Bergen-Voss 2023 program

Page 1

Lørdag 3. juni 2023

162
på sykkel gjennom storslått
km / 78 km
vestlandsnatur!

Velkommen til 47. utgave av Vestlandsklassikeren

På engelsk finnes begrepet «Pay it forward», eller på norsk «Gi det videre». Enkelt forklart går det ut på at en tjeneste ikke gjenytes til den opprinnelige giveren, men kommer andre til gode. Begrepet ble for alvor kjent i populærkulturen via Catherine Ryan Hyde sin roman «Pay It Forward» og den amerikanske spillefilmen med samme navn fra år 2000.

Offentlige midler, sponsorstøtte og påmeldingsavgiften til Bergen-Voss kommer også andre til gode. I forbindelse med årets arrangement er det 10 andre frivillige lag og foreninger som gjør dugnad og blir godtgjort

for dette. Bidraget de mottar er igjen med på å muliggjøre aktivitetstilbud for flere tusen barn, ungdom og voksne gjennom året. Idretten sin skjøre finansierings modell er samtidig vakker og uselvisk. Slik ønsker vi at det også skal være i fremtiden. På vei til Voss må du gjerne gi vakter og andre frivillige en tommel opp som takk for innsatsen. Dere er alle med på den store dugnaden!

Lykke til med de siste sykkel-forberedelsene! (Godt) vær er bestilt, så da er det bare å glede seg til lørdag 3. juni og den 47. utgaven av Vestlandsklassikeren Bergen-Voss!

Redaksjon: Nils Olaf Solberg

Layout & Foto: Tom Guldbrandsen

Til venstre: Stort felt på vei opp Trengereidbakken.

Forsiden: En gruppe syklister på vei over broen ved Takvam.

2
Sykkelhilsen Nils Olaf Solberg Daglig leder - Bergen Cykleklubb
Innledning v/ Nils Olaf Solberg 2 Rittinformasjon 4 Intervju med Harald Breyholtz (Bergen CK) 10 Bergen-Voss bedriftskonkurranse 16 Uken før rittet 18 På rittdagen 24 Bergen-Voss traséen 30 Sikkerhet på Bergen-Voss 42 Målområdet på Voss 46 INNHOLD

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 3
EN SPESIELL TAKK TIL : Kvam Herad • Kvam LSK • Laksevåg IL • Olsvik IL • Voss Sykleklubb • Voss idrettshall • Voss sentrum Øystese IL • Ulvik IL • Norheimsund næringslag • Samnanger fotball • Turritt.com • Røde Kors • Statens Vegvesen • Politiet • Marceliussen Transport • Grieghallen • Twinhouse • Bergen kameraklubb

Ritt informasjon

4

RITTREGLEMENT

Alle deltagerne må følge NCF’s lover og de vanlige trafikkregler. Funksjonærer har plikt til å påse at reglene blir overholdt.

Alle startende skal ha lys foran og bak. Ved avvik vil rytter bli nektet start!

Spurt mot mål er ikke tillatt!

Resultatlister sorteres alfabetisk for grupper som kommer i mål sammen!

FØLGEBILER OG PRIVAT LANGING ER

IKKE TILLATT! Av hensyn til sikkerheten vil langing og bruk av private følgebiler medføre diskvalifikasjon!

KLASSEINNDELING

Aldersgrensen er satt til 17 år. Aldersgrense: antall år man fyller i løpet av 2023.

K/M 17 - 19 K/M 50 - 54 Tandem M/M

K/M 20 - 24 K/M 55 - 59 Tandem K/K

K/M 25 - 29 K/M 60 - 64 Tandem Mix

K/M 30 - 34 K/M 65 - 69 EL-sykkel

K/M 35 - 39 K/M 70 - 74

K/M 40 - 44 K/M 75 - 79

K/M 45 - 49 K/M 80 - eldre

LISENS

Alle ryttere under 80 år skal være forsikret gjennom enten helårslisens eller engangslisens. Engangslisens er fastsatt og administrert av NCF. For 2023 koster denne kr. 220,-. De som har helårslisens eller aktiv lisens trenger ikke engangslisens. For detaljert info om lisens for turritt: www.sykling.no (NCF).

FØRSTE PULJE ER BERGEN-VOSS EARLYBIRDS

De starter ved Grieghallen kl. 05.30 i rolig fart og er en ren turgruppe. De ledes av Safer

Cycling guider og det er ikke lov å forlate denne gruppen før første ordinær pulje har passert. Da er vaktmannskapet, sanitet og øvrige frivillige på plass i løyen.

ORDINÆR PULJESTART

Første ordinære pulje starter kl. 07.00 og de resterende puljene starter fortløpende med 3 minutters mellomrom.

Enkelte mindre puljer er blitt slått sammen.

FRISTART

Fra ca kl. 07.30 til 08.00 har vi fristart. Her kan større og mindre grupper starte når de vil.

Alle deltagere må forholde seg til vakter og politi langs traseen og være innstilt på å stoppe dersom vakter eller politiet gir tegn om dette.

Mer info om starttider på side 26.

LØYPE

Starten går fra Edvard Griegsplass (Grieghallen) i Bergen sentrum via Fjøsanger og Fritz Riebers vei til Midttun (11km), Gullbotn (44km), Kvamskogen (75km), Kvanndal (130km) med målpassering på Voss (162 km). Se kart på side 32-33.

Deltagerne skal følge merket sykkeltrasè og anvisninger fra rittets funksjonærer. Husk at vanlige trafikkregler gjelder!

MATSTASJONER

BJØRKHEIM (Samnanger) kl 8.00-11.00: Vann, sportsdrikke, bananer og sjokolade som skal få deg frem til neste matstasjon.

NORHEIMSUND kl 9.00-13.00: Vann, sportsdrikke, brødmat, bananer, sjokolade og kaffe for å få deg frem til neste matstasjon.

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 5
162km

KVANNDAL kl 10.00-15.30: Vann, sportsdrikke, bananer, sjokolade og noe annet godt til de siste milene.

VOSS IDRETTSHALL kl 11.00-18.00: Varm kjøttsuppe og Hennig-Olsen krone is! Vann og kaffe.

PREMIERING

Diplom sendes digitalt til alle på e-post etter målgang.

Rytterstatuett og andre premier til 10.-15.-20.-25.30.-35.-40. og 45. gangs deltagere deles ut i Voss idrettshall.

FOTOGRAFERING AV DELTAGERNE

I 2023 samarbeider vi igjen med Bergen Kameraklubb som fotograferer flere steder i løypen.

RITTKONTOR

Startnummer hentes på rittkontoret ved TREK Bergen på Krambua, Fjøsangerveien 207. Rittkontoret holder åpent kl 10.00-17.00 torsdag

1. juni og fredag 2. juni kl. 10.00-18.00.

TEKNISK SERVICE

TREK Bergen gir service til deltagerne i startområdet ved Edvard Griegsplass. De er også til stede på de 3 matstasjonene: Bjørkheim, Norheimsund og Kvanndal. Her får du hjelp ved punktering og med sykkel og utstyr.

NB! I store deler av løypen er ikke service tilgjengelig – du må derfor kunne skifte dekk selv ved punktering.

ELEKTRONISK TIDTAKING

Les om det nye tidtakingssystemet vårt på side 20.

MILJØ

Alle må ta vare på eget boss, tomme flasker, geltuber og energibarer etc. Dette må ikke kastes langs sykkeltraseen, men i bosskorger ved matstasjoner eller ved ankomst Voss!

Vi sykler i Norges flotteste natur. La oss beholde det slik! Husk at forsøplingsloven gjelder, selv om du deltar på et sykkelritt. Blir forsøpling observert av våre funksjonærer, vil det medføre diskvalifisering!

TIPS TIL DELTAGERNE

Se side 19.

Det er spesielt viktig at du ikke bruker nedslitte bremseklosser på sykkelen. Det er mange tekniske utforkjøringer på Bergen-Voss og her bør ikke bremsene svikte. Like naturlig som nye bremseklosser er godt fungerende lys. Dette for din egen og andres sikkerhet.

GI BESKJED VED UHELL

Røde Kors Hjelpekorps følger rittet hele veien. Det er førstehjelpsutstyr på alle matstasjoner! Flere oppsamlerbiler følger rittet. Gi beskjed om at du har brutt til brytetelefonen. Viktige

telefonnumre under rittet:

Brytetelefonen: 938 98 166 (oppsamlerbli)

Røde Kors: 56 55 89 57 (ved mindre uhell)

Medisinsk nødtelefon: 113 (ved alvorlige uhell)

VIKTIGE TELEFONNUMRE UNDER RITTET

På startnummeret finner du de viktigste

telefonnummer som: Medisinsk nødtelefon, Røde Kors og brytetelefonen

BAGASJE

Bagasjebil for transport av deltagernes bagasje vil stå oppstilt ved Edvard Griegsplass. Bagasje må merkes med navn og startnummer. Bagasjelapp finner du på det perforerte A4 arket sammen med startnummeret.

RETUR TIL BERGEN

Buss: De som har bestilt bussretur vil finne billetten på det perforerte A4 arket sammen med startnummeret. Bussene transporterer sykler i lasterommet. Påstigning og innlevering av sykler ved Fleischers hotel, ikke ungdomsskolen som tidligere.

Bussvganger: kl. 13.00 - 16.00 (fortløpende)

kl. 17.00

kl. 18.00

6

OVERNATTING PÅ VOSS

På Voss finnes hoteller og pensjonater i alle prisklasser, men vi anbefaler Fleischers hotel Se www.visitvoss.no

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 7

START KL 11.00

Det blir fellesstart kl. 11.00 fra Norheimsund idrettshall.

RITTKONTOR

Startnummer hentes på rittkontoret hos TREK Bergen ved Krambua, Fjøsangerveien 207 eller i Norheimsund før start. Startnummer skal festes på ryggen og sykkelen og være synlig under rittet.

GARDEROBE FØR START

Garderober i Norheimsund idrettshall.

TRANSPORT FØR NORHEIMSUND-VOSS

Blir du kjørt privat fra Bergen til Norheimsund må du kjøre om Mundheim, eller kvelden før. Mellom 08.00 og 11.30 vil Kvamskogen være stengt for medgående trafikk. Les mer på side 34

LØYPE

Starten går fra Norheimsund idrettshall kl. 11.00. Vi sykler ned til rundkjøringen utenfor Norheimsund sentrum hvor vi tar til høyre i retning Voss. Ved passering Straumen bro er tidtakingen gang. Vi følger Hardangerfjorden til Granvin hvor vi tar inn på sykkelveien på vestsiden av Granvinsvannet. Vi sykler opp Skjervet og videre mot Dalsleitet før vi triller ned til målstreken ved Tvildemoen på Voss.

BAGASJE HENTES VED VOSS IDRETTSHALL

Bagasje leveres inn ved matstasjonen i Norheimsund og du finner den igjen utenfor Voss Idrettshall. Glemte effekter hentes hos

TREK Bergen, Fjøsangerveien 207.

MATSTASJONER

KVANNDAL kl 10.00-15.30: Vann, sportsdrikke, bananer, sjokolade og noe annet godt til de siste milene.

VOSS IDRETTSHALL kl 11.00-18.00: Varm kjøttsuppe og Hennig-Olsen Krone is! Vann og kaffe.

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 8 78km
9 hennig-olsen.no • facebook.com/hennigolsen Ønsker deg en fin dag! Hilsen alle oss i Hennig-Olsen Is

Fysisk aktivitet som medisin.

Harald Breyholtz er 59 år og ivrig medlem av Bergen Cykleklubb. Han og kona Maja har begge engasjert seg i klubbens drift og aktiviteter, enten som styremedlem, eller som organisator av prosjektet Safer Cycling. Da han begynte å trene løping under pandemien, skulle en vond rygg vise seg å være langt mer alvorlig enn det han først trodde. Mer om det senere. Først skrur vi tiden tilbake til da Harald for alvor oppdaget gleden med sykkelen.

- Jeg begynte å sykle fordi jobben min i CSC skiftet adresse fra Fyllingsdalen til Sandsli. Bilruten fra huset på Varden innebar mye køkjøring, og med dårlig kollektivforbindelse bestemte jeg meg for å begynne å sykle til jobb. Dessuten var det et aktivt sykkelmiljø på jobben som stilte lag på Bergen-Voss.

- Etter CSC jobbet jeg 7 år i Norsk Eiendomsinformasjon, som nå heter Ambita. De hadde også et veldig aktivt sykkelmiljø, og vi syklet flere ganger fra Bergen til bedriftssamlinger i Oslo-området og Stockholm, eller tok toget til Oslo og syklet til Bergen igjen når samlingene var i Bergen. Vi hadde GPS-tracking slik at de i bedriften som ikke kunne sykle fulgte med på nettet. Alle følte at de var en del av turen, og det skapte et godt sosialt miljø på arbeidsplassen.

- Maja traff jeg på jobben i Norsk Eiendomsinformasjon, og det at vi hadde en felles interesse for sykling gjorde at vi var på sykkelturer og tur-ritt sammen. Etterhvert fant vi ut at vi trivdes godt sammen. I 2010 syklet vi TrondheimOslo sammen med en gjeng fra Bergen CK, ledet av Oddgeir Nygård. Det var et fantastisk treningsopplegg og fellesskap. Vi lærte hvordan vi skulle sykle effektivt i en større gruppe og

10

stole på de vi hadde rundt oss. Trondheim-Oslo syklet vi igjen i 2012. Samme året omkom en treningsvenninne i en sykkelulykke. Da måtte vi ta en fot i bakken og revurdere hva vi drev på med og finne ny motivasjon. Tid på turritt ble mindre viktig, og istedenfor valgte vi å fokusere på de gode opplevelsene i sosiale lag.

- Flere treningsturer til Mallorca har det også blitt sammen med gode venner. I klubben ble det naturlig å engasjere seg i Safer Cycling prosjektet.

- De senere årene har jeg jobbet i Helse Vest IKT med økonomiog logistikksystemer. Under pandemien ble det hjemmekontor som de fleste andre og mindre fysisk aktivitet. I begynnelsen (våren 2020) var vi flinke til å gå en tur i Kanadaskogen etter jobb, før vi dro hjem og lagde middag. Det var vanskelig å opprettholde aktivitetsnivået, og da jeg fikk vondt i ryggen i april 2021 var tanken først at dette skyldes mye sitting på hjemmekontor. Alle får jo vondt i ryggen en eller annen gang i livet.

- Jeg hadde lyst til å trene litt løping så jeg fant meg et løpeprogram hos Garmin og begynte forsiktig. Det gikk greit til å begynne med, men så begynte det å gjøre mer og mer vondt. Til slutt kunne jeg ikke løpe i det hele tatt, og det begynte å stråle mye ned i venstre fot. Jeg gikk til min søster som er kiropraktor, men vi fikk ikke symptomene helt til å stemme så det ble bestilt en MR-undersøkelse.

- Jeg tok MR en dag i juni, og kl. 22.00 samme kveld ringte både min søster og fastlegen min. Det var kommet svar fra radiologen og allerede dagen etterpå måtte jeg møte på Haukeland. MR bildene viste at dette ikke var skiveprolaps, men at en ryggvirvel mest sannsynlig var ødelagt av kreft. Ryggvirvelen var dessuten sammenklemt

og presset inn mot sentralnervesystemet i ryggen.

- På Haukeland ble det gjort biopsi av ryggvirvelen, blodprøver og mange andre undersøkelser. Det viste seg at dette var NECkreft, en aggressiv kreftform, og den hadde mest sannsynlig spredt seg fra spiserøret til ryggen. Dagen etter at diagnosen var satt var jeg i gang med stråling og cellegift.

BETYDNINGEN AV FYSISK AKTIVITET

- Det var noen intense runder med cellegift, men min fysiske form, takket være sykkelen, har gjort at jeg har tålt cellegiften ganske bra. Samtidig har cellegiften gjort at jeg har vært i form til å trene. Etter cellegift tirsdag, onsdag og torsdag, prøvde vi å gå en god tur på søndagen.

- Jeg leste endel om hva jeg selv kunne gjøre. Dette for å komme ut av tungsinnet og bearbeide frykten for hvor lenge jeg hadde igjen. Lege Øyvind Torp har selv hatt kreft og lest mye forskning på området. Dette har han oppsummert fint i boken «Selvforsvar mot kreft, 10 grep du selv kan ta». Etter å ha lest denne boken rettet jeg fokuset mer på det å leve mens jeg fremdeles kunne og hva jeg kunne bidra med selv. Da har fysisk aktivitet vært viktig. Så snart jeg fikk anledning begynte jeg på et styrketrenings program på Pusterommet på kreftavdelingen. Der var jeg to ganger i uken.

- Så var jeg ute og gikk hver eneste dag. Målet var 10.000 skritt i tillegg til trening. Jeg fikk en større bevissthet rundt betydningen av det å trene og vedlikeholde kroppen. Resultatet var at jeg følte meg mer opplagt og nesten friskere enn jeg hadde gjort på lenge.

- I tillegg til behandlingen på Haukeland og fysisk aktivitet har jeg også fokusert på hva annet jeg

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 11

kan gjøre for å gi kreften dårlige kår i kroppen min. Det viktigste jeg har gjort er å fokusere på sunn og god mat basert på rene råvarer, gjerne økologisk. Men også nok og god søvn og redusert stress gjennom Yoga og meditasjon har blitt viktig.

- Etter en stund var det godt å begynne å jobbe litt igjen og jeg har heldigvis møtt stor fleksibilitet hos Helse Vest IKT, slik at jeg har kunnet jobbe det jeg har hatt kapasitet til. Det har vært viktig for meg å ikke miste kontakten med gode kollegaer samt å ha noe meningsfullt å fylle dagene med og ikke minst å ha følelsen av at jeg fremdeles bidrar med noe verdifullt.

FRA VONDT TIL VERRE

Som om det ikke var nok med uhelbredelig kreft så var Harald så uheldig at han i mars i fjor, under et opphold på Montebellosenteret for kreftrehabilitering, falt og fikk brudd i ryggen med en delvis lammende ryggmargskade som

resultat. Etter flere måneder på sykehus har han trent seg ut av både rullestolen og rullator, og nå kommer han seg frem i hovedsak ved hjelp av krykker.

- Et av de store målene jeg satte meg under rehabiliteringen etter ryggmargskaden var å kunne sykle Bergen-Voss igjen. Dessverre så har kreften blusset opp igjen og jeg er under cellegiftbehandling annenhver uke fremover. Men hvis formen tillater det så blir jeg å se på min nye liggesykkel fra Norheimsund til Voss den 3. juni sammen med gode venner og flere familiemedlemmer.

Harald har gitt tydelig uttrykk for at det å komme i mål på Voss er den beste følelsen. Både stemningen i Vangsgaten og samlingen med bevertning i Voss idrettshall etter målgang med andre syklister peker han på som viktige

12

ingredienser for den gode følelsen. Men det aller viktigste er den gode følelsen av å ha gjennomført et flott sykkelritt. Etter å ha syklet Bergen-Voss 17 ganger tidligere ønsker han på nytt å oppleve det å komme i mål på Voss.

Vi lar oss imponere og inspirere av den positive innstillingen Harald viser til hans situasjon, og vi krysser fingrene for at han får oppfylt ønsket sitt den 3. juni. Ser du Harald på vei til Voss så er gode ord på veien sjeldent mer fortjent.

13
Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave

Bli med i Bergen Cykleklubb!

For unge syklister

Bergen CK inviterer sykkelinteresserte barn mellom 9-14 år til terrengsykkel trening to ganger i uken.

Få med vennene dine og bli med på sykkellek i trygge omgivelser. Dere vil få en innføring i grunnleggende sykkelteknikk og bli trygge på sykkelen. Treninger i samarbeid med Bergen MTB klubb.

Når? Mandager og torsdager

Hvor? Egnede terrengløyper i nærområdet. Munkebotn, Stend m.m.

Hva koster det? Årskontingenten for barn er kr 500,-, eller alle i familien kan bli medlemmer for kr 1350,-

Hva trenger jeg? Kom med den sykkelen du har og husk hjelm. Foreldre kan gjerne være med.

For mer info: Sverre Tjervaag på mob. 932 96 458 eller epost: sverre@tjervaag.com

14
Mer informasjon om Bergen CK på www.bergenck.no
Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 15

Bergen-Voss bedriftskonkurranse

Bli med i tidenes første bedriftskonkurranse i Bergen-Voss. Her er det ikke den beste tiden som gjelder, men hvor mange dere klarer å få med på sykkelturen. Ta turen som et lag og en sosial opplevelse og bli samtidig med i konkurransen om å bli Beste Bedrift!

Vi kårer to vinnere. Beste Bedrift i BergenVoss 2023 blir den bedriften som har flest timer totalt på sykkelsetet og den som har flest timer totalt på sykkelsetet delt på antall ansatte i bedriften.

Det koster ikke noe ekstra å delta utover den ordinære påmeldingsavgiften i BergenVoss. Dersom du er medlem i Vestland Bedriftsidrettskrets, vil du finne bedriften din i oversikten ved påmeldingen. Dersom du ikke finner din bedrift på listen, ta kontakt med oss på: vestland@bedriftsidretten.no

Ha en fin dag på sykkelsetet sammen med gode kolleger samtidig som dere er med i konkurransen om fine premier, heder og ære!

16

Du er ikke i mål før du har restituert - skikkelig

Når du deltar på Bergen–Voss er det viktig å ha en plan for hele løpet. Hos oss får du både god oppladning og restitusjon, så er det opp til deg å sørge for en god plassering.

STOLT SPONSOR AV BERGEN–VOSS

Fem uvanlig unike hoteller i Bergen: Augustin, Grand Terminus, Villa Terminus, Zander K og Bergen Børs.

www.debergenske.no

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 17

Uken før rittet

18

Uken før rittet

Du får et deltagerbevis tilsendt på e-post den siste uken før rittet. Her får du oversikt over din bestilling og evt. tilleggskjøp.

RITTKONTOR

Startnummer hentes på rittkontoret hos TREK Bergen, Fjøsangerveien 207.

Rittkontoret holder åpent:

Torsdag 1. juni kl. 10.00 - 17.00

Fredag 2. juni kl. 10.00 - 18.00

På rittdagen festes startnummer på ryggen og på sykkelen, og må være synlig under rittet.

GÅ OVER SYKKELEN I GOD TID

Sykkelen må være i god stand før rittet. Sjekk at alle bevegelige deler (drivverk) er rene og velsmurte. Ta med et par reserveslanger, evt et ekstra foldedekk og verktøy. Det er viktig at dekkene på sykkelen er nye men innkjørte, slik at du unngår punkteringer i løypen!

Det er spesielt viktig at du ikke bruker nedslitte bremseklosser og at felgene er i god stand og rengjorte. Det er mange tekniske utforkjøringer

på Bergen-Voss og her bør ikke bremsene svikte. Viktig er også velfungerende lys foran og bak. Dette for din egen og andres sikkerhet.

Trenger du hjelp med sykkelen eller trenger deler, utstyr og klær, ta kontakt med samarbeidspartner TREK Bergen.

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 19

Elektronisk tidtaking og montering av tidtakerbrikken

I 2023 benytter vi et tidtakersystem mest kjent fra triathlon og ski. Istedetfor en chip back på startnummeret slik som før sykler alle nå med et band som festes rundt ankelen. Direktør av Ultimate Sports Service forteller om dette nye systemet.

Ultimate Sport Service og Bergen-Voss introducerede i 2021-arrangementet RaceResult Active - en aktiv chip teknologi:

Efter flere år med en engangschip og resourcetung hardware går parterne mod en mere moderne, mere grøn og mere bæredygtig profil, hvor den nye teknologi baserer sig på en chip som deltagerene skal returnere efter arrangementet og som tillader mere trafiksikrer mellemtider uden gene for syklister og øvrige trafikanter.

Derudover medfører det en opskalering på antallet af mellemtider. Med andre ord et grønnere og stærkere teknisk produkt til deltageren.

RaceResult Active ble i 2019 benyttet i bl.a. Vasaloppet samt alle IRONMAN Europe arrangementer.

Den nye chip bæres af deltageren i et bånd omkring ankelen.

NB! Ankelbåndet er en flerbruksbrikke og den skal leveres inn etter målgang. I tillegg til ankelbåndet vil alle få utdelt et startnummer til sykkelen som festes med strips, og et startnummer som festes på ryggen med sikkerhetsnåler.

Den nye chip bæres af deltageren i et bånd omkring ankelen.

20

Informasjonen på startnummer

På rittkontoret henter du konvolutt med startnummer til sykkelen og et perforert ark. Arket inneholder startnummer (festes på ryggen), bagasjelapp og kvitteringer som viser hva du har kjøpt av tilleggsprodukter.

Har du kjøpt transport må du ta kvitteringene med. Våre funksjonærer på Voss vil kreve kvittering før du får transport hjem.

KVITTERING:

BAGASJELAPP

STARTNUMMER

BERGE N -VOSS 2022

BERGEN-VOSS 2023

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 21
bussbillett (Brett
T-skorte og
og riv)
Festes med sikkerhetsnåler på ryggen. (Brett og riv)
med strips på bagasje. (Brett og riv) Nærmeste pårørende :.......................................................................................... Tlf/mobil:..................................................... Ultimate Sport Service +45 7026 5252
Festes
Ambulanse (ved alvorlige skader) : 113 Røde Kors(ved mindre skader) : 56 55 89 57 Bergen-Voss bryte-telefon: 938 98 166 RIV AV BAGASJELAPPEN FØR MONTERING AV STARTNUMMERET - BRETT PERFORERINGEN FØR DU RIVER BAGASJELAPP BAGASJELAPP BERGEN-VOSS 2023 BERGEN-VOSS 2023 BRETTES HER BERGEN-VOSS 2023 BERGEN-VOSS 2023 BERGEN-VOSS 2023 :
Earlybirds - under 20 km/t - tilsvarer 8-10 timer 05:30:00 Starttid: 05:30:00 10 Knut 10 Knut Lundefaret 10 Knut Lundefaret Startnr: 10 Knut Lundefaret T-Skjorte: L T-Skjorte: L BUSBILLETT Denne billetten gjelder for følgende distanse/tidspunkt: VOSS-BERGEN13:00-16:00 Parkering hos Fleischer´s hotel Denne lappen må fremvises resepsjonen til hotellet. Ellers medfører det avgift T-SKJORTE T-Skjorte: L Startnr: 3 Ola Nordmann T-skjorte: Størrelse L Fellesstart kl 11:00 Ola Nordmann Ola Nordmann
22

VI ER BERGEN SENTRUMS STØRSTE KJØPESENTER

Vegg i vegg med Bygarasjen, rett under Fløyen, med ryggen mot Ulriken og ansiktet mot Lille Lungegårdsvann.

Vi er både inngangsporten og utgangsdøren til Bergen Sentrum.

VELKOMMEN!

68 BUTIKKER I HJERTET AV BERGEN BERGENSTORSENTER.NO

På rittdagen

24

Startområdet ved Edvard Griegsplass

På startnummeret står det et puljenummer, et puljenavn og et klokkeslett. Noen av puljene man kunne velge mellom ved registrering har få påmeldte. I slike tilfeller har vi slått flere puljer sammen. Det er derfor best å forholde seg til puljenummeret videre frem mot rittet.

Finn din pulje og vær klar ca 15 minutter før angitt starttid. Speakeren vil angi når det er din tur til å stille deg opp i startslusen. Det er derfor viktig at alle følger anvisninger fra speakeren og puljevaktene.

Toaletter har vi i parkeringsanlegget under Edvard Griegs plass.

Trenger du teknisk assistanse vil TREK Bergen være tilgjengelig ved start.

Trenger du parkering, anbefaler vi Bygarasjen eller Bergen Griegpark

På neste side finner du oversikt over alle startpuljer på rittdagen.

Startområdet

Bagasjeinnlevering

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave
WC
Startslusen
TREK Bergen
26
0 05:30:00 Earlybirds - under 20 km/t - tilsvarer 8-10 timer 1 07:00:00 a-b) Over 38 km/t - (tilsvarer sluttid under 4.10 t) 2 07:03:00 a-b) 36-38 km/t - (tilsvarer sluttid under 4.30 t) 3 07:06:00 a-b) 34-35 km/t - (tilsvarer sluttid under 4.45 t) 4 07:09:00 a) 32-33 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.00 t) 5 07:12:00 b) 32-33 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.00 t) 6 07:15:00 c-e) 32-33 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.00 t) 7 07:18:00 a) 29-31 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.30 t) 8 07:21:00 b) 29-31 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.30 t) 9 07:24:00 c) 29-31 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.30 t) 10 07:27:00 d-e) 29-31 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.30 t) 11 07:30:00 f) 29-31 km/t - (tilsvarer sluttid under 5.30 t) 12 07:33:00 Fristart (tilsvarer sluttid over 5.30 t - under 8.00 t) 08:00:00 Start fra Bergen slutt! 11:00:00 Norheimsund-Voss
Puljenummer Start tid Puljenavn
Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 27

SQUEEZY samarbeidspartner for Bergen-Voss

I 1987 lanserte SQUEEZY verdens første energi gel og har siden vært en ledende produsent.

SQUEEZY bruker kun naturlige ingredienser og er kjent for sine effektive og magevennlige produkter.

”SQUEEZY goes green” sikrer at vi har markedets mest miljøvennlige emballasje.

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 29
www.squeezy.no
SQUEEZY er nå tilgjengelig hos TREK BERGEN!

Bergen-Voss traséen

30
31

Bergen-Voss

- fra start til mål

Starten går fra Edvard Griegsplass (Grieghallen) i Bergen sentrum via Fjøsanger og Fritz Riebers vei til Midttun (11km), Gullbotn (44km), Kvamskogen (75km), Kvanndal (130km) med målpassering på Voss (162 km).

Det er over 1000 syklister som deltar i BergenVoss, og mange er uerfarne i store sykkelfelt på landeveien. Derfor er det viktig at alle, såvel erfarne som mindre erfarne, viser hensyn og overholder følgende forsiktighetsregler.

FRA BERGEN TIL GARNES (0 - CA 30 KM)

Hold maksimalt 2 rekker i bredden. Ikke ta opp hele veibanen, slik at vi skaper irritasjon for den øvrige trafikken. Dette gjelder generelt for hele rittet.

SKYGGESTRAND (CA 30 - 40 KM)

Smal vei med møtende trafikk. Hold godt til høyre langs denne veistrekningen. NB! Unngå forbikjøring!

GULLBOTN (CA 45 KM)

Siste del av nedkjøringen fra Gullbotn, må alle syklister ligge på en rekke. Her er det høy fart med skarp sving. NB! Unngå forbikjøring!

KVAMSKOGEN (CA 75 KM)

Nedkjøringen fra Kvamskogen ned til Norheimsund er bratt og svingete, og vi kjører gjennom flere mørke tunneller.

32
1

Denne delen av traséen er som kjent nøytralisert og er del av Timeout-sonen. Ligg på EN rekke, og kjør forsiktig gjennom tunnellene. NB! Unngå forbikjøring!

HARDANGERFJORDEN (CA 85 - 140 KM)

Smal svingete vei langs hele fjorden. Hold godt til høyre langs hele fjorden, og vær oppmerksom på møtende trafikk spesielt i smale og svingete partier.

MÅLGANG (162 KM)

Ingen spurting! Alle skal komme velberget og sikkert i mål. Ryttere i felt som kommer samlet til mål blir alfabetisk sortert.

God tur!

MATSTASJONER

BJØRKHEIM (Samnanger) kl 8.00-11.00:

Vann, sportsdrikke, bananer og sjokolade som skal få deg frem til neste matstasjon.

NORHEIMSUND kl 9.00-13.00:

Vann, sportsdrikke, brødmat, bananer, sjokolade og kaffe for få deg frem til neste matstasjon.

KVANNDAL kl 10.00-15.30:

Vann, sportsdrikke, bananer, sjokolade og noe annet godt til de siste milene.

VOSS IDRETTSHALL kl 11.00-18.00:

Varm kjøttsuppe og Hennig-Olsen krone is!

Vann og kaffe.

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 33
1 2 2 3 3 4 4

Kvamskogen blir enveiskjørt for medgående biltrafikk mellom kl. 08.00-11.30

I perioden mellom kl 08.00-11.30 vil Fv 7 være stengt ved Frølandsvatnet for all trafikk mot Norheimsund. Det betyr at den øvrige trafikken fra Kvam til Samnanger vil gå som normalt, mens trafikk fra Samnanger i retning Kvam må velge alternative ruter.

Vi gjør dette for å redusere den medgående trafikken under rittet og øke sikkerheten til

deltagere, øvrige trafikkanter og tilskuere langs traseen. Politiet vil regulere trafikken ved Frøland (Samnanger siden av Kvamskogen) og kjøretøy uten Bergen-Voss akreditering vil bli anvist til andre ruter via Trengereid/Dale eller Eikelandsosen/Mundheim.

Har du en heiagjeng må du sende dem direkte til Voss!

34

Timeout - ta en pause i Norheimsund

I 2014 innførte vi Timeout under BergenVoss. I praksis betyr det at tiden nøytraliseres mens man oppholder seg innenfor Timeoutsonen. Vi gjør dette for at deltagerne skal kunne ta seg en velfortjent pause underveis. Tiden stopper på toppen av Tokagjelet og starter igjen etter Straumen bro i Norheimsund.

VELKOMMEN TIL TIMEOUT

Sykkelvenner i Sparebanken Vest, Kvam Herad, Norheimsund Næringslag, Kvam Langrenn og Skiskyttar-klubb varter opp med forpleining som er våre deltagere verdig! Våre matsponsorer bidrar også, slik at du får rikelig med mat før du sykler videre til Voss. Har du tekniske problemer med sykkel, står mekanikere fra TREK Bergen klar til å hjelpe deg.

INN OG UT AV MATSTASJONEN

Ved rundkjøringen før Norheimsund sentrum sykler de som ikke skal stoppe rett frem.

Skal du innom matstasjonen, tar du opp til høyre til idrettshallen. Fra og med 2021 er matstasjonen plassert her istedenfor på kaien. Etter matstasjonen triller du ned samme vei til rundkjøringen før du tar til høyre i retning Voss.

HVEM BIDRAR

Timeout i Norheimund er et samarbeid mellom Bergen CK m. sponsorer, Sparebanken Vest, Kvam Herad, Norheimsund Næringslag og Kvam langrenn- og skiskyttarklubb

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 35
Timeout starter på toppen av Tokagjelet og tidtakingen starter igjen etter Straumen bro i Norheimsund. Nøytral sone under Timeout. Kjør forsiktig ned Tokagjelet. Ved Straumen bro starter tidtakingen etter Timeout.

Timeout i Norheimsund

Deltakere som skal ha mat tar til høyre i rundkjøringen

36
Norheimsund idrettshall WC Mat Fra Bergen Til Voss
Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 37
Trasé ut etter mat Voss Deltakere som skal direkte til Voss sykler rett frem.

Bergen-Voss Service

- levert av TREK Bergen

TREK Bergen gir service til deltagerne på 3 viktige punkter i løypen, i tillegg til startområdet ved Grieghallen:

BJØRKHEIM • NORHEIMSUND • KVANNDAL

HVA VI KAN HJELPE MED:

• Skifte slange/dekk

• Skifte gir/bremsewire

• Justere gir/bremser

• Smøre/skjøte kjede

• Rette opp hjul

OBS!

TREK Bergen erstatter ikke defekte deler på servicestasjonene (hjul, sete, setepinne, gir - og bremsesystem osv)!

HVA DU KAN GJØRE SELV

Vi oppfordrer alle syklister til å være godt forberedt før rittet. Sjekk at dekk og slanger er feilfrie og at hjulene har gode felgbånd.

Ideelt sett bør hjul med nye dekk være innkjørte, slik at du unngår ubehagelige overraskelser i løypen. Sjekk at girsystem fungerer som det skal og at kjeden er velsmurt. Ta med multiverktøy i lommen.

HUSK PÅBUD OM LYS FORAN- OG BAK!

Husk at du ikke får starte uten velfungerende lys foran og bak! I startområdet selger TREK Bergen kun ekstra slanger, dekkspaker og minipumpe.

God tur!

Fjøsangerveien 207 tlf. 55 27 14 50 www.trekbergen.no

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 38
Fjøsangerveien 207, tlf. 55 27 14 50 www.trekbergen.no

Norheimsund

Syklist, støtteapparat eller tilskodar: Velkomen til ein hyggeleg dag i Norheimsund!

Her finn du meir enn 50 butikkar og serviceverk-

semder: Hotell, vinmonopol, apotek, bank, post, mote, sport, fritid., osb.

Livet é herleg!

F oto Britt orunn Strandem HARDANGER TREBÅTFESTIVAL Faglege føredrag, marknad, ser vering, konser tar, folkeliv www.trebaat.no

Sikkerhet på Bergen-Voss

42

Trygghet i feltet

– grunnleggende tegn for bedre kommunikasjon

Håndsignaler må være tydelige og skal varsle endringer i god tid slik at resten av gruppen oppfatter signalene. Signaler må meldes av flere bakover i gruppen slik alle får samme beskjed.

RETNINGSENDRING

Ved veikryss skal evt. retningsendringer varsles med en tydelig utstrakt arm til venstre eller høyre.

STOPP ELLER VÆR KLAR TIL Å STOPPE

Når forreste i gruppen kommer til trafikklys, eller hindringer som medfører oppbremsing, skal hånden rekkes tydelig opp.

OBS! Det kan være farlig å bremse med kun en hånd på styret. Gi tydelig tegn og brems deretter med begge hender på styret.

HINDRINGER I VEIEN

En av de vanligste årsaker til velt er hindringer i veien. Dette kan være flasker, sykkelpumper, steiner eller rett og slett dårlig veidekke. Pek ned på den siden av sykkelen hvor hindringen ligger slik at de bak blir varslet og kan unngå hindringen.

HINDRINGER VED VEIKANTEN

Møter du en hindring ved veikanten er det viktig å melde dette bakover i gruppen. Hindringen kan for eks. være en bil, en fotgjenger eller en syklist dere kjører forbi.

Vift tydelig bak ryggen med hånden i god tid før du møter hindringer og sving så unna slik de bak deg forstår at de skal gjøre det samme.

Lørdag 14. august 2021 - 45. utgave 43

Safer Cycling

Safer Cycling er et informasjons, holdnings og sikkerhetstiltak der vi setter større fokus på sikkerheten i forbindelse med våre store turritt og treningen i forkant.

SENK SKULDRENE

Vi vil gjøre alt vi kan for at din sikkerhet kommer i første rekke, og vi håper med denne oppfordringen at du vil gjøre det samme. Vårt mål er at våre turritt skal være de vakreste, de mest spektakulære, de mest utfordrende, de morsomste og samtidig de tryggeste turrittene i Norge!

Vi ønsker å gjøre våre turritt til “lavskulderarrangement” (må ikke forveksles med lavterskelarrangement). Deltagere skal nok få tatt seg ut i den grad de ønsker det, men vi oppfordrer alle til å senke skuldrene noen hakk i forhold til egne, og ikke minst andres forventninger til sluttid. Vi ønsker som arrangør å flytte fokuset fra tiden i mål til de store opplevelsene underveis.

STÅENDE SYKLING

Skal du stå og trå, så reis deg samtidig med at du har kraften på pedalen når den er på toppen av tråkket. Ellers risikerer du at sykkelen din siger bakover og skaper farlige situasjoner for de bak deg.

HVA VI IKKE GJØR I FELTET

- Vi spytter ikke til alle kanter. Skal du spytte/ snyte deg, så sikt på ditt eget forhjul, slik at kun du tar imot det som måtte komme. Og ta hensyn til vindforholdene.

CYCLING SAFER

- Vi kjører ikke fra de andre i motbakkene.

SKAL VI BLI BEDRE - MÅ VI HELE TIDEN LÆRE

Snakk sammen underveis! Gi både positive og negative tilbakemeldinger. De andre i feltet vil ikke få anledning til å rette opp feil i sin kjøring uten at du tar ansvar for å gi tilbakemelding. Samtidig er det viktig å gi positive tilbakemelding på kjøring som har positive konsekvenser for feltet, f.eks kjøring inn i bakkene, over bakketopper, fart i bakkene.

Naturopplevelser har blitt et av våre varemerker, men gode opplevelser handler også om den gode turen, samholdet og hyggelig fellesskap i feltet!

HVA VI GJØR I FELTET

Hold blikket framover. Å snu seg medfører så godt som alltid en ufrivillig bevegelse i styret. Vingling i feltet skal ikke forekomme. Dette er årsaken til mange velt!

EN GOD RYTTER ER EN KONSENTRERT RYTTER

Det er svært viktig at du sykler forutsigbart. Hold en stø kurs, ikke vingle, hold et jevnt tråkk. Husk - jevn sykling!

PRIORITER SIKKERHET – IKKE TA SJANSER!

Et velt i feltet er garantert ingen smart måte å komme seg raskt fram på!

44
Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 45

Målområdet på Voss

46

MÅLGANG PÅ VOSS

Ved passering av tidtakingsmattene på Tvildemoen er rittet offisielt over. Senk farten frem mot neste kryss. Ta til venstre ned Strandavegen og inn til høyre i Vangsgata. Her skal tidtakerbåndet leveres inn til dedikerte frivillige fra Bergen Cykleklubb.

FRA MÅLOMRÅDET TRILLER DU NED

TIL IDRETTSHALLEN.

Utenfor idrettshallen finner du bagasjen din. Inne i idrettshallen kan du ta en velfortjent dusj og måltid sammen med likesinnede.

Damene benytter garderobene i kjelleren som tidligere.

Diplom sendes digitalt til alle på e-post etter målgang.

Rytterstatuett og andre premier til 10.-15.-20.-25.30.-35.-40. og 45. gangs deltagere deles ut i Voss idrettshall.

BUSS-RETUR OG DELTAGERPARKERING VED FLEISCHER’S HOTEL!

På grunn av omfattende arbeid ved Voss ungdomsskole blir buss-retur til Bergen i år flyttet til Fleischer’s hotel.

Om du blir hentet på Voss så har Fleischer’s hotel også et antall parkeringsplasser som kan benyttes. (se oversikten) For å parkere her må lappen du mottar med startnummeret presenteres i resepsjonen på hotellet slik at skiltnummer kan registreres. Ellers medfører det avgift.

Ønsker du mer å spise eller drikke er du velkommen innom hotellet.

Fleischer’s hotel

Lørdag 3. juni 2023 - 47. utgave 47
Målområdet på Voss Parkering Parkering Bussretur Fleischer’s hotel

Den store dugnaden!

Bergen-Voss arrangeres i godt samarbeid med følgende 10 frivillige lag og foreninger:

- Laksevåg IL

- Olsvik IL

- Samnanger fotball

- Kvam LSK

- Øystese fotball

- Ulvik IL

- Voss sykkelklubb

- Røde kors hjelpekorps

- Bergen kameraklubb

- Vaksdal MC klubb

Bidrag til arrangementet i form av private gaver, offentlig støtte eller påmeldingsavgift muliggjør aktivitet og tjenester for mange andre. Vi spurte Røde kors hjelpekorps om hva de brukte bidraget sitt på og fikk følgende til svar:

“I år er det tiende gang dere benytter Bergen Røde Kors hjelpekorps (BRKH) som samarbeidspartner for beredskap i sykkel rittet Bergen–Voss.

Vi er stolte og takknemlige for alle disse årene dere har valgt å benytte dere av våre tjenester. Bergen–Voss rittet representerer en stor andel av inntektene i hjelpekorpset og dette bidrar til økt beredskap i Bergen og omegn.

Inntekten blir hvert år brukt til innkjøp av utstyr, drift av beredskaps kjøretøy, øvelser, kurs og kompetansehevning innenfor hjelpekorpset. Bergen–Voss rittet og Bergen CK bidrar til at BRKH kan opprettholde et profesjonelt søk og rednings arbeid gjennom frivillige ressurser. Beredskap i Norge er i stor grad avhengig av de frivillige organisasjonene, og det er derfor viktig med samarbeidspartnere som dere som kan bidra til at vi kan opprettholde denne beredskapen. Takk for tilliten og støtten dere gir oss.”

Takken går også til dere som støtter rittet på ulikt vis. Dere er alle med på dugnaden.

48
49 Timeout i hverdagen Vis hensyn til hverandre. Alle skal frem. Sykkelbyen Bergen
Sykkelbyen Bergen @Sykkelby sykkelbyenbergen.no
i samarbeid med Bergen Cykleklubb.

En hedersmann har gått bort.

Søndag 7. mai mottok vi det triste budskapet om at Roald Sylta hadde gått bort i en alder av 83 år.

Roald hadde faktisk fylt 84 år dagen etter årets ritt. Det er vanskelig å forklare betydningen Roald har hatt for klubben vår og arrangementet Bergen-Voss. Han har liksom alltid vært til stede fra han tok på seg et styreverv på 70 tallet til han gikk bort i år. Han har vært styremedlem, styreleder, var en av Bergen-Voss sine «founding fathers» og arrangør av rittet i utallige år. Selv om helsen har forhindret han i å delta aktivt i arrangementskomiteen de siste årene, har han fulgt godt med, og vist seg på Voss de gangene han har hatt anledning.

Roald var litt «old school» på den måten at han satte fellesskapet foran seg selv. Som datteren Elisabeth beskriver «Bergen CK sto min fars hjerte nærmest som idrettsgren og samhold. Bergen-Voss rittet var mye viktigere for han enn sin egen bursdag 4 juni.»

Vi lyser fred over Roald Sylta sitt minne!

50

Nå får du kundeutbytte rett inn på konto

Sparebanken Vest er ikke som andre banker. Vi deler overskuddet med kundene våre. Med lån eller innskudd i banken, får du kundeutbytte til deg og dine – rett inn på konto.

51
Se hva du kan få i kundeutbytte
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.