Page 1

GastvrijezorG.nl

Nr. 4 | 2014 | jaarGanG 48

Mulligatawny, het favoriete zorgrecept van chef Kathy Bolte

onder andere in dit nummer >

> Onderzoeker Suzanne Tummers-Stienen over voedselbesteding in de zorg <

> Alle in en outs van de nieuwe vakbeurs Welkom in de zorg in Utrecht <

> En de genomineerden voor de Gastvrijheidszorg Awards 2014 zijn... <


Respect Zorggroep Scheveningen - Woonzorgcentrum voor intensieve zorg

HĂŠt verschil in detail Institutioneel / Kleinschalig wonen

Maatwerkoplossingen voor het bereiden / regenereren van maaltijden

Vers

Koelvers

Sous Vide

Diepvries


Wij hebben er verstand van! Een hoogwaardige, smaakvolle en voedzame maaltijd zonder verspilling Maximale veiligheid voor cliënten en medewerkers Minimale tijdsbesteding aan maaltijdbereiding en maximale tijdsbesteding aan zorgtaken Besparing van ruimte, energie en operationele kosten

“Technology by means...” Convotherm - Holland Techno Groep, A.F.P.S. Product-, systeem- en conceptoplossingen

www.hollandtechnogroep.nl


we care - we taste - we serve

JOMO Foodservice heet vanaf nu CHEFS CULINAR JOMO Foodservice heeft een nieuwe naam en heet vanaf nu CHEFS CULINAR. Deze naam is gelijk aan de naam van ons moederbedrijf in Duitsland, maar ook aan de naam van de andere dochterondernemingen in Europa. Ook na deze naamsverandering staan wij voor onze klanten klaar. CHEFS CULINAR is een internationale leverancier van food en non-food producten gericht op de markten

Care, Catering en Gastronomie. We leveren producten die u wilt, wanneer u wilt en waar u wilt. Hier eindigt het niet, wij hechten veel waarde aan een persoonlijke band met onze afnemers en bouwen graag aan stabiele relaties. Wij willen voor onze klanten een betrouwbare en solide partner zijn. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Su

? Meer informatie r.nl fsculina e h c . w w w p o k ij K

CHEFS CULINAR | Postbus 6514 | 6503 GA Nijmegen | T 024 7119801 | F 024 7119802 | info@chefsculinar.nl

â&#x20AC;&#x2DC;Voe


Nr. 3 - 2014

in dit nummer

14 Gastvrijheid

30 Gastvrijheidszorg

Suzanne Tummer-Stienen, auteur van het boek ‘Voedselbesteding in de zorg’

De genomineerden

volgens

18

36 Als ik baas was

met Sterren

19

John Hokkeling, gastvrijheidsadviseur

42

48

En verder 7 jaskers aantekeningen – 8 actueel – 18 nieks aantekeningen – 19 op naar de sterren – 38 welkom in de zorg – 42 workshop vochtbalans – 48 mijn zorgrecept – 50 nieuwe producten – 52 agenda 5


Bedrijfspresentatie

Bedrijfsafwasautomaten met verswatersysteem: de ideale oplossing voor de decentrale keuken Miele presenteert een nieuwe serie bedrijfsafwasautomaten. Dankzij het verswatersysteem is reinigt de machine zich hygiënisch en de combinatie van snelheid, laag energieverbruik en een hoge beladingscapaciteit zorgt ervoor dat de machine ideaal is voor de steeds verder decentraliserende zorg. Grote centrale keukens en afwaskeukens in verzorgings-, verpleeg- en ziekenhuizen behoren steeds vaker tot het verleden. “Tegenwoordig wordt het eten zo dicht mogelijk bij de patiënt bereid en de vaat zo dicht mogelijk bij de patiënt gereinigd. Dat doet de kwaliteit van de maaltijd toenemen, maar zorgt ook voor tijdsbesparing”, zegt Wim Zwartkruis, marketingmanager Professional bij Miele. “Bovendien sneuvelt er minder servies, omdat er sprake is van minder vervoer en transport door het huis.”

Vijf uitVoeringen Miele Professional speelt in op deze ontwikkeling met hun nieuwe bedrijfsafwasautomaten. De machines zijn verkrijgbaar in vijf uitvoeringen: de Speed, de Speed Plus, de Briljant, de Hygiëne en de HygiënePlus. De nieuwe bedrijfsafwasautomaten scoren naast capaciteit, hygiëne en besparing op energieverbruik, punten op het gebied van snelheid – met programmatijden vanaf 5 minuten tot maximaal 23 minuten voor een compleet proces, inclusief voorspoelen, reinigen, naspoelen en drogen. Ook met de kortste programmatijd wordt het vaatwerk hygiënisch gereinigd conform HACCP DIN 10512, zo blijkt uit tests. De nieuwe serie bedrijfsafwasautomaten reinigen op twee beladingsniveau’s en zijn zelfs geschikt voor kunststof korven van 50 x 50 cm.

inbouw De nieuwe modellen van Miele zijn de eerste industriële afwasautomaten die perfect in een bestaande keukenopstelling kunnen worden geïntegreerd. Een doorlopende sokkellijst wordt namelijk niet meer door de inbouw onderbroken. Zonder accessoires kunnen de bedrijfsafwasautomaten met verswatersysteem met een maximale inbouwhoogte van 88 centimeter aan diverse werkhoogten worden aangepast. Met hun witte of RVS ommanteling zijn de nieuwe apparaten blikvangers in iedere keuken en zijn ze geschikt voor ergonomische vrijstaande of ingebouwde opstellingen, maar hebben ze ook de huiselijke uitstraling die vaak in een kleinere, decentrale keuken of kleinschalige woonvorm gewenst is.

Zuiniger De machines van Miele zijn dus uitermate geschikt voor decentrale keukens, afdelingskeukens in verpleeg- en ziekenhuizen en keukens in kleinschalige woonvormen, waar sprake is van een gevarieerd en veelzijdig afwasaanbod.

“Je kunt een machine ook gebruiken om de vuile afwas te verzamelen. Pas op het moment dat de machine vol is, start je het gewenste programma. Een ander voordeel is dat de machine alleen water en energie verbruikt op het moment dat hij draait. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij een tankmachine, die doorlopend het water op temperatuur moet houden en dus, zolang hij stand-by staat, ook energie verbruikt”, zegt Wim Zwartkruis. Hij meldt dat de adviseurs van Miele altijd een advies op maat geven. “Afhankelijk hoe het afwasaanbod eruitziet en hoe groot de afdeling is, maken we graag een afspraak op locatie om een advies en oplossing op maat te geven.”

Voor meer informatie over deze nieuwe bedrijfsafwasautomaten, een afspraak voor een advies of een aanbieding op maat: bel +31 (0) 347 378 884, of ga naar www.miele-professional.nl/nieuwebedrijfsafwasautomaten.

Dit verhaal is tot stanD gekomen in samenwerking met miele professional


Nr. 4 - 2014

jaskers aantekeningen

Gezien en gehoord Dat is wat we hier in dit magazine regelmatig doen: aan mensen (meestal zorgprofessionals) vragen wat gastvrijheid nu precies inhoudt en hoe je dat in de praktijk brengt. Nu ik zelf bij de club hoor van mensen-die-iets-hebben-en-daarvoor-naarhet-ziekenhuis-moeten, kan ik eindelijk ook zeggen wat gastvrijheid voor mij betekent. Ja, ik bekijk het van de positieve kant. Wat betekent gastvrijheid voor jou? Op die vraag kun je alleen een goed en gefundeerd antwoord geven als je iets hebt (of hebt gehad). Kortom: als je patiënt bent (of bent geweest) en daarvoor naar een ziekenhuis of zorginstelling moest. Een professional die werkzaam is in de zorg kan ook een goed antwoord geven – ik zie ze regelmatig voorbijkomen – maar het beste antwoord komt, weet ik nu, altijd van de patiënt. Dat de een het beter weet dan de ander, heeft alles te maken met het woord ‘ondergaan’. De patiënt is tegelijkertijd het onderwerp en lijdend voorwerp. Anders gezegd: in angst beleef je gastvrijheid anders dan in volledige ontspanning. Voor de mensen die de vorige editie van Gastvrije Zorg niet hebben gelezen: sinds een maand weet ik dat ik m’n hele leven al in het bezit ben van een AV-nodale re-entry tachycardie. Een onschuldige hartafwijking (zegt mijn cardioloog) die bijzonder hinderlijke hartritmestoornissen veroorzaakt. Ik kreeg er notitie van toen ik vier weken geleden op een nacht wakker werd met een hartslag van 165 slagen per minuut. Sindsdien heb ik er regelmatig last van en moet ik preventief medicijnen slikken om het hart in het gareel houden. Ik kom dus nu niet alleen meer in het ziekenhuis voor interviews, maar ook voor onderzoeken en uitslagen. Het kan raar lopen. Zit de gastvrijheid voor mij in een mooi gebouw? Nee, het VUmc vind ik persoonlijk een foeilelijk gebouw. Maar dat deert me niet. Als je angst hebt, ben je niet bezig met sfeerverlichting, warme kleuren en kekke banken. Zit de gastvrijheid voor mij in een mooie maaltijd? Daar kan ik niet over oordelen, want ik heb slechts een nachtje aan de apparatuur gelegen. Ik was zeg maar te laat voor het eten. Waar zit het dan wel in? In het contact. In ogen die je aankijken en daarmee al geruststellen. In een foute grap van een verpleegkundige die de ergste stress even wegneemt. In een cardioloog die aan de hand van een ECG op papier uitgebreid laat zien hoe mijn hart werkt en wat er gebeurt als er storing optreedt. Als ik benaderd zou worden voor onze eigen rubriek ‘Gastvrijheid in zoveel woorden’, dan zou ik uiteraard meewerken en zeggen: gastvrijheid is voor mij gezien en gehoord worden.

Jasker Kamp is hoofdredacteur van Gastvrije Zorg. Reageren op de aantekeningen van Jasker? jaskerkamp@vakmedianet.nl

7


Nr. 4 - 2014

actueel

Kanshebbers Gastvrijheidzorg Awards bekend De genomineerden voor de Gastvrijheidszorg Awards 2014 zijn bekend. Dit jaar deden ruim 230 ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen en GGZ-instellingen mee aan het project. Op 12 juni, tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg in het Beatrix Theater in Utrecht, komen de deelnemers te weten wie er met de hoofdprijs naar huis gaat in de categorieën Verpleging & Verzorging, Ziekenhuizen, GGZ en Kleinschalig Wonen. Tijdens het vernieuwde congres krijgt een van de deelnemende zorginstellingen voor het eerst de PublieksAward Gastvrijheidszorg uitgereikt. Kijk op pagina 30 van deze uitgave voor een complete lijst van de genomineerden. Meer info: Zorgmetsterren.nl

Homoseksuelen krijgen thuiszorg op maat Homoseksuele en lesbische ouderen in Amsterdam kunnen vanaf deze week kiezen voor thuiszorg van een organisatie die zich volledig richt op zorg voor homoseksuele senioren: Gay Care Amsterdam, een nieuwe, particuliere thuiszorgorganisatie. De speciaal getrainde medewerkers kennen de homoseksuele leefwereld en specifieke zorggerelateerde zaken als hiv-besmetting, vertelt directeur Jan Nieuwenhuis. Dat is nodig, meent Nieuwenhuis, omdat ouderen moeite hebben uit te komen voor hun geaardheid en terug in de kast gaan. “Of ze halen een foto van hun overleden partner weg voordat de thuiszorgmedewerker komt, omdat ze bang zijn dat die er moeite mee heeft.”

Laurens en Hotelschool Den Haag laten zien wat gastvrijheid is Gastvrijheid is geen kunstje, maar een kunde. Dat is het credo van zorgaanbieder Laurens in Rotterdam en omgeving. Samen met Hotelschool Den Haag organiseert Laurens een workshop hierover tijdens het Facto Congres op 17 juni. Om een cultuurverandering teweeg te brengen, is Laurens (5500 medewerkers, 55 locaties) in samenwerking met Hotelschool Den Haag in 2010 gestart met het vormgeven van het thema gastvrijheid. Hoe heeft de organisatie deze ambitie vertaald en medewerkers gestimuleerd om iedere dag het beste uit zichzelf te halen? De interactieve workshop, met Monique van Heuvel (consultant/trainer van Hotelschool Den Haag) en Fons van Hoek (facility manager van Laurens), gaat over het gevolgde traject, inclusief alle hoogte- en dieptepunten. Ook krijgen deelnemers inzicht in de reden voor het succes van de gastvrijheidsambassadeurs van Laurens. Meer info: Facto.nl/congres

Gastvrijheid in 16 woorden

‘Dat je zo voor mensen zorgt dat ze het gevoel hebben dat ze er ertoe doen’ Annelies van Heijst, hoogleraar Zorg, Cultuur en Caritas

8


Nr. 4 - 2014

Vijfhonderd meldingen van verplichte verhuizing Bij het meldpunt Verplichte Verhuizing zijn enkele honderden meldingen binnengekomen van ouderen die moeten verhuizen omdat hun zorginstelling moet sluiten. Patiëntenfederatie NPCF opende het meldpunt samen met ouderenorganisaties om de problemen in beeld te brengen. De NPCF zegt dat er onvoldoende samenwerking is tussen de partijen die de verhuizing van de ouderen moeten regelen en wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in actie komt om alles beter te coördineren. “Mensen ervaren verdriet en ongemak en mijn beeld is dat er te weinig wordt gedaan om dat te voorkomen”, zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. Volgens haar horen veel ouderen soms op korte termijn dat ze moeten verhuizen. Naast de meldingen van mensen die weten of vrezen dat ze moeten verhuizen, meldden zich ook honderden andere bezorgde mensen.

Nieuw gezondheidsprogramma van een van Europa’s grootste cateraars “Als cateraar kunnen we onze gasten niet gezonder maken, maar we kunnen ze wel informeren en stimuleren om gezonder te eten.” Dat zegt Hans Gijsen, productmanager bij Eurest, een van Europa’s grootste cateraars, dat een nieuw gezondheidsprogramma introduceert. Het programma heet Know Your Food, en moet mensen helpen bij het nastreven van een gezonde levensstijl. Gijsen: “We benaderen onze gasten op een positieve manier. Dat doen we niet door te wijzen op wat je niet moet eten, maar door juist de nadruk te leggen op wat je beter wél kunt eten.” Eurest, dat in de zorgsector ziekenhuizen, verzorgingshuizen en GGZ-instellingen bedient, biedt het Know Your Food-programma in diverse ‘formats’ aan, afgestemd op de grootte en medewerkersamenstelling van de desbetreffende organisatie.

Zorginstellingen Rijnmond pakken voedselverspilling aan Stichting Diverzio en DCMR Milieudienst Rijnmond starten samen een praktijkgericht programma om voedselverspilling tegen te gaan bij zorginstellingen in het Rijnmondgebied. ‘Zorg met Smaak’ moet ervoor zorgen dat de verspilling met minimaal 10 procent omlaag gaat. DCMR en Diverzio hebben een aanpak ontwikkeld waarbij zorginstellingen door middel van kennisverspreiding en -uitwisseling zelf stappen kunnen zetten om hun voedselverspilling terug te dringen. Vijftien zorglocaties worden uitgenodigd voor een gezamenlijk ontwikkeltraject. De deelnemende instellingen volgen een masterclass, bestaande uit drie intensieve bijeenkomsten, waarin ze opgebouwde kennis over verspilling in hun eigen dagelijkse praktijk met elkaar delen. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan het einde van de cursus met een op maat gemaakt verbeterplan aan de slag kunnen.

Míjn moment |

Jeannet Bakker

Iedereen kan zich wel een moment of beeld voor de geest halen van pure gastvrijheid. Wat is jouw moment? Dit keer: Jeannet Bakker, projectmanager van Gastvrijheidszorg met Sterren. “Een aantal jaren geleden moest ik naar een Londens ziekenhuis voor een endoscopie. Dan nemen ze dus een kijkje in je maag door middel van een slang door je mond. Het was een nachtmerrie. Ze hielden me vast en duwden die slang met geweld naar binnen. Het leek eeuwig te duren, ik dacht dat ik stikte. Heel benauwend. Toen ik later voor dezelfde behandeling naar een kliniek in Amsterdam ging, was ik natuurlijk behoorlijk gespannen. Maar het was onverwachts een prettige ervaring, heel relaxed. De arts en assistent waren uiterst vriendelijk en behandelden me met veel meer zorg en respect. Het verliep heel soepel, ik merkte er amper wat van. Ik kon ook via een scherm meekijken. Daarna kon ik uitrusten met een kopje thee en een boterham met kaas. Na een paar dagen niet gegeten te hebben, smaakte dat verrukkelijk.”

9


HOE ZORGT Ú NOG VOOR EEN GOEDE MAALTIJD?

Bezoek ons op

In deze tijden kan de maaltijdvoorziening in het nauw raken. Daarom heeft apetito het ontzorgingsconcept ontwikkeld. Topkwaliteit in maaltijden, met minimale inzet en kosten voor u. Heeft u belangstelling? Wij maken graag een geheel vrijblijvende quickscan voor u!

apetito heeft ruim 50 jaar ervaring in de professionele maaltijdvoorziening. In Europa eten dagelijks meer dan 1,3 miljoen mensen een maaltijd van apetito.

Meer weten? Bel gratis 0800-292 56 62. 43486 Apetito adv 185x130 beurspanel.indd 1

BESTEL NU:

WERKEN

IEDEREEN WORDT ER BETER VAN

Dit boek introduceert een vernieuwende methode die op een andere manier omgaat met ziek zijn en verzuim. Met teksten en cijfers laat Marleen Theunis zien dat het mogelijk is het verzuimpercentage terug te brengen naar 3% of minder.

Prijs € 39,95 (exclusief btw)

www.apetito.nl • info@apetito.nl

20-03-14 16:41


Nr. 4 - 2014

actueel

‘Laat patiënt eigen dokter kiezen’ Patiënten in het ziekenhuis moeten in de toekomst op basis van kwaliteitscijfers zelf kunnen kiezen waar zij het liefst geopereerd willen worden. Daarvoor pleit bestuurslid Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten in Trouw. Hij vergelijkt de aanpak met die van de Consumentenbond. Als die wasmachines test, worden er scores gegeven voor meerdere aspecten. De klant kan dan zelf mee laten wegen welk aspect het belangrijkst is. “Wat goede zorg is, kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt”, aldus Daniëls. Zo wil de ene patiënt liever eerder een operatie - aan bijvoorbeeld staar of de heup na artrose - terwijl de ander het juist graag nog even aankijkt

Sluiting verzorgingstehuis treft hele wijk Als een verzorgingstehuis de deuren sluit, treft dit niet alleen de bewoners. Ook oudere omwonenden raken voorzieningen kwijt. Dat is een van de conclusies uit een grote enquête van koepelorganisatie Actiz onder verzorgingstehuizen, meldt Trouw. Het verzorgingstehuis lijkt volgens Actiz juist nodig om mensen langer thuis te laten wonen omdat zij gebruik maken van voorzieningen die het tehuis biedt. Met de enquête wilde Actiz uitzoeken hoe het ervoor staat met de sluiting van verzorgingstehuizen, een van de gevolgen van het kabinetsbeleid om mensen langer thuis te laten wonen. Met de sluitingen lijkt het voorlopig mee te vallen. Van de 144 instellingen die de vragen hebben ingevuld, meldden slechts 18 organisaties dat zij de afgelopen periode een verzorgingstehuis hebben moeten sluiten. Tweederde laat weten daarvoor de komende jaren geen plannen te hebben.

Gastvrije Zorg online

| Dossier Voeding in de zorg

Voeding in de zorg wordt steeds complexer. Budgetten krimpen, terwijl gasten meer verwachten van het ontbijt, de lunch en het diner. Daarnaast is het probleem ondervoeding nog steeds niet opgelost. Gastvrijezorg.nl besteedt daarom de komende periode extra aandacht aan dit onderwerp, met nieuws, tips en algemene informatie. Kortom: alles wat een voedingsprofessional in de zorg nodig heeft om up to date te blijven. Kijk op Gastvrijezorg.nl - Dossier - Voeding in de zorg

11


2014 14 en 15 mei ‘Welkom in de Zorg’ Jaarbeurs Utrecht bezoek ons op stand C050

Distrivers levert lekker eten en drinken. Wij zijn ervan overtuigd dat dit zorgt voor een beter welzijn van de cliënt en een sneller herstel van de patiënt.

Voor cliënten is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Lekker eten heeft een grote invloed op hun welzijn. Daarom willen wij alleen het beste menu aan de zorg serveren. Wij stimuleren zorginstellingen om creatief te zijn met ingrediënten en elke dag een verantwoorde en gezonde, maar vooral lekkere maaltijd aan haar cliënten te serveren. Keukenteams van zorginstellingen in Nederland zijn uitgedaagd om een creatief en origineel menu te bedenken voor dé kookwedstrijd van Distrivers: “het beste Menu van de Zorg 2014”. Deze wordt georganiseerd tijdens ‘Welkom in de Zorg’ in de jaarbeurs te Utrecht. De voorrondes en de finale zijn op 14 en 15 mei. Kom tijdens de beurs proeven van de gerechten die strijden voor ‘het beste Menu van de Zorg 2014’. Wij ontmoeten u graag op onze stand!

ste Menu

van ‘het be Winnaars

rg 2013’

van de Zo

De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door: Hoofdvestiging Distrivers: De Stroom 5, 7901 TG Hoogeveen, T 0528-229260 info@distrivers.nl


Nr. 3 - 2014

actueel

Apotheker knoeit met uitleg Apothekers blijven laks als het gaat om het geven van mondelinge informatie bij de uitgifte van nieuwe medicijnen. Zo’n gesprek is verplicht, maar meer dan de helft van de mensen die in 2013 en de eerste maanden van 2014 een nieuw medicijn kreeg, werd niet of onvolledig geïnformeerd over de werking, bijwerkingen en het medicatieoverzicht. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een eerste analyse van de resultaten van meldactie Eerste Uitgifte. Apothekers zijn al heel lang verplicht om uitleg te geven, maar zorgverzekeraars hoorden steeds vaker dat dit niet was gebeurd terwijl apothekers het wel declareerden. Apothekerskoepel KNMP herkent zich niet in de resultaten. Veel mensen denken onterecht dat zo’n gesprek in een apart kamertje wordt gevoerd, terwijl veel informatie aan de balie wordt verstrekt, aldus een woordvoerder.

Mezzo: Verstevig en regel positie mantelzorg in de wet De Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, Mezzo, pleit voor het wettelijk regelen van de positie en ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers in de Wet langdurige zorg. Mantelzorg mag bovendien niet verplicht worden gesteld. Ook wil Mezzo duidelijkheid over het loket waar mantelzorgers en cliënten straks terechtkunnen met vragen voor hun zorg en ondersteuning. Mezzo ziet in de Wet langdurige zorg positieve punten. Zo worden mantelzorgers en zorgvrijwilligers betrokken bij het maken van het zorgplan. Maar dat is meteen ook een groot punt van zorg, zegt Mezzo, want mantelzorgers mogen niet het middel zijn om de zorg voor kwetsbare burgers te regelen. Mezzo voorziet dat de (morele) verplichting voor mantelzorgers toeneemt. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers, ook als hun naaste in een zorginstelling is opgenomen, intensief blijven zorgen. Zij houden een groot aandeel in de zorg en hebben expertise en ervaring: 94 procent komt enkele malen per week naar de zorginstelling.

Gastvrijheid en marketing samen in één vak Hoe kunnen zorgaanbieders patiënten aan zich binden? De Hanzehogeschool Groningen heeft er een vak voor in het leven geroepen: Zorgmarketing. Door de toegenomen marktwerking in de zorg is het voor zorginstellingen van vitaal belang om patiënten en cliënten aan zich te binden. Niet alleen met adequate zorg, maar zeker ook met gastvrijheid. De Hanzehogeschool Groningen gaat vanaf het studiejaar 2014-2015 een nieuwe link leggen tussen ondernemerschap en de zorg. Studenten kunnen vanaf september het vak Zorgmarketing gaan volgen, waarin beide onderwerpen samenkomen. “Met dit vak leren we de studenten dat marketing in de zorg anders is dan andere marketing. Daarmee worden ze beter voorbereid op een mogelijke baan in de zorg”, zegt lector Marketing Karel Jan Alsem. “En studenten die een zorgopleiding volgen, leren dat het in de zorg niet alleen om goede, professionele zorg gaat maar ook om empathie en klantgerichtheid. En om durf om de zorgorganisatie op de kaart te zetten.” Het vak staat open voor alle opleidingen en start in september 2014. Er kunnen maximaal dertig studenten aan meedoen.

De afgelopen jaren staat de zorgmarkt zwaar onder druk. Het aantal zorgvragers neemt toe, de regelgeving verandert en bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. Historisch gezien wordt binnen de zorg het meest bezuinigd op voedsel. Dit terwijl het slechts een klein onderdeel van het totale budget beslaat.

Dit onderzoek geeft inzicht in de ontwikkelingen binnen de voedingsbudgetten in de zorg. Het boek geeft een overzicht van de uitdagingen waar deze markt mee te maken heeft en bespreekt wat de impact hiervan is op de voedselbesteding tot 2020.

Met behulp van dit boek roepen wij op om na te denken over de waarde van voeding in de zorg. Door niet alleen te kijken naar de kosten, maar vooral naar de waarde van voeding, kunnen instellingen zich beter wapenen tegen de uitdagingen van nu en onderscheidend vermogen creëren in voorbereiding op de cliënt van de toekomst.

drs. Suzanne Tummers-Stienen

Kijk meer naar wat voeding oplevert dan wat het kost. Deze oproep doet onderzoeker Suzanne Tummers-Stienen aan de zorgwereld. Voor Bidvest Deli XL deed zij de afgelopen maanden onderzoek naar voedselbesteding in de zorg. Tummers-Stienen: “Door niet alleen te kijken naar de kosten, maar vooral naar de waarde van voeding, kunnen instellingen zich beter wapenen tegen de uitdagingen van nu en onderscheidend vermogen creëren in voorbereiding op de cliënt van de toekomst.” De afgelopen jaren staat de zorgmarkt zwaar onder druk. Het aantal zorgvragers neemt toe, de regelgeving verandert en bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. “Historisch gezien wordt binnen de zorg het meest bezuinigd op voedsel”, stelt Tummers-Stienen. “Dit terwijl het slechts een klein onderdeel van het totale budget beslaat.” De onderzoeksresultaten zijn te lezen in het boek ‘Voedselbesteding in de zorg: de ontwikkeling van voedingsbudgetten tot 2020’, dat wordt gepresenteerd op 24 april in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Rondom de boekpresentatie organiseert Bidvest Deli XL het congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ met verschillende sprekers uit de wetenschap en de zorg. Kijk op de volgende pagina voor een uitgebreid interview met Suzanne Tummers-Stienen

voedselbesteding in de zorg

‘Kijk vooral naar de waarde van voeding’

Voedselbesteding in de zorg De ontwikkeling van voedingsbudgetten tot 2020

drs. Suzanne Tummers-Stienen

13


Nr. 4- 2014

gastvrijheid volgens

‘Op niets wordt bezuinigd, behalve het eten’ Quizvraag: hoeveel besteedt een universitair medisch ziekenhuis aan voeding? Suzanne Tummers-Stienen, schrijver van het nieuwe boek ‘Voedselbesteding in de zorg – De ontwikkeling van voedingsbudgetten tot 2020’, weet het antwoord. En nog veel meer. Tekst en fotografie Jasker Kamp

14


Nr. 4 - 2014

Waarom kreeg je deze opdracht? “Bidvest Deli XL heeft veel klanten in de zorg en ziet dat de markt verandert. De relatie met de klant verandert, het afnamepatroon verandert en het is een markt waarvan je moeilijk kunt overzien hoe deze in de toekomst gaat veranderen, omdat de overheid er nog van alles mee van plan is.” Wat heeft je het meest verbaasd gedurende het onderzoek? “Dat is een verkeerde vraag om aan mij te stellen. Ik verbaas me niet zo snel; ik ga redelijk onbevangen zo’n onderzoek in.” Oké, laat ik de vraag anders formuleren. Wat gaat de lezers van dit boek het meest verbazen? “Het zich in de volle breedte verspreidende misverstand dat de ouderenzorg gigantisch gaat krimpen, dat we een gigantische terugloop van instellingen gaan zien binnen de ouderenzorg. Aan verzorgingshuizen is inderdaad minder behoefte, daar zul je sterke teruggang zien. Maar tegelijkertijd zie je vergrijzing en een toename in absolute zorgvragers. Dat betekent dat het aantal verpleeghuizen zal moeten groeien.” Waar baseer je dat op? “In 2040 hebben wij twee keer zo veel ouderen als nu, die zullen langzaam maar zeker middelzware en uiteindelijk zware zorg nodig hebben.” Je hebt onderzoek gedaan naar de voedselbesteding in de zorg. Welke opmerkelijke zaken kwam je daar tegen? “Het percentage van de totale bedrijfslasten dat aan voeding wordt besteed, is heel erg klein. In academische ziekenhuizen zit dit zelfs onder de 1 procent. Om precies te zijn: een half procent.”

Gelijk maar aan het begin met de billen bloot. “Ik had nul achtergrond in de zorg toen ik aan het onderzoek naar voedselbesteding in de zorg begon.” De enige relatie die onderzoeker Suzanne Tummers-Stienen tot dan toe met de zorg had, was dat ze maandelijks premie betaalt voor haar zorgverzekering. Dat ze weinig voorkennis had, vond de business consultant van foodleverancier Bidvest Deli XL, die haar enkele maanden geleden de opdracht gaf hier onderzoek naar te doen, geen probleem. “Ik heb ook bewust alle informatie die binnen de organisatie al voor handen was, links laten liggen.”

‘Ik had nul achtergrond in de zorg toen ik aan het onderzoek naar voedselbesteding in de zorg begon’ 15


Nr. 4- 2014

CV Suzanne Tummers-Stienen

‘De grootste financiers van medische onderzoeken zijn niet de foodservicebedrijven; dat zijn de farmaceutische bedrijven. Die investeren niet in onderzoeken die hun eigen product overbodig maken’ Tummers-Stienen vertelt dat ze in gesprek is geweest met verschillende UMC’s, en dat die UMC’s historisch gezien het meest hebben bezuinigd op voeding. “Dus het is ook nog eens dubbel. Ik heb gezegd dat ze 100 procent kunnen bezuinigen op voeding, maar dat dat uiteindelijk maar een half procent oplevert. Daar ga je het verschil niet mee maken.” Zelf denkt Tummers-Stienen dat als de UMC’s niet zouden bezuinigen op voeding, de totale lasten omlaag zouden kunnen gaan. “Je kunt voeding inzetten om de gezondheid van je cliënten te bevorderen. Maar ja, de grootste financiers van medische onderzoeken zijn niet de foodservicebedrijven; dat zijn de farmaceutische bedrijven. Die investeren niet in onderzoeken die hun eigen product overbodig maken.” Hoe reageerden de UMC’s? “Ze wisten allemaal zelf niet dat ze relatief zo weinig aan voeding uitgeven. Heel apart.” Hoe komen de zorginstellingen ervanaf in jouw onderzoek? “Die zitten tussen de 2,2 en 3 procent in. Ook daar wordt er historisch gezien heel veel bezuinigd. Dat is bijzonder, omdat op alle andere kostenposten niet wordt bezuinigd.” Weet je ook waarom voeding een sluitpost is geworden? “De medische wereld is gericht op mensen zo snel mogelijk beter te maken. De specialist daar is in de lead en het medicijn moet daarin ondersteunen. Voeding is altijd een bijzaak geweest, maar nooit onderdeel van het genezingsproces. Dus als je gaat bezuinigen, dan doe je dat niet op datgene wat jou een goed ziekenhuis maakt. Dus niet op jouw specialist. Dat maakt tegelijkertijd dat er onvoldoende wordt gekeken naar de kansen die voeding kan bieden in de zorg.”

16

Leeftijd: 27 jaar Opleiding: Internationale economische en politieke betrekkingen, Radboud Universiteit Carrière: business consultant en onderzoeker Bidvest Deli XL Hobby’s: Boksen, lekker eten

En die zijn? “Van iemand die herstelt van een operatie en in bed ligt, weten we bijvoorbeeld dat hij in sommige gevallen meer verbrandt dan een gezond iemand die in beweging is. Die patiënt heeft ook meer eiwitten nodig. Dat kun je opvangen met voeding. Met als gevolg dat het risico op complicaties minder wordt en de hersteltijd sneller. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Dat wordt voor ons de volgende stap; daar willen we meer helderheid in krijgen. We willen ook een volgend boek publiceren. Dit boek is puur een opsomming van de feiten, het voorbereidend werk op de vraag ‘Wat kan voeding doen voor de zorg?’. Dat heb ik heel bewust gedaan. Als je daar iets van vindt, dan moet je daar op z’n minst een boek van maken. Op het gebied van voeding en gezondheid is nog heel weinig uitgezocht.” Wat gek. “Er is een plausibele een reden voor. Gezondheid is erg individueel bepaald, omdat het nauw samenhangt met het genetisch materiaal, leefstijl, leeftijd, enzovoorts. Dat betekent dat het heel kostbaar is om voor een individu uit te gaan zoeken wat gezond is. Bovendien is het lastig om algemene waarheden te verkondigen als het om gezonde voeding gaat. Daarnaast zit je met de vraag: wie gaat dat betalen? Daar loopt het spaak.” GZ

Boek bestellen Het boek ‘Voedselbesteding in de zorg – De ontwikkeling van voedingsbudgetten tot 2020’ is te bestellen via Delixl.nl.


Nr. Nr.441-- 2014 2014 2013 Nr.

17


Nr. 3 - 2014

nieks aantekeningen

Huwelijksreis We waren inmiddels gewend aan ons luxe, luie, lekkere leventje in het mooie Italië tijdens onze huwelijksreis. Misschien wel iets te gewend, dacht mijn blaas. Laat ik eens lekker gaan ontsteken in deze weelde. Dus trakteerde ik Kim, mijn kersverse vrouw, op een zondags bezoek aan een Italiaans ziekenhuis. Daar zaten wij dan, romantisch in een kille, klinische ruimte van de Eerste Hulp in het o zo mooie Lombardije. Bloeddruk meten, koorts bekijken, niks vinden, naar de arts (die er ook niets van snapte) en door naar de uroloog. En daar voltrok zich iets dat het best te vatten is in twee woorden: gruwelijke gastvrijheid. De artsen en verpleegkundigen waren redelijk onder de indruk toen Kim mij op een 1,5 meter hoge behandelbank tilde, want een lage behandeltafel zou ongetwijfeld afgekeurd zijn door de Arbodienst aldaar. Te comfortabel, voor zowel cliënt als medewerker. Ik was nog niet bekomen van deze manoeuvre, of de uroloog deed zonder iets te zeggen plastic handschoenen aan en trok zonder aankondiging mijn broek naar beneden en ramde zonder waarschuwing zijn gestrekte wijsvinger in de verkeerde ingang, diep naar binnen. Even aan de prostaat voelen, dat vond hij heel logisch. In de meeste gevallen stel ik mijzelf even voor als ik ergens binnenkom, maar deze uroloog had daar een andere kijk op, denk ik. Kim en ik keken elkaar even beduusd aan. Hoe kom je erbij om zonder iets te zeggen je vinger in iemands bips te stoppen?? Werkelijk, hoe bedenk je dat?? Als je op het schoolplein met elkaar geknikkerd hebt, kan ik me dat nog enigszins voorstellen. Maar ik kende deze man helemaal niet, en hij mij niet! Goed. Ik was allang blij dat ik er niks van voelde. De conclusie was snel getrokken dachten wij, want de verpleger kwam al snel aanzetten met een joekel van een spuit, die hij zonder iets te zeggen in mijn hevig aangerande billetjes wou steken. “Stop!,” hoorde ik Kim gelukkig roepen. “Can you explain us what that is?” Zo ging het verhaal nog even door. Er kwam ook nog even een internist een kijkje nemen. Welke gedachte daarachter zat, was ons compleet onduidelijk. Aan de andere kant: het paste wel precies in het daar gevoerde beleid van niets vertellen en niets aankondigen. “Maar ik hoef alleen maar antibiotica en dan kan ik weer naar huis”, probeerde ik ze voor te houden. Die kreeg ik eindelijk ook mee. Na vijf uur om precies te zijn. Eind goed al goed? Niet helemaal, ik ging met de verkeerde antibiotica terug naar mijn luxe, luie, lekkere leventje in het mooie Lombardije. Eigenlijk is Nederland helemaal niet zo’n slechte vakantiebestemming. Zeker als je last hebt van een blaasontsteking.

Niek van den Adel werkt als gastvrijheidstrainer, spreker en inspirator bij TrainMark in Alkmaar. Daarnaast schrijft hij regelmatig blogs op Niekvandenadel.nl. In 2010 ging Niek onderuit met zijn motor en belandde hij in een rolstoel. Sinds vorig jaar werkt hij weer fulltime. Voor zijn trainingen en inspiratiesessies maakt hij vaak gebruik van zijn eigen ervaringen gedurende zijn revalidatieproces. Reageren op de aantekeningen van Niek? n.vandenadel@trainmark.nl

18


Nr. 4- 2014

op naar de sterren PLUS Vernieuwd programma GmS - pag.28 Genomineerden Gastvrijheidszorg Awards 2014 - pag.30

p.21

p.23

p.25

p.27

De Waalburcht: groeien en bloeien

Via teamspirit naar gastvrijheid

‘De Waalburcht kreeg het in de vingers’

Samen werken aan een lekkere maaltijd

Gastvrijheidszorg met Sterren 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door:

CLIENT: ZWANENBERG PROJECT: LOGO T.B.V. HUISSTIJL

Delivered:

TECHNICAL

24 - 01 - 2008 24 - 01 - 2008 DATA

Amount of colours: CMYK PANTONE:

Printed colours only for reference. Trapping and clipping paths are not included. ARTWORK IS COLOUR MANAGED. USED PROFILES ARE EMBEDDED

19


De kleintjes van Campina Nieuwe range portiedesserts

FrieslandCampina heeft dit jaar een nieuwe range portiedesserts geïntroduceerd. Het nieuwe assortiment is afgestemd op de behoeften van patiënten en bewoners in de zorg. Met verschillende varianten kwark, vla, yoghurt en pap biedt FrieslandCampina het beste toetje voor elk moment.

Nu verkrijgbaar bij uw grossier! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Accountmanager of bel FrieslandCampina Foodservice 033 – 713 33 33.

FrieslandCampina Foodservice Laat merken samen werken


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

Groeien en bloeien Het is voor De Waalburcht, de winnaar in de categorie Verpleging & Verzorging 2013, een lange weg geweest; in vijf jaar van nul naar vijf sterren. ‘Dan heb je wel wat bereikt. Het is echt iets om trots op te zijn.’ Tekst Carolien Meijer

De Waalburcht doet vanaf 2008 mee met Gastvrijheidszorg met Sterren. Elk jaar zijn er meer sterren gekomen. Twee jaar voor de eerste deelname is De Waalburcht geopend. ”Een nieuw gebouw, een nieuw team”, vertelt Maurits Poirot, regiomanager van de gemeenten Papendrecht en Dordrecht van Rivas Zorggroep. “Dat is een hele klus. Waar je je niet op moet verkijken, is de tijd die nodig is om succes te hebben. Je moet beginnen met het zoeken naar de juiste medewerkers, die passen in ons verhaal, begrijpen welke kant we uit willen en dat zelf ook willen.”

Ups en downs Terugkijkend op de opbouwfase, benadrukt Poirot hoe belangrijk een goede timing is. De Waalburcht wilde af van de strikte scheiding tussen zorg en welzijn, maar dat idee kwam te vroeg, zo bleek. “In zo’n nieuwe setting kun je niet meteen hoog inzetten maar moet je eerst een goede basis leggen. We wilden te vlug naar een combinatie van zorg- en welzijnsme-

dewerkers. Dat was een pittige les, moet ik zeggen. Je moet echt de tijd nemen.” Gastvrijheid werd een beleidsonderwerp toen Rivas Zorggroep in 2007 met het Planetree-concept startte. Planetree is een manier van denken over de zorg waarbij mensgerichtheid, beleving en warmte overal terugkeren. De visie op de zorg is verwoord in een aantal componenten, zoals smakelijk eten en een prettige omgeving. De Waalburcht heeft de afgelopen jaren stelselmatig aan de aandachtspunten gewerkt en alle medewerkers in mensgericht werken getraind. Poirot: “Dat doe je niet even en met zo’n aanpak zijn ook de nodige kosten gemoeid. Het is een meerjarenplan geworden dat in 2013 heeft geresulteerd in het Planetree-label, een internationaal certificaat voor mensgerichte zorg waar we letterlijk zes jaar naartoe hebben gewerkt.”

Denken

kernwaarden benoemd: veiligheid, hoffelijkheid, uitstraling, plezierig werken en doelmatigheid. De medewerkers moeten bij alles wat ze doen, denken vanuit de mens en hun wensen en hun mogelijkheden. Poirot: ”Het moest de eerste jaren echt op gang komen. We hebben alle ups en downs meegemaakt, maar die heb je ook nodig om zaken te verbeteren.” Inmiddels hebben de medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid om keuzes in hun werk te maken. “Dat maakt het werk ook prettiger”, weet Poirot. “We hebben wel wat bereikt, de afgelopen jaren. Het is echt iets om trots op te zijn.” Een enorme stap vooruit vindt hij dat de medewerkers het idee hebben afgeschud dat ze wel weten wat goed is voor de cliënten. “We hebben geleerd te luisteren.” GZ

UIt het juryrapport De Rivas-waarden worden volgens het cliëntenoverleg in De Waalburcht goed in de praktijk gebracht. Bijzonder vindt de jury de profilering van De Waalburcht met de buitenwereld; de plaatselijke pers, contacten met middelbare scholen, de wijk/gemeente en de culturele raad die wisselexposities verzorgt in de instelling. Dit houdt in dat er ook buiten De Waalburcht veel aandacht is voor de bewoners. De Waalburcht krijgt 5 sterren en de jury is van oordeel dat De Waalburcht hiermee de terechte winnaar is van deze sector.

Om vooruitgang te boeken, heeft De Waalburcht de visie verhelderd en vijf

21


Vinden & Binden VAN UW EXTRAMURALE CLIテ起TEN IN DE WIJK

VAN HOECKEL HELPT U BIJ HET VINDEN EN BINDEN VAN EXTRAMURALE CLIテ起TEN IN UW WIJK!

Marketing

Stelt u zichzelf ook de volgende vragen: - Wat is het extramurale marktpotentieel in mijn regio? - Hoe verstevig ik mijn naam in de regio? - Hoe bereik ik vervolgens de extramurale cliテォnt in de wijk? - Welke communicatiemix kan ik het beste inzetten en hoe doe ik dat? Wij bieden u concrete hulp en ondersteuning voor de markt, de maaltijd en de marketing. Samen richten wij met u de juiste oplossingen in die passen bij uw zorgorganisatie. Samen aan de slag, met zorg in de wijk Bel voor een afspraak met Miranda Korsten via 06 - 19 67 76 96

Markt Maaltijd

GRAAG TOT ZIENS IN ONZE ACHTERTUIN OP 14 EN 15 MEI 2014! WELKOM IN DE ZORG JAARBEURS UTRECHT HAL 3 - STAND C.012


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

Via teamspirit naar gastvrijheid Op diverse onderdelen was geen sprake van een hecht, op elkaar afgestemd team, constateerde teamleider Marrie Cornelisse toen ze drie jaar geleden bij De Waalburcht kwam werken. ‘De beginstappen waren wel gezet en daar hebben we op voortgeborduurd.’ Tekst Carolien Meijer

Om de teamspirit binnen De Waalburcht op gang te brengen, zijn drie jaar geleden teamanalyses gemaakt. De medewerkers inventariseerden op de bekende Post-it notes de sterke en de zwakke kanten van het team en met die gegevens en ideeën zijn ze aan de slag gegaan. “Het is dus geen van bovenaf opgelegd beleid”, benadrukt teamleider Marrie Cornelisse. “Mede daardoor werkt het heel goed. De Waalburcht is afgestapt van de destijds heersende eilandjesstructuur omdat het werk met elkaar moet worden gedaan.”

Betrokkenheid Cornelisse is blij met de betrokkenheid en de bereidheid van medewerkers om elkaar te helpen als er op een afdeling even extra handen nodig zijn. “Op een gegeven moment valt alles op zijn plaats. Iedereen gaat er dan ook voor. Medewerkers zien dat er iets met hun ideeën wordt gedaan. Door het geven van die waardering en van eigen verantwoordelijkheid, zijn ze bereid om dat belangrijke extra stapje te zetten. Zoals even in het winkelcentrum een harinkje halen voor een bewoner. Een fijne club mensen bij elkaar, dat maakt het huis sterk.” Op de pg-afdeling zijn ook familieleden erg actief. Cornelisse stimuleert dat, want het bezoek verloopt prettiger als er wat te doen is. “Het is voor zowel de bewoner als het bezoek leuker als je een stukje gaat wandelen, een keer komt koken of wat verstelwerk doet. Daardoor haal je voor de

bewoners de wereld binnen en krijg je vanzelf hele gesprekken. Soms komen kleinkinderen mee-eten als we een themamaaltijd hebben.” Wat Rivas volgens haar goed doet, is het uitwisselen van best practices. “De

den dichterbij. Zo wordt er intensief samengewerkt met de Culturele Raad Papendrecht, die kunstexposities en concerten organiseert. “We helpen elkaar, delen ervaringen en brengen elkaar verder. Teamleiders van

‘We helpen elkaar, delen ervaringen en brengen elkaar verder’ onderlinge samenwerking tussen de locaties is prima.” Toen bij de locaties Omgevingszorg is neergezet, waarbij het gedrag van de bewoner je vertelt welke zorg je moet geven, was het echt gluren bij de buren, vertelt ze. “Waar lopen andere locaties tegenaan en wat kan ik op mijn locatie doen?”

Concerten Ze ziet nog een voordeel: door de contacten, komen veel mogelijkhe-

verschillende locaties hebben met elkaar gebrainstormd. Daar komen veel bruikbare tips uit. Dat is een heel goede methode gebleken want alle Rivas-locaties doen het goed bij Gastvrijheidszorg met Sterren. Je deelt je successen. Het mooiste compliment dat ik kreeg, was een bezoeker die zei: ‘Ze hebben het hier goed hoor, want binnen een paar maanden kun je een grotere maat kleding kopen.’” GZ

23


DAG VAN DE PREVENTIEMEDEWERKER 2014

Vernieuwd

26 JUNI 2014 LANDGOED ZONHEUVEL IN DOORN

OMGAAN MET VRIJHEID & VERANTWOORDELIJKHEID

OVER RISICO’S, SAMENWERKEN EN BEÏNVLOEDEN

Met meer personen inschrijven is

KORTING!

Dé dag om je visie, kennis en ervaringen te delen samen met toonaangevende sprekers, organisaties en collega preventiemedewerkers. • Met praktijkvoorbeelden van Albert Heijn en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bij deelname ontvangt u een waardering van 1 Hobéon SKO-MVK punt

• Met inspirerende sprekers waaronder Prof. dr. Thijs Homan

WWW.DAGVANDEPREVENTIEMEDEWERKER.NL RGB: Blauw: R74/G150/B205 Groen: R199/G214/B205 Oranje: R235/G107/B74 CMYK: Blauw: c70/m30 Groen: c30/y70 Oranje: m70/y70

Organisatie:

Partners:


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

‘De Waalburcht kreeg het in de vingers’ Ze waren enorm teleurgesteld toen ze bij de eerste deelname aan Gastvrijheidszorg met Sterren, in 2008, geen sterren ontvingen. “We hebben er alles aan gedaan om de boel op te krikken”, zegt Jan Oudenaarden, betrokken bij de medezeggenschap van De Waalburcht. Tekst Carolien Meijer

De cliëntenraad van De Waalburcht heeft veel zaken onder de aandacht gebracht, met een kritische houding die positief is ontvangen door het team, vertelt Jan Oudenaarden, voorzitter van de regioraad en van het cliëntenoverleg. Vanaf het begin is hij betrokken geweest bij de medezeggenschap op de locatie. Er zijn veel verbeterplannen gemaakt, met een structurele aanpak, in alle openheid. “Op een gegeven moment kreeg De Waalburcht het in de vingers”, aldus Oudenaarden. “Er was aandacht voor de zaken die niet goed gingen. Dat lieten ze niet meer gebeuren. Je komt nu binnen in een modern huis en toch is het warm. De medewer-

Tips van De Waalburcht •• •• •• •• •• ••

Neem elkaar heel serieus; cliëntenraad, familie, medewerkers en vrijwilligers. Gebruik de competenties van iedere medewerker en vrijwilliger Stimuleer en respecteer dat de cliëntenraad kritisch is Kijk kritisch naar elkaar, wijs elkaar op verbetermogelijkheden Denk in de mogelijkheden, kijk wat er nog kan Bedenk dat ook een verpleeghuis onderdeel van de samenleving is

De medezeggenschap is goed gestructureerd, zegt Oudenaarden. De cliëntenraad heeft voor ieder van de vijf afdelingen een afgevaardigde die rapporteert vanuit deze afdeling. Elke

De medewerkers vinden op rommelmarkten mooie spullen die goed in het huis passen kers vinden op rommelmarkten mooie spullen die goed in het huis passen. Het is een thuis voor de mensen.”

zes weken is er een vergadering. Oudenaarden: “Een vast agendapunt is het koken op de afdelingen. We letten erop dat de maaltijden goed en lekker zijn.”

Familie De raad organiseert eigen activiteiten, zoals bij het project familieparticipatie. De cliëntenraad heeft de familie uitgenodigd en uitleg gegeven over hun verantwoordelijkheid voor de bewoner. “Het is effectiever als de cliëntenraad dit soort zaken bij familieleden aankaart en niet de teamleiding”, is de ervaring van Oudenaarden. “Wij kunnen gemakkelijker toelichten waarom familieparticipatie nodig is. Daarvoor is ook het huisblad De

Waalburcht Koerier een handig middel. Daarin vragen we bijvoorbeeld of familie rond etenstijd zachtjes wil binnenkomen omdat we graag rust rond de maaltijd willen.”

Scheveningen Ook met het weekje weg heeft de cliëntenraad bemoeienis. Oudenaarden: “We vragen de bewoners naar hun voorkeur. Niet iedereen wil een hele week weg. Voor veel mensen is een dagje uit geschikter. Naar Scheveningen of de Efteling. Of nog korter: naar een musical.” Hij is blij met de wijkgerichte activiteiten van De Waalburcht. Zo worden op de landelijke Burendag, georganiseerd door Douwe Egberts en het Oranjefonds, de buren op de koffie uitgenodigd en is er een Alzheimercafé. Oudenaarden is blij dat alle locaties van elkaar leren. De centrale cliëntenraad bespreekt zaken die voor verschillende locaties geschikt zijn en medewerkers gaan vaak bij andere locaties op bezoek. “Het is een grote organisatie, maar door de regiostructuur is het kleinschalig.” GZ

25


het is bijna zo ver!

Het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg

12-06-14

nationaal congres gastvrijheidszorg

Check en noteer vast in uw agenda donderdag 12 juni 2014 info: www.zorgmetsterren.nl


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

Samen werken aan een lekkere maaltijd In alle woonzorgcentra en verpleeghuizen weten de medewerkers hoe ze gastvrij en klantgericht moeten werken, zegt Arine van de Meijden, teamleider Hotelservice bij Rivas. Dat komt vooral tot uiting bij de maaltijdvoorziening. Tekst Carolien Meijer

Naast De Waalburcht heeft Arine van de Meijden, teamleider Hotelservices, ook andere Rivas-locaties uit de regio Papendrecht en Dordrecht onder haar hoede. “De Waalburcht onderscheidt zich niettemin doordat iedereen hier zo fantastisch goed samenwerkt. De medewerkers nemen verantwoordelijkheid als er iets gedaan moet worden, ook al is het niet hun eigen werk.” Arine van de Meijden heeft met haar team alle zaken rondom de maaltijd doorgelicht en aangepast. Op de woongroepen koken medewerkers zelf de maaltijden, soms met hulp van bewoners. De hoteldienst heeft een map samengesteld met menu’s, maar medewerkers bedenken ook zelf wat er op tafel komt.

Vroeger Tijdens kookcursussen voor de medewerkers worden ook recepten van vroeger behandeld. De boodschappen komen van groothandel Huuskes of worden in de winkels in de buurt gedaan. “We proberen het iedereen naar de zin te maken”, zegt Van de Meijden. “Als iemand iets niet lust, haal je iets van een andere woongroep. Van de 75 bewoners krijgen er enkelen gemalen eten. Dat ziet er niet altijd even smakelijk uit. Daarom hebben we een proeverij georganiseerd, samen met leverancier Chef Martin, onderdeel van Marfo.” Ook de familie heeft over de mogelijkheden meegepraat en de alternatieven geproefd. Koks van Chef Martin hebben tijdens de proeverij laten zien hoe je gemalen componenten

smakelijker kunt presenteren. “Door een mooie presentatie gaan mensen beter eten”, weet Van de Meijden. De medewerkers bedenken zelf ook allerlei dingen om gemalen maaltijden op te vrolijken. Bijvoorbeeld het opensnijden van een kroket zodat de bewoner de ragout kan eten. “Zo kan de bewoner toch lekker meesnacken. Dat daaraan wordt gedacht, maakt je trots op je collega’s.” Smakelijk

Spelletje Het Eetgenotenproject is op alle Rivas-locaties een groot succes. Scholieren worden getraind om ondersteuning te geven tijdens de maaltijden. Op de woongroepen is die extra hulp heel welkom. Ze koken, dekken de tafel, helpen bij de bereiding van de maaltijd en het afruimen

en doen na het eten een spelletje met de bewoners. Het is zo’n gewild bijbaantje dat er zelfs een wachtlijst is. Onlangs is de commissie Smakelijk Eten opgericht. Van de Meijden: “Er zitten bewoners, cliëntenraadsleden en medewerkers in. We zijn met de commissie gestart om meer informatie van de cliënten te verzamelen. We bespreken ook de presentatie van de maaltijden, het belang van een gezellig gedekte tafel en een goede mix van tafelgenoten. Daardoor is de sfeer aan tafel verbeterd. Mensen gaan graag naar het restaurant voor hun maaltijd.” De commissieleden komen vier keer per jaar bij elkaar en bespreken de wensen. “Op de afdeling PG inventariseren we via de familie wat de wensen van de bewoners zijn. Als het mogelijk is, passen we het gelijk toe.” GZ

27


Nr. 4 - 2014

Veel vernieuwing bij het sterrencongres! Het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2014 kent naast een andere locatie ook een andere dagvoorzitter en een andere opzet van de dag. Veel nieuwe elementen, al gaat het allemaal nog steeds om de kwaliteit van de gastvrijheidszorg. Tekst Jasker Kamp

In de vorige editie van Gastvrije Zorg kon u al lezen dat het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg dit jaar niet meer in CineMec Ede wordt gehouden, maar in het veel grotere Beatrix Theater in Utrecht. De reden: het project Gastvrijheidszorg met Sterren groeit elk jaar groter en groter. Het mooie CineMec was simpelweg te klein geworden om iedereen nog een plekje te kunnen geven. Dus naar het prachtige Beatrix Theater in Utrecht, vlak naast het Centraal Station.

Tand Dat is niet de enige verandering. De dagvoorzitter dit jaar is niet Jacobine Geel, maar Fons de Poel (bekend van KRO-programma’s zoals Brandpunt)

28

die sprekers introduceert en ongetwijfeld hier en daar stevig aan de tand zal voelen. Zoals de bekende zorgondernemer Loek Winter die als keynote speaker het spits afbijt, of natuurlijk staatssecretaris Martin van Rijn, die heeft toegezegd op het congres de Sterrengids in ontvangst te nemen. Gelukkig blijft Jacobine nauw verbonden met het evenement: in de ochtend met een bijzonder interview met Yvonne van Gilse, directeur LOC Zeggenschap in zorg. En Jacobine opent in haar functie van voorzitter van GGZ Nederland het middagprogramma met haar visie op zorg, gevolgd door een debat met politici, zorgmanagers en brancheorganisaties.

Ook nieuw en anders: het publiek gaat een veel nadrukkelijker rol spelen in het programma dan voorgaande jaren. Waarom zou je zo veel kennis in de zaal niet gebruiken op zo’n belangrijk congres? Die moet gedeeld worden! Dat vond de organisatie van GmS ook en dus krijgen de mensen in de zaal de mogelijkheid via stemkastjes te reageren op prikkelende stellingen die iedere spreker zal voorleggen.

Publiek Daarnaast gaat het publiek dit jaar voor het eerst zelf een prijs uitdelen. Naast de Gastvrijheidszorg Awards voor de categorieën Ziekenhuizen, Verpleging & Verzorging, GGZ en Kleinschalige Wonen, is er de PublieksAward


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

Programma Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 09.30 10.00 10.05 10.10 10.15 10.35

Zaal open, band speelt Fons de Poel opent congres Stelling van de dag (stemkastjes) Fons de Poel introduceert... Loek Winter (zorgondernemer) Intermezzo: Yora Rienstra (cabaret)

10.45 PublieksAward Gastvrijheidszorg. Publiek kiest winnaar 11.00 Toespraak staatssecretaris Martin van Rijn, na uitreiking Sterrengids 11.20 Yvonne van Gilse (interview Jacobine Geel) 11.30 Jos Schols: trends in 10 jaar gastvrijheidszorg 11.50 Intermezzo: Yora Rienstra (cabaret) 12.00 - 13.30 Lunch

Cabaretière Yora Rienstra (foto Keke Keukelaar)

Gastvrijheidszorg, die in de ochtend wordt uitgereikt. De organisatie van GmS heeft de auditeurs gevraagd tijdens de diverse bezoeken hun ogen en oren open te houden voor bijzondere of opmerkelijke zaken. Doet een locatie bijvoorbeeld iets bijzonders voor zijn cliënten, het personeel of de buurtbewoners? Zijn er opmerkelijke activiteiten die een locatie organiseert, of zijn er andere zaken waarmee een locatie zich op een positieve manier onderscheidt? Al die voorbeelden worden verzameld en daaruit kiest het publiek uiteindelijk de instelling die de PublieksAward Gastvrijheidszorg mee naar huis mag nemen.

13.30 Fons de Poel opent middagprogramma 13.35 Visie op zorg Jacobine Geel (voorzitter GGZ Nederland) 13.45 Paneldiscussie (politici, brancheorganisaties Actiz, LOC, zorgmanagers) 14.15 Jenneke van Veen: algemeen juryrapport 14.30 The Band: Ralf & Bas Grevelink muzikaal spektakel 14.45 Awardsceremonie: de Gastvrijheids Awards 2014, uitgereikt door de winnaars van 2013 15.30 Dominique Engers: cabareteske afsluiting

Spannend De Awards voor de vier klassieke categorieën (Verzorging & Verpleging, Kleinschalig Wonen, Ziekenhuizen en GGZinstellingen) worden pas aan het einde van de dag bekendgemaakt. Is wel zo spannend! Ook hier innovatie. In de editie 2014 van Gastvrijheidszorg met Sterren zijn ook de Awards zelf opnieuw ontworpen door beeldend kunstenares Romee Kanis, die met haar ontwerp dichter bij de verzorgende handen van het sterrenlogo blijft. Heel herkenbaar blijft het vele entertainment, met dit jaar vers bloed: cabaretière Yora Rienstra en The Band van Ralf en Bas Grevelink showcasen hun unieke talenten op het podium. Natuurlijk sluit zoals altijd sneldichter Dominique Engers de dag af met haar sneldicht over Gastvrijheidszorg met Sterren 2014. GZ

Datum, tijd, locatie

Het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2014 vindt plaats op 12 juni in het Beatrix Theater in Utrecht. De zaal gaat ’s ochtends om halftien open. Inschrijven kan via Zorgmetsterren.nl

29


Nr. 4 - 2014

Dit zijn de 30 genomineerden De genomineerden voor de Gastvrijheidszorg Awards 2014 zijn bekend. Dit zijn ze, in alfabetische volgorde, gerangschikt in de categorieĂŤn Verpleging & Verzorging, Ziekenhuizen, GGZ en Kleinschalig Wonen. De winnaars worden op donderdag 12 juni bekendgemaakt tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg in het Beatrix Theater in Utrecht. Tekst Aline de Bruin

Verpleging & Verzorging Albert van Koningsbruggen (AxionContinu) in Utrecht

De Doekenborg (ZZG Zorggroep) in Nijmegen

Groot, bruisend en multicultureel verpleeghuis. Iedereen is welkom en wordt vriendelijk en gastvrij bejegend. Alles wordt in het werk gesteld om bewoners en gasten het naar de zin te maken. In het atrium worden maaltijden uitgeserveerd op mooi gedekte tafels met desgewenst met een glaasje wijn. Voor jonge bewoners en revalidanten is er een speciale ruimte waar zij zich met vrienden terug kunnen trekken.

Een verzorgings- en verpleeghuis met somatische afdelingen op de bovenste drie etages van een oud flatgebouw. Over enkele jaren verhuizen de bewoners onder andere naar kleinschalige woonvormen in de wijk. Warm en gezellig huis met vriendelijke en behulpzame medewerkers. Voor de bewoners is de warme maaltijd het hoogtepunt van de dag. Het huis is schoon en opgeruimd. In 2013 de zesde plaats.

Albert van Koningsbruggen

De Doekenborg

Holdert (Leveste Care) in Emmen Modern woonzorgcentrum in een wijkje met aanleunwoningen aan de rand van het centrum van Emmen. De instelling organiseert leven binnen Holdert volgens het zorgleefplan. De instelling interpreteert het gebouw als een verlengstuk van de stad. De huizen zijn de appartementen en de straten en pleinen zijn de gangen en openbare ruimten. Bewoners hebben regie over de inrichting van het eigen appartement. De aankleding van de algemene ruimten is smaakvol en sfeervol.

30


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

lelânen

lelânen (Plantein) in Sneek Zorginstelling die ruim 35 jaar geleden is opgezet. Bij binnenkomst wordt de cliënt welkom geheten en meteen gekoppeld aan een persoonlijk begeleider. In het woonzorgplan wordt aangetekend hoe het leefpatroon was voordat bewoners in het huis kwamen wonen en wat de wensen zijn. Hoewel het gebouw al 35 jaar meegaat, oogt alles nog zeer modern. Er is een bibliotheek met internethoekjes voor zowel bewoners als medewerkers. In 2012 en een derde plaats.

De Lijte (ZuidOostZorg) in Ureterp Woonzorgcentrum met aanleunwoningen, midden in het dorp met uitnodigende terrassen en zitjes. Het zorgcentrum maakt onderdeel uit van het dorp en het dorp van het zorgcentrum. Iedereen is welkom en kan meedoen aan de activiteiten. Op zondagmiddag en in de oudejaarsnacht bijvoorbeeld is het grand café open, ook voor familie en buurtgenoten. Er wordt op de locatie gekookt volgens de nieuwe Nederlandse keuken met onder meer biologische- en seizoensproducten.

Noorderhoek (Zorggroep Tellens) in Sneek Klein verzorgingshuis met dertig appartementen in een modern en nieuw gebouw uit 2011. In 2012 deed Noorderhoek ook mee en behaalde toen drie sterren. De gastvrijheid is al bij binnenkomst voelbaar. De bewoners waarderen het eten en drinken als uitmuntend. Dagelijks wordt gekookt en aanpassingen zijn à la minute mogelijk. Er is veel zorg besteed aan de ambiance en er is een warme sfeer. De zitjes op de gang nodigen uit om gezellig te zitten en te genieten van de warme sfeer in huis.

Valkenheim

Valkenheim (Sevagram) in Valkenburg

De Watersteeg (BrabantZorg) in Veghel

Psychogeriatrisch verpleeghuis. Bezieling en betrokkenheid, blijheid en gezelligheid, dat stralen het management en de medewerkers uit. Belangrijk is dat de maaltijden gezond zijn, maar vooral dat de bewoner ervan kan genieten. Een afdeling bestaat uit drie huiskamers voor acht bewoners, uitkomend op een hal. Buiten de maaltijden is het hele gebouw voor de bewoners toegankelijk. In januari kreeg Valkenheim het Planetree-label uitgereikt met daarbij de kwalificatie uitmuntend.

Mooi en modern woonzorgcentrum. Het toegankelijke gebouw nodigt uit om binnen te komen. Alles is er op gericht de bewoners het naar de zin te maken. Er is ruime keuze aan biologische en streekgerechten. Het gebouw is mooi, sfeervol en warm en kent een goede bewegwijzering. In de gangen hangen prachtige glas-inloodramen die afkomstig zijn uit een kerk.

De Vijverhof (Zorggroep Drenthe) in Assen

Persoonlijke wensen en behoeften van bewoners staan altijd en overal centraal. Een prachtig ruim gebouw, sfeer, vriendelijkheid en oplettendheid van medewerkers dragen bij aan de kracht van gastvrijheid. Zandley is erin geslaagd de nieuwbouw en de ‘oude’ aanleunwoningen tot een mooi, levendig en heel toegankelijk geheel te maken. Vrijwilligers komen met de zogeheten attentiekar langs voor persoonlijke aandacht en kleine attenties.

Zeer gastvrije instelling op humanistische grondslag met veel diensten op gebied van welzijn en zorg. Medewerkers en vrijwilligers en bewoners gaan respectvol en warm met elkaar om. De sfeer is vriendelijk, rustig en open. Het gezellige restaurant is de hele dag open. De renovatie gaat gepaard met een doordacht ambianceplan waarin de huiskleur van de zorggroep de rode draad vormt.

Zandley (Stichting Schakelring) in Drunen

Noorderhoek

31


Nr. 4 - 2014

Kleinschalig Wonen Compostella

Compostella (BrabantZorg) in Zeeland De Brabantse gastvrijheid is hier duidelijk te merken. Iedereen begroet elkaar. Vijf dagen per week wordt op de woongroep gekookt door de gastvrouw, die hiervoor goed is opgeleid. Eten wordt bereid aan prachtig kookeiland midden in de woonkamer. Afdeling is zeer ruim opgezet. De bewoners hebben een ruim appartement tot hun beschikking. Er heerst een serene rust. Vorig jaar deed Compostella mee in de categorie V&V en behaalde voor het hele zorgcentrum vier sterren.

Kardinaal de Jonglaan (tanteLouise-Vivensis) in Bergen op Zoom Kleinschalige woonvoorziening voor achttien dementerende bewoners. Hun wens is uitgangspunt en wordt

Kardinaal de Jonglaan

32

De Pastorie

zoveel mogelijk betrokken bij de zorg. Ook familie en mantelzorgers worden betrokken. Elke woongroep bepaalt met elkaar wat wordt gegeten. De ambiance voor twee woongroepen is huiselijk en voor de derde groep meer cultuurgebonden; er wonen vooral mensen die gewend zijn naar theater of museum te gaan. Vier sterren en een tweede plek in 2013.

De Pastorie (BrabantZorg) in Volkel Een monumentale oude pastorie, die verbouwd is naar kleinschalig wonen voor elf bewoners. Gastvrijheid is geheel toegesneden op het leven en wonen van de elf bewoners. In de huiskamer wordt zeven dagen per week vers gekookt. Een herkenbare woonomgeving met veel sfeer en helemaal passend bij de bewoners. Zij

kunnen hun eigen leefruimte indelen met behulp van hun eigen spullen.

Voltawerk (ZuidOostZorg) in Gorredijk Nieuw, modern vormgegeven woonzorgcomplex vlakbij het centrum van Gorredijk. In elk van de vier units verblijven negen bewoners. De ervaren gastvrije zorg is onderwerp van nagesprekken, zorgplannen, evaluaties en OER-gesprekken: het vrijlaten van bewoners Onder Eigen Regie. Er wordt gewerkt naar het model belevingsgerichte zorg. De inrichting van het huis is huiselijk, kleurrijk, ruim en licht. In 2012 vier sterren voor dit huis.

Westerstein (Lelie zorggroep) in Rotterdam-Hoogvliet Kleinschalige woonvoorziening in een groter wooncomplex. Vanuit de christelijke levensovertuiging wordt zorg met hart en ziel verleend. De bewoner wordt gestimuleerd zoveel mogelijk het eigen leven voort te zetten. Er is een dagbestedingscoach. Iedere huiskamer heeft een eigen sfeer. Bijzonder is de aparte ruimte waar diensten worden gehouden, ingericht als een soort snoezelruimte.


Nr. 4 - 2014

op naar de sterren

Ziekenhuizen Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk in Dordrecht

Antonius Ziekenhuis Sneek in Sneek

Topklinisch ziekenhuis. Er wordt serieus gewerkt aan de verhoging van de gastvrijheid. Management is niet zo van de beleidsnota’s, maar meer een voorstander van gedrag. Speciale keuken waar op indicatie van de arts componenten worden klaargemaakt om allergieën te testen. Locatie zit in een gedateerd gebouw, maar er is inmiddels een flink deel gerenoveerd.

Een algemeen ziekenhuis dat door de ligging en uitstraling een dominante plaats inneemt in Sneek. Het eten en drinken neemt een belangrijke plaats in en ook hierbij staat de patiënt centraal. Hoewel het gebouw gedateerd is, heeft het nog steeds de allure van een modern ziekenhuis. Bijzonder is de ketenzorg van ziekenhuiszorg en thuiszorg waardoor de patiënt bij thuiskomst kan rekenen op een optimaal genezingsproces. In 2009 eindigde dit Friese ziekenhuis op de tweede plaats.

Amphia Ziekenhuis locatie Molengracht in Breda De Amphia-locatie Molengracht staat al een aantal jaren achter elkaar in de top 10 van Gastvrijheidszorg met Sterren. Vorig jaar wist ze beslag te leggen op de vierde plek. Het ziekenhuis wil dat patiënten zich welkom voelen. Sinds kort staan de gastvrouwen daarom niet meer achter een balie, maar lopen ze rond en maken ze actief contact met patiënten. Speciale afdeling Patiëntenbetrekkingen voor patiënten die ernstig ziek of getraumatiseerd zijn.

Amphia Ziekenhuis locatie Pasteurlaan in Oosterhout Kleinschalig ziekenhuis. Er is geen afdeling spoedeisende hulp, wel een huisartsenpost. In 2011 stond deze locatie ook al in de top 10 en eindigde toen op de achtste plek. Het ziekenhuis kiest voor een organische aanpak op het gebied van gastvrijheid. Ambassadeurs op de afdelingen zijn de motor tot verbetering. Medewerkers zijn sterk betrokken bij de sfeer en ambiance van hun afdeling en dat maakt het ziekenhuis levendig.

Bernhoven in Uden In Bernhoven zijn twee oude locaties samengevoegd tot een modern nieuw ziekenhuis. Belemmerende ‘oude’ zorgstructuren zijn afgeschaft en met nieuwe ogen is gekeken naar wat de basis van gastvrijheidszorg is. Er wordt samengewerkt met een topcateraar die de producten van de boeren uit de streek verwerkt. Er is veel licht, openheid en voortdurend contact met de buitenwereld. In de hal is net een vleugel geplaatst.

Elkerliek ziekenhuis in Helmond Algemeen ziekenhuis met een prettige sfeer en aandacht voor per-

Antonius Ziekenhuis Sneek

soonlijke benadering. In 2012 met vijf sterren de tweede plaats bij Gastvrijheidszorg met Sterren. Het ziekenhuis kent meerdere initiatieven op het gebied van gastvrijheid. De meest recente zijn de klantbeloften en de training ‘Welkom!’. Het Elkerliek heeft een eigen keuken. Enthousiaste koks verzorgen hier samen met de voedingsassistenten het eten en drinken. Het ziekenhuis heeft een eigen binnenhuisarchitect die zich bezighoudt met ambiance.

Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem Sfeervol streekziekenhuis. Gastvrijheid is een kernwaarde en komt tot uiting door middel van de PAK-campagne. Naast PAK-ambassadeurs

Bernhoven

Amphia Ziekenhuis locatie Pasteurlaan

33


Bezoek ons op standnr. A040


Nr. 4 - 2014

zijn ook de medisch specialisten aangehaakt. Er wordt dagelijks vers gekookt in de eigen keuken. Er is veel ruimte voor eigen keuze en met het introduceren van diner aan bed - het verjaardagsmenu, waarbij de chef persoonlijk aan bed komt - en de keuze in tussendoortjes, wordt er veel extra’s aangeboden. Zowel in 2012 als 2013 vier sterren en de zevende plek voor dit ziekenhuis.

Westfriesgasthuis in Hoorn Gastvrijheid is hier een belangrijk onderdeel van de totale dienstverlening. Het ziekenhuis gaat weer zelf koken,

vooral met streekproducten. Hiervoor worden met topkok Ron Blaauw initiatieven ontwikkeld. De inrichting van het ziekenhuis heeft een open en warme uitstraling. Iedere patiënt krijgt een eigen iPad ter beschikking. De arts kan hierop indien nodig foto’s laten zien aan patiënt. Vorig jaar met vier sterren de achtste plaats.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede Voedingsziekenhuis met een breed specialistisch zorgaanbod. Drie sterren in 2013. Door voorbeeldgedrag en training van de totale organisatie, inclusief medische specialisten, blijft gastvrijheid telkens onder de aandacht

Westfriesgasthuis

Ziekenhuis Gelderse Vallei

GGZ

gedwongen setting (veelal IBS-opnames) hangt er een ontspannen sfeer. Ook de patiënten maken de indruk het naar de zin te hebben.

Emergis in Kloetinge Rielerenk

Dimence locatie Rielerenk in Deventer Rielerenk is een behandelcentrum voor crisisopname en heeft een ambulante crisisafdeling. Veiligheid en gastvrijheid zijn hier goed met elkaar in overeenstemming. De kwaliteit van de maaltijd is hoger dan gemiddeld, zo bleek uit een recente externe toets. Er worden in het restaurant verse wokmaaltijden geserveerd, waarbij de patiënt kan aangeven hoe gaar hij zijn groente wil hebben. Ondanks de Emergis

Algemene GGZ-instelling met een landelijke uitstraling. In 2012 winnaar van Gastvrijheidszorg met Sterren. Gastvrijheid is er gebaseerd op belevingsgericht werken door medewerkers die trots zijn op wat ze voor de ander kunnen doen. Via koploperteams stimuleert iedereen elkaar door voorbeelden, ideeën, presentaties en publicaties te geven. Waar het kan, wordt samen met de cliënten gekookt. Er is veel aandacht voor de ambiance, omdat gebouw en inrichting een belangrijke rol spelen bij het herstel. Er wordt gewerkt met kleuren die duidelijk harmoniëren mét behoud van de identiteit van de afdeling.

VVGNet (GGNet) in Warnsveld VGGNet−Laakveld ligt op een terrein in Warnsveld in een natuur- en bosrijke omgeving. Het beleid is gericht op een veilige rustige omgeving waarin cliënten alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Cliënten leven in groepen van tien personen. Het gezamenlijk eten en drinken brengt structuur in de dag en heeft ook een therapeutisch effect. Een cateraar

en wordt het zelfs gebruikt om te optimaliseren binnen alle vakgebieden. Het ziekenhuis voert sinds enige tijd het maaltijdconcept At Your Request. Tijdens het verblijf kan de patiënt kiezen waar, wanneer en met wie hij of zij wil eten. Tussen 07.00 en 19.00 uur kan de hele dag door eten worden besteld.

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk Streekziekenhuis met een laagdrempelige sfeer en zeer betrokken en gemotiveerde medewerkers. Vorig jaar werd het ziekenhuis tweede. Gastvrijheid is één van de klantwaarden in het strategisch beleid van het ziekenhuis. Via de St Jansdalacademie worden alle medewerkers met direct patiëntcontact in een driejarig programma geschoold op het gebied van gastvrij gedrag. Bij een langer verblijf in het ziekenhuis krijgt de patiënt een maaltijd aangeboden uit een nabijgelegen restaurant met een Michelinster.

levert de warme maaltijd aan. Er loopt een proef om zelf te gaan koken. De gezamenlijke ruimten, gangen en huiskamers zijn geschilderd in moderne, frisse tinten.Twee sterren in 2013.

’t Warant (GGZ Oost Brabant) in Helmond Een kliniek met constante aandacht voor het herstel van de cliënt. De activiteiten en het behandelprogramma worden volledig op maat afgesproken. Cliënten gebruiken de maaltijden vrijwel allemaal in het restaurant. Het acht jaar oude gebouw is goed onderhouden. Er worden bijeenkomsten georganiseerd om levensverhaal te vertellen, voor te dragen als gedicht of via muziek te delen.

De Wieken (GGNet) in Groenlo De Wieken is een kleine afdeling van GGNet voor voortgezette behandeling, grenzend aan een zorgcentrum. Bij de eerste meting na afronding van het project gastvrijheid gaven cliënten en familie een kleine 8. De warme maaltijd is smaakvol en wordt in het restaurant op professionele wijze geserveerd. Per dag kunnen vijf van de twintig cliënten in dat restaurant de warme maaltijd gebruiken. Binnen de behandelsetting is de aankleding van de woonkamers sfeervol. 35


Nr. 4- 2014

‘In een ziekenhuis dat midden in de samenleving staat, kan het leven van patiënten zo veel mogelijk doorgaan’ 36


Nr. 4 - 2014

als ik baas was...

John Hokkeling Gastvrijheidsadviseur

‘Van ziekenhuis gezondheidshuis maken’ Wat zou jij doen als je de baas was van een zorginstelling? Dat is de vraag waar deze rubriek om draait. We stellen ’m aan mensen die indirect of helemaal niet met de zorg bezig zijn. Waarom? Voor de frisse blik. Deze keer: John Hokkeling, eigenaar van Guest, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in gastvrijheid.

Tekst en fotografie Dennis van Asselt

Zou u een ziekenhuis kunnen runnen?

Hoe gaat u dat structureel aanpakken?

“Misschien overschat ik mezelf enigszins, maar ik denk het wel. Met iemand naast me die de medische kant afdekt, durf ik wel te zeggen dat ik met mijn visie een heel eind zal komen.”

“Het zou mijn eerste daad zijn hè, ik verwacht niet meteen de wereld op z’n kop te zetten. Ik wil de toon zetten en het laten uitwaaieren. Het doel is de dialoog op gang te brengen. Waarom denken jullie dat ik de naam heb veranderd in gezondheidshuis?”

Wat is die visie? “Ziekenhuizen zitten vaak in een spagaat. Aan de ene kant is het ziekenhuis faciliterend, een gebouw met kamers en bedden. Maar je kunt het ook zien als een medisch bedrijf, met artsen, specialisten en verpleegkundigen. Dus de ene directeur past op de centen, de andere op de zorg, en de patiënt geraakt tussen wal en schip. Ik zou graag een directeur willen zijn die vanuit het perspectief van de gasten en bezoekers de vraagstukken benadert en de organisatie bestuurt.”

Wat is dan voor u het eerste vraagstuk? “Wie zijn we als ziekenhuis? Ik zou daarom de naam van het ziekenhuis veranderen in gezondheidshuis. Dat geeft direct een signaal af.”

U wilt het dus over taal hebben. “Zeker. Ik verbaas me ook altijd over de manier waarop medewerkers met elkaar en met patiënten communiceren. Ik heb letterlijk een verpleegkundige op de gang tegen een collega horen zeggen ‘Op kamer 14 is een heup binnengebracht’. Dat ging over een man met een nieuwe heup. Of een voedingsassistent die tegen een verpleegkundige zei ‘Meneer Jansen op kamer 12 is vloeibaar’. Daar bedoelde ze mee dat meneer Jansen alleen vloeibare maaltijden geserveerd mag krijgen. Door dat kromme taalgebruik ontstaat er een afstandelijkheid waar die patiënt zich helemaal niet prettig bij voelt. ”

Ja, waarom eigenlijk? “Het lijkt een cosmetische ingreep, maar ik wil ermee aangeven dat we patiënten niet als een ziekte moeten beschouwen. Het gaat om mensen, gezond zijn en beter worden. Het is een plek waar mensen niet alleen komen als er iets mis is. In Washington bijvoorbeeld, zag ik een ziekenhuis midden in de stad, in een flatgebouw waarin ook een bibliotheek en een school gevestigd waren. In Nederland staat het ziekenhuis vaak buiten de stad op een soort bedrijventerrein. Je moet er echt apart naartoe, het maakt maakt geen deel uit van de community.”

Verbinding met de maatschappij dus. Wat heeft de patiënt daaraan? “In een ziekenhuis dat midden in de samenleving staat, kan het leven van patiënten zo veel mogelijk doorgaan. Ziekenhuizen hebben de neiging om het leven van mensen enorm te ontregelen. Bezoekers moeten altijd welkom zijn. Stel dat mijn vrouw is opgenomen, dan moet het toch mogelijk zijn te blijven slapen wanneer het mij uitkomt? Of dat ik haar lievelingsgerecht voor haar kan koken als ze daar gelukkig van wordt? En waarom niet met het hele gezin aan tafel, dat doen we thuis toch ook?” GZ

Meer weten over Guest? Surf naar Yourguest.nl.

37


Nr. 4 - 2014

welkom in de zorg

Is het een beurs? Is het een congres?

Tekst Dennis van Asselt

Gastvrijheid in de zorg krijgt een nieuwe beurs, georganiseerd door hetzelfde team achter het tweejaarlijkse Zorgtotaal. Vakbeurs Welkom in de zorg – voor de helft een congres – wil inspelen op de toenemende aandacht en interesse voor gastvrijheid. ‘Het is geen standaardbeurs.’

38


Nr. 4 - 2014

Steeds meer zorginstellingen zijn bezig met gastvrijheid, om op die manier patiënten en cliënten aan zich te binden. Mensen een warm en welkom gevoel geven, wordt steeds belangrijker. Uit onderzoek van VNU Exhibitions, de organisatie achter de nieuwe vakbeurs Welkom in de zorg, blijkt dat 93 procent van de zorginstellingen van gastvrijheid een vast onderdeel van het beleid hebben gemaakt, en dat zeven van de tien substantiële investeringsplannen op dit gebied hebben ontwikkeld. Bij Welkom in de zorg, 14 en 15 mei in Jaarbeurs Utrecht, draait alles om warmte toevoegen aan het zorgproces, gastvrijheid en keuzevrijheid voor de cliënt. Steeds meer aandacht en interesse voor gastvrijheid in de zorg dus, wat ook de bezoekers van de tweejaarlijkse vakbeurs Zorgtotaal niet is ontgaan. De naam zegt het al: Zorgtotaal gaat over alles wat met zorg te maken heeft, van bedden tot verpleegmaterialen en voeding. Maar er is behoefte aan meer, weet Evert Jan Bos, marktmanager Zorg bij VNU Exhibitions. “Deelnemers en bezoekers van Zorgtotaal vroegen ons of we meer met gastvrijheid konden doen. Na uitgebreid bezoekersonderzoek en gesprekken met deelnemers en verenigingen, hebben we Welkom in de zorg in het leven geroepen.” Volgens Bos zijn er verschillende redenen waarom de nieuwe beurs interessant is voor zorgprofessionals. “We hebben aandacht voor nieuwe producten en diensten, maar ook voor de mens achter de gastvrijheid.”

Onderscheidend Er valt wat te leren voor zorgprofessionals tijdens de beurs, zegt Bos, die uit eigen ervaring weet hoe belangrijk het is om onderscheidend te zijn in de zorg. “Ik woon in de regio Amsterdam. Er zitten zo veel ziekenhuizen bij mij in de buurt. Op basis waarvan kies ik dan? Als ik al een keer in een ziekenhuis ben geweest, hoe voelde ik me daar dan? Was het een prettige ervaring, zag het er van binnen goed uit en was het eten lekker? Dan ga ik daar de volgende keer weer heen. Bedenk ook dat mensen na een slechte ervaring niet alleen voor een ander ziekenhuis kiezen, maar ook hun familie en vrienden daarover vertellen. Ziekenhuizen zijn zich er van bewust dat alle onderdelen in orde moeten zijn om een goede indruk te maken op patiënten en bezoekers, weet Bos. “De medische ingrepen zijn in Nederland gemiddeld van een hoog niveau, dus daar beoordeel je een ziekenhuis of zorginstelling niet altijd op. Het gaat om de ontvangst, het eten en drinken, het comfort, de omgeving, de bejegening. Alles wat daarmee te maken heeft, laat een indruk achter op gasten en patiënten. Dat ‘zachte’ onderdeel van de zorg speelt een steeds belangrijkere rol.” Bezoekers van Welkom in de zorg krijgen het totale plaatje voorgeschoteld, vertelt Bos. “Het is geen standaardbeurs, maar veel meer een combinatie van een congres en een beurs. Het draait heel erg om kennisoverdracht, met veel sessies, key notes, en workshops. Het leuke is dat we ook een heel divers aanbod hebben van producten en diensten: eten en drinken, sfeer en ambiance

‘Alle facetten van gastvrijheid kom je tegen. Dat was ook heel nadrukkelijk ons doel’

en trainingen. Alle facetten van gastvrijheid kom je tegen. Dat was ook heel nadrukkelijk ons doel.”

Hoogtepunten Welke key notes kunnen beursbezoekers nu alvast in hun agenda noteren? Eén van de hoogtepunten is een optreden van Jan Gunnarsson, de Zweedse grondlegger van de Hostmanship-filosofie, die speciaal voor de beurs naar Nederland komt. Hostmanship is de kunst om mensen

Gastvrijheidszorg met Sterren De organisatie van Gastvrijheidszorg met Sterren staat beide beursdagen op de vloer van Welkom in de zorg, om uit te leggen hoe het project in z’n werk gaat en wat het doel is. Bezoekers kunnen zich bij de stand inschrijven voor het vernieuwde Nationaal Congres Gastvrijheidzorg 2014 in het Beatrix Theater in Utrecht, op donderdag 12 juni. Ook het Koksgilde en LOC Zeggenschap in zorg, medeoprichters van Gastvrijheidszorg met Sterren, zijn beide beursdagen aanwezig. Daarnaast kunnen beursgangers vragen stellen aan auditors die de deelnemende instellingen bezoeken en beoordelen. Locatie: Stand A045, vlak bij de entree Initiatiefnemers van Gastvrijheidszorg met Sterren en het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg zijn LOC Zeggenschap in zorg, Koksgilde en Vakmedianet, uitgever van onder meer de zorgbladen Gastvrije Zorg en ZorgInstellingen. Het project en het congres worden mede mogelijk gemaakt met steun van de partners Unilever Food Solutions, Deli XL Foodservice, Douwe Egberts, FrieslandCampina Branded Netherlands, Iseco Benelux, temp-rite International, Rational en Zwanenberg Food Group. Meer info: Zorgmetsterren.nl

39


Van broodbuffetwagen tot warme maaltijd.

Primeurs op Welkom in de zorg Matinis onene

Serelis onlse meals-on-whee

broodbuffetwag

Kom naar de beurs Welkom in de zorg en bewonder de noviteiten van ISECO. Wat er ook verandert in de zorgâ&#x20AC;Śmet de vernieuwde en verbeterde wagens van ISECO genieten uw klanten nog meer van lekker en gezond eten. Van een heerlijke en verse broodmaaltijd met Matinis one tot een lekkere en voedzame lunch en diner met de Serelis one. Op de beurs Welkom in de zorg zijn deze wagens voor het eerst te zien. Op onze stand maakt u kennis met het gerestylde en ergonomische uiterlijk, het toegenomen gebruiksgemak en de vele functionele mogelijkheden.

iseco.eu

U kunt deze wagens zelfs geheel binnen uw huisstijl brengen.

Welkom in de zorg STANDNUMMER

03.C044

We ontmoeten u graag op 14 of 15 mei op deze beurs. Via www.iseco.eu kunt u toegangskaarten bestellen voor Welkom in de zorg. Wilt u geen nieuws missen over Matinis one en Serelis one? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via info@iseco.eu.

14 & 15 mei 2014 | Jaarbeurs Utrecht


Nr. 4 - 2014

Thomas Rietrae

het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Gunnarsson geeft lezingen over de hele wereld en heeft verschillende boeken geschreven over het onderwerp. Naderhand kunnen beursgangers met ’m in gesprek tijdens een interactieve sessie, waarin ze hem ook de situatie in hun eigen organisatie kunnen voorleggen.

Opmerkelijk Het verhaal van Thomas Rietrae, een tandarts met een praktijk op de Keizersgracht in Amsterdam, is opmerkelijk te noemen. Op jonge leeftijd kreeg hij teelbalkanker en had zo’n nare ervaring in het ziekenhuis, dat hij aan de slag ging met de vraag: hoe zou ik het doen? Dat heeft hij doorvertaald naar zijn tandartspraktijk. Er zijn branches die verder zijn met gastvrijheid dan de zorgsector. De hotellerie en de luchtvaart bijvoorbeeld. Uit die laatste tak van sport zet Singapore Airlines uiteen waarom zij al jaren bovenaan staan in de luchtvaartbranche en waarom ze door hun passagiers altijd zo goed beoordeeld worden. En wat kan de zorg leren van de manier waarop de beste hotels van de wereld met hun gasten omgaan? Caro van Eekelen, chief operating officer Hotel Services Benelux bij Accor, geeft het antwoord. Ook Gastvrije Zorg is vertegenwoordigd bij de key notes. Niek van den Adel, sinds kort de vaste columnist van dit blad, komt praten over plezier in het werk en hoe zorgmedewerkers zichzelf en de omgeving beïnvloeden met hun gedrag. Een vakbeurs over gastvrijheid moet natuurlijk het goede voorbeeld geven. “Wij moeten zelf ook laten zien wat gastvrijheid is”, aldus Bos. “Er mag bijvoorbeeld geen financiële drempel zijn. Daarom is de toegang gratis. Via Welkomindezorg.nl kunnen mensen een gratis toegangsbewijs aanvragen.” En bij overweldigend succes, een tweede editie in 2016? “Dat is nog niet zeker”, aldus Bos. GZ

Jan Gunnarsson

Niet te missen sprekers Woensdag 14 mei Kardien de Werker (Singapore Airlines) 10:30 - 11:00 uur Wat kan de zorg leren van de luchtvaart? Jan Gunnarsson 13:30 - 14:00 uur Hostmanship: de kunst mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Niek van den Adel (trainer bij TrainMark & Pimp) 16:30 - 17:00 uur Het nieuwe normaal Donderdag 15 mei Caro van Eekelen (Accor Hotels) 13:30 - 14:00 uur Gastvrije behandeling: op het snijvlak van hospitality en zorg Thomas Rietrae (tandarts, ervaringsdeskundige) 16:30 - 17:00 uur Zorg met een grote Z

Welkom in de zorg Wanneer: 14 & 15 mei Waar: Jaarbeurs Utrecht Toegang: gratis Meer info: Welkomindezorg.nl

41


Nr. 4 - 2014

workshop drink!

42


Nr. 4 - 2014

Hoeveel dagen kun je zonder vocht? A 1 dag B 2 dagen C 3 dagen D 4 dagen Tekst en fotografie Jasker Kamp

We drinken niet altijd genoeg. Zeker niet als we in het ziekenhuis liggen. FrieslandCampina organiseerde voor de voedingsassistenten van het UMC Utrecht een opfriscursus ‘Waarom genoeg drinken belangrijk is’. De why’s op een rij.

13.30 uur. Twintig voedingsassistenten, gepokt, gemazeld en opgewekt in een kring om een grote vergadertafel in een kamer op de kelderverdieping van het UMC Utrecht. Geduldig wachtend, op die ene collega, die twee minuten later binnen komt stormen. Aan het hoofd van de tafel, staand: diëtist Gunilla Boomsma. Onderwerp van onderwijs: waarom goed drinken belangrijk is. Het lijkt een te vanzelfsprekend onderwerp om een workshop aan te besteden. Zeker aan voedingsassistenten van een ziekenhuis. “Maar sommige zaken zakken weg en die moeten weer even omhoog gehaald worden”, zegt Boomsma. De hoge opkomst deze middag lijkt een bewijs van haar gelijk. Om haar stelling te onderbouwen, opent ze de workshop met de vraag: “Hoeveel dagen kun je zonder vocht?”

Het blijft even stil. Twijfelende gezichten. Sommigen kijken elkaar vragend aan. “Iemand?”, dringt ze aan. Geroezemoes in de zaal. Maar een antwoord blijft uit. Niemand weet het of weet het zeker genoeg om antwoord te durven geven. “Drie dagen”, zegt Boomsma. Een stilte valt aan de grote, ronde tafel. “Je kunt maar drie dagen zonder vocht”, herhaalt Boomsma om de boodschap goed te laten afdalen in de koppies van de deelnemers.

Complicaties Verwardheid, infectiegevaar, hartproblemen; slechts een beknopte selectie van de vervelende gevolgen tot zeer ernstige complicaties die kunnen optreden als iemand te weinig drinkt. Iemand die voldoende drinkt, voelt zich prettiger.

43


Nr. 4 - 2014

Diëtist Gunilla Boomsma

Boomsma, onderstrepend: “Het lichaam bestaat voor 60 procent uit water, en dat water zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen getransporteerd worden naar de organen. Tegelijkertijd voert het afvalstoffen af.” Nog een weetje: drankjes zijn ook heel geschikt om mensen die net geopereerd zijn, te helpen herstellen. Drankjes met eiwitten welteverstaan. Ofwel zuivel. “Een volwassen persoon heeft 60 gram eiwitten per dag nodig”, weet de diëtist. “Een ondervoede of herstellende patiënt 115 gram!” Vaak hebben patiënten geen trek in vast voedsel als ze net zijn geopereerd, maar willen ze wel wat drinken, legt Boomsma uit. “Daarnaast is er veel variatie in zuiveldranken, waardoor je makkelijker eiwitten en vocht binnenkrijgt.”

10 redenen waarom patiënten te weinig drinken 1. 2. 3. 4. 5.

6. 7. 8. 9. 10.

44

 ij pijn, vermoeidheid en lusteloosheid (depressie) B kost eten en drinken veel moeite. Wil het personeel niet tot last zijn Bang naar het toilet te moeten Lage dorstprikkel Er wordt te weinig aangeboden (vijf drankenrondes in plaats van tien) of er wordt te veel per ronde aangeboden (bij weinig drankrondes) waardoor tweede en derde glas blijven staan Oudere bewoner kan niet zelf pakken Patiënt ziet de aangeboden drank niet (kar staat ergens anders) Onvoldoende variatie Onaantrekkelijke presentatie Er is te weinig afleiding of gezelschap waardoor patiënten ongemerktmeer zouden eten en drinken

“Weet iemand eigenlijk hoeveel liter vocht je dagelijks nodig hebt?”, vraagt Boomsma. De zaal barst los, tegen elkaar opbiedend. “1 liter?”, zegt de een. Een ander: “1,5 liter?” “2 liter?”, probeert weer een ander. Ze zitten allemaal dicht tot heel dicht in de buurt, warm tot zeer heet zo te zeggen. Maar het exacte antwoord is 1,7 liter. Wat in de praktijk neerkomt op zo’n tien tot elf glazen vocht per dag. Daar mag ook koffie tussen zitten, benadrukt de diëtist. Het verhaal dat koffie slecht is voor de vochtbalans, is slechts ten dele waar. “Koffie onttrekt pas na acht koppen vocht aan het lichaam”, doceert ze. “En het is ook niet zo


Nr. 4 - 2014

‘Je zou ook je aanbod kunnen uitbreiden met een drankje van de dag. Zo stimuleer je variatie op een verrassende manier’

De nieuwe SPEED bedrijfsafwasautomaten

dat je door het drinken van koffie meer vocht verliest.” Wel is het zo dat koffie sneller vocht afdrijft. “Zo heeft ieder drankje zijn kenmerken en bevat de ene drank meer voedingsstoffen dan de andere. Zo bevat zuivel naast vocht onder andere eiwitten. Vruchtensappen bevatten vaak weer extra vitaminen, zoals vitamine C.” Volgende vraag. “Waarom willen patiënten eigenlijk niet drinken?”, wil Boomsma weten van de voedingsassistenten. “Vaak omdat ze misselijk zijn”, weet een van hen te vertellen. “Oh, daar heb ik wel een oplossing voor”, zegt gelijk een collega tegenover haar. “Een colaatje helpt altijd. Of appelsap

Alleen bij Miele

Bedrijfsafwasautomaten met verswatersysteem! • Kortste programmaduur 5 minuten • beladingsniveau‘s • Geschikt voor twee korven 500 x 500 mm • Reiniging conform HACCP DIN 10512

Info: (0347) 37 88 84 www.miele-professional.nl www.mijnvaatwasserkiezen.nl

45


Cafitesse De perfecte melange voor iedereen

VERNIEUWDE VERPAKKINGEN

Douwe Egberts Cafitesse biedt u een compleet assortiment smaakvolle melanges. Of u nu een milde en soepele smaakervaring wilt bieden of uw gasten en medewerkers wilt verrassen met een krachtige en karaktervolle koffievariatie. Met Cafitesse vindt u altijd de smaak die perfect past bij uw persoonlijke wensen en uw zakelijke behoeften.


Nr. 4 - 2014

‘Drankjes zijn ook heel geschikt om mensen die net geopereerd zijn, te helpen herstellen. Drankjes met eiwitten welteverstaan’

gemengd met een beetje Spa rood.” Boomsma: “Heel goed.” Het koolzuureffect zorgt vaak voor een afname van de misselijkheid, weet ze. Boomsma: “Nog meer redenen waarom patiënten niet willen drinken?” “Sommige mensen zijn bang om te plassen”, klinkt het achter in de zaal. “Sommigen willen meer afwisseling”, weet weer een ander. “Hoe los je dat dan op?”, vraagt Boomsma, inhakend op het laatste antwoord. “Ik geef wel eens ijsklontjes of een perenijsje”, zegt een van de deelnemers. Haar buurvrouw, aanvullend: “Appelmoes werkt vaak ook goed.” Aan de andere kant van de tafel iemand: “Ouderen geef ik wel eens pap.” Boomsma kijkt goedkeurend. Ze geeft zelf, uiteraard, ook enige tips. “Bouillon prikkelt de dorst.” Ook belangrijk, als het kan: patiënten zelf een vochtlijst laten bijhouden. “Dat stimuleert de bewustwording.”

De drankenkaart Variatie, communicatie, presentatie; zaken die in belangrijke mate bepalen of een patiënt wel of niet drinkt. Een leuk vormgegeven drankenkaart met daarop alle mogelijkheden kan hierin een drempelverlagende rol spelen. Een ziekenhuis kan dat zelf doen, maar ziekenhuizen die met producten van FrieslandCampina werken, kunnen in overleg met de accountmanager de mogelijkheden voor een drankenkaart bespreken.

Variatie Het is volgens Boomsma ook van belang dat medewerkers duidelijk communiceren wat er aan dranken beschikbaar is, opdat patiënten weten wat ze kunnen kiezen en dus ook kunnen variëren. “Je zou ook je aanbod kunnen uitbreiden met een drankje van de dag. Zo stimuleer je variatie op een verrassende manier.” Over presentatie zegt ze: “Kleur is belangrijk. Als je een kind bijvoorbeeld laat kiezen tussen een doorzichtig glas of een rood glas, dan zal het altijd voor het rode glas kiezen.” Met andere woorden: wees creatief in de presentatie. “Maak bijvoorbeeld eens een smoothie. Lekker, fris, voedzaam en het ziet er leuk uit.” Dat laatste werkt, weet ze, ook goed bij mensen die wat somber zijn. “En klets af en toe even met de patiënten, ga even bij ze staan of zitten. Aandacht en afleiding zorgen ervoor dat mensen sneller iets drinken.” GZ

47


t p e c e dit r st ko ro u e 0 0,6 soon er per p


Nr. 4 - 2014

mijn zorgrecept Wat zijn de favoriete recepten van koks in de zorg? Dit keer vroegen we het aan de in Australië geboren en getogen Kathy Bolte, hoofd keuken van Savant Culinair.

Voor- of hoofdgerecht (10 personen)

Mulligatawny (Indiase kerriesoep) Verhit in een ruime pan: 100 ml zonnebloemolie Fruit aan gedurende vijf minuten: 100 gram uien (julienne) 10 gram knoflookpuree 10 gram gemberpuree 10 gram black peper puree 1 gram verse rode chili (gepoft) 6 stuks kardemompeulen 50 gram garam masala Voeg toe: 25 gram tamarindpasta 50 gram rode linzen Vermeng het geheel. Voeg toe: 70 ml kippenfond 1,5 l water Kook tot de linzen gaar zijn (ongeveer 15 minuten) Voeg al roerend toe: 600 ml kokosmelk 110 gram witte crème basissoep Pureer de soep. Voeg toe: 100 gram gare kippenvleesstukjes Breng op smaak met: zout Garneer de soep met julienne van groene appel.

Tip!

Gebruik verse kruiden om de geur- en smaakbeleving te verhogen

e t l o B y Kath “Mulligatawny betekent letterlijk peperwater en werd uitgevonden door de Indiase bedienden in Brits-Indië. Deze versie is gemaakt met een authentieke Indiase kruidenmengsel, stukjes kip, rode linzen, kokosmelk en peper. De appel is een verse verassing. Deze aromatische, Anglo-Indiase soep vind je op geen enkele menukaart in Nederland. Het is een verrassende variatie op de standaard kip- of kerriesoep. Dit prikkelt alle zintuigen. Dat we horen, zien, voelen, proeven en ruiken, vinden we heel normaal. Zijn er problemen, dan grijpen we gewoon naar de hulpmiddelen. Wie niet goed meer ziet, koopt een bril. En voor hoorproblemen is er het gehoorapparaat. Maar wat als je smaak achteruit gaat? Bij Savant Culinair gaan we steeds meer smaakgestuurd koken, zodat klanten kunnen genieten van een gerecht dat echt goed op smaak is. Dat is onze ambitie.”

Gezocht: enthousiaste deelnemers Lijkt het je wat om net als Kathy Bolte met jouw favoriete zorgrecept in Gastvrije Zorg te staan? We zijn altijd op zoek naar bevlogen koks die graag hun recepten willen delen met onze lezers. Laat zien dat je trots bent op je werk en inspireer je collega’s! Heb je een geweldig gerecht waar heel Nederland van moet kunnen genieten? Stuur dan een e-mail naar: dennisvanasselt@vakmedianet.nl

49


Nr. 4 - 2014

nieuwe producten

Gerijpte kaas is verjongd Keesmakers heeft een gerijpte kaas geïntroduceerd die zacht en vol van smaak is en een licht zoetje heeft. Ook is de kleur wat lichter. Maar noem het geen kaas. Het is kees. Het bedrijf heeft het product ‘kees’ genoemd, want volgens Europese regels mag het geen kaas heten vanwege de plantaardige vetten die zijn toegevoegd. In kees zijn de verzadigde melkvetten vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. Kees bevat 60 procent minder verzadigd vet en 30 procent minder zout (vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd). Voor liefhebbers van een doorgerijpte, pittige smaak, is kees extra gerijpt wellicht een goede keuze. Beide varianten van kees zijn lactosevrij. Meer info: Keesmakers.nl

Geen Jomo Foodservice meer

Drie medailles voor Beemster Tijdens de World Championship Cheese Contest in Wisconsin (Verenigde Staten) vorige maand heeft zowel de Beemster Royaal als de Beemster 30+ Oud goud gewonnen. De Extra Belegen Beemster kreeg de zilveren medaille. De wedstrijd is de oudste en meeste prestigieuze ter wereld. De professionele kaaskeurders beoordeelden dit jaar duizenden kazen. “Een fijne erkenning voor ons werk“, aldus de trotse kaasmeester Henk Mul. “De kwaliteit en smedigheid van onze kazen begint met de toegewijde zorg van onze veehouders voor hun koeien. Dit gaat door in onze ambachtelijke kaasmakerij als een van onze kaasmeesters na een laatste proefkeuring zijn fiat geeft. Erkenning voor ons allemaal dus.” Meer info: Beemsterkaas.nl

Chefs Culinar, dat is vanaf nu de nieuwe naam van Jomo Foodservice. Het is tevens de internationale naam van het Duitse moederbedrijf. Chefs Culinar is een internationaal familiebedrijf met een breed assortiment aan food- en non-foodproducten met vestigingen in Duitsland, Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Polen. In Nederland is de leverancier al enkele jaren actief in de zorg, catering en de horeca. Bij onze oosterburen is het bedrijf marktleider in het foodservicekanaal. Meer info: Jomo-foodservice.nl

50


Nr. 4 - 2014

Wij hebben er verstand van!

Nieuwe soep van het witte goud

Italiaanse IJskoffie wil Nederland veroveren

Ze zijn er: de eerste asperges van de koude grond. Henri, producent van koelverse soepen, introduceert een nieuwe soep van deze eerste oogst. De soep is nu bij de groothandel verkrijgbaar, op tijd voor Pasen. De asperges groeien op een paar kilometer bij Henri vandaan, bij aspergeteler Gubbels in het Brabantse Helvoirt. Wie op zoek is naar inspiratie rond het aspergeseizoen, kan zich opgeven voor de aspergeproeverij op 29 april; een dag boordevol ideeën, tips, een fieldtrip en een kijkje in de keuken van de producent. Stuur een mail naar fvanzanten@henri.nl. Meer info: Henri.nl

Een hoogwaardige, smaakvolle en voedzame maaltijd zonder verspilling Maximale veiligheid voor cliënten en medewerkers

Gelita Italian IJskoffie, in Italië al jaren een groeiend succes, wil de Nederlandse markt veroveren. Eigenaar Marco de Groot voorziet dat ook gasten in de zorgsector de komende zomer behoefte zullen hebben aan verkoeling. “Als je in de zomer in het ziekenhuis komt, moet je toch concluderen dat het daar best warm kan zijn. Ik denk dat er vast wel animo is voor een frisse ijskoffie.” De koffie is volgens de makers niet alleen lekker, maar ook gezond te noemen. Hij is gemaakt op basis van stevia, een biologische zoetstof welke geen calorieën en koolhydraten bevat. Daarnaast is deze ijskoffie gluten- en kleurstofvrij. De ijskoffiemix wordt bereid met melk in een zogenaamde granita, een type slushmachine. De ijskoffie is volgens Gelita makkelijk en snel voor te bereiden waardoor de barista zijn handen vrij heeft tijdens de piekuren, omdat de koffie dan alleen getapt hoeft te worden. De koffie kan worden ‘opgepimpt’ met een toefje cacao of scheutje likeur. Meer info: Gelita.nl

Minimale tijdsbesteding aan maaltijdbereiding en maximale tijdsbesteding aan zorgtaken

Besparing van ruimte, energie en Van der Valk kiestoperationele voor Fairtrade kosten De Nederlandse hotelketen Van der Valk kiest als eerste concern voor de sappen van Hero Fairtrade. Hero is het eerste Nederlandse A-merk van natuurlijke fruitsappen met een Max Havelaar Fairtrade-keurmerk. Zo worden de de sinaasappels geleverd door een coöperatie uit de regio São Paolo in Brazilië en komen de mango’s voor multi-fruitsap bij honderd samenwerkende Indiase telers vandaan. De leden van deze fruitcoöperaties kunnen dankzij Fairtrade aan een beter leven bouwen. De vernieuwde, natuurlijke fruitsappen van Hero zijn gemaakt van Fairtrade-ingrediënten, zonder onnodige toevoegingen. De sappen (behalve Bosfruit) zijn verkrijgbaar in een duurzame 1 liter combidomeverpakking met draaidop. De verpakking is volledig recyclebaar en het karton is gemaakt van bomen uit FSC-gecertificeerde bossen. Ook zijn de sappen verkrijgbaar in handige 330 ml PET-flesjes. Hero Fairtradefruitsappen zijn verkrijgbaar bij verschillende groothandels.

“Technology by means...” Convotherm - Holland Techno Groep, A.F.P.S.

Meer info: Hero.nl

Product-, systeem- en conceptoplossingen

www.hollandtechnogroep.nl 51


Nr. 4 - 2014

Agenda 7 mei

Support 2014

Hoofdredacteur Jasker Kamp jaskerkamp@vakmedianet.nl

Jaarbeurs Utrecht

Eindredacteur Dennis van Asselt

Supportexpo.nl

Medewerkers aan dit nummer Niek van den Adel, Arjan Anderiesen (coverontwerp), Aline de Bruin en Carolien Meijer

9 mei, 12 september, en 14 november

GASTVRIJdag Guest Amersfoort

Uitgever Ruud Bakker

Yourguest.nl

Accountmanager Saskia Bosker saskiabosker@vakmedianet.nl tel. 06-51681707

14 en 15 mei

Welkom in de zorg

Vormgeving & opmaak Content Innovators Alphen aan den Rijn

Jaarbeurs Utrecht Welkomindezorg.nl

Druk Ten Brink, Meppel

3 & 4 juni

Free from food

Adres Vakmedianet Postbus 448, 2400 AK Alphen aan den Rijn tel. 088-5840800 www.gastvrijezorg.nl redactie@vakmedianet.nl

Exhibition and Conference Centre Brussels Freefromfoodexpo.com

12 juni

Abonnementenadministratie klantenservice@vakmedianet.nl tel 088-5840888

Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2014

Abonnementen Gastvrije Zorg verschijnt 9 keer per jaar. Jaarabonnement: Nederland € 99,00 overige landen € 132,00, los nummer € 12,50; prijzen zijn exclusief btw. Op alle uitgaven van Vakmedianet zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Die zijn te vinden op www.vakmedianet.nl.

Beatrix Theater, Utrecht Zorgmetsterren.nl

19 oktober

Sial Paris

Doelgroep Directie & hospitalitymanagers, hoofden voeding & koks, hoofden inkoop & facilitair managers in zorginstellingen en ziekenhuizen.

Parc des Expositions de Paris Nord Villepinte Sialparis.com

Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. © Vakmedianet 2014

3 november

Horecafair 2014

Bedrijventerrein A6, Emmeloord Horecafair.nl

Publicatievoorwaarden Op iedere inzending van een bijdrage of informatie zijn de standaardpublicatievoorwaarden van Vakmedianet van toepassing. Deze zijn te vinden op www.vakmedianet.nl.

Advertentie-index Apetito B.V. Chefs Culinar CoCuisine CuliCare Catering B.V. Distrivers Douwe Egberts Coffee Systems B.V. FrieslandCampina Dagvers Holland Techno Groep Iseco Benelux Marfo B.V. Miele Professional Smilde Foods B.V. Van Hoeckel, partner in food care VNU Exhibitions Europe BV

52

4 10 4 Bijsluiter 53 12 46 20 2 40 28 6 - 45 Bijsluiter 22 54

Disclaimer Alle in deze uitgave opgenomen informatie is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. De juistheid en volledigheid kunnen echter niet worden gegarandeerd. Vakmedianet en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van het gebruik van de opgenomen informatie. ISSN 1876-617X


CuliSteam is een innovatief hedendaags gastvrijheidsconcept dat uitermate geschikt is voor elk modern ziekenhuis en instellingen met short stay patiĂŤnten.

Ultraverse maaltijden

Gezond

In het seizoen vers geteelde groenten, uitsluitend afkomstig van gecertificeerde leveranciers.

Stoommaaltijden op ieder moment van de dag Keuze uit ruim 100 maaltijdvarianten.

Smaakvol

Bereiding d.m.v. een speciale stoomtechniek en perfect gepresenteerd op een porseleinen bord.

Voedzaam

Door toepassing van rauwe producten en korte bereidingstijd blijven de vitamines behouden.

Kies voor besparing op energie, ruimte, verspilling en kosten!

Meer info: Tel. 0527 - 635 900 www.culicare.nl

Kwaliteitsmaaltijden en hoogwaardige gastvrijheidsconcepten voor de healthcare- en foodservicebranche


Welkom in de

VAKBEURS VOOR DIENSTVERLENING EN GASTVRIJHEID BINNEN DE ZORG

’14

zorg REGISTREER NU

VOOR GRATIS TOEGANG VIA

14 & 15 MEI 2014

WELKOMINDEZORG.NL

JAARBEURS UTRECHT Uitgebreid inhoudelijk programma en breed exposantenaanbod over o.a.:

··

Eten & drinken IT-oplossingen

··

Interieur en belevingsoplossingen Facilitaire dienstverlening

··

Maaltijdverdeelsystemen HRM

Gastvrije zorg april 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you