foder til disse, da indholdet af mineraler er afstemt for at sundt og stærkt skelet. Hold øje med vægten Det er ikke kun sukker, som udgør en stor risiko for forfangenhed, faktisk starter det ved kalorierne. Hesten har udviklet sig til at være en eminent maskine, som omdanner selv sværtfordøjelige fibre til energi/kalorier.

64. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Indtager hesten flere fibre, end der er behov for, oplagres overskuddet i fedtdepoter, som derved vokser, og hesten bliver tykkere. Fedtvæv har desværre den kedelige ting, at det danner inflammatoriske signalstoffer. Det belaster kroppen og øger risikoen for det, vi populært kalder livsstilssygdomme - herunder insulinresistens (EMS) og deraf forfangenhed. Det er derfor vigtigt, at hesten holdes slank og ikke tager meget på ved fodring med græs. Kig også på hestens humør, generelle velfærd og præstationsevne, når du vurderer, om fodringsmetoden passer til din hest eller dit hestehold, da ikke alle heste er ens og kan passe ind i rammerne.

REFERENCER I UDVALG: *Jansson A, Harris P, Davey SL, Luthersson N, Ragnarsson S, Ringmark S. Straw as an Alternative to Grass Forage in Horses—Effects on PostPrandial Metabolic Profile, Energy Intake, Behaviour and Gastric Ulceration. Animals. 2021; 11(8):2197. https://doi.org/10.3390/ani11082197 * Thøfner, MB, Danscher, AM, Luthersson, N, Brøkner, C, Hansen, HH, Andersen, L, Fielden, J, Schmidt, L, Larsen, M & Lintrup, R 2007, Den store forfangenheds guide: fodring, forebyggelse og behandling. Magasinet Hest. * Luthersson, N., 2013. Den Store Foderbog, 3. Udgave. Brogaardens Forlag, Gentofte, Danmark.

"Hesten har udviklet sig til at være en eminent maskine, som omdanner selv svært-fordøjelige fibre til energi/kalorier"

*Luthersson, N., Hou Nielsen, K., Harris, P., et al., 2009a. The prevalence and anatomical distribution of equine gastric ulceration syndrome (EGUS) in 201 horses in Denmark. Vet J 41, 619-625. *Luthersson, N., Hou Nielsen, K., Harris, P., et al., 2009b. Risk factors associated with equine gastric ulceration syndrome (EGUS) in 201 horses in Denmark Vet J 41, 625-630.


HÅRANALYSE TIL HEST & RYTTER

NYT I DANMARK

CELL WELLBEING Er en test som viser, hvordan du kan optimere din hest bedst muligt på: • • • • •

Vitaminer Mineraler Fedtsyrer Aminosyrer Antioxidanter

I rapporten kan også ses spor af miljøets påvirkning på hesten samt virus, stress og bakterier, m.m. Vi tester også dig.

Få lavet en håranalyse og få en unik ernæringsrapport

Kontakt: Sofie Tolgaard Telefon: + 45 2081 3333 Mail: st@testdinhest.com Web: www.testdinhest.com

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

65.


Christina Johansen – Nori fra Vivildgård

66. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Foto: Andreas Hejndorf


SUCCESFULD AVL PÅ STUTTERI VIVILDGÅRD:

17 DELTAGENDE HESTE VED ICEHORSE FESTIVAL! Af: Emilie Skovgaard Birketoft Foto: Se fotoinfo

Christina Johansen og Hans-Christian Løwe driver Stutteri Vivildgård, som ligger lidt uden for Hadsten. Ud af de næsten 300 tilmeldte heste til Icehorse Festival 2022, er 17 af dem avlet af Stutteri Vivildgård. Det kræver meget at kunne avle gode heste, der kan nå langt i sporten, men Christina og HansChristian har begge været ambitiøse omkring avl og deres ridning fra en ung alder. Christina er født og opvokset på Vivildgård, og allerede som 6-årig fik hun sin første hest: -Her fik jeg en shetlænder, som havde sin helt egne ideer om ridning. Den ville kun gå bagefter min far den kunne hoppe, hvis han hoppede, løbe hvis han løb, men jeg kunne ikke ride den, hvis ikke han var foran, så der blev vi enige om, at det var en lidt stor opgave for ham at være med hver gang. Derfor fik jeg en islænder uden papir, som ikke kunne tølte.

Den var meget travstærk. Men det blev min særlige passion at få den til at tölte, hvilket lykkedes efter tre års intensiv tølttræning. Igennem folkeskolen red Christina også på morens hest og nogle afkom efter den. Hun deltog i kurser og fik fast undervisning, indtil hendes underviser en dag sagde, at hun måtte finde sig en ny hest, hvis hun ønskede mere i sin ridning. -Det besluttede vi så at gøre, og da vi var klar over, at det var konkurrenceridningen, jeg brændte for, så tog vores avl og stutteri en drastisk beslutning. Vi startede faktisk forfra. Sammen med sin søster begyndte Christina at træne de afkom, de havde efter deres mors hoppe og solgte dem efterfølgende. Det var egentlig fine rideheste, der var avlet på hingste fra nabogården og nærområdet og solgte dem så videre. -Samtidig investerede vi i nye konkurrenceheste. Dengang den kun 5-årige Völva fra Rosenlund, som vi så et særligt talent i på kåringsbanerne, som jeg red op og lærte at præstere på, og så Katla fra Laxarnesi som jeg købte af en veninde. De to heste red jeg og konkurrerede på i mine ungrytterår på eliteplan og vandt flere Danmarksmestertitler. Og tre gange blev jeg udtaget til de nordiske

mesterskaber i Finland, Sverige og i Danmark. -Som tiden gik, kom der flere heste til, og jeg knoklede for at passe skole og heste. I gymnasietiden red jeg 5-6 heste dagligt. Jeg har altid været topmotiveret på udviklingsprocessen og rideuddannelsen i det hele taget, samt det at præstere på stævnebanerne og udvikle mig til at være en god fremviser" For Hans-Christian Løwe startede ridekarrieren en smule anderledes. Han startede på rideskole i Svendborg sammen med søsteren, da de var ganske små. Hans første islænder var ikke travstærk ligesom Christinas, tværtimod... -Efter noget tid fik min far den ide, at han ville have en islandsk hest, og det blev der så købt. Den første islandske hest, jeg fik, var en sød og stabil hoppe, som ikke kunne trave eller galoppere, men hun var virkelig god i tølt.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

67.


Hans-Christian Løwe - Vigdis fra Vivildgård Foto: Krijn

-I løbet af få år blev hestene til flere og flere. De fleste af vores heste i den tid blev købt på stutteri Egemose, og vi var heldige, at det var rigtig gode heste. På min første stævnehest blev jeg i år 2000 udtaget til landsholdet ved NM i Seljord, hvor vi vandt sølv i T.1 Junior. Fra da af vidste jeg, at jeg ville leve af at arbejde med heste. Familien begyndte at avle et par føl efter to hopper fra Egemose. I 2001 rejste Hans-Christian som 16-årig til Island og arbejdede på Blesastaðir 1A. -Her lærte jeg mange afkom efter Vákur fra Brattholt at kende. Vákur var i Danmark, og jeg fik min mor og far til at køre vores hopper til bedækning ved ham. Det resultat,

68. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

der kom ud af det, var en brun hingst Fengur Fra Staagerup, som senere repræsenterede Danmark ved VM i avl 2011. Så jeg har altid haft interesse for både at ride, konkurrere og avle. Hans-Christian var i Island fra 2001 til 2006, og nåede også at arbejde på stutteriet Fét, hvor de avlede både mange og rigtig gode heste. -Jeg lærte, hvad der blev lagt vægt på i deres avl, og hvordan de spottede de gode afkom i en meget ung alder. På Island lærte jeg at gennemskue ungheste, samt at det ikke altid er dem, der viser sig mest frem ude på marken, der bliver de bedste rideog konkurrenceheste. Da Hans-Christian Løwe blev en del af Stutteri Vivildgård, var der nu en

god håndfuld hopper, som kunne lægge grobund for de topheste, som Vivildgård har i dag. -Mine to ungrytterheste, samt Frigg fra Árnagerdi, som jeg red på i mine første seniorår og Brenna fra Helgastödum 1, som kom til sammen med Hans-Christian, er i dag mødre til stutteriets bedste konkurrenceheste, som nu har repræsenteret Danmark ved flere verdensmesterskaber. -Völva er mor til Vigdis fra Vivildgård, som vandt bronze ved VM2019 i T.1, og Katla er mor til Eldjárn fra Vivildgård, som har deltaget ved tre verdensmesterskaber og vundet bronze ved VM2015 i 5-gangskombination.


Hvis man spørger Christina og HansChristian hvordan de vil karakterisere deres avl, så er den først og fremmest baseret på tophopper, som de selv har trænet og konkurreret på, da dette giver dem stor kendskab til deres råmateriale, sind, vilje og arbejdsindstilling, samt hvordan hestene har udviklet sig under træning. -Det mener vi, er utroligt vigtigt for at have et så godt grundlag, som muligt for at avle gode heste, som passer til os som ryttere. Samtidig yder vi en stor arbejdsindsats i træningen og på stævnebanerne og har desuden en stor viden om, hvad det kræver af hestene for at være med i sporten i dag. Vi har tro på de heste, vi avler, og vi giver dem den tid, de har behov for

i forhold til at blive veluddannede og uddannede som konkurrenceheste.

gang, så går det ikke nødvendigvis godt næste gang.

Christina og Hans-Christian fortæller, at Tjörvi frá Sunnuhvoli blev indkøbt i 2008, og har været en fantastisk investering for deres avl, da han har været et godt match til deres hopper, og har givet dem flere af de heste, de konkurrerer på i dag.

-Vi har haft mange sjove oplevelser med vores avl og i avlsarbejdet. Vi har bl.a. haft nogle helsøskende, som var som nat og dag, hvilket er det, der gør det interessant at avle. Der er ingen garantier, når man avler. En anden ting, som også har været overraskende at opleve som avlere, er, hvordan en unghest kan se ud som 4 års, og så udvikle sig til noget, man aldrig turde drømme om. Blandt andet har Vigdis kun gået flyvende pas på marken. Da vi startede hende, var vi sikre på hun skulle være 5-gænger og pashest, da hun har et stort pastalent, som egentlig ligger lige for, men via Hans-Christians træning og

Derudover har de også brugt andre hingste, som har de kvaliteter, de vægter højt, såsom top afstamning, stor smidighed og bevægelighed samt godt sind - og så må de også gerne have givet nogle gode afkom. Men når man avler, kan man ikke forvente at få lige det, man ønsker sig i en hest, og selvom det gik godt én

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

69.


uddannelse, kom der et helt andet talent frem. Nu er hun en af verdens bedste töltere i T.1. -Det er sjovt, som tingene ændrer sig, og det er en helt særlig følelse og drøm at have egen avl med til VM, sammen med andre af verdens bedste konkurrenceheste. Det er vi så utroligt stolte over at have prøvet flere gange. 17 deltagende heste fra Stutteri Vivildgård er et imponerende antal, og så stort et antal fra samme stutteri er nok ikke set ved en international islænderkonkurrence før. Men der er en god årsag til, at så mange Vivildgård-heste skal deltage ved samme konkurrence: -Vi er så heldige, at størstedelen af de heste, som vi har valgt at sælge, har vi solgt til konkurrenceryttere og ryttere, som vi selv underviser og som derfor arbejder ud fra vores uddannelsesprincipper, som vi ved virker til vores avl. Herudover sælger vi ofte kun vores unge heste i samarbejde med købere. Så får vi selv mulighed for at sikre os, at de får en god uddannelse, hvor køberen er med på sidelinjen til start og herefter bliver introduceret og uddannet hos os sammen med hesten for at få et så godt match som muligt.

70. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Af de 17 heste fra Stutteri Vivildgård, der er tilmeldt Icehorse Festival, skal Christina og Hans-Christian selv ride de 12 af dem. -Målet med Icehorsefestival er at træne hestene i at præstere i disse omgivelser med et stort antal publikum, god stemning og mange mennesker. Det er en del af deres uddannelse som stævneheste og en god måde for dem at blive trænet og uddannet som fremtidige top konkurrenceheste. Til de store stævner er det jo alt afgørende, at de formår at bevare fokus og koncentrationog ikke lader sig forstyrre af udefrakommende larm og god stemning. For Christina og Hans-Christian er der ikke et veldefineret resultatmål for Icehorse Festival. For dem er det vigtigere, at stævneerfaringen kan give viden omkring, hvor mange ressourcer hestene skal bruge på at være afsted i flere dage, og hvilke ting der skal arbejdes videre på hos den enkelte hest, for at sikre at den bevarer glæden i at arbejde under rytter og kunne præstere. Til nyudsprungne avlere har Christina og Hans-Christian et par tips med på vejen: -Start med at beslutte dig for, hvad du gerne vil avle, hvilke kriterier dine

heste skal kunne opfylde. Brug hopper og hingste, der har mulighed for at kunne give dig dette og vær kritisk i forhold til at vurdere dit avlsmateriale og dine afkom. -Giv dine heste en god start, og hvis ikke du selv har erfaringen og uddannelsen til at kunne tilride dem/starte dem op, så lad være. Der kan opstå mange fejl meget tidligt i træningen, som kan være svære at afkode igen, og der skal så lidt fejlindlæring til, før end at hesten har lært noget forkert. -Hestene er i udgangspunkt meget lærenemme og lærer alt, hvad de opfanger. Husk altid, at hesten ikke kan blive bedre end den rytter, der træner den. Det er ikke nok at bruge gode hingste og hopper. Det kræver et stort seriøst træningsarbejde at lave en god ridehest, som både kan give en god rideoplevelse på konkurrencebanerne - nationalt eller internationalt - og/eller i naturen. Det må være det, vi alle som ryttere stræber efter.


Spar op til 50% på r hestefode

HESTEFODER - HESTESTRØELSE

Besøg vores stand M9990 TIL ICEHORSE FESTIVAL Absolut-Horse.dk i Flensborg er leveringsdygtig i frisk højkvalitets hestefoder til tysk grænsepris indenfor mange mærker, både i sække og Big Bags eks. Pavo, St. Hippolyt, Salvana, Havens, Eggersmann, Dodson & Horrel, Agrobs, Balios, Marstall, Spillers, Equsana, Höveler, Saracen, Equifirst, Krafft m.fl. og vores eget Absolut-Horse kvalitetsfoder i 15 kg sække, Big Bags og til indblæsning i silo samt mange forskellige mineraler, vitaminer og hestestrøelse, såsom træspåner, træpiller og halmpiller m.m.. Vi har mere end 2000 varenummer og over 40 forskellige mærkevareleverandører. Desuden tilbyder Absolut-Horse.dk sit eget hestefodermærke "Absolut-Horse", som består af 24 forskellige blandinger af høj kvalitet, her i blandt pillefoder, müsli, mash, lucerne og forskellige mineralblandinger. Vi har selvfølgelig ogsåAbsolut-Horse.dk hestegodbidder ”Goodies” i forskellige smagsvarianter. Absolut-Horse.dk's hestefoder sortimentet består af foder tilpasset til alle typer heste, lige fra islænder, hobbyheste og avlsheste til præstationsheste på højt niveau. Vi er stolte over at levere Absolut-Horse.dk's eget kvalitetsfoder til kendte ryttere der f.eks. er inden for dressur, spring, travløb, galop, military, western og distance samt til store stutterier, hestehold og rideskoler i hele Danmark. "Hestene er en passion og en livsstil, og det er derfor også essentielt for os at de er dækket godt ind med et foderprodukt af høj og ensartet kvalitet.

Jón Stenild

Langtved Isheste Langtved Isheste er et større professionelt islandshestecenter og stutteri beliggende i den smukke Jyske Ås, som drives af Jón Stenild og hans far Hans-Olaf Stenild. Langtved Isheste har rundt regnet 100 islandske heste af egen avl og omkring 40 heste i pension. Jon Stenild tilbyder tilridning, træning, undervisning samt skoning og er aktiv sportsrytter på højt plan. 2019 blev han, med sin hingst Eilifur von Teglborg, verdensmester i 5-gang og han er desuden udannet som sportsdommer inden for Dansk islandshesteforening.

Vi er særdeles glade for samarbejdet med Absolut-Horse.dk, da AbsolutHorse foderet imødekommer de forventninger vi stiller til et godt foder og samtidig er nem at dosere til en meget fordeagtig pris." - Jón Stenild "Vi ønsker at vores heste, både konkurrencehestene, unghestene og avlsheste er dækket ind med det de har behov for, for at kunne præstere og trives.

H.-C. Løwe

Vivildgaard Hans-Christian Løwe og Christina Johansen Løwe bruger foder fra Absolut-Horse til stutteri Vivildgårds heste og i deres kursus og træningsvirksomhed CHC Master Class.

Hestene er meget begejstret for Absolut-Horse foderet og der er samtidig en super service på bestilling og levering, så det fungerer perfekt for os i vores hverdag." - Christina & Hans-Christian Løwe

Christina J. Løwe

00. eMAGASINETISLANDSK HEST/ 2022 eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

71.


Foto: Simon Nørlev Vraa 72. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


NYT I DANMARK

MOR OG DATTER VIL TESTE DIG OG DIN HEST TIL ET SUNDERE VELVÆRE Af Christina Frederiksen

Et helt nyt koncept i Danmark skal give heste og mennesker et større velvære. Ved hjælp af en håranalyse vil mor og datter gøre dig klogere på din egen og din hests sundhed. Mennesker kan fortælle, hvordan de har det. Det er lidt sværere med heste. Alligevel ved en rytter godt, hvis hesten ikke er på toppen. Den virker måske træt, pelsen er mat, eller hesten har fordøjelsesproblemer. Derfor findes der et væld af vitaminer og mineraler, man kan give hesten uden, at man dog helt ved, om behandlingen er den rette. Den måde at behandle sine heste på, vil Jette Nellemose og hendes datter, Sofie Tolgaard, nu gøre op med. Som de eneste i Danmark er de blevet distributører af Cell Wellbeing til heste. Et system, hvor man ved at analysere en hårrod fra hestens man kan sige præcis, hvilke vitaminer, mineraler, fedtsyrer, aminosyrer og antioxidanter hesten har brug for. - Folk, der arbejder med heste, køber sig gerne fattige i fodertilskud. Man vil jo det bedste for sine heste, men ofte ender man med at overbehandle dem med de forkerte vitaminer og mineraler.

Og der kan en håranalyse hjælpe, fordi den viser præcis, hvad hesten har brug for, siger Jette Nellemose.

Cell Wellbeing til mennesker har været i Danmark i ni år med stor succes

Også til mennesker

Det system arbejder Sofie Tolgaard som kostvejleder også med. Og nu kan mor og datter altså teste både hest og rytter og hjælpe begge parter til et sundere og stærkt velvære.

Det samme gælder for mennesker. Her kan håranalysen i kombination med en kostplan eller fif til at spise det rigtige gøre stor forskel for rytteren. - Man har en tendens til at glemme sig selv som rytter, men det er altså vigtigt, at den, som rider hesten, også er i balance, siger Sofie Tolgaard, som taler af erfaring. Hun fik nemlig selv lavet en håranalyse, der viste, at hun med fordel kunne begynde at spise mindre gluten og færre mejeriprodukter - og meget mere af det grønne. Resultatet er ikke til at tage fejl af. - Jeg har simpelthen spist mig ud af min allergi. Jeg har tidligere lidt rigtig meget af allergi og har hverken kunnet tåle hund, kat eller hest. Jeg har klaret arbejdet i hestestalden ved at spise fire styk antihistaminer om dagen, men det er altså slut nu, hvor jeg har lagt min kost om, siger Sofie Tolgaard, der ved siden af arbejdet med hestene også har et firma som kostvejleder og sundhedscoach.

Søger kompetente heste-entusiaster til oplæring i Cell Wellbeing Hest På hjemmesiden, testdinhest.com, kan man læse meget mere om Cell Wellbeing. Teamet bag Cell Wellbeing Hest, Jette Nellemose, Sofie Tolgaard og dyrlæge Theresa Schumann, er desuden på udkig efter flere kompetente hesteentusiaster, der er interesseret i at blive oplært i håranalyse-metoden. I Jylland og på Fyn har Cell Wellbeing Hest allerede flere certificerede inden for testsystemet, så det er især på Sjælland, at man håber på nye kræfter. Hvis man er interesseret, kan man kontakte Jette Nellemose på 222 900 82 eller Sofie Tolgaard på 2081 3333. Testdinhest.com laver håranalyser på alle hesteracer.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

73.


Kvika med afkommene Hátíd, Fjalar, Sörli og Birkir 74. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


MERE FOKUS PÅ DE GODE AVLSHOPPER Af Stine Munk Kepp

Denne artikel er skrevet med det formål at sætte fokus på vigtigheden af den gode avlshoppe. Det bliver gjort gennem samtaler med erfarne avlere i Danmark. Det er ikke meningen at fremhæve eller promovere specielle blodlinjer eller avlere, men det er svært ikke at nævne navne, når man vil give eksempler på gode hopper. De fleste avlere drømmer om at kunne levere den næste stjerne på kårings- eller stævnebanerne. Men vi ved godt, at når vi avler heste, er det lidt som at købe en lottokupon. Udfaldet kan blive meget forskelligt og helt anderledes, end man regnede med, da man - med megen omhu - valgte at sætte to individer sammen. Man er med andre ord ikke sikker på gevinst hver eller hver anden gang. Der er altid meget fokus på hingste inden for avlsarbejdet. Der bliver talt og skrevet meget om de gode hingste med høje kåringer og/eller gode resultater i avlen og sporten. Det er selvfølgeligt meget naturligt, at disse bliver markedsført, da man sjældent skal ud at vælge hoppe, når man vil avle et føl, men derimod hingst. Det er også nemmere at se hingstenes aftryk i avlen, da de producerer flere individer end hopperne.

Vi må dog ikke glemme, at forudsætningen for gode resultater i avlen er, at hoppen også skal være god. Det gør chancerne for gevinst på "lottokuponen" større. Derfor kan det være en rigtig god idé at kigge på hoppelinjen, både når man skal vælge hingst til sin hoppe, og når man er på udkig efter ny avlshoppe eller ridehest. Og da hingstene som sagt plejer at få masser af opmærksomhed, er det helt med vilje, at ikke en eneste hingst bliver nævnt ved navn i denne artikel, nu er det hoppernes tur! Afkomskåringer WorldFengur er et godt redskab til at bedømme, hvordan hopperne klarer sig, hvor mange afkom de har fået, og hvordan disse afkom har begået sig til kåringer. En kåring gør ikke en hest bedre, men det er en måde, hvorpå vi objektivt kan vurdere og sammenligne heste og deres kvaliteter. DI og kåringsdommerne opfordrer hoppeejere til at stille deres avlsdyr til kåringer, da det er et vigtigt værktøj, når man vil finde ud af, hvor man er med sin avl. Det kan være svært at vurdere, hvis man ikke sammenligner sine hopper med resten af bestanden.

Danmark, som har sat et stort aftryk på avlen? Et godt sted at starte er at kigge på afkomskårede hopper i Danmark på WorldFengur. I Danmark kan man stille sin hingst eller hoppe til DI afkomskåring. Hopperne tildeles enten 2. klasse, 1. klasse eller Eliteklasse, alt efter, hvor mange kårede afkom de har, og hvor højt afkommene er kåret. FEIF har også et system, hvor hopper med over Blup 116 og 5 kårede afkom bliver tildelt en ærespræmie for afkom. Inden for de sidste 20 år er 9 danskfødte hopper blevet belønnet i de forskellige klasser. Én har opnået 2. klasse, to har opnået 1. klasse og 5 har opnået Eliteklasse. Den sidste på listen er Nína fra Guldbæk. Hun har som den eneste danskavlede hoppe fået FEIFs ærespræmie for afkom. Avler er John Siiger Hansen. Nína har fået 12 afkom, og indtil videre er 6 blevet kåret, alle i første klasse. Nína stammer selv fra en stærk hoppelinje, hvor både mor, mormor, oldemor og tipoldemor har mange kårede afkom, så hun bekræfter teorien om, at det er vigtigt med gode hopper for at skabe gode resultater.

De fleste kender nok navnene på pragteksemplarer af hopper fra Island, som har leveret rigtig mange gode førsteklasses afkom og dermed sat et stort aftryk i avlen. Men kender vi de gode hopper i Danmark og historierne om disse, og findes der hopper, avlet i

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

75.


Foto Helene Sørensen

Jón og Louise med deres avlshoppe Dama frá Fjalli, som indtil videre har leveret 4 kårede afkom, hvoraf 3 er gået i første klasse

Oversigt over afkomskårede hopper 2000-2020 i Danmark

IS1990287318 Agnes frá Litlu-Reykjum, Eliteklassen (2014)

DK1988250036 Kolfinna fra Søtofte, Eliteklassen (2009)

IS1999287015 Dalla frá Auðsholtshjáleigu, Eliteklassen (2020)

DK1992206011 Krafla fra Tornen Eliteklassen (2014)

IS1985257802 Són frá Holum, Eliteklassen (2005)

DK2002205509 – Nína fra Guldbæk (2019)

IS1991257065 Hátið frá Garði, Eliteklassen (2014)

IS19811257341 Víma frá Hafsteinsstöðun, 1. klasse (2005)

DE1996205072 – Hjördís vom Erichshof (2019)

IS1992284159 Lina f. Skálakoti, Eliteklassen (2012)

IS1981286104 Dögg frá Kirkjubæ, 2. klasse (2004)

IS1996288627 – Gáta frá Dalsmynni (2019)

DK1992206011 Krafla f. Tornen, 1. klasse (2012)

DK1974200105 Skotta fra Truelsøgård, 2. klasse (2003)

IS1996287983 Friða frá Vorsabæ II, Eliteklassen (2017)

IS1991257065 Hátíð frá Garði, Eliteklassen (2012)

DK1978200335 Mýsla fra S.I.C., 1. klasse (2003)

DK1995207222 Saga fra Stutteri Solfaxi, Eliteklassen (2016)

DK1990200777 Kvika fra Lillesøgård, 1. klasse (2012)

IS1982235791 Fiðla frá Tungufelli, 1. klasse (2002)

DK1995207745 Katla fra Ryethoej, Eliteklassen (2015)

IS1987287003 Engilbjört frá Kjarri, Eliteklassen (2011)

IS1981258586 Carmen frá Kolkuósi, 1. klasse (2001)

DK1990200777 Kvika fra Lillesøgård, Eliteklassen (2015)

IS1991258700 Hekla frá Miðsitju, Eliteklassen (2009)

DK1976200208 Perla fra Truelshøjgård, 1. klasse (2001)

76. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


Bósi frá Húsavik IS2011166018 TOTAL: 8.54 NY I DK! Verdens højest kårede vindótt hingst!

AFKOM

AFKOM

Total: 8.54 – Rid. 8.61 med 9.5 for pas og 9 for Vilje/Sind B: 8.43 Fantastisk sportshest med ungrytter på Island – uendelig række af høje resultater i T.2, 5-gang og pas. Mere info på stutteridanakilde.dk – Facebook: /stutteridanakilde eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

77.


1K 0% lubra bat

Fordi islændere er noget helt specielt Hos Agria forsikrer vi alle slags heste – også de islandske, fordi alle heste har fortjent en god forsikring! Vi ved også godt, at der kan være flere dyrlægebesøg, når alderen begynder at trykke. Derfor er vores sygeforsikring livslang, og du får samme forsikringssum hele hestens liv. Har du ikke brug for en livsforsikring? Så behøver du selvfølgelig ikke at tegne den. Du kan tegne sygeforsikring uden liv allerede, når dit føl er to døgn gammelt. Og den gamle hest? Den forsikrer vi også!

Vil du vide mere? Ring på 70101065 eller tag et kig på agria.dk

Agria er specialister i dyreforsikringer. Vi har forsikret heste siden 1924.

TØLT A4 hest.indd 1

78. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

23-09-2020 11:06:10


Populære hingsteafkom er nøglen Nína har dog ikke sat det store aftryk i avlen endnu og kan måske få svært ved det, mener Rolf Asser Olsen, avler og ejer af Stutteri Tornbjerg. Han mener ikke, at man kan tale om nogen danskavlede hopper, som virkelig har slået igennem i avlen endnu. - Grunden er, at det kræver, at hoppen får nogle rigtig gode hingsteafkom, som bliver brugt meget, ligesom f.eks. Alfadís frá Selfossis sønner. Nína har leveret flest gode hoppeafkom og kun to hingste. Desuden ser vi stadig den tendens i Danmark, at hingste født på Island, trækker flere hopper til end danskfødte hingste, forklarer Rolf. Man kommer ikke uden om Rolf, når man skal fortælle historien om de gode avlshopper i Danmark. Han har tidligere skrevet flere artikler om emnet, som man kan læse på hans hjemmeside ishest.dk. - Succesfulde avlere er startet med en god hoppe, ikke en god hingst, slår han fast.

Rolf har bl.a. avlet Aldís fra Tornbjerg, som blev den højest kårede 4-års hoppe i 2020. Aldís er efter Efridís fra Søtofte, og hun er efter Vá frá Nýjabær - en af grundstenene i hans avl. - Jeg lægger vægt på en god tølt, vilje og fornemmelsen af, at du har meget hest foran dig, siger Rolf. - Efridís og Aldís har disse kvaliteter, og Aldís havde let ved det hele meget hurtigt. Rolf tilføjer, at vi skal passe på, at vi ikke får avlet islænderen for stor. - Med de nye retningslinjer, kan man højst få 8,0 for proportioner, hvis hesten er under 138 cm. Der burde også være et max-mål, da vi skal passe på, at vores heste ikke bliver for store, for så holder de måske ikke så længe, mener han. Da Rolf bliver bedt om at komme med et bud på hopper, som har gjort det godt i avlen i Danmark, fremhæver han hoppen Friða frá Vorsabæ II. Hun har indtil videre fået kåret 5 afkom, hvoraf 4 er gået i første klasse, og hun har modtaget ærespræmie for afkom i 2020. Desuden nævner han Nótt fra Bendstrup, som har leveret 3 hingste i første klasse indtil videre.

Et godt sind, vilje og samarbejdsvilje Birgitta Krogsgaard Gudnason er avler af Nótt. Hun har avlet heste i Danmark de sidste 30 år og ejer i dag stutteri Bendstrup. Birgitta fortæller, at hun tog til Island efter studentereksamen og kom hjem med Fluga, en lille fyrig hoppe på 128 cm, som var en fest at ride. Alle hendes heste kan føres tilbage til denne hoppe. I 1990 fik Fluga afkommet Kvika fra Lillesøgård, som fik en afkomskåring i Eliteklassen i 2015. - Kvika var temperamentsfuld, men havde også stor selvtillid og var førerhoppen i flokken. Alle hendes afkom blev gode, fortæller Birgitta. Det første afkom var hoppen Hátið fra Bendstrup, som i 2003 repræsenterede Danmark i 5-års klassen til VM i Herning. Kvika er også mor til den før omtalte Nótt fra Bendstrup. - Man skal avle på det, som man selv synes er sjovt at ride på, siger Birgitta. - Det er individuelt, hvad man kan lide ved heste, men jeg synes, det er vigtigt, at man har en god kemi med hesten. Den skal ville dig og den skal hvile i sig selv.

Kengála frá Neðri-Rauðalæk Foto Marius Mackenzie eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

79.


Et godt sind, vilje og samarbejdsvilje er de ting, som Birgitta vender tilbage til flere gange, når hun skal beskrive en god hest. Birgitta nævner også hestens størrelse: - Jeg går ikke op i, at hestene skal være så store, som folk ellers har meget fokus på for øjeblikket, siger Birgitta. De mister nemt det lette og smidige og bliver tunge, når de bliver for store. Hun mener også, at det er alfa og omega, at man får kåret sine heste for at se og vise, hvad der er i dem. Det giver vigtig information om materialet og om, hvilke afstamninger der bidrager positivt til avlen. - Det optimale ville være, at så mange heste som muligt bliver kåret, men det nuværende avlssystem forhindrer desværre mange i at få kåret deres heste, fordi det kræver store investeringer til træning og fremvisning, mener Birgitta. Høje kåringer, god tølt og en højt ansat hals. Mange vælger at lade deres heste kåre af professionelle ryttere, og derfor er det også interessant at få en kåringsrytters syn på den gode hoppe med. Agnar Snorri Stefansson er én af de mest populære kåringsryttere herhjemme og har derfor siddet på rigtig mange forskellige hopper. Han behøver ikke tænke sig længe om, inden han svarer på, hvem den bedste hoppe er, som han har redet: Kengála frá Neðri-Rauðalæk. Agnar red denne hoppe til VM 2015 i Herning i 7-års klassen, hvor den blev kåret med 8.53 total. - Hun havde let ved alt og var fantastisk at ride, siger han. Agnar og hans kone Anne Stine avler selv heste på stutteriet Gavnholt. De har i dette forår arrangeret flere kåringskurser i samarbejde med kåringsdommere. Her kan man bl.a. blive klogere på guidelines og hele processen omkring kåring af heste. Desværre kommer der i samtalen med Agnar ikke mange eksempler på danskavlede hopper frem, da deres avlshopper primært kommer fra Island. Men de er højt kårede, når Agnar og Anne Stine vælger at bruge dem. De ejer bl.a. hoppen Tindra frá Teigi II, som 80. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

er hoppen i Danmark med det højeste BLUP på hele 134 og en kåring på 8.56. Hun har ingen kårede afkom endnu pga. sin unge alder. BLUP-tallet siger noget om, hvor stærk afstamningen er. Hvis flere generationer er kåret, ved man mere om avlsmaterialet. Gode resultater til kåringer giver et højere BLUP-tal. De egenskaber, som Agnar lægger vægt på, når han udvælger sine avlshopper, er en god tølt og en højt ansat hals. - Og så skal de være frugtbare. Det skal ikke være for besværligt at få dem i fol, ellers bliver der hurtigt mange ekstra omkostninger i ifolingsprocessen, tilføjer han. Den naturlige selektion er vigtig Den islandske hoppe er, sammenlignet med andre racer, generelt meget frugtbar. - Det skyldes flere forskellige faktorer, bl.a. at vi har haft en lang tradition for at have hopperne gående i stod med hingsten. Det har betydet, at de hopper, som ikke har været naturligt frugtbare, ikke er kommet i fol og dermed ikke har kunnet give deres gener videre, forklarer Anne Marie Veistrup, dyrlæge og avler. - Vi skal passe på, at vi ikke ødelægger dette. Desværre går vi mere og mere i retning af at gøre brug af insemineringer, scanninger og hormonbehandlinger som en del af ifolingsprocessen. Dermed forsvinder den naturlige selektion af de mindre frugtbare hopper. Anne Marie har avlet islandske heste gennem mange år og har været aktiv i avlsbestyrelsen, bl.a. har hun siddet som næstformand i flere år. Da hun var ung, rejste hun fra Jylland til Sjælland for at studere til dyrlæge. På vejen gjorde hun stop på stutteriet Tornen, hvor hun kom gennem flere somre. Her så hun hoppeplagen Krafla fra Tornen for første gang. - Hendes forældre var ikke særligt ansete, men jeg var helt betaget af hende med det samme, så da jeg senere fik at vide, at hun var til salg, købte jeg hende på afbetaling, fortæller Anne Marie. - Folk syntes, at jeg var sindssyg! Jeg var nyuddannet og havde ingen penge. Krafla blev tilredet, kåret og vandt en sølvmedalje til VM i Norge i 5-års klassen i 1997. I dag er hun kåret i Eliteklassen for afkom.

- Hendes afkom er smukke, har en god udstråling og er meget vågne. Der er meget vilje, som jeg mener er vigtigt for, at en hest kan klare sig godt på kåringsbanen. Dog ser det ud til, at vilje er blevet lidt mindre vigtigt ifølge de nye retningslinjer. Til gengæld skal hestene være mere dresserede nu, vurderer Anne Marie. Hun lægger i sin avl vægt på en rummelig 5-gænger med god udstråling og tempo. - Vi skal passe på, at vi ikke kun fokuserer på forparten. En ren 4-gænger er jo ikke en hest for mange at gangsætte og ride. Der må gerne være gode forbensbevægelser, men de skal være bløde og naturlige, så det føles godt at sidde på hesten. Anne Marie synes, at det er vigtigt, at man overvejer, hvilke hopper man avler på. - Mit bedste råd til folk, som overvejer at ifole en middelmådig hoppe, er: Find ud af, hvad du i virkeligheden ønsker dig af et afkom. Det kan være et langt billigere og mere sikkert projekt, at prøve at finde den hest, du vil have og købe den, i stedet for at lave den selv. Hun mener også, at hvis man generelt skal gøre folk mere opmærksomme på, hvad gode kvaliteter i en hest er, så skal vi have flere arrangementer i lokalklubberne, hvor man kan få en kåringsdommers øjne på sin hest.

.

"Den naturlige selektion er vigtig. Den islandske hoppe er, sammenlignet med andre racer, generelt meget frugtbar"


Krafla fra Tornen og afkommet Kolfinna fra Oren til afkomskåring

Det kræver ekspertise Den sidste avler, som får ordet i denne omgang, har i flere år været med til at udbrede sin viden om, hvad der kendetegner den gode hest. Bl.a. når medlemmerne i Faxi-klubben på Sjælland afholder deres årlige føl-tur. Her har Jón Már Gudmundsson stillet sin ekspertise til rådighed og har guidet tilhørerne gennem, hvad man kigger efter af kvaliteter i en hest. Jón driver Stald Akur sammen med Louise Mølbak. Hans bud på den ideelle avlshoppe lyder således: - Den har først og fremmest en god udstråling, en god hals og en kraftig bagpart, som skubber forparten frem og op. Når den løber på marken, skal den være smidig at se på, og den skal løfte benene op og frem på en naturlig måde, uden at man behøver at hidse den op. Alle gangarter skal være gode, men tølten skal være bedst. Så skal den have en vis højde, fordi markedet ikke

ønsker små heste. - Hvis man ønsker at avle gode sportsheste, skal den have en god skridt, trav og galop. Galop er en undervurderet gangart. Hvis den er god, plejer det at hænge sammen med en stærk overlinje, og den er med til at udvikle de andre gangarter, når man træner den, mener Jón. Han er også optaget af, hvad et godt sind er: - Det er selvfølgelig individuelt, hvad man forbinder med et godt sind, men for mig betyder det masser af temperament og selvstændighed. Hesten skal tage initiativ og have vilje, for så er der større chance for, at den gider at "tage sig sammen".

Foto Eldjárn Már Hallgrimsson

hest. Og så har vi en vigtig opgave i forhold til fritidsrytteren, som er, at vi skal have dem til at åbne øjnene op for en bedre skovturshest, og at denne gerne må koste noget, forklarer han. - Desuden kræver det ekspertise i materialet, som vi har med at gøre. Vi skal kende vores avlsmateriale og vide, hvad der passer sammen. Vi skal være bevidste om, hvilke egenskaber vi avler efter, og så skal vi være gode til at selektere i det materiale, vi vælger at avle på. På Island har man en helt anden politik omkring frasortering af de mindre gode hopper og hingste. Dem spiser man, afslutter Jón.

Når man taler med Jón, kan man tydeligt høre hans entusiasme og brændende interesse for avlen. - Vores mål, som avlere generelt, bør være at avle heste til toppen og forbedre kvaliteten af den islandske eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

81.


VI BYGGER TIL HEST OG RYTTER

Vi bygger til hestefolket over hele landet. Med mere end 30 års erfaring i byggeri af ridehaller og stalde, er det os, du skal tale med, hvis du har byggeplaner. Se mere på bundgaardbyg.dk eller kontakt os, hvis du vil have gode byggeråd på 86 52 56 44.

82. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

BUNDGAARD BYG STØTTER RIDESPORTEN


I VERDENSKLASSE

Tessa Nederend

PERNILLE LYAGER MØLLER Træningstip 1:

Træningstip 2:

Træningstip 3:

Som rytter er det vigtigt, at kroppen er i balance og derved kan følge hestens bevægelser uden at forstyrre den, og således kan indvirke optimalt på hesten. Ligeledes er koordinering af hjælperne og timingen deraf afgørende for at opnå god kommunikation med din hest.

Hver hest er et unikt individ og det er derfor vigtigt som rytter at kunne “læse” hesten (type, karakter, styrker og svagheder både fysisk og psykisk) for at være i stand til at udvikle dens fulde potentiale.

Konsekvens, disciplin og variation er for mig nøglen til en glad og mentalt afbalanceret hest. Variation kommer gennem hvor jeg træner og hvad jeg træner. Disciplin og konsekvens gennem tydelige systematiske hjælpere, der bliver fulgt op på hver gang -så hesten ikke er i tvivl om, hvad den bliver bedt om.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

83.


OPLEVELSER, CLINICS OG SHOWS

EN HYGGELIG WEEKEND MED HELE FAMILIEN

MASSER AF STANDE – GØR EN GOD HANDEL

SÆT ✗ I KALENDEREN

STORE HESTEDAG 3.-4. S E PTE M B E R 2022 / DYR S K U E P LADS E N I ROS K I LDE STOR E H ESTE DAG.DK

84. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

STOR E H ESTE DAG

STOR E H ESTE DAG


I VERDENSKLASSE

Tre tips til at ride pas:

CHARLOTTE COOK

Træningstip 1:

Træningstip 2:

Træningstip 3:

Når du træner pas, så lad være med at ride fuld speed hver gang. Sørg for at hesten synes det er sjovt og let.

2. Hvis din hest er meget totaktet i passen og eksempelvis går i krydsgalop. Så rid minimum 50 meter i galop før lægning og rid hesten og i tølt fra passen.

3. Kend din hests kondition. Rid gerne med pulsur og lyt til din hests signaler.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

85.


DEN TOTALE LØSNING TIL WELLNESS, REHAB OG GENOPTRÆNING

HORSE-TRAINER SUN

HORSE-TRAINER WALK

HORSE-TRAINER RELAX

WIEGAARDEN.DK . SB . 138305

HORSE-TRAINER SPA

86. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Norman Nielsen, tlf. +45 40 44 94 00 e-mail: ht@horse-trainer.dk www.horse-trainerproducts.com


MAGISKE OPLEVELSER I HERNING

https://youtu.be/rjoj8HkfZQc

FABELAGTIGE ABEL Sys Pilegaard og hingsten Abel leverede nogle fantastiske oplevelser til Icehorse Festival 2022.

https://youtu.be/_JLdkOkX-pI

Ekvipagen vandt T.1 udtagelsen, så spændingen var stor, da de red ind på banen i finalen. Abel og Sys fik hele salen til at juble over den fabelagtige hurtige tølt, og dommerne fandt 10-tallet frem. Du kan se flere videoer fra de fantastiske ridt på næste side...

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

87.


MERE FRA ICEHORSE FESTIVAL 2022

https://youtu.be/MAVQDeH7c6s

https://youtu.be/948qKkFYkuI

https://youtu.be/a-2sdDvwfx8

https://youtu.be/JKfx1-FR5Sw

https://youtu.be/0UtbXF5Gpm8

https://youtu.be/h6382ATeJE8

https://youtu.be/0UtbXF5Gpm8

88. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Du kan altid se eller gense vores videointerview på vores youtube kanal eller på facerbook.


Islandsk Hest / Februar 2019

Mangler du tag over hovedet til Aros Gait Event

Hvis alle nærliggende hoteller er optagede, kan du altid Når du lejer en vogn hos os, vil den stå klar på pladsen når leje en campingvogn hos Herning Camping Udlejning. Det du ankommer. Eller du kan afhente den på vores adresse er altid en god ide at være i god tid, når du bestiller hos os. efter aftale. Ring og aftal eller bestil her:

(+45) 97 12 15 16

www.herning-campingudlejning.dk

Side 55. - Islandsk Hest / Februar 2019

eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

89.


Af Kristina Christensen Fotos: Privat

GE N A M NDE HU OM

ES ER N Y S MH DE

90. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


SPØRG OS

SPØRG FAG EKSPERTEN

OM NOGET

ORME KURE OG HUNDE

Kære dyrlæge

Hvor stor er risikoen så?

Min Golden Retriever elsker at æde hestepærer. Han æder dem glædeligt året rundt. Jeg læste fornyligt om en hund, der døde af at spise hestepærer efter at hesten havde fået ormekur. Skal jeg være bekymret? Er der en risiko for, at han kan blive syg?

Det er selvfølgelig vanskeligt at sige. Det vil blandt andet afhænge af hundens størrelse, hvor meget hestegødning den måtte have indtaget, og koncentrationen af medicinrester i gødningen. Et studie viste, at der kunne måles ivermectin i gødningen i 40 dage efter behandlingen, men at 90% af alle medicinrester blev udskilt i løbet af de første fire dage.

Vh Kirsten Sørensen, Næstved. Kære Kirsten Sørensen, Tak for et godt og relevant spørgsmål. Der bliver faktisk udskilt betydelige mængder medicinrester i gødningen, og dette kan godt udgøre en forgiftningsrisiko for hunde. Som vi ved, har mange hunde en forkærlighed for hestepærer, og der kan derfor være en risiko for forgiftning, hvis gødningen indeholder medicinrester. Lad os først slå fast, at der kun har været påvist forgiftningsrisiko for en enkelt stof-klasse, nemlig de makrocykliske lactoner, som inkluderer ivermectin og moxidectin. Desuden er det vigtigt at understrege at det primært er hunde af collie-racer eller collie-blandinger, som er særligt følsomme over for medicinen. Langt de fleste hunde vil derfor ikke have dette problem. Man kan få sin hund testet for følsomhed for disse ormemidler ved hjælp af en genetisk test, hvis man gerne vil have vished.

For moxidectin var koncentrationerne betydeligt lavere, men rester blev målt i gødningen i op til 75 dage, med 90% udskilt i løbet af de første otte dage. Der findes ikke nogen studier, som har undersøgt risikoen for forgiftning hos collier ved indtagelse af hestegødning i dagene og ugerne efter ormebehandling, så dette kan vi ikke sige noget om med sikkerhed. Man kan dog med god grund antage at den største risiko er i løbet af de første fire dage for ivermectin og de første otte dage for moxidectin.

blive nedbrudt. Dette er fordi en lang række af nyttedyr, herunder biller (dung beetles) bliver effektivt slået ihjel. Studier har påvist forsinket eller forlænget nedbrydning i op mod 50 dage efter ivermectin-behandling. Dog er de mest markante effekter påvist i løbet af de første dage efter behandling, hvor størstedelen som nævnt bliver udskilt. Komposterer man sin hestegødning, kan disse medicinrester derfor også modvirke en effektiv kompostering, da denne proces jo også involverer mange af disse nyttedyr. Vælger man for eksempel at gøde sine rosenbede med hestegødning indeholdende disse medicinrester, kan man ligeledes påvirke bedenes naturlige fauna i negativ retning. Vh Dyrlæge Martin Krarup Nielsen

Kan medicinresterne i gødningen have andre negative konsekvenser? Ja, der kan være en betydelig påvirkning af den naturlige fauna. Et lægemiddel som ivermectin er virksomt mod både insekter, mider og orm, og dem er der jo masser af i naturen. Flere studier har dokumenteret hvordan gødningsklatter fra behandlede dyr er betydeligt længere om at eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

91.


92. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022


TIL HEST OG RYTTER FJÖDUR SADEL

KØB DEN HER

Den nye Karlslund Fjödur byder på en revolutionerende ny kulfiberbom, som sikrer både en lav vægt på ca. 5 kg., samt enestående anatomisk korrekt fleksibilitet. Fremstillingen i mange lag kulfiber betyder, at det er muligt at styre måden som sadlen bevæger sig på, imellem hesten og rytteren. Dermed opnåes en bedre pasform og vægtfordeling, også under ridning, hvor hestens ryg ændrer form konstant.

KATLA

STRATERA KØB DET HER

NYHED STATERA Gastroliq, udviklet specifikt til heste med irritationer i mavesækkens slimhinder. Gastroliq er udviklet og testet i samarbejde med dyrlæge. "KATLA" er en meget let jakke i to farvevarianter med et lille TOP REITER logo på brystet og venstre arm. Den er perfekt til overgangsperioden.

Se mere på www.STATERA.dk

KØB DEM HER eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

93.


TIL HEST OG RYTTER KØB DEN HER

KØB DEN HER

Avant 700-serien "Verdens mest alsidige minilæsser med verdens største redskabsprogram. Væltesikker og bygget til det professionelle behov."

Bliða Memory Foam sadelunderlag: Sadelunderlag i trykfordelende, ventilerende og stødabsorberende materiale, som former sig efter hestens anatomi og fordeler trykket fra sadlen. Besøg vores stand og se de mange nyheder

KØB DET HER KØB DET HER

AVEVE Icelander Energy Mix "Udviklet til højtydende islandske heste der går konkurrencer og skal yde præstationer med høj intensitet – herunder også avlshingste i avlssæson."

94. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

Absolut Horse Fit & Light Stort udvalg af fiberrig hestefoder med kun 2,5% stivelse og 4,2 % sukker. 15 kg fra DKK 109,99. Besøg Absolut-Horse.dk på stand M9990.


TIL HEST OG RYTTER Nyhed - HorsePro Vital Tilskudsprodukter En ny serie tilskudsprodukter til understøttelse af hestens sundhed og præstation. Alle tilskudsprodukter er lette at dosere og støver ikke. Desuden kan alle produkter benyttes under FEI stævnestart.

KØB DEM HER

KØB DET HER

Til føl og hopper KØB DEN HER

Den nye delikate Black Zip Hoodie: Den nye delikate Black Zip Hoodie fra Kronholt Limited Edition 22 lanceres til Icehorse Festival. Fåes også i Green Leaf

for etablering af en optimal tarmflora og en stærk immunbalance. Det er videnskabeligt bevist, at Immulix øger mængden af gavnlige bakterier i tarmen og støtter etableringen af en sund og gavnlig tarmflora hos føl. Føl fodret med Immulix de første 8 uger af deres liv, har en beviselig højere mængde* af den gavnlige bakterie Akkermansia muciniphilae. Besøg vores stand

Besøg Kronholt stand eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

95.


MELD DIG TIL PÅ WWW.ISLANDSKHEST.COM

ABONNER GRATIS PÅ eMAGASINET ISLANDSK HEST

Modtag nye magasiner og info for Islandsheste Folket direkte i din inbox. Du kan også kontakte os direkte på : bs@bjmedia.dk eller på tlf. +45 2789 5471 Du finder os også på Facebook / Instagram. Vi lover både interessant og relevant læsning

96. eMAGASINET ISLANDSK HEST / APRIL 2022

eMagasinet

Find os på nettet på www.islandskhest.com, hvor du kan melde dig til.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.