Rutes i itineraris del montsià

Page 1

RUTES I ITINERARIS DEL MONTSIÀ (ALCANAR)

Josep Reverter Sancho 2n BATXILLERAT Tutora: Àngels Folch Data d’ entrega: 16/01/17


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

ÍNDEX INTRODUCCIÓ…………………………………………………………………….. 1. OBJECTIUS…………………………………………………………………….. 2. METODOLOGIA………………………………………………………………... 3. SERRA DEL MONTSIÀ……………………………………………………….. 3.1. CLIMA………………………………………………………………………. 3.2. HISTÒRIA………………………………………………………………….. 3.3. CONSTRUCCIONS IE STRUCTURES…………………………………. 4. ABANS DE SORTIR…………………………………………………………… 4.1. RECOMANCIONS I NORMES…………………………………………… 4.2. SENYALITZACIÓ………………………………………………………….. 4.3. PERILLS I ADVERTÈNCIES…………………………………………….. 4.4. FLORA……………………………………………………………………… 5. RUTES………………………………………………………………………….. 5.1. ENQUESTES……………………………………………………………… 5.1.1. METODOLOGIA……………………………………………………. 5.2. INDICACIONS……………………………………………………………... 5.2.1. SERRA DEL PUIG GROS ………………………………………… 5.2.2. ERMITORI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI......................... 5.2.3. CAMÍ DELS BARRANQUETS…………….………………………. 5.2.4. LA MOLETA, LA PUNTA I LES TORRES DELS ALFACS......... 5.2.5. GR-92 (LLIGALLO DEL MAR)……………………………..……… 5.2.6. TRINITARI FABREGAT……………………………………………. 5.2.7. RACÓ DEL BASSIOL……………………………………………… 5.3. CARACTERÍSTIQEUS PRINCIPALS…………………………………… 5.4. MAPES……………………………………………………………………… 5.4.1. METODOLOGIA……………………………………………………. 6. DISSENY I PROGRAMACIÓ DE L’ APP……………………………………. 6.1. APP INVENTOR…………………………………………………………… 6.2. DISSENY…………………………………………………………………… 6.2.1. NOM DE L’ APP……………………………………………………. 6.2.2. CREACIÓ DE LA ICONA………………………………………….. 6.2.2.1. PASSOS QUE HE SEGUIT………………………………. 6.3. PROGRAMACIÓ…………………………………………………………... 6.3.1. PROCEDIMENT……………………………………………………. 7. CREACIÓ DE VÍDEOS………………………………………………………… 7.1. CAMTASIA STUDIO 8……………………………………………………. 7.2. METODOLOGIA D’ EDICIÓ DE VÍDEOS………………………………. 8. CONCLUSIONS I VALORACIÓ PERSONAL………..……………………... 9. BIBLIOGRAFIA…………………………………………………………………. 10. AGRAÏMENTS………………………………………………………………….. 11. ANNEXOS……………………………………………………………………….

3 4 5 8 8 8 9 11 11 14 17 20 24 24 24 27 27 31 35 36 40 44 47 51 55 55 57 57 60 61 62 62 64 64 67 67 69 71 72 73 74

2


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

INTRODUCCIÓ La Serra del Montsià sempre m’ha causat una gran curiositat; des de ben petit, m’he l’he quedat mirant una bona estona mentre passava amb el cotxe per l’autopista, sempre impacient per anar a investigar llocs que no hagi descobert ningú, per anar a escoltar l’aire pur quan xoca contra els arbres i, sobretot, per arribar al cim i veure l’excel·lent vista del Delta de l’Ebre.

Un dia a la muntanya, quan era petit

Tot i que se situa al costat de la meva població, no hi havia anat mai (només un cop amb uns amics i els seus pares), fins que fa més o menys tres anys em vaig interessar pel senderisme i les curses de muntanya. Vaig descobrir que és un esport molt bonic de practicar. A banda de fer salut, serveix per desconnectar de l’estrès i per connectar amb la natura i, a més, descobreixes llocs que mai havies pensat que existien. Vaig començar a anar de tant en tant amb algun amic, sense cap ruta definida, seguint el camí sense saber on anar. He participat en dues edicions de la Pujada al Montsià memorial Francesc Bort (Madro), concretament la IX i la X. Foto de la Pujada al Montsià memorial Francesc Bort (Madro)IX

Quan va arribar primer de batxillerat i em van preguntar de què volia fer el treball de recerca, primer vaig tenir un gran problema, ja que no sabia què triar. Vaig tenir bastants idees; primer el volia fer sobre els avistaments OVNI (un tema que m’interessa molt), però no estava convençut del tot. Finalment, em vaig preguntar a mi mateix: Què t’agrada fer? A mi m’agrada molt la tecnologia, concretament el tema d’APPs mòbils i videojocs, i com he dit abans, m’agrada anar per la muntanya. Llavors ja ho tenia: havia de fusionar aquests dos conceptes.

3


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

La idea final era dissenyar una APP mòbil que mostrés les principals rutes de tot el Montsià. Vaig tenir una entrevista amb el regidor d’esports d’ Alcanar i em va dir que el Montsià estava ple de rutes, i que si les volia fer totes, no tenia prou temps. Em va suggerir de fer les rutes només del terme d’ Alcanar. Primer pensava que no n’hi haurien prou per a un treball de recerca, però n’hi havia més del que m’ imaginava, i vaig acceptar la proposta.

Un dia a la muntanya, quan era petit 1. OBJECTIUS Hi ha una gran quantitat d’objectius, n’hi ha de fàcils i de difícils. S’intentaran complir tots al final del projecte.           

Acabar l’aplicació i posar-la en funcionament al final del treball. Fomentar les sortides esportives i culturals a la Serra del Montsià. Atreure turisme a la zona perquè més gent conegui l’encant d’aquest paratge. Facilitar a les persones l’hora de triar la ruta i el camí per on anar. Reduir el nombre de persones que es perden en aquesta serralada. Conèixer més les rutes, que hi passi més gent i, per tant, les senderes estiguin més marcades gràcies al pas d’aquesta. Com més gent coneixerà les rutes, més necessitat tindrà l’ajuntament de senyalitzar cadascuna d’aquestes (ja s’estan senyalitzant d’una forma més clara). Crear tràilers en format vídeo de cada ruta, perquè les persones tinguin una informació més gràfica de per on anar. Recomanar què portar i com anar ben preparat per una sortida d’un dia o mig. Conèixer la flora i la fauna que ens trobarem. Mentalitzar-nos que hi ha perills quan anem a la muntanya, advertir-los i minimitzar el risc.

4


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

2. METODOLOGIA La metodologia emprada per l’elaboració d’aquest treball és diversa. Combinaria una metodologia experimental (he anat a fer les rutes), tecnològica (he programat l’ APP), documental (he buscat la història de la serra de Montsià, les plantes...), artística i creativa (he dissenyat la icona, he gravat i editat vídeos...) i també he fet enquestes i entrevistes (al meu avi, al regidor Jordi Bort, als meus amics que m’han acompanyat a les rutes...). A continuació detallaré els passos que he seguit en l’elaboració del meu treball de recerca: -

Un cop decidit el tema de l’aplicació, calia començar com abans millor, ja que la part pràctica, és a dir, sortir a fer les rutes, costa molt de temps i esforç, i això podia jugar a la meva contra si no m’ho planifiqués bé.

-

Primer de tot em vaig apuntar en una llibreta què volia posar com a característiques principals de la ruta. La idea era especificar la distància, les calories, la deshidratació i l’elevació màxima i guanyada, a més de 4 mapes: un de pendent, un de perfil, un d’elevació i un mapa de relleu.

-

Volia que hi aparegués una secció que es digués “Abans de sortir” en la qual es doni informació que hem de saber (com ja diu el nom) abans de sortir a la muntanya.

-

Després vaig decidir que escriuria les indicacions de cada ruta, per a facilitar a les persones el fet de no perdre’s.

-

També vaig començar amb la idea que, en cada punt d’interès de la ruta, explicar la història que té, per què es diu d’aquesta manera...

-

I per últim, se’m va ocórrer la idea d’endur-me la càmera esportiva (Nilox Mini F, que ja tenia a casa) i fer un petit tràiler de cada ruta, amb unes instruccions més gràfiques.

-

Vaig apuntar en una pàgina de llibreta com volia que fos l’ APP: L’aplicació constarà d’un mapa, que serà el que es veurà primer. En aquest mapa es veuran totes les rutes que he decidit fer i també els llocs i les infraestructures més representatives. La persona que està mirant l’ APP podrà decidir si clicar damunt d’un lloc en concret o al damunt d’una ruta. Si clica damunt d’un lloc, com per exemple la font del Bassiol, li sortirà tota la informació sobre aquest lloc, a més d’imatges i també per quines rutes anar per arribar-hi. Si la persona decideix clicar damunt d’alguna ruta en concret, li sortiran totes les dades de la ruta i també, un vídeo-resum. A més, les rutes estaran classificades per paisatge, dificultat i accessibilitat.

5


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Dies després de pensar això, em vaig reunir amb el regidor d’esports i medi ambient de l’ajuntament d’ Alcanar. Li va semblar molt bé la meva idea, però com he dit a la introducció, em va aconsellar reduir el treball, i en comptes de fer les rutes de tot el Montsià, només fer les del terme d’ Alcanar.

-

Em va donar una mena de dossier amb un llistat de rutes i itineraris. Després de rumiar-ho, vaig decidir que les rutes més importants i més entretingudes eren les 7 que veurem a l’apartat anomenat “Rutes”.

-

Com he dit abans, la part pràctica costa molt, així que al mes d’ agost em vaig fer un “planning”, especificant els dies que havia de sortir per la muntanya, i una data màxima en la que hauria d’haver acabat aquesta part. En resum, abans del 4 de setembre havia d’acabar les 7 rutes i abans que comencessin les classes, ja havia d’haver acabat la redacció de les indicacions de totes (aquest termini va acabar sent el dia 10 de novembre).

-

Vaig cercar per la web i per la “Play Store” si hi havia una pàgina o una aplicació semblant a la meva. En un principi no n’hi havia cap, però vaig trobar una pàgina web que semblava ser idèntica. Més tard em vaig adonar que aquesta pàgina no tenia les mateixes rutes que havia decidit fer jo, i a més, només era útil per a les persones que tenen un GPS especial per anar per la muntanya. Així que vaig seguir endavant amb el projecte.

-

Vaig fer la primera ruta (Racó del Bassiol). Vaig recollir informació, fotografies i vídeos, però res més. Llavors, se’m va ocórrer la idea de fer les enquestes (explicades a l’apartat “Enquestes”) per a les dades més subjectives, i, per a les dades més objectives, utilitzar un programa que et diu la distància recorreguda...

-

Llavors, com vaig veure que recollir depèn quina informació era molt complicat, vaig eliminar l’apartat de calories, deshidratació, els mapes (menys un), i també la informació extra de cada punt d’interès.

-

Aquestes enquestes les vaig realitzar jo, i les vaig millorar amb un consell que em va donar la tutora. Aquest va ser que no completés només jo l’enquesta, sinó que també la completessin els acompanyants.

-

Vaig fer la mateixa ruta amb les enquestes i amb les coses clares sobre quina informació agafar, i a partir de llavors es van realitzar les 7 rutes, gairebé una per setmana.

-

Només acabava de fer la ruta, ja em posava a escriure les indicacions i a fer el tràiler.

-

Em vaig adonar que l’ APP Inventor no et dona la opció de dibuixar la ruta al mapa, així que vaig haver de buscar una altra opció. 6


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Vaig trobar l’opció d’afegir un botó quan es nombra un lloc d’interès a les indicacions i que, quan el polsem, s’obri “Google Maps” i que ens porti a aquell lloc en concret. Vaig parlar amb la tutora i amb el professor de tecnologia i em van donar pistes sobre com fer-ho.

-

Aquest inconvenient va produir que canviés molt el disseny de l’ APP. Com podrem veure al llarg del treball, no s’assembla molt al disseny explicat al principi, però té gairebé la mateixa essència.

-

Amb totes les indicacions escrites i tots els tràilers fets, només em quedava programar l’ APP, recollir informació per a la secció “Abans de sortir”, fer els mapes (un de cada ruta) i redactar el treball.

-

Amb el meu avi i el regidor d’esports i de medi ambient en vaig tenir prou per completar la secció “Abans de sortir”.

-

Aquest últim també em va ajudar a dibuixar els mapes, passant-me un programa especial per això.

-

L’APP la vaig programar i dissenyar majoritàriament durant el Nadal, i la resta de treball (introducció, índex...) el vaig anar fent durant tot aquest temps.

-

Finalment he fet els últims retocs, com per exemple la portada i el disseny final d’algunes pàgines.

7


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

3. SERRA DEL MONTSIÀ La Serra del Montsià és una serralada litoral catalana, de pedra calcària, que es va formar fa 25 milions d’anys, paral·lela a la costa des del Riu Ebre fins al Riu Sénia, amb 12km de longitud i 5km d’amplitud. Aquesta serra té com a pic més alt l’anomenada Torreta del Montsià, amb 765 metres sobre el nivell del mar. Un altre cim molt important és la Foradada, situada un poc més al nord, gairebé a Sant Carles de la Ràpita, amb 507msnm*. El tercer pic més important és Mola Cima, que està situat justament al sud de La Torreta. Amb 764msnm, aquest cim pareix el més alt, depèn amb quina perspectiva i des d’ on ho mires. La serralada pertany als termes d‘Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Freginals, Ulldecona i Amposta. Dóna nom a la comarca del Montsià, la qual està formada per aquests termes més el de la Sénia, la Galera, Santa Bàrbara, Sant Jaume, Masdenverge, Godall i Mas de Barberans. Tot i que s’hi va construir la pedrera de la Fàbrica del Ciment i ha destruït molta escorça de la serra, es va incloure dins el Pla d’Espais d’Interès Natural. Hi destaquen el medi natural i el paisatge, la singularitat del relleu, la gran quantitat de fonts i basses, l’excursionisme, l’escalada i la cacera. També va ser inclosa a la Xarxa Natura de la Unió Europea, la qual té l’objectiu de conservar l’hàbitat i les espècies. 3.1. CLIMA En aquesta zona hi predomina un clima mediterrani de muntanya, amb temperatures suaus. Els hiverns són temperats, amb 5ºC de mitjana al gener, i els estius són calorosos, amb 31ºC de mitjana al juliol. Aquesta calor va acompanyada d’una humitat del 68% de mitjana. Les pluges se solen donar a la tardor i primavera. Hi bufa el xaloc, el mestral, la tramuntana i el llevant, i alguns cops pot arribar a agafar els 100km/h. Quan hi ha llevant, normalment hi ha pluges. 3.2. HISTÒRIA Les primeres activitats humanes que tenim del Montsià daten el segle XII, quan s’atorga als habitants dels voltant el poder de la fusta que s’hi troba, provocant així que les persones puguin agafar fusta dels boscos (alzina, roure i teix) i s’iniciïn gran quantitat de picabaralles. Al segle XIX, l’antic règim i l’estat liberal van acabar amb aquesta llei, i van posar en venda totes les terres de la serra, que passarien a propietats privades. Molta gent que vivia als masos es dedicava a l’agricultura i ramaderia. Gràcies a aquests treballs, es van anar construint ponts, fons, basses, cocons, forns de calç, marges de pedra seca, corrals i sobretot camins. També cal destacar l’activitat dels caçadors i els carboners.

*Metres Sobre el Nivell del Mar 8


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

A mitjans del segle XX, quan hi predominava l’estraperlo, es va estendre una gran xarxa de senderes que comunicava els pobles interiors, que produïen oli i vi, i els pobles de la costa, que produïen arròs. Aquesta xarxa de senderes s’utilitzava per evitar trobar-se a la Guàrdia Civil. Un camí molt important d’aquesta és el Camí dels Bandolers, el qual recorre paral·lelament el Montsià des d’ Alcanar fins Sant Carles de la Ràpita . La productivitat agrícola i ramadera es va aturar, degut a la forta gelada de l’any 1956, la qual va malmetre els camps de conreu i va produir una crisi, i la gent que vivia al masos, va baixar cap a la plana. Només hi van quedar els pastors. Després que gairebé s’esgotés la llenya i de la gran gelada, el recurs més important va ser l’aigua. Ja hi havia fonts en aquella època, però se’n van construir més, amb els seus respectius abeuradors per a facilitar la hidratació dels animals. 3.3. CONSTRUCCIONS I ESTRUCTURES  Font: surgència d’aigua. Les més importants i més fiables són: la font de Brugar, la de Molacima, la del bassiol i la del Fumat (veure Annex I).  Aljub: construcció feta per les persones, la funció de la qual és recollir l’aigua de la pluja.  Cocó: té la mateixa funció que l’aljub, però el cocó és sobre una llosa de pedra i no està fet per l’home (hi ha casos que s’hi construeix un marge perquè no s’escapi l’aigua) (veure Annex I). Aljub  Abeurador: estructura situada al costat de les fonts que facilita l’abeurament dels animals.  Pica: pedra buidada a consciència de l’home per contenir aigua.  Pou: forat vertical excavat a terra per agafar l’aigua del subsòl (veure Annex I). Pica  Cisterna: dipòsit baix terra per guardar l’aigua, la qual hi arriba filtrada. 9


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

 Bassa d’argila: construcció per recollir aigua, on s’utilitza l’impermeable sòl argilenc (veure Annex I) .  Forn de calç: forn del qual s’extreien pedres cuites i tot seguit es banyaven amb aigua. D’aquí s’obtenia la calç per obrar, i la que quedava entre les cendres s’extreia i s’obtenia calç viva.  Marge: construcció de pedra seca que s’utilitzava per minimitzar el pendent dels cultius agrícoles.

Forn de calç

 Aixirigall: normalment creat per la pluja, és un espai on hi predominen pedres soltes arrastrades per l’aigua, que normalment s’utilitza per a ascendir la muntanya, tot i que és cansat i perillós.  Corral: construcció de pedra on se situaven les bèsties.  Barraca: estructura feta per l’home, de pedra seca, que feia la funció d’habitatge, mentre es duien a terme les feines del camp (veure Annex I) .  Mas: edificació gran, normalment d’un terratinent. Hi vivia el masover amb la seva família, i de vegades, apareixia l’amo per controlar la collita. Només s’hi vivia en el període que hi havia feina al camp. Aixirigall

10


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

4. ABANS DE SORTIR Aquesta secció consta de 4 elements( recomanacions i normes, senyalització, perills i advertències i fauna i flora) fonamentals que s’han de tindre en compte abans de sortir a fer la ruta o l’itinerari. Les 4 parts apareixeran a la pantalla principal de l’ APP, amb el seu respectiu botó. 4.1. RECOMANACIONS I NORMES 

Es recomana anar a l’ hivern. Encara que hi faci un poc més de fred i, a dalt de tot, el vent és més gelat, les cames sembla que pesin menys en aquesta època de l’any. També és l’època en la que hi ha els dies més clars i es pot gaudir de millors vistes panoràmiques. L’únic inconvenient és que de vegades hi pot nevar.

La primavera també és un bon moment per anar. Es pot veure la serra plena de vida i de colors, amb totes les flors florides.

Si es va a la tardor també tindrem un bon viatge, però a causa del clima podem agafar refredats fàcilment, ja que a poca altura fa calor, i quan s’arriba a dalt de tot, el vent pot ser la causa d’algun.

A l’estiu també es pot anar, ja que és l’estació en la qual hi ha més temps lliure, però és la pitjor degut a la xafogor i humitat. A més, com ens posem roba curta, depèn la ruta que es tria, acabarem amb més d’una rascada.

Tindre alguna persona que us acompanyi és millor que anar tot sols. Si passés alguna cosa no hi hauria ningú per ajudar-vos.

Les deixalles (com per exemple el paper de l’entrepà, una ampolla d’aigua o una llauna) han de tornar totes cap a casa, encara que siguin biodegradables. Aquest aspecte és molt important per prevenir incendis i per mantenir la serra neta. Es recomana portar una bossa per a la brossa.

No es poden llençar burilles ni cartutxos.

11


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Està absolutament prohibit fer foc.

S’han de respectar les propietats privades. Si hi ha una finca amb una reixa al voltant, no s’ha de sobrepassar.

Què portar?

Roba: Depèn de l’època de l’any, de la ruta que decidim fer i del moment del dia en què anem.  Si és estiu es recomana anar amb roba curta, però potser ens endurem un parell de rascades a les cames. Així que si no és estiu, no s’ha de dubtar en posar-se pantalons llargs.  S’ha de portar calçat adequat de muntanya i hem d’assegurar-nos que no ens facin ampolles.  En l’època d’estiu és important portar gorra i protector solar, i si no ho és, es recomana portar-ho a la motxilla.  Bastó de (opcional).

trekking Impermeable, gorra i llanterna

Motxilla: De 10 a 20 litres (per una caminada de mig dia).  Impermeable (mai se sap quan pot començar a ploure).  Brúixola (opcional).  Mapa de la zona (opcional, tenim l’APP).  Bossetes de sucre.  Dues ampolles grans d’aigua o de beguda isotònica.

Mapa i brúixola 12


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

 Un o dos entrepans.  Llanterna (si la ruta inclou alguna cova).  Xocolatina o barreta energètica i un bric amb suc.  Farmaciola (tiretes, gasses, esparadrap, tiretes especials per ampolles, protector per als mosquits).  Si ens sobra lloc: o Carregador portàtil per al mòbil, tauleta... o Càmera fotogràfica (depèn de quina ruta es realitza, hi ha molt bones vistes).

Farmaciola

Bossa amb 20l de capacitat 13


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

4.2. SENYALITZACIÓ Tenim l’ APP per a guiar-nos abans i mentre estem fent les rutes, però si amb això no en tenim prou, disposem d’un mètode de senyalització per si en algun tram del recorregut tenim dubtes. Totes les rutes que apareixeran en l’aplicació estan senyalitzades amb el mètode que s’explicarà a continuació. Les que estan més senyalitzades són la GR’92 (Lligallo del mar) i la que porta el nom de Trinitari Fabregat. L’única ruta que no està senyalitzada és la del Camí dels Barranquets (la més curta). Els diferents tipus de senyalització són:

Fites de pedres amb forma de piràmide: aquestes fites senyalitzen petites senderes que no són gaire reconegudes. Són les més abundants i les que es veuen amb més facilitat per la serra. També se solen senyalitzar amb aquest mètode els pics més importants, però en aquest cas, les petites piràmides són més grans. Fita de pedres que senyalitza una petita sendera

Fita de pedres que senyalitza el pic d’una muntanya

14


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Ratlles verdes: senyalitzen els recorreguts menys reconeguts, no són tant importants com la GR-92 però sí com per exemple l’itinerari Trinitari Fabregat . Aquestes fites, junt amb les piràmides de pedra, són les que més ens trobarem.

Fita de ratlles verdes

Ratlles grogues i blanques: aquestes dues ratlles les trobarem sempre juntes. Senyalitzen els petits recorreguts, amb més importància que els senyalitzats amb fites verdes. A l’aplicació no n’apareix cap d’aquests, però en varies ocasions el creuem o el seguim un petit tram. Als mapes, normalment els trobarem marcats de color groc i amb el prefix PR( Petit recorregut), com per exemple el PR-83, que inclou el camí dels Bandolers i les Faixes Tancades. Fita groga i blanca (PR-83)

Ratlles vermelles i blanques: aquestes també les trobarem sempre juntes. Són les que senyalitzen els recorreguts amb més importància. A l’ APP, n’apareix un: el lligallo del Mar. Als mapes apareixen de color roig, i amb el prefix GR (Gran Ruta), com per exemple el recorregut GR-92, que com he dit abans, el podem trobar a l’aplicació. Fita roja i blanca (GR-92) 15


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Altres tipus de senyalització: de vegades, pels camins més importants podem trobar altres tipus de senyalització, per exemple al cor de Jesús, a la font del Burgar, a la font del Bassiol o a la cova de Calitra.

Senyal que ens porta al mas de MataRedona i a la Font del Burgar Senyal situada al Cor de Jesús

Senyal que ens porta a la cova de Calitra

16


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

4.3. PERILLS I ADVERTÈNCIES 

Els dies que fa vent de dalt és perillós caminar pel Montsià, ja que a mesura que guanyes altura, es va fent més fort. Gairebé tots els recorreguts tenen trams perillosos, sobretot amb els penya-segats; i si a aquests els sumem una mica de vent, podem sortir volant.

Brúixola assenyalant el vent de Mestral (de dalt)

Els penya-segats són un element molt perillós en les rutes. Si anem amb compte no hi ha cap perill, però quan passem pel costat d’un, no ens hem de parar ni aguaitar a veure quanta altura hi ha.

Penya-segat situat al racó del Bassiol 

De vegades ens podem trobar algun porc senglar. No és gens probable, ja que aquests surten de nit, però sempre hem d’estar advertits. Potser una persona que ha anat moltes vegades no se n’ha trobat cap, i una altra que és la primera vegada que va, se’n troba un de cara. El que hem de fer és no perseguir-lo ni atacar-lo, i hem de pensar que té més por ell de nosaltres que nosaltres d’ ell.

Els mosquits no es poden considerar un perill important, però molesten molt. Encara que hi ha molts més a l’estiu, a la tardor encara en queden bastants, sobretot a les zones humides i amb poca altitud. És per això que sempre hem de portar un repel·lent, tal com s’indica a la secció de recomanacions i normes.

17


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Algunes plantes també són un gran perill. Hi ha moltes que ens poden ferir molt les cames o les mans, com per exemple el coscoll, la coscollina, l’arítjol, la romiguera i l’argelaga. Aquestes dues últimes sobretot, ja que tenen moltes punxes i si estan seques, se’ns poden clavar a la pell. Font del Bassiol envoltada per romigueres

També s’ha d’advertir sobre l’aigua de les fonts naturals de la Serra. Si no estem en una situació límit, hem de beure de la nostra cantimplora que portem de casa, ja que si es beu de la font, hi ha possibilitats d’agafar una infecció.

Font del Burgar amb aigua bruta 

Els aixirigalls són llocs bastant perillosos degut a la gran pendent que tenen i la gran quantitat de roques que hi ha. Normalment aquestes són petites, la qual cosa vol dir que et fan lliscar cap a baix. Si sumem això amb el cansament que tenim acumulat, podem caure rodolant i fer-nos mal. Aixirigall que hem de superar per arribar als 12 apòstols

18


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

La cacera també és un perill quan es va per la muntanya. Normalment els caçadors (acompanyats per una gran quantitat de gossos) tenen per sabut que per la zona hi ha gent, i que no han de disparar així com així, però això no vol dir que no hem d’anar amb compte. El que s’ha de fer si sentim algun tir és fer notar als caçadors que hi ha gent per la zona, per exemple xiulant. Una altra opció és anar els dies que no es caça. Els períodes de cacera són: Perdiu i conill: es caça el 12 d’octubre fins al 6 de gener. Tord: del 12 d’octubre a l’últim diumenge de febrer si no es dóna pròrroga, si aquesta es dóna, la caça dura fins l’últim diumenge de març. Porc senglar: del primer diumenge de setembre fins l’ últim diumenge de març. Els dies de la setmana que es duu a terme són el dijous, els caps de setmana i els dies festius. Els caçadors comencen una hora abans de l’alba, i acaben una hora després de la posta del Sol.

19


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

4.4. FLORA En aquest apartat es troben les principals plantes situades a la serra del Montsià, classificades en 3 tipus: Arbusts, Herbàcies i Arbres. Tota la informació següent s’ha aconseguit o bé agafant jo mateix mostres de les plantes més abundants que s’han trobat mentre es duien a terme les rutes, i preguntant al meu avi el nom d’aquestes, o preguntant directament al meu avi, quines són les plantes més importants del Montsià i les seves característiques, ja que no s’ha pogut agafar una mostra de totes i cadascuna de les espècies. Hi ha alguns noms vulgars, és a dir, que han sigut inventats per la gent del poble, i que només s’utilitzen en aquesta zona. Arbusts: són plantes més altes que les herbàcies però més petites que els arbres, de 0,5 metres d’altura fins 2m més o menys. -

Matissa: Té la fulla verda, punxeguda i petita, fa un fruit roig i s’acaba fent negre, bo per als ocells però dolent per les persones. Tot i ser un arbust es pot fer bastant gran.

-

Coscoll: És una planta verda, que punxa i fa bellotes, les quals són menjades pels porcs senglars. Té uns 0,5 metres d’alçada (Veure Annex II).

Matissa

-

Coscollina: És més verda que el coscoll, té una fulla petita pareguda a la del coscoll que també punxa. Aquesta no fa bellotes (Veure Annex II).

-

Argelaga: El seu color és un verd tirant a groc. En comptes de tenir fulles, té punxes. Si està seca, aquestes punxes se’t poden quedar clavades a la pell (Veure Annex II).

-

Romer: És una planta verda i blanca, que pot arribar al metre d’alçada. Té una fulla prima i aromàtica, i unes flors blanques que fan mel (Veure Annex II).

-

Sevina: Aquesta planta és d’un color verd bastant clar, gairebé blanc. La seva fulla és punxeguda, pareguda a l’argelaga, però aquesta no punxa. Fa uns petits fruits del tamany d’un pèsol, primer verd, després groc i s’acaba fent marró.

20


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Romiguera: És una planta que s’ encargola als altres arbres o als marges. Fa mores, bones per menjar. Primer són verdes, després roges i per últim negres. Té unes punxes per protegir aquestes mores, les quals fàcilment ens poden ocasionar una petita ferida a la cama (Veure Annex II).

-

Murta: Té una fulla rodona de color verd clar. Es pot trobar als barrancs. No fa fruit, però abans de la seva fusta en feien culleres. Pot arribar a mesurar 1 o 1,5m.

-

Margalló: És una planta semblant a la palmera, però més petita. Té una fulla verda, i al mig, podem trobar fruits, que se’ls mengen els porcs senglars. Mesura uns 0,5 metres.

-

Estepa: Aquesta planta de fulla ampla i blanquinosa té una flor, de vegades blanca i de vegades rosa. S’utilitzava anteriorment per a fumar, quan no hi havia suficients diners per comprar tabac. La seva mida és semblant a la d’un romer.

Margalló

-

Arítjol: Té la fulla verda, i s’enrama per altres plantes o per marges com la romiguera. També té punxes, però és mes herbàcia, la qual cosa vol dir que té menys llenya. Fa un fruit paregut al de la matissa, que tampoc és comestible (Veure Annex II).

-

Cepell: La seva fulla és molt pareguda a la sevina. Les seves petites flors rosades pareixen grans d’arròs, per això, els nostres avantpassats quan jugaven, feien veure que era aquest menjar. Fa aproximadament 1 metre d’alçada..

Herbàcies: Aquest tipus de plantes no tenen tanta llenya com les anteriors i són més petites, la majoria són curatives i serveixen per condimentar plats. -

Timó (farigola): Amb fulla de color verd blanquinós i flor blanca, s’ assembla al romer, però molt més petit i amb menys altura. És una planta molt curativa, que fa la funció d’antibiòtic.

Timó

21


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Fonoll: Té les fulles fines i serveix per condimentar menjars. Fa unes barres altes i a dalt hi creix una flor groga. És molt aromàtica, i fa olor d’anís.

-

Saboritja: És una planta que va molt pel terra, petita com el timó, amb fulla verda i flor blanca. També s’utilitza molt per condimentar aliments.

-

Te de roca: La seva fulla és d’ un color verd clar, i la seva flor gairebé és groga. Creix pels tals de roca. Era molt apreciada pels avantpassats per a fer infusions.

-

Te poleo: La seva fulla és verd clar, com el te de roca, però la seva flor és blanca. No creix tant a les roques com l’anterior. També s’utilitza per fer infusions.

-

Santaura: És una herba molt petita que fa unes branques d’uns 15cm amb varies flors, la majoria rosa però de vegades blanca. És molt curativa.

-

Mançanilla: Té la fulla petita com el timó i la flor groga. És molt densa i petita. És molt curativa.

-

Espígol: Fa unes espigues no molt altes, d’uns 40 o 50 centímetres, amb una flor blava que s’utilitza per a fer perfums.

-

Panical (“Panecal”): Té unes fulles que punxen i una flor pareguda a una carxofa, que també punxa. Quan està florit fa una branca amb flors blanques.

-

Cua de gat: Creix en vertical, en forma de rama amb flors blanques, que se sembla a la cua d’un gat. Espígol

-

Ruda: La seva fulla és verd clar, petita i bastant rodona, amb una flor groga. Fa una rama pareguda a un gerani. És curativa per al mal de panxa, i molt pudenta.

Arbres: Són els més alts de tots, més abundants a les zones amb poca altitud. -

Arbós: És dels arbres més freqüents al Montsià, s’hi troba als barrancs. Poden arribar a ser grans. Fa un fruit comestible roig, petit i rodó.

-

Cireretes de pastor: Té una fulla i una rama espinosa. Està carregat d’un fruit comestible i de flors blanques. Pot arribar a ser alt com un Arbós. 22


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Garrofer: Es pot plantar o pot créixer salvatge.

-

Olivera: Es pot plantar o pot créixer salvatge.

-

Pi: Es pot plantar o pot créixer salvatge .

-

Figuera: Es pot plantar o pot créixer salvatge. Olivera

-

Ametller: Es pot plantar o pot créixer salvatge.

-

Carrasca: És salvatge. Fa bellotes, gairebé totes amargues. És família del coscoll però més gran i la fulla no punxa tant.

-

Lledoners: És salvatge i la seva fulla és verd clar. Té un petit fruit de color cafè, el qual té molt de pinyol.

23


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5. RUTES Aquesta és la secció principal de l‘APP. Totes les rutes que hi ha han estat realitzades per mi mateix, així com les indicacions, redactades per mi a base de perdre’m bastants cops per ruta. A la pantalla principal de l’aplicació mòbil apareixerà un botó més gran que els altres, amb el nom de RUTES. Si el polsem, ens sortirà el títol de cada ruta i, si toquem una ruta, ens apareixeran les indicacions de com fer-la, a més de les característiques principals, recollides per les enquestes. 5.1. ENQUESTES (CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS) Vaig pensar que a l’ APP mòbil es posarien una sèrie de característiques principals de les rutes per a facilitar al públic la decisió sobre quina ruta fer. Aquests punts haurien de ser sobre aspectes concrets d’aquesta, com per exemple, el paisatge. A continuació es pot veure la metodologia emprada per elaborar les enquestes. 5.1.1. METODOLOGIA Primer ho anava a fer jo sol, és a dir, quan acabés una ruta, m’asseuria i pensaria sobre ella i els llocs més importants, pensant les dificultats que hagués tingut per realitzar-la, les construccions que m’hauria trobat pel camí, com poden ser masos o fonts, i no molt més. Després vaig pensar que no podria sortir bé si ho fes d’aquesta manera. Havia d’agafar una informació més concreta i que fos fàcilment reconeguda pel públic i, sobretot, que em fos fàcil a mi proporcionar aquesta informació. Llavors, va sorgir la idea de puntuar cadascuna d’aquestes característiques principals de l’1 al 5. Per exemple, si el paisatge té un 1, vol dir que no hi ha bones vistes si es fa aquella ruta, i se té un 5, vol dir que hi ha unes vistes excel·lents. Amb totes aquestes idees, vaig arribar a la conclusió que havia de fer una petita enquesta per a mi mateix, i quan acabi la ruta, respondre-la i guardar-la, per a després passar la informació a l’APP. Només em calia definir quines característiques principals posar-hi. Després de pensar-ho bastant, vaig arribar a la conclusió que les que poden interessar més al públic són: -

Dificultat: la persona que vol realitzar la ruta ha de saber si està preparada per a ella.

-

Paisatge: és un dels elements principals de les rutes per muntanya, i normalment el que més es gaudeix.

-

Estat de la ruta: el públic ha de saber si està neta o bruta, o si hi ha deixalles o no. 24


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Accessibilitat a la ruta: també és una de les coses més importants, ja que una persona escollirà abans una ruta que comenci des del poble, que una que hagis d’anar un tram amb cotxe, o a l’inrevés.

Amb tota aquesta informació vaig realitzar una taula per omplir, amb una casella a la dreta per si es vol donar informació addicional:

Ruta:

1

2

3

4

5

Dificultat

Paisatge

Estat de la ruta Accessibilitat a la ruta

Vaig parlar amb la tutora del treball de recerca sobre el tema de les enquestes, i em va dir que li semblava bé, però em va fer un petit suggeriment: en comptes de respondre només jo l’enquesta, que també la respongués l’acompanyant que portés en aquella ruta. Vaig acceptar la proposta però vaig haver de fer uns quants canvis. Potser no és el mateix un 3 de dificultat per a mi, que faig esport de forma extraescolar, que per una altra persona que no en fa. Llavors vaig haver de crear una altra taula (única i exclusivament per a la persona que ha realitzat la ruta) per així decidir quina nota posar a les diferents característiques, en funció a les dades de l’ enquestat, en la que s’han de marcar una sèrie de dades personals:

-

Forma física: per a veure si aquesta persona pot realitzar un esforç físic bastant elevat. Si fa esport d’una forma rutinària i correcta, hauria de marcar un 5.

25


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Experiència en rutes: encara que aquesta persona estigui molt bé de forma física, si no ha fet mai una ruta de muntanya no donarà el mateix rendiment que si n’ha fet moltes.

-

Preparació per realitzar la ruta: una persona pot estar molt ben preparada i amb molta experiència però, si el dia abans de fer la ruta ha fet un gran esforç, no estarà en condicions de donar el seu màxim rendiment.

Així va quedar la taula:

Dades personals: 1

2

3

4

5

Forma física Experiència en rutes Preparació per realitzar la ruta

Finalment es van unir les dues taules i es va afegir una petita secció, anomenada “Recomanacions, què portar?” Aquesta part es va afegir per si algú volia remarcar alguna cosa que li hagi fet falta, com per exemple aigua, tiretes... El resultat final i el que s’entregarà és el següent: Veure Annex III.

26


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2. INDICACIONS Aquestes són les indicacions per a fer cada ruta que apareixeran a l’aplicació mòbil, però les fotos no hi apareixeran (degut a la gran quantitat de memòria del telèfon que es requereix). Totes són meves, fetes quan vaig realitzar les rutes. Es crearà un compte públic de Google Drive per penjar les indicacions junt amb les fotos, i a l’ APP s’hi afegirà l’enllaç d’aquests documents per a poder visualitzar-los: Veure Annex V (1er enllaç). 5.2.1. SERRA DEL PUIG GROS Aquest itinerari consisteix en una ruta circular passant per La Campaneta i el Cor de Jesús. Després veurem les bones vistes d’ Alcanar des del Mirador, passarem pel costat del Puig Gros, del forn de calç i l’antic repetidor. - Comencem l’itinerari des de la gasolinera que hi ha a la part superior de la Ronda del Remei i en comptes d’anar cap a la carretera de les “corbes del Remei”, ens desviem cap a l’esquerra, que hi ha un petit camí asfaltat conegut com camí vell d’ Ulldecona. - Seguim aquest camí uns pocs metres fins que ens trobem amb la primera intersecció: hem de girar cap a l’esquerra (perquè si seguim rectes ens colarem a una finca privada) agafant la sendera coneguda localment com a Sendera del Cor de Jesús. Primera Intersecció

- Al cap d’uns 200m ens trobarem amb una roca coneguda com “La Campaneta”. Popularment es diu que en aquesta pedra podem escoltar la campana de l’Ermita del Remei (situada a 1km aproximadament).

La Campaneta

27


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Seguim la petita pujada fins arribar al Cor de Jesús (estàtua blanca situada mirant al poble). Aquest tram és perfecte per a fer descens amb bicicleta, així que no serà estrany trobar-se amb alguna persona que practiqui aquest esport. - Una vegada arribem al cor de Jesús podem fer un petit descans als bancs de pedra que hi ha o bé seguir. Aquest camí que hem d’agafar és un camí de pedra asfaltat, el qual està a la nostra esquerra quan arribem al Cor de Jesús, és a dir, a la dreta de l’estàtua si ens col·loquem mirant al poble. També ens podem guiar amb l’alta antena blanca que està al costat del camí que hem de seguir. No ens confonguéssim amb el que està justament al darrere de l’estàtua. Cor de Jesús

- Hem d’anar amb compte, ja que si agafem el sender no asfaltat ens trobarem amb zones d’apicultura. - Caminem un poc i arribem a l’antic abocador de deixalles, el qual ara és un mirador. En aquesta zona podem gaudir de bones vistes i de zones de picnic. - Si descendim justament per la zona de davant del mirador, podem anar a visitar la Cova Grossa i una altra de més petita. Després ens tocarà tornar al mirador pel mateix lloc. Vista d’ Alcanar des del Mirador - Tornem al camí asfaltat, el qual ara s’ha convertit en un camí de terra i caminem un poc fins que ens trobem amb la Barraca de Canyon, que podem veure des del mateix camí.

Cova Grossa

28


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Barraca de Canyon

Puig Gros vist des del camí (200msnm aproximadament)

- Caminem una mica, passant pel costat del Puig Gros (203m). El camí ja és completament un sender. - Trobarem una intersecció de senders. Hem de seguir el que està justament al davant nostre, és a dir, no ens hem de desviar cap al camí que està a la nostra esquerra. - Poc després també hi ha una intersecció. També hem de seguir el sender que està justament al davant. No hem d’agafar el que es desvia cap a la dreta. - El forn de calç el trobarem a la nostra mà esquerra després d’1km aproximadament. Aquest forn és un dels més ben conservats que hi ha i no està restaurat. Podem veure que la pedra de l’interior està coberta d’una capa blanca. - Per anar al repetidor hem d’agafar el Camí de les Canals (camí asfaltat, situat a la dreta d’ on estarem), avançar pocs metres i desviar-nos cap a l’esquerra seguint un camí de terra. Forn de Calç - Després de seguir el camí de terra i de recórrer alguns metres, ens desviem cap a la dreta. - Pugem al Repetidor després d’haver passat per unes petites estructures antigues.

29


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Una vegada dalt, podem gaudir d’una vista panoràmica bastant especial, ja que podem veure la costa amb el mar Mediterrani des d’ Alcanar fins a Peníscola i a més també es veuen petits pobles de l’interior, com per exemple Traiguera i Càlig. El curiós és que podem veure tot això amb una elevació de menys de 200m. El Repetidor - Comencem el descens pel sender empinat que es dirigeix mirant cap a la costa. - Arribem a l’ultima intersecció de camins. Hem d’agafar el sender que tenim a mà dreta, i no pas un camí més ample que hi va cap a l’esquerra. - Al final d’aquest camí tenim el Pou, del qual podem fer un traguet d’aigua i seguir la part que queda de la ruta per la carretera asfaltada que es dirigeix cap al poble.

30


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2.2. ERMITORI DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI En aquesta ruta podrem veure l’Ermita i el poblat ibèric de la Moleta del Remei, passant per la Campaneta i el Cor de Jesús. Després tornarem al poble per una gran baixada tècnica. - Comencem l’itinerari des de la gasolinera que hi ha a la part superior de la Ronda del Remei i en comptes d’anar cap a la carretera de les “corbes del Remei”, ens desviem cap a l’esquerra, que hi ha un petit camí asfaltat conegut com camí vell d’ Ulldecona. - Seguim aquest camí uns pocs metres fins que ens trobem amb la primera intersecció, hem de girar cap a l’esquerra (perquè si seguim rectes ens colarem a una finca privada) agafant la sendera coneguda localment com a Sendera del Cor de Jesús. Primera Intersecció

- Al cap d’uns 200m ens trobarem amb una roca coneguda com “La Campaneta”. Popularment es diu que en aquesta pedra podem escoltar la campana de l’Ermita del Remei (situada a 1km aproximadament).

La Campaneta

- Seguim la petita pujada fins arribar al Cor de Jesús (estàtua blanca situada mirant al poble). Aquest tram és perfecte per a fer descens amb bicicleta, així que no serà estrany trobar-se amb alguna persona que practiqui aquest esport.

31


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Una vegada arribem al cor de Jesús podem fer un petit descans als bancs de pedra que hi ha o bé seguir. En aquest punt, si volem agafar l’itinerari de la Serra del Puig Gros hem d’anar cap a l’esquerra, però en aquest cas, com volem anar cap a la Moleta i cap a l’Ermita del Remei, agafem el camí que hi ha a l’esquena del Cor de Jesús.

Cor de Jesús

- Seguim recte per la sendera fins arribar a la carretera del Remei i quan arribem a La Capelleta, girem a la dreta. - Arribem a l’Ermita del Remei i seguim caminant recte, justament per la part del darrere de l’Ermita. - Ens trobarem amb una porta verda que no ens deixarà passar al recinte de la Moleta, però buscarem una alternativa. - Un poc més a l’esquerra hi ha una sendera que passa pel costat d’uns forns de calç. - Seguim aquesta sendera fins que a la nostra dreta ja no hi hagi cap reixa; vorejant-la arribem a l’interior del recinte i pugem un poc més fins arribar al poblat ibèric.

Camí dels Forns de Calç

32


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Poblat Ibèric -

Vistes des del Poblat

Tornem pel mateix lloc que hem vingut, en direcció al poble un altre cop.

Foto de l’ermita des de la baixada de la moleta

- Seguim el camí asfaltat que es troba davant l’Ermita, pel qual hem vingut. - A un poc més de la meitat, a mà esquerra trobarem una sèrie d’arbres en fila. Hem d’agafar la sendera que creua aquests arbres i ens trobarem davant la baixada tècnica.

Arbres en fila que marquen el camí

33


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Un cop hem baixat a la vall, seguim la sendera, que ens portarà a un camí situat al mig d’aquesta mateixa vall. - Haurem de seguir aquest camí cap a l’esquerra, només uns petits metres fins que ens trobem una bifurcació, on haurem d’agafar el camí de la dreta. Aquest camí té la grandària perquè pugui passar un cotxe. - El seguim fins que comença a guanyar un poc d’altura, dirigint-se a la carretera. Llavors veurem una petita sendera a l’esquerra, que haurem de seguir. - La seguim un bon tros. Durant el trajecte ens trobarem diverses bifurcacions; sempre haurem de seguir el camí principal, el més ample i el més net de vegetació. Per exemple, ens trobarem una bifurcació poc després d’haver agafat aquesta sendera, es veu clar que el camí principal és el de l’esquerra. - Després d’una bona estona, ens trobarem gairebé al poble. Hi haurà un punt en el qual veurem molts cactus a la vora del camí. No hem de seguir pels cactus, ja que porta a una finca privada. Hem d’agafar la sendera que descendeix cap a l’esquerra. - Després tornem a guanyar altura, girant cap a la dreta en dues bifurcacions seguides. - Veurem una alta antena. Això vol dir que estem a la zona del Mirador. Només ens queda tornar caminant al cotxe o a casa, per dins del poble.

34


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2.3. CAMÍ DELS BARRANQUETS Aquest itinerari és una alternativa als altres, degut a què és per carretera. La forma ideal de realitzar-lo seria en bicicleta, però també es pot fer corrent. El que volem és arribar al riu Sénia per una zona en especial. Hi ha un antic pont i un poc més avall, podem passar entre les pedres per una gran escletxa formada per l’aigua que, quan plou molt, baixa per aquest riu. - Comencem el trajecte des del Complex Esportiu “La Fanecada” en direcció oest. Només començar, ens trobem amb una intersecció de carrers, però seguim recte. - Un poc més tard, ens en trobem una altra, també seguim recte però poc després hem d’agafar el camí de la dreta, senyalitzat coma Barranquets III. - Al final d’aquest camí, agafem el Barranquets II girant cap a l’esquerra. - Arriba un moment en què el camí asfaltat es converteix amb camí de terra, però això no ens impedirà seguir avant. - Al cap d’una petita estona trobarem un alt pi a la dreta del camí. En aquest punt hem d’agafar el camí de l’esquerra. - Més endavant ens trobarem una altra cruïlla. Agafarem el camí que segueix recte en paral·lel al riu Sénia i no pas el que se’n va cap a la dreta. - Gairebé ja hem arribat al riu. Només ens queda una baixada amb un pendent una mica elevat. Es recomana portar casc, sobretot en aquest tram. - Quan acabem de realitzar el descens, ja estarem en ple riu. Segurament estarà sec i hi podrem veure fàcilment el pont i les escletxes formades per l’aigua un poc més avall. - Tornem al poble pel mateix lloc on hem vingut. - Podem agafar una alternativa per fer més entretinguda la tornada. En comptes d’agafar el camí dels Barranquets III, seguim recte pel camí dels Barranquets II, el qual ens porta gairebé al mateix lloc. Si el seguim recte, no té pèrdua!

Pont 35


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2.4. LA MOLETA, LA PUNTA I LES TORRES DELS ALFACS Aquesta ruta consisteix en pujar al cim de la Moleta. Veurem el Búnquer de la Punta, les Torres de Morralla i del Calvo, el povet i el mas de Badoch, el cocó de Blanco de Cella, la cova de Calitra i, si volem, el poblat ibèric dels Sant Jaumes - La ruta comença des de l’entrada situada davant del restaurant Casa Conill, en direcció a la muntanya. Hem d’arribar amb cotxe, ja que està la N-340 al mig. - Seguim el camí, en aquest tram molt ample, i entre grans corbes i guanyant altura, ja gairebé arribant al cim de la Punta (82msnm), a mà esquerra, trobarem una de les 3 entrades al Búnquer de la Punta. Aquest es pot visitar i creuar per dins. Són restes de la Guerra Civil (1936-1939).

Entrada al búnquer de la Punta

- Continuem caminant pel camí que hem deixat anteriorment. Ens trobarem amb dues bifurcacions de senders seguides, on haurem d’anar cap a la dreta a les dues, entrant així al Camí dels Bandolers. Pel camí de l’esquerra és per on farem el descens.

Bifurcació de senders cap al camí dels bandolers - Seguim tota l’estona aquest camí recte, que recorre el Montsià paral·lelament a ell. Es veu clar el que és el camí principal (el Camí dels Bandolers) i els senders que el creuen, els quals haurem d’ignorar. Passarem pel Racó de les Monges i pel Racó de la Coia. 36


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Després d’una petita caminada, tota l’estona dirigint-nos cap a les torres dels Alfacs, arribarem a elles. Abans però, haurem de desviar-nos un poc del camí més ample (que es dirigeix perpendicularment a la platja) per agafar una sendera a mà dreta i arribar al camí de Brunet. Un cop allí, ens dirigirem cap a un bosc de pins on es troba la Torre de Morralla. - Aquesta torre va ser construïda al segle XVI, amb l’objectiu de vigilar la costa contra els atacs de pirates a la zona del Delta. - Seguirem el trajecte pel Carrer del Castell i, tot seguit, anirem cap a la dreta per arribar a la Torre del Calvo.

Torre de Morralla

Torre del Calvo

- Un cop hem vist la Torre, seguim per un camí de terra bastant ample, a mà esquerra si et situes mirant la torre. - Pocs metres després, haurem de deixar el camí més ample, el qual va cap a la dreta, per anar per una sendera bastant neta, seguint recte. També haurem de superar una altra intersecció uns quants minuts més tard. En aquest cas, agafarem el camí de l’esquerra, pel costat d’una finca d’oliveres. - Un poc més endavant, ens tornarem a dirigir un altre cop cap al carrer del castell i només arribar-hi, girarem a la dreta i començarem a guanyar altura. - Seguint el carrer principal, trobarem una altra bifurcació. Es veu clar que pels dos camins pot passar un cotxe. Nosaltres agafarem el de l’esquerra. - També trobarem una bifurcació, no molt més lluny, on haurem de girar cap a la dreta, endinsant-nos en el bosc. - I pocs metres després, una altra. En aquest punt, el camí principal ja és una sendera. En aquest cas, seguirem pel camí de l’esquerra. - De moment el camí és pla i en molts trams, molt ample. En aquest, trobarem moltes interseccions de senderes: A la primera, girarem cap a l’esquerra, pel mig d’un bosc de pins. 37


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Després, en un lloc un poc menys dens de vegetació, degut a què els pins són de menys altura, haurem d’anar cap a l’esquerra un altre cop. Seguirem el camí i després de passar pel costat d’unes antigues escales de fusta, arribarem a una altra intersecció, on haurem de girar a la dreta, pel camí més empinat. - Ascendim uns metres i guanyem altura fins arribar al costat mateix d’una torre d’alta tensió. Seguirem el camí que hi ha a la nostra esquerra, passant per una pujada de fusta (aneu en compte). Harem d’estar molt atents ja que gairebé immediatament després d’aquesta pujada hi ha un petit camí cap a l’esquerra que haurem de seguir. - Bastant més endavant, arribarem a l’última intersecció abans d’arribar al cim de la Moleta. Haurem de girar a la dreta, pel camí que, clarament ascendeix en direcció al cim. Encara que sigui l’ultima, ens queda ascendir molts metres i un tram bastant llarg per caminar. - Aquesta estona que tardarem en pujar al cim serà de les millors del recorregut. La sendera està molt neta i no és excessivament escarpada. També ens trobarem algun cocó per la vora del camí. Podrem gaudir d’un gran paisatge, ja que una de les coses bones del Montsià és que ascendint poca altura, tenim unes vistes excel·lents. - Arribarem al cim de la Moleta i uns metres més endavant, ens trobarem amb el Mas i el Povet de Badoch.

Mas de Badoch

Povet de Badoch

38


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- A partir d’ara ja és tot descens. Girarem cap a l’esquerra perquè, si anéssim cap a la dreta, aniríem cap als moletons (ruta de Les Crestes). - El camí està ple de vegetació. En alguns llocs hi ha alts pins i en altres petites plantes. Està senyalitzat amb fites. - Poc després trobarem dos camins. El de la dreta porta al Poblat Ibèric dels Sant Jaumes (que podem visitar si ens sobra temps), i la de l’esquerra ens porta cap al descens. Aquesta zona és coneguda com la serra del Fandango. - Pel camí trobarem el cocó de Blanco de Cella i, més endavant, la intersecció de senderes que porta a la Cova de Calitra. - Un cop hem vist la cova, seguim pel camí que havíem deixat abans.

Cova de Calitra

- En aquesta zona, trobarem moltes interseccions. Les dues primeres les haurem de seguir per l’esquerra, seguin el camí principal marcat amb fites. - Passarem per torres d’alta tensió. Trobarem una altra intersecció de 3 senderes i seguirem per la del centre. - Això ens portarà un altre cop a la serra de La Punta.

39


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2.5. GR-92 LLIGALLO DEL MAR L’itinerari del Lligallo del Mar és de les rutes més marcades del Montsià, amb fites roges i blanques. Al llarg dels seus 12 km podrem veure un paisatge excel·lent del mar Mediterrani, a part dels 7 búnquers repartits per la costa.

- Aquest itinerari comença des d’un indret molt curiós de les Cases d’ Alcanar: Sòl de Riu. És el lloc on desemboca el Riu Sénia i fa frontera amb el País Valencià. Podem gaudir d’una gran quantitat de flora i fauna i una gran tranquil·litat. - Podem aparcar el cotxe a l’aparcament que hi ha gairebé al costat del riu. Sòl de Riu

- Comencem l’itinerari en direcció Les Cases d’ Alcanar. Tenim un llarg però entretingut camí de 12km fins a Sant Carles de la Ràpita per davant. -Durant el camí ens trobarem senyalització i explicacions sobre Sòl de Riu, les platges verges d’ Alcanar, els Búnquers… -També ens anirem trobant llocs on descansar mentre gaudim d’un gran paisatge marítim. - Poc després d’haver començat ens trobem amb una baixada que porta a una petita cala, on trobarem el búnquer nº7. Aquest és el que es veu més malament de tots, ja que està mig enfonsat i tapat per l’aigua. Camí cap al Búnquer nº7 - Podem arribar a veure el búnquer des de més prop, però haurem de tornar a ascendir per seguir el camí. - Pocs metres més avant, trobarem el búnquer nº6. Aquest es pot veure clarament però no es pot entrar a dins perquè, com veiem, està rodejat d’aigua. 40


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Búnquer nº 6 - Caminem un poc més fins que trobem una altra baixada cap a la platja. Aquesta vegada no hem de baixar, podrem veure des de dalt un altre búnquer. Aquest gairebé no es veu, està tombat cap per avall i envoltat per roques (no està numerat). - Seguim amb la caminada. Abans d’entrar al passeig de Les Cases, ens trobarem dos búnquers més, el nº5 i el nº4. - Ens endinsem al passeig de Les Cases, i paral·lels a la platja del Marjal, i un poc més avant, estarem oficialment al poble de Les Cases d’Alcanar. Podrem gaudir de bones platges i del seu port pesquer i esportiu. Hem d’anar sempre veient el mar, creuant el poble de costat a costat.

Búnquers nº 5 i 4 - Arribem a una zona anomenada Roca-Tallada, en la qual podrem veure un cartell a prop d’un petit telescopi blau per veure el paisatge que diu per on hem d’anar. El camí és molt senzill, hem de seguir en paral·lel a la costa. - Caminarem bastant. Passarem per indrets molt bonics, amb moltes cales, i alguns, plens de vegetació.

41


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Arribarem a la platja del Maricel. Una platja formada per sorra i còdols, que haurem de travessar. - Després de travessarla, a mà esquerra veurem l’Hotel Biarritz, un hotel abandonat i mig en ruïnes.

Molls del port de Les Cases, havent passat el poble - Pocs metres més endavant, haurem de travessar la platja de la Fàbrica del Ciment (aquest nom és degut a la fàbrica que hi ha al costat). Pujarem per una carretera asfaltada (cap a la N-340), situada a l’altra part de la platja i seguirem el camí per la dreta de la carretera, per fora de les barreres de protecció. - Tot seguit, veiem una fita roja i blanca, pintada en aquestes barreres. Agafarem el camí que es troba just davant d’aquesta fita, en direcció al mar. - En aquest tram no hi ha cap pèrdua. El camí és ample i està ple de fites de senyalització. - A partir d’ara, el camí es pot fer una mica llarg però no menys entretingut. Sempre tindrem algun indret on mirar, ja sigui una bonica cala, o un lloc amb gran vegetació, i gairebé passarem pels jardins dels abundants hotels i apartaments que hi ha en aquesta zona. - Arribarem al búnquer nº3, després d’una llarga caminada. Aquest és dels búnquers més grans d’aquest recorregut. Podem veure les ruïnes que toquen directament amb l’aigua, i un poc més avant, podrem entrar dins d’una estructura circular.

Búnquer nº 3 42


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Després de creuar el Càmping Alfacs, ens trobarem amb el búnquer nº2. És dels més petits però esta dotat d’una gran vista panoràmica de l’horitzó.

Búnquer nº 2 - Caminem un poc més i, finalment, arribarem a l’últim, el búnquer nº1. És el més gran i es pot entrar a l’interior per una de les dues portes (tapada per terra i vegetació), tot i que jo no ho aconsello. - Ja hem arribat al final de l’itinerari. Ara només ens queda tornar caminant per on hem vingut o, una millor opció seria trucar a un familiar o amic que ens vingui a buscar.

Búnquer nº 1

43


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2.6. RACÓ DEL BASSIOL En aquesta ruta pujarem als 12 apòstols, passant pel Mas de Vilero i la increïble font del Bassiol. Després veurem la font de Mola Cima, la del Recreo i la bassa de l’Argiler.

- Aquest itinerari comença des del Camí dels Bandolers. Podem arribar a l’inici amb qualsevol vehicle, agafant el Camí dels Bandolers des de la N-340 i aparcant a qualsevol lloc a la vora del camí. - Caminem per aquest camí amb direcció Les Cases fins que trobem una indicació a mà dreta (tal i com es mostra en la imatge) i agafem el camí dret. - Al cap de pocs metres que seguim aquest camí, ens trobem amb una altra intersecció. Agafem el sender també de la dreta. - Creuem el barranc del Bassiol i de seguida ens trobem amb el Mas de Vilero. Després de passar-lo, seguim el camí clarament marcat amb la senyalització corresponent i al cap d’una estona arribarem a la Font del Bassiol. No té pèrdua.

Mas de Vilero

- Durant aquest camí, podrem gaudir d’un dels petits privilegis que té aquesta zona, i és que amb només ascendir 100msnm ja podem gaudir de bones vistes al Parc Natural del Delta de l’ Ebre. També cal remarcar que poc abans d’arribar a la font, ens trobarem amb grans penyasegats, així que anem en compte! Vistes amb poca altura

44


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Una vegada hem arribat a la Font del Bassiol (possiblement seca), seguim el camí en direcció cap a l’esquerra. Aquest camí està un poc brut respecte a la vegetació, però podem passar sense problemes. - Després d’una petita estona hi ha un moment en què el camí ascendeix a mà dreta per una zona amb pedra solta. Aquest camí és el que hem de seguir i és el lloc més difícil del trajecte. Font del Bassiol - Una vegada hem arribat gairebé dalt de tot d’aquesta zona amb pedra, mirem a la dreta i veurem que n’hi ha una altra. Passem a aquesta altra zona i seguim ascendint (es recomana pujar pel centre on hi ha vegetació i les pedres són més grans, també si aneu més de dues persones, pujar en paral·lel o bé a una distància mínima de seguretat per prevenir els possibles despreniments de roques). - Un cop a dalt, veurem un camí a la dreta que està senyalitzat amb pedres amb forma de piràmide. Agafem aquest. - Seguim la sendera fins que ens trobem al davant d’un petit mur de pedra de fàcil escalada, amb un arbre just a dalt. - Escalem aquest mur i anem en direcció cap amunt, per una sedera de pedra que hi ha a l’esquerra d’aquest arbre, i no pas la de la dreta. - Arribem a la portella conillera (669m). La passem i seguim caminant fins els 12 Apòstols. - El descens comença des del camí que baixa dels 12 Apòstols. Ens trobarem amb una petita intersecció, anem cap a l’esquerra. Els 12 Apòstols 45


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Ens trobarem poc després amb la font de Mola Cima (los maquis). - Al cap d’uns metres, tindrem una altra intersecció. Agafarem el camí de la dreta, el qual descendeix. - Després, una altra, situada en una petita baixada de pedra. També agafarem la sendera situada a la dreta. Font de Mola Cima

- Poc després ens trobarem amb la font del Recreo. I després amb una altra intersecció, on agafarem la sendera situada a la dreta. - Ja haurem arribat al final de l’itinerari. Només ens tocarà tornar cap al Camí dels Bandolers, que està seguint la carretera que baixa fins la N340, i girant a la dreta després d’una granja.

Font del recreo

46


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.2.7. TRINITARI FABREGAT Aquesta ruta consisteix en arribar a la Torreta des del Camí del Llop, passant pel corral del Mariquito, el mal pas de Rialla, l’Ereta i la cova Bonica. Després, a la baixada, passarem per la Font del Fumat, la Font del Recreo i la bassa de l’Argiler. És la pujada més directa i cansada a la Torreta, ascendint 650m gairebé en vertical. Venint des d’Alcanar per la N-340, passem per la fàbrica del ciment en direcció a Sant Carles de la Ràpita i després de menys de 3km de la fàbrica agafarem un camí a mà esquerra, i seguirem recte cap a la serra. Aquest camí es diu Camí de Codonyol (en realitat, l’itinerari Trinitari Fabregat comença des del camí del Llop, però el de Codonyol està en millors condicions per anar en cotxe). Anem per la pista principal, creuant conreus d’oliveres i garrofers uns quants quilòmetres. Poc després a mà esquerra hi ha bon lloc per aparcar. No seguirem més endavant, ja que hi ha poc espai per maniobrar. - Només començar, anirem cap a l’esquerra, ja que cap a la dreta entraríem en una finca privada. El camí és gran i hi pot passar un cotxe. - Seguirem caminant un tros i ens trobarem amb una altra intersecció. Aquest cop anirem cap a la dreta, per no colar-nos en una altra zona privada. Tot el camí està marcat amb fites verdes i també fites de pedres.

Intersecció que hem d’agafar cap a la dreta - Seguim el camí, veient en tot moment al davant nostre el tram que ens toca ascendir. A mà esquerra ens trobarem un maset, pocs minuts després d’haver passat la intersecció. En aquest tram n’hi ha molts, així que no serà l’únic que veurem. - Arribarem una zona on el camí ample que estàvem seguint està tallat per una cadena. A mà esquerra hi ha una casa i un camí amb molta vegetació. A mà dreta, segueix el camí de terra uns metres fins acabar-se. El que haurem de fer serà creuar la cadena i seguir l’ascens pel camí asfaltat. - El camí asfaltat durarà bastants metres fins que es convertirà en una estreta sendera rodejada de vegetació. Durant el camí hi ha fites, així que no té pèrdua. - Ens trobarem amb dues interseccions. A la primera haurem de girar a la dreta, ja que a l’esquerra hi ha una finca privada. A la segona, també anirem cap a la dreta, seguint així les fites. Gairebé immediatament podrem veure a mà esquerra el corral del Mariquito.

47


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- A partir d’ara és tot pujada fins l’Ereta. El camí està molt ben marcat amb les fites (és dels camins més ben marcats del Montsià). Davant nostre tenim una llarga i dura caminada, ànims! - Un dels millors avantatges que té el Montsià és que, només pujant uns quans metres, podem gaudir d’unes excel·lents vistes del delta de l’Ebre i voltants. Vistes amb pocs metres d’altitud - Al cap d’una estona arribarem al mal pas de Rialla. Aquesta és la zona més perillosa del trajecte, tot i que si anem en compte, no té cap perill. Hi ha un filferro enganxat a la roca per poder agafar-nos i aguantar l’equilibri més fàcilment.

Mal pas de Rialla - Havent passat el mal pas de Rialla, arribarem a l’Ereta. És un bon lloc per descansar i agafar forces per a l’últim tram. Per aquí creua la sendera PRC 83 (les Faixes Tancades), que recorre el Montsià a mitja alçada.

L’Ereta

Aquesta sendera va d’esquerra a dreta des d’on estem ara. L’haurem de seguir un petit tram per l’esquerra fins arribar a una aixirigall de pedres.

48


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- A l’inici pujarem pel costat esquerre i després anirem desviant-nos cap a la dreta. Continuarem pujant per la sendera a sobre d’un cingle. Abans però, podrem visitar la Cova Bonica, que es troba abans de pujar el cinglet, seguint la sendera uns 100m cap a la dreta. - Continuem ascendint uns 200m i, finalment, arribarem a la Torreta del Montsià (765msnm). Podrem fer un petit descans i gaudir del meravellós paisatge abans de fer el descens.

La Torreta

- Anirem en direcció Mola Cima, cap al sud. Entre aquest pic i la Torreta està el camí que haurem de seguir. Està gairebé al mig d’aquests dos pics, marcat amb fites de pedres. El podrem identificar perquè just a mà dreta, hi ha una senyal de fusta. Però atenció, no hem d’anar per aquesta, hem d’anar justament en direcció contrària, cap al vessant marítim. - Més endavant, trobarem una intersecció. Haurem d’anar cap a l’esquerra, ja que si seguim recte, faríem cap als 12 Apòstols. - Arribarem a una altra intersecció. Haurem d’agafar el camí de l’esquerra si volem veure la font del Fumat, per a després, tornar al mateix lloc i anar cap al de la dreta, que és el que descendeix.

Font del Fumat

Font del Recreo 49


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

- Poc després ens trobarem amb la font del Recreo i amb una altra intersecció, on agafarem la sendera situada a la dreta. - Passarem per la bassa de l’argiler, i seguirem el descens, fins que arribarem al final de la sendera i agafarem un camí amb l’amplada d’un cotxe, al costat d’una petita casa. Bassa de l’argiler - Seguirem aquest camí i, un cop al camí asfaltat, en comptes d’anar cap a la N-340, anirem un altre cop en direcció a la muntanya, cap a l’esquerra, per arribar al lloc de l’ inici de la ruta i agafar el cotxe. - Arribarem a un lloc on ja haurem passat abans. El podrem reconèixer fàcilment perquè hi ha una casa a mà esquerra, un poc elevada. - Seguirem el camí cap a la dreta. Serà el d’abans però en direcció contrària, anant cap al cotxe.

50


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.3. CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS Aquesta informació ha sigut recollida de les enquestes, realitzades al final de cada ruta per mi i per les persones que m’acompanyen. S’han avaluat les opinions de totes les persones que han realitzat les enquestes amb la mateixa importància, és a dir, si jo penso que una ruta té un 5 de paisatge, i un amic meu pensa que es mereix un 1, la nota final serà un 3. Els resultats també apareixeran a l’ APP, perquè les persones es puguin fer una idea de com és la ruta i tenir més facilitat per a triar la que volen fer. A continuació, tenim l’avaluació de totes les rutes:

Serra del Puig Gros:

La Moleta del Remei:

Camí dels Barranquets:

Moleta, Punta i Torres dels Alfacs:

51


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

GR-92 Lligallo del Mar:

Racó del Bassiol i els 12 Apòstols:

Trinitari Fabregat:

52


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

A més d’aquesta informació, a la pantalla de característiques generals també hi haurà unes altres característiques de gran importància. Mentre que les anteriors són molt subjectives, és a dir, per a una altra persona, una ruta pot ser de gran dificultat, mentre que per a mi no, o al contrari, aquestes són característiques pròpies de la ruta, les quals són: Distància, Duració, Elevació màxima i Elevació Guanyada. La informació següent l’he tret del programa amb el qual he fet els mapes de cada ruta. Aquest té una opció que et calcula la distància marcada al mapa i les altures. La duració la vaig calcular quan vaig dur a terme les rutes.

Serra del Puig Gros:

Distància: 6.6km Duració: 1h aproximadament sense parades Elevació màxima: 186m Elevació guanyada: 166m

La Moleta del Remei:

Distància: 5.8km Duració:1h i 20min Elevació màxima: 194m Elevació guanyada: 185m

Camí dels Barranquets:

Distància: 13km Duració: 1h a 16km/h Elevació màxima: 107m Elevació guanyada: 69m

Moleta, Punta i Torres dels Alfacs:

Distància: 9km Duració: 3.5h Elevació màxima: 319m Elevació guanyada: 309m

53


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

GR-92 Lligallo del Mar:

Distància: 12km Duració: 3.5h Elevació màxima: 7m Elevació guanyada: 7m

Racó del Bassiol i els 12 Apòstols:

Distància: 9.3km Duració: 3h aproximadament Elevació màxima: 664m Elevació guanyada: 594m

Trinitari Fabregat: Distància: 6.5km Duració: 2.5h Elevació màxima: 765m Elevació guanyada: 705m

54


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

5.4. MAPES Cada ruta tindrà el seu mapa que estarà a la pantalla on se situen les característiques principals. Elaborar els recorreguts sobre el mapa és per a que l’usuari tingui una visió més general sobre com és la ruta. Per exemple si serà un recorregut molt empinat (visualitzant les corbes de nivell) o si és una ruta circular o lineal. Tots els recorreguts els he realitzat amb el programa “CompeGPS Land”, que em va passar, tal com he dit a la metodologia, el regidor d’ esports d’ Alcanar.

Logotip del programa “CompeGPS Land”

A continuació es mostra la metodologia seguida per crear el recorregut de l’ itinerari Trinitari Fabregat sobre el mapa “Serra de Montsià i Serra de Godall”, editorial “Piolet”. Els recorreguts de les altres rutes: Veure Annex IV.

5.4.1. METODOLOGIA -

A l’ inici de les rutes engegava el mòbil amb una aplicació de seguiment GPS, la qual em marcava el recorregut que feia en el mapa de “Google Maps”.

-

Una opció era capturar la pantalla del mòbil i afegir la imatge del recorregut a la pantalla “Característiques principals”, però no em va agradar, ja que seria agafar la informació d’un programa que segurament té drets d’autor.

-

Llavors vaig decidir dibuixar jo mateix els mapes.

-

Amb el programa que em van passar vaig poder fer-ho. Per començar s’ha d’obrir el programa i tot seguit, clicar a l’opció “mapes” i després, “obrir mapa”. Llavors cal seleccionar-ne un i automàticament apareix a la pantalla.

-

Mirant el recorregut al mòbil, em situava al mapa de l’ordenador més o menys per la zona on havia caminat.

-

En aquesta ruta em va costar trobar el punt des d’ on vaig començar degut a que en el moment en que vaig realitzar-la, no me’n vaig recordar d’engegar el GPS fins que ja portava una estona. Finalment vaig trobar el punt exacte i vaig clicar el botó situat a la part superior de la pantalla anomenat “Tracks”→ “Crear Nou Track”.

55


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Vaig començar a dibuixar el “Track”, fent clics sobre la línea del mapa que marca el camí (tal com podem veure a la figura 4.4). En aquest procediment, tot i que és més lent, si es treballa amb més zoom és té més precisió, així que en els llocs amb moltes corbes i molts difícils de dibuixar, feia més zoom, i en els llocs més fàcils el disminuïa.

-

Un cop acabat el recorregut, si fem click amb el botó dret del ratolí a sobre i anem a “propietats”, ens dóna molta informació, com per exemple la distància recorreguda, l’altura...

-

Finalment, vaig agafar el recorregut amb format d’imatge. Llavors només quedaria afegir-ho a l’ APP. Figura 4.4

-

Per afegir-ho no hem de fer més que anar a la part esquerra de la pantalla de disseny de l’ “APP Inventor” i seleccionant l’opció “imagen”, arrastrar-ho cap al lloc on ho volem afegir.

-

Aquest procediment s’ha fet amb totes les rutes restants menys amb la ruta “Serra del Puig Gros” i “Camí dels Barranquets” , ja que la regió no estava present en el mapa que he usat. Podem trobar els mapes amb el recorregut de totes les rutes a l’ Annex IX.

56


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

6. DISSENY I PROGRAMACIÓ DE L’APP En aquest apartat es pot trobar una breu descripció del programa usat per programar i dissenyar l’ APP, el MIT APP Inventor. Després hi ha una explicació sobre el disseny, també el nom de l’ APP i una metodologia sobre la creació de la icona. Finalment, una explicació i metodologia sobre com he programat. A l’Annex VI es poden trobar una sèrie de fotografies de l’aplicació acabada. 6.1. APP INVENTOR Aquest “programa”, fet pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) no és ben bé un programa, ja que s’accedeix en línea, i no cal una instal·lació prèvia per utilitzar-lo. Podem accedir teclejant al buscador de Google “MIT App inventor”, polsem al botó “Create apps”, accedim al nostre compte de Google i ja podem començar a programar. Aquest només permet crear aplicacions per a dispositius Android. Com jo tinc un dispositiu d’aquestes característiques, no he tingut cap problema de compatibilitat.

Logo MIT App Inventor

L’avantatge principal d’aquesta eina és que utilitza un llenguatge de programació molt senzill per mitjà de blocs, i l’apartat del disseny també és senzillíssim. Si es vol fer una aplicació molt professional ens aniran millor altres programes, però per aplicacions senzilles, aquest és el millor. Consta de dos parts, la part de disseny i la part de blocs. Quan l’obrim, ens surt l’apartat de disseny: -

Al centre trobem el que seria la pantalla del mòbil. Se’n poden afegir més o eliminar, polsant el botó “añadir ventana” o “eliminar ventana”.

-

A la part esquerra tenim diferents opcions desplegables: “Interfaz de usuario”, “disposición”, “medios”...

-

A “Interfaz de usuario” trobarem una llista d’elements que ens serviran per afegir coses a la pantalla, com per exemple etiquetes, botons, imatges, llistes, desplegables...

-

Un altre apartat important és el de sensors, on trobarem altímetres, un rellotge, sensors d’orientació...

-

L’apartat de connectivitat és important també, ja que si vols connectar l’Aplicació a altres dispositius o vols iniciar altres aplicacions des d’aquesta, has de tindre un element d’aquests.

57


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Part esquerra i central de la pantalla de disseny -

A la part dreta de la pantalla podem trobar la llista de components que té la nostra pantalla. Els noms que hi apareixen en aquesta llista són els que apareixeran a l’apartat de programació.

-

A sota trobem l’apartat de “medios”. Si volem afegir una imatge o un clip de veu, ho hem de fer des d’ allí.

-

A la dreta del tot, hi ha les propietats. Depèn quin objecte agafarem, tindrà unes propietats o unes altres. Des d’aquest lloc podem canviar, per exemple, la mida de la lletra, el color d’un botó o la grandària, entre altres coses.

Part dreta de la pantalla de disseny

58


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Podem accedir a l’apartat de programació (blocs) fent “click” en un botó a la dreta de la pantalla. -

A la part esquerra ens surten els elements que teníem a la pestanya de components de l’apartat de disseny i podem decidir la funció i el que fa cadascun.

-

En aquest mateix apartat podem veure els diferents tipus de blocs, cadascun d’un color per diferenciar-los millor. En total tenim els de control, lògica, matemàtiques, text, llistes, colors, variables i procediments.

-

La major part de la pantalla l’ocupa el visor, on es treballa i es programa.

Tipus de blocs i elements de la pestanya de components

Visor

59


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

6.2. DISSENY El disseny de l’aplicació vaig decidir fer-lo senzill i fàcil d‘entendre, amb diferents pantalles per fer la visualització i el seguiment de les rutes d’una forma més pràctica i clara. A continuació he escrit una llista dels diferents tipus de pantalles i una petita explicació de com he volgut dissenyar-les. 

Pantalla principal: En aquesta pantalla volia que hi hagués poc text i instruccions clares. Crec que ho he aconseguit, posant botons amb el seu nom corresponent, amb el més important (el de rutes) a dalt i ocupant més espai que els altres.

Pantalles de la secció “Abans de sortir”: Vaig decidir que les pantalles d’aquesta secció també es basessin amb instruccions clares i sense fotos, donant així una major importància al text, ja que aquesta informació és de gran interès.

Pantalla principal 

Pantalla del llistat de les rutes: En aquesta pantalla hi ha la llista de totes les rutes penjades a l’ APP, amb el respectiu botó i la respectiva foto, per a poder-les reconèixer més fàcilment. A baix de tot hi podem trobar l’enllaç per descarregar el document de les indicacions amb imatges.

Pantalles de les característiques principals: En aquestes pantalles hi ha les característiques principals al principi, ja que és el més important. Després el mapa respectiu a la ruta i el botó a la zona inferior de la pantalla per començar-la. També es troba l’enllaç del tràiler de la ruta.

Pantalles d’indicacions: Les instruccions que es donen en aquestes pantalles van acompanyades d’una fotografia de la ruta per a fer l’ APP un poc més alegre i entretinguda. Les instruccions han estat separades en diferents pantalles per facilitar-nos el seguiment de que ens toca fer i no perdre’ns. En la majoria d’aquestes, una part de la lletra és de color blanc. Això ho he fet per ressaltar el text, que és l’important, ja que el tram de la imatge és fosc 60


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

6.2.1. NOM DE L’APP La majoria d’APPs que s’han descarregat més a nivell mundial tenen el nom curt i cridaner, de no més de dues paraules o tres, com per exemple “Instagram”, “ZigZag”, “Tigerball”, “Runtastic”... A més, aquest nom ha d’estar relacionat amb què podrem trobar a l’aplicació i quines funcions fa. Des del meu punt de vista crec que la meva aplicació no és obligat que compleixi aquests requisits, només l’últim mencionat. Crec que és molt important que el nom tingui molt a veure la informació que ens proporciona l’APP. I crec que no els ha de complir perquè les aplicacions nombrades anteriorment són jocs o bé xarxes socials, i volen arribar a un públic molt extens, en canvi la meva és un mètode de transmissió d’informació concretament del Montsià, i més concretament encara de la part canareva. Amb això vull dir que la meva APP no arribarà a interessar a la gent llunyana a la meva població, ja que no la podran utilitzar de forma eficaç. En conclusió, com que amb el nom no espero cridar l’atenció mundialment, només a la gent del meu poble i dels voltants, no fa falta que el seu nom tingui menys de dues o tres paraules.

El primer nom va ser: “Guia rutes del Montsià”. Aquest va durar fins l’entrega del primer esborrany del treball de recerca, i havia de ser el definitiu. Però vaig veure que durant el treball vaig utilitzar a part de la paraula rutes, la paraula itineraris. També a molts llibres i indicacions de les rutes utilitzen la paraula itinerari. És per això que vaig afegir aquesta paraula i vaig canviar el nom. El resultat final ha sigut: Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar).

61


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

6.2.2. CREACIÓ DE LA ICONA La icona és un element importantíssim, ja que és la primera impressió que el públic té de l’aplicació, i donar una bona imatge des del primer moment és molt important. Degut al que hem comentat anteriorment, no és fàcil fer una icona, ja que en una imatge hem de descriure el que l’usuari podrà trobar a l’APP. És per això que he fet un primer esborrany abans de la idea definitiva, com podrem veure a la metodologia que es presenta a continuació.

6.2.2.1.

PASSOS QUE HE SEGUIT

-

Volia que, de la mateixa forma que l’aplicació, la icona fos senzilla i entenedora, així que em vaig posar a pensar en un primer disseny no molt elaborat, però sí amb una idea gairebé definitiva.

-

Com la meva aplicació tracta sobre rutes majoritàriament de muntanya, des del principi volia que hi haguessin dibuixades dues muntanyes amb els seus camins i amb dues banderes als dos pics, ja que marcar el camí és la idea principal de l’ APP.

-

Vaig començar a dibuixar utilitzant una aplicació del meu mòbil. Com jo no sé dibuixar molt bé a mà, li vaig descriure a una amiga com volia que fos la icona i ho va dibuixar ella.

-

Aquesta amiga em va donar dues idees noves per a la icona. La primera va ser escriure “Montsià” al cel, i la lletra “o” amb la forma del Sol.

-

L’altra idea va ser fer una espècie de marc negre amb un botó a la part inferior, com si miréssim la imatge des del mòbil.

-

Aquestes idees em van semblar perfectes, ja que la icona es veia més elaborada i alhora més divertida.

-

El que volia fer en aquest primer esborrany era captar una idea, no definitiva però sí bastant avançada, i ho vaig aconseguir.

-

Llavors va arribar l’hora de passar d’aquest primer esborrany a una icona definitiva. Primer esborrany de la icona

62


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Per a fer-ho, ja no vaig usar l’ APP de dibuix del mòbil, sinó que ho vaig fer amb l’ ordinador. Em va resultar bastant més difícil, ja que amb el mòbil es controla el pinzell amb el dit, i a l’ordinador el controles amb el ratolí.

-

S’ha de dir que no volia que fos un disseny molt elaborat i amb molts de detalls, i si se n’havien de posar alguns, no volia que fossin molt realistes, és a dir, volia que la icona no tingués un to seriós, sinó tot el contrari.

-

Vaig canviar de color les muntanyes, el cel i els camins.

-

Vaig afegir un aixirigall a la part dreta, un bosc a cada muntanya, més camins i dos penya-segats a la part esquerra.

-

A més, vaig afegir punts i ratlles de diferents colors a les muntanyes, simulat pedres, llocs de vegetació i terra més fosca.

-

Amb la icona final acabada, només em quedava posar-la a l’APP, és a dir, quan un usuari la descarregui, li surti aquesta imatge a la seva pantalla principal i, a més, que surti també a la “Play Store”.

-

L’APP Inventor té una opció que et deixa fer això. Aquesta es troba a la part dreta de la pantalla, quan ens situem a la pantalla principal de l’aplicació, concretament en un lloc on posa “icon”. Si prenem aquest botó i seleccionem el logotip que està a una carpeta del nostre ordinador, ja tindrem la icona a l’ APP. Imatge final de la icona

63


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

6.3. PROGRAMACIÓ La programació d’ aquesta APP és molt intuïtiva, ja que sempre s’ha de seguir el mateix procediment, tot i que la primera ruta que vaig programar em va resultar difícil perquè encara no sabia ben bé com funcionava. A continuació, podrem veure una metodologia en la qual explico que he fet per programar les pantalles principals l’ itinerari Trinitari Fabregat. He triat aquest perquè també és el que vaig triar per explicar com havia programat els vídeos. Totes les rutes han estat programades amb el mateix procediment.

6.3.1. PROCEDIMENT -

Primer de tot, vaig crear les pantalles de totes les rutes. Les 4 de l’apartat “Abans de sortir” i les de les rutes. Vaig crear 5 pantalles per cada ruta, amb els respectius noms. Després va haver rutes que vaig eliminar pantalles i n’hi ha que en vaig afegir.

-

Programar la pantalla principal (Screen1) no em va resultar cap inconvenient, ja que només es tracta que quan fas “click” en un botó et porti a la seva pantalla. Per exemple, quan polsem el botó “RUTES” ens porta a la pàgina anomenada “Rutes” on es troba el llistat de totes. Això es programa de la següent manera:

Fem el mateix procediment amb els botons de la part “Abans de sortir” (recomanacions i normes, perills i advertències, senyalització i flora). -

Si entrem en una pantalla d’ “Abans de sortir”, podrem veure que la informació està tota en una pantalla en la qual hem de lliscar el dit cap amunt per veure la part inferior. Fer això també és fàcil, només hem de fer “click” al requadre on diu “enrollable” i el programa t’ ho fa sol.

-

La pantalla del llistat de rutes també és molt fàcil de programar, ja que és el mateix que abans. Quan polsem un botó per anar a una ruta en concret, ens té que portar a la pantalla d’aquella ruta. A continuació hi ha una imatge de com he programat aquesta secció:

64


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

La primera pantalla que trobem de cada ruta és la pantalla on estan les característiques principals. En aquesta trobem exactament el mateix. Polsem el botó on diu “COMENÇAR LA RUTA” i ens porta a la pantalla on està el primer pas a seguir.

-

En aquesta pantalla (TFpas1) sí que hi ha una cosa diferent i un poc més complicada. Després de la primera explicació trobem un botó el qual diu “INICI DE LA RUTA”. Quan es prem aquest botó hem de fer, mitjançant la programació, que s’obri l’ aplicació “Google Maps” i que alhora ens porti a unes coordenades en concret, en aquest cas, a l’ inici de la ruta.

-

Això es fa mitjançant l’ eina “Activity Starter”. Aquesta s’afegeix des de l’apartat de disseny, i es troba a la part esquerra de la pantalla, on fica “Conectividad”.

-

Mitjançant els blocs, s’ ha de dir a l’aplicació que quan s’obri la pantalla es posi en funcionament l’ “Activity Starter” i que es prepari per quan li toqui actuar:

-

Un cop fet això, només queda programar per quan es prem el botó ens porti a les coordenades exactes. Per a dur-ho a terme, hem de dir que s’activi l’ “Activity Starter i escriure les coordenades:

65


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Per trobar les coordenades de cada punt, he buscat cada cop aquest punt exacte al mapa. Si s’aguanta premut el dit un moment, apareixen les coordenades a la zona superior.

-

Ara que ja hem acabat la programació d’aquest botó, i no n’hi ha més a la pantalla, ja podem passar al pas 2 (la pantalla següent), mitjançant el procediment per passar d’una pantalla a una altra, com hem vist al principi.

-

A partir d’ara es fan els mateixos passos durant tota la ruta i també a les rutes restants.

66


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

7. CREACIÓ DE VÍDEOS A la pàgina principal de cada ruta o itinerari, s’ha afegit un enllaç que ens conduirà a un vídeo penjat a la xarxa social YouTube. Aquest vídeo serà un petit tràiler de la ruta i ens ajudarà a guiar-nos i orientar-nos millor. Hi apareixeran les interseccions i els punts d’interès més importants, a més d’una petita explicació a la part inferior. Els enllaços es troben a l’ Annex V.

7.1. CAMTASIA STUDIO 8 Aquests vídeos han estat creats amb el programa “Camtasia Studio 8”, el qual és professional i no és gratuït, i funciona de la següent manera: Només començar ens trobem amb la pantalla inicial: -

Com podem veure a la part inferior, ocupant la major part de la pantalla trobem la finestra on es treballa l’edició d’àudio i vídeo, amb un “Track” afegit per defecte.

-

A la part superior esquerra trobem la zona on hem d’importar tots els tipus de fitxers. Aquests fitxers es quedaran en aquesta finestra, i nosaltres els arrastrarem a la finestra d’edició quan els vulguem utilitzar.

-

A la part superior dreta trobem la pantalla reproductora de vídeo. Aquí podrem visualitzar-lo en qualsevol moment per veure com queda. Finestra de fitxers

Pantalla

Finestra d’edició

67


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

Aquestes són les característiques principals i el que s’ha de saber per fer un vídeo senzill. Si se’n vol fer un més elaborat, podem utilitzar les següents eines: -

A la llibreria tenim animacions, temes, clips i sons que podem utilitzar per als vídeos.

-

Podem utilitzar també l’opció de zoom, que en molts casos ens pot ajudar per si volem especificar un element en concret de la imatge.

-

Per escriure el que vulguem a la pantalla i afegir formes, com per exemple fletxes o circumferències, podem utilitzar l’opció de rètols.

-

Si polsem el botó “més” s’obriran una sèrie d’opcions també molt útils, com per exemple l’edició de l’àudio i les transicions.

-

A la part superior de la zona d’edició també tenim opcions gairebé imprescindibles per qualsevol projecte. Aquestes són l’opció de retallar, copiar i enganxar àudio, vídeo o imatge. També tenim l’opció per anar enrere i avant.

-

Podem afegir més “tracks” amb el botó: +

68


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

7.2. METODOLOGIA D’EDICIÓ DELS VÍDEOS Per editar els vídeos i els respectius àudios de les rutes he seguit el mateix procediment en tots. Per mostrar pas a pas com ho he fet, posaré com a exemple el tràiler de l’itinerari Trinitari Fabregat -

Vaig gravar totes les rutes amb la càmera esportiva “Nilox Mini F”, posant a gravar quan em trobava en una intersecció o en un punt d’interès. Es van passar a l’ordenador i es van copiar i enganxar a la finestra on s’importen els fitxers.

-

Vaig passar els clips de vídeo a la zona d’edició, ajuntant-los com si fos un sol, i vaig retallar els moments sobrants, disminuint així la duració del vídeo.

-

Vaig buscar per Internet una cançó apropiada per acompanyar el vídeo. Sobretot havia de ser tranquila i alegre, i el més important és que no tingués drets d’autor, ja que seria un problema a l’hora de compartir el projecte.

-

Vaig eliminar l’àudio del vídeo (gravat per la càmera) i vaig afegir el de la cançó descarregada.

-

Perquè l’àudio i el vídeo tinguin la mateixa duració, es retallen en el mateix moment. Normalment, si talles la cançó en un moment a l’atzar no queda bé, així que se li ha d’afegir un “fade” de sortida perquè disminueixi el so a mesura que s’acaba.

69


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

-

Per últim, vaig afegir fletxes i creus per marcar per on havíem d’anar a les interseccions més dubtoses. Vaig utilitzar la mida de font petita per a petites explicacions i una mida més gran text més gran per als noms dels punts d’interès. També etiquetes per marcar els pics més importants i l’alçada que tenen. Tot això s’ha de veure en el moment exacte, així que s’usa la finestra d’edició i es va mirant la pantalla per comprovar si està bé.

I ara ja estaria, només va caler exportar-lo amb bona qualitat, penjar-lo al YouTube amb un títol adequat i afegir l’enllaç a l’APP. Aquest va ser el resultat final:

70


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

8. CONCLUSIONS I VALORACIÓ PERSONAL S’ha complert el principal objectiu, que era acabar l’ APP al cent per cent abans del temps límit d’entrega del treball. Tot i que el resultat final no és com el que em vaig proposar al començament i he fet bastants canvis des de llavors, ha quedat una aplicació pràctica i funcional. Tots els inconvenients que he tingut els he sabut solucionar menys un, però crec que no té gaire importància. Aquest es tracta de que he de clicar dos cops a cada botó dels punts d’interès per a que em porti al lloc concret en el mapa. A l’apartat de disseny i programació ja està explicat més o menys com és l’aplicació, però recomano descarregar-la per poder provar de primera mà com funciona. Només cal buscar a la Play Store d’ Android: Rutes i Itineraris del Montsià. A més d’aquest, s’ han complert la majoria dels altres objectius, com per exemple crear tràilers de cada ruta, aconsellar a les persones sobre què portar al Montsià... N’hi ha que no es poden complir fins que no es comparteixi i es posi l’ APP en funcionament, com per exemple fomentar les sortides a la serra del Montsià i atreure turisme a la zona, però crec que en un futur, quan es posi l’ APP al mercat, pot arribar a complir -los. Després de rumiar-m’ho bastant, he arribat a la conclusió que afegiré més rutes a l’ APP i aniré millorant-la en un futur. Vull seguir amb ella perquè m’ha agradat molt l’experiència i gairebé s’ha convertit en un hobby. Gràcies a aquest treball he descobert que hi ha molta gent interessada en el senderisme i que aprecia molt la Serra de Montsià. La majoria d’aquestes persones m’han dit que és una APP molt útil, ja que moltes de les rutes i itineraris d’aquesta serra no estan molt marcats (ara s’estan marcant més). La redacció del treball m’ ha ajudat molt a aprendre’m els noms de molts llocs de la serra de Montsià, i m’ha fet aprendre molta informació que ara podré explicar als que m’ acompanyaran a fer les rutes. Com a última conclusió, voldria dir que estic molt content amb el tema que vaig triar, ja que no se m’ha fet gens pesat. Volia combinar els meus dos hobbies preferits, la informàtica i anar per la muntanya, i crec que ho he aconseguit.

71


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

9. BIBLIOGRAFIA i WEBGRAFIA

TOMÀS Millan, David. Serres de Montsià i de Godall,Ulldecona, Serra-Indústria Gràfica, 2010, primera edició, p. 10-19.

BELTRAN Reverter, Joan B. Els encanteris de la serra de Montsià, Benicarló, Onada Edicions, 2009, primera edició, p. 17-21 i p. 27-33.

Balanzà Bel, Francesca; Beltran Reverter, Joan B; Cabanes Miró, Cristòfol; Moisés Miguel, Joan; Virgili Guàrdia, Joaquín. Serra de Montsià mapa excursionista, Dassoy Impressor, 2005, 2ª edició.

Moisés Miguel, Joan; Balanzà Bel, Francesca; Beltran Reverter, Joan B; Cabanes Miró, Cristòfol; Virgili Guàrdia, Joaquín; Moisés Reverté, Joan; Fornós, Àlex; Subirats, Miquel; Mapa Serra de Montsià i serra de Godall, Piolet, 2011, 1a edició.

Alcanar: un món de camins i senders al voltant de la serra de Montsià, Tríptic d’ús turístic, no especifica creadors, any i edició, i editorial. Totes les fotos que no he fet jo, han sigut extretes d’aquesta Font: Pixabay: imágenes gratuitas de alta calidad: https://pixabay.com/es/ Associació Esportiva Curses de Muntanya de les Terres de l’ Ebre: Reglament circuit curses per muntanya Terres de l’ Ebre 2016

Associació Esportiva Curses de Muntanya de les Terres de l’ Ebre: Reglament circuit canicross Terres de l’ Ebre 2015/2016

FEEC (Federació d’ Entitats Excursionistes de Catalunya): Reglament de les competicions de curses per muntanya.

72


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

10. AGRAÏMENTS A la tutora , per ajudar-me, assessorar-me I donar-me idees: Àngels Folch. Jordi Bort, per donar-me moltes idees i informació. Gràcies a ell m’he posat en contacte amb una empresa que es dedica a marcar rutes per tota Catalunya, amb l’opció de poder col·laborar amb ells. També m’ ha facilitat l’obtenció de reglaments per les curses de muntanya i el programa que he utilitzat per crear el mapes. Albert Barceló, per ajudar-me amb la programació. Joan B. Beltran Reverter Antonio Sancho Grau (avi) Leonardo Miguel Esteve Marc Beltran Anna Chillida Fibla Laia Fibla Bosch

Als que han sofert calor, mosquits i sobretot cansament acompanyant-me en els recorreguts: Àlex Rodríguez Reverter Jan Obiol Tena Oriol Gasparin Gras Toni Gras Reverter Alba Fibla Aguiló Marc Chillida Fibla Jose Angel Reverter Reverter (pare)

73


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

11. ANNEXOS ANNEX I

Font

Cocó

Pou

Bassa d’ argila

Barraca 74


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

ANNEX II

Coscoll

Coscollina

Argilaga

Romer

Romiguera

Arítjol

75


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

ANNEX III ENQUESTA Dades personals: 1

2

3

4

5

Forma física Experiència en rutes Preparació per realitzar la ruta

Ruta: 1

2

3

4

5

Dificultat

Paisatge

Estat de la ruta Accessibilitat a la ruta

Recomanació, Què portar?

76


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

ANNEX IV

Mapa de la ruta: “Ermitori de la mare de Déu del Remei

Mapa de la ruta: “Racó del Bassiol”

Mapa de la ruta: “La Moleta, la Punta i les torres dels Alfacs”

Mapa de la ruta: “Lligallo del Mar (GR-92)”

Mapa de l’itinerari “Trinitari Fabregat” 77


Rutes i Itineraris del Montsià (Alcanar)

ANNEX V Enllaços dels Tràilers: -

Serra del Puig Gros: https://www.youtube.com/watch?v=ZXSJZoFNpQY&t=8s

-

Ermitori de la Mare de Déu del Remei: https://www.youtube.com/watch?v=WRBiz86d_ds

-

Racó del Bassiol: https://www.youtube.com/watch?v=6oPUVNZVrSw

-

Camí dels Barranquets: https://www.youtube.com/watch?v=voTP_SjGNmc

-

Lligallo del Mar (GR-92): https://www.youtube.com/channel/UCD1rozXwjFplhPATSHUkIDw

-

La Moleta, la Punta i les Torres dels Alfacs: https://www.youtube.com/watch?v=85ut4lXseLw&t=137s

-

Trinitari Fabregat: https://www.youtube.com/watch?v=K-7Qqrnlh2Y&t=12s

Per descarregar l’ APP: https://drive.google.com/file/d/0BVDd1PTUgXkMDJyY3hGWW1ZQWs/view?usp=sharing

78


Rutes i Itineraris del MontsiĂ (Alcanar)

ANNEX VI

79