Bergen kirkeautunnale - festival for kirkekunst og musikk. 25. - 29. september 2019.

Page 1

K O R

L

BERGEN KIRKEAUTUNNALE FESTIVAL FOR KIRKEKUNST OG MUSIKK 25.–29. SEPTEMBER 2019 1


S

T B


PROGRAM

In my end is my beginning – JSB-Ensemble Oslo 14.00 – Mariakirken – Kr 200/150

Onsdag 25. september

På troen løs – Biskopen i samtale med Edvard Hoem 15.30 – Litteraturhuset – Kr 90/60

Festivalåpning Bergen Domkor 10 år – Jubileumskonsert 19.30 – Bergen domkirke – Kr 200/150

The Elephant Bird & Hornflowers – messing/slagverk/orgel 17.00 – Johanneskirken – Kr 150/100 From & frydefull – tidligmusikkensemble fra Estland/StaS 19.30 – Sandviken kirke – Kr 100/50

Torsdag 26. september Søndag 29. september

Salmelunsj for eldre 11.00 – Bergen domkirke – Gratis entré

Troens rare klenodie – Edvard Grieg Kor 15.00 – Mariakirken – Kr 200/150

Salmekveld i Mariakirken – Den nynorske salmeskatten 19.30 – Mariakirken – Gratis entré

Skandinavisk superbarokk 18.00 – Gunnar Sævigs Sal, Griegakademiet – Kr 150/100

Jakobmesse – Rammet av kjærlighet 21.00 – St. Jakob kirke – Gratis entré

Avslutningskonsert Engelens dagbok – Julian Misic 19.30 – Bergen domkirke – Kr 200/150

Fredag 27. september

Filmvisning: Architecture of Infinity 21.00 – Johanneskirken – Kr 100 Panelsamtale 20.00

Edvard Grieg Kor og Barokkanerne 18.00 – Bergen domkirke – Kr 200/150 Himlaleite – Fliflet/Opheim/Kvernberg 20.00 – St. Jakob kirke – Kr 200/150

Klokkespillkonserter fra Johanneskirkens tårn Lør. 28. sept. kl 12 og 15, og søn. 29. sept. kl 14 og 16

Solo sax i Skrudhuset – Kristin Sevaldsen 21.30 – Skrudhuset, Bergen domkirke – Kr 100/50

Utstilling: Elias Blix – Ordets sølvsmedkunstnar Bergen domkirke

Lørdag 28. september

Lydinstallasjon: Koralbok(s) Domkirketrappen

Widormaraton – orgelkonserter hver hele time 13.00–22.45 – Bergen domkirke – Gratis entré

Fagdag for kirkemusikere Torsdag 26. september – St. Jakob kirke

Fra klokker til knokler – musikalsk byvandring 12.30–15.00 – Oppmøte Johanneskirken – Kr 50

Gudstjenester Søndag 29. oktober

Norges eldste koralbok – tabulaturverkstedet 12.30–19.00 – Skrudhuset, Bergen domkirke – Gratis entré 3


VELKOMMEN!

KORAL Opprinnelig var koral navnet på liturgien i den katolske kirke. Denne ble sunget av et kor eller et kantori (fra latin cantus choralis ­– korsang). Reformasjonen gjorde at ­menig­heten ble mer delaktig og ­syngende, og ordet koral ble tatt med videre til for­samlingens sanger og ­salmer. Koral kan betegne både selve melodien og den fler­stemmige harmoniseringen av den. En samling koraler med tilhørende harmoni­sering, oftest firstemt og etter bestemte kom­positoriske regler, blir kalt cantional, eller mer kjent – koralbok.

på ny, og salmenes innhold tilpasses et levende, moderne språk. Salmediktere og ­komponister finner stadig ny inspirasjon i Ordet, og salmebøkene blir jevnlig revidert. Som eksempel har nettsiden hymntime.com samlet hele 14 000 salmer fra hele verden, mange av dem helt ferske. Norges eldste koralbok kommer til ­Autunnalen på eksklusivt besøk fra Nasjonal­biblioteket i Oslo. Eller man kan si boken kommer hjem – den var sannsynligvis i bruk i Nykirken i Bergen fra 1680-tallet til 1760-tallet. Koralboken er i ferd med å digitaliseres, og publikum kan få en smakebit

Koralene/hymnene/salmene endrer seg med tiden. Bibelordet og troen blir tolket 4


fremfører norsk-makedonske Julian Misic egne tekster og melodier i Engelens dagbok, sammen med kor og et internasjonalt band.

på transkripsjonsarbeidet. Ikke bare skal bokstavene tydes og omregnes til noter, men de er gjerne skrevet oppå hverandre. Her må man knekke koder, og publikum inviteres inn som detektiver. Ingrid E. Hagen spiller løsningsforslagene på klavikord.

Koral – et lite ord kan romme fascinerende mye! Velkommen til Bergen kirkeautunnale 2019!

Det er i denne gamle, men samtidig høyst levende, tradisjonen årets Autunnaleprogram er blitt til: Bergen Domkor feirer sine 10 første år på åpningskonserten. Det blir nye og gamle koralbaserte verker med frem­ ragende ensembler som Edvard Grieg Kor, Oslo-gruppene JSB-Ensemble, NyNorsk Messingkvintett og Pinquins slagverktrio. I St. Jakob kirke fremfører Gabriel Fliflet, Berit Opheim og Jorunn Marie Kvernberg Himlaleite med Fliflets musikk til tekster av Kjartan Fløgstad. I På troen løs møter biskop Halvor Nordhaug Edvard Hoem. I Bergen domkirke feires den franske orgelvirtuosen Charles-Marie Widor med ti timer orgelsymfonisk maraton. Et tidligmusikk­ ensemble med barn og unge fra Kiili i Estland har konsert sammen med Sankta Sunniva Kammerkor. På Domkirketrappen kan publikum gå inn i Koralbok(s)en og bli omringet av Bach-koraler. Barna får en bytur tett på festivalartistene – fra klokker til knokler, og på avslutningskonserten

Kjetil Almenning Domkantor og festivalsjef

5

Foto: Tuva Åserud


Onsdag 25. september 19.30 Bergen domkirke Kr 200/150

Bergen Domkor – Foto: Magnus Skrede

6


FESTIVALÅPNING

BERGEN DOMKOR JUBILEUMSKONSERT Bergen Domkor ble etablert av domkantor Kjetil Almenning høsten 2009. På korets første konsert var russiske Alfred Schnittkes (1934-1998) grensesprengende ­Requiem med i programmet. Verket har klare referanser til kirkemusikkhistorien, men er også modig og innovativt med sin ­uvanlige besetning (el-bass, el-gitar, slagverk, pauker, celesta, piano, orgel og kor) og sin store variasjon i klang og uttrykk. Det var i dette spennet mellom tradisjon og fornyelse Bergen Domkor ville bygge sin kunstneriske identitet, og koret markerer sine første 10 år med å igjen fremføre Requiem.

Domkoret fremfører jevnlig større orkester­ verk i samarbeid med ledende ensembler og solister. Men acapella-verkene har en spesiell posisjon både for korister og dirigent. Det var derfor naturlig å gå til en av de ­virkelig store komposisjonene for blandet kor, og Schnittkes Requiem får derfor følge av ­Konzert für Chor av samme komponist. Det er et monumentalt verk – underlig nok sjeldent fremført i Norge – der hele korets spekter tas i bruk, og Domkoret er for anledningen utvidet med et knippe tidligere domkorister.

7


Torsdag 26. september 19.30 Mariakirken Gratis entré

Mariakirken – Foto: Kjetil Almenning Per Magnus F. Sandsmark – Foto: Nynorsk kultursentrum

8


SYNG MED!

SALMELUNSJ FOR ELDRE Bergen domkirke kl 11.00 samme dag. Allsang av kjente og kjære salmer. Camilla Grimsby er varmt vertskap. Velkommen!

SALMEKVELD I MARIAKIRKEN Den nynorske salmeskatten

«Loffuer Gud i Fromme Christne»

I anledning 150-årsjubileet for utgivelsen av Elias Blix’ Nokre Salmar, står den store nynorske salmeskatten i sentrum i Mariakirken denne torsdagskvelden.

Det blir også allsang fra Norges eldste koralbok, LW 1664, som sannsynligvis var i bruk i Nykirken i Bergen fra 1680-tallet til 1760-tallet. Vi synger oss gjennom alle vers på kjente og ukjente klassikere i garantert arkaisk språkdrakt.

Per Magnus F. Sandsmark, direktør for Nynorsk kultursentrum er gjest og forteller om bl.a Blix og nynorsk salmetradisjon. Festivalsjef Kjetil Almenning er konferansier, og Karstein Askeland, kantor i Mariakirken, akkompagnerer fra orgelet.

Med forsangere fra Søreide menighet, sogneprest i Fana Lars Martin Hol og organist Ingrid E. Hagen.

9


Torsdag 26. september 21.00 St. Jakob kirke Gratis entré Jakobmesse – Foto: St. Jakob kirke Rammet av kjærlighet – Foto: St. Jakob kirke

10


JAKOBMESSE

RAMMET AV KJÆRLIGHET En utradisjonell kveldsmesse, uten preken og med nattverd. En eksistensiell og poetisk messe med utgangspunkt i kjærlighetens gleder og utfordringer. En bibeltekst møter en moderne tekst i rammer av lyd, lys og gjennomarbeidet regi.

Å tro er ikke visshet, men å lene sitt hjertes savn og lykke mot en større favn enn vår. Å trøstes med at det vi ser omkring oss er for vakkert til å leve bare disse korte år, og siden dø fra tid og navn. Vi tror at alt er i Guds favn.

JAKOBmessen ble opprinnelig skrevet for Kulturkirken Jakob i Oslo, og er nå inne i sin sjette sesong i Bergen. Musikk av Karoline Krüger og tekster av Erik Hillestad. Med blant andre Hilde Trætteberg Serkland og Eirik Breivik Minde.

11


Fredag 27. september 18.00 Bergen domkirke Kr 200/150 Barokkanerne – Foto: Jørn Pedersen Paul Agnew – Foto: Denis Rouve

12


EDVARD GRIEG KOR BAROKKANERNE DIRIGENT PAUL AGNEW

I samarbeid med

ACTUS TRAGICUS Da J. S. Bach som tjuetoåring i 1707 søkte jobb som kantor i Blasiuskirken i ­Mühlhausen, skrev han i rask rekkefølge to av kantatene som blir presentert på denne konserten: Christ lag in Todesbanden (BWV 4), en dramatisk utlegging av Luthers store salme som beskriver Jesu død og opp­standelse, og Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106), et verk for begravelse, også kjent som Actus Tragicus. I tillegg fremføres Herr Jesu Christ wahr´ Mensch und Gott (BWV 127).

både i Norge og i utlandet, har koret opp­ nådd status som et ledende åttestemt ­ a cappella ensemble. Barokkanerne er en fusjon av Norsk barokk­ orkester og Barokkanerne som begge ble grunnlagt på slutten av 1980-tallet som de aller første selvstendige profesjonelle barokkorkestrene på originalinstrumenter i Skandinavia. Konserten ledes av Paul Agnew, en av verdens fremste dirigenter innen ­tidligmusikk.

Det norske vokalensemblet Edvard Grieg kor er residensensemble ved Edvard Griegs hjem, Troldhaugen. Gjennom opp­tredener 13


Fredag 27. september Kl. 20.00 St. Jakob kirke Kr 200/150

Kjartan Fløgstad “på himlaleite” – Foto: Finn Våga Opheim/Fliflet/Kvernberg – Foto: Arne Anderdal

14


GABRIEL FLIFLET BERIT OPHEIM JORUN MARIE KVERNBERG

HIMLALEITE Himlaleite er en nyskrevet sang, med tekst av Kjartan Fløgstad og tone av Gabriel Fliflet. Vi får høre om et naturens grenseland, et møte mellom det synlige og usynlige, mellom liv og død, mellom jord og himmel. Sangen har gitt navn til denne konserten, med nylaget, ­melodisk musikk av Gabriel Fliflet: Instrumental­ musikk, flerstemt vokal og sanger med tekster av bl.a. Aslaug Låstad Lygre og Richard Burgess i tillegg til flere tekster av Fløgstad.

er han også pianist. Han har laget en rekke bestillings­verk, bl.a. til Festspillene i Bergen og Vossajazz. I konserten Himlaleite har han med seg to av Norges aller beste folkemusikere. Berit Opheim er vokalist i særklasse, ikke bare er hun en av våre beste folkesangere, hun kan også briljere som Nattens ­dronning i Mozarts Tryllefløyten eller trollbinde Carnegie Hall med sublime tolkninger av ­middelaldermusikk.

Gabriel Fliflet har hele sitt liv latt seg ­be­geistre av ulike former av folkemusikk. Mange kjenner ham som trekkspiller og sanger i duoen Fliflet/Hamre. I Himlaleite

Jorun Marie Kvernberg er en mester på fele og hardingfele, og spiller med stor glød og innlevelse. 15


Fredag 27. september 21.30 Skrudhuset, Bergen domkirke Kr 100/50 Kristin Sevaldsen – Foto: Cecilie Owren Skrudhuset – Foto: Siv Mannsåker

16


KRISTIN SEVALDSEN

SOLO SAX I SKRUDHUSET Kristin Sevaldsens varme tone i saxofonen har gitt hennes tolkninger av salmer, folketoner og kontemplativt materiale en stor tilhengerskare. Det er dette stoffet hun vil fremføre i Skrudhuset under årets ­Autunnale. Helt alene. Helt akustisk.

mausoleum i Oslo, kjent for sin lange ­etterklang. Skrudhuset (kapellet) i Bergen domkirke har også en lang og spennende historie. Skrudhuset var på 1500-tallet delt i to deler - en del innredet til bibliotek, og en del som lokale for konsistorialretten (en geistlig rett) og som skolestue for latins­kole­elevene. Rommet har en stor og særegen akustikk perfekt for dette programmet.

Kristin Sevaldsen er en anerkjent musiker, komponist og produsent med flere plate­ utgivelser bak seg. Ved siden av soloartist-­ karrieren har hun også jobbet med flere kjente artister og turnert nasjonalt og internasjonalt. Hun har holdt flere meditative solo­konserter med samme materialet i Emanuel ­Vigelands 17


Lørdag 28. sept. 12.00 og 15.00 Søndag 29. sept. 14.00 og 16.00 Johanneskirken Gratis

Laura Marie Rueslåtten – Foto: Privat Johanneskirken – Foto: Bergen domkirke menighet

18


LAURA MARIE RUESLÅTTEN

KLOKKESPILL Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai 2014 og er bygget av Royal ­Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. ­Instrumentet består av 48 klokker med en totalvekt på 15 000 kilo. Den største veier 2 200 kilo, og den minste veier 8 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør. Klokkespillet betjenes manuelt fra en spillepult i en spillekabin under klokkene. Åtte vinduer i tårnet åpnes automatisk slik at instrumentet kan klinge fritt. Tidligere kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll stod i bresjen for å få klokkespillet i Johannes­ kirkens tårn realisert.

Laura Marie Rueslåtten (1984) er ut­dannet klokkenist i den 7-årige Solistklassen ved Den skandinaviske klokkenistskole i ­Løgumkloster i Sønderjylland, Danmark. Hun er klokkenist ved Oslo Rådhus og ­Uranienborg kirke. Rueslåtten har ­klassisk bakgrunn, men har samtidsmusikk og eksperimentelle konserter som hovedfokus. Hun komponerer musikk for performance og scenekunst og sam­arbeider med musikere og ensembler innen­for flere ulike genre. Konsertene klinger over store deler av byen, varer i ca. 30 minutter, og presenterer ulike stilarter for dette spesielle instrumentet. 19


WIDORMARATON Lørdag 28. september 13.00–22.45 Bergen domkirke Gratis entré

Rieger-orgelet i Bergen domkirke – Foto: Hans Knut Sveen

20


CHARLES-MARIE WIDORS 10 ORGELSYMFONIER – PÅ 10 TIMER!

13.00 – Symfoni nr. 1 Sigurd Melvær Øgaard 14.00 – Symfoni nr. 2 Sigurd Melvær Øgaard 15.00 – Symfoni nr. 3 Gerda Otterstein Sigurd Melvær Øgaard (sats 3) 16.00 – Symfoni nr. 4 Petter Amundsen 17.00 – Symfoni nr. 5 Ines Maidre

I 2019 feirer vi 175-årsjubileum for den ­franske komponisten og organisten Charles-Marie Widor (1844-1937). Bergen kirkeautunnale markerer dette med en ­skikkelig orgel-­maraton lørdag 28. september i Bergen domkirke. ­Samtlige av Widors 10 orgel­symfonier blir framført av framtredende norske ­orga­ni­ster. Konsertene begynner hver hele time – først ut er Symfoni nr. 1 klokken ett.

18.00 – Symfoni nr. 6 Eivind Berg 19.00 – Symfoni nr. 7 Kristoffer Myre Eng 20.00 – Symfoni nr. 8 Petter Amundsen

Mellom øktene byr vi deg på en energigivende kopp kaffe og et besøk i Skrudhuset, hvor du kan få bryne deg på kodeknekking, eller du kan ta en pust i bakken med tema­ utstillingen om Elias Blix.

21.00 – Symfoni nr. 9 «Gothique» Jostein Aarvik 22.00 – Symfoni nr. 10 «Romane» Kristoffer Myre Eng 21


Lørdag 28. september 12.30–19.00 Skrudhuset, Bergen domkirke Gratis entré LW 1664 – Foto: Nasjonalbiblioteket Ingrid E. Hagen – Foto: Hilde Grotnes Andersen

22


NORGES ELDSTE KORALBOK «LW 1664»

TABULATURVERKSTEDET Velkommen til rebusløp i Bach og Buxtehude sin hurtig-noteskrift!

Hele to kurerer må til for å få fraktet manuskriptet over fjellet, og denne lørdagen kan du få se det på nært hold, eller fordype deg i en digital versjon – om ikke annet for å betrakte et nydelig stykke kalligrafi.

Her kan du få prøve deg som kode­knekker. Norges eldste koralbok LW 1664 er på eksklusivt besøk fra Nasjonalbiblioteket i Oslo. Den var sannsynligvis i bruk i Nykirken i Bergen fra ca. 1680-tallet til 1760-tallet. Den er i ferd med å digitaliseres, og du kan få en smakebit på transkripsjonsarbeidet: Ikke bare skal bokstavene tydes og omregnes til noter, men de er gjerne skrevet oppå hver­ andre i manuskriptet, så her må det ordentlig detektivarbeid til. Om du er heldig, kan du få høre løsningen din fremført på klavikord!

Ingrid E. Hagen Klavikord og edisjons­prosjekt Margrethe Bue Nasjonal­biblioteket

23


Lørdag 28. september 12.30–15.00 Oppmøte i Johanneskirken Kr 50

Klokkene i Johanneskirken, orgelet i Domkirken, ruinene i Nykirken Fotomontasje: Siv Mannsåker 24


MUSIKALSK BYVANDRING = ?!!

FRA KNOKLER KLOKKER TIL Og til sist går vi nettopp til Nykirken, for der, i kjelleren, er et av Bergens aller eldste rom. Men er der knokler?

Lørdag 28. september blir det musikalsk byvandring i Bergen sentrum, for barn fra 6 til 12 år. Turen starter i Johanneskirken, hvor alle får bli med opp i tårnet for å se det magiske klokkespillet, og dessuten møte en helt ekte klokkenist (med tatoveringer!).

Vandringen ledes av Hilde Tetlie. PS: Det er et begrenset antall billetter, så vi anbefaler å kjøpe billett på forhånd! (autunnale.no)

Ferden går så til Bergen domkirke der barna får høre at en enslig mann spiller en hel symfoni helt av seg selv, og i tillegg får alle være detektiv! I kapellet blir det nemlig mulig å se Norges eldste koralbok, en notebok som var i bruk i Nykirken for 339 år siden, og alle blir invitert til å prøve å tyde hva den forteller.

25


Lørdag 28. september 14.00 Mariakirken Kr 200/150 Julia S. Blank – Foto: Ingvild Festervoll Melien J. S. Bach

26


JSB-ENSEMBLE OSLO DIRIGENT JULIA S. BLANK

IN MY END IS MY BEGINNING JSB-Ensemble Oslo fremfører J.S. Bachs kantate Nach dir, Herr, verlanget mich (BWV 150), motetten Singet dem Herrn (BWV 225), Luciano Berios A-ronne og Hugo Distlers motett Singet dem Herrn på turné til Bergen domkirke, Indre Sogn og Oslo. I programmet setter Berios verk Bach og Distlers sakrale musikk inn i en humanistisk sammenheng. Konsertens tittel, In my end is my beginning, er et sitat fra Berios A-ronne.

Ditte Marie Bræin – sopran Karen Mathilde Heier Hovd – sopran Mari Askvik – mezzo Eva Landro – mezzo Robert Lind – tenor Paul Kirby – tenor Haakon Hille Hustad – baryton Halvor Festervoll Melien – baryton Ingrid Økland – fiolin Øivind Nussle – fiolin Anna Carlsen Waldingbrett – cello Einar Schøyen – violone Gunnhild Tønder – orgel ​Ingrid Askvik – konsertregi Julia S. Blank – dirigent

JSB-Ensemble Oslo, ledet av Julia S. Blank­­ ­samler svært erfarne solister og ensemble­ sangere, samt instrumentalister med bakgrunn fra Skandinavias ledende tidligmusikk­ensembler. 27


Lørdag 28. september 15.30 Litteratur­huset Kr 90/60

Edvard Hoem – Foto: Paal Audestad Biskop Halvor Nordhaug – Foto: Bjørgvin bispedømmekontor

28


PÅ TROEN LØS

NO STIG VÅR SONG GJEST: FORFATTER OG SALMEDIKTER EDVARD HOEM Det er 150 år siden et lite hefte Nokre ­salmar ble utgitt av Elias Blix. Da faller det helt naturlig for Bjørgvin biskop Halvor Nordhaug å invitere vår store og vår kjære salmedikter og forfatter Edvard Hoem til samtale om kilder til litterære og religiøse visjoner. I anledning Bokåret 2019 trekker vi frem Bøkenes bok – Bibelen, og spør hvilken rolle den har i Edvard Hoems liv og ­kunstnerskap. I samtaleserien På troen løs inviterer biskop Halvor Nordhaug markante og modige ­mennesker til samtale om tro og ikke-tro, med håp om at både han og vi blir rikere.

Arrangementet er støttet av Kirkerådet

29


Lørdag 28. september 17.00 Johannes­kirken Kr 150/100

Therese Birkelund Ulvo – Foto: Daniel Weiseth Kjellesvik Pinquins – Foto: Anna Julia Granberg

30


NyNorsk MESSINGKVINTETT PINQUINS SLAGVERKTRIO

I samarbeid med

THE ELEPHANT BIRD & HORNFLOWERS NyNorsk Messingkvintett satser på ny musikk og sjangeroverskridende prosjekter, og har siden debuten i 2016 urfremført hele 15 verk av blant andre Therese Birkelund Ulvo, Ørjan Matre og Nils Henrik Asheim.

NyNorsk Messingkvintett: Nils Henrik Asheim: Hornflowers (Urfremføring) NyNorsk Messingkvintett + Pinquins Therese B. Ulvo: The Elephant Bird (Bergenspremiere) Stykket er skrevet i anledning Grønland kirke i Oslo sitt 150 årsj­ubileum og er skrevet spesielt for akkurat dette kirkerommet og de to ensemblene.

Pinquins er en grensesprengende slagverktrio som bruker kropp og stemme som en naturlig del av sitt instrumentarium. Med sitt svært ­visuelle repertoar og sin unike sceniske tilstede­ værelse, har trioen gjort seg be­merket som et av de mest nyskapende unge ­ensemb­l­­­­ene på den norske samtidsmusikk­scenen.

Vi får også blant annet høre Asheims Singing Stones (2017) for messingkvintett og orgel, med komponisten selv på orgelkrakken.

Støttet av

31


Lørdag 28. september 19.30 Sandviken kirke Kr 100/50 Sankta Sunniva Kammerkor – Foto: StaS Tidligmusikkensemble fra Kiili – Foto: Annika Phillips

32


TIDLIGMUSIKKENSEMBLE FRA KIILI, ESTLAND SANKTA SUNNIVA KAMMERKOR

FROM & FRYDEFULL Tidligmusikkensemblet fra Kiili i Estland ble etablert i 2003, og består av unge, frem­ragende musikere mellom 12 og 22 år. Repertoaret består av middelalder- og renessansemusikk fra perioden 1100–1600. Gruppen er kjent for å skape god stemning og historisk atmosfære på sine opptredener, med tidsriktige kostymer, koreografi og dramatiske innslag. ­Ensemblet turnerer jevnlig, og har besøkt kirker, herre­ gårder og andre staselige konsertarenaer både i Europa, USA og Canada, i samarbeid med profesjonelle internasjonale sangere.

Sankta Sunniva Kammerkor (StaS) er et blandakor for unge sangere i alderen 16–25 år med interesse for god, klassisk kormusikk. Koret ble startet i januar 2002 av Tore Kloster, under navnet Sankta ­Sunniva Ungdomskor, og blir fra 2019 ledet av kantor i Johanneskirken, Eivind Berg. Korets ­repertoar spenner fra kirkemusikk, madrigaler, renessansemusikk og folkeviser til nyskrevet musikk. I 2010 ble koret en del av musikklivet i Bergen domkirke menighet, og har øvings­sted i Johanneskirken.

Eve Kopli-Scheiber – Sopran Heili Meibaum – Leder

Konserten arrangeres i samarbeid med Sandviken menighet. 33


Søndag 29. september 15.00 Mariakirken Kr 200/150 EGK – Foto: Jan Henning Aase, Studio 1 Fotografene AS Originalmanuskriptet, Troens Rare Klenodie

34


EDVARD GRIEG KOR DIRIGENT PAUL AGNEW

I samarbeid med

TROENS RARE KLENODIE Folk elsker salmer! Dette ble klart ­de­monstrert da 2.2 millioner mennesker så Salmeboka minutt for minutt på NRK i 2014. Salmer bringer folk sammen, i kjente melo­dier og tekster, noen nye, noen mange hundre år gamle, som bindeledd i religiøse festivaler, eller for å markere kirkeårstid eller feiring.

k­ onserten ønsker å utforske noen av de melodiene som har inspirert komponister fra 1500-tallet til i dag. Programmet inkluderer verker av Josquin, Lassus og Brahms, i tillegg til stykker av de norske kompo­nistene Marianne Reidarsdatter Eriksen, Ørjan Matre og Magnar Åm.

I 1739 gav biskop og salmedikter Hans Adolph Brorson ut en samling danske ­salmer kalt Troens rare klenodie (Troens sjeldne skatt). Det virker treffende å beskrive den norske salmeboken på samme måte. Festivalens tema KORAL bringer oss videre til salmenes harmonisering, og denne

Paul Agnew er en internasjonalt anerkjent dirigent, og frem­ragende fortolker av barokk og pre-klassisk repertoar. Sammen med Edvard Grieg Kors fabelaktige sangere, blir dette en stor musikk­opplevelse.

35


Søndag 29. september 18.00 Gunnar Sævigs Sal, Griegakademiet Kr 150/100 Drottningh. Barock­ens. – Foto: Alexander Kenney G. P. Telemann

36


BERGEN BAROKK DROTTNINGHOLMS BAROCKENSEMBLE

SKANDINAVISK SUPERBAROKK Bergen Barokk og Drottningholms Barock­ ensemble er to av de skandinaviske barokk­ ensemblene som har vært virksomme i noen år. I 2018 og 2019 bestemte de seg for å besøke hverandre, spesielt fordi fiolinisten Stefan ­Lindvall er en sentral musiker i begge. På denne konserten samarbeider de om et ­program med Georg Philipp Telemanns ­Sinfonoia Spirituosa og Concerto for blokkfløyte, fagott og strykere, en Suite i G dur av Johann Ludvig Bach og instrumentalutdrag av operaen A ­ riodante av Georg Friedrich Händel.

affekter, gestikk og klangfullhet i hver frase, og en nyoppusset og akustisk oppgradert Gunnar Sævigs Sal danner rammen for møtet mellom topp musikere fra Stockholm og Bergen. Fra Drottningholms Barockensemble Sven Aarflot – fagott Elin Gabrielsson – fiolin Olof Ander – bratsj Fra Bergen Barokk Frode Thorsen – blokkfløyte Stefan Lindvall – fiolin Siri Hilmen – cello

Programmet kan i høy grad kalles høybarokt, stemnings- og uttrykksfullt. Det er barokke 37


Søndag 29. september 19.30 Bergen domkirke Kr 200/150

Julian Misic med Bergen Domkirkes Jentekor – Foto: Tuva Åserud Erkeengelen Uriels segl

38


AVSLUTNINGSKONSERT

ENGELENS DAGBOK JULIAN MISIC Komponist og utøver Julian Misic ­presenterer sitt nye album Engelens ­dagbok. Med seg har han en av våre fremste tradisjonsbærere av norsk folkesang, Berit Opheim, sangerinnen Dobrila Graseska og folke­ musikeren Dorian Jovanovic på oud, begge fra ­Makedonia. I tillegg medvirker ­Bergen Domkirkes Jentekor, Årstad kantori og et internasjonalt orkester.

Tekstene til Misic er morsomme, poetiske og underfundige. Man vil gjenkjenne flere folke­ eventyr i Engelens dagbok, med tematikk som kan skildre verden av i dag. Musikken er inspirert av Misic sine røtter fra Balkan, og påvirket av det tette samarbeidet med Dorian Jovanovic. Ellers medvirkende: Rushana Brandanger (vokal og viola), Jan Kåre Hystad ­(klarinett & saksofon), Elisabeth Vannebo (tuba & fluga­bone), Glenn Sørskår (trekkspill), Nora Yuyue Zheng (tradisjonell kinesisk guzheng), ­Thomas Linde Lossius (bass), Sigurd Steinkopf (trommer), Bora-kvartetten (stryk).

På Misic’ forrige album, Maestro, spilte Helge Jordal sirkusdirektør – et bilde på verdens hersker. Denne gangen møter vi erkeengelen Uriel (gestaltet av Berit Opheim) som fører logg over tilstandene i verden i dag. 39


Architecture of Infinity

40


41


Søndag 29. september Samtale: 20.00 Film: 21.00 (86 min.) Johannes­kirken Kr 100

Johanneskirken Foto: Bergen domkirke menighet 42


FILMVISNING

ARCHITECTURE OF INFINITY THE MAGIC OF SACRED SPACES Johanneskirken er en av byens mest ­monumentale og majestetiske bygninger. Den folkekjære kirken, tegnet av arkitekten Herman M. Backer, fylte 125 år i år. Da ­Bergens Tidende i høst kåret Bergens flotteste bygning, kom Johanneskirken på andreplass.

Før filmen vil det være en panelsamtale om arkitektur, rom og åndelighet. Panelet består av byarkitekt i Bergen kommune Maria ­Molden, prest i Johanneskirken Anna Bæckström Hovda, og arkitektur­ psykolog og musiker Eirik Glambek Bøe. Samtalen ledes av Helene Vassbotn Lervik.

Architecture Of Infinity handler om arkitektur, rom og evighet – da kan det knapt tenkes et mer egnet visningssted enn i det storslåtte kirkerommet.

Et samarbeid mellom Byarkitekten, BIFF og Bergen kirkeautunnale.

43


44


TEMAUTSTILLING

ORDETS SØLVSMEDKUNSTNAR ELIAS BLIX 1836–1902 13.SEPT–6.OKT BERGEN DOMKIRKE GRATIS ENTRÉ

Den store salmediktaren som ikkje var prest, den kjedelege stortingsmannen, språkgeniet, mannen som kristna landsmålet. I 1869 gav Elias Blix ut det vesle heftet Nokre salmar, og la med det grunnlaget for den nynorske salmetradisjonen. Autunnalen markerer 150-årsjubileet med ei tema­ utstilling, utlånt av Ivar Aasen-tunet.

Utstillinga er opa i samband med konsertar, gudstenester og andre arrangement.

45


A

C H B


LYDINSTALLASJON

KORALBOK(S) HVORDAN HØRES DET UT PÅ INNSIDEN – UTE? Domkirketrappen Alle dager fra morgen til kveld Gratis


Domkirketrappen

48


FAGDAG FOR KIRKEMUSIKERE

GUDSTJENESTER Søndag 29. september

Torsdag 26. september Ung katedral - St. Jakob kirke i Bergen

Bergen domkirke – 11.00 Gudstjeneste med nattverd. Bergen Domkor synger Messe for to kor og to orgler av Charles Marie Widor som en integrert del av gudstjenesten. Med domprost Gudmund Waaler og domkantorene Kjetil Almenning og Sigurd Melvær Øgaard.

LA LOVSANGEN STIGE

Med barn og unge som aktive bidragsytere Bjørgvin bispedømme, Bergen ­kirke­­­a­utunnale og Bergen kirkemusikerforum/ CREO ­inviterer til inspirasjonsamling for musikk og lovsang som løfter.

Johanneskirken – 11.00 Høsttakkegudstjeneste med engletema. ­Utdeling av 4-årsbok. Prest Anna Bæckström Hovda og kantor Eivind Berg.

Fagdagen blir arrangert med støtte fra KA. Påmelding på kyrkja.no/Bjorgvin Frist for påmelding: 20. september

Mariakirken – 18.00 Kveldsgudstjeneste med nattverd. Prest Øyvind Rise, Mariakirkens kantori og kantor Karstein Askeland.

49


BERGEN KIRKEAUTUNNALE FESTIVAL FOR KIRKEKUNST OG MUSIKK Bergen kirkeautunnale ble etablert i 2012, løfter frem kirkens mangfoldige kunst og kulturaktivitet, og setter tradisjon og nye idéer side om side.

Autunnalens arbeidsutvalg Kjetil Almenning, domkantor og leder Erling Dahl jr., kunstnerisk konsulent Hans Knut Sveen, leder Bergen Barokk Sigurd Melvær Øgaard, domkantor Grete Line Simonsen, representant for Bergen domkirke menighetsråd Siv Mannsåker, produsent

Kontakt oss Bergen domkirke menighet Bryggen 13, 5003 Bergen e-post: post@autunnale.no autunnale.no

Støttespillere og samarbeidspartnere Bergen domkirke menighet Bergen kirkelige fellesråd Bjørgvin bispedømme Kirkerådet Bergen kommune Hordaland fylkeskommune Norsk kulturråd Kirkens arbeidsgiverorganisasjon Bergen Riksmålsforening Sandviken menighet Edvard Grieg Kor BrassWind-festivalen Nynorsk kultursentrum/Aasen-tunet Nasjonalbiblioteket/Bokåret 2019 Norsk Komponistforening BIFF

Billettinformasjon Det selges billetter til alle arrangementer på forhånd via autunnale.no, og på arena før arrangementsstart. Ingen setereservasjon

Trykk: Molvik Grafisk Design: Siv Mannsåker


Fig. 1

Fig. 2

1) De første tonene av salmen Kom Hellig Aand O Herre Gud fra norges eldste koralbok, populært kalt LW 1664. Initialene LW kan ha tilhørt Lorentz Wilckens, organist i Nykirken i Bergen fra 1667 til 1693. Tegnene indikerer tonene D D D A D , skrevet med gotiske bokstaver, som var gjeldende på den tiden. Gjennomstreking betyr 1. oktav, mens stiplet gjennom­ streking (som på siste tone) betyr 2. oktav. Loddrette og vannrette linjer over bokstavene angir rytmen. 2) Samme melodisnutt, nedtegnet med dagens noteskrift, fra Ludvig Mathias Lindemanns transkripsjon av LW 1664, fra rundt 1870.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.