Bergen Kirkeautunnale - Program 2022

Page 1

BERGEN KIRKEAUTUNNALE FESTIVAL FOR KIRKEMUSIKK 21–25/9 2022 S P I R

ONSDAG 21/9

12.30 Sjøforsvarets Musikkorps s 7 Mariakirken

20.00 Bergen Domkor s 9 Bergen domkirke

20.00 John Derek Bishop s 11 Johanneskirken

TORSDAG 22/9

18.00 Let there be light s 13 Johanneskirken

17.00 Historisk vandring s 15 Nykirken

19.00 Jazzmesse s 17 Nykirken

19.30 Kjell Mørk Karlsen 75 s 19 Bergen domkirke

21.00 Sommerro og Gimse s 21 Mariakirken

FREDAG 23/9

09.00 Seminar s 23 Nykirken

18.00 Visuelt Flygel s 25 Johanneskirken

19.00 Bishop/Breistein s 27 Mariakirken

20.00 Ben van Oosten s 29 Bergen domkirke

LØRDAG 24/9

12.00 Barnas dag s 30 Nykirken 15.30 Klokkespill s 32 Sydnesplassen 16.00 Peltomaa Fraanje Perkola s 35 Johanneskirken 18.00 Økland og Apeland s 37 Mariakirken 18.30 Klokkespill s 32 Sydnesplassen 19.00 Context // Mercy s 38 Johanneskirken

SØNDAG 25/9

12.30 Klokkespill s 32 Sydnesplassen 18.00 BIT20 Ensemble s 41 Bergen domkirke 19.30 Klokkespill s 32 Sydnesplassen 20.00 Dag Arnesen trio s 43 Johanneskirken

Fotoutstilling: SPIR s 45 Fagdag for kirkemusikere s 22 Festivalgudstjenester s 22

Foto: Ingvild C. F. Melien

Portrettfoto: Live Austgard

FORORD

Høgst oppe på kyrkjetårnet kronar spiret, som siste punkt mellom himmel og jord.

Autunnalen er stolt over å igjen kunne pre sentere eit variert og spennande program. Eit fellestrekk ved mange av konsertane er at nye idear har spirt fram frå gamle tradis jonar, frå folketonar til elektronikk. Festivalmusikarane Nils Økland og John Derek Bishop famnar heile breidda. Det blir store rom for improvisasjon, og heilt unike stunder med musikk som aldri før er høyrd. Dei to urframføringane av Ruth Bakke og Marcus Davidson er inspirert av det som har vore før oss, ja så langt tilbake som til det store smellet og «universets akkord».

Midt i det nye og utforskande er festivalen trygt forankra i tradisjonen og i musikken til dei store komponistane. Nokre opphavsmenn og kvinner stikk som spir opp i musikkhistoria, som jubilanten César Franck og den eineståande Sergej Rachmaninov. Hans store Vesper står som eit urokkeleg tårn i kor­repertoaret, og opnar festivalen onsdag kveld. Same kveld får publikum for fyrste gong møte årets festivalutstilling med nye og uventa motiv av spir frå kyrkjer i bispedømet.

I uminnelege tider har gudshusa vore signaturbygg og samlingspunkt. Nykirken fyller 400 år i desse dagar, og vil under Autunnalen romme både jazzmesse og open laurdag for borna. I tillegg arrangerer festivalen eit brennaktuelt seminar om kva rolle kyrkjebygga vil ha i eit samfunn i rask endring.

Saman med fotoutstillinga følger eit knippe tekstar; nokre konkrete, nokre siterer frå salmeboka og nokre er meir abstrakte. Overskrifta, programmet, musikken, bileta og tekstane – alle er på ulike vis inspirert av ordet spir. Vi håpar og trur det vil gje god grøde til opne, nysgjerrige og store opplevingar for alle som vil høyre og sjå!

Velkomen til festival! Kjetil Almenning, festivalsjef

5
Onsdag 21/9 12.30 Mariakirken Kr 100 Sjøforsvarets musikkorps – Foto: Eivind Senneset Mariakirken – Foto: Bergen domkirke menighet

OPPSPILL MED SJØFORSVARETS MUSIKKORPS

THE LOVE FOR THREE ORANGES

Under denne kammerkonserten i Mariakirken fremfører Sjøforsvarets musikkorps (SFMK) flere stykker hvor det spirende er tilstede på ulike vis.

om en kvinne som mottar et budskap fra noen blå, hvite og røde fugler (Frankrikes nasjonalfarger) om at hennes kjære er bort kommen i krig.

Det er spirende kjærlighet i stykket For the Love of Three Oranges, som er utdrag fra en satirisk opera av den russiske komponis ten Sergej Prokofiev. Stykket bygger på et gammelt europeisk eventyr om en prins med tre sitrusfrukter, i jakt på en kone.

I stykket Three Beautiful Birds of Paradise av den franske komponisten Maurice Ravel, møter vi spirende natur. Stykket handler

Bogoroditse Devo av den russiske komponisten Sergej Rachmaninov er en bønn til Jomfru Maria som inneholder symbolikk knyttet til et spirende nytt liv, en ny vår.

Sjøforsvarets musikkorps er ett av to helprofesjonelle orkestre i Bergen. Denne konserten er en del av SFMK sin kammerkonsertserie i Mariakirken, og forhåpentligvis starten på et nytt spirende samarbeid med Autunnalen!

7
Onsdag 21/9 20.00 Bergen domkirke Kr 250/150 Bergen Domkor – Foto: Tuva Åserud Russisk ortodoks kirkespir – Foto: Pxhere

ÅPNINGSKONSERT

Satelittkonsert:

Bergen Domkor fremfører Vesper også i Os kirke, tirsdag 20/9 kl 20.00

VESPER BERGEN DOMKOR

Bergen Domkor ser frem til å åpne Autunnalen med dette fantastiske korverket.

Sergej Rachmaninovs storslagne verk for acapella kor ble komponert på under to uker vinteren 1915. Vesper eller på engelsk All-Night Vigil er beskrevet som et av de vakreste verkene fra den russisk ortodokse kirkemusikken, og dessuten som et av komponistens beste stykker, noe han selv var enig i.

signatur. Hele korets register blir tatt i bruk, ikke minst med dype toner hos bassene.

Bergen Domkor er et av Norges ledende amatørkor og et kirkemusikalsk kraftsenter på Vestlandet. Med sangere, programmering og formidling av høyeste kvalitet forvalter og fornyer koret den kirkemusikalske kulturen. Koret ble etablert høsten 2009 av domkantor og dirigent Kjetil Almenning.

Verket henter tekstene fra de ortodokse og bysantinske tidebønnene, og Rachmaninov maler dem ut med stor variasjon og inderlighet, hans umiskjennelige romantiske

Simultant som denne konserten foregår i Bergen domkirke vil festivalmusiker John Derek Bishop lage en live remix av Bergen Domkor i Johanneskirken. Valgets kvaler melder seg!

9
Onsdag 21/9 20.00 Johanneskirken Kr 150/50
John Derek Bishop – Foto: Anna Rezulak Bergen Domkor – Foto: Tuva Åserud

JOHN DEREK BISHOP

Årets åpningskonsert i Domkirken får en elektronisk tvilling i Johanneskirken!

Samtidig som Bergen Domkor fremfører Sergej Rachmaninoffs Vesper i Bergen domkirke skal en av landets mest spennende elektronika artister lage sin versjon som presenteres live i Johanneskirken. Det storslagne verket er beskrevet som et av de vakreste fra den russisk ortodokse kirkemusikken og det kommer garantert til å bli både vakkert og unikt etter å ha vært igjennom festivalmusiker John Derek Bishop sin følsomme elektroniske bearbeidelse.

Bishop, også kjent under artistnavnet Tortusa, er en spellemannsnominert produsent og komponist fra Stavanger. Han henter inspirasjon fra jazz, klassisk og elektronisk samtidsmusikk, komponerer for dans, teater og film, og har fire album utgitt på Jazzland Recordings.

Bishop er kjent for å arbeide med «live ­sampling», en teknikk hvor organiske lydkilder blir innspilt på scenen, og bearbeidet live til ny, stemningsfull musikk.

Bishop er en av årets festivalprofiler, og medvirker på flere konserter under Autunnalen.

11
LIVE REMIX AV BERGEN DOMKOR
Torsdag 22/9 18.00 Johanneskirken Kr 200/100 Familiepris kr 200 NyNorsk Messingkvintett – Fotomontasje: NyNo Marcus Davidson – Foto: Øystein Haara

NYNORSK MESSINGKVINTETT EVELINA DEMBACKE (SE) lys-/videodesign

LET THERE BE LIGHT

Denne audiovisuelle urpremieren tar oss med ut i universet.

Let there be light, med musikk av Marcus Davidson, er en forestilling om «the Big Bang» der NyNorsk Messingkvintett tar publikum med tilbake til skapelsen. Ved hjelp av lysdesign, video, akustisk messingklang og lydopptak fra blant annet stjernen Velapulsar og Cassini­sonden befinner vi oss i et mørklagt univers. Gradvis oppstår det lys gjennom dannelsen av de første stjernene. I tillegg til urpremieren, får vi høre Tyler Futrells Messier V fra 2011.

Gjennom å kombinere samtidsmusikk med scenekunst og litteratur har NyNorsk Messingkvintett skapt et repertoar med et helt særegent uttrykk. Ensemblet har gjort seg bemerket for sin innsats innenfor norsk samtidsmusikk og har utviklet konsertopplevelser for mange ulike publikumsgrupper.

Forestillingen varer i ca. 45 minutter og passer for voksne, ungdom og barn fra 6 år og oppover.

Konserten arrangeres i samarbeid med Avgarde og NyNorsk Messingvintett. Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd.

13
URPREMIERE
Torsdag 22/9 17.00–18.45 Gratis Oppmøte foran KIWI-butikken i Strandgaten Strandgaten mot Nykirken, 20 tallet – Olai Schumann Olsens samling Mons Kvamme – Foto: Annette Rosengaard Holmenlund

HISTORISK VANDRING

Minivandring i og rundt Nykirken, med forfatter og lokalhistoriker Mons Kvamme.

I 400 år har Nykirken hatt stor betydning for folk på Nordnes. Den er unik både arkitektonisk og med sine historiske røtter tilbake til middelalderen, da den var fyrsteresidens for landets erkebiskop. Men fortellingen om Ny kirken er først og fremst et vitnemål om det store engasjement og kjærlighet som folk på Nordnes har hatt til sin kirke. Flere sentrale aktører i denne historien bodde i strøket. Vandringen starter derfor foran KIWIbutikken i Strandgaten, og går derfra inn til – og inn i kirken.

Mons Kvamme er Nordnesgutt og lokalpatriot, og har skrevet flere bøker om bydelen. Nylig utkom boken Nordnes, Beretninger fra en gammel bydel, på Bodoni Forlag.

Boken handler om bydelens utvikling fra de eldste tider til i dag. Alle kjente gater og smug (også de som ikke finnes lenger) mellom Muralmenningen og Nordnespynten er omtalt. Boken er organisert som en bydelsvandring i bokform, med særlig vekt på strøkenes historie og opprinnelse.

Boken har fått strålende kritikker, og 400 år gamle Nykirken er grundig omtalt.

15
MONS KVAMME
Torsdag 22/9 19.00 Nykirken Gratis entré
Janne
Mark – Foto: Zuhal Kocan Nils Økland – Foto: Malene Kristopine Økland

JANNE MARK TRIO (DK)

JANNE MARK vokal

SØREN GEMMER piano, elektronikk ESBEN EYERMANN kontrabass

NILS ØKLAND hardingfele, viola d'amore

JAZZMESSE

Nykirken fyller 400 år! La den nydelige jazzmessen være en lun inngang til høsten, samt en verdig feiring av jubilanten!

Det danske trekløveret Janne Mark Trio spiller sammen med fiolinist Nils Økland.

Janne Mark er en viktig dansk salmedikter og ­komponist, hyllet for sin gode stemme og klare melodier. Vokalisten har et ønske om at musikken skal være til felles eie og bruk for alle, og sier selv: Jeg er opptatt av den grenseløshet som melodier representerer. Melodier som blir sunget av

flere i fellessang overskrider grenser og skiller, og finner selv sin vei ut som bølger av lys.

Nils Økland er musiker og komponist med fele (hardingfele, fiolin, viola d’amore) som instrument. Han har vært aktiv i norsk musikkliv siden tidlig på 80 tallet og gjort seg bemerket for sin nyskapende og utforskende spillestil som beveger seg i landskapet mellom folkemusikk, klassisk musikk, improvisasjon og moderne musikk. Økland har medvirket på Mark sitt siste album Kontinent som ble nominert til Årets vokalutgivelse av DMA Jazz.

17
Wærvågen – Foto: Anna Julia Granberg / BLUNDERBUSS Sigurd Melvær Øgaard – Foto: Bergen domkirke menighet Torsdag 22/9 19.30 Bergen domkirke Kr 200/100
Frida Fredrikke Waaler

DOMKANTOR SIGURD MELVÆR ØGAARD orgel FRIDA FREDRIKKE WAALER WÆRVÅGEN cello

KJELL MØRK KARLSEN 75

Komponisten Kjell Mørk Karlsen (f. 1947) er en ruvende skikkelse innen norsk kirkemusikk. I en mannsalder har han kom ponert små og store verker for kor og orgel. Flere av disse verkene har blitt urfremført nettopp i Bergen domkirke, og Karlsens musikk har hatt en viktig plass i Bergens kirkemusikalske historie. De tre verkene på kveldens program er fra tre ulike perioder.

Orgelmesse over gregorianske melodier er et 5 satsig verk som på forskjellig vis bearbeider ulike gregorianske melodier. Hoveddelen av verket ble skrevet til Musica Sacras 25­årsjubileum i 1977.

Sonata «Daughter of Jephthah» for solo cello er basert på en konsert for cello og orkester, urfremført av Frida Fredrikke Waaler Wærvågen i 2007. I sonaten bearbeides store deler av det musikalske materialet fra cellokonserten.

Orgelverket Kristusmeditasjoner ble kom ponert til innvielsen av Rieger orgelet i Bergen domkirke i september 1997, på bestilling av daværende domkantor Magnar Mangersnes.

Vi feirer i år både komponistens 75 årsjubileum og orgelets 25­årsjubileum, og det er derfor naturlig å fremføre nettopp dette verket her.

19
Torsdag 22/9 21.00 Mariakirken Kr 200/100
Henning Sommerro – Foto: Alexander Khatiskatsi Øyvind Gimse – Foto: Sven Erik Knoff

SOMMERRO

OG GIMSE

Øyvind Gimse og Henning Sommerro spilte nylig inn en minne CD i forbindelse med at det var 70 år siden dikteren Tor Jonsson (1916–1951) døde. Innholdet besto av melodier Sommerro laget i sine yngre år til Jonssons dikt.

Resultatet av Tor Jonsson CD’en, Å dikte, ble et program basert på Sommerros melodier til Jonssons korte dikt, satt opp mot Bachs mesterlige og tidløse toner.

– OG BACH!

Denne kombinasjonen vil dominere konserten, men vil også romme små overraskelser i form av kontrasterende innspill og improvisasjon.

Sommerro er komponist, organist og sanger, og har som professor undervist i Bach stil ved NTNU, institutt for musikk, i over 30 år. Sommerro mestrer både det musikkdramatiske formatet og den moderne musikken. Den varierte stilen viser ofte en tilknytning til folkemusikk.

Gimse har hele sin karriere dyrket Bach sine cellosuiter som han snart lanserer sin innspilling av. Han har vært tilknyttet flere av de norske orkestrene, i tillegg til å være kunstnerisk leder for TrondheimSolistene. Gimse er også professor ved Institutt for musikk ved NTNU.

21

FAGDAGER

FESTIVALGUDSTJENESTER

SPIR – En fremtid for kirkelig særpreg og identitet Fagdager for kirkemusikere i Bjørgvin bispedømme, arrangeres 22. og 23. september, i Skjold kirke og Bergen domkirke. På programmet står blant annet seminar med Henning Sommerro og mesterklasse med organist Ben van Oosten. Mer informasjon på autunnale.no

Nykirken, torsdag 22/9 kl 19 Jazzmesse (Egen omtale på side 17)

Bergen domkirke, søndag 25/9 kl 11 Sankta Sunniva Kammerkor Domkantor Sigurd Melvær Øgaard Kantor Jonas Apeland

Johanneskirken, søndag 25/9 kl 11 Sangere fra Bergen Domkor

Mariakirken, søndag 25/9 kl 18 Gudstjeneste

St. Jakob kirke, søndag 25/9 kl 19 Gudstjeneste

Nykirken – Foto: Bergen domkirke menighet

SEMINAR

Mer informasjon på autunnale.no
SIGNALBYGG, GUDSHUS ELLER KULTURARENA? Velkommen til et seminar om kirkebyggenes plass og rolle i samfunnet, med blant andre barne- og familieminister Kjersti Toppe. 18. september 1622 ble Nykirken første gang innviet som kirke fordi befolkningen på Nordnes krevde sin egen kirke. Nykirken står nå midt i en spennende prosess hvor man gjennom ulike samarbeid og modeller skal skape en bærekraftig og allmennyttig drift av kirkebygget, uten å miste sin identitet som kirke. Problemstillingene rundt bruk og vedlikehold av kirkebyggene våre er generelle og høyaktuelle, både i Norge og Europa.
Fredag 23/9 09.00–15.00 Nykirken Gratis entré
Fredag 23/9 18.00 Johanneskirken Kr 250/150
av
Qin Knut Christian Jansson – Foto: Andreas Jansson
Videokunst
Juan

KNUT CHRISTIAN JANSSON flygel

NILS ØKLAND feler JUAN QIN (CN/NO) videokunst

VISUELT FLYGEL

Denne kvelden kombineres klassisk pianomusikk med hardingfele og videokunst. Vel kommen til en konsert litt utenom det vanlige!

Videokunstner Juan Qin, sier selv om det å kombinere musikk med et visuelt uttrykk: Jeg har alltid opplevd en spennende og inspirerende kobling mellom musikk og det visuelle. Begge rører ved følelser, minner og fantasien. Lyd er for meg et usynlig, men likevel taktilt språk som setter fantasien fri, bryter ned kulturelle barrierer og berører de menneskelige følelsene. Lyder flyter grenseløst gjennom tid og rom. De overfører, transformerer og blir til visuelt innhold i ho-

det mitt. Noen ganger fremkaller lyden en konkret farge med utflytende konturer, langsomme og bevegelige, noen ganger blir det til spretne objekter som beveger seg fritt i rommet, noen ganger forblir de rolige og luftige og noen ganger er det mørkt, dypt og endeløst.

De klassiske klaververkene som får en visuell fortolkning er César Francks sakrale og høystemte Preludium, koral og fuge, J. S. Bachs lekne Franske suite i G-dur og verker av Arvo Pärt. I tillegg vil festivalmusiker Nils Økland improvisere og spille sine egne solostykker på hardingfele.

25
Fredag 23/9 19.00 Mariakirken Kr 150/50
– Foto: Inge Schreuder Lindløv Albumet Ro – Jazzland Recordings
Bishop/Breistein

BISHOP/ BREISTEIN RO

Festivalmusiker John Derek Bishop og saksofonist Inge Weatherhead Breistein har i flere år spilt konserter i kirker og fascineres av de mek tige rommene. Dette har resultert i albumet Ro som slippes på Jazzland Recordings høsten 2022.

Duoen utforsker akustikken i kirkene, og bruker det som en aktiv del av musikken de spiller. Akustikken i ulike kirker varierer mye ut fra størrelse og materialet de er bygget i, og dette blir en viktig del av lydbildet når duoen improviserer i og med disse rommene.

minimalisme. Gjennom Bishop sine liveopptak av Breisteins saksofon oppstår nye lydlandskap, og en helt spesiell og spontan opplevelse for publikum.

Albumet Ro ble innspilt i Sola kirke, Egersund kirke, Gjesdal kirke, St. Johannes kirke og Sandnes kirke. Albumet er utdrag fra konsertene i disse kirkene.

Duoen beveger seg innenfor sjangre som elektronika, nordisk jazz, ambience og

Inge Weatherhead Breistein er jazzsaksofonist, elektronisk musiker og kom ponist fra Bergen. Breistein og Bishop har arbeidet sammen ved flere anledninger og er også kjent under navnet Tortusa/Breistein.

27
Fredag 23/9 20.00 Bergen domkirke Kr 200/100 Ben van Oosten – Foto: Privat César Franck ved orgelet – Jeanne Rongier

RIEGERORGELET 25 ÅR CÉSAR FRANCK 200 ÅR

BEN VAN OOSTEN

Den nederlandske orgelvirtuosen Ben van Oosten har viet sin karriere til fransk, symfonisk orgelmusikk og har en impo nerende kompetanse innenfor det franske repertoaret fra midten av 1800 ­tallet og vel 100 år fremover. Han har gjort kritikerroste innspillinger av de komplette orgelverkene til Camille Saint Saëns, Louis Vierne, Charles­Marie Widor, Marcel Dupré og sist, men ikke minst, César Franck.

Franck ble født for 200 år siden og hadde en viktig rolle i utviklingen av den franske, symfoniske stilen innenfor orgelmusikken. Et av hans mest kjente utsagn – Mon orgue,

(NL)

c’est mon orchestre («Mitt orgel, det er mitt orkester») – illustrerer godt hans tilnærming.

I utviklingen av en symfonisk stil, fikk han inspirasjon og hjelp av sin venn, den legendariske orgelbyggeren Aristide Cavaillé ­ Coll. Cavaillé Coll var en pionér innen fransk orgelbygging og han fikk en enorm betyd ning for orgelbyggerkunsten i Frankrike og internasjonalt.

At Francks innflytelse på senere komponis ter ikke var mindre viktig, er godt illustrert i Ben van Oostens program, som inneholder musikk av Franck og tre av hans elever.

29
DAG TEATER OG
Lørdag 24. september blir det kultur av mange slag for de minste i Nykirken. I kapellet kan man få med seg spennende og vakre teaterstykker for barn mens kirkerommet blir fylt med lyd som de besøkende er med på å skape. PETRONELLA SUPERHELT Gabrielle Barth HIMMELSPRINGAREN Monika Solheim og Adele Duus LYDROM John Derek Bishop og Eirik Breivik Minde Petronella Superhelt, aka Gabrielle Barth – Foto: Tove K. Breistein Eirik Breivik Minde – LYDROM – Foto: Pål Bernard Sleire
BARNAS
LYDROM I NYKIRKEN
Lørdag 24/9 12.00–15.00 Nykirken Gratis entré Mer info på autunnale.no

KLOKKESPILL

PETER LANGBERG (DK)

«Maitre Carillonneur»

Lørdag 24/9 15.30 og 18.30 Søndag 25/9 12.30 og 19.30 Johanneskirken / Sydnesplassen

Johanneskirkens klokkespill – Foto: Bergen domkirke menighet Peter Langberg – Foto: Marianne Langberg

Årets festivalklokkenist, Peter Langberg fra Danmark, er en nestor i nordisk kirkemusikkmiljø, til daglig klokkenist ved Århus Rådhus og assisterende klokkenist ved Vor Frelsers Kirke i København. Lørdag og søndag i Autunnaleuken vil han fargelegge bybildet med fire varierte konserter fra Johanneskirkens topp.

Mesterklokkenisten er også organist, pianist og musikkpedag og har siden han startet sin utdannelse i 1964 spilt konserter i de fleste land i Europa, vært på 35 konsertturneer i Nord­Amerika og holdt mesterkurs i Norge og Australia, samt vært jury i flere klokkespill konkurranser. Langberg er stifter av den kjente Løgumkloster kirkemusikkskole og i 2007 slo Dronning Margrete ham til ridder av Dannebrog.

Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai i 2014 og er bygget av Royal Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. Instrumentet er et fire oktavers konsertklokkespill.

Totalt veier de 48 klokkene 15 tonn, fra den minste på 8 kilo, til den største på 200 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør.

Lørdag 24/9 16.00 Johanneskirken Kr 250/150
Peltomaa Fraanje Perkola – Foto: Vilja V. Tamminen Detalj fra manuskript – Willem Vrelant, 1465

AINO PELTOMAA (FI) vokal og middelalderharpe

HARMEN FRAANJE (NL) piano MIKKO PERKOLA (FI) gambe og elektronikk

PELTOMAA FRAANJE PERKOLA

Cinematiske lydlandskap inspirert av middelaldermelodier.

Århundrene blir kyttet sammen når gjenklang fra klostre, katedraler og pilegrimssteder møter improvisasjon og nye komposisjoner.

Den finsk nederlandske trioen Peltomaa Fraanje Perkola kombinerer menneskestemmen, piano, gambe, middelalderharpe og elektronikk. Sammen har de skapt et personlig lydlandskap som tar lytteren med på en fred full reise. Trioen er fascinert av oppfatningen av tid, og hvordan melodier og tekster helt fra middelalderen kan snakke til oss i dag.

Musikerne har bakgrunn innen tidligmusikk, jazz, finsk folkemusikk og samtidsmusikk, og henter inspirasjon fra middelaldermusikken, spesielt messesang av Hildegard von Bingen (1098–1179), Pérotin (1100 ­tallet) og pilegrimssanger fra 1300 ­tallet.

Det rennomerte plateselskapet Outhere Music / Fuga Libera gav ut trioens debutalbum ÆR i 2021.

Platen har høstet lovord hos kritikerne, og The Guardian hyller trioens evne til å transformere middelaldersalmer om til undrende, eksperimentelle verk.

35
Lørdag 24/9 18.00 Mariakirken Kr 200/100
Sigbjørn Apeland og Nils Økland – Foto: Marit Økland Vestnorge – Foto: Pxhere

NILS ØKLAND hardingfele og fiolin

SIGBJØRN APELAND harmonium og orgel

ØKLAND OG APELAND

Tradisjon i møte med utforskende tonespråk.

Med sin helt unike klang forener instrumentalist og komponist Nils Økland elementer fra klassisk musikk, samtidsmusikk og moderne jazz med norsk folkemusikk. Han er en etterspurt komponist og har blant annet skrevet musikk for Vossa jazz, filmusikk, ballett og teatermusikk, blant annet for Nationaltheateret og DNS.

Sigbjørn Apeland er en av få musikere som har spesialisert seg på å spille harmonium (trøorgel) og er en sjangeroverskridende musiker og komponist som beveger seg

mellom folkemusikk, kirkemusikk, elektronisk musikk og improvisasjon. Han er utdannet kirkemusiker og etnomusikolog og har undervist og publisert innenfor musikkvitenskap, kulturstudier, kirkemusikk og teologi.

I tillegg til sine egne stødige solokarrierer, har de to rogalendingene flere vellykkede samarbeidsprosjekt bak seg. I 2011 gav de ut det kritikerroste albumet Lysøen. Hommage á Ole Bull. Verket ble skildret som melodisk, inderlig, grublende – et lite mesterverk. Denne kvelden byr Økland og Apeland på vestnorsk folkemusikk, improvisasjoner og egne komposisjoner.

37
Eirik Breivik Minde – Foto: Håkon Leinan Ane Evjen Gjøvåg – Foto: Solveig Sejl Lørdag 24/9 Johanneskirken Gratis entre Konsertinnstallasjonen er åpen i tidsrommet 19.00–22.00

EIRIK BREIVIK MINDE orgel, piano og livesampling

JOHN DEREK BISHOP livesampling INGE BREISTEIN saksofon

HC DALGAARD elgitar og trommer HÅKON HOLMÅS lyd ANE EVJEN GJØVÅG dans DAVID ALRÆK video

CONTEXT//MERCY

La den levende musikkinstallasjonen lede deg inn i fysiske og soniske rom, og oppleve kirkerommet i en ny kontekst.

bruksområde. I landskapet mellom konsert og installasjon kan du vandre rundt, stirre musikerne i hvitøyet, kikke over skulderen til organisten eller legge deg flatt på gulvet.

CONTEXT // MERCY inviterer deg til å reflektere rundt store og små spørsmål. Hva er en konsert? Hva er en kirke og hvilke følelser vekker kirkerommet i deg som publikummer? Hvordan høres flygelets klang ut på nært hold?

Kirkerom kan vekke mange assosiasjoner og representere store overganger og tradisjoner som dåp, bryllup og begravelse. Gjennom dans og videokunst utfordrer og utvider verket kirkerommet sitt tradisjonelle

Verket består av kapitler basert på nordiske folketoner. Disse enkle melodiene blir utgangspunktet for nye lydlige verdener skapt av improviserende musikere spredt rundt i kirkerommet. Gjennom overlapping av live sampling, akustisk og elektronisk musikk utfolder dette undersøkende verket seg utover kvelden, og hvordan du beveger deg vil påvirke din opplevelse av konserten, og rommet.

39

Søndag 25/9 18.00 Bergen domkirke Kr 250/150

Ruth Bakke – Foto: Thor Brødreskift BIT20 Ensemble – Foto: Thor Brødreskift

URPREMIERE

BIT20 ENSEMBLE CHRISTIAN KARLSEN dirigent JONAS APELAND orgel

ASPIRATIONS

BIT20 Ensemble og Bergen kirkeautunnale er stolte av å kunne annonsere urpremieren på et bestillingsverk av komponist Ruth Bakke. Verket heter aSPIRations og er skrevet for BIT20 Ensemble.

Konsertprogrammet inneholder flere verk hentet fra Bakkes virke som komponist. Det blir i tillegg to soloverk for orgel av komponist Olivier Messiaen.

Selv sier Ruth Bakke: Tittelen aSPIRations er et mangetydig ord. Det kommer fra det latinske «aspire», altså «å puste til noe».

Ordet viser bl.a. til utpust og er fundamentalt i orgelet. Dette instrumentet er det i verden som har lengst utpust — på noen orgler er det flere minutt med restluft å spille med på avslått orgel! Ordet kan også bety å lengte eller strebe etter noe høyere. Å peke langt oppover gjør også kirkens SPIR, som vil minne oss om hva som kan være bra å søke etter…

Ruth Bakke (f. 1947) er en norsk komponist, organist og kordirigent. Bakke har kom ponert musikk for orkester, brassband, kammerensembler, orgel­ og kirkemusikk, vokal­ og multimediaverker.

41
Søndag 25/9 20.00 Johanneskirken Kr 250/150
Dag Arnesen – Foto: Bent René Synnevåg Datalj fra glassmaleri i Johanneskirken – Foto (utstnitt): Hans Knut Sveen

DAG ARNESEN piano

MAGNE THORMODSÆTHER kontrabass ØYVIND SKARBØ trommer

DAG ARNESEN TRIO

Musikeren, komponisten, bandlederen og arrangøren Dag Arnesen har et livslangt for hold til Edvard Griegs musikk. Sammen med sin trio har han hatt en eventyrlig suksess med sine Norwegian Song plater der skatter fra den norske sang­arven har blitt tolket på jazzmanér.

Alle tre musikerne er godt etablerte i det norske jazzmiljøet, og hver for seg jobber de med en rekke forskjellige band og prosjekter.

De har også tidligere spilt mye sammen i diverse band­sammenhenger, men nå har de altså slått seg sammen i en ny trio.

Til denne konserten ønsker han i tillegg å åpne opp for nyere komposisjoner og salmer.

Dag Arnesen stiller i Johanneskirken med en relativt nystartet trio: Dag Arnesen, piano, Magne Thormodsæter, bass og Øyvind Skarbø, trommer.

Programmet blir en blanding av salmer, norske folketoner, Edvard Grieg og noen original komposisjoner signert Arnesen.

Vi kan se frem til en konsert med en inspirert og lekende trio – en trio som elsker å formidle og kommunisere med sitt publikum.

43
44
Salhus kirke – Foto: Ingvild Constance Festervoll Melien

FESTIVALUTSTILLING BERGEN DOMKIRKE

Fotografier

SPIR

Ingvild Constance Festervoll Melien (f. 1988) jobber som urbanist, fotograf og journalist innen presse, dokumentar, forskningsformidling og byplanlegging. Hun leverer jevnlig stoff til rikspressen og har de siste årene vært med på en rekke bokutgivelser. I 2015 ble Melien nominert til beste fotografi på verdensbasis av International Network of Street Papers (INSP) for et bilde som illustrerer legemangel i Malawi. «Spir» er hennes syvende separate fotoutstilling.

I denne fotoutstillingen har jeg bokstavelig talt lekt med skjæringspunktet mellom himmel og jord.

Noen spir er små og enkle, andre er store og detaljrike. Felles for spir er at de troner øverst på kirketårnet. Spiret er høyest oppe og lengst borte. Likevel er spiret en svært viktig del av den arkitektoniske helheten.

Rent praktisk er det vanskelig å komme nær et spir. Med unntak av spiret til Johanneskirken, som for tiden er tatt ned i forbindelse med reparasjon (for øvrig en sjelden anledning til å komme tett innpå et spir), er bildene til denne fotoutstillingen derfor tatt med telelinse. Fotografiet som medium gir mulighet til å eksperimentere med kom posisjon, vinkler, lys, rom, linjer og speilbilder. Når man står langt unna, kan man samtidig være svært nærme.

Bildene er tatt slik du ser dem. Likevel kan du kanskje tenke at noe ikke stemmer. Hvorfor er spiret opp ned? Hvor kommer de andre elementene i bildet fra? I bildene har jeg derfor lekt med spir og symbolikk. Både sammen og hver for seg kan bildene oppfattes svært forskjellig, avhengig av hvem som ser.

45

BERGEN KIRKEAUTUNNALE FESTIVAL FOR KIRKEMUSIKK

Hele vestlandets festival for kirkemusikk, kunst og kultur.

Bergen kirkeautunnale ble etablert i 2012, løfter frem kirkens mangfoldige kunst og kulturaktivitet, og setter tradisjon og nye idéer side om side.

Autunnalens arbeidsutvalg Kjetil Almenning Sigurd Melvær Øgaard Eirik Breivik Minde Åsa Osmundsen Opedal Siv Mannsåker

Styringsgruppe Karstein Askeland Brigitta Schürmann Yvonne Erdal Beate Iren Lerdahl Gunnar Wiik

Kontakt oss Kirkens hus Marken 34 5017 Bergen

E post: post@autunnale.no

Billetter og info: autunnale.no

Støttespillere og samarbeidspartnere Bergen domkirke menighet Bergen kirkelige fellesråd Bjørgvin bispedømme Norsk kulturråd Bergen kommune Vestland fylkeskommune BIT20 Ensemble Avgarde NyNorsk Messingkvintett Sjøforsvarets Musikkorps

Design: Siv Mannsåker Trykk: Molvik Grafisk

autunnale.no

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.